Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
Stripinvasie

Klik verder naar de in februari verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Arboris
Ballon Comics
Blloan
Casterman
C-Edition
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Dupuis
Flerick
Glénat
Kennes
Le Lombard
Lucky Comics
Nanuq
Oogachtend
Prestige
RW Uitgeverij
Saga Uitgaven
Scratch Books
Sherpa
Silvester
Standaard Uitgeverij
Van Goor
Woozj
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2019: maartaprilmeijunijuliaugustus
september oktobernovemberdecember
2020: januarifebruari
 
Arboris
16/02
TOP
• Moses Rose 3: El Deguello (Christelle Galland + Patrice Ordas / Patrick Cothias) (SC/48p/€8,95)
• Moses Rose 3: El Deguello (Christelle Galland + Patrice Ordas / Patrick Cothias) (HC/48p/€18,95)
> El Deguello is het laatste deel van de westerntrilogie Moses Rose. Tekenares Christelle Galland is de partner van Morgann Tanco, de tekenaar van binnenkort vier verstrippingen van Marcel Pagnol-romans die bij Saga Uitgaven verschijnen. "Louis 'Moses' Rose heeft zich gevangen laten nemen in de hoop op een eerlijk proces, maar daar komt niets van terecht en hij wordt ter dood veroordeeld. Hij weet te ontsnappen dankzij zijn kameraden, maar zijn oude vijand Masseria gaat weer achter hem aan en het komt tot een climax in de ruïnes van het Alamo, waar de hele geschiedenis begonnen is..."
• Tomoë 2: De Goddelijke Spiegel (TieKo + Jack Manini) (SC/56p/€8,95)
• Tomoë 2: De Goddelijke Spiegel (TieKo + Jack Manini) (HC/56p/€18,95)
> Slot van het tweeluik waarvan deel 1 in mei verscheen. "Japan in de vijftiende eeuw. Het leger van heer Yamana staat met tachtigduizend samoerais tegenover dat van heer Hosokawa. In de coulissen kijkt de piraat Yoshinaka toe, in de hoop te kunnen profiteren van deze strijd en zelf Shogun te kunnen worden. Speciaal hiervoor is hij getrouwd — tegen haar wil — met de jonge Sayo, die hij heeft omgedoopt tot Tomoë, de legendarische vrouwelijke strijder van lang geleden, waar Sayo van afstamt. Maar zij gruwt van hem en probeert weg te vluchten met zijn zoon Oda, wat echter totaal mislukt. Ze wil wraak nemen, maar beseft dat ze dat alleen kan doen als ze Yoshinaka eerst helpt bij zijn strijd om de macht."


Ballon Comics
09/02
TOP
• BFF's 7: Huiswerk Is de Hel (Philippe Fenech + Christophe Cazenove) (SC/48p/€6,95)
> "Alle hens aan dek bij de BFF's, want een van hen dreigt averij op te lopen! De punten van Muriëlle dreigen naar de bodem te zinken. Een totale ramp, voor alle vakken. Gelukkig is vriendschap geen loos woord voor de BFF's!"
• Jommeke 293: Balletkoorts (Gerd Van Loock) (SC/48p/€5,95)
> Op 13 februari maakt VRT-nieuwslezeres Hanne Decoutere haar meisjesdroom waar en danst ze als prima ballerina met Ballet Vlaanderen. Haar voorprogramma (geselecteerd uit 132 ingeschreven dansgroepen) en danspartner werden gekozen na een reeks wedstrijden. Dit wordt momenteel wekelijks uitgezonden in de Canvas-reeks Dans met Hanne. En wie staat op de coverillustratie van Jommeke 293: Balletkoorts? Jawel, Hanne. In dit door Gerd Van Loock geschreven en getekende album trekt ook Jommeke voor de honderdste verjaardag van de balletschool van Zonnedorp een danspak en balletschoenen aan. Stephanie Lauwers van uitgeverij Ballon Media gaf aan Het Nieuwsblad wat uitleg: "Zo willen we het stereotiepe genderpatroon van ballet helpen te doorbreken. Ballet is leuk en staat open voor meisjes én jongens. Het is niet vreemd en kinderen moeten daar ook niet om gepest worden. Kinderen blijven inspireren door vrij uitzonderlijke onderwerpen naar voren te brengen, is een rol die we graag aan Jommeke geven. Jommeke is een redelijk traditionele familiestrip, maar over de jaren heeft die een evolutie doorgemaakt. Het is de bedoeling om dit soort dingen te blijven doen.”


Blloan
09/02
TOP
PAKKET: Texas Cowboys deel 1-2 (Matthieu Bonhomme + Lewis Trondheim) (2xHC/€19,95)

Keizerin Charlotte 1: De Prinses en de Aartshertog (Matthieu Bonhomme / Fabien Nury) (HC/72p/€17,95)

> Het was wikken en wegen voor de uitvoering van Matthieu Bonhommes nieuwste reeks, de trilogie Keizerin Charlotte, over het tragische leven van de Belgische prinses Charlotte, en het is uiteindelijk een hardcover geworden die bij Blloan en niet bij Dargaud (de Franse uitgever) onderdak vindt. Het album op scenario van Fabien Nury viel in de smaak bij Franse critici en het publiek. Het was ook genomineerd voor de prijs van het beste album op het stripfestival van Angoulême. "Charlotte van België, de dochter van koning Leopold I, wordt uitgehuwelijkt aan aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk, de jongste broer van keizer Franz Jozef. Ondanks de pracht en praal wordt het al snel duidelijk dat het geen gelukkig huwelijk wordt. Het jonge koppel wordt het slachtoffer van de rivaliteit tussen de vreselijke Habsburgers en de uitgekookte keizer Napoleon III. Bovendien toont Maximiliaan zich niet opgewassen tegen de omstandigheden. Op zowat alle fronten schiet hij tekort. Door haar vijanden recht in de ogen te kijken kan Charlotte zich losrukken van het levenslot dat voor haar is uitgetekend..."


Casterman
09/02
TOP
Nestor Burma 13: Corrida op de Champs-Élysées (Nicolas Barral naar de roman van Léo Malet) (HC/96p/€17,95)
> Corrida op de Champs-Élysées is het dertiende deel in de reeks Nestor Burma naar de boeken van Léo Malet. Het is het derde album van Nicolas Barral. "Jaren 1950. Nestor Burma heeft er net een eerder aangename klus opzitten: hij moest lijfwacht spelen voor een filmster op wie hij — uiteraard — verliefd werd. Hij verlengt zijn verblijf in het Hôtel des Champs-Élysées waar zijn cliënte resideerde en schuimt op uitnodiging van zijn maatje Covet enkele avantpremières af. Zo zit hij op de eerste rij als een actrice op de retour dood wordt aangetroffen na een overdosis. Burma steekt zijn neus in de louche zaakjes van de showbusiness."


C-Edition
02/03
TOP
• Project Mejna 1 (Yarkin Sakarya + Berny Boer) (SC/64p/€10,00)
• Project Mejna 1 (Yarkin Sakarya + Berny Boer) (HC/64p/€24,99)
> "Hoe ver moet je gaan om je onschuld te bewijzen? Wanneer je als niet vermoedende studentengroep plotseling wordt verdacht van het beramen van een theoretische aanslag en je door je naïeve gedrag jezelf alleen maar meer verdacht maakt, wat zou jij doen? Zeker wanneer blijkt dat er ook daadwerkelijk een dreiging van een aanslag lijkt te zijn. Dit overkomt vijf studenten aan de Hogeschool van Utrecht. Er rest hun niets anders dan zelf te zorgen dat hun onschuld wordt bewezen."
• Team10 1: Paniek in Rotterdam (Ümit Türek + Berny Boer) (SC/48p/€8,95)
> "Wanneer Johnny wordt gekoppeld aan de pas gepromoveerde hoofdinspecteur Sasja ontstaat in Rotterdam een bijzonder politieduo dat direct wordt geconfronteerd met een grootschalige criminele organisatie. De no-nonsense aanpak van Johnny met zijn classic Porsche 911-politiewagen leidt dan ook tot gekke situaties in het straatbeeld."
• De Uitzonderlijke Avonturen van Graaf Seyfetti 1: De Duivel tussen de Zeven Bergen (Devrim Kunter) (SC/96p/€12,50)
> "In 1920, Istanbul, onderzoekt een team van vijf leden van de regering een serie mysterieuze zaken. Een intellectuele detective, Seyfettin Efendi, lijkschouwer Aziz Bey, worstelaar Ismail, huurmoordenaar Esat en tenslotte een uitvinder van personentekens, Munevver. In deze gevallen zien we bedriegers, valse profeten, gekke wetenschappers en sekten. Dit met enkele levende legendes uit die tijd zoals Tesla, Hemingway en Picasso. We hebben steampunk en dieselpunk, technologische innovaties en uitvindingen. Seyfettin Efendi is een horrordetective van de hand van Devrim Kunter. De strip verscheen al eerder in Turkije in verschillende delen en later als omnibus. C-Edition komt met een bundeling van de eerste delen, een omnibus van 96 pagina's, voor de Nederlandse markt." Er zijn voor dit jaar nog twee andere bundelingen in voorbereiding.


Daedalus
23/02
TOP
• Androïden 4: De Tranen van Kielko (Viska + Jean-Charles Gaudin) (HC/56p/€17,95)
> Deel 4 van Androïden sluit een eerste seizoen van complete verhalen over androïden af. Jean-Charles Gaudin (Marlysa, Angor, Dead Life, De Feul) is hier de scenarist van. "Los Angeles - 2037. Mijn naam is Kielko, ik ben de huishoudelijke android van Morgan, een familie vol leven en gecodificeerd 'Belangrijk persoon'. Ik ben al meer dan een jaar bij hen... De woorden emotie en gevoel zijn alleen waardevol voor u, mensen. Voor mij zijn dit slechts woorden, algoritmen die mijn acties en reacties bepalen. Al geruime tijd ervaar ik een aantal nano-technologische storingen die niet in een van mijn initialisatieparameters voorkomen. Ik weet dat Grady's gedrag afwijkend is. Het is mijn plicht om te zwijgen. Ik moet hem vergezellen naar plaatsen die niet worden aanbevolen. Maar in de nasleep daarvan is er deze rode vloeistof die je bloed noemt. Een element dat me fascineert tot in het obsessieve."
Eternum 1: De Sarcofaag (Jaouen Salaün + Christophe Bec) (SC/48p/€8,95)
> Een nieuwigheid is het sf-drieluik Eternum. Alleen al aan de coverillustratie (met verticale stuwing) kan je afleiden dat Christophe Bec hierachter zit. De tekeningen zijn van de hand van Jaouen Salaün met wie Bec al deel 1 van Carthago Adventures heeft gemaakt. "2297. De mens heeft het grootste deel van ons Melkwegstelsel binnengevallen en gekoloniseerd. Aan de rand van de Melkweg ontdekt een team van geologen een mysterieuze sarcofaag begraven in de ondergrond van een dorre planeet. Op aarde spotten astronomen van een Zuid-Amerikaans observatorium een mysterieuze kosmische straal die uit de Magelhaense wolk verschijnt, een kleine Melkweg die om de onze draait. Kort daarna breekt de maanbasis alle contact met de aarde. Een team van wetenschappers en soldaten wordt ter plaatse gestuurd en ontdekken een apocalyptische tafereel. Mannen en vrouwen hebben elkaar uitgemoord."
Horacio van Alba 3: Memoires van een Vesuviaanse (Nicolas Siner + Jérôme Le Gris) (HC/64p/€17,95)
> Horacio van Alba startte in 2011 bij 12bis die zowel in het Frans als het Nederlands strips publiceerde. Dat avontuur duurde maar enkele jaren en een deel van het fonds verhuisde naar Daedalus die verdere vervolgen uitbracht, zo ook deel 2 van de geweldig knap getekende reeks. Nu volgt het afsluitende album van de epische serie in een alternatieve Italiaanse renaissance eindelijk in het Nederlands. "Na het overlijden van senator Rembrandt en Condottiere verzamelde Horacio de rest van de strijdkrachten van de oude academies onder één vlag. Want de Rode Kardinaal, die op het punt staat gekozen te worden tot Paus, verwacht geen spoor van de Republiek, die Horacio probeert te redden, achter te laten. Om zijn verzet te leiden, heeft de prinsduellist geen andere keus dan zich terug te trekken in het fort van Castel Maggiore, in handen van de Vrouwe van de Doorn. Ingesloten tussen de troepen van Rome op de vlakte en de Franse vloot van admiraal Brissac op zee, zal Horacio ongetwijfeld zijn ultieme strijd leveren."
Meta-Baron 5: Rina, de Meta-Wachter (Valentin Secher + Jerry Frissen / Alejandro Jodorowsky) (SC/56p/€7,95)
> Softcovereditie van het eerder in hardcover verschenen album.
Medici's 2: Lorenzo Il Magnifico: Van Vader op Zoon (Eduard Torrents + Olivier Peru) (HC/56p/€17,95)
> Deel 1 van de vijfdelige, historische reeks Medici's viel in goede aarde. Deel 2 focust op telg Lorenzo van het vermaarde geslacht. "Het begin van zijn regeerperiode kan je best te jong, trots en oorlogszuchtig noemen. Deze jaren worden gekenmerkt door bloed en leiden tot een open oorlog tegen de paus. Wanneer hij begrijpt dat hij het risico loopt Florence te vernietigen, stelt Lorenzo alles in het werk om uit een onontwarbare situatie te geraken. Hij realiseert zich dan dat hij sluw moet zijn en net als zijn grootvader Cosimo moet handelen om zijn doelen te bereiken."
• Moeder Amerika 2: Een Mexicaanse Lente (Maël + Kris) (HC/64p/€19,95)
> Moeder Amerika is een tweede cyclus na Moeder Oorlog, hoewel het niet echt een vervolg op die meeslepende oorlogsreeks is. Moeder Amerika speelt zich af in Mexico en de Verenigde Staten in de jaren 1920. Deel 2: "In dit tweede deel, en in het revolutionaire Mexico, is de winter van de loopgraven eindelijk verdwenen en is de lente in volle bloei. Een bron van woede en bloed, maar ook van hoop. Julien, Max en Tina. Een nieuw trio voor een nieuw epos! Deze nieuwe vierdelige saga, die de jaren 1920 verkent, eerst in Mexico en daarna in de Verenigde Staten, is in zekere zin niet het vervolg, maar de stralende uitbreiding van Moeder Oorlog."
• Orakel 7: De Helderziende (Lucio Alberto Leoni / Emanuela Negrin + Antoine Tracqui) (HC/56p/€17,95)
> De conceptreeks Orakel loopt nog een tijdje door. Hier is alvast deel 7: "Het zijn twee broers, geboren in een wereld in puin waar zelfs de goden uitgeput worden en bijna uitsterven. Twee broers die elkaars tegenstelling zijn: de één sterk en dom en machteloos in het aangezicht van de tegenspoed; de andere daarentegen droomt alleen van vergeten kennis, van reizen en herovering. Voor het welzijn van de mens gaat de laatste zo ver dat hij een oud pact verloochent door Zeus en zijn vrouw, de machtige Hera, te tarten."
• Roma 4: Vlees van mijn Bloed (Christian Gine + Didier Convard / Eric Adam / Pierre Boisserie naar een idee van Gilles Chaillet) (HC/64p/€17,95)
> Voorlaatste deel van de reeks die nog werd bedacht door Gilles Chaillet voor hij stierf. "Jaar 37. Caligula, de gekke keizer, regeert over Rome met moord, verkrachting en terreur. Hij wordt bezeten door visioenen gestuurd door het Palladium. Verbijsterd door het idool, ontdekt hij de jonge vestaalse Aquilina waarin hij zijn overleden zus Drusilla herkent, op wie hij nog steeds hopeloos verliefd is. Caligula verzinkt in paranoia. Ker, de godin opgesloten in het Palladium wil profiteren van de waanzin van de keizer om te ontsnappen aan haar gevangenis, en daarna de goden en de mannen wreken. Enkel de oude vestaalse Laena kan zich verzetten tegen het Palladium en Caligula, en zo de vloek opheffen."
Valois 1: De Italiaanse Illusie (Jaime Calderón + Thierry Gloris) (HC/48p/€17,95)

> Valois is een historisch tweeluik over het roemrijke, adellijke geslacht Valois door Jaime Calderón (De Wegen van de Heer) en Thierry Gloris (Aspis) die al samen de steengoede reeks Bloedkoninginnen: Isabelle maken. "1494, de Renaissance. Gans Europa houdt de ogen gericht op Italië, waar ooit de wieg stond van een verloren cultuur. Het schiereiland is welvarend. De stadstaten hebben zoveel rijkdom vergaard, dat ze wedijveren met hun buren. Frankrijk is nog aan het bekomen van de Honderdjarige Oorlog, maar ervaart een drang om uit te breiden. De jonge monarch, Karel VIII, is dronken van ambitie. Hij droomt van een nieuwe Kruistocht, om het graf van Christus te bevrijden van de heidenen. Alleen loopt de weg naar Jeruzalem dwars door Napels. De pauselijke macht heeft nood aan energieke en moedige strijders. Henri Guivre de Tersac en zijn kompaan, Blasco de Vilallonga, bieden hun diensten aan. In voor- en tegenspoed."

Plankgas
• 12. De Grote Overwinningen - Porsche 1: 1952-1968 (Johannes Roussel + Denis Bernard) (HC/48p/€17,95)
> De Grote Overwinningen - Porsche is een nieuwe minireeks binnen de collectie Plankgas over uiteraard het merk Porsche. "Porsche wordt in 1931 opgericht door Ferdinand Porsche, een briljant ingenieur. Na de oorlog breidt zijn zoon, Ferry, Porsche uit tot het merk dat al zestig jaar lang het meest voorkomt in de autosport op en racecircuit en in de rally. Competitie vormt de kern van zijn DNA. De Porsche-geschiedenis bulkt van het succes, van het type 64, de eerste wagen ontworpen voor de wedstrijd Berlijn-Rome in 1939 tot de 911 T die de rally van Monte-Carlo wint in 1968. Maar voor de komst van de mythische 911 en de ontwikkeling van Porsche die daarop volgt, zijn er soms onbekende modellen en tussenstappen! Dit eerste deel vertelt het verhaal van zeven emblematische modellen van het merk uit Stuttgart doorheen zeven mythische wedstrijden."


Dargaud
09/02
TOP
PAKKET: Tyler Cross deel 1-2 (Brüno + Fabien Nury) (42xHC/€19,95)

De Klaagzang van de Verloren Gewesten: De Heksen 2: Inferno (Béatrice Tillier + Jean Dufaux) (SC/56p/€9,95)
> Paul Teng maakt zich stilaan op voor een vierde cyclus in de reeks De Klaagzang van de Verloren Gewesten over de jongere jaren van Sioban, maar Béatrice Tillier is nog niet klaar met haar cyclus De Heksen. Daarvan verschijnt nu deel 2, Inferno. "De heksen komen in opstand: ze willen niet dat Brynia, een van hen, de koningin helpt om haar zoon Elgar tot nieuwe koning te kronen. Zij zijn overtuigd dat Vivien, het bastaardkind van de koning, door Inferno Flamina is uitverkoren om de troon te bestijgen. Uit woede doodt Sanctus Brynia maar haar zus beslist om haar te wreken. Ze broedt op een vreselijk plan en wil een legendarisch monster wekken. De gedachte alleen al jaagt iedereen de stuipen op het lijf. Koningin Jamaniël volgt de orders van de heks en begeeft zich naar vrouwe Ceylan, de enige vrouw die een kind heeft gehad met het duistere monster. Ze ontfutselt haar de plaats waar het wezen begraven ligt. Maar vrouwe Ceylan is niet van plan om de koningin haar gang te laten gaan en samen met haar dochter Oriane doen ze er alles aan om haar voor te zijn..."
Shi 3: Revenge! (José Homs + Zidrou) (HC/56p/€16,95)
> Shi blijft een wauw-reeks. Dit is het voorlaatste deel van de eerste cyclus door José Homs en Zidrou. "Januari 1852. De foto's uit het bordeel zijn in de handen van nieuwe eigenaars gevallen en die deinzen er niet voor terug om de betrokken burgervaders te bedreigen. Ze persen hen grote sommen geld af die bestemd zijn voor 'nobele' doeleinden. Jennifer zou het leven hebben gelaten in de brand die ze zelf heeft aangestookt. Maar niets daarvan: eens de wraak is ontketend, kan niemand haar stoppen. Geen genade! Dat hebben Jay en Kita al langer begrepen. Zij zijn niet bang om hun handen vuil te maken. Ze zaaien een spoor van lijken onder al wie het ongeluk had hun weg te kruisen. Hun signatuur? Het Japanse teken Shi, dat symbool staat voor hun haat jegens de maatschappij. Volgens de legende breekt het rijk van de demonenkoning aan zodra de vier demonen weer samen zijn. En dat moment komt dichterbij. In afwachting is iedereen doodsbang om ook maar iets verkeerds te doen..."


Dark Dragon Books
23/02
TOP
• Artbook: Andrew Mar (Andrew Mar) (HC/72p/€25,00)
Een Avontuur van Simon Hardy 1: VN-Missie (Frank Leclercq + Frédéric Brrémaud) (HC/48p/€17,95)
> De reeks Een Avontuur van Simon Hardy heeft nadrukkelijk veel aandacht voor de oldtimers waarmee de held van dienst, een Belgische journalist, rijdt. Het tekenstijltje van Frank Leclercq lijkt ook wel op dat van bijvoorbeeld De Autoreportages van Margot. In elk geval bedacht Frédéric Brrémaud (Love, Death Valley) vier degelijk klassieke verhalen. "1961. Een Boeing, met Amerikaanse militairen en burgers aan boord, wordt door een MIG neergeschoten in de lucht boven Chabahar, een staat in Zuid-Iran. De Verenigde Staten beschuldigen de president van de jonge republiek ervan de aanstichter van de aanval te zijn. De internationale situatie is explosief. Om een uitweg uit de crisis te vinden, worden er VN-inspecteurs uitgezonden om onderzoek te doen. Een risicovolle missie waar een mysterieuze criminele organisatie een doelwit van wil maken."
Een Avontuur van Simon Hardy 2: Gevaar in Napels (Frank Leclercq + Frédéric Brrémaud) (HC/52p/€17,95)
> "Terug in Brussel met de mooie en verrassende Amiya is Simon Hardy, jonge verslaggever bij Het Licht, op zoek naar scoops. Een vredig leven? Niet echt, want over de hele wereld worden er vulkanen wakker. De Eyjafjöll in IJsland, de Mauna Loa op Hawaï... Achter deze verschrikkelijke dreiging zit de Tsaar, de aartsvijand van Amiya, die eerder al bijna een Derde Wereldoorlog heeft veroorzaakt. Deze keer is het gevaar anders, maar net zo destructief. Als de autoriteiten de internationale organisatie geen enorme hoeveelheid goud geven, zal de Tsaar de Vesuvius laten uitbarsten. Het leven van miljoenen mannen en vrouwen staat op het spel! De Belgische geheime diensten doen een beroep op onze twee helden. Ze hebben de Tsaar in Chabahar al onder ogen gezien en verslagen. Wat zal er in Napels gebeuren?"
Het Beest in de Mens (Germano Giorgiani + Dobbs naar de roman van Émile Zola) (HC/96p/€24,95)
> Het Beest in de Mens is een 96 pagina's (inclusief schetskatern) tellende bewerking van Émile Zola's La Bête Humaine. En dat betekende dus een flinke opgave voor scenarist Dobbs die inmiddels ervaring heeft door bijvoorbeeld de verstrippingen van diverse sf-romans van H.G. Wells. Germano Giorgiani helpt het oorspronkelijke verhaal mooi in beeld te brengen. "Het Beest in de Mens speelt zich af in de wereld van de spoorwegen en draait om treinmachinist Jacques Lantier. Hij houdt van zijn werk en met name zijn locomotief, die hij bemint alsof het een vrouw is. Deze merkwaardige houding heeft hij niet zo maar: het helpt hem zijn moorddadige neigingen te bedwingen die hij al zijn hele leven heeft. Wanneer hij getuige is van een moord en de schuldige denkt te herkennen, wordt een reeks noodlottige gebeurtenissen in gang gezet waardoor Lantier zijn drang tot doden niet meer kan beheersen."
Civil War: Een Marvel Evenement 1 (Steve McNiven + Mark Millar) (SC/72p/€9,95)
Civil War: Een Marvel Evenement 2 (Steve McNiven + Mark Millar) (SC/72p/€9,95)
> Civil War is een belangrijk hoofdstuk in de comicgeschiedenis van Marvel. De bestseller, door Dark Dragon Books uitgegeven als een trilogie in softcover, bood ook inspratie voor de Avengers-film met dezelfde titel. Het duo Steve McNiven en Mark Millar (de inmiddels steenrijke bedenker van onder meer de verfilmde comics Wanted, Kick-Ass en Kingsman) zet in Civil War twee kampen van superhelden tegenover elkaar. "Na de dood van duizenden onschuldige burgers die gevangen zaten in een gevecht tussen de New Warriors en Nitro, stelt de regering de Super Human Registration Act in werking die de allereerste superhelden-burgeroorlog ontketent! Iedere held die zich achter Iron Mans pro-registratie of juist achter de oppositie van Captain America schaart, zorgt voor een grotere kloof. Zo worden vrienden gezworen vijanden!"
De Legende van Malemort integraal 1: 1. Onder het Bleke Maanlicht - 2. De Poort der Vergetelheid - 3. De Gift van het Bloed (Éric Stalner) (HC/152p/€29,95)
De Legende van Malemort integraal 2: 4. Als het Nacht Wordt... - 5. ... Verdwijnen de Schimmen 6. Voor Eeuwig... (Éric Stalner) (HC/152p/€29,95)
> Malemort is een oudere fantasyreeks van Éric Stalner waarvan tussen 1999 en 2003 vijf delen verschenen bij Talent in de collectie Millennium. Het is een van de vele in vertaling onvoltooide reeksen nadat de uitgeverij failliet ging, hoewel de eerste vijf delen wel een afgeronde cyclus vormen. Deel 6, het laatste deel en eigenlijk een op zichzelf staand flashbackverhaal, is nooit in het Nederlands verschenen. Dat euvel maakt Dark Dragon Books nu goed. Er waren ook "dossiers" aangekondigd, in deel 1 bestaat dat uit welgeteld drie pagina's met losse illustraties, in deel 5 uit vijf pagina's illustraties, meer niet. Een voorstelling van het verhaal: "In het hart van het bos van Hautes-Pierres, in Katharen-gebied, vecht de mooie, blonde Anthea, dertig jaar na de Albigenzische Kruistochten voor vrijheid en tegen willekeur. Opgejaagd door de haat van Aymond de Montgarac kiest graaf Colbus de Malemort voor de schaduwen. Vervloekt door God en de mens heeft hij geen plek meer onder de levenden. De mooie Anthea is verliefd op de graaf en kiest ervoor om Colbus te volgen, die zowel een kwaadaardig wezen als een vampier is."
Macau (Federico Nardo + Philippe Thirault / Willy Duraffourg) (HC/112p/€24,95)
> Gebundelde editie van het in het Frans als tweeluik verschenen Macao. Deze thriller van Philippe Thirault (De Helse Meute, O'Boys, Terug naar Belzagor) en Willy Duraffourg, getekend door Federico Nardo (Jonge Wolven, De Grote Zeeslagen), speelt zich af in Macau, de voormalige Portugese kolonie in China. Daar wordt 24/7 gegokt op zeer grote schaal in immense complexen die een rijk cliënteel dromen, luxe en zonden bieden. Een journalist uit Hongkong wordt door de steenrijke eigenaar van zo'n megacasino gevraagd om zijn memoires op te tekenen. De zakenman staat ook nog eens aan het hoofd van de machtigste triade (de lokale maffia) en hij heeft politieke ambities. Een opgesmukte biografie vol deugden zou dus van pas komen, maar laat de journalist zich zomaar voor de kar spannen? De casino-eigenaar heeft anders wel een boeiend leven achter de rug.
• Star Wars Avonturen 3: In Gevaar! (Derek Charm / Sean Galloway / Jamal Peppers / Casey Kuo / Gary Martin / Chad Thomas / Philip Murphy / Otis Frampton + Delilah S. Dawson / Sholly Fisch / Shaun Manning / Paul Crilley / Otis Frampton) (SC/72p/€9,95)
> Voor de jongere lezers is er een derde album van Star Wars Avonturen met complete verhalen over verschillende personages door diverse auteurs. "Rose Tico — die we kennen uit The Last Jedi en die normaal gesproken achter de schermen opereert — staat centraal in de strijd tegen de Eerste Orde! De jonge Anakin Skywalker neemt deel aan een podrace die in niets lijkt op wat hij ooit heeft meegemaakt! En Ezra Bridger, Hera Syndulla en de rest van de Ghost-bemanning moeten een heilige vogel uit de greep van het Keizerrijk zien te krijgen, maar ruimtepiraat Hondo Ohnaka is ze misschien voor!"
• Teenage Mutant Ninja Turtles collector's pack deel 1-2-3-4-5-6 (6xSC/€39,95) (met sleeve)
Een Trap van Zand (Djillali Defali + Benjamin Legrand) (SC/72p/€9,95)
> Stevige futuristische thriller door Djillali Defali (De Wet van de Twaalf Tafelen) en Benjamin Legrand (De Orde). "In de nabije toekomst stuurt men Franse troepen naar de woestijn in Oost-Afrika om een brug in aanbouw te beveiligen. Tegenover het soldatenkamp ligt een naargeestige spookstad. Door de felle zon en het eentonige werk slaat de verveling toe. De eentonige missie wordt abrupt verstoord met een mysterieuze sluipschutter die de soldaten één voor één op de korrel neemt."
Typhoon (Christophe Gibelin (SC/96p/€14,95)
> Softcovereditie van het vorig jaar in hardcover verschenen album.
Het Verloren Godenwapen 1: Het door God Verlaten Leger (Tirso + David Muñoz) (SC/56p/€8,95)
Het Verloren Godenwapen 2: Een Erfenis van Bloed (Tirso + David Muñoz) (SC/48p/€8,95)
> Het Verloren Godenwapen is een nieuwe piratenreeks in het zog van Long John Silver (weliswaar met een grote scheut fantasy erbij) en Drakenbloed. "Londen, halverwege de zeventiende eeuw. Sinds de dood van zijn vader oefent de openhartige Jonas, botanicus en naturalist emeritus, zijn passie uit in de grote kas van zijn oom. Die laatste bereidt een gevaarlijke expeditie voor naar Nieuw Spanje op zoek naar een fantastisch schepsel recht uit de Azteekse legenden. Een verloren wapen van de goden, een wetenschappelijke interessante vondst, maar ook een voorwerp met een grote aantrekkingskracht voor het Europese publiek, dat veel hebzucht opwekt. Dankzij zijn vaardigheden, zal Jonas deelnemen aan het avontuur en aan boord gaan. Maar de Caribische wateren worden binnengevallen door piraten. Engelse en Nederlandse oorlogsschepen strijden om de controle over de zee. Het gevaar dat Jonas tegemoet gaat is nog veel erger."
Viravolta 1: De Zwarte Orchidee (Eric Lambert + Arnaud Delalande) (HC/48p/€17,95)
> Start van de nieuwe historische reeks Viravolta. Het verhaal speelt zich af in de achttiende eeuw. Pietro Viravolta, bijgenaamd "De Zwarte Orchidee", de voormalige geheim agent van de republiek Venetië, heeft een stevige reputatie als een van de beste zwaardvechters van Europa. Nadat hij een complot heeft blootgelegd, reist hij naar Versailles om in dienst te treden van Lodewijk XV. Dezelfde avond van zijn aankomst wordt de koning zwaar gewond met een dolk. De eerste missie van de superspion dient zich al meteen aan: de opdrachtgevers achter de aanslag ontmaskeren. De ambitie van tekenaar Éric Lambert (Flor de Luna, Merlijn) en scenarist Arnaud Delalande (Bloedkoninginnen, Surcouf) is niet min: een mantel- en degenstrip in de lijn van De Schorpioen, of zo stelt de oorspronkelijke uitgeverij Glénat het tenminste voor. Elk album is weliswaar een compleet verhaal. De held kwam al voor in een reeks romans van Delalande himself.
Zij: Een Engel in het Verzet (Fanny Montgermont) (HC/96p/€24,95)
> Zij speelt zich af in een historisch tijdperk, namelijk de Tweede Wereldoorlog. Het is het werk van Fanny Montgermont die we nog kennen van het aangrijpende Vrije Vlucht-album Een Paar Dagen Samen. "1944. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de stad Rennes getroffen door bombardementen. Te midden van de ruïnes ontdekt Philipe haar. Grote blauwe ogen, mooie blonde krullen... Een engelengezicht! Dit vreemde meisje zal het lot van deze jonge man voor altijd veranderen. De liefde mag niet verpletterd worden door de oorlog. Omdat ZIJ wordt geconfronteerd met de Duitse bezetter, zal HIJ het verzet organiseren!"


Dupuis
09/02
TOP
Atom Agency 1: De Juwelen van de Begum (Olivier Schwartz + Yann) (HC/56p/€13,95)
> Atom Agency is een nieuwe detectivereeks van Olivier Schwartz en Yann naar het rechtstreekse voorbeeld van Guus Slim. De heren willen er een langlopende reeks van maken. Ze verwierven als duo bekendheid dankzij drie opgemerkte albums van Robbedoes (met Piccolo in Veldgroen als beste album) en het album Gringos Locos. Atom Agency verschijnt in het Nederlands enkel in een hardcoveruitvoering. De samenvatting van deel 1: "Cannes, augustus 1949. De Cadillac die de rijkste imam ter wereld en zijn echtgenote, de Begum, naar de luchthaven van Nice vervoert, wordt op klaarlichte dag klemgereden. Op enkele minuten voltrekt zich de spectaculairste hold-up uit de naoorlogse geschiedenis: mevrouw Aga Khan wordt een handtasje lichter gemaakt. De inhoud? Onder meer een diamant van 22 karaat... De totale buit? Meer dan tweehonderd miljoen francs aan juwelen... en wat extra's in cash! In Parijs ziet de jonge Atom Vercorian in de overval de uitgelezen kans om zijn agentschap van privédetectives op de kaart te zetten. Hij is de zoon van een politiecommissaris en droomt al lang van een carrière als privédetective. Terwijl het politieonderzoek van zijn vader aanmoddert, krijgt Atom het beruchte Armeense netwerk aan de praat! Met de hulp van de beenharde Mimi en Jojo, een catchlegende van wie het verleden wel eens gelinkt zou kunnen zijn aan dat van de Begum, spoort de speurder in spe de overvallers op. De oude verzetsmakkers van zijn vader zetten hem daarbij op het goede pad..." Volgens de info is de overval in het verhaal gebaseerd op een waargebeurde, ophefmakende overval uit de jaren 1950 die ook een inspiratiebron was voor het Kuifje-album De Juwelen van Bianca Castafiore.
Buck Danny: De Integrale 1: Doodstrijd van de Bismarck - 1. De Jappen Vallen aan - 2. De Geheimen van Midway (Victor Hubinon + Jean-Michel Charlier) (HC/184p/€29,95)
> Buck Danny is tussen 1983 en 2006 al eens als integrale verschenen met onder meer voorwoorden van Jean-Michel Charlier, extra kortverhalen en covers van Francis Bergèse. Toen raakten de delen 1 tot 50 gebundeld in zestien integrales. Sinds 2010 begon Dupuis in het Frans met een veel grondiger uitgewerkte integrale reeks met forse achtergronddossiers van tientallen pagina's door Patrick Gaumer, de journalist die ook al de monografie van Grzegorz Rosinski schreef en momenteel gelijkaardige boeken over William Vance, André Juillard en Jacques Martin voorbereidt. Nu Tanguy en Laverdure een succes blijkt als integrale reeks bij Arboris, kan Buck Danny vanaf nu zijn supprematie eens tonen in het luchtvaartgenre. De Franse reeks zit sinds augustus aan deel 13 met de reguliere delen uit de periode 1993 tot 1999. Zo ver zitten we in het Nederlands nog lang niet. Deel 1 bevat de jaren 1946 tot 1948 waarin Buck actief is tijdens de Tweede Wereldoorlog. De twee verhalen De Jappen Vallen aan en De Geheimen van Midway worden voorafgegaan door het oorlogsverhaal De Ondergang van de Bismarck, de eerste samenwerking tussen Victor Hubinon en Jean-Michel Charlier. Met hun reeks Buck Danny bereikten ze eenzame hoogten. De stripreeks is nog steeds een hoogvlieger. In december verscheen Buck Danny deel 56 door Gil Formosa en Frédéric Zumbiehl, het eerste deel van een trilogie. Als we het goed hebben uitgerekend zal dat album in Buck Danny integraal 15 moeten verschijnen. Vanaf deel 2 worden namelijk vier albums per integrale gebundeld. Deel 1 is de dunste integrale.
• Kid Noize 1: De Man met het Apenhoofd (Otocto + Kid Toussaint / Kid Noize) (SC/64p/€7,95)
> Kid Noize, de dj met het apenmasker die al twee keer een set speelde op Tomorrowland, is nu de ster van een eerste stripalbum dat hij samen met Kid Toussant (Magic 7, Het Konvooi, Holly Ann, Snooze) schreef. De tekenaar is Otocto. In dezelfde periode komt Kid Noizes tweede plaat uit. De strip ligt in de lijn van films uit de eighties en nineties, genre Ghostbusters en Back to the Future en revivaldingen als Stranger Things en Ready Player One. Zulke referenties scheppen hoge verwachtingen. In de strip deelt Kid de hoofdrol met Sam die na het overlijden van zijn moeder en een verhuis een moeilijke periode doorspartelt. De plotse ontmoeting met een man met een apenhoofd aan het stuur van een Mustang uit 1977 zal zijn leven op zijn kop zetten. Wie is die mysterieuze figuur die zijn graffiti tagt met "Kid Noize"? Hij komt uit een andere dimensie en is een pakjesbezorger. Het pakje voor Sam bevat de sleutel tot zijn toekomst... Maar is Kid Noize een vriend of een vijand? Om dat te achterhalen, zal Sam de doos moeten openmaken.
• Lucky Luke 13: De Rechter (Morris + René Goscinny) (herziene herdruk met nieuwe coverlay-out) (SC/48p/€7,50)
Robbedoes: Hoop in Bange Dagen 1: Een Valse Start (Émile Bravo) (SC/88p/€9,95)
Robbedoes: Hoop in Bange Dagen 1: Een Valse Start (Émile Bravo) (HC/88p/€59,95) (luxe met gesigneerde ex libris)
> Eindelijk, met dit album start een vierdelig verhaal van Robbedoes door Émile Bravo (Het Dagboek van een Fantast) dat in totaal 330 pagina's lang zal zijn. Deel 1 telt alvast 88 pagina's en was genomineerd voor de prijs van het beste album op het stripfestival van Angoulême. De vier delen spelen zich af tijdens de oorlogsjaren en zullen in twee jaar tijd gepubliceerd worden, deel 2 volgt alvast in het najaar. "Januari 1940. De winter houdt Brussel in zijn greep. Terwijl iedereen bang de oorlog afwacht, neemt Kwabbernoot dienst bij het Belgische leger. In het fort van Eben-Emael staat hij te popelen om de wapens te grijpen. Hij twijfelt er geen seconde aan dat het Franse en Britse leger de Duitsers zullen verpletteren... Robbedoes is op dat moment nog altijd groom en probeert het hoofd koel te houden. Hij ontmoet Felix, een Joodse schilder wiens werk de nazi's als 'ontaard' beschouwen, en zijn vrouw Felka. Ze openen Robbedoes' ogen voor de 'Joodse kwestie' en de complexiteit van de internationale toestand. En dan breekt de oorlog uit. Kwabbernoot zoekt het heldendom in de frontlijn terwijl Robbedoes de situatie op het thuisfront probeert te doorgronden. Hij zoekt diepmenselijke personages op en probeert zich nuttig te maken zonder zijn waarden te verloochenen."


Flerick (eigen beheer)
09/02
TOP
• 2018 in 77 Vettige Cartoons (Mark Flerick) (SC/88p/€5,00)
> Cartoonbundeltje op A5-formaat.


Glénat
09/02
TOP
PAKKET: Silas Corey deel 1-2-3-4 (Pierre Alary + Fabien Nury) (4xHC/€35,90)

Caravaggio 2: Gratie (Milo Manara) (HC/64p/€17,95)

> "Na zijn fatale confrontatie met Ranuccio is Caravaggio verbannen uit Rome. Hij zoekt toevlucht bij een gezelschap van acrobaten. De schilder herstelt van zijn verwondingen en haalt de banden aan met de mooie en onstuimige Ipazia. Zij wordt zijn nieuwe muze. Als hun karavaan halthoudt in Napels, beseft Caravaggio dat hij intussen beroemd én gezocht is in heel Italië. De vertrouwelingen van Ranuccio zinnen op wraak en ook de opdrachtgevers van nooit voltooide werken willen zijn huid. Kortom, de schilder heeft niet alleen bewonderaars. Hij wisselt vlotjes van penseel en degen. Door toe te treden tot de ridderorde van Malta hoopt hij — dankzij een vrijgeleide van de paus — naar Rome te kunnen terugkeren. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot..." Slot van het tweeluik, maar Milo Manara broedt al op een vervolg. Hij wil zich eerst toeleggen op illustraties en een schetsboek over zijn zeiltochten op de Middellandse Zee langs Afrika. Een daaropvolgend stripproject is al min of meer uitgemaakt: een ander portret van een schilder, met name Artemisia Gentileschi die een navolgster was van... Caravaggio. Deze laatste zal opduiken in flashbacks. Ze was al eventjes te zien als kind in Caravaggio. Manara ziet een ideaal vervolg in het leven van Artemisia. Op jonge leeftijd wordt ze verkracht door een collega van haar vader. Tijdens die verkrachting reageert haar vader niet. Ze verbrandt daarom alle bruggen met hem. Wanneer deze laatste veel later niet meer de krachten heeft om een opdracht in Londen af te werken, stuurt hij een bericht naar Artemisia in Italië met de smeekbede hem te komen helpen. Daar geeft ze gevolg aan. Intussen is ze een feministe avant la lettre geworden waarbij ze in haar schilderwerken onderwerpen aanpakt die tot dan gereserveerd werden voor mannen.
• De Grote Zeeslagen 7: Stamford Bridge (Christian Gine + Roger Seiter / Jean-Yves Delitte) (HC/48p/€16,95)
> Christian Gine vervoegt de reeks De Grote Zeeslagen als tekenaar en Jean-Yves Delitte krijgt hulp van scenarist Roger Seiter (Fog, H.M.S. - His Majesty's Ship, Lefranc) voor hun verhaal over de zeeslag bij Stamford Bridge. "Begin 1066 sterft Eduard de Belijder, de koning van Engeland. Hij heeft geen rechtstreekse opvolger. Zijn schoonbroer Harold II Godwinson wordt aangesteld als nieuwe koning. Maar dat druist in tegen eerder gemaakte afspraken, vindt de Noorse koning Harald III die de troon opeist. Hij gaat aan land in Engeland aan het hoofd van een leger van tienduizend man. Toch is hij niet de enige die zijn zinnen op de Engelse kroon heeft gezet. In Normandië wil Willem de Bastaard, die dan nog niet de naam van Willem de Veroveraar draagt, net hetzelfde. Wat volgt is bekend: op twee weken tijd moet het Saksische leger van Harold II Godwinson maar liefst twee veldslagen uitvechten én nog eens enkele honderden kilometers te voet overbruggen. De eerste confrontatie met het Vikingleger — de slag van Stamford Bridge — levert een klinkende overwinning op. Maar bij de slag van Hastings worden de zegezekere Saksen afgestraft voor hun arrogantie. Zo komt de troon in handen van Willem de Veroveraar."


Kennes
02/03
TOP
Bolle (Steven Dupré + Alcante naar de jeugdroman van Daniel Brouillette (SC/48p/€7,90)
> "Bolle is de oudste, grootste en grappigste jongen van de klas. Op 22 december wordt hij dertien, maar zijn ouders vinden het makkelijker om zijn verjaardag op kerstdag te vieren. Nu maar hopen dat hij zijn gedroomde verjaardagscadeau krijgt én dat de mooie Maxim ook met hem uit wil gaan. Dan is alles vergeven en wordt Bolle de gelukkigste jongen van de wereld..." Deze strip verscheen eigenlijk al vorig jaar, maar raakt nu pas verspreid bij stripspeciaalzaken. het is een jeugdstrip van Steven Dupré (van wie onlangs nog een integrale verscheen van Sarah & Robin) op scenario van Alcante naar de Canadese jeugdboekenreeks L'Incroyable Histoire de Benoit-Olivier van Daniel Brouillette. In het Frans zijn er tussen 2014 en 2016 drie strips verschenen. Dit is de vertaling van het eerste album.


Le Lombard
09/02
TOP
PAKKET: Gloria Victis deel 1-2-3-4 (Mateo Guerrero + Juanra Fernández) (4xSC/€19,95)

• De Brokkenmakers integraal 5: 13. Kidnapping in Flash-back - 14. Het Vervloekte Konvooi - 15. Achtervolgingsmatch (Christian Denayer + André-Paul Duchâteau) (HC/184p/€29,95)
> De Brokkenmakers is alweer toe aan de vijfde van zeven geplande integrales met daarin de reguliere delen 13, 14 en 15. "In deze vijfde integrale moeten Al en Brock een konvooi tientonners escorteren voor ze op hun eigen onnavolgbare wijze vrachtwagenvervoer en ijshockey door elkaar halen. Het zorgt voor toestanden die alleen maar denkbaar zijn in de wereld van de twee grootste brokkenpiloten van de Negende Kunst. Deze integrale omvat de titels Kidnapping in Flash-back, Het Vervloekte Konvooi en Achtervolgingsmatch."
• Duke 3: Ik Ben een Schaduw (Hermann + Yves H.) (SC/56p/€7,95)
• Duke 3: Ik Ben een Schaduw (Hermann + Yves H.) (HC/56p/€15,95)
> "Het houdt niet op met overvallen op postkoetsen. Marshal Sharp vormt een posse met mannen om achter de schuldigen aan te gaan. Het enige aanknopingspunt dat ze hebben, is de getuigenis van de enige overlevende van de aanvallen: een meisje dat de lippen stijf op elkaar houdt en zint op wraak. Duke wordt uit zijn rust gehaald en moet de wapens opnemen aan de zijde van zijn broer. Daarbij moet hij zijn demonen in de ogen kijken. Daar gaat het rustige leventje dat hij aan Peg had beloofd..."
Jakob Kayne 1: La Isabela (Mateo Guerrero + Sylvain Runberg) (SC/56p/€7,95)
> Jakob Kayne is een nieuwe fantasyreeks door Mateo Guerrero (de tekenaar van Gloria Victis) en Sylvain Runberg (Orbital, Millennium, Heroveringen) over een man met een eigenaardige, maar ook wel handige eigenschap. Elk album van het drieluik is een afgerond hoofdstuk met een compleet verhaal. Deel 1: "Jakob en zijn broer Samuel zijn de laatste overlevenden van het volk van de Hippocraten. Jakob is een vechter met een bijzondere gave die tegelijk ook een vloek is: niemand kan zich zijn gezicht herinneren. Op die manier kan zich overal binnenwerken. Samuel is de erfgenaam van de kennis van de allergrootste genezers. De krijger en de mirakeldokter vormen samen een veelgevraagd duo huurlingen. Dan krijgen ze de opdracht om de zieke dochter van een rijke handelaar te genezen. Maar die zit vast op Isabella, een belegerde stad."
Rani 7: Koningin (Francis Vallès + Alcante naar de tv-reeks van Jean Van Hamme) (SC/48p/€7,95)
> Het leven van Rani is er een van hoogte- en laagtepunten. De opmars in deel 7, het voorlaatste deel van de reeks, houdt een veelbelovend hoogtepunt in, want het album draagt de titel Koningin.


Lucky Comics
09/02
TOP
• Lucky Luke 63: De Daltons op de Bruiloft (Morris + Xavier Fauche / Jean Léturgie) (SC/48p/€7,50) (herziene herdruk met nieuwe coverlay-out)


Nanuq
09/02
TOP
Boerke Bijbel (Pieter De Poortere) (HC/248p/€29,95) (heruitgave)
> De eerste druk verscheen in 2014 bij Blloan.


Oogachtend
09/02
TOP
De Walvis (Hanne Dewachter + Frederik Hautain) (HC/80p/€24,99)
> Hanne Dewachter kennen we van haar webcomics en Engelstalige papieren comics Dork Toes. Frederik Hautain is redacteur bij Stripgids en runt de comicnieuwssite Broken Frontier. Hij schreef al een kortverhaal voor de kortverhalenbundel Broken Frontier Anthology. Over hun eerste lange smenwerking: "Egbert Monk is al zijn hele leven single. Hoe hard hij er ook naar verlangt, de liefde is voor hem simpelweg nog niet gebeurd. Tijdens een avondje uit raadt zijn beste vriendin hem aan langs te gaan bij een waarzegster. Daar trekt Egbert de kaart van de dood en raakt het noorden kwijt. Diezelfde nacht wordt hij wakker van een tikkend geluid op zijn slaapkamerraam. Egbert schuift het gordijn opzij... en staat plots oog in oog met een walvis die voor zijn raam zweeft."


Prestige
16/02
TOP
Spaghetti Bros 2 (Domingo R. Mandrafina + Carlos Trillo) (HC/196p/€20,55)
> Voor de fans van Torpedo of stevige maffiaverhalen naar het voorbeeld van The Godfather is deze Spaghetti Bros een aanrader. Lees hier maar eens onze bespreking van deel 1. In dit tweede album volgen we de haat en de liefde van de Italiaans-Amzerikaanse familie die leiden naar een bloedige conclusie in hoofdstukken die verwijzen naar beroemde (gangster)films.


RW Uitgeverij
02/03
TOP
Wonder Woman / Conan (Aaron Lopestri / Matt Ryan + Gail Simone) (HC/160p/€23,95)
> Complete, zesdelige crossover in één enkele hardcover. Wonder Woman is haar geheugen kwijt en ze is op de bekende barbaar Conan aangewezen om het terug te vinden. Ze worden beiden gevangen genomen en als slaaf gehouden waarbij ze in een arena tegen elkaar moeten kampen. Ze moeten het niet alleen opnemen tegen slavendrijvers, maar ook tegen gladiatoren, piraten, roofdieren en twee bovennatuurlijk heksen en hun machtige leger.

DC Universum Herboren
• Aquaman 1: De Verdrinking (Oscar Jiménez / Brad Walker / Scot Eaton / Philippe Briones / Mark Morales / Andrew Hennessy / Wayne Faucher + Dan Abnett) (HC/192p/€26,50)
> "Arthur Curry, alias Aquaman, is de koning van Atlantis en lid van de Justice League. Hij is een brug tussen de bovenwereld en de onderwaterwereld. Veel mensen zien hem echter ook als de dictator van een schurkenstaat. Maar Arthur en zijn verloofde Mera willen de mensheid koste wat het kost laten zien dat Atlantis staat voor vrede en gerechtigheid. Terwijl Aquaman zijn best doet om zijn imago op te poetsen, duiken duistere krachten die zijn dromen kunnen vernietigen op uit de diepten van de oceaan. Atlantische terroristen verklaren de oorlog aan zowel hun koning als de bovenwereld. De moordenaar Black Manta is tot alles bereid om de bloedvete te beslechten met de held die hij zo vurig haat. Kan Aquaman deze golf van wantrouwen en bloedvergieten tegenhouden? Of moet hij zichzelf opofferen om de wereld te redden?"


Saga Uitgaven
23/02
TOP
De Ballade van Magdalena 2: Een Olijf Rijpt Gericht op de Zee (Christophe Dubois) (HC/64p/€19,95)
> Christophe Dubois is de auteur van het avontuurlijke tweeluik De Ballade van Magdalena. "Op haar weg op het spoor van haar verdwenen vader ontmoet Léonie De Sars midden in de Indische Oceaan kapitein Lukian Bruckner en zijn nichtje Magdalena. Alles in haar schreeuwt haar toe zo snel mogelijk weg te lopen van de grote mensenhater die even meedogenloos is als de oceaan. Alleen is dit afschuwelijk figuur de laatste man die haar vader levend heeft gezien. Léonie heeft dus geen andere keuze dan samen te werken met Lukian, zijn stomme nicht en de geheimen die ze delen."
• Dag en Heidi 7: De Verstekeling (Jeff Broeckx + Maria De Winter) (SC/40p/€8,95) (heruitgave)
De Macht der Onschuldigen cyclus II: Hier Is de Hel 4: 2 Visies voor 1 Land (David Nouhaud + Luc Brunschwig) (HC/56p/€19,95)
> 2 Visies voor 1 Land is het voorlaatste deel van de tweede cyclus van De Macht der Onschuldigen. Het afsluitende deel 5 verschijnt later dit jaar in vertaling en zal extra dik zijn.
Sarah & Robin integraal: 1. De Vriend van Ivanhoe - 2. Suzanna - 3. Zes Weken - 4. Het Dagboek - 5. Hersenspinsels (Steven Dupré) (HC/288p/€34,95)

> Na de inmiddels uitverkochte luxe-editrie is de reguliere editie van de integrale van de vijfdelige jeugdreeks Sarah & Robin verkrijgbaar. Deze reeks van Steven Dupré (Suske en Wiske: Boemerang, Coma, Midgard, Wolf, De Roofdierenclub) gaat over het imaginaire jongetje Robin die enkel door het meisje Sarah zichtbaar is. Samen beleven ze mooie en ook spannende avonturen. De integrale telt 288 pagina's met een dossier van maar liefst 48 pagina's. De strips en het dossier zijn volledig in kleur. De hoofdstukken in het dossier focussen op Stevens vroegste carrière, zijn jaren in het Suske en Wiske Weekblad, waarin Sarah & Robin werd voorgepubliceerd, per album achtergrond en anekdotes over details, opvallende feiten, de evolutie van de reeks en heel wat extra's met getuigenissen van vroegere weekbladmedewerkers en nooit eerder gepubliceerd materiaal, onder andere unieke voorstudies, de eerste proefplaten en een compleet stripverhaal voor de geboorte van een van Stevens kinderen dat in een zeer beperkte oplage aan zijn eigen familie en vrienden werd geschonken. Het dossier is van de hand van Peter D'Herdt, een medewerker van Stripspeciaalzaak.be, die ook de dossiers bij elkaar schreef van de twee integrales van De Torens van Schemerwoude die eerder bij Saga Uitgaven verschenen.

Collectie Bamboe
Ambulance 13 8: Van de Ene Hel in de Andere (Alain Mounier + Patrice Ordas) (SC/48p/€8,95)
> Voorlaatste deel, nu ook in softcover. Het dikkere afscheidsalbum, deel 9, verschijnt in april in hardcover en in juni in softcover.
• Liefdesmonument 2: Stenen Vrouwen (Arnaud Floc'h + Didier Quella-Guyot) (HC/48p/€19,95)
> Slot van het tweeluik. Soldaat Camille keert terug naar huis om er te treuren voor zijn overleden vrouw, maar zijn voormalige schoonouders zien hem liever gaan dan komen. Ze houden hem verantwoordelijk voor de dood van hun dochter en ze zijn vastbesloten hem te laten boeten voor de misdaad die hij volgens hen heeft begaan...


Scratch Books
09/02
TOP
Cash - I See a Darkness (Reinhard Kleist) (HC/224p/€30,70) (herdruk)


Sherpa
16/02
TOP
• Mister Blueberry 3: Geronimo de Apache (Jean Giraud) (HC/56p/€39,95) (met prent)
• Mister Blueberry 4: O.K. Corral (Jean Giraud) (HC/56p/€39,95) (met prent)

> Reproducties op groot formaat van Jean Girauds originelen met per album acht bonuspagina's met niet eerder of zelden vertoond beeldmateriaal. Het afsluitende deel, tevens de allerlaatste Blueberry die Giraud heeft gemaakt, in deze uitvoering verschijnt dit najaar.


Silvester
02/03
TOP
De Orde van de Drakenridders 22: De Noordelijke Poort (Alexe + Ange) (HC/48p/€17,95) (met A3-kunstdruk)
> Deel 22 is het werk van tekenares Alexe (Lancelot en ook inkleurster van de reeks Verloren Paradijs), en Ange. "De draken brengen de chaos, waarvoor de maagden immuun zijn. Zo is de Orde van de Drakenridders ontstaan. In De noordelijke poort, het fort dat de grens van het rijk beschermt tegen de koude gebieden, wordt de macht gedeeld door twee Drakenridders, een enige commandant en enkele verbannen soldaten, die heldhaftig met beperkte middelen proberen de steeds groter wordende golven monsters, schepsels van de Veill, tegen te houden."
• De Verborgen Geschiedenis 34: De Zwarte Messias (Igor Kordey + Jean-Pierre Pécau) (HC/56p/€17,95)
> Deel 34 is het vervolg op deel 33 en dat was het begin van een prequelcyclus. "Na zijn inwijding in het Himalayagebergte keert Jezus van Nazareth terug naar Palestina om zijn lotsbestemming te vervullen. Meester Erlin denkt dat hij zijn messias heeft gevonden, wanneer hij merkt dat de nederige timmerman geleidelijk aan zijn invloed ontsnapt om zijn eigen pad te volgen... Wat heeft Erlin uiteindelijk geschapen? Een witte messias of een zwarte messias?"
Wollodrïn 10: De Laatste Helden (2/2) (Jérôme Lereculey + David Chauvel) (HC/72p/€19,95)
> "Een elf, een dwerg, een orc, een draak en een mensenkind... Vijf helden, vijf bijzondere krachten... vijf gevangenen. Opgesloten door de tovenaars van Termüdd in de diepste krochten van Marmaëkard, waar ze oog in oog komen te staan met degene die hen achtervolgde, en die hoopt hun de bijzondere krachten die ze hebben geërfd te ontfutselen. Hij is de laatste der Akkräns, een volk dat door de dwergen werd uitgemoord in de slag der twee overwinningen, en als stichter van de orde der tovenaars wil hij een einde maken aan hun bestaan. Maar... Er wacht onze helden nog een allerlaatste reis, de gevaarlijkste van allemaal, die ieders lot voorgoed zal bezegelen..." We nemen met deel 10 afscheid van de uitstekende reeks Wollodrïn. De auteurs hebben weliswaar al andere plannen voor een nieuwe samenwerking. Afgelopen week verscheen bij Dupuis alvast het eerste deel van de nieuwe reeks Avant door tekenaar Jérôme Lereculey, nu op scenario van Yann. Avant speelt zich af in de oertijd en is een komische jeugdreeks over een meisje dat haar stam wil bewijzen wat zij in haar mars heeft, hoewel ze een bastaardkind is naar wie niemand luistert. Met haar broer en haar hondje jaagt ze op een sabeltandtijger, wijdt ze zich in het sjamanisme in en leert nieuwe woordjes. Tijdens de voorpublicatie van het verhaal in Spirou werd er kwistig omgesprongen met trucjes om blote borsten en tepels af te dekken. Deze reeks wordt volgens onze info niet vertaald door Dupuis. Misschien pikt een andere uitgeverij het op.
• Zeven 16: Zeven Broeders (Hervé Boivin + Didier Convard / Jean-Christophe Camus) (HC/56p/€17,95)
> Zeven Broeders is deel 16 in de 21-delige conceptreeks met complete verhalen per album. Co-scenarist Didier Convard, zelf een logebroeder, pende het verhaal neer. Tekenaar Hervé Boivin werkte al mee aan de conceptreeks WW2.2 - Een Andere Tweede Wereldoorlog die bij Dark Dragon Books verscheen."Hun verzetsnetwerk werd in 1943 gedecimeerd. De mannen die er deel van uitmaakten, allemaal vrijmetselaars, vertrouwden blindelings op elkaar. Ze kunnen zich niet voorstellen dat een verrader hen zou verkopen aan de Duitsers. Acht jaar later verzamelen de overlevenden van de loge zich om eindelijk de waarheid te ontdekken..."


Standaard Uitgeverij
09/02
TOP
• De Avonturen van Urbanus 182: Het Billenknijpertje (Willy Linthout met medewerking van Steven de Rie + Urbanus / Willy Linthout) (SC/32p/€6,99)
> "Jef Patat vindt een mysterieuze doos aan 'zijn' brug. De doos blijkt vol slakken te zitten dus opent hij een restaurant, echter zonder veel succes... De slakken belanden in de Vortebeek, maar dan loopt het mis. Ondertussen stort Eufrazie zich vol overgave op haar cursus kantklossen. Na een ongelukje moet Urbanus haar plaats innemen bij de cursus. En dat loopt niet zo vlot..." Vanaf eind deze maand loopt de Urbanus-tekenfilm De Vuilnisheld in de zalen. En in het Belgisch Stripcentrum loopt momenteel een expo over de stripreeks Urbanus.
• De Buurtpolitie - Echte Verhalen 4: Het Gangsterparadijs (Nix / Benus / Kevin Cuyt + Nix) (SC/32p/€6,50)
> "De buurtpolitie gaat op teambuilding naar Rome. In het hotel waar ze verblijven loopt een man rond die als twee druppels water op de commissaris lijkt. Hij handelt er louche zaakjes af met een crimineel netwerk. Kort daarna wordt de commissaris door de politie ingerekend."
• F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 26: Formule H2O Bis (Wim Swerts / Vanas + François Corteggiani / Hec Leemans) (SC/32p/€6,50)
> "Een geheimzinnige spion houdt oma Boma in de gaten terwijl ze aan het winkelen is. Al snel blijkt dat hij werkt in opdracht van Ivan Korsakov, de afschuwelijke dictator van Matrakstan, die het plan heeft opgevat om de formule van professor Potferblomm in handen te krijgen. Oma Boma wordt echter onder de neus van de Matrakstanese spion ontvoerd door enkele Arabieren. Paulien is getuige van het voorval en kan tijdig haar papa, Mark Vertongen, inschakelen om de achtervolging in te zetten... Intussen speelt inspecteur Porei een gevaarlijk spelletje met enkele geheimagenten van de Staatsveiligheid."
• De Kiekeboes 152: Niet van Gisteren (Merho met medewerking van Kristof Fagard en Jos Vanspauwen + Merho) (SC/48p/€6,99)
• De Kiekeboes 152: Niet van Gisteren (Merho met medewerking van Kristof Fagard en Jos Vanspauwen + Merho) (SC/52p/€59,99)
• De Kiekeboes 152: Niet van Gisteren (Merho met medewerking van Kristof Fagard en Jos Vanspauwen + Merho) (SC/52p/€99,99)
> "Na een bezoek aan C-Mine in Genk botsen Fanny en Jens op een mijnwerker. De man is gewond aan zijn voorhoofd en vraagt een lift naar zijn huis in de tuinwijk. Hij vergeet zijn gouden zakhorloge op de achterbank van de auto. Als Fanny en Jens terugkeren met het horloge, blijkt de man niet op dat adres te wonen. Is hij dezelfde man die ze herkennen op een oude zwart-witfoto in de gang? Een verre neef die lang geleden verdween tijdens de grote mijnstaking in Zwartberg. Maar hoe kan het dat hij er nog precies hetzelfde uitziet als op de oude foto?" Tot 8 maart loopt in C-Mine een expo over dit album. Lees hier alle info.
Nachtwacht 1: De Absorbant (Steve Van Bael + Peter Van Gucht) (SC/32p/€6,50)
> Nachtwacht is een nieuwe reeks van Steve Van Bael (Figaro, Baba Yega) en Peter Van Gucht (Suske en Wiske) naar de bij de jeugd populaire tv-reeks van Studio 100 over een elf, een vampier en een weerwolf. De eerste bioscoopfilm kwam uit in december, deze maand en in juni verschijnen de eerste twee albums. Over De Absorbant: "Wanneer Keelin een toverspreuk ontdekt waarmee het portaal naar de onderwereld kan afgesloten worden, twijfelt de Nachtwacht om dat ook daadwerkelijk te doen. Enerzijds zou dat de veiligheid van Schemermeer ten goede komen, maar anderzijds blijft de vraag waarom de toverspreuk nooit eerder werd gebruikt. Vega besluit eerst de Raad der Wijzen te raadplegen. Maar daar denkt Wilko dan weer anders over. Hij heeft ruzie met Vlad en wil niet langer met hem samenwerken. Daarom besluit hij op eigen houtje de onderwereld af te sluiten zodat de Nachtwacht overbodig wordt."
De Rode Ridder 261: Het Bloedkleed (Fabio Bono + Marc Legendre) (SC/32p/€6,50)
De Rode Ridder 261: Het Bloedkleed (Fabio Bono + Marc Legendre) (HC/36p/€59,99) (luxe met ex libris)
De Rode Ridder 261: Het Bloedkleed (Fabio Bono + Marc Legendre) (HC/36p/€99,99) (superluxe met ex libris)
> "Johan en Allis ontmoeten Khoja, een rijke tapijthandelaar die zijn zaakjes goed op orde lijkt te hebben. Maar de man heeft een opdracht aangenomen die hem de kop kan kosten. De schout bestelde een duur wandkleed om zijn bezoekers te verbluffen, maar het tapijt zal nooit op tijd af zijn. Een wanhopige Khoja en zijn zoon beramen een vreselijk plan waarbij ook Allis betrokken raakt." Dit verhaal is gebaseerd op De Rode Ridder-roman De Gevangene van de Sultan die Marc Legendre in 2013 schreef voor uitgeverij Manteau. In zijn eerste roman had hij Allis al geïntrodudceerd vóór er sprake van was dat hij De Rode Ridder voor Fabio Bono zou gaan schrijven.
De Rode Ridder integraal 1: De Eerste Avonturen 1959-1960: 1. Het Gebroken Zwaard - 2. De Gouden Sporen - 3. Het Veenspook - 4. De Parel van Bagdad - 5. De Vrijschutter - 6. Het Wapen van Rihei (Willy Vandersteen / Karel Verschuere / Eduard De Rop / Bob Vandersteen + Willy Vandersteen) (HC/234p/€34,99) (met ex libris van Fabio Bono)
De Rode Ridder integraal 1: De Eerste Avonturen 1959-1960: 1. Het Gebroken Zwaard - 2. De Gouden Sporen - 3. Het Veenspook - 4. De Parel van Bagdad - 5. De Vrijschutter - 6. Het Wapen van Rihei (Willy Vandersteen / Karel Verschuere / Eduard De Rop / Bob Vandersteen + Willy Vandersteen) (HC/234p/€75,00) (luxe met ex librissen van Fabio Bono en Claus Scholz)
> De stripreeks De Rode Ridder viert dit jaar zijn zestigste verjaardag. In de hoofdreeks door Fabio Bono en Marc Legendre komen de oude bekenden Galaxa en Demoniah terug. Vanaf deze maand zal er ook om de twee maanden een integrale verschijnen met per deel zes chronologisch verschenen verhalen van Willy Vandersteen en zijn studiomedewerkers Karel Verschuere, Eduard De Rop en Frank Sels vóór de reeks definitief in goede handen kwam van Karel Biddeloo. Bij elke integrale hoort een achtergronddossier van zestien pagina's dat stilstaat bij verschillende facetten van de stripreeks, de auteurs, de middeleeuwse context en opmerkelijke feiten. De strips zelf zijn in donkerblauw uitgevoerd zoals de oorspronkelijke albums, de dossiers zijn in kleur. Bij elke integrale in hardcover (prijs: 34,99 euro) hoort een ex libris van Fabio Bono. Wie de luxeversies koopt, krijgt daar een extra ex libris van Claus Scholz bovenop. Deze luxes zullen enkel te koop zijn in stripspeciaalzaken en een enkele winkelketen.
Urbanus: Van Amedee tot Zulma (Tom Wouters / Willy Linthout / Urbanus / Steven de Rie) (SC/168p/€19,99)
> In dit interviewboek laat auteur Tom Wouters, die onder meer voor Stripgids schrijft, de heren Willy Linthout en Urbanus vertellen over de vijfendertig jaar samenwerking aan hun stripreeks Urbanus. Volgens de info gaat het om bijzonder openhartige gesprekken die een unieke blik bieden in de coulissen van deze dwarse, populaire Vlaamse stripreeks. Beide makers vertellen ook over de andere strips die ze maakten, van Jaren van de Olifant tot Plankgas en Plastronneke.


Van Goor
09/02
TOP
• Percy Jackson en de Olympiërs 2: De Zee van Monsters (Attila Futaki + Robert Venditti naar de roman van Rick Riordan) (SC/128p/€14,99)
> "Als je naar me kijkt zou je niet zeggen dat mijn vader Poseidon is, de god van de zee. Het klinkt misschien leuk om een Halfbloed te zijn, maar het is niet makkelijk. Zelfs een simpel potje trefbal werd een spel op leven en dood tegen een lelijke bende kannibaalreuzen — en dat was nog maar het begin. Nu wordt Kamp Halfbloed aangevallen en tenzij ik het Gouden Vlies kan pakken, zal het hele kamp worden overlopen door monsters. Hele grote... Dit is het tweede deel van de Percy Jackson-serie dat bewerkt is tot graphic novel. De wereld van de Griekse goden en halfgoden komt opnieuw tot leven met de illustraties van Attila Futaki."


Woozj
16/02
TOP
• Tewodros: Keizer van Ethiopië (André Slob + Jeroen Bos) (SC/152p/€29,90)
> "In 1868 vond in Magdala in Ethiopië een massale veldslag plaats tussen het leger van keizer Tewodros II (1818-1868) en een Engels expeditieleger. De Engelsen kwamen hun gevangen consul en andere gegijzelden bevrijden en richtten dankzij hun militaire overmacht een bloedbad aan. Tewodros was een eerzuchtig man die het van opstandige rebel tot zelfgekozen keizer bracht en wiens ambitie het volgens geruchten was Jeruzalem te bevrijden en met de Engelse koningin Victoria te trouwen. Tewodros was een vernieuwend vorst, maar heerste met een wreed bewind in zijn land. Tewodros is voor velen in Ethiopië tegenwoordig een nationale held. Hij wordt gezien als de keizer die het afgebrokkelde koninkrijk weer verenigde en de hoekstenen legde voor het moderne Ethiopië."


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips