Schaduw over Berlijn

Tekenaar(s)
Arne Jysch
Scenarist(en)
Arne Jysch
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum
december 2019

BD noir

We lazen onlangs nog de Berlijnse trilogie van Philip Kerr, een historische thrillerreeks die zich afspeelt vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Politieman/detective Bernie Gunther lost hier aan de lopende band raadsels op en is niet ongevoelig voor passerend vrouwelijk schoon.

Thrillerauteur Volker Kutscher lijkt in Der Nasse Fisch wat in euh... dezelfde vijver te vissen, maar situeert zijn protagonist Gereon Rath in het interbellum, aan het einde van de roaring twenties. De jonge politieman is in ongenade gevallen in Keulen, maar kan dankzij de bemoeienissen van zijn vader een nieuwe start maken in het Berlijnse korps. Daar wordt hij geconfronteerd met heel wat lijken en complotten en blijken er wel wat mensen in zijn omgeving rond te lopen die er meer dan één dubbele agenda op nahouden. Tussen de regels door krijg je ook wat inkijk in de nadagen van de Weimarrepubliek en de opkomst van het nationaalsocialisme. Van de populaire roman werd trouwens in 2017 al een tv-serie gemaakt onder de titel Babylon Berlin.

De verstripping — onder de wat saaie titel Schaduw over Berlijn — is van de hand van Arne Jysch. Hij tovert de intrigerende whodunit om tot een lijvig en sfeervol stripalbum. De man heeft zich daarnaast ook uitermate goed gedocumenteerd en je ziet jezelf al in een driedelig pak en een deukhoed flaneren in deze adembenemende grootstad. Door voor een sobere zwart-wit-grijze uitvoering te kiezen, doet het geheel qua sfeer wat denken aan films à la Der Blaue Engel of een film noir met een typische hardboiled detective (genre Humphrey Bogart) in de hoofdrol.

Heel vaak zien we dat dergelijke romanverstrippingen hun doel voorbijschieten en is er een gebrek aan cohesie omdat de tekenaar te weinig ruimte heeft om alle zijsprongen voldoende uit te werken. Jysch heeft er duidelijk de tijd en de pagina's voor genomen en doet zo de roman alle eer aan. Kutscher heeft trouwens al acht romans rond zijn Gereon Rath klaar. An die Arbeit, Herr Jusch! Sofort!

MARIO STABEL

Reeks
Schaduw over Berlijn
Gebaseerd op
de roman van Volker Kutcher
Pagina's
216
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
oorlog
thriller
Extra
compleet verhaal