Persepolis 2

Tekenaar(s)
Marjane Satrapi
Scenarist(en)
Marjane Satrapi
Uitgeverij
Atlas
Verschijningsdatum
mei 2003

Brandend actueel

Als de marketingmensen van uitgeverij Atlas meer kaas hadden gegeten van hun job dan hadden zij geweten dat je dus nooit met een groene cover moet uitpakken. Om een of andere kleurpsychologische reden laten mensen strips, boeken, cd's, enzovoort met overwegend groene covers liever links liggen. Gelukkig moet Persepolis het van een overtuigende inhoud hebben, in zwart-wit! Men zegge het voort...

Dit tweede deel is, eum, brandend actueel. Denk maar aan de zelfverbrandingen van Iraanse migranten in Parijs en elders en de onverklaarde nucleaire plannen van het land aan de Perzische Golf. Je zou daardoor totáál verkeerd kunnen denken dat Iran weer zo'n moslimextremistisch land is, terwijl de beklijvende maar net zo goed ook luchtige, ja zelfs grappige anekdotiek van rasvertelster Marjane Satrapi jou net het tegenovergestelde aan het verstand poogt te maken of tenminste duidelijk wil maken dat het over ménsen gaat. In haar jeugdjaren luisterde ze net zo graag naar Michael Jackson of Kim Wilde als de meiden uit onze jeugd. Hier werd dat zonder probleem getolereerd. In Iran hadden ayatollah Ruhollah Khomeini en zijn strenge islamitische garde toen echter de touwtjes in handen en stond de oorlog tegen Irak voor de deur. Hoe Marjane daartegen fulmineert of het lijdzaam moet ondergaan, kan je lezen in dit tweede deel met een hard te verteren, voorlopig einde.

Het verheugende nieuws dan weer is dat het vierluik Persepolis weldra in — of all places — de Verenigde Staten zal verschijnen.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Persepolis
Deel
2
Pagina's
86
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
autobiografie
drama
Extra
deel 3 van vierluik