Toegevoegd op 30 september:
•  Comeback Corentin in 2015 naar een verhaal van Jean Van Hamme
•  Franse superintegrale van Blueberry

Updates in september:
•  De vier covers van Jommeke 272 op een rij
•  Vooruitblik Moeder Oorlog: integrale editie
•  Philippe Berthets collectie Zwartlijn gaat verder
•  Tv-reeks van De Zang van de Vampiers?
•  En ook nog...
- Spirou 4000 komt eraan
- Weer allemaal peis en vree bij de Uderzo's
- Winkelmededeling van Koeritza
•  Eric Heuvel schrijft zelf volgende verhaal van January Jones
•  Nieuwe uitgever Indruk publiceert Apostata
•  Vooruitblik Silvester
•  Monografie van William Vance in voorbereiding
•  Koper Comics herdrukt Casper en Hobbes
•  Vooruitblik Scratch Books
•  Figureer in en win een exclusieve originele plaat dankzij jarige uitgeverij Bries
•  Dvd-release Dear Mr. Watterson
•  Vooruitblik Soda 13
•  Kim Duchateau ontslagen bij De Morgen
•  Vooruitblik Charley's Oorlog
•  Vooruitblik Claire 25
•  Met Hermann terug naar Wyoming
•  Vooruitblik Amoras 4
•  Vooruitblik Ik, René Tardi, Krijgsgevangene in Stalag IIB 2
•  Vooruitblik DirkJan 20
•  Franse integrale van Blacksad
•  Edgar P. Jacobs in 346 tekeningen
•  De projecten van Matz
•  Stripverfilming Gemma Bovery in de cinema
•  René Hausmans Chlorophyl-project
•  En ook nog...
- Sugar is beste Nederlandstalige strip
- Winkelmededelingen van TseTse en Mekanik
•  Integrales van Baard en Kale en De Beverpatroelje verhuizen naar Arboris
•  Vooruitblik Vlaamse Reuzen
•  Bevestigd: Xavier Dorison is de nieuwe scenarist van Thorgal
•  De Kiekeboes op vakantie
•  Vooruitblik Bonte
•  Vooruitblik De Harmonie
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2013: oktobernovemberdecember
2014: januari • februarimaartaprilmeijunijuli • augustus • september
 
Comeback Corentin in 2015
naar een verhaal van Jean Van Hamme
30/09
TOP
Tussen 1950 en 1974 verschenen amper zeven albums van Corentin, een creatie van Paul Cuvelier. Na meer dan veertig jaar, in het najaar van 2015, komt er een achtste album bij, naar een verhaal van Jean Van Hamme door Christophe Simon.

Van Hamme debuteerde in 1967 als stripscenarist voor Cuvelier met Epoxy, een van de eerste erotische kwaliteitsstrips. Later schreef hij nog De Prins van de Woestijn en Het Rijk van het Zwarte Water, de twee laatste avonturen van Corentin. In 1973 voegde Van Hamme er een weinig bekende novelle aan toe die in Kuifje Pocket 11 verscheen. Voor dit leesverhaal, De Drie Parels van Sa-Skyia, kneep Cuvelier er nog één illustratie uit (zie hierboven). Hij stierf in 1974. Op basis van deze novelle gaat Christophe Simon, voormalig tekenaar van Alex, te werk om het verhaal in strippagina's om te zetten. Simon is ook de tekenaar van de historische stripreeks Sparte (Sparta), geschreven door Patrick Weber, waarvan bij Le Lombard twee albums verschenen. Volgend jaar in juli geeft Dark Dragon Books beide albums in het Nederlands uit. Dat gebeurt in softcover. Er is een derde album in voorbereiding. We komen hier later op terug.

In 1983 bewerkte Yves Duval De Drie Parels van Sa-Skyia al eens voor een zestien pagina's tellende hommage aan Cuvelier. Crisse, Vink, Magda, Michel Pierret, Christian Gine, Ferry, Didier Convard, Gilles Chaillet en Michel Weyland tekenden elk een paar pagina's. Het verscheen enkel in het weekblad Kuifje.

Van Hamme maakt zich sterk dat er herdrukken zullen volgen van de reeks Corentin als het nieuwe album in de smaak van het publiek valt. Over een eventuele vertaling van de nieuwe Corentin is het nog te vroeg voor een beslissing.

In zijn jeugd las Paul Cuvelier de boeken La Première Aventure de Corentin Quimper van Paul Féval en Robinson Crusoë van Daniel Defoe. Door deze twee personages kwam hij alvast op de naam van Corentin Feldoë. In plaats van het boek van Féval de hele tijd voor te moeten lezen aan zijn broers, bedacht hij zelf een verhaal. Zijn broers moedigden 'm aan ermee verder te gaan. In 1945 schilderde hij zelfs acht aquarelillustraties voor een minialbum over Corentin Feldoë. Op zijn eerste gesprek met Hergé, na de Tweede Wereldoorlog, nam hij dit albumpje en andere proeftekeningen mee. Een jaar later stond hij met een klein ploegje tekenaars aan de basis van het weekblad Kuifje.

Cuvelier schilderde en beeldhouwde eigenlijk liever dan dat hij strips tekende, maar met dat laatste kon hij meer zijn brood verdienen. Het erotische is in al zijn werk steeds aanwezig geweest. Over Corentins geaardheid bestaan twijfels. Cuvelier tekende ook steeds eerst zijn personages naakt vooraleer ze aan te kleden. Van zijn naaktstudies verscheen een bundeling waaruit blijkt dat zijn modellen wel érg jong moeten geweest zijn. Veel van deze tekeningen tonen minderjarige meisjes in vol ornaat.

Aanstaande donderdag hebben we het over een andere reeks van Jean Van Hamme. Dan blikken we vooruit naar Largo Winch deel 19 én deel 20.
(Bron: Jean-Pierre Fuéri & Frédéric Vidal — Casemate 74, oktober 2014)


Franse superintegrale van Blueberry
30/09
TOP
Terwijl we in het Nederlands nog maar aan de vooravond staan van een golf integrales van bekende, klassieke stripreeksen, staan de Fransen alweer een stap verder. Daar verschijnen integrales van hele reeksen in één enkele bundel. De hele reeks Kuifje in één band, alle Robbedoes en Kwabbernoot-verhlen in twee volumes, alle Lucky Luke-verhalen van René Goscinny in twee banden, een project rond De Kat van Philippe Geluck in één vuistdikke uitgave, Torpedo in een dankbare klepper,... In de States zijn ze daar al langer mee in de weer, denk maar aan de Bone-bundel en sinds kort is er een turf beschikbaar van Sin City.

Op 7 november komt er zo'n superintegrale van Blueberry. Er loopt al wel een integrale reeks met telkens drie verhalen en extra achtergronddossier, maar deze nieuwe, éénmalige integrale bevat de hele reeks, alle 28 albums, goed voor 1.288 pagina's in kleur op het formaat 19,3 x 25 cm. De oplage is beperkt, in het Frans betekent dat enkele duizend exemplaren. Bovendien is de uitgave beschikbaar in een cassette. De prijs is om van achterover te vallen. Hier betaal je slechts 69 euro voor!

Vooralsnog betreft dit een exclusief Franstalige aangelegenheid. Wat de gewone integrale reeks betreft, zijn er naar verluidt diverse gegadigden voor een editie in het Nederlands. Afwachten maar!


De vier covers van Jommeke 272 op een rij
27/09
TOP
Op 1 oktober liggen vier versies van Jommeke 272: De Boemerang van Kirimbir in de winkel. Zoals je al wist door vorige updates komen er naast de reguliere versie met een cover van tekenaar Philippe Delzenne drie andere versies in een éénmalige, beperktere oplage. Elk van deze versies kent een andere cover. Die zijn eindelijk prijsgegeven, je ziet ze hierboven op een rijtje. Kik op de afbeeldingen voor grotere versies van achtereenvolgens Carll Cneut, Mark Borgions en Merho. In het allereerste, gratis in de stripspeciaalzaken te verkrijgen BM Mag geven zij er meer uitleg over.


Vooruitblik Moeder Oorlog: integrale editie
27/09
TOP
Op de valreep is er nog een extra titel gekomen bij de oktoberreleases van Daedalus: de integrale editie van Moeder Oorlog. De losse albums van het vierluik door Maël en Kris verschenen de afgelopen jaren telkens in november. Het jaar waarin we de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog herdenken, mag een van de betere stripreeksen die zich tijdens deze oorlog afspelen beslist niet ontbreken. Maar in de eerste plaats leest het vierluik als een spannend detectiveverhaal waarbij een luitenant in en achter de loopgraven op zoek gaat naar de moordenaar van drie vrouwen. Wij bespraken indertijd deel 1, deel 2 en deel 4.

In januari 2013 kondigden we nog de intenties voor een verfilming van Moeder Oorlog aan. Die film staat in 2015 op de planning voor regisseur Olivier Marchal. Marchal regisseert vooral politiefilms en -tv-series. Voor de hoofdrol strikte hij Jean-Hugues Anglade (Betty Blue, Killing Zoe, Men Don't Lie) en Marchal had er graag ook nog Eva Green (The Dreamers, de James Bond-film Casino Royale, de tv-reeks Camelot) bijgewild. De regisseur omschreef Moeder Oorlog als "Apocalypse Now in 14-18". Voor de regie zal hij het voorbeeld van Steven Spielbergs Saving Private Ryan hanteren.

In de gauwte geven we nog mee dat Kris momenteel werkt aan een scenario voor Jean-Claude Fournier (Robbedoes en Kwabbernoot, De Paarden van de Wind, Bizu) dat als tweeluik in de collectie Vrije Vlucht zal verschijnen.


Philippe Berthets collectie Zwartlijn
gaat verder
27/09
TOP
Eveneens op 1 oktober ligt het vervolg en slot van het tweeluik Perico in de winkel. Dat betekent nog niet het einde voor de collectie Zwartlijn waarin Perico verscheen. Zwartlijn is speciaal door uitgeverij Dargaud boven de doopvont gehouden voor tekenaar Philippe Berthet. Die eer viel hem ook al bij Dupuis te beurt. Toen wisselden Andreas (Dreigende Jaargetijden), Antoine Andrieu (Koffiekleurtje), Philippe Foerster (Het Oog van de Jager) en het duo José Louis Bocquet en François Rivière (de trilogie De P.I. van Hollywood) elkaar als scenarist af. Dat concept wordt nu herhaald in Perico.

Het derde album in de collectie Zwartlijn wordt een afgerond verhaal op scenario van de alomtegenwoordige Zidrou. Op Berthets vraag speelt het zich af in Australië. Het gaat over een man die er zich al vijfentwintig jaar lang terugtrekt na de beschuldiging van moord op zijn vrouw. Zijn broer biecht op zijn sterfbed op dat hijzelf de dader is waarop de man terugkeert naar zijn geboortestad.

Daarna komt er opnieuw een one-shot, nu op scenario van Sylvain Runberg. Hij stelde een hedendaagse polar voor die wat doet denken aan Millennium, de romanreeks die Runberg momenteel omzet naar stripscenario's. In zijn verhaal weegt de druk van enkele familiegeheimen zwaar door.

Voor de rest van de collectie is het de bedoeling dat Berthet continu kan wisselen met tijdperken, personages, andere manieren van vertellen, andere bladschikkingen en grafische uitwerkingen. Toevallig baadt het genre tot nu toe telkens in de misdaadsfeer, maar ook dat is geen constante.


Tv-reeks van De Zang van de Vampiers?
27/09
TOP
In november publiceert Daedalus het vijftiende en dus voorlaatste deel van de reeks De Zang van de Vampiers. Scenarist Eric Corbeyran voorzag van bij het begin in 1996 een driedelige cyclus in zestien delen. Toen was er ook al sprake van alle spin-offs, maar de Franse uitgeverij Delcourt vond het wijselijker om te wachten met het uitwerken ervan tot de hoofdreeks een succes bleek.

Ondertussen werkt Corbeyran het scenario van deel 16 bij, hoewel de Franse verschijning niet lag meer op zich laat wachten. Er wordt tegelijk onderhandeld over een tv-reeks naar de stripserie. Dan kan het hele avontuur herbeginnen. Meer details wilde Corbeyran niet prijsgeven. In feite sprak hij zelfs voor zijn beurt.
(Bron: Dominique Vergnes — BD-best.com, 25 september 2014)


En ook nog...
27/09
TOP
SPIROU 4000 KOMT ERAAN. Op 10 december verschijnt het vierduizendste nummer van het Belgische stripweekblad Spirou. In de nummers ervoor wordt al opgebouwd naar dat feestelijke dubbelnummer met een comeback van diverse reeksen die het blad hielpen groot maken. Natasja beleefde al haar terugkeer door de grote poort, ook het nieuwste avontuur van De Blauwbloezen is ten einde terwijl nieuwe verhalen van Lucky Luke en Robbedoes en Kwabbernoot nog lopen en Soda 13 pas begon. Staan nog op stapel: Buck Danny Classic 2 en — na een paar decennia afwezigheid in het blad — Marsupilami. Nummer 3997 wordt ook al een collector's item met bijdragen van diverse mysterieuze en verrassende tekenaars die zich aan Robbedoes wagen. Na 4000 volgt een kerstspecial dat ineens het dubbelnummer 4001/4002 is. Dan begint een one-shot in de nevenreeks van Robbedoes en Kwabbernoot, eindelijk het al lang geleden aangekondigde verhaal van Téhem + Makyo en Toldac waarvan je hieronder een plaat kan zien.

WEER ALLEMAAL PEIS EN VREE BIJ DE UDERZO'S. Gisteren, vrijdag 26 september, kwam er een wending in de rechtszaak die Sylvie Uderzo tegen haar vader Albert Uderzo, de tekenaar van Asterix, wilde aanspannen. In 2011 lanceerde ze een klacht tegenover X die haar vaders psychische situatie in vraag stelde. Het Hof van Beroep oordeelde gisteren dat deze aanklacht ongegrond is, maar vader en dochter besloten om zich met elkaar te verzoenen en de strijdbijl te begraven. Er komen geen verdere juridische stappen meer. Dit is officieel het einde van een juridische strijd die al sinds 2007 liep. De correctionele rechtbank van Nanterre hoeft zich in januari 2015 ook niet meer te buigen over de aanklacht die Albert tegen zijn dochter lanceerde voor psychologische mishandeling.

WINKELMEDEDELING VAN KOERITZA.
Na de overname van Mekanik in Antwerpen zijn er voor nog een andere Vlaamse stripspeciaalzaak nieuwe uitbaters gevonden. Na tien jaar gaat Patrick Kiekens, de uitbater van Koeritza in Aalst, met pensioen. Koenraad Velleman en Sarah Monsieur nemen de winkel over. Meer info kan je hier lezen.


Eric Heuvel schrijft zelf volgende verhaal van January Jones
25/09
TOP
Als je op bovenstaande afbeelding klikt, kan je de eerste twee platen van January Jones 7: Het Lijk van Lenin in première lezen. Het verhaal start begin oktober in het stripblad Eppo en komt pas in maart 2015 in album.

Voor het eerst staat tekenaar Eric Heuvel er alleen voor. Hij schreef zelf het verhaal. Kort samengevat gaat het hierover: "Door een navigatiefout tijdens een vlucht van Estland (dan nog niet geannexeerd door de USSR) naar Boekarest komt January Jones boven Sovjetgrondgebied terecht. Uiteindelijk moet ze een noodlanding maken in de buurt van Pskov waar ze samen met Rik in handen van de Sovjets valt." Vervolgens proberen January en Rik het land te ontvluchten en dat valkt niet mee. Ze komen onder meer oog in oog te staan met Lavrenti Beria, zo'n beetje de Heinrich Himmler van de Sovjet-Unie, de baas van de geheime diensten. Het vliegtuig van January, een De Havilland D.88 Comet uit 1934, heeft een grote rol in het nieuwe verhaal. Hieronder kan je Heuvels getekende versie van dit vliegtuig in vol ornaat bekijken.Het Lijk van Lenin
zal 33 pagina's tellen. Daardoor kan het in album gebundeld worden met een eerder in Eppo gepubliceerd kortverhaal van tien pagina's over een luchtrace. Dit kortverhaal luidde de comeback in van January Jones en bracht het auteursduo Eric Heuvel en Martin Lodewijk na zeventien jaar pauze weer samen om aan de reeks te werken. Ondertussen werkt Martin Lodewijk aan het scenario van deel 8 dat weer een lang verhaal van 45 pagina's wordt.
(met dank aan Ger Apeldoorn — Eppo 19, 18 september 2014)


Nieuwe uitgever Indruk publiceert Apostata
23/09
TOP
Ziezo, Apostata is nu definitief onder dak bij de nieuwe uitgeverij Indruk, een initiatief van Stripwinkel Alex die de reeks van Ken Broeders verder onder zijn hoede neemt. Het album is afgewerkt en naar de drukker. De release van hoofdstuk VI, Neshrakavan, is voorzien voor half oktober. De softcoverprijs bedraagt 7,95 euro, een correcte prijs die Medusa (de uitgever van deel 5) ook al hanteerde.

Er komen ook drie hardcoverbundelingen met telkens twee verhalen aan 24,95 euro per bundel. Deel VI zal dus ook te lezen zijn in de derde bundel.


Vooruitblik Silvester
23/09
TOP
De rubriek Te Verschijnen is sinds heden aangevuld met de te verwachten titels van Silvester in de komende maanden. Weer geen Kobijn, maar toch (opnieuw) aankondigingen van Donjon. En zoals te verwachten vindt Angel Wings, de nieuwe luchtvaarttrilogie van Romain Hugault en Yann, die tevoren Edelweiss en De Nachtuil maakten, zijn weg naar Silvester. De Eerste Wereldoorlog wisselen ze in voor de Tweede Wereldoorlog. Angel Wings speelt zich af aan het CBI-front (China-Burma-Indië), meerbepaald tussen China en Burma. De oorlog woedde daar wreed tegen de Japanners. Hugault is het niet gewoon om decors te tekenen met jungles en rijstvelden, maar twee andere elementen van belang beheerst hij beter: vliegtuigen en vrouwen. Het hoofdpersonage is effectief een heldin. Yann heeft weer gezocht naar minder bekende historische feiten om er zijn verhaal op te schragen.

Izuna 1 is het eerste deel van een tweeluik dat een prequel vormt op de Aziatische fantasyreeks Legende van de Scharlaken Wolken. Saverio Tenuta beperkt zich deze keer tot het schrijven van het verhaal, en wel voor Carita Lupattelli. Voor zijn verhaal krijgt hij hulp van Bruno Letizia wat ons inziens geen overbodige luxe is want er schortte in Legende van de Scharlaken Wolken wel wat aan de vertelling, lees er deze bespreking maar op na. "Al sinds de nacht der tijden zijn de Izuna-wolven de beschermers van de Heilige Boom. Woest verweren ze zich tegen de Noggo-demonen, om zo de onzichtbare grens te bewaken tussen
de wereld der mensen en die van de geesten. De mysterieuze verschijning van een meisje binnen de horde dreigt dit broze evenwicht grondig te verstoren. Izuna vertelt het verhaal van de wolfachtige wezens waarmee we al kennismaakten in de eerste cyclus over deze mysterieuze Japanse fantasiewereld."

De Krabbenmars is een one-shot van Zombillennium- en Schatjes!-tekenaar Arthur de Pins dat gebaseerd is op zijn eigen tekenfilm. "Op de stranden van de Charente zijn de vissers en toeristen zich helemaal niet bewust van het drama dat zich onder hun voeten afspeelt: een nietige krabbensoot — de Cancer Simplicissimus Vulgaris — is door een vreemde gril van de evolutie niet in staat zich te draaien, en is dus gedoemd om zijn hele leven lang in een rechte lijn te blijven lopen. Maar op een dag komen drie onder hen — Zon, Boot en Gitaar — tot het inzicht dat ze deze gang van zaken zelf kunnen veranderen. Zal een kleine zijstap de gevestigde orde, het hele ecosysteem en de strenge leefregels van dit onooglijke krabbenvolkje helemaal overhoop halen? De Krabbenmars heeft een bijzonder eigentijdse stijl en vormgeving. Het boek bevat tevens een uitgebreid dossier van 24 pagina's met daarin een interview, storyboards, aquarelstudies en schetsen, referenties en een kleine 'krabbenencyclopedie'." Deze uitgave telt maar liefst 360 pagina's, verschijnt in een beperkte oplage van vijfhonderd exemplaren en je krijgt er een gesigneerde ex-libris bij. Je betaalt er 49,95 euro voor.

In Drakenbloed 8 is Hannibal Meriadec gebonden aan een belofte die hij aan de elf Elween maakte. Die belofte leidt hem naar de Nieuwe Wereld, naar de Caraïben, om de elfen ter hulp te schieten. Zij zijn het slachtoffer van Portugese en Spaanse priesters. Er dreigt een heuse oorlog...

Silvester zoekt met De Havik aansluiting bij de albums die Dupuis uitgaf. En daarmee bedoelen we dat de delen 7 en 8 eindelijk ook in softcover verkrijgbaar zullen zijn. Toen de hardcoveralbums verschenen was daar een grote vraag naar van lezers. Gewone herdrukken zijn er van Cosa Nostra 3, Golden City 6, De Verborgen Geschiedenis 1 en van het afgeronde verhaal Zeven Dieven, deel 2 in de conceptserie Zeven dat later uitmondde in het succesvolle Wollodrïn van hetzelfde duo Jérôme Lereculey en David Chauvel.

Hoppa, in december kunnen we het vervolg lezen van de amusante jeugdreeks Amulet. Sinds deze maand is Amulet 6 in het Engels een feit. Ook De Orde van de Drakenridders is nog niet aan zijn eind. Deel 14 is een speciaal geval want het is getekend door drie tekenaars: hoofdzakelijk door Christophe Palma en verder door de twee oudgedienden Alexis Sentenac en Brice Cossu.

Behalve bovenstaande nieuwigheden of vervolgen nemen we ook afscheid, en wel van Marie der Draken, Merlijn - Queeste naar het Zwaard, Belem en D.


Monografie van William Vance in voorbereiding
23/09
TOP
Hierboven staan de vier recentste boeken van de Franse stripjournalist Patrick Gaumer afgebeeld. Hij heeft tientallen publicaties op zijn naam staan, maar met zijn monografie over Grzegorz Rosinski schoot hij in zowel het Frans als het Nederlands de hoofdvogel af. Het boek werd een bestseller. Dat vraagt navolging, maar welke nog levende auteur hoort tot dezelfde orde als Rosinski? Het verheugde Yves Schlirf, de uitgever van Dargaud, dan ook om een volgend project aan te kondigen: een interviewboek met William Vance, tekenaar van onder meer XIII, Bruno Brazil en Bruce J. Hawker. Gaumer interviewt Vance en zijn echtgenote Petra momenteel in Spanje waar woont. Door de ziekte van Parkinson moest de in 1935 geboren, nijverige tekenaar noodgedwongen stoppen met tekenen.Koper Comics herdrukt Casper en Hobbes
20/09
TOP
Eerder deze week kondigden we nog aan dat de Nederlandse uitgeverij Koper Comics overweegt om weer albums van Casper en Hobbes uit te geven en nu kunnen we het concreet maken. Dit jaar nog start de uitgeverij van het stripmaandblad Superhelden (waarin strookjes van Casper en Hobes verschjnen) met een heruitgave van het eerste Casper en Hobbes-album Het gaat om een chronologische bundeling van de strips die oorspronkelijk tussen 18 november 1985 en 17 augustus 1986 verschenen. In maart 2015 staat deel 2 gepland.

Tot 2004 gaf Big Balloon met veel succes de stripreeks uit. Ondertussen zijn er een aantal titels hopeloos uitverkocht. Heruitgaven waren dus wel aan de orde. Deel 1 zal 9,99 euro kosten, telt 122 pagina's en is een softcoveruitvoering.


Vooruitblik Scratch Books
20/09
TOP
Scratch Books is een nieuwe uitgeverij die de lijn van Oog & Blik op zijn eentje wil verder zetten. Voormalig Oog & Blik-uitgever Hansje Joustra is een van de twee verantwoordelijken van Scratch Books. De titels waarmee het dit jaar nog uitpakt, zijn om te beginnen vertalingen van buitenlandse strips. Pas later zal er nieuw werk van Nederlandse en Vlaamse auteurs verschijnen. Een aantal ervan publiceerde tevoren bij De Bezige Bij | Oog & Blik, nu volgen ze Joustra in zijn nieuwe avontuur.

English Is Not Easy is een geïllustreerde cursus om Engels te leren. Illustrator Luci Guttiérez probeert de Engelse woordenschat en zinsconstructies op een entertainende en komische manier over te brengen. Dat gebeurt via enkele personages die je vergezellen tijdens het lezen van deze 344 pagina's tellende taalgids. Deze strip zal 24,90 euro kosten.

Mijn Vriend Dahmer is een 224 pagina's dik one-shot van de Amerikaan Derf Backderf die het, mja, 'genoegen' had om tijdens de middelbare school met Jeffrey Dahmer bevriend te zijn. Hij was toen al een gecompliceerde jongen. Tussen 1978 en 1991 verkrachtte, vermoordde en verminkte hij zeventien mannen en jongens. Hij bezondigde zich ook aan necrofilie en kannibalisme. Het portret dat Backderf van hem schetst, zal je niet snel vergeten. Prijs: 19,90 euro. Een luxehardcover van deze strip kost 29,90 euro.

De Piraat en de Apotheker is een adaptatie van Duitser Henning Wagenbreth naar een verhaal van Robert Louis Stevenson (Schateiland, Dr. Jekyll en Mr. Hyde) voor een verzameling gedichten. Prijs van deze amper veertig pagina's dikke hardcoveruitgave: 26 euro.

Vandaag Is de Laatste Dag van de Rest van Je Leven is een 464 pagina's dikke, autobiografische road strip van de Oostenrijkse Ulli Lust over een bewogen reis die ze op zeventienjarige leeftijd met haar nymfomane vriendin Edi naar Sicilië ondernam. Zonder geld en papieren, met een slaapzak en slechts één reserve-T-shirt trokken ze vanuit Wenen over de Alpen via Verona, Rome en Napels naar het Italiaanse eiland. Onderweg krijgen ze te maken met junkies, straatschilders, macho's en maffiosi. Voor deze (s)trip betaal je 29,90 euro.

De Bezige Bij | Oog & Blik blijft gewoon zelf graphic novels uitgeven. Binnenkort verwachten we Suikerschedel van Charles Burns, Het Bezit van Rutu Modan en De Terugkeer van de Wespendief van Aimée de Jongh. Voor het voorjaar van 2015 kondigde de uitgeverij nieuw werk aan van Milan Hulsing (Stad van Klei), Judith Vanistendael (De Maagd en de Neger), Shamisa Debroey (Verdwaald) en nieuwkomer Aart Tamineau.


Figureer in en win een exclusieve originele plaat dankzij jarige uitgeverij Bries
20/09
TOP
De Antwerpse uitgeverij Bries blaast vijftien kaarsjes uit. Recent verscheen Meer Als het Klikt van Dominique Goblet en Kai Pfeiffer, volgende week deelt de speciale strip O Scenario in de feestvreugde in een eenmalige oplage van zeshonderd exemplaren. Deze aparte strip van de gebroeders Pollet heeft een onvoorspelbaar plot en lijk eigenlijk op zoek te gaan naar een scenario. De lezer mag meezoeken. En wie goed oplet, zal er ook talloze verwijzingen naar schrijvers, schilders, componisten, zangers, regisseurs, beeldende en andere kunstenaars, denkers en wetenschappers in terugvinden. Bries daagt je uit om er zoveel mogelijk te vinden, op te sommen en op te sturen. Wiens lijstje het langst is, speelt niet alleen de hoofdrol in een strip van één pagina, je wordt er ook de exclusieve bezitter van. Lees er meer over in de rubriek Kalender. Deelnemen kan tot 31 januari 2015. O ja, het album telt 128 pagina's. Veel zoekplezier! En voor een keertje zal onze rubriek KCQ v/d Dag je niet kunnen helpen.


Dvd-release Dear Mr. Watterson
18/09
TOP
 Uit verschillende toplijsten die we doorheen de jaren organiseerden, blijkt dat Calvin & Hobbes (Casper en Hobbes in het Nederlands) nog steeds een erg geliefde reeks is. In onze ReeksTop 50 komt Bill Wattersons wereldberoemde creatie voor op nummer 22. De Amerikaanse filmmaker Joel Schroeder is ook een van de miljoenen fans. Via crowdfunding probeerde hij 50.000 dollar op te halen om zijn droomproject waar te maken: een documentaire over Casper en Hobbes. Uiteindelijk kon hij met bijna het dubbele aan de slag om zijn project waar te maken. In 2013 kwam de documentaire Dear Mr. Watterson uit. Het Leuvense Dalton Distribution brengt op 7 oktober een Nederlands ondertitelde dvd uit die ook in of via stripspeciaalzaken te verkrijgen is. De distributie wordt verzorgd door Pinceel (Vlaanderen) en Strips in Voorraad (Nederland). De prijs bedraagt 14,99 euro.

"Dear Mr. Watterson is een eerbetoon aan het nalatenschap van Bill Watterson. De film
vertelt hoe Calvin & Hobbes de stripwereld in de jaren 1980 en 1990 voorgoed veranderde en
hoe de strip sindsdien nog niets aan populariteit heeft ingeboet." De docu won een paar prijzen.

De striprechten in het Nederlands zijn momenteel in het bezit van de Nederlandse uitgeverij Koper Comics die maandelijks het stripblad Superhelden uitgeeft waarin strookjes van Casper en Hobbes staan. Koper Comics heeft naar verluidt plannen voor nieuwe albumuitgaven van Casper en Hobbes.Vooruitblik Soda 13
16/09
TOP
Wat valt er nog toe te voegen aan al onze eerdere aankondigingen van Soda 13: De Wederopstanding dat in december in vertaling bij Dupuis verschijnt? Veel! Ten eerste bovenstaande cover, onderstaande preview van de eerste pagina's die je ook op de Franstalige site van Dupuis terugvindt en een vollediger korte inhoud.

En die luidt als volgt: Mary Solomon, die nog altijd niet weet welk beroep haar zoon echt uitoefent, wil maar één geschenk voor haar verjaardag. Zoals elk jaar vraagt ze een roos. Maar niet zomaar een roos... Ze wil een van die tere witte rozen die een vriend van haar, een bloemenverkoper, in een metrostation in de buurt aan de man brengt. Moeder en zoon komen tegelijk aan op de plaats. Terwijl 'priester' Soda met de oude handelaar onderhandelt over de prijs van alle rozen wordt Mary's aandacht getrokken door een somber personage met vaagweg een oosters uitzicht. Hij draagt een rugzak. De man verliest een omslag met een aardig bedrag erin die Mary aan hem wil teruggeven. Ze verdwijnt in de menigte om de man achterna te gaan. Na een paar minuten slaagt de hartlijdster erin de man bij te benen. De man is stomverbaasd en maakt zich snel uit de voeten. Plots keert hij zich om en fluistert in Mary's oor dat ze de komende dagen beter de metro mijdt. Soda verneemt dit voorval pas een volgende avond. Vervolgens is hij met slechts acht uur achterstand op het spoor van Khalid Cheik Mohammed... het brein achter de aanslagen van 11 september 2001 en een spilfiguur van Al-Qaeda.
Kim Duchateau ontslagen bij De Morgen
16/09
TOP
Kim Duchateau is ontslagen bij De Morgen, dat liet de cartoonist en tekenaar van Esther Verkest gisteren op Facebook weten. Als het bij ons al overkomt als een donderslag bij heldere hemel, hoe moet Kim zich dan voelen? Behoorlijk pissed, zo blijkt. Na vijftien onderbetaalde jaren bij de krant en in zijn twintigjarige carrière als zelfstandige is hij nog nooit zo als een hond de deur gewezen.

Op 7 oktober verandert De Morgen van lay-out en zijn stijl paste niet langer bij de vooropgezette verandering. Een kwaad dat wel meer cartoonisten te beurt valt, in de meeste gevallen wanneer er een nieuwe hoofdredacteur aan het roer komt die eventjes snel zijn stempel wil drukken. Kim kreeg nog wel de (valse) belofte dat hij één keer per week iets mocht maken, maar zijn voorstel vond geen gevolg.

Eerder liet de krant Ilah afvloeien, wat het einde betekende van Cordelia. Na een omweg via De Tijd kwam ze alsnog weer bij De Morgen terecht voor een andere, wekelijkse publicatie.

Een volgend album van de in P-Magazine verschijnende Esther Verkest (deel 12, De Muze van Hierboven) staat alvast gepland bij Oogachtend en er is nog zijn one-shot in samenwerking met Hanco Kolk (lees er hier meer over). Hopelijk ziet een ander tijdschrift snel brood in Kims komische visie op de actualiteit en het dagelijkse leven. Protesteren bij De Morgen kan via dit contactformulier.


Vooruitblik Charley's Oorlog
16/09
TOP
De komende vier jaar zal je om de oren geslagen worden met strips die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog afspelen. Dan zou je kunnen aannemen dat het bij de jonge, Nederlandse, literaire uitgever Just Publishers aangekondigde Charley's War ook zo'n nieuwe strip is die speciaal is gemaakt om mee te kunnen surfen op de herdenkingsperiode. Fout, de Engelse strip dateert al van heel wat jaartjes geleden. Aan de andere kant van de Noordzee geldt het als een klassieker, zelfs als "the greatest British war comic strip ever created".Charley's War
is getekend door Joe Colquhoun op scenario van Pat Mills. De strip verscheen van 1979 tot 1985 in het tijdschrift Battle Picture Weekly. Meer dan om de historische waarde, waar Mills een comfortabel budget voor kreeg om informatie te vergaren, viel Charley's War vooral op door de zwarte humor, de rauwe realiteit van toen, de horror die de soldaten elke dag meemaakten, de commentaren op onder meer de Britse klasssenstrijd en de penetrante vinger op een etterende wonde die de oorlog was. Deze strip bezingt allerminst de heroïek van een soldaat. Twee jaar na de laatste publicatie overleed de tekenaar. Pat Mills zou je beter kunnen kennen als schrijver van tal van strips in het fantasy- en sf-genre zoals Requiem de Vampierridder, Judge Dredd en Sláine. Hij is een van de oprichters van het Britse comictijdschrift 2000AD.

Het verhaal focust op de jonge soldaat Charley Bourne... Te jong want de zestienjarige knaap liegt over zijn leeftijd wanneer hij zich in 1916 aanmeldt bij het Britse leger. "Na een korte training gaat hij naar het front. Daar beleeft hij zijn vuurdoop tijdens de Slag aan de Somme. De dreunende artilleriebarrages en het ratelende mitrailleurvuur laten geen ruimte voor Charley's patriottische idealen. Hij verliest zijn onschuld en groeit op in de grimmigst denkbare omstandigheden. Charley's primaire doel wordt de waanzin van de oorlog te overleven." Enkele van de vele onvergetelijke scènes die in de strip passeren, snijden er hard in. Een luitenant, zowat Charley's nemesis, wil een bewusteloze Charley als schild gebruiken om het niemandsland tussen twee loopgraven over te steken. Charley moet deelnemen aan een executiepeleton om zijn eigen officier dood te schieten. Hij wordt vastgebonden aan het wiel van artilleriegeschut om een lesje te leren. In een scène in het heden (van de jaren 1980) verzamelen veteranen bij een herdenkingsmonument in België waar zich een ontzettend pakkende scène afspeelt.

In 1985 hield Pat Mills ermee op want de geldkraan van het tijdschrift voor zijn documentatie werd dichtgedraaid. Zijn eindscène (spoiler alert) speelt zich af in 1933 tijdens de depressie. Hij is werkloos. Wanneer we hem zien wegwandelen, wordt de kop van een krant getoond: "Adolf Hitler benoemd tot Duitse kanselier". Met de nieuwe scenarist Scott Goodall aan boord gleed de strip de Tweede Wereldoorlog in, voor eventjes. Maar de toon was dezelfde niet meer, het werd meer een conventionele avonturenstrip. Na Colquhouns dood werd uit respect voor zijn werk de reeks niet voortzgezet door een andere tekenaar. Tot een geplande verfilming of tv-serie kwam het nooit, ondanks verschillende voornemens.

Charley's War 1 verschijnt officieel op 11 november 2014 bij Just Publishers. In Nederland dan want in Vlaanderen is dit een feestdag om de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Hier zal het dus wat later verschijnen. Deel 1 van de reeks in twee delen verschijnt in hardcover en zal 24,95 euro kosten. Het album telt 124 pagina's in confronterend zwart-wit.


Vooruitblik Claire 25
16/09
TOP
Viert allen mee met het vijfentwintigste album van Claire dat nu eindelijk met de titel Cocktail zal verschijnen. Cocktail werd op de backcover van alle vorige delen aangekondigd als het volgende te verschijnen album, simpelweg om de reden dat de makers nog geen titel hadden voor het daaropvolgende album. Met Claire in jubileumstemming past deze keer wel een feestelijk drankje. Op de cover staat er ook een kroontje op haar hoofd. Het album verschijnt in oktober.


Met Hermann terug naar Wyoming
13/09
TOP
Op het forum van Hermanns officiële site stelde zijn zoon Yves H. een volgend one-shot voor van "le sanglier" (het everzwijn) zoals Hermanns bijnaam blijkbaar luidt. Hierboven zie je alvast de cover van het album dat begin januari 2015 in de collectie Signé van Le Lombard verschijnt. In vertaling zou dat dus in de collectie Getekend moeten verschijnen. De Franse titel Rédemption moet wel nog veranderd worden in Sans Pardon op verzoek van uitgeverij Soleil die zelf een reeks met de titel Rédemption heeft.Voor Sans Pardon keert Hermann na vijftien jaar sinds Wild Bill Is Vermoord terug naar het westerngenre. Sterker zelfs, het 56 pagina's tellende verhaal speelt zich af in Wyoming, de Amerikaanse staat waar de ranch Triple Six uit de reeks Comanche gesitueerd was. Inspiratie voor het scenario haalde Yves H. uit de boeken van Cormac McCarthy, de schrijver van onder meer de ook verfilmde romans All the Pretty Horses, No Country for Old Men, Child of God en The Road. De toon is heel donker en gewelddadig, maar dat gaat op voor veel van Hermanns werk.Vooruitblik Amoras 4
13/09
TOP
Voilà, de cover van Amoras 4: Lambik, te verschijnen op 21 oktober, is vrijgegeven. Van de vorige delen zijn er al driehonderdduizend verkocht terwijl deel 3 momenteel een permanente positie in de Verkooptop 10 bekleedt. Eerder dit jaar liep er een wedstrijd op de verkoopsite Bol.com waarbij deelnemers een gastrol konden versieren. En we kunnen zo nog wel wat feitjes opsommen om te verhullen dat we het raden hebben naar de inhoud van het album.


Vooruitblik Ik, René Tardi,
Krijgsgevangene in Stalag IIB 2
13/09
TOP
In december kunnen we ons verwachten aan alweer een dijk van een verhaal van Jacques Tardi, het vervolg op Ik, René Tardi, Krijgsgevangene in Stalag IIB. In deze biografische vertelling over Tardi's vader René behandelt hij de terugkeer van de voormalige krijgsgevangene in de Tweede Wereldoorlog naar zijn thuis en wat er daarna gebeurde. Het scenario is gebaseerd op Renés dagboeken die hij minutieus bijhield tijdens zijn gevangenschap in een Pools kamp. Deel 2 begint met een lange mars in barre omstandigheden om de gevangenen elders onder te brengen want het Russische leger nadert. Tijdens de mars zijn er ontsnappingspogingen en wordt er onderhandeld om een warme douche te kunnen nemen. Uiteindelijk legde René de tocht van Polen naar zijn Franse thuis te voet af.


Vooruitblik DirkJan 20
13/09
TOP
Begin december zal er weer geen maat staan op onze lachbuien bij het lezen van DirkJan 20. Zoals de cover al doet vermoeden krijgen hele wat stroken een heroïc fantasythema aangemeten. In een parodie op Conan, met DirkJan als de barbaar Dirknan, passeren heel wat clichés uit het genre met de typische knipoog van Mark Retera.

Franse integrale van Blacksad
13/09
TOP
In afwachting van een volgende Blacksad, het eerste deel van een tweeluik, kunnen verzamelaars alvast uitkijken naar een andere uitgave om te begeren. In december publiceert Dargaud een Franse integrale met daarin alle vijf verschenen albums.

Integrales zijn maar zo interessant als de extra's en dat ziet er in dit geval goed uit. Behalve een gloednieuwe cover zijn er 24 bonuspagina's met potloodschetsen, voorstudies en onuitgeven illustraties. De oplage is beperkt, maar de prijs van 49 euro is doenbaar. Het grote formaat van 24 op 32 centimeter maakt er des te meer een collector's item van. En nu graag zo'n editie in het Nederlands.


Edgar P. Jacobs in 346 tekeningen?
13/09
TOP
Voor eind dit jaar kondigde Yves Schlirf, uitgever bij Dargaud, nevenstaande uitgave aan. Naar alle waarschijnlijkheid is Jacobs 346 Dessins een artbook met 346 illustraties van Edgar P. Jacobs, de schepper van Blake en Mortimer, om diens artistieke waarde in de verf te zetten.


De projecten van Matz
10/09
TOP
In november verschijnt bij Casterman het laatste album van De Killer. Het allerlaatste? Ja, het werkelijk allerlaatste. Toch als het van Luc Jacamon en Matz afhangt. Het is een open einde... maar voor het auteursduo een afgesloten hoofdstuk. Met de verfilming wil het momenteel niet echt lukken. Het project in samenwerking met David Fincher staat stand-by. Matz' andere reeks, Cycloop, is dan weer bedoeld als Amerikaanse tv-serie. Ook hier nog geen verdere vooruitzichten op een concrete verfilming.

Dankzij de verfilming van Headshot, onder de titel Bullet to the Head, mag Matz regisseur Walter Hill een vriend noemen. Matz werkt momenteel aan een stripversie van een scenario van Hill dat het nooit tot een film schopte. Het is een polar met de titel Gangster. Jeff is er de tekenaar van en het moet verschijnen bij Rue de Sèvres.

Een ander project is een historische graphic novel over een avonturier die eind negentiende eeuw Vuurland verkende. Léonard Chemineau is hier de tekenaar van. Deze strip verschijnt in 2015. Onlangs verscheen in het Frans het derde en laatste deel van Mexicana. De vertaling van deel 1 verschijnt binnenkort in vertaling bij Glénat. Een ander concreet album is Matz' XIII Mystery-album over Felicity Brown voor tekenaar Christian Rossi dat volgend jaar verschijnt.

Een verder toekomstproject is een tweede verstripping van een roman van James Ellroy na De Zwarte Dahlia. Over die verstripping, gebaseerd op een origineel script van David Fincher die het boek zelf had willen verfilmen, door Miles Hyman en Matz was Ellroy zeer opgetogen. Concreet is dit plan nog niet want zowel de Franse poot van Casterman als de literaire uitgever Rivages zijn de voorbije jaren in andere handen overgegaan wat de collectie Kaliber op een lager pitje zette. Matz is nog steeds collectiedirecteur van de collectie waarvan lang niet alle titels zijn vertaald. Ondertussen bepaalt Ballon Media het vertaalbeleid van de Nederlandstalige tak van Casterman. Matz hoopt de collectie, met verstrippingen van Franse en internationale polars, weldra te herlanceren, maar met minder titels en een strengere selectie. Hoe dan ook vindt hij dat er te weinig echte polars in stripvorm verschijnen en daar moet Kaliber de nood lenigen.
(Bron: Philippe Peter — dBD 86, september 2014)


Stripverfilming Gemma Bovery in de cinema
10/09
TOP
Sinds deze week hebben cinemabezoekers de keuze uit vier stripverfilmingen. De heerlijk grappige sf-film Guardians of the Galaxy loopt al wat langer en ook het heroic fantasyspektakel Hercules (naar deze strip) is een feit. Nu is daar de langverwachte tweede Sin City-film bijgekomen. Ook de stripverfilming van Posy Simmonds' Gemma Bovery is inmiddels een feit. Na Stephen Frears' Tamara Drewe is het een tweede verfilming van Simmonds' werk. Het aardige is dat in beide films voornaamgenote Gemma Arterton de hoofdrol vertolkt. Gemma Bovery is deze keer een Franse productie door de Luxemburgse scenariste Anne Fontaine.

De strip verscheen in 2005 in het Nederlands bij De Harmonie. Het verhaal is een moderne versie van Gustave Flauberts Madame Bovary. In de update verhuist de Britse Gemma met haar man naar Normandië waar ze zich danig verveelt. Ze denkt er aan haar ex-minaar en wordt verliefd op een Fransman. De dorpsbakker leest na Gemma's dood haar dagboeken en probeert haar leven te ontraadselen. Zijn eigen rol is niet onbesproken.


René Hausmans Chlorophyl-project
10/09
TOP
Na vele jaren ligt er weer een album van de dierenstrip Chlorophyl in de winkel, weliswaar enkel in het Frans, uitgegeven door Le Lombard. Godi en Zidrou, die samen al de gagserie Dokus de Leerling op hun actief hebben, proberen een comeback te forceren van Raymond Macherots creatie uit 1954. Het martertje wordt amen met zijn beste vrend Minimum uitegnodigd op het eiland Notenschelp om er de avantpremière bij te wonen van een film die is gebaseerd op zijn avonturen. Zijn aartsvijand Anthraciet maakt deel uit van het ontvangstcomité. Zoals gewoonlijk laat een aanslag niet lang op zich wachten in het minikoninkrijk.

Er is trouwens nog een Chlorophyl-project. René Hausman (zie afbeelding hierboven) en scnarist Jean-Luc Cornette werken momenteel aan een dierenstrip over een muisje. In de karige informatie wordt de strip gepresenteerd als een hommage aan Chlorophyl.


En ook nog...
10/09
TOP
SUGAR IS BESTE NEDERLANDSTALIGE STRIP. Het vijfde Brusselse Stripfeest van afgelopen weekend was tevens het eerste Robbedoes-festival want onder de vlag van het weekblad kreeg het Brusselse stripfestval een nieuw elan. Uit de erfenis van vroegere edities, zelfs nog van voor het Stripfeest, dateren de Sint-Michielsprijzen die al sinds 1971 worden uitgereikt. Het zijn de oudste Europese prijzen die worden toegekend aan strips en stripauteurs. De française Florence Cestac kreeg de grote prijs voor haar œuvre. Louise Joor kreeg voor haar Kanopé de prijs van de toekomst terwijl Stéphane Colmans verhaal voor Stomp een bekroning kreeg als beste scenario. Krasse Knarren 1 door Paul Cauuet en Wilfrid Lupano achtte de jury sterk genoeg om er de prijs voor het beste album aan te wijden. Théo Caneschi zag zijn werk voor De Verschrikkelijke Paus bekroond als beste tekenaar. De prijs voor de beste humor-/jeugdstrip ging naar Louca van Bruno Dequier. De persprijs ging naar twee specialisten: Daniel Couvreur voor zijn Franstalige naslagwerk over de Belgische tekenfilmstudio Belvison en Patrick Gaumer voor zijn monografie over Grzegorz Rosinski dat ook in het Nederlands een bestseller was. Tot slot vergat de organisatie niet dat er in België ook nog Nederlandstalige strips worden gemaakt. Serge Baeken kreeg de prijs voor het beste Nederlandstalige album voor zijn... tekstloze Sugar. Hij bedankte de jury en het publiek in het Engels. (Bron: Didier Pasamonik — ActuaBD.com, 6 september 2014)

WINKELMEDEDELINGEN VAN TSETSE...
Belangrijke mededelingen van deelnemende winkels van De Stripspeciaalzaak zullen we hier voortaan wat vaker aankondigen. Dan gaat het om bijvoorbeeld een verhuis en een overname. Zo verhuist stripspeciaalzaak TseTse na zes jaar naar een groter pand in dezelfde Kronenburgstraat van nummer 72 naar 10. De nieuwe openingsuren zijn dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur en vrijdag blijft de winkel een uurtje langer open. Op zondag is TseTse gesloten. Niet alleen de winkelruimte is groter, ook het aanbod. Voortaan kan je er ook terecht voor prentenboeken: "met de de bedoeling ons publiek zo jong mogelijk aan het (strip)lezen te krijgen". ... EN MEKANIK. Ook nog in Antwerpen heeft Mekanik na een maandenlange zoektocht nieuwe eigenaars gevonden. Het koppel Jens en Kim is ondertussen al werkzaam in de winkel terwijl huidig zaakvoerster Linda Torfs nog tot eind dit jaar blijft meedraaien om de overgang vlot te laten verlopen. De winkel is sinds kort op maandaggesloten. Op zaterdag 20 september organiseert Mekanik een meet & greet met de nieuwe eigenaars van 14.00 tot 19.00 uur.


Integrales van Baard en Kale en
De Beverpatroelje verhuizen naar Arboris
06/09
TOP
In augustus hadden de eerste delen van de integrale edities van Baard en Kale en De Beverpatroelje bij Uitgeverij Boumaar moeten verschijnen, zoals oorspronkelijk aangekondigd. Ondertussen is er heel wat water naar de zee gevloeid en zijn de kaarten enigszins anders geschud. Arboris kondigde afgelopen week aan dat zij de integrale reeksen zullen uitgeven.

In de nieuwe collectie Klassiekers Gebundeld! plant Arboris begin december de eerste delen van De Complete Baard en Kale en De Beverpatroelje aan. Volgens de Nederlandse distributeur Van Ditmar komen van Baard en Kale zelfs ineens twee bundels uit. Aan de aangekondigde inhoud verandert er niets. Bovenop drie verhalen komt er een uitgebreid achtergronddossier met zeldzame illustraties en documenten. De Beverpatroelje bundelt de verhalen chronologisch, bij Baard en Kale is er gekozen voor een thematische bundeling, te beginnen met drie verhalen waarin Meneer Stomp de hoofdrol zijn duivels ontbindt. Deze verhalen zijn geschreven door Maurice Rosy. In de tweede integrale komen drie angstaanjagende verhalen aan bod, allen het werk van die andere Maurice, zijnde Tillieux.

De eerder aangekondigde integrales van Tanguy en Laverdure, die Arboris zal uitgeven, zullen eveneens in de collectie Klassiekers Gebundeld! een plaatsje vinden van zodra het werk aan de inkleuringen en nieuwe vertalingen klaar is. Tegelijk meldt de uitgeverij dat ze binnen enkele weken nog een vierde reeks hopen aan te kondigen. Er hangt voorwaar meer integraal nieuws in de lucht want van een andere uitgeverij zullen we in een van de komende maanden dergelijke aankondigingen kunnen meedelen.


Vooruitblik Vlaamse Reuzen
06/09
TOP
Later deze maand bundelt Uitgeverij Vrijdag het interviewboek Vlaamse Reuzen. De Complete Stripgids 1974 - 2001. Het is dit jaar immers veertig jaar geleden dat het eerste nummer van Stripgids verscheen met Jan Smet als de grote roerganger. In 1997 vervoegde Toon Horsten de redactie voordat het onregelmatig verschijnende blad in 2001 verdween. Enkele jarer daarna werd de titel gereanimeerd en volledig gerestyled als magazine van Strip Turnhout. Horsten is er de hoofdredacteur van met Smet als vaste waarde.

Het boek Vlaamse Reuzen bundelt alle (dubbel)gesprekken met Vlaamse stripmakers uit de periode 1974-2001. Dat zijn er nogal wat! Het volledige lijstje is een ronkend overzicht van al wat naam en faam heeft: Jef Nys, Karel Verschuere, Willy Vandersteen, Karel Biddeloo, Buth, Daniël Jansens, Ercola, Marc Sleen, Kamagurka, Pom, Jean-Pol, Merho, Hec Leemans, Berck, Merho & Marc Sleen, Hec Leemans & Merho, Ferry & Jacques Tardi, Erika Raven & Ferry, Dick Matena, Erik Meynen en Marvano. Sommige namen komen meerdere keren voor omdat ze samen werden geïnterviewd met een van hun collega's, vandaar dat ook Fransman Jacques Tardi opduikt. Het boek is een paperbackuitgave van maar liefst 432 pagina's en kost 29,95 euro. Het voorwoord is van schrijver en stripliefhebber Walter van de Broeck.


Bevestigd: Xavier Dorison is de nieuwe scenarist van Thorgal
03/09
TOP
Vorige maand deelden we je mee dat Yves Sente stopt met het schrijven van Thorgal en de spin-off Kriss van Valnor. Dankzij een hint van een welingelichte bron kwamen we vanzelf uit bij Xavier Dorison als nieuwe scenarist, maar dat was nog even een vermoeden. Bij deze is het bevestigd. Dorison neemt het vervolg van de reeks op zich en gaat ook verder met de spin-off Kriss van Valnor waarvan dit jaar nog het laatste van Yves Sentes hand verschijnt. Roman Surzhenko en Yann blijven gewoon verder gaan met hun Wolvin en De Jonge Jaren van Thorgal. Meer details over Dorisons aanpak of visie zijn nog niet geweten.

De keuze voor Dorison ligt helemaal in de lijn van de verwachtingen. In een vroeger stadium was hij al gevraagd voor De Werelden van Thorgal toen de spin-offs nog moesten beginnen. Zijn voorstel voor een verhaal over Boomvoet werkte hij uit naar het zeer goed onthaalde tweeluik Asgard, getekend door Ralph Meyer met wie Dorison het eerste XIII Mystery-album maakte. Met Het Derde Testament, W.E.S.T. en Long John Silver bewees hij al eerder een succesvol scenarist te zijn. Momenteel wordt er ook een Franse film voorbereid naar zijn stripreeks De Wachters.
(Bron: Laurence Le Saux — BoDoï, 1 september 2014)

Probleempje voor Blake en Mortimer
Yves Sente op zijn beurt zal zich verder toeleggen op Blake en Mortimer en XIII terwijl hij ook een paar auteursone-shots voorbereidt. Over Blake en Mortimer is trouwens het laatste woord nog niet gezegd. Op dit moment is volgens een officieuze bron enkel André Juillard een vaste tekenaar van de stripreeks. Antoine Aubin haakt pertinent af en wil geen Blake en Mortimer meer tekenen. Dargaud beschouwt Étienne Schréder als een goede assistent, die tevoren zijn diensten bewees voor Ted Benoit, Chantal De Spiegeleer, Aubin en Juillard, maar ziet in hem geen geschikte tekenaar voor een compleet album. Nederlander Theo Van den Boogaard had zich inmiddels in de aandacht gewerkt als toekomstig tekenaar van de klassieke Franco-Belgische stripreeks, maar dat liedje gaat niet door. Wie Juillard wel zal afwisselen om in ideale omstandigheden jaarlijks een album te kunnen verzekeren, is momenteel een grote uitdaging voor de uitgeverij, de erfgenamen en de gecontacteerde tekenaar(s).


De Kiekeboes op vakantie
03/09
TOP
Met bovenstaande boodschap melden de Kiekeboes in de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg dat ze ook eens vakantie nemen nu hun tekenaar Merho het iets kalmer aan gaat doen. Hierdoor zijn De Kiekeboes voor het eerst in 37 jaar eventjes niet in de krant te lezen. De krantenstrip begon in Het Laatste Nieuws en verhuisde in 2004 naar beide provinciekranten.

Vanaf dit jaar schroefde Merho de productie van nieuwe verhalen terug om wat meer tijd voor zichzelf en zijn familie vrij te maken. Samen met een remake van Kiekeboeket zullen er in 2014 toch nog vier albums verschijnen. Dat verandert vanaf volgend jaar. Deze maand mogen we ons nog verwachten aan deel 140, Bubbelspel, en in december aan De Dode Brievenbus.
Vooruitblik Bonte
03/09
TOP
Voor eind deze maand heeft uitgeverij Bonte enkele publicaties voor rabiate verzamelaars van Vlaamse auteurs in petto. Zo is er de integrale publicatie van jaargang 1945 van Ons Volkske, een jaargang die nagenoeg helemaal het werk is van Marc Sleen, zowel wat de illustraties en strips als de teksten betreft. Dat zijn tweehonderd pagina's in zwart-wit met acht pagina's in kleur. Die kleurenpagina's zijn het laatste nummer van 1945 met Willy Vandersteens eerste pagina's voor Ons Volkske, zijnde Ridder Gloriant. Alleen al voor dat zeldzame nummer wordt er tot 300 euro voor betaald. Bontes hardcoverbundel op driehonderd exemplaren kost je slechts 49,95 euro. Aan elke ingescande en zorgvuldig opgepoetste pagina spendeerde Peter Bonte zes à zeven uur. En dan zijn er ook nog onderstaande uitgaven, allen in zwart-wit.

De Verloren Safari is een verhaal van Pits en Kaliber dat Bonte al eens heruitgaf. Nu volgt er een nieuwe editie met een nooit eerder gepubliceerde cover. De coverillustratie werd recent ontdekt in de archieven van Bob Mau en was oorspronkelijk bedoeld voor de groene reeks van Algemene Pers, de eerste uitgever van de albumreeks. Na vijf delen hield Algemene Pers ermee op waarop Het Goede Boek nog eens opnieuw begon en aanvulde. Voor de publicatie van De Verloren Safari bij Het Goede Boek werd gewoon de coverillustratie uit het stripblad Ohee hernomen. Bontes nieuwe softcovereditie verschijnt in een oplage van vierhonderd exemplaren en kost slechts 4,95 euro.

Ook nog van Bob Mau komt er na Bontes verzamelbox van alle Knorr-uitgaven (verzamelbox 0) en de twee met heruitgaven van Standaard Uitgeverij (verzamelboxen 1 en 2) een vierde verzamelbox van Kari Lente uit met daarin de eerste elf heruitgaven uit de Nederlandse Born-bundels. "Heruitgave" is te zwak uitgedrukt want Bonte vertrok van de originele platen met de oorspronkelijke Vlaamse tekst en ook de drukkwaliteit is dag en nacht verschil met de Born-bundels. Hierna komt er nog een vijfde verzamelbox met nog eens elf albums die voorheen bij Born verschenen.

Behalve van Marc Sleen en Bob Mau geeft Bonte ook strips uit van Buth, bekend van Thomas Pips. De Moeraskerels is een lang vervolgverhaal dat in tien hoofdstukken in het educatieve tijdschrift Zonneland verscheen. Het middeleeuwse avontuur verscheen tussen 1962 en 1965. Bonte publiceert het in een integrale bundel van 184 pagina's, oplage tweehonderdvijftig exemplaren, aan 29,95 euro. Die prijs betaal je ook voor een bundel van andere verhalen uit Zonneland. Zonnelandverhalen verzamelt zes stripverhalen van Buth uit de periode 1965 tot 1969. Samen goed voor 156 pagina's. De oplage betreft hier eveneens tweehonderdvijftig exemplaren. Beide uitgaven verschijnen in hardcover.

Yncke (echte naam Melanie Cappelaere) is dan weer een piepjong kuiken als je haar vergelijkt met voornoemde auteurs. Met de fantasystrip Per'Bat 1: Het Kristal van Argo debuteert ze als stripmaker. Ze deelt al jaren haar kunnen met de forumgemeenschap De Getekende Reep en op haar eigen site. Het hardcoveralbum van 48 pagina's verschijnt in een oplage van driehonderd exemplaren en zal 15,95 euro kosten.


Vooruitblik De Harmonie
03/09
TOP
Peter de Wit is een household name bij De Harmonie. Niet alleen verschijnt in november Sigmund: Vierentwintigste Sessie, in oktober komt ook Burka Basics uit. Na Burka Babes en Polderburka's is dit de derde Burka-bundel, een spin-off op Sigmund met alleen maar grappen over moslima's in burka.

Flatlife verschijnt eerstdaags. Het is de stripversie van Jonas Geirnaerts eindwerk voor de richting animatie aan het KASK in Gent. Hij won er prompt de Prijs van de Jury mee op het filmfestival van Cannes en was er genomineerd voor de Gouden Palm voor beste kortfilm. Bij de 224 pagina's tellende stripversie hoort ook de dvd van de tekenfilm die zo'n tien minuten duurt. Ook terug te vinden op YouTube. Geirnaert maakte tevoren al furore met Kabouter Wesley, zowel in animatievorm als snel uitverkochte stripversie op supergroot formaat en op een makkelijker leesbaar formaat. Hardcover + dvd zijn te koop aan 24,95 euro.

Met Hier kijkt de Nederlandse cartoonist Gummbah terug op twintig jaar cartoons en gags. Op honderdzestig pagina's staan al zijn klassiekers gebundeld, van de grofbeschaamhaarde Deirdre tot rokende Smurfen en van clown Leo tot Fout Varken.


De volgende Robbedoezen
30/08
TOP
In december verschijnt Robbedoes en Kwabbernoot 54: Een Piccolo in Sniper Alley. De voorpublicatie ervan begint komende week in Spirou (zie nevenstaande cover). Robbedoes en Kwabbernoot belanden per ongeluk in oorlogsgebied, meerbepaald het fictieve land Aswana waar tekenaar Yoann Irak en Syrië voor als voorbeelden nam. Het heldenduo wordt in Aswana uitgenodigd door maffioso Don Cortizone om er een fabelachtige schat te gaan zoeken in een gevaarlijk labyrint dat ontworpen werd door zijn grootoom. In ruil wil hij de schulden kwijtschelden die IJzerlijm in hun voordeel maakte in het vorige album. Faire deal? In deel 54 is er nog geen terugkeer van de Marsupilami. In deel 55 wel...

Een volgend one-shot van Robbedoes en Kwabbernoot wordt het eerder aangekondigde La Grosse Tête van Téhem op scenario van Makyo en zijn broer Toldac. Het verhaal was al een paar keer aangekondigd en is nu eindelijk af. Het verschijnt ofwel eind januari 2015, naar aanleiding van het Franse stripfestival van Angoulême, ofwel in april. De titel van het verhaal wil in het Nederlands zoveel zeggen als Dikke Nek, maar doet ook denken aan La Mauvaise Tête, de Franse titel van Pas Op, Kwabbernoot! Het verhaal is een hommage aan dat album en De Gevangene van Boeddha. Tijdens die avonturen nam Kwabbernoot notities en verwerkte die tot persoonlijke reportages. Een filmregisseur wil er een film van maken. In de eerste film (naar Pas Op, Kwabbernoot!) speelt Robbedoes de hoofdrol als zichzelf en hij wordt een ware ster. Een tweede film met opnames in Birma (naar De Gevangene van Boeddha) ligt in het verschiet. Maar het succes brengt het hoofd van Robbedoes op hol. Hij loopt naast zijn schoenen, hij krijgt een dikke nek. Tijdens de opnames wordt hij ontvoerd door rebellen. Dan komt Kwabbernoot ter hulp en dat levert een nieuwe reportage op die hèm naast zijn schoenen doet lopen.

Andere lopende one-shotprojecten komen van Frank Pé + Zidrou die ook een verhaal schreef voor Marc Hardy, Benoît Feroumont, Fabrice Lebeault + Denis-Pierre Filippi, Didier Conrad + Christophe Arleston, een tweede album van Émile Bravo en een derde van Olivier Schwartz + Yann die ook een verhaal voor Dany schrijft. Voor meer info over elk van deze projecten kan je hier terecht. Over La Théorie des Dominos (De Dominotheorie), een speciaal album op scenario van de in Engeland geboren en in Marseille wonende Christopher Longé (tekenaar van Op Kamers), is ondertussen meer geweten. Hij schreef zeven kortverhalen van elk acht pagina's over een bepaalde zaak uit het standpunt van telkens een ander personage, zijnde IJzerlijm, Kwabbernoot, Zwendel, de graaf van Rommelgem, Wiebeling, Robbedoes en Spip. Het extra bijzondere is dat elk kortverhaal wordt getekend door een verschillende illustrator die verbonden is aan de Amerikaanse animatiefilmstudio Pixar. Bill Presing zou het verhaal over IJzerlijm tekenen. Check zijn werk zeker eens via Google Images! Drie andere tekenaars zijn alvast Ted Mathot, Ronnie del Carmen en Pascal Campion.

Op 7 november verschijnt bij Dupuis een derde heruitgave van Comment On Devient Créateur de Bandes Dessinées. De oorspronkelijke editie verscheen in 1969 in de collectie Réussir van uitgeverij Marabout. Het is een interviewboek van Philippe Vandooren met André Franquin en Jijé. In dit standaardwerk leggen de tekenaars uit hoe hun carrière verliep en hoe zij strips tekenen. De oplage van de eerste druk bedroeg dertigduizend exemplaren, snel gevolgd door een extra druk van twintigduizend exemplaren. Vandooren werd in 1982 hoofdredacteur van Spirou en in 1987 uitgeefdirecteur van Dupuis. Hij stierf in 2000. Nieuwe generaties tekenaars en auteurs van nu danken naar eigen zeggen hun carrière aan dit boek. Vandaag is het hopeloos uitverkocht. In 2001 verscheen een herziene herdruk bij Niffle, aangevuld met nieuwe illustraties. Het boek zal tachtig pagina's tellen en zal 16 euro kosten.


Alain Ayroles schrijft one-shot
voor Juanjo Guarnido
30/08
TOP
De toekomstprojecten van scenarist Alain Ayroles (Sabels en Galjoenen, Garulfo, D) zijn niet min. Terwijl we in vertaling nog het slot van de vampierstrilogie D te goed hebben, kunnen de Fransen zich verkneukelen op de nakende verschijning in november van Sabels en Galjoenen 11, het eerste deel van een tweeluik met het konijn Eusebio in de hoofdrol. Don Lope en Armando komen er niet in voor want hun liedje is in deel 10 voorgoed uitgezongen. In 2015 verschijnt het eerste deel van een ander tweeluik dat Ayroles zelf zal tekenen. Dat wordt een heroïc fantasystrip, maar dan met een hoek af. Het project waar echter het meest naar wordt uitgekeken, is een one-shot dat hij schrijft voor Backsad-tekenaar Juanjo Guarnido.

Les Indes Fourbes (Misleidend Indië) vertelt de lotgevallen van een schelm aan het begin van de zeventiende eeuw in Latijns-Amerika. Het album verschijnt in het Frans bij Delcourt. Meer is er nog niet over geweten, Ayroles beëindigt dezer dagen pas het scenario.
(Bron: Charles-Louis Detournay — ActuaBD.com, 25 augustus 2014)


Vooruitblik Syndikaat
30/08
TOP
Ook Syndikaat steekt dit najaar zijn vinger op om aandacht te vragen van de stripliefhebber. Ondertussen heeft de uitgeverij de kernactiviteiten uitgebreid naar een illustratie- en animatiestudio waar je hier meer info over leest.

Brom & Vlieg: Vliegangst wordt een 128 verzamelalbum van de vier eerder verschenen gagalbums die Sandra de Haan de voorbije jaren in eigen beheer op comicformaat publiceerde. De hoofdpersonages zijn inderdaad twee bromvliegen en rond hen vielen heel wat grappen te verzinnen.

Rood, Feestje met de Regen is een nieuw album van Rob van Barneveld die een zeer smakelijk en verrassend gevoel voor humor etaleert. Na het lange piratenverhaal De Schat van Salami achtte hij de tijd weer rijp om het over zichzelf te hebben, of althans een absurd alter egootje van zichzelf. Hij heeft het in dit album "over wat hij meemaakt met zijn pratende kat, zijn gesprek met een onzichtbare vriendin, die keer dat Jezus een puntmuts op had, oh ja en hij is dus een keer achtervolgd door een regenboog,..." Rood, Feestje met de Regen verschijnt in hardcover.

Syndikaat zal ook dagboekstripjes van Abe Borst publiceren die hij al sinds 2009 tekent voor zijn blog. Een jonge leeuw in het fonds van de uitgeverij is Wouter Goudswaard die met Schaap & Godin een nieuwe komische reeks begint.

Bij Standaard Uitgeverij en Strip2000 weten ze al dat de Zwitserse uitgeverij Paquet zijn ogen heeft laten vallen op de Vlaams-Nederlandse markt om titels in het Frans uit te geven, van Suske en Wiske over Het Godvrrgeten Eiland tot Dirkjan. In september verschijnt er een Franse editie van Otto, Syndikaats grootste trots. Veel vertaalkosten zal Paquet niet hebben aan de compleet tekstloze strips van Frodo De Decker.

TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet