Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 8 februari:
Vooruitblik Franka 23
Brusselse schepen verlangt stripmuren van vrouwelijke auteurs

Updates van 6 februari:
Vooruitblik Elsje Maakt Geschiedenis
Vooruitblik Soul Food Comics
Steven Dupré, Willy Linthout, Aimée de Jongh en Ben Gijsemans in het Frans, Serge Baeken in het Japans

Updates van 5 februari:
Tweede Asterix-animatiefilm van Alexandre Astier krijgt groen licht

Updates van 4 februari:
Prometheus 13 luidt tweede cyclus in
Tex Willer-album door Giulio De Vita
Zwitserse uitgever Pierre Paquet over Suske en Wiske en Amoras

Updates van 3 februari:
Uitgeverij Personalia lanceert StripGlossy
Alain Queireix neemt Alfa-spin-off over
Vierde verzamelbox van Kari Lente bij Bonte
Acht stripmakers bekroond als nieuwe Chevalier des Arts et des Lettres, maar vier vrouwen weigeren de titel

Updates van 2 februari:
Vooruitblik Robbedoes door... 9
Het derde en laatste Afrika-one-shot van Raphaël Beuchot en Zidrou

Updates van 1 februari:
De albumprijzen van Angoulême
Jan Kordaat integraal deel 2
en Franse integrales van 421 en Hugo
+ het patrimoniumbeheer van het koppel Pissavy-Yvernault
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2015: maartaprilmeijunijuli • augustusseptemberoktobernovemberdecember
2015: januari • februari
 
Vooruitblik Franka 23
08/02
TOP
Franka 23
Franka 23
Op de website www.franka.nl zijn de covers van de softcover- en hardcoveruitvoering terug te vinden van het eind februari te verschijnen Franka 23: Geheim 1948. Auteur Henk Kuijpers had voldoende verhaalstof voor een tweeluik. Van het vervolg, Operatie Roofmoord, is al de helft in potlood getekend.

Franka belandt in Geheim 1948 onder meer in Gran Canaria waar ze naziplannen uit 1940 ontdekt van vliegtuigjes die gaten in de romp van een groter vliegtuig konden boren. Het verhaal van Egon Kratz, de ingenieur van dit speciale project, is verweven met Franka's zoektocht.


Brusselse schepen verlangt stripmuren
van vrouwelijke auteurs
08/02
TOP
Op wellicht geen enkele andere plaats ter wereld zijn strips zo met het DNA verbonden met een stad als in Brussel. Sla gelijk welke straat in en er is een grote kans dat je in de buurt bent van een van het vijftigtal stripmuren van bekende striphelden. Jaarlijks komen er tot drie nieuwe stripmuren bij op het parcours. Een grote afwezige tot nu toe zijn de Smurfen, maar daar zou verandering in komen.

Ans PersoonsAns Persoons, de Brusselse schepen (sp.a) van Nederlandstalige aangelegenheden, Wijkcontracten en Participatie, was ook in Angoulême om er de rijke traditie voor de negende kunst via nota bene het strimuurparcours te promoten. Ze merkte echter op dat alle fresco's tot nu toe het werk zijn van mannelijke stripauteurs, erger zelfs: op drie stripmuren na (Natasja, Yoko Tsuno en Tiny uit de bekende kinderboekenreeks van Marcel Marlier) zijn alle helden op de muren mannelijk. Een opsomming die niet klopt want in werkelijkheid zijn er meer geportretteerde, vrouwelijke hoofdpersonages (Caroline Baldwin, Isabel, Wiske, Duifje Vleugelslag, madam Pheip, Fanny en Charlotte). Persoons: "Het was nooit een bewuste keuze, maar het toont wel aan waarop mannen systematisch de voorkeur krijgen zonder dat ooit in vraag te stellen". (...) "Vrouwelijke personages dienen over het algemeen om het stereotype te voeden van de voluptueuze vrouw die de dappere held vergezelt".

Stripmuur Natasja

Ingegeven door de polemiek van het stripfestival van Angoulême, waarbij geen enkele vrouwelijke stripmaker op de eerste nominatielijst voor de Grand Prix stond, kondigde ze aan dat ze zal voorstellen om "jaarlijks minstens één tekening van een vrouwelijke auteur te gebruiken". Ze snijdt al bij voorbaat de pas af van criticasters met de opmerking: "Dit zal ongetwijfeld negatieve reacties losweken van het soort 'de kwaliteit van het parcours zal eronder lijden', 'er zijn niet genoeg vrouwelijke stripauteurs', enzovoort. Dat zijn klassieke argumenten terwijl er sprake is van quota's voor de gemeenteraad of op verkiezingslijsten". (...) "Het is tijd dat er plaats geruimd wordt voor een nieuwe generatie auteurs die zich meer laten kenmerken door een stijl dan door een personage". Ze noemde vooreerst Judith Vanistendael, Ilah en Dominique Goblet als tekenares voor volgende stripmuren. Van Judith Vanistendael bestaat sinds 2009 nochtans al een stripmuur aan het Sint-Joostplein in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node.
(Bron: La Dernière Heure, 6 februari 2016)


Vooruitblik Elsje Maakt Geschiedenis
06/02
TOP
Elsje Maakt Geschiedenis
Eind februari, in Vlaanderen wellicht begin maart, publiceert Don Lawrence Collection de dikke bundel Elsje Maakt Geschiedenis. Daarin staat een uitgebreide selectie van de beste strookjes met Elsje in de geschiedenis. Gerben Valkema en Eric Hercules hebben hun stripheldin in vorige uitgaven vaak in een historisch tijdperk neergezet om haar daar een reeks grappen te laten beleven, bijvoorbeeld in de oertijd, de antieke oudheid bij de Romeinen, de middeleeuwen,...

Gisteren, vrijdag 5 februari, stond Elsje trouwens tien jaar in de krant. Gerben Valkema kondigde op zijn Facebookpagina aan dat er dit jaar heel veel leuks te verwachten is.


Vooruitblik Soul Food Comics
06/02
TOP
Ontaard Verklaard
Teleurstellen Vergt Lef
Na het door de pers in het algemeen goed onthaalde Supercrash geeft Soul Food Comics binnen enkele weken een tweede one-shot uit. Terwijl Supercrash het nog had over de oorzaak en kwalijke gevolgen van de beurscrisissen is ook het thema van Ontaard Verklaard brandend actueel: seksueel geweld tegen vrouwen.

"In deze graphic memoir blikt de Engelse kunstenares Una terug op haar eigen leven als opgroeiende jonge vrouw in de jaren 1970. Ze verhaalt rauw en moedig over hoe het kon gebeuren dat ze van de ene dag op de andere kind-af was en een slet werd genoemd. Schaamte en angst storten haar in een depressie. Una onderzoekt wanneer een vrouw een slet is; wanneer gedraagt ze zich goed en wanneer fout? Familie, vrienden en hulpverleners stonden erbij en keken ernaar. De auteur onderzoekt hoe dat kon gebeuren en of dat in deze tijd opnieuw zou kunnen. Daarbij zijn naakte feiten en grafische metaforen haar trefzekere wapens. Het verhaal krijgt nog meer diepte doordat het zich afspeelt in de tijd van de Yorkshire Ripper, de seriemoordenaar die Una's omgeving jarenlang terroriseert en vrouwen van lichte zeden aanvalt."

Teleurstellen Vergt Lef heeft de ondertitel Opgroeien in Turkije en is het autobiografische werk van Özge Samanci. "De jonge Özge is dol op de zee en fantaseert over een avontuurlijk leven, terwijl haar ouders van haar een gedegen en voorspelbare carrière eisen. Haar vader wil niets liever dan dat ze, net als haar zus, ingenieur wordt. Özge probeert met vallen en opstaan haar eigen stem te vinden, hetgeen extra wordt bemoeilijkt door de conflicten tussen seculiere en fundamentalistische stromingen en de militaire spanningen in Turkije. Zou ze — net als Jacques Cousteau — diepzeeduiker kunnen worden? Of actrice? Zou ze het iedereen naar de zin kunnen maken, inclusief zichzelf? Een echt coming-of-age-verhaal dus, herkenbaar voor iedereen die zich niet in een hokje wil laten stoppen." Te verschijnen in april.


Steven Dupré, Willy Linthout, Aimée de Jongh en Ben Gijsemans in het Frans,
Serge Baeken in het Japans
06/02
TOP
dBD100
Het honderdste nummer van het Franse stripinformatieblad dBD, waar er maandelijks gemiddeld vijfduizend exemplaren van worden verkocht, toont aan dat 2016 goed is begonnen voor Franse vertalingen van Nederlandstalige stripmakers. De verschillende recensenten schreven vol lof over De Roofdierenclub 1 van Steven Dupré en Valérie Mangin, dat pas op 16 maart bij Casterman in het Nederlands verschijnt, De Jaren van de Olifant van Willy Linthout (vertaald door Presque Une), De Terugkeer van de Wespendief van Aimée de Jongh (vertaald door Dargaud) en Hubert van Ben Gijsemans (Dargaud). Klik op de besprekingen om ze in het groot te kunnen lezen.

Bravo, maar geen van hen schopt het (letterlijk) zo ver als Serge Baeken. Van zijn kattenstrip Sugar verschijnt deze maand een Japanse editie bij Asuka Shinsha. Kijk hier maar eens.

Sugar


Tweede Asterix-animatiefilm
van Alexandre Astier krijgt groen licht
05/02
TOP
Asterix
Astérix 2, onder deze voorlopige titel is de Franse filmmaatschappij Mikros Image al aan de slag gegaan om een tweede computergeanimeerde film van Asterix uit de startblokken te krijgen na de verfiming van De Romeinse Lusthof die in 2014 uitkwam. Die film lokte alleen al in Frankrijk bijna drie miljoen bezoekers. Ter vergelijking: de best bezochte Asterix-film in Frankrijk was de tweede live actionprent Missie Cleopatra met veertien miljoen bezoekers.

Scenarist Alexandre Astier (in Frankrijk zeer bekend door zijn tv-reeks Kaamelott) pende het script van De Romeinse Lusthof neer en duldde Louis Clichy naast zich op het zitje van de regisseursstoel. In 2014 vertelde Astier in een interview dat, mocht hij een tweede Asterix-film schrijven, hij graag zelf een verhaal zou bedenken, dus niet gebaseerd op een bestaand album.

Astier werkt ondertussen ook aan een al langer aangekondigde film van Kaamelott, een parodie op koning Arthur, die het vervolg zou moeten zijn van het zesde en laatste seizoen van de tv-reeks. Tussen 2005 en 2009 werden er 459 afleveringen gemaakt. In de eerste seizoenen duurde een aflevering amper drie en een halve minuut, in seizoen zes duurden ze veertig minuten. Er kwam ook een stripversie met gloednieuwe verhalen. Daar waren oorspronkelijk drie albums van gepland, uiteindelijk tekende Vlaming Steven Dupré tussen 2006 en 2013 zeven albums. Het achtste, met de titel Het Hol van de Basilisk, kondigde uitgeverij Casterman in 2015 aan, maar het raakte herhaaldelijk uitgesteld omdat Astier doorgaans te veel hooi op zijn vork neemt en bepaalde projecten versloft, bijvoorbeeld het vervolg van het scenario om aan Steven Dupré te geven. In het nieuwste nummer van BM Mag (hier te downloaden als pdf) zegt Dupré erover: "Kaamelott 8 vordert nog steeds extreem traag, maar ook daar gloort er hoop aan de horizon. Mogelijk ook nog in 2016."

Die "ook" slaat op een andere reeks van Dupré die momenteel enkel in het Frans verschijnt. Het gaat om de jeugdreeks L'Incroyable Histoire de Benoit-Olivier op scenario van Alcante naar een Canadese boekenreeks van Daniel Brouillette. In het Frans verschijnen de albums bij Kennes Éditions. Dupré werkt momenteel aan het derde deel en verkondigt dat de drie delen in de loop van 2016 ook in het Nederlands zouden verschijnen. Hoofdpersonage Benoit-Olivier is de oudste, grootste en ook domste leerling van de school. Hij is een lastpost voor de altijd slechtgehumeurde mevrouw Béliveau die aan het zesde jaar lesgeeft. Maar hij brengt zijn vriendjes ook aan het lachen. Hij is verliefd op de mooie Maxim. In deel 1 nadert zijn verjaardag op 22 december en zijn ouders hebben beslist om zijn verjaardag en Kerstmis op dezelfde dag te vieren. Dan verwacht hij ook wel een groot cadeau, liefst een hondje.


L'Incroyable Histoire de Benoit-Olivier 1
L'Incroyable Histoire de Benoit-Olivier 2


Prometheus 13 luidt tweede cyclus in
04/02
TOP
Prometheus 13
Bij Daedalus staat de vertaling van Prometheus 9 gepland. In het Frans verscheen een paar weken geleden deel 13. Het is de langst lopende serie van scenarist Christophe Bec.

In deel 13 keert Bec terug naar wat er voor de apocalyps gebeurde waarbij aliens de Aarde als een soort laboratorium beschouwen sinds het ontstaan ervan. Bec toetst in dit album bekende historische personages en historische feiten aan de aanwezigheid van aliens door de eeuwen heen. Zo hebben een man uit het Cromagnontijdperk, een Romeinse legionair, conquistadores van de Spaanse veroveraar Fransisco Pizarro, Sovjet-astronauten en anderen in contact met aliens. In de middeleeuwen lukte het om er een te dissecteren. Het album is een buitenbeentje met kortverhalen want het sluit tegelijk de eerste cyclus af als het een volgende cyclus inleidt.

Voor de tekeningen staan meerdere tekenaars in. Behave hoofdtekenaar Stefano Raffaele zijn dat Emmanuel Roudier (Neanderthaler, De Strijd om het Vuur), Stéphane Servain (Holly Ann), Laurent Gnoni, Thierry Démarez (Alex Senator, De Laatste Trojaan, Marie der Draken), Mario Alberti (Cutting Edge), Elia Bonetti en Ronan Toulhoat (Block 109, De Koning van de Ribauds) terwijl Denis Bajram (Universal War One en Two) de cover voor zijn rekening nam.

Van de stripreeks is er vorig jaar een optie genomen op de rechten voor een internationaal geproduceerde televisiereeks.


Tex Willer-album door Giulio De Vita
04/02
TOP
Tex Willer door Paolo Eleuteri Serpieri
Dit voorjaar geeft Uitgeverij HUM! met Rangers over de Grens! de aftrap van een nieuwe reeks rond ranger Tex Willer met albums in kleur en een reguliere lengte. Voor deze albums worden bekende Italiaanse tekenaars uitgenodigd om een afgerond verhaal te maken.

Mario Alberti (van wie Uitgeverij L eind vorig jaar Cutting Edge lanceerde) is de tekenaar van het eerste vertaalde album. Paolo Eleuteri Serpieri (zie afbeelding), de bekende tekenaar van het betere billen- en borstenwerk in Druuna (die dit jaar door Dark Dragon Books wordt geherlanceerd), heeft ook al zijn album getekend. Deel 3 wordt het werk van Angelo Stano, een bij ons onbekende tekenaar van wie Silvester al albums van Dylan Dog vertaalde.

Uitgever Erik van Helvoort vernam twee dagen geleden in Milaan dat Giulio De Vita deel 4 zal tekenen. De Vita kwam dankzij zijn Thorgal-spin-off over Kriss van Valnor binnen in menig Vlaams en Nederlands huishouden. In Italië zal zijn album in september verschijnen. Marco Santucci (Mandragora, Witte Termiet) is ook al gevraagd.


Zwitserse uitgever Pierre Paquet
over Suske en Wiske en Amoras
04/02
TOP
Amphoria 1
Amphoria 2
Amphoria 3
ActuaBD.com publiceerde gisteren een interview met Pierre Paquet, de Zwitserse uitgever van uitgeverij Paquet waar Strip2000 regelmatig gaat shoppen voor stripreeksen die onder het label Gorilla worden vertaald. Paquet is ook de uitgever van Amphoria, de Franse vertaling van Amoras. Volgens uitgever Paquet kent de reeks Suske en Wiske een goede bekendheid in zijn thuisland. In zijn jeugd vond hij de albums overal. Hij had enkele jaren geleden het idee voor een reeks hommages aan Suske en Wiske door bekende tekenaars en scenaristen (zie verder). Toen hij met dat idee aanklopte bij Standaard Uitgeverij reageerde men daar eerst achterdochtig want Amoras was toen nog een top secret project. In feite kwam hij vooreerst langs om Suske en Wiske opnieuw uit te geven in een gebundelde patrimoniumreeks.

Ondertussen vertaalde Paquet de eerste drie albums van Amphoria. Die albums zullen geherlanceerd worden en aangevuld met de drie resterende albums om een editoriale vergissing te kunnen rechtzetten. Op de covers staat namelijk in het klein bovenaan de reeksnaam Bob et Bobette (de Franse naam van Suske en Wiske) vermeld en dat bleek een negatief gevolg te hebben op de potentiële verkoop in Frankrijk. Hoewel de reeks goed onthaald werd in Franstalig België, was dat helemaal niet het geval in Frankrijk waar Suske en Wiske nooit potten heeft gebroken. Vandaag wordt het als een oubollige reeks gezien door stripverkopers. Paquet over de vooroordelen: "Toen ik aan een Franse boekhandelaar vroeg of hij Amoras had gelezen, antwoordde hij nee want het was een remake van Suske en Wiske. Maar wanneer ik de reeks presenteerde zonder te verduidelijken dat het om een Suske en Wiske ging, zeiden ze me dat het een superstrip is!" De toevoeging van Suske en Wiske op de cover betekende een rem op de verkoop in Frankrijk. Paquet stelt het zelfs zo dat Franse boekwinkels de vertalingen boycotten of ze niet op een goede plaats in de winkel plaatsen. Paquet wil zich wel inzetten om daar verandering in te brengen want er is werk aan de winkel. De uitgeverij is aan het herstructeren waarbij ook een plaatsje voor Suske en Wiske is voorzien.

Zijn hierboven vermelde hommageproject werd een hele tijd geleden een beetje voorbarig de wereld ingestuurd. Het was de bedoeling dat stripmakers uit Wallonië en Frankrijk "eigentijdse en eigenzinnige intrepretaties" zullen brengen van Suske en Wiske. Bij de geciteerde auteurs stonden de tekenaars Jean-Marc Krings + Zidrou, André Taymans en de scenaristen Yann en Jean David Morvan (met een project door een mangatekenaar). Ook dit project kwam on hold te staan door de herstructurering en uitbreiding van de uitgeverij. Suske en Wiske moet nog ondergebracht worden in een Belgische structuur met een nieuwe distributeur: MDS, die hier al verantwoordelijk is voor de distributie van strips van Ballon Media (Dargaud, Dupuis, Le Lombard,...).
(Bron: Christian Missia Dio — ActuaBD.com, 4 februari 2016)


Uitgeverij Personalia lanceert StripGlossy
03/02
TOP
StripGlossy
In Eppo 3 van 4 februari (Vlaamss abonnees krijgen het stripblad vroeger in de brievenbus) viel te lezen dat uitgeverij Personalia in juni een nieuw stripblad lanceert, een heuse glossy: StripGlossy! Het zal vanaf dan elk kwartaal verschijnen met telkens honderddertig pagina's barstensvol strips van Daan Jippes, Dick Matena, Martin Lodewijk, Jan van Haasteren, Eric Heuvel, Gerben Valkema, Maarten Gerritsen, Fred de Heij, Kim Duchateau en vele anderen uit Nederland en het buitenland. Zij maken nieuwe, speciaal voor dit glossy gemaakte strips. Verder zullen er ook exclusieve fotoreportages en interviews in te vinden zijn.

Volgens de formule zal er in elk nummer één tekenaar op de voorgrond komen te staan. Hij wordt uitgebreid geïnterviewd en tekent de cover. Nummer 1 zal gewijd zijn aan Daan Jippes die een nieuw kortverhaal van Havank heeft gemaakt en die ook een aantal gaststrips uit binnen- en buitenland mag uitzoeken.

Op 27 en 28 februari is er een nulnummer van 36 pagina's te verkrijgen op De Nieuwe Stripdagen in Rijswijk. Van Fred de Heij is al geweten dat hij een verhaal van twaalf pagina's maakte met nieuwe avonturen van een oude held uit het in 1975 gestopte stripweekblad Pep. Personalia heeft ervaring met het uitgeven van glossy's want eerder gaf het met heel veel succes de Bommelglossy en een glossy over Jan Kruis uit. De verzorgde lay-out en het uitgebreide aanbod van strips en achtergrondartikels in deze glossy's waren van zeer hoog niveau.

StripGlossy zal 8,95 euro per nummer kosten. Abonnees krijgen exclusieve strips en gadgets aangeboden die enkel voor abonnees te verkrijgen zijn.
(Bron: Ger Apeldoorn — Eppo 3, 4 februari 2016 // Uitgeverij Personalia)


Alain Queireix neemt Alfa-spin-off over
03/02
TOP
Alfa - Eerste Wapenfeiten 3In april 2010 verscheen deel 1 van Alfa - Eerste Wapenfeiten, een spin-off van de succesvolle spionagethriller Alfa. Dan duurde het tot december 2015 voor het vervolg verscheen. Belachelijk lang, bovendien bediende tekenaar Eric Loutte zich van heel wat foto's om er zijn decors mee op te bouwen.

Op het volgende album zal je geen vijf jaar moeten wachten want normaal gezien verschijnt in augustus al deel 3 in vertaling (eind mei alvast in het Frans). Er is namelijk een editoriale ingreep gebeurd. Alain Queireix is de nieuwe tekenaar. Je kent hem wellicht van Miss Oktober of zijn bijdragen aan de reeksen Empire USA en I.R.$. - All Watcher. Een oudere reeks van zijn hand is Celadon Run.


Uitgeverij Le Lombard meldt dat er voortaan minstens één album per jaar van de spin-off zal verschijnen. In deel 3, de start van een nieuwe cyclus, stuurt scenarist Emmanuel Herzet de jongere Dwight Delano Tyler alias Alfa naar de Amerikaanse Midwest waar geweld en racisme welig tieren.

Nu rest er nog het probleem van de hoofdreeks. In 2013 verscheen deel 12, het eerste album dat werd getekend door Chris Lamquet sinds Iouri Jigounov zich ging toeleggen op de reeks XIII. Er bleek een haar in de boter te zitten tussen Lamquet en Jigounov, die nog wel de verhalen bleef schrijven. In interviews kloeg hij over de traagheid van Lamquet. De release van deel 13 bleef maar uitgesteld worden. Het zou nu toch nog dit jaar moeten verschijnen... onder voorbehoud!


Vierde verzamelbox van Kari Lente bij Bonte
03/02
TOP
Kari Lente verzamelbox 4
In maart zou de vierde verzamelbox van Kari Lente klaar moeten zijn bij Bonte. Het is normaal gezien ook de laatste box met verhalen die de uitgeverij mag uitgeven. De resterende verhalen neemt Brabant Strip voor haar rekening. Dat zijn trouwens nog maar vijf krantenverhalen die nooit eerder in album verschenen en dan bestaan er van alle Kari Lentes één of meerdere albumversies. Dit jaar staan er in de Collectie Fenix twee albums gepland.

Even recapituleren. Bonte hanteert een eigen nummering van de verhalen die het zelf uitgeeft. De delen 1 tot 20 zijn heruitgaven van de albums die Standaard Uitgeverij uitgaf en die in twee verzamelalbums met elk tien albums pasten. Het gaat om de chronologische verhalen 15 tot 34.
Vervolgens begon Bonte de veertig jaar geleden bij Born uitgegeven verhalen te reproduceren. De Nederlandse uitgeverij Born bundelde in zeven delen 22 Kari Lentes onder de reeksnaam Klarinet & Co en met een vernederlandste tekst. De kwaliteit van het drukwerk was ondermaats omdat de uitgeverij gebruikmaakte van fotokopieën van de originele platen. De albums van Bonte zijn nieuwe uitgaven op basis van de originelen met de oorspronkelijke Vlaamse tekst en met nieuwe covers met kleurenillustraties van Dirk Nuyts. De eerste elf Born-verhalen gaf Bonte al uit in een verzamelbox met de nieuwe vervolgnummers 21 tot 31 (de oorspronkelijke verhalen 35 tot 45). De verzamelbox die in maart moet verschijnen, bevat de laatste elf verhalen met de nummers 32 tot 42 (de oorspronkelijke verhalen 46 tot 56).
In deze box zit ook het album De Grote Juwelenroof dat Bonte al twee keer uitgaf, in 2007 en 2008. In een extra verzamelbox 0 konden de tevoren los verschenen heruitgaven van de Knorr-albums gestopt worden... Als je het allemaal niet begrijpt, raadpleeg dan deze albumlijst om het eens rustig uit te zoeken.

De nieuwe box met elf albums is te koop tegen 99,95 euro. De oplage bedraagt driehonderd exemplaren.

Kari Lente verzamelbox 4
Kari Lente 32
Kari Lente 33
Kari Lente 34
Kari Lente 35
Kari Lente 36
Kari Lente 37
Kari Lente 38
Kari Lente 39
Kari Lente 40
Kari Lente 41
Kari Lente 42


Acht stripmakers bekroond
als nieuwe Chevalier des Arts et des Lettres,
maar vier vrouwen weigeren de titel
03/02
TOP
Chevaliers des Arts et des LettresDe Franse minister van Cultuur Fleur Pellerin kende op 28 januari acht stripmakers de titel toe van Chevalier des Arts et des Lettres, een culturele onderscheiding om personen die een verdienste leverden op het gebied van kunst en literatuur (ook strips!) te bekronen. Menig Belgische stripauteur is in deze orde opgenomen: Hermann, Jean Dufaux, Philippe Geluck, Jean Roba, Bernard Yslaire, Griffo,... Dit jaar was het de beurt aan Julie Maroh (Blauw Is een Mooie Kleur, verfilmd als La Vie d'Adèle, winnaar van de Gouden Palm in Cannes), Chloé Cruchaudet (Mauvaus Genre), Aurélie Neyret, Tanxxx, Marguerite Abouet (Aya uit Yopuogon), Christophe Blain (Isaac de Piraat, het verfilmde Quai d'Orsay), Mathieu Sapin en Riad Sattouf (De Arabier van de Toekomst) terwijl uitgever Jacques Glénat opklom in de orde, hij is nu officier. Dat geeft een som van vijf vrouwelijke Chevaliers op acht, Angoulême kan er een lesje uit leren.

De vijf maakten allen deel uit van een collectief dat zich tegen het seksisme keerde van de stripfestivalorganisatie van Angoulème. Ze riepen mee op tot een boycot van de verkiezing van de Grand Prix omdat er geen enkele vrouwelijke genomineerde was. Blain en Sattouf stonden op de longlist, maar gaven te kennen dat hun namen van de nominatielijst moesten geschrapt worden als teken van protest.

Tanxxx, Maroh, Neyret en Cruchaudet keren zich nu ook tegen de Franse staat en de omschrijving van Pellerin dat ze een symbool zijn van de geëngageerde strip. Ze weigeren de titel van Chevalier en de bijhorende medaille (waar ze trouwens zelf 100 euro voor moeten ophoesten). Tannxxx hield het op een "Chevalier, mijn gat", dat de staat en de minister mogen creperen en ander fraais. Maroh fulmineerde op haar blog dat ze amper dertig jaar is, nog niet klaar is met zich te 'engageren' en dat ze vooral niet het 'symbool' is van iets. De dames willen zich niet voor de politieke kar laten spannen of zich als instrument van het politieke bestel laten gebruiken. Ze beschuldigen Fleur Pellerin ervan om politiek munt te slaan uit de polemiek van het stripfestival. In hun discours, dat ze uiten op socal media of blogs, verwijzen ze ook naar het feit dat amper één op twee auteurs niet van zijn of haar werk kan leven en dat de helft van de vrouwelijke auteurs amper rondkomt of zelfs onder de armoedegrens leeft. Er wordt verzocht om in de eerste plaats het statuut van tekenaars te verbeteren met een dialoog en concrete maatregelen.

Riad Sattouf reageerde dat hij de titel met plezier aanvaardt. Hij is de staat erkentelijk omdat hij als kind van geëmigreerde Syriërs alle steun kreeg. "Dankzij deze steun doe ik vandaag wat ik wil doen: strips schrijven en tekenen, en belastingen betalen zodat anderen ook van deze broze steun kunnen blijven genieten."


Vooruitblik Robbedoes door... 9
02/02
TOP
Robbedoes door... 9
Behalve alle Robbedoes-verhalen van André Franquin in elf dubbelalbums (waarvan de eerste twee inmiddels zijn uitgesteld) verschijnen er dit jaar nog drie andere albums van Robbedoes en Kwabbernoot. In april volgt deel 55 in de reguliere reeks met de titel De Marsupilami Is Woest. In dit vijfde album van Yoann en Fabien Vehlmann maakt de Marsupilami zijn grote comeback. Dit najaar is het one-shot L'Okapi Blanc (op een expo in het Belgisch Stripcentrum ook Het Licht van Borneo genoemd) van Frank Pé en Zidrou te verwachten als tiende album in de nevencollectie Robbedoes door... Nog eerder, in juni, staat deel 9 gepland. De Franse titel hiervan luidt Fantasio se Marie (eigen vertaling: Kwabbernoot Gaat Trouwen). De auteur van dit one-shot is Benoît Feroumont. Bovenstaande cover is een voorlopige ontwerpversie. En begin 2017 zou dan weer het derde album van Olivier Schwartz en Yann moeten verschijnen, het vervolg op De Luipaardvrouw. Schwartz is al voor twee derde klaar met het inkten van de 62 stripplaten.

In vertaling kwam het cv van de in de tekenfilmbusiness grootgebrachte Feroumont (hij werkte mee aan onder meer Les Triplettes de Belleville en Brendan: Het Geheim van Kells) niet verder dan het Vrije Vlucht-kleinood Ivan Ivanka en het eerste deel van het nochtans zeer leuke Wondertown. Dupuis vertaalde nooit het vervolg op scenario van huidig Robbedoes-scenarist Fabien Vehlmann. Momenteel maakt hij voor het weekblad Spirou de komische reeks Le Royaume waar al zes albums van bestaan.

In Feroumonts verhaal heeft Kwabbernoot zijn grote vriend Robbedoes iets belangrijks te vertellen: hij gaat trouwen! Daardoor zal hij veel minder beschikbaar zijn om op avontuur te trekken in de vier uithoeken van de wereld. De gelukkige is Clothilde Gallantine, de dochter van de beroemde uitgeefster van modemagazines. Kwabbernoot wil haar dolgraag aan zijn maatje voorstellen. In het kantoor van mevrouw Gallantine wordt een duur halssnoer gestolen onder de neus van Robbedoes en Kwabbernoot die dan maar de achtervolging inzetten op de dievegge. Maar Kwabbernoot is te verliefd om haar te vatten. Wanneer IJzerlijm het heuglijke nieuws van Kwabbernoots verloving verneemt, vereert ze Robbedoes met een bezoekje. Zij wil wel Kwabbernoot vervangen. Met zo'n hippe, intelligente, initiatief nemende medewerkster aan zijn zijde ontdekt Robbedoes dat een vrouw een multigetalenteerd schepsel is. Het onderzoek naar de mysterieuze dievegge vordert snel... maar er komen ook oude en pijnlijke herinneringen bij Robbedoes naar boven.

Feroumont dropt Robbedoes duidelijk in een door sterke vrouwen bevolkte wereld: een autoriteit in de modewereld, een rijke erfgename die verloofd is met Kwabbernoot, ook nog een oude dame die tijdens de oorlog bestolen werd, een dievegge die in volle vlucht bevalt, begeerlijke topmodellen... en zelfs zijn eigen moeder! In juni (onder voorbehoud) lees je het allemaal in het album. Dupuis omschrijft het album als een burlesk, komisch politieverhaal vol verrassende wendingen, humor en emoties.


Het derde en laatste Afrika-one-shot van Raphaël Beuchot en Zidrou
02/02
TOP
Marie-LéontineMet Marie-Léontine sluiten Raphaël Beuchot en Zidrou hun Afrikaanse trilogie af. Tevoren maakten ze de fel gesmaakte one-shots De Verhalenverteller en De Platenspeler. Onderling hebben de verhalen niets met elkaar te maken, behalve dat ze zich in Afrika afspelen. Marie-Léontine verschijnt in augustus in vertaling bij Le Lombard. Zoals steeds zijn dergelijke aankondigingen onder voorbehoud in deze rubriek.

Zidrou behandelt deze keer een delicaat, Afrikaans taboe: vrouwenbesnijdenis, waar nog elk jaar drie miljoen vrouwen in Afrika mee geconfronteerd worden. Verwacht je maar aan een aangrijpende getuigenis. Bovendien gooit Zidrou er ook nog het thema van Chinese emigratie naar Afrikaanse landen aan toe.


De albumprijzen van Angoulême
01/02
TOP
HierDe editie van 2015 van het stripfestival van Angoulême zal altijd in één adem genoemd worden met de commotie over de nominaties en de inderhaast aangepaste manier van stemmen om de deur ineens wagenwijd te openen voor alle mogelijke kandidaten Wij onthouden vooral dat Hermann eindelijk de Grote Prijs heeft gewonnen, ongeacht alle gepalaver. Nu zijn ook de albumprijzen uitgereikt, en zelfs dat ging niet zonder slag of stoot.

Presentator en komiek Richard Gaitet reikte op de ceremonie voor de grap eerst een aantal valse prijzen uit. Dat hadden niet veel personen door. Een uitgeefster verliet in tranen de zaal nadat ze door had dat een album dat ze had uitgegeven en zogezegd had gewonnen toch geen prijs won. Voor de uitgever van de reeks Saga was er al meer kwaad geschied. Via Twitter werd het goede nieuws verspreid dat het de prijs voor de beste reeks had gewonnen. Dat was ook niet waar. professionals uit het uitgeverwezen konden er niet mee lachen, eisten excuses en daags nadien sloeg Gaitet mea culpa.

Maar kom, het draait om de werkelijke albumprijzen, zie hieronder het palmares.

Beste album: Hier door Richard McGuire. Dit one-shot verscheen in oktober 2015 in vertaling bij Oog & Blik | De Bezige Bij, lees hier onze bespreking.

Speciale prijs van de jury: Carnet de Santé Foireuse waarin Pozla in meer dan driehonderd pagina's vertelt over zijn strijd tegen de ziekte van Crohn.

Beste serie: Ms Marvel 1, de eerste islamitische superheldin, door Gwendolyn Willow Wilson en Adrian Alphona.

Revelatie: Une Étoile Tranquille - Portrait Sentimental de Primo Levi door Pietro Scarnera die van schrijver Primo Levi (een overlevende van Auschwitz wiens dood in 1987 discussie gaf over de vraag of zijn val van de trap een ongeluk was of indien hij er zelf voor koos) een beklijvend portret maakte.

Carnet de Santé Foireuse
Ms Marvel 1
Une Étoile Tranquille - Portrait Sentimental de Primo Levi

Patrimonium:
De integrale van Vater und Sohn - Père et Fils door E.O. Plauen en Erich Ohser. Deze hoofdzakelijk tekstloze gagstrip verscheen tussen 1934 tot 1937 en gaat over het dagelijks leven van een vader en zijn zoon (niet te verwarrenmet Marc Sleens De Avonturen van een Vader en Zijn Zoon). Omdat de serie zeer populair was, probeerden verschillende politieke partijen zich de reeks toe te eigen als promotie voor hun eigen ideeëngoed, zo ook de nazi's. Net daar verzette Plauen zich tegen. Hij besloot daarom in 1937 met de reeks te stoppen. In 1944 werd Plauen gearresteerd nadat een buurman hem aangaf omdat de stripmaker zich negatief uitliet over de nazi's (zijn atelier was nog maar pas gebombardeerd). Aan de vooravond van zijn proces dat wellicht naar een terdoodveroordeling zou geleid hebben, pleegde hij zelfmoord in zijn cel.

Prijs van het publiek (Cultura): Voor deze prijs stemden ongeveer twintigduizend personen. Cher Pays de Notre Enfance - Enquête sur les Années de Plomb de la Ve République door Étienne Davodeau en Benoît Collombat kwam uit de bus als winnaar. Dit is een reportage in stripvorm over een golf van moorden op Franse magistraten en journalisten in de jaren 1970. Op een manier waarop Davodeau zelf een hoofdrolspler was in De Onwetenden, gaat hij samen met Collombat getuigen van toen ondervragen en in archieven zoeken om een beeld van de Franse democratie in een woelig tijdperk van aanslagen te schetsen.

Beste polar: Tungstène door Marcello Quintanilha. Langs een Braziliaans strand komen verschillende verhaallijnen samen op een en dezelfde dag: Keira wil Richard verlaten omdat hij haar bedriegt, maar ze heeft geen geld en eigenlijk houdt ze nog heel veel van hem, Richard is een te zelfzekere flik, Ney is een voormalig militair die een beetje dom is en soms heel erg zenuwachtig en Caju is een kleine drugsdealer.

Vater und Sohn - Père et Fils
Cher Pays de Notre Enfance - Enquête sur les Années de Plomb de la Ve République
Tungstène

Le Grand Méchant Renard
Beste jeugdstrip: Le Grand Méchant Renard door Benjamin Renner oftewel een nieuwe, komische visie op de vos Reinaert uit de middeleeuwse literatuur. De vos wil een predator worden met een nieuwe strategie: eieren stelen, de kuikens zelf grootbrengen en ze pas dan opvreten. Maar hij ontwikkelt in de plaats moederlijke instincten. Renner kon zijn prijs niet komen ophalen omdat hij werkt aan een tekenfilmversie van zijn strip. Zijn vorige tekenfilm, Ernest & Célestine, was in 2014 genomineerd voor een oscar.

Beste alternatieve strip: Laurence 666, een fanzine met een atypische opbouw waar ondertussen vijf nummers van bestaan op elk vijfhonderd exemplaren. De redactie van uitgeverij Mauvaise Foi schrijft de grote lijnen van een scenario uit en verknipt het dan om het door tientallen nieuwe talenten te laten interpreteren zoals zij het willen.

Laurence 666 (Bron: Didier Pasamonik (L’Agence BD) — ActuaBD.com, 31 januari 2016 / ToutenBD.com, 30 januari 2016)


Jan Kordaat integraal deel 2
en Franse integrales van 421 en Hugo
+ het patrimoniumbeheer van het koppel Pissavy-Yvernault
01/02
TOP
Jan Kordaat Integraal 2
421 Integraal 1
Hugo Integraal
In het Frans is het vat met integrales nog lang niet geledigd. Van een ervan zijn we al zeker dat de vertaling eraan komt. Jan Kordaat vond eind vorig jaar namelijk onderdak bij Scratch Books. In de tweede integrale zijn de eerste verhalen van Eddy Paape opgenomen op scenario van Jean Doisy en Yvan Delporte, samen goed voor 199 strippagina's die verschenen tussen 1946 en 1950 en die tot nu toe onuitgegeven zijn in album. Het gaat om de verhalen Jan Kordaat en de Gestolen Rubens, De Loterij, De Duivelrots en Tegen Cor Aasgier. Het verhaal Jan Kordaat bij de Vat-Fenh-Ling (uit 1950-1951) verscheen in 1987 wel als Jan Kordaat 15 in de collectie Dupuis 'Klassiek', maar niet volledig. De resterende platen 42 tot 59 verschenen enkel in het weekblad Robbedoes. Deel 2 van de Franse integrale verschijnt op 17 juni bij Dupuis.

Op 8 april staat de eerste Franse integrale van de komische spionagethriller 421 gepland. Van deze reeks verschenen tien albums, de een al wat moeilijker te vinden dan de ander, en deel 0 in de collectie Debuut. 421 was de debuutreeks van de twee jeugdvrienden Eric Maltaite en Stephen Desberg. Na enkele verhalen sloeg de reeks een ernstiger toon aan en evolueerde ook de tekenstijl naar het semirealisme. Van Maltaite verschijnt in mei deel 2 van de trilogie Stomp.

Bédu (het pseudoniem van Bernard Dumont) kennen we al jaren van niets anders dan zijn gagreeks De Psy (deel 21 verschijnt in juni) op scenario van Raoul Cauvin. Hij begon in 1972 als assitent van Berck voor de reeks Sammy en kon vanaf 1975 bij het weekblad Kuifje de komische reeksen Wakkie de Wasbeer, Proffie en Ali Bamba publiceren met toen al onberispelijk tekenwerk. In de jaren 1980 volgden Clifton, die hij met succes overnam van Turk, en zijn eigen reeks Hugo waarvan vijf albums verschenen. Van de sympathieke, middeleeuwse reeks Hugo verschijnt in mei een Franse integrale bij Le Lombard met daarin alle verhalen en een achtergronddossier van 30 pagina's door Patrck Gaumer (de schrijver van deze monografie over Grzegorz Rosinski) met medewerking van Bédu.


Het patrimoniumbeheer van Bertrand en Christelle Pissavy-Yvernault voor nog meer integrales
Zowel Dupuis als Le Lombard hebben een patrimonium met aanzien. Bij Dupuis verricht vooral het koppel Bertrand en Christelle Pissavy-Yvernault titanenwerk om bij elke integrale een lijvig achtergronddossier bij elkaar te zoeken en te schrijven. Met Dupuis discussiëren de twee momenteel over de heruitgave van alle door André Franquin gemaakte Robbedoes-verhalen met nieuwe achtergronddossiers. De discusie gaat over de reproductie van de strippagina's: als facsimilé uit het weekblad Robbedoes, met de vernieuwde inkleuring uit de jaren 1980 of integendeel zoals de becommentarieerde albums die de laatste jaren verschenen met een nieuwe inkleuring door Frédéric Jannin? Tegelijk moeten de verhalen van José Munuera en Jean David Morvan enerzijds en de verhalen van Yoann en Fabien Vehlmann anderzijds nog in de huidige reeks integrales verschijnen nu het gebundelde werk van Tome en Janry compleet is. Er is nog geen verdere planning voor elk van deze integrales.

Het koppel werkt momenteel ook aan de heruitgave van alle Baard en Kale-integrales met nog meer documentatie waarin nieuwe vondsten zijn opgenomen voor de gloednieuwe achtergronddossiers. Niet alleen worden de verhalen nu wèl chronologich opgenomen (in tegenstelling tot de thematische selecties die nu bij Arboris in vertaling verschijnen), maar ook de vroegste en andere ontbrekende verhalen van bijvoorbeeld Fernand Dineur, worden mee opgenomen.

Daarnaast begeleidt het koppel de achtergronddossiers van De Mini-Mensjes sinds deel 7, Bizu (van Jean-Claude Fournier) en Ragebol. Van deze laatste verschijnt dit najaar een integrale met maar liefst zeventig bonuspagina's! Ragebol was namelijk eerst het gezicht van een als strip gepresenteerde rubriek over de natuur in het weekblad Robbedoes. Bovendien bestaan er een paar kortverhalen die nooit in de albumreeks zijn gebundeld. Voorts staan er heel wat illustraties en ontwerpen voor ex-librissen in. De integrale verschijnt samen met het Robbedoes-one-shot van Frank Pé en Zidrou met de Franse titel L'Okapi Blanc.

De laatste decennia verschenen meerdere integrale reeksen van Lucky Luke, maar telkens zonder de achtergronddossiers die de reeks verdient. Dit hadden we al aangekondigd en deze herfst is het van dat in het Frans, dan wordt eindelijk de aftrap gegeven van de ultieme editie, met dossiers van het koppel Pissavy-Yvernault. Nog meer? Het tweeluik Tarawa, het Bloedige Atol, door Victor Hubinon en Jean-Michel Charlier, is de voorloper van Buck Danny. Daar komt in het Frans een nieuwe integrale van met zowel de oorspronkelijke versie in zwart-wit als de remake uit de jaren 1970 in kleur.
(Bron: Philippe Tombelaine — BDZoom.com, 26 januari 2016)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet