Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 27 april:
De laatste Vasco?
Het zomerprogramma van Arboris
Geen Piet Pienter en Bert Bibber meer bij Uitgeverij 't Mannekesblad
Vijftigtal tekenaars wisselt elkaar af in Mickey All Stars
Afrikakorps in juni van start
Trailer Blacksad-game


Updates van 24 april:

De Meimoorden verschijnt in mei
Stripbewerking The Handmaid's Tale

Updates van 20 april:

Uitgeverij L in kwartaal 3
Comicreeksen Southern Bastards en Kill or Be Killed worden vertaald
Kazuo Koike (82) overleden
Geen vervolg meer voor Arthus Trivium
Voorsmaakjes Blake en Mortimer: De Laatste Farao
The XIII History

Updates van 17 april:

Lagere stripverkoop in een stabiliserende Vlaamse boekenmarkt
De zomerplanning van Ballon Comics, Blake en Mortimer en Marsu Productions
De zomerplanning van Casterman
De zomerplanning van Dargaud
De zomerplanning van Dupuis
De zomerplanning van Glénat
De zomerplanning van Le Lombard
Wees erbij op het lanceringsconcert van De Kronieken van Amoras 4
De covers van De Rode Ridder 262 en Suske en Wiske 348
Buck, de eerste man op aarde
Viermaal Marc-Antoine Mathieu in het najaar
Nog geen einde in zicht voor Op Zoek naar de Tijdvogel
Laatste integrale voor Comanche

Updates van 13 april:

Eenmalige remake De Rode Ridder door Patrick Cornelis
Comeback Bruno Brazil in het najaar
Een nieuwe Betsy
Crowdfundplatform en uitgeverij Sandawe failliet
Giuseppe Bergman komt terug
Nieuwe tekenaar voor Aspis, Detectives van het Ongewone
80 jaar Martin Lodewijk
Animatieprojecten voor Kid Lucky, Marsupilami en Yakari

Updates van 10 april:

Meer over Asterix 38
Kid Paddle en Game Over verhuizen weer naar Dupuis
Derde tv-reeks naar de stripreeks Walking Dead

Updates van 6 april:

Saga Uitgaven in mei en juni
WEDSTRIJD! Bedenk zelf de naam voor een nieuwe heldin bij Uitgeverij HUM!
Aimée de Jongh heeft one-shot in de maak voor Dargaud
Jonathan Cartland voortaan in kleur en stopzetting Ravian bij Sherpa
Compleet tweeluik van Pascal Rabaté bij Concerto Books
Kijkvolgorde in de aanloop naar Avengers: Endgame

Updates van 30 maart:

Zomer- en najaarsplanning Standaard Uitgeverij
Zomer- en najaarsplanning Matsuoka
Vervolgabums bij Daedalus
INdruk terug actief
Olivier Cinna (46) overleden
StripGlossy 12 met comeback van Sjors en Sjimmie
Michel Vaillant keert terug naar de F1
The XIII History
Milo Manara's X-Women verschijnt bij Dark Dragon Books
3 x Leo
Het monstersucces van Elfen en Dwergen
Christian Gine keert terug naar Sneeuw
Terugblik op 20 FACTS-edities voor Lectrr
Voorsmaakje Yoko Tsuno 29
Enki Bilal en Pierre Christin werken aan nieuw album
Aria in dromenland
Ira Dei 3 dondert eraan
Libertalia komt ten einde
Beelden uit de Blacksad-game
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2019: april • mei • juni • juli • augustus • september • oktober • november • december
2020: januari • februari • maart
 
De laatste Vasco?
27/04
TOP
Vasco 29
Vasco 29
Dit najaar (in september al in het Frans) verschijnt Vasco deel 29. Het album zal wat dikker zijn dan gewoonlijk: 56 pagina's. Het tekenwerk is achter de rug, nu wordt het nog ingekleurd. Tekenaar Dominique Rousseau kondigde het aan als het laatste album en er staat blijkbaar iets anders te gebeuren. Gevraagd naar meer uitleg antwoordde hij "wordt vervolgd". In het Frans is dat "laatste" album trouwens deel 30, want het Franse deel 16 werd in vertaling overgeslagen. Daarin blikt een oudere Vasco terug op zijn vele reizen. Die memoires in tekstvorm, geschreven door huidig Vasco-scenarist Luc Révillon, zijn rijkelijk geïllustreerd met losse illustraties, schetsen, perspectiefstudies, enzovoort. Elk nieuw album van Vasco duikt trouwens nog steeds op in de Vlaamse verkooptop-100.

Dominique Rousseau is sinds deel 24 de tekenaar van de reeks die door Gilles Chaillet werd gecreëerd. Door een kwaal aan zijn hand liet Chaillet Vasco vanaf deel 21 over aan zijn voormalige assistent Frédéric Toublanc die de reeks ook bleef tekenen na Chaillets dood. Uiteindelijk tekende Toublanc de delen 21, 22 en 23. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Toublanc en Rousseau elkaar zouden afwisselen om regelmatiger een nieuw, arbeidsintensief album te kunnen publiceren. Le Lombard besloot evenwel om enkel met Rousseau verder in zee te gaan. De personages van Toublanc werden ook als te statisch beschouwd en hij worstelde te veel met de houdingen van de figuren. Daarna tekende hij nog deel 29 van Tanguy en Laverdure voor hij ook daar werd vervangen door Yvan Fernandez. Nu ontwikkelt hij strips die hij zelf schrijft en tekent en andere tekenopdrachten voor reclamebureaus en geeft hij worskhops striptekenen en illustratie aan lagere scholen.

(Bron: Dominique Rousseau / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het zomerprogramma van Arboris
27/04
TOP
De Kunst van het Sterven
Via de rubriek Te Verschijnen kan je het zomerprogramma van Arboris ontdekken. Je kan het ook downloaden als pdf of gewoon onderstaande voorstelling met aangevulde informatie lezen. Alle covers zijn nog voorlopige versies.

De Kunst van het Sterven wordt het tweede album in de nog te lanceren Collectie XL. In die collectie zullen one-shots verschijnen die wegens een hoger aantal pagina's de standaard omvang van een strip overschrijden. De Kunst van het Sterven is het werk van Philippe Berthet en scenarist Raule (Jazz Maynard, Isabellae, Arthus Trivium). Dargaud heeft de collectie Zwartlijn, met albums van Berthet door telkens een andere scenarist, in vertaling stopgezet. Het voorheen niet vertaalde album uit die collectie pikt Arboris nu dus op. het zal verschijnen in zowel softcover als hardcover.
De inhoud: "Philippe Martin is rechercheur in Parijs en woont alleen, sinds zijn vrouw Sophie vijfentwintig jaar geleden bij hem is weggegaan. Zijn leven bestaat uit niet veel meer dan zijn werk, dat hij zeer goed, maar ook zeer rechtlijnig doet. Op een dag krijgt hij een telefoontje van de politie van Barcelona. Een jonge vrouw heeft zelfmoord gepleegd en een brief achtergelaten waarin ze het heeft over de vader die ze nooit heeft gekend: een politieman, ene Philippe Martin... Dat zij z'n dochter is lijkt waarschijnlijk, maar over haar zelfmoord bestaan meer twijfels. Martin duikt in de onderwereld van Barcelona om er meer over te weten te komen, maar waagt zich daarmee in een doolhof waarin hij makkelijk voor altijd kan verdwalen."


Jan Kordaat integraal 4
De Complete Indianenreeks 2
Er is deze zomer ook ruimte voor twee integrales. Zoals eerder gemeld verhuist Jan Kordaat integraal vanaf deel 4 van Scratch Books naar Arboris. Je hoeft je als verzamelaar geen zorgen te maken, het formaat, de uitvoering en zelfs de prijs van 39,95 euro blijven identiek als de eerder uitgegeven albums van Scratch Books, op het logo van Arboris na natuurlijk. In de gebundelde verhalen in dit deel neemt Jan Kordaat-schepper Jijé het weer over van Eddy Paape. Jan krijgt ook een nieuwe sidekick, Gerrit, die het padvindersjongetje Jefke vervangt. het dossier telt een veertigtal pagina's en de verhalen zijn De Zwarte Zon, De Zaak Barnes, Het Boze Oog en De Diamantbende (inclusief het niet eerder verschenen, oorspronkelijke einde). Het album telt 264 pagina's en in tegenstelling tot andere integrales van Arboris verschijnt er geen luxe van dit album. De integrale reeks van Jan Kordaat zal uiteindelijk zes delen tellen. Op 10 mei komt het Franse deel 5 uit.

Van De Complete Indianenreeks staat deel 2 gepland met daarin de reguliere delen 4, 5 en 6, zijnde de verhalen De Zang van de Prairiewolven, De Weg van de Wraak en De Welp en de Wolf. Alle verhalen van Hans G. Kresse worden opnieuw geletterd en de kleuren opgefrist. Het dossier focust in dit tweede deel op de inhoud en de ontstaansgeschiedenis van de negen verschenen delen van De Indianrenreeks. Het onvoltooide deel 10 verwachten we dan nog in het afsluitende deel 3 van deze integrale reeks.

MeliorMelior is een buitenbeentje. Jan Vervoort, wiens Elno in 2017 in een integrale bij Arboris verscheen, ontwierp het personage in 1984 toen hij werd gevraagd om een strip te maken voor het stripmaandblad Titanic. Na een korte proloog in Titanic nummer 5 ging in nummer 7 het lange verhaal De Muurschilder van start. Verdere afleveringen liepen in 1985 en 1986. Vervolgens verscheen in 1987 een album in de collectie Titanic Reeks dat 52 pagina's telt. De nieuwe editie zal 88 pagina's tellen. Niet alleen staat er een achtergronddossier bij en een hoofdstuk met illustraties, maar andere korte verhalen uit de periode van Titanic worden toegevoegd. Samen met zijn toenmalige inkleurster Mieke Somers heeft Jan Vervoort alle pagina's opnieuw ingekleurd. Deze aangevulde en geremasterde heruitgave in harde kaft zal 19,95 euro kosten. Er komt ook een op slechts honderd exemplaren genummerde editie met andere cover en een ex libris die 39,95 euro zal kosten.
(Bron: Arboris / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Geen Piet Pienter en Bert Bibber meer bij Uitgeverij 't Mannekesblad
27/04
TOP
Piet Pienter en Bert Bibber
Eerst in de collectie Minerva, daarna als zelfstandige reeks met nieuwe covers gaf vzw Uitgeverij 't Mannekesblad sinds 2006 heruitgaven uit van Piet Pienter en Bert Bibber. Daarvoor had de uitgeverij een contract met Pom waarin een nulvergoeding vastlag. Pom hoefde niet vergoed te worden, hij was al blij dat hij weer gepubliceerd werd, maar de uitgeverij betaalde hem toch 500 euro. In 2014 overleed Pom. Wat nu met dat contract? Dat wilden Poms erfgenamen ontbinden.

Het kwam in 2016 tot een proces, aangespannen door de erfgenamen, en een vonnis waartegen 't Mannekesblad beroep aantekende. Intussen bleef de vzw nieuwe heruitgaven publiceren. Op 25 juni 2018 bevestigde het Hof van Beroep in Antwerpen het eerste vonnis waardoor Uitgeverij 't Mannekesblad niet langer albums van Piet Pienter en Bert Bibber mocht heruitgeven. Als reden worden "contractuele wanprestaties" ingeroepen.

Onder die "wanprestaties" wordt begrepen dat de uitgeverij na zes jaar "slechts één derde van de stripalbums heeft uitgegeven waarvan de auteursrechten haar in eigendom werden overgedragen, terwijl ook nog andere werken dan stripalbums in de overdracht begrepen waren". Daaruit kan je begrijpen dat de uitgeverij méér albums had moeten uitgeven om het contract na te komen. De oorsnulvergoeding en de 500 euro Meer over het vonnis kan je hier lezen.

Conclusie: er verschijnen géén albums meer van Piet Pienter en Bert Bibber bij Uitgeverij 't Mannekesblad. Dat contract is inmiddels ontbonden. Dat geeft de erfgenamen nu alle recht om met andere geïnteresseerden in zee te gaan voor eventuele heruitgaven, al dan niet in de vorm van integrales. De digitale bestanden zijn weliswaar in het bezit van 't Mannekesblad.

Tekenaar Ben Seys, die van de meeste latere heruitgaven nieuwe covers tekende en ook de grafische vormgeving van de albums verzorgde, had van Pom de toestemming gekregen om goednieuwe verhalen te bedenken en te tekenen. Ook die plannen zijn in duigen gevallen.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vijftigtal tekenaars wisselt elkaar af in Mickey All Stars
27/04
TOP
Mickey All Stars
Begin juni verschijnt alvast in het Frans het speciale album Mickey All Stars bij Glénat om de negentigste verjaardag van de muis te vieren, ook al verjaarde hij in november vorig jaar. Daarvoor tekende een vijftigtal tekenaars een gag met Mickey Mouse in hun eigen, unieke stijl. Ze dienden zich wel te houden aan de opdracht: Mickey gaat in de eerste prent door een deur en in de laatste prent gaat hij opnieuw door een deur. Wat daartussen gebeurt, wordt overgelaten aan de fantasie van de auteurs.

Tussen die auteurs vinden we onder meer Federico Bertollucci, Brüno, Silvio Camboni, Florence Cestac, Clarke, Dab's, Nicolas Keramidas, Antonio Lapone, Jose Luis Munuera, Alexis Nesme, Fabrice Parme, Tebo en Vlaming Pieter De Poortere. Deze laatste, bekend van Boerke, is ook gevraagd om een volledig album van Mickey Mouse te tekenen. Daar is hij momenteel mee bezig.
(Bron: Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Afrikakorps in juni van start
27/04
TOP
Afrikakorps 1
Tussen 2013 en 2016 vertaalde Silvester de vierdelige reeks De Hel van het Oostfront van Olivier Speltens. Die reeks kende heel wat succes en er volgden herdrukken. Speltens werkte daarna aan een nieuwe reeks waarvoor hij het decor van het ijskoude Oostfront verlegt naar het bloedhete Noord-Afrika tijdens de Tweede Wereldoorlog. En er komen vliegtuigen in voor! Eind juni verschijnt de vertaling van het eerste deel van de geplande trilogie Afrikakorps. Het Afrikakorps was de legereenheid van de befaamde, sluwe Duitse luitenant-generaal en latere veldmaarschalk Erwin Rommel die in Noord-Afrika opereerde en waar hij het de Engelsen knap lastig maakte.

Afrikakorps 1Van dit album verschijnt niet alleen de reguliere hardcover, maar ook een gelimiteerde editie. Voor 29,95 euro krijg je dan een andere cover, een ex libris en een kartonnen stand-updisplay van een tank. de oplage bedraagt 444 exemplaren. Eind juni te verschijnen, maar nu al te reserveren, bij voorkeur bij je favoriete stripspeciaalzaak uiteraard.

En dit is de inhoud van deel 1, Battleaxe: "Op 14 februari 1941 landen de Duitsers in Tripoli (Libië) bij de 5th Light Division. De 15de Pantserdivisie zal daar één maand later landen. De situatie is kritiek en het leger vertrekt (na een training van vier weken) onmiddellijk richting El-Agheila om op de Engelsen te jagen. De Engelsen overschatten de aantallen van de Duitse troepen en worden al snel uit El-Agheila verdreven. Op 4 april wordt Bengazhi ingenomen, waardoor luitenant-generaal Erwin Rommel vrij spel heeft om Tobruk aan te vallen..."
(Bron: Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Trailer Blacksad-game
27/04
TOP
Blacksad
Van de eerder aangekondigde Blacksad-game is afgelopen week bovenstande trailer gelanceerd. Jup, de stem van John Blacksad is ingesproken door acteur Liam Neeson. Het spel, Under the Skin, komt op 26 september uit op Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, PC en Mac. De game komt ook uit als collector's edition met artbook en beeldje in een doos. Voor dat alles zal je 120 euro moeten neertellen.

Bij producent Microïds zijn ze trouwens heel actief om stripreeksen om te zetten naar games. In november volgt een remake van een oude game van XIII uit 2003, in december komt een spel van Asterix uit en er is ook een project rond Titeuf.
(Bron: Microïds / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Blacksad


De Meimoorden verschijnt in mei
24/04
TOP
De Meimoorden
Op 7 mei verschijnt bij Uitgeverij Personalia het album De Meimoorden door Eric Heuvel en Jacques Post die hiermee zijn eigen roman uit 1983 bewerkte. Dat was toen zijn literaire doorbraak. De stripversie telt tachtig pagina's en verschijnt in softcover (11,99 euro) en hardcover (19,99 euro). Later verschijnt ook nog een luxe-editie met een andere cover.

De inhoud: "Rotterdam, mei 1940. De stad is een militaire bijenkorf, bevolkt door legeronderdelen die vaak niet van elkaars bestaan op de hoogte zijn. In de binnenstad, waar prostituees en illegale speelholen de sfeer bepalen, wordt een halfdronken taxichauffeur laf neergestoken. In zijn taxi vindt men een tas vol defensiegeheimen. Als zijn zoon, Maalbeek junior, op jacht gaat naar de moordenaar van zijn vader wordt hij al snel geconfronteerd met nog meer geweld."

(Bron: Uitgeverij Personalia / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Stripbewerking The Handmaid's Tale
24/04
TOP
Het Verhaal van de Dienstmaagd
Het Verhaal van de Dienstmaagd
Het Verhaal van de Dienstmaagd
Het Verhaal van de Dienstmaagd
Het Verhaal van de Dienstmaagd
Het Verhaal van de Dienstmaagd
Het Verhaal van de Dienstmaagd
Eind maart verscheen de Engelstalige stripbewerking van The Handmaid's Tale door de Canadese tekenares Renée Nault naar het boek van Margaret Atwood. Wellicht is het verhaal inmiddels veel beter bekend dankzij de geslaagde tv-serie uit 2017 (seizoen 3 start in juni). De verfilming uit 1990, bewerkt door Nobelprijswinnaar Harold Pinter, kent daarentegen niemand nog. Welnu, we zagen — nog onder voorbehoud — een aangekondigde vertaling van deze graphic novel bij Prometheus die het uit zou brengen onder de titel Het Verhaal van de Dienstmaagd.

Het oorspronkelijke boek verscheen in 1985 en heeft (helaas) nog niets aan relevantie ingeboet. De inhoud: "Het verhaal speelt zich af in een dystopische nabije toekomst. Het geboortecijfer is door seksueel overdraagbare aandoeningen en milieuverontreiniging drastisch gedaald. Na een burgeroorlog grijpt een totalitair regime van christelijke fundamentalisten, genaamd Gilead, de macht in de Verenigde Staten. Het land wordt omgevormd tot een streng religieuze samenleving waarin het woord van God als leidraad gebruikt wordt voor elk aspect van het leven. Vanfred, de vertelster, behoort tot de nieuwe klasse der 'Dienstmaagden', die slechts één doel heeft: zich voort te planten. Alleen 's nachts in haar sobere kamer is ze vrij om zich over te geven aan haar illegale herinneringen: het lezen van boeken, haar eigen naam, het nu irrelevant geworden begrip 'liefde'."
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Uitgeverij L in kwartaal 3
20/04
TOP
Driftwereld 1
Ziehier het programma van Uitgeverij L in kwartaal 3. Nog specifieker is dat alle albums in september verschijnen, op Suus & Sas deel 16 en Douwe Dabbert deel 17 na die beide in augustus in de winkels terechtkomen.

We kunnen stilaan uitkijken naar de albumpublicatie van Ken Broeders' nieuwe reeks Driftwereld. Het eerste deel van de trilogie, met de titel Een Verhaal over Dieven en Trollen, verschijnt in september in softcover, hardcover (beide 56 pagina's) en een luxe-editie met dossier van 72 pagina's. Deze uitvoeringen kosten respectievelijk 8,95 euro, 18,95 euro en 39,95 euro.
Het verhaal loopt momenteel in voorpublicatie in Eppo. De korte inhoud: "Driftwereld is een verborgen rijk waar allerlei fabelachtige wezens hun heil gezocht hebben. De schelmachtige elf Dellric Twotter, raakt betrokken in een reeks avontuurlijke gebeurtenissen wanneer plotseling een Mens opduikt. Beiden zullen het moeten opnemen tegen een dodelijk gevaar dat niet enkel Driftwereld bedreigt maar ook de wereld van de Mensen."


Ekhö - De Spiegelwereld 8
Serum
Ekhö - De Spiegelwereld is een publiekslieveling. In september zijn Fourmille Gratule en Yuri Podrovuri in deel 8, De Sirene van Manhattan, weer van de partij in de spiegelwereldversie van New York. Daar onderzoeken ze de brute moord op een sommelier. "Dit brengt hen uiteindelijk tot diep in de riolen van Manhattan waar twee gigantische mutanten het tegen elkaar opnemen in een afgrijselijke titanenstrijd waarbij terloops Times Square wordt vernield."

Top! Uitgeverij L geeft een niet eerder vertaalde strip uit van Cyril Pedrosa, de auteur van Drie Schimmen, Portugal, Vier Jaargetijden en De Gouden Eeuw (waarvan het slot van het tweeluik nog moet verschijnen). Pedrosa treedt hierbij op als scenarist voor een andere tekenaar, Nicolas Gaignard. Het 148 pagina's tellende one-shot Serum verschijnt in een hardcoveralbum van 148 pagina's. Hiermee begeeft Uitgeverij L zich op het pad van de graphic novels. Ook Southern Bastards (zie dit artikel) past in deze editoriale uitbreiding van het fonds.
Over Serum: "Parijs, 2050. Sinds de zuiveringen na de wisseling van het regime lopen de spanningen nog steeds hoog op. Kader woont alleen, afgezonderd in zijn appartement in de transitzone. Hij is gescheiden, maakt geen contact met zijn collega's bij het windparkonderhoud, spreekt met niemand. Hij kan niet liegen doordat hij een injectie heeft gekregen met serum, een psychoactief middel dat in het kader van het Waarheid-Veiligheid programma wordt toegediend aan mensen die in aanraking zijn gekomen met de wet. Of hij het nu leuk vindt of niet, hij kan alleen de waarheid zeggen. En die vloek maakt zijn leven tot een hel."


Jylland 2
Carbeau 3
Alsof-ie zetelt op een troon zoals in veel illustraties van Conan poseert Vikingkoning Sten voor de cover van Dode Macht, het tweede deel van de Vikingreeks Jylland door Przemyslaw Klosin en Bruno De Roover. De inhoud: "Vikingkoning Sten heeft een groot probleem. De schatkist is leeg nadat de buit van hun laatste plundertocht gestolen is door zijn rechterhand Gavnar. Sten wil achter de verrader aan maar het vikingleger wil eerst geld zien. Dan komt een vertrouweling van de koning op het spoor van Gavnar en probeert de schat te heroveren."

Snelle motoren en Hitlers Mercedes. Da's in een notendop de pitch van Carbeau deel 3: Grosser Mercedes 770 K van Eric Heuvel en Noël Ummels. De iets langere voorstelling: "Met brullende motoren scheurt Berli Carbeau het nieuwe avontuur binnen. Naast Berli en haar compagnon Logan is er in dit verhaal ook een hoofdrol weggelegd voor een bijzondere auto: een Grosser Mercedes 770K, die zou hebben toebehoord aan de Führer van het derde rijk. En hierdoor krijgen Berli en Logan met een geduchte tegenstander te maken."


Agent 327 integraal 4
Dating for Geeks 10
Het schiet goed op met de integrale reeks van Agent 327. Volgende maand komt deel 3 uit en in september staat deel 4 van de achtdelige reeks gepland. Elk deel telt tweehonderd pagina's met dossier. In deel 4 staan de verhalen die Martin Lodewijk maakte tussen 1980 en 1986.

Dating for Geeks jubileert met het tiende album dat extra dik wordt. Maar liefst 64 pagina's vol strookjesstrips vullen het album met de toepasselijke titel Extended Edition. "Dating. Je ontkomt er niet aan, als je van het gezeur van je moeder om kleinkinderen zat bent. Maar wat als de vrouw die je ziet als de moeder van je toekomstige kinderen gegarandeerd een Mogwai in een Gremlin zou laten veranderen? Of als je droomman wel heel veel speelgoed heeft, maar niet wil dat het uit de originele verpakking gehaald wordt? Dating for Geeks is een strip voor iedereen die op zoek is naar iemand om samen een cosplaybaby mee te maken, iedereen die al iemand gevonden heeft om elkaars familie mee teleur te stellen en iedereen die het geld wat een relatie en een kind kost liever uitgeeft aan een extra dikke uitgave van een stripboek."


Douwe Dabbert 17
Elsje 8
Suus & Sas 16Douwe Dabbert 17: Bombasto met het Boze Oog verschijnt als vanouds in softcover en een hardcover met extra dossiertje waarin scenarist Thom Roep terugblikt op de totstandkoming van het verhaal en stilstaat bij dingen waarop je moet letten. "Circus Bombasto is in de stad en de naamgever van het circus is naast eigenaar ook een kunstig hypnotiseur, die zijn talent helaas niet ten goede gebruikt. Hierdoor raakt Douwe Dabbert in de problemen en belandt zelfs onschuldig achter de tralies. Hoe redt onze kleine vriend zich hier weer uit?"

Uber Puber is de titel van Elsje deel 8. "De rebelse Elsje is scherp en stekelig, maar ook schattig en aaibaar. Ze heeft altijd haar gezouten mening klaar en samen met makker GaitJan en hondje Puppie doet ze vrolijk haar best om in de puberteit te belanden."

Over Suus & Sas deel 16: "De bekende tweeling uit het weekblad Tina beleeft weer de gekste avonturen. In dit album gaat Suus op date, aast Sas op een meet en greet met een boyband, komt Superfriethunk de meiden te hulp en regelt broer Max een bad hair day voor Sas!"

(Bron: Uitgeverij L / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Comicreeksen Southern Bastards en Kill or Be Killed worden vertaald
20/04
TOP
RW Uitgeverij mag als enige uitgeverij in ons taalgebied strips van DC Comics en het label Vertigo uitgeven terwijl Dark Dragon Books het alleenrecht heeft om strips van Marvel te vertalen. Maar de comicmarkt bestaat uit meer dan enkel die twee forse spelers. Arboris begaf zich bijvoorbeeld onlangs op het pad van comicvertalingen met het uitstekende De Vuurpoel. Bij Daedalus zijn sinds afgelopen week de twee tweeluiken Bloodborne en The Lost Feet: Corsair voltooid. En nu lieten zowel Uitgeverij L als Microbe aan ons in hun kaarten kijken. Beide uitgeverijen hebben de rechten verworven op elk een fenomeneale reeks van Image Comics. Uitgeverij L moet de vertaling van Southern Bastards nog inplannen, bij Microbe is de productie van Kill or Be Killed al begonnen. In juli (onder voorbehoud) zien we het eerste resultaat daarvan. Beide uitgeverijen vinden de reeksen gewoon zo goed dat ze die graag willen laten lezen door Nederlandstalige lezers die geen strips in andere talen lezen.


Kill or Be Killed
  Concreet zal Microbe de complete, twintigdelige comicreeks Kill or Be Killed uitgeven in tien softcoverdelen van 48 of 60 pagina's naargelang de te bundelen Amerikaanse comics. Dat doet Microbe op Europees formaat, met dezelfde afmetingen als hun andere strips. Wie de complete reeks ineens koopt, krijgt er een verzamelbox bij. De tien delen en de verzamelbox kosten samen 80 euro. Daarna volgt een lanceringspakket van de eerste twee delen met gratis deel 3 waarop deel 4 ook nog beschikbaar is. Vanaf dan zal de rest van de reeks per twee softcoverdelen in de winkels komen te liggen.

Kill or Be Killed is het werk van Sean Phillips en Ed Brubaker van wie Silvester zich ooit waagde aan de vertaling van Criminal die na enkele vertaalde delen strandde. Samen maakten ze ook reeksen als Fatale en The Fade Out. Kill or Be Killed liep tussen 2016 en 2018 en ontving overwegend positieve commentaren. De reeks volgt de depressieve student Dylan die zelfmoord probeert te plegen. Door onwaarschijnlijke gebeurtenissen overleeft hij de poging, maar al snel krijgt hij het bezoek van een demon die hem uitlegt waarom zijn leven wordt gespaard. In ruil blijft Dylan een maand langer leven per persoon die hij zelf het hoekje ombrengt. Ed Brubaker bijt zich vast in de gevolgen van excessief geweld en de effecten daarvan op Dylans geliefden. Sinds 2017 is er sprake van een filmbewerking met Chad Stahelski (John Wick) als regisseur.


Souther Bastards
Details over de uitvoering, timing en frequentie van Uitgeverij L's plannen rond het prijswinnende Southern Bastards volgen nog. Deze reeks loopt sinds 2014 en telt op dit moment twintig comicdeeltjes. Tekenaar Jason Latour (Wolverine, Winter Soldier, Spider-Gwen) en scenarist Jason Aaron (Thor, Scalped, Ghost Rider, Wolverine) komen zelf uit zuidelijke staten in de Verenigde Staten en beschouwen hun reeks als een haat-liefdebrief aan hun regio.

Southern Bastards
speelt zich af in Craw County, Alabama, waar football alles is en de misdaad welig tiert. Het is ook de thuisplaats van Boss BBQ, de staatskampioen football voor high schools, en een ongelofelijke verzameling schoften. Earl Tubb is een boze, oude man die in dat oord overleeft door een heel grote stok met zich mee te sleuren. Hij is de zoon van de voormalige sheriff en heeft ruzie met Euless Boss, de coach van het succesvolle footballteam, over hoe zijn vader omkwam. De coach heeft macht over Craw County dankzij de vele zeges van zijn footballteam. Maar na de ergste nederlaag in zijn carrière moet de coach het criminele pad opgaan om zijn vijanden voor te zijn. Een van die nieuwkomers is Earls zus Roberta die met haar machinegeweer is gekomen om vragen te stellen over haar vaders overlijden.
(Bron: Uitgeverij L / Microbe / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kazuo Koike (82) overleden
20/04
TOP
Kazuo Koike
Lone Wolf & Cub
Lone Wolf & Cub
De Japanse mangaka Kazuo Koike is afgelopen woensdag 17 april overleden aan een longontsteking. Hij werd 82 jaar. Hij is de schrijver van de epische samoeraireeks Lone Wolf & Cub die tussen 1970 en 1976 liep en achtentwintig delen voortbracht. Daarin valt Ogami Itto, de beul van de shogun, in ongenade door valse aantijgingen. Zijn gezin wordt vermoord , maar zijn driejarige zoon Daigoro overleeft het bloedbad. Ogami ziet zich gedwongen om met zijn zoon de moordenaar te achtervolgen. Ze krijgen de bijnamen Lone Wolf en Cub.

Lone Wolf & Cub was een van de eerste manga's die in het Engels werd vertaald, met covers van onder meer Frank Miller en Bill Sienkiewicz. De manga geldt nog steeds als een invloedrijke reeks. In Japan bestaan er naast de stripreeks ook nog zes films, vier toneelstukken en een televisiereeks. Sinds 2017 bezit filmstudio Paramount de rechten voor een Engelstalige film. Crying Freeman, een andere creatie van Koike, werd in 1995 verfilmd.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Geen vervolg meer voor Arthus Trivium
20/04
TOP
Arthus Trivium 1
Arthus Trivium 2
Arthus Trivium 3
Arthus Trivium 4
In maart verscheen deel 4 in de reeks Arthus Trivium. Dat was eigenlijk het slot van de cyclus, maar scenarist Sandro Raule liet intussen weten dat het toch het allerlaatste deel is. De auteurs en uitgeverij Dargaud raakten het namelijk niet eens over een financiële overeenkomst waarop de auteurs beslisten om dan maar met de reeks te stoppen.
(Bron: Sandro Raule / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorsmaakjes Blake en Mortimer: De Laatste Farao
20/04
TOP
De Laatste Farao
De Laatste Farao
Dargaud deelt af en toe voorsmaakjes van het eind mei te verschijnen Blake en Mortimer-album De Laatste Farao. Links staat een affiche voor een festival in het Franse Amiens waar daags na de release van het album een expo over dat album loopt. Ernaast staat een prent uit het album waarin beide hoofdfiguren als oudere versie zijn te zien.
(Bron: Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


The XIII History
20/04
TOP
The XIII History
Hierboven zie je de inmiddels ingekleurde cover van het speciale album The XIII History dat eind dit jaar verschijnt, samen met een gloednieuw album van XIII. De volgende cyclussen worden voortaan korter. Op de cover is in de kruisvaarder Jean Van Hamme te herkennen, de man die de reeks XIII bedacht voor William Vance. The XIII History wordt een soort The XIII Mystery: Het Onderzoek, maar nu met artikelen en stripjes over de voorouders van Jason MacLane.
(Bron: Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Lagere stripverkoop in een stabiliserende Vlaamse boekenmarkt
17/04
TOP
Boekenverkoop

Boek.be jubelt voorzichtig over het jaar 2018 waarin de Vlaamse boekenmarkt stabiliseert en daarmee de sterke daling van de voorbije vijf jaar lijkt gestopt. In 2018 zijn 2,9% minder boeken verkocht (de afzet), en die afzet is 13,84 miljoen exemplaren in totaal. De omzetdaling blijft beperkt tot 0,2% op een totaalomzet van 188,2 miljoen euro. Dat moet je als volgt interpreteren: we kopen minder boeken, maar we betalen wel meer per boek waardoor de stabilisering vooral van financiële aard is. Ter vergelijking: Wallonië kent een algemene daling van 2,2%, in Frankrijk gaat het 0,3% omlaag, de Nederlandse boekenmarkt groeit daarentegen met 2,7%.

In 2017 trad de gereglementeerde verkoopprijs in voege wat zoals verwacht en gehoopt in het volledig meetbare jaar 2018 dan toch ten goede blijkt te komen van onafhankelijke boekhandelaars (+1,3% afzet en +3,1% omzet) ten nadele van de verkoop via boekenketens die tegen een omzetverlies van 2,8% aankijken. Hun aandeel in de totale verkoop bedraagt evenwel nog steeds een leeuwendeel van 59,5%. Onafhankelijke boekhandels vertegenwoordigen maar 4,2% (in 2017 nog 4%) van de totale afzet. Het verlies bij supermarkten en niet-traditionele verkoopkanalen zoals speelgoedwinkels is nog groter met elk een daling van 10% ten opzichte van 2017. De algemene online verkoop van papieren boeken groeit in 2018 met 15,8% en neemt een marktaandeel in van 23,3%.

De Kiekeboes 150In de metingen van Boek.be ontbreekt zoals steeds de verkoop van strips in stripspeciaalzaken waardoor het stripsegment als vanouds wat ondervertegenwoordigd is in de totalen. De stripmarkt is sowieso al een buitenbeentje in de algemene boekenverkoop. Het is nu niet dat er bijvoorbeeld een sliert boekenwinkels zijn die alleen maar kookboeken of alleen maar dichtbundels aanbieden terwijl er voor het stripaanbod wel een specifiek verkoopkanaal in de vorm van allemaal onafhankelijke stripspeciaalzaken bestaat. In ieder geval noteert Boek.be via het marktonderzoekinstituut GfK een afzetdaling van 13% voor strips, zijnde een totaalvertegenwoordiging van 12,4% ten opzichte van 2017 toen het aantal exemplaren verkochte strips nog 13,9% bedroeg. Als omzet bedraagt de daling 6,8% (van 7,3% in 2017 naar 6,8% in 2018).

Het segment literaire fictie en literaire non-fictie zit terug in de lift met een groeiaandeel van 1,2% dankzij het succes van Michelle Obama's Mijn Verhaal, Stephen Hawkings De Antwoorden op de Grote Vragen en de boeken Sapiens en 21 Lessen voor de 21ste Eeuw. De hype van 2018 is de De Zeven Zussen-trilogie van Lucinda Riley. In de top-20 pieken de Kiekeboes en F.C. De Kampioenen traditioneel tussen dergelijke bestsellers en kookboeken. Ook non-fictie groeit fors met een totaalvertegenwoordiging van 7,6%. Vrijetijdsboeken zoals kookboeken (3,8% van het totaal), kinderboeken (4,8%) en strips (6,8%) deden het minder goed, opnieuw met de opmerking dat alle verkoop in stripwinkels niet is meegeteld.

In de algemene top-20 staan zes strips:

Top-20 van het jaar 2018 (algemene boekenverkoop)
1
Nog Eenvoudiger met 4 Ingrediënten (Pascale Naessens)
2
Raad Eens Hoeveel Ik van je Jou (Sam McBratney)
3
Nooit Meer Diëten 4 (Sandra Bekkari)
4
De Kiekeboes 150: K4 (Merho)
5
De Kiekeboes 151: Dédé en Partner (Merho)
6
Puur & Lichter (Pascale Naessens / William Cortvriendt)
7
Sapiens (Yuval Noah Harari)
8
Nooit Meer Diëten 5 (Sandra Bekkari)
9
F.C. De Kampioenen 100: Alles Loopt in het Honderd (Hec Leemans)
10
Onder de Italiaanse Zon (Santa Montefiore)
11
De Zeven Zussen (Lucinda Riley)
12
De Buurtpolitie 2: Mister Moustache (Nix)
13
Mijn Verhaal (Michelle Obama)
14
F.C. De Kampioenen 98: Boma Burgemeester (Hec Leemans)
15
F.C. De Kampioenen 99: De Nieuwe Kolonel (Hec Leemans)
16
De Tatoeëerder van Auschwitz (Heather Morris)
17
De Acht Bergen (Paolo Cognetti)
18
Frieda Klein 8: De Dag van de Doden (Nicci French)
19
Winterkost (Jeroen Meus)
20
Nooit Meer Diëten (Sandra Bekkari)


En we hebben ook nog een top-20 van best verkochte strips in 2018.

Top-20 van het jaar 2018 (strips)
1
De Kiekeboes 150: K4 (Merho)
2
De Kiekeboes 151: Dédé en Partner (Merho)
3
F.C. De Kampioenen 100: Alles Loopt in het Honderd (Hec Leemans)
4
De Buurtpolitie 2: Mister Moustache (Nix)
5
F.C. De Kampioenen 98: Boma Burgemeester (Hec Leemans)
6
F.C. De Kampioenen 99: De Nieuwe Kolonel (Hec Leemans)
7
Suske en Wiske 343: SOS Snowbell (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
8
De Buurtpolitie 3: Bingo, Baby! (Nix)
9
Suske en Wiske 344: BRBS 2.0 (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
10
Jommeke 290: De Ideeëndief (Philippe Delzenne)
11
De Buurtpolitie 1: De Roze Olifant (Nix)
12
Jommeke 292: De Roodstaartpapegaai (Philippe Delzenne)
13
Jommeke 288: De Zwarte Diamant (Philippe Delzenne)
14
F.C. De Kampioenen 101: De Bucketlist van Xavier (Hec Leemans)
15
Jommeke 291: Pampa en de Blauwe Duif (Philippe Delzenne)
16
Jommeke 289: De Rodnekoning (Gerd Van Loock)
17
Suske en Wiske 345: Operatie Siggy (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
18
De Kiekeboes Special: Hoor Je het Ook Eens van een Ander (Gerben Valkema / Frodo De Decker / Kim Duchateau / Nix)
19
F.C. De Kampioenen 97: Allemaal Cinema! (Hec Leemans)
20
Fanny K. 2: Morpheus (Jean-Marc Krings + Toni Coppers)

(Bron: Boek.be / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De zomerplanning van Ballon Comics, Blake en Mortimer en Marsu Productions
17/04
TOP
Marsupilami 32
Ballon Media is de uitgeversgroep van een aantal uitgeverijen. Afzonderlijke kwartaalvooruitblikken van Casterman, Dargaud, Dupuis, Glénat en Le Lombard vind je verder op deze pagina. In dit artikeltje verzamelen we aankondigingen van de uitgeverijen Ballon Comics, Blake en Mortimer en Marsu Productions.

Bij deze laatste staat Marsupilami deel 32 gepland, Bienvenido a Bingo. "Bingo is een stad van casino's, echte mannen en vette wagens. Een paradijs voor macho’s en de hel voor alle andere mensen op de planeet. Het leven is er een en al blingbling, tot Diane Forest arriveert. Zij komt de oudste cactus ter wereld onderzoeken, voor die verdwenen is. In haar eentje zet ze de hele stad op stelten. En dan blijkt bovendien dat in haar reistas de jonge marsupilami Bibi mee naar Bingo is gereisd. De plaatselijke politie staat op zijn achterste poten."


De Laatste Farao
De Laatste Farao
Over Blake en Mortimer door François Schuiten, Laurent Durieux, Thomas Gunzig en Jaco Van Dormael hadden we het enkele weken geleden al uitvoerig. Raadpleeg dit artikel maar.

In Jommeke deel 295 gaat Gerd Van Loock de ecologische ter op. "De Jungfrau smelt! En dat is slecht nieuws voor deze mooie berg in Zwitserland, want er is een oeroude bacterie ontdekt die zich in ontdooide toestand razendsnel kan vermenigvuldigen en een grote bedreiging vormt voor de mensheid. Het team van de Chinese viroloog Wenping is hard aan het werk aan een formule om de bacterie onschadelijk te maken. Maar er zijn booswichten die baat hebben bij het verspreiden van die bacterie en die proberen natuurlijk met man en macht het ijs te laten smelten... Wat nu?"

Net zoals Philippe Delzenne al heeft gedaan voor andere gagalbums van Jommeke hertekende en moderniseerde hij ook alle gags van het album Gekke Grappen (deel 35). In plaats van een heruitgave is dit dus eerder een remake.

Voetbalgek! 16Ook te verschijnen, is Voetbalgek! deel 16. "De officiële strip voor de fans van grasgroene velden! Trek je voetbalschoenen aan, want Voetbalgek! staat weer te trappelen om het terrein te betreden! (Gemiste) doelkansen, (erbarmelijke) acties, (geveinsde) blessures, het palmares van FC Leerklooiers is nog altijd even leeg. Gelukkig heeft Marcel een geniaal idee: hij doet mee aan een wedstrijd om de kersverse wereldkampioen, Antoine Grozmann, te ontmoeten en zorgt ervoor dat die voor zijn club gaat spelen (of Grozmann nu wilt of niet)!"

Over een dikke compilatie van Game Over hadden we het recent in dit artikel.
(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De zomerplanning van Casterman
17/04
TOP
Kuifje en de Maan
Omdat het op 20 juli vijftig jaar geleden is dat een mens voor het eerst voet op de maan zette, bundelt Casterman het befaamde Kuifje-tweeluik Raket naar de Maan en Mannen op de Maan in een gloednieuwe uitvoering met nieuwe cover. In dit tweeluik waren Kuifje en zijn vrienden astronaut Neil Armstrong vijftien jaar voor.

Ook reporter Lefranc staat stil bij de eerste stappen in de ruimtevaart. Rode Maan is deel 30 in de reeks Lefranc en er komt een nieuwe De Reportages van Lefranc, getekend door Régric. Het reportagealbum vertelt over de eerste wetenschappelijke onderzoeken in de jaren 1930 tot het Apolloprogramma dat de mens naar de maan brengt. De teksten zijn geschreven door Pierre-Emanuel Paulis, ruimtespecialist en space teacher in het Euro Space Center in België.
De inhoud van Rode Maan, door Christophe Alvès en François Corteggiani: "Lefranc wordt meegesleurd in de wedloop om de verovering van de ruimte. Lefranc krijgt de opdracht om onderzoek te voeren naar proeven met ruimtetoestellen. Hij wordt in contact gebracht met doctor Lucas Eugen Messner. Net na hun gesprek wordt de wetenschapper ontvoerd. Alweer het werk van Axel Borg? Dit avontuur brengt Guy Lefranc van Frankrijk via Rusland naar Korea. De strijd om de ruimte is losgebarsten."


Airborne 44 8
Libertalia 3
Van Philippe Jarbinets Airborne 44 wordt de eerste integrale met de delen 1 en 2 herdrukt terwijl de delen 5 en 6 eindelijk ook gebundeld worden. Op de koop toe staat het gloednieuwe deel 8 in de steigers met daarin ook al aandacht voor het prille begin van de ruimtevaart. Een integrale van de vierde cyclus, de delen 7 en 8 dus, zal dit najaar verschijnen. "Van de Duitse nederlaag naar de eerste man op de maan. Nu de oorlog bijna voorbij is, gaan Solveig, Jörg en Aurélius op zoek naar Nathan en Nadia. Die twee zijn op de vlucht voor de laatste stuiptrekkingen van het conflict. Gevaar loert om elke hoek. In een woelige periode tekent de toekomst zich af. De verschillende machten plaatsen hun pionnen al op het hertekende spelbord. Nog voor de wapenstilstand getekend is, storten wetenschappers zich op de race naar de ruimte. Wernher Von Braun is een van de geleerden die een toestel trachten te ontwikkelen dat de mens twintig jaar later in staat stelt een voet op de maan te zetten."

Libertalia deel 3 sluit zoals eerdre gezegd de trilogie af. "Hoe de utopie recht naar de hel leidt... Libertalia: mythe of werkelijkheid? In 1726 alludeert Daniel Defoe al op het bestaan van deze anarchistische piratenstad. Aan het hoofd van deze mysterieuze utopie van het einde van de zeventiende eeuw vinden we Misson en Carracioli. De ene is een Franse aristocraat, gedreven door grote revolutionaire ideeën, de andere is een uitgetreden Italiaanse priester. Het uur van de waarheid heeft geslagen voor Libertalia. Het water tussen beide mannen is veel te diep, elk onderwerp zorgt voor tweedracht: de doodstraf, de verdeling van de rijkdom, huwelijken tussen Liberi en Natuurlijken… De inwoners van Libertalia worden nog altijd nagezeten door Dalbarade, de gewapende arm van de Europese grootmachten. Al snel wordt voor de inwoners van Libertalia pijnlijk duidelijk dat een utopie de ergste wantoestanden kan voortbrengen…"


Zibeline 1Bij Casterman start de jeugdreeks Zibeline, een nieuw project van Mohamed Aoaumri (Roodhaar, Saga Valta, Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht deel 2) op scenario van Régis Hautière (De Oorlog van de Lulu's, Boven de Wolken, Aquablue, De Laatste Vlucht). "Na een ruzie met haar broer rent Tannicia de jungle in, waar ze door voodootovenaars wordt gekidnapt. Zij zijn op zoek naar een slachtoffer voor hun ceremonie. Het meisje blijft ongedeerd maar komt op mysterieuze wijze terecht in een wereld die helemaal anders is dan de hare: een post-apocalyptische wereld waar hybride wezens wonen, half mens, half dier. Ze ontmoet er drie behulpzame vermenselijkte dieren die haar willen helpen. Tannicia besluit in de mangrove te gaan wonen met haar nieuwe vrienden, tot ze een manier heeft gevonden om naar huis terug te keren. Zoals de traditie het wil, kiest ze een nieuwe naam als ze de schuilplaats betreedt. Haar naam is Zibeline."
(Bron: Casterman / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De zomerplanning van Dargaud
17/04
TOP
Losse Eindjes
Olivier Pont zette zich op de kaart met het meermaals herdrukte en gebundelde tweeluik Over de Grenzen van de Tijd... Daarna volgde ietwat geruisloos de kortverhalenbundel Ontboezemingen en nu maakt hij op scenario van Régis Loisel een nieuwe reeks waarvan Ballon Media de vertaalrechten heeft binnengehaald. Pont schreef en tekende ook nog een 128 pagina's tellend one-shot dat Dargaud alsnog in vertaling oppikt: Losse Eindjes. "Olivier Pont laat zich in dit album leiden door zijn personage, zonder dat hij weet waar het hem zal brengen. Het verhaal ontwikkelt zich naargelang zijn humeur en zijn inspiratie, wat leidt tot absurde en nachtmerrieachtige situaties voor het hoofdpersonage, Thibau. Op die manier ontdekt de lezer samen met het hoofdpersonage wat hem voor de voeten wordt geworpen. Een rocambolesk avontuur over een schuchtere en onhandige jongeman, held tegen wil en dank, een verhaal dat zijn leven voor altijd verandert."


Terug naar Aldebaran 2
Insiders seizoen 2 4
  In de sf-reeks Terug naar Aldebaran staat deel 2 gepland. "Door de mysterieuze kwantumpoort is de groep wetenschappers, onder leiding van Kim, aanbeland op een onbekende planeet. Ze krijgen nauwelijks de tijd zich te herstellen, want Manon wordt gekidnapt door een plaatselijke bewoner. Sinds de komst van de Tsalterians kan je de politieke spanning op Aldebaran voelen. Er zit een nieuwe regering in het zadel, die gekant is tegen elke vorm van toenadering tussen de twee volkeren. Kim is, sinds haar terugkeer op de planeet waar ze werd geboren, slachtoffer van verschillende aanvallen. Maar haar tegenspoed houdt daar niet op... De bevolking van deze vreemde planeet is misschien minder primitief dan je zou denken."

Munch en Jean-Claude Bartoll vervolgen het tweede seizoen van Insiders met het vierde en laatste deel. "Na de aanslag op Air Force One, zoekt Najah haar toevlucht in Libië, waar ze een drugstrafiek opzet om Al-Qaeda te financieren. Om haar vel te redden, staat de knappe insider voor een verscheurende keuze, zeker nu de directeur van de FBI een persoonlijke rekening met haar wil vereffenen. Ook het kartel der kartels heeft zijn laatste woord nog niet gezegd. Een explosief laatste deel, een race tegen de dood, onder de meesterlijke leiding van Jean-Claude Bartoll en schitterend uitgevoerd door Munch, die hiermee zijn tweede album tekent."

Blueberry integraal 8De achtste integrale van Blueberry is tevens het voorlaatste deel. In die bundel staat het laatste verhaal, Arizona Love, waar Jean-Michel Charlier nog aan was begonnen. Jean Giraud werkte het verder af. Na een lange pauze startte Giraud daarna de cyclus Mister Blueberry waarvan de eerste drie delen eveneens in deze integrale staan opgenomen. "We maken kennis met een oudere Blueberry, de legende van de Far West. Hij schuift aan bij pokertafels en loopt zowel huurmoordenaars als beroemdheden tegen het lijf, zoals Wild Bill Hickock en Geronimo. Spectaculair, intens, en mooi!"
(Bron: Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De zomerplanning van Dupuis
17/04
TOP
Ragebol: De Integrale 1
Dupuis publiceert de complete, vijfdelige reeks Ragebol in één enkele integrale. Daar hoort een dossier bij van 22 pagina's. In het Frans verscheen de reeks van Frank Pé en Michel de Bom in twee integrales. Vóór Frank Pé en Bom met de in album verschenen vervolgverhalen begonnen, kende Ragebol een langere voorgeschiedenis als gastheer van een dieren- en natuurrubriek in het weekblad Spirou in de vorm van dagboekstripjes, maar die werden lang niet allemaal in Robbedoes overgenomen. Daarnaast startte Ragebol ook met enkele gags en kortverhalen. Dat alles samen, inclusief het lijvige en uitvoerig geïllustreerde achtergronddosssier leverde in het Franse eerste deel 143 pagina's onuitgegeven materiaal op. De Nederlandstalige integrale focust zich dus vooral op de vijf albums.

Vorig jaar was Blake en Mortimer deel 25, met tekeningen van Peter Van Dongen en Teun Berserik, een eclatant succes en de integrale heruitgave in kleur van Van Dongens meesterwerk Rampokan profiteerdedaarvan mee. Deze heruitgave in de collectie Vrije Vlucht, die ook in het Frans verscheen, wordt herdrukt. Peter Van Dongen tekende er speciaal een nieuwe cover voor.


Buck Danny: De Integrale 2
Buck Danny Classic 6
Een andere integrale in kwartaal 3 is de tweede Buck Danny-bundel met daarin de verhalen De Zonen des Hemels, De Vliegende Tijgers, De Zwarte Draak en Aanval in Birma oftewel de Birmaanse cyclus die tussen 1948 en 1952 verscheen. "Buck Danny kent vanaf zijn ontstaan een groot succes, maar het zijn de avonturen uit de Birmaanse cyclus die zijn status bevestigen als held par excellence voor een hele generatie jonge lezers. De albums van die cyclus, in deze integraal gebundeld, vormen ook een scharnierpunt in de reeks. Jean-Michel Charlier laat het tekenen aan anderen over, en bekommert zich alleen nog om het scenario. Dankzij het dossier van Patrick Gaumer krijgen we bovendien een beeld van het dagelijkse leven van de scheppers van de eerste grote realistische reeks van de Frans-Belgische stripwereld."

Van de populaire spin-off De Avonturen van Buck Danny "Classic" komt deel 6. "De Koude Oorlog is in volle gang. Buck, Sonny en Tumbler voeren een operatie uit voor de CIA, achter het IJzeren Gordijn. Na een noodlanding met hun heli moeten ze terug naar het westen zien te geraken. Een microfilm die een verschrikkelijk geheim bevat, gooit hun plannen overhoop. De wegen van onze helden scheiden: Buck trekt verder oostwaarts op zoek naar een mysterieuze Sovjetbasis, terwijl Sonny en Tumbler op hun beurt proberen het hoofdkwartier te waarschuwen voor het nakende gevaar. Buck, Sonny en Tumbler zijn niet meer dan pionnen op een schaakbord waar hoog spel wordt gespeeld, door de CIA, de Stasi, de KGB en... Lady X!"


Dad 5
Imbattable 1
De gagstrip Dad van Nob is inmiddels een gevestigde waarde. Deel 5: "Dad weet niet meer waar te beginnen! Zorgen voor zijn vier dochters, die even koppig als verschillend zijn, is een voltijdse bezigheid. Je hebt het verlangen naar onafhankelijkheid van Pandora, de liefdesavonturen van Oona, maar ook de eisen van Roxane of de uitbundige affectie van Babette. Kortom, de dagen zitten overvol. Dad is en blijft een mens en de eenzaamheid weegt nu en dan op hem, als alleenstaande vader. Weet er iemand opnieuw zijn hart te stelen, dat rondslingert tussen boodschappentassen, manden vol vuile was en kookpotten? De liefde brengt meer dan een hoofd op hol in dit vijfde deel van de avonturen van Dad en zijn gezinnetje!"

Eppo-lezers zijn al langer vertrouwd met de geniale stripjes van Kaderman Imbattable Onklopbaar (zoals de reeks nu heet), de bescheiden superheld van Pascal Jousselin die (letterlijk) de kaders van de strip doorbreekt. "Beeft, boeven, hier komt Onklopbaar! Deze nieuwe hoofdrolspeler schiet, zoals elke zichzelf respecterende superheld, de weduwe en het weeskind te hulp. Maar hij redt ook de honden en katten van grootmoeders, de zoon van de burgemeester, en de hele stad. Hij maakt de krankzinnige professoren en kwaadaardige grappenmakers het leven zuur. Hij is gemaskerd, zoals elke superheld, draagt een cape, zoals elke superheld, en hij zorgt dat er altijd brood in huis is. Onklopbaar is niet alleen onklopbaar, maar door zijn superkracht is hij de enige echte superheld van de strip! Pascal Jousselin maakt van de vakjesstructuur op elke bladzijde een narratieve verkenningstocht, een speeltuin waar zijn personages zich in alle vrijheid bewegen. Zijn superheld springt van het ene vakje naar het andere en speelt met de tijd en de ruimte. Onklopbaar is niet alleen een waar eerbetoon aan de klassieke Frans-Belgische strip, maar ook een geweldig dynamische en fantasierijke leeservaring."


De Psy 22
Vrouwen in 't Wit 41
Zoals eerder aangekondigd gaat psychiater Medard met pensioen. Met De Psy deel 22 verschijnt het laatste album. Tekenaar Bédu werkt al een paar jaar aan een goednieuwe middeleeuwse fantasyreeks met een duistere sfeer die hij zelf schrijft.

De verpleegsters in Vrouwen in 't Wit snakken door hun zware werk misschien ook naar pensioen. Deze reeks is al toe aan deel 41. Van geen enkele andere gagreeks van Raoul Cauvin zijn al zoveel delen verschenen. "Het ziekenhuis is weer een gekkenhuis. De patiënten die op sterven liggen, doen wat ze willen en zijn onhandelbaar, hypnotiseurs gaan de concurrentie aan met anesthesisten en de ouders doen er nog een schepje bovenop. Bercovici en Cauvin vertellen weer een explosief verhaal over het dagelijkse leven in hun medische wereld. Deel 41 is even grappig en scherp als altijd, en beschrijft met veel humor wat er gebeurt in het ziekenhuis als er wordt besloten dat naastenliefde er geen plaats heeft, want daar is toch geen tijd voor, en geen budget! Gags met ruim 500 cc pure humor die deze reeks een plek bezorgen bij de grote klassiekers uit de Frans-Belgische stripwereld."

Aria 39Van Aria, die andere vrouw in een wit jurkje, staat deel 39 gepland. "Aria geniet van welverdiende rust na de zware beproeving in de mijn van de Duivel. De uitgebuite mijnarbeiders werden gekweld door bizarre hallucinaties. Sinds haar terugkeer hoest Aria zorgwekkend. Op haar beurt valt ze ten prooi aan hallucinaties, en besluit ze zich ertegen te beschermen met het amulet van haar moeder. Er begint een race tegen de tijd. Ze wordt opgeslokt in een parallelle wereld, een realistische droom waarin ze op zoek moet naar een middeltje tegen het kwaad dat haar dood kan betekenen... Aria bindt de strijd aan tegen een probleem dat we maar al te goed kennen: vervuiling en afval dat niet vergaat. Een noodlottige situatie die ook voor ons werkelijkheid is, en die haar plaats heeft in het toverachtige universum bedacht door Michel Weyland."
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De zomerplanning van Glénat
17/04
TOP
Mickey Mouse: Horrifikland
In de collectie Mickey Mouse-hommages zal Horrifikland je opnieuw weten te verbluffen. De cover hierboven is geen gelegenheidsplaatje waarvan de inhoud afwijkt van het binnenwerk. Nee, de héle strip is op eenzelfde manier geschilderd. Alexis Nesme, van wie Dark Dragon Brooks de Jules Verne-verstripping De Kinderen van Kapitein Grant publiceerde, is hier de tekenaar van. Voor het scenario kon hij rekenen op Lewis Trondheim die niet aan zijn proefstuk toe is in deze Mickey-reeks. "Durf jij een bezoekje aan Horrifikland aan? Mickey, Donald en Goofy leiden een detectivebureau. De zaken gaan niet goed: al dagen geen opdracht te bespeuren! Mickey denkt er zelfs aan de zaak te sluiten... Maar dan duikt een oude vrouw op die hun vraagt haar katje, Blacky, terug te vinden. Klein probleem: die is voor het laatst gezien vlakbij het ijzingwekkende, verlaten pretpark Horrifikland. Verlaten, maar toch doen sommige attracties het nog altijd... Grootste trekpleisters: kunstmatige mist, een nagemaakt kerkhof, vleermuizen en levensechte spoken! De zenuwen van onze kornuiten worden op de proef gesteld tijdens hun zoektocht naar Blacky... Alexis Nesme treedt toe tot de uitgelezen groep tekenaars met originele Disney-creaties op hun naam. In dit album schildert hij ons in directe kleur een gotisch en barok universum dat niet zou misstaan in de sfeervolle producties van Tim Burton. Lewis Trondheim verblijdt ons met een scenario vol wendingen dat doet denken aan de beste afleveringen van Scooby-Doo!"


Agata 1
Conan 4
Olivier Berlion kennen we nog van de reeksen Stadsgeheimen, Tony Corso (waar blijven die vervolgen, INdruk?) en het tweeluik Garrigue. Met Agata creëert hij een maffiareeks in vier voorziene delen. Deel 1 is al meteen 88 pagina's dik. "'Lucky Luciano was zo machtig dat hij alles kon... Behalve iemand van hem laten houden.' Ellis Island, 1931. Agata Lietewski, een jonge Poolse van negentien jaar, is op de vlucht na een clandestiene abortus en emigreert naar de Verenigde Staten. Daar vindt ze onderdak bij haar Amerikaanse oom, in het hart van de Poolse wijk Jackowo, in Chicago. Ze is klaar voor een nieuw en rustig leven, maar die droom slaat aan diggelen wanneer rivaliserende bendes van de East Coast verwikkeld raken in een meedogenloze strijd om hun territorium. Ze wordt gekidnapt en komt zo, tegen wil en dank, in aanraking met Lucky Luciano, baas van de Italiaanse maffia en, sinds de arrestatie van Al Capone, de machtigste gangster van het land,... Het Amerika van de grote depressie, met haar massa-immigratie, bandeloos banditisme en diepgaande economische en sociale veranderingen, is een heftige periode in de geschiedenis. Een periode met een zeldzame beeldende kracht die artiesten altijd al fascineert en door de jaren heen zelf mythisch werd. Van de Brooklyn bridge in Once Upon A Time in America tot de foto's van Walker Evans, langs het ontstaan van de swing en afrekeningen in het maffiamilieu, tegen de achtergrond van de drooglegging. Met dit groots opgezet drama voegt Olivier Berlion een nieuw verhaal toe aan de mythe, ergens tussen The Immigrant en The Untouchables."

We hebben nog maar net de derde Conan-bewerking naar het oorspronkelijke werk van Robert E. Howard achter de kiezen (lees hier onze bespreking) of daar dient deel 4 zich al aan. De Dochter van de IJsreus is een van de bekendste Conan-verhalen. Ook bij Dark Dragon Books verscheen het in hun beginjaren al als een vrije bewerking door scenarist Kurt Busiek. Robin Recht (Het Derde Testament - Julius, Elric) bewerkte het verhaal in zijn eentje. "We vinden Conan terug midden in een met bloed besmeurde sneeuwvlakte. Hij is de enige overlevende van een veldslag. De Cimmeriër wordt overvallen door vermoeidheid en een diepe walging maakt zich van hem meester. Maar dan ontmoet hij een bovennatuurlijk knappe vrouw, verblindend als de zonnestralen op de sneeuw. Conan voelt verlangen oplaaien, en hij besluit haar te volgen. Geen moment denkt hij eraan haar te wantrouwen. Het blijkt een valstrik. Conan wordt aangevallen door twee titanen. De betoverende vrouw was niemand minder dan de dochter van Ymir, de ijsreus! Een mythisch verhaal, zowel wat de vorm als de inhoud betreft. Robin Recht brengt de mythe meesterlijk in beeld en weet de essentie te vatten van deze wervelstorm van verlangen, de liefde als valstrik die de wilskracht van de Cimmeriër zwaar op de proef stelt."
Eind mei verschijnt in het Frans een nieuw Conan-avontuur door Virginie Augustin. Een ander album dat nog niet is vertaald, is het werk van Étienne Le Roux en Luc Brunschwig.

Van de trilogie De Zonen van El Topo, het vervolg van Alejandro Jodorowsky's cultfilm El Topo, maar dan in stripvorm, komt deel 2 eraan. "Begin jaren 70, op een filmfestival projecteren John Lennon en Yoko Ono om klokslag middernacht de film El Topo van Alejandro Jodorowsky. Ze leggen zo de grondslag voor de stroming van de Midnight Movies en veroorzaken een ware cultus onder cinefielen over de hele wereld. Ook vandaag nog heeft de film niets van zijn luister en van zijn status als mythisch werk verloren. Bijna een halve eeuw later vertelt Alejandro Jodorowsky het vervolg van het verhaal in een strip! Dankzij de virtuoze tekeningen van José Ladrönn is het resultaat een allegorische en surrealistische western waar, zoals wel vaker bij de geniale Chileense schrijver, het genre in dienst staat van de diepere filosofische en spirituele overwegingen. Ongezien in de wereld van het stripverhaal en de cinema. De Zonen van El Topo is uniek in zijn soort — of je de film kent of niet — en blaast je dankzij de creatieve kracht nog steeds van onze sokken."

Van de geweldige trhiller Rio moeten we helaas afscheid nemen. Het verhaal is uitverteld met het vierde deel. "Twee journalisten beklimmen onder scherpe bewaking de treden van de favela Beija-Flor. Ze zijn onderweg voor een onderhoud met de plaatselijke leider, die niemand minder is dan... Rubeus! De jongeman heeft populariteit verworven door de minderbedeelden goedkopere voeding en medicijnen aan te bieden op aangepaste markten. Hij staat nu aan het hoofd van een quasionafhankelijke gemeenschap waarvoor hij een gratis hospitaal en meerdere scholen liet bouwen. Hij heeft ook een systeem van belasting uitgewerkt op basis van herverdeling van winsten. Een geslaagd experiment dat enkel in de marge getolereerd wordt… Terwijl het lijkt alsof de regering de controle verloren is, bereidt ze een pacificatieoorlog voor om de favela’s te heroveren. Beija-Flor dient als voorbeeld. Louise Garcia en Corentin Rouge zorgen voor een krachtig slot van hun stadsthriller in het hart van de hedendaagse Braziliaanse gemeenschap. Hun fictie zit verankerd in een brutale realiteit, die tot leven komt dankzij een van de grootste realistische tekenaars van het moment."
(Bron: Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De zomerplanning van Le Lombard
17/04
TOP
Zaroff
Na hun vierluik Heroveringen werkte het duo François Miville-Deschênes en Sylvain Runberg opnieuw samen aan het one-shot Zaroff dat in de collectie Getekend verschijnt. Daarin staat een mensenjacht centraal. "'Mijn naam is Fiona Flanagan. U kent me niet, generaal Zaroff... En toch heeft u onlangs mijn leven veranderd. Tijdens een van uw afgrijselijke mensenjachten vermoordde u mijn vader. Ik ga u met gelijke munt betalen! Mijn manschappen hebben uw jongere zus en haar drie kinderen opgespoord. Ze lokaliseerden ook het eiland dat u als toevluchtsoord gebruikt. En, weet u, nu heb ik zin in een jachtpartij! Wie vindt uw zus en haar kinderen als eerste? U... of ik? Wanneer u dit leest, bevinden ze zich al op uw eiland. Als ik ze vind, dood ik ze. Als u er als eerste bent, zult u ze moeten verdedigen. Want ik ga niet rusten voor ik jullie allemaal gevonden en vermoord heb. Tot er geen enkele Zaroff meer rondloopt op deze wereld.' De mensenjacht is de nobelste jacht, toch volgens Zaroff, want de mens is het gevaarlijkste wild waarop je kunt jagen."


Irons 2
I.R$ 20
Deel 2 van de reeks Irons start in het volgende nummer van Eppo in voorpublicatie. Het album komt al op 29 mei uit. "Na de tsunami van 2004 worden nieuwe bruggen gebouwd om de dorpen met elkaar te verbinden. In Sinkis slepen de werken aan en blijven de bruggen onafgewerkt. Irons wordt ter plaatse gestuurd om de vertraging te onderzoeken. Het werk van de multinational Starbridge in vraag stellen, is een hachelijke bezigheid. Irons krijgt al snel te maken met een leugenachtige ingenieur en zijn te duchten handlangers."

Dan Cooper: De Integrale 5In dezelfde collectie Derde Stroming verschijnt ook I.R.$. deel 20. "De laatste jaren heeft China meer dan duizend miljard dollar van de Amerikaanse staatsschuld overgenomen. De Chinese en de Amerikaanse regering hebben een hachelijke dodendans ingezet. Het ritme werd zo heftig dat een breuk niet kon vermeden worden. Het is oorlog. Aan de ene kant heb je de steenrijke Chinese investeerders, aan de andere een consortium van blanke racisten die de trends op de Amerikaanse financiële markt bepalen. Tussen die twee kampen staat een man: Larry Max. Hij wordt nog steeds nagezeten door de I.R.S. en de FBI maar is vastberadener dan ooit om het spoor van het zwart geld te volgen tot de hoogste echelons van de samenleving."

Bij Casterman verschijnen albums van Lefranc en Kuifje die inspelen op de vijftigste verjaardag van de eerste maanlanding. Ook in de vijfde integrale van Dan Cooper staat ruimtevaart centraal. Dit album bundelt de verhalen De Zeetijgers, Vliegende Schotels en Paniek op Cape Kennedy.
(Bron: Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Wees erbij op het lanceringsconcert van De Kronieken van Amoras 4
17/04
TOP
Amoras
Sinds een paar weken circuleren filmpjes waarin bekende Vlamingen de woorden "Black is back!" uitspreken. Die maken onderdeel uit van de aankondigingscampagne van Gardavu!, het op 15 mei te verschijnen nieuwe album van De Kronieken van Amoras. De avond ervoor wordt de lancering in de De Singer in Rijkevorsel extra luister bijgezet met een optreden van AMORAS, een nieuwe metalband die zijn inspiratie haalt in de stripwereld en een ode schreef aan de Zwarte Madam. Wie achter die band schuilgaat, is nog een groot mysterie. Standaard Uitgeverij verspreidde al wel onderstaand interview met zanger K. Rimson. En wil je erbij zijn op dat optreden, schrijf je dan in op de nieuwsbrief via www.blackisback.be en maak kans op tickets!

Amoras maakt stripmetal. Hoe zijn jullie op dat idee gekomen?
"Alle bandleden zijn grote fans van Suske en Wiske. Ons repetitiekot ligt vol met strips en onze gitarist verzamelt originele prenten. Heel wat metalheads zijn ook gek op comics. Een verzameling cd's en vinyl gaat niet zelden gepaard met een grote verzameling strips. En zeg nu zelf: veel metalhoezen zien er toch uit als een stripalbum?"

Gardavu! is jullie eerste single. Waar gaat het nummer over?
"Gardavu! vertelt het verhaal van de Zwarte Madam, een vreselijke heks die zich probeert te wreken op de mensheid die banger is van atoomwapens dan van echte spoken en geesten. Ze dook voor het eerst op in 1949, maar keert nog een paar keer terug in andere verhalen van Suske en Wiske. De Zwarte Madam is even iconisch als Eddie, de mascotte van Iron Maiden. En naar het schijnt is ze volop haar comeback aan het voorbereiden."

Wie is jouw favoriete personage in Suske en Wiske?
"Dat moet toch Jerom zijn. Staalhard, maar met een peperkoeken hartje."

En wie is de ultieme slechterik?
"Moet ik daar nog een tekening bij maken?!" (bulderlach)
(Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

De Zwarte Madam


De covers van De Rode Ridder 262 en Suske en Wiske 348
17/04
TOP
De Rode Ridder 262
We delen graag deze covers van De Rode Ridder deel 262 en Suske en Wiske deel 348. Fabio Bono en Luc Morjaeu ontvingen er veel complimenten mee op Facebook nadat ze hun werk aan hun lezers toonden.

De Rode Ridder 262: De Laatste Waarschuwing ligt op 15 mei in de winkels. In dit album zien we Galaxa en Demoniah terug. De inhoud: "Johan beloofde Merlijn het Kwaad van Camelot weg te houden, maar hij twijfelt of hij wel op alles bedacht is. 's Nachts verschijnt iemand die hem waarschuwt voor een groot gevaar. Johan begrijpt niet waarover het gaat, maar hij wil er alles aan doen om het onheil af te wenden. Maar wat als blijkt dat hij zelf de bedreiging vormt...?"


Suske en Wiske 348
  Een maandje later, op 12 juni, verschijnt Suske en Wiske 348: De Wrede Wensput. "Lambik blijkt op een dag plots bijzonder veel geluk te hebben. Hij ontmoet een mooie vrouw, wint de loterij en krijgt zomaar een nieuwe auto. Maar tegelijk ondervindt Sidonia net veel ongeluk. Ze verliest haar geld, wordt ernstig ziek en moet tot overmaat van ramp afscheid nemen van de kinderen wanneer plots blijkt dat de adoptiepapieren voor Suske en Wiske niet in orde zijn. Suske en Wiske ontdekken echter de bron van het geluk van Lambik, diep verscholen in een afgelegen woud. Een oeroude wensput met een vreselijk geheim..."
(Bron: Fabio Bono en Luc Morjaeu / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Buck, de eerste man op aarde
17/04
TOP
Buck
Half mei verschijnt bij Oogachtend het one-shot Buck door Frederik Van den Stock. Je kan zijn werk kennen door zijn illustraties in Knack, De Standaard, De Tijd en de New York Times. Met het kortverhaal De Preminiemen won hij in 2011 de Plastieken Plunk en hij publiceerde ook een kortverhaal in Brussels in Shorts. Buck wordt zijn eerste lange strip, meteen op 96 pagina's, hardcover, 28 euro.

De inhoud: "Buck bedenkt alles wat er te bedenken valt, van taal tot vuur tot kunst tot de wet van vraag en aanbod. Maar wanneer het enige wat hij echt wil niet voor hem lijkt te zijn weggelegd, is hij niet alleen de eerste, maar ook de eenzaamste man op aarde."
(Bron: Oogachtend / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Viermaal Marc-Antoine Mathieu in het najaar
17/04
TOP
De Krochten van het Vourlé
De OorsprongBij Sherpa is Maurits Cornelis van Esk 1, Gevangen in Dromen: De Oorsprong uitgesteld naar augustus. Met dat album kunnen we in het Nederlands kennismaken met het unieke, zelfs grensverleggende werk van de Franse stripmaker Marc-Antoine Mathieu. En daar blijft het niet bij, want een maand later, in september, verschijnt nóg een album van Mathieu in het Nederlands.

De Krochten van het Vourlé is een van de albums die in opdracht van en in samenwerking met het Louvre zijn gemaakt. Net zoals eerdere albums uit deze collectie (Yslaires De Hemel boven het Louvre en Nicolas de Crécy's IJstijd) verschijnt De Krochten van het Vourlé bij Stichting Zet.El, de uitgeverij van het vroegere stripinformatieblad ZozoLala. Het album telt 62 pagina's in zwart-wit, hardcover en het zal 24,50 euro kosten.

Over dit album komt een expositie in het Brusselse Muntpunt op het moment dat Stripfeest Brussel wordt gehouden. En als gratis kennismaking met Mathieus werk wordt via stripspeciaalzaken en enkele boekhandels een twintig pagina's tellend cahier verspreid met een kortverhaal van zijn hand. In augustus en septeber zal deze gratis uitgave verkrijgbaar zijn. Je kan nu trouwens al terecht op de miniwebsite de-oorsprong.nu.

3 Secondes
3 Secondes

We hebben nu dus twee te verschijnen albums van Mathieu en een gratis kortverhaal opgesomd. Meer Mathieu? Jawel! In oktober importeert Sherpa de Franse uitgave 3 Secondes voor een verdere distributie in ons taalgebied. Omdat 3 Secondes eigenlijk een tekstloos album is, voegt Sherpa er een Nederlandstalig inlegvel bij met korte achtergrondtekst. Dit album is een ingenieuze thriller die is uitgevoerd als een bijna eindeloze zoombeweging die in werkelijkheid drie seconden zou duren. Check hier in een rotvaart het verhaal. Je moet het zien om te geloven. En dat vat precies Mathieus werk samen.
(Bron:Toon Dohmen / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nog geen einde in zicht voor Op Zoek naar de Tijdvogel
17/04
TOP
Op Zoek naar de TijdvogelRégis Loisel en uitgestelde eindes, het is weer van dat. De vooropgestelde trilogie Magasin Général mondde uiteindelijk uit in een negendelige reeks. De Grote Dode werd ook langer dan eerst gepland. En nu is er weer deze info over de Op Zoek naar de Tijdvogel-prequel Voor de Zoektocht, intussen getekend door David Etien (De Vier van Baker Street, Rommelgem). Deel 6 verschijnt begin 2020.

Is dat dan het laatste? Loisels antwoord: "Je moet niet alles geloven wat op internet staat! De prequel komt tot zijn einde wanneer ik samen met Serge Le Tendre alles op een rijtje heb en we kunnen aansluiten met het begin van Op Zoek naar de Tijdvogel. Pas daarna teken ik de epiloog van de saga, Na de Zoektocht. Het zal tragisch en klassiek zijn: de dood van de held, punt."
(Bron: Casemate / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Laatste integrale voor Comanche
17/04
TOP
ComancheDe Comanche-verhalen door Hermann en Greg zijn al een aantal keer gebundeld, ook in het Nederlands, meer bepaald door Saga Uitgaven in zwart-wit en nu in kleur door Sherpa. Maar na hun tien verhalen zijn er nog vijf delen verschenen, getekend door Michel Rouge. Marvano heeft trouwens nog proefplaten getekend om de reeks over te nemen. Het laatste deel uit 2002 was op scenario van Rodolphe na de dood van Greg.

In juni geeft Dargaud in het Frans die vijf albums uit in een integrale met een dossier van zes pagina's. Deze uitgave sluit aan bij de twee integrales die op groter formaat in het Frans verschenen bij Le Lombard. Omdat deze integrale reeks niet in een Nederlandstalige uitvoering is verschenen, zijn er ook geen onmiddellijke plannen voor een Nederlandstalige uitgave van de laatste integrale.
(Bron:Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Eenmalige remake De Rode Ridder door Patrick Cornelis
13/04
TOP
De Rode Ridder
De Rode Ridder
De Rode Ridder
Dit jaar wordt de zestigste verjaardag van de Rode Ridder als stripfiguur gevierd. In de hoofdreeks van Fabio Bono en Marc Legendre wordt dat in ere gehouden door een comeback van Galaxa en Demoniah in het volgende album. Bij Standaard Uitgeverij verschijnen de eerste zesendertig verhalen van Willy Vandersteen en Studio Vandersteen in zes integrales waarvan er om de twee maanden een nieuw deel verschijnt. En er was nog ruimte voor iets speciaals, een verrassing die in oktober verkrijgbaar zal zijn. De uitgeverij stelde Patrick Cornelis namelijk voor om een remake te maken van het De Rode Ridder-verhaal De Toverspiegel, nummer 58 in de reeks.

De Toverspiegel Dat verhaal van Karel Biddeloo werd specifiek gekozen omdat het heel hoog eindigde in onze top-10 toen de stripreeks zijn vijftigste verjaardag vierde in 2009, maar ook omdat Galaxa hierin voor het eerst voorkwam en Bahaal zijn definitieve rol als aartsvijand van Johan opnam. Standaard Uitgeverij kondigde de remake, die in softcover zal verschijnen en 6,99 euro zal kosten, in primeur aan ons aan als: "We zien dit als een extra eresaluut aan Karel Biddeloo naar aanleiding van het feestjaar van De Rode Ridder, en hopen daarmee de fans te plezieren." Deze eenmalige remake zal in oktober stevig gepromoot worden op onder andere de Antwerpse Boekenbeurs en met een signeertournee.

Het oorspronkelijke verhaal van 34 pagina's wordt trouw gevolgd met hier en daar aanpassingen om enkele scènes extra en groots in beeld te brengen, bijvoorbeeld wanneer Galaxa voor het eerst in de Toverspiegel is te zien. Om die reden gunde Standaard Uitgeverij Patrick Cornelis twee extra pagina's. De tekenaar zal uiteraard werken met een modernere bladschikking zoals hij ook al in zijn eigen reeks Virus, de albums De Huivering en Verbonden Zielen uitvoert naar het voorbeeld van Amerikaanse comics met een dynamischere bladschikking dan de meeste klassieke strips. Dat belet niet dat Patrick wel degelijk beseft dat hij met Vlaams striperfgoed mag werken dat hij ten volle wil respecteren. Omdat hij een verder gevorderd realisme hanteert, zet zich dit ook door in bepaalde keuzes. Zo krijgt Bahaal als hellevorst twee echte duivelshoorns (te vergelijken met Hellboy) in plaats van een raar hoedje met daarop de twee hoorns.

Voor Patrick is dit een kinderdroom die uitkomt. Hij groeide zelf op met de Biddeloo-verhalen van De Rode Ridder. Voor de inkleuring werkt hij samen met Shirow Di Rosso (echte naam: Stef Van Rossem) die voor Patrick al Virus deel 3, De Huivering en Verbonden Zielen heeft ingekleurd. Tegenwoordig is Shirow ook actief als inkleurder voor De Kronieken van Amoras en daar blijft het niet bij. Eind mei ligt trouwens De Huivering deel 2 in de winkel, opnieuw een verzameling van enkele horrorkortverhalen.

Hieronder kan je de eerste plaat uit de remake van De Toverspiegel zien. Klik erop voor een grotere versie. De rest moet nog worden getekend. De tekst is nog een voorlopige versie. Onder welke titel Standaard Uitgeverij het album op de markt brengt, staat nog niet volledig vast.
(Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

De Toverspiegel


Comeback Bruno Brazil in het najaar
13/04
TOP
Bruno Brazil
Hierboven zie je een fragment van de coverillustratie van een gloednieuw avontuur van Bruno Brazil, nu het werk van Philippe Aymond (Lady S.) en Laurent-Frédéric Bollée. Later dit jaar te verschijnen bij Le Lombard, ook in het Nederlands. Het is het eerste deel van een tweeluik.

Bruno Brazil, een actie- en avonturenreeks van William Vance en Greg, liep tussen 1967 en 1977 in het weekblad Kuifje. De nieuwe auteurs Aymond en Bollée werkten al eerder samen aan de in vertaling onvoltooide reeks ApocalypseMania. Het idee komt van de auteurs zelf. In 2016 stelden ze het voor aan uitgeverij Le Lombard die toehapte en ook Vance gaf toen groen licht. Hij apprecieerde Bollées verhaal over Billy Stockton voor de reeks XIII Mystery uitermate. Aymonds eerste tekeningen ontroerden Vance bovendien. De werkelijke verschijning kan de in mei 2018 overleden Vance helaas niet meer meemaken.

In de jaren 1980 was het nog de bedoeling dat Jean Van Hamme de reeks als scenarist zou overnemen terwijl Greg in de VS verbleef, maar Greg talmde lang. Er was bovendien nog een onvoltooid verhaal van Greg, De Rode Ketting, waarvan de door Vance getekende platen in het laatste album werden verzameld met twee kortere verhalen. Uiteindelijk lanceerden Vance en Van Hamme de reeks XIII.
(Bron: Philippe Aymond / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Een nieuwe Betsy
13/04
TOP
Betsy 3
Betsy 3Op 24 april verschijnt de Franse editie van De Avonturen van Betsy deel 3 waarin de nicht van Margot, uit De Autoreportages van Margot (waarvan ook een nieuw deel op komst is), de hoofdrol speelt. De vertaling is deze zomer te verwachten bij Silvester.

Betsy koopt in dat nieuwe verhaal een nieuwe wagen voor de verzameling van Fritz Schlumpf. Een mooie aanwinst voor het meisje dat in enkele maanden tijd een officiële opkoper van speciale wagens is geworden voor de notoire wagencollectioneur. Maar terwijl Schlumpf de wagen komt ophalen met familie en vrienden wordt Betsy gearresteerd. Wat heeft ze zich nu weer op de hals gehaald? En wat heeft het te maken met de mythische sportwagen die Betsy in Zwitserland opsnorde? Voor Betsy start een race tegen de tijd waarbij ze haar onschuld moet bewijzen en de ware toedracht uitzoekt.
(Bron: Paquet / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Betsy 3


Crowdfundplatform en uitgeverij Sandawe failliet
13/04
TOP
SandaweVrijdag 12 april maakte Sandawe bekend dat het met onmiddellijke ingang de boeken neerlegt. Het Belgische crowdfundingplatform voor strips gaf ook zelf strips uit en is dus failliet verklaard. Alle projecten op de site Sandawe.com zijn offline en de website biedt momenteel enkel een korte verklaring aan. Auteurs en andere uitgeverijen die projecten op Sandawe hadden lopen, zijn van de beslissing op de hoogte gebracht. Verdere info over het terugbetalen van investeringen door aangesloten gebruikers in projecten die nog niet zijn uitgegeven, volgt nog. In andere gevallen zullen auteurs en/of uitgevers het project alsnog doorzetten zodra de investeringen, die op beschermde rekeningen staan, zijn vrijgekomen.

Sandawe werd in 2009 opgericht door Patrick Pinchart, een voormalig hoofdredacteur van Spirou, en Lionel Frankfort. Via de site, tegelijk een crowdfundplatform als een shop, konden diverse projecten worden voorgefinancierd om de effectieve publicatie mogelijk te maken. Hoe meer iemand investeerde, hoe meer extra's hij kreeg. Zodra de beoogde financiën bij elkaar geharkt waren, gaf Sandawe het album uit die ook in winkels te koop waren. Omdat Sandawe de albums enkel in het Frans uitgaf, pikten vertaaluitgevers diverse titels op. Zo belandden verschillende albums en reeksen bij Dark Dragon Books, Microbe en Saga Uitgaven. Andere uitgeverijen konden hun projecten ook via Sandawe laten financieren. In alle gevallen moesten zij een percentage afstaan aan het platform. Patrick Cornelis kon dankzij het platform al zijn strips lanceren. Ook BD Must bood diverse projecten aan waaronder Franse vertalingen van Fanny K. (er liep net een campagne voor deel 2) en het werk van onder meer Danker Jan Oreel (Helena) en Hans Van Oudenaarden (Rhonda).
(Bron: Sandawe.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Giuseppe Bergman komt terug
13/04
TOP
Giuseppe BergmanAlles komt terug, ook Milo Manara's avonturier Giuseppe Bergman die tussen 1982 en 2005 in zes albums meespeelde die bij Casterman verschenen. Een van Manara's volgende projecten is een nieuwe odyssee van Giuseppe waarmee hij een statement wil maken. In een interview zei hij daarover: "Ik wil tijd uittrekken voor reflectie, en dat ga ik doen via mijn personage Giuseppe Bergman. Ik laat hem een odyssee beleven. Deze keer wordt mijn referentie het boek Amerika, van Franz Kafka, met de ondertitel De Verdwenen Jongen. Ons tijdperk heeft alle zin om te leven en alle optimisme verloren, we zijn allemaal verloren. Je hebt de indruk dat de strijd verloren is. De rijken zijn nog rijker, de armen nog altijd arm, de oceanen zijn vervuild, je hoeft geen Einstein te zijn om te zien dat we de verkeerde kant opgaan."

Daarnaast overweegt Manara een vervolg op het tweeluik Caravaggio waarover we al het volgende hebben geschreven. Het wordt een ander portret van een schilder, met name Artemisia Gentileschi die een navolgster was van... Caravaggio. Deze laatste zal opduiken in flashbacks. Ze was al eventjes te zien als kind in Caravaggio. Manara ziet een ideaal vervolg in het leven van Artemisia. Op jonge leeftijd wordt ze verkracht door een collega van haar vader. Tijdens die verkrachting reageert haar vader niet. Ze verbrandt daarom alle bruggen met hem. Wanneer deze laatste veel later niet meer de krachten heeft om een opdracht in Londen af te werken, stuurt hij een bericht naar Artemisia in Italië met de smeekbede hem te komen helpen. Daar geeft ze gevolg aan. Intussen is ze een feministe avant la lettre geworden waarbij ze in haar schilderwerken onderwerpen aanpakt die tot dan gereserveerd werden voor mannen.

(Bron: Milo Manara / Le Point / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe tekenaar voor Aspis, Detectives van het Ongewone
13/04
TOP
Aspis 5
Aspis 6
Aspis 7
Daedalus beloofde onlangs om dit jaar nog Aspis, Detectives van het Ongewone deel 5 uit te brengen. In het Frans komt eind juni deel 7 uit. Vanaf deel 5 nam tekenaar Emmanuel Despujol (Het Tiende Volk) het van Jacques Lamontagne over.
(Bron: Soleil / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


80 jaar Martin Lodewijk
13/04
TOP
Martin Lodewijk
Op 30 april is Martin Lodewijk 80 jaar jong. Daar zal het stripblad Eppo gepast bij stilstaan. En dan is er ook nog dit: "Het Agent 327-album Hulde aan de Jarige was al een felicitatie vanuit de Nederlandse stripwereld en in de komende Eppo roepen we iedereen op om mee te doen aan een ludieke actie op 30 april, waarbij alle deelnemers worden beloond voor hun bijdrage. Wat, hoe en wanneer lees je dus in de nieuwe Eppo."
(Bron: Eppo / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Animatieprojecten voor Kid Lucky, Marsupilami en Yakari
13/04
TOP
Kid Lucky
Marsupilami
Drie animatienieuwtjes in één klap. Het gaat om Europese producties voor kinderen vanaf vijf, zes jaar.
• Van Kid Lucky is momenteel een 52-delige Frans-Belgische tekenfilmreeks (2D) in productie. Elke aflevering duurt twaalf minuten. Het Belgische Belvision is een van de co-producers.
• Eveneens een 52-delige Frans-Belgische animatiereeks (2D/3D) met afleveringen van dertien minuten is in voorbereiding naar de Marsupilami van André Franquin. In dit geval gaat het om drie nieuwe Marsupilami's (een meisje en twee jongens) die in een stad opduiken en daar avonturen beleven.
• In een verder gevorderd stadium is een Frans-Belgisch-Duitse langspeeltekenfilm (2D/3D) van Yakari die 78 minuten duurt. De film is een origineverhaal over hoe Yakari op zoek gaat naar de wilde en ontembaar geachte mustang Kleine Bliksem. Yakari ontmoet ook voor het eerst zijn totemdier Grote Adelaar van wie hij een magische veer krijgt. Daardoor kan het indiaantje met dieren praten.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Yakari


Meer over Asterix 38
10/04
TOP
Asterix
De Dochter van de Veldheer is de titel van Asterix deel 38 dat op 24 oktober verschijnt, in het jaar dat Asterix zijn zestigste verjaardag viert. Dat er niet is gekozen voor De Dochter van Vercingetorix naar de Franse versie is wat laf. Vercingetorix is een historisch figuur die meermaals in de reeks Asterix ter sprake komt. Bovendien kan een veldheer ook een Romein zijn in plaats van de bedoelde Gallische koning. Enkel in het Nederlands en Engels is Vercingetorix weggelaten in de titel.

Asterix

Wat weten we nog meer?
Het album draait om familiebanden, roots, voorouders en vrouwen. Scenarist Jean-Yves Ferri daarover: "In de jaren 1960 waren de vrouwen in Asterix huisvrouwen, maar ze hadden wel sterke karakters. Vandaag is dat wat gedateerd, het is nu aan ons om kleine dingen in beweging te zetten. We glippen er wat feminisme tussen, maar we zetten niet meteen alles op zijn kop, we zitten nog altijd in een Gallisch dorpje."

De Dochter van de Veldheer is slechts het vierde album dat rond een vrouw draait. We herinneren ons Cleopatra, De Roos en het Zwaard en Asterix en Latraviata waarin die vrouwen ook op de cover figureerden.

Behalve bekende dorpsbewoners zijn ook Romeinen en Arverni te herkennen op het beeld dat werd vrijgegeven. De Arverni waren een Gallische stam in het hedendaagse Auvergne in Midden-Frankrijk. De stam kende een bloeiperiode in de derde en tweede eeuw voor Christus en een heropbloei in de eerste eeuw voor Christus wanneer hun leider Vercingetorix een opstand tegen de Gallische bezetting door de Romeinen onder leiding van Julius Caesar leidde. Die opstand volgde trouwens nadat de Oude Belg Ambiorix met zijn Eburonen vijftien Romeinse cohorten in de pan had gehakt en daarmee de aanzet gaf naar een grote Gallische opstand. In Gergovia behaalde Vercingetorix een grote overwinning, in Alesia werd hij verslagen, maar Caesar spaarde hem en zijn stam.

Asterix
Op de eerste prent van het storyboard was al te zien dat twee Arverni de hut van Heroïx binnenstappen. In de door Didier Conrad uitgewerkte versie blijkt het om twee generaals van Vercingetorix te gaan die een jong meisje escorteren, meer bepaald Vercingetorix' dochter. Tekenaar Didier Conrad over haar in het persbericht: "Het is een opstandig meisje. Da's normaal. Het valt niet elke dag mee om Vercingetorix te heten. We hebben veel opzoekingswerk verricht naar haar voor dit album: haar uiterlijk, haar naam, haar karakter... Zoals je weet was Vercingetorix heel discreet over zijn privéleven en de historische bronnen zijn schaars. Maar je zal wel zien dat we erin geslaagd zijn om heel wat onthullingen te verzamelen!"

(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kid Paddle en Game Over verhuizen weer naar Dupuis
10/04
TOP
Game Over: Midam's Director's Cut
Nadat Kid Paddle sinds 1993 in het weekblad Robbedoes en daarna in album bij Dupuis tot een grote bestseller uitgroeide, begaf Midam zich op het pad van het zelf uitgeven van zijn albums onder de naam Mad Fabrik en vervolgens onder contract bij Glénat. Al die tijd bleven de albums in het Nederlands wel verschijnen bij Ballon Comics. Na tien jaar keert Midam terug naar Dupuis.

Van Kid Paddle en Game Over gingen samen al tien miljoen exemplaren over de toonbank (waarvan 1,5 miljoen voor Game Over). Het volgende Game Over-album, Bad Cave, kent een Franse oplage van honderdduizend exemplaren en verschijnt in november. In het tweede semester van 2020 staat een nieuw album van Kid Paddle gepland.

In het Frans bepaalt de rechtenkwestie nog wel dat de eerste elf delen van Kid Paddle en de eerste vijf van Game Over onderdeel uitmaken van de catalogus van Dupuis, alle delen daarna door Mad Fabrik / Glénat blijven uitgegeven worden en alle nieuwe delen vanaf nu dus weer met het logo van Dupuis zullen verschijnen. In het Nederlands zitten Dupuis en Ballon Comics onder hetzelfde dak en is het minder complex.

In juni verschijnt in het Nederlands een compilatiealbum van Game Over, een "director's cut" van Midam: een bundeling van 152 pagina's in softcover die 13,95 euro zal kosten.

(Bron: Midam / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Derde tv-reeks naar de stripreeks Walking Dead
10/04
TOP
The Walking Dead
Het negende seizoen van The Walking Dead is inmiddels afgelopen en er is al een tiende seizoen besteld. De prequelspin-off Fear the Walking Dead snijdt in juni het vijfde seizoen aan. En de Amerikaanse kabelzender AMC kondigde aan dat er een derde tv-reeks in de maak is. Het gaat om een minireeks van tien afleveringen, een titel is nog niet gekend.

In die nieuwe tv-reeks volgen we twee jonge vrouwen die opgroeien in de post-apocalyptische zombietijden. De opnames starten deze zomer in Virginia. In 2020 worden de afleveringen uitgezonden. Matt Negrete, schrijver en producer van de laatste vijf seizoenen van The Walking Dead, wordt de showrunner van deze nieuwe tv-reeks. In ons taalgebied is The Walking Dead op Fox te zien. De strips verschijnen in vertaling bij Silvester.

(Bron: AMC / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Saga Uitgaven in mei en juni
06/04
TOP
Het Kerkhof der Onschuldigen 1
Saga Uitgaven viert dit jaar haar vijftiende verjaardag. Als traktatie zullen er dit jaar vijftien hardcoveralbums tegen 15 euro te koop zijn. De eerste delen van Het Kerkhof der Onschuldigen en het eerder aangekondigde 40 Olifanten horen bij die selectie. Beide albums verschijnen in juni. In mei komt al wel een luxebundeling uit van de eerste cyclussen van beide reeksen, dus een integrale van de delen 1 en 2 per reeks. Deze luxes verschijnen in een gelimiteerde editie met linnen rug en een gesigneerde ex libris.

Na hun epos De Wezentrein sloegen Xavier Fourquemin en Philippe Charlot de handen opnieuw in elkaar voor de nieuwe reeks Het Kerkhof der Onschuldigen. Deel 1 verschijnt in juni en deel 2 in oktober. Inmiddels is in het Frans al deel 3 verschenen. De inhoud van deel 1: "Frankrijk, eind zestiende eeuw. In een door godsdienstoorlogen getroffen land doorzoekt een jonge hugenoot wanhopig het oude kerkhof van Parijs. Hij zoekt er tevergeefs de resten van zijn vader die vermoord werd tijdens de verschrikkelijke Bartholomeusnacht. Hij krijgt terug hoop wanneer hij het pad kruist van Oriane, een stoutmoedig meisje dat het lot aanklaagt van de kluizenaarsters, vrouwen die levend ingemetseld en vereerd worden om hen op te nemen in de Dodenorde. Jong en stoutmoedig gaan vaak goed samen, maar soms zijn ze de voorbode voor het ergste..."

40 Olifanten 1Hierbij ook nog eens de voorstelling van 40 Olifanten, de vrouwelijke Peaky Blinders over wie momenteel ook een Britse tv-serie wordt voorbereid. Dit is een nieuwe reeks van Virginie Augustin (Alim de Leerlooier, Had Meneer Nog Iets Gewenst?) en Kid Toussaint (Het Konvooi, Snooze, Magic 7). Deel 1 en 2 vormen samen een cyclus. Vanaf deel 3 gaat het om complete verhalen per album. "Londen, 1920. Ze zijn met veertig. Dievegges, moordenaressen, kidnapsters, overvalsters, hoerenmadammen... Ze komen uit verschillende geledingen van de maatschappij, ze maken van de misdaad hun zaak en ze verenigen zich voor meer efficiëntie. Wanneer Florrie 'Feeënvingers', een jonge zakkenrolster met talent, erbij komt, blijkt de organisatie fragiel te zijn en de samenhang dreigt uiteen te vallen. Maar het is een slecht moment voor een interne strijd, want de “Olifanten” moeten een alsmaar doeltreffender politiemacht en een -rivaliserende, opnieuw samengestelde gangsterbende van mannen die vastberaden zijn hun grondgebied weer in te pikken, het hoofd bieden."
 

De Lichten van de Aérotrain
Road Therapy
Bij Saga Uitgaven verschijnen regelmatig complete verhalen met sterke thema's. Een vleugje nostalgie naar de jaren 1980 zit in De Lichten van de Aérotrain vervat. Dit is een verrassend album van debutant Johann Corgié en scenarist Aurélien Ducoudray die al een aantal mooie tweeluiken bij elkaar heeft geschreven: Te Mooi Om Waar te Zijn, Moeder Rusland, De Honden van Pripyat. "Onder een pijler van de verlaten spoorlijn van de Aérotrain vervelen Hervé en Romuald zich mateloos terwijl ze andere treinen spotten. Er is wel Mathilde, de kassierster van de supermarkt, die hen rondrijdt in haar R5, maar behalve de dancing Nostromo valt er niet veel te beleven... Op een dag zet de pas verhuisde, mooie Lucie hun monotone adolescentie op zijn kop. Ze is zestien jaar, lief, aanlokkelijk en haar vader is een treinconducteur in Japan. Ze heeft wel wat troeven om de twee jongens te verleiden. Ze heeft alles om hun hoofden op hol te brengen... Maar Lucie liegt ook veel..."

Tebori 3Road Therapy is een nieuwe samenwerking tussen Lionel Marty en Stéphane Louis, de makers van Liefde en Haat waarin diepgeworteld racisme aand bod komt. In Road Therapy slaan ze een luchtiger toon aan, al zit er ook een portie drama in. "De patiënten van een psychiatrisch ziekenhuis bereiden zich voor op een reis met een autocar, richting de kastelen van Katharenland. Maar wat de twee verplegers-begeleiders ongerust maakt, behalve de delicate aandoeningen die ze moeten behandelen, is dat de chauffeur niet opdaagt. Gelukkig verschijnt de mysterieuze Igor snel om het stuur te nemen. Gelukkig? Dat moet nog blijken!"

Van de trilogie Tebori verschijnt het laatste deel met een grootse finale.


Kramikske integraal 4
CHick Bill integraal 6
Met een extra dik, 316 pagina's tellend deel 4 wordt de integrale reeks met alle vervolgverhalen van Jean-Pols Kramikske afgerond in mei. "In 2013 zat Jean-Pol vijftig jaar in het vak en vierde hij zijn zeventigste verjaardag. Dat jaar stopte hij als professioneel tekenaar. Deze integrale reeks is tegelijk een bundeling van alle vervolgverhalen van Kramikske als een hommage aan de tekenaar wiens productie altijd samenviel met 'quality first', het waarmerk van Kramikske voor (banket)bakkers. In deze vierde integrale staan de laatste zes vervolgverhalen van Kramikske opgenomen die in de jaren 1990 in de krant Het Volk verschenen. De twee laatste avonturen, De Verboden Vrucht en De Heilige Geit, zijn nooit in de oorspronkelijke albumreeks uitgegeven. De Verboden Vrucht kan je nu zelfs voor het eerst in album lezen. In de vorige achtergronddossiers kwamen het begin van Jean-Pols carrière, zijn reclame- en ander stripwerk ruimschoots aan bod. Ook zijn bijdrage aan de strip- en illustratieafdeling van Studio 100 werd uitgebreid behandeld. Deze laatste, alweer rijkelijk geïllustreerde integrale sluit af met onder meer een terugblik op het door Raoul Cauvin geschreven Sammy, de stripreeks die hij overnam van Berck. Hij verwierf er internationale faam mee en hield er vele vrienden aan over."

In Chick Bill integraal 6 worden twee euvels goedgemaakt. Allereerst staat in deze integrale de complete versie van De 6e Desperado. De eerste veertien pagina's van het zestig pagina's tellende verhaal verschenen wel in Ons Volkske, maar niet in de herneming in het weekblad Kuifje. Die verminkte versie verscheen daarna als album zonder dat noodzakelijke begin waarin duidelijk wordt gemaakt waarom Chick Bill plots postkoetsen en banken overvalt. Je kan het volledige verhaal in juni voor het eerst in de oorspronkelijke versie lezen zonder dat je die oude nummers van Ons Volkske hoeft te verzamelen.
Een andere correctie is de publicatie van De Vier Woestijnratten. Dit verhaal hoort chronologisch eigenlijk in deel 1 van de integrale reeks thuis. Omdat Le Lombard het verhaal indertijd pas in 1977 uitgaf, belandde het in de Franse integrale reeks in een veel later deel. Saga Uitgaven beschikte toen nog niet over alle Franse files en kon het verhaal niet eerder uitgeven dan nu, in deel 6. De Franse integrale reeks nam wel meer een loopje met de chronologie, maar dat is in vorige en volgende delen van de Nederlandstalige reeks al langer in orde gemaakt. In het dossier lees je meer uitleg over zowel De 6e Desperado als De Vier Woestijnratten. Het dossier blikt ook nog terug op Tibets debuut in de Lombardstraat, bij de uitgeverij van het weekblad Kuifje en hij wordt zelf in de bloemetjes gezet door collega's als Dany, Turk, Jean Van Hamme, Grzegorz Rosinski, Jean Roba en anderen.


Kaspar Hauser
De Roestige Ridder 2
Werk van eigen bodem is er ook. Bart Proost (Alexander de Grote) publiceerde bij Saga Uitgaven al een adaptatie van een deel van de roman Alleen op de Wereld. Voor Kaspar Hauser gaat hij in zee met Criva en Verhast, de auteurs van Jorikus Magnus, die respectievelijk de inkleuring en het scenario voor hem hebben verzorgd. De 64 pagina's van Kaspar Hauser verschijnen op kleiner formaat in hardcover, inclusief achtergronddossier en een interview. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten in Duitsland. "'26 mei 1828 – In het centrum van Nürnberg duikt een vreemde jongen op. Hij brabbelt een onbegrijpelijke wartaal en kan nauwelijks lopen. Hij lijkt wel zwakzinnig of gek. De jongen draagt een brief bij zich, die nog meer mysterie toevoegt aan zijn plotse verschijnen...' Zo begint het waargebeurde verhaal van het openbare leven van Kaspar Hauser. Een leven dat de kern vormt van een van de grootste onopgeloste raadsels van de negentiende eeuw."

Van Arjen Vriezekolk verschijnt een tweede album met tekstloze gags van De Roestige Ridder. Het speciale is dat het album je een dubbele belevenis biedt: lees de gags en bekijk extra's op je tablet of smartphone dankzij de QR-code op elke pagina. "Het ontstaan van de Roestige Ridder, de vijf tijgers en de roze olifant was lang een goed bewaard geheim. En de tekstballonnen gaven daar ook geen duidelijkheid in! In dit album wordt pagina voor pagina het mysterie ontrafeld... Neem het album op schoot en je tablet in de hand... Of lees eerst het hele album en doorblader het daarna nog een keer met je tablet erbij. En wel hierom: download een QR-app in de app store en scan de QR-codes die op de pagina's staan in de volgorde van het album. Kom vervolgens alles te weten over het kasteel, de plaaggeest en Dame Blanche, hoe de herfst aan zijn kleuren komt en hoe hard reuzendwergen werken... nou, een enkeling dan."


Dag en Heidi 8
Dag en Heidi 9
Sloeber 6
Boes integraal 8
Van Jeff Broeckx en zijn moeder Maria De Winter verschijnen twee heruitgaven van Dag en Heidi (deel 8 en 9) en een van Sloeber (deel 6). Boes is aan de achtste integrale toe. De inhoud daarvan verschijnt in september en oktober in softcover.
(Bron: Saga UItgaven / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


WEDSTRIJD! Bedenk zelf de naam voor een nieuwe heldin bij Uitgeverij HUM!
06/04
TOP
Louise Petibouchon
Louise PetibouchonIn september start een nieuwe reeks bij Uitgeverij HUM! die ze zelf omschrijven als "een strip die het midden houdt tussen strips van Tillieux en de eerste detectiveverhalen van Kari Lente." De invloed van Tillieux (Guus Slim, Felix) verstoppen de makers, Eric Albert en Jean Depelley, geenszins. De heldin lijkt ook wel wat op Guus Slims secretaresse Kersesteeltje. Ze is een jonge, ambitieuze politie-inspecteur in het Franse Limoges in de jaren 1960. Het eerste album bevat drie kortere detectiveavonturen, het later dit jaar in het Frans te verschijnen album bestaat uit twee verhalen en vanaf deel 3 is de detectivereeks klaar voor het langere werk.

Maar nu, hoe heet ze? In het Frans gaan de heldin en de reeks als Louise Petibouchon door het leven. Dat vindt Uitgeverij HUM! te Frans klinken. Ze zoeken een naam die in ons taalgebied aannemelijker klinkt. Tot 15 juni kan je je eigen voorstellen doorsturen naar erik@uitgeverijhum.nl Wie de uitgeverij helpt aan de perfecte naam krijgt een luxe-editie van het eerste deel, een naamsvermelding in het colofon en een goodie bag met albums van de uitgeverij. Breek er maar eens je hoofd over.

(Bron: Uitgeverij HUM! / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Aimée de Jongh heeft one-shot in de maak voor Dargaud
06/04
TOP
Aimée de Jongh
Aimée de Jongh heeft onder meer het one-shot Taxi, een Vrije Vlucht voor Dupuis en een one-shot voor Dargaud in petto. Van dit laatste zie je hierboven een voorsmaakje. In dit verhaal volgt ze een van de fotografen die in de jaren 1930 door president Roosevelt naar het zuiden van de VS worden gestuurd om ter plaatse reportages te maken over diverse rampen die er plaatsvonden. In ons binnenkort te publiceren interview zegt Aimée hierover: "In hoeverre kan je nog objectief je foto-opdracht vervullen als je kinderen ziet doodgaan van de honger?" Er was toen trouwens al censuur van de overheid. "De link naar vandaag of je de media nog kan vertrouwen, was toen al een thema." Haar album wordt een combinatie van strips en authentieke foto's uit die tijd.
(Bron: Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jonathan Cartland voortaan in kleur en stopzetting Ravian bij Sherpa
06/04
TOP
Jonathan Cartland 3
Jonathan Cartland 4
Sherpa heeft goed en slecht nieuws. We beginnen met het laatste. De heruitgave van Ravian in losse hardcoveralbums wordt stopgezet. Nadat Sherpa was begonnen met deze mooie reeks heruitgaven startte Dargaud na een paar jaar ineens met een integrale uitgave van dezelfde sf-serie. Die is inmiddels compleet in zeven integrales. Die integrales betekenden zo'n grote concurrentie dat de verkoop van de losse hardcovers bij Sherpa is geslonken naar slechts een derde van de oorspronkelijke verkoop, met een aanzienlijk verlies voor de uitgeverij als gevolg en de noodzaak om tot deze spijtige beslissing over te gaan. Sherpa gaf de delen 0 tot 12 opnieuw uit, dus de helft van de reeks.

Dan maar snel het goede nieuws. De heruitgave in hardcovers op groot formaat van Jonathan Cartland gaat vanaf deel 3 verder in kleur tegen dezelfde verkoopprijs van 29,95 euro. De delen 3 en 4 verschijnen deze maand nog. Van de eerste twee delen kwamen minder luxes uit dan gepland door transportschade en technische problemen. Daar zijn er uitzonderlijk van bijgedrukt zodat de oplage hetzelfde is als die van de delen 3 en 4. De luxes met gesigneerde prent kosten 55 euro, te bestellen via je stripwinkelier zolang de voorraad strekt.

(Bron: Sherpa / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Compleet tweeluik van Pascal Rabaté bij Concerto Books
06/04
TOP
De Nederlaag 1
De Nederlaag 2
Op 18 april verschijnt het complete tweeluik De Nederlaag door Pascal Rabaté (Ibicus, Een Tweede Jeugd, Leve de Branding!) bij de nog jonge uitgeverij Concerto Books. Het is een oorlogsstrip die een genuanceerd beeld geeft van het trauma dat Frankrijk opliep toen het in juni 1940 door het Duitse leger onder de voet werd gelopen. De albums verschijnen in hardcover tegen 24,99 euro per album, binnenwerk zwart-wit, 96 pagina's (deel 1) en 120 pagina's (deel 2).

Uit het persbericht:
"We volgen de gebeurtenissen door de ogen van soldaat Videgrain die ziet hoe landarbeiders, die eigenlijk het graan zouden moeten oogsten, gedwongen worden de slachtoffers van de luchtaanvallen te begraven en tussendoor een hapje eten op de doodskisten. In de tweede helft van het verhaal, als de capitulatie een feit is, doet Videgrain er alles aan om te ontsnappen uit de stoet krijgsgevangenen en terug te keren naar zijn gezin. Maar de keuzes die hij gaandeweg moet maken, zijn niet altijd vanzelfsprekend. Rabaté brengt een respectvolle hommage aan de mensen die tijdens de oorlog proberen te overleven met de middelen die tot hun beschikking staan: humor en wreedheid, camaraderie en verraad.

Rabaté schrijft bijzondere verhalen over gewone mensen. Hij wil vooral dat zijn personages geloofwaardig zijn: 'Ik streef ernaar dat je je een voorstelling kunt maken van hun levens voor en na het verhaal, ik wil dat je gelooft dat ze echt bestaan, dat ze van vlees en bloed zijn.' Als tekenaar kiest hij steeds de werkwijze die het beste bij het verhaal past: 'Ik heb geen stijl, ik probeer gewoon ervoor te zorgen dat de vorm overeenkomt met de inhoud. Als ik een komedie wil vertellen, ga ik niet expressionistisch tekenen. En verder heb ik er een hekel aan mezelf te herhalen.' Rabaté brak door met Ibicus, een vuistdikke bewerking van een roman van Aleksej Tolstoj. Sindsdien heeft hij een reeks opmerkelijke scenario's geschreven die hij deels zelf tekende en deels aan andere tekenaars toevertrouwde. Eerder verscheen bij Concerto Books het album Didier, het 5e Wiel aan de Tractor dat hij met François Ravard maakte.

(Bron: Concerto Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kijkvolgorde in de aanloop naar Avengers: Endgame
06/04
TOP
Marvel
Op 24 april wordt het superheldenspektael Avengers: Endgame gereleased. Wie de voorbije jaren zijn huiswerk heeft gemaakt, heeft er bovenstaande rit opzitten om tot die film te komen. Dit zou de juiste, chronologische volgorde van alle films moeten zijn.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Zomer- en najaarsplanning Standaard Uitgeverij
30/03
TOP
Suske en Wiske hommage 3
Wat geeft Standaard Uitgeverij deze zomer tot eind dit jaar in petto? Dat gaan we hier eens voor je overlopen.

Allereerst kijken we al vooruit naar november wanneer het derde hommagealbum van Suske en Wiske zal verschijnen. Deze keer nemen Jean-Marc Krings (Fanny K., De Sliert) en Zidrou de honneurs waar. Over de inhoud wordt nog niet veel prijsgegeven, voorlopig moeten we het stellen met de volgende uitleg: "Suske, Wiske, Lambik, Jerom en Sidonia zijn wereldberoemd in Vlaanderen en Nederland. In Frankrijk zijn deze populaire personages, grote voortrekkers van de Belgische strip, minder bekend. Of toch niet? Wat zou er gebeuren als ze voet zetten op Franse bodem? En wat zou Asterix, om maar iemand te noemen, ervan vinden?"

Van de 'gewone' Suske en Wiske zijn de volgende delen te verwachten in september en december. En kijk, we ronden de kaap van de 350 delen.
Suske en Wiske 349: Het Lekkere Lab (werktitel): "Barabas is zijn uitvindingen beu en wil de wetenschap aan de haak hangen. Tot hij via Sidonia op het idee komt om te gaan kokkerellen. Hij gebruikt zijn wetenschappelijke kennis nu in de keuken. De prof fabriceert een revolutionair product gebaseerd op het DNA van planten en dieren en maakt hier eetbare wolken van, naar het idee van zijn collega's uit De Wolkeneters. De eetbare wolkjes hebben heel veel succes en dat komt een jaloerse Italiaanse chef ter ore. Die baat zelf een restaurant uit dat vierkant draait omdat zijn kookkunsten niet te vreten zijn. Hij tracht de eetbare wolken van Barabas over te nemen om ze te verkopen in zijn eigen zaak. Maar Barabas wil zijn werk niet zomaar afstaan. Daarop infiltreert de Italiaanse chef in het restaurant van de prof met alle gevolgen van dien. Het zal Suske en Wiske en hun vrienden bloed, zweet en tranen kosten om de dwaze kok te stoppen."
Suske en Wiske 350: Nacht van de Narwal: "Suske krijgt een geheimzinnige narwaltand in handen waarin oude runen gekerfd staan. Wanneer hij deze vertaalt, verschijnt de geest van Arkin, zoon van een oude Vikingkoning. Arkin zou koning worden, maar liet de magische narwaltand van zijn vader onbewaakt achter waardoor deze gestolen werd door een concurrerende familie. Die tand is het symbool van de macht en wie hem in het bezit heeft mag de troon bestijgen. Arkin bekocht deze fout met zijn leven en werd door de goden gestraft. Zij geven Arkin de taak iemand te zoeken die zijn familie een nieuwe narwaltand kan bezorgen. Suske aanvaardt de opdracht en onderneemt samen met zijn vrienden een tocht naar Groenland. Daar zullen ze trachten een narwaltand buit te maken. Een reis vol onvoorziene gevaren!"

In de Suske en Wiske Classics-reeks verschijnen de delen 25 tot 28, zijnde de albums De Mottenvanger, De Bronzen Sleutel, Bibbergoud en Jeromba de Griek. Het betreffen opnieuw ingekleurde en geletterde versies van Willy Vandersteens oorspronkelijke verhalen, dus niet de herwerkte verhalen. In het geval van De Bronzen Sleutel staan de later weggevallen pagina's er weer in.


De Kronieken van Amoras 4
Op 15 mei (nog voor de zomer dus) verschijnt deel 4 in de reeks De Kronieken van Amoras met daarin een bekende heks uit de begindagen van de stripreeks Suske en Wiske. De titel luidt Klubikwapperdam, wapperdamklubik!... Nee, sorry, het is Gardavu! De korte inhoud: "De Zwarte Madam is terug en deze keer wil ze au sérieux genomen worden. Met haar theatershow doet ze mensen griezelen en gruwen, maar dat levert niet het verhoopte succes. Ondertussen vindt Theofiel Boemerang een afgedankte robot bij het grofvuil en vanaf dan gaan de poppen aan het dansen. Sidonia belandt in de gevangenis, de shoarmazaak waar Suske en Wiske een broodje eten vliegt de lucht in en Jerom en Lambik moeten alles uit de kast halen om een ontvoering te voorkomen. Maar de grote finale zal zich in het theater afspelen. Daar wacht de Zwarte Madam die zich wil wreken om alle onrecht dat haar is aangedaan."

Gardavu!
is een album met een afgerond verhaal. Later dit jaar, op 4 december, ligt deel 5 in de winkel met opnieuw oude bekenden uit de reeks Suske en Wiske, ook weer te lezen als een compleet verhaal. Je kan je al afvragen hoe Charel Cambré Van Zwollem en zijn knappe dochter Anne-Marie zal tekenen. Nevenstaand plaatje komt alleszins uit Willy Vandersteens Het Sprekende Testament waarin vader en dochter voor het eerst voorkomen.
De correcte korte inhoud van deel 5 (MET SPOILER ALERT!): "Met het geld dat tante Sidonia in Gardavu! won, kopen onze vrienden een caravan waarmee ze op vakantie gaan. Wetenschappers hebben in de permafrost een onbekende bacterie ontdekt die het leven op aarde bedreigt. De Academie doet er alles aan om deze ontdekking in handen te krijgen, maar er zijn kapers op de kust. En dan blijkt op de camping, waar Suske en Wiske en co zitten, ook een oude bekende rond te lopen."


De Kiekeboes 153
De volgende albums van de Kiekeboes verschijnen pas in september en december.
De Kiekeboes 153: Achteraf Bekeken: "Universitair onderzoeker Woody Van Hout werkt aan een nieuwe digitale methode om mensen te genezen van elke vorm van verslaving. Niet iedereen is daar gelukkig mee. Het internationale farmaceutische bedrijf Pharmaclash ontwikkelt immers zelf een nieuw medicijn tegen verslavingen. En binnen de universiteit wil men de onderzoekscijfers manipuleren om in wetenschappelijke kringen te scoren. Marcels halfzus, de vermaarde dokter Candy Nuwelle, is weer in het land en brengt de bal aan het rollen. Dat zorgt voor de nodige verwarring, vooral bij Fanny en Konstantinopel."
De Kiekeboes 154: Iemand Moet het Doen: "Wat gebeurde er met Regi Veggie? Hij is het nieuwe lief van Fanny en tevens eigenaar van het vegetarisch restaurant 'Eet iek'. Nadat Regi gemolesteerd wordt, verdwijnt hij spoorloos. Wie zit er achter zijn verdwijning? De arrogante projectontwikkelaar die een oog liet vallen op zijn pand? Of spelen er nog andere belangen een rol? Als de politie de handen van de zaak haalt, gaan de Kiekeboes zelf op onderzoek, zwaar gehinderd door de irritante Dries Steene die hun strip moet keuren op politieke correctheid."


F.C. De Kampioenen 104
Eind dit jaar komt de vierde film van F.C. De Kampioenen in de zalen met de titel Viva Boma!. Patatten en Saucissen!, het in december te verschijnen album van de stripreeks is gebaseerd op de film. In deMovie-special, die in november uitkomt, staan de filmverhalen De Kampioenen van de Filmset, DDT op het Witte Doek en Allemaal Cinema!.
F.C. De Kampioenen 104: Vrouwen aan de Macht: "De vrouwen van De Kampioenen zijn het beu dat het leven alleen maar rond voetbal draait. Ze besluiten hun mannen een koekje van eigen deeg te geven en richten een vrouwelijke voetbalploeg op. Zo zullen de mannen eens ondervinden hoe het is wanneer hun vrouwen nooit thuis zijn en over niks anders meer praten dan voetbal. Maar de vrouwenploeg doet het goed en de dames hebben de smaak te pakken. Ze winnen de ene match na de andere, tot grote ergernis van hun mannen, die het allemaal maar niks vinden. Want zij moeten intussen alle huishoudelijke taken op zich nemen..."
F.C. De Kampioenen 105: Patatten en Saucissen!: "Carnaval nadert en het dorp gaat op zoek naar een Prins Carnaval. Verschillende kandidaten dienen zich aan, waaronder Boma, die hierin een promotionele kans ziet voor zijn oneetbare worsten. Maar ook Carmen dient zich aan: zij wil het tegen Boma opnemen om Prinses Carnaval te worden. Er ontstaat een bittere
strijd tussen beide kandidaten. Wie zal het halen? Freddy Focus wil intussen het hele gebeuren vastleggen op film. Maar daar willen de Kampioenen niet meer van weten..."


Vertongen & Co 28
Van de F.C. De Kampioenen-spin-off Vertongen & Co worden de delen 16 tot 20 gebundeld in de vierde omnibus. Dit jaar verschijnen nog de albums 27 (komende week al), 28 en 29 die in de toekomst in de zesde omnibus zullen staan.
Vertongen & Co 28: De Huwelijksreis van Bieke: "Mark en Bieke zijn al jaren gehuwd, maar een huwelijksreis hebben ze nooit gehad. Daar wil Mark iets aan doen. Hij boekt een dure vakantie in een exclusief vakantieparadijs. Maar zoiets kost vreselijk veel geld. Toch wil Mark Bieke niet teleurstellen... Hij vindt dus het middel om op reis te gaan en ervoor te kunnen betalen... Dat brengt hem echter in onmogelijke situaties. Intussen heeft Bieke last van een playboy, die haar wil veroveren..."
Vertongen & Co 29: Gewichtige Zaken: "Bieke en Mark hebben te doen met Fernand, want die wordt te dik. En dat is uiteraard ongezond. Ze raden hem aan een vermageringskuur te volgen in een kuuroord dat Bieke voor hem heeft uitgezocht. Wanneer ze echter na enkele weken niets meer horen van Fernand, worden ze ongerust. Ze besluiten een kijkje te gaan nemen in het kuuroord. Er binnendringen lijkt echter niet zo makkelijk. Wat is er met Fernand en de andere gasten aan de hand? Het lijkt wel of ze gevangenzitten in een sekte."


Urbanus 184
Volgende week ligt een nieuwe omnibus in de winkel met oude verhalen van Urbanus. Dit zijn drie nog te verschijnen albums. Daarnaast verschijnt in oktober nog een special rond juffrouw Pussy.
Urbanus 184: De Fluorescerende Schoolreis: "Urbanus geraakt maar niet ingesteld op het zomeruur en zo mist hij de bus waarmee hij op schoolreis vertrekt. Gelukkig kan hij op de rug van een gekke zeekoe de schoolbus inhalen. Juffrouw Pussy en meester Bombast begeleiden de leerlingen naar de mooiste bezienswaardigheden in België en Frankrijk. Er wordt gelachen en gezongen, maar al snel slaat de stemming om wanneer geheimzinnige figuren de leerlingen aanvallen. Amedee en Urbanus gaan op onderzoek en komen tot een ontstellende ontdekking!"
Urbanus 185: Het Geleende Kunstgebit: "Het gezin Urbanus heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Eufrazie heeft echter een oplossing gevonden: ze stelt een ruildeal voor aan de bakker, beenhouwer en de facteur: in plaats van met geld, betaalt ze hen in natura: Urbanus' speelgoed! Om zijn speelgoed terug te krijgen, moet Urbanus dringend aan geld raken en hij richt zijn pijlen op nonkel Fillemon, die net de wondere wereld van online datingsites ontdekt heeft!"
Urbanus 186: Urbanus Voedt zijn Eigen Ouders op: "Nadat de hele wereld de lucht is ingegaan, wordt Urbanus honderd jaar later terug tot leven gebracht door aliens. Urbanus kan echter door de Timetravel-betonmolen van dokter Schrikmerg terugkeren in de tijd. Al loopt er iets mis, want hij komt terecht in de tijd waar zijn ouders nog kinderen zijn... en moet zijn eigen ouders opvoeden!"


De Rode Ridder 263
Komende week verschijnt de tweede integrale van De Rode Ridder. In de rest van dit verjaardagsjaar — als stripfiguur is Johan zestig jaar jong — staan de vier resterende integrales op het programma en dan zullen de eerste 36 albums van Willy Vandersteen en zijn naaste medewerkers Karel Verschuere, Frank Sels en Eduard De Rop te bundelen. Vanaf deel 37 kwam Karel Biddeloo aan boord, maar dat is een ander verhaal. De vier volgende integrales verschijnen in juni, augustus, oktober en december.

In de reguliere reeks verschijnen in de zomer en het najaar de volgende albums:
De Rode Ridder 263: De Vervloekte Talisman: "Johan en Allis ontmaskeren een oplichter die talismannen verkoopt. Maar de charlatan herkent Johan. Hij herinnert zich zaken die Johan liever verborgen houdt. Was zijn rol tijdens de kruistochten misschien minder onschuldig dan hij iedereen wil laten geloven? Allis confronteert de Rode Ridder met zijn verleden, maar Johan keert zich tegen het meisje."
De Rode Ridder 264: Een Zachte Dood: "Johan laat Allis achter en reist alleen verder. Hij redt een krabbenvisser van de verdrinkingsdood, maar komt zelf in de problemen wanneer een groep strandjutters opdaagt. Het lijkt alsof de Rode Ridder door zijn verleden ingehaald wordt, maar is het zijn verleden wel?"


Nero - De Premières 9
Met De IJzeren Kolonel wordt de reeks Nero - De Premières afgesloten. In negen delen passeerden de eerste optredens van hoofdfiguren uit de reeks in een ingekleurde editie. Deel 9 verschijnt niet ter ere van de Britse IJzeren Kolonel, maar wel van Ricardo, een van de aartsvijanden van Nero.


De Smurfen 38
Zit grote Smurf ineens aan de paddenstoelen of waarom ziet hij hallucinerende beelden op de cover van De Smurfen 38: De Smurfen en de Droommachine. "De Smurfen ontdekken een vreemd voorwerp in het bos: een magische bril. Wanneer ze de bril opzetten komen ze in een wondere wereld vol fantastische avonturen terecht. Gefascineerd door de bril verliezen de Smurfen beetje bij beetje het contact met de realiteit… Gelukkig blijft Brilsmurf met beide voeten op de grond…"


We sluiten af met titels waarvan we nog geen beeldmateriaal hebben.

In oktober verschijnt deel 3 van Nachtwacht met het toepasselijk getimede Queen Halloween. "In Schemermeer vieren ze ook graag Halloween. De dorpelingen verkleden zich met veel plezier voor het grote griezelfeest op het plein. Een boer uit de buurt verkoopt voor de gelegenheid reusachtige pompoenen op de markt. Helena koopt een van de pompoenen om er haar beroemde soep mee te maken die vanaf die dag als suggestie op de kaart komt. Er wordt gretig van de soep gegeten en het feest is een topper. Tot de verklede dorpelingen zich erg vreemd beginnen te gedragen. Blijkt dat ze écht in hun personage veranderen."

Ook van De Avonturen van K3, naar een ander Studio 100-product, verschijnt deel 3 met de titel Circus Gaga. "Circus Gaga slaat zijn tenten op in het dorp. De meisjes van K3 genieten samen met Marcel en Guus van een leuke show met clowns en acrobaten. Even later stapt Mister Woezie in de piste: een hypnotiseur. Maar zijn trucs mislukken allemaal. Marcel vindt dat heel grappig, en lacht de artiest heel luid uit. Mister Woezie is boos op Marcel en straft hem door hem te betoveren. Marcel denkt dat hij een aap is en zet het dorp op stelten. Marthe, Klaasje en Hanne trachten hun vriend weer normaal te krijgen. Maar dat lukt niet! Er gebeuren nog veel vreemdere dingen met Marcel. En ook K3 wordt slachtoffer van de betoveringen van Mister Woezie!"

Van De Buurtpolitie komen de delen 6 en 7 uit.
De Buurtpolitie 6: Brand! Brand!: "De hele buurt is in de ban van een aantal bizarre branden. Eerst een auto die uitbrandt en waarvan de chauffeur spoorloos is. Dan een villa van een rijke ondernemer. En vervolgens staat er ook een sauna in lichterlaaie. Van de daders ontbreekt aanvankelijk elk spoor. Plots dreigt Robin in een nieuwe brand om te komen."
De Buurtpolitie 7: De Magneetkusser: "Stafke heeft een nieuwe hobby: magneetvissen in het kanaal. Aanvankelijk haalt hij alleen rommel boven water: oude munten, een verroeste fietskader of een antieke aansteker. Maar wanneer hij op een gesloten brandkast stoot, gaat de bal aan het rollen en is de Buurtpolitie erg geïnteresseerd."

(Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Zomer- en najaarsplanning Matsuoka
30/03
TOP
Tinerstruck!
Ook van Matsuoka, een imprint van Standaard Uitgeverij, is de zomer- en najaarsplanning bekend. Een eenmalige nieuwigheid is Tinderstruck! met de ondertitel Het Grote Versierboek van de 21ste Eeuw (vierkant formaat van 19 x 19 cm). Op een kleine tweehonderd pagina's presenteert Kim Duchateau (bekend van Esther Verkest en bijvoorbeeld ook het Nero-verhaal De Zeven Vloeken) je het volgende: "Naakt met de vrouw van je leven appelen gaan plukken in het Aards Paradijs? Een serenade zingen onder een Italiaans balkon? Nee, ook als het gaat om liefde, seks en relaties tussen mannen en vrouwen is er de voorbije jaren veel veranderd in onze gedigitaliseerde wereld. En toch ook weer niet. In Tinderstruck! schrijft en tekent Kim Duchateau, bekend als cartoonist voor tal van bladen en kranten én als geestelijke vader van stripbabe Esther Verkest, zijn visie op liefde en seks bij elkaar in het geestigste boek over relaties en versieren dat u al ooit in handen kreeg. Ergens tussen absurdistische sociologische studie, surrealistisch zelfhulpboek en bijtende satire in. Geen betere manier om iets van de liefde te begrijpen dan door er eens goed mee te lachen — ook in tijden van #metoo is dat nog altijd waar. Uit de weg Rika Ponnet, Goedele Liekens en Kaat Bollen, hier is Kim Duchateau!"


Nero: De Stallaert Jaren 4
Nero: De Stallaert Jaren 5
Dirk Stallaert leverde weer prachtwerk voor de covers van de vierde en vijfde integrale waarin al zijn Nero-verhalen gebundeld worden, telkens voorzien van een weelderig geïllustreerd en van commentaren voorzien dossier.
In de vierde integrale staan de verhalen Het Achtste Wereldwonder, Singbonga, De Roos van Sakhti en De Held der Helden. De vijfde integrale wordt dikker, want er staan vijf verhalen in plaats van vier in. Zo kon de complete Bompanero-trilogie mee opgenomen worden. De inhoud van deze integrale bestaat uit de verhalen Operatie Ratsjenko, De Blauwe Woestijn, Bompanero, De Staf van Bompa en De Dood van Bompa.


Astrid IJskoud 4
Mamette 3
Komende week ligt Astrid IJskoud deel 3 in de winkel. In oktober komt deel 4 uit en daarmee zullen alle momenteel in het Frans verschenen albums van Fabrice Parme vertaald zijn. Het steenrijke meisje dat zich stierlijk verveelt en daarom overal ter wereld het avontuur najaagt, vinden we in Hoe Je het Monster van Loch Ness Vriesdroogt in Schotland terug.

Komende zomer verschijnt een nieuw album van Dad, de geslaagde gagreeks van Nob. Van zijn oudere reeks Mamette vertaalt Matsuoka deel 3, Herfstblaadjes, in oktober.

(Bron: Matsuoka / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vervolgabums bij Daedalus
30/03
TOP
Dit overzicht geven we je na heel wat weerkerende vragen in onze mailbox en elders over het uitblijven van bepaalde vervolgen van reeksen die Daedalus uitgeeft. Dit jaar verschijnen een veertigtal vervolgalbums en dat is een "onder voorbehoud"-zekerheid van 95%, bovendien met mogelijke andere vervolgen zoals Wunderwaffen. Uiteraard geeft Daedalus nog meer uit dan enkel deze vervolgen, er komen ook nog one-shots en nieuwe reeksen bij. Van zestien (mini)reeksen verschijnt het allerlaatste deel.

Het gaat om de onderstaande albums waarvan je de cocers hierboven en hierzonder ziet afgebeeld. Tussen haakjes staat de situatie ten opzichte van de Franse reeks vermeld.

• 7 Wonderen 7 (laatste deel)
• Androïden 5 (slot van cyclus met complete verhalen)
• Aquablue 16 (bijgebeend met FR, serie loopt nog)
• Aspis 5 (FR: 6 delen, serie loopt nog)
• Bloedkoninginnen: Eleonora 5+6 (laatste delen)
• Bloedkoninginnen: Fredegonde 2 (laatste deel)
• Bloedkoninginnen: Cleopatra 1 (FR: compleet tweeluik)
• Brocéliande 4+5 (FR: 7 delen, serie compleet)
• Carmen Mc Callum 11 (FR: 16 delen, serie loopt nog)
• Chimère(s) 1887 5 (voorlaatste deel, het laatste deel verschijnt begin 2020)
• Duisternis 5 (laatste deel)
• Dwergen 9 (FR: 14 delen, serie loopt nog)
• Elfen 19 (FR: 23 delen, serie loopt nog)
• Excalibur • Kronieken 5 (laatste deel)
• Frontlinies 5 (FR: 10 delen, serie compleet)
• Hercules 3 (laatste deel)
• Ik Ben een Kathaar 7 (laatste deel)
• Man van het Jaar 11 (FR: 15 delen, serie loopt nog)
  • De Meesterinquisiteurs 7 (FR: 11 delen, serie loopt nog)
• Het Narrenschip 6+7 (laatste delen van eerste cyclus, daarna verscheen nog een tweeluik)
• Olympus Mons 2+3 (FR: 5 delen, serie loopt nog)
• Orakel 8+9 (FR: 10 delen, serie loopt nog)
• Prometheus 16 (FR: 18 delen, serie loopt nog)
• Samoerai 12 (bijgebeend met FR, maar deel 13 verschijnt binnenkort, serie loopt nog)
• Sherlock Holmes: De Kronieken van Moriarty 2 (laatste deel)
• Sherlock Holmes: De Tijdreizigers 2 (laatste deel)
• Terug naar Belzegor2 (laatste deel)
• Thomas Silane 10 (laatste deel)
• Travis 11 (FR: 14 delen, serie loopt nog)
• Troje 4 (laatste deel)
• Uchronie(s): Epiloogalbum seizoen 2 (laatste deel)
• Valois 2 (laatste deel)
• De Vier van Baker Street 6 (FR: 7 delen, serie loopt nog)
• De Zang van de Vampiers 18 (laatste deel)
(Bron: Daedalus / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

 


INdruk terug actief
30/03
TOP
Stonehenge1
Tiago Solan 2
In Vino Veritas 2
Bestaat uitgeverij INdruk nog? Jazeker! Er moest een nieuwe distributeur gevonden worden om vlot verder te kunnen gaan en die is gevonden in DistriMedia die ook al de albums van Daedalus aan winkels bezorgt. Vanaf mei ten laatste staat DistriMedia in voor de distributie van de strips van INdruk en dat kan het al meteen doen met de laatste delen van de tweeluiken Tiago Solan en In Vino Veritas die dus allebei in mei verschijnen.

INdruk liet ons bovendien weten dat je je de komende maanden ook nog mag verwachten aan Caroline Baldwin deel 18, Millennium deel 5 (het voorlaatste deel van de reeks, tevens het laatste deel van de cyclus en het laatste album van tekenaar François Miville-Deschênes) en de start van de nieuwe reeks Stonehenge. Deze laatste is een Keltische strip over een magische steen, geschreven door Eric Corbeyran en fa-bu-leus geschilderd door Ugo Pinson. In deze reeks zijn bij Soleil al twee delen verschenen.

Caroline Baldwin 18
Millennium 5
(Bron: INdruk / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Olivier Cinna (46) overleden
30/03
TOP
Olivier Cinna
Hibakusha
In de nacht van zaterdag op zondag overleed de Franse tekenaar Olivier Cinna aan een hartaanval. Hij werd amper 46 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen na. In het Nederlands publiceerde hij enkel het mooi getekende Vrije Vlucht-album Hibakusha dat in 2017 bij Dupuis verscheen.

Cinna studeerde in Brussel aan het Sint-Lucas-instituut waar hij de schetsen van zijn eerste stripfiguur Mr. Deeds tekende. Dat leidde in 2005 naar zijn eerste strip, Mr. Deeds, bij Emmanuel Proust Éditions. Het one-shot Fête des Morts (2011) en het tweeluik Ordures (2014-2015) tekende hij op scenario van Stéphane Piatzszek. Ze verschenen in zwart-wit bij Futuropolis.

(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


StripGlossy 12 met comeback van Sjors en Sjimmie
30/03
TOP
StripGlossy 12
StripGlossy 12
De abonnees op StripGlossy hebben inmiddels nummer 12 in de bus ontvangen. Het komt ook nog in de losse verkoop. Op de Nederlandse versie staan Sjors en Sjimmie op de cover. Voor de verkoop van het nummer in Vlaanderen bestaat een variant met de hier bekendere Claire uit Flair op de cover. Robert van der Kroft tekende uiteraard beide covers. Beide reeksen waren stopgezet en beide reeksen komen (even) terug in StripGlossy.

Voor Sjors en Sjimmie betreft het géén eenmalige comeback. De berichtgeving en communicatie daaromtrent was de voorbije weken heel verwarrend geworden. Het goede nieuws is dus dat de Wiroja's (Robert van der Kroft, Jan Van Die en Wilbert Plijnaar) in de komende nummers ook present zijn met nieuwe gags van Sjors en Sjimmie nadat we twintig jaar geleden afscheid van de belhamels moesten nemen. Dat nieuwe ritme is laag, met slechts vier nummers van StripGlossy per jaar, maar het is net die verschijningsfrequentie die het voor tekenaar Robert van der Kroft haalbaar maakt. Er lopen weliswaar nog onderhandelingen voor een eventuele bijkomende publicatie, anders wordt een potentieel nieuw album wel een héél lang meerjarenproject.

Ger Apeldoorn schreef specaal voor dit nummer een groot overzichtsartikel over de stripreeks en een interview met de drie makers ontbreekt uiteraard niet. Gags en cartoons van andere stripmakers eren eveneens de comeback. Van Tom Bouden staat zelfs een langer kortverhaal opgenomen dat als parodie ook al te lezen was in zijn meest recente Kroepie en Boelie-album Arf Arf.

(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Michel Vaillant keert terug naar de F1
30/03
TOP
Michel Vaillant 8
De makers van Michel Vaillant meldden het heuglijke nieuws dat Michel zijn rentree maakt in de F1-wereld. Dat is al veertien jaar geleden. Sinds de meer dan geslaagde start van het tweede seizoen door Marc Bourgne en decortekenaar Benjamin Benéteau (sinds deel 7 de hoofdtekenaar) op scenario van Denis Lapière en Philippe Graton nam het Vaillante-team deel aan het WTCC (World Touring Car Championschip), het derde grootste race-evenement van de FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) naast de Formule 1 en het WRC (World Rally Championship).

In het vorige album, Macao, reed Michel al mee in de Formule 3. Nu wordt hij door Renault gevraagd om de Grand Prix van Frankrijk te rijden in het F1-circuit... dat over dertien dagen plaatsvindt... vandaar de titel van het te verschijnen deel 8. Dat wordt een zware taak met een beproevende voorbereiding, maar als het hem lukt, kan het Vaillante-team terugkeren naar de F1... áls! De Franse release van het album is voorzien op 6 september. De vertaling mogen we dus dit najaar verwachten.

(Bron: Graton / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


The XIII History
30/03
TOP
The XIII History
The XIII History, over de stamboom van Jason Mac Lane, wordt een van de twee XIII-albums die eind dit jaar verwacht worden. Dit is al een voorbereidende versie van de cover.
(Bron: Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Milo Manara's X-Women verschijnt bij Dark Dragon Books
30/03
TOP
X-Women
Uit de grabbelton van Marvel pikt Dark Dragon Books het one-shot X-Women dat Milo Manara in 2010 publiceerde op scenario van Chris Claremont. Hij bedacht een verhaal waarin alleen maar vrouwelijke leden van de superheldenliga X-Men meespelen: Storm, Psylocke, Shadowcat, Marvel Girl en Rogue. Zij moeten de wereld redden. De vertaling verchijnt later dit jaar als een hardcoveruitgave. Dark Dragon Books voegt er alle covers bij die Manara voor verschillende Marvel-series tekende. Met zijn cover voor de indertijd nieuwe reeks Spider-Woman kreeg hij in 2014 heel wat kritiek te verteren, maar die pareerde hij met een uitleg. Lees er hier meer over.
(Bron:Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Manara
Manara
Manara
Manara


3 x Leo
30/03
TOP
Centaurus 5
Terug naar Aldebaran 2Als Silvester snel kan aansluiten met de vertaling van Centaurus deel 5 kunnen we deze zomer twee albums van Leo lezen. In juni verschijnt in het Frans het laatste deel van Centaurus, getekend door Zoran Janjetov en met Rodolphe als co-scenarist. En in augustus staat de vertaling van Leo's eigen reeks Terug naar Aldebaran deel 2 gepland. Op 3 april verschijnt trouwens het voorlaatste deel van Amazonia, ook al op scenario van Leo.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het monstersucces van Elfen en Dwergen
30/03
TOP
Dwergen 8Op 24 mei verschijnt bij Daedalus Dwergen deel 8. In het Frans zitten ze al aan 14 delen die in amper drie jaar verschenen. De verkoop is niet mis. Van deze reeks raakten in het Frans al 480.000 exemplaren verkocht. Deel 1 kent een verkochte oplage van 61.000 exemplaren. Ter vergelijking: van de verwante reeks Elfen zijn er van deel 1 al 120.000 exemplaren verkocht.

Medebedenker Nicolas Jarry schuift nog geen einde naar voor. Hij heeft van Dwergen onlangs de lijnen uitgezet voor het vijfde seizoen, de delen 21 tot 25. Het Franse tempo wordt wel wat vertraagd: geen vijf albums meer per jaar, maar wel in anderhalf jaar. Elfen zit trouwens al aan deel 23. Intussen kwam daar de reeks Orks & Goblins bij (in het Frans al vijf delen) en vanaf juni start in het Frans de reeks Mages (Magiërs) in hetzelfde universum van Arran.
(Bron:Casemate 124 / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Christian Gine keert terug naar Sneeuw
30/03
TOP
Sneeuw 13
Sir Nigel 1
Kapitein Sabel integraal 1In 2007 maakte de reeks Sneeuw van Christian Gine en Didier Convard een comeback met een deel 13 en daarna kwamen de spin-offs Het Begin (drie delen) en De Oorsprong (drie delen) uit. Voor wie nog het nodige geduld kan opbrengen, noteer alvast 2020, want dan verschijnt Sneeuw deel 14, opnieuw getekend door Gine. Er zijn al tien pagina's klaar. Deel 15 komt er ook nog aan en daarna hangt het van het onthaal van het publiek af of de reeks wordt voortgezet, misschien met een bijkomend tweeluik.

Daarnaast heeft Gine nog andere projecten lopen. We zagen hem dit jaar nog in de reeks De Grote Zeeslagen (deel 7, Stamford Bridge). Een nieuwe strip verscheen begin maart in het Frans bij Glénat: deel 1 van het middeleeuwse tweeluik Sir Nigel op scenario van Roger Seiter naar een roman van Sherlock Holmes-bedenker Arthur Conan Doyle. Deel 2 verschijnt volgend jaar. Gine denkt ook nog aan een terugkeer van de avonturenserie Kapitein Sabel. Hij heeft nog twee niet gebruikte scenario's liggen uit de periode toen Kapitein Sabel in het weekblad Kuifje verscheen. Bij de Franse uitgeverij Editions du Long Bec is in januari alvast een eerste integrale van Kapitein Sabel verschenen met de eerste drie delen en heel wat onuitgegeven kortverhalen. In juli komt de tweede integrale eraan met de overige vier delen.
(Bron: ligneclaire.info / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Terugblik op 20 FACTS-edities voor Lectrr
30/03
TOP
Lectrr
In het weekend van 6 en 7 april gaat een nieuws lente-editie van FACTS door. Al twintig edities is Lectrr er een aanwezige tekenaar, sinds 2016 is hij op elke editie eregast. In het album Lectrr & FACTS: A Visual History wordt teruggeblikt op zijn deelnames aan FACTS en krijg je een groot overzicht van zijn specifieke ontwerpen voor het evenement: cartoons, flyers, posters, T-shirts, enzovoort.

Het album van 48 pagina's, softcover, A5-formaat, kost 20 euro en ligt vanaf komende week in de winkel. Het is de eerste uitgave van The Artist Gallery, een initiatief van FACTS-medewerker Peter Vermaele, tevens voormalig voorzitter van Brabant Strip.

(Bron: Peter Vermaele / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorsmaakje Yoko Tsuno 29
30/03
TOP
Yoko Tsuno 29
Yoko Tsuno 29
Op YouTube stond ooit een filmpje waarin je via een cameraatje op een modeltreintje kon meereizen door het indrukwekkend lang modeltreinparcours dat bij Roger Leloup thuis staat opgesteld. Treinen, maar ook vliegtuigen, komen voor in Yoko Tsuno deel 29 dat in het najaar verschijnt. Er zijn twee previewplaten vrijgegeven met kleurindicaties van Leloup zelf.

Komende woensdag verschijnt trouwens de vijfde integrale van de Japanse heldin met drie verhalen die zich in China afspelen. En over de toekomst van Yoko hebben we het recent nog gehad.
(Bron: Roger Leloup / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Enki Bilal en Pierre Christin werken aan nieuw album
30/03
TOP
De Jacht
Bug 2
Welke Bilal geniet jouw voorkeur? Die van de periode van De Jacht, in samenwerking met Pierre Christin, of zijn solowerk met veel sf-avonturen. Er is nieuws over beide Bilals, en ook over de derde versie als filmmaker.

Op 3 mei verschijnt alvast de vertaling van Bug deel 2, de futuristische reeks van Bilal. We schrijven "reeks" omdat Bug dan toch geen tweeluik is zoals eerder werd aangekondigd. Er komt nog een deel 3 en 4, maar die zullen wat langer op zich laten wachten door het volgende. Momenteel bereidt Bilal met Dan Franck (van de Netflix-reeks Marseille) van Bug namelijk een tv-reeks voor. Het eerste seizoen is al opgedeeld in zes afleveringen van 52 minuten. Het wordt een internationale productie voor de Franse zender France Télévisions die er nogal snel kan komen. Voor elke aflevering zijn tien opnamedagen voorzien. Bilal heeft als regisseur zelf ook nog de docufictie Without Us in voorbereiding waarvan de financiering nog niet rond is.

En dan nu het andere nieuws. Tussen 1975 en 2000 maakte het duo Bilal-Christin acht albums waarna hun wegen uit elkaar liepen. Uit die periode dateren ijzersterke verhalen als De Jacht en De Falangisten van de Zwarte Orde. Wel, het duo werkt opnieuw samen aan een nieuw project, volgens Bilal "een zinvol concept, een soort antwoord. Ja, we gaan opnieuw samenwerken."
(Bron: Casemate 124 / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Aria in dromenland
30/03
TOP
Aria 39
In juni verschijnt de vertaling van Aria deel 39. Daarin neemt de blondine even rust na haar vorige avontuur waarin ze te maken kreeg met uitbuiting en slavernij in gevaarlijke mijnen. Sinds ze die plek verliet, heeft ze een vervelende hoest en heeft ze last van hallucinaties. Ze wapent zich daartegen met het medaillon van haar moeder en er begint een race tegen de tijd. Ze moet zo snel mogelijk een middel vinden tegen het kwaad dat haar weliswaar in een parallelle droomwereld brengt, maar dat haar ook dreigt te doden.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ira Dei 3 dondert eraan
30/03
TOP
Ira Dei 3
Ira Dei 3
Dit najaar dondert Ira Dei deel 3 op ons af waardoor de middeleeuwse reeks van Ronan Toulhoat en Vincent Brugeas er tot nu toe, sinds arpil 2018, een strak tempo op nahoudt. Hierboven zie je de cover en de originele platen van een al even overrompelende dubbelpagina.
(Bron: Ronan Toulhoat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Libertalia komt ten einde
30/03
TOP
Libertalia 3
Met deze geweldige foto laat tekenaar Paolo Grella weten dat Libertalia deel 3 weldra in de winkel ligt. Op de vertaling van dit laatste deel bij Casterman moeten we nog wachten tot 29 mei.
(Bron: Paolo Grella / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Beelden uit de Blacksad-game
30/03
TOP
Blacksad
Blacksad
Blacksad
Blacksad
Blacksad
Blacksad
Blacksad
In september al een nieuwe Blacksad? Als game dan toch. Op een nieuwe strip moet je nog wachten tot 2020 (zie onze update van vorige maand). Blacksad: Under the Skin is gebaseerd op het eerste detectiveavontuur van de stripreeks en is een point and click-spelletje voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC en Mac. Een trailer van de game kan je hier bekijken.
(Bron: Juan Díaz Canales / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips