Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 29 mei:
IAN integraal bij RoaRrr Uitgeverij
Een eerbetoon van Stedho en Philippe Delzenne aan Alexis Dragonetti
Vroegere graphic novel van Derf Backderf krijgt vertaling bij Concerto Books

Puntjes op de i voor Britse Trigië-integrale

Updates van 26 mei:

Uitgever Alexis Dragonetti (50) overleden

Updates van 25 mei:

Juanjo Guarnido's nieuwe strip een jaar lang in Eppo
Trigië integraal bij Uitgeverij L
Paul Tengs De Klaangzang van de Verloren Gewesten krijgt vorm
Aimée de Jongh neemt een taxi
U.C.C. Dolores aanwinst voor Uitgeverij L
Rest van het jaarprogramma van Uitgeverij Personalia
XIII 26 eind dit jaar
Stripspeciaalzaak Het Negende Labyrint sluit eind juni de deuren
De Splitsing nieuwe trilogie door Joan Urgell en Sylvain Runberg
Nieuwe tekenaar voor Nestor Burma

Updates van 18 mei:

Bob Morane keert terug in 2020
Sherpa gaat toch verder met hardcoverreeks van Ravian en Laureline
De Rode Ridder integraal 3 en 4
Nachtwacht 2 in juni
Verslag voorstelling De Kronieken van Amoras 4
Geen info meer over stripmaandblad STRIP
Franse projecten voor integrales en speciale albums
Censuur in Tamil-vertaling van Barracuda

Updates van 15 mei:

Afgelopen voor Robbedoes Special
Mogelijke terugkeer van Stomp
Speciale editie van Asterix deel 7
Cover Blake en Mortimer deel 26 in potlood
StripKiosk 2 komt eraan

Updates van 11 mei:

Largo Winch 22 in november
Voorbereidingen voor Murena 11
Trailer tv-serie Watchmen
Gezocht: jonge reporter voor Jommeke-reis naar Zwitserland
De eerste pagina's van Blacksad 6
Jeremiah 37 dit najaar
Aristophania 2 komt eraan
Nieuwe inkleuring voor Rosinski's De Klaagzang van de Verloren Gewesten
Yoko Tsuno 29 dit najaar
De Puinhopen van Sari in juni
Philippe Berthet en Jean-Luc Fromental werken aan strip omtrent Georges Simenon

Roos Vink uit Tina opnieuw in album
Jean Auquier stopt bij het Belgisch Stripcentrum
Billies columns uit Robbedoes worden gebundeld
Cristiano Ronaldo superheld in strip- en animatiereeks

Updates van 4 mei:

Tv-reeks naar Op Zoek van de Tijdvogel in voorbereiding
Gevangenisstraf dreigt voor "Kuifje-vervalser"
Silvester in mei en juni
De Kiekeboes in 't Stad
Inktwerk Blake en Mortimer-vervolg door Peter van Dongen afgewerkt
Alfa 14 komt eraan
Comeback van Roel Dijkstra alweer afgelopen
Vervolg Robbedoes: Hoop in Bange Dagen start in voorpublicatie
Volgende verstrippingen van Marcel Pagnol
Volgende Conan-verstrippingen
Yves Chaland integraal
Juanjo Guarnido's dikke one-shot is af
Sioban-voorsmaakje van Paul Teng
Enki Bilal in jury van filmfestival van Cannes
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2019: mei • juni • juli • augustus • september • oktober • november • december
2020: januari • februari • maart • april
 
IAN integraal bij RoaRrr Uitgeverij
29/05
TOP
IAN
Tussen 2003 en 2007 verscheen de vierdelige sf-thriller IAN bij Dargaud. Slechts de eerste twee delen raakten vertaald. Daarna verschenen nog twee verschillende integrale uitvoeringen in het Frans met een voorwoord van Mœbius.

Tekenaar Ralph Meyer brak inmiddels fenomenaal door met de western Undertaker, waarvan eind dit jaar deel 5 verschijnt. Ook scenarist Fabien Vehlmann is al lang geen groentje meer. RoaRrr Uitgeverij pikte de reeks IAN op voor een integrale editie waardoor je eindelijk het complete verhaal zal kunnen lezen. Deze integrale zal dit jaar nog verschijnen, in hardcover, 200 pagina's, 29,95 euro.

De inhoud: "Intelligentie op Artificiele en Neuromechanische basis. Achter deze abstracte kwaliticatie verbergt zich een prototype van de 'robo sapiens', een androïde die denkt, leert en voelt, en dus ook pijn kan ervaren. IAN is een persoon die zichzelf vragen stelt. Tijdens lastige situaties ondervindt hij verwarrende emoties. Toch moet hij, ook voor zijn eigen voortbestaan de wetenschappers en de aandeelhouders van het Artificial Intelligence Research Institute bewijzen dat hij levensvatbaar is. En snel ook..."
(Bron: RoaRrr Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Een eerbetoon van Stedho en Philippe Delzenne aan Alexis Dragonetti
29/05
TOP
StedhoSinds het overlijden van Alexis Dragonetti van afgelopen zaterdag regende het de voorbije dagen op sociale media eerbetonen in tekst en beeld terwijl ook andere media artikels wijdden aan de ons ontvallen uitgever. Stedho, die de cover illustreerde van het door Dragonetti uitgegeven naslagwerk België Gestript van Geert De Weyer, tekende nevenstaande groet die op veel bijval kon rekenen. Aan Philippe Delzenne, de hoofdtekenaar van Jommeke, vroegen we om een woordje te formuleren. Zijn tekst lees je hieronder.

"Verhalenvertellers en beeldenstormers zijn hun 'kleine draak' kwijt. Veel te vroeg. De man die met zijn nooit aflatend enthousiasme, zijn stralende lach en onuitputtelijke begeestering iedereen voorzag van de nodige extra brandstof om dat te doen wat auteurs doen... verbeelding tot leven brengen. De mensenwereld schoonheid bieden.

Alexis is niet meer. We zien hem niet meer. Horen hem niet meer. Voelen hem niet meer. En toch loopt hij al sinds die zwarte zaterdag rond in mijn hoofd. En zie, hoor en voel ik hem. Dat komt omdat Alexis bovenal een warme, echte en waarachtige ziel was. Een bezieler van dingen. Een locomotief voor een trein vol kleine en grote taaltovenaars en beeldmakers. Wanneer een grote geest, zoals hij was, verdwijnt, blijft zijn gedachtegoed eeuwig resoneren. Een waterbron waaraan wij steeds kunnen herbronnen.

Wij, vertellers en kunstenaars, hebben de plicht om te zijner eer, nog meer en beter en indringender ervoor te zorgen dat schoonheid in beeld en taal verkondigd en uitgegeven wordt. Is dat een zware opdracht?... Nee, want zelfs fysiek niet meer tussen ons, blijft hij ons inspireren. Goede Alexis, rust zacht... Of nee, kom spoken, onze deuren staan open, voor altijd. Maestro!"
(Bron: Stedho / Philippe Delzenne / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vroegere graphic novel van Derf Backderf krijgt vertaling bij Concerto Books
29/05
TOP
Punk Rock and Trailer Parks
Na de vertalingen van Derf Backderfs graphic novels Mijn Vriend Dahmer (verfilmd in 2017) en Trashed bij Scratch Books pikt Concerto Books een oudere titel van de auteur op voor een vertaling: Punk Rock & Trailer Parks. Het album zal in hardcover verschijnen, 160 pagina's, 19,99 euro.

De inhoud: "Punk Rock & Trailer Parks roept de beklemmende waanzin op van opgroeien in een klein stadje, de alledaagse weirdheid van de trailerparken, de magische aantrekkingskracht van seks en het nodige comfort van vriendschap, de mystieke kracht van de tegencultuur om outcasts in helden te veranderen en bovenal de transcendente kracht van muziek, met name de punkrock van de late jaren 1970 die een hele generatie opnieuw definieerde, vervoerde en, uiteindelijk, teleurstelde."
(Bron: Concerto Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Uitgever Alexis Dragonetti (50) overleden
26/05
TOP
Alexis Dragonetti
Zaterdagnacht 25 mei vernamen we tot onze grote verrassing en spijt het plotse overlijden van Alexis Dragonetti, uitgever en CEO van Ballon Media. Het nieuws werd bevestigd door zijn broer Laurent. Hij was ook gedelegeerd bestuurder van Boek.be en organisator van de Antwerpse Boekenbeurs. Hij werd amper 50 jaar.

Alexis botste zaterdagnamiddag met zijn auto frontaal tegen de wand van de Craeybeckxtunnel richting Brussel. Hij werd na reanimatie in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis waar hij overleed.

Ballon Media plaatste gisterennacht nog onderstaande boodschap op sociale media waar het sinds gisteren steunbetuigingen en eerbetonen regent van stripmakers, collega's en striplezers let een even groot hart voor strips.
"Met groot verdriet melden wij u het overlijden van Alexis Dragonetti. Onze CEO maar ook inspirator, motivator en vriend bij Ballon Media. Hier zijn geen woorden voor. Enkel onze innigste gedachten en deelneming voor familie, vrienden, alle medewerkers bij Ballon Media en alle vrienden, collega's uit de boeken- en stripwereld."
(Bron: Ballon Media / HLN./be / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Juanjo Guarnido's nieuwe strip een jaar lang in Eppo
25/05
TOP
Het Goud van de Zwendelaar
Verreweg het meest gelezen bericht (met een bereik van inmiddels meer dan 4.500 personen) dat we afgelopen week in primeur op onze Facebook- en Instagrampagina publiceerden, was deze aankondiging van Het Goud van de Zwendelaar, het dikke one-shot van Blacksad-tekenaar Juanjo Guarnido en scenarist Alain Ayroles (Sabels en Galjoenen). Komende week start de voorpublicatie in het tweewekelijks verschijnende Nederlandse stripblad Eppo. Vlaamse lezers die geen abonnement op Eppo hebben, zullen het stripblad binnenkort in de losse verkoop kunnen kopen via stripspeciaalzaken.

Het Goud van de Zwendelaar

Het Goud van de Zwendelaar
telt honderdzestig pagina's en zal een jaar lang in voorpublicatie lopen tot het album in oktober of november 2020 bij Uitgeverij L zal verschijnen. Honderdzestig pagina's zijn bijna vier reguliere albums en zo weet je meteen waarom we al jarenlang moeten wachten op een nieuw album van Blacksad, maar daar is Guarnido onlangs mee begonnen.

Het album verschijnt eind augustus in het Frans bij Delcourt en er waren veel gegadigden om het album te vertalen. Abonnees en lezers van Eppo genieten, welja, de wereldprimeur om de eerste stukken van het verhaal te kunnen lezen. Dat verhaal is de vertelling van de Spaanse schelm, leugenaar, dief, valsspeler en zwendelaar Pablos die aan het begin van de zeventiende eeuw naar Latijns-Amerika vaart. Nadat hij betrapt wordt op valsspelen, gooit de benadeelde tegenpartij hem overboord en wat later belandt hij op een eiland waar een stam wilden woont. Het blijkt een eerste avontuur te zijn dat hij op de pijnbank in een kerker van een Spaanse heer vertelt. Die heer is enkel geïnteresseerd in de vindplaats van het goud dat Pablos bij zich had, het mythische Eldorado. Maar hij zal toch moeten luisteren naar Pablos' lange avontuur vol wendingen en grappige dialogen.

Het Goud van de Zwendelaar is het door Ayroles verzonnen vervolg op de roman El Buscón die de Spaanse edelman, politicus en schrijver Francisco Gómez de Quevedo y Villegas in 1626 publiceerde. Die voorgeschiedenis krijg je in een korte proloog te lezen. In die satirische roman heeft oplichter Don Pablos twee doelen: een deugdelijk leven leiden en een caballero (gentleman) worden. Hij faalt jammerlijk in beide.
(Bron: Uitgeverij L / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Trigië integraal bij Uitgeverij L
25/05
TOP
Trigië integraal 1
We hoeven je de sf-reeks Trigië vast niet voor te stellen. Met eenzelfde aanpak als voor Agent 327 start Uitgeverij L vanaf september een integrale reeks in zes delen met alle Trigië-verhalen door Don Lawrence en Michael (Mike) Butterworth. De verhalen worden chronologisch gebundeld en elke integrale van ongeveer tweehonderd pagina's wordt telkens voorafgegaan door een uitgebreid dossier. Deel 1 bevat de verhalen die oorspronkelijk zijn verschenen tussen 1965 en 1967. Het album komt uiteraard uit in hardcover en zal 29,95 euro kosten.

Trigië

Tussen 1973 en 1985 verscheen de reeks Trigië in vijfendertig albums die tachtig lange en korte verhalen bundelden. Van een zekere chronologie was geen sprake. Tot 1976 tekende en schilderde Don Lawrence de reeks. Hij werd gevraagd om Commandant Grek en daarna Storm te tekenen voor het toen nieuwe stripblad Eppo. Omdat hij geen gewenste opslag kreeg nadat hij erachter kwam dat zijn reeks heel goed in het buitenland verkocht, liet Don Lawrence Trigië, die weleens een fascistische ondertoon wordt verweten, vallen. Andere tekenaars volgden hem op: Ron Embleton, Miguel Quesada, Philip Corke, Oliver Frey en Gerry Wood. Het kwaliteitsverschil was navenant.

De oorspronkelijke ondertitel van de reeks luidt Opkomst en Ondergang van het Keizerrijk. In het eerste verhaal landt een ruimtetuig van de planeet Elekton op Aarde waarop wetenschappers zich verdiepen in documentatie aan boord om het verhaal van keizer Trigo en zijn vijanden te reconstrueren. Hoe het keizerrijk uiteindelijk onderging, zullen we nooit weten. De reeks werd namelijk eerst in Nederland en daarna in Engeland stopgezet door een dalende populariteit. Na Butterworth schreef Ken Roscoe van 1978 tot 1982 nog zestien verhalen tot het einde van de reeks. In het Engels bestaan tweeënnegentigTrigië-verhalen.

Tussen 1978 en 1981 verschenen al eens vier integrales bij Oberon. Uitgeverij Don Lawrence Collection gaf tussen 2005 en 2009 alle Trigië-verhalen van Don Lawrence uit in twaalf luxebanden op groter formaat met dossierpagina's. Speciaal voor deze reeks werden de originelen (waar mogelijk) opnieuw ingescand voor de toen beste drukkwaliteit en werden ook eerdere weggelaten stroken erbij geplaatst. Met die scans kan Uitgeverij L aan het werk voor de nieuwe integrale reeks.

The Trigan Empire
Op basis van Britse en Amerikaanse bronnen kwamen we ook te weten dat het Britse Rebellion vanaf maart 2020 Trigië in het Engels zal bundelen. Zij doen dat in vier bundels van elk ongeveer 300 pagina's. Het rekensommetje van het aantal pagina's maakt al duidelijk dat beide uitgeverijen zich beperken tot de verhalen die getekend zijn door Don Lawrence en geschreven door Michael Butterworth. Rebellion maakt trouwens gebruik van dezelfde digitale pagina's van Uitgeverij L die voorloper Don Lawrence Collection al had gebruikt voor de Nederlandstalige en Engelse luxereeks Trigië - The Collection.

Rebellion geeft voorlopig dus niet meer verhalen uit dan Uitgeverij L en het is nog geen concreet plan om de volleidge Trigië-reeks te bundelen. "Voorlopig" en "nog geen" omdat er eerst wordt gekeken in welke mate de eerste integrale delen zullen aanslaan en wat de vraag is van het publiek voor er wordt beslist om zowel in het Nederlands als het Engels ook de rest van de sf-reeks te bundelen. Dat vergt dan nog wel een grootscheepse digitalisering met veel technisch opkalefaterwerk om het oude artwork van Don Lawrence' opvolgers op een goede manier in te scannen en te bewerken voor verdere productie. Uitgeverij L bereidt al twee-drie jaar de integrale reeks van Trigië voor. De eerstvolgende paar jaar is eerst en vooral de Trigië-reeks door Don Lawrence aan de orde. To be continued dus, maar dat kan nog een paar jaar duren.

Rebellion kocht de Engelstalige rechten op Trigië in 2018 als onderdeel van een massadeal waarbij Rebellion de rechten verwierf over de grootste collectie Engelstalige comics ooit. Rebellion geeft ook het Britse stripblad 2000 AD uit. En er is meer. Rebellion heeft ook een film- en tv-afdeling. Volgens Beeldingcool.com is er sinds kort sprake van een tv-serie van The Trigan Empire waarvan de productie wordt voorbereid. Officieel is dit nieuws echter nog niet.
(Bron: Uitgeverij L / Bleedingcool.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Paul Tengs De Klaangzang van de Verloren Gewesten krijgt vorm
25/05
TOP
De Klaagzang van de Verloren Gewesten
We hebben nu al wel enkele schetsen en studies van Paul Tengs versie van Sioban getoond. Dit is al een volledige plaat uit de cyclus die Jean Dufaux voor hem schrijft. Het is de openingsscène waarin Sioban en Seamus herenigd worden. Paul Teng moet nog vijfentwintig platen tekenen van het eerste deel van de gloednieuwe cyclus die zich na de eerste cyclus van Grzegorz Rosinski en Jean Dufaux zal afspelen.

De inkleuring is het werk van Bérengère Marquebreucq die momenteel het eerste album van Rosinski's cyclus opniew inkleurt voor een herdruk. Zie ons eerder bericht hierover.
(Bron: Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Aimée de Jongh neemt een taxi
25/05
TOP
Taxi
Taxi Taxi Taxi Taxi Taxi
Komende week verschijnt Taxi, de nieuwste graphic novel van Aimée de Jongh die in september in het Engels verschijnt bij het Canadese Conundrum. De Nederlandstalige versie komt uit bij Scratch Books. Hardcover, 17,90 euro, zesennegentig pagina's.

Taxi is een autobiografische strip van Aimée waarin ze vertelt over haar taxiritten in vier steden: Los Angeles, Parijs, Jakarta en Washington DC. Daarin betoont ze meer interesse in de taxichauffeurs dan het uitzicht vanop de achterbank.
(Bron: Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


U.C.C. Dolores aanwinst voor Uitgeverij L
25/05
TOP
U.C.C. Dolores 1
Vanaf juni of juli kan je in Eppo en pas medio 2020 in album deel 1 van de sciencefictionreeks U.C.C. Dolores lezen. Na het afronden van Lanfeust Odyssey was Didier Tarquin aan iets nieuws toe. Samen met zijn vrouw, inkleurster Lyse, creëerde hij U.C.C. Dolores die hij in het Frans bij Glénat, een andere uitgeverij dan voor Lanfeust, publiceerde. Er zijn al minstens drie delen gepland in deze sf-reeks. Tarquin heeft er naar eigen zeggen drie keer meer details in gestopt dan in zijn andere strips. Glénat gooide de referenties Star Wars, Firefly, Cowboy Bebop en Lanfeust van de Sterren op een hoop om U.C.C. Dolores te omschrijven.

Dit is een samenvatting van het eerste verhaal: Mony, een nonnetje van achttien jaar, dat als vondeling in een klooster terechtkwam, verlaat haar vertrouwde plek en moet haar eigen weg vinden. Ze komt erachter dat ze de erfgename is van de U.C.C. Dolores, een oorlogskruiser met een mysterieus verleden die nog aan generaal Mc Monroe heeft toebehoord. Omdat ze het schip zelf niet kan besturen, zoekt Mony een piloot en vindt zo de zwijgzame veteraan Kash. Samen reizen ze naar de grens waar een virtuoos sf-epos begint...

Voor Lanfeust wacht nu een lange pauze die tot minstens eind 2020 zal duren. Over de precieze toekomst van de reeks moeten de auteurs nog hard nadenken, maar scenarist Arleston ziet toch al een terugkeer met kortere cyclussen van slechts twee albums, "met veel meer humor en flauwekul en minder grote, epische scènes". Hij schrijft nu gewoon verder aan de reeks Trollen van Troy en in september worden de eerste Franse albums in de fantasy- en sf-collectie Drakoo bij uitgeverij Bamboo gelost. Arleston is daar de collectiedirecteur van.
(Bron: Uitgeverij L / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Rest van het jaarprogramma van Uitgeverij Personalia
25/05
TOP
U.C.C. Dolores 1
Uitgeverij Personalia stelde een voorjaarscatalogus uit waarin ook de nog te verschijnen albums van het najaar staan opgesomd. Je kan 'm hier downloaden als pdf. Albums die we nog niet hadden aangekondigd, stellen we hieronder aan je voor.

Nederlander Leon Verhoeven is in het dagelijks leven chef-kok en daarnaast een stripliefhebber. In Stripkookboek combineert hij beide passies. Hij stelde een kookboek samen met zestig makkelijk te bereiden gerechten met per gerecht een illustratie van een Nederlandse striptekenaar. Het lijstje vind je hieronder. Leon werkt inmiddels aan een tweede Stripkookboek met illustraties van alleen maar Vlaamse tekenaars. Stripkookboek verschijnt in oktober 2019 bij Uitgeverij Personalia. Honderdtwintig pagina's, hardcover, 19,99 euro.

De deelnemende tekenaars: Erwin Suvaal, Gerard Leever, Ralph Dikmans, Boy Akkerman, Arjen Vriezekolk, Renée Rienties, Gerben Valkema, Henrieke Goorhuis, Stanley Heinze, Meinte Strikwerda, Dinesh van den Berg, Remco Lee Polman, Daan Jippes, Jeroen Steehouwer, Irene Berbee, Eric Heuvel, Uco Egmond, Dimitri Jansma, Marq van Broekhoven, Martin Lodewijk, Robert van der Kroft, Ralph Brendt, IJsbrand Oost, René Uilenbroek, Wil Raymakers, Wouter Tulp, Maarten Wolterink, Vick DeBergh, Jan-Willem Spakman, Pieter Hogenbirk, Wilbert van der Steen, Ed van der Linden, Danker-Jan Oreel, Dick Heins, Mike Hollotcheff, Rob Derks, Andrea Kruis, Jan van Haasteren, Fred de Heij, Hans van Oudenaarden, Johan Neefjes, Mark van Herpen, Maarten Gerritsen, Alex van Koten, Ron Schuijt, Romano Molenaar, Hugo Seriese, Willem Ritstier, Dick Matena, Margreet de Heer, Dennis Spaans, Tim Artz en Michiel Offerman.


Saul 2
Jelmer 1
In het tweede deel van Saul doet tekenaar Apri Kusbiantoro de wel zeer opzichtige vergelijking met Storm teniet en geeft hij het hoofdpersonage Saul een korter kapsel. In het verhaal Eindstation moeten Saul en zijn gezellin Lea het opnemen tegen een nieuwe vijand die De Krijger wordt genoemd. Het album verschijnt in november in softcover (8,95 euro) en hardcover (19,95 euro). De hardcover is zestien pagina's dikker, want alleen in die versie staat een bijkomend dossier.
De inhoud van Eindstation: "Aan het einde van De Levende Mantel zag Lea de Jaagster kans om Saul gevangen te nemen en nu is ze vastberaden om haar gevangene af te leveren in Hyremdahr, de hoofdstad van de planeet Boritas. Lea hoopt daar de 80.000 Sem te incasseren die op het hoofd staat van Saul vanwege een misdaad die hij niet heeft begaan. Wanneer een horde hongerige reptielen hun pad kruist, zien Lea en Saul zich gedwongen een omweg te nemen die hun de nodige problemen zal opleveren. De lezer komt in een regelrechte rollercoaster terecht en wordt als het ware door het verhaal heen getrokken."

Onlangs kondigden we de kruisvaardersstrip Jelmer aan in onze berichtgeving over de stopzetting van de voetbalstrip Roel Dijkstra. Tekenaar Roelof Wijtsma en scenarist Josse Pietersma zijn de auteurs van deze nieuwe strip die nog tot half september in de Nederlandse kranten Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant voorgepubliceerd wordt. Uitgeverij Personalia geeft dit verhaal uit in twee albums waarvan deel 1 eind september verschijnt en het tweede, tevens laatste deel in maart 2020. De albums verschijnen in softcover en zullen 8,95 euro kosten.
De inhoud: "Jelmer vertelt het historische verhaal van de kruistocht naar Damiate (1214-1218) door de ogen van Jelmer van Bedum. Jelmer begint zijn reis vol overtuiging, maar gaandeweg krijgt hij steeds meer twijfels over de expeditie. Op 24 augustus 1218 veroveren de kruisvaarders de Kettingtoren van Damiate. Jelmer en zijn mannen spelen hierbij een beslissende rol. Jelmer is niet alleen een spannend avonturenverhaal, maar ook een verhaal met meerdere lagen. Scenarist Josse Pietersma: 'Het gaat om de innerlijke strijd van Jelmer. Hij begint te twijfelen aan de rechtmatigheid van de kruistocht, maar de mensen om hem heen zien in Jelmer juist een uitverkorene die de aanval moet gaan leiden. Jelmer worstelt met heel menselijke vragen: Waar geloof ik in? Waar wil ik voor vechten? En hoe verhoudt mijn overtuiging zich tot het belang van anderen?'"


Filosofie in Beeld
Religie in Beeld
  Uitgeverij Personalia geeft de eerder in eigen beheer uitgegeven albums Filosofie in Beeld en Religie in Beeld opnieuw uit. Deze door Margreet de Heer (de allereerste Stripmaker des Vaderlands in Nederland) leerzame albums waren al een paar keer herdukt en raakten ook vertaald. Beide albums tellen honderdtwintig pagina's en kosten 19,95 euro.

Over Filosofie in Beeld: "Wie een boek over religie maakt, moet op eieren lopen, zo ondervindt stripmaakster Margreet de Heer. Zij brengt de vijf grote wereldreligies en de eigentijdse spiritualiteit in beeld en hoewel ze dit doet met de nodige tact en een ruime blik, kan ze niet voorkomen dat er hier en daar wat eieren breken. Waarom is religie toch zo'n gevoelig onderwerp...? Dit stripboek is leuk en informatief voor gelovigen, ongelovigen en alles wat daartussenin zit. Het biedt vanuit verschillende perspectieven een frisse kijk op wat religie inhoudt, wat de achtergronden zijn van de vijf wereldreligies en hoe geloof een factor is die ons zou moeten binden, in plaats van ons uit elkaar te drijven."

Over Filosofie in Beeld: "Denken, wat is dat eigenlijk...? En hoe onderscheidt dat Denken ons van (andere) dieren? Nu we toch aan het nadenken zijn, wat is Werkelijkheid eigenlijk? Is er één objectieve werkelijkheid of zijn er juist een heleboel subjectieve werkelijkheden? En bewegen wij ons daarin met een Vrije Wil of is alles voorbestemd? Socrates, Plato, Aristoteles, Erasmus, Descartes, Spinoza, Nietsche — zomaar wat namen van filosofen die zich over dergelijke vragen gebogen hebben. Maar wat dachten ze eigenlijk precies en waarom is dat nu nog belangrijk voor ons? Striptekenares Margreet en haar man Yiri maken een reis door de geschiedenis van de westerse filosofie en brengen al deze vragen kleurrijk in beeld."
(Bron: Uitgeverij Personalia / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


XIII 26 eind dit jaar
25/05
TOP
XIII 26
Zoals al vaker gezegd, verschijnen eind dit jaar twee albums van XIII. Deel 25 wordt een speciaal album over de stamboom van Jason Mac Lane. Deel 26 is de start van een nieuwe cyclus door Iouri Jigounov en Yves Sente. De nieuwe cyclussen zullen voortaan in minder albums verteld worden.
(Bron: Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Stripspeciaalzaak Het Negende Labyrint sluit eind juni de deuren
25/05
TOP
Het Negende Labyrint
Helaas kunnen we niet altijd goed nieuws vertellen. Na een dik jaar stopt de in Genk gevestigde stripspeciaalzaak Het Negende Labyrint eind juni de deuren. Met bovenstaande boodschap informeerde de Limburgse stripwinkel zijn lezers.

Het Negende Labyrint startte in november 2017 naast het pand van stripwinkel Bloomies nadat de zaakvoerder van Bloomies er na zesendertig jaar zelf ook mee stopte om voortaan al zijn energie in uitgeverij Daedalus te stoppen. Het Negende Labyrint was een van de weinige stripspeciaalzaken in de provincie Limburg.
(Bron: Het Negende Labyrint / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Splitsing nieuwe trilogie door Joan Urgell en Sylvain Runberg
25/05
TOP
De Splitsing 1
Nu de zombietrilogie Dead Life is voltooid, is er bij Uitgeverij L ruimte voor een nieuwe reeks van het auteursduo Joan Urgell en Jean-Charles Gaudin. De Splitsing is een compleet andere trilogie die zich afspeelt in een niet nader genoemd Balkanland waar een burgeroorlog woedt tussen de militaire regering en rebellen. "De scheidslijnen tussen goed en kwaad zijn onduidelijk en het verzet is niet vrij van schuld voor hun methoden. In dit besneeuwde land doen de namen van steden denken aan de Balkan, maar de oorlog in het voormalige Joegoslavië is ver weg. De geschiedenis herhaalt zich in het heden."

Deel 1 telt vierenzestig pagina's en verschijnt in oktober in hardcover, 18,95 euro.

(Bron: Uitgeverij L / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe tekenaar voor Nestor Burma
25/05
TOP
Nestor Burma
Na Jacques Tardi, Emmanuel Moynot en Nicolas Barral krijgt Nestor Burma, de detectivereeks van Léo Malet, een vierde tekenaar. François Ravard, van wie Concerto Books onlangs Didier, of het 5de Wiel aan de Tractor vertaalde, werkt momenteel aan deel 15. Moynot staat hem bij als scenarist en helpt 'm ook wat bij de tekeningen.

Deel 15 wordt een verstripping van de roman Les Rats de Montsouris. Deze roman maakt deel uit van de vijftiendelige cyclus Les Nouveaux Mystères de Paris die Malet tussen 1954 en 1959 schreef. Elke roman speelt zich in een ander arrondissement van Parijs af, in Les Rats de Montsouris is dat het 14de. Daarnaast schreef Léo Malet tussen 1943 en 1971 veertien andere romans van Nestor Burma waaronder de klassieker 120, Rue de la Gare. Tardi en compagnie hielden en houden geen rekening met de volgorde van de romans voor hun bewerkingen. Bovendien bedacht Tardi met Een Kater Vol Lood zijn eigen Nestor Burma-verhaal.

(Bron: François Ravard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Bob Morane keert terug in 2020
18/05
TOP
Bob Morane
Bob Morane
Van Bob Morane start eind 2020 een gloednieuwe reeks door tekenaar Paolo Grella (Libertalia) en de scenaristen Christophe Bec en Eric Corbeyran. Deze reeks zal voortaan verschijnen bij Soleil die zelf geen albums vertaalt. De titel van hun eerste album wordt Les 100 Démons de l'Ombre Jaune (De 100 Demonen van de Gele Schaduw).

Bedenker Henri Vernes leeft nog steeds en is inmiddels een eeuwling. Hij was niet opgezet met de reboot De Nieuwe Avonturen van Bob Morane door tekenaar Dimitri Armand en de scenaristen Luc Brunschwig en Aurélien Ducoudray waarvan in 2015 en 2016 twee delen verschenen. Hij spaarde zijn giftige kritiek op het scenario niet. Uiteindelijk zette Le Lombard die reeks stop.

Dat Christophe Bec betrokken is bij de nieuwe reeks is geen verrassing. Samen met tekenaar Bernard Khattou had hij in 2011 al het voornemen om de romanfiguur van Vernes in een nieuwe stripreeks te gieten. Henri Vernes wou wel een hedendaagse versie en geen retroversie. Bec ging daarmee niet akkoord en het project viel in het water. Daarna recupereerde hij het verhaal voor een eigen nieuwe reeks, Lancaster, getekend door Jean-Jacques Dzialowski (Groom Lake), maar de twee albums flopten genadeloos bij Glénat. Bec gaf als excuus dat het een van zijn series is die hij een beetje verkeerd heeft aangepakt. Het was mossel noch vis. Hij vond dat hij er meer een parodie van had moeten maken. Nu was het een zoveelste reeks met actie, avontuur en mysterie.

Welke aanpak hij kiest voor zijn eigen Bob Morane-reeks, zullen we dus moeten afwachten. Voor hem is het alleszins een oude jeugddroom die uitkomt. Het eerste album dat hij als tienjarige knul met zijn eigen zakgeld kocht, was een Bob Morane door William Vance. Maar dan moet er ook nog een vertaaluitgever gevonden worden die dit in het Nederlands wil uitbrengen. De laatste albums van de hoofdreeks door Coria en Vernes kenden in zowel het Frans als het Nederlands een bijzonder zwakke verkoop. De laatste twee albums van Coria werden niet meer vertaald.

(Bron: Paolo Grella / Christophe Bec / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Sherpa gaat toch verder met hardcoverreeks van Ravian en Laureline
18/05
TOP
Ravian en Laureline 0Ravian en Laureline 12Vorige maand gaven we je nog de boodschap door dat Sherpa Ravian en Laureline in hardcover moest stopzetten omdat de verkoop met twee derde was gezakt. De oorzaak was volgens de uitgeverij de integrale reeks die Dargaud intussen volledig uitbracht (behalve de twee laatst verschenen albums met kortverhalen). Die gekelderde verkoop was niet langer werkbaar om zonder verlies de rest van de reeks uit te geven. Daardoor strandde Sherpa op de helft van de reeks, zijnde de delen 0 tot 12.

Maar wat een ongelofelijke blunder! Die desastreuze verkoopcijfers bleken door een programmafout in het computersysteem onjuist te zijn. Sherpa meldt nu: "Niets aan de hand dus, we kunnen zonder meer doorgaan met de uitgave van deze door liefhebbers zeer gewaardeerde reeks... Onze excuses voor het misverstand, en om het goed te maken gaan we volgende maand al aan de slag met de productie van de volgende delen!! Zeg het voort, zeg het voort!!" Niet iedereen kon daarmee lachen. Sommige klanten kochten het vervolg van de reeks al als integrale uitgave.
(Bron: Sherpa / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Rode Ridder integraal 3 en 4
18/05
TOP
De Rode Ridder integraal 3
De Rode Ridder integraal 4
De integrales van De Rode Ridder worden telkens per twee gemaakt. Op 12 juni verschijnt deel 3 en op 7 augustus deel 4.

Deel 3 bundelt de avonturen De Vuurgeest, De Galmende Kinkhoorns, De Zwarte Wolvin, Baloch, de Reus, De Zeekoning en De Witte Tempel. In het achtergronddossier komen de overgang van Karel Verschuere naar Frank Sels en ook de overgang van drie naar vier stroken aan bod. Er wordt stilgestaan bij dodelijke klimopranken, wolven, reuzen en de Middelnederlandse taal. En bij de albumtoelichtingen passeert heel wat bijkomende info, bijvoorbeeld over Red Knight door Marvano en Minck Oosterveer en een overeenkomst tussen Baloch en de primitieve versie van Jerom.

In deel 4 zijn de verhalen Koning Arthur, Kerwyn, de Magiër, De Wilde Horde, De Ring van Merlijn, Hugon, de Hofnar en De Zwarte Banier opgenomen. Uiteraard wordt hier een hoofdstuk over koning Arthur aangesneden in zowel de hele reeks De Rode Ridder als in andere literatuur (die Willy Vandersteen heeft geraadpleegd) en historische overleveringen. Ook Hugon krijgt zijn moment de gloire en qua historische informatie zit je niet slecht met de builenpest. In de albumanalyses passeren dingen als kaproenen, Kerwyn door de reeks heen, vooroordelen over Picten en monsters in de stripreeks.
(Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nachtwacht 2 in juni
18/05
TOP
Nachtwacht 2
Deel 2 van de nieuwe reeks Nachtwacht, naar de tv-serie van Studio 100, ligt op 12 juni in de winkel. Steve Van Bael presenteerde afgelopen week de cover. Deel 1 was een succes en staat nog steeds in de top-10 van best verkochte strips in Vlaanderen. Peter Van Gucht is de scenarist van deze stripreeks.

De inhoud van De zwarte Stormdemon: "Wanneer overal bliksemschade wordt gesignaleerd in de buurt van Schemermeer gaat de Nachtwacht op onderzoek uit. Ze ontdekken dat de bliksemdemon Electri ontsnapt is uit de onderwereld. Maar de woeste demon laat zich niet zo gemakkelijk terugsturen door de Nachtwacht. Hij wordt beschermd door een oeroude kracht... de liefde."
(Bron: Steve Van Bael / Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Verslag voorstelling De Kronieken van Amoras 4
18/05
TOP
Charel Cambré
Medewerker Wouter Adriaensen, tevens werkzaam voor Gazet van Antwerpen, bezorgde ons onderstaand verslag van de presentatie van Gardavu!, het nieuwste album van De Kronieken van Amoras dat sinds woensdag 15 mei in de winkels ligt. In de laatste alinea staat een spoiler over het einde van het album dat zal leiden naar deel 5.

In De Singer, een muziekclub in Rijkevorsel in de Antwerpse Kempen, is dinsdag het vierde album van De Kronieken van Amoras voorgesteld. Met de zesdelige eerste Amoras-cyclus erbij is dit het tiende album van de volwassen spin-off van Suske en Wiske. Speciaal voor de gelegenheid had Standaard Uitgeverij de diensten ingeroepen van Amoras, een gloednieuwe Vlaamse metalband. Zij speelden één nummer, het voor de nieuwe strip geschreven Gardavu!, en gingen daarna gewoon verder onder hun echte naam, Fleddy Melculy. Zanger Jeroen Camerlynck blijkt fan van Suske en Wiske en had zelfs speciaal opnieuw de oude albums herlezen voor zijn tekst.

Op de eerste pagina van Gardavu! maken we onmiddellijk (opnieuw) kennis met de Zwarte Madam en Theofiel Boemerang, twee onsterfelijke personages uitgevonden door Willy Vandersteen zelf. "Het is een losstaand verhaal, meer in de geest van Vandersteen", vindt tekenaar Charel Cambré. De uitgeverij liet al weten dat de volgende Kronieken telkens een verhaal in één album zullen vertellen. "In tijden van bingewatching hebben lezers minder en minder geduld. We stappen dus wat af van de wat somberdere en lang uitgesponnen cyclussen."

Cambré heeft zich naar eigen zeggen goed geamuseerd met het tekenen van Gardavu!. "En de volgende is nog plezanter. Op het einde van Gardavu! heeft Sidonia een beetje geld gewonnen. Daarmee koopt ze een caravan op een camping, waar ze twee oude bekenden ontmoet: Van Zwollem en zijn dochter Anne-Marie. Krimson is ondertussen heel geïnteresseerd in iets mysterieus dat wordt opgegraven uit de permafrost op Antartica." De nieuwe Kronieken zou begin december verschijnen.
(Bron: Wouter Adriaensen / © foto: Mario Stabel / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Geen info meer over stripmaandblad STRIP
18/05
TOP
Strip
Hoe zit dat nu eigenlijk met dat aangekondigde stripmaandblad STRIP? Een duidelijk antwoord op die vraag kunnen we al maandenlang niet geven door het uitstellen van beslissingen (en betalingen) van de uitgever. Inmiddels is er al veel water naar de zee gevloeid. Wijzelf waren betrokken partij op redactieniveau en stonden de uitgever bij met een hoop adviezen. Afgelopen week hebben we de stekker uit die samenwerking moeten trekken. Ook Sytse Algera, een andere betrokken partner, heeft al langer geleden beslist om niet verder in zee te gaan met de uitgever. De redenen daarvoor zijn interne keuken. Verdere communicatie over het stripmaandblad en de zekerheid of het wel zal verschijnen, kunnen we zelf niet meer geven.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Franse projecten voor integrales en speciale albums
18/05
TOP
Mening van Billie
Onlangs informeerden we je over een Franse verzamelbundel van de columns van Billie de hond uit Spirou en Robbedoes die in het najaar zal verschijnen. Hierboven staat de voorlopige cover. Het koppel Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault zit achter deze publicatie.

Lucky Luke
421
Jojo

Omda
t ze tegenwoordig zodanig veel werk verzetten voor talrijke achtergronddossiers en speciale uitgaven, grotendeels voor Dupuis, wordt er inmiddels veel uitgesteld of worden de pauzes tussen verschillende integrales groter. We noemen deel 4 van de Franse integrale van Lucky Luke bijvoorbeeld (die in januari 2020 zal verschijnen terwijl deel 3 van juni 2018 dateert) of de tweede integrale van 421, de hernieuwde integrale van Baard en Kale, ook de nog niet gebundelde verhalen van Natasja waarvan de bestaande integrales momenteel in vertaling verschijnen. Deel 3 van Jojo verschijnt alvast in de herfst.

Eind dit jaar komt er nog een ander project tussen, want dan worden in één enkele uitgave tientallen Kerstverhalen uit het weekblad Robbedoes verzameld uit de zeer vruchtbare periode 1955-1969. Het gaat om kortverhalen die niet altijd in (reguliere) albums verschenen van gerenommeerde auteurs, met name van Jijé, Morris, Maurice Tillieux, Will, André Franquin, Peyo, Maurice Rosy, Jean Roba, René Hausman, Jean-Claude Fournier, Louis Salvérius, Eddy Ryssack, Paul Deliège en anderen.

Eind dit jaar komt er bij Dargaud ook een monografie over Jean Roba uit en wordt er gestart met een chronologische, complete heruitgave van de reeks Bollie en Billie met reproducties van originele gouacheschilderijien als cover.

En eind dit jaar wordt ook de derde Baard en Kale-bundel verwacht met daarin voor het eerst in een reguliere uitgave — en niet met inferieur drukwerk zoals de Albino-albums — de avonturen door tekenaar Marcel Denis op scenario van Maurice Rosy (meer bepaald Baard en Kale in Hollywood en Schiet niet op het Zeepaardje). Bijna alle avonturen in deze nieuwe integrale reeks van Baard en Kale vanaf Will verschenen niet eerder in de thematische integrales die Arboris momenteel aan het vertalen is. In de eerste twee integrales staan De Stad der Robijnen, Baard en Kale in Midden-Amerika, Villa Zonder Zorg, De Schat van Alarik en Oscar en zijn Geheimen. Maar Arboris deelde al langer geleden met ons het voornemen dat ze dergelijke verhalen zullen laten aansluiten op hun nog lopende reeks De Complete Baard en Kale. Hier vind je een ouder overzicht van alle al dan niet in album en integrales gepubliceerde Baard en Kale-verhalen.

Baard en Kale
Buck Danny
Spirou

 Deze herfst komt in het Frans de laatste Buck Danny-integrale uit met de laatste verhalen van Francis Bergèse. De comebackverhalen sinds deel 53 worden dus nog even ongemoeid gelaten om die ook te beginnen bundelen. Deze nieuwste integrale reeks zal veertien delen tellen. Dupuis is dit jaar begonnen met de vertaling. Op 29 mei verschijnt deel 2 in het Nederlands.

Intussen werkt het koppel ook nog aan deel 3 van hun vorserswerk over Robbedoes, L'Incroyable Histoire de Spirou, een biografie van Willy Lambil, de tekenaar van De Blauwbloezen, en een album met commentaren bij een belangrijk werk van Jijé. En dan jeukt het nog om aan integrales te beginnen van reeksen die nog niet zijn gebundeld met deftige achtergronddossiers, zoals Ouwe Niek en Zwartbaard, Flip Flink, Jess Long, Jakke en Silvester, Archie Cash, Bollie en Billie, Guust Flater, Papyrus en vele anderen uit het patrimonium van Dupuis. Voor alle duidelijkheid: dit is een wenslijstje, geen concrete reeks aankondigingen.
(Bron: BDZoom.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Censuur in Tamil-vertaling van Barracuda
18/05
TOP
Barracuda
Barracuda
Er is sprake van censuur in de Tamil-vertaling van Barracuda. Het meisje kreeg haar kleren terug in deze vrijscène. Tamil wordt gesproken in de Zuid-Indiase staat Tamil Nadu, Sri Lanka, Singapore en Maleisië. Zo'n 77 miljoen mensen spreken die taal. Of ze nu allen die vertaalde Belgische strip van Jérémy Petiqueux en Jean Dufaux gaan lezen, zou een mirakel zijn.

Dergelijke censuur is alles behalve uitsluitend voorbehouden in die regio. Ook in de Westerse wereld wordt al decennialang geknipt in blootscènes, worden er prenten gecensureerd of wordt de verkoop van strips met ongewenste scènes gewoon aan banden gelegd. Blote borsten worden in het weekblad Spirou nog steeds afgedekt (onlangs nog in de prehistoriereeks Avant van Jérôme Lereculey en Yann) en in heel wat kranten en tijdschriften is dat niet anders, zelfs in gerenommeerde kranten als Le Figaro die een lesbische scène uit Largo Winch wraakte. Ook in de VS wordt regelmatig op de achterste poten gesteigerd. Denk bijvoorbeeld aan Batmans blote piemel in een comic die vorig jaar een hot topic was in de pers.
(Bron: Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Afgelopen voor Robbedoes Special
15/05
TOP
Robbedoes Special 1
Robbedoes Special 2
Robbedoes Special 3
Robbedoes Special
Hoewel Charel Cambré en Marc Legendre vorig jaar de toestemming kregen om drie bijkomende albums van Robbedoes Special te maken na het vervullen van hun oorspronkelijke contract om drie albums te produceren, heeft het duo beslist om ermee te stoppen. Cambré, Legendre én uitgeverij Ballon Media (waartoe Dupuis in het Nederlands hoort) zagen er geen verdere toekomst in. Een Franse publicatie bleef uit, de verkoop van de albums ging erop achteruit en de auteurs werken nu liever aan een gloednieuw project voor dezelfde uitgeverij.

In 2017 en 2018 verschenen drie albums en ook nog een speciale Robbedoes Special voor het goede doel Rode Neuzen Dag. Sinds vandaag ligt alvast deel 4 van De Kronieken van Amoras door hetzelfde duo in de winkel. Cambré is al begonnen met het tekenen van deel 5.

(Bron: Eppo / Charel Cambré / Marc Legendre / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Mogelijke terugkeer van Stomp
15/05
TOP
Stomp
Onlangs verscheen bij Dupuis het laatste deel van de trilogie Stomp (lees hier onze bespreking). Nu ja, laatste... In een recent interview liet tekenaar Eric Maltaite uitschijnen dat er meer in zit dan het driedelige verhaal De Spoken van Knightgrave. Op de vraag of er een vervolg mogelijk is, antwoordde hij: "Dat is niet onmogelijk, maar dan moet het losstaan van bet biografische aspect. Als het concreet wordt, zal het veeleer over de avonturen van Stomp gaan met een achtergrond die eenzelfde diepgang kent als in De Spoken van Knightgrave. Er is al een sterk idee waar we ons momenteel met de uitgever over beraden, maar we staan nog maar aan het begin en ik kan er echt niets meer over vertellen. Ik leg me nu al zeven jaar toe op Stomp en het is nogal moeilijk om hem los te laten..."
(Bron: Auracan.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Speciale editie van Asterix deel 7
15/05
TOP
Asterix 7
Asterix 7Eind juni verschijnt er weer een eenmalige speciale editie van een ouder Asterix-album. Deze keer is dat deel 7, De Strijd van de Stamhoofden, in vroegere vertalingen gekend als De Kampioen).

De softcover bevat een extra katern van 16 pagina's met achtergrondinformatie over het album en een making-off, schetsen, foto's en allerlei anekdotes. Deze versie kost 6,95 euro.

In de luxe-editie staat het verhaal tweemaal opgenomen: in kleur en in zwart-wit dat je een idee moet geven van hoe het verhaal er in geïnkte vorm zonder de inkleuring uitziet. Het extra katern van dit album is ook dubbel zo dik: 32 pagina's met dezelfde inhoud als de softcoverversie, maar ook met heel wat meer extra's. Deze luxe telt 128 pagina's, hardcover, linnen rug en zal 49 euro kosten.

In oktober verschijnt ook zo'n luxe van het gloednieuwe album De Dochter van de Veldheer. Deze titel wordt trouwens niet meer veranderd.

(Bron: Van Ditmar / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Cover Blake en Mortimer deel 26 in potlood
15/05
TOP
Blake en Mortimer 26
De vermoedelijke cover voor het vervolg van het Blake en Mortimer-tweeluik door Peter van Dongen en Teun Berserik op scenario van Yves Sente begint vorm te krijgen. Hierboven zie je de potloodversie.
(Bron: StripKiosk / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


StripKiosk 2 komt eraan
15/05
TOP
StripKiosk 2
Eind mei wordt StripKiosk nummer 2 naar de abonnees gestuurd. De onderwerpen van de artikelen zijn onder meer het stripblad De Kindervriend, De Familie Snoek, Chlorophyl, de leesboekjesreeks Lezen met Suske en Wiske, Jim Flokers, 't Bobijntje, het Robbedoes-verhaal De Zwarte Hoeden en striperfgoed in Vlaanderen.
(Bron: StripKiosk / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Largo Winch 22 in november
11/05
TOP
Largo Winch 22
Largo Winch 22
Largo Winch 22
Largo Winch 22
Largo Winch 22
We kijken even mee over de schouder van Philippe Francq. In november verschijnt Largo Winch 22: Scharlaken Zeilen, het vervolg en slot op Morning Star dat alweer van 2017 dateert. Dat was toen het eerste album van Éric Giacometti, de opvolger van Jean Van Hamme als scenarist. De grote foto is de eerste plaat van deel 22 in potlood.

Voor zijn documentatie reist Philippe Francq de wereld rond. Voor deel 22 ging hij bijvoorbeeld foto's nemen in een metrostation van Sint-Petersburg. En om in de sfeer te blijven: zo'n album van Largo Winch maakt een aardig verschil voor het zakencijfer van een uitgeverij in dat boekjaar. In het volgende tweeluik komt er een andere intrige over een economisch thema.


Lees hier ons interview met Philippe Francq en Éric Giacometti over Largo Winch deel 21 en de verdere aanpak voor de reeks.
(Bron: Philippe Francq / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorbereidingen voor Murena 11
11/05
TOP
Murena
Murena
Murena
Murena
Theo Caneschi bereidt momenteel zijn tweede Murena-album voor, deel 11 in de reeks. Zijn vorige album verscheen in 2017 en was het eerste na het plotse overlijden van Philippe Delaby. Hierboven en hieronder zie je een sliert schetsen van vrouwelijke personages waaronder een gladiator.
(Bron: Theo Caneschi / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Murena
Murena
Murena
Murena


Trailer tv-serie Watchmen
11/05
TOP
Watchmen
Tik tak. Vanaf deze herfst bij HBO: de televisiereeks Watchmen... Bekijk de eerste teasertrailer. HBO gaf vorig jaar groen licht aan deze tv-reeks naar de revolutionaire comicreeks van Dave Gibbons en Alan Moore uit de jaren 1980. Het wordt geen trouwe bewerking van het bronmateriaal noch een langer uitgesponnen versie van Zack Snyders film uit 2009, ook geen reboot, remake of sequel, maar volgens showrunner Damon Lindelof (The Leftovers) een "remix", een "Nieuwe Testament-versie van het Oude Testament" door met nieuwe verhalen en nieuwe personages voort te gaan en rekening te houden met het canon van de oorspronkelijke stripreeks.

Voor de cast zijn de volgende namen aangetrokken: Regina King, Jeremy Irons, Don Johnson, Tim Blake Nelson, Louis Gossett Jr., Yahya Abdul-Mateen II, Adelaide Clemens, Andrew Howard, Tom Mison, Frances Fisher, Jacob Ming-Trent, Sara Vickers, Dylan Schombing, Lily Rose Smith en Adelynn Spoon.
(Bron: HBO / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Gezocht: jonge reporter voor Jommeke-reis naar Zwitserland
11/05
TOP
Jommeke
In de Jommekeskrant loopt het nieuwste Jommeke-verhaal De Jungfrau Smelt! ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de organisatie Intersoc die reizen naar de bergen organiseert voor gezinnen die lid zijn van CM in België. Op 31 mei vindt op de flanken van de Zwitserse berg Jungfrau een persconferentie van Ballon Media plaats. En daar wordt ook nog een jonge reporter voor gezocht die samen met twee volwassenen mee op reis mag van 30 mei tot 2 juni. Het kind moet daar een verslag over schrijven dat achteraf in Jommekeskrant wordt gepubliceerd. Als jij of je kind kans wil maken op die unieke trip, surf dan snel naar www.jommeke.be/zwitserland om te weten wat je moet doen om in aanmerking te komen.
(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De eerste pagina's van Blacksad 6
11/05
TOP
Blacksad 6
Dit zijn de eerste pagina's van Blacksad deel 6... weliswaar als storyboard. Juanjo Guarnido en Juan Díaz Canales zijn onlangs begonnen aan de productie van een gloednieuw album dat vermoedelijk eind 2020 in de winkels terecht zal komen.
(Bron: Juanjo Guarnido / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jeremiah 37 dit najaar
11/05
TOP
Jeremiah 37
Voor Hermann is Jeremiah deel 37 oud nieuws, want hij werkt al aan Duke deel 4 dat in januari 2020 wordt verwacht. Zijn volgende Jeremiah-album staat in het Frans eind september gepland. Daarin komen Jeremiah en Kurdy in een vreedzaam lijkende streek terecht met graanvelden en weiden met schapen waar ze in een saloon gewoon wat willen drinken, eten inslaan en een spelletje poker spelen. Maar in die uithoek komen haast geen herders voor. Wilde, woeste beesten belagen al een tijdje de schapenkuddes en vallen ook mensen aan. Virna, een jong herderinnetje, neemt het duo mee naar de ranch van haar familie. Jeremiah en Kurdy denken daar te kunnen overnachten, maar ze belanden in een meedogenloze territoriumstrijd. Een deel van de plaatselijke bevolking denkt eraan hun landbouwgebied te verkopen aan een lokale, rijke notabele terwijl de anderen hun kuddes willen behouden. De wolven in de buurt laten hun geen keus. Eenmaal de mist valt, roeit een gigantisch beest de kudde schapen en hun bewakers uit. Voor de mooie ogen van Virna zet Jeremiah zich in voor een oorlog die bij voorbaat verloren lijkt.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Aristophania 2 komt eraan
11/05
TOP
Aristophania 2
Genoten van Aristophania deel 1? In oktober verschijnt in het Frans al deel 2. Joël Parnotte en Xavier Dorison hebben deze reeks gepland als een vierluik. Lees hier onze bespreking van deel 1 dat in maart in het Nederlands verscheen.
(Bron: Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe inkleuring voor Rosinski's De Klaagzang van de Verloren Gewesten
11/05
TOP
De Klaagzang van de Verloren Gewesten
De Klaagzang van de Verloren GewestenEr komt een opnieuw ingekleurde editie van Grzegorz Rosinski's De Klaagzang van de Verloren Gewesten aan. Linksboven zie je een pagina uit deel 1 met de oorspronkelijke inkleuring door Graza (de Poolse vrouw van tekenaar Kas), rechts de nieuwe versie door de Belgische Bérengère Marquebreucq die al deel 7 in de reeks (het voorlaatste deel van de tweede cyclus) van kleurtjes voorzag. Ze kleurde onder meer ook bijna alle strips van Marvano in, De Janitor, XIII door Iouri Jigounov en XIII Mystery. De afbeelding hiernaast is een andere, door haar ingekleurde pagina.
(Bron: Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Yoko Tsuno 29 dit najaar
11/05
TOP
Yoko Tsuno 29
Over Yoko Tsuno deel 29 hadden we het al vaak. Hierboven zie je de cover van het album dat dit najaar bij Dupuis verschijnt.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Johan Neefjes' De Puinhopen van Sari in juni
11/05
TOP
De Puinhopen van Sari 1
De Puinhopen van Sari 1
De Puinhopen van Sari 1
De Puinhopen van Sari 1
De Puinhopen van Sari 1
Johan Neefjes publiceerde bij Hanabi Publishers (een imprint van Syndikaat) al de mangastrip RunRun - A Sukeban Story en Yúrei. Hij werkt momenteel aan een Vikingstrip op scenario van Marc de Lobie, de uitgever van Hanabi en Syndikaat. Tussendoor is nog ruimte voor De Puinhipen van Sari, een trilogie waarvan deel 1 in juni verschijnt. Dat eerste deel zal 104 pagina's tellen, prijs: 14,95 euro.

De voorstelling: "Kan Sari er wat aan doen dat haar leven een puinhoop is! Sari woont in een ingedut Japans kuststadje. Haar brandweervader is ernstig overbezorgd. Op school wordt ze achtervolgd door twee creepy meisjes die liedjes over haar zingen. En oja... af en toe komen er KOLOSSALE KAIJU aan land om de boel te slopen!"
(Bron: Marc de Lobie / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Philippe Berthet en Jean-Luc Fromental werken aan strip omtrent Georges Simenon
11/05
TOP
Berthet
Philippe Berthet doet iets 'graphic noveligs' omtrent Georges Simeon op scenario van Jean-Luc Fromental. Op 4 september is het dertig jaar geleden dat de Luikse detectiveschrijver Simenon, bekend van de reeks over commissaris Maigret, stierf.

Fromental is samen met José-Louis Bocquet een van de nieuwe scenaristen van Blake en Mortimer voor een album dat wordt getekend door Antoine Aubin.
(Bron: Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Roos Vink uit Tina opnieuw in album
11/05
TOP
Roos Vink 1
In juni verschijnt bij Syndikaat een nieuw album van Roos Vink, een jonge heldin die sinds 2006 wekelijks in het meisjesblad Tina te lezen is. Roos is een creatie van Jan Vriends. In 2012 en 2017 verschenen al twee albums die de tekenaar in eigen beheer uitgaf.

"Roos Vink is de allerkleinste en jongste brugklasser op de grootste school van het land, het Enigma college. Ze vind het verschrikkelijk. Wat ze daar allemaal meemaakt... Thuis is het gelukkig erg gezellig samen met haar vader, moeder, broer en kleine zusje!"
(Bron: Marc de Lobie / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jean Auquier stopt bij het Belgisch Stripcentrum
11/05
TOP
Jean AuquierJean Auquier, de algemeen directeur van het Belgisch Stripcentrum, legt op 30 juni zijn functie neer. Hieronder vind je het persbericht. Hij is de man die op de foto hiernaast koning Albert II ontvangt bij de inhuldiging van de Stichting Marc Sleen in 2009.

"Na overleg met de verantwoordelijken van de vzw heeft Jean Auquier besloten om zijn functie neer te leggen op 30 juni 2019, na dertig jaar dienst als lid van de directie van het Belgisch Stripcentrum, waarvan elf jaar als algemeen directeur. De algemene vergadering van het Centrum bedankt hem van harte voor alle inspanningen die hij al die jaren geleverd heeft.

Jean Auquier: 'Samen met de verschillende teams hebben we het Belgisch Stripcentrum geopend voor een groot internationaal publiek. Samen creëerden we een Centrum dat al snel uitgroeide tot een van de populairste Brusselse culturele instellingen en dat heel wat professioneel aanzien geniet binnen de disciplines waar we dagelijks voor ijveren, namelijk cultuurbeheer, behoud van het erfgoed en conservatie en promotie van strips.

Het Stripcentrum is een culturele vereniging die 90% van zijn inkomsten uit zijn eigen activiteiten haalt, met een bijzonder gezonde boekhouding tot gevolg. We mogen trots zijn op de dertig werknemers die we rechtstreeks tewerkstellen (zonder de brasserie en de winkel), onze pedagogische activiteiten, de documenten die we ter beschikking stellen, onze voorbeeldfunctie op het vlak van het behoud van originele en gepubliceerde werken en natuurlijk onze tentoonstellingen!

Nu mijn missie ten einde loopt, zal ik me meer toespitsen op de promotie van het culturele erfgoed, in het bijzonder die van strips, en iets waar ik me al mijn hele leven lang voor inzet: overdragen.

Natuurlijk blijf ik actief bijdragen aan de toekomst van het Belgisch Stripcentrum, zijn activiteiten en de waardering die het verdient. In de herfst van 2019 blaast het Centrum dertig kaarsjes uit. We zullen dan meer dan tweehonderd tentoonstellingen geopend hebben waarbij meer dan tweeduizend Belgische en internationale artiesten van alle generaties, genres en stijlen in de kijker werden gezet. En al evenveel jonge talenten zullen we begeleid hebben met workshops en ateliers, zowel binnen als buiten de muren van het Centrum. We verwachten dat op onze dertigste verjaardag in totaal minstens vijf miljoen bezoekers (235.000 in 2018) uit alle hoeken van de wereld het Stripmuseum bezocht zullen hebben.

Ik wil graag alle auteurs, rechthebbenden, drukkerijen en partners bedanken die me al die jaren persoonlijk hun vertrouwen hebben geschonken en natuurlijk ook alle teams van het Stripcentrum. Lang leve het BSC!'

Jean Auquier,
Algemeen directeur (tot 30 juni 2019)

(Bron: Belgisch Stripcentrum / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Billies columns uit Robbedoes worden gebundeld
11/05
TOP
De Mening van een Hond
De Mening van een Hond
De Mening van een Hond
De Mening van een Hond
De Mening van een Hond
Van 1967 tot 1972 liep sporadisch in het weekblad Robbedoes de reeks De Mening van Billie de Hond: cursiefjes door de ogen van Billie uit de stripreeks Bollie en Billie. Deze grappige columns werden geschreven door Yvan Delporte met mooie illustraties van Jean Roba. Uiteindelijk verschenen tweeëndertig van die geïllustreerde columns in Spirou, in Robbedoes slechts vierentwintig. In Spirou liep de reeks namelijk tot 1977, vanaf 1976 geschreven door een zekere Casterman. In oktober worden ze voor het eerst verzameld in een boek met redactioneel werk van het stel Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault. Op de grote foto liggen enkele drukproeven bij hen klaar voor controle. De andere foto's hebben we zelf even gemaakt van enkele columns uit Robbedoes.

Dit boek zal niet verschijnen in het Nederlands, maar voor wie enkel mooie plaatjes wil kijken, is dit misschien ook iets om te onthouden. Over prijs en uitvoering zijn nog geen details bekend.

Bollie en Billie vieren dit jaar hun zestigste verjaardag. In het Frans wordt later dit jaar ook begonnen aan een nieuwe uitvoering van de reguliere albums met nieuwe covers, alle gags in chronologische volgorde en ook met deze gag die indertijd verloren ging bij de post en daarna nooit gepubliceerd raakte.

(Bron: Philippe Francq / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Cristiano Ronaldo superheld in strip- en animatiereeks
11/05
TOP
Striker Force 7
Op Free Comic Book Day van 4 mei werd in de VS de superheldencomic Striker Force 7 gelanceerd met in de hoofdrol niemand minder dan stervoetballer Cristiano Ronaldo. Zijn voetbaltalent zet hij in om robots en buitenaardse wezens uit te schakelen door met een superbal tegen die wezens te trappen. Hij wordt bijgestaan door een half elftal kompanen.

Het scenario is zogezegd van CR7 himself en Indiër Sharad Devarajan die tegelijk de executive producers zijn van een op stapel staande animatiereeks naar de voor kinderen bedoelde stripreeks Striker Force 7. De productie van de comic en animatiereeks ligt in handen van Graphic India. Volgens de deal horen er ook games, digitale content en andere vormen van publiciteit bij.

Ronaldo in een promopraatje: "In the same way football connects cultures and people around the world, I believe great animated characters and heroes can do the same and that’s why I am excited to bring together these passions of football and superheroes through this project and share it with my fans."

De lanceringstrailer van de comic kan je hier bekijken.
(Bron: 9emart.fr / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tv-reeks naar Op Zoek van de Tijdvogel in voorbereiding
04/05
TOP
Op Zoek naar de Tijdvogel
Er wordt gewerkt aan een tv-serie van Op Zoek naar de Tijdvogel, de stripreeks van Régis Loisel en Serge Le Tendre. De Deense regisseur Anders Walter zit achter het project. Hij is zelf een voormalige striptekenaar. Met zijn kortfim Helium won hij een Oscar. Zijn langspeelfilmdebuut uit 2017 was een verfilming van de graphic novel I Kill Giants die in vertaling verscheen bij Blloan. De afbeelding hierboven is een conceptillustratie voor de tv-reeks. 

Van de oorspronkelijke cyclus, die tussen 1983 en 1987 verscheen, raakten meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. De reeks was tegelijk een katalysator voor een grote golf fantasystrips door Franse stripmakers die sindsdien nooit is geluwd. Reeksen als Lanfeust van Troy en Het Kristallen Zwaard volgden in die stroom. Begin 2020 verschijnt het volgende album in de prequelcyclus Voor de Zoektocht, getekend door David Etien.

(Bron: Variety / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Gevangenisstraf dreigt voor "Kuifje-vervalser"
04/05
TOP
Pascal Somon
Pascal Somon
De stripcarrière van de Franse tekenaar Pascal Somon raakte nooit echt van de grond. In 1992 tekende hij de strip Gin Row en in het Frans publiceerde hij in 2001 nog Le Portrat Ovale naar het werk van Edgar Allan Poe. Maar als parodietekenaar van Kuifje vond hij wel een bron van inkomsten. Hij tekende vele illustraties voor postkaarten, posters, prenten en andere dragers barstensvol knipogen naar de reeks van Hergé. Somon is ook de auteur van parodieën, persiflages en piraatuitgaven zoals de albums Le Vol Mystérieux, Le Piège Bordure en Le Mystère de la Toison d'Or. Zijn originelen en reproducties in een kleine oplage duiken vaak op allerlei veilingsites op. Daar halen ze prijzen van enkele honderden euro's.

Zelf ziet hij zijn Kuifje-werk als een hommage. Hij kopieert de oorspronkelijke tekeningen niet, maar hij tekent en schildert Kuifje volgens hem in een andere context en maakt er een eigen creatie van. Moulinsart, die de rechten op het patrimonium van Hergé beheert, zag dat anders. In 2014 spande het bedrijf hem een proces aan voor namaak en vervalsing omdat hij de beeltenis van Kuifje gebruikt/misbruikt. De correctionele rechtbank van de Franse stad Reims volgde Moulinsart in hun aanklacht en veroordeelde de tekenaar voor plagiaat. Het vonnis was vijf maanden gevangenis met uitstel, een boete van 1.000 euro en nog eens 10.000 euro schadevergoeding en intresten en hij moest ook binnen de week een publicatie van het vonnis betalen in de krant Union. De procureur had zes maanden effectieve gevangenisstraf geëist. Tegen dat volledige vonnis ging Somon in beroep.

Afgelopen 1 mei kwam de zaak opnieuw voor. Het parket eiste nu zes maanden effectieve gevangenis omdat hij niet ophield met het tekenen van Kuifje. Volgens de rechtbank van Reims is Pascal Somon een recidivist en betoont hij een manifeste onwil om het te begrijpen. Op 28 mei wordt een nieuwe uitspraak verwacht. Somon blijft bij zijn betoog: "Dit is geen Hergé, ik noem dit een hommage. Ik plaats het wereldje van Kuifje in een andere omgeving. Als iemand een prent kan vinden die overeenkomt met een album van Hergé trakteer ik hem op een etentje." De Kuifje-liefhebber stuurde zelfs een voorstel naar Moulinsart om hun de rechten op zijn eigen tekeningen over te dragen. Daar kreeg hij geen antwoord op.
(Bron: France 3 / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Pascal Somon
Pascal Somon
Pascal Somon
Pascal Somon


Silvester in mei en juni
04/05
TOP
Messara 1
De rubriek Te Verschijnen is aangevuld met het programma van Silvester in mei en juni. Dat stellen we hieronder aan je voor.

Veel stripliefhebbers zijn ook geschiedenisliefhebbers. Eind mei start de trilogie Messara die zich twaalf eeuwen voor Christus afspeelt in Egypte. Een jonge slavin komt aan in een stad op het moment dat legers van Achaeërs (de eerste Hellenen) de stad bedreigen. De zoon van haar eigenaar verbiedt haar de toegang, maar brengt wel de nacht met haar door. Negen maanden later wordt Messara geboren. Haar moeder sterft kort daarop, ze wordt vermoord door de vijandelijke bezetter. Deze trilogie dateert uit medio jaren 1990 en is het werk van Jacques Terpant (van wie bij Silvester al De Verdwaalde Kapitein en Zeven Ruiters verscheen) en Philippe Bonifay. Deze scenarist startte in dezelfde periode een andere trilogie, Zoo. Zo'n tien jaar geleden raakte hij zodanig ontgoocheld door het uitgeversbeleid dat hij stopte met het schrijven van strips.


Bomb Road 1
Bomb Road 2
Kan er nog een luchtvaartreeks bij? Altijd volgens de liefhebbers, en die zijn er in grote getale. Eind juni verschijnen de eerste twee delen van Bomb Road, deel 1 met A3-kunstdruk of ook als voordeelpakket met diezelfde grote prent. Bomb Road is van dezelfde maker als Misty Mission, Michel Kœniguer. Deze reeks is al compleet in het Frans met drie delen die tussen 2010 en 2012 verschenen. Net zoals in Misty Mission behandelt Kœiniguer de Vietnamoorlog die tegenwoordig nog zelden opduikt in strips, films of tv-reeksen.
In deze reeks kan een gepensioneerde kolonel van de Amerikaanse Marines het niet laten om, teruggetrokken in zijn chalet in de Rocky Mountains, inlichtingen te analyseren die hij dankzij zijn status mag inzien. Hij is ongerust over zijn zoon, een helikopterpiloot in Irak. Nadat in Irak een splinternieuwe F-22 crasht, vertelt de oude, drankzuchtige ex-piloot over zijn eigen ervaringen in het Oosten. In 1967 nam hij zelf deel aan een onbegrepen oorlog in Vietnam.


Frigiel en Fluffy 1
Frigiel en Fluffy 2
Eind mei start de reeks Frigiel en Fluffy met ineens twee delen. Die zijn bedoeld voor kinderen, tenzij jij ook weleens in de wereld van Minecraft aan het bouwen slaat. Achter de tekeningen zit het Indische Minte (Mainstream INTernational Entertainment) die ook al actief was voor de reeksen Er Was Eens... De Mens en Er Was Eens... Het Leven). Het scenario is van Jean-Christophe Derrien (Miss Endicott). Frigiel en Fluffy zijn al langer te zien op YouTube. In inmiddels zes seizoenen zie je de Franse YouTuber Alexandre Israël alias Frigiel spelen in Minecraft terwijl hij zijn acties becommentarieert. Hij heeft miljoenen fans. Fluffy is zijn virtuele hondje.
In deel 1 van de stripreeks voeren Frigiel en Fluffy samen met twee vrienden een onderzoek naar een gestolen lading watermeloenen en verlaten ze hun dorp. Maar het gevaar schuilt overal en er dagen zombies op!
In deel 2 neemt Frigiel deel aan een kampioenschap waarbij de winnaar zijn evenbeeld als gouden standbeeld wint. Dan moet hij wel de beste en gemeenste avonturiers verslaan, maar schuilt daar niet iets anders achter? Wordt Frigiel ondanks alles de populairste speler?


Aéropostale - Legendarische Piloten 4
Mausart
In de reeks complete verhalen over Franse luchtvaartpioniers is Antoine de Saint-Exupéry het middelpunt van deel 4 van Aéropostale - Legendarische Piloten. Hij verwierf wereldfaam door iets geheel anders, want als schrijver van de roman De Kleine Prins raakten wereldwijd tachtig miljoen exemplaren verkocht. In 1944 verdween hij met zijn Lockheed Lightning P38J in de Middellandse Zee terwijl hij een verkenningsvlucht uitvoerde voor de geallieerde invasie in Zuid-Frankrijk. De wrakstukken van zijn vliegtuig werden pas in 2004 teruggevonden voor de kust van de Franse havenstad Marseille.

Het eerder aangekondigde Mausart is een compleet verhaal en zal in softcover en hardcover verschijnen. Dit is de nieuwste strip van de Servische striptekenaar/schilder Gradimir Smudja (Het Kunstbordeel, Vincent en Van Gogh, Op Tijdreis door de Schilderkunst). Het is bestemd voor de jeugd, op scenario van Thierry Joor. In Mausart — naar Mozart — spelen dieren de hoofdrol. Mausart woont in de piano van de wolf Salieri, de officiële componist van het hof. Wanneer de koning en koningin uit de piano van een afwezige Salieri een door Mausart gespeelde melodie horen, vraagt de koning Salieri met eenzelfde muziek op te treden tijdens de verjaardag van de koningin. Om de schijn op te houden, dwingt Salieri het muisje in zijn plaats te spelen zonder zich te laten opmerken.


Hauteville House 15
betsy 3
Hauteville House deel 15 sluit de vierde cyclus af. Met het al in het Frans verschenen deel 16 is alweer een nieuwe cyclus gestart. In deel 15 moeten Zelda en Gavroche wezens overwinnen die uit de diepten van de oceaan zijn gekomen om de mensen te onderwerpen.

Deel 3 van De Avonturen van Betsy hebben we onlangs nog aangekondigd. Betsy, de nicht van Margot, uit De Autoreportages van Margot (waarvan ook een nieuw deel op komst is), koopt in Race tegen de Klok! een nieuwe wagen voor de verzameling van Fritz Schlumpf. Een mooie aanwinst voor het meisje dat in enkele maanden tijd een officiële opkoper van speciale wagens is geworden voor de notoire wagencollectioneur. Maar terwijl Schlumpf de wagen komt ophalen met familie en vrienden wordt Betsy gearresteerd. Wat heeft ze zich nu weer op de hals gehaald? En wat heeft het te maken met de mythische sportwagen die Betsy in Zwitserland opsnorde? Voor Betsy start een race tegen de tijd waarbij ze haar onschuld moet bewijzen en de ware toedracht moet uitzoeken.


Afrikakorps 1
Afrikakorps 1
Ook Afrikakrops, de nieuwe trilogie van Olivier Speltens (De Hel van het Oostfront) hebben we recent aangekondigd. Deze strip verschijnt in twee verschillende hardcoveruitvoeringen: een gewone hardcover met A3-kunstdruk en een limited edition. Voor 29,95 euro krijg je dan een andere cover, een ex libris en een kartonnen stand-updisplay van een tank. De oplage bedraagt 444 exemplaren.
De inhoud van deel 1, Battleaxe: "Op 14 februari 1941 landen de Duitsers in Tripoli (Libië) bij de 5th Light Division. De 15de Pantserdivisie zal daar één maand later landen. De situatie is kritiek en het leger vertrekt (na een training van vier weken) onmiddellijk richting El-Agheila om op de Engelsen te jagen. De Engelsen overschatten de aantallen van de Duitse troepen en worden al snel uit El-Agheila verdreven. Op 4 april wordt Bengazhi ingenomen, waardoor luitenant-generaal Erwin Rommel vrij spel heeft om Tobruk aan te vallen..."

(Bron: Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Kiekeboes in 't Stad
04/05
TOP
De Kiebeoes in 't Stad
Op 15 mei verschijnt het dubbelalbum De Snor van Kiekeboe en Wie A Zegt met exclusieve schetsen als bonus. Deze twee verhalen van de Kiekeboes spelen zich af in Antwerpen, zeg maar 't stad voor de locals aldaar.

Van 23 mei tot 12 juni gaat in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen een expo door met ongepubliceerde potloodtekeningen van Merho die hij maakte van de Kiekeboes bij verschillende, bekende Antwerpse locaties.

(Bron: Standaard Uitgeverij/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

De Kiebeoes in 't Stad


Inktwerk Blake en Mortimer-vervolg door Peter van Dongen afgewerkt
04/05
TOP
Spirou
Met bovenstaande foto liet Peter Van Dongen op Facebook weten dat zijn inktwerk voor het vervolg van het Blake en Mortimer-tweeluik De Vallei der Onsterfelijken is afgewerkt. Het album verschijnt eind dit jaar. Daarna wacht hem samen met kompaan Teun Berserik een volgend Blake en Mortimer-project, nu op scenario van Jean Van Hamme.
(Bron: Spirou / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Alfa 14 komt eraan
04/05
TOP
Alfa 14
Vorig jaar verscheen deel 13 van de actiethriller Alfa. Er zat vijf jaar tussen deel 12 en 13 en daar was niemand bij gebaat. Om de reeks weer op de rails te krijgen met een grotere regelmaat tekent Alain Queireix (die ook al de spin-off Alfa - Eerste Wapenfeiten had overgenomen) voortaan de reeks. En Iouri Jigounov, die het te druk heeft met XIII, laat het schrijfwerk over aan Emmanuel Herzet, de scenarist van voornoemde spin-off. Hun eerste wapenfeit voor de hoofdreeks verschijnt in het Frans op 20 september bij Le Lombard.

In deel 14 is Dwight Delano Tyler alias Alfa een vluchteling. Bovenop de beschuldigingen dat hij samenzweert tegen de staatsveiligheid en het samenspannen met de vijand, die van hem de meest gezochte man van het land maken, onthult een onderzoek dat er twintig miljoen dollar op zijn bankrekening is gestort. Het salaris van een verrader? Zonder middelen of bondgenoten staat Alfa er alleen voor om zijn onschuld te bewijzen, zijn naam te zuiveren, maar ook om spreekwoordelijke rekeningen te vereffenen.

(Bron: Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Comeback van Roel Dijkstra alweer afgelopen
04/05
TOP
Roel Dijkstra
Roel Dijkstra
In 1994 werd de voetbalstrip Roel Dijkstra na negentien jaar stopgezet. In 2016 beleefde de voetbalheld een comeback in het weekblad Eppo, nu in handen van tekenaar Roelof Wijtsma en scenarist Willem Ritstier. Na twee albums is het alweer afgelopen voor de voetbalcarrière en de speurdersactiviteiten van Roel. De redactie van Eppo vond dat er te veel tijd ging over het tweede en het derde verhaal, liet Ritstier ons weten. Hij had al enkele synopsissen geschreven. Dat derde verhaal komt dus niet.

Jelmer
Jelmer
Jelmer
Jelmer

Wijtsma legde zich intussen toe op de historische kruisvaardersstrip Jelmer die sinds begin januari in twee regionale, Nederlandse kranten verschijnt, Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Deze strip loopt elke zaterdag veertig weken lang in deze kranten. Daarna verwachten we uiteraard een albumuitgave. Hierboven kan je enkele fragmenten zien.

Ook Ritstier zit niet stil. Met Fred de Heij heeft hij een nieuw westernproject lopen. Hij werkt verder aan zijn eigen persoonlijke strip: het vervolg op het aangrijpende Wills Kracht. In dat vervolg vertelt hij over hoe het verder moet na het overlijden van zijn echtgenote Will bij wie borstkanker werd vastgesteld. Begin 2020 zal het verschijnen, hij heeft er al bijna honderdvijftig pagina's van afgewerkt. En hij gaf ons ook nog dit als inzage op zijn toekomstactiviteiten: "Ondertussen werk ik aan een paar mooie projecten met een soort Netflix-insteek en ben ik bezig met het opzetten van verhalen voor graphic novels waarvoor ik enkele tekenaars heb benaderd voor de uitwerking."

(Bron: Willem Ritstier / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vervolg Robbedoes: Hoop in Bange Dagen start in voorpublicatie
04/05
TOP
Spirou
Op woensdag 8 mei start in Spirou het vervolg van de minireeks Robbedoes: Hoop in Bange Dagen. In twee-drie jaar tijd zullen vier albums verschijnen. Émile Bravo werkte hier jarenlang aan nadat zijn eerste Robbedoes-strip Het Dagboek van een Fantast uitgroeide tot een groot succes. Ook in het Nederlands is dat album al een paar keer herdrukt.
(Bron: Spirou / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Volgende verstrippingen van Marcel Pagnol
04/05
TOP
La Partie de Boules
Les Pestiféres
Jean van Florette 2
Sinds kort is de vierdelige verstripping van Marcel Pagnols jeugdjaren compleet bij Saga Uitgaven (lees hier een bespreking van het laatste album, Tijd voor Liefde). Over twee ingekorte passages zijn intussen twee bijkomende one-shots gemaakt.

Uit Tijd voor Liefde konden de scenaristen Serge Scotto en Éric Stoffel Les Pestiférés (De Pestlijders, getekend door Samuel Wambre) distilleren, over hoe een oprukkende pest in 1720 de stad Marseille in rep en roer zette. En in Tijd voor Geheimen stond een hoofdstukje over een partijtje petanque waarin Marcels vader opnieuw kon triomferen. Daar zat een langer verhaal in dat alvast in het Frans eind juni verschijnt, nu getekend door Eric Hübsch (die ook al de Pagnol-strips Topaze en Cigalon tekende). Deze albums zijn nog niet voor meteen in vertaling aangekondigd.

Eveneens van Marcel Pagnol is Jean van Florette waarvan deel 2 van de stripversie in vertaling in het najaar verschijnt.

Morgann Tanco, de tekenaar van de al vermelde vierdelige biografieverstripping, legt zich momenteel toe op een gloednieuwe strip op scenario van Gihef (High Security, Complot, Inkt en Bloed, Slangengebroed, Venus H.). Even (?) geen Pagnol-strips meer voor hem. Zijn nieuwste project heet Monsieur Vadim dat in het Frans bij Bamboo zal verschijnen.

(Bron: Bamboo / Gihef / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Volgende Conan-verstrippingen
04/05
TOP
Conan
Conan
In augustus verschijnt het vierde Conan-album bij Glénat naar de oorspronkelijke sword & sorcery-verhalen van Robert E. Howard. In september zal deel 6 in de Franstalige collectie verschijnen, geschreven en getekend door Virginie Augustin (40 Olifanten, Alim de Leerlooier). Elk album is een compleet verhaal door telkens andere auteurs.

Hieronder vind je een lijstje van de auteurs die nog niet vertaalde albums hebben gemaakt of van wie hun album nog moet verschijnen. De Engelstalige titels zijn de oorspronkelijke verhalen van Robert E. Howard die zij hebben bewerkt.

The Scarlet Citadel door Étienne Le Roux + Luc Brunschwig (deel 5)
Iron Shadows in the Moon (alternatieve titel: Shadows in the Moonlight) door Virginie Augustin (deel 6)
Red Nails door Didier Cassegrain + Olivier Vatine / Régis Hautière
A Witch Shall Be Born door Éric Hérenguel / Thimotheé Montaigne + Jean-Luc Istin
The Pool of the Black One door Jaekwang Park + Sylvain Runberg
The Hour of the Dragon door Valentin Sécher + Julien Blondel
The Slithering Shadow (alternatieve titel: Xuthal of the Dusk) door Stevan Subic + Christophe Bec
Paolo Martinello
Stéphane Gess

Deze lijst is niet compleet, want er zijn nog meer projecten. Volgens de laatste berichten zullen er vijftien Conan-verstrippingen verschijnen. Robert E. Howard schreef zelf eenentwintig complete verhalen, waarvan er zeventien gepubliceerd raakten, voor hij in 1936 zelfmoord pleegde.

(Bron: Glénat / BDgest.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Conan door Stevan Subic + Christophe Bec:
Conan

Conan

Conan door Paolo Martinello:


Yves Chaland integraal
04/05
TOP
Chaland
CaptivantEind mei verschijnt bij Les Humanoïdes Associés in het Frans deel 1 van een vernieuwde integrale met daarin de meeste strips van Yves Chaland. In het eerste deel worden alle verhalen en gags van Bob Fish, De Jonge Albert, Adolphus Claar en het fictieve stripblad Captivant verzameld. In het tweede en laatste deel zullen alle verhalen van Freddy Lombard gebundeld worden. Deel 1 is 304 pagina's dik en zal 29,99 euro kosten.

En we hebben bijkomend nieuws. Bij Sherpa is een vertaling van Captivant in voorbereiding. Chaland maakte dat eind jaren 1970 samen met Luc Cornillon met oude jaargangen van het weekblad Robbedoes uit de jaren 1950 als inspiratie. Samen werkten ze in diverse stijlen strips (zogezegde vervolgverhalen en complete kortverhalen en gags) uit naar het voorbeeld van André Franquin, Maurice Tillieux, Hergé en anderen, maar dan met een knipoog vol humor, avontuur, sciencefiction, detective, Amerikaanse comics, enzovoort. Het album bevat zelfs fake rubrieken met artikelen en spelletjes. De strips verschenen oorspronkelijk in het Franse stripblad Métal Hurlant. Er is nog geen richtdatum voor de publicatie van de vertaling.

(Bron: Les Humanoïdes Associés / Sherpa / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Juanjo Guarnido's dikke one-shot is af
04/05
TOP
CaptivantNu Juanjo Guarnido zich weer toelegt op een nieuwe Backsad betekent dit ook dat hij het door Alain Ayroles (Sabels en Galjoenen) geschreven one-shot Les Indes Fourbes heeft afgewerkt. Daar heeft hij vijf jaar aan gewerkt. Het is dan ook het equivalent van een kleine vier gewone strips, want het album telt maar liefst honderdzestig pagina's verschijnt eind augustus bij de Franse uitgeverij Delcourt. Wie het zal vertalen, is nog niet geweten, maar dát het zal vertaald worden, is een zekerheid.

Hier kan je ons oudere artikel lezen over Les Indes Fourbes.
(Bron: Juanjo Guarnido / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Sioban-voorsmaakje van Paul Teng
04/05
TOP
Sioban
Herboven zie je een tekening van Sioban door Paul Teng. Prachtig plaatje toch? Zoals je al weet werkt hij samen met scenarist Jean Dufaux aan een vierde cyclus van De Klaagzang van de Verloren Gewesten die zich zal afspelen na de oorspronkelijke cyclus van Grzegorz Rosinski.
(Bron: Spirou / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Enki Bilal in jury van filmfestival van Cannes
04/05
TOP
Cannes
Bij ons is het werk van Enki Bilal voor een nichepubliek. In Frankrijk zijn z'n strips bestsellers en gaan zijn schilderijen en originele platen weg voor tienduizenden euro en soms zelfs boven de 100.000 euro. Bilal is ook een filmmaker. Van 14 tot 25 mei maakt hij deel uit van de officiële jury van het filmfestival van Cannes die uit een zeer gediversifieerde en internationale samenstelling bestaat. Onder het voorzitterschap van Alejandro González Iñárritu (Mexico) zetelen behalve Bilal (Frankrijk) ook Elle Fanning (VS), Maimouna D'Diaye (Burkina Faso), Kelly Reichardt (VS), Alice Rohrwacher (Italië), Robin Campillo (Frankrijk), Yorgos Lanthimos (Griekenland) en Awel Pawlikowski (Polen) in de jury. In de competitie Un Certain Regard is de Belgische regisseur Lukas Dhont (Girl) trouwens een van de juryleden.
(Bron: Cannes filmfestival / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips