Rover 1: De Bloedgolf

Tekenaar(s)
Pauline de La Provôté
Scenarist(en)
Jean-Baptiste Saurel
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum

The Goonies achterna

Terwijl vandaag haast elke jongere zweert bij een goede internetverbinding, spelen Rover en zijn vriendinnen Dico en Yavannah dag in dag uit piraatje. Hun leefwereld is de Brigantijn, een bootje dat zijn verdwenen moeder jaren geleden achtergelaten heeft. Rovers vader probeert financieel het hoofd boven water te houden. Als er plots een rare kwiet de vermolmde schuit wil kopen, is zijn keuze snel gemaakt. Rover is in alle staten. Wat kan hij doen om zijn piratendroom en de ultieme herinnering aan zijn mama in leven te houden? Hij heeft het! ’s Nachts knipt hij een volle stofzuigerzak doormidden en gaat aan de slag met lucifers, verf en inkt. Wat later is zijn schatkaart klaar, de kaart van William Bloedgolf! De negenjarigen besluiten onmiddellijk het ruime sop te kiezen, bijgestaan door de wat oudere Juliette en haar maffe broertje Noa. Al snel betreuren ze hun timing. Een enorme storm steekt op.

Rover is de debuutstrip van scenarist Jean-Baptiste Saurel en instagramfenomeen Pauline De La Provôté of Poyelp. Haar vrolijke, ronde tekeningen zijn zo weggelopen uit een animestudio. Er wordt volop gespeeld met perspectieven en alles is ondergedompeld in een bad van onomatopeeën en actiestreepjes. Het resultaat is een stripje waar jouw YouTube-verslaafde negenjarige nu al mee vertrouwd is. Het bijzondere van deze modernere Orphanimo!!-strip zit hem in het scenario. In het begin blijft alles braafjes en wordt er gezocht naar een juist ritme en correcte toon — geen enkele negenjarige gebruikt de woorden in de eerste dialogen. Eenmaal de kinderen het ruime sop kiezen, krijgt de plot iets tofs over zich. De gastjes komen via de storm in een wonderwereld terecht waar Rovers vader de reïncarnatie wordt van William Bloedgolf. En dan zijn er nog die vreemde snuiters die de schuit wilden kopen. Plots zijn Steven Spielbergs Hook en Richard DonnerThe Goonies wel heel erg dichtbij.

Rover is opgebouwd uit het betere jatwerk van clichés en oudere popcornfilms. Toch heeft dit fris getekende reeksje iets intrigerends over zich. Benieuwd welke kant dit aardige jeugdstripje uitgaat.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Rover
Deel
1
Pagina's
80
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
fantasy
jeugd
Prijs
€ 9,99