Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
Stripinvasie

Klik verder naar de in oktober verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Anspach
Arboris
Bakermat
Ballon Comics
BD Must
Benseys.com Uitgaven
Blloan
Bonte
Borgerhoff & Lamberigts
Casterman
Concerto Books
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Davidsfonds Uitgeverij
Dupuis
Les Éditions Albert René
Francis Badts
Glénat
INdruk
Jessecartoons
KSbooks
Le Lombard
Mandarijn
Matsuoka
Oogachtend
Pear Productions
Querido
RW Uitgeverij
Saga Uitgaven
Scratch Books
Sherpa
Silvester
Soul Food Comics
Standaard Uitgeverij
Strip Turnhout vzw
Uitgeverij De Boemerang
Uitgeverij HUM!
Uitgeverij L
Uitgeverij Personalia
Uitgeverij Vrijdag
't Vlaams Stripcentrum
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2019:
novemberdecember
2020: januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktober
 
Anspach
05/10
TOP
Leopoldstad 60 (Baudoin Deville + Patrick Weber) (HC/64p/€14,50)
> "In 2020 is het zestig jaar geleden dat de kolonie Belgisch-Congo een zelfstandige natie werd. De overdracht van de macht gebeurde in zeer woelige omstandigheden. De toenmalige Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena organiseerde in die periode een luchtbrug om meer dan dertigduizend landgenoten te evacueren die hun have en goed inderhaast moesten achterlaten. Aan de vooravond van die gebeurtenissen en tegen de historische achtergrond van die Belgische brok geschiedenis beleeft luchtstewardess Kathleen in het album Leopoldstad 60 een heus detectiveavontuur terwijl anderen azen op de rijkdommen van het land... koste wat het kost. Diezelfde Kathleen was in het one-shot Glimlach 58 nog hostess op de Wereldexpo van 1958 in Brussel. In haar nieuwste avontuur ontdekt ze samen met de lezer de Congolese hoofdstad Leopoldstad (nu Kinshasa) waar het haar heet onder de voeten wordt. Glimlach 58 en Leopoldstad 60 zijn gemaakt door Baudoin Deville en Patrick Weber. De eerste houdt er een klassieke Klare Lijn op na, de tweede is een historicus die historische feiten en anekdotes verweeft met pure fictie. Als scenarist ken je hem misschien ook van Alex, Lefranc, Lois en Sparta. Op Glimlach 58 is inmiddels een filmoptie genomen. Kathleen bereidt zich ook al voor op haar derde avontuur dat teruggrijpt naar de Duitse bezetting van Brussel in 1943. De nog jonge uitgeverij Anspach heeft zopas ook nog een Franse vertaling gepubliceerd van De Tuin van Daubigny, het one-shot van de Vlamingen Luc Cromheecke en Bruno De Roover.


Arboris
12/10
TOP
Arboris XL
• 2. De Kunst van het Sterven (Philippe Berthet + Sandro Raule) (SC/72p/€8,95)
• 2. De Kunst van het Sterven (Philippe Berthet + Sandro Raule) (HC/72p/€18,95)
> De Kunst van het Sterven is het werk van Philippe Berthet en scenarist Sandro Raule (Jazz Maynard, Isabellae, Arthus Trivium). Dargaud heeft de collectie Zwartlijn, met albums van Berthet door telkens een andere scenarist, in vertaling stopgezet. Het voorheen niet vertaalde album uit die collectie pikt Arboris nu dus op. "Philippe Martin is rechercheur in Parijs en woont alleen, sinds zijn vrouw Sophie vijfentwintig jaar geleden bij hem is weggegaan. Zijn leven bestaat uit niet veel meer dan zijn werk, dat hij zeer goed, maar ook zeer rechtlijnig doet. Op een dag krijgt hij een telefoontje van de politie van Barcelona. Een jonge vrouw heeft zelfmoord gepleegd en een brief achtergelaten waarin ze het heeft over de vader die ze nooit heeft gekend: een politieman, ene Philippe Martin... Dat zij z'n dochter is lijkt waarschijnlijk, maar over haar zelfmoord bestaan meer twijfels. Martin duikt in de onderwereld van Barcelona om er meer over te weten te komen, maar waagt zich daarmee in een doolhof waarin hij makkelijk voor altijd kan verdwalen."


Ballon Comics
12/10
TOP
Dino's 1 (Bloz + Arnaud Plumeri) (SC/48p/€6,95) (herdruk)
Dino's 2 (Bloz + Arnaud Plumeri) (SC/48p/€6,95) (herdruk)
• Dino's 4 (Bloz + Arnaud Plumeri) (SC/48p/€6,95) (herdruk)
• Dino's 5 (Bloz + Arnaud Plumeri) (SC/48p/€6,95) (herdruk)
• Insecten 2 (Cosby + Christophe Cazenove / François Vodarzac) (SC/48p/€6,95) (herdruk)
Insecten 3 (Cosby + Christophe Cazenove / François Vodarzac) (SC/48p/€6,95) (herdruk)
• Insecten 4 (Cosby + Christophe Cazenove / François Vodarzac) (SC/48p/€6,95) (herdruk)
• Hartendiefjes 3 (Thomas Labourot + Béka) (SC/48p/€6,95)
> Vanaf dit deel is een tekenaarswissel uitgevoerd. Thomas Labourot tekent nu de jeugdserie op scenario van Béka. Van Labourot bespraken we een tijdje geleden deel 4 van de reeks Detectives. Hij is ook de tekenaar van de vijfdelige reeks Washita die bij Saga Uitgaven verscheen. "Bella, de dochter van Belle en het Beest, heeft het al een tijdje moeilijk om de boeken die ze leest ook uit te lezen. Erg verontrustend voor een boekenwurm. Haar moeder brengt haar bij een magiër, een arts in de feeënwereld. Hij merkt dat haar hart op hol slaat, dat ze rood wordt... en besluit dat ze de griep heeft! Myeline heeft wel begrepen dat Bella verliefd is. Ze moet dus op zoek naar haar droomprins op aarde! Raafje en Parel krijgen deze delicate opdracht, die hen naar de campus van Harvard leidt..."
• Jommeke 151: Het Meermonster (Jef Nys) (SC/48p/€5,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 154: De Hellestokers (Jef Nys) (SC/48p/€5,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 187: De Zwarte Cactus (Jef Nys) (SC/48p/€5,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 252: Het Spookdorp (Jef Nys) (SC/48p/€5,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)


Bakermat
12/10
TOP
• Geronimo Stilton - Een Reis door de Tijd 8: Lang leve de Olympische Spelen (Federica Salfo + Leonarda Favia) (SC/48p/€7,95) (herdruk)


BD Must
12/10
TOP
• Betty & Dodge 8: Berlijn Zien en Sterven (Thomas Du Caju + Jean-Claude Van Rijckeghem / Pat Van Beirs) (HC/48p/€29,95)
> Laatste deel van de reeks, nu ook afzonderlijk te koop in plaats van in een pakket met de complete reeks.


Benseys.com Uitgaven
12/10
TOP
• Eddy & Caddy 2: Na de 375ste Slag (Ben Seys) (SC/44p/€8,00)
> Strookjesstrips op en naast de golfbaan.


Blloan
05/10
TOP
Een Godverdomse Klootzak 1: Isabel (Olivier Pont + Régis Loisel) (SC/88p/€9,95)
Een Godverdomse Klootzak 1: Isabel (Olivier Pont + Régis Loisel) (HC/88p/€17,95)
> Blloan verwierf de rechten op de nieuwe reeks van Olivier Pont en Régis Loisel. De verwachtingen zijn groot, deel 1 (88 pagina's dik!) verschijnt in zowel softcover en hardcover. tegelijk verschijnt een zoveelste herdruk van de integrale van Over de Grenzen van de Tijd..., een tweeluik dat Pont met Georges Abolin maakte. Over Een Godverdomse Klootzak: "Max' moeder is net begraven. Als enige erfenis heeft hij twee foto's van haar, met hem als kind, van toen ze in Brazilië woonden. Op elk foto staat een andere man. Is een van hen zijn vader? Hij duikt in zijn verleden en trekt naar een kamp in de Amazone. Zijn hunker naar avontuur en exotiek botst al snel op de werkelijkheid van de jungle in de jaren 1970. Hij treft er een gebied aan dat getekend is door geweld en prostitutie en waar de wet van de sterkste geldt. Een vrolijk en pittig drietal staat hem bij in zijn zoektocht: twee Franse verpleegsters en, vooral, een jonge, stomme Braziliaanse, Baïa, zijn onmisbare gids. In de tropische vochtigheid van die vijandige omgeving heeft ieder zijn eigen doel, maar de eerste bekommernis is overleven."
De Man die niet Bestond (Cyril Bonin) (HC/56p/€16,95)
> Van Cyril Bonin verscheen in juni nog het slot van de trilogie Amorostasia. Deze maand verschijnt de vertaling van Bonins one-shot De Man die niet Bestond. "Voor Leo Miller, alleenstaand informaticus, lijkt het leven vaak een droom. Hij beschouwt fictieve personages uit Amerikaanse komedies, die hij dagelijks verslindt in de cinematheek, als rijkere en echtere aanwezigheden dan de meeste mensen met wie hij omgaat. Of toch zeker dan hemzelf. Alsof hij zijn leven leidt terwijl niemand zijn bestaan opmerkt. Maar hij ontdekt al snel dat je je niet ongestraft kunt afkeren van de werkelijkheid. Als bij toverslag verliest hij zo zijn fysieke materialiteit. Hij is veroordeeld als spook de eeuwige toeschouwer te blijven die hij al was. Hij verschuilt zich in de cinematheek, waar hij valt voor de charme van een jonge actrice, Françoise Angelli, die The Apartment komt voorstellen. Een vrouw die alleen bestaat in haar rollen en die getroffen kan worden door hetzelfde onheil als hij... Leo besluit haar te helpen. Nadat hij de roman van Marcel Aymé, Schijn Bedriegt, virtuoos bewerkte, maakt Cyril Bonin in zijn eentje een verhaal dat de schrijver vast ook had gewaardeerd! Door zijn verhaal te situeren in de filmwereld, denken we automatisch aan een andere geniale poëet, Woody Allen."


Bonte
12/10
TOP
• Mau & Merho catalogus (diverse auteurs) (SC/48p/€10,00)
> In september liep de expo Mau & Merho waarbij origineel werk en publicaties van Bob Mau en Merho bij elkaar getoond worden. De catalogus van deze expo is nu ook te koop. Het is een softcoveralbum van 48 pagina's, uitgegeven door Bonte die zelf al heel wat van Bob Mau heeft uitgegeven. Hier vind je trouwens een complete albumlijst. De catalogus staat vol goed geschreven, overzichtelijke artikelen over Mau en Merho met veel (uniek) beeldmateriaal, niet alleen uit hun stripverhalen, maar ook losse illustraties en foto's. Van beide reeksen Kari Lente en de Kiekeboes zijn ook alle covers van de reeksen afgebeeld. Voor de fans van Mau en/of Merho is dit een ab-so-lu-te must.


Borgerhoff & Lamberigts
12/10
TOP
De Ware Wereld van Suster en Wiebke 2: Het Dertigersdipje (Tom Bouden) (HC/32p/€19,99) (herdruk)


Casterman
05/10
TOP
• De Oorlog van de Lulu's - Door de Ogen van Luigi 2 (Damien Cuvillier + Régis Hautière) (SC/56p/€7,95)
> Slot van het tweeluik dat een zijsprong in de reeks De Oorlog van de Lulu's completer uitspit.


Concerto Books
02/11
TOP
In Holland Suburbia 1: Aankomst (Guido Van Driel) (HC/176p/€34,99)
> In november is Guido Van Driel weer van de partij als stripauteur. De voorbije jaren maakte hij diverse uitstapjes naar de filmwereld. In Holland Suburbia is zijn nieuwste strip. "In een typische Hollandse buitenwijk met eentonige rijtjeshuizen wordt op een nacht het lijk van een achttienjarige jongen gevonden. De dode is Jonas van der Geest. Hij is lid van het 'garage'-bandje In Holland Suburbia (I.H.S). Jonas heeft alleen een bloederige snee op zijn voorhoofd. Waaraan hij is bezweken is niet meteen duidelijk. Een buurman vertelt dat hij hem de avond ervoor op handen en voeten door de voortuinen van de huizen heeft zien kruipen. Inspecteur van politie Harry Kleijn gaat de dood van Jonas onderzoeken. De inspecteur onderzocht ook de zaak van een ander bandlid van I.H.S., Ido Lindemans. Die moest een half jaar geleden onverwacht zijn linkerarm missen. Die werd eraf geslagen door een rondvliegende metalen schijf. Gewoon op straat, toen ze op een avond terugliepen na een repetitie. Wat is er aan de hand? Toen beweerde Jonas bij hoog en bij laag dat hij voorafgaand aan de 'aanval met de metalen schijf' drie lichten boven de wijk had zien hangen. En Jonas' vader, een grondwerker, ontdekte dat de mysterieuze schijf het afsluitdeksel was geweest van de boorput op het Wilde Landje. Die boorput was in de jaren zestig gegraven door de NAM. Ondanks dat er een diepterecord werd verbroken (4.850 meter) werd er gas noch olie gevonden. Het onderzoek van de inspecteur brengt een keten gebeurtenissen aan het licht. Is er iets buitenaards de buurt binnengedrongen? Of juist iets ónderaards? Horen we bij de hemel of horen we bij de aarde? De ogenschijnlijk saaie buurt blijkt een reeks kleurrijke personages te bevatten die ieder zo hun eigen geheimen met zich meedragen."
Het Kleine Boek van de Beatles (Hervé Bourhis) (SC/176p/€19,99) (heruitgave)
> Verscheen in 2011 al eens bij Oog & Blik | De Bezige Bij. Deze heruitgave is wel mooier en verzorgder.
• Het Ware Verhaal van de Onbekende Soldaat / Het Gedrocht en de Guillotine (Jacques Tardi) (HC/64p/€22,99) (heruitgave)
> In 2007 gaf Oog & Blik Jacques Tardi's Het Ware Verhaal van de Onbekende Soldaat en Het Gedrocht en de Guillotine uit in een gebundelde softcovereditie. Nu geeft Concerto Books het opnieuw uit als een hardcoveralbum.


Daedalus
19/10
TOP
Aquablue 16: Rakahanga! (Reno + Régis Hautière) (SC/48p/€8,95)
De 7 Wonderen 7: De Kolos van Rhodos - 292 v. Chr. (Antonio Palma + Luca Blengino) (HC/56p/€17,95)
> Laatste deel van de conceptreeks over de klassieke zeven wereldwonderen. We nemen groots afscheid met De Kolos van Rhodos. "Rhodos, 292 voor Christus Na jaren van oorlog proeft Rhodos eindelijk van vrede en voorspoed, onder de welwillende blik van het standbeeld van Helios, die over het eiland waakt. Amaryos, de lijfarts van admiraal Flegones, staat op het punt met diens dochter te trouwen en onmetelijke rijkdom te erven. Het leven lijkt hem toe te lachen... maar Amaryos draagt een verschrikkelijk geheim met zich mee: de stem van een geest... en een diepliggende wraak die opborrelt..."
Bloedkoninginnen: Eleonora - De Zwarte Legende 5 (Carlos Gomez + Arnaud Delalande / Simona Mogavino) (HC/56p/€17,95)
> Het leven van koningin Eleonora was rijkgevuld. Carlos Gomez, Arnaud Delalande en Simona Mogavino trokken zes delen uit om haar opmerkelijke verhaal te vertellen in de collectie Bloedkoninginnen. Deel 6 verschijnt in december. "Nu ze als echtgenote van Hendrik Plantagenet door het leven gaat, maakt Eleonora zich op om haar nieuwe lotsbestemming te omarmen en de nieuwe koningin van Engeland te worden! De voorbije maanden waren vreselijk. Na hun terugkeer in het Palais de l'Ombrière wordt Godfried, de broer van Hendrik die in het geheim een opstand in Anjou beraamt, door Eleonora en haar zus Petronella gekleineerd. Alles speelt zich af tegen de achtergrond van de successieoorlog om de Engelse troon. Terwijl Eleonora naar Fontevraud gaat, bereiden Lodewijk VII en Hendrik Plantagenet zich voor op een meedogenloze strijd ... een confrontatie die de loop van de geschiedenis en het lot van twee koninkrijken zal bepalen!"
• Brocéliande - Woud van het Kleine Volkje 5: De Feeënspiegel (François Gomès + Sylvain Cordurié) (HC/48p/€17,95)
> In het Frans is de reeks Brocéliande inmiddels afgelopen na zeven delen. In vertaling zitten we nu aan deel 5. "Brocéliande is bang. Er iets dat Korrigans doodt. Kor'net, hun koning, doet een beroep op Saltupott, een van zijn slimste en hebzuchtigste neven. Hij moet de schuldige vinden. Saltupott vertrekt samen met zijn leerling naar de plaats van het onheil. Ze vinden er alleen verwoesting, zelfs de natuur lijkt de geest gegeven te hebben, alsof haar levenskracht is weggevloeid. Alsof de moordenaar van hun soortgenoten ook de begroeiing heeft 'verbrand'."
Duisternis 5: Schepsels (Iko + Christophe Bec) (HC/60p/€17,95)
> Met dit album nemen we afscheid van de fantasyreeks Duisternis. Tekenaar Iko stootte inmiddels door naar de westernreeks Durango. Er worden oorlogen gevoerd tegen draken in het extra dikke deel 5.
• Excalibur Kronieken 5: Morgane (Alain Brion + Jean-Luc Istin) (SC/60p/€8,95)
• Frontlinies 6: Het Paradijs voor Jagers (Benoît Dellac + Jean-Pierre Pécau) (SC/56p/€7,95)
• Frontlinies 6: Het Paradijs voor Jagers (Benoît Dellac + Jean-Pierre Pécau) (HC/56p/€17,95)
> Met Frontlinies deel 6 zitten we over de helft van de tiendelige reeks. "De jonge Tim Page leert tijdens de legendarische slag om Malta wat het betekent squadron leader te zijn. Het is een bloederige les. Zijn rivaliteit met de legende van het eiland, de Canadees George Frederick 'Buzz' Buerling, een aas met 31 overwinningen, is onvergetelijk. In Duitsland werkt Magda voor de Sovjet inlichtingendienst, maar het nazi-net sluit zich om haar..."
• Ik Ben een Kathaar 7: Voltooiing (Alessandrio Galore + Pierre Makyo) (SC/48p/€8,95)
> Nog een einde is weggelegd voor Ik Ben een Kathaar van Alessandrio Galore en Pierre Makyo. "'Op het houten kaftje van mijn boek heb ik de naam gegrift van een god die wij allemaal dagelijks ervaren, maar die niemand erkent. Zijn naam? Ergo sum. 'Ik ben'. Bij het optekenen van deze woorden besef ik zeer goed dat, als mijn boek in handen valt van één van die duivelse monniken die goede zielen verbranden, ik ook op de brandstapel beland. Dan is het maar zo. Dat weerhoudt er mij niet van verder te schrijven om die vreselijke angst te onderdrukken, die angst voor het niets, die me verlamt sinds ik mijn geheugen verloor. Ik doe mijn uiterste best om iets te vinden van mijn andere, verloren gegane, leven, maar niets."
De Lijkwade 2: Turijn, 1898 (Éric Liberge + Gérard Mordillat / Jérôme Prieur) (HC/72p/€22,95)
> Tweede deel van de trilogie die zich in verschillende tijdperken afspeelt. "De plot van De Lijkwade speelt zich af doorheen verschillende eeuwen, in verschillende landen, terwijl zijn personages de hoofdrolspelers zijn van een verhaal dat in elk van de tijdperken heropleeft. In de negentiende eeuw in Turijn, is Lucia de enige dochter van baron Tomaso — een overtuigd monarchist — en de geheime geliefde van Enrico, een vurig socialistische afgevaardigde. Op dat moment maakt Secondo Pia de eerste foto van de Lijkwade, die claimt het gezicht van Christus te onthullen... Het verhaal van Lucie, Thomas en Henri is er een van liefdevolle harstocht waarvan de Lijkwade — ook de Lijkwade 'van Turijn' genoemd — tegelijk de inzet en het symbool is. De rivaliteit tussen de twee mannen rond de verovering van de jonge vrouw in de schaduw van wat zich in het openbaar afspeelt rond de verovering van de Lijkwade."
• Orakel 9: De Wolvin (Roberto Jorge Viacava + Patrice Lesparre) (SC/56p/€8,95)
De Reis van Marcel Grob (Sébastien Goethals + Philippe Collin) (HC/192p/€29,95)
> De Reis van Marcel Grob is een sterk one-shot van Sébastien Goethals (Dierenriem, Levenslijnen, Tower) en Philippe Collin naar het waargebeurde verhaal van een Elzasser die gedwongen wordt om bij de Waffen-SS te dienen. Zijn verhaal wordt verteld door zijn kleinneef. "11 oktober 2009. Marcel Grob is 83 jaar oud en wordt door een onderzoeksrechter ondervraagd over zijn verleden. Zijn verleden als lid van de Waffen-SS. De jonge Fransman werd ingelijfd op 28 juni 1944, net als 10.000 andere Elzassers. Hij was toen 17 jaar oud. Werd Marcel gedwongen door de nazi's of nam hij vrijwillig dienst? Was hij een 'Malgré-nous' of een oorlogsmisdadiger? De magistraat is op zoek naar de waarheid over dat duister verleden. Marcel Grob graaft in zijn pijnlijke herinneringen. Herinneringen aan een Franse jongeling die gedwongen wordt te gaan strijden in Italië, met de sinistere Division Reichsführer. Om zijn onschuld te bewijzen, vertelt Marcel het verhaal van zijn lange reis door het donker."
Samoerai 12: Het Oog van de Draak (Cristina Mormille + Jean-François Di Giorgio) (SC/48p/€8,95)
> Dubbelslag voor Samoerai. De oorspronkelijke tekenaar Frédéric Genêt is nu helemaal niet meer betrokken bij de hoofdreeks, zelfs niet meer als covertekenaar, en concentreert zich op zijn nieuwe reeks De Oorlog Winnen. Cristina Mormille nam het stokje helemaal over. Ze is ook de tekenares van Samoerai Legenden deel 5. Samoerai deel 12: "Vele jaren zijn verstreken sinds de dood van de verschrikkelijke Zussen van de schaduw. En toch, in de duisternis, heeft iemand zijn wraak nog niet opgegeven... In de hoop om Sekiyo, een jeugdige liefde, te helpen, komt Takeo oog in oog te staan met een hele kliek van gekke ronins, geleid door de mysterieuze en krachtige Masayo. Ze lijkt vastberaden om af te maken wat ze is begonnen..."
Samoerai Legenden 5: Uiterlijke Schijn (Cristina Mormille + Jean-François Di Giorgio) (SC/48p/€8,95)

> "Hij is knap, gebronzeerd, mysterieuze glimlach. Nariko is in de ban van deze knappe verpersoonlijking van Kenjiro. Ze liefkozen, ze kussen, ze worden minnaars. Nu, de regel is: Goden kunnen mensen niet verleiden. En nog minder kinderen met hen maken. Voor het afwijken van deze regel zal Kenjiro een prijs moeten betalen..."

1800

• Sherlock Holmes & De Tijdreizigers 2: Fugit Irreparabile Tempus (Vladimir Krstic-Laci + Sylvain Cordurié) (HC/48p/€17,95)
> De collectie 1800 kent nog eens een nieuwe titel met het slot van de Sherlock Holmes-cyclus De Tijdreizigers. "Sherlock Holmes wordt door Victoria ingelijfd om Aaron McBride terug te vinden, een naar men beweert gevaarlijke geleerde. Hij ontdekt dat de man in kwestie een tijdreiziger is, terug uit een verre toekomst om Engeland te redden van de koningin zelf. Met de hulp van Megan Connelly, Lynn Redstone, Marcellus Gunderson en kolonel Amiens brengt de detective de plannen aan het licht van de vorstin en probeert ze tegen te werken. Maar Aaron McBride is niet de enige die met de tijd speelt. En om vuur te bestrijden, moet je soms je vingers branden... Meer dan ooit ligt de toekomst van de wereld in de handen van Sherlock Holmes."

Zij Schreven Geschiedenis
• Lodewijk de Heilige (Filippo Cenni + Mathieu Mariolle / Alex Nikolavitch) (SC/56p/€7,95)
• Lodewijk de Heilige (Filippo Cenni + Mathieu Mariolle / Alex Nikolavitch) (HC/56p/€17,95)
> In de collectie Zij Schreven Geschiedenis wordt in één album het portret van Lodewijk IX, beter gekend als Lodewijk de Heilige, geschetst. Hij was de koning van Frankrijk van 1226 tot 1270, en de negende monarch van de dynastie van de Capetingers. "De plaatjes in de kinderboeken stellen hem voor als een vorst die, wijs als Salomon, recht sprak gezeten onder een eik. Maar de echte koning, de figuur achter deze zeemzoeterige plaatjes, spreekt deze rozige voorstelling tegen en steekt veel complexer in elkaar. Lodewijk IX werd door zijn moeder, Blanche van Castilië, streng katholiek grootgebracht. Zijn geloof was onwrikbaar en zijn vroomheid onbegrensd. De koning zag zijn taak hoofdzakelijk als een religieus streven. Hij wilde de perfecte heerser zijn over een perfect Rooms- Christelijk rijk..."


Dargaud
05/10
TOP
• Emma en Charlotte 4: Wat het Hart Wil (Lena Sayaphoum + Jérôme Hamon) (SC/56p/€6,95)
> In de meisjesreeks Emma en Charlotte slaan de harten op hol en wordt er gehiphopt. "Ben is verliefd op Charlotte, maar zij doet er alles aan om dat voor haar vriendinnen verborgen te houden... zonder succes! Hun reactie is duidelijk: ze zijn kwaad, zo kwaad zelfs dat de vriendschap tussen Emma en Charlotte bekoelt. Ze kan dus alleen op zichzelf rekenen om die ene move onder de knie te krijgen die maar blijft mislukken... en die ze toch moet uitvoeren bij het examen. Emma neemt ondertussen deel aan HHI Frankrijk, een hiphopkampioenschap. Ze springt in voor een geblesseerd lid van het team. Haar eigen dansgroep neemt niet deel, dus waarom niet? Emma is bang voor de reactie van haar vrienden en weet niet hoe ze hun het nieuws moet vertellen. En het wordt nog ingewikkelder wanneer Jake aankondigt dat Delphine weer bij de groep komt en dat hij hun meteen ook heeft ingeschreven voor datzelfde kampioenschap..."
• Ira Dei 3: Normandische Furie (Ronan Toulhoat + Vincent Brugeas) (SC/56p/€7,95)
> Slecht nieuws voor de kopers van de hardcovers van Ira Dei, want vanaf deel 3 komt de reeks enkel nog uit in softcover. "De slag bij Venosa. Na Sicilië maakt Zuid-Italië nu kennis met de Normandische aanvalsdrift. Nieuwe Normandische huurlingen sluiten zich aan bij de troepen van Guillaume de Hauteville, gelokt door de verhalen over hun exploten. Zij brengen het Byzantijnse leger, geleid door kapitein Dokeianos, een verpletterende nederlaag toe. Basileus Michaël IV neemt radicale maatregelen om die vijand het hoofd te bieden. Hij laat Maniakes uit de kerkers halen en zet hem aan het hoofd van zijn leger. Maniakes is een brok haat en is vastbesloten zich te wreken. De Kerk vindt het machtsvertoon van de Normandiërs maar niets, maar kan de Byzantijnse nederlagen wel waarderen. Étienne krijgt als vertrouweling van Guillaume de opdracht ervoor te zorgen dat het Normandische leger geen nieuwe bedreiging wordt voor het christelijke geloof. Tancrède trekt, op zijn beurt, opnieuw ten strijde aan de zijde van Harald, die zijn oude vriend maar een zwakkeling vindt. Er dreigt weer strijd tussen Normandiërs en Byzantijnen, listen en intriges zijn niet van de lucht..."
Louisiana 1: De Kleur van Bloed (Gontran Toussaint + Léa Chrétien) (SC/56p/€7,95)
> Deze minireeks in softcover is het werk van de Waalse tekenaar Gontran Toussaint en de Franse schrijster Léa Chrétien die een opleiding genoot in België en zonder succes diverse stripprojecten lanceerde. Voor beiden wordt het hun grote doorbraak. De voorbeelden van Toussaint zijn niet minder dan Jean Giraud en Hermann terwijl Chrétien zich spiegelt aan William Faulkners The Sound and the Fury en het epische Gone with the Wind van Margaret Mitchell. Geïnspireerd op waargebeurde feiten. "New Orleans, 1961. Louise Soral is een nakomeling van een plantersfamilie uit Lousiana. Nu is ze een vrouw in de herfst van haar leven. Wanneer haar kleindochters vragen beginnen te stellen over het leven op de plantages van toen, beseft ze dat haar familieverhaal zal verdwijnen als ze haar moed niet bijeenraapt en hun het pijnlijke verhaal vertelt. Met de hulp van haar meid, een kleurlinge, besluit Louise haar herinneringen en duisterste familiegeheimen uit het zuiden van de Verenigde Staten op papier te zetten. Als laatste getuige van een lang vervlogen tijd, doorlopen haar memoires bijna een eeuw geschiedenis. Doorheen drie albums wordt het verhaal verteld van meerdere vrouwen op deze plantages, in een misogyne, racistische en gewelddadige samenleving."


Dark Dragon Books
12/10
TOP
• De Aphrodieten 3: Eulalie (Emmanuel Murzeau naar de roman van Andréa de Nerciat) (HC/48p/€19,95)
> Voorlaatste deel van de romanbewerking. "Het is geen toeval dat in het Frankrijk van de achttiende eeuw meer erotische romans zijn geschreven dan in welk tijdvak dan ook. De literatuur van die Gouden Eeuw van de Liefde vormt een accurate spiegel van de bandeloze tijd vlak voor de Franse Revolutie. In de details zijn duidelijk de uitwassen zichtbaar die spoedig zouden leiden tot de ondergang van een corrupte en liederlijke adel. De vrije liefde was een modieus verschijnsel en alom aanwezig. De libertijnen van die tijd waren 'vrijgeesten', voor wie als hoogste doel gold het toe te geven aan de natuurlijke drang naar genot en welzijn. Iedereen gaf zich eraan over: filosofen en barbaren, ongeletterden en academici, mannen en vrouwen."
• Artbook: Ihsahnity (Ihsahnity) (HC/112p/€49,95) (luxe met gesigneerde kunstdruk)
> Ihsahnity is het pseudoniem van Nederlander Erik Doppenberg. Dit artbook verschijnt ook nog in een gewone hardcoveruitvoering.
• Artbook: Magic Graphite (Petar Meseldzija) (HC/112p/€49,95) (luxe met gesigneerde kunstdruk)
> Dark Dragon Books gaf van Petar Meseldzija al een album van Tarzan uit. Dit artbook verschijnt ook nog in een gewone hardcoveruitvoering.
• Assassin's Creed: collector's pack Reflections deel 1-2 + Origins deel 1-2 (4xSC/€35,95) (met sleeve)
• Civil War: Een Marvel Evenement collector's pack deel 1-2-3 (3xSC/€29,95) (met sleeve)
• Cluster collector's pack: Renaissance: Michelangelo + De Venetiaanse (2xHC/€49,95) (met sleeve)
> Een nieuw concept: cluster collector's packs met verschillende one-shots in eenzelfde genre. Dit is een eerste pakket.
• Hedge Fund 6: Beurspiraat (Patrick Hénaff + Tristan Roulot / Philippe Sabbah) (SC/48p/€8,95)
> Laatste deel van de financiële thriller.
• Helden van de Luchtmacht 5: Rodeo met een Spit IX (Stephan Agosto + Wallace) (HC/48p/€19,95)
• Helden van de Luchtmacht 6: De Slag om Telemark (Stephan Agosto + Wallace) (HC/48p/€19,95)
> Laatste twee delen. Van hetzelfde auteursduo verschijnt volgend jaar bij Dupuis een gloednieuwe luchtvaartreeks.
El Nakom (Jeronaton) (HC/112p/€24,95)
> Het rauwe El Nakom is gebaseerd op de lotgevallen van een zekere Gonzalo Guerrero. Het gebundelde tweeluik is het werk van Jean Torton alias Jeronaton. In de jaren 1980 en 1990 publiceerde hij soft-erotische strips en later leverde hij bijdragen aan De Reizen van Alex met illustraties over de Maya's en de Inca's. In 1991 verscheen in de collectie Verhalen en Legenden van Le Lombard op scenario van Jean-Luc Vernal het album De Pijl en het Vuur over diezelfde Guerrero. El Nakom is een gloednieuwe vertelling. "1511, op een Caribisch strand. De Castiliaan Gonzalo Guerrero komt met zijn kameraden aan land nadat hun schip is gezonken. Bij een stammenoorlog worden de schipbreukelingen bijna allemaal afgeslacht, maar Guerrero slaagt erin te ontsnappen. Hij sluit zich aan bij een andere stam en wordt hun krijgsheer, de eerste blanke 'nakom' van het Maya-rijk. De komst van Spaanse troepen aan de rand van het Maya-dorp dat hem heeft opgenomen, stelt Gonzalo Guerrero voor een dilemma. De Castiliaanse schipbreukeling moet kiezen tussen zijn Spaanse landgenoten en de inboorlingen bij wie hij een nieuw leven heeft opgebouwd. Gonzalo weet waar zijn voormalige medeburgers toe in staat zijn en besluit de toekomst van zijn Maya-familie voorop te stellen. Hij heeft dus geen andere keuze dan een verrader te worden... Zal Guerrero de mannen en vrouwen van zijn nieuwe thuis kunnen verdedigen?"
• Jong Verzet 3: Op Vrije Voeten (Nicolas Otéro + Franck Dumanche) (SC/56p/€8,95)
> In dit deel ontmoeten de kinderen een zwarte soldaat. "Januari 1941, hartje winter in dat kleine Normandische dorpje waar Guy, Elise, Doc en Bollie wonen. Hoewel het leven in het dorp tot stilstand is gekomen, voelt iedereen in het dagelijkse leven de gevolgen van de oorlog. Op een dag loopt Gaston de Senegalese tirailleur Samba tegen het lijf. Als hij besluit om hem tegen elke prijs te helpen, geraakt alles in een stroomversnelling. De vier vrienden maken kennis met de verschrikkingen van de nazi's. Ze leren daarbij dat de oorlog veel dingen heeft veranderd."
The Kong Crew 1 (Éric Hérenguel) (HC/56p/€19,95)
The Kong Crew 1 - luxe editie (Éric Hérenguel) (HC/112p/€49,95) (luxe met genummerde kunstdruk)
> The Kong Crew is een persoonlijk project van Éric Hérenguel van wie Dark Dragon Books eerder dit jaar Kiliwatch uitgaf. Hij is ook bekend van Ulysses 1781, Krän, Zilveren Maan boven Providence en Legenden van Troy: Saffraannacht. The Kong Crew is zwierige avonturenpulp met ferm veel knipogen die vanuit de veronderstelling uitgaat dat Kong (uit King Kong) niet van de Empire State Building is gedonderd nadat hij werd neergeschoten door vliegtuigen. "Het is 1947, veertien jaar nadat Kong de overwinning behaalde. Manhattan is geëvacueerd en verklaard tot verboden zone. Op de naleving van deze regels wordt toezicht gehouden door The Kong Crew. de luxe-editie in zwart-wit is dubbeldik en bevat een extra dossier en een genummerde kunstdruk.
De Koningskeuze (Aurélien Morinière + Jean-Claude Bartoll) (HC/112p/€24,95)
> Het dubbeldikke De Koningskeuze van scenarist Jean-Claude Bartoll (Insiders) is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. "Januari 1936, Georges V is net overleden en zijn zoon Edward, Prins van Wales, maakt zich op om de volgende koning van Engeland te worden. De eerste ingeving van de toekomstige soeverein is verrassend genoeg om zijn minnares te bellen: Wallis Simpson, een Noord-Amerikaanse met een duivelse reputatie. Zij steekt haar sympathie voor het Nazi-regime in Duitsland niet onder stoelen of banken. Na slechts acht maanden treedt Edward af en trouwt met Wallis. Op deze manier de kortste en meest controversiële regeerperiode in de geschiedenis van de Engelse troon de rug toekerend. Was Wallis Simpson een spionne in dienst van de Duitsers? Heeft Edward VIII staatsgeheimen verraden? Wat zat er achter die plotselinge troonsafstand? Door de ogen van Nadege, een bediende in het huis van Wallis Simpson, maken Jean-Claude Bartoll en Aurélien Morinière ons deelgenoot van wat zich achter de schermen van de macht afspeelde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Een historische en politieke spionage thriller die ons een niet zo bekend deel van de geschiedenis laat zien. Het onthult het privéleven van koning Edward VIII, de oom van de huidige koningin van Engeland."
• De Krijgers van God 5: De Bartholomeusnacht (Pierre Wachs + Philippe Richelle) (SC/48p/€8,95)
> In het laatste deel van de historische reeks De Krijgers van God vloeit nog meer bloed door de straten van Parijs. "Parijs, 1571. De vrede van Saint-Germain heeft een einde gemaakt aan de derde godsdienstoorlog, maar de geschillen blijven bestaan... De Guises, fervente aanhangers van het katholicisme, zijn uit de gratie en houden zich ver van het hof. Admiraal Coligny is echter steeds vaker bij koning Karel IX. Sommigen, met name de koningin-moeder, Catherina de Medici, en haar zoon, de hertog van Anjou, vinden dat maar niks..."
Lady Mechanika: La Belle Dame sans Merci 1 (Joe Benitez + Marcia Chen / Joe Benitez) (SC/56p/€8,95)
Lady Mechanika: La Belle Dame sans Merci 2 (Joe Benitez + Marcia Chen / Joe Benitez) (SC/56p/€8,95)
> Liefhebbers van het steampunkgenre, een subgenre van de fantasy, in het algemeen en liefhebbers van Lady Mechanika in het bijzonder krijgen deze maand hun regelmatige portie blikvoer van de deels mechanische dame voorgeschoteld. La Belle Dame sans Merci is een cyclus in twee delen die tegelijk worden uitgegeven door Dark Dragon Books. "Mijnheer Lewis heeft gehoord dat er bij 'Blackpool Wapens' een mechanische arm aanwezig is. Van de medewerkers heeft nog nooit iemand zoiets gezien. Niet bij iemand anders dan bij Lady Mechanika in ieder geval. Lady Mechanika heeft sterke aanwijzingen om informatie over haar onbekende verleden te vinden. Maar het onderzoek zal even moeten wachten want haar vriend, de heer Lewis, begint zich opeens vreemd te gedragen. Hij lijkt zelfs potentieel gevaarlijk te worden! Dat begon allemaal nadat hij een jonge weduwe ontmoette. Ze is zowel mooi als raadselachtig. Wie is zij en wat zijn haar ware bedoelingen?"
• Magic Wind 3: Vrouwe Fortuna (Giuseppe Barbati / Bruno Ramalla + Gianfranco Manfredi) (HC/96p/€14,95)
> Laatste, dubbeldik deel van de westernreeks.
• Marvel Action: Spider-Man (Fico Ossio + Delilah S. Dawson) (SC/72p/€9,95)
> Dark Dragon Books lanceert de nieuwe collectie Marvel Action met daarin complete verhalen van superhelden voor kinderen, te beginnen met Spider-Man en in december het Avengers-team. Het zijn kennismakingsverhalen zonder dat je enige voorkennis nodig hebt.
• Op Oorlogspad 2: Paha Sapa (Didier Pagot + Marc Bourgne) (HC/48p/€19,95)
> Laatste deel van het westerntweeluik. "April 1973. Een stel gewelddadige bruten valt het dorp aan van de jonge Sioux chief Red Leaf, wanneer de krijgers afwezig zijn. Samen met haar gids Missouri is de jonge kunstschilder Diane Myers er getuige van. Ze weten de bandieten te stoppen en keren terug naar Fort Buford, een militaire post in het gebied van de Dakota. Al snel zetten de Sioux een vergeldingsaanval in op het fort. Aan de zijde van het grote opperhoofd Sitting Bull neemt ook Red Leaf aan de strijd deel. Dat is de man op wie Diane verliefd is..."
Het Rariteitenmuseum 1: Het Heiligdom van de Titanen (Régric) (HC/56p/€19,95)
> Régric — echte naam Frédéric Legrain — kennen we al langer als tekenaar van Lefranc waarvan hij intussen zes albums heeft getekend en twee reportagealbums. Vorig jaar publiceerde hij in het Frans het eerste deel van een dolkomisch retro-sf-avontuur dat nu in vertaling verschijnt. Régric schreef en tekende dit album zelf. Volgens het uitgeverspraatje van de Franse uitgeverij koos hij voor een klare lijn die de tekenstijl van Bob De Moor en Hergé benadert met evenwel een gemoderniseerde vertelling. De pagina's doen voornamelijk denken aan Bob De Moors stripreeks Barelli. Het trio hoofdpersonages bestaat uit een antiheld, een vrouwelijke archivaris en een robot. Het eerste avontuur speelt zich af in de winter van 1954. De pers verzamelt zich in Parijs voor de opening van een nieuw museum met de vreemde collectie van een zekere Rocas. Een van de tentoongestelde stukken is een reusachtig dijbeen van een mens die de aandacht trekt van het team dat instaat voor de organisatie van het Rariteitenmuseum. Dat bot zou volgens de afmetingen toebehoren aan een mens van vier meter lang en werd gevonden in Zuid-Amerika. Er wordt een expeditie op touw gezet die tal van verrassingen inhoudt.
• Simon Hardy collector's pack deel 1-2-3-4 (4xHC/€79,95) (met sleeve)
Solo Legatus 1 (Oscar Martín) (HC/80p/€19,95)
> In deze nieuwe trilogie van Solo speelt Legatus, de geadopteerde zoon van Solo, de hoofdrol. "Hij besluit zijn eigen weg te gaan om te overleven. Hij verzamelt leden van alle rassen om zich heen, waarmee hij op zoek gaat naar wat vrede in de kannibalenwereld. Maar deze nieuwe groepering maakt de mensen bevreesd die in hun gebied wonen, zodat de strijd verdergaat. Zal Legatus zijn volgelingen naar de overwinning leiden met de overtuiging dat een ideaal zelfs de allerhoogste muur kan vernietigen?"
• Star Wars collector's pack Het Spel Is Uit deel 1-2 + Thrawn deel 1-2 (4xSC/€35,95) (met sleeve)
• Star Wars: Solo, A Star Wars Story (Will Sliney + Robby Thompson (SC/152p/€29,95)
> Stripbewerking van de film.
• Thor voor Asgard 1 (Simone Bianchi + Robert Rodi) (SC/72p/€9,95)
• Thor voor Asgard 2 (Simone Bianchi + Robert Rodi) (SC/72p/€9,95)
> "Odin heeft Asgard verlaten en Thor zit op de troon van een rijk dat op instorten staat. De dondergod moet het ene na het andere probleem het hoofd bieden: van opstandige ijsreuzen tot interne ruzies en een ijskoude winter die al jaren aanhoudt. Thor is uitgeput en hij kan zijn machtige hamer Mjolnir zelfs niet meer optillen. Als de regenboogbrug wordt aangevallen en Heimdall gewond raakt, beseft Thor dat Asgard niet alleen van buitenaf onder vuur ligt, maar ook van binnenuit. Kan Thor op tijd zijn vijanden verslaan, of is dit het begin van het einde en zal Ragnarok straks worden ingeluid?"
• Ultimate Avengers: Super-Human 3 (Bryan Hitch + Mark Millar) (SC/72p/€9,95)
• Ultimate Avengers: Super-Human 4 (Bryan Hitch + Mark Millar) (SC/72p/€9,95)
> Het afsluitende deel verschijnt begin 2020.
• Het Verloren Godenwapen 3: De Laatste Jacht (Tirso + David Muñoz) (SC/48p/€9,95)
> Laatste deel. "Het wapen van de goden werd gevangengenomen en teruggebracht naar Engeland. Dankzij de macht van Mara, die hem controleert, wil de koning het zijn ultieme wapen maken en zo een einde maken aan de oorlog tegen de Nederlanders. Maar verblind door zijn eerste succes en hongerig naar meer veroveringen, is hij niet van plan nu te stoppen. Hij is zelfs van plan om andere avonturiers te sturen om meer van deze creaturen te vangen. Maar hij weet niet dat je het wapen van de goden niet ongestraft kan beheersen..."
• Victus 3: Victus (Cesc F. Dalmases + Carles Santamaría Martínez naar de roman van Albert Sánchez Piñol) (HC/56p/€19,95)
> Laatste deel.
• Vliegende Azen 3: Eindstrijd in de Lucht (Cédric Fernandez + Thierry Lamy) (HC/48p/€19,95)
> Laatste deel van de luchtvaartreeks.
Wachten op Bojangles (Carole Maurel + Ingrid Chabbert naar de roman van Olivier Bourdeaut) (HC/128p/€24,95)
> Het mooi verrelde Wachten op Bojangles is een verstripping van Carole Maurel en Ingrid Chabbert naar de roman van Olvier Bourdeaut. "Terwijl hun zoon verwonderd toekijkt, dansen ze op Nina Simones Mr. Bojangles. Hun liefde is magisch, duizelingwekkend, een eeuwig feest. Bij hen thuis is er alleen plek voor plezier, fantasie en vrienden. Degene die de toon zet, die het bal leidt, is de moeder: een onvoorspelbaar, extravagant en levendig type. Zij is degene die Mejuffrouw Supertopinada heeft geadopteerd, een grote exotische vogel die losloopt in het appartement. Zij is degene die ze constant meesleept in een wervelwind van poëzie en utopieën. Maar op een dag gaat ze te ver. En vader en zoon moeten er alles aan doen om het onvermijdelijke te vermijden, zodat het feest koste wat kost kan doorgaan. De uitdrukking 'gek van liefde' komt als nooit tevoren tot leven..."


Davidsfonds Uitgeverij
12/10
TOP
• Lectrr Feest: Het Jaar in Cartoons (SC/224p/€19,99)
> Lectrr's jaaroverzicht in cartoons met ruime aandacht aan klimaatspijbelaars, de Brexit en de verkiezingen in België.


Dupuis
05/10
TOP
• Buck Danny: De Integrale 3: 7. De Smokkelaars van de Rode Zee - 8. De Woestijnrovers - 9. Petroleumgangsters - 10. Testpiloten (Victor Hubinon + Jean-Michel Charlier) (HC/240p/€29,95)
> De derde integrale van Buck Danny bundelt de reguliere albums 7 tot 10, zijnde De Smokkelaars van de Rode Zee, De Woestijnrovers, Petroleumgangsters en Testpiloten waarin Buck en zijn vrienden eventjes in de burgerluchtvaart actief zijn. "Na hun missie bij de Vliegende Tijgers worden Buck Danny, Sonny Tuckson en Tumbler gedemobiliseerd. Even later gaan ze aan de slag bij een privéluchtvaartmaatschappij uit het Midden-Oosten. In het land van het 'zwarte goud' ontdekken Buck en zijn gezellen de duistere wereld van de internationale drug- en wapenhandel. In Testpiloten, het laatste deel van deze integrale, keert het trio terug naar de US Air Force, waar ze voorgoed blijven. Dankzij het dossier van Patrick Gaumer krijgen we een beeld van het dagelijkse leven van de scheppers van de eerste grote realistische vliegtuigreeks van de Frans-Belgische stripwereld."
Dood en Opgegraven 1: Lijk op de Loop (Pascal Colpron + Jocelyn Boisvert) (SC/48p/€6,95)
> Als Dupuis tegenwoordig een nieuwe jeugdreeks start, kijken we extra uit. Hoewel er complete cyclussen van FRNK, Harmony en Zombillenium zijn vertaald, vinden we het nog steeds zonde dat deze reeksen in vertaling vooralsnog niet worden voortgezet. In ieder geval zullen we de nieuwe reeks Dood en Opgegraven, door het Canadese duo Pascal Colpron (voorheen actief in de film- en gamewereld) en jeugdboekenschrijver Jocelyn Boisvert, sowieso een eerlijke kans geven. "Yan Faucher, dertien jaar, is een doorsnee tiener. Als hij na school weer thuis is, voelt hij zich geweldig: hij krijgt binnenkort een klein zusje en met zijn makker, Nico, begint hij aan een groot project... een zombiefilm maken! Maar op weg naar de kraamkliniek, waar zijn familie het heuglijke nieuws viert, hoort hij een discussie tussen een dealer en zijn jonge klant. Yan probeert tussen te komen en wordt neergestoken. Hij sterft ter plaatse. Zijn familie is helemaal van de kaart, maar zijn geest is niet van plan zomaar op te geven. Hij beseft dat hij niet alleen blijft denken, maar dat hij ook kan bewegen. Dankzij de trompet die zijn broertje in de kist stak, kan hij de aandacht trekken van zijn vriend Nico. Die besluit hem op te graven. De politie betrapt hem op heterdaad, voor Nico zijn vriend kan bevrijden. Yan slaagt er uiteindelijk zelf in uit zijn graf te ontsnappen. Met de hulp van Nico en Alice voert hij een dubbele missie uit: zijn moordenaar terugvinden en zijn familie er weer bovenop helpen na het verpletterende nieuws."
Mooie Navels - Eerste Pesterijen 2: Ze Is Goud Waard (Marc Delaf met assistentie van Fabio Lai + Maryse Dubuc) (SC/48p/€6,95)
> Een voor de jeugd bestemde reeks die wel doorbrak in het Nederlands is Mooie Navels. De spin-off Eerste Pesterijen brengt ons terug naar de periode toen Karin nog de ruggengraatloze pispaal van Jenny en Vicky was. "We ontdekken hoe de vriendschap tussen Vicky en Jenny ontstaat. Vicky — toen mollig en puisterig — staat met open mond te kijken naar Jenny, de buitengewoon sexy nieuwe leerlinge. Vicky laat haar enige vriendin uit die tijd zomaar staan om met Jenny rond te hangen, want zij wordt ongetwijfeld het populairste meisje van de hele hoop. Wat verder opvalt is de vindingrijkheid van Vicky als het erop aankomt geschifte dingen te verzinnen om Karin haar huiswerk te laten doen (zoals aan Jenny vragen een beroerte te veinzen) of om jongens af te schepen die niet geïnteresseerd genoeg doen."
• Yoko Tsuno integraal 6: Robots van Hier en Elders: 4. Avonturen met Elektronika - 18. De Bannelingen van Kifa - 21. De Poort van de Zielen (Roger Leloup) (HC/176p/€24,95)
> In de zesde integrale van Yoko Tsuno staan verhalen met robots centraal. In deze thematische integrale staan de verhalen Avonturen met Elektronika (deel 6), De Bannelingen van Kifa (deel 8) en De Poort van de Zielen (deel 21). "Als gediplomeerd elektrotechnisch ingenieur moet Yoko Tsuno vroeg of laat wel het pad kruisen van deze staaltjes van technologie: robots. Na een voorproefje tijdens haar eerste avonturen, krijgt ze tegen de buitengewone achtergrond van de ruimte te maken met de meest geavanceerde robots. Op Kifa, een ruimtestad in nood, gebruikt een megalomane gek verbannen robots om zich te wreken op de Vineanen. En in Ultima, het ruimteheiligdom, worden de geesten van levende wezens naar robots overgebracht om zo onsterfelijk te worden. Zijn intelligentie en een hart een exclusief voorrecht van de mens? De robots die Yoko ontmoet, bewijzen het tegendeel."
• Yoko Tsuno 29: Engeltjes en Valken (Roger Leloup) (SC/64p/€7,50)
> Over Yoko Tsuno gesproken. Dit is het nieuwste deel in de reeks. "Yoko reist naar het verleden om twee kinderen te redden van een treinongeluk in 1935. Daarna vliegt ze met een Heracles naar Egypte om een gemummificeerde Egyptische prinses naar haar thuisland terug te brengen. Ze beseft nog niet dat ze het slachtoffer dreigt te worden van een duivels complot."
Zwendel 3: Lady Z (Jose Luis Munuera) (SC/64p/€7,95)
Zwendel 3: Lady Z (Jose Luis Munuera) (HC/64p/€15,95)
> Van de prima onthaalde Robbedoes-spin-off Zwendel ligt deel 3 klaar. "Deze keer heeft Zwendel een waanzinnig geniale kloonmachine ontworpen! Nu ja, er moet nog wat aan gesleuteld worden, maar... het album wordt toch al bevolkt door een twintigtal mannelijke Zwendelklonen. Elk van die klonen staat voor een karaktertrek van de grote meester. Wanneer Lady Z opduikt in zijn leven, maakt Zwendel kennis met een heel nieuw aspect van zijn persoonlijkheid! Een rocambolesk avontuur dat hem meeneemt van Memphis naar Parijs, over Moskou.Jose Luis Munuera schakelt in dit geschifte derde verhaal nog een versnelling hoger, tussen komedie en actiefilm. Het leven in de familie Zwendel is geweldig — maar misschien iets minder voor Zandra, die voor de gelegenheid een twintigtal vaders heeft, en één moeder!"


Les Éditions Albert René
02/11
TOP
Asterix 38: De Dochter van de Veldheer (Didier Conrad + Jean-Yves Ferri) (SC/48p/€6,95)
Asterix 38: De Dochter van de Veldheer (Didier Conrad + Jean-Yves Ferri) (HC/128p/€49,00)
> De nieuwe Asterix verschijnt in vijftien talen op vijf miljoen exemplaren. Naast de reguliere editie, verschijnt ook weer een luxe-editie (49 euro, 800 exemplaren) met het volledige verhaal in kleur én in potloodvorm en 32 bonuspagina's, samen 128 pagina's. Het grote thema van het album is een generatieconflict. In het verhaal maken we kennis met het meisje Adrenaline die in het ons zo bekende Gallische dorpje terechtkomt. Er wordt gefluisterd dat ze de dochter is van niemand minder dan Vercingetorix, de grote Gallische veldheer die bij Alesia werd verslagen door het leger van Julius Caesar. Ze schiet meteen goed op met Selfix en Gambix, de zonen van respectievelijk Hoefnix en Kostunrix. En die twee jonge snaken beginnen zich openlijk te verzetten zich tegen "het systeem" dat gesteund wordt door de "dikmakende toverdrank". Ze weigeren uitdrukkelijk om hun familietradities te volgen, die voortkomen uit de ambachten van hun ouders. Ze hebben gewoon geen zin om smid of visverkoper te worden. Door de komst van Adrenaline wankelt de positie van Obelix die de veranderingen in het dorp, bij de jongeren en hoe hij door hen wordt gezien, niet goed begrijpt. Hij doorspartelt een heel scala aan emoties: woede, nijd, jaloezie en verdriet, want de jongeren vinden hem niet meer leuk! Wil je nog meer lezen over dit album? Download dan de pdf van dit persdossier dat we je exclusief kunnen aanbieden in het Nederlands. Daarin staat de voorstelling van het verhaal, enkele fragmenten, een interview met Didier Conrad en Jean-Yves Ferri, een mini-making-of, een artikel over zestig jaar Asterix en meer!


Francis Badts
25/10
TOP
De Dikke van Pamel (Julsdottir + Walter Evenepoel) (HC/56p/€24,99)
> "Victor De Clerck werd geboren in 1848 in Pamel, een dorp aan de rand van het Pajottenland. Algauw bleek dat er iets bijzonders aan de hand was met het jongetje: met de dag nam hij toe in volume. Toen hij twaalf was, woog hij al meer dan 120 kilo. En het werd nog erger. Wanneer hij zich op zomerse dagen met zijn 300 kilo in de Dender liet zakken om verkoeling te vinden, werd hij opgemerkt door de boottrekkers die de schepen vol kasseien van Lessen naar Aalst trokken. Zij vertelden overal waar ze langskwamen over de reusachtige figuur die ze op het water hadden zien drijven. Van heinde en verre kwamen de mensen kijken naar het wereldwonder. 'De Dikke van Pamel' werd een begrip in de streek en ver daarbuiten. Vanuit het buitenland kwamen er zelfs figuren met verleidelijke voorstellen. Aanvankelijk reageerde hij met een kwinkslag en een grap, maar naarmate de gluurders steeds meer opdringerig werden, ging hij lijden onder de ongewenste belangstelling. De vriendelijke, goedlachse jongeman werd er kregelig van en mensenschuw. De spot bleek uiteindelijk zwaarder om dragen dan het gewicht van het kolossale lichaam. Terwijl hij in omvang bleef toenemen, verschrompelde zijn morele weerstand. Gelukkig waren er Mieke en Sus die hem opvingen. Hun goede zorgen ten spijt, zou zijn het hart het begeven op een winterse dag in 1885. Hij werd nauwelijks zesendertig jaar. Maar toch doet zijn naam anderhalve eeuw later nog altijd een belletje rinkelen. Wanneer mensen vandaag de naam 'Pamel' horen, glimlachen ze even en denken: "Ha! Ja! Het dorp van de Dikke!" Geen wonder dat hij een standbeeld kreeg aan de boord van zijn geliefde Dender..."


Glénat
12/10
TOP
Caravaggio 1: Met Degen en Palet (Milo Manara) (HC/64p/€17,95) (herdruk)
Gunfighter 1 (Michel Rouge + Christophe Bec) (SC/56p/€7,95)
Gunfighter 1 (Michel Rouge + Christophe Bec) (HC/56p/€15,95)
> Gunfighter is een nieuwe western van Michel Rouge (Comanche, Marshal Blueberry) en Christophe Bec (Death Mountains, Carthago, Duisternis). Kort na de release werd het album al herdrukt in het Frans. Het verhaal wordt verteld in een tweeluik. Een vervolg in een derde album is mogelijk, "maar laten we eerst deel 2 afwerken", zegt Bec in een interview. "Michel Rouge neemt zijn tijd om zijn pagina's te tekenen, een uitzonderlijke keuze in een periode waarin je de noodzaak aanvoelt om soms (te) snel je werk af te maken." De korte inhoud: "Altijd goed. Soms ruw. Nooit ploertig. Ergens op de vlaktes in Arizona. Terwijl 'longhorns', die Amerikaanse runderen met hun eindeloos lange hoorns, ruimte nodig hebben, doen de eerste prikkeldraden hun intrede. Het 'touw van de duivel', zoals het toen genoemd werd, zorgt ervoor dat de conflicten tussen twee grootgrondbezittersfamilies escaleren. In die context treffen de ranchers tijdens een storm een bewusteloze man aan, die zich vastklampt aan zijn colt... Wie is toch deze mysterieuze Gunfighter?"
Laowai 3: De Val van het Zomerpaleis (Xavier Besse + Laurent-Frédéric Bollée / Alcante) (HC/64p/€15,95)
> Laatste deel.
De Prins van de Nacht 7: De Eerste Dood (Yves Swolfs) (HC/48p/€15,95) (herdruk)


INdruk
25/10
TOP
• Châteaux Bordeaux 9: De Primeurs (Espé + Eric Corbeyran) (HC/48p/€16,95)
> Laatste deel van het eerste seizoen over een wijnchâteau. In het Frans is inmiddels een gastronomischere gerichte spin-off gestart door hetzelfde auteursteam en met Alexandra in een van de rollen. De vertaling wordt aangekondigd op de laatste pagina. Deze reeks zal Châteaux Bordeaux - Aan Tafel heten.
Pinanti United 4: Vertonghen en Co (Charel Cambré) (SC/48p/€7,95)
> Net zoals van het vorige album van de gagreeks Pinanti United gaat van deel 4 ook 1 euro per verkocht album naar het goede doel. Deze keer is dat de Jan Vertonghen Foundation die zich inzet voor zieke kinderen. In het album staat een extra katern over deze stichting, samen met speciaal voor dit katern getekende illustraties van Charel Cambré. Dankzij het vorige album werd er 4.200 euro binnengehaald voor vzw Bring a Smile. Jan Vertonghen over zijn Foundation: "Jaren geleden was ik op bezoek in het Amsterdamse ziekenhuis VUmc, dat op de twee bovenste verdiepingen een prachtige speelstad voor patiënten heeft gebouwd, het VUmc Kinderstad. Wat ik daar zag, liet mij niet meer los: al die ernstig zieke kinderen die te midden van het speelgoed, de knuffels en de spelletjes weer even zorgeloos kind werden. Ik nam me toen voor om mij daar ooit zelf voor in te zetten. Ik heb ervoor gekozen om de Jan Vertonghen Foundation te lanceren rond mijn honderdste interland, mijn honderdste wedstrijd als Rode Duivel, voor België. Voor mij is de Foundation een bijzondere manier om stil te staan bij het geluk dat me als voetballer heeft getroffen en iets terug te doen voor alle steun die ik tijdens mijn voetbalcarrière van België heb gekregen. Ik ben nu zelf vader van twee gezonde kinderen en ik kan me geen beter doel voorstellen dan me in te zetten voor die kinderen die het minder hebben getroffen."
Het Project Bleiberg 2: Deep Zone (Frédéric Peynet + Serge Le Tendre naar de roman van David S. Khara) (HC/48p/€16,95)
> Voorlaatste deel van de trilogie.


Jessecartoons
25/10
TOP
• De Rechter 22: Kopzorgen en Hoofdzaken (SC/108p/€17,95)
> "Al ruim een kwarteeuw houdt De Rechter zitting in de dagbladpers, en houdt hij zich staande in turbulente tijden. Ook in dit nieuwste boek komt er heel wat op hem af: bomenkappers, blokkeerfriezen, donorkinderen, wegpiraten, witwassers, slachtoffers met spreekrecht, Formule 1-tegenstanders, taalcontroleurs, poortwachters, verhufterde burgers, boerkadragers, fraudeurs, wachtwoordadviseurs, hackers, bedreigde herten en bedrogen brexiteers. Gelukkig heeft onze rechter ook nog tijd om het vrouwenvoetbal te volgen, en om met zijn vrouw naar het museum te gaan, waar ze worden getrackteerd op plasticsoep."


KSbooks
05/10
TOP
• Fake Vintage Book Covers 5: One Last Time (Kristof Spaey) (HC/64p/€20,00)
> Vijfde en laatste artbook met meer dan honderdvijftig covers en illustraties in een luxueus vormgeven hardcoveralbum. Voor de financiering van dit laatste album rondde Kristof Spaey in juni een van de meest succesvolle stripgerelateerde crowdfundingcampagnes in Vlaanderen af. Hij haalde meer dan 11.000 euro op via Kickstarter bij sympathisanten van over de hele wereld. Vanaf deze week kan je in je favoriete stripspeciaalzaak ook terecht voor een gratis exemplaar van Life-magazine. Dit tijdschrift is een persiflage op een lifestylemagazine uit de jaren 1950. Naast de geschiedenis van de Amerikaanse pulp-paperbacks geeft het ook een blik achter de schermen bij Kristof Spaey. Zijn Fake Vintage Book Covers bevatten de gekende ingrediënten van een pulpcover: een bloedmooie vrouw, een tot de verbeelding sprekende titel en een sensationeel tekstje. Hij kruidt deze met humor, serveert ze op een bedje van slimme verwijzingen naar popcultuur en zet je zijn eigen interpretatie van dit recept voor. Het gratis tijdschrift telt vierentwintig kleurenpagina's, is opgemaakt in drie talen (Nederlands, Frans en Engels) en staat boordevol exclusief materiaal.


Le Lombard
05/10
TOP
Corentin integraal 1: De Fantastische Odyssee - 2. De Nieuwe Avonturen van Corentin - 4. De Magische Dolk (Paul Cuvelier) (HC/200p/€34,95)
> De dossierpagina's van integrales van Le Lombard stellen doorgaans niet zoveel voor in vergelijking met de superieure manier waarop Dupuis omspringt met het eigen patrimonium. In Corentin staat er zelfs géén dossier. Dat gebrek aan uitgebreid dossier is jammer voor een van de allereerste reeksen uit het weekblad Kuifje. Een introductie vind je anders hier op onze website. De complete reeks van Paul Cuvelier zal in twee integrales gebundeld worden. "In een oud huis in Bretagne woont een dappere jongeman die Corentin Feldoé heet. Hij werd als weeskind in huis genomen door zijn oom, een ouwe en gewelddadige dronkaard. Corentin is de klappen beu en slaat op de vlucht. Hij sluipt stiekem aan boord van de Brick, een driemaster die koers zet naar het Oosten. Al snel wordt hij door de bemanning ontdekt, waarop de kapitein hem tot scheepsjongen benoemd. De bootreis neemt een dramatische wending wanneer piraten de boot enteren en Corentin schipbreuk lijdt op een eiland waar hij vriendschap sluit met een gorilla, Beëlzebub, en een tijger, Moloch..."
De Oorlog Winnen 2: Het Koninkrijk Ressina (Frédéric Genêt naar de roman van Jean-Philippe Jaworski) (SC/56p/€7,95)
> "Benvenuto Gesufal is een huurmoordenaar, misschien wel de beste in zijn vak. Hij werkt van nu af aan uitsluitend voor heer Ducatore, de sluwste politicus van heel Ciudalia. Benvenuto krijgt een quasi-onmogelijke opdracht: een moord plegen tijdens een zeeslag, terwijl de kanonskogels hem om de oren vliegen."
Purple Heart 1: De Redder (Eric Warnauts / Guy Raives + Eric Warnauts) (HC/64p/€16,95)
> Eric Warnauts en Guy Raives duiken opnieuw in een historisch tijdperk uit de twintigste eeuw voor hun nieuwste project Purple Heart, een detectivereeks met complete verhalen per album waarvan er een per jaar moet verschijnen. "New York, 1946. Josh Harrison, voormalig lid van de 101st Airborne Division en gedecoreerd met het prestigieuze Purple Heart, werkt als detective voor een advocatenkantoor. Hij voert vooral opdrachten uit voor James Rodger, oud-commandant van zijn compagnie. Josh moet uitvissen wie de immobiliënmagnaat Ronald Husler chanteert. Husler, een verleidelijke veertiger en selfmade man, is het slachtoffer van chantage die samenhangt met het verleden van zijn echtgenote."
Tango 3: In de Schaduw van Panama (Philippe Xavier + Matz / Philippe Xavier) (SC/56p/€7,95)
Tango 3: In de Schaduw van Panama (Philippe Xavier + Matz / Philippe Xavier) (HC/56p/€15,95)
> Tango wist met goede actieverhalen van Matz en aantrekkelijke tekeningen van Philippe Xavier in dubbeldikke albums snel lezers winnen. Ook het tempo is relatief hoog. Huer is al deel 3, met minder pagina's dan de vorige delen. "Tango en Mario besluiten de Bahama’s te verlaten en hun zwerftocht voort te zetten. Na een tussenstop merken ze een verstekeling op in hun boot. Muller is een Frans zakenman op de vlucht. Tango kan een lotgenoot onmogelijk in de kou laten staan, maar Mario vertrouwt het zaakje niet: hij beseft dat de aanwezigheid van Muller de terugkeer betekent van huizenhoge problemen."
Vasco 29: Goud en IJs (Dominique Rousseau + Luc Révillon / Chantal Chaillet) (SC/48p/€7,95)

> Zoals eerder aangekondigd is dit het laatste deel van de stripreeks. "Voor zijn laatste avontuur wordt Vasco op missie gestuurd naar Rusland. Het land vormt het toneel voor de laatste confrontatie met zijn beruchte broer, Lorenzo, en de liefde van zijn leven, de Byzantijnse prinses Sophie."

Derde Stroming
Alfa 14: Domino's (Alain Queireix + Emmanuel Herzet) (SC/48p/€7,95)
> Het lange talmen in de reeks Alfa is afgelopen. Alain Quereix en Emmanuel Herzet, die de laatste delen van de spin-off Eerste Wapenfeiten tot een goed einde brachten, nemen de reeks over en beloven jaarlijks een album te brengen van de stevige spionagereeks. Deel 15, het eerste deel van seizoen 3, staat al op de backcover vermeld. "Dwight Delano Tyler, alias Alfa, is op de vlucht. Een beschuldiging van samenzwering tegen de staatsveiligheid en samenspanning met de vijand maken van hem de meest gezochte man van het land. Bovendien blijkt uit onderzoek dat er net 20 miljoen dollar op zijn bankrekening is verschenen. Het loon van een verrader? Alfa heeft steun noch bondgenoten, en moet in zijn eentje zijn onschuld bewijzen, zijn naam zuiveren en zijn schulden aflossen!"

Getekend
De Gezichtslozen (Kas + Pierre Dubois) (HC/96p/€19,95)
> In de collectie Getekend verschijnt dit nieuwe album van Kas (Hans, Halloween Blues, Het Meisje van Paname) en Pierre Dubois (Laïyna, De Legende van het Wisselkind, Sykes, Texas Jack). "Duitsland, zeventiende eeuw. De Dertigjarige Oorlog raast door het land. De Gezichtslozen vormen een compagnie huursoldaten van geharde oorlogsveteranen die het geweld beu zijn. Op een dag ontdekken ze, op de vlucht voor een talrijk leger, een verborgen doorgang naar een vallei die gevrijwaard is van de oorlog. De soldaten worden er verwelkomd door de bewoners en besluiten zich er te vestigen en hun wapens neer te leggen. De oorlog volgt hen echter als een schaduw en ze moeten een hoge prijs betalen om dit laatste vredige oord te beschermen."


Mandarijn
02/11
TOP
• Dirkjan 25 (Mark Retera) (HC/48p/€8,50)
> Vijfentwintig delen en still holding strong.


Matsuoka
05/10
TOP
• Astrid IJskoud 4: Hoe Je het Monster van Loch Ness Vriesdroogt (Fabrice Parme) (HC/32p/€11,00)
> Bij dezen zijn alle momenteel in het Frans verschenen albums van Astrid IJskoud vertaald zijn. Het steenrijke meisje dat zich stierlijk verveelt en daarom overal ter wereld het avontuur najaagt, vinden we in Hoe Je het Monster van Loch Ness Vriesdroogt in Schotland terug.
• Mamette 3: Herfstblaadjes (Nob) (HC/48p/€12,50)
> Herfstige gags met een oud, maar nog niet versleten besje in de hoofdrol.
• Nero: De Stallaert Jaren 5: 139. Operatie Ratsjenko - 140. De Blauwe Woestijn - 141. Bompanero - 142. De Staf van Bompa - 143. De Dood van Bompa (Dirk Stallaert + Marc Sleen) (HC/192p/€29,99)
• Nero: De Stallaert Jaren 5: 139. Operatie Ratsjenko - 140. De Blauwe Woestijn - 141. Bompanero - 142. De Staf van Bompa - 143. De Dood van Bompa (Dirk Stallaert + Marc Sleen) (HC/192p/€64,95) (luxe met gesigneerde ex libris)
> Deze vijfde integrale is dikker dan de voorgaande, want er staan vijf verhalen in plaats van vier in. Zo kan de complete Bompanero-trilogie mee opgenomen worden.
Tinderstruck!: Liefde in Tijden van Hashtags (Kim Duchateau) (SC/200p/€19,99)
> Op een tweehonderdtal pagina's presenteert Kim Duchateau (bekend van Esther Verkest en bijvoorbeeld ook het Nero-verhaal De Zeven Vloeken) je het volgende: "Naakt met de vrouw van je leven appelen gaan plukken in het Aards Paradijs? Een serenade zingen onder een Italiaans balkon? Nee, ook als het gaat om liefde, seks en relaties tussen mannen en vrouwen is er de voorbije jaren veel veranderd in onze gedigitaliseerde wereld. En toch ook weer niet. In Tinderstruck! schrijft en tekent Kim Duchateau, bekend als cartoonist voor tal van bladen en kranten én als geestelijke vader van stripbabe Esther Verkest, zijn visie op liefde en seks bij elkaar in het geestigste boek over relaties en versieren dat u al ooit in handen kreeg. Ergens tussen absurdistische sociologische studie, surrealistisch zelfhulpboek en bijtende satire in. Geen betere manier om iets van de liefde te begrijpen dan door er eens goed mee te lachen — ook in tijden van #metoo is dat nog altijd waar. Uit de weg Rika Ponnet, Goedele Liekens en Kaat Bollen, hier is Kim Duchateau!"


Oogachtend
25/10
TOP
Beatrice (Joris Mertens) (HC/112p/€24,00)
> Beatrice is het woordloze stripdebuut van de in 1968 geboren, Vlaamse tekenaar Joris Mertens. Het verhaal is een nostalgisch avontuur in Brussel. Beatrice vindt een rode damestas en dat opent een heel nieuwe wereld voor haar. In het dagelijks leven is Joris Mertens een freelance visual storttelling designer voor Belgische en Europese films. Bezoek zeker eens zijn website.
Esther 15: Wonder der Waanzin (Kim Duchateau) (SC/48p/€10,95) (met stickervel)
> Van Kim Duchateau is recent de cartoonbundel Tinderstruck! verschenen bij Matsuoka. Nu is Esther Verkest aan de beurt. Actrice Clara Cleymans schreef een woordje over haar rosse haarkleurgenote Esther voor de achterkant van het album. Omdat het om het vijftiende album gaat, trakteert uitgeverij Oogachtend de fans op een stickervel waarbij je een naakte Esther kan aankleden met beschikbare outfits en accessoires. Dit stickervel zal enkel bij de eerste 450 exemplaren gratis meegegeven worden. Schreeuw het alvast uit: I love Esther! (ook als sticker te gebruiken).


Pear Productions
25/10
TOP
• Sam & Sarah: Je Kunt Meer dan Je Denkt (Arie Van Vliet + Paul Reichenbach) (HC/48p/€14,95)
> "Sam zit in een rolstoel en wordt door zijn moeder erg gepamperd, waardoor hij het mikpunt van spot is op school. Dan komt er een nieuwe leerling, Sarah, die ook in een rolstoel zit. Zij leert Sam met behulp van een speciale cursus om zich zelfstandiger te kunnen bewegen in de rolstoel. Zijn zelfvertrouwen neemt toe en hij wint het respect van zijn plaaggeesten. Dankzij de vaardigheden die ze hebben ontwikkeld, kunnen Sam en Sarah in hun rolstoelen voortaan gewoon samenspelen met de andere kinderen. Deze strip is ontwikkeld in samenwerking met K-J Projects, die een methode heeft ontwikkeld om kinderen beter met hun rolstoel te leren omgaan, en De Speeltuinbende, die zich inzet voor het ook voor mindervaliden geschikt maken van speelterreinen. De strip Sam & Sarah gaat over twee kinderen in een rolstoel die hun weg moeten vinden in een wereld met veel 'drempels'. De strip, die thema's raakt als zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, grenzen verleggen en samenspelen, ondersteunt kinderen in een rolstoel om vaardiger te worden en laat kinderen zonder handicap zien dat ook kinderen met een handicap mee kunnen doen."


Querido
19/10
TOP
Zwerveling (Peter Van den Ende) (HC/96p/€22,50)
> "Aan boord van een schip wordt een bootje gevouwen en voorzichtig te water gelaten. Dan vaart het schip weg en staat het bootje er alleen voor. Het vaart over de oceaan, langs riffen en polen en tussen ijsschotsen door. Het laveert tussen scholen vissen, wuivende waterplanten en angstaanjagende zeemonsters. Het verbaast zich over een wonderlijke sprookjeswereld boven en onder water, doorstaat stormen en redt zich uit benarde situaties. Ten slotte komt het na een lange reis aan in de haven, waar een verrassing wacht." Ontzettend knap geteklend stripdebuut van Peter Van den Ende. Tekstloze strip die eigenlijk meer een prentenboek met alleen maar illustraties is, getekend in een gravurestijl met duizenden streepjes per pagina.


RW Uitgeverij
05/10
TOP
• Fables Deluxe 11 (Bill Willingham / Mark Buckingham / Steve Leialoha / Jim Fern / David Lapham / Iñaki Miranda / Andrew Pepoy / Craig Hamilton / Dave Johnson / Kate McElroy / J.H. Williams III / Joao Ruas / Dan Green / Chrissie Zullo / Adams Hughes + Bill Willingham / Mark Buckingham) (HC/368p/€49,50)
> Deze comicbundel, met een nogal eigenzinnige kijk op bekende sprookjesfiguren, bundelt de lange verhalen Heksen, Rose Red, Duistere Stad en Tweegevecht.


Saga Uitgaven
12/10
TOP
PAKKET: Stille Woorden deel 1-2 (Frédéric Blier + Laurent Galandon) (2xHC/€15,00)
> Compleet tweeluik in hardcover, tijdelijk beschikbaar tegen 15 euro voor beide delen samen. Deze actie is een van de vijftien aanbiedingen voor het vijftienjarig bestaan van Saga Uitgaven.

• Boes 16 (Wil Raymakers + Thijs Wilms) (SC/48p/€8,95)


Collectie Bamboe

Detox 1: De Ontkenning (Jim / Antonin Gallo + Jim) (HC/88p/€29,95)
> Nieuwe strip van Jim (Een Nacht in Rome) die zich voor de decors liet assisteren door Antonin Gallo. Detox wordt een tweeluik dat in zowel hardcover als softcover verschijnt, inclusief interview en een schetsdossier. "Mathias d'Ogremont raast door het leven. De Parijzenaar is ultrageconnecteerd, ultragestresseerd, hij leeft tegen tweehonderd per uur, hij rent, hij rent... Tot die dag waarop... Het leerproces van een man die zich inschrijft voor een detoxstage is het boeiende verhaal van afremmen, van een gedwongen zuivering... Het is het verhaal van een man die terugkeert naar de natuur... Maar is het zo eenvoudig om af te kicken van de stad? En wat blijft er van ons over zonder spoed, zonder te veel van alles dat onze leegheid vult? Tien dagen lang geen computer. Geen telefoon. Natuur zo ver het oog reikt. Veel moed."
Het Kerkhof der Onschuldigen 2: De Arm van Sint-Anthelmus (Xavier Fourquemin + Philippe Charlot) (HC/56p/€19,95)
> De Arm van Sint-Anthelmus is het vervolg — met een verrassende wending — van de trilogie Het Kerkhof der Onschuldigen, de jongste reeks van Xavier Fourquemin en Philippe Charlot die al samen de reeks De Wezentrein maakten. "Op het Kerkhof der Onschuldigen ontdekt de ingemetselde kluizenaarster Oriane, die de mensen als een heilige beschouwen, de buitengewone krachten van de steen die haar vader haar naliet. Wanneer ze alleen is met de resten van een overledene kan ze hem of haar weer tot leven wekken. Een godsgeschenk voor de priester die een machiavelistisch plan uitdoktert: Oriane overtuigen om na een katholieke processie de Heilige Lodewijk miraculeus te laten verschijnen"


Scratch Books
25/10
TOP
• 2020 Pinguïns: Scheurkalender 2020 (Wasco) (SC/€14,95)
> "Een geweldig cadeau voor jong en oud, voor de diehard pinguïnliefhebber, maar ook voor iedereen die eens iets anders aan de muur wil hebben. 366 vrolijke, kleurige kunstwerkjes met daarop welgeteld – en op elke pagina doorgeteld – tweeduizend en twintig pinguïns. Iedere dag een klein charmant kunstwerk speciaal voor u. Want: pinguïns zijn cool! En in 2020, een schrikkeljaar, krijgt u er extra! Een onweerstaanbaar hebbeding."
• The Kennedy Files 2: Op Geheime Missie (Erik Varekamp + Mick Peet) (SC/96p/€16,90)
• The Kennedy Files 2: Op Geheime Missie (Erik Varekamp + Mick Peet) (HC/96p/€21,90)
> Vervolg van de trilogie over de Kennedy-clan. "In het voorjaar van 1939 reist ambassadeur Kennedy's oudste zoon, Joe Jr., door Spanje, waar hij getuige is van Franco's overwinning in de Spaanse burgeroorlog. Zijn broer Jack, de latere president John F. Kennedy, begeeft zich op een eigen missie. Hij reist door Oost-Europa, de Sovjet-Unie en het Midden-Oosten. In augustus bezoekt hij het Derde Rijk en weet vlak voor de Duitse inval in Polen naar Londen te ontkomen. Frankrijk en Groot-Brittannië verklaren Duitsland de oorlog..."
De Magneet (Lucas Harari) (HC/148p/€29,90)
> Parijzenaar Lucas Harari biedt ons zijn stripdebuut waarin hij zijn opleiding en fascinatie voor architectuur uitspeelt in het in het Frans bewierookte one-shot De Magneet. "Pierre, een jonge student architectuur uit Parijs, reist naar Zwitserland om de thermen van Vals te bezoeken. Hij is gefascineerd door het bijzondere gebouw, ontworpen door de Zwitserse architect Peter Zumthor, dat in het hart van de bergen ligt. Die mysterieuze aantrekkingskracht wordt alleen maar sterker naarmate hij zijn bestemming nadert. Maar dan blijkt dat hij niet de enige is die de geheimen van het gebouw wil ontrafelen..."
De Smokkelaar (Milan Hulsing) (HC/188p/€29,90)
> Milan Hulsing, de auteur van onder meer Stad van Klei en de stripbewerking van Harry Mulisch' roman De Aanslag, publiceert de nieuwe graphic novel De Smokkelaar. Hij stelde het zelf voor als: "De exotische avonturen van een man met weinig talent, maar des te meer geldingsdrang. U weet tot hoeveel schade die combinatie kan leiden. Levens worden geruïneerd, de kunstgeschiedenis wordt op zijn kop gezet. En dat alles terwijl de wereldmachten, op het hoogtepunt van de koude oorlog, de aarde rakelings langs de afgrond doen scheren!" De korte inhoud isd anw eer wat uitgebreider: "De 50er jaren, het hoogtepunt van de koude oorlog. De smokkelaar is Laszlo, een Hongaarse banneling, die in het Oostblok geproduceerde comics smokkelt naar het Westen. Tijdens een van zijn omzwervingen, raakt hij verzeild in de Cariben, waar hij als duiker aan de slag gaat. Hier ontmoet hij een excentrieke Hongaarse miljonair met wie hij de haat voor het communisme deelt. Samen smeden ze een plan dat ze nog duur kan komen te staan. Een bizar, maar op feiten gebaseerd verhaal, waarin maar weer eens duidelijk wordt hoeveel schade een man met weinig talent, maar des te meer geldingsdrang kan berokkenen. Levens worden geruïneerd, de kunstgeschiedenis wordt op z’n kop gezet. En dat terwijl de wereldmachten de aarde rakelings langs de afgrond doen scheren."


Sherpa
02/11
TOP
• Bernard Prince 3: 5. Brand in de Oase - 6. De Wet van de Orkaan (Hermann + Greg) (HC/128p/€49,95)
• Bernard Prince 4: 7. Verschroeide Aarde - 8. De Groene Vlam van de Conquistador (Hermann + Greg) (HC/128p/€49,95)
> Met dezelfde aanpak (maar met andere prijzen!) als hun Comanche-uitgaven start Sherpa dit jaar met Hermanns andere klassieke reeks: Bernard Prince, eveneens op scenario van Greg. Dat betekent dus nieuwe vertalingen en letteringen, bonuspagina's (covers, korte verhalen en gloednieuwe dossiers), uitgave op groot formaat, 128 pagina's en verkrijgbaar als gewone hardcover tegen 49,95 euro of als luxe met linnen rug en twee ex librissen tegen 75 euro. Die luxes verschijnen binnenkort. De verhalen zullen chronologisch in de bundels staan, maar die bundels zullen niet chronologisch verschijnen. Sherpa kiest namelijk eerst voor de grafische hoogtepunten Brand in de Oase en De Wet van de Orkaan die samen als deel 3 worden uitgegeven en de daaropvolgende avonturen Verschroeide Aarde en De Groene Vlam van de Conquistador in als deel 4 gebundeld worden.


Silvester
02/11
TOP
• Aslak 6: De Wereld van Alles (Emmanuel Michalak + Fred Weytens / Hub) (HC/56p/€17,95) (met A3-kunstdruk)
> De Wereld van Alles sluit de toffe fantasyreeks Aslak af. "Er is een jaar verstreken. Wie van de twee broers zal erin slagen om het Grote Verhalenboek terug te brengen naar de koning en hun moeder te redden? Wanneer het leven aan een zijden draadje hangt, komt dat vaak vanwege een verhaal of een vikingmes. Terwijl in het Walhalla de sluwe Skeggy met het Grote Verhalenboek zijn weg vervolgt, probeert zijn broer bij de middelste mast te komen. De overgebleven bemanning van de Aslak betreden een curieuze tombe: de deur om het koninkrijk van de goden te verlaten staat wagenwijd open, maar zij zijn niet de enigen die er doorheen willen gaan..."
Conquests 1: Islandia (Zivorad Radivojevic + Jean-Luc Istin) (HC/80p/€19,95) (met A3-kunstdruk)
> Jean-Luc Istin ontwikkelt voor uitgeverij Soleil de ene conceptreeks na de andere in het fantasy- en sf-genre. Het is dan ook zijn job. In september 2018 lanceerde hij Conquêtes, een vijfdelige space opera. Onder de titel Conquests belandt deze reeks bij Silvester die alvast de eerste twee delen in hardcover uitgeeft. Later verschijnen beide delen ook als softcovers. De Serviër Zivorad Radivojevic (Alice Matheson) is de tekenaar van het eerste deel. Het duo Bertrand Benoît en Nicolas Jarry is verantwoordelijk voor deel 2. Jarry schreef ook deel 3 voor tekenaar Stéphane Créty (Drakenbloed, Hannibal Meriadec, Dwergen, Orks & Goblins). De inhoud van deel 1: "In de toekomst bestaat de mensheid uit vijf kolonies. Hun armada's met ruimteschepen zetten koers naar vijf exoplaneten. Deze werelden worden bevolkt door intelligente levensvormen. Wie wil overleven heeft maar één keuze: veroveren. Het reisdoel wordt bereikt: Islandia, een ijsplaneet met slechts één autochtoon ras. Op bevel van Admiraal Ragnvald Hakarsson wordt Oberleutnant Kirsten Konig belast met het leggen van de contacten met de 'Islandiërs'. Sinds ze ontwaakte uit haar cryoslaap heeft Konig last van een niet aflatende hoofdpijn,duizeligheid en hallucinaties die verbonden lijken te zijn met de planeet. Dan krijgt ze te horen dat de tweede kolonie werd aangevallen. Er zijn geen overlevenden of getuigen. Konings onderzoek lijkt erop te wijzen dat de Islandiërs de schuldigen zijn, maar dan ontdekt ze een spoor dat leidt naar het hart van een complot dat ze nooit voor mogelijk had gehouden..."
Conquests 2: Deluvenn (Bertrand Benoît + Nicolas Jarry) (HC/64p/€19,95) (met A3-kunstdruk)
> "Op de bodem van de oceaan en op enkele bergtoppen die boven het water uit rijzen liggen de ruïnes van een oude beschaving die een ras van octopussen met paranormale krachten aanbad. Wanneer er zich opnieuw mensen op de eilandjes vestigen duiken de gigantische weekdieren op om hen te verwelkomen. De aliens zijn niet zo vredig als ze lijken en grijpen de controle over de geest van een deel van de mensen. Een oorlog barst los, maar deze keer gaat het om een gevecht van mens tegen mens."
UUR U 14: Operatie Karel de Grote (Maza + Fred Duval / Jean-Pierre Pécau) (HC/64p/€17,95) (met A3-kunstdruk)
> Getekend door Maza die je vast kent van onder meer Wunderwaffen. "1943, Frankrijk en Groot-Brittannië bevinden zich in staat van oorlog. Een klein legioen Franse vrijwilligers sloot zich aan bij Londen om het fascistische regime van Laval te bestrijden. Ze weten nog niet dat er een dodelijke dreiging boven de stad hangt. De Franse regering werkt immers aan raketten met een allesvernietigende kracht. Zullen de Franse verzetsnetwerken Operatie 'Karel de Grote' op tijd kunnen stoppen?"
Zeven 17: Zeven Magiërs (Emmanuel Roudier + Serge Lehman) (HC/64p/€17,95)
> In de conceptreeks Zeven zijn alle albums complete verhalen, telkens geschreven en getekend door een ander duo met andere hoofdpersonages in de hoofdrol, zolang er maar zeven van zijn. In dit geval verzamelen zeven magiërs zich. Dit album is het werk van Emmanuel Roudier (Neanderthaler, De Strijd om het Vuur) en Serge Lehman. "In de legendarische middeleeuwen wordt het koninkrijk van Cocaigne geleid door de welwillende Féric, die zijn broer Jean de Necromancer wil omverwerpen. Geadviseerd door de geest van de god Herne, roept Féric zeven magiërs op, allen met verschillende tradities en zienswijzen. Zullen de heidense machten, Romeinse wijsheid, Griekse filosofie en Christelijke liefdadigheid hun verdeeldheid kunnen overwinnen om het leger van monsters dat de grenzen van het rijk bedreigen af te weren?"


Soul Food Comics
05/10
TOP
• Darwin: De Reis met de HMS Beagle (Jérémie Royer + Fabien Grolleau) (HC/176p/€26,00)
> We kiezen het ruime sop aan boord van de HMS Beagle waarmee Charles Darwin op onderzoek ging om zijn evolutieleer te bewijzen en die vandaag nog steeds door religieuze tegenstanders wordt tegengesproken. De strip van Jérémie Royer en Fabien Grolleau is een geromantiseerd verslag van die reis en géén volledige of strikte biografie van de wetenschapper. "Wanneer Charles Darwin op 27 december 1831 aan boord gaat van de HMS Beagle, is de zojuist afgestudeerde natuuronderzoeker nog geen 23 jaar. In de daaropvolgende vijf jaar doet hij vier continenten aan, maakt hij kennis met verschillende volkeren en wordt hij geconfronteerd met de schaduwzijde van het kolonialisme. Maar hij doet natuurlijk ook vele ontdekkingen en verbaast de professoren in Londen met alle wonderbaarlijke specimen die hij hen toestuurt. Gaandeweg raakt Darwin er steeds meer van overtuigd dat de aarde veel ouder is dan de wetenschap op dat moment vermoedt en dat het verstrijken van de tijd alles verandert."


Standaard Uitgeverij
12/10
TOP
• F.C. De Kampioenen 4: Vliegende Dagschotels (Hec Leemans) (SC/32p/€6,50) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 5: 't Is niet Waar, Hé? (Hec Leemans) (SC/32p/€6,50) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 6: De Dubbele Dino's (Hec Leemans) (SC/32p/€6,50) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 7: Kampioen Zijn Is Plezant (Hec Leemans) (SC/32p/€6,50) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 10: De Ontsnapping van Sinterklaas (Hec Leemans) (SC/32p/€6,50) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 12: Het Seks-schandaal (Hec Leemans) (SC/32p/€6,50) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 29: Stem voor Mij (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/32p/€6,50) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 36: De Trouwpartij (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/32p/€6,50) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 37: Kampioenen op Latten (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/32p/€6,50) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 41: Xavier Gaat Vreemd (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/32p/€6,50) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 46: Supermarkske op het Slechte Pad (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/32p/€6,50) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 54: De Rally van Tante Eulalie (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden en ward De Graeve) (SC/32p/€6,50) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 55: Paulientje op de Dool (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/32p/€6,50) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 56: Miss Moeial (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/32p/€6,50) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 57: Carmen in het Nieuw (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/32p/€6,50) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 78: Dokter Jekyll en Mister Vertongen (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/32p/€6,50) (herdruk)
• De Kiekeboes 3: De Dorpstiran van Boeloe Boeloe (Merho) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 11: Spoken in Huis (Merho) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 24: De Anonieme Smulpapen (Merho) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 29: De Zoete Regen (Merho) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 36: Het Witte Bloed (Merho met medewerking van Peter Koeken + Merho) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 51: Met de Franse Slag (Merho met medewerking van Peter Koeken + Merho) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 55: Schiet niet op de Pianist (Merho met medewerking van Peter Koeken + Merho) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 82: De Aqua-rel (Merho met medewerking van Peter Koeken + Merho) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 86: Misstoestanden (Merho met medewerking van Peter Koeken + Merho) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 88: De Hoed van Robin (Merho met medewerking van Peter Koeken + Merho) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 95: Alles Kitsch (Merho met medewerking van Rik De Wulf / Peter Koeken + Merho) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 110: Baas boven Baas (Merho met medewerking van Steve Van Bael / Peter Koeken + Merho) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
De Kiekeboes 116: Boek.bv (Merho met medewerking van Thomas Du Caju / Peter Koeken + Merho) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 119: Geld Terug (Merho met medewerking van Thomas Du Caju / Kristof Fagard / Peter Koeken + Merho) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 141: De Dode Brievenbus (Merho met medewerking van Thomas Du Caju / Kristof Fagard / Jos Vanspauwen + Merho) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
De Kiekeboes 147: Gebroken Zwart (Merho met medewerking van Thomas Du Caju / Kristof Fagard / Jos Vanspauwen + Merho) (SC/48p/€6,99) (herdruk)
Nachtwacht 3: Queen Halloween (Steve Van Bael + Peter Van Gucht) (SC/32p/€6,50)
> "In Schemermeer vieren ze ook graag Halloween. De dorpelingen verkleden zich met veel plezier voor het grote griezelfeest op het plein. Een boer uit de buurt verkoopt voor de gelegenheid reusachtige pompoenen op de markt. Helena koopt een van de pompoenen om er haar beroemde soep mee te maken die vanaf die dag als suggestie op de kaart komt. Er wordt gretig van de soep gegeten en het feest is een topper. Tot de verklede dorpelingen zich erg vreemd beginnen te gedragen. Blijkt dat ze écht in hun personage veranderen."
• De Rode Ridder: De Eerste Avonturen 5: 1965-1966: 25. Het Rijk van Enid - 26. De Kroon van Deirdre - 27. Het Graf van Ronjar - 28. De Maansteen - 29. De Zwaneburcht - 30. Mysterie te Camelot (Frank Sels / Eduard De Rop + Willy Vandersteen) (HC/236p/€34,99) (met ex libris van Fabio Bono)
• De Rode Ridder: De Eerste Avonturen 5: 1965-1966: 25. Het Rijk van Enid - 26. De Kroon van Deirdre - 27. Het Graf van Ronjar - 28. De Maansteen - 29. De Zwaneburcht - 30. Mysterie te Camelot (Frank Sels / Eduard De Rop + Willy Vandersteen) (HC/236p/€75,00) (met ex librissen van Fabio Bono en Claus Scholz) (luxe)
> In december verschijnt nog de zesde integrale en dan is de periode voordat Karel Biddeloo aan boord kwam compleet.
De Rode Ridder: De Toverspiegel (Patrick Cornelis naar het album van Karel Biddeloo) (SC/40p/€6,99)
De Rode Ridder: De Toverspiegel (Patrick Cornelis naar het album van Karel Biddeloo) (HC/48p/€150,00) (luxe met ex libris)
> Dit jaar wordt de zestigste verjaardag van de Rode Ridder als stripfiguur gevierd. Er was naast de hoofdreeks en de integrales met de eerste zesendertig albums nog ruimte voor iets speciaals. Standaard Uitgeverij stelde Patrick Cornelis voor om een remake te maken van het De Rode Ridder-verhaal De Toverspiegel, nummer 58 in de reeks. Dat verhaal van Karel Biddeloo werd specifiek gekozen omdat het heel hoog eindigde in onze top-10 toen de stripreeks zijn vijftigste verjaardag vierde in 2009, maar ook omdat Galaxa hierin voor het eerst voorkwam en Bahaal zijn definitieve rol als aartsvijand van Johan opnam. Standaard Uitgeverij kondigde de remake aan ons aan als: "We zien dit als een extra eresaluut aan Karel Biddeloo naar aanleiding van het feestjaar van De Rode Ridder, en hopen daarmee de fans te plezieren." Het oorspronkelijke verhaal wordt trouw gevolgd met hier en daar aanpassingen om enkele scènes extra en groots in beeld te brengen, bijvoorbeeld wanneer Galaxa voor het eerst in de Toverspiegel is te zien. Om die reden gunde Standaard Uitgeverij Patrick Cornelis enkele extra pagina's. De tekenaar werkt uiteraard met een modernere bladschikking zoals hij ook al in zijn eigen reeks Virus, de albums De Huivering en Verbonden Zielen uitvoert naar het voorbeeld van Amerikaanse comics met een dynamischere bladschikking dan de meeste klassieke strips. Dat belet niet dat Patrick wel degelijk beseft dat hij met Vlaams striperfgoed mocht werken dat hij ten volle wou respecteren. Omdat hij een verder gevorderd realisme hanteert, zet zich dit ook door in bepaalde keuzes. Zo krijgt Bahaal als hellevorst twee echte duivelshoorns (te vergelijken met Hellboy) in plaats van een raar hoedje met daarop de twee hoorns. Voor Patrick is dit een kinderdroom die uitkomt. Hij groeide zelf op met de Biddeloo-verhalen van De Rode Ridder. Voor de inkleuring werkte hij samen met Shirow Di Rosso (echte naam: Stef Van Rossem) die voor Patrick al Virus deel 3, De Huivering en Verbonden Zielen heeft ingekleurd. Tegenwoordig is Shirow ook actief als inkleurder voor De Kronieken van Amoras en daar blijft het niet bij.
• Suske en Wiske Classics 25: De Mottenvanger (Willy Vandersteen) (SC/56p/€9,99)
• Suske en Wiske Classics 26: Bibbergoud (Willy Vandersteen) (SC/56p/€9,99)
• Suske en Wiske Classics 27: De Bronzen Sleutel (Willy Vandersteen) (SC/64p/€9,99)
• Suske en Wiske Classics 28: Jeromba de Griek (Willy Vandersteen) (SC/56p/€9,99)
• Suske en Wiske Classics integraal 7: De Mottenvanger - Bibbergoud - Jeromba de Griek - De Bronzen Sleutel (Willy Vandersteen) (HC/240p/€34,95)
> Vier opnieuw ingekleurde en opnieuw geletterde verhalen van Suske en Wiske. De Bronzen Sleutel is de complete versie.
• Suske en Wiske: Het Rinkelende Raderwerk (Luc Morjaeu / Dirk Stallaert / Eric De Rop + Peter Van Gucht / Erik Meynen) (SC/24p/€6,99)
• Suske en Wiske: De Razende Rentmeester (Marc Verhaegen) (SC/24p/€6,99)
• Suske en Wiske: De Guitige Gast (Marc Verhaegen / Walter Van Gasse / Bruno De Roover + Peter Van Gucht) (SC/28p/€6,99)
• Suske en Wiske: De Koppige Kluizenaar (Marc Verhaegen / Walter Van Gasse / Bruno De Roover + Peter Van Gucht) (SC/24p/€6,99)
• Urbanus: Van Amedee tot Zulma (Tom Wouters / Willy Linthout / Urbanus / Steven de Rie) (SC/168p/€19,99) (herdruk)
• Urbanus Special: Juffrouw Pussy: 74. Snotneus in Love - 129. De 3D-bielen - 159. Het Poesje van Pussy (Willy Linthout met medewerking van Steven de Rie + Urbanus / Willy Linthout) (SC/120p/€9,99)
> Special met drie verhalen rond Urbanus' juffrouw en love interest Pussy.


Strip Turnhout vzw
25/10
TOP
• Stripgids 6 (diverse auteurs) (SC/176p/€19,99)
> "Met artikels over twintig jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op zestig jaar avonturen van De Rode Ridder, de comeback van de X-Men, strips op Instagram, de jarige Bollie & Billie, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer."


Uitgeverij De Boemerang
02/11
TOP
• The Champions 19 (Gürcan Gürsel) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
• The Champions 31 (Gürcan Gürsel) (SC/48p/€7,95)
• Garfield 134: Tranen met Tuiten (Jim Davis) (SC/32p/€5,95)
• Garfield 135: Terug naar de Natuur (Jim Davis) (SC/32p/€5,95)
• Garfield Pocket 106: Maakt Tongen Los (Jim Davis) (SC/96p/€5,95)
• Garfield Dubbel-album 43 (Jim Davis) (SC/64p/€7,95)
• Garfield Dubbel-album 44 (Jim Davis) (SC/64p/€7,95)
• Rooie Oortjes 51 (Gürcan Gürsel) (SC/48p/€7,95)


Uitgeverij HUM!
02/11
TOP
Tex Willer Classics 12: Eigen Rechter (Alfonso Font + Mauro Boselli) (SC/228p/€19,00)
> Deze lekker dikke Tex Willer Classics is getekend door Alfonso Font wiens werk al enkele decennialang wordt vertaad in het Nederland. Je kent 'm misschien van De Bannelingen van de Aarde, Gevangene van de Sterren, Héloïse van Montfort, Jon Rohner of Taxi. Mauro Boselli is een oudgediende als scenarist van Tex Willer. Zijn verhaal: "De jonge Mitch infiltreert in een bende killers die handelt in wapens. Hij wil zich wreken voor de koelbloedige moord op zijn ouders. Maar hij heeft geen idee wat hij zich op de hals haalt..."


Uitgeverij L
19/10
TOP
• Dating for Geeks 10: Extended Edition (Kenny Rubenis) (SC/64p/€8,95)
> Dating for Geeks jubileert met het tiende album dat extra dik is. Maar liefst 64 pagina's vol strookjesstrips vullen het album met de toepasselijke titel Extended Edition. "Dating. Je ontkomt er niet aan, als je van het gezeur van je moeder om kleinkinderen zat bent. Maar wat als de vrouw die je ziet als de moeder van je toekomstige kinderen gegarandeerd een Mogwai in een Gremlin zou laten veranderen? Of als je droomman wel heel veel speelgoed heeft, maar niet wil dat het uit de originele verpakking gehaald wordt? Dating for Geeks is een strip voor iedereen die op zoek is naar iemand om samen een cosplaybaby mee te maken, iedereen die al iemand gevonden heeft om elkaars familie mee teleur te stellen en iedereen die het geld wat een relatie en een kind kost liever uitgeeft aan een extra dikke uitgave van een stripboek."
• Douwe Dabbert 17: Bombasto met het Boze Oog (Piet Wijn + Thom Roep) (SC/48p/€8,95)
• Douwe Dabbert 17: Bombasto met het Boze Oog (Piet Wijn + Thom Roep) (HC/56p/€18,95) (met dossier)
> Dit album verschijnt als vanouds in softcover en een hardcover met extra dossiertje waarin scenarist Thom Roep terugblikt op de totstandkoming van het verhaal en stilstaat bij dingen waarop je moet letten. "Circus Bombasto is in de stad en de naamgever van het circus is naast eigenaar ook een kunstig hypnotiseur, die zijn talent helaas niet ten goede gebruikt. Hierdoor raakt Douwe Dabbert in de problemen en belandt zelfs onschuldig achter de tralies. Hoe redt onze kleine vriend zich hier weer uit?"
Quaco: Leven in Slavernij (Eric Heuvel + Ineke Mok) (SC/80p/€9,95) (uitgebreide heruitgave met andere cover)
Quaco: Leven in Slavernij (Eric Heuvel + Ineke Mok) (SC/80p/€18,95) (uitgebreide heruitgave met andere cover)
> Deze strip verscheen in 2015 al eens bij WalburgPers, lees hier onze bespreking van toen. De heruitgave bevat een extra, fors dossier en is uitgegeven met een andere cover.
Serum (Nicolas Gaignard + Cyril Pedrosa) (HC/152p/€29,95)
> Top! Uitgeverij L geeft een niet eerder vertaalde strip uit van Cyril Pedrosa, de auteur van Drie Schimmen, Portugal, Vier Jaargetijden en De Gouden Eeuw (waarvan het slot van het tweeluik in 2020 verschijnt). Pedrosa treedt hierbij op als scenarist voor tekenaar Nicolas Gaignard. Hiermee begeeft Uitgeverij L zich op het pad van de graphic novels. Ook Southern Bastards past in deze editoriale uitbreiding van het fonds. Over Serum: "Parijs, 2050. Sinds de zuiveringen na de wisseling van het regime lopen de spanningen nog steeds hoog op. Kader woont alleen, afgezonderd in zijn appartement in de transitzone. Hij is gescheiden, maakt geen contact met zijn collega's bij het windparkonderhoud, spreekt met niemand. Hij kan niet liegen doordat hij een injectie heeft gekregen met serum, een psychoactief middel dat in het kader van het Waarheid-Veiligheid programma wordt toegediend aan mensen die in aanraking zijn gekomen met de wet. Of hij het nu leuk vindt of niet, hij kan alleen de waarheid zeggen. En die vloek maakt zijn leven tot een hel."
Southern Bastards 1: Hier Ligt een Man (Jason Latour + Jason Aaron) (SC/108p/€19,95)
> Deze reeks loopt sinds 2014 en telt op dit moment twintig comicdeeltjes. Tekenaar Jason Latour (Wolverine, Winter Soldier, Spider-Gwen) en scenarist Jason Aaron (Star Wars, Thor, Scalped, Ghost Rider, Wolverine) komen zelf uit zuidelijke staten in de Verenigde Staten en beschouwen hun reeks als een haat-liefdebrief aan hun regio. Southern Bastards speelt zich af in Craw County, Alabama, waar football alles is en de misdaad welig tiert. Het is ook de thuisplaats van Boss BBQ, de staatskampioen football voor high schools, en een ongelofelijke verzameling schoften. Earl Tubb is een boze, oude man die in dat oord overleeft door een heel grote stok met zich mee te sleuren. Hij is de zoon van de voormalige sheriff en heeft ruzie met Euless Boss, de coach van het succesvolle footballteam, over hoe zijn vader omkwam. De coach heeft macht over Craw County dankzij de vele zeges van zijn footballteam. Maar na de ergste nederlaag in zijn carrière moet de coach het criminele pad opgaan om zijn vijanden voor te zijn. Een van die nieuwkomers is Earls zus Roberta die met haar machinegeweer is gekomen om vragen te stellen over haar vaders overlijden.


Uitgeverij Personalia
02/11
TOP
Jelmer 1: Wie Dienen Wij Hiermee? (Roelof Wijtsma + Josse Pietersma) (SC/56p/€8,95)
> Historische kruisvaardersstrip van tekenaar Roelof Wijtsma (wiens Roel Dijkstra-overname is stopgezet na twee verschenen albums) en scenarist Josse Pietersma. Een voorpublicatie verscheen in de Nederlandse kranten Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant . Uitgeverij Personalia geeft dit verhaal uit in twee albums waarvan het tweede album in maart 2020 is gepland. De inhoud: "Jelmer vertelt het historische verhaal van de kruistocht naar Damiate (1214-1218) door de ogen van Jelmer van Bedum. Jelmer begint zijn reis vol overtuiging, maar gaandeweg krijgt hij steeds meer twijfels over de expeditie. Op 24 augustus 1218 veroveren de kruisvaarders de Kettingtoren van Damiate. Jelmer en zijn mannen spelen hierbij een beslissende rol. Jelmer is niet alleen een spannend avonturenverhaal, maar ook een verhaal met meerdere lagen. Scenarist Josse Pietersma: 'Het gaat om de innerlijke strijd van Jelmer. Hij begint te twijfelen aan de rechtmatigheid van de kruistocht, maar de mensen om hem heen zien in Jelmer juist een uitverkorene die de aanval moet gaan leiden. Jelmer worstelt met heel menselijke vragen: Waar geloof ik in? Waar wil ik voor vechten? En hoe verhoudt mijn overtuiging zich tot het belang van anderen?'"
Saul 2: Eindstation (Apri Kusbiantoro + Willem Ritstier) (SC/48p/€8,95)
> In dit tweede deel doet tekenaar Apri Kusbiantoro de wel zeer opzichtige vergelijking met Storm teniet en geeft hij het hoofdpersonage Saul een korter kapsel. In het verhaal Eindstation moeten Saul en zijn gezellin Lea het opnemen tegen een nieuwe vijand die De Krijger wordt genoemd. Het album verschijnt ook nog in hardcover. De hardcover is zestien pagina's dikker, want alleen in die versie staat een bijkomend dossier. De inhoud van Eindstation: "Aan het einde van De Levende Mantel zag Lea de Jaagster kans om Saul gevangen te nemen en nu is ze vastberaden om haar gevangene af te leveren in Hyremdahr, de hoofdstad van de planeet Boritas. Lea hoopt daar de 80.000 Sem te incasseren die op het hoofd staat van Saul vanwege een misdaad die hij niet heeft begaan. Wanneer een horde hongerige reptielen hun pad kruist, zien Lea en Saul zich gedwongen een omweg te nemen die hun de nodige problemen zal opleveren. De lezer komt in een regelrechte rollercoaster terecht en wordt als het ware door het verhaal heen getrokken."
• StripGlossy 14 (diverse auteurs) (SC/132p/€8,95)
> Met ruime aandacht voor zestig jaar Asterix en eigen hommages door Daan Jippes + Frans Hasselaar, Apriyadi Kusbiantoro + Willem Ritstier, Fred de Heij en Rob Derks. Van de comeback van Spaghetti verschijnt een tweede kortverhaal door Jippes en Hasselaar en ook Sjors & Sjimmie is weer terug. Van Saul deel 2 en Jelmer deel 1 kan je de laatste hoofdstukken lezen. Er zijn interviews met Didier Conrad en Jean-Yves Ferri, Achdé en een lang artikel over Albert Uderzo en René Goscinny. En er is nog veel meer dan dit alles!


Uitgeverij Vrijdag
19/10
TOP
Niet Nog Eens Laura (Laura Janssens) (SC/108p/€19,95)
> Vorig jaar verscheen een eerste bundeling met semi-autobiografische gags en cartoons van Laura Janssens onder de titel Niet Nu, Laura. Dat album kende een groot succes bij Uitgeverij Vrijdag en raakte herdrukt. Een tweede album is nu beschikbaar.


't Vlaams Stripcentrum
05/10
TOP
Collectie Fenix
• 138. Joethi: De Poort van Uhri (Dirk L. M. Nuyts + Jef Boden) (SC/48p/€10,00)
> Dit verhaal van Joethi verscheen in 1986-1987 in Het Laatste Nieuws, maar Dirk Nuyts hertekende het grotendeels voor deze albumuitgave.
• 139. Tom en Marie-Ann 2: De Bankrovers van Half Acht (Marcel Steurbaut + Henri Van Daele) (SC/48p/€10,00)
> Marcel Steurbaut heeft nog voor Studio Bessy gewerkt. Een eigen stripreeks was Tom en Marie-Ann die in Ohee verscheen. Dit verhaal stond in 1972-1973 in dat Vlaamse stripweekblad.
• 140. De Avonturen van Ridder Floris: Het Moorse Schild (François Stas) (SC/48p/€10,00)
> François Stas werkte voor het tijdchrift Zonneland waarvoor hij voornamelijk covers en illustraties tekende. Eind jaren 1960 verscheen een strip van zijn hand die nu voor het eerst in album verschijnt.
• 141. Thomas Pips: 't Clubhuis 'Kijk Uit' (Buth) (SC/48p/€10,00)
> Vierde laatste avontuur van Thomas Pips, nu voor het eerst in album. Het was eerst te lezen in 't Kapoentje in 1982-1983.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips