Doubt 1

Tekenaar(s)
Yoshiki Tonogai
Scenarist(en)
Yoshiki Tonogai
Uitgeverij
Kana
Verschijningsdatum
september 2011

Geslaagde genrestrip

De collectie Dark Kana staat voor sombere, cynische, psychisch uitdagende series. Nadat Death Note furore maakte, was het wachten op een goeie opvolger. Steunend op een straf idee kwam Liar Game in de buurt terwijl Black Butler ons inziens een sof is. Het gloednieuwe Doubt staat een paar stappen dichter bij die eerste sprankelingen die we ervoeren bij het lezen van de eerste deeltjes van Death Note. Maar nog dichter staat het bij de bekende torture porn-filmserie Saw.

Vier jongeren lopen elkaar tegen het lijf, in een enkel geval zelfs letterlijk, en besluiten samen het populaire spel Rabbit Doubt te spelen. Dat komt erop neer dat tussen een nest konijnen een vermomde wolf zit die de konijnen een voor een verscheurt. Die wolf moet dus ontmaskerd worden. Een aan een rolstoel gekluisterd meisje vervoegt zich bij het gezelschap. Na wat plagerijen en een gezellig samenzijn in een karaokebar is het spel plots bittere ernst. De vijf ontwaken in een afgesloten ruimte. Een van hen vindt aan een muur het gehandicapte meisje gespijkerd. Een onbekende komt erbij. Ook hij is bewusteloos geslagen en bij de rest gegooid. Ze hebben elk een streepjescode op hun lichaam waarmee ze een deur kunnen openen. Uiteraard vallen ze van de ene verrassing in de andere. De spanning loopt op. Het begint hen te dagen: een van hen is een moordenaar, de vermomde wolf.

Je moet al een aap zijn om je met dergelijke verhaalelementen niet uit de slag te kunnen trekken voor een spannend verhaal. Yoshiki Tonogai is geen aap. Hij produceert effectief een geslaagde genrestrip volgens de regels van het spel. Daar horen van tijd tot tijd onthullingen bij, enkele verrassingen, onderlinge twisten en amoureuze interesses. Voor wie al houdt van dergelijke fims in het genre (je vindt ze in de sectie horror bij je dvd-verkoper) is Doubt een must. Voor anderen tellen de surprises voor twee.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Doubt
Deel
1
Collectie
Dark Kana
Pagina's
208
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
manga
thriller
Extra
deel 1 van vierdelige reeks