Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
Stripinvasie

Klik verder naar de in januari verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Ballon Comics
Bonte
Casterman
Concerto Books
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Dupuis
Glénat
Le Lombard
Lucky Comics
Mus
Nanuq
Pear Productions
Saga Uitgaven
Scratch Books
Sherpa
Silvester
Standaard Uitgeverij
Stichting Uitgeverij Stripstift
Uitgeverij HUM!
Uitgeverij L
Uitgeverij Personalia
Van Halewyck
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2019:
novemberdecember
2020: januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktober
 
Ballon Comics
25/01
TOP
• Diep in de Zee 1 (Jytéry + Christophe Cazenove) (SC/48p/€7,50) (herdruk)
• Diep in de Zee 4 (Jytéry + Christophe Cazenove) (SC/48p/€7,50) (herdruk)
> Na educatieve gagreeksen over vissen, insecten en dino's is er in het Frans ook een gelijkaardige reeks over vogels op komst.
Generatie Asterix (Stedho / Derib / Marc Delaf / Alessandro Barbucci & Christophe Arleston / François Boucq / Ralph Meyer / Bastien Vivès / Philippe Aymond / Guy Delisle / Fabrice Tarrin / Cosey / Dany / Sylvain Vallée / Pierre Alary / Félix Meynet / Nob / François Ravard / Arthur de Pins / Emmanuel Guibert / Mikaël / Fabrice Parme / Steve Cuzor / Tebo / Pascal Rabaté / Mawil / Juanjo Guarnido & Alain Ayroles / Milo Manara/ Lewis Trondheim / Blutch / Paul Cauuet & Wilfrid Lupano / Alain Péral / Flix / Johan De Moor / Midam / Philippe Bercovici / Frédéric Jannin / Charlie Adlard / Julie Maroh / Typex / Jean-Yves Ferri / Didier Conrad) (HC/48p/€39,00) (luxe met ex libris)
> Luxeversie van het hommagealbum door diverse tekenaars en scenaristen. Van de speciaal voor de Nederlandstlige uitgave gemaakte editie zit de cartroon van Vlaming Stedho er ook bij als gesigneerde ex libris, genummerd op 250 exemplaren.
• Jommeke 71: De Sprekende Ezel (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 93: De Haaienrots (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 158: Het Probleem van Jef Klaxon (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 259: Storm aan Zee (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (herdruk met nieuwe coverlay-out)


Bonte
01/02
TOP
• Monstober 3 (Eric van der Heijden) (SC/52/p/€10,00)
• Team Lou 20: De Gouden Munt (Sylvia Tops) (SC/48/p/€9,95)
• Team Lou 21: De Legende van de Hand (Sylvia Tops) (SC/48/p/€9,95)


Casterman
11/01
TOP
De Beestenburcht 1: Miss Bengalore (Félix Delep + Xavier Dorison) (SC/72p/€8,50)
De Beestenburcht 1: Miss Bengalore (Félix Delep + Xavier Dorison) (HC/72p/€16,95)

> De dierenstripreeks De Beestenburcht zal in vier delen verschijnen, in zowel softcover als hardcover, en is het werk van nieuwkomer Félix Delep en Xavier Dorison (Undertaker, Thorgal). In Deleps stijl zal je het talent van Blacksad-tekenaar Juanjo Guarnido herkennen. Dorison liet zich voor deze nieuwe reeks inspireren door George Orwells Animal Farm. "Wie lacht, lijdt niet. Ergens in Frankrijk, tijdens het interbellum. Verborgen in een verlaten boerderij leidt president Silvio de 'Beestenburcht' met ijzeren hoef. Als een dictator buit de stier de andere dieren uit, gesteund door een militie van honden. De andere dieren voeren allemaal lastige taken uit voor het welzijn van de gemeenschap... Miss Bengalore, een angstige kattin die haar twee kleintjes wil beschermen, en César, een gigolokonijn, doen beroep op de wijze en mysterieuze Azelar, een rat met een brilletje, om het verzet tegen het onrecht te doen ontbranden. De geweldloze strijd wordt gevoerd met burgerlijke ongehoorzaamheid en humor."


Concerto Books
01/02
TOP
De Gestolen Triskel (Miguelanxo Prado) (HC/104p/€24,99)
> "Een student vindt een intrigerend aantekenboek van een wetenschapper, die heeft ontdekt dat een oeroude orde van engelen en demonen weer de kop heeft opgestoken. Zijn sleutel? Een Keltische talisman waarin een triskel is gegraveerd. Zo begint een barokke, vlijmscherpe zoektocht door universiteitsbibliotheken, ingedutte oude villa's en achterkamertjes van antiquairs. Miguelanxo Prado gebruikt deze fabel om ons na te laten denken over het wankele evenwicht tussen de mens en de natuur, een evenwicht dat steeds wankeler wordt door onze hang naar macht en ons gebrek aan zelfkritiek."


Daedalus
25/01
TOP
Aspis, Detectives van het Ongewone 6: Phantasamagorian Rhapsody (Emmanuel Despujol + Thierry Gloris) (SC/48p/€9,95)
> Vorig jaar kwam er terug schot in de zaak voor de fantasy-detectivereeks Aspis met de vertaling van deel 5. Het slot van het tweeluik, met tekeningen van Emmanuel Despujol die de tekenpen van Jacques Lamontagne overnam, is nu ook een feit. Scenarist Thierry Gloris bedacht dit verhaal: " Opera Garnier vormt een veilige haven voor diva's met oversized ego's en hun steenrijke opdrachtgevers. Maar terwijl op de scène de hartstocht wordt verzinnebeeld, dient het doksaal als schouwtoneel voor de duistere praktijken van een obscuur crimineel die zich daar schuil houdt. Wie verbergt zich achter het masker van Mephistopheles? Is het de kostuumontwerper? De directeur? Of die fantasierijke journalist Gaston Leroux, een individu dat Flora en Hugo iets te vaak tegen het lijf lopen tijdens hun onderzoek? Al hun pogingen om de demon te elimineren, draaien op niets uit. Op wie kunnen ze rekenen om hen te helpen? Het spook van Flora's pas overleden moeder, of de avant-garde (en licht onstabiele) wetenschap van professor Letendre?"
Eldorado (Damien Cuvillier + Damien Cuvillier / Hélène Ferrarini) (HC/176p/€29,95)
> Dikke klepper van 176 pagina's door Damien Cuvillier (De Rode Schoenen, De Oorlog van de Lulu's - Het Verhaal van Luigi) en Hélène Ferrairini die ons terugbrengt naar begin twintigste eeuw. "In een haven in de Verenigde Staten wordt Marcello, een jonge arbeider, ontslagen door de staalfabriek waar hij werkt. Hij belandt ongewild op een boot naar Eldorado. Ergens in Latijns-Amerika staan duizenden mannen klaar om een kanaal aan te leggen, door het hart van het regenwoud. Marcello heeft schulden en gaat als arbeider aan de slag op dit gigantische bouwterrein, in de hoop op een dag voldoende geld te hebben voor de terugvaart. Om niet in waanzin weg te zinken, schrijft hij liefdesbrieven aan Louisa, zijn geliefde, die achterbleef in de Verenigde Staten. Zijn brieven worden onderschept door Barbara Hogen, de vrouw van een van de ingenieurs van het bouwproject. Barbara verveelt zich en de brieven geven wat kleur aan de somberheid van haar dagen. De bouw vreet elke dag wat meer aan de arbeiders en aan het woud, in een koortsachtig tempo. Beetje bij beetje vervaagt het gelaat van Louisa uit Marcello’s gedachten… terwijl Barbara niet meer zonder de gestolen briefwisseling kan."
• De Meesterinquisiteurs 8: Synillia (Elia Bonetti + Sylvain Cordurié) (HC/52p/€19,95)
> "De inquisitie, verzwakt sinds het verraad van de keizerin, ging door met haar mutatie... Voor het eerst zou een niet-magiër het onderzoek voor de orde uitvoeren. Priesters werden afgeslacht in het klooster van Kandvost. Synillia, een niet-magiër die tot meester-inquisiteur is verheven, vertrekt om het onderzoek te voeren. Aangezien ze geen macht heeft, compenseert ze dit gebrek met haar intelligentie en haar zwaardvechtkunst. Ze kan ook rekenen op Eldeween, de elf met wie ze een efficiënt duo vormt. Effectief, het zal efficiënt moeten zijn tegenover de moordenaar, die macht lijkt te hebben. Hij wachtte enkel tot Synillia en Eldeween aankwamen om een dodelijke zoektocht te beginnen."
Yin en de Draak 3: Onze Vluchtige Draken (Xu Yao + Richard Marazano) (SC/56p/€8,95)
> Met dit album rondt Daedalus de mooi vertelde jeugdserie Yin en de Draak af. "De storm, die Yin en haar vrienden zo vreesden, barst los: Xi Qong, de grote zwarte draak van het einde der tijden valt het mensenrijk aan. Het Japanse leger slaat op de vlucht en niets lijkt de vernielzucht van de verschrikkelijke draak te kunnen stoppen. Maar Yin en haar vrienden geven de moed nog niet op en willen strijden voor hun leven en voor hun wereld. Maar om Xi Qong te kunnen overwinnen, moeten ze op zoek naar bondgenoten die hun in de strijd kunnen bijstaan... want de strijd tegen de grote zwarte draak van het einde der tijden wordt een verschrikkelijke beproeving."


Dargaud
11/01
TOP
Een Avontuur van Luitenant Blueberry 1: Apache Rancune (Christophe Blain + Joann Sfar / Christophe Blain) (SC/64p/€8,50)
Een Avontuur van Luitenant Blueberry 1: Apache Rancune (Christophe Blain + Joann Sfar / Christophe Blain) (HC/64p/€16,50)
> In 2018 werd de komst van een nieuwe Blueberry aangekondigd door Christophe Blain en Joann Sfar. Dat project gaat al even mee, Jean Giraud himself heeft het duo nog het voorstel gedaan. Christophe Blain is de auteur van Isaac de Piraat en de western Gus. Joann Sfar, bekend van De Kat van de Rabbijn, dweept al langer openlijk met klassieke stripreeksen. Hij wou ooit met Émile Bravo een Blake en Mortimer-album maken. Blain en Sfar werkten al eerder samen aan Donjon Ochtendgloren en Socrate le Demi-chien. Op vraag van Casterman deed het duo ook een gooi naar de reeks Corto Maltese om die voort te zetten. Omdat het te sterk afweek van het origineel van Hugo Pratt vond hun voorstel geen weerklank. Uitgeverij Dargaud benadrukt dat het niet om een officiële voortzetting van de reeks Blueberry gaat, maar om een hommageproject zoals bijvoorbeeld Matthieu Bonhommes De Moordenaar van Lucky Luke. Joann Sfar vertelde eerder al uitvoerig over zijn band met Jean Giraud die nog een voorwoord heeft geschreven voor De Kat van de Rabbijn. Giraud nodigde Sfar en Blain eens uit in zijn atelier waar hij platen toonde van het Blueberry-verhaal waar hij toen aan werkte. Vervolgens stelde hij aan de twee auteurs voor om een Blueberry te maken. Hij uitte zelfs zijn wens om voor Blain te schrijven over een oudere Blueberry in de twintigste eeuw. Daarna volgden nog meer ontmoetingen waarbij het almaar bij het plannen van een samenwerking ging in plaats van het werkelijke uitvoeren van die plannen. Het leidde wel naar Blains eigen westernreeks Gus. Na het misluke Corto Maltese-project bleef de zin om samen een avonturenverhaal te maken. Een verantwoordelijke bij Dargaud herinnerde zich nog de oude voornemens waarop het voorstel kwam om een Blueberry te maken. Dat wilden Blain en Sfar doen op voorwaarde dat ze noch Jean Giraud noch Jean-Michel Charlier zouden kopiëren en vrijuit mochten werken. Hij voegde er ook nog aan toe dat hij nog vóór de doorstart van Blake en Mortimer door Ted Benoît en Jean Van Hamme werkte aan een Blake en Mortimer met tekenaar David B., gevolgd door het voorstel met Bravo, twéé filmprojecten rond Blake en Mortimer en ook nog een album met Mathieu Sapin. Dat laatste voorstel raakte goedgekeurd, maar tijdsgebrek nekte de ontwikkeling ervan. En meer dan dertig jaar geleden heeft Sfar met Jose Luis Munuera (met wie hij Merlijn maakte) nog een voorstel uitgewerkt voor een album met Red Neck en McClure, de twee nevenpersonages uit Blueberry. Qua overnamevoorstellen bleef het daar niet bij. Sfar herinnerde zich ook nog een diner waar hij en Jacques Tardi het voorstel kregen om een Kuifje-album te maken. Goed wetend dat de erven Hergé het toch niet zouden toestaan, wilden ze het wel proberen, maar tegen het einde van het diner zeiden ze nee. De rest van Sfars lange betoog was een verantwoording waarom en met welke intenties hij met Blain een Blueberry maakt. Hij sloot af met de uitspraak "we proberen de best mogelijke Blueberry te maken en we hopen dat u van het resultaat zult houden". In dit tweeluik is Blueberry nog in dienst als luitenant. Hier heb je nog de officiële korte inhoud: "Tijdens een patrouille in de omgeving van een indianenreservaat, is Blueberry getuige van de moord op twee stamvrouwen door drie blanke jongeren. Hij wil een nieuwe indianenoorlog tot elke prijs vermijden, en gaat op zoek naar de clan. De twee slachtoffers zijn niemand minder dan de vrouw en de dochter van de oorlogszuchtige krijger Amertume. Hij krijgt steun van de woeligste leden van de groep. Zal de strijdbijl begraven blijven? In het fort brengt Blueberry verslag uit bij zijn commandant, een harde en taaie man, wiens vrouw onze held niet onberoerd laat."
• Bollie & Billie 37: Wie Is de Mooiste van het Land? (Jean Bastide + Christophe Cazenove) (SC/48p/€7,50)
> Door een heruitgave met nieuwe nummering en het herverdelen van de gags uit de eerste albums van 64 pagina's naar nieuwe albums van 48 pagina's telt de reeks in het Frans al veertig delen. In het Nederlands is Dupuis recent ook begonnen met een heruitgave.
Renaissance 2: Interzone (Emem + Fred Duval) (SC/56p/€8,50)
> Vervolg van de sf-trilogie. "2084, de ergste scenario's over de toekomst van de aarde zijn bewaarheid geworden. De Federatie besluit een interventie op touw te zetten op deze uitstervende planeet. Swänn, een jong en oprecht buitenaards wezen, geeft zich op als vrijwilliger. Hij is afkomstig van een planeet die lijkt op een geslaagde versie van onze wereld en wil bijdragen tot de vredesmissie op aarde om zo de ondergang van de blauwe planeet te vermijden. Zijn ontmoeting met Liz, in Texas, is het begin van een botsing tussen twee werelden. Het spectaculaire vervolg van deze odyssee om de aarde te redden..."


