Giacomo C. 16: Terug naar Venetië 1

Tekenaar(s)
Griffo
Scenarist(en)
Jean Dufaux
Uitgeverij
Glénat
Verschijningsdatum
december 2017

De comeback kid

Hij is terug! Hij is terug! Na vijf lange jaren keert de beruchtste rokkenjager van Venetië, Giacomo Cassanova, terug naar zijn uitvalsbasis waar hij zoveel successen heeft gekend. Vrouwen, van prostituees tot jonkvrouwen, kirren van plezier. Hun mannen zouden hem liever aan hun eigen — stalen — degen rijgen. Het duurt dan ook niet lang of Giacomo C. krijgt het aan de stok met een bedrogen echtgenoot. Bovendien wordt die geruggensteund door de nieuwe beschermheer van de stad, Enzo Mazeo. De opvolger van de betreurde markies San Vere, die door de Venetiaanse verleider de dood vond, wil het vel van Giacomo. Een triestig familiezaakje. Maar C. zou C. niet zijn, mocht hij geen meesterplan achter de hand hebben. Hij en hij alleen is op de hoogte wie de verrader is in de oppermachtige raad van 10. Nu moet hij er nog alleen voor zorgen dat ze hem geloven.

Hij is terug! Hij is terug! Op persoonlijke vraag van Jacques Glénat zelf diept scenarist Jean Dufaux na twaalf jaar een van zijn beste reeksen ooit opnieuw op vanonder het stof. Bovendien was Giacomo C. een van die witte stripraven waar de beste albums de latere verhalen waren. Wat waren die goed! Ook Griffo sprong terug mee aan boord. En de voormalige Wilrijkenaar had er zin in. De decors zijn somptueus, de dames zien er wulpser uit dan ooit, maar toch is er iets. Het is allemaal net dat tikje minder sprankelend. En dat heeft grotendeels te maken met de aanpak.

Om God weet welke reden besloten de auteurs of de uitgeverij even op de resetknop te duren en de reeks de ondertitel Terug naar Venetië te geven. De volledige geschiedenis van Giacomo C. werd gewist. Nergens in het album wordt er nog allusie gemaakt op de vorige spraakmakende vijftien delen. Hierdoor zag Dufaux zijn kans schoon om alle hoofd- en bijpersonages die we al kennen van Giacomo C. opnieuw voor te stellen. In dit valse eerste deel — die wij koppig als deel 16 beschouwen — leidde dit door C.'s uitgebreide kennissenkring tot een overdaad aan seksscènes... We hadden nooit gedacht dat dit ons ooit zou ergeren. Ook Griffo besloot zijn held een iets andere invulling te geven. Zo goot hij zijn inkleuring in een bruin digitaal verfpotje. Beide ingrepen storen niet als je nu instapt in deze reeks, maar maken voor de nostalgici de comeback net dat ietsje minder.

We moeten niet moeilijk doen. We zijn superblij dat Giacomo C. terug is. Yes!

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Giacomo C.
Deel
16
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
drama
geschiedenis
humor
Extra
deel 1 van tweeluik