Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
Stripinvasie

Tussen 13 en 19 september verschenen 26 nieuwe uitgaven bij onderstaande uitgeverijen. Nieuw verschenen strips worden voorafgegaan met nieuw
Bonte
Concerto Books
Daedalus
Hanabi Publishers
Scratch Books
Silvester
Syndikaat
Zwijsen

Klik verder naar de in september verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
vzw Arcadia
Ballon Comics
De Bezige Bij
Blloan
Bonte
Casterman
Concerto Books
Daedalus
Dargaud
Dupuis
Glénat
Hanabi Publishers
Interstat
Kennes
Le Lombard
Lucky Comics
Matsuoka
Oogachtend
Saga Uitgaven
Scratch Books
Silvester
Standaard Uitgeverij
Syndikaat
Uitgeverij De Fontein
Uitgeverij Klaas Driebergen
Van Holkema & Warendorf
Zwijsen
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2019:
oktobernovemberdecember
2020: januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptember
 
vzw Arcadia
05/09
TOP
Arcadia Archief
• 53. In het Midden van Nowhere (2): Dubbele Fermentatie (Michel Constant + Jean-Luc Cornette) (HC/48p/€24,95)
• 53. In het Midden van Nowhere (2): Dubbele Fermentatie (Michel Constant + Jean-Luc Cornette) (HC/48p/€48,00) (luxe met ex libris in doos)
> Na één deel in 2005 zette Le Lombard de vierdelige reeks In het Midden van Nowhere in vertaling stop. Ook de komische collectie Derde Graad was geen lang leven beschoren. Arcadia pikt deze reeks nu op met de vertaling van deel 2 in kleur. Hun voorstelling: ""Al wie Het Oor van de Zalm nog niet gelezen heeft, hoeft niet onmiddellijk naar het eerste deel van In het Midden van Nowhere te grijpen om de verhaallijn van Dubbele Fermentatie te kunnen volgen. Dit komische en bij momenten absurde avontuur speelt zich af tegen de achtergrond van de Amerikaanse drooglegging aan het begin van de twintigste eeuw, en voert twee maffiafamilies ten tonele die met mekaar strijden om de macht over de plaatselijke goktenten. De hoofdrol is echter weggelegd voor Capri, een bevallig danseresje met Indiaanse roots en tevens kleindochter van Elmore, protagonist van dienst in Het Oor van de Zalm. Als nichtje van Don Pellegrino en vriendin van 'de Belg' wordt ze al gauw de speelbal van de machtsstrijd tussen de twee maffiosi. De tekeningen zijn van de hand van de Luikse tekenaar Michel Constant, die vooral bekend is van de lotgevallen rond de Italiaanse automonteur Mauro Caldi (uitgeverij Gorilla), en van de misdaadreeks Bitume, waarvan zes delen verschenen bij uitgeverij Casterman. De Brusselse scenarist Jean-Luc Cornette werkte reeds eerder samen met Constant aan De Glimlach van Mao (Futuropolis) en Red River Hotel dat in het Frans bij Glénat verscheen. In 2016 zorgde hij voor het scenario van een nieuw album van Chlorophyl, dat majestueus door René Hausman leven werd ingeblazen; en een jaar later mocht hij — samen met Marc-Renier — zijn schouders zetten onder de verstripping van het leven van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt."


Ballon Comics
05/09
TOP
• BFF's 10: Waar Is dat Feestje? (Philippe Fenech + Christophe Cazenove) (SC/48p/€6,50)
> Samen met het nieuwe Lotta deze week is er nog meer meisjesplezier met BFF's deel 10 waarin ook een feestje wordt georganiseerd. "De grappige, knorrige of knettergekke vriendin... Welke BFF ben jij?! Geheimzinnigheid troef bij de BFF’s. Iedereen werkt mee aan een knalverjaardag voor Jess. En Jess mag natuurlijk niets te weten komen, anders valt het feestje in het water. Maar het is verrekt lastig om niets te zeggen als je elkaar normaal alles toevertrouwt. Maar als je als BFF geen geheim kunt bewaren, waar gaat de wereld dan naartoe?"
• Jommeke 51: De Fwietmachine (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 227: Het Brein van Gobelijn (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
> Respectievelijk de tiende en derde druk voor bovenstaande Jommeke-herdrukken.
Jommeke 301: Feest in Zonnedorp (Philippe Delzenne) (SC/48p/€6,50)
> Het driehonderdste album van Jommeke wordt in werkelijkheid gevierd met het jubileumalbum Feest in Zonnedorp, deel 301 in de reeks. Deel 300 was eigenlijk een commercieel ingegeven album. Voor het feestelijke deel 301 kon Philippe Delzenne er daarentegen een feestelijk album van maken. In de traditie van de jubileumalbums van Jef Nys is het opnieuw een grote reünie van vele nevenpersonages uit de reeks. In de strip zit een wedstrijdflyer waarmee fans een groot Jommeke-verjaardagsfeest vol beleving kunnen winnen. De inhoud: "Driehonderd Jommeke-albums, dat vraagt om een uitbundig feest, zou je denken! Maar in Zonnedorp is iedereen het jubileum van de beroemdste inwoner helemaal vergeten… of toch niet? Mie Gazet wil een groot verrassingsfeest organiseren met het hele dorp en heel veel figuren uit de voorbije driehonderd Jommeke-avonturen. Het wordt een ware volkstoeloop in Zonnedorp, maar natuurlijk loopt niet alles van een leien dakje."
• Lotta 1: Net Even Anders (Marloes de Vries) (SC/32p/€6,50)
> Almaar meer stripverhalen uit het Nederlandse meidenblad Tina raken (opnieuw) uitgegeven in album nadat het ter ziele gegane Strip2000 het een tijdlang probeerde. Bij Syndikaat verschijnen albums van Brugpieper Roos Vink, bij Uitgeverij Personalia Noortje en Prinses Simone, Uitgeverij L maakte van Suus & Sas weer een albumsucces en nu stoot Marloes de Vries' Lotta door naar Ballon Comics. Een voorstelling van deel 1: "Lotta houdt zielsveel van haar papa en haar zusje. Sinds de dood van haar mama, redden ze het met hun drietjes. Ook oma Toeps en Lotta's beste vriendin, Bien, hebben een speciaal plekje in haar hart. Samen met deze vrolijke bende beleeft Lotta elke dag kleine en grote avonturen. Lotta is een meisje dat net ietsje anders in het leven staat dan andere meisjes. Ze is een beetje jongensachtig en soms ook wat onhandig, maar zijn we dat niet allemaal? Maak kennis met Lotta, een prettig gestoord rolmodel waarin elk kind zich zal herkennen."


De Bezige Bij
12/09
TOP
• De Unistand - Brexiteditie (Marten Toonder) (SC/112p/€12,50)
> "In De Unistand - geschreven in 1979 - parodieerde Marten Toonder de Brexitperikelen alsof hij ze van dichtbij heeft meegemaakt. Met groot voorspellend vermogen voerde hij de Verenigde Volkeren ten tonele, ook wel de UNI genoemd, een internationaal instituut dat streeft naar wereldwijd geluk en gelijkheid, maar verzandt in geruzie. Wanneer door een samenloop van omstandigheden uitgerekend Heer Bommel model komt te staan voor alle burgers komen de Rommeldammers in opstand. Toonder was uitgerust met een buitengewoon fijnzinnig gevoel voor de tijdgeest en toont zich met De Unistand eens te meer een visionair. Veel van zijn Bommel-verhalen blijken een universele strekking te hebben en worden almaar actueler en urgenter."


Blloan
05/09
TOP
Keizerin Charlotte 2: Het Rijk (Matthieu Bonhomme + Fabien Nury) (HC/80p/€18,95)
> Vervolg van de trilogie Keizerin Charlotte, waarmee Matthieu Bonhomme en Fabien Nury hoge ogen gooiden. Dat vervolg is lekker tachtig pagina's dik. "Sinds haar huwelijk met Maximiliaan van Oostenrijk valt Charlotte van de ene desillusie in de andere. Haar huwelijksleven is een flop, dus ze zet alles op alles om de kroon van Mexico te veroveren. Als het keizerlijke paar aankomt in Veracruz, treffen ze er een bloedeloos land aan waar de strijd nog hevig woedt. De plaatselijke elite is vastbesloten te profiteren van het zwakke karakter van Maximiliaan om hun belangen te verdedigen. Maar Charlotte wil maar één ding... haar keizerrijk."
Licht (Wilbert van der Steen) (HC/88p/€19,95)
> Na Zon komt Licht en samen maakt dat Zonlicht, oftewel het complete tweeluik van Wilbert van der Steen. Licht is dus het vervolg op Zon dat in 2017 de Willy Vandersteenprijs voor beste album won. Daarna tekende Wilbert naarstig aan geïllustreerde jeugdboeken en het 88 pagina's tellende Licht. De inhoud: "De voortvluchtige Lucien strandt in een circus aan de andere kant van het land, waar niemand hem vragen stelt over waar hij vandaan komt. Hij mag er aan de slag als manusje-van-alles en wordt met open armen ontvangen door de circusfamilie. Behalve Ritus, die mag Luc niet. Hij doet er alles aan hem in diskrediet te brengen bij Bernt, die de jongen in zijn armen heeft gesloten. Wanneer Ritus een krant uit het Noorden vindt, met Lucs foto op de voorpagina, heeft hij de geknipte aanleiding om de jongen te chanteren..."


Bonte
19/09
TOP
nieuw • Ama (Kurt Cassauwers) (SC/32p/€9,95)
> Compleet verhaal over een Japanse parelduikster door de auteur van onder meer De Ever en de Roos.
nieuw • De Rosse Ridder 3: Heavy Metal (Geinz) (SC/48p/€9,95)
> Parodie op De Rode Ridder met strookjesstrips.
nieuw • Strip Sticker Catalogus aanvulling (Sascha Van Laeken) (HC/124p/€29,95)

> Precies een jaar na de eerste editie van Sascha Van Laekens Strip Sticker Catalogus publiceert uitgeverij Bonte een tweede uitgave met aanvullingen. In de eerste editie van 340 pagina's stonden meer dan zevenduizend afbeeldingen van stickers met bekende en minder bekende stripfiguren en met bijkomende uitleg en prijsindicaties. In de aangevulde editie van 124 pagina's staan meer dan tweeduizend extra stickers. Sylvain Polfliet (Brian Howell) tekende een variant op de eerste coverillustratie.


Casterman
05/09
TOP
Nestor Burma 14: De Ratten van Montsouris (François Ravard + Emmanuel Moynot naar de roman van Léo Malet) (HC/64p/€18,95)
> Na Jacques Tardi, Emmanuel Moynot en Nicolas Barral krijgt Nestor Burma, de detectivereeks van romanschrijver Léo Malet, een vierde tekenaar. François Ravard, van wie Concerto Books al het one-shot Didier, of het 5de Wiel aan de Tractor vertaalde, is de nieuwste aanwinst voor de reeks. Moynot staat Ravard bij als scenarist en helpt 'm ook wat bij de tekeningen. Deel 14 is een verstripping van de roman Les Rats de Montsouris. Daarin werkt de detective tegelijk voor twee klanten. De ene is Ferrand, met wie Nestor tijdens de Tweede Wereldoorlog tijd doorbracht als krijgsgevangene. Hij vraagt Nestors hulp in verband met een reeks diefstallen. De andere is Gaudebert, die tot de rijke burgerij behoort. Iemand chanteert hem en Nestor moet te weten komen wie. Op het eerste gezicht lijken beide zaken niets met elkaar te maken te hebben. Nestor komt er echter al snel achter dat ze verbonden zijn door een bende dieven, bijgenaamd de Ratten van Montsouris. De oorspronkelijke roman maakt deel uit van de vijftiendelige cyclus Les Nouveaux Mystères de Paris die Malet tussen 1954 en 1959 schreef. Elke roman speelt zich in een ander arrondissement van Parijs af, in Les Rats de Montsouris is dat het 14de. Daarnaast schreef Léo Malet tussen 1943 en 1971 veertien andere romans van Nestor Burma waaronder de klassieker 120, Rue de la Gare. Tardi en compagnie hielden en houden geen rekening met de volgorde van de romans voor hun bewerkingen. Bovendien bedacht Tardi met Een Kater Vol Lood zijn eigen Nestor Burma-verhaal.
De Wolf (Jean-Marc Rochette) (HC/112p/€22,50)
> Van Jean-Marc Rochette kwam eerder dit jaar een integraal uit van drie oudere verhalen van De IJstrein oftewel Snowpiercer die hij tekende. Met het recentere one-shot De Wolf stond hij maandenlang in de Franse verkooplijsten. Nu publiceert Casterman de vertaling. "Hoe moet de mens zich verhouden tegenover het dierenrijk? Rochette situeert zijn verhaal in het hart van het Massif des Écrins, in de vallei van de Vénéon. Een grote witte wolf en een herder gaan een hevige strijd aan, tot aan hun limieten, voor ze het op een akkoordje gooien en een manier vinden om samen te leven. Rochette bezingt het hooggebergte, de schoonheid en het geweld; de inzet en de nederigheid die het leven daar van je vraagt. Hij probeert ook, door de fictie, een uitweg te vinden uit het eindeloze conflict tussen twee valabele standpunten: de herders die het leven van hun dieren willen beschermen en de natuurparken die bedreigde diersoorten willen redden."


Concerto Books
19/09
TOP
Kent State: Vier Doden in Ohio (Derf Backderf) (HC/288p/€29,99)
> Deze graphic novel verschijnt dit jaar ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van het Kent State-bloedbad in Ohio. Derf Backderf reconstrueert die gebeurtenis. "Toen Derf Backderf 10 jaar oud was, viel de Nationale Garde het ingedutte stadje binnen waar hij woonde. Ze kwamen de orde handhaven bij anti-Vietnamdemonstraties op de universiteit. Bij hun charges werden vier studenten gedood. Negen anderen raakten gewond. De leden van de Nationale Garde 'hadden uit zelfverdediging gehandeld'. Maar hoe kon het dat zeven van de dertien (ongewapende) slachtoffers in de rug waren geschoten? Het verhaal volgt de vier jonge mensen die omkwamen. Backderf reconstrueert de dagen voor hun dood, waarin de situatie om hen heen langzaam steeds verder escaleerde. Kent State: Vier Doden in Ohio is veel meer dan het verhaal van een demonstratie die uit de hand liep."
nieuw • Visa Transit (Nicolas de Crécy) (HC/136p/€26,99)
> Nicolas de Crécy (IJstijd, Foligatto, Prosopopus, De Worstelrepubliek) heeft een nieuwe strip gemaakt. Het verhaal is gebaseerd op een lange autotocht die Nicolas en zijn neef in de zomer van 1986 aflegden. Ze waren nauwelijks twintig jaar, kochten een oude Citroën Visa en ze besloten de koffer vol te stoppen met twee slaapzakken, boeken en sigaretten en op weg te gaan met als enig doel zo ver mogelijk te raken. Ze reden door het noorden van Italië, het toenmalige Joegoslavië, Bulgarije en een deel van Turkije. Dat leverde heel wat avonturen op en een confrontatie met de wereld om hen heen en onderling.


Daedalus
19/09
TOP
nieuw • De 5 Rijken 2: Iemand die Nog Leeft (Jérôme Lereculey / Diane Fayolle / Lucyd / Didier Poli + Lewelyn / David Chauvel) (SC/56p/€9,95)
> Er is geen reden om te lachen op de covers van de reeks De 5 Rijken. Het eerste deel van de antropomorfische reeks scoorde ook in het Nederlands heel goed. Nu publiceert Daedalus deel 2, Iemand die nog Leeft, in softcover na de eerder verschenen hardcovereditie. Dit is de inhoud: "Angleon is in shock: koning Cyrus en zijn dochter Mileria zijn dood. Astrelia is de enige die kan achterhalen wat er is gebeurd. Ze zal niet rusten voor ze weet wie haar oudere zus heeft verraden. Maar ze heeft geen macht meer, want het zijn nu haar neven die de plak zwaaien in Angleon: Hirus, de oudste, de troonopvolger van de koning, Moron, zijn broer, die op zoek is naar bevestiging, en de discrete Mederion. Drie broers die minder eensgezind zijn dan op het eerste gezicht lijkt..." De Franse reeks zit inmiddels aan deel 3 dat dit najaar in het Nederlands zal verschijnen. In september komt het Franse deel 4 uit. De Franse delen 5 en 6 verschijnen respectievelijk in januari en april 2021 en daarmee is de eerste cyclus compleet. Het zeer ambitieuze doel van conceptdirecteur David Chauvel, die het verhaal laat schrijven door Lewelyn en Andoryss voor het tekenteam van Jérôme Lereculey en inkters Diane Fayolle en Lucyd, bestaat uit dertig albums, oftewel vijf cyclussen van elk zes delen.
nieuw • Dwergen 13: Fey van de Tempel (Paolo Deplano + Nicolas Jarry) (HC/60p/€19,95)
> "Fey van het IJzeren Legioen haast zich naar het sterfbed van haar moeder, en ontdekt dat haar geboortestad wordt belegerd. De ondergang van de streek lijkt onafwendbaar, tenzij de oude viaduct uit zijn duizendjarig puin herrijst en er langs die weg hulp komt. Een schijnbaar onmogelijke opdracht... tot Fey tussen de spullen van haar moeder een boekje vindt van een zekere Aral van de Tempel."

nieuw • Elfen 23: De Smaak van de Dood (Stéphane Bileau + Olivier Peru) (SC/56p/€9,95)
> "Alyana heeft de reuzen wakker geschud die ooit in het land van Arran rondzwierven. Deze plagen, ongrijpbaar ondanks hun omvang, vernietigen alles wat op hun pad komt. Alyana zal bij niets stoppen om ze tegen te houden. Haar steeds groter wordende krachten maken haar de enige elf die tot zo’n wonder in staat is. Maar de andere Witte Elfen zien haar kracht niet als een zegen. Integendeel, het meisje maakt ze bang... Velen zien haar als een monster en zijn bereid om tegen haar in opstand te komen."
nieuw • Magiërs 2: Eragan (Stéphane Créty + Nicolas Jarry) (SC/56p/€9,95)
> "Kevoram, kapitein van de Orde van de Schaduwen, en zijn leerling Eragan zijn onderweg naar het Dranahnklooster. Een jaar lang gaan ze in afzondering leven, in het gezelschap van klerken en een groep die de Runenmagie komt bestuderen. Net na hun aankomst sterft een klerk in een vlaag van waanzin. Zijn lichaam staat vol runen, gegrift in zijn eigen vel, en de muren van zijn kamer staan vol mysterieuze tekens. De twee leden van de Orde moeten op zoek naar wat er verborgen zit, diep in het binnenste van het klooster, als ze dit jaar van afzondering willen overleven..."
nieuw • De Onthoofde Arenden 28: De Brandstapel (Michel Pierret) (SC/48p/€9,95)
> Hierna nog twee delen en de langlopende reeks is afgelopen. "Juni 1272. Sigwald van Crozenc en zijn nieuwe gezellin komen aan in Parijs. De jonge ridder wil er een audiëntie bekomen bij de koning om zijn zuster te bevrijden die beschuldigd wordt van hekserij en bedreigd wordt met de brandstapel. Maar zijne Majesteit is een druk bezet man en moeilijk te bereiken. Intussen vindt Sigwald een onderkomen bij de oude Elie, een Jood die voor zijn kleinzoon zorgt sinds diens ouders werden gevangen genomen omdat ze hun religieus herkenningsteken niet droegen. Het koninkrijk Frankrijk lijkt wel te leven op het ritme van religieuze zaken."

nieuw • Optic Squad 1: Mission Seattle (Stéphane Bervas + Sylvain Runberg) (HC/64p/€19,95)
> Van Optic Squad bestaat in het Frans nog maar één album dat in 2019 verscheen. De naam van scenarist Sylvain Runberg volstaat om ons ernaar te doen uitkijken. Zeker gezien zijn staat van dienst op sf-gebied. Denk maar aan Orbital, het nieuwe Op Mars_ en Warship Jolly Roger. De tekeningen zijn van Stéphane Bervas, die ook deel 3 van het vorige maand verschenen Zombies Nechronologies heeft getekend. Even voorstellen: "Katryn Horst, 22 jaar, sluit zich aan bij de Optic Squad, een elite-eenheid onder VN-begeleiding die zich bezighoudt met de bestrijding van de internationale georganiseerde misdaad. Onder begeleiding van agent Valdo Reyes zal hun eerste missie bestaan uit het infiltreren en ontmantelen van een meedogenloos mensenhandelnetwerk, waarvan de vertakkingen teruggaan naar de hoogste niveaus van een ultracorrupte samenleving. In hun strijd hebben ze verschillende wapens tot hun beschikking: nanocamera's geënt op hun hoornvlies, waardoor ze alles kunnen filmen wat ze zien, maar ook operators die hen vanuit hun hoofdkwartier volgen in tactische ondersteuning. Katryn zal moeten bewijzen dat ze in deze eenheid thuishoort als ze geconfronteerd wordt met haar eigen vroegere trauma's."
nieuw • Orks & Goblins 7: Graagam (Stéphane Créty + Nicolas Jarry) (HC/56p/€19,95)
> "Vroeger werd Braagam 'Beul' genoemd. Zijn kling was gekend in alle Landen van Arran. Vandaag is hij een ouwe, verbitterde ork die op de dood wacht, al pimpelend met zijn vroegere wapenbroeders. Braagam heeft al lang afscheid genomen van de strijd, maar Beul moet nog een laatste belofte vervullen voor hij kan afzwaaien."
nieuw • West Legends 1: Wyatt Earp's Last Hunt (Giovanni Lorusso + Olivier Peru) (HC/64p/€19,95)
> De westernreeks West Legends, met fictieve verhalen over legendarische westernfiguren, wordt geopend met een avontuur van Wyatt Earp. "Winter 1890. Jaren na de schietpartij van O.K. Corral en de bloederige vendetta die hem beroemd maakte, reist Wyatt Earp naar San Francisco, vastbesloten om daar eindelijk fortuin te maken. Hij werd uitgenodigd door Lucky Cullen, een oude premiejager die daar steenrijk is geworden. Lucky Cullen riep Earps hulp in om een mysterieuze zaak op te helderen. Maar wanneer hij aankomt in deze moderne stad, waar miljonairs geboren worden, valt de man uit het Wilde Westen van de ene verbazing in de andere. Californië lijkt in niets op Arizona, waar dollars dodelijker zijn dan lood."
nieuw • Wunderwaffen 11: De Schaduw van Wewelsburg (Maza + Richard D. Nolane) (SC/56p/€9,95)

> Wunderwaffen komt aangevlogen met deel 11, eerst als gelimiteerde hardcover, in september als softcover. "Terwijl de Amerikabomber met Murnau aan de stuurknuppel en de Bezoeker aan boord een gevaarlijke vlucht naar Duitsland aanvat, beslist Himmler de komst van de Amerikaanse superstraaljager te beantwoorden met een ongeziene machtsontplooiing. Drie prototypes van Wunderwaffen worden tijdens operatie Wunderwaffennacht gelijktijdig ingezet in Australië, voor de kust van New York en op het oostfront. Maar de Super-U-Boot, de raketbom met piloot aan boord en de gigantische tank moeten eerst een andere vijand het hoofd bieden: de interne intriges van het Reich."

Diedeldus
nieuw • Enola Holmes 1: De Dubbele Verdwijning (Serena Blasco naar de jeudgboeken van Nancy Springer) (SC/56p/€8,95)
nieuw • Enola Holmes 1: De Dubbele Verdwijning (Serena Blasco naar de jeudgboeken van Nancy Springer) (HC/56p/€19,95)
> De Vier van Baker Street krijjgt concurrentie... Een aanwinst voor de nieuwe collectie Diedeldus is Enola Holmes en dat zou weleens opgepikt kunnen worden door een ruimer publiek dan de klassieke striplezers. Deel 1 verschijnt deze maand in zowel softcover als hardcover. In het najaar volgt deel 2. De stripreeks van Serena Blasco is gebaseerd op de jeugdboekenreeks The Enola Holmes Mysteries van de Amerikaanse schrijfster Nancy Springer en vertelt over de veertienjarige zus van Sherlock Holmes die de hoofdrol speelt in haar eigen detectivereeks. Enola Holmes is inmiddels opgepikt door Netflix die binnenkort een film uitbrengt met Millie Bobby Brown (Stranger Things) en Henry Cavill (Superman, The Witcher). In het Frans bestaat de stripreeks sinds 2015 uit zes delen. Van de jeugdromanreeks verschenen tussen 2006 en 2010 eveneens zes delen. Het verhaal van deel 1, De Dubbele Verdwijning: " Als Enola Holmes, het kleine zusje van Sherlock Holmes, de beroemde detective, ontdekt dat haar moeder is verdwenen, voorvoelt zij als het ware dat zij de enige is die dit mysterie zal kunnen oplossen. Gewiekst en vindingrijk als zij is, slaagt zij erin het familiedomein te ontvluchten en te ontsnappen aan het vreselijke idee van haar twee grote broers om haar naar een kostschool voor deftige jongedames te sturen. Zoekend naar haar verdwenen mama slaagt zij erin nog andere vermisten ter hulp te schieten, bloedstollende avonturen die zich allemaal afspelen in groezelige Londense achter- en havenbuurten."


Dargaud
05/09
TOP
De Nieuwe Avonturen van Roodbaard 1: Gehangen maar niet Dood (Stefano Carloni + Jean-Charles Kraehn) (SC/56p/€7,50)
De Nieuwe Avonturen van Roodbaard 1: Gehangen maar niet Dood (Stefano Carloni + Jean-Charles Kraehn) (HC/56p/€16,95)

> Het album met de titel Gehangen maar niet Dood is de start van een gloednieuw tweeluik, voortaan getekend door Stefano Carloni (De Vorsers) op scenario van Jean-Charles Kraehn (Tramp, Gil St-André, De Onthoofde Arenden). Het album van 56 pagina's verschijnt bij Dargaud in zowel softcover als een hardcover op een kleinere oplage. De oplage is fors met 12.000 softcoverexemplaren en 1.600 hardcovers (bron: Stefano Carloni). De gezamenlijke oplage in het Nederlands is hoger dan de Franse oplage van 12.000 exemplaren... en die al zijn uitverkocht. Er komt spoedig een Franse herdruk. Door het mooie tempo dat Sherpa erop nahield om de complete reeks sinds 2013 als een integrale reeks uit te geven (de spin-off De Jonge Jaren van Roodbaard volgt in 2021), valt het minder op dat het nieuwe tweeluik een comeback betekent na maar liefst zestien jaar afwezigheid van de piraat op de zeven zeeën. Als het tweeluik aanslaat, volgen er uiteraard meer albums. De voorstelling van Dargaud over Gehangen maar niet Dood: "Roodbaard, Eric, Baba en Driepoot zijn nu kaapvaarders voor de koning. Ze gaan op jacht naar ‘het Spook’, een mysterieuze piraat die de planters van Pamticoe Sound afperst. Er ontspint zich een dodelijke kaapvaart tegen een gewetenloze tegenstander... Jean-Charles Kraehn en Stefano Carloni zorgen met dit verhaal voor een terugkeer door de grote poort voor Roodbaard. Met dit eerste deel van een tweeluik vinden ze het perfecte evenwicht tussen een respectvol eerbetoon aan de scheppers, Jean-Michel Charlier en Victor Hubinon, en de noodzakelijke modernisering van de mythe!"
Yasmina 1: Het Geheim van de Chef (Wauter Mannaert) (SC/48p/€7,50)
> Yasmina, uit het felgesmaakte one-shot Yasmina & de Aardappeleters van Wauter Mannaert, zien we terug in een heuse stripreeks. De lancering is een paar keer uitgesteld, maar nu is het album een feit. "De elfjarige Yasmina woont samen met haar papa in een klein appartementje in de stad. Met zijn baantje in de frituur verdient papa maar net genoeg om de huur en de rekeningen te betalen. Geld voor eten is er niet. Gelukkig is Yasmina een vindingrijke foodie. Ze plukt kruiden in het wild en krijgt elke dag verse groenten toegestopt van haar vrienden van de volkstuintjes. Komt ze nog iets te kort? Dan 'leent' ze het wel van de excentrieke bovenbuurvrouw. Met dat alles tovert ze elke avond een vijfsterrenmaaltijd op tafel."


Dupuis
12/09
TOP
• Bollie & Billie 5: Billie en de Bellen (Jean Roba) (SC/64p/€7,50) (heruitgave)
• Bollie & Billie 6: Weet Je Nog, Billie? (Jean Roba) (SC/64p/€7,50) (heruitgave)
> Twee heruitgaven in een vernieuwde reeks waarin alle gags chronologisch worden opgenomen. Jammer dat in deel 1 al meteen het allereerste kortverhaal werd overgeslagen. In het Franse album staat dat verhaal wel opgenomen.
Een Seconde Later (Éric Maltaite + Zidrou) (HC/56p/€17,95)
> Een Seconde Later is een one-shot van Éric Maltate (Stomp) en Zidrou die in Spanje praktisch ekaars buren zijn. Hun samenwerking stelt Dupuis als volgt voor: "Blandine Lefranc lijkt wat op Natasja: de figuur van een knappe airhostess die als stripteaseuse in een obscure bar in de States is beland. Ze heeft een klant. Maar terwijl de schoonheid zich laag na laag uitkleedt, heupwiegend op het ritme van The Stripper, voelt ze dat er haar tweelingzus Aline iets ernstig is overkomen. De twee zussen zien elkaar nochtans niet meer. Aline is in Frankrijk gebleven. Aline is de lieveling van hun ouders, wel geslaagd in het leven, een succesvolle harpiste. Ze is verdwenen. Op weg in de wagen, met haar echtgenoot, een seconde later was ze er niet meer. Alles wijst natuurlijk in de richting van haar echtgenoot. Zidrou geeft in zijn vertelling een magische toets aan de werkelijkheid. Als bij toverslag verdwijnen er personages en krijgt het verhaal een fantastische dimensie. 'Als er iets is dat mensen weigeren zomaar te geloven, is het irrealiteit', vertelt een personage bij wijze van waarschuwing. De illusionistische intrige, prachtig geïllustreerd door Éric Maltaite, brengt de sfeer tot leven van een periode waarin de Amerikanen een borreltje dronken op de maan en Eddy Merckx zijn eerste Tour de France won."
Game Over 19: Beauty Trap (Adam / Midam + Midam / Patelin) (SC/48p/€7,50)
> Na een recent compilatiealbum van Game Over, met gags waarin de prinses telkens voorkomt, is dit alweer een nieuw album, deeltje 19 in de reeks. "Eenvoudiger kan moeilijk voor een videospel: een buitengewoon onhandige held, een domme en hysterische prinses die bijna even onhandig is als haar redder, en een hoop Blorks, om ter lelijkst, wreedst en gemeenst, met maar één doel in hun virtuele leven: zorgen dat hij haar niet redt. En als ze bovendien een kans zien om het tweetal af te slachten, gaan ze zich niet inhouden. Het leidt telkens weer naar het onvermijdelijke 'Game Over' waarop elke gag in de reeks eindigt. Op dat eenvoudige doek schildert Midam op onnavolgbare wijze zijn woordeloze en brutale gags."
Little Nemo (Frank Pé naar Winsor McCay) (HC/80p/€45,00)
> Het werk van Frank Pé leidt dit najaar naar drie verschillende uitgaven. Een eerste is deze hommage aan Little Nemo, in oktober verschijnt bij Dupuis enkel in het Frans het lijvige en rijkelijk geïllustreerd artbook Une Vie en Dessins, met reproducties van originelen uit al zijn strips met begeleidend commentaar en eind dit jaar is deel 1 van zijn Marsupilami-tweeluik te verwachten. Maar nu is er dus eerst Little Nemo. "Frank Pé laat Little Nemo rondwandelen in zijn poëtische en naturalistische droomwereld. Hij neemt hem mee naar het heden waar hij zijn dromerige reizen kan voortzetten, op zoek naar dromen van een andere artiest. Het verhaal is ontstaan uit een uitdaging van een galerijhouder aan Frank Pé: 'Wat als je je eigen tekeningen rond Little Nemo zou maken?' Frank Pé heeft geen twee keer hoeven na te denken en stortte zich op het revolutionaire werk van Winsor McCay, de Amerikaanse tekenaar die speelde met bladvulling en vertelstijl en vaak letterlijk het traditionele kader van het stripverhaal opblies. In deze meesterlijk hommage maakt Frank Pé zich die stijl eigen, in direct colour en op groot formaat. In een reeks dromen, doorspekt met zijn persoonlijke overpeinzingen, brengt hij een ware ode aan de natuur, de kindertijd, de onschuld en het leven."
• Lucky Luke 3: Arizona (Morris) (SC/48p/€7,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Natasja integrale 5: 1989-1994: 14. Luchtspiegelingen - 15. De Riem van Professor Dyffuus 16. De Blonde Engel (François Walthéry / Mittéï / Georges Van Linthout + Mythic / Peyo / Maurice Tillieux) (HC/192p/€29,95)
nieuw • Natasja integrale 5: 1989-1994: 14. Luchtspiegelingen - 15. De Riem van Professor Dyffuus 16. De Blonde Engel (François Walthéry / Mittéï / Georges Van Linthout + Mythic / Peyo / Maurice Tillieux) (HC/192p/€75,00) (luxe met ex libris)
> Vijfde integraal met de avonturen Luchtspiegelingen, De Riem van Professor Dyffuus en De Blonde Engel, de delen 14, 15 en 16 in de reeks. Luchtspiegelingen is geschreven door Mythic (Rubine, Alfa), voor de twee andere avonturen diepte François Walthéry een oud scenario uit zijn lade van respectievelijk zijn leermeester Peyo en de man die hij verafgoodde, Maurice Tillieux. Deel 6 verschijnt in oktober in het Frans.
Robbedoes bij de Sovjets (Fabrice Tarrin + Fred Neidhardt) (SC/56p/€10,50)
> In 2007 verscheen Het Graf van de Rommelgems in de reeks Robbedoes door... Scenarist Yann heeft daarna nog meer Robbedoes-verhalen geschreven. Fabrice Tarrin kreeg als tekenaar een herkansing met Robbedoes bij de Sovjets. Hij tekende de albumversie van de animatiefilm Asterix en het Geheim van de Toverdrank en de eerste albums van de jeugdreeks Violine. Het scenario wordt verzorgd door Fred Neidhardt die Het Graf van de Rommelgems van een kleurtje voorzag. Neidhardt is zelf de auteur van enkele niet-vertaalde parodiealbums van Robbedoes en Kwabbernoot, Spouri et Fantaziz, met twee straatjongeren in de hoofdrol. Hun verhaal speelt zich af in de jaren 1960 met wat knipogen naar James Bond. Op vraag van Neidhardt paste Tarrin zijn tekenstijl aan. Hij baseerde zich vooral op Pas Op, Kwabbernoot! en werkte ook meer aan zijn decors. Scènes in de goelag met een honderdtal personages leggen de lat hoog. Hij is in 2015 begonnen aan het album. Het verhaal: "De graaf van Rommelgem is verdwenen! Hij is ontvoerd door KGB-agenten... Russische wetenschappers hebben hem nodig om het communisme-gen over de hele wereld te verspreiden. Robbedoes en Kwabbernoot wanen zich heuse James Bonds. Ze infiltreren in de communistische wereld als reporters voor Vaillant, het communistische magazine uit die tijd — een dekmantel, natuurlijk. Slagen ze erin Rommelgem te bevrijden uit de bolsjewistische klauwen en de wereld te redden van het rode gevaar?"
• Team Rafale 6: Anarchy 2012 (Michel Lourenço + Frédéric Zumbiehl) (SC/48p/€8,50)
• Team Rafale 6: Anarchy 2012 (Michel Lourenço + Frédéric Zumbiehl) (HC/48p/€16,95)
> "Schotland. De luchtaanval op de leiders van de G8 leidt tot opschudding binnen de Britse geheime diensten. Jessica en haar man staan onder verdenking en worden opgesloten, terwijl Tom voor diefstal wordt opgepakt. De mysterieuze, revolutionaire groepering Anarchy 2012 trekt zich terug op een geheime basis in de Noordzee, waar ze hun volgende operatie voorbereiden. Hun charismatische leider heeft een akkoord gesloten met een dissidente tak van de IRA om nog harder te kunnen toeslaan. Want deze eerste aanval was slechts de inleiding op een machiavellistisch plan om het westen te ontdoen van haar leiders..."


Glénat
05/09
TOP
De Grote Zeeslagen 12: No Ryang (Q-Ha + Jean-Yves Delitte) (HC/48p/€17,95)
> Voor dit album deed Jean-Yves Delitte een beroep op de Zuid-Koreaanse tekenaar Q-Ha. Het verhaal is diens kopje thee, want het hoort tot de geschiedenis van zijn land. "1598. Wanneer een admiraal legende wordt. Zes jaar al sleept de oorlog aan tussen het Japanse rijk van Toyotomi Hideyoshi tegen de alliantie van de Mingdynastie (China) en de Joseondynastie (Korea). Na Hideyoshi's dood verzandt Japan in interne strijd om de leiding over het land. Steeds meer daimio’s willen hun troepen uit Koreaans grondgebied terugtrekken. Maar dat gaat niet zomaar. De Koreanen en hun Chinese bondgenoten snakken naar overwinningen. De trots van de Japanners weerhoudt hen er bovendien van het land te verlaten zonder een luisterrijke overwinning. Het is op dat moment dat een Koreaanse admiraal al zijn kennis van de oorlog op zee aanwendt om de legendarische samoerais hun pijnlijkste nederlaag ooit toe te brengen. Yi Sun verovert zijn plek in de geschiedenis maar komt zelf wel om het leven, net als een zekere Horatio Nelson een paar eeuwen later."


Hanabi Publishers
19/09
TOP
nieuw • De Puinhopen van Sari 2 (Johan Neefjes) (SC/104p/€14,95)
> Deel 2 van trilogie. "Kan Sari er wat aan doen dat haar leven een puinhoop is! Sari woont in een ingedut Japans kuststadje. Haar brandweervader is ernstig overbezorgd. Op school wordt ze achtervolgd door twee creepy meisjes die liedjes over haar zingen. En oja... af en toe komen er KOLOSSALE KAIJU aan land om de boel te slopen!"


Interstat
05/09
TOP
• Garfield Scheurkalender 2021 (Jim Davis) (SC/€14,99)
• Simon's Cat Scheurkalender 2021 (Simon Tofield) (SC/€14,99)
> Twee kattenkalenders. Daar is een publiek voor.


Kennes
05/09
TOP
• Heksengrietjes 1: Toverformules op de Dool (Lucile Thibaudier + Joris Chamblain) (HC/48p/€11,90)
> "In Manenwende wonen alleen tovenaars en heksen. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat wordt er met toverformules gegoocheld. Wanneer drie kinderen het slachtoffer worden van een paar vreemde spreuken, zijn alle ogen gericht op het meisje dat ruzie met ze heeft gehad: Harmony." Op scenario van Joris Chamblain, de nieuwe scenarist van Yakari, ook gekend van Het Dagboek van Cerise. De tekeningen zijn van Lucille Thibaudier van wie Silvester al de fantasyreeks Enola & de Fantastische Fabeldieren uitgeeft. Deel 2 verwachten we in 2021.
• Juliette 1: In New York (Émilie Decrock + Lisette Morival naar de roman van Rose-Line Brasset) (HC/48p/€11,90)
> "Zodra het vakantie is op school, trekt Juliette met haar moeder — die journaliste is — op reis. En dus vliegt ze nu, enkele dagen voor Pasen, naar The Big Apple voor een bezoekje aan New York, de stad die nooit slaapt. Op het programma: Times Square, Central Park, Chinatown, pretzels en... shoppen. Maar dat is buiten enkele nieuwe vriendinnen gerekend die Juliette ter plaatse leert kennen. Zij nemen haar mee op een adembenemend avontuur." In november verschijnt deel 2 die Juliette naar Parijs brengt en in deel 3 bezoekt ze Londen. Nieuwe reeks van tekenares Émilie Decrock (van wie Dark Dragon Books Lila, Lea en Lee: Drie Sterren Cupcakes uitgaf) op scenario van Lisette Morival naar de roman van Rose-Line Brasset. Van deze reeks komt in november een tweede album uit.
• Het Lastige Leven van Léa Olivier 1: Verloren (Ludo Borecki + Alcante naar de roman van Catherine Girard-Audet) (SC/48p/€7,90)
> "Welkom in de wereld van Léa Olivier, met heel veel vriendschap, de eeuwige strijd tegen de coole gang, wat familiezorgen, belangrijke vragen over het leven en liefdesperikelen. Best wel een lastig leven, dus. Hoe dan ook, er kan gelukkig altijd gelachen worden. Gebaseerd op de roman Verloren." Getekend door Ludo Borecki naar Catherine Girard-Audets roman Verloren die scenarist Alcante (Bolle, Rani, Jason Brice) heeft bewerkt. In november komt deel 2 uit naar de roman Roddels. Eerder verscheen bij Kennes een bundeling van de eerste drie delen.
• Voetbal Maniacs Kids 1 (Gürcan Gürsel + André Lebrun) (SC/48p/€7,90) (heruitgave)
> Deel 1 van een afgeleide reeks van The Champions, eveneens getekend door Gürcan Gürsel. In Footbal Manicas Kids spelen jonge voetbalspelertjes de hoofdrol. Het is een heruitgave van een eerder album in de reeks The Champions. In november volgt een tweede gagalbum. De voorstelling: "Maak kennis met een nieuwe generatie voetballers... de nieuwe Messi's en Ronaldo's, ook al zijn ze niet allemaal even goed gecast. Voorlopig komen ze nauwelijks boven de cornervlag uit, maar hun honger en ambitie zijn grenzeloos! Ze willen winnen, scoren... Liefst via binnenkant paal en nadat ze de laatste verdediger door de benen hebben gespeeld. Een stel jonge (min of meer) talentvolle voetballertjes wordt met vallen en opstaan volwassen onder het nuchtere oog van hun coach — die nog het meest tegengewerkt wordt door zijn alcoholtest, de voorzitter die ook hoofdsponsor is en zijn imago ongeschonden wil houden, vaders die zelden van onpartijdigheid beschuldigd kunnen worden en moeders die hun best doen om het wasbudget binnen de perken te houden..."


Le Lombard
05/09
TOP
Govert Suurbier integrale 1: 1. Papoea's - 2. Pigalle - 3. Eskimo - 4. Adolf (Laurent Verron + Yann) (HC/200p/€39,95)
> Tussen 1996 en 2006 maakten Laurent Verron (Bollie & Billie, Ze Noemden Hem Rooie) en Yann zeven albums van Govert Suurbier. In deze komische, met historische knipogen doorspekte stripreeks reizen de avontuurlijke missionaris Govert Suurbier en zijn volijverige acoliet Reinier Kneppelhout in de jaren 1930 de wereld rond en ontmoeten daarbij heel wat beroemde figuren zoals Leni Riefenstahl, Josephine Baker en Adolf Hitler, maar het zit ook vol cameo's van andere stripfiguren. Peter van Dongen en Teun Berserik knipoogden trouwens naar Govert Suurbier in Blake en Mortimer deel 25. Le Lombard verslofte het om het laatste album, Zeppelin, te vertalen. In 2015 maakte Arcadia dat goed door het alsnog in het Nederlands uit te geven in de collectie Arcadia Archief. Wie van uniformiteit houdt, kan zijn hartje ophalen, want Le Lombard zal de complete reeks bundelen in twee integralen. De eerste integraal bundelt de eerste vier verhalen met een mooi verzorgd achtergronddossier.
• Jugurtha integrale 3: 9. De Grote Tovenaarszebra - 10. Makoenda - 11. Het Vuur der Herinneringen - 12. De Gladiatoren van Marsia (Franz + Jean-Luc Vernal) (HC/200p/€37,95)
> De derde en voorlaatste integraal met opnieuw vier verhalen, zijnde De Grote Tovenaarszebra, Makoenda, Het Vuur der Herinneringen en De Gladiatoren van Marsia (de delen 9 tot 12) en een dossier.
Rani 8: Markiezin (Francis Vallès + Alcante naar de tv-reeks van Jean Van Hamme) (SC/56p/€8,50)
> Van de historisch gesitueerde saga Rani, naar de tv-reeks van Jean Van Hamme, is dit het laatste deel. Rani krijgt de al op de backcover van elk vorig album aangekondigde titel van markiezin na een veelbewogen rondreis en heel wat lotgevallen. "De oorlog tussen Frankrijk en Engeland heeft ondertussen ook de kusten van hun afgelegen Indische kolonies bereikt. De Radja moet een kant kiezen terwijl de laaghartige Valcourt duistere plannen blijft beramen. Voor Jolanne is het moment voor de ultieme confrontatie eindelijk aangebroken."


Lucky Comics
05/09
TOP
• Lucky Luke 71: De Profeet (Morris + Patrick Nordmann) (SC/48p/€7,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)


Matsuoka
12/09
TOP
Piet Pienter en Bert Bibber integraal 1: 1. In het Spoor van Sherlock Holmes - 2. De Inca-schat der Cordillera - 3. Het Raadsel van de Schimmenburcht - 4. Plakijzerpiraten - 5. De Diamantmijnen van Koningin Salami (Pom) (HC/304p/€34,99) (herdruk)
• Piet Pienter en Bert Bibber integraal 2: 6. De Kumulusformule - 7. El Rancho Grande - 8. Bibber Contra Tutter - 9. Buldaarse Rhapsodie (Pom) (HC/256p/€34,99) (herdruk)
Piet Pienter en Bert Bibber integraal 3: 10. De Stralende Meteoor - 11. Avontuur in San Doremi - 12. Storm over Akhabakhadar - 13. De Anti-Zwaartekracht-Generator (Pom) (HC/240p/€34,99)
Piet Pienter en Bert Bibber integraal 3: 10. De Stralende Meteoor - 11. Avontuur in San Doremi - 12. Storm over Akhabakhadar - 13. De Anti-Zwaartekracht-Generator (Pom) (HC/240p/€70,00) (luxe met ex libris van Charel Cambré)
> Na de twee succesvolle integralen van Piet Pienter en Bert Bibber (deel 1 is voor de tweede ekeer herdrukt terwijl deel 2 al is herdrukt) komen dit najaar, deze maand en november, nog eens twee delen uit. In elke integraal staan telkens vier verhalen, aangevuld met een dossiertje. In de derde integraal staan de delen 10 tot 13, oftewel De Stalen Meteoor, Avontuur in San Doremi, Storm over Akhabakhadar en De Anti-Zwaartekracht-Generator.


Oogachtend
12/09
TOP
Aaron (Ben Gijsemans) (HC/208p/€32,00)
> Deze week verschijnt Ben Gijsemans' tweede album bij Oogachtend na het goed onthaalde en in diverse landen verschenen Hubert. In de mooi uitgevoerde en 208 pagina's tellende hardcover Aaron voert hij een superheldencomics lezende twintiger op die worstelt met gevoelens die naar pedofilie neigen. De inhoud: "De twintigjarige Aaron spendeert zijn zomer thuis. Hij moet voor zijn herexamens studeren, maar heeft andere dingen aan het hoofd. Hij worstelt met zijn gevoelens en begrijpt zichzelf niet. In de geborgenheid van zijn kamer lijkt hij geen antwoorden te vinden, en zijn superheldenstrips helpen hem niet langer om te ontsnappen aan de dagelijkse onrust. Wanneer hij beslist om naar buiten te gaan, verandert zijn innerlijke worsteling in een maalstroom. Hij ontdekt wat hij ontkent, en ontkent wat hij ontdekt."
• Brecht Evens lege verzamelbox met Ergens Waar Je Niet Naartoe Wil (Brecht Evens) (HC/88p/€45,00)
• Brecht Evens verzamelbox: Ergens Waar Je Niet Wil Zijn + Het Amusement + Ergens Waar Je Niet Naartoe Wil (Brecht Evens) (3xHC/€100,00)
> Verzamelbox met twee oudere strips van Brecht Evens (Het Amusement is een herdruk) en de extra dossieruitgave Ergens Waar Je Niet Naartoe Wil in hardcover. Dat is een dossiervan 80 pagina's met tekeningen en schetswerk uit de periode voor Ergens Waar Je Niet Wil Zijn, dat een inkijk geeft in Brecht Evens' zoektocht naar zijn huidige unieke en internationaal bejubelde teken-en vertelstijl. De verzamelbox is ook met alleen deze dossieruitgave te koop. Het extra album is evenwel niet afzonderlijk te koop.
Het Amusement (Brecht Evens) (HC/336p/€36,00) (herdruk)
• Mijn Kameraad Che Guevara (Jeroen Janssen + Hilde Baele) (HC/160p/€34,00)
> "Maar liefst twaalf jaar duurde de research van Jeroen Janssen, winnaar van de Bronzen Adhemar, en journaliste Hilde Baele over Mzee Jérôme Sebasoni die als jonge Inyenzi-rebel de gids van Che Guevara werd. Hun onderzoek leidde van Kayibanda en Mobutu tot Aleida Guevara en van Bujumbura en Kigali tot La Havana en Varsenaere. Ze goten hun heldensafari in een boeiend, avontuurlijk en humoristisch verhaal vol bizarre wendingen. Nooit eerder hoorden ze een Rwandees Spaans spreken. En wat deed Che Guevara eigenlijk in Congo?"


Saga Uitgaven
12/09
TOP
Bakelandt integraal 1: 1. De Bloedwet - 2. Het Goud van de Consul - 3. De Gevangene van Wijnendale - 4. De IJzeren Hertog - 5. De Meester der Broeders (Hec Leemans + Daniël Jansens) (HC/256p/€34,95) (herdruk)
Bakelandt integraal 2: 6. Het Beest van Gits - 7. Het Verraad van de Repensnijder - 8. De Hel van de Moeren - 9. De Schat der Teuten - 10. Met Geheime Opdracht (Hec Leemans + Daniël Jansens) (HC/256p/€34,95) (herdruk)
• Bakelandt integraal 3: 11. Het Beleg van Nieuwpoort - 12. De Huilende Doder - 13. De Geest van de Bokkenrijder - 14. Op Leven en Dood - 15. De Steen der Wijzen (Hec Leemans + Daniël Jansens) (HC/264p/€34,95)
• Bakelandt integraal 3: 11. Het Beleg van Nieuwpoort - 12. De Huilende Doder - 13. De Geest van de Bokkenrijder - 14. Op Leven en Dood - 15. De Steen der Wijzen (Hec Leemans + Daniël Jansens) (HC/264p/€65,00) (luxe met ex libris)
> De uitverkochte delen 1 en 2 werden herdrukt om deze maand samen met het nieuwe deel 3 te verschijnen. Dat derde deel is acht pagina's dikker (264 pagina's tegen dezelfde prijs), enerzijds omdat de stripverhalen zelf telkens een paar pagina's langer werden, anderzijds om in het achtergronddossier nog meer info en (zeldzaam) beeldmateriaal te kunnen meegeven. In deel 3 gaat er veel aandacht naar scenarist Daniël Jansens over wie nooit eerder zo'n uitgebreid portret is samengesteld. In deze integraal staan de verhalen Het Beleg van Nieuwpoort, De Huilende Doder, De Geest van de Bokkenrijder, Op Leven en Dood en De Steen der Wijzen, oftewel de reguliere delen 11 tot 15. Alle verhalen zijn in kleur en speciaal voor deze integrale uitgave opgesmukt voor de beste drukkwaliteit. In november verschijnt deel 4.
• Chick Bill integraal 10: 31. Een "Onschuldige" in het Dorp - 30. De Bende van Kid Ordinn - 32. De IJzeren Cowboy - 33. Hard tegen Hard - 34. Een Stem als een Klok! - 35. Casanova Kid (Tibet naar ideeën van André-Paul Duchâteau) (HC/272p/€34,95)

> In de tiende integraal van Chick Bill staan terug zes verhalen van de komische westernreeks van Tibet (Rik Ringers). Ze dateren van de periode 1968-1974. Het gaat om Een "Onschuldige" in het Dorp, De Bende van Kid Ordinn, De IJzeren Cowboy, Hard tegen Hard, Een Stem als een Klok! en Casanova Kid. "Het voorafgaande dossiertje staat stil bij Tibets geliefkoosde vorm van humor: woordspelingen. Nu kom je te weten welke knipoogjes in titels en namen van personages verborgen zitten, tot de naam Kid Ordinn toe!"

Collectie Bamboe

• Kamp Poetin 2 (Anlor + Aurélien Ducoudray) (HC/48p/€19,95)
> Slot van het tweeluik. "De vakantie in Kamp Poetin is voor Katjoesja nog heftiger dan voorzien! Anton kan haar niet uitstaan en jut de andere kinderen in het kamp tegen haar op. Het jonge meisje moet vluchten met haar vrienden Gennady en Kirill zodat ze niet gelyncht worden. De drie vluchtelingen vinden een schuilplaats op een verlaten kerkhof. Daar leren ze Volkoff kennen. Hij is vergezeld van zijn beer Stalin en hij zal hen helpen om nieuw gevaar het hoofd te bieden. Maar de weg is nog lang en Kamp Poetin heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven..."
Maidan Love 2: Ivanna (Christophe Alliel + Aurélien Ducoudray) (HC/48p/€19,95)
> Slot van het tweeluik. "Oekraïne 2014 — Te midden van de revolutie deserteert de jonge Bogdan uit de oproerpolitie. Hij probeert Olena, zijn verdwenen verloofde, terug te vinden. Nadat hij op een haartje na aan de dood ontsnapt tijdens de confrontaties op het Maidanplein, het grootste plein van Kiev, wordt hij ingerekend door de politie die hem wil doen praten om namen van andere deserteurs te bekennen. Dankzij de medewerking van een voormalige collega slaagt hij erin te vluchten, samen met een jonge relschopper. Maar de twee mannen vallen in handen van een groepje revolutionairen, gespuis dat zich 'De krijgers van Narnia' noemt..."


Scratch Books
19/09
TOP
• Typex's Andy #1: "Somewhere Over the Rainbow" 1932-1946 (Typex) (SC/64p/€7,95)
> De biografische graphic novel Andy, van Nederlander Typex, is misschien wel een van de beste strips van de afgelopen jaren. De dikke strip in hardcover over de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol is alweer een tijdje uitverkocht. In plaats van een herdruk te voorzien, geeft Scratch Books de inhoud liever uit in een andere formule: als tien losse comics. Elke comic is een hoofdstuk uit de graphic novel die telkens in een andere tekenstijl is getekend, maar waarin het talent van Typex herkenbaar blijft. De comics met telkens een van de vele levens van Andy Warhol tellen 48 tot 76 pagina's, kosten 7,95 euro per deeltje kosten en ze verschijnen vanaf deze week om de twee weken tot 22 december. In elk comicdeeltje staan ook bonuspagina's waarin Typex terugblikt en extra uitleg geeft over de totstandkoming van zijn grote project.
nieuw • Typex's Andy #2: Blue Hawaii 1951-1961 (Typex) (SC/48p/€7,95)
> Deel 2 van de complete heruitgave van Typex' one-shot in losse comicdeeltjes. Elk comicdeeltje bevat bonuspagina's die niet in het one-shot voorkwamen. Om de twee weken verschijnt een nieuw deeltje.


Silvester
19/09
TOP
nieuw • Brian Bones, Privédetective 2: Eldorado (Georges Van Linthout + Rodolphe) (SC/56p/€8,95)
nieuw • Brian Bones, Privédetective 2: Eldorado (Georges Van Linthout + Rodolphe) (HC/56p/€17,95)
> De detectivereeks Brian Bones baadt in een vintagesfeertje en zet nogal nadrukkelijk oldtimers op de cover, maar toch lezen de verhalen niet als een strip over wagens. Elk album is een compleet verhaal. "Verenigde Staten, jaren 1950/1960. De actrice Carol Lorraine, de vrouw van de beroemde filmproducent Claude Goddard, komt om bij een ongeluk in haar gloednieuwe Cadillac Eldorado. Wie heeft er voordeel bij de misdaad (sorry: het ongeluk!)? Zonder twijfel de echtgenoot, want die heeft heel toevallig een paar dagen daarvoor een levensverzekering afgesloten op naam van zijn vrouw, waarvan hij de gelukkige begunstigde is! Het bedrag van de premie? 150.000 dollar! Geld dat precies op het goede moment komt, want Goddard balanceert op het randje van een faillissement... Brian Bones, die niet van gisteren is, heeft de oplichterij meteen door en doet zijn uiterste best om de schofterige moordenaar te ontmaskeren! Enige probleem: de echtgenoot was degene die reed tijdens het ongeluk. Kun je een dodelijk ongeval in scène zetten, terwijl je zelf achter het stuur van je auto zit?"
nieuw • Operatie Overlord pakket deel 1-2-3 (3xSC/€24,95) (met prent)
nieuw • Operatie Overlord 6: Een Nacht op de Berghof (Davide Fabri + Bruno Falba) (SC/48p/€8,95)
nieuw • Operatie Overlord 6: Een Nacht op de Berghof (Davide Fabri + Bruno Falba) (HC/48p/€17,95)
> Zesde en tevens laatste album in de historisch geïnspireerde reeks Operatie Overlord. "Tijdens de nacht van 5 juni 1944 wordt de oorlog niet enkel beslist op de stranden van Normandië, maar ook op de Berghof, het arendsnest van Adolf Hitler. In zijn chalet in de Beierse Alpen had de Führer er geen benul van dat het raderwerk van zijn oorlogsmachine minder gesmeerd liep dan hij altijd had gehoopt, terwijl zijn eigen inlichtingendienst hem al had gewaarschuwd voor een dreigende landing in de Cotentin. Sabotages door het verzet, gebrek aan ervaring en materieel bij de troepen en besluiteloosheid van het oppercommando... Wanneer het landingsoffensief van start gaat blijken de Duitse bevelvoerders totaal onvoorbereid. Dit zesde deel van Operatie Overlord bekijkt deze cruciale momenten vanuit de Duitse hoek, en toont wat er fout liep binnen de commandostructuren van het Duitse opperbevel. Daarbij zien we in het verloop van de gebeurtenissen ook verschillende personages uit de vorige delen terug."
nieuw • Het Wilde Westen 4: Kansas River (Fabrice Jarzaguet + François Capuron / Fred Duval) (SC/48p/€8,95)
nieuw • Het Wilde Westen 4: Kansas River (Fabrice Jarzaguet + François Capuron / Fred Duval) (HC/48p/€17,95)
> Slot van de vierdelige westernreeks. "Een jonge Zuidelijke van goede komaf, een afvallige Indiaanse verkenner en een kapitein met doortastende methodes. Drie levens, die elkaar kruisen tijdens hun tocht door het nog steeds wilde Westen? Na ternauwernood te zijn ontsnapt aan kapitein Lopeman en zijn IJzeren Brigade, leiden Shannon en Nathanaël, die nog steeds gezocht worden door premiejagers, een ondergedoken bestaan. Lopeman van zijn kant, is "ingehuurd" voor een hachelijke missie: te achterhalen waarom het tracé van een nieuwe spoorlijn plotseling werd veranderd."


Standaard Uitgeverij
12/09
TOP
• De Avonturen van Suske en Wiske: De Blauwe Reeks integrale 2: Goud voor Rome - De Gezanten van Mars - De Groene Splinter - Het Gouden Paard (Willy Vandersteen) (HC/296p/€37,50)
• De Avonturen van Suske en Wiske: De Blauwe Reeks integrale 2: Goud voor Rome - De Gezanten van Mars - De Groene Splinter - Het Gouden Paard (Willy Vandersteen) (HC/296p/€75,00) (luxe met 4 ex librissen van Luc Morjaeu)
> De tweede en laatste integraal met daarin de vier verhalen Goud voor Rome (= Het Geheim van de Gladiatoren), De Gezanten van Mars, De Groene Splinter en Het Gouden Paard. Alle verhalen zijn opnieuw geletterd en ingekleurd. Het gaat ook om de complete versies. In het album van 296 pagina's staat een door Niels van der Made geschreven dossier met een voorwoord van Marcel Wilmet. Hij is werkzaam voor Versus, het ledenblad van De Fameuze Fanclub. Voor het in november te verschijnen De Sonometer schreef hij ook een dossier van acht pagina's dat enkel in de hardcovereditie en twee luxeversies zal staan.
• De Avonturen van Urbanus 190: Het Drama van Wortelana (Willy Linthout met assistentie van Steven de Rie + Willy Linthout / Urbanus) (SC/32p/€6,99)
> "Tollembeek heeft een nieuwe inwoner, Madam Wortelana is in het nabijgelegen bos komen wonen. Al snel heeft Urbanus door dat er een reukje zit aan Madam Wortelana, met haar kruiden en haar magische groenten... Is ze een lieve fee die geeft om haar dorpsgenoten, of is ze gewoon een boze toverheks? Eén ding staat vast, door een figuur als Wortelana staat Tollembeek binnen de kortste keren in rep en roer."
• F.C. De Kampioenen 109: De Grimas van de Paljas (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/32p/€6,50)
> "Een dievenbende teistert de streek. Overal wordt er ingebroken. Niemand voelt zich nog veilig. Boma neemt de nodige maatregelen om zijn villa te beschermen tegen de dieven. Bieke is inmiddels apetrots op Mark: hij wordt nachtwaker in het lokale museum. De eerste nachten vallen niet mee voor Mark, want wakker blijven is de boodschap. Fernand verkoopt een zeldzaam beeldje aan de directrice van het museum. Hij verneemt pas later in de krant hoeveel het waard is. Dat is ook de dievenbende niet ontgaan... Ze besluiten om het beeldje te stelen. Wanneer Mark spoorloos verdwijnt, gaan alle Kampioenen naar hem op zoek. En ook zij verdwijnen, één na één."
De Kiekeboes 156: Blauwblauw (Steve Van Bael met medewerking van Jos Vanspauwen + Bruno De Roover onder supervisie van Merho) (SC/48p/€6,99)
De Kiekeboes 156: Blauwblauw (Steve Van Bael met medewerking van Jos Vanspauwen + Bruno De Roover onder supervisie van Merho) (SC/52p/€65,00 (luxe met ex libris)
De Kiekeboes 156: Blauwblauw (Steve Van Bael met medewerking van Jos Vanspauwen + Bruno De Roover onder supervisie van Merho) (SC/52p/€100,00) (superluxe met ex libris)
> Blauwblauw is het eerste verhaal van scenarist Bruno De Roover die het team van de Kiekeboes versterkt. De tekenaar is Steve Van Bael die na dertien jaar terug de Kiekeboes tekent. Zijn eigen succesreeks Nachtwacht, naar de tv-reeks van Studio 100, blijft hij uiteraard verder tekenen. Nachtwacht wordt geschreven door Peter Van Gucht, eveneens een nieuwere medewerker van Merho voor de Kiekeboes. Tekst en tekeningen gebeuren allemaal onder supervisie en het waakzaam oog van Merho. Digitaal inkter Jos Vanspauwen en inkleurster Ine Merhottein zorgen voor extra eenheid in de albums. De inhoud van Blauwblauw: "Charlotte is lid van een wijnclub. Van der Neffe wil zijn ex-vrouw Carmella weer voor zich winnen. Hij boekt een verblijf in een resort in een klein Frans dorpje. Een plek waar koppels met relatieproblemen hun liefde herontdekken dankzij de excentrieke methodes van therapeute Camille Faux. Ondertussen belanden ook de Kiekeboes in Frankrijk, waar Fanny op zoek gaat naar haar verdwenen vriendin Alanis. Charlotte bezoekt samen met Marcel enkele wijngaarden en dan loopt het compleet fout."
• Nachtwacht 5: Het Monsternest (Steve van Bael + Peter van Gucht) (SC/32p/€6,50)
> "Parisiana is een weeskind en logeert een tijdje in de herberg tot ze op eigen benen kan staan. Ze heeft een oogje op Vladimir, wat ook wederzijds is maar die beseft dat hij als vampier nooit een normale relatie met haar kan hebben. Parisiana is dol op vogels en gaat vaak op fotojacht. Maar de vogels uit het bos gedragen zich vreemd en agressief. De mensen uit Schemermeer worden aangevallen door grote groepen kwaadaardige kraaien. Al snel blijkt dat de vogels gehoorzamen aan een demon die zich in het bos gevestigd heeft. Een monstervogel die op zoek is naar iemand die hem kan helpen met het uitbroeden van zijn ei. Hij heeft zijn oog laten vallen op Parisiana vanwege haar voorliefde voor vogels maar zij gaat niet in op zijn voorstel. Het is pas wanneer de demon aan Parisiana belooft om van Vladimir een normale mens te maken zodat ze samen kunnen zijn dat ze besluit hem te helpen. Maar ze beseft niet dat ze daarmee haar eigen doodvonnis tekent."
De Rode Ridder 267: Mordred (Fabio Bono + Marc Legendre) (SC/32p/€6,50)
De Rode Ridder 267: Mordred (Fabio Bono + Marc Legendre) (SC/36p/€65,00) (luxe met ex libris)
De Rode Ridder 267: Mordred (Fabio Bono + Marc Legendre) (SC/36p/€100,00) (superluxe met ex libris)
> "Lancelot heeft Johan en Allis eindelijk teruggevonden. Het drietal keert terug naar Camelot maar de reis is gevaarlijk. Mordred is Johan en Allis op het spoor en hij zet alles op alles om de twee uit de weg te ruimen. Op de steun van Merlijn hoeven ze niet te rekenen, de oude magiër is stervende. Maar voor hij z'n laatste adem uitblaast, wil hij een opvolger aanduiden. Ook dat is niet naar de zin van Mordred."


Syndikaat
19/09
TOP
nieuw • Brugpieper Roos Vink 0: Geestig! (Jan Vriends) (SC/48p/€8,95)
> "Roos Vink is de allerkleinste en jongste brugklasser op de grootste school van het land, het Enigma college. Ze vind het verschrikkelijk en wat ze daar allemaal wel niet meemaakt... Thuis is het gelukkig erg gezellig samen met haar papa, mama, broer Erik en ... haar grootmoeder Bibi. De strips van Roos Vink staan sinds 2006 elke week in tijdschrift Tina en worden gemaakt door Jan Vriends."


Uitgeverij De Fontein
12/09
TOP
• Evi en Eenhoorn (Dana Simpson) (HC/224p/€10,00)
> Jeugdreeks voor meisjes vanaf 8 jaar. De hardcoveruitvoering is op romanformaat. "Evi verveelt zich en ketst steentjes over het water. Tot er een steen tegen een eenhoorn ketst. En Evi een wens mag doen. En ze wenst dat de eenhoorn in kwestie haar bestie wordt. Dus laveert Evi nu door alle basisschoolproblemen met een eenhoorn aan haar zijde. Niks mis met een beetje narcisme en hooghartigheid op zijn tijd als dat betekent dat je beste vrienden bent met een eenhoorn. Toch?"


Uitgeverij Klaas Driebergen
12/09
TOP
• Bommel Literatuurgids: Een Overzicht van Tachtig Jaar Bommelstudie (Klaas Driebergen / Hugo Klooster / Marten Toonder) (HC/320p/€19,99)
> "Dit boek is eigenlijk twee boeken in één. Het is allereerst een overzicht van de literatuur die er in een periode van vijfenzeventig jaar is verschenen over de Bommel-verhalen van Marten Toonder. Daarmee verschijnt er voor het eerst een overzicht van wat er geschreven is over de belangrijkste Nederlandse strip van de afgelopen eeuw. Daarnaast is het ook een bloemlezing uit de Bommel-saga van citaten die met boeken en lezen te maken hebben, mét beeld. Het is daardoor niet alleen een waardevol naslagwerk voor Bommel-liefhebbers, maar ook een leuk bladerboek voor iedereen die van boeken houdt. De samenstellers, Hugo Klooster en Klaas Driebergen, zijn beiden grote liefhebbers van boeken in het algemeen en van Bommel in het bijzonder. Jarenlang archief- en bibliotheekonderzoek ligt aan dit boek ten grondslag "


Van Holkema & Warendorf
12/09
TOP
• Cristiano Ronaldo's Striker Force 7 #2: De Strijd tegen Rode Kaart (Ty Templeton / Min Sung Ku / Fernando Leon + Sharad Devarajan / Scott Peterson) (SC/104p/€9,99)
> "Maar weinig mensen kennen Striker Force 7, en dat is ook de bedoeling. Striker Force 7 – of SF7, zoals ze zichzelf meestal noemen – is een topgeheim agentschap dat onze planeet beschermt tegen monsters, criminelen, aliens, intergalactische dreigingen en op z'n tijd een kwade genius die de wereld wil veroveren. Onder de radar blijven is er niet gemakkelijker op geworden sinds de wereldberoemde Ronaldo zich bij de gelederen van Striker Force 7 heeft gevoegd. En alsof dat nog niet lastig genoeg is, heeft de kwaadaardige organisatie Rode Kaart een manier gevonden om elke stap die de agenten van Striker Force 7 zetten te traceren. Ronaldo en zijn superheldencollega's zullen alles op alles moeten zetten om Rode Kaart te slim af te zijn... Striker Force 7 #2 is het tweede deel in de geautoriseerde serie graphic novels waarin Ronaldo zijn twee grote liefdes combineert: voetbal én superhelden. Smullen voor fans van voetbal en strips –— ook de kinderen die moeilijker aan het lezen te krijgen zijn."


Zwijsen
19/09
TOP
nieuw • Roar: De Vloek (Daniel van den Broek + Robbert Damen) (HC/32p/€8,50)
> Eerder dit jaar verscheen de jeugdstrip Calamity Jane. Van dezelfde makers, Daniel van den Broek en Robbert Damen, komt nu de Vikingstrip Roar uit. Robbert stelt het verhaal aan je voor. "Kennen jullie de geschiedenis van het Vikingjongetje Roar? Hij leefde lang geleden in het vissersdorpje Knøterborg. Roar wil het liefst als alle andere Vikingkinderen zijn. Maar er rust een vervelende vloek op hem. Als Roar boos wordt, is hij zichzelf niet meer, dan jaagt hij zelfs de stoerste Vikingkrijger de stuipen op het lijf! Daarom wordt Roar uit Knøterborg verbannen. Gelukkig hoeft hij niet alleen op zoek naar een oplossing voor zijn vloek. Horg, de leider van Knøterborg, weet iemand die Roar misschien kan helpen... Volg Roar en Horg terwijl zij belaagd worden door woeste wolven, de enorme ijsreus Fornjotr en de boze heks Katula Tøverkøl. En wat heeft die ijsbeer met dit alles te maken?"TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips