Toegevoegd op 26 november:
•  Een nieuwe tekenaar voor Murena?
•  Vooruitblik Aéropostale - Legendarische Piloten
•  Gegaste Gasten, een crossover van Suske en Wiske en Kinky en Cosy
•  J.Rom - Force of Gold, het persdossier
•  Plunk! in China

Updates in november:
•  J.Rom - Force of Gold weldra in de winkel
•  Een nieuwe tekenaar voor Buck Danny en een nieuwe scenarist voor Buck Danny "Classic"
•  Vooruitblik Heksen-cyclus van De Klaagzang van de Verloren Gewesten
•  Speciale editie van Het B-Gevaar
•  Trailer voor Peanuts-tekenfilm
•  Vooruitblik Arman & Ilva 1
•  De Joodse Brigade 2 in juni 2015
•  71 tekenaars nemen Robbedoes onder handen
•  Vooruitblik De Aanslag
•  Album 26 Beste Belgische Strip
•  Jonas Fink komt terug
•  Vooruitblik Batman: The Cult en Haunted Knight
•  Vooruitblik Sisters 9
•  Crisses nieuwe sf-reeks
•  Jommeke auf Deutsch
•  Een nieuw stripmuseum in 2016
•  Vooruitblik Vasco 25
•  Expo met Titeuf over seksualiteit stuit tegen de borst
•  Alison Bechdel ontvangt een beurs van 625.000 dollar
•  Vooruitblik Saga Uitgaven
•  Bill Wattersons affiche voor Angoulême 2015
•  Gestolen Chninkel-cover duikt op in veiling
•  Willy Vandersteenprijs voor Junker
•  Jean Van Hamme stopt met Wayne Shelton
•  Het vervolg van De Schorpioen en De Adelaars van Rome
•  En ook nog...
- Meer over Guarnido's schelmenstrip
- Corto Maltese en Raspoetin
- Soda 14 al in 2015
- Murena deel 10
- Heruitgave Schuitens De Poorten naar het Onmogelijke
- Trondheim schrijft Disney-strip
- Last Man in het Engels
•  Vooruitblik De Werelden van Thorgal - Wolvin 5
•  Vooruitblik Marsupilami 28
•  Vooruitblik Pinkerton 3
•  Vooruitblikken Standaard Uitgeverij
•  Ooit een comeback van Roodbaard?
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2013: december
2014: januari • februarimaartaprilmeijunijuli • augustus • septemberoktobernovember
 
Een nieuwe tekenaar voor Murena?
26/11
TOP
Als we een reactie op een Frans forum mogen geloven, liet Jean Dufaux zich afgelopen weekend ontvallen dat er een nieuwe tekenaar is voor Murena, en wel in de gedaante van de Italiaanse tekenaar Theo Caneschi. Diens voornaam volstaat als ondertekenaar van de goed onthaalde, historische strips De Verschrikkelijke Paus en De Lemen Troon.

Daedalus publiceert volgende maand de vertaling van De Verschrikkelijke Paus 3, aanvankelijk als laatste deel bedoeld, maar er zou toch nog een vierde deel komen. Van De Lemen Troon, vertaald door Silvester, is volgend jaar deel 6 van de zevendelige reeks gepland. Op de foto hierboven zie je zijn hand aan de eerste plaat van deel 6 tekenen.

De eerder door ons opgevangen en meegedeelde tip had het over een Italiaanse tekenaar met ervaring heeft in het historische genre. Een recenter bericht sprak dit dan weer tegen omdat Dufaux beweerde liever met iemand dichter bij huis te willen werken. Theo woont in Florence. Bij deze benadrukken we dat bovenstaand nieuws nog niet formeel is bevestigd door uitgeverij Dargaud of een van de betrokken auteurs.


Vooruitblik Aéropostale - Legendarische Piloten
26/11
TOP
In februari of maart 2015 geeft Silvester het eerste deel van de nieuwe reeks Aéropostale - Legendarische Piloten uit. De reeks focust op ware luchtvaartpioniers, te beginnen met Henri Guillaumet.

"13 juni 1930, Basis van Colina, middenin het Andesgebergte. Henri Guillaumet, ervaren piloot van de Aéropostale, beseft die morgen bij het opstijgen nog niet dat hij vertrekt voor een vlucht naar de hel. Verrast door een hevige storm, stort zijn vliegtuig neer tussen de besneeuwde bergtoppen. Dat hij de klap overleeft mag een wonder heten. Helemaal alleen en haast zonder proviand wacht hij op zijn kameraden, hopend dat die snel een reddingsoperatie op de been brengen. Maar na drie dagen vergeefs wachten neemt hij zelf zijn lot in handen, in een poging Argentinië te bereiken. En zo vat hij een tocht van ruim zeventig kilometer aan, strompelend van vermoeidheid door een onherbergzame streek, enkel overeind gehouden door de ijzeren wil om te overleven."

De auteurs van deze reeks zijn Patrick Dumas en de ons welbekende Christophe Bec (Carthago, Duisternis). In het Frans zijn er al drie albums verschenen bij Soleil. Deel 2 handelt over Jean Mermoz die in zowel Argentinië als Frankrijk nog steeds als een held wordt geëerd. Deel 3 gaat over Paul Vachet wiens luchtvaartcarrière bol staat van de spectaculaire ongelukken.


Gegaste Gasten, een crossover van Suske en Wiske en Kinky en Cosy
26/11
TOP
Van het Vlaamse tienermagazine Yeti verscheen deze maand het 112de en allerlaatste nummer. Yeti werd door de Vlaamse overheid gratis verspreid naar alle leerlingen van de derde graad lager onderwijs in scholen die zich hiervoor inschreven. Door de zware besparingen herleidde de Vlaamse overheid het printbudget naar de ronde som van 0 euro waardoor het tijdschrift verdwijnt. Het moet nu lukken dat Yeti 112 in het teken van de strip stond. Het klapstuk is de strip Gegaste Gasten met Kinky en Cosy en Suske en Wiske in de hoofdrollen. Nix nam het leeuwendeel van de tekeningen voor zijn rekeningen, maar Luc Morjaeu deed ook zijn deel. Het nummer en een deel van het stripverhaal kan je ook online lezen als je naar deze pagina surft. Normaal gezien zou het hele stripverhaal vanaf 12 november integraal online te lezen moeten zijn.


J.Rom - Force of Gold, het persdossier
26/11
TOP
Mocht je alle aandacht de voorbije weken gemist hebben: sinds vandaag ligt het eerste deel van de driedelige cyclus J.Rom - Force of Gold in de winkel. Speciaal voor jou vroegen we bij Standaard Uitgeverij het persdossier voor je op met daarin een voorstelling van de auteurs, speciale illustraties en foto's en ook een voorwoord waarin duidelijk staat dat er nog meer spin-offs te verwachten zijn.

Klik op de afbeelding om de pdf van het persdossier te downloaden.


Plunk! in China
26/11
TOP
Vlaanderen zendt zijn zonen uit, in dit geval een roze, onbestemd wezen met groene trechter op het hoofd. Dan hebben we het over Plunk!, een creatie van Luc Cromheecke en Laurent Letzer. Er is een overeenkomst met de Chinese uitgever Liaoning Children's Publishing House om in 2015 drie Plunk!-albums in het Chinees uit te brengen. Voor Chinese lezertjes is Plunk! geen volslagen onbekende want de gags verschenen al in een jongerentijdschrift aldaar.

De deal is te danken aan de aanwezigheid van het Vlaams Fonds voor de Letteren op de Boekenbeurs van Peking waar de uitgeverij kennis kon maken met Plunk!. De eerste druk zal een oplage kennen van vijfduizend exemplaren per titel. De uitgeverij gaf in 2011 al een reeksje Chinese vertalingen van Suske en Wiske uit.


J.Rom - Force of Gold weldra in de winkel
22/11
TOP
Afgelopen week werd in Antwerpen de nieuwe reeks J. Rom - Force of Gold gepresenteerd. Uitgever: Standaard Uitgeverij. Auteurs: Romano Molenaar + Bruno De Roover. Concept: Amoras-achtige spin-off van de reeks Suske en Wiske met hoofdpersonage Jerom als superheld. Release: 26 november 2014. Nederlander Romano Molenaar is de huidige tekenaar van Storm en de recent gelanceerde spin-off over Roodhaar. Hij tekende ook een Batman-comic voor de Amerikaanse markt. Bruno De Roover wist ons vooral aan het lachen te brengen met Café Cowala, maar werkt al langer aan de reeks Suske en Wiske. Op tv en in kranten kon je al heel wat lezen over J.Rom, een soort Gouden Stuntman anno eenentwintigste eeuw naar de Jerom-spin-off die van 1962 tot 1982 in een groen albumjasje verscheen.

De cyclus zal bestaan uit drie delen met een mogelijkheid tot meer. Deel 2 verschijnt alvast in maart 2015. Deel 1, met de titel Schaduw, wordt als volgt voorgesteld: "Jerom blijkt na een mislukte missie uitgestoten door de samenleving. FORCE, de organisatie waarvan hij deel uitmaakte, werd opgedoekt. Nu moet hij tegen wil en dank zijn rol als gouden superheld weer opnemen wanneer een reeks aanslagen niet alleen de stad maar ook de hele wereld bedreigen. Samen met Pi en Birdsong vormt hij het nieuwe team van FORCE. Kan hij zijn onschuld bewijzen of bestempelt de politie hem nog steeds als publieke vijand nummer 1?"

Molenaar kreeg van de uitgeverij carte blanche voor de uitwerking van het hoofdpersonage die je zowel in optima forma als in een belabberde, moddervette en uitgebluste versie zal ontdekken.Net zoals bij Amoras kan er kritiek opgeworpen worden dat de gewelddadige toon niet strookt met de wil van Willy Vandersteen en zijn testament dat contact met drugs, geweld, religie en seks voor Suske en Wiske uitsluit. Zijn oudste dochter Helena Vandersteen ziet daar geen graten in luidens dit interview voor vtm. Het testament dateert van vorige eeuw, werpt ze op als argument. De eerste druk van het eerste album is op 210.000 exemplaren vastgelegd, een pak hoger dan bij Amoras 1 het geval was.Een nieuwe tekenaar voor Buck Danny en een nieuwe scenarist voor Buck Danny "Classic"
22/11
TOP
Het eerste deel van De Avonturen van Buck Danny "Classic", een nevenreeks van Buck Danny, maar dan gesitueerd in de jaren 1950, beviel ons meer dan het officiële comebackalbum, deel 53 dat in 2013 verscheen. Hier vind je een bespreking van het recent verschenen Buck Danny "Classic" 2. Het vervolg van het tweeluik verscheen onlangs in het Frans, op de vertaling is het wachten tot volgend jaar.

Frédéric Zumbiehl is de scenarist van zowel de reguliere als de classic-reeks. Voor deze laatste komt er een verandering aan de macht. Alexandre Paringaux, samen met Dupuis de co-uitgever van Buck Danny "Classic" (onder de Franse imprint Zéphyr BD) en zelf een specialist op het gebied van de militaire luchtvaart, liet het vervolg van het eerste tweeluik drie keer herschrijven door Zumbiehl. Het volgende verhaal liet Paringaux over aan Frédéric Marniquet. Zumbiehl blijft wel actief als co-scenarist terwijl Jean-Michel Arroyo aan boord blijft als tekenaar. Van Marniquet verscheen tevoren geen enkel album in vertaling.

Inmiddels is Winis, de tekenaar van Buck Danny 53, niet langer de tekenaar van deel 54. Hij had al vijftien pagina's getekend, maar die worden compleet herwerkt. Winis beperkt zich tot het tekenen van de vliegtuigen voor dit album. Een nieuwe tekenaar is aangezocht om de rest te tekenen.


Vooruitblik Heksen-cyclus van De Klaagzang van de Verloren Gewesten
22/11
TOP
In onze ReeksTop 50 zijn we vandaag aanbeland bij nummer 16, De Klaagzang van de Verloren Gewesten. In december wordt de tweede cyclus, De Genaderidders, afgerond. Met de derde cyclus, Heksen, schiet het trouwens goed op. Béatrice Tillier (Het Maagdenbos) is hier de tekenares van. De tekeningen van het eerste album zijn afgewerkt. Rest nog de inkleuring, ook voor bovenstaande coverilustratie van dat eerste deel. Hiernaast zie je een van de hoofdpersonages, Jamaniel.

Voor de cyclus van de Heksen gaat scenarist Jean Dufaux nog verder terug in de geschiedenis. Het eerste deel van de derde cyclus handelt over de heerschappij van de heksen over het eiland Eruin Dulea. Deel 2 heeft het over het ondertekenen van een belangrijke overeenkomst. Deel 3 vertelt over de oorlog tussen de Genaderidders en de Heksen. Tot slot gaat deel 4 over de uitroeiing van de Heksen.


Speciale editie van Het B-Gevaar
22/11
TOP
Eind deze maand verschijnt bij stripspeciaalzaak Het Gebroken Zwaard een speciale editie van het Nero-verhaal Het B-Gevaar. Behalve een nieuwe cover van Dirk Stallaert, met een bijzondere aandacht voor de stad Sint-Niklaas waar het verhaal zich afspeelt, is er ook een extra dosier opgenomen over Marc Sleen en het Waasland. Het album komt in twee edities. Ten eerste is er de reguliere hardcovereditie aan 22,50 euro met Sint-Niklaas als co-uitgever. Ten tweede is er een luxeversie met velourkaft in een genummerde oplage van honderd exemplaren die Het Gebroken Zwaard zelf uitgeeft. De prijs is 99 euro. Bestellen kan je via je stripspeciaalzaak.


Trailer voor Peanuts-tekenfilm
20/11
TOP
We brachten je eerder al het nieuws over een op stapel staande animatiefilm van Peanuts door BlueSky, de studio die van de filmreeks Ice Age een weergaloos succes maakte. Er is inmiddels bewegend beeld te zien via bovenstaande trailer. Nochtans komt de film pas uit op 6 november 2015. Steve Martino is de regisseur van dienst. Hij is gekend van Ice Age 4, Horton Hears a Who!, maar ook van de game Monty Python & the Quest for the Holy Grail.


Vooruitblik Arman & Ilva 1
20/11
TOP
In het eerste kwartaal van 2015 staat een heruitgave gepland van het allereerste deel van Arman & Ilva: Regina door Thé Tjong-Khing en Lo Hartog van Banda. Sherpa gaf de voorbije jaren lurkraak door elkaar heruitgaven van de prachtige sf-reeks uit. Dankzij onlangs teruggevonden originelen van de eerste drie verhalen in de archieven van de Toonder Studio's kan nu ook deel 1 in optima forma gedrukt worden. De vondst geeft tevens uitzicht op een eenmalige en unieke luxe-editie met linnen rug waarbij je er een van de 92 oorspronkelijke drukclichés bij krijgt. Een meegeleverde afdruk op kunstdrukpapier geldt als echtheidscertificaat. De oplage is dan ook beperkt tot dit aantal. De clichés werden in 1969 gebruikt voor het drukwerk in de krant. Er is één cliché per stripstrook voorzien. Als je deze luxe wil hebben, kan je ook een specifiek gewenst drukcliché reserveren via je stripspeciaalzaak of via Sherpa. Kijk hier voor de beschikbaarheid van alle stroken.

De gewone editie kost 24,95 euro, de luxe-editie is te koop aan 75 euro. Bij beide edities hoort als vanouds een achtergronddossier, maar deze keer ook de afzonderlijk meegesealde luxebrochure Dossier Regina.


De Joodse Brigade 2 in juni 2015
18/11
TOP
Bij een eerder voorsmaakje van De Joodse Brigade 2, het vervolg van de jongste trilogie van Marvano, ging het bericht gepaard met het nieuws dat het album door eerdere gezondheidsproblemen is uitgesteld naar maart 2015. Ondertussen is dat juni geworden. De titel is TTG. Behalve een al getoond knipoogje naar de Duitse zangeres/actrice Marlene Dietrich is er ook bovenstaande cameo van drie wel héél bekende stripfiguren.

By the way, samen met De Joodse Brigade 2 is er in dezelfde periode ook een integrale editie van Marvano's vorige trilogie, Grand Prix, gepland. Nog iets om naar uit te kijken.


71 tekenaars nemen Robbedoes
onder handen
18/11
TOP
Het weekblad Spirou telt verder af naar nummer 4000 met in elk voorgaand nummer iets speciaals. Op woensdag 19 november nemen 71 tekenaars in Spirou 3997 het personage Robbedoes onder handen voor een doorlopend verhaal van achttien pagina's waarin Kwabbernoot is verdwenen. Het verhaal is geschreven door de Franse stripmaker Pascal Jousselin. Alle tekenaars nemen elk een strookje voor hun rekening. Huidig Robbedoes-tekenaar Yoann bijt de spits af. Het volledige tekenaarsbestand bestaat verder uit Simon Léturgie, Fabrice Tarrin, Laudec, Nicoby, Isa, Denis Pic Lelièvre, Joan, Philippe Bercovici, Bataillon, Boris Mirroir, Olivier Saive, Joub, Rudy Spiessert, Netch, Étienne Lécroart, Richard Guérineau, Delaf, Berth, Hugo Piette, Luc Cromheecke, Steve Baker, Sergio Salma, Guillaume Bianco, Pau, Arthur de Pins, Batem, Bruno Madaule, José-Luis Munuera, Sylvain Savoia, Christian Durieux, Bruno Dequier, Philippe Aymond, Matthieu Bonhomme, Thierry Martin, Stéphane Oiry, Benoît Feroumont, Denis Bodart, Floris, Jean-Michel Thiriet, Alain Henriet, Olivier Schwartz, Libon, Baron Brumaire, Nob, Guillaume Bouzard, Dominique Bertail, Renaud Colin, Christian Darasse, Ian Dairin, Bertschy, Frank, Dino, Jean-Yves Duhoo, James, Hervé Tanquerelle, Bédu, Alfred, Achdé, Pixel Vengeur, Jean-Claude Fournier, François Walthéry, Jean-Paul Krassinsky, Jérôme Jouvray, Mathieu Sapin, Fred Neidhardt, Éric Maltaite, Laurent Verron, Brüno en Fred Jannin. Het speciale aan het verhaal is dat elke lezer er de held van is.

In Spirou 3998 start de voorbpublicatie van La Grosse Tête, het achtste Robbedoes-one-shot door Tehem, Makyo en Toldac dat in maart 2015 in album zou moeten verschijnen. Onderstaande, voorlopige cover dook op en verdween daarna weer van het internet.Vooruitblik De Aanslag
15/11
TOP
In 2011 verblufte de in Caïro residerende Nederlandse tekenaar Milan Hulsing met Stad van Klei, een bewerking van een novelle van Mohammed El-Bisatie. Voor zijn volgende grote project baseerde Hulsing zich op een bekende roman dichter bij huis: De Aanslag van Harry Mulisch. De honderdzestig pagina's tellende graphic novelversie van die roman verschijnt volgens planning in mei 2015 bij Oog & Blik | De Bezige Bij. Van het boek raakten in Nederland en Vlaanderen sinds de eerste druk in 1982 zo'n 750.000 exemplaren verkocht. Vertalingen kenden eveneens een groot succes. In 1986 regisseerde Fons Rademakers de filmversie die prompt een Oscar won voor beste buitenlandse film, een primeur in de Nederlandse filmgeschiedenis.

"De Aanslag vertelt het spannende en tragische verhaal van Anton Steenwijk, die op jonge leeftijd bij een represaille van de Duitsers zijn vader, moeder en broer verliest. In zijn volwassen leven probeert Steenwijk via ontmoetingen met betrokkenen de ware toedracht van deze noodlottige gebeurtenis te achterhalen."


Album 26 Beste Belgische Strip
15/11
TOP
De Antwerpse Boekenbeurs is voorbij. Er kan nagekaart en geëvalueerd worden. Qua bezoekersaantal moest het niet onderdoen voor vorig jaar met een gelijk aantal bezoekers (154.000). Stripverhalen stonden dit jaar speciaal in de kijker. Volgen medeorganisator van het stripthema werden er op de Boekenbeurs voor het eerst in jaren meer strips verkocht dan kookboeken, altijd treffers in verkooplijsten. Over de invulling van het programma heeft journalist Geert De Weyer zijn eigen mening die je hier kan terugvinden.

Er werd ook een wedstrijd georganiseerd om de beste Belgische strip te vinden. Uit een door een jury voorgestelde selectie van twintig titels, aangevuld met vijf albums die luisteraars van Radio 1 konden nomineren (en waar ons inziens lukraak, zonder effectief te tellen, uit werd geplukt), kwam een shortlist tot stand. Online en op de Boekenbeurs kon er gestemd worden op deze albums. Uiteindelijk viel De Kiekeboes-klassieker Album 26 als winnaar uit de bus. Merho kreeg een grote tekstballon in chocolade. Het Jommeke-album De Koningin van Onderland en Suske en Wiske: De Zwarte Madam vervolledigen de top 3. Andere ereplaatsen zijn er voor Kuifje: De Juwelen van Bianca Castafiore en Piet Pienter en Bert Bibber: Avontuur in San Doremi die op plaats 4 en 5 eindigen. Wij houden het toch op deze Belgenlijst 'aller tijden'.

Wie zich achteraf wellicht het meest de koning te rijk voelde is de dief die met de unieke 'Vinyl of Fame' aan de haal ging. Op de beursvloer van de Stripgids-stand kwamen heel wat tekenaars op bezoek die er op een witte vloer van vinyl hun figuren kwamen tekenen en signeren. De vloer meet vijf bij vijf meter en bevat origineel werk van onder meer Philippe Geluck, Merho, Jan Bosschaert, Serge Baeken, Charel Cambré, Marc Legendre, Joris Vermassen, Conz, Régis Loisel en Jean-Louis Tripp. het verdween in de nacht van 11 op 12 november. Aan de hand van camerabeelden probeert men de dader(s) op te sporen.


Jonas Fink komt terug
11/11
TOP
Er bestaat ter wereld geen grotere liefhebber van het werk van de Italiaan Vittorio Giardino dan Bruggeling Rudy Devos. Hij runt dan ook de meest uitgebreide en volledige website over Giardino. Check 'm hier. Onlangs werd de site wat gemoderniseerd om het beter op tablet te kunnen lezen. Voor de gelegenheid zijn er ook de eerste platen van de volgende Jonas Fink te bekijken. Het is toch al van 1997 geleden dat deel 2 verscheen. Het volgende verhaal werd al eens aangekondigd als het laatste deel, maar het wordt ongeveer honderdtwintig pagina's dik, genoeg om eigenlijk twee albums te vullen.


Vooruitblik Batman: The Cult
en Haunted Knight
08/11
TOP
We krijgen geen genoeg van de Batman-vertalingen die RW Uitgeverij op ons afvuurt en we zijn niet alleen. Een paar Batman-titels zijn al uitverkocht. Uit de aangekondigde lichting van het eerste kwartaal van 2015 pikken we Cult en Haunted Knight om voor te stellen.

Batman: The Cult, door Bernie Wrightson en Jim Starlin, is een miniserie van oorspronkelijk vier comicdeeltjes uit 1988. Het verhaal heeft zijn opmerkelijke verdiensten en de grenzen die de auteurs aftasten maken van The Cult "een van de beste Batman-verhalen ooit verteld". We citeren nu gewoon uit onze Batman-special waarin The Cult vanzelfsprekend is opgenomen.

Batman: Haunted Knight is een verzameling van drie afgeronde verhalen door Tim Sale en Jeph Loeb van wie we binnenkort een Deluxe-uitvoering van The Long Halloween in vertaling verwachten. Het zijn verhalen die dateren van 1996. In Fears (we gebruiken nu even de Engelse titels) sterft Batman bijna van angst terwijl hij gevangen zit in een reuzelabyrint van giftige doornen. Madness gaat over James Gordons dochter Barbara die door Mad Hatter gekidnapt wordt. Hij dwingt haar om deel te nemen aan een bizar theepartijtje met andere ontvoerde kinderen. Gordon en Batman proberen haar te redden. Ghosts is een Batman-versie van het klassieke kerstverhaal van Charles Dickens met Bruce Waynes vader in de rol van Jacob Marley, de overleden voormalige partner van Scrooge, het hoofdpersonage uit het oorspronkelijke verhaal. De drie geesten van het verleden, het heden en de toekomst worden ingevuld door respectievelijk Poison Ivy, The Joker en Pietje de Dood. Uiteraard komt dit verhaal met een moraal.


Vooruitblik Sisters 9
08/11
TOP
In maart 2015 verschijnt bij Ballon Comics Sisters 9: Mijn Zuster Ten Voeten Uit. Sisters haalde ook in vertaling een zeer snel succes bij meisjes, een moeilijk te bereiken publiek om strips aan te verpatsen. In het Frans gingen er van de albums, de vriendenboeken, miniromans en andere afgeleiden al meer dan anderhalf miljoen exemplaren over de toonbank. Er is ook sprake van een tekenfilmserie, maar die is nog niet concreet genoeg.

De geloofwaardigheid en herkenbaarheid van de twee zusjes Marine en Wendy zou een troef voor het verkoopsucces kunnen zijn. Tekenaar William Maury hoeft de inspiratie niet ver te zoeken. De stripfiguren zijn rechtstreeks gebaseerd op zijn eigen dochters van wie je hierboven een realistisch geschilderd portret ziet. Grappige uitspraken, situaties en andere zaken die bruikbaar kunnen zijn voor gags speelt hij door aan zijn scenarist Christophe Cazenove. Ook sommige vriendinnen, het huis waarin ze wonen en de decors komen uit de realiteit. Het is echter niet de bedoeling dat Williams stripdochters meegroeien met hun reële voorbeelden. In deel 9 maakt Marine zich nochtans wel op om voor het eerst naar een bal te gaan, maar het is geen stap om van haar ineens een puber te maken. In de strip blijft ze gewoon dertien jaar.


Crisses nieuwe sf-reeks
08/11
TOP
In augustus 2015 verschijnt bij Le Lombard het eerste deel van Crisses nieuwste sf-reeks Gunblast Girls in het Frans. De uitgeverij omschrijft het vakkundig als een space opera met actie, humor, girls en grote geweren of ook wel "girls on bikes with boobs". Het verhaal brengt Zdenka en haar bendeleden in de spotlichten. Nadat de bende uiteenviel na een mislukte overval broedt Zdenka op een nieuwe slag, deze keer zonder risico en goed betaald. Ze wil haar vroegere partners van de Galactic Sistas herenigen en hen ervan overtuigen mee te doen de dochter van de grote baas van een economisch consortium buiten de grenzen van de Alliantie te brengen. Hij vreest dat een bepaalde kracht het op zijn dochter gemunt heeft. Maar het adolescente meisje is zelf geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Bovendien zijn er milities die nog steeds een rekening te vereffenen hebben met Zdenka.


Jommeke auf Deutsch
08/11
TOP
Bij ons weten zijn William Vance, Griffo en Marvano de drie best verkopende, van oorsprong Vlaamse striptekenaars wiens werk ook in heel wat andere talen verschijnen. Met de traditionele familiestripreeksen die in onze contreien fenomenal verkopen, wil het elders zo niet lukken. Neem nu in Duitsland. Ook van Jommeke werd een poging gedaan om met verhalen onder de reeksnaam Peter und Alexander Duitse kinderzieltjes te winnen, maar dat project stierf een roemloze dood. Jef Nys geloofde er niet eens zelf in.

Sinds begin 2011 is Mario Wagner van www.jommeke.de werkzaam als uitgever van een nieuwe reeks vertalingen onder de oorspronkelijke naam Jommeke. Ondertussen zijn er al acht vertalingen verschenen van oude klassiekers en nieuwere albums. Ze kosten 9,95 euro. De uitgever liet ons weten dat de verhalen eigenlijk goed geschikt zijn om de Duitse taal te leren. Hij heeft speciale voorwaarden voor leraars voor strippakketten als lesmateriaal. Een contactformulier vind je op deze pagina.


Een nieuw stripmuseum in 2016
08/11
TOP
Eind 2016 moet er in Dordrecht een nieuw stripmuseum verrijzen. Stichting Strips, waarvan mede-initiatiefnemer Marc Kleijnen de directeur is, verkoos deze locatie boven Den Haag, Scheveningen en Delft die eveneens in de running waren. Twee wethouders zijn het plan alvast genegen en voorzien 2,7 miljoen euro voor de renovatie van het pand met een beschikbare ruimte van 2.500 vierkante meter. 1,1 miljoen euro zou terugverdiend kunnen worden met de huur van het pand. Kleijnen verwacht jaarlijks zo'n tachtigduizend bezoekers, maar de gemeenteraad moet nog over het plan beslissen. Concurrentie met de stripmuseums in Brussel of Groningen ziet Kleijnen niet. Het nieuwe stripmuseum wil een virtuele beleving en een bijkomende aandacht voor buitenlandse strips uitspelen. De nu al geplande openingstentoonstelling wordt gewijd aan Marvel en DC Comics, de twee grootste uitgeverijen op de comicmarkt.


Vooruitblik Vasco 25
08/11
TOP
Na de stoelendans aan de tekentafel voor de reeks Vasco (Frédéric Toublanc, de voormalig assistent van Gilles Chaillet, moest wijken voor Dominique Rousseau) is de voortzetting nog en tijdje verzekerd. Chaillet had nog heel wat uitgeschreven scenario's in zijn lade liggen. Een volgend album is het vervolg van het tweeluik dat begon met De Kinderen van de Vesuvius. In het Nederlands is dat deel 25, in het Frans deel 26 want het Franse deel 16 werd in vertaling overgeslagen. Dat speciale album, Mémoires de Voyages, was een geïllustreerde terugblik van een oudere Vasco op zijn vele reizen.

In het eerste deel lazen we dat Vasco op vraag van zijn jeugdvriend Niccolo dell'Aquila in belastingen komt innen voor de koningin. Maar Vasco wordt in zijn geboortestreek geconfronteerd met hongersnood en miserie waar ook nog eens een mysterieuze dievenbende de plak zwaait. Hij wil de bevolking niet nog meer de dieperik induwen en weigert de opdracht. Maar het kwaad is geschied en Niccolo wordt vermoord. In La Cité Ensevelie (De Begraven Stad) zet hij de jacht in op de moordenaars. Het zal leiden naar de ondergang van een stad. De Franse release van het album is eind maart 2015.


Expo met Titeuf over seksualiteit
stuit tegen de borst
08/11
TOP
In 2011 verscheen bij SU Kids & Digits het educatieve boek Ik ben Op Jou! met vragen en antwoorden over verliefdheid, kussen en seks op kindermaat. De uitgave hoorde bij een gelijknamige, pedagogische expo voor een jeugdig publiek van negen tot veertien jaar. Het boek en de expo waren in 2007 een initiatief van Hélène Bruller en Zep, de auteur van Titeuf, toen ze nog een koppel waren. Alleen al in Frankrijk lokte de rondreizende expo Zizi Sexuel een half miljoen bezoekertjes waarin op een speelse manier met seksualiteit kon omgegaan worden. De inhoud gebeurde in samenspraak met een wetenschappelijk comité. De expo reisde daarna zeven jaar lang Europa rond terwijl het boek ook Chinese belangstelling kende.

In oktober 2014 keerde de expo terug naar Parijs. Die loopt nog tot 2 augustus 2015 in het Cité des Sciences et de l'Industrie. Maar de laatste jaren won de nieuwe preutsheid aan terrein. SOS Éducation, een organisatie van zestigduizend leraars ouders van leerlingen, riep de gemeenschap op om een onlinepetitie te tekenen tégen de expo. Op dit moment gaven 44.354 bezorgde leden, leerkrachten en andere burgers gevolg aan de oproep. Er is geen begrip om kinderen een halve dag van belangrijker geachte taken als het aanleren van lezen, schrijven en rekenen weg te houden om "hen te laten ruiken aan de geur van voeten en oksels, hen een met een pedaal op te blazen piemel te laten drukken tot er een ejaculatie gebeurt en hen te onderwijzen over masturbatie". De organisatie wijst een bevoegde minister op de taak van de expo om ouders te informeren, niettegenstaande er een gedeelte verboden voor volwassenen op de expo aanwezig is en de rest behoorlijk expliciet is. De petitie eist dat schooldirecteurs op voorhand ouders moeten inlichten over de aard van de expo, inclusief info over poppen die een erectie en ejaculatie simuleren, en ouders het recht te geven zich te verzetten tegen een bezoek. En bijkomend mag het bezoek geen tijd opsouperen van de fundamentele scholing van kinderen op andere vlakken. De website van Cité des Sciences et de l'Industrie hecht nochtans aan de waarde van de expo in tijden waarin er in Frankrijk uitwassen zijn van homohaat en seksisme, tot op de speelplaats toe.Alison Bechdel ontvangt een beurs van 625.000 dollar
08/11
TOP
In 2010 verscheen bij Xtra de graphic novel Fun Home van Alison Bechdel dat hoofdzakelijk gaat over de verdoken homoseksualiteit van haar vader, een begrafenisondernemer, die het aanlegde met tienerjongens en haar eigen coming out op negentienjarige leeftijd. Ze had al eerder, sinds 1983, de strookjesstrip Dykes To Watch Out For lopen. Door het succes van Fun Home (er kwam zelfs een musical van!) kwam er een tweede graphic novel in 2012 die Xtra in het eerste kwartaal van 2015 in vertaling uitgeeft. Ben Jij Mijn Moeder? vertelt over haar relatie met haar moeder van haar kindertijd tot het heden, de therapie die ze volgde en haar moeizaam verlangen naar erkenning door haar moeder. Net zoals in Fun Home verweeft ze hierin literaire verwijzingen, in dit geval naar schrijfster Virginia Woolf, psychoanalist Donald Winnicott en haar persoonlijke bevindingen over het werk van Sigmund Freud.

Bechdel is hot in de VS. In september 2014 won ze samen met twintig andere laureaten een MacArthur-beurs. Daardoor ontvangt ze een bedrag van maar liefst 625.000 dollar die over de komende vijf jaar wordt uitbetaald. De beurzen van de MacArthur Foundation worden jaarlijks uitgereikt na een rigoreus proces van duizenden experts, anonieme tipgevers, evaluators en selecties door de jaren heen. De Foundation is een van de grootste private stichtingen van de VS en schonk sinds 1978 ruim vijf miljard dollar aan individuen en organisaties die zich inzetten voor een eerlijker, groenere en vrediger wereld. De beurs moet de laureaten, onder wie advocaten, historici, wiskundigen en wetenschappers, toelaten om in alle vrijheid hun eigen creatieve visie te kunnen volgen. Verder zijn er geen enkele eisen, voorwaarden of bepalingen aan de beurs verbonden. De beurs wordt gezien als een investering in iemands originaliteit, inzichten en potentieel en niet als een beloning voor vroegere prestaties. Bechdel verklaarde na het vernemen van het nieuws dat ze in shock was. Haar reactie na het overkomen van haar opperste verbazing: "Ik voel dat het nu al mijn leven verandert. Ik moet eraan wennen dat dit gebeurde, ik moest dus wel iets waardevols gedaan hebben. Het vertrouwen dat in mijn werk is gesteld is een groot geschenk, en ik zal er hard, heel hard voor werken om aan de verwachtingen te voldoen."

By the way, Bechdel maakte ook school op een ander niveau. De Bechdel Test bestaat erin om films (later uitgebreid naar andere vormen van fictie) volgens drie normen te testen op hun vrouwelijke aanwezigheid. Pas als er in fictie minstens twee vrouwen voorkomen (1) die tegen elkaar spreken (2) zonder dat het over mannen gaat (3) zou de film vrouwvriendelijk zijn.
(Bron: Alison Flood — The Guardian, 17 september 2014)


Vooruitblik Saga Uitgaven
06/11
TOP
Eindelijk... EIN-DE-LIJK! Twaalf jaar nadat uitgeverij Talent Quetzalcoatl 5 uitgaf zullen we in 2015 eindelijk het vervolg in vertaling kunnen lezen. Van de zevendelige reeks zijn de laatste twee delen nooit vertaald. Door de populariteit van Jean-Yves Mitton (Vae Victis!, De Barbaren) — toen al bij Talent, later ook bij Saga Uitgaven — was de vraag naar een verdere vertaling van Quetzalcoatl groot. Technische euvels bij de Franse uitgever Glénat verhinderden een snellere heruitgave, maar het is nu zo ver. In 2015 start Saga Uitgaven met de complete heruitgave van de reeks. De hardcoveredities van de delen 1 tot 7 verschijnen tussen januari en juni. De softcovers zijn voorzien voor de periode september tot december. De eerste vijf delen zijn opnieuw vertaald en geletterd.

Quetzalcoatl volgt in wezen hetzelfde stramien als Mittons reeksen Vae Victis! en Atilla... Mijn Geliefde waarin een vrouw in de slavernij terechtkomt en eraan ontsnapt terwijl ze belangrijke historische figuren ontmoet op een scharniermoment in de wereldgeschiedneis. In het geval van Quetzalcoatl maken we kennis met de jonge Mixteekse Maïana alias Twee Maïsbloemen. In 1525 wordt ze op last van het Spaanse koninkrijk de biecht afgenomen door padre Enrico Segura. Er wacht haar een rechtszaak en daarna een verzekerde dood op de brandstapel. In werkelijkheid zijn de Spaanse overheersers geïnteresseerd in de mythische schat van de Azteken. Zes jaar tevoren ontsnapte Maïana aan de dood in Tenochtitlan, de hoofdstad van de Azteken, waar veertigduizend van haar volk op de piramide van Quetzalcoatl omkwamen. Na heel wat avonturen werd ze de maîtresse van de Azteekse keizer Moctezuma, daarna de officiële hoer van de Spaanse commandant Hernán Cortès. Quetzalcoatl bevat alle geliefde Mitton-elementen: tragiek, drama, geschiedenis, geweld en bloot.

Quetzalcoatl is uiteraard niet de enige nieuwigheid in 2015 voor Saga Uitgaven. Enkele andere ronkende namen kunnen we in december prijsgeven. Het eerste kwartaal van 2015 staat alvast hier opgesomd. De Rafale is ook een nieuwe reeks dat ons naar Saigon, 1948, brengt.
"Saigon, 1948. Het vreemdelingenlegioen heeft een waanzinnig plan: een trein bepantseren om de veiligheid van het gevaarlijkste spoor ter wereld, het Ho-Chi Minhspoor, te verzekeren en tegelijk de soldaten te bevoorraden die er de 250 kilometer van bezetten. Frédéric Daguet, een Frans ingenieur en verstokt antimilitarist, wordt aangeworven om voor het onderhoud van deze trein te zorgen die de legionairs de 'Rafale' hebben gedoopt. Maar Daguet en zijn nieuwe metgezellen weten niet dat My Linh, een jonge communiste, een heel andere opdracht heeft: de Rafale van binnenuit saboteren... Op het Ho Chi Minhspoor, het gevaarlijkste ter wereld, moet een rijdend fort de mannen bevoorraden..." Van De Rafale verschijnen drie albums, getekend door Winoc op scenario van Patrick Cothias en Patrice Ordas, samen al verantwoordelijk voor Ambuance 13 en Het Oog van de Dobermanns.

Aan de Rand van de Wereld is een tweeluik van tekenaar Olivier Frasier en de scenaristen Jean-François Henry, Jacques Malaterre en Hervé Richez. Het verschijnt eerst in een integrale editie in hardcover, als vanouds een gelimiteerde uitgave die normaal gezien snel uitverkocht raakt zoals het de andere integrales van Saga Uitgaven doorgaans vergaat.
"5 december 1914, zuidelijk Georgië. Het schip de Endurance verlaat de kade voor de onherbergzame Zuidpool. Aan boord zevenentwintig mannen onder leiding van de ontdekkingsreiziger Sir Ernest Shackleton. Vastberaden en met de lokroep van 'de grote witte
vlakte' in hun hart reizen ze naar Antarctica om voor het eerst het bevroren continent over te steken! Maar een uitzonderlijk vroege winter houdt de ontdekkingsreizigers gevangen in het ijs. Van de buitenwereld afgesneden en met onvoldoende proviand overgeleverd aan de onmenselijke koude moeten ze extreem veel moed aan de dag leggen om enige hoop op overleven te behouden..."

S.O.S. Lusitania vertelt over een historische schipbreuk die de loop van de Eerste Wereldoorlog zou veranderen. Patrick Cothias en Patrice Ordas vonden elkaar opnieuw om dit verhaal te vertellen dat Jack Manini (de scenarist van Hollywood, Liefde in Oorlogstijd en De Wet van de Kanun) in beeld brengt.
"2.160 passagiers schepen op 1 mei 1915 in aan boord van de RMS Lusitania. Zeven dagen later zijn er van deze 2.160 reizigers nog maar 703 in leven... Onder de overlevenden van de schipbreuk bevinden zich een Franse dubbelagent, die midden in het web van intriges rond het
torpederen van de Lusitania zit, en Alfred Vanderbilt, erfgenaam van een van de belangrijkste handelskapitalen van de Verenigde Staten. Beide heren willen de achtergronden van de tragische gebeurtenissen uitspitten."

Vincent Wagner en Roger Seiter (Fog, Special Branch) maakten tevoren samen Wild River. Helaas verscheen het slot van de trilogie niet in vertaling, zelfs in het Frans moesten de auteurs het album zelf uitgeven in een luxe-editie. Hopelijk lukt het beter met hun nieuwste project, het tweeluik Betoverd Venetië, dat een vrije bewerking is van een boek van Wilkie Collins. Het is voor het auteursduo de tweede bewerking van een roman van Collins na Mysteries.
"Lord Montbarry heeft zijn verloving met de achtenswaardige Agnes Lockwood verbroken om met een losbandige avonturierster te trouwen. Het stel ontvlucht de schande en installeert zich in Venetië in een pralerig paleis. Maar de Engelse aristocraat sterft in wel erg geheimzinnige omstandigheden... en laat daarbij zijn jonge echtgenote een kolossaal fortuin na! Meer is niet nodig om de verdenkingen op te wekken van de romanschrijver Wilkie Collins. Deze grote liefhebber van onoplosbare misdaden gaat naar de stad der Dogen om er zijn onderzoek te
voeren."


Bill Wattersons affiche voor Angoulême 2015
06/11
TOP
In januari 2014 kwam Bill Watterson (Casper en Hobbes) in de Franse stad Angoulême uit de bus als winnaar van de Grand Prix 2015 van het stripfestival dat er jaarlijks doorgaat. Verschillende keren al liet de Amerikaanse tekenaar weten dat hij niet zinnens is naar Frankrijk te komen om er uitgebreid gefêteerd te worden. Als president van het festival wordt hij ook geacht de affiche te tekenen. Dat deed hij, zie hierboven. Hij verleent ook alle medewerking aan een uitgebreide overzichtsexpo.


Gestolen Chninkel-cover duikt op in veiling
04/11
TOP
De cover van De Chninkel die we allemaal kennen is eigenlijk een tweede versie. De oorspronkelijke versie die je hierboven ziet staan, schilderde Grzegorz Rosinski in 1987. Hij stuurde het naar uitgeverij Casterman waarop het schilderij verdween zonder een spoor na te laten, zonder ook gefotografeerd of ingescand te worden. 27 jaar na datum dook het ineens op als kavel voor een veiling die Artcurial op 22 november in Parijs organiseert. Het doek meet 59,5 x 90 cm en werd geschat tussen 23.000 en 35.000 euro. "Werd", verleden tijd, want het kavel werd ingetrokken. Éric Leroy, de expert van het veilinghuis, viel uit de lucht toen men er hem over aansprak. Een onderzoek is gestart naar de verkoper.
(Bron: Didier Pasamonik — ActuaBD.com, 1 november 2014)


Willy Vandersteenprijs voor Junker
04/11
TOP
Simon Spruyt mag terecht een glaasje klinken want hij won gisteren, 3 november, de inmiddels jaarlijks geworden Willy Vandersteenprijs voor zijn one-shot Junker dat in september bij Blloan verscheen. De Willy Vandersteenprijs bekroont het beste Nederlandstalige album van de voorbije twaalf maanden. Spruyt ontvangt een geldbedrag van vijfduizend euro en een opdrachttekening van de vorige winnaar, Typex voor diens Rembrandt.

"Junker vertelt de gecompliceerde coming of age van twee broers in een (fictief) adellijk Pruisisch geslacht Von Schlitt, dat op zijn retour is in het begin van de twintigste eeuw. Omdat de vader een been verloor voor het vaderland mogen zijn twee zonen op kosten van de koning naar de kadettenschool. De ziekelijke moeder kwijnt weg in een sanatorium in Zwitserland, waar ze eenmaal per jaar bezoek krijgt van man en kinderen. De twee broers vinden een oude brief van hun moeder aan hun oudtante waarin ze schrijft dat ze enkel kinderen wil om haar uitgebluste huwelijk te redden. De jongens, die erg van karakter verschillen, reageren heel uiteenlopend op de brief. De eerzuchtige Oswald volgt het eerder stereotype pad via rebellie naar modelkadet. De introverte Ludwig, de verteller van het verhaal, blijft er schijnbaar onbewogen onder, maar is veel minder voorspelbaar.

Na enkele bijdragen in bloemlezingen debuteerde Simon Spruyt in albumvorm met De Bamburgers, een kinderstrip over koningskinderen op scenario van Fritz Van den Heuvel, en De Furox, een eigen verhaal over de vlucht van de laatste draak uit Europa. Hij breekt helemaal door met SGF, een satire op de uitgeverswereld en het lot van de stripauteur, waarmee hij in 2007 de Knack Focus Stripstrijd wint en een jaar lang de strip mag publiceren in het magazine. Met de albumeditie wint hij in 2011 vervolgens de StripVos voor het beste Nederlandstalige album."

Uit het juryrapport:
"De jury beloont met Junker - Een Pruisische Blues van Simon Spruyt een pareltje. Het spannende verhaal over Ludwig Von Schlitt, een jongen uit een adellijke Pruisische familie, opent krachtig en grijpt langzaam naar de keel. De sterke vertelling maakt de coming of age van het hoofdpersonage binnen de context van het begin van de Eerste Wereldoorlog voelbaar. Daarbij moet historische accuraatheid plaats ruimen voor de eigen interpretatie in het gelaagde verhaal van Spruyt waardoor de auteur meesterlijk paradoxaal ruimte creëert voor andere interpretaties. De lezer wordt hier heerlijk op het verkeerde been gezet.
De tekenaar slaagt erin zijn vormentaal heruit te vinden en blaast zo stilistisch de lezer van zijn stoel. Met slechts enkele, weldoordachte lijnen schept Spruyt een explosie aan expressie en sfeer. Nevenpersonages met vormeloze gezichten — met glimlach! — roepen de strenge, anonieme klassenmaatschappij van de vergane Pruisische natie in herinnering, waar geen ruimte is voor het individu. De geelblauwe monochromie in het album maakt de schrille sfeer af.
Een groots boek."

"De jury bestond uit Helena Vandersteen (niet-stemgerechtigd voorzitter), Sabien Clement (illustratrice), Maartje de Haan (voorzitter stripmuseum Dordrecht), Luc Morjaeu (stripauteur), Tim Roels (eigenaar stripwinkel Tse Tse) en Natasja van Loon (stripexperte).
De jury maakte ook een eervolle vermelding voor Hubert van Ben Gijsemans: "Gijsemans' debuutalbum steekt esthetisch nadrukkelijk boven andere kandidaten uit. De stripmaker weet zijn lezers emotioneel mee te voeren naar de leefwereld van een introverte Brusselaar die zijn toevlucht zoekt in het museum van Oude en Moderne kunsten. Via die context brengt hij tegelijkertijd een les kunstgeschiedenis. Zo demonstreert Gijsemans hoe het ook met weinig woorden kan."

"De Willy Vandersteenprijs is een initiatief van de erven Vandersteen, Stripgids, SABAM-ARTES en Stripdagen Haarlem / Stichting Beeldverhaal Nederland. Tot 2013 werd de Vandersteenprijs ondersteund door co-initiatiefnemer deBuren en was het een tweejaarlijkse prijs. De nieuwe partner is SABAM-ARTES, waarmee de prijs vanaf heden jaarlijks wordt uitgereikt."
© foto's: Raymond LagaeJean Van Hamme stopt met Wayne Shelton
04/11
TOP
In april meldden we nog dat Christian Denayer, de tekenaar van Wayne Shelton, er gerust mag op zijn dat Jean Van Hamme doorgaat met Wayne Shelton nadat hij stopte met Lady S. In december verschijnt deel 12, No Return, en dat wordt alsnog het voorlaatste deel dat Van Hamme schrijft.

De actiereeks met de vijftiger is een favoriet van mevrouw Van Hamme. Voor het afscheidsalbum vroeg ze of ze in het album mocht figureren. Dat mocht. In een scène die zich in Brussel zal afspelen — nota bene in het appartement van het echtpaar Van Hamme — komt ze voor als een gepensioneerde procureur des Konings.

Ondanks de diverse stopzettingen van zijn schrijfactiviteiten, te beginnen met Thorgal en XIII enige jaren geleden, koestert Van Hamme nog toekomstplannen. Een ervan is al in een vergevorderd stadium, maar hij vindt het nog te vroeg om het erover te hebben. Voor een vervolg van de trilogie S.O.S. Geluk, door Griffo en Stephen Desberg, gaf hij een mondeling akkoord, de uitwerking van een nieuw verhaal van Corentin (te verschijnen in 2015) ligt in handen van Christophe Simon. Van Hammes ultieme XIII Mystery, deel 13: Judith en Jessica, is ook al geschreven. Het is nu officieel dat Olivier Grenson (Niklos Koda) het album zal tekenen.

Verkoopcijfers interesseren ons altijd, maar omdat de meeste uitgevers keihard liegen over de werkelijke verkoop moeten deze altijd met omzichtigheid beschouwd worden. Geloof nooit te veel stickertjes op albums. Van Hamme is daar veel eerlijker in. Een overzichtje van de Franstalige verkoop per nieuw album van zijn reeksen somde hij omomwonden op als volgt: "Wayne Shelton 65.000, Lady S. 60.000, XIII Mystery waar ik de uitgeefdirecteur van ben begon aan 280.000 daarna 220.000, 180.000... Het zesde, Billy Stockton, kende een beginoplage van 135.000 wat niet slecht is. Als het zevende, Betty Barnowsky op 160.000 uitkomt, zou dat perfect zijn in deze tijden van dalende verkoopcijfers. Wat XIII betreft, waar ik me niet meer mee bezighoud, staat het tegenwoordig veeleer op 180.000 dan het half miljoen van de albums 18 en 19." Andere cijfertjes, met name over Largo Winch en Blake en Mortimer, waar Van Hamme ook enkele albums van schreef, gaven we hier al prijs.
(Bron: Jean-Pierre Fuéri — Casemate 75, november 2014)


Het vervolg van De Schorpioen
en De Adelaars van Rome
04/11
TOP
Volgende maand verschijnt bij Dargaud De Schorpioen 11: De Negende Familie waarvan hierboven een fragmentje staat. De Schorpioen ontdekte zijn oorsprong en kwam de identiteit van zijn vader te weten. Welke vragen schieten er nog over? Waar de macht van de Trebaldi's vandaan komt en waar hun geheime schat precies uit bestaat zijn er twee van. Dat is een onderwerp dat in deel 12 ter sprake komt. Er komen ook Etrusken aan te pas en het decor wordt verlegd naar Toscane. Gaandeweg komt er ook een hoofdstukje over vaderschap opduiken en Enrico Marini geeft al prijs dat we in de volgende albums afscheid moeten nemen van belangrijke personages. Marini en scenarist Stephen Desberg voorzien al dat er lezers kwaad op hen zullen worden.

In hoeveel delen de rest van de reeks nog wordt verteld, staat nog niet vast. Het zullen er twee of drie zijn, alleszins enkele meer dan dan het duo bij het begin van de reeks plande. Hoe dan ook verliep en verloopt het traject dat de auteurs op voorhand uitstippelde voor de Schorpioen zoals voorzien.

In deel 11 staat Marini voor het eerst als coscenarist vermeld. Ondertussen heeft hij meer dan zijn vertelkunde bewezen via zijn eigen stripserie De Adelaars van Rome. Die reeks was aanvankelijke begroot op drie of vier delen. Sinds mei 2013 hielden we ons aan het door Marini vastgelegde zes albums. In een recent interview liet hij het toch weer afhangen van hoe het verhaal verder evolueert en kan er bijgevolg eventueel een zevende album bijkomen. Hij wil alle invalshoeken die hem interesseren behandelen zodat hij achteraf geen spijt hoeft te hebben om bepaalde onderwerpen niet aangesneden te hebben. In het volgende album maken we de slag bij het Teutoburgerwoud mee in het jaar 9 na Christus. Die veldslag tussen de Romeinen en de Germanen leidde een zevenjarige oorlog in waarbij de Rijn voor een periode van een kleine vierhonderd jaar als grens van het Romeinse Rijk werd vastgelegd. De Germanen stonden onder leiding van Arminius, een van de hoofdrolspelers van De Adelaars van Rome. Hoe de veldslag afliep, kan je gerust opzoeken, maar wij prefereren eigenlijk de versie van Marini.

Marini's andere projecten staan voorlopig op een laag pitje. Hij heeft twee verschillende ideeën voor een one-shot of tweeluik. Het ene is een polar die zich in de jaren 1940 in de VS afspeelt. Het andere is een western, maar niet noodzakelijk een vervolg op De Ster van de Woestijn dat al langer meegaat als een ander project.
(Bron: Thierry Wagner — Casemate 75, november 2014)


En ook nog...
04/11
TOP
MEER OVER GUARNIDO'S SCHELMENSTRIP. Les Indes Fourbes (Misleidend Indië) is een project van Juanjo Guarnido (Blacksad) en Alain Ayroles (Sabels en Galjoenen) dat in het Frans zal verschijnen bij Delcourt. Het vertelt de lotgevallen van een schelm aan het begin van de zeventiende eeuw in Latijns-Amerika en is het zelfgeschreven vervolg van de roman El Buscón die de Spaanse edelman, politicus en schrijver Francisco de Quevedo rond 1604 schreef. In de satirische roman heeft oplichter Don Pablos twee doelen: een deugdelijk leven leiden en een caballero (gentleman) worden. Hij faalt jammerlijk in beide.

CORTO MALTESE EN RASPOETIN. Corto Maltese keert terug in 2015 met de Spaanse Blacksad-scenarist Juan Díaz Canales en zijn landgenoot Rubèn Pellejero als nieuwe auteursduo. Hun verhaal speelt zich dan honderd jaar geleden af in 1915. Nieuwe info is dat het zich in het Hoge Noorden afspeelt waar we niet alleen Corto terugvinden, maar ook Raspoetin.

SODA 14 AL IN 2015. We hebben negen jaar gewacht op Soda 13 dat in december verschijnt. Scenarist Tome stelt ons gerust dat het veel minder lang zal duren om het vervolg van het tweeluik te kunnen lezen. Binnen een jaar, in november 2015, kunnen we het slot lezen. Dan Verlinden, die Bruno Gazzotti als tekenaar opvolgde, ondertekende een contract voor slechts twee albums. "Daarna zien we wel," gaf Dan nog mee. Volgend jaar verschijnt er ook een nieuw album van De Kleine Robbe. De reeks bestaat dan 25 jaar. Dan Verlinden is hier de assistenttekenaar van. Dan en Tomes gezamenlijke project Rages is trouwens nog steeds niet afgeschreven. De sf-reeks met dieren was voorzien als tiendelige reeks waarvan het eerste album van tachtig pagina's al lang is afgewerkt. De collectie Cosmo van Dargaud waarvoor het was bestemd, ging snel tenonder, maar vroeg of laat zal Rages sowieso verschijnen, maakt Dan zich sterk.

MURENA DEEL 10. Jean Dufaux dacht er na de dood van Philippe Delaby sterk aan om met de reeks Murena te stoppen, maar dat zou hij als verraad ervaren aan de tekenaar die zo van het verhaal hield. Er is al een nieuwe tekenaar gekozen, maar hij zal zijn plaats moeten kennen. Dufaux eist dat Delaby's naam nog lang meegaat op de covers van de te verschijnen albums. Over Delaby's opvolger wilde Dufaux nog kwijt: "dat hij gekozen is om zijn professionele en morele waarde en zijn respect voor Philippe... en de geografische afstand die ons scheidt, voor mij onmisbaar." Dan toch een Belg in plaats van een Italiaan? Alvast niet Jérémy Petiqueux, de tekenaar van Barracuda die Delabys' laatste album van De Klaangzang van de Verloren Gewesten afwerkte, want hij weigerde pertinent om de reeks over te nemen. Dufaux schrijft deel 10 pas begin 2015. Hij voorziet al een serieuze uitdaging voor de nieuwe tekenaar: "Tien centrale personages die zich een twintigtal pagina's lang op eenzelfde plaats bevinden."

HERUITGAVE SCHUITENS DE POORTEN NAAR HET ONMOGELIJKE. In november 2005 verscheen een wat ongewone uitgave op krantenformaat en in karton door François Schuiten en Benoît Peeters: De Poorten naar het Onmogelijke. In Schuitens proces om al zijn vorige albums te herwerken, past ook dit experiment dat voor de nieuwe uitgave volledig wordt heruitgevonden.

TRONDHEIM SCHRIJFT DISNEY-STRIP. Dupuis achtte het raadzaam om na drie delen met de vertaling van Lewis Trondheims Ralph Azham te stoppen. Deze week verschijnt deel 7 in het Frans dat was aangekondigd als het laatste deel van de fantasyreeks. Niets van, het is slechts het slot van een eerste cyclus. Trondheim beschouwt het inmiddels als zijn magnum opus waar er nog veel delen van zullen verschijnen. Aan andere projecten ook geen gebrek. Een ervan is een Disney-strip voor Nicolas Keramidas dat in 2016 zal verschijnen.

LAST MAN IN HET ENGELS. Ook de Europese mangareeks Last Man van Bastien Vivès werd voortijdig stopgezet. Eind oktober verscheen deel 6 in het Frans het slot van de eerste cyclus. Wie de reeks nog verder wil lezen, maar het Frans niet machtig is, kan Last Man vanaf maart 2015 in het Engels lezen. Dan verschijnt het eerste deel bij het Amerikaanse First Second Books. Speciaal voor deze edities zijn er nieuwe covers getekend.Vooruitblik De Werelden van Thorgal -
Wolvin 5
01/11
TOP
In onze reeks vooruitblikken naar het eerste kwartaal van 2015 staan we vandaag stil bij De Werelden van Thorgal - Wolvin 5: Skald dat in februari bij Le Lombard verschijnt. Yves Sente mag dan wel van de reeks Thorgal en de spin-off over Kriss van Valnor gehaald zijn, Yann schrijft onverdroten verder aan de aan hem toegewezen spin-off over Thorgals dochter. Het verhaal: "Wolvin leeft nog steeds in het woud en is onderweg naar haar dorp. Crow zit haar nog steeds op de hielen. Aaricia rouwt om Thorgal en om haar dochter. Daardoor dringt het niet tot haar door dat ze door Lundgen misleid wordt. Ze overweegt zelfs een nieuw leven met hem te beginnen. Het lijkt een hopeloze situatie, maar gelukkig kunnen Aaricia en Wolvin rekenen op de steun en de bescherming van enkele goede vrienden: Skald, de houthakker en Vigrid, de halfgod. Maar ook de ‘wilde’ kant van Wolvin is nu en dan van onschatbare waarde."


Vooruitblik Marsupilami 28
01/11
TOP
Veel herdrukken bij Dupuis in het eerste kwartaal van 2015 waaronder een heleboel Soda-albums. Binnenkort verschijnen er ook al herdrukken van die reeks die niet in de lijst Te Verschijnen voorkomen. Toch een nieuwe strip is Marsupilami 28: Biba. waarin een nieuw personage opduikt: een zwart Marsu-meisje met gele stippen. "Overleven in de Palombiaanse jungle, waar het krioelt van de giftige slangen, hongerige luipaarden, vraatzuchtige krokodillen en vliegensvlugge vogels valt niet mee als je helemaal alleen op de wereld bent. En dan vergeten we nog de gevaarlijkste (en domste) vijand te noemen: de stroper. Biba — het jongste en nieuwste Marsupilamimeisje — ondervindt het aan den lijve, want ze valt in de handen van Juan Mendrone. Maar natuurlijk wordt Biba niet helemaal aan haar lot overgelaten. Diana en haar neefje Hector zullen het diertje, met de hulp van de Marsupilami, uit haar hachelijke situatie proberen te redden."


Vooruitblik Pinkerton 3
01/11
TOP
Het derde deel van de uitstekende detectivewestern Pinkerton, verschijnt in maart bij Glénat. 1862 * De Slachting bij Antietam plaatst ons in de kern van de Secessieoorlog. "Virginia, mei 1862. De Secessieoorlog woedt al meer dan een jaar en Allan Pinkerton is hoofd van de inlichtingendienst van de Unionisten en van de veiligheidsdienst van president Lincoln. Een van zijn spionnen die was geïnfiltreerd in het geconfedereerde leger, heeft informatie die van kapitaal belang zou kunnen zijn: hij kreeg een aanvalsplan in handen dat is geschreven door generaal Lee in hoogsteigen persoon. Het zou de Unionisten de eindoverwinning in deze oorlog kunnen bezorgen. Pinkerton moet er nu de legerstaf van overtuigen dit strategisch voordeel te gebruiken. Maar vertrouwen ze hem daarvoor wel voldoende? In dit verhaal wordt de bloedigste slag van de Amerikaanse burgeroorlog belicht, waarin op één enkele dag meer dan 23.000 doden vielen."


Vooruitblik Standaard Uitgeverij
01/11
TOP
Op 4 november worden Claus D. Scholz en Martin Lodewijk, die De Rode Ridder na de dood van Karel Biddeloo overnamen, op de Boekenbeurs in Antwerpen in het zonnetje gezet. De stripreeks bestaat dit jaar 55 jaar, Scholz vierde zijn 65ste verjaardag en Lodewijk zijn 75ste. Voor deze gelegenheid geeft Standaard Uitgeverij een luxehuldeboek uit met daarin twee verhalen van het team die de fans eerder dit jaar mochten uitkiezen. De keuze viel op De Blauwe Heks (scenario van Martin lodewijk) en De Amazones (scenario van Claus D. Scholz). De luxe is beperkt en er hoort een gesigneerde ex-libris bij. De uitgave is binnenkort ook te koop in stripspeciaalzaken, verdeeld door Stribbel Strips.

We nemen deze gelegenheid te baat om vooruit te blikken naar andere strips van Standaard Uitgeverij, meerbepaald naar het voorjaar van 2015. Er zijn nog geen covers voor deze te verschijnen albums van onderstaande reeksen, maar korte samenvattingen al wel. Nieuwe albums van De Kiekeboes en Urbanus hebben we vorige week voorgesteld.

• Amoras 5: Wiske: "Professor Barabas en tante Sidonia zetten alles op alles om Suske en Wiske terug te halen, maar op Amoras breekt de hel los. Terwijl het lijkt alsof Krimson steeds dieper in de waanzin wegzakt, gaat Achiel de strijd met de vuurspuwende berg aan. Lambik moet proberen uit handen van dolgedraaide kannibalen te blijven. Een radeloos Suske is op zoek naar Jérusalem. Wiske wil Suske, maar weet niet waar ze hem moet zoeken. Tot ze vreselijk nieuws krijgt. Maar is de boodschapper betrouwbaar? Misschien is het beter dat ze het antwoord niet weet."

• Suske en Wiske 329: Het Kletsende Kruid:
"Suske kweekt in opdracht van Barabas een eeuwenoud plantenzaadje op tot een prachtige bloem. Wiske is jaloers op de aandacht die Suske aan de bloem schenkt en wanneer zij op een dag alleen met de bloem achterblijft, blijkt deze plots te kunnen spreken. Ze belooft Wiske de onvoorwaardelijke liefde van Suske als ze hem van de vruchten kan doen eten die de plant draagt. Maar wanneer ze Suske een hap laat nemen, wordt hij het slchtoffer van wat een vreselijke leugen blijkt te zijn!"
• Suske en Wiske 330: De Fabuleuze Freak: "Wanneer Jerom na zovele jaren als huisgenoot door Lambik aan de deur wordt gezet omdat deze de liefde van zijn leven gevonden heeft, keert Jerom zich af van zijn vrienden. Hij wil een nieuw leven starten. Kort daarop ontmoet hij De Freaks, een groep van mensen met bizarre uiterlijke kenmerken die samen een circusgroep uitbaten. Jerom sluit zich aan en dankzij de spectaculaire stunts worden De Freaks al snel wereldberoemd! Maar de nieuwe vriendin van Lambik heeft geld geroken en tracht Jerom voor zich te winnen. En bovendien hebben De Freaks ook een geheime agenda..."

• F.C. De Kampioenen 84: Supermarkske Bakt Ze Bruin: "Tot groot verdriet van Markske geeft zijn bolleke definitief de geest. Het stokoude autootje is niet meer te herstellen. Mark is er het hart van in. Bieke besluit haar man te verrassen met een spiksplinternieuwe Fiat 500. Maar Mark raakt niet over zijn verdriet heen. Er gebeuren rare dingen met hem: zijn oude allergie steekt de kop weer op. Hij verandert weer in Supermarkske. En op de koop toe wordt zijn oude bolleke gestolen door malafide autohandelaren. Supermarkske zet de achtervolging in, met aan boord van zijn nieuwe auto Maurice en Pascale."
• F.C. De Kampioenen 85: De Corsicaanse Connectie: "Boma wordt onder het mom van een vriendenmatch met zijn Kampioenen naar Corsica gelokt. Daar staat hem echter een verrassing te wachten. De lokale worstenboeren zijn niet tevreden met de concurrentie van de Bomaworst op hun markt. Maar ook Fernand is op Corsica. Hij wordt het slachtoffer van een vreemde ontvoering. Een geheime sekte moeit zich ermee."
Er komt ook een F.C. De Kampioenen-special met daarin verhalen die rond de lotgevallen draaien van Mark Vertongen, alias 'kieken'.
• F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 10: Het Experiment van professor Flessentrekker: "Mark en Paulien vertrekken op vakantie. Op de camping waar ze hoopten peis en vree te vinden, botsen ze op om Boma en inspecteur Porei. Porei zit middenin een onderzoek naar een bende spionnen die op het punt staat toe te slaan. Die stelen oma Boma's campingcar. Intussen verdwalen Paulien en Mark op een vreemde boerderij, ontworpen door professor Flessentrekker. Die is bezig met een uiterst geheim experiment."
• F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 11: Avontuur onder Nul: "Mark, Paulien, oma Boma en inspecteur Porei winnen via het internet op een verdacht makkelijke manier een wedstrijd in een vakantiedorp op... de Noordpool. Een vreemde plek voor een vakantie, maar het avontuur lokt. De reis erheen verloopt niet zonder problemen. Bij aankomst tijdens een turbulente sneeuwstorm, merken onze helden niet dat ze voortdurend in het oog worden gehouden door vreemde figuren... Wat willen die? Wie zijn ze?"

• De Rode Ridder 245: De Kinderrovers: "Op een van zijn tochten wordt Johan hartelijk ontvangen op het slot van Belland. De kasteelvrouw is net bevallen van een flink zoon en er is dan ook reden tot feest. Wanneer op een avond de zuigeling wordt ontvoerd, aarzelt Johan niet om samen met Ludovicus de kasteelheer op zoek te gaan naar de kidnapper."
• De Rode Ridder 246: Dodendans: "Johan en Merlijn zijn getuige van de ontvoering van een mooie jonge vrouw. De kok van de herberg waar ze overnachten, vertelt hen dat dit momenteel schering en inslag is in de streek en dat de jonge vrouwen ook nooit meer zijn teruggezien. Johan en Merlijn besluiten de zaak te onderzoeken."


Ooit een comeback van Roodbaard?
01/11
TOP
Deze maand verschijnt bij Sherpa de vierde integrale van Roodbaard met daarin de opnieuw ingekleurde, opnieuw vertaald en geletterde verhalen De Ondergang van 'De Zwarte Valk', Dood of Levend en De Schat van Roodbaard. De tijd is rijp om nog eens de speculaties over een comeback van de piratenserie op tafel te gooien.

Er bestaan al langer plannen voor nieuwe verhalen. Net zolang als er projecten waren voor nieuwe avonturen van Buck Danny, Tanguy en Laverdure en na de dood van Jean Giraud ook Blueberry. Deze drie series hebben niets te maken met Roodbaard, tenzij dan dat ze zijn bedacht door scenarist Jean-Michel Charlier. Zijn zoon Philippe beslist mee over wat er met deze reeksen gebeurt en hij is daar nogal streng over, vooral wat het afkeuren van voorstellen betreft. Een van de inmiddels afgekeurde projecten is een voorstel van scenarist Fabien Nury met TaDuc (Witte Klauw, Chinaman) als mogelijke tekenaar. TaDuc werd ingewisseld voor Philippe Aymond (Lady S.) en daarna bleef het windstil.

Op dit moment is er volgens officiële bronnen effectief een tekenaar die is gekozen voor Roodbaard, maar het kan nog jaren duren. En ineens wordt er een concreet album aangekondigd, net zoals het met Buck Danny en Tanguy en Laverdure gebeurde. Het antwoord op de vraag die in de titel van dit nieuwsbericht staat, is dus: ooit wel!


Vooruitblik Urbanus 162 tot 164
30/10
TOP
Onlangs attendeerde Willy Linthout ons op een te verschijnen Urbanus-verhaal waar hij heel trots op is. Afgaande op zijn persoonlijke Urbanus-top 15 is elke nieuwe strip zijn potentieel beste verhaal, we geloven hem dus. Het bijzondere van deel 162, Het Gaat Bergaf, is dat graphic novels hierin worden aangepakt. Ook Willy Linthout, zelf de auteur van opgemerkte graphic novels, speelt een rol in dit verhaal: "Rampspoed en onheil! Het intellectueel niveau van de Urbanus-strip stijgt: personages citeren Shakespeare, iedereen loopt rond in zwart-wit omdat dat chiquer staat en de familie Urbanus krijgt te maken met de ene tegenslag na de andere. Tijd voor Urbanus zelf om eens orde op zaken te stellen bij zijn tekenaar!" Dit album verschijnt in januari 2015.

In maart verschijnt deel 163, Retteketettekenetteke: "Netteke heeft nooit veel succes gehad bij de mannen, tot ze de lotto wint! Elke man wi har vriendje zijn en binnen de kortste keren is ze zwanger... Intussen heeft Amedee een spray uitgevonden om dode dingen tot leven te wekken, tot groot jolijt van Urbanus!"

Urbanus 164: De Schrikkeljarige verschijnt in mei. "Cesar wordt beschuldigd van zware ontucht met een minderjarige. Eufrazie blijkt maar 14 te zijn! Het koppel wordt uit elkaar gehaald: Cesar moet naar de gevangenis en Eufrazie, die moet terug naar school. Zal Cesar haar ooit kunnen bevrijden uit de klauwen van directrice Kopermem en zal hij zijn eigen reputatie terug in ere kunnen herstellen?"

Voor wie vindt dat vroeger alles beter was, verschijnt in mei Urbanus Omnibus 4, een integrale van de albums 16 tot 20, zijnde De Krottenwijkagent, De Kleine Tiran, Het Lustige Kapoentje, Dieselman en Het Kunstmatige Weeskindje.


Vooruitblik Casterman
30/10
TOP
Casterman presenteert in het eerste kwartaal van 2015 onder meer de nieuwste strip De Kleur van de Lucht van Enki Bilal waarmee hij een trilogie afsluit. het diverse keren uitgestelde Oorlogsvrouwen 2 duikt ook weer op. En dan zijn er ook nog de volgende nieuwigheden:

Holly Ann 1 is het werk van Stéphane Servain (Siloë, De Geest van Warren) en Kid Toussaint (Het Konvooi, Snooze, Notorious Circus) en gaat over een mysterieus moordonderzoek. "New Orleans, een schilderachtig stadje met kleurrijke inwoners... Holly Ann, bijvoorbeeld, een mulattin met mysterieuze krachten. Hoewel de negentiende eeuw op haar einde loopt en de wetenschap de voorbije decennia een aanzienlijke vooruitgang boekte, wordt toch nog heel vaak beroep gedaan op de bovennatuurlijke gaven van Holly Ann. Wie iets afweet van voodoo weet dat een geit zonder horens symbool staat voor de rituele moord van een blank kind. En net nu is het zoontje van de patron van een grote plantage verdwenen... Het onderzoek wijst een jonge zwarte aan als de dader, maar al snel zullen meerdere feiten deze evidentie tegenspreken. En uiteraard wil de zwarte gemeenschap gerechtigheid. Er wordt dan ook beroep gedaan op Holly Ann. Zij moet de zaak onderzoeken."

Xavier Coste kennen we dan weer van de biografische strip over Egon Schiele. Op Drift wordt een nieuw one-shot van hem en het is een misdaadverhaal. "Parijs, 1910... De Seine treedt buiten haar oevers. De stad staat onder water. Een koppel Amerikanen loopt gebukt onder de schulden en wordt bedreigd door de woekeraars van wie ze geld leenden. Daarom broeden ze een gewaagd plan uit. Ze besluiten te profiteren van de chaotische situatie om de American Express Bank te overvallen. De kraak van de eeuw! Maar niet iedereen is in de wieg gelegd om bankovervaller te worden... Dus worden enkele Apaches, zo heten de Parijse onderwereldfiguren aan het begin van de twintigste eeuw, in dienst genomen om een handje toe te steken. De overval loopt verkeerd af. Een bewaker wordt vermoord. De politie kan een van de overvallers klissen en die praat iedereen aan de galg. De Amerikaan wordt gevat, maar zijn vrouw slaagt erin zich uit de voeten te maken met een groot deel van de buit. Uiteraard zal hij er alles aan doen om haar terug te vinden. En met haar de poen! Want daarmee kan hij een nieuw leven beginnen. Maar zal ze op hem wachten?"


Vooruitblik El Mesias
30/10
TOP
In februari 2015 verschijnt bij Blloan een nieuw album van Vlaming Wauter Mannaert die ons al wist te bekoren met het one-shot Ondergronds. Daar presenteerde hij indertijd een uitgebreide bijdrage aan voor onze rubriek De Commentator. Met El Mesias kiest hij opnieuw voor zwart-wit en heel wat pagina's. Ook de voorstelling van het verhaal is een hele mond vol: "Jesús Fernández, bijgenaamd El Pocero (de graver), was ooit de rijkste man van Spanje. Op het toppunt van zijn rijkdom bouwt hij een stad die zijn naam zal dragen. Het megalomane project valt in duigen door de vastgoedcrisis van 2008. Volledig aan de grond beslist hij een einde te maken aan zijn leven. Met de nodige zin voor dramatiek schrijft hij een afscheidsbrief, steekt hij kaarsen aan, bindt hij zijn grootste verwezenlijkingen in de vorm van een boek met krantenknipsels rond zijn borst en hangt hij zichzelf op. Maar het lot beslist anders... Net op dat moment duiken immers twee agenten en een deurwaarder bij zijn huis op. Ze snijden de strop door... en gooien hem vervolgens op straat. Radeloos zwerft hij rond tot hij in een bar in het aanpalende dorp belandt. Daar hoort hij over het mythische dorpje Marinaleda, in het hart van Andalusië. Een utopische plaats waar de dorpsbewoners het kapitalisme de rug hebben toegekeerd en waar de crisis niet lijkt te bestaan. Nu hij niets meer te verliezen heeft, besluit Jesús zijn geluk daar te gaan zoeken... En jawel, in Marinaleda ziet Jesús Fernández het licht. Aangemoedigd door de charismatische burgemeester van het dorp, Gordillo (die zichzelf ziet als een mix tussen Gandhi, Marx en Jezus Christus), gooit hij zich volop in de sociale strijd die de dorpsbewoners tegen het hen omringende onrecht voeren. Helaas is niet iedereen in het dorp even overtuigd. Een Judas ontwaakt en het dorp wordt door verraad langzaam maar zeker in een duistere spiraal meegezogen... Is de Utopie gedoemd om te verdwijnen en zal Jesús Fernández als 'apostel' van Gordillo lijdzaam blijven toekijken, ook als de burgemeester van het toneel verdwijnt?"


Wedstrijd: schrijf een nieuw Bommelverhaal
30/10
TOP
Als we even een promotionele strip van Dick Matena buiten beschouwing laten, is het al van 1986 geleden dat Marten Toonder zijn verhalen over heer Bommel en Tom Poes beëindigde. Nochtans blijven de verhalen in telkens weer nieuwe albums heruitgegeven worden. "Om de nood van de smachtende Bommelliefhebber te lenigen" — zoals het dan heet — heeft de Toonder Compagnie besloten om een nieuw verhaal een kans te geven. Sterker zelfs: iedereen kan zijn kans wagen om het verhaal zelf te schrijven.

Een jury met onder meer verantwoordelijken van uitgeverij De Bezige Bij, de Toonder Compagnie en een nazaat van Marten Toonder zal zich over de inzendingen buigen om de teksten op stijl, verhaal en aansluiting bij de bestaande reeks te beoordelen. De winnaar krijgt een bedrag van 500 euro, een nog door Toonder gesigneerde prent van Bommel en een onlinepublicatie. Als de winnende tekst werkelijk de moeite waard is, komt er misschien een boekuitgave van met illustraties. Een werkelijk nieuwe Bommelstrip is dus niet echt te verwachten. Alle info over de wedstrijd en de voorwaarden kan je hier lezen.


De Blauwbloezen presenteren...
30/10
TOP
Volgende week verschijnt bij Dupuis De Blauwbloezen 58: Groene Vingers. Hoewel de reeks nog springlevend is en er als een van de weinige stripreeksen in Europa erin slaagt een stabiele verkoop voor te leggen, blikt de uitgeverij terug op het ontstaan van de reeks in de eerste Franse integrale die eind november wordt verwacht.

Iets helemaal anders wordt de educatieve reeks Les Tuniques Bleues Présentent die in februari 2015 van start gaat in het Frans. Het concept bestaat uit een bundeling van twee verwante verhalen met een gelijkaardig thema waar dan dieper op wordt ingegaan. Deel 1, Les Grandes Batailles, bevat de verhalen Bull Run (deel 27) en De Nancy Harts (deel 47). Een achtergronddossier van tien pagina's, geschreven door Patrick Gaumer (gekend van de Rosinski-monografie), vertelt over de grote historische veldslagen die in deze verhalen aan bod komen.

Nog eens minstens zeven andere thema's zijn er gepland: over paarden, kinderen en vrouwen in het leger, over historische personages, indianen, zeeslagen, fotografie,...Nog maar eens een albumversie
van Gele Geschiedenis
30/10
TOP
Gele Geschiedenis, het derde verhaal van De Onnoembaren dat in het weekblad Robbedoes verscheen, is hoogstwaarschijnlijk het meest herwerkte stripverhaal in de stripgeschiedenis. Voor elke nieuwe albumuitgave kwamen er pagina's bij, veranderden er andere, werden prenten of pagina's weggelaten of tussengevoegd, enzovoort. In december brengt Dargaud in het Frans alweer een nieuwe versie uit, maar nu zoals het oorspronkelijk in het weekblad Robbedoes verscheen voordat het voortijdig werd afgebroken en auteurs Didier Conrad en Yann aan de deur vlogen. Een extra dossier van wel vijftig pagina's toont een schetsversie van elke strippagina en andere paginaopzetjes. Deze speciale uitvoering is aangevuld met een interview van de alomtegenwoordige stripjournalist Patrick Gaumer met Yann.

Het album verschijnt op 5 december en zal 24,95 euro kosten.


Vooruitblik Dargaud
28/10
TOP
Van alle uitgeverijen onder de paraplu van Ballon Media biedt Dargaud de meeste variatie vinden wij. Check de rubriek Te Verschijnen voor het volledige overzicht. Onze week met vooruitblikken op het eerste kwartaal van 2005 starten we dan ook graag bij deze uitgeverij.

Jammer, of misschien net zo goed, maar met Djinn 12: Hervonden Eer nemen Ana Mirallès en Jean Dufaux afscheid van de reeks. Dat beweerde Dufaux toch in 2010. De serie werd wel meer gepauzeerd na een cyclus zodat Miralles andere projecten kon uitwerken. In elk geval stort deel 12 ons in ons in een gruwelijke gezagsoorlog. "Alles wordt in het werk gesteld om de Maharadja ertoe te bewegen de Engelsen te steunen: Miranda zet al haar charmes in en er wordt zelfs op Lord Nelson geschoten. Maar de opstand verzet zich tegen de kolonisatie. Niet alleen binnen het paleis, maar ook daarbuiten."

Ook Insiders Genesis, de spin-off van Insiders, houdt er na vier delen mee op. Het verhaal over de zware training van het Colombiaanse meisje Isabel Mendoza, later bekend onder de naam Najah, zullen we dan van naaldje tot draadje kennen.

Het one-shot 3 Vruchten is een zoveelste worp op rij van scenarist Zidrou. Het liefst werkt hij samen met Spaanse tekenaars. De Belgische scenarist woont daar nu eenmaal. Oriol Hernández is geen uitzondering. Samen maakten ze al het bijzondere Het Vel van de Beer. Het verhaal van 3 Vruchten heeft de allure van een sprookje: "De oude koning weet dat zijn tijd gekomen is. En hij is bang... Zo bang, dat hij overdag aan niets anders meer kan denken dan aan zijn afspraak met de dood. Zo bang, dat hij 's nachts niet meer kan slapen omdat hij vreest dat morgen misschien wel eens zijn laatste dag zou kunnen zijn... Hij verzoekt zijn geleerden naar de troonzaal te komen om een antwoord te geven op de vraag die brandt op zijn lippen: "Wat moet ik doen om niet te sterven?" Maar de wijze mannen blijven hem het antwoord schuldig. Niemand weet het. En dan, zomaar, staat plots een magiër voor de poort van het kasteel. Een magiër die het antwoord op zijn vraag wél kent... De oude vorst sluit een pact met hem: "Eet het vlees van de moedigste van jouw drie zonen en je zult eeuwig leven!" In ruil vraagt hij enkel de hand van de mooie Estelle, de dochter van de koning..." Van Zidrou verschijnt in deze periode ook het vervolg van Marina.

 De familiesaga Bank start ineens met twee delen. De coscenaristen Pierre Boisserie en Philippe Guillaume hebben al de financiële, op Alexandre Dumas' De Graaf van Monte Cristo gebaseerde Dantès op hun conto. In vertaling werd deze reeks helaas stopgezet na de eerste cyclus. In het Frans liep nog een tweede cyclus van twee delen. Er bestaan trouwens plannen om de stripreeks te vertalen naar een tv-reeks. Soit, met Bank snijden ze een nieuwe reeks aan over een familie in het hart van de financiële wereld: "Londen, 1815. Charlotte en Christian de Saint-Hubert, kinderen van aristocratische Fransen die de Revolutie zijn ontvlucht, wonen nu in de Engelse hoofdstad. Terwijl Charlotte de courtisane uithangt, werkt Christian voor de Rothschilds. Tot ze ontdekken dat de bankier informatie krijgt over de slag bij Waterloo en daarmee een grote slag op de beurs wil slaan… Ze vermoorden een rijke cliënt van Charlotte en investeren zijn geld. Maar het loopt slecht af. Christian wordt gearresteerd en Charlotte moet vluchten..." Deel 1 en 2 vormen een tweeluik dat getekend wordt door Julien Maffre (van de trilogie De Tombe van Alexander, een aanrader!). Malo Kerfriden (KGB) neemt het stokje van hem over voor deel 3.

We eindigen bij Undertaker. De eerste samenwerking tussen Ralph Meyer en Xavier Dorison voor het openingsalbum van de reeks XIII Mystery beviel de tekenaar en de scenarist zodanig dat ze opnieuw met elkaar in zee gingen voor het tweeluik Asgard. Met de nieuwe reeks Undertaker kiezen ze voor alweer een ander genre: een pure western. "Undertaker Jonas Crow krijgt de opdracht de begrafenis van Joe Cusco te regelen. Wanneer hij bij het landgoed van Cusco aankomt, blijkt de man helemaal niet dood te zijn. Cusco maakte fortuin met het uitbaten van goudmijnen. Nu hij terminaal ziek is, wil hij nog één wilde nacht: drank, eten en goud. Hij is immers vastbesloten zijn fortuin mee te nemen in zijn graf. Voor hij zelfmoord pleegt, slikt hij daarom het goud in dat hij kreeg voor de verkoop van zijn mijnen. In zijn testament geeft hij Rose Prairie, zijn trouwe hulp, de opdracht Crow te vergezellen naar zijn laatste rustplaats, de eerste mijn die hem succes bracht. Zullen Crow en Rose, een jonge puriteinse Engelse, elkaar onderweg vinden?"


Vooruitblik Sherpa
28/10
TOP
Na de Roodbaard-integrales zijn nu ook de opnieuw vertaalde hardcoveredities van Ravian en Laureline een schot in de roos bij Sherpa. De delen 2 en 3 zien we tegemoet in maart. Bij deel 2 hoort het extra kortverhaal Het Raderwerk van Uxgloa, bij deel 3 een achtergronddossier. Ook Andreas' one-shot De Grot der Herinnering schenkt Sherpa een nieuw leven. Het album verscheen in 1985 in de collectie Verhalen en Legenden van Le Lombard en is gebaseerd op Bretonse en Keltische legenden.

De fans van Frederik Peeters, van wie Sherpa al Blauwe Pillen en Koma uitgaf en momenteel de sf-reeks Aâma publiceert, kunnen we ook al laten uitkijken naar een volgende vertaling. In Zandkasteel worden dertien personages gevolgd die allen aanwezig zijn bij de ontdekking van een mysterieus vrouwenlijk op een strand. De Franse regisseur en scenarist Pierre-Oscar Lévy schreef het verhaal.


Vooruitblik De Kiekeboes 142
28/10
TOP
Het is nog even wachten op covers van Standaard Uitgeverij voor het voorjaar van 2015. Ondertussen kan je in stripspeciaalzaken al wel een gesealde collectie fiches verkrijgen met illustraties van alle succesreeksen van de uitgeverij. Op de achterkant staan de te verschijnen titels per reeks opgesomd. De fiche van De Kiekeboes is een van de uitzonderingen want de illustratie (zie hierboven) geeft al prijs wat de cover zal zijn. De inhoud van deel 142, Tot op de Bodem, is als volgt: "Jens maakt een reisreportage over Mexico en nodigt de Kiekeboes uit om hem te vergezellen. Op de haciënda van Frida Kihlo ontdekken ze echter dat deze gehaaide zakenvrouw-met-snor een stil water met heel diepe gronden is. De Kiekeboes zullen tot op de bodem van de oceaan moeten gaan om het geheim van Frida te doorgronden..." Ja, verwar Frida Kihlo gerust met kunstenares Frida Kahlo die in het echt ook een snorretje had, getuige nevenstaand zelfportret. Dit album verschijnt op 15 april 2015.

Op 4 februari 2015 bundelt de zesde Kiekeboes-special In 3Dédé een trio verhalen met de schurk Dédé la Canaille in een hoofdrol. Behalve extra spelletjes en een quiz vind je in deze special ook interviews met inspecteur Sapperdeboere en Dédé himself.


Vier speciale Franquin-uitgaven in 2015
28/10
TOP
Franquin-liefhebbers opgelet! In 2015 komen er weer enkele (Franse) uitgaven om te verzamelen. In maart 2015 geeft Dupuis alvast het (uitgestelde) boek Franquin et le Design uit. Dit is een 224 pagina's tellend naslagwerk van David Augustin over Franquins aandacht voor meubels (van fauteuils tot lampkappen), architectuur, decors, alles wat met design te maken heeft kortom. Er wordt in het rijkelijk geïllustreerde boek uitgeweid over designers als Eames, Paulin, Panton, Aarnio en anderen.

In deel twee van de driedelige boekenserie La Véritable Histoire de Spirou bekleedt toenmalig Robbedoes-tekenaar uiteraard een hoofdrol. Dit deel is in de herfst van 2015 te verwachten. De auteurs van dit boek, Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault, bereiden tegelijk een artbook voor met cartoons die de ploeg van Robbedoes-tekenaars na de Tweede Wereldoorlog voor het weekblad Le Moustique maakten. Le Moustique en Humoradio behoorden toen tot de portefeuille van Dupuis.Diezelfde cartoons werden ook gebruikt voor Humoradio, de voorloper van Humo. Le Moustique en Humoradio behoorden toen tot de portefeuille van Dupuis. Franquin, Morris, Jijé, Will, een enkele keer Peyo en Eddy Paape produceerden samen vrij veel cartoons die telkens op de cover van de weekbladen stonden. Franquin tekende tussen 1945 en 1952 een veertigtal covers, (publicitaire) illustraties en losse gagplaten. Dit overzichtsboek is gepland voor Kerstmis 2015.

En alsof dit nog niet genoeg is, bereidt het duo Pissavy-Yvernault ook een achtergronddossier voor dat een integrale editie van alle Ton en Tineke-gags door André Franquin zal verrijken. Deze integrale is in de lente van 2015 bij Le Lombard te verwachten. Dankzij recentere vondsten in archieven kan het verhaal achter Franquins tijdelijke overstap van het weekblad Robbedoes naar Kuifje in detail verteld worden. Het belooft een gepeperd hoofdstuk te worden!


Franse striptekenaar mag tien jaar lang Israël niet binnen omwille van pro-Palestijnse strip
25/10
TOP
De Franse stripmaker Maximilien Le Roy ondervond in Israël de gevolgen voor het standpunt dat hij innam in zijn in 2012 bij Casterman verschenen one-shot De Muur. Daarin vertelt hij het verhaal van een jonge Palestijn die noodgedwongen in een vluchtelingenkamp op de westelijke Jordaanoever verblijft. Hij wilde vorige week in Jeruzalem deelnemen aan een stripfestival, maar de autoriteiten hielden hem bij aankomst in de luchthaven van Tel Aviv tegen. De tekenaar werd de toegang tot het land ontzegd. Het is hem bovendien verboden om tien jaar lang een voet op israëlische bodem te zetten. De tekenaar getuigde dat een medewerker van Binnenlandse Zaken hem de volgende boodschap gaf: "U mag in uw land zoveel slechts over ons zeggen als u wil, maar niet hier."

Van Maximilien Le Roy verschenen in vertaling ook het door hem getekende Nietzsche en het door hem gescheven Gauguin bij Le Lombard.
(Bron: ToutenBD.com, 24 oktober 2014)


Marnix Rueb overleden
25/10
TOP
Op 23 oktober laatstleden overleed Marnix Rueb op 59-jarige leeftijd. Drie weken geleden werd er bij hem longkanker geconstateerd die niet meer te behandelen was. Rueb is in Nederlandse stripmiddens bekend als de schepper van Haagse Harry, een gagstrip in Haags dialect waarvan de vettig klinkende dialogen fonetisch in de tekstballonnen gespeld. Na de lancering van Haagse Harry in 1991 in de Haagse uitgaanskrant Doen kwam een eerste album uit in 1994. Rueb gaf het in eigen beheer uit in een oplage van 10.000 exmplaren. Het sloeg meteen aan en uiteindelijk raakten er 140.000 exemplaren van verkocht. Daarna volgden bij zijn eigen uitgeverij Kap Nâh nog eens vier albums (het laatste in 2005) die lang niet alleen in Den Haag werden gesmaakt. De gezamenlijk verkochte oplage van de vijf albums wordt op een half miljoen geschat. Rueb was onlangs begonnen aan een nieuw album van Haagse Harry nadat hij de smaak were te pakken kreeg door een Haagse versie van Nijntje.
(Bron: De Telegraaf, 23 oktober 2014)


Zoektocht naar de beste Belgische strip
25/10
TOP
Dit jaar gaat er op de Antwerpse Boekenbeurs bijzonder veel aandacht naar strips uit. Een onderdeel van het programma is een zoektocht naar de beste Belgische strip in samenwerking met Boek.be, Stripgids en Radio 1. Een jury van stripexperts (Willem Degraeve, Ronald Grossey, Thierry Bellefroid, Toon Horsten en Hendrik De Smet) stelde alvast een shortlist van twintig titels samen die je hiernaast ziet afgebeeld.

Wie het niet eens is met deze keuze of graag andere albums genomineerd zag, krijgt nu de kans. Via deze onlinepagina van het Radio 1-programma Braakland kunnen luisteraars nog eens vijf extra albums nomineren. De komende dagen wordt er in het radioprogramma gediscussieerd over strips en kan je tien korte hoorspelen beluisteren naar bekende stripverhalen. Op donderdag 31 oktober wordt de nominatieronde afgesloten en kan er door iedereen gestemd worden op de 25 titels. Welk album dan de beste Belgische strip is, wordt bij het afsluiten van de Boekenbeurs op 11 november bekend gemaakt in een speciale uitzending van Braakland vanop de Boekenbeurs. Alle deelnemers maken kans op een unieke reis van één week op Cabo Verde in Kaapverdië.

In 2005 organiseerde De Stripspeciaalzaak zelf een wedstrijd om de beste Belgische strip te weten te komen. Dat resulteerde in de Belgentop 100. De Chninkel, de nummer 1 in deze top, hoort ons inziens alvast thuis bij de eindselectie.

TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet