Iruene

Tekenaar(s)
Griffo
Scenarist(en)
Rodolphe
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

Bloedige dans op de vulkaan

Op weg naar de verovering van Midden- en Zuid-Amerika konden de conquistadores eerst nog even oefenen op de Canarische Eilanden. Een generatie voor Columbus konden ze zich er bekwamen in het uitroeien van lokale bevolkingen alvorens de ‘indianen’ te decimeren. Het groenste (en volgens sommigen mooiste) van die eilanden, La Palma, ontsnapte ook niet aan de Spanjaarden. In het laatste kwart van de vijftiende eeuw moesten de stammen van de Guanchen het afleggen tegen de beter bewapende veroveraars. Vandaag is van hen geen spoor meer van over. Uitgezonderd legenden.

Vandaag veroveren toeristische projectmanagers naburige eilanden als Tenerife, maar La Palma ontsnapt voorlopig nog aan het massatoerisme. Mede dankzij het vurige karakter ervan? Het eiland is immers nog vulkanisch actief. Heel recent nog, eind 2021, verwoestte een drie maanden durende vulkaanuitbarsting een volledig dorp. In de buurt daarvan woont en werkt Werner ‘Griffo’ Goelen. Ook hij ondervond de gevolgen van de eruptie. Die onderbrak zijn werk aan Iruene, een verhaal waarmee hij al een kwarteeuw mee in zijn achterhoofd rondliep over de gelijknamige legendarische vulkaangod — die zo zijn ongenoegen daarmee liet blijken? Voor de uitwerking schakelde hij scenarist Rodolphe in, met wie hij daarna ook de nog niet vertaalde sf-trilogie Utopie maakte.

In hun Iruene staat niet de seismische activiteit centraal, maar gaat het er ook vurig aan toe tussen de Guanchen en de conquistadores die een bloedige dans leiden op de rand van de vulkaan. Verwacht je echter niet aan een geschiedenisles met vermanend vingertje. Rodolphe en Griffo oordelen niet en gaan eerder de magisch-realistische toer op met dromen en nachtmerries die een Parijse reclamemaker doen reïncarneren in een Guanchenrebellenleider die de loop van de geschiedenis enigszins kan veranderen.

Iruene brengt la isla bonita bijwijlen fraai in beeld: van de vulkaanaszwarte stranden en de bananenteelt tot de weelderige jungle van het laurasilva, de drakenbloedbomen en de grillige basalttoppen boven de wolken. De exotische tekeningen compenseren de vrij warrige plot — hoe kan het ook anders wanneer droom en werkelijkheid in elkaar overlopen? Als extraatje (en eigenlijk meer waard) zijn achterin enkele schetsen van Griffo toegevoegd die hij maakte ten tijde van de vulkaanuitbarsting.

KOEN DRIESSENS

Meer lezen over La Palma en de ervaringen van een Vlaming die zijn huis verloor bij de vulkaanuitbarsting?

Reeks
Iruene
Pagina's
104
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 29,95