Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
Stripinvasie

Tussen 8 en 14 oktober verschenen 29 nieuwe uitgaven bij onderstaande uitgeverijen. Nieuw verschenen strips worden voorafgegaan met
Daedalus
Davidsfonds Uitgeverij
INdruk
Saga Uitgaven
Standaard Uitgeverij
Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
Stripgilde

Klik verder naar de eerder in oktober verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Ballon Comics
Blloan
Bries
Casterman
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Davidsfonds Uitgeverij
Dupuis
Glénat
INdruk
Le Lombard
Prometheus
Saga Uitgaven
Scratch Books
Silvester
Standaard Uitgeverij
Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
Stripgilde
Uitgeverij SubQ
Van Halewyck
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2016: novemberdecember
2017: januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktober
 
Ballon Comics
07/10
TOP
Filip & Mathilde 2: Tournée Générale (Charel Cambré) (SC/48p/€6,95)
> Voortzetting van Filip van België, op zich al een voortzetting van Albert & Co.
• Wielergek! 12 (Alain Julié + Jean-Luc Garréra) (SC/48p/€6,95)
> In Wielergek! 12 is het gevaar op seksistische grappen groot, want er komen vrouwen meerijden op de fiets. "Zwakke schakels bij de Carbon Club? Niets van! Iedere renner heeft zo zijn eigen specialiteit bij de vrolijke wielerclub. Van de groene tot de gele trui: ook in deze kleurrijke dertiende etappe stellen ze het geduld van de coach danig op de proef. Zeker nu de vrouwen in de kopgroep zitten. Eens te meer kloppen ze de mannen... met een gepoederde neuslengte!"


Blloan
07/10
TOP
Bouncer Cyclus 4: 8. To Hell - 9. And Back (François Boucq + Alejandro Jodorowsky) (HC/128p/€24,95)
> Met de vierde cyclus van Bouncer, het gebundelde tweeluik To Hell en And Back, zijn voorlopig alle albums als integrale verschenen. François Boucq werkt momenteel aan een gloednieuw verhaal op scenario van Alejandro Jodorowsky. Deel 10 zou dit jaar nog in het Frans moeten verschijnen, het vervolg is voor volgend jaar.
Ik & Jij (Johan De Moor + Gilles Dal) (HC/64p/€19,95)
> Ik & Jij is de tweede samenwerking tussen Johan De Moor en Gilles Dal na hun gesmaakte one-shot Verkild Hart. "Wat is de liefde? Kan je vandaag nog als koppel door het bestaan gaan? Wie gelooft nog in een leven met z’n tweeën? Johan De Moor en Gilles Dal geven hun briljante kijk op die universele vragen."


Casterman
07/10
TOP
Magasin Général integraal 2: 4. De Biecht - 5. Montreal - 6. Ernest Latulippe (Régis Loisel / Jean-Louis Tripp) (HC/224p/€45,00)
> De delen 4 tot 6. Hierna verschijnt nog één integrale en dan is de heel reeks gebundeld.
Een Zus (Bastien Vivès) (HC/216p/€24,95)
> Sinds eind augustus ligt het tiende deel van de mangareeks Last Man in de winkel waar Bastien Vivès aan meewerkt. Deze reeks hield er vroegtijdig mee op in vertaling. Zijn one-shots raken nog wel vertaald. In het Frans leverde Een Zus heel wat persbelangstelling en lovende kritieken op. De vertaling is nu ee nfeit. "Zoals elk jaar brengt de dertienjarige Antoine de zomervakantie door op het strand. Hij is verlegen en wat op zichzelf. Tekenen en met zijn broertje spelen is wat hij het liefste doet. Maar de komst van Hélène, de dochter van vrienden van zijn ouders, haalt zijn wereld ondersteboven. Ze is vijftien, mooi, avontuurlijk en zelfzeker. En ze lijkt een boontje voor hem te hebben. Een zomer lang ontluikt de puberteit met zijn eerste stommiteiten, zijn eerste liefde."


Daedalus
14/10
TOP
Androïden 1: Heropstanding (Jesús Hervás Millán + Jean-Luc Istin) (SC/64p/€7,95)
Androïden 2: Gelukkig Hij die als Odysseus (GeyseR + Olivier Peru) (SC/64p/€7,95)
> Softcoveredities van de eerder verschenen hardcovers.
• Deepwater Prison 3: De Vlucht (Stefano Raffaele + Christophe Bec) (HC/64p/€17,95)
> Laatste deel van de trilogie. Lees hier een bespreking van de eerste twee delen.
Mannen onder Elkaar (Zep) (HC/64p/€19,95)
> Toen de Waalse uitgeverij Rue de Sèvres in 2013 startte, kon het meteen uitpakken met de in het Franstalig gebied grote naam Zep. Hij liet Titeuf even staan en maakte het veelgeprezen one-shot Mannen onder Elkaar, zijn eerste echte strip voor volwassenen over de voormalige leden van een rockgroep die elkaar jaren later terugzien. "Nadat ze elkaar jaren uit het oog verloren hebben nadat hun oude rockband gesplit is, beslissen een aantal oude vrienden een reünie te houden. Ze zoeken elkaar op en halen verhalen op uit de oude doos. Sommige van deze verhalen halen diepe wonden open uit een lang vervlogen tijd... Zep, die zelf in rockbands speelt/speelde, brengt op een levendige manier het verhaal van een rockband die op het moment van een potentiële doorbraak uiteenvalt, en de gevolgen van die mislukking die jaren later nog nazinderen."
Man van het Jaar 9: 1848: De Man die het Communistisch Manifest Uitgaf (Benoît Dellac + Jean-Pierre Pécau) (HC/56p/€17,95)
> Man van het Jaar 9 voert de man op die in 1848 het Communistisch Manifest uitgaf. En dat blijkt een oude bekende uit De Piraten van Barataria te zijn! "1848. Europa is in de greep van de democratische gedachte. In Londen werkt een jonge filosoof, Karl Marx, aan de redactie van het Communistisch Manifest. Maar hoe krijg je dat in hemelsnaam gepubliceerd? Dan daagt er een volkomen onbekende op die voorstelt de drukker te betalen. Hij zegt dat hij uit Amerika komt, dat hij Jean Lafitte heet en dat hij een vrijbuiter is... Jean Lafitte is een Franse kaper/vrijbuiter die waarschijnlijk rond 1780 in Bayonne geboren werd. Waar en wanneer hij stierf, is niet bekend. In het begin van de negentiende eeuw richt hij, in de monding van de Mississippi, de anarchistische commune van Barataria op. In 1815 neemt hij deel aan de verdediging van New Orleans, later sticht hij Galveston in Texas waarna hij spoorloos verdwijnt."
• Yin en de Draak 2: Gouden Schubben (Yao Xu + Richard Marazano)
(SC/56p/€7,95)
> Heel leuk jeugdreeksje. Lees hier een bespreking van deel 1.

1800
• Sherlock Holmes Society 1: De Affaire Keelodge (Stéphane Bervas + Sylvain Cordurié) (HC/56p/€17,95)
> "Juli 1894. Van 1891 tot 1894 heeft Sherlock Holmes een verborgen leven geleid. Slechts enkelen wisten dat hij de val in de watervallen van Reichenbach overleefd had. Zelfs dokter Watson niet. Na zijn vorige avonturen stapt hij terug uit de schaduw en herbegint zijn carrière als consulting detective. Hij werkt aan de zijde van Scotland Yard om een copycat van Jack de Ripper te stoppen, als zijn broer Mycroft om zijn hulp komt vragen. Keelodge, een kustdorp is geïsoleerd. Niemand kan het dorp verlaten. Mycroft legt uit dat de inwoners allemaal in bloeddorstige kannibalen zijn getransformeerd. Zo begint het donkerste onderzoek dat Holmes ooit heeft geleid…" Eerste deel van vierdelige reeks.

Zij Schreven Geschiedenis
Djenghis Khan (Manuel Garcia + Denis-Pierre Filippi / Marie Favereau) (HC/56p/€17,95)
> "Toen Djenghis Khan in 1227 stierf, had hij met zijn ruiters de machtigste rijken van zijn tijd op de knieën gedwongen —— van China over het hele Midden-Oosten tot aan de grenzen van Europa. Hij was niet alleen de vader van de Mongoolse natie en een van de belangrijkste politieke leiders van de middeleeuwen, maar ook een geducht krijgsheer: zijn naam werd niet voor niets synoniem met bloedige veroveringen en absolute macht. Maar de meeste mensen kennen zijn echte levensverhaal niet... hoe het was toen hij nog gewoon Temüjin heette."


Dargaud
07/10
TOP
Amazonia 2 (Bertrand Marchal + Rodolphe / Léo) (SC/48p/€7,95)
> "1949. In het Amazonewoud is een wezen gespot met onrustwekkende krachten. MI6 stuurt Kathy Austin ter plaatse om haar licht op te steken. De Engelse consul van Manaus heeft de hand weten te leggen op foto’s die op het lijk van een fotograaf zijn gevonden. Daarop staat het silhouet van een immens wezen dat weinig menselijks lijkt te hebben. Gaat het opnieuw om buitenaards leven?"
• Emma en Charlotte 2: Eerste Twijfels (Lena Sayaphoum + Jérôme Hamon) (SC56p/€6,95)
> De formulestrip Emma en Charlotte kon ons met het eerste deel wel bekoren. Het vervolg: "Charlotte slaagde voor het toelatingsexamen en zit nu op de befaamde dansschool van de Opera van Parijs. Emma droomt intussen om in het hiphopgroepje te geraken van Jake, met wie ze als kind bevriend was. Toch loopt het pad van de zusjes niet over rozen. De rivaliteit en jaloezie tussen de leerlingen van de dansschool nemen zo’n wending dat Charlotte er de brui aan wil geven... Emma droomt op haar beurt om erbij te horen maar haar verliefdheid dreigt alles te verknallen..."
De Janitor 5: Satans Proefbuis (François Boucq + Yves Sente / François Boucq) (HC/72p/€15,95)
> François Boucq werkt momenteel aan een volgend album van Bouncer en Yves Sente start volgend jaar met een nieuwe cyclus van XIII. Begin volgend jaar verschijnt zijn Robbedoes-one-shot, getekend door Laurent Verron, in vertaling. Een nieuwe Blake en Mortimer van zijn hand verschijnt in het voorjaar van 2018 en is getekend door Peter van Dongen en Teun Berserik. Maar kom, De Janitor is alvast terug met deel 5, Satans Proefbuis. "Vince is een janitor. Hij maakt deel uit van een occulte cel van de inlichtingendienst van het Vaticaan. Hij is de Nieuwe Tempel op het spoor, een machtige organisatie die probeert te infiltreren in de curie. Het spoor leidt naar Cozumel, een eiland in de Caribische zee voor de kust van Mexico. Daar liggen de laboratoria van de Nieuwe Tempel verscholen. Onderzoekers zetten er de mensonterende experimenten voort die Mengele tijdens de oorlog begon: proeven met klonen, reproductie en conditionering in de baarmoeder... Het eiland Cozumel is de setting voor een bewogen episode die nieuw licht werpt op het mysterieuze verleden van Vince en op hoe zijn familieleden betrokken raakten bij de intrige."
Shi 1: In het Begin Was er Woede... (José Homs + Zidrou) (HC/64p/€16,95)
> Shi is al een oud project dat José Homs (Millennium, Angelus, Red Sonja) en Zidrou, die beiden in Spanje wonen, van plan waren te maken tot de adaptatie van Millennium ertussen kwam. Homs nam op aanraden van Zidrou het lucratieve Millennium voor, maar hij tekende niet alle albums. Homs heeft uiteindelijk drie van de zes albums getekend, Shi is namelijk op maat geschreven voor Homs. De eerste cyclus is begroot op vier albums, bestaande uit twee tweeluiken, en Zidrou laat er geen twijfel over bestaan dat Shi een langer lopende reeks mag worden. Er moet jaarlijks een nieuw album verschijnen, het Franse deel 2 verschijnt eind deze maand. "Londen, 1851. De Engelse burgerij rept zich naar Crystal Palace, een indrukwekkend gebouw dat is opgetrokken voor de allereerste Wereldtentoonstelling. In een ruimte die aan Japan is gewijd, zijn kolonel Winterfield en zijn familie getuige van een triest schouwspel: een Japans meisje heeft een dode zuigeling in de armen. Om te vermijden dat het voorval een smet zou werpen op het gebeuren, wordt de jonge moeder hardhandig afgevoerd en het lijkje weggemoffeld. Jennifer, de dochter van de kolonel, is ontdaan en besluit de jonge Japanse op te sporen om haar waardig afscheid te laten nemen van haar kind. De twee jonge vrouwen bundelen hun krachten en ondernemen samen een kruistocht tegen het Britse rijk om de misdaad en een duivels complot op te helderen. In het heden maakt het proces tegen Lionel Warrington, ceo van een wapenfabriek, veel ophef in Engeland. Hij wordt vrijgesproken van de verantwoordelijkheid die hij zou dragen voor het misbruik van de intelligente antipersoonsmijnen die zijn bedrijf produceert. Dan volgt een aanslag op zijn familie. Ze wordt opgeëist door een criminele organisatie die haar wandaad ondertekent met het Japanse teken voor de dood: SHI." Aansluitend zit een katern met bonusmateriaal.
Tramp 11: Storm op Komst (Patrick Jusseaume / Jean-Charles Kraehn + Jean-Charles Kraehn) (SC/64p/€9,95)
> Van de Tramp-spin-off De Vliegenier zijn al twee albums verschenen die het goed deden, want ze doken allebei op in de Vlaamse verkooptop-100. Nu keert Tramp terug. dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat het album het laatste van de hand van Patrick Jusseaume isn. Door zware, aanhoudende gezondheidsproblemen — die het hem lastig maakten om deel 10 (uit 2012!) tot een goed einde te brengen — moest hij na 31 platen van deel 11 de handdoek in de ring gooien. De rest van het album is getekend door scenarist Jean-Charles Kraehn. Ook de volgende delen zal Kraehn voor zijn rekening nemen. Jusseaume stopt daarom niet met tekenen, hij gooit zich ondertussen op een project waar hij niets over wil vertellen, behalve dat het meer met de luchtvaart heeft te maken. Tramp 11 is een afgerond verhaal en ook de volgende albums zullen telkens afgeronde verhalen bieden. Kraehn is het als lezer zelf beu om te moeten wachten op een vervolg van een album en dat wil hij zijn eigen lezers niet langer aandoen. In Casemate zei hij daarover: "De mentaliteit is veranderd. Ik ben nochtans opgevoed met strips uit tijdschriften, eerst Kuifje daarna Pilote. Geduld uitoefenen om het vervolg van het verhaal te kennen, vond ik niet erg. Vandaag zijn we minder geduldig. Een verhaal in één album verplicht me om bondiger te zijn. Het heeft mijn manier van schrijven wat veranderd. Het is ook een manier om te evolueren..." De korte inhoud van het album: "Yann Calec vaart met zijn vrachtschip langs de kusten van Oost-Afrika. Daar loopt het averij op in een woeste storm. Als Yann de schade gaat opmeten, stuit hij in het ruim van zijn eigen schip op kisten vol wapens. Onder zijn neus hebben wapensmokkelaar blijkbaar een handeltje opgezet, met de hulp van iemand van zijn bemanning en een onrustwekkende passagier. Hij besluit om de kisten op een eiland te verbergen voor hij aanmeert in Djibouti. Maar de smokkelbende kidnapt zijn dochter en chanteert hem. Yann kan niet anders dan hulp zoeken, ook al moet hij daarvoor een hoge prijs betalen..."
Trent integraal 2: 4. De Vallei van de Angst - 5. Wild Bill - 6. Land zonder Zon (Léo + Rodolphe) (HC/152p/€24,95)
> Trent was de eerste samenwerking van Léo en Rodolphe (Léo's co-scenarist van Kenya, Namibia, Amazonia en Centaurus). De achtdelige reeks verscheen tussen 1991 en 2000. Speciaal voor de derde bundel keerden de auteurs nog eens terug naar Canada voor een geïllustreerd leesverhaal als aanvulling voor de gebundelde delen 7 en 8.


Dark Dragon Books
07/10
TOP
• ElfQuest - De Laatste Tocht deel 1-2-3 collector's pack (3xSC/€24,95)
• ElfQuest - De Laatste Tocht deel 4-5-6 collector's pack (3xSC/€24,95)
• ElfQuest - De Laatste Tocht deel 7-8-9 collector's pack (3xSC/€24,95)
• ElfQuest - De Laatste Tocht 10 (Wendy Pini + Wendy Pini / Richard Pini) (SC/48p/€8,95)

• Hedge Fund deel 1-2-3 collector's pack (3xSC/€24,95)
> De complete cyclus als collector's pack.
• Lady Mechanika: Het Tablet van het Lot collector's pack (3xSC/€24,95)
• Lady Mechanika: De Wezen van West Abbey (Joe Benitez / Martin Montiel + M.M. Chen) (SC/64p/€8,95)
> "Lady Mechanika ontdekt dat er een moordenaar losloopt in Mechanika City die het voorzien heeft op de arme weesjongens uit de stad. Wat heeft hij te maken met Lady Mechanika's verleden? Lady Mechanika's onderzoek naar de dood van de "ongewenste" kinderen in Mechanika City maakt een onverwachte reactie los in haar onderbewustzijn. Maar zijn dat echt verloren herinneringen die na al die jaren eindelijk bovenkomen, of zijn het alleen maar nachtmerries?" Voor de verandering een afgerond verhaal in één album.
• Solo Kannibalenkronieken deel I-II-III collector's pack (3xSC/€24,95)
Solo Kannibalenkronieken III (Oscar Martín) (SC/72p/€8,95)
> Laatste album met twee kortverhalen van Oscar martín. de rest van het album is eigenlijk een artbook met hele wat schetsen, illustraties en ander bonusmateriaal.
• Star Wars: Darth Vader: Het Spel Is Uit 1 (Mike Norton / Salvador Larocca + Kieron Gillen) (SC/72p/€8,95)
• Star Wars: Darth Vader: Het Spel Is Uit 2 (Max Fiumara / Salvador Larocca + Kieron Gillen) (SC/72p/€8,95)
> Afgerond tweeluik binnen de reeks over Darth Vader.
• Star Wars Remastered: Episode III - Revenge of the Sith (HC/104p/€24,95) (met ex-libris)
> De softcover verschijnt binnenkort. Check ook deze verzamelactie.
Wika 1: De Razernij van Oberon (Olivier Ledroit + Thomas Day / Olivier Ledroit) (HC/72p/€19,95) (met ex-libris)
Wika 2: En de Zwarte Feeën (Olivier Ledroit + Thomas Day / Olivier Ledroit) (HC/72p/€19,95) (met ex-libris)
> Wika is weelderig getekend door Olivier Ledroit met Thomas Day als coscenarist. Na Requiem - De Vampierridder en zijn bijdrage aan de reeks Kronieken van de Zwarte Maan paste Ledroit zijn tekenstijl aan voor een lieflijker presentatie dan zijn traditionele blood and gore. Er wordt dan ook nadrukkelijk gemikt op een groter publiek want Wika is fantasy, avontuur en ook het hippe genre steampunk. Wika is de dochter van het feeënkoppel Claymore en Titania. Prins Oberon kan het nog steeds niet verkroppen dat hij zijn geliefde Titania verloor aan Claymore en valt het kasteel aan waar de feeën wonen. Wika wordt toevertrouwd aan een landbouwersgezin nadat haar vleugels werden afgeknipt om haar afkomst te verhullen. Dertien jaar later trekt Wika naar de hoofdstad waar Oberon regeert. Ze ontmoet er de jonge Bran, een dief die haar alle geheimen van de stad vertelt. Beetje bij beetje ontwikkelt Wika haar feeënkrachten en dat trekt de aandacht van Oberon. Er zijn vier delen van Wika gepland, twee ervan zijn al verschenen in het Frans. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Pat Mills het zou schrijven, maar uit tijdsgebrek moest hij afhaken. De albums verschijnen in soft- en hardcover.
• WW2.2 - Een Andere Tweede Wereldoorlog deel 1-2-3-4-5-6-7 collector's pack (7xSC/€59,95)
> De complete reeks als collector's pack.


Davidsfonds Uitgeverij
14/10
TOP
• Lectrr Graait - Het Jaar in Cartoons (Lectrr) (SC/288p/€19,99)
> Al een vroeg jaaroverzicht in cartoons. Van dezelfde scenarist verscheen afgelopen week het eerste deel van de trilogie Red Rider, voor de verandering een ernstig, lang verhaal.


Dupuis
07/10
TOP
• Guust 5: Flaterfestijn (André Franquin / Jidéhem) (HC/56p/€16,95) (geremasterde heruitgave met ex-libris)
• Guust 6: Flappende Flaters (André Franquin / Jidéhem + Yvan Delporte) (HC/56p/€16,95) (geremasterde heruitgave met ex-libris)
> Tot eind dit jaar verschijnen maar liefst acht delen van de gloednieuwe edities van Guust, allen in hardcover met een ex-libris, chronologisch, nieuwe covers, een opgefriste inkleuring met een scherpere weergave van André Franquins en Jidéhems lijntekeningen en een nieuwe lettering. Een geremasterde editie dus. Wij hebben de complete Franse versie al en die is echt indrukwekkend. Onder "chronologisch" wordt ook verstaan dat zelfs de reclamegags, illustraties en de geïllustreerde artikels uit Robbedoes mee opgenomen worden. Die laatste werden overgeslagen in de laatste softcoverheruitgaven en stonden oorspronkelijk in het album Heet van de Redactie. Dit is werkelijk de ultieme Guust-reeks.
• Harmony 3: Ago (Mathieu Reynès) (SC/56p/€7,95)
> Slot van de eerste cyclus van een van de betere jeugdreeksen van het moment. "Harmony is vastberaden: ze moet en zal haar vrienden Payne en Eden bevrijden uit het trainingskamp waaruit zij zich wist te redden. Niemand zal haar tegenhouden. Ook niet haar bewaarengel William Torres, Nita genoemd door de oude medicijnvrouw. Intussen neemt de geheime militaire organisatie de wapens op om hinderlijke elementen uit te schakelen. Ze hebben het ook op William gemunt. Maar dan vallen ook in hun kamp plots onverklaarbare doden... Wie zit daar achter?"
Largo Winch 21: Morning Star (Philippe Francq + Éric Giacometti) (SC/48p/€7,95)
Largo Winch 21: Morning Star (Philippe Francq + Éric Giacometti) (HC/48p/€13,95)
> Speciaal voor de Franse krant Le Figaro tekende Philippe Francq een plaat 47 die het vorige album 20 Seconden met een epiloog en een glimlach op het gezicht van Largo afsluit. De plaat dient tegelijk als overgang naar het volgende tweeluik, voortaan geschreven door de Franse romanschrijver Éric Giacometti die de opdracht kreeg terug naar de basis van de reeks te gaan: een financiële thriller. Deze plaat zal niet gepubliceerd worden in een album, laat staan in vertaling. Francq vond dat er iets miste op het einde van het vorige album. De ruzie met Simon Ovronaz blijkt van voorbijgaande aard en Domenica komt Largo toch nog groeten. Tegelijk wenkt dus een nieuw avontuur. De scène speelt zich trouwens af in de Cristal Bar van hotel Sofitel in Brussel. En ondertussen is Largo's nieuwste avontuur Morning Star een feit. De Franse oplage van deel 21 bedraagt 360.000 exemplaren en ook de nieuwe Franse president Emmanuel Macron is een fan van de reeks. De korte inhoud: "De Dow Jones kent een rampzalige terugval en de Winch-groep wordt beschuldigd van het manipuleren van de beurzen. Maar wie zit er écht achter deze dramatische koersdaling? Wie heeft de touwtjes in handen? Wie zijn de echte heersers van het geld?"
• De Rode Baron 3: Donjons en Draken (Carlos Puerta + Pierre Veys) (SC64p/€7,95)
> Laatste deel, nu ook als softcover.


Glénat
07/10
TOP
Dickens & Dickens (Griffo + Rodolphe) (HC/112p/€19,95)
> Dickens & Dickens verscheen in het Frans als een tweeluik in afzonderlijke albums. In het Nederlands komt het uit als een gebundelde uitgave. "Londen, 1852. Charles Dickens begint stilaan een grote naam te worden in Engeland. De schrijver houdt ervan om 's nachts alleen door de straten van Londen te dwalen op zoek naar inspiratie. Maar sinds enkele weken wordt hij op zijn nachtelijke tochtjes gevolgd door een geheimzinnig en ongrijpbaar silhouet. Het maakt hem gek! Als hij er eindelijk in slaagt de man bij de kraag te vatten, blijkt die als twee druppels water op hem te lijken. Hij ziet eruit als zijn kwaadaardige evenbeeld... En erger: de man kent gebeurtenissen uit de jeugd van Dickens waarvan hij dacht dat niemand ze kende. Wie is dit onheilspellend heerschap en wat wil hij van hem? Rodolphe en Griffo duiken in het Victoriaanse Engeland en de donkere krochten waar de schrijver van Oliver Twist en David Copperfield zo tuk op was. Een donker en fantastisch verhaal, geïnspireerd op de mythe van de Doppelgänger. Duik mee in het literaire universum van Dickens en ontdek de man achter de geniale schrijfsels."
De Geheime Driehoek - Lacrima Christi 2: Het Begin van de Apocalyps (Denis Falque + Didier Convard) (HC/56p/€15,95)
> Het eerste deel van Lacrima Christi verscheen in april in vertaling. Deel 2 liet niet lang op zich wachten. "De chaos op JFK is niet te overzien. De gifaanval op de luchthaven van New York eiste honderden levens en ontelbare mensen wachten nog op verzorging. De hele wereld kan live meevolgen hoe de nooddiensten af en aan rijden. Benciveni kon zich geen betere demonstratie inbeelden van de gruwelijke efficiëntie van de Lacrima Christi. Rechtzetter Jean Nomane en zijn team zijn de wanhoop nabij. De Apocalyps was nooit zo dichtbij… Maar dan doen de agenten een gigantische ontdekking in de testamentbrief van Biancofuri, de maker van het virus. Er bestaat misschien een tegengif dat de alchemist met zich meenam naar de bodem van de zee!"
Sneeuw - De Oorsprong 2: Eden (Fred Vignaux + Didier Convard / Éric Adam) (HC/48p/€15,95)
> "Chantefable is de enige overlevende van een aanval van scheurbuik. Hij wordt wakker in een kleine chalet in een idyllische vallei vol bloemen. Eden heet het plekje dat wonderwel lijkt gespaard van de ijstijd die heel Europa heeft verwoest. Hij wordt er opgevangen door Yahvé, de heer des huizes. Alles lijkt peis en vree maar al snel merkt hij enkele vreemde en onrustwekkende details op in de dagelijkse gang van zaken. Overtuigd dat Eden een verschrikkelijk geheim verbergt, spoort een van de Twaalf hem aan te vluchten naar het fort van Northmann om hem in te lichten over zijn vermoedens." De uitstekende Sneeuw-prequelcyclus De Oorsprong eindigt na deel 3. Tekenaar Fred Vignaux is trouwens de nieuwe tekenaar van de Thorgal-spin-off over Kriss van Valnor.


INdruk
14/10
TOP
• Châteaux Bordeaux 7: De Oogst (Espé + Eric Corbeyran) (HC/48p/€16,95)
> In tegenstelling tot eerdere berichten wordt deel 10 niet het laatste deel, maar wel deel 9. In het Frans is er nog één deel te gaan en dat zal een sluitend einde kennen volgens tekenaar Espé. Tegelijk vertelde hij dat er ook een gastronomische spin-off komt in twee delen: Châteaux Bordeaux À Table. Het eerste deel verschijnt volgend jaar in het Frans bij Glénat.
In Vino Veritas 1: Toscane (Luca Malisan + Eric Corbeyran) (HC/48p/€16,95)
> Door het grote Franse succes verschenen de laatste jaren tal van andere reeksen over wijn of zelfs over cognac (zie de trilogie Cognac die nu bij Silvester verschijnt). De meesten ervan zijn geschreven door scenarist Eric Corbeyran. Voor de nieuwe familiesaga In Vino Veritas verlegt hij het decor van de Franse wijnstreken naar het Italiaanse Toscane. Dit tweeluik is getekend door de Italiaan Luca Malisan en is al sinds 2014 afgerond in het Frans bij Glénat. In In Vino Veritas maken we kennis met broer en zus Lionello en Tessa Tomasini. Ze zijn allebei wijnmakers. De tegenstellingen konden niet groter zijn. Terwijl Lionello een echte zakenman is die rentabiliteit en massaproductie verkiest, gaat Tessa regelrecht voor ambachtelijkheid en bioproducten. De tegenstellingen zijn zodanig groot dat ze al jarenlang geen woord met elkaar hebben uitgewisseld. Maar Ortensia, hun grootmoeder die hen opvoedde, liet in haar testament een clausule opnemen: ze kunnen enkel de olijfgaard, waarin broer en zus opgroeiden, erven als ze erin slagen een gezamenlijke cuvée uit te brengen. Als opstapje voor deze nieuwe, veelbelovende reeks duiken enkele personages uit Châteaux Bordeaux in In Vino Veritas op.


Le Lombard
07/10
TOP
• Vasco 27: I Pittori (Dominique Rousseau + Luc Révillon naar een synopsis van Gilles Chaillet) (SC/48p/€7,95)
> De nalatenschap van Gilles Chaillet leeft nog steeds voort in reeksen als Roma, waarvan hij het idee leverde, en Vasco. Voor deze laatste reeks met heel veel historische elementen heeft hij een heleboel synopissen en korte inhouden nagelaten waar scenarist Luc Révillon een keuze uit kan maken. Het verhaal van deel 25, I Pittori, gaat als volgt: "Vasco is terug in Italië. Zijn oom geeft hem een bijzondere opdracht: hij moet bij een grote schilder over de aankoop van een van zijn doeken onderhandelen. Maar dan wordt de schilder vermoord. Vasco komt in het middelpunt van de verdenkingen te staan in een onderzoek vol verrassende wendingen." Het vervolg en slot is voor deel 26 gereserveerd.


Prometheus
07/10
TOP
• Het Achterhuis (David Polonsky / Yoni Goodman + Ari Folman naar het dagboek van Anne Frank) (SC/162p/€19,99)
> "Zeventig jaar geleden werd Het Achterhuis voor het eerst gepubliceerd. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt het verhaal van Anne Frank nu in stripvorm - het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen het Anne Frank Fonds Basel en de bewerkers Ari Folman en David Polonsky (beiden bekend van Waltz with Bashir)."


Saga Uitgaven
14/10
TOP
GRATIS! Bij aankoop van een album van Saga Uitgaven krijg je deze en de komende maanden een gratis kalender van Jim met exclusieve illustraties van Marie uit Een Nacht in Rome.

• Bloedstollend Brugge (Bert Gevaert met illustraties van Ken Broeders) (HC/120p/€24,99)
> "Bij het horen van de woorden ‘bloed’ en ‘Brugge’ denken velen spontaan aan het Heilig Bloed dat al sinds de vroege middeleeuwen bewaard wordt in Brugge. Het is een van de oudste relieken in de stad en wordt dan ook vol trots, onder massale belangstelling, in de straten van Brugge meegetroond in de jaarlijkse Bloedprocessie. Weinigen zijn zich echter bewust van het schrille contrast tussen de openlijke pracht en praal van het tonen van het Heilig Bloed en het gutsende bloed dat in Brugge op het schavot, in duistere folterkamers, kabinetten van chirurgijnen of op straatstenen werd vergoten. Wrede moordenaars werden geradbraakt, zieke mensen ondergingen aderlatingen en onschuldige slachtoffers werden vermoord. Ook dat bloed vloeide rijkelijk in Brugge! Al deze verhalen komen tot leven in Le Vieux Grognard, een legendarische Brugse antiekzaak aan het einde van de negentiende eeuw." De Brugse leraar en stadsgids Bert Gevaert bundelde de krachten met Ken Broeders (Apostata) voor een geïllustreerd boek waarvan de prachtige illustraties dankzij crowdfunding raakten gefinancierd. Het levert een ontzettend knap gelay-out boek op met spannende, aanstekelijk en enthousiast geschreven verhalen en bewijzen van Broeders' meesterschap als illustrator in zowel kleur als zwart-wit.
De Dominee 1: De Afvallige Duivels van Nevada (Augustin Lebon + Lylian) (HC/56p/€19,99)
> "1885. Premiejager Angus Whitecross is een ware legende van het wilde westen. Waarom keert deze meedogenloze en gekwelde moordenaar dan plots terug naar het stadje in Nevada waar hij het levenslicht zag? Waarom drijft wraak deze moordenaar die beter gekend is onder de naam 'de dominee”'?..." De western De Dominee is een tweeluik.
De Lach van de Clown (Laurent Hirn + Luc Brunschwig) (HC/200p/€34,99)
> Laurent Hirn wilde zich na de eerste cyclus van De Macht der Onschuldigen op andere reeksen toeleggen. Nog steeds op scenario van Luc Brunschwig tekende hij de aangrijpende trilogie De Lach van de Clown die Saga Uitgaven als een integrale van 200 pagina's uitgeeft. "Groko en Clock zijn twee clowns van middelbare leeftijd die nooit echt succes hebben gekend. Al jarenlang voeren ze hun straatoptredens in dorpjes en kleine voorsteden op. Overal waar ze komen, spannen ze zich in om de mensen aan het lachen te brengen of hen te ontroeren. Op hun tournee doen ze ook het stadje Hoogwind aan. Daar komt hun reis ten einde."
• De Macht der Onschuldigen - cyclus 2: Hier Is de Hel 2: Drie Getuigenissen (David Nouhaud / Laurent Hirn + Luc Brunschwig) (HC/56p/€19,99)
> Luc Brunschwig maakte onlangs bekend dat de tweede cyclus van De Macht der Onschuldigen, die zich zes maanden na de gebeurtenissen in de eerste cyclus afspeelt, geen zes delen zal tellen, maar vijf. Dat vijfde deel wordt wel extra lang. Maar zover zitten we dus nog niet. In deel 2 gaat de strijd om de macht enerzijds en het bewijzen van Joshua Logans onschuld anderzijds onverdroten voort.
De Minimensjes integraal 1: 1967-1970: 19. Alarm in Ellendam bij Ravertem - Ontsnapt - Het Schatermannetje - Torenpech - Paaseieren uit Ellendam - Van Muizen en Minimensjes - De Minimensjes Maken het Bont - 1. De Uittocht (Pierre Seron + Albert Desprechins / Pierre Seron) (HC/216p/€34,99) (herdruk)
De Minimensjes integraal 2: 1970-1973: Nieuw Ellendam - 8. Droompoeder - Paasdwergen in Rotswijk - In de Klauwen van de Roofvogel - 2. Minimensjes in Brontoxico - De Oude Holle Boom - Een Minihandje Helpen - 40° in de Schaduw - 3. Soldaten uit het Verleden (Pierre Seron + Pierre Seron / Mittéï) (HC/216p/€34,99)
(herdruk)
> Deze albums waren snel na verschijnen uitverkocht. Daarna bleef de vraag naar exemplaren zodanig lang systematisch aanhouden dat Saga Uitgaven overstag ging en beide delen heeft herdrukt. Er is geen verschil met de eerste druk. In december verschijnt de derde integrale, in het eerste kwartaal van 2018 wordt deel 4 verwacht.

Collectie Bamboe
De Erectie 1 (Lounis Chabane + Jim) (HC/72p/€19,99)
> Dit jaar verschijnt bij Saga Uitgaven Jims jongste tweeluik De Erectie, getekend door Lounis Chabane voor wie Jim al het tweeluik Helena schreef. De albums verschijnen, jawel, in een keiharde hardcover en in slappe kaft. De softcovers verschijnen in januari en februari 201, de hardcover van deel 2 in november. Het tweeluik speelt zich bijna volledig af in het appartement van een stel, enkele dagen voor Kerstmis. Voor de verjaardag van zijn vriendin Lea slikt Florent een viagrapil, maar door allerlei komische en dramatische toestanden valt dat in de verkeerde aarde en ook de timing is allerminst geslaagd nadat het koppeltje dat ze hebben uitgenodigd heeft aangekondigd dat het gaat scheiden. Florent en Lea maken ruzie terwijl Florent niet van zijn erectie afraakt. Dit is een verhaal over vergissingen, ontboezemingen en schrik om ouder te worden.
De Honden van Pripyat 1: Sint-Christoffel (Christophe Alliel + Aurélien Ducoudray) (HC/56p/€19,99)
> Aurélien Ducoudray, de schrijver van Moeder Rusland, strikte Christophe Alliel, de getalenteerde tekenaar van het geestige Spynest die bij Daedalus verscheen, voor het tweeluik De Honden van Pripyat. "26 april 1986: een reeks explosies verwoest de nucleaire centrale van Tchernobyl en besmet alles in een straal van meer dan 200 kilometer. Na de evacuatie van de dichtstbijzijnde dorpen worden groepen jagers ingezet om besmette huis- en wilde dieren, die vrij rondlopen in de spookdorpen, neer te schieten. Voor dertig roebel per neergeschoten dier is een ploeg bereid de zone te betreden. Ze kruisen het pad van bijzondere personen, verloren zielen op de bestraalde heide."


Scratch Books
07/10
TOP
Nick Cave: Mercy on Me - De Getekende Biografie (Reinhard Kleist) (HC/328p/€24,90)
> Na een zeer geslaagde stripbiografie van Johnny Cash, medewerking aan een stripbiografie van Elvis Presley, zijn visie op het leven van Fidel Castro en een trip down memory lane in The Secrets of Coney Island staat de Duitser Richard Kleist er nu opnieuw met een getekende biografie van Nick Cave. Van het 328 pagina's dikke Nick Cave: Mercy on Me mogen we het volgende verwachten: "Muzikant, dichter, schrijver, acteur: Nick Cave is het allemaal. In Nick Cave: Mercy on Me vertelt Reinhard Kleist op onnavolgbare wijze over het leven en werk van een van de grootste rocksterren ter wereld. In zijn expressieve stijl toont Kleist de ontwikkeling van Nick Cave vanaf zijn vroege jaren met Boys Next Door en The Birthday Party, via de Berlijnse punkscene in de jaren 1980 tot de megaster die hij tegenwoordig is. Een graphic novel over muziek, liefde, waanzin en punk en wat het betekent om kunstenaar te zijn." Op 13 oktober treedt Nick Cave op in het Sportpaleis van Antwerpen.


Silvester
07/10
TOP
Cognac 2: Dood in de Arena (Luc Brahy + Eric Corbeyran / Jean-Charles Chapuzet) (HC/48p/€16,95) (met ex-libris)
> "Wanneer Anna in Charente is om een reportage te maken over cognac, verneemt ze dat een van haar jeugdvriendinnen bij een liefdesdrama om het leven is gekomen. Maar volgens haar had het meer te maken met een mislukte inbraak, uitgevoerd door mensen die de waarde kennen van cognac van voor de fylloxera-bacterie. Dus verzint ze een list om de ware moordenaars te ontmaskeren..."
Donjon Monsters 8: Hartzeer (Carlos Nine + Joann Sfar / Lewis Trondheim) (HC/48p/€16,95)
> "Alexandra, lid van de Broederschap van Moordenaars, wordt door een krant in Antipolis gevraagd om haar levensverhaal te vertellen. Dat doet ze maar al te graag. Van haar jonge jaren in een religieuze familie tot aan haar ontdekking van onrecht en haar eerste 'contract', onthult Alexandra een parcours van bloed, seks en razernij. Maar ook heel veel informatie over de Donjon..."
• Donjon Ochtendgloren -83: Zonder Geluid (Christophe Gaultier + Joann Sfar / Lewis Trondheim) (HC/48p/€16,95) (met kunstdruk)
> "De oude Arahoe, de vader van Hyacint, voelt zich stijf en stram en moet er niet aan denken in bed te sterven. Hij heeft het voortdurend over heroïsche tijden en zijn vrienden die hij hoopt terug te zien. Dus hij neemt zijn trouwe strijdros en gaat op pad. Dit tegen de wil van Alexandra. Zij maakt zich zorgen over hem en gaat met hem mee op deze dolle rit. Intussen maken in de ruïnes van Antipolis Comor en een handvol heren zich op om weer de macht te grijpen."
• Er Was Eens... Het Leven 1: Het Hart (Minte / Jean Barbaud + Jean-Charles Gaudin) (SC/48p/€6,95)
> Na Er Was Eens... De Mens komt Er Was Eens... Het Leven, met dezelfde geestige aanpak zoals de tekenfilmserie, waarin we meer te weten komen over het menselijk lichaam. "Een reis naar het allerkleinste, binnen in een menselijk lichaam! Ga samen met Maestro, Pieter, Pieternel en hun vrienden de strijd aan tegen virussen en bacteriën om het lichaam gezond te houden. Ontdek met onze helden hoe het hart werkt dat, door tijdens een mensenleven zo'n drie miljard keer te kloppen, het bloed door bijna 100.000 kilometer bloedvaten voortduwt!"
Goblins 2: Met Hand en Tand (Corentin Martinage + Tristan Roulot) (SC/48p/€6,95)
> Het eerste gagalbum van Goblins beviel ons uitermate. In deel 2 meer van hetzelfde en er komen nog albums.
• De Legendariërs 9: De Alystory (Patrick Sobral) (SC/48p/€6,95)
> De Legendariërs blijft verschijnen als softcoverreeks. "Anathos, een boosaardige god, is van plan te reïncarneren. Voor zijn vleselijke omhulsel heeft hij een Legendariër uitgekozen. Een van de vijf helden is er dus voor bestemd Anathos te worden... Om de god te dwarsbomen moeten onze vrienden de Alystory in handen zien te krijgen, een heilig boek. Maar door dat boek te stelen, worden ze de meest gezochte criminelen ter wereld."
• Operatie Overlord 5: De Pointe du Hoc (Christian Dalla Vecchia / Davide Fabbri + Bruno Falba) (HC/48p/€16,95) (met ex-libris)
> Deel 5 van het zesdelige Operatie Overlord heeft het strategische punt Pointe du Hoc als inzet. "Juni 1944, Port Weymouth, Engeland, enkele uren voor D-day. Majoor Lytle van het tweede rangers-bataillon wordt uit zijn functie ontheven. Hij weigert de aanval te leiden op de Pointe du Hoc, een hoogst strategische maar erg moeilijk inneembare positie tussen Utah Beach en Omaha Beach... Dit deel van de reeks vertelt de inname van de Pointe du Hoc: een operatie met een hoge dodentol voor een karig resultaat. Al noemden de overlevenden hun missie succesvol, de plaats blijft vooral een oord van herinnering aan de ontelbare opgeofferde mensenlevens."
Sterrenwaas 1 (Rudy Spiessert + Hervé Bourhis) (SC/48p/€7,95)
> De sf-reeks Sterrenwaas tapt uit een heel humoristisch vaatje. Hervé Bourhis en Rudy Spiessert parodiëren Star Wars en maken er een middeleeuwse ridderreeks van. "Lang geleden, in een landstreek heel heel ver hiervandaan... vermoordde Heer Salvador, die naar de donkere zijde van de Fors was overgelopen, alle Jadenridders. Hij houdt prinses Leica gevangen om haar de plannen van Zwartburcht te ontfutselen. Zij draagt Ravi Ravi, bijgenaamd R2, op een boodschap door te geven aan een zekere Suzy-Wan de cenobiet: 'Je bent mijn enige hoop, Suzy-Wan. Bevrijd me en luister naar dit lied.'" De reeks telt ondertussen vier Franstalige albums waarvan begin dit jaar een nieuw album verscheen.
• De Verdwaalde Kapitein 2 (Jacques Terpant) (HC/56p/€16,95) (met ex-libris)
> Slot van het tweeluik. "Winter 1765, aan de oevers van de Mississippi. De overgave van Fort de Chartres, als teken van de volledige overdracht van al het land van koning Lodewijk XV aan de Engelsen, is slechts een kwestie van tijd. Het is Saint-Ange, de laatste Franse kapitein ter plaatse, die de overdracht moet regelen. Maar dat verloopt niet bepaald probleemloos, aangezien niet alle indianen het eens zijn met de voorwaarden van deze 'vrede'."
Wonderball 4: De Fotograaf (Colin Wilson + Fred Duval / Jean-Pierre Pécau) (HC/56p/€16,95) (met ex-libris)
>
"Wonder probeert te achterhalen wat er met hem is gebeurd in zijn kindertijd. Zijn zoektocht wordt steeds intenser. Eén man schijnt een sleuteltol te spelen in het geheim van Wonders jeugd: de ongrijpbare Alan Smithee. De band tussen deze legendarische filmerfotograaf en de Alpha's, moorddadige vechtmachines, wordt steeds duidelijker. Dankzij de aanwijzingen van het Spook weet Wonder uiteindelijk Smithee te arresteren voor een uitgebreid verhoor..." Voorlaatste deel! Van hetzelfde auteursteam verscheen vorige maand een uitstekend tiende deel van UUR U.


Standaard Uitgeverij
14/10
TOP
• F.C. De Kampioenen 96: Pol en Doortje Gaan Scheiden (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/32p/€5,99)
> Scheiden? Dat zal wel een misverstand zijn.... "Pol heeft tickets kunnen bemachtigen voor een belangrijke match, maar hij heeft de tickets in de zak van zijn broek laten zitten. Wanneer Doortje de broek in de was gooit, blijft er niks meer over van de tickets. Pol is razend. Tot overmaat van ramp komt Doortjes moeder er zich mee bemoeien. De zaak loopt verder uit de hand en Doortje zet Pol aan de deur. De Kampioenen zien het al aankomen: dit zal op een scheiding uitlopen. Doortje en Pol raadplegen een advocaat. Zonder dat ze het weten, consulteren ze dezelfde raadsman, die hen tegen elkaar opzet."
• De Kronieken van Amoras: De Zaak Krimson 2 (Charel Cambré + Marc Legendre) (SC/56p/€6,99)
> "De jonge Lambik en Krimson zijn beiden gestrand in Piscine-les-Bains waar de dorpelingen in het bestaan van de duivel geloven. Tijdens reparaties aan de waterleiding van het pension, doet Lambik een ontdekking die de loop van de geschiedenis zal veranderen. Maar ook het koffertje dat Suske en Wiske van Krimson hebben gestolen, bevat iets wereldschokkends. Barabas tracht te stoppen wat hij zelf ontketend heeft, maar werkelijk alles zit tegen."
Red Rider 1: De Zevende Scherf (Stedho + Lectrr) (SC/56p/€7,99)
> Hier vind je een zeer uitgebreide voorstelling van deze nieuwe reeks, een hedendaagse versie van De Rode Ridder. In november en december verschijnen de delen 2 en 3. "Twee onsterfelijke magiërs, ouder dan de tijd zelf. Tegenpolen in een eindeloze confrontatie. Merlijn, gedoemd in plaats van gezegend. Krankzinnig geworden. Een versplinterde, dolende dwaas. B'hal, een multimiljonair. Een gewetenloze zakenman, glad als teflon. Het vuur in de tijdloze oorlog tussen de beide machtige opponenten laait vandaag opnieuw op. Harder, brutaler, rauwer en genadelozer dan ooit tevoren!"
• Urbanus Special: Eufrazie: 96. De Zwarte Maagd - 101. De Gepeperde Paus - 155. De Gedroomde Kans (Willy Linthout met assistentie van Steven de Rie + Urbanus / Willy Linthout) (SC/120p/€9,99)
> De mama van Urbanus krijgt nu ook haar special met spelletjes. Wie zo gek is om de kaft kapot te knippen, kan een papieren figuur van Eufrazie bouwen.


Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
14/10
TOP
• De Kronieken van Amoras: De Zaak Krimson 2 (Charel Cambré + Marc Legendre) (HC/56p/€65,00) (luxe met ex-libris)
• De Kronieken van Amoras: De Zaak Krimson 2 (Charel Cambré + Marc Legendre) (HC/56p/€99,99) (luxe met ex-libris)
Red Rider 1: De Zevende Scherf (Stedho + Lectrr) (HC/56p/€65,00) (luxe met ex-libris)
• Suske en Wiske Classics Integraal 2: De Koning Drinkt - De Tamtamkloppers - De Zwarte Zwaan - Het Gouden Paard (Willy Vandersteen) (HC/232p/€34,99)
> Bundeling van de tweede golf Suske en Wiske Classics-albums. Enkel in deze integrale zitten acht bonuspagina's met wetenswaardigheden over de gebundelde verhalen.


Stripgilde
14/10
TOP
• Fake Vintage Book Covers 3: Tickle Me Silly (Kristof Spaey) (HC/64p/€20,00)
> Deze maand publiceert Stripgilde twee strips albums boeken, euh, twee titels die geen prentjes met tekstballonnen bevatten. Tickle Me Silly is de derde Fake Vintage Book Covers van Kristof Spaey waarvoor hij een reeks illustraties van knappe meisjes maakte en er met de juiste typografie en ironische titels coverillustraties van pulpromannetjes van maakte. Op de vraag of er nog een album komt van zijn stripreeks Anders (wèl een strip met prentjes en ballonnen) blijft hij het antwoord schuldig.
• Gäbrik (Marc Legendre) (SC/96p/€20,00)
> Marc Legendres nieuwste productie Gäbrik valt in geen enkel vakje onder te brengen en tegelijk in meerdere. Tot we het zelf gelezen, bekeken en ondergaan hebben, houden we het bij de volgende uitleg: "Na succesvolle uitjes als scenarist voor Charel Cambré (Amoras, De Kronieken van Amoras en Robbedoes Special) en Fabio Bono (De Rode Ridder) keert Marc Legendre terug naar het serieuzere solowerk. Wie niet buiten komt bestaat amper voor de rest van de wereld. Wie niet buiten kan komen nog minder. Totdat social media werden uitgevonden... Gäbrik volgt het publieke social media profiel van een man die altijd opgesloten zal blijven. Fysiek, in zijn zonden en in het verleden. Een verleden dat een duister geheim herbergt. Gäbrik is geen strip of geïllustreerd proza. Gäbrik is iets nieuws. Bij het boek zit eveneens een download voor een speciaal voor dit boek gecomponeerde soundtrack van de hand van Michael Fahres. Gäbrik heeft ook een Facebookpagina waar tipjes van allerhande sluiers worden opgelicht. Klik hier voor voorsmaakjes van het boek en word een Facebookvriend van Gäbrik."


Uitgeverij SubQ
07/10
TOP
Wills Kracht (Willem Ritstier) (SC/168p/€19,99)
> Het naar alle waarschijnlijkheid aangrijpende Wills Kracht is het persoonlijke relaas van Willem Ritstier (de vaste scenarist van veel strips van Minck Oosterveer en de laatste jaren van Claire DeWitt, Ward en Roel Dijkstra) over zijn echtgenote Will die aan borstkanker overleed. "In dit boek tekent Willem Ritstier het proces in hun gezin: de vragen die komen, de angsten, de behandelingen en het einde. Tijdens haar reis van vijf jaar door de medische wereld werd duidelijk dat kanker nog altijd een relatief onbekend terrein is in die wereld. Soms voelde het of er maar wat werd gegokt en als er iets aansloeg werd dat gezien als een overwinning. Helaas is dat niet altijd het geval, zo ook niet bij de vrouw van Willem. Willem Ritstier werkte zeven jaar aan dit boek. Het is ondanks alles geen somber verhaal geworden, ook door de grafische en kleurrijke stijl." Wat die grafische aanpak betreft, is de stijl eenvoudig gehouden en ontbreken de gezichten van de personages. Het is een handigheidje om de lezer zelf een invulling aan de personages te kunnen geven.


Van Halewyck
07/10
TOP
Bea - Afscheid van een Muze (Pieter Aspe / Marec) (HC/144p/€22,50)
> In het tv-programma Bargoens, elke maandagavond op één, wordt ook de succesvolle misdaadschrijver Pieter Aspe opgevoerd. Hij heeft het duidelijk nog steeds moeilijk met het overlijden van zijn partner Bea Meulman, zijn muze, die op 6 juli 2015 stierf aan kanker. In zijn interieur merkten we trouwens aardig wat strips en beeldjes van stripfiguren op. Dat treft, bij uitgeverij Van Halewyck is nu een graphic novel verschenen over de romance tussen twee geliefden tot het noodlot toeslaat. Afscheid van een Muze wordt getekend door Bruggeling en Aspes streekgenoot Marec. De korte inhoud: "Blankenberge, 2002. Twee eenzame mensen ontmoeten elkaar op kerstavond in een café. Allebei in een vastgelopen relatie, allebei op zoek naar liefde en intimiteit. Ze knopen een gesprek met elkaar aan. Ze worden verliefd. Hun geheime romance brengt hen naar obscure bars, afgelegen hotels, een huis in Frankrijk. Uiteindelijk kiezen ze definitief voor elkaar. Hun omgeving reageert fel en de scheiding verloopt niet van een leien dakje, maar hun liefde wordt alleen maar groter. Ze trouwen, kopen een eigen stek, de carrière van de man gaat crescendo. Hij de schrijver, zij zijn Muze. Samen beleven ze de grootste successen: feesten, reizen, lange rijen fans, luxe, tederheid, dolce far niente en heel veel liefde. Ze worden onafscheidelijk en lijken onoverwinnelijk. Tot het noodlot na dertien jaar toeslaat. De man blijft verweesd achter. Afscheid van een Muze is een graphic novel over de liefde, de dood en alles daartussenin." Deze week verscheen ook nog Wills Kracht waarin stripauteur Willem Ritstier over zijn eveneens aan kanker overleden echtgenote vertelt.
Getekend Damiaan (Jan Bosschaert + Bart Maessen / Ruben Boon) (SC/56p/€6,99)
> Dit jaar verscheen een artbookje van Jan Bosschaert in de nieuwe reeks Spinsels van Saga Uitgaven met allemaal blote, vrouwelijke riddertjes. In september verscheen deel 2 van de integrale van Sam die hij op scenario van Marc Legendre tekende. Ondertussen is de laatste rit ingezet voor Jan Bosschaerts one-shot met Zidrou en deze week laat hij opnieuw van zich horen met een biografische strip over priester Damiaan. Op 11 oktober is het acht jaar geleden dat Damiaan heilig werd verklaard. Bart Maessen en Ruben Boon vertellen in Getekend Damiaan "het onwaarschijnlijke verhaal van Damiaans tocht, van Tremelo via Leuven en Parijs naar de Hawaï-eilanden." Het album is geschikt voor jong en oud.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel