Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 5 mei:

Hanco Kolk gevraagd voor Robbedoes-one-shot
Vooruitblik Don Lawrence Collection


Updates van 3 mei:

Brecht Evens' reisdagboek voor Louis Vuitton + vooruitblik De Beste van Alle Werelden
François Boucq begint aan Bouncer 10
Kuifje-origineel voor meer dan 1 miljoen euro geveild
Cleet Boris overleden
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2015: junijuli • augustusseptemberoktobernovemberdecember
2016: januari • februarimaartaprilmei
 
Hanco Kolk gevraagd voor Robbedoes-
one-shot
05/05
TOP
Hanco KolkIn 2006 hoorden we tal van stripmakers uit over André Franquin, zo ook Hanco Kolk van wie zopas De Man van Nu is verschenen in samenwerking met Kim Duchateau (lees hier een preview). Kolk leerde Franquins werk echt goed kennen dankzij Yves Chaland met wie Kolk bevriend was. Hij bekende ook dat Bravo Brothers het enige verhaal was waar hij de slappe lach om kreeg. Inmiddels zijn we tien jaar verder en nu mag Hanco Kolk op vraag van uitgeverij Dupuis eens zelf proberen een Robbedoes-verhaal te maken. Dat maakte het Nederlandse stripinformatiemagazine Stripschrift gisteren bekend. Begin april had hij het ook al verteld aan The Comics Journal. Hij is daardoor de eerste Nederlander die in de nevencollectie Robbedoes door... een album mag maken.

Hanco liet aan ons weten dat hij momenteel het scenario aan het schrijven is en ook: "Ik hoop dat ik dat in het najaar compleet heb zodat ik kan gaan tekenen. Onnodig te zeggen dat ik er veel zin in heb, natuurlijk!"

Zo'n album houdt in principe ook een voorpublicatie in het weekblad Spirou in. En dat is voor Hanco Kolk al geleden van de jaren 1980 toen de Nederlandstalige evenknie Robbedoes eventjes een nieuwe koers mocht varen met strips van Vlaamse en Nederlande bodem. Met zijn voormalige collega Gerard Leever van het in 1980 opgerichte Studio Arnhem maakte het duo de strip Ernst vrolijk & Dik Hout. Hanco Kolk is op stripgebied voornamelijk bekend van de komische schavuitenstrip Gilles de Geus, de strookjesstrip S1ngle en het grensverleggende Meccano waarmee hij ook in het Frans publiceerde.

Hanco Kolk is niet de eerste Nederlandse stripmaker van wie nu ineens een bijdrage wordt verlangd aan een bekende, klassieke stripreeks. Eerder was er al het nieuws dat Peter van Dongen (Rampokan) en Teun Berserik aan een tweeluik van Blake en Mortimer mogen werken. Volgens het concept van de Robbedoes-one-shots mogen de tekenstijl en verhaalaanpak net wel afwijken van de hoofdreeks terwijl van Dongen en Berserik geacht worden heel trouw te blijven aan het voorbeeld.


Vooruitblik Don Lawrence Collection
05/05
TOP
January Jones 8
Don Lawrence Collection spaart nieuwe releases altijd op voor enkele belangrijke stripfestivals per jaar en in juni is het weer zover, dan verschijnt weer een aantal nieuwe albums. Vooreerst presenteren we January Jones 8: De Eerste Keizer, net als het voorgaande deel getekend en geschreven door Eric Heuvel. Dat betekent niet dat Martin Lodewijk volgende verhalen niet meer zal schrijven.

De inhoud van deel 8: "Door geldgebrek gedwongen gaat January Jones in op de uitnodiging van een geheimzinnige opdrachtgever in China. Vanuit haar thuisbasis nabij Los Angeles vertrekt ze met Rik per schip naar het Verre Oosten, waar in de tweede helft van de jaren 1930 van alles loos is. Door de Japanse aanwezigheid in zijn land beschikt haar opdrachtgever niet over volledige handelingsvrijheid en dat zal ook January parten spelen." January en Rik krijgen ook nog het gezelschap van de bevallige Yuling op de lange reis naar China. Via het chaotische Shanghai reizen January en Rik door naar het ruige noordoosten waar de opdrachtgever een opmerkelijke opdracht voor het duo heeft.


Haas 6
Haas 6
  Ook Haas is weer van de partij met deel 6, Jachtgrond, waarvan als vanouds een hardcovereditie op kleiner formaat verschijnt met extra achtergronddossier. "Een groep van vijf Duitse soldaten valt in handen van Donkersloot, een van de leden van de verzetsgroep Haas. Donkersloot licht de groep niet in want hij heeft zo zijn eigen plannen met de nazi's die hij gevangen houdt in een schuurtje in de Biesbosch. In het geheim bereidt hij een gruwelijke mensenjacht voor, maar dan gaat er opeens van alles mis."


Storm - De Kronieken van Roodhaar 2
Liberty Meadows 2
Douwe Dabbert 9
Een luxueuze dossiereditie met nieuwe cover en making of-dossier komt er ook van Storm - De Kronieken van Roodhaar 2 waarvan Haas-scenarist Rob van Bavel het stokje overnam van scenarist Roy Thomas. Een bespreking van het reguliere album lees je hier.

De voorrraad vertaalde en exclusief voor de Nederlandse markt ingekleurde stroken van Frank Cho's Liberty Meadows is inmiddels groot genoeg om na het in maart verschenen eerste deel al met een tweede album te komen.

Tot slot is er een nieuwe heruitgave van Douwe Dabbert. Na de vierdelige windstrekencyclus trekt Douwe in deel 9 op met Florijn de Flierefluiter, "een rondtrekkend kunstenmaker, naar kasteel Falckesteyne. Daar maken ze kennis met Gwendoline, die tegen haar wil gedongen wordt om met de wrede Justus van Bottericke te trouwen. En dat laat Douwe niet zomaar gebeuren." In de hardcovereditie staan extra pagina's met anekdotes en weetjes over de totstandkoming van het album en zaken waar je op moet letten in het eigenlijke verhaal.


Brecht Evens' reisdagboek voor Louis Vuitton + vooruitblik De Beste van Alle Werelden
03/05
TOP
Paris
Zijn werk ging al behoorlijk de wereld rond en Brecht Evens mocht op kosten van Louis Vuitton nu eens zelf naar een verre bestemming reizen. Het luxemerk stuurde hem naar Tokio om er een reisdagboek bij elkaar te tekenen. In hun reeks Travel Books worden jonge en gevestigde auteurs namelijk gevraagd om exclusieve reisdagboeken te tekenen. Het internationaal zeer gevarieerde gezelschap Jirô Taniguchi, Floc'h, Blaise Drummond, Daniel Arsham, Lorenzo Mattotti, Jean-Philippe Delhomme, Natsko Seki en Chéri Samba ging Brecht Evens voor.

Maar de Tokio-reis gebeurde in een periode dat het niet goed ging met de jongeling uit Hasselt die nu in Parijs woont. Hij leed al een tijdje aan een zware depressie en werd met spoed gerepatrieerd naar Frankrijk. De firma nam hem dat niet kwalijk en ze stelde hem een locatie voor dat Evens beter zou aankunnen: zijn 'eigen' Parijs. Behalve de verplichte nummertjes (de Eiffeltoren, de Sacré-Cœur, de stichting Vuitton,...) kreeg hij voor de rest carte blanche wat hem toeliet om Parijs vanuit andere, soms onmogelijke standpunten te (her)ontdekken op een panoramisch formaat. Veelal ging hij ter plaatse tekenen en vroeg soms vrienden, kinderen in de straten waar hij ging tekenen ook, om een bijdrage te leveren. Dat leidde tot het reisdagboek Brecht Evens Paris dat deze week verschijnt. De tekst is tweetalig Frans en Engels. In Vlaanderen wierp Pinceel zich op als distributeur van het 168 pagina's tellende boek. Het kost 49,95 euro.

Les Rigoles

Brecht Evens' volgende graphic novel zal in de lijn liggen van zijn doorbraakstrip Ergens Waar Je Niet Wil Zijn. In Les Rigoles (Franse titel naar de naam van een bar) vertelt hij het verhaal van drie personen, twee jongens en een meisje, die in een taxi stappen en op weg gaan naar een denkbeeldige wijk waar men de hele nacht kan feesten. Het album staat gepland in 2017. De Nederlandse titel luidt De Beste van Alle Werelden, de Engelse titel is er ook al: The City of Belgium.
(Bron: Frédéric Bosser — dBD 103, mei 2016)


François Boucq begint aan Bouncer 10
03/05
TOP
Bouncer
Bouncer 9 dateert alweer van 2014. Tijd voor deel 10. Maar eerst publiceerde François Boucq een album van de Franse superheldenreeks Superdupont en werkte hij aan een nieuw album van De Janitor dat nog moet verschijnen. Hij is net klaar met De Janitor en nu begint hij aan Bouncer 10. Langer hoeven nieuwsberichten soms niet te zijn.


Kuifje-origineel voor meer dan 1 miljoen euro geveild
03/05
TOP
Kuifje: De Scepter van Ottokar
Begin maart hebben we bericht over de verkoop van heel wat originelen waar de Franse zanger Renaud zich van wilde ontdoen. Het topstuk was een origineel met twee pagina's uit de eerste versie van het Kuifje-album De Scepter van Ottokar uit 1939. Daar betaalde hij indertijd, en rekening houdend met de inflatie, zo'n 42.000 euro voor. Op de veiling van Artcurial van 30 april laatstleden betaalde een Europese verzamelaar daar 1.046.300 euro voor, inclusief veilingkosten (820.000 euro zonder kosten). De geschatte waarde bedroeg 600.000 tot 800.000 euro.

Renaud kocht dit origineel dertig jaar geleden van de weduwe van tekenaar Étienne Le Rallic bij wie Hergé enkele dagen tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef en van wie ook enkele platen te koop waren. Ze haalden nauwelijks enkele honderd euro. Een plaat van Kwik en Flupke werd verkocht tegen 95.700 euro, een bronzen beeldhouwwerk van Nat Neujean van Kuifje en Bobbie ging onder de hamer tegen 178.600 euro.

Op dezelfde veiling werd ook het werk van Jean-Marc Reiser verkocht (met een totaal van 113.691 euro) en onder meer de cover van De Jonge Jaren van Blueberry 2 door Jean Giraud (67.600 euro), een plaat uit Kermis der Onsterfelijken van Enki Bilal (51.000 euro), maar ook een haastig en niet zo goed gemaakte dédicace van Asterix door Albert Uderzo tegen meer dan 4.000 euro. Op de veiling bleek dat Hergé, Jean Giraud / Mœbius, Hugo Pratt en Albert Uderzo het nog altijd heel erg goed doen op veilingen. Op volgende veilingen van Christie's en Sotheby's is weer een divers aanbod topwerken te verwachten.
(Bron: Didier Pasamonik (L'Agence BD) — ActuaBD.com, 1 mei 2016 // ToutenBD.com, 30 april 2016)


Cleet Boris overleden
03/05
TOP
Cleet Boris
Kort na het overlijden van René Hausman overleed er nog een striptekenaar. Op 2 mei overleed Hubert Mounier die onder het pseudoniem Cleet Boris een tweetal vertaalde albums van het Louis Trio publiceerde, het eerste in de collectie Buldog van Paul Rijperman en Loempia, De Vredestempel (1986), het tweede als het album Hoe Word Ik een Rock-Star (1989). Hij werd nauwelijks 53 jaar.

Een Avontuur van het Louis Trio
Hoe Word Ik een Rock-Star

La Maison de Pain d'ÉpicesIn feite was Mounier vooreerst een singer-songwriter, volgens uitgeverij Dupuis begin jaren 1980 een van de beste in het Franse popgenre, met zijn de groep L'Affaire Louis Trio (vandaar die strips). De hoes van hun eerste plaat Chic Planète was getekend door zijn vriend Yves Chaland wiens klare lijnstijl Cleet Boris inspireerde voor zijn eigen tekenstijl.

Door het succes van zijn groep en een latere solocarrière liet hij het tekenen voor wat het was met sporadische publicaties tot 2011. Dat jaar slaagde Dupuis erin hem opneiuw aan de tekentafel te krijgen waarop het autobiografische La Maison de Pain d'Épices volgde en dat de totstandkoming van zijn gelijknamige muziekalbum vertelde. De laatste jaren werkte hij aan een immens project voor de collectie Vrije Vlucht, een dik tweehonderd pagina's tellend essay in stripvorm over Tarzan, het personage waar hij sinds zijn jeugd verslingerd aan is. Onder artistieke leiding van Frank Le Gall (Theodoor Cleysters) zal dit album voltooid worden voor een te verwachten release in de tweede helft van 2017.


Vooruitblik Sky-Doll 4
29/04
TOP
Sky-Doll 4
Sky-Doll 4
In 2003 vertaalde Talent de eerste twee delen van de reeks Sky-Doll. Zes jaar later deed Silvester dat nog eens opnieuw en voegde er deel 3 aan toe. We gaan ervan uit dat Silvester ook deel 4 zal vertalen want het verschijnt nu eindelijk, zonder verder uitstel, op 15 juni bij Soleil in het Frans. Dat is tien jaar na het vorige album!

Sky-Doll 4Deel 4, Sudra, is het voorlaatste deel van de reeks waarin we Noa, Roy, Jahu, Cleopatra en Yhala terugvvinden op de paradijselijke planeet Sudra waar vrede heerst en talloze religies naast elkaar in harmonie bestaan. Terwijl Jahu zijn tijd verdrijft met Cleopatra en Roy de planeet leert kennen, speelt Noa voor priesteres. Ze komt verbluffende zaken te weten over haar verleden en haar oorsprong en ook over de pausin Agape.

De laatste maanden toonde scenarist en inkleurster Barbara Canepa steeds meer fragmentjes van het inkleurwerk dat heel lang op zich liet wachten. Die inkleuring — een goed voorbeeld van hoe computerinkleuring wel geslaagd kan zijn — kostte op zich al heel veel tijd. In april 2014, twee jaar geleden dus, was het eigenlijke tekenwerk al afgelopen en verscheen een Franse collector's edition in zwart-wit (zie cover hiernaast). Een echtscheiding van het voormalige koppel, nieuwe projecten en de moeizame zoektocht naar een eventuele nieuwe inkleurder vertraagden de voortgang van Sky-Doll.

Tekenaar Alessandro Barbucci is al lang weer bezig met zijn reeks Ekhö - De Spiegelwereld waarvan in augustus een nieuw album verschijnt bij Uitgeverij L. Klik hier voor een bespreking van Sky-Doll 1, 2 en 3.


René Hausman overleden
29/04
TOP
René Hausman
Gisterenochtend, donderdag 28 april, overleed René Hausman in Verviers. Op 21 februari vierde hij zijn tachtigste verjaardag. Veel stripfans zullen hem allicht kennen van zijn fantasytweeluik Laïyna dat de auteurscollectie Vrije Vlucht hielp starten. Toevallig werkte hij aan een nieuw album voor deze collectie op scenario van zijn eigen vrouw Nathalie Troquette en van Robert Reuchamps. Hausmans laatst verschenen strip was een hommage aan de dierenstripreeks Chlorophyl van Raymond Macherot en verscheen begin maart. Nog zo'n toeval want door een ontmoeting met streekgenoot Macherot via zijn leraar Frans Maurice Maréchal (zelf ook een striptekenaar, bekend van Tante Zenobie) besliste de jonge Hausman in 1953 om een carrière als tekenaar te ambiëren. En dat deed hij met verve (en ook aquarel). Het one-shot van Chlorophyl verscheen alleen in het Frans. In vertaling was hij al langer van ons heengegaan want zijn laatste drie strips raakten niet meer vertaald. Hausman was de vader van drie zonen.

PerraultMacherot werkte in 1953 nog voor het weekblad Kuifje, maar hij stelde Hausman toch voor aan Yvan Delporte, toenmalig hoofdredacteur van Robbedoes, die hem onder zijn vleugels nam. Tijdens zijn militaire dienstplicht publiceerde hij in 1956 zijn eerste tekeningen voor de weekbladen Le Moustique en Les Bonnes Soirées, twee andere publicaties van uitgeverij Dupuis. Een jaartje later verwelkomde het stripblad Robbedoes zijn eerste stripreeksje Saki en Zunie op scenario van Delporte over twee prehistorische kinderen temidden een overweldigende natuur waarin zijn fantasie en zijn liefde voor de natuur scherp aanwezig waren. Eerst regelmatig, later sporadisch stond Saki en Zunie tot in 1969 in Robbedoes. In 1958 publiceerde hij voor een lentespecial van Robbedoes voor het eerst zijn dierenrubriek. Er volgden meer dan vijfhonderd bijdragen die achteraf grotendeels werden gebundeld in mooie illustratieboeken. Op tekst van Pierre Dubois illustreerde hij artikels over fantasyvolkeren.

De lezers van Robbedoes waren niet wild van Saki en Zunie. Het scoorde niet goed in opiniepeilingen waardoor een albumpublicatie uitgesloten was. Maar Delporte, artistiek directeur Maurice Rosy en uitgever Charles Dupuis waren dol op zijn voor het blad atypische werk, zijn authenticiteit en de streekgebonden tradities. Voor de boekencollectie met zijn natuurboeken voorzag Hausman de fabels en sprookjes van Jean de La Fontaine en Charles Perrault rijkelijk van illustraties.

In het zogezegde undergroundblad Le Trombone Illustré (1977), een niet in vertaling verschenen bijvoegsel bij Spirou, van zijn vrienden André Franquin en Yvan Delporte, wipte hij Saki uit zijn oude stripje en maakte hij van Zunie een volwassener meisje. Hij tekende ook een aflevering van Franquins Zwartkijken. Mild erotische gags met dieren op scenario van Delporte, Marcel Gotlib, Pierre Dubois, Christian Binet en anderen tekende hij dan weer voor het Franse satirische stripblad Fluide Glacial die in 1991 werden gebundeld in het Franse album Allez Coucher, Sales Bêtes! bij Dupuis, in 1993 vertaald als In Bed of niet in Bed door Gibraltar. In 1998 verscheen op scenario van zijn zoon Hugues een "Kinderen niet toegelaten"-versie van Zunie dat in het Nederlands verscheen bij Wonderland Half Vier Productions.

Zunie
De Stenen Burcht

Met Pierre Dubois, een specialist in fantasyvolkeren, smeedde Hausman in 1984 een gouden samenwerking. Het complete eerste avontuur van Laïyna verscheen in 1986 als bijlage bij een Kerstnummer van Robbedoes. Een jaar later zag Den Gulden Engel hier brood in voor een albumuitgave. Nog een jaar later verscheen het als De Stenen Burcht als een van de eerste albums in de nieuwe collectie Vrije Vlucht. Drie jaar later verscheen het vervolg De Teloorgang van de Elfen. In 2001 kwam de integrale uit. Op scenario van Yann maakte hij voor dezelfde collectie nog twee andere fantasystrips met een wrange toon, De Drie Grijze Haren (1993) en De Eekhoorprins (1998). In 2001 en 2007 schreef hij met De Jagers van de Dageraad en De Zwerver zijn eigen one-shots voor Vrije Vl
ucht.

Le Chat qui Courait sur les Toits
Capitaine Trèfle
Chlorophylle

René HausmanRené HausmanNaast strips en illustraties tekenen en schilderen, was hij ook een beeldhouwer en speelde hij diverse muziekinstrumenten waaronder de doedelzak. Hij was een leidend figuur in de Waalse folkdansgroep Les Pêletêus. Zijn strips waren niet weggelegd voor een groot publiek, temeer omdat zijn laatste drie strips Le Chat qui Courait sur les Toits (2010, geschreven door Michel Rodrigue die voor hem ook drie boeken schreef die Hausman illustreerde), Capitaine Trèfle (2014, geschreven door Pierre Dubois), beide in de collectie Signé (Getekend) van Le Lombard en Chlorophylle (2016, geschreven door Jean-Luc Cornette) zelfs niet vertaald raakten. Ook nog bij Le Lombard verscheen in 2012 zijn monografie, bij elkaar geschreven door zijn vrouw. Nochtans zijn er tienduizenden exemplaren gedrukt van een andere publicatie waar hij vaak voor werd gevraagd: postzegels! Aan de Belgische De Post had hij een trouwe klant.
(Bronnen: Henri Filippini — BDZoom.com, 28 april 2016 / Didier Pasamonik (L'Agence BD) — ActuaBD.com, 29 april 2016)


Vooruitblik De Klaagzang van de Verloren Gewesten: De Genaderidders integraal
29/04
TOP
De Klaagzang van de Verloren Gewesten
Als alles goed gaat (aankondigingen zijn op deze pagina altijd onder voorbehoud) verschijnt eind dit jaar de integrale van de cyclus De Genaderidders in de fantasyreeks De Klaagzang van de Verloren Gewesten. Het laatste album van deze cyclus werd na het plotse overlijden van Philippe Delaby afgewerkt door Jérémy Petiqueux die uiteraard ook bovenstaande coverillustratie voor de integrale voor zijn rekening neemt. Van de eerste cyclus door Grzegorz Rosinski en Jean Dufaux verscheen in 2012 met veel succes een integrale. In november 2015 gaven Béatrice Tillier en Dufaux de aftrap voor de derde cyclus, De Heksen. OOk daar zullen vier delen van verschijnen.


De cover van De Rode Ridder 250
27/04
TOP
De Rode Ridder 250
Daar is-ie dan, de cover van De Rode Ridder 250: De Uitverkorene, op 11 mei te verschijnen bij Standaard Uitgeverij. Zoals het hoort, en voor het eerst in de reeks na Willy Vandersteen, staan de werkelijke auteurs van de strip op de cover: Fabio Bono en Marc Legendre.

Bovenop al wat we je de voorbije maanden al hebben verteld over de nieuwe aanpak wist scenarist Marc Legendre nog te vertellen dat het dan wel om het begin van een negendelige cyclus gaat, maar dat enkel de eerste twee albums een geheel vormen. Vanaf dan zijn de verhalen ook afzonderlijk te lezen, zoals dat vroeger het geval was. Ondertussen blijft er wel een rode draad lopen. Vergelijk het een beetje met de verhalen toen Johan nog een ridder was van de Ronde Tafel en Bahaal opdoemde als vijand van koning Arthur. Bahaal zien we trouwens in een later album terug.


Vooruitblik Blloan
27/04
TOP
The Time Before
Weegee
In 2011 en 2012 publiceerde Blloan de one-shots Donkere Kamer en Schijn Bedriegt van Cyril Bonin. Sindsdien miste de uitgeverij een paar andere strips van de voormalige tekenaar van Fog, maar zijn nieuwste The Time Before slaat het niet over. Ook in dit verhaal heeft Bonin een speciaal uitgangspunt gevonden. We keren terug naar 1958 waarin fotograaf Walter benedictus een oude marskramer te hulp snelt die wordt aangevallen. Als bedanking krijgt hij een talisman die een succesvol leven belooft aan wie het draagt. het volstaat terug te denken aan een moment uit zijn leven om het opnieuw te beleven en een eventuele foute keuze te herstellen. Een machtig wapen om zijn leven in de hand te nemen, bij te sturen, rijk te worden en de vrouw te verleiden van wie hij houdt. Het perfecte leven, maar bestaat perfectie wel in deze wereld?

Bij Blloan verschijnen in september ook nog Kinky & Cosy 4 en Weegee, de nieuwste graphic novel van Wauter Mannaert (El Mesías) op scenario van Max De Radiguès over de Amerikaanse fotograaf (ook al!) Arthur Fellig (1899-1968) wiens bijnaam Weegee luidde. Het album verschijnt tevens in het Frans bij Sarbacane. Fellig legde eind jaren 1930 de bittere ongelijkheid tijdens de Grote Depressie en de discriminatie vast op de gevoelige plaat. Hij was in 1938 de eerste reporter die toestemming kreeg om een korte golfradio in zijn auto te installeren waarmee hij politieberichten kon afluisteren. Daardoor was hij jarenlang als eerste fotograaf aanwezig bij tal van ongelukken, misdaden, branden en andere actuele gebeurtenissen waardoor hij uitgroeide tot de belangrijkste persfotograaf van New York. Vanaf 1945 begon hij fotoboeken uit te geven en werkte hij ook voor de filmindustrie. Zijn eerste fotoboek The Naked City werd in 1948 verfilmd. Het Rijksmuseum en het Foam Fotografiemuseum, beide in Amsterdam, hebben werk van Weegee in hun collectie.


Vooruitblik Dargaud
27/04
TOP
Blacksad: Achter de Schermen
De Bank 5
Op een nieuw album van Blacksad moeten we nog even wachten, maar in september keert Dargaud terug naar het allereerste detectiveverhaal van John Blacksad. Een jaar na de release van het eerste album (in 2000) verscheen er namelijk enkel in het Frans een héél mooi making of-album met een interview, schetsen, aquarellen, losse illustraties, storyboardtekeningen en andere niet eerder gepubliceerde documenten. De Franse tak van Dargaud publiceerde in november 2015 een nieuwe editie of en daar profiteren wij nu van mee want deze making of, met een terugkeer naar de bron, verschijnt alsnog in het Nederlands.

Met De Bank 5 komen we bij de derde generatie van de familie St. Hubert en hun rol in de financiële wereld in de nasleep van het Tweede Keizerrijk en aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Deze cyclus van twee delen wordt getekend door Siro (Polka, Het Kruis van Cazenac 9, De Heksenhamer, Aquablue).


Vooruitblik Dupuis
27/04
TOP
Baron Rouge
Dupuis stond met Buck Danny praktisch aan de basis van heel het Europese pilotengenre waarin de laatste jaren nooit eerder zoveel strips zijn verschenen, met complete luchtvaartcollecties op de koop toe. In september plukt de uitgeverij uit de catalogus van partner Zéphyr BD (de initiatiefnemer van de spin-off Buck Danny "Classic") de trilogie Baron Rouge (De Rode Baron) van Carlos Puerta en Pierre Veys (De Avonturen van Philip en Francis).

De trilogie is geïnspireerd op het geromantiseerde leven van Manfred Von Richthofen, bijgenaamd De Rode Baron, de Duitse piloot aan wie de auteurs een bovennatuurlijke dimensie geven door hem een telepathische gave mee te geven. Wanneer hij zich in gevaar voelt, weet hij in te gaan op de kleinste acties en gebaren van zijn vijanden waardoor hij telkens in het voordeel is. In deel 1 ontdekt de dan nog jonge man zijn gave en volgen we zijn verdere parcours met zijn eerste doden tot zijn eerste gevechten toen hij nog gewoon de mitrailleur bediende. En ja, een van die luchtgevechten gebeurt in hartje Brugge zoals bovenstaande cover prijsgeeft.


Magic 7 1
Magic 7 1
Bovennatuurlijke krachten zijn ook het onderwerp in de nieuwe jeugdreeks Magic 7 van Giuseppe Quattrocchi en Kid Toussaint (Het Konvooi, Holly Ann, Snooze). Daarin spelen zeven tieners de hoofdrol met elk een unieke bovennatuurlijke gave die ze zelf nog niet goed snappen. Het gaat om reusachtige krachten waarmee ze samen de wereld kunnen redden... of vernietigen! Maar aanvankelijk bestaat hun eerste opdracht erin om op tijd naar de les te gaan.


Vooruitblik Joep
27/04
TOP
Joep
Joep
Joep
Eind augustus publiceert Michiel van de Vijver drie nieuwe stripboeken van het zeer prettige Joep waarvan je hier een bespreking kan lezen van de vorige drie verschenen albums. De strips zijn op maat gemaakt voor jonge lezers en krijgen verschillende AVI-suggesties mee voor het eerste leerjaar (= groep 3 voor Nederland).

Deze albums verschijnen in de collectie Kijk en Lees waarin ook Michiels collega en zakenpartner Gerben Valkema bij hun eigen uitgeverij Plan A Uitgevers albums van de kikker Kik publiceerde. Michiel is ook de auteur van Geheim Agent G. Ruwel in dezelfde collectie. Vorig jaar won hun initiatief nog de Nederlandse Nationale Alfabetiseringsprijs in de categorie Preventie (van taalachterstand).


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet