Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
Stripinvasie

Klik verder naar de in maart verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Arboris
Ballon Comics
BBTK-Antwerpen
Blloan
Bonte
Bries
Casterman
Catullus
Concerto Books
Condor
Daedalus
Dark Dragon Books
Dargaud
Doorbraak
Dupuis
Fantasia
Glénat
De Harmonie
INdruk
Kennes
Khani
Le Lombard
Lucky Comics
Matsuoka
Microbe
Saga Uitgaven
Silvester
Soul Food Comics
Standaard Uitgeverij
Syndikaat
Van Halewyck
YG Promotions
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2020: februarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2021: januarifebruari
 
Arboris
14/03
TOP
"Classic" Tanguy en Laverdure 3: Vuurgevecht in de Alpen (Matthieu Durand + Patrice Buendia / Hubert Cunin) (SC/48p/€8,95)
"Classic" Tanguy en Laverdure 3: Vuurgevecht in de Alpen (Matthieu Durand + Patrice Buendia / Hubert Cunin) (HC/48p/€18,95)
> "Als een Zwitsers jachtvliegtuig met de nodige vlieguren neerstort in de Alpen, wordt de vervanging van de jagers van de Zwitserse luchtvloot plotseling dringend. De Mirage III maakt een goede kans, maar goedkoop zijn die niet bepaald. Tanguy en Laverdure worden naar Zwitserland gestuurd met een Mirage met dubbele besturing, die bestemd is voor lesvluchten. Hun taak is de Zwitserse legerleiding te laten zien hoe goed de nieuwe Mirage is. Ze komen terecht in een land dat op dat moment — op het hoogtepunt van de Koude Oorlog — een centrum voor spionnen uit West- en Oost-Europa blijkt te zijn... Na twee op een roman van Jean-Michel Charlier gebaseerde klassieke avonturen van Tanguy en Laverdure, gaat deze eind jaren 1960 spelende tweede reeks verder met een dubbelavontuur in Zwitserland. De tekst is van Patrice Buendia en de Zwitserse auteur Hubert Cunin, terwijl Matthieu Durand met zijn perfect op Albert Uderzo (de bedenker van de strip) aansluitende stijl weer zorgt voor de tekeningen."
Kronieken van de Zwarte Maan 16: Terra Secunda boek 2 (Fabrice Angleraud + François Froideval) (SC/56p/€8,95)
Kronieken van de Zwarte Maan 16: Terra Secunda boek 2 (Fabrice Angleraud + François Froideval) (HC/56p/€18,95)
> "Het is gelukt ! Onder dreiging van de opmars van de Zwarte Maan, die zijn vazallen via de poorten van de hel naar Wismerhills planeet heeft gestuurd, is een grote evacuatie op gang gekomen en de miljoenen overlevenden zijn terechtgekomen op een nieuwe planeet, waar alles nog moet worden opgebouwd, onder het waakzame oog van Methraton. Wismerhill, die de absolute heerser is geworden, krijgt er te kampen met heel wat verrassingen, te beginnen met de ontdekking van de oorspronkelijke bevolking van de planeet, die de nieuwe bewoners absoluut niet met open armen ontvangt!"


Ballon Comics
07/03
TOP
• Jommeke 226: Het Luchtkasteel (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 254: Paradijseiland in Gevaar (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
> Respectievelijk de derde en tweede druk.


BBTK-Antwerpen
07/03
TOP
• Lut - 100 Jaar BBTK-Antwerpen (Jan Bosschaert + Peter Van Gucht) (HC/72p/€35,00)
> Voor het honderdjarig bestaan van BBTK-Antwerpen in 2019 maakten Jan Bosschaert en Peter Van Gucht de strip Lut. De voorstelling: "2019: BBTK-Antwerpen bestaat honderd jaar en groeide van de kleinste afdeling van het ABVV uit tot een van de grootste. 2035: De werknemers leven in een nachtmerrie. De dagen zijn zwarter dan de nachten. Na jarenlange rechtse regeringen met harde maatregelen en te weinig weerwerk van onderuit, werden alle sociale verworvenheden afgeschaft. Iedereen staat er alleen voor. Het verzet moet terug worden uitgevonden. Samen sterk!"


Blloan
07/03
TOP
Het Vel van de Beer 2 (Oriol Hernández + Zidrou) (HC/64p/€16,95)
> Vervolg op het album van Oriol Hernández en Zidrou dat in 2012 verscheen. "Andrea Montale is vijftien, bijna zestien jaar oud. Hij is nog maar een kind wanneer hij machteloos toekijkt hoe zijn vader wordt vermoord en zijn moeder zelfmoord pleegt. Een kind dat bereid is zijn vertrouwen te stellen in een volslagen onbekende, ondanks uiterlijke schijn. Orso, een tirannieke en wrede maffiabaas, neemt Andrea onder zijn hoede en voedt hem op als zijn eigen zoon. Andrea maakt kennis met de liefde, maar die liefde komt uit onverwachte hoek. Met dit nieuwe immorele en cynische juweeltje nemen Zidrou en Oriol je opnieuw mee naar de wereld van Het Vel van de Beer, na het felgesmaakte eerste deel."


Bonte
14/03
TOP
• Aaf en Rika: Slaven in Amerika (Leo Faes) (SC/64p/€9,99)
> "Waarschijnlijk heeft op aarde iedereen een slaaf als voorouder. Die was een lijfeigene van een rijke Romein, eigendom van een woeste Noorman, krijgsbuit van een Noord-Afrikaanse zeerover of handelswaar van een gewetenloze Hollandse koopman. De slaven Aaf en Rika waren in Amerika slaven voor hun nieuwe meesters. Natuurlijk wilden Aaf en Rika terug naar Afrika."

• Joran van de Wouden 7: Het Rijk van de Schaduw (Willy Degryse) (SC/64p/€9,99)
> Bonte gaf onlangs de eerste zes delen (opnieuw) uit. Dit zevende verhaal is gloednieuw. "Doran en Olvin trekken door een onherbergzame streek. Ze stoten er op boeren, die op de vlucht zijn voor een dodelijke nevel. Morgon de Magier heeft de mist gestuurd over de akkers met de bedoeling de landen van Ardan to onderwerpen. In ruil voor het opheffen van de nevel, geeft hij de ridders een opdracht. Ze moeten voor hem lzzara de Morgenster gaan zoeken in de Krochten van Ulmor. Haar verlammende straal zal van hem de machtigste man maken van Ardan. Maar slinkse Bosnimfen, wonderwezens, Halfgezichten, beren en de stam van de Thar-Danaan kruisen het pad van de twee moedige strijders..."
• Leer Lezen met Lou! 1: Op Avontuur in het Bos (Sylvia Tops) (SC/40p/€4,99)

> "Een makkelijk te begrijpen stripverhaal voor beginnende lezertjes. Ga mee op verkenning met het hondje Lou en haar baasje Kim. Een leuk avontuur in het prachtige bos."
• Monstober 2019 (Eric van der Heijden) (SC/48p/€10,00)
> Bundeling van Eric van der Heijdens deelname aan de jaarlijkse illustratieopdracht Monstober.

• Parallelle Wereld 8: Golven (Herbert Staljanssens) (SC/40p/€9,99)
• De Schim: integraal: Mensenjacht in de Ardennen (Waldo Van Gheluwe + Filip Hellemans) (HC/64p/€19,99)
> "De rust van de Ardennen is niet wat ze lijkt: in de dichte naaldwouden speelt zich een genadeloze achtervolging af..." Deze ingekleurde integraal bevat de twee eerder als softcover in zwart-wit verschenen albums Mensenjacht en De Afrekening.
• Team Lou 21: De Legende van de Hand (Sylvia Tops) (HC/52p/€24,95) (speciale editie met extra katern)
• Tom Tempo 1: De Formule van Kortbaard (Eduard De Rop) (SC/44p/€9,95) (heruitgave)
• Tom Tempo 2 Het Oog van Shava (Eduard De Rop) (SC/44p/€9,95) (heruitgave)
• Tom Tempo 3: De Schat van Gork (Eduard De Rop) (SC/44p/€9,95) (heruitgave)
• Tom Tempo 4: Avontuur in Australië (Eduard De Rop) (SC/44p/€9,95) (heruitgave)
• Tom Tempo 5: De Zonderlinge Mummie (Eduard De Rop) (SC/44p/€9,95) (heruitgave)
• Tom Tempo 6: De Schipbreukelingen (Eduard De Rop) (SC/44p/€9,95) (heruitgave)
• Tom Tempo 7: Het Stille Gevaar (Eduard De Rop) (SC/44p/€9,95) (heruitgave)
• Tom Tempo 8: De Witte Raaf (Eduard De Rop) (SC/44p/€9,95) (heruitgave)
• Tom Tempo 9: De Helse Tocht (Eduard De Rop) (SC/44p/€9,95) (heruitgave)
• Tom Tempo 10: S.O.S. Pluturnus (Eduard De Rop) (SC/44p/€9,95) (heruitgave)
• Tom Tempo 11: De Vermiste Rockzanger (Eduard De Rop) (SC/44p/€9,95) (heruitgave)
• Tom Tempo 12: Het Geheim van Ravenburg (Eduard De Rop) (SC/44p/€9,95) (heruitgave)
• Tom Tempo 13: De Parel van Bali (Eduard De Rop) (SC/44p/€9,95) (heruitgave)
• Tom Tempo 14: De Spookrijder (Eduard De Rop) (SC/44p/€9,95) (heruitgave)
> Complete heruitgave in een uniform jasje van Tom Tempo, de avonturenreeks van Eduard De Rop. Zijn zoon Eric tekende hiervoor een nieuwe achterkant die op alle albums, veertien in totaal, te zien is. De oplage is niet zo groot, slechts een paar honderd exemplaren per album. Het binnenwerk blijft zwart-wit zoals de eerste drukken. Tom Tempo was vanaf 1988 te lezen in de krant Het Volk. In 1989 en 1990 publiceerde uitgeverij Het Volk zes albums, maar die kenden weinig succes. Bonte gaf deze zes verhalen in 2006 en 2007 opnieuw uit en vulde de rest van de veertiendelige stripreeks aan voor een liefhebberspubliek. Omdat er geen andere coverillustraties bestonden van de in 2007 overleden tekenaar, maakte Bonte van afbeeldingen uit de strips nieuwe covers voor alle veertien delen. Diezelfde covers worden opnieuw gebruikt voor de nieuwe herdrukken. Het grotere verschil betreft de druk- en afwerkkwaliteit van het binnenwerk dat nu veel beter is.


Bries
07/03
TOP
Drieman (Wide Vercnocke) (HC/120p/€27,00)
> Nieuwste strip van de in 1985 geboren Wide Vercnocke. Drieman telt 120 pagina’s in kleur. Na zijn eerdere publicaties Mijn Muze Ligt in de Zetel, Wildvlees en Narwal gaat Wide de (auto)biografische toer op door het over het collaboratieverleden van zijn grootvader te hebben. Gewichtig spul! De voorstelling: "Ferdinand Vercnocke, de grootvader van Wide Vercnocke, werd na de Tweede Wereldoorlog veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf omdat hij als dichter zijn poëzie ten dienste had gesteld van de bezetter. Na vijf jaar kwam hij vrij. twintig jaar later kreeg hij eerherstel. Over dat verleden werd in de familie weinig gepraat. Maar rond 2015 achtte vader Bout Vercnocke de tijd rijp om via het familiearchief en de huidige stand van het historisch onderzoek alsnog te proberen de waarheid over dit verleden te achterhalen en bloot te leggen. Zoon Wide Vercnocke raakte geïntrigeerd en voelde de noodzaak om op zijn manier op zoek te gaan naar antwoorden. De geboorte van het stripalbum Drieman volgt na vijf jaar van intense contacten tussen vader en zoon, waarin beiden niet alleen geconfronteerd werden met dit verleden, maar ook en vooral met zichzelf en met hun relatie tot elkaar. In Drieman verwerkt Wide Vercnocke dit alles in zijn unieke stijl en met zijn kenmerkende stem: poëtisch, gestileerd, een verstrengeling van autobiografische en magisch-realistiche elementen. Drieman, een verhaal dat zich niet zomaar laat vastpakken.”


Casterman
07/03
TOP
PAKKET: Oorlogsvrouwen deel 1-2-3-4 (4xSC/€20,00)
> De complete reeks met complete verhalen per album, nu tegen 20 euro in plaats van 42 euro.
PAKKET: De Rest van de Wereld deel 1-2 (2xHC/€29,95)
> De complete eerste cyclus, nu tegen 29,95 euro in plaats van 47,90 euro.

China Li 2: De Eerbiedwaardige Meneer Zhang (Jean-François Charles + Maryse Charles) (HC/64p/€17,95)
> "Terwijl in China de oorlog uitbreekt, ontdekt Li Parijs en de liefde. Li maakt in Parijs haar middelbare school af en begint aan studies journalistiek. Tegelijkertijd hoort ze van meneer Zhang, uit haar vaderland, dat Mao een leger op de been heeft gebracht en dat er hongersnood heerst. Twee jaar later valt Japan Mantsjoerije binnen. Li wil haar land helpen en haar mentor, meneer Zhang, terugzien. Ondertussen leert ze in Parijs de liefde kennen. Hoe kan ze die ontluikende liefde verzoenen met haar verlangen haar land te helpen?"
De Killer - Staatszaken 1: Negatieve Behandeling (Luc Jacamon + Matz) (HC/56p/€14,95)
> Na een dikke vijf jaar afwezigheid verschijnt een nieuw album in een gloednieuwe cyclus van De Killer. Deel 14 is eigenlijk De Killer - Staatszaken deel 1. Deze nieuwe cyclus zal drie delen tellen. Voor de killer, het hoofdpersonage, verandert er veel. Het auteursduo is onveranderd. Luc Jacamon zorgt voor de tekeningen en inkleuring, maar hij doet het nu wel handmatig in plaats van met de computer. Matz bedenkt en schrijft het verhaal. Van Jacamons andere reeks, het historische De Orde, zijn inmiddels twee van de vier geplande delen verschenen op scenario van Benjamin Legrand naar de roman van Tim Willocks. Omdat beide albums onvoldoende verkochten (deel 1 vonden we zelf trouwens heel lastig om te lezen), staat deze reeks voorlopig on hold. Casterman denkt er momenteel nog over na of het deze reeks zal voortzetten of niet. Daardoor kreeg De Killer voor alle partijen prioriteit. De Orde kent in het Frans een oplage van twintigduizend exemplaren, wat zelfs voor Franse normen heel correct is, maar daar staan een half miljoen verkochte exemplaren van de complete reeks De Killer tegenover. Netflix heeft trouwens een optie genomen op De Killer voor een tv-serie. Het was al eerder een filmproject voor regisseur David Fincher, maar volgens Jacamon zal hij er zich wellicht niet mee bezig houden. Jacamon en Matz hebben wel meer en meer redenen om aan te nemen dat de tv-reeks er effectief komt. Tot slot krijg je nog de inhoud van De Killer - Staatszaken deel 1: "Nadat hij zich heeft laten vatten door de DGSE in Patagonië, heeft de Killer nog twee opties. Meewerken of als skelet eindigen, schoongemaakt door de gieren, diep in de pampa. Je nek redden betekent vaak ook compromissen sluiten. Hij krijgt een schuilplaats in Le Havre, met als dekmantel een heuse kantoorbaan in al zijn prachtige eenvoud... Maar dit nieuwe terrein is al even uitdagend als de plekken die hij vroeger 'schoonveegde', toen hij voor eigen rekening werkte."


Catullus
07/03
TOP
• Fokke & Sukke: Het Afzien van 2019 (Jean-Marc Van Tol + Bastiaan Geleijnse / John Stuart / Jean-Marc Van Tol) (SC/112p/€12,50)
> Volledig in kleur.


Concerto Books
07/03
TOP
Daedalus 1 (Charles Burns) (HC/64p/€22,99)
> Eerste deel van een nieuwe reeks door Charles Burns (Zwart Gat) waar hij de komende vijf jaar aan verder werkt. "Een jonge, mysterieuze en gekwelde jongeman. Ongedefinieerde organische vormen. Realiteit is onmogelijk te scheiden van droom en fantasie. Degeneraties, hybride wezens in een hallucinogene en drukkende sfeer. Deze elementen zijn typerend voor het angstaanjagende universum van Charles Burns. Brian, een jonge, introverte student, is een fervent liefhebber van oude horrorfilms. Hij tekent zijn schriften vol met fantasierijke hersenspinsels. Samen met zijn vrienden organiseert hij regelmatig filmavonden. Op een van die avonden wordt Brian aangesproken door Laurie. Ze brengt de schuchtere jongen danig in de war. Het is het begin van een relatie maar ook van een mysterie..."


Condor
28/03
TOP
Spoken (Raina Telgemeier) (HC/256p/€15,99)
> "Kate woont sinds kort aan de kust van Noord-Californië, omdat haar kleine zusje Maya ziek is en schone zeelucht nodig heeft. Hun Mexicaanse buurjongen laat hun de nieuwe buurt zien en vertelt een geheim: er zijn geesten in deze stad. Kate is bang en wil er niets mee te maken hebben, maar Maya juist wel. Als Kate op een Mexicaans halloweenfeest voor het eerst kennismaakt met de vrolijke spoken, overwint ze haar angsten en laat ze zich meevoeren naar een heel bijzondere wereld..." Van dezelfde auteur als Smile. In de Verenigde Staten krijgt elk nieuw album van Raina Telgemeier een startoplage van 1 miljoen exemplaren.


Daedalus
21/03
TOP
De 5 Rijken 1: Uit Volle Macht (Jérôme Lereculey + Lewelyn) (SC/64p/€9,95)
> Nu ook verkrijgbaar als softcover. "Het is geen geheim dat de oude koning Cyrus, de held van de Slag bij Drakhenor, stervende is. Zijn neef Hirus, een brutale en ambitieuze jonge tijger, en de aangewezen opvolger van de koning, droomt ervan zijn wet op te leggen aan de rest van de 5 rijken. Maar zoals altijd bij de katten is niets eenvoudig, en de troon is het voorwerp van alle lusten... Intussen observeren de naburige koninkrijken de situatie, klaar om zich bij de minste fout op Angleon te storten..."
Air America 1: Op de Hô Chi Minh-route (Julien Lepelletier + Patrice Buendia / Wallace) (SC/48p/€8,95)
> Nu ook verkrijgbaar als softcover. "Midden in de Vietnamoorlog verliet Peter Hopper, moe van het bombarderen van de burgerbevolking, de Amerikaanse luchtmacht, in tegenstelling tot Bob Janssen, die trouw wilde blijven aan zijn verplichtingen. Peter, die als expat in Laos leeft, verlamd met schulden, wordt gedwongen om onofficieel te werken voor de CIA... Wat Bob betreft, hij ontdekte de verdachte dood van een winkelier dankzij twee journalisten die hij op zijn basis moest 'vergezellen'. Ze gaan dan alle drie een onderzoek aan dat hen overstijgt."
Androïden 6: De Deserteurs (Erion Campanella Ardisha + Christophe Bec) (HC/56p/€19,95)
> Tweede deel van het tweede seizoen, maar elk album is toch een compleet verhaal door telkens andere auteurs, in dit geval Erion Campanella Ardisha en Christophe Bec. "Om te anticiperen op een invasie op aarde, wordt er een oorlog uitgevochten op een verre planeet. De Mantas die de mensheid bedreigen hebben de macht om de menselijke troepen te vernietigen door ze te bestrijden met een leger van androïden. De hogere klasse, 'Wander', is uitgerust met een verhoogde kunstmatige intelligentie. Robots ervaren geen stress, angst, kou, vermoeidheid en komen nooit in opstand. In de gevechtszone lijken twee eenheden echter uit de hand te lopen. Hoe ondenkbaar het ook is, het zijn deserteurs!"
Brocéliande - Woud van het Kleine Volkje 6: Het Dal zonder Terugkeer (Paul Frichet + Stéphane Betbeder) (HC/72p/€19,95)
> Zesde en voorlaatste deel van de fantasyreeks. "Alle dorpen van Paimpont tot Tréhorenteuc nemen deel aan een wedstrijdje soule. Om Fanchin te verslaan, de grote onoverwonnen kampioen, sluit een jongeman een pact met een heks. Hij neemt de soule mee naar het Dal zonder terugkeer, een plek waar duizenden verdoemde zielen opgesloten zitten. Ongewild zet hij zo de doorgang open tussen de wereld van de levenden en die van de doden. Alleen bovennatuurlijke wezens zijn in staat hem weer te sluiten. Maar waar schuilen de wezens die een catastrofe kunnen verhinderen, in een wereld waar de Mens alles heeft ingenomen?"
• Dwergen 11: Torun van de Smidse (Thierry Goux + Nicolas Jarry) (SC/72p/€9,95)
> Nu ook verkrijgbaar als softcover. "'Wat ook de omstandigheden zijn die je naar het legioen duwen, je zult ze het hoofd moeten bieden als een echte behaarde... Groeien doe je niet door beproevingen te ontvluchten, Torun, maar door ze te doorstaan.' Het was niet het antwoord waar ik op hoopte, maar de woorden van kapitein Fey raakten me even diep als een rune het staal raakt waarin hij wordt gegrift. Ik voelde me nog altijd even ellendig, ongelukkig en verward, maar ik begreep dat het een noodzakelijk kwaad was, een beproevende stap naar de behaarde die ik zou worden... En ik zou al snel ontdekken dat ik niet de enige was die door het duister dwaalde."
• Elfen 21: Wedergeboorte (Kyoko Duarte + Jean-Luc Istin) (SC/68p/€9,95)
> Nu ook verkrijgbaar als softcover. "Lanawyn beloofde Lah'saa om een manier te vinden om de Zwarte Elfen Lea'yn en Feda’yn in Rode Elfen te veranderen. Terwijl de band tussen haar en het blauwe kristal steeds zwakker lijkt te worden, moeten zij en haar bondgenoten duizend omzwervingen maken om de Rode Dynastie nieuw leven in te blazen. Maar in de schaduw hebben tegenstanders hun krachten gebundeld en de Zwarte Compagnie ingehuurd om te voorkomen dat ze hun doel zouden bereiken."
De Kathedraal van de Afgrond 1: Het Evangelie van Ariathia (Sébastien Grenier + Jean-Luc Istin) (HC/56p/€19,95)
> Alweer een nieuwe fantasyreeks van scenarist Jean-Luc Istin, getekend door Sébastien Grenier. "Een wereld gescheiden door een scheur, de grens, twee grote voorouderlijke rijken en drie gekken die ervan dromen om ze samen te brengen door een grote kathedraal te bouwen! Sinead was tien jaar oud toen ze werd opgenomen door Simon, een Tempelier. Hij leerde hem de profetie van de afgrond: hoe de goden, moe van de oorlogen tussen het Noorden en het Zuiden, besloten om een gigantische kloof tussen hen te creëren. De voorspelling zegt dat op een dag een kathedraal de twee rijken met elkaar zal verbinden en dat de Messias zal komen. Als volwassene zocht Sinead een evangelie met betrekking tot profetie. Tegelijkertijd sloot de architect Pier de La Vita zich aan bij de stad Anselme om een geschil te beslechten. Een zeer gevaarlijke reis begint, want ook deze is verbonden met de profetie."
De Meester-Chocolatier 1: De Boetiek (Chetville + Eric Corbeyran / Bénédicte Gourdon) (HC/72p/€19,95)
> De Meester-chocolatier past in het genre van Châteaux Bordeaux, Cognac, Café Noir en andere reeksen over alcohol of drank. Eric Corbeyran is de schrijver van dat alles. Voor de trilogie De Meester-chocolatier mag hij zich buigen over de chocolade-industrie. Waar anders zou het gesitueerd zijn dan in België, meer bepaald Brussel? Tekenaar Chetville kennen we nog van de bij Saga Uitgaven gepubliceerde reeksen Sienna en Sam Lawry. "Alex Carret is een echte chocoladekunstenaar met een passie voor smaken. Met de hulp van zijn jeugdvriendin Clémence, de ambitieuze Benjamin en de handige Manon gaat hij eindelijk zijn professionele en persoonlijke dromen waarmaken en met innoverende ideeën een frisse wind door het conservatieve chocolademetier jagen."
• Orks & Goblins 5: De Schurk (Stefano Martino + Olivier Peru) (SC/64p/€9,95)
> Nu ook verkrijgbaar als softcover. "De Schurk is een orklin, een bastaardwezen, halfork, halfgoblin. Hij is ’n moordenaar en een weergaloze dief, een van de beste huurlingen van de Grijze compagnie. Helaas voor hem, is hij het slachtoffer van een hinderlijke vloek: brute pech. De Schurk trekt tegenslag aan als geen ander. Niet verwonderlijk dat hij wakker wordt in een stad vol kadavers, de lijken van zijn wapenbroeders, die nochtans enkel een eenvoudige escortemissie uitvoerden. Iemand moet boeten voor deze slachting! De orklin heeft niet alleen pech, maar ook een rotkarakter."
De Verschrikkelijke Paus 4: Liefde Is Blind (Theo Caneschi + Alejandro Jodorowsky) (HC/56p/€19,95)

> Theo Caneschi, de huidige tekenaar van Murena, moest nog de reeksen De Lemen Troon en De Verschrikkelijke Paus afronden voor hij een hoger ritme kan hanteren voor verdere delen van Murena. De Verschrikkelijke Paus mag hij al van zijn to do-lijstje afstrepen. "Rome, 21 februari 1513. Nadat hij is ontsnapt aan de afzetting waarmee zijn vijanden hem tijdens het conclaaf van Pisa bedreigden, en nadat hij de heilige macht van het Vaticaan heeft hersteld, pleegt Julius II, de oorlogspaus, de mecenaspaus, de heilige paus, zelfmoord. Machiavelli, zijn enige echte vriend, geeft zich nog een laatste keer aan Madame Imperia, koningin van de prostituees, en vertelt haar de laatste listen van Giuliano Della Rovere, de verschrikkelijke paus."

De Wijsheid van Mythes
• 1. Daedalus en Icarus (Giulia Pellegrini + Clotilde Bruneau / Luc Ferry) (HC/56p/€19,95) (gratis bij aankoop van De Ilias deel 1)
> Daedalus lanceert de nieuwe collectie De Wijsheid van Mythes die in softcover en hardcover zal verschijnen. De uitgeverij geeft het eerste album gewoon gratis weg bij aankoop van deel 2 in hardcover (in maart) of in softcover (in april). Dat gratis album heet Daedalus en Icarus. Daedalus geeft dus een Daedalus cadeau. De Franse reeks verschijnt sinds 2016 bij Glénat onder de hoede van filosoof Luc Ferry die de dertig belangrijkste Griekse mythes als stripverhaal wil (her)introduceren, verteld als one-shots of minireeksen van twee tot vier albums. Achter dat plan schuilt het idee dat onze kennis over deze mythes vaak gebrekkig is door vele fouten in allerlei boeken en naslagwerken. De verhalen zijn ervoor gemaakt dat ze door volwassenen kunnen gelezen worden om hun kinderen de mythes te laten begrijpen. Achterin elk album wordt in een extra katern van acht pagina's de behandelde mythe uitgediept. Alle verhalen worden geschreven door Clotilde Bruneau met per verhaal een andere tekenaar onder leiding van artistiek directeur Didier Poli. Frédéric Vignaux, de huidige tekenaar van Thorgal, zorgt voor harmonie door alle covers te schilderen. In het Frans onthaalt pers en publiek de reeks erg goed. Intussen zijn er in het Frans al meer dan twintig albums verschenen over onder meer Iason, Hercules, Perseus, Antigone, Midas, Orpheus, Gilgamesh en langere verhalen die De Ilias en De Odyssee samenvatten. In april en mei volgen twee volgende titels. Daedalus volgt niet de Franse volgorde. De inhoud van Daedalus en Icarus: "Minos, de kersverse koning van Kreta, geeft de geniale Daedalus het bevel een labyrint te bouwen om er de Minotauros op te sluiten. Het is Pasiphaë, zijn eigen vrouw, die het beest het leven schonk. Wat later eist de Kretenzische heerser, na zijn overwinning tegen Aigeus, de koning van Athene, dat de Grieken regelmatig jongelingen opofferen om het monster te voederen. Wanneer Minos te weten komt dat Daedalus hem verraden heeft — door zijn dochter Ariadne te laten vluchten met Theseus – laat hij de architect opsluiten in zijn eigen creatie, in het gezelschap van zijn zoon, Icarus. Vader en zoon zijn veroordeeld om totterdood rond te dwalen in de ingewikkeldste gevangenis die ooit werd gebouwd."
• 2. De Ilias 1: De Twistappel (Pierre Taranzano + Clotilde Bruneau / Luc Ferry) (HC/56p/€19,95)
> "Het Griekse leger slaat zijn tenten op bij de oninneembare stad Troje. De verschrikkelijke oorlog duurt al tien jaar… Voor Menelaos, koning van Sparta, is het een kwestie van eer omdat zijn vrouw, de beeldschone Helena, ontvoerd is door Paris, een Trojaanse prins. Agamemnon, Menelaos’ broer, heeft zo zijn voorwendsel om de mythische stad te veroveren en zijn rijk uit te breiden. Achilleus, de moedigste strijder, ziet zijn kans om een legende te worden. Maar deze mensen, hoe machtig ze ook zijn, weten niet dat ze slechts pionnen zijn. En Troje vormt het toneel van een dodelijk spel schaak waar alleen de god oden als overwinnaars uit de strijd zullen komen."


Dargaud
07/03
TOP
Blueberry: Integrale Uitgave 3: 7. Het IJzeren Paard - 8. De Man met de IJzeren Vuist - 9. Vlakte der Sioux (Jean Giraud + Jean-Michel Charlier) (HC/164p/€32,95) (herdruk)
Blueberry: Integrale Editie 4: 10. Generaal Geelkop - 11. De Mijn van Prosit - 12. Het Spook van de Goudmijn (Jean-Michel Charlier + Jean Giraud) (HC/172p/€32,95) (herdruk)
Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht 6: Kryll (David Étien + Serge Le Tendre / Régis Loisel) (SC/64p/€10,50)
> David Étien houdt de vaart erin als de vierde tekenaar van Op Zoek naar de Tidjvogel - Voor de Zoektocht. Deel 6 heeft de titel Kryll en dit is de inhoud: "Ridder Bolster zet zijn rondreis in het hart van het Gewest van de Gebarsten Aarde verder en biedt het hoofd aan de Orde van het Teken, die alsmaar dreigender wordt. Bolster is sinds de dood van Mara’s vader alleen, maar kan rekenen op de hulp van zijn leerling Bulrog, net zoals Bolster zelf ooit leerling was van de Jager. De Hoorn van Ramor, die onder bescherming staat de inwoners van het koninkrijk van de Grijze Schichten, is een gewild voorwerp en wordt de inzet voor elke zijde, en dan vooral voor de sekte van de Orde van het Teken. Om vrij spel te hebben, moet de sekte Bolster uit de weg ruimen. Ze doet daarom beroep op een bijzondere stam waar ook Kryll, een jonge maagd, lid van is. De vrouwen van deze stam hebben een verschrikkelijke kracht: ze scheiden een dodelijke stof af die binnendringt in het lichaam van hun eerste minnaar."


Dark Dragon Books
21/03
TOP
• Artbook: Tha (August Tharrats) (HC/104p/€25,00)
> Knappe overzichtsuitgave van August Tharrats alias Tha.
• Black Sheep Squadron 1: De Naam Is Boyington (Jean-Michel Arroyo / Vincent Jagerschmidt + Pierre Veys) (HC/48p/€19,95)
• Black Sheep Squadron 2: Black Sheep Komt van de Grond (Jean-Michel Arroyo / Vincent Jagerschmidt + Pierre Veys) (HC/48p/€19,95)
> Black Sheep Squadron is een zevendelige reeks met Jean-Michel Arroyo (bekend van Buck Danny "Classic") als een van de tekenaars. De scenario's komen uit de koker van Pierre Veys (De Rode Baron). "Vrijwel in hun eentje stopt dit eskader van jonge piloten het Japanse offensief, waarmee ze een einde maken aan de onoverwinnelijkheid van het keizerlijke leger. Boyington moet helaas het toneel verlaten om te genezen, maar hij keert snel terug naar de strijd in de Stille Oceaan om daar met slechts enkele mannen de meest formidabele oorlogsmachine te vormen."
• Celestine en de Paarden 7: Veel Wind, Weinig Regen! (Stefano Turconi + Lili Mesange) (SC/48p/€8,95)
> Voor de jeugd, en jonge meisjes in het bijzonder, is er dit album.
• Falklands collector's pack deel 1-2-3 (3xHC/€59,95) (met sleeve)
• Lady Mechanika collector's pack De Moordautomaat deel 1-2 + La Belle Dame sans Merci deel 1-2 (4xSC/€35,95) (met sleeve)
Leren Masker (Jacques Terpant + Jean Dufaux naar de roman van Jean de La Varende) (HC/64p/€19,95)
> One-shot van Jacques Terpant (Zeven Ruiters, De Verdwaalde Kapitein) en de bekende scenarist Jean Dufaux. Hij bewerkte de roman van Jean de La Varende uit 1936 (verfilmd in 1952 als Nez de Cuir) voor een historische vertelling met een vleugje mysterie. "Nadat graaf Roger de Tainchebraye misvormd is teruggekeerd van de Franse campagne in 1814, moet hij zijn gezicht verbergen achter een masker van leer. Is dit het einde van de tweeëntwintigjarige jongeman die een Don Juan was in zijn geboortestreek Normandië? Diep gekwetst, cynisch en getekend, rijgt hij zijn veroveringen aaneen. Slechts één vrouw biedt weerstand: Judith de Rieusses. Roger wordt waanzinnig verliefd op haar, maar weigert met haar te trouwen uit angst dat hij door het masker te laten vallen zijn misvorming onthult en alleen nog maar medelijden van zijn geliefde krijgt."
• Marvel Action: Avengers 2: De Rode Wereld (Jon Sommariva + Matthew K. Manning) (SC/72p/€9,95)
> Een nieuw Avengers-verhaal voor jongere lezers.
Het Nevelvolk 1: Ze Is Zo Betoverend (Styloïde + Katia Even) (HC/48p/€19,95)
> Er is gerust plaats voor mooi getekende erotiek. Het Nevelvolk is het werk van Styloïde en Katia Even. Deze laatste kreeg inmiddels een positie als collectiedirectrice van erotische strips bij de Waalse uitgeverij Kennes die vanaf dit jaar zelf meer in het Nederlands zal uitgeven. Het Nevelvolk wordt verteld in drie delen. "In het Drakenrotswoud leeft het Nevelvolk harmonieus in een wereld die te groot voor hen is. Hier wonen ook de fee Ailina en de kobold Amandil. In deze omgeving waar het genot van alle zintuigen wordt geprikkeld, hebben de kleine wezens een missie: de lente laten ontluiken."
Sir Nigel (Christian Gine + Roger Seiter naar de roman van Arthur Conan Doyle) (HC/112p/€24,95)
> Een van de projecten van tekenaar Christian Gine was de terugkeer van Sneeuw (in 2020 komt deel 14 uit als het eerste deel van een nieuw tweeluik) en eventueel Kapitein Sabel. Het middeleeuwse tweeluik Sir Nigel, naar een roman van Sherlock Holmes-bedenker Arthur Conan Doyle, leverde in vertaling een dikke, complete uitgave op. "Het jaar 1349. De jonge Nigel Loring is weliswaar van adel, maar zijn familie is aan lager wal geraakt. Hij wil zijn aanzien verbeteren door aan de zijde van de Engelse koning deel te nemen aan de Honderdjarige Oorlog. Ondanks zijn kleine postuur werkt hij zich op van een eenvoudige schildknaap naar een roemruchte ridder, gedreven door ongeëvenaarde moed, strijdlust en een sterk eergevoel. Toernooien, hoofse feesten en duivelse valstrikken zijn dagelijkse kost voor hem. Glorie is de beloning die aan zijn horizon wenkt. Sir Arthur Conan Doyle is vooral bekend als schrijver van Sherlock Holmes. De roman Sir Nigel is veel minder bekend, maar misschien wel spannender. Het is een pikant avontuur met in de hoofdrol een aimabele, subtiele held, die ver weg staat van de stereotype ridder zonder vrees. Een pakkend verhaal door een wereldberoemd schrijver, waar nu mooi kennis mee kan worden gemaakt doordat het is uitgewerkt naar een fraai stripalbum."
• Thanos: Thanos Wint! 1 (Geoff Shaw + Donny Cates) (SC/72p/€9,95)
• Thanos: Thanos Wint! 2 (Geoff Shaw + Donny Cates) (SC/72p/€9,95)
> Een nieuw tweeluik van Thanos is deze Thanos Wint!. De inhoud: "Vraag aan de machtigste wezens die ooit hebben bestaan hoe zij denken dat het heelal aan zijn einde komt en hun antwoord zal kort en krachtig zijn: 'Thanos wint'. En nu heeft het er alle schijn van dat het vreselijke spookbeeld nog de waarheid gaat worden ook! Wat gebeurt er wanneer de dwaze Titaan zijn zin krijgt? Thanos reist naar het einde der tijden en zijn moment van ultieme victorie... en toch is hij niet blij met wat hij daar ziet. Het is zijn grootste overwinning en zijn grootste schande. En welke vorm de victorie van Thanos ook aanneemt; hoe kan iemand dat ooit overleven? Want als Thanos wint, verliest iedereen. Met een gastrol voor Silver Surfer en het daverende debuut van de geheel nieuwe kosmische geest der wrake: Ghost Rider! "
Twee Jaar Vakantie 1 (Hamo + Frédéric Brrémaud / Philippe Chanoinat naar de roman van Jules Verne) (SC/48p/€8,95)
Twee Jaar Vakantie 2 (Hamo + Frédéric Brrémaud / Philippe Chanoinat naar de roman van Jules Verne) (SC/48p/€8,95)
> Van de trilogie Twee Jaar Vakantie verschijnen alvast de eerste twee delen tegelijk. Scenarist Frédéric Brrémaud (Love, Simon Hardy, Sprietje) baseerde zijn verhaal op een klassieke roman van Jules Verne. Tekenaar Hamo kennen we nog van de tweede cyclus van De Wilde Vlucht en de trilogie Special Branch. "Veertien jonge schooljongens van 8-13 jaar uit Auckland (Nieuw-Zeeland) stranden onverwachts op een onbewoond eiland in de Stille Oceaan. Ze moeten zich organiseren om te overleven en hulp te vinden. De bedoelde vakantie van zes weken wordt een verblijf van twee jaar. Binnen de kleine gemeenschap ontstaat rivaliteit, maar het eiland biedt ook heel wat geheimen om te ontdekken. Auteur Jules Verne vond zijn inspiratie in Robinson Crusoë, op zijn beurt was Twee Jaar Vakantie weer de inspiratie voor Heer der Vliegen (Lord of the Flies) uit 1954. Een avonturenverhaal van alle tijden!"
De Vampier van Barcelona (Jandro González + Miguel Ángel Parra / Iván Ledesma) (HC/120p/€24,95)
> Het one-shot De Vampier van Barcelona is van Spaanse makelij en vertelt het volgende verhaal: "De vampier van Barcelona, ontvoerder van bedelaarskinderen overdag en een sjieke dame 's nachts. Beschuldigd van corruptie, prostitutie van minderjarigen, moord en hekserij. Realiteit, fictie of overdrijving van de pers van dat moment? In 1912 werd Enriqueta Martí gearresteerd voor de ontvoering van Teresita Guitart en de vermeende moord op de kinderen die ze prostitueerde. Zij zou ze ritueel vermoorden om zo de ingrediënten te verkrijgen voor genezende zalven voor de Catalaanse hoge burgerij. Jandro González, Miguel Ángel Parra en Iván Ledesma bieden ons in deze grafische roman een nieuwe interpretatie van deze gruwelijke gebeurtenissen."
• Vliegende Azen collector's pack deel 1-2-3 (3xHC/€59,95)


Doorbraak
14/03
TOP
• Vanmol's Hoop (Erwin Vanmol) (SC/208p/€24,95)
> De belangrijkste cartoons uit 2000 door cartoonist Erwin Vanmol, al zo'n tien jaar actief als huistekenaar van Doorbraak.


Dupuis
21/03
TOP
Een Avontuur van Baard en Kale: Waar Is Kiki Gebleven? (Blutch + Robber) (HC/80p/€23,95)
> De voorbije jaren hebben we meermaals verteld over het Baard en Kale-avontuur door Blutch en zijn broer Robber. Nu ligt het in de winkel. "Na een onderzoek van lange adem slagen Baard en Kale erin de gerenommeerde antiquair, Patrice Goret de Saint Guy, achter de tralies te krijgen. Hij was in het bezit van niet minder dan drieënzestig als gestolen opgegeven doeken van oude meesters. Wanneer de twee nadien hun roman over deze affaire gaan promoten, worden ze aangevallen door twee woestelingen. De eerste is een reus die hun de boodschap brengt dat Kiki, een van hun naaste vrienden, ontvoerd is. De tweede is de dochter van die verdachte antiquair. Zij probeert de boekhandel in brand te steken en Baard te doden! Haar vader is onschuldig en moest de werken verbergen in opdracht van een gevaarlijke crimineel, dat beweert ze toch. Baard en Kale weten dat de gevangenissen vol onschuldigen zitten, maar de antiquair lijkt hun toch schuldig. Hun uitgeefster, Maxine, ruikt echter geld en vraagt hun het onderzoek te heropenen. Kiki is nog steeds vermist en de twee raken erg ongerust: het toppunt voor twee schrijvers van hun kaliber. Het onderzoek begint in troebel water en leidt hen verder dan ze ooit hadden durven denken."
• Lucky Luke 8: Lucky Luke en Phil IJzerdraad (Morris) (SC/48p/€7,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
Natasja: Integrale 4: 1981-1988: 10. Een Afgelegen Eiland - 11. De Weddenschap - 12. De Brute Broekjes - 13. Asiel in de Ruimte (François Walthéry / Will / Laudec + Marc Wasterlain / Mittéï / Raoul Cauvin) (HC/216p/€29,95)
Natasja: Integrale 4: 1981-1988: 10. Een Afgelegen Eiland - 11. De Weddenschap - 12. De Brute Broekjes - 13. Asiel in de Ruimte (François Walthéry / Will / Laudec + Marc Wasterlain / Mittéï / Raoul Cauvin) (HC/216p/€75,00) (luxe met ex libris)
> De vierde integraal van Natasja bundelt de verhalen Een Afgelegen Eiland (geschreven door Marc Wasterlain), waarin ze met Walter op een onbewoond eiland terechtkomt, het door Mittéï geschreven tweeluik De Weddenschap en De Brute Broekjes met haar oma in de hoofdrol, en het extra komische Asiel in de Ruimte, geschreven door Raoul Cauvin. In het Frans stopte de integrale reeks in 2014 met de vijfde integraal met daarin de delen 14, 15 en 16, Luchtspiegelingen, De Riem van Professor Dyffuus en De Blonde Engel. Vervelend, want van de reeks zijn inmiddels 23 delen verschenen en deel 24 is op komst. Maar kijk, eind mei pikt Dupuis de draad weer op, want dan verschijnt deel 6 van de integrale reeks in het Frans met vier reguliere delen: De Zwarte Weduwe, De Dinosauriërs, De Rotsenzee en Atoll 66, oftewel de vier reguliere delen 17, 18, 19 en 20. In het Nederlands zullen we dus gewoon kunnen aansluiten. De integralen betekenden een hernieuwd succes voor de oude Natasja's van François Walthéry en een waaier aan scenaristen die voor hem eenmalig of meermaals scenario's schreven. De eerste twee integralen raakten vorig jaar zelfs herdrukt in het Nederlands.
SuperGroom 1: Superheld tegen Wil en Dank (Yoann + Fabien Vehlmann) (SC/88p/€9,95)
> Yoann en Fabien Vehlmann krijgen de kans om in drie extra dikke albums jongere zieltjes voor Robbedoes als superheld te winnen. Intussen staat de hoofdreeks on hold. In SuperGroom wordt ook wel gedold met de 'ouderwetsheid' van het personage. Bij succes gaat SuperGroom verder en wordt een ander team aangesteld om de reeks Robbedoes en Kwabbernoot over te nemen. Als SuperGroom faalt, blijft de hoofdreeks het vangnet voor Yoann en Vehlmann. In het Frans verschijnt het album op een kleiner formaat, meer neigend naar een comic. Zo zijn de pagina's, met minder prenten per pagina, ook opgevat. In het Nederlands is het album groter van formaat.
• Team Rafale 5: Black Shark (Michel Lourencço + Frédéric Zumbiehl) (SC/48p/€8,50)
> De hardcovereditie zal pas in mei verschijnen door een misdruk. De coverafbeelding was namelijk dezelfde als die van deel 4. In principe worden de foute albums nu geretourneerd en krijgen winkeliers in mei correcte exemplaren. "Centre d'Essai des Landes (CEL). De Black Shark-drone toont een staaltje van verbluffende efficiëntie aan een uitgelezen groep generaals en overheidspersoneel. Londen. De twee Black Sharks worden op een internationaal wapensalon gestolen door een mysterieus paramilitair commando, ondersteund door een zware Skycrane-helikopter. Schotland, terwijl de volgende G8 wordt voorbereid in een onrustig sfeertje, landen Tom en Jessica met hun Rafale op een RAF-basis. Zij gaan deel uitmaken van de presidentiële luchtescorte. De Orkneyeilanden, een mysterieuze groep die zich 'Anarchy 2012' laat noemen, legt de laatste hand aan de voorbereidselen van een ultrageheime actie met als doelwit het Schotse kasteel waar de staatsleiders elkaar zullen ontmoeten. Voor onze helden begint de routine van bewakingsvluchten, een routine die grondig in de soep draait wanneer een dichte mist de radio en de radar verstoort. Wanneer een Apache-helikopter wordt neergehaald, is er geen twijfel meer: de G8 wordt aangevallen."


Fantasia
21/03
TOP
• Duke 4: Mijn Laatste Gebed (Hermann + Yves H.) (HC/64p/€79,95) (luxe met ex libris)
> Luxe-editie met nieuwe coverillustratie en coveromslag, een oplage van tweehonderd exemplaren, ex libris en een schetskatern van acht pagina's.


Glénat
07/03
TOP
PAKKET: De Wachters van het Bloed deel 1-2-3-4-5 (5xHC/€49,95)
> De complete cyclus, eens spin-off van De Geheime Driehoek, nu tegen 49,95 euro in plaats van 84,75 euro.

Conan 5: Scharlaken Citadel (Étienne Le Roux + Luc Brunschwig naar de novelle van Robert E. Howard) (HC/72p/€18,95)
> De Conan-bewerkingen naar de oorspronkelijke verhalen van Robert E. Howard kunnen nog eventjes doorgaan. In het Frans zit de reeks al enkele delen verder. De Scharlaken Citadel is het werk van Étienne Le Roux en Luc Brunschwig. "De dood van een koning. De val van een koninkrijk. Alles begint op het slagveld. Conan, koning van Aquilonië, strijdt tegen een coalitie van verraders, geleid door de tovenaar Tsotha-Lanthi. Die maakt gebruik van toverkracht om de razernij van de Cimmeriër te temmen en hem op een laffe manier te neutraliseren. Conan wordt levend gevangengenomen en eindigt in de vreselijke kerkers van de scharlaken citadel waar hem een lot wacht dat erger is dan de dood. Ondertussen marcheren de legers van de tovenaar naar zijn hoofdstad. Zal hij zich overgeven? Zullen de horror van de gevangenis en de te duchten magie van de tovenaar het halen van de onbuigbare vastberadenheid van Conan? Kan hij op tijd vluchten om zijn volk te hulp te schieten? Luc Brunschwig en Étienne Le Roux gaan de uitdaging aan een van de duisterste Conan-romans te bewerken. De Cimmeriër beleeft een van de zwaarste periodes uit zijn geschiedenis: van roemrijke koning wordt hij een zielige gevangene. Een donker en adembenemend verhaal, vol diplomatieke spanningen en gekonkel, waarin de mythe weer mens wordt."
• Slangengod 3: De Mannen van Loki (Benoît Dellac + Jérôme Legris) (SC/48p/€8,50)
• Slangengod 3: De Mannen van Loki (Benoît Dellac + Jérôme Legris) (HC/48p/€16,95)
> De Vikingstrip Slangengod is uitgezongen na dit derde deel. Er waren nog wel plannen voor verdere avonturen, maar de verkoop was net niet goed genoeg om Benoît Dellac en Jérôme Le Gris verder aan het werk te helpen. "Hoe vecht je tegen een tegenstander die al dood is? Elrik en Tara zijn eindelijk terug in Islandia, maar het is misschien wel te laat. Want de geesten van Loki, het leger van tot leven gewekte doden, heeft al chaos gezaaid in een groot deel van het eiland. Als hij de dreiging wil verslaan, moet de Orkadiër een bondgenootschap sluiten met zijn ergste vijand: koning Hakon van Noorwegen. Gaat hij de uitgestoken hand aanvaarden, nu hij heeft gezworen de kop van die berserkers af te zullen hakken?"


De Harmonie
14/03
TOP
• Sigmund Weet Wel Raad Met 13: Werkstress (Peter de Wit) (HC/96p/€12,90)
> Sigmund weer eens raad, deze keer met een thematische bundeling van een klein honderdtal grappen over werkstress. De voorstelling van uitgeverij De Harmonie: "Dokter Sigmund reageert al zijn werkstress af op zijn patiënten, daarom is het begrip burn-out hem persoonlijk onbekend. Onze therapeut ziet het gewoon als werkverzuim. Als kleine ondernemer zou het echter niet slim zijn deze groeimarkt te negeren. Dus staat hij dag en nacht klaar om gedurende een lange reeks sessies uitgeputte werknemers te motiveren, zodat zij hun vaste plek in de dagelijkse ratrace weer kunnen innemen. Better to burn-out than to fade away! In Sigmund Weet Wel Raad met Werkstress zijn de beste strips verzameld over de omstreden behandeling van stressklachten van onze favoriete therapeut. Eerder verschenen in deze reeks succesvolle delen met adviezen over onder andere managers, vrouwen, kinderen, 50-plussers, mannen, relaties en opvoeden."


INdruk
21/03
TOP
• Godenschemering 6: Ragnarok (Djief + Nicolas Jarry) (HC/56p/€16,95)
> Na drie jaar brengt INdruk weer een vertaling uit van de epische fantasyreeks Godenschemering. Daarbij namen de auteurs Richard Wagners opera Der Ring des Nibelungen als voorbeeld om er een eigen verhaal van te kneden. Deel 6 is het einde van de cyclus. De Franse reeks telt negen delen en een deel 0. We zijn er dus nog niet helemaal. Scenarist Nicolas Jarry is inmiddels een vaste waarde in het fantasygenre en gooit momenteel hoge ogen met zijn bijdrages aan de reeksen Elfen, Dwergen, Orks & Goblins en consorten. Tekenaar Djief publiceerde de voorbije jaren de ene na de andere prachtig getekende strip, zoals het tweeluik Broadway en het door Stéphane Betbeder geschreven Dangerous Liaisons - Hoe het Begon. Het derde en laatste deel verschijnt in mei. Voor uitgeverij Dupuis werkt Djief aan een nieuwe jeugdreeks met de Franse titel Créatures, opnieuw op scenario van Betbeder. Het eerste album verschijnt in juni in het Frans. In Créatures moeten enkele kinderen zien te overleven in een verwoeste beschaving. De nieuwe avonturenreeks wordt overgoten met een fantasysausje.
Robert Sax 1: Nucleon 58 (Louis Alloing + Rodolphe) (SC/56p/€7,95)
Robert Sax 1: Nucleon 58 (Louis Alloing + Rodolphe) (HC/56p/€16,95)
> INdruk start met de vertaling van Robert Sax, een retroreeks van Louis Alloing en Rodolphe. In het Frans zijn daar sinds 2015 vier albums van verschenen bij Delcourt. INdruk geeft de reeks in softcover en hardcover uit. Robert Sax brengt ons terug naar Brussel in de jaren 1950. Robert is tegen wil en dank een garagist. Hij erfde de garage van zijn vader en een paar jaar geleden werd zijn vrouw vermoord in een zaak die nooit opgelost raakte. Hij is goed bevriend met Boon, een boekhandelaar. Robert en Boon verzeilen in deel 1 in een spionagezaak waarbij Boon wordt ontvoerd. Dit wordt een aanradertje voor liefhebbers van klassieke strips van weleer. Alloing en Rodolphe hebben ook al Het Jacobs-teken, de bij Daedalus goed verkochte stripbiografie van Edgar P. Jacobs, op hun palmares. Rodolphe is de scenarist van onder meer Amazonia, Kenya, Namibia, Memphis, Trent en The Village.


Kennes
14/03
TOP
Bolle 2 (Steven Dupré + Didier Alcante naar de roman van Daniel Brouillette) (SC/48p/€7,90)
> "Na maanden van conflict besloten Bolles ouders om te scheiden. Bolle gaat daarom een tijdje bij zijn grootouders logeren. Om toch wat plezier te beleven, bedenkt hij samen met Maxim een briljant plan om een nacht op school door te brengen en het verdomde dictaatboek van juffrouw Maribel te laten verdwijnen. Om dit te doen, moeten ze samenwerken met iemand die heel waarschijnlijk het plan zal verpesten..."


Khani
21/03
TOP
• Largo Winch 21+22 (Philippe Francq + Éric Giacometti) (HC/104p/€160,00) (luxe met ex libris)
> De jongste luxebundeling van twee Largo Winch-verhalen op groot formaat met acht bonuspagina's met schetsen, genummerd en gesigneerd op honderd exemplaren en een gesigneerde ex libris.
• Natasja: 50 Jaar Charme (François Walthéry) (HC/128p/€100,00) (luxe met ex libris)
> Afhankelijk van wat men als startdatum wil nemen (de eerste schetsen, de ondertekening van het contract met Dupuis, de eerste publicatie in het weekblad Robbedoes of het eerste album in de reeks) staat de leeftijd van luchtstewardess Natasja niet vast. En dan hebben we het over haar werkelijke leeftijd, niet de onbepaalde leeftijd die ze in de stripverhalen van François Walthéry heeft. Uitgeverij Khani houdt het op 26 februari 1970, de dag waarop lezers van het weekblad Robbedoes vijftig jaar geleden voor het eerst met de blondine kennismaakten. En zo kunnen Natasja's fans zich nu vergapen aan haar fraaie rondingen in overwegend ontblote situaties in Natasja: 50 Jaar Charme. Dit luxueus uitgevoerde album op groot formaat geeft Khani uit in een genummerde oplage van honderdvijftig exemplaren met genummerde en gesigneerde ex libris. In meer dan honderd pagina's staat een uitgebreide verzameling tekeningen en schetsen, waarvan meer dan de helft in kleur, met overwegend schalkse tekeningen van Natasja. Deze illustraties komen uit privéverzamelingen of tekende Walthéry voor vrienden en collega's. Andere prenten komen dan weer uit eerder uitgegeven, erotische portfolio's.


Le Lombard
07/03
TOP
• Dan Cooper: De Integrale 7: 19. Apollo Roept Soyoez - 20. De Zaak Minos - 21. De Gekaapte Jumbo - 22. Crash op 135! (Albert Weinberg) (SC/192p/€32,95)
> Hierna moeten nog eens vijf delen verschijnen voor de luchtvaartreeks van Albert Weinberg compleet is heruitgeveven. Deel 7 bundelt de verhalen Apollo Roept Soyoez, De Zaak Minos, De Gekaapte Jumbo en Crash op 135! oftewel de reguliere delen 19 tot 22.

• Dokus 25: Schoolidool (Godi + Zidrou) (SC/48p/€7,50)
> "Muziek verzacht de zeden, en Dokus krijgt het lumineuze idee er zijn beroemde klasgenoot mee voor zich te winnen. Alweer een geniale manier om vals te spelen! Maar dat zint juffrouw Rateau helemaal niet, die zo enthousiast muziekles geeft."

• Green Class 2: De Alfa (David Tako + Jérôme Hamon) (SC/64p/€8,50)
> De cover speelt weer met de vorm van een doodskop. "De plantaardige reus is door de muur gebroken die de streek afsloot. De quarantaine is doorbroken en onze helden ontdekken de buitenwereld. Wat een nachtmerrie! De besmetting houdt het hele land in haar greep. Lucas, Beth, Linda en Sato hebben geen tijd om erbij stil te staan. De reus heeft Naïa en Noah meegenomen. De tijd dringt om hen terug te vinden."


Lucky Comics
07/03
TOP
• Lucky Luke 73: De Legende van het Westen (Morris + Patrick Nordmann) (SC/48p/€7,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)


Matsuoka
21/03
TOP
Piet Pienter en Bert Bibber integraal 1: 1. In het Spoor van Sherlock Holmes - 2. De Inca-schat der Cordillera - 3. Het Raadsel van de Schimmenburcht - 4. Plakijzerpiraten - 5. De Diamantmijnen van Koningin Salami (Pom) (HC/304p/€34,99)
> Van de Vlaamse reeks door Pom zullen in totaal elf delen verschijnen met daarin alle vijfenveertig verhalen die door Standaard Uitgeverij werden (heruit)gebracht. In 2020 verschijnen de eerste vier integralen, in 2021 nog eens vier en in 2022 de laatste drie. In de eerste integraal staan de vijf verhalen In het Spoor van Sherlock Holmes, De Inca-schat der Cordillera, Het Raadsel van de Schimmenburcht, Plakijzerpiraten en De Diamantmijnen van Koningin Salami. De tweede integraal komt uit op 17 juni en bundelt de vier volgende verhale. Vanaf deel 2 zullen er telkens vier verhalen in een integrale gebundeld worden. De strips worden gedrukt in zwart-wit (zoals Pom het zelf altijd wou), de achtergronddossiers zijn in kleur. Deze dossiers worden samengesteld aan de hand van oude interviews met Pom. In deel 1 wordt zijn leven in het kort overlopen en krijgen we een eerlijk portret van de man achter de stripreeks.
Piet Pienter en Bert Bibber integraal 1: 1. In het Spoor van Sherlock Holmes - 2. De Inca-schat der Cordillera - 3. Het Raadsel van de Schimmenburcht - 4. Plakijzerpiraten - 5. De Diamantmijnen van Koningin Salami (Pom) (HC/304p/€70,00) (luxe met ex libris)
> Bij deze luxe met linnen rug hoort een ex libris, getekend door Charel Cambré. De oplage is slechts honderdvijftig exemplaren en dat stond al vast voordat de belangstelling zo groot bleek. Geïnteresseerden dienden zich bij hun stripspeciaalzaak in te tekenen voor alle elf integralen. De luxes zijn enkel te koop in stripspeciaalzaken. Ook voor de reguliere uitvoering bestaat veel interesse.


Microbe
21/03
TOP
Liberty Bessie 1: Een Piloot uit Alabama (Vincent + Jean-Blaise Djian / Pierre-Roland Saint-Dizier) (HC/56p/€19,95)
Liberty Bessie 1: Een Piloot uit Alabama (Vincent + Jean-Blaise Djian / Pierre-Roland Saint-Dizier) (HC/56p/€79,95) (luxe met stofwikkel)
> Liberty Bessie is een tweeluik waarvan deel 2 over enkele maanden moet verschijnen. De albums komen uit in drie uitvoeringen: softcover (later te verschijnen), hardcover en een luxe met stofwikkel op slechts 99 genummerde exemplaren. Deze nieuwe strip van Vincent (Chimère(s) 1887, Albatros, De Minderbroederschool) op scenario van Jean-Blaise Djian (De Grote Dode, De Vier van Baker Street) en Pierre-Roland Saint-Dizier heeft Bessie als hoofdpersonage, een piloot in de dop. Dat is niet evident voor een zwart meisje eind jaren 1940 in de zuidelijke staat Alabama. Nadat ze haar vliegbrevet heeft verdiend, ontvangt ze via de post het naamplaatje van haar vader, ook een piloot en een ware oorlogsheld die tijdens de Tweede Wereldoorlog boven Italië werd neergeschoten. Het vreemde is dat het plaatje in Frankrijk werd gevonden. Wat is er gebeurd? Leeft hij misschien nog? Dat wil Bessie ter plaatse uitzoeken. Eerste tussenstop: Parijs, waar ze werk zal moeten vinden om de rest van haar zoektocht te bekostigen. Aan de zijde van de veteraanpiloot Lulu, die weleens te veel drinkt, krijgt Bessie er vlieguren bij. De maatschappij voor wie ze vliegt, laat zich echter in met onfrisse zaken.
Op Mars_ 1: Een Nieuwe Wereld (Grun + Sylvain Runberg) (HC/56p/€19,95)
Op Mars_ 1: Een Nieuwe Wereld (Grun + Sylvain Runberg) (HC/80p/€79,95) (luxe met stofwikkel)
> Microbe lanceert twee nieuwe sf-reeksen. Op Mars_ is een creatie in drie delen van Grun (Metronom', Het Verbond van de Opalen) en Sylvain Runberg (Orbital). Deel 1 verschijnt in softcover, hardcover en een luxe met stofwikkel en extra pagina's op slechts 99 genummerde exemplaren. De softcover van deel 1 en de hardcover en luxe van deel 2 zijn gepland in april. Op Mars_ speelt zich af in 2132. De natuurlijke bronnen op aarde zijn uitgeput en het leven wordt almaar moeilijker. Mars koloniseren is de oplossing om de mensheid een nieuwe toekomst te bieden. Maar voor de rode planeet massaal nieuwe bewoners kan ontvangen, moeten er enorme werken worden verricht, zoals het aanleggen van een irrigatiekanaal en het zorgen voor vegetatie zodat er op natuurlijke wijze zuurstof mogelijk is. Dat kost allemaal verschrikkelijk veel geld waardoor de aarde een praktische mogelijkheid zag in het inzetten van gevangenen om die basisbehoeften te installeren. Jasmine Stenford is een van die dwangarbeiders tussen een lot nieuw aangekomen gevangenen. Na een operatie van een implantaat, waardoor ze gemakkelijker kan ademen, ontdekt ze snel hoe haar leven er de volgende twintig jaar zal uitzien. Het wordt geen lachertje.
• Orbital pakket deel 1-2-3-4-5-6-7-8 met verzamelbox (8xSC in box/€69,95) (7 x herdruk + deel 8)
> Door productiefouten was deze verzamelbox voor alle acht softcovers van deze sf-reeks uitgesteld tot nu.
• Orbital integraal 1: Eerste Periode: 1. Littekens - 2. Breuken 3. Nomaden - 4. Ravages (Serge Pellé + Sylvain Runberg) (HC/240p/€99,95) (luxe met ex libris en 4 artprints)
> Door productiefouten was deze eerste integraal van Orbital in een luxejasje uitgesteld tot nu.
Ter 1: De Vreemdeling (Christophe Dubois + Rodolphe) (HC/56p/€19,95)
Ter 1: De Vreemdeling (Christophe Dubois + Rodolphe) (HC/80p/€79,95) (luxe met stofwikkel)
> Start van de sf-reeks Ter. Deel 2 komt in april uit en deel 3 in juni. De softcovers verschijnen telkens een maand later. Met de drie delen is de eerste cyclus compleet, in het Frans moet de tweede cyclus nog beginnen bij uitgeverij en galeriehouder Daniel Maghen. Christophe Dubois (De Ballade van Magdalena) en Rodolphe (Centaurus, Kenya, Namibia, Amazonia) zijn hier de auteurs van. Een onbekende man duikt vanuit het niets op een kerkhof in een verre wereld op. Hij is naakt en spreekt niet. Hij heeft een tatoeage van een hand wat hem de bijnaam Mandor (naar het Franse Main d'Or) oplevert. Grafrover Pip neemt hem mee naar een stad. Daar leert Mandor langzaam aan te praten. Hij blijkt een intelligente man te zijn, want ondanks een gat in zijn geheugen is hij onderlegd in allerlei mechanica die hij kan herstellen. Dat wordt geapprecieerd door de burgers van de stad, maar de religieuze machthebbers lopen minder hoog met hem op en vrezen nu bijgeloof. Is hij werkelijk de gids van een nieuwe wereld volgens een voorspelling? Of is hij gewoon een bedrieger?


Saga Uitgaven
05/02
TOP
PAKKET: Er Was Eens deel 5+6 (Sylvain Vallée + Fabien Nury) (2xHC/€15,00)
> Nog steeds als onderdeel van de verjaardagsactie van Saga Uitgaven stunt de uitgeverij met dit pakket van de twee laatste albums van de maffiareeks tegen slechts 15 euro.

• Boes 18 (Wil Raymakers + Thijs Wilms) (SC/48p/€8,95)
• Sloeber 7: De Fluitspeler van het Veenhuis (Jeff Broeckx + Maria De Winter) (SC/40p/€8,95) (heruitgave)

Collectie Bamboe
Het Kerkhof der Onschuldigen 3: Het Grote Mysterie van Gene Zijde (Xavier Fourquemin + Philippe Charlot) (HC/56p/€19,95)
> Slot van het sympathiek reeksje van Xavier Fourquemin en Philippe Charlot die al de ontroerende reeks De Wezentrein presenteerden. "Oriane keert de macht van de steen, waarvan ze de oncontroleerbare effecten vreest, de rug toe. In haar kerker staat ze tegenover de verachtelijkste verdenkingen van hekserij. Want onder het volk van het kerkhof der Onschuldigen lijken de door de Heilige Kluizenaarster als bij wonder genezen mensen door een vervloeking getroffen te zijn. Ze verdwijnen een na een in gruwelijke omstandigheden. Orianes enige hoop ligt in handen van Jonas. Hij infiltreerde in de Heilige Liga om van binnenuit strijd te leveren tegen de pausgezinden."
Meneer Jules (Arno Monin + Aurélien Ducoudray) (HC/88p/€24,95)
> Meneer Jules is een one-shot door Arno Monin (De Adoptie) en Aurélien Ducoudray (Moeder Rusland, De Honden van Pripyat, Te Mooi om Waar te Zijn). De auteurs loodsen ons in het prostitutiemilieu, en het gaat er heet aan toe... maar niet op die manier. "Iedereen in de wijk kent de stuurse meneer Jules. Weinigen weten dat hij zijn oude beroep nog steeds uitvoert. En dat is nauw verbonden met het oudste beroep ter wereld… Op het moment dat nieuwe straatmadeliefjes uit Afrika en Oost-Europa dagelijks worden aangevoerd, woont hij samen met Solange en Brigitte, twee oudere prostituées. Op een nacht ligt het toegetakelde lichaam van het zwarte meisje Tina in de moestuin. Door haar te helpen, trekt hij de aandacht van een prostitutienetwerk dat een compleet andere invulling geeft aan het beroep dat hijzelf ook uitvoert."
Na de Hel 1: De Tuin van Alice (Fabrice Meddour + Damien Marie) (HC/56p/€19,95)
> Na de Hel is een tweeluik van Fabrice Meddour (Hispañola, De Orde van de Drakenridders) en Damien Marie (De Keuken van de Duivel) waarin ze Dorothy uit The Wizard of Oz en Alice uit Alice in Wonderland — of toch niet helemaal — samenbrengen in een bijna post-apocalyptische vertelling die zich net na de Amerikaanse Burgeroorlog afspeelt. "De Amerikaanse Burgeroorlog is voorbij. Drie voormalige geconfedereerden keren terug naar de verwoeste gebieden van het uitgeputte Zuiden. Hun pad kruist dat van twee jonge meisjes: Dorothy, die de plundering van haar boerderij als een tornado beleefde, en Alice, die blijkbaar beschutting zocht aan de andere kant van de spiegel om te vergeten. Ze bevinden zich allen in een wereld die ze niet meer herkennen. Deze vijf gekwetste zielen zoeken een doel om met de realiteit om te gaan en proberen hun menselijkheid terug te vinden te midden de door de broederoorlog achtergelaten ruïnes..."
Tot de Laatste (Paul Gastine + Jérôme Félix) (HC/72p/€24,95)
> Westernone-shot van Paul Gastine en Jérôme Félix die samen al de vierdelige reeks De Erfenis van de Duivel tot een goed einde brachten. Het album verkocht geweldig in het Frans en het is al herdrukt. De auteurs kregen niet alleen lof en complimenten in de Franstalige pers en van lezers, maar ook collega's van Gastine staken hun bewondering niet onder stoelen of banken. Saga Uitgaven besliste om het album in zowel hardcover als softcover (met andere coverillustratie) uit te brengen. De vraag naar de hardcovereditie was dermate groot dat de uitgeverij liever voor een voldoende oplage zorgde door het drukorder te verhogen zodat er aan de vraag kon worden voldoen. De publicatie werd daardoor uitgesteld tot nu... maar intussen bleek dat de nieuwe oplage toch nog ontoereikend bleek door de aanhoudende bestellingen. Die extra bestellingen kwamen bovenop de eerdere bestellingen van winkeliers nadat ook hun klanten meer en meer naar deze strip vroegen. De hardcover is bijgevolg uitverkocht bij de uitgeverij. Wat winkels nu te koop aanbieden, is de volledige oplage. Het album telt 72 pagina's en dit is de inhoud: "Het tijdperk van de cowboys loopt op zijn einde. Binnenkort voeren treinen de koeien naar de slachthuizen van Chicago. In het gezelschap van Bennett, een simpele jongen van twintig jaar, heeft Russell beslist om zijn sporen op te bergen om landbouwer te worden in Montana. Onderweg houden ze halt in Sundance. 's Ochtends vroeg wordt Bennett dood aangetroffen. De burgemeester denkt liever aan een ongeluk dan aan de mogelijkheid dat er zich een moordenaar onder zijn medeburgers bevindt. Hij stuurt Russell weg uit zijn stad. Maar de oude cowboy komt terug aan het hoofd van een bende outlaws om de waarheid over Bennetts dood op te eisen..." Intussen werken Gastine en Félix aan een ander westernone-shot met een van de personages uit Tot de Laatste als nieuwe hoofdrolspeler.


Silvester
14/03
TOP
PAKKET: Walking Dead pakket A: deel 1-2-3 (3xHC/€39,95)
PAKKET: Walking Dead pakket B: deel 4-5-6 (3xHC/€39,95)
PAKKET: Walking Dead pakket C: deel 7-8-9 (3xHC/€39,95)
PAKKET: Walking Dead pakket D: deel 10-11-12 (3xHC/€39,95)
PAKKET: Walking Dead pakket E: deel 13-14-15 (3xHC/€39,95)
PAKKET: Walking Dead pakket F: deel 16-17-18 (3xHC/€39,95)
PAKKET: Walking Dead pakket G: deel 19-20-21 (3xHC/€39,95)
PAKKET: Walking Dead pakket H: deel 22-23-24 (3xHC/€39,95)
> De eerste 24 delen van de succesreeks Walking Dead zijn nu ook te koop in promotiepakketten per drie delen. Elk pakket kost 39,95 euro in plaats van 59,95 euro.

Shanghai Dream 1: Exodus 1938 (Jorge Miguel + Philippe Thirault naar een verhaal van Edward Ryan en Xang Xie) (SC/56p/€9,95)
> Nu ook in softcover. De hardcover kwam uit in januari. "Berlijn, 1938. Bernhard en zijn vrouw Illo, beiden van joodse komaf, ondervinden het geweld van de nazi’s aan den lijve: ze moeten hun passie voor cinema opgeven. Ze hebben geen andere keuze dan alles achter te laten en naar het buitenland te vluchten. Een verhaal dat zich afspeelt aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, gebaseerd op ware feiten en geïnspireerd door de exodus van joden naar minder bekende streken."
Sonora 1: Wraak (Benoît Dellac + Jean-Pierre Pécau) (SC/56p/€9,95)
> Nu ook in softcover. De hardcover kwam uit in januari. "Het gerucht verspreidt zich als een lopend vuurtje door de hele wereld. Van de ene dag op de andere spoelt een golf mensen aan in San Francisco. Onder hen honderden Fransen: de vluchtelingen van de mislukte Parijse revolutie van 1848. 1851, Maximilien Bonnot gaat in San Francisco van boord, samen met zijn andere door de goudkoorts aangetrokken reisgenoten, bannelingen, avonturiers. Hij is niet ten prooi gevallen aan die koorts, maar aan een andere, net zo gevaarlijke: de koorts om wraak te nemen..."
• Walking Dead 26: Roep om Actie (Charlie Adlard + Robert Kirkman) (HC/136p/€19,95)
> "De Fluisteraars hebben keihard toegeslagen. Hun leider Alpha heeft een grens getrokken met het bloed van de inwoners van Alexandria, Hilltop en de andere gemeenschappen. Niemand voelt zich nog veilig en Rick weet dat hij nu in actie moet komen. Maar angst doet gekke dingen met een mens. Zo kan het dat, terwijl Rick zijn plan smeedt, uit onverwachte hoek een heel ander gevaar opdoemt."
• Walking Dead 27: De Fluisteraarsoorlog (Charlie Adlard + Robert Kirkman) (HC/136p/€19,95)
> "De oorlog tegen de Fluisteraars barst in alle hevigheid los. Aan beide kanten zijn doden gevallen en de strijdende partijen liggen op ramkoers. Maar waar Rick de inwoners van de gemeenschappen nog tot een echt leger moet smeden, hebben de Fluisteraars hun troefkaart al achter de hand. Ze hebben de controle over een wandelende natuurkracht: een reusachtige horde levende doden. Wie houdt die tegen?"
• Walking Dead 28: Een Zeker Noodlot (Charlie Adlard + Robert Kirkman) (HC/136p/€19,95)
• Walking Dead 29: Over Grenzen Gaan (Charlie Adlard + Robert Kirkman) (HC/136p/€19,95)
> Van de delen 28 en 29 krijg je geen korte inhoud of het leesplezier zal je vergald worden door de spoilers. Hierna moeten nog vier delen vertaald worden. Silvester plant het allerlaatste deel 33 volgend jaar. "De tv-serie zal nog enkele seizoenen langer doorgaan. Daarnaast zijn er drie bioscoopfilms (met Rick Grimes in de hoofdrol) in productie en moet er volgend jaar naast de spin-off Fear The Walking Dead nog een derde tv-reeks van start gaan. Voorlopig kunnen we dus nog volop genieten van de apocalyps!"
De Zeearend 1: Atlantische Oceaan 1916 (Enea Riboldi + Philippe Thirault naar een verhaal van Enea Riboldi) (SC/56p/€9,95)
> Nu ook in softcover. De hardcover kwam uit in januari. "1916. Op bevel van de Kaiser, voert Hugo von Krüger het commando over het krachtige zeilschip Seeadler. Hij brengt koopvaardijschepen tot zinken om de bevoorrading van geallieerden te verstoren, maar zijn erecode verbiedt hem om slachtoffers te maken. De komst van een Franse bemanning die niet van plan is om lijdzaam toe te kijken, waaronder de mooie Pénélope de Luynes, zet het leven aan boord totaal op zijn kop."


Soul Food Comics
07/03
TOP
Alle Dagen Ui (B. Carrot) (SC/128p/€23,50)
> Voor Soul Food Comics is dit eerste titel van eigen bodem, dus voor het eerst geen vertaling van een buitenlandse auteur. En die eer valt B. Carrot te beurt die met haar Alle Dagen Ui haar eerste grote werk (136 pagina's) aflevert. Het is een waargebeurd verhaal over vluchteling Saied die asiel zoekt in Nederland waar hij bij aankomst meteen in de gevangenis wordt gezet. Achterin het album staat een nawoord van Stichting LOS (Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt) waarin meer verteld wordt over de detentiecentra. Medewerkers in detentiecentra mogen zelf geen foto's of berichten over de situatie binnen de centra lossen. De langere voorstelling: "Als Saied na drie jaar van omzwervingen besluit asiel aan te vragen in Nederland, belandt hij in detentiecentrum Schiphol. Het mensonterende gevangenisregime en de vernederingen door sommige bewakers, staan in schril contrast tot de hulp die Saied verwacht had te krijgen. Maar hij is niet het ene onrechtmatige regime ontvlucht om zich het andere te laten welgevallen. Op slinkse wijze weet Saied de huisregels te bemachtigen waarmee hij kan controleren of het personeel zich aan de regels houdt. Doen ze dat niet dan dient hij een officiële klacht in. Dit tot grote ergernis van de staf. Wie asiel aanvraagt bij de marechaussee op Schiphol komt terecht in uitzetcentrum Schiphol. Een eufemistische naam voor een gevangenis met beperkte faciliteiten, slechte medische zorg en minimaal contact met de buitenwereld. Tegenwoordig zitten de bewoners – die geen andere aantoonbare ‘misdaad’ hebben begaan dan het niet bezitten van geldige papieren – er hooguit enkele weken, voor ze worden uitgezet of overgeplaatst. Maar tot voor kort, toen het nog detentiecentrum Schiphol heette, waren langere periodes geen uitzondering. Een misstand waar zowel Amnesty International als Stichting Vluchtelingenwerk zich in het verleden openlijk druk over hebben gemaakt. Saied zat er meer dan een jaar, zonder ooit te weten hoelang hij nog te gaan had. Dit waargebeurde relaas biedt een unieke blik in de keuken van een instelling die de Nederlandse staat graag buiten de aandacht houdt en waar maar zelden verhalen over naar buiten komen."


Standaard Uitgeverij
21/03
TOP
• De Avonturen van Urbanus 188: De 1 Aprilvissers (Willy Linthout met assistentie van Steven de Rie + Willy Linthout / Urbanus) (SC/32p/€6,99)
> Deze strip opent met een pagina met de Kiekeboes door Merho... Het past compleet in de context van het verhaal. "Het is 1 april en dus haalt Urbanus zijn beste moppen uit. Sommigen lopen er met open ogen in, anderen zijn er niet vatbaar voor. Maar in Tollembeek blijkt de doodstraf te staan op het maken van 1-aprilgrappen. Of is dat ook een grap? "
De Buurtpolitie - Echte Verhalen 8: Supersloef (Nix / Benus + Nix) (SC/32p/€6,50)
> "Patrick wordt tijdens het joggen getroffen door een bliksem. Hij komt er zonder ernstige letsels vanaf, maar gedraagt zich daarna een beetje vreemd. Intussen is het hele team op zoek naar een vreemde verschijning bij nacht. Er komen meldingen binnen van een soort superheld die misdaden bestrijdt na zonsondergang. Dat is niet naar de zin van de commissaris. Het is immers aan de Buurtpolitie om de orde te handhaven"
• F.C. De Kampioenen Omnibus 12: Neroke Presenteert: 56. Miss Moeial - 57. Carmen in het Nieuw - 58. Het Geheim van de Kampioentjes - 59. De Afronaut - 60. De Erfenis van Maurice (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/120p/€12,99)
> Twaalfde omnibus met de delen 56 tot 60.
• F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 30: Duel aan de Top (Wim Swerts / Luc Vanas + François Corteggiani / Hec Leemans) (SC/32p/€6,50)
> "Bieke mag van de baas van Publi-Time een reclamefilm maken voor een toeristisch dorpje in de Alpen. Als ze slaagt in haar opdracht, krijgt ze promotie en wordt ze directie-assistente. Haar jaloerse collega Max ziet dat helemaal niet zitten... Intussen voert inspecteur Porei in opdracht van Oma Boma een discreet onderzoek in het Alpendorp Trimbergen. Daar gebeurt echter helemaal niets. De inspecteur vraagt zich af wat hij daar in ’s hemelsnaam doet. Maar in Klimbergen, tweehonderd kilometer meer noordwaarts, gebeurt heel wat. Max, die door Bieke is vooruitgestuurd om de komst van de filmploeg voor te bereiden, is er getuige van spookachtige fenomenen. Bieke, Mark en Oma Boma reppen zich naar Klimbergen, want oma’s neef die er woont, geeft geen teken van leven meer."

Suske en Wiske Junior 1: Hij Heeft het Gedaan! (Charel Cambré + Kim Duchateau) (SC/32p/€6,50)
> Dit jaar vieren Suske en Wiske hun vijfenzeventigste verjaardag. En dit jaar maakt de spin-off Suske en Wiske Junior zijn comeback in handen van Charel Cambré (tekeningen) en Kim Duchateau (scenario) als een nieuwe gagreeks nadat Jeff Broeckx jarenlang de stripreeks tekende. Op 17 juni en 9 september volgen de delen 2 en 3. Daarnaast komen in het najaar nieuwe AVI-leesboekjes met illustraties van Charel Cambré. In deze vernieuwde reeks zitten meer verwijzingen naar de hoofdreeks. Het levende wagentje Vitamientje, tante Sidonia en de teletijdmachine bijvoorbeeld komen er ook in voor. Dat Suske en Wiske elkaar in werkelijkheid pas op latere leeftijd leerden kennen — op het eiland Amoras, weet je wel — is een wetenschap die al in Jeff Broeckx' periode en voor de animatiereeks van Suske en Wiske Junior overboord werd gegooid. De voor kinderen bedoelde gagreeks zal deze historiek worst wezen. By the way, de reeks De Kronieken van Amoras loopt in 2020 ook nog door met twee nieuwe delen. Dat zijn vijf Suske en Wiske-titels door Charel Cambré. Voor Suske en Wiske Junior krijgt hij de hulp van Fransman Arnaud Toulon die het inktwerk van de gags verzorgt. Voor de backcover is de befaamde personagetoren hernomen, maar dan zonder Jerom en Lambik en professor Barabas en het hondje Tobias in de plaats. Rond deze personages worden de gags opgebouwd.
• Suske en Wiske in het Kort 11: De Coole Kastaar (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/24p/€6,99)
• Suske en Wiske in het Kort 12: De Microkomiek (Dirk Stallaert + Peter Van Gucht) (SC/
24p/€6,99)
• Suske en Wiske in het Kort 13: De Kribbige Krab (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/
24p/€6,99)
> Vorig jaar verschenen tien albums met kortere verhalen van Suske en Wiske die tevoren in diverse uitvoeringen, als specials, luxes of promotiealbums voor verschillende (commerciële) doeleinden werden gemaakt. Standaard Uitgeverij geeft al die verhalen opnieuw uit in een uniforme reeks tegen de prijs van 6,99 euro per album in softcover. Dit jaar verschijnen er nogmaals tien van die albums onder de reeksnaam Suske en Wiske in het Kort. Luc Morjaeu ontwierp hiervoor nieuwe covers. In juni verschijnen de volgende drie, in oktober nog eens vie titels.


Syndikaat
28/03
TOP
Kapitein Ansjovis 4: Gevierendeeld (Floris De Smedt) (SC/48p/€8,95)
> "In het vierde album verliest Ansjovis tijdelijk zijn armen, vindt Louis de liefde, volgt een vreselijk gevecht met Kapitein Ananas en ondervindt de bemanning in discotheek De Bebaarde Zeepok wat discriminatie is. Het thema van dit album is schatgraven en piraten. Zee en schepen, tropische eilanden, kabouters, vrouwen, monsters, honden, katten, chocolade, zand en palmbomen."
• MWDHX. 2: Korte Metten! (Alex Turk) (SC/48p/€8,95)
> Een tweede album met strookjes van Mevrouw De Heks.


Van Halewyck
07/03
TOP
• Je Hoort Wat tijdens de Zwangerschap (en de Maanden Erna) (Arnoleon) (SC/160p/€15,00)
> "Toen Arnoleon te horen kreeg dat hij papa werd, vereeuwigde hij de eerste zwangerschap van zijn vrouw met grappige, emotionele en voor vele (toekomstige) vaders heerlijk herkenbare cartoons. Van nesteldrang tot de babynamenkwestie, van 'zekerheidspiskes' tot ongepaste mopjes bij de gynaecoloog: je hoort het allemaal tijdens de zwangerschap!" Van dezelfde cartoonist als het onlangs verschenen Je Hoort Wat in een Klaslokaal.


YG Promotions
14/03
TOP
• Grueson 4: Grueson Viert (Yan Gevuld) (SC/80p/€17,50)
> Slot van de eerste cyclus in vier delen.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips