Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
Stripinvasie

Klik verder naar de eerder in februari verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Arboris
Ballon Comics
Casterman
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Dupuis
Glénat
Gorilla
Jessecartoons
Khani
Le Lombard
Lucky Comics
Microbe
Pangolin Comics
Saga Uitgaven
Sherpa
Standaard Uitgeverij
Standaard Uitgeverij / Marvel
Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
Strip2000
Strip2000 / Syndikaat
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2017: februarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2018: januari
 
Arboris
25/02
TOP
De Complete Baard en Kale 5: Stomp Leidt de Dans: 10. De Pijlen van Nergens - 11. De Rare Pop - 12. De Ontwaakte Toar - 13. De Grote Strijd (Will + Maurice Rosy) (HC/208p/€59,95) (luxe met prent)
> Vier gebundelde verhalen in plaats van drie. Deze luxe-editie met prent verschijnt een week na de gewone editie.
• Durango 4: Amos (Yves Swolfs) (SC/48p/€7,95)
• Hindenburg 3: De Bliksem van Ahota (TieKo + Patrice Ordas / Patrick Cothias) (SC/48p/€7,95)
• Hindenburg 3: De Bliksem van Ahota (TieKo + Patrice Ordas / Patrick Cothias) (HC/48p/€17,95)
> Laatste deel van de trilogie.
Piet Heyn 1: Poveglia (John Heijink) (SC/48p/€7,95)
Piet Heyn 1: Poveglia (John Heijink) (HC/48p/€17,95)
> John Heijink ruilt zijn sf-serie Kapitein Kreiss na vijf delen in voor de historische strip Piet Heyn over een van de bekendste Nederlandse zeehelden Piet Heyn (1577-1629). Heijink serveert Piet Heyn in het eerste album Poveglia het volgende avontuur: "Piet Heyn gaat op aanvraag van de stadhouder van Venetië, Paolo Sarpi, samen met drieduizend soldaten en matrozen de republiek Venetië helpen beschermen tegen een aanval van het koninkrijk Sicilië. Er wordt afgesproken dat de soldij na de strijd door de Nederlandse vloot kan worden opgehaald op het eiland Poveglia. De gewiekste stadhouder is echter helemaal niet van plan de soldij te betalen en daardoor raakt Piet Heyn met z'n manschappen verstrikt in een spannend avontuur, met het middeleeuwse Venetië als decor..."


Ballon Comics
04/02
TOP
Jommeke 284: De Redding van Doris Dada (Philippe Delzenne) (SC/48p/€5,95)
> "Op een dag besluit Flip een oude bekende op te zoeken. Toen hij nog in Afrika woonde, lang voor hij bij Jommeke terechtkwam, maakte hij kennis met Rob Globetrotter en Doris, zijn leuke dadavogel. Maar wanneer hij ze terugvindt, blijken ze in gevaar te zijn. Een trofeejager heeft het gemunt op Doris om haar toe te voegen aan zijn verzameling bedreigde dieren. Maar Jommeke en zijn vrienden hebben wel voor heter vuren gestaan. Al is de trofeejager wel érg sluw..."


Casterman
04/02
TOP
De Orde 1: Tannhauser (Luc Jacamon + Benjamin Legrand naar de roman van Tim Willocks) (HC/80p/€16,95)
> Bij Casterman was ons oog al eerder gevallen op De Orde, de nieuwe reeks van Luc Jacamon (De Killer). Deze hardcover is een beperkte oplage. In maart verschijnt een softcovereditie. Op scenario van Benjamin Legrand verstript Jacamon een roman van Tim Willocks in vier delen. De inhoud van het eerste album: "1565. De oorlog tussen het Ottomaanse Rijk en de christelijke koninkrijken van Europa woedt ononderbroken, onder andere op de Middellandse Zee. En zoals dat gaat bij oorlogen ontspinnen zich ook (en vooral) achter de schermen allerlei intriges om macht, invloed en rijkdom... Op Malta bereiden de Hospitaalridders van de Orde van Sint-Jan — kortweg 'De Orde' — zich voor op een nakende invasie door Süleyman de Grote en zijn 45.000 'leeuwen van de islam'. De Orde beschikt in haar forten aan de haven, Borgo, en in de hoofdstad Valletta samen over nauwelijks zesduizend soldaten om de aanval af te slaan. Maar één man kan De Orde helpen om aan een onvermijdelijk bloedbad te ontkomen: Mattias Tannhauser, huurling, wapenhandelaar en ex-janitsaar in het leger van Sultan Süleyman..."
Universal War Two 3: Exodus (Denis Bajram) (HC/48p/€17,95)
> "Het zonnestelsel en het idyllische Canaän worden aangevallen door een nieuwe, gevaarlijke vijand. Wat overblijft van de mensheid, slaat door een wormgat op de vlucht. Alleen het jonge meisje Thea gelooft nog dat deze beschaving gesticht door Kalish kan overleven... Maar om dat te verwezenlijken zal ze, samen met haar vriend Malik en Kalish zelf, de grootste geheimen van het heelal moeten ontsluieren."


Daedalus
18/02
TOP
De 7 Wonderen 5: De Piramide van Cheops - 2565 v. Chr. (Carlos Magno + Luca Blengino) (SC/56p/€8,95)
> Softcovereditie van het eerder verschenen hardcoveralbum.
• Alice Matheson 2: De Moordenaar in Mij (Zivorad Radivojevic + Jean-Luc Istin) (SC/56p/€8,95)
> Vervolg van de nieuwste reeks in het zombiegenre. Lees hier een bespreking van deel 1.
Aquablue 15: Gan Eden (Reno + Régis Hautière) (SC/48p/€8,95)
> Softcovereditie van het eerder verschenen hardcoveralbum.
• Heiligdom Genese 2 (Stefano Raffaele + Christophe Bec / Philippe Thirault) (SC/56p/€8,95)
> Slot van het prequeltweeluik op Heiligdom. Lees hier een bespreking van deel 1.
Man van het Jaar 7: 1894 - De Man die Schuld Heeft aan de Dreyfus-affaire (Florent Calvez + Fred Duval) (HC/56p/€17,95)
> Dit album doet een belangrijke affaire uit de Franse geschiedenis uit de doeken en meer bepaald wie de schuld had aan de zaak. "In Frankrijk groeit het antisemitisme, de financiële schandalen rijgen zich aaneen en na de smadelijke nederlaag van 1870 weerklinkt de roep om wraak. Esterházy, die voor de Duitsers spioneert, weet niet dat er op de Duitse ambassade een poetshulp rondloopt die systematisch de inhoud van de papiermanden van de Duitse officieren doorspeelt naar de Franse Geheime Dienst. Zo ook 'het bordereau' geschreven door Esterházy. Maar Esterházy zal nooit worden veroordeeld. De Generale Staf van het leger zal iemand anders doen boeten: Alfred Dreyfus, een Jood..." Het verhaal is bedacht door Fred Duval van wie vorig jaar XIII Mystery 10 verscheen. De tekenaar van dienst is Florent Calvez (De Wonderbaarlijke Avonturen van Nelson Lobster).
Het Narrenschip 5: Puzzel (Turf) (HC/48p/€17,95)
> En hop, alweer een nieuw vertaald deel van de zevendelig cyclus. Het eerste deel van de volgende cyclus moet nog in het Frans verschijnen. Turf is ermee bezig.
Senseï 2: De Witte Draak (Vax + Jean-François Di Giorgio) (SC/48p/€8,95)
> Senseï begon vorig jaar heel straf met een eerste album. Nu, een jaartje later, verschijnt het vervolg van de trilogie: "Prinses Yukio vindt de liefde in de armen van een jonge, maar ietwat gefrustreerde jongeman. Tegen alle voorschriften in, wil zij zich losrukken uit haar bevoorrechte positie en de toekomst die men voor haar heeft uitgetekend. Maar gaandeweg zal zij merken hoe moeilijk het is om aan haar lot te ontsnappen. Dit is het verhaal van een jong meisje, van goede afkomst, dat langzaam aan transformeert in een meedogenloze samoerai."
Ulysses 1781 1: De Cycloop (1/2) (Éric Hérenguel + Xavier Dorison) (HC/64p/€17,95)
> Het tweeluik Ulysses 1781 is het nieuwste project van tekenaar Éric Hérenguel (Krän, Legenden van Troy: Saffraannacht, Zilveren Maan boven Providence) en het ziet er allemaal imposant uit. Xavier Dorison (Undertaker en de nieuwe scenarist van Thorgal) bewerkte voor hem een deel van James Joyce' roman Ulysses of correcter Homerus' Odyssee en verplaatst het naar een andere eeuw. "1781, Yorktown. De Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog is net afgelopen. Na de overwinning maakt kapitein Ulysses McHendricks zich klaar om met zijn zoon Mack en zijn bemanning naar huis terug te keren. Die terugkeer wordt plots erg dringend als hij verneemt dat zijn thuisstad New Itakee door de Britten bezet wordt gehouden. Ulysses en zijn manschappen zullen dwars door een Amerika moeten trekken — een fantastisch Amerika waar kompassen het noorden bijster zijn en landkaarten alle nut verloren hebben — een wereld tussen realiteit en mysterie."


Dargaud
04/02
TOP
Undertaker 3: De Reus van Sutter Camp (Ralph Meyer + Xavier Dorison) (SC/56/€7,95)
> Het album waar misschien het meest naar uitgekeken wordt, is Undertaker 3. "In het derde deel van Undertaker is Jonas Crow, de teruggetrokken doordgraver uit het Wilde Westen, niet langer alleen. Hij krijgt gezelschap van Lin en Rose, een knappe Engelse. Kunnen zij voor een vleugje zachtheid zorgen in zijn harde bestaan? Niet lang, zoveel is zeker! Een oude kolonel waarschuwt hem dat 'de Oger van Sutter Camp' gesignaleerd is. Zijn troebel verleden uit de Burgeroorlog speelt weer op en Jonas begint met zijn 'bende' aan een klopjacht, op de man en op zijn eigen demonen uit het verleden..."

Zwartlijn
Motorcity (Philippe Berthet + Sylvain Runberg) (HC/64p/€16,95)

> Dit is het vierde album van Philippe Berthet in de collectie Zwartlijn die enkel voor hem werd gecreëerd. Maar de albums verschijnen voortaan in hardcover. Na het tweeluik Perico van Régis Hautière en het one-shot Zwijgen Als Vermoord van Zidrou mocht Sylvain Runberg deze keer de honneurs als verhaalleverancier waarnemen. De scenarist koos zijn tweede thuisland Zweden als locatie. "Lisa Forsberg gaat in dienst bij de politie van haar geboortestad Linköping. Samen met Erik werkt ze aan haar eerste zaak: de verdwijning van Anton Wiger, met wie zij vroeger op school heeft gezeten. Het onderzoek begint met iedereen in de stad te ondervragen die de laatste tijd contact heeft gehad met Anton. Maar het is ook een gelegenheid voor Lisa om weer kennis te maken met de wereld van haar jonge jaren. Die van de 'raggare', liefhebbers van rock-'n-roll, tatoeages en oude Amerikaanse auto's, die een keer per jaar samenkomen op het Motorcity-festival. Waar is Anton Wiger? Is hem iets ergs overkomen, zoals zijn ouders denken? Of is hij even op stap, zoals zijn vriendin denkt? Maar één ding is zeker: hij zou nooit vrijwillig een editie van Motorcity overslaan..."


Dark Dragon Books
25/02
TOP
• In Galop 1: Ponykamp (Benoît du Peloux + Michel Rodrigue) (SC/48/€6,95)
> Na Celestine en de Paarden is er ruimte voor een andere paardenreeks. Nochtans verscheen In Galop al eens als Galop bij Uitgeverij De Boemerang. Tussen 2008 en 2010 verschenen daar vijf delen.
Lady Mechanika: Het Tablet van het Lot 1 (Joe Benitez / Martin Montiel + M.M. Chen) (SC/56p/€8,95)
Lady Mechanika: Het Tablet van het Lot 2 (Joe Benitez / Martin Montiel + M.M. Chen) (SC/56p/€8,95)
> Tweede cyclus rond Joe Benitez' steampunkheldin. "Als er een jonge vriend onverwacht op haar stoep staat, is dat de start van een nieuw avontuur dat Lady Mechanika dwars door allerlei delen van Europa en Afrika voert. Ze moet op zoek naar het Tablet van het Lot, een oud Soemerisch artefact waarin de 'Kennis van de Goden' en de 'Geheimen van het universum' zouden staan. Er zijn echter meerdere partijen die achter het artefact aanzitten in deze reis vol archeologie en mythologie, mystiek en alchemie, Rozenkruizers en geheime genootschappen. Wat volgt is een Dan Brown meets Indiana Jones-verhaal en dat allemaal gemengd met echte wetenschappelijke en historische elementen."
Lady Mechanika - Het Mechanische Lijk: deel 1-2-3 collectors pack met sleeve (3xSC/€24,95)
> De softcoveredities van de eerste cyclus zijn nu te koop met een sleeve errond.
• Onliners (Frans Mensink) (HC/56p/€19,95)
> Onliners is een tekstloos experiment van Frans Mensink om je te bekoren met zijn erotische tekeningen en die als een sluitend verhaal te presenteren. Zijn dank gaat uit naar Lucia en Heidi, twee modellen die de strip mogelijk hebben gemaakt. Gaat dat zien!
• Shi Xiu: deel 1-2-3-4 collectors pack met sleeve (4xSC/€24,95)
• Solo: deel 1-2-3 collectors pack met sleeve (3xSC/€24,95)
• Star Wars: Darth Vader: Tegenslag 1 (Salvador Larroca / Mike Deodato + Kieron Gillen / Jason Aaron) (SC/72p/€8,95)
• Star Wars: Darth Vader: Tegenslag 2 (Salvador Larroca / Mike Deodato + Kieron Gillen / Jason Aaron) (SC/64p/€8,95)
> In de Star Wars-subreeks Darth Vader wordt de trilogie Schaduw en Geheimen opgevolgd door het complete tweeluik Tegenslag. "Als Darth Vader tegenover de volledige rebellenvloot komt te staan, eindigt zijn vlucht in een crash op een nabijgelegen planeet. Zullen de rebellen deze kans benutten om een einde te maken aan één van hun grootste vijanden? Of zullen ze terugdeinzen indien de volledige macht van de Force op hen wordt losgelaten? De Sith Lord mag dan wel gecrasht zijn, maar hij is nog lang niet overwonnen! In dit verhaal komen alle favoriete personages voorbij, zowel oude als nieuwe, zowel helden als schurken: Luke, Darth Vader, Leia, Aphra, Han, Threepio, Artoo, Triple-Zero en BeeTee-One! Allemaal verschijnen ze in de nagelbijtend spannende Wookieestrijd van Chewbacca tegen Black Krrsantan! ROOOARRGH UR ROO!"
• Star Wars Remastered: Episode VI - Return of the Jedi (Al Williamson / Carlos Garzon / Ron Frenz / Tom Palmer + Archie Goodwin) (SC112p/€14,95)
> Verscheen eerder als hardcover.
Warship Jolly Roger 1: Geen Weg Terug (Miki Montlló + Sylvain Runberg) (SC/56p/€8,95)
Warship Jolly Roger 2: In Lichterlaaie (Miki Montlló + Sylvain Runberg) (SC/56p/€8,95)
> Warship Jolly Roger wordt een vierluik waarvan de eerste drie delen in het eerste halfjaar verschijnen. Het is een sf-serie van scenarist Sylvain Runberg die op dat gebied bedreven is dankzij Orbital, maar ook van zich liet spreken door Heroveringen en zijn adaptatie van Millennium waar hij nu eigen scenario's voor uitdoktert. "In een verre toekomst tussen de sterren heeft de mensheid planeten door het hele sterrenstelsel gekoloniseerd. Voormalig confederatie commandant Jon T. Munro zit een levenslange straf uit voor een oorlogsmisdaad die hij gedwongen moest uitvoeren. De politici die werkelijk verantwoordelijk zijn, ontspringen de dans en gaan vrolijk verder met hun eigen criminele agenda. Tijdens de onlusten van een gevangenisuitbraak weet Jon te ontsnappen. Hij ziet kans om een bemanning samen te stellen uit het zooitje ongeregeld dat met hem ontsnapte. Ze hebben maar één doel en dat is wraakzuchtige gerechtigheid! De eerste stap van deze piraten is het terugstelen van het oorlogsschip waar Munro ooit het bevel over voerde, het zeer geavanceerde schip dat ze de 'Jolly Roger' noemen."


Dupuis
04/02
TOP
• Cédric 9: Stoorzender (Laudec + Raoul Cauvin) (SC/48p/€6,95) (herdruk)
• Cédric 18: Eindelijk Alleen! (Laudec + Raoul Cauvin) (SC/48p/€6,95) (herdruk)

Dad 3: Op van de Stress (Nob) (SC/48p/€6,95)
> Dad is ongetwijfeld een van de beste nieuwe gagstrips van het moment. In deel 3 meer van hetzelfde: "Dad, de werkloze acteur en fulltime vader, accepteert met tegenzin de nieuwe vrouwelijke aanwezig in zijn appartement. Hij heeft meer dan zijn handen vol aan de grillen van zijn oudste dochter Pandora, de jongens die zijn tienerdochter Oona het hof maken, het speelgoed van Roxanne dat overal verspreid ligt en de uitstapjes naar de speeltuin met zijn jongste dochter, Babette. Als dan ook nog de moeder van zijn tweede dochter voor een paar dagen komt logeren, kan dat weleens teveel worden voor Dad. Zeker omdat de flamboyante actrice Rose niet van de rustigste is... Maar ondanks alle verhalen van de volwassenen, één ding is zeker: bij Dad thuis is er altijd tijd voor een lach, een crisis, een maaltijd, een schooluitstapje, vriendinnen en liefjes."
• Lucky Luke 4: Avonturen in het Westen (Morris) (SC/48p/€6,95) (heruitgave)


Glénat
04/02
TOP
Shadow Banking 3: De Griekse Bom (Éric Chabbert + Eric Corbeyran / Sylvain Lacaze) (HC/48p/€15,95)
> Shadow Banking blijft de achtergrond van de financiële crisis uit 2008 verder uit de doeken doen, maar dan als een meeslepende financiële thriller met fictieve hoofdpersonages die ons deze keer leiden naar Griekenand. Van de reeks zijn vijf delen voorzien.


Gorilla
11/02
TOP
Een Avontuur van Jacques Gipar 3: Een 2CV voor Luciano (Jean-Luc Delvaux + Thierry Dubois) (HC/48p/€14,95)
> "Hoe hebben Jacques Gipar en Kleine Bretoen elkaar ontmoet? Dat ontdek je in het avontuur Herrie in Pouilly, het eerste van vier verhalen in dit album. Verder maken we kennis met een van de liefdes van Kleine Bretoen, die onze helden op ramkoers zet met de Italiaanse maffia in Laatste Voorstelling op de Durance. En wat is het mysterie van De Verdwenen Hispano? Jacques Gipar gaat op onderzoek. En lukt het de helden te ontsnappen aan een aantal gangsters in Een 2CV voor Luciano?"


Jessecartoons
18/02
TOP
• De Rechter 19: Held in Toga (Jesse van Muylwijck) (SC/108p/€14,95)
> De cover is een parodie op Superman.


Khani
18/02
TOP
• Robbedoes en Kwabbernoot: De Marsupilami Is Woest (Yoann + Fabien Vehlmann) (HC/136p/€149,95) (luxe met ex-libris)
> Niet op voorhand aangekondigde luxe met het complete verhaal in zwart-wit. Links van elke pagina staat de versie in potlood. Het verhaal is aangevuld met een uitgebreid schets- en schilderijenkatern. Oplage: honderd genummerde en door Yoann gesigneerde exemplaren.


Le Lombard
04/02
TOP
Het Rijk 1: Het Seizoen der Demonen (Olivier Boiscommun + Sylvain Runberg) (SC/56p/€7,95)
> Het Rijk is een dierenreeks die toch zeker grafisch de vergelijking met Blacksad met geheven hoofd kan doorstaan. Sylvain Runberg bedacht het volgende verhaal: "Een leeuw, een jachtluipaard, een bok. Een trio huursoldaten dat verbonden is door een universele waarheid: eendracht maakt macht. Zeker wanneer de wereld waarin ze moeten overleven nog nooit zo gevaarlijk geweest is. Ze leven namelijk in een tijdperk waarin er van de mensheid enkel maar ruïnes en natuurrampen overblijven." Volgend jaar verschijnt het slot van het eerste tweeluik.

Derde Stroming
Sisco 10: Maori Blues (Thomas Legrain + Benec) (SC/48p/€7,95)
> Slot van het vijfde tweeluik. Deel 11 en deel 12 krijgen de veelbelovende titels Belgian Rhapsody en Russian Roulette mee.


Lucky Comics
04/02
TOP
• Lucky Luke 45: Zijne Keizerlijke Hoogheid Smith (Morris + René Goscinny) (SC/48p/€6,95) (heruitgave)


Microbe
25/02
TOP
Moederland 2 (Frédéric Blier + Christian Lax) (HC/60p/€18,95)
> Slot van het tweeluik waarvan deel 1 vorige maand verscheen.
Vasten 1: Witte Nacht (Paolo Mottura + Christophe Bec) (HC/48p/€17,95)
> Start van de de trilogie die in zowel hardcover als softcover zal verschijnen. De Italiaanse tekenaar Paolo Mottura is gepokt en gemazeld bij Disney waarvoor hij honderden stripverhalen tekende van Mickey Mouse en verwante series. In 1998 won hij zelfs een gouden Mickey voor het beste Disney-verhaal. Van dan af realiseert hij steeds meer eigen werk, schilderijen waarmee hij ook al prijzen wint. In 2004 verscheen het eerste deel van de trilogie Vasten op scenario van Christophe Bec die er een modern sprookje van maakte. Het duo laat in een overvolle herberg twee eenzamen aan dezelfde tafel plaatsnemen. De ene is een burgermannetje, de ander een corpulente drommel. Samen zullen ze een tragikomische road trip beleven.


Pangolin Comics
04/02
TOP
Virus 1: Primaire Infectie (Patrick Cornelis) (SC/96/€17,50)
> Op 1 februari debuteerde Vlaming Patrick Cornelis in eigen beheer bij de nieuwe uitgeverij Pangolin Comics de gloednieuwe zombiereeks Virus. Patrick is een grote comicfan en schat vooral het werk van David Finch hoog in. En hij houdt ook van horror. Voor zijn eerste strip tapt hij gulzig uit het populaire zombievaatje. Deel 1, Primaire Infectie, raakte gefinancierd via de crowdfundingsite Sandawe.com, telt 96 pagina's in softcover. De strip verschijnt tegelijk in het Nederlands, Frans en Engels. De distributie in Vlaanderen en Nederland gebeurt via Pinceel. De korte inhoud: "Een heksencult gebruikt een eeuwenoud magisch boek om andere werelden te verkennen op zoek naar meer kennis. Op een van die werelden gaat het volledig mis en wordt een van hen geïnfecteerd door een duistere entiteit. Eens terug op aarde infecteert de entiteit alles en iedereen rondom hen. De cult en het stadje waarin ze wonen wordt in een mum van tijd overspoeld door allesverslindende zombies. Sebastian, de laatste overblijvende heks, dwingt Will, die op de verkeerde plek op het verkeerde moment in het stadje aankomt, om de krachten van de heksencult over te nemen voordat de entiteit hen te pakken krijgt. Will gaat voortaan door het leven als Warlock en slaat op de vlucht met het boek en doolt enkele maanden doelloos rond. In alle chaos heeft hij zijn zoontje Sammy verloren. Uiteindelijk vindt hij een onverwachte bondgenoot en stoot hij op een groep overlevers die aangevallen worden door een nog nooit geziene horde zombies..."


Saga Uitgaven
18/02
TOP
De Minimensjes integraal 2: 1970-1973: Nieuw Ellendam - 8. Droompoeder - Paasdwergen in Rotswijk - In de Klauwen van de Roofvogel - 2. Minimensjes in Brontoxico - De Oude Holle Boom - Een Minihandje Helpen - 40° in de Schaduw - 3. Soldaten uit het Verleden (Pierre Seron + Pierre Seron / Mittéï) (HC/216p/€34,99)
> De eerste integrale van De Minimensjes was een succes. De eerste en enige druk is stilaan uitverkocht. In de tweede bundel staan alle kortverhalen en lange verhalen die Pierre Seron tussen 1970 en 1973 publiceerde, hetzij op zijn eentje, hetzij op scenario van Mittéï voor wie Seron ooit meehielp aan de gagreeks Ton en Tineke. In deze tweede integrale vind je de oude albums Droompoeder, Minimensjes in Brontoxico en Soldaten uit het Verleden terug, aangevuld met de kortere verhalen Nieuw Ellendam, Paasdwergen in Rotswijk, In de Klauwen van de Roofvogel, De Oude Holle Boom, Een Minihandje Helpen en 40° in de Schaduw. Ze worden in chronologische volgorde gebundeld en werden niet altijd uitgegeven in de oude albums. En ook deze bundel is weer voorzien van een informatief achtergronddossier met unieke documenten, feiten en anekdotes.
De Triomf van m'n Vader (Morgann Tanco + Serge Scotto / Éric Stoffel) (HC/96p/€24,99)
> Marcel Pagnol is bij onze zuiderburen een van de meest geliefde roman- en toneelschrijvers die zijn Provençaalse achtergrond niet verloochende. Hij regisseerde ook 21 films terwijl ook andere regisseurs zijn œuvre naar het zilveren scherm, de televisie of het toneel vertaalden. De bekendste films naar zijn werk zijn Jean de la Florette en de sequel Manon des Sources. De Triomf van m'n Vader is autobiografisch en beschrijft hoe Pagnol de zomervakanties in de garrigue als jongetje beleefde. Zijn vader en diens schoonbroer gaan regelmatig met elkaar in de clinch omwille van hun tegengestelde opvattingen over maatschappij, politiek en andere thema's waarover je kan redetwisten. Marcels wat monkelende standpunt over zijn vader verandert plotseling in trots als hij iets unieks presteert wat zelfs zijn schoonbroer niet is gelukt. Tekenaar Morgann Tanco (lees ook zijn tweeluik Het Rechte Pad dat bij Silvester verscheen) kweet zich uitstekend van zijn taak op scenario van Pagnol-specialist Serge Scotto en Éric Stoffel (van wie Saga Uitgaven al de zeer spannende actiereeks Oekaze uitgaf) om van De Triomf van m'n Vader een mooi album te maken. Het is een eerste vertaling van de collectie die de Franse uitgeverij Bamboo is gestart. Er zijn nog meer titels te verwachten, one-shots en tweeluiken.
Washita 1 (Thomas Labourot + Séverine Gauthier) (HC/56p/€19,99)

> Met de vijfdelige reeks Washita neemt Saga Uitgaven een (berekend) risico want de expressieve tekenstijl zal misschien niet iedereen bevallen. Wie zich wel aan het verhaal overlevert, maakt kennis met een boeiend indiaans epos met een ernstige bedreiging en wat magie. Er zal maandelijks een nieuw album verschijnen, alleen in hardcover. "Sinds geruime tijd lijkt het wild, dat de jagers van een indianenstam in het oosten meebrengen, besmet. De vreemde ziekte verspreidt zich en dat maakt de stam ongerust. De bekwame jager en dappere krijger Equani besluit naar het westen te trekken om de oorzaak van het kwaad te achterhalen. Maar Equani wil er ook de mysterieuze Washita ontmoeten die in zijn dromen spookt. Dat dreigt echter de woede van de geesten op te wekken en in de stam komt er ook tegenstand."

Collectie Bamboe
De Adoptie 1: Qinaya (Arno Monin + Zidrou) (HC/72p/€19,99)
> Arno Monin en Zidrou werkten na het one-shot Merci weer samen voor De Adoptie, een tweeluik waarvan nu het eerste deel enkel in hardcover verschijnt. De cover is heel sterk en het verhaal is tegelijk vrolijk en charmant als hartverscheurend, typisch het slappe koord waar Zidrou graag op danst (en er af en toe eens afdondert, maar niet in dit geval). Het verhaal: "Wanneer Qinaya, een Peruaans weeskind van vier jaar, door een Franse familie wordt geadopteerd, zet dat het leven van iedereen op zijn kop. De ouders proberen Qinaya het drama dat ze heeft meegemaakt te doen vergeten. Lynette ontpopt zich als een taarten bakkend moedertje en de vrienden van het koppel raken langzaam aan gewoon aan het kindje dat zich aanpast aan haar nieuwe leven. Maar voor Gabriël ligt het veel moeilijker: hij moet leren om een grootvader te worden terwijl hij nooit de tijd heeft genomen om een vader te zijn. Na de eerste afstandelijke contacten vinden Gabriël en Qinaya beetje bij beetje toenadering, iets wat zelfs de oude knorpot nooit had verwacht."
Ambulance 13 5: De IJzerveren (Alain Mounier + Patrice Ordas) (SC/48p/€8,99)
Ambulance 13 6: Oorlogsgezicht (Alain Mounier + Patrice Ordas) (SC/48p/€8,99)

> Beide delen verschenen ook al in een hardcoverbundleing waarvan je hier de bespreking kan lezen.


Sherpa
18/02
TOP
• Ravian 6: De Ambassadeur van de Schaduwen (Jean-Claude Mézières + Pierre Christin) (HC/64p/€24,95) (heruitgave met dossier)
• Ravian 7: De Vale Schepper (Jean-Claude Mézières + Pierre Christin) (HC/64p/€24,95)
(heruitgave met extra kortverhaal De Planeet Malpalm)
> In juli wordt Luc Bessons verfilming van Ravian in de bioscoop verwacht. Bij Dargaud starten ze volgende maand met een integrale reeks van de stripreeks die dus naast de opnieuw vertaalde uitgaven van Sherpa zullen verschijnen. Sherpa heeft vooralsnog een voorsprong. In maart verschijnt ook nog deel 8. De gelimiteerde luxe-edities van deel 6, 7 en 8 zullen dan in pakket verkrijgbaar zijn.


Silvester
25/02
TOP
Donjon Monsters 7: Mijn Zoon de Moordenaar (Blutch + Joann Sfar / Lewis Trondheim) (HC/48p/€16,95)
> Bij de verschijning van de vorige Donjon-albums beloofde Silvester ons een snelle komst van bijkomende albums in de diverse spin-offreeksen. En ja, hoor, Donjon Monsters 7 (getekend door Blutch) en de prequel Donjon Ochtendgloren -84 (getekend door Christophe Blain) vullen de reeksen aan. Nu nog het verlieslatende Kobijn erdoor jagen en we hoeven daar niet meer vervelend over te doen. "Marvin (de toekomstige verdediger van de Donjon) is nog een kind wanneer hij met z'n moeder in de stad aankomt. Ze zijn weinig bekend met de lokale gebruiken en nogal snel aangebrand. Hun neiging om iedereen te verslinden die het woord tot hen richt, loopt dan ook al snel in de gaten. Voornamelijk politieagenten zijn het slachtoffer. Daarom belanden ze in de gevangenis en worden ze terdoodveroordeeld. De autoriteiten willen de moeder van Marvin 'buigzaam' maken door al haar botten te breken, maar Hyacint (de toekomstige wachter van de Donjon) stelt ze voor om voor hen te gaan werken, in ruil voor gratie. En zo komen ze in een voor hen onbekende wereld, midden in een smerige intrige..."
• Donjon Ochtendgloren -84: Na de Regen (Christophe Blain + Joann Sfar / Lewis Trondheim) (HC/48p/€16,95)
> "Hyacint van Banjeren, overdag de nobele graaf en 's nachts de rechtshandhaver, is ook een ontrouwe echtgenoot. En een erbarmelijke minnaar, die in staat is zijn geliefde in de steek te laten wanneer ze hem het hardst nodig heeft. Wanneer zijn vrouw Elise sterft, is Hyacint nog maar een schaduw van zichzelf. Maar Alexandra wil hem opnieuw veroveren. Zo zeer zelfs, dat ze haar toevlucht neemt tot het moordenaarsgilde..."
Goblins 1: Dom en Vervelend (Corentin Martinage + Tristan Roulot) (SC/48p/€7,95)
> Goblins is een nieuwe komische reeks van scenarist Tristan Roulot (Het Testament van Kapitein Crown, Hedge Fund). Voor Corentin Martinage schrijft hij gags over kleine, groene, domme en vervelende wezentjes die aan de onderkant van de fantasyhiërarchie staan. "Maar ze zitten ook barstensvol goede wil en creativiteit. Samenwerken is helaas niet iets wat ze kunnen. In Goblins lees je de avonturen van de beginnelingen, de rookies. Goblins fungeren van schietschijf tot speelgoed voor trollen en tandenstokers van draken. Maar hun waanzinnige creativiteit en inventiviteit helpt ze steeds uit deze benarde situaties. Ook al biedt de uitkomst niet altijd een beter resultaat."
De Nachtuil 1: Heksen van de Nacht (Romain Hugault + Yann) (SC/48p/€7,95)
• De Nachtuil 2: Kameraad Lilya (Romain Hugault + Yann) (SC/48p/€7,95)
De Nachtuil 3: Wulf & Lilya (Romain Hugault + Yann) (SC/48p/€7,95)
> De complete trilogie nu als softcovers. De Nachtuil was de eerste samenwerking tusen Romain Hugault en Yann.
• Operatie Overlord 3: De Batterij van Merville (Davide Fabbri + Bruno Falba) (HC/48p/€16,95) (met ex-libris)
> In De Batterij van Merville volgen we deze keer een Canadees tijdens Operatie Overlord, zeg maar de landing in Normandië. "1944, Bulford Camp, Engeland. Adrien Bellefontaine, Canadees vrijwilliger en in zijn vrije tijd kunstenaar, tekent portretten van zijn strijdmakkers tijdens hun training voor operatie Overlord. Op het Engelse platteland bevindt zich een getrouwe reconstructie van de batterij van Merville, een belangrijk strategisch doelwit. Deze Duitse geschutspost, gericht op Sword Beach, moet tot elke prijs onschadelijk worden gemaakt. Ook al heeft hij er zelf niet voor gekozen, de jonge Canadees zal deel uitmaken van deze aanval."
Wonderball 3: De Sheriff (Colin Wilson + Jean-Pierre Pécau / Fred Duval) (HC/56/€16,95) (met ex-libris)
> "Wonderball volgt de sporen die gezaaid zijn door het Spook, en komt terecht in Utah. Daar doorzoekt hij de archieven van een filmproductiemaatschappij die gespecialiseerd is in het maken van films met een subliminale boodschap. Op zijn weg komt hij de Sheriff tegen, een psychotische moordenaar met een opdracht van het verborgen genootschap Collegium Occulta: pak Wonderball!"
• Zeven Ruiters 3: De Brug van Sépharée (Jacques Terpant naar de roman van Jean Raspail) (HC/48/€16,95) (met ex-libris)
> Laatste deel van de trilogie. Silvester kondigde al het volgende project van Jacques Terpant aan: het tweeluik De Verdwaalde Kapitein. "Na over bergen en door landen te zijn getrokken, verbazen de ruiters zich over de vernietiging van het koninkrijk na 250 jaar van vrede. Kolonel-Majoor Silve van Pikkendorff en zijn mannen vervolgen koste wat het kost de route op weg naar de brug van Sépharée en blijven daarmee trouw aan de laatste woorden van de erfgraaf: “Het is geen vlucht, het is een grote expeditie, zoals in de tijd van de grote ontdekkingen."
De Zielenvreter 3: De Gruwel (Patrick Boutin-Gagné + François Lapierre) (HC/48p/€16,95) (met ex-libris)
> Laatste deel van de trilogie. "Rampspoed bij het Schaduwmeer: de horde harige duivels hebben de Poort verwoest. Door het verlies van deze laatste bescherming van de dorpsbewoners, hebben Ovidius en de zijnen geen andere keuze dan af te dalen in het binnenste van de klif om het Ding, dat in de schaduw op de loer ligt, voor eens en voor altijd te vernietigen. Hulp bij hun zoektocht bestaat uit: een oud manuscript, een nogal gekke Keltische krijger en zijn twee vrienden uit de magische wereld. Maar zal deze dubieuze alliantie volstaan om de Gruwel te verslaan?"


Standaard Uitgeverij
18/02
TOP
• F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co Omnibus 2: 6. De Gepatenteerde Pestkoppen - 7. De Bastaard van Benidorm - 8. De Vloek van de Japanse Vaas - 9. De Laatste Vampier - 10. Het Experiment van Professor Flessentrekker (Wim Swerts / Vanas + Hec Leemans / François Corteggiani) (SC/160p/€12,50)
> Tweede omnibus met opnieuw vijf verhalen. De reguliere reeks telt ondertussen achttien goed verkopende delen.
De Kiekeboes 148: Nepwerk (Merho met medewerking van Thomas Du Caju, Jos Vanspauwen en Patrick Vanhimbeeck) (SC/48p/€5,99)
> "Een ingebeelde hartziekte van Moemoe. Een gokverslaafde hartspecialist met een revolutionaire 3D-printer. Fanny en Alanis kibbelend op de tennisbaan. Nopel als ballenjongen. Tennisfraude. Een dolverliefde Van de Kasseien die in zee gaat met een louche zakenman. Namaak sportkledij. En Marcel die de brokken mag lijmen. Kortom Nepwerk..." Op 15 februari 1977 verscheen de reeks voor het eerst in de krant. Ook wij doen ons deel aan de festiviteiten en lanceren deze nieuwe rubriek.
De Rode Ridder 253: Het Eindeloze Eiland (Fabio Bono + Marc Legendre) (SC/32p/€5,99)
> "Op weg naar Camelot stranden Johan en Allis op een van de rotsen van de Hellemond. Wanneer ze op verkenningstocht gaan, doen ze een akelige ontdekking. Maar is wat ze zien echt of worden hun angstdromen werkelijkheid op deze verdoemde plek? Ze krijgen de tijd niet om het uit te zoeken, want Malfrat de Wrange heeft de dood van Allis gezworen en zit hen op de hielen. En deze keer heeft hij hulp van hellemonsters."
• Suske en Wiske 338: De Heldenmaker (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
(SC/48p/€5,99)
> "Onze vrienden ontwaken een voor een in hetzelfde oude kasteel. Iedereen blijkt een opdracht te hebben gekregen van een geheimzinnige onbekende. Uit de verhalen die ze vertellen, blijkt al snel dat ze allemaal lelijk bij de neus werden genomen op een doortrapte manier. Bovendien zit Wiske opgesloten in een kerker waar haar een zekere dood wacht. Ze kan enkel gered worden als onze vrienden het raadsel dat in hun verhalen vervat zit, kunnen oplossen. Zo ontstaat een bizarre race tegen de tijd waarin ze als nooit tevoren op de proef worden gesteld." Dit is het laatste album in deze vorm. In mei maak je kennis met een 'andere' Suske en Wiske.


Standaard Uitgeverij / Marvel
18/02
TOP
• Captain America 007 (Nic Klein + Rick Remender) (SC/72p/€6,99)
• Guardians of the Galaxy 007 (Filip Andrade / Jake Parker + Skottie Young) (SC/72p/€6,99)

• Thor - God of Thunder 007 (Esad Ribic + Jason Aaron) (SC/72p/€6,99)

• Wolverine 007 (Gerardo Sandoval / Kris Anka + Paul Cornell) (SC/72p/€6,99)


Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
18/02
TOP
• De Kiekeboes 148: Nepwerk (Merho met medewerking van Thomas Du Caju, Jos Vanspauwen en Patrick Vanhimbeeck) (HC/48p/€59,99) (luxe met ex-libris)
• De Kiekeboes 148: Nepwerk (Merho met medewerking van Thomas Du Caju, Jos Vanspauwen en Patrick Vanhimbeeck) (HC/48p/€99,99) (superluxe met ex-libris)
De Rode Ridder 253: Het Eindeloze Eiland (Fabio Bono + Marc Legendre) (HC/40p/€59,99) (luxe met ex-libris)
De Rode Ridder 253: Het Eindeloze Eiland (Fabio Bono + Marc Legendre) (HC/40p/€99,99) (superluxe met ex-libris)
• Suske en Wiske 338: De Heldenmaker (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (HC/48p/€59,99) (luxe met ex-libris)
• Suske en Wiske 338: De Heldenmaker (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (HC/48p/€99,99) (superluxe met ex-libris)


Strip2000
11/02
TOP
• SfinX 3: Voor Elke Gelegenheid (René Bergmans) (SC/48p/€7,95)
• Suus & Sas 11: Net Echt (Gerard Leever) (SC/48p/€7,95)

> Heruitgaven van oude albums, die we in Vlaanderen nooit te pakken kregen, worden afgewisseld met nieuwe albums zoals dit elfde deel.


Strip2000 / Syndikaat
11/02
TOP
Wimpie Comics 1: Recht uit de Ondergrond (Jan-Willem Spakman) (SC/48p/€8,95)
> "Hipsters, politieke nietsnutten en zelfs de dood in eigen persoon. Van platte puberale humor tot domme woordgrappen en diep sociaal commentaar (niet gegarandeerd). In Recht uit de Ondergrond zet Wimpie zijn ongezouten mening neer over subculturen, politiek en de alledaagse dingetjes; niks of niemand is veilig." De beste strips die Jan-Willem Spakman de afgelopen zes jaar via Facebook deelde, verschijnen nu in een bijgewerkte vorm in dit album.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips