De Wapenbroeders van de Bevrijding 5: Philippe Kieffer

Tekenaar(s)
Frédéric Blier
Scenarist(en)
Jean-Yves Le Naour
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Alsof je met een gids de Tweede Wereldoorlog instapt

Met Comando Kieffer, deel 5 in de reeks De Wapenbroeders van de Bevrijding, brengt Dark Dragon Books weer een waargebeurd verhaal tot leven met de charme van een biografie. Je volgt de levensloop van een man om u tegen te zeggen. Deze reeks brengt pareltjes van biografieën in stripvorm en die ook een inhoudelijk dossier bevatten. Dit album is tevens pakkende geschiedschrijving van de zwaarst getrainde eenheid van het Franse leger, de Marines Commandos.

We hebben dit graag gelezen. Het album is een aanrader voor wie interesse heeft in het profiel van de commando’s, de hardste vechters die zowel bij de Britten (SAS) als de Amerikanen (de beroemde paracommando’s van de 82ste en 101ste divisie) als bij de Fransen deelnamen aan de gevechten via spectaculaire operaties en in de voorhoedes. Commando Kieffer is een inkijk ook in het wereldje van deze “martiale” mannen, perfect leesvoer voor wie van oorlogsfilms houdt. Een minpuntje is dat de tekeningen, bijvoorbeeld de gezichten van de personages, niet altijd zeer fijn zijn uitgewerkt. De verhaallijn lijdt daar echter niet onder. Die gaat op spannende wijze vooruit. De inkleuring is doordacht en aangepast aan de thematiek en schept sfeer.

Kieffer was een bijzonder man, zo blijkt, een heer met intelligentie, durf en een diepe overtuiging met plichtsgevoel naar zijn natie. Hij heeft de commando-eenheden persoonlijk uit de grond gestampt vanuit het niets. Nochtans was hij al over de veertig toen hij ging intekenen, de leeftijd dat wielrenners en voetbalsterren afhaken! De trainingen en lange nachtmarsen waren zwaar voor de man, maar hij zette door en ging excelleren en leiding geven. Zoals je in de reeks Special Forces op VTM kan merken, is dit soort soldaten extreem hard getraind. Uithoudingsvermogen en wilskracht worden tot het uiterste beproefd. Wie overblijft is een bijzonder persoon. Kieffer was in 1941 daarin een pionier. Niet lang daarvoor waren de Engelsen met het idee en de opleiding van Special Forces begonnen, iets dat is beschreven door historicus Ben McIntyre, bekend van de film Operation Mincemeat in het boek SAS: Helden en schurken. In vergelijking met de gewone (infanterie)soldaat is de commando een soort superheld, een extra fitte, extra dappere, onbevreesde en soms genadeloze guerillastrijder die van vele markten thuis is. De groene of rode baret die pas na de opleiding mag gedragen worden, is een algemeen erkend ereteken op zich. Het relaas van de eenheid is gelardeerd met sprekende concrete anekdotes en details. De ernstige situatie krijgt tegengewicht in scènes met situatiehumor. De groepsgeest en de solidariteit zijn groot onder deze mannen. Dat geeft te denken in een vrij egoïstische tijdsgeest waar het individualisme hoogtij viert. De commandant neemt ook mannen met een strafblad op in zijn team. Zijn vertrouwen geeft hun vleugels.

De eerste 40 bladzijden bouwen op naar de apotheose: de deelname aan de landing in Normandië op D-Day 6 juni 1944, nu precies negenenzeventig jaar geleden. De liefhebber krijgt een complementair beeld van die historische gebeurtenis bij wat Philippe Jarbinet brengt in zijn albums in de reeks Airborne 44. Deze strips vormen trouwens een waardevolle aanvulling op de bekroonde film The Longest Day, gemaakt op basis van het wereldberoemde boek met dezelfde titel door Cornelius Ryan. Tijdens de landing raakte Kieffer gewond, maar hij bleef doorgaan en zijn troepen leiden. Het relaas maakt duidelijk dat deze man zijn hoge onderscheidingen waard is. De groep zet als eerste Fransen voet aan wal op Sword Beach en die dag lijdt de eenheid 25% verliezen, wat hoog is voor eender welke eenheid in oorlogstijd. Zij beten de spits af.

Het relaas zit goed in elkaar, ook al komt het met de kenmerkende sprongetjes die eigen zijn aan een biografisch verhaal. Dit album komt tegemoet aan de geest van vele andere memorialen: het “Vergeet ons niet!” van de helden van toen. In 2019 waren er trouwens nog drie van de honderdzevenenzeventig leden van Kieffers compagnieën in leven. Het dossier geeft belangrijke bijkomende informatie over deze bijzondere man, die over de nodige intelligentie, de sociale vaardigheden en de fysieke conditie beschikte om tot zijn successen te komen. De details over het huwelijksleven van de strijder tonen ons hoe mannen toch vaak over een apart temperament, roeping en talent beschikken, iets dat we momenteel ook leren uit de situatie rond de oorlog in Oekraïne. Deze brok docufictie overtuigt dat voor deze strijdbare mannen, die het leven op het spel zetten voor onze vrijheid en waarden, blijvende eerbied gepast is.

Uitgeverij Dark Dragon Books, dat ook de succesvolle reeks U-47 uitgaf, biedt de striplezer met Kieffer opnieuw een sterk en waarachtig verhaal dat niet mag ontbreken in de bibliotheek van de liefhebbers van het genre.

STEF VAN LEUVEN

Reeks
De Wapenbroeders van de Bevrijding
Deel
5
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
oorlog
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 10,95