Dark Dragon Books
18/01
TOP
De Buitengewone Reis 4 (Silvio Camboni + Denis-Pierre Filippi) (SC/48p/€8,95)
De Buitengewone Reis 5 (Silvio Camboni + Denis-Pierre Filippi) (SC/48p/€8,95)
• De Buitengewone Reis collector's pack deel 1-2-3 (3xSC/€27,95) (met sleeve)
> Van de door ons prima onthaalde steampunkstrip De Buitengewone Reis volgde een tweede cyclus in drie delen waarvan deze maand de eerste twee delen als de nummers 4 en 5 in de reeks worden uitgeveven. De eerste cyclus is inmiddels te koop als een collector's pack. "Groot-Brittannië, 1927. Na de avonturen van de Jules Verne-wedstrijd zijn Emilio en Naomi, de meest onverschrokken kinderen van Engeland, weer veilig thuis. Maar dat duurt niet lang, want Terence, de voormalige assistent van de vader van Emilio, heeft ze nodig voor een heel speciale missie! De Amerikaanse geheime diensten hebben in San Francisco een basis gevestigd in het voormalige pand van de Alcatraz-gevangenis, om te vechten tegen de Derde Spil. Een missie onder leiding van een man met een passie voor technologie die een verzamelaar in hart en nieren is: Al Capone zelf! Zullen ze samen de mysteries van de ongrijpbare vijand ontrafelen? Agent Van Meyer, Terrence, Naomi en Emilio gaan op verkenning. Ze stranden op een eiland vanwaar ze hun bestemming kunnen zien, maar niet bereiken, omdat een groot koraalrif de doorgang blokkeert. De kinderen bedenken een oplossing: ze moeten een vlot bouwen met stevige zeilen. Iedereen gaat enthousiast aan de slag met alles wat ze maar kunnen vinden op het eiland. Het lukt het team om een vlot te bouwen, maar is dat bestand tegen de gevaarlijke stromingen? En waar zit die grote vin aan vast die steeds dichterbij komt." 
• Deadpool: Return of the Living Deadpool 1 (Nik Virella + Cullen Bunn) (SC/48p/€8,95)
• Deadpool: Return of the Living Deadpool 2 (Nik Virella + Cullen Bunn) (SC/48p/€8,95)
> Deadpool is terug in het door zombies vergeven, komische tweeluik Return of the Living Deadpool.
Gipsy integraal 1: 1. De Zwerver van de C3C - 2. Vlammen in Siberië - 3. De Dag van de Tsaar (Enrico Marini + Thierry Smolderen) (HC/192p/€34,95)
Gipsy integraal 2: 4. De Zwarte Ogen - 5. De Witte Vleugel - 6. De Aztekenlach (Enrico Marini + Thierry Smolderen) (HC/192p/€34,95)
Gipsy integraal pakket deel 1-2 (Enrico Marini + Thierry Smolderen) (2xHC/€69,95) (met staander en ex libris)
> In twee hardcoverbundelingen van elk 192 pagina's met veel bonusmateriaal bundelt Dark Dragon Books de complete reeks Gipsy van Enrico Marini en Thierry Smolderen. De integralen kosten 34,95 euro per stuk. Je kan ook kiezen voor een premiumpakket met beide delen, een driehoeksstaander (een kartonnen staander met drie bedrukte delen) en een ex libris voor 69,95 euro. De voorstelling: "In de nabije toekomst doorkruist Gipsy aan boord van een vrachtwagen met de naam 'Ster' het tricontinentale wegennetwerk van een wereld die is gedestabiliseerd door klimaatverandering, oorlog en de jacht naar winst. Deze albums staan garant voor actie en avontuur, in het hart van Siberië, binnengevallen door de krijgers van het Mongoolse rijk."
• Marvel Action: Spider-Man 2: Spinnenjacht (Christopher Jones + Erik Burnham) (SC/72p/€9,95)
> In de collectie Marvel Action worden superheldenreeksen voor een kinderpubliek verzameld. "Peter Parker, Miles Morales en Gwen Stacy bundelen hun krachten. Niets kan ze tegenhouden in deze avonturen voor alle leeftijden! Niets... behalve misschien huiswerk en een stage bij de Daily Bugle. En dan is er ook nog de nieuwe, gevaarlijke schurk Kraven, de jager! Een voor een lopen de Spiders in Kravens web..."
Normandië-Niemen-Oostfront Squadron 1: De Route naar Razernij (Giuseppe De Luca + Patrice Buendia / Marc-Olivier Cayre) (HC/56p/€19,95)
Normandië-Niemen-Oostfront Squadron 2: Het Eskader van Hoop (Giuseppe De Luca + Patrice Buendia / Marc-Olivier Cayre) (HC/56p/€19,95)
> Van de scenarist van De Tweekoppige Adelaar - Adler, Patrice Buendia, wordt het vijfdelige Normandië-Niemen Oostfront Squadron vertaald. "In 1941, toen de nazi's net de USSR waren binnengevallen en de Japanners klaar stonden om Pearl Harbor aan te vallen, besloten de Vrije Fransen een squadron van vrijwillige piloten naar het Russische front te sturen. Maar er is nog veel onzeker. Eerst moet er nog in het grootste geheim een akkoord gesloten worden met de Sovjet-regering. De Britse bondgenoten zijn geen grote voorstanders van dit initiatief. En wie weet wat de vijand zou doen, als ze wisten wat er speelde... Bovendien moeten er mensen gevonden worden die gek genoeg zijn om zich in de kou te begeven om een bevolking te helpen die ze niet kennen. Worden dat helden? Moeilijk te zeggen. Eén ding is zeker, ze zijn razend! Boris Marlier is een heethoofd, opgepakt vanwege de gevolgen van zijn acties en Alain Andrieux is een bommenwerperpiloot wiens karakter nog explosiever is dan zijn lading. Dan zijn er nog Henri de Mornais met babbel maar beroerde piloot, Simon Blumberg, een Spitfire-virtuoos en André Murier, luchtmachtattaché bij de Franse ambassade in Moskou, die alleen maar minachting heeft voor de Vichy-regering die hij zou moeten dienen... Al deze mannen en vele anderen komen op voor de Russische bevolking in deze wervelende avonturen van een legendarisch squadron."
• Oliver & Peter collector's pack deel 1-2-3 (Cinzia Di Felice + Philippe Pelaez) (3xSC/€27,95) (met sleeve)
Viravolta - De Zwarte Orchidee 2: In het Geheim van de Koning (Éric Lambert + Arnaud Delalande) (HC/48p/€19,95)
> Nieuw compleet verhaal na het goed gelanceerde eerste deel in 2019. Hier komt ook nog een softcovereditie van. "1757. Pietro Viravolta, bekend als de Zwarte Orchidee, is inmiddels lid van het Geheim van de Koning, de voorloper van de Franse geheime dienst. Zijn eerste missie brengt hem naar de Verenigde Provincieën. Hij moet een buitenlandse agent identificeren die een geheime correspondentie tussen Lodewijk XV en Elisabeth van Rusland wil verkopen... Op het moment dat Pruisen een groot offensief in Europa lanceert, hoopt de koning van Frankrijk in de gunst van Rusland te komen: er staat gigantisch veel op het spel! Maar zodra Viravolta in Haarlem aankomt, loopt hij in de val. Nadat hij is teruggekeerd naar Versailles wordt hij naar Wenen en Praag gestuurd om de mysterieuze “man in het rood” op te sporen die hij in het verleden al heeft ontmoet en die nu zijn diensten aanbiedt aan de hoogste bieder... Maar Viravolta moet snel zijn:de Frans-Russische alliantie moet worden ondertekend voordat Frederik II van Pruisen de slag wint die over het lot van de landen zal beslissen... en over de toekomst van Europa!"
Zigeuners van de Zee 1 (Stéphane Duval + Philippe Bonifay) (SC/72p/€9,95)
Zigeuners van de Zee 2 (Stéphane Duval + Philippe Bonifay) (SC/72p/€9,95)
> Zigeuners van de Zee is nog een oud tweeluik van scenarist Philippe Bonifay (Zoo) voor hij, misnoegd over de houding van uitgeverijen tegenover stripmakers, stopte met het schrijven van strips. Tekenaar Stéphane Duval heeft Dark Dragon Books al in de catalogus met de complete reeks Kindsoldaat. "Nadau is een jonge, getalenteerde meubelmaker. Hij wordt verliefd op Angelina, een zigeunerin uit de omgeving, maar moet samen met haar vluchten na een pittige ruzie met haar familie, pardon: hun familie. Want zijn Angelina blijkt twee tweelingzusjes die samen zijn vrouw worden. Rond dit gegeven draaien de makers Duval en Bonifay een dynamische serie in elkaar die het klassieke piratenverhaal net even een iets andere wending geeft. Natuurlijk is alles aanwezig wat je van een avontuur als dit mag verwachten: zwaardvechters, exotische locaties, enteringen en de machtige, prachtige, maar levensgevaarlijke zeeën van het Caraïbisch gebied. In hun zoektocht naar een geschikte plaats om zich te vestigen nemen Nadau, Leanne en Angelina het in hun zwerftocht op tegen vooroordelen, zeeschuimers en de domheid en het geweld van hun medemens."


Dupuis
11/01
TOP
• Dad 6: Van Alle Markten Thuis (Nob) (SC/48p/€7,50)
> "Nu baby Babette ontdekt hoe ze haar benen moet gebruiken, Roxane vastbesloten is de wereld te veranderen, Oona verschrikkelijke punten mee naar huis brengt en Pandora een existentiële crisis beleeft, is de toestand zorgelijk! Dad bedenkt zich geen tweemaal en belt de persoon die hem alles heeft geleerd. Alleen is zij net op vakantie met haar vriendinnen, dus ze stuurt haar echtgenoot. Wanneer grootvader komt aanwaaien in het gezinnetje, blijkt al snel dat die nog nooit van taakverdeling heeft gehoord… Hij heeft nooit voor een huishouden gezorgd en Dad moet hem leiden. Gaandeweg ontdekt Dad dat een rol als gezinshoofd misschien niet was weggelegd voor zijn vader, en dat hij als kind soms verkeerd zat. Net zoals zijn dochters hard zijn en niet altijd eerlijk tegenover hem... Een verhaal waarin de mensen die het meeste groeien niet per se de jongsten zijn!"
De Kleine Robbe 18: De Waarheid over Alles! (Janry + Tome) (SC/48p/€7,50)
> Dit album verschijnt postuum na het plotse overlijden van scenarist Tome. Het verdriet bij tekenaar Janry en Dan Verlinden, de huidige tekenaar van Soda, is nog immens groot. Frédéric Niffle, de directeur van het weekblad Spirou, liet een tijdje geleden in een interview weten dat er van de nieuwe Soda nog een tiental pagina's geschreven moesten worden. Gelukkig had Tome dat vervolg en slot van het verhaal al aan Dan verteld die het verder kan afwerken. Er wordt uiteraard rekening gehouden met de emotionele en creatieve impact die het overlijden van Tome teweegbracht waardoor er momenteel geen datum van verschijning voor Soda deel 14 is. Niffle liet ook weten dat zowel Janry als Dan De Kleine Robbe willen voortzetten als nagedachtenis aan Tome. Ze leverden nu al ideeën voor de gags. Ook Janry liet daarna weten dat hij de reeks zal voortzetten, maar er zal wel een voor en een na zijn, dat is duidelijk.
• Lucky Luke 30: Calamity Jane (Morris + René Gocinny) (SC/48p/€7,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
De Muziekdoos 3: Hoe het Ooit Begon (Gijé + Garbone) (SC/56p/€7,50)
> De Muziekdoos doet het erg goed in het Frans. In vertaling mag de reeks nog wat meer worden ontdekt door kinderen en meelezende ouders of volwassenen tout court. "Cyprien, de zoon van Anton, heeft de doorgang tussen Pandoria en de wereld van Nola ontdekt! Hij waagt zich op pad, maar wordt gevat door Igor en Andrea. Jammer genoeg volgen een paar Pandorianen in zijn voetsporen, en Cyprien moet opbiechten wat hij weet. Drie individuen riskeren de oversteek naar de wereld van Nola. Zodra ze beseffen dat ze in Pandemonia zijn, gaan ze ervandoor. Nola eist een uitleg voor dit vreemde gedoe! Ze ontdekt dat de geschiedenis van de twee werelden — Pandoria en Pandemonia — ingewikkelder en vreselijker is dan ze dacht."
De Tweekoppige Adelaar - Adler 3: Ik Ben Wie Ik Ben (Damien Andrieu + Patrice Buendia) (SC/48p/€8,50)
De Tweekoppige Adelaar - Adler 3: Ik Ben Wie Ik Ben (Damien Andrieu + Patrice Buendia) (HC/48p/€16,95)
> Van de originele tweelingreeks De Tweekoppige Adelaar verschijnen de derde en laatste delen van de cyclus Adler en Eagle. In deze reeks belanden een Duitse en een Amerikaanse piloot in elkaars lichaam en beleven ze op voor hen vijandelijk gebied een spannend avontuur. Er komt dus nog een tweede cyclus, want nog niet alles is op het einde uitgeklaard. Over Adler deel 3: "De beroemde Duitse piloot Hans Raeder is ervan overtuigd dat hij bezeten is door de geest van James O'Brady, een Amerikaanse piloot waartegen hij vocht op een onweerachtige avond. Om te kunnen overleven, moest Hans/James omgaan met de mensen die deel uitmaakten van het leven van Hans Raeder. Zelfs al 'voelt' hij zich een Amerikaans piloot, is het leven van die Duitse piloot niet wenselijker? Het IIIe Reich heeft heel wat vedetten onder zijn piloten. En dan is er ook nog die liefhebbende en bewonderenswaardige moeder... en vooral de jonge vrouw. Hans deed haar pijn, maar James zou haar kunnen beminnen. Nu alleen nog bekijken of die lichaamsruil definitief of omkeerbaar is. Daarvoor moet Hans/James op zoek naar de wortels van deze hekserij: de Eerste Wereldoorlog en een godverlaten eilandje midden in de Stille Oceaan."
De Tweekoppige Adelaar - Eagle 3: Naar de Bron van het Kwaad (Julien Camp + Wallace) (SC/48p/€8,50)
De Tweekoppige Adelaar - Eagle 3: Naar de Bron van het Kwaad (Julien Camp + Wallace) (HC/48p/€16,95)
> "Lente 1943, Hans zit vast in Noord-Afrika in de meedogenloze strijd van de alliantie van het Afrikakorps en de Italiaanse troepen tegen het Britse leger en de USAF. Met wat hulp van het lot raakt hij de beroemde Sailosi op het spoor en vertrekt hij naar de Stille Oceaan, waar Japan en de Verenigde Staten een bloedige oorlog uitvechten. Slaagt de jonge Duitser erin de Maori-vloek om te keren en weer bezit te nemen van zijn oorspronkelijke lichaam, of blijft hij voor eeuwig gevangen in dit lichaam?" 


Glénat
11/01
TOP
• Titeuf 15: De Ballade van de Vier Jaargetijden (Zep) (SC/48p/€7,50)
> Titeuf is terug met de vertaling van het Franse deel 16 als het Nederlandse deel 15. Dat komt door een nulnummer in het Nederlands dat er in het Frans niet was. De Ballade van de Vier Jaragetijden: "Een jaar vol humor dankzij Titeuf! Ja, hij is een uitbundige jongen die de wet van de speelplaats in zijn vingers heeft, maar Titeuf is ook gul! Hij heeft met veel liefde een speciaal album samengesteld. Gedreven door zijn onverbeterlijke nieuwsgierigheid besluit hij de loop van de seizoenen te volgen om je dagen te vullen met een hoop gepaste grappen! Titeuf vertelt je alles, in minigags of mega-illustraties! Van zijn indrukken over het abrupte begin van de school tot die mooie vakantietijd vol zon en ijsjes, maar hij vertelt ook over de verschrikkelijke momenten van ijzige winters en over de lentebloesems van de bomen en de jongvolwassenen! Titeuf neemt je op het ritme van de seizoenen mee doorheen het hele jaar!"


Le Lombard
11/01
TOP
• De Brokkenmakers integraal 7: 19. Black Out - 20. Crossfire - 21. Hollywood Double-Face (Christian Denayer + André-Paul Duchâteau) (HC/176p/€32,95)
> Laatste deel van de integrale reeks. Christian Denayer is nu de tekenaar van Wayne Shelton terwijl de dit jaar 95 jaar wordende André-Paul Duchâteau (vooral bekend door Rik Ringers) al vele jaren van zijn pensioen geniet. "Nog drie laatste rondjes... Christian Denayer en André-Paul Duchâteau geven alles tot het einde. De scenarist laat zich inspireren door misdaadromans om deze zwanenzang te openen en dompelt onze helden onder in de geheimen van Hollywood, waar de brutaliteit van Brock dreigt te botsen met de verfijndheid van de omgeving. Maar de Brokkenmakers hebben lak aan de omgeving! Ze boren hun bolides erin, in vierde versnelling nog, liefst, tot groot jolijt van Christian Denayer… en de lezers! Zoals de andere delen is ook deze integraal voorzien van een uitgebreid en rijk geïllustreerd dossier."


Lucky Comics
11/01
TOP
• Kid Lucky 5: Alles Kids (Achdé) (SC/48p/€7,50)
> Achdé schreef en tekende het allemaal zelf. Het album opent met een kortverhaal.
• Lucky Luke 69: Oklahoma Jim (Pearce + Jean Léturgie) (SC/48p/€7,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)


Mus
01/02
TOP
• Ultieme Liefdesmomentjes (Catana Chetwynd) (HC/154p/€12,98)
> "Heb je ooit naar je geliefde gekeken en gedacht: wow, wij hebben echt een rare relatie? Als andere mensen zouden zien wat wij doen, zou dat zo ongemakkelijk zijn. Dat is precies wat Catana dacht toen ze aan een serie comics over haar relatie met haar vriend John begon. Wat begon als een serie doodles werd al snel een internetsensatie toen John ze online deelde. Nu raken de Catana Comics wereldwijd miljoenen mensen met hun lieve, aaibare en herkenbare humor. Ultieme Liefdesmomentjes is een collectie van de kleine momenten die het beste zijn aan samenzijn met degene die jij lief mag hebben."


Nanuq
18/01
TOP
• Lam (Pieter De Poortere) (HC/24p/€19,95)
> Deze amusante uitgave door Pieter De Poortere is een speels zoekprentenboek waarin het lam ontsnapt uit De Aanbidding van het Lam Gods, het wereldberoemde schilderij van de gebroeders Jan en Hubert Van Eyck. Vervolgens moet je in een tiental dubbelpagina's op zoek naar dat lam, maar ook naar andere figuren uit Het Lam Gods zoals schilder Jan, engel Angele, dief Arsène, zaalwachter Hubert en de enkel met een vijgenblad getooide figuren Adam en Eva. Terwijl het lam vrolijk door Gentse decors loopt, ontdekken oplettende lezers nog veel meer verwijzingen, knipogen en cameo's uit schilderijen van Jan Van Eyck (1390-1441). Een hoop extra knipogen zitten ook nog verstopt in de zoekprenten. Zo zagen we tijdens een doorbladering de bankscène uit Forrest Gump, de spaghettiscène uit Lady en de Vagebond, Pluto, een familie Daltons en Rataplan, Bessy, Édouard Manets Le Déjeuner sur l'Herbe, Samson, Idefix, Superman, Laurel en Hardy, Bianca Castafiore, Asterix en Obelix, de kapiteins Haddock, Haak, Winokkio, Iglo, de kapitein uit Pol, Pel en Pingo, Monty Python and the Holy Grail, Herman Brusselmans, Mahatma Gandhi en nog vele anderen. Gentenaars hebben een streepje voor met figuren uit hun geschiedenis, actualiteit en folklore die ze kunnen opmerken. Lam is een van de initiatieven rond het themajaar 'OMG! Van Eyck was here!'. Van Eycks Het Lam Gods is een van onze grootste kunstschatten met een heel bewogen geschiedenis van diefstallen door onder meer de nazi's en de nog steeds niet opgehelderde diefstal van het paneel De Rechtvaardige Rechters. Op dat triptiek focust Gent dit jaar overvloedig. Vanaf 8 oktober kan je het zorgvuldig gerestaureerde schilderij van heel dichtbij zien in het nieuwe bezoekerscentrum van de kathedraal. Met een VR-bril zal je diep in het Gentse verleden en de geschiedenis van Het Lam Gods en de Gentse kathedraal kunnen beleven alsof je er zelf bij was. Het Museum voor Schone Kunsten organiseert bovendien voor het eerst in haar bestaan de grootste expo van Van Eyck-werken. Die komen vanuit de hele wereld. Zo groot is dat aanbod niet. Wereldwijd zijn er maar een twintigtal werken bewaard gebleven waarvan de helft vanaf 1 februari tot 30 april in Gent te zien zal zijn. Ze worden samengebracht met werk uit Van Eycks atelier en kopieën van verdwenen schilderijen, maar ook met meer dan honderd topstukken uit de late middeleeuwen.


Pear Productions
01/02
TOP
• De Avonturen van Ridder Dolf 2: Het Geheime Wapen (D'Auwe + Paul Reichenbach) (HC/40/p/€9,90)
> "Ridder Dolf is kapitein van de militie in de middeleeuwse Hanzestad Kampen. Regelmatig moet hij de stad redden van dreiging en gevaren. Dat doet hij met veel bravoure, soms nogal onhandig en niet altijd diplomatiek. In dit tweede deel wordt het stadsbestuur gewaarschuwd dat er in een naburige Hanzestad wordt gewerkt aan een geheim project. Dit moet wel een wapen zijn, want die stad staat onder bestuur van de oorlogszuchtige hertog van Gelre, die het rijke Kampen maar wat graag wil veroveren. Dolf wordt op onderzoek uitgestuurd en zorgt op zijn eigen, voortvarende manier voor een oplossing."


Saga Uitgaven
25/01
TOP
PAKKET: De Ballade van Dusty deel 1+2 (Gilles Aris + Aurélien Ducoudray) (2xHC/€15,00)
> De verjaardagsactie van Saga Uitgaven van vorig jaar gaat nog even door tot er 15 albums of pakketten, telkens tegen 15 euro, een feit zijn.

• Boes 17 (Wil Raymakers + Thijs Wilms) (SC/48p/€8,95)
• Chick Bill integraal 8: 52. De Gier van Wood City - 21. De Waterkoorts - 22. Cowboys tegen Musketiers - 23. Het Teken van de Graaf - 36. Grapjassen Werden Gapjassen… en de Sheriff Keek Toe - 24. Het Raadselachtige Tibet (Tibet + André-Paul Duchâteau / Tibet) (HC/260p/€34,95)
> In de 260 pagina's tellende integraal staan maar liefst zes komische westernavonturen gebundeld. Het dossier somt anekdotes en herinneringen op van de grapjas in Tibet.
Dag en Heidi 10: De Kristallen Waterval (Jeff Broeckx + Hannelore Vantieghem) (SC/40p/€8,95) (heruitgave met nieuwe cover)


Collectie Bamboe
40 Olifanten 3: Dorothy, de Gaatjesmaakster (Virginie Augustin + Kid Toussaint) (HC/56p/€19,95)
> Met het complete verhaal Dorothy, de Gaatjesmaakster vervolgen Virginie Augustin en Kid Toussaint hun 40 Olifanten over een vrouwelijke roversbende uit Londen. "De Olifanten hebben hun mannelijke rivalen verslagen. Maar deze bendeoorlog heeft veel gekost. Om er weer bovenop te komen, kennen de vrouwen maar één middel: de misdaad. De wijk Elephant & Castle wordt weer een dodelijk oord voor wie er zich waagt. De politie moet een snelle en radicale oplossing vinden, vooral nu een opeenvolgende reeks weerzinwekkende moorden op nonnen pers en publiek beroert. Het antwoord op de vrouwenbende uit South London? Een compleet vrouwelijke politie-eenheid."
Mijn Vader, de Dronkaard (Stéphane Louis) (HC/72p/€19,95)
> Stéphane Louis (Tessa, Androïden, Liefde en Haat) put uit eigen familie-ervaringen om een melodramatisch portret te schetsen van een alcholverslaafde man die een grote beslissing maakt. "Lucien Basset is een alcoholicus. In het laatste stadium. Waarin men alles drinkt wat men in handen krijgt. Zelfs ether. De rest van zijn bestaan is weggespoeld. Zijn vrouw heeft hem verlaten voor een leven bij iemand die niet drinkt. Hij heeft ook al jaren niets vernomen over zijn zoon. Nochtans, op een avond, terwijl hij aan de toog van een café in Saint-Denis zit, beslist hij dat het deze keer menens is! Hij zal stoppen met zuipen. Want hij heeft iets belangrijks te doen! Een vluchtig beeld in het nieuws op tv doet hem beseffen dat hij iemand moet opzoeken. Om diens leven te redden!"
#nieuwcontact_ (Bruno Duhamel) (HC/72p/€19,95)
> Bruno Duhamel, de auteur van de goed onthaalde one-shots De Terugkeer en Nooit, neemt in #nieuwcontact_ sociale media op de korrel en welke verregaande impact die kunnen hebben. "Doug woont alleen in de Highlands. Hij verjaagt de eenzaamheid met zijn camera en deelt zijn foto's op TwisTer. Nu ja, "deelt"... Omdat het leven in Castle Loch niet spectaculair te noemen is, raakt het publiek het dagelijkse leven van Doug snel beu. En Doug begint te twijfelen. Aan zichzelf en zijn foto’s. En hij deelt niets meer. Maar wanneer hij een afgrijselijk, doorzichtig monster fotografeert, heeft Doug slechts één reflex: terugkeren naar TwisTer en erover opscheppen. Hij beseft niet dat hij op het punt staat een ongekend experiment te ontketenen."


Scratch Books
01/02
TOP
• Hilda 6: Hilda en de Bergkoning (Luke Pearson) (HC72/p/€16,90)
> Nieuw album van Hilda dat begint waar het vorige avontuur, Hilda en het Woud van Steen, ophield. "Eigenlijk heeft Hilda even genoeg van haar wilde avonturen en heeft ze gezworen dat ze voorlopig niet meer naar buiten zal sluipen. Maar dan wordt ze wakker in het lichaam van een trol en weet niet waar ze is. Hoe redt Hilda zich hier nu weer uit?" Op Netflix is inmiddels een tekenfilmserie van dit ondernemende meisje te bekijken.


Sherpa
11/01
TOP
• Mœbius Klassiek 5: De Klauwen van de Engel (Mœbius) (HC/72p/€39,95)
• Mœbius Klassiek 5: De Klauwen van de Engel (Mœbius) (HC/72p/€65,00) (luxe met prent)
• Mœbius Klassiek 5: De Klauwen van de Engel - ultra limited (Mœbius) (HC/72p/€110,00) (luxe met drieluikprent)
• Mœbius Klassiek 6: Shortcuts (Mœbius) (HC/128p/€49,95)
• Mœbius Klassiek 6: Shortcuts (Mœbius) (HC/128p/€75,00) (luxe met prent)
• Mœbius Klassiek 6: Shortcuts - ultra limited (Mœbius) (HC/128p/€120,00) (luxe met drieluikprent)

> Met een bizar, erotisch meesterwerk (De Klauwen van de Engel) en een dikke bundel kortverhalen (Shortcuts) breidt Sherpa het aanbod Mœbius-heruitgaven uit met twee nieuwe delen op groot formaat in diverse uitvoeringen.


Silvester
01/02
TOP
• De Hel van het Oostfront 1: De Russische Winter (Olivier Speltens) (HC/64p/€49,95) (collector's edition met andere cover, 16 pagina's schetsdossier en gesigneerde ex libris)
> De complete reeks De Hel van het Oostfront, het oorlogsvierluik van Olivier Speltens, zal bij Silvester in een luxe-uitvoering verschijnen. Deel 1 heeft een nieuwe cover, linnen rug, een extra schetskatern van zestien pagina's en een gesigneerde ex libris op A4 in een genummerde oplage van slechts honderd exemplaren. Elk kwartaal in 2020 zal een van de vier delen als zo'n collector's edition uitgegeven worden.
• Olivier Varèse 3: Aanval op Kokonino World (Enrico Marini + Thierry Solderen) (HC/48p/€17,95)
> In 2004 (!) en 2012 (!!) verschenen de eerste delen van Olivier Varèse, de debuutreeks van Enrico Marini. In januari 2020 (!!!) verschijnen eindelijk de twee laatste delen van de komische actiereeks. Deel 3, Aanval op Kokonino World, is dan nog het vervolg op het tweeluik dat in deel 2 werd ingeleid. Beide albums verschijnen in hardcover. We herinneren je er ook nog aan dat Dark Dragon Books Marini's doorbraakreeks Gipsy onlangs in twee integralen heeft gebpubliceerd. Deel 3: "Olivier Varèse is verslaggever zonder grenzen. En, zoals dat gaat in spionageverhalen, niets is wat het lijkt. Na het geharrewar met mevrouw Kokonino wacht Olivier Varèse op zijn executie in de gevangenis van Kantoucha. Dankzij de Frenchman weet hij te ontsnappen. Samen gaan ze proberen de plannen van mevrouw Kokonino te dwarsbomen, waarbij ze het moeten opnemen tegen ninja's, robots en andere moordenaars. Maar wie trekt er echt aan de touwtjes bij Kokonino World?"
• Olivier Varèse 4: De Geur van Magnolia (Enrico Marini + Georges Pop) (HC/48p/€17,95) (met A3-kunstdruk)
> "In de Amerikaanse Rocky Mountains bestudeert een oude man de grond, hij lijkt iets interessants te hebben gevonden... In Genève neemt een jonge en mooie biologe contact op met Varèse; ze belooft hem exclusieve informatie. Maar de mooie vrouw blijft erg mysterieus en stelt voor om de volgende dag opnieuw af te spreken. Geïntrigeerd, en vooral aangetrokken door de jonge vrouw, accepteert Varèse ondanks het vroege tijdstip. Eenmaal aangekomen wacht er echter niemand op hem. De journalist besluit op onderzoek te gaan..."
• Olivier Varèse pakket deel 1-2-3-4 (Enrico Marini + Thierry Solderen) (4xHC/€49,95)
> Pakket van de complete reeks tegen 49,95 euro.
Shanghai Dream 1: Exodus 1938 (Jorge Miguel + Philippe Thirault naar een verhaal van Edward Ryan en Xang Xie) (HC/56p/€19,95) (met A3-kunstdruk)
> Shanghai Dream is een tweeluik door Jorge Miguel (Orion) en Philippe Thirault (O'Boys, De Helse Meute). De albums verschijnen in een gelimiterde hardcover en later als softcover. "Berlijn, 1938. Bernhard en zijn vrouw Illo, beiden van joodse komaf, ondervinden het geweld van de nazi’s aan den lijve: ze moeten hun passie voor cinema opgeven. Ze hebben geen andere keuze dan alles achter te laten en naar het buitenland te vluchten. Een verhaal dat zich afspeelt aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, gebaseerd op ware feiten en geïnspireerd door de exodus van joden naar minder bekende streken."
Sonora 1: Wraak (Benoît Dellac + Jean-Pierre Pécau) (HC/56p/€19,95) (met A3-kunstdruk)
> Sonora wordt dan weer een trilogie door Benoît Dellac (Slangengod, Dwergen, Orks & Goblins) en Jean-Pierre Pécau. Ook te verschijnen in softcover en hardcover. "Het gerucht verspreidt zich als een lopend vuurtje door de hele wereld. Van de ene dag op de andere spoelt een golf mensen aan in San Francisco. Onder hen honderden Fransen: de vluchtelingen van de mislukte Parijse revolutie van 1848. 1851, Maximilien Bonnot gaat in San Francisco van boord, samen met zijn andere door de goudkoorts aangetrokken reisgenoten, bannelingen, avonturiers. Hij is niet ten prooi gevallen aan die koorts, maar aan een andere, net zo gevaarlijke: de koorts om wraak te nemen..."
De Zeearend 1: Atlantische Oceaan 1916 (Enea Riboldi + Philippe Thirault naar een verhaal van Enea Riboldi) (HC/56p/€19,95) (met A3-kunstdruk)
> Eerste deel van het tweeluik door Enea Riboldi en Philippe Thirault (zie ook Shanghai Dream). "1916. Op bevel van de Kaiser, voert Hugo von Krüger het commando over het krachtige zeilschip Seeadler. Hij brengt koopvaardijschepen tot zinken om de bevoorrading van geallieerden te verstoren, maar zijn erecode verbiedt hem om slachtoffers te maken. De komst van een Franse bemanning die niet van plan is om lijdzaam toe te kijken, waaronder de mooie Pénélope de Luynes, zet het leven aan boord totaal op zijn kop."


Standaard Uitgeverij
25/01
TOP
• De Avonturen van Urbanus 187: De Kubuskakkers (Willy Linthout met assistentie van Steven de Rie + Willy Linthout / Urbanus) (SC/32p/€6,99)
> "Het is oudejaarsavond en een hevige sneeuwstorm teistert Tollembeek. Urbanus besluit het nieuwjaarsvuurwerk dan maar binnen af te steken. Daardoor vliegt het huis de lucht in. Een postpak voor Amedee met daarin twee wombats komt als een geschenk uit de hemel. Wist je dat die dieren vierkante kakjes produceren? De Urbanussen kunnen zo hun huis heropbouwen. En ze starten een lucratief bouwhandeltje. Verder duikt Willy Linthout op, begint Urbanus een kunsthandel en vindt Amedee een mechanische wombat uit."
• Hec Leemans: 50 Jaar Kampioen (David Steenhuyse / Hec Leemans) (SC/168p/€19,99)
> Dit jaar zit Hec Leemans vijftig jaar in het vak. Bij Saga Uitgaven start een integrale reeks van zijn doorbraakreeks Bakelandt. Bij Standaard Uitgeverij staan als vanouds veel publicaties van F.C. De Kampioenen gepland. Daarnaast zegt Leemans ook zijn gedacht in het interviewboek 50 jaar Kampioen. Dit boek ligt in de lijn van het in 2019 verschenen én herdrukte interviewboek met Willy Linthout en Urbanus over hun stripreeks Urbanus en hun beider carrière. David Steenhuyse (die ook het achtergronddossier voor de integraal van Nino samenstelde) interviewde samen met Stripspeciaalzaak.be-medewerker Wouter Porteman Hec Leemans om het over zijn carrière en andere verwezenlijkingen te hebben. Hij stond namelijk mee aan de wieg van het Belgisch Stripcentrum en de Stripgilde. Er wordt stilgestaan bij belangrijke keuzes en ontmoetingen, spijt en tevredenheid, in het verleden en nu. Verder deelt Leemans zijn visies op het stripvak en over het striplandschap.
• Suske en Wiske: De Dulle Griet (Willy Vandersteen) (SC/64p/€8,99) (heruitgave)
> Comerciële heruitgave voor het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen. Achterin zit een extra katern met meer info over onder meer Fritz Mayer van den Bergh die Bruegels schilderij Dulle Griet in 1894 vanonder het stof haalde en naar Antwerpen bracht.


Stichting Uitgeverij Stripstift
18/01
TOP
• Stripschrift 461 (diverse auteurs) (SC/42p/€8,25)
> Met onder meer een lang interview met Eugeen Goossens (die ook de coverillustratie tekende, Philippe Jarbinet en een artikel over de ware Kuifje.


Uitgeverij HUM!
25/01
TOP
• Charley's Oorlog 5: Terug naar het Front (Joe Colquhoun + Pat Mills) (HC/112p/€19,95)
> In dit album worden 27 hoofdstukjes verzameld over de piepjonge Britse soldaat Charley. We zien hem in dit album ook in Ieper.


Uitgeverij L
25/01
TOP
• Het Leven van Anne Frank - De Grafische Biografie (Ernie Colón + Sid Jacobson) (HC/160p/€19,95) (heruitgave)
> Stripverhaal waarbij voor het eerst de oorspronkelijke teksten uit het dagboek van Anne Frank werden gebruikt. "Onder begeleiding van deskundigen van de Anne Frank Stichting schreef en tekende het Amerikaanse auteursduo Sid Jacobson en Ernie Colón de eerste geautoriseerde grafische biografie van Anne Frank — zowel in historisch als verhalend opzicht een unieke uitgave." 


Uitgeverij Personalia
25/01
TOP
• StripGlossy 15 (diverse auteurs) (SC/130p/€8,95)
> "Gasthoofdredacteur van deze StripGlossy is Peter Nuyten (Apache Junction, Auguria). Hij verstripte de Russische bestseller Metro 2033. Nuyten: 'Een sinister epos waarin het allemaal draait om de zin van alles en hoe te moeten overleven in een voortdurende dreiging van extremisten, xenofobische terreur en monsterlijke wezens. Verschrikkingen zijn zowel psychisch als fysiek en een eenvoudig tochtje door een tunnel van het ene platform naar het andere kan de geest volledig uit elkaar scheuren, zoniet een reiziger doden. Voor mensen met claustrofobie geen aanrader.' Verder in deze glossy twee gloednieuwe series: Scarlet Edge, een rollercoaster met aardbevingen, explosies en rondvliegende kogels, én De Macaroni’s, een hilarische strip over voetbal en de maffia. En wat vinden komiek André van Duin en chefkoks Danny Jansen, Francis Kuijk en Rudolph van Veen eigenlijk van strips?"


Van Halewyck
18/01
TOP
• Je Hoort Wat 1: In een Klaslokaal (Arnoleon) (SC/60p/€15,00)
> "Van toetsen met een nietje tot de eeuwige strijd met het 'smaartbord', van fantoomluizen in de leraarskamer tot de levenswijsheden van de Kevin (K-Style voor de vrienden). Als geen ander vat Arnoleon het leven voor de klas samen in deze bundeling hilarische en herkenbare cartoons. What happens in het klaslokaal, vind je in dit boek!"


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips