Anspach in mei 2024

6 mei 2024 Vooruitblikken

In het najaar verschijnt weer een album van Kathleen Van Overstraeten (uit Glimlach 58, Brussel 43, Leopoldstad 60, Inno 67, Berlijn 61) door Baudoin Deville en Patrick Weber met deze keer de Belgische architect Victor Horta als een thema. De publicaties van uitgeverij Anspach zijn al een paar jaar niet meer beperkt tot enkel Kathleens quasi jaarlijkse verschijning. In mei verschijnen twee nieuwe albums die we hieronder aan je voorstellen. Godfried deel 1 is al voor eind deze week aan de beurt.

Godfried 1: De Heer van Bouillon

Anspach kiest graag voor strips waarin een brokje Belgische geschiedenis of historische Belgische personages centraal staan. Nog voor er sprake was van België zette Godfried van Bouillon (circa 1058-1100) zijn stempel op de vaderlandse geschiedenis. Deze nieuwe stripreeks gaat terug tot de oorsprong van Godfrieds betrokkenheid bij de kruistocht om het Heilige Graf, het graf van Christus, in Jeruzalem te redden.

Elk album bevat een compleet verhaal en vertelt in opeenvolgende hoofdstukken per album over diens verdere leven. Achterin staat een historisch dossier met extra illustraties van tekenaar Théo Dubois d’Enghien. Het is zijn eerste strip in het Nederlands. Scenarist Rudi Miel (De Avonturen van Charlotte, De Oneven Orde, Libertalia, Buonaparte) heeft bij Anspach al het door Baudouin Deville getekende De Haan 1933 geschreven. Dat album vertelt over de maanden die Albert Einstein in 1933 in België doorbracht, toen hij werd opgejaagd door de nazi's. 

De inhoud van Godfried deel 1: "Clermont, 1095. Paus Urbanus II roept op tot een heilige oorlog om Jeruzalem en het graf van Christus te bevrijden uit de handen van de ongelovigen. Godfried van Bouillon wordt benaderd om een sleutelrol te spelen in de kruistocht. De heer van Bouillon is een leider, een natuurkracht, bedreven in de strijd, het hof gemaakt door de beste partijen in het hertogdom Neder-Lotharingen, waaronder de mooie en vrome Clotilde, en lijkt daardoor geknipt voor deze taak."

56 pagina's met dossier, hardcover, 15 euro.

Oradour: De Vermoorde Onschuld

"De naam Oradour-sur-Glane staat in het Franse collectieve geheugen gegrift sinds 10 juni 1944, de dag waarop de Duitse divisie Das Reich haar oorlogsmisdaad begaat. Voor het eerst wordt deze tragische zaterdag waarheidsgetrouw verteld in een stripverhaal, het resultaat van een nauwgezette samenwerking op initiatief van en begeleid door twee van de laatste getuigen van de geschiedenis, Robert Hébras en Camille Senon. Moge dit album de les van Oradour hoog uitdragen: 'Dit nooit meer!'

10 juni 1944. Op de terugweg naar het Normandische front vernietigde de SS Das Reich-divisie Oradour-sur-Glane, een vredig dorpje in de streek Haute-Vienne, en vermoordde 643 onschuldige burgers. Slechts een handvol van hen slaagde erin te ontsnappen uit het door de nazi’s omsingelde dorp. Onder de overlevenden was de jonge Robert Hébras. Deze oorlogsmisdaad heeft zijn leven voor altijd getekend, net als dat van de andere slachtoffers, hun families en geliefden.

In de loop van de jaren is de heer Hébras een getuige van de geschiedenis geworden. In 2013 heeft zijn ontmoeting met de Duitse en Franse president in de ruïnes van het dorp een stempel gedrukt op het collectief geheugen. Als laatste overlevende van deze tragedie hoopt hij dat het verhaal door middel van een strip zal worden verteld, om mensen bewust te maken van de terugkerende dreiging van schadelijke ideologieën, zoals revisionisme.

Die voortdurende pedagogie in gedachten gaf Robert Hébras de aanzet tot deze samenwerking, bezield door de meest nauwgezette, historische waarachtigheid. Hij begeleidde het vervolgens welwillend gedurende de hele creatie. Robert stierf in februari 2023, na het halve album gezien te hebben."

Dit dikke hardcoveralbum van 88 pagina's (20 euro), inclusief een historisch dossier van 8 pagina's, is geschreven door Jean-François Miniac, de auteur van een veertigtal boeken, strips, verhalenbundels en erfgoedboeken. Hij schrijft ook biografieën van iconische figuren. Hij leerde tekenaar Bruno Marivain (Barbara Wolf, Julia Von Kleist) kennen door de stripbewerkingen van detectiveromans van Agatha Christie die door François Rivière zijn geschreven.