WEDSTRIJD KLEINE OVERWINNINGEN
Win een exemplaar!

Kleine OverwinningenBij Daedalus verscheen eind maart Kleine Overwinningen, een sterk uitgewerkte graphic novel over een sterk thema, over een vader en zijn autistische zoon die samen het leven trotseren. Onder het wedstrijdgedeelte vind je bijkomende informatie.

Van Daedalus mogen we drie exemplaren weggeven. Om kans te maken, moet je ons het antwoord op onderstaande vraag doorsturen. Uit alle correcte antwoorden loten we de winnaars.

Welke nationaliteit heeft auteur Yvon Roy?

Stuur je antwoord naar info@stripspeciaalzaak.be en vergeet je thuisadres niet te vermelden. Deelnemen kan tot 26 april

*1 deelname per mailadres. Valsspelers worden wel degelijk opgemerkt! In zulke gevallen gaan we over tot diskwalificatie van alle deelnames.


Over Kleine Overwinningen
Marc en Chloe zijn twee handen op één buik.
Wanneer hun zoon, Olivier, geboren wordt, kan hun geluk niet op. Olivier is een rustig kind, maar zegt na twee jaar nog geen woord. Na een reeks testen blijkt dat hij autistisch is.
Marcs wereld stort in. Chloe en hij gaan uit elkaar. Langzaam aan zoekt Marc een eigen manier om voeling te krijgen met zijn zoon en tot hem door te dringen. Tegen de adviezen van begeleiders in kiest Marc voor zijn eigen weg. Hij confronteert Olivier, daagt hem uit, lokt crises uit om ze samen te boven te komen. De weg is lang, vraagt veel geduld en is bezaaid met tegenslagen en frustraties. Maar ook met vele kleine overwinningen... Yvon Roy, de Canadese tekenaar en scenarist, legt nog voor de eerste tekening uit waarom hij het verhaal deelt. Het is geen verhaal over autisme, maar wel een verhaal over doorzettingsvermogen en onvoorwaardelijke liefde. Een verhaal dat ontroert, en hoop geeft.

Yvon Roy kijkt zijn demonen recht in de ogen in Kleine Overwinningen. "Het is geen werk over autisme — dat laat ik aan specialisten over — zelfs al vormt die aandoening de kern van mijn verhaal. Ik vond het belangrijk een boek te schrijven dat zich richt tot alle ouders, omdat elke ouder uitdagingen tegenkomt met zijn kind, in de eerste plaats het onvoorwaardelijk houden van, zonder verslappen, hoe je kind ook in elkaar zit." Yvon Roy verwoordt in zijn proloog hoe hij zijn verhaal ziet. Kleine Overwinningen is een getuigenis van zijn zoektocht naar een manier om autisme een plaats te geven in zijn leven en dat van zijn zoon.
Yvon Roy is een Canadees auteur, uit de buurt van Montréal. Zijn zoon lijdt aan autisme. Met zijn graphic novel geeft hij een inkijk in zijn leven en toont hij hoe hij omgaat met de diagnose van zijn zoon.


De graphic novel: een dankbaar medium
Stripauteurs gebruiken de graphic novel steeds meer om moeilijke thema's op een verteerbare manier onder de aandacht te brengen en te delen. Denk bijvoorbeeld maar aan Wij Twee Samen uit 2015, waarin Ephameron het verhaal vertelt van de afasie van haar vader, en hoe dat hun relatie beïnvloedde.
Door de combinatie van tekeningen en tekst kan een zwaarder thema behandeld worden. Waar woorden tekortschieten, nemen beelden het over. In Kleine Overwinningen krijgt het duister vat op Marc — zo heet Roy in het album. Hij verandert in een kraai en drijft zo zijn gezin uit elkaar. Zwaarmoedig, maar in sprekende beelden vertaald best verteerbaar.


Vallen en opstaan
Het is geen verhaal van rozengeur en maneschijn, maar wel balanceren op een dunne koord, met vallen en opstaan. Marc vindt een nieuw elan en zoekt een manier om door te dringen tot zijn zoon. De wisselwerking tussen Marc en zijn vrouw, de aanpak van Marc en die van de verschillende begeleidsters, zorgen voor een zichtbare evolutie, zowel bij Marc als Olivier.
Marc doorbreekt gewoontes en maakt het zijn zoon bewust niet gemakkelijk. Hij prikkelt zijn fantasie en probeert zijn zoon bij elk obstakel te steunen, stap voor stap, kleine overwinning na kleine overwinning.


Een leven met autisme
Yvon Roy profileert zich niet als voorvechter van een bepaalde methode, ook niet de zijne. Van zijn zoon werd gezegd dat hij misschien niet eens zou kunnen praten, maar het loopt helemaal anders. Hij kiest ervoor te luisteren naar Olivier, maar ook naar de sociale begeleiding en naar zijn ex-vrouw.
Zorgen voor iemand met autisme is iets dat je niet alleen doet. Roy toont hoe de ouderliefde ook in afgesprongen relaties blijft bestaan en van het grootste belang is. Hij toont ook dat er geen waarheid is, geen 'juiste weg'. Hij toont dat naar elkaar luisteren en samen werken het belangrijkste is. Roy toont bovenal dat het op de wereld brengen van kinderen altijd uitdagingen met zich meebrengt en dat er maar één weg is en dat is rechtdoor, met zowel tegenslagen als overwinningen, hoe klein ook.

Lees hier een preview van het album.