De Laatste Schaduw 1: Hoofdstuk 1

Tekenaar(s)
Gaspard Yvan
Scenarist(en)
Denis-Pierre Filippi
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Een open vraag

Een Duitse tweedekker scheert laag over de taiga. Als de piloot een haveloze Russische patrouille in het vizier krijgt, vuurt hij een moordend salvo op de bende af en blijkt de balans hoog: twee dodelijke slachtoffers en enkele zwaargewonden. Noodgedwongen kloppen de militairen aan bij barones Alexandrowitsj die zo goed en zo kwaad als het kan in deze woelige tijden haar huishouden probeert te runnen. Maar dan wordt de situatie redelijk unheimlich en krijg je een grimmig huis-clossfeertje. Wie zijn die kinderen die zich op de zolder schuilhouden? Wat is de relatie tussen kapitein Svoga en luitenant Koeliakov? Wie zijn die vreemde schimmen die bepaalde prenten lijken te domineren? En welke rol speelt die laatste schaduw, de figuur die soldaten van het slagveld komt halen als hun tijd gekomen is?

In dit eerste deel van dit tweeluik strooit Denis-Pierre Filippi kwistig de mysteries en intriges rond zodat je wat verweesd achterblijft. We legden zo direct links met de Walkuren uit de Noorse saga’s, de film The Others van regisseur Alejandro Amenábar of de Netflix-serie The Haunting of Hill House van Mike Flanagan. In deel 2 kan het verhaal in elk geval nog alle kanten uit. Zal de scenarist er een klassiek moord- en detectiveverhaal van maken of wordt het toch eerder een wat gothic griezelverhaal? Vooralsnog gokken we op de tweede optie.

Toen we de knappe en intrigerende cover voor de eerste keer onder ogen kregen, waren we uitermate benieuwd naar het binnenwerk. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat we op die manier op het verkeerde been gezet werden. De jonge tekenaar Gaspard Yvan was al actief als inkleurder, maar mocht met dit tweeluik zijn stripdebuut maken en levert hier op alle vlakken oerdegelijk vakwerk af. Wars van alle trends en hypes van de dag tovert hij pagina per pagina prachtige en sfeervolle klassieke illustraties uit zijn hoed die doen snakken naar meer. We eten onze chapka op als die man geen grote toekomst als illustrator te wachten staat!

Of deze strip bij de toppers van 2022 zal horen, zal van de verdere afwikkeling in deel 2 afhangen, maar voorlopig lijken nog alle signalen in die richting te wijzen!

MARIO STABEL

Reeks
De Laatste Schaduw
Deel
1
Pagina's
48
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
fantasy
geschiedenis
thriller
Extra
deel 1 van tweeluik
Prijs
€ 19,95