Daedalus Dark Dragon Books Don Lawrence Collection Saga Uitgaven Silvester  
 
StripFacts

Toegevoegd op 21 november:
Een nieuwe scenarist voor Largo Winch
Druuna is terug
Voorsmaakje Motor City (collectie Zwartlijn)


Updates in november:
Mickey Mouse door Loisel, Keramidas en Trondheim, Tébo en Cosey
Ze komen terug... de Flodders
Het einde van Mooie Navels
70 jaar Lucky Luke in 2016, het volledige programma
Vooruitblik Casterman
Vooruitblik Dargaud
Vooruitblik Dupuis
Vooruitblik Glénat
Vooruitblik Le Lombard
Willy Vandersteenprijs 2015 voor Amoras 5
Vooruitblik Het Gouden Kompas 2 + tv-reeks
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2014:
december
2015: januarifebruarimaartaprilmeijunijuli • augustusseptemberoktobernovember
 
Een nieuwe scenarist voor Largo Winch
21/11
TOP
Largo Winch 20
Sinds gisteren, vrijdag 20 november, ligt Largo Winch 20: 20 Seconden in de winkel. Op de hardcoveruitvoering moet je nog wachten tot december. Met dit album neemt scenarist Jean Van Hamme afscheid van de reeks die hij liet uitgroeien tot een van de grootste successen van zijn carrière. Het is tegelijk een van de best verkopende stripreeksen van het moment. Dat meneer Van Hamme via Largo Winch altijd de vinger op de pols hield, bewijst hij een laatste keer want terrorisme is een groot thema in zijn laatste tweeluik.

Uiteraard gaat Philippe Francq keihard door met de stripreeks. Hij gaf snel te kennen dat hij een volgende leverancier van verhalen liever niet zocht in het stripmilieu. Gisteren maakte hij in een interview met het Franse persagentschap AFP bekend dat de keuze is gevallen op de Franse romanschrijver en voormalig journalist Eric Giacometti: "Ik was op zoek naar iemand die thuis is in de financieel-economische wereld. Jean is altijd een visionair geweest in de manier waarop hij verhalen vertelde. Eric kent de serie erg goed en is altijd een bewonderaar van Van Hammes werk geweest." Zelf de serie schrijven, was geen optie voor de 53-jarige tekenaar. Hij zou er niet graag alleen voor staan en hij zou om de drie maanden het scenario herschrijven.

Eric Giacometti

Largo Winch 20Eric Giacometti onderhield voor de krant Le Parisien achtereenvolgens de societypagina's en de financieel-economische rubriek. Als romanschrijver is hij in Frankrijk bekend van de thrillerreeks Antoine Marcas, over een politiecommissaris, tevens vrijmetselaar, die onderzoeken voert in geheime, ietwat esoterische milieus. Die weg zal hij allerminst bewandelen in Largo Winch, wees gerust. De reeks is vertaald in zeventien landen en wordt meegeschreven door Jacques Ravenne. In 2013 verscheen er een eerste stripbewerking bij Delcourt waarvan hij zelf het scenario hielp schrijven. Jean Van Hamme liet in deel 20 een open einde — met letterlijk de woorden "wordt vervolgd" — om zijn opvolger alle uitwegen te geven om hierop verder te borduren. Daardoor is er een vlotte overgang mogelijk.

Het volgende deel 21 kent trouwens al een titel, in het Frans luidt die L'Étoile du Matin (De Morgenster) en het zou het begin zijn van een vierluik, waarmee de stevige traditie van de tweeluiken wordt doorbroken. Een publicatiedatum is er daarentegen nog niet. "Ik zou graag zaken verfijnen en de benodigde tijd nemen om dat te doen", verklaart Francq. Verder geeft hij over het verhaal enkel prijs dat men terug gaat naar de fundamenten van de reeks en dat het een economisch verhaal wordt,. Dat is ook het DNA van de reeks, met alle thrilleraspecten, actiescènes en een vleugje seks en glamour als bonus.
(Bron: AFP / Ballon media, 20 november 2016 — © foto: Eric Feferberg, AFP)


Druuna is terug
21/11
TOP
Druuna 0
Druuna 1
Na gezondheidsproblemen en heel wat aanslepende rechtenkwesties is Paolo Eleuteri Serpieri terug met de serie die hem zijn grote doorbraak bezorgde: de erotische post-apocalyptische reeks Druuna. In januari 2016 verschijnt bij Glénat in het Frans Druuna 0: Anima. Dark Dragon Books neemt de vertaling voor haar rekening in maart 2016, al valt er niet veel te vertalen want het is een tekstloze vertelling. Dit origineverhaal is de voorbode voor een complete heruitgave van de reeks met extra's en nóg een nieuw album.

Anima neigt meer naar de heroïc fantasy en start met een blond meisje dat door een insectenbeet in haar blote kont ontwaakt op haar bed. Ze woont op de top van een rots die ze kan verlaten op een geharnaste vogel. Op deze dag trekt ze op onderzoek.

Anima is een prequel op de reeks die in de jaren 1980 furore maakte. Glénat publiceert vanaf januari elke drie maanden een heruitgave van alle albums, per twee gebundeld met een extra katern met illustraties. Deel 1, met dus de eerste twee albums, telt honderdzestig pagina's. Dark Dragon Books brengt al deze dubbelalbums eveneens in vertaling. Er komen dus vier bundelingen. Daarna volgt er nog een vijfde album met alleen maar schetsen, illustraties en heel veel nieuw materiaal. Ondertussen werkt Serpieri aan een vervolg op de reeks, in feite deel 9.


Voorsmaakje Motor City (collectie Zwartlijn)
21/11
TOP
Motor City
Motor City
Motor City
In de collectie Zwartlijn is zopas het afgeronde verhaal Zwijgen Als Vermoord verschenen. Lees hier de bespreking. Na Régis Hautière (Perico) mocht Zidrou een misdaadverhaal schrijven op maat van tekenaar Philippe Berthet. De tekenaar is ondertussen al aan de slag voor een derde verhaal dat de titel Motor City meekrijgt. Het scenario is deze keer van de hand van de in Zweden wonende, Franse scenarist Sylvain Runberg (Millennium, Heroveringen, Orbital). Zijn verhaal is gesitueerd in Stockholm en daarbuiten en heeft een kersverse politie-inspectrice in de hoofdrol. De druk van enkele familiegeheimen weegt zwaar door. In bovenstaande platen komt alvast een penibele situatie voor.

Voor de rest van de collectie Zwartlijn is het de bedoeling dat Berthet continu kan wisselen met tijdperken, personages, andere manieren van vertellen, andere bladschikkingen en grafische uitwerkingen. Toevallig baadt het genre tot nu toe telkens in de misdaadsfeer, maar ook dat is geen constante.


Mickey Mouse door Loisel, Keramidas en Trondheim, Tébo en Cosey
18/11
TOP
Mickey Mouse door Régis Loisel
Bij het afronden van de reeks Magasin Général was er al sprake dat Régis Loisels volgende project een persoonlijke interpretatie van Mickey Mouse zou worden. Op zijn eigen site staan inmiddels enkele voorsmaakjes.

Mickey Mouse door Régis Loisel
Mickey Mouse door Régis Loisel
Loisels verhaal moet een volledig album van 48 pagina's opleveren, uitgegeven op liggend formaat. Volgens onze vroegere info zal het uitgevoerd worden in de stijl van de jaren 1930 toen Floyd Gottfredson (indertijd een voorbeeld voor André Franquin, Albert Uderzo en heel wat andere bewonderaars). Het wordt ofwel in zwart-wit of met steunkleuren in pastel uitgegeven. Een éénmalig verhaal, te verschijnen bij Glénat. Naar onderstaande voorstudies te oordelen, zijn ook Donald Duck en Karel Paardepoot van de partij. Loisel speelt met een voorstadsdecor in de periode van de beurscrash van Wall Street in 1929 waarbij hij van Mickey een werkloze maakt.

Mickey Mouse door Régis Loisel
Mickey Mouse door Régis Loisel

Loisels hommageverhaal kadert in
een veel groter project want de uitgever kreeg de toelating om compleet nieuwe avonturen te publiceren met personages uit de Disney-stal door tekenaars en scenaristen die het in hun eigen stijl mogen uitwerken. Te vergelijken dus met de nevenreeks Robbedoes door... Behalve Loisel tekent Nicolas Keramidas een verhaal op scenario van Lewis Trondheim. In hun in 1965 gesitueerde verhaal, met de titel Mickey's Craziest Adventures, delen Mickey Mouse en Donald Duck de hoofdrol. Volgens hun concept mist het album enkele pagina's die de lezr met zijn eigen fantasie moet invullen. Om de illusie van een teriggevondne album te versterken, is de inkleuring hierop afgestemd.

Andere albums zijn van de hand van Tébo (zie afbeelding hieronder), de tekenaar van de door Zep geschreven superheldenparodie Captain Biceps. Hij presenteert een bejaarde Mickey die aan een achterneefje vele van zijn avonturen vertelt met de geschiedneis van Amerika als bijkomende achtergrond: de Far West, de drooglegging, de slavernij, de verovering van de ruimte,... maar dan allen in een Disney-sausje. In plaats van over alcohol gaat het om warme chocolademelk die door de president verboden wordt omdat hij er zich aan brandde. Mickey treedt op als smokkelaar. Het slaventhema vertaalt Tébo als de discriminatie tussen katten en muizen.

Mickey Mouse door Tébo

Mickey Mouse door CoseyBernard Cosey, de auteur van onder meer Jonathan. Cosey gooit zich op een prequel en situeert zijn verhaal in 1927, net voor de tekenfilm Steamboat Willie (het eerste Mickey Mouse-filmpje uit 1928), om het over de eerste ontmoeting tussen Mickey en Minnie te kunnen hebben. Goofy speelt ook mee. Al deze albums zullen in 2016 verschijnen.

Mickey Mouse door Cosey


Ze komen terug... de Flodders
18/11
TOP
Flodder
FlodderDe Nederlandse filmproducer en -regisseur Dick Maas (De Lift, Amsterdamned, Moordwijven, Sint) kondigde een terugkeer aan van de familie Flodder waarmee hij het meeste succes vergaarde. Behalve een eventuele, nieuwe tv-serie (na de vijf eerdere seizoenen) en een musical (naar de eerste film) komt er ook een nieuwe strip. En die is het meest concreet want het album met de titel Het Mysterie van de Dode Blondjes verschijnt begin december al.

In 1992 verscheen er al eens een verstripping van de tweede Flodder-film Flodder in Amerika! waarvoor Martin Lodewijk eventjes in de running was (lees het hier maar eens na). Het Mysterie van de Dode Blondjes is speciaal voor de nieuwe stripreeks geschreven door Wijo Koek en Dick Maas die aan de basis stonden van de films en tv-serie. Mocht het eerste nieuwe album een succes worden dan komen er ongetwijfeld meer, liet Maas weten.

Wie precies de tekenaar is, staat in werkelijk geen enkel artikel vermeld. We houden het voor de rest dan maar op de beschikbare prentjes en de vermoedelijke backcover waarop de samenvatting van het verhaal is te lezen.

Flodder

Flodder


Het einde van Mooie Navels
14/11
TOP
Mooie Navels
Onlangs verscheen Mooie Navels 7 bij Dupuis, een van de jongste success story's van de uitgeverij. Sinds het eerste deel zijn de personages en de intriges per album en doorheen de reeks fameus geëvolueerd met heel wat (soms bizarre) wendingen waarbij moord, stalking, pesterij, armoede en andere heftige thema's de revue passeren.

Hoewel de Canadese auteurs Marc Delaf en Maryse Dubuc soms afwijken van hun masterplan (het einde van deel 7 was bijvoorbeeld pas voorzien voor deel 9) is het verhaal van Mooie Navels wel eindig. Delaf verwoordde het als volgt in een interview op de vraag of er op een dag een ander project komt dan Mooie Navels: "We komen er momenteel niet toe om iets anders te maken. Maar we denken eraan, vooral omdat voor ons Mooie Navels stopt met het tiende deel."

Tien delen dus, nog drie te gaan. Ondertussen lopen er ook twee verfilmprojecten. Het ene is een film met echte acteurs die een adaptatie is van de delen 3 en 4. Het is een Frans-Canadese corproductie. Daarnaast schrijven de auteurs zelf mee aan een Canadese tekenfilm die vertelt hoe de drie meisjes elkaar leerden kennen, een prequel dus.
(Bron: Frédéric Bosser — dBD 98, november 2015)


70 jaar Lucky Luke in 2016,
het volledige programma
11/11
TOP
Lucky Luke door Mathieu Bonhomme
Lucky Luke door Mathieu Bonhomme
In september blikten we al vooruit naar 2016 waarin we de zeventigste verjaardag van Lucky Luke vieren. Behalve een nieuw album van Kid Lucky (deel 3 in februari 2016) verschijnt er uiteraard ook een nieuw deel in de hoofdreeks. Het scenario wordt voor het eerst verzorgd door Jul die het net niet is geworden als nieuwe scenarist van Asterix. Helemaal te gek zijn de geplande hommagealbums L'Homme Qui A Tué Lucky Luke (De Man die Lucky Luke Doodde) door Mathieu Bonhomme (Esteban, Texas Cowboys, Heer der Dolende Zielen) en een ander door Guillaume Bouzard die bij het satirische Fluide Glacial en het weekblad Spirou actief is. Van Bonhomme is zopas bovenstaande illustratie vrijgegeven. Hij poseert ook bij de volledige versie van de prent.

Hieronder vind je eerstvolgend een fragment uit zijn verhaal met daaronder een voorsmaakje van Bouzards impressie. Het is dag en nacht verschil. De albums verschijnen respectievelijk in april en juni 2016.

Bonhomme:
Lucky Luke door Mathieu Bonhomme

Bouzard:
Lucky Luke door Guillaume Bouzard

En hoe ziet de rest van het feestprogramma eruit? Dat geheel van albums, speciale uitgaven, events, expo's, veilingen, documentaires en diverse meer is inmiddels opgelijst in volgend overzicht. Klik erop voor een grotere weergave. Ook in Antwerpen wordt er meegevierd want Lucky Luke zal in het middelpunt van de belangstelling staan in het nog te openen indoorthemapark Com!cs Station. Op de Boekenbeurs is er al een plekje gereserveerd terwijl er een reuzebeeld van Lucky Luke zal komen in Lego, nog altijd in onze contreien.

Lucky Luke programma 70 jaar

Begin december al geeft Dargaud in het Frans een lijvig (312 pagina's!) en rijkelijk geïllustreerd artbook uit over Morris waarin heel wat reproducties zullen staan van originele platen. Het is teven de voorbode voor een expo die in Angoulème te zien zal zijn tot eind augustus 2016.

L'Art de Morris

L'Art de Morris

Uit het programma leren we ook dat er speciale albumcollecties komen in Frankrijk, Duitsland, Italië en zefs in Vlaanderen.

Tegelijk met de lancering van het nieuwe album wijdt het stripweekblad Spirou een speciaal nummer aan Lucky Luke. En Dupuis lanceert eindelijk het soort integrale (in het Frans) dat we van hen verschuldigd zijn. Deze keer niet zomaar een bundeling van de oude verhalen, nee, de verhalen plus een groot achtergronddossier.


Vooruitblik Casterman
11/11
TOP
De Roofdierenclub 1
Kaamelott 8 is nu al zodanig veel uitgesteld geweest dat wij alle interesse verloren hebben. Dan kijken we liever uit naar Steven Duprés volgende strip, De Roofdierenclub 1, het eerste deel van een tweeluik op scenario van Valérie Mangin (Alex Senator, De Gesel Gods, De Laatste Trojaan, Experience Death, Luxley) dat bij Casterman verschijnt. Hiervoor keren we terug naar het Victoriaanse tijdperk in het negentiende-eeuwse Londen. Het verhaal: "Jack, een jonge schoorsteenveger met grijpgrage handjes, dringt binnen in het huis van een gegoede familie waar hij Polly, de dochter des huizes, leert kennen. Het meisje beweert stoer dat ze nergens bang voor is. Mooie uitdaging, denkt de jonge boef en hij daagt haar uit om de boeman te ontmoeten. Zo gezegd, zo gedaan."

Ook nog bij Casterman in dezelfde periode zijn het eerder aangekondigde Tristan 15 (getekend door Paul Teng), het laatste deel van Oorlogsvrouwen en de nieuwe Craig Thompson (Een Deken van Sneeuw, Habibi) met het sf-verhaal Ruimtekruimels!

RuimtekruimelsOver Ruimtekruimels: "Voor Violet Marlocke is familie het allerbelangrijkste in het universum. Wanneer haar vader vermist wordt, gooit ze alle voorzichtigheid overboord en vertrekt ze met haar vriendjes op zoek naar haar papa. Violet ontdekt dat hij opgeslokt werd door een gigantische ruimtewalvis die hele planeten opvreet. Maar ze geeft niet op. Het leven van haar vader staat op het spel en dus zal niets haar tegenhouden. Ze moet en zàl hem redden!"


Vooruitblik Dargaud
11/11
TOP
Arthus Trivium 1
Nu je deze aankondigingen van Dargaud toch leest over de strips die in het eerste kwartaal van 2016 zijn te verwachten, geven we je tussendoor mee dat de nieuwe XIII is uitgesteld. De vermoedelijke verschijningsmaand is nu juni 2016 in plaats van december 2015.

Een compleet nieuwe reeks waar de uitgeverij veel van verwacht is Arthus Trivium. Scenarist Raule kennen we nog van Jazz Maynard waar ondertussen een tweede cyclus van bestaat in het Frans. De tekenaar is Juan Luis Landa en Enrico Marini schreef het voorwoord. En het verhaal gaat als volgt: "Frankrijk, 1565. Tien jaar nadat de dokter-astroloog Nostradamus zijn profetieën gepubliceerd heeft, blijft zijn reputatie nog steeds groeien. De meester krijgt heel wat brieven van mensen die zijn hulp vragen in de meest verwonderlijke zaken, maar door zijn hoge leeftijd en zijn tanende gezondheid, kan hij niet meer op de vele vragen ingaan. Wat uiteraard niet wil zeggen dat hij de vaak rijkelijke beloningen zomaar aan zich wil laten voorbijgaan. Hij komt op het idee om drie jonge discipelen uit te sturen in zijn naam: Arthus Trivium, Angelique Obscura en Angulus Dante reizen het hele land rond om mysteries op te helderen waar kerk noch wetenschap raad mee weten."

RegenwolfOok nog bij Dargaud is de atypische western Regenwolf die in vertaling als een gebundelde uitgave verschijnt terwijl het in het Frans als tweeluik verscheen. De auteurs zijn Rubén Pellejero (de nieuwe tekenaar van Corto Maltese) en de alom bekende Jean Dufaux. Zij komen met een verhaal op de proppenover verschillen. Verschillen tussen twee volkeren, verschillen in sociale klasse, verschillen tussen mannen en vrouwen. Bruce is de zoon van spoorwegtycoon Vincent Mc Dell. Hij neemt Regenwolf in bescherming die uit wettige zelfverdediging een blanke man doodde en daarna vluchtte met Kleine Maan, de vrouw op wie Bruce' broer Jack is verliefd. Kleine Maan weet nog niet wie haar man zal worden, maar ze kreeg van haar grootvader een monocle met vreemde krachten die het haar ongetwijfeld zal vertellen. De Cody-clan, die een manier zoekt om zich te wreken op Mc Dell, zit de vluchtelingen achterna en kidnapte Blanche, de zus van de twee broers Buce en Jack. Ondertussen kruist een oude man het pad van Regenwolf en Kleine Maan die is bezeten van een witte bizon die hij wil vinden. Hij steelt de monocle. Het hele verhaal wordt verteld door de ogen van Blanche. De intrige is gebaseerd op indiaanse legendes, vol mysteries.


Vooruitblik Dupuis
11/11
TOP
Dad 1
Robbedoes en Kwabbernoot 55
Eerlijke Lui 4
Over de nieuwe uitvoering van de Robbedoes-verhalen door André Franquin hadden we het al. Diens creatie de Marsupilami maakt zijn langverwachte comeback in de huidige reeks van Yoann en Fabien Vehlmann in deel 55, De Marsupilami Is Woest. In het vierde en laatste deel van de fijne familiekroniek Eerlijke Lui lijken de levenspaden van Philippe en zijn vrienden eindelijk hun richting te vinden. "Het leven zoals het is, zonder ermee te morsen."

Maar de strip die we bij dezen nadrukkelijk willen toelichten is de gagserie Dad waarvan in maart het eerste deel verschijnt. Dad hebben we namelijk al behandeld in onze rubriek Klare Taal. We weten dat journalist Jan Bex (Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen) ook een fan is. Met zijn hulp zullen we er eens voor zorgen dat dit een even grote hit zal worden als Mooie Navels.


Vooruitblik Glénat
11/11
TOP
Jonge Wolven
De Grote Dode 6
Lou! 7
Promise 3
Het dikke one-shot Jonge Wolven verscheen in het Frans als tweeluik en is een bewerking van een roman van Michel Folco door Pierre Makyo. Federico Nardo is de tekenaar van dienst en, wauw, dat ziet er goed uit, zeg! Hun verhaal: "Maart, 1736. Op het landgoed Racleterre zet Apolline Tricotin een vijfling op de wereld: Clodomir, Pépin, Dagobert, Clotilde en Charlemagne. Wanneer hun vader bezwijkt aan hondsdolheid en hun moeder niet veel later sterft, beslist een familieraad om de vijfling uit elkaar te halen. Charlemagne, de laatstgeborene en meest begaafde van de vijf, komt bij zijn meter terecht. Hongerig naar kennis brengt hij zijn dagen door in haar bibliotheek. Hij blijkt ook een bijzondere gave te ontwikkelen: hij is in staat om met dieren te praten."

Een strip die zich in dezelfde tijdvak afspeelt, is De Oorlog van de Sambers: Maxime & Constance 2 dat een sprongetje maakt naar de winter van 1781.

In De Grote Dode 6 "proberen Pauline en Gaëlle nog steeds terug te keren naar het Bretoense platteland, maar ook daar heeft de natuurramp die Parijs getroffen heeft lelijk huisgehouden. Blijkbaar heeft de hermafrodiete elfenpriester(es) via Blanche verwoestend ingegrepen in onze realiteit. Alle hoop rust op Erwan, maar ook hij heeft het zwaar. In de wereld van het kleine volkje werkt de elfenpriesteres verder aan haar duistere plannen."

Na het grote filmavontuur dat Julien Neel van de tekentafel weghield, is Lou! weer helemaal terug. In deel 7 "trekt ze met vakantie in Mortebouse, bij haar oma op het platteland. Dat gehucht is zo afgelegen dat ze daar zelfs geen 3G hebben, maar dat laat Lou niet aan haar hartje komen. Een mysterieuze hut neemt haar helemaal in beslag."

Promise 3 is het slot van de trilogie waarvan je hier een bespreking van deel 1 kan lezen. Deel 3 heeft de volgende samenvatting: "Idaho, winter 1864. Terwijl de Amerikaanse Burgeroorlog op zijn einde loopt, gaat de bevolking van Promise, een klein stadje aan de voet van de Rocky Mountains, gebukt onder het juk van de mysterieuze predikant Amos Laughton. Corey ontsnapt om hulp te zoeken bij de soldaten van Camp Connor. Intussen komt Rachel meer en meer alleen te staan tegenover de demonische onheilsprofeet. Kan ze hem stoppen voor hij zijn duistere doel bereikt?"


Vooruitblik Le Lombard
11/11
TOP
Old Pa Anderson
Bij Le Lombard hebben we voor het eerste kwartaal van 2016 eigenlijk enkel het one-shot Old Pa Anderson in de collectie Getekend aan te kondigen. Gloria Victis 2 is het vervolg van het vierluik dat met dit album begon.

Old Pa Anderson is de nieuwste samenwerking tusen Hermann en zoon Yves H. en het speelt zich in de jaren 1960 af in Mississippi, een van de meest racistische Amerikaanse staten. In die periode was de segregatie gemeengoed in de zuidelijke staat. Het thema van Old Pa Anderson is racisme met een zwarte, zeventigjarige hoofdrolspeler, maar ook wraak. "Zijn hele leven lang is de oude Anderson slaafs en gehoorzaam geweest. Toen zijn dochter een paar jaar geleden brutaal vermoord werd, heeft de oude zwarte man steeds geweten dat de schuldigen blank waren en dat het gerecht er nooit wat aan zou doen. Gisteren stierf zijn vrouw door hoge leeftijd. Vandaag heeft Old Pa Anderson niks meer te verliezen..."


Willy Vandersteenprijs 2015 voor Amoras 5
07/11
TOP
Amoras 5Afgelopen week meldde de Facebookpagina van J.Rom - Force of Gold het, mja, goede nieuws dat de "geweldige reeks" van Romano Molenaar en Bruno De Roover een vervolg krijgt. Het eerste deel van de tweede cyclus verschijnt in mei 2016. We zijn er geen fan van, dat moge wel duidelijk zijn.

Anders is het gesteld met onze appreciatie voor Amoras waarvan zopas het laatste deel verscheen, effectief het allerlààtste deel. Er is geen vervolg mogelijk. Ook de jury van de Willy Vandersteenprijs, een initiatief van auteursrechtenvereniging Sabam ARTES en Stripgids, drukte haar waardering uit en kende Amoras 5: Wiske de jaarlijkse prijs als beste Nederlandstalige album van het voorbije jaar toe. Charel Cambré en Marc Legendre mogen vijfduizend euro onder elkaar verdelen en ze moeten beslissen wat ze met de originele tekening van de vorige laureaat, Simon Spruyt, zulen doen.

Uit het juryrapport en persbericht: "Voor het eerst in zijn geschiedenis gaat de Willy Vandersteenprijs dit jaar naar twee stripmakers. Aan de ene kant een stripscenarist met een paar decennia ervaring, die zowel humoristische als realistische strips op zijn palmares heeft staan. Aan de andere kant een van de beste tekenaars van zijn generatie, wiens werk zowel kwalitatief als kwantitatief grote indruk maakt. Samen geven ze een heel nieuwe interpretatie aan enkele klassiek geworden karakters uit de Vlaamse familiestrip. Ze sturen Suske en Wiske opnieuw naar het eiland Amoras, en laten hen daar heftige avonturen beleven — in een heel nieuwe stijl, met een heel andere grafiek, met een strak verteltempo en voor een ouder publiek dan de gewone 'rode' reeks. En dat allemaal met personages die ondertussen zeventig jaar oud zijn. De jury van de Willy Vandersteenprijs 2015 is ervan overtuigd dat Willy Vandersteen zelf érg blij zou geweest zijn met de winnaar van dit jaar. Bij unanimiteit werd de prijs toegekend aan het album Amoras 5: Wiske van Charel Cambré en Marc Legendre.

Tijdens de finale stemronde lagen drie titels ter tafel, en de jury houdt eraan ook de twee andere albums te vermelden: S1ngle: Fantasy van Hanco Kolk en Peter De Wit en Elsje 8: Het Kan Maar Zo Zijn dat er Hier Sprake Is van een Nieuwe Soort van Gerben Valkema en Eric Hercules. Het zijn, vindt de jury, drie strips die overtuigend aantonen dat er ook vandaag sprankelende en vernieuwende dingen gebeuren in de wereld van de Vlaamse en Nederlandse kranten- en familiestrip.

De jury bestond dit jaar uit bibliotheekmedewerker Lieve Scheers, stripauteurs Robert van der Kroft en Luc Morjaeu, en stripjournalisten Michael Minneboo en Toon Horsten. Helena Vandersteen, dochter van de naamgever, trad als naar gewoonte op als niet stemgerechtigd voorzitter. Bij de voorbije vier edities ging de prijs naar Brecht Evens, Michiel van de Pol, Typex en Simon Spruyt."


Vooruitblik Het Gouden Kompas 2 + tv-reeks
07/11
TOP
Het Gouden Kompas 2
De release van Het Noorderlicht - Het Gouden Kompas 2 was aanvankelijk voorzien voor begin 2016, maar het vervolg op deel 1 is door uitgeverij Sherpa vervroegd. Sterker zelfs, het album verschijnt volgende week! Tegelijk komen de luxes van deel 1 en 2 uit.

Het oorspronkelijke verhaal van de Engelse romanschrijver Philip Pullman moest ooit een filmtrilogie worden, maar door onder meer tegenwerking van christelijke lobbygroepen in de Verenigde Staten omwille van de vermeende anti-katholieke verhaalelementen werd de eerste film uit 2007 niet het verhoopte succes. Dan maar als tv-reeks, dacht de Britse BBC, zeker in deze tijden waarin tv-reeksen het summum van vertelling zijn. De BBC het bestelde een achtdelige tv-reeks die gebaseerd is op Pullmans fantasytrilogie His Dark Materials (Het Gouden Kompas) die in 1995 begon met Het Noorderlicht en vervolgde met Het Listige Mes en De Amberkleurige Kijker. De opnames zullen in Wales gebeuren door New Line Cinema (die de eerste film maakte met Nicole Kidman en Daniel Craig) en het Amerikaans-Britse productiehuis Bad Wolf.

Van Het Gouden Kompas raakten er wereldwijd bijna 17,5 miljoen exemplaren verkocht in veertig talen. Het eerste deel van de stripversie won in januari 2015 de prijs voor het beste jeugdalbum op het stripfestival van Angoulême.
(Bron: Leo Barraclough — Variety.com, 3 november 2015)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet