René
Sterne

[gecontacteerd door Wouter Porteman]
Albums van René Sterne (1952 - 2006, België):
Adler (10 albums, Lombard).

Website: www.rene-sterne.com
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
De expressie, de beweging en de dynamiek in het verhaal. En die valse indruk van "hé, dat kan ik ook tekenen".
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Ik heb hem simpelweg leren kennen in mijn kindertijd in het weekblad Robbedoes. En later kreeg ik bij speciale gelegenheden albums cadeau, zoals een Marsupilami of een Guust.
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Guust, natuurlijk. Hij is een vat vol nonchalance, maar hij heeft zijn geniale kanten. Hij is een zeer sympathieke antiheld. Hij heeft geen Prozac nodig, hij is een pillendoos op zichzelf. Hij geeft je zin om een stevige siësta te houden. Zijn albums zouden eigenlijk moeten terugbetaald worden door de ziekenkas... Hij was de voorloper van de vrijheidsbewegingen van Mei '68 en later. Het is daarin dat Franquin geniaal is geweest.
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Hij geeft je zin om te werken. Dat is al iets. Maar zijn stijl waar ik van hou en die ik bewonder, komt weinig tot uiting in mijn werk. Soms inspireren zijn tekeningen mij wel, voor de beweging.
Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Enorm. Maar je mag ook Jijé, zijn illustere meester, niet vergeten. Jijé heeft tekenaars als Hermann, Giraud,... sterk beïnvloed. En ook wel Franquin, daar ben ik zeker van. Maar Franquin had daarbovenop nog eens zijn gevoel voor humor...
Alsjeblieft.
Ik hoop dat mijn antwoorden nog op tijd zijn.
Nogmaals mijn gelukwensen met jullie project.

Vriendelijke groeten

René Sterne

René Sterne overleed op woensdag 15 november 2006, slechts een paar weken nadat we zijn antwoorden kregen. Bedankt en vaarwel, René.

[vertaald door Wouter Porteman / eindredactie door Peter D'Herdt]