De Knuffel

Tekenaar(s)
Laurent Bonneau
Scenarist(en)
Jim
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

Behoefte aan oprechte genegenheid

In de proloog maken we kennis met een koppel dertigers: Romy, een lerares, en Benjamin, een beeldhouwer. Ze hebben enkele dagen doorgebracht in het Spaanse kuststadje Cadaques en zijn met de auto op de terugweg naar Frankrijk. De man bekijkt op zijn smartphone enkele vakantiefoto’s en blijft hangen bij een foto waarop onder meer een vrouw te zien is die elegant op het strand ligt. Ze zou best in aanmerking kunnen komen als model voor een beeldhouwwerk. Plots komt een tegenligger op hun rijvak getold met een frontaal verkeersongeval tot gevolg. Benjamin heeft enkele oppervlakkige kwetsuren maar Romy, die achter het stuur zat, heeft een zwaar schedeltrauma en belandt in een coma die weinig hoop op verbetering geeft. De daaropvolgende dagen, weken, maanden is het bang afwachten en flitst het ongeval opnieuw door het hoofd van Benjamin, maar vooral ook de mooie momenten met Romy, hoe goed ze elkaar aanvoelden met slechts een half woord. Hij hoort haar als het ware eveneens zeggen dat hij gelukkig moet worden en het recht heeft om andere vrouwen te zien en opnieuw verliefd te worden. Hij probeert de zwartgallige gedachten over de comateuze toestand van Romy van zich af te zetten en begint beelden te boetseren voor een nakende tentoonstelling in Parijs. Tegelijkertijd kan hij ook de vrouw op de strandfoto niet vergeten en hij tracht haar naam en adres te achterhalen. Het wordt haast een obsessie, een vlucht uit de realiteit. Hij reist daarvoor zelfs terug naar Cadaques en kan contact leggen met een vrouw die enige gelijkenissen vertoont, maar blijkbaar toch niet 100% overeenkomsten met zijn muze heeft. Heeft het wel zin om verder te zoeken? Ondertussen deemstert de hoop op verbetering van Romy’s toestand weg.

Jim (scenario) en Laurent Bonneau (tekeningen) vertellen een prachtig verhaal over liefde en diepe genegenheid met daarna de pijn van het afscheid. Moet men blijven treuren bij een verlies of mag het leven hervat worden en gebeurt dit dan niet te snel? Het belang van eerlijkheid en oprechtheid in een relatie wordt doorkruist door het boeiende avontuur om nieuwe mensen te leren kennen. Het verderzetten van het leven met aftastende kennismakingen tussen man en vrouw. Het komt hier niet louter tot stand door een klassieke mannelijke jagersdrift, maar wordt aannemelijk en natuurlijk voorgesteld door de ogen van een kunstenaar, een beeldhouwer, die het niet kan laten de gracieuze expressie te zien in een vrouwelijke passant als een potentieel model.

Jim kennen we als auteur van verschillende sensuele albums, zoals Een Nacht in Rome. Van Laurent Bonneau werd tot nu toe alleen Metropolitan (Dargaud) vertaald. De Knuffel,  oorspronkelijk L’Étreinte (2021), heeft een mooie cinematografische vormgeving. Heel wat pagina’s zonder tekst tonen beelden van de omgeving of van gebeurtenissen door de ogen van Benjamin, met een in- en uitzoomen die je in de gepaste gemoedsstemming brengen. Naast zwarte aflijning met stift werd veel houtskool gebruikt dat het effect van licht en schaduw versterkt. Er zijn opvallend originele beelden van een grote zwerm spreeuwen die ook in het echt precies een balletdans uitvoeren in de lucht.

In fine vertellen Jim en Bonneau dat ze zonder een strak voorafgaand scenario voortdurend stapsgewijs op elkaar hebben ingespeeld, dat alzo eerst een reeks tekeningen van Bonneau inspiratie leverde voor Jim voor het schrijven van een volgende plotwending en vice versa. Dit verklaart de filmische enscenering.

Een uitzonderlijk mooi album dat thuishoort in de top-10 van 2022.

JAN GOFFIN

Reeks
De Knuffel
Collectie
Collectie Bamboe
Pagina's
320
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal met bonuspagina's
Prijs
€ 34,95