Daedalus Dark Dragon Books Don Lawrence Collection Saga Uitgaven Silvester  
 
StripFacts

Toegevoegd op 7 oktober:
François Schuiten tekent Blake en Mortimer

Updates in oktober:
De laatste Esther Verkest
Vooruitblik (The) Walking Dead en Prins Valiant
Vooruitblik Hansje Integraal en Marc Sleen in Ons Volk en Overal
Originele muurtekeningen van Dupuis-tekenaars ontdekt onder vijf lagen behang
Polina, de film
Charlotte Leysen vertolkt Wiske in Suske en Wiske-musical
Verfilming Ravian en Laureline wordt duurste Europese filmproductie ooit
Projecten van Zidrou, Miles Hyman en Max Cabanes
De laatste Esther Verkest
Vooruitblik (The) Walking Dead en Prins Valiant
Vooruitblik Hansje Integraal en Marc Sleen in Ons Volk en Overal
Originele muurtekeningen van Dupuis-tekenaars ontdekt onder vijf lagen behang
Polina, de film
Charlotte Leysen vertolkt Wiske in Suske en Wiske-musical
Verfilming Ravian en Laureline wordt duurste Europese filmproductie ooit
Projecten van Zidrou, Miles Hyman en Max Cabanes 
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2014:
novemberdecember
2015: januarifebruarimaartaprilmeijunijuli • augustusseptemberoktober
 
François Schuiten tekent Blake en Mortimer
07/10
TOP
Dit jaar nog verschijnen er vooral in het Frans nog heel wat aanverwante uitgaven van Blake en Mortimer door Edgar P. Jacobs (zie verder). Maar vooral de toekomst van de reeks in andere handen ziet er interessant uit.

In 2016 zou er volgens La Dernière Heure een album moeten verschijnen dat geschreven is door Jean-Louis Bocquet en Jean-Luc Fromental. Zij schreven samen al De Avonturen van Hergé en het door Franz getekende one-shot Kaliber 38. Bocquets schrijfkunst waarderen we ook door De P.I. van Hollywood en Kiki van Montparnasse. Wie dit album zal tekenen, is ons voorlopig onbekend. Maar uitgeverij Dargaud liet via een forumer van het gerenommeerde Blake en Mortimer-forum Centaur Club weten dat Antoine Aubin nog altijd een van de tekenaars is. Uit eerdere berichten vernamen we dat er strubbelingen waren tussen de tekenaar en de uitgeverij omdat deze laatste problemen had met het trage ritme en de werkethiek van Aubin terwijl deze laatste definitief afhaakte voor verdere avonturen. Dan toch niet dus.

André Juillard, die eerst andere projecten wil uitwerken, en Yves Sente blijven ook aan het roer van de detective-spionage-fantasy-sf-reeks. Yves Sente heeft drie verhalen klaarliggen waar Juillard uit te kiezen had. Hun volgende verhaal is voor 2016 voorzien, maar dat valt te betwisten. Hun album heeft de titel Le Testament de William S.

Testament, hah!... De Belgische film Le Tout Nouveau Testament (met Benoît Poelvoorde als God die een klootzak blijkt te zijn) al gezien die momenteel in de cinema wordt vertoond? De scenarist van die film, Thomas Gunzig, schrijft eveneens een avontuur van Blake en Mortimer. De tekenaar? François Schuiten, fameus bekend van De Duistere Steden. Dit project kadert in een eerder vermelde wens van uitgever Yves Schlirf om een soort hommagealbums uit te brengen in de lijn van de nevencollectie van Robbedoes en Kwabbernoot. Daarbij wordt dan aan grote namen in (en buiten!) de stripwereld gevraagd om hun visie op Blake en Mortimer uit te werken, zolang het voldoende afstand neemt van de hoofdserie.

Thomas Gunzig is een Belgische schrijver wiens jeugd zwaar werd getekend door dislexie. Hij haalde toch zijn licentiaat politieke wetenschappen. In 1993 debuteerde hij als romanschrijver met ondertussen een klein twintigtal boeken op zijn conto. Hij is tevens professor literatuur, hij schrijft theaterstukken, columns voor radio, televisie en kranten en zelfs liedjes. In 2008 daagde de schrijver (bruine band karate) zijn uitgever (rode band taekwondo) uit tot een gevecht op de Boekenbeurs van Brussel om de rechten op een van zijn boeken te recupereren. Hij won de tweekamp. Als zijn verhaal de futuristische toer opgaat, dan is hem dat met de paplepel ingegeven want zijn vader is een kosmoloog die voor een essay een belangrijke prijs won. De medeauteurs van dat essay waren Robert Brout en Nobelprijswinnaar François Englert.

Een andere scenarist die in de hommagecontext wordt genoemd, is de Belgische filmregisseur Jaco Van Dormael (Toto le Héros, Mr. Nobody en het eerder vernoemde Le Tout Noucveau Testament). De gevierde regisseur is behoorlijk stripminded. Over zijn vruchteloze processie om een andere stripreeks van formaat op het zilveren scherm te krijgen, schreven we hier al een artikel.

Het contract met Schuiten is in juni laatstleden getekend. Het album is in 2017 gepland. Helemaal out of the blue komt hij niet. Voor Blake en Mortimer 19: De Vloek van de Dertig Zilverlingen 1 steunde Schuiten al Chantal De Spiegeleer die na de plotse dood van haar man René Sterne het album afwerkte.

In dit overzicht missen we de naam van Jean Dufaux die nog verdere plannen had met het verleden van Olrik na De Septimus-Golf. In recente nieuwsberichten wordt er met geen woord gerept over verdere avonturen van zijn hand, maar daarmee willen we niets zeggen.

Dan komen we bij het overzicht van dit jaar nog te verschijnen Blake en Mortimer-uitgaven in het Frans (bron: www.blakeetmortimer.com). We vermelden er telkens bij of dit ook vertaald wordt. Deze albums verschijnen dan nog als compensatie voor het ontbreken van een gewoon nieuw album. Wat wil je? Blake en Mortimer is een van de enige stripreeksen met een oplage van enkele honderdduizend exemplaren per nieuw album.

Op 16 oktober verschijnt Les Énigmes de Blake et Mortimer bij Fleurus) met niets anders dan spelletjes omtrent Blake en Mortimer. Breinbrekers op z'n Brits?

Les Énigmes de Blake et Mortimer

Op 27 november verschijnt De 3 Formules van Professor Satô in diverse uitvoeringen (enkel in het Frans). Ten eerste een nooit eerder uitgegeven storyboardversie van het complete tweeluik van de hand van Jacobs...

De 3 Formules van Professor Satô

... Ten tweede een integrale versie van het complete tweeluik door Jacobs en Bob De Moor die de ondankbare taak had om deel 2 te tekenen. Aansluitend bij het verhaal is een katern opgenomen met heel wat onuitgegeven documenten en een achtergronddossier over de totstandkoming van het verhaal. Ook de cover is een onuitgegeven illustratie van Bob De Moor...

De 3 Formules van Professor Satô

... En tot slot is er een gelimiteerde verzamelbox om twee bovenstaande uitgaven in op te bergen. Hier hoort een ex-libris bij. Dit is allemaal in het Frans te doen, maar verzamelaars raden we toch maar aan om dit op voorhand te bestellen.

De 3 Formules van Professor Satô

Nog steeds op 27 november verschijnt de Franse versie van De Valstrik in een reeks waarvan er al enkele delen zijn verschenen, namelijk met de oorspronkelijke inkleuring zoals de avonturen in het weekblad Kuifje verschenen. Deze mooie hardcovereditie met linnen rug is verrijkt met zeldzame tekeningen, schetsen en voorstudies. Bij Ballon Media zijn er plannen om alvast Het Gele Teken uit deze reeks in het Nederlands uit te brengen.

De Valstrik

Op 4 december verschijnt ook in het Nederlands het artbook Juillard 329 Tekeningen met exact zoveel schetsen aquarellen, voorstudies en meer van dat fraais zoals er ook al deze uitgave van Jacobs verscheen.

Juillard 329 Tekeningen

Tot slot verwachten we ook nog een luxeversie in het Nederlands en het Frans van De Staf van Plutarchus. Dat gebeurt op liggend formaat, in zwart-wit, maar ook op de ware grootte van de orignele tekeningen. Voorbereidende schetsen en tekeningen vullen deze eenmalige editie aan.

De Staf van Plutarchus

En hey, wat dacht je van deze nieuwe lijn parfum, thee, confituur of kaarsen van het Britse duo?

Blake en Mortimer merchandising


De laatste Esther Verkest
03/10
TOP
P-Magazine
P-Magazine
Op vrijdag 2 oktober verscheen de laatste papieren P-Magazine. Vroegere eigenaar Maurice De Velder kocht inmiddels de titel, maar de redactie hoort daar niet bij. Over de precieze toekomst als website of eventueel maandblad door een andere redactie is er nog geen zekerheid. Op de cover van de laatste P staat Véronique De Cock in rouwlingerie. Het was haar achtentwintigste covershoot. Hoofdredacteur Jeroen Denaeghel knipoogt à la Wiske op de backcover.

Van alle P-babes schiet Kim Duchateaus Esther Verkest de hoofdvogel af. Zij stond honderden keren in het weekblad. Gisteren voor het laatst. Hieronder staat die afscheidsaflevering waarin de bloopermachine nog eens van stal wordt gehaald. Wij hopen dat de blooper nog omkeerbaar is.

P-Magazine Esther Verkest


Vooruitblik (The) Walking Dead
en Prins Valiant
03/10
TOP
The Walking Dead 1
The Walking Dead 2
The Walking Dead 3
The Walking Dead 4
Eind oktober herbegint Silvester met de succesvolle reeks Walking Dead, maar nu als softcoveredities van 72 pagina's tegen een zeer schappelijke 7,95 euro per deel. De eerste vier delen verschijnen gelijktijdig en kennen andere covers dan de hardcoverbundelingen. Naar analogie van de Amerikaanse comic- en televisiereeks plaatst Silvester er het lidwoord The bij. Hopelijk levert dat een extra publiek op.

Walking Dead 21
Walking Dead 22
Voor de kopers van de hardcoverstrips van het The-loze Walking Dead is er ook goed nieuws want de delen 21 en misschien ook deel 22 moeten in de Kerstperiode verschijnen.

Prins Valiant: Boek 16Voorts stelde Silvester de intekenaars van de Prins Valiant-reeks gerust. Boek 15, met de jaargangen 1965 en 1966, verscheen in mei 2014. Dat schoot sindsdien niet verder op na de toch regelmatige voortgang van de prachtige en groot uitgevoerde strips. Boek 16 wordt deze maand drukklaar gemaakt met een te verwachten verschijningsdatum van november of december. Boek 16 is de op twee na laatste bundeling van de stripreeks door Hal Foster.

In Boek 16 is er geen gebrek aan nieuwe avonturen: "Prins Valiant kampt met een onwillige troonopvolger en sluit zich aan bij groep rondtrekkende jongleurs, waarvan de acteur Reynolde een waardig vervanger van de prins blijkt. Een oude bekende keert terug op Camelot, Arn ontmoet een oude heks met haar levensgevaarlijke zoon, Aleta moet orde op zaken gaan stellen in haar koninkrijk op de Neveleilanden. En onderweg daarnaartoe kan Valiant zijn vriend Gawain nog mooi even uit gevangenschap bevrijden. Prins Arn beleeft spannende avonturen als spion, terwijl Valiant de woeste ruiters van El Muluk bestrijdt. Vals jongste spruit, Galan, wil een krijger worden en we leren de stoere kapitein Helge Hakkon kennen."

Ook de roep naar het afronden van Lewis Trondheims Kobijn blijft nagalmen. Helaas is dit een niet goed te maken verliespost voor de uitgeverij waardoor de prioriteit op een zeer laag pitje staat. Silvester gaf er integendeel de voorkeur aan om lopende reeksen als Merlijn Queeste, Major Arcanum, Marie der Draken, D, Belem en Izuna af te ronden. Eerstvolgend gebeurt dat ook met Golden Cup, Okko en Hemel in Puin want die lopen allen op hun eind. Kobijn wordt niet vergeten, maar een concrete aankondiging is er vooralsnog niet.


Vooruitblik Hansje Integraal en Marc Sleen in Ons Volk en Overal
03/10
TOP
Hansje Integraal
Eind januari 2016 staan weer twee bijzondere uitgaven bij Bonte gepland. De integrale editie van Hansje hadden we al eens kort voorgesteld. Met de definitieve cover kunnen we de uitgave nu eens deftig voorstellen.

Hansje is een oude reeks uit het weekblad Kuifje uit de periode 1961-1967, getekend door Berck op scenario van voornamelijk Yves Duval. Hansje is een jonge trommelaar in het leger van Napoleon Bonaparte. Hij beleeft zo'n beetje overal ter wereld komische spionageavonturen. De integrale in hardcover (te vergelijken met Bontes Zilverpijl-bundeling) bevat alle negen verschenen albums, aangevuld met losse tekeningen. Te koop tegen 55 euro. We hebben begrip voor de zwart-wituitvoering, maar daarmee zullen we wel Bercks voortreffelijke kleurinzicht moeten missen. Hij koos dikwijls voor een niet-alledaags kleurenpalet — waarvoor hij zich al eens moest verantwoorden voor onder meer zijn gele hemels — dat pas later bij anderen navolging kreeg.

Voort verschijnt er bij Bonte een nieuwe bundeling met illustraties en stripjes van Marc Sleen na de bundeling uit 2014 van zijn werk uit Ons Volkske voor de jaargang 1945. Deze keer komt zijn illustratiewerk voor Ons Volk en Overal uit de periode 1945-1948 aan bod. Het boek zal rond de 280 pagina's bevatten. De gags van Pollopof zullen er evenwel niet instaan. De prijs zal 49,99 euro bedragen. Bonte koos ervoor om de complete pagina's uit voornoemde weekbladen in te scannen en zorgvuldig te retoucheren, dus met de omringende artikels erbij zodat de context van de tekeningen en strips behouden blijft. De oplage is gelimiteerd tot driehonderd exemplaren. Hieronder vind je een paar voorsmaakjes.


Marc Sleen
Marc Sleen


Originele muurtekeningen van Dupuis-tekenaars ontdekt onder vijf lagen behang
03/10
TOP
Stripmuur World Press
In 2013 ontdekten werklui onder vijf lagen behang in een kantoor in de Centrumgalerij in Brussel originele muurtekeningen van André Franquin, Jean Roba, Peyo, Jijé, MiTacq, Victor Hubinon, René Hausman en Jean Graton. Er staat een jaartal bij: 1958, amper een jaar na de geboorte van Guust Flater en drie jaar na die van de Marsupilami die Franquin allebei op de muur tekende. We herkennen ook Buck Danny, Pirrewiet, een indiaantje uit een kortverhaal van Roba, hausmans Sakie (uit Sakie en Zunie) en Tapir uit De Beverpatroelje. De ontdekking werd recent bekendgemaakt en was meteen groot nieuws. Voor stripfeaks geldt het als een soort grot van Lascaux.

Het kantoor behoort vandaag toe aan de liberale vakbond VSOA. In het verleden bestierde Georges Troisfontaines er zijn agentschap World Press dat strips leverde aan hoofdzakelijk Dupuis voor het weekblad Robbedoes. Het VSOA zag de waarde van de vondst in en contacteerde het Belgisch Stripcentrum. Door een tekort aan middelen kon het er niets mee aanvangen behalve raad geven om de tekeningen niet te laten vergaan. Het VSOA ondernam dan maar zelf actie en bekostigde voor duizenden euro's een UV-filter op het venster om de tekeningen tegen het zonlicht te beschermen en er komt tegen eind dit jaar een transparant paneel om voor de muur te plaatsen. Volgens Waalse krant La Libre Belgique overweegt de vakbond om het publiek de kans te geven om de ruimte te komen bezoeken.
Bron: deredactie.be, 30 september 2015


Polina, de film
03/10
TOP
Polina
"Breaking the rules can change your life." Met die premise is een affiche voor de stripverfilming voor Bastien Vivès' Polina vrijgegeven. De opnames van de Franstalige film gingen afgelopen zomer van start in Rusland. De regie is toevertrouwd aan Angelin Preljocaj en zijn echtgenote Valérie Müller. Preljocaj is een balletchoreograaf wiens Sneeuwwitje de eerste balletopvoering was die Vivès als inspiratie voor Polina ging bezoeken.

De film wordt geen cinefiele adaptatie. In onderling overleg wordt er resoluut gegaan voor een crowdpleaser waarbij een vergelijking met Billy Elliot niet ontbrak. De regisseurs kozen wel voor enkele artistieke vrijheden. Zo komt er ook moderne dans aan te pas via een lerares die wordt vertolkt door Juliette Binoche. De Russische balletdanseres Anastasia Shevtsova (zie foto) kaapte de hoofdrol weg.
De release is pas voor 2016.

Anastasia Shevtsova

Producer Didier Creste stelde eerst aan Vivès voor om de regie op zich te nemen, maar dat is niet zijn ding. Ondertussen kreeg hij wel de filmmicrobe te pakken. Met Florent Ruppert en Jérôme Mulot, zijn kompanen van De Grote Odalisk en de te verschijnen opvolger Olympia, begon hij aan een filmscript.

Van zijn andere succes — althans in het Frans — Last Man is met deel 7 inmiddels de tweede cyclus gestart met het meisje Elorna als nieuw hoofdpersonage. Deel 8 is voor januari 2016 voorzien, op tijd voor het stripfestival van Angoulême. Voortaan moeten er twee albums per jaar verschijnen bij Casterman... tot deel 12 want dan zit het erop. Maar er wordt al gedacht aan twee spin-offreeksen, een eerste over de maffia, een andere vertelt de success story van popster Tomie Katana. Er is ook nog de game en in september 2016 start op France 4 het eerste seizoen van een tekenfilmserie die eigenlijk een prequel vormt op de mangareeks.
Bron: Paul Giner — Casemate 85, oktober 2015 /
© foto: Ksenya Poggenpohl


Charlotte Leysen vertolkt Wiske
in Suske en Wiske-musical
03/10
TOP
Charlotte Leysen
Een nieuwe musicalopvoering van het Suske en Wiske-verhaal De Circusbaron hoort nog bij het feestjaar van Suske en Wiske die in december hun zeventigste verjaardag vieren. De Nederlandse aftrap wordt deze maand gegeven. In Vlaanderen moeten we nog wachten tot februari 2016. Zangeres, actrice en Ketnet-wrapster Charlotte Leysen zal hierin te zien zijn als Wiske. De rol van Suske moet nog ingevuld worden. Lees snel verder want er zijn audities. Het volledige persbericht lees je hieronder.

Suske en Wiske: De Musical"Suske en Wiske zijn zeventig jaar jong. Een verjaardag die moet gevierd worden met toeters en bellen, en daarom brengen Music Hall en Van Hoorne Entertainment in februari 2016 de familiemusical De Circusbaron weer naar Antwerpen en Gent. De striphelden worden tot leven gebracht door een keur aan Vlaamse acteurs, met onder anderen Charlotte Leysen als Wiske, Wanda Joosten als Sidonia en Ronald Van Rillaer als Lambik.
 
De Circusbaron verscheen in 1954 en groeide uit tot een van de meest geliefde titels in de stripreeks van Willy Vandersteen. Het album bevat dan ook enkele onvergetelijke taferelen: tante Sidonia als maanraket, de levensgevaarlijke trapezekunsten van Suske en Wiske, de bloeddorstige tijger Radja die zijn tanden in clown Lambik wil zetten en Jerom die ogenschijnlijk zijn vrienden verraadt.
 
In 2008 bracht Music Hall De Circusbaron een eerste keer tot leven in een kleurrijke familiemusical, en naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van Suske en Wiske komt deze voorstelling in een vernieuwde versie weer op de planken in Nederland en Vlaanderen. De voorstelling gaat op 24 oktober 2015 in première in Nederland en vanaf 5 februari 2016 speelt De Circusbaron in Antwerpen en Gent.

Music Hall is trots om de eerste acteurs in de Vlaamse cast te kunnen aankondigen. Charlotte Leysen, zangeres, actrice en Ketnet-wrapster, is geboren om Wiske te spelen. Mike Wauters, vorig jaar afgestudeerd aan de Musicalopleiding van het Brussels Conservatorium, nam een fitnessabonnement om geloofwaardig in de huid van krachtpatser Jerom te kunnen kruipen. En als je denkt aan tante Sidonia en Lambik, komen maar twee mensen in aanmerking om die leven in te blazen: Wanda Joosten staat als geen ander met de pruik van Sidonia, en niemand kent Lambik intussen beter dan Ronald Van Rillaer. Ronald kruipt voor Suske en Wiske - De Circusbaron trouwens een laatste keer in de huid van Lambik en zal na deze reeks voorstellingen definitief afscheid nemen van zijn geliefde alter ego.
 
En wat met Suske? Om de geschikte acteur te vinden voor Wiskes steun en toeverlaat, organiseert Music Hall audities. Binnenkort maken we bekend wie in de voetsporen van onder anderen Niels Destadsbader en Sébastien De Smet stapt.

Tickets en info: Suske en Wiske - De Circusbaron is van 5 tot en met 7 februari vier keer te zien in Stadsschouwburg Antwerpen, en op 13 en 14 februari vier keer in Capitole Gent.
www.musichall.be


Verfilming Ravian en Laureline wordt duurste Europese filmproductie ooit
03/10
TOP
Ravian en Laureline
Met een geraamd budget van 160 miljoen euro wordt de eerste verfilming van Ravian en Laureline door Luc Besson (Leon, The Fifth Element, Taxi, The Transporter) de allerduurste Europese filmproductie ooit! Maar omdat de epische sf-film in het Engels wordt opgenomen, leek Besson even naast de grote ruif te vissen. De Franse staat bevoordeelt liever Franstalige films om fiscale gunsten aan te verlenen. Besson voorzag daarom om de film in Hongarije op te nemen en gaf nog mee dat de zes maanden durende productie een duizendtal Fransen aan het werk had kunnen helpen. En hij kreeg gehoor. Door een aanpassing van de wet voor 2016 kan hij de film alsnog in Frankrijk draaien en krijgt hij een belastingvoordeel van 30 miljoen euro.

De release van Valerian and the City of a Thousand Planets, naar het album Het Keizerrijk der Duizend Planeten, is voor 2017 gepland. De Amerikaan Dane DeHaan (Harry Osborn in The Amazing Spider-Man 2, James Dean in Anton Corbijns Life) en de Brirse fotomodel/actrice/zangeres Cara Delevingne vertolken de hoofdrollen. Clive Owen vervoegde de cast als commandant Arün Filitt.


Projecten van Zidrou, Miles Hyman
en Max Cabanes
03/10
TOP
Natures Mortes
Natures Mortes
Op een drafje sommen we hier enkele samenwerkingsverbanden en projecten op die verschillende auteurs in de steigers hebben.

Zidrou rijgt zijn verhalen als parels aan een halssnoer aan elkaar. Behalve Walen, Fransen en Spanjaarden is er ook een project voor Vlaming Jan Bosschaert en voorwaar voor de Nederlandse Aimée de Jongh (Snippers) van wie momenteel in Eppo het one-shot Reborn loopt. Zidrou loopt daarom nog niet weg van de tekenaars met wie hij al werkte. Zo kregen we al inzage in Natures Mortes (Stilleven), over een schilder en zijn model, getekend door Oriol Hernández voor wie Zidrou al de one-shots Het Vel van de Beer en Drie Vuchten schreef.

• Op scenario van Jean-Luc Fromental (De Avonturen van Hergé) werkt Miles Hyman (Bloednacht, De Zwarte Dahlia) aan Le Coup de Prague. Het wordt een spionageroman over schrijver Graham Greene terwijl hij het scenario van de Orson Welles-film The Third Man (1949) neerpende. Het moet in 2016 in de collectie Vrije Vlucht verschijnen. Hyman werkt ondertussen ook aan een bewerking van The Lottery, een novelle van Shirley Jackson, in 1948 verschenen in The New Yorker. Het einde van dat verhaal over een jaarlijks ritueel in een Amerikaans dorpje shockeerde menig lezer. Abonnementen werdne opgezegd en een hele zomer lang kreeg de redactie hate mail over zich heen. Toch groeide het kortverhaal uit tot een van de beroemdste in de Amerikaanse literaire geschiedenis. Het verhaal mocht echter niet verschijnen in Zuid-Afrika. Hymans keuze voor dit evrhaal komt er niet zomaar want Shirley Jackson was zijn grootmoeder.

• Ook Max Cabanes gooit zich opnieuw in de romanbewerkingen. Na De Prinses van het Bloed en Femme Fatale pakt hij eerstvolgend Nada aan, opnieuw van Jean-Patrick Manchette met de hulp van Doug Headline. De tekenaar omschrijft Nada als "de roman die de Franse polar revolutioneerde". Het verhaal uit 1973 gaat over een onderzoek naar de ontvoering van een Amerikaanse ambassadeur uit een bordeel in Parijs door een kleine groepering van linkse activisten en de jacht op hen door de politie. Claude Chabrol verfilmde de roman in 1974. De stripversie wordt een one-shot van zo'n honderdvijftig pagina's zonder dat er scènes uit de roman sneuvelen. Voor daarna ziet hij het best zitten om het œuvre van Manchette verder te verkennen, te beginnen met diens personage Eugène Tarpon, een voormalig rijkswachter die privédetective werd, wat een reeks van vier delen kan opleveren. Cabanes heeft ook aandacht voor het werk van Ray Bradburry (specifiek The Martian Chronicles), Flannery O'Connor en Haruki Murakami voor meerbepaald (Kafka op het Strand).


Vooruitblik De Wapenmeester
30/09
TOP
De Wapenmeester
Dit najaar zal het 96 pagina's dikke one-shot De Wapenmeester wellicht een van de sterktemakers zijn. Het hardcoveralbum verschijnt in november bij Dargaud en is het werk van Joël Parnotte en Xavier Dorison. De tekenaar kennen we nog van het in vertaling onvoltooide De Aquanauten en het vierluik Het Bloed van de Porphyres. Dargaud verslofte het wel om van deze laatste de tweede cyclus in twee delen te vertalen. De Wapenmeester is na Een Stap naar de Sterren Parnottes tweede vertaalde one-shot. Scenarist Dorison (meneer Undertaker en de nieuwe stiefpapa van Thorgal) hoeven we eigenlijk niet meer voor te stellen.

Het middeleeuws verhaal speelt zich af in 1537. Aan de rand van het Juragebergte komt een boodschapper van de kerk de haat van de katholieke bergbewoners opzwepen zodat ze jacht maken op een jonge protestant en zijn gids. Hun misdaad? Een in het Frans vertaalde bijbel naar Zwitserland brengen om die daar te laten drukken. Ketterij! Een genadeloze jacht begint: twee tegen dertig. Het lot van de jongeman en de oude Hans Stalhoffer lijkt bezegeld. Maar Hans is niet de eerste de beste gids. Hij is de vroegere wapenmeester van de Franse koning Frans I. De prooi is vastbesloten om de jager te worden.

Het, euh, jachtige verhaal is één ding, de tekeningen van Parnotte op zijn allerbest zijn een andere. Geniet van de trailer of klik eens op onderstaande afbeeldingen voor een voorsmaakje van de eerste vijf pagina's van het album.


De Wapenmeester De Wapenmeester De Wapenmeester De Wapenmeester De Wapenmeester


Liliane "Mamy" Funcken overleden
30/09
TOP
Liliane FunckenOpnieuw moeten we een overlijdensbericht schrijven. Op 26 september overleed in Brussel namelijk Liliane Funcken. Ze bereikte de gezegende leeftijd van 88 jaar.

Samen met haar man Fred, die in 2013 overleed, was zij een van de tenoren van het weekblad Kuifje. Het gelukkig getrouwde echtpaar ontwikkelde klassiek realistisch getekende reeksen als Harald de Viking, De Avonturen van een Dappere Musketier, Doc Silver en De Witte Ruiter.

Liliane wilde eigenlijk advocaat worden. Ze leerde Fred in 1945, na de Bevrijding, kennen in L'Innovation waar ze beiden werkzaam waren. Hij als hoofd decoratie, zij als verkoopsdirectrice. Ze vormde met hem zowel een persoonlijk als een professioneel duo en vonden bij elkaar een bijkomende passie voor de geschiedenis. Liliane overtuigde Fred om zijn andere passie weer op te nemen en opnieuw strips te tekenen.

Aanvankelijk stond zij in voor de inkleuring van Freds illustraties en nadat ze een keertje zonder enige vorming ter zake een illustratie inktte, ging het koppel voortaan door het leven als onlosmakelijk duo. Aanvankelijk legde ze zich vooral toe op de scenario's, later ook meer en meer voor de paginalay-out en de inkleuring en vanaf hun huwelijk inktte ze Freds potloodtekeningen.

Liliana Funcken uniformen

De Witte RuiterLiliane werkte regelmatig de uniformen in detail uit die Fred slechts summier weergaf. Het is een unieke samenwerking in de stripwereld. Hun inspiratie haalden ze voornamelijk in de geschiedenis. Talloze kortverhalen en series in het avontuurlijke genre, steeds klassiek en gedetailleerd getekend, volgden in de loop van de jaren. In de jaren 1960 vestigden ze hun naam des te meer als illustrators van boeken over legeruniformen en wapens. Een eerste boek raakte in een mum van tijd uitverkocht. Die serie met een encyclopedische omvang telde tussen 1966 en 1988 achttien delen, uitgegeven door Casterman. Ze gelden nog steeds als een referentie. Samen met de Duitse en Engelse edities raakten er twee miljoen exemplaren van verkocht. In juni 2015 verscheen er nog een Franstalige herdruk van een album met de geschiedenis van de militaire uniformen tijdens de napoleontische tijd.

Freds stripwerk voor Robbedoes trok ook de aandacht van Hergé die hem inlijfde voor het weekblad Kuifje om er een komische strip over twee scouts te tekenen, als vanouds op scenario van Liliane. Voor de reeks waargebeurde verhalen, de Kuifje-tegenhanger van Oom Wim, voelde het Funcken-echtpaar zich helemaal in hun element. Meer dan tweehonderd verhalen tekenden ze samen op scenario van Yves Duval. Vanaf 1953 startten ze de middeleeuwse reeks De Witte Ruiter naar een idee van Raymond Macherot. In hun geïllustreerde reeks Geschiedenis van de Wereld tekenden ze tussen 1955 en 1962 een fresco van maar liefst 1.600 vignetten op teksten van abt J. Schoonjans. Daar verschenen drie albums van bij Le Lombard.

Harald de Viking
Jack Diamond

Omdat Liliane over een beroemd personage een Oom Wim-verhaal had geschreven, dat beter werd geacht dan een gelijkaardig verhaal in Kuifje, werd ze door Kuifje-uitgever Raymond Leblanc op het matje geroepen. Het betaamde niet dat het echtpaar voor concurrerende tijdschriften werkte. Liliane tekende vervolgens een contract en verliet Robbedoes en Bonnes Soirées. In 1956 volgde dan Harald de Viking op vraag van Leblanc die een maritieme serie in zijn blad wilde. Het koppel verklaarde later nooit van het personage gehouden te hebben. In de jaren daarna volgden de westerns Jack Diamond en Luitenant Burton, de mantel- en degenstrip De Musketier (over een goede vriend van d'Artagnan die zijn fortuin in Parijs zoekt en een vijand van kardinaal Richelieu wordt) en Doc Silver, over de dokter van Pancho Villa, al dan niet op scenario van anderen zoals Yves Duval.

De Avonturen van een Dappere Musketier
Doc Silver

De Funckens werden snel de meest betrouwbare medewerkers van Kuifje. Elke keer er een gaatje viel, er een actuele strip moest getekend worden of een tekenaar te laat was met zijn tekeningen, sprongen de Funckens in. In 1960 depanneerden ze Edgar P. Jacobs voor de Blake en Mortimer-aflevering De Duivelse Valstrik. Jacobs worstelde met de scènes in het verleden en dat was nu net het stokpaardje van de Funckens. In een brief stelde Jacobs het verzoek en de financiële voorwaarden op voor het potloodwerk van elf pagina's, voornamelijk wat de decors en enkele personages betrof. Achteraf deed Jacobs zijn best om alle sporen naar gelijk welke medewerking met de Funckens te laten verdwijnen, maar de Funckens hebben de brief als bewijs gehouden. Voor een zieke Paul Cuvelier tekenden ze de eerste twee pagina's van Zilveren Vlam in potlood. Cuvelier had een hekel aan strips en striptekenaars, maar voor de Funckens had hij een boontje. Hij was regelmatig depresief en de Funckens kwamen hem opmonteren. De jongere redactieleden van Kuifje noemden Fred en Liliane Funcken respectievelijk "papy" en mamy". De Funckens waren er al altijd en de bijnamen werden met even veel respect als liefde als erkentelijkheid voor hun vakmanschap gegeven.

Liliane Funcken

De Funckens overleefden een aantal hoofdredacteurs van Kuifje. Het meeste respect hadden de Funckens voor Greg. Hem vonden ze het bekwaamst als hoofdredacteur hoewel er veel tekenaars het Greg kwalijk namen dat hij nu als tekenaar en scenarist over hun series zou oordelen. De Funckens hadden er geen probleem mee, maar de sfeer was gespannen. In de jaren 1960 was de rubriek met lezersbrieven min of meer getrukeerd met valse lezersbrieven die deze of gene tekenaar op de korrel namen of integendeel vroegen wanneer een nieuw verhaal van een bepaalde serie zou verschijnen (een tactiek die ook Yvan Delporte bij Robbedoes toepaste om de tekenaars tot haast aan te manen). Jean Graton was het grondig beu dat zijn series en personages bijna wekelijks werden bekritiseerd door zogezegde lezers. Op een vergadering dreigde hij ermee het blad te verlaten als de publicatie van de lezersbrieven zou aanhouden. De Funckens namen het voor Graton op en twee weken later doken de eerste lezersbrieven op die Funckens De Musketier de grond inboorden. De breuk tussen Graton en uitgeverij Le Lombard vond hier een oorsprong.

Ook William Vance mag zijn doorbraak danken aan de Funckens. Op een dag kwam Liliane platen afleveren op de redactie van Kuifje. In een hoekje merkte ze een rol tekeningen op. Uit nieuwsgierigheid wilde ze die bekijken. De toenmalige hoofdredacteur had er geen interesse voor, het waren "maar" illustraties. Tot een publicatie zou het niet komen. Liliane zag er net wel potentieel in. Ze vond ze ook vernieuwend. Enkele seconden later kwam Tibet binnen en uitte eveneens zijn bewondering voor de tekeningen. Toen ook nog Albert Weinberg het gezelschap vervoegde en enthousiast vroeg van wie die tekeningen waren, zag de hoofdredacteur zich verplicht om de tekeningen te publiceren waardoor Vance zijn grote kans op een eerste publicatie in Kuifje zag. Sinsdien heeft hij school gemaakt.

De Funckens hebben nooit kunnen rekenen op een groot publiek als het om de verkoop van albums gaat. Aanvankelijk verschenen hun strips in goedkope collecties als Jong Europa en Favorietenreeks en later in bibliofiele heruitgaven zoals van Rijperman. BD Must gaf hen wat eerherstel met een twaalfdelige, gerestaureerde (her)uitgave van De Witte Ruiter, het meest geliefde personage van de Funckens. By the way, De Witte Ruiter was volgens het echtpaar de allereerste continentale stripreeks die in het Engels werd vertaald. De uitgever van een Britse krant kocht de rechten van het eerste verhaal en doopte de reeks om naar Phantom Knight. Zelfs van Hergé verschenen toen nog geen vertalingen.

De Witte Ruiter
(Bronnen: Gilles Ratier — BDzoom, 16 mei 2013 / Nicolas Anspach — ActuaBD, 19 juli 2011, met dank aan Marvano)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet