Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 15 december:
Hoog tempo voor Marshal Bass
Voorlaatste deel van De Ridders van Heliopolis
Vervolg Catamount in 2019
Franse verzamelaarsintegrale van Jeremiah bij Niffle


Updates van 8 december:

François Schuiten stopt als striptekenaar
Jul denkt aan de slavernij als thema voor een volgend Lucky Luke-verhaal
François Walthéry bewerkt ook voor Natasja 24 een oud verhaal van De Blauwe Sperwer
Dupuis start met artbookcollectie
Miljoenencontract spreekt Albert Uderzo's wens tegen om Asterix te stoppen na zijn dood
Jacques Lamontagne bereidt westerntweeluik voor
Jacques Post bewerkt eigen roman De Meimoorden voor Eric Heuvel
Verandering voor Stern
U.C.C. Dolores stelt volgende albums van Lanfeust jarenlang uit
Bastien Vivès' Een Zus wordt verfilmd
Geanimeerde kleurboeken met stripfiguren


Updates van 1 december:

Dark Dragon Books in kwartaal 1

Yves Sente schrijft derde deel van XIII: Het Onderzoek
Grzegorz Rosinski geeft tekenpen over aan Fred Vignaux
De Arabier van de Toekomst wordt zesdelige reeks
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2018: januari • februari • maart • april • mei • juni • juliaugustusseptember • oktober • november • december
 
Hoog tempo voor Marshal Bass
15/12
TOP
Marshal Bass 4
Bass ReevesIgor Kordey legt de zweep op het verschijningsritme van de rauwe western Marshal Bass. Deel 3 verscheen recent in vertaling bij Silvester. In januari komt het vierde deel al uit in het Frans. Daarin infiltreert de zwarte marshal in de gevangenis van Yuma waar hij tegenover zeshonderd pisnijdige, hongerige en wanhopige gevangenen staat. Maar niet hij zit opgesloten met hen, zij zitten opgesloten met hem!

Het hoofdpersonage is gebaseerd op de historische figuur Bass Reeves, maar de stripversie is allerminst een biografisch portret. Het blijft fictie. De echte Reeves was niettemin ook een doorzetter. Hij opereerde in Arkansas en Oklahoma waar hij meer dan drieduizens misdadigers arresteerde. Hij doodde er veertien van om zijn eigen leven te redden. Zelf liep hij nooit een verwonding op. Hij stierf in 1910.
(Bron: Delcourt / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be / © foto: Raymond Lagae)


Voorlaatste deel van De Ridders van Heliopolis
15/12
TOP
De Ridders van Heliopolis 3Op een concrete aankondiging van de vertaling moeten we nog een paar maanden wachten, maar dit is alvast de cover van De Ridders van Heliopolis deel 3, het voorlaatste deel van de reeks van Jérémy Petiqueux en Alejandro Jodorowsky. De Franse versie komt uit in maart.

Het verhaal? Na het mislukken van zijn missie om Napoleon Bonaparte te vermoorden (die hij in de plaats een kus gaf door zijn vrouwelijke helft de overhand te laten nemen) moet Asiamar voor de Ridders van Heliopolis verschijnen die hem een derde, wrede, alchemistische proef opleggen.
(Bron: Glénat / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be / © foto: Raymond Lagae)


Vervolg Catamount in 2019
15/12
TOP
Catamount 3
In het immer uitdeinende westerngenre was Catamount een nieuwe reeks die dit jaar in vertaling bij Microbe verscheen. Deel 3 verschijnt volgend jaar, hier is alvast de Franse cover. Hier en hier vind je onze besprekingen van de eerste twee delen.
(Bron: Benjamin Blasco-Martinez / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be / © foto: Raymond Lagae)


Franse verzamelaarsintegrale van Jeremiah bij Niffle
15/12
TOP
Jeremiah
Voor de verzamelaars. De voorbije jaren verschenen er bij Niffle, een imprint van Dupuis en Le Lombard, Franstalige integrales op groot luxeformaat en in zwart-wit van de topreeksen Thorgal, Blake en Mortimer, Comanche en sinds begin december een eerste deel van Johan en Pirrewiet. Op 1 februari komt daar een dik album van 288 pagina's van Jeremiah bij met de eerste zes albums uit de reeks. Deze albums bevatten geen extra's, op wat uitleg op de wikkelcover en een ex libris na, maar het zijn wel bloedmooie uitgaven. Het album is 26,7 x 34 cm groot en kost 49 euro.

In 2019 verschijnen er onder het label van Niffle ook de al jarenlang aangekondigde herdruk van Et Franquin Créa la Gaffe van Numa Sadoul, ongetwijfeld het beste interviewboek over André Franquin met vele, vele illustraties. Ook over Maurice Tillieux wordt een nieuw overzichtsboek verwacht, geschreven door Hugues Dayez.
(Bron: Niffle / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be / © foto: Raymond Lagae)


François Schuiten stopt als striptekenaar
08/12
TOP
Blake en Mortimer
Verrassing: François Schuiten stopt als striptekenaar. Zijn laatste strip moet nog verschijnen in mei of juni 2019. Dat wordt het Blake en Mortimer-album op scenario van de filmmakers Thomas Gunzig en Jaco Van Dormael met een inkleuring van Laurent Durieux. Dit speciale buitenreeksalbum van Blake en Mortimer zou een hoogtepunt voor Schuiten kunnen zijn, eindigen in schoonheid. Hij is 62 jaar. Bovenstaande afbeelding van Schuiten komt uit een vorige week verschenen, aangevulde editie van het boek L'Héritage Jacobs over de albums van Blake en Mortimer die na het overlijden van Edgar P. Jacobs verschenen en nog moeten verschijnen.

François SchuitenSchuiten kennen we vooral van zijn reeks De Duistere Steden op scenario van Benoît Peeters. De laatste jaren legde hij zich meer toe op eigen werk zoals het album Schoonheid, over een futuristische trein die echt heeft gereden. Zijn creativiteit uitte hij ook vaak in grootse illustraties of medewerking aan Wereldexpo's voor Belgische paviljoenen, een scenografie voor het spoorwegmuseum Trainworld in Schaarbeek en ontzettend veel meer op het gebied van illustratie, architectuur, concept en creativiteit.

Hij denkt als visionair auteur ook aan zijn nalatenschap. Hoewel originele platen van zijn hand op veilingen of via galerieën prijzen halen rond de vijftigduizend euro schonk hij het grootste deel (80%) van zijn archief weg aan diverse stripmusea en stichtingen. Daarmee hoopt hij op een correcte bewaring van zijn werk.

Uiteraard blijft hij nog tekenen, maar op dit moment legt hij de laatste hand aan de Blake en Mortimer-strip dat zijn afscheid van dat medium moet worden. Bij Daedalus verscheen onlangs nog deel 1 van het tweeluik Aquarica dat hij mee heeft bedacht met tekenaar Benoît Sokal die het verhaal tekent. Deze strip was ooit een project voor een animatiefilm.
(Bron: RTBF.be / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be / © foto: Raymond Lagae)


Jul denkt aan de slavernij als thema voor een volgend Lucky Luke-verhaal
08/12
TOP
Lucky Luke
Nu woensdag verschijnt het nieuwste Lucky Luke-album Een Cowboy in Parijs, maar we kijken al verder naar de volgende albums. Een ervan is met een gewaagd onderwerp. Gevraagd naar welke onderwerpen scenarist Jul in de volgende albums zou willen behandelen, antwoordt hij: "Er zijn er veel! Lucky Luke en de slavernij is een onderwerp dat me nauw aan het hart ligt. We hebben al een Lucky Luke en de Joden gemaakt, we kunnen overgaan naar een tweede heikel onderwerp. Uiteraard is dat niet voor meteen, daar moeten we nog over nadenken. Maar ik heb al ideeën voor de volgende vier jaar."

Het ritme van één album om de twee jaar wordt aangehouden door Achdé en Jul. In de andere jaren verschijnt telkens een album van Kid Lucky, volgend jaar gaat het trouwens om een lang verhaal van de kleuterversie van Lucky Luke in plaats van gags. Er wordt ook een tekenfilmreeks van het jongetje voorbereid.

In het nieuwste avontuur van Lucky Luke wordt de cowboy trouwens tot tweemaal toe verward voor een Belg door de kleuren van zijn kleren. Tekenaar Morris was dan wel een Belg, maar die keuze was eerder ingegeven door technische beperkingen voor de kleursamenstellingen (Ben-Day voor de kenners) voor het drukwerk dan door patriottisme.

Het vorige album van Achdé en Jul kende een eerste druk van een half miljoen exemplaren, alleen al in het Frans. Het is inmiddels al herdrukt bij onze zuiderburen. Lucky Luke is nog steeds een van de best verkochte stripreeksen. Sinds 1947 zijn er wereldwijd meer dan 300 miljoen albums verkocht.
(Bron: Casemate / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


François Walthéry bewerkt ook voor Natasja 24 een oud verhaal van De Blauwe Sperwer
08/12
TOP
De Blauwe Sperwer
De Blauwe Sperwer
In maart verschijnt het al eerder aangekondigde vervolg en slot van het Natasja-tweeluik De Blauwe Sperwer dat een remake is van een oud verhaal van Sirius. Dat vervolg wordt het bloedigste verhaal in de reeks Natasja. Voor een volgend verhaal zoekt François Walthéry de inspiratie niet ver, want Natasja deel 24 wordt een bewerking van De Piraten van de Statosfeer, een ander verhaal van De Blauwe Sperwer. Het verscheen in 1951 als album.

Omdat het om een sciencefictionverhaal gaat, rekent Walthéry weer op de hulp van Etienne Borgers als scenarist. Borgers schreef tevoren de Natasja-verhalen Het Metalen Geheugen en het tweeluik Opnames voor Caltech en De Raadselachtige Gedaanten.
(Bron: ActuaBD.com / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Dupuis start met artbookcollectie
08/12
TOP
Une Vie en Dessins
Over Natasja gesproken (zie hierboven)... Eind februari start Dupuis in samenwerking met Champaka — enkel in het Frans — de collectie Une Vie en Dessins. Dat zou je kunnen vergelijken met de Biographies en Images van Daniel Maghen met allemaal reproducties van origineel werk die de artistieke kwaliteiten van tekenaars presenteren. In het eerste deel wordt het werk van François Walthéry voorgesteld met meer dan tweehonderd reproducties van niet alleen Natasja, maar ook werk voor De Smurfen, Steven Sterk, Rattekopje, Jakke en Silvester en andere. Het originele werk gaat dan om covers, legendarische scènes, uitvergrote prenten, alles bij elkaar alsof je op papier een museum over Walthéry bekijkt. De introductietekst met een biografie van Walthéry wordt verzorgd door het duo Christelle en Bernard Pissavy-Yvernault. Betere dossiervreters kun je niet hebben. Dit album op groot formaat telt 385 pagina's en zal 55 euro kosten.

In 2019 verschijnen trouwens nog twee gelijkaardige boeken, met name over Victor Hubinon en Yves Chaland. Hubinon was de eerste tekenaar van Buck Danny en is ook gekend van Roodbaard. Chaland herleidde de tekenstijlen van Hergé, André Franquin, Will en Maurice Tillieux uit de jaren 1950 naar een eigen, nog steeds populaire designstijl, een synthese van de klare lijn. Hij tekende onder meer Freddy Lombard (die debuteerde in Eppo), Bob Fish en Robbedoes.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Miljoenencontract spreekt Albert Uderzo's wens tegen om Asterix te stoppen na zijn dood tegen
08/12
TOP
Albert Uderzo
Vorige week schreven we onderstaand artikel. Daags nadien vulden we op Facebook de info aan waarbij we uit Franse persarchieven een vroegere verkoop van de rechten diepten. Deze update vind je als aanvulling onder Uderzo's oorspronkelijke wens.

Albert Uderzo drukt wens uit om Asterix te stoppen na zijn dood
91 jaar is Albert Uderzo en hij waakt nog steeds over Asterix. Omdat er in het scenario van het volgende album een overdaad aan grappen stond, verzocht Uderzo scenarist Jean-Yves Ferri halverwege het uitschrijven het hele album opnieuw te beginnen om een steviger verhaal op poten te zetten. Hij laat ook weten dat er wat hem betreft niet veel nieuwe albums meer zullen verschijnen. Hij gaf namelijk aan dat hij de reeks na zijn dood niet graag in andere handen voortgezet ziet. We citeren: "Ik weet niet of het volgende album het laatste zal zijn, maar ik denk niet dat er daarna nog veel volgen... Ik wil Asterix niet in andere handen overlaten na mijn overlijden. Ik heb geen zin om het risico te lopen alles te verprutsen, of om zomaar wat te doen voor het geld. Om eerlijk te zijn, ben ik doodsbang. Maar goed, de kaap van de 90 jaar ronden, is al een mirakel. Let op, lang leven zit in de familie. Mijn moeder overleed op haar honderdste, mijn vader was 97 jaar!"

Miljoenencontract spreekt Uderzo's wens tegen
Uit oudere berichtgeving blijkt dat uitgeverij Les Éditions Albert René (de eigen uitgeverij die Uderzo in 1977 had opgericht om Asterix uit te geven) in 2008 voor 60% was verkocht aan Hachette die al langer de albums distribueerde. De som voor die transactie bedroeg toen... 22,7 miljoen euro waarvan 10 miljoen euro voor "uitzonderlijke auteursrechten" en een zogezegde "onsterfelijkheidsclausule", met andere woorden het recht om de reeks voor eeuwig voort te zetten. Door die overeenkomst accepteerde Uderzo expliciet dat Asterix door andere auteurs mag voortgezet worden na zijn dood.

De deal met Hachette sloeg op 60% van het kapitaal van Les Éditions Albert René (strips, tekenfilms, films, het pretpark Parc Astérix en merchandising inbegrepen), met name het deel van Albert Uderzo (40%) en 20% van René Goscinny's dochter Anne. De resterende 40% is het eigendom van Uderzo's dochter Sylvie die zich aanvankelijk verzette tegen de verkoop. Hachette verwierf daardoor het literaire en grafische eigendom van Asterix terwijl de twee erfgenamen Albert Uderzo en Anne Goscinny hun auteursrechten behouden en een moreel recht over de personages mogen aanspreken. Anne maakte toen duidelijk dat er niets mag gebeuren met Asterix zonder hun uitdrukkelijke toestemming.
(Bron + © foto: Le Parisien / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Jacques Lamontagne bereidt westerntweeluik voor
08/12
TOP
Wild West 1
Komende week verschijnt bij Daedalus het laatste deel van de reeks De Druïden. De Canadese tekenaar Jacques Lamontagne is net klaar met deel 1 van het westerntweeluik Wild West dat in 2019 bij Dupuis zal verschijnen. Hij moet enkel nog de cover tekenen en details bijwerken. Het scenario komt van Thierry Gloris met wie Lamontagne al de detectivereeks Aspis maakt. Op zijn Facebookpagina deelde Lamontagne heel wat illustraties waarvan we er hieronder enkele tonen.
(Bron: Jacques Lamontagne / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Wild West 1
Wild West 1
Wild West 1
Wild West 1
Wild West 1
Wild West 1


Jacques Post bewerkt eigen roman De Meimoorden voor Eric Heuvel
08/12
TOP
De Meimoorden
In StripGlossy loopt het verhaal De Meimoorden van Eric Heuvel naar het boek van Jacques Post uit 1983. Het verschijnt volgend jaar in album bij Uitgeverij Personalia. Het verhaal speelt zich af in het Rotterdam van mei 1940, voor, tijdens en na de Duitse inval in Nederland en net voor het grote bombardement op Rotterdam. Het hoofdpersonage is een negentienjarige jongen die in de stad op zoek gaat naar de moordenaar van zijn vader, een taxichauffeur in wiens auto een tas vol defensiegeheimen wordt gevonden.
(Bron: Dargaud / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Verandering voor Stern
08/12
TOP
Stern 3
In januari verschijnt in het Frans deel 3 van de westernreeks Stern. Op de vertaling zullen we enkele maanden langer moeten wachten. Deel 1 kwam een beetje ongelukkig na de lancering van Undertaker, ook al over een doodgraver. Het vervolg van Stern nam weliswaar een andere richting en ook deel 3 belooft een wisseling van setting en situatie te worden, want Sterns positie wordt in vraag gesteld en dan gaan de poppen aan het dansen. Het scenario van het in 2020 te verschijnen deel 4 is al geschreven. Er zullen minstens vijf delen verschijnen.
(Bron: Dargaud / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


U.C.C. Dolores stelt volgende albums van Lanfeust jarenlang uit
08/12
TOP
UCC DOlores 1
Hier vind je de trailer van U.C.C. Dolores, de nieuwe stripreeks van Lanfeust-tekenaar Didier Tarquin en zijn vrouw Lyse (de inkleurster) die in januari start bij Glénat. Er is nog geen vertaling van aangekondigd, maar da's een kwestie van tijd. Er zijn al minstens drie delen gepland in deze sf-reeks. Tarquin heeft er naar eigen zeggen drie keer meer details in gestopt dan in zijn andere strips. De uitgeverij gooit de referenties Star Wars, Firefly, Cowboy Bebop en Lanfeust van de Sterren op een hoop om U.C.C. Dolores te omschrijven.

Dit is een samenvatting van het eerste verhaal: Mony, een nonnetje van achttien jaar, dat als vondeling in een klooster terechtkwam, verlaat haar vertrouwde plek en moet haar eigen weg vinden. Ze komt erachter dat ze de erfgename is van de UCC Dolores, een oorlogskruiser met een mysterieus verleden die nog aan generaal Mc Monroe heeft toebehoord. Omdat ze het schip zelf niet kan besturen, zoekt Mony een piloot en vindt zo de zwijgzame veteraan Kash. Samen reizen ze naar de grens waar een virtuoos sf-epos begint...

Inmiddels is het nog wachten op de vertaling van het tiende en laatste album van Lanfeust Odyssey bij Uitgeverij L. Daarna wacht een lange pauze voor de reeks die tot minstens eind 2020 zal duren. Over de precieze toekomst van de reeks moeten de auteurs nog hard nadenken, maar scenarist Arleston ziet toch al een terugkeer met kortere cyclussen van slechts twee albums, volgens Arleston "met veel meer humor en flauwekul en minder grote, epische scènes".
(Bron: Casemate / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Bastien Vivès' Een Zus wordt verfilmd
08/12
TOP
Een ZusNa Polina in 2016 wordt ook Een Zus van tekenaar Bastien Vivès verfilmd. Voor de Canadese actrice Charlotte Le Bon (Ana in The Promise) zal het de eerste keer zijn dat ze in de regisseursstoel plaatsneemt. Ze illustreert weleens en in januari maakt ze deel uit van de jury van Angoulême om te oordelen of bijvoorbeeld Brecht Evens met Het Amusement of Typex met Andy kans maken om de hoofddprijs voor het beste album te winnen.

Over een timing voor de release of de casting is nog niets bekend. Een Zus verscheen vorig jaar bij Casterman, lees hier onze bespreking van toen.
(Bron: Charlotte Le Bon / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Geanimeerde kleurboeken met stripfiguren
08/12
TOP
Wakatoon
Maak kennis met Wakatoon, een app waarmee kindertekeningen in een van de beschikbare kleurboeken kunnen omgevormd worden tot animatiefilmpjes nadat ze zijn gefotografeerd met een tablet of smartphone. Het bedrijf mocht ook aan de slag met Bollie en Billie, Lucky Luke, Robbedoes, de Marsupilami en Yakari voor gelijkaardige, interactieve kleurboeken. Vanaf 11 januari zijn de eerste titels beschikbaar, voorlopig enkel in het Frans. Elk boekje telt acht in te kleuren pagina's waarmee een verhaal geanimeerd kan worden. De prijs per boekje is 9,95 euro. Hier zie je hoe het werkt.
(Bron: 9emeArt.fr / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Dark Dragon Books in kwartaal 1
01/12
TOP
Civil War 1
Civil War 2Dark Dragon Books viert in 2019 zijn tiende verjaardag. Een veelvoud van tien is alvast het aantal nieuwe strips dat ze in kwartaal 1 uitgeven. Enkele titels hebben we de voorbije weken al voorgesteld. Hieronder vind je het volledige overzicht. In de rubriek Te Verschijnen vind je ook nog de softcoverversies terug van eerder verschenen hardcovers en enkele collector's packs.

Civil War is een belangrijk hoofdstuk in de comicgeschiedenis van Marvel. De bestseller, door Dark Dragon Books uitgegeven als een trilogie in softcover, bood ook inspratie voor de Avengers-film met dezelfde titel. Het duo Steve McNiven en Mark Millar (de inmiddels steenrijke bedenker van onder meer de verfilmde comics Wanted, Kick-Ass en Kingsman) zet in Civil War twee kampen van superhelden tegenover elkaar. "Na de dood van duizenden onschuldige burgers die gevangen zaten in een gevecht tussen de New Warriors en Nitro, stelt de regering de Super Human Registration Act in werking die de allereerste superhelden-burgeroorlog ontketent! Iedere held die zich achter Iron Mans pro-registratie of juist achter de oppositie van Captain America schaart, zorgt voor een grotere kloof. Zo worden vrienden gezworen vijanden!"


Wolverine: Old Man Logan 1
Wolverine: Old Man Logan 2
Hetzelfde duo achter Civil War is ook verantwoordelijk voor het vierdelige, futuristische Wolverine: Old Man Logan. "Niemand weet wat er allemaal precies gebeurde op de nacht dat alle helden ten onder gingen. Het enige dat we weten is dat ze altemaal verdwenen, het kwaad zegevierde en de slechteriken sindsdien de baas zijn. Wat er is gebeurd met Wolverine, is het grootste mysterie van allemaal. Inmiddels heeft al vijftig jaar lang niemand meer iets van hem gehoord. Er is wel een oude man die zich Logan noemt. Een man die zich alleen bezig houdt met zijn familie. Een man die tot het uiterste getergd wordt door de Hulk-gang. Een man die gedwongen wordt om een oude vriend te helpen, de blinde boogschutter: Hawkeye. Hij reed 2.500 kilometer om zijn familie in veiligheid te brengen. Nu krijgt Logan de rit van zijn leven!"


Night of the Living Dead 1
Night of the Living Dead 2
Strange Fruit 1En hier is Deadpool weer. In het knettergekke Night of the Living Deadpool (de knipoog naar een bekende horrorfilm is je wel duidelijk) krijgt de superheld te maken met een zombieplaag. "Als Deadpool uit een voedselcoma ontwaakt, blijkt er een zombieapocalyps plaats te hebben gevonden! Kan het botte monster met de grote bek niet een monster in hun zombiebek worden? Opgewonden door het vooruitzicht om een afgrijselijk, rottend vleesmonster te bestrijden, is Deadpool door het dolle heen als er ook talloze zombies te bestrijden zijn!"

Strange Fruit hadden we al aangekondigd. Hier krijg je de samenvatting: "Door hevige regenval overstroomt in 1927 het stadje Chatterlee in de staat Mississippi. De dijken staan op springen, maar hetzelfde geldt voor de raciale en sociale spanningen in deze voormalige plantagestad. Een vurig signaal kondigt de komst aan van iemand die alles op scherp stelt. Is hij de redder of juist een bedreiging? Dat blijkt vooral een kwestie van standpunt. Intussen stijgt het water snel, heel snel. Wat in ieder geval zeker is: Chatterlee zal nooit meer hetzelfde zijn."


De Levende Dood
Het Beest in de Mens
Tussen de aangekondigde nieuwigheden telden we vijf romanbewerkingen. Wellicht de allermooiste is De Levende Dood naar de roman van Stefan Wul door Alberto Varanda (Verloren Paradijs, Elixers, De Orde van de Drakenridders) en Olivier Vatine. Varanda werkte hier vele jaren aan en het resultaat is er aan te zien. Elke pagina lijkt wel een gravure. "Joachim, een jonge geleerde die bezig is met verboden onderzoek, wordt benaderd door Martha, een machtige en geheimzinnige vrouw uit de Oude Wereld. Om het drama te verwerken dat haar al maanden achtervolgt, vraagt ze hem het onmogelijke: het weer tot leven brengen van haar dochter Lise die een dodelijke val maakte tijdens een archeologische opgraving. Joachim ziet hierin de kans om zijn onderzoek voort te zetten en accepteert. Dankzij het fortuin van Martha verkrijgt hij al het benodigde materiaal en begint aan zijn taak, die lastiger blijkt dan gedacht. Want men pakt niet ongestraft het leven terug van de Dood."

Het Beest in de Mens is een 96 pagina's (inclusief dossier) tellende bewerking van Émile Zola's La Bête Humaine. En dat betekende dus een flinke opgave voor scenarist Dobbs die inmiddels ervaring heeft door bijvoorbeeld de verstrippingen van diverse sf-romans van H.G. Wells. Germano Giorgiani helpt het oorspronkelijke verhaal mooi in beeld te brengen. "Het Beest in de Mens speelt zich af in de wereld van de spoorwegen en draait om treinmachinist Jacques Lantier. Hij houdt van zijn werk en met name zijn locomotief, die hij bemint alsof het een vrouw is. Deze merkwaardige houding heeft hij niet zo maar: het helpt hem zijn moorddadige neigingen te bedwingen die hij al zijn hele leven heeft. Wanneer hij getuige is van een moord en de schuldige denkt te herkennen, wordt een reeks noodlottige gebeurtenissen in gang gezet waardoor Lantier zijn drang tot doden niet meer kan beheersen."

Ontboezemingen aan AllahOntboezemingen aan Allah is een bewerking van de roman van Saphia Azzedine over een jonge vrouw die droomt van emancipatie en die weigert zich te onderwerpen. "Jbara woont in de bergen van de Maghreb, met haar ouders, haar vijf broers en zussen en haar schapen. Daar droomt ze van een modern leven dat haar onbereikbaar lijkt. Haar ongeschoolde, gewelddadige vader wijst haar de hele tijd op haar plek als vrouw, onderworpen dus. Om haar problemen te vergeten, gaat Jbara naar bed met passerende herders in ruil voor wat lekkers. Maar op een dag merkt ze dat ze zwanger is. Ze wordt verbannen uit het dorp en verhuist naar de stad. Pragmatisch en gedesillusioneerd vertelt ze over haar leven: de ellende, de prostitutie, de gevangenis, de minachting van anderen, de mannen die haar alleen maar zien als seksobject... In deze wereld die niks met haar opheeft, praat ze met Allah, haar enige vertrouweling."


Aphridieten 1
Aphridieten 2
Tijd voor een streepje erotiek, ook al een verstripping van een roman, meerbepaald van Andréa Nerciat uit 1793 die volgens toenmalige kritieken "prima met één hand te lezen is". De Aphrodieten is een vierdelige reeks waarvan in februari de eerste twee albums verschijnen. "Van kamer naar kamer en van bed naar bed. Persoonlijke vrijheid begint met seksuele vrijheid
Daar draait het om in de libertijnse levensfilosofie, en daar draait het om in dit verhaal in vier delen. De ridder komt thuis na lange afwezigheid, stort zich in de armen van zijn oude leermeesteres in de liefde, en van menigeen in haar omgeving."


De Buitengewone Reis 1
De Buitengewone Reis 2
Een tijdje geleden kon je je in vertaling vergapen aan het verbluffende tekenwerk van Silvio Camboni voor het Mickey Mouse-verhaal De Verloren Oceaan, een origineel steampunkverhaal. Op scenario van Denis-Pierre Filippi (Dromen, Robbedoes door, De Kapers van Alcibiades, 999 - De Dageraad van het Niets) tekent hij de serie De Buitengewone Reis. "Groot-Brittannië, 1927. Naomi en Emilio zijn nicht en neef uit een rijke familie en hebben het grootste deel van hun jeugd doorgebracht op een kostschool ver van hun ouders! Uiteindelijk zijn ze gewend geraakt aan dit onafhankelijke leven, ver van het oorlogsgeraas. De hoogbegaafde kinderen hebben hun eigen wereld geschapen in hun boomhut, hun toevluchtsoord, waar ze experimenteren met allerlei uitvindingen. De ouders van Naomi, die verslaggevers zijn, keren op een dag weer terug in het familielandhuis en sturen dan een bediende om de kinderen op te halen. Het huis is betoverend! Er zijn allemaal kamers die vol staan met de creaties van Emilio's vader, die zelf overigens vreemd genoeg nergens te vinden is! Is er misschien een verband tussen zijn verdwijning en de machine die hij aan het maken was voor de Jules Verne-wedstrijd? Of heeft het iets te maken met die vreemde derde macht en zijn ongelooflijke robots die ellende veroorzaken op het slagveld? Eén ding is zeker: om erachter te komen, zullen Naomi en Emilio een buitengewone reis moeten maken!"


Kapitein Nemo
Papeete 1914
Ook Kapitein Nemo ziet er geweldig getekend uit. Het dubbeldikke, complete verhaal (inclusief schetsen en voorstudies) is het werk van Richard Ortiz en Pascal Davoz. Deze laatste schreef al een biografische reeks over Napoleon Bonaparte voor Casterman en een De Reizen van Alex over Alesia (het vroegere Parijs). In Kapitein Nemo leent hij de beroemde fictieve figuur van Jules Verne om diens voorgeschiedenis te vertellen. "Iedereen kent Jules Vernes 20.000 Mijlen onder Zee, over de avonturen van de geheimzinnige kapitein Nemo en zijn buitengewone onderzeeër de Nautilus. Alleen... waar komt die merkwaardige Nemo vandaan, en hoe is hij zo geworden? Jules Verne zegt er bar weinig over, dus doken Richard Ortiz en Pascal Davoz in dat gegeven en werkten het uit in een verhaal vol vaart, met geweldig tekenwerk."

Er verschijnt een sliert historische verhalen in kwartaal 1. Papeete 1914 is er een van, het is gebaseerd op een onbekend historisch feit. Het gebundelde tweeluik (inclusief dossier) is een vroege samenwerking van het getalenteerde duo Sébastien Morice en Didier Quella-Guyot die bij Saga Uitgaven al De Post- en Liefdebezorger, De Soldaat en de Negerin en Het Eiand van de Wroeging publiceerden. "Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in Europa verandert niets aan de feestgewoonten van de jetset op Tahiti. Ondertussen bedreigen twee Duitse cruisers het paradijselijk eiland. Dat zorgt voor paniek op Tahiti! Het zorgeloze en hemelse eiland wordt gebombardeerd door Duitse kruisers! In deze chaos waagt een meedogenloze seriemoordenaar zijn kans en vermoordt jonge Hula-meisjes. Simon Combaud, een jonge Parijzenaar is net op het eiland gearriveerd, en meent het spoor te volgen van een misdaad die vijftien jaar eerder in Parijs plaatsvond. Deze lijkt verband te houden met de recente moorden. Maar in de beroering van de Eerste Wereldoorlog blijft de kleine gemeenschap verenigd tegen deze vreemde indringer. Hij kan alleen op zichzelf vertrouwen om deze gruwelijke misdaden op te lossen."


Een Avontuur van Simon Hardy 1
Een Avontuur van Simon Hardy 2
De reeks Een Avontuur van Simon Hardy heeft nadrukkelijk veel aandacht voor de oldtimers waarmee de held van dienst, een Belgische journalist, rijdt. Het tekenstijltje van Frank Leclercq lijkt ook wel op dat van bijvoorbeeld De Autoreportages van Margot. In elk geval bedacht Frédéric Brrémaud (Love, Death Valley) vier degelijk klassieke verhalen.
Deel 1, VN-missie: "1961. Een Boeing, met Amerikaanse militairen en burgers aan boord, wordt door een MIG neergeschoten in de lucht boven Chabahar, een staat in Zuid-Iran. De Verenigde Staten beschuldigen de president van de jonge republiek ervan de aanstichter van de aanval te zijn. De internationale situatie is explosief. Om een uitweg uit de crisis te vinden, worden er VN-inspecteurs uitgezonden om onderzoek te doen. Een risicovolle missie waar een mysterieuze criminele organisatie een doelwit van wil maken."

Deel 2, Bedreiging in Napels: "Terug in Brussel met de mooie en verrassende Amiya is Simon Hardy, jonge verslaggever bij Het Licht, op zoek naar scoops. Een vredig leven? Niet echt, want
over de hele wereld worden er vulkanen wakker. De Eyjafjöll in IJsland, de Mauna Loa op Hawaï... Achter deze verschrikkelijke dreiging zit de Tsaar, de aartsvijand van Amiya, die eerder
al bijna een Derde Wereldoorlog heeft veroorzaakt. Deze keer is het gevaar anders, maar net zo destructief. Als de autoriteiten de internationale organisatie geen enorme hoeveelheid goud geven, zal de Tsaar de Vesuvius laten uitbarsten. Het leven van miljoenen mannen en vrouwen staat op het spel! De Belgische geheime diensten doen een beroep op onze twee helden. Ze hebben de Tsaar in Chabahar al onder ogen gezien en verslagen. Wat zal er in Napels gebeuren?"


Het Verloren Godenwapen 1
Het Verloren Godenwapen 2
Het Verloren Godenwapen is een nnieuwe piratenreeks in het zog van Long John Silver en Drakenbloed. "Londen, halverwege de zeventiende eeuw. Sinds de dood van zijn vader oefent de openhartige Jonas, botanicus en naturalist emeritus, zijn passie uit in de grote kas van zijn oom. Die laatste bereidt een gevaarlijke expeditie voor naar Nieuw Spanje op zoek naar een fantastisch schepsel recht uit de Azteekse legenden. Een verloren wapen van de goden, een wetenschappelijke interessante vondst, maar ook een voorwerp met een grote aantrekkingskracht voor het Europese publiek, dat veel hebzucht opwekt. Dankzij zijn vaardigheden, zal Jonas deelnemen aan het avontuur en aan boord gaan. Maar de Caribische wateren worden binnengevallen door piraten. Engelse en Nederlandse oorlogsschepen strijden om de controle over de zee. Het gevaar dat Jonas tegemoet gaat is nog veel erger."


Malemort integraal 1
Malemort integraal 2
Over de twee integrales van Éric Stalners Malemort hadden we het eerder. Nog eens het verhaal in het kort: "In het hart van het bos van Hautes-Pierres, in Katharen-gebied, vecht de mooie, blonde Anthea, dertig jaar na de Albigenzische Kruistochten voor vrijheid en tegen willekeur. Opgejaagd door de haat van Aymond de Montgarac kiest graaf Colbus de Malemort voor de schaduwen. Vervloekt door God en de mens heeft hij geen plek meer onder de levenden. De mooie Anthea is verliefd op de graaf en kiest ervoor om Colbus te volgen, die zowel een kwaadaardig wezen als een vampier is."


U-47 5
U-47 6
In december verschijnen de delen 3 en 4 van de duikbotenreeks U-47. Hieronder vind je de samenvattingen van deel 5 en 6.
Deel 5, In de Haven van New York: "Nu de Verenigde Staten deelnemen aan de oorlog wil Duitsland direct een offensief lanceren om Uncle Sam zo snel mogelijk op de knieën te krijgen. Admiraal Dönitz denkt aan een aanval op de Amerikaanse kust. Wederom moet de U-47 op een gevaarlijke en risicovolle missie. Een spion zou hierbij handig kunnen zijn. Alleen, de Britten hebben die ook."

Deel 6: Amerika in Oorlog: "De Kriegsmarine wil de U-47 inzetten als vervolg op eerdere succesvolle acties tegen weerloze Amerikaanse schepen. De bemanning van de U-47 is er niet enthousiast over. Bovendien krijgen ze plotseling de vermaarde Britse kapitein Walters weer achter zich aan. De combinatie van beide gegevens zou weleens het eind kunnen betekenen voor de U-47 en haar bemanning."


Cynocefalen
Imperium
De 120 pagina's dikke fantasystrip Cynocefalen kent de volgende inhoud: "Parijs, 1914. De Dog-bende heeft weer toegeslagen en opnieuw een perfecte misdaad gepleegd. De politie tast volledig in het duister. Wie zijn zij? Wie verstopt zich achter deze hondenmaskers? Twintig jaar daarvoor. Een man — hij ziet er althans uit als een man — gaat op weg naar een ontoegankelijke plek in de bergen. Hij wil zich bij zijn volk voegen, de Cynocefalen, die leven in de schaduw van de mens, want hoewel sommigen een voorkomen hebben waarmee ze zich onder de mensen kunnen begeven, hebben anderen een hondengezicht. Er broeit een crisis. Sommige leden willen in de openbaarheid leven en zijn bereid om voor dit recht te vechten."

Toegegeven, de cover van Imperium is allerminst aantrekkelijk. Het strekt tot aanbeveling om het album over de legendarische Romeinse generaal Sulla eens te doorbladeren zodra je de kans krijgt, want het binnenwerk is een heel pak beter. De tekeningen zijn van Régis Penet die al wist te overtuigen met de trilogie Gevilde Nachten en zijn medewerking aan de reeks Roma. Laurent-Frédéric Bollée (Laowai, De Pijl van Nemrod, XIII Mystery) levert het verhaal van het gebundelde tweeluik inclusief dossier. "Griekenland, 85 voor Christus. Nadat hij de legers van de beroemde koning Mithridates VI heeft verslagen, eist de Romeinse consul Sulla iets bijzonders: diens persoonlijke arts Narcès. Als schepper van de gifgeneeskunde, zou die de basis hebben gelegd voor Mithridates' bijzondere weerstand. Sulla weet best welke persoonlijk prijs voor die kracht betaald moet worden. De Romeinse generaal heeft echter een zware terugreis naar Rome voor de boeg, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Want hoe zal Rome reageren als een van de grootste veroveraars uit haar geschiedenis weer thuiskomt?"


Lady Mechanika: De Moordautomaat 1
Lady Mechanika: De Moordautomaat 2
Elke pagina van Lady Mechanika is een juweeltje, of beter gezegd een mooi draaiend uurwerkje waarvan je de tandwieltjes en radertjes ziet draaien. De Moordautomaat is de vijfde cyclus. "Nadat een voormalige collega is vermoord, ziet Lewis zich gedwongen de confrontatie met de schimmen uit zijn verleden aan te gaan. Maar zullen de hedendaagse gebeurtenissen nu voor altijd zijn toekomst overschaduwen? En die van Lady Mechanika?"


Hedge Fund 4
Shayne 1
Artbook Tsaiko ChenHedge Fund vervolg met deel 4. "Na zijn les te hebben geleerd, groeit Frank uit tot een grote naam in ethisch beleggen. Zijn succes trekt de aandacht van een rijke erfgename die wil investeren in de ontwikkeling van een Afrikaans land. Frank zet zich enthousiast in voor die missie. Goede bedoelingen zijn echter niet genoeg. Daar zijn alle wegen naar de hel immers mee geplaveid."

De Laatste Dagen van Shayne is het eerste deel van het tweeluik Shayne door Tsai Chaiko (gekend van de romanverstrippingen Kroniek der Onsterfelijken en het Agatha Christie-verhaal Moord in de Oriënt-Expres) en de superbekende scenarist Stephen Desberg. "In het koninkrijk dreigt chaos! De koning en het hele hof zijn verdwenen. De mensen worden aan zichzelf overgelaten, hulpeloos... Verhult deze verdwijning geen nog groter gevaar?"

Van Tsai Chaiko heeft Dark Dragon Books ook een 80 pagina's tellend artbook in petto.Viravolta 1
Op Oorlogspad 1
Het geweldig uitziende Viravolta — dat nu al vergeleken wordt met De Schorpioen — hebben we al eens met plezier voorgesteld. Eric Lambert (Flor de Luna, Merlijn) en Arnaud Delalande (Bloedkoninginnen, Surcouf) staan aan het roer van deze nieuwe, opwindende, historische spionagethriller. De held kwam al voor in een reeks romans van Delalande himself. "Achttiende eeuw. De wereld is in volle beroering. Voormalig geheim agent van de Republiek Venetië, Pietro Viravolta, bijgenaamd 'De Zwarte Orchidee', staat bekend als een van de beste schermers van Europa. Na het ontrafelen van een complot in de Raad van Tien, gaat hij op reis naar Versailles om in dienst te treden van koning Lodewijk XV. Maar op de avond dat hij aankomt is zijne Majesteit ernstig gewond geraakt door een dolksteek! De eerste missie van onze spion is dus duidelijk: de opdrachtgevers van de aanslag ontmaskeren..."

Tussendoor een western, want dat genre gaat er nog steeds in als zoete koek. Op Oorlogspad is een van de nieuwste projecten van Marc Bourgne sinds hij de reeks Michel Vaillant vaarwel zei. Met Didier Pagot (De Orde van de Drakenridders) als tekenaar begeeft Bourgne als scenarist zich op oorlogspad bij de indianen. "1864, Washington DC. Diane Myers is 22 jaar jong en een getalenteerd schilder met meer dan genoeg opdrachten. Haar droom: het schilderen van de landschappen van het Wilde Westen en de manier van leven van de Prairie-indianen. Tegen de zin van haar vader, die de Indianen het liefst uitgeroeid ziet, besluit ze met haar schildersmaterialen op pad te gaan. Dankzij de hulp van scout 'Missouri' weet ze zich aan te sluiten bij de stam van de beroemde chief Sitting Bull. Voor Diane begint daarmee een geweldig avontuur waarin ze een fascinerende cultuur ontdekt die op het punt staat verdrongen
te worden."

ZijOok Zij speelt zich af in een historisch tijdperk, namelijk de Tweede Wereldoorlog. Het is het werk van Fanny Montgermont die we nog kennen van het aangrijpende Vrije Vlucht-album Een Paar Dagen Samen. "1944. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de stad Rennes getroffen door bombardementen. Te midden van de ruïnes ontdekt Philipe haar. Grote blauwe ogen, mooie blonde krullen... Een engelengezicht! Dit vreemde meisje zal het lot van deze jonge man voor altijd veranderen. De liefde mag niet verpletterd worden door de oorlog. Omdat ZIJ wordt geconfronteerd met de Duitse bezetter, zal HIJ het verzet organiseren!"


Macao
Sniper Elite
Macao hadden we al voorgesteld. De synopsis van deze thriller stond ons ten zeerste aan. Ook d etekeningen behoren tot het betere realistische werk. "Macau, anno nu. De voormalige Portugese kolonie in China is het grootste gokparadijs ter wereld. De duistere achterafzaaltjes met speelhallen van de maffia zijn nu grote, hypermoderne complexen die hun rijke klanten 24 uur per dag dromen, luxe en ontucht bieden. Leon is een jonge journalist uit Hongkong, die in een megacasino wordt vastgehouden door eigenaar Kwan Tao, een rijke tycoon die wil dat Leon zijn memoires schrijft. Tao is leider van de machtigste triade en heeft politieke ambities, maar wil nog een ondeugd opbiechten. Leon moet hem naar een legendestatus schrijven."

Sniper Elite: Resistance is een vertaalde comic — naar de wereldwijd bekende game — die integraal wordt uitgegeven in een softcover van 96 pagina's. "Karl Fairburne komt terecht in een dodelijk kat- en muisspel als de nazi's hem opjagen door de straten van het bezette Angoulême. Hij heeft slechts één kogel om zich te beschermen. Zal hij kunnen ontsnappen?"


Een Trap van Zand
Bij de Marine 1
Een Trap van Zand is een stevige futuristische thriller van 72 pagina's door Djillali Defali (De Wet van de Twaalf Tafelen) en Benjamin Legrand (De Orde). "In de nabije toekomst stuurt men Franse troepen naar de woestijn in Oost-Afrika om een brug in aanbouw te beveiligen. Tegenover het soldatenkamp ligt een naargeestige spookstad. Door de felle zon en het eentonige werk slaat de verveling toe. De eentonige missie wordt abrupt verstoord met een mysterieuze sluipschutter die de soldaten één voor één op de korrel neemt."

Hierbij krijg je nog de samenvatting van het eerder aangekondigde eerste deel van Bij de Marine. "Als fotografe voor de marine moet de tweede luitenant Morgane De Seeg verschillende operaties in onstabiele gebieden in beeld brengen. Door haar actieve houding staat ze van nature altijd direct klaar om te helpen. Als getalenteerd fotografe valt het dan ook niet mee om alleen verslag te leggen en enkel als getuige op te treden van de diverse misstanden die ze aanschouwt. Dat leidt tot gevaarlijke situaties als Morgane geen afstand kan houden bij hulp aan de burgerbevolking, evacuatie van Franse staatsburgers of vredeshandhaving in samenwerking met de NAVO of de VN."


Rémi
My Little Pony 3
Rémi - Alleen op de Wereld, door de auteurs van Exile en naar de filmbewerking van Hector Malets roman hebben we eerder aangekondigd. Hier is de officiële samenvatting: "Rémi, een wees die werd verzorgd door de vriendelijke Madame Barberin, wordt losgerukt van zijn adoptiemoeder om te worden toevertrouwd aan Signor Vitalis, een mysterieuze reizende muzikant. Aan zijn zijde zal hij het ruige leven van de bootsman leren leiden en zingen om zijn brood te verdienen. Vergezeld door de trouwe hond Capi en het kleine aapje Joli-Cœur, zal Rémi's lange reis door Frankrijk, vol ontmoetingen, vriendschappen en wederzijdse hulp, hem leiden naar het geheim van zijn afkomst."

Van My Little Pony verschijnt een derde album.


Artbook Andrew Mar
Artbook Nich Sharma
Dark Dragon Books blijft ook artboeken distribueren van buitenlandse illustratoren en striptekenaars. Het werk van de Amerikanen Andrew Mar en Nick Sharma moet je maar eens googelen om al meteen overtuigd te worden van hun werk. Aan beide heren is een artbook gewijd.


Star Wars cyclus 10 1
Star Wars cyclus 10 2
Vervlogen Hoop is de tiende cyclus van de lopende Star Wars-reeks. "Nadat hun geliefde koning is vermoord, is er openlijk een opstand ontstaan op Mon Cala! Dankzij een tijdige tegenaanval van admiraal Ackbar en de heldendaden van Luke Skywalker, prinses Leia en Han Solo staat de machtige Mon Calamari-vloot nu klaar om met de Rebellenalliantie voor vrede en gerechtigheid te vechten. Gewapend met nieuwe schepen en nieuwe bondgenoten kan de Opstand het sterrenstelsel eindelijk heroveren uit de grip van het Keizerrijk. Maar de rebellen danken hun recente overwinning ook aan koningin Trios van Shu-Torun, die naar hun kant zou zijn overgelopen. Koningin Trios van Shu-Torun, de sleutelfiguur in het uitrusten van de machtige nieuwe vloot van de Opstand, heeft haar bondgenoten bij de Alliantie verraden en de belangrijkste bedieningssystemen van hun kruisers gesaboteerd. De Rebellenvloot is zo goed als hulpeloos tegenover de macht van Darth Vader en de keizerlijke marine. Prinses Leia moet snel een manier vinden om de vloot — en de Opstand zelf — te redden van een zekere ondergang."


Star Wars: Commander Thrawn 1
Star Wars: Commander Thrawn 2
We zijn de sluwe en wrede Thrawn uit Timothy Zahns (verstripte) trilogie nog niet vergeten. Hij duikt op in een compleet tweeluik met de titel Commander Thrawn. "Ontmoet de jonge luitenant Thrawn, die met de hoogst mogelijke cijfers is afgestudeerd aan de Keizerlijke Academie. Hij krijgt zijn eigen persoonlijke assistent, soldaat Eli Vanto, en komt snel hogerop. Maar dat betekent niet dat iedereen in het Keizerlijke leger wil dat hij succesvol is. En Thrawn is niet de enige rijzende ster — Arihnda Pryce is er ook nog. De paden van de twee rivalen kruisen elkaar en de spanningen lopen hoog op wanneer ze een duister geheim van het Keizerrijk ontdekken."


Star Wars: Avonturen 3
Star Wars Saga integraal
Voor de jongere lezers is er een derde album van Star Wars Avonturen met complete verhalen over verschillende personages door diverse auteurs. "Rose Tico — die we kennen uit The Last Jedi en die normaal gesproken achter de schermen opereert — staat centraal in de strijd tegen de Eerste Orde! De jonge Anakin Skywalker neemt deel aan een podrace die in niets lijkt op wat hij ooit heeft meegemaakt! En Ezra Bridger, Hera Syndulla en de rest van de Ghost-bemanning moeten een heilige vogel uit de greep van het Keizerrijk zien te krijgen, maar ruimtepiraat Hondo Ohnaka is ze misschien voor!"

Matteo Piana en Alessandro Ferrari presenteerden de voorbije jaren een prettig leesbare en leuk getekende versie van de oorspronkelijke Star Wars-saga, de Episodes IV tot VI. Die drie albums worden in februari gebundeld in een 240 pagina's tellende hardcoverintegrale.


Star Wars: Groeiboek 1
Star Wars: Groeiboek 2
Tot slot zijn er twee "groeiboeken" van Star Wars voor jonge lezertjes. Elk boek is geschikt voor drie opeenvolgende leesniveaus.
(Bron: Dark Dragon Books / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Yves Sente schrijft derde deel van XIII: Het Onderzoek
01/12
TOP
XIII: Het Onderzoek 2
Op 14 december verschijnt deel 2 van XIII: Het Onderzoek (de afbeelding hierboven is de potloodversie van de cover) met daarin korte strips en biografietjes van de nevenpersonages in deel 14 tot deel 19. Die strip is slechts 32 pagina's dik en verschijnt enke in softcover. En volgend jaar verschijnt deel 3 vertelde Jean Van Hamme in een recent interview. Zelf heeft de schrijver daar niets mee te maken, Yves Sente schrijft namelijk een overzichtsalbum over de stamboom van XIII die journalist Danny Finkelstein in de cyclus van Iouri Jigounov en Sente had uitgespit.

Volgend jaar verschijnt ook een nieuw XIII-album van hun beider hand. Voortaan vormen de verhalen kortere cyclussen van twee of drie albums. Philippe Xavier, die de stripjes in deel 2 tekende, is niet betrokken bij dat derde Onderzoek-album. Hij tekent gewoon verder aan de reeks Tango waarvan volgend jaar de delen 3 en 4 zullen verschijnen. Deel 2 verscheen recent.
(Bron: BDZoom.com / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Grzegorz Rosinski geeft tekenpen over aan Fred Vignaux
01/12
TOP
Vignaux & Rosinski
In de lokalen van de Franse krant Le Point droeg Grzegorz Rosinski letterlijk de tekenpen over aan zijn opvolger Fred Vignaux. Bekijk hier het filmpje en de wijze lessen die hij zijn opvolger nog meegefet.

Bovenop al wat we je de voorbije maanden over de toekomst van de reeks Thorgal hebben verteld, is het misschien goed om te onthouden dat er jaarlijks een album zal verschijnen met een compleet verhaal per album. Mocht Yann meer ruimte voor een verhaal nodig hebben, zal dat niet uitgesmeerd worden over twee albums, maar krijgen de auteurs gewoon meer pagina’s ter beschikking voor het album.
(Bron: Le Point.fr / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


De Arabier van de Toekomst wordt zesdelige reeks
01/12
TOP
De Arabier van de Toekomst 4
1,5 miljoen verkochte exemplaren, vertaald in maar liefst 22 talen, een hoop prijzen en auteur Riad Sattouf werd vorige week door de Franse editie van het mannenblad GQ uitgeroepen tot auteur van het decennium. Dat heeft hij allemaal te danken aan zijn verstripte jeugdjaren in De Arabier van de Toekomst. De vertaling van deel 4 — dat ook alweer is genomineerd voor de prijs van het beste album in Angoulême — verschijnt op 11 december. Sattouf maakte recent bekend dat de reeks zes delen zal tellen.
(Bron:9emeArt.fr / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel