Het Meisje en de Wind 1-2-3

1. Soen-Li - 2. Win - 3.Waar Komt de Wind Vandaan?

Tekenaar(s)
Jun Sik Jung
Scenarist(en)
Martin Ryelandt
Uitgeverij
Arboris
Verschijningsdatum
mei 2005

De wind nam hem mee

Tienerprinses Soen-Li en haar vriendin Miao besluiten uit verveling en uit opstandigheid een krijger van de Glob-stam te vangen. Uit verveling omdat er in Baoking, de stad waar beide meisjes wonen, werkelijk niets te beleven valt. Er zijn dan ook alleen maar vrouwen toegelaten. Mannen zijn zo belangrijk als de wind. Uit opstandigheid omdat het nu eenmaal tieners zijn en omdat de moeder van Soen-Li, de volmaaktheid Shinbow, haar dochter met ijzeren hand opvoedt als troonopvolgster. Tegen wil en dank overigens. 

Met redelijk gemak vangen Soen-Li en Miao de krijger Win. Het spreekt voor zich dat het in Baoking allerminst in goede aarde valt wanneer beide meisjes hem naar de stad brengen. Een vlugge dood, zand erover en een strenge straf voor Soen-Li zou je dan denken, maar de prinses eist Win voor zich op. Maar ook Miao wil de krijger voor zich. En zo ziet Shinbow zich verplicht een wedstrijd tussen de twee meisjes te organiseren. Win wordt vrijgelaten en krijgt twee uur voorsprong. Als hij de berg van de drie manen bereikt, is hij vrij. Wordt hij eerder gevangen, is hij eigendom van één van de tieners...

Bruggeling Martin Ryelandt maakte in 1985 zijn eerste scenario voor de tekenfilmstudio SAGA. Daarna werkte hij voor de Stichting Hergé, waar hij heel wat scenario’s leverde voor Tintin Reporter. In de jaren 1990 zette hij de serie Yasuda (Talent, collectie Vinci) op met Jun Sik Jung. Ook al een serie die zich afspeelt in het land van de rijzende zon. Die samenwerking vlotte zo goed dat daarna Het Meisje en de Wind volgde.

Jung kennen we al langer van Kwaïdan, die andere Japanse parabel. Zijn tekenstijl blijft erg verwant met die van Yslaire, maar hij slaagt erin een eigen stijl en bladindeling te ontwikkelen. Het Meisje en de Wind is een erg sfeervolle reeks die uitblinkt in direct kleurgebruik en subtiele poëzie. Bovendien sluit Waar Komt de Wind Vandaan? deze trilogie prima af. Eentje die we jou ten zeerste kunnen aanbevelen.

TOM DE LENTDECKER

Reeks
Het Meisje en de Wind
Deel
1-2-3
Gebaseerd op
Collectie Buitengewesten
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
fantasy
Extra
complete trilogie