Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 22 maart:

Corentin vervolgt
Bernie Wrightson overleden


Updates van 18 maart:

Orbital vervolgt bij Microbe
Verfilming De Terugkeer van de Wespendief woensdag op tv
Vooruitblik Jan van Haasteren - Van Striptekenaar tot Puzzelfenomeen

Updates van 15 maart:

Pascal Zanon overleden
Originele plaat uit Kuifje in Amerika wordt geveild
Herdruk voor hardcover van Duke 1 en Hermanns volgende projecten


Updates van 11 maart:

Vooruitblik De Adoptie 2
Vooruitblik Dickens & Dickens
Vooruitblik Tramp 11
Dominique Goblet eerste striptekenares in Brusselse stripmuurparcours
Cutting Edge Award en Stripschapprijzen


Updates van 4 maart:

Voorsmaakje XIII Mystery 12
Philippe Berthet in Barcelona
Internationaal Stripfestival Antwerpen een jaar uitgesteld

Updates van 1 maart:

Vooruitblik De Brokkenmakers integraal
Vooruitblik Herlock Sholmes integraal
De filmcast van De Kleine Robbe
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2016: aprilmeijunijuli • augustus • september • oktober • november • december
2017: januarifebruarimaart
 
Corentin vervolgt
22/03
TOP
Corentin
Tekenaar Christophe Simon zit momenteel aan plaat 13 van zijn one-shot op scenario van Jean Van Hamme. Dat album gaat over dokter-gynaecoloog Denis Mukwege en is gebaseerd op het boek L'Homme qui Répare les Femmes van de Belgische journaliste Colette Braeckman. Daar bestaat ook een documentaire van die verboden is in Congo. Dokter Mukwege behandelt al jarenlang vrouwen die verkracht en vooral verminkt zijn aan hun geslachtsorganen in zijn ziekenhuis in Panzi, in het Congolese Zuid-Kivu. Christophe Simon tekent het verhaal voor uitgeverij Le Lombard.

In de stroom comebacks en reanimaties van oude stripfiguren was Christophe Simon in 2016 ook verantwoordelijk voor een nieuw verhaal van Corentin, een van de oudste stripfiguren die een nieuw leven kregen. Met De Drie Parels van Sa-Skya bewerkte Simon een oude novelle van Jean Van Hamme uit 1973. Daarna was het voor de tekenaar even koffiedik kijken of er meer Corentin-albums mogelijk waren. Er moest daartoe namelijk onderhandeld worden met diverse erfgenamen. Die beslissing is ondertussen gemaakt. Op de stripbeurs van Geraardsbergen vertelde Simon aan een van onze medewerkers dat zijn volgende album een nieuw verhaal van Corentin wordt. Het verhaal mag hij nu zelf bedenken, maar hij krijgt wel de hulp van Jean Van Hamme die zich als supervisor opwerpt.


Bernie Wrightson overleden
22/03
TOP
Bernie Wrightson
2017 blijft een zwart jaar als het om overlijdens van striptekenaars gaat. Op 18 maart overleed de Amerikaanse tekenaar Bernie Wrightson. Hij werd geboren op 27 oktober 1948. De man is een van de scheppers van Swamp Thing en maakte vooral in het horrorgenre furore. Ook de literaire -, film- en muziekwereld deed een beroep op zijn fantasie en creativiteit.

Zijn eerste professionele stripwerk kon hij in 1968 publiceren in de comicserie House of Mystery waarop hij voor diverse reeksen werkte voor DC en concurrent Marvel. In 1971 creëerde hij samen met scenarist Len Wein het moerasmonster Swamp Thing voor DC. Drie jaar later verliet hij de uitgeverij om voor Warren Publishing te werken aan horrorcomics in zwart-wit. Daarvoor ontwikkelde hij eigen verhalen en bewerkte hij verhalen van horrorschrijvers H.P. Lovecraft en Edgar Allan Poe. In 1975 richtte hij met Jeff Jones, Michael Kaluta en Barry Btman: De CultusWindsor-Smith een stduio op om ook buiten het comiccircuit illustraties kwijt te kunnen. Naast zijn stripwerk maakte hij talloze posters, kalenders en zelfs kleurboeken. Voor een uitgave van Mary Shelley's roman Frankenstein tekende hij een vijftigtal uiterst gedetailleerde pentekeningen die deden denken aan gravures uit de negentiende eeuw. Hij deed er zeven jaar over! Voor nog zo'n horrorgrootmeester, Stephen King, tekende hij de filmposter van Creepshow en maakte hij er ook de comicbewerking van. Dat leidde naar meer opdrachten rond het werk van Stephen King. Voor de muziekwereld illustreerde hij enkele platenhoezen, onder meer voor Meat Loaf. Als conceptual artist verleende hij zijn bijdrage aan films als Ghostbusters, The Faculty, Galaxy Quest, Spider-Man, Land of the Dead en The Mist (naar een roman van Stephen King). Als comictekenaar werkte hij aan onder meer Spider-Man, Batman (RW Uitgeverij vertaalde in 2015 De Cultus) en The Punisher terwijl hij talloze covers maakte voor andere reeksen.


Orbital vervolgt bij Microbe
18/03
TOP
Orbital 5
Orbital 6
Orbital 7
Toen het eerste album van Orbital in 2007 verscheen, schoven we onze lade met complimenten ver open. "Het charmante van deze strip is zijn vertrouwd coherent universum. Het is één groot eerbetoon aan alle gekende sf-strips. Het zwarte ei van De Incal, de aardse legerkostuums en buitenaardsen van Enki Bilal, de ruimteschepen uit De Technovaders, de Jävloden figureren ook in Konvooi, de confederatiedirecteur kennen we uit Ravian,... " Bij deel 2 gooiden we de verwijzingen naar ander sf-spul verder open door Orbital ook met films als Starship Troopers en The Chronicles of Riddick te vergelijken. Maar het had ook voldoende originele elementen om het niet zomaar af te serveren als een samenraapsel van andere sf-verhalen. Elk nieuw deel werd beter. Jammer dat Dupuis besliste om de vertaling na twee tweeluiken voor bekeken te houden. De verkoop was weliswaar gezakt (hoewel niet drastisch) tot het voor hen niet meer interessant genoeg was om voort te zetten. In het Frans liep de reeks door. In januari laatstleden verscheen deel 7.

De lagere verkoop voor een grote uitgeverij is nog steeds een prima oplage voor een kleinere uitgever. En zo waagt de nieuwe uitgeverij Microbe de gok om de sf-reeks van Serge Pellé en Sylvain Runberg opnieuw te lanceren en de niet-vertaalde albums alsnog uit te geven.

Microbe wil vooreerst de complete reeks in een gelimiteerde oplage van niet meer dan tweehonderd hardcoveralbums uitgeven in vier maanden tijd. Dat betekent dus dat de vier bij Dupuis verschenen albums opnieuw in een hard jasje verschijnen. De delen 5, 6 en 7 verschijnen daarbovenop ook in softcover voor wie de eerste vier delen al had en de reeks liever in slappe kaft voortzet. Houd de zomervakantie alvast vrij om deze reeks (opnieuw) te ontdekken, want de planning ziet er als volgt uit:
• juli: hardcover deel 5 + deel 1
• augustus: hardcover deel 6 + deel 2 / softcover deel 5
• september: hardcover deel 7 + deel 3 / softcover deel 6
• oktober: hardcover deel 4 / softcover deel 7


Verfilming De Terugkeer van de Wespendief woensdag op tv
18/03
TOP
De Terugkeer van de Wespendief
De Terugkeer van de WespendiefIn 2014 verscheen het one-shot De Terugkeer van de Wespendief waarmee de Nederlandse Aimée de Jongh ook in het graphic novelmilieu haar plaatsje veroverde. Van de strip verschenen ondertussen enkele vertalingen en er werd ook werk gemaakt van een verfilming. Het resultaat daarvan kan je aanstaande woensdag 22 maart op tv bekijken of opnemen. NPO3 zendt voor tv gemaakte bewerking uit om 20.30 uur. De regie is van Stanley Kok. De cast bestaat uit Benja Bruijning, Sanne Langelaar, Mandela Wee Wee, Svenno van Kleij en Samuel Bouma.

De Terugkeer van de Wespendief opent het nieuwste seizoen van Telefilm. Dat zijn Nederlandse speelfilms die speciaal zijn gemaakt voor de publieke omroep. Sinds 2001 worden er per seizoen een zestal films geproduceerd en uitgezonden. Ze behandelen actuele maatschappelijke thema's. Aimée de Jonghs verhaal snijdt het thema pesten aan.

De volgende samenvatting komt van NPO3: "In De Terugkeer van de Wespendief komt een man de boekwinkel van Simon binnen. De man doet Simon denken aan iemand uit zijn verleden. Simon raakt door de vreemdeling geïntrigeerd en begint de man te achtervolgen. We zien flarden uit Simons jeugd waar zijn beste vriend Ralph het leven zuur wordt gemaakt door twee pestkoppen op school. In deze psychologische thriller wordt langzaam het traumatische verleden van Simon en zijn schoolvriend Ralph ontrafeld en ontdekken we wat voor gruwelijk geheim Simon bij zich draagt. Lukt het hem om in het reine te komen met zichzelf en de toekomst die hij samen met zijn vrouw Laura heeft opgebouwd te behouden? Of is het verleden te zwaar en gaat Simon aan de enorme druk van een bezwaard geweten ten onder?"


Vooruitblik Jan van Haasteren -
Van Striptekenaar tot Puzzelfenomeen
18/03
TOP
Jan van Haasteren
De puzzels met drukke zoekplaten van Jan van Haasteren gaan de wereld rond. Wij kennen de Nederlander ook als striptekenaar van onder meer Baron van Tast, Erik en Opa, Tinus Trotyl en zijn medewerking aan het Nederlandse undergroundblad De Vrije Balloen. Arboris werkt momenteel aan een overzichtsboek met de bedoeling het eind dit jaar uit te brengen. Op een kleine driehonderdtal pagina's moet zijn veelzijdige carrière aan bod komen met achtergrondinformatie, foto's, kindertekeningen strips, reclame-illustraties en uiteraard zijn puzzelplaten. De bundel zal enkel in harde kaft verschijnen.


Pascal Zanon overleden
15/03
TOP
Pascal Zanon
In het al meermaals door sterfgevallen geplaagde jaar moeten we nog het schrijnende overlijden van de op 1 november 1943 in Brussel geboren tekenaar Pascal J. Zanon toevoegen. Hij tekende de eerste negen albums van de reeks Harry Dickson naar de held van Jean Ray.

Hij overleed al op 15 januari 2017, maar het nieuws raakte pas een paar weken geleden bekend. De 73-jarige man overleed namelijk in absolute eenzaamheid in een ziekenhuis in Brussel. Eind 2016 drong zijn dokter tijdens een routineonderzoek aan op een operatie omdat er een fatale slagaderbreuk dreigde. De operatie in het ziekenhuis was een succes, maar er waren complicaties en er wachtte hem een revalidatieperiode. Uiteindelijk overleed hij aan een longontsteking. Het ziekenhuis lichtte niemand in en hij werd inderhaast begraven in een kist die werd betaald door de gemeenschap.

Blogger Robert Steuckers herinnert Pascal "Julius" Zanon vooral als een zachtaardige, vriendelijke man met een gouden hart die meticuleus met documentatie te werk ging voor zijn tekeningen die in de klassieke tradities van de klare lijn passen. Dat proces kostte veel tijd waardoor het verschijningstempo laag was. Hij verdiende nauwelijks zijn brood en stortte geen enkele cent aan de sociale zekerheid. Hij gaf zijn geld liever uit aan boeken, ijsjes en taarten. Dat leverde hem weliswaar een proces op, maar na de verloren zaak vertikte hij het nog altijd om te betalen.

Harry Dickson verschijnt sinds 1986. Weldra verschijnt deel 12, het tweede album dat getekend is door Renaud (Jessica Blandy). Philippe Chapelle hielp mee aan deel 9 en tekende deel 10.

Harry Dickson


Originele plaat uit Kuifje in Amerika wordt geveild
15/03
TOP
Kuifje in Amerika
Kuifje in AmerikaOp 8 april organiseert het veilinghuis Artcurial weer een stripveiling die uit twee delen bestaat. Het eerste luik is gewijd aan Hergé en Kuifje. Een topstuk wordt een originele plaat uit Kuifje in Amerika uit 1937 waarop Kuifje vanop een trapje van een taxi een boef achterna zit in de straten van Chicago. In de eerste albumversie was het de enige plaat die in kleur verscheen. De kleurindicaties op kalk horen bij hetzelfde veilingkavel. De geschatte waarde is 600.000-700.000 euro.

Op de vorige veiling van november werd nog een wereldrecord gebroken voor een andere originele plaat uit Mannen op de Maan (uit 1954). Die plaat ging toen weg voor 1,55 miljoen euro.


Herdruk voor hardcover van Duke 1
en Hermanns volgende projecten
15/03
TOP
Duke 1Nog voor de exemplaren aan de winkels werden geleverd, bleek de oplage van de hardcoverversie van Duke 1 ontoereikend om aan alle bestellingen te voldoen. Het album was op dat moment al uitverkocht bij de uitgeverij. Zodra klanten daar lucht van kregen, kwam er een zelden geziene jacht op het album. We zagen een foto circuleren van iemand die vijf hardcovers onder de arm had in een winkelketen (wellicht uit menslievendheid om zijn vrienden verzamelaars een exemplaar te schenken), we zagen prijzen op verkoopsites tot meer dan vijf keer de officiële winkelwaarde en winkeliers kregen tal van telefoontjes en mails met de vraag of er nog een exemplaar beschikbaar was.

Hoewel de softcoverversie nog ruim voorradig is, besliste Le Lombard om het hardcoveralbum te herdrukken om aan de grote vraag te voldoen. Die herdruk komt er in mei. Voor wie toch te veel betaalde: troost je, je hebt nog altijd de eerste druk. De eerste oplage bedroeg vijfhonderd exemplaren en dat zou doorgaans moeten volstaan voor een album dat ook nog in softcover verschijnt. Maar het laatste jaar was er ontzettend veel aandacht voor Hermann. Dat merkten ook Sherpa en Saga Uitgaven waarvan de toch duurdere integrales van respectievelijk Comanche en De Torens van Schemerwoude snel uitverkocht raakten. Saga Uitgaven kon nog snel de oplage van de integrales van De Torens van Schemerwoude opkrikken. Voor de integrale die deze maand van Hermanns oude jeugdreeksje Hee Nick verschijnt, is dan weer een voorzichtige oplage behouden.

Hebben we ook nog ander nieuws over Duke? Welja. Er zijn voorlopig drie albums voorzien. "Daarna zien we wel", dixit Hermann. Hij herinnerde zijn uitgever eraan dat hij over anderhalf jaar al tachtig jaar is. Scenarist Yves H. ziet het grootser. Hij voorziet al een reeks van zeven of acht albums waarvan er net zoals Jeremiah jaarlijks een nieuw album zal verschijnen.

Een volgend verhaal van Jeremiah, waar Hermann onlangs de laatste hand aan legdet, gaat over Kurdy Malloy voor hij Jeremiah leerde kennen. Momenteel werkt Hermann aan deel 2 van Duke. En blijkbaar is er nog steeds ruimte voor extra albums naast Jeremiah en Duke, want Hermann denkt al aan een nieuwe Schemerwoude met de nederlaag van Napoleon Bonaparte in Spanje op de achtergrond. Daar wist hij in alle enthousiasme het volgende over te vertellen: "Napoleon kreeg in Spanje te maken met de guerilla, een soort oorlogsvoering die nog niet bestond. De slachtpartijen, de wraakacties op dorpen, dat was verschrikkelijk. Bij mijn weten is dat in nog geen enkele strip behandeld geweest."
(Bron: Jean-Pierre Fuéri en Frédéric Vidal — Casemate 99, januari 2017)


Vooruitblik De Adoptie 2
11/03
TOP
De Adoptie 2
Sinds vorige maand ligt het eerste deel van het tweeluik De Adoptie in de winkel. Tekenaar Arno Monin postte op Facebook bovenstaande illustratie als voorproefje van wat de cover van deel 2 kan worden. Hij verraadt er al mee dat het hoofdpersonage Gabriël nog meer uit zijn comfortzone komt door naar Peru te reizen. Omdat zijn zoon en schoondochter een Peruaans weeskindje adopteerden, werd hij prompt opa en scenarist Zidrou liet toch na een half album Gabriëls norse houding afbrokkelen. Monin meldde dat de tekeningen van deel 2 zo goed als af zijn. De vertaling plant Saga Uitgaven in september.


Vooruitblik Dickens & Dickens
11/03
TOP
Dickens & Dickens 1
Bij Vents d'Ouest, een label van het Franse Glénat, verscheen vorige maand het eerste deel van het tweeluik Dickens & Dickens door Griffo en Rodolphe. Het vervolg is gepland voor augustus. Voor de vertaling wordt er gewacht tot beide albums zijn verschenen om die als een gebundelde editie uit te geven. Die bundel zou volgens de planning, en onder voorbehoud van eventuele veranderingen, in oktober moeten verschijnen.

Ondertussen broedt het nieuw samengestelde duo Griffo en Rodolphe — het is hun eerste samenwerking — al op een gelijkaardig tweeluik met eveneens een beroemde schrijver in de hoofdrol, maar het zal zich daarentegen afspelen in het eind negentiende-eeuwse New York. Voor Griffo daaraan begint, heeft hij nog wat andere katjes te geselen. Vooreerst legt hij de laatste hand aan het slotalbum in de reeks Het Orakel van de Maan. Hij moet ook nog twee kortverhalen tekenen voor het eerste album in de tweede trilogie van S.O.S. Geluk, nu op scenario van Stephen Desberg in plaats van Jean Van Hamme. Voor de tweede trilogie wordt het concept van de eerste herhaald: de eerste twee albums bestaan elk uit drie losse kortverhalen die in het afsluitende deel samenvloeien in een lang verhaal.

We zoudne nog graag afsluiten met de voorstelling die Griffo voor ons over Dickens & Dickens schreef: "Londen 1852. Charles Dickens, Engelands vermaardste schrijver, wordt gelauwerd in de hoogste en laagste regionen van het Victoriaanse British Empire. De auteur van onder andere Oliver Twist, Nicolas Nickelby, Bleak House en A Christmas Carol doet zijn inspiratie op tijdens zijn lange nachtelijke wandelingen door de straten en stegen van Londen. Zijn dagelijkse routine wordt verbroken als hij merkt dat er een mysterieus individu hem overal lijkt te volgen. Het houdt hem uit zijn concentratie. Als het hem te veel wordt, besluit hij het detectivebureau Wyatt & Jones in te schakelen om de man te ontmaskeren. Deze onderneming eindigt op dramatische wijze: de twee detectives worden op bijzonder gruwelijke wijze vermoord teruggevonden in een verlaten steeg. Op een nacht brengt het onvermijdelijke noodlot Charles Dickens oog in oog met zijn achtervolger. Tot zijn grote verbazing blijkt de man zijn fysisch evenbeeld te zijn, maar dan zonder het gerafineerde van de schrijver. De dubbelganger blijkt een onderwereldfiguur te zijn die het geweld niet schuwt en zich in de kringen van prostitutie, opiumdealers en gokkers begeeft. Zijn naam is Charlie. Dickens is geïntrigeerd door dit personage en als hij hem beter leert kennen, blijkt dat ze tijdens hun prille jeugd een gelijkaardige ervaring hebben beleefd. Een soort ontdubbeling. Hun persoonlijkheden vervoegen elkaar of beter gezegd, het zijn de twee kanten van eenzelfde persoonlijkheid. Voor onze beroemde schrijver het beseft, wordt hij in Charlies wereld gezogen met alle gevolgen van dien..."


Vooruitblik Tramp 11
11/03
TOP
Tramp 11
De Vliegenier 1, een spin-off van de maritieme thriller Tramp, viel blijkbaar in de smaak vorig jaar, want het album komt voor in de striptop-20 van 2016. Deel 2 is al op komst. Maar hoe zit het eigenlijk met Tramp? Wel, er is goed nieuws en er is slecht nieuws.

Het goede nieuws is dat Tramp 11 dit jaar nog verschijnt bij Dargaud. Hierboven zie je een van de platen van Patrick Jusseaume. Het slechte nieuws is dat het album het laatste van zijn hand zal zijn. Door zware, aanhoudende gezondheidsproblemen — die het hem lastig maakten om deel 10 (uit 2012!) tot een goed einde te brengen — moest hij na 31 platen de handdoek in de ring gooien. De rest van het album is getekend door Jean-Charles Kraehn. Ook de volgende delen zal Kraehn voor zijn rekening nemen. Jusseaume stopt daarom niet met tekenen, hij gooit zich ondertussen op een project waar hij niets over wil vertellen, behalve dat het meer met de luchtvaart heeft te maken.


Dominique Goblet eerste striptekenares in Brusselse stripmuurparcours
11/03
TOP
Dominique Goblet
Van de meer dan vijftig stripmuren in Brussel zijn er welgeteld nul getekend door een vrouw. Daar komt in de lente verandering in, want Dominique Goblet werd gevraagd om een illustratie voor een stripmuur te ontwerpen voor de Alhambrawijk. Het plaatselijke wijkcomité was zelf vragende partij om een stripmuur te krijgen voor de gevel in de Sint-Jan-Nepomucenusstraat nummer 15. Er kon gekozen worden uit drie vrouwelijke stripmakers en het wijkcomité koos unaniem voor Goblet. Later dit jaar komt er ook nog een stripmuurproject met Brecht Evens in de hoofdstad, maar Ans Persoons, schepen van Nederlandstalige aangelegenheden Wijkcontracten en Participatie, ijvert ervoor om jaarlijks minstens één stripmuur van de hand van een vrouw in te huldigen. Een belofte die ze naar eigen zeggen zal waarmaken. Haar motivatie kan je hier nalezen.


Cutting Edge Award en Stripschapprijzen
11/03
TOP
Cutting Edge Award
Afgelopen week telden we dagelijks af in onze striptop-20 van 2016 waarvoor jij de gelegenheid had om als jurylid op te treden. De volledige uitslag staat sinds vandaag online. Ook elders werden beste albums van 2016 verkozen.

WolvenPatienceDe Belgische cultuur- en mediasite Cutting Edge reikte voor de twalfde keer zijn jaarlijkse awards uit. In de categorie strips viel het bij Bries verschenen one-shot Wolven van Ward Zwart en Enzo Smits als beste nationale strip uit de bus. Voor de beste vertaalde strip riepen de deelnemende lezers van de site Patience van Daniel Clowes uit als winnaar. Charel Cambré maakte bovenstaande illustratie met alle winnaars. Check hier de lijst om te controleren of hij er geen vergeten is.

Elsje Maakt GeschiedenisIn the PinesIn Nederland heerst dezer dagen verkiezingskoorts, maar de jury van de Stripschapprijzen kwam tot een makkelijker keuze. In the Pines - 5 Murder Ballads van Erik Kriek was volgens hen het beste album van 2016 die bekroond kon worden met een Stripschappenning. Het beste jeugdalbum was volgens basisschoolleerlingen uit Rijswijk en De Lier Elsje Maakt Geschiedenis van Eric Hercules en Gerben Valkema.


Voorsmaakje XIII Mystery 12
04/03
TOP
XIII Mystery 12
In juni verschijnt XIII Mystery 11: Jonathan Fly door Olivier TaDuc en Olivier Brunschwig. TaDuc tekent momenteel trouwens een 120 pagina's tellend one-shot op scenario van Serge Le Tendre voor de collectie Vrije Vlucht van Dupuis. Het is naar eigen zeggen verwant met Chinaman. Er wordt al jaren gesproken over een mogelijke comeback van hun westernreeks. Maar we gingen het eigenlijk over XIII Mystery hebben.

Hierboven zie je een voorsmaakje van XIII Mystery 12, het voorlaatste deel in de spin-offreeks van XIII. Klik erop voor een grotere weergave. Het auteursduo van dienst is Philippe Buchet (Konvooi) en Daniel Pecqueur (Golden City). Zij vertellen het verhaal van wellicht het meest afwezige personage in de reeks XIII: Alan, de zoon van Abe en Sally Smith uit XIII deel 1.

Daarna verschijnt nog één deel, geschreven door Jean Van Hamme, die in zee gaat met Olivier Grenson (Niklos Koda). Hun vaarwel aan de reeks spitst zich toe op Judith Warner en Jessica Martin.


Philippe Berthet in Barcelona
04/03
TOP
Berthet - Raule
Na het tweeluik Perico (met Régis Hautière in Cuba en de VS), de one-shots Zwijgen als Vermoord (met Zidrou in Australië) en Motorcity (met Sylvain Runberg in Zweden) rijgt Philippe Berthet een nieuwe scenarist aan zijn degen voor een volgend abum in de collectie Zwartlijn die Dargaud speciaal voor hem creëerde. Deze keer werkt hij samen met Spanjaard Sandro Raule voor een misdaaverhaal dat zich in Barcelona afspeelt. Raule dook in 2011 in ons taalgebied op met de vertaling van Jazz Maynard bij uitgeverij Blloan. Daarna volgden Isabellae bij Dark Dragon Books en Arthus Trivium bij Dargaud. Uitgever Yves Schlirf deelde bovenstaande en onderstaande voorsmaakjes van het volgende album via Twitter.

Berthet - Raule


Internationaal Stripfestival Antwerpen een jaar uitgesteld
04/03
TOP
ISA
Op 5, 6 en 7 mei had in hartje Antwerpen de eerste editie van het Internationaal Stripfestival Antwerpen (ISA) moeten plaatsvinden. De organisatie hakte afgelopen week echter de knoop door om het evenement uit te stellen naar mei 2018. In het persbericht hieronder wordt die beslissing toegelicht.

INTERNATIONAAL STRIPFESTIVAL ANTWERPEN:
volledige focus op eerste editie in 2018!

"Ballon Media en Standaard Uitgeverij, de organisatoren van het Internationaal Stripfestival Antwerpen (ISA) hebben in overleg met de Stad Antwerpen beslist om de eerste editie van ISA te verschuiven naar mei 2018.

We doen dit enerzijds met spijt in het hart omdat er zowel inhoudelijk als naar sponsors en partners toe reeds een mooi traject werd afgelegd, maar anderzijds zijn we verheugd over de mogelijkheden die ontstaan door alsnog de noodzakelijke tijd te nemen voor de organisatie van ISA.

Uit het enthousiasme dat ontstond na de ISA-persconferentie medio januari op het stadhuis van Antwerpen, zijn immers enkele bijzonder relevante deelprojecten ontstaan die het potentieel van ISA duidelijk aantonen maar waarvoor mei 2017 te snel bleek.

Beide uitgeverijen geloven ten zeerste in het welslagen van dit verbindend en enthousiasmerend stripproject en richten eerstdaags een vzw op die als organisator van ISA zal gaan optreden en contractant zal worden voor alle nationale en internationale partners. Mede daardoor was de aanloopperiode voor de organisatie van ISA 2017 te kort. Zonder het unieke dna van dit nieuwe stripfestival los te laten, kiezen we ervoor even een stapje terug te zetten om in 2018 in full force en met meer krachtige partners aan boord een festivalbeleving te creëren die Antwerpen inderdaad kroont tot Striphoofdstad van Vlaanderen.

Ballon Media en Standaard Uitgeverij engageren zich nadrukkelijk voor het Internationaal Stripfestival Antwerpen en garanderen de kwalitatieve en vooropgestelde ambitieuze invulling van dit stripfestival in 2018, tijdens het eerste weekend van mei.

Wij danken van harte de Stad Antwerpen, alle stripauteurs en andere stakeholders uit het stripboekenvak en partners die ondertussen hun enthousiaste medewerking aan ISA hebben bevestigd. Afspraak in Antwerpen begin mei 2018."

Ondertekend door: Alexis Dragonetti (CEO Ballon Media) en Jeroen Overstijns (CEO Standaard Uitgeverij / WPG België)


Vooruitblik De Brokkenmakers integraal
01/03
TOP
De Brokkenmakers integraal 1
De Brokkenmakers integraal 2
De Brokkenmakers integraal 3
De Brokkenmakers integraal 4
De Brokkenmakers integraal 5
De Brokkenmakers integraal 6
In 2016 verschenen niet minder dan 110 albums die wij als een integrale beschouwden. (Pocket)bundelingen, thematische specials, omnibussen, vakantiealbums met meerdere strips en tutti quanti telden we ook mee. Gewone uitvoeringen en de luxeversies ervan telden we als twee uitgaves. Dit jaar zet de trend zich verder met heel wat uiteenlopende verschijningen en aankondigingen. Onlangs stelden we nog Yoko Tsuno voor, hieronder staat Herlock Sholmes en we kregen van Le Lombard de bevestiging dat de uitgeverij dit jaar nog start met de complete heruitgave van de actiereeks De Brokkenmakers door Christian Denayer en André-Paul Duchâteau.

In De Brokkenmakers worden heel wat voertuigen in de prak gereden. De reguliere albumreeks telt 21 delen die tussen 1977 en 1994 verschenen. Die passen netjes in zeven bundels, telkens voorzien van acht achtergrondpagina's met onuitgegeven tekeningen, interviews, extra info en in sommige bundels ook nog (onuitgegeven) kortverhalen. De Franse bundels verschenen in in 2009 en 2010. Een eerste Nederlandstalige bundel wordt verwacht in juni, de volgende in oktober. Deze maanden zijn nog onder voorbehoud.

De Brokkenmakers was een van de 77 Kuifje-reeksen die we selecteerden naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van het weekblad. Hier kan je een voorstelling lezen van de reeks.
De Brokkenmakers integraal 7


Vooruitblik Herlock Sholmes integraal
01/03
TOP
Herlock Sholmes integraal 1
In een achtergronddossier in de integrale reeks van De Partizanen stond nog vermeld dat er technische moeilijkheden waren om Herlock Sholmes, een komische reeks van tekenaar Julio Radilovic, pseudoniem Jules, opnieuw uit te geven. In het Nederlands gebeurt dat alsnog voor het eerst, meteen in een gebundelde uitvoering van vier geplande integrales. De eerste integrale, met de titel Meester van de Vermomming, telt 96 pagina's. De verhalen zijn geschreven door de Joegoslaaf Zvonimir Furtinger die de bekende speurder van Conan Doyle persifleerde. Hij overleed in 1986. Herlock Sholmes was zijn laatste stripcreatie en dateert al van 1972.

In de eerste bundel staan drie afgeronde verhalen. Een kleine voorstelling: "In hun avonturen nemen Sholmes en zijn assistent Dr. Waston ons mee naar uiteenlopende locaties: van de donkere straten in het oude Londen tot de Afrikaanse jungle en het Wilde Westen, met zelfs een uitstapje naar de ridders van de ronde tafel. Onderweg redden zij de levens van onschuldige mensen en ontmaskeren zij moordenaars en criminelen."


De filmcast van De Kleine Robbe
01/03
TOP
Le Petit Spirou
De volledige cast van de eerste film naar de gagreeks De Kleine Robbe is gekend. De regie is van Nicolas Barry en de hoofdrollen worden verdeeld onder de acteurs Sacha Pinault (Robbe), François Damiens (Meneer Peuk), Pierre Richard (Robbes grootvader), Natacha Régnier (Robbes moeder), Philippe Katerine (vader Angelusse), Gwendolyn Gourvenec (juffrouw Cijfer). De release is voor oktober 2017 en dat zal toch uitsluitend in zalen zijn voor een Franstalig publiek.

Het verhaal is eenvoudig: Robbe stamt uit een familie van grooms en zijn lot is voor hem uitgestippeld. Zijn moeder vertelt hem dat hij in het nieuwe schooljaar naar de groomschool moet. In zijn laatste schooldagen wil hij de liefde verklaren aan zijn vlam Suzanne.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel