Daedalus Dark Dragon Books Don Lawrence Collection Saga Uitgaven Silvester  
 
StripFacts

Toegevoegd op 27 mei:
•  Roman Surzhenko tekent nu ook Kriss van Valnor
•  Vooruitblik Dark Dragon Books
•  Luxe-editie De Hand van Pangboche 1 ten voordele van Nepal
•  Steven Dupré stopt noodgedwongen met Midgard

Updates in mei:
•  Vooruitblik Angel Wings 2
•  Jouw naam in Suske en Wiske-bloemlezing
•  Voorsmaakje XIII 24
•  Vooruitblik Robocity
•  Otto naar China, Typex' Rembrandt naar overal
•  Vooruitblik Corto Maltese
•  Luc Besson verfilmt Ravian
•  Comeback De Kat van de Rabbijn
•  Promostrip van Griffo en Ronald Grossey herdenkt de slag bij Waterloo
•  Het einde van Antares, Cassio, Millennium en Witte Klauw
•  Scratch Books en Joost Swarte lanceren tijdschrift Scratches
•  Ere aan Rik Ringers en Tibet
•  En ook nog...
- Nieuwe integrale reeksen van Dupuis in het Frans
- Stripfigurenstraten in Temse
- Alfa en Alfa - Eerste Wapenfeiten in september
- Nieuw concept voor collectie Derde Stroming
- Vasco 26 in Marokko
- Definitieve en chronologische integrale van Maurice Tillieux' Félix
•  Vooruitblik Amoras 5 + trailer
•  Tweeluik Stomp wordt trilogie
•  Vooruitblik XIII Mystery 9
•  De Partizanen integraal
•  Vooruitblik Guust
•  Vooruitblik Gloria Victis 1
•  Vooruitblik Blueberry integraal
•  Vooruitblik Rosa
  En ook nog...
- Apostata in het Spaans
- Nieuwe eigenaar voor filmrechten van De Eeuwige Oorlog
- Filmproject voor De Terugkeer van de Wespendief
- Vervolg van Horacio van Alba
- Storyboard van De Adelaars van Rome 5
- Storyboard van Murena 10
•  Programma 60 jaar Jommeke + versterking van Jef Nys' kleindochter
•  Vooruitblik RW Uitgeverij
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2014:
junijuli • augustus • septemberoktobernovemberdecember
2015: januarifebruarimaartaprilmei
 
Roman Surzhenko tekent nu ook
Kriss van Valnor
27/05
TOP
Roman Surzhenko Thorgal
De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren 2Met bovenstaande proeftekening en enkele andere testillustraties en proefplaten solliciteerde de Russische tekenaar Roman Surzhenko op vraag van zijn agent om aan De Werelden van Thorgal te mogen participeren. Na de spin-offs Wolvin en De Jonge Jaren is Surzhenko ondertussen begonnen met het tekenen van die andere spin-off: Kriss van Valnor, voortaan op scenario van Xavier Dorison.

Deel 6 moet naadloos het verhaal volgen dat door Giulio De Vita en Yves Sente is begonnen. De Vita wilde stoppen op een hoogtepunt en zich opnieuw op eigen projecten toeleggen nadat Sente van de reeks werd gehaald. Surzhenko presteert het om twee albums per jaar te tekenen van Wolvin en De Jonge Jaren. Met nu ook nog eens Kriss van Valnor erbij zal de productieplanning er wat anders uitzien. Een eerstvolgend album wordt dus Kriss van Valnor.

De Werelden van Thorgal - Wolvin 2
De Werelden van Thorgal - Wolvin 3
Surzhenko tekent op de computer. Enigszins door plaatsgebek want hij woont op een appartement. Dat hij een ambitieuze tekenaar is, tonen ook zijn hierbij afgebeelde voorstellen en alternatieve versies van covers voor zijn Thorgal-albums aan. Al moet gezegd dat hij aanvankelijk dacht dat hij zelf de covers mocht tekenen. Dit kan alleszins nog een zekerheid zijn voor de opvolging van de hoofdreeks Thorgal en voor uitgeverij Le Lombard en de erfgenamen van Grzegorz Rosinski als de meester himself er niet meer is. Voor die optie staat de Rus zeker open: "Wat er goed is voor het project, zal ik doen. Ik ben niet de man die alles wil, helemaal niet. Ik wil alleen dat Thorgal doorgaat. Ik ben blij dat de fans, sommige fans, van mijn tekeningen houden. Ik zoek niet naar mijn eigen, persoonlijke stijl. Ik wil de 'goeie ouwe Thorgal' vervolgen, de albums die ik op mijn twintigste zag en waar ik nog altijd van hou. Dat is alles wat ik wil."
(Bron: www.thorgal.com)


Vooruitblik Dark Dragon Books
27/05
TOP
Campus Stellae - De Weg naar Compostella 1
Campus Stellae - De Weg naar Compostella 2
Campus Stellae - De Weg naar Compostella 3
Campus Stellae - De Weg naar Compostella 4
De voorbije maanden konden we al enkele nieuwigheden bij Dark Dragon Books aankondigen die we in de rest van het jaar mogen verwachten. Voor de jongste update van de uitgeverij in de rubriek Te Verschijnen hoeven we de aanwinsten Isabellae, Sara Lone, Robocity en verschillende Star Wars-titels bijgevolg niet opnieuw voor te stellen, noch vervolgen op lopende reeksen. De andere nieuwigheden zetten we wel graag in het zonnetje. Zonnebril op en volg ons maar...

Vooreerst is er het complete vierluik Campus Stellae - De Weg naar Compostella, een historisch verhaal dat je meeneemt naar een van de belangrijkste bedevaartsoorden van het christendom. De titels van de vier delen hebben telkens een verwijzing naar het volgnummer in de reeks: De Eerste Etappe, De Twee Relikwieën, De Drie Duivelsburg
en De Dood met Vier Gezichten. Het vertrekpunt: "Het jaar 1255. Tijdens de Zevende Kruistocht ontdekt koning Lodewijk IX in Egypte een mysterieus standbeeld gewijd aan de godin Isis. In werkelijkheid is het maar een klein deel van een vervloekte schat. Twintig jaar later vormt de jonge herder Aubrac op de mythische weg naar Compostella een bedreiging voor hen die deze geheim willen
houden."
Tekenaar Andrea Mutti kennen we nog van Giuliano Nero, Re-Mind, SAS en I.R.$. - All Watcher. Scenarist Pierre-Roland Saint-Dizier is een journalist en organisator van het stripfestival van Illzach. Hij werkte verschillende conceptalbums en -reeksen uit als promotie voor steden en streken. Campus Staellae is er daar eigenlijk ook een van, maar dan wel ambitieuzer opgezet.


Engel / Duvel 1
Engel / Duvel 2
In september maken we graag kennis met Angelina, een creatie van de Italiaanse illustratrice, striptekenares en inkleurster Mirka Andolfo. Zij fabriceerde de komische trilogie Engel / Duvel over een bekoorlijk schepseltje dat voor een dilemma staat. Deel 1: "Angelina en Damian zijn het bewijs dat tegenpolen elkaar aantrekken. Zij is een mooie kleine engel, hij een schriele duivel en verliezer. En toch, houden ze waanzinnig veel van elkaar. Jammer dat Angelina heeft beloofd rein te blijven tot haar huwelijk. Haar maagdelijkheid moet en zal worden bewaard. Niet vreemd dat de diabolische Damian alles zal doen om haar voortijdig te schenden. Hoe kan deze arme duivel de engelachtige verleiding weerstaan?"


Celestine en de Paarden 1
Miauw! 1
Voor de kinderen, en dan liefst nog voor meisjes die van paarden en/of katten houden, zijn er de komische series Celestine en de Paarden en Miauw!. Celestine laten we haarzelf voorstellen: "Mijn naam is Celestine. Ik ben tien jaar en... mijn passie is paarden zoals je al wel verwacht
had. Maar geloof me, dat is niet altijd het geval geweest. Toen ik vroeger klein was en ik langs manège De Vier Hoefijzers liep, vond ik ze niet eens mooi. Ze kregen het zelfs voor elkaar om me in mijn neus te bijten! Tot ik op een dag Salar leerde kennen. Hij werd mijn beste vriend en ik de zijne. Nu galoppeer ik niet meer op hem, maar ik vlieg gewoon."

In Miauw! leren we de wereld kennen door de ogen van Morris de kat. "Morris is een van de grootste katten die bestaat. Niet door vraatzucht en luiheid, integendeel, hij is dynamisch en heel sportief. Hij kwam een paar jaar geleden bij ons huis aanlopen. En nu is hij is dolgelukkig. Hij heeft oneindig veel ruimte en een jachtgebied dat zich uitstrekt over meerdere gebouwen en hectaren grond. In de strip ziet hij zijn omgeving niet hetzelfde als wij. Door Morris leren we de wereld kennen op een tedere en humoristische wijze, samen met de bizarre wezens die de wereld bevolken!" De gags van Miauw! zijn geschreven door Love-bedenker Frédéric Brrémaud.


Skylanders 1
Skylanders 2
Tot slot breidt de collectie Dark Dragon Books Games Collection uit met Skylanders, gebaseerd op het populaire kinderspel waar een neefje van ons zo verzot op is. Als hij de volgende inhoud begrijpt, dan lijkt die reeks ons iets voor hem: "Ga met je favoriete helden zoals Spyro, Stealth Elf, Trigger Happy en hun vrienden op avontuur in een wereld die je kent van de Skylandergames. Het verhaal gaat vooraf aan de game Skylanders Trap Team en je leest hoe de intriges van slechterik Kaos ervoor gezorgd hebben dat de veertig ergste boeven uit Cloudcracker Prison zijn ontsnapt." De softcoveralbums tellen 32 pagina's en de eerste twee delen vormen alvast een afgeronde cyclus.

Over de reeks Het Universum van Stefan Wul komen we later terug.


Luxe-editie De Hand van Pangboche 1
ten voordele van Nepal
27/05
TOP
De Hand van Pangboche 1 luxe
Na de aardbeving in Nepal liet Willy Linthout weten dat ook het kindertehuis Shangrila Home zwaar getroffen werd. Een kamer daarvan was genoemd naar zijn overleden zoon Sam. Sam's Room bestaat niet meer, alles stond op instorten en het tehuis is onbewoonbaar verklaard. De kinderen staan op straat. Linthout heeft niet de gewoonte om mensen om geld te vragen. Nu ervaarde hij het al zijn plicht. Stortingen op de rekeningnumers BE86-0682-2248-1550 (België) of NL71 INGB 0006 6127 84 (Nederland) met de mededeling "aardbeving" komen voor de volle honderd procent terecht bij de organisatie om de kinderen zo snel mogelijk weer een permanent dak boven hun hoofd te geven. De giften zijn fiscaal aftrekbaar (in België vanaf 40 euro).

Ondertussen sprong ook uitgeverij Strip2000 op de menslievende kar. Op 2 juli verschijnt er een luxe-editie van het zich in het Himalayagebergte afspelende De Hand van Pangboche 1, het eerste deel van een tweeluik door André Taymans. De gewone hardcover verkocht al als zoete broodjes. De luxe-editie kan je wellicht ook bekoren. De luxe verschijnt op groot formaat met een nieuwe cover in een zwart-wituitvoering met schetsen erbij. Willy Linthout schreef een bijzonder voorwoord. De prijs voor deze luxe bedraagt 39,95 euro. Auteur André Taymans stond zijn rechten af, Strip2000 doneert per luxe 10 euro aan Shangrila Home. Bestellen kan je bij je stripwinkelier. Maar haast je, de oplage is beperkt. En bovenal hebben de kinderen snel nood aan nieuwe opvang.


Steven Dupré stopt noodgedwongen
met Midgard
27/05
TOP
Midgard
Midgard
Van het monsterproject Midgard verschenen in 2011 en 2012 de eerste twee delen bij V.O.Stripgilde. In 2012 luidde het bij Steven Dupré nog gekscherend dat hij toen nog altijd niet wist hoeveel albums er uiteindelijk zouden verschijnen. Een indicatie had de Franse vertaling kunnen zijn bij Casterman, waar Kaamelott van Dupré al verschijnt, die zich engageerde voor de vertaling van de eerste twee delen en er daarna nog vier wilde uitgeven. Samen goed voor meer dan zevenhonderd pagina's, maar naar Duprés inschatting nog te weinig om het complete verhaal dat al jarenlang in zijn hoofd zit uit te werken.

Maar het draaide anders uit. Casterman hield het na deel 2 voor bekeken en dat was een lelijke streep door de rekening van de stripmaker. Andere projecten doken op, hij verhuisde naar Spanje en Midgard verdween op het achterplan. Op de Facebook-fanpagina van Midgard liet Steven Dupré op 23 mei in een uitgebreid bericht weten dat die lange stilte nu zo goed als zeker permanent zal blijven. Hij stipt ook pijnpunten aan die al langer spelen bij stripmakers, maar die zeker de laatste jaren op financieel gebied heel zwaar zijn geworden. Sommige daarvan gaven ondertussen de brui aan hun vak, anderen twijfelen er nog over. We geven hieronder het volledige bericht weer want Dupré vermeldde dat de fanpagina binnenkort zou verdwijnen.

"Beste vrienden van Midgard,

Het is zeer lang zeer stil gebleven rond jullie favoriete (?) strip, waarvoor mijn excuses. Velerlei redenen heben bijgedragen aan deze lange stilte.
Tot mijn grootste spijt kan ik jullie helaas enkel melden dat zoals de zaken er nu voor staan die lange stilte vanaf nu zo goed als zeker permanent zal worden.
Strips maken is mijn beroep. Het enige beroep dat ik ooit heb uitgevoerd. Ik heb er beslist veel plezier aan beleefd en heb met vele prachtige mensen mogen samenwerken. Het is wellicht een van de mooiste beroepen die ik me kan indenken, zoniet hét mooiste, en ik prijs mezelf dan ook gelukkig dat ik het al een kleine 28 jaar mag uitoefenen. Zo lang ik maar aan mijn tekentafel zit, tenminste. Meestal toch. En soms ook niet. Het is immers verdomd hard werken, in een harde business.
Het uitoefenen van dit beroep houdt in zich dat ik me dus al een kleine 28 jaar lang voornamelijk binnenskamers opsluit gedurende gemiddeld 10 uur per dag en soms langer. En dit zes dagen per week en soms meer. Mijn schamele vrij tijd vulde ik tot niet eens zo lang geleden voornamelijk met signeersessies ter promotie van mijn albums in binnen- en buitenland. Waaruit ik hoop dat u begrijpt dat ik leef voor mijn werk.
Maar wat krijg ik voor al dat hard labeur in ruil is iets wat ik me de laatste tijd meer en meer begin af te vragen.
Achttien van de voorbije achtentwintig jaar bestonden voor het merendeel uit het boven het water houden van mijn hoofd, met een inkomen dat lager lag dan dat van een gemiddelde al dan niet in het zwart tewerkgestelde poetsvrouw uit die tijd.
Verschillende keren speelde ik toen met het idee er de brui aan te geven of deed ik dat effectief. Drie keer, om precies te zijn. Tot er zich weer een kans aanbood en ik opnieuw op de trein sprong. Ik geef toe: telkens bij gebrek aan een alternatief.
Later heb ik ook behoorlijk mijn brood verdiend. Vergelijk mijn inkomen in deze vette periode met dat van een gemiddelde ambtenaar, evenwel zonder de sociale voordelen van het statuut van deze laatste. In ieder geval genoeg om ruim tevreden te zijn met mijn bestaan als stripmaker. En toch...
Terwijl ik onafgebroken albums produceerde waarvan er enkele vrij tot zeer succesvol en anderen dan weer amper, stelde ik temidden van de schommelingen en bochten die de rollercoaster van mijn carrière was, vast dat er één constante doorheen liep. Namelijk dat ieder project dat ik aanpakte en dat volledig uit mijn eigen koker gerold was, dat dus zowel door mij geschreven als getekend werd, vroegtijdig aan zijn einde kwam. Uitgezonderd voor Sarah & Robin werd die beslissing steevast door anderen genomen. Voor Midgard, mijn meest recente persoonlijke project is dat niet anders.
De Franstalige uitgaven door uitgeverij Casterman financierde mee de Nederlandstalige uitgaven bij de Stripgilde-uitgeverij. Casterman hield er na amper twee delen mee op.
Terwijl ik genoodzaakt was om op zoek te gaan naar andere bezigheden en inkomsten — die ik gelukkig ook vond, zij het dan aan marktconforme voorwaarden vergelijkbaar of erger dan die waartegen ik twintig jaar geleden ook al werkte niettegenstaande mijn sedertdien opgebouwde ervaring en expertise — heb ik me daarnaast ook onledig gehouden met de zoektocht naar een manier waarop Midgard weer nieuw leven en een vervolg en alsnog verdergezet en afgewerkt zou kunnen worden.
Gisteren kreeg ik het bericht dat het me opnieuw niet gelukt is.
Men heeft niet enkel Midgard stopgezet, men heeft Midgard ook voor andere eventuele uitgevers verbrand. Ik beweer niet iedere denkbare Franstalige uitgeverij naar hun interesse gepolst te hebben, maar wel velen onder hen, waaronder verscheidene waarmee ik eerder samen heb gewerkt aan andere albums. Geen enkele uitgever wilde zich er aan wagen.
Ik gooi dus bij deze ook de handdoek in de ring. Midgard is helaas vroegtijdig gestorven. Binnenkort wordt ook deze Facebookpagina gewist.
Ik wil jullie danken voor het vertrouwen dat jullie in mij stelden, ook al moet ik nu dat vertrouwen beschamen. Ik moet jullie danken voor de vele enthousiaste reacties op mijn werk en eerlijk is eerlijk; ook voor het inkomen dat jullie door Midgard temidden van alle andere beschikbare titels aan te schaffen voor mij en mijn gezin genereerden.
Maar wat nu? Wat na Midgard?
Ik hoop nog steeds op een dag een persoonlijk boek te kunnen afleveren waar ik trots op mag zijn, waar jullie plezier aan kunnen beleven en waarvan het sop de kool wél waard mag blijken te zijn.
Tot het zo ver is dien ik nog de contractuele verplichtingen waartoe ik gebonden ben na te komen. Er zullen dus nog door mij getekende strips verschijnen de eerstkomende jaren.
Wat daarna komt kan ik jullie momenteel met de beste wil van de wereld niet vertellen. Gelukkig rest er mij nog wat tijd om daarover na te denken.

Nogmaals mijn excuses en hasta la vista,

Steven Dupré
Almogia, 23 mei 2015"


Vooruitblik Angel Wings 2
23/05
TOP
Angel Wings 2
Bovenstaande cover van Angel Wings 2: Black Widow is recent vrijgegeven, maar op de release moeten Fransen nog wachten tot 21 oktober. Als Silvester weer kort kan aansluiten zoals bij deel 1. kunnen we de vertaling in dezelfde periode verwachten. Voor de liefhebbers: wat je ziet is een P-61. Dan bedoelen we het vliegtuig.

Angel Wings is de jongste bestseller van Romain Hugault en Yann die al samen de luchtvaarttrilogieën De Nachtuil en Edelweiss maakten.


Jouw naam in Suske en Wiske-bloemlezing
23/05
TOP
Suske en Wiske De Beste 5
In oktober verschijnt bij Standaard Uitgeverij het feestelijke Suske en Wiske: De Beste 5 met daarin de beste vijf Suske en Wiske-verhalen om de zeventigste verjaardag van de reeks te vieren. Via deze website kan je zelf meebepalen welk verhaal zeker in die bloemlezing thuishoort. Als beloning voor jouw moeite komt jouw naam in het boek te staan.

Kies zorgvuldig want de selectie waaruit gekozen moet worden, bestaat uit slechts zeventig titels. En amper één album daarvan komt uit de fameuze blauwe reeks.


Voorsmaakje XIII 24
23/05
TOP
Suske en Wiske Beste 5
Bovenstaand fragment komt uit XIII 24, het later dit jaar te verschijnen laatste deel van de cyclus door Iouri Jigounov en Yves Sente. Daarin wordt XIII weer aan een onderzoek onderworpen met als bedoeling zijn geheugen terug te brengen, dat is althans wat wij eruit opmaken. Er zijn alleszins scènes te herkennen uit de verhalen van William Vance en Jean Van Hamme.

Hoe de toekomst van de reeks XIII er na deel 24 uitziet, hebben we recent nog eens herhaald. Herinner je je dat nog?


Vooruitblik Robocity
20/05
TOP
Robocity
Robocity
Een extra aanvulling bij Dark Dragon Books in de lijst Te Verschijnen is Heartland Stories: Robocity dat in juli zal verschijnen. Het betreft een afgerond verhaal van tachtig pagina's door talent van eigen bodem, de Nederlandse Marlon Teunissen. Het verhaal verscheen tevoren gedeeltelijk in het stripblad Strips2Go! dat echter geen lang leven beschoren was. Veel in dat blad gepubliceerde strips waren op manga geïnspireerde verhalen. Robocity sprong er door de kwaliteit wel bovenuit.

Robocity is Teunissens stripdebuut, maar ze is al langer actief als illustratrice met een grote manga- en animeachtergrond. Robocity behoort tot het steampunkgenre en is als volgt samen te vatten: "Op weg naar huis krijgt Sophia motorpech. Midden in de woestijn nog wel! De paniek slaat toe. Hoe komt ze ooit thuis zonder benzine? Gelukkig komt ze al gauw bij een stad uit. De redding lijkt nabij, op een klein probleempje na... het feit dat mensen er niet welkom zijn!"

Het album verschijnt op hetzelfde, kleinere formaat als de reeksen Love, Pandala en De Sage van Atlas & Axis bij dezelfde uitgeverij tegen de prijs van 14,95 euro. Wie het album voor 31 mei bij je stripspeciaalzaak bestelt, krijgt er een artprint bij aankoop bij.


Otto naar China,
Typex' Rembrandt naar overal
16/05
TOP
Otto
China ontdekt steeds vaker Belgische strips. We publiceerden er trouwens ooit dit artikel over. De nieuwste aanwinst voor het Chinese publiek is het tekstloze Otto van Vlaming Frodo De Decker. Alle door Syndikaat uitgegeven albums zullen binnenkort door Liaoning Children's Publishing House in China worden uitgegeven. Frodo tekende speciaal voor dit heuglijk feit bovenstaande illustratie. Otto verschijnt ook al in het Frans bij Paquet onder het komische label Kramiek.

RembrandtEen compleet andere titel van eigen (Nederlandse) bodem vindt ook zijn weg naar China. We hebben het over het one-shot Rembrandt van Typex. Op 6 mei verscheen de Franse vertaling bij Casterman. De eerste kritieken zijn alvast lovend. Het Franse stripinfomagazine Casemate wijdde er in het meinummer zelfs zes pagina's aan. In het Nederlands zit het album al aan de derde druk. Er bestaan of er komen ook vertalingen in het Engels, Hongaars, Spaans, Japans, Turks en zoals vermeld in het Chinees.


Vooruitblik Corto Maltese
14/05
TOP
Corto Maltese
Casterman pakte gisteren uit met de cover van het grote comebackalbum van Corto Maltese dat in het Frans op 30 september zal verschijnen en in vertaling in oktober. In nog wat andere talen ook waardoor de gezamenlijke eerste druk al snel op driehonderduizend exemplaren komt te liggen. Over de nieuwe auteurs Rubén Pellejero en Juan Díaz Canales, beiden Spanjaarden, konden we al genoeg kwijt. Over het verhaal nog niet.

Sous le Soleil de Minuit speelt zich af in het jaar 1915 in Mantsjoerije dichtbij de Koreaanse grens. Het verhaal is geïnspireerd op de roman Le Soleil de Minuit van Pierre Benoit uit 1930, in 1943 verfilmd door Bernard Toland. Als het scenario min of meer trouw blijft aan het origineel dan mogen we ons aan een passionele romance verwachten, uiteraard ook exotisch avontuur, ingebed in een stukje geschiedenis.


Luc Besson verfilmt Ravian
14/05
TOP
Valerian and the City of a Thousand Planets
Ravian en LaurelineGisteren maakte de Franse filmproducer en -regisseur Luc Besson bekend dat hij eerstvolgend zijn tanden zet in een verfilming van Ravian, meerbepaald het album Het Keizerrijk der Duizend Planeten. In dat album komen veel elementen voor die tekenaar Jean-Claude Mézières indertijd met grote ogen op het bioscoopscherm zag passeren tijdens een vertoning van de sf-film Star Wars... tot een versie van Darth Vader toe!

De film Valerian and the City of a Thousand Planets zal Besson zelf schrijven en regisseren met een bedoelde release in de zomer van 2017. Een drukke periode voor het sf-filmgenre want Valerian zal het dan moeten opnemen tegen War of the Planet of the Apes en een nieuwe Spider-Man terwijl dat jaar ook Star Wars VIII, Terminator Genisys 2 en Guardians of the Galaxy 2 worden verwacht.

Dane DeHaan
en Cara Delevingne zijn aangetrokken om de hoofdrollen van Ravian en Laureline te vertolken. De Amerikaanse acteur Dane DeHaanspeelde al mee in The Amazing Spider-Man 2 als Harry Osborn alias Green Goblin, de film Chronicle en tv-reeksen als True Blood en In Treatment. Het Britse model Cara Delevingne ontpopt zich de laatste paar jaar steeds vaker als een actrice die vorig jaar nog werd genoemd als mogelijke Bondgirl. Het lijkt ons sterk dat je haar toevallig dezer dagen nog niet hebt gezien in het reclamespotje voor Zalando.

Dane DeHaan en Cara Delevingne

De opnames zijn eind dit jaar gepland. Mézières is een oude bekende van Besson want de tekenaar werkte actief mee aan de sf-film The Fifth Element. De vliegende taxi's bijvoorbeeld zijn een ontwerp van Mézières. Besson, de man achter de filmreeksen Transporter, Taxi en Taken, de tv-reeks La Femme Nikita en films als Léon, Lucy en Le Grand Blue, heeft met Michel Vaillant en Les Aventures Extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec (Isabelle Avondrood) ook nog andere stripverfilmingen op zijn naam. Filmplannen voor Ravian koestert hij al vele jaren. Nu lijkt het eindelijk werkelijkheid te worden voor 'm.


Comeback De Kat van de Rabbijn
14/05
TOP
De Kat van de Rabbijn
Meer dan zes jaar na het laatste deel in de reeks De Kat van de Rabbijn 5 keert de tegenwoordig gevierde filmmaker Joann Sfar terug naar zijn oude liefde, zijn grote bestseller De Kat van de Rabbijn. In feite is het in het Frans al acht jaar geleden want Oog & Blik | De Bezige Bij liep telkens wat achter op de Franse uitgaven van Dargaud. Bij deze laatste uitgeverij verschijnt in augustus in het Frans namelijk deel 6 van de komisch-filosofische avonturenreeks over een kat van een rabbijn die kan spreken nadat hij de papegaai van zijn baasje opvrat.

In deel 6 draait het meer dan ooit om de kat en Zlabaya, de dochter van de rabbijn. Uit bovenstaande eerste plaat leren we dat Zlabaya zwanger is. Behalve het moederschap is ook de positie van de man een belangrijk thema in dit verhaal.


Promostrip van Griffo en Ronald Grossey herdenkt de slag bij Waterloo
14/05
TOP
De Zijden Sjaal
Op 18 juni 1815 zal er héél wat aandacht vloeien naar Waterloo waar tweehonderd jaar geleden de beroemde slag gebeurde waar Napoleon Bonaparte voorgoed werd verslagen en waarover Abba een wereldhit zong. Antony Martin, de Engelse Guinness-brouwer, produceerde een speciaal herdenkingsbiertje. België en bier, ook strips blijven een populair exportproduct. En zo mochten Griffo en Ronald Grossey een semipublicitaire strip maken. De Zijden Sjaal: Waterloo 1815. Een Verhaal van Liefde en Bravoure leest als een historisch avonturenverhaal op de achtergrond van de slag bij Waterloo. Het album verschijnt op 24 juni bij Ballon Comics in een hardcoveruitvoering tegen 11,95 euro.

Het verhaal: "15 juni 1815. Het bal van Lady Richmond is hét evenement van het jaar in Brussel. Zelfs de prins van Oranje en de hertog van Wellington worden er verwacht. Jonker Alexander d'Hoogvorst arriveert er veel te laat en zwaar beschonken. Dit tot ergernis van zijn vader en vooral van zijn verloofde Laurence. Bovendien duikt ook de mooie en vrijgevochten herbergierster Annabelle op, die hopeloos verliefd is op Alexander. De gebeurtenissen komen in een stroomversnelling als blijkt dat Napoleon tot op dertig kilometer van Brussel is genaderd."


Het einde van Antares, Cassio, Millennium en Witte Klauw
14/05
TOP
Antares 6
Cassio 8
Millennium 6
Witte Klauw 3
Komende zomer verschijnen alvast in het Frans de laatste delen van enkele reeksen waarvan je hierboven ingescande covers in première ziet staan. Alle vertalingen zijn normaal gezien gepland voor oktober.

Om te beginnen sluit Léo zijn derde cyclus in De Werelden van Aldebaran af met het zesde deel van Antares. Dat is dus één album meer dan de vorige cyclussen Aldebaran en Betelgeuze die elk vijf delen telden. In de overkoepelende reeks loopt nog Overlevenden waarvan in 2014 deel 3 verscheen. Léo heeft alle redenen tot vieren want zijn De Werelden van Aldebaran is dit jaar twintig jaar jong. Van elk nieuw album van Antares bedraagt de gedrukte oplage in het Frans zo'n tachtigduizend exemplaren. Voor de hele reeks, inclusief Aldebaran en Betelgeze, staat de teller inmiddels op 2,2 miljoen verkochte exemplaren.

Ook voor Cassio zit het erop. Met een extra dik album zetten Henri Reculé en Stephen Desberg een punt achter de reeks na negen delen. Ondertussen zijn de auteurs al begonnen aan iets nieuws, de trilogie Duizend en Meer Nachten, waarvan in augustus het eerste deel in vertaling verschijnt.

Recent verscheen bij Dupuis Millennium 5, het eerste deel van het tweeluik dat de verstripping is van het laatste deel van Stieg Larssons romantrilogie Millennium. Hoewel, "laatste"... Komend najaar verschijnt er postuum alsnog een vierde roman op basis van notities die Larsson achterliet. In september wordt het Franse deel 6 van de stripreeks verwacht. In de Franse perscommunicatie staat een geestige omschrijving van hacker Lisbeth Salander: "de onmogelijke mix van Edward Snowden en Scarlett Johansson". Tja...

Tot slot sluiten Olivier TaDuc en Serge Le Tendre de trilogie Witte Klauw af. TaDucs volgende project is deel 11 in de reeks XIII Mystery met Jonathan Fly als hoofdpersonage. Dit verhaal is het scenario van Luc Brunschwig.


Scratch Books en Joost Swarte lanceren tijdschrift Scratches
14/05
TOP
Scratches Scratches Scratches Scratches
Scratches Scratches Scratches Scratches
Op zondag 17 mei zendt Canvas in de nieuwe reeks van De Canvasconnectie een portret uit van de Nederlandse illustrator, ontwerper, graficus, lay-outer en occasioneel striptekenaar Joost Swarte. Uit een persbericht van Scratch Books leerden we dat Swarte werkt aan een gloednieuw tijdschrift dat jaarlijks moet verschijnen.

Het Engelstalige Scratches, want zo heet de publicatie, wordt een stripmagazine met voornamelijk werk van Nederlandse en Vlaamse artiesten, zowel van gevestigde auteurs als aanstormende talenten. De verdeelsleutel voor de gepubliceerde auteurs zou voor een derde uit Nederlanders, een derde uit Vlamingen en een derde uit internationale namen bestaan hoewel het de bedoeling is om Nederlandse en Vlaamse talenten in het buitenland bekender te maken.

Scratches zal meer dan alleen strips publiceren. Artikels over kunstenaars/illustratoren als Mark Smeets en Frans Masereel vullen de inhoud aan. Bovenaan dit artikel zie je een serie proefcovers staan met illustraties van respectievelijk Kristina Tzekova, Mark Smeets, Brecht Vandenbroucke, Daan Botlek, Aleksandr Deineka, Bruno Schulz, Joost Swarte en Tobias Schalken.

Scratches zal 120 pagina's tellen op een comfortabel groot formaat van 23 x 33 cm. Het eerste nummer moet deze herfst verschijnen, een tweede in oktober 2016, net voordat de Frankfurt Buchmesse (de grootste in zijn soort ter wereld) doorgaat. Dat jaar zijn op de beurs de spotlichten op de Nederlandse en Vlaamse literatuur gericht.


Ere aan Rik Ringers en Tibet
14/05
TOP
Mystères
Rik RingersIn het nieuwste nummer van BM Mag (hier te downloaden) staan de eerste pagina's van De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers: R.I.P., Rik! 1 door Simon Van Liemt en Zidrou. De nakende release gaat in het Frans met heel wat bombarie gepaard. Een overzichtje:

• Op 23 mei worden tijdens de derde editie van het Porsche Festival in Parijs meer dan honderd voertuigen tentoongesteld waaronder de Porsche 911 van journalist Rik Ringers. De nieuwe stripmakers zijn eregenodigden en komen er signeren.

Le Lombard geeft een exemplaar uit van het krantje La Rafale (waar Rik voor werkt) met een herpublicatie van een interview met Tibet en André-Paul Duchâteau, fake advertenties en strips, weetjes en een gesprek met de nieuwe auteurs.

• Het Franse stripinfomagazine dBD bereidt een buitenreeksnummer voor dat aan Rik Ringers en zijn auteurs is gewijd.

• Een tweede deel is al aangekondigd, door Zidrou, door de uitgeverij en op de achterkant van het te verschijnen album. Zidrou heeft ideeën voor nog minstens vijf andere albums. Rik Ringers is bijgevolg serieus geherlanceerd.

• Tot slot organiseert de Parijse galerie Daniel Maghen in oktober een verkoopstentoonstelling met originele platen van Tibet, die steeds vaker hogere bedragen halen op veilingen. Speciale uitgaven (een medaille, een portfolio) worden er ook te koop gesteld. Daniel Maghen is de uitgever van bloedmooie, zeer dikke "biografieën in beeld" van auteurs als Cosey, Maurice Tillieux en André Juillard. Raad eens aan welke tekenaar de uitgever in oktober zo'n dik artbook wijdt? Jup, van Tibet. Mystères! is de titel van dit boek dat 350 pagina's zal tellen en 59 euro zal kosten. Behalve facsimiléreproducties van originele platen en illustraties en tal van onuitgegeven zaken vormen fragmenten uit diverse interviews een zo compleet mogelijk beeld van de tekenaar die met Rik Ringers en Chick Bill twee langlopende reeksen heeft nagelaten. Albert Uderzo schreef een voorwoord. De cover staat bovenaan dit artikel afgebeeld. Hieronder vind je fragmenten.

Tibet: Mystères

Tibet: Mystères


En ook nog...
14/05
TOP
Ramtamtam en Kierikieli, integraal
German en Wij... integraal
NIEUWE INTEGRALE REEKSEN VAN DUPUIS IN HET FRANS. Bovenop de toren met integrale bundelingen van oude Dupuis-reeksen komen er in september twee reeksen bij. Van het komische Ramtamtam en Kierikieli, een vette knipoog van Mazel en Raoul Cauvin naar Tarzan, verschijnt een eerste bundel, uiteraard met extra achtergronddossier. De reeks werd halverwege herdoopt in Vergeten Jungle om het geschikter te maken voor een iets minder jeugdig publiek. Tussen 1979 en 1987 verschenen tien albums. Arcadia gaf in 2011 het laatste, toen nooit in album verschenen album uit. Van Frédéric Jannins gagreeks German en Wij... komt er maar één integrale, een kloeke bundel met alle 652 gags die Dupuis tussen 1980 en 1993 in veertien albums uitgaf. Jannin kon in die periode rekenen op de ideeën van zijn jeugdvrienden Thierry Culliford en Serge Honorez om scenario's te leveren over een generatie jongeren die last hebben met hun ouders (en vice versa). Culliford is de zoon van Smurfenman Peyo die tegenwoordig mee het familiebedrijf leidt. Honorez is dezer dagen uitgeefdirecteur bij Dupuis. Vanaf 22 september blikt het Belgisch Stripcentrum terug op de reeks en het overige werk van Jannin met de expo Jannin en Wij.


STRIPFIGURENSTRATEN IN TEMSE. Een nieuwe wijk in het Oost-Vlaamse Temse, al langer een gemeente met een hart voor strips, bestaat voortaan uit een laan met kleinere lanen die naar bekende stripreeksen zijn genoemd. De Stripfigurenlaan vertakt verder in de Piet Pienter en Bert Bibberlaan, de Suske en Wiskelaan, de Nerolaan, de Jommekelaan, de De Rode Ridderlaan, de Smurfenlaan en de De Kiekeboeslaan. Nu hopen voor de bewoners dat de straatnaamborden niet om de haverklap worden gestolen als 'souvenir' voor stoute stripverzamelaars. En in welke laan zouden de duurste huizen staan?

ALFA EN ALFA - EERSTE WAPENFEITEN IN SEPTEMBER. Le Lombard heeft in het Frans opnieuw een poging gewaagd om het vervolg van de Alfa-spin-off Alfa - Eerste Wapenfeiten, door Eric Loutte en Emmanuel Herzet, aan te kondigen. Deel 2, Solo, zou nu eindelijk moeten verschijnen in september. Diezelfde maand wordt ook deel 13, het slot van de cyclus door Chris Lamquet en Iouri Jigounov, verwacht. Beide albums hebben gaten geslagen in de bedoelde regelmaat waarin beide reeksen hadden moeten verschijnen. Alfa 12 verscheen in september 2013, Alfa - Eerste Wapenfeiten 1 in april 2010!

Bagdad Inc.NIEUW CONCEPT VOOR COLLECTIE DERDE STROMING. Le Lombard lanceert in september (in het Frans) een nieuw concept voor de collectie Derde Stroming met de uitgave van dikkere albums met afgeronde verhalen. One-shots dus zonder dat er een vervolg op komt in tegenstelling tot de meeste reeksen die in deze collectie verschijnen. Thomas Legrain (Sisco) en Stephen Desberg (van wie in de collectie Derde Stroming al I.R.$. verschijnt) effenen het pad met het 72 pagina's tellende Bagdad Inc. Over de inhoud is nog niets prijsgegeven.

VASCO 26 IN MAROKKO. Onlangs verscheen bij Le Lombard Vasco 25 door Dominique Rousseau naar een origineel scenario van Gilles Chaillet. In de schuif van de overleden bedenker van Vasco lagen nog vele ideeën, maar die moeten verder uitgewerkt worden. Voor het volgende album kan Rousseau een beroep doen op Luc Révillon (de schrijver van het niet-vertaalde 'reisdagboek' Mémoires de Voyages van Vasco) en Chaillets weduwe Chantal om het verhaal in goede banen te leiden. Dat verhaal speelt zich af in Marokko waar we Sophie, maar ook Vasco's broer Lorenzo zullen terugvinden. In een interview met dBD hielp Rousseau trouwens het fabeltje uit de wereld dat hij eiste om de enige opvolger te zijn van de historische reeks waardoor Chaillets voormalige assistent Frédéric Toublanc van de serie werd gehaald. De waarheid is dat het oorspronkelijk de bedoeling was dat beide tekenaars elkaar zouden afwisselen om regelmatiger een nieuw, arbeidsintensief album te kunnen publiceren. Vervolgens besloot Le Lombard om alleen met Rousseau door te gaan. (Bron: Frédéric Bosser — dBD 93 , mei 2015)

FélixDEFINITIEVE EN CHRONOLOGISCHE INTEGRALE VAN MAURICE TILLIEUX' FÉLIX. Het in Waterloo gevestigde uitgeverijtje Éditions de l'Élan antwoordt op de verzuchtingen van vele verzamelaars van het werk van Maurice Tillieux (Guus Slim) om zijn doorbraakreeks Félix (waaruit vele scenario's voor Guus Slim, Baard en Kale en andere reeksen voortvloeiden) nu voor eens en altijd in een Franse, integrale reeks uit te geven. In september 2015 staat het eerste deel van een elfdelige integrale reeks gepland. De bundels zullen chronologisch verschijnen met de verschijning in het striptijdschrift Héroïc-Albums als bronmateriaal. Elke bundel zal ongeveer zes Félix-verhalen bevatten, inclusief de overgangspagina's. Van die programmes non-stop bestaat een honderdtal voorheen nooit in album uitgegeven stripjes. In elke bundel zullen ook alle aankondigingen uit Héroïc-Albums opgenomen worden... allemaal in de oorspronkelijke kleuren. Het wordt dus een facsimiléreproductie uit de stripbladen. Alleen het formaat wordt wat groter. Er hoort uiteraard telkens een achtergronddossier bij met zeldzaam beeldmateriaal. Per integrale van zo'n honderd pagina's zal je een schappelijke 29 euro moeten neertellen. Dezelfde uitgeverij gaf een tijdje geleden een luxealbum op groot formaat uit met daarin alle Félix-covers van Héroïc-Albums. De oplage van 440 exemplaren is inmiddels uitverkocht. In de jaren 1980 tot 2000 gaven Michel Deligne, Dupuis en Niffle elk een eigen albumreeks uit met de bedoeling om alle verhalen te bundelen. Dupuis liet de eerste verhalen inkleuren, Niffle spendeerde honderden manuren aan het retoucheren en optimaliseren van de oorspronkelijke tekeningen. Alle uitgeverijen faalden voortijdig in hun complete voornemens.


Vooruitblik Amoras 5 + trailer
09/05
TOP
Amoras 5
Bovenstaande cover van Amoras 5: Wiske is niet nieuw, maar het helpt om je eraan te herinneren dat het voorlaatste deel van de zesdelige reeks op 20 mei in de winkels ligt. Deel 6, Barabas, verschijnt tot slot op 4 november. Er wordt dit jaar ook nog een integrale verwacht van de complete reeks van Charel Cambré en Marc Legendre... wiens namen nog altijd niet op de covers staan.

Bij de promotiecampagne hoort onderstaande trailer die gisteren, vrijdag 8 mei, werd gelanceerd. The powers that be bij YouTube achtten de toon te gewelddadig waardoor er geen advertenties aan gekoppeld mochten worden. Ook dat speelt Standaard Uitgeverij graag uit in de communicatie omtrent Amoras. Volgens de uitgeverij zijn er trouwens al meer dan een half miljoen exemplaren van de reeks verkocht.



Tweeluik Stomp wordt trilogie
09/05
TOP
Stomp 2En wij die dachten dat beide delen van het tweeluik Stomp, door Eric Maltaite en Stéphane Colman, relatief kort na mekaar zouden verschijnen. Het zal toch iets langer duren om het vervolg van de voorgeschiedenis van de schurk uit de reeks Baard en Kale onder ogen te krijgen. Deel 1 verscheen in mei 2014. Van deel 2 moet Maltaite nog zeventien platen tekenen.

Maar er is meer. Letterlijk meer. Omdat er zodanig veel te vertellen valt, is er beslist om het verhaal over drie albums te smeren. Hiernaast staat een afbeelding die de mogelijke cover kan zijn voor deel 2.


Vooruitblik XIII Mystery 9
09/05
TOP
XIII Mystery 9
We zijn er nog niet over uit of bovenstaande cover van XIII Mystery 9: Felicity Brown, door Christian Rossi en Matz, een grapje is of integendeel ernst. Felicity lijkt ons aan magerzucht te lijden of in elk geval klopt er iets niet aan haar figuur. Al goed dat het binnenwerk beter oogt dan bovenstaande verpakking.

XIII Mystery 9

Dit album wordt in oktober in het Frans verwacht. Eerst krijgen we in juni nog deel 8, Martha Shoebridge, geserveerd. Dit album is van de hand van Colin Wilson en Frank Giroud. De resterende verhalen van de dertiendelige spin-offreeks zullen het werk zijn van Corentin Rouge en Fred Duval (deel 10 over Calvin Wax), Olivier TaDuc en Luc Brunschwig (deel 11 over Jonathan Fly), Philippe Buchet en Daniel Pecqueur (deel 12 over Alan Smith) en tot slot Olivier Grenson en Jean Van Hamme (deel 13 over Judith Warner en Jessica Martin).

Eind dit jaar presenteren Youri Jigounov en Yves Sente ook nog het einde van hun cyclus van de reguliere reeks XIII. In dat album komen we te weten waarom de bewuste documenten omtrent de Mayflower tot elke prijs bemachtigd moeten worden. Tegelijk zal Jason moeten infiltreren wil hij Carrington en Jones bevrijden. En Jason mag dan al flashbacks naar zijn jeugd beleven, zijn geheugen zal hij niet terugvinden want dat betekent het einde van de reeks.

We frissen verder je geheugen op met de volgende, eerder gepubliceerde toekomstblik. Aan een definitief einde van de reeks zijn de auteurs en de uitgever nog niet toe. Yves Sente licht toe: "Er is ook nog het Cubaanse gedeelte van XIII met Marie. Wat is er met haar gebeurd? XIII kan nog eens dertig jaar verder." Dat laatste voegde hij er glimlachend aan toe, maar het lijkt 'm menens. "Elk jaar herlees ik alle albums. Ik heb het verhaal in de chronologische volgorde herschikt, ik heb een biografie gemaakt, met datums, info. In elke cyclus moet XIII een deel van zijn geheugen terugvinden. XIII ligt in de traditie van de helden van Van Hamme zoals Thorgal en Largo Winch, die niets verlangen van anderen en die zelf het voortouw nemen."

Dargaud-uitgever Yves Schlirf verbindt de langlopende toekomst van XIII niet noodzakelijk aan scenarist Sente: "De dag waarop Yves met het personage klaar is, zien we wel. We moeten misschien een ander duo zoeken om de serie te hervertellen. We zagen het al in de cinema, met Batman of Spider-Man, dat er mogelijkheden zijn. Bij XIII is dat hetzelfde. Zijn wereld is rijk, weelderig en zit barstensvol pistes. We moeten ook een nieuw publiek vinden."

Dargaud en Yves Sente moeten er zich tegelijk bewust van blijven dat het personage momenteel nog steeds het bezit is van Jean Van Hamme en William Vance. Enkel zij kunnen beslissen of Jason op een dag aan zijn einde komt, letterlijk dan. Wat er gebeurt na het overlijden van Van Hamme en Vance is dan weer een andere (rechten)kwestie.


De Partizanen integraal
09/05
TOP
De Partizanen integraal
Dat bombardement aan integrales dit jaar moet eigenlijk nog goed en wel beginnen en het komt zelfs uit onverwachte hoek. SAF Comics (van het label Prestige) bood via distributeur Van Ditmar de mogelijkheid aan stripwinkels en boekhandels aan om het eerste deel van een integrale reeks van De Partizanen te bestellen. Er zijn dus voldoende voorbestellingen gebeurd om groen licht te geven aan de uitgave. Die zou al eind deze maand moeten verschijnen,.

Tussen 1980 en 1989 verschenen zeven delen van deze reeks die in opdracht van het Nederlandse stripblad Eppo werd gemaakt door het Joegoslavische duo Jules Radilovic en Dorde Lebovic. Zij schoven de Joegoslavische majoor Dragon en partizane Sparkie naar voor die in de jaren 1943 en 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog streden tegen de Duitse en Italiaanse fascisten. De stripreeks kwam ten einde door het uiteenvallen van Joegoslavië tijdens de burgeroorlog.

De eerste integrale bevat de verhalen Het Konvooi, Het Geheime Document, De Krijgsgevangene en Commando-eenheid "Y", aangevuld met een achtergronddossier met info, foto's, illustraties en een aantal potloodtekeningen van tekenaar Jules. De meeste verhalen zijn 22 pagina's lang. De integrale is 128 pagina's dik en zal 24,95 euro kosten. Er zullen drie integrales verschijnen.


Vooruitblik Guust
06/05
TOP
Guust 18
Voor het volgende nummer van Stripgids schreven we een overzichtsartikel met geplande en te verschijnen uitgaven van en over André Franquin. De komende maanden, zelfs jaren, is dat een hele stapel. Ook in vertaling doen uitgevers hun best om de aandacht levendig te houden. Op 24 juni verschijnt Ton en Tineke integraal bij Le Lombard terwijl Dupuis diezelfde dag Guust 18 uitgeeft.

Dit album sluit aan bij de grote heruitgaveoperatie uit 2009 met heringekleurde gags die ineens chronologisch werden gebundeld. In 2009 waren er nog genoeg exemplaren van het restjesalbum Van Flaters tot Kraters dat bij Marsu Productions was verschenen zodat het nog niet mee werd opgenomen in de nieuwe reeks. Met deel 18 en het later dit jaar nog te verwachten deel 19 wordt de gagreeks pas echt compleet in de hernieuwde uitvoering. Deze twee albums bundelen verloren gags, publicitaire gags, losse cartoons en illustraties.

By the way, van de vijf opnieuw uitgebrachte oblongalbums van Guust komt er eind dit jaar een herdruk. De eerste druk was namelijk in no time uitverkocht. Franquin-verzamelaars mogen al twijfelen over een nieuwe aankoop van deze oblongreeks want ze horen samen in een verzamelbox die er de eerste keer niet was.

Tot slot, in BM Mag staat een interview met dochter Isabelle Franquin naar aanleiding van de verschijning van Ton en Tineke integraal. Dit nieuwe nummer van BM Mag is sinds vandaag beschikbaar bij je stripspeciaalzaak.


Vooruitblik Gloria Victis 1
06/05
TOP
Gloria Victis 1
Gloria Victis 2
Veel albums die we vandaag hebben aangevuld voor de maanden juni en augustus in de rubriek Te Verschijnen hebben we al eens aangekondigd. De historische avonturenreeks Gloria Victis van het Spaanse duo Mateo Guerrero en Juanra Fernández echter nog niet. Deel 1 verschijnt op 5 augustus bij Le Lombard. Hierboven kan je ook al de cover zien van deel 2 dat vorige week in het Frans verscheen. Er zijn vier delen voorzien.

Het verhaal speelt zich af gedeeltelijk af in een Spaanse provincie van het Romeinse rijk in de tweede eeuw na Christus. En de voorstelling van dat verhaal luidt als volgt: "Hij was de zoon van een held. Hij zou de beste wagenmenner van zijn tijd worden. Zijn naam: Aelio Hermeros. Maar voor hij die status kan verwerven, moet hij zichzelf overwinnen. Als jonge knaap zag hij immers zijn vader in de arena sterven. Ondanks zijn gave om met paarden om te gaan, weigert Aelio een plaats achter de teugels. Maar het bloed stroomt waar het niet gaan kan." Liefhebbers van de nog altijd spectaculaire wagenmennersrace in de film Ben Hur zullen aan hun trekken komen.

Bij Le Lombard stond ook een andere Romeinse reeks gepland, Maxentius, maar de release ervan is uitgesteld naar volgend jaar.


Vooruitblik Blueberry integraal
02/05
TOP
Blueberry integraal 1
Blueberry integraal 2
Voor het decembernummer van Stripgids schreven we een overzichtsartikel bij elkaar over te verschijnen integrales vanaf 2015 (een kortere bewerking lees je hier). Ondertussen kon Johan en Pirrewiet aan de lijst worden toegevoegd. We hadden in ons artikel ook vermeld dat verschillende partijen hun oog hadden laten vallen op de integrale reeks van Blueberry die in december 2012 in het Frans van start ging bij Dargaud. Inmiddels mogen we dolenthousiast verkondigen dat diezelfde uitgeverij, onder verantwoordelijkheid van Ballon Media, zal instaan voor de Nederlandstalige uitgave.

De eerste integrale, met daarin de eerste drie verhalen van Blueberry, is te verwachten in november. Uiteraard hoort er een uitgebreid, met uniek beeldmateriaal verlucht achtergronddossier bij over de publicatiegeschiedenis van de westernklassieker en biografische gegevens over Jean Giraud en Jean-Michel Charlier.

In het Frans zijn er al twee integrales. Deel 3 had in januari moeten verschijnen, maar door externe factoren blijft het uitgesteld worden. De complete integrale reeks is gepland in negen delen. Je kan die gerust beschouwen als de ultieme, complete heruitgave van Blueberry én hommage aan de in 2012 overleden Jean Giraud. En om het helemaal goed te doen, wordt de vertaling en lettering van alle verhalen volledig herzien.


Vooruitblik Rosa
02/05
TOP
Rosa 1
Glénat heeft de vertaling van Rosa 1 op de vertaalplanning gezet voor september. Dit eerste deel van een tweeluik door François Dermaut (Malefosse) mocht op lovende commentaren en heel wat aandacht rekenen bij onze zuiderburen. Er doken zelfs vergelijkingen met Magasin Général op. De uitgeverij houdt het zelf op "het meesterwerk van François Dermaut". Niets gelogen, tekeningen en verhaal spreken aan.

Het verhaal speelt zich af in een Bretoens dorpje aan het einde van de negentiende eeuw. Rosa werd door haar ouders uitgehuwelijkt aan de 25 jaar oudere weduwnaar Mathieu. De man is een alcoholicus, ranselt zijn vrouw al eens af en hij wordt ziek. Tuberculose, de kanker van de negentiende eeuw. Rosa is godsvruchtig en preuts, maar dat alleen kan haar man niet redden. Er moet geld op tafel komen om hem een genezingskuur te laten ondergaan. Het komt tot een inzet waarbij twaalf mannen in het dorp geld bij elkaar leggen. Twaalf mannen die Rosa in haar bed zal ontvangen. Rosa stelt de regels op, zo houdt ze haar nachthemd aan want haar naakte lichaam is enkel voor de ogen van Mathieu bestemd. Maar Rosa ontdekt dat er meer komt bij kijken dan seks alleen. Ze leert de mannen kennen: hun ambities, hun zwaktes, hun onwetendheid, hun angsten, hun verborgen gebreken, hun hebzucht, hun drang naar domineren,... Zelfs de ergste dorpsgenoot, een man met aanzien, leert ze op een heel andere, aandoenlijke manier kennen. Met zo'n kennis verwerft een slim iemand macht. Of kan ze in elk geval haar eigen lot beter in handen nemen. En uiteraard bekijken de andere vrouwen in het dorp haar scheef.

Rosa 1

Dit bijzondere, moralistische verhaal heeft voor een groot deel emancipatie, zelfs feminisme als onderliggend thema. Oorspronkelijk kwam het idee van schrijver Bernard Ollivier. Hij vertelde er tegen Dermaut over en het verhaal fascineerde de tekenaar. Maar Ollivier weigerde zijn notities te overhandigen. Later wilde Dermaut graag een synopsis van een andere schrijver, Serge Perrotin, verstrippen, maar die liet weten dat een andere tekenaar er al mee bezig was. Ollivier luisterde naar de ontgoocheling van Dermaut en gaf hem 's namiddags alsnog zijn notities over de verschillende personages. Op basis van die info schreef Dermaut zijn eigen verhaal van Rosa. Olliviers ontwikkelde zijn ideeën dan weer in de roman Histoire de Rosa qui Tint le Monde dans sa Main die bij Phébus verscheen.

Dermaut is een groot bewonderaar van het werk van Régis Loisel en Jean-Louis Tripp en hun Magasin Général, maar hij deed zijn best om er geen afgeleide van te maken. Bepaalde elementen verraden trouwens autobiografische trekjes. Ook hij is getrouwd met een veel jongere vrouw en er werd keelkanker bij hem vastgesteld. Het belette hem niet om te stoppen met roken, maar hij kon een tijd lang niet verder tekenen. Ondertussen ging uitgever 12bis (die Rosa zou uitgeven) failliet en nam Glénat het fonds van 12bis over. En Dermaut was ooit ook een zware drinker. Hij kon niet meer tekenen zonder zijn dagelijkse hoeveelheid drank, voornamelijk whisky. Eind 1997 stapte hij een afkickkliniek binnen om er van de drank af te geraken. Sindsdien heeft hij geen druppel meer aangeraakt.


En ook nog...
02/05
TOP
Apostata
APOSTATA IN HET SPAANS. Een hele tijd geleden mailde de uitgever van het Spaanse Yermo ons of we hem niet konden verder helpen om Ken Broeders te conacteren in verband met een Spaanse vertaling van Apostata die de uitgever wilde uitbrengen. Zoveel tijd later zijn de plannen inmiddels werkelijkheid. Eind mei of begin juni verschijnt er een Spaanse vertaling van Apostata 1. Het is de tweede vertaling van de reeks na de Franse vertaling door BD Must.

De Eeuwige OorlogNIEUWE EIGENAAR VOOR FILMRECHTEN VAN DE EEUWIGE OORLOG. Het aantal vertalingen van Marvano's strips en herdrukken van buitenlandse strips kunnen we niet meer bijhouden. Zijn bewerking van Joe Haldemans De Eeuwige Oorlog blijft een sf-klassieker. Ook in Hollywood zijn er al langer plannen om Haldemans roman The Forever War op het zilveren scherm te vereeuwigen. Richard Endlund (visual effects supervisor voor films als Star Wars, Species, Die Hard, Ghost Busters, Raiders of the Lost Ark) bezat 27 jaar lang de filmrechten tot Fox er zeven jaar geleden mee aan de haal ging. Ridley Scott (Alien) zou het regisseren. Verschillende filmscripts raakten ontwikkeld, maar de verfilming bleef uit. En toen verstreken de rechten opnieuw. Afgelopen donderdag kwam het tot een heuse bodoorlog tussen Warner Bros., Sony en een andere studio om de rechten over te kopen. Warner won het pleit. En er lijkt ineens meer schot in de zaak te komen. Jon Spaihts (Prometheus, Doctor Strange, Passengers) zal het verhaal bewerken en er is al een acteur aan boord: Channing Tatum (21 Jump Street, G.I. Joe, Magic Mike, Step Up). Warner Bros. ziet er al ineens een fanchise in met meerdere films, merchandising, licensies en spin-offs. Er wordt verwacht dat er een topregisseur wordt aangetrokken. Bij de deal met Fox waren ook de rechten van Marvano's stripbewerking inbegrepen. Deze rechten zijn mee overgenomen door Warner Bros. Hierdoor zou je kunnen aannemen dat de producent Marvano's stripversie toch al als storyboard zou kunnen gebruiken, stel je voor!

De Terugkeer van de WespendiefFILMPROJECT VOOR DE TERUGKEER VAN DE WESPENDIEF. Met enige trots meldt Aimée de Jongh op haar Facebookpagina dat haar one-shot De Terugkeer van de Wespendief is geselecteerd door de Nederlandse omroepen AVRO/TROS en CoBO om als Telefilm ontwikkeld te worden. Vooreerst moet het scenario door Philip Delmar bewerkt worden. De productie is in handen van Family Affair Films waar het als "in development" is aangeduid met Stanley Kolk en Diederik van Rooijen als betrokken regisseurs.

VERVOLG VAN HORACIO VAN ALBA. Achtereenvolgens bij 12bis en Daedalus verschenen de delen 1 en 2 van Horacio van Alba waarmee Nicolas Siner meer dan overtuigend als tekenaar debuteerde. Deel 3 is al geruime tijd geschreven en naar verluidt zelfs getekend, maar de huidige Franse uitgever Glénat verkiest het om het pas in 2016 uit te brengen. Herlees tegen dan nog maar eens deel 1 en deel 2.

De Adelaars van Rome 5
De Adelaars van Rome 5
STORYBOARD VAN DE ADELAARS VAN ROME 5. Met bovenstaande storyboardtekeningen laat Enrico Marini weten dat hij inmiddels hard werkt aan De Adelaars van Rome 5. Klik erop voor grotere afbeeldingen. In het volgende album maken we de slag bij het Teutoburgerwoud mee in het jaar 9 na Christus. Die veldslag tussen de Romeinen en de Germanen leidde een zevenjarige oorlog in waarbij de Rijn voor een periode van een kleine vierhonderd jaar als grens van het Romeinse Rijk werd vastgelegd. De Germanen stonden onder leiding van Arminius, een van de hoofdrolspelers van De Adelaars van Rome.

STORYBOARD VAN MURENA 10. Van de ene naar de andere succesvolle stripreeks over de Romeinen. Ook Theo Caneschi vatte ondertussen de koe bij de hoorns om aan zijn eerste album van Murena te beginnen. Hieronder kan je fragmenten zien van zijn storyboard.

Murena 10


Programma 60 jaar Jommeke
+ versterking van Jef Nys' kleindochter
29/04
TOP
60 jaar Jommeke
Jommeke zal de eeuwigheid wel ingaan als een jongetje dat nooit ouder wordt. Toch viert hij dit jaar, op 30 oktober, zijn zestigste verjaardag. Een diamanten verjaardag, en van die blinkstenen heeft Jommeke er in zijn stripcarrière al tonnen van gevonden en weggegeven aan het goede doel. Ook buiten de stripreeks om zet hij zich in voor anderen. Want als Jommeke feest, vieren anderen duidelijk mee. Een overzicht van de festiviteiten en evenementen die dit jaar te verwachten zijn, vind je hieronder.

Jommeke vervult zes kinderwensen
"Een van de absolute pijlers van het feestjaar, worden de zes kinderwensen die Jommeke en Ballon Media samen met de wenspartners zullen vervullen. Elke partnerorganisatie zet binnen haar eigen werking een campagne op om kinderwensen te verzamelen, specifiek voor haar vakgebied. Na het verzamelen van de wensen delen de wenspartners de drie beste wensen met Ballon Media en kiest Jommeke in overleg met de wenspartner de te vervullen kinderwens uit. Ballon Media staat vervolgens in voor de productie en de uitvoering van de wens. De zes gekozen wensen worden gespreid over de periode van augustus tot december 2015 vervuld.
De wenspartners: Gezinsbond, Make-A-Wish, Vereniging Vlaamse Jeugddiensten, Vlaamse Volkssterrenwachten, Het Jeugdfilmfestival, Mediaraven, Ketnet. De zes verkozen wensen zullen in een filmspecial tijdens het Jeugdfilmfestival in januari 2016 vertoond worden.

Verdere albums in 2015
Jommeke 275juni: Jommeke 275: Chaos in Pimpeltjesland
augustus: Jommeke 276: De Onderwatertoerist
oktober: Jommeke 277: De Babbelpil = het verjaardagsnummer met speciale cover.
december: Jommeke 278: Het Nianmonster = extra album, het allereerste dat geschreven en getekend wordt door Sarina Ahmad... de kleindochter van Jef Nys. Dit album belooft iets speciaals te worden als editoriaal sluitstuk van het feestjaar. In Het Nieuwsblad viel te lezen dat Sarina vier jaar nodig had om de technieken van haar grootvader onder de knie te krijgen: "Ik nam scenario en tekeningen voor mijn rekening. Het duurde een hele tijd voor ik echt tevreden was over het resultaat."

Evenementen
Jommeke De Rondekoningapril
Jommekes fictieve Zonnedorp is verzusterd met de West-Vlaamse gemeente Zwevegem. Inhoudelijke samenwerking voor drie jaar. Een eerste was een speciaal album met Jommeke op de Ronde van Vlaanderen in samenwerking met Het Nieuwsblad. Dit verhaal, De Rondekoning, verschijnt volgend jaar in gewijzigde vorm (zonder de reclameboodschappen) in de reguliere reeks.
mei
- 24 mei: Jommeke op Mechelen Speeldag
- 27 mei: Inhuldiging stripmuur Jommeke, Lokvogelstraat 3 in 1020 Laken. Op vraag van Pascal Smet (Vlaamse Gemeenschapscommissie) en Ans Persoons (Stad Brussel).
juni
- 24 juni: Jommekesfeest in Wilrijk naar aanleiding van 1250 jaar Wilrijk
- 25 juni: Jommeke op Pennenzakkenrock 2015. Jommeke is mascotte en siert de affiche samen met de officiële mascotte Kid Rock.
zomer
- Jommeke op meer dan vijftig zomerkampen van Free-Time.
- Jommeke op het Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist (thema 'helden', 70 m2 Jommeke).
- Jommeke op het stripfestival van Middelkerke met de inhuldiging van een standbeeld van Filiberke en Pekkie en een grote schattenjacht op het strand.
september
- 20 september: Jommeke-praalwagen in de Geitestoet in Wilrijk naar aanleiding van 1250 jaar Wilrijk
oktober
- 30 oktober: Officiële zestigste verjaardag van Jommeke: Jommekesdag op de Boekenbeurs en verkiezing van De Grootste Jommekesfan in samenwerking met De Jommekeskrant.
september - december
- Jommeke en Gobelijn steunen de Vlaamse Jeugd Technologie Olympiade.


Vooruitblik RW Uitgeverij
29/04
TOP
We weten het, er is nog een hoop achterstand af te werken bij RW Uitgeverij. Maar dat belet de comicuitgeverij niet om nog wat extra titels bovenop de hoop te gooien. Planningwijzigingen komen vaak door de afhankelijkheid van het meedrukken met andere vertalingen in het buitenland. Geduld is aangewezen, maar de titels komen er wel. Kwartaal 3 staat nu alleszins online in Te Verschijnen en daar pikten we de volgende aankondigingen uit.

Een van de nieuwe Batman-titel is een Deluxe-editie van De Dark Knight Slaat Weer Toe (The Dark Knight Strikes Again). Het is het vervolg op een van de meest grensverleggende Batman-comics, The Dark Knight Returns, en opnieuw het werk van Frank Miller. In 2001 en 2002 publiceerde DC Comics deze driedelige sequel die gemengde commentaren kreeg, maar wel een van de best verkopende titels van dat moment was. Het verhaal speelt zich drie jaar later af en kent een gelijkaardige verhaalstructuur. Batman keert terug van zijn zelfopgelegde pensioen, deze keer niet om Gotham van het onrecht, de misdaad en de corruptie te bevrijden, maar om de wereld te redden. Alleen ziet de wereld niet in dat het gered moet worden. Superhelden zoals Superman en Wonder Woman zijn niet meer dan sterke manusjes van alles geworden. Batman zoekt andere bondgenoten met superkrachten. Zijn eigen sidekick Robin is nu ingeruild voor Catwoman. Ze strijden samen om een complot op het hoogste niveau en daarbuiten te ontmaskeren. Dat complot leidt naar de president van de Verenigde Staten, Lex Luthor.

By the way, eerder deze maand raakte bekend dat Frank Miller met Brian Azzarello (100 Bullets, Wonder Woman) als co-schrijver deze herfst start met het tweewekelijks te verschijnen, achtdelige The Dark Knight III: The Master Race. En zo is er voor elk decennium wel een Dark Knight-minireeks. Wie het zal tekenen is nog niet bekend.

Een andere Batman-titel wordt Sword of Azrael waarin Jean Paul Valley alias Azrael zelf als superheld wil optreden. "Maar de scheidingslijnen tussen goed en slecht ziet hij niet al te duidelijk ziet. Kan Batman hem het juiste pad op sturen?"

Naar die andere superheld dan, Superman. De Oogst (The Harvest) is een klassieker in de reeks "over de ultieme strijd tussen Superman en Generaal Zod waarin Superman uiteindelijk samen moet werken met Lex Luthor, Metallo en een leger van schurken om dit tot een einde te brengen. Maar of dit een goed einde is?"

Injustice: Gods Among Us is een comicprequel op het gelijknamige game dat in april 2013 uitkwam. Daarin moet je vechten met bekende personages uit het DC-universum. De comic speelt zich vijf jaar voor de gebeurtenissen in de game af. Samenvatting: "Het DC-universum is drastisch veranderd nadat Superman misleid is om dàt te vernietigen waar hij het meest van houdt. Nu de helden van de wereld zich op een pad begeven waar geen enkele misdaad onbestraft blijft, hebben ze een keuze: voor of tegen Superman. Maar niet ieder land is bereid te leven met zijn wereld en al zeker niet... Batman!"

Ook Mortal Kombat X 1 refereert naar een game, het nogal wereldberoemde Mortal Kombat. "Na de recente vernietiging van zijn clan zetten Scorpion en zijn leerling een dodelijke achtervolging in op Raiden. Ondertussen doet Cassie Cage per ongeluk mee met een illegaal MMA-toernooi. Is zij klaar voor haar eerste Mortal Kombat?"

Tot slot is er een 'nieuwe' held aan het The New 52-firmament. Shazam wordt geherlanceerd. Tot voor 2011 was de held bekend als Captain Marvel die in 1940 voor het eerst verscheen bij Fawcett Comics.

Shazam is het alter ego van Billy Batson die, wanneer hij het magische woord Shazam zegt, zichzelf kan transformeren in een gekostumeerde volwassen man met bovenmenselijke krachten. Shazam is een acroniem van de zes mythische figuren van wie hij zijn magische krachten ontleent: Solomon (wijsheid), Hercules (sterkte), Atlas (uithoudingsvermogen), Zeus (kracht), Achilles (moed) en Mercurius (snelheid). In de jaren 1940 was Captain Marvel succesvoller dan Superman. Er kwamen spin-offs en een film in 1941 (de allereerste superheldenfilm uit de geschiedenis!).

Captain Marvel draagt als serie heel wat geschiedenis met zich mee. Don Lawrence tekende eventjes de afgeleide Marvelman terwijl Albert Uderzo zich in 1950 waagde aan een versie van Captain Marvel Junior, exclusief voor het Belgische stripbad Bravo. Elvis Presley zou — als grote fan — zijn kapsel en enkele kostuums zelfs hebben gebaseerd op Captain Marvel Junior. Na heel wat rechterlijke akkefietjes kwam het in 2011 tot een reboot in de grootscheepse The New 52-invasie waarin Billy een vijftienjarige knaap is die al diverse pleeggezinnen achter de rug heeft.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet