Toegevoegd op 23 december:
•  Tristan door Paul Teng
•  Eppo in 2015

Updates in december:
•  Integrales in 2015
•  Steven Sterk is terug
•  Nog langer wachten op tweede Kuifje-film
•  Pyongyang-verfilming in het gedrang door Noord-Koreaanse hacking
•  Corto Maltese als gameavontuur
•  Wereldrecordje voor Kuifje-cover
•  En ook nog...
- Lemuria voortaan bij Don Lawrence Collection
- Rechte lijn naar het einde van Samber
- Jean-Yves Delitte in 2015
- Akira-auteur Katsuhiro Otomo is officier
•  Rik Ringers' comeback in tweevoud
•  Vooruitblik vzw Arcadia
•  Vooruitblik Uitgeverij HUM!
•  Buck Danny tegen de Jappen in tweede tweeluik van Buck Danny "Classic"
•  Vooruitblik Gorilla
•  Steven Duprés nieuwste jeugdstripreeks
•  En ook nog...
- Félix-covers gebundeld
- Abeltje vervolgt
- Persdossier Apostata-bundels
•  Complete chronologie van Blake en Mortimer
•  Een prequel voor Djinn
•  Plannen rond Lucky Luke en de Daltons
•  En ook nog...
- Batman door Hanco Kolk
- Philippe Aymond op zijn eentje en met Pierre Christin
- Meer delen voor De Grote Dode
- BDM 2014-2015 op de markt
- Een Vrije Vlucht voor Steve Cuzor en Yves Sente
- Ik, René Tardi deel 3
- Geen Robbedoes voor Didier Conrad en Christophe Arleston
- Nieuwste Louvre-strip
- Twee volgende autobiografieën voor Ulli Lust
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2014: januari • februarimaartaprilmeijunijuli • augustus • septemberoktobernovemberdecember
 
Tristan door Paul Teng
23/12
TOP
We houden dezer dagen niet op met je te blijven verrassen over te verschijnen strips in 2015. Dankzij de vooruitblik in het laatste nummer van Eppo van 2014 (zie het artikel hieronder) kunnen we je bij deze vertellen dat er in 2015 een album van Tristan verschijnt, getekend door Nederlander Paul Teng. Het scenario is van Jean-Luc Cornette en Jerry Frissen. Over Frissen las je in oktober laatstleden op onze site dat hij enkele nieuwe tweeluiken van De Metabaronnen gaat schrijven voor Valentin Sécher en Niko Henrichon. Cornette schreef strips als Central Park, De Glimlach van Mao, In het Midden van Nowhere en Morro Bay. Voor de scenaristen is het hun tweede Tristan-album, Paul Teng deuteert in deze middeleeuwse reeks.

De tekenaar vertelde ons in het kort waar Tristan 15, met de werktitel De IJzeren Deuren, over gaat: "Het verhaal gaat over een Ottomaanse legertroep die in de omgeving van Sibiu, een stad in Hongarije met een Duitse bevolking, een groot kostbaar kruisbeeld buit maakt, maar door barre winterse omstandigheden vast komt te zitten. Tristan moet zijn gevangen genomen vriend uit hun handen redden, terwijl hij het eveneens aan de stok krijgt met de Heer van Sibiu." Dit verhaal zal in de loop van 2015 worden voorgepubliceerd in Eppo.


Eppo in 2015
23/12
TOP
In het laatste nummer van Eppo van 2014 blikt het blad vooruit naar te verwachten strips in 2015 die het zelf zal voorpubliceren. Over Tristan kon je hierboven al lezen. Er is ook het goede nieuws dat Martin Lodewijk "na een worsteling van ruim zes jaar" het Agent 327-verhaal De Daddy Vinci Code heeft afgerond. De laatste pagina's moeten nog ingekleurd worden, maar het is dus werkelijk af! Vanaf Eppo 2 in 2015 wordt de draad weer opgepikt. Ook van oudgedienden Storm, de spin-off Roodhaar, Ward, Franka, Rhonda, Carbeau, January Jones, De Vries en Guardian zullen er nieuwe verhalen verschijnen. Enekele ervan lopen nu al in het blad. Slecht nieuws is er voor Hotel Nevelzicht en Het Godvrrgeten Eiland waar het blad afscheid van neemt.

Aanwinsten zijn er ook. Sigmund is natuurlijk al langer bekdnd, maar de strookjestrip van Peter de Wit stond nog niet in Eppo. Daar komt in 2015 verandering in. Ook De Spoorstraat van Willem Vleeschouwer loopt al langer, maar albums ervan verschijnen slechts sporadisch. In 2015 zien we de straatjongens terug in het blad.

Bovenaan dit artikel staat een intrigerende illustratie uit een volgend one-shot van Aimée de Jongh (De Terugkeer van de Wespendief, Snippers): Reborn. Dit verhaal is speciaal voor Eppo geschreven en speelt zich af in de tweeëntwintigste eeuw. "Reborn vertelt het verhaal van een meisje dat komt te overlijden, en haar ouders zijn kapot van verdriet. Maar ze kunnen haar terugkrijgen als ze haar genetische materiaal klonen en haar opnieuw laten opgroeien. Maar of dat een goede beslissing is?"

Op scenario van Noël Ummels (Carbeau) tekent Ben Westervoorde (Amorfati, De Muziekbuurters) de komische strip Arme Rijk. "De hoofdpersoon woont in een straat waar de postcodeknaller valt, alleen heeft hij geen loten gekocht! Dat zijn buren nu zwemmen in het geld en hij met een lege bankrekening verder moet, kan hij moeilijk verkroppen en al snel ontpopt hij zich tot de buurtterrorist, die helaas bij zijn sabotagepogingen weinig succes heeft."

En uiteraard is er nog meer te verwachten dan alleen bovenstaande selectie. Tot slot nam uitgever en hoofdredacteur Rob van Bavel in zijn voorwoord afscheid als hoofdredacteur. Vanaf 2015 neemt iemand anders het van hem over. Ook bij Brabant Strip Magazine was er een wissel aan de macht. Kurt Morissens stopt als hoofdredacteur. Emmanuel Lerno neemt het stokje van hem over.


Integrales in 2015
20/12
TOP
Sinds kort is het nieuwe nummer van het gratis stripinfomagazine Stripgids verkrijgbaar. Voor dat nummer schreven we zelf een artikel over integrales van stripreeksen. Het hoofdstukje over te verwachten integrales in 2015 willen we je beslist niet onthouden want ook Nederlandse uitgevers springen op die kar waar uitgevers in het Frans (en zelfs het Duits) al langer garen bij spinnen. Lees verder en jubel bij elke namedropping!

Eind 2015 bundelt Le Lombard de post-apocalyptische reeks Simon van de Rivier van Claude Auclair, nauw verwant aan Hermanns Jeremiah. Een vertaling is te verwachten bij Sherpa dat met Roodbaard al de jackpot won.

Bonte raakte op slag verliefd op de Bernard Prince-integrales van Saga Uitgaven en wilde ook zoiets uitgeven. Tien oude verhalen van Zilverpijl verschenen in een enkele band waarmee de uitgever heel wat complimenten oogstte. Voor volgend jaar heeft hij gekozen om Hansje van Berck, een oude komische reeks uit Kuifje in een gebundelde uitgave te gieten.

Pure weelde is er bij Saga Uitgaven zelf want de eveneens in West-Vlaanderen gevestigde uitgeverij publiceert maar liefst tien integrales in 2015! De toon was bij hen al gezet met goed verkochte (luxe)bundels van Comanche en Bernard Prince. Na Hermann (van wie ook nog De Torens van Schemerwoude in gebundelde uitgave is te verwachten) gokt Saga Uitgaven op de bekendheid van William Vance door de Franse integrales van Bruno Brazil (in drie delen) en Bruce J. Hawker (in twee delen) te vertalen. Beide integrale reeksen kennen een boeiend, uitgebreid en rijkelijk geïllustreerd achtergronddossier.


Saga start ook met De Mini-Mensjes waarvan er in het Frans al zes bundels zijn verschenen. De laatste drie verhalen zijn nooit in het Nederlands verschenen wat de integrale reeks extra de moeite maakt. En wat vind je van deze? Midden jaren 1980 mocht het weekblad Robbedoes een eigen koers varen en pagina's vrijmaken voor een eigen productie. Daar vloeide onder andere Biebel uit voort. Maar voor Frommeltje en Viola, die gemengde gevoelens bij de lezertjes opriep, was geen plaats meer. Het vierde en laatste verhaal verscheen bijgevolg nooit in het Nederlands. Na Frommeltje en Viola trok Bernard Hislaire naar Glénat om er onder het pseudoniem Yslaire het succesrijke familie-epos Samber te publiceren. Bij diezelfde uitgeverij verscheen tot twee keer toe een integrale van Frommeltje en Viola. Saga vertaalt de tweede versie. Voor Saga kunnen we het hier voorlopig bij laten, maar het wenslijstje is langer!

 
En verder... Arboris gaf net het eerste deel uit van de Tanguy en Laverdure-integrales. Baard en Kale en De Beverpatroelje starten komende week. Over andere reeksen was de uitgeverij nog in onderhandeling waardoor er nog geen concrete aankondiging kon gebeuren. Bij Dargaud staat een herdruk van de uitverkochte integrale van het tweeluik Over de Grenzen van de Tijd... gepland. In de zomer moet een gebundelde versie van Marvano's trilogie Grand Prix verschijnen. Ook Ballon Media, de groep die Dargaud, Dupuis, Le Lombard en andere uitgeverijen in de korf heeft, had nog geen definitieve planning omtrent integrales op het moment dat we het artikel schreven.

Maar dat er in 2015 nog meer verschijnt dan we hierboven voorstelden, moge duidelijk zijn.


Steven Sterk is terug
20/12
TOP
 
De Franse verfilming van het Steven Sterk-album De Rode Taxi's loopt al een tijdje in de cinema. Ondertussen is er ook een Franse herdruk verschenen van het album met toegevoegd katern waarin een blikje achter de schermen van de film wordt verschaft. Uitgever Le Lombard zag er al langer brood in om een gloednieuw avontuur van Steven Sterk uit te geven. Sinds afgfelopen week kunnen de lezers van het weekblad Spirou dat nieuwste avontuur in voorpublicatie lezen. Het album wordt in 2015 verwacht.

De titel van het veertiende album is Le Gorille Blanc (De Witte Gorilla) en is getekend door Pascal Garray op scenario van Luc Parthoens en Thierry Culliford. Stevens vriendjes zijn allen op vakantie en verveelt zich. Taxichauffeur Jaap Pijpers heeft een tombola gewonnen en mag gratis op safari om in het Afrikaanse land Mulundi The Big Five te gaan spotten. Ook een zoektocht naar de grote witte gorilla staat op het programma, maar die lokale legende staat er gewoon bij in de reiscatalogus. Ook Steven mag mee. In de luchthaven herkennen we op de achtergrond Natasja en Walter uit de stripreeks Natasja van François Walthéry die als assistent van Peyo ooit zelf Steven Sterk tekende. Op het vliegtuig ziet Steven zijn oom Ponnes terug. Hij gaat in Mulundi als lijfwacht voor de president werken. De president zette de jacht in op smokkelaars van wilde dieren en krijgt nu van hen doodsbedreigingen. Al snel zien we dat het vliegtuigje, dat Steven en Jaap moet verder vliegen, wordt gesaboteerd. Dit is het werkelijke begin van het avontuur.

Steven Sterk heeft nooit hetzelfde succes gehaald als De Smurfen of Johan en Pirrewiet, maar de dertien albums haalden toch een gezamenlijke verkochte oplage van negen miljoen exemplaren wereldwijd. Het voorgaande album, John-John, dateert van 2004. Enkele albums in de reeks zijn nooit herdrukt en zijn tegenwoordig moeilijker te vinden.


Nog langer wachten op tweede Kuifje-film
20/12
TOP
Hoewel regisseur Peter Jackson beloofde dat hij de tweede Kuifje-film zou regisseren na het voltooien van de The Hobbit-trilogie, ziet het ernaar uit dat het noppes is. Dat is althans wat de rechthebbenden van de stripreeks Kuifje schertsend lieten uitschijnen.

In een interview voor Variety verklaarde Jackson dat hij eventjes afstand wil nemen van Hollywood om terug te keren naar zijn roots in Nieuw-Zeeland om er een bescheidener film te draaien. Nergens liet hij pertinent optekenen dat hij de film na Steven Spielbergs eerste film niet zou draaien, maar een geplande release voor binnen een paar jaar komt nu alleszins in het gedrang. Met Moulinsart, het bedrijf dat de rechten op Kuifje beheert, was er een akkoord om de tweede film vóór 2018 in de zalen te brengen en dat er om de vijf of zes jaar een nieuwe film gemaakt moest worden. Als Spielberg en Jackson niet aan die voorwaarden kunnen voldoen, mag Moulinsart de filmrechten aan andere partijen aanbieden. Kijk maar eens in de rubriek Weetje v/d Week welke regisseurs zich ook ooit inlieten met Kuifje-filmprojecten.


Pyongyang-verfilming in het gedrang door Noord-Koreaanse hacking
20/12
TOP
Onlangs werd de server van filmproducent Sony Pictures gehackt waardoor een vijftal nog niet uitgebrachte films en een boel interne mails op het internet belandden. De FBI beschuldigt Noord-Koreanen als verantwoordelijken voor de hacking. De film The Interview, dat de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un op de korrel nam, werd vervolgens uit de programmatie van Amerikaanse bioscopen geschrapt nadat er terreurdreigingen kwamen van de uitvoerders van de cyberaanval. En nu wil Hollywood liever geen films meer uitbrengen over Noord-Korea. Zo kwam de geplande verfilming van Guy Delisles graphic novel Pyongyang op de schop. Distributeur Fox trok zich terug waardoor New Regency de productie moest stoppen, legde regisseur Gore Verbinski (Pirates of the Caribbean) uit. Ook hoofdrolspeler Steve Carell betreurt de beslissing.


Corto Maltese als gameavontuur
13/12
TOP

In oktober 2015 is Corto Maltese weer helemaal terug van weggeweest dankzij de goede zorgen van Rubèn Pellejero en Juan Díaz Canales. Maar sinds 11 december is er al een game beschikbaar voor pc, Mac en tablet.


Corto Maltese: Secrets de Venise is de allereerste game van de zeeman en is een co-productie van Bulkypix, Casterman en France Télévision Nouvelles Écritures. Het betreft een makkelijk navigeerbaar point'n click-avonturenspel waarbij je puzzels moet oplossen. Het scenario bestaat erin dat je in de huid kruipt van Corto Maltese die net is vergiftigd. De tijd dringt terwijl je naar het antigif op zoek moet en ook nog eens elementen van een artefact en een object van smaragd bij elkaar moet verzamelen. De decors tonen zowel het hedendaagse Venetië als de locaties die Corto bezocht. Het verhaal in de game beslaat zes hoofdstukken. Je wordt in je zoektocht bijgestaan door zes vrouwen, allen bekenden van Corto.


Wereldrecordje voor Kuifje-cover
16/12
TOP
Op zondag 14 december konden verzamelaars en investeerders weer in hun geldbuidel tasten om in Brussel te bieden op 101 orginele platen en tekeningen van onder meer André Franquin, Jacques Tardi, Mœbius, Enki Bilal, François Schuiten, Albert Uderzo, Hergé en anderen. Van deze laatste werd weer een wereldrecord gebroken volgens veilinghuis Millon. Voor een coverillustratie van De Scepter van Ottokar, die Hergé in 1939 voor het weekblad Le Petit Vingtième tekende, had een bieder 539.880 euro veil. De waarde was geschat op 350.000 tot 400.000 euro. De illustratie gaat nu door als de duurste cover van Le Petit Vingtième. De veiling bracht in totaal 1,89 miljoen euro op. 86 originelen raakten verkocht.


En ook nog...
16/12
TOP
LEMURIA VOORTAAN BIJ DON LAWRENCE COLLECTION. In mei 2014 verscheen het eerste album van De Verloren Verhalen van Lemuria door de Indonesische tekenaar Apri Kusbiantoro en de Nederlandse scenarist Sytse S. Algera bij Dark Dragon Books. Algera liet recent weten dat de rechten op de reeks sinds 12 december in zijn eigen bezit zijn en niet langer van Dark Dragon Books. De restvoorraad van het erg goed verkochte eerste deel zullen binnenkort verkrijgbaar zijn via Don Lawrence Collection. De uitgever van Storm, waar Lemuria heel wat inspiratie uit putte, wordt tevens de uitgever van het vervolg van de reeks. Don Lawrence Collection zal ook een hardcover en een dossiereditie van het eerste deel produceren.

RECHTE LIJN NAAR HET EINDE VAN SAMBER. Binnen enkele maanden zou er een nieuwe Samber moeten verschijnen als we Bernard Yslaire mogen geloven. Dan hebben we het over het vervolg van de hoofdreeks. De vooroudercycus Maxime & Contance begon al in oktober 2014. Na Hugo & Iris en Werner & Charlotte is dit de derde en ook de laatste cyclus die Yslaire nog wil vertellen. Projecten over voorouders uit de prehistorie wil Yslaire verwerken in de hoofdreeks. En we zullen geen jaren moeten wachten tussen de verschillende delen die nog in de hoofdreeks moeten verschijnen. Hij wil het werk aan de drie resterende albums direct na elkaar laten aansluiten. Samber 9 wordt dan het slotalbum van Samber, inclusief De Oorlog van de Sambers. Samber 7 heeft de Franse titel Fleur de Pavé.

JEAN-YVES DELITTE IN 2015. Bij Daedalus blijft deel 2 van Jean-Yves Delittes U-Boot maar uitgesteld worden. Omdat de eerste twee delen door 12bis als één hardcoverbundeling uitgegeven werden, gaat het eigenlijk om deel 3. Een volgend album van Delitte wordt U-Boot 4 dat de reeks zal afsluiten. Eind februari 2015 verschijnt het in het Frans bij Glénat. Momenteel werkt Delitte aan Black Crow 6 met de Franse titel L'Eldorado. Het verhaal speelt zich af in het Amazonewoud waar onze kaper zonder vaderland in het gezelschap terug te vinden is van een groep die heilig overtuigd is van het bestaan van de mythische stad van goud. In 2015 verschijnt ook nog deel 2 van Het Bloed van Lafaards. Daarnaast heeft hij als vanouds nog andere projecten. (Bron: Charles-Louis Detournay —ActuaBD.com, 8 december 2014)

AKIRA-AUTEUR KATSUHIRO OTOMO IS OFFICIER. Met de Franse vertaling van Akira werd de mangamarkt groots opengezwaaid voor talloze andere mangareeksen. Dat is trouwens te danken aan een Belg, Paul Herman, de toenmalige uitgeefdirecteur van Glénat Benelux, die indertijd het commerciële potentieel in deze reeks zag. Op 12 december laatstleden benoemde de Franse overheid Akira-schepper Katsuhiro Otomo als Officier in de Franse Orde van de Kunst en Letteren. Dat gebeurde in Tokio. Otomo bekleedde al tien jaar de rang van ridder in dezelfde orde. Officier is een hogere graad. Uit Akira werd een tekenfilm gedistilleerd terwijl Otomo ook nog verantwoordelijk is voor de tekenfilm Steamboy en stripreeksen als Dômu en Sayonara Nippon. Een van zijn plannen voor 2015 bestaat in het regisseren van een live action film. (Bron: AFP — Libération, 12 december 2014)


Rik Ringers' comeback in tweevoud
13/12
TOP
We hadden het al een paar keer over de comeback van Rik Ringers, maar tot een officieel artikel kwam het nog niet. Tot nu, dankzij diverse bronnen. Een van die bronnen is onze eigen medewerker Wouter Porteman die in oktober laatstleden scenarist Zidrou op de rooster legde. Het volledige interview lees je in januari. We onthielden alvast dat Zidrou gevraagd werd om een nieuw avontuur van Rik Ringers te schrijven. De reanimatie van oude stripfiguren zit 'm in de vingers na eerdere comebacks van De Sliert, De Flagada en Chlorlophyl waarvan er geen enkel album raakte vertaald. De eerste waren lang geen succes. Van Chlorophyl verschijnt nog een vervolgalbum.

Het nieuwe verhaal van Rik Ringers is getekend door Simon van Liemt en moet in mei bij Le Lombard verschijnen, althans in het Frans. Het was bedoeld als one-shot, maar Zidrou schrijft ondertussen een tweede deel. Aan bovenstaand coverproject te oordelen, kunnen we ons ook verwachten aan een weerzien met de Kameleon, de eerste grote tegenstander voor Rik. De situering van het verhaal is de jaren 1960. Daarmee onderscheidt het zich van een doorstart van de reguliere reeks waar een ander auteursteam aan werkt.

Zidrous verhaal is in feite een hommagealbum waarvan er eventueel meerdere kunnen komen door diverse auteurs. We laten Zidrou uitleggen hoe de vork in de steel zit: "Olivier Wozniak (De Sterrenjagers, Alice en Leopold,...) en scenarist Jean-Christophe Derrien (Miss Endicott) zetten de hoofdreeks verder, maar ik mocht een hommagealbum schrijven voor tekenaar Simon van Liemt (auteur van de niet-vertaalde reeks Poker). Het was de bedoeling dat dit beperkt zou blijven tot één album, maar ja, ik ben nu al bezig met een tweede deel. (lacht) Zo'n hommagereeksen zijn trouwens niet nieuw. In Amerika bestaan die al lang, en ook bij ons was er jaren geleden al zoiets als De Jonge Jaren van Blueberry. Om nog maar te zwijgen over Vlaanderen, waar Jerom al zijn spin-off had nog voor hij deftig kon spreken." We komen weldra terug met ander nieuws over Zidrou.

De dubbele comeback van Rik Ringers is dus te vergelijken met Buck Danny waarvan de reguliere reeks zich in het heden situeert terwijl de "Classic"-reeks verhalen presenteert die zich in het verleden afspelen. Zowel Buck Danny als Rik Ringers lijken perfect te passen in de trend om klassieke helden te reanimeren. De laatste maanden regende het nieuws over volgend jaar te verwachten gloednieuwe albums van Corto Maltese, Corentin, Steven Sterk en Bob Morane. Rond Piet Pienter en Bert Bibber, Roodbaard en Baard en Kale en bestaan eveneens een terugkeerprojecten terwijl we al het eerste deel van het tweeluik Stomp achter de kiezen hebben. We hebben trouwens het vermoeden dat Zidrou een hint dropte over een eventuele terugkeer van... De Brokkenmakers.

Voor een reeks als Blake en Mortimer betekende de overname door diverse auteurs een waar succes. Er raakten nooit tevoren zoveel albums van zowel de nieuwe als de oude verhalen van Edgar P. Jacobs verkocht dan in de laatste jaren. Ook Buck Danny en Michel Vaillant hebben hun nieuwe start niet gemist. Who's next?... Jan Kordaat, Blueberry, Bessy, Robert en Bertrand,...?


Vooruitblik vzw Arcadia
13/12
TOP
Vzw Arcadia maakte zopas het programma van 2015 (klik hier voor het overzicht in Te Verschijnen) bekend en had al twee covers klaar. In mei zien we met véél plezier de vertaling van Govert Suurbier 7 tegemoet dat al in 2006 in het Frans verscheen, maar niet langer rendabel bleek voor een vertaling. Doodzonde want Zeppelin was een van de beste verhalen in de reeks en is te vergelijken met Agatha Christies Tien Kleine Negertjes in een zeppelin. Na dit album koos tekenaar Laurent Verron definitief voor de gagreeks Bollie en Billie die hij overnam van Jean Roba bij wie hij het vak als assistent leerde.

Andere te verschijnen albums bij vzw Arcadia zijn een derde gagalbum van Hachels Benjamin en een voorheen nooit in album uitgebracht verhaal van Maria en Giel door Magda (Charly) en Chris Lamquet (huidig tekenaar van Alfa). Van de wat vergeten geraakte tekenaar Marc-Renier (Black Hills, Michael Logan), de broer van Eric Warnauts, vertaalt vzw Arcadia een van zijn debuutalbums uit 1983.


Vooruitblik Uitgeverij HUM!
13/12
TOP
In de rubriek Te Verschijnen is er een overzicht van albums die Uitgeverij HUM! in 2015 publiceert. Een aandachtstrekker is het eerste deel van de trilogie Beeldschoon. De Franse edities verschenen bij Dupuis. Dit is het werk van Kerascoët en Hubert. Achter het eerste pseudoniem schuilt het koppel Marie Pommepuy en Sébastien Cosset naar het gelijknamige dorpje in Bretagne waar Marie opgroeide. Ze zijn op grafisch gebied van alle markten thuis: illustratie, strip, tekenfilm tot kostumering toe. Ze werkten ook aan de tekenfilmserie Kleine Vampier naar de jeugdstripreeks van Joann Sfar. Dat leverde hen een verzoek van Sfar op om twee albums van Donjon Avondschemer te tekenen. Maar een van hun allermooiste publicaties blijft wel de trilogie Beeldschoon. Hubert Boulard is vooral actief als inkleurder, maar je kent 'm misschien als scenarist van de in vertaling onvoltooid gebleven De Alchimist, verschenen bij TOOG.

In Beeldschoon maken we kennis met een lelijk meisje dat per ongeluk een fee bevrijdt van een betovering die haar gevangen hield. Ze wil zo graag mooi zijn. De fee willigt haar wens als beloning in, maar ze beseft nog niet dat het om een vergiftigd geschenk gaat. Terug in haar geboortedorp, waar ze vroeger het mikpunt van spot was, wordt ze nu begeerd door elke man. Haat maakt zich van hen meester. Een jonge heer uit de buurt redt haar. Er is nu een beter lot voor haar weggelegd, zo denkt ze. Ze mag dan wel de mooiste vrouw ter wereld zijn, het maakt haar er niet slimmer op. Voor ze het beseft, komt er bonje in de koninklijke familie bij wie ze terechtkomt. Uitgeverij HUM! wil het eerste album graag in de zomer van 2015 uitbrengen.

De uitgeverij kennen we natuurlijk van een volledige heruitgave en verdere vertaling van Freds Philemon. In 2015 komen er drie nieuwe albums, maar ook een vertaling van Freds one-shot Het Kleine Circus dat van 1973 dateert. In feite is dit een bundeling van kortverhalen van twee tot vier pagina's over een rondtrekkend circusje. Onderweg komt het gezelschap talloze vremede figuren tegen zoals clownspaarden en een rondreizende trapezist. Als er al iets niet met hen scheelt, dan wel met het landschp dat ineens in een spiegel of een flipperkast verandert.


We mogen ons ook verwachten aan twee nieuwe, dikke Tex Willer-verhalen. Daar kijken we best naar uit, lees hier maar eens waarom. Voor deel 3, Treinroof!, vroeg de uitgever aan Fred de Heij (die met Claire DeWitt onlangs zelf een westernstrip publiceerde) om een nieuwe coverillustratie te tekenen (zie links hierboven). Als je die naast de wat ongelukkige houding van het personage op de oorspronkelijke Italiaanse editie ziet, begrijp je waarom.


Buck Danny tegen de Jappen in tweede tweeluik van Buck Danny "Classic"
11/12
TOP
Een paar weken geleden vertelden we je dat er wat verschuivingen komen voor de volgende verhalen van Buck Danny en Buck Danny "Classic". Het vervolg van het eerste tweeluik van Buck Danny "Classic" verschijnt volgend jaar, maar in het Frans bestaat het al. Tekenaar Jean-Michel Arroyo is al begonnen aan het derde deel waarvan je hierboven een storyboardversie van de eerste plaat ziet staan. Het album is het eerste deel van een tweede tweeluik en verschijnt begin 2016 en is geschreven door Frédéric Zumbiehl en Fred Marniquet. Voor hen betekent dit album een regelrechte terugkeer naar de bron van de serie. We leerden Buck Danny immers kennen als een piloot die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog actief was boven de Stille Oceaan.

Voor dit verhaal met de Franse titel Les Fantômes du Soleil Levant (De Spoken van de Rijzende Zon) keren we terug naar 26 juli 1945, meerbepaald de dag waarop een eskader B-29-bommenwerpers opstijgt. Een van de vliegtuigen is de Enola Gay die daags nadien een atoombom op Hiroshima dropte. Danny, Tumbler en Tuckson krijgen lucht van een duivels plan met als doelwit een grote stad aan de Amerikaanse kust. Het gegeven is gebaseerd op een historisch feit want de Japanners hadden een prototype van een bombardementvliegtuig ontwikkeld die ver genoeg kon vliegen om Amerikaanse steden te bereiken. De zesmotorige, 46 meter lange Nakajima G10N1 Fugaku zou negentienduizend kilometer kunnen vliegen zonder tussenstop. Bovendien vochten er nog Japanners op verder afgelegen eilanden in de Stille Oceaan, ofwel uit fanatisme ofwel omdat ze niet wisten dat Japan al had gecapituleerd. Op dat dubbele idee is Les Fantômes du Soleil Levant gebaseerd: een eiland waar het prototype staat, waar Japanners niet van opgeven willen weten en zich schrap zetten om een grote Amerikaanse stad te bombarderen. Les Fantômes du Soleil Levant is in de chronologie van de hoofdreeks Buck Danny te situeren tussen deel 6 en 7.

O ja, nog wat, in dit verhaal zien we ook een oude bekende terug: verpleegster Susan Holmes die voor het eerst opduikt in deel 2, De Geheimen van Midway. Zij was zowat Bucks eerste sidekick.
(Bron: Jean Laurent Truc — ligneclaire.info)


Vooruitblik Gorilla
06/12
TOP
Hopsakee, maak kennis met Gorilla, een nieuw label van Strip2000 dat we in de rubriek Te Verschijnen als een afzonderlijke uitgever presenteren. Gorilla publiceert in het eerste trimester van 2015 negen titels die allen het avonturengenre als gemeenschappelijke factor hebben. Alle albums verschijnen in hardcover en zullen te koop zijn aan de zeer competitieve prijs van 14,95 euro. Er zijn nog meer overeenkomsten in de nochtans grote verscheidenheid aan te verwachten titels. De Franse albums verschenen allen bij de Zwitserse uitgeverij Paquet die sinds het succes van de luchtvaartstrips van met name Romain Hugault een hoge vlucht nam. Paquet is tevens de vertaaluitgever van Amoras en bracht zopas een eerste, Franstalige integrale van Suske en Wiske-verhalen op de markt met zowel verhalen van Willy Vandersteen als nieuwere verhalen. Hieronder stellen we alle te verschijnen strips aan je voor.

We beginnen in Kathmandu waar Roxane Leduc, een jonge vrouw die is gespecialiseerd in antiquiteiten op onderzoek trekt. Een man vertrouwde net voor zijn dodelijk ongeluk een reliek aan haar toe. Het gaat om een gemumificeerde vinger van een yeti die eind jaren 1950 uit het klooster van Pangboche is gestolen. Met het reliek in haar bezit gaat ze naar het nationaal park van Langtang, 'het koninkrijk van de trekkers', voordat ze de geheimen probeert te achterhalen omtrent de vinger. Een eerste obstakel: de politieman die belast is met de diefstal. Dit eerste deel van een tweeluik baadt in het detectivegenre met een achtervolging in het Himalayagebergte. De verantwoordelijke van dit alles is André Taymans die zich een uitstapje permitteert bij een andere uitgeverij dan Casterman waar zijn succesvolle Caroline Baldwin verschijnt.


Gung Ho 1 is het eerste deel van een vijfdelige reeks door de Duiters Thomas Von Kummant en Benjamin Von Eckartsberg. Zij presenteren een nabije toekomst waar de mensheid zowat volledig is uitgeroeid en de beschaving slechts een vage herinnering is. Europa is een gevarenzone geworden waar overleven enkel mogelijk is in versterkte steden en dorpen. Sinds de dood van hun ouders, nu acht jaar geleden, trekken twee broertjes van weeshuis naar weeshuis waar ze telkens weer uitvliegen omwille van disciplinaire redenen. Er wacht hen geen mooie toekomst. Kolonie 16, bijgenaamd Fort Apache, is hun laatste kans.

Thomas Von Kummant en Benjamin Von Eckartsberg maken ook de trilogie Kronieken van de Onsterfelijken waarvan Gorilla de eerste twee albums snel na mekaar publiceert. Het verhaal is gebaseerd op een bestseller van Wolfgang Hohlbein. Bij terugkomst aan zijn geboortedorp vindt Andrej Delany zijn zoon gemarteld en stervend terug. het dorp is verlaten. Er is een jonge getuige van dit alles die hulpeloos toekeek hoe mannen van de kerk en soldaten van de Inquisitie de dorpelingen vermoordde en deporteerde onder het voorwendsel dat de Delany's bovennatuurlijke hekserijkrachten hebben.

Mauro Caldi van Michel Constant en Denis Lapière is al een ouwetje. De reeks startte in 1987 bij De Spiegel, dus ook in het Nederlands. Na twee albums en het verdwijnen van De Spiegel ging de reeks tot 1993 verder in het Frans, maar stopte de vertaling. Paquet herdrukte alle zes albums en de auteurs herwonnen de zin om er dit jaar een zevende en laatste album aan toe te voegen. Lees deze reeks en je begrijpt waarom Lapière is gevraagd om de reboot van Michel Vaillant te schrijven. Mauro is een vindingrijke, slimme monteur en ook een beetje een waaghals. Hij droomt ervan racepiloot te worden. Hij wil zijn kans wagen op de meest prestigieuze race, de Mille Miglia. Maar de medaille heeft een keerzijde en het enthousiasme van de jonge held grenst soms aan de naïviteit. Mauro Caldi is gestitueerd in het Italië van de jaren 1950, tussen de maffia en de Ferrari's. Elk album is een afgerond verhaal en zal liefhebbers van klassieke, Franco-Belgische strips met een klare lijn bekoren.

 
Ook Mc Queen spiegelt zich aan klassieke voorbeelden. Deel 1 verscheen in september 2014 in het Frans en kon op heel wat bijval in de Franstalige pers rekenen. Het is een als tweeluik opgezet verhaal van Emilio Van der Zuiden die je best wel kent van De Autoreportages van Margot en het recent door Silvester vertaalde De Meiden van Oom Bob. Mc Queen is een privédetective die aan psychologische problemen lijdt sinds een ernstig ongeluk. Tijdens een psychoanalyse keert hij terug naar zijn laatste onderzoek. Een kolonel op rust en nu antiquair schakelde hem in om zijn vermiste nichtje terug te vinden. Zij ging ervandoor met zijn secretaris en een waardevol beeldje. Mc Queen is geobsedeerd door een andere zaak en speelt de opdracht aan zijn partner door, maar diezelfde avond nog komt de politie hem inlichten dat zjn partner en de secretaris vermoord zijn teruggevonden in een hotelletje in Chinatown. Mc Queen komt op het spoor van het meisje die haar oom ervan beschuldigt de moordenaar te zijn. Ze worden achtervolgd door de rechterhand van een miljardair die het beeldje van de antiquair kocht. De jacht kan beginnen.

Nora Stalle, Pilote 1 hebben we al eens voorgesteld want het gaat om een nieuwe luchtvaartreeks van François Walthéry en Bruno Di Sano op scenario van Eric Borgers. Deze laatste is een jeugdvriend van Walthéry die al het tweeluik Opnamen voor Caltech en De Raadselachtige Gedaanten voor Natasja schreef. Een eerste verhaal, opgevat als tweeluik, speelt zich af in 1935. Nora Stalle is een pilote met ervaring die voor de luchtvaartpost werkt. Haar werkgever wil ene publicitaire stunt uithalen door naar het Verre Oosten te vliegen. Ze krijgt hiervoor een nieuwe mecanicien toegewezen, Théo Norville, een man met een temperament: brutaal, grote bek, vrijgevochten, met een voorliefde voor de fles... Een beetje à la Barney Jordan dus. Op een van hun tochten worden ze achtervolgd door een vliegtuig van de recent opgerichte Luftwaffe. Maar dan wacht hen nog de steppes in Centraal-Azië...

Ook Het Tiende Volk moet een tweeluik worden met Emmanuel Despujol als auteur. In een toekomstige wereld leven negen volkeren met mensen en dieren met menselijke trekken volkeren in harmonie. Maar het evenwicht is wankel want ze respecteren en vrezen elkaar tegelijk. Een uitverkoren dwerg komt erachter dat hij afstamt van verdwenen goden die hun nederlaag maar moeilijk kunnen verkroppen.

Het Zwaard van Ardenois is er voor de liefhebbers van strips met dieren. Etienne Willem heeft zijn verhaal gepland als een vierdelige reeks. Het dorpje Chassenoix geniet van de laatste zomerdagen, maar een plunderende bende komt langs en doodt Ardenois, een van de vier ridders die twintig jaar tevoren Nuhy, een heer in zwart harnas, versloegen. Een jongen met een hoofd vol epische verhalen en legenden, is getuige van de aanslag en gaat de koning waarschuwen voor een naderend gevaar. Nog drie andere koninkrijken moeten uitkijken want het lijkt erop dat iemand Nuhy uit zijn as wil doen verrijzen.


Steven Duprés nieuwste jeugdstripreeks
06/12
TOP
Afgelopen zomer presenteerden we een overzicht van Steven Duprés lopende projecten. Een ervan verscheen zopas in album en zal naar alle waarschijnlijkheid niet vertaald worden.

Voor de nieuwe uitgeverij Kennes Éditions (die zich eerder dit jaar in het nieuws werkte met de gagserie Bad Bartje over Bart De Wever) komt er een drie- of vierdelige bewerking van de Canadese jeugdromanreeks Bine door Daniël Brouillette die ondertussen 233 romans heeft geschreven! Voor de Franse markt is Bine omgedoopt naar Benoît-Olivier. Scenarist Alcante bewerkte de roman voor een jeugstripreeks met de titel L'Incroyable Histoire de Benoît-Olivier. Alcante schreef voor Dupré al een album van de conceptserie Pandora Box en Interpol.

Benoît-Olivier is de oudste, grootste en ook domste leerling van de school. Hij is een lastpost voor de altijd slechtgehumeurde mevrouw Béliveau die aan het zesde jaar lesgeeft. Gelukkig voor beide partijen nadert de vakantie. Van zijn ouders verwacht hij een langverwacht cadeau terwijl de mooie Maxim eindelijk toestemt om met hem uit te gaan. Dat zou van hem de gelukkigste adolescent moeten maken. Uit de verhaalsamenvatting van de tweede roman leiden we af dat Benoît-Olivier tegen zijn wil naar zijn grootouders wordt gestuurd nadat zijn ouders beslisten om te scheiden. Een tweede stripverhaal is voor 2015 aangekondigd.

Wie nog steeds met warme gevoelens terugdenkt aan Duprés Sarah en Robin mag zich aan eenzelfde semikarikaturale tekenstijl verwachten. Het eerste album begint trouwens op zijn Sams (van Jan Bosschaert en Marc Legendre) met een avontuurlijke droomscène.En ook nog...
06/12
TOP
FÉLIX-COVERS GEBUNDELD. Op een goeie, chronologische, uniforme integrale van Maurice Tillieux' Félix is het nog wat wachten. Dupuis en Frédéric Niffle begonnen er ooit aan, maar maakten de klus niet af. Nu Niffle voor Dupuis werkt, is er al geruime tijd sprake van nieuwe integrale plannen, maar het is vooralsnog geen prioriteit. Félix is de voorloper van Guus Slim, maar de verhalen herwerkte Tillieux later ook voor scenario's voor andere reeksen. Binnenkort verschijnt bij het uitgeverijtje Les Éditions de l'Élan een 152 pagina's tellende bundel met daarin een reproductie van 67 voorpagina's van Félix zoals ze tussen 1949 en 1956 in het stripblad Héroïc-Albums verschenen. De reproductie gebeurt met grote zorg en op groot formaat: maar liefst 31 x 42 cm, ietsje breder dan A3 dus. Elke dubbelpagina bestaat uit zo'n voorpagina met daarnaast de originele plaat van de covertekening of een fragment uit het verhaal, telkens verrijkt met achtergrondinformatie. Er hoort nog een extra dossier bij met zeldzame documenten die de geboorte van Félix in kaart brengen. Het dossier biedt ook een overzicht van alle verschijningen in Belgische en Franse tijdschriften. Dat overzicht gaat gepaard met een samenvatting van alle verhalen, de precieze verschijningsdata, anekdotes en de context over de periode van verschijnen en je komt ook te weten welk verhaal opnieuw dienst deed voor een ander scenaro van Baard en Kale, Natasja, Jess Long of andere. De oplage is beperkt tot 440 exemplaren en je betaalt er 149 euro voor.

ABELTJE VERVOLGT. Het one-shot Abeltje was voor ons een van de strips van 2013. Het album raakte genomineerd voor een albumprijs in Angoulême en kon op heel wat positieve commentaren rekenen. Renaud Dillies en Régis Hautière werken momenteel aan een vervolg. Wie Abeltje heeft gelezen, zal zich afvragen hoe dat mogelijk is. Als we je vertellen dat de norse beer Gert de hoofdrolspeler is in dat tweede verhaal, weet je genoeg. We volgen zijn tocht door Amerika waar hij met Abeltje terechtkwam.

PERSDOSSIER APOSTATA-BUNDELINGEN.
Komende week verschijnen de Apostata-bundelingen waar we het al meermaals over hadden. Ken Broeders maakte een persmap die je hier als pdf kan downloaden.


Complete chronologie van Blake en Mortimer
04/12
TOP
Sinds gisteren, 4 december, zijn er 23 albums van Blake en Mortimer verschenen. De Staf van Plutarchus is in de chronologie van de stripreeks eigenlijk als allereerste avontuur van het bekende stripduo te situeren. De Franse tak van uitgeverij Dargaud publiceerde op de eigen blog een compleet chronologisch overzicht van de avonturen. In samenwerking met Ballon Media, verantwoordelijk voor de vertaling van Blake en Mortimer, konden we hier een Nederlandstalige versie van maken. Als je op bovenstaande afbeelding klikt kan je een jpg-versie op A3-posterformaat downloaden. Graag gedaan.


Een prequel voor Djinn
04/12
TOP
"In een ander leven hadden we vierentwintig delen kunnen voorstellen. Het is als met Afrikaanse legenden waarin een klein verhaaltje zich in een ander verbergt en vervolgens weer in een ander. Idem voor wanneer we ons in de savanne begeven, we komen er obstakels tegen of personen die je van het oorspronkelijke verhaal doen afwijken. Op een bepaald moment moet je weten wanneer je ermee stopt," zo gaf Jean Dufaux in een recent interview over Djinn mee. Dat moment om te stoppen wordt deel 13. In het eerste kwartaal van 2015 krijgen we eerst nog deel 12 voor de kiezen.

Nochtans betekent deel 13 niet het einde voor de reeks Djinn want tekenares Ana Mirallès had zelf een idee voor een prequel. Zij kon het personage Jade niet zomaar laten vallen en wilde weten waar ze precies vandaan kwam. Dufaux zal nu het verhaal over haar vorming in Constantinopel vertellen. En er komt een uitleg waarom ze de favoriete van de sultan werd. Dat verhaal kan hij het eerstvolgende jaar uitwerken, de tijd die Mirallès nodig heeft om deel 13 te tekenen. En voor daarna wil het Spaans-Belgische duo graag samenwerken aan andere projecten.

Morgen, 5 december, verschijnt bij Dargaud trouwens een Franse herdruk van het niet-vertaalde, speciale album Ce Qui Est Caché uit 2004. Dit album is een kleurrijke verzameling van héél wat onuitgegeven cover- en personagestudies, prenten en losse illustraties. Begeleidende teksten stellen de hoofdpersonges voor en diepen hun relaties verder uit. De herdruk heeft een nieuwe cover en de inhoud is herzien en aangevuld.
(Bron: Frédéric Bosser — dBD 89, december 2014)


Plannen rond Lucky Luke en de Daltons
02/12
TOP
Wij moeten nog even wachten tot januari op de nieuwste Lucky Luke die in het Frans al een feit is. Maar we kunnen wel al vooruitblikken naar de delen erna. Tekenaar Achdé werkt momenteel aan een volgende gagverzameling van Kid Lucky dat in 2015 zal verschijnen. In 2016 staat Lucky Luke weer paraat, het verhaal wordt opnieuw geschreven door Jacques Pessis en Laurent Gerra. In dat album vinden we de Daltons niet terug — op een korte verschijning na — want op de zes Nieuwe Avonturen van Lucky Luke kwamen ze al bijna vijf keer voor. Het publiek vraagt nu eenmaal om hen. Dat resulteerde al in een eigen tekenfilmreeks en een film met de Daltons in de hoofdrol terwijl Achdé in een recent interview laat uitschijnen dat er misschien een spin-off komt met de Daltons als hoofdpersonages in hun eigen stripreeks. Rataplan ging hen al voor.

2016 wordt een bijzonder jaar voor Lucky Luke want de komische westernreeks bestaat dan zeventig jaar! De Stripspeciaalzaak koestert nu al plannen om de reeks extra in de kijker te plaatsen.

En nog wat. Achdé tekende vroeger CRS=Détresse, een niet-vertaalde gagserie over de Franse oproerpolitie, op scenario van Raoul Cauvin. Achdé vroeg al herhaaldelijk aan Cauvin om een verhaal van Lucky Luke voor hem te schrijven, maar de scenarist denkt er niet aan. Hij heeft zeer slechte herinneringen aan de kortstondige overname van Robbedoes en Kwabbernoot.
(Bron: Charles-Louis Detournay — ActuaBD.com, 22 november 2014)


En ook nog...
02/12
TOP
BATMAN DOOR HANCO KOLK. Batman is 200 jaar oud en komt uit Frankrijk. Dat beweert althans Hanco Kolk in deze onlinestrip. Ook over het ontstaan van iconische figuren uit de westerse verhalengeschiedenis zoals Donald Duck en Assepoester doet Hanco Kolk binnenkort alles uit de doeken. Volg het op de voet op de site van De Correspondent.

PHILIPPE AYMOND OP ZIJN EENTJE EN MET PIERRE CHRISTIN.
Hoe Philippe Aymond het er als scenarist afbrengt, kon je al lezen in het uitstekende Highlands. Hoe hij het als scenarist aanpakt voor Lady S. kan je binnenkort ontdekken want deel 10 schreef hij dus zelf nadat Jean Van Hamme de reeks voor bekeken hield. Aymond liet nog wel het synopsis nalezen door Van Hamme, die enkele suggesties maakte waar Aymond allemaal rekening mee hield. Ook het storyboard liet hij door Van Hamme bekijken. Hij gaf hem de raad om een scène in de Amerikaanse ambassade meer belang te geven. Wat hij dan ook deed. Inmiddels is deel 11 ook al geschreven. En dat wordt volgens de tekenaar-scenarist iets compleet anders. Exotischer vooral. Het kost hem drie maanden om een verhaal te schrijven en negen maanden om het tekenen. Veel tijd om andere projecten er nog bij te nemen. Desalniettemin is er sprake van een grafische roman in samenwerking met Pierre Christin. Maar de eerstvolgende jaren is dat niet als album te verwachten. Hij heeft bovendien ideetjes voor andere eigen projecten.
(Bron: Charles-Louis Detournay — ActuaBD.com, 29 november 2014)

MEER DELEN VOOR DE GROTE DODE. In maart 2015 verwachten we de vertaling van De Grote Dode 5. Dit is een reeks waar Régis Loisel aan meewerkt, dus is er een Magasin Généralleke mee gemoeid. Lange tijd werd deel 5 naar voor geschoven als het laatste deel, maar tekenaar Vincent Mallié werkt al aan deel 6. En als het van co-scenarist Jean-Blaise Djian afhangt zal de reeks nog zeker tot deel 7 of 8 duren. Hij beweert wel dat de reeks niet langer zal duren dan wat er verteld dient te worden. Mallié schoof de prequelreeks van Op Zoek naar de Tijdvogel aan de kant om zich uitsluitend op De Grote Dode te kunnen toeleggen. Wie het volgende album van Op Zoek naar de Tijdvogel zal tekenen, is nog niet geweten.

BDM 2015-2016 OP DE MARKT. Trésors de la Bande Dessinée is al vele jaren een Frans standaardwerk voor cataloguswaarden van Franse strips. Onder de naam BDM, naar de samenstellers Michel Béra, Michel Denni en Philippe Mellot, is de encyclopedische catalogus beter bekend. Recent verscheen de twintigste editie voor de jaren 2015 en 2016. Op 1.200 pagina's staan zo'n honderddertigduizend opgenomen van 1805 tot zo ergens dit jaar, allemaal met schattingen erbij. Sinds de vorige editie eind 2012 zijn er achtduizend titels bijgekomen bestaande uit eerste drukken, herdrukken, integrales, gelimiteerde uitgaven en portfolio's want ook aan randuitgaven wordt ruime aandacht besteed. Evenals aan tijdschriften, stripbladen, fanzines, verwante literatuur, bibliografieën,... Voor de reeks Kuifje is een uitzondering gemaakt om alle verschillende uitgaven tot in de kleinste details te beschrijven en te presenteren, dit katern is in kleur. De uitgave kost 49,50 euro en verscheen bij Les Éditions de l'Amateur.

EEN VRIJE VLUCHT VOOR STEVE CUZOR EN YVES SENTE. Genoeg werk voor Yves Sente nadat hij van de reeks Thorgal is gehaald. Hij gaat verder met Blake en Mortimer en XIII (waarvan morgen het voorlaatste deel van de lopende cyclus verschijnt) en heeft andere projecten lopen. Een ervan is een one-shot voor tekenaar Laurent Verron over het personage dat Robbedoes zogezegd zou hebben geïnspireerd. Daar hadden we het al over. Over zijn project met Steve Cuzor (O'Boys, XIII Mystery 6) was nog geen bijkomende info gekend. Tot nu. Dat verhaal gaat over de geschiedenis en de herontdekking van de allereerste Amerikaanse vlag. Het dikke one-shot is bestemd voor de collectie Vrije Vlucht.

IK, RENÉ TARDI DEEL 3. Later deze maand verschijnt het tweede deel van Jacques Tardi's Ik, René Tardi, Krijgsgevangene in Stalag IIB. Daarin keert Tardi's vader terug uit het gevangenenkamp naar zijn thuis, maar dat verliep niet van een leien dakje. Daarmee is zijn verhaal nog niet ten einde. In deel 3 gaat René Tardi opnieuw naar Duitsland, deze keer als soldaat van het bezettingsleger.

GEEN ROBBEDOES VOOR DIDIER CONRAD EN CHRISTOPHE ARLESTON. Het Robbedoes-project van Didier Conrad en Christophe Arleston gaat definitief niet door. Conrad is namelijk al begonnen aan de volgende Asterix en het lukt niet om een ander project tussen twee Asterix-albums te nemen. Uitgeverij Dupuis stelde ondertussen andere tekenaars voor aan Arleston, maar hij heeft zelf een naam in het achterhoofd. Door zijn drukbezette agenda heeft hij zijn verhaal in de lade gestopt. Hij komt er binnen enkele maanden op terug. Het decor van het verhaal is Venetië.

NIEUWSTE LOUVRE-STRIP. Stichting Zet.El gaf in januari 2014 IJstijd van Nicolas De Crécy uit. Dit one-shot is een oorspronkelijke uitgave van Futuropolis en het Louvre-museum. Jaarlijks verschijnt er een nieuw album waarvan de originele paten in het Louvre worden tentoongesteld. Andere one-shots zijn het werk van Étienne Davodeau, Éric Liberge, Christian Durieux, David Prudhomme, Enki Bilal en dit prachtalbum van Bernar Yslaire. De jongste uitgave is Les Gardiens du Louvre, een mooi ingekleurd verhaal van Japanner Jirô Taniguchi. Eigen aan zijn roots moet je het album van achter naar voor en van rechts naar links lezen. In dit verhaal komt een Japanse tekenaar de Franse hoofdstad in groep bezoeken om er de musea af te schuimen. Hij wordt helaas door koorts geveld en moet het bed houden. Zijn bezoek aan het Louvre wordt er een tussen droom en werkelijkheid en hij maakt er kennis met kunstwerken en hun makers.

TWEE VOLGENDE AUTOBIOGRAFIEËN VOOR ULLI LUST. Door de vertaling van Vandaag Is de Laatste Dag van de Rest van Je Leven bij Scratch Books konden we al kennis maken met de Oostenrijkse stripmaakster Ulli Lust. Een recenter werk van haar is de romanverstripping Voix de la Nuit (The Karnau Tapes), een boek van Marcel Beyer uit 1997 over de fictieve, jonge nazi en geluidsingenieur Hermann Karnau die een hechte vriendschap onderhoudt met Helga Goebbels, de jongste dochter van de Duitse minister van propaganda Hermann Goebbels. Karnau is erop gebeten om elke nuance van de menselijke stem op band te zetten, doodsreutels aan het front, geschreeuw van soldaten, de zucht van een kreupele tot het gejoel van menigtes en de opzwepende speeches van de nazileiders toe. Zijn ultieme uitdaging wordt de opname van Adolf Hitlers laatste woorden in zijn bunker in Berlijn. Een volgend project van Ulli Lust zijn twee autobiografgische werken. Een eerste over haar jeugd tussen haar 22ste en 25ste toen ze een jonge, werkloze moeder was die een open relatie had met twee mannen. Het tweede gaat over haar leven als veertigster. Haar volgende strip is pas in 2017 te verwachten. Ze geeft tegenwoordig drie dagen per week les aan de universiteit van Hannover. Ze heeft het alsnog ver geschopt.


Van levensbelang: STYX door Peter Pontiac
29/11
TOP
"Voor mijn boek STYX of de Zesplankenkoorts dat gaat over de dood in het algemeen en in het bijzonder over de niet te genezen leverziekte die mijn leven beheerst of (als ik pech heb) zelfs eist, zoek ik financiële ondersteuning zodat ik mijn boek kan afmaken voordat de, wellicht niet meer alleen 'figuurlijk' op te vatten, deadline onverhoopt afloopt..." Zo begint een oproep op de crowdfundingsite Voordekunst.nl waar Peter Pontiac zijn nieuwste project voorstelt.

En de oproep miste zijn doel niet. Dankzij een vermenigvuldiging van de boodschap op sociale media en andere digitale wegen haalde het project meer dan 100% van het beoogde bedrag van 17.500 euro... in amper drie dagen. Dat boek komt er. Het staat in april 2015 gepland bij uitgeverij Podium.

De beloning voor intekenaars varieert van een naamsvermelding in het boek tot gesigneerde prenten.


Brecht Evens opnieuw genomineerd voor albumprijs in Angoulême
29/11
TOP
 Afgelopen 27 november maakte de organisatie van het jaarlijkse stripfestival van Angoulême de albumnominaties bekend. Er zijn vier verschillende categorieën. In de belangrijkste ervan, de Sélection Officielle, is Brecht Evens genomineerd met de Franse vertaling van Panter dat in oktober bij Oogachtend verscheen. In 2011 won hij al eens de Prix de l'Audace voor de vertaling van Ergens Waar Je Niet Wil Zijn.

Evens krijgt geduchte concurrentie. Riad Sattoufs L'Arabe du Futur komt al maandenlang voor in de Franse topverkoop. Manu Larcenet publiceerde het slotdeel van Blast. Er zijn de vertalingen van Chris Wares Building Stories en Charles Burns' Suikerschedel. Het laatste deel van Magasin Général en de eerste cyclus van Bastien Vivès' LastMan maken eveneens deel uit van de lijst. Ook geen onbekenden zijn Krasse Knarren 1 en deel 3 van de net in vertaling gestarte eeks Saga. De nieuwste strip van François Boucq en Jérôme Charyn, Little Tulip, sierde alvast de cover van meerdere stripinformatiebladen. En hey, zelfs het door ons recent opgemerkte one-shot Un Océan d'Amour maakt deel uit van de selectie.

Andere categorieën zijn de jeugdselectie, de patrimoniumcollectie (met onder meer Sandman) en een polarselectie (met Femme Fatale als kanshebber).


Kinky & Cosy prominent aanwezig in Angoulême
29/11
TOP
Op het volgende stripfestival van Angoulême, dat doorgaat van 29 januari tot 1 februari 2015, zullen bezoekers niet naast Kinky & Cosy kunnen kijken. De tweelingzusjes van Nix zijn er een van de blikvangers met een tentoonstelling, een nieuwe Franstalige compilatie en een eenmalige uitgave van het Kinky & Cosy Magazine in een oplage van vijftigduizend exemplaren. "Sinds kort loopt een reeks van vijfhonderd korte animatiefilms over de gevaarlijkste tweeling ter wereld op de Franse tv-zender Orange. Nix werkte de voorbije jaren in China, Frankrijk en België aan deze filmpjes, die in de tentoonstelling een belangrijke rol spelen."

"Over de tentoonstelling: The Kinky & Cosy Experience is een black box waarin de bezoeker voor korte tijd wordt opgesloten. Hij wordt gebrainwasht en krijgt vervolgens een nieuw operating system ingeplant, dat van Kinky of Cosy. Om te zien wat dat oplevert, kan de bezoeker zijn nieuwe denkpatroon uitvoerig testen in een trainingszone vooraleer hij als een Kinky of Cosy op de wereld wordt losgelaten.

In een tweede deel leert de bezoeker de geschiedenis kennen van het zogenaamd vijftigjarige magazine Kinky & Cosy, 'de Vlaamse tegenhanger van Spirou'. Dat tijdschrift, dat uiteraard voor het eerst en eenmalig verschijnt, biedt spannende strips voor jongeren, knotsgekke grappen, avontuurlijke verhalen en aartsmoeilijke spelletjes en breinbrekers. Behalve Kinky & Cosy zelf staat er werk in van onder meer Serge Baeken, Simon Spruyt, Peter Moerenhout, Charlotte Dumortier, Ben De Wever, Bart Schoofs, Floris, Judith Vanistendael, Reinhart Croon, Luc Cromheecke en David Van Baelen. In de tentoonstelling zullen originelen uit het tijdschrift te zien zijn. Daarnaast is het magazine ook de middelste katern van de regionale krant Charente Libre op donderdag 29 januari, de openingsdag van het festival. Dat betekent de best mogelijke zichtbaarheid en verspreiding via de krant (40.000 exemplaren) en op losse exemplaren bij de tentoonstelling en in de rest van de stad (10.000 exemplaren).

Dit project is een initiatief van het Vlaams Fonds voor de Letteren in samenwerking met het Stripfestival van Angoulême en Le Lombard. Sinds het VFL in 2009 garant stond voor de invulling van een Vlaams programma op het festival volgden wereldwijd meer dan tachtig vertalingen van strips van Vlaamse stripauteurs.


Een nieuwe tekenaar voor Murena?
26/11
TOP
Als we een reactie op een Frans forum mogen geloven, liet Jean Dufaux zich afgelopen weekend ontvallen dat er een nieuwe tekenaar is voor Murena, en wel in de gedaante van de Italiaanse tekenaar Theo Caneschi. Diens voornaam volstaat als ondertekenaar van de goed onthaalde, historische strips De Verschrikkelijke Paus en De Lemen Troon.

Daedalus publiceert volgende maand de vertaling van De Verschrikkelijke Paus 3, aanvankelijk als laatste deel bedoeld, maar er zou toch nog een vierde deel komen. Van De Lemen Troon, vertaald door Silvester, is volgend jaar deel 6 van de zevendelige reeks gepland. Op de foto hierboven zie je zijn hand aan de eerste plaat van deel 6 tekenen.

De eerder door ons opgevangen en meegedeelde tip had het over een Italiaanse tekenaar met ervaring in het historische genre. Een recenter bericht sprak dit dan weer tegen omdat Dufaux beweerde liever met iemand dichter bij huis te willen werken. Theo woont in Florence. Bij deze benadrukken we dat bovenstaand nieuws nog niet formeel is bevestigd door uitgeverij Dargaud of een van de betrokken auteurs. Achteraf liet Theo weten dat hij eerst zijn eigen reeksen wil afwerken terwijl er ook gesprekken gaande zijn met andere tekenaars om Murena over te nemen. Er is nog lang geen knoop doorgehakt.


Vooruitblik Aéropostale - Legendarische Piloten
26/11
TOP
In februari of maart 2015 geeft Silvester het eerste deel van de nieuwe reeks Aéropostale - Legendarische Piloten uit. De reeks focust op ware luchtvaartpioniers, te beginnen met Henri Guillaumet.

"13 juni 1930, Basis van Colina, middenin het Andesgebergte. Henri Guillaumet, ervaren piloot van de Aéropostale, beseft die morgen bij het opstijgen nog niet dat hij vertrekt voor een vlucht naar de hel. Verrast door een hevige storm, stort zijn vliegtuig neer tussen de besneeuwde bergtoppen. Dat hij de klap overleeft mag een wonder heten. Helemaal alleen en haast zonder proviand wacht hij op zijn kameraden, hopend dat die snel een reddingsoperatie op de been brengen. Maar na drie dagen vergeefs wachten neemt hij zelf zijn lot in handen, in een poging Argentinië te bereiken. En zo vat hij een tocht van ruim zeventig kilometer aan, strompelend van vermoeidheid door een onherbergzame streek, enkel overeind gehouden door de ijzeren wil om te overleven."

De auteurs van deze reeks zijn Patrick Dumas en de ons welbekende Christophe Bec (Carthago, Duisternis). In het Frans zijn er al drie albums verschenen bij Soleil. Deel 2 handelt over Jean Mermoz die in zowel Argentinië als Frankrijk nog steeds als een held wordt geëerd. Deel 3 gaat over Paul Vachet wiens luchtvaartcarrière bol staat van de spectaculaire ongelukken.


Gegaste Gasten, een crossover van Suske en Wiske en Kinky en Cosy
26/11
TOP
Van het Vlaamse tienermagazine Yeti verscheen deze maand het 112de en allerlaatste nummer. Yeti werd door de Vlaamse overheid gratis verspreid naar alle leerlingen van de derde graad lager onderwijs in scholen die zich hiervoor inschreven. Door de zware besparingen herleidde de Vlaamse overheid het printbudget naar de ronde som van 0 euro waardoor het tijdschrift verdwijnt. Het moet nu lukken dat Yeti 112 in het teken van de strip stond. Het klapstuk is de strip Gegaste Gasten met Kinky en Cosy en Suske en Wiske in de hoofdrollen. Nix nam het leeuwendeel van de tekeningen voor zijn rekeningen, maar Luc Morjaeu deed ook zijn deel. Het nummer en een deel van het stripverhaal kan je ook online lezen als je naar deze pagina surft. Normaal gezien zou het hele stripverhaal vanaf 12 november integraal online te lezen moeten zijn.


J.Rom - Force of Gold, het persdossier
26/11
TOP
Mocht je alle aandacht de voorbije weken gemist hebben: sinds vandaag ligt het eerste deel van de driedelige cyclus J.Rom - Force of Gold in de winkel. Speciaal voor jou vroegen we bij Standaard Uitgeverij het persdossier voor je op met daarin een voorstelling van de auteurs, speciale illustraties en foto's en ook een voorwoord waarin duidelijk staat dat er nog meer spin-offs te verwachten zijn.

Klik op de afbeelding om de pdf van het persdossier te downloaden.


Plunk! in China
26/11
TOP
Vlaanderen zendt zijn zonen uit, in dit geval een roze, onbestemd wezen met groene trechter op het hoofd. Dan hebben we het over Plunk!, een creatie van Luc Cromheecke en Laurent Letzer. Er is een overeenkomst met de Chinese uitgever Liaoning Children's Publishing House om in 2015 drie Plunk!-albums in het Chinees uit te brengen. Voor Chinese lezertjes is Plunk! geen volslagen onbekende want de gags verschenen al in een jongerentijdschrift aldaar.

De deal is te danken aan de aanwezigheid van het Vlaams Fonds voor de Letteren op de Boekenbeurs van Peking waar de uitgeverij kennis kon maken met Plunk!. De eerste druk zal een oplage kennen van vijfduizend exemplaren per titel. De uitgeverij gaf in 2011 al een reeksje Chinese vertalingen van Suske en Wiske uit.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet