Toegevoegd op 23 oktober:
•  Comeback Bob Morane in 2015
•  Comeback De Metabaronnen in 2015
•  Vooruitblik Marco Polo
•  Voorsmaakje van XIII Mystery 10
•  Smurfenrecordpoging

Updates in oktober:
•  26 november 2014: Force of Gold,
het volgende spin-offproject na Amoras
•  Largo Winch 19, de trailer
•  Vooruitblik Tanguy en Laverdure integraal
•  Vooruitblik Caztar 1
•  En ook nog...
- De Havik 9 in de lente van 2015
- Syndikaat en Noël Ummels winnaars van Stripcultuurbeurs
- Interesse voor verfilming van Magasin Général
- Cocktais drinken met Blake en Mortimer
•  Vooruitblik Ekhö - De Spiegelwereld 3
•  Vooruitblik Lanfeust Odyssey 6
  Vooruitblik Succubus 4 en 5
•  Voorsmaakje Apostata VI
•  Nieuwe tweeluiken voor Philippe Xavier
  Willy Vandersteenprijs voortaan jaarlijks
  En ook nog...
- Corto Maltese integraal
- Tweede Tyler Cross in de maak
- Naruto bijna afgelopen
- Jean-Claude Fournier geridderd
•  Vooruitblik Nero integraal 1
•  Naar de oorsprong van Kergan in een nieuwe cyclus van De Prins van de Nacht
•  Comeback Corto Maltese in 2015 door Rubén Pellejero en Juan Díaz Canales
•  Dark Dragon Books in 2015
•  Largo is verlie-hiefd!
•  Nieuw in het Belgisch Stripcentrum
•  Murena vervolgt
•  Voorsmaakje van Robbedoes door Frank Pé
•  Vooruitblik Silas Corey 3
•  X-Men: Apocalypse sluit prequeltrilogie af
•  En ook nog...
- Het einde van De Wouden van Opaal is nabij
- Dupuis herbegint met Baard en Kale integraal
- Collection 50/60 in 2015
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2013: novemberdecember
2014: januari • februarimaartaprilmeijunijuli • augustus • septemberoktober
 
Comeback Bob Morane in 2015
23/10
TOP
Corentin, Corto Maltese, Steven Sterk, Rik Ringers en nu ook Bob Morane, al deze golden oldies beleven in 2015 een comeback. Bob Moranes terugkeer is meer een reboot dan een comeback want tekenaar Dimitri Armand en de scenaristen Luc Brunschwig (De Geest van Warren, Makabi, De Macht der Onschuldigen) en Aurélien Ducoudray planten avonturier helemaal in de eenentwintigste eeuw. Door twee andere verplichtingen kon Armand de vooropgestelde release van eind 2014 niet halen. Momenteel is hij zo vrij als een vogeltje om de deadlines van Bob Morane te halen. Het eerste deel wil Le Lombard in oktober 2015 uitbrengen. Er bestaan al acht volledig afgewerkte en ingekleurde pagina's.

Afgaande op bovenstaande portrettekeningen is alvast Bill Ballantine werkzaam voor de UNO. Voorts moeten deze teasers de internetgemeenschap ervan overtuigen dat Bob Morane een bad boy-imago krijgt aangemeten in een modern stadsdecor. Voor het voorstel van Le Lombard er kwam, had Brunschwig nog nooit iets van Bob Morane gelezen. Zijn ambitie is om vooral de psychologie van het personage uit te spelen, zijn motivaties, drijfveren, engagement. Ook de bekende nevenpersonages worden opnieuw aangepakt, van Moranes maatje Bill Ballantine tot aartsvijand Ming, bijgenaamd de Gele Schaduw.

De verhalen komen in tweeluiken zoals al langer het geval is met Largo Winch, I.R.$., Sisco en heel wat andere reeksen. De synopsis van vier tweeluiken, dus acht albums, is al goedgekeurd door de uitgeverij. Het eerste tweeluik speelt zich af in Afrika en vertelt waarom militair Robert (Bob) Morane beslist om avonturier te worden en hoe hij Bill Ballantine ontmoet. Brunschwig zal zich niet baseren op de bestaande romans van Henri Vernes, hij heeft een quasi totale vrijheid om met de personages om te springen zoals hij zelf verkiest.

Brunschwig was niet de eerste keus van Le Lombard. Het zag er een tijdje naar uit dat Christophe Bec op vraag van Le Lombard de nieuwe strips zou tekenen op scenario van... Tome, gekend van Soda, Robbedoes en Kwabbernoot, De Kleine Robbe en Hard tegen Hard. Qua aanpak was het toen nog de bedoeling dat Bob Morane werd gesitueerd in de jaren 1950 (dus compleet tegengesteld aan de reboot) tijdens de oorlog in Indochina. Het project ketste af nadat Tome zich om diverse redenen terugtrok en Bec de verdere motivatie verloor.

Met dat alles vergeten we niet dat Coria zich na meer dan dertig jaar trouwe dienst toch een beetje aan de kant is gezet als tekenaar. De verkoopcijfers bleven maar dalen. Zonder daar enige ruchtbaarheid aan te geven, besliste Ballon Media sinds de verschijning van deel 46 in 2010 om de serie in vertaling op te doeken. Daarna zijn er nog twee albums in het Frans verschenen. De oplage was in het Frans al gedaald tot een povere drieduizend exemplaren. In feite ideaal voor de uitgeverij en het nieuwe auteursteam want er valt niets te verliezen.


Comeback De Metabaronnen in 2015
23/10
TOP
De Metabaronnen zijn nooit echt weggeweest door de vele spin-offs die de laatste jaren in het zog van de achtdelige sf-reeks verschenen. Zelf is de reeks al een spin-off van De Incal. Met enige bombarie kondigde de Franse uitgeverij Les Humanoïdes Associés toch aan dat er een nieuwe reeks van acht albums komt. In november 2015 wordt de aftrap gegeven van Méta-Baron. Elke vier maanden moet er een nieuw album verschijnen.

Alejandro Jodorowsky is opnieuw verantwoordelijk voor het verhaal, maar hij laat het formeel uitwerken door de in Brussel geboren Jerry Frissen. Deze nieuwe reeks is onderverdeeld in vier cycli van telkens twee albums van elk 56 pagina's. Elke cyclus is toevertrouwd aan een andere tekenaar. Meer dan tien jaar nadat Juan Giménez voor het laatst zijn Metabaron tekende, is de jonge Fransman Valentin Sécher aan de beurt. Séchers sf-tweeluik Khaal hebben we in onze besprekingen sowieso al Metabaronnen-kwaliteiten toegedicht. Na Sécher is Canadees Niko Henrichon aan de beurt. Met Pride of Baghdad en het vierdelige Noach werkte hij zich de laatste jaren in de kijker.


Vooruitblik Marco Polo
23/10
TOP
De collectie Explora van Glénat leek eventjes on hold te staan terwijl er in het Frans nieuwe albums bleven verschijnen. Deze collectie presenteerde het levensverhaal van diverse ontdekkingsreizigers tijdens hun belangrijkste ontdekkingen. Goed nieuws, op zijn Facebookpagina meldde de Italiaanse tekenaar Fabio Bono dat zijn bijdrage aan Explora in 2015 in het Nederlands wordt vertaald. Dan hebben we het over het door Didier Convard, Éric Adam en Christian Clot geschreven verhaal over Bono's landgenoot Marco Polo. Deel 2 van het tweeluik is pas verschenen in het Frans.

Marco Polo (1254-1324) kennen we uiteraard uit het fantastische Suske en Wiske-album De Tartaarse Helm. De Venetiaanse handelaar en ontdekkingsreiziger reisde door voor Europa grotendeels ongekende gebieden als Perzië, China en Indië. Het boek dat hij hierover schreef had in de late middeleeuwen grote invloed op het Europese beeld van het oosten. Hij beschreef zaken als het bestaan van papiergeld, steenkool, Japan,...


Voorsmaakje van XIII Mystery 10
23/10
TOP
Nog zes albums moeten er verschijnen in de reeks XIII Mystery. Stilaan komen we tot een definitief lijstje van personages, auteurs en de verwachte timing voor het verschijnen van de albums. Onderstaand bijgewerkt lijstje komt met bovenstaand voorsmaakje van deel 10 over Felicity Brown door Christian Rossi en Matz. Vanaf volgend jaar zullen er twee albums per jaar verschijnen.

• Deel 8 over dokter Martha Shoebridge door Colin Wilson + Frank Giroud in 2015
• Deel 9 over Calvin Wax door Corentin Rouge + Fred Duval in 2015/2016
• Deel 10 over Felicity Brown door Christian Rossi + Matz in 2015/2016
• Deel 11 over Jonathan Fly door Olivier TaDuc + Luc Brunschwig in 2016/2017
• Deel 12 over Alan Smith, de zoon van Abe en Sally Smith, door Philippe Buchet + Daniel Pecqueur in 2016/2017
• Deel 13 over Judith Warner en Jessica door ofwel Matthieu Bonhomme ofwel Olivier Grenson + Jean Van Hamme in 2018


Smurfenrecordpoging
23/10
TOP
Kinderen die tussen zaterdag 25 oktober en zondag 2 november naar de grote Panini-expo in het Brusselse Tour & Taxis afzakken, kunnen er een van de achthonderd Smurfengrappen inkleuren. Al deze A3-vellen moeten achteraf het grootste stripverhaal ooit vormen. De opbrengst is bestemd voor het goede doel Viva For Life dat kinderarmoede de wereld wil uithelpen.

Tour & Taxis vind je aan de Havenlaan in Brussel. De expo is elke dag open van 10.30 tot 18.00 uur. Tickets kosten 9 euro waarvan 2 euro naar Viva For Life gaat. De organisatie stelt tienduizend kleurpotloden ter beschikking. Hopelijk is er genoeg blauw voorzien.


26 november 2014: Force of Gold,
het volgende spin-offproject na Amoras
21/10
TOP
't Is weer van dat. In maart 2012 begon het aftellen naar een mysterieus project dat uiteindelijk de lancering van Amoras inluidde. Aanstaande woensdag verschijnt alvast deel 4 van de zesdelige reeks door Charel Cambré en Marc Legendre. Sinds kort wordt er via deze site afgeteld naar een andere spin-off die bij Standaard Uitgeverij zal verschijnen. Op 26 november 2014 verschijnt het album waarvan de reeksnaam hoogstwaarschijnlijk Force of Gold heet. We spelen het spelletje gewoon mee en wachten geduldig met jou af tot wanneer er meer over de auteurs en het concept valt te vertellen. Ondertussen kan je à volonté speculeren welke "hero" er wordt bedoeld in de slogan "The awakening of a hero".Largo Winch 19, de trailer
18/10
TOP
We hebben al zodanig veel geschreven over Largo Winch 19 en de daaropvolgende delen (lees het hier maar na) dat we deze update kunnen beperken tot bovenstaande cover en onderstaande trailer. Nog een maandje geduld! Het album verschijnt op 14 november.Vooruitblik Tanguy en Laverdure integraal
18/10
TOP
Behalve Baard en Kale en De Beverpatrouille heeft Arboris ook al voorzien om in de nieuwe collectie Klassiekers Gebundeld! de pilotenreeks Tanguy en Laverdure onder te brengen. Hiervoor worden de gloednieuwe te verschijnen Franse voorbeelden gebruikt als basismateriaal. Dargaud publiceert in januari 2015 de eerste twee integrales in het Frans waarvan de inkleuring onder supervisie van Albert Uderzo, de oorspronkelijke tekenaar van de reeks, is herwerkt. Er hoort uiteraard ook een achtergronddossier bij.

Omdat indertijd elk stripbad voor de jeugd een luchtvaartreeks diende te hebben (in Robbedoes verscheen Buck Danny, in Kuifje vloog Dan Cooper door het zwerk) hoorde er in Pilote ook zo'n reeks. Uderzo en Jean-Michel Charlier creëerden daarom in 1959 Tanguy en Laverdure voor het eerste nummer van Pilote waarin ook Asterix zijn intrede maakte.


Vooruitblik Caztar 1
18/10
TOP
In het eerste kwartaal van 2015 vinden we bij Strip2000 weinig nieuwe namen terug, behalve het door Herman van Veen getekende Hermanus waar Stripstift al eens een albumpje van uitgaf. Ook Caztar is een nieuw gezicht. Lezers van P@per, de gratis stripbijlage bij Brabant Strip Magazine, kennen deze komische, tekstloze gagserie natuurlijk al. Poetzarelli en Ivan Petrus (een pseudoniem van Ivan Adriaenssens) hebben eindelijk materiaal genoeg voor een eerste album. Het signalement van Caztar luidt als volgt:
"Naam: Caztar.
Beroep: professioneel vliegenmepper.
Grootste fout: het starten van de 'tweede big bang' (in één mep)
Houdt niet van: nucleaire oorlogen en pindakaas.
Houdt van: zijn gemuteerde hond Barney.
Beroep na de kernoorlog: post-apocalyptische primitief."


En ook nog...
18/10
TOP
DE HAVIK 9 IN DE LENTE VAN 2015. Deze maand nog verschijnen bij Silvester de softcoveredities van De Havik 7 en 8. Daardoor vindt het aansluiting bij de eerste zes delen van Dupuis die in zowel soft- als hardcover verschenen. Goed nieuws dus voor de fans die de reeks liever in softcover zagen vervolgen. En we hebben nog beter nieuws want auteur Patrice Pellerin kondigde aan dat deel 9 in de lente van 2015 wordt verwacht.

SYNDIKAAT EN NOËL UMMELS WINNAARS VAN STRIPCULTUURBEURS. Vorig weekend werd de allereerste Stripcultuurbeurs in Breda uitgereikt. Daarmee worden projecten die een positieve bijdrage leveren aan het Nederlandse stripverhaal financieel ondersteund. Om kans te maken op de beurs kon iedereen een project voorleggen aan een deskundige jury. Deze koos voor uitgeverij Syndikaat en scenarist Noël Ummels (Carbeau) die respectievelijk 3.000 en 1.000 euro ontvingen. Syndikaat investeert het bedrag in de begeleiding van jonge, nog onbekende tekenaars terwijl Ummels zijn bedrag wil spenderen aan striptekenaars uit de Derde Wereld die hij zijn scenario's wil laten uittekenen.

INTERESSE VOOR VERFILMING VAN MAGASIN GÉNÉRAL. Oorspronkelijk hadden Régis Loisel en Jean-Louis Tripp (weldra in het land om de Antwerpse Boekenbeurs met een bezoek te vereren) een orgie in gedachte om de reeks Magasin Général af te sluiten. Hoe het werkelijk eindigt, ontdek je in november. Maar nu de stripreeks is afgerond, is het avontuur voor de auteurs nog niet ten einde. Er bestaat namelijk concrete interesse om Magasin Général naar het witte doek te brengen. Meer info is er nog niet.

 COCKTAILS DRINKEN MET BLAKE EN MORTIMER. In december verschijnt de volgende bestseller van Blake en Mortimer. In de marge komen er in het Frans heel wat andere uitgaven uit. Een kalender was onlangs ook in het Nederlands een feit. Bij Mosquito is op 10 oktober een monografie over slechterik Olrik verschenen. Auteur René Nouailhat, die al Jacobs, la Marque du Fantastique schreef, boog zich over de oorsprong van het personage en zijn evolutie doorheen de reeks. Hij interviewde ook Edgar P. Jacobs' kleindochter Viviane Quitellier om de band van Olrik met Jacobs' privéleven uit te klaren. Olrik, ou le Secret du Mystère is verluchtigd met talloze schetsen van André Juillard en Antoine Aubin. Heel wat luchtiger gaat het eraan toe in Les Cocktails de Blake et Mortimer, een fraai verzorgd boek met als ondertitel 30 Drinks Terriblement British. Nestel je in de luxezetels van de Centaur Club en laat je een van de dertig cocktails inschenken waarvan de geschiedenis en het recept uit de doeken worden gedaan. Speciaal voor het boek bedacht Claire Dixsaut een paar nieuwe cocktails zoals La Marque Jaune, met Schweppes Tonic, gin, Blue Curaçao en vitamine B.
(Bron: Gallien Chanalet-Quercy — ActuaBD.com, 17 oktober 2014)Vooruitblik Ekhö - De Spiegelwereld 3
16/10
TOP
Op 5 november verschijnt in het Frans het derde deel van Ekhö - De Spiegelwereld door Alessandro Barbucci en Christophe Arleston. De vertaling staat diezelfde maand gepland bij Uitgeverij L. Per verhaal vormt een wereldstad het decor van een weergaloos fantasyavontuur. Zoals de titel Hollywood Boulevard laat uitschijnen, vinden we Fourmille en Yuri deze keer terug in een alternatieve fantasyversie van Hollywood, Los Angeles. Het duo dat voor het 'Agentschap voor de nodige variété' werkt, wil er de ster Norma-Jean strikken om een contract te tekenen. Maar ze treffen er Norma-Jean dood aan. Moord of zelfmoord? Fourmille kruipt zelf in de huid vn Norma-Jean om het mysterie op te lossen.

Het verhaal is één grote ode aan de cinema uit alle periodes. Naar alle verwachting zal het knipoogjes regenen. En op de koop toe geven Barbucci en Arleston de ware reden voor de dood van Marilyn Monroe op wie Norma-Jean overduidelijk is gebaseerd. Klik hieronder voor een voorsmaakje van de eerste zes platen.
Vooruitblik Lanfeust Odyssey 6
16/10
TOP
Pas in februari 2015 geeft Uitgeverij L de vertaling uit van Lanfeust Odyssey 6: De Gallige Delta waarvan de Franse editie al in november verschijnt. Terwijl hij denkt dat de trol Hebus dood is, reist Lanfeust met zijn vier echtgenotes een rivier af op zoek naar een kruid dat de Magohamoth kan redden en zo de magie op de planeet Troy kan herstellen. Maar ze vinden een brandend dorp op hun weg waar een ruimteschip is gestrand. De inzittenden hebben een ware ruimteoorlog ontvlucht. Ondertussen lijkt Hebus in de hoofdstad de enige te zijn die in Lylth het gevaar ziet.


Vooruitblik Succubus 4 en 5
16/10
TOP
In mei 2015 publiceert Saga Uitgaven in vertaling weer een album van de reeks Succubus. Het Franse deel 4 dateert al van maart 2014. De hardcoveralbums van de voorgaande delen raakten in een mum van tijd uitverkocht. Elk album in de door Thomas Mosdi geschreven reeks is een afgerond verhaal met telkens een vrouw met macht en aanzien die een belangrijke rol in de geschiedenis heeft gespeeld door het uitspelen van verleidelijkheid en seks. In een bepaalde mate is Succubus te vergelijken met de collectie Bloedkoninginnen van Daedalus met dat verschil dat Succubus een nadrukkelijke erotische ondertoon heeft.

Deel 4 bespeelt voluit de gemoederen met Messalina, de befaamde keizerin-hoer in de hoofdrol. Die stempel kreeg ze pas goed op haar gedrukt in de jaren 1970 door seksfilms die wel eens voorkomen in vertoningen van De Nacht van de Wansmaak. Ze was de derde vrouw van de Romeinse keizer Claudius en ontpopte zich als een nymfomane. Ze was ook de moeder van Octavia, de echtgenote van de latere keizer Nero en Britannicus die we natuurlijk kennen uit de stripreeks Murena. In 48 na Christus kwam ze aan haar einde. Claudius kon er niet mee lachen dat ze voor de gein trouwde met Gaius Silius die hij samen met de meeste aanwezigen op het zogezegde huwelijksfeest liet afmaken. Marco Dominici is de tekenaar van dit album.

Succubus 5: Nayeli staat in het Frans in januari 2015 gepland. Gianluca Pagliarani is hier de tekenaar van. Dit verhaal speelt zich in het oude Mayarijk af. Pagliarani is ook de tekenaar van onder meer Ignition City en Wolfskin, beide geschreven door Warren Ellis, en een 3D-editie van de horrorstrip Crossed.


Voorsmaakje Apostata VI
14/10
TOP
Aanstaande 16 oktober verschijnt Apostata VI: Neshrakavan bij de gloednieuwe uitgeverij Indruk. De eerste platen kan je al lezen als je op deze link klikt om een pdf te downloaden. We hebben je ook al ingelicht over drie te verschijnen bundels met telkens twee verhalen uit de reeks en bonuspagina's. De covers van de bundels zie je in hun vol ornaat hierboven afgebeeld. Hiervoor moet je nog aftellen naar december. Lukt je dat? De losse delen 1 tot 4 zijn inmiddels uitverkocht. De bundels kosten 24,95 euro per deel en zijn in hardcover.


Nieuwe tweeluiken voor Philippe Xavier
14/10
TOP
Het zit erop voor Philippe Xavier wat de reeksen Kruistocht en Conquistador betreft. Kruistocht 8 verschijnt in november, Conquistador 4 pas in januari 2015 bij Glénat (Franse release). Vanaf nu wil de tekenaar zich uitsluitend toeleggen op tweeluiken of one-shots.

Een concreet project is Hiver 1709 (Winter 1709), op scenario van Nathalie Sergeef (Down Under, Juárez). Dat wordt een soort Mad Max ten tijde van Lodewijk XIV, te verschijnen bij Glénat.

Een ander project is op scenario van Matz en heeft de titel Tango, te verschijnen bij Le Lombard. Het speelt zich af in Zuid-Amerika en voor Xavier is het een primeur want het is een hedendaagse strip. Alle andere strips van Xavier spelen zich af in het verleden. Zowel Hiver 1709 als Tango zijn tweeluiken van samen een goeie honderd pagina's.
(Bron: Frédéric Bosser — dBD 87, oktober 2014)


Willy Vandersteenprijs voortaan jaarlijks
14/10
TOP
Dit jaar zijn stripverhalen een hoofdthema op de Antwerpse Boekenbeurs. De affiche is alvast getekend door Serge Baeken die eerder dit jaar nog scoorde met Sugar. En onderstaand persbericht verschaft je meer info over de volgende Willy Vandersteenprijs.

"De Willy Vandersteenprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige stripalbum, zal uitgereikt worden op de Antwerpse Boekenbeurs op maandag 3 november. ARTES, de entiteit binnen auteursvereniging SABAM, voor audiovisuele, literaire-, theaterauteurs en beeldende kunstenaars, is de nieuwe financiële partner, nadat co-initiatiefnemer deBuren zoals gepland na drie edities haar startersinvestering stopzette.

Voortaan wordt de Willy Vandersteenprijs jaarlijks uitgereikt. De eerste drie edities van de prijs waren tweejaarlijks. Omdat het aantal albums van hoge kwaliteit op de Nederlandstalige markt jaarlijks erg hoog ligt en dit jaar strips het hoofdthema van de Boekenbeurs vormen, beslisten de organisatoren om deze gelegenheid aan te grijpen de stap naar een jaarlijkse editie te zetten. De nieuwe partner van het project met een grote financiële inbreng is dus SABAM-ARTES.

Twee jaar geleden riep SABAM ARTES in het leven. Met deze aparte unit binnen het bedrijf wil de auteursvereniging onderstrepen dat ze haar multidisciplinariteit hoog in het vaandel draagt. Daar hoort uiteraard ook de negende kunst bij. De ondersteuning van de Willy Vandersteenprijs door SABAM-ARTES sluit hier perfect bij aan.

De auteur(s) van het winnende album ontvangt(/-en) een totaalbedrag van 5.000 euro. Om in aanmerking te komen voor de prijs moet de verschijningsdatum van het album tussen 1 november 2013 en 31 oktober 2014 liggen. De jury voor de editie 2014 is samengesteld uit Luc Morjaeu (tekenaar Suske en Wiske), Maartje de Haan (directrice Meermanno museum Den Haag), Natasja van Loon (Nederlandse strippubliciste), Tim Roels (zaakvoerder TseTse strips) en Sabien Clement (Vlaamse illustratrice). De eerste drie edities ging de prijs naar Ergens Waar Je Niet Wil Zijn van Brecht Evens, Terug naar Johan van Michiel van de Pol en Rembrandt van Typex.

De Willy Vandersteenprijs wordt uitgereikt onder auspiciën van de erven Vandersteen en is een project van co-initiatiefnemer Stripgids, SABAM-ARTES en de Stichting Beeldverhaal Nederland."


En ook nog...
14/10
TOP
CORTO MALTESE INTEGRAAL. Sinds Casterman bekend maakte dat er een nieuw avontuur van Corto Maltese op komst is dat tegelijk in het Frans, Nederlands, Italiaans en Spaans zal verschijnen, regent het aanvragen op de internationale boekenbeurs van Frankfurt voor nog veel meer vertalingen. Corto's comeback kunnen we daarom nu al geslaagd noemen. Casterman laat er ondertussen geen gras over groeien. Medio november geeft het alleen in het Frans in zeven integrale uitgaven àlle avonturen van Corto Maltese uit in zwart-wit, samen goed voor 1.244 pagina's. De integrales horen samen in een verzamelbox. Het geheel zal 99 euro kosten. De oplage is beperkt.

TWEEDE TYLER CROSS IN DE MAAK. Standaard Uitgeverij zette de maffiareeks Er Was Eens achteloos na vier vertaalde delen stop. De Franse reeks bestaat uit zes delen. Inmiddels werken tekenaar Sylvain Vallée en Fabien Nury aan een gloednieuw project met de eenvoudige titel Katanga. Dat moet een somber verhaal worden over huurlingen in de Congolese provincie Katanga tijdens de jaren 1960. Tussen 1960 en 1963 was Katanga een onafhankelijke staat terwijl de premier van Congo, Patrice Lumumba, er in 1961 werd vermoord. Ook met Brüno werkt Nury opnieuw samen, en wel aan een nieuw verhaal van Tyler Cross. Nury noemt het geen vervolg (in het eerste deel ging het hoofdpersonage namelijk dood) want hij hanteert hetzelfde principe als de detective- of gangsterromans met weerkerende hoofdfiguren als Philip Marlowe, Bernhard Gunther en Parker waarin afgeronde verhalen elkaar opvolgen. De tweede Tyler Cross speelt zich af in de gevangenis van Angola in de Amerikaanse staat Louisiana.

NARUTO BIJNA AFGELOPEN. In 1999 lanceerde tekenaar Masashi Kishimoto de mangareeks Naruto in het weekblad Weekly Shônen Jump. Vertalingen volgden in onder meer het Frans en het Nederlands, maar na toch nog dertig delen gaf Kana er in onze taal de brui aan. In het Frans is het daarentegen een van de best verkochte stripreeksen. Op 10 november verschijnt het laatste hoofdstuk in voorpublicatie waarop met deel 71 de reeks wordt afgesloten. Ook Bleach, waar Kana zich evenens aan waagde om het in het Nederlands te publiceren, nadert zijn ontknoping.

JEAN-CLAUDE FOURNIER GERIDDERD. Op het Franse festival van Saint Malo, het tweede grootste na Angoulême, kreeg voormalig Robbedoes-tekenaar Jean-Claude Fournier afgelopen weekend zijn insignes als Chevalier des Arts et des Lettres (Ridder in de Kunsten en Letteren). Deze bekroning valt jaarlijks auteurs en kunstenaars te beurt die een bijdrage leverden aan de kunsten en de letteren in Frankrijk en de wereld. Fournier kreeg zijn bekroning uit handen van schrijver en (strip)journalist Patrick Gaumer. Hij is bekend van zijn monografie over Grzegorz Rosinski en werkt momenteel aan een gelijkaardig boek over William Vance. Volgens de Franse wet mag de medaille voor Chevalier des Arts et des Lettres enkel overhandigd worden door een andere Chevalier.
© foto's: Raymond LagaeVooruitblik Nero integraal 1
11/10
TOP
Binnenkort geeft Standaard Uitgeverij meer prijs over een gloednieuwe, Amoras-achtige reeks. Met de traditionele helden uit het fonds blijft het uiteraard ook aan de slag gaan. In december wordt een nieuwe integrale reeks van Nero gelanceerd. De eerste bundeling bevat de eerste vier verhalen die Marc Sleen in 1965 en 1966 voor Standaard Uitgeverij maakte nadat hij in 1965 overstapte van de krant Het Volk naar de Standaardgroep waar Willy Vandersteen al diverse reeksen publiceerde.

De integrale, met daarin de verhalen Het Bobobeeldje, Het Groene Vuur, De Linkadoors en Aboe-Markoeb, telt 184 pagina's en is een hardcoverbundel die 21,99 euro zal kosten. Bij een goeie integrale horen extra pagina's met toelichting. Maar verwacht je in dit geval niet aan een stripgeschiedenislesje over de overstap van Sleen en documenten uit die tijd. Nee, de info in de extra pagina's focussen op details, situaties, achtergronden en personen die Sleen in zijn verhalen aankaart en die samen een leerzaam, historisch, anekdotisch en amusant tijdsbeeld van de jaren 1965-1966 geven. De onderwerpen variëren van reuzesmaragden en kaartspelen over minirokjes en Chinese restaurants tot tequila en sjeiks.

Sinds afgelopen week is Standaard Uitgeverij ook gestart met de Nero-collectie De Premières. Deze negendelige reeks zal alle debuutverhalen van even veel personages uit de Nero-reeks bundelen, te beginnen met Moea-Papoea en De Ring van Petatje, waarin respectievelijk Petoetje en Petatje voor het eerst opdoken. Speciaal voor deze uitgaven zijn de verhalen ingekleurd, een primeur. De albums kosten 9,99 euro.Naar de oorsprong van Kergan in een nieuwe cyclus van De Prins van de Nacht
11/10
TOP
Alle toekomstprojecten van Yves Swolfs staan in het teken van zijn drie belangrijkste series Durango, Legende en De Prins van de Nacht. Voor Durango heeft Swolfs al een tijdje geleden een opvolger gevonden nadat Thierry Girod te kennen gaf liever met iets anders te beginnen. Duisternis-tekenaar Iko warmt zich al op om de westernreeks over te nemen.

En in maart 2015 is het eindelijk zo ver, dan verschijnt bij Glénat alvast in het Frans De Prins van de Nacht 7, het eerste deel van een nieuwe cyclus waarin Swolfs de oorsprong van Kergan uit de doeken doet. Wie is Vladmir Kergan werkelijk? Hij werd geboren tijdens volle maan terwijl zijn moeder aan het sterven was. Hij is de erfgenaam van een barbaars volk dat de Romeinse overheerser uitdaagt en niet te beroerd is de Romeinen aan te vallen. Want ja, Kergan gaat al mee sinds de klassieke oudheid. Zijn vurige temperament wekt de jaloezie van zijn eigen familie, maar de voortekens liegen niet: Kergan is vervloekt, wat er ook gebeurt. Nadat hij door zijn eigen familie is verraden, is hij tot alles bereid om zich te wreken, ook al moet hij een pact sluiten met het Kwade in eigen persoon.

In 2012 luidde het nog dat Swolfs enkel deel 7 zou tekenen en het vervolg aan andere tekenaars zou overlaten. Na deel 7 volgen we Kergans destructieve pad doorheen de geschiedenis om halt te houden bij de periodes die Swolfs aanspreken. De middeleeuwen hoort daar alvast bij. Het derde verhaal van Kergan zal zich waarschijnlijk in de tijd van net vóór de Franse Revolutie afspelen. Een nog later vervolg situeert Swolfs in de nabije toekomst zoals hij die beschreef in de reeks Vlad voor tekenaar Griffo. Hij sleurde er ook Blade Runner bij als vergelijkingsmateriaal. Oorspronkelijk was dat futuristische verhaal bedoeld als een nieuwe serie, maar dat wilde Swolfs herwerken om het onder te brengen in de levensloop van Kergan.

De Franse release van deel 7 is een voorbode voor een heruitgave van alle voorgaande delen met nieuwe covers. Glénat mag zich in de handen wrijven met de nieuwe start van De Prins van de Nacht want Swolfs was zodanig tevreden over Soleil (de Franse uitgever van Durango en Legende) dat hij er ernstig over nadacht ook De Prins van de Nacht daar onder te brengen. Nu kunnen we er tenminste van verzekerd zijn dat Glénat het nieuwe album zelf vertaalt.Comeback Corto Maltese in 2015
door Rubén Pellejero en Juan Díaz Canales
08/10
TOP
De dag nadat de wereld op de hoogte werd gebracht van de terugkeer van de tv-reeks Twin Peaks in 2016 raakte bekend dat we een gloednieuw avontuur van Corto Maltese mogen verwachten in oktober 2015. Dus opnieuw een avonturenreeks die uit het collectief stripgeheugen wordt opgediept, zie ook ons bericht over de comeback van Corentin in 2015.

Er kwam zelfs een hieronder te lezen persbericht aan te pas om ons kond te doen van het nieuws.
"'Het idee dat iemand Corto Maltese ooit overneemt, schokt me niet', liet Hugo Pratt optekenen in een interview uit 1990*.
Twintig jaar na het overlijden van zijn bedenker zal Corto Maltese een dertigste onuitgegeven avontuur beleven, verzonnen door scenarist Juan Díaz Canales (Blacksad) en in beeld gebracht door de tekenaar Rubén Pellejero (Dieter Lumpen, Blauwe Rook, De Goelagwals, Geheimen: De Schimmenwals, Een Vrijmoedige Zomer).

Al die tijd bleef de legendarische stripheld springlevend in het collectieve geheugen van miljoenen lezers wereldwijd. Hij is een iconisch rolmodel van mannelijke elegantie. Vandaar ook dat Dior hem als gezicht koos van het parfum Eau Sauvage (zie ook dit Weetje v/d Week). In 2011 liep het publiek nog storm in de Parijse Pinacothèque voor een tentoonstelling over het œuvre van Hugo Pratt, vijfentwintig jaar na de grote retrospectieve in het Grand Palais.

Het nieuwe album van Corto Maltese verschijnt in oktober 2015, gelijktijdig in het Frans en het Nederlands bij Casterman, in het Italiaans bij Rizzoli-Lizard en in het Spaans bij Norma."
* In het interviewboek van Dominique Petitfaux, De l'Autre Côté de Corto (Casterman, 1990)

Als aanvulling vonden we nog dat het verhaal zich zal afspelen in 1915 in de koude. Dat zou dan niet overeenstemmen met de wens van Pratts weduwe Patrizia Zanotti die de periode 1905-1913, zo tussen De Jeugd van Corto en de klassieker De Ballade van de Zilte Zee, naar voor schoof voor nieuwe verhalen. Er is nog geen titel gekozen. Onderstaande prent is een eerste voorsmaakje.


Het valt nog af te wachten of de Spanjaarden Pellejero en Canales erin slagen om de Blake en Mortimer-comeback te evenaren. Van deze reeks zijn nooit meer albums verkocht dan nà de dood van Edgar P. Jacobs sinds de overname ervan door diverse auteurs. In vorige berichtgevingen was Enrico Marini nog verbonden als tekenaar voor een eventuele overname van Corto Maltese. Ook Milo Manara werd lang genoemd als een geschikte tekenaar. Hij werkte samen met zijn landgenoot Pratt aan diverse albums.


Dark Dragon Books in 2015
08/10
TOP
Via de rubriek Te Verschijnen kan je een uitgebreid overzicht checken van te verschijnen albums in 2015 bij Dark Dragon Books. Je kan er ook een pdf downloaden met al deze vooruitblikken erin en een opsomming van de volledige catalogus van de uitgeverij. Hieronder stellen we alle te verwachten nieuwe reeksen en albums voor.

Een van die nieuwigheden is Shi Xiu door de Chinese tekenaar Qing Song Wu (die meewerkte aan de erotische kortverhalenbundels De Schaduw en het Vuur) en Fransman Nicolas Meylaender. Van de vier voorziene delen verschenen er al drie in het Frans die allemaal in 2015 worden vertaald. Het verhaal: "Canton, 1801. Kapitein Zheng Yi is op rooftocht en kidnapt uit het plaatselijke bordeel de wonderschone Shi Xiu aan de vooravond van haar huwelijk. Die nacht ziet de prostituee haar enige kans op een respectabel leven binnen de Kantonese gemeenschap in rook opgaan. Als gevangene van De Verschrikkelijke Zeewolf probeert ze met haar schoonheid en scherpzinnigheid tussen al die piraten haar mannetje te staan. Of het haar lukt?"

Behalve verdere delen van De Gouden Jaren van Mickey Mouse door Floyd Gottfredson kiest Dark Dragon Books ook voor een modernere reeks Mickey Mouse-verhalen. In het vijfdelige De Cyclus van de Magiërs zien we Mickey terug als onhandige leerling-magiër. "Op een dag vertrouwt zijn leraar hem de verantwoordelijkheid toe over de krachtige edelsteen, de Diamagie. Maar de boef Pete nam de gelegenheid te baat om de edelsteen te stelen. Om de Diamagie terug te winnen zal Mickey samen met zijn vrienden Goofy en Donald mee moeten doen aan het tovenaarstoernooi... Moge de beste winnen!"

Het Kasteel van de Sterren hebben we al eerder gesignaleerd toen het in het Frans werd aangekondigd. "1869. In naam van zijne majesteit begint de verovering van de sterren..." met een luchtballon! Met dat idee vat Alex Alice (Het Derde Testament) de koe bij de hoorns voor zijn volgende project na het fenomenale drieluik Siegfried. Het Kasteel van de Sterren behoort tot het steampunkgenre. Daarin spelen historische feiten en personen mee in een gefantaseerde versie van de negentiende eeuw waarin stoommachines verder zijn geëvolueerd. De Duitse koning Lodewijk II van Beieren, bijgenaamd de Sprookjeskoning, regeerde van 1864 tot 1886 over Beieren. Na de ontdekking van ether, die de wetenschap grote stappen doet afleggen, stuurt hij in de nieuwe stripreeks aan op de verovering van de ruimte. Een professor en zijn zoon wagen zich aan het avontuur. En dat gebeurt dus met een luchtballon... Er zullen twee delen verschijnen. Bij het eerste album hoort een dossier.

Experience Death verscheen dit jaar in het Frans als tweeluik. Dark Dragon Books geeft het als een integrale editie uit van 104 pagina's in hardcover. Tekenaar (of fotobewerker) Jean-Michel Ponzio kennen we van Het Pelikaan-Protocol en Het Chimpansee-Syndroom. Het koppel Denis Bajram (Universal War One) en Valérie Mangin (Alex Senator, De Gesel Gods, De Laatste Trojaan) heeft zijn sporen al verdiend in het sf-genre. Zij schrijven samen het verhaal. "De beroemde Amerikaanse miljardair, Mevrouw Fork, kan het niet verkroppen dat haar enige zoon zal sterven aan een vreselijke ziekte. Ze besluit het onmogelijke te proberen en dus wil ze hem begeleiden tot de grens van de dood om te voorkomen dat hij dé grens overschrijdt. Hiervoor bouwde een team van wetenschappers een onvoorstelbare schip dat de onstoffelijke ziel kan volgen. Een fantastische reis staat de geleerden te wachten. Want wat blijkt: alle verhalen over bijna-dood-ervaringen komen niet eens in de buurt van hetgeen zij zullen ontdekken. Is het mogelijk om een ziel ervan te weerhouden om de grens naar het onmetelijke over te steken?"

Christophe Simon zullen we vaker aantreffen in de rubriek met pas verschenen strips in 2015. De voormalige Alex-tekenaar is verantwoordelijk voor een nieuw album van Corentin naar een verhaal van Jean Van Hamme terwijl hij met de trilogie Sparta op vertrouwder terrein is. "Wie als Spartaan geboren wordt, betaalt er een hoge prijs voor. Je moet een enorme discipline aan
de dag kunnen leggen en je jeugd verloopt via agressieve en gewelddadige paden. Agésilas is doordrongen van deze Spartaanse doctrine en kan het dan ook niet verkroppen wanneer koning Nabis politieke onderhandelingen start met de buurstaat. Oplossingen forceer je immers met geweld is Agésilas' leus. Sparta, een legende in woorden van bloed!"

Ook Solo wordt een post-apocalyptische trilogie waarvan de eerste twee delen in 2015 verschijnen. Auteur Oscar Martín kennen we nog van de dierenstripreeks De Gilde waarvan bij Casterman twee veelbelovende delen verschenen. "Geteisterd door nucleaire en chemische oorlogen wordt de Aarde bewoond door diersoorten die een grootte en intelligentie hebben ontwikkeld die vergelijkbaar is met die van de mens. Om het leven voor zijn familie gemakkelijker te maken, besluit de jonge rat Solo om op reis te gaan. In deze vijandige wereld van roofdieren, kannibalen, monsters en piraten zal Solo de beste krijger moeten worden om te overleven..."

De collectie Graphic Novel Collection is niet opgeheven. Meer zelfs, het wordt versterkt met twee verrassende titels. Ten eerste is er Axa: Het Ontstaan, een 256 pagina's dikke bundel (inclusief dossier) over een topless heldin in een post-apocalyptische wereld. Uitgeverij Panda gaf ooit zeven albums uit van de stripreeks die in het Britse tabloid The Sun verscheen. Maar dit is een ander verhaal van groot tekentalent Enrique Badía Romero die een tijd lang Modesty Blaise tekende.

Een andere bundeling in de Graphic Novel Collection is Maori dat in het Frans als trilogie verscheen en goeie kritieken vergaarde. "Jack Kenu is Maori en sinds het vertrek van zijn vrouw een politieagent in Nieuw-Zeeland. Jack is niet geïnteresseerd in de verkiezingsstrijd die woedt tussen Kirwan, minister-president van de Conservatieve Partij en de controversiële Maori Witkaire, volgeling van het radicale Human Way-programma. Maar wanneer het lichaam van een jonge vrouw met een verbrijzelde schedel op het strand gevonden wordt, leidt het onderzoek van Kenu naar het hart van een politieke strijd zonder grenzen. Alle remmen gaan los als ook het grote publiek gefascineerd raakt door deze zaak."


Largo is verlie-hiefd!
04/10
TOP

Op 14 november ligt Largo Winch 19: Crossfire in de winkel. Op 17 oktober onthult de officiële Winch-website de cover... die al lang op klein formaat circuleert. Hierboven zie je de Nederlandse en Franse covers broederlijk naast elkaar staan.

Meneertje Winch wordt in het eerste deel van het nieuwe tweeluik op slag verliefd op de Libanese Saïdé, naar eigen zeggen een christelijke prinses die we ook in een gesluierde verschijning zullen zien. Voor de beschrijving van deze nieuwkomer gaf Jean Van Hamme aan Philippe Francq de opgave: "Beeld je het mooiste meisje ter wereld in". Na heel wat schetsen (zie verder) kwam Francq niet bij zijn eigen vrouw uit, maar op nevenstaande schoonheid. Francqs vrouw leende zich dan weer voor de Italiaanse Domenica Leone, een beeldhouwster die we in deel 11 leerden kennen. Ze is een voormalig maîtresse van Largo, maar duikt net zo graag met vrouwen het bed in. Ze nam Saïdé onder haar vleugels en in Crossfire hangt ze alvast weer om de nek van Largo. En dan kruist zijn blik met die van Saïdé. Een paar pagina's verder hangen ze aan elkaars lippen. In de stripreeks verloopt er weinig tijd tussen verleiden en scoren. Daar kan ook Dwight Cochrane over meespreken want hij begaat een slippertje met een secretaresse. Zelfs Miss Pennywinkle danst van verliefdheid. Als je niet nog meer spoilers wil lezen, sla je beter de rest van dit artikel over want we hebben het zelfs over de delen 20, 21 en 22.Saïdé is geen onschuldig meisje, en tegelijk toch weer wel. Ze leidt een (drie)dubbelleven en is in al haar naïviteit geïndoctrineerd door een extremistische, Londense imam (die wel van verzetjes houdt met alcohol en jonge jongetjes). Hij houdt zich met de "goede zaak", offers en bommen bezig en heeft het op kapitalist Largo Winch gemunt. Largo is in Londen om onder meer de Franse vliegtuigbouwer Laurent Draillac te overtuigen een joint venture te sluiten met zijn eigen aeronauticadivisie. Draillac kennen we nog uit een ander verhaal van Jean Van Hamme, het door Dany getekende Avontuur zonder Helden en de sequel 20 Jaar Later. Het verhaal speelt zich grotendeels in een hotel af, in vergaderzalen, liften, het restaurant en de bar. Spannend?! Jazeker. Vooral Francq drong er op aan om Largo eens in Londen te kunnen tekenen. Dat gaf nog problemen om ter plekke foto's te gaan nemen. In de luchthaven London City Airport was fotograferen verboden en dat lieten ordehandhavers hem duidelijk weten. Zelfs de tussenkomst van een bevriende zaakvoerder van een bedrijf in helikopters veranderde niets aan de zaak. Hij kreeg geen toestemming. Met zijn iPhone nam hij vervolgens in het geniep foto's. Eerder mocht hij ook al de Amerikaanse ambassade in Parijs niet fotograferen. Francq snapte de logica niet toen hij daarentegen wel toestemming kreeg om dan maar zolang hij wilde op een bankje de ambassade te zitten schetsen.

Largo in Moskou
Venetië en Amsterdam zijn twee andere van zijn favoriete Europese steden. Voor het volgende tweeluik, de delen 21 en 22, zal hij zich harder moeten documenteren want Moskou bezocht hij nog nooit. In dat album draait het om een Russische zakenman. Het zal niet gaan over de politieke conflicten in de regio want daar snapt de scenarist niets van geeft hij zelf toe.

Het vervolg van Crossfire krijgt de titel Vingt Secondes (Twintig Seconden) mee. Pas in dat verhaal heeft Largo's lesbische lijfwacht Silky weer een rol van belang. Er komt ook een homo in voor. Na alle lesbiënnes biedt hij een beetje tegengewicht voor de holebi-inbreng in Largo Winch. En als commentaar op de opmerking dat er in Largo Winch alleen maar mooie vrouwen voorkomen, antwoordde Van Hamme dat we in deel 20 kennis zullen maken met zijn eigen versie van kapitein Haddock: een Nederlandse die pijp rookt en die een belangrijke rol zal vertolken. Ze slaat zelfs de zwarte chauffeur in Crossfire tegen de grond, de enige die haar de baas zou kunnen.

De derde film en wat cijfertjes
Hoe is het ondertussen gesteld met de derde Largo Winch-film die Van Hamme zelf zou schrijven? Na drie versies van het script ging in oktober 2013 een andere scenarist ermee aan de slag. Van Hamme wacht sindsdien op zijn versie om het na te lezen. De filmrechten zijn alleszins verlengd tot eind dit jaar voor een bedrag van 10.000 euro. Francq beweerde dat hij geen goed voor akkoord zou geven als het verhaal zich te ver van de stripreeks zou verwijderen. Van Hamme begrijpt integendeel de voorzichtigheid van de investeerders.

Nog wat cijfertjes? Als bedenker van de reeks, die begon in romanvorm, kocht Van Hamme indertijd de rechten af van uitgever Mercure de France. Alle audiovisuele rechten verkocht hij door aan uitgeverij Dupuis voor 70.000 euro. Hij behield zelf de rechten voor afgeleide producten (merchandising en reclame-inkomsten) die hij deelt met Francq. Ook de rechten op de romans berusten bij hem. Hij verkocht ze wel gedeeltelijk door aan uitgeverij Bragelonne die de oorspronkelijke romans heruitgaf, maar dat was geen succes. Van Hammes zoon Nicolas schreef begin jaren 2000 vier extra romans voor uitgeverij J'Ai Lu. Daarna viel alles in het water. Het aantal verkochte exemplaren van de stripreeks is per nieuw album wel gezakt van 400.000 exemplaren in de glorieperiode naar 300.000 exemplaren nu. Lady S. en Wayne Shelton circuleren rond de respectievelijk 60.000 en 65.000 exemplaren. Nog steeds mooie cijfers, maar alle oplages van succesreeksen zijn de laatste jaren onderhevig aan slijtage. Blake en Mortimer haalde op zijn hoogtepunt 600.000 exemplaren, tegenwoordig zijn het er ongeveer 350.000. Wat de auteursrechten op Largo Winch betreft, is de verdeelsleutel voor de eerste schijf van 70.000 euro één derde voor Van Hamme en de rest voor tekenaar Francq. Boven de 70.000 euro betreft het een 50/50-verdeling. Van Hamme vindt het zelf overdreven dat sommige scenaristen al vanaf het eerste exemplaar de helft van de inkomsten eisen. Hij gaat ervanuit dat scenaristen drie, vier verhalen per jaar kunnen schrijven en een tekenaar nauwelijks één in dezelfde periode.

Judith en Jessica
Behalve een nieuw album van Corentin in 2015 (zie onze update van 30 september) en nieuwe verhalen van Wayne Shelton en Largo Winch staat er voor Jean Van Hamme enkel het laatste deel van XIII Mystery op de planning. De titel is Judith en Jessica en duwt zoals meermaals aangekondigd Judith Warner, de apothekeres uit Greenfalls, in een hoofdrol. Het verhaal is geschreven, enkele dialogen moeten nog aangescherpt worden. De release is voorzien voor eind 2018, twee maanden voor zijn tachtigste verjaardag. Het album wordt volgens officieuze info getekend door Matthieu Bonhomme van wie afgelopen week Texas Cowboys 2 bij Dupuis verscheen.

Is er voor Francq trouwens nog een leven naast Largo Winch? We bedoelen dan een ander stripproject. We weten dat hij broedt op een erotisch verhaal. Momenteel ontbreekt hem hiervoor de tijd. En zolang hij het plezierig vindt om met Van Hamme te werken, is zo'n uitstapje niet aan de orde. De scenarist zou het hem alvast gunnen om een jaartje uit te trekken voor een ander project. Maar de tekenaar rekent op minstens twee jaar. Mocht het er ooit van komen, dan twijfelt hij er niet aan het door iemand anders te laten schrijven. Geen stripscenarist evenwel, maar een romanschrijver met een voorliefde voor strips die een grote blijk van inventiviteit heeft. Tonino Benacquista bijvoorbeeld, die een paar verhalen van Lucky Luke en een sliert onvertaalde albums schreef.
(Bron: Jean-Pierre Fuéri & Frédéric Vidal — Casemate 74, oktober 2014)


Nieuw in het Belgisch Stripcentrum
04/10
TOP
Het Belgisch Stripcentrum viert dit weekend zijn vijfentwintigste verjaardag. Voor de gelegenheid zijn er twee nieuwe permanente ruimtes en een nieuwe tentoonstelling. Meer uitleg over de Peyo-Ruimte en het Pieter De Poortere-auditorium, de expo Beeldig Brussel, het Stripmuseum op Google Street View en andere kan je allemaal lezen in deze pdf. Een een geschiedenis van het museum, het oudste en grootste stripmuseum van Europa, kan je dan weer in deze pdf nalezen. Daarin staan ook de verdere plannen voor 2014 en 2015 uitgelegd, waaronder een expo over het Poolse hoofdstuk in Grzegorz Rosinski's carrière en een andere over De Werelden van Thorgal.
© foto's: Daniel Fouss


Murena vervolgt
04/10
TOP
2014 is het jaar waarin het heengaan van Philippe Delaby te betreuren valt. Al snel rees de vraag wat er met Murena en De Klaagzang van de Verloren Gewesten moest gebeuren. Voor deze laatste kwam een oplossing. Delaby's voormalige assistent Jérémy Petiqueux werkte het album af dat in december verschijnt. Herhaaldelijk liet Jérémy weten dat hij Murena niet zal vervolgen. Hij heeft met Barracuda immers een eigen reeks lopen die hij verder wil uitwerken. Ook voor scenarist Jean Dufaux was een vervolg nog niet aan de orde. Het verdriet voor de verdwenen tekenaar woog te zwaar. Hij schoof 2015 naar voor als eventueel streefmoment om het vervolg van de populaire reeks te schrijven. Ondertussen passeerden naar verluidt al een paar kandidaten om de reeks als tekenaar over te nemen. De RTBF omschreef een van hen als "een Italiaan die al ervaring heeft met en vertrouwd is met de antieke oudheid". Een pronostiekje? Ricardo Federici misschien, met wie Dufaux het vervolg van Saria maakte? Maar voorlopig is alle info over de voortzetting van Murena nog speculatie.


Voorsmaakje van Robbedoes door Frank Pé
04/10
TOP
De definitieve cover van het in december te verschijnen Robbedoes en Kwbbernoot 54: Een Piccolo in Sniper Alley was er nog niet. Hierboven zie je 'm alvast in het Frans. In augustus maakte tekenaar Yoann nog bekend dat zijn en Fabien Vehlmanns contract met Dupuis is verlengd voor meerdere jaren. Het duo mag dus nog een tijdje doorgaan met de reeks. In deel 55 staat alvast de terugkeer van de Marsupilami gepland.

Maar nu wat anders. In het her en der vernieuwde Belgisch Stripcentrum hangt onderstaande plaat van Frank Pé. Het is een fragment uit het in 2016 te verschijnen Robbedoes-one-shot Het Licht van Borneo, geschreven door Zidrou. In prent 5 is de Brusselse Kolenmarkt te herkennen en daar is toevallig de stripmuur van Frank Pés eigen Ragebol gesitueerd. In hun verhaal van 78 pagina's (Frank heeft er al twintig van getekend) gaan het avontuur, spanning, humor en een beetje poëzie hand in hand. Behalve de hoofdfiguren komt ook dierentemmer Noé, de graaf van Rommelgem en de steenrijke, maar op de weg levensgevaarlijke emir Ibn-Mah-Zoet uit Een Rustige Vakantie in het verhaal voor, en uiteraard heel veel dieren. Frank respecteert de regels van de stripreeks, maar maakt er zijn eigen brouwsel van.Vooruitblik Silas Corey 3
04/10
TOP
Door het one-shot Moby Dick, bewerkt door Olivier Jouvray (Lincoln), lukte het tekenaar Pierre Alary niet om het succes van het tweeluik Silas Corey sneller te bestendigen met een tweede tweeluik. En toch, in mei 2013 verscheen Silas Corey 2, de start van het tweede tweeluik is voor januari 2015 (Franse release). De titel is Le Testament Zarkoff. Hierboven zie je enkele coverprojecten.

November 1918 betekent voor miljoenen Fransen het einde van de Eerste Wereldoorlog. Niet voor Silas echter. Voor hem begint het pas. Terwijl de bevolking van Parijs uitbundig de overwinning viert, wordt Silas door zijn trouwe assistent Nam ingelicht over een dode in hun hotelkamer. Het slachtoffer is een oude bekende van Silas. Hij onderzoekt de omstandigheden van de moord en achterhaalt dat zijn vriend voor madame Zarkoff werkte, de wapenhandelaar met wie Silas slaags raakte in het eerste tweeluik. De baron heeft zich teruggetrokken in zijn landgoed in Zwitserland en heeft niet lang meer te leven. Er wordt op zijn fortuin geaasd. De belangrijkste aandeelhouders van zijn rijk verdringen zich aan de deur om hun stuk van de taart te eisen. Geen van hen weet dat er een erfgenaam is, iemand die Siles Corey moet zoeken.


X-Men: Apocalypse sluit prequeltrilogie af
04/10
TOP
In de lente van 2015 zijn de opnames gepland van X-Men: Apocalypse, de derde film in de prequelreeks First Class. De première is voorzien voor 18 mei 2016. Simon Kinberg, de producer van de voorgaande film Day of Future Pas, kondigde aan dat het de laatste film zal zijn. Net zoals de oorspronkelijke filmreeks wordt het dus een trilogie.

Met Apocalypse willen de makers alle verhalen over de jongere versies van Raven, Hank, Charles en Erik vervolledigen. Maar er komen ook nieuwe pesonages bij. Toch zal de First Class-reeks niet helemaal aansluiten bij de X-Men-reeks (en zelfs de Wolverine-spin-offs) want er zijn aanpassingen aan de chronologie gebeurd. Zo gaat men ervanuit dat noch Jean Grey noch Scott in The Last Stand stierven. Discussievoer voor puristen!


En ook nog...
04/10
TOP
HET EINDE VAN DE WOUDEN VAN OPAAL IS NABIJ. Het einde van een reeks komt soms later dan eerst aangekondigd, al zeker als de reeks een succes blijkt, dan wordt dat vooropgestelde einde al eens uitgesteld. Zo vergaat het ook De Wouden van Opaal waarvan eerder dit jaar deel 8 verscheen. Deel 9 moet de reeks afsluiten en is gepland voor eind 2015. Scenarist Christophe Arleston verklaarde onlangs dat het altijd mogelijk is om hierna een tweede cyclus te voorzien, maar momenteel heeft hij samen met tekenaar Philippe Pellet meer zin om een compleet andere reeks te beginnen. Nog altijd fantasy, maar in een andere wereld met een ander verhaal.

DUPUIS HERBEGINT MET BAARD EN KALE INTEGRAAL. Arboris moet nog beginnen met de vertaling van de integrale reeks van Baard en Kale of Dupuis kondigt al aan dat het zal herbeginnen met die reeks. Er is nog geen concrete datum, maar de nieuwe integrale reeks zou deze keer chronologisch worden gebundeld in plaats van thematisch. In de eerste, dertiendelige integrale versie ontbraken vier verhalen van Will, alles van de eerste tekenaar Fernand Dineur en ook de verhalen van Marcel Denis werden over het hoofd gezien. We hebben al die ommissies hier al eens opgelijst. In de chronologische integrale reeks zouden al deze verhalen wèl wordne opgenomen.

COLLECTION 50/60 IN 2015.
Met het recente Johan en Pirrewiet-verhaal De Oorlog der 7 Bronnen zijn al drie van de dit jaar vier voorziene delen in de Franse Collection 50/60 verschenen. Eerdere uitgaven waren Villa Zonder Zorg van Baard en Kale en De Verdronken Wagen van Guus Slim. In november verschijnt volgens hetzelfde concept (een halve plaat per pagina in zwart-wit met achtergrondcommentaartjes per pagina in een luxe-uitvoering) opnieuw een Dupuis-klassieker uit de jaren 1950 of 1960. Dan verschijnt Pas Op, Kwabbernoot! van Robbedoes en Kwabbernoot. Ook in 2015 zullen er opnieuw vier delen in de collectie verschijnen, vanaf 2016 worden het er twee per jaar. Hoe lang de collectie duurt, hangt af van het succes van de albums. Dan moeten ze maar goed kiezen. Voor de eerste titel van 2015 viel de keuze alvast op Poezekat en de Krompier van Raymond Macherot. Dit album verschijnt in maart 2015.


Comeback Corentin in 2015
naar een verhaal van Jean Van Hamme
30/09
TOP
Tussen 1950 en 1974 verschenen amper zeven albums van Corentin, een creatie van Paul Cuvelier. Na meer dan veertig jaar, in het najaar van 2015, komt er een achtste album bij, naar een verhaal van Jean Van Hamme door Christophe Simon.

Van Hamme debuteerde in 1967 als stripscenarist voor Cuvelier met Epoxy, een van de eerste erotische kwaliteitsstrips. Later schreef hij nog De Prins van de Woestijn en Het Rijk van het Zwarte Water, de twee laatste avonturen van Corentin. In 1973 voegde Van Hamme er een weinig bekende novelle aan toe die in Kuifje Pocket 11 verscheen. Voor dit leesverhaal, De Drie Parels van Sa-Skyia, wilde Cuvelier geen illustraties meer maken. Bovenstaande tekening werd gerecupereerd uit Het Rijk van het Zwarte Water. Hij stierf in 1978. Op basis van deze novelle gaat Christophe Simon, voormalig tekenaar van Alex, te werk om het verhaal in strippagina's om te zetten. Simon is ook de tekenaar van de historische stripreeks Sparte (Sparta), geschreven door Patrick Weber, waarvan bij Le Lombard twee albums verschenen. Volgend jaar in juli geeft Dark Dragon Books beide albums in het Nederlands uit. Dat gebeurt in softcover. Er is een derde album in voorbereiding. We komen hier later op terug.

In 1983 bewerkte Yves Duval De Drie Parels van Sa-Skyia al eens voor een zestien pagina's tellende hommage aan Cuvelier. Crisse, Vink, Magda, Michel Pierret, Christian Gine, Ferry, Didier Convard, Gilles Chaillet en Michel Weyland tekenden elk een paar pagina's. Het verscheen enkel in het weekblad Kuifje.

Van Hamme maakt zich sterk dat er herdrukken zullen volgen van de reeks Corentin als het nieuwe album in de smaak van het publiek valt. Over een eventuele vertaling van de nieuwe Corentin is het nog te vroeg voor een beslissing.

In zijn jeugd las Paul Cuvelier de boeken La Première Aventure de Corentin Quimper van Paul Féval en Robinson Crusoë van Daniel Defoe. Door deze twee personages kwam hij alvast op de naam van Corentin Feldoë. In plaats van het boek van Féval de hele tijd voor te moeten lezen aan zijn broers, bedacht hij zelf een verhaal. Zijn broers moedigden 'm aan ermee verder te gaan. In 1945 schilderde hij zelfs acht aquarelillustraties voor een minialbum over Corentin Feldoë. Op zijn eerste gesprek met Hergé, na de Tweede Wereldoorlog, nam hij dit albumpje en andere proeftekeningen mee. Een jaar later stond hij met een klein ploegje tekenaars aan de basis van het weekblad Kuifje.

Cuvelier schilderde en beeldhouwde eigenlijk liever dan dat hij strips tekende, maar met dat laatste kon hij meer zijn brood verdienen. Het erotische is in al zijn werk steeds aanwezig geweest. Over Corentins geaardheid bestaan twijfels. Cuvelier tekende ook steeds eerst zijn personages naakt vooraleer ze aan te kleden. Van zijn naaktstudies verscheen een bundeling waaruit blijkt dat zijn modellen wel érg jong moeten geweest zijn. Veel van deze tekeningen tonen minderjarige meisjes in vol ornaat.
(Bron: Jean-Pierre Fuéri & Frédéric Vidal — Casemate 74, oktober 2014)


Franse superintegrale van Blueberry
30/09
TOP
Terwijl we in het Nederlands nog maar aan de vooravond staan van een golf integrales van bekende, klassieke stripreeksen, staan de Fransen alweer een stap verder. Daar verschijnen integrales van hele reeksen in één enkele bundel. De hele reeks Kuifje in één band, alle Robbedoes en Kwabbernoot-verhlen in twee volumes, alle Lucky Luke-verhalen van René Goscinny in twee banden, een project rond De Kat van Philippe Geluck in één vuistdikke uitgave, Torpedo in een dankbare klepper,... In de States zijn ze daar al langer mee in de weer, denk maar aan de Bone-bundel en sinds kort is er een turf beschikbaar van Sin City.

Op 7 november komt er zo'n superintegrale van Blueberry. Er loopt al wel een integrale reeks met telkens drie verhalen en extra achtergronddossier, maar deze nieuwe, éénmalige integrale bevat de hele reeks, alle 28 albums, goed voor 1.288 pagina's in kleur op het formaat 19,3 x 25 cm. De oplage is beperkt, in het Frans betekent dat enkele duizend exemplaren. Bovendien is de uitgave beschikbaar in een cassette. De prijs is om van achterover te vallen. Hier betaal je slechts 69 euro voor!

Vooralsnog betreft dit een exclusief Franstalige aangelegenheid. Wat de gewone integrale reeks betreft, zijn er naar verluidt diverse gegadigden voor een editie in het Nederlands. Afwachten maar!


De vier covers van Jommeke 272 op een rij
27/09
TOP
Op 1 oktober liggen vier versies van Jommeke 272: De Boemerang van Kirimbir in de winkel. Zoals je al wist door vorige updates komen er naast de reguliere versie met een cover van tekenaar Philippe Delzenne drie andere versies in een éénmalige, beperktere oplage. Elk van deze versies kent een andere cover. Die zijn eindelijk prijsgegeven, je ziet ze hierboven op een rijtje. Kik op de afbeeldingen voor grotere versies van achtereenvolgens Carll Cneut, Mark Borgions en Merho. In het allereerste, gratis in de stripspeciaalzaken te verkrijgen BM Mag geven zij er meer uitleg over.


Vooruitblik Moeder Oorlog: integrale editie
27/09
TOP
Op de valreep is er nog een extra titel gekomen bij de oktoberreleases van Daedalus: de integrale editie van Moeder Oorlog. De losse albums van het vierluik door Maël en Kris verschenen de afgelopen jaren telkens in november. Het jaar waarin we de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog herdenken, mag een van de betere stripreeksen die zich tijdens deze oorlog afspelen beslist niet ontbreken. Maar in de eerste plaats leest het vierluik als een spannend detectiveverhaal waarbij een luitenant in en achter de loopgraven op zoek gaat naar de moordenaar van drie vrouwen. Wij bespraken indertijd deel 1, deel 2 en deel 4.

In januari 2013 kondigden we nog de intenties voor een verfilming van Moeder Oorlog aan. Die film staat in 2015 op de planning voor regisseur Olivier Marchal. Marchal regisseert vooral politiefilms en -tv-series. Voor de hoofdrol strikte hij Jean-Hugues Anglade (Betty Blue, Killing Zoe, Men Don't Lie) en Marchal had er graag ook nog Eva Green (The Dreamers, de James Bond-film Casino Royale, de tv-reeks Camelot) bijgewild. De regisseur omschreef Moeder Oorlog als "Apocalypse Now in 14-18". Voor de regie zal hij het voorbeeld van Steven Spielbergs Saving Private Ryan hanteren.

In de gauwte geven we nog mee dat Kris momenteel werkt aan een scenario voor Jean-Claude Fournier (Robbedoes en Kwabbernoot, De Paarden van de Wind, Bizu) dat als tweeluik in de collectie Vrije Vlucht zal verschijnen.


Philippe Berthets collectie Zwartlijn
gaat verder
27/09
TOP
Eveneens op 1 oktober ligt het vervolg en slot van het tweeluik Perico in de winkel. Dat betekent nog niet het einde voor de collectie Zwartlijn waarin Perico verscheen. Zwartlijn is speciaal door uitgeverij Dargaud boven de doopvont gehouden voor tekenaar Philippe Berthet. Die eer viel hem ook al bij Dupuis te beurt. Toen wisselden Andreas (Dreigende Jaargetijden), Antoine Andrieu (Koffiekleurtje), Philippe Foerster (Het Oog van de Jager) en het duo José Louis Bocquet en François Rivière (de trilogie De P.I. van Hollywood) elkaar als scenarist af. Dat concept wordt nu herhaald in Perico.

Het derde album in de collectie Zwartlijn wordt een afgerond verhaal op scenario van de alomtegenwoordige Zidrou. Op Berthets vraag speelt het zich af in Australië. Het gaat over een man die er zich al vijfentwintig jaar lang terugtrekt na de beschuldiging van moord op zijn vrouw. Zijn broer biecht op zijn sterfbed op dat hijzelf de dader is waarop de man terugkeert naar zijn geboortestad.

Daarna komt er opnieuw een one-shot, nu op scenario van Sylvain Runberg. Hij stelde een hedendaagse polar voor die wat doet denken aan Millennium, de romanreeks die Runberg momenteel omzet naar stripscenario's. In zijn verhaal weegt de druk van enkele familiegeheimen zwaar door.

Voor de rest van de collectie is het de bedoeling dat Berthet continu kan wisselen met tijdperken, personages, andere manieren van vertellen, andere bladschikkingen en grafische uitwerkingen. Toevallig baadt het genre tot nu toe telkens in de misdaadsfeer, maar ook dat is geen constante.


Tv-reeks van De Zang van de Vampiers?
27/09
TOP
In november publiceert Daedalus het vijftiende en dus voorlaatste deel van de reeks De Zang van de Vampiers. Scenarist Eric Corbeyran voorzag van bij het begin in 1996 een driedelige cyclus in zestien delen. Toen was er ook al sprake van alle spin-offs, maar de Franse uitgeverij Delcourt vond het wijselijker om te wachten met het uitwerken ervan tot de hoofdreeks een succes bleek.

Ondertussen werkt Corbeyran het scenario van deel 16 bij, hoewel de Franse verschijning niet lag meer op zich laat wachten. Er wordt tegelijk onderhandeld over een tv-reeks naar de stripserie. Dan kan het hele avontuur herbeginnen. Meer details wilde Corbeyran niet prijsgeven. In feite sprak hij zelfs voor zijn beurt.
(Bron: Dominique Vergnes — BD-best.com, 25 september 2014)


En ook nog...
27/09
TOP
SPIROU 4000 KOMT ERAAN. Op 10 december verschijnt het vierduizendste nummer van het Belgische stripweekblad Spirou. In de nummers ervoor wordt al opgebouwd naar dat feestelijke dubbelnummer met een comeback van diverse reeksen die het blad hielpen groot maken. Natasja beleefde al haar terugkeer door de grote poort, ook het nieuwste avontuur van De Blauwbloezen is ten einde terwijl nieuwe verhalen van Lucky Luke en Robbedoes en Kwabbernoot nog lopen en Soda 13 pas begon. Staan nog op stapel: Buck Danny Classic 2 en — na een paar decennia afwezigheid in het blad — Marsupilami. Nummer 3997 wordt ook al een collector's item met bijdragen van diverse mysterieuze en verrassende tekenaars die zich aan Robbedoes wagen. Na 4000 volgt een kerstspecial dat ineens het dubbelnummer 4001/4002 is. Dan begint een one-shot in de nevenreeks van Robbedoes en Kwabbernoot, eindelijk het al lang geleden aangekondigde verhaal van Téhem + Makyo en Toldac waarvan je hieronder een plaat kan zien.

WEER ALLEMAAL PEIS EN VREE BIJ DE UDERZO'S. Gisteren, vrijdag 26 september, kwam er een wending in de rechtszaak die Sylvie Uderzo tegen haar vader Albert Uderzo, de tekenaar van Asterix, wilde aanspannen. In 2011 lanceerde ze een klacht tegenover X die haar vaders psychische situatie in vraag stelde. Het Hof van Beroep oordeelde gisteren dat deze aanklacht ongegrond is, maar vader en dochter besloten om zich met elkaar te verzoenen en de strijdbijl te begraven. Er komen geen verdere juridische stappen meer. Dit is officieel het einde van een juridische strijd die al sinds 2007 liep. De correctionele rechtbank van Nanterre hoeft zich in januari 2015 ook niet meer te buigen over de aanklacht die Albert tegen zijn dochter lanceerde voor psychologische mishandeling.

WINKELMEDEDELING VAN KOERITZA.
Na de overname van Mekanik in Antwerpen zijn er voor nog een andere Vlaamse stripspeciaalzaak nieuwe uitbaters gevonden. Na tien jaar gaat Patrick Kiekens, de uitbater van Koeritza in Aalst, met pensioen. Koenraad Velleman en Sarah Monsieur nemen de winkel over. Meer info kan je hier lezen.

TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet