Toegevoegd op 15 april:
•  Vooruitblik Tomb Raider
•  Een Nacht in Rome deel 3 en 4
•  Tv-serie over graphic novels
•  Zombies verspreiden zich
•  Trilogie Eleonora krijgt een extra album
•  Alex Alice' volgende project

Updates in april:
•  Vooruitblik Hans integraal
•  Vooruitblikken Casterman
•  Vooruitblikken Glénat
•  Vooruitblikken Standaard Uitgeverij
•  Vooruitblikken Strip2000
•  Vooruitblik Carthago Adventures
•  Vooruitblik De Campbells
•  Vooruitblik Geheim Agent G.Ruwel
•  Strip promoot Antwerpse havenuitbreiding
•  Nieuwe maritieme reeks voor Jean-Yves Delitte
•  Update Eerste stripveiling bij Christie's
•  Marc Sleen is boos
•  Gilles de Geus met pensioen
Eerste stripveiling bij Christie's
•  Vooruitblik Aâma
Vooruitblikken Bonte
Nieuwe sf-reeks voor Icar en Léo
Chlorophyls comeback
Franse stopzettingen
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2013: meijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2014: januari • februarimaartapril
 
Vooruitblik Tomb Raider
15/04
TOP
Op een uitgebreidere vooruitblik van Dark Dragon Books voor juni wachten we nog even, maar we kunnen eigenlijk al de lezers geruststellen die al geruime tijd wachten op vervolgen van enkele fantasyreeksen. Iets geheel nieuw wordt de vertaling van de comicreeks Tomb Raider in de Dark Dragon Books Games Collection.

In 2000 en 2001 liep er al een Tomb Raider-reeks in vertaling bij Junior Press terwijl er diverse andere versies verschenen. Dark Dragon Books legt zich toe op de meest recente reeks en die komt van de Amerikaanse uitgeverij Dark Horse Comics die dit jaar het eerste deel publiceerde. In juni volgt een vertaling ervan in softcover aan de prijs van 8,95 euro. De auteurs zijn Nicolás Daniel Selma en Gail Simone (gekend van uiteenlopende reeksen als Batgirl, Birds of Prey, Red Sonja, Wonder Woman, Deadpool, The Spirit tot zelfs The Simpsons).

Tomb Raider is een van dé gamereeksen uit de late jaren 1990 tot nu waarvan ondertussen meer dan dertig miljoen exemplaren van verkocht raakten. De avontuurlijke archeologe Lara Croft speelt hierin de hoofdrol. Er kwamen ook twee films van met Angelina Jolie. Gail Simone pikt Lara's verhaal op waar de gamereeks ophoudt om haar in een situatie te brengen die haar leven voor altijd verandert.


Een Nacht in Rome deel 3 en 4
15/04
TOP
Deze maand publiceert Saga Uitgaven het vervolg van het tweeluik Een Nacht in Rome in hardcover. Softcoverkopers moeten een paar maanden extra wachten. Verwacht je maar aan sensatie, passie, loutering, maar ook aan heel wat verrassingen. De climax is er een om van te smullen. Een mooi einde voor een tweeluik dat zowel in het Frans als in vertaling een stevig publiek weet te beroeren... Alhoewel?

Er zat blijkbaar meer in. Terwijl Jim meewerkt aan de filmversie, besliste hij dat er een vervolg komt. Twee extra delen die een tweede tweeluik vormen. Tegen wanneer? Die vraag schotelden we de auteur voor: "Binnen een jaar, anderhalf jaar, stort ik me zonder twijfel op twee andere delen... maar die komen er in het beste geval niet voor 2016, denk ik. He he, je zal een beetje geduld moeten uitoefenen!"


Tv-serie over graphic novels
15/04
TOP
De Nederlandse omroep AVRO kondigt een tv-reeks over graphic novels aan in het programma Kunstuur. De eerste uitzending is op zondag 27 april om 18.50 uur op Nederland 2. Hieronder vind je de inhoud van het persbericht en de samenstelling van de uitzendingen.

"Wat is een graphic novel? Is het een strip? Of een roman? Of beiden? Wie maken graphic novels in Nederland en waarover gaan deze beeldromans? Kunstuur wijdt voor het eerst een serie aan dit bijzondere genre. Zes verschillende auteurs komen aan het woord. Onder meer underground virtuoos Peter Pontiac, hij werkt op dit moment aan zijn, voorlopig, laatste meesterwerk.

De graphic novel heeft literaire ambities en is daardoor moeilijk te plaatsen. In de boekhandel hoort de beeldroman niet bij de romans, maar ook niet bij de geïllustreerde boeken. Op een eigen plank dus. Omdat de oplages klein zijn en de opbrengsten beperkt beschikken deze makers over een uitzonderlijk doorzettingsvermogen. Wat drijft hen?

Tekenaar en ontwerper Joost Swarte introduceert in iedere aflevering één van de zes vertegenwoordigers van het genre: van jonge veteranen tot gelouterde talenten.

Erik de Graaf (1961) is overdag directeur van een ontwerpbureau, maar 's avonds verandert hij in een tekenaar. Hij gaf vorm aan zijn jeugdherinneringen en werkt nu aan het tweeluik Scherven over de Tweede Wereldoorlog. Uitzending: 27 april.

Anne Staal (1989) en Eva Staal (1991) zijn samen de Stalinski's. Deze zussen hebben een voorliefde voor alledaagse onderwerpen zoals de supermarkt en de hond. Dat levert zeer uitzonderlijke beeldverhalen op. Anne is net afgestudeerd, Eva hoopt in de zomer klaar te zijn op de kunstacademie. Uitzending: 11 mei.

Barbara Stok (1970) maakt autobiografische strips over de kleine en grote vragen van het leven. Ze won als eerste vrouw de Stripsschapprijs. Daarnaast is haar biografie over Vincent van Gogh, inmiddels de meest vertaalde graphic novel van Nederland. Uitzending: 18 mei.

Robert van Raffe (1982) draagt nooit sokken en is net gedebuteerd met Zonder Filter. Zijn, ook door Jort Kelder, geprezen graphic novel gaat over dandy's, zijn tijd als student aan de kunstacademie, en natuurlijk over de liefde. Uitzending: 25 mei.

Peter Pontiac (1951), geroemd in binnen- en buitenland, is de beste vertegenwoordiger van de underground in Nederland. Hij verbeeldde op fenomenale wijze de geschiedenis van zijn foute vader in Kraut. Pontiac is momenteel ernstig ziek en werkt aan zijn, voorlopig, laatste meesterwerk over de dood: Styx of De Zesplankenkoorts. Uitzending: 1 juni.

De serie is vanaf zondagavond 27 april op televisie te bekijken, in aanloop naar de Stripdagen Haarlem, op 31 mei en 1 juni. Voor meer informatie: avro.nl/kunstuur."


Zombies verspreiden zich
15/04
TOP
Volgende week verschijnt bij Daedalus het derde en tevens laatste deel van de reeks Zombies. Goed wetend dat er al een deel 0 bestaat, hoeft het je niet te verbazen dat de Zombies-franchise hiermee niet is afgelopen. Zombiestrips blijven het dan ook goed doen. Kijk maar naar Walking Dead.

Zowel tekenaar Sophian Cholet als scenarist Olivier Peru kwamen er al na de verschijning van het eerste deel achter dat er meer potentieel in zit. De respons was groot en er was vraag naar meer. In Zombies 3 wordt een nooit eerder aangehaald element geïntroduceerd om zombies te bestrijden. Dergelijke verschilletjes met andere zombiefilms en -strips wil het duo verder uitspelen in een tweede cyclus die dit jaar wordt gelanceerd. Het verhaal speelt zich zes jaar later af. Het wordt vooral interessant om de dan opgegroeide kinderen (waaronder een verkracht minderjarig meisje) opnieuw te leren kennen.

Tegelijk komt er een spin-offreeks door andere tekenaars met one-shots, Néchronologies genoemd, die afzonderlijk van de hoofdreeks te lezen zijn en zich naar willekeur voor, tijdens of na de gebeurtenissen uit Zombies kunnen afspelen. Peru dokterde al twee verhalen uit terwijl hij er voorlopig drie heeft gepland. Een eerste one-shot wordt getekend door Nicolas Petrimaux, het tweede door Arnaud Boudoiron. De verhalen spelen zich op uiteenlopende locaties af: in Parijs, Genève, Stockholm en Azië op verschillende momenten van de pandemonie die het gros van de wereldbevolking in zombies veranderde.

In 2014 verschijnen een album van Zombies en Néchronologies, volgend jaar komen Zombies 5 en Néchronologies 2 uit. Dat ritme wil Peru jaarlijks aanhouden. We zien wel.
(Bron: Charles-Louis Detournay — ActuaBD.com, 24 januari 2014)


Trilogie Eleonora krijgt een extra album
15/04
TOP
Dat we helemaal weg zijn van de historische reeks Eleonora in de collectie Bloedkoninginnen van Daedalus tonen onze besprekingen van deel 1 en deel 2 ruimschoots aan. Begin maart verscheen deel 3 in het Frans. In tegenstelling tot wat ons werd wijsgemaakt, is dat niet het laatste deel van de trilogie want er komt nog een extra album bij. Een lot dat wel meer instantsuccessen te beurt valt.

In deel 3 likken koningin Eleonora en koning Lodewijk VII hun wonden na de pauselijke sanctie die het koninkrijk treft. Eleonora wil per se een kind. En dat krijgt ze ook. Ze baart een dochter. Verder kondigt de koning zijn deelname aan de tweede kruistochten aan. Eleonora volgt haar man, maar deze kruistochten worden een flop. Het koninklijke koppel beleeft haar laatste uren.


Alex Alice' volgende project
15/04
TOP
"1869. In naam van zijne majesteit begint de verovering van de sterren..." met een luchtballon! Met dat idee vat Alex Alice de koe bij de hoorns voor zijn volgende project na het fenomenale drieluik Siegfried. Le Château des Étoiles zal in september verschijnen bij de kleine Franse uitgeverij Rue de Sèvres, opgericht door Louis Delas, voormalig uitgever van Casterman. Hij gaf al het zeer goed onthaalde one-shot Une Histoire d'Hommes uit van Titeuf-tekenaar Zep. Voorafgaand aan de albumpublicatie komt er in mei, juni en juli telkens een krantje uit met een voorpublicatie en bonuspagina's. Die zullen 2,95 euro per krantje kosten.

Le Château des Étoiles behoort tot het steampunkgenre. Daarin spelen historische feiten en personen mee in een gefantaseerde versie van de negentiende eeuw waarin stoommachines verder zijn geëvolueerd. De Duitse koning Lodewijk II van Beieren, bijgenaamd de Sprookjeskoning, regeerde van 1864 tot 1886 over Beieren. Na de ontdekking van ether, die de wetenschap grote stappen doet afleggen, stuurt hij in de nieuwe stripreeks aan op de verovering van de ruimte. Een professor en zijn zoon wagen zich aan het avontuur. En dat gebeurt dus met een luchtballon...

Op deze Facebookpagina kan je voorstudies, schetsen en vorderingen bekijken.Vooruitblik Hans integraal
12/04
TOP
Eerder in deze rubriek aangekondigde vervolgen van Saga Valta, Heroveringen en I.R.$. Team laten we in deze vooruitblik van Le Lombard voor deze zomer even buiten beschouwing. Er zijn ook nog Niklos Koda 12 (deel 2 van de driedelige tweede cyclus), Cassio 8 (slot van het tweeluik) en Dokus de Leerling 20 die inmiddels twintig jaar in Zonneland staat.
Wat valt er dan wel in detail aan te kondigen? Wat dacht je van de integrale uitgave van de sciencefictionreeks Hans?

In drie bundels, die allemaal dit jaar verschijnen, zal je opnieuw kennis kunnen maken met Grzegorz Rosinski's tweede langstlopende reeks na Thorgal. Op scenario van André-Paul Duchâteau tekende hij de eerste vijf albums. Voor de daaropvolgende albums kreeg hij de hulp van zijn landgenoot Kas die vanaf deel 9 de reeks alleen tekende.

De hardcoveralbums verschijnen in een eenmalige, beperkte oplage. Voor elke bundeling schrijft Patrick Gaumer een achtergronddossier. Hij is werkelijk de meest aangewezen persoon want hij schreef zowel een niet-vertaalde biografie van scenarist en voormalig Kuifje-hoofdredacteur André-Paul Duchâteau als de eind vorig jaar verschenen monografie over Rosinski, een monumentale uitgave waarin ook een hoofdstuk aan Hans is gewijd. Als de vertaalde versie het ritme van de Franse integrales volgt, dan zijn de drie bundels in augustus, oktober en december te verwachten.


Vooruitblikken Casterman
12/04
TOP
Deze zomer is er een constante te bemerken bij Casterman, ze houden van oorlogsstrips! Zowel de Eerste als de Tweede.

We starten in de Eerste Wereldoorlog. Hardoc en Régis Hautière (Aquablue, Boven de Wolken, Abeltje) presenteren De Oorlog van de Lulu's dat vier delen zal tellen. "Lucas, Lucien, Luigi en Ludwig vormen een hechte kliek in het weeshuis van de abdij van Valencourt in het noorden van Frankrijk. Iedereen noemt het viertal de Lulu's. Zodra ze hun kans schoon zien, klimmen ze over de abdijmuur en gaan ze het bos in, op zoek naar avontuur en kwajongensstreken. In de zomer van 1914 maakt niemand zich echt zorgen. Ook de Lulu's staan er niet bij stil dat de oorlog lelijk zal huishouden in hun relatief kommerloze wereldje. Maar al snel weerklinken de eerste geweerschoten. Iedereen moet op de vlucht. Terwijl het weeshuis manu militari wordt geëvacueerd, ontbreken de Lulu's op het appel. Zonder het te willen, bevinden de gezworen kameraden zich plots helemaal alleen achter de Duitse linies."

 Het al een paar keer aangekondigde Airborne 44 5 van Philippe Jarbinet is het eerste deel van het derde tweeluik. "December 1944. Terwijl nazi-Duitsland in het nauw gedreven wordt en in de Ardennen een spectaculair tegenoffensief lanceert, worden alle beschikbare vliegtuigen ingeschakeld om de geallieerde troepen te ondersteunen, inclusief de burgertoestellen van de Air Transport Auxiliary, een Britse organisatie die ook vrouwelijke piloten in dienst heeft. Na een luchtduel moet de jonge Tessa, een Amerikaanse pilote, een noodlanding maken bij Bastenaken, kort achter de Duitse linies. Om haar terug te halen zit er niets anders op dan ter plaatse een commando parachutisten te droppen. De missie wordt geleid door Sebastian Leder en Tom De Witt die Tessa beiden goed kennen sinds hun jeugd in de VS..."

De Kozakken van Hitler 2 is het slot van het tweeluik. "De oorlog is afgelopen en Nicolas McDonald kan Macha Krasnov, de knappe Kozak die hij ontmoette in het Oostenrijkse kamp waar soldaten van de Wehrmacht vastgehouden werden, maar niet uit zijn hoofd zetten. Alles wijst erop dat de jonge vrouw haar deportatie door de Russen naar de goelag niet overleefd heeft... Maar ondanks de ongenadige omstandigheden van haar gevangenschap leeft Macha nog. Bovendien is ze zwanger, meer dan waarschijnlijk van haar vluchtige romance met Nicolas. Hoewel hij nog maar pas getrouwd is met Emily, de zus van zijn beste vriend Edward, neemt Nicolas het vliegtuig naar Moskou, op zoek naar Macha..."

De Reportages van Lefranc: De Landing is net zoals voorgaande uitgaven als De Atlantische Muur geen stripverhaal, wel een zorgvuldig gedocumenteerde reportage met teksten, illustraties en foto's. Deze keer ligt de focus op de geschiedenis van de landing op Normandië, D-day, die het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde. Op 6 juni 2014 is dat zeventig jaar geleden.

We wachten trouwens al een tijdje op de vertaling van Oorlogsvrouwen 2, Ongekroonde Helden 2, Last Man 4 en De Avonturen van Scott Leblanc 3. Deze laatste wordt in mei opgepikt. De rest blijft bij elke nieuwe aanbieding uitgesteld worden. Het lot van Last Man, de mangareeks van Bastien Vivès, ziet er het minst aanlokkelijk uit om nog verder te vertalen als we afgaan op de povere verkoop. De reeks staat momenteel officieel on hold.


Vooruitblikken Glénat
12/04
TOP
Komende zomer presenteert Glénat ons onder meer welgekomen vervolgen van Montefiore, de trilogie Liefde in Oorlogstijd, de De Geheime Driehoek-spin-off Hertz en het laatste deel van de trilogie Special Branch. Ondertussen is er al een tweede cyclus in het Frans gestart waarin een indiaan uit het circus van Wild Bill, dat in Londen op tournee is, een verdachte is van de moord op een Engelse officier.
Nostalgische lezers dienen een streepje bij te zetten op de zwarte lijst met stopgezette reeksen. Voor De Katamarom is er geen plaatsje meer op de Nederlandstalige markt. De reeks eindigt met deel 41. In februari verscheen het Franse deel 42. En net nu een Gentse tekenfilmstudio is betrokken bij een computergeanimeerde tekenfilmserie!

Glénat bezorgt striphandelaars trouwens een Long John Silver-probleem. Deel 1 van de flamboyante piratenreeks raakte uitverkocht en er werd bij Dargaud lang getwijfeld of het wel herdrukt moest worden. Rendabiliteit moest afgewogen worden tegen de doorgaans geringe vraag naar duurdere hardcoveralbums. Gelukkig besliste de uitgeverij bij de verschijning van deel 4 ineens de eerste drie albums te herdrukken zodat late beslissers de reeks konden oppikken op aanraden van enthousiaste lezers van het eerste uur, recensenten en winkeliers.

Nog zo'n goed lopende reeks in hardcover is De Piraten van Barataria. In augustus verschijnt deel 7, het slotdeel van de tweede cyclus. Wie echter wachtte met het kopen van de albums is eraan voor de moeite. De eerste drie albums zijn uitverkocht en Ballon Media, dat sinds januari 2014 mee beschikt over de albums van Glénat, acht het niet rendabel om ze als losse delen te herdrukken. Probeer de reeks nu maar eens aan te raden aan nieuwe lezers. Een mogelijke uitweg is een integrale versie van de ontbrekende albums. Dat er hoe dan ook bij zowel geïnteresseerd geraakte lezers als stripwinkeliers een concrete vraag bestaat naar herdrukken van de uitverkochte albums willen we hier even in de groep gooien.

Wacht trouwens ook niet meer op een meermaals aangekondigde herdruk van De Zevens Levens van de Sperwer 6. Ook dat album verdween van de herdrukplanning omwille van rendabiliteitsissues.

Een gloednieuwe reeks is Antarctica, de tweede samenwerking tussen Bernard Köllé en Jean-Claude Bartoll na hun onderschatte familiesaga Diamanten. Deze keer gooien ze het over een compleet ander boeg... en daarmee gebruiken we een toepasselijke terminologie. "1909, Newfoundland. Nu de kabeljauwvangst ten einde loopt, kijkt Knut Larson, marineofficier aan boord van de Aurore, reikhalzend uit naar het weerzien met zijn geliefde Maureen. Maar bij zijn terugkeer in de haven van Cancale gebeurt een drama... Tijdens een ruzie doodt Le Bannec, de reder van de Aurore en ook de vader van Maureen, ongewild zijn bootsman. Knut, getuige van het incident, wordt ten onrechte beschuldigd van de moord. Hij vlucht aan boord van het Noorse schip de Fram, dat onder leiding van kapitein Amundsen naar Antarctica trekt om er de laatste terra incognita te ontdekken. Maureen is overtuigd van Knuts onschuld en scheept op haar beurt in bij een rivaliserende expeditie onder leiding van de Brit Robert F. Scott..." Antarctica wordt een reeks in drie delen en haalde inspiratie uit de reisdagboeken van de ontdekkingsreizigers Robert Falcon Scott en Roald Amundsen en hun race naar de Zuidpool.


Vooruitblikken Standaard Uitgeverij
12/04
TOP
Als vanouds alleen maar vertrouwde gezichten bij Standaard Uitgeverij dit najaar. Al lijken we in De Kiekeboes 141: De Dode Brievenbus wel afscheid te nemen van een van hen. De familie Kiekeboe woont namelijk de begrafenis bij van Nonkel Vital. "Net nu alles zo goed leek te gaan: gids in het brouwerijmuseum, een actief sociaal leven en... een nieuwe Grote Liefde! Wanneer Marcel die grote liefde ziet rondsluipen aan het huis van Nonkel Vital, vermoedt hij dat er meer aan de hand is... En dan vindt Nopel de fietsspelden waarmee Nonkel Vital begraven werd. In een speelgoedwinkel..."

In deel 140, Bubbelspel, speelt Nonkel Vital ook mee. "Een warme zomer zorgt voor verhitte gemoederen: de operatoren Tinkeltel en Bubbelbel zijn in moordende concurrentiestrijd verwikkeld. Nonkel Vital schiet met scherp op de aannemers die zijn huisje willen platgooien voor een ringweg. En tussen al die heethoofden door krijgt het dorp van de Kiekeboes te maken met een ware inbrakenplaag..."

Al eens gelet op het dikker geworden kuifje van Suske? Enfin, twee veelbelovende verhalen schudt Peter van Gucht weer uit de mouw voor Luc Morjeau en Studio Vandersteen om er het beste van te maken.

In Suske en Wiske 327: Het Gebroken Dorp vindt Suske tijdens een wandeling in de archeologische site van het verdwenen dorp Marchimont in Luxemburg een duizend jaar oude ring. "Die bezit magische krachten die het dorp in zijn oude glorie doen herrijzen. Suske wordt de Uitverkorene. Het is zijn taak om de inwoners te redden van de kwade bosgeest Clamora en haar leger van wolvenmensen. Alleen door haar te vernietigen, kan hij de strijd winnen. Maar dat dat niet van een Ardeens leien dakje zal lopen, wordt al gauw duidelijk: de geest van Clamora kan bezit nemen van het lichaam van anderen. Zo komt Suske voor verrassende tegenstanders te staan en moet hij verscheurende keuzes maken."

In het op de historische Red Star Line gebaseerde Sterrenrood maken we kennis met Sidonia's groottante Wiske. "Tijdens een bezoek aan het Red Star Line museum vertelt Sidonia hoe haar groottante Wiske op jonge leeftijd alleen naar New York werd gestuurd. Daar beleeft ze een adembenemend avontuur. Ze ontmoet er Cuzke, zoon van de Poolse immigrante Zydonya. Samen nemen ze het op tegen een stel meedogenloze diamantsmokkelaars. Wiske wordt beroofd en tenslotte met de dood bedreigd! Maar zelfs de gevaarlijkste stormen krijgen haar niet klein."

En dan is er ook nog Amoras 4: Lambik dat in oktober wordt verwacht.

2014 is een bijzonder jaar voor De Rode Ridder. De stripreeks viert zijn 55ste verjaardag, Claus D. Scholz bereikt de pensioengerechtigde leeftijd van 65 en Martin Lodewijk, tegenwoordg nog maar sporadisch scenarist van de middeleeuwse avonturenreeks, wordt er 75. Aanleidingen genoeg om de heren en de stripreeks in de bloemetjes te zetten.

Voor de verhalen die dit najaar verschijnen, verdeelden Claus en Marc Legendre het schrijfwerk onder elkaar. Deel 243, De Hellevliet, is het werk van Legendre. "Er is iets niet pluis op de de Hellevliet. Schepen en bemanningsleden verdwijnen en lijken opgelost in het niets. Ook Oslefs boot is ondertussen al een week spoorloos. Johan hecht weinig belang aan de bangmakerij van de lokale bevolking en besluit het water op te gaan. Samen met Iseka, Oslefs zuster, en Wimar gaan ze de Hellevliet op. Hun kleine schuit is echter niet opgewassen tegen de sterke stroming en zwalpt op het water."

Deel 244, Mensenjacht, zet Johan ditr jaar een tweede keer naast Yorimoto die opnieuw zijn opwachting maakt in het in mei te verschijnen album De Spookkrijgers. "Na hun avontuur in Japan geraken Johan en Merlijn maar niet terug naar huis. De machten van het goed en het licht beantwoorden Merlijns oproep niet. Merlijn vermoedt dat de reden hiervoor in Japan te zoeken is. Ondertussen wordt de Rode Ridder getraind door Yorimoto, want het leven in hun land kan ruig zijn. Johan zal zijn gevechtskunsten snel in de praktijk kunnen omzetten, wanneer blijkt dat ze achtervolgd worden." Willy Vandersteen was indertijd niet te vinden voor een verhaalvoorstel van Karel Biddeloo waarin voor de sport op mensen wordt gejaagd. Lang na Vandersteens dood werkte Biddeloo het alsnog uit voor een album. Claus lijkt nu ook aansluiting te vinden bij het gegeven, maar het zal de jagers op Merlijn, Johan en Yorimoto deze keer niet om de sport te doen zijn.

Van september tot december komen er zes albums uit met F.C. De Kampioenen in de titel. Vooreerst zijn er de delen 82 en 83, Boma op de Klippen en Op Zoek naar Neroke, en er is ook nog deel 9 in de spin-off Vertongen en Co.

In Boma op de Klippen heeft Boma in een gekke bui een jacht gekocht van een stel Albanese maffiosi. "Uiteraard heeft hij zich laten oplichten, maar dat weet hij in eerste instantie niet. Hij nodigt zijn vrienden Kampioenen en hun vrouwen uit voor een cruise op de Atlantische oceaan. De hele groep vertrekt in opperbeste stemming in een charmant Portugees haventje. Na een paar dagen op zee beginnen echter de problemen. Het jacht lekt aan alle kanten, de motor valt in panne, de crew is niet vakbekwaam. Wanneer het lekkende schip dreigt te zinken, kiest de crew het ruime sop met de enige reddingssloep. De Kampioenen proberen zich zwemmend te redden. Na vele uren ploeteren belanden ze op een onbewoond eiland..."

Op kosten van het Belgische leger trekken Carmen en Xavier in Op Zoek naar Neroke voor een weekje naar de Ardennen. "Ze vertrouwen Neroke toe aan Mark en Paulien. Carmen drukt Mark op het hart dat hij goed voor Neroke moet zorgen, want dat er hem anders wat te wachten staat. Op de eerste wandeling die Mark en Paulien maken met het hondje, gaat het echter al fout. Neroke verdwijnt zonder een spoor na te laten. Bieke is in alle staten. Wat zal Carmen wel niet zeggen? Hoe moeten ze het haar vertellen? De Kampioenen worden allemaal te hulp geroepen. Een uitgebreide zoektocht levert niets op. Maar Boma heeft een idee: hij gaat een hondje kopen dat als twee druppels water op Neroke lijkt. Niemand gelooft echter dat Carmen het verschil niet zal zien. Paulien neemt het besluit om samen met Balthazar, de hond van Oma Boma, op zoek te gaan naar Neroke. Paniek bij de Kampioenen: ook Paulien is nu verdwenen..."

Vertongen en Co 9: De Laatste Vampier surft mee op het populaire vampiersthema van de laatste jaren. "Pa Vertongen, die begrafenisondernemer is, heeft een unieke doodskist op de kop getikt. Hij hoopt met de antieke kist nieuwe klanten te lokken. Hij heeft de hulp van zijn zoon Mark ingeroepen om de zware kist in de etalage te plaatsen. Even later trekt de kist de aandacht van een toevallige voorbijganger. Die wil met alle geweld de kist kopen, voor zijn meester graaf Mircevlad in Roemenië. Hij biedt de waanzinnige som van 20.000 euro. Pa Vertongen sluit de verkoop en belooft de kist de volgende dag naar Roemenië te brengen. Mark zal met Paulien intussen op de winkel passen. 's Avonds duikt een vreemd personage op in de begrafenisonderneming. Een man die eruit ziet als een goochelaar maar eigenlijk een vampier blijkt te zijn. Ook hij wil de kist kopen, maar Pa Vertongen weigert. De volgende ochtend, wanneer Paulien en Mark in de winkel komen, zijn Ma en Pa Vertongen al vertrokken. Maar Mark stelt vast dat ze in hun haast de kist vergeten zijn..."

De drie andere uitgaven zijn speciale albums. Mark! - Het Compleet Foute Spelletjesboek is wat de titel prijsgeeft: een spelletjesboek, maar dan wel op zijn Markskes. Je moet bijvoorbeeld zoeken naar tien fouten terwijl het er maar negen zijn. Blijf maar zoeken! In de zesde omnibus presenteert het personage Bieke de albums 26 tot 30. En in de winterspecial Op Glad IJs staan drie thematische verhalen, aangevuld met spelletjes. Dat zelfs specials goed verkopen, bewijst de top 10-notering van de Wereldkampioenenspecial die nu in de winkels ligt.

Amedee, het onooglijkste Vlaamse stripfiguurtje, krijgt een met spelletjespagina's uitgebreide special met drie Urbanus-verhalen waarin de intelligente strontvlieg een hoofdrol kreeg toebedeeld.

In Urbanus 160: Juul Crapuul krijgt Urbanus te maken met de liefdesgod Cupido. "Juul Crapuul, een van de gevaarlijkste gangsters van Tollembeek, maakt slachtoffers. René en Modest proberen hem te arresteren, maar Juul krijgt per ongeluk een pijl van Cupido door zijn hoofd. En ook Urbanus valt ten prooi aan de pijlen van de liefdesgod. De dokters kunnen zijn leven redden, maar zijn wel verplicht hem het hart van Juul Crapuul te geven. Zal Urbanus ooit nog de oude worden?"

Een compleet andere toer gaat deel 161, De Gemolken Duiven, op. "Cesar wint een stel prijsduiven bij een vogelpikwedstrijd op café. Amedee is ervan overtuigd dat hij honger de wereld kan uithelpen door een machine uit te vinden die duiven melkt. En Urbanus? Die wordt noodgedwongen strontscheppertje van Tollembeek!"

De frequentie van Mieleke Melleke Mol-albums is sinds halverwege vorig jaar opgeschroeft. Dit jaar was er al een album verschenen (lees hier een bespreking), er komen er nog drie. Dit najaar start ook een nieuwe voorleesreeks met de personages op vtm Kzoom. En mocht het je nog niet opgevallen zijn: Plankgas en Plastronneke, die andere komische jeugdreeks van Dirk Stallaert en Urbanus, is inderdaad stopgezet.

En dan is er ook nog een nieuw verhaal van De Smurfen. In Gargamel Is Verliefd is de tovenaar de talloze mislukte pogingen om de Smurfen te vangen grondig moe. "Het is tijd voor verandering. Hij moet zich op iets anders focussen, de liefde misschien. Zou het leven niet aangenamer zijn met een vrouw aan zijn zijde? Onze Smurfjes zien de nieuwe toekomstplannen van Gargamel natuurlijk meteen zitten, sterker nog... Ze zullen hem zelfs een handje helpen."


Vooruitblikken Strip2000
12/04
TOP
Strip2000 lijft van langsom meer auteurs binnen die zich manifesteren in het komische genre. Zo is er bijvoorbeeld Wilbert van der Steen van wie Ayak + Por 1 verschijnt. Daarin staan drie kortverhalen waarvan Marc Legendre er twee schreef. Hij zag snel het talent van de tekenaar in en wilde beslist met hem samenwerken. Strip2000 geniet de eer de ontdekking op hun naam te schrijven als uitgever van Wilberts eerste strip.

Wilberts eigen verhaal is een adaptatie van het Russische muzikale sprookje Peter en de Wolf van componist Sergej Prokofjev. Het kortverhaal Van de Oude Schilder en de Zee kwam de volgende uitleg van Legendre: "Het gaat over een schilder die in z'n leven alles al geschilderd heeft, alles behalve de zee. En al snel zal blijken waarom." Hun tweede gezamenlijke wapenfeit heeft het Inuïtmeisje Ayak in de hoofdrol. "Met een geleerde cryptozoöloog woont ze in een biosfeer in Kamtsjatka. Op een dag ontdekt de professor een Poris Pertilaurus, een fabeldiertje en dat is een tegenslag want een cryptozoöloog bestudeert fabeldieren en heeft er dus alle belang bij dat die niet bestaan, anders zijn het geen fabeldieren meer. De biosfeer ontploft, de Inuït vindt een lelijke theepot waarin een geest woont. Die zegt dat ze één wens mag doen.
Natuurlijk heeft Ayak dadelijk enkele ideetjes, maar de professor wijst er haar op dat ze vooraf heel erg goed moet nadenken omdat ze maar één kans heeft om iets ongelooflijk goeds te wensen voor de wereld. Of voor haarzelf. Of voor hem... En zo beginnen de problemen, of de avonturen, het is maar hoe je het noemen wilt." Met Ayak + Por wil het nieuw samengestelde duo verder doorgaan voor een langere albumreeks.

In de tweede helft van 2014 verwelkomt Strip2000 ook nog Kenny Rubenis (wiens Dating for Geeks dagelijks in de Nederlkandse treinkrant Spits staat) en de Vlamingen Geinz (met Humormels), Reinhart Croon (met een nieuw album van het door Libelle stopgezette Hunker Bunker) en Bruno De Roover (met een tweede album van Café Cowala). Van Café Cowala verscheen vorig jaar een eerste bundeling van gags uit in P-Magazine bij Ballon Comics. Het album raakte snel uitverkocht.

In samenwerking met de Veteranenstichting werkt een tiental auteurs aan het speciale album Op Missie dat in november zal verschijnen. Ook van Eugène wordt bij Strip2000 een speciaal album verwacht met thematische grappen over social media met de titel Van Gehyve tot Getwitter.

Van oudgediende Luc Cromheecke geeft Strip2000 in september Superplunk uit met daarin alle gags die tevoren in de drie afzonderlijke albums verschenen, aangevuld met vijftien niet eerder in album gepubliceerde gags.

Cromheecke brengt ons bij Sti, de scenarist van Het Godvrrgeten Eiland. Voor het eerst gaat Strip2000 dit jaar over naar vertalingen van Franse strips door Sti's De Konijnen en later nog Les Zorgs de Barbarie te vertalen. Sti en Cromheecke leerden elkaar op het stripfestival van Angoulême kennen waar ze op dat moment allebei promotie voerden voor hun respectievelijke reeksen Les Rabbit (De Konijnen) en Plunk!. Sti was verkleed als konijn, Cromheecke droeg een reuze-Plunk!-pak. Les Zorgs de Barbarie is een persiflage op het heroïc fantasygenre dat het midden houdt tussen Hägar en Terry Pratchetts Schijfwereld... en dat schept gevaarlijk hoge verwachtingen.Vooruitblik Carthago Adventures
12/04
TOP
Daedalus lanceert deze zomer geen nieuwe reeksen (op het one-shot Alpine in de collectie Plankgas na dan) en houdt het — en dat is ook mooi — op het uitbrengen van vervolgen op lopende reeksen. Zo'n vervolg is Carthago Adventures 2: Chipekwe. Omdat Jaouen Salaün niet langer de tekenaar van deze spin-off met afgeronde verhalen wilde tekenen, komt Max von Fafner nu op de proppen. Chipekwe speelt zich af vóór de gebeurtenissen in Carthago en kent net zoals in deel 1 cryptozoöloog London Donovan als hoofdrolspeler.

Ook von Fafner haakte inmiddels af als tekenaar voor het vervolg van de spin-offreeks. Voor Carthago Adventures 3: Aipaloovik krijgt Christophe Bec de hulp van coscenarist Alcante (Jason Brice, Pandora Box, Rani, XIII Mystery). Ook voor de tekeningen staan er twee heren aan het roer: Brice Cossu en Alexis Sentenac. Hun eerste gezamenlijke album is pas in 2015 te verwachten. Cossu heeft de tweede cyclus van Verloren Paradijs op zijn naam staan. Hij heeft ook een paar albums van De Orde van de Drakenridders op zijn actief. Ook Sentenac heeft een album van De Orde van de Drakenridders getekend. Hij komt doorgaans aan de bak als inkleurder, bijvoorbeeld voor De Boeken van de Zieners en voor de albums die Djillali Defali tekende voor de reeksen Assassin's Creed en Dierenriem.

We maken van de gelegenheid gebruik om de cover van Carthago 4 voor te stellen. Een klein jaar geleden ondertekende Christophe Bec een contract met de Franse uitgever Les Humanoïdes Associés om de reeks Carthago tot deel 8 te laten duren. Milan Jovanovic heeft er zich toe verbonden om de rest van de reeks te tekenen nadat hij het van Éric Henninot overnam vanaf deel 3.


Vooruitblik De Campbells
12/04
TOP
't Is dat we de voorbije maanden met gretigheid te verschijnen albums van Dupuis hebben aangekondigd dat we een vooruitblik op de uitgeverij voor deze zomer tot een strikt minimum kunnen houden. Hetzelfde geldt voor Dargaud.

Bovenop de comeback van Kogaratsu, een nieuw verhaal van Natasja, het eerste sinds vele jaren bij Dupuis, een tweede Robbedoes en Kwabernoot-one-shot van Olivier Schwartz en Yann en deel 2 van Berentand dat een trilogie wordt in plaats van een tweeluik, is er ook de start van De Campbells. Deze avontuurlijke reeks heeft twee sterke troeven: het nog steeds niet aan populariteit inboetende piratengenre en het zwierige talent van José-Luis Munuera. Sinds Het Teken van de Maan, Fraternity en Betoveringen heeft de Spanjaard veel krediet opgebouwd.

"Campbell is een levende legende. Na de moord op zijn vrouw streek de piraat de zeilen om zijn twee dochters, Itaca en Genova, op te voeden in alle rust en ver weg van de pijnlijke herinnering aan zijn verleden. Maar dat steekt opnieuw de kop op in de figuur van de idiote piraat Carapepino, die er alles voor overheeft om in de gunst te komen van de doortrapte Inferno, die nooit gestraft werd voor de moord op Campbells vrouw. Inferno wil op zijn beurt komaf maken met het verleden dat hem opjaagt en de Campbells voor eens en voor altijd uitschakelen. De confrontatie is onafwendbaar..." Elk album zal een afgerond verhaal zijn terwijl er ook intriges doorlopen in de reeks.


Vooruitblik Geheim Agent G.Ruwel
12/04
TOP
In 2012 richtten de Nederlandse stripmakers Gerben Valkema (gekend van Elsje) en Michiel van de Vijver (lid van het strip- en illustratiecombo Studio Noodweer) Plan A Uitgevers op. Met de reeksen Kik en Joep mikten ze doelbewust op de jongste generatie, de striplezers van morgen. Beide reeksen bevielen ons uitermate. In augustus publiceert Michiel van de Vijver drie albums in de nieuwe reeks Geheim Agent G.Ruwel. Deze creatie verschijnt in het Dolfje Weerwolfje Magazine naar het jeugdromanpersonage van Paul van Loon waar vorig jaar deze verstripping van verscheen.


Strip promoot Antwerpse havenuitbreiding
08/04
TOP

Van links naar rechts: Marc Van Peel, Peter Van Gucht, Jan Bosschaert en Freddy Aerts
Gisteren, 7 april, werd in het havengebied van Antwerpen de speciale strip De Havengeest voorgesteld naar aanleiding van de werken aan de Deurganckdoksluis die halfweg zijn. Dit gebeurde in aanwezigheid van Freddy Aerts, afdelingshoofd Maritieme Toegang, Marc Van Peel, Havenschepen en voorzitter Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, en de twee auteurs van de strip, Jan Bosschaert (Sam, Jaguar, De Geverniste Vernepelingskes) en Peter Van Gucht (Suske en Wiske).

De Havengeest speelt zich grotendeels af in het jaar 450, de vroege middeleeuwen, in Antwerpen toen de haven slechts een handvol houten aanglegsteigers telde. Tegenwoordig is de haven van Antwerpen een internationale draaischijf van wereldformaat. Een keer de Deurganckdoksluis is afgewerkt in maart 2016 zal het de grootste sluis ter wereld zijn.

De strip zet het economisch belang van de haven in de kijker aan de hand van het avontuur dat de jongen Sylvester beleeft. Hij komt terecht in het verleden waar hij getuige is van de strijd tussen voor- en tegenstanders van de verdere uitbreiding van de haven. Al gauw blijkt zijn hulp nodig om de toekomst van die haven veilig te stellen.

De Havengeest wordt gedrukt in een oplage van veertigduizend exemplaren en wil in de eerste plaats jongeren aanspreken voor een job in de haven. Het is niet te koop. Het zal wel gratis te verkrijgen zijn voor jonge deelnemers van rondleidingen in het Havenpaviljoen van het MAS, het Havencentrum in Lillo en voor groepsbezoeken aan de Deurganckdoksluis. Op zondag 11 mei kan je zelf de moeite doen om een exemplaar te bemachtigen door op te dagen op de Open Wervendag.


Nieuwe maritieme reeks
voor Jean-Yves Delitte
08/04
TOP
Met de stripreeks Matt Peterson, over een fotoreporter die belangrijke sportevenementen verslaat maar zijn neus in onfrisse zaakjes steekt, keerde Jean-Yves Delitte in 2012 terug naar Casterman. Hij verliet de uitgeverij ooit in onmin zonder de politieke reeks Achter de Schimmen van de Macht af te maken. Dat moest scenarist Philippe Richelle in zijn plaats doen. Terwijl Matt Peterson van het toneel lijkt verdwenen, gloort alweer een nieuwe reeks aan de einder voor Delitte. Een maritieme reeks uiteraard, in augustus te verschijnen bij Casterman.

Het Bloed van Lafaards speelt zich af in de zeventiende eeuw. Twee Britse rechercheurs onderzoeken een sinistere serie moorden in Engeland. De resten van drie lichamen werden gevonden en die moeten ten eerste geïdentificeerd worden terwijl ook hun moordenaar(s) gestopt moeten worden. Ondertussen vindt de zoon van de majoor van politie op zolder een twintig jaar oud dagboek van een zekere James Eddington die zijn reizen naar Nederlands-Indië, op het eiland Java, beschrijft. Het blijkt dat Eddington ook en onderzoek voerde in opdracht van de Britse kroon naar de afslachting van een naaste van de Engelse koning in het zuiden van Java. Beide onderzoeken, in het zeventiende-eeuwse heden en twintig jaar daarvoor, vertonen parallellen. En op de achtergrond daarvan sluimert een occulte rol van de Verenigde Oostindische Compagnie.


Marc Sleen is boos
05/04
TOP
"'Ik ben diep gekwetst dat Nero nergens meer te vinden is", vertrouwt een teleurgestelde, zelfs boze Marc Sleen aan Knack-redacteur Walter Pauli toe. Een interview met de gebelgde auteur van Nero en vele andere reeksen staat deze week in Knack. Hier kan je een uitgebreid fragment lezen.

Het is duidelijk dat Sleen de aanwezigheid van zijn belangrijkste geesteskind in winkels mist. Standaard Uitgeverij stuurt volgens hem liever aan op de productie van een gloednieuw verhaal dan het bevoorraden van winkels met oude titels. Jaarlijks brengt de uitgeverij wel nog thematische trilogieën uit met een woordje achtergrondinformatie. Het avontuur met hardcoverpockets is daarentegen voorbij. Het was ook geen commercieel succes.

Maar Sleen wil geen nieuwe verhalen meer tekenen: "Ik heb er 217 getekend. Dat moet toch voldoende zijn!" Er wordt in het interview geopperd dat de eerste titels in zwart-wit worden hertekend en ingekleurd zoals Hergé het hem voordeed met de eerste verhalen van Kuifje.

Yves Kerremans, Nero-kenner en bestuurslid van de Marc Sleen Stichting, schuift in de plaats Sleenovia naar voor als een potentieel nieuw album. In 1965 daagden de kranten De Standaard/Het Nieuwsblad en Het Volk elkaar voor de rechter omdat ze elk de exclusiviteit van Marc Sleens diensten voor zich wilden. Sleen wilde van Het Volk overstappen naar De Standaard. Ondertussen mocht Sleen voor geen enkele van beide kranten tekenen. Willy Vandersteen, die met Suske en Wiske grote sier maakte in kranten van De Standaard-groep, schoot Sleen te hulp en liet zijn studio dan maar een Nero-verhaal tekenen. Het hoteldebotelscenario was van de hand van Gaston Durnez, die nog de plot van Het Geheim van Matsuoka verzonnen had en de naam van detective Van Zwam bedacht. Omdat er ook een publicatieverbod van dit verhaal dreigde, kreeg Nero — die niet verder bij naam werd genoemd — plots een kap over het hoofd zodat hij onherkenbaar werd.

Soit, dit verhaal verscheen nooit in een regulier album, wel als een eenmalige liefhebbersuitgave in de collectie Ciso van uitgeverij Brabantia Nostra. Hoewel dit verhaal een ingewikkelde geschiedenis kent en Walter Pauli terecht omschrijft als een "charmante rariteit", zijn er plannen om dit verhaal te laten hertekenen door Dirk Stallaert, jarenlang de assistent van Marc Sleen voor het tekenen van de reeks Nero. Bovenaan dit artikel vind je een vergelijking tussen de oorspronkelijke versie van Studio Vandersteen en een paar door Stallaert hertekende stroken.

Of het album er alsnog komt, hangt af van de financiering waarover momenteel wordt onderhandeld. Dat Sleen nota bene zélf geld moet zoeken om het verhaal uitgegeven te krijgen, maakt hem boos. Maar of hij daarmee zijn slag thuishaalt, valt sterk te betwijfelen. Nero is onderhevig geworden aan de wet 'wie geen nieuwe albums publiceert, telt niet meer mee'. Vele andere stopgezette series voor Nero (we noemen Bessy, Jerom, Bakelandt, Piet Pienter en Bert Bibber, Kari Lente,...) verdwenen net zo goed uit het commerciële verkoopcircuit van krantenwinkels en supermarkten omdat de vraag ernaar sowieso uitdoofde. De uitgave van één enkel nieuw album uit vervlogen tijden zal daar hoegenaamd niets aan veranderen.


Gilles de Geus met pensioen
03/04
TOP
Jammer. De Universiteit, een verhaal van Gilles de Geus dat deel 10 in de reeks moest worden, haalde niet het beoogde bedrag van 38.000 euro om via de crowdfundingsite voordekunst.nl gefinancierd te geraken. Van 1 februari tot 1 april hadden 229 donateurs samen 21.730 veil om Hanco Kolk en Peter de Wit het verhaal te helpen maken, financieel gezien toch. Dat is amper 57% van het totaalbedrag.

In diverse interviews om het project te helpen promoten, lieten de auteurs zich redelijk kordaat uit: alleen als het bedrag gehaald wordt, komt het verhaal er en anders niet. Met bovenstaande cartoon stuurt het duo hun held met pensioen naar het Oude Stripfigurenhuis. Daar worden ze verwelkomd worden door John Doorzon uit De Familie Doorzon, Jan Fortuin uit Peter de Wits andere stopgezette serie De Familie Fortuin, De Generaal, Dick Bos, Heer Bommel, Fred Julsings Wellington Wish, een van de twee Argonautjes van Dick Matena (al zien we De Argonautjes dit jaar wel terug in herdrukken in kleur) en Heinz. Het mannetje met de baret is het hoofdpersonage uit Daan Jippes' verstrippingen van de detectiveromans van Havank. Ook die stripreeks had te lijden onder onvoldoende interesse voor een voorpublicatie die de financiering had kunnen helpen bekostigen. Tegenwoordig brengen voorpublicaties bijlange niet meer genoeg op om het tekenen van strips levensvatbaar te maken voor auteurs. Zelfs een verzekerde voorpublicatie van Gilles de Geus in het stripblad Eppo, waar de reeks in 1984 begon, had nooit voldoende geweest om Kolk een jaar te laten uittrekken voor het tekenen van het verhaal.


Eerste stripveiling bij Christie's
03/04
TOP
In strips en aanverwanten gespecialiseerde veilingen en zelfs veilinghuizen schoten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. De vele recordopbrengsten wekten ook de aandacht bij het gerenommeerde Sotheby's, maar dat draaide uit op een flop. Aanstaande zaterdag 5 april waagt het nog bekendere Christie's zich aan hun eerste strip- en illustratieveiling. Hiervoor gaf het in 1766 in Londen opgerichte veilinghuis galeriehouder Daniel Maghen carte blanche voor het organiseren van de veiling.

In amper drie maanden sprak Maghen zijn contacten aan, de vele striptekenaars van wie hij al originelen te koop aanbiedt of errfgenamen van de beau monde van het beeldverhaal, zodat er originelen van zowat alle bekende striptekenaars van heden en verleden kunnen aangeboden worden. Wij citeren namen als Hergé, André Franquin, Albert Uderzo, Enki Bilal, Peyo, Grezgorz Rosinski, Hugo Pratt en Mœbius die gewoontegetrouw de kassa's doen rinkelen op dergelijke veilingen.

Maghen liet tekenaars als Jean-Pierre Gibrat bovendien specifiek voor deze veiling illustrraties maken die te koop zijn. Alleen al de catalogus is een virtuele expo van formaat. Download de 320 pagina's tellende pdf via deze pagina. Verwachte topstukken zijn originele covertekeningen van Asterix, Baard en Kale, De Chninkel, Robbedoes en Kwabbernoot, Largo Winch en XIII en originele platen van onder meer Asterix, Johan en Pirrewiet en platen van Jacques Tardi, François Boucq, Will Eisner, Régis Loisel, Milo Manara, Juanjo Guarnido, François Schuiten, enzovoort enzovoort.

UPDATE 8 APRIL: Bovenstaande stripveiling bracht in totaal 3.889.500 euro in het laatje. De opbrengst van alle 264 loten kan je hier bekijken. Topstukken waren zoals verwacht een originele pagina van Kuifje in Tibet (289.500 euro — schatting: 150.000-160.000 euro), de originele cover van Asterix en de Ziener (193.500 euro — schatting: 150.000-170.000 euro) en de cover van het Robbedoes en Kwabbernoot-album De Erfenis (157.500 euro — schatting: 70.000-80.000 euro).
Volgende (internationale) stripveilingen gebeuren op 27 april (Banque Dessinée), 25 mei (Artcurial), 15 juni (Millon), 15 juni (Bernaerts) en uiteraard bijna dagelijks op www.catawiki.nl.


Vooruitblik Aâma
01/04
TOP
Frederik Peeters zou je moeten kennen van zijn magistrale graphic novel Blauwe Pillen. Indien niet wordt het hoognodig tijd dat je deze smakelijke stripvrucht ontdekt. Of lees anders ook Koma. Van Blauwe Pillen verscheen een tijdje terug een aangevulde versie in het Frans met een extra epiloog. Sherpa heeft hier geen plannen mee, maar wel met Peeters' nieuwste reeks Aâma. In juni verschijnt de vertaling van deel 1. Voorafgaand aan de release wordt het album gepromoot via Free Comic Book Day op 4 mei.

Aâma is een vierdelige sf-reeks waarvan het laatste deel dit jaar in het Frans verschijnt. Sherpa kiest voor een uitvoering in luxesoftcover met flappen. Het eerste album telt 88 pagina's en zal 19,95 euro kosten. In 2013 bekroonde de jury van Angoulême Aâma met een prijs voor de beste reeks. Het is ook al vertaald in het Engels. Maar waar gaat het over? Wel, in een verre toekomst ontwaakt Verloc Nim in the middle of nowhere met geheugenverlies. Dankzij zijn dagboek, die de aap-robot Churchill hem teruggeeft, duikt hij in zijn verleden. Verloc verneemt dat hij een miserabel leven leidde, dat hij zijn werk, familie en vrienden verloor nadat hij besliste om te kiezen voor een leven in de marge van een hypertechnologische wereld. Zijn broer Conrad nam hem mee naar een andere planeet om er een mysterieuze substantie te halen... aâma.


Vooruitblikken Bonte
01/04
TOP
De strips die Bonte uitgeeft zijn soms in een beperkte oplage, maar desondanks te bestellen via je stripwinkelier. Een overzichtje van te verschijnen albums vind je hieronder. De lijst is lang niet compleet want we verwachten nog details over twee bijzondere uitgaven van Marc Sleen, een nieuwe verzamelbox van Kari Lente, enzovoort. De cover van een integrale versie van De Lustige Kapoentjes door Tom Bouden in eenzelfde uitvoering als Bontes zeer fraaie hardcoverbundeling van Zilverpijl is er nog niet. Die bundel van 170 pagina's verschijnt in september. De oplage is gelimiteerd op tweehonderd exemplaren en het kost je 29,95 euro.

De officiële catalogus van een tentoonstelling met het werk van Paul Geerts is alvast een buitenbeentje. De veertig pagina's bieden een staalkaartje van Geerts' kunnen aan de hand van illustraties en coverafbeeldingen. In een gelijke uitvoering gaf Bonte vorig jaar een catalogus over ee nexpo van Willy Vandersteen uit. Prijs: 10 euro.

Apacha Canyon / Rachna van de Spinnen bundelt twee kortverhalen van Waldo Van Gheluwe. Het is een humoristische kijk op Amerikaanse pulpstrips. 32 pagina's, 9,95 euro.
• Na de zeven albums van De Ballonvaarder die je alleen in een verzamelbox kon kopen, bundelt Bonte alle gags nu ook in een integrale editie op z'n Zilverpijls. De oplage bedraag slechts honderd exemplaren. De prijs is 39,95 euro.
Grenzen 1: De Wraakengel moet het begin van een thrillerreeks worden door Lük Bey. Het verhaal: "Het is november. President Reagan ontkent dat de Verenigde Staten clandestiene steun leverden aan de Nicaraguaanse contra's. Zijn Russische tegenhanger Tsjemenko is ersntig ziek en laat zich steeds vaker vervangen bij officiële gelegnheden. En sinds de dood van de Joegoslavische leider Tito vinden sommigen dat dat land beter ontbonden zou worden. In een kleine stad houdt een team CIA-agenten een lokaal politicus nauwlettend in het oog. Een routineklus, maar dan gebeurt er iets vreemds..." 48 pagina's, 8,95 euro.

  Derek Wasteland publiceerde kortgeleden het eerste album van Straybots. We zijn meer geïnteresseerd in zijn 110 pagina's dikke graphic novel Hotel Kosmos. Wat dacht je van de volgende plot? "Na de dood van zijn moeder vertrekt een jongeman op zoektocht naar zijn reeds lang verdwenen vader met als leidraad de stickers op zijn pa's oude reiskoffer. Eerste halte, het hotel Kosmos ergens aan de Noord-Franse kust. Het hotel heeft betere tijden gekend en wordt uitgebaat door een chagrijnige oude vrouw en haar wispelturige dochter. Onder de permanente bewoners zijn er onder andere een fantast die reeds jaren zoekt naar de toegangspoort tot het legendarische verloren rijk Mu. In de duinen wordt er ondertussen een kat-en-muisspelletje gespeeld tussen de politie en een mensensmokkelaar die illegalen het Kanaal helpt oversteken..." Je betaalt voor dit album 10 euro.


Nieuwe sf-reeks voor Icar en Léo
01/04
TOP
Na het afronden van hun vijfdelige sf-reeks Verre Werelden gaan Icar en Léo op hetzelfde elan verder met de nieuwe reeks Ultime Frontière. In augustus verschijnt daarvan het eerste deel bij Dargaud in het Frans. De reeks speelt zich af op de planeet Tau Ceti 5 die sterk gelijkt op de Aarde. het dorpje Erechim bevindt zich aan de ultieme grens, daar waar de beschaving ophoudt. Maar de "beloofde Aarde" wordt snel de ergste nachtmerrie van de bewoners. Niet alleen terroriseert een almachtige landeigenaar de bevolking, een mysterieus monster maakt zijn opwachting. Twee huurlingen, Jane en John, krijgen de missie om de vrede te herstellen. Ze verwachtten zich aan alles, maar niet aan dàt!...

Ultime Frontière wordt opnieuw een vijfdelige reeks. Dargaud omschrijft het als "Pale Rider in de ruimte". Pale Rider is een westernfilm van Clint Eastwood die de mosterd haalde bij de spaghettiwesterns van Sergio Leone waarin hij meespeelde. De reeks is voor een jonger en ook mannelijker publiek bedoeld dan De Werelden van Aldebaran. Deel 2 verschijnt in 2015.

Léo laat zich verder ook niet onbetuigd. In september wordt deel 3 van de reeks Overlevenden verwacht, of eigenlijk voluit De Werelden van Aldebaran: Overlevenden - Kwantumanomalieën. Deze reeks zal vijf delen tellen. Hij wisselt Overlevenden af met Antares die ook tot De Werelden van Aldeberan hoort. Het laatste deel verschijnt in 2015. Voor de verandering telt de cyclus een deel meer dan al de vorige Aldebaran-cyclussen.


Chlorophyls comeback
01/04
TOP
In vorige updates hadden we het al over de comeback van Chlorophyl door Godi en Zidrou, de auteurs van Dokus, de Leerling. Nadat bedenker Raymond Macherot in 1954 een van de beste, maar tegenwoordig ook een van de meest onderschatte dierenstripreeksen en een te onthouden schurk als de rat Anthraciet bedacht, liet hij de serie over aan achtereenvolgens Hubuc + Pierre Guilmard, Dupa + Greg / Bob De Groot en Walli + Bob De Groot / Bom. In 1987 verscheen het laatste album. 27 jaar later wagen Godi en Zidrou een poging om de jeugd opnieuw kennis te laten maken met Chlorophyl, zijn beste vriend Minimum en het mediterraanse eilandje Notenschelp waar ze veel van hun avonturen beleefden.

De voorbije jaren gaf Le Lombard alle Chlorophyl-verhalen van Macherot opnieuw uit in drie zeer mooie, Franstalige integrales. Daarvan raakten er zeventienduizend exemplaren verkocht. Lang niet kwaad voor edities die doorgaans op enkele duizenden exemplaren worden gedrukt. Het nieuwe album verschijnt in het Frans in september. In het Franse album van Dokus de Leerling 20 zal er een extra katern van acht pagina's staan om promotie voor het album te maken. De Franse Dokus verschijnt in een oplage van negentigduizend exemplaren.

In hun eerste nieuwe verhaal houdt Chlorophyl zijn winterslaap. Die onderbreekt hij om in te gaan op de uitnodiging van de koning van Notenschelp om zo snel mogelijk naar het eilandje te reizen. Beraamt Anthraciet een nieuw complot? Nee, integendeel. Chlorophyl mag de avantpremière bijwonen van een film die op zijn avonturen is geïnspireerd. Maar zoals de traditie het wil op het eiland, ligt er een aanslag in het verschiet.

Bj deze comeback moeten we de bedenking maken dat Zidrou al verantwoordelijk is voor een paar andere comebacks van Franco-Belgische stripreeksen. Van De Flagada bijvoorbeeld, getekend door Philippe Bercovici, en van De Sliert, met Jean-Marc Krings als tekenaar. Beide comebacks raakten niet vertaald en zijn inmiddels ook stopgezet in het Frans na respectievelijk één en twee delen.


Franse stopzettingen
01/04
TOP
Hoe liever uitgeverijen nieuwe reeksen en vervolgen aankondigen, hoe meer ze het versloffen om stopzettingen van bestaande reeksen te communiceren. Op vraag van lezers ging het Franse stripinfomagazine Casemate zelf eens rond bij tekenaars en uitgeverijen om navraag te doen over het vervolg van bepaalde reeksen. Sommige ervan werden al eerder stopgezet in vertaling, en nu ook in het Frans. Klein overzichtje.

Daedalus vertaalde de eerste twee albums van de historische reeks Shandy door Dominique Bertail en Matz. In het Frans dateert deel 1 van 2006. Sindsdien startte Bertail de reeks Ghost Money op scenario van Thierry Smolderen dat al na één deel in vertaling werd stopgezet. Van Shandy 2 raakten meer exemplaren verkocht dan van het eerste deel, wat zelden voorkomt. Toch liet Bertail de reeks vallen voor zijn andere projecten.

De reeks Finkel blijft in vertaling bij vier delen steken. In het Frans kwamen er nog drie albums bij. Hoewel Didier Convard het scenario klaar heeft liggen van het laatste album, kiest Christian Gine voor andere prioriteiten waar Finkel geen onderdeel van is. Convard blijft de hoop koesteren en maant aan tot geduld.

Arboris vertaalde het eerste deel van Algernon Woodcock en zou het daar beter bij laten. Deel 6 verscheen in het Frans in 2011 en was het eerste deel van de tweede cyclus die uit twee delen zou bestaan. Scenarist Mathieu Gallié biecht met spijt op dat hij niet meer wijs raakt uit zijn eigen verhaal en hij vindt er geen uitweg uit. Hij sluit nog niet de deur voor deel 7, maar ondertussen is tekenaar Guillaume Sorel wel zelf aan de weg aan het timmeren met opgemerkte one-shots.

Igor Kordey wisselde De Verborgen Geschiedenis af met andere reeksjes. Met Taras Bulba en Aan het Front, allebei op scenario van Jean David Morvan, en Keltos op tekst van De Verborgen Geschiedenis-kompaan Jean-Pierre Pécau. Van deze drie projecten kende enkel Aan het Front een bescheiden succes in het Frans. Voor die reeks is er nog een beetje hoop, al haast Kordey zich niet. Wat Taras Bulba en Keltos betreft, is hij kordater. Zonder enig sentiment zei hij ze vaarwel. Van Keltos is deel 2 van de trilogie nog niet vertaald door Silvester. De trilogieën Taras Bulba en Aan het Front houden op na twee verschenen delen.

Kordey en Pécau zijn trouwens met iets nieuws begonnen. In december 2012 verscheen bij de Franse uitgeverij Delcourt De Verborgen Geschiedenis 32, het laatste album van de reeks. Silvester zit voorlopig aan 25 vertaalde albums. Morgen, 2 april, start het duo met Les 30 Deniers, een gloednieuwe esoterische reeks waarin de dertig zilverlingen, die Judas voor zijn verraad van Jezus Christus kreeg, centraal staan. Nu ja, dàt en geheimen omtrent de tempeliers, vrijmetselaars, Jezus' liefdesleven, enzovoort. Deze keer geen almachtige helden, maar gewone zielen zonder magische krachten. Yann, een man in het heden, stort zich door de ziekte van zijn dochter in een avontuur met verstrekkende gevolgen om zijn dochters leven te kunnen redden.

Als het van Pécau afhangt, duurt Les 30 Deniers makkelijk twintig albums. De eerste vier verhalen zijn al geschreven en Kordey kan het tempo aan om elke twee maanden een album te tekenen. Daarna hangt het af van wat uitgeverij Delcourt en het publiek wil: ermee doorgaan of niet. In elk geval zal Pécau er bij een stopzetting wel een aanvaardbaar punt achter kunnen zetten.


Mangaversie van Suske en Wiske
29/03
TOP
Sinds de Franse vertaling van Amoras 1 beschikbaar is, vermenigvuldigden artikels en recensies zich in de Franstalige pers. Ook het nieuws over de hommages door andere auteurs werd gretig opgepikt. De Belgische stripjournalist Didier Pasamonik was er op dinsdag 25 maart bij op de perspresentatie op de Belgische ambassade in Parijs en kwam met deze reportage terug.

Uit het artikel leren we dat de aanpak van scenarist Jean David Morvan er een op zijn manga's wordt. Aan de hand van bovenstaande foto's van de perspresentatie krijgen we een idee over de look van Suske en Wiske die zijn getekend door een Japanse tekenaar. Eenzelfde voornemen had hij met de reeks Robbedoes en Kwabbernoot toen hij daar nog de verhalen van schreef, maar het project viel in het water.

Yann daarentegen lijkt niet te gaan voor een oerklassieke versie waar hij zelf mee is opgegroeid. Hij voorziet een gedurfde visie zoals Frank Miller het hem voordeed met Batman.

Voor André Taymans is het nog niet uitgemaakt of hij zelf zijn verhaal zal tekenen of niet. Hij voelt zich meer aangesproken door het surealistische en poëtische karakter van Willy Vandersteens werk.

Voor elk wat wils dus. In elk geval geven Jean-Marc Krings en Zidrou begin 2015 de aftrap met een komische, jeugdige, Franco-Belgische versie. Op dit moment is het nog geen uitgemaakte zaak of al die albums ook in het Nederlands zullen verschijnen. Standaard Uitgeverij heeft namelijk zelf ook nog spin-offplannen.
(© foto's: D. Pasamonik - ActuaBD.com)


'Nieuwe' albums van Kuifje
29/03
TOP
Op 12 maart verscheen bij Casterman in het Frans de speciale uitgave La Malédiction de Rascar Capac. Het betreft een zeer mooi uitgevoerde uitgave in een schuifdoos van 136 pagina's en het kost je 20 euro. Wie de Franse Verkooptop 10 bijhoudt, zag het album al een paar keer hoog genoteerd staan. De uitgave bundelt alle in de Waalse krant Le Soir gepubliceerde stroken van De 7 Kristallen Bollen voordat Hergé ze liet hertekenen of aanpassen voor de eerste albumuitgave. In deze versie is het verhaal nooit eerder gepubliceerd. Op elke linkerpagina staan talloze schetsen, documenten uit die tijd en achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over de inbreng van Edgar-Pierre Jacobs. De artikels zijn geschreven door Kuifje-kenner en Hergé-biograaf Philippe Goddin. Dit album opent een nieuwe reeks waarin normaal gezien nog andere verhalen zullen volgen met een gelijkaardige aanpak. Het gaat om De Geheimzinnige Ster, De Krab met de Gulden Scharen, Het Geheim van de Eenhoorn en De Schat van Scharlaken Rackham.

Een geheel andere geplande Kuifje-uitgave wordt een ingekleurde versie van Kuifje in het Land van de Sovjets, zijn allereerste verhaal. Moulinsart verleende de toestemming voor deze ingreep. Een ingekleurde proefpagina is ongeveer in sepiatinten uitgevoerd.

Over een mogelijke vertaling van al het bovenstaande kunnen we ons nog niet uitspreken. Al helemaal toekomstmuziek is een gloednieuw avontuur van Kuifje dat er in 2052 moet komen, een jaar voordat het personage te grabbel wordt gegooid in het publieke domein. Door het nieuwe album kunnen de rechthebbenden hun rechten verder laten gelden. Tijdens een debat in januari laatstleden werd geopperd dat men het ooit door Hergé begonnen verhaal Tintin et le Thermozéro als basis kan nemen voor het toekomstige album. Maar daar bestaan ondertussen andere plannen mee.Benoît Mouchart
, de uitgever van de Franstalige tak van Casterman, verklaarde dat er onderhandelingen gaande zijn om Tintin et le Thermozéro uit te geven op een manier zoals het eveneens onafgewerkte Kuifje en de Alfa-Kunst. Van het verhaal bestaan acht pagina's in potlood en een compleet storyboard. Het scenario kent een grote invloed van de Britse filmregisseur Alfred Hitchcock. Kuifje is getuige van een auto-ongeluk en schiet een man te hulp. Hij legt zijn regenjas over de man, die bezwijkt aan zijn verwondingen. Voordat hij sterft weet hij nog een voorwerp in een zak van de regenjas te stoppen en daar hebben anderen het op gemunt zonder dat Kuifje er erg in heeft. Hergé voorzag om Kuifje naar Berlijn te sturen tijdens de Koude Oorlog. Hij gaf eind jaren 1950 de eerste aanzet voor Tintin et le Thermozéro om eigenlijk zijn studio aan het werk te houden en Jacques Martin met het project te belasten. Er bestaan meerdere versies van het scenario, waaronder een versie van Greg die ook het script van de tekenfilm Kuifje en het Haaienmeer schreef. En er werd even gespeeld met het idee er een film van te maken die zich zou afspelen in Canada. Hergé hield met de verdere uitwerking op omdat hij het scenario te dicht vond aanleunen bij de klassiekere thriller De Zaak Zonnebloem. Er was ook een uitweg om er een verhaal van Jo, Suus en Jokko van te maken. Bob De Moor maakte er enkele pagina's in potlood van. Ook dat plan ging niet door want De Moor werd vervolgens ingeschakeld voor de grondige herwerking van het Kuifje-verhaal De Zwarte Rotsen.

Nog dit, Mouchart ziet in slechts twee tekenaars valabale kandidaten om een nieuw avontuur van Kuifje te tekenen. Hoewel dit volstrekt 'virtuele' informatie is, zag hij het liefst een album getekend door André Juillard of Ted Benoit, niet toevallig twee heren die nieuwe verhalen van Blake en Mortimer tekenden na Jacobs' dood.
(Bron: John Kay — 9emeart.fr, 24 maart 2014)


Vooruitblik Amoras 3
26/03
TOP
Op 7 mei is het zo ver, dan verschijnt Amoras 3. Krimson, de titel, was al langer gekend. Het geheim over wie de auteurs zijn, Charel Cambré en Marc Legendre, is ook niet meer op te helderen. Maar naar de inhoud van het vervolg blijft het voorlopig gissen. Hierboven staat de coverafbeelding zoals die nu van de persen rolt. Hiernaast vind je een ontwerp. Het glasloodraam op de achtergrond was onderhevig aan veranderingen tussen schets en uiteindelijke versie en onderstreept misshcien het belang ervan voor het verhaal. Maar dat zullen we dus pas te weten komen op 7 mei.


Vlaams stripicoon Suske en Wiske
met Franse slag
26/03
TOP
Van Amoras (zie ook hierboven) verschijnt vandaag, woensdag 26 maart, de Franse editie van deel 1 onder de reeksnaam Amphoria bij Paquet. De officiële voorstelling gebeurde gisteren op de belgische ambassade in Parijs. De eerste druk bestaat uit twintigduizend exemplaren. De Zwitserse uitgeverij ziet het ineens groot om de serie die aan de basis lag voor de spin-off, een zekere Suske en Wiske, op de Franse markt te herlanceren. Dat doet het in de vorm van een collectie met bundelingen van de betere albums van Willy Vandersteen en tegelijk komen er vertalingen van albums door de huidige auteurs.

Maar er is meer. Standaard Uitgeverij kondigde ook een verassender wisselwerking aan. Stripmakers uit Wallonië en Frankrijk "brengen binnenkort eigentijdse én eigenzinnige interpretaties van enkele legendarische Suske en Wiske-verhalen". Bij de geciteerde auteurs staan de tekenaars Jean-Marc Krings en André Taymans (Caroline Baldwin) en de scenaristen Yann (De Onnoembaren, Pin-Up, Edelweiss) en Jean David Morvan (Konvooi, Robbedoes en Kwabbernoot). Voor dit project werken Standaard Uitgeverij en Paquet nauw samen, maar over een vertaling van die Franse albums is daarom nog geen beslisisng gevallen.

De afbeeldingen die bij dit artikel horen, komen van Krings. Door de ondertekening van zijn interpretatie van de bekende helden leren we dat zijn hommage wordt geschreven door Zidrou, die later dit jaar de komische dierenstrip Chlorophyl herlanceert voor tekenaar Godi en ook betrokken is bij een nieuw verhaal van Rik Ringers, getekend door Simon van Liemt. Krings is de tekenaar van een niet-vertaalde doorstart van De Sliert, ook al op scenario van Zidrou. Na twee albums is dit stopgezet. Krings tekent momenteel de actiereeks Quanta voor uitgeverij Glénat, maar zijn albums vinden geen weg meer naar Nederlandstalige edities. Het album van Krings en Zidrou is het eerste dat de hommagecollectie opent bij uitgeverij Paquet. Het one-shot verschijnt in 2015, datzelfde jaar gevolgd door albums van andere auteurs. Vooral Zidrou is in zijn nopjes om zijn tanden te zetten in het oeuvre van "mijnheer Vandersteen". Hij verklaart in het bijzonder een boontje te hebben voor Wiske.De band van Yann met Suske en Wiske dateert al van zijn kinderjaren. Op zijn achtste worstelde hij met zelfdodingsgedachten. Het idee om uit het venster van zijn slaapkamer te springen, liet hij telkens varen om daarna op zijn bed een oude Suske en Wiske te lezen. In een monografie voegde hij nog de volgende tip toe aan zijn openhartigheid: "Aan alle chronische depressievelingen raad ik trouwens De IJzeren Schelvis aan". Voor de niet-vertaalde reeks Yoyo van Frank Le Gall noemde Yann de eerste verhalen van Suske en Wiske als voorbeeld.


Jérémy werkt Delaby's De Klaagzang van de Verloren Gewesten af
26/03
TOP
Op zijn blog maakt Jérémy Petiqueux bekend dat hij sinds 14 maart bezig is met de afwerking van De Klaagzang van de Verloren Gewesten 8, zijnde het door de overleden Philippe Delaby onvoltooide laatste verhaal van de cyclus. Hij werd al een eerste keer gepolst door uitgeverij Dargaud, maar die vraag kwam toen te vroeg. Volgens Brabant Strip Magazine-medewerker Tom Vermeeren, goed bevriend met Jérémy en ook Grzegorz Rosinski, wees daarna Rosinski hetzelfde aanbod af. De tekenaar van de eerste cyclus kampt sowieso al met tijdsgebrek door Thorgal om er ook nog De Klaagzang bij te nemen. Het gaat immers om 21 nog te tekenen pagina's. Uiteindelijk zegde Jérémy dan toch toe. Daardoor moet hij Barracuda 5 enkele maanden laten liggen waardoor de verschijning ervan is uitgesteld. Hij was net beland bij plaat 33 van Barracuda 5. Toevallig was plaat 33 ook de laatste waar Delaby aan toe was gekomen voor zijn Klaagzang-album.

Hoewel de verschijning initieel was voorzien voor augustus was ook Jean Dufaux nog niet klaar met het scenario. Het thema dat hij wilde behandelen, een meester die de fakkel aan zijn leerling overdraagt, behoudt hij en werkte hij uit voor Jérémy, een auteur die zijn carrière begon als assistent van Delaby voor het inkleurwerk.

De optie dat Jérémy ineens ook het vervolg van Murena zal tekenen, wijst hij momenteel van de hand. Er is nog geen enkele beslissing genomen over hoe het verder moet. Jean Dufaux beraadt zich nog over een oplossing, ook wat een eventuele stopzetting van de zeer succesvolle reeks betreft. Alleen al in het Nederlands is het een van de drie best verkochte series van Dargaud. Bovenaan dit bericht staat een door Jérémy uitgewerkte plaat in potlood. Sebastien Gerard stond in voor de inkleuring van Delaby's platen. Een voorbeeld staat hiernder.Vooruitblik De Joodse Brigade 2
26/03
TOP
Een voorsmaakje van De Joodse Brigade 2, de jongste trilogie van Marvano, ging gepaard met de tijding dat het album door eerdere gezondheidsproblemen is uitgesteld naar maart 2015. Verschillende stadia van een prent, van schets tot uitwerking, hebben we in bovenstaande animatie weergegeven. De dame waar de heren naar kijken is de Duitse zangeres/actrice Marlene Dietrich. Het lied dat ze zingt, The Boys in the Back Room, komt uit de westernfilm Destry Rides Again (1939) van Joe Pasternak.Vooruitblik Franka 23
26/03
TOP
Dit jaar vieren we de veertigste verjaardag van Henk Kuijpers' Franka. In 1974 dook ze voor het eerst op in het verhaal Het Misdaadmuseum in het stripweekblad Pep. Lees er meer over in deze pdf die we recent online plaatsten. Na zo'n terugblik mocht een vooruitblik niet ontbreken. Terwijl er momenteel maandelijks heruitgaven verschijnen van oudere albums, telkens voorzien van een nieuwe cover en uitgebreid met meerdere pagina's, werkt Kuijpers verder aan deel 23, Geheim 1948. Sinds begin dit jaar is hij begonnen met het inkten van alle vijftig platen. Over de inhoud wil hij niet veel kwijt, behalve dat Franka's tegenspeler Bobby Bright wordt, een Amerikaanse generaal uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast besteedt Kuijpers aandacht aan de vrouwelijke bijdrage aan de Amerikaanse oorlogseconomie. Afgaande op bovenstaande potloodpagina dus ook aan de vliegtuigindustrie.

In juni verschijnt er ook een voor iedereen betaalbare versie van de luxeportfolio's De Cadillac Club en De Harley Collectie die worden samengevoegd in het album Chroom.


Een nieuwe tekenaar voor Sasmira
26/03
TOP
In 1999 verscheen de vertaling van Sasmira 1 bij Arboris, tien jaar later gevolgd door een herdruk bij Glénat. Dat was een beetje om Laurent Vicomte aan te manen op te schieten met deel 2... dat jaren aan een stuk een van de meest aangekondigde albums op onze site was.

Dat vervolg had heel wat voeten in de aarde. Claude Pelet kwam Vicomte helpen. De heren kregen ruzie en Pelet moest het verder alleen zien te rooien met Sasmira om het album in 2012 gepubliceerd te krijgen. Het lange wachten werd alleszins afgestraft. Lezers houden niet van wachten. Van deel 1 gingen in het Frans meer dan honderdduizend exemplaren over de toonbank, veertigduizend geduldigaards kochten ook deel 2.

Deel 3 van het bedoelde vierluik moet er sneller komen, zonder al te veel gedoe. Pelet mocht beschikken want de samenwerking was onhoudbaar. In zijn plaats komt de nobele onbekende Anais Bernabé die samen met Vicomte het album zal maken. Vicomte en Anais kennen elkaar al vele jaren. Ze hielp zelfs eventjes mee aan deel 2 aan het gedeelte waar Vicomte nog aan werkte. Met Glénat sprak ze af dat ze drie platen per maand moet leveren. De verschijning is voorzien voor eind 2015. Daarna pikt ze haar eigen reeks La Pluie des Corps weer op om pas daarna het laatste album, Sasmira 4, aan te pakken... tenzij er tegen dan weer een andere tekenaar nodig is.


Vooruitblik XIII Mystery 10
26/03
TOP
XIII Mystery 7 moet nog verschijnen, dat gebeurt in juni. Maar Dargaud-uitgever Yves Schlirf loopt al vooruit naar deel 10 waarvan hij recent bovenstaande coverillustratie ontving. Het verhaal heeft Calvin Wax als hoofdrolspeler. Wax is de vicepresident van de VS onder het mandaat van Galbrain en is tevens de nummer II van het gehele complot waar de hoofdreeks XIII om draaide. Het one-shot is het werk van Corentin Rouge (Milan K., Juárez) en Fred Duval (Hauteville House, Travis).


Vooruitblik Wayne Shelton 12
26/03
TOP
En het houdt niet op vandaag. Eind dit jaar mogen we ons verwachten aan Wayne Shelton 12: No Return. We lieten je eerder weten dat Jean Van Hamme stopt met de reeks Lady S. Tekenaar Philippe Aymond neemt het schrijfwerk van hem over. Christian Denayer kan voorlopig gerust zijn. Samen met Largo Winch blijft meneer Van Hamme de reeks over de oudere actieheld Wayne Shelton verder schrijven.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet