BD Must Uitgeverij L Uitgeverij L Saga Uitgaven  
 
Toppers

Alle punten zijn geteld. Niet minder dan 384 albums werden door onze deelnemende lezers genomineerd. Hun complete top-20 vind je hiernaast.

Hieronder vind je vier bijkomende toppen als extra inzicht. Tussen haakjes staat de positie in de complete toplijst.

TOP-20 VLAAMS / NEDERLANDS
01. De Man van Nu (2)
02. Franka 23 (13)
03. De Tuin van Daubigny (16)
04. In the Pines (20)
05.
De Rode Ridder 250 (26)
06. Apostata 7 (30)
07. De Joodse Brigade 3 (32)
08.
Mikel (38)
09. Dirkjan 22 (49)
10. Apache Junction 2 (53)
11.
De Kiekeboes 145 (61)
12. Apache Junction 1(63)
13.
De Roofdierenclub 1 (71)
14. Vierenveertig na Ronny (73)
15.
Tristan 15 (86)
16.
Spotters (93)
17.
Lise op Monstereiland (106)
18.
Haas 6 (110)
19. Amoras: De Complete Saga (115)
20. Abadaringi (116)

TOP-20 GRAPHIC NOVELS / AUTEURSSTRIPS / ONE-SHOTS
01. De Man van Nu (2)
02. De Moordenaar va Lucky Luke (3)
03. Old Pa Anderson (7)
04. Irmina (9)
05.
De Tuin van Daubigny (16)
06.
Het Lijk en de Bank (17)
07.
In the Pines (20)
08.
The Time Before (22)
09. Eenzame Harten (28)
10. De Laatste Aanval (31)
11.
De Veerman (37)
12. Mikel (38)
13.
Mooi Duister (39)
14. De Dood van Stalin (47)
15.
Regenwolf (50)
16. Nimona (57)
17. Zandkasteel (59)
18.
Vierenveertig na Ronny (73)
19. Het Kleine Circus (75)
20. Ruimtekruimels (92)

TOP-20 SAMENGETELDE ALBUMS PER REEKS
01. De Adelaars van Rome
02. Lucky Luke / De Moordenaar van Lucky Luke
03. Robbedoes en Kwabbernoot / Robbedoes door...
04. De Man van Nu
05. Blake en Mortimer
06.
Mooie Zomers
07. Thorgal / De Werelden van Thorgal
09.
Jommeke
10. Barracuda
11.
Star Wars
12. Irmina
13. XIII / XIII Mystery
14.
Helena
15.
Tyler Cross
16.
Franka
17.
De Vliegenier
18. De Havik
19. De Tuin van Daubigny
20. Het Lijk en de Bank

TOP-10 INTEGRALES
1. Blueberry integrale editie 2 (41)
2.
Jan Kordaat integraal 2 (66)
3.
Waar Zijn de Mooie Dagen? (68)
4.
De Duivel der Zeven Zeeën (70)
5.
Magasin Général integraal 1 (72)
6.
Bouncer cyclus 1 (79)
7.
De Complete Guus Slim 3 (81)
8.
Blueberry integrale editie 3 (89)
9.
Moeder Rusland (112)
10. Amoras: De Complete Saga (115)

 
1
deel 4 stond op 3 in 2013
De Adelaars van Rome 5 De Adelaars van Rome 5 (Enrico Marini, Dargaud)

In 2013 moest deel 4 nog de eeuwige winnaar Blacksad (met deel 5) en Murena (deel 9) voor zich laten. Deel 5 staat weer gewoon op nummer 1. Enrico Marini's inspanningen om in de gunst van het publiek te komen, liegen er niet om. Hij tekende duizenden soldaten, uitgestrekte bossen, vermoeiende veldslagen, en hij vond het allemaal opwindend om te tekenen. En dat is er ook duidelijk aan te zien. Elke plaat, élke godganse plaat, heeft zijn sterktes. Zijn inkleuring is het hele album lang somber en de indrukwekkende scènes volgen elkaar op. Maar een teveel aan nevenpersonages (die elk hun flard aandacht moeten krijgen) houdt hem soms van de focus af: de tweestrijd tussen Arminius en Falco.

ONZE BESPREKING
2
 
De Man van Nu De Man van Nu (Hanco Kolk / Kim Duchateau, Blloan)

De unieke samenwerking tussen Hanco Kolk en Kim Duchateau leverde een van de origineelste scenario's van de laatste jaren op. Het hoofdpersonage Rafael bevindt zich in een parallel universum waar de tijd tien miljard keer sneller gaat dan in dat van Sylvia. Een wereld van seconden, minuten en uren maakt plaats voor een van femto-, pico- en nanosecondes. Ook al delen ze hetzelfde decor, voor hem vliegt de tijd voorbij, terwijl zij gevangen blijft in haar eigen tijdcocon. Mensen uit de twee dimensies kunnen dan ook nooit met elkaar in contact komen, elke aanraking leidt zelfs tot hun beider dood. Rafael blijft echter niet bij de pakken zitten en rolt zijn liefdesobject over de pagina's richting een zinderende apotheose.
ONZE BESPREKING


 


3
 
De Moordenaar van Lucky Luke De Moordenaar van Lucky Luke (Matthieu Bonhomme, Lucky Comics)

Speciaal voor de zeventigste verjaardag van Lucky Luke in 2016 mocht Matthieu Bonhomme een hommagealbum maken. Hij kent het universum van Morris door en door en al speelt zijn versie zich niet af in krek hetzelfde universum, het zit er toch niet ver naast. Alleen al aan het kleurgebruik en de doodgraverskoppen kan je zien dat Bonhomme zijn huiswerk gemaakt heeft. De figuur Doc Wednesday is overduidelijk geïnspireerd op Doc Holiday en de info over verschillende Colt-modellen doet ook terugdenken aan de historische weetjes die Morris wist te verweven in zijn klassiekers. En Jolly Jumper praat wel niet, maar is wel een zeer slim paard. Bonhomme ként zijn westerns, maar dat bewees hij al met de lichtjes parodiërende Texas Cowboys (waarvan een derde deel op stapel staat).

ONZE BESPREKING
4
deel 23 stond op 5 in 2014
Blake en Mortimer 24 De Avonturen van Blake en Mortimer 24: Het testament van William S. (André Juillard + Yves Sente, Blake en Mortimer)

Blake en Mortimer-schepper Edgar P. Jacobs tekende elf albums (het twaalfde werd door Bob De Moor uitgewerkt) en voor André Juillard staat de teller inmiddels op zeven albums. Zijn nieuwste album Het Testament van William S. is zeker niet de minste van zijn hand. Scenarist Yves Sente zal daarentegen met gemengde gevoelens terugblikken op 2016, want van Thorgal is hij geen schrijver meer, zijn Xlll-voortzetting gaat moeizaam, maar met deze Blake en Mortimer zorgde hij voor een fraaie afsluiting van vorig jaar.
ONZE BESPREKING


 


5
 
Robbedoes door... 10 Robbedoes door... 10: Het Licht van Borneo (Frank Pé + Zidrou, Dupuis)

Maak een zin met de woorden Robbedoes, circusdieren, Frank Pé, Zidrou, carte blanche,... en je weet dat we maanden in katzwijm lagen voor dit album. De eerste platen die we zagen tijdens Franks overzichtstentoonstelling in het Brusselse stripmuseum vorig jaar, stuurden onze verwachtingen helemaal naar zenith. En het mooiste is dat de artiest Frank Pé ons doorheen het hele Robbedoes-album geen enkele seconde ontgoochelt. Elke — jawel élke — plaat is betoverd mooi en solliciteert voor een ereplaats in onze woonkamer, al kost het ons een rib. Bovendien bouwt meneer Ragebol regelmatig rustpunten in zijn verhaal om ons grafisch nog meer in te pakken. En als de Brusselaar dan ook nog zijn schilderkunsten integreert in het scenario, dan solliciteert hij helemaal voor een staande ovatie. Er verscheen ook nog een ander spin-offalbum in de reeks Robbedoes door..., maar Benoît Feroumonts album Kwabbernoot Gaat Trouwen strandde op plaats 68 terwijl Robbedoes en Kwabbernoot 55 (met de comeback van de Marsupilami) zich tevreden moest stellen met een 140ste plaats.

ONZE BESPREKING
6
deel 1 stond op 15 in 2015
Mooie Zomers 2 Mooie Zomers 2: De kreek (Jordi Lafebre + Zidrou, Dargaud)

Ons hart ging bij het eerste deel van deze serie al een zonneslagje sneller slaan en de auteurs Jordi Lafebre en Zidrou doen met dit tweede deel onverstoorbaar verder. Non-conformistisch keren ze voor dit tweede deel overigens vier jaar terug, want het vorige deel speelde zich nog af in 1973 (deel 3 zal ons naar verluidt terugvoeren naar 1962). Een moeilijke oefening om de logica te bewaren, maar Zidrou doet het met verve en voegt op z'n Monthy Pythons heel wat herhalende elementen (de R4, de liedjes, het kompas van Snoodbaard, de frieten op de terugweg,...) en running jokes (dochter Julie met haar beschaamde blaas) toe. Als lezer krijg je terug het avontuur met de piepkleine, maar oersympathieke A voorgeschoteld. Een verhaal van een ontluisterende eenvoud maar wemelend van joie de vivre. Door een mooi toeval staan twee albums van Zidrou naast elkaar in deze top-20.
ONZE BESPREKING


 


7
 
Old Pa Anderson Old Pa Anderson (Hermann + Yves H., Le Lombard)

Old Pa Anderson is een oude neger, een "nikker" in de ogen van de blanken. Zijn kleindochter verdween acht jaar geleden en wanneer zijn vrouw van verdriet overlijdt, besluit hij dat het tijd is voor het uur der wrake. Al snel komt de voormalige zwarte slaaf erachter dat de moordenaars blank zijn en nooit hun verdiende straf zullen krijgen. Daarom neemt hij het recht in eigen hand. Bovenstaande klinkt als een verstripping van een film waar Clint Eastwood (Unforgiven, Gran Torino) een rol in had kunnen spelen. Yves H. houdt het tempo hoog en vertelt het rechttoe rechtaan. Ook het nawoord, met schokkende getuigenissen van zwarten, is een welkome aanvulling op het verhaal. Voor 'Old Pa' Hermann werd 2016 een rijkgevuld jaar met nieuwe releases en gebundelde heruitgaven van ouder werk die allen boven de verwachtingen verkochten. En dit jaar genoot hij de hoogste eer in Angoulême als president van het festival waarhij zichtbaar genoot van alle verdiende aandacht. De man blijft tekenen om minstens twee albums per jaar uit te brengen.

ONZE BESPREKING
8
deel 5 stond op 17 in 2015
Barracuda 6 Barracuda 6: Bevrijding (Jérémy Petiqueux + Jean Dufaux, Dargaud)

Laatste deel van de piratenreeks waar wij persoonlijk meer van hadden verwacht. Nochtans biedt dit laatste album heel wat vuurwerk, letterlijk zelfs. Tweegevechten, massascènes en laatste confrontaties wisselen elkaar af in dit fatalistisch album. De dag der wrake is gekomen en het gedoe met de diamant levert een bevredigend slot op. We hebben ook goed gelachen met de stuntelende leider Ferrango. Op zich niets aan de hand, maar het had ook anders gekund. De ware ster van deze reeks is Jérémy Petiqueux die in 2017 aan een nieuwe, historisch gesitueerde reeks begint op scenario van Alejandro Jodorowsky.
ONZE BESPREKING


 


9
 
Irmina Irmina (Barbara Yelin, Soul Food Comics)

Een van de verrassingen in deze top: de hoge score voor dit one-shot, hoewel het beter verkocht dan verwacht want hetzelfde jaar nog verscheen een herdruk. Wie het gelezen heeft, kende er ineens veel punten aan toe. Wie het niet gelezen heeft, moet dat dringend doen. Irmina is een Duitse uitwisselingsstudente in Londen in de jaren 1930. Ze leert er een zwarte man kennen die studeert aan de universiteit van Oxford. Terwijl Irmina in haar gastland tekeer gaat tegen racisme, wordt het onrustig in haar thuisland. Terug in Duitsland zit Irmina op de eerste rij om de verdere opkomst van het nazisme, de Jodenvervolgingen en het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog in Berlijn mee te maken. Irmina is een bewogen verhaal over schuld en medeweten.

ONZE BESPREKING
10
 
Helena Helena (Lounis Chabane + Jim, Saga Uitgaven)

2016 was voor Saga Uitgaven het jaar van Jim met verschillende tweeluiken en one-shots. Dat het werk van Jim in goede aarde viel, bewezen deelnemende lezers twee jaar geleden al door Een Nacht in Rome in de top-20 te stemmen. Dit jaar is het de beurt aan het door Jim geschreven tweeluik Helena met opnieuw een simpele en tegelijk briljante premisse. Simon stelt Helena, het meisje op wie hij sinds zijn kindertijd heimelijk verliefd is, voor om haar elke maand duizend euro te betalen zolang ze elke donderdagnamiddag drie uurtjes van haar tijd bij hem wil zijn.
ONZE BESPREKING


 


11
deel 34 stond op 9 in 2013
Thorgal 35 Thorgal 35: Scharlaken Vuur (Grzegorz Rosinski + Xavier Dorison, Le Lombard)

Welke plannen scenarist Yves Sente had met de reeks Thorgal zullen we nooit weten. Vader en zoon Rosinski en uitgeverij Le Lombard vonden de Bag Dadh-cyclus te lang en te complex met te veel nevenpersonages en bijkomende intriges. Daarom werd besloten om afscheid te nemen van Sente en het scenario in handen te geven van de nieuwe ster aan het scenaristenfront, Xavier Dorison (Long John Silver, Undertaker). Hij heeft als taak ervoor te zorgen dat Thorgal zo snel mogelijk weer huiswaarts keert zodat de toekomstige albums zich weer in de vertrouwde Vikingomgeving kunnen afspelen. Maar eerst moet er afgerekend worden. De straten van Bag Dadh kleuren rood van het bloed.

ONZE BESPREKING
12
deel 1 stond op 37 in 2014
Tyler Cross 2 Tyler Cross 2: Angola (Brüno + Fabien Nury, Dargaud)

Was het een film geweest, het puntje van onze stoel was nu versleten. Meeslepend verteld door Fabien Nury. Perfecte vaart. Scènes wisselen op het juist moment. Constante opbouw van het verhaal. Geen verval te bekennen. Vakmanschap. Meesterschap. Al duizend keer verteld. Maar zelden zo goed. Tekst waar nodig, maar ook veel tekeningen die voor zichzelf spreken. Ah ja, de tekeningen van Brüno. Een weelde aan verschillende camerastandpunten. Ruw en tegelijkertijd fijn realisme. Uiterst herkenbare personages. Uitgesproken kleuren die de scènes sterk ondersteunen. Het blauw-oranje vakantiesfeertje bij Iris aan het zwembad, de bloed-oranje gruwel wanneer Carmine zijn zicht verliest, de paars-violette nachtsfeer bij mevrouw Kroeker. En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. 96 pagina's echt beeldverhaal. Een Jack Daniel's n°27 gold. Geraffineerd en boenk erop.
ONZE BESPREKING


 


13
 
Franka 23 Franka 23: Geheim 1948 (Henk Kuijpers, Uitgeverij Franka)

Als er een wedstrijd zou worden georganiseerd voor de beste Nederlandse striptekenaars dan zou Franka-tekenaar Henk Kuijpers weleens zomaar met de hoofdprijs aan de haal kunnen gaan. Zijn tekenstijl is uniek te noemen en zijn tekeningen staan altijd bol van de details. Bladerend door dit nieuwste Franka-avontuur leek het wel een rondreis langs bekende Nederlandse gebouwen: treinstation Amsterdam Centraal, luchthaven Schiphol, het centrum en de nieuwe markthal van Rotterdam zijn enkele voorbeelden die fraai en gedetailleerd in beeld worden gebracht. Met elk album lijkt Kuijpers zich net weer iets te overtreffen dan het voorgaande. Na de voorgaande trilogie snijdt Kuijpers opnieuw een langer verhaal aan dat nu in twee delen wordt verteld.

ONZE BESPREKING
14
 
De Vliegenier 1 De Vliegenier 1: Het Vertrek (Chrys Millien / Erik Arnoux + Jean-Charles Kraehn, Dargaud)

Een voor wakkere zielen aangekondigde rentree vormt de aanzet van dit verhaal. Zeevaartkapitein Yann Calec, het hoofdpersonage uit de maritieme thrillerreeks Tramp, maakt een kort wederoptreden dat net lang genoeg is om de biografische geschriften van Josef Schäfer alias Tanguy-la-vie-dure, ook al een oude bekende, onder ogen te krijgen. Die geschriften vormen de aanleiding om het verhaal te verschuiven van Frans Indochina naar Duits Oost-Afrika omstreeks 1916 waar de strijdende partijen hun strijd in koloniale vorm hebben verdergezet. Luchtvaart, de Eerste Wereldoorlog, het zijn al twee losse elementen die aanspreken bij een bepaald publiek. Hier vloeien ze mooi samen.
ONZE BESPREKING


 


15
deel 8 stond op 19 in 2013
De Havik 9 De Havik 9: Kelder de Medusa! (Patrice Pellerin, Silvester)

Het wachten op elk nieuw album duurt langer en langer. Patrice Pellerin is dan ook een slaaf van zijn eigen doorgedreven documentatiedrang. Dat hij maquettes bouwt of loden soldaatjes voor een spiegel zet om de weerkaatsingen te bestuderen en te tekenen, zou je nog een soort method drawing kunnen noemen. Bovendien verwerft hij er respect mee in milieus buiten de stripwereld om dankzij zijn historische accuraatheid. Dat levert hem expo's op in bijvoorbeeld het kasteel van Versailles waar hij inmiddels kind aan huis is. Hij is bevriend met historici en hij krijgt inzage in eeuwenoude documenten die voor het publiek gesloten blijven. Al dat werk is ook te zien tot in de kleinste details. Een tien voor vlijt. Een vijftiende plaats in deze top-20.

ONZE BESPREKING
16
 
De Tuin van Daubigny De Tuin van Daubigny (Luc Cromheecke + Bruno De Roover, Blloan)

Een paar jaar geleden trok Luc Cromheecke als ontspanning met zijn schildersezel de wijde natuur in, en schilderde erop los. Je zag duidelijk dat hij genoot van de voorbijglijdende wolken, de wisselende zonnestralen en de steeds veranderende kleuren. Hij moest het moment pakken, en dat deed hij uitstekend. Zo geraakte de jongste winnaar van de Bronzen Adhemar in de ban van het pleinairisme. En de Fransman Charles-François Daubigny was hiervan ooit de epigoon. Met zijn tot schilderstudio omgebouwd bootje, voer hij langs de oevers van de Seine en de Oise, en schilderde er het platteland. Snel, driftig en kleurrijk gaf hij zijn impressie weer van zijn echte wereld. En zo effende hij het pad voor de bekende impressionistische school. Luc Cromheecke sprak er scenarist Bruno De Roover op aan, ze bewerkten 's mans brieven tot enkele kortverhalen en enkele jaren later was De Tuin van Daubigny een feit.
ONZE BESPREKING


 


17
 
Het Lijk en de Bank Het Lijk en de Bank (Tony Sandoval, Gorilla)

Bevreemdend. Poëtisch. Creepy. Wondermooi. Wat is dit een fantastische strip! Het begint al bij de cover. In tegenstelling tot de originele cover besloot uitgeverij Gorilla om de hoofdfiguren volledig zwart te kleuren, alsof ze onbeduidende Jip en Jannekes zijn naast een lijk en een bank. Een goede zet. Zo verklappen ze niets en dwingen ze je het album open te slaan. Wat je daarin ontdekt, bekoort elke ervaren stripliefhebber. Betoverende tekeningen die vaag lijken op Jeff Lemire, Miguelanxo Prado of Wilbert van der Steen. Nu eens volledig ingekleurd, dan weer enkel met een steunkleur. Nu eens paginagroot, dan weer klassiek opgebouwd. De Mexicaan Tony Sandoval speelt met de wetten van de negende kunst, maar doet dat zo goed dat je wil volgen tot het eind van de wereld en terug! Een ontdekking.

ONZE BESPREKING
18
deel 23 stond op 6 in 2014
XIII 24 XIII 24: De Erfenis van Jason MacLane (Iouri Jigounov + Yves Sente, Dargaud)

Jigounov en Sente zetten met deel 24 een punt achter hun XIII-cyclus, maar het punt is flauw aangezet in potlood want de climax luidt al een Cubaans vervolg in. Tot die climax knoopt Sente de meeste eindjes aan elkaar zonder het overzicht te verliezen (in tegenstelling tot wij die moesten raadplegen wat er in vorige delen is gebeurd) en ook nog voor wat vuurwerk te zorgen. De grootste knaller vinden we dan nog de emotionele opdoffer die Jones aan Jason geeft. Zij heeft hem héél wat te verwijten.
ONZE BESPREKING


 


19
deel 3 stond op 49 in 2014
De Werelden van Aldebaran: Overevenden - Kwantumanomalieën 4 De Werelden van Aldebaran: Overlevenden 4 (Léo, Dargaud)

Nadat het afronden van de cyclus Antares in 2015, verplaatste Léo zijn aandacht weer naar de personages uit zijn spin-offreeks Overlevenden. Het vorige album was duidelijk een overgangsalbum en we waren benieuwd welke kant het verhaal op zou gaan. Tijdens het lezen van het album kregen we soms het gevoel dat Léo zich dat ook heeft afgevraagd. Het tempo ligt namelijk hoog en er gebeurt genoeg om je als lezer te amuseren. Voordat je het weet is het album alweer uit en tel je alweer af naar het volgende album.

ONZE BESPREKING
20
 
In the Pines In the Pines: Murder Ballads (Erik Kriek, Scratch Books)

In the Pines is een interpretatie van zogeheten murder ballads, traditionele Amerikaanse songs die over moorden gaan. Die misdaden komen nooit alleen, ze zijn ingebed in tragische histories waarin bedrog, faliekante liefde, verraad en pijnlijke misverstanden de grondlaag vormen. Erik Kriek situeert ze allen in de negentiende en vroeg-twintigste eeuw in Noord-Amerikaanse dorpjes temidden de heuvelachtige naaldbossen. Het geeft de titel In the Pines een extra lading. De natuur (en kraaien) zijn alomtegenwoordig. Door het gebruik van zwart-wit en één somber steunkleur per verhaal benut Kriek een maximum aan sfeer. Het leverde een alom gewaardeerd album op.
ONZE BESPREKINGTOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips