Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 12 september:
Dirk Stallaert tekent een volgend album van de Kiekeboes
Zes uitvoeringen voor Suske en Wiske: De Sonometer
Daedalus in kwartaal 4
Hermann bereidt prequel op De Torens van Schemerwoude voor
De jeugd van Durango door Roman Surzhenko en Yves Swolfs
Krimson vertelt zijn versie van Amoras in tiendelig luisterspel
Nieuwe reeks AVI-boekjes van Suske en Wiske Junior
Nanuq lanceert collectie Lees-Trip
Laatste deel De Onthoofde Arenden
Volledige oplage Stampede! afgekeurd
Olivier TaDucs Mulan, Chinaman en Jones
Barney Bear door Carl Barks opnieuw verzameld

Updates van 7 september:
Kwartaal 4 bij Arboris
Kwartaal 4 bij Saga Uitgaven
Het najaar van Uitgeverij HUM!
Ekhö - De Spiegelwereld 10 in China
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2019: oktober • november • december
2020: januari • februari • maart • april • mei • juni • juliaugustusseptember
 
Dirk Stallaert tekent een volgend album van de Kiekeboes
12/09
TOP
de Kiekeboes
In het artikel hieronder laten we je dankzij De Fameuze Fanclub de cover zien van De Sonometer, het Suske en Wiske-verhaal van Willy Vandersteen dat is voltooid door Dirk Stallaert en François Corteggiani. En wat nu voor Stallaert? Wel, we vernamen uit zeer goede bron dat hij recent is begonnen aan een volgend album, en dat wordt er weer een van de Kiekeboes, geschreven door Merho himself. Het gaat (voorlopig) om een eenmalige terugkeer als tekenaar van de Kiekeboes. Hoewel Standaard Uitgeverij intussen de beslissing heeft gemaakt om Dirks eigen stripreeks Mieleke Melleke Mol, geschreven door Urbanus, stopte zetten, is Dirk nog niet van plan om te stoppen met tekenen, ook niet na eind dit jaar waarop hij officieel met pensioen is.

Stallaert heeft de Kiekeboes al eerder getekend tussen 2003 en 2006. Merho vroeg hem toen zijn team te versterken nadat de stripreeks Nero, die Stallaert met verve tekende, in 2002 was gestopt. Uiteindelijk werkte Stallaert mee aan dertien albums, van deel 98 tot 110. Een van die albums is Vrolijke Vrolijke Vrienden (deel 106), een album dat is geliefd onder fans van de stripreeks. Daarna ging Stallaert aan de slag bij Studio Vandersteen en ontwikkelde hij met Urbanus de jeugdreeksen Plankgas en Plastronneke en Mieleke Melleke Mol.

In welk volgend album we Stallaerts naam terug op de titelpagina zullen zien staan, is nog niet geweten. De verschillende auteursteams (bestaande uit de tekenaars Kristof Fagard en Steve Van Bael en de scenaristen Bruno De Roover, Peter Van Gucht en Merho), die elkaar afwisselen, werken namelijk elk op hun eigen tempo, waardoor er soms wordt beslist om een bepaald verhaal voor te nemen op een ander.

Afgelopen week verscheen de Kiekeboes 156: Blauwblauw, getekend door Steve Van Bael op scenario van Bruno De Roover.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Zes uitvoeringen voor Suske en Wiske: De Sonometer
12/09
TOP
De Sonometer
Vanmorgen onthulde De Fameuze Fanclub in primeur bovenstaande cover van De Sonometer het door Dirk Stallaert en François Corteggiani afgewerkte Blauwe Reeks-album van Suske en Wiske. Willy Vandersteen begon er zo'n zestig jaar geleden aan, maar hij gaf er al snel de brui aan en staakte vervolgens zijn medewerking aan het weekblad Kuifje waarvoor hij de zo geroemde Blauwe Reeks maakte.

Afgelopen week verscheen de tweede en laatste integraal met de laatste vier verhalen uit die Blauwe Reeks. Op 4 november ligt het gloednieuwe, eindelijk voltooide De Sonometer, dat eigenlijk deel 9 in de Blauwe Reeks had moeten worden, in de winkel, en wel in zes verschillende uitvoeringen! We overlopen die even met je. Het zou goed kunnen dat de luxes intussen al zijn uitverkocht in vooruitbestelling. Daar hebben we in juni namelijk al over bericht. Volgens onze eigen bron bij Standaard Uitgeverij wijkt het uiteindleijke aantal pagina's af van wat er in de aankondiginsgcatalogus stond vermeld. Hieronder geven we de correcte informatie weer.

De zes uitvoeringen:
• De reguliere softcover, 56 pagina's, 7,99 euro.
• De hardcover met acht dossierpagina's, 64 pagina's, 14,99 euro.
• De luxeversie met linnen kaft, acht pagina's dossier, vier pagina's schetsen en gesigneerde ex libris, 68 pagina's, 60 euro.
• De (super)luxeversie met velours kaft, acht pagina's dossier, vier pagina's schetsen en gesigneerde ex libris, 68 pagina's, 100 euro.
• De luxeversie op groot formaat met andere coverillustratie, binnenwerk in zwart-wit en twee gesigneerde ex librissen, zonder dossre en schetskatern, 56 pagina's, 150 euro.
• De Franse hardcoverversie met dossier, 64 pagina's, 14,99 euro.
(Bron:
De Fameuze Fanclub / Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Daedalus in kwartaal 4
12/09
TOP
Mattéo 5
Hieronder vind je alle aankondigingen voor kwartaal 4 van Daedalus. Softcoverversies van albums die op 18 september al in hardcover verschijnen, stellen we niet nogmaals voor. Voor het complete overzicht van alle titels verwijzen we je door naar onze rubriek Te Verschijnen.

We beginnen bij Mattéo deel 5. Jean-Pierre Gibrat had op voorhand het voornemen om deze reeks in vier delen te vertellen, maar hij had gaandeweg duidelijk meer te vertellen. In oktober verschijnt de vertaling van deel 5. Na deze reeks zou hij graag zijn personages uit Elke Raaf Pikt hernemen in een nieuw verhaal. "In 1936 tot 1939 tijdens de Spaanse burgeroorlog vestigde Mattéo zich in het huis van Don Figueras in Alcetrië. Ondanks Don Figueras' sterke karakter en nationalistische overtuigingen begint Mattéo de discussies die hij met hem voert te waarderen. Het is Don Figueras die een vreemde deal zal voorstellen: om Amélie, gevangene in handen van de Francoïsten, te ruilen voor de pastoor... Beetje bij beetje begint een dialoog, verrassend, onwaarschijnlijk, en die leidt tot een openbaring die Mattéo in de verste verte niet verwachtte..."


Carmen Mc Callum 12
Travis 12
Carmen Mc Callum en Travis zijn niet de verhoopte bestsellers van Daedalus nadat de uitgeverij beide reeksen hernam van Talent en voortzette. Dat verlies moet telkens gedekt worden met steviger verkopende strips. Jaarlijks probeert Daedalus toch een hoop van die mindere reeksen te vervolgen en uiteindelijk af te ronden. En zo verschijnen de delen 12 van zowel Carmen Mc Callum en Travis in november. Ze spelen zich beide in hetzelfde futuristische wereldje af.

Carmen Mc Callum deel 12: "2056, Jeruzalem wordt geteisterd door een droneaanval, die twee jaar eerder werd uitgelokt door de Artificiële Intelligentie Dommy. In deze rondtrekkende chaos schuilt het gevaar in elke hoek van de gemartelde stad, en het is via de kelders dat Carmen erin slaagt te infiltreren om het terrein van de multicontinentale Gazdrom te bereiken waar een van haar voormalige IRA-teamgenoten, Nelson, is opgeslagen en ingevroren."

Travis deel 12: "Travis wordt vermist. Zijn shuttle werd leeg aangetroffen, aangemeerd bij een buiten gebruik gesteld ruimtestation in een lage baan. Zijn moeder smeekt Vlad Nyrki om hem te vinden. Het onderzoek leidt de ex-militair al snel naar een hel waar de machtige legers van de drugshandelaren op het punt staan de totale controle over Mexico over te nemen, precies daar waar Travis illegaal drugs aan het Verzet leverde."


Het Narrenschip 8
Gil St-André 12
Ook op een nieuw deel van het onder de verwachtingen verkopende Het Narrenschip moesten we langer wachten. Maar kijk, in december komt deel 8 eraan. Dat album betekende in het Frans in 2017 een comeback van de reeks die Turf acht jaar eerder had afgerond. dat bleek dus ene eerste cyclus te zijn.

Ook Gil St-André is weer van de partij. In het Frans is eerder dit jaar deel 13 verschenen. Daedalus moet dus nog een album inhalen. Het auteursduo Chrys Millien en Jean-Charles Kraehn moest intussen hun andere reeks De Vliegenier stopzetten terwijl Kraehn recent dik beloond werd als scenarist van De Nieuwe Avonturen van Roodbaard die knap uit de startblokken schoot. De inhoud van Gil St-André deel 12: " Gil St-André, nu CEO van de HRM, ziet zijn jeugdige omzwervingen weer opduiken samen met een naam waarvan hij dacht dat die tot het verleden behoorde: Hubert Darman. Deze jeugdvriend, een voormalig skinhead die zich bekeerde tot de sociaal-democratische politiek, vraagt hem om hem te helpen de volgende campagne van zijn partij te financieren. Terwijl hij weigert zijn ogen te sluiten voor hun duistere verleden, realiseert Gil zich niet dat hij zijn vingers al in een vreselijke spiraal heeft gestoken, waar zaken en politiek niet samengaan."


De Verloren Wereld 3
USA über Alles 3
Van de trilogieën De Verloren Wereld (gebaseerd op de roman van Arthur Conan Doyle) en USA über Alles komen de laatste delen in november uit.

De Verloren Wereld deel 3: " Ooit, als ik beschik over een betere lessenaar dan deze ton en beter schrijfgerief dan dit stompe potlood en beter materiaal dan dit beduimelde en gescheurde schriftje... zal ik het hele verhaal schrijven over White Map, dat verloren stukje Aarde in the middle of nowhere. Want mijn herinneringen aan White Map zullen nooit vervagen, dat staat als een paal boven water. Zij staan in mijn geheugen geëtst zoals bij een kind zijn eerste wonderbaarlijke ervaring. Iets dat zulk een diepe indruk maakt, kan nooit worden gewist! "

USA über Alles deel 3: "1947. Na de wapenstilstand tussen de Anglo-Amerikaanse strijdkrachten en de Duitsers in 1944, en zelfs na het complot tegen Hitler, blijft de oorlog aan het Oostfront voortduren. De Duitsers, die worden bijgestaan door de Amerikanen, nemen het op tegen de Russische tanks van Stalin, die de vredesonderhandelingen van tafel heeft geveegd. In Frankrijk tracht men de oorlogsjaren te vergeten, al kreunt het land onder het juk van een nieuwe bezetter: de Amerikanen... Nicolas Charlier tekende in als oorlogsvrijwilliger bij de Franse strijdkrachten en werd bij de luchtmacht ingeschakeld als gevechtspiloot. Hij was lange tijd actief bij het eskader Groupe Normandie aan het Russische front. Jaren later duikt hij plots terug op, vlakbij de Finse grens. Het mysterie rond Charlier wordt alsmaar groter. Is hij een held of een verrader?"


Bloedkoninginnen: Tseu-Hi 2
Bloedkoninginnen: Constance van Antiochië 1
Bloedkoninginnen: Eleoenora integraal 1In de overkoepelende reeks Bloedkoninginnen verschijnen maar liefst drie albums waarvan twee nieuwe.

Tseu-Hi deel 2 rondt in oktober het tweeluik rond de Chinese drakenvrouw af. "1848. In Peking, China, woont een beeldschoon en trots meisje van amper vijftien. Met haar onbuigbare karakter drijft ze haar vader tot wanhoop. Hij besluit haar te laten aanwerven als concubine voor de keizer. Op hetzelfde moment droomt een straatjongen weg bij het zien van de luisterrijke stoet van de Groot-Eunuch van het hof. Hij is tot alles bereid om zijn ellendige situatie te verbeteren en laat zich castreren om als eunuch toegelaten te worden in de Verboden Stad. Het tragische lot van een onwaarschijnlijk paar: een ambitieuze schoonheid en een jonge bedelaar die, gedreven door wilskracht en wraaklust, stap voor stap de ladder van de macht opklimmen in het Chinese keizerrijk..."

In december start het tweeluik Constance van Antiochië, door Gabriele Parma en Jean-Pierre Pécau, dat ons terugbrengt naar het tijdperk van de kruisvaarders. Constance leefde van 1128 en 1163 en was van 1131 tot haar dood de vorstin van Antiochië. De ondertitel van de strip luidt De Prinses-rebel. "Het lot van een koningin te midden van de intriges van de keizer van Byzantium en de koning van Jeruzalem, die alleen haar intelligentie en sluwheid heeft om zijn lot in eigen handen te nemen. Gelukkig heeft ze er geen tekort aan. Als het hoofdloze lijk van haar vader Bohemond II, prins van Taranto en Antiochië, de Sint- Pieterskathedraal binnenkomt om opgebaard te worden, is Constance pas 6 jaar oud en haar moeder Alix amper 20, maar als de tranen van Constance oprecht zijn, worden die van Alix gefingeerd, en de laatste heeft haar dochter onmiddellijk opgesloten om het regentschap over te nemen en zo haar handen vrij te hebben om haar hand op de mysteries van de macht te proberen leggen."

De derde Bloedkoninginnen-titel, te verschijnen in december, is een integraal van de eerste drie delen van de goed verkochte zesdelige reeks Eleonora - De Zwarte Legende. De reeks vertelt over een van de meest bewogen koninklijke heerschappijen van Frankrijk en Engeland. Uiteraard komt er nog een tweede integraal met de delen 4, 5 en 6. "Op 25 december 1137 worden Lodewijk VII en Eleonora van Aquitanië tot koning en koningin van Frankrijk gekroond. In het publiek vernederd door haar schoonmoeder Adelaïde en als een kind behandeld door Suger, de raadgever van de koning, beslist Eleonora de plaats te nemen die haar toekomt. Politiek, intrigerend, verliefd, verraderlijk of subliem... zij gaat over de loop van de geschiedenis beslissen!"


Samoerai 13
Samoerai Legenden 6
Een dubbele Samoerai-slag voor Cristina Mormile en Jean-François Di Giorgio in november met de publicatie van Samoerai deel 13 en Samoerai Legenden deel 6 (het voorlaatste deel).

Samoerai deel 13: "Om de code van de samoerai te volgen, is er maar één manier mogelijk, die van het zwaard! Er zijn jaren verstreken sinds de dood van de Zusters van de Schaduw. In de duisternis heeft iemand haar wraak niet opgegeven... In de overtuiging dat hij Sekiyo, een jeugdliefde, helpt, komt Takeo oog in oog te staan met een kliekje gekke ronins, geleid door de mysterieuze en machtige Masayo. Masayo lijkt vastbesloten om af te maken wat ze is begonnen."

Samoerai Legenden deel 6: "Niet ver van de Sachalin-eilanden ontdekken Japanse piraten een onbekend eiland, waarop alles gefossiliseerd lijkt te zijn, afgebrokkeld. Als een van de piraten een vreemd voorwerp in beslag neemt, is er een flits... De zeeman is verdwenen, verdwenen... letterlijk. Zijn rijke moeder weet Reiko te overtuigen om haar zoon terug te brengen. Maar eenmaal op het eiland gebeurt er niets zoals gepland."


dwergen 14
Elfen 24
Het begint Daedalus aardig te lukken om aan een strikt kwartaalritme de achterstand op de Franse fantasyreeksen Dwergen, Elfen, Magiërs en Orks & Goblins bij te benen. Na dit jaar zal de teller staan op: Dwergen deel 14 (deel 18 in het Frans), Elfen deel 24 (deel 27 in het Frans), Magiërs deel 3 (deel 4 in het Frans) en Orks & Goblins deel 8 (deel 9 in het Frans).

Dwergen deel 14: "Heer Brum keert terug naar waar alles is begonnen, naar de put waarin hij vocht om de ellende en de woede te vergeten die in hem woekerden. De oude strijder weet dat hij zijn verleden onder ogen moet zien, die zorgeloze tijden waarin hij en zijn vrienden in de achterbuurten van Gol-Garsëm woonden en droomden van mooiere dagen."

Elfen deel 24: " Nawel vertaalde de oude grimoire die het verhaal van Haarn’al, de eerste halfelfen, vertelt. Het is tijd om meer te leren en zich te verdiepen in de geschiedenis van degene door wie toenadering en verdeeldheid is ontstaan. Elke dag, op een verloren archipel genaamd Le Roc, wordt de heilige voorouder van de halfelf bezocht door tientallen nieuwsgierige mensen die met eigen ogen de eerste bastaard van een bastaardsoort willen zien waarvan de talloze nakomelingen moeite hadden om hun plaats te vinden in een wereld die hen niet wilde. Haarn’s handen bezaten ook macht. Ze waren in staat om al het kwaad te verdrijven."


Magiërs 3
Orks & Goblins 8
Magiërs deel 3: "Altherat is een magiër in dienst van koning Goddrik, een gehaaide, gemene en sadistische koning die zonder aarzeling doodt en laat doden. Altherat moet hem gehoorzamen en zijn waanzinnige plannen uitvoeren. Troost vindt hij alleen in de armen van zijn overleden geliefde, die hij in het geheim weer tot leven heeft gewekt. Wanneer de koning zijn begerig oog laat vallen op de andere koninkrijken van Yrlanië, raakt Altherat ongerust. Tijdens een banket, georganiseerd door Goddrik, sterven koning Erik en zijn magiër. Vergiftigd. De onrust maakt plaats voor wanhoop want het gebruikte vergif is dat van Altherat. De moordenaar wil hem de schuld in de schoenen schuiven... Een onderzoek moet klaarheid brengen..."

Orks & Goblins deel 8: "De kleine Snuffel had een van die goblins zonder geschiedenis moeten worden, zonder lotsbestemming. Ongedierte met een leven waar niemand waarde aan hecht. Maar nadat zijn familie wordt uitgemoord, vangt de zoon van een heer hem op. De jongen wil Snuffel africhten als jachthond. Is Het is toch algemeen geweten dat goblins een geweldige reukzin hebben? Snuffel en zijn meester groeien samen op, en er ontstaat een sterke band. Groeit de goblin uit tot een trouwe gezel of tot de gemeenste hond van Nodrënn?"


Negalyod 1
Simak 2
De nieuwe sf-reeks Negalyod (in het Frans uitgegeven door Casterman) is het werk van Vincent Perriot die grafisch goed heeft gekeken naar Mœbius. Deel 1 kost 34,95 euro, maar da's wel voor een album van 208 pagina's. "Een wereld die wordt doorkruist door gigantische pijpen en bevolkt door dinosaurussen... Steden die in de lucht zweven en met hun schaduwen de krioelende voorsteden van een nijvere mensheid bedekken... En een alomtegenwoordig 'netwerk' dat het land en het volk domineert. Jarri Chepalt is een herder uit de Ty-woestijn. Hij praat met dinosaurussen en beheerst de kunst van het touw. Wanneer een stormachtige vrachtwagen zijn kudde wegvaagt, besluit Jarri — voor de eerste keer — naar de stad te gaan om wraak te nemen... Maar opstand en revolutie leiden niet altijd tot waar we dachten."

In het universum van De Metabaronnen ontwikkelde Jerry Frissen het door Jean-Michel Ponzio getekende tweeluik Simak. In november verschijnt het slot in zowel soft- als hardcover. "De maan Hesperia. Phoenix, een begaafde agent die aan geheugenverlies lijd, is getuige van de moord op zijn partner. Zijn onderzoek leidt hem naar Solar Corona, de planeetstad van alle losbandigheid. Hij kruist er het spoor van Simaks, transhumans ontworpen voor prostitutie en schijnbaar uitgeroeid. In het hart van dit gewelddadige en corrupte universum zal zijn dorst naar gerechtigheid Phoenix leiden naar sporen van zijn afkomst."


Tussen Vier Muren 1
Tussen Vier Muren 1
Het Venijn 2Van Laurent Astier komt in kwartaal 4 niet alleen het vervolg van zijn zeer succesvolle western Het Venijn uit, maar ook de vertaling van het complete tweeluik Tussen Vier Muren, geschreven door ex-misdadiger Jean-Claude Pautot met de hulp van Astier. Beide albums tellen 160 pagina's en ze verschijnen in oktober en december in hardcover. "Mijn beroep staat vermeld in mijn dossier: overvaller, multirecidivist. Het is 't enige dat ik kan. Ik wist van bij 't begin dat het slecht zou aflopen. Maar ik wist niet waar of wanneer. En nog minder op welke manier. Zelfs als iemand 't me had verteld, het had niets uitgemaakt... Jean-Claude Pautot, veroordeeld voor georganiseerde misdaad, vertelt over de gevangenis, over overvallen, schuilplaatsen en vluchten aan Laurent Astier. In de traditie van de grote Amerikaanse schrijvers hebben ze een fictief verhaal geschreven, geïnspireerd op waargebeurde feiten."

En dan hebben we ook nog de inhoud van Het Venijn deel 2 van de vijfdelige reeks: "Zuiden van Texas, september 1900. Wanneer Emily aankomt in Galveston is Labour Day in volle gang, en de trotse arbeiders paraderen onder het gejuich van het volk. Emily heeft geen zin om te feesten, ze haast zich naar een nieuwe afspraak met het lot. Maar op het moment dat ze aanbelt bij de religieuze instelling beeft haar hand even en in haar hoofd komt een storm opzetten... Want haat die uit de diepte komt, maakt alles op zijn pad met de grond gelijk."


De Meester-chocolatier 2
De Beul 3
De Meester-chocolatier miste zijn start niet. De thriller in het vaarwater van Châteaux Bordeaux, Cognac of Café Noir, en eveneens geschreven door Eric Corbeyran, krijgt in december een 72 pagina's tellend vervolg. "Alex Carret is een echte chocoladekunstenaar met een passie voor smaken. Met de hulp van zijn jeugdvriendin Clémence, de ambitieuze Benjamin en de handige Manon gaat hij eindelijk zijn professionele en persoonlijke dromen waarmaken en met innoverende ideeën een frisse wind door het conservatieve chocolademetier jagen."

Van De Beul, een soort middeleeuwse, magische superheldenstrip, verschijnt in december het derde en laatste deel. "De Beul. Zijn naam deed heel Parijs beven en weerklonk door heel het land... Maar sinds de Nar is opgedaagd, stortte zijn wereld in. Tot zijn grote afschuw ontdekt hij dat ook anderen over de Gave beschikken. Een groep opgeleid om hem en de Nar te doden. Tijd voor een monsterverbond tussen beiden. Maar het carnavalsfeest komt eraan. De enige dag in het jaar waarop de Beul machteloos staat..."


Enola Holmes 2
Les Misérables 1
Na de lancering van het label Diedeldus met de eerste twee titels in augustus (lees hier onze bespreking) en de start van Enola Holmes op 18 september, komt in oktober deel 2 uit van deze toffe jeugdreeks die al een bestaan kent als jeugdboekenreeks en vanaf 23 september op Netflix is te zien als film. Enola is het jongere zusje van de beroemdste detective ooit: Sherlock Holmes. In deel 2 gaat ze alleen wonen. "Londen, 1889. De jongere zus van de beroemde Sherlock Holmes, Enola Holmes, besloot alleen te gaan wonen, na de plotse verdwijning van haar moeder. Na te ontsnappen aan de waakzaamheid van haar broers, en onder het mom van een valse identiteit, opende ze een praktijk als 'Specialist Vermiste Personen'. Tot haar verbazing is haar eerste klant dokter Watson zelf... die net haar probeert te vinden... en haar niet herkent. In het gesprek vertelt Watson over een andere zaak, en die trekt Enola's andacht: de verdwijning van de jonge dochter van een baronet in de gevaarlijke onderwereld van Londen. Lady Cecily Alistair is een tienermeisje ver weg van huis..."

Victor Hugo's Les Misérables is een meeslepend, historisch meesterwerk dat in talloze bewerkingen resulteerde, van musicals over films en tv-reeksen tot strips. De tekenaars Looky en Siamh en scenarist Maxe L'Hermenie presenteren een nieuwe bewerking waarvan deel 1 72 pagina's telt. "Na negentien jaar strafkolonie is Jean Valjean eindelijk vrij. Hij beslist om zijn leven van dan af aan te wijden aan het helpen van de armen. Mettertijd wordt dwangarbeider Jean Valjean mijnheer Madeleine. Zijn pad kruist dat van Fantine, een jonge, alleenstaande moeder, die uit liefde voor haar dochter Cosette, die bij de gemene Thénardiers in de kost is, in diepe ellende wegkwijnt. Maar Jean Valjean komt ook in aanraking met inspecteur Javert, die hem opnieuw met zijn ware identiteit confronteert."


Malefosse integraal 1
Malefosse 1
Bij Daedalus verschijnen zelden integralen. Een uitzondering wordt Malefosse die de uitgeverij volledig opnieuw zal uitgeven om aan te sluiten met de niet eerder vertaalde albums van de historische reeks van François Dermaut en Daniel Bardet. De reeks werd in vertaling gestopt na deel 7 door Blitz. De vierentwintigdelige stripreeks zal de komende jaren, telkens in december, in zes integralen met telkens vier verhalen verschijnen. En naar het voorbeeld van De Onthoofde Arenden (dat op zijn laatste benen loopt, zie dit bericht) komen die verhalen ook uit in softcoveralbums. In december komt deel 1 opnieuw uit in softcover. In maart, juni en september 2021 volgen de volgende drie softcoveralbums.
Een voorstelling: " 1589. Europa kent met de opkomst van het protestantisme (anglicanisme, calvinisme, lutheranisme...) zo'n grote religieuze verbrokkeling dat het monopolie van de Rooms Katholieke Kerk doorbroken lijkt. Aan deze mallemolen ontsnapt evenmin Fankrijk onder de lakse Koning Hendrik III. Het wordt zelfs op het einde van de zestiende eeuw totaal verscheurd door een meedogenloze fanatiek-religieuze strijd tussen enerzijds de katholieken onder leiding van Hendrik de Guise en de Heilige Liga en anderzijds de hertog van Navarra, de latere koning Hendrik IV en zijn Zwitserse en Duitse huurlingen. De Drie-Hendriken-Oorlog zou een catastrofe worden in de menselijke geschiedenis."

(Bron:
Daedalus / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Hermann bereidt prequel op De Torens van Schemerwoude voor
12/09
TOP
Schemerwoude
Aymar komt terug! Hermann werkt momenteel aan een nieuw album van De Torens van Schemerwoude. Dat lees je goed: de complete reekstitel en niet een Schemerwoude-album met een van Aymars nazaten in de reeks complete verhalen per album na de tiendelige cyclus. En omdat Aymar op het einde van die tiendelige cyclus uiteindelijk de dood vond, wordt het geen De Torens van Schemerwoude deel 11, maar een prequel. Hierboven zie je alvast de eerste pagina die nog moet worden ingekleurd. Hermann schrijft zelf het album.
(Bron:
Hermann / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De jeugd van Durango door Roman Surzhenko en Yves Swolfs
12/09
TOP
Durango
Durango
Roman Surzhenko, de tekenaar van verschillende spin-offreeksen van Thorgal, werkt momenteel aan een nieuwe westernreeks... want daar zijn er nog niet genoeg van. Het betreft niet zomaar een nieuwe reeks, maar eentje met een bekende stripheld. Hij tekent namelijk een op stapel staande spin-off van Durango over diens jongere jaren. Yves Swolfs schrijft zelf het scenario en hierboven zijn de eerste twee pagina's in zwart-wit met een voorlopige lettering. De voorlopige titel van de spin-off luidt De Jeugd van Durango, ook al een beproefd concept, zie Blueberry, Roodbaard, Lucky Luke (Kid Lucky), enzovoort.

Ook over de hoofdreeks Durango is er nieuws. Tekenaar Iko schiet goed op met het tekenen van een nieuw album dat het eerste deel is van een tweeluik dat zich in Mexico afspeelt.

En zelf werkt Yves Swolfs verder aan deel 3 van zijn laatst gecreëerde western Lonesome. Hij zit nu ongeveer aan pagina 26, net over de helft, van het album dat volgend jaar zal verschijnen.

Swolfs' reeks De Prins van de Nacht ligt voorlopig stil na het einde van de prequelcyclus. Er zijn voldoende projecten, maar geen tijd om die uit te werken tot Lonesome deel 3 is afgewerkt.

En over enkele maanden komt in het Frans een volgend album uit van Legende, het tweede dat is gemaakt door het team Stéphane Collignon en Ange. Swolfs' inbreng blijft beperkt tot het schilderen van de covers.
(Bron:
Yves Swolfs / BDgest.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Krimson vertelt zijn versie van Amoras in tiendelig luisterspel
12/09
TOP
Amoras
Vanaf 17 september kan je een uniek luisterspel beluisteren waarin de schurk Krimson je zijn versie van de gebeurtenissen in de stripreeks Amoras vertelt. Het is het nooit vertelde verhaal van Amoras. Ook zijn butler Achiel is in het luisterspel te horen.

Dat luisterspel in tien afleveringen loopt via de in Suske en Wiske gespecialiseerde podcast De Perfecte Podcast, die je kan bereiken door naar de site www.deperfectepodcast.nl te surfen. Het idee kwam van Charel Cambré en het script van de tien afleveringen is geschreven door Marc Legendre. Acteur Ivan Pecnik (Tegen de Sterren Op, Sara en ook de vertelstem uit Komen Eten) spreken zowel de stem in van Krimson als Achiel.

Het luisterspel is een originele aanloop naar een gloednieuw album van De Kronieken van Amoras dat op 4 november verschijnt.
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe reeks AVI-boekjes van Suske en Wiske Junior
12/09
TOP
Suske en Wiske Junior
Suske en Wiske Junior
Suske en Wiske Junior
Suske en Wiske Junior
Op 7 oktober verschijnt bij Standaard Uitgeverij een derde album van Suske en Wiske Junior door Charel Cambré en Kim Duchateau. Deze stripreeks is voor kinderen bedoeld. En het kan nog jonger, want in september en oktober verschijnen vier AVI-leesboekjes voor de jongste, beginnende lezertjes. Alle boekjes zijn op maat voor hen geschreven door schrijfster Inge Bergh die ook al AVI-boekjes van De Smurfen heeft geschreven, tientallen andere kinderboeken, maar ook de jeugdroman Moordgriet.

De eerste vier titels tellen 32 pagina's, ze kosten 9,99 euro en komen uit in hardcover.
Vaar Je Mee? is niveau AVI Start
Pak Me Dan! is niveau AVI Start
Wat Hoort Wiske Daar? is niveau AVI E3 / AVI 2
De Kat is niveau AVI M3 / AVI 1
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nanuq lanceert collectie Lees-Trip
12/09
TOP
De Leeuwen van Vlaanderen
Het Verdwenen Paneel
Deze week zijn De Leeuwen van Vlaanderen (HC/32p/€9,95) en Het Verdwenen Paneel (HC/32p/€9,95) verschenen, allebei getekend door Pieter De Poortere, bekend van Boerke. Het zijn de eerste twee titel in de collectie Lees-Trip van uitgeverij Nanuq, een onderdeel van De Hofleveranciers. Met Lees-Trip wil men beginnende, iets oudere en anderstalige (oudere) lezers bereiken en helpen om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Daarvoor creëert nanuq vier leesniveaus met eigen strips en leesverhalen.

Een voorstelling van Lees-Trip en de eerste titels kan je raadplegen in deze pdf.
(Bron:
De Hofleveranciers / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Laatste deel De Onthoofde Arenden
12/09
TOP
De Onthoofde Arenden 30
Na 35 jaar De Onthoofde Arenden zet Michel Pierret een punt achter de middeleeuwse reeks waarvan de eerste drie delen getekend werden door Jean-Charles Kraehn op scenario van Patrice Pellerin. Deel 4 schreef Kraehn zelf en vanaf deel 5 kwam Pierret als tekenaar aan boord.

Deel 30 is pas verschenen in het Frans bij Glénat. De vertaling verschijnt later bij Daedalus. Intussen heeft Daedalus veertien bundelingen uitgegeven van de eerste achtentwintig (opnieuw uitgegeven) albums. Deel 28 verschijnt op 18 september in softcover. Daarna wachten ons dus nog één bundeling en de laatste twee softcoveralbums.
(Bron:
Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Volledige oplage Stampede! afgekeurd
12/09
TOP
Stampede!
Sherpa heeft de volledige gedrukte oplage van Stampede! (een bundeling met heel veel komische westernstrips van Peter de Wit) afgekeurd waardoor het later zal verschijnen in plaats van dezer dagen zoals gepland.

De uitleg van de uitgeverij: "Het boek was weliswaar op tijd gedrukt en geleverd, maar de drukkwaliteit viel ons zo tegen dat we, in overleg met de auteur en de vormgever, hebben besloten de hele oplage af te keuren. Alles zal opnieuw gedrukt moeten worden, zodat we verwachten dat het nog twee maanden duurt voordat het boek daadwerkelijk kan verschijnen. De noodzakelijke nieuwe druk van Stampede! is vooral vervelend voor de fanatieke liefhebbers van het werk van Peter de Wit die een editie met originele pagina kochten... De betaling en de bestelling blijven uiteraard van kracht, maar mocht je het geld tussentijds hard nodig hebben dan storten we het uiteraard snel terug!"
(Bron:
Sherpa / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Olivier TaDucs Mulan, Chinaman en Jones
12/09
TOP
Mulan
Door de coronamaatregelen besliste Disney om de remake van de tekenfilm Mulan als film met echte acteurs niet overal in de bioscoop uit te brengen. Ook in België zal de film niet te zien zijn. Je kan 'm wel bekijken op de streamingdienst Disney+. Oivier TaDuc maakte bovenstaande hommagetekening van Mulan. Hij legt momenteel de laatste hand aan een nieuw, extra lang verhaal van zijn westernreeks Chinaman, geschreven door Serge Le Tendre, dat volgend jaar bij Dupuis in de collectie Vrije Vlucht zal verschijnen. Het verhaal speelt zich twintig jaar na het laatst verschenen album uit 2007 af.

Van de reeks Chinaman kwamen negen delen uit. Daarna tekende TaDuc de niet-vertaalde komische reeks Mon Pépé Est un Fantôme (vier delen, 2008-2011), de fantasytrilogie Witte Klauw (drie delen, 2013-2015, geschreven door Le Tendre) en in 2017 deel 11 van XIII Mystery over Jonathan Fly op scenario van Luc Brunschwig. Zijn volgende project is de eerder gecommuniceerde spin-off van XIII over de jeugdjaren van Jones.

Deze spin-off wordt geschreven door Yann, die in het XIII Mystery-album Little Jones al over Jones' jeugd heeft verteld. De spin-off over Jones speelt zich voornamelijk af in de jaren 1970, maar naar verluidt zou Yann graag toewerken naar haar eerste ontmoeting met XIII om dan de reeks te kunnen afsluiten. Hoeveel delen dat zal duren, is nog niet bekend en kan bijgevolg afhangen van het verkoopsucces of het uitblijven daarvan.
(Bron:
Olivier TaDuc / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Barney Bear door Carl Barks opnieuw verzameld
12/09
TOP
Berney Bear
Dark Dragon Books geeft in november een speciale hardcoverbundeling van 220 pagina's (29,95 euro) uit met de personages Barney Bear en Benny Burro, getekend door niemand minder dan Carl Barks. Dat werk deed hij hij naast zijn Disney-productie voor onder meer Donald Duck en Dagobert Duck. Deze Barney Bear-strips (een licentie van MGM) zijn zelden opnieuw uitgegeven. De cover is getekend door Jeff Smith, bekend van Bone, die ook de inleiding verzorgde. Het verschil met de Amerikaanse editie uit 2011 is dat er in deze versie drie unieke verhalen van het ezeltje Benny Burro extra zijn opgenomen.
(Bron:
Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 4 bij Arboris
07/09
TOP
Metro 2033 1
De verschijningsdata van Arboris zijn helaas altijd met een korreltje zout te nemen. Van de aankondigen van het vorige kwartaal moet er nog een hoop verschijnen, en dan zwijgen we nog over de aanzwellende achterstand van lopende reeksen waarvan we maar niet begrijpen dat een succesreeks als bijvoorbeeld Konvooi zo verknoeid wordt door het lange oponthoud tussen nieuwe vertalingen. Op den duur gaat een andere uitgever met de rechten lopen. Kwartaal 4 is anders weer wel een veelbelovend aanbod.

Vooreerst geeft de uitgeverij een nieuwe kans aan Peter Nuyten (Apache Junction, Auguria) met de verstripping van de Russiche roman Metro 2033 door Dmitry Glukhovsky. Het eerste deel van 64 pagina's verschijnt in softcover en hardcover. "Het jaar is 2033. De verwoestende atoomoorlog, die de wereld in een radioactieve woestenij heeft veranderd, dwong de inwoners van Moskou er toe om hun toevlucht te zoeken in de metro. In de loop van de jaren hebben de metrostations zich ontwikkeld tot ware staten, die zich bezighouden met handel en zelfs met oorlog. Buiten, aan de oppervlakte, zouden gemuteerde wangedrochten rondsluipen door de radioactieve ruïnes van de metropool. Alleen schatzoekers en gekken wagen zich daar — maar wat is het verschil? Een van deze avonturiers geeft de jonge Artjom de opdracht door de metrobuizen naar station Polis te reizen om een zekere Commandant Melnik te vinden en hem te waarschuwen voor de 'Zwarten' — mensachtige mutanten die Artjoms thuisstation bedreigen..."


De Andere Kant van de Grens
Draak en Gif 1
Na het stopzetten van vertalingen van Philippe Berthets thrillers in de collectie Zwartlijn van Dargaud vond het one-shot De Kunst van het Sterven gelukkig onderdak bij Arboris in Collectie XL. Het vijfde album in deze collectie is opnieuw een vertaling van een thriller van Berthet: De Andere Kant van de Grens. Elk album is telkens geschreven door een andere scenarist. Voor dit album deed Berthet een beroep op Jean-Luc Fromental. Hij schreef onder meer het biografische De Avonturen van Hergé, het Vrije Vlucht-album De Praagse Coup en hij is de co-scenarist van het Blake en Mortimer-album dat eind dit jaar verschijnt.
De voorstelling: "François Combe, schrijver van thrillers en detectives, gaat met Kay, zijn secretaresse, naar de Cielito Lindo, een kroeg in de warme buurt van Nogales, een stad op de grens van Mexico en de Verenigde Staten, om zich te 'documenteren' bij de jonge prostituee Raquel. Ze ontmoeten er Jed Peterson, een vriend van de schrijver, die ook in het meisje geïnteresseerd is. Diezelfde nacht wordt ze gruwelijk vermoord. Door wie? De politie verdenkt beide mannen. Als een tweede prostituee in de woestijn wordt doodgestoken, komt de verdenking op Jed Peterson te rusten en François Combe wil zijn onschuld bewijzen. De muren tussen rijkdom en armoede zijn ervoor om gesloopt te worden. Maar het gras is altijd roder aan de andere kant van de grens... Dit verhaal van topauteurs Fromental en Berthet is losjes gebaseerd op een reis die de auteur Georges Simenon in 1948 door de Santa Cruz Valley heeft gemaakt, een plek waar de atmosfeer zwaar was van spanning en ongelijkheid."

Een gloednieuwe aanwinst is Draak en Gif, een vertaling uit Christophe Arlestons speeltuin Drakoo waarvan twee andere reeksen worden vertaald door Uitgeverij L. Draak en Gif is een aanstekelijk komische fantasystrip door het vrouwelijke auteursduo Rebecca Morse en Isabelle Bauthian. "Een wensput die echt werkt, wie wil dat nu niet? De burgers van Nienors in ieder geval wel, al is het dan een bijzondere put, waarin zich een draak bevindt die de wensen van de inwoners vervult... als die er tenminste in slagen de gevaren te trotseren die op de loer liggen op de route die naar de draak voert: rozen met giftige doorns, giftige apen en vele andere venijnige schepsels... want in Nienors is alles giftig. Greyson de onverschrokken krijger, Névo de scherpzinnige dokter en Natch de luidruchtige ingenieur zijn de grootste avonturiers van de stad. Ze zijn ook vrienden en meedogenloze concurrenten. Als de een de ander bepraat om een poging te doen om de put in te gaan, eindigt hun verkenningstocht in een tragedie. Negentien jaar later gaan de twee oude verliezers terug naar de draak. Hun doel: de dwaasheid van hun vroegere “ik” goedmaken en eindelijk de glorie bereiken waar ze recht op hebben. Wat maakt het uit dat hun problemen destijds precies zo zijn begonnen, ze vertrouwen op hun gelukssterren! Want waarom zou je je zorgen maken als je alleen maar een wens hoeft te doen om alles weer goed te maken?"


De Complete Brammetje Bram 3
De Complete Indianenreeks 3
In Pauwen en Pestkoppen, deel 3 van de integrale reeks De Complete Brammetje Bram, zijn alle drie door Eddy Ryssack getekende verhalen nooit eerder in album verschenen. Ze zijn gechreven door Nederlander Frans Buissink en Vlaming Yaack (die ook nog onder meer Bessy heeft geschreven). Aan deze laatste besteedt het dossier veel aandacht. De verhalen De Jacht op het Pauwen-ei, De Gevangenen van het Duivelseiland en Jonker Ahoy! stonden in de jaren 1970 in het Nederlandse stripweekblad Sjors voordat het blad werd opgeheven en samensmolt met Pep om als Eppo te herrijzen.

Arboris voltooit Hans G. Kresses Indiannereeks met de derde integraal. Daarin staan de verhalen De Gierenjagers, De Prijs van de Vrijheid en De Eer van een Krijger, de delen 7, 8 en 9, met een nieuwe lettering, opgefriste keuren en een dossier. Het is aangevuld met De Lokroep van Quivera dat deel 10 had moeten worden. In de integraal krijg je alle nagelaten pagina's, notities en schetsen van het onvoltooide verhaal, samen met de verklaringen waarom dat album nooit afgewerkt raakte.


De Complete Maarten Milaan 2
Iconen
Van de vierdelige integrae reeks De Complete Maarten Milaan verwachten we in november deel 2. Deze reeks bundelt chronologisch alle lange en korte verhalen. Speciaal voor deze editie van Arboris worden sommige niet eerder in album verschenen korte verhalen ingekleurd. Da's zelfs een verbetering ten opzichte van de Franse edities. "Maarten Milaan is een vrije vogel, die met zijn oude vliegtuigje, de Pelikaan, in de verste uithoeken van de aardbol transporten taxivluchten uitvoert. Hij raakt geregeld betrokken bij kwesties waarin hij door zijn gevoel voor rechtvaardigheid gedwongen wordt partij te kiezen. Zo belandt hij keer op keer in het kamp van de onderdrukten en moet het dan opnemen tegen patsers, potentaten en jagers op groot wild. De stripreeks, die circa dertig jaar lang in het weekblad Kuifje heeft gestaan, maakte door de bijzondere en vaak persoonlijk getinte scenario's van Christian Godard grote indruk op meerdere generaties lezers en veel stripliefhebbers kunnen zich nog altijd exact bepaalde verhalen herinneren. In vier bundelingen van telkens zo'n 200 pagina's zullen alle Maarten Milaan-verhalen — inclusief de moeilijker te vinden korte verhalen — chronologisch worden afgedrukt, met waar nodig gecorrigeerde vertalingen en nieuwe letteringen. Elk deel bevat ook een groot door Patrick Gaumer samengesteld dossier, waarin Godard met vuur vertelt over zijn carrière en over het ontstaan van elk verhaal."

Ook een integrale editie met uitgebreid dossier is Iconen met daarin de drie dubbeportretten die Dick Matena in de jaren 1990 maakte: Gauguin & Van Gogh, Mozart & Casanova en Sartre & Hemingway. De eerste twee verhalen verschenen in de collectie Verhalen en Legenden van Le Lombard, de derde in Arboris' eigen Luxereeks. Arboris brengt de drie historische, met fictie verweven verhalen samen in een 176 pagina's tellende integraal. In het dossier komen de historische achtergronden en het ontstaan van de verhalen ruim aan bod, rijkelijk geïllustreerd met zeldzame afbeeldingen. Er komt ook een luxe-editie van uit op 75 genummerde exemplaren met linnen rug, stofomslag en gesigneerde ex libris.


Tanguy en Laverdure 31
Code Kimono 3
In Zanddiamanten zien we de Franse piloten Tanguy en Laverdure nogmaals terug in het Midden-Oosten, zie ook Luitenant Boemboem en Strijd in de Woestijn, beide gebundeld in De Complete Tanguy en Laverdure deel 6. In deel 31 gaan ze naar het koninkrijk Dahman, een bondgenoot van Frankrijk. "Het land wordt bedreigd door een schurkenstaat en een fundamentalistische sekte. Onze twee piloten raken verwikkeld in een conflict dat een van de meest explosieve regio's ter wereld uit balans dreigt te brengen."

Met een andere langlopende luchtvaartreeks is Arboris nog maar begonnen. In oktober stata Code Kimono deel 3 gepland. "Kimono is de code, de roepnaam, van de 11e Franse vloot en de hoofdpersonen van de in deze reeks beschreven avonturen zijn de marinepiloten die hun basis aanvankelijk op het vliegdekschip Clemenceau hadden, en later op de grond op vliegbasis Landivisiau. In deel 2 van deze reeks begon een lang avontuur dat zich afspeelt in het Afrikaanse land Mowanda, waar een door de Franse regering gesteund bewind aan de macht is. Een rebellengroep bedreigt de gevestigde orde en het Franse vliegdekschip Clemenceau ligt daarom voor de kust van het land om zo nodig hulp te verlenen. We moesten Jacques-Yves Fleuret achterlaten met een vrijwel lege tank, terwijl hij verwoede pogingen deed om in de lucht bij te tanken, nadat hij met zijn medepiloten een aanval had uitgevoerd op de rebellen. Als dat niet lukt, zal hij onmogelijk de afstand tot het vliegdekschip kunnen overbruggen. Zijn kameraad Xavier Mittelberger bivakkeert als verkenner in de jungle en ziet daar ook van alles misgaan: de helikopter waarmee hij weer weg wil komen valt, samen met de pilote Floriane Wibot, in handen van de rebellen, die heel andere plannen hebben met het toestel..."


Kronieken van de Zwarte Maan 17
Olivier Blunder's Nieuwe Avonturen 3
Kronieken van de Zwarte Maan 17: De Ophidische Oorlogen biedt het vertrouwde fantasygeweld door Fabrice Angleraud en François Froideval. "Op Terra Secunda moet Wismerhill, de leider van de menselijke legers, het hoofd bieden aan een nieuwe vijand. De Ophidianen, een inheemse soort angstaanjagende slangenkrijgers, hebben de menselijke indringers van een andere planeet de oorlog verklaard. Terwijl de uitkomst onzeker lijkt, doet Wismerhill zijn uiterste best om de vreselijke slangenkoning en zijn ontelbare troepen te verslaan."

De twee comebackalbums van Olivier Blunder, een oude gagreeks van Greg, vielen in de smaak, wat een mooie verkoop opleverde voor Arboris. In november of december verschijnt het derde en laatste deel van deze terugkeer door Serge Carrère en FabCaro in softcover en hardcover. In deze nieuwe reeks gags omarmt, dan wel worstelt Olivier Blunder, een man van middelbare leeftijd en een enorme praatvaar, met de moderne techniek. Als reliek uit vroegere tijden — OK boomer! — levert zijn omgang met, verbazing en ontzetting over de almaar sneller modernisering een reeks gags op vol confrontaties.

(Bron:
Arboris / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 4 bij Saga Uitgaven
07/09
TOP
Een Nacht in Rome 4
Een Nacht in Rome 4 hardcover
Een Nacht in Rome 4 luxe
Het slot van het tweede tweeluik van Jims Een Nacht in Rome (deel 4 in de reeks) verschijnt bij Saga Uitgaven in drie uitvoeringen: in softcover (de grote cover hierboven), in hardcover met andere coverillustratie en als luxe op 250 exemplaren met gesigneerde ex libris en linnen rug. Het is meteen het dikste deel in de reeks met 120 pagina's. De luxe is nog wat dikker, want het bevat een extra katern van 16 pagina's met een making-of-dossier. De hardcover (24,95 euro) en de luxe (49,95 euro) verschijnen in oktober, de softcover (11,95 euro) volgt in november.
De inhoud: "Tien jaar na hun eerste nacht in Rome lukte het Marie niet om haar tweede afspraak met Raphaël na te komen. Die nacht in Italië lag ver weg van wat ze zich had voorgesteld... En misschien zijn sommige beloften ook te moeilijk om in te lossen... Bij het ochtendgloren verlaat Marie de oude stad om naar de luchthaven te gaan... Ze weet nog niet dat Raphaël alles zal proberen om de loop der dingen om te keren. Ondanks de leeftijd, ondanks het proces van verdriet en afstand nemen, en het leven dat alles ingewikkeld maakt... Het is het verhaal van een man die een vrouw naloopt wanneer alle tekens hem zeggen het op te geven. Het is een belofte die niet wil uitdoven. Het is een jeugdliefde die weigert volwassen te worden."


Bakelandt integraal 4
De Minimensjes integraal 10
Later deze week verschijnen de herdrukken van Bakelandt integraal 1 en 2, het nieuwe deel 3 (dat 8 pagina's dikker is) en in november volgt deel 4. Daarin staan de verhalen De Gouden Harp, In het Spoor van Brown Bess, De Prins van Oranje, In Naam van de Keizer en De Verloren Strijd opgenomen, oftewel de reguliere delen 16 tot 20, met opgepoetste of nieuwe inkleuring. Deel 16 is nog gedeeltelijk geschreven door Daniël Jansen, maar hij stierf tijdens de productie waardoor Hec Leemans het verhaal en voortaan de reeks moest overnemen. Het dossier in deel 3 geeft je een ruime introductie op Jansens korte, maar rijkgevulde carrière. Het dossier in deel 4 geeft op nog meer pagina's alle uitleg over Leemans' komische reeks Circus Maximus die in Eppo, Robbedoes en Suske en Wiske Weekblad stond. Verder is er in deel 4 ook aandacht voor het Franse leger in onze streken tijdens de toenmalige bezetting. En elk verhaal wordt voorafgegaan met twee pagina's vol (historische) weetjes.

Deel 10 van De Minimensjes integraal hebben we onlangs nog aangekondigd. We hebben toen ook een update gegeven van de complete reeks. Inmiddels kunnen we er nog bij vertellen dat de allerlaatste integraal in januari in het Frans wordt verwacht. In november verschijnt het Nederlandstalige deel 10 en in 2021 zou Saga Uitgaven de reeks kunnen voltooien met de resterende delen 11 en 12. In die laatste integraal zullen drie verhalen staan die nooit eerder (op legale manier) werden uitgegeven in het Nederlands. Deel 10 bundelt de verhalen Twintigduizend Mijl onder de Aarde en Van Harte, Mama! waarin De Vries' ouders voorkomen en waarin we zijn voornaam te weten komen, Duels, een opnieuw experimenteel aangepakt verhaal met een realistischere tekenstijl, en Bil van Klei & Zn. Dat zijn de reguliere delen 33 tot 36.


De Macht der Onschuldigen 5
De Reis van Abel
Ha, eindelijk! Het slot van de tweede cyclus van De Macht der Onschuldigen, opnieuw getekend door Laurent Hirn en briljant geschreven door Luc Brunschwig met een politiek-maatschappelijke inhoud dat al te lang actueel blijft in de Verenigde Staten. Dit vijfde deel is met 80 pagina's een dubbeldikke afsluiter, verpakt als rechtbankdrama. "Het is zover: Joshua Logan moet op een gewichtig proces rekenschap geven voor zijn vermeende aanslag die het leven kostte aan 508 getrouwen van de New Yorkse, Democratische politica Jessica Ruppert. Het proces-Logan is het langst verwachte proces van de amper begonnen eenentwintigste eeuw. Terwijl zijn advocaat elke verklaring tegen de beklaagde in vraag stelt en tegenspreekt om een 'gerede twijfel' te bekomen, bereiden zijn tegenstanders, tot op het allerhoogste niveau, hun tegenzet voor. Het verdict van de rechter wordt verwacht op 11 september 2001..."

De Reis van Abel is een nieuwe strip van Bruno Duhamel op scenario van Isabelle Sirvan. Eigenlijk is het een ouder verhaal dat na het succes van zijn albums De Terugkeer, Nooit en #nieuwcontact_ opnieuw werd uitgebracht. De voorstelling: "In Reclesme, een dorpje in hartje Frankrijk, woont Abel in zijn eentje met zijn hond, twee koeien en een kudde geiten. Hij heeft het dorp nooit verlaten. Hij droomde echter zijn hele leven om de wereld rond te reizen en hij stelde zich verre reizen voor. In september, en ondanks zijn leeftijd, beslist Abel om naar Ethiopië te vertrekken."


Lucienne
Boes integraal 11
Eerder aangekondigd, maar inmiddels uitgesteld naar oktober: het one-shot Lucienne of de Miljonairs van La Rondière, een plattelandsvertelling van Aurélien Ducoudray als hommage aan zijn grootouders, getekend door een van zijn vaste tekenaars: Gilles Aris (De Ballade van Dusty). "Lucienne en Georges zijn twee zeventigers die in het plattelandsdorpje La Rondière wonen. Daar herstelt George zijn onverzettelijke tractor en Lucienne zorgt voor de dagelijkse karweitjes. Ze sponsoren overal ter wereld achtergestelde kinderen, wat het rouwen om hun enige zoon een beetje verzacht. Nadat de postbode Lucienne een brief bezorgt met de boodschap dat zij de grote winnaar is van de wedstrijd van winkelketen Outillor, wordt haar leven op zijn kop gezet. Beeld je eens in, met de eerste prijs van 200.000 euro kan ze eindelijk overal ter wereld behoeftige kinderen sponsoren..."

In oktober staat ook de elfde integraal van Boes gepland. De inhoud ervan verschijnt in januari in de twee softcoverdelen 21 en 22.

(Bron:
Saga Uitgaven / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het najaar van Uitgeverij HUM!
07/09
TOP
Inspecteur Bayard 5
KortomUitgeverij HUM! meldt dat een tweede album van Inspecteur Bayard naar de drukker is. Het hardcoveralbum verschijnt in oktober. Net zoals bij het eerste album krijgen kopers die zich voor dit album hebben ingetekend (bijvoorbeeld bij hun stripwinkelier) een extraatje: een gratis kort verhaal van vier pagina's dat indertijd als aankondigingsverhaal in het tijdschrift Astrapi verscheen voor het album De Draken van de Duivel, het langere verhaal dat in oktober uitkomt. Deze gratis bonusuitgave zal enkel bij de eerste uitzet (de eerste levering aan stripwinkels) verkrijgbaar zijn. Bestel alvast je exemplaar bij je winkelier om van een album mét extraatje verzekerd te zijn. Het is de bedoeling dat er bij elk van de te verschijnen albums telkens een gratis bonus beschikbaar zal zijn.
De inhoud van De Draken van de Duivel: "In het dorp Vauvert doemen duivelse verschijningen op, voorafgegaan door klokgelui. Oplettende lezers kunnen zelf aanwijingen voor het onderzoek opsporen."

En Uitgeverij HUM! blijft zijn trouwe lezers belonen. Net als twee jaar geleden met het Tex Willer-album Rio Quemado het geval was, mogen stripspeciaalzaken opnieuw een gratis album weggeven aan hun klanten, bij voorkeur bij aankoop van strips uit het fonds van Uitgeverij HUM!. Daar moeten de winkeliers trouwens zelf geen enkele cent voor betalen. Het gratis album van dit jaar is Kortom, een verzameling van zes korte verhalen uit Pilote door Fred, de auteur van Philemon.

Van Fred zal begin 2021 een nieuw one-shot in vertaling verschijnen. Het Laatste Beeld gaat letterlijk over het laatste beeld dat men te zien krijgt wanneermen sterft. "Wat is het laatste dat je zult zien? Welk beeld blijft er op je netvlies gebrand als je aan de grote reis begint? Nee maar... er is zelfs een winkel die Het Laatste Beeld heet, en in de etalage ligt... niets."


Tex Willer 9
Tex Willer Classics 14
Van de reeks Tex Willer in kleur komt in november het achtste deel uit met de titel Hinderlaag in Sulphur Springs door Giovanni Ticci en Gianluigi Bonelli. Daarin komen bloeddorstige Apachen, louche Mexicanen, illegale wapenhandelaars en woeste natuur voor. En daartegenover natuurlijk de sterke arm van de wet: ranger Tex Willer en zijn trouwe compagnons. Het album kost een euro meer dan de vorige albums, maar daar krijg je deze keer wel 80 pagina's leesplezier voor in de plaats van de gebruikelijke 48 pagina's.

Ook van de dikke zwart-witreeks Tex Willer Classics verschijnt met Seminoles een nieuw deel, nummer 14 in de reeks, door Lucio Filippucci en Gino D'Antonio. "Al sinds mensenheugenis leven de Seminole-indianen in wat nu Florida heet. Met de komst van kolonisten groeien de spanningen. Tex moet indiaan Ochala — verdacht van moord op een veeboer — overbrengen naar een Texaanse rechtbank. Ochala wordt echter bevrijd door zijn bloedbroeder Longknife. Nu moet Tex achter twee man aan... in een gebied vol mangroves en bayous."


Junk 1
Junk 2
Nog een western is het tweeluik Junk, door Brüno (Tyler Cross) en Nicolas Pothier (Ratafia, Walhalla). "De beruchte bende van vroeger is weer bij elkaar. Grijs, bijziend, ziekelijk en stram. Gedreven door het bericht van de ouwe bendeleider Hank Williams dat hij na al die jaren alsnog te weten is gekomen waar de schat van de geconfedereerden zich bevindt. De onderneming is best zwaar voor de duidelijk ouder geworden outlaws. Daar komt nog bij: er zijn kapers op de kust."


Kitty Beaufort 2
Charley's Oorlog 6
De toekomst van de detectivereeks Kitty Beaufort, een hommage aan de reeks Guus Slim, is onzeker na het faillissement van de Franse uitgeverij Éditions du Long Bec. Uitgeverij HUM! kan ons nog wel de vertaling van de twee kortere verhalen in deel 2, Wierook en Jazz, verzekeren. "Onze jonge politie-inspecteur bijt zich in dit album vast in twee pittige zaken. Een eeuwenoud kerkelijk raadsel en... moord in een jazzkelder. Natuurlijk staat Kitty haar mannetje, maar naast de misdaad moet ze het ook regelmatig opnemen tegen haar betweterige collega inspecteur Pluimvé. Die heeft zo zijn eigen inschatting over hoe de politie te werk moet gaan en vooroordelen over wie in aanmerking komt als verdachte."

Charley's Oorlog deel 6 zal niet meer dit jaar verschijnen, maar schuift door naar januari 2021. We zijn inmiddels aangekomen in het jaar 1917 in de Westhoek. "Charley Bourne graaft mee in de mijngangen waarmee de geallieerden in 1917 de Duitse linies willen opblazen. De Mijnenslag bij Mesen is de opmaat van de Derde Slag om Ieper. Zeven mijnen gaan gelijktijdig de lucht in, tot in Londen wordt de klap gehoord. Na de eerste terreinwinst loopt de slag hopeloos vast in de modder van Passendale."


Eden
De Man die Chris Kyle Vermoordde
Met Uitgeverij HUM! blikken we ook al even vooruit naar nieuwigheden in 2021. André Taymans (Caroline Baldwin) vervoegt de catalogus met het avontuurlijke Eden. Dit wordt een trilogie in softcover met een nieuwe heldin die we ook nog zullen terugzien in een crossoveralbum met Caroline Baldwin, een volgend project van Taymans.

Van het auteursduo Brüno en Fabien Nury, die samen Atar Gull en Tyler Cross maakte, komt het one-shot De Man die Chris Kyle Vermoordde in 2021 uit. Chris Kyle was een Amerikaanse sluipschutter voor Navy SEAL die in zijn eentje meer dan honderdvijftig doelwitten uitschakelde in actieve dienst, een record. Clint Eastwood wijdde de film American Sniper aan hem. Kyle werd zelf neergeschoten door een veteraan van het U.S. Marine Corps. Over die man brengen Brüno en Nury een portret.
Uitgeverij HUM! zal het wellicht in twee hardcoveralbums uitgeven. Dat is nog niet beslist.
(Bron:
Uitgeverij HUM! / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ekhö - De Spiegelwereld 10 in China
07/09
TOP
Ekhö 10In november verschijnt in het Frans deel 10 van Ekhö - De Spiegelwereld. Deze keer vinden we Fourmile terug in een fantasyversie van Peking. Daar gaan Fourmile, Youri en Sigisbert nieuwe circusartiesten rekruteren voor een volgende grote show op Broadway. Om de beste kandidaten te vinden, moeten ze naar een shaolinklooster en die kandidaten moeten nog wel overtuigd worden om een reis te ondernemen tot Tibet. Verder komt er een spook in voor, een driehonderd jaar geleden begonnen spelletje en de onthulling van een verbazingwekkend geheim.
(Bron:
Soleil / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips