Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 23 februari:
Kwartaal 2 bij Arboris
Urbanus, de musical
Patty Klein geridderd
Het vervolg van Irons
Vroeg werk van Jean Giraud opnieuw gebundeld
Juwelenroof Kim Kardashian verstript


Updates van 20 februari:

Jacques Sandron (76), Claude Renard (72) en Har Brok (76) overleden
Gilles de Geus integraal bij Standaard Uitgeverij
Ballon Comics en Blloan in april en mei
Casterman in april en mei
Dargaud in april en mei
Dupuis in april en mei
Glénat in april en mei
Le Lombard in april en mei
De laatste Roodbaard-integrale
Gunfighter
Bloody Marie, Guido van Driels tweede film

Updates van 16 februari:

Uitgeverij L in april en mei
Elfen, dwergen, orks en goblins krijgen gezelschap van magiërs
Complete reeks Betty & Dodge
Luitingh Sijthoff start romancollectie over superhelden
Nieuw sf-project door auteurs van Orbital

Updates van 10 februari:

160 pagina's tellend one-shot door Juanjo Guarnido en Alain Ayroles
Het voorjaar van Uitgeverij HUM!
Game of Thrones-ster in verfilming Hermann-strip
Gung Ho 4 op komst

Updates van 5 februari:

Voorlaatste album De Werelden van Thorgal: De Jonge Jaren
Tweede hommagealbum met kortverhalen van Agent 327
Nieuwe western door Michel Rouge
Coverontwerp Blake en Mortimer: De Vallei der Onsterfelijken 2
Het Reigersnest derde one-shot van Michaël Olbrechts
Fatima swipet erop los in S1ngle 16
Atalante 11 een van de beloftes van Silvester
De Ridder verhuist naar Oogachtend
Steven de Rie leert je striptekenen
Cover van het laatste album van De Psy
Annie Awards voor Hilda en Spider-Man

Updates van 2 februari:

Robbedoes-sprokkels voor de komende jaren
Aimée de Jongh tekent Vrije Vlucht-album
Frans Buissink (75) overleden
Interviewboek over Urbanus
Fake News voor Sarah Spits
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2019: maart • april • mei • juni • juli • augustus • september • oktober • november • december
2020: januari • februari
 
Kwartaal 2 bij Arboris
23/02
TOP
Konvooi 15
Na een jarenlange pauze publiceerde Arboris in november vorig jaar alsnog een nieuw album van Konvooi, toch een van de betere sf-reeksen. Jubelt allen, want in april of mei probeert Arboris deel 15, De Privéjacht, uit te geven. Het verhaal: "Nävis is volledig gerehabiliteerd en de Grote Raad biedt haar weer haar oude baan aan, maar zij is de corruptie in de hoge kringen zó zat dat ze ervoor kiest door te gaan met het als goedbetaalde huurling uitvoeren van allerhande klusjes. Ze neemt het aanbod aan van een miljardair die zegt een oplossing te zoeken voor de gevaarlijke diersoorten op een door hem gekochte planeet, maar afgezien van die diersoorten blijken er ook nog gemene addertjes onder het gras te zitten..."


Vuurpoel 2
Pokereiland 6
De vertaalde comicreeks De Vuurpoel moet nog gelanceerd worden in het Nederlands. Deel 2 van de trilogie zou dan snel moeten volgen. "In de Franse Pyreneeën leidt baron Simon van Montfort rond 1220 al jaren een kruistocht tegen de Katharen. Om een paar beginnende kruisvaarders iets te doen te geven, stuurt hij ze de bergen in voor een onbelangrijk klusje in een dorpje waar volgens geruchten het Kathaarse geloof beleden wordt, maar als de groep vanuit het niets te maken krijgt met bloeddorstige buitenaardse wezens die moeilijk te bestrijden zijn, loopt de spanning hoog op!" Deel 3 zal dit jaar ook nog volgen.

Van Pokereiland, door de Italiaanse auteur Michele Condosta, verschijnt deel 6 met de titel Het Vijfde Symbool. "Al sinds de mist der tijden voeren vier koningen in vrede en harmonie het bewind over hun deel van het eiland Poker. Alles lijkt volmaakt in balans, tot de dag waarop het Orakel verschijnt aan de dwerg Jinx... en hem opdraagt de vier heersers te gaan waarschuwen voor een grote tragedie. Het tijdperk van chaos staat op het punt te beginnen en het is absoluut noodzakelijk dat de vier koningen elkaar treffen op het vierlandenpunt op het eiland. In de vorige delen konden we lezen hoe de vier vorsten tijdens hun tocht met talloze moeilijkheden af te rekenen kregen, maar nu verschuift het perspectief naar MiKon, een klein jongetje dat woont in een van de dorpen in het rijk Schoppen en op een vreemde manier met de koningen te maken krijgt."


De Complete Baard en Kale 7
De Complete Jerry Spring 3
En in kwartaal 2 zien we ook twee integrales tegemoet.

Met De Complete Baard en Kale deel 7 zitten we net over de helft van de integrale reeks zoals Dupuis ze in het Frans tussen 2007 en 2013 in dertien delen uitgaf. Inmiddels is Dupuis opnieuw begonnen met een strikt chronologische uitgave, te beginnen met de verhalen van Will. Will is nog steeds de tekenaar van de verhalen die in De Complete Baard en Kale deel 7 gebundeld zijn, meer bepaald de reguliere albums Uit de Afgrond... (deel 19), De Dode Duiker (deel 21) en In New York (deel 23). Maurice Tillieux is de scenarist van deze avonturen die ons naar alle uithoeken van de wered brengen: van thuisbasis Frankrijk naar Engeland, Polynesië en de Verenigde Staten.

Van de klassieke westernreeks Jerry Spring verschijnt deel 3 met de reguliere albums De Ongeluksranch, De 3 Baarden van Sonoyta en Fort Red Stone, de delen 7 tot 9. Deel 7 bestaat uit drie kortere verhalen.

Jerry Spring is een reeks van Jijé. We hebben je eerder gezegd dat Scratch Books stopt met de integrale reeks Jan Kordaat en dat Arboris die voortzet op hetzelfde formaat en met meer zorg voor het opnieuw letteren van de strips. De vierde integrale is deze zomer gepland en bevat terug verhalen van Jijé nadat hij de reeks had overgelaten aan Eddy Paape. De vijfde van zes geplande integrales verschijnt in mei in het Frans. De covers van deze twee nog te verschijnen integrales zie je hieronder.

Jan Kordaat integraal 4
Jan Kordaat integraal 5
(Bron: Arboris / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Urbanus, de musical
23/02
TOP
Urbanus
Willy Linthout vertelde ons dat er inmiddels een datum is voor de première van de Urbanus-musical die gebaseerd is op de stripreeks. Vanaf 17 oktober 2020 zijn er om te beginnen vertoningen in Antwerpen, Hasselt en Gent. Volgens regisseur Stany Crets (die ook Monty Pythons Spamalot naar hier bracht) wordt het "de onnozelste musical van deze eeuw en de volgende eeuw". En ook nog: "We beloven keitoffe liekes, vieze moppen, stomme verhaalwendingen en sexy meiskes. Je maakt straks in levende lijve kennis met Urbanus' ouders Eufrazie en Cesar, met Amedee en Nabuko Donosor, met de hittentitten, met Miss Pussy en vele andere rare kwieten. De strips komen tot leven, mét muziek van Urbanus."

De productie ligt in handen van Deep Bridge. Wie de personages zullen vertolken, is nog te vroeg om mee te delen.

(Bron: Willy Linthout / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Patty Klein geridderd
23/02
TOP
Patty Klein
Afgelopen week kreeg de Nederlandse scenariste en dichteres Patty Klein een onderscheiding als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, de oudste civiele orde van Nederland die in 1815 werd ingesteld. Deze onderscheiding is bedoeld voor mensen "met bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving". In Patty Kleins geval: het schrijven van strips voor de jeugd en volwassenen.

In 1966 ging ze aan de slag voor Toonder Studio's waar ze heel wat strips voor Marten Toonder schreef en voor diverse licentiestrips van Disney, Semic Press en Kauka Verlag. Vanaf 1973 schreef ze voor onder meer Donald Duck, Sjors, Eppo, Tina, Fix und Foxi, Okki, Jippo, Taptoe, Studio Vandersteen en Comic House. In 1975 was ze een van de oprichters van het stripblad voor volwassenen De Vrije Balloen waarvoor auteurs het juk van jongerenbladen konden afwerpen. In dat blad verscheen voor het eerst André Franquins Zwartkijken in het Nederlands.

Noortje is een van haar bekendste eigen creaties. Ze schreef ook voor de stripreeksen Sjors en Sjimmie, Johnny Goodbye, Baron van Tast tot Zeveren, Schanulleke, Erik en Opa, Sjaak en Oom George,...
(Bron: Strip Bericht / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het vervolg van Irons
23/02
TOP
irons 2
Het Franse deel 2 van Irons is in productie. Het is nog wachten op de vertaling. In elk geval loopt deel 1 nu in Eppo zodat het snel kan aansluiten met de voorpublicatie van deel 2 vóór het album verschijnt. Wat wij van deel 1 vonden, kan je hier lezen
(Bron: Luc Brahy / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vroeg werk van Jean Giraud opnieuw gebundeld
23/02
TOP
De Gir à Mœbius
Eentje om in de gaten te houden of het wordt opgepikt door een vertaaluitgever. Op 6 maart verschijnt bij Les Humanoïdes Associés, de uitgeverij die Jean Giraud in 1974 mee uit de grond stampte, een heruitgave van Le Lac des Émeraudes.

In dit album staat vroeger werk van de tekenaar, meer bepaald eenentwintig kortverhalen die hij tekende in zijn periode vóór en tijdens zijn activiteiten voor het Franse stripblad Pilote, waarin hij Blueberry lanceerde, en vóór hij zijn alter ego Mœbius ontwikkelde. Een aantal van die verhalen zijn westernstrips. Losse illustraties voor diverse bladen en een gloednieuw artikel vullen het album aan. De uitgeverij stelt het voor als een album dat het mysterie onthult van de geboorte van een meester in de stripwereld, ofwel: "hoe wordt men een genie?".

Sinds de eerste druk uit 1981 werd dit album niet meer herdrukt en het verscheen nooit in het Nederlands, al verschenen er van een aantal strips wel her en der vertalingen in diverse publicaties in het Nederlands. Het Franse album is 136 pagina's dik en bevat strips in kleur en in zwart-wit. Het kost 24,95 euro. 
(Bron: Les Humanoïdes Associés / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Juwelenroof Kim Kardashian verstript
23/02
TOP
Les Bijoux de Kardashian
Les Bijoux de Kardashian
Op 3 oktober 2016 werd de wereldberoemde (waarom ook alweer?) Kim Kardashian beroofd van haar juwelen in Frankrijk. De diefstal van 9 miljoen euro aan juwelen was de grootste roof bij een particulier sinds twintig jaar in Frankrijk. Over die zaak en de bijna ongeziene maalstroom op social media die daarop volgde, schreven François Vignolle en Julien Dumond een graphic novel die half maart bij Glénat verschijnt. Een vertaling is (nog) niet aangekondigd, maar omdat Gregory Mardon er de tekenaar van is, signaleren we toch maar dit album. Hij is bij een deel van ons publiek geliefder dan Kim Kardashian. De titel — in het Nederlands De Juwelen van Kardashian — knipoogt naar het Kuifje-album De Juwelen van Castafiore.
(Bron: Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jacques Sandron (76), Claude Renard (72) en Har Brok (76) overleden
20/02
TOP
De voorbije dagen betreurden we het heengaan van twee stripmakers en een stripjournalist.

Jacques Sandron
Jacques SandronAfgelopen zondagnacht, 17 februari, overleed de Belgische stripauteur Jacques Sandron. Hij werd 76 jaar. Sandron was de tekenaar van Slemper en Slof, een reeks over een huzaar en zijn nukkige paard in het leger van Napoleon, op scenario van Raoul Cauvin. Het duo voerde à la Blutch en Chesterfield uit De Blauwbloezen gevaarlijke opdrachten uit, soms rechtstreeks in opdracht van Napoleon.

Sandron startte zijn carrière op zijn achttiende op de drukkerij van Dupuis waar onder meer het weekblad Robbedoes werd gedrukt. Daar kreeg hij het stripvirus te pakken en hij leerde er ook Raoul Cauvin kennen. In 1975 stelde hij de hoofdredacteur van Robbedoes een stripverhaal voor dat prompt werd geweigerd. Hij probeerde het een nieuwe keer met Cauvin en dat leverde de stripreeks Slemper en Slof op. Deze komische reeks werd een hit in het weekblad waardoor er ook albums mochten verschijnen. Tussen 1982 en 1986 verschenen vier albums die wat minder succes kenden. In 1986 verscheen het laatste verhaal in Robbedoes. In 2004 (uitgave op klein formaat) en 2018 (Collectie Arcadia) bundelde vzw Arcadia nooit eerder in album verschenen lange en korte verhalen wat nog eens twee albums opleverde. Bij het kleine uitgeverijtje Hématine kwam in 2012 een inmiddels uitverkochte integrale in het Frans uit met talloze extra's in een zeer mooi verzorgde uitgave.

Slemper en Slof Slemper en Slof Slemper en Slof Slemper en Slof
Slemper en Slof Slemper en Slof Slemper en Slof  

Raf de PostbodeRaf de PostbodeIn 1984 creëerde Sandron, opnieuw op scenario van Cauvin, voor het tijdschrift Je Bouquine de gagreeks Raf de Postbode die hij volhield tot zijn pensioen in 1994. In 1990 en 1991 verschenen daarvan twee albums in het Nederlands bij uitgeverij Oranje. Voor het hommagealbum De Terugkeer van Guus Slim (1990) tekende hij een van de kortverhalen met de befaamde speurder van Maurice Tillieux.

Sandrons œuvre is niet uitgebreid, maar bezoekers van stripfestivals, waar Arcadia soms een stand bemant, kennen vast de man achter de creatie elke keer hij kwam signeren. Op de onderstaande foto staat hij naast de nog steeds kwieke Willy Lambil voor een standbeeld van De Blauwbloezen dat vorig jaar werd onthuld in het dorpje Tamines (Sambreville) in de provincie Namen. Beide heren, vrienden en voormalige collega's bij Dupuis, teken(d)en een historisch gesitueerde stripreeks op scenario van Raoul Cauvin. Toen al vertelde de plaatselijke burgemeester dat er op een andere rotonde een standbeeld zou komen van Slemper en Slof, maar dat zal pas in 2020 gebeuren. Dat kan Sandron dus niet meer meemaken waardoor het alsnog een postuum eerbetoon wordt. Op 13 maart levert het weekblad Spirou, waarin Slemper en Slof in het Frans liep, trouwens een hommage aan de overleden tekenaar.

Jacques Sandron© Foto's: Doumont


Claude Renard
Claude Renard
© Foto: Charles-Louis Detournay


Philippe Francq, François Schuiten, Yves Swolfs, Andreas, Philippe Berthet, Benoît Sokal en vele anderen hebben ooit les gekregen van Claude Renard aan het Brusselse Saint-Luc-instituut. Deze Belgische tekenleraar, die zelf ook strips schreef en tekende, overleed zondagochtend 17 februari. Hij werd 72 jaar. Hij was eerst de assistent van Eddy Paape en dan zijn opvolger als leraar.

Slemper en Slof Slemper en Slof Slemper en Slof Slemper en Slof

Slemper en SlofSlemper en SlofRenard publiceerde in het baanbrekende, revolutionaire stripmagazine Métal Hurlant met scenario's voor Schuiten die dan nog een nobele onbekende was. Onder zijn hoede kwam op het Saint-Luc ook Le 9eme Rêve tot stand, een jaarlijks stripblad waarin zijn studenten hun allereerste professionele strips konden publiceren. Hij tekende zelf twee strips van Ivan Casablanca waarvan deel 1 bekroond werd met een Sint-Michielsprijs voor beste album, zijn tweede Sint-Michielsprijs na het voor Schuiten geschreven De Medianen van Cymbiola. Andere strips van zijn hand zijn De Elfen van Pormariolus, Gwendoline en de Machinisten (samen met Thierry Smolderen voor het scenario en Schuiten voor de tekeningen) en het eveneens voor Schuiten geschreven De Rail. Al deze albums verschenen bij Arboris. Casterman bundelde in 2008 De Medianen van Cymbiola en De Rail als Metamorfoses.

Eind jaren 1980 stapte Renard uit de stripwereld om zich toe te leggen op illustraties en het ontwerpen van decors, kostuums en de verdere aankleding van theaterstukken, onder meer voor Franco Dragone (regisseur van vele opvoeringen van Cirque du Soleil en shows voor Disneyland Parijs, Céline Dion en vele ceremonieën). Hij had in die hoedanigheid van designer ook een aandeel in de film Gwendoline van Just Jaeckin uit 1984.

De leerlingen zijn weliswaar beroemder dan de leraar, maar de vruchten van Renards geroemde pedagogische kwaliteiten tellen nog steeds mee in hun werk.


Har Brok
Har Brok
© Foto: Dingena Mol


KuifjeIn de nacht van maandag op dinsdag 18 en 19 februari overleed de Nederlandse Kuifje-expert Har Brok. Hij schreef diverse publcaties over Kuifje en hij maakte in de jaren 1970 en 1980 deel uit van de redactie van Stripschrift. Voor dat stripinformatiemagazine schreef hij het Kuifje-naslagwerk Kuifje, van Leerlingjournalist tot Wereldberoemd Reporter (1979) wat de start betekende voor een reeks Stripschrift-specials waarvoor Brok kleine en grote bijdragen leverde, met name over Asterix, Suske en Wiske, André Franquin en Sjors en Sjimmie.
(Bron: diverse bronnen / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Gilles de Geus integraal bij Standaard Uitgeverij
20/02
TOP
Gilles de GeusWie onze Facebook- of Instagrampagina volgt (dagelijks meerdere nieuwsberichten!) weet sinds zondag al dat Hanco Kolk ons had verteld dat de integrales van Gilles de Geus bij Standaard Uitgeverij zullen verschijnen. Dat was op voorstel van uitgever Toon Horsten. Er zullen vier integrales verschijnen, de eerste eind dit jaar of begin 2020 en de andere delen zullen snel daarop volgen.

En de extra’s? Wat dacht je van nooit eerder in album verschenen kortverhalen en dossiers die zijn geschreven door Ronald Grossey? Deze laatste schreef al zeer boeiende boeken over Studio Vandersteen en Bob De Moor. Hij hielp ook mee aan Kiekeboek (over de Kiekeboes) en hij schreef twee jeugdromans van De Rode Ridder.
(Bron: Hanco Kolk / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ballon Comics en Blloan in april en mei
20/02
TOP
Amorostasia 3
Ballon Comics en Blloan zijn twee eigen labels van Ballon Media. Bij Ballon Comics staat Dino's deel 5 gepland met opnieuw gags over dinosaurussen waar je wat van opsteekt. In Jommeke 294: De Wraak van de Mummies heeft Flip te veel gezongen en is hij zijn stem kwijt. "Wat nu? Onze vrienden trekken naar professor Gobelijn om hem om raad te vragen. Maar de professor zit met zijn hoofd in Egypte en... in de ajuinen! Samen met zijn vriend, Evarist Selders, doet hij onderzoek naar eeuwenoude ajuinen in Egypte. En volgens hem zal Flip daar ook een remedie vinden voor zijn gebroken stem. Op naar het land van de mummies!"

Bij Blloan verwachten we het laatste deel van Cyril Bonins Amorostasia. "Parijs. In het heden. Er zijn drie jaar verstreken sinds het opduiken van Amorostasia. De ziekte blijft zich overal ter wereld verspreiden. Paranoia viert hoogtij en de bevolking is doodsbang door het uitblijven van resultaten. Een man, bijgenaamd 'de maniak met de schaar', valt vrouwen aan die de armband met het rode hart dragen, het teken dat ze hun partner hebben doen verstenen. De beweging van de Nobody’s, ontstaan op het Internet, draagt op niet meer buiten te komen en alles van op afstand te doen. Bij de komende verkiezingen lijkt een nederlaag voor de regering, die niet in staat lijkt de ziekte uit te roeien, onafwendbaar. De peilingen wijzen in de richting van de Beweging Voor het Geloof, onder leiding van Farkas, die voor een terugkeer naar een morele orde pleit... In deze gespannen sfeer ondergaan Olga Politoff en haar partner, Kiran Narayanan, de enige twee versteenden die weer tot leven zijn gekomen, een reeks testen om een vaccin te vinden voor de epidemie. Voor Olga en Kiran telt vooral het weer opnemen van hun normale leven na hun amorostasia. Kiran trekt bij Olga in en al snel ontstaan er spanningen in de relatie."


Ook nog bij Ballon Comics verschijnt de al een paar keer uitgestelde integrale van Hoempa Pa, de samenwerking tussen Albert Uderzo en René Goscinny voor ze Asterix uitwerkten.

Bij Blloan staat een andere integrale op het programma. De eerste twee reguliere delen van Maankop worden gebundeld in een eerste integrale. Later verschijnt het vroegere deel 3 (dat veel dikker was) als een tweede integrale. "Maankop verscheen voor het eerst begin jaren 1999 in het beroemde stripblad (Á Suivre)/Wordt Vervolgd. Het verhaal speelt zich af op het eiland Damanuestra waar de bevolking gebukt gaat onder het juk van een dictator en zijn vrouw. Tot overmaat van ramp wordt het eiland geteisterd door gigantische golven die niets heel laten op hun weg. Maar de golven lijken geen vat te hebben op één persoon — een man zonder stem en zonder gezicht. De radeloze bevolking ziet in de golventemmer hun redder."

(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Casterman in april en mei
20/02
TOP
Van Casterman kregen we enkel de cover van het al meermaals anagekondigde De Jeugd van Alex deel 1, de spin-off over de jongere jaren van Jacques Martins Alex. Hier krijg je de korte inhoud: "In 58 voor Christus, net voor de Gallische oorlog, wordt het leven van Alex, de zoon van Astorix, overhoop gegooid. Na een zorgeloze kindertijd heeft hij nu de leeftijd bereikt waarop een Galliër zijn opvoeding moet voltooien. Hij moet binnenkort zijn vader, het dappere stamhoofd, zijn moeder en zijn grote zus Alexia achterlaten. Maar het voor hem uitgestippelde levensplan krijgt een onverwachte wending door een machtsstrijd: de verraders Alderic en Ansila smeden een complot tegen Astorix en het hele gezin van Alex zit in de val. Alex gaat in Gallië strijden voor het leven van zijn familie!"

Bij deze uitgeverij verschijnt in mei ook Bug deel 2, het slot van het tweeluik van Enki Bilal dat wordt verfilmd. "Van het grootste serverpark tot de kleinste usb-stick: op onverklaarbare wijze is het geheugen van alle digitale bronnen op aarde plots gewist. De wereld staat stil en is helemaal van slag. Al snel wordt de link gelegd met de terugkeer van de bemanning van een verkenningsmissie naar Mars. De enige overlevende draagt een alien in zich en lijkt alle verdwenen digitale gegevens te hebben 'geërfd'. Hij wordt de ultieme inzet van een nietsontziende strijd tussen staten, bedrijven, misdaadorganisaties, religies en zelfs gewone mensen..."

In Tristan deel 17, door de nieuwe scenarist Néjib en getekend door de oorspronkelijke tekenaar Jean Pleyers, zit Gilles de Rais in nauwe schoentjes. "Gilles de Rais is door de duivel bezeten. Is zijn laatste uur geslagen? Om zijn vriend van een hachelijk proces te redden, gaat Tristan op zoek naar het beeldje van de huilende maagd, het enige reliek dat Gilles opnieuw op het rechte pad kan krijgen. Maar de uren tikken weg en zijn process komt steeds dichterbij."

En ook Isabelle Avondrood is van de partij met de tweede integrale met daarin de delen 4, 5
en 6: Maanzieke Mummies, Het Geheim van de Salamander en De Tweekoppige Drenkeling.
(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dargaud in april en mei
20/02
TOP
Renaissance 1
Bij Dargaud start de nieuwe sf-trilogie Renaissance. De cover met verticale opbouw doet vermoeden dat Christophe Bec er de scenarist van is, maar het is het werk van Fred Duval (Hauteville House, Man van het Jaar, Travis, Wonderball) en Frédéric Blanchard (USA über Alles, UUR U). Emem tekende diverse albums van Carmen McCallum en UUR U. Het verhaal: "2084, de ergste scenario's over de toekomst van de aarde zijn bewaarheid geworden. De Federatie besluit een interventie op touw te zetten op deze uitstervende planeet. Swänn, een jong en oprecht buitenaards wezen, geeft zich op als vrijwilliger. Hij is afkomstig van een planeet die lijkt op een geslaagde versie van onze wereld en wil bijdragen tot de vredesmissie op aarde en het vermijden van haar ondergang. Zijn ontmoeting met Liz, in Texas, is het begin van een botsing tussen twee werelden..."


Amazonia 4
Ravian 23
Van Amazonia verschijnt het vierde en voorlaatste deel. "1949. Miss Austin zet haar onderzoek voort in het tropische regenwoud, op zoek naar het wezen met bovennatuurlijke krachten. Maar de MI6 is niet de enige organisatie die interesse toont. Ook de Duitse geheime diensten snuffelen rond. Zij speuren naar een schat die in een onderzeeër werd vervoerd die in dat deel van de wereld strandde. Is het wezen uit Duitsland zelf afkomstig, waar het als rariteit werd opgevoerd in een freakshow? Bestaat er een verband tussen de twee mysteries?"

Over het kortverhalenalbum Ravian deel 23 heeft dargaud het volgende te melden: "De Ravian-saga begint in 1967 met De Vierde Dimensie en eindigt 43 jaar later met deel 21, De Tijdopener. Deel 22 van de reeks, Herinneringen aan de Toekomst, toont de belevenissen van Ravian en Laureline, die tussen de plooien van de tijd waren verdwenen. Deel 23 duikt nog wat dieper in die herinneringen aan de toekomst. Jean-Claude Mézières en Pierre Christin werpen zich op als melkwegtoeristen en beschrijven een toekomst — of, beter gezegd, verschillende mogelijke toekomsten — en brengen op die manier nieuwe interpretaties naar voren die vol nostalgie, humor en... verrassingen zitten. Kortom, iets nieuws in het verleden van de toekomst!"
Of dit het laatste album in de reeks is, staat nog niet geschreven in de sterren. Christin beweert dat de cirkel rond is en dat je de reeks nu in een oneindige loop kan lezen. Mézières is een voorstander van nieuwe albums door andere tekenaars, zolang ze zijn eigen stijl niet slaafs kopiëren. Alle opties liggen open.

(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dupuis in april en mei
20/02
TOP
De Eeuwige Oorlog / Een Nieuw Begin
Voor het eerst worden de Vrije Vlucht-trilogie De Eeuwige Oorlog (die bij Dupuis verscheen) en de vervolgtrilogie Een Nieuw Begin (die bij Dargaud verscheen) gebundeld in één enkele, dikke integrale. Beide trilogieën zijn een bewerking van Joe Haldemans werk door Marvano. Deze integrale verschijnt in de collectie Vrije Vlucht. Er zal ook een luxe-editie met ex libris beschikbaar zijn.


Rommelgem 1
Stomp 3
Nadat de Marsupilami en Zwendel hun eigen reeksen kregen, is de graaf van Rommelgem aan de beurt. Daar hadden we het al vaker over. David Etien en BéKa ontfermen zich over zijn jongere jaren, lang voor hij Robbedoes en Kwabbernoot leerde kennen. In april verschijnt de vertaling in softcover en hardcover. "Berlijn, 1938. Duitse ingenieurs stellen Enigma voor, een codeermachine die boodschappen zo opstelt dat ze niet ontcijferd kunnen worden. Een uitvinding die de nazi's in staat moet stellen de oorlog te winnen... Juni 1940. Duitsland is Frankrijk en België binnengevallen, en beide landen hebben gecapituleerd. In het kasteel van Rommelgem ontvangt de graaf, een jonge wetenschapper gespecialiseerd in paddenstoelen, een brief in geheime code. Een interessante uitdaging voor Paschasius (Hilarius Adelbertus Ladislaus) die al snel de sleutel vindt. De boodschap komt van zijn oude makker Black, die hem vraagt naar Londen te komen voor een missie van het allergrootste belang. Wanneer het kasteel wordt opgevorderd door het Duitse leger, slaagt Rommelgem erin te vluchten en het Kanaal over te steken. In Londen ontvangt hij een nieuwe boodschap die hem naar het dorpje Bletchley leidt. Daar stort hij zich, samen met professor Black, Alan Turing en Miss MacKenzie op de ontcijfering van de Enigma-machine. Een meeslepend avontuur dat zijn intellectuele vaardigheden duchtig op de proef stelt. Een avontuur waarin hij kennismaakt met Churchill en de liefde ontdekt (nee, niet voor Churchill), een avontuur waarin hij het verloop van de oorlog mee kan bepalen..."

Ook Stomp is een spin-off van een reeks die bijna even oud is als Robbedoes en Kwabbernoot: Baard en Kale. De reeks over het verleden van de gentleman-meesterschurk eindigt met deel 3.


De Tweekoppige Adelaar - Eagle 2
De Tweekoppige Adelaar - Adler 2
Van de 'tweelingreeks' De Tweekoppige Adelaar verschijnen de delen 2. In deze dubbel driedelige conceptreeks belanden een Duitse en een Amerikaanse piloot tijdens de Tweede Wereldoorlog in elkaars lichaam.
Eagle: "Eind 1942: na een danteske woordenwisseling en een vreselijke crash wordt James O'Brady, Amerikaans bommenwerperpiloot, wakker in de overtuiging dat hij Hans Raeder is, een Duits jachtpiloot. De jongeman probeert, in een omgeving die hem vijandig gezind lijkt, te begrijpen of hij gek is geworden, of slachtoffer is van een vloek. Een verblijf in de Verenigde Staten brengt hem de antwoorden die hem naar de Stille Oceaan moeten leiden, maar begin 1943 worden die projecten uitgesteld. Hans/James wordt naar Noord-Afrika overgeplaatst, waar hem een nieuwe verrassing wacht..."
Adler: "Hans Raeder ontwaakt in een ziekenhuis van het Reich in Frankrijk. Niet ongewoon na een ongeluk. Het probleem is dat hij denkt dat hij James O'Brady is, een Amerikaans piloot. Omdat hij dat niet kan vertellen aan de mensen rondom hem, en al zeker niet aan Theo, de jonge piloot die hem bewondert, moet Hans op onderzoek naar 'zichzelf' om te begrijpen wie hij is. Hij gebruikt zijn hoofdletsel als voorwendsel om alles opnieuw te moeten leren: hoe zijn Focke-Wulfe te besturen, wie zijn vrienden en familie zijn. Het loopt niet vlot en zijn oversten beginnen hem onder druk te zetten. Het is oorlog en efficiëntie is belangrijk. Maar het militaire aspect is niet het moeilijkste voor Hans/James. Omgaan met het intieme aspect is ingewikkelder. Het contact met de verschillende vrouwen in zijn leven rakelt diepliggende gevoelens op en verplicht hem, nog meer dan te begrijpen wie hij is, te kiezen wie hij wil zijn: Hans of James?"


Cédric 32
De Muziekdoos 2
Yoko Tsuno integraal 5Cédric deel 32: "Borden vliegen in het rond, en het regent vloeken... De stemming zit erin bij de familie van Cédric! Maar na elke ruzie, na elke opdonder overwint altijd de samenhorigheid onder vrienden, of de warmte van de familie. Want Cédric ligt ons zo nauw aan het hart omdat heel zijn wereld — of toch bijna — ook onze wereld is, als kind, ouder, als vriend. Een familieserie die een cultstatus heeft verworven dankzij een recept dat van alle tijden is: wat humor, wat kattenkwaad, en heel veel liefde."

De nieuwe jeugdreeks De Muziekdoos viel bij ons in de smaak. Sla er deze bespreking maar op na. In april verschijnt deel 2. "Nola is net terug van haar eerste bezoek aan Pandoria, de wondere wereld van de muziekdoos, en wil er zo snel mogelijk weer heen. Ze vertrekt stiekem naar Pandoria en komt op een volksfeest terecht, ter ere van de nationale feestdag! Alle inwoners zijn uitgelaten en kijken uit naar de parade van koning Hectorian I. Maar Nola en haar vrienden moeten zich bezighouden met een dringendere zaak: Cyprien, de zoon van tovenaar Anton , is het slachtoffer geworden van afpersing. Wie zit er achter de chantage? En met welke bedoeling? Er is geen tijd te verliezen, want de dreiging is nabij… De koning is in gevaar!"

In de vijfde integrale van Yoko Tsuno staan Chinese verhalen gebundeld, meer bepaald de avonturen
De Draak van Hong Kong (deel 16), De Hemelse Jonk (deel 22) en De Pagode der Nevelen (deel 23). "Yoko Tsuno, onze Japanse heldin, is gedeeltelijk Chinees langs haar grootmoeders kant. Die grootmoeder brengt haar de overvloedige en kleurrijke fantasie van het duizendjarige volk bij. In haar Chinese avonturen beseft ze steeds meer dat fantasie en werkelijkheid kunnen samensmelten en dat de draken uit kinderverhalen in China tot leven komen en onverwachte ontmoetingen veroorzaken die een blijvende indruk nalaten. China heeft heel wat verrassingen in petto voor diegenen die haar proberen te leren kennen.
Waar anders vind je een draak die door het gefluit van een kind wordt gekalmeerd... maar ook een ander monster dat een hele haven kan verwoesten? Waar anders vind je een lappenpopje dat het verhaal vertelt van het vreselijke lot van een jonge prinses die geofferd werd in de elfde eeuw? Waar anders vind je een pagode, omgeven door dichte nevelen, waarin een schrikwekkend beest dat vuurspuwt zich schuilhoudt? Tijdens haar avonturen ontdekt Yoko de verschillende facetten van het land, maar ook de ontelbare valkuilen."

(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Glénat in april en mei
20/02
TOP
Slangengod 1
Bij Glénat staan in april en mei de meeste nieuwe albums van de uitgeverijen onder de koepel Ballon Media gepland. Het uitgestelde laatste deel van De Grote Dode hoort daar ook bij. Een groot geloof is er alvast in de nieuwe reeks Slangengod door Benoît Dellac (Frontlinies, Man van het Jaar, Missi Dominici, Het Vijfde Evangelie) en Jérôme Le Gris (Horacio van Alba, Malicorne). Deel 1 verschijnt namelijk in softcover én hardcover en vervolgdelen zullen niet zo lang op zich laten wachten.
De voorstelling: "Een Viking deinst voor niets terug... behalve, misschien, voor de strijdwoede van een berserk. IJsland, erg lang geleden... Ulf Keludar, Vikingheer van het zuiden van het eiland, treft aan de waterkant een bewusteloze man aan, enige overlevende van de schipbreuk van zijn drakar. De onbekende, afkomstig van de Orkneyeilanden, is geen gewone schipbreukeling. Hij heet Elrik en draagt het teken van Odin, het teken van de wilde krijgers, de drie legendarische 'berserkers' van deze wereld, gekozen door de koning der goden zelf, en begiftigd met bovenmenselijke kracht. Elrik is verbannen door koning Hakoo van Noorwegen en gaat, tegen wil en dank, gedreven door een diep verlangen naar wraak, meestrijden in het conflict tussen Ulf en Björn de Verbrande, een andere machtige heer van het eiland. Te vuur en te zwaard wil hij het lot van IJsland, en misschien zelfs dat van het hele vikingvolk, veranderen."


Conan de Avonturier 3
De Ridders van Heliopolis 3
Ook in Conan de Avonturier 3: Aan de Overkant van de Zwarte Rivier wordt met bijlen gezwaaid. "Het land van de Picten is een duistere jungle waar de lijn tussen beschaving en barbarij dun is. Geen beter symbool daarvoor dan de Zwarte Rivier. Niemand die ze ooit overstak, kan het nog navertellen. Op Conan na welteverstaan: de Cimmeriër ontmoet in de groene hel Balthus, een jonge boer die hij ternauwernood redt uit de klauwen van woeste Pictische krijgers. Samen stropen ze de mouwen op om de kolonisten die zich op deze vijandige gronden gevestigd hebben, te helpen. Zo proberen ze het laatste bastion van de beschaving te redden. Met een tiental man zetten ze een expeditie op naar de machtige tovenaar Zogar Sag. Ze moeten hem bereiken voor hij de clans kan verenigen voor een bloedige invasie..." Deze verstripping van de oorspronkelijke roman van Robert E. Howard werd toevertrouwd aan de auteurs van De Eenhoorn dat bij Daedalus verscheen.

Ook De Ridders van Heliopolis is toe aan deel 3, het voorlaatste van de reeks. "Hij werd geen koning van Frankrijk. Dankzij de alchemie wacht hem een nog grotere toekomst. Asiamar kon, oog in oog met Napoleon, zijn missie niet afmaken. Net toen hij met een zwaardslag de loop der geschiedenis kon veranderen, toonde hij zijn goed hart. Het vrouwelijke deel van zijn dubbele identiteit kreeg de bovenhand en hij gaf de Keizer een kus. Voor die mislukking moet hij zich vandaag verantwoorden voor de Ridders van Heliopolis. Want een Alchemist moet ook wreed kunnen zijn, om zijn lot te vervullen. Je die wreedheid eigen maken, is de essentie van Rubedo, de rode fase en de derde alchemistische proef. De moeilijkste van allemaal. Brengt Asiamar de opdracht tot een goed einde?"


Rosa 2
Dangerous Liaisons - Hoe het Begon 2
Rosa 2: De Mannen is het eerder aangekondigde slot van het tweeluik door François Dermaut. "Rosa is een vrijgevochten vrouw, maar ze zit in een lastig parket. Door de weddenschap die ze heeft gesloten met de 'mannen', mag ze van de pastoor de mis niet meer bijwonen. Moet ze de wedstrijd afblazen om haar ziel te redden? Maar wat gaat er dan gebeuren met haar arme Mathieu, zonder het geld om voor het sanatorium te betalen? Na wat rondneuzen, ontdekt Rosa dat het de schuld is van het gekonkelfoes van Séna, die in haar eer gekrenkt was. Rosa wil zich niet laten doen, en kan rekenen op de goede mensen van het dorp om haar te hulp te schieten. Ze wil zich vooral even onvermurwbaar tonen als Séna."

In het slot van het prequeltweeluik op de roman Dangerous Liaisons blijft liefde en bedrog centraal staan. "In het begin was er liefde. Toen kwam het vlees. En de zonde. Met Dangerous Liaisons duiken we het verleden in van de hoofdpersonages uit de achttiende-eeuwse brievenroman. Het eerste deel belichtte de jeugd van Sébastien de Valmont, in dit tweede ontdek je de jeugd van Catherine en wandel je rond in de wrede en fluwelen wereld van de losbandige hogere kringen, omgeven door passie en leugens."


exile 2
De Grote Zeeslagen 8
De goed gestarte sf-trilogie Exile vervolgt met het album Kayenn. "Wat als de mens als overwinnaar uit de strijd tussen machine en natuur komt? Luz, Sara en Sonntag verschuilen zich. Ze kunnen niet meer terug naar het dorp en besluiten dieper het woud in te trekken. Ze worden nagezeten door schaduwen, want de voortvluchtigen vormen een bedreiging... Luz, omdat ze in de greep zit van Kayenn, het woud rondom hen; Sonntag, omdat zijn menselijkheid Koïos, de entiteit die het vaartuig beheerst, zou kunnen verderven. Wat volgt is een ware strijd tussen natuur en machine. Een strijd die een honderdtal jaar eerder op aarde losbarstte, net voor het vertrek van de Glory..."

Shadow Banking 5In De Grote Zeeslagen deel 8 wordt de zeeslag bij Midway overgedaan.
"Het keerpunt in de oorlog om de Stille Oceaan. Sinds 1 september 1939 woedt de oorlog. Hij verspreidde zich zoals de zwarte pest dat deed in de middeleeuwen, en besmet daarbij alles en iedereen. Een vreselijke pandemie die door niets kan tegengehouden worden. Zelfs de Verenigde Staten worden meegesleurd in de niets ontziende wereldbrand. De industriële grootmacht is onvoorbereid en onderbewapend en verkeert in groot gevaar wanneer, in juni 1942, midden in de Stille Oceaan, de uitzonderlijkste zeeslag uit de geschiedenis plaatsvindt. De slag bij de minuscule atol Midway."

Fallen Angels is de titel van het vijfde en laatste deel van de financiële thriller Shadow Banking. "Mathieu en Maureen laten een spoor van lijken achter. Na De la Salle, Brice Schwartz en Alecos Paparakis is nu Skull, de hacker, aan de beurt. Met de hulp van de Chinese geheime dienst proberen ze George Horowitz, een van de gouverneurs van de Fed en waarschijnlijk de opdrachtgever voor al die moorden, in de val te lokken. Mathieu zal als lokaas dienen. Het laatste bedrijf zal zich afspelen in China."

(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Le Lombard in april en mei
20/02
TOP
Green Class 1
De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren 7
Zowel de nieuwe reeks Green Class als deel 7 (het voorlaatste album) in de reeks De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren hebben we al geïntroduceerd. Hieronder vind je de officiële korte inhouden.

Green Class: "Op de terugweg van een schoolreis in de moerassen van Louisiana komt een klas jonge Canadezen terecht in een ware nachtmerrie. Een mysterieus virus, dat mensen langzaamaan in schrikwekkende plantaardige monsters verandert, grijpt snel om zich heen. Het leger heeft de controle over het gebied overgenomen. Wanneer ze in quarantaine worden geplaatst en een van hun makkers in de steek moeten laten, besluiten vijf leerlingen in opstand te komen. Einde van de wereld of niet, ze willen zelf over hun lot beslissen..."

De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren: "Aaricia wordt opgevist door een Arabisch schip en heeft geen keuze: ze moet naar het Land van de Denen... waar de bemanning hoopt de verschrikkelijke Harald met de blauwe tand aan te treffen. Gandalf besluit manschappen te sturen om zijn dochter te zoeken. Zij worden vergezeld door Thorgal. Het wordt allesbehalve een plezierreisje. Verraad, schipbreuk, gevangenschap... Thorgal heeft al zijn kracht en zijn gewiekstheid nodig om zijn geliefde terug te vinden."

(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De laatste Roodbaard-integrale
20/02
TOP
Roodbaard integraal 13
Sherpa publiceerde nog maar net Roodbaard integraal 12 (lees hier onze bespreking) of daar komt deel 13 al aan. De Franse versie verschijnt in juni, de Nederlandstalige editie is nog voor dit jaar. In deel 13 wordt het tweeluik Het Geheim van Elisa Davis gebundeld met een extra dossier. Met dit album wordt de integrale reeks afgesloten. Daarna verschijnt nog wel een integrale met de vijfdelige spin-off De Jonge Jaren van Roodbaard. Sherpa moet nog afwachten in hoeveel delen de Franse uitgeverij Dargaud deze spin-off integraal zal uitgeven, in één of twee delen, en of daarvan kan worden afgeweken voor de Nederlandstalige versie.
(Bron: Dargaud / Sherpa / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Gunfighter
20/02
TOP
Gunfighter 1
Hierboven zie je de cover van Gunfighter deel 1, de eerder aangekondigde nieuwe westernreeks van Michel Rouge en Christophe Bec.
(Bron: Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Bloody Marie, Guido van Driels tweede film
20/02
TOP
Bloody Marie
Op 28 februari gaat in Nederland de film Bloody Marie in première, de tweede langspeelfilm van stripmaker Guido van Driel na De Wederopstanding van een Klootzak. Het hoofdpersonage is de drankzuchtige, ooit succesvolle striptekenares Marie.

De inhoud: "Wonend tussen de uitbuiters en de uitbaters drinkt Marie op de Amsterdamse Wallen een gat in de dagen. Een kip tokt, een tekenaar tekent en ik drink, zegt ze zelf. Tekenen doet ze ook, maar door de drank en god-weet-wat komt er al een hele tijd niks goeds meer uit haar vingers. De dood van haar moeder, die ze in hallucinaties af en toe nog ziet, haar destructieve natuur, het speelt allemaal mee. Nadat ze een paar duizend euro steelt bij een van haar buren, escaleert de boel."

Bekijk hier de trailer.
(Bron: Stripwinkel Sjors / Sherpa / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Uitgeverij L in april en mei
16/02
TOP
Was Getekend... Eric Heuvel!
Uitgeverij L is in april en mei weer paraat met hun eerste titels van 2019. Niet alleen Martin Lodewijk krijgt een hommagealbum (zie verder), maar ook Eric Heuvel wordt in de bloemetjes gezet, want hij zit dertig jaar in het stripvak. In het tachtig pagina's tellende hardcoveralbum Was Getekend... Eric Heuvel! Het boek biedt een uitgebreid overzicht van zijn werk met veel onbekend beeldmateriaal en grote illustraties. Op Facebook deelt hij de laatste tijd af en toe dergelijke illustraties van lang geleden.


Badlands
Safehaven
Twee gloednieuwe titels zijn Badlands en Safehaven. De fantasywestern Badlands is het werk van Piotr Kowalski (Dracula - De Ondode, De Lincoln Branch en een sliert comics) en Eric Corbeyran die bekend genoeg is zodat we geen reeksen van hem hoeven op te sommen. "Aan het eind van de negentiende eeuw doorkruist Perla het woestijngebied in het zuiden van de Verenigde Staten aan het hoofd van een groepje avonturiers. Haar doel: in de voetsporen treden van haar voorouder, de alchemist Hernan Ruiz-Tenguillo, die vroeger door hetzelfde gebied trok in gezelschap van conquistadores. Want de onzichtbare wereld die haar grootvader twee eeuwen geleden heeft beschreven is niet verdwenen! Hij is verborgen door de indianen om te voorkomen dat de blanken de krachten die erbij horen in handen zouden krijgen. Met haar revolver en magische formules bij de hand, denkt Perla dit universum weer naar boven te halen. Het bevindt zich voorbij de laatste grens, die van de realiteit..."

Safehaven genoot een voorpublicatie in Eppo. Het verhaal van Fred de Heij verschijnt enkel in hardcover. "Het avontuurlijke duo Isa Locus en Paul Stark kennen we al uit De Kaart dat in 2016 verscheen. Daarin brachten Isa en Paul in opdracht een opgeknapte boot naar een ver gelegen vakantie eiland terwijl ze door maffiabazen en ander gespuis werden achtervolgd. In hun nieuwe avontuur stranden Isa en Paul met hun boot in een haven waar ze een paar dagen moeten blijven omdat er aan de boot gewerkt moet worden. Isa gaat de stad in en leert bij toeval de doortastende privédetective Julia Shutt kennen die het bedrijf Safehaven onderzoekt. Isa besluit om Julia een handje te helpen en dan volgen er achtervolgingen, ontploffingen en shoot-outs, kortom zoals Fred het zo mooi omschrijft: 'een gedoe van jewelste.'"


Agent 327: Hulde aan de Jarige
Agent 327 integraal 3
Zoals we eerder aankondigden, verschijnt dit jaar een tweede hommagealbum van Agent 327 met kortverhalen door zeventien auteurs, deze keer naar aanleiding van Martin Lodewijks tachtigste verjaardag. Tevens verschijnt ook de derde integrale van de komische spionagereeks met de verhalen die tussen 1977 en 1980 werden gepubliceerd met extra dossier. In deze integrale reeks zullen acht delen verschijnen.


Storm 31 dossiereditie
Roodhaar 5
Van die andere bekende Nederlandse reeks Storm verschijnt de luxueuze dossieredite van deel 31, Het Gesticht van Krijs. De formule is gekend: je krijgt een blik achter de schermen van het album, geïllustreerd met veel onbekend artwork in een altijd mooi verzorgde lay-out.

Roodhaar beleeft een nieuw avontuur: "Roodhaar, Kiley en de Kapitein zijn op de terugreis naar hun thuisland Krill. Daarbij moeten ze door een vallei die bewoont wordt door de reuzen van het gebroken rif. Al snel komen ze oog in oog met deze enorme creaturen te staan, maar dan blijkt dat zij wel de minste van hun problemen zijn. "


Sangre 2
Ythaq 15
Van scenarist Christophe Arleston zijn maar liefst vier albums te verwachten. Twee ervan zijn getekend oor Adrien Floch. Vooreerst is er het vervolg van de geweldig goed gestarte fantasyreeks Sangre (lees hier onze bespreking van deel 1), maar ook deel 15 van de sprankelende sf-reeks Ythaq.

Sangre deel 2: "De kindertijd van Sangre komt ten einde op het moment dat de duistere piraten
haar familie afslachten en haar moeder ontvoeren. Sinds dat trauma stottert ze. Tien jaar later spoort ze de criminelen een voor een op. Fesolggio is daar een van. Maar hij is ook een van de grootste schilders van Tarasque, een wereld waar de mensen samenwonen met levensgevaarlijke wezens die gevoelig zijn voor kunst. Alleen een volmaakt kunstwerk kan voorkomen dat je aan stukken wordt gescheurd..."

Ythaq deel 15: "Graniet, Narvarth en Danaëlle zitten vast op de planeet Kluit. Gelukkig hebben schepen van de Federatie daar een basis gevestigd. Het is van het hoogste belang dat ze die bereiken. Met Narvarth buiten bewustzijn en Danaëlle buiten dienst zal Graniet haar twee bewusteloze vrienden moeten verbergen in de over de monorail rijdende trein, de Imperator Express, waar ze zich heeft aangemeld als hostess. Maar ze weet niet dat ze in de gaten wordt gehouden door iemand die geïnteresseerd is in de technologische wapens die ze in het geheim bij zich heeft..."


Lanfeust Odyssey 10
Trollen van Troy 23
In april nemen we voorlopig afscheid van Lanfeust Odyssey. Arleston werkt al een paar jaar aan een nieuwe fantasycollectie voor de Franse uitgeverij Bamboo terwijl Didier Tarquin met U.C.C. Dolores zijn eigen sf-reeks start. Tarquin sluit een terugkeer van Lanfeust allerminst uit, maar het zal minstens twee jaar duren voor er weer een nieuw album mogelijk wordt. Arleston gaf al aan dat nieuwe Lanfeust-verhalen voortaan kortere cyclussen zouden zijn met meer humor. De inhoud van Lanfeust Odyssey deel 10: "Dit is de laatste confrontatie tussen Lanfeust en Lylth, het vampierachtige wezen dat zich heeft ontpopt tot miljoenen gevleugelde banshees. Alle continenten worden geteisterd, Eckmül is belegerd. In het zomerverblijf van de goden van Darshan heeft Lanfeust moeite om hulp te vinden. De god Lanfeust, een karikaturale versie van hemzelf, blijft hem maar tegenwerken. Uiteindelijk komt Lanfeust erachter dat hij maar één kans heeft om Lylth te verslaan en de wereld van Troy te redden: hij moet het tegen het Lylth-monster opnemen in het centrum van de wereld. Helaas schijnt niemand te weten waar het centrum van de wereld zich nou precies bevindt..."

Dead Life 3In Ruw Talent! gunt Arleston de parodieën die Jean-Louis Mourier schilderde op wereldberoemde schilderijen, maar dan met zijn trollen in de hoofdrol, een plaatsje. "Khalif Hopeïdemerfeil regeert over de stad Hogdad, het juweel van Delpont, een sieraad van moderne architectuur, helemaal van steen en paarlemoer. Om de stad het allure te geven die het verdient, organiseert de kalief een tentoonstelling en een schilderwedstrijd waarvan de eerste prijs de hand van prinses Petypoy is. Zij koos als thema: 'Een trol schilderen', maar trollen willen niet geschilderd worden..."

Ook de zombietrilogie Dead Life loopt ten einde in een extra dik album van 68 pagina's. "De overlevenden zetten een laatste wanhopige expeditie op touw om de kelk terug te vinden die het water in het gebied heeft besmet."


Dating for Geeks 9
Elsje 7
Dating for Geeks deel 9: "Dating. Je ontkomt er niet aan, als vrijgezel op zoek naar je +1. Maar wat als de vrouw wiens aandacht je wilt het te druk heeft met haar collectie vintage My Little Pony's? Of als de man met wie je je leven wilt delen, zijn leven liever doorbrengt in een Online Roleplaying Game? Dating for Geeks is een strip voor iedereen die nog op zoek is naar een ander om mee te Netflixen en chillen, iedereen die al iemand gevonden heeft om samen een IP-adres mee te delen en iedereen er vrede mee heeft dat je nooit je charismacheck haalt en gedoemd bent alleen te blijven."

Elsje deel 7: "Elsje heeft natuurtalent! Ze moet alleen nog ontdekken waarin dan precies.
GaitJan en hondje Puppie kunnen de rebelse Elsje maar net aan. Soms moet ze met handschoenen worden aangepakt, maar ze is gelukkig ook best aaibaar."


Douwe Dabbert 16
Suus & Sas 15
De Dame in de Lijst is alweer deel 16 in de reeks opgesmukte heruitgaven van Douwe Dabbert. Enkel in de hardcoverversie zit een dossier waarin Thom Roep terugblikt op specifieke elementen uit de reeks en het album in kwestie in het bijzonder. Het verhaal: "Op een van zijn zwerftochten komt Douwe Dabbert tegen zijn zin in het bezit van een oud schilderij. De dame in het doek komt steeds tot leven en wil dat Douwe haar terugbrengt naar het toverkasteel van Socratof, waar ze thuishoort. Echter ze wil gerestaureerd worden en Douwe Dabbert moet hiervoor met haar een hachelijke reis ondernemen."

Suus & Sas deel 15: "De bekende tweeling uit het weekblad Tina beleeft weer de gekste avonturen. Zo loopt Sas letterlijk een bassist tegen het lijf, treden de zusters op in Circus Top, blazen ze bellen op Ibiza en regelt Sas een date op het voetbalveld! Al jaren zijn de belevenissen van Suus en Sas voor veel meisjes (en ouders) een feest van herkenning."

(Bron: Uitgeverij L / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Elfen, dwergen, orks en goblins krijgen gezelschap van magiërs
16/02
TOP
Magiërs 1
In het uitgestrekte land van Arran, het speelveld van collectiedirecteur Jean-Luc Istin en een kransje weerkerende tekenaars en scenaristen, is nog plaats voor een nieuwe reeks rond fantasyfiguren. Na de reeksen Elfen, Dwergen en Orks & Goblins vervoegt de Franse reeks Mages (Magiërs) hetzelfde universum. Als vanouds geeft Istin de aftrap met een eerste deel, getekend door Kyko Duarte die ook voor de reeks Elfen tekent. In tegenstelling tot voornoemde reeksen zal Magiërs uit vier in plaats van vijf hoofdfiguren bestaan die om de vier albums een avontuur beleven.

Extra werk voor Daedalus dus, maar wat is de stand van zaken van de vertalingen tegenover de Franse reeksen? Hieronder vind je het overzichtje, er is nog werk aan de winkel.
Elfen: 16 vertaalde delen op 23 Franse albums
Dwergen: 7 vertaalde delen op 13 Franse albums
Orks & Goblins: 2 vertaalde delen op 5 Franse albums
(Bron: Jean-Luc Istin / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Complete reeks Betty & Dodge
16/02
TOP
Betty & Dodge 1
Betty & Dodge 2
Betty & Dodge 3
Betty & Dodge 4
Betty & Dodge 5
Betty & Dodge 6
Betty & Dodge 7
Betty & Dodge 8
Komende week publiceert BD Must de complete reeks Betty & Dodge van Thomas Du Caju, Jean-Claude Van Rijckegem en Pat Van Beirs in het Nederlands in acht hardcoveralbums met tekens acht bonuspagina's. Voor de delen 1 tot 6, die tussen 2008 en 2012 al eens bij Standaard Uitgeverij verschenen, tekende Thomas Du Caju gloednieuwe covers. De delen 7 en 8 gaf BD Must in 2013 en 2014 enkel in een luxe-editie uit en worden nu ook beschikbaar als reguliere edities.

BD Must biedt een pakket aan met alle acht HC's tegen 159 euro. De albums zullen ook afzonderlijk te koop zijn. Voor de delen 1 tot 6 betaal je dan 19,95 euro per album, voor de delen 7 en 8 betaal je weliswaar 29,95 euro per album.
(Bron: BD Must / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Luitingh Sijthoff start romancollectie over superhelden
16/02
TOP
Black Panther
Civil War
De literaire uitgever Luitingh Sijthoff start binnenkort met een romanreeks over superhelden uit het Marvel-universum. Black Panther (288 pagina's, 17,50 euro) en Civil War (386 pagina's, 17,50 euro) bijten de spits af.

De romans zijn geschreven door respectievelijk Jesse J. Holland (die meerdere boeken schreef over de slavernij en de geschiedenis van Afro-Amerikanen) en Stuart Moore (die met Stan Lee werkte aan de boekenreeks The Zodiac Legacy over nieuwe tienersuperhelden). Beide romans zijn een nieuwe beleving van de films Black Panther en Captain America: Civil War. Die twee films brachten samen wereldwijd meer dan 2,5 miljard euro op.
(Bron: Lijtingh Sijthoff / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuw sf-project door auteurs van Orbital
16/02
TOP
Serge Pellé + Sylvain Runberg
Scenarist Sylvain Runberg heeft het scenario van een groot, geheim one-shot afgewerkt naar het werk van een "wereldberoemde sf-schrijver". Voor de tekeningen kan hij rekenen op Serge Pellé, met wie hij al de reeks Orbital maakt (deel 8 verschijnt dit jaar nog). Voor de rest rept hij met geen woord over de inhoud, welk boek hij verstript of bij welke uitgever het zal verschijnen Het is pas te verwachten in 2020 of 2021. Hierboven vind je alvast een concepttekening van tekenaar Pellé.

Runberg bewerkte ook al de wereldberoemde romanreeks Millennium voor een stripreeks. Daarna mocht hij zijn eigen verhaal met dezelfde personages uitwerken voor de reeks Millennium Saga.
(Bron: Sylvain Runberg / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


160 pagina's tellend one-shot door Juanjo Guarnido en Alain Ayroles
10/02
TOP
Les Indes Fourbes
Les Indes Fourbes
Les Indes Fourbes
Ja, hoe zit dat eigenlijk met een nieuw album van Blacksad, het eerste deel van een tweeluik? Ha nee, eerst een ander project hebben we gezegd. Juanjo Guarnido werkt al enkele jaren aan een one-shot op scenario van Alain Ayroles (van het zeer geestige Sabels en Galjoenen, Garulfo en de vampierstrilogie D). Moet je die tekeningen eens zien!

Goed nieuws, dat one-shot met de Franse titel Les Indes Fourbes verschijnt dit najaar bij Delcourt. Oorspronkelijk zou het honderd pagina's tellen. Na vele uitwisselingen tussen de auteurs wordt het uiteindelijk een strip van dik 160 pagina's.

Het verhaal vertelt de lotgevallen van een schelm aan het begin van de zeventiende eeuw in Latijns-Amerika en het is het zelfgeschreven vervolg van de roman El Buscón die de Spaanse edelman, politicus en schrijver Francisco de Quevedo rond 1604 schreef. In de satirische roman heeft oplichter Don Pablos twee doelen: een deugdelijk leven leiden en een caballero (gentleman) worden. Hij faalt jammerlijk in beide.

Het historisch kader dat Guarnido met flegma en veel details heeft aangepakt, wordt ruimschoots verlucht met de kenschetsende komische vertelling van Ayroles. Delcourt vertaalt weliswaar zelf geen strips, dus moeten we uitkijken naar een vertaaluitgever die dit zal uitgeven. Wie wint deze vermoedelijke biedingsoorlog om de rechten?
(Bron: Delcourt / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Les Indes Fourbes
Les Indes Fourbes


Het voorjaar van Uitgeverij HUM!
10/02
TOP
Philemon 16
In maart en mei geeft Uitgeverij HUM! in totaal zeven albums uit. Samen maakt dat een straf voorjaar.

Vooreerst starten we met Philemon 16: Die Verduivelde Schilder. Met deze reeks begon het allemaal voor de uitgeverij. Met dit album ronden ze de reeks af die dan eindelijk volledig in het Nederlands te verkrijgen is. Daarmee nemen we nog geen afscheid van auteur Fred, want Uitgeverij HUM! heeft nog vertalingen van andere albums van hem in petto.
De inhoud van Die Verduivelde Schilder: "Als je niet kunt tekenen, kun je misschien je ziel bij de duivel inruilen tegen schildertalent. Dan kun je zo levendig schilderen dat het verschil tussen schilderij en werkelijkheid verdwijnt. Philemon raakt verzeild in een schilderstuk waarin dit het geval lijkt te zijn. Voor de oplossing moet hij onderhandelen met de duivel in hoogsteigen persoon."


Tex Willer 6
Tex Willer Classics 11
Een andere vaste gangmaker bij Uitgeverij HUM! is Tex Willer. In de kleurenreeks verschijnt deel 6, Gerechtigheid in Corpus Christi, door Corrado Mastantuono en Mauro Boselli. deze laatste is ook de scenarist van Tex Willer Classics 11: De Pioniers, getekend door Andrea Venturi. Tex Willer Classics vinden we zowat de western met de beste prijs-kwaliteitverhouding: véél pagina's die lekker vlot weglezen tegen een voor dat aanbod schappelijke prijs.


Torpedo integraal 4
Torpedo integraal 5
Niet alleen van Philemon, maar ook van de ijzersterke, cynische huurmoordenaarsreeks Torpedo 1936 nemen we afscheid. In maart en juni verschijnen de delen 4 en 5 van de integrale reeks. Deze verhalen verschijnen voor het eerst in het Nederlands. Daarnaast komen er nog wel nieuwe albums van Torpedo 1972, getekend door Eduardo Risso. Naar verluidt vond Risso het scenario voor het volgende album zodanig gortig dat hij scenarist Enrique Sánchez Abulí verzocht wat te dimmen. Of het tot een consensus is gekomen, valt nog af te wachten. Anno nu is Torpedo weliswaar een behoorlijk foute reeks... om van te smullen dus.


Tyler Cross 3
Gilles Durance 2
Intussen staat Tyler Cross te trappelen om het stokje van duistere misdaadreeks van Torpedo over te nemen. Na de eerste twee delen die bij Dargaud verschenen, komt in eenzelfde uitvoering deel 3 bij Uitgeverij HUM! uit. Miami vormt nu het zonnige decor.

Ook in Gilles Durance 2: Catalina in Zwaar Weer toeven we in warmere streken, hoewel het net zo min om een toeristisch uitstapje gaat. Dit verhaal speelt zich af rond het eiland Mururoa waar Tanguy en Laverdure ook nog een avontuur hebben beleefd: Bestemming Stille Zuidzee en Gevaar op Mururoa, gebundeld in de vijfde integrale bij Arboris. In Gilles Durance wordt een vette knipoog gegeven naar dat tweeluik, maar het standpunt van de helden uit beide reeksen op de kernproeven die er plaatsvronden is bijna tegengesteld aan elkaar. Indertijd was er veel kritiek op het verhaal van Tanguy en Laverdure omdat ze als gezagsgetrouwe piloten voor de Franse luchtmacht nadrukkelijk de mening van de Franse regering verdedigden. Gilles is daarentegen een vrije piloot voor commerciële vluchten. Hij houdt er een andere mening op na als hij er bij toeval achter komt wat de uitwerking van de proeven op de lokale bevolking is.
De inhoud: "In een tropisch paradijs een beetje de veiligheid in de gaten houden? Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Zeker als in dat paradijs kernproeven worden genomen en de radioactieve waardes het toegestane niveau overschrijden. Voeg daar een dosis vijanden en intrige bij en dan hebben Durance & zijn crew ineens de handen vol."

(Bron: Uitgeverij HUM! / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Game of Thrones-ster in verfilming Hermann-strip
10/02
TOP
Een Nacht met Volle Maan
Onder de titel The Owners wordt het one-shot Een Nacht met Volle Maan van Hermann en Yves H. verfilmd. Game of Thrones-ster Maisie Williams (Arya Stark in de succesvolle tv-reeks) speelt daarin de hoofdrol als het personage Mary.

De thriller wordt in de vroege jaren 1990 gesitueerd in een regie van de Franse regisseur Julius Berg (van de Netflix-serie La Fôret) naar zijn eigen screenplay in samenwerking met Matthieu Gompel. Het wordt een Britse film met opnames die in de lente in Kent, bij Londen, beginnen in een afgelegen Victoriaans landhuis. In dat landelijke Engeland worden enkele jongeren door een sociopaat aangespoord om een diefstal te plegen in het huis van een oudere, lokale dokter en zijn vrouw. Het oude echtpaar komt vroeger thuis dan verwacht en hoewel de indringers gemaskerd zijn, herkent de dokter een van hen en probeert hij hem tot rede te brengen. Williams speelt de vriendin van een van de indringers die zich verzet tegen het plan dat in een kat-en-muisspel en een bloedbad ontaardt. Williams' personage moet zich zien te redden uit de nachtmerrie.

Deze verfilming is al de derde adaptatie van het werk van de Belgische tekenaar Hermann. Eerder al liep tussen 2002 en 2004 de Amerikaanse tv-reeks Jeremiah and Kurdy naar de stripreeks Jeremiah. In 2005 regisseerde Vlaming Dominique Deruddere het one-shot De Bloedbruiloft voor een Duitse verfilming.
(Bron: Variety.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Gung Ho 4 op komst
10/02
TOP
Gung Ho 4
Silvester geeft dit jaar nog Gung Ho deel 4 uit als gewone hardcover en als hardcover/luxe met extra pagina's en andere cover (zie hieronder). Dit zijn alvast de covers van de Franse versies die eind deze maand zullen verschijnen. Volgend jaar wordt deel 5 verwacht, het laatste deel van de steengoede post-apocalyptische jongerenreeks.

In deel 4 gaan de jongeren uit de beveiligde kolonie tegen de Rippers op zoek naar Archer die werd verbannen na een vermeende verkrachting. Zijn jongere broer Zack gelooft niet in de schuld van zijn broer. De volwassenen hebben zich verzet tegen de zoektocht die niet zonder risico's is en vol verrassingen zit. Nu heerst er verwarring bij de volwassenen. Ze moeten de jongeren terugvinden om het evenwicht in de kolonie te bewaren. Maar is het al niet te laat?
(Bron: Delcourt / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Gung Ho 4


Voorlaatste album De Werelden van Thorgal: De Jonge Jaren
05/02
TOP
De Werelden van Thorgal: De Jonge Jaren 7
Op 3 april verschijnt De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren 7: De Blauwe Tand. Het was een tijdje onduidelijk of Grzegorz Rosinski de covers verder zou schilderen. In dit geval niet dus, want bovenstaande cover is het werk van Roman Surzhenko. Volgens onze info uit november zal deze spin-off ophouden na deel 8. Eind dit jaar komt een nieuw album in de hoofdreeks uit, het eerste door Fred Vignaux en Yann.

De inhoud van De Blauwe Tand: "Aaricia wordt opgevist door een Arabisch schip en heeft geen keuze: ze moet naar het Land van de Denen... waar de bemanning hoopt de verschrikkelijke Harald met de blauwe tand aan te treffen. Gandalf besluit manschappen te sturen om zijn dochter te zoeken. Zij worden vergezeld door Thorgal. Het wordt allesbehalve een plezierreisje. Verraad, schipbreuk, gevangenschap... Thorgal heeft al zijn kracht en zijn gewiekstheid nodig om zijn geliefde terug te vinden."
(Bron: Van Ditmar / Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tweede hommagealbum met kortverhalen van Agent 327
05/02
TOP
Agent 327
In 2017 vierde Agent 327 zijn vijftigste verjaardag. Zeventien tekenaars en scenaristen werden toen aan elkaar gekoppeld voor hommagekortverhalen die eerst in Eppo en daarna in album verschenen. Dit jaar, meer bepaald in maart, verschijnt er terug zo'n album, deze keer voor de tachtigste verjaardag van Martin Lodewijk. Aan het tweede album werkten de volgende auteurs mee: Romano Molenaar, Bruno de Roover, Daan Jippes, Hanco Kolk, Rob Derks, Douwe Steinoord, Paul Teng, Eric Hercules, Willy Linthout, Pieter Hogenbirk, Kees de Boer, Gerard Leever, Hajo de Reijger, Peter van Leersum, Robert van der Kroft, Thom Roep en Dick Matena. Het album verschijnt in softcover en hardcover. Alle kortverhalen verschenen vorig jaar in Eppo, behalve dat van Dick Matena dat binnenkort in Eppo verschijnt.
(Bron: Uitgeverij L / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe western door Michel Rouge
05/02
TOP
Gunfighter
Gunfighter
Gunfighter
In mei verschijnt alvast in het Frans het eerste deel van het westertweeluik Gunfighter bij Glénat. Of het wordt vertaald is niet aan de orde, de vraag is eerder wanneer. Gunfighter is getekend door Michel Rouge die met Comanche en Marshal Blueberry al tweemaal een western van een andere tekenaar overnam. Nu hoeft hij niet vergeleken te worden met zijn voorgangers. Christophe Bec (Carthago, Duisternis, Prometheus) is er de scenarist van. De inkleuring wordt verzorgd door Michels zoon Corentin, als tekenaar bekend van Rio, Milan K., Juárez en een album van XIII Mystery.

Het verhaal start op de prairies van Arizona waar longhorns (koeien met ver uitstekende hoorns) ruimte nodig hebben, maar waar de eerste prikkeldraad, bijgenaamd "de duivelsdraad", wordt gespannen. Die prikkeldraad doet de conflicten tussen twee families van landeigenaars oplaaien. In een storm ontdekt een groep ranchers het zo goed als levenloze lichaam van een man die zijn colt stevig vasthoudt. Wie is die mysterieuze gunfighter?
(Bron: Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Coverontwerp Blake en Mortimer: De Vallei der Onsterfelijken 2
05/02
TOP
Blake en Mortimer
Van de stad naar de jungle. Dit is een coverstudie voor deel 2 van het Blake en Mortimer-tweeluik door Peter van Dongen, Teun Berserik en Yves Sente, eind dit jaar te verschijnen als album. Berserik mocht de cover van deel 1 tekenen, nu is het van Dongens beurt.
(Bron: Centaurclub.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het Reigersnest derde one-shot van Michaël Olbrechts
05/02
TOP
Het Reigersnest
We waren op slag... nu ja, "verliefd" klinkt meteen zo sentimenteel... op slag verkikkerd op de strips van Michaël Olbrechts. Na De Allerlaatste Tijger (2014) en Vierenveertig na Ronny (2016) staat in april Olbrechts volgende one-shot bij Oogachtend gepland: Het Reigersnest.

De inhoud: "De ietwat naïeve Arend — "Kalkoentje" voor zijn collega's — wordt na problemen op kantoor tijdelijk op non-actief gezet. Een verblijf bij familie op het platteland moet de nodige rust brengen. Daar ontmoet hij de inspirerende Anton, die in zijn eentje een enorm landgoed beheert, en raakt hij stilaan gemotiveerd om zijn leven weer in handen te nemen. Maar zal hem dat lukken? Of blijft hij op zijn fysieke grenzen botsen? En zullen zijn dromen hem ooit met rust laten?"
(Bron: Oogachtend / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Fatima swipet erop los in S1ngle 16
05/02
TOP
S1ngle 16
Op 21 maart staat de zestiende S1ngle gepland bij uitgeverij De Harmonie. De inhoud van Swipe: "Fatima heeft een tinderdate met statisticus Dirk. Met behulp van spreadsheets en cirkeldiagrammen weet hij haar ervan te overtuigen dat ze de perfecte match zijn. Cijfers en percentages liegen tenslotte niet. De laatste twijfel bij Fatima verdwijnt als Dirk voor hen een appartement mét inloopkast weet te vinden. En als hij ook nog de perfecte minnaar blijkt te zijn, is Fatima in de zevende hemel. Dan leest Dirk echter dat relaties die gebaseerd zijn op data en algoritmes niet werken en maakt het uit. Fatima’s hart is gebroken. Dat schreeuwt om wraak, vinden haar beste vriendinnen Stella en Nienke. En Stella weet hoe."
(Bron: De Harmonie / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Atalante 11 een van de beloftes van Silvester
05/02
TOP
Atalante 11
Onlangs deelde uitgeverij Silvester nevenstaande afbeelding met een preview van wat we in 2019 zoal mogen verwachten. Een van deze titels is Atalante deel 11 en daar hebben we alvast onderstaande informatie over.

Het Franse album verschijnt eind april bij Soleil. Daarin is Atalante ontgoocheld in de Amazones en besluit ze terug te keren naar het land uit haar kindertijd. Maar de weg is lang en er moet een zee overgestoken worden. Voor de oversteek moet ze geld betalen. Gelukkig zijn er in Troje spelen waar ze zich kan meten met atleten en waar ze de nodige centen kan vergaren.
(Bron: Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Ridder verhuist naar Oogachtend
05/02
TOP
De Ridder 2
Na één album verhuist De Ridder van Frodo De Decker van uitgeverij. Deel 2 verschijnt begin maart bij Oogachtend, deel 1 verscheen bij Syndikaat. Die verhuis heeft geen invloed op de inhoud van de geestige stripjes die je ook tweewekelijks kan lezen in Eppo.
(Bron: Oogachtend / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Steven de Rie leert je striptekenen
05/02
TOP
S1ngle 16
Of er werkelijk 1001 trucs in staan zoals de cover belooft, moeten we nog zien, maar in elk geval verschijnt in april bij Lannoo een boek met tips om een échte striptekenaar te worden: van het tekenen van verschillende gezichten, lichamen over decors tot tekstballonnen, lettertypes, geluiden en zoveel meer. Steven de Rie is de samensteller. Hij is de inkter van de reeks Urbanus, maar hij heeft ook eigen strips getekend en hij toert al jarenlang langs scholen met een workshop om kinderen de basis van het striptekenen bij te brengen. Het boek telt 160 pagina's, verschijnt als hardcover en zal 17,99 euro kosten.
(Bron: Lannoo / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Cover van het laatste album van De Psy
05/02
TOP
Atalante 11
Hierboven zie je de Franse cover van De Psy deel 22 waarmee Bédu en Raoul Cauvin na vijfentwintig jaar een punt zetten achter de reeks over de psychiater en zijn patiënten. De zielenknijper gaat zoals eerder gemeld met pensioen, Bédu daarentegen nog lang niet, want hij werkt al een paar jaar aan een gloednieuwe, duistere fantasyreeks. Lees hier meer info. De Psy deel 22 wordt voor de zomer in het Nederlands verwacht.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Annie Awards voor Hilda en Spider-Man
05/02
TOP
Hilda
De tekenfilmserie Hilda, naar de gelijknamige stripserie van Luke Pearson die in vertaling verschijnt bij Scratch Books, is in Hollywood bekroond met drie Annie Awards. De Amerikaanse Annie Awards worden sinds 1972 jaarlijks uitgereikt aan de beste animatiefilms en -series. Hilda won in alle categorieën waarvoor het genomineerd was: beste tekenfilmserie voor kinderen, beste personage en beste scenario. Hilda is te bekijken op Netflix. Een tweede seizoen wordt in 2020 verwacht.

Spider-Man

De goed onthaalde, lange animatiefilm Spider-Man: Into the Spider-verse was de topwinnaar van de avond met zeven prijzen: beste animatiefilm, regie, scenario, personageanimatie, personagedesign, productiedesign en montage.
(Bron: 9emart.fr / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Robbedoes-sprokkels voor de komende jaren
02/02
TOP
Robbedoes: Hoop in Bange Dagen 1
Van het op 6 februari te verschijnen Robbedoes-album door Émile Bravo (deel 1 van een vierdelige minireeks) komt ook een luxeversie bij Dupuis, gedistribueerd door Stribbel Strips, dus voornamelijk voor stripspeciaalzaken. Oplage: 150 exemplaren, linnen kaft, genummerde en gesigneerde ex libris, prijs: 59,95 euro. Sommige winkels zullen de voorwaarde stellen dat je je inschrijft voor alle vier luxes die van de reeks zullen verschijnen. De vier albums verschijnen in 2019 en 2020. Reserveren kan in een deelnemende winkel (zolang de voorraad strekt).

En we hebben nog wat meer Robbedoes-nieuws. De volgende nieuwtjes zijn aanvullingen, verbeteringen of weerleggingen van eerder aangekondigde projecten. Onze bronnen zijn gespecialiseerde Robbedoes-sites met nauw contact met uitgeverij Dupuis en eigen info uit de eerste hand. Niettemin blijft het meeste van onderstaande info onder zeer groot voorbehoud, want er verandert om de zoveel tijd wel wat in het Robbedoes-universum.

Spirou in Berlin• Zowel de Robbedoezen door de Vlamingen Charel Cambré en Marc Legendre, Nederlander Hanco Kolk en de Duitser Flix zouden alsnog een Franse vertaling krijgen. In het geval van Robbedoes Special gaat het volgens een Franse website om een test om te zien of deel 1 voldoende verkoopt voordat de rest volgt. Geen van deze albums zouden verschijnen in de gekende nevencollectie Robbedoes door... maar wel als aparte albums. Robbedoes in Berlijn (door Flix) is het meest concreet aangekondigd als Franse vertaling voor 2021. Daardoor wordt misschien ook een Nederlandse vertaling mogelijk. De Duitse versie moest snel na de release herdrukt worden.

• De spin-off over de jongere graaf van Rommelgem wordt in april vertaald. Dit was bedoeld als een one-shot, maar het zullen drie delen worden. Deel 1 is sowieso een afgerond verhaal op scenario van BéKa. Tekenaar David Etien heeft die vervolgen weliswaar nog niet ingepland, want zijn werk voor De Vier van Baker Street en Op Zoek naar de Tijdvogel krijgt voorrang.

• Komende week start de nieuwe, vierdelige cyclus Hoop in Bange Dagen door Émile Bravo, een minireeks buiten de reeks Robbedoes door... Wacht eens, vier? Bovenop het al verschenen album Het Dagboek van een Fantast en de vierdelige reeks is er sprake van nog een extra album om alles af te ronden. Dat zesde album van Bravo volgt niet meteen na de minireeks die er dit jaar en volgend jaar wordt doorgejaagd. Je zal wat langer moeten wachten. Dupuis zet in het Frans de komende jaren voornamelijk in op deze minireeks en Supergroom. In het Nederlands blijft de reeks Robbedoes Special verder lopen.

Supergroom• In het vernieuwde weekblad Spirou loopt momenteel Supergroom, je-weet-wel, de superheldenversie van Robbedoes die de reguliere Robbedoes van Yoann en Fabien Vehlmann on hold plaatste. Van Supergroom zal de volgende drie jaar jaarlijks een album verschijnen. Een terugkeer van de klassieke Robbedoes hangt af van de verkoopcijfers van Supergroom en andere projecten.

• De eerstvolgende Robbedoes door... wordt die van Christian Durieux die we recent nog hebben voorgesteld. Eerst zal de minireeks van Bravo worden afgerond voor dat album verschijnt, dus niet voor 2021.

• Alle andere one-shots in de reeks Robbedoes door... waarover we af en toe hebben gecommuniceerd, kennen geen enkele concrete datum van verschijning. Een van die albums is van de hand van Marc Hardy en Zidrou.

• Een Robbedoes door Olivier Grenson en Jean Dufaux lijkt momenteel dode letter.

• Het album door Dany en Yann stuit op onenigheid tussen de auteurs en ligt al langer stil. Geen van beide auteurs geeft toe op de verdere ontwikkeling van het verhaal. Dany wil de uitgever de knoop laten doorhakken, maar dit blijft aanslepen.

• Tot de speculatie, fake news, wishful thinking of gestrande projecten horen Robbedoezen door Fabrice Parme (die er al een had getekend op scenario van Lewis Trondheim), Tébo en IJzerlijm door Jean-Marc Krings.

• Naast de Vlaamse, Nederlandse en Duitse Robbedoes was er ook sprake van een Spaanse Robbedoes, maar er loopt geen enkel project door een Spaanse auteur.

• Net zo goed een vals gerucht is een spin-offreeks omtrent Wiebeling.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Aimée de Jongh tekent Vrije Vlucht-album
02/02
TOP
Aimée De Jongh
Eind vorig jaar verwelkomde de auteurscollectie Vrije Vlucht van Dupuis de ingekleurde integrale van Rampokan van Nederlander Peter van Dongen. Op 6 februari verschijnt in dezelfde collectie het album Portret van een Zuipschuit van Vlaming Olivier Schrauwen. En Dupuis gaf groen licht voor nog een album van een album door een auteur uit de Lage Landen. De Nederlandse Aimée de Jongh mag namelijk ook een Vrije Vlucht tekenen. Daarover vertelde ze het volgende op Facebook: "Een echte jeugddroom, zowel voor mij als voor Ingrid Chabbert, de scenariste van dit verhaal, die ik vorig jaar ontmoette op het Fête de la BD in Brussel. Ingrid schreef het aangrijpende verhaal over een vrouw die zichzelf een bijzonder cadeau geeft op haar zestigste verjaardag: weggaan, en een zoektocht beginnen naar wie ze eigenlijk is. Ik was meteen verkocht. Ik zal hier de komende jaren aan werken tegelijk met het Dust Bowl-boek. De verschijningsdatum volgt nog. Supertrots!!!"

Het geciteerde Dust Bowl-boek speelt zich af tijdens de Grote Depressie in de jaren 1930 in de Verenigde Staten. Thematisch gaat het over de moeizame relatie tussen armoede, journalistiek en fotografie. De hoofdrolspeler is een fotograaf die door de Amerikaanse regering wordt ingehuurd om documentatie in de vorm van foto's te verzamelen van arme landbouwersfamilies in Oklahoma. Als hij kinderen van honger ziet sterven door zijn lens begint hij zich af te vragen of hij zijn taak wel tot het einde kan uitvoeren.

In september verschijnt haar graphic novel Taxi over verschillende taxiritten die ze in diverse buitenlandse steden aflegde. Het wordt uitgeveven door Scratch Books en tegelijk ook in het Engels bij het Canadese Conundrum Press.
(Bron: Aimée de Jongh / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Frans Buissink (75) overleden
02/02
TOP
Frans Buissink
Op 28 januari overleed Frans Buissink. De in Alkmaar geboren scenarist, kunstschilder en zoveel meer werd 75 jaar. Tot zijn plotse dood was hij een bladenmaker pur sang in de functie van redacteur, eindredacteur, vertaler hoofdredacteur, columnist voor bladen als Sjors, Tina, Bobo, Pep, Donald Duck, Libelle en diverse natuurtijdschriften die hij ook zelf oprichtte.

In de jaren 1970 bekleedde hij een prominente rol bij stripuitgeverij Oberon en schreef hij strips voor Sjors en Sjimmie (toen door Jan Steeman getekend) en Brammetje Bram van Eddy Ryssack. Hij schreef ook voor Jan Van Haasteren, Thé Tjong Khing en Gerry Voortman.

De Complete Brammetje Bram 1
De Complete Brammetje Bram 2

In november 2018 verscheen bij Arboris deel 2 van de integrale reeks Brammetje Bram. Het achtergronddossier besta
at uit een uitgebreid interview met Buissink die geen blad voor de mond nam. In zijn ruime terugblik liet Buissink het niet na om toenmalige werkgevers, bazen of collega's te kijk te zetten. Dat leverde een andere blik op het reilen en zeilen achter de schermen van diverse stripbladen op.
(Bron : eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be / © foto: Landschap Noord-Holland)


Interviewboek over Urbanus
02/02
TOP
Urbanus
Op 11 februari verschijnt het boek Urbanus: Van Amedee tot Zulma. Dit is een 160 pagina's tellende uitgave waarin auteur Tom Wouters, die onder meer voor Stripgids schrijft, de heren Willy Linthout en Urbanus laat vertellen over de vijfendertig jaar samenwerking aan hun stripreeks Urbanus. Volgens de info gaat het om bijzonder openhartige gesprekken die een unieke blik bieden in de coulissen van deze dwarse, populaire Vlaamse stripreeks. Beide makers vertellen ook over de andere strips die ze maakten, van Jaren van de Olifant tot Plankgas en Plastronneke. De paperbackuitgave kost 19,99 euro.
(Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Fake News voor Sarah Spits
02/02
TOP
Sarah Spits
Sarah Spits
Fake News wordt de titel van Sarah Spits comebackalbum dat in het Frans bij Mosquito zal verschijnen. Dan hopen we op een vertaling bij vzw Arcadia die dit jaar het Kattenplaneet-tweeluik van Dokter Zwitser, die ook al een comeback maakte, afrondt. Marc Wasterlain heeft alle 46 pagina's in potlood getekend. Nu wachten hem de correcties, het letteren, het inkten, alles uitgommen en kleurindicaties voorbereiden voor zijn inkleurder. De cover, illustraties voor de titelpagina en voor de schutbladen volgen ook nog.
(Bron: Marc Wasterlain / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Sarah Spits
Sarah Spits
Sarah Spits


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips