Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
Stripinvasie

Klik verder naar de eerder in oktober verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Arboris
Arcadia vzw
Ballon Comics
Blloan
Blossom Books
Bries
Casterman
Catullus
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Davidsfonds Uitgeverij
Dupuis
Les Éditions Albert René
Fantasia
Glénat
INdruk
Kennes
Lecturis
Le Lombard
Lucky Comics
Mandarijn
Mario De Koninck
Microbe
Pangolin Comics
Polis
Prometheus
Saga Uitgaven
Sanoma
Scratch Books
Silvester
Soul Food Comics
Standaard Uitgeverij
Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
Strips2Go!
Syndikaat
Uitgeverij De Leeuw
Uitgeverij HUM!
Uitgeverij L
Uitgeverij SubQ
Van Halewyck
VOS Uitgeverij
Xtra
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2017: novemberdecember
2018: januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptember oktober
 
Arboris
28/10
TOP
• Apache Junction 3: De Onzichtbaren (Peter Nuyten) (SC/64p/€8,95)
• Apache Junction 3: De Onzichtbaren (Peter Nuyten)
(HC/64p/€17,95)
> "Ook na de dood van hun leider Cochise blijven de Apaches onrust veroorzaken in Arizona. In 1875 ontsnapt de Chiricahua-Apache Zwarte Wolf samen met een groep krijgers uit het reservaat van San Carlos. Het Amerikaanse leger vreest een nieuwe opstand onder de Apachen. Koerier Roy Clinton wordt onmiddelijk naar Fort Bowie gestuurd om hen te waarschuwen. Onderweg raakt hij onverwacht betrokken bij een slinks complot om gesmokkelde wapens en bevindt zich daardoor ineens tussen verschillende fronten, niet in het minst omdat hij zelf half Apache is. Maar kiest hij nu de zijde van zijn neef Zwarte Wolf?
In 2011 verscheen het zeer goed ontvangen eerste deel van de westernserie Apache Junction van de hand van de Nijmeegse Peter Nuyten. Nadat het tweede deel eind vorig jaar verscheen, wordt nu al het derde deel uitgebracht! Apache Junction is verplichte kost voor iedereen die van westerns houdt."

"Classic" Tanguy en Laverdure 1: De Bedreigde Mirage F1 (Matthieu Durand + Patrice Buendia naar de roman van Jean-Michel Charlier) (SC/48p/€8,95)
"Classic" Tanguy en Laverdure 1: De Bedreigde Mirage F1 (Matthieu Durand + Patrice Buendia naar de roman van Jean-Michel Charlier)
(HC/48p/€18,95)
> Nadat Dupuis in zee ging met het uitgeverijtje Zéphyr (gespecialiseerd in luchtvaartstrips) van uitgever, scenarist en luchtvaartfotograaf Alexandre Paringaux (als piloot heeft hij zelfs een hoogterecord op zijn naam) volgde Dargaud hetzelfde pad. Want na Buck Danny "Classic" maakten ze werk van "Classic" Tanguy en Laverdure. In april 2016 verschijnt het eerste album in het Frans die al snel werd aangekondigd bij Arboris als een vertaling, die nu pas een feit is. De "Classic"-verhalen spelen zich in het verleden af, in de hoogtijdagen van zowel Buck Danny als Tanguy en Laverdure, maar ook in historische periodes waarin de vijand nog grootmachten waren. Scenarist Patrice Buendia bewerkte een origineel verhaal van Jean-Michel Charlier. De Bedreigde Mirage F1 is namelijk gebaseerd op Charliers roman L'Avion qui Tuait ses Pilotes die in 1971 bij Hachette verscheen en in De Complete Tanguy en Laverdure 7 voor het eerst in vertaling is gestart. Jijé en zijn assistent Daniel Chauvin verzorgden er illustraties voor. Charliers schreef slechts één roman met de Franse piloten Tanguy en Laverdure. In dat verhaal fungeren ze als testpiloten voor de Mirage F1 op de basis van Istres. Buitenlandse piloten (onder wie een Italiaan en een Duitser) testen eveneens het vliegtuigtype. Door een dramatisch en verdacht incident stort een Mirage neer, maar wie is de verantwoordelijke? Hoewel het om een onuitgegeven stripverhaal ging, recupereerde Charlier ongestoord elementen uit de albums Speciale Opdracht van Tanguy en Laverdure, Prototype FX-13 van Buck Danny en Duel in de Wolken van Dan Cooper waar Charlier óók scenario's voor schreef.


Arcadia vzw
21/10
TOP
Arcadia Archief
• 42. De Sliert (8): De Sliert in Japan (Jean-Marc Krings + Zidrou) (HC/48p/€23,95)
• 42. De Sliert (8): De Sliert in Japan (Jean-Marc Krings + Zidrou) (HC/48p/€46,00) (luxe met twee ex-librissen)
> Tweede en laatste album van De Sliert door Jean-Marc Krings en Zidrou waarin ze de kinderen naar Japan sturen waar de tweeling Atchi en Atcha vandaan komt. Onder Jean Roba's vleugels was de Sliert al een stelletje globetrotters. Van dezelfde tekenaar is deel 2 van Fanny K. uitgesteld naar januari 2018.


Ballon Comics
28/10
TOP
Diep in de Zee 4 (Jytéry + Christophe Cazenove) (SC/48p/€6,95)
> "Wist je dat er zeven soorten zeeschildpadden bestaan? Dat dolfijnen net als mensen een zeer sterke band met elkaar hebben? Dat sommige schelpdieren net als termieten hout eten? En dat de Spaanse danseres een naaktslak is uit de Indische Oceaan? Tuurlijk... tenminste àls je diep in de zee woont. Doe je dat niet, houd dan je duikbril en snorkel klaar en ontdek de wondere onderwaterwereld in deze grappige strip."
Filip & Mathilde 2: Tournée Générale (Charel Cambré) (SC/48p/€6,95)
> Voortzetting van Filip van België, op zich al een voortzetting van Albert & Co.
• Insecten 4 (Cosby + Christophe Cazenove / François Vodarzac)
(SC/48p/€6,95)
> "Hoe houd je de verschillende insectenfamilies uit elkaar? Wist je dat sommige rupsen doen alsof ze een slang zijn om hun hachje te redden? En dat er vogels zijn die zich voordoen als rupsen? En de pandamier, ken je die? Of de gemaskerde roofwants? Ze zijn stuk voor stuk van de partij in dit nieuwe album waarin je een hoop leert over al die zespotige diertjes."
• Wielergek! 12 (Alain Julié + Jean-Luc Garréra) (SC/48p/€6,95)
> In Wielergek! 12 is het gevaar op seksistische grappen groot, want er komen vrouwen meerijden op de fiets. "Zwakke schakels bij de Carbon Club? Niets van! Iedere renner heeft zo zijn eigen specialiteit bij de vrolijke wielerclub. Van de groene tot de gele trui: ook in deze kleurrijke dertiende etappe stellen ze het geduld van de coach danig op de proef. Zeker nu de vrouwen in de kopgroep zitten. Eens te meer kloppen ze de mannen... met een gepoederde neuslengte!"


Blloan
07/10
TOP
Bouncer Cyclus 4: 8. To Hell - 9. And Back (François Boucq + Alejandro Jodorowsky) (HC/128p/€24,95)
> Met de vierde cyclus van Bouncer, het gebundelde tweeluik To Hell en And Back, zijn voorlopig alle albums als integrale verschenen. François Boucq werkt momenteel aan een gloednieuw verhaal op scenario van Alejandro Jodorowsky. Deel 10 zou dit jaar nog in het Frans moeten verschijnen, het vervolg is voor volgend jaar.
Ik & Jij (Johan De Moor + Gilles Dal) (HC/64p/€19,95)
> Ik & Jij is de tweede samenwerking tussen Johan De Moor en Gilles Dal na hun gesmaakte one-shot Verkild Hart. "Wat is de liefde? Kan je vandaag nog als koppel door het bestaan gaan? Wie gelooft nog in een leven met z’n tweeën? Johan De Moor en Gilles Dal geven hun briljante kijk op die universele vragen."
De Wezentrein 8: Het Afscheid (Xavier Fourquemin + Philippe Charlot) (HC/48p/€15,95)
> Het album Het Afscheid is ook effectief het afscheid van deze mooie reeks. "Op het einde van de jaren 1920 wordt Lisa met algemene goedkeuring verkozen tot burgemeester van Cowpoke Canyon. Tot grote wanhoop van kleine Joey laat ze zich het hof maken door de knappe Lee die het weeshuis komt bouwen. Maar Lee ziet in Lisa zijn gedroomde vrouwtje-aan-de-haard. Dat is uiteraard buiten Lisa zelf gerekend! Zeventig jaar later is de oude Joey op weg naar Connemara. Hij zal er de kleine Louisa ontmoeten. De schrandere Aileen houdt hem gezelschap. Hij weet nog altijd niet goed wat van haar te denken." Van tekenaar Xavier Fourquemin staat bij Dark Dragon Books nog de vertaling van zijn album in de reeks Op de Barricades! gepland. Het is op scenario van Wilfrid Lupano, dat kan niet mis zijn.


Blossom Books
21/10
TOP
• Iko (Douglas Holgate naar de roman van Marissa Meyer) (SC/238p/€28,50)
> "Van de internationale bestsellerauteur Marissa Meyer komt een nieuwe verhaal uit het universum van de Lunar Chronicles, dit keer in de vorm van een graphic novel. Na het wereldwijde succes van Cinder, Scarlet, Cress, Levana, Winter en alle sterren is het de beurt aan de geliefde androïde Iko om de show te stelen. Iko laat zien dat ze niet onderdoet voor haar creleden, ze jaagt op losgeslagen genetisch gemanipuleerde wolfsoldaten om zo de vrede tussen de Aarde en Luna te bewaren. Met de fantastische illustraties van Douglas Holgate wordt de populaire wereld van de Lunar Chronicles op een nieuwe manier tot leven gebracht. Iko is het eerste deel in de graphic novel-serie."
• De Slaapster en de Spintol (HC/72p/€22,50)
> "Meesterverteller Neil Gaiman schreef een hervertelling van Doornroosje en Sneeuwwitje, dat prachtig werd geïllustreerd door Chris Riddell. 'Het was zwaar geweest om te leren hoe ze sterk kon blijven, hoe ze haar eigen emoties kon voelen en niet die van een ander, maar als je eenmaal doorhand hoe het moest, vergat je het nooit meer.' Je dacht dit verhaal misschien te kennen. Het verhaal van een wraakzuchtige bosheks. Een magische spintol. Een overwoekerd kasteel met een prinses in diepe slaap. Drie dwergen zien verder onheil aankomen, en dan besluit een koningin met sneeuwwitte huid haar trouwjurk om te ruilen voor een harnas en een zwaard. Dit boek is uitgevoerd in een luxe hardcover met slipcase, met goudfolie en goud op snee."


Casterman
28/10
TOP
Alex Senator 6: De Dodenberg (Thierry Démarez + Valérie Mangin) (SC/48p/€9,95)
> "Kephren wordt nog altijd bespeeld door Livia, de echtgenote maar nu ook politieke rivale van Augustus. Ze leidt Alex en Enak naar de oase van Zeus-Amon, in het midden van de Egyptische woestijn. Volgens de priesters van Pessinonte vindt hij daar het kostbare beeld van de godin Cybele dat hij zo graag in handen wil krijgen. Het beeld levert hem niet alleen de absolute macht op, hij herwint er ook zijn mannelijkheid mee. Maar de heilige plek wakkert ook de hebzucht van anderen aan. Zo hebben ook de door de Romeinen onder de voet gelopen Siwa-krijgers hun zinnen gezet op de oase en haar rijkdommen."
Magasin Général integraal 2: 4. De Biecht - 5. Montreal - 6. Ernest Latulippe (Régis Loisel / Jean-Louis Tripp) (HC/224p/€45,00)
> De delen 4 tot 6. Hierna verschijnt nog één integrale en dan is de heel reeks gebundeld.
• William Adams, Samoerai 2: Kurofune (Nicola Genzianella + Mathieu Mariolle) (SC/56p/€7,95)
• William Adams, Samoerai 2: Kurofune (Nicola Genzianella + Mathieu Mariolle) (HC/56p/€13,95)

> Het eerste deel van het op ware feiten gebaseerde William Adams, Samoerai (rond het jaar 1600 was William Adams de eerste Engelsman op Japanse bodem) verscheen in april. Een halfjaar later ligt het vervolg en slot in de winkel. "Nu hij de taal spreekt en zich de Japanse zeden en gewoonten helemaal eigen heeft gemaakt, gaat William Adams een cruciale rol spelen in de machtsovername door shogun Tokugawa. Zijn bonkige karakter van zeeman ruimt plaats voor dat van een subtiel strateeg. Maar hoe meer de tijd verstrijkt, hoe meer hij ook verscheurd geraakt door heimwee naar zijn vaderland. Door geduldig te luisteren en de juiste overwegingen te maken, haalt Adam het beste uit de bijzondere relatie die hij onderhoudt met degene die zijn leven in handen heeft: Tokugawa."
Een Zus (Bastien Vivès) (HC/216p/€24,95)
> Sinds eind augustus ligt het tiende deel van de mangareeks Last Man in de winkel waar Bastien Vivès aan meewerkt. Deze reeks hield er vroegtijdig mee op in vertaling. Zijn one-shots raken nog wel vertaald. In het Frans leverde Een Zus heel wat persbelangstelling en lovende kritieken op. De vertaling is nu ee nfeit. "Zoals elk jaar brengt de dertienjarige Antoine de zomervakantie door op het strand. Hij is verlegen en wat op zichzelf. Tekenen en met zijn broertje spelen is wat hij het liefste doet. Maar de komst van Hélène, de dochter van vrienden van zijn ouders, haalt zijn wereld ondersteboven. Ze is vijftien, mooi, avontuurlijk en zelfzeker. En ze lijkt een boontje voor hem te hebben. Een zomer lang ontluikt de puberteit met zijn eerste stommiteiten, zijn eerste liefde."


Catullus
21/10
TOP
• Kort en Triest 5: Omvergeblazen! (Jean-Marc Van Tol + Herman Roozen / Jean-Marc Van Tol) (SC/48p/€7,95)
> Strookjesstrips met bekende sprookjesfiguren.


Daedalus
14/10
TOP
Androïden 1: Heropstanding (Jesús Hervás Millán + Jean-Luc Istin) (SC/64p/€7,95)
Androïden 2: Gelukkig Hij die als Odysseus (GeyseR + Olivier Peru) (SC/64p/€7,95)
> Softcoveredities van de eerder verschenen hardcovers.
• Deepwater Prison 3: De Vlucht (Stefano Raffaele + Christophe Bec) (HC/64p/€17,95)
> Laatste deel van de trilogie. Lees hier een bespreking van de eerste twee delen.
Mannen onder Elkaar (Zep) (HC/64p/€19,95)
> Toen de Waalse uitgeverij Rue de Sèvres in 2013 startte, kon het meteen uitpakken met de in het Franstalig gebied grote naam Zep. Hij liet Titeuf even staan en maakte het veelgeprezen one-shot Mannen onder Elkaar, zijn eerste echte strip voor volwassenen over de voormalige leden van een rockgroep die elkaar jaren later terugzien. "Nadat ze elkaar jaren uit het oog verloren hebben nadat hun oude rockband gesplit is, beslissen een aantal oude vrienden een reünie te houden. Ze zoeken elkaar op en halen verhalen op uit de oude doos. Sommige van deze verhalen halen diepe wonden open uit een lang vervlogen tijd... Zep, die zelf in rockbands speelt/speelde, brengt op een levendige manier het verhaal van een rockband die op het moment van een potentiële doorbraak uiteenvalt, en de gevolgen van die mislukking die jaren later nog nazinderen."
Man van het Jaar 9: 1848: De Man die het Communistisch Manifest Uitgaf (Benoît Dellac + Jean-Pierre Pécau) (HC/56p/€17,95)
> Man van het Jaar 9 voert de man op die in 1848 het Communistisch Manifest uitgaf. En dat blijkt een oude bekende uit De Piraten van Barataria te zijn! "1848. Europa is in de greep van de democratische gedachte. In Londen werkt een jonge filosoof, Karl Marx, aan de redactie van het Communistisch Manifest. Maar hoe krijg je dat in hemelsnaam gepubliceerd? Dan daagt er een volkomen onbekende op die voorstelt de drukker te betalen. Hij zegt dat hij uit Amerika komt, dat hij Jean Lafitte heet en dat hij een vrijbuiter is... Jean Lafitte is een Franse kaper/vrijbuiter die waarschijnlijk rond 1780 in Bayonne geboren werd. Waar en wanneer hij stierf, is niet bekend. In het begin van de negentiende eeuw richt hij, in de monding van de Mississippi, de anarchistische commune van Barataria op. In 1815 neemt hij deel aan de verdediging van New Orleans, later sticht hij Galveston in Texas waarna hij spoorloos verdwijnt."
• Yin en de Draak 2: Gouden Schubben (Yao Xu + Richard Marazano)
(SC/56p/€7,95)
> Heel leuk jeugdreeksje. Lees hier een bespreking van deel 1.

1800
• Sherlock Holmes Society 1: De Affaire Keelodge (Stéphane Bervas + Sylvain Cordurié) (HC/56p/€17,95)
> "Juli 1894. Van 1891 tot 1894 heeft Sherlock Holmes een verborgen leven geleid. Slechts enkelen wisten dat hij de val in de watervallen van Reichenbach overleefd had. Zelfs dokter Watson niet. Na zijn vorige avonturen stapt hij terug uit de schaduw en herbegint zijn carrière als consulting detective. Hij werkt aan de zijde van Scotland Yard om een copycat van Jack de Ripper te stoppen, als zijn broer Mycroft om zijn hulp komt vragen. Keelodge, een kustdorp is geïsoleerd. Niemand kan het dorp verlaten. Mycroft legt uit dat de inwoners allemaal in bloeddorstige kannibalen zijn getransformeerd. Zo begint het donkerste onderzoek dat Holmes ooit heeft geleid…" Eerste deel van vierdelige reeks.

Zij Schreven Geschiedenis
Djenghis Khan (Manuel Garcia + Denis-Pierre Filippi / Marie Favereau) (HC/56p/€17,95)
> "Toen Djenghis Khan in 1227 stierf, had hij met zijn ruiters de machtigste rijken van zijn tijd op de knieën gedwongen — van China over het hele Midden-Oosten tot aan de grenzen van Europa. Hij was niet alleen de vader van de Mongoolse natie en een van de belangrijkste politieke leiders van de middeleeuwen, maar ook een geducht krijgsheer: zijn naam werd niet voor niets synoniem met bloedige veroveringen en absolute macht. Maar de meeste mensen kennen zijn echte levensverhaal niet... hoe het was toen hij nog gewoon Temüjin heette."


Dargaud
28/10
TOP
Amazonia 2 (Bertrand Marchal + Rodolphe / Léo) (SC/48p/€7,95)
> "1949. In het Amazonewoud is een wezen gespot met onrustwekkende krachten. MI6 stuurt Kathy Austin ter plaatse om haar licht op te steken. De Engelse consul van Manaus heeft de hand weten te leggen op foto’s die op het lijk van een fotograaf zijn gevonden. Daarop staat het silhouet van een immens wezen dat weinig menselijks lijkt te hebben. Gaat het opnieuw om buitenaards leven?"
• Emma en Charlotte 2: Eerste Twijfels (Lena Sayaphoum + Jérôme Hamon) (SC56p/€6,95)
> De formulestrip Emma en Charlotte kon ons met het eerste deel wel bekoren. Het vervolg: "Charlotte slaagde voor het toelatingsexamen en zit nu op de befaamde dansschool van de Opera van Parijs. Emma droomt intussen om in het hiphopgroepje te geraken van Jake, met wie ze als kind bevriend was. Toch loopt het pad van de zusjes niet over rozen. De rivaliteit en jaloezie tussen de leerlingen van de dansschool nemen zo’n wending dat Charlotte er de brui aan wil geven... Emma droomt op haar beurt om erbij te horen maar haar verliefdheid dreigt alles te verknallen..."
De Janitor 5: Satans Proefbuis (François Boucq + Yves Sente / François Boucq) (HC/72p/€15,95)
> François Boucq werkt momenteel aan een volgend album van Bouncer en Yves Sente start volgend jaar met een nieuwe cyclus van XIII. Begin volgend jaar verschijnt zijn Robbedoes-one-shot, getekend door Laurent Verron, in vertaling. Een nieuwe Blake en Mortimer van zijn hand verschijnt in het voorjaar van 2018 en is getekend door Peter van Dongen en Teun Berserik. Maar kom, De Janitor is alvast terug met deel 5, Satans Proefbuis. "Vince is een janitor. Hij maakt deel uit van een occulte cel van de inlichtingendienst van het Vaticaan. Hij is de Nieuwe Tempel op het spoor, een machtige organisatie die probeert te infiltreren in de curie. Het spoor leidt naar Cozumel, een eiland in de Caribische zee voor de kust van Mexico. Daar liggen de laboratoria van de Nieuwe Tempel verscholen. Onderzoekers zetten er de mensonterende experimenten voort die Mengele tijdens de oorlog begon: proeven met klonen, reproductie en conditionering in de baarmoeder... Het eiland Cozumel is de setting voor een bewogen episode die nieuw licht werpt op het mysterieuze verleden van Vince en op hoe zijn familieleden betrokken raakten bij de intrige."
De Kat van de Rabbijn 6: Bovenal Bemin Één God (Joann Sfar) (HC/56p/€16,95)
> Na het verdwijnen van Oog & Blik schoven diverse series door naar andere uitgeverijen, vooreerst Scratch Books, maar ook Dargaud bijt zijn tanden in lekkere brokjes die eerder waren aangekondigd bij Oog & Blik (Manu Larcenets Het Verslag van Brodeck) of waarvan vroegere delen al bij Oog & Blik verschenen, met name Joann Sfars De Kat van de Rabbijn. Het Franse deel 6 dateert van augustus 2015, maar de vertaling is alsnog een feit. Deel 7 verschijnt binnenkort al in het Frans. "De kat is de wanhoop nabij: zijn baasje Zlabya is zwanger… Wat nu? Zal ze nog oog hebben voor hem? Heeft hij nog recht op een aai? Mag hij haar nog zien wanneer hij wil? Wat is zijn plaats? Zou hij niet beter vertrekken en een nieuw baasje zoeken? Joann Sfar keert met zichtbaar plezier terug naar het universum van De kat van de rabbijn en tekent voor een betoverend verhaal vol liefde en tederheid."
Mermaid Project 4 (Fred Simon + Léo / Corine Jamar) (SC/48p/€7,95)
> "Romane en El Malik leiden het onderzoek naar de gevaarlijke genetische experimenten van Algapower in Brazilië. Ze beseffen dat het consortium agenten heeft laten infiltreren bij de politie en wellicht ook in de regering. Het net sluit zich… tot Romane bruusk een halt wordt toegeroepen: haar nicht is zonet gekidnapt! Mermaid Project speelt zich af in een nabije toekomst waarin genetische manipulatie, klimaatverandering en politieke omwentelingen de internationale machtsverhoudingen helemaal op hun kop hebben gezet." Voorlaatste deel. Het laatste deel verschijnt begin 2018.
Ravian integraal 4: 9. Halte Châtelet / Richting Cassiopeia - 10. Brooklyn Station / Eindpunt Kosmos - 11. Verschijning op Inverloch - 12. De Banvloek van Hypsis (Jean-Claude Mézières + Pierre Christin) (HC/216p/€29,95)
> De delen 9 en 10 vormen een tweeluik en behoren tot de beste verhalen van de reeks.
Ridder Brayard (Francis Porcel + Zidrou) (HC/80p/€18,95)
> "Heer Brayard is op terugweg na een kruistocht. Hij krijgt het gezelschap van een jonge monnik: Rignomer. Op hun reis kruisen ze het pad van een jongedame, prinses Hadiyatallah. Die is weten te ontsnappen aan haar ontvoerders. Brayard twijfelt geen seconde. Hij beslist om het meisje te escorteren naar het oosten en persoonlijk aan haar vader af te leveren... in ruil voor losgeld. Hij sleurt Rignomer mee in de onderneming. Het is de start van een onwaarschijnlijk avontuur..." Derde samenwerking tussen Spanjaard Francis Porcel en de in Spanje wonende scenarist Zidrou na de one-shots Folies Bergère en De Nar. Er wordt al gewerkt aan een volgend one-shot.
Shi 1: In het Begin Was er Woede... (José Homs + Zidrou) (HC/64p/€16,95)
> Shi is al een oud project dat José Homs (Millennium, Angelus, Red Sonja) en Zidrou, die beiden in Spanje wonen, van plan waren te maken tot de adaptatie van Millennium ertussen kwam. Homs nam op aanraden van Zidrou het lucratieve Millennium voor, maar hij tekende niet alle albums. Homs heeft uiteindelijk drie van de zes albums getekend, Shi is namelijk op maat geschreven voor Homs. De eerste cyclus is begroot op vier albums, bestaande uit twee tweeluiken, en Zidrou laat er geen twijfel over bestaan dat Shi een langer lopende reeks mag worden. Er moet jaarlijks een nieuw album verschijnen, het Franse deel 2 verschijnt eind deze maand. "Londen, 1851. De Engelse burgerij rept zich naar Crystal Palace, een indrukwekkend gebouw dat is opgetrokken voor de allereerste Wereldtentoonstelling. In een ruimte die aan Japan is gewijd, zijn kolonel Winterfield en zijn familie getuige van een triest schouwspel: een Japans meisje heeft een dode zuigeling in de armen. Om te vermijden dat het voorval een smet zou werpen op het gebeuren, wordt de jonge moeder hardhandig afgevoerd en het lijkje weggemoffeld. Jennifer, de dochter van de kolonel, is ontdaan en besluit de jonge Japanse op te sporen om haar waardig afscheid te laten nemen van haar kind. De twee jonge vrouwen bundelen hun krachten en ondernemen samen een kruistocht tegen het Britse rijk om de misdaad en een duivels complot op te helderen. In het heden maakt het proces tegen Lionel Warrington, ceo van een wapenfabriek, veel ophef in Engeland. Hij wordt vrijgesproken van de verantwoordelijkheid die hij zou dragen voor het misbruik van de intelligente antipersoonsmijnen die zijn bedrijf produceert. Dan volgt een aanslag op zijn familie. Ze wordt opgeëist door een criminele organisatie die haar wandaad ondertekent met het Japanse teken voor de dood: SHI." Aansluitend zit een katern met bonusmateriaal.
Tramp 11: Storm op Komst (Patrick Jusseaume / Jean-Charles Kraehn + Jean-Charles Kraehn) (SC/64p/€9,95)
> Van de Tramp-spin-off De Vliegenier zijn al twee albums verschenen die het goed deden, want ze doken allebei op in de Vlaamse verkooptop-100. Nu keert Tramp terug. dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat het album het laatste van de hand van Patrick Jusseaume isn. Door zware, aanhoudende gezondheidsproblemen — die het hem lastig maakten om deel 10 (uit 2012!) tot een goed einde te brengen — moest hij na 31 platen van deel 11 de handdoek in de ring gooien. De rest van het album is getekend door scenarist Jean-Charles Kraehn. Ook de volgende delen zal Kraehn voor zijn rekening nemen. Jusseaume stopt daarom niet met tekenen, hij gooit zich ondertussen op een project waar hij niets over wil vertellen, behalve dat het meer met de luchtvaart heeft te maken. Tramp 11 is een afgerond verhaal en ook de volgende albums zullen telkens afgeronde verhalen bieden. Kraehn is het als lezer zelf beu om te moeten wachten op een vervolg van een album en dat wil hij zijn eigen lezers niet langer aandoen. In Casemate zei hij daarover: "De mentaliteit is veranderd. Ik ben nochtans opgevoed met strips uit tijdschriften, eerst Kuifje daarna Pilote. Geduld uitoefenen om het vervolg van het verhaal te kennen, vond ik niet erg. Vandaag zijn we minder geduldig. Een verhaal in één album verplicht me om bondiger te zijn. Het heeft mijn manier van schrijven wat veranderd. Het is ook een manier om te evolueren..." De korte inhoud van het album: "Yann Calec vaart met zijn vrachtschip langs de kusten van Oost-Afrika. Daar loopt het averij op in een woeste storm. Als Yann de schade gaat opmeten, stuit hij in het ruim van zijn eigen schip op kisten vol wapens. Onder zijn neus hebben wapensmokkelaar blijkbaar een handeltje opgezet, met de hulp van iemand van zijn bemanning en een onrustwekkende passagier. Hij besluit om de kisten op een eiland te verbergen voor hij aanmeert in Djibouti. Maar de smokkelbende kidnapt zijn dochter en chanteert hem. Yann kan niet anders dan hulp zoeken, ook al moet hij daarvoor een hoge prijs betalen..."
Trent integraal 2: 4. De Vallei van de Angst - 5. Wild Bill - 6. Land zonder Zon (Léo + Rodolphe) (HC/152p/€24,95)
> Trent was de eerste samenwerking van Léo en Rodolphe (Léo's co-scenarist van Kenya, Namibia, Amazonia en Centaurus). De achtdelige reeks verscheen tussen 1991 en 2000. Speciaal voor de derde bundel keerden de auteurs nog eens terug naar Canada voor een geïllustreerd leesverhaal als aanvulling voor de gebundelde delen 7 en 8.


Dark Dragon Books
28/10
TOP
• Arelate: De Kronieken van Neiko deel 1-2-3 collector's pack (3xSC/€24,95)
• De Avonturen van Babbel & Boef: Op de Boerderij (Federico Bertolucci + Fréderic Brrémaud) (HC/32p/€9,95)
• De Avonturen van Babbel & Boef: In de Jungle (Federico Bertolucci + Fréderic Brrémaud) (HC/32p/€9,95)
> Van deze educatief opgebouwde kinderboeken met stripscènes zijn er al zes delen verschenen. De auteurs hebben ook de tekstloze dierenstripreeks Love op hun actief.
• ElfQuest - De Laatste Tocht deel 1-2-3 collector's pack (3xSC/€24,95)
• ElfQuest - De Laatste Tocht deel 4-5-6 collector's pack (3xSC/€24,95)
• ElfQuest - De Laatste Tocht deel 7-8-9 collector's pack (3xSC/€24,95)
• ElfQuest - De Laatste Tocht 10 (Wendy Pini + Wendy Pini / Richard Pini) (SC/48p/€8,95)

• Hedge Fund deel 1-2-3 collector's pack (3xSC/€24,95)
> De complete cyclus als collector's pack.
• In Galop 3: Paardenfluisteraar (Benoît du Peloux + Michel Rodrigue) (SC/48p/€6,95)
• Lady Mechanika: Het Tablet van het Lot collector's pack (3xSC/€24,95)
• Lady Mechanika: De Wezen van West Abbey (Joe Benitez / Martin Montiel + M.M. Chen) (SC/64p/€8,95)
> "Lady Mechanika ontdekt dat er een moordenaar losloopt in Mechanika City die het voorzien heeft op de arme weesjongens uit de stad. Wat heeft hij te maken met Lady Mechanika's verleden? Lady Mechanika's onderzoek naar de dood van de "ongewenste" kinderen in Mechanika City maakt een onverwachte reactie los in haar onderbewustzijn. Maar zijn dat echt verloren herinneringen die na al die jaren eindelijk bovenkomen, of zijn het alleen maar nachtmerries?" Voor de verandering een afgerond verhaal in één album.
Op de Barricades! 1: De Rode Olifanten (Lucy Mazel + Wilfrid Lupano) (SC/56p/€8,95)
Op de Barricades! 2: De Spook-Aristocrate (Anthony Jean + Wilfrid Lupano) (SC/56p/€8,95)
> Softcoveredities van de eerder verschenen albums in hardcover. Er wordt ook nog een derde album verwacht, getekend door Xavier Fourquemin (De Wezentrein, De Legende van het Wisselkind). Elk album is een afgerond verhaal.
• Pandala deel 1-2-3 collector's pack (3xHC/€29,95)

• Solo Kannibalenkronieken deel I-II-III collector's pack (3xSC/€24,95)
Solo Kannibalenkronieken III (Oscar Martín) (SC/72p/€8,95)
> Laatste album met twee kortverhalen van Oscar martín. de rest van het album is eigenlijk een artbook met hele wat schetsen, illustraties en ander bonusmateriaal.
• Star Wars: A New Hope - De Officiële Jubileumeditie (diverse auteurs) (HC/104p/€19,95) (met artprint en verzamelmap)
> In deze uitgave wordt teruggeblikt op de film Star Wars: A New Hope die veertig jaar geleden op de mensheid werd losgelaten. Dit is helemaal geen strip, maar het bevat wel een artprint en een verzamelmap voor de 23 artprints die vanaf deze maand gratis bij even veel verschillende Star Wars-strips geschonken worden (enkel bij de eerste uitzet).
• Star Wars: Darth Vader: Het Spel Is Uit 1 (Mike Norton / Salvador Larocca + Kieron Gillen) (SC/72p/€8,95)
• Star Wars: Darth Vader: Het Spel Is Uit 2 (Max Fiumara / Salvador Larocca + Kieron Gillen) (SC/72p/€8,95)
> Afgerond tweeluik binnen de reeks over Darth Vader.
Star Wars: De Geheime Oorlog van Yoda 1 (Salvador Larroca + Jason Aaron) (SC/64p/€8,95) (met artprint)
Star Wars: De Geheime Oorlog van Yoda 2 (Salvador Larroca / Emilio Laiso / Kelly Thompson + Jason Aaron) (SC/64p/€8,95) (met artprint)
> "Terwijl Luke Skywalker op zoek is naar R2-D2, die ervandoor is gegaan om de gevangengenomen C-3PO te redden, leest hij verder in het dagboek van Ben Kenobi. Daarin staat een avontuur van meester Yoda die reageert op een zwakke roep om hulp in de Force. Yoda komt op een planeet terecht die bewoond lijkt door alleen maar kinderen..." Deel 2 bevat een extra kortverhaal met de volgend einhoud: "Terwijl het hele Keizerrijk naar haar op zoek is, is een doodzieke prinses Leia overgeleverd aan de genade van een cynische havenarbeidster op Skorii-Lei."
• Star Wars: Jedi Academie: De Padawan Is Terug (Jeffrey Brown) (HC/176p/€14,95)
> Het tweede jaar van de jonge Luke Skywalker aan de Jedi Academie. Milde parodie op Star Wars met vele bekende personages en gepresenteerd als dagboekschrijfsels met strippagina's.
• Star Wars Remastered: Episode III - Revenge of the Sith (HC/104p/€24,95) (met ex-libris)
> De softcover verschijnt binnenkort. Check ook deze verzamelactie.
• Het Universum van Stefan Wul: Enorme Angst deel 1-2-3 collector's pack (3xSC/€24,95)
Wika 1: De Razernij van Oberon (Olivier Ledroit + Thomas Day / Olivier Ledroit) (HC/72p/€19,95) (met ex-libris)
Wika 2: En de Zwarte Feeën (Olivier Ledroit + Thomas Day / Olivier Ledroit) (HC/72p/€19,95) (met ex-libris)
> Wika is weelderig getekend door Olivier Ledroit met Thomas Day als coscenarist. Na Requiem - De Vampierridder en zijn bijdrage aan de reeks Kronieken van de Zwarte Maan paste Ledroit zijn tekenstijl aan voor een lieflijker presentatie dan zijn traditionele blood and gore. Er wordt dan ook nadrukkelijk gemikt op een groter publiek want Wika is fantasy, avontuur en ook het hippe genre steampunk. Wika is de dochter van het feeënkoppel Claymore en Titania. Prins Oberon kan het nog steeds niet verkroppen dat hij zijn geliefde Titania verloor aan Claymore en valt het kasteel aan waar de feeën wonen. Wika wordt toevertrouwd aan een landbouwersgezin nadat haar vleugels werden afgeknipt om haar afkomst te verhullen. Dertien jaar later trekt Wika naar de hoofdstad waar Oberon regeert. Ze ontmoet er de jonge Bran, een dief die haar alle geheimen van de stad vertelt. Beetje bij beetje ontwikkelt Wika haar feeënkrachten en dat trekt de aandacht van Oberon. Er zijn vier delen van Wika gepland, twee ervan zijn al verschenen in het Frans. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Pat Mills het zou schrijven, maar uit tijdsgebrek moest hij afhaken. De albums verschijnen in soft- en hardcover.
• Wraithborn 3: Renaissance (Joe Benitez / Joe Weems / Victor Llamas + Marcia Chen / Joe Benitez) (SC/56p/€8,95)
> Slot van de trilogie van dezelfde auteur als Lady Mechanika. Lees hier een bespreking van deel 1 en 2.
• WW2.2 - Een Andere Tweede Wereldoorlog deel 1-2-3-4-5-6-7 collector's pack (7xSC/€59,95)
> De complete reeks als collector's pack.

Dark Dragon Games Collection
• Assassin's Creed: Vuurproef deel 1-2 - Zonsondergang deel 1-2 collector's pack (4xSC/€29,95)
Assassin's Creed: Reflecties 1 (Valeria Favoccia / Giorgia Sposito + Ian Edginton) (SC/56p/€8,95)
• Assassin's Creed: Reflecties 2 (Valeria Favoccia
/ Giorgia Sposito + Ian Edginton) (SC/56p/€8,95)
> "In deze serie geschreven door Ian Edginton met tekeningen van Valeria Favoccia worden de meest geliefde karakters van de game samengebracht. Leef mee met de nieuwe avonturen van Assassin's-favorieten, zoals Edward Kenway en Altaïr, en de beroemde dakdraver uit de Renaissance, Ezio Auditore! Otso Berg heeft een probleem, een probleem dat hij alleen met kennis uit het verleden kan oplossen. Door met de Animus-technologie het verleden van een paar van de dapperste en beste Assassins van de Broederschap na te gaan, hoopt de meestertempelier een voordeel te verkrijgen ten opzichte van zijn tegenstanders. Want in de huid van je vijand kruipen is toch de beste manier om van hem te leren?"


Davidsfonds Uitgeverij
14/10
TOP
• Lectrr Graait - Het Jaar in Cartoons (Lectrr) (SC/288p/€19,99)
> Al een vroeg jaaroverzicht in cartoons. Van dezelfde scenarist verscheen afgelopen week het eerste deel van de trilogie Red Rider, voor de verandering een ernstig, lang verhaal.


Dupuis
28/10
TOP
• Guust 5: Flaterfestijn (André Franquin / Jidéhem) (HC/56p/€16,95) (geremasterde heruitgave met ex-libris)
• Guust 6: Flappende Flaters (André Franquin / Jidéhem + Yvan Delporte) (HC/56p/€16,95) (geremasterde heruitgave met ex-libris)
> Tot eind dit jaar verschijnen maar liefst acht delen van de gloednieuwe edities van Guust, allen in hardcover met een ex-libris, chronologisch, nieuwe covers, een opgefriste inkleuring met een scherpere weergave van André Franquins en Jidéhems lijntekeningen en een nieuwe lettering. Een geremasterde editie dus. Wij hebben de complete Franse versie al en die is echt indrukwekkend. Onder "chronologisch" wordt ook verstaan dat zelfs de reclamegags, illustraties en de geïllustreerde artikels uit Robbedoes mee opgenomen worden. Die laatste werden overgeslagen in de laatste softcoverheruitgaven en stonden oorspronkelijk in het album Heet van de Redactie. Dit is werkelijk de ultieme Guust-reeks.
• Harmony 3: Ago (Mathieu Reynès) (SC/56p/€7,95)
> Slot van de eerste cyclus van een van de betere jeugdreeksen van het moment. "Harmony is vastberaden: ze moet en zal haar vrienden Payne en Eden bevrijden uit het trainingskamp waaruit zij zich wist te redden. Niemand zal haar tegenhouden. Ook niet haar bewaarengel William Torres, Nita genoemd door de oude medicijnvrouw. Intussen neemt de geheime militaire organisatie de wapens op om hinderlijke elementen uit te schakelen. Ze hebben het ook op William gemunt. Maar dan vallen ook in hun kamp plots onverklaarbare doden... Wie zit daar achter?"
Largo Winch 21: Morning Star (Philippe Francq + Éric Giacometti) (SC/48p/€7,95)
Largo Winch 21: Morning Star (Philippe Francq + Éric Giacometti) (HC/48p/€13,95)
> Speciaal voor de Franse krant Le Figaro tekende Philippe Francq een plaat 47 die het vorige album 20 Seconden met een epiloog en een glimlach op het gezicht van Largo afsluit. De plaat dient tegelijk als overgang naar het volgende tweeluik, voortaan geschreven door de Franse romanschrijver Éric Giacometti die de opdracht kreeg terug naar de basis van de reeks te gaan: een financiële thriller. Deze plaat zal niet gepubliceerd worden in een album, laat staan in vertaling. Francq vond dat er iets miste op het einde van het vorige album. De ruzie met Simon Ovronaz blijkt van voorbijgaande aard en Domenica komt Largo toch nog groeten. Tegelijk wenkt dus een nieuw avontuur. De scène speelt zich trouwens af in de Cristal Bar van hotel Sofitel in Brussel. En ondertussen is Largo's nieuwste avontuur Morning Star een feit. De Franse oplage van deel 21 bedraagt 360.000 exemplaren en ook de nieuwe Franse president Emmanuel Macron is een fan van de reeks. De korte inhoud: "De Dow Jones kent een rampzalige terugval en de Winch-groep wordt beschuldigd van het manipuleren van de beurzen. Maar wie zit er écht achter deze dramatische koersdaling? Wie heeft de touwtjes in handen? Wie zijn de echte heersers van het geld?"
Magic 7 4: Hoe het Begon (Giuseppe Quattrocchi / Rosa La Barbera / Chris Evenhuis / José Maria Beroy / Clarke / Jheremy Raapack / Denis Bodart / Benoît Ers / Kenny Ruiz + Kid Toussaint) (SC/56p/€6,95)
> "Leo stort zich op de bibliotheek van zijn vader. Zo komt hij meer te weten over de zeven oorspronkelijke magiërs. En de waarheid blijkt ver van de legende te liggen! Zo leest Leo dat er acht en geen zeven magiërs waren, en dat een van hen de anderen heeft verraden. Hij ontdekt ook dat de magie overgaat naar de eerste erfgenaam... en dat de andere kinderen van een magiër onverbiddelijk sterven! Maar vooral: het Beest is volledig bedacht door de magiërs om helden te lijken in de ogen van de mensen en zo hun vertrouwen te winnen." Deze reeks over zeven kinderen met magische superkrachten zal tien delen tellen. Deel 4 is getekend door acht tekenaars. Het album bevat namelijk kortverhalen met flashbacks door diverse Europese en Amerikaanse gasttekenaars (Chris Evenhuis, José Maria Beroy, Clarke, Jheremy Raapack, Denis Bodart, Benoît Ers en Kenny Ruiz) terwijl de verhaallijn doorloopt. Ook voor deel 7 en deel 10 reserveert scenarist Kid Toussaint een paar verrassingen. Vanaf deel 5 nemen Kenny Ruiz en inkleurder Noiry de tekeningen van Giuseppe Quattrocchi en Rosa La Barbera over. En er is nog nieuws, want de rechten op de reeks zijn verkocht aan een tekenfilmstudio die van Magic 7 graag een tekenfilmserie willen maken. Er wordt momenteel gewerkt aan een pilootaflevering.
Robbedoes door... 12: Tulpen uit Istanboel (Hanco Kolk)
(SC/64p/€9,95)
> Na een Vlaamse Robbedoes door Charel Cambré en Marc Legendre krijgt nu ook Nederlander Hanco Kolk zijn kans om een Robbedoes-verhaal te maken. In Middelkerke waren ze iedereen voor door een stripmuur aan Kolks Robbedoes te wijden. "1960, Rotterdam. Aan de vooravond van de eerste floriade vraagt de graaf van Rommelgem Robbedoes en Kwabbernoot naar Rotterdam af te zakken. Hij heeft een mysterieuze boodschap ontvangen van professor Petrow die wil overlopen van Rusland naar het Westen. De geleerde houdt zicht schuil in hotel Topaz in Istanboel. Maar hoe geraak je tijdens de Koude Oorlog in hemelsnaam onopgemerkt van Istanboel naar Rotterdam terwijl iedereen, van MI5 tot de KGB, jacht op je maakt? Naar aanleiding van de eerste floriade zal ingenieur en tulpenaficionado Lucas Trappist de historische tocht van de eerste tulpenbol van Istanboel naar Rotterdam opnieuw doen. Per postkoets, helemaal zoals de reis vierhonderd jaar eerder verliep. Robbedoes, Kwabbernoot en de Russische geleerde rijden mee. Het begin van een turbulent avontuur, want in een postkoets zit altijd een verrader!" Van Kolks album, waarvan nog geen Franse vertaling is aangekondigd, verschijnt ook nog een luxeversie die 80 pagina's dik is.
• De Rode Baron 3: Donjons en Draken (Carlos Puerta + Pierre Veys) (SC/64p/€7,95)
> Laatste deel, nu ook als softcover.
Yoko Tsuno integraal 2: Duitse Avonturen: 2. Het Helse Orgel - 7. De Grens van het Leven - 14. De Bliksem van Wodan (Roger Leloup) (HC/176p/€24,95)
> Onlangs hoorden we de opmerking dat de gehekelde keuze om Yoko Tsuno thematisch te bundelen toch nog het voordeel heeft om die "vervelende Vinea-verhalen" over te kunnen slaan. Dan moet die kerel zeker deze tweede integrale aanschaffen, want daarin staan drie avonturen die zich op de Aarde afspelen, meerbepaald in Duitsland. Deze integrale bundelt de albums Het Helse Orgel, De Grens van het Leven en De Bliksem van Wodan. De eerste twee worden vaak genoemd als twee van de beste verhalen in de reeks. "Duitsland is een plaatje: van de pittoreske dorpjes en kastelen in de Rijnvallei tot de glooiende wijngaarden langs de Moezel. Maar niet ver van hun oevers spelen mensen met vuur... met dodelijke gevolgen. Een orgel waarvan de duivelse tonen je gek maken, een machine die bliksem omzet in een vernietigingswapen of een vampier die 's nachts de tanden zet in de mooie Ingrid... Achter de bekoorlijke Duitse landschappen schuilen donkere mysteries en gevaren!"

Vrije Vlucht

De Praagse Coup (Miles Hyman + Jean-Luc Fromental) (HC/96p/€19,95)
> "1948, Wenen. Het is de koudste zomer sinds de oorlog. De Engelse schrijver Graham Greene komt aan in de verwoeste Oostenrijkse hoofdstad die bezet wordt door de vier geallieerde grootmachten. Hij komt er ideeën opdoen voor zijn nieuwe film The Third Man. Maar in de schaduw van het puin waren nog de halfdode geesten rond van een oorlog die nog niet goed is uitgedoofd en nu al als 'koud' wordt bestempeld. In het spoor van een van de grootste romanschrijvers van de twintigste eeuw ontspint zich een donker verhaal van leugens, verraad, schokkende verbonden en verraadde geheimen. Scenarist Jean-Luc Fromental exploreert de grijze zones in de biografie van een auteur die graag zelf een loopje nam met de waarheid. De sfeer van Greenes literaire escapade slaat om en het spionageverhaal haalt de werkelijkheid in... Een donkere menselijke komedie die de gereputeerde illustrator Miles Hyman treffend in beeld brengt." Van Hyman verschijntbinennkort ook de novelleverstripping De Loterij bij Scratch Books. We kennen de tekenaar nog van de misdaadverstrippingen Bloednacht (naar de roman van Jim Thompson, bewerkt door Matz) en De Zwarte Dahlia (naar de roman van James Ellroy, bewerkt door Matz en filmregisseur David Fincher die eigenlijk verfilmplannen koesterde met Tom Cruise voor Brian De Palma aan de haal ging met het filmproject). Fromental heeft onder meer het biografische De Avonturen van Hergé geschreven en werkt momenteel met co-scenarist José-Louis Bocquet aan een album van Blake en Mortimer voor tekenaar Antoine Aubin.


Les Éditions Albert René
21/10
TOP
Asterix 37: Asterix en de Race door de Laars (Didier Conrad + Jean-Yves Ferri) (SC/48p/€6,95)
> De oplage van dit nieuwste Asterix-album verschijnt in een Europese oplage van vijf miljoen exemplaren waarvan 210.000 voor de Nederlandstalige markt zijn bestemd. De 128 pagina's tellende luxe-editie in een oplage van duizend exemplaren met als bonus alle pagina's in potlood en een making-offkatern is door diverse omstandigheden uitgesteld. Na het vorige thuisverhaal eist de traditie dat het befaamde stripduo nu opnieuw de hort opgaat. Deze keer is Italië de bestemming hoewel Italië toen nog geen natie was. Net zoals Gallië bestond het door Rome onderworpen schiereiland uit diverse volkeren die op hun zelfstandigheid stonden. Julius Caesar wil daar een einde aan maken en al die regio's onder Romeins bestuur plaatsen. En net zoals in Gallië is het leven in de Romeinse garnizoenen in die regio's geen makkie. Asterix moet ook Obelix duidelijk maken dat er niet alleen Romeinen zijn in Italië. Asterix en Obelix liepen al vaker rond in Rome, maar de streek rond die antieke wereldstad vormt dus een groter decor. Volgens de nieuwe scenarist Jean-Yves Ferri werden er nog nooit zoveel nieuwe personages opgevoerd als in dit album. Een mysterieuze gemaskerde met gouden helm steelt hierbij de show. Er worden dan ook heel wat streken aangedaan tijdens hun reis van het noorden naar het zuiden van de laars. Behalve een nieuw album vieren we in 2017 ook dat de oorspronkelijke tekenaar Albert Uderzo (wiens familie afkomstig is van Venetië) negentig jaar wordt terwijl het veertig jaar is geleden dat René Goscinny overleed. Meer achtergrond, een interview met Didier Conrad en Ferri, bijkomende artikels, schetsen en diverse meer vind je terug in deze persmap.


Fantasia
28/10
TOP
Jeremiah 35: Kurdy Malloy en Mama Olga (Hermann) (HC/56p/€75,00) (luxe met ex-libris)
> Luxe-editie met wikkel op 166 exemplaren inclusief 45 stuks met een originele schets en 26 exemplaren van A tot Z.


Glénat
28/10
TOP
PAKKET: De Geheime Driehoek - I.N.R.I. deel 1-2-3-4 (4xHC/€39,95)
PAKKET: De Fleury-Nadals deel 1-2 (2xHC/€19,95)
PAKKET: De Fleury-Nadals deel 3-4 (2xHC/€19,95)
PAKKET: De Fleury-Nadals deel 5-6 (2xHC/€19,95)


Dickens & Dickens (Griffo + Rodolphe) (HC/112p/€19,95)
> Dickens & Dickens verscheen in het Frans als een tweeluik in afzonderlijke albums. In het Nederlands komt het uit als een gebundelde uitgave. "Londen, 1852. Charles Dickens begint stilaan een grote naam te worden in Engeland. De schrijver houdt ervan om 's nachts alleen door de straten van Londen te dwalen op zoek naar inspiratie. Maar sinds enkele weken wordt hij op zijn nachtelijke tochtjes gevolgd door een geheimzinnig en ongrijpbaar silhouet. Het maakt hem gek! Als hij er eindelijk in slaagt de man bij de kraag te vatten, blijkt die als twee druppels water op hem te lijken. Hij ziet eruit als zijn kwaadaardige evenbeeld... En erger: de man kent gebeurtenissen uit de jeugd van Dickens waarvan hij dacht dat niemand ze kende. Wie is dit onheilspellend heerschap en wat wil hij van hem? Rodolphe en Griffo duiken in het Victoriaanse Engeland en de donkere krochten waar de schrijver van Oliver Twist en David Copperfield zo tuk op was. Een donker en fantastisch verhaal, geïnspireerd op de mythe van de Doppelgänger. Duik mee in het literaire universum van Dickens en ontdek de man achter de geniale schrijfsels."
De Geheime Driehoek - Lacrima Christi 2: Het Begin van de Apocalyps (Denis Falque + Didier Convard) (HC/56p/€15,95)
> Het eerste deel van Lacrima Christi verscheen in april in vertaling. Deel 2 liet niet lang op zich wachten. "De chaos op JFK is niet te overzien. De gifaanval op de luchthaven van New York eiste honderden levens en ontelbare mensen wachten nog op verzorging. De hele wereld kan live meevolgen hoe de nooddiensten af en aan rijden. Benciveni kon zich geen betere demonstratie inbeelden van de gruwelijke efficiëntie van de Lacrima Christi. Rechtzetter Jean Nomane en zijn team zijn de wanhoop nabij. De Apocalyps was nooit zo dichtbij… Maar dan doen de agenten een gigantische ontdekking in de testamentbrief van Biancofuri, de maker van het virus. Er bestaat misschien een tegengif dat de alchemist met zich meenam naar de bodem van de zee!"
• De Grote Zeeslagen 3: Jutland (Jean-Yves Delitte) (HC/48p/€16,95)

> Na een eerste album van zijn hand en een tweede dat hij schreef voor Denis Béchu is Jutland opnieuw een album dat Jean-Yves Delitte zelf heeft getekend. "31 mei 1916. Na meer dan twee jaar wachten en verschillende gemiste kansen dwingt de Engelse Royal Navy — aangevoerd door de vice-admiraals John Jellicoe en David Beatty — de Duitsers tot een grote confrontatie op zee. Plaats van het duel? De Noordzee voor de kust van het Deense Jutland. De overwinning van de Engelsen is dan wel duidelijk, ze smaakt bijzonder wrang. Om hun slagkruisers snel en wendbaar te maken, verlichten de Engelsen immers hun bepantsering. Dat blijkt een dramatisch keuze voor de schepen van de Royal Navy waarvan het ruim volgestouwd zit met cordiet, een nieuwe springstof met een ongeziene kracht. Voor de HMS Invincible en twee andere kruisers wordt het fataal. Eén salvo Duitse obussen is genoeg om het vuur aan de lont te steken en de Engelse oorlogsschepen in lichterlaaie te zetten. Meer dan drieduizend mannen laten het leven. Jutland was de laatste grote confrontatie op zee van de Eerste Wereldoorlog. Ondanks de grote verliezen onderstreepten de Engelsen met de slag hun hegemonie over de wereldzeeën. De Duitsers ontsnapten aan een drama en besloten daarop wijselijk om het gros van hun vloot voor anker te laten liggen."
Sneeuw - De Oorsprong 2: Eden (Fred Vignaux + Didier Convard / Éric Adam) (HC/48p/€15,95)
> "Chantefable is de enige overlevende van een aanval van scheurbuik. Hij wordt wakker in een kleine chalet in een idyllische vallei vol bloemen. Eden heet het plekje dat wonderwel lijkt gespaard van de ijstijd die heel Europa heeft verwoest. Hij wordt er opgevangen door Yahvé, de heer des huizes. Alles lijkt peis en vree maar al snel merkt hij enkele vreemde en onrustwekkende details op in de dagelijkse gang van zaken. Overtuigd dat Eden een verschrikkelijk geheim verbergt, spoort een van de Twaalf hem aan te vluchten naar het fort van Northmann om hem in te lichten over zijn vermoedens." De uitstekende Sneeuw-prequelcyclus De Oorsprong eindigt na deel 3. Tekenaar Fred Vignaux is trouwens de nieuwe tekenaar van de Thorgal-spin-off over Kriss van Valnor.


INdruk
14/10
TOP
• Châteaux Bordeaux 7: De Oogst (Espé + Eric Corbeyran) (HC/48p/€16,95)
> In tegenstelling tot eerdere berichten wordt deel 10 niet het laatste deel, maar wel deel 9. In het Frans is er nog één deel te gaan en dat zal een sluitend einde kennen volgens tekenaar Espé. Tegelijk vertelde hij dat er ook een gastronomische spin-off komt in twee delen: Châteaux Bordeaux À Table. Het eerste deel verschijnt volgend jaar in het Frans bij Glénat.
In Vino Veritas 1: Toscane (Luca Malisan + Eric Corbeyran) (HC/48p/€16,95)
> Door het grote Franse succes verschenen de laatste jaren tal van andere reeksen over wijn of zelfs over cognac (zie de trilogie Cognac die nu bij Silvester verschijnt). De meesten ervan zijn geschreven door scenarist Eric Corbeyran. Voor de nieuwe familiesaga In Vino Veritas verlegt hij het decor van de Franse wijnstreken naar het Italiaanse Toscane. Dit tweeluik is getekend door de Italiaan Luca Malisan en is al sinds 2014 afgerond in het Frans bij Glénat. In In Vino Veritas maken we kennis met broer en zus Lionello en Tessa Tomasini. Ze zijn allebei wijnmakers. De tegenstellingen konden niet groter zijn. Terwijl Lionello een echte zakenman is die rentabiliteit en massaproductie verkiest, gaat Tessa regelrecht voor ambachtelijkheid en bioproducten. De tegenstellingen zijn zodanig groot dat ze al jarenlang geen woord met elkaar hebben uitgewisseld. Maar Ortensia, hun grootmoeder die hen opvoedde, liet in haar testament een clausule opnemen: ze kunnen enkel de olijfgaard, waarin broer en zus opgroeiden, erven als ze erin slagen een gezamenlijke cuvée uit te brengen. Als opstapje voor deze nieuwe, veelbelovende reeks duiken enkele personages uit Châteaux Bordeaux in In Vino Veritas op.


Kennes
28/10
TOP
Het Lastige Leven van Léa Olivier 1 (Ludo Borecki + Alcante naar de romans van Catherine Girard-Audet) (SC/152p/€13,95)
> "Het leven van Léa Olivier wordt overhoop gehaald als haar ouders haar aankondigen dat ze haar geboortedorp moet verlaten om naar Montreal te verhuizen. Ze moet haar vrienden, haar beste vriendin Marilou en haar vriendje Thomas achterlaten en een nieuw leven opbouwen in de grote stad. Het is flink wennen op haar nieuwe school: een groepje populaire meisjes vindt altijd een gelegenheid om haar eens flink te treiteren, Léa moet nieuwe vriendschappen sluiten en heeft erg veel moeite met Engels. Alsof dat nog niet genoeg is, moet ze ook nog jongleren met het liefdesleven van haar broer Felix, de nieuwe beugel van Marilou, een enorme hoeveelheid schoolwerk, en de liefdes in haar leven. Gelukkig is er internet... Via chat en mail kan Léa haar hart luchten. Het Lastige leven van Léa Olivier is een verhaal vol liefde, vriendschap, acceptatie en afwijzing, humor en girlpower!" Bij Kennes verschenen ook al de drie romans waarop deze stripversie is gebaseerd. De uitgeverij koos voor een paperbackuitgave waarin de stripbewerkingen zijn gebundeld die in het Frans als drie aparte albums verschenen. Tekenaar Ludo Borecki kennen we nog van Moederkillers en hij werkte ook mee aan De Smurfen. Alcante schreef voor dezelfde uitgeverij eveneens op Canadese jeugdromans gebaseerde strips die door Steven Dupré werden getekend, maar nog niet zijn vertaald. Kennes (bestuurd door een voormalige CEO van Dupuis) verwierf onlangs uitgeverij Joker, de Waalse uitgever van onder meer Rooie Oortjes.


Lecturis
21/10
TOP
• Boek voor Mo (Pjotr Müller) (SC/104p/€22,50)
> "Na zo'n vijftig jaar kunstenaarschap kijkt Pjotr Müller (1947) terug op zijn loopbaan in de vorm van een door hemzelf getekende autobiografie in stripvorm. Het getekende verhaal was oorspronkelijk heel persoonlijk, bedoeld voor zijn dyslectische zoon Mo. Müller begon met het maken van reeksen kleurenprints van zijn kunstwerken die hij met zwarte pen van een getekende fictieve omgeving voorzag. Gaandeweg is een compleet levensverhaal ontstaan, waarin hij zijn leven als kunstenaar in beeld brengt, zijn motieven om beeldhouwer te worden, zijn relatie tot zijn familie, gezin en professionele entourage, zijn inspiratievormen en uiteraard zijn oeuvre tot nu toe. De door Pjotr Müller gekozen vorm, de strip, is voor een beeldhouwer uniek om zijn werk te duiden. De werken krijgen een context, een situering die in werkelijkheid niet mogelijk is. Als toegankelijk medium bij uitstek is de strip een ideale kennismaking met de complexe wereld van de kunstenaar en een mogelijkheid zijn werk te duiden voor jonge generaties."


Le Lombard
28/10
TOP
• De Brokkenmakers integraal 2: 4. De Brokkenmakers tegen... De Brokkenmakers - 5. De Helse Corrida - 6. Ups en Downs in San Fransisco (Christian Denayer + André-Paul Duchâteau) (HC/160p/€24,95)
> De complete reeks zal in zeven integrales gebundeld worden, telkens voorafgegaan door een dossiertje.
• Gloria Victis 4: Ludi Romani (Matteo Guerrero + Juanra Fernández) (SC/48p/€7,95)
> Murena, Alex en Alex Senator zijn niet de enige Romeinse reeksen waarvan dit najaar nieuwe albums verschijnen. Ook van de regelmatig verschijnende reeksen Gloria Victis en Maxentius komen er nieuwe delen bij. Gloria Victis 4: "De schaduw van Nemesis volgt Aelio op zijn rit naar het noorden. Ver weg van zijn geboorteland moet hij de gevaarlijkste koers van zijn leven rijden. Alleen zo kan hij zijn naam zuiveren en weer alle eer aandoen. En natuurlijk wraak nemen…" Einde van de cyclus.
• De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren 5: Slive (Roman Surzhenko + Yann) (SC/48p/€7,95)
• De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren 5: Slive (Roman Surzhenko + Yann) (HC/48p/€13,95)
> "Thorgal kan zich maar moeilijk neerleggen bij de dood van Hierulf-de-denker. Wie beschermt de Vikingen van het noorden dan tegen de waanzin van Gandalf-de-gek, hun bloeddorstige koning? Thorgal trekt eropuit om Hierulf op te sporen en kruist het pad van een klein maar dapper jongetje. De jonge jaren van Thorgal vertelt de coming-of-age van Thorgal. Welke avonturen beleefde hij tussen zijn vijftiende en twintigste levensjaar? Hoe groeide de jonge snaak uit het album Aaricia op tot de jongeman die aan het begin van De ijskoningin door zijn schoonvader aan een rots werd vastgeketend?"
• Vasco 27: I Pittori (Dominique Rousseau + Luc Révillon naar een synopsis van Gilles Chaillet) (SC/48p/€7,95)
> De nalatenschap van Gilles Chaillet leeft nog steeds voort in reeksen als Roma, waarvan hij het idee leverde, en Vasco. Voor deze laatste reeks met heel veel historische elementen heeft hij een heleboel synopissen en korte inhouden nagelaten waar scenarist Luc Révillon een keuze uit kan maken. Het verhaal van deel 25, I Pittori, gaat als volgt: "Vasco is terug in Italië. Zijn oom geeft hem een bijzondere opdracht: hij moet bij een grote schilder over de aankoop van een van zijn doeken onderhandelen. Maar dan wordt de schilder vermoord. Vasco komt in het middelpunt van de verdenkingen te staan in een onderzoek vol verrassende wendingen." Het vervolg en slot is voor deel 26 gereserveerd.


Lucky Comics
28/10
TOP
• Lucky Luke 40: De Premiejager (Morris + René Goscinny) (SC/48p/€6,95) (herziene herdruk)
Lucky Luke 53: Daisy Town (Morris + René Goscinny) (SC/48p/€6,95) (herziene herdruk)


Mandarijn
21/10
TOP
• Dirkjan 23 (Mark Retera) (SC/48p/€7,95)
> Strookjesstrips en gags met achterin een kortverhaal.
• Dirkjan Scheurkalender 2018 (Mark Retera) (SC/368p/€14,95)


Mario De Koninck
28/10
TOP
• Familie De Koninck 4: De Nieuwe Zetel... Zit Goed! (Mario De Koninck) (SC/48p/€5,99)
> "Het gezinsleven verandert voortdurend. Ook bij Familie De Koninck. Dochters Jolien en Lena worden groter. Nieuwe gespreksonderwerpen komen aan bod. Jolien oefent de wiskundetafels. Lena verlaat de kleuterklas en ontdekt het eerste leerjaar. Tussendoor denkt Jolien dat ze een zeemeermin is en mag niemand Lena's ballen zien."


Microbe
28/10
TOP
Orbital 4: Ravages (Serge Pellé + Sylvain Runberg) (HC/56p/€19,95) (heruitgave)
• Orbital 7: Implosie (Serge Pellé + Sylvain Runberg) (SC/56p/€8,95)
> Met deze twee uitgaven is de complete reeks beschikbaar in soft- en hardcover. Deel 8 verschijnt volgend jaar en sluit de vierde cyclus af. Daarna starten Serge Pellé (lees hier een interview) en Sylvain Runberg met een cyclus van drie delen.


Pangolin Comics
28/10
TOP
Virus 2: Highborn (Patrick Cornelis) (SC/112p/€17,95)
> Opnieuw via het crowdfundingplatform Sandawe.com lukte het Patrick Cornelis om deel 2 van zijn post-apocalyptisch, occulte zombie-epos Virus gefinancierd te krijgen. Op zich is dat een hele prestatie. Highborn telt zestien pagina's meer dan het eerder dit jaar verschenen eerste deel. De prijs blijft ongewijzigd op 17,50 euro. Er komt ook een hardcoverversie met een extra katern van zestien pagina's met personagebeschrijvingen, illustraties en geschrapte pagina's. Deze versie kost je 25 euro. De hardcover van deel 1 was enkel voor een specifieke actie bedoeld. Net zoals deel 1 verschijnt Virus 2 tegelijk in het Nederlands, Frans en Engels. En er is meer voor de tekenaar. Hij raakte al opgemerkt door Franky De Smet-Van Damme van de metalformatie Channel Zero die hem vroeg de hoes te tekenen van hun nieuwe single Blood Letters. Het nummer werd geschreven na de aanslagen van 22 maart in Brussel en was ongelukkig genoeg voor het eerst te beluisteren op de dag na de aanslag in Manchester. Cornelis mocht ook de albumhoes tekenen van Exit Humanity dat dit najaar wordt gereleased.


Polis
21/10
TOP
• Tijd voor Beweging met Daniël (Mat) (HC/112p/€24,99)
>
Terwijl onze oude, vertrouwde wereld op instorten staat, blijft hij een rots in de branding: Daniël. Hij bekijkt het leven door een roze bril, zonder al te rooskleurige dromen te koesteren. De onverstoorbare kalmte waarmee hij de survival of the fittest beleeft, is een inspiratiebron voor ons allen. Daniël is niet bang van de woeste natuur. Walvissen, beren, adelaars, draken of insecten, hij zet ze allemaal op hun plaats. Maar het meeste geduld moet Daniël uiteraard opbrengen voor mensen. Al die mensen die al die dingen willen en voelen en zeggen! Daniël maakt er geen woorden aan vuil. Grote dromen en verlangens worden door hem teruggebracht tot hun genadeloos geestige essentie. Hij houdt hun en dus ook ons een spiegel voor."


Prometheus
07/10
TOP
• Het Achterhuis (David Polonsky / Yoni Goodman + Ari Folman naar het dagboek van Anne Frank) (SC/162p/€19,99)
> "Zeventig jaar geleden werd Het Achterhuis voor het eerst gepubliceerd. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt het verhaal van Anne Frank nu in stripvorm - het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen het Anne Frank Fonds Basel en de bewerkers Ari Folman en David Polonsky (beiden bekend van Waltz with Bashir)."


Saga Uitgaven
14/10
TOP
GRATIS! Bij aankoop van een album van Saga Uitgaven krijg je deze en de komende maanden een gratis kalender van Jim met exclusieve illustraties van Marie uit Een Nacht in Rome.

Bloedstollend Brugge (Bert Gevaert met illustraties van Ken Broeders) (HC/120p/€24,99)
> "Bij het horen van de woorden 'bloed' en 'Brugge' denken velen spontaan aan het Heilig Bloed dat al sinds de vroege middeleeuwen bewaard wordt in Brugge. Het is een van de oudste relieken in de stad en wordt dan ook vol trots, onder massale belangstelling, in de straten van Brugge meegetroond in de jaarlijkse Bloedprocessie. Weinigen zijn zich echter bewust van het schrille contrast tussen de openlijke pracht en praal van het tonen van het Heilig Bloed en het gutsende bloed dat in Brugge op het schavot, in duistere folterkamers, kabinetten van chirurgijnen of op straatstenen werd vergoten. Wrede moordenaars werden geradbraakt, zieke mensen ondergingen aderlatingen en onschuldige slachtoffers werden vermoord. Ook dat bloed vloeide rijkelijk in Brugge! Al deze verhalen komen tot leven in Le Vieux Grognard, een legendarische Brugse antiekzaak aan het einde van de negentiende eeuw." De Brugse leraar en stadsgids Bert Gevaert bundelde de krachten met Ken Broeders (Apostata) voor een geïllustreerd boek waarvan de prachtige illustraties dankzij crowdfunding raakten gefinancierd. Het levert een ontzettend knap gelay-out boek op met spannende, aanstekelijk en enthousiast geschreven verhalen en bewijzen van Broeders' meesterschap als illustrator in zowel kleur als zwart-wit.
De Dominee 1: De Afvallige Duivels van Nevada (Augustin Lebon + Lylian) (HC/56p/€19,99)
> "1885. Premiejager Angus Whitecross is een ware legende van het wilde westen. Waarom keert deze meedogenloze en gekwelde moordenaar dan plots terug naar het stadje in Nevada waar hij het levenslicht zag? Waarom drijft wraak deze moordenaar die beter gekend is onder de naam 'de dominee”'?..." De western De Dominee is een tweeluik.
De Lach van de Clown (Laurent Hirn + Luc Brunschwig) (HC/200p/€34,99)
> Laurent Hirn wilde zich na de eerste cyclus van De Macht der Onschuldigen op andere reeksen toeleggen. Nog steeds op scenario van Luc Brunschwig tekende hij de aangrijpende trilogie De Lach van de Clown die Saga Uitgaven als een integrale van 200 pagina's uitgeeft. "Groko en Clock zijn twee clowns van middelbare leeftijd die nooit echt succes hebben gekend. Al jarenlang voeren ze hun straatoptredens in dorpjes en kleine voorsteden op. Overal waar ze komen, spannen ze zich in om de mensen aan het lachen te brengen of hen te ontroeren. Op hun tournee doen ze ook het stadje Hoogwind aan. Daar komt hun reis ten einde."
• De Macht der Onschuldigen - cyclus 2: Hier Is de Hel 2: Drie Getuigenissen (David Nouhaud / Laurent Hirn + Luc Brunschwig) (HC/56p/€19,99)
> Luc Brunschwig maakte onlangs bekend dat de tweede cyclus van De Macht der Onschuldigen, die zich zes maanden na de gebeurtenissen in de eerste cyclus afspeelt, geen zes delen zal tellen, maar vijf. Dat vijfde deel wordt wel extra lang. Maar zover zitten we dus nog niet. In deel 2 gaat de strijd om de macht enerzijds en het bewijzen van Joshua Logans onschuld anderzijds onverdroten voort.
De Minimensjes integraal 1: 1967-1970: 19. Alarm in Ellendam bij Ravertem - Ontsnapt - Het Schatermannetje - Torenpech - Paaseieren uit Ellendam - Van Muizen en Minimensjes - De Minimensjes Maken het Bont - 1. De Uittocht (Pierre Seron + lbert Desprechins / Pierre Seron) (HC/216p/€34,99) (herdruk)
De Minimensjes integraal 2: 1970-1973: Nieuw Ellendam - 8. Droompoeder - Paasdwergen in Rotswijk - In de Klauwen van de Roofvogel - 2. Minimensjes in Brontoxico - De Oude Holle Boom - Een Minihandje Helpen - 40° in de Schaduw - 3. Soldaten uit het Verleden (Pierre Seron + Pierre Seron / Mittéï) (HC/216p/€34,99)
(herdruk)
> Deze albums waren snel na verschijnen uitverkocht. Daarna bleef de vraag naar exemplaren zodanig lang systematisch aanhouden dat Saga Uitgaven overstag ging en beide delen heeft herdrukt. Er is geen verschil met de eerste druk. In december verschijnt de derde integrale, in het eerste kwartaal van 2018 wordt deel 4 verwacht.

Collectie Bamboe
De Erectie 1 (Lounis Chabane + Jim) (HC/72p/€19,99)
> Dit jaar verschijnt bij Saga Uitgaven Jims jongste tweeluik De Erectie, getekend door Lounis Chabane voor wie Jim al het tweeluik Helena schreef. De albums verschijnen, jawel, in een keiharde hardcover en in slappe kaft. De softcovers verschijnen in januari en februari 201, de hardcover van deel 2 in november. Het tweeluik speelt zich bijna volledig af in het appartement van een stel, enkele dagen voor Kerstmis. Voor de verjaardag van zijn vriendin Lea slikt Florent een viagrapil, maar door allerlei komische en dramatische toestanden valt dat in de verkeerde aarde en ook de timing is allerminst geslaagd nadat het koppeltje dat ze hebben uitgenodigd heeft aangekondigd dat het gaat scheiden. Florent en Lea maken ruzie terwijl Florent niet van zijn erectie afraakt. Dit is een verhaal over vergissingen, ontboezemingen en schrik om ouder te worden.
De Honden van Pripyat 1: Sint-Christoffel (Christophe Alliel + Aurélien Ducoudray) (HC/56p/€19,99)
> Aurélien Ducoudray, de schrijver van Moeder Rusland, strikte Christophe Alliel, de getalenteerde tekenaar van het geestige Spynest die bij Daedalus verscheen, voor het tweeluik De Honden van Pripyat. "26 april 1986: een reeks explosies verwoest de nucleaire centrale van Tchernobyl en besmet alles in een straal van meer dan 200 kilometer. Na de evacuatie van de dichtstbijzijnde dorpen worden groepen jagers ingezet om besmette huis- en wilde dieren, die vrij rondlopen in de spookdorpen, neer te schieten. Voor dertig roebel per neergeschoten dier is een ploeg bereid de zone te betreden. Ze kruisen het pad van bijzondere personen, verloren zielen op de bestraalde heide."


Sanoma
28/10
TOP
• Jan, Jans en de Kinderen 59 (Studio Jan Kruis) (SC/48p/€5,95)


Scratch Books
07/10
TOP
Nick Cave: Mercy on Me - De Getekende Biografie (Reinhard Kleist) (HC/328p/€24,90)
> Na een zeer geslaagde stripbiografie van Johnny Cash, medewerking aan een stripbiografie van Elvis Presley, zijn visie op het leven van Fidel Castro en een trip down memory lane in The Secrets of Coney Island staat de Duitser Richard Kleist er nu opnieuw met een getekende biografie van Nick Cave. Van het 328 pagina's dikke Nick Cave: Mercy on Me mogen we het volgende verwachten: "Muzikant, dichter, schrijver, acteur: Nick Cave is het allemaal. In Nick Cave: Mercy on Me vertelt Reinhard Kleist op onnavolgbare wijze over het leven en werk van een van de grootste rocksterren ter wereld. In zijn expressieve stijl toont Kleist de ontwikkeling van Nick Cave vanaf zijn vroege jaren met Boys Next Door en The Birthday Party, via de Berlijnse punkscene in de jaren 1980 tot de megaster die hij tegenwoordig is. Een graphic novel over muziek, liefde, waanzin en punk en wat het betekent om kunstenaar te zijn." Op 13 oktober treedt Nick Cave op in het Sportpaleis van Antwerpen.


Silvester
07/10
TOP
Cognac 2: Dood in de Arena (Luc Brahy + Eric Corbeyran / Jean-Charles Chapuzet) (HC/48p/€16,95) (met ex-libris)
> "Wanneer Anna in Charente is om een reportage te maken over cognac, verneemt ze dat een van haar jeugdvriendinnen bij een liefdesdrama om het leven is gekomen. Maar volgens haar had het meer te maken met een mislukte inbraak, uitgevoerd door mensen die de waarde kennen van cognac van voor de fylloxera-bacterie. Dus verzint ze een list om de ware moordenaars te ontmaskeren..."
Donjon Monsters 8: Hartzeer (Carlos Nine + Joann Sfar / Lewis Trondheim) (HC/48p/€16,95)
> "Alexandra, lid van de Broederschap van Moordenaars, wordt door een krant in Antipolis gevraagd om haar levensverhaal te vertellen. Dat doet ze maar al te graag. Van haar jonge jaren in een religieuze familie tot aan haar ontdekking van onrecht en haar eerste 'contract', onthult Alexandra een parcours van bloed, seks en razernij. Maar ook heel veel informatie over de Donjon..."
• Donjon Ochtendgloren -83: Zonder Geluid (Christophe Gaultier + Joann Sfar / Lewis Trondheim) (HC/48p/€16,95) (met kunstdruk)
> "De oude Arahoe, de vader van Hyacint, voelt zich stijf en stram en moet er niet aan denken in bed te sterven. Hij heeft het voortdurend over heroïsche tijden en zijn vrienden die hij hoopt terug te zien. Dus hij neemt zijn trouwe strijdros en gaat op pad. Dit tegen de wil van Alexandra. Zij maakt zich zorgen over hem en gaat met hem mee op deze dolle rit. Intussen maken in de ruïnes van Antipolis Comor en een handvol heren zich op om weer de macht te grijpen."
• Er Was Eens... Het Leven 1: Het Hart (Minte / Jean Barbaud + Jean-Charles Gaudin) (SC/48p/€6,95)
> Na Er Was Eens... De Mens komt Er Was Eens... Het Leven, met dezelfde geestige aanpak zoals de tekenfilmserie, waarin we meer te weten komen over het menselijk lichaam. "Een reis naar het allerkleinste, binnen in een menselijk lichaam! Ga samen met Maestro, Pieter, Pieternel en hun vrienden de strijd aan tegen virussen en bacteriën om het lichaam gezond te houden. Ontdek met onze helden hoe het hart werkt dat, door tijdens een mensenleven zo'n drie miljard keer te kloppen, het bloed door bijna 100.000 kilometer bloedvaten voortduwt!"
Goblins 2: Met Hand en Tand (Corentin Martinage + Tristan Roulot) (SC/48p/€6,95)
> Het eerste gagalbum van Goblins beviel ons uitermate. In deel 2 meer van hetzelfde en er komen nog albums.
• De Legendariërs 9: De Alystory (Patrick Sobral) (SC/48p/€6,95)
> De Legendariërs blijft verschijnen als softcoverreeks. "Anathos, een boosaardige god, is van plan te reïncarneren. Voor zijn vleselijke omhulsel heeft hij een Legendariër uitgekozen. Een van de vijf helden is er dus voor bestemd Anathos te worden... Om de god te dwarsbomen moeten onze vrienden de Alystory in handen zien te krijgen, een heilig boek. Maar door dat boek te stelen, worden ze de meest gezochte criminelen ter wereld."
• Operatie Overlord 5: De Pointe du Hoc (Christian Dalla Vecchia / Davide Fabbri + Bruno Falba) (HC/48p/€16,95) (met ex-libris)
> Deel 5 van het zesdelige Operatie Overlord heeft het strategische punt Pointe du Hoc als inzet. "Juni 1944, Port Weymouth, Engeland, enkele uren voor D-day. Majoor Lytle van het tweede rangers-bataillon wordt uit zijn functie ontheven. Hij weigert de aanval te leiden op de Pointe du Hoc, een hoogst strategische maar erg moeilijk inneembare positie tussen Utah Beach en Omaha Beach... Dit deel van de reeks vertelt de inname van de Pointe du Hoc: een operatie met een hoge dodentol voor een karig resultaat. Al noemden de overlevenden hun missie succesvol, de plaats blijft vooral een oord van herinnering aan de ontelbare opgeofferde mensenlevens."
Sterrenwaas 1 (Rudy Spiessert + Hervé Bourhis) (SC/48p/€7,95)
> De sf-reeks Sterrenwaas tapt uit een heel humoristisch vaatje. Hervé Bourhis en Rudy Spiessert parodiëren Star Wars en maken er een middeleeuwse ridderreeks van. "Lang geleden, in een landstreek heel heel ver hiervandaan... vermoordde Heer Salvador, die naar de donkere zijde van de Fors was overgelopen, alle Jadenridders. Hij houdt prinses Leica gevangen om haar de plannen van Zwartburcht te ontfutselen. Zij draagt Ravi Ravi, bijgenaamd R2, op een boodschap door te geven aan een zekere Suzy-Wan de cenobiet: 'Je bent mijn enige hoop, Suzy-Wan. Bevrijd me en luister naar dit lied.'" De reeks telt ondertussen vier Franstalige albums waarvan begin dit jaar een nieuw album verscheen.
• De Verdwaalde Kapitein 2 (Jacques Terpant) (HC/56p/€16,95) (met ex-libris)
> Slot van het tweeluik. "Winter 1765, aan de oevers van de Mississippi. De overgave van Fort de Chartres, als teken van de volledige overdracht van al het land van koning Lodewijk XV aan de Engelsen, is slechts een kwestie van tijd. Het is Saint-Ange, de laatste Franse kapitein ter plaatse, die de overdracht moet regelen. Maar dat verloopt niet bepaald probleemloos, aangezien niet alle indianen het eens zijn met de voorwaarden van deze 'vrede'."
Wonderball 4: De Fotograaf (Colin Wilson + Fred Duval / Jean-Pierre Pécau) (HC/56p/€16,95) (met ex-libris)
>
"Wonder probeert te achterhalen wat er met hem is gebeurd in zijn kindertijd. Zijn zoektocht wordt steeds intenser. Eén man schijnt een sleuteltol te spelen in het geheim van Wonders jeugd: de ongrijpbare Alan Smithee. De band tussen deze legendarische filmerfotograaf en de Alpha's, moorddadige vechtmachines, wordt steeds duidelijker. Dankzij de aanwijzingen van het Spook weet Wonder uiteindelijk Smithee te arresteren voor een uitgebreid verhoor..." Voorlaatste deel! Van hetzelfde auteursteam verscheen vorige maand een uitstekend tiende deel van UUR U.


Soul Food Comics
21/10
TOP
Sporen van het Toeval: De Spaanse Bevrijders van Parijs (Paco Roca) (SC/332p/€24,95)
> Bij Silvester staat een herdruk van Paco Roca's one-shot Rimpels gepland waarvan ook een Spaanse tekenfilm bestaat. De Spanjaard vergaarde er internationaal succes mee. Eerder dit jaar verscheen van dezelfde auteur het nog betere album La Casa bij Soul Food Comics. Het verscheen postuum na de dood van uitgever Guus van Sonsbeek. Zijn medewerkers namen de uitgeverij over en brengen nu Paco Roca's nieuwste, historisch bijzondere album Sporen van het Toeval aan. "Eind maart 1939, in de laatste dagen van de Spaanse Burgeroorlog weten 2.638 mensen per schip te ontsnappen aan de wraak van Franco. Onder hen de Republikein en verzetsstrijder Miguel Ruiz. Hij en zijn kameraden staan aan het begin van vijf barre jaren, waarin ze uiteindelijk op de Champs-Élysées als de bevrijders van Parijs zullen worden toegejuicht. Maar Frankrijk wilde Franse helden en Franco fascistische en dus werd hun verhaal uit de geschiedenisboekjes geweerd. Paco Roca laat in deze waargebeurde, maar tot voor kort vrijwel onbekende geschiedenis, een van de laatste nog levende Spaanse Republikeinen aan het woord. Al snel ontpopt Sporen van het Toeval zich als een persoonlijk, meeslepend en bij vlagen ontroerend verhaal. Een gelauwerde bestseller in Spanje, waar het door sommigen al de Spaanse Maus wordt genoemd."


Standaard Uitgeverij
14/10
TOP
• F.C. De Kampioenen 96: Pol en Doortje Gaan Scheiden (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/32p/€5,99)
> Scheiden? Dat zal wel een misverstand zijn.... "Pol heeft tickets kunnen bemachtigen voor een belangrijke match, maar hij heeft de tickets in de zak van zijn broek laten zitten. Wanneer Doortje de broek in de was gooit, blijft er niks meer over van de tickets. Pol is razend. Tot overmaat van ramp komt Doortjes moeder er zich mee bemoeien. De zaak loopt verder uit de hand en Doortje zet Pol aan de deur. De Kampioenen zien het al aankomen: dit zal op een scheiding uitlopen. Doortje en Pol raadplegen een advocaat. Zonder dat ze het weten, consulteren ze dezelfde raadsman, die hen tegen elkaar opzet."
De Kronieken van Amoras: De Zaak Krimson 2 (Charel Cambré + Marc Legendre) (SC/56p/€6,99)
> "De jonge Lambik en Krimson zijn beiden gestrand in Piscine-les-Bains waar de dorpelingen in het bestaan van de duivel geloven. Tijdens reparaties aan de waterleiding van het pension, doet Lambik een ontdekking die de loop van de geschiedenis zal veranderen. Maar ook het koffertje dat Suske en Wiske van Krimson hebben gestolen, bevat iets wereldschokkends. Barabas tracht te stoppen wat hij zelf ontketend heeft, maar werkelijk alles zit tegen."
Red Rider 1: De Zevende Scherf (Stedho + Lectrr) (SC/56p/€7,99)
> Hier vind je een zeer uitgebreide voorstelling van deze nieuwe reeks, een hedendaagse versie van De Rode Ridder. In november en december verschijnen de delen 2 en 3. "Twee onsterfelijke magiërs, ouder dan de tijd zelf. Tegenpolen in een eindeloze confrontatie. Merlijn, gedoemd in plaats van gezegend. Krankzinnig geworden. Een versplinterde, dolende dwaas. B'hal, een multimiljonair. Een gewetenloze zakenman, glad als teflon. Het vuur in de tijdloze oorlog tussen de beide machtige opponenten laait vandaag opnieuw op. Harder, brutaler, rauwer en genadelozer dan ooit tevoren!"
• Urbanus Special: Eufrazie: 96. De Zwarte Maagd - 101. De Gepeperde Paus - 155. De Gedroomde Kans (Willy Linthout met assistentie van Steven de Rie + Urbanus / Willy Linthout) (SC/120p/€9,99)
> De mama van Urbanus krijgt nu ook haar special met spelletjes. Wie zo gek is om de kaft kapot te knippen, kan een papieren figuur van Eufrazie bouwen.


Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
14/10
TOP
De Kronieken van Amoras: De Zaak Krimson 2 (Charel Cambré + Marc Legendre) (HC/56p/€65,00) (luxe met ex-libris)
De Kronieken van Amoras: De Zaak Krimson 2 (Charel Cambré + Marc Legendre) (HC/56p/€99,99) (luxe met ex-libris)
Red Rider 1: De Zevende Scherf (Stedho + Lectrr) (HC/56p/€65,00) (luxe met ex-libris)
• Suske en Wiske Classics Integraal 2: De Koning Drinkt - De Tamtamkloppers - De Zwarte Zwaan - Het Gouden Paard (Willy Vandersteen) (HC/232p/€34,99)
> Bundeling van de tweede golf Suske en Wiske Classics-albums. Enkel in deze integrale zitten acht bonuspagina's met wetenswaardigheden over de gebundelde verhalen.


Strips2Go!
28/10
TOP
Alexander De Grote 0: De Kleine Alexander (Bart Proost + Bart Proost / Barcas) (SC/48p/€6,95)
> Na drie albums over de Macedonische veroveraar Alexander De Grote door Bart Proost en Barcas presenteert Bart Proost een gagalbum over de jongere Alexander. Bij het album hoort een educatief dossiertje met quiz door Barcas. De gags kon je als voorpublicatie ook online lezen via de website alexanderdegrote.com, maar wij prefereren natuurlijk een papieren album. De korte inhoud: "Wie kent er de legendarische veldheer Alexander De Grote niet? Maar heb je er ooit weleens bij stilgestaan dat elk groot figuur uit het verleden ook ooit kind geweest is? Want ook Alexander is klein geweest voor hij de 'Grote' werd. In dit nieuwe gagalbum gaan we op een frisse, leuke en tegelijk leerrijke manier terug in de tijd: op zoek naar de jeugdjaren van Alexander De Grote! We leren zo zijn ouders, zijn idolen en zijn vriendjes, maar ook zijn jeugddromen kennen. Het nieuwste (gag)album zit vol grapjes waarin de jeugd van Alexander op een grappige wijze wordt gemixt met historische feiten. Een kort educatief dossier (met quiz) benadrukt het leerrijke karakter van de strip."


Syndikaat
21/10
TOP
• Evert Kwok 4 (Eelke de Blouw / Tjarko Evenboer) (SC/80p/€8,95) (herdruk als pocketeditie)
> Met deze herdruk is de complete reeks verkrijgbaar in een kleinere uitvoering.
• Evert Kwok 7: Slagerfestival (Eelke de Blouw / Tjarko Evenboer) (SC/80p/€8,95)
• Timo 5: Kabouterkabaal! (Alex Turk) (SC/48p/€8,95)
> Verscheen tevoren bij Strip2000.


Uitgeverij De Leeuw
21/10
TOP
• Garfield 128: Het Beste uit het Westen (Jim Davis) (SC/32p/€5,95)


Uitgeverij HUM!
21/10
TOP
Philemon 12 (O): De Herherinnering (Fred) (HC/48p/€19,95)
> "Philemon raakt zijn geheugen kwijt en dat is een ernstig probleem: want als je je iets niet meer herinnert, bestaat het niet meer. Ook de wereld van de letters niet. Oei... hoe herherinner je je iets?" Nog niet eerder vertaald album. Nog drie delen en de reeks is compleet in het Nederlands.
Tex Willer 3: Uitdaging in de Bergen (Giulio De Vita + Gianfranco Manfredi)
(SC/48p/€8,99)
> In deze reeks wordt elk afgerond verhaal getekend door een bekendere Italiaanse tekenaar. Deze keer is Giulio De Vita (De Werelden van Thorgal: Kriss van Valnor) aan de beurt. Op scenario van Gianfranco Manfredi stuurt hij Tex naar de ijskoude bergen van Montana om er een jeugdvriend te helpen die overhoop ligt met de American Fur Company.


Uitgeverij L
21/10
TOP
Agent 327: Hulde aan de Jubilaris (Mars Gremmen / Fred de Heij / Michiel Offerman / Gerben Valkema / Remco Polman / Wilfred Ottenheim / Kees de Boer / Kim Duchateau / Eric Heuvel / René Uilenbroek / Danker Jan Oreel + Mars Gremmen / Fred de Heij / Robbert Damen / Gerben Valkema / Remco Polman / Wilfred Ottenheim / Frans Hasselaar / Ger Apeldoorn / Ruud Straatman / Willem Ritstier / Henk Kuijpers) (HC/48p/€18,95)
> Niet alleen van Guust Flater verschijnt dit jaar een hommagealbum door verschillende tekenaars uit Vlaanderen en Nederland, ook van Agent 327 verschijnt zo'n huldeboek in soft- en hardcover. De cover is van Martin Lodewijk, maar voor de tien kortverhalen bundelden verschillende duo's telkens de krachten voor een dikwijls eenmalige samenwerking. Sinds begin dit jaar verscheen er om de twee nummers van het tweewekelijks verschijnende stripblad Eppo een kortverhaal van Agent 327 door een nieuw auteursduo of een auteur die ook zijn eigen verhaal schreef. Op eentje na (die plaats moest ruimen voor de comeback van Rhonda) hoorde er ook een Eppo-cover bij die achterin het album afgebeeld staat. Het gaat om de volgende samenwerkingen: Mars Gremmen, Fred de Heij + Ruud Straatman, Michiel Offerman + Robbert Damen, Gerben Valkema, Remco Polman + Wilfred Ottenheim, Kees de Boer + Frans Hasselaar, Kim Duchateau + Ger Apeldoorn, Eric Heuvel, René Uilenbroek + Willem Ritstier en Danker Jan Oreel + Henk Kuijpers. Verschijnt ook nog in softcover.
• Agent 327 dossier 17: Hotel New York (Martin Lodewijk) (SC/48p/€8,95) (herdruk)
• Agent 327 dossier 17: Hotel New York (Martin Lodewijk) (HC/48p/€18,95) (herdruk)
Elsje 4: Groeistuipen (Gerben Valkema + Eric Hercules) (SC/48p/€8,95)
Elsje 4: Groeistuipen (Gerben Valkema + Eric Hercules) (HC/48p/€18,95)
> Groeistuipen! is Elsjes vierde album op regulier formaat en die albums bevatten de voor Eppo gemaakte grappen. Het wordt trouwens een opmerkelijk najaar voor tekenaar Gerben Valkema, want zijn bijdrage aan het hommagealbum van Guust Flater zag hij extra gehonoreerd doordat hij de cover van de softcovereditie mocht tekenen. In december verschijnt bovendien ook nog een abum van Suske en Wiske op scenario van Yann dat hij mocht tekenen en dat een nieuwe collectie met Suske en Wiske-verhalen door wisselende auteurs moet openen. In Elsje 4 komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: vloggen, uitstapjes naar de Oertijd en de Batavieren, een episch gevecht met Broccoli...
Guardian 3: Ophelia (Robbert Damen) (SC/48p/€8,95)
> Guardian is in Ophelia aan haar eerste lange verhaal toe. "Guardian onderzoekt de verdwijning van een jong meisje dat op Wittelbay Manor is gaan werken. Al snel komt ze achter het mysterie, maar daardoor belandt ze door een val door een schilderij in een vijandige spiegelwereld." Deel 3 verschijnt enkel als softcover, dus niet langer in een soft- en hardcoveruitvoering.
January Jones 9: Heroïne voor Hanoi (Eric Heuvel) (HC/48p/€18,95)

> Heroïne voor Hanoi is het derde door Eric Heuvel geschreven verhaal van January Jones. "Met de plannen van een geheime Japanse basis in Mandsoerije op zak proberen January en Rik uit handen van het Japanse leger te blijven. Hun vlucht voert de twee avonturiers diep China in waar ze, geholpen door de communisten van Mao Zedong, besluiten verder in zuidelijke richting te reizen aangezien de gehele kuststreek gevaarlijk is vanwege de oorlog die inmiddels is uitgebroken tussen China en Japan. Aangekomen in Frans Indochina komen onze helden twee oude bekenden tegen. Een van de twee biedt hen uiteindelijk een uitweg uit Azië, maar of dit gaat lukken is maar de vraag." Verschijnt ook nog in softcover.
• Storm 30: De Beul van Torkien (Romano Molenaar + Rob Van Bavel) (SC/48p/€8,95)
• Storm 30: De Beul van Torkien (Romano Molenaar + Rob Van Bavel) (HC/48p/€18,95)

> "De wreedste beulen van Pandarve treffen elkaar voor een bloederige Battle in de vestingstad Torkien. Het toeval wil dat Storm, Roodhaar en Nomad buiten de stad verblijven met het circus waar zij tijdelijk werk hebben gevonden. De openbare executies in de stad trekken veel publiek en het circus besluit om verder te trekken. Maar dan ontdekt Storm dat hun vrienden Kesmee en Rhem op de lijst staan om geëxecuteerd te worden en wordt er in allerijl een ontsnappingsplan in elkaar gezet." Romano Molenaar tekent niet langer de Storm-verhalen in potlood die dan worden ingekleurd. Voortaan schildert hij zijn originelen in Oost-Indische inkt waardoor er van bij het begin van het creatieproces al schakeringen, diepte en dimensie is. Voor Roodhaar gaat hij nog anders te werk door op een klassieke manier zijn potloodtekeningen te inkten. Ook de inkleuring is nieuw. Het in Mumbai en Los Angeles gevestigde Digikore is de grootste studio voor alle mogelijke inkleur-, potlood-, inkt- en special effects-werk voor strips, films, games, tv, virtual reality, reclame,... De grootste Amerikaanse, Franse en andere internationale uitgeverijen werken met Digikore samen. Enkele reeksen die ze inkleuren zijn Drakenbloed, Duisternis, Durandal, Dwergen, Elfen, De Meester-Inquisiteurs, Night of the Living Dead, Orakel, Prometheus, Succubus, De Tempelier, Wunderwaffen,... Voor de internationale markt leverden ze inkleuringen voor Star Wars: The Clone Wars, diverse Disney-reeksen, Transformers, The Muppet Show, Crossed,...
Trollen van Troy 22: De Trollenschool (Jean-Christophe Mourier + Christophe Arleston) (HC/52p/€18,95)

> Opnieuw een verhaal met Waha als kind. "De kleine Waha is geadopteerd door trollen en moet nu naar de trollenschool. Vandaag staat een schooluitje op het programma. Maar er ligt een gevaarlijke jager op de loer, die het gemunt heeft op trollentanden en die trolletjes lijken hem een gemakkelijke prooi... Maar is dat wel zo?"
• Ward 4: Stilte voor de Storm (Marissa Delbressine + Willem Ritstier) (SC/48p/€8,95)
> Het gaat van kwaad naar erger voor de familie Kessel in de reeks Ward waarvan nu het laatste deel verschijnt. "De situatie voor Ward en de familie Kessel lijkt hopeloos tot ze tegen de romp van een enorm cruiseschip botsen. Aan boord van dit cruiseschip bevindt zich ook het kistje dat de piraten hebben gestolen. Ward ziet kans om het kistje te openen waar zich een puzzelstukje in bevind dat er wellicht voor kan zorgen dat iedereen weer terug kan keren naar zijn eigen wereld... maar wil iedereen wel terugkeren?"


Uitgeverij SubQ
07/10
TOP
Wills Kracht (Willem Ritstier) (SC/168p/€19,99)
> Het naar alle waarschijnlijkheid aangrijpende Wills Kracht is het persoonlijke relaas van Willem Ritstier (de vaste scenarist van veel strips van Minck Oosterveer en de laatste jaren van Claire DeWitt, Ward en Roel Dijkstra) over zijn echtgenote Will die aan borstkanker overleed. "In dit boek tekent Willem Ritstier het proces in hun gezin: de vragen die komen, de angsten, de behandelingen en het einde. Tijdens haar reis van vijf jaar door de medische wereld werd duidelijk dat kanker nog altijd een relatief onbekend terrein is in die wereld. Soms voelde het of er maar wat werd gegokt en als er iets aansloeg werd dat gezien als een overwinning. Helaas is dat niet altijd het geval, zo ook niet bij de vrouw van Willem. Willem Ritstier werkte zeven jaar aan dit boek. Het is ondanks alles geen somber verhaal geworden, ook door de grafische en kleurrijke stijl." Wat die grafische aanpak betreft, is de stijl eenvoudig gehouden en ontbreken de gezichten van de personages. Het is een handigheidje om de lezer zelf een invulling aan de personages te kunnen geven.


Van Halewyck
21/10
TOP
Bea - Afscheid van een Muze (Pieter Aspe / Marec) (HC/144p/€22,50)
> In het tv-programma Bargoens, elke maandagavond op één, wordt ook de succesvolle misdaadschrijver Pieter Aspe opgevoerd. Hij heeft het duidelijk nog steeds moeilijk met het overlijden van zijn partner Bea Meulman, zijn muze, die op 6 juli 2015 stierf aan kanker. In zijn interieur merkten we trouwens aardig wat strips en beeldjes van stripfiguren op. Dat treft, bij uitgeverij Van Halewyck is nu een graphic novel verschenen over de romance tussen twee geliefden tot het noodlot toeslaat. Afscheid van een Muze wordt getekend door Bruggeling en Aspes streekgenoot Marec. De korte inhoud: "Blankenberge, 2002. Twee eenzame mensen ontmoeten elkaar op kerstavond in een café. Allebei in een vastgelopen relatie, allebei op zoek naar liefde en intimiteit. Ze knopen een gesprek met elkaar aan. Ze worden verliefd. Hun geheime romance brengt hen naar obscure bars, afgelegen hotels, een huis in Frankrijk. Uiteindelijk kiezen ze definitief voor elkaar. Hun omgeving reageert fel en de scheiding verloopt niet van een leien dakje, maar hun liefde wordt alleen maar groter. Ze trouwen, kopen een eigen stek, de carrière van de man gaat crescendo. Hij de schrijver, zij zijn Muze. Samen beleven ze de grootste successen: feesten, reizen, lange rijen fans, luxe, tederheid, dolce far niente en heel veel liefde. Ze worden onafscheidelijk en lijken onoverwinnelijk. Tot het noodlot na dertien jaar toeslaat. De man blijft verweesd achter. Afscheid van een Muze is een graphic novel over de liefde, de dood en alles daartussenin." Deze week verscheen ook nog Wills Kracht waarin stripauteur Willem Ritstier over zijn eveneens aan kanker overleden echtgenote vertelt.
Getekend Damiaan (Jan Bosschaert + Bart Maessen / Ruben Boon) (SC/56p/€6,99)
> Dit jaar verscheen een artbookje van Jan Bosschaert in de nieuwe reeks Spinsels van Saga Uitgaven met allemaal blote, vrouwelijke riddertjes. In september verscheen deel 2 van de integrale van Sam die hij op scenario van Marc Legendre tekende. Ondertussen is de laatste rit ingezet voor Jan Bosschaerts one-shot met Zidrou en deze week laat hij opnieuw van zich horen met een biografische strip over priester Damiaan. Op 11 oktober is het acht jaar geleden dat Damiaan heilig werd verklaard. Bart Maessen en Ruben Boon vertellen in Getekend Damiaan "het onwaarschijnlijke verhaal van Damiaans tocht, van Tremelo via Leuven en Parijs naar de Hawaï-eilanden." Het album is geschikt voor jong en oud.
• 2017 - Great Again (Marec) (SC/112p/€14,99)
> "2017 een woelig jaar? In de VS tweette Donald Trump zich van schandaal naar schandaal, Europa werd opgeschrikt door nieuwe aanslagen en in Gent moest Siegfried Bracke een mandaat inleveren. Gelukkig is 2017 ook het jaar waarin een écht liedje het Eurosongfestival won, Wilders en Le Pen voor de vrolijke politieke noot zorgden en Trump en Poetin elkaars soulmates bleken. In 2017 leerde iedereen die het kan navertellen iron lady Zuhal Demir kennen, beet menig peloton zijn tanden stuk op überflandrien Greg Van Avermaet en bleef Delphine hunkeren naar vaderliefde. Fake news voerde de toon, maar altijd is daar Marec om ons naar het licht te leiden. Dit jaar ontsnapte opnieuw niets of niemand aan de scherpe blik van Marec, die elke dag met zijn rake cartoons de actualiteit nét even anders belicht."


VOS Uitgeverij
14/10
TOP
• Fake Vintage Book Covers 3: Tickle Me Silly (Kristof Spaey) (HC/64p/€20,00)
> Deze maand publiceert Stripgilde twee strips albums boeken, euh, twee titels die geen prentjes met tekstballonnen bevatten. Tickle Me Silly is de derde Fake Vintage Book Covers van Kristof Spaey waarvoor hij een reeks illustraties van knappe meisjes maakte en er met de juiste typografie en ironische titels coverillustraties van pulpromannetjes van maakte. Op de vraag of er nog een album komt van zijn stripreeks Anders (wèl een strip met prentjes en ballonnen) blijft hij het antwoord schuldig.
Gäbrik (Marc Legendre) (SC/96p/€20,00)
> Marc Legendres nieuwste productie Gäbrik valt in geen enkel vakje onder te brengen en tegelijk in meerdere. Tot we het zelf gelezen, bekeken en ondergaan hebben, houden we het bij de volgende uitleg: "Na succesvolle uitjes als scenarist voor Charel Cambré (Amoras, De Kronieken van Amoras en Robbedoes Special) en Fabio Bono (De Rode Ridder) keert Marc Legendre terug naar het serieuzere solowerk. Wie niet buiten komt bestaat amper voor de rest van de wereld. Wie niet buiten kan komen nog minder. Totdat social media werden uitgevonden... Gäbrik volgt het publieke social media profiel van een man die altijd opgesloten zal blijven. Fysiek, in zijn zonden en in het verleden. Een verleden dat een duister geheim herbergt. Gäbrik is geen strip of geïllustreerd proza. Gäbrik is iets nieuws. Bij het boek zit eveneens een download voor een speciaal voor dit boek gecomponeerde soundtrack van de hand van Michael Fahres. Gäbrik heeft ook een Facebookpagina waar tipjes van allerhande sluiers worden opgelicht. Klik hier voor voorsmaakjes van het boek en word een Facebookvriend van Gäbrik."


Xtra
21/10
TOP
• Claire DeWitt 3: De Vader, de Dochter & de Duivel (Fred de Heij + Willem Ritstier) (SC/64p/€8,95)
• Claire DeWitt 3: De Vader, de Dochter & de Duivel (Fred de Heij + Willem Ritstier)
(HC/64p/€14,95)
> "In het derde en laatste deel van deze horrorwestern komen premiejaagster Claire DeWitt en haar compagnon Dutch terecht in een donkere wereld. Daar gaan ze op zoek naar Claires vader, generaal Bedlam DeWitt, met wie zij nog een rekening heeft te vereffenen. Maar tijdens hun expeditie in het voorportaal van de hel worden zij geconfronteerd met een andere waarheid, die hen uiteindelijk in de hel doet belanden. Maar... wiens hel? In zijn tekenwerk heeft Fred de Heij zich uitgeleefd op de dynamische westernscènes, doorspekt met horror, uit het scenario van Willem Ritstier."
• Roca Verde (Fred de Heij) (SC/208p/€22,95)
> "Roca Verde is de naam van een idyllisch eiland, waar niet alleen de wonderschone natuur welig tiert, maar ook de georganiseerde misdaad. Tijdens party's in het luxueuze buitenverblijf van de drugscrimineel Santiag vermengt de onderwereld zich moeiteloos met de bovenwereld. Burgemeester Chris Ewing is er een graag geziene gast. Commissaris Haking en zijn mensen hebben een zware kluif aan het oprollen van de concurrerende bendes. Maar waar de zware jongens hun 'koningin' inzetten om zaken gedaan te krijgen, beschikt het politieteam over de eigengereide agente Geri Penck. In deze sublieme rollercoaster van Fred de Heij strijden machtsvertoon, wraak en overspel om voorrang - waarbij het één het ander uitlokt..."


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel