Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 27 juli:
Het najaar van Concerto Books
Largo Winch 22 dit najaar
Silvester lanceert sf-reeks Conquests
Suske en Wiske 349 herinnert aan De Wolkeneters
Nieuws over de westernreeksen Blueberry, Jim Cutlass en Lonesome
Een oude en een nieuwe Baard en Kale
De soap gaat verder in Zeep 2
Dating for Geeks verdwijnt uit Nederlandse Metro
Gipsy integraal bij Dark Dragon Books
Nieuwe queeste in Ythaq 16
Diepgang in Lady S. 14
De volgende Lefrancs
Verfrissing in Trollen van Troy 24
Voorsmaakje XIII 26
Een Stukje Spinazietaart 2 in Londen
Long John Silver integraal
Niet geautoriseerde biografie van Olrik


Updates van 20 juli:

Arboris in september en oktober
Nieuw tweeluik door Thomas Du Caju en Jean-Claude Van Rijckeghem
Laatste deel van de cyclus van Lemuria
Régrics Het Rariteitenmuseum in de lijn van Barelli
Juanjo Guarnido aan het werk voor Blacksad 6 én 7
Album met hommagegags voor Asterix
Franka 24 in september
Angel Wings 6 in het najaar
Teun Berserik is klaar met zijn platen voor Blake en Mortimer 26
NASA en Snoopy slaan de handen in elkaar voor tekenfilmreeks Snoopy in Space
René Goscinny's kwalijkste momenten in boekvorm
Verfilming 5 Is het Perfecte Getal


Updates van 17 juli:

Ballon Comics in september en oktober
Blloan in september en oktober
Casterman in september en oktober
Dargaud in september en oktober
Dupuis en Graton in september en oktober
Glénat in september en oktober
Le Lombard in september en oktober
De Smokkelaar van Milan Hulsing
Joep voor jonge lezers
Klaas Knol (64) en Ger Rijff (67) overleden


Updates van 13 juli:

Daedalus in augustus tot oktober
Penelope door Judith Vanistendael
Robbedoes: Hoop in Bange Dagen 2 dit najaar
Dossieruitgave Robbedoes en de Miniatuurtjes
Nieuwe Donjon Zenit in 2020
Franstalige biografie over Dany

Updates van 10 juli:

Auteursuitbreiding voor de Kiekeboes
The Walking Dead is afgerond
Patrick Cornelis illustreert Tomorrowland-boek
Doomsday integraal
Niet Nog Eens, Laura
Dikke Jerome K. Jerome Bloks in het najaar
Corto Maltese-verfilming geannuleerd
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2019:  juli • augustus • september • oktober • november • december
2020: januari • februari • maart • april • mei • juni
 
Het najaar van Concerto Books
27/07
TOP
Conquests 1
Concerto Books pakt dit najaar uit met enkele ronkende namen en ook de vooruitblik van 2020 is al veelbelovend. Lees snel verder.

Eerst en vooral wordt in september zowel de Amerikaanse als Nederlandstalige editie van Chris Wares Rusty Brown gelanceerd. De auteur van onder meer Jimmy Corrigan en Building Stories heeft er meer dan zestien jaar aan gewerkt. En dit 352 pagina's tellende album is dan nog maar deel 1. "Chris Ware doet een poging de zin van het bestaan te vatten in één enkel, schitterend vormgegeven beeldverhaal. Rusty Brown volgt een halve dag lang de levens van drie mensen in het Amerikaanse midwesten. Chris Ware vervlecht het leven van de jongen die wakker wordt met superkrachten met het leven van de tiener die later als vader zijn teleurstellingen wegstopt op Mars en met het leven van de vrouw die naar de liefde van slechts één andere persoon op aarde verlangt. Rusty Brown is een minutieus uitgewerkte studie over intermenselijke relaties, twijfels en volharding tegen wil en dank."


In Holland Suburbia
In Holland Suburbia
In november is Guido Van Driel weer van de partij als stripauteur. De voorbije jaren maakte hij diverse uitstapjes naar de filmwereld. In Holland Suburbia is zijn nieuwste strip. "In een typische Hollandse buitenwijk met eentonige rijtjeshuizen wordt op een nacht het lijk van een achttienjarige jongen gevonden. De dode is Jonas van der Geest. Hij is lid van het 'garage'-
bandje In Holland Suburbia (I.H.S). Jonas heeft alleen een bloederige snee op zijn voorhoofd. Waaraan hij is bezweken is niet meteen duidelijk. Een buurman vertelt dat hij hem de avond ervoor op handen en voeten door de voortuinen van de huizen heeft zien kruipen. Inspecteur van politie Harry Kleijn gaat de dood van Jonas onderzoeken. De inspecteur onderzocht ook de zaak van een ander bandlid van I.H.S., Ido Lindemans. Die moest een half jaar geleden onverwacht zijn linkerarm missen. Die werd eraf geslagen door een rondvliegende metalen schijf. Gewoon op straat, toen ze op een avond terugliepen na een repetitie. Wat is er aan de hand? Toen beweerde Jonas bij hoog en bij laag dat hij voorafgaand aan de 'aanval met de metalen schijf' drie lichten boven de wijk had zien hangen. En Jonas' vader, een grondwerker, ontdekte dat de mysterieuze schijf het afsluitdeksel was geweest van de boorput op het Wilde Landje. Die boorput was in de jaren zestig gegraven door de NAM. Ondanks dat er een diepterecord werd verbroken (4.850 meter) werd er gas noch olie gevonden. Het onderzoek van de inspecteur brengt een keten gebeurtenissen aan het licht. Is er iets buitenaards de buurt binnengedrongen? Of juist iets ónderaards? Horen we bij de hemel of horen we bij de aarde? De ogenschijnlijk saaie buurt blijkt een reeks kleurrijke personages te bevatten die ieder zo hun eigen geheimen met zich meedragen."

Van Derf Backderf (Mijn Vriend Dahmer, Trashed) hebben we al zijn oudere titel Punk Rock & Mobile Homes voorgesteld. Hier is de korte inhoud: "De excentrieke, boomlange Otto Pizcok woont op het caravanpark van zijn oudoom in een saaie Amerikaanse industriestreek. Hij laat zich 'de Baron' noemen en gedraagt zich als iemand uit een ander tijdperk, ook al levert hem dat pesterijen en gegniffel op van de patsers en cheerleaders van zijn school. Hij keurt hen geen blik waardig. Hij ziet alleen de wulpse Terry Workman staan. Samen met twee vrienden wordt Otto vaste klant bij concertzaal The Bank. Bizar genoeg treden daar de pioniers van de punkrock op. Otto ontdekt in dit muziekhol een fantastisch alternatief voor de grijze sleur in zijn dorp. Met zijn branie en rappe tong weet hij de sympathie te verwerven van de zaaleigenaar. Nu kan 'de Baron' zich eindelijk ontplooien..."


Het Ongedierte
In Holland Suburbia
Van de Italiaanse auteur Piero Macola zijn al vier one-shots in het Frans verschenen. Zijn debuut Het Ongedierte verschijnt in oktober in het Nederlands. "Een verhaal over illegalen en wettelozen, rampzalige liefdes en eenzaamheid. Het Ongedierte speelt zich af aan de oevers van de Italiaanse rivier de Po. De langzaam verdwijnende ochtendmist op de Povlakte weerspiegelt het desolate leven van Bruno, die probeert zijn geliefde Ennio te vergeten. Ennio liet Bruno achter met een gebroken hart. Bruno sleept zich voort door het leven, hier aan de waterkant. Hij trekt veel op met de oude Maria die in haar eentje aan de rivier woont sinds haar man is overleden. Samen proberen ze er het beste van te maken. Op de bouwplaats waar Bruno vroeger heeft gewerkt, ontmoet hij op een dag Anton. Anton is een jonge, ontsnapte illegaal uit Moldavië. Bruno verbergt Anton in zijn huis. Tussen de twee mannen ontstaat een bijzondere vriendschap. Maar plotsklaps staat Ennio weer voor de deur..."

In 2007 gaf Oog & Blik Jacues Tardi's Het Ware Verhaal van de Onbekende Soldaat en Het Gedrocht en de Guillotine uit in een gebundelde softcovereditie. In oktober geeft Concerto Books dit opnieuw uit als een hardcoveralbum. De oorspronkelijke verhalen dateren van de jaren 1970.

Het Kleine Boek van de BeatlesConcerto Books startte met stripbiografieën over The Ramones en Karen Dalton. Het eerder bij De Bezige Bij | Oog & Blik uitgegeven Het Kleine Boek van de Beatles zal in hardcover heruitgegeven worden.

Voor 2020 gaf Concerto Books ook al een lijstje met te verwachten vertalingen en eigen producties door. Uit het buitenland komt Joe Sacco's Dene First Nations. "Voor zijn nieuwste project reisde gelauwerd stripjournalist Joe Sacco af naar de Northwest Territories in Canada, waar het 's winters min veertig graden wordt. In dit gebied zijn de gevolgen van de wereldwijde honger naar fossiele brandstoffen direct voelbaar. De Dene zijn de inheemse bewoners die hier al generaties lang leven. Ze zijn bijna zonder uitzondering in dienst van de oliemaatschappijen in het gebied. Sacco gaat in gesprek met hen en schetst in Paying the Land op genuanceerde wijze welke invloed de olie-industrie heeft op hun leven. Enerzijds zorgt de industrie voor werkgelegenheid, geld om scholen te stichten en sociale voorzieningen te onderhouden. Anderzijds wordt het landschap blijvend veranderd door deze zware industrie. De langetermijngevolgen voor het milieu zijn niet bekend."

Kent State: Vier Doden in OhioKent State: Vier Doden in Ohio verschijnt in 2020 ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van het Kent State-bloedbad in Ohio. Derf Backderf reconstrueert die gebeurtenis. "Toen Derf Backderf tien jaar oud was, viel de Nationale Garde het ingedutte stadje binnen waar hij woonde. Ze kwamen de orde handhaven bij anti-Vietnamdemonstraties op de universiteit. Bij hun charges werden vier studenten gedood. Negen anderen raakten gewond. De leden van de Nationale Garde 'hadden uit zelfverdediging gehandeld'. Maar hoe kon het dat zeven van de dertien (ongewapende) slachtoffers in de rug waren geschoten? Het verhaal volgt de vier jonge mensen die omkwamen. Backderf reconstrueert de dagen voor hun dood, waarin de situatie om hen heen langzaam steeds verder escaleerde. Kent State: Vier Doden in Ohio is veel meer dan het verhaal van een demonstratie die uit de hand liep."

Jopo in Mono
is een cd van Fay Lovsky en Joost Swarte uit 1992 met twaalf op Joost Swartes personage Jopo de Pojo geïnspireerde songs. De cd-hoes was ontworpen en geïllustreerd door Joost Swarte. Met Jopo XL slaan Fay Lovsky en Swarte de handen opnieuw in elkaar voor een follow up van Jopo in Mono. Jopo XL zal zowel Jopo in Mono als de nieuwe songs van Jopo XL bevatten, verkrijgbaar als boek met cd of boek met vinylplaat.

Het Verbond van de Lethargie Het is alweer een hele tijd geleden dat strips van Migualenxo Prado in het Nederlands verschenen. We kennen hem nog van Krijtlijn, Kronieken van de Onlogica, Oude Liefdes en Ardalén. Met Het Verbond van de Lethargie verschijnt er nog eens nieuw werk van zijn hand in 2020. "Een jonge student krijgt een fantastisch dagboek in handen. De schrijver ervan heeft na jarenlang onderzoek ontdekt dat er een oude orde van engelen en demonen herrezen is. De student begint een speurtocht via universiteitsbibliotheken, achterkamertjes, antiekwinkels en slaperige oude villa’s. In Het verbond van de lethargie overpeinst Prado het fragiele evenwicht tussen mens en natuur. Hij construeert een barok verhaal over een krachtige talisman, ontwakende wezens uit een oude cultuur en hun niet aflatende strijd tussen goed en kwaad."

Visa TransitNicolas de Crécy (IJstijd, Foligatto, Prosopopus, De Worstelrepubliek) werkt aan het tweeluik Visa Transit waarvan deel 1 in 2020 en deel 2 in 2021 zal verschijnen.
Deel 1 verschijnt in september in het Frans bij Gallimard. Het tweeluik is gebaseerd op een lange autotocht die Nicolas en zijn neef in de zomer van 1986 aflegden. Ze waren nauwelijks twintig jaar, kochten een oude Citroën Visa en ze besloten de koffer vol te stoppen met twee slaapzakken, boeken en sigaretten en op weg te gaan met als enig doel zo ver mogelijk te raken. Ze reden door het noorden van Italië, het toenmalige Joegoslavië, Bulgarije en een deel van Turkije. Dat leverde heel wat avonturen op en een confrontatie met de wereld om hen heen en onderling.

SonglifeOok van Nederlandse auteurs is gloednieuw werk te verwachten. Zo werkt Gerrit de Jager al enkele jaren aan Songlife. "De eerste verliefdheid, het eerste liefdesverdriet: deze en andere emotionele momenten gaan vaak samen met de herinnering aan een speciaal lied. Voor Gerrit de Jager is dat in ieder geval in hoge mate zo. Hij tekende daarom de strip Songlife: een songtrip bij leven en werken van de striptekenaar, die dus ook meteen een songstrip is."

De Nieuwe Avonturen van de Kunst Van de naar Frankrijk uitgeweken cartoonist Willem verschijnt De Nieuwe Avonturen van de Kunst waarin hij een portret van de kunst schetst door middel van honderddertig hilarische snapshots van bekende kunstenaars (Adolf Hitler is er een van). De hamvraag luidt: waar is kunst eigenlijk goed voor?
De Franse versie van dit album dateert van 2004.

Country Creek Ook Erik Kriek bundelt portretten, meer bepaald dat van vijftig oude en nieuwe legenden uit de Amerikaanse folk-, bluegrass en countrymuziek in het album Country Creek. Kriek, van wie onlangs De Balling verscheen, levert tekst en tekeningen. Bij het boek zal een cd vol traditionals beschikbaar zijn, bewerkt door Tim Knol en Eric & The Blue Grass Boogiemen.
 
(Bron: Concerto Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Largo Winch 22 dit najaar
27/07
TOP
Largo WinchHalf november is de Franse release van Largo Winch 22: Scharlaken Zeilen. Het is het vervolg op Morning Star dat in 2017 het eerste album was van Éric Giacometti, de opvolger van Jean Van Hamme. De precieze lanceringsdatum voor de Nederlandstalige versie kennen we nog niet. Daar zijn toekomstige updates voor. Het verhaal speelt zich voor een deel af in Sint-Petersburg.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Silvester lanceert sf-reeks Conquests
27/07
TOP
Conquests 1
Jean-Luc Istin ontwikkelt voor uitgeverij Soleil de ene conceptreeks na de andere in het fantasy- en sf-genre. Het is dan ook zijn job. In september 2018 lanceerde hij Conquêtes, een vijfdelige space opera. Onder de titel Conquests belandt deze reeks bij Silvester die de eerste twee delen in hardcover in september uitgeeft. In het najaar verschijnen beide delen ook als softcovers. De Serviër Zivorad Radivojevic (Alice Matheson) is de tekenaar van het eerste deel. Het duo Bertrand Benoît en Nicolas Jarry is verantwoordelijk voor deel 2. Jarry schreef ook deel 3 voor tekenaar Stéphane Créty (Drakenbloed, Hannibal Meriadec, Dwergen, Orks & Goblins).

In Conquests bestaat de mensheid uit vijf kolonies die elk over een armada aan ruimteschepen beschikken waarmee de ruimte doorkruist wordt op zoek naar vijf bewoonbare exoplaneten. Die werelden bestaan uit intelligente levensvormen die uit overlevingsdrang door één keuze worden gedreven: overwinnen."

(Bron: Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Conquests 2


Suske en Wiske 349 herinnert aan De Wolkeneters
27/07
TOP
Suske en Wiske 349
Op 3 september ligt Suske en Wiske 349: Het Lekkere Lab in de winkel. Peter Van Gucht brengt in zijn scenario een vondst van Willy Vanddersteen in herinnering uit diens verhaal De Wolkeneters. Check de cover of de korte inhoud maar eens: "Barabas is zijn uitvindingen beu en wil de wetenschap aan de haak hangen. Maar dan komt hij via Sidonia op het idee om te gaan kokkerellen. De prof fabriceert een revolutionair product gebaseerd op het DNA van planten en dieren en maakt hier eetbare wolken van, naar het idee van zijn collega's uit De Wolkeneters. De eetbare wolkjes zijn meteen een geweldig succes en dat komt al snel een mislukte Italiaanse chef ter ore en die heeft andere plannen met de wolkjes van Barabas..."
(Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuws over de westernreeksen Blueberry, Jim Cutlass en Lonesome
27/07
TOP
Blueberry
Verschillende berichten over westernreeksen bundelen we in dit artikel. Vooreerst is er een update over het Blueberry-tweeluik van Christophe Blain en Joann Sfar waarvan deel 1 dit najaar bij Dargaud verschijnt. Ballon Media doet haar best om de vertaling ook nog dit jaar uit te brengen. In dat nieuwe avontuur, dat los van de hoofdreeks zal staan, is Blueberry weer een luitenant zoals in het begin van de stripreeks door Jean Giraud en Jean-Michel Charlier. Hij patrouilleert langs de grenzen van een indianenreservaat. Hij is getuige van de moord op twee indiaanse vrouwen door drie jonge blanken. Blueberry wil koste wat het kost een nieuwe oorlog vermijden en bezoekt de stam. De twee slachtoffers zijn de vrouw en dochter van de oorlogszuchtige krijger Amertume. De oorlogsbijl staat op het punt opgegraven te worden. Terug in het fort brengt Blueberry verslag uit aan de commandant, een bikkelharde, zenuwachtige man op wiens vrouw Blueberry een oogje heeft...

Blain is de tekenaar van onder meer Isaac de Piraat en Gus, ook al een westernreeks, die in vertaling helaas stopte na twee delen. In het Frans zijn er al vier albums. Recent publiceerde hij op tekst van Michel Piquemal een geïllustreerde remake van King Kong.

Sfar is nog het meest gekend van De Kat van de Rabbijn, zijn film over Serge Gainsbourg en Donjon. Maar hij heeft ook een voorliefde voor klassieke strips. Voor Emile Bravo (Robbedoes) schreef hij vele jaren geleden een Blake en Mortimer-verhaal. Bravo tekende er een paar proefplaten van. De uitgeverij gaf geen groen licht aan hun voorstel. Met Blueberry kan hij zich alsnog wagen aan een klassieke reeks.Jim Cutlass
In 1980 verscheen deel 1 van Jim Cutlass, een tweede westernreeks door Jean Giraud en Jean-Michel Charlier na hun Blueberry. Het bleef bij één avontuur. Een kleine tien jaar later gaven Giraud en Charlier het personage aan Christian Rossi voor een comeback terwijl Charlier en Giraud het verhaal samen schreven. Na het overlijden van Charlier gingen Rossi en Giraud verder met de reeks die liep tussen 1991 en 1999 en in totaal zeven albums opleverde. In november verschijnen deze avonturen in een integrale van 448 pagina's bij Casterman, volgens de karige info zal die 59 euro kosten en bonuspagina's bevatten. Of er ook een Nederlandstalige versie komt, moeten we nog even in het midden laten.

Lonesome 2Jim Cutlass is een voormalige officier van het Noordelijke leger die na de Amerikaanse Burgeroorlog een katoenplantage erft in het zuiden. Hij is tegen de slavenhandel en moet daarom strijd leveren tegen de Ku Klux Klan. Maar er lopen nog andere extreme figuren rond die op hun beurt blanken willen uitroeien. Tovenaars en zombies bijvoorbeeld.


Tot slot hebben we een nog voorlopige cover van Yves Swolfs' Lonesome deel 2, ook al een album voor dit najaar. Deel 1 was vorig jaar een groot succes en raakte uitverkocht. De softcover werd herdrukt.

(Bron: Dargaud / Casterman / Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Een oude en een nieuwe Baard en Kale
27/07
TOP
Baard en Kale
In oktober verschijnt deze integrale van Baard en Kale in het Frans. Het gaat om de twee avonturen Baard en Kale in Hollywood en Schiet niet op het Zeepaardje die Marcel Denis in 1960 en 1961 respectievelijk op scenario van Maurice Rosy en Marcel Remacle heeft getekend voor het weekblad Robbedoes. In die periode zocht Will eventjes uit of het gras aan de overkant groener was bij het weekblad Kuifje waar hij aan de slag kon als artistiek directeur. Marcel Denis' avonturen verschenen nooit in de reguliere reeks en in het Nederlands enkel in gelimiteerde, slecht uitgegeven zwart-witedities bij Albino. Arboris verzekerde ons dat ze deze verhalen zal uitgeven naast de huidige reeks integrales in het Nederlands. Nog niet meteen, maar ze komen er wel. Dat geldt ook voor de overige, prille avonturen van Baard en Kale door Will die Dupuis opnieuw heeft gebundeld in dezelfde nieuwe integrale reeks in het Frans.


Baard en Kale
Een compleet andere Baard en Kale zal vroeger in het Nederlands verschijnen, maar niet meer dit jaar. Het gaat om het hommageproject van Blutch en zijn broer Robber. Op 24 juli startte de voorpublicatie in Spirou. In kleur ditmaal. Intussen is het hele verhaal van bijna tachtig pagina's al in drie Franstalige "cahiers" in zwart-wit verschenen, telkens met een episode van een geïllustreerde roman erbij. Begin december verschijnt de complete strip in zwart-wit bij Dupuis in het Frans. Ook de geïllustreerde roman verschijnt nog in een afzonderlijke boekuitgave. De reguliere versie in kleur verschijnt volgens planning pas in januari 2020.

De drie cahiers:
Baard en Kale
Baard en Kale
Baard en Kale

Links: cover van de speciale editie in zwart-wit van het complete verhaal. Rechts: cover van de complete, geïllustreerde detectiveroman.
Baard en Kale
Baard en Kale
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De soap gaat verder in Zeep 2
27/07
TOP
Zeep
Maarten Vande Wiele publiceert in oktober bij Oogachtend het vervolg op zijn papieren soap Zeep. Zeker een aanrader voor wie zich nog de tv-reeks Dynasty (de versie uit de eighties) herinnert. De inhoud: "Met moeder in kritieke toestand moet Ken noodgedwongen een stap terugzetten uit het familiebedrijf. Hij vraagt Barbra om Castelson Zeep te leiden. Maar hoe doe je dat? Zakenvrouw zijn? Gelukkig is er de altijd behulpzame Todd die Barbra maar al te graag de knepen van het vak leert. Ook Rachella Kabuki zit niet stil. Ze wil Barbra zo snel mogelijk weg uit Castelmaine... en uit het hart van Ken. Wraak is een gerecht dat je het best koud serveert. Een nieuwe episode vol spanning, passie en intriges! " 
(Bron: Maarten Vande Wiele / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dating for Geeks verdwijnt uit Nederlandse Metro
27/07
TOP
Dating for Geeks
De Nederlandse versie van de gratis krant Metro heeft beslist om de strookjesstrip Dating for Geeks niet langer te plaatsen omwille van bezuinigingen. Dat liet Kenny Rubenis weten op zijn Facebookpagina. De strijdvaardige auteur is nog niet klaar met zijn papieren alter ego en zijn creaties. Bovendien is Dating for Geeks niet zomaar een hobbyprojectje, maar een bron van inkomsten voor hem. Voort publiceren op internet voor een publiek dat daar niet voor betaalt, is niet wenselijk. Een publicatie in een andere, dagelijks verschijnende krant acht hij niet haalbaar, want dan zou een andere strookjesstrip moeten verdwijnen. De tweewekelijkse pagina in Eppo is ook al te weinig om er financiële zekerheid mee op te bouwen. Daarom waagt Kenny Rubenis zich aan een financiering via crowdfunding om er minstens een jaar — en liefst langer — mee door te kunnen gaan. De crowdfundingcampagne start aanstaande maandag op VoordeKunst.nl.
(Bron: Kenny Rubenis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Gipsy integraal bij Dark Dragon Books
27/07
TOP
Gipsy
Enrico Marini is zo goed als klaar met De Schorpioen deel 12 dat dit najaar verschijnt (zie hieronder). Intussen is hij begonnen aan het scenario van zijn volgende project, een detectivestrip. Op het vervolg van De Adelaars van Rome zal het dus weer lang wachten zijn. Tot spijt van wie het benijdt, komen er daarentegen geen nieuwe avonturen meer van Gipsy, de reeks waarmee Enrico Marini doorbrak. Eind dit jaar verschijnt er trouwens een integrale editie in het Frans waarvoor Marini bovenstaande cover tekende. Dark Dragon Books liet inmiddels weten dat zij deze integrale in het Nederlands zullen uitbrengen, maar dan wel in twee delen met bonusmateriaal.


De Schorpioen
De Schorpioen
Dit najaar verschijnt De Schorpioen deel 12. De coverillustratie daarvan hebben we je al getoond, zie de bovenste afbeelding waar de zwarte banden en de titel nog aan moeten worden toegevoegd. De andere cover die je ziet, krijgen we niet in het Nederlands, want die is voor een Franse, speciale editie.
(Bron: Dargaud / Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe queeste in Ythaq 16
27/07
TOP
Ythaq 16
In juni verscheen bij Uitgeverij L de vertaling van Ythaq deel 15. Het Franse deel 16 staat alweer gepland voor september. Daarin heeft Graniet de vluchtelingen van de Federatie vervoegd. De nieuwe meesters van het heelal hebben een middel gevonden om van de ene wereld naar de andere te reizen om de vluchtelingen op te jagen. Het grootste ruimteschip ooit gebouwd zit hen achterna. Intussen drijft een mystieke queeste Graniet naar het uiterste van zichzelf om haar macht over vuur terug te winnen.
(Bron: Soleil / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Diepgang in Lady S. 14
27/07
TOP
Lady S. 14
Sinds deel 10 schrijft Philippe Aymond zelf de reeks Lady S. die Jean Van Hamme voor hem schreef. In het dit najaar te verschijnen deel 14 (eind november in het Frans) zorgt Aymond voor wat meer diepgang, letterlijk dan. We vinden Susan hierin namelijk terug op de zeebodem waar duizenden kilometers kabels liggen om internetverkeer door te sturen. Die kabels worden ook gebruikt door grote mogendheden om geheime informatie te delen. De ingenieurs van de NAVO experimenteren met drones die zich vasthechten aan de kabels om deze informatie te onderscheppen. Dat gebeurt onder de codenaam Vampiir. Maar tijdens de lancering van een prototype nabij de kust van Estland ontsnapt het toestel aan de controle van de bestuurders en verdwijnt in de Baltische Zee. De NAVO vermoedt een diefstal. De Russische geheime dienst wordt verdacht, maar de drone lijkt ook door hun handen geglipt te zijn.

Naast Lady S. werkt Aymond ook aan nieuwe avonturen van Bruno Brazil op scenario van Laurent-Frédéric Bollée.

(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De volgende Lefrancs
27/07
TOP
Lefranc 30Onlangs verscheen Lefranc deel 30 door Christophe Alvès en François Corteggiani. Inmiddels werken Régric en Roger Seiter aan deel 31 dat in 2020 verschijnt terwijl Alvès en Corteggiani geen pauze nemen om al aan deel 32 te werken dat in 2021 gepland staat. Hun nieuwe avontuur zal zich afspelen in drie Europese landen. Het onderwerp is een handel in vervalste schilderijen van meesterwerken.
(Bron: ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Verfrissing in Trollen van Troy 24
27/07
TOP
Trollen van Troy
Een beetje verfrissing na een warme week. Dit is de coverillustratie voor de volgende Trollen van Troy dat zich in de sneeuw zal afspelen.
(Bron: Soleil / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorsmaakje XIII 26
27/07
TOP
XIII
Hierboven zie je een voorsmaakje van XIII deel 26, eind dit jaar te verwachten bij Dargaud. We leren er alvast uit dat van Jason Mac Lane wordt verwacht dat hij weer eens op een president moet schieten, evenwel met het doel hem te verwonden. Deze keer zou hij niet beschouwd worden als een huurmoordenaar, maar als een agent van de nationale veiligheid met een missie.
(Bron: Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Een Stukje Spinazietaart 2 in Londen
27/07
TOP
Een Stukje Spinazietaart
In maart verscheen het grappige eerste deel van Een Stukje Spinazietaart bij Casterman. Daarin probeert een vrouw het hoofd boven water te houden met de verkoop van spinazietaarten op de lokale markt om haar acht kinderen te eten te kunnen geven. Nadat ze speciale kruiden van een verkeerde levering in haar taarten verwerkt, worden de taarten plots heel populair, maar het levert haar ook extra zorgen op uit het misdaadmilieu. De uitgeverij vergeleek de strip met de tv-reeksen Weeds en Eigen Kweek. Je begrijpt dan al snel wat die taarten zo speciaal maakt. Eind dit jaar staat het afsluitende deel 2 gepland dat zich in Londen afspeelt. De vertaling zal niet meer voor dit jaar zijn, want het programma voor het najaar zit bomvol.
(Bron: Casterman / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Long John Silver integraal
27/07
TOP
Long John Silver
-In het Frans verschijnen er in november twee bundels van Long John Silver, de vierdelige piratenreeks van Mathieu Lauffray en Xavier Dorison. Op deze foto van uitgeverij Dargaud zie je de originele schilderijen die Lauffray voor de covers maakte.
(Bron: Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Niet geautoriseerde biografie van Olrik
27/07
TOP
Lefranc 30Eind september verschijnt een Franstalige biografie van Olrik, geschreven door vader en zoon Hubert en Laurent Védrine. Het betreft een niet geautoriseerde biografie, dus niet meer of minder dan de vrucht van de fantasie van deze twee heren, gebaseerd op wat we wel weten uit de strips. Het officiële Blake en Mortimer-luik betreft de cover van André Juillard en illustraties uit de stripreeks. Dit boek verschijnt enkel in het Frans bij Fayard en zal 20 euro kosten.

Hubert Védrine is de voormalige minister van buitenlandse zaken (1997-2002) in de Franse regering van premier Lionel Jospin en hij diende ook onder president François Mitterand. Daarna was hij als diplomaat of adviseur werkzaam voor alle Franse presidenten, inclusief Emmaniel Macron. Zijn zoon Laurent is een documentairemaker. Hubert was in 2004 al te zien in een documentaire over Edgar P. Jacobs en Blake en Mortimer. Voor de catalogus van de expo over Jacobs, die momenteel nog loopt in Parijs in het Musée des Arts et Métiers, schreef hij ook een artikel over geopolitiek in Blake en Mortimer.

(Bron: Fayard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Arboris in september en oktober
20/07
TOP
De Complete Maarten Milaan 1
Van Arboris kregen we de planning voor september en oktober die we hier met je delen. Een nieuwe integrale reeks wordt De Complete Maarten Milaan, de dromerige reeks van Christian Godard uit het weekblad Kuifje. In ons Kuifje-overzicht vind je een voorstelling van de reeks. De integrale reeks zal uit vier delen van elk zo'n tweehonderd pagina's bestaan, inclusief achtergronddossiers. Ook niet eerder in album uitgegeven kortverhalen zullen in chronologische volgorde hun plaatsje krijgen.

De voorstelling van Arboris: "Maarten Milaan is een vrije vogel, die met zijn oude vliegtuigje, de Pelikaan, in de uithoeken van de aarde transport- en taxivluchten uitvoert. Hij blijft onverstoorbaar, wat er ook gebeurt, en raakt geregeld betrokken bij kwesties waarin hij door zijn gevoel voor rechtvaardigheid gedwongen wordt partij te kiezen. Zo belandt hij keer op keer in het kamp van de onderdrukten en moet het dan opnemen tegen patsers, potentaten en jagers op groot wild. De stripreeks, die circa dertig jaar lang in het weekblad Kuifje heeft gestaan, maakte door de bijzondere en vaak persoonlijk getinte scenario's van Christian Godard grote indruk op meerdere generaties lezers en veel stripliefhebbers kunnen zich nog altijd exact bepaalde verhalen herinneren. In vier bundelingen van telkens zo'n tweehonderd pagina’s zullen alle Maarten Milaan-verhalen — inclusief de moeilijker te vinden korte verhalen — chronologisch worden afgedrukt, met waar nodig gecorrigeerde vertalingen en nieuwe letteringen. Elk deel bevat ook een groot, door Patrick Gaumer samengesteld dossier waarin Godard vertelt over zijn carrière en over het ontstaan van elk verhaal."


De Deentjes moet het derde album worden in Collectie XL van Arboris, maar de eerste twee delen zijn nog steeds niet verschenen. Ook De Deentjes zal in softcover en hardcover verschijnen. Het 104 pagina's tellende one-shot van Clarke (Melisande, Dilemma, Luna Almaden) is een interessante thriller. "Stel je toch eens voor, dat er opeens blonde kindertjes geboren worden bij van oorsprong Arabische, Aziatische en Afrikaanse ouders... hoe zouden die ouders, de bevolking, de politiek en de regering daarop reageren? Hoe zouden wij reageren?! Onwaarschijnlijk? Toch is dat precies wat er gebeurt wanneer de Jordaanse immigrante Sorraya in Kopenhagen bevalt van een blond kindje met blauwe ogen. Ze wordt uiteraard meteen beschuldigd van overspel, maar een DNA-test bewijst dat daar geen sprake van is. In hetzelfde ziekenhuis bevalt de Deense Kirsten ook van een kindje dat er Scandinavisch uitziend, terwijl de vader toch een Mauritaniër is. Het verschijnsel grijpt om zich heen en breidt zich uit over heel Europa. Overal worden ineens 'Deentjes' geboren, zoals de kinderen al snel worden genoemd. Een jonge onderzoeker denkt dat het een kwestie van mutaties in het DNA is en gaat op onderzoek uit..."

Na een tweeluik dat gebaseerd is op een roman van Jean-Michel Charlier bedachten Patrice Buendia en Hubert Cunin een gloednieuw tweeluik voor de "Classic"-spin-off van de pilotenreeks Tanguy en Laverdure. Vuurgevecht in de Alpen is het eerste deel van dat volgende tweeluik, deel 3 in de spin-offreeks die zich in de jaren 1960 afspeelt. "Als een Zwitsers jachtvliegtuig met de nodige vlieguren neerstort in de Alpen, wordt de vervanging van de jagers van de Zwitserse luchtvloot plotseling dringend. De Mirage III maakt een goede kans, maar goedkoop zijn die niet bepaald. Tanguy en Laverdure worden naar Zwitserland gestuurd met een Mirage met dubbele besturing, die bestemd is voor lesvluchten. Hun taak is de Zwitserse legerleiding te laten zien hoe goed de nieuwe Mirage is. Ze komen terecht in een land dat op dat moment — op het hoogtepunt van de Koude Oorlog — een centrum voor spionnen uit West- en Oost-Europa blijkt te zijn..."


Piet Heyn 3
De Vuurpoel 3
In de zeevaartreeks Piet Heyn verschijnt deel 3, Landing op Banda, in september. "Het verhaal van dit derde boek gaat in op de geschiedenis van de V.O.C. Piet Heyn is bekend geworden door zijn wapenfeiten die plaatsvonden toen hij in dienst was van de W.I.C., de West-Indische Compagnie. De slag om de zilvervloot, die hij Spanje afhandig wist te maken, wordt nog altijd bezongen. Niet veel mensen weten dat hij in zijn jonge jaren ook een keer naar de Oost is gevaren en over die tijd gaat dit verhaal. Als onderkoopman vaart hij mee met een vloot van de republiek, die onder leiding staat van admiraal Verhoeff. Een van zijn collega's is onderkoopman Jan Pieterszoon Coen, die twaalf jaar later de leiding krijgt over de gehele Verenigde Oost-Indische Compagnie. Onder leiding van admiraal Verhoeff moeten zij de inheemse bevolking van de Banda-eilanden aan hun kant zien te krijgen. En dat blijkt nog niet zo makkelijk te gaan…"

Mondragon is het slot van de middeleeuwse reeks De Vuurpoel waarvan deel 1 bij ons in goede aarde viel (lees hier onze bespreking). "Baron Simon van Montfort leidt rond 1220 namens de kerk van Rome een kruistocht tegen de Katharen. Om een paar beginnende kruisvaarders iets te doen te geven, stuurt hij ze de bergen in voor een onbelangrijk klusje in Montaillou, waar volgens geruchten het Kathaarse geloof beleden wordt. Als ze er aankomen blijken de dorpelingen wel iets anders aan hun hoofd te hebben: in de bossen is een ruimteschip neergestort en de buitenaardse wezens blijken buitengewoon bloeddorstig te zijn!"
(Bron: Arboris / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuw tweeluik door Thomas Du Caju en Jean-Claude Van Rijckeghem
20/07
TOP
De Muizen van Leningrad 1
De Muizen van Leningrad 1Thomas Du Caju bezorgde ons de definitieve cover van De Muizen van Leningrad 1: Ik Ben Chapayev! dat op 4 september bij Dupuis verschijnt. De Nederlandstalige cover die je hierboven ziet, is die van de softcover. Voor de hardcover wordt een andere coverafbeelding gebruikt die ook voor de Franse versie van het album zal sieren (zie afbeelding hiernaast).

Dit is de korte inhoud: "Januari 1964. Een concert in de Opera van Leningrad wordt bruusk onderbroken door geweerschoten. Een ex-dwangarbeider uit de goelag wordt opgepakt. Op het commissariaat vertelt de mysterieuze man zijn verhaal, dat begint tijdens de eerste zomerdagen van 1941. Maxim, de zoon van een commissaris van de communistische partij, Pyotr, de zoon van een schrijverskoppel, Grygori, de zoon van een gesneuvelde gevechtspiloot, en Anka, de dochter van een begenadigd violist, vormen samen een hechte vriendengroep. Tijdens de vakantie gaan de jongeren samen op kamp, maar de nazi's rukken op dat moment steeds verder op. Het kamp valt in handen van de Duitsers. De trein waarmee de vrienden hopen te ontsnappen, wordt volledig vernield door Duitse bommenwerpers. Ze staan er alleen voor. Vanuit vijandelijk gebied moeten ze de weg terugvinden naar Leningrad. Hun vriendschap wordt meer dan ooit op de proef gesteld..."

De Muizen van Leningrad is opnieuw een tweeluik op scenario van Jean-Claude Van Rijckeghem. Hun vorige tweeluik Little England kon op veel bijval rekenen. Bij BD Must verscheen onlangs nog de volledige reeks Betty & Dodge in kleur door hetzelfde duo en scenarist Pat Van Beirs erbij, van heruitgaven met nieuwe cover van de delen die eerder bij Standaard Uitgeverij verschenen tot de allerlaatste delen die voorheen enkel in zwart-wit en in luxe verschenen bij BD Must.
(Bron: Thomas Du Caju / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Laatste deel van de cyclus van Lemuria
20/07
TOP
Lemuria 3
Lemuria 3
Lemuria 3
Eind september publiceert ComicWatch De Verloren Verhalen van Lemuria 3: Race naar het Verleden. Dit album is het slot van de cyclus, bedacht en geschreven door Sytse S. Algera. De grootste verandering is dat na twee delen tekenaar Apri Kusbiantoro is ingeruild voor Rully Akbar die ook al de tekenaar is van de Lemuria-spin-off Citadel. Sean Lee verzorgt de inkleuring van Lemuria. Door de stijl van de inkleuring tekent hij eigenlijk gewoon mee. Het album verschijnt in drie uitvoeringen: softcover (9,25 euro), hardcover (19,95 euro) en een luxe met dossier en ex libris op 250 exemplaren (45 euro). In die volgorde zie je hierboven de covers afgebeeld.

Het verhaal: "In dit derde deel nemen we je mee naar de Aarde van vijftig miljoen jaar geleden. Lemuria is een intussen verdwenen continent waar twee buitenaardse rassen uitmaken wie de toekomstige heersers van het heelal zullen zijn. De jonge wees Russ reist samen met de buitenaardse Carp en het ontsnapte slavenmeisje LyAnn naar Samondakrist om een tot slaaf gemaakte jongen te bevrijden. Ze komen er al snel achter dat in de stad een groot toernooi gehouden wordt waar Russ tegen wil en dank aan moet deelnemen. Tijdens dit toernooi komt Russ erachter wat er met zijn familie gebeurd is en wat zijn rol in de strijd tussen de buitenaardse rassen zal zijn."
(Bron: ComicWatch / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Régrics Het Rariteitenmuseum in de lijn van Barelli
20/07
TOP
Het Rariteitenmuseum 1
Het Rariteitenmuseum 1
Het Rariteitenmuseum 1
Het Rariteitenmuseum 1
Het Rariteitenmuseum 1
Het Rariteitenmuseum 1
Régric — echte naam Frédéric Legrain — kennen we al langer als tekenaar van Lefranc waarvan hij intussen zes albums heeft getekend en twee reportagealbums. Vorig jaar publiceerde hij in het Frans het eerste deel van een dolkomisch retro-sf-avontuur dat in oktober wordt uitgegeven door Dark Dragon Books. Het Rariteitenmuseum 1: Het Heiligdom der Titanen verschijnt dan in hardcover. Régric schreef en tekende dit album zelf. Volgens het uitgeverspraatje van de Franse uitgeverij koos hij voor een klare lijn die de tekenstijl van Bob De Moor en Hergé benadert met evenwel een gemoderniseerde vertelling. Bekijk zelf maar eens de Franse previewpagina's. Ze doen voornamelijk denken aan Bob De Moors stripreeks Barelli.

Het trio hoofdpersonages bestaat uit een antiheld, een vrouwelijke archivaris en een robot. Het eerste avontuur speelt zich af in de winter van 1954. De pers verzamelt zich in Parijs voor de opening van een nieuw museum met de vreemde collectie van een zekere Rocas. Een van de tentoongestelde stukken is een reusachtig dijbeen van een mens die de aandacht trekt van het team dat instaat voor de organisatie van het Rariteitenmuseum. Dat bot zou volgens de afmetingen toebehoren aan een mens van vier meter lang en werd gevonden in Zuid-Amerika. Er wordt een expeditie op touw gezet die tal van verrassingen inhoudt.
(Bron: Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Juanjo Guarnido aan het werk voor Blacksad 6 én 7
20/07
TOP
Blacksad
Hoe gaat het intussen met Blacksad? Die spint van plezier. Zoals we al eerder hebben gemeld is Juanjo Guarnido klaar met zijn honderdzestig pagina's dikke one-shot Het Goud van de Zwendelaar op scenario van Alain Ayroles dat momenteel in Eppo wordt voorgepubliceerd. Tussen overige verplichtingen voor de lancering van dat nog te verschijnen album werkt Guarnido verder aan Blacksad deel 6... én deel 7. Het gaat namelijk om een tweeluik waarvan Juan Díaz Canales het scenario al volledig heeft geschreven. Guarnido heeft van deel 6 al het complete storyboard getekend en kan nu echt beginnen met het tekenen van de strip. Na de lancering van Het Goud van de Zwendelaar zal hij zijn tijd volledig wijden aan Blacksad zodat we er geen jaren op moeten wachten.

Het tweeluik belooft een terugkeer naar de sfeer van het allereerste deel, een pure klassieke detectivethriller. Commissaris Smirnov en Weekly spelen weer mee en tal van andere nieuwe personages duiken op. Het enige dat Guarnido er verder over kwijt wou, is dat er zich dingen afspelen in onderaardse tunnels.
(Bron:Juanjo Guarnido / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Album met hommagegags voor Asterix
20/07
TOP
Générations Astérix
Op 28 augustus verschijnt Générations Astérix. Dit hommagealbum voor de zestigste verjaardag van Asterix bevat gags van zestig internationale tekenaars onder wie enkele héél bekende namen. Helaas zit daar geen enkele Vlaming of Nederlander tussen, ondanks het lobbywerk van distributeur Van Ditmar en onszelf. Er is intussen zelfs besloten om dat album niet in het Nederlands uit te brengen via distributeur Van Ditmar. Er is nog een waterkans dat het album via een andere uitgeverij kan verschijnen in het Nederlands.

Générations Astérix
Op de foto hierboven kan je de complete lijst deelnemende auteurs zien. Naast hun gag vertelt elke auteur ook over zijn of haar herinneringen aan de reeks Asterix. De oplage van dit eenmalige hardcoveralbum bedraagt twintigduizend exemplaren en kost 25,95 euro.
(Bron: Les Éditions Albert René / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Franka 24 in september
20/07
TOP
FrankaIn september verschijnt Franka 24: Operatie Roofmoord, het vervolg op Geheim 1948. Het verhaal liep als vanouds in voorpublicatie in Eppo en het album verschijnt in drie uitvoeringen: softcover, hardcover en een luxe met linnen kaft met een 48 pagina's tellende making-of.
(Bron: Van Ditmar / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Angel Wings 6 in het najaar
20/07
TOP
Angel Wings 6
Wat je hierboven ziet, is een door een Franse distributeur in elkaar geflanste cover voor Angel Wings 6: Atomic die in oktober wordt verwacht. De werkelijke cover zal er helemaal anders uitzien. Met dit zesde deel sluiten Romain Hugault en Yann de tweede cyclus afgesloten.

Angela komt eindelijk op het eiland Tinian terecht dat als platform dient voor een duizendtal B-29-bommenwerpers die dagelijks uitvliegen om Japanse steden plat te gooien. Daar vindt ze ook Taaroa, haar Hawaïaanse medebemanningslid, terug. Ze zet haar onderzoek voort naar de oorzaak van de dood van haar zus Maureen en ontmoet zo Dora Dougherty, die samen met Maureen vloog. Zij vertelt Angela over de omstandigheden van het vreemde ongeluk waarin Maureen omkwam.
(Bron: BDnet / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Teun Berserik is klaar met zijn platen voor Blake en Mortimer 26
20/07
TOP
Blake en Mortimer
Teun Berserik is klaar met de laatste plaat van Blake en Mortimer deel 26. Oei, en die tonen we hier zomaar. Spoiler alert als je geen panda's wil zien.
(Bron: Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


NASA en Snoopy slaan de handen in elkaar voor tekenfilmreeks Snoopy in Space
20/07
TOP
Snoopy in Space
Op 20 juli is het vijftig jaar geleden dat Neil Armstrong een voet op de maan zette. Deze herfst lanceert de streamingdienst Apple TV+ de nieuwe animatiereeks Snoopy in Space. Daarin volgen we Snoopy's droom om een astronaut te worden. Die lijkt uit te komen als Snoopy en het vogeltje Woodstock met Charlie Brown en zijn vrienden op excursie mogen naar de NASA. Hier kan je de trailer van de tekenfilmserie bekijken.

Ook in onze werkelijke wereld ging NASA een alliantie aan met het bedrijf Peanuts Worldwide voor deze animatiereeks met de bedoeling studenten warm en nieuwsgierig te maken voor de ruimtevaart. Die samenwerking komt niet uit de lucht vallen, want ze dateert al van de jaren 1960. Toen doopte de NASA de commando- en maancapsule van Apollo 10 respectievelijk Charlie Brown en Snoopy.

Sinds 2018 bezit Apple de complete bibliotheek van alle geanimeerde avonturen van Peanuts.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


René Goscinny's kwalijkste momenten in boekvorm
20/07
TOP
René Goscinny
In mei 1968 stond Frankrijk op zijn kop en de revolte breidde zich verder uit. Ook op de redactie van het Franse stripweekblad Pilote clashte het tussen de oude en de nieuwe generatie, tussen autoriteit en een wens naar verandering. Toenmalig hoofdredacteur René Goscinny beleefde op 21 mei 1968 zijn kwalijkste momenten toen hij voor een waar tribunaal van tekenaars en medewerkers kwam te staan. Hij ervoer het later als verraad, een mes in de rug van tekenaars die hij nota bene zelf een kans had gegeven om te publiceren in Pilote en hij besloot daarop een stap terug te zetten door ontslag te nemen uit de directie van het blad.

De Franse schrijver en Pilote-kenner Christian Kastelnik keert in detail terug op die dag door alle nog levende stripmakers die op de vergadering aanwezig waren op te zoeken en te interviewen. Die getuigenissen pende hij neer in het Franstalige boekje René Goscinny et la Brasserie... des Copains dat op 16 september verschijnt bij La Déviation. Het kost 10 euro en telt 106 pagina's.
(Bron: La Déviation / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Verfilming 5 Is het Perfecte Getal
20/07
TOP
5 Is het Perfecte Getal
5 Is het Perfecte GetalIn 2002 vertaalde Oog & Blik de stevige misdaadstrip 5 Is Het Perfecte Getal van de Italiaanse stripmaker Igort alias Igor Tuveri. Hij regisseerde nu zijn eigen verfilming van de strip. Of deze Italiaanse film ook bij ons uitkomt, valt nog af te wachten. In ieder geval wordt de film op 29 augustus in Italië gereleased. Hier kan je de trailer bekijken.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ballon Comics in september en oktober
17/07
TOP
Filip & Mathilde 4
Vlaams minister-pesident Liesbeth Homans zou de vlag die koningin Mathilde op de cover van Filip en Mathilde 4: Femme Fatale tussen de lezer en haar achterkant houdt, omschrijven als een vod. De strips van Charel Cambré zijn allerminst vodden. Het wordt nu uitkijken naar 4 september voor de inhoud van het album.


Jommeke 296
Bff's 8
Dat de auteurs van Jommeke meer en meer de Chinese markt willen bespelen, is een feit na de succesvolle lancering van Jommeke in China. De Jungfrau Smelt!, deel 295 in de reeks, was niet alleen een commercieel vehikel voor het zeventigjarige Intersoc. De Zwitserse berg is tevens een van de meest bezochte toeristische trekpleisters door Chinezen. In de filmplannen rond Jommeke is er ook sprake van een bezoek aan China. Een concreter bezoek aan China beleven we in deel 296, De Vuurdraak. "Samen met Gobelijn zijn Jommeke en co op studiereis in China, het land van de Chinese muur, maar ook van panda's in alle soorten en maten, groot en klein, en zelfs van... draken! In dit knotsgekke avontuur maken onze vrienden kennis met een verdwaalde rode panda, een gevaarlijk gekke pelzenmadam en een draak met tandpijn."

In Bff's deel 8 gaan de meiden op wintersportvakantie. "Is jouw bff grappig, bitchy of... een beetje gek?! Jess en haar vriendinnen gaan op wintersportvakantie. Brengt de sneeuw hen dichter bij elkaar, of ontstaan er breuken? Wie weet leert Jessica wel een nieuwe bff kennen, op een skilift of tijdens een bonte avond? Tijd om de latten aan te binden voor spetterende avonturen in winterwonderland!"

Van Hartendiefjes deel 3 is nog geen cover beschikbaar. Er is ook een tekenaarswissel. Thomas Labourot tekent nu de jeugdserie op scenario van Béka. Van Labourot bespraken we recent deel 4 van de reeks Detectives. Hij is ook de tekenaar van de vijfdelige reeks Washita die bij Saga Uitgaven verscheen. "Bella, de dochter van Belle en het Beest, heeft het al een tijdje moeilijk om de boeken die ze leest ook uit te lezen. Erg verontrustend voor een boekenwurm. Haar moeder brengt haar bij een magiër, een arts in de feeënwereld. Hij merkt dat haar hart op hol slaat, dat ze rood wordt... en besluit dat ze de griep heeft! Myeline heeft wel begrepen dat Bella verliefd is. Ze moet dus op zoek naar haar droomprins op aarde! Raafje en Parel krijgen deze delicate opdracht, die hen naar de campus van Harvard leidt..."
(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Blloan in september en oktober
17/07
TOP
Bouvaert
Jubelt allen, want Vlaming Simon Spruyt publiceert een nieuwe graphic novel om van te smullen. Op geheel eigen wijze presenteert hij een portret van de Vlaamse barokschilder Jan Bouvaert (1577-1640)... die nooit heeft bestaan. Deze strip verschijnt ook in het Frans bij Casterman. "Bouvaert bestudeerde de oude en de nieuwe meesters in Italië, en verwerkte die invloeden tot een heel eigen synthese. Mede dankzij deze hoogstpersoonlijke stijl, dramatisch, sensueel en erudiet in zijn verwijzingen naar zowel de klassieke als de christelijke traditie, wist hij zich vanuit zijn atelier te Antwerpen op te werken tot een van de meest toonaangevende schilders van zijn tijd. In deze fictieve biografie beschrijft Simon Spruyt op zijn eigen, artistieke, literatuur- en kunstminnende manier het leven van een (verzonnen) toonaangevende kunstschilder tijdens de Antwerpse Gouden Eeuw van de barok. Het resultaat, een nieuw grafisch hoogtepunt in Spruyts werk, is een bitterzoet portret van een man die zich meer dan eens stoot aan dezelfde steen…"


Tremen
Een Godverdomse Klootzak 1
Nederlander Pim Bos publiceerde tot nu toe strips in P@per en de onlinemagazines Strike en Stroke die bijna niemand heeft gelezen. Met het one-shot Tremen wordt zijn grote stripdebuut ineens in het Nederlands en het Frans (bij Dargaud) gepubliceerd. "In dit indrukwekkende debuut schept de jonge Nederlandse tekenaar Pim Bos een dystopische wereld vol grimmigheid en absurde humor. Al is het boek woordeloos, toch zegt het meer dan veel albums vol tekst. In Tremen kom je als lezer terecht in een — letterlijk — grauwe wereld waar wanhoop en desillusie heersen. Hier heerst alleen het recht van de sterkste. Een sterk staaltje grafische kunde en een boek dat je na het lezen ervan nog een tijd zal achtervolgen..."

Blloan verwierf ook de nieuwe reeks van Olivier Pont en Régis Loisel met de voorlopge reeksnaam Een Godverdomse Klootzak. De verwachtingen zijn groot, deel 1 (88 pagina's dik!) zal in oktober in zowel softcover en hardcover verschijnen. Bij Blloan zal tegelijk een zoveelste herdruk verschijnen van de integrale van Over de Grenzen van de Tijd..., een tweeluik dat Pont met Georges Abolin maakte. Over Een Godverdomse Klootzak: "Max' moeder is net begraven. Als enige erfenis heeft hij twee foto's van haar, met hem als kind, van toen ze in Brazilië woonden. Op elk foto staat een andere man. Is een van hen zijn vader? Hij duikt in zijn verleden en trekt naar een kamp in de Amazone. Zijn hunker naar avontuur en exotiek botst al snel op de werkelijkheid van de jungle in de jaren 1970. Hij treft er een gebied aan dat getekend is door geweld en prostitutie en waar de wet van de sterkste geldt. Een vrolijk en pittig drietal staat hem bij in zijn zoektocht: twee Franse verpleegsters en, vooral, een jonge, stomme Braziliaanse, Baïa, zijn onmisbare gids. In de tropische vochtigheid van die vijandige omgeving heeft ieder zijn eigen doel, maar de eerste bekommernis is overleven."


De Man die niet Bestond
Blueberry integraal 1
Van Cyril Bonin verscheen in juni nog het slot van de trilogie Amorostasia. In oktober staat de vertaling van Bonins one-shot De Man die niet Bestond gepland. "Voor Leo Miller, alleenstaand informaticus, lijkt het leven vaak een droom. Hij beschouwt fictieve personages uit Amerikaanse komedies, die hij dagelijks verslindt in de cinematheek, als rijkere en echtere aanwezigheden dan de meeste mensen met wie hij omgaat. Of toch zeker dan hemzelf. Alsof hij zijn leven leidt terwijl niemand zijn bestaan opmerkt. Maar hij ontdekt al snel dat je je niet ongestraft kunt afkeren van de werkelijkheid. Als bij toverslag verliest hij zo zijn fysieke materialiteit. Hij is veroordeeld als spook de eeuwige toeschouwer te blijven die hij al was. Hij verschuilt zich in de cinematheek, waar hij valt voor de charme van een jonge actrice, Françoise Angelli, die The Apartment voor komt stellen. Een vrouw die alleen bestaat in haar rollen en die getroffen kan worden door hetzelfde onheil als hij... Leo besluit haar te helpen. Nadat hij de roman van Marcel Aymé, Schijn Bedriegt, virtuoos bewerkte, maakt Cyril Bonin in zijn eentje een verhaal dat de schrijver vast ook had gewaardeerd! Door zijn verhaal te situeren in de filmwereld, denken we automatisch aan een andere geniale poëet, Woody Allen."

Nog dit: de uitverkochte delen 1 en 2 van de integrale reeks van Blueberry worden herdrukt bij het label Blloan en niet bij Dargaud. Zo krijgen de integrales van die andere westernreeks Bouncer bij Blloan het gezelschap van een van de beste westernreeksen aller tijden. De laatste integrale van Blueberry verschijnt gewoon bij Dargaud.
(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Casterman in september en oktober
17/07
TOP
Savage 4
We hebben er lang op moeten wachten, maar het voorlopig laatste deel van Savage verschijnt dan toch nog in september bij Casterman. "Nadat hij heeft afgerekend met de markies van Trazegnies en de dood van zijn ouders heeft gewroken, aanvaardt Felix Savage een levensgevaarlijke missie. Aan het hoofd van het 3e eskader jagers van Afrika trekt hij naar Sinaloa om daar generaal Corona te verdrijven, een aanhanger van Juárez. maar daarvoor moet hij 'El espinazo del diablo' temmen, een bergrug van de westelijke cordillera. En Esmeralda? Esmeralda is een weesmeisje zonder familie die is toevertrouwd aan de goede zorgen van strenge karmelietessen. Zij voeden jonge meisjes op met ijzeren hand. Haar enige hoop: met Felix trouwen! Ze is de daad van Felix niet vergeten, die een snoepje weigerde dat ze hem aanbood. Volgens een oud Azteeks gebruik zijn ze daardoor verloofd. Zij gaat ervanuit dat het hart van Felix haar sindsdien toebehoort!"


Alex Senator 9
Rembrandt
De Schimmen van Rome is deel 9 in de reeks Alex Senator, de toch wel betere spin-off van Alex als we die moeten vergelijken met de jonkiesversie in De Jeugd van Alex. "Alex keert terug uit Petra en ziet hoe de Romeinse hoofdstad ten prooi valt aan angst. Bizarre en bloederige moorden in de straten zorgen ervoor dat zelfs de Pretoriaanse garde in paniek slaat. De ene beschuldigt de melaatsen, de ander de oosterlingen, maar Augustus weet dat de waarheid elders ligt. Alex geeft niet toe aan de angst en volgt het spoor van de schimmen in Rome, niet wetend dat hij even gevaarlijk kan worden als zij. Het mysterie, de waanzin en de grootsheid van Rome!"

Typex imponeerde vorig jaar met Andy, een begeesterende biografie van Andy Warhol. Dat flikte hij al eerder met Rembrandt dat in 2013 bij het inmiddels opgedoekte Oog & Blik | De Bezige Bij verscheen. De Franse versie verscheen bij Casterman. Een heruitgave in het Nederlands zal in oktober ook bij Casterman verschijnen. Die kan je beschouwen als een extended version, want er komt een extra, nooit eerder in het Nederlands verschenen kortverhaal en een making-of bij. Een oppfrissen: "Drie jaar heeft Raymond Koot (Typex) gewerkt aan zijn grafische roman over het leven van een van de belangrijkste meesters van Nederlands Gouden Eeuw: Rembrandt van Rijn. Typex slaagt er wonderwel in Rembrandt als persoon tot leven te brengen door de belangrijkste mensen uit Rembrandts leven 'aan het woord' te laten. 'Ik laat Rembrandt zien gereflecteerd in degenen die van hem houden', zegt Typex in een interview. Het resultaat is meer dan een biografie, het is een episch kunstwerk over de meester van het clair-obscur."

We hebben nog een allerlaatste album van Isabelle Avondrood te goed van Jacques Tardi. In september verschijnt een derde integrale met daarin de delen 7, 8 en 9.

De Oorlog van de Lulu's - Door de Ogen van Luigi deel 2 is het slot van het tweeluik dat een zijsprong in de reeks De Oorlog van de Lulu's completer uitspit. "

(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dargaud in september en oktober
17/07
TOP
Louisiana 1
De pagina's die we al te zien kregen van Louisiana, de Kleur van Bloed zijn fe-no-me-naal! Ook het onderwerp van de trilogie is ijzersterk. Deze minireeks in softcover is het werk van de Waalse tekenaar Gontran Toussaint en de Franse schrijster Léa Chrétien die een opleiding genoot in België en zonder succes diverse stripprojecten lanceerde. Voor beiden wordt het hun grote doorbraak. De voorbeelden van Toussaint zijn niet minder dan Jean Giraud en Hermann terwijl Chrétien zich spiegelt aan William Faulkners The Sound and the Fury en het epische Gone with the Wind van Margaret Mitchell. Geïnspireerd op waargebeurde feiten. "New Orleans, 1961. Louise Soral is een nakomeling van een plantersfamilie uit Lousiana. Nu is ze een vrouw in de herfst van haar leven. Wanneer haar kleindochters vragen beginnen te stellen over het leven op de plantages van toen, beseft ze dat haar familieverhaal zal verdwijnen als ze haar moed niet bijeenraapt en hun het pijnlijke verhaal vertelt. Met de hulp van haar meid, een kleurlinge, besluit Louise haar herinneringen en duisterste familiegeheimen uit het zuiden van de Verenigde Staten op papier te zetten. Als laatste getuige van een lang vervlogen tijd, doorlopen haar memoires bijna een eeuw geschiedenis. Doorheen drie albums wordt het verhaal verteld van meerdere vrouwen op deze plantages, in een misogyne, racistische en gewelddadige samenleving."


XIII 25
Ira Dei 3
Zoals al meermaals aangekondigd verschijnen er dit jaar twee albums van XIII. In september maakt Yves Sente werk van een stamboom van Jason Mac Lane in het speciale album The XIII History, deel 25 in de reeks, naar het voorbeeld van de inmiddels twee albums van The XIII Mystery door Jean Van Hamme. Sente schrijft de artikelen en Iouri Jigounov illustreert deze. Van hetzelfde duo verschijnt in het kaatste kwartaal van 2019 een gloednieuw stripverhaal van XIII, de start van een nieuwe cyclus. Die cyclussen zijn voortaan korter dan de aanslepende cyclussen. The XIII History verschijnt in softcovern, hardcover en een luxe met ex libris en bonuspagina's.

Slecht nieuws voor de kopers van de hardcovers van Ira Dei, want vanaf deel 3 komt de reeks enkel nog uit in softcover. Vraag ons niet waarom! "De slag bij Venosa. Na Sicilië maakt Zuid-Italië nu kennis met de Normandische aanvalsdrift. Nieuwe Normandische huurlingen sluiten zich aan bij de troepen van Guillaume de Hauteville, gelokt door de verhalen over hun exploten. Zij brengen het Byzantijnse leger, geleid door kapitein Dokeianos, een verpletterende nederlaag toe. Basileus Michaël IV neemt radicale maatregelen om die vijand het hoofd te bieden. Hij laat Maniakes uit de kerkers halen en zet hem aan het hoofd van zijn leger. Maniakes is een brok haat en is vastbesloten zich te wreken. De Kerk vindt het machtsvertoon van de Normandiërs maar niets, maar kan de Byzantijnse nederlagen wel waarderen. Étienne krijgt als vertrouweling van Guillaume de opdracht ervoor te zorgen dat het Normandische leger geen nieuwe bedreiging wordt voor het christelijke geloof. Tancrède trekt, op zijn beurt, opnieuw ten strijde aan de zijde van Harald, die zijn oude vriend maar een zwakkeling vindt. Er dreigt weer strijd tussen Normandiërs en Byzantijnen, listen en intriges zijn niet van de lucht..."


De Katy van de Rabbijn 8
Emma en Charlotte 4
Amandelmandje is deel 8 in de reeks De Kat van de Rabbijn. "Ze houden van elkaar. Ze leven in Algiers. Hij is joods, zij katholiek. Op een dag komt de jonge vrouw naar de rabbijn. Ze wil zich tot het jodendom bekeren om zich beter te integreren en haar toekomstige echtgenoot een plezier te doen. Hij is met verstomming geslagen: waarom een geloof omarmen dat zo ingewikkeld, zo irrationeel, zo moeilijk is? De Kat en Zlabya besluiten haar op andere gedachten te brengen, en vinden in Knidelette een onverwachte bondgenote..."

In de meisjesreeks Emma en Charlotte slaan de harten op hol en wordt er gehiphopt. "Ben is verliefd op Charlotte, maar zij doet er alles aan om dat voor haar vriendinnen verborgen te houden... zonder succes! Hun reactie is duidelijk: ze zijn kwaad, zo kwaad zelfs dat de vriendschap tussen Emma en Charlotte bekoelt. Ze kan dus alleen op zichzelf rekenen om die ene move onder de knie te krijgen die maar blijft mislukken... en die ze toch moet uitvoeren bij het examen. Emma neemt ondertussen deel aan HHI Frankrijk, een hiphopkampioenschap. Ze springt in voor een geblesseerd lid van het team. Haar eigen dansgroep neemt niet deel, dus waarom niet? Emma is bang voor de reactie van haar vrienden en weet niet hoe ze hun het nieuws moet vertellen. En het wordt nog ingewikkelder wanneer Jake aankondigt dat Delphine weer bij de groep komt en dat hij hun meteen ook heeft ingeschreven voor datzelfde kampioenschap..."

We geven ook nog mee dat Dargaud alle delen van de complete cyclussen Aldebaran en Betegeuze van Leo opnieuw uitgeeft in softcover. Ook deel 1 en 4 van de cyclus Overlevenden zullen opnieuw beschikbaar zijn.
(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dupuis en Graton in september en oktober
17/07
TOP
Zwendel 3
Van de prima onthaalde Robbedoes-spin-off Zwendel ligt deel 3, Lady Z, in het verschiet. "Deze keer heeft Zwendel een waanzinnig geniale kloonmachine ontworpen! Nu ja, er moet nog wat aan gesleuteld worden, maar... het album wordt toch al bevolkt door een twintigtal mannelijke Zwendelklonen. Elk van die klonen staat voor een karaktertrek van de grote meester. Wanneer Lady Z opduikt in zijn leven, maakt Zwendel kennis met een heel nieuw aspect van zijn persoonlijkheid! Een rocambolesk avontuur dat hem meeneemt van Memphis naar Parijs, over Moskou.Jose Luis Munuera schakelt in dit geschifte derde verhaal nog een versnelling hoger, tussen komedie en actiefilm. Het leven in de familie Zwendel is geweldig — maar misschien iets minder voor Zandra, die voor de gelegenheid een twintigtal vaders heeft, en één moeder!"

Voor de voetbalfans: in oktober wordt in diverse talen en landen tegelijk een collectie met trilogieën over bekende Europese voetbalclubs gelanceerd. De eerste drie reeksen gaan over het Engelse Arsenal (door Philippe Glogowski), het Spaanse Barcelona (door Cesc F. Dalmases en Eduard Torrents) en het Belgische Standard (door David Rossel en Michaël Lambert). De albums verschijnen in hardcover. We komen er later op terug zodra er covers zijn en meer informatie beschikbaar is.


Dood en Opgegraven 1
Dood en Opgegraven 1
Als Dupuis tegenwoordig een nieuwe jeugdreeks start, kijken we extra uit. Hoewel er complete cyclussen van FRNK, Harmony en Zombillennium zijn vertaald, vinden we het nog steeds zonde dat deze reeksen in vertaling niet worden voortgezet. Er was interesse bij een overnameuitgeverij voor minstens een van die reeksen, maar een beslissing lijkt nog niet genomen. In ieder geval zullen we de nieuwe reeks Dood en Opgegraven, door het Canadese duo Pascal Colpron (voorheen actief in de film- en gamewereld) en jeugdboekenschrijver Jocelyn Boisvert, sowieso een eerlijke kans geven. "Yan Faucher, dertien jaar, is een doorsnee tiener. Als hij na school weer thuis is, voelt hij zich geweldig: hij krijgt binnenkort een klein zusje en met zijn makker, Nico, begint hij aan een groot project... een zombiefilm maken! Maar op weg naar de kraamkliniek, waar zijn familie het heuglijke nieuws viert, hoort hij een discussie tussen een dealer en zijn jonge klant. Yan probeert tussen te komen en wordt neergestoken. Hij sterft ter plaatse. Zijn familie is helemaal van de kaart, maar zijn geest is niet van plan zomaar op te geven. Hij beseft dat hij niet alleen blijft denken, maar dat hij ook kan bewegen. Dankzij de trompet die zijn broertje in de kist stak, kan hij de aandacht trekken van zijn vriend Nico. Die besluit hem op te graven. De politie betrapt hem op heterdaad, voor Nico zijn vriend kan bevrijden. Yan slaagt er uiteindelijk zelf in uit zijn graf te ontsnappen. Met de hulp van Nico en Alice voert hij een dubbele missie uit: zijn moordenaar terugvinden en zijn familie er weer bovenop helpen na het verpletterende nieuws."

Een voor de jeugd bestemde reeks die wel doorbrak in het Nederlands is Mooie Navels. De spin-off Eerste Pesterijen brengt ons terug naar de periode toen Karin nog de ruggengraatloze pispaal van Jenny en Vicky was. In oktober verschijnt deel 2. "We ontdekken hoe de vriendschap tussen Vicky en Jenny ontstaat. Vicky — toen mollig en puisterig — staat met open mond te kijken naar Jenny, de buitengewoon sexy nieuwe leerlinge. Vicky laat haar enige vriendin uit die tijd zomaar staan om met Jenny rond te hangen, want zij wordt ongetwijfeld het populairste meisje van de hele hoop. Wat verder opvalt is de vindingrijkheid van Vicky als het erop aankomt geschifte dingen te verzinnen om Karin haar huiswerk te laten doen (zoals aan Jenny vragen een beroerte te veinzen) of om jongens af te schepen die niet geïnteresseerd genoeg doen."


Natasja integraal 3
Buck Danny integraal 3
Van het integrale front zien we deel 3 van Natasja tegemoet met daarin de reguliere albums De Vlucht met Mona Lisa (inclusief het knotsgekke knipoogjesverhaal Natasja en de Striptekenaars) en het sf-tweeluik Opnamen voor Caltech en Raadselachtige Gedaanten met medewerking van Jidéhem (Sophie, Guust Flater, Robbedoes en Kwabbernoot) voor de decors.

De derde integrale van Buck Danny bundelt de reguliere albums 7 tot 10, zijnde De Smokkelaars van de Rode Zee, De Woestijnrovers, Petroleumgangsters en Testpiloten waarin Buck en zijn vrienden eventjes in de burgerluchtvaart actief zijn. "Na hun missie bij de Vliegende Tijgers worden Buck Danny, Sonny Tuckson en Tumbler gedemobiliseerd. Even later gaan ze aan de slag bij een privéluchtvaartmaatschappij uit het Midden-Oosten. In het land van het 'zwarte goud' ontdekken Buck en zijn gezellen de duistere wereld van de internationale drug- en wapenhandel. In Testpiloten, het laatste deel van deze integraal, keert het trio terug naar de US Air Force, waar ze voorgoed blijven. Dankzij het dossier van Patrick Gaumer krijgen we een beeld van het dagelijkse leven van de scheppers van de eerste grote realistische vliegtuigreeks van de Frans-Belgische stripwereld."


Yoko Tsuno integraal 6
Yoko tsuno 29
In de zesde integrale van Yoko Tsuno staan verhalen met robots centraal. In deze thematische integrale staan de verhalen Avonturen met Elektronika (deel 6), De Bannelingen van Kifa (deel 8) en De Poort van de Zielen (deel 21). "Als gediplomeerd elektrotechnisch ingenieur moet Yoko Tsuno vroeg of laat wel het pad kruisen van deze staaltjes van technologie: robots. Na een voorproefje tijdens haar eerste avonturen, krijgt ze tegen de buitengewone achtergrond van de ruimte te maken met de meest geavanceerde robots. Op Kifa, een ruimtestad in nood, gebruikt een megalomane gek verbannen robots om zich te wreken op de Vineanen. En in Ultima, het ruimteheiligdom, worden de geesten van levende wezens naar robots overgebracht om zo onsterfelijk te worden. Zijn intelligentie en een hart een exclusief voorrecht van de mens? De robots die Yoko ontmoet, bewijzen het tegendeel."

Over Yoko Tsuno gesproken. In oktober verschijnt niet alleen bovenvermelde integrale, maar ook deel 29 in de reeks: Engeltjes en Valken. "Yoko reist naar het verleden om twee kinderen te redden van een treinongeluk in 1935. Daarna vliegt ze met een Heracles naar Egypte om een gemummificeerde Egyptische prinses naar haar thuisland terug te brengen. Ze beseft nog niet dat ze het slachtoffer dreigt te worden van een duivels complot."


Dood en Opgegraven 1
Dood en Opgegraven 1
In de reeks Team Rafale nam Matthieu Durand (Tanguy en Laverdure "Classic") het tekenwerk vanaf deel 4 uit 2010 over van Eric Loutte. "Tom Nolane, Jessica Nate en hun vrienden van het eskadron 1/7 Provence zijn in de val gelopen. Dat ze zich eruit gaan redden, staat vast, maar tegen welke prijs? En wat is dat geheimzinnige Commando 801 dat opereert in het Afghaanse grensgebied? Slagen de zes Franse elitesoldaten erin aan hen te ontkomen? De taliban heeft ondertussen door dat de kwantumprocessor die ze in handen hebben gekregen een fortuin waard is. Ze besluiten hem te verkopen aan Anatoli Gurchev, de topman van de wereldwijde wapenhandel. Hij beseft het financiële risico en besluit de grote middelen in te zetten om de processor Afghanistan uit te smokkelen. Voor Tom, Jessica en de leden van het 1/7 begint een achtervolgingsrace aan Mach 1.6 in het spoor van een listige en snelle vijand, van de Afghaanse hoogten tot de Iraanse woestijn..."

Van De Muizen van Leningrad deel 1 hebben we nog geen cover. Deze samenwerking tussen Thomas Du Caju en Jean-Claude Van Rijckeghem is hun nieuwste tweeluik na Little England en de reeks Betty & Dodge dat opnieuw in softcover en hardcover verchijnt. Voer voor vliegtuigfreaks, maar zeker ook voor liefhebbers van knap getekende en goed vertelde stripreeksen met veel aandacht voor de geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog. "Sovjet-Unie, 1941. Piotr, Maxim, Anka en Grygori zijn speelvogels die dromen van de revolutie, of van een toekomst als schrijver. Ze maken zich klaar om te vluchten voor de Duitsers wanneer de oorlog hen inhaalt. Tussen de vallende bommen banen ze zich een weg, richting veiligheid, richting Leningrad. Onderweg zijn ze aangewezen op elkaar, met hun vriendschap als sterkste wapen tegen de oprukkende Duitsers..."

Tussen deze albums van Dupuis stellen we ook deel 8 van Michel Vaillant aan je voor dat bij Graton verschijnt. 13 Dagen belooft een spannend verhaal te worden met Michels terugkeer naar de Formule 1! "De dood van Jean-Pierre laat een blijvende leegte binnen de familie Vaillant. Michel wordt eindelijk vrijgesproken en wil de stal onder zijn leiding weer op het niveau van weleer brengen. Hij neemt contact op met Renault om de toekomstige Vaillantes met een Franse motor uit te rusten. De algemene directeur van Renault F1 kreeg net te horen dat een van zijn coureurs is uitgevallen voor de Grote Prijs van Frankrijk. Hij vraagt Michel om deel te nemen en het F1-toneel weer te betreden. Michel weigert de opdracht, vooral omdat hij maar dertien dagen heeft om zich mentaal en fysiek voor te bereiden, maar... laat zich door Françoise toch overtuigen. Hij begint intensief te trainen. Tussen twee sessies in de simulator door moet Michel kilometers zwemmen, en zijn angst en emoties leren te beheersen... De toekomst van de Vaillante-renstal hangt af van deze Grote Prijs. Als hij wint, is hij helemaal terug, maar als hij verliest...?"


Bollie en Billie 1
Bollie en Billie 2
De reeks Bollie en Billie van Jean Roba viert dit jaar zijn zestigste verjaardag. In het Belgisch Stripcentrum kan je nog tot eind dit jaar een overzichtsexpo bezoeken. Dupuis start dit jaar met een gloednieuwe uitvoering van de gagalbums die bij de uitgeverij verschenen (de delen 1 tot 24, zie ook de covers hieronder), te beginnen met de eerste twee albums in september. De coverillustratie van deel 2 werd nog niet eerder gebruikt.
Ook in het Frans worden vanaf september alle Dupuis-albums heruitgegeven, sommige met nieuwe covers. In het Frans verschijnen ze allemaal dit jaar. In het Nederlands maakt men het niet zo bont en zullen de albums met enige regelmaat verschijnen zoals de herdrukken van Lucky Luke of Jommeke met nieuwe coverlay-out. Deze relook-operatie betreft een volledige en chronologische heruitgave van de gags. Dankzij een bericht op onze Facebookpagina konden we medesamenstellers Christelle en Bernard Pissavy-Yvernault helpen aan een gag waarvan ze het bestaan niet kenden. Die gag verscheen nooit eerder in album en raakte zelfs niet in het weekblad Robbedoes gepubliceerd omdat hij verloren raakte (zie dit Weetje). Die verloren gag krijgt zijn plaats in het eerste album.


Bollie en Billie Bollie en Billie Bollie en Billie Bollie en Billie Bollie en Billie
Bollie en Billie Bollie en Billie Bollie en Billie Bollie en Billie Bollie en Billie
Bollie en Billie Bollie en Billie Bollie en Billie Bollie en Billie Bollie en Billie
Bollie en Billie Bollie en Billie Bollie en Billie Bollie en Billie Bollie en Billie
Bollie en Billie Bollie en Billie      
 (Bron: Ballon Media / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Glénat in september en oktober
17/07
TOP
Gunfighter 1
Gunfighter, de nieuwe western van Michel Rouge (Comanche, Marshal Blueberry) en Christophe Bec, hebben we al meermaals voorgesteld. Nu de vertaling eindelijk in aantocht is, plaatsen we 'm hier ook met stip op de voorgrond. Het eerste album verschijnt in zowel softcover als hardcover. Bestel die hardcover best nu al bij je stripwinkelier als je er interesse in hebt, want de hardcovers van de eerste delen van de westernsreeksen Duke (Hermann) en Lonesome (Yves Swolfs) raakten ook snel uitverkocht. Of Gunfighter van hetzelfde kaliber is, vat nog af te wachten. De platen die we alvast zagen, kunnen zeker meedingen in de hogere regionen van het populaire stripgenre.
"Altijd goed. Soms ruw. Nooit ploertig. Ergens op de vlaktes in Arizona. Terwijl 'longhorns', die Amerikaanse runderen met hun eindeloos lange hoorns, ruimte nodig hebben, doen de eerste prikkeldraden hun intrede. Het 'touw van de duivel', zoals het toen genoemd werd, zorgt ervoor dat de conflicten tussen twee grootgrondbezittersfamilies escaleren. In die context treffen de ranchers tijdens een storm een bewusteloze man aan, die zich vastklampt aan zijn colt... Wie is toch deze mysterieuze Gunfighter? Gunfighter betekent de grote terugkeer van Michel Rouge naar zijn lievelingsgenre. Hij tekende Comanche en Marshal Blueberry en luistert zijn terugkeer op met een flamboyante en sfeervolle western. Christophe Bec, de scenarist, is geïnspireerder dan ooit, en Corentin Rouge (Rio) zorgt voor de virtuoze inkleuring van het album."


De Grote Zeeslagen 9
Het Eiland van Dr. Moreau
Het negende album van De Grote Zeeslagen is volledig het werk van de grote roerganger van de reeks Jean-Yves Delitte. Komt mooi uit voor onze Nederlandse vrienden, want het complete verhaal heeft de zeeslag bij Texel (1694) als onderwerp. "Wat als een zeerover trouw zweert aan de Kroon? Op het einde van de zeventiende eeuw is Frankrijk nog maar eens in oorlog. Lodewijk XIV kiest resoluut voor een agressieve aanpak, onder het mom zijn grenzen te versterken. De verenigde Europese grootmachten zijn de wanhoop nabij. Helaas voor de onstuimige Zonnekoning verzandt het gevecht en verergert de situatie. Hongersnood en epidemieën teisteren het land. Erger nog: speculatie op de graanprijzen brengt de economie aan het wankelen, die ook al onder druk staat door de hoge oorlogskosten. Een ware held zorgt voor een ultieme reddingsboei: Jan Bart. Hij was zeerover, maar is nu een officier bij de Marine. Hij staat aan de vooravond van een van zijn beroemdste wapenfeiten, dat zich afspeelt voor de Hollandse kust, ter hoogte van het eiland Texel, in juni 1694."
In juni verscheen deel 10 van de reeks in het Frans. De oorspronkelijke achterstand door een lager vertaaltempo is dus al mooi ingehaald.

In de collectie stripbewerkingen van H.G. Wells' romans wordt Het Eiland van Dr. Moreau de laatste strip, nu getekend door Fabrizio Forentino. "'Zijn wij dan geen Mensen?' Edward Prendick is de enige overlevende van een schipbreuk. Hij wordt gered door Montgomery, de assistent van een zekere dokter Moreau. Op hun eiland, ver weg van bewoning, voeren de twee wetenschappers al een tiental jaar verschrikkelijke experimenten uit. Ze transplanteren en modificeren dieren genetisch om ze bewustzijn te schenken en te laten praten. De 'mens-dieren' gehoorzamen aan een geheel van regels, de Wet, die elk primitief gedrag veroordeelt, en vereren Moreau als een god. Maar Pendrick ontdekt al snel dat de dierlijke impulsen van die wezens allesbehalve vergeten zijn... Het bizarre en visionaire eiland van dokter Moreau, waar kwesties als identiteit en waardigheid van dieren naar voren komen, is nog altijd even relevant."


exile 3
De Zonen van El Topo 2
Van de sf-trilogie Exile komt het laatste deel uit. "Of hij er nu klaar voor is of niet, voor de mens breekt een nieuwe tijd aan. Eindelijk kan Koïos de meester worden van Kayenn, de planeet die hij uitkoos nadat hij de aarde verliet aan boord van het ruimteschip Glory. Het project Ares loopt. Weldra zal hij het woud, vergiftigd door het vloeibare geheugen, helemaal onder controle hebben en wordt Kayenn zijn nieuwe lichaam. De stad rond het wrak van het tuig kan eindelijk verdwijnen. Koïos staat op het punt de mensheid een nieuw tijdperk binnen te loodsen. Sonntag, zijn dubbelganger, was ‘aangetast’ door zijn menselijke karakter en werd opgeofferd voor het grote project. Niemand kan hem nog tegenhouden om zijn lot te vervullen. Tenzij...?"

Ook van Laowai verschijnt het derde en laatste deel. daar hebben we nog geen cover en korte inhoud van.

Het eerder aangekondigde vervolg op De Zonen van El Topo is een paar keer uitgesteld. Deel 2 staat nu in september gepland.


Sangengod 2
Sangengod 3
In september krijgen we de vertaling van Slangengod deel 2 gepresenteerd, opnieuw in soft- en hardcover. Rechts hierboven zie je ook al de coverillustratie van deel 3 dat in het Frans in oktober gepland staat. Met dat album wordt de reeks afgerond. Benoît Dellac en Jérôme Legris hadden nog plannen voor volgende cyclussen, maar de eerste twee albums vonden onvoldoende hun publiek. Volgens tekenaar Dellac kregen ze veel goede reacties van lezers en verkopers en waren ook de recensies gunstig, maar de reeks had het moeilijk om tussen de duizenden nieuwe strips die per jaar in het Frans verschijnen voldoende op te vallen.
De inhoud van deel 2: "Een Viking kan niet leven in een wereld waar de moordenaars van zijn familie rondlopen. Het offer van Nessa is niet voor niets geweest. De clans die Björn de Verbrande volgden, hebben zich achter Ulf Keludar geschaard en Islandia is dus verenigd. Maar de queeste van Elrik begint nog maar net… Hij heeft zijn geheugen weer terug en besluit naar het vasteland te trekken om zich te wreken op degenen die hem alles ontnamen: Hakoo, de koning van Noorwegen, en Ygrid, zijn priesteres, die van Elrik een berserker maakte. Hoewel een onsterfelijk leger met Loki als aanvoerder hem bedreigt, gaat Elrik zijn lot niet uit de weg. Volgens Ygrid is de profetie duidelijk: binnenkort zullen ze alle drie verenigd zijn. De gevolgen zijn niet te voorspellen..."
(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Le Lombard in september en oktober
17/07
TOP
Tango 3
Tango wist met goede actieverhalen van Matz en aantrekkelijke tekeningen van Philippe Xavier in dubbeldikke albums snel lezers winnen. Ook het tempo is relatief hoog. In oktober verschijnt deel 3 in softcover en hardcover. "Tango en Mario besluiten de Bahama’s te verlaten en hun zwerftocht voort te zetten. Na een tussenstop merken ze een verstekeling op in hun boot. Muller is een Frans zakenman op de vlucht. Tango kan een lotgenoot onmogelijk in de kou laten staan, maar Mario vertrouwt het zaakje niet: hij beseft dat de aanwezigheid van Muller de terugkeer betekent van huizenhoge problemen."


Corentin integraal 1
Jugurtha integraal 1
Le Lombard start met twee nieuwe integrale reeksen. De dossierpagina's van Le Lombard stellen doorgaans niet zoveel voor in vergelijking met de superieure manier waarop Dupuis omspringt met het eigen patrimonium. In Corentin staat er zelfs geen dossier, wel een voorwoord van Jean Van Hamme die enkele verhalen van Corentin schreef. Dat gebrek aan uitgebreid dossier is jammer voor een van de allereerste reeksen uit het weekblad Kuifje. Een introductie vind je anders hier op onze website. Deze reeks van Paul Cuvelier zal in twee integrales gebundeld worden. "In een oud huis in Bretagne woont een dappere jongeman die Corentin Feldoé heet. Hij werd als weeskind in huis genomen door zijn oom, een ouwe en gewelddadige dronkaard. Corentin is de klappen beu en slaat op de vlucht. Hij sluipt stiekem aan boord van de Brick, een driemaster die koers zet naar het Oosten. Al snel wordt hij door de bemanning ontdekt, waarop de kapitein hem tot scheepsjongen benoemd. De bootreis neemt een dramatische wending wanneer piraten de boot enteren en Corentin schipbreuk lijdt op een eiland waar hij vriendschap sluit met een gorilla, Beëlzebub, en een tijger, Moloch..."

De reeks Jugurtha zal in vier integrales verschijnen, in dit geval wel met enkele dossierpagina's per integrale. De eerste twee reguliere albums met kortere verhalen werden door Hermann getekend en waren toen nog min of meer gebaseerd op de historische figuur Jugurtha. Nadat Franz als tekenaar de reeks overnam en de lezers vergastte op de knappe metgezel Vania, ging scenarist Jean-Luc Vernal meer freewheelen. Nadat hij helemaal de mist inging door er in deel 15, De Zwarte Steen, sciencefiction aan toe te voegen, kwam er bij een andere uitgeverij (Soleil in het Frans, Talent in het Nederlands) nog een laatste album, getekend door Michel Suro. Dat was zodanig slecht — werkelijk waar — dat Vernal er zich later voor schaamde. Het is ook niet opgenomen in de laatste integrale van de reeks. De voorstelling van de eerste integrale: "Jugurtha, de buitenechtelijke zoon van prins Mastanabal, wordt grootgebracht aan het hof van zijn oom Micipsa, koning van Numidië. Zijn neven, Hiempsal en Adherbal, zijn stikjaloers op de knappe jongeman die bij iedereen bewondering afdwingt. In zijn testament laat Micipsa zijn rijk na aan Jugurtha en diens neven. Die besluiten hem daarop om te brengen. Wanneer de poging mislukt, vertrekt Jugurtha om zijn sporen te gaan verdienen in het Romeinse leger in Hispania. Hij slaagt er zelfs in de steun van het almachtige Rome te verwerven. Maar zijn neven, die in hun land bleven, willen er niet van horen. Welk pad kiest de opstandige prins? Deze integraal bundelt de eerste vier albums van de reeks: De Prins van Numidië, De Keltiberische helm, De Nacht van de Schorpioenen en Het Eiland van de Opstanding."

De Brokkenmakers integraal 6De Brokkenmakers loopt op zijn laatste benen, want deel 7 van de integrale reeks is het voorlaatste deel. "Is het uur van de erkenning eindelijk aangebroken voor Al en Brock? In hun eigen San Francisco binden ze in een beklijvend duel de strijd aan met 'de Haai'. De uitslag levert hun roem op, want nadien krijgen ze de opdracht een speciaal commando op te richten, met als belangrijkste elementen snelheid en reflexen aan het stuur. Hun op het lijf geschreven, dus! De Koude Oorlog, ten slotte, biedt hun de kans op een ritje in het oosten, aan de andere kant van het IJzeren Gordijn. Voor de Brokkenmakers maakt het niets uit: op beton of op ijs, slippen is slippen, gecontroleerd of niet! Dit zesde deel bundelt de volgende titels: Het Uur van de Haai, Speciaal Commando, Missie in het Oostblok en twee kortverhalen die nooit eerder in albumvorm verschenen. Deze integrale bevat, net als voorgaande delen, een omvangrijk geïllustreerd dossier."


Purple Heart 1
Kinderen in het Verzet 5
Warnauts en Raives duiken opnieuw in een historisch tijdperk uit de twintigste eeuw voor hun nieuwste project Purple Heart, een detectivereeks met complete verhalen per album waarvan er een mer jaar moet verschijnen. "New York, 1946. Josh Harrison, voormalig lid van de 101st Airborne Division en gedecoreerd met het prestigieuze Purple Heart, werkt als detective voor een advocatenkantoor. Hij voert vooral opdrachten uit voor James Rodger, oud-commandant van zijn compagnie. Josh moet uitvissen wie de immobiliënmagnaat Ronald Husler chanteert. Husler, een verleidelijke veertiger en selfmade man, is het slachtoffer van chantage die samenhangt met het verleden van zijn echtgenote."

Met de vertaling van Kinderen in het Verzet deel 5 benen we in het Nederlands de Franstalige albums bij. "François, Lisa en Eusèbe zetten hun gevecht voort. Het Lynx-netwerk krijgt de opdracht een ‘pianist’ te beschermen. De pianist is in feite een spion die de apparatuur moet plaatsen om het lokale Verzet met Londen te laten communiceren."


Alfa 14
de Gezichtslozen
Het lange talmen in de reeks Alfa is afgelopen. Alain Quereix en Emmanuel Herzet, die de laatste delen van de spin-off Eerste Wapenfeiten tot een goed einde brachten, nemen de reeks over en beloven jaarlijks een album te brengen van de stevige spionagereeks. In oktober staat deel 14 gepland. "Dwight Delano Tyler, alias Alfa, is op de vlucht. Een beschuldiging van samenzwering tegen de staatsveiligheid en samenspanning met de vijand maken van hem de meest gezochte man van het land. Bovendien blijkt uit onderzoek dat er net 20 miljoen dollar op zijn bankrekening is verschenen. Het loon van een verrader? Alfa heeft steun noch bondgenoten, en moet in zijn eentje zijn onschuld bewijzen, zijn naam zuiveren en zijn schulden aflossen!"

In de collectie Getekend verschijnt een nieuw album van Kas (Hans, Halloween Blues, Het Meisje van Paname) en Pierre Dubois (Laïyna, De Legende van het Wisselkind, Sykes, Texas Jack): De Gezichstlozen. "Duitsland, zeventiende eeuw. De Dertigjarige Oorlog raast door het land. De Gezichtslozen vormen een compagnie huursoldaten van geharde oorlogsveteranen die het geweld beu zijn. Op een dag ontdekken ze, op de vlucht voor een talrijk leger, een verborgen doorgang naar een vallei die gevrijwaard is van de oorlog. De soldaten worden er verwelkomd door de bewoners en besluiten zich er te vestigen en hun wapens neer te leggen. De oorlog volgt hen echter als een schaduw en ze moeten een hoge prijs betalen om dit laatste vredige oord te beschermen."

Van De Oorlog Winnen deel 2, door Frédéric Genêt (Samoerai) en Jean-Philippe Jaworski, is nog geen cover beschikbaar, wel al deze voorstelling: "Benvenuto Gesufal is een huurmoordenaar, misschien wel de beste in zijn vak. Hij werkt van nu af aan uitsluitend voor heer Ducatore, de sluwste politicus van heel Ciudalia. Benvenuto krijgt een quasi-onmogelijke opdracht: een moord plegen tijdens een zeeslag, terwijl de kanonskogels hem om de oren vliegen."


Vasco 29
Dokus 24
Zoals eerder aangekondigd wordt Vasco deel 29 het laatste deel van de stripreeks. "Voor zijn laatste avontuur wordt Vasco op missie gestuurd naar Rusland. Het land vormt het toneel voor de laatste confrontatie met zijn beruchte broer, Lorenzo, en de liefde van zijn leven, de Byzantijnse prinses Sophie."

Een nieuw schooljaar, een nieuwe Dokus, Deel 24 alweer. "Lezen of rijden, een moeilijke keuze! Als Meneer Peeters besluit dat het tijd is voor verkeerslessen, zet je je best schrap. Zeker als Dokus het vooral leuk vindt zoveel mogelijk uit de bocht te springen... Wie zegt dat tennisles in het klaslokaal onmogelijk is? En wat gezegd van een tapkraan? Het belooft een spannende strijd te worden tussen Leonie en Dokus op weg naar de eindmeet!"

(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Smokkelaar van Milan Hulsing
17/07
TOP
De Smokkelaar
Milan Hulsing, de auteur van onder meer Stad van Klei en de stripbewerking van Harry Mulisch' roman De Aanslag, is klaar met zijn nieuwe graphic novel De Smokkelaar die dit najaar bij Scratch Books zal verschijnen. De 180 pagina's in kleur stelt hij zelf voor als: "De exotische avonturen van een man met weinig talent, maar des te meer geldingsdrang. U weet tot hoeveel schade die combinatie kan leiden. Levens worden geruïneerd, de kunstgeschiedenis wordt op zijn kop gezet. En dat alles terwijl de wereldmachten, op het hoogtepunt van de koude oorlog, de aarde rakelings langs de afgrond doen scheren!"
(Bron: Milan Hulsing / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Joep voor jonge lezers
17/07
TOP
Joep 7
Joep 8
Joep 9
Michiel van de Vijver heeft weer drie nieuwe albums klaar voor de prijswinnende collectie Kijk en Lees van Plan A Uitgevers. Met de delen 7, 8 en 9 in de reeks Joep staat de teller begin september op negentien albums waarvan negen van Joep.

De drie nieuwe Joep-titels zijn geschikt voor het derde leerjaar (groep 5 in Nederland). De eerste drie albums in de reeks waren voor het eerste leerjaar, de delen 4, 5 en 6 voor het tweede leerjaar. Het AVI-niveau voor de nieuwe delen is E4 (Joep 7: Makkie!), M5 (Joep 8: Waaghalzen) en E5 (Joep 9: Op Zijn Best). Alle drie albums bevatten gags, telkens voorafgegaan door een langer kortverhaal van zeven tot negen pagina's. Uiteraard kan je ook als volwassene genieten van deze vrolijke, komische reeks.
(Bron: Michiel van de Vijver / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Klaas Knol (64) en Ger Rijff (67) overleden
17/07
TOP
Op vrijdag 12 juli overleed Klaas Knol aan longemfyseem. Hij was sinds 1981 een medewerker van stripantiquariaat Lambiek in Amsterdam die hij al sinds de jaren 1970 bezocht. In 1968 was de zaak de eerste stripwinkel in Europa. Voor bezoekers en vaste klanten van Lambiek was Klaas het gezicht van de winkel na oprichter Kees Kousemaker. In 2016 was Klaas te ziek geworden om nog langer in de winkel te werken. In 2010 kreeg hij de Hal Foster Award voor zijn bijdrage aan de Nederlandse stripwereld. Het overlijden betekent een groot verlies voor de vele vrienden, kennissen en klanten. Hij wordt vandaag, woensdag 17 juli, in besloten kring gecremeerd. Vrijdag is er een bijeenkomst bij Lambiek om hem te eren. Hij werd 64 jaar.

Bij onze noorderburen overleed op zaterdag 13 juli nog een andere naam die op zijn eigen manier een bijdrage leverde aan de stripwereld. Ger Rijff was de oprichter van een Nederlandse fanclub van Elvis Presley. Begin jaren 1970 tekende hij de gagreeksen De Vogels ((waarin Lambik een cameo vertolkte) voor de Nederlandse regionale kranten De Dordtenaar en Brabants Dagblad en Dana en Dodo voor Muziekparade. Als tekenaar leverde hij ook anoniem werk voor De Sex Avonturen van Suske en Wiske, ook gekend als De Gunderende Gluurder, (in samenwerking met Ben Jansen) en De Sex Avonturen van Lucky Luke (met Paul Schuurmans). Verder was hij een medewerker voor de stripbladen Aloha en Wordt Vervolgd en (strip)uitgeverij Drukwerk. Hij werd 67 jaar.
(Bron: Het Parool / Strip Bericht / Lambiek.net / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Daedalus in augustus tot oktober
13/07
TOP
De Reis van Marcel Grob
Daedalus blijft in de komende maanden haar belofte nakomen om vertaalachterstanden bij te benen, zie ook dit lijstje. Voor we die vervolgen en eindes van reeksen voor je overlopen, stellen we eerst een paar nieuwe titels aan je voor die in augustus tot oktober zijn te verwachten.

Eerst en vooral is er het sterke one-shot De Reis van Marcel Grob door Sébastien Goethals (Dierenriem, Levenslijnen, Tower) en Philippe Collin naar het waargebeurde verhaal van een Elzasser die gedwongen wordt om bij de Waffen-SS te dienen. Zijn verhaal wordt verteld door zijn kleinneef. "11 oktober 2009. Marcel Grob is 83 jaar oud en wordt door een onderzoeksrechter ondervraagd over zijn verleden. Zijn verleden als lid van de Waffen-SS. De jonge Fransman werd ingelijfd op 28 juni 1944, net als 10.000 andere Elzassers. Hij was toen 17 jaar oud. Werd Marcel gedwongen door de nazi's of nam hij vrijwillig dienst? Was hij een 'Malgré-nous' of een oorlogsmisdadiger? De magistraat is op zoek naar de waarheid over dat duister verleden. Marcel Grob graaft in zijn pijnlijke herinneringen. Herinneringen aan een Franse jongeling die gedwongen wordt te gaan strijden in Italië, met de sinistere Division Reichsführer. Om zijn onschuld te bewijzen, vertelt Marcel het verhaal van zijn lange reis door het donker."


De Dag Waarop... 1
De Dag Waarop... 2
De Dag Waarop... wordt wellicht een hitje bij meerwaardelezers die op zoek zijn naar een goeie feelgoodstrip. Tekenaar Marko (Verdun) hanteert een luchtiger tekenstijl op scenario van Béka (Rommelgem, Dance Academy). In september verschijnen de eerste twee dikke delen in hardcover.

De Dag Waarop de Bus Zonder Haar Vertrok
: "Clementien loopt in het leven een beetje verloren. Zij is de richting kwijt en zoekt bijgevolg naarstig naar een antwoord op al haar existentiële vragen. Gelukkig zit het leven ook vol verrassingen, wijze lessen en toevallige ontmoetingen, als je er maar voor openstaat. Wie weet... misschien heeft Clementien de weg naar het geluk al lang gevonden?"

De Dag Waarop Ze Haar Vlucht Nam
: "Sinds ze kruidenier Antoine ontmoet heeft, heeft Clementine heel veel dingen veranderd in haar leven. Maar ze heeft nog steeds niet gevonden waarnaar ze op zoek was: geluk en verzoening. Wanneer ze terugkeert naar de supermarkt, is Antoine er niet meer. Simon, een biologische imker, nam zijn plaats in. Dankzij hem zal Clementine een glimp opvangen van verschillende levenspaden die haar worden aangeboden. Maar hoe kan ze het juiste vinden? De enige oplossing... Proberen!"


Bloedkoninginnen: Eleonora - De Zwarte Legende 5
Duisternis 5
Het leven van koningin Eleonora was rijkgevuld. Carlos Gomez, Arnaud Delalande en Simona Mogavino trokken zes delen uit om haar opmerkelijke verhaal te vertellen in de colletcie Bloedkoninginnen. Deel 5 wordt in oktober vertaald. Deel 6 zou in het laatste kwartaal in het Nederlands moeten volgen. "Nu ze als echtgenote van Hendrik Plantagenet door het leven gaat, maakt Eleonora zich op om haar nieuwe lotsbestemming te omarmen en de nieuwe koningin van Engeland te worden! De voorbije maanden waren vreselijk. Na hun terugkeer in het Palais de l'Ombrière wordt Godfried, de broer van Hendrik die in het geheim een opstand in Anjou beraamt, door Eleonora en haar zus Petronella gekleineerd. Alles speelt zich af tegen de achtergrond van de successieoorlog om de Engelse troon. Terwijl Eleonora naar Fontevraud gaat, bereiden Lodewijk VII en Hendrik Plantagenet zich voor op een meedogenloze strijd ... een confrontatie die de loop van de geschiedenis en het lot van twee koninkrijken zal bepalen!"

We nemen in oktober afscheid van de fantasyreeks Duisternis. Tekenaar Iko stootte inmiddels door naar de westernreeks Durango. Er worden oorlogen gevoerd tegen draken in het extra dikke deel 5.


Samoerai 12
Samoerai Legenden 5
In oktober is er een dubbelslag voor Samoerai. De oorspronkelijke tekenaar Frédéric Genêt is nu helemaal niet meer betrokken bij de hoofdreeks, zelfs niet meer als covertekenaar. Cristina Mormille nam het stokje helemaal over. Ze is ook de tekenares van Samoerai Legenden deel 5.

Samoerai deel 12: "Vele jaren zijn verstreken sinds de dood van de verschrikkelijke Zussen van de schaduw. En toch, in de duisternis, heeft iemand zijn wraak nog niet opgegeven... In de hoop om Sekiyo, een jeugdige liefde, te helpen, komt Takeo oog in oog te staan met een hele kliek van gekke ronins, geleid door de mysterieuze en krachtige Masayo. Ze lijkt vastberaden om af te maken wat ze is begonnen..."

Samoerai Legenden
deel 5: "Hij is knap, gebronzeerd, mysterieuze glimlach. Nariko is in de ban van deze knappe verpersoonlijking van Kenjiro. Ze liefkozen, ze kussen, ze worden minnaars. Nu, de regel is: Goden kunnen mensen niet verleiden. En nog minder kinderen met hen maken. Voor het afwijken van deze regel zal Kenjiro een prijs moeten betalen..."


Aquablue 16
Hercules 3
Aquablue deel 16 is het slot van de cyclus van deze langlopende sf-reeks. Het is ook voorlopig het laatste deel van de reeks. "Dankzij het ingrijpen van Nao, Carlo en Cybot bleef het aantal slachtoffers van de aanslag op de Standard-Island beperkt. Maar het sturen van het leger om de Aardse kolonisatoren te beschermen tegen de fratsen van de terroristen zet kwaad bloed bij de oorspronkelijke bewoners. De spanning tussen de twee gemeenschappen is te snijden en de kleinste vonk kan de boel doen ontploffen. Nao denkt nog dat hij de lieve vrede zal kunnen herstellen, maar langzamerhand schijnt alles en iedereen zich tegen hem te keren... Inmiddels is Carlo terug op Aarde waar hij tracht Maurice Dupré terug te vinden. Dupré, die een onderzoek deed naar de banden tussen Texec en een bepaalde groep (lees: sekte) van aardbewoners op Aquablue, laat al een hele tijd niets meer van zich horen."

Hercules
is een sf-versie van de oud-Griekse mythische held Hercules. In augustus verschijnt het derde en laatste deel. "Hercules is een MerK. Een van de machtigste. Hij vocht aan de grenzen van de sterrenhemel. De dood maakt hem niet bang, want Hercules voelt zich al dood. Geplaagd door de misdaad die hij beging op zijn vrouw en zijn kinderen, moet hij boete doen door bevelen te aanvaarden, zelfs de meest domme, van hogere officieren. Aantal van de proeven die de Pythia voorspelde: 12. Gestrikt door Hera moet Hercules haar gehoorzamen om ooit de kans te krijgen opnieuw met zijn familie, die hij dood waande, te spreken. Een reeks moorden wordt haast gelijktijdig begaan op verschillende plaatsen in de melkweg: die moorden worden op dezelfde manier gepleegd. Odysseus, een oude wapenbroeder, zet Hercules op het spoor van de moordenaar van generaals..."

Dwergen 9
Elfen 19
Uiteraard zijn ook Dwergen en Elfen weer van de partij in dit kwartaal.

Dwergen deel 9: "Dröh, de zoon van Oosram, heeft de wereld doorkruist om te leren vechten. Wanneer hij thuiskomt, is er van oorlog echter geen sprake. Bij zijn familie heeft hij geen toekomst meer, en Dröh gaat als grondwerker aan de slag bij de aanleg van een weg door het land der Winden. De werken schieten op maar de arbeiders krijgen te maken met toenemende vijandelijkheid van orkenstammen uit de buurt... Vrijheid is geen recht, maar een schat waarvoor je tot je laatste ademstoot moet vechten."

Elfen
deel 19: "'Mijn naam is Cleeriis. Ik was 13 toen dit verhaal begon. Net zoals alle overgeleverde vertellingen bevat dit verhaal de dromen en hoop van een volk. Het gaat over een geheim. Ik zal het jullie vertellen.' Galamnon en Aaliatep, twee witte elfen doen onderzoek naar de verdwijning van Nawel, een oude heremiet. Ze krijgen daarbij hulp van een koralisduiker met de naam Cleeriis. Eenmaal op Ekrin, een klein eiland in het midden van de oceaan, blijkt de waarheid somberder dan ze zich hadden voorgesteld. De speurtocht leidt naar vergeten periodes uit de geschiedenis van Arran en maakt duidelijk waar het halfelfenvolk werkelijk vandaan komt..."


Carmen Mc Callum 11
Travis 11
Carmen Mc Callum en Travis spelen zich in hetzelfde universum af en worden beide geschreven door Fred Duval. Van beide reeksen verschijnt na lange tijd weer een nieuw album, meer bepaald deel 11.

Carmen Mc Callum: "Carmen komt op Nieuw-Caledonië haar vriend Scott Brennan redden. Ze loopt in de val van Dommy, een artificiële intelligentie die de wereldwijde drinkwaterverdeling in handen probeert te krijgen. Dommy wil de talenten van de huurmoordenares gebruiken om een boorinstallatie in de Koraalzee te saboteren. Carmen moet wel samenwerken als ze hoort dat Dommy een implantaat in haar hersenen heeft ingeplant... Zij heeft Carmen in haar macht."

Travis
: "Travis bevindt zich in New York, in het gezelschap van Vlad, Thundercat en Harker. Daar bindt hij de strijd aan met terroristen die gecontroleerd worden door Dommy, een artificiële intelligentie die op het punt staat de grote waterdistributieconcerns in de wereld over te nemen. Maar in de schemer wordt een meedogenlozere oorlog voorbereid. Is de Big Apple een valstrik om het enige team ter wereld dat de ware dreiging kan bedwingen het leven zuur te maken?"


De 7 Wonderen 7
Orakel 9
De 7 Wonderen deel 7 is het laatste deel van de conceptreeks over de klassieke zeven wereldwonderen. We nemen groots afscheid met De Kolos van Rhodos. "Rhodos, 292 voor Christus Na jaren van oorlog proeft Rhodos eindelijk van vrede en voorspoed, onder de welwillende blik van het standbeeld van Helios, die over het eiland waakt. Amaryos, de lijfarts van admiraal Flegones, staat op het punt met diens dochter te trouwen en onmetelijke rijkdom te erven. Het leven lijkt hem toe te lachen... maar Amaryos draagt een verschrikkelijk geheim met zich mee: de stem van een geest... en een diepliggende wraak die opborrelt..."

Orakel
deel 9 is het voorlaatste deel van de conceptreeks. "Als dochter van een koningin rest Thalystri niets meer, behalve de haat die ze koestert voor Ares, de god die haar volk uitroeide. Hij voert het bevel over een Spartaanse stam en blijft meedogenloos moorden. Thalystri stelt langzaam maar zeker een leger samen dat het de indringers moeilijk maakt. Hoewel ze een vrouw is, slaagt ze er dankzij haar intelligentie, haar behendigheid en haar kracht in om duizenden manschappen op de been te brengen. Zo ontstaat de legende van een gevaarlijke en innemende krijgster met de bijnaam de Wolvin."


Brocéliande - Woud van het Kleine Volkje 5
Troje 4
In het Frans is de reeks Brocéliande inmiddels afgelopen na zeven delen. In vertaling zitten we in oktober aan deel 5. "Brocéliande is bang. Er iets dat Korrigans doodt. Kor'net, hun koning, doet een beroep op Saltupott, een van zijn slimste en hebzuchtigste neven. Hij moet de schuldige vinden. Saltupott vertrekt samen met zijn leerling naar de plaats van het onheil. Ze vinden er alleen verwoesting, zelfs de natuur lijkt de geest gegeven te hebben, alsof haar levenskracht is weggevloeid. Alsof de moordenaar van hun soortgenoten ook de begroeiing heeft 'verbrand'."

De Poorten van de Tartaros
is het vierde en laatste deel van de reeks Troje over de befaamde Trojaanse Oorlog. "Terwijl de laatste overlevenden van het Hettitische rijk de legers van Cronos ontvluchten, moet Achilles Troje betreden als hij toegang wil krijgen tot Tartaros en de Giants wil afleveren. Maar Priamus weigert hem binnen te laten en ziet in hem een vijand van zijn volk. Met tegenzin besluit Achilles de wapens op te nemen tegen de Trojaanse alliantie en te vechten aan de zijde van koning Agamemnon en zijn broer, de verraderlijke Menelaos. Achilles weet dat hij koste wat koste Troje moet binnengaan voordat Cronos de stad en daarmee de laatste hoop van de mensheid vernietigt..."


Ik Ben een Kathaar 7
Excalibur - Kronieken 3
Nog een einde is weggelegd voor Ik Ben een Kathaar van Alessandrio Galore en Pierre Makyo. "'Op het houten kaftje van mijn boek heb ik de naam gegrift van een god die wij allemaal dagelijks ervaren, maar die niemand erkent. Zijn naam? Ergo sum. 'Ik ben'. Bij het optekenen van deze woorden besef ik zeer goed dat, als mijn boek in handen valt van één van die duivelse monniken die goede zielen verbranden, ik ook op de brandstapel beland. Dan is het maar zo. Dat weerhoudt er mij niet van verder te schrijven om die vreselijke angst te onderdrukken, die angst voor het niets, die me verlamt sinds ik mijn geheugen verloor. Ik doe mijn uiterste best om iets te vinden van mijn andere, verloren gegane, leven, maar niets."

Morgane
is het vijfde en laatste deel van de reeks Excalibur - Kronieken, een zoveelste, maar wel goed gemaakte reeks rond het legendarische zwaard van koning Arthur. "Natre, bezeten door de geest van Cernunnos, beveelt de christelijke legers van Patricius. Zijn doel: Avalon veroveren. Merlijn en Viviane van hun kant proberen hun bondgenoten te verzamelen om het heilige eiland te verdedigen. Ze proberen koning Glywys ervan te overtuigen de doorgang op zijn land aan de legers van Patricius te weigeren. Ondertussen is Morgane op het eiland Skye ingewijd in de magie en de krijgskunst. Hoe meer ze leert, des te meer haar doelen in focus komen..."


Aspis, Detectives van het Ongewone 5
De Lijkwade 2
Vanaf Aspis deel 5 tekent Emmanuel Despujol voortaan de geestige detectivereeks. Die overname is goed gelukt. Thierry Gloris blijft garant staan voor het scenario. "Na de vreselijke Von Schreck-affaire bleef Flora Vernet wezenloos en uitgebloed achter... Zij, die voorheen ten strijde trok tegen de bloeddorstige monsters van deze eeuw en de vooroordelen van haar seksistische collega's, brengt voortaan haar dagen door in bed. Hugo zetal zijn energie en fantasie in om haar uit die apathie te bevrijden. Flora blijft in de ban van een duistere, negatieve kracht en wordt dag na dag dieper meegesleurd in de eindeloze draaikolk die depressie heet... Wat heeft het lot voor haar in petto, opdat haar jachtinstinct terug zou ontwaken? Welke gruwelijke misdaad zal haar honger naar gerechtigheid weer kunnen wekken?"

Turijn, 1898
is het tweede deel van de trilogie De Lijkwade die zich in verschillende tijdperken afspeelt. "De plot van De Lijkwade speelt zich af doorheen verschillende eeuwen, in verschillende landen, terwijl zijn personages de hoofdrolspelers zijn van een verhaal dat in elk van de tijdperken heropleeft. In de negentiende eeuw in Turijn, is Lucia de enige dochter van baron Tomaso — een overtuigd monarchist — en de geheime geliefde van Enrico, een vurig socialistische afgevaardigde. Op dat moment maakt Secondo Pia de eerste foto van de Lijkwade, die claimt het gezicht van Christus te onthullen... Het verhaal van Lucie, Thomas en Henri is er een van liefdevolle harstocht waarvan de Lijkwade – ook de Lijkwade 'van Turijn' genoemd – tegelijk de inzet en het symbool is. De rivaliteit tussen de twee mannen rond de verovering van de jonge vrouw in de schaduw van wat zich in het openbaar afspeelt rond de verovering van de Lijkwade."


Man van het Jaar 11
De Meesterinquisiteurs 7
In maart 2019 verscheen in het Frans nog Man van het Jaar deel 15. Daedalus presenteert eerstvolgend deel 11 die zich in 1886 afspeelt. "Het Vrijheidsbeeld is een symbool dat heel de wereld kent, en het is het levenswerk van Bartholdi, zijn 'grote werk'! Hij begon in 1865 maar het werk werd pas twintig jaar later ingehuldigd... Terwijl zowat alles bekend is over deze faraonische constructie, over de metalen constructie van Gustave Eiffel, blijft er een vraag over: wie heeft haar gezicht geschonken aan het beroemdste van alle beelden? De held van dit album is... een heldin. De inspiratie voor het eeuwige monument van Bartholdi. Is het de moeder van de beeldhouwer? Een jong meisje op een versperring in 1851? Een prostituee? De knappe weduwe van Isaac Singer, uitvinder van de naaimachines? Of een andere vrouw van wie de identiteit ook vandaag nog een mysterie is? Ontdek dit personage dat echt heeft bestaan..."

De Meesterinquisiteurs
deel 7 is de start van de tweede cyclus. "De overwinning tegen de keizerin kostte het leven van vele meesterinquisiteurs. De Orde is verzwakt. Een nieuw tijdperk begint voor de Inquisitie... Sinds het verraad van Assynia kan de Orde de wet niet handhaven in Oscitan. Rechter Adrael stuurt Orlias naar de Opkasis-woestijn in het fort van Yagoss, waar de leerlingen die vroeger tragedies uitlokten omdat ze niet in staat waren hun macht te beheersen, geïsoleerd werden. Zijn missie: hen leren hun gift te omarmen en van hen een nieuwe generatie meesterinquisiteurs te maken..."


Frontlinies 6
Olympus Mons 2
Met Frontlinies deel 6 zitten we over de helft van de tiendelige reeks. "De jonge Tim Page leert tijdens de legendarische slag om Malta wat het betekent squadron leader te zijn. Het is een bloederige les. Zijn rivaliteit met de legende van het eiland, de Canadees George Frederick 'Buzz' Buerling, een aas met 31 overwinningen, is onvergetelijk. In Duitsland werkt Magda voor de Sovjet inlichtingendienst, maar het nazi-net sluit zich om haar..."

Van Olympus Mons verscheen in mei 2018 deel 1 in vertaling (zie deze bespreking) door de auteurs van Prometheus. "Wat was het echte doel van Operatie Mainbrace? Zal men de anomalie van de Barentszee ingaan? Zullen de onderzoekers hierdoor een apocalyps teweegbrengen? Artefacten worden onthuld, maar het mysterie wordt groter... Zowel op Mars als op aarde proberen teams van specialisten het mysterie van deze onderling verbonden anomalieën te ontrafelen. Aaron Goodwin, het medium, probeert de wereld te waarschuwen om het vreemde onderwaterschip niet te betreden. De toekomst van de planeet staat op het spel. Zijn woorden worden bevestigd door andere media, maar het team 'Ocean Pathfinder' negeert het advies. Ze gaan verder met hun onderzoek..."


Bloodborne - De Helende Dorst 2/2
De Vier van Baker Street 6
In juni verscheen deel 3 in de reeks Bloodborne, tevens het eerste deel van het tweede tweeluik. Dat tweeluik moet nog afgerond worden.

Van juli 2017 tot augustus 2019 zal Daedalus zes delen van de reeks De Vier van Baker Street hebben uitgegeven. Mooi tempo. In het Frans zijn tot 2016 zeven delen verschenen. Daarna legde tekenaar David Etien zich toe op de nieuwe reeks Rommelgem, maar De Vier van Baker Street is daarom nog niet afgelopen. Er is sinds 2017 zelfs sprake van een toekomstige, twaalfdelige tekenfilmserie. Het verhaal van deel 6: "Sherlock Holmes zet zijn geheime oorlog tegen de oude handlangers van Moriarty voort. Verborgen in het Londense East End jaagt hij op de duistere kolonel Moran en superintendant Blackstone van Scotland Yard, een hooggeplaatst agent die voor de professor essentieel was bij de uitbouw van zijn criminele organisatie... De man van de Yard zet de grote middelen in om Sherlock Holmes te vatten voor die uit de schaduwen treedt om hem te ontmaskeren. Maar voor hij bij Sherlock geraakt, komt hij onze helden tegen, de onmisbare hulptroepen van de onvermoeibare detective."


Sherlock Holmes & De Tijdreizigers 2
Lodewijk de Heilige
De collectie 1800 kent nog eens een nieuwe titel met het slot van de Sherlock Holmes-cyclus De Tijdreizigers. "Sherlock Holmes wordt door Victoria ingelijfd om Aaron McBride terug te vinden, een naar men beweert gevaarlijke geleerde. Hij ontdekt dat de man in kwestie een tijdreiziger is, terug uit een verre toekomst om Engeland te redden van de koningin zelf. Met de hulp van Megan Connelly, Lynn Redstone, Marcellus Gunderson en kolonel Amiens brengt de detective de plannen aan het licht van de vorstin en probeert ze tegen te werken. Maar Aaron McBride is niet de enige die met de tijd speelt. En om vuur te bestrijden, moet je soms je vingers branden... Meer dan ooit ligt de toekomst van de wereld in de handen van Sherlock Holmes."

In de collectie Zij Schreven Geschiedenis wordt in één album het portret van Lodewijk IX, beter gekend als Lodewijk de Heilige, geschetst. Hij was de koning van Frankrijk van 1226 tot 1270, en de negende monarch van de dynastie van de Capetingers. "De plaatjes in de kinderboeken stellen hem voor als een vorst die, wijs als Salomon, recht sprak gezeten onder een eik. Maar de echte koning, de figuur achter deze zeemzoeterige plaatjes, spreekt deze rozige voorstelling tegen en steekt veel complexer in elkaar. Lodewijk IX werd door zijn moeder, Blanche van Castilië, streng katholiek grootgebracht. Zijn geloof was onwrikbaar en zijn vroomheid onbegrensd. De koning zag zijn taak hoofdzakelijk als een religieus streven. Hij wilde de perfecte heerser zijn over een perfect Rooms- Christelijk rijk..."
(Bron: Daedalus / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Penelope door Judith Vanistendael
13/07
TOP
Penelope
Momenteel werkt Judith Vanistendael op scenario van Zidrou aan een liefdesverhaal tussen een postbode ter zee en een walvis. Vanistendael trok zelf naar Zidrou voor een scenario. Haar tekenstijl past ze aan naar een meer klassieke stijl met computerinkleuring.

Intussen is ze al wel klaar met haar nieuwste album Penelope dat begin september in een co-productie van Oogachtend en Scratch Books verschijnt. Het hardcoveralbum van 160 pagina's verschijnt ook in het Frans bij Le Lombard. Penelope verschijnt in een reguliere editie van 26,95 euro en een luxe-editie op tweehonderd exemplaren met extra kortverhaal en gedichten tegen 110 euro.

Het verhaal is gebaseerd op de oud-Griekse mythe van Ulysses en Penelope, maar Vanistendael wisselde de rollen om. In haar verhaal is Penelope behalve vrouw en moeder ook chirurg. Haar dochter worstelt op het thuisfront met de ablatief en haar puberteit terwijl ze zelf levens redt in Aleppo, Syrië. In die bikkelharde oorlogsrealiteit verliest ze ook patiënten, loopt ze trauma's op en merkt ze dat ze haar roeping steeds moeilijker verzoend krijgt met haar gezin.
(Bron: Oogachtend / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Robbedoes: Hoop in Bange Dagen 2 dit najaar
13/07
TOP
Robbedoes: Hoop in Bange Dagen 2
Dit najaar, in oktober in het Frans, verschijnt deel 2 van de vierdelige Robbedoes-reeks Hoop in Bange Dagen van Émile Bravo. Dit is alvast de Franstalige cover.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dossieruitgave Robbedoes en de Miniatuurtjes
13/07
TOP
Robbedoes en de Miniatuurtjes
Dupuis gaf tussen 2012 en 2014 vijf kortere verhalen van André Franquins Robbedoes en Kwabbernoot uit met een nieuwe inkleuring en een extra dossier met reproducties van originelen, diverse artikelen en heel wat beeldmateriaal uit het weekblad Robbedoes. Het ging om de albums Bravo Brothers, Boeven op de Kermis, De Graaf Is Verstrooid, Een Rustige Vakantie en De Super Quick. Er waren ook al plannen voor dergelijke dossieruitgaven van andere kortere verhalen, maar dan moesten originele platen of bruikbaar drukmateriaal teruggevonden worden. Zo werd er in 2014 bijvoorbeeld een oproep gelanceerd om originelen te recupereren van het verhaal De Miniatuurtjes dat in het album Robbedoes en de Bobbelmannen gebundeld staat.

En kijk, dit najaar, alvast in oktober in het Frans, staat een nieuwe dossieruitgave gepland, meer bepaald van Robbedoes en de Miniatuurtjes. Voor dit verhaal uit 1960 werd Franquin grotendeels geassisteerd door Jean Roba. Het is een van de drie Robbedoes-verhalen die Franquin tekende voor de Franse krant Le Parisien Libéré naast zijn productie voor het weekblad Robbedoes. In 1962-1963 liep het ook in het weekblad Robbedoes. Als vanouds zorgt Serge Honorez, uitgeefdirecteur bij Dupuis en een groot Franquin-kenner, voor de dossierteksten, met de hulp van Frédéric Jannin die ook verantwoordelijk is voor de nieuwe inkleuring. Het album zal 88 pagina's tellen.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe Donjon Zenit in 2020
13/07
TOP
Donjon Zenit 7
Donjon Zenit deel 6 dateert alweer van 2007. Tusssendoor verschenen nog wel albums in diverse spin-offreeksen die bijna — maar nog niet allemaal — zijn vertaald door Silvester. Dertien jaar later pikken Lewis Trondheim en Joann Sfar de draad van de hoofdreeks weer op en publiceren begin 2020 Donjon Zenit deel 7. Net zoals de delen 5 en 6 tekent Boulet deel 7. Hierboven staat alvast de cover.
(Bron: Boulet / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Franstalige biografie over Dany
13/07
TOP
Dany
Eind 2018 verscheen bij Arboris een biografie van uitgever Rob Harren die tegelijk een rijkelijk geïllustreerd dossier over Dany (Roze Bottel, Rooie Oortjes) bevatte. In het Frans verschijnt eind dit jaar bij uitgeverij P.L.G. een veel uitgebreidere biografie van Dany door stripjournalist Philippe Tomblaine. Met eenzelfde aanpak schreef hij ook al biografieën over Hermann (2017) en André Juillard (2018). Van hem zitten nog andere biografieën in de pijplijn over Jacques Martin en Emmanuel Lepage.
(Bron: Boulet / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Auteursuitbreiding voor de Kiekeboes
10/07
TOP
de Kiekeboes
Nadat Merho in eerdere interviews te kennen gaf dat hij aan de opvolging voor zijn reeks de Kiekeboes dacht, blijft hij maar vragen krijgen over wie er nu precies aan de populaire stripreeks meewerkt en hoe de toekomst eruitziet. Tijd voor duidelijkheid. Speciaal voor Stripspeciaalzaak.be geeft Merho bij monde van Standaard Uitgeverij onderstaande informatie. Het staat vol nieuws over nieuwe en terugkerende medewerkers, titels die in 2020 zullen verschijnen en het goede nieuws dat er weer naar meer albums per jaar wordt gewerkt.

"Hoe gaat het ondertussen met de Kiekeboes? Eind vorig jaar ontstond er wat commotie door een ongelukkig krantenbericht, waardoor het erop leek dat Merho met pensioen zou gaan. Daar is nooit sprake van geweest. Hij had alleen plannen om meer te gaan delegeren, en zijn ploeg medewerkers uit te breiden. Gevolg van al die persberichten: de brave man werd overstelpt door een lawine aan sollicitaties van mensen die zich geroepen vonden om de Kiekeboes als tekenaar of als scenarist verder te zetten. Terwijl hij toen al samen met Standaard Uitgeverij in alle discretie bezig was nieuwe lijnen uit te zetten.
 
Tijd voor een update. Momenteel werkt Kristof Fagard aan een verhaal op scenario van Peter Van Gucht: In Troebel Water. Steve Van Bael, die vroeger al assisteerde bij de Kiekeboes, zal deeltijds het team vervoegen. Hij begint aan een verhaal op scenario van Bruno De Roover: Blauw Blauw. Beide albums verschijnen in 2020. Merho werkt ondertussen met Thomas Du Caju aan Iemand Moet het Doen (deel 154), dat in december in de winkels ligt. Alles wordt zoals voorheen digitaal geïnkt door Jos Vanspauwen en ingekleurd door Ine Merhottein. Merho redigeert alles en doet de eindcontrole. Het is de bedoeling om op termijn het aantal Kiekeboes-albums per jaar op een kwalitatieve manier weer op te trekken."
(Bron: Standaard Uitgeverij / Merho / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


The Walking Dead is afgerond
10/07
TOP
The Walking Dead
Op 3 juli kwam de comicreeks The Walking Dead tot zijn einde na 193 comicdeeltjes. De reeks liep sinds 2003. Het laatste deeltje is driedubbeldik. Scenarist Robert Kirkman vindt het zelf ook jammer. Tegelijk verantwoordt hij zijn beslissing dat hij te veel van het zelf gecreëerde wereldje houdt om het verhaal nog langer te rekken tot het niet meer zo goed zou zijn als hij het wil. Nu heeft hij zijn verhaal volledig kunnen vertellen zoals hij het wou, zonder bemoeienissen van anderen. En dat heeft hij naar eigen zeggen te danken aan de steun van zijn lezers.

Vampire State BuildingIn vertaling kunnen we nog even voort met de gebundelde edities van Silvester. In augustus verschijnt in de VS de laatste gebundelde editie met de titel Rest in Peace. Dat is deel 32. Bij Silvester staan eerstvolgend de delen 25 en 26 gepland.

De Britse tekenaar Charlie Adlard is inmiddels actief voor het striptweeluik Vampire State Building in opdracht van de Franse uitgeverij Soleil en op scenario van Ange en Patrick Renault. Hij omschrijft het zelf als een soort Die Hard met vampiers. Deel 1 verscheen in april in het Frans en in juni in het Engels bij Ablaze. Ook Kirkman werkt aan nieuwe projecten.
(Bron: BleeidngCool.com / Robert Kirkman / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Patrick Cornelis illustreert Tomorrowland-boek
10/07
TOP
Tomorrowland
Tomorrowland
Tomorrowland
Tomorrowland
Het gaat hard voor Patrick Cornelis, de tekenaar van Virus, De Huivering en Verbonden Zielen. Hij werkt met gezwinde spoed aan zijn remake van het De Rode Ridder-verhaal De Toverspiegel en ook de organisatie van het wereldvermaarde festival Tomorrowland heeft hem opgemerkt. Ticketkopers voor de editie die deze maand doorgaat (van 19 tot 21 en van 26 tot 28 juli), kregen inmiddels een speciaal pakket met een gedrukte versie van het boek The Book of Wisdom waarvoor Patrick Cornelis alle illustraties verzorgde.

Patrick Cornelis over de opdracht: "Toen ik een test mocht doen voor het boek was ik toch best wel wat zenuwachtig. De mensen van Tomorowland waren direct overtuigd en het duurde niet lang om de knoop door te hakken. Maandenlang heb ik heel intensief gewerkt aan deze illustraties in nauwe samenwerking met de schrijfster en het grafisch team. Er werd op dagelijkse basis gecommuniceerd. Ik ben heel trots om mee te hebben gewerkt aan deze jubileumeditie. De inkleuring voor deze illustraties doe ik ook zelf. De lay-out van het Tomorrowland-boek werk door hen verzorgd. Sinds ik mij volop in het stripgebeuren heb gegooid, komen er ook veel illustratieopdrachten mijn richting uit. Zo heb ik bijvoorbeeld de lay-out en alle illustratiewerk verzorgd voor het laatste album van Channel Zero, heb ik meegewerkt aan filmillustraties en recent nog maakte ik illustraties voor een projectievideo van een toeristische attractie over een eeuwenoude kelder in het Gentse."
 
Meer info over het festival kan je hier vinden. Meer illustraties uit het boek en andere werken van Patrick Cornelis vind je hier.
(Bron: Patrick Cornelis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Tomorrowland


Doomsday integraal
10/07
TOP
Doomsday
Tussen 2014 en 2017 verscheen de post-apocalyptische thriller Doomsday van Mario Boon en LeON bij maar liefst drie uitgeverijen: Dark Dragon Books, Mediageuzen en Saga Uitgaven. Eind augustus krijgt de trilogie een herkansing bij uitgeverij Bonte die Doomsday als een integrale publiceert met extra tekeningen. De integrale verschijnt in harde kaft, 176 pagina's, 39,95 euro.

De inhoud: "11 september. Sinds 2001 een symbolische dag van terreur die de wereld veranderde. Een dag die nooit nog zwaarder beladen kon geraken. Dachten we. Tot 11 september 2019. Een nieuwe wereldorde staat op. En hoe. Russische mutanten blazen wereldwijd alle kerncentrales tegelijkertijd op. Overtuigd van hun gelijk en het geloof in een samenleving waarin enkel nog gemuteerde mensen kunnen overleven. Temidden van deze wereldwaanzin poogt een gezelschap van Vlaamse vrienden en familielieden vanuit Antwerpen weg te vluchten. Weg vanuit een verscheurd en bestuurloos België. Ze geloven in een nieuwe kans. Maar die ligt ver weg. De enige ogenschijnlijk veilige vluchtroute verloopt per boot naar Alaska. Doomsday is een verhaal geschetst naar de rauwe wereld waarin we nu leven. Terreur, blind geweld en onmenselijkheid kleuren dit verhaal tot wat het is: een niet eens zo maf doemscenario voor onze wereld. Maar in die wereld blijven mensen wat ze altijd waren: mensen. Kleine mensen worden helden, lefgozers worden lafaards, zwakke vrouwen worden sterk, machtsleiders worden slaven, knechten worden meesters. Alles wordt anders."
(Bron: Bonte / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Niet Nog Eens, Laura
10/07
TOP
Niet Nog Eens Laura
Vorig jaar verscheen een eerste bundeling met semi-autobiografische gags en cartoons van Laura Janssens onder de titel Niet Nu, Laura. Dat album kende een groot succes bij Uitgeverij Vrijdag en raakte herdrukt. In oktober verschijnt een tweede album onder de titel Niet Nog Eens, Laura.
(Bron: Laura Janssens / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dikke Jerome K. Jerome Bloks in het najaar
10/07
TOP
Jerome K. Jerome BloksAan onze medewerker Wouter Porteman deelde Alain Dodier in dit interview al het nieuws dat Jerome K. Jerome Bloks deel 27 extra dik wordt, zelfs het dikste album in de reeks tot nu toe. Dat album verschijnt dit najaar, in het Frans al in oktober. Hiernaast zie je de cover staan.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Corto Maltese-verfilming geannuleerd
10/07
TOP
Corto-Maltese
De eind 2018 aangekondigde verfilming van Corto Maltese in Siberië is geannuleerd omwille van "obscure juridische redenen", dixit een bij de preproductie betrokken concepttekenaar. De film zou geregisseerd worden door Christophe Gans met Tom Hughes in de hoofdrol.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips