Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 23 mei:
In de pijplijn bij Uitgeverij L
Productie Comic Watch on hold door corona

Updates van 20 mei:
Silvester in juni, juli en augustus
Largo Winch krijgt zoon in derde film
Nieuwe projecten voor auteurs van De Avonturen van Betsy
Legendarische stripblad Métal Hurlant komt in 2021 terug
G. Raf Zerk begraaft laatste Covid-19-virusdeeltje in een van zijn laatste gags
Kennes pikt Rages door Dan Verlinden en Tome op
Strip voor interne dienst Europese Unie over pandemie na virusuitbraak... in 2012
Vittorio Giardino dankt zorgsector

Updates van 16 mei:
Dark Dragon Books in juli en augustus
Geen Boekenbeurs 2020
Richard Sala (61) overleden
Laatste reeks bedankingen van Milo Manara + portfolio
Animatiereeks The Freak Brothers

Updates van 9 mei:
Eric Heuvel verstript Max Havelaar
Wauter Mannaerts Yasmina krijgt Amerikaanse editie
Extra origineel voor Rode Kruis-veiling
Stripbiografie Edgar P. Jacobs bijna voltooid
Opnames volgende Asterix-film met een jaar uitgesteld
Frédéric Peynet werkt aan nieuw project

Nieuwe reeks bedankingen van Milo Manara (21-22-23)


Updates van 6 mei:
Saga Uitgaven in juni en juli
4 ex librissen voor Suske en Wiske Blauwe Reeks integraal 1
De wereld rond met de Kiekeboes in juni
Verkoop zeefdruk Charel Cambré voor het Rode Kruis
Jazz Maynard krijgt herkansing bij Dark Dragon Books
Les Anges d'Auschwitz dit najaar bij Silvester
Krasse Knarren 6 in het najaar
Conan-updates
Robbedoes door Christien Durieux
Dit najaar twee nieuwe Robbedoes-luxes bij Éditions Black & White

Updates van 3 mei:
Zomerplanning Standaard Uitgeverij
Gratis corona-album door Vlaamse en Nederlandse auteurs dankzij Oogachtend en Uitgeverij L
Onlineveiling van originelen voor het Rode Kruis op 24 juni
Hanco Kolk werkt aan nieuwe Meccano
Speciale Asterix in oktober
Blake en Mortimer-nieuwsjes
Nieuwe reeks bedankingen van Milo Manara
Ook De Smurfen bedanken diverse beroepen
Nieuwe strip van Steven Dupré en Valérie Mangin nu al in het Chinees
Nieuwe covers voor een Franse heruitgave van de reeks Djinn
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2019:  juni • juli • augustus • september • oktober • november • december
2020: januari • februari • maart • april • mei
 
In de pijplijn bij Uitgeverij L
23/05
TOP
Agent 327 integraal 5
De rubriek Te Verschijnen is aangevuld met nieuwe titels van Uitgeverij L, maar alle verschijningsdatums zijn nog onder voorbehoud. De albums zitten alleszins in de pijplijn.

Agent 327 integraal 5 bundelt verhalen uit de productieve krantenperiode 2000-2001. De reeks zal acht delen tellen. Van het reguliere deel 11, De Ogen van Wu Manchu, is een herdruk gepland.


Danthrakon 1
Southern Bastards 2
Zoals eerder gemeld rijft Uitgeverij L een paar reeksen binnen van het nieuwe Franse fantasy- en sf-label Drakoo, bestierd door Christophe Arleston. De komische fantasytrilogie Danthrakon wordt een eerste vertaling in softcover en hardcover door Olivier Boiscommun (Het Rijk) en Arleston. In deel 1, Het Vraatzuchtige Toverboek, werkt een leerling-kok bij een magiër bij wie hij een toverboek vindt dat hem probeert te onderwerpen.

Vorig jaar lanceerde Uitgeverij L voor de verandering een comicvertaling van de brutale reeks Southern Bastards. Het vervolg wordt deze zomer verwacht.


U.C.C. Dolores 1
Storm 32
Het sf-genre is uiteraard ook vertegenwoordigd bij de Nederlandse uitgeverij. Na de voorpublicatie van U.C.C. Dolores in Eppo staat een album in softcover en hardcover in de steigers. Dit is de nieuwe reeks van Didier Tarquin die hij zelf schrijft en tekent. Daarvoor zette hij Lanfeust van Troy een paar jaar opzij om een eerste trilogie te kunnen uitwerken. Een terugkeer van Lanfeust voorziet Arleston als kortere cyclussen van slechts twee albums, "met veel meer humor en flauwekul en minder grote, epische scènes".

Behalve een in het najaar te verschijnen album met kortverhalen door diverse auteurs, mocht ook een gloednieuw verhaal van Storm niet ontbreken in dit jubileumjaar. Het Offer van Narvatica kent de volgende inhoud: "Een doodgewaande vijand van Storm meldt zich bij de stadspoort van Mardukan. Hij wil de rekening met de Anomalie vereffenen maar heeft daar wel de hulp van de theocraat van Pandarve voor nodig. Ondertussen reizen Storm, Roodhaar en Nomad door een poollandschap en stuiten op een zwaar beveiligd transport dat hen best wil meenemen naar de dichtstbijzijnde stad, maar wel op eigen risico. Wat volgt is een spannende reis met gewelddadige aanvallen op het transport, monsterlijke gorilla’s, reusachtige ijsgeesten en een bijzonder relikwie."
(Bron:
Uitgeverij L / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) 


Productie Comic Watch on hold door corona
23/05
TOP
Lemuria 1
Een update van uitgeverij Comic Watch. Vooreerst gooit de coronacrisis roet in het eten voor het uitbrengen van nieuwe strips, zeker omdat uitgever Sytse S. Algera zijn albums grotendeels aan de man brengt op stripbeurzen die een na een geannuleerd worden. In de pijplijn zitten alleszins Lemuria - Citadel deel 3, die dit najaar had moeten verschijnen, en — naargelang de omstandigheden — volgend jaar of pas in 2022 Vluchtelingen deel 3, Aqua Invicta deel 2 en Valarie Moore deel 2.

Intussen heeft het Amerikaanse stripblad Heavy Metal, dat voortkwam uit het Franse Metal Hurlant, de fantasyreeks De Verloren Verhalen van Lemuria opgepikt voor een Amerikaanse editie onder het imprint Virus. Deze maand verschijnt het album op de Amerikaanse markt. Heavy Metal heeft ook nog de rechten voor de spin-off Citadel gekocht en een optie genomen op Aqua Invicta en De Witte Indiaan.


Miss Greene 1
Miss Greene 1
Een andere reeks, die al was gepland om dit jaar te lanceren, is Miss Greene, getekend en geschreven door voormalig Bessy-tekenaar Walter Laureysens. Miss Greene is een western- én sciencefictiontrilogie waarvan je hierboven de coverillustraties van de eerste twee delen ziet afgebeeld. Deel 1 had deze maand moeten verschijnen, deel 2 in oktober, maar met de onzekerheid over het doorgaan van stripbeurzen staat het uitbrengen ervan nog on hold.

Hier krijg je alvast een voorstelling van Miss Greene: "In de niet zo verre toekomst zijn er alleen nog maar vrouwen op de Aarde. Als gevolg van een losgeslagen virus tijdens de bacteriële oorlog die in 2031 uitbrak, worden er geen jongens meer geboren. Met behulp van een toestel, waarmee gebruikers de tijd kunnen manipuleren, worden een aantal mensen in het verleden bezocht, en soms meegenomen om te kijken of zij jongens kunnen baren. De reizen spelen zich af rond 1890 waar we Miss Greene ontmoeten die de redding van de toekomst met zich meedraagt. Maar niet iedereen wil meer mannen in de toekomst, dus wordt er een team amazones op uitgestuurd om deze redding van de man in de maatschappij te saboteren. Dit driedelige verhaal begint als western, vervolgt tijdens de Eerste Wereldoorlog en wordt in het laatste deel afgesloten in de toekomst."
(Bron:
Sytse S. Algera / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) 


Silvester in juni, juli en augustus
20/05
TOP
Sonora 2
Silvester rondt deze zomer zes reeksen af, lanceert twee nieuwe titels en van andere series (voornamelijk conceptreeksen) verschijnen gewoon nieuwe albums. Op het eind van het artikel sommen we ook nog enkele luxes op.

We beginnen bij het geliefde westerngenre. Van Sonora verscheen eerder dit jaar deel 1 (lees hier onze bespreking). Deel 2 van de trilogie volgt in juli. "1849, er is goud gevonden in Californië! Max bevindt zich, net als veel goudhongerige avonturiers, ver van huis in de goudvelden. Na de moord op een Chileense mijnwerker dringt generaal de Freney er bij de mijnwerkers op aan dat ze zich moeten verlossen van de Hounds en eindelijk de veiligheid op de placers moeten herstellen. Maar dat is niet het eigenlijke doel van de generaal die echt tot alles bereid is om dat te bereiken. Nu Max de alcalde is en nog steeds op wraak zint, zal hij moeten schipperen tussen wat hij zelf wil en wat zijn baas wil, tussen zijn wraak... en wat zijn hart hem ingeeft."


Conquests 3
Detectives 5
Stéphane Créty (Drakenbloed) en Nicolas Jarry zijn vaste waarden in het fantasywereldje van Arran (Elfen, Dwergen, Orks & Goblins). Ze leveren ook een bijdrage aan de sf-conceptreeks Conquests. "Decornum is gigantisch groot en heeft een overvloed aan grondstoffen. De perfecte planeet voor de Japanse ruimtevloot om er de basis te leggen voor een nieuwe beschaving... Een deel van de oorspronkelijke bewoners is hun echter vijandig gezind. Bovendien beschikken deze buitenaardse wezens over een bijna onuitputtelijke energiebron. De kolonie heeft een tekort aan materialen en manschappen en kan niet meteen een frontale aanval inzetten. Enkele menselijke verkenners worden op de planeet gedropt met een missie die essentieel is voor het voortbestaan van de mensheid. Ze moeten zoveel mogelijk informatie trachten te vergaren. Onder hen bevindt zich ook Keïto wiens heethoofdigheid weleens voor problemen zou kunnen zorgen..."

Joepie, een nieuw album van de ijzersterke detectivereeks Detectives. "Na zijn nederlaag tegen de Slachter van Greenhill is oud-inspecteur Frédérick Abstraight nog slechts een schaduw van zichzelf. Zijn vroegere meerderen zien zijn falen als een schande en besluiten hem voor een tijdje uit Londen te verbannen. Door een lawine komt Abstraight echter vast te zitten op een trein. Wat de inspecteur niet weet is dat er zich tussen de passagiers een moordenaar schuilhoudt. "


Pin-Up Wings 5
De Koerier van Casablanca 1
Romain Hugault verenigt voor de vijfde keer pin-ups en vliegtuigen in de artbookachtige albumreeks Pin-Up Wings. Hugault begint pas volgend jaar trouwens aan een nieuw album van zijn populaire reeks Angel Wings. Hij veroorlooft zich een pauze door zich aan twee andere projecten te wagen. In deel 7 zien we een tien jaar oudere Angela terug zodat scenarist Yann een historisch sprongetje kan maken van de Tweede Wereldoorlog naar een volgende oorlog waarin de Verenigde Staten betrokken raakte: de Korea-oorlog in 1954.

De Koerier van Casablanca is de start van een luchtvaarttweeluik waarin een zakenman net na de Eerste Wereldoorlog een luchtpostbedrijf start met Franse, Belgische en zelfs Duitse piloten. Een van de beste zit aan de fles om de bloedige treffens in de lucht tijdens de oorlog te vergeten. Niettemin herbeleeft hij ze vaak in nachtmerries. De zakenman vertrouwt zijn nieuwe piloten de lijn Casablanca-Dakar toe, maar voor die luchtpostlijn is er een te duchten concurrent die koste wat het kost uitgeschakeld moet worden.


UUR U 15
Shanghai Dream 2
UUR U deel 15 is het slot van de trilogie die begon in deel 11 en vervolgde in deel 14. Maza (Wunderwaffen) tekende deze trilogie binnen de conceptreeks waarvan in het Frans al veertig albums bestaan. "1943: De laatste slag tussen Fascistisch Frankrijk en de geallieerde troepen. De nieuwste prototypes van straalvliegtuigen die in Frankrijk werden ontwikkeld delven het onderspit tegen de Anglo-Amerikaanse luchtarmada. Intussen profiteert Léo van de algemene chaos om commissaris Lafont op te sporen. Simone de Beauvoir en Louis-Ferdinand Céline kiezen voor ballingschap en hopen de grens over te steken om onderdak te vinden in het Spanje van Franco."

Van Shanghai Dream, waarvan eerder dit jaar deel 1 verscheen, staat het vervolg en slot van het tweeluik gepland. "Berlijn, 1938. Bernhard en zijn vrouw Illo, beiden van Joodse komaf, ondervinden het geweld van de nazi's aan den lijve: ze moeten hun passie voor cinema opgeven. Ze hebben geen andere keuze dan alles achter te laten en naar het buitenland te vluchten. Een verhaal dat zich afspeelt aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, gebaseerd op ware feiten en geïnspireerd door de exodus van Joden naar minder bekende streken. Een sprookje over de kracht van de liefde en een emotionele ode aan de vitaliteit van de cinema, die kracht troost in een wereld die aan chaos ten prooi valt."


De Zeearend 2
Het Wilde Westen 4
Ook van De Zeearend verschijnt het slot van het tweeluik. "1916. Op bevel van de Kaiser, voert Hugo von Krüger het commando over het krachtige zeilschip Seeadler. Hij brengt koopvaardijschepen tot zinken om de bevoorrading van geallieerden te verstoren, maar zijn erecode verbiedt hem om slachtoffers te maken. De komst van een Franse bemanning die niet van plan is om lijdzaam toe te kijken, waaronder de mooie Pénélope de Luynes, zet het leven aan boord totaal op zijn kop."

Kansas River is het slot van de vierdelige westernreeks Het Wilde Westen. "Een jonge Zuidelijke van goede komaf, een afvallige Indiaanse verkenner en een kapitein met doortastende methodes. Drie levens, die elkaar kruisen tijdens hun tocht door het nog steeds wilde Westen? Na ternauwernood te zijn ontsnapt aan kapitein Lopeman en zijn IJzeren Brigade, leiden Shannon en Nathanaël, die nog steeds gezocht worden door premiejagers, een ondergedoken bestaan. Lopeman van zijn kant, is "ingehuurd" voor een hachelijke missie: te achterhalen waarom het tracé van een nieuwe spoorlijn plotseling werd veranderd."


Operatie Overlord 6
Café Noir 3
Een Nacht op de Berghof is het zesde en tevens laatste album in de historisch geïnspireerde reeks Operatie Overlord. "Tijdens de nacht van 5 juni 1944 wordt de oorlog niet enkel beslist op de stranden van Normandië, maar ook op de Berghof, het arendsnest van Adolf Hitler. In zijn chalet in de Beierse Alpen had de Führer er geen benul van dat het raderwerk van zijn oorlogsmachine minder gesmeerd liep dan hij altijd had gehoopt, terwijl zijn eigen inlichtingendienst hem al had gewaarschuwd voor een dreigende landing in de Cotentin. Sabotages door het verzet, gebrek aan ervaring en materieel bij de troepen en besluiteloosheid van het oppercommando... Wanneer het landingsoffensief van start gaat blijken de Duitse bevelvoerders totaal onvoorbereid. Dit zesde deel van Operatie Overlord bekijkt deze cruciale momenten vanuit de Duitse hoek, en toont wat er fout liep binnen de commandostructuren van het Duitse opperbevel. Daarbij zien we in het verloop van de gebeurtenissen ook verschillende personages uit de vorige delen terug."

De "koffietrilogie" Café Noir bereikt zijn hoogtepunt in deel 3. "Albane is met Estrella en Hernan in Rio om te beslissen over haar toekomst binnen Ethnic Coffee, maar ze hoort bij zijn terugkeer dat Edson is verdwenen. Deze keer neemt de thrillerserie met een gastronomisch tintje je mee naar Brazilië, in het voetspoor van de heldin die verwikkeld is in donker en lastig onderzoek naar multinationals en kleine boeren."


De Orde van de Drakenridders 24
Zeven 18
Nachten in Haxinandria is alweer deel 24 in de stripreeks De Orde van de Drakenridders, een album door Stéphane Collignon en Ange die in het Frans intussen ook een nieuwe cyclus hebben gelanceerd van Yves Swolfs' middeleeuwse reeks Legende.

Zeven Superhelden is een compleet verhaal binnen de conceptreeks Zeven. Deel 18 is een sf-verhaal van Philippe Briones (die ook al albums van De Orde van de Drakenridders heeft getekend) op scenario van Mathieu Salvia. "Hector heeft een gave van onschatbare waarde: een superkracht die hij om onduidelijke redenen weigert te gebruiken. De overheid wil koste wat kost ontdekken waar zijn krachten vandaan komen. Hector wordt gedwongen zich onder streng toezicht te laten plaatsen in een speciaal daarvoor opgericht onderzoekscentrum. Daar zal deze door het leven getekende en schuwe oude man vijf andere "super-gepensioneerden" ontmoeten... Die zijn alle vijf vastbesloten om zo snel mogelijk te ontsnappen! Aan hun zijde zal Hector eindelijk zijn lotsbestemming ontdekken..."


Brian Bones 2
Er Was Eens... het Leven 3
Super Kaka 3 De dectivereeks Brian Bones baadt in een vintagesfeertje en zet nogal nadrukkelijk oldtimers op de cover, maar toch lezen de verhalen niet als een strip over wagens. Deel 2 van de driedelige reeks komt eraan. Elk albumis ene compleet verhaal.

In de educatieve jeugdreeks Er Was Eens... Het Leven kom je meer te weten over je botten en skelet.

En van de fantasierijke jeugdreeks Super Kaka komt het laatste deel uit.


De Hel van het Oostfront 2 luxe
De Hel van het Oostfront 3 luxe
Silvester gaf vorig jaar deel 1 van de vierdelige reeks De Hel van het Oostfront uit als een luxehardcover met linnen rug, schetsdossier van 16 pagina's en een door Olivier Speltens gesigneerde ex libris. Omdat het de bedoeling is dat alle vier delen in zo'n luxe-uitvoering verschijnen, zijn eerstvolgend deel 2 en 3 aan de beurt. De oplage van deze collector's editions bedraagt slechts honderd exemplaren. Tegelijk zal de complete reeks in de reguliere hardcovereditie als een voordeelpakket beschikbaar zijn. De covers van de herdrukken hebben een licht aangepast design.


Okko 1 dossiereditie
De Hel van het Oostfront 3 luxe
Ook van Okko wordt de heel reeks nog eens als voordeelpakket aangeboden. Of je kan kiezen voor een pakket van elke cyclus met displayprent, dus vijf pakketten in totaal met telkens twee hardcoveralbums. Voor deze uitvoering wordt deel 3 herdrukt.
Bijkomend verschijnt nu ook van deel 1 een dossiereditie met een extra dossier van 16 pagina's en een exclusieve, door Hub gesigneerde prent. De oplage bedraagt honderd exemplaren. Ook de delen 2 en 3 volgen nog in deze dossieruitvoering. Indertijd startte de dossieredities pas bij deel 4.

Over Hub gesproken. Silvester lanceert in juni het driedelige De Slang en de Speer van zijn hand. Daar wordt duidelijk reikhalzend naar uitgekeken, want de eerder aangeboden luxe-edities (een collector's edition met gesigneerde prent en een luxe met originele tekening) raakten in een mum van tijd uitverkocht in de fase van de vooruitbestellingen. Wie de peperdure editie van 149,95 euro
met een originele tekening (op slechts vijftig exemplaren) bestelde, kreeg van zijn winkelier of Silvester inmiddels de eenzijdige beslissing dat de prijs wordt verhoogd naar 249,95 euro en dat er een metalen wandplaat bij komt. Wie die drastische prijsverhoging en de ongevraagd emetalen plaat niet zag zitten, mocht zijn bestelling annuleren of kreeg de kans om de collector's edition van 99,95 euro in de plaats te bestellen. De oplage daarvan wordt verhoogd van honderdvijftig naar tweehonderdvijftig exemplaren. Om enige wettelijke aanspraak op de eerder voorgestelde editie met originele tekening te neutraliseren, veranderde Silvester doodleuk het isbn-nummer en de precieze naam zodat het zogezegd om een gloednieuwe titel gaat. Een uitgebreide preview van de reguliere hardcover, nog steeds een klepper van 184 pagina's, kan je via de rubriek Te Verschijnen lezen. Enkel bij de eerste uitzet van deze reguliere hardcover zal een first day print zitten en een stofomslag rond het album.
(Bron:
Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) 


Largo Winch krijgt zoon in derde film
20/05
TOP
Largo Winch
Largo Winch
Largo Winch krijgt een zoon, althans in een nieuwe film. Na twee films in 2008 en 2011 kruipt Tomer Sisley terug in de huid van de miljardair voor een derde filmproductie met een Frans superbudget. Dat bevestigde de acteur zelf. Sterker zelfs: de preproductie is al gestart, want het scenario is klaar. Geplande opnames in Canada en de Bahamas zijn door het coronavirus uiteraard uitgesteld, zo ook een releasedatum.

Het regisseursstoeltje van Jérôme Salle wordt doorgegeven aan de Belg Olivier Masset-Depasse (Illegal, Mother's Instinct). Hij verklaarde dat de derde film het doel heeft om emotie met humor te vermengen om fiscale paradijzen, drugs, securitisatie (een financiële techniek om moeilijk verhandelbare activa samen te voegen tot verhandelbare effecten) minder droog te maken. Een nieuwe aanpak dus voor die derde film waarin de geest van Nerio Winch de tien jaar ouder geworden Largo manipuleert terwijl Largo zelf wordt geconfronteerd met zijn eigen zoon. Dat laatste is een grote afwijking met de oorspronkelijke strips van Philippe Francq en Jean Van Hamme.

Sisley speelde trouwens mee in de Netflix-reeks Messiah waarvan seizoen 2 intussen is geannuleerd.
(Bron:
AlloCiné.fr / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) 


Nieuwe projecten voor auteurs van De Avonturen van Betsy
20/05
TOP
Le Merlu
Le Merlu
Le Merlu
Le Merlu
Le Merlu
De fans van Betsy zullen langer moeten wachten op deel 4 van haar avonturen, getekend door Jérome Phalippou en geschreven door Olivier Marin. Phalippou heeft er een ander project tussen genomen op scenario van Thierry Dubois (Jacques Gipar). Dat project heeft de Franse titel Le Merlu waarvan al zeker drie albums zullen verschijnen bij Paquet, te beginnen met deel 1 in augustus.

Hierboven kan je enkele fragmenten zien uit Le Merlu deel 1. Het verhaal speelt zich af in mei 1940 op het moment dat een vrachtwagenkonvooi met soldaten naar het front probeert te rijden. De Duitse overmacht is echter te groot en de soldaten worden gevangengenomen. De 25-jarige Georges Colin, een vrachtwagenchauffeur, is een van hen. Hij is niet van plan om weg te rotten in het gevangenenkamp. Bij zijn eerste poging weet hij te ontsnappen en naar huis terug te keren. Daarna begint de bezetting. Het transportbedrijf van zijn familie kwijnt weg. Het vergt moed om de activiteiten te hernemen. Colin waagt zich aan vervoer over de demarcatielijn en dat interesseert nogal wat mensen.

Tussendoor zal Phalippou deel 4 van De Avonturen van Betsy tekenen. Het scenario daarvan wordt momenteel geschreven door Olivier Marin die intussen ook de zelf geschreven én getekende reeks Melany Road lanceert. Voor tekenaar Michel Janvier (Dokter Monge) schrijft hij ook een album over de Franse autopiloot François Cevert. Dat is allemaal in het nadeel van De Autoreportages van Margot waarvan deel 6 niet op het programma staat.
(Bron:
Thierry Dubois / Paquet / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) 


Legendarische stripblad Métal Hurlant komt in 2021 terug
20/05
TOP
Métal Hurlant
Métal Hurlant, het legendarische Franse stripblad, komt in 2021 terug. Het blad werd in 1974 opgericht door Jean-Pierre Dionnet, Jean Giraud/Mœbius en Philippe Druillet. Het verzette mijlpalen in het sf-genre en heel wat filmmakers waren fan, onder wie Ridley Scott, George Lucas, Federico Fellini, Alain Resnais, Chris Marker. Illustere auteurs als Enki Bilal, Marcel Gotlib, Yves Chaland, Frank Margerin, Richard Corben, Alejandro Jodorowsky, Berni Wrightson, Andreas, Charles Burns, Jacques Tardi, Milo Manara, Jordi Bernet en vele anderen publiceerden erin. Het blad kreeg ook een Amerikaanse editie als Heavy Metal, een Duitse variant als Schwermetall en er was zelfs eventjes een Nederlandstalige versie onder de titel Zwaar Metaal (vier nummers in 1982-1983).

In 1987 hield het als kwartaalblad begonnen en naar een maandblad geëvolueerde striptijdschrift er een eerste keer mee op na een teruglopende verkoop. Het kwam in 2002 terug om in 2004 nogmaals te verdwijnen. Samen leverde dat 147 nummers op. Er vloeiden ook twee animatiefilms (1981 en 2000) en de twaalfdelige tv-serie Heavy Metal Chronicles (2012-2014) uit.

Vincent Dernière staat nu aan het hoofd van Métal Hurlant. Hij liet ook al het Franse stripinfoblad Les Cahiers de la BD uit zijn as herrijzen. Welke auteurs allemaal aan de vernieuwde versie zullen deelnemen, is nog niet geweten. In ieder geval is Métal Hurlant sinds kort actief op diverse sociale media.
(Bron:
Métal Hurlant / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) 


G. Raf Zerk begraaft laatste Covid-19-virusdeeltje in een van zijn laatste gags
20/05
TOP
G. Raf Zerk
"Dat was de laatste!" Het is voorlopig nog wishful thinking, maar G. Raf Zerk begraaft in een van de volgende in Spirou te verschijnen gags het laatste virusdeeltje van Covid-19.

Zoals eerder gemeld wordt ook de gagreeks van Marc Hardy en Raoul Cauvin ten grave gedragen. De afgebeelde gag is niet de laatste, want deel 34 wordt pas het laatste album. Er zijn er nu 32. Van Cauvin is De Psy al afgelopen en ook Vrouwen in 't Wit stopt ermee bij deel 42.
(Bron:
Marc Hardy t / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) 


Kennes pikt Rages door Dan Verlinden en Tome op
20/05
TOP
Rages
Bovenstaande illustratie siert de backcover van een album dat in september 2020 bijde Waalse uitgeverij Kennes zal verschijnen. De auteurs zijn Dan Verlinden (de tekenaar van Soda en assistent van Janry voor De Kleine Robbe) en Tome, de vorig jaar overleden scenarist. Het is de uitgave van het verhaal Rages dat Dan en Tome in 2005 maakten voor de collectie Cosmo van Dargaud. Kennes maakt er een minireeks van. De oorspronkelijke versie telde 82 pagina's. Kennes gaf vorig jaar te kennen meer in het Nederlands uit te geven. Het is nog wachten op concrete aankondigingen.

Cosmo werd al snel afgevoerd. Het publiek lustte duidelijk niet de aanpak om Franco-Belgische tradities met manga- en comicinvloeden te mengen. Vuur, getekend door Marc Hardy op scenario van Tome, is daar een restant van. De collectie verdween voordat het volledig getekende deel 2 verscheen. De ambities reikten verder, want Vuur had vier cycli van vier albums moeten opleveren. Maar Verlindens werk voor Rages verdwijnt na al die jaren daarentegen niet in de prullenmand.

Rages gaat over een wereld bevolkt door dieren die van elkaar gescheiden zijn door een ondoordringbare en onoverklimbare muur. Aan de ene kant van de muur ligt het land Ahm (een dictatuur), aan de andere kant An-Ham (de vrije wereld). Tijdens een vroegere ontsnappingspoging slaagde enkel de panda Saakhi erin de vrije wereld te bereiken. Sindsdien probeert ze zich te herenigen met haar partner.
(Bron:
Dan Verlinden / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) 


Strip voor interne dienst Europese Unie over pandemie na virusuitbraak... in 2012
20/05
TOP
Infected
Infected
Infected
Infected
Infected
Deze opmerkelijke info kregen we doorgespeeld van een lezer. In 2012 schreef Jean David Morvan (bekend van de sf-reeks Konvooi) de strip Infected voor de Chinese tekenaar Huang Jia Wei. De cover was getekend door Laurent Durieux die ook fungeerde als art director. Durieux kennen liefhebbers van zijn afficheversies van beroemde films en als inkleurder van Blake en Mortimer door François Schuiten.

Infected was een in België gedrukte opdrachtstrip voor intern gebruik binnen de Europese Unie. De thriller gaat over een bezoeker uit de toekomst die de autoriteiten probeert te waarschuwen voor een nakende, globale pandemie. Die pandemie breekt in de strip uit op een Aziatische "wet market" en dreigt daarna voor een grootschalige infectie onder de wereldbevolking te zorgen. De reiziger uit de toekomst heeft behalve zijn waarschuwingen ook de juiste antidota. En dat laatste proberen louche figuren te stelen om het te kunnen verkopen aan de farmasector. De strip drukt op het belang van samenwerking van autoriteiten zoals de EU om het dodelijke virus een halt toe te roepen.

Het album komt nergens voor in allerlei stripdatabanken. Je kan het als pdf wel downloaden via deze pagina. In het dossier achterin de strip wordt de strip aan de realiteit getoetst met meldingen van verschillende gekende virussen, waaronder SARS (een coronavirus, want dat is een al langer gebruikte term), influenza, ebola en de lassakoorts. Het huidige Covid-19 is nog zo'n virus dat aan dat rijtje kan toegevoegd worden.

Uit het dossier leren we ook dat er nog werk aan de winkel is om landen voor te bereiden wanneer een pandemie zou losbreken. Het dossier sluit af met een belangrijk werkpunt: communicatie. "Ondanks veel moeite wordt communicatie vaak ervaren als onvoldoende en soms contradictorisch. (...) Een stap voorwaarts is waarschijnlijk het beter inlichten van het publiek en professionals in de frontlinie dat 'experten die niet alles weten' vaak ook effectief 'niet alles weten'. Hoewel dit het leven van politieke beleidsmakers gecompliceerder maakt, kunnen oprechte verklaringen over wat zeker is en wat niet duidelijk geweten is het vertrouwen verhogen in tijden van crisis, en het fenomeen 'dammed if you do, dammed if you don't' vermijden." Opnieuw: deze strip dateert van 2012.
(Bron:
Europese Unie / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) 


Vittorio Giardino dankt zorgsector
20/05
TOP
Vittorio Giardino
Milo Manara's landgenoot Vittorio Giardino heeft nu ook een bedankingsillustratie getekend.
(Bron:
Rudy Devos / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) 


Dark Dragon Books in juli en augustus
16/05
TOP
The Last Gambler
In juli en augustus publiceert Dark Dragon Books negen nieuwe titels en vervolgen op lopende reeksen, dertien softcoverversies van eerder verschenen hardcoveralbums, acht collector's packs en twee artbooks. Hieronder vind je een overzicht, in de rubriek Te Verschijnen staan alle details per titel (auteurs, aantal pagina's, uitvoering, verkoopprijs) en ook nog een paar voordeelpakketten opgesomd.

Het populaire westerngenre wordt in juli verrijkt met het 168 pagina's dikke one-shot The Last Gambler door het Spaanse duo Juande Pozuelo en Rodrigo Sopeña over een man die alle kaarttrucs ter wereld onthulde. "Andy verdient zijn brood met het oplichten van nietsvermoedende spelers aan de pokertafel. Als hij besluit te veranderen in een eerlijk man, onthult hij al zijn kaarttrucs in een boek. En dat maakt van hem ook opeens de meest opgejaagde man van het Wilde Westen. De bende van de Daltons, John Wesley Hardin, Harry Houdini, de dubbele bankoverval in Coffeyville en de verovering van het indianenterritorium komen allemaal samen in The Last Gambler, waarin de fantastische legende wordt verteld van een mysterieuze man wiens leven één grote tovertruc was."


Het Verzet 1
Het Verzet 2
Eveneens in juli lanceert Dark Dragon Books de eerste twee albums van het vierdelige Het Verzet door Claude Plumail (De Cyberkiller, De Macht van de Runen) en Jean-Christophe Derrien (Miss Endicott, Frigiel en Fuffy). Deze reeks verschijnt in softcover, net zoals de andere verzetsreeks Jong Verzet. De reeks verscheen in het Frans bij Le Lombard, tevens de uitgever van Kinderen in het Verzet.

De inhoud van deel 1, De Oproep: "14 juni 1940. De Duitsers dringen Parijs binnen. Het wordt Sonia en André te veel. Ze ontvluchten Parijs, en de ondraaglijke aanblik van een wapperende nazivlag op de Arc de Triomphe, in het gezelschap van een teleurgestelde man, Louis."

De inhoud van deel 2, De Kwade Wind: "Winter 1940 - lente 1941. André, die gehoor heeft gegeven aan de oproep van generaal de Gaulle, keert terug naar een bezet Frankrijk. Voor Sonia, die in Parijs gedwongen wordt om voor de Duitsers te werken, wordt de situatie steeds ondraaglijker. Louis, die heimelijk verliefd op haar is, leeft van de zwarte handel. Het is een tijd van twijfel en verontwaardiging."


Inguinis 1
Inguinis 2
Bij Dark Dragon Books verschijnt af en toe wat erotisch vertier. Denk maar aan Druuna, De Aphrodieten en onlangs nog deel 1 van Het Nevelvolk (lees hier onze bespreking). Van Katia Even, de scenarist van Het Nevelvolk, verschijnt in juli het complete tweeluik Inguinis in hardcover, getekend door Nicolas Guenet, dat zich in het oude Rome afspeelt.
Het verhaal: "De jonge beeldhouwster Artemis is een regelmatig bezoekster in het huis van Claudius om deel te nemen aan orgieën. Ze zal haar vaders werkplaats erven, maar treft hem daar vermoord aan. Omdat hij net een belangrijke opdracht van Agrippa heeft verworven rond het beroemde Pantheon van Rome in aanbouw, lijkt het erop dat de moord politiek gemotiveerd is."


Black Sheep Squadron 3
Black Sheep Squadron 4
Engelenvlucht 4
Oostfront Squdron 4
In het luchtvaartgenre verschijnen twee nieuwe delen van Black Sheep Squadron (deel 3 en 4 van de zevendelige reeks), deel 4 van Engelenvlucht (deel 3 verschijnt in juni) en deel 4 van het vijfdelige Oostfront Squadron Normandië - Niemen.


Sprietje 1
Sprietje 2
Helden van de Luchtmacht 1
Helden van de Luchtmacht 2
Een Avontuur van Simon Hardy 1
Een Avontuur van Simon Hardy 2
U-47 7
U-47 8
Victus 1
Victus 2
Vliegende Azen 3
Wika 3
Wika 4
Van eerder verschenen albums in hardcover staan heel wat softcoverversies gepland. Het goed verkochte Sprietje (van het duo achter de tekstloze dierenstripreeks Love) publiceerde Dark Dragon Books aanvankelijk als een hardcoverbundeling die in softcover in twee delen tegen 9,95 euro per deel wordt opgesplitst.
Verder mag je je verwachten aan de volgende softcoveruitvoeringen: Helden van de Luchtmacht deel 1 en 2, Een Avontuur van Simon Hardy deel 1 en 2, U-47 deel 7 en 8, Victus deel 1 en 2, Vliegende Azen deel 3 (laatste deel) en Wika deel 3 en 4 (laatste delen).


Black Panther 3
Black Panther 4
Spider-Man 5
Spider-Man 6
Marvel Action Avengers 3In het comicsegment vinden we de slotdelen van de minireeks Black Panther: Volk in Opstand terug, de laatste delen van het zesdelige Spider-Man door Terry Dodson en Mark Millar en deel 3 van Marvel Action, Avengers, een compleet verhaal voor de jeugd.


Collector's pack
Collector's pack
Collector's pack
Collector's pack
Collector's pack
Collector's pack
Collector's pack
Collector's pack
Drie collector's packs bevatten telkens twee complete verhalen met een sleeve onder de noemer Historisch, Mythen & Sagen en Renaissance. Het collector's pack The Best of Petar Meseldzija bevat het artbook Magic Graphite en zijn Tarzan-strip. En dan zijn er ook nog collector's packs van de Deadpool-tweeluiken Night of the Living Deadpool en Return of the Living Deadpool, Druuna deel 0 en het laatste deel, de drie bij Dark Dragon Books verschenen tweeluiken van Thanos en de complete, vijfdelige reeks Ultimate Avengers.


The Art of Javier G. Pacheco
Ramón Pla
Tot slot distribueert Dark Dragon Books nog buitenlandse artbooks van Javier G. Pacheco en Ramón Pla. Ze tellen elk 80 pagina's en zullen 25 euro kosten.
(Bron:
Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) 


Geen Boekenbeurs 2020
16/05
TOP
Boek.be verspreidde gisteren onderstaand persbericht met de melding dat er dit jaar geen Boekenbeurs in Antwerpen zal plaatsvinden. Er volgen ook nog ontslagen. In 2021 gaat er wel weer een Boekenbeurs door.

Antwerpse Boekenbeurs niet mogelijk als massaevent. Alternatieve pistes moeten boekensector doorheen coronatijden loodsen.
"Het coronavirus krijgt het leesvirus niet klein. De grootste verspreider van het leesvirus, de Antwerpse Boekenbeurs, zal zich voor 2020 wel moeten herdenken. De organisatie van de Boekenbeurs in de gekende vorm als een massaevent is uitgesloten.

De Antwerpse Boekenbeurs, goed voor zo'n 120.000 bezoekers, gespreid over elf dagen, in vier hallen van Antwerp Expo, zeventig standen en de aanwezigheid van meer dan vijfhonderd auteurs, kan onmogelijk in haar normale opzet georganiseerd worden. De implementatie van aanbevolen hygiënemaatregelen voor een publiek evenement van deze schaalgrootte werd grondig bestudeerd. De impact op wat een boekenfeest zou moeten zijn, is tot onze spijt te groot.

Niet alleen is er nog geen duidelijkheid of culturele massaevenementen terug toegelaten worden, ook de economische impact van de coronacrisis op de actoren in het boekenvak, zoals uitgevers en boekhandels, weerhoudt standhouders zich te engageren voor de Boekenbeurs. Daarom besliste de raad van bestuur van Boek.be, de vereniging achter de Boekenbeurs, om in 2020 geen Boekenbeurs in de gekende vorm te organiseren, maar alternatieven te onderzoeken om in die periode het boek onder de aandacht te houden, de verkoop te stimuleren en de boeiende interactieve band tussen lezers en auteurs mogelijk te maken.

'Verschillende formules worden onderzocht om het DNA van de Boekenbeurs te bewaren', aldus Vé Bobelyn, voorzitter van GAU en verantwoordelijke namens de raad van bestuur voor de Boekenbeurs. 'Dit unieke event, de derde grootste publieksbeurs in België, staat niet alleen voor een groot en divers aanbod van boeken, maar ook voor het bevorderen van het imago van het boek in al zijn vormen en voor het ondersteunen van het ecosysteem van de boekensector, van creatie over productie tot distributie via de boekhandel. Het DNA van de Boekenbeurs staat ook voor de hechte band die er ontstaat tussen lezers en hun favoriete auteurs. Vernieuwende ideeën als gedecentraliseerde mini-events en/of virtuele platformen via de digitale kanalen worden verder onderzocht. Hiervoor werd een inspiratieplatform opgezet met vertegenwoordigers uit alle segmenten binnen de boekensector.' Tegen juli moet duidelijk worden welke richting het Boekenbeurs concept 2020 uitgaat.

Met het oog op 2021 wordt ook reeds nagedacht hoe het innovatietraject van de Boekenbeurs dat werd ingezet sinds 2018 kan doorgetrokken worden, de digitalisering verder gezet en de Antwerpse Boekenbeurs terug te laten verrijzen als een waar boekenfeest.

Het niet doorgaan van de Boekenbeurs in 2020 heeft ook een enorme impact op het budget, de werking en de structuur van de organisator, de vzw Boek.be. Naast de voorjaarsactiviteiten, de buitenlandse beurzen en de organisatie van de Boekenbeurs is het uitkijken naar alternatieve activiteiten voor de promotie van het boek. De steun van de overheid om de literatuur en het boekwezen terug op gang te trekken is welkom om een iconisch event als de Antwerpse Boekenbeurs een duurzame toekomst te garanderen in het post-coronatijdperk.

De activiteiten van Boek.be zullen zich voortaan concentreren op de basisfunctie van een vakvereniging die het ecosysteem van boekenvak vertegenwoordigt, namelijk een state-of-the-art kenniscentrum uitbouwen, service en advies geven aan de leden (uitgevers, boekhandel), het uitwerken van kwaliteitseisen en codes, het vertegenwoordigen van de actoren op verschillende beleidsniveaus en kennisdeling onder de leden verzekeren.

Boek.be zal in de transitieperiode de komende maanden het personeels- en werkingsbudget drastisch moeten inkorten. De raad van bestuur besliste op 14 mei om een transitieplan naar een drastisch afgeslankt Boek.be in werking te stellen om in 2021 de focus volledig te leggen op het kenniscentrum met bij aanvang wellicht een drie- à viertal medewerkers op een kleinere locatie. Zodra het cultuurleven, de economie en de boekenmarkt terug op volle toeren draaien, kan weer over een uitbreiding van de activiteiten en personeel worden nagedacht.

Met het herdenken en hertekenen van de organisatie wil Boek.be perspectief creëren om haar relevante rol als kennis platform binnen het boekenvak en vertegenwoordiger bij beleidsmakers en stakeholders te bestendigen.

Facts & Figures Boekenbeurs:

De eerste Boekenbeurs vond plaats in de Stadsfeestzaal op de Meir in Antwerpen in 1932.
Sindsdien is de Boekenbeurs uitgegroeid van zo'n 2.500 m2 bij de eerste editie naar nu — 83 edities later — op de huidige locatie in Antwerp Expo met ongeveer 20.000 m2.
De Boekenbeurs, dat zijn elf dagen in november met tijdens de laatste editie 123.000 bezoekers van 0 jaar tot 99 jaar en ook bijna zevenduizend scholieren tijdens het scholenprogramma.
Enkele cijfers van 2019
• 70 standhouders (uitgevers, boekhandelaren, non-profitorganisaties en partners)
• 393 panelgesprekken, debatten, presentaties voor 17.000 geïnteresseerden.
• 996 auteurs uit binnen- en buitenland
• 2.021 signeersessies
Logistiek een enorme operatie met dagelijkse leveringen van boeken, drie dagen opbouw, bijna honderdduizend titels in het aanbod. Totaal budget van 2,1 à 2,5 miljoen euro, exclusief de boekenverkoop, die geraamd wordt op 4 à 4,5 miljoen euro.
De beurs is drie keer niet kunnen doorgaan. Niet door oorlog, niet door pandemieën, maar omdat de Stadsfeestzaal niet vrij was in 1949, 1953 en 1960 (één keer omwille van een duivenbeurs!)."
(Bron:
Boek.be / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) 


Richard Sala (61) overleden
16/05
TOP
Richard Sala
De Amerikaanse uitgeverij Fantagraphic Books meldde dat de 61-jarige tekenaar Richard Sala op 9 mei is overleden. Uitgeverij Xtra vertaalde in 2006 twee albums van zijn sprookjesachtige en surreële griezelstrips Peculia.

Sala was gefascineerd door klassiek mysterie, horror en het buitengewone, wat doorheen zijn carrière resulteerde in uiteenlopende publicaties (comics, graphic novels, minireeksen, webcomics) vol monsters uit populaire pulpgenres (zoals vampiers en zombies) voor een voornamelijk young adult publiek. Zijn strips en vaak ook illustraties verenigen huiver en zwarte humor.

Peculia 1
Peculia 2

In 1984 publiceerde hij met Night Drive zijn eerste stripverhaal. In zijn twaalfdelige stripreeks Evil Eye (1998-2001) introduceerde hij het personage Peculia die tijdens haar omzwervingen te maken krijgt met moorddadige kinderen, necrofielen, katvrouwen en zombies.

In 2014 startte hij zijn eerste webcomic, Super-Enigmatix, over een sinistere supercrimineel, in 2016 gevolgd door de webcomic The Bloody Cardinal over een andere, door mysteriën omgeven supermisdadiger. In april 2020 kondigde hij op zijn blog zijn volgende webcomic aan: Carlotta Havoc Versus Everyone. Zijn blog met de nu toepasselijke titel "here lies Richard Sala" kan je hier bezoeken. Bij Fantagraphic Books verschenen vijftien titels. Hier vind je het overzicht. Klik op onderstaande fragmentjes in deze miniportfolio om de complete prenten te zien.
(Bron:
Fantagraphics Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Peculia 1
Peculia 1
Peculia 1
Peculia 1
Peculia 1
Peculia 1
Peculia 1
Peculia 1
Peculia 1
Peculia 1
Peculia 1
Peculia 1
Peculia 1
Peculia 1
Peculia 1
Peculia 1
Peculia 1
Peculia 1
Peculia 1
Peculia 1
 


Laatste reeks bedankingen van Milo Manara + portfolio
16/05
TOP
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Afgelopen week publicerde Milo Manara weer vier corona-illustraties als bedanking voor diverse beroepen. Met de vierde illustratie die je hierboven ziet staan, sluit hij zijn reeks af met de woorden: "Dank ook aan iedereen die de kracht had om verantwoord thuis te blijven, denkend aan het goede van anderen. Succes aan iedereen, zelfs aan de beroepen die niet vertegenwoordigd zijn, maar even belangrijk zijn, en wees voorzichtig. Tijd voor mij om ook weer aan het werk te gaan."

Intussen worden alle illustraties gebundeld in de nog te verschijnen portfolio Lockdown Heroes die 32 euro zal kosten. De prenten komen in een map die op zijn beurt in een hoes wordt gestopt. De portfolio is aangevuld met een dossier met interview met Manara (in het Italiaans). Via deze Italiaanse bestelpagina kan je zo'n portfolio bestellen. De portfolio's worden vanaf 30 juli verzonden. Alleen voor wie vooruitbestelt, krijgt een door Manara gesigneerd exemplaar.

En het belangrijkste misschien — voor al wie er de zin niet van inzag: de opbrengst gaat grotendeels naar drie ziekenhuizen in Milaan, Padua en Napels.
(Bron:
Milo Manara / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Lockdown Heroes


Animatiereeks The Freak Brothers
16/05
TOP
The Freak Brothers
Deze herfst wordt de animatiereeks The Freak Brothers gelanceerd met de stemmen van onder meer John Goodman, Woody Harrelson, Pete Davidson (die zelf een drugsverslaving had en even een relatie had met Ariana Grande) en Tiffany Haddish. In deze achtdelige serie, naar de stripreeks van Gilbert Shelton, ontwaken de drugs gebruikende, werkschuwe, luie hippies vijftig jaar na een drugsexperiment om in een voor hen totaal andere maatschappij terecht te komen. Nu krijgen ze te maken met moderne technologie, feminisme en politieke correctheid. Dat hun favoriete drug, cannabis, inmiddels is gelegaliseerd, is voor hen een aangename verrassing. De satirische stripreeks vol parodie-elementen liep tussen 1968 en 1997. Playboy, High Times en diverse undergroundbladen wereldwijd publiceerden de strips.

De mini-aflevering die je op YouTube kan bekijken, is een eerste van vier mini-afleveringen. De afleveringen van de werkelijke animatiereeks zijn telkens 22 minuten lang. De animatie gebeurde door Starburns Industries (Rick and Morty) en Pure Imagination Industries (The Simpsons). Adam DeVine en Blake Anderson (beide bekend uit de tv-reeks Workaholics) spreken niet alleen de stem in voor bepaalde personages, ze zijn ook executive producers. De afleveringen werden geschreven door Daniel en Jeremy Lehrer (Highly Gifted), Dave Krinsky en John Altschuler (Silicon Valley, King of the Hill).
(Bron:
ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Eric Heuvel verstript Max Havelaar
09/05
TOP
Max Havelaar
Het stripblad Eppo pakt binnenkort uit met de start van de voorpublicatie van Multatuli's romanklassieker Max Havelaar als stripverhaal. Het is het nieuwste project van tekenaar Eric Heuvel, deze keer in samenwerking met Eppo-redacteur Jos van Waterschoot als scenarist. Jos is een grote Multatuli-kenner die de roman omzette naar een graphic novel. De strip zal zo'n 78 pagina's tellen.

Multatuli, het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, schreef het boek in 1859 in Brussel en publiceerde het een jaar later. Het verhaal werd geschreven "als een aanklacht tegen het misbruik van het cultuurstelsel, tegen herendiensten, en tegen plichtsverzuim door Nederlandse ambtenaren in Nederlands-Indië". Het boek had niet alleen een grote invloed op de Nederlandse literatuur (het behoort tot het literaire canon), maar ook op de koloniale politiek van Nederland. Max Havelaar werd vele malen herdrukt, in 1976 volgde een verfilming en het raakte in meer dan veertig talen vertaald, ook in het Indonesisch.
(Bron:
Eppo / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Wauter Mannaerts Yasmina krijgt Amerikaanse editie
09/05
TOP
Chef Yasmina
Yasmina, van de Vlaamse tekenaar Wauter Mannaert, krijgt na een Franse vertaling ook voet aan de grond in de Verenigde Staten. Ze eten daar ook patatten. Het album komt in de winter van 2021 uit bij First Second Books. De nieuwe cover met de titel Chef Yasmina and the Potato Panic staat hierboven. Een bespreking van het Nederlandstalige album vind je hier.

Later dit jaar komt Yasmina bij Dargaud terug als stripreeks. Deel 1 heeft de titel Het Geheim van de Chef. De reeks verschijnt in zowel het Nederlands als het Frans. Hiernaast staat de Franse cover afgebeeld. Door de coronacrisis is de release uitgesteld.
(Bron:
Wauter Mannaert / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Extra origineel voor Rode Kruis-veiling
09/05
TOP
Gert Late Night
Afgelopen week was deze cartoon van Charel Cambré te zien in de talkshow Gert Late Night, gepresenteerd door Gert Verhulst en James Cook. Charel Cambré was daarin ook heel eventjes te zien en te horen. Het origineel op A4-formaat wordt op 24 juni eveneens verkocht in de speciale originelenveiling van Standaard Uitgeverij en Veilinghuis Bernaerts ten voordele van de werking van het Rode Kruis-Vlaanderen. Lees er hier meer over.

De eerder getoonde zeefdruk van Charel Cambré, waarvan ook sprake was in de talkshow, is trouwens A3-formaat.
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Stripbiografie Edgar P. Jacobs bijna voltooid
09/05
TOP
Jacobs
Philippe Wurm zit al aan pagina 83 van de stripbiografie van Blake en Mortimer-bedenker Edgar P. Jacobs die bij Glénat zal verschijnen. Het scenario is van de hand van François Rivière. Op bovenstaande pagina is het 1963 en werkt Jacobs aan het verhaal De Valstrik. Het album zal volgens eerdere info zo'n negentig pagina’s tellen. Alles moet wel nog ingekleurd worden.

Het album was aanvankelijk in 2020 gepland, maar dat is inmiddels geen zekerheid meer. Wurm (De Rochesters, Nero Wolfe) heeft zelf nog proefplaten getekend voor Blake en Mortimer. Rivière schreef onder meer De PI van Hollywood en Victor Sackville.

In 2012 verscheen al eens een stripbiografie van Jacobs, Het Jacobs-teken, door Louis Alloing en Rodolphe, vertaald door Daedalus.
(Bron:
Centaurclub.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Opnames volgende Asterix-film met een jaar uitgesteld
09/05
TOP
Asterix
De opnames van de volgende Asterix-film worden met een jaar uitgesteld en zullen pas in maart 2021 starten. In die nieuwe film, met de Franse titel L'Empire du Milieu, reizen Asterix en Obelix naar het Verre Oosten. De opnames waren grotendeels gepland in China... Wie weet of Panoramix' toverdrank de personages resistent maakt tegen lelijke virussen, maar de acteurs die hen moeten vertolken vooralsnog niet. Asterix wordt gespeeld door Guillaume Canet en Obelix door Gilles Lellouche. De regie ligt in handen van Canet. Het verhaal is speciaal voor de film geschreven en is dus niet gebaseerd op een bestaand album van Asterix. Het budget voor de Franse prent bedraagt 60 miljoen euro.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Frédéric Peynet werkt aan nieuw project
09/05
TOP
Milo Manara
Frédéric Peynet is een tekenaar voor wie we al menigmaal de loftrompet lieten schallen. En dan raken we telkens buiten adem. Hij is de tekenaar van onder meer de trilogieën De Feul, Phoenix en Het Project Bleiberg die momenteel bij INdruk loopt. Voor een volgend project, waarover hij nog niets lost, stuit de perfectionist op specifieke eigenschappen van het papier waarop hij tekent en inkleurt.

Bepaald tekenpapier heeft namelijk een andere laag op de recto en de verso. Bij bovenstaand voorbeeld van een close-up gaf Peynet aan dat hij links op de verkeerde kant van het papier zijn tekening heeft ingekleurd en dat hij de indruk kreeg dat hij de situatie probeerde te redden in plaats van de situatie te beheersen. Zijn tweede poging in het midden vindt hij beter, maar daar ging hij naar eigen zeggen de mist in bij de gezichtsuitdrukking. De derde poging rechts vindt hij eindelijk geslaagd. Zie jij de verschillen?
(Bron:
Frédéric Peynet / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe reeks bedankingen van Milo Manara (21-22-23)
09/05
TOP
Milo Manara
Milo Manara
Milo ManaraInmiddels heeft Milo Manara drieëntwintig illustraties en een animatieclipje bij elkaar getekend om mensen te bedanken die tijdens de coronacrisis actief blijven in specifieke beroepen. Ook deze week weer deelde hij drie nieuwe illustraties met zijn volgers op sociale media. We blijven ze hier voor je verzamelen. Er is nog geen verder plan voor een bundeling of verkoop (voor het goede doel?) bekend, want dat wordt op den duur van zijn initiatief verwacht.
(Bron:
Milo Manara / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Saga Uitgaven in juni en juli
06/05
TOP
Mondo Reverso 1
Eind mei is Saga Uitgaven weer actief met om te beginnen de uitgestelde en al eerder aangekondigde titels van april (zie Te Verschijnen). Inmiddels is het programma van juni en juli bekend. Een paar ervan hebben we ook al voorgesteld.

Een groot buitenbeentje wordt de western Mondo Reverso, een geschifte, absurd-komische transgenderwestern met vele clichés uit het genre, maar dan volledig op zijn/haar kop gezet. In deze strip van Dominique Bertail en Arnaud Le Gouëfflec zijn de mannen vrouwen en omgekeerd. Deel 1 bestaat uit hoofdstukken van telkens vier pagina's die in het Franse satirische stripblad Fluide Glacial verschenen. Samen vormen de hoofdstukken een wraakverhaal. "In het Wilde Westen ontmoet Cornelia, een desperadette met getaande huid, een lekker ding: Lindbergh, een huisman op de vlucht. Achtervolgd door hun verleden, enkele psychopaten en een hoop indiaansen wagen ze zich aan een zoektocht op de vlakten van Arizona... en aan het overschrijden van de grenzen van het genre."


Bakelandt integraal 1
Bakelandt integraal 2
In juni start de eerder aangekondigde, achttiendelige integrale reeks Bakelandt waarvan er jaarlijks vier delen zullen verschijnen. In juli verschijnt deel 2, in het najaar de delen 3 en 4. In de meeste integralen staan telkens vijf verhalen, aangevuld met een dossier waarin artikelen staan over elk van de gebundelde verhalen, Hec Leemans' carrière (met in deel 2 extra aandacht voor Merho) en historische achtergronden. Ook de aankondigingsstroken uit de krant, de oorspronkelijke en de hertekende covers en nog wat extra's vervolledigen de integralen. Van de integralen komt ook een luxe-editie uit met ex libris die 60 euro zal kosten. De reguliere integralen in hardcover zullen 34,95 euro kosten. De integralen tellen 256 pagina's.

De voorstelling van Saga Uitgaven: "In 1975 creëren Hec Leemans en Daniël Jansens, alias J. Daniël, de stripreeks Bakelandt voor de kranten Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet. De lezers maken kennis met 'brigand' Bakelandt, zijn trouwe luitenant en sterke kracht Pé Bruneel en de knappe, maar ook koppige Rooie Zita. Tot 2006 verschijnen hun avonturen in en ver buiten het West-Vlaamse Vrijbos in 96 albums. Saga Uitgaven bundelt alle verhalen in 18 integralen met per integraal een stevig achtergronddossier vol historische feiten, opgemerkte details en een overzicht van de rijkgevulde carrière van Hec Leemans."


De Pestlijders 1
De Pestlijders 2
De Pestlijders is een compleet tweeluik, getekend door Samuel Wambre, naar een onvoltooid verhaal van Marcel Pagnol. Dankzij de overlevering binnen de familie Pagnol kon het verhaal uitgeschreven worden dat voor het eerst als stripverhaal verschijnt. Het onderwerp is brandend actueel: het uitbreken van de pest in de stad Marseille waarop een rijkere wijk in lockdown gaat.

Over deel 1: "Marseille, 1720. De ontdekking van drie lijken zal het rustige leven van de stad op zijn kop zetten. De pest staat aan de poorten van de stad! Binnenkort zullen alle wijken van Marseille op zichzelf aangewezen zijn. Barricaden worden opgeworpen en niemand mag nog binnen of buiten. In de wijk die wordt geleid door heer Pankration organiseert een kleine gemeenschap zich..."

Over deel 2: "De pest roeit steeds meer burgers uit. Ondanks hun goede gezondheid, in veiligheid en met levensmiddelen voor enkele maanden zien de rijke families in een hoger-gelegen buitenwijk het dagelijks steeds zwarter in. Verveling en angst zorgen voor ongeregeld-heden bij de goede mensen..."


Chick Bill integraal 9
De Mentors 2
Behalve twee delen van Bakelandt, staat ook de negende integraal van Chick Bill gepland. Het verschijnt in juli en bundelt maar liefst zes verhalen uit de periode 1966-1969: Spookranch, Het Geheim Wapen van Kid Ordinn, Schatgravers in de Woestijn, Bij Ruilen Moet Er Een Huilen en het tweeluik De Beelden van het Eiland en De Gevangene van Schotsj. In het dossier haalt Tibet herinneringen op aan dierbare collega’s van wie hij karikaturen tekende en worden enkele unieke wenskaarten verzameld.

Deel 1 van het tweeluik De Mentors verschijnt binnenkort. In juli komt deel 2 uit. Het is geschreven door Zidrou en getekend door Francis Porcel. Samen maakten ze al de one-shots Folies Bergère, De Nar en Ridder Brayard. Over deel 2: "In wereldwijde mythologieën wemelt het van de helden die geboren werden zonder dat hun moeder hun vader vleselijk gekend hebben. Adam, Gilgamesj, een legioen halfgoden uit de Griekse of Romeinse mythologie, om het dan nog niet te hebben over de wonderbaarlijke verwekking van de ongetwijfeld beroemdste onder hen: 'Al-Masih'! En wat als er een grond van waarheid zit in al die legenden? En wat als die Mentors nog zouden bestaan? "


Boes 19
Boes 20
Boes integraal 10
Dag en Heidi 13
In de reeks Boes komt in juni de tiende integrale in hardcover. In juli wordt diezelfde inhoud gesplitst in de softcoveralbums 19 en 20.

En van Dag en Heidi verschijnt een heruitgave van De Drie Machten, geschreven door Greet Liégois, als deel 13.

(Bron:
Saga Uitgaven / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


4 ex librissen voor Suske en Wiske Blauwe Reeks integraal 1
06/05
TOP
Blauwe Reeks
Bovenstaand setje ex librissen zal bij de luxe van de eerste integraal van Suske en Wiske Blauwe Reeks zitten. Luc Morjaeu heeft deze getekend en moet ze daarna nog signeren. Thijs Wessels zette ze in inkt en kleur. Onderaan dit bericht vind je Morjaeus potloodversies. De oplage van de luxe bedraagt 325 exemplaren. De luxes zullen enkel te koop zijn in of via stripspeciaalzaken en je moest je daarvoor intekenen bij je stripwinkelier.

De reguliere editie (37,50 euro) en de luxe met de ex librissen (75 euro) verschijnen in juli, beide met achtergronddossier. Deel 1 is 296 pagina's dik en bevat de verhalen Het Spaanse Spook, De Bronzen Sleutel, De Tartaarse Helm en De Schat van Beersel. Alle verhalen zijn opnieuw geletterd en ingekleurd zoals ze de voorbije jaren ook in de herdrukserie Suske en Wiske Classics verschenen. En het gaat bovendien om de complete versies van de verhalen.

Het achtergronddossier van deel 1 wordt ingeleid door Marcel Wilmet, voormalig journalist en hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws. Hij werkte ook bij Moulinsart, dat de rechten op het werk van Hergé beheert. Voor Moulinsart lanceerde hij het tijdschrift Hergé. Hij schreef ook de boeken Tintin Zwart op Wit en Abbé Wallez - De Zwarte Eminentie van Degrelle en Hergé. Sinds 2011 is hij actief als Hergé-expert voor veilinghuizen. Hij zit dus dicht bij de bron, het weekblad Kuifje waarin de Suske en Wiske-avonturen uit de Blauwe Reeks voor het eerst verschenen. Het grootste deel van het dertig pagina's tellend dossier is echter geschreven door Niels van der Made, werkzaam voor Versus, het ledenblad van De Fameuze Fanclub. Niels schrijft ook het volledige dossier van de tweede integraal.

In het najaar verschijnt die tweede integraal met daarin de verhalen Het Geheim van de Gladiatoren, De Gezanten van Mars, De Groene Splinter en Het Gouden Paard. Het toemaatje komt eind dit jaar met de voltooiing van het ooit door Willy Vandersteen gestarte De Sonometer. Dirk Stallaert tekent het complete album op scenario van François Corteggiani naar het oorspronkelijke opzet van Vandersteen.
(Bron:
Luc Morjaeu / Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Blauwe Reeks


De wereld rond met de Kiekeboes in juni
06/05
TOP
de Kiekeboes
Op 17 juni verschijnt een dubbelalbum van de Kiekeboes met daarin de verhalen Thantomthant en Hoe Meer Kijkers. Omdat het om twee reisverhalen gaat, krijgt de special de titel De Wereld rond met de Kiekeboes. Je krijgt er ook een dossier bij met documentatiefoto's en passend commentaar van Merho die je langs Sri Lanka, Bali, Nevada en Venetië voeren.
(Bron:
Merho / Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Verkoop zeefdruk Charel Cambré voor het Rode Kruis
06/05
TOP
Charel Cambré
In ons recente bericht over een veiling met originelen ten bate van het Rode Kruis was er ook sprake van een zeefdruk van Charel Cambré die bedrijven kunnen aankopen. Hierboven zie je is de zeefdruk en hieronder vind je alle info.

"Standaard Uitgeverij wil niet alleen de stripverzamelaars bereiken en klopte daarom aan bij Geert Noels van Econopolis. De econoom is zelf een groot stripliefhebber en vroeg aan striptekenaar Charel Cambré (Amoras, Suske en Wiske Junior) om een exclusieve zeefdruk te maken. 'Er worden 500 genummerde exemplaren van een cartoon gedrukt die Charel speciaal voor deze actie heeft gemaakt', vertelt Geert Noels. 'Bedrijven kunnen deze kopen voor 500 euro per stuk. Ik ga mijn netwerk vragen om er eentje te kopen om de zorgsector te steunen. Als er 500 bedrijven meedoen, hebben we 250.000 euro verzameld. Bij succes willen we graag nog een tweede of derde tekening aanbieden.'

Charel Cambré zag de opdracht meteen zitten. 'Ik heb de voorbije weken al meer dan honderd cartoons gemaakt rond corona', vertelt de tekenaar. 'Deze tekening is iets universeler geworden. Aangezien Suske en Wiske dit jaar de ambassadeurs waren van de stickeractie, heb ik hen de hoofdrol laten spelen in het verhaal. Beschouw deze tekening maar als een herinnering aan deze rare tijden.'

Geert Noels is heel tevreden met het resultaat. 'Ik hoop echt dat bedrijven hun gul hart tonen', vertelt de econoom. 'Deze tekening hoort echt thuis aan de receptie of in de koffiekamer waardoor mensen zich binnen tien jaar nog herinneren hoe we deze crisis zijn doorgekomen.'

Standaard Uitgeverij laat van de originele tekening 500 genummerde en gesigneerde zeefdrukken maken. Bedrijven, stripverzamelaars en andere fans van Suske en Wiske kunnen deze bestellen door 500 euro over te schrijven op het rekeningnummer van het Rode Kruis (BE 28 096 00000 9620) met de mededeling 'ZEEFDRUK RODE KRUIS'. De zeefdrukken worden bezorgd in de week van 25 mei."
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jazz Maynard krijgt herkansing bij Dark Dragon Books
06/05
TOP
Jazz Maynard
Jazz Maynard
Jazz Maynard
Jazz Maynard
Jazz Maynard
Jazz Maynard
Jazz Maynard
Hoera! Jazz Maynard krijgt een herkansing bij Dark Dragon Books. Na de zomer start een uitgave van de complete, zevendelige reeks van het Spaanse duo Roger Ibañez en Sandro Raule in softcover. Van Raule publiceerde Dark Dragon Books al de geweldige, Oosterse fantasyreeks Isabellae. Bij Arboris verscheen van zijn hand het misdaadverhaal De Kunst van het Sterven, getekend door Philippe Berthet. En bij Dargaud publiceerde Raule de reeks Arthus Trivium in samenwerking met zijn landgenoot, tekenaar Juan Luis Landa. Roger tekende op scenario van de in Spanje wonende Belg Zidrou het prachtige one-shot Michel.

In 2011 publiceerde het nog jonge label Blloan, een onderdeel van Ballon Media en nu van de groep Standaard Uitgeverij, een dik hardcoveralbum met de eerste drie delen van Jazz Maynard. Dat album bundelde de complete Barcelona-trilogie. Het Franse deel 4 was een compleet verhaal over de verdere belevenissen van de coole motherfucker, trompettist Jazz Maynard. Na tien jaar in de VS keert hij terug naar de Barcelonese wijk waar hij is geboren en getogen. Hij was toen een boefje dat met tuig optrok. Hij was zelf ook actief als dief. De plaatselijke maffia zwaait er nog steeds de plak, de politie en het bestuur zijn gecorrumpeerd en de prostitutie tiert er welig. Intussen is zijn beste maat van toen een hoge pief binnen de misdaadorganisatie. Een witte raaf bij de politie brengt de maffia zware schade toe door onorthodoxe methodes te gebruiken. Jazz' knappe lief stelt als journalist de corruptie en de schandalen aan de kaak. En zijn zusje Laura verzeilde door een drugsverslaving in een zeer onfris prostitutienetwerk waarbij ook minderjarigen gevangen en misbruikt worden. Tijd voor Jazz om in actie te schieten... en hoe!

De wervelend getekende en vertelde reeks van zeven delen verscheen in het Frans tussen 2007 en 2019. Live in Barcelona, het vorig jaar verschenen deel 7, was Jazz' laatste optreden.
(Bron:
Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Les Anges d'Auschwitz dit najaar bij Silvester
06/05
TOP
Les Anges d'Auschwitz
Les Anges d'Auschwitz Les Anges d'Auschwitz Les Anges d'Auschwitz Les Anges d'Auschwitz Les Anges d'Auschwitz
In februari verscheen Les Anges d'Auschwitz bij Paquet. Silvester publiceert in het najaar de vertaling. Het one-shot is getekend door Emilio Van der Zuiden, die je vast nog wel kent van De Autoreportages van Margot. Een bezoek aan het befaamde concentratiekamp van Auschwitz bracht scenarist Stephen Desberg danig van zijn stuk. Hij schreef daarna een verhaal over een Joodse familie die in Warschau woont tot ze in 1939 in het ghetto worden gedreven met Auschwitz als volgende etappe. De jonge David laat zich de hoop niet ontnemen en vindt soelaas bij een engel.

Desberg maakte vorig jaar voor zichzelf uit dat hij niet langer reeksen wou schrijven, op I.R.$. en De Schorpioen (voor nieuwe tekenaar Luigi Critone) na dan. Voortaan legt hij zich meer toe op one-shots, zoals Les Anges d'Auscwhitz, en minireeksen, zoals de trilogie De Leeuw van Juda die in mei in vertaling start bij Dargaud.

Ook nog met Emilio Van der Zuiden bereidt hij een ander one-shot van 80 pagina's voor over de belevenissen van zijn eigen moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Parijs. Bij de Bevrijding ontmoette ze zijn vader, een Amerikaanse soldaat, en dat zorgde voor wat opschudding in de familie. Desberg heeft trouwens lang een dubbele nationaliteit gehad. Hij was een Amerikaanse Belg (of een Belgische Amerikaan). Nu is hij een Belg.
(Bron:
Paquet / Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Krasse Knarren 6 in het najaar
06/05
TOP
Krasse Knarren 6
Dit is een fragment uit Krasse Knarren deel 6, in het Frans te verwachten in november. Momenteel weten we nog niet wanneer het in het Nederlands zal verschijnen.
(Bron:
Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Conan-updates
06/05
TOP
Conan
Conan
Conan
On vertaling lopen we nog wat achter op de Franse reeks Conan-verstrippingen naar de oorspronkelijke verhalen van Robert E. Howard. Intussen laten diverse tekenaars hun work in progress voor volgende albums zien. Hierboven zie je een voorsmaakje van het ook nog in het Frans te verschijnen album door Valentin Sécher (Khaal, Meta-Baron) en Julien Blondel naar het Conan-verhaal The Hour of the Dragon.


Conan
Conan
Conan
Conan
 
Conan  
Paolo Martinello tekent het oorspronkelijke verhaal Rogues in the House. Dit is alvast veelbelovend beeldmateriaal.


Conan
Ook Thimothée Montaigne (Het Vierde Testament - Julius, De Prins van de Nacht, Het Vijfde Evangelie) tekent een album. Jean-Luc Istin levert het scenario. Hun verhaal is een verstripping van Robert E. Howards A Witch Shall Be Born.
(Bron:
Valentin Sécher + Paolo Martinello / Thimothée Montaigne / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Robbedoes door Christien Durieux
06/05
TOP
Spirou
Deze week start in het weekblad Spirou de voorpublicatie van het Robbedoes en Kwabbernoot-verhaal door Christian Durieux (Oscar, Eerlijke Lui).

In dit verhaal zijn Robbedoes én Kwabbernoot te zien als piccolo's in een soort Laurel and Hardy-bezetting. Ze gaan werken in een afgelegen, tot hotel omgevormd paleis op een eilandje in een meer. Het is dus afgesloten van de buitenwereld. Daar heeft de verbannen dictator Iliex Korda (die eruitziet als de Roemeense dictator Ceaucescu) zich teruggetrokken na het tekenen van een vredesverdrag om een oorlog in de Balkan te beëindigen. Onder meer zijn dochter Elena is met hem meegekomen. Frankrijk zit met hem verveeld, want het weet niet goed wat te doen met dat heerschap. Bovendien is hij ook op de hoogte van enkele lastige geheimen. Hem onderbrengen in het Palace Hotel leek de natie de beste oplossing. Michael Jackson is er alleszins ook even te gast.

Durieux speelde al meer dan vijfentwintig jaar met dit soort verhaal op één afgesloten locatie. Hij paste zijn idee aan voor Robbedoes en Kwabbernoot. Daarin dweept hij vormelijk ook met knipogen naar experimentele films van Alain Resnais, Jean-Luc Godard en het duo Straub-Huillet. Met andere woorden ook wat spek voor de bek van de meerwaardelezer.
(Bron:
Spirou / Christian Durieux / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dit najaar twee nieuwe Robbedoes-luxes bij Éditions Black & White
06/05
TOP
Robbedoes
Robbedoes
Sinds enkele jaren publiceert het Franse Éditions Black & White (zie ook www.editions-blackandwhite.com) luxes van Robbedoes en Kwabbernoot door enerzijds Jean-Claude Fournier en anderzijds Tome & Janry op groot formaat met ontzettend veel extra's en telkens een dossier. Elke luxe is ongeveer 100 pagina's dik. In september en oktober staan de volgende luxes gepland waarvan je hierboven de covers ziet. Deze luxes verschijnen enkel in het Frans.

Van Fournier zijn al vijf verhalen verschenen, waarvan De Goudmaker en Klontjes voor Doebie zijn uitverkocht. Van Tome & Janry zijn er nu vier verhalen uitgegeven waarvan Paniek in Khoudistan is uitverkocht.

In de luxes van Fournier staat telkens de volledige strip in zwart-wit, bij de extra's staan reproducties van een selectie originelen. In drie gevallen zijn Fourniers schriftjes met het volledige storyboard en schetsen gereproduceerd als een extra uitgave bij de luxe.

De verhalen van Tome & Janry zijn een volledige reproductie van de originelen, dus eigenlijk zijn het artist's editions.

De oplage bedraagt telkens 500 exemplaren en deze luxes kosten een aardige duit (185 euro), maar je krijgt heel wat waardevols en een piekfijn verzorgde uitgave voor je duiten.
(Bron: Éditions Black & White
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Zomerplanning Standaard Uitgeverij
03/05
TOP
Vertongen & Co 36
Nu de winkels vooralsnog op 11 mei de deuren weer mogen openen, kunnen uitgeverijen uitgestelde titels opnieuw plannen. Standaard Uitgeverij geeft op 20 mei de volgendetitels uit Suske en Wiske: De Preutse Prinses, De Buurtpolitie deel 9, De Kronieken van Amoras deel 6 en Nachtwacht deel 4. Daar is nu ook de zomerplanning aan toegevoegd. Het overzicht van de albums die in juli en augustus verschijnen, sommen we hieronder voor je op. Er is nog maar weinig beeldmateriaal van beschikbaar.

We beginnen bij Vertongen & Co 31: Prinses Bieke met een sprookjesachtig huwelijk op de cover. Het album verschijnt op 8 juli. "Mark en Bieke worden uitgenodigd naar het Prinsdom Monte Cacao, aan de middellandse zee. Mark is immers bevriend met de prins, die hij nog kent uit zijn jeugd bij de scouts. Maar wanneer ze in het Prinsdom aankomen, worden ze bijna ontvoerd door gangsters. Gelukkig kan Bieke de situatie redden. Op het paleis blijkt dat de kroonprins spoorloos verdwenen is! En over een paar dagen zou hij moeten trouwen met Prinses Stefania, van een naburig Prinsdom. De Chef van de Geheime Dienst heeft echter al een plan bedacht. Mark Vertongen zal de plaats innemen van de Prins, zodat het huwelijk kan doorgaan. Dat is echter niet naar de zin van de Kamerheer, die andere plannen heeft. Intussen gaat inspecteur Porei op zoek naar de echte prins..."

Een maand later komt de vijfde omnibus van Vertongen & Co uit met daarin de reguliere delen 21 tot 25, zijnde de verhalen De Kus van de Vampier, Het Huis van de Beer, Porei tegen Porei, Balthazar van Baskerville en Operatie Frankenstein.

Suske en Wiske 353Het Gewiste Wiske is de titel van Suske en Wiske deel 353 en daarin komt de Zwarte Madam terug. "De Zwarte Madam is springlevend en zint naar goede gewoonte op wraak. Samen met haar kornuiten Lange Wapper en Kludde smeedt ze plannen om de mensheid een flinke loer te draaien. Maar daarvoor moet ze opnieuw tot voorzitter van de Spokenbond verkozen worden, iets wat de andere spoken helemaal niet zien zitten. Dus ontvoert ze Sus Antigoon en dwingt hem promotie voor haar te maken. Die kan niet anders dan toegeven maar beseft niet dat de wraakplannen van de Zwarte Madam veel verder gaan dan hij denkt en de mensheid in diepe ellende zullen storten. Wanneer Wiske die snode plannen toevallig te zien krijgt, neemt de zwarte toverkol haar geheugen af. Suske en zijn vrienden trachten deze betovering te verbreken en ontdekken zo de vreselijke waarheid."

Van De Buurtpolitie verschijnt in augustus alweer het tiende album, De Zombie. "Het regent al dagenlang en de beken beginnen buiten hun oevers te treden. Dat blijft niet zonder ongelukken want al gauw komt er een auto in het water terecht. Wanneer de politie hem laat optakelen ontbreekt van de chauffeur elk spoor. Zoekacties met duikers leveren niets op. De echtgenote is troosteloos wanneer de commissaris het droevige nieuws gaat melden. Een afgesloten zaak lijkt het, totdat de verzekeringsagent van de weduwe een bezoekje brengt op het politiekantoor."

Op 8 juli komt de tweede integraal van De Rode Ridder: De Biddeloo-jaren uit met daarin de reguliere delen 43 tot 48, en dat zijn de verhalen Parcifal, Drie Huurlingen, De Hamer van Thor, De Lorelei, De Weerwolf en De Voorspelling. Het bijhorende dossier focust op de magie en het bedrog in deze verhalen en uiteraard ook over de definitieve overname van Karel Biddeloo als tekenaar én scenarist van de langlopende stripreeks.

Van Suske en Wiske en de Kiekeboes staan in juli ook een reeksje herdrukken gepland. In de rubriek Te Verschijnen staan ze allemaal opgesomd.

Bij Matsuoka, een label van Standaard Uitgeverij, zien we enkel Nero: De Stallaert Jaren deel 7 tegemoet. Daarin worden de verhalen Windkracht 2000, De Vijfurenboom, De Grote Shimboem en Het Hik-virus gebundeld, oftewel de reguliere delen 148 tot 151.
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Gratis corona-album door Vlaamse en Nederlandse auteurs dankzij Oogachtend en Uitgeverij L
03/05
TOP
Striphelden versus Corona
Om de stripverkoop tijdens de door coronamaatregelen geteisterde stripwinkels te stimuleren, sloegen de Vlaamse uitgeverij Oogachtend en de Nederlandse Uitgeverij L de handen in elkaar om een gezamenlijk album te produceren dat winkeliers gratis aan hun (trouwe) klanten kunnen weggeven. Niet minder dan vijfenzestig Vlaamse en Nederlandse tekenaars werkten mee. Het album had eigenlijk al in maart moeten verschijnen, maar de verscherpte maatregelen in Vlaanderen, waarbij alle winkels hun deuren moesten sluiten, gooiden roet in het eten en het project werd daarom uitgesteld. Nu de Belgische federale regering heeft beslist dat winkels op 11 mei weer open mogen gaan, kan ook het album Striphelden versus Corona naar de winkels in Vlaanderen en Nederland gedistribueerd worden. Oogachtend en Uitgeverij L laten het aan de winkeliers — die zelf een luttel bedrag per album moet betalen — over om zelf over voorwaarden te beslissen om als klant het album te bemachtigen. Een advies is om het boek cadeau te geven bij een bestelling of aankoop van minstens 15 euro. Maar dan krijg je ook wel wat! Teun Berserik bijvoorbeeld mocht speciaal en exclusief voor dit album een cartoon van Blake en Mortimer tekenen. En moet je het namenlijstje hieronder eens bekijken...

Het album telt tachtig pagina's en de volgende auteurs (in alfabetische volgorde) leverden een belangeloze bijdrage met een toepasselijke gag, cartoon of illustratie: Serge Baeken, Teun Berserik, Abe Borst, Felix Bosschaert, Jan Bosschaert, Ken Broeders, Charel Cambré, Robbert Damen, Kees de Boer, Frodo De Decker, Margreet de Heer, Fred de Heij, Aimée de Jongh, Marissa Delbressine, Johan De Moor, Pieter De Poortere, Phaedra Derhore, Bruno De Roover, Jorg de Vos, Peter de Wit, Ype Driessen, Thomas Du Caju, Kim Duchateau, Bastiaan Geleijnse, Mars Gremmen, Dick Heins, Eric Hercules, Eric Heuvel, Pieter Hogenbirk, Ilah, Laura Janssens, Daan Jippes, Frank Jonker, Lectrr, Gerard Leever, René Leisink, Martin Lodewijk, Stephan Louwes, Romano Molenaar, John Reid, Kenny Rubenis, Michaël Olbrechts, IJsbrand Oost, Aloys Oosterwijk, Danker Jan Oreel, Wilfred Ottenheijm, Floris Oudshoorn, Remco Polman, Mark Retera, Herman Roozen, Willem Ritstier, Nele Seys, Joris Snaet, Tijn Snoodijk, Joost Swarte, Urbanus, Gerben Valkema, Marq van Broekhoven, Dieter Van Der Ougstraete, Mark van Herpen, Judith Vanistendael, Alex van Koten, Erwin Van Mol, Wilfed Ottenheijm, Hans van Oudenaarden, Jean-Marc van Tol, Roelof Wijtsma.
(Bron:
Oogachtend / Uitgeverij L / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Onlineveiling van originelen voor het Rode Kruis op 24 juni
03/05
TOP
Rode Kruis
Dezer dagen had de jaarlijkse stickeractie van het Rode Kruis Vlaanderen moeten starten, waarbij vrijwilligers aan supermarkten of aan kruispunten stickers verkopen om geld in het laatje te brengen. Voor het eerst in bijna zestig jaar is dat nu niet mogelijk door de coronasituatie. De vijfenzeventigjarige Suske en Wiske staan dit jaar op die stickers. De 770.000 stickers waren al gedrukt. Het Rode Kruis besliste daarom om ze nu gratis uit te delen door ze overal in Vlaanderen in brievenbussen te stoppen met de warme oproep om de vrijwilligers in jouw buurt te steunen. Als vrijwilligers jouw brievenbus hebben overgeslagen of er is in jouw gemeente geen bereik voor het Rode Kruis, dan kan je ze ook online kopen via www.rodekruis.be/sticker. Daar kan je zelfs meerdere stickers tegelijk bestellen.

Betrokken partner Standaard Uitgeverij wil het Rode Kruis toch een financieel duwtje in de rug geven door een onlineveiling te organiseren en door een exclusieve, gelimiteerde zeefdruk van Charel Cambré aan bedrijven te verkopen. Hieronder vind je het persbericht met alle info en daaronder geven we je een exclusief lijstje met de meeste items die geveild zullen worden. De potloodversie van de sticker door Luc Morjaeu zal truwen sook geveild worden.

Persbericht
Standaard Uitgeverij is al jaren een trouwe partner van de Rode Kruis-stickeractie. Suske en Wiske, de Kiekeboes, de Rode Ridder en Jommeke zijn al meerdere keren de hoofdrolspelers geweest op de stickers. Dit jaar zijn Suske en Wiske opnieuw de ambassadeurs van de stickeractie. Die stickers worden nu dus massaal gebust. "We hopen dat de mensen hun gul hart tonen, maar wij willen ook niet achterblijven", vertelt CEO Jeroen Overstijns. "We zijn meteen beginnen nadenken over wat we kunnen doen. Zo ontstond al snel het idee om een online veiling te organiseren."

Samen met Veilinghuis Bernaerts worden op 24 juni tekeningen geveild van een heel aantal bekende striptekenaars die zich voor deze actie engageerden: Luc Morjaeu (Suske en Wiske en ontwerp van de sticker), Charel Cambré (Amoras, Suske en Wiske Junior), Steve Van Bael (Nachtwacht), Philippe Delzenne (Jommeke), Kim Duchateau, Urbanus, Nix (De Buurtpolitie), Hec Leemans (F.C. De Kampioenen), Fabio Bono (De Rode Ridder) en Merho (De Kiekeboes).

"We koppelen die benefietactie aan een reeds geplande stripveiling", vertelt Peter Bernaerts. "Zo trekken we zeker de aandacht van de stripverzamelaars. Zo'n online live-veiling gaat door met een veilingmeester in een lege zaal, klerken die de biedingen registreren die binnenkomen en een telefoonpanel dat de telefonische biedingen coördineert."

Geert Noels van Econopolis zet zich ook achter dit initiatief. De econoom is zelf een groot stripliefhebber en vroeg aan striptekenaar Charel Cambré om een exclusieve zeefdruk te maken. "Er worden vijfhonderd genummerde exemplaren van een cartoon gedrukt die Charel speciaal voor deze actie heeft gemaakt", vertelt Geert Noels. "Bedrijven kunnen deze kopen voor 500 euro per stuk. Ik ga mijn netwerk vragen om er eentje te kopen om de zorgsector te steunen. Als er vijfhonderd bedrijven meedoen, hebben we toch al 250.000 euro verzameld."

Rode Kruis
Rode Kruis
Rode Kruis
Rode Kruis
Rode Kruis
Rode Kruis
Rode Kruis
Rode Kruis
Rode Kruis
Rode Kruis
Rode Kruis
Van Standaard Uitgeverij ontvingen we bovenstaande afbeeldingen van de originelen en een beeld die geveild worden. In volgorde gaat het om:
• Gag in potlood Suske en Wiske Junior door Charel Cambré (dit is niet de zeefdruk!)
• Bronzen beeld van Sus Antigoon door Luc Morjaeu (minimuminzet 5.000 euro)
• Illustratie de Kiekeboes door Merho
• Illustratie Jommeke door Philippe Delzenne
• Illustratie De Rode Ridder door Fabio Bono
• Originele plaat uit De Rode Ridder deel 260 door Fabio Bono
• Twee grote illustraties van F.C. De Kampioenen door Hec Leemans
• Cartoon van Kim Duchateau
• Illustratie Nachtwacht door Steve Van Bael
• Illustratie Urbanus door Urbanus himself
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Hanco Kolk werkt aan nieuwe Meccano
03/05
TOP
Meccano
De Nederlandse tekenaar Hanco Kolk zit sinds 16 maart vast in Frankrijk waar de lockdownmaatregelen de mensen zoveel mogelijk in huis houdt en waarbij minder reizen over de grens mogelijk zijn. Geen nood, hij is getrouwd met een française en woont momenteel in een prachtig huis in Normandië dat aan haar familie toebehoort. En van die nood maakt hij een deugd. Er kwam inspiratie voor een gloednieuw verhaal van Meccano, de heerlijk scherpe reeks die hij in 1992 opstartte en inmiddels vier albums en een integraal (De Eenzame Planeet) van de eerste drie delen opleverde. Volgens een interview aan Stripjournaal denkt Hanco Kolk dat hij er dit najaar al mee klaar kan zijn. "Ik ben heel snel en lekker aan het tekenen". En dat is ook te zien aan deze foto's die hij op zijn Instagrampagina deelde.

Recent verscheen trouwens de eerste integraal van Gilles de Geus, de reeks die hij met Peter de Wit ontwikkelde. Lees hier onze bespreking. Bij Matsuoka verschijnt later dit jaar de tweede bundeling en volgend jaar het laatste deel. Daarin zullen dan alle lange en korte verhalen gebundeld zijn, telkens voorzien van stevige achtergronddossiers. En voor eens en voor altijd: er komt géén nieuw Gilles-verhaal.
(Bron:
Hanco Kolk / Stripjournaal.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Meccano


Speciale Asterix in oktober
03/05
TOP
De Gouden Menhir
We hadden het onlangs over de verschijning van het geïllustreerde leesverhaal Asterix: De Gouden Menhir dit najaar, in het Frans op 21 oktober. Het is een vierde special na de geïllustreerde verhalen Hoe de Kleine Obelix in de Ketel Viel, De XII Werken van Asterix en Het Geheim van de Toverdrank. Hierboven staat een afbeelding van de Franstalige cover. Albert Uderzo was hierbij nauw betrokken. Het werd zijn allerlaatste Asterix-project.

Eind 2019 superviseerde Uderzo nog de restauratie van de veertien oorspronkelijke illustraties die in 1967 bij de geïllustreerde versie van een vinylplaat met hoorspel stonden. Hij heeft ook nog meegewerkt aan de opnieuw ingekleurde cover. Het album zal 44 pagina's tellen met de oorspronkelijke tekst van René Goscinny erbij die hij specifiek voor de vinylplaat schreef. Het verhaal is een parodie op het Eurovisiesongfestival waarbij de bard Kakofonix (Assurancetourix voor oudere lezers) deelneemt aan een zangwedstrijd.

De Franse verkoopprijs zal 9,99 euro bedragen en de oplage is vastgelegd op 100.000 exemplaren. Voor 1 euro extra kunnen Fransen zich ook de audioversie aanschaffen. Dat hoorspel zal niet in het Nederlands uitgebracht worden, het album dus wel en dat verschijnt voor het eerst in vertaling.

In 2021 zal er weer een gewoon Asterix-album verschijnen van Didier Conrad en Jean-Yves Ferri, voor het eerst zonder het strenge toezicht van Albert Uderzo.
(Bron:
Asterix.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Blake en Mortimer-nieuwsjes
03/05
TOP
Blake en Mortimer
— Verschrikkelijk!
— Ik heb het je al gezegd, Francis, thee zonder suiker is vreselijk.

Hierboven staat een prent van Christian Cailleaux, een nieuwkomer in het wereldje van Blake en Mortimer. Zoals eerder gezegd tekent hij samen met Étienne Schréder Blake en Mortimer deel 27 dat eind dit jaar verschijnt. Het is het vervolg op Jean Dufaux's De Septimus-golf. Eind 2021 verschijnt dan deel 28 door Peter van Dongen, Teun Berserik en Jean Van Hamme (zie hieronder). In 2022 volgt ofwel het allerlaatste album van André Juillard (zie onderaan dit artikel) en Yves Sente ofwel dat van de tergend trage tekenaar Antoine Aubin op scenario van Jean-Luc Fromental en José-Louis Bocquet.


Jean Van Hamme
Over Jean Van Hamme gesproken. Ouest France nam een kort interview af van de man van wie intussen 45 miljoen albums verkocht raakten. Daarin rakelt hij nog even de inhoud op van zijn laatste Blake en Mortimer-scenario dat getekend wordt door Peter van Dongen en Teun Berserik. Olrik bemachtigt een van de vijf laatste Zwaardvissen na Edgar P. Jacobs' verhaal Het Geheim van de Zwaardvis. Voormalige nazi's plannen een aanslag op Londen en stelen op hun beurt het befaamde amfibievliegtuig van Olrik. De titel van het verhaal luidt Le Dernier Espadon (De Laatste Zwaardvis).


André Juillard
Kijk eens wat voor prachtig zicht deze tekenaar heeft in zijn atelier in Bretagne. Het gaat om André Juillard, die momenteel het laatste deel van De 7 Leven van de Sperwer tekent. Dat is het vervolg op het album dat in 2014 verscheen. Hij heeft verder nog een project met Yann, met dezelfde personages uit Double 7, en een allerlaatste album van Blake en Mortimer op scenario van Yves Sente.
(Bron:
Yves Schlirf / Ouest France / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe reeks bedankingen van Milo Manara
03/05
TOP
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Afgelopen week tekende Milo Manara weer enkele corona-illustraties als uiting van dank voor verschillende beroepen die actief blijven tijdens de lockdownperiode in Italië en bij uitbreiding in andere landen. Het meisje met de veiligheidshelm publiceerd ehij op 1 mei: "Dag van de Arbeid, ook voor wie het hoopt te vinden of terug te vinden."
(Bron:
Milo Manara / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ook De Smurfen bedanken diverse beroepen
03/05
TOP
De Smurfen
De Smurfen 9Wat Milo Manara doet (zie artikel hierboven), kunnen de Smurfen ook. Zij bedanken in één enkele tekening diverse beroepen.

Op 20 mei ligt het nieuwste album van De Smurfen, De Vlucht van de Ooievaars, in de winkel. De stripreeks verhuist binnen de groep Standaard Uitgeverij naar Ballon Comics. Ook het logo van de reeksnaam op de cover is aangepast.
(Bron:
IMPS / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe strip van Steven Dupré en Valérie Mangin nu al in het Chinees
03/05
TOP
Yuanyuan
In China verscheen nog voor de Franse editie (die pas volgend jaar wordt verwacht bij Delcourt) een strip met vier kortverhalen naar verhalen van de Chinese romanschrijver Liu Cixin. Een van de kortverhalen is het werk van Steven Dupré en Valérie Mangin (in samenwerking met Cyril Saint-Blancat), die al De Roofdierenclub maakten. Het duo vertaalde Yuanyuan's Bubbles uit 2004 naar een stripversie.

Een ander kortverhaal is van de hand van Stefano Raffaele en Christophe Bec, die al meermaals samenwerkten, onder meer voor Prometheus. Zij pakten het sf-verhaal The Wandering Earth (2000) aan waarvan in 2019 een Chinese filmversie uitkwam.
(Bron:
Valérie Mangin / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe covers voor een Franse heruitgave van de reeks Djinn
03/05
TOP
Djinn
Djinn
Djinn
Djinn
Djinn
In 2021 geeft Dargaud de complete reeks Djinn (dertien delen) van Ana Miralles en Jean Dufaux opnieuw uit op groter formaat. Miralles tekent voor elk album een nieuwe cover. Het gaat vooralsnog enkel om een heruitgave van de Franstalige albums. Omdat we intussen zulke mooie coverillustraties zagen passeren, wilden we je deze toch presenteren. Klik op bovenstaande afbeeldingen voor ene grotere weergave.
(Bron:
Ana Miralles / Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips