Daedalus Dark Dragon Books Don Lawrence Collection Saga Uitgaven Silvester  
 
StripFacts

Toegevoegd op 29 augustus:
Vooruitblik De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor 6
Vooruitblik Oogachtend
Sigmund in het Gronings en vooruitblik Vijfentwintigste Sessie
Artbook en naaktkalender met Murena

Updates in augustus:
Vooruitblik Er Was Eens 5 en 6
Vooruitblik Buck Danny 54 en een mogelijke terugkeer van Francis Bergèse
Soul Food Comics debuteert met graphic novel over de economische crisis
Stripcollectie genomineerd voor Nationale Alfabetiseringsprijs
Strips alweer beste leerling van de klas
Vooruitblik Carthago 4
Coyote (Little Kevin) overleden
Vooruitblik Sykes
Vooruitblik Silvester
Integrales van Paradise en van tweeluiken bij Daedalus
Vooruitblik Red Skin 1
Beslis mee over Suske en Wiske 332: Het Verloren Verleden

Extra scenarist voor Kriss van Valnor-spin-off
Historische inspiratie voor Asterix 36
Coverproject voor XIII 24
Marie en Raphaël komen terug
Vooruitblik Tristan 15
Vooruitblik Airborne 44 6
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2014:
 septemberoktobernovemberdecember
2015: januarifebruarimaartaprilmeijunijuli • augustus
 
Vooruitblik De Werelden van Thorgal -
Kriss van Valnor 6
29/08
TOP
De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor 6
Voor het debuut van Xavier Dorison als scenarist van de reeks Thorgal door Grzegorz Rosinski is het wachten tot volgend jaar. Eerstvolgend zet hij samen met scenarist Mathieu Mariolle de spin-off De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor verder, voortaan getekend door de Rus Roman Surzhenko. Lees er hier allemaal meer over. Dat album, deel 6 in de reeks, verschijnt in november. Hierboven staat de coverillustratie van Rosinski.


Vooruitblik Oogachtend
29/08
TOP
ABBA Zoekt Frida
In oktober verschijnt bij Oogachtend de nieuwste strip van Maarten Vande Wiele (I Love/Hate Paris, Doctor Carnacki, Monsieur Bermutier)... Daar past een Mamma Mia en een Gimme! Gimme! Gimme! en hopelijk voor Maarten Money, Money, Money bij want in het 192 pagina's tellende ABBA Zoekt Frida voert hij de vier jonge muzikanten Astrid, Bert, Bavo en Anneleen op die een ABBA-tribute band oprichten: de Honey Honeys. "In het begin zijn hun optredens nogal slecht en amateuristisch, maar langzaam aan krijgt de groep meer succes. Hun shows worden professioneler en populairder. Uiteindelijk begint hun leven meer en meer te lijken op dat van de originele ABBA-leden."

Guaranda
In september verschijnt dan weer Guaranda, een in beperkte oplage uitgegeven schetsboek van Jeroen Janssen die zich met zijn schetsboek over Doel danig liet opmerken. Naast stripmaker en illustrator is Jeroen ook bibliotheekmedewerker in de gemeentelijke bib van Evergem. In Guaranda combineert hij twee stielen: hij bezocht zijn collega's in de bibliotheek van het Ecuadoriaanse Guaranda, Ecuador, waarmee Evergem een stedenband heeft. En hij schetste zijn ervaringen in dit reisdagboek in hardcover dat 32 pagina's telt met Nederlandse en Spaanse teksten. Hij werkt momenteel aan Abadaringi, een boek dat het verhaal van de mensen van Ecole d'Art Nyundo (Rwanda) vertelt. Die uitgave telt tien keer meer pagina's en is in januari gepland.


Sigmund in het Gronings en vooruitblik Vijfentwintigste Sessie
29/08
TOP
Sigmund
Dialect- en andere taalversies van reeksen als Kuifje, Asterix en Suske en Wiske verschijnen in veelvoud, maar gisteren werd in Groningen een plaatselijke dialectversie van Peter de Wits Sigmund voorgesteld.
Sigmund
"De populaire strip Sigmund zal eenmalig zijn subtiele therapie in het Gronings aanbieden ter gelegenheid van de viering van het 343 jarige Gronings Ontzet. Is dit nou dij Shocktherapie?
bevat enkele actuele gags naar aanleiding van de Groningse aardbevingsperikelen. Verder is er een selectie gemaakt uit de beste strips van Sigmund die eerder in de Volkskrant zijn verschenen. De vertaling gebeurde door Jan Glas die ook al Groningse versies van Elsje (Elske: Nait Zoezen, Deurbroezen!) en De Rechter: Is Wies mit zien Waark verzorgde. Hij publiceerde eerder een aantal dichtbundels in het Gronings en vertaalde gedichten van Rainer Maria Rilke en Paul van Ostaijen.

Sigmund 25
  Voor wie het liever in het Nederlands wenst, is er eind september gewoon Sigmund: Vijfentwintigste Sessie bij De Harmonie met de volgende inhoud: "Wanneer dokter Sigmund door Pavada Robotica wordt benaderd om het prototype van de allereerste therapierobot ever te testen, is hij niet verbaasd. Als bekendste psychiater van Nederland is het tenslotte niet meer dan vanzelfsprekend dat hem deze eer te beurt valt. Bang voor concurrentie is hij ook niet, een robot kan toch nooit een therapeut van vlees en bloed vervangen? Maar wat als deze robot een lerende computer is die alle psychologische kennis in zijn geheugen meedraagt en de behandelaar niet vervangt, maar overtreft...? Verder wordt de deur van Sigmunds bloeiende praktijk zoals altijd platgelopen door zeurende zestigers, verveelde vijftigers, vastgelopen veertigers, dolende dertigers, twijfelende twintigers, tobbende tieners en meneer Baltus."


Artbook en naaktkalender met Murena
29/08
TOP
Murena Artbook
Over het eind dit jaar te verschijnen artbook van Murena met het werk van Philippe Delaby hadden we het al. De cover is inmiddels af. Het aantal pagina's en de inhoud is ons nog niet bekend, we vermoeden wel dat het om een ultieme collectie van illustraties gaat die Delaby tekende voor ex-librissen, affiches, speciale uitgaven, pin-ups en diverse meer.

Over onderstaande prent van Theo Caneschi, de nieuwe tekenaar van de reeks, weten we ondertussen meer. Het is een van de twaalf illustraties die verschillende tekenaars van hun helden maken voor een naaktkalender die bij de Franse tak van Dargaud zal verschijnen. Naar verluidt worden het overwegend mannelijke naakten.

Murena Theo Caneschi


Vooruitblik Er Was Eens 5 en 6
22/08
TOP
Er Was Eens 5
Er Was Eens 6
In 2012 voegde Standaard Uitgeverij na Er Was Eens 4 een zoveelste titel aan de ergerlijke lijst in vertaling stopgezette reeksen toe. De Franse reeks werd datzelfde jaar beëindigd met deel 6. In december maakt Saga Uitgaven korte metten met Er Was Eens en geeft in één klap de resterende delen 5 en 6 uit. Dat gebeurt enkel in hardcover, zoals Standaard Uitgeverij de reeks begon, tegen 16,99 euro per album. Goedkoper dus dan de andere hardcoveralbums van Saga Uitgaven omdat de oplage groter is. Het formaat is dan weer hetzelfde als de andere hardcoveralbums van de uitgeverij, op dat gebied waren er geen concessies mogelijk. En voor wie de reeks compleet heeft gemist, kan in december de schade inhalen met een dan beschikbaar promotiepakket van de vier albums van Standaard Uitgeverij.

In Het Rechtertje van Melun en het slotalbum Het Beloofde Land wordt het maffioso, ritselaar, collaborateur én verzetsman Joseph Joanovici te heet onder de voeten nadat een rechter er een erezaak van maakt om hem te veroordelen voor de moord op een vermeende verrader binnen Joanovici's eigen entourage. Die afrekening heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor "mijnheer Joseph" en de rechter, maar ook voor hun beider families en de Parijse politie waar enkele koppen zullen rollen. Sylvain Vallée en Fabien Nury zetten met deze magistraal vertelde albums een punt achter de fenomenale opkomst van het Joodse ijzerhandelaartje en zijn onvermijdelijke neergang.


Vooruitblik Buck Danny 54 en een mogelijke terugkeer van Francis Bergèse
22/08
TOP
Buck Danny 54
Begin december verschijnt bij Dupuis Buck Danny 54: Een Schaduw in de Nacht. Een betere cover dan hierboven is er nog niet beschikbaar. Voor de verandering is er weer een andere tekenaar aan boord. Gil Formosa (Bowen, Linkerhanden) neemt het namelijk van Winis over die moest wijken na heel wat kritiek over zijn aanpak van de zeer succesvolle luchtvaartreeks in het comebackalbum, deel 53. Frédéric Zumbiehl blijft vooralsnog de schrijver van de hoofdreeks. Aan Buck Danny's zijde zien we oude bekende Lady X terug. Het is haar zevende verrijzenis.

Maar er is meer. Er is een mogelijke terugkeer van Francis Bergèse in de maak. Op vraag van Dupuis zou de tekenaar, die toch al 74 jaar is en tussen 1979 en 1988 Buck Danny tekende, een onvoltooid gebleven verhaal van medebedenker Jean-Michel Charlier kunnen tekenen. Charlier was in 1988 begonnen aan De Zwarte Vogels. Door zijn overlijden in juli 1989 hield dat abrupt op. Bergèse tekende er elf pagina's van die in nummer 14, Binnenlandse Vijanden, van de eerste integrale reeks werden opgenomen, in vertaling verschenen in 1998. Daarbovenop bestaan nog eens zeven pagina's scenario die Charlier er ondanks zijn slechte gezondheid nog wist uit te persen voordat hij stierf. Omdat niemand wist welke richting het verhaal zou uitgaan, beslisten de betrokken partijen in onderling overleg om met de verdere productie van het verhaal te stoppen. Vijfentwintig jaar later klopte Dupuis opnieuw aan bij Bergèse om alsnog tot een afgewerkt album te kunnen komen. Bergèse stemde toe, op voorwaarde dat de rest van het scenario door een bekwaam scenarist, trouw aan de geest van Charlier, wordt afgewerkt. Als het ervan komt, dan zou het album in 2018 moeten verschijnen. Dan vieren we de zeventigste verjaardag van de albumreeks. De eerste pagina van Buck Danny in voorpublicatie in Robbedoes verscheen op 2 januari 1947. Oorspronkelijk was het wel Charliers bedoeling om van De Zwarte Vogels een tweeluik van te maken.

Een van de redenen van Bergèse om in 2008 met de reeks te stoppen, lag naar eigen zeggen aan de weigering van Dupuis om een spin-offreeks over de jonge jaren van Buck Danny te starten met de jaren 1940 en 1950 als historisch kader zoals nu het geval is met de Buck Danny "Classic"-reeks. Dat idee opperde hij twintig jaar geleden al. Een andere reden was dat hij steeds meer moeite had om de internationale politiek en de technische vooruitgang op luchtvaartgebied te volgen.
(Bron: Dave Heemskerk, 4 augustus 2015 // Bleeding Cool)


Soul Food Comics debuteert met graphic novel over de economische crisis
22/08
TOP
Supercrash
"Met uitgeverij Soul Food Comics wil hij mooie strips publiceren die de ziel raken; die mensen dichter bij elkaar brengen. Zijn uiteindelijke doel is om al die miljoenen volwassenen die nog steeds denken dat strips voor kinderen zijn, met andere ogen naar deze kunstvorm te laten kijken." Aan het woord is Nederlander Guus van Sonsbeek, uitgever van het nieuwe Soul Food Comics waar al een website van bestaat maar nog geen albums.

Daar komt in oktober verandering in met de vertaling van Supercrash: De Filosofe en de Tijdbom van Darryl Cunningham, "een ontluisterend beeld van onze economische wereld en de crisis. In de welhaast sektarische beweging van filosofe Ayn Rand ontwikkelde haar protégé Alan Greenspan zijn vergaande ideeën over het vrije marktdenken, die uiteindelijk de wereld in rood zouden kleuren. Lees over de schokkende praktijken die grote banken bijna ongemoeid konden uitbouwen en hoe ze telkens weer een grotere sukkel vonden die hun producten met ingebouwde tijdbom kochten. De slotconclusie dat de politiek en de financiële sector twee handen op een buik zijn geworden en de vrije marktkrachten onbeheersbaar zijn geworden, wordt op een superieure wijze uitgewerkt. Hoed u alvast voor de volgende crisis." Te koop als 240 pagina's tellende paperback tegen 19,95 euro, met voorwoord van Joris Luyendijk, auteur van het boek Dit Kan Niet Waar Zijn, een schokkende weergave van interviews met bankiers in opdracht van The Guardian. Van zijn boek zijn er in Nederland en België al tweehonderdduizend exemplaren verkocht.

Becoming Unbecoming
The Courage To Be Me
Bij de andere te verwachten titels van Soul Food Comics horen onder voorbehoud ook Becoming Unbecoming van de Engele kunstenares Una die zichzelf in 1977 plaatst tegen de achtergrond van de moeizame jacht op een seriemoordenaar in West Yorkshire terwijl ze zelf het slachtoffer is van huiselijk geweld waar zij denkt de aanstookster van te zijn.

Ook het eveneens in 2016 geplande The Courage to Be Me, van de Britse psychologe Nina Burrowes, mikt op eenzelfde publiek met haar al bij al luchtig vertelde verhaal over twee vrouwen die na seksueel misbruik proberen hun leven weer op te pikken. Haar boek combineert wetenschap, vertelling en illustratie om een boodschap van hoop te sturen naar iedereen die met de gevolgen of de impact van seksueel misbruik leeft.

Een geplande vertaling van Marbles, door Ellen Forney die openhartig schrijft over haar depressies en manische buien en haar experimenten met de juiste pillen, met andere vrouwen en haar artistieke projecten, is geannuleerd. De vereiste handmatige lettering valt te duur uit voor de uitgever.


Stripcollectie genomineerd voor Nationale Alfabetiseringsprijs
22/08
TOP
Kik
Joep
Geheim Agent G.Ruwel
Goed nieuws voor de Nederlandse stripmakers Gerben Valkema (Kik) en Michiel van de Vijver (Joep en Geheim Agent G.Ruwel). Hun stripcollectie Kijk en Lees voor beginnende lezertjes van hun zelfopgerichte uitgeverij Plan A Uitgevers is door een jury van Stichting Lezen & Schrijven genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijs (categorie Preventie) samen met twee andere projecten. Voor het eerst wordt er een strip genomineerd en het is ook een publieksprijs waardoor jij hen een handje kan helpen om die prijs in de wacht te slepen. Dat kan nog tot 4 september door te stemmen via tijdvoortaal.nl/nominaties.

"De Nationale Alfabetiseringsprijs is een initiatief van de Stichting Lezen & Schrijven, die werkt in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Met de jaarlijkse Alfabetiseringsprijzen ondersteunt de stichting initiatieven ter voorkoming en bestrijding van laaggeletterdheid in Nederland. De prijs wordt op maandag 7 september in Den Haag uitgereikt. Op diezelfde dag is ook de start van de Week van de Alfabetisering."


Strips alweer beste leerling van de klas
22/08
TOP
Elk halfjaar blikt Boek.be terug op de boekenverkoop van het afgelopen halfjaar in Vlaanderen. Voor de eerste helft van 2015 is de verkoop met een half procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal verkochte exemplaren ging met 2% vooruit. Volgens Boek.be is dat verschil in omzet en exemplaren te verklaren in de zocktocht van kopers naar goedkopere boeken. En het zijn opnieuw strips die in hoofdzaak de kar trekken met een omzettoename van 6,5%!

Amoras 5Amoras en J.Rom - Force of Gold worden aangehaald als oorzaken voor de gestegen verkoop en de verbreding van het segment naar volwassenen. Uit het persbericht: "Deze stijging was vorig jaar al merkbaar en is zeker te danken aan het 'steeds volwassener' worden van dit genre. Met onder andere Amoras en J.Rom wordt een nieuw publiek aangeboord van volwassenen die teruggrijpen naar de nieuwe gedaanten van hun oude striphelden." Als vanouds blijven de klassiekers Jommeke, Suske en Wiske, F.C. De Kampioenen en De Kiekeboes het goed doen.

In de eerste helft van 2015 werd er in de verkooppunten waar GfK in opdracht van Boek.be de verkoop bijhoudt voor 5.909.000 euro aan strips verkocht. Daar moet je dan nog de stripverkoop in stripspeciaalzaken kunnen bijrekenen, maar geen enkele Vlaamse stripwinkel laat in de kassa's kijken door GfK. Strips zijn ook het kleinste als genre omschreven soort boek. Kinderboeken vertegenwoordigden bijvoorbeeld een verkoop van een dikke 15 miljoen euro. Het best verkopende genre (fictie en literaire non-fictie) is goed voor een totaalverkoop van iets meer dan 23,5 miljoen euro op een algemeen totaal (= alle genres bij elkaar) van 84,824 miljoen euro. We constateren dat strips ook gemiddeld 4,4% in prijs zijn gestegen. Enkel het genre non-fictie/informatief gaat daar voorbij met een gemiddelde prijsstijging van 6,1%. De omzettoename van strips komt dus niet alleen door een iets grotere verkoop in aantal exemplaren, maar ons inziens meer door de hogere prijs per strip.

De Kiekeboes 142Ook e-books winnen lichtjes terrein en nemen ondertussen 3% van de totale boekenverkoop voor hun rekening. Nog altijd een grote achterstand op Nederland waar de e-bookverkoop nu 5,5% van de totale boekenverkoop bedraagt. Tegelijk zijn er steeds meer titels verkrijgbaar als e-book. "Tegenover vorig jaar is het aantal titels die digitaal beschikbaar zijn gestegen met 17%, van 33.344 naar 38.855. Dat is 44% van het totale titelbestand."

Het aandeel onlineverkoop steeg met 18%. Vijftien op honderd boeken worden momenteel online gekocht. Maar ook de zelfstandige boekhandels mogen niet klagen met een omzetstijging van 8,6%.

In alle persberichten in andere media duikt de thriller Het Meisje in de Trein van Paula Hawkins op als best verkochte boek. Dat de strip De Kiekeboes 142: Tot op de Bodem als enige nummer 1 de lijst aanvoert in de algemene boekenverkoop wordt over het hoofd gezien. Hieronder vind je de top 20 van deze algemene boekenlijst met zeven striptitels. We verbeterden de door Boek.be verstrekte info waarin de 25 jaar geleden overleden auteur Willy Vandersteen als tekenaar bij Suske en Wiske stond vermeld.

01
De Kiekeboes 142: Tot op de Bodem (Merho)
02
Het Meisje in de Trein (Paula Hawkins)
03
Dagelijkse Kost (Jeroen Meus)
04
Puur Eten dat Je Gelukkig Maakt (Pascale Naessens)
05
De Doos (Pieter Aspe)
06
Dagelijkse Kost 5 (Jeroen Meus)
07
Amoras 5: Wiske (Charel Cambré + Marc Legendre)
08
De Kiekeboes 141: De Dode Brievenbus (Merho)
09
De Vrouwen van Kasteel Deverill (Santa Montefiore)
10
Kom Hier dat Ik U Kus (Griet Op de Beeck)
11
Suske en Wiske 329: Suskewiet (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
12
F.C. De Kampioenen 84: Supermarkske Bakt Ze Bruin (Hec Leemans)
13
Dagelijkse Kost 4 (Jeroen Meus)
14
Dagelijkse Kost 3 (Jeroen Meus)
15
Dagelijkse Kost (Jeroen Meus)
16
De Wildernis in (Jon Krakauer)
17
Dagelijkse Kost 2 (Jeroen Meus)
18
Jommeke 274: Baron Anatolsky (Philippe Delzenne)
19
Jommeke 273: Odilon Vermist(Philippe Delzenne)
20
Denken aan Vrijdag (Nicci French)

De top 20 van best verkochte strips in de eerste helft van 2015 ziet er als volgt uit (ook hier weer uitgevoerde verbeteringen waarbij Willy Vandersteen als auteur of tekenaar van Suske en Wiske, Amoras en De Rode Ridder wordt vernoemd):

01
De Kiekeboes 142: Tot op de Bodem (Merho)
02
Amoras 5: Wiske (Charel Cambré + Marc Legendre)
03
De Kiekeboes 141: De Dode Brievenbus (Merho)
04
Suske en Wiske 329: Suskewiet (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
05
F.C. De Kampioenen 84: Supermarkske Bakt Ze Bruin (Hec Leemans)
06
Jommeke 274: Baron Anatolsky (Philippe Delzenne)
07
Jommeke 273: Odilon Vermist(Philippe Delzenne)
08
F.C. De Kampioenen 83: Op Zoek naar Neroke (Hec Leemans)
09
Vertongen & Co 10: Het Experiment van Professor Flessentrekker (Wim Swerts / Vanas + Hec Leemans)
10
Suske en Wiske 328: Sterrenrood (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
11
J.Rom - Force of Gold 2: Helder (Romano Molenaar + Bruno De Roover)
12
De Rode Ridder 245: De Kinderrovers (Claus D. Scholz + Marc Legendre)
13
De Werelden van Thorgal - Wolvin 5: Skald (Roman Surzhenko + Yann)
14
De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren van Thorgal 3: Runa (Roman Surzhenko + Yann)
15
Amoras 4: Lambik (Charel Cambré + Marc Legendre)
16
Vertongen & Co 11: Avontuur onder Nul (Wim Swerts / Vanas + Hec Leemans)
17
Suske en Wiske 330: De Fabuleuze Freak (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
18
F.C. De Kampioenen 85: De Corsicaanse Connectie (Hec Leemans)
19
De Avonturen van Urbanus 162: Het Gaat Bergaf (Willy Linthout + Urbanus / Willy Linthout)
20
De Rode Ridder 246: Dodendans (Claus D. Scholz)

Dat strips een nogal verpletterend aandeel vormen in de wekelijkse verkooplijsten die Boek.be ons verstrekt, toonde het zelf aan door die lijst sinds vorig jaar extra op te splitsen in een aparte lijst met de boekentop 100 zonder alle striptitels. Twintig tot zelfs een dertigtal strips per week in die lijst waren al lang geen uitzondering meer. Neem nu de week van 10 tot 16 augustus, sinds vandaag te raadplegen in onze rubriek Verkooptop 10: acht striptitels in de top 10, zevenentwintig strips in de algemene boekentop 100!

Het persbericht van Boek.be over de eerste helft van 2015 bracht Alexis Dragonetti, uitgever van Ballon Media, tot onderstaand jubelend opiniestuk:

Strips worden niet volwassen, ze zijn het al jaren
"Leuk bericht in de krant: de algemene boekenverkoop in Vlaanderen is er in de eerste helft van 2015 op vooruitgegaan met 0,5% en aan de kassa werden 2% meer exemplaren verkocht. Als stripuitgever nog mooier om vaststellen, is dat strips voor het tweede jaar op rij de grootste stijger zijn, met — opnieuw — een opvallende omzetgroei van 6,5%.

Dat komt, zo wil het bijgaande persbericht, omdat de traditionele reeksen zoals onze eigen jeugdklassieker Jommeke (zestig jaar jong, goed voor twee albums in de top tien van de gemeten periode) het goed blijven doen. Maar ook omdat het genre 'volwassen' wordt en daarom ook een meer volwassen publiek weet te bereiken.

Strips zijn niet plots volwassen geworden. Kijk maar naar een paar sterke voorbeelden uit onze eigen catalogus met Thorgal (sinds 1980, 14 miljoen verkochte exemplaren), XIII (voor het eerst verschenen in 1984, goed voor 15 miljoen verkochte exemplaren) of Largo Winch (1990), intussen een volwassen 25 jaar jong en meer dan 11 miljoen verkochte exemplaren op de teller.

De strip is een professionele uitgeeftak, met een volwaardig en divers product dat via verschillende kanalen, van speciaalzaak tot supermarkt, zijn weg vindt naar een groot en breed lezerspubliek. Zijn het daarom wel alleen de top 20-reeksen die voor de groei van het genre zorgen, of is het net het enorme rijke, heel erg diverse totaalaanbod dat ervoor zorgt dat strips al voor het tweede jaar op rij een opvallende groei van 6% en meer kunnen voorleggen?

Elk jaar ontdekken er nieuwe, beginnende lezertjes Jommeke, nog steeds voor heel veel kinderen de poort naar de wondere wereld van het beeldverhaal. Striplezen brengt jonge kinderen een liefde voor lezen bij en is op die manier een blijvende voorzet naar leesbevordering.
Strips zijn er voor iedereen en er is een aanbod voor iedereen. Actie, humor, avontuur, thrillers, sf & fantasy, historische verhalen, horror, reality of tranches de vie — alle genres uit de literatuur of andere narratieve entertainmentvormen vind je ook terug in de strip en er zijn weinig thema's of onderwerpen die stripmakers uit de weg gaan. Natuurlijk zijn strips sterk geworteld in de populaire cultuur, maar ook de meerwaardezoeker vindt steeds makkelijker zijn ding in het almaar groeiende aanbod graphic novels.

Strips zijn niet plots volwassen geworden, dat zijn ze al jaren. Een volwassen medium, dat sterk blijft groeien."


Vooruitblik Carthago 4
15/08
TOP
Carthago 4
In november verschijnt bij Daedalus de vertaling van Carthago 4 met de titel De Monolieten van Koubé. In dit vervolg bereidt de broer van de Eeuweling van de Karpaten in Dubai een grote show voor waarin hij de Megalodon aan het publiek zal voorstellen. Tegelijkertijd spoelt er een karkas van een gelijkaardige prehistorische haai aan na een grote tsunami. Na deze ontdekking doet de Carthago-holding er alles aan om uit het oog van de mediastorm te blijven.

Deel 5 was al geschreven door Christophe Bec, maar door de andere verplichtingen van tekenaar Milan Jovanovic voor de serie Ars Magna (waarvan het laatste deel dit najaar in vertaling verschijnt) is het nog wachten op de realisatie ervan. Ondertussen rezen er bij Bec twijfels over het voortzetten van de serie. Hij sleept het idee al lang met zich mee, er was wat gedonder na de eerste delen met de oorspronkelijke tekenaar Eric Henninot (die uiteindelijk afhaakte) en met de uitgeverij (Les Humanoïdes Associés doorspartelde een zware financiële periode) en hij dacht eraan de rechten op zijn succesvolle stripserie te verkopen en er zelf mee te stoppen. Ineens vond hij naar eigen zeggen een heel origineel idee met een weliswaar commercieel risico. De Franse uitgeverij ging erin mee en nu is Bec weer helemaal enthousiast over het verdere verloop van de reeks. Deel 6 belooft een immense omkanteling te worden en Jovanovic kan voortaan één album per jaar afleveren. Becs nieuwe idee opende ook de weg naar totaal nieuwe verhaalpistes waardoor de acht voorziene delen er veel meer zullen worden.

Prometheus, dat in het Frans op zijn eind loopt, bezorgde hem een zekere financiële stabiliteit. Toch heeft hij als vanouds meerdere projecten lopen die lang niet altijd vertaald raken. Misschien gebeurt dal wel met de western Gunfighter die hij nu aan het schrijven is voor Michel Rouge die met Comanche en het laatste deel van Marshall Blueberry behoorlijk thuis is in het genre.
(Bron: Charles-Louis Detournay — ActuaBD.com, 13 augustus 2015)


Coyote (Little Kevin) overleden
11/08
TOP
Coyote
Isterix
Litteul Kevin
Little Kevin 1
Little Kevin 2
Coyote, de stoere biker met een groot hart, is op 10 augustus overleden aan een zware hartaanval. Hij werd 53 jaar. De echte naam van de Franse tekenaar was Philippe Escafre en hij is de auteur van Litteul Kevin waarvan Glad IJs twee albums als Little Kevin vertaalde in 2008 en 2009 nadat uitgeverij Zacht Gekookt in 1995 al een eerste album uitgaf onder de oorspronkelijke reeksnaam. De Franse reeks telde tien albums van 1995 tot 2014. De Franse albums verschenen bij Fluide Glacial (in zwart-wit) en na een onderbreking van zes jaar bij Le Lombard (in kleur vanaf deel 8) omdat hij zich niet meer kon vinden in het veranderde humorblad Fluide Glacial. In 2014 verscheen een Franstalige integrale met alleen de ingekleurde gags en kortverhalen van Fluide Glacial en aangevuld met onuitgegeven extra's. Op 19 augustus eerstvolgend was al een verjaardagsalbum met een interview en een achtergronddossier als extra's gepland.

In onze bespreking van Little Kevin 1 stelden we de reeks als volgt voor: "Snelle motoren en goed van poten en oren voorziene babes. Dat is de wereld waarin kleine Kevin vertoeft. De bengel kan je er dus moeilijk van verdenken een moeilijke jeugd door te maken. Hoeveel leeftijdsgenoten mogen zomaar met een motorfiets rondscheuren? Zijn goedige vader, De Jakhals, lijkt een verre nazaat van Obelix. Sofie, de moeder van Kevin, doet alle mannen het hoofd op hol slaan met haar weelderige boezem. En dan is er nog Frida, de oppas, waarop Kevin een beetje verliefd is." Lees hier de complete bespreking.

Hij debuteerde met Mammouth & Piston (1992) voor Freeway een magazine voor de liefhebbers van Harley-Davidson. Er verschenen drie albums en een integrale bij Fluide Glacial. Andere reeksen van Coyote waren Diégo de la S.P.A. (scenario voor Éric Cartier, drie albums bij Fluide Glacial) over een rebelse hond en Les Voisins du 109 over een koppel dat met hun baby naar een appartementsgebouw verhuist waar zeer uiteenlopende figuren wonen. De belangrijkste boodschap van de komische serie was om niet te snel te oordelen op iemands voorkomen. Drie eveneens niet-vertaalde albums verschenen in de ondertussen opgedoekte humorcollectie Derde Graad van Le Lombard op scenario van Nini Bombardier). Coyote participeerde ook aan een paar collectiefalbums. Voor Isterix, een verzameling gags als parodie op Asterix bijvoorbeeld, tekende hij een gag en de cover. Behalve veel motors tekende hij graag pin-ups, en vaak allebei.

Coyote hield er niet van dat er over zijn persoon werd geschreven. Ondanks zijn stoere en gespierde uiterlijk noemde hij zichzelf heel bescheiden en hield hij er niet van om gefêteerd te worden of zelfs herkend te worden. Hij hield enorm van zijn eigen personages. Voor Mammouth & Piston voorzag hij in 2011 nog een opvolger, voor Little Kevin zou hij dat nooit gebeuren. Voor de rest van zijn leven tekenen, zag hij niet zitten. Hij had nog te veel andere projecten.
(Bron: Laurent Turpin — BDzoom.com, 10 augustus 2015 / 23 december 2011 / Didier Pasamonik (L'Agence BD) — ActuaBD.com, 10 augustus 2015)


Vooruitblik Sykes
08/08
TOP
Sykes
Uit ons interview met Henri Reculé leerden we dat Undertaker ervoor heeft gezorgd dat de westernstrip weer helemaal terug is waardoor er bij verschillende uitgeverijen diverse westernprojecten lopen. In november verschijnt alvast in de collectie Getekend van Le Lombard het one-shot Sykes waarvan je hierboven de Franstalige cover ziet staan. Het album verschijnt ook in vertaling.

Sykes is het werk van Dimitri Armand en Pierre Dubois. Van tekenaar Armand verschijnt diezelfde maand het eerste deel van de reboot van Bob Morane. Het wordt zijn eerste vertaalde strip. Dubois kennen we al langer van heerlijke fantasystrips als Laïyna en de reeks De Legende van het Wisselkind waarvan in september een integrale verschijnt.

Met het tachtig pagina's tellende Sykes betreden we helemaal het legendarische Wilde Westen. Wanneer "Sentence" Sykes weer voet zet in zijn geboortestreek herkent de jonge Jim Starret onmiddellijk een legende van het Westen door diens beeld te toetsen aan de geïllustreerde blaadjes waarmee hij leerde lezen. Maar zijn nieuwe held is niet in de buurt als de beruchte Clayton-bende de laatste restanten van zijn jeugdige onschuld komt vermoorden. Vanaf dan heeft Jim nog maar één obsessie: zich aansluiten bij Sykes en jacht maken op de Claytons. Hij betaalde al bloedgeld, hij zal nu leren dat een legende van de Far West gevormd wordt door minder glorieuze daden.


Vooruitblik Silvester
08/08
TOP
Atalante - De Legende 7
Atalante -Odyssee 1
Atalante -Odyssee 2
Enkele doorschuivingen van lege verzamelboxen bij Silvester die in de voorbije maanden hadden moeten verschijnen, zijn correcties in onze rubriek Te Verschijnen. In augustus en september verwachten we ook nog onderstaande nieuwigheden.

Vooreerst is er Atalante - De Legende 7: De Laatste van de Grote Ouden, het tweede album is van nieuwe tekenaar Manu Grey. "Atalante en haar metgezellen zijn in de onderwereld op zoek naar de bron van het kwaad dat zich in de bovenwereld verspreidt. Met de hulp van een reus zullen ze alles doen om hun vrijheid terug te krigen. Hades dwingt hen namelijk om de oorsprong van deze gruwelen te vinden en ervoor te zorgen dat hij er geen last meer van heeft. Atalante en de Argonauten worden geconfronteerd met de Goden van voor de Goden. Door in het diepste van de wereld af te dalen, zullen ze verder gaan dan ze ooit voor zichzelf mogelijk hadden gehouden..."

Atalante - De Legende verschijnt als vanouds in hardcover. De gloednieuwe spin-off Atalante - Odyssee verschijnt daarentegen in softcover. De eerste twee delen verschijnen eveneens in september en zullen 7,95 euro kosten. Crisse schreef het verhaal, maar hij tekende het niet zelf. De Belgische auteur trof namelijk met Evana Kisa een zeer getalenteerde jongedame die met haar fantasy-illustraties sowieso al dicht aanleunde bij zijn eigen stijl. Kisa is een IJslandse schone — een wreed schone zelfs — en woont in Reykjavik. Atalante - Odyssee is meer dan enkel een spin-off over de jeugd van Atalante. Het is tevens een spin-off van Crisses andere reeks Ishanti. Daar verscheen nog maar één album van. In Atalante - Odyssee 1 komt ook een jeugdige Ishanti voor waardoor de strip tegelijk een spin-off als een crossover is. De inhoud van deel 1: "Ramses, de rode kater van Ishanti, is nogal onstuimig: hij ontsnapt voortdurend aan de aandacht van zijn jonge bazin! Op een dag sluipt hij de heilige tempel van Anubis binnen, wat natuurlijk verboden is... Ishanti volgt hem om hem te behoeden voor een welverdiende afstraffing, maar de kleine kat ontsnapt door wat op een luchtkoker lijkt. Maar wat een verrassing! De koker komt uit in... het bos van de Pelion, het koninkrijk van de faunen en van de kleine Atalante."

Golden Cup 6
Izuna 2
Silvester rondt ook twee reeksen af. Van Golden Cup verschijnt met deel 6, De Helse Truck, het laatste deel van de actiereeks die een spin-off is van Golden City. Tekenaar Alain Henriet heeft ondertussen een nieuwe hit beet met Berentand terwijl we van Daniel Pecqueur nog een album in de reeks XIII Mystery verwachten, getekend door Philippe Buchet (Konvooi) over Alan Smith, de zoon van Abe en Sally Smith uit het eerste deel van XIII. Over Golden Cup 6: "In India lopen jonge meisjes groot gevaar als ze alleen door het leven gaan: er zijn bendes die zulke meisjes ontvoeren. De kidnappers bieden de meiden aan rijke mannen aan om er mee te doen wat die rijkaards wilen... Borano wil dit soort praktijken met wortel en tak uitroeien. Dan ontmoet hij Holly, een van de slachtoffers van dit soort mensenhandel. Holly stelt voor om Borano te helpen bij het opsporen van de leiders van deze georganiseerde criminaliteit. Op zijn beurt maakt Daytona zch op voor het laatste deel van de Golden Cup. Daytona geldt als de grote favoriet, maar er zijn mensen die al hebben besloten dat Daytona de race niet gaat winnen. Die hebben iets heel anders in gedachten..."

Het fantastisch getekende Izuna, een prequel van Legende van de Scharlaken Wolken, zit er met het tweede deel ook op. Het verhaal vertelt meer over de wolfachtige wezens, de Izuna-wolven, waarmee we in Legende van de Scharlaken Wolken kennismaakten. "Al sinds de nacht der tijden zijn de Izuna-wolven de beschermers van de Heilige Boom. Woest verweren ze zich tegen de Noggo-demonen om zo de onzichtbare grens te bewaken tussen de wereld der mensen en die van de geesten. De mysterieuze verschijning van een meisje binnen de horde dreigt dit broze evenwicht grondig te verstoren."


Integrales van Paradise en van tweeluiken bij Daedalus
08/08
TOP
Paradise integraalTussen 2005 en 2008 verschenen alle vier delen van de reeks Paradise, een samenwerking tussen Brice Bingono (Piratenvlag) en Benoît Sokal (Canardo). In 2010 bundelde uitgeverij Casterman het hele verhaal in één integrale. In november verschijnt die integrale in vertaling wat de teller op aantal uitgebrachte integrales in 2015 nog wat verhoogt.

Daedalus slaat zelfs een stap over. In plaats van eerst afzonderlijke delen van in dit geval tweeluiken uit te geven, geeft het ineens een integrale uit van die in het Frans als tweeluik verschenen strips. Ook Dark Dragon Books begaf zich al op dat pad met Experience Death terwijl men bij Ballon Comics ook al eens durft wachten tot een verhaal in het Frans is afgewerkt in twee delen om het dan enkel als integrale uit te geven.

In het geval van Daedalus gaat het nu concreet om gebundelde uitgaven van Mjöllnir (112 pagina(s) en Erik de Rode (96 pagina's) tegen 29,95 euro per integrale. Ter vergelijking: voor de 192 pagina's tellende integrale van Paradise betaal je eveneens 29,95 euro.

Mjöllnir
Mjöllnir

Mjöllnir en Erik de Rode verschenen in het Frans bij Soleil. Mjöllnir is het werk van Pierre-Denis Goux (van de nog onvertaalde Merlijn-spin-off Le Prophète) en Oliver Peru (Lancelot, Nosferatu, Zombies, Orakel, Elfen). In hun verhaal komt de hamer van Thor in handen van een dwerg... een nijdige dwerg!

Erik de Rode
Erik de Rode

Erik de Rode is van een heel ander kaliber door Laurent Sieurac (Arelate, De Boeken van de Zieners) en Jean-François Di Giorgio (Samoerai). Het is een epische saga over een van de allereerste ontdekkers. Vikingenleider Erik wordt voor drie jaar verbannen uit IJsland na een moord. Tijdens een hectische reis, vergezeld van zijn familie, zijn vee en trouwe luitenant Leif, zet hij koers naar Groenland. De locatie ervan werd hem ingefluisterd door een zeeman die op zijn tocht naar IJsland afweek en bij het dan nog onverkende Groenland terechtkwam. Maar dat land vinden valt nog niet mee. Gigantische oppervlakten pakijs bemoeilijken Eriks zoektocht. Hij rondt de zuidelijke kaap van Groenland en komt in volstrekt onbekend gebied terecht... Zelfs voor een geoefend krijger als Erik is een dergelijke expeditie gene plezierreis.


Vooruitblik Red Skin 1
08/08
TOP
Red Skin 1
Oorspronkelijk onder de projectnaam Red Widow (maar dat zou te verwarrend zijn met de comicserie Black Widow) en daarna Red One verscheen in september 2014 het eerste deel van de trilogie Red Skin van Terry Dodson (Dromen, Harley Quinn, Star Wars) en Xavier Dorison (Undertaker, Het Derde Testament, Thorgal) bij Glénat. Toen geen vertaling, maar die komt er nu wel in november bij Daedalus.

Het verhaal is gesitueerd op het hoogtepunt van de Koude Oorlog wanneer de Sovjets hun beste vrouwelijke geheim agente op een missie naar Los Angeles sturen als propaganda voor de USSR. Hoofdpersonage Vera Yelnikov komt er terecht in de wereld van de lowbudgetfilms met een seriemoordenaar die er echt toeslaat. Het verhaal toont de gevolgen van onwetendheid en vooroordelen, maar er kan ook gelachen worden. Het jaar is 1977. Dodson raadt de in spanning afwachtende lezers aan om te denken aan seventiesfilms als Shaft en Foxy Brown met een snufje Quentin Tarantino om de toon van de vertelling te snappen.

Er moest elk jaar een nieuw deel verschijnen, maar het Franse deel zal niet meer voor dit jaar zijn. Dodson kreeg tussendoor namelijk het wel zeer aanlokkelijke aanbod om opnieuw Star Wars-comics te tekenen nadat hij in 1997 al Dark Force Rising in potlood tekende. Momenteel is hij werkzaam aan de miniserie Princess Leia op scenario van Mark Waid. Dorison kreeg er dan weer Thorgal en Kriss van Valnor als extra reeksen bij en schoot een hoofdvogel af met de western Undertaker.


Beslis mee over Suske en Wiske 332:
Het Verloren Verleden
08/08
TOP
Suske en Wiske
Op 2 december verschijnt Suske en Wiske 332: Het Verloren Verleden, het laatste album van het feestjaar waarin de reeks van Willy Vandersteen en zijn opvolgers haar zeventigste verjaardag viert. Hoe het verhaal afloopt, kan jij meebepalen aan de hand van vijf meerkeuzevragen die je hier vindt. Vooral de laatste vraag kan een breuk betekenen met nagenoeg alle voorgaande verhalen.

De korte inhoud van het verhaal geven we ook nog mee: "Een nieuwe uitvinding van Barabas kan computers rechtstreeks op het menselijk brein aansluiten via bluetooth. Een machtige industrieel wil de uitvinding van Barabas en laat Snoeffel en Gaffel het brein van Barabas downloaden op een USB-stick. Barabas blijft achter als een hulpeloze kleuter. Intussen sluit Lambik zijn 'geweldig intellect' aan op het internet en daardoor loopt alles mis: de wereldvrede wordt bedreigd! Kunnen Suske en Wiske Barabas op tijd normaal krijgen om een nieuwe wereldoorlog te verhinderen?"


Extra scenarist voor Kriss van Valnor-spin-off
01/08
TOP
Kriss van Valnor
Volgens de site www.thorgal.com verschijnt in november het nieuwe album van De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor. Dat Roman Surzhenko, die de spin-offs Wolvin en De Jonge Jaren al voor zijn rekening neemt, ook nog eens deze serie vervolgt, wisten we al. Giulio De Vita wilde namelijk stoppen op een hoogtepunt en zich voortaan met eigen projecten bezighouden. Het was ook het laatste album dat Yves Sente mocht schrijven. Sente wordt voor zowel de hoofdreeks Thorgal als voor Kriss van Valnor vervangen door Xavier Dorison, maar — en dit is dus het nieuws — voor de spin-off over Kriss krijgt hij hulp van Mathieu Mariolle.

Mariolle schreef ondertussen heel wat stripverhalen, maar bitter weinig ervan raakten vertaald. Met De Hand van de Duivel begeeft hij zich in het maffia- en filmmilieu. Kendo - De Weg van het Zwaard en Sjanghai maakte hij samen met tekenaar Yann Tisseron.

In het vervolg op Rode Raheborg vecht Kriss na de veldslag tussen de Vikingen uit het noorden en de troepen van Magnus als altijd voor haar overleven, maar nu ook voor haar koninkrijk en voor haar verloren zoon Aniël. Volgens Gauthier Van Meerbeeck, uitgeefdirecteur van Le Lombard, is het een heel sterk en angstaanjagend verhaal dat hij vergelijkt met Alinoë, deel 8 in de reeks Thorgal. Dat belooft!

Van Meerbeeck verwees ook nog naar nevenpersonages als Boomvoet, de Sleutelbewaarster en Galathorn rond wie mogelijke spin-offreeksen mogelijk waren, maar de uitgeverij wilde geen wildgroei aan nevenreeksen. Een voorstel van Xavier Dorison over Boomvoet werkte hij achteraf om naar het tweeluik Asgard, getekend door Ralph Meyer met wie hij later de verkooptopper Undertaker maakte. Uiteindelijk kwam Dorison toch nog door de grote poort binnen als hoofdscenarist voor Thorgal en Kriss van Valnor.


Historische inspiratie voor Asterix 36
01/08
TOP
Asterix 36
Thorgal en Asterix, de nummers 1 en 2 in onze ReeksTop 50. En toevallig hebben we nieuws over beide reeksen. Over Thorgal kan je in het bericht hierboven meer lezen. Over Asterix 36: De Papyrus van Caesar loste Albert Uderzo nog dat het verhaal zich niet alleen in Gallië, maar ook in Rome zal afspelen. Drie nieuwe personages zullen opduiken in het ons zo bekende dorpje. Een ervan is een Romeinse slechterik die volgens Ferri onvergetelijk zal zijn, de twee anderen zijn Galliërs. En dan misschien het belangrijkste voor meelezende geschiedenisleraars: De Papyrus van Asterix is geïnspireerd op Julius Caesars Commentarii de Bello Gallico (Commentaren over de Gallische Oorlog), zijn gebundelde verslagen over zijn verovering van Gallië tussen ongeveer 58 en 50 voor Christus. De eerste zeven van de acht 'boeken' (in feite papyrusrollen) schreef Caesar in de derde persoon over zichzelf, inclusief historische verdraaiingen ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Voor elk oorlogsjaar was er één boek. Het achtste en laatste boek werd geschreven door een van zijn officieren.

De Papyrus van Caear is de titel van deel 36. Van alle andere vertalingen geeft enkel de Engelse titel, Asterix and the Missing Scroll, nog wat meer prijs over wat we eventueel kunnen verwachten... Een vermiste papyrusrol van Caesar die in het dorpje van de Galliërs belandt? Wat ons meteen doet vermoeden dat het minder om de inhoud van de papyrusrollen is te doen dan wel om de rollen zelf.

Caesars commentaren kwamen al eens aan bod in de reeks, weet je nog? Met één bepaalde uitspraak konden de Galliërs in het dorp van Asterix écht niet lachen. Dat leidde naar een bezoek bij de Belgen... Het gaat om onderstaand fragment met het bewuste citaat dat we nog eventjes hebben benadrukt:
"Heel Gallia is verdeeld in drie delen. In een daarvan wonen de Belgae, de Aquitani in een ander en in het derde diegenen die in hun eigen taal Celtae genoemd worden en in de onze Galli. Allen verschillen onderling in taal, instellingen en wetten. De Galliërs worden door de rivier de Garunna van de Aquitaniërs en door de Matrona en de Sequana van de Belgae gescheiden. De Belgae zijn de dappersten van allemaal, omdat ze het verst verwijderd zijn van de cultuur en de beschaving van de provincia en er slechts zeer zelden kooplui dingen komen brengen die bijdragen tot de verwekelijking van hun geesten, en omdat ze vlak bij de Germanen leven, die over de Rijn wonen en met wie ze voortdurend oorlog voeren. Om die reden overtreffen ook de Helvetiërs de overige Galliërs in moed, omdat ze bijna dagelijks strijd voeren met de Germanen. Ze weren hen ofwel van hun eigen grondgebied, of voeren zelf oorlog op het grondgebied van de Germanen."

Asterix 36: De Papyrus van Caesar, door Didier Conrad en Jean-Yves Ferri, verschijnt op 22 oktober. De Franse oplage bedraagt 1,8 miljoen exemplaren. Dat zijn samen heel wat opleggers van vrachtwagens die tegelijk de baan opmoeten voor de distributie naar de winkels. Van het vorige album raakten er wereldwijd vijf miljoen exemplaren verkocht.


Coverproject voor XIII 24
01/08
TOP
XIII 24
De release van XIII 24 nadert, nog een maand of vijf. Bij uitgever Yves Schlirf kwam bovenstaand covervoorstel van Iouri Jigounov binnen waardoor we ineens weten dat de titel L'Héritage de Jason Mac Lane (De Erfenis van Jason Mac Lane) luidt. Jigounov heeft ook nog een stuk van een vliegdekschip over te kalkeren. Het nieuwe personage, kapitein Jo Spark, mag mee op de cover staan. Over haar wisten we onlangs nog te vertellen dat ze minder makkelijk valt te verleiden dan kolonel Jones. Nu ja, dat valt nog te bezien.


Marie en Raphaël komen terug
01/08
TOP
De Beaux Moments
Op zijn blog heeft Jim (Een Nacht in Rome) onlangs kenbaar gemaakt dat hij de laatste hand aan de tekeningen en inkleuring legde van zijn volgende solostrip De Beaux Moments. Hij werkte anderhalf jaar aan de 94 strippagina's, als album later dit jaar in het Frans te verwachten bij Bamboo en in vertaling durven we nu al zeggen dat het bij Saga Uitgaven zal verschijnen. Jim is toch wat ongerust over de ontvangst van het publiek na het tweeluik Een Nacht in Rome waarmee hij furore maakte. Vooral omdat De Beaux Moments een bundeling van kortverhalen is van elk vier tot twaalf pagina's. Jim praat hierin over het leven, de dood, de liefde, foto's op smartphones, kerstcadeaus, te oude vrouwen in te luxueuze hotels in Venetië, een buur die piano speelt terwijl je de liefde bedrijft,... Elk kortverhaal heeft één hoofdpersoon waar Jim meestal als derde persoon over vertelt. Twee van die personen zijn oude bekenden: Marie en Raphaël uit Een Nacht in Rome. Ze spelen elk een hoofdrol in twee afzonderlijke kortverhalen. Had je hieronder trouwens Marie in een scène uit De Beaux Moments herkend?

De Beaux Moments
Een Nacht in Rome was de grote doorbraakstrip van Jim. Na het tweeluik ging hij wel, dan weer geen vervolg maken, tussendoor ook nog een filmversie, maar nu is er toch beslist dat zijn eerstvolgende strip die hij zelf ook tekent alsnog een nieuw tweeluik van Een Nacht in Rome zal worden. Goed voor zijn marktwaarde. Originele tekeningen, die hij in veelvoud maakt van Marie (zie voorbeeld hieronder) voor nogal wat fans, kostten vroeger 200 euro, tegenwoordig bedraagt de marktprijs 2.000 euro!

Een Nacht in Rome


Vooruitblik Tristan 15
01/08
TOP
Tristan 15
Nieuwe albums van Alex Senator, Alex en Lefranc moeten er dit najaar komen. Maar wij kijken het meest uit naar een nieuw album van een andere reeks van Jacques Martin: Tristan 15: De IJzeren Poort, te meer omdat het is getekend door Nederlander Paul Teng (De Oneven Orde, Shane, De Telescoop, Jan van Scorel, Libertair Intermezzo, Delgadito). Hierboven zie je alvast de coverillustratie, onderaan dit artikel een fragment. De voorpublicatie loopt momenteel in Eppo.

We vroegen de tekenaar vorig jaar het verhaal eens voor te stellen: "Het verhaal gaat over een Ottomaanse legertroep die in de omgeving van Sibiu, een stad in Hongarije met een Duitse bevolking, een groot kostbaar kruisbeeld buit maakt, maar door barre winterse omstandigheden vast komt te zitten. Tristan moet zijn gevangen genomen vriend uit hun handen redden, terwijl hij het eveneens aan de stok krijgt met de Heer van Sibiu."

Het scenario is van Jean-Luc Cornette en Jerry Frissen. Frissen schrijft momenteel enkele nieuwe tweeluiken van De Metabaronnen voor Valentin Sécher (Khaal - Kronieken van een Galactische Keizer) en Niko Henrichon (Noach). Cornette schreef strips als Central Park, De Glimlach van Mao, In het Midden van Nowhere en Morro Bay. Voor de scenaristen is het hun tweede Tristan-album na het vorige album, Dracula. Paul Teng debuteert in deze middeleeuwse reeks.

Tristan 15


Vooruitblik Airborne 44 6
01/08
TOP
Airborne 44 6
In juni 2014 verscheen het eerste deel van het derde tweeluik van Philippe Jarbinets Airborne 44. Lees hier nog maar eens onze bespreking. In december dit jaar staat het vervolg en slot gepland, toch al in het Frans.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet