Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 31 augustus:
Raoul Cauvin stopt met De Blauwbloezen
Suske en Wiske als dertigers in Tom Boudens parodie Suster en Wiebke
Nieuwe tekenaar en een tv-serie voor De Schorpioen
Comeback van Archie Cash
Dark Dragon Books in kwartaal 4 (3/3)
Verstripping Conan-klassieker Red Nails
Franse topoplages voor het najaar

Updates van 28 augustus:

Dark Dragon Books in kwartaal 4 (2/3)

Updates van 24 augustus:

Patrick Cornelis' remake van De Rode Ridder: De Toverspiegel begin oktober in de winkel
Dark Dragon Books in kwartaal 4 (1/3)
De Nieuwe Avonturen van Bruno Brazil
Leopoldstad 60 herdenkt hoofdstukje uit de Belgische geschiedenis
Vlaamse boekenverkoop stabiliseert in eerste jaarhelft 2019, stripverkoop gaat er weer op achteruit
Nieuwe samenwerking tussen Griffo en Stephen Desberg
Pieter De Poorteres Super Mickey en superluxe van Régis Loisels Mickey Mouse
Voorstelling tekenfilmreeks met Idefix
Mausart 2 in Venetië
Parc Spirou herpakt zich na teleurstellende start
Blacksad-game wint award
Richard Guérineau maakte strip over vreemde Dansplaag

Updates van 17 augustus:

Thorgal 37 komt eraan
Pierre Alary maakt prequel op honderdjarige Zorro
Jerome K. Jerome Bloks' langste avontuur
Nieuwe Clifton niet voor binnenkort
Christophe Simon werkt aan nieuwe reeks
Laatste deel van Wika
Voorsmaakje Viravolta 2
Makers van Marshal Bass lanceren nieuwe reeks

Updates van 10 augustus:

Saga Uitgaven in september en oktober
Het najaar van Soul Food Comics
Voorsmaakje Thorgal 37 door Fred Vignaux
Exclusieve strookjes naar aanleiding van Asterix 38
Van Druten uit DirkJan krijgt spin-off
Corto Maltese 15 knipoogt naar De Ballade van de Zilte Zee
Catalogus met meer dan 7.000 stripstickers
Tweede biografie in stripvorm van Edgar P. Jacobs krijgt vorm
Roodbaard door Dominique Bertail
Jim Davis verkoopt audiovisuele - en merchandisingrechten van Garfield

Updates van 3 augustus:

Silvester in augustus tot oktober
De eerste plaat van een gloednieuw Roodbaard-avontuur
De werkelijke cover van Angel Wings 6
Het vervolg van Buck Danny
Eclatant crowdfundsucces voor Dating for Geeks
Dino, Dieter Van Der Ougstraetes derde album
Artbook Yves Chaland
Het vervolg van het biografische Violette Morris
Maarten Milaan integraal
Kerstverhalen uit weekblad Robbedoes
Stan Lee krijgt straatnaam in New York
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2019: augustus • september • oktober • november • december
2020: januari • februari • maart • april • mei • juni • juli
 
Raoul Cauvin stopt met De Blauwbloezen
31/08
TOP
De BlauwbloezenDe tachtigjarige Raoul Cauvin stopt met De Blauwbloezen. Dit jaar verschijnt deel 63. Daarna verschijnt er nog één album van zijn hand. Dat zal een gewoon verhaal zijn. Zijn verklaring is simpel: "Ik heb de indruk dat ik alles heb verteld. (...) Tijd voor vers bloed. (...) Een nieuwe scenarist, een kerel die de fakkel overneemt met nieuwe ideeën. (...) Deel 64 zal een verhaal zoals de andere zijn. Ik laat de deur op een kier voor een eventuele overnemer, iemand die gekozen wordt door Lambil en de uitgeverij om de reeks voort te zetten."

Cauvin verkocht jaren geleden al de rechten op de stripreeks aan Dupuis. Tekenaar Willy Lambil (ook al 83 jaar) is niet van plan ermee te stoppen. Lambil nam de reeks over van Louis Salvérius nadat hij tijdens het tekenen van deel 4 stierf. Hij is bijgevolg geen eigenaar van de reeks, maar heeft er wel iets over te zeggen. Dupuis en Lambil hebben sowieso het recht de reeks voort te zetten met een andere scenarist. Als het huidige tempo wordt aangehouden zal deel 65 met een andere scenarist in 2021 verschijnen.

Over de recentere stopzetting van De Psy en de toekomstige stopzettingen van G. Raf Zerk en Vrouwen in ‘t Wit hadden we het eerder al. Die beslissingen waren ingegeven door dalende verkoopcijfers. Cédric is de enige reeks die Cauvin nog wil schrijven. In nieuwe projecten heeft hij geen zin meer. "Het heilige vuur is eruit", zegt hij. Zijn naam prijkt ook nog op de reeks Agent 212, maar in de praktijk schrijft tekenaar Daniel Kox al jaren zelf de reeks. Door Kox' trage tempo verschijnen er slechts sporadisch nieuwe gags en kortverhalen van Agent 212 in Spirou die later in album verschijnen.

(Bron: Raoul Cauvin / Les Amis de Spirou / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Suske en Wiske als dertigers in Tom Boudens parodie Suster en Wiebke
31/08
TOP
Suster en Wiebke 2
Suster en Wiebke 2
Suster en Wiebke 2
Suster en Wiebke 2
Suster en Wiebke 2
Suster en Wiebke 2
Suster en Wiebke 2
Suster en Wiebke 2
Suster en Wiebke 2
In 1994 maakte Tom Bouden (de assistent van Hec Leemans voor F.C. De Kampioenen) de strip Suster en Wiebke, een parodie op de personages uit Suske en Wiske die met alledaagse problemen worden geconfronteerd. Vijfentwintig jaar later is er een vervolg dat komende week bij Borgerhoff & Lamberigts verschijnt (40 pagina's, hardcover, 19,90 euro). De Morgen interviewde Tom Bouden al naar aanleiding van dit album.

De tieners zijn nu dertigers en in Het Dertigersdipje verschaft Bouden je opnieuw een inkijk op het ware leven van stripfiguren. "Veel boeiende belevenissen biedt het bestaan hun niet, zeker nu ze de kaap van dertig hebben bereikt. Suster en Wiebke worden geconfronteerd met alledaagse dingen zoals geld verdienen, liefde, seks en de dood terwijl het leven zich genadeloos verder sleept. De tand des tijds treft iedereen, zelfs striphelden."

(Bron: Tom Bouden / Borgerhoff & Lamberigts / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe tekenaar en een tv-serie voor De Schorpioen
31/08
TOP
De Schorpioen
Driedubbel nieuws over De Schorpioen waarvan het dit najaar te verschijnen deel 12 de cyclus afsluit.

Ten eerste neemt Luigi Critone de reeks van Enrico Marini over. Italiaan Critone is de tekenaar van De Roos & het Kruis (bij uitgeverij Daedalus) en een album in de conceptreeks Zeven (bij Silvester) op scenario van Alain Ayroles. Het zijn beide historisch gesitueerde verhalen. Op scenario van Stephen Desberg zet hij de stripreeks voortaan voort in tweeluiken, dus geen langere cyclussen meer.

Marini geeft zijn personage niet zomaar op. Naast zijn andere activiteiten (een nieuwe detectivestrip, het vervolg op De Adelaars van Rome) zal hij later zelf avonturen schrijven over de Schorpioen voor one-shots die hij zelf zal tekenen.

En als laatste... Momenteel wordt een tv-reeks voorbereid naar de stripreeks. Meer details volgen later.

(Bron: Casemate / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Comeback van Archie Cash
31/08
TOP
Archie Cash
31 jaar nadat een laatste album van de persen rolde, keert actieheld Archie Cash, gemodelleerd naar acteur Charles Bronson, terug in een zestiende album. De oorspronkelijke tekenaar Malik werkte daar de laatste jaren aan naar een verhaal van de in 2009 overleden Jean-Marie Brouyère dat de tekenaar in een lade terugvond. Het album verschijnt in september in het Frans en is het vervolg op Curare, het laatste album dat bij Dupuis verscheen. Het wordt nog gewelddadiger, nog meer trash dan de voorgaande delen.

Malik geeft het uit in eigen beheer. Uitgeverij Arcadia liet intussen uitschijnen dat zij het album zullen vertalen. Ze gaven al eerder voorheen onuitgegeven strips (Cupido, Johnny Paraguay) van Malik uit.

Hierna komt er nog één album, deel 17, waarin Malik de held dertig jaar laat verouderen. Eigenlijk was Malik daaraan al begonnen, ook als scenarist, tot hij dat verhaal van Brouyère terugvond.

(Bron: Malik / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dark Dragon Books in kwartaal 4 (3/3)
31/08
TOP
Agatha Christie
Dit is ons derde en laatste overzicht van albums die Dark Dragon Books in kwartaal 4 publiceert. Een volledig overzicht vind je ook in de rubriek Te Verschijnen waar je ook een pdf van het complete aanbod kan downloaden.

In november verschijnt een vierde verstripping naar het werk van Agatha Christie. Marek Charlier en Didier Quella-Guyot (De Post- en Liefdebezorger, Het Eiland van de Wroeging, De Soldaat en de Negerin, Papeete 1914) buigen zich over het exotiche Hercule Poirot-verhaal Dood van een Huistiran. "In een sjiek hotel in Jeruzalem heeft Mrs. Boyton de reputatie een ware tiran voor haar omgeving te zijn. Wanneer het levenloze lichaam van de feeks wordt gevonden tussen de ruïnes van Petra, zijn al haar naasten potentiële verdachten. Lukt het Hercule Poirot om de dader te ontmaskeren? Naar een roman van Agatha Christie. Zij was zelf getrouwd met een archeoloog die zich hartstochtelijk bezighield met opgravingen."


Kolonisatie 1
Kolonisatie 2
Tekenaar Vincenzo Cucca kennen we nog van de sf-reeks Pandamonia en het soft-erotische Hot Charlotte. Denis-Pierre Filippi zien we regelmatiger passeren als scenarist, bij Dark Dragon Books bijvoorbeeld met 999, Dromen en het recentere De Buitengewone Reis. Samen publiceren ze bij voornoemde uitgeverij de nieuwe sf-reeks Kolonisatie waarvan in november de eerste twee delen in softcover verschijnen. In februari verscheen het Franse deel 3 met een voorlopig einde van de cyclus, maar de reeks loopt nog door. Het is nog niet bekend in hoeveel delen.
"Wat moet de mensheid doen om niet ten onder te gaan? 23ste eeuw. Dankzij een pacifistische en welwillende buitenaardse beschaving, de Atils, en hun geavanceerde technologie is de mensheid erin geslaagd een heleboel werelden te koloniseren. Maar vlak voor dit eerste buitenaardse contact zijn er heel wat ruimteschepen op verkenning de ruimte in gegaan, en de meeste daarvan zijn spoorloos. Verloren in de enorme ruimte zijn deze schepen zowel de prooi als de beloning geworden voor allerlei smokkelaars en piraten. Om deze schepen van de eerste kolonisten op te sporen, heeft het Agentschap elite-eenheden gevormd, waar Milla Aygon en haar team voor werken..."


Solo
Jack Wolfgang 3
Van deze reeksen met dieren verschijnen nieuwe delen.

In oktober speelt Legatus, de geadopteerde zoon van Solo, de hoofdrol in een compleet verhaal. "Hij besluit zijn eigen weg te gaan om te overleven. Hij verzamelt leden van alle rassen om zich heen, waarmee hij op zoek gaat naar wat vrede in de kannibalenwereld. Maar deze nieuwe groepering maakt de mensen bevreesd die in hun gebied wonen, zodat de strijd verdergaat. Zal Legatus zijn volgelingen naar de overwinning leiden met de overtuiging dat een ideaal zelfs de allerhoogste muur kan vernietigen?"

En in december verschijnt het laatste deel van de thriller Jack Wolfgang, een samenwerking tussen Henri Reculé en Stephen Desberg.


De Geur van de Overwinning 1
Het Rariteitenmuseum 1
In november geeft Dark Dragon Books de voor de jeugd bedoelde — maar oudere lezers mogen meelezen — strip De Geur van de Overwinning uit. Het complete verhaal van Elisa Ferrari (Red Sonja, Jungle Girl) op scenario van Eric Le Pape en Nathaniel Legendre (De Kampioenen van Albion) speelt zich in Venetië af, meer bepaald het jaar 1776.
"Victoria, een heel jong meisje dat geen broertjes of zusje heeft, wordt door haar vader toevertrouwd aan Severina, haar gouvernante, die voor haar opvoeding moet zorgen... Bijna tien jaar later is Victoria een tiener die haar vader niet kent, en die er niet meer tegen kan om afgezonderd in een weelderige villa te wonen, met alleen wat personeel. Ze droomt van avonturen... Wanneer Severina plotseling ziek wordt, stuurt ze haar dochter Messalina om in haar plaats voor Victoria te zorgen. Naarmate de dagen verstrijken worden de twee meisjes vriendinnen, en vervolgens handlangers. Messalina vertelt Victoria dat haar moeder er slechter aan toe is sinds de doge van Venetië een schilderij van haar familie heeft gestolen dat hun enige fortuin is. De onverschrokken Victoria grijpt de gelegenheid aan en stelt voor om het schilderij terug te gaan halen. Om hen te helpen vluchten, neemt Messalina contact op met een oude vriend, bijgenaamd Cartouche..."

Het Rariteitenmuseum kondigden we al in juli aan in een afzonderlijk nieuwsbericht. Dat nieuws over deze nieuwe retroreeks van Régric (Lefranc) met de kolder van Bob De Moors Barelli viel op onze sociale media in goede aarde. Dit is de inhoud: "Parijs, december 1954. Ondanks dat een strenge winter de hoofdstad onder een dikke, witte mantel heeft bedekt, wordt een nieuw museum geopend. De uitgenodigde pers is zeer geïntrigeerd door de vreemde collectie van een zekere meneer Rocas. Onder de tentoongestelde stukken bevindt zich een gigantisch menselijk bot dat de aandacht trekt van het team dat het museum runt. Het enorme bot werd ontdekt in Zuid-Amerika en lijkt afkomstig te zijn van een man die groter was dan vier meter. Dat brengt enkele medewerkers van het Rariteitenmuseum op het idee om op expeditie te gaan... een expeditie vol verrassingen!"


Rum Erfgoed
Mies
Strips over wijn, cognac, koffie, tabak, bier kennen we al wel. Met Rum Erfgoed komt er nog zo'n reeks bij. Deze nieuwe reeks is het werk van Mateo Guererro (Gloria Victis) en Tristan Roulot (Gloria Victis, Hedge Fund, Irons). "Eind zeventiende eeuw, Frankrijk. Voor de Zonnekoning is suiker een kostbaar goed. Het is voor hem van belang om de driehoekshandel te intensiveren en meer werknemers aan te moedigen om naar de eilanden te gaan. En zo komen Jean Rouen, de zoon van een aan lager wal geraakte glasmaker, en Martin Labat, chemicus en botanicus, aan in Martinique om het grote avontuur dat 'Rum' heet, te beleven..."

Mies is een 216 pagina's tellende biografie van architect Mies Van der Rohe door Augustín Ferrer Casas. "In 2019 is het vijftig jaar geleden dat Mies Van der Rohe stierf. Hij leidde de avant-garde Bauhaus-school tot deze moest worden gesloten door de komst van de nazi's. Tijdens de vlucht naar West-Berlijn in 1965 om de eerste steen van de New National Gallery te leggen, maakt de beroemde architect Mies van der Rohe de balans op van zijn leven met zijn kleinzoon, ook de architect Dirk Lohan. Herinneringen aan de meest krampachtige tijden van de twintigste eeuw waarin projecten, klanten, partners, tegenstanders, vrienden en geliefden door elkaar heenlopen... Kortom, een leven gekenmerkt door de ambitie om te bouwen. Maar bovenal, de duidelijke herinnering aan het feit dat je niet kunt vergeten en dat je altijd, voor iedereen geheim hebt gehouden."Aphrodieten 4
Hedge Fund 6
Van het erotische De Aphrodieten en de financiële thriller Hedge Fund verschijnen met respectievelijk deel 4 en deel 6 het laatste deel.


De Krijgers van God 5
Het Verloren Godenwapen 3
In het laatste deel van de historische reeks De Krijgers van God vloeit nog meer bloed door de straten van Parijs. "Parijs, 1571. De vrede van Saint-Germain heeft een einde gemaakt aan de derde godsdienstoorlog, maar de geschillen blijven bestaan... De Guises, fervente aanhangers van het katholicisme, zijn uit de gratie en houden zich ver van het hof. Admiraal Coligny is echter steeds vaker bij koning Karel IX. Sommigen, met name de koningin-moeder, Catherina de Medici, en haar zoon, de hertog van Anjou, vinden dat maar niks..."

Ook van Het Verloren Godenwapen verschijnt het laatste album. Deel 3: "Het wapen van de goden werd gevangengenomen en teruggebracht naar Engeland. Dankzij de macht van Mara, die hem controleert, wil de koning het zijn ultieme wapen maken en zo een einde maken aan de oorlog tegen de Nederlanders. Maar verblind door zijn eerste succes en hongerig naar meer veroveringen, is hij niet van plan nu te stoppen. Hij is zelfs van plan om andere avonturiers te sturen om meer van deze creaturen te vangen. Maar hij weet niet dat je het wapen van de goden niet ongestraft kan beheersen..."


The Big Kopinski
Elsewhere
Als distributeur van artboeken uit het buitenland kunnen we nader kennismaken met illustrator Karl Kopinski (in het 296 pagina's tellende The Big Kopinski) en de Deen Jesper Ejsing (maar liefst 408 pagina's in Elsewhere).


Star Wars
Star Wars
In december staat de Star Wars-cyclus De Straf voor Shu-Torun gepland. "Door het verraad van koningin Trios van Shu-Torun kon het kwaadaardige Galactische Keizerrijk een verrassingsaanval lanceren op de vloot van de Rebellenalliantie. Hierdoor werden de rebellen uiteen gedreven en werd hun heroïsche zaak bijna voor eens en altijd de grond in werd geboord. Nu heeft Leia een appeltje te schillen met het Keizerrijk — en met koningin Trios..."


CP
CP
CP
CP
CP
CP
Met hun collector's packs gunt Dark Dragon Books striplezers een tweede kans door complete verhalen en cyclussen in een pakket te gooien met een sleeve errond waarop meestal exclusief artwork staat. Dat is in kwartaal 4 het geval met Onliners (twee delen in hardcover), De Sage van Atlas & Axis (vier delenin hardcover), Simon Hardy (vier delen in hardcover), Star Wars (de cyclussen Muiterij op Mon Cala en Vervlogen Hoop), Star Wars: Darth Vader (de cyclussen Het Spel Is Uit en Thrawn) en de complete luchtvaartreeks Unit 66 (vier delen in hardcover).


CP
CP
CP
CP
CP
CP
CP
CP
Een nieuw concept, speciaal voor de eindejaarsperiode: cluster collector's packs met verschillende one-shots in eenzelfde genre. Een overzicht:
• Historisch: Jos Beaugard + De Lange Stilte (hardcover)
• Mythen & Sagen: Het Schaduwspel der Shinobis + 999, Dageraad van een Nieuwe Wereld (hardcover)
• Orcs & Dragons: Warcraft + Dragonero (softcover)
• Renaissance: Michelangelo + De Venetiaanse (hardcover)
• Sciencefiction: Retroworld + Na de Apocalyps (softcover)
• Triple War: Arale + The Bridge + Een Trap van Zand (softcover)
• Tweede Wereldoorlog: Typhoon + De Luchtvaarder (softcover)
• Wild West: Het Goud van Morrison + Verdwaalde Kogels (softcover)

(Bron: Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Verstripping Conan-klassieker Red Nails
31/08
TOP
Conan 7
Deze Conan van Didier Cassegrain (Legenden van Troy: Het Uur van de Gargouille, Valstrik op Zarkass), Olivier Vatine (Aquablue, Cixi van Troy, Niourk) en Régis Hautière (Aquablue, De Oorlog van de Lulu's) moet nog vertaald worden. Het is deel 7 in de reeks van Glénat, wij zitten sinds augustus pas aan deel 4 (lees hier onze bespreking). Het is een verstripping van Robert E. Howards laatste, oorspronkelijke Conan-verhaal Red Nails dat in 1973 al werd bewerkt door Barry Windsor-Smith op scenario van Roy Thomas. Hun verhaal verscheen in 2007 ook als Rode Spijkers bij Sherpa in een zeer mooi uitgevoerde luxe met veel bonusmateriaal. Roy Thomas is trouwens de man die zowel Conan als Red Sonja introduceerde als stripfiguren. Hij schreef ook het eerste album van de Storm-spin-off over Roodhaar.
(Bron: Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Franse topoplages voor het najaar
31/08
TOP
Asterix
Het najaar is traditiegetrouw voor de blockbusters en de bestsellers. En dat gebeurt in grote getale. We kregen inzage in de top-11 (inclusief ex aequo's) van grootste oplages in het Frans van nog te verschijnen strips. Opgepast, de oplages van vertalingen zijn daar niet bij opgeteld. Alleen al van Asterix komt daar een paar miljoen bij in diverse andere landen.
• 1. Asterix 38: 2 miljoen exemplaren
• 2. Blake en Mortimer 26: 420.000
• 3. Largo Winch 22: 300.000
• 4. Le Chat 22: 250.000
• 4. Happy Sex 2 (van Zep): 250.000
• 6. XIII 26: 210.000
• 7. De Legendariërs 22: 200.000
• 8. Dragon Ball Super 9: 170.000
• 9. Corto Maltese 15: 150.000
• 9. Thorgal 37: 150.000
• 9. Sisters 14: 150.000

(Bron: Livre / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dark Dragon Books in kwartaal 4 (2/3)
28/08
TOP
Berlijn Wordt Ons Graf
Dark Dragon Books neemt ons in het laatste kwartaal van dit jaar onder meer mee naar Berlijn. Niet voor een leuke citytrip, maar naar het Berlijn tijdens en voor de Tweede Wereldoorlog.

In november verschijnt Berlijn Wordt ons Graf 1: Nieuw Keulen in hardcover, een nieuwe reeks van Michel Kœniguer (Misty Mission, The Bridge en het weldra bij Silvester te verschijnen Bomb Road). "De 33. Waffen-Grenadier-Division der SS Charlemagne was een divisie van de Waffen-SS in de Tweede Wereldoorlog. De infanterie-eenheid, die meestal de 'Charlemagnedivisie' werd genoemd, bestond voornamelijk uit Franse vrijwilligers. Deze buitenlandse divisie van het Duitse leger vocht in april en mei 1945 mee tijdens de slag om Berlijn. Onder bevel van Hauptsturmführer Henri Joseph Fenet waren zij de laatste verdedigers van de Führerbunker."


Schaduw over Berlijn
Vikings
In december presenteert Arne Jysch het 216 pagina's tellende one-shot Schaduw over Berlijn naar het boek van Volker Kutcher, vol misdaad en politieke intriges, dat ook de tv-serie Babylon Berlin inspireerde. "Berlijn, 1929. Uit de rivier de Spree wordt het lichaam geborgen van een bruut gemartelde Rus. Gereon Rath, rechercheur van de zedenpolitie, ziet daarin een mooie kans om terug te keren bij de afdeling moordzaken. Hij duikt op eigen houtje in de Berlijnse onderwereld op zoek naar de moordenaar. Zo legt hij een samenzwering bloot die langs Russische bendes voert naar de allerhoogste politieke kringen, waar achter de schermen een staatsgreep wordt beraamd. Waar hij echter niet op rekende is dat hij daarbij zelf als verdachte wordt gezien."

Laurent Sieurac (Arelate, De Boeken van de Zieners) en Patrick Weber (van wie we onlangs Leopoldstad 60 aankondigden) maakten in het Frans het tweeluik Vikings dat Dark Dragon Books in november in een gebundelde uitvoering uitgeven. Dat album telt 112 pagina's, inclusief dossier, en vertelt over het ontstaan van de Zwarte Orde. "Na duizend jaar leeft de saga van Rollon de Noorman weer op. In 1944 is een groep SS-ers in duistere wouden op zoek naar het verloren graf van Rollon, de eerste hertog van Normandië. Welke schat jagen de nazi’s zo verwoed na, zo lang na de komst van de Vikingen op Frankisch grondgebied? Op het oude continent wapperen nog overal hakenkruisvlaggen. De SS claimt de elite van het Arische volk te belichamen. In een schimmige wereld tussen wetenschap en propaganda verkennen deze in zwart geklede mannen de verre oorsprong van Europa en brengen ze oude mythen tot leven. Na de val van Hitler willen de erfgenamen er alles aan doen om het vuur van de hel weer te ontsteken."


Bij de Marine 2
Vliegende Azen 3
In kwartaal 4 stuurt Dark Dragon Books nog wat vliegtuigstrips op ons af. Van Bij de Marine verschijnt deel 2. "Aan boord van de Charles de Gaulle maakt Manon deel uit van een antiterreurteam en probeert tegelijkertijd achter de geheimen van haar verleden te komen. Een geslaagde tweede episode van een spectaculaire serie. De Perzische Golf, heden. Manon wordt geplaagd door de demonen uit haar verleden en ze herstelt met moeite van de terroristische aanval die ze op wonderbaarlijke wijze overleefde. Maar dan wordt de Charles de Gaulle opnieuw getroffen. Tijdens een verkenningsmissie boven een Daesh-basis wordt een Rafale straaljager geraakt door luchtafweergeschut. Alexa, de pilote, komt met haar schietstoel midden in een gevechtszone terecht. Terwijl ze zich schuilhoudt tussen de ruïnes van een dorpje, moet ze wachten op het reddingsteam. Zal de redding op tijd komen?"

Vliegende Azen sluit af met deel 3.


Helden van de Luchtmacht 5
Helden van de Luchtmacht 6
Ook van Helden van de Luchtmacht verschijnen met deel 5 en 6 de laatste albums in de reeks.


Luchtpost Saint-Exupéry 1
Luchtpost Saint-Exupéry 2
Luchtpost - Saint-Exupéry deel 1 en 2 vertellen over het leven van de Franse piloot en schrijver van De Kleine Prins, een van de best verkochte romans ter wereld. De tekeningen zijn van de tekenaar van De Vliegende Azen en de nieuwste delen van Wouden van Opaal.


U-47 9
U-47 10
In de duikbootthriller U-47 komen ook vliegtuigen voor. In die reeks verschijnen de delen 9 en 10, vooreerst als hardcovers. Dat schiet in vertaling goed op. In het Frans is in april nog deel 13 verschenen.


Op Oorlogspad 2
Magic Wind 3
In oktober verschijnt het slot van het tweeluik Op Oorlogspad, een western van Didier Pagot en Marc Bourgne. "April 1973. Een stel gewelddadige bruten valt het dorp aan van de jonge Sioux chief Red Leaf, wanneer de krijgers afwezig zijn. Samen met haar gids Missouri is de jonge kunstschilder Diane Myers er getuige van. Ze weten de bandieten te stoppen en keren terug naar Fort Buford, een militaire post in het gebied van de Dakota. Al snel zetten de Sioux een vergeldingsaanval in op het fort. Aan de zijde van het grote opperhoofd Sitting Bull neemt ook Red Leaf aan de strijd deel. Dat is de man op wie Diane verliefd is..."

Van de western Magic Wind verschijnt diezelfde maand een derde, dubbeldik album met een compleet verhaal.


Marvel Action Spider-Man
Marvel Action Avengers
Dark Dragon Books lanceert in oktober de nieuwe collectie Marvel Action met daarin complete verhalen van superhelden, te beginnen met Spider-Man en in december het Avengers-team. Het zijn kennismakingsverhalen zonder dat je enige voorkennis nodig hebt. Geschikt voor jong en oud. Spider-Man is getekend door Fico Ossio en geschreven door Delilah S. Dawson. Avengers is het werk van Jon Sommariva en Matthew K. Manning.


Thanos: Godengroeve 1
Thanos: Godengroeve 2
Van Thanos publiceerde Dark Dragon Books eerder deze maand het complete tweeluik Thanos Komt Terug. En of hij terug is! In november komt een tweede Thanos-tweeluik door hetzelfde auteursduo Mike Deodato Jr. en Jeff Lemire. Thanos: Godengroeve kent de volgende inhoud: "Zie de gevreesde en levensgevaarlijke Thanos zoals je hem nog nooit eerder hebt gezien: volstrekt machteloos en helemaal alleen! Hij heeft er alles voor over om te overleven, zelfs als dat betekent dat hij hulp uit onverwachte hoek moet aannemen. Wanneer een nog groter gevaar opduikt dan de dwaze Titaan zelf, hangt het voortbestaan van het heelal af van de overlevingsdrang van de verzwakte Thanos! En dan is daar ook nog de mysterieuze godengroeve. Niemand is er ooit levend vandaan gekomen... en nu is het de beurt aan Thanos. Het aftellen naar het ultieme gevecht tussen Thanos en zijn zoon Thane is begonnen! Wie zal deze confrontatie overleven?"


Wiolverine Origin 1
Wiolverine Origin 2
Wolverine: Origin is een compleet tweeluik in softcover door Andy Kubert en Paul Jenkins dat in december verschijnt. "Het complete en controversiële verhaal dat eindelijk de geheimen van Wolverines verleden onthult. Wolverine is de perfecte moordmachine, maar wie was hij voor die tijd? Waar komt hij vandaan? Lees in dit romantische tijdsdocument alles over de jonge jaren van de populairste mutant van Marvel. Het is tijd voor antwoorden."


Ultimate Avengers 3
Ultimate Avengers 4
X-WomenVan het vijfdelige Ultimate Avengers, door Bryan Hitch en Mark Millar, verschijnen de delen 3 en 4. Het afsluitende deel verschijnt begin 2020. Een bespreking van deel 1 en 2 staat sinds vandaag online.

Een andere te verwachten comictitel is het eerder aangekondigde X-Women, een al ietsje ouder, compleet verhaal van Milo Manara die zijn ding mocht doen met de vrouwelijke superheldinnen uit het X-Men-team. "Rogue en haar vriendinnen dachten rustig vakantie te kunnen vieren in Griekenland. Maar als Kitty wordt ontvoerd, gaan de dames er uiteraard achteraan. Een belangrijke regel voor de X-Women is dat nooit iets gemakkelijk gaat. Dat blijkt wel weer want bij de reddingsoperatie raken ALLE X-Women hun superkrachten kwijt in een zeer onnatuurlijke tyfoon..." Het album van 72 pagina's verschijnt in november in een hardcoveruitvoering.

(Bron: Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Patrick Cornelis' remake van De Rode Ridder: De Toverspiegel begin oktober in de winkel
24/08
TOP
De Rode Ridder: De Toverspiegel
De Rode Ridder: De Toverspiegel
De Rode Ridder: De Toverspiegel
De voorbije maanden informeerde Patrick Cornelis je via onze rubriek De Commentator over diverse onderwerpen omtrent zijn remake van het De Rode Ridder-verhaal De Toverspiegel. In zijn laatste artikeltje heeft hij het over de cover van het album dat begin oktober bij Standaard Uitgeverij verschijnt. Twéé covers eigenlijk, want behalve een softcovereditie in een grotere oplage komt er via distributeur Stribbel Strips ook een eenmalige luxe-uitgave op groter formaat (24 x 34 cm) en een extra making-offdossier van acht pagina's. De oplage van deze luxe bedraagt 200 exemplaren in hardcover en zal enkel te verkrijgen zijn in stripspeciaalzaken. De verkoopprijs is vastgelegd op 150 euro. Van dit album zullen geen andere luxeversies verschijnen zoals bij de hoofdreeks het geval is. Hierboven zie je achtereenvolgens de cover van de softcovereditie, de luxe en de ex libris die bij de luxe hoort.

Over de hoofdreeks gesproken, hieronder vind je de cover van De Rode Ridder 263: De Vervloekte Talisman die afgelopen week werd rondgestuurd. Het album ligt op 4 september in de winkel.


De Rode Ridder 263
(Bron: Standaard Uitgeverij / Patrick Cornelis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dark Dragon Books in kwartaal 4 (1/3)
24/08
TOP
Serpieri Western Collectie 4
Serpieri Western Collectie box
Vandaag, aanstaande woensdag en volgende zaterdag stellen we in drie delen het laatste kwartaal van dit jaar van Dark Dragon Books voor. Op Facebook en Instagram stellen we dagelijks albums uit hetzelfde programma voor.

In december verschijnt het vierde en meteen ook laatste deel in de Serpieri Western Collectie met vroegere westernverhalen van Druuna-tekenaar Paolo Eleuteri Serpieri. Net zoals van Druuna deze zomer zal er ook van deze reeks een verzamelbox verkrijgbaar zijn. Je kan de box met de vier delen (samen goed voor zeshonderd pagina's westernplezier) kopen tegen 139,95 euro. Voor wie de albums al los heeft gekocht en ook dat vierde deel los wil kopen, is er de optie om een lege verzamelbox aan te schaffen tegen 19,95 euro. Daar krijg je ook nog een luxeprent bij.


Avatar 1
Avatar 2
In december 2020 wordt de tweede Avatar-film op de wereld losgelaten. In 2009 brak James Cameron met de eerste film alle potten en zette hij de 3D-ervaring in cinema's op een technischer hoger echelon. Dark Dragon Books wacht niet tot dan om een compleet nieuw Avatar-verhaal te presenteren. In december van dit jaar publiceert de uitgeverij het complete tweeluik Tsu'tey's Pad. Die twee albums van elk 72 pagina's onthullen gebeurtenissen waarnaar in de eerste Avatar-film slechts zijdelings wordt verwezen. De albums volgen het leven van Tsu'tey, de trotse strijder van de Omatikayaclan en verloofde van Neytiri, dat op zijn kop wordt gezet door de komst van de mens Jake Sully.


Toen 1
Toen
Het prehistorische Toen, de nieuwe reeks van Jérôme Lereculey (Wollodrïn) en Yann (de huidige scenarist van Thorgal), verschijnt in vertaling niet bij Dupuis, maar wel bij Dark Dragon Books. In november verschijnt deel 1 van de komische trilogie in softcover. Het verhaal verscheen in voorpublicatie in Spirou. Omdat oervrouwen nu eenmaal geen lingerie van Victoria's Secret of een ander merk droegen, lopen ze ook in de strip met ontbloot bovenstuk rond. Voor het jonge publiek van Spirou werd er bij de voorpublicatie creatief omgesprongen met censuurbalkjes, bijvoorbeeld met bijgetekende post-itjes.
"Een humoristische kijk op de decadente leefwijze in de prehistorie. Toen kon je, als je een stamhoofd was, rondlopen in je nakie, meerdere vrouwen hebben en ze inruilen voor geiten. Toen kon je, als je een kind was, neushoorndrollen naar andere kinderen gooien, slapen met knuffelbeesten (echte!), van ze houden en voor ze zorgen, en ze dan aan het spit braden totdat ze gaar waren. Toen kon je, als je maar twee benen had, levend opgegeten worden door een sabeltandtijger of vertrappeld worden door een kudde mammoeten. Ah, dat was pas een tijd! Eigenlijk was het leven toen veel leuker... Toen."


Schaamte en Vergetelheid
De Overbodige Spion
Schaamte en Vergetelheid wordt een dubbeldikke uitgave van 112 pagina's die in november verschijnt. Deze strip met een compleet verhaal is het werk van Alejandro Macho Andrès en Gregorio Muro Harriet. Zij voeren een stukje werkelijke geschiedenis op in een geromantiseerd sausje. Het is een hoofdstukje uit de wereldgeschiedenis die de Amerikanen liever hadden willen vergeten.
"Manilla, 1897. Om zijn vader te helpen, die door een speling van het lot is geruïneerd, gaat José in militaire dienst op de Filipijnen. Een jaar later komt ook zijn jongere broer Felix in Manilla aan. Maar wanneer er een oorlog uitbreekt tussen Spanje en de Verenigde Staten, komt de archipel klem te zitten tussen deze twee grootmachten en de Filipijnse onafhankelijkheidsstrijders. Zullen de twee broers worden herenigd tegen de achtergrond van dit turbulente hoofdstuk uit de geschiedenis, of...? De Filipijnse opstand, die ontstond na het Spaans-Amerikaanse conflict van 1898 en werd onderdrukt door het Amerikaanse leger, kostte in drie jaar tijd meer dan een miljoen burgerslachtoffers."

Strips die gesitueerd zijn in de Tweede Wereldoorlog blijven aantrekken bij stripliefhebbers. Voor hen is er in november het spionageverhaal De Overbodige Spion. Het one-shot in hardcover, inclusief dossier, is het werk van VoRo en Frédéric Antoine en is gebaseerd op ware gebeurtenissen.
De inhoud: "Op 9 november 1942, om een uur of vijf, komt een vreemdeling het hotel binnen van het dorpje New Carlisle aan de Chaleurbaai. Von Janowski, luitenant bij de Duitse marine, komt onderzoek doen naar de bouw van de nieuwe Mosquito-bommenwerper die net in Gaspésie in productie is genomen... 1942, de U-boten van het Derde Rijk wagen zich regelmatig in de wateren van de Saint-Lawrencebaai. Via een van deze onderzeeërs willen de nazi's een spion Canada binnenkrijgen. Werner Von Janowski is daar niet bijzonder geschikt voor, maar hij spreekt Frans en Engels. Hij zal in New Carlisle aan land moeten gaan en vervolgens naar Montreal reizen om contact op te nemen met Adrien Arcand, een activist die herhaaldelijk heeft aangegeven positief tegenover het Hitler-regime te staan. Maar hij zit al een paar jaar in de gevangenis. En dat is niet het enige vreemde element aan dit verhaal."


Lady Mechanika
Lady Mechanika
Liefhebbers van het steampunkgenre, een subgenre van de fantasy, in het algemeen en liefhebbers van Lady Mechanika in het bijzonder krijgen in oktober hun regelmatige portie blikvoer van de deels mechanische dame voorgeschoteld. Mooi en Meedogenloos is een cyclus in twee delen die tegelijk worden uitgegeven door Dark Dragon Books.
"Mijnheer Lewis heeft gehoord dat er bij 'Blackpool Wapens' een mechanische arm aanwezig is. Van de medewerkers heeft nog nooit iemand zoiets gezien. Niet bij iemand anders dan bij Lady Mechanika in ieder geval. Lady Mechanika heeft sterke aanwijzingen om informatie over haar onbekende verleden te vinden. Maar het onderzoek zal even moeten wachten want haar vriend, de heer Lewis, begint zich opeens vreemd te gedragen. Hij lijkt zelfs potentieel gevaarlijk te worden! Dat begon allemaal nadat hij een jonge weduwe ontmoette. Ze is zowel mooi als raadselachtig. Wie is zij en wat zijn haar ware bedoelingen?"
 
(Bron: Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Nieuwe Avonturen van Bruno Brazil
24/08
TOP
Bruno Brazil
Dit wordt de cover van deel 1 van een nieuw tweeluik van Bruno Brazil door Philippe Aymond en Laurent-Frédéric Bollée die de reeksnaam De Nieuwe Avonturen van Bruno Brazil krijgt. Dat gebeurde al eerder met reeksen als Clifton, Bob Morane, Yakari, Snoesje, Rik Ringers en alweer wat jaartjes geleden ook met Sammy toen Jean-Pol de reeks al een tijde had overgenomen van tekenaar Berck. In het Frans verschijnt het nieuwe avontuur van medio oktober bij Le Lombard. William Vance, de oorspronkelijke tekenaar van Bruno Brazil, kon dit comebackproject nog van nabij volgen en er zijn goedkeuring voor geven voor hij stierf.

Bruno Brazil, een reeks van William Vance en Greg, liep tussen 1967 en 1977 in het weekblad Kuifje. De nieuwe auteurs Aymond en Bollée werkten al eerder samen aan de in vertaling onvoltooide reeks ApocalypseMania. Het idee komt van de auteurs zelf. In 2016 stelden ze het voor aan uitgeverij Le Lombard die toehapte en ook Vance gaf toen groen licht. Hij apprecieerde Bollées verhaal over Billy Stockton voor de reeks XIII Mystery uitermate. Aymonds eerste tekeningen ontroerden Vance bovendien. Nu de lezer nog.

(Bron: Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Leopoldstad 60 herdenkt hoofdstukje uit de Belgische geschiedenis
24/08
TOP
Leopoldstad 60
In 2020 is het zestig jaar geleden dat de kolonie Belgisch-Congo een zelfstandige natie werd. De overdracht van de macht gebeurde in zeer woelige omstandigheden. De toenmalige Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena organiseerde in die periode een luchtbrug om meer dan dertigduizend landgenoten te evacueren die hun have en goed inderhaast moesten achterlaten. Aan de vooravond van die gebeurtenissen en tegen de historische achtergrond van die Belgische brok geschiedenis beleeft luchtstewardess Kathleen in het album Leopoldstad 60 een heus detectiveavontuur terwijl anderen azen op de rijkdommen van het land... koste wat het kost.

Diezelfde Kathleen was in het one-shot Glimlach 58 nog hostess op de Wereldexpo van 1958 in Brussel. In haar nieuwste avontuur, in oktober te verschijnen bij uitgeverij Anspach, ontdekt ze samen met de lezer de Congolese hoofdstad Leopoldstad (nu Kinshasa) waar het haar heet onder de voeten wordt.

Glimlach 58 en Leopoldstad 60 zijn gemaakt door Baudoin Deville en Patrick Weber. De eerste houdt er een klassieke Klare Lijn op na, de tweede is een historicus die historische feiten en anekdotes verweeft met pure fictie. Als scenarist ken je hem misschien ook van Alex, Lefranc, Lois en Sparta. Op Glimlach 58 is inmiddels een filmoptie genomen. Kathleen bereidt zich ook al voor op haar derde avontuur dat teruggrijpt naar de Duitse bezetting van Brussel in 1943. De nog jonge uitgeverij Anspach publiceert dit najaar ook een Franse vertaling van De Tuin van Daubigny, het one-shot van de Vlamingen Luc Cromheecke en Bruno De Roover.

(Bron: Anspach / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vlaamse boekenverkoop stabiliseert in eerste jaarhelft 2019, stripverkoop gaat er weer op achteruit
24/08
TOP
De Kiekeboes 152
Kruistocht in Spijkerbroek
De Bourgondiërs
Uit een persbericht van Boek.be leerden we dat de Vlaamse boekenmarkt in de eerste helft van 2019 standhoudt met een totale omzet van 81,1 miljoen euro (een lichte stijging van 1%) voor 5,77 miljoen exemplaren. Dat is dan weer een daling, want in de eerste jaarhelft van 2018 bedroeg dat nog 6,06 miljoen exemplaren. De verklaring moet je als volgt interpreteren: er worden minder boeken verkocht, maar we betalen er wel meer voor en zo worden de cijfers in evenwicht gebracht. In de top-3 van best verkochte boeken staan een goedkope heruitgave van het niet meer zo nieuwe Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman, het ook al in de middeleeuwen gesitueerde De Bourgondiërs van Bart Van Loo en het hedendaagsere De Kiekeboes deel 152 waarin Merho zijn figuren een trip door Limburg laat beleven.

De Kiekeboes is meermaals vertegenwoordigd in de algemene boekentop-20. Andere stripreeksen die een plaats verwerven in die top zijn albums van Suske en Wiske, Jommeke, F.C. De Kampioenen, De Buurtpolitie en De Rode Ridder. We beshcikken helaas niet over exacte topnoteringen.

Het slechtere nieuws is dat strips nog niet gek zoveel jaar geleden bijna op hun eentje het algemene verkoopcijfer een positieve wending gaven, terwijl het nu al langere tijd het genre is dat telkens tikjes krijgt. De verkoop van strips gaat ook nu weer licht achteruit. We merken wel op dat àlle bestsellers in de tweede jaarhelft verschijnen waardoor de eindrekening van 2019 misschien nog positief uitdraait. Onthoud ook dat Boek.be de verkoop van strips in stripspeciaalzaken niet meetelt wat eveneens een vertekend beeld geeft over de algemene stripverkoop.

De lichte daling geldt ook voor kinderboeken en non-fictie vrije tijd. Binnen dat genre zijn kookboeken altijd een permanente aanwezigheid. Pascal Naessens en Jeroen Meus moeten deze keer wel de duimen leggen voor het kookboek Simpel van Yotam Ottolenghi terwijl Sandra Bekkari met het meest aantal titels in de top-20 staat.

De boekenreeks De Zeven Zussen, Santa Montefiores Een Handvol Geluk, fantasyboeken uit de wereld van Game of Thrones en Eragon zijn de beter verkopende fictieboeken. In het genre non-fictie informatief trekt voornoemde De Bourgondiërs de kar, maar in hetzelfde genre deden ook No-nonsense Meditatieboek en Bart De Wevers Over Identiteit het goed.

En dan nog iets over wáár de boeken verkocht worden. Onafhankelijke boekhandels verkochten 5,9% meer boeken (in aantal exemplaren) dan vorig jaar en hun omzet steeg met 12,1%. De verkoop in boekenketens stabiliseerde daarentegen, maar hun totale marktaandeel beslaat nog steeds ongeveer de helft van de markt. Bij groothandelaars ging het de dieperik in met een daling van 20,8% afzet en 16,1% omzet. De verkoop via e-commerce, dus de onlineverkoop, steeg opnieuw sterk. Tegenwoordig wordt 21% van de verkoop van boeken online gerealiseerd. We bedoelen hoofdzakelijk de onlineverkoop van papieren boeken. Het percentage digitale boeken is daar maar een fractie van.

(Bron: Boek.be / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe samenwerking tussen Griffo en Stephen Desberg
24/08
TOP
S.O.S. Geluk 2
Het vervolg en slot van het tweede seizoen van het futuristische, maar onbehaaglijk actueel aanvoelende S.O.S. Geluk is al eens uitgesteld. De Franse editie van het Vrije Vlucht-album verschijnt nu in november. Griffo is er nog steeds de tekenaar van. Stephen Desberg volgde Jean Van Hamme, die in de jaren 1980 de eerste cyclus schreef, op als scenarist.

Griffo en Desberg hebben inmiddels een nieuwe samenwerking, een one-shot, afgerond. Het is nog wachten bij welke uitgeverij en wanneer het album wordt gepubliceerd. Die strip heeft de titel Oliver Page en speelt zich voornamelijk af in de Victoriaanse tijd. Omdat de held per toeval een manier vindt om door de tijd te reizen, zien we hem ook in het jaar 3000 tot onze tijd. Oliver heeft in zijn eigen tijd een handeltje in schilderijen van toen misprezen kunstenaars, zoals Claude Monet. Die kan hij in onze tijd héél duur verkopen. 

(Bron: Dupuis / ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Pieter De Poorteres Super Mickey en superluxe van Régis Loisels Mickey Mouse
24/08
TOP
Super Mickey
Klik hier om de eerste elf pagina's te lezen van Super Mickey in de collectie hommages aan Mickey Mouse. Dit album is het werk van Vlaming Pieter De Poortere. Dit album verschijnt dit najaar ook in het Nederlands, maar eigenlijk hoeft het niet vertaald te worden, want net zoals De Poorteres Boerke is ook Super Mickey volledig tekstloos.


Café Zombo
Bijkomend Mickey-nieuws is het volgende. In november verschijnt een Franstalige luxe-editie van Régis Loisels Mickey Mouse-verhaal Café Zombo. Deze editie zal 199 euro kosten. In ruil krijg je daar een album van bijna een halve meter breed voor (455 x 348 mm om precies te zijn) met lederen kaft en op elke pagina een strook uit het verhaal in drie tussenstappen: de potloodversie, de geïnkte versie en de uiteindelijke strook met de speciaal voor deze editie herziene inkleuring. In een bonusdossier van een tiental pagina's staan onuitgegeven tekeningen en commentaren.

In de reeks Disney-hommages van Glénat zijn trouwens een paar albums onvertaald gebleven, bijvoorbeeld het album van Cosey. Later dit jaar verschijnt een tweede album van zijn hand met deze keer Minnie Mouse in de hoofdrol.

(Bron: Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorstelling tekenfilmreeks met Idefix
24/08
TOP
Idefix
Idefix
Idefix
Eind 2020 start een 3D-geanimeerde, 52-delige tekenfilmserie van Idefix op de Franse televisie en wellicht ook in andere landen. Daar zijn bovenstaande voorstellingsillustraties voor gemaakt. In deze reeks wordt het hondje Idefix in de stad Lutetia gevolgd voor hij Asterix en Obelix ontmoette. De stad, die later de naam Parijs kreeg, is bezet door de Romeinen... De hele stad? Nee! Een groepje onverzettelijke dieren (drie honden, een kater, een uil en een oude duif), geleid door Idefix, biedt weerstand tegen de Romeinse overheersers. Het valt niet mee voor de Romeinse generaal Labienus en zijn meute honden om de orde in de stad te handhaven.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Mausart 2 in Venetië
24/08
TOP
Mausart 2
Eerder dit jaar verscheen bij Silvester de vertaling van het eerste deel van Mausart, een dierenstrip van Gradimir Smudja en Thierry Joor. Lees hier onze bespreking. In deel 2 (in november te verschijnen in het Frans) is het muzikaal begaafde muisje Mausart beroemd en eindigt hij een reeks concerten in Venetië voor hij terug naar huis gaat naar zijn geliefde. De stad viert net carnaval.
(Bron: Delcourt / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Parc Spirou herpakt zich na teleurstellende start
24/08
TOP
Parc Spirou
In de Provence, meer bepaald Monteux nabij Avignon, staat sinds juni 2018 een pretpark van Robbedoes met achttien attracties die verbonden zijn aan de stripreeks en aan andere reeksen uit het stripblad (Guust Flater, Lucky Luke, Bollie en Billie). Net zoals het themapark Comics Station in Antwerpen lagen de bezoekerscijfers ver onder de verwachtingen. In het eerste seizoen (in 2018 dus) trok Parc Spirou 120.000 in plaats van de beoogde 300.000 bezoekers. In de buurt staat ook een Walibi-park met dertig attracties en Parc Spirou investeerde niet veel in promotie.

De directie bleef echter niet bij de pakken neerzitten en investeerde in meer attracties en verlaagde de toegangsprijzen. Dat werkt. Sinds april 2019 (de start van het tweede seizoen) tot begin november zullen naar verwachting 280.000 bezoekers langskomen, ondanks de hittegolf die Frankrijk teisterde en die een effect had op het bezoekersaantal die dagen. De verdere toekomstverwachtingen zijn nu opgekrikt naar 500.000 bezoekers per jaar. 80% van de bezoekers komt momenteel nog uit de streek rond het park.

(Bron: Le Parisien / 9emeArt.fr / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Blacksad-game wint award
24/08
TOP
Blacksad
De release van de Blacksad-game Under the Skin is uitgesteld naar 5 november, maar op de gamebeurs Gamescom in Keulen, de grootste gamebeurs van Europa, won het spel alvast een prijs voor beste actie/avonturenspel. De andere kandidaten waren Concrete Genie van Sony en de remake van The Legend of Zelda: Link's Awakening van Nintendo.

Het detectiveavontuur dat je als speler beleeft, is speciaal voor dit spel geschreven. Juan Díaz Canales, de scenarist van de stripreeks Blacksad, hielp mee aan dat verhaal.

(Bron: 9emeArt.fr / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Richard Guérineau maakte strip over vreemde Dansplaag
24/08
TOP
Entrez dans la Danse
Wij hadden er nog nooit van gehoord, maar je leert dus wat bij door strips te lezen. In juli 1518 heerste in Straatsburg een onverklaarbare dansplaag, of een geval van choreomanie (dat bestaat echt!), bij een groep mensen. Zij dansten dagenlang zonder te rusten en na ongeveer een maand overleden sommigen aan een hartaanval, een beroerte of doodgewoon door uitputting. Het begon allemaal bij één vrouw die dagenlang uitbundig danste in de straten van de stad. Binnen een week sloten vierendertig anderen zich bij haar aan. Na een maand dansten er onophoudelijk een vierhonderdtal mensen. De overheid greep in door onder meer... muzikanten in te zetten en een podium te bouwen (we vinden dit niet uit).

Over die historische gebeurtenis tekende Richard Guérineau (de tekenaar van De Zang van de Vampiers) het one-shot Entrez dans la Danse, naar het boek van Jean Teulé, met een fictief hoofdpersonage dat aanleiding gaf tot de historische Dansplaag. Het album verschijnt op 28 augustus bij Delcourt en telt 96 pagina's. Er is nog geen vertaling van aangekondigd bij een andere uitgeverij.

(Bron: Delcourt / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Thorgal 37 komt eraan
17/08
TOP
Thorgal 37
Dit is de Franstalige cover van Thorgal deel 37, het werk van Grzegorz Rosinski hoewel zijn handtekening op de beschikbare afbeelding ontbreekt. De eigenlijke stripverhalen liggen voortaan in handen van Fred Vignaux en Yann. Vignaux heeft speciaal voor de hoofdreeks zijn aanpak gewijzigd en tekent nu op de klassieke manier op papier in plaats van rechtstreeks op de computer. En Yann wil de reeks weer op het spoor zetten van de allereerste avonturen.

Ook Vignaux mocht een cover schilderen. Die wordt gebruikt voor een Franse exclusieve editie voor de Fnac (zie onder) en de luxeversie van het album (zie hiernaast).

(Bron: Fred Vignaux / Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)
 

Thorgal 37


Pierre Alary maakt prequel op honderdjarige Zorro
17/08
TOP
Don Vega
Pierre Alary (Belladonna, SinBad, Conan, Silas Corey) werkt aan een one-shot voor Dargaud dat de titel Don Vega draagt. Het betreft een prequel over de voorgeschiedenis van een legendarisch personage: Zorro! Te verwachten in 2020.


Zorro
Zorro
Zorro vierde trouwens onlangs zijn honderdste verjaardag. Vanaf 9 augustus 1919 verscheen de roman The Curse of Capistrano in wekelijkse afleveringen in het pulpblaadje All-Story Weekly. De auteur was Johnston McCulley. Op het einde onthulde de held zijn identiteit en was het in principe afgelopen met zijn strijd tegen onrecht. Door een succesvolle film in 1920, met Douglas Fairbanks in de hoofdrol, kreeg Zorro een veel langer leven in de vorm van romans, tv-reeksen, films en ook strips.

In eigen streek is de versie van Hans G. Kresse, naar de tv-reeks van Disney die in 1957 van start ging, een bekende stripversie. Kresses bewerking liep van 1964 tot 1967 in het Nederlandse stripweekblad Pep. Er volgden ook diverse albumuitvoeringen. Kresse volgde in Pep de geïmporteerde Disney-versie van onder meer Alex Toth (de eerste tekenaar van Torpedo) op die vanaf 1962 in het weekblad liep. Na Kresses overname liep de officiële Disney-versie nog twee jaar door in Pep.

(Bron: Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jerome K. Jerome Bloks' langste avontuur
17/08
TOP
Jerome K. Jerome Bloks
Op 4 september is Jerome K. Jerome Bloks terug in het weekblad Spirou. Het wordt zijn langste avontuur tot nu toe, wat dit najaar een album zal opleveren van 72 pagina's.
(Bron: Spirou / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe Clifton niet voor binnenkort
17/08
TOP
Leonardo
CiftonCiftonOp ActuaBD.com is er een Franstalig interview te lezen met Turk, de tekenaar van Clifton, Leonardo en Robin Hoed. De reeks Clifton maakte in 2017 een succesvolle comeback als De Nieuwe Avonturen van Clifton. Tot nu toe verschenen er twee albums door Turk (die de reeks indertijd van Raymond Macherot overnam) en Zidrou. Op een derde album van Clifton, op scenario van Zidrou, zullen we nog een tijdje moeten wachten, want Turk omschrijft een nieuw avontuur momenteel niet meer dan als "een project". Hij werkt daarentegen al wel aan Leonardo deel 52 (deel 51 is klaar en moet nog verschijnen), maar die reeks verschijnt al jaren niet meer in Nederlandstalige albums. Enkel in Eppo kan je nog regelmatig nieuwe gags en kortverhalen lezen. Zidrou schrijft tegenwoordig Clifton en Leonardo nadat Bob De Groot als scenarist stopte en al zijn rechten verkocht aan uitgeverij Le Lombard.

Gevraagd naar een balans van zijn carrière antwoordt Turk ook met een vorm van spijt: "Het is een beetje triviaal, maar je zou het succes kunnen afleiden aan de hand van het aantal albums dat is verkocht. Of in welke mate een zanger een voetbalstadion vult met uitzinnige fans. Wij hebben enkel de oplages als getuige van ons succes en dat is al niet slecht. Het spijt me wel dat ik halverwege de jaren 1980 ben gestopt met Clifton. Ik denk dat ik Robin Hoed had moeten opgeven, die in dezelfde stijl als Leonardo is, ten voordele van Clifton. Als ik tussen Leonardo en Robin Hoed omschakelde, had ik altijd de indruk hetzelfde te doen. Terwijl Clifton tekenen anders en stimulerender is, met name omdat ik graag oude wagens en de sixties teken. Bovendien ben ik heel gehecht aan het personage."

Over Robin Hoed gesproken: die reeks is voorgoed afgelopen.

(Bron: ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Christophe Simon werkt aan nieuwe reeks
17/08
TOP
L'Ambassadeur
Christophe Simon, voormalig tekenaar van Alex en een avontuur van Corentin, werkt voor Le Lombard aan de nieuwe reeks L’Ambassadeur waarvan je hierboven een nog niet ingekleurd voorsmaakje kan zien. De scenarist is Tristan Roulot. Hem kennen we van onder meer Irons, Hedge Fund, Arale en Het Testament van Kapitein Crown.
(Bron: Christophe Simon / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Laatste deel van Wika
17/08
TOP
Wika
Wika 2Wika 1In oktober verschijnt alvast in het Frans het derde deel van de fantasyreeks Wika door Olivier Ledroit en Thomas Day. Deze reeks verschijnt in vertaling bij Dark Dragon Books. Bij de eerste delen (zie hiernaast de covers) werd nog meegedeeld dat de auteurs hun verhaal in vier delen zouden vertellen. Inmiddels is het een uitgemaakte zaak: Wika zal compleet zijn in drie delen. Het laatste deel wordt wel 100 pagina's dik!
(Bron: Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)
 


Voorsmaakje Viravolta 2
17/08
TOP
L'Ambassadeur
Een voorsmaakje van Viravolta deel 2, de nieuwe historische reeks van Éric Lambert en Arnaud Delalande, later dit jaar te verschijnen in het Frans. Deze reeks verschijnt in vertaling bij Dark Dragon Books. De vertaling van deel 1 kwam eerder dit jaar uit in hardcover en softcover.
(Bron: Éric Lambert / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Makers van Marshal Bass lanceren nieuwe reeks
17/08
TOP
Colt & Pepper 1
Igor Kordey en Darko Macan, de auteurs van de bilkkelharde westernreeks Marshal Bass, werken aan de nieuwe reeks Colt & Pepper die in het Frans ook bij Delcourt zal verschijnen. Over de inhoud en wanneer het eerste deel zal verschijnen, weten we nog helemaal niets.
(Bron: Delcourt / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Saga Uitgaven in september en oktober
10/08
TOP
detox 1
Na de zomerpauze keert Saga Uitgaven in september en oktober terug met de eerste titels van het najaar. De rest van het najaar volgt in een latere update. In september en oktober geldt ook de tijdelijke verjaardagsactie op de albums De Triomf van m'n Vader, Mooie Momenten en een pakket van het complete tweeluik Stille Woorden. Ter gelegenheid van 15 jaar Saga Uitgaven zullen deze strips en het pakket slechts 15 euro kosten.

Detox
is een nieuwe titel, opnieuw een strip van Jim (Een nacht van Rome) die zich voor de decors liet assisteren door Antonin Gallo. Detox wordt een tweeluik dat in zowel hardcover als softcover zal verschijnen. In oktober verschijnt alvast de hardcoveruitvoering van het 88 pagina's tellende album, inclusief interview en een schetsdossier. "Mathias d'Ogremont raast door het leven. De Parijzenaar is ultrageconnecteerd, ultragestresseerd, hij leeft tegen tweehonderd per uur, hij rent, hij rent... Tot die dag waarop... Het leerproces van een man die zich inschrijft voor een detoxstage is het boeiende verhaal van afremmen, van een gedwongen zuivering... Het is het verhaal van een man die terugkeert naar de natuur... Maar is het zo eenvoudig om af te kicken van de stad? En wat blijft er van ons over zonder spoed, zonder te veel van alles dat onze leegheid vult? Tien dagen lang geen computer. Geen telefoon. Natuur zo ver het oog reikt. Veel moed."


40 Olifanten 2
Het Kerkhof der Onschuldigen 2
Maggie, die door Muren Loopt is het slot van een eerste cyclus in de eerder dit jaar gelanceerde reeks 40 Olifanten, over de gelijknamige vrouwelijke dievenbende uit de jaren 1920. "De spanning loopt hoog op tussen de 40 Rovers en de 40 Olifanten, de mannelijke en vrouwelijke gangsterbendes in South London. De Olifanten worden voortaan geleid door Alice en ze vrezen dat een van hun leden een mol is die cruciale informatie doorgeeft aan de politie. Florrie ziet haar positie verzwakken terwijl inspecteur Sacks meer en meer druk op haar legt om de gangsterbende ten val te brengen. Net dat moment kiest Art Stocker, de peetvader van de 40 Rovers, voor de aanval tegen zijn rivalen. Voor de 40 Olifanten staat niet minder dan het overleven van hun 'familie' op het spel."

De Arm van Sint-Anthelmus is het vervolg — met een verrassende wending — van de trilogie Het Kerkhof der Onschuldigen, de jongste reeks van Xavier Fourquemin en Philippe Charlot die al samen de reeks De Wezentrein maakten. "Op het Kerkhof der Onschuldigen ontdekt de ingemetselde kluizenaarster Oriane, die de mensen als een heilige beschouwen, de buitengewone krachten van de steen die haar vader haar naliet. Wanneer ze alleen is met de resten van een overledene kan ze hem of haar weer tot leven wekken. Een godsgeschenk voor de priester die een machiavelistisch plan uitdoktert: Oriane overtuigen om na een katholieke processie de Heilige Lodewijk miraculeus te laten verschijnen"


Boes 15
Boes 16
Boes integraal 9
Tot slot zijn er ook de softcoveralbums 15 en 16 van Boes en de negende integrale in hardcover van deze tekstloze strookjesstrip. De inhoud van de negend eintegrale zal later nog verschijnen in de softcoveralbums deel 17 en 18.
(Bron: Saga Uitgaven / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het najaar van Soul Food Comics
10/08
TOP
De Dolende God
Ook Soul Food Comics tekent vanaf september weer present met drie albums die in het najaar liefhebbers moeten aanspreken. Hier kan je de aankondigingsbrochure als pdf lezen.

In november is er het 160 pagina's tellende De Dolende God van Fabrizio Dori. "Eustis de zwerver kan waarzeggen als de beste. Daar is niks vreemds aan, ooit was hij immers een sater en een van de gezellen van Dionysos, god van het voorspellen en de wijn. Verbannen door de goden zwerft hij tegenwoordig tussen de mensen in een wereld verstoken van magie. Op een dag stuurt Hekate, koningin van het geestenrijk, hem op pad met een opdracht. Als hij die volbrengt, maakt hij kans terug te mogen keren naar de godenwereld. Eustis gaat op pad en wordt al snel vergezeld door een eigenaardige geest en een kleine, bijziende professor. De dolende god is een feel-good verhaal over drie metgezellen met elk hun eigen missie. Tijdens hun reis worden ze geholpen door diverse Griekse goden, komen ze op magische plekken terecht en kletsen ze wat bij met Vincent van Gogh. Het verhaal is geschilderd in bonte kleuren en fraaie composities vol verrassende, visuele vondsten."


Darwin
Hoe Ik probeerde een Goed Mens te Zijn
In oktober kiezen we het ruime sop aan boord van de HMS Beagle waarmee Charles Darwin op onderzoek ging om zijn evolutieleer te bewijzen en die vandaag nog steeds door religieuze tegenstanders wordt tegengesproken. De strip van Jérémie Royer en Fabien Grolleau is een geromantiseerd verslag van die reis en géén volledige of strikte biografie van de wetenschapper. "Wanneer Charles Darwin op 27 december 1831 aan boord gaat van de HMS Beagle, is de zojuist afgestudeerde natuuronderzoeker nog geen 23 jaar. In de daaropvolgende vijf jaar doet hij vier continenten aan, maakt hij kennis met verschillende volkeren en wordt hij geconfronteerd met de schaduwzijde van het kolonialisme. Maar hij doet natuurlijk ook vele ontdekkingen en verbaast de professoren in Londen met alle wonderbaarlijke specimen die hij hen toestuurt. Gaandeweg raakt Darwin er steeds meer van overtuigd dat de aarde veel ouder is dan de wetenschap op dat moment vermoedt en dat het verstrijken van de tijd alles verandert."

Hoe Ik probeerde een Goed Mens te Zijn is het in september te verschijnen vervolg op Ulli Lusts Vandaag Is de Laatste Dag van de Rest van Je Leven, in 2014 vertaald door Scratch Books. Het is opnieuw een dik autobiografisch werk van 372 pagina's over relaties, liefde en erotiek. "Ulli en Georg zijn een stel, maar zijn impotentie is een probleem. Met instemming van Georg begint Ulli daarom een tweede relatie met de sympathieke Kimata. Maar als de liefde van Kim obsessieve vormen aanneemt, vertaalt zijn ooit aandoenlijke jaloezie zich naar woedeaanvallen die sluipenderwijs frequenter en gewelddadiger worden. Ulli Lust laat zien hoe ook een zelfbewuste, zelfstandige vrouw die niet aarzelt om ‘nee’ te zeggen, verstrikt kan raken in een gewelddadige relatie. Het kan je blijkbaar overkomen als je je eigen weg zoekt in het leven en niet zo goed in een hokje past. Net als in haar vorige graphic memoir, Vandaag is de laatste dag van de rest van je leven, vertelt Ulli Lust haar levensverhaal met een nietsontziende eerlijkheid. Of ze nu twijfelt over haar rol als moeder, naar een inkomen zoekt als beginnend kunstenaar, seks heeft met Kim of doodsangsten uitstaat als hij doordraait... Lust probeert de lezer altijd zo intiem en intensief mogelijk deelgenoot te maken van haar leven. En daarin slaagt ze beter dan ooit."

(Bron: Soul Food Comics / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorsmaakje Thorgal 37 door Fred Vignaux
10/08
TOP
Thorgal
Op Thorgal.com is een van de eerste pagina's uit het dit najaar te verschijnen Thorgal deel 37 te zien. Zoals je al wist, wordt de reeks niet langer getekend door Grzegorz Rosinski en nam Fred Vignaux de tekeningen over. De stripreeks wordt nu ook geschreven door Yann. De inkleuring is het werk van Gaétan Georges.

Sinds eind juli is Vignaux klaar met het inktwerk. De cover van het album wordt nog wel geschilderd door Rosinski. De Franse release is 8 november.

(Bron: Thorgal.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Exclusieve strookjes naar aanleiding van Asterix 38
10/08
TOP
Asterix
Asterix
Asterix
De Franse krant Le Journal du Dimanche publiceert zes weken lang wekelijks een exclusieve strookjesstrip van Asterix als aanleiding naar De Dochter van de Veldheer dat op 24 oktober verschijnt. Dit zijn de eerste drie van de zes te verschijnen stripjes waarin vruchteloos de komst van een gast geheim wordt gehouden. Deze stripstroken zijn exclusief voor deze krant gemaakt door Didier Conrad en Jean-Yves Ferri. We verwachten ze in oktober nog wel in het Nederlands op de bonuspagina's van de luxe-editie van het album terug te vinden.

Générations AstérixOver het deze maand in het Frans te verschijnen hommagealbum door zestig internationale auteurs (zie deze update) hebben we ook nog nieuws. Het zal in december dan toch in het Nederlands verschijnen bij Ballon Media. De inhoud zal anders zijn dan de Franse versie. In de Duitse versie staat trouwens ook een deel andere namen. Eerder dit jaar gaf Ballon Comics, een label van uitgeefgroep Ballon Media, al de integrale van Hoempa Pa uit.

(Bron: Le Journal du Dimanche / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Van Druten uit DirkJan krijgt spin-off
10/08
TOP
Van Druten
Van Druten, de getergde maar ook tergende leraar uit de strookjesstripreesk DirkJan, krijgt in september een eenmalig spin-offalbum bij Mandarijn, de uitgeverij van Mark Retera. De inhoud bestaat uit oudere stroken die je al kon lezen in DirkJan, aangevuld met nooit eerder in album verschenen gags. Ook te verwachten is deel 25 in de reeks DirkJan met allemaal nieuwe grappen.
(Bron: Mandarijn / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Corto Maltese 15 knipoogt naar De Ballade van de Zilte Zee
10/08
TOP
Corto Maltese
Dit is de cover van Corto Maltese deel 15, dit najaar te verschijnen bij Casterman. Corto vastgebonden op een houten kruis, ronddobberend op de Stille Oceaan? Waar hebben we dat nog gezien? In het avontuur De Ballade van de Zilte Zee waarmee Hugo Pratt de (anti)held voor het eerst opvoerde. In deel 15 zien we Corto én Raspoetin terug in de Stille Oceaan na Corto's avonturen in Canada en Afrika in de voorgaande delen door Rubén Pellejero en Juan Díaz Canales die de reeks van Pratt in 2015 overnamen.

Le Jour de Tarowean (De Dag van Tarowean) wordt de titel van het album. Die woorden komen ook al voor in De Ballade van de Zilte Zee. Het verhaal start in 1912 in Tasmanië waar Corto en Raspoetin de jongen Calaboose bevrijden op een verlaten eiland. Ze nemen hem mee de Indische Oceaan op tot in Borneo waar ze de sultan van Sarawak ontmoeten. De Engelse potentaat beheerst de exploitatie van hevea (hout) door de inboorlingen. Hevea is van groot belang voor het Britse Empire en de revolte die groeit bij de Dayaks bedreigt die belangen. Corto treedt op als bemiddelaar en neemt Ratu, een jong verlamd meisje, bijgenaamd "De Sirene", onder zijn hoede. Calaboose wordt verliefd op haar. Het gezelschap zet vervolgens koers naar het eiland Escondida om de opdrachtgever van Corto en Raspoetin te ontmoeten. Die man, een mysterieuze monnik, heeft een precies idee over de toekomst van het geplaagde stel avonturiers.

(Bron: Casterman / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Catalogus met meer dan 7.000 stripstickers
10/08
TOP
Strip Sticker Catalogus
Strip Sticker Catalogus
Strip Sticker Catalogus
Strip Sticker Catalogus
Stripverzamelaar Sascha Van Laeken heeft een specialisatie in stickers met stripfiguren of stickers getekend door striptekenaars. Via Bonte geeft hij in september de Strip Sticker Catalogus uit met meer dan zevenduizend afbeeldingen van stickers in kleur. Dit boek van 340 pagina's in hardcover zal 59,95 euro kosten. Een uniek verzamelwerk! Bij elke sticker staat bijkomende informatie, vaak ook met prijsindicatie voor collega-verzamelaars.
(Bron: Bonte / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tweede biografie in stripvorm van Edgar P. Jacobs krijgt vorm
10/08
TOP
Jacobs
In 2020 verschijnt een biografie in stripvorm over Edgar P. Jacobs door het duo Philippe Wurm en François Rivière. Wurm heeft zelf nog proefplaten getekend voor Blake en Mortimer. Rivière schreef onder meer De PI van Hollywood en Victor Sackville. De stripbiografie zal bij Glénat verschijnen. Van de ongeveer negentig pagina’s zijn er al zeventig getekend. Dit is er een van. Alles moet ook nog ingekleurd worden.

In 2012 verscheen al eens een stripbiografie van Jacobs,Het Jacobs-teken, door Louis Alloing en Rodolphe, vertaald door Daedalus. Dat album verkocht toen erg goed. Hier kan je nog eens onze bespreking van toen lezen.

(Bron: Centaurclub.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Roodbaard door Dominique Bertail
10/08
TOP
Roodbaard
Hierboven zie je Roodbaard door Dominique Bertail, de tekenaar van onder meer Shandy en Ghost Money. In 2009 tekende hij een zestal covers voor een geplande integrale reeks van Roodbaard die uiteindelijk niet zou verschijnen. Pas de laatste jaren gaf Dargaud in het Frans en Sherpa in het Nederlands een andere reeks integrales uit. In het laatste deel, dat deze maand in het Nederlands verschijnt, staat ook een dossiertje over dit project, samen met de andere coverillustraties van Bertail die daarmee voor het eerst gepubliceerd zullen worden.
(Bron: ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jim Davis verkoopt audiovisuele - en merchandisingrechten van Garfield
10/08
TOP
GarfieldOp de uitgeefrechten op zijn strips na heeft Jim Davis via zijn bedrijf Paws Incorporated alle rechten op zijn creatie Garfield verkocht aan Viacom. Deze laatste is al de eigenaar van de studio's Paramount en Nickelodeon. De nieuwe eigenaar heeft al een project voor een nieuwe tekenfilmserie terwijl het bijkomende afgeleide producten wil realiseren.

Garfield verscheen voor het eerst in juni 1978 als krantenstrip en groeide uit tot de meest verspreide strip ter wereld. Diverse (animatie)films, tekenfilmreeksen, games en talloze merchandising vloeiden hieruit voort. Aan de animatiereeks The Garfield Show (2009-2016) hielp de Belgische animatiestudio DreamWall mee.

(Bron:9eArt.fr / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Silvester in augustus tot oktober
03/08
TOP
Het Dagboek van Cerise
Het Dagboek van Cerise
Het Dagboek van Cerise
Hieronder vind je het programma van Silvester voor augustus tot oktober, onder voorbehoud van mogelijke uitstellingen.

We houden al jarenlang de lijst met best verkopende strips in Frankrijk bij om zelf te weten wat daar goed verkoopt en eventueel doorsijpelt in vertaling. Een van de hits is Het Dagboek van Cerise. Niet alleen is elk nieuw album een bestseller, ook eerdere delen verkopen telkens weer aardig mee. En zo raakten er van de reeks al meer dan één miljoen albums verkocht.

In september kunnen we met het avontuurlijke meisje Cerise kennismaken in het Nederlands. Dan verschijnen de eerste twee van vijf geplande delen bij Silvester. De auteurs zijn Aurélie Neyret en Joris Chamblain, de nieuwe scenarist van Yakari. Beide delen tellen tachtig pagina's, de albums verschijnen tegelijk in hardcover en softcover. De hardcoveruitvoeringen zullen ook tijdelijk te koop zijn in een voordeelpakket tegen 29,95 euro in plaats van 39,90 euro. In stripwinkels zal nog een gratis previewboekje van 32 pagina's verkrijgbaar zijn.

De voorstelling: "Cerise is een elfjarig meisje dat alleen met haar moeder woont. Ze droomt ervan om schrijfster te worden en is daarom begonnen met schrijven in een dagboek! Haar favoriete onderwerp: mensen, vooral volwassenen. Die zijn zo ingewikkeld dat Cerise ze beter zou willen begrijpen. Ze vindt het leuk om ze in de gaten te houden en te proberen te raden wat voor geheimen ze verbergen..."
Deel 1: "Meneer Vraagteken bijvoorbeeld... Elke zondag duikt deze oude man het bos in met zware potten verf in zijn handen. Wat doet hij daar de hele dag? En waarom ziet hij er zo verdrietig uit als hij 's avonds terugkomt? Ga met Cerise mee diep het bos in, voor haar eerste onderzoek."
Deel 2: "Elisabeth bijvoorbeeld... Al twintig jaar lang leent deze oude dame elke week hetzelfde boek uit de bibliotheek. Waarom? Waarom is dat boek zo belangrijk voor haar? Staat er misschien een geheim in dat ze maar niet boven water kan krijgen? Een nieuw raadsel voor Cerise, die tot alles bereid is om het op te lossen, zelfs als ze iets moet opofferen dat haar dierbaar is..."


Walking Dead
Walking Dead
Walking Dead
Walking Dead
Silvester stelt de voor deze zomer aangekondigde delen 26 en 27 van Walking Dead weer maar eens uit. Het goede nieuws is dat ze samen met deel 28 én 29 zullen verschijnen in oktober. Tegelijk belooft de uitgeverij om volgend jaar de allerlaatste delen te publiceren. De zombiereeks van Charlie Adlard en Robert Kirkman stopt namelijk definitief na 32 delen. Het laatste losse comicdeeltje is inmiddels in de VS verschenen.
Vanaf oktober zal de complete reeks weer beschikbaar zijn. Voor de delen 1 tot 24 zal tot eind dit jaar een actie lopen met acht voordeelpakketten met elk drie delen. Je betaalt voor twee hardcovers en de derde in het pakket krijg je gratis.

Los hiervan duurt de tv-serie The Walking Dead, met sterk afwijkende verhaallijnen, gewoon voort. Er zijn nog meerdere seizoenen gepland. Er zijn ook drie bioscoopfilms (met Rick Grimes in de hoofdrol) in productie. Er is ook nog de tv-reeks Fear The Walking Dead, een spin-off op de andere tv-reeks. En volgend jaar start nog een derde tv-reeks.


Het Dagboek van Cerise
Het Dagboek van Cerise
In september verschijnt een tweede album met kortverhalen door diverse auteurs naar de reeks Sky Doll, een creatie van Alessandro Barbucci (Ekhö - DeSpiegelwereld) en Barbara Canepa. Zelf schreven ze de zes kortverhalen met fragmenten uit het leven van Agape en haar zus, pausin Ludovica. De verhalen voor Lacrima Cristi Collection werden getekend door Gradimir Smudja, Benjamin, Enrique Fernandez, Afif Khaled, Mikael Bourgoin en Barbucci. De hoofdreeks Sky Doll is nog niet afgelopen. In 2016 verscheen deel 4. Hierna zou nog één album moeten verschijnen.

Sowieso het einde van een reeks is weggelegd voor Aslak. Deel 6, De Wereld van Alles, sluit de toffe fantasyreeks af. "Er is een jaar verstreken. Wie van de twee broers zal erin slagen om het Grote Verhalenboek terug te brengen naar de koning en hun moeder te redden? Wanneer het leven aan een zijden draadje hangt, komt dat vaak vanwege een verhaal of een vikingmes. Terwijl in het Walhalla de sluwe Skeggy met het Grote Verhalenboek zijn weg vervolgt, probeert zijn broer bij de middelste mast te komen. De overgebleven bemanning van de Aslak betreden een curieuze tombe: de deur om het koninkrijk van de goden te verlaten staat wagenwijd open, maar zij zijn niet de enigen die er doorheen willen gaan..."


Conquests 1
Conquests 2
Vorige week stelden we de nieuwe conceptreeks Conquests aan je voor. Hier krijg je ook nog eens de korte inhouden van de eerste twee delen.

Conquests 1: Islandia
: "In de toekomst bestaat de mensheid uit vijf kolonies. Hun armada's met ruimteschepen zetten koers naar vijf exoplaneten. Deze werelden worden bevolkt door intelligente levensvormen. Wie wil overleven heeft maar één keuze: veroveren. Het reisdoel wordt bereikt: Islandia, een ijsplaneet met slechts één autochtoon ras. Op bevel van Admiraal Ragnvald Hakarsson wordt Oberleutnant Kirsten Konig belast met het leggen van de contacten met de 'Islandiërs'. Sinds ze ontwaakte uit haar cryoslaap heeft Konig last van een niet aflatende hoofdpijn,duizeligheid en hallucinaties die verbonden lijken te zijn met de planeet. Dan krijgt ze te horen dat de tweede kolonie werd aangevallen. Er zijn geen overlevenden of getuigen. Konings onderzoek lijkt erop te wijzen dat de Islandiërs de schuldigen zijn, maar dan ontdekt ze een spoor dat leidt naar het hart van een complot dat ze nooit voor mogelijk had gehouden..."

Conquests 2: Deluvenn
: "Op de bodem van de oceaan en op enkele bergtoppen die boven het water uit rijzen liggen de ruïnes van een oude beschaving die een ras van octopussen met paranormale krachten aanbad. Wanneer er zich opnieuw mensen op de eilandjes vestigen duiken de gigantische weekdieren op om hen te verwelkomen. De aliens zijn niet zo vredig als ze lijken en grijpen de controle over de geest van een deel van de mensen. Een oorlog barst los, maar deze keer gaat het om een gevecht van mens tegen mens."


 
Arctica 10
UUR U 14
Van het futuristische Arctica verschijnt deel 10. "Terwijl Dakota de ontvangst van menselijke vrijwilligers, die een rol willen spelen in deze vanuit de sterren afkomstige gemeenschap, van dichtbij volgt, hebben de grootmachten van de aarde spionnen ingezet met een heel ander doel voor ogen. Mismy en Lulha worden in het ruimtestation Blue Sky Agency, waar ze wonen, overvallen door een commando-eenheid van huursoldaten. De huursoldaten nemen Mismy en Lulha in gijzeling. Tegelijkertijd wordt Dakota, op weg naar het aan de buitenaardse wezens toegewezen grondgebied in Baswana, tegengehouden door andere huursoldaten in dienst van een conglomeraat van geheime diensten, die ervan overtuigd zijn, dat de buitenaardse wezens een reële bedreiging vormen."

UUR U 14: Operatie Karel de Grote
is getekend door Maza die je vast kent van onder meer Wunderwaffen. "1943, Frankrijk en Groot-Brittannië bevinden zich in staat van oorlog. Een klein legioen Franse vrijwilligers sloot zich aan bij Londen om het fascistische regime van Laval te bestrijden. Ze weten nog niet dat er een dodelijke dreiging boven de stad hangt. De Franse regering werkt immers aan raketten met een allesvernietigende kracht. Zullen de Franse verzetsnetwerken Operatie 'Karel de Grote' op tijd kunnen stoppen?"


Izuna 4
Het Masker van Fudo 3
Een dubbelslag met het werk van Saverio Tenuta. Van Izuna, een spin-off van Legende van de Scharlaken Wolken, verschijnt het laatste deel. Deze minireeks wordt getekend door Carita Lupatelli. In dezelfde wereld van de Scharlaken Wolken verschijnt ook het voorlaatste deel van de vierdelige reeks Het Masker van Fudo, geschreven en getekend door Tenuta.

Over Izuna deel 4: "Vele jaren gingen voorbij sinds Aki een zwarte Izuna werd. Door de krachten der duisternis in haar eigen lichaam op te nemen wist ze te voorkomen dat de hele wereld door Daigon werd onderworpen. Dankzij dat offer kon een kleine groep mensen blijven samenleven met de goddelijke Izuna. Maar door de jonge wees Daisuke in hun midden op te nemen dreigen ze de Izuna-vallei, die tot dusver door magische krachten werd beschermd, in gevaar te brengen."

Over Het Masker van Fudo deel 3: "In het middeleeuwse Japan vindt de arme jongen Shinnosuke een vreemd houten masker. Dat geeft hem de kracht om zijn familie te verdedigen, maar ook meer dan dat... Twee donkere spleten op de plaats van de ogen en de lippen verhullen het bleke, zachte gelaat van Nobu Fudo. Het zijn de onheilspellende trekken van het houten masker dat hij draagt sinds zijn jeugd, toen hij nog Shinnosuke heette… Hij was een arme jongen met een vurig karakter, die ervan droomde een machtige samoerai te worden. Het geweld tegen zijn zusje voedde zijn woede en zijn strijdlust. Totdat..."


De Orde van de Drakenridders 23
Zeven 17
Een van onze favoriete fantasyreeksen van Silvester is De Orde van de Drakenridders. Deel 23 is getekend door Christian Paty die ooit debuteerde op scenario van Ange. "De draken brengen de chaos, waarvoor de maagden immuun zijn. Zo is de Orde van de Drakenridders ontstaan. Ach, wat is het fijn om een knappe kapitein te zijn aan het roer van een keizerlijk eskadron. Maar niet tijdens de Sardijnse oorlog! Terwijl de Gesloten Zee vol gevaren zit en onze onstuimige kapitein niet voldoende bommen en finesse heeft om zijn schip en zijn bemanning te beschermen, wordt hem gevraagd om een paar drakenridders te vervoeren naar andere kant van het continent. Daar beginnen de problemen pas echt..."

In de conceptreeks Zeven zijn alle albums complete verhalen, telkens geschreven en getekend door een ander duo met andere hoofdpersonages in de hoofdrol, zolang er maar zeven van zijn. In dit geval verzamelen zeven magiërs zich. Dit album is het werk van Emmanuel Roudier (Neanderthaler, De Strijd om het Vuur) en Serge Lehman. "In de legendarische middeleeuwen wordt het koninkrijk van Cocaigne geleid door de welwillende Féric, die zijn broer Jean de Necromancer wil omverwerpen. Geadviseerd door de geest van de god Herne, roept Féric zeven magiërs op, allen met verschillende tradities en zienswijzen. Zullen de heidense machten, Romeinse wijsheid, Griekse filosofie en Christelijke liefdadigheid hun verdeeldheid kunnen overwinnen om het leger van monsters dat de grenzen van het rijk bedreigen af te weren?"


Crazy Cavia's 2
Er Was Eens... Het Leven 3
De knotsgekke cavia's uit Crazy cavia's beleven een tweede avontuur. "Cesar slaagt er nog altijd niet in Pluisje, Indy, Takos en Dodo te overtuigen om te vluchten. Maar zodra hij hun over zijn vakantieidee vertelt, raken de andere cavia's wel enthousiast. Trek mee op ontdekkingstocht door het huis van Enzo en Sarah met Cesar en zijn pluizige reisgezellen. Het belooft een waanzinnige reis te worden, vol verrassingen. Maar echt ontspannend is het allemaal niet!"

De educatieve stripreeks Er Was Eens... Het Leven heeft botten en het skelet als onderwerp. "Het skelet is een subtiel bouwwerk van meer dan 200 botten, gemaakt om het menselijk lichaam en de meest kwetsbare delen ervan te ondersteunen en te beschermen. Ontdek samen met Pieter, Pieternel en hun vrienden de geheimen van deze prachtige 'kathedraal'."


De Legendariërs 12
Super Kaka 3
Deel 12 van De Legendariërs is het laatste deel van de cyclus van Anathos. In het Frans zit de reeks al veel verder en zijn er daarnaast nog diverse bijkomende reeksen gelanceerd die allemaal verkoopsuccessen zijn. "Heel Alysia komt in opstand tegen de boosaardige Anathos en zijn Infernauten. Er wordt een enorm leger op de been gebracht om de troepen van het kwaad te stoppen. Ook de Legendariërs zijn van de partij. Totale oorlog dreigt, op het land, ter zee en in de lucht. Maar er moet een offer worden gebracht om de wereld van Alysia te geven waar hij zo naar verlangt... een wedergeboorte."

Met De Tempel van Seth is de guitige reeks Super Kaka compleet na drie delen. "Een cacatastrofe! Regi wordt gevangengehouden door de Kinderen van Seth. Enzo besluit hem in z'n eentje te gaan redden, zonder dat de leraren van de Imagi-school het weten. Maar zijn vrienden laten hem niet vallen en gaan samen met hem het titanengevecht aan. Luca kan maar niet geloven dat Seth zijn vader is... Is dat echt zo?! Gelukkig staat Super Kaka altijd paraat als zijn vrienden in gevaar zijn..."
 
(Bron: Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De eerste plaat van een gloednieuw Roodbaard-avontuur
03/08
TOP
Roodbaard
Hierboven zie je de eerste plaat uit het nog te verschijnen, gloednieuwe verhaal van Roodbaard door Stefano Carloni en Jean-Charles Kraehn. Op de andere afbeeldingen zie je Carloni's versie van Roodbaard en zijn zoon Erik.

Roodbaard

Na de stopzetting van de piratenreeks en de spin-off De Jonge Jaren in 2001 waren er meerdere pogingen om de reeks weer verder te zetten. Fabien Nury schreef een verhaal over de zogezegde dood van Roodbaard. Uitgeverij Dargaud gaf groen licht en zocht een tekenaar. Olivier TaDuc (Chinaman) en Frédéric Toublanc sloegen het aanbod af. Toublanc nam liever Tanguy en Laverdure over. Uiteindelijk toonde Philippe Aymond (Lady S.) zich geïnteresseerd, maar intussen koos Nury voor andere projecten. Hij gaf Aymond de toestemming om het verhaal waar nodig aan te passen. De interesse van Dargaud verslapte daarentegen weer en ook Philippe Charlier, de erfgenaam van Jean-Michel Charlier die zijn zegje heeft over de reeksen die zijn vader schreef, maakt soms rare beslissingen (over zijn keuze voor matige scenaristen en tekenaars is al veel gezegd). Aymond zou een nieuwe Roodbaard in 2015 kunnen maken terwijl Philippe Charlier het niet later dan 2014 wou laten uitgeven. Resultaat: Aymond haakte af.

Roodbaard

Deze keer is er een 100% verzekerde comeback: Roodbaard keert terug in 2020, te beginnen met het eerste deel van een tweeluik. Kraehn belooft "een terugkeer van Roodbaard als kaper die in zijn ziel piraat is gebleven, zeg maar een vrijbuiter. (...) Hij is nog steeds op zoek naar de onmogelijke vrijheid en kruist het pad van een oude vijand die nog een appeltje met hem te schillen heeft."

In de laatste integrale (deel 13) van Roodbaard gaat een deel van het dossier over de terugkeer van de piraat. Deze integrale, met de laatste verhalen van Marc Bourgne en Christian Perrissin, verschijnt in augustus bij Sherpa.

(Bron: ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De werkelijke cover van Angel Wings 6
03/08
TOP
Angel Wings 6
Onlangs lieten we je een voorlopige cover zien van Angel Wings 6: Atomic. Dat was een fabrikaat van een Franse distributeur op basis van een prentje uit de strip zodat er al beeldmateriaal was voor verkoopsites en bestelbonnen. Hierboven zie je de werkelijke cover staan. De Enola Gay was de B-29 waarmee de atoombom op Hiroshima werd gedropt.

Inmiddels bevestigde tekenaar Romain Hugault dat er nog een derde cyclus komt die zich zes jaar later zal afspelen. Als je goed kan tellen en wat van de geschiedenis afweet, dan weet je dat we Angela dus ook aan het begin van de Koreaanse Oorlog te zien krijgen.

(Bron: Romain Hugault / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het vervolg van Buck Danny
03/08
TOP
Buck Danny 57
Dit najaar verschijnt het vervolg op het Buck Danny-album Vostok Antwoordt Niet Meer. Buck, Tumb en Sonny zijn via het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle op het spoor van Lady X en het gevaarlijke virus. Maar het gebied om in te zoeken is dermate groot dat de taak onmogelijk lijkt. Alleen dankzij hulp uit onverwachtse hoek kunnen ze de geheime basis ontdekken. Jammer genoeg kan die vervloekte plek ook hun graf worden...
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Eclatant crowdfundsucces voor Dating for Geeks
03/08
TOP
dating for Geeks
Maandag 29 juli lanceerde Kenny Rubenis op voordekunst.nl een crowdfundingcampagne om zijn strookjesstripreeks Dating for Geeks een jaar lang te kunnen voortzetten. De Nederlandse editie van het gratis dagblad Metro stopte namelijk met het plaatsen van de reeks waardoor Kenny ook zonder inkomsten viel uit die bron. Met een succesvolle crowdfunding zou hij zijn vaste kosten kunnen betalen en is het vervolg van de reeks tijdelijk gewaarborgd.

En de crowdfunding mag effectief een succes genoemd worden! Op dit moment (vrijdagnacht) is het doel van 15.000 euro ruimschoots binnengehaald met 171% oftewel bijna 26.000 euro.
Een tweede jaargang ligt nu in het verschiet. Daar zijn inmiddels 890 donateurs voor te danken. Afhankelijk van hun bijdrage krijgen ze postkaarten, een dankvermelding in nog te verschijnen albums tot specials, originele platen of een op maat gemaakte strip. Hoe meer er wordt gedoneerd, hoe langer Kenny zijn stripreeks kan voortzetten. De albums blijven nog wel verschijenn bij Uitgeverij L.
(Bron: Kenny Rubenis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dino, Dieter Van Der Ougstraetes derde album
03/08
TOP
Dino
Na Snow en Fantomia, die bij Bries verschenen, publiceert Oogachtend de derde strip van West-Vlaming Dieter Van Der Ougstraete. Dino verschijnt dit najaar en zal 196 pagina's tellen.

De inhoud: "Wanneer de dertienjarige Didier 'Dino' Duyckelaere en zijn vader door omstandigheden van de anonieme stad naar het plattelandsdorpje Erfschote verhuizen, loopt dat niet van een leien dakje. Dino moet zich op het Sint-Vincentiuscollege zien op te werken van loser tot coole kid, terwijl vader onderaan de sociale ladder moet beginnen bij Fritfrost, de enige werkgever die de regio rijk is. Ondertussen razen de hormonen en demonen en dreigt alles elk moment weer in elkaar te stuiken."

(Bron: Oogachtend / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Artbook Yves Chaland
03/08
TOP
Yves Chaland
Na het Franse, veelgeprezen, dikke artbook op groot formaat over François Walthéry, in maart verschenen bij Dupuis, volgt begin oktober een tweede artbook met reproducties van originelen van Yves Chaland, de tekenaar van Bob Fish, Freddy Lombard, De Jonge Albert en een onafgewerkt avontuur van Robbedoes en Kwabbernoot. In dit 384 pagina's tellende boek, tegen de officiële prijs van 55 euro, staan tweehonderdvijftig ingescande originelen van covers, belangrijke scènes, magische illustraties, tekeningen die afwisselend actie bevatten of mysterie oproepen en uitvergrotingen tot in de kleinste details. Yves Chaland, une Vie en Dessins zal ook een artikel bevatten met verhelderende citaten uit interviews.

Een derde artbook, ook weer in samenwerking met Champaka, zal over Victor Hubinon (Buck Danny, Roodbaard) gaan.

(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het vervolg van het biografische Violette Morris
03/08
TOP
Violette Morris 2
In oktober verschijnt het Franse deel 2 van het biografische Violette Morris. De vierdelige reeks verschijnt in vertaling bij Dark Dragon Books die in mei de vertaling van deel 1 publiceerde. Violette Morris was een Franse atlete die wereldrecords brak en ze was later ook een nazispionne. Om die reden werd ze in 1944 in een hinderlaag gelokt door het verzet en omgebracht. Ze leidde een bijzonder bewogen leven en gedroeg en kleedde zich als een man.
(Bron: Futuropolis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Maarten Milaan integraal
03/08
TOP
Maarten Milaan
Onlangs kondigden we aan dat Arboris na de zomer begint met Maarten Milaan als integrale reeks. Eind augustus verschijnt bij Le Lombard al deel 2 van de vierdelige reeks.
(Bron: Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kerstverhalen uit weekblad Robbedoes
03/08
TOP
Kerstverhalen
Kerstmis valt dit jaar vroeg bij Dupuis. Eind oktober verschijnt in het Frans een bundel van 240 pagina's met kerstverhalen die gerenommeerde striptekenaars voor het weekblad Robbedoes/Spirou hebben getekend. In een eerste deel wordt geplukt uit de periode 1955 tot 1969. Het gaat om een verzameling covers, geïllustreerde verhalen, (eenmalige) kortverhalen en illustraties met een kerstthema. De meeste pagina's zijn onbekend voor het publiek dat het weekblad niet las of verzamelde. In deze bundel staan bijdragen van André Franquin, Jean Roba, Will, Morris, Peyo, Maurice Tillieux, Jean-Claude Fournier, Maurice Rosy, René Hausman, MiTacq, Jidéhem, Raymond Macherot, Louis Salvérius, Raoul Cauvin, Derib en anderen.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Stan Lee krijgt straatnaam in New York
03/08
TOP
Stan Lee
New York geeft aan 85 straten een nieuwe naam als hommage aan beroemdheden. Een van hen is Stan Lee, de vorig jaar overleden comiclegende. Een deel van de huidige University Avenue, een straat in de Bronx tussen Brandt Place en West 176th, zal omgedoopt worden in Stan Lee Way. Die locatie is niet toevallig, want Stan "The Man" bracht zijn jeugd door in University Avenue (nummer 1720). De beslissing van het gemeentebestuur moet alleen nog definitief bekrachtigd worden door de burgemeester.
(Bron: ActuaBD.com © foto: The Verge / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips