Toegevoegd op 30 augustus:
•  De volgende Robbedoezen
•  Alain Ayroles schrijft one-shot
voor Juanjo Guarnido
•  Vooruitblik Syndikaat

Updates in augustus:
•  Ballon Media lanceert gratis infomagazine
•  Vooruitblik Suikerschedel
•  Vooruitblik Delcourt
•  Vooruitblik Dark Dragon Books
•  Vooruitblik De Lustige Kapoentjes
•  Vooruitblik Dupuis
•  Vooruitblik Oogachtend
•  Vooruitblik Dargaud
•  Vooruitblik Le Lombard
•  'Animatiefilmeditie' van Asterix
•  Yves Sente stopt met Thorgal en legt zich verder toe op Blake en Mortimer, XIII en het ware leven van Robbedoes
•  Over Blake en Mortimer, Edgar P. Jacobs en Philip en Francis
•  Vooruitblik Casterman
•  Vooruitblik Glénat
•  Vierde deel in Zeps Happy-reeks
Drie keer Peyo bij Dupuis en andere Franse integrales
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2013: septemberoktobernovemberdecember
2014: januari • februarimaartaprilmeijunijuli • augustus
 
De volgende Robbedoezen
30/08
TOP
In december verschijnt Robbedoes en Kwabbernoot 54: Een Piccolo in Sniper Alley. De voorpublicatie ervan begint komende week in Spirou (zie nevenstaande cover). Robbedoes en Kwabbernoot belanden per ongeluk in oorlogsgebied, meerbepaald het fictieve land Aswana waar tekenaar Yoann Irak en Syrië voor als voorbeelden nam. Het heldenduo wordt in Aswana uitgenodigd door maffioso Don Cortizone om er een fabelachtige schat te gaan zoeken in een gevaarlijk labyrint dat ontworpen werd door zijn grootoom. In ruil wil hij de schulden kwijtschelden die IJzerlijm in hun voordeel maakte in het vorige album. Faire deal? In deel 54 is er nog geen terugkeer van de Marsupilami. In deel 55 wel...

Een volgend one-shot van Robbedoes en Kwabbernoot wordt het eerder aangekondigde La Grosse Tête van Téhem op scenario van Makyo en zijn broer Toldac. Het verhaal was al een paar keer aangekondigd en is nu eindelijk af. Het verschijnt ofwel eind januari 2015, naar aanleiding van het Franse stripfestival van Angoulême, ofwel in april. De titel van het verhaal wil in het Nederlands zoveel zeggen als Dikke Nek, maar doet ook denken aan La Mauvaise Tête, de Franse titel van Pas Op, Kwabbernoot! Het verhaal is een hommage aan dat album en De Gevangene van Boeddha. Tijdens die avonturen nam Kwabbernoot notities en verwerkte die tot persoonlijke reportages. Een filmregisseur wil er een film van maken. In de eerste film (naar Pas Op, Kwabbernoot!) speelt Robbedoes de hoofdrol als zichzelf en hij wordt een ware ster. Een tweede film met opnames in Birma (naar De Gevangene van Boeddha) ligt in het verschiet. Maar het succes brengt het hoofd van Robbedoes op hol. Hij loopt naast zijn schoenen, hij krijgt een dikke nek. Tijdens de opnames wordt hij ontvoerd door rebellen. Dan komt Kwabbernoot ter hulp en dat levert een nieuwe reportage op die hèm naast zijn schoenen doet lopen.

Andere lopende one-shotprojecten komen van Frank Pé + Zidrou die ook een verhaal schreef voor Marc Hardy, Benoît Feroumont, Fabrice Lebeault + Denis-Pierre Filippi, Didier Conrad + Christophe Arleston, een tweede album van Émile Bravo en een derde van Olivier Schwartz + Yann die ook een verhaal voor Dany schrijft. Voor meer info over elk van deze projecten kan je hier terecht. Over La Théorie des Dominos (De Dominotheorie), een speciaal album op scenario van de in Engeland geboren en in Marseille wonende Christopher Longé (tekenaar van Op Kamers), is ondertussen meer geweten. Hij schreef zeven kortverhalen van elk acht pagina's over een bepaalde zaak uit het standpunt van telkens een ander personage, zijnde IJzerlijm, Kwabbernoot, Zwendel, de graaf van Rommelgem, Wiebeling, Robbedoes en Spip. Het extra bijzondere is dat elk kortverhaal wordt getekend door een verschillende illustrator die verbonden is aan de Amerikaanse animatiefilmstudio Pixar. Bill Presing zou het verhaal over IJzerlijm tekenen. Check zijn werk zeker eens via Google Images! Drie andere tekenaars zijn alvast Ted Mathot, Ronnie del Carmen en Pascal Campion.

Op 7 november verschijnt bij Dupuis een derde heruitgave van Comment On Devient Créateur de Bandes Dessinées. De oorspronkelijke editie verscheen in 1969 in de collectie Réussir van uitgeverij Marabout. Het is een interviewboek van Philippe Vandooren met André Franquin en Jijé. In dit standaardwerk leggen de tekenaars uit hoe hun carrière verliep en hoe zij strips tekenen. De oplage van de eerste druk bedroeg dertigduizend exemplaren, snel gevolgd door een extra druk van twintigduizend exemplaren. Vandooren werd in 1982 hoofdredacteur van Spirou en in 1987 uitgeefdirecteur van Dupuis. Hij stierf in 2000. Nieuwe generaties tekenaars en auteurs van nu danken naar eigen zeggen hun carrière aan dit boek. Vandaag is het hopeloos uitverkocht. In 2001 verscheen een herziene herdruk bij Niffle, aangevuld met nieuwe illustraties. Het boek zal tachtig pagina's tellen en zal 16 euro kosten.


Alain Ayroles schrijft one-shot
voor Juanjo Guarnido
30/08
TOP
De toekomstprojecten van scenarist Alain Ayroles (Sabels en Galjoenen, Garulfo, D) zijn niet min. Terwijl we in vertaling nog het slot van de vampierstrilogie D te goed hebben, kunnen de Fransen zich verkneukelen op de nakende verschijning in november van Sabels en Galjoenen 11, het eerste deel van een tweeluik met het konijn Eusebio in de hoofdrol. Don Lope en Armando komen er niet in voor want hun liedje is in deel 10 voorgoed uitgezongen. In 2015 verschijnt het eerste deel van een ander tweeluik dat Ayroles zelf zal tekenen. Dat wordt een heroïc fantasystrip, maar dan met een hoek af. Het project waar echter het meest naar wordt uitgekeken, is een one-shot dat hij schrijft voor Backsad-tekenaar Juanjo Guarnido.

Les Indes Fourbes (Misleidend Indië) vertelt de lotgevallen van een schelm aan het begin van de zeventiende eeuw in Latijns-Amerika. Het album verschijnt in het Frans bij Delcourt. Meer is er nog niet over geweten, Ayroles beëindigt dezer dagen pas het scenario.
(Bron: Charles-Louis Detournay — ActuaBD.com, 25 augustus 2014)


Vooruitblik Syndikaat
30/08
TOP
Ook Syndikaat steekt dit najaar zijn vinger op om aandacht te vragen van de stripliefhebber. Ondertussen heeft de uitgeverij de kernactiviteiten uitgebreid naar een illustratie- en animatiestudio waar je hier meer info over leest.

Brom & Vlieg: Vliegangst wordt een 128 verzamelalbum van de vier eerder verschenen gagalbums die Sandra de Haan de voorbije jaren in eigen beheer op comicformaat publiceerde. De hoofdpersonages zijn inderdaad twee bromvliegen en rond hen vielen heel wat grappen te verzinnen.

Rood, Feestje met de Regen is een nieuw album van Rob van Barneveld die een zeer smakelijk en verrassend gevoel voor humor etaleert. Na het lange piratenverhaal De Schat van Salami achtte hij de tijd weer rijp om het over zichzelf te hebben, of althans een absurd alter egootje van zichzelf. Hij heeft het in dit album "over wat hij meemaakt met zijn pratende kat, zijn gesprek met een onzichtbare vriendin, die keer dat Jezus een puntmuts op had, oh ja en hij is dus een keer achtervolgd door een regenboog,..." Rood, Feestje met de Regen verschijnt in hardcover.

Syndikaat zal ook dagboekstripjes van Abe Borst publiceren die hij al sinds 2009 tekent voor zijn blog. Een jonge leeuw in het fonds van de uitgeverij is Wouter Goudswaard die met Schaap & Godin een nieuwe komische reeks begint.

Bij Standaard Uitgeverij en Strip2000 weten ze al dat de Zwitserse uitgeverij Paquet zijn ogen heeft laten vallen op de Vlaams-Nederlandse markt om titels in het Frans uit te geven, van Suske en Wiske over Het Godvrrgeten Eiland tot Dirkjan. In september verschijnt er een Franse editie van Otto, Syndikaats grootste trots. Veel vertaalkosten zal Paquet niet hebben aan de compleet tekstloze strips van Frodo De Decker.


Ballon Media lanceert gratis infomagazine
23/08
TOP
Wie de rubriek Te Verschijnen af en toe raadpleegt, zal de afwezigheid van aankondigingsbrochures van Ballon Media al zijn opgevallen. De uitgeverij, die tegenwoordig verantwoordelijks is voor eigen uitgaven of vertalingen van Ballon Comics, Blloan, Casterman, Dargaud, Dupuis, Glénat, Le Lombard, Lucky Comics en Marsu Productions, broedde de voorbije maanden op een andere formule om hun nieuwe en te verschijnen albums aan te prijzen. In september lanceert het BM Mag, een 36 pagina's tellend infomagazine met previews en voorpublicaties, aankondigingen en interviews met onder meer Griffo, Zidrou, Geert De Weyer en Merho. De redactie is in handen van Ronald Grossey die al zeer leerzame en boeiende boeken over Studio Vandersteen en Bob De Moor schreef. BM Mag spiegelt zich qua aanpak aan magazines van Franse uitgeverijen zoals Dargaud en Bamboo en zal gratis te verkrijgen zijn in stripspeciaalzaken.

Het eerste nummer van BM Mag, met een overzicht van de maanden september en oktober kan je hier alvast als pdf downloaden.


Vooruitblik Suikerschedel
23/08
TOP
Na X en De Korf sluit het album Suikerschedel in november de bevreemdende trilogie van Charles Burns (Zwart Gat) af. Suikerschedel is een van de slechts weinige albums die dit najaar bij Oog & Blik | De Bezige Bij aangekondigd staan.

Hoofdpersonage Doug komt in Suikerschedel in het reine met de leugen die hij zichzelf vanaf het begin heeft verteld terwijl er zich vreselijke nachtmerries ontwikkelen tot een nog afschuwelijker werkelijkheid. Het slotalbum belooft hallucinerend en hartverscheurend te zijn.

In deze trilogie presteert Burns het om de creatieve aanpak van schrijver William Burroughs, filmmaker David Lynch én Kuifje-auteur Hergé te combineren. De cover van Suikerschedel knipoogt bijvoorbeeld naar het Kuifje-album De Zwarte Rotsen.


Vooruitblik Delcourt
23/08
TOP
Ook in het Frans regent het aankondigingen voor het najaar. Van de volgende nieuwigheden die Delcourt aankondigde, is er (nog) geen vertaling in zicht. Ze leken ons echter te interessant om ze te negeren. Over een nieuwe cyclus van Hauteville House (deel 11 is nieuw in september) of deel 3 van Aslak (te verschijnen in oktober) moeten we het nog niet hebben want die series verschijnen toch al in vertaling, weliswaar later dan de Franse releasemaanden.

Als er één uitgeverij is die van conceptseries een industrie heeft gemaakt, dan is het wel Delcourt. Diverse van deze reeksen maakten ondertussen de overstap in vertaling naar Silvester en Daedalus zonder dat deze konden voorzien dat de aangekondigde cyclussen er telkens meer werden. Van Zeven bestaan bijvoorbeeld al twee in het Frans afgeronde seizoenen, het vijfdelige Elfen worden er meer dan dubbel zoveel. Een nieuwe serie die volgens ons grote kans maakt op een vertaling is 14-18.
14-18 zal in principe tien delen beslaan die in de volgende vijf jaar zullen verschijnen. Het geheel wordt geschreven door conceptspecialist Eric Corbeyran. Het verhaal volgt het pad van acht dertigers uit hetzelfde dorp die onder de wapenen worden geroepen, maar elk ergens anders langs of achter de frontlinie belanden. Hoe zij de vier jaren van de Eerste Wereldoorlog overleven — of niet! — bepaalt het verloop van de reeks. Étienne Le Roux is de tekenaar van alle tien delen. Voor de decors krijgt hij hulp van Loïc Chevallier. Deel 1 is vorige week verschenen.

Na het nog steeds in vertaling onvoltooide Het Narrenschip en het enkel in het Frans verschenen komische tweeluik Magasin Sexuel slaat Turf met het poëtisch-komische tweeluik Le Voyage Improbable een nieuwe weg in. In de hoofdrol: een vuurtoren die in de ruimte kan reizen. Te verschijnen in oktober.

Nog een interessante titel is het komende week te verschijnen Koba, een one-shot van Régis Penet (Gevilde Nachten) en Jean Dufaux. Koba is een andere naam van Jozef Stalin onder welke hij naar Siberië werd gedeporteerd. Eind jaren 1940 keert hij terug naar die locatie om er een mysterie op te helderen. Hij komt voor op een schidlerij met enkele strijdmakkers die sindsdien belangrijke figuren van zijn dictatoriale regime werden. Maar ze verdwijnen plots een na een van het schilderij.

Tot slot richten we onze spotlichten op Wonderball, een nieuwe reeks van Colin Wilson op scenario van Jean-Pierre Pécau en Fred Duval. San Francisco, 1983. Een massamoordenaar legt in negen seconden even veel personen neer. Inspecteur Spadaccinni, door zijn collega's Wonderball genoemd omdat hij overdag veel van dat snoepgoed eet, is met de zaak belast. De snelheid van de moordenaar doet hem denken aan een ander dossier: de aanslag op John F. Kennedy. Het wordt een tocht langs memory lane, naar het San Francisco van de jaren 1960 en 1970. Voor een keertje laten Pécau en Duval hun conceptserieverplichtingen achterwege om op het verlangen van Colin Wilson in te gaan om eens een goeie politieserie te schrijven. Et voilà... Het hoofdpersonge is gebaseerd op alle flikken die Clint Eastwood in zijn carrière vertolkte, met Dirty Harry op kop.


Vooruitblik Dark Dragon Books
16/08
TOP
Bij Dark Dragon Books kunnen we inmiddels vooruitblikken tot december. Het volledige overzicht vind je in de rubriek Te Verschijnen.

Een opmerkelijke titel is De Gouden Jaren van Mickey Mouse 1. Het betreft het eerste deel van een integrale reeks met de avonturen die Floyd Gottfredson tussen 1936 en 1955 voor de kranten tekende. Vanaf 1955 mocht hij geen vervolgverhalen meer tekenen, enkel gags. En dat deed hij tot zijn pensioen in 1975! Wat Carl Barks was voor Donald Duck, betekende Gottfredson voor Mickey Mouse. Beide tekenden ook mee aan de tekenfilms van respectievelijk Donald en Mickey voordat ze in stripmiddens wereldwijde faam genoten. Om maar te zeggen: in onze contreien noemden André Franquin en Albert Uderzo hem als een directe invloed op hun eigen werk

Fantagraphics startte in 2011 een subliem uitgevoerde, chronologische, integrale editie in het Engels. Daar waren we zodanig opgetogen over dat we het bespraken in de rubriek Klare Taal. Later dat jaar startte Glénat een eigen versie in het Frans. In plaats van liggend formaat koos de Franse uitgever voor een staand formaat op groot formaat, ongeveer A3, waardoor de Franse versie dubbel zoveel stripstroken telt per pagina als de Amerikaanse versie. De Franse albums tellen 128 pagina's tegenover de 288 van Fantagraphics per bundel. Glénat liet de strips ook inkleuren, wat toch commerciëler is. Dark Dragon Books kiest voor exact dezelfde uitvoering als de Franse, inclusief de extra pagina's met achtergrondinformatie. Ook de prijs is identiek: 29,95 euro. Dark Dragon Books plant drie uitgaven per jaar. In het Frans verschijnt in november deel 11, tevens het voorlaatste deel. Vooralsnog gaat het enkel om Gottfredsons vervolgverhalen. Dark Dragon Books heeft overigens nog andere plannen rond Mickey Mouse: goedkopere softcoveralbums met moderne verhalen van de muis, over magiërs en zo. Daar hebben we het later nog over.

Ook nog te verschijnen is onder meer Belle en het Beest 1, het eerste deel van een tweeluik. Het gaat niet om een zoete verstripping van het bekende sprookje, maar om een heuse duistere fantasyversie die momenteel een trend is in Hollywood, laatst nog Maleficent met Angelina Jolie die gebaseerd is op Doornroosje. Looky en Maxe L'Hermenier, de auteurs van Belle en het Beest, deden dit kunstje al voor met hun one-shot Snow White. Korte inhoud: "Voor de liefde van een roos is een tuinman de dienaar van duizend doornen... De mooie, bescheiden Belle woont met haar twee stiefzussen en haar vader, een rijke koopman in een kleine havenstad. Wanneer ze de onredelijke wensen van haar narcistische en jaloerse zussen niet hoeft in te willigen zit ze het liefst met haar neus in de boeken. Op een dag word het dorp aangevallen door een vliegend schip waaruit gehoornde demonen afdalen om de kwade zielen van het dorp te oogsten. In ruil voor het leven van haar vader biedt Belle zichzelf aan hun leider het Beest aan. Hij is in de ban van een verschrikkelijke vloek ..."

Zowel DoomsDay als Ergerlijk Eliootje, getekend door respectievelijk Mario Boon en Steve Van Bael, zijn de vruchten van de samenwerking van Dark Dragon Books met De Vrije Pers, de uitgeverij van onder meer P-Magazine en Ché en verantwoordelijk voor de website Clint.be. Deze laatste publiceerde de voorbije maanden regelmatig nieuwe strookjes over Elio Di Rupo — nog even de premier van België — als ambetant schooljongetje. Zijn klasgenootjes zijn allen kinderversies van andere politici. (Toenmalige) actuele hangijzers vonden hun weg naar de strookjes.

De verhaalsamenvatting van de post-apocalyptische strip DoomsDay leest als volgt: "11 september 2019. De mensheid staat op het punt zichzelf opnieuw uit te vinden: een wereldwijde nucleaire aanslag door terroristen moet de wereldbevolking decimeren tot een absoluut minimum, de mensheid herleiden tot een superras van mutanten. Een klein gezelschap vrienden en familie poogt vanuit Antwerpen aan deze waanzin te ontsnappen maar ontdekt al snel dat deze nieuwe wereld gebaseerd is op de slechtste ingrediënten van de oude wereld maar dan in het kwadraat. In een wereld van bruut geweld, rauwe seks, verraad, lafheid, moord, mensenhandel en afrekeningen gaat dit kleine groepje vrienden op zoek naar een nieuwe plek... een nieuw thuis."

Normaal gezien verschijnt in december het twaalfde deel van A Game of Thrones. Daarmee is het equivalent van het eerste tv-seizoen afgerond. In het Engels is het tweede stripseizoen al begonnen.

Ook de trilogiën Haven en De Kinderen van Kapitein Grant lopen op hun einde in oktober. In Haven komt de zoektocht ten einde. Lees er hier meer over. Dan weten we of kapitein Grant eindelijk wordt teruggevonden door zijn kinderen en het gezelschap dat hen meeneemt op hun rondreis langs de 37ste breedtegraad in het zuidelijke halfrond. Een bespreking van het recent verschenen deel 2 vind je hier.

  Met Tinkelbel in Wonderland 1 verenigen Crisse en Robi Pena de wereld van Tinkelbel uit Peter Pan met Alice in Wonderland wanneer het feetje via een toverboek naar Wonderland moet vluchten. Samen met Alice en tegengewerkt door de bekende figuren uit het sprookje van Lewis Carroll, aangevuld met craeties van Crisse, probeert Tinkelbel een uitweg te zoeken om terug naar huis te keren. Crisse tekende alle personages in potlood die illustrator Pena, die bij deze als striptekenaar debuteert, in inkt zet. Hij kleurde ze ook in en monteerde ze op zijn zeer sfeervolle decors die een duistere uitstraling kennen.

Het eerste deel van De Verloren Verhalen van Lemuria was een groot succes. Er komt in oktober een Limited Edition in hardcover met achtergronddossier en een eerder in P@per gepubliceerd, extra kortverhaal wat het aantal pagina's op 64 brengt. De prijs bedraagt 29,95 euro.


Vooruitblik De Lustige Kapoentjes
16/08
TOP
In september is er dubbel plezier met De Lustige Kapoentjes, in feite nog meer dan dubbel. Niet alleen publiceert Tom Bouden bij Uitgeverij Nouga een tweede album van De Lustige Kapoentjes waar hij nu de rechten op de reeksnaam van bezit, bij Bonte komt er ook een integrale editie met al zijn Kapoentjes-verhalen, inclusief het derde Kroepie en Boelie-album Taart voor de Lustige Kapoentjes. De integrale is een mooie, grote editie zoals Bonte er al uitgaf van Zilverpijl en De Ballonvaarder. Deze editie bevat ook extra strips die wegens plaatsgebrek niet in de twee bij Uitgeverij Nouga verschenen softcoveralbums geraakten.

Voor De Lustige Kapoentjes 8.2: Dromen Zijn Bedrog (de 8 verwijst naar de achtste auteur die de reeks ondertussen onder handen nam) nodigde Tom Bouden trouwens tal van collega's uit als gastscenarist, met name Ivan Claeys, Steven Dupré, Hec Leemans, Marc Legendre, Luderei, Tom Metdepenningen, Ben Seys en Wim Swerts. Brabant Strip Magazine publiceerde een aantal van deze verhalen.


Vooruitblik Dupuis
09/08
TOP
Soda 13 is wellicht een van de albums van Dupuis waar het meest naar wordt uitgekeken. Nog even geduld tot december want dan kan je eindelijk De Wederopstanding lezen, voortaan getekend door Dan Verlinden, de vaste inkter en assistent van Janry voor De Kleine Robbe en vroeger Robbedoes en Kwabbernoot. Tome belooft om het mysterie achter de twee ontbrekende vingers aan Soda's linkerhand op te helderen, of toch voor een deeltje. En verder gaat het verhaal over: "Mary Solomon, die nog altijd niet weet welk beroep haar zoon echt uitoefent, wil maar één geschenk voor haar verjaardag. Zoals elk jaar vraagt ze een roos. Maar niet zomaar een roos... Ze wil een van die tere witte rozen die een vriend van haar, een bloemenverkoper, in een metrostation in de buurt aan de man brengt." Nog meer informatie betrof een sprongetje in de tijd naar de aanslag op de WTC-torens in 2001. Van dit album is ook een luxe-editie bij Khani gepland.

Er is nog geen cover van Soda 13 beschikbaar. Dat wordt dus iets voor een latere update. Bij de rest van de te verschijnen albums bij Dupuis ontbreken ook nog covers van Robbedoes en Kwabbernoot 54: Een Piccolo in Sniper Alley en Largo Winch 19: Crossfire.
In Robbedoes en Kwabbernoot 54 kruist het pad van het heldenduo met dat van Don Contralto, een maffioso die in New York een gevangenisstraf uitzit van 634 jaar. En de dood van een dictator na een verschrikkelijke burgeroorlog in Aswana heeft ook wat te maken met het nieuwe verhaal.
Largo Winch 19 is de start van een nieuw tweeluik. "In het gezelschap van Dwight Cochrane, Miss Pennywinkle en Silky, begeeft Largo Winch zich naar Londen om er de Big Board van Groep W voor te zitten. Hij hoopt er Laurent Draillac, een Franse vliegtuigbouwer, te kunnen overtuigen om een joint venture aan te gaan met de aeronauticadivisie van zijn groep." Het ziet er nochtans niet goed uit voor de hele Groep W die in gevaar is.

In De Blauwbloezen 58: Groene Vingers zien we een oude bekende terug: Kakkerlak, de voormalige bewaker van de nor in Robertsonville die Blutch en Chesterfield het leven meermaals zuur maakte, al geldt ook het omgekeerde. "Een scheurbuikepidemie grijpt om zich heen in het kamp van de Noordelijken. De ziekte kan echter overwonnen worden door voldoende fruit en verse groenten te eten. Maar dan moeten die wel tot bij de verzwakte soldaten raken. En net daar wringt het schoentje. De spoorlijnen werden gesaboteerd en kunnen niet langer gebruikt worden."

Met Op Weg naar Compostela 1: Kleine Eenhoorn trekken we samen met auteur Jean-Claude Servais op pad. "Elk jaar trekken duizenden bedevaarders van overal in Europa naar Compostela, een oord dat tot de verbeelding spreekt. Ook Blanche, Céline en Alexandre zullen op een bepaald moment in hun leven de weg naar Compostela bewandelen. Blanche vertrekt uit België. Haar grootvader, een alchimist, werd dood teruggevonden."

Lady S. 10: DNA is het eerste album in de reeks dat tekenaar Philippe Aymond zelf schrijft. Jean Van Hamme beperkt zijn stripactiviteiten voortaan tot Largo Winch en Wayne Shelton. 't Zal aan de leeftijd liggen. Ook Shanja alias Lady S. heeft beslist om een bladzijde in haar leven om te draaien en wil vanaf nu een normaal leven leiden. "Om bij haar vader in de Verenigde Staten te kunnen gaan wonen, moet ze met een DNA-test bewijzen dat ze wel degelijk zijn dochter is. Een formaliteit… Ze hoeft alleen maar naar Berlijn te reizen..." de start van een nieuw avontuur. Met het tweeluik Highlands bewees Aymond dat hij een goed verhaal op poten kan zetten.

In het derde deel van de vernieuwde Michel Vaillant "moet Michel met de nieuwe Vaillante de eerste plaats in de spectaculaire Rally van Wallis in de wacht zien te slepen. Maar met de copilote die hij toegewezen kreeg, worden de speciale etappes wel extra gevaarlijk. En niet alleen op de weg... Ondertussen moet verder onderzoek verricht worden voor het ontwerp van de auto van de toekomst." Hangt er romantiek in de lucht, of toch overspel?


Vooruitblik Oogachtend
09/08
TOP
In oktober verschijnen vier nieuwe albums bij Oogachtend. Alleen van Brecht Evens' aanslepende project Panter is er nog geen cover. Maar wat dacht je van bovenstaande en onderstaande juweeltjes?

Het Mirakel van Vierves is het debuut van Inne Haine, samen met Ben Gijsemans (zie hieronder), een student bij docent Johan Stuyck aan de Hogeschool Sint-Lukas in Brussel, en tevens de uitgever van Oogachtend. Delphine Frantzen (Madame Pipi) en Michaël Olbrechts (De Allerlaatste Tijger) zagen ze ook al hun (afstudeer)projecten bij Oogachtend uitgegveven worden. In Haines verhaal is de Geweifeesten het jaarlijkse hoogtepunt van het dorpje Vierves-sur-Hayne. Het brengt heel wat volk op de been. Lokale gelukzoekers en avontuurlijke toeristen proberen het waardevolle gewei van het hert Gérard in handen te krijgen. Door een ongelukkig voorval zetten enkele inwoners de toekomst van het dorp ongewild op het spel.

Bruss.2 - Brussels in Shorts is een tweede bundeling kortverhalen met de stad Brussel als bindmiddel. Lees hier een bespreking van deel 1. Voor de tweede editie van de kortverhalenwedstrijd van Passa Porta verlangde het internationaal literatuurhuis in Brussel dat deelnemers een kortverhaal van twaalf pagina's maakten waarbij minstens één van de personages een bestaand Brussels hotel aandoet. De tien laureaten bestaan uit een Vlaamse en een internationale vertegenwoordiging, met aan Vlaamse zijde Delphine Frantzen, Steve Michiels, Fabienne Loodts, het duo Michaël Olbrechts en Laure Allain, Stedho en Kim Duchateau. De overige auteurs zijn Woodrow Phoenix uit het Verenigd Koninkrijk, Ivica Stevanovic en Zoran Penevski uit Servië, Gwenola Carrère uit Zwitserland en de Deens-Franse Mikkel Ørsted Sauzet. De cover is van Stedho die Alice, uit Alice in Wonderland, in Brussel neerpoot.

Hubert is dus ook een debuutstrip die auteur Ben Gijsemans als volgt inleidt: "Hubert is een introverte man van middelbare leeftijd. Hij leeft in Brussel maar kan er moeilijk aarden. Elk weekend gaat hij naar het museum van Oude en Moderne kunsten, het is zijn toevluchtsoord. In essentie gaat het boek over de schoonheid en de troost dat het escapisme kan bieden aan mensen met een gereserveerde persoonlijkheid, zoals Hubert. Zijn gesloten levensstijl wordt echter door een simpele impulsieve actie wankel gezet. Hij wordt van zijn ankers losgeslagen."


Vooruitblik Dargaud
07/08
TOP
Het najaar van Dargaud is altijd interessant want dan staan de grootste verkoopkanonnen in stelling, zelfs een album van Blacksad, zij het een luxe van deel 5. Het volledig overzicht vind je in de rubiek Te Verschijnen.

Van het laatste deel van de cyclus De Genaderidders in de reeks De Klaagzang van de Verloren Gewesten nam Jérémy Petiqueux, tekenaar van Barracuda en voormalig assistent van de overleden Philippe Delaby het van zijn leermeester over om de rest van het album te tekenen. Naast de reguliere editie in softcover publiceert Dargaud ook een speciale editie waarvan je de coverillustratie hierboven ziet staan. Deze versie verschijnt enkel in hardcover en geldt als een hommage van voornamelijk Jean Dufaux die te plots afscheid moest nemen van zijn vriend en gewaardeerde collega Delaby.

Met de verschijning van De Schorpioen 11 kunnen we nog eens de in mei 2013 voorgestelde toekomstperspectieven voor de reeks herhalen. Stephen Desbergs grootste succesreeks De Schorpioen zal ooit eindigen, maar wanneer precies wil Desberg niet gezegd hebben. Dan heeft hij het vooral over het jaartal, niet over het aantal albums dat vijftien of zestien delen is. Enrico Marini heeft zich door zijn eigen reeks De Adelaars van Rome (dat nu zal stoppen na deel 6) en zijn familie een trager werkritme aangemeten waardoor twee albums per jaar niet meer mogelijk zijn. Eentje wel. Maar een nieuw album van De Schorpioen om de twee jaar is niet wenselijk, noch voor de auteurs noch voor uitgeverij Dargaud voor wie de reeks een goudhaantje is. Marini en Desberg hebben afgesproken om op deze manier door te gaan tot deel 12 en daarna tot deel 14. Daarna ziet het ernaaruit dat de pauze tussen twee albums groter wordt naargelang de andere projecten van Marini. Beide auteurs willen zich niettemin engageren om effectief het einde van de reeks te maken. De scenarist legde nogmaals het plan uit dat er ook nevenprojecten naast De Schorpioen mogelijk zijn met andere tekenaars terwijl Marini eventueel betrokken wordt bij het scenario.

Eind dit jaar mogen we ons verwachten aan Wayne Shelton 12: No Return. We lieten je eerder weten dat Jean Van Hamme stopt met de reeks Lady S. waarvan dit najaar deel 10 verschijnt, het eerste dat door tekenaar Philippe Aymond is geschreven. Christian Denayer kan voorlopig gerust zijn. Samen met Largo Winch (waarvan in november deel 19 verschijnt) blijft meneer Van Hamme de reeks over de oudere actieheld Wayne Shelton verder schrijven.

In Eppo loopt momenteel XIII 23 met de titel De Wampanoag Pijl. In november verschijnt het verhaal in album, maar dan met de titel De Boodschap van de Martelaar. Onze Nederlandse vrienden mogen al uitkijken naar het herkennen van de locaties want het decor wordt verlegd naar Amsterdam en Leiden! "Betty ligt in het ziekenhuis, de maffioso Little Joe zit achter hem aan en de FBI beschuldigt hem nog steeds van terroristische activiteiten. Het is de hoogste tijd voor Jason om de Verenigde Staten te verlaten. Via Parijs, Brussel en Amsterdam komt hij in Leiden terecht."


Vooruitblik Le Lombard
07/08
TOP
Een volledig kwartaaloverzicht van Le Lombard vind je in de rubiek Te Verschijnen.

Bernard Vrancken en Stephen Desberg wisten afgelopen februari te scoren met het eerste deel van H.ELL. Het wachten is nu op het vervolg, maar eerst keert het duo terug naar hun succesreeks I.R.$. Na twee spin-offs, I.R.$. - All Watcher en I.R.$. Team, krijgt Vrancken de hulp van Daniel Koller, de meest bekritiseerde tekenaar van beide spin-offreeksen, die Vrancken voortaan als assistent een handje helpt zodat hij vlotjes nieuwe albums van I.R.$. met H.ELL kan afwisselen. In het nieuwe tweeluik probeert Larry B. Max een partij verdwenen wapens op te sporen. Het gaat om tienduizenden oorlogswapens die zomaar verdwenen in Irak in het jaar 2005. De helft van een levering door het Pentagon blijkt bij een telling van de voorraad niet in een magazijn te liggen van het in Irak gestationeerde Amerikaanse leger.

In november nemen we met De Laatste Adem, deel 8 van Kruistocht, afscheid van de reeks. "Om zijn belofte na te komen en het zusje van Lhianes te bevrijden, trekt Gauthier van Vlaanderen naar de schuilplaats van de Flagellanten. Daar, in de duisternis, wacht hem echter een verschrikking zonder weerga. Ondertussen is de spanning rond Hiërus Alem te snijden. Guy van Lusignan wil een oorlog ontketenen. Zal Gauthier op tijd terug kunnen?" Philippe Xavier en Jean Dufaux beloven een sluitend einde. Het hele verhaal zal verteld zijn: de spiegel, de Quadj, de liefde van Syria en de sultan, de fragiele vrede tussen de christenen en de Musulmannen. Ook hun beider Conquistador loopt op zijn einde met het nog te verschijnen deel 4. En nu? Xavier kan makkelijk twee albums per jaar tekenen. En hij heeft uiteraard al andere toekomstprojecten. In 2015 werkt hij samen met Nathalie Sergeef (van het briljante one-shot Juárez en Down Under) aan een tweeluik. Hij duikt hiervoor opnieuw in het verleden want het speelt zich af in de achttiende eeuw. Er zijn ook nog andere plannen, zolang het beperkt blijft tot tweeluiken of one-shots. Aan langere reeksen wil hij liever niet meer werken. Dat past tegenwoordig ook niet meer in wat uitgevers en lezers willen, weet hij.


'Animatiefilmeditie' van Asterix
07/08
TOP
Vanaf 24 november loopt de nieuwste animatiefilmadaptatie van Asterix in de cinema naar de strip Asterix en de Romeinse Lusthof. De Nederlanders zullen blijkbaar nog moeten wachten tot begin volgend jaar. Met deze film begeeft Asterix zich voor het eerst in de 3D-animatie. Een vorige, klassiek getekende tekenfilm, dateert van 2006: Asterix en de Vikings.

Alexandre Astier, de bedenker van Kaamelott, nam het scenario op zich en moest bepaalde scènes uit het stripverhaal uitbreiden en nevenpersonages verder uitdiepen om het enkel bij het originele verhaal te kunnen houden. Bij andere adaptaties werd er steeds geplukt uit meerdere strips want van één stripverhaal kan men geen langspeelfilm maken. In samenwerking met Louis Clichy regisseerde hij ook de film.

Naar aanleiding van deze release, en net zoals het bij vorige verfilmingen het geval was, geeft Hachette een speciale, gelimiteerde editie van de strip uit met een nieuwe cover. Hierboven zie je alvast de Franstalige versie. Het album is aangevuld met zestien pagina's niet eerder gepubliceerd materiaal. Enkel in het Frans komt er van deze speciale editie ook een luxeversie. Hierin staat het volledige verhaal in potlood opgenomen. Deze luxe kost slechts 39 euro.


Yves Sente stopt met Thorgal en legt zich verder toe op Blake en Mortimer, XIII en het ware leven van Robbedoes
02/08
TOP
Wat een selecte incrowd al een tijdje wist, maakte Yves Sente in het recent verschenen nummer van het Franse stripinfomagazine Casemate bekend: hij stopt met het schrijven van de reeks Thorgal en tevens van de spin-off Kriss van Valnor. Zijn opvolger is al begonnen met een nieuwe cyclus.

EVOLUTIE OPLAGECIJFERS THORGAL SINDS 2001
(= aantal gedrukte albums, niet het aantal verkochte albums)
 
• Thorgal 26 (2001) = 300.000 ex.
• Thorgal 27 (2002) = 350.000 ex.
• Thorgal 28 (2004) = 280.000 ex.
• Thorgal 29 (2006) = 280.000 ex.
• Thorgal 30 (2007) = 250.000 ex.
• Thorgal 31 (2008) = 315.000 ex.
• Thorgal 32 (2010) = 250.000 ex.
• Thorgal 33 (2011) = 220.000 ex.
• Thorgal 34 (2014) = 208.000 ex.
Yves Sente was achttien jaar lang uitgever bij Le Lombard . Hij gaf die functie op om zich volledig toe te leggen op het scrhijven van strips. De laatste zeven jaar schreef hij op initiële uitnodiging van Grzegorz Rosinski en Jean Van Hamme de reeks Thorgal. Hij stond mee aan de wieg van de spin-offreeksen onder de noemer De Werelden van Thorgal. Hij had de evolutie van de stripmarkt niet echt mee — zie kaderstuk voor een evolutie van de oplagecijfers — en zijn laatste albums in de hoofdreeks werden afgekraakt. De daling was trouwens al ingezet toen Jean Van Hamme de reeks nog schreef en waarbij Rosinski plots van tekenstijl veranderde. Bovendien kwam er een neveneffect opdoemen waarbij De Werelden van Thorgal de hoofdreeks Thorgal kannibaliseerde.

De richting die Sente wilde uitgaan met de hoofdreeks en de spin-offs begon verder af te wijken van wat Le Lombard wilde. Het voorgestelde scenario van Thorgal 35 voldeed niet aan de verwachtingen van Le Lombard en Sente kwam toevallig ook aan het einde van zijn contract. De ideale gelegenheid om een stap opzij te zetten. De zogenoemde Thorgal-boom, met een plannetje van alle cyclussen die zouden samenkomen, implodeert voortijdig. Sente hierover: "Na lang nadenken over de evolutie van de markt en de verkoop (die wat leed sinds de lancering van de nevenreeksen, dat moeten we toegeven) denkt de redactie (in de breedste zin) van Le Lombard dat we voor Thorgal en De Werelden andere scenariorichtingen moeten nemen dan aanvankelijk voorzien teneinde nieuwe lezers te winnen." Een eerste koerswijziging door Jolan te promoveren tot hoofdpersonage werd achteraf al herroepen.


En dan is er dus De Werelden van Thorgal: Kriss van Valnor. Giulio De Vita legt momenteel de laatste hand aan deel 5, Rode Raheborg, dat in november verschijnt. Dit album sluit de cyclus af. Deel 4 en 5 vormen ook nog eens een soort tweeluik. Het aantal delen van de cyclus evolueerde gaandeweg naar acht te verschijnen albums. Het worden er dus minder. Sente laat beide reeksen over aan een andere scenarist. En die is al aan het werk. Een welingelichte bron met zwijgplicht liet zich enkel ontfutselen dat het om een veertiger gaat die zijn sporen al heeft verdiend. Wij kunnen enkel onze persoonlijke gok in je achterhoofd prenten die aan het signalement beantwoordt: Xavier Dorison. Bij het opstarten van De Werelden van Thorgal was Dorison al eventjes in de running voor een spin-off. Met het tweeluik Asgard schreef hij voor Ralph Meyer een Vikingstrip die net zo goed het verhaal kon zijn over het nevenpersonage Boomvoet.

Yves Sente hoeft niet in een hoekje weg te kwijnen. In november verschijnt XIII 23. Volgend jaar staat deel 24 op de planning, het slot van de tweede cyclus die met de albums van Youri Jigounov en Yves Sente als nieuw auteursduo een aanvang nam. Het verhaal van de derde cyclus wordt meer een politieke thriller. Daar zijn ze al aan begonnen. Hij heeft ook al drie nieuwe verhalen van Blake en Mortimer in de pijplijn waar André Juillard maar uit te kiezen heeft. Juillard wil echter eerst het vervolg op De 7 Levens van de Sperwer tekenen en er is een aanlokkelijk project met Yann als scenarist over de Spaanse burgeroorlog. Samen maakten ze al het one-shot Mezek.

Behalve bovenstaande toekomstperspectieven, slaat Sente ook een nieuwe weg in. Hij wil bewijzen dat hij meer kan dan andermans reeksen voortzetten en legt zich toe op diverse one-shots. Voor de collectie Vrije Vlucht van Dupuis werkt hij aan een dik one-shot voor Steve Cuzor (O'Boys, XIII Mystery 6) en voor tekenaar Laurent Verron (Bollie en Billie, Govert Suurbier) is er een onverwachts verhaal. Hij wil het 'echte' verhaal vertellen achter de persoon die Rob-Vel inspiratie bood bij de creatie van Robbedoes. In het boek La Véritable Histoire de Spirou, een lijvig naslagwerk over de geschiedenis van het strippersonage Robbedoes, maakte het schrijverskoppel Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault bekend dat Robbedoes gebaseerd is op een piccolo die dodelijk verongelukte aan boord van het cruiseschip waarop hij werkte. Sente wil nagaan wie die jongen was en hoe hij stierf. Hij verzon een triestig en een beetje een hard verhaal. De eerste platen zijn al getekend. Het moet een one-shot opleveren van 72 pagina's die Verron tussen twee albums van Bollie en Billie zal tekenen.

Voorts heeft Sente nog wat andere ijzers in het vuur. Sommige zijn al in de koelkast beland, bijvoorbeeld een project in samenwerking met Vlaming Christian Verhaeghe die sinds kort decortekenaar is van Suske en Wiske. Enkele jaren geleden had Sente ook een volledig uitgeschreven scenario aangeboden aan Dirk Stallaert die hij nog kende van Nino dat in het weekblad Kuifje verscheen. Als voormalig uitgever van Le Lombard was hij tevens verantwoordelijk voor Kuifje.
(Bron: Jean-Pierre Fuéri / Frédéric Vidal — Casemate 73, augustus-september 2014)


Over Blake en Mortimer, Edgar P. Jacobs en Philip en Francis
02/08
TOP
Nu de cover van Blake en Mortimer 23 overal opduikt, blijven we natuurlijk niet achter. Wat denk je bijvoorbeeld van bovenstaande coverstudies? Maar we gooien er nog extra informatie achteraan. Het album verschijnt in december en is het werk van André Juillard en Yves Sente. Om de deadlines te kunnen halen, liet Juillard een deel van het inktwerk over aan Étienne Schréder, zo'n beetje de vaste assistent van de reeks. Als het van Juillard afhangt, gebeurde dit eenmalig. Hoewel hij het resultaat uitstekend vindt, houdt hij niet van die manier van werken. Hij houdt liever alle touwtjes zelf in handen.

Het verhaal is te lezen als een prequel op Edgar P. Jacobs' allereerste Blake en Mortimer-avontuur Het Geheim van de Zwaardvis. Yves Sente beantwoordt hierin heel wat voor hem prangende vragen die een doorsneelezer zich vast nooit stelde. Over Mortimers hospita Mrs Benson bijvoorbeeld, of hoe Olrik Mortimer en zijn vliegtuigprototype Golden Rocket al bleek te kennen. Sente knoopt wat losse eindjes aan elkaar en fikst een paar inconsequenties die Jacobs beging door te moeten improviseren aan het begin van zijn Blake en Mortimer-carrière. Blake en Mortimer 23 eindigt anderhalf uur voordat het verhaal in Het Geheim van de Zwaardvis van start gaat.Van het verhaal verschijnt in het Frans een bijkomende editie op liggend formaat waarvan je hierboven een ontwerp van de cover ziet staan. Deze uitgave met nieuwe cover presenteert per pagina een strook van het verhaal.

Yves Sente heeft ondertussen drie andere verhalen klaarliggen waar Juillard uit te kiezen heeft. Maar de tekenaar wil eerst een nieuw album maken van De 7 Levens van de Sperwer of een one-shot over de Spaanse burgeroorlog dat Yann aan hem voorstelde. Samen maakten ze al het one-shot Mezek.

Voor de Franse release van Philip en Francis 3, de parodieversie van Blake en Mortimer, komen er in september blijkbaar twee versies uit met een afwijkende cover. Zie hieronder. Op een vierde deel zal je opnieuw enkele jaren moeten wachten. Nicolas Barral tekent eerstvolgend een nieuwe detectiveverhaal van Léo Malets Nestor Burma die hij van achtereenvolgens Jacques Tardi en van Emmanuel Moynot overnam. Er is ook sprake van een tweede one-shot op scenario van Tonino Benacquista. Hun eerste one-shot, Les Cobayes, werd niet vertaald. Scenarist Pierre Veys heeft eveneens een paar niet-vertaalde reeksen lopen (Jarno, Baron Rouge) en schrijft tussendoor gags voor Bollie en Billie.Tot slot is er nog dit nieuws. Romanschrijver en occasioneel stripscenarist François Rivière (Victor Sackville, De P.I. van Hollywood) schreef ook mee aan biografieën over Hergé en Edgar P. Jacobs. In de jaren 1970 ontmoette hij Jacobs diverse malen wat in 2000 leidde naar een boek. Momenteel werkt Rivière met tekenaar Philippe Wurm (De Rochesters) aan een graphic novel over het leven en het werk van Jacobs. Viel er dan nog iets toe te voegen aan de biografische strip Het Jacobs-Teken? In elk geval is Wurm vertrouwd met Jacobs' geesteskinderen Blake en Mortimer. Hij deed met Jean Dufaux als potentiële scenarist ooit een gooi als kandidaattekenaar voor de reeks. Uiteindelijk mocht Dufaux jaren later wel zijn Blake en Mortimer-droom uitvoeren.
(Bron: Jean-Pierre Fuéri / Frédéric Vidal — Casemate 73, augustus-september 2014)


Vooruitblik Casterman
02/08
TOP
We schieten verder op met onze aankondigingen voor het najaar. Het volledige overzicht van Casterman vind je in de rubriek Te Verschijnen. Daar kaapt bovenstaande cover van Alex Senator wellicht ook jouw aandacht weg. Met dit derde deel wordt de cyclus afgesloten, nog niet de reeks. Anders is het gesteld voor de drie onderstaande reeksen.

Het komt er dan toch van: het einde van Magasin Général. Wat oorspronkelijk in drie delen verteld moest worden, bleven Régis Loisel en Jean-Louis Tripp voor zich uitschuiven. Uiteindelijk kent de reeks drie keer zoveel delen. Maar met deel 9 nemen we in november voorgoed afscheid. In Notre-Dame-des-Lacs verwelkomen we echter nieuw leven want Marie is hoogzwanger. Maar wie is nu de vader? Het album wordt afgesloten met een soort fotoreportage die als epiloog geldt.

Ook afgelopen is De Killer. In deel 13 is de Killer getekend door de dood van zijn Columbiaanse vriend Mariano. Hij twijfelt tussen twee uitwegen: voor de legaliteit kiezen en verder investeren in het Cubaanse petroleumbedrijf van zijn businesspartner Haywood of zich voor eens en voor altijd terugtrekken in zijn schuilplaats met kind en gezin? Veel tijd om te beslissen is er niet want zijn verleden haalt hem in. Twee Franse geheim agenten zitten op zijn hielen. De Killer heeft geen keuze, hij moet zijn jaren eerder uitgestippelde weg van onafhankelijkheid en anonimiteit vervolgen, met de wapens in de hand, voor het laatst.

Met La Couleur de l'Air sluit Enki Bilal de trilogie af die begon met Animal'z en vervolgde met Julia & Roem.

Jacques Tardi sluit dan weer zijn dagboek van zijn vader René in het tweede deel van Ik, René Tardi, Krijgsgevangene in Stalag IIB.

'Gewoon' een vervolg is Universal War Two deel 2. Denis Bajram houdt dus woord en publiceert een jaar na het eeste deel van de tweede cyclus die op Universal War One volgde. Als de vier andere delen even goed opschieten kunnen we in 2017 het slot lezen. En daarna zou er een derde cyclus komen want zo had Bajram het altijd voorzien.

Lefranc 25
is het werk van Régric en Roger Seiter (Fog, Special Branch) die in het universum van Jacques Martin debuteert. Missie Cuba speelt zich af in de herfst van 1958. Reporter Guy Lefranc wordt in Cuba uitgenodigd door de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway. Aan boord van de ferry die hem van Key West in Florida naar Havana voert, ontmoet Lefranc de verleidelijke jonge vrouw Ellen Cook die voor de CIA werkt. Cuba staat op stelten. Er wordt strijd geleverd tussen de troepen van Fidel Castro en de laatste getrouwen van dictator Batista. Grote Amerikaanse bedrijven en de Amerikaanse maffia zijn ongerust over de gang van zaken. Twee hoog geplaatste maffioso hebben het op een akkoord gegooid met een rijke financier. Operatie Armageddon houdt in dat de revolutie bespoedigt kan worden met een atoombom. Hemingway heeft Lefranc met andere voorwendselen uitgenodigd. In de Cubaanse wateren ontdekte hij een verzonken stad met een grote piramide. De architectuur is niet precolumbiaans, maar integendeel Egyptisch! Heminway denkt dat het een restant is van Atlantis en rekent op Lefranc. Een album vol spionage, politiek, mysterie en actie.

Voor de didactische reeks De Reportages van Lefranc kozen Alain Maury en Olivier Weinberg, met teksten van Isabelle Bournier, andermaal voor de Tweede Wereldoorlog als onderwerp. Deze keer komt het Ardennenoffensief aan bod.


Vooruitblik Glénat
02/08
TOP
Voor een volledig overzicht van de dit najaar te verschijnen titels van Glénat verwijzen we je naar deze pagina.
Glénat zet hoog in op de nieuwe financiële thriller Shadow Banking die dieper ingaat op de crisis van 2008 waarvan de fall-out nog steeds niet volledig gaan liggen is. Wat er enkele maanden aan voorafging is de start voor de reeks van Éric Chabbert (Black Stone) op scenario van Eric Corbeyran en voormalig beurstrader Frédéric Bagarry. De pas gediplomeerde Mathieu Dorval kreegt een mooi postje dankzij de nummer 2 van de Europese Unie, tevens de adoptievader van Mathieu. De jongen uit zijn ongerustheid over de Griekse schuldenberg. Griekenland is al twee jaar quasi failliet. Mathieu en zijn adoptievader spitten steeds verder in het kluwen dat hen naar de bron van de crisis zal leiden. De strip toetst zich aan de film Margin Call die 36 hectische uren bij een investeringsbank beschrijft.

Over Milo Manara's nieuwste stripproject Caravaggio hadden we het al. Lees het hier maar na.


Vierde deel in Zeps Happy-reeks
02/08
TOP
Bovenstaand Happy-reeksje van Zep (Titeuf) maakte ons effectief happy in 2010 toen Daedalus de gagalbums kort na mekaar uitbracht. Happy Girls en Happy Rock verschenen met andere titels al eens in de opgedoekte humorcollectie Vrolijke Vlucht van Dupuis. Sindsdien is er heel wat gebeurd in het leven van Zep: tekenfilms, een auteursverhaal voor een nieuwe uitgeverij, een echtscheiding,... Een en ander biedt inspiratie voor een volgend album in de reeks: Happy Parent. Daar werkt hij momenteel aan. Het verschijnt in het Frans bij Delcourt. Bij dezelfde uitgeverij verschenen al twee albums van Guy Delisles thematisch verwante Gids voor 'Slechte' Vaders. Oog & Blik | De Bezige Bij vertaalde er één album van.


Drie keer Peyo bij Dupuis
en andere Franse integrales
02/08
TOP
De komende maanden trekt uitgeverij Dupuis in het Frans voluit de kaart van Peyo. Na een album van Maurice Tillieux' Guus Slim en van Wills Baard en Kale verwelkomt Collection 50/60 een derde stripklassieker: Johan en Pirrewiets De Oorlog der 7 Bronnen. De uitvoering van deze speciale uitgaven is even easy als prachtig. Op elke pagina staan twee stroken uit het originele stripverhaal in zwart-wit afgebeeld met daaronder enkele zinnetjes commentaar van stripjournalist Hugues Dayez. Het 96 pagina's tellende album verschijnt begin september.

Een maandje later verschijnt een integrale van Peyo's minder gekende Poesie. Hij creëerde deze gagreeks in 1949 voor de jongerenbijlage van de Waalse krant Le Soir. In 1965 verhuisde de reeks naar het weekblad Robbedoes want uitgever Charles Dupuis had niet graag dat zijn tekenaars in andere bladen publiceerde. In 1969 gaf een drukbezette Peyo de reeks door aan achtereenvolgens studiomedewerkers Lucien De Gieter (Papyrus) en Daniel Desorgher (Jimmy Van Doren) die nog tot 1977 gags bleven bedenken. De integrale telt maar liefst 416 pagina's, uiteraard met extra achtergronddossier.

Eind augustus is het tijd voor de tweede integrale van De Smurfen met daarin de productie van 1967 tot 1969. Heel wat kortverhalen en ook de lange verhalen De Ruimtesmurf en De Smurfen en de Krwakakrwa verschenen in deze periode. Het achtergronddossier bevat heel wat onuitgegeven zaken. De eerste integrale (verschenen in juli 2013) bevatte meer dan vijftig achtergrondpagina's, maar bovenal De Smurführer en De Smurfin, twee van de strafste verhalen in de reeks.

Nog meer integrales
Wie verzot is op de sublieme, Franstalige integrales van Dupuis kan zich alvast verlekkeren op de volgende reeksen die de uitgeverij in de toekomst aanpakt bovenop de nog lopende integrale reeksen zoals De Beverpatroelje, Buck Danny, Robbedoes en Kwabbernoot, De Mini-Mensjes, Sophie, Cara en Calebas,... In het verschiet liggen onder meer Billy the Cat (oktober), De Blauwbloezen (eind november), Jan Kordaat (januari), Julie Wood (januari), Ton en Tineke (lente 2015). Verder zijn er nog plannen voor 421, Jess Long, Papyrus en Jerome K. Jerome Bloks.


Andere uitgeverijen laten zich ook niet onbetuigd:
Hachette bundelt in oktober alle zeven avonturen van de Kuifje-achtige jongeling Luc Junior van Albert Uderzo en René Goscinny.
Dargaud geeft in november alle vijf verschenen albums van Blacksad in een dikke integrale uit die 49 euro zal kosten. Verder ook nog twee bundelingen van Tanguy en Laverdure, het eerste seizoen van Black Op, Kronieken van de Zwarte Maan, De Dagelijkse Worsteling en een integrale van Asgard.
Glénat houdt het dit najaar op (luxe)bundelingen van Er Was Eens, De Geheime Driehoek en nog wat andere.
Le Lombard diept Harald de Viking en Sherman op.

TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet