Geheimen: De Slang onder het IJs 1 + De Splinter 1

Tekenaar(s)
Milan Jovanovic
Marianne Duvivier
Scenarist(en)
Frank Giroud
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum
september 2004

Geheime afspraak met het verleden

Met trots lanceert Dupuis de overkoepelende reeks Geheimen binnen de collectie Impressie(s) op scenario van historicus, acteur en musical-/chansonschrijver Frank Giroud. Eerder al schreef hij De Tien Geboden, Eva K en de Vrije Vluchten 'Vergeten' in Annam, Het Ibismeisje en Azrayen bij elkaar. Net zoals De Tien Geboden rekent hij op diverse, weinig gekende tekenaars. In dit geval bijten Milan Jovanovic en Marianne Duvivier de spits af.

In het vrij spannende De Slang onder het IJs krijgen we het verhaal te lezen van Valentin Kozlov. Hij is op de vlucht en aan de hand van uitvoerige flashbacks komen we te weten waarom. Na de dood van zijn Russische vader verdiept hij zich in het verleden van de man die hij nooit echt goed heeft gekend. Hij komt in contact met de jongere zus van zijn paps, die samenwoont met Svetlana en haar aantrekkelijke dochter. Maar zij dist een paar verhalen op die Valentin een hoop vragen en twijfels schenkt. Vooreerst: wie was zijn vader écht en wat was zijn rol tijdens een sovjetexpeditie naar de Noordpool? Valentin ontdekt meer en meer over zijn afkomst en 't is niet altijd fraai om dat te vernemen. Eerste deel van een spannend drieluik waarbij onze nieuwsgierigheid nog niet voldoende is bevredigd na het omslaan van de laatste pagina.

De Splinter vertelt over de twee jonge zussen Annette en Hélène die na de zelfmoord van hun vader — waarom moeten er altijd dooien vallen om geheimen bloot te leggen? — dichter naar elkaar groeien. Aan de vooravond van de grote studentenopstand in mei '68 trekken ze zich terug naar hun studentenwoonplaats in Parijs. Vooral de rosse Annette bijt zich in de vraag naar het waarom van haar vaders zelfmoord. Ze stuit op tegenwerking van haar moeder. Om haar te beschermen, zal later duidelijk zijn... De waarom-vraag springt daarbij geraffineerd over naar de lezer die spijts alle gissingen en vermoedens (incest? geenszins!) het antwoord samen met Annette zal ontdekken in het volgende, afsluitende deel. Over de tekeningen zijn we minder positief, maar het scenario redt ruimschoots de simpel getekende meubelen.

Er staan nog meer reeksen gepland in de thrillerserie Geheimen: een tweeluik door Rubèn Pellejero, van wie binnenkort de Vrije Vlucht De Goelagwals verschijnt, en een drieluik door Michel Faure. Als we de perstekst mogen geloven, draagt elke familie een geheim mee dat te maken heeft met De Geschiedenis. Girouds kostje is de volgende jaren verzekerd.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Geheimen
Deel
1
Collectie
Impressie(s)
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
drama
Extra
deel 1 van trilogie (De Slang onder het IJs) + deel 1 van tweeluik (De Splinter, deel 2 is niet vertaald)