Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 18 juli:

Het vervolg van XIII


Updates van 16 juli:

Vooruitblik Blake en Mortimer 24
Christian Durieux maakt een Robbedoes
Vooruitblik Standaard Uitgeverij
Vooruitblik Doomboy en De Daltons
Gerrit de Jager schenkt complete archief weg
Vooruitblik Duisteringen
Vooruitblik Strip2000 / Syndikaat
Julius Palmboom integraal
Filmprojecten voor Death Note en Lone Wolf and Cub

Updates van 8 juli:

Don Lawrence Collection neemt Uitgeverij L over
Jean Dufaux schrijft een Robbedoes-verhaal en er komt een film
Didier Savard en Nine Culliford overleden
Verfilming Alleen in 2017

Updates van 2 juli:

Vooruitblik Daedalus
Netflix verfilmt Hilda en Death Note
Benoît Feroumont herneemt held(in) uit Ivan Ivanka
Voorsmaakjes De Blauwbloezen-special
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2015: augustusseptemberoktobernovemberdecember
2016: januari • februarimaartaprilmeijunijuli
 
Het vervolg van XIII
18/07
TOP
XIII
Nu Jason MacLane er in XIII 24 een afkomst heeft bijgekregen tot in de zeventiende eeuw is de vraag wat er voortaan zal gebeuren in en met de reeks XIII. Er is vooreerst nog een ernstige crisis tussen Jason en Jones op te lossen en de weg ligt open naar een Cubaans spoor. De tandem Iouri Jigounov en Yves Sente wordt alvast niet opgeborgen.

'Stamboomalbum'
De 'stamboompagina's' op het einde van XIII 24 luiden een nieuw album naar het voorbeeld van Jean Van Hammes door William Vance geïllustreerde overzichtsalbum The XIII Mystery in. Yves Sente hierover: "We zullen een volgend spin-offalbum maken met daarin alle interessante elementen uit dat verleden en die de persoonlijkheid van XIII opbouwen. Het zal niet essentieel zijn om de thrillerintrige van de hoofdserie te begrijpen. Hoe meer elementen uit dat verleden we onthullen, hoe geloofwaardiger we zijn betrokkenheid met de andere hoofdrolspelers maken. Tegelijk krijgt de macht van Janets familie betekenis door dat begrip van die geschiedenis. Het lijkt me trouwens duidelijk dat Janet niet ongevoelig kan blijven voor XIII, emotioneel gezien dan, want ze zijn de twee laatste afstammelingen van die geschiedenis. Dat verschil in perceptie komt sterk naar voren in de tekeningen van Iouri voor de laatste scène van het vierentwintigste album." Dit album zal net als zijn voorganger samengesteld worden uit teksten en illustraties.

Kortere cyclussen
Scenarist Sente is er nog niet over uit of dat stamboomalbum samen zal verschijnen met XIII 25. Vanaf dan moet je je niet meer verwachten aan lange cyclussen zoals Van Hamme ze indertijd schreef en waar Sente ook vijf albums de kans voor kreeg. Sente: "Indertijd kon Jean het zich permitteren om een cyclus van twaalf delen te maken, maar in 2016 is de lezer ongeduldiger. De concurrentie van televisieseries indachtig proberen we kortere cyclussen te maken die in de toekomst iongetwijfeld nog korter zullen worden: in twee of drie delen? (...) De uitgever gebruikte de term 'cyclus' op de achterkant van de albums, maar volgens mij waren er al drie cyclussen in de eerste negentien albums. We zullen terugkomen op andere aspecten uit het leven van XIII, maar die zullen we ontwikkelen in minder delen."
(Bron: Charles-Louis Detournay — ActuaBD.com, 4 juli 2016)


Vooruitblik Blake en Mortimer 24
16/07
TOP
Blake en Mortimer 24
De Franse cover van Blake en Mortimer 24: Le Testament de William S. (Het Testament van William S.) is vrijgegeven, dat maakt het verschijnen van het album altijd concreter. Het album moet op 7 december het mooie weer maken en is opnieuw het werk van André Juillard en Yves Sente. Tegen dan is het al twee jaar geleden dat er nog een album van het Britse speurdersudo verscheen. In hun nieuwe avontuur gaat het onder meer over het ware gelaat van William Shakespeare. Ook Olrik is weer van de partij.

Over Olrik gesproken: hij staat op nummer 2 in onze Schurken- & Feeksentop. Ook Jean Dufaux heeft wat met het personage. Bij het schrijven van zijn verhaal De Septimus-Golf gaf hij aan dat hij nog niet was uitgeschreven over Olrik. Hij had al heel wat bedacht over het verleden van de meesterschurk en diens familie. In een interview van 8 maart 2016 heeft Dufaux het over een tweeluik waarvan De Septimus-Golf het eerste deel was. Dit jaar zou hij dat vervolg willen schrijven. Of Antoine Aubin het opnieuw zal tekenen, is nog geen uitgemaakte zaak. Van deze tekenaar verschijnt in 2017 trouwens een nieuw verhaal, voor het eerst geschreven door Jean-Luc Fromental en José-Louis Bocquet.


Christian Durieux maakt een Robbedoes
16/07
TOP
Robbedoes door Christian Durieux
Het ene Robbedoes-album (van Benoît Feroumont) is nog maar uit of er komt alweer een volgend (van Frank Pé en Zidrou) na de zomer. Ondertussen blijft het lijstje auteurs die aan volgende albums werken groeien. Vorige week meldde Jean Dufaux dat hij een avontuur van Robbedoes schrijft, nu kunnen we aankondigen dat Christian Durieux al een tijdje bezig is met een album. Durieux is de tekenaar van uiteenlopende strips, van de kinderstrip Oscar over de thriller Mobilis op scenario van Andreas tot de auteursstrips Central Park en de Vrije Vlucht-reeks Eerlijke Lui.

Zijn Robbedoes-album is gepland voor 2018. Hij heeft er het volgende over te vertellen: "We vinden er Kwabbernoot in terug als groom. Robbedoes en Kwabbernoot zijn dus zo'n beetje Laurel en Hardy als groom en dat vind ik heel prettig. Het verhaal ontwikkelt zich trouwens binnenskamers in een afgelegen hotel, het Pacific Hotel, dat normaal gezien de titel van het album wordt. Door het binnenskamers te houden, kan ik spanning en een zekere theatraliteit opbouwen die ik graag opvoer. Het is een project dat ik al vijfentwintig jaar in het achterhoofd heb en dat ik heb aangepast voor de personages Robbedoes en Kwabbernoot. Nu kan ik het niet meer voorstellen zonder hen."

Over een ander one-shot van Robbedoes schreven we voor het eerst in 2014: Fondation Z (Stichting Z) door Fabrice Lebeault en Denis-Pierre Filippi die samen het Vrije Vlucht-tweeluik De Boeman maakten. Na een lange stilte duikt het project weer op met het jaar 2017 dat naar voor wordt geschoven voor een geplande verschijning. Dat Zwendel erin meedoet, is wel duidelijk, maar over de rest van het verhaal of de intenties van de auteurs is niets geweten. Volgens schetsen en ontwerpen is het beïnvloed door het steampunkgenre.
(Bron: Frédéric Bosser — dBD 105, juli 2016)

Robbedoes door Lebeault en Filippi


Vooruitblik Standaard Uitgeverij
16/07
TOP
De Kiekeboes: Special 8
Vertongen & Co 16
Urbanus 170
Vandaag hebben we in de rubriek Te Verschijnen covers toegevoegd bij Standaard Uitgeverij. Het gaat om albums die in augustus verschijnen. We zullen er ook nog even de korte inhoud bijgeven.

Van De Kiekeboes verschijnt een achtste special, een heuse Bling Bling-bundel met een cover waarvoor de Kiekeboes precies de kleerkast van Eddy Wally hebben geplunderd. De special bundelt de verhalen De Roze Rolls, King Sacha en De Pepermunten.

Vertongen & Co 16: De Verdwijning van Oma Boma: "Mark besluit een detectivebureau op te richten. Hij heeft in het verleden al ervaring gehad als detective, aan de zijde van inspecteur Porei. De eerste klant die zich meldt, is Fernand. Maar wanneer Fernand zijn probleem probeert uit te leggen, duikt Oma Boma op: Balthazar is verdwenen! Al snel blijkt dat de hond is ontvoerd. Even later ondergaat Oma Boma hetzelfde lot. Zij verdwijnt op mysterieuze wijze. Mark mag meteen zijn tanden zetten in deze moeilijke opdracht. Maar al zijn onderzoeken leiden tot niets. Op aanraden van Paulien schakelt hij dan maar inspecteur Porei in. Op een dag komt er een dreigbrief van de ontvoerders. Ze eisen drie miljoen Bomaworsten voor de vrijlating van Oma Boma. Welk mysterie gaat hierachter schuil?"

De Avonturen van Urbanus 170: Oedipussy: "Wanneer Urbanus zijn vader in bed betrapt met zijn grote liefde Oedi, zakt de grond onder zijn voeten weg. Wat Urbanus echter nog niet weet, is dat Oedi eigenlijk zijn eigen moeder Eufrazie is. Zal Cesar dit ooit aan Urbanus uitgelegd krijgen?"


Vooruitblik Doomboy en De Daltons
16/07
TOP
Doomboy
Les Dalton 1Vorige maand stelden we de nieuwe Franse reeks Les Dalton aan je voor. Goed nieuws, dat album verschijnt in oktober in vertaling bij Gorilla. Deze imprint van Strip2000 publiceerde van dezelfde tekenaar Jesús Alonso al de detectivethriller In de Geest van Gaudí.

Een andere nieuwe titel wordt Doomboy, een one-shot van Tony Sandoval van wie Gorilla in sneltempo het ene na het andere album uitgeeft. De vertaling verschijnt in november. Doomboy is een eenzame tiener met veel verbeelding die enkel voor zichzelf op zijn elektrische gitaar metal speelt. Via een oude radiozender stuurt hij zijn liedjes naar gene zijde, naar een vriendin die plots overleed. Dat doet hij onder de naam Doomboy. Hij heeft niet door dat de hele stad en omstreken zijn muziek kan beluisteren. Hij wordt snel een anonieme held. Alleen zijn beste vriend weet dat hij achter de liedjes schuilt tot op een dag een opname van zijn muziek wordt opgepikt.


Gerrit de Jager schenkt complete archief weg
16/07
TOP
Duisteringen
De Nederlandse stripmaker en cartoonist Gerrit de Jager heeft zijn complete archief geschonken aan het departement Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Volgens beheerder Jos van Waterschoot bood de Jager zijn archief zelf aan omdat hij naar eigen zeggen "eindelijk eens van die zooi afwilde". Vier jaar later is de overdracht een feit. Het gaat om een collectie van honderdtachtig dozen met ongeveer vijftienduizend originele stripplaten, cartoons, illustraties, schetsen, enzovoort. Voor het archiveren van de hele zwik vanaf 1978, inclusief het werk waarin hij nog niet professioneel tekende, had Gerrit de Jager op een gegeven moment mensen in dienst om alle nieuwe publicaties in te binden en te ordenen. Ook het digitale werk vanaf 1995 gaat mee in de collectie. Aan Het Parool legde hij uit waarom.

De Jager schept geen precedent. Dick Briel (Julius Palmboom) gaf eveneens aan Bijzondere Collecties een deel van zijn archief in beheer. In eigen land schonk François Schuiten het grootste gedeelte van zijn collectie weg aan diverse musea en instellingen in België en Frankrijk. "Bijzondere Collecties is in Nederland de enige collectie met een grote openbare stripcollectie", aldus van Waterschoot. Een probleem was wel dat het al geruime tijd een beleid voert dat er niets meer bij het archief mocht komen, tenzij er iets anders uit verdween: "Je gooit er niet graag vijfendertig meter strips uit".
(Bron: Willem van Ewijk — Folia.nl, 11 juli 2016)


Vooruitblik Duisteringen
16/07
TOP
Duisteringen
In september geeft Prestige Duisteringen uit, een 96 pagina's tellende bundel kortverhalen van de Spaanse tekenaar Alfonso Font (Gevangene van de Sterren, Héloïse van Montfort, Jon Rohner,...). Het gaat om maar liefst achttien kortverhalen en een dossier over de man die voor werkelijk elk denkbaar genre strips heeft gemaakt: avontuur, sciencefiction, western, detectivethriller, geschiedenis, erotisch,...

Font was een leerling van Italiaan Hugo Pratt met wie hij nog heeft samengewerkt in zijn atelier. Behalve voor de Spaanse en Italiaanse markt was de in 1946 geboren tekenaar ook actief voor de Franse en Belgische markt met verhalen die zijn geschreven door Patrick Cothias, Jean-Michel Charlier en Richard Marazano.


Vooruitblik Strip2000 / Syndikaat
16/07
TOP
Piet Paaltjens
Tijl 1
Een van de grootste successen van uitgeverij Syndikaat (tegenwoordig een partner van Strip2000) zijn de cartoonbundels van Evert Kwok. Het in juni verschenen vakantieboek is uitverkocht en wordt in augustus herdrukt. In november volgt een herdruk van deel 2 en verschijnt deel 6. Gloednieuwe albums die we nog niet hadden voorgesteld, zijn Piet Paaltjens in Beeld en Tijl 1 die in december verschijnen.

Piet Paaltjens in Beeld is een bundel verstripte gedichten van de negentiende-eeuwse, Nederlandse dichter Piet Paaltjens, het pseudoniem van François Haverschmidt. Debutant Marc Weikamp maakt zich de gedichten eigen door ze in stripvorm te presenteren.

Tijl 1: De Twist in het Schicht is het eerste deel van een vierdelige reeks van Ron Schuijt (Tussen Katers & Spraakwater) met voor Vlamingen wel heel erg bekende figuren. "Tijl is een avontuurlijke miniserie over de val van de Bourgondische Nederlanden rond 1470. We volgen Lamme Goedzak, Tijl Uilenspiegel en andere figuren uit volksverhalen langs een adaptatie van diverse historische gebeurtenissen zoals de Hoekse en Kabeljauwse twisten, de Utrechtse burgeroorlog en de Bourgondische oorlogen."


Julius Palmboom integraal
16/07
TOP
Julius Palmboom 1
Julius Palmboom 2
Julius Palmboom 3
Na de overname van Uitgeverij L heeft Don Lawrence Collection nog ander nieuws te vertellen. Er komt in oktober een integrale van Julius Palmboom, de zeer lezenswaardige avonturenreeks van Dick Briel die in 2011 overleed. De eerste verhalen verschenen eind jaren 1970 in het weekblad Eppo en vervolgens in 1981 en 1982 in album. Daarna bleef het stil tot 1997 toen Briel zijn serie weer oppikte voor een laatste lang verhaal dat in 1999 in album verscheen bij Arboris die daarna de eerste twee albums opnieuw uitgaf. Enkele kortverhalen verschenen niet in een regulier album, maar verschenen wel in een luxe-uitvoering bij Bee Dee. Don Lawrence Collection kan nu voor eens en altijd alles uitgeven in een ultieme, integrale uitgave. Julius Palmboom werd in negen talen vertaald.


Filmprojecten voor Death Note en Lone Wolf and Cub
16/07
TOP
Death Note
Voor de Nederlandstalige poot van manga-uitgever Kana verdampte, gaf het tussen 2007 en 2009 de complete serie Death Note uit. Daar bestaan al heel wat Japanse adaptaties van voor film en tv, maar nu maakt mastodont Netflix er een Amerikaanse film van. Begin juli zijn de opnames gestart. Op de eerste foto's uit de film is alvast de gemaskerde L (vertolkt door Keith Stanfield) te herkennen die aan de pers de oorlog verklaart aan Light (een rol van Nat Wolff) die met zijn Death Note misdadigers het hoekje ombrengt, maar daardoor zelf op het verkeerde pad komt terwijl hij zich een god waant. De release is voor volgend jaar. De regie gebeurt door Adam Wingard.

Een andere geliefde, maar helaas nooit vertaalde mangaklassieker is Lone Wolf and Cub van Goseki Kojima en Kazuo Koike waarvan 28 delen verschenen tussen 1970 en 1976, goed voor een epos van meer dan achtduizend pagina's. Van de reeks, waarin een uit de gratie gevallen samoerai een huurmoordenaar wordt en zijn zoontje betrekt in zijn voornemen om een hele clan uit te roeien, bestaan al verschillende Japanse bewerkingen als films en tv-reeksen. Frank Miller is een fan van de serie en Darren Aronofsky probeerde een paar keer de manga erdoor te krijgen als filmproject, maar het is regisseur Justin Lin (gekend van Star Trek Beyond, verschillende Fast and Furious-films, de tv-reeks Community) die er nu een nieuwe film van zal maken die geproduceerd wordt door SP International Pictures. Lin verduidelijkte dat de opnames volgend jaar beginnen met een overwegend Japanse cast.

Lone Wolf and Cub


Don Lawrence Collection
neemt Uitgeverij L over
08/07
TOP
Uitgeverij L
Het gaat ontzettend goed met Don Lawrence Collection, de uitgeverij van onder meer Storm, January Jones, Haas, Elsje, De Verloren Verhalen van Lemuria en het stripblad Eppo. Dat liet uitgever Rob van Bavel ons weten. Het bedrijf is financieel kerngezond en er was ruimte voor uitbreiding. Omdat Jacques Post, zowat de eenmansverantwoordelijke van Uitgeverij L, het striplabel van Luitingh-Sijthoff, met pensioen gaat, zag Rob van Bavel een opportuniteit in het verwerven van het fonds van Uitgeverij L. Deze laatste staat heel sterk in Vlaanderen met vertalingen van diverse reeksen van scenarist Christophe Arleston (Lanfeust van Troy, Trollen van Troy, Ythaq). Bovendien publiceert Martin Lodewijk bij Uitgeverij L nieuwe albums en herdrukken van zijn reeks Agent 327. Nu komt die reeks weer bij dezelfde familie terecht. In het verleden liet Uitgeverij L ons ook kennis maken met de betere strips van manga-auteur Osamu Tezuka (Boeddha, Ode aan Kirihito), maar stootte zich ook aan Donjon die een onvoldoende verkoop kende om alle spin-offs te blijven uitgeven. Inmiddels zijn die overgenomen door Silvester.

Agent 327 Lanfeust Odyssey Trollen van Troy Ythaq 1


Uitgeverij L blijft bestaan als een zelfstandige imprint en behoudt de uitgeversnaam. Als lezer verandert er dus niets. Rob van Bavel verzekert dat de lijn gewoon wordt verdergezet en dat er ruimte is voor uitbreiding van het fonds. Het zal ook geen effect hebben op de uitgaven van Don Lawrence Collection. Alleen voor de Vlaamse distributie kiest hij resoluut voor Pinceel als distributeur voor stripspeciaalzaken en andere kanalen. Dat zal niet langer gebeuren door VBK en Centraal Boekhuis. Hij noemt de overname van Uitgeverij L in alle enthousiasme "een uitdaging".

Het officiële persbericht willen we je ook nog meegeven:
"Uitgeverij L, het stripfonds van Luitingh-Sijthoff, uitgever van werk van het Franse fenomeen Christophe Arleston, Eric Heuvel, Hein de Kort en Martin Lodewijk, is per 1 juli 2016 onderdeel van Don Lawrence Collection, de uitgever van een groot aantal Nederlandse auteurs en het tweewekelijks verschijnende stripblad Eppo.
Initiatiefnemer en uitgever van L, Jacques Post, die deze maand met pensioen gaat: 'DLC geniet een uitstekende reputatie en was vanaf het begin de eerste keuze. Met andere partijen is niet eens gesproken. De beide fondsen vullen elkaar goed aan, overlap is er nauwelijks. De positie van DLC op de stripmarkt wordt aanzienlijk versterkt, de toekomst van Uitgeverij L is meer dan verzekerd. Ik ben er blij mee.'
DLC-eigenaar en -uitgever Rob van Bavel: 'Met de overname heeft Don Lawrence Collection er een prachtig fonds bij en is daarmee de grootste onafhankelijke stripuitgeverij van Nederland. Het merk Uitgeverij L blijft onder de vleugels van DLC gehandhaafd als een zelfstandige imprint.'"


Jean Dufaux schrijft een Robbedoes-verhaal en er komt een film
08/07
TOP
Jean Dufaux heeft heel wat reeksen lopen en lanceert om de zoveel tijd nieuwe projecten. Een album waar hij momenteel over nadenkt, meerbepaald over hoe hij het zal aanpakken en welke thema's hij wil behandelen, is een one-shot van Robbedoes voor de reeks Robbedoes door...

SiobanDaarnaast heeft het personage Sioban uit de eerste cyclus van De Klaagzang van de Verloren Gewesten hem nooit echt verlaten. In een interview vertelt hij dat het personage ook buiten hem leeft en ze is verder gegroeid sinds hij haar in de steek liet. Hij wil er nog niet te veel op vooruitblikken, maar hij denkt toch al na over een derde cyclus na Béatrice Tilliers huidige cyclus De Heksen. In die derde cyclus wil hij het dan hebben over de oorsprong van alles: het kwaad, de Verloren Gewesten, de families die elkaar al decennia lang bestrijden,... Of hij daar effectief tijd voor zal hebben en of de verdere avonturen van Sioban daarin passen, valt nog af te wahcten. Hij roep zijn leeftijd (hij is er 67) in als excuus om niet al te ver meer in de toekomst te kijken als het om nieuwe stripprojecten gaat.

Over Robbedoes hebben we ook nog filmnieuws. Van de spin-off De Kleine Robbe zijn deze zomer de opnames gestart voor een Franse film die geregisseerd wordt door Nicolas Barry. De release is pas voorzien voor oktober 2017. Dat is al ouder nieuws, maar het om de zoveel jaar opduikende project om van Robbedoes en Kwabbernoot een film te maken, kreeg recent een concrete invulling. De Franse filmmaker, acteur en komiek Ramzy Bédia (zie foto, hij gaf Averell Dalton gestalte in de Franse film Les Dalton) verklaarde namelijk zopas dat hij de rol van slechterik zal vertolken in een film van Robbedoes en Kwabbernoot. Wiebeling, Zwendel of nog iemand anders? Daar hebben we nog het raden naar. Van de vier films die voor hem momenteel op stapel staan, noemde hij de Robbedoes-film als een van die vier. Volgens eerdere berichten komt het scenario van Mathieu Ouillion en Cécile Sellam.
(Bron: Christian Missia Dio — ActuaBD.com, 7 juli // 9eArt.fr, 6 juli 2016)


Didier Savard en Nine Culliford overleden
08/07
TOP
De stripwereld verloor afgelopen week twee mensen die elk op hun manier een steentje bijdroegen aan het striplandschap.

Dick HerrisonOp 4 juli overleed de op 13 december 1950 geboren Franse striptekenaar Didier Savard. In vertaling kennen we hem enkel van de detectivereeks Dick Herrison waarvan bij Dargaud acht albums verschenen in Collectie Charlie tussen 1984 en 1998. De delen 9 tot 11 (2000-2004) bleven onvertaald.

Voor hij als pers- en striptekenaar aan de bak kwam, gaf Savard tien jaar lessen Engels. Vanaf 1972 begon hij te publiceren in tijdschriften, een jaar later startte zijn stripcarrière met Le Fabuleux Destin d'Augusto Pinochet. In latere publicaties voor diverse stripbladen en tijdschriften toonde hij zich van zijn politiek incorrecte kant. In de jaren 1980 mat hij zich een klare lijn aan in het zog van Floc'h, Ted Benoit en Jacques Tardi. De hoofdredacteur van het toen nieuwe stripblad Charlie Mensuel zag daar wel brood in en gaf Savard de kans om Dick Herrison te publiceren, een detectivestrip geïnspireerd op Harry Dickson, de held uit de romans van Vlaming Jean Ray. Eind jaren 1980 lanceerde hij de reeks Léonid Beaudragon voor het magazine Okapi, geschreven door Jean-Claude Forest. In 1999 verkreeg hij de toestemming van de Stichting Hergé voor de Kuifje-hommage Objectif Monde waarvan 24 platen verschenen in de krant Le Monde. Na het elfde avontuur van Dick Herrison moest hij in 2004 het tekenen voor bekeken houden door een zware ziekte. Het vervolg van dat laatste album heeft hij niet meer kunnen uitwerken.

SmurfEen dag later stierf de 86-jarige Janine Devroye, de meisjesnaam van Nine Culliford, de weduwe van Pierre Culliford alias Peyo die de wereldberoemde Smurfen schiep. Nine was Peyo's naaste medewerkster die de strips inkleurde van De Smurfen, Johan en Pirrewiet en Steven Sterk. Via simpele deductie kwam ze ertoe de Smurfen een blauw kleurtje te geven. Samen met André Franquin en zijn vrouw was ze er trouwens bij op hun befaamde reisje aan de Belgische kust waar Peyo niet op het woord voor zoutvat kwam en aan Franquin in de plaats om de "schtroumpf" (het Franse woord voor Smurf) vroeg. De rest is stripgeschiedenis. Als moederkloek ontfermde ze zich over de jonge talenten François Walthéry, Gos, Derib en Lucien De Gieter die bij Peyo kwamen werken en er het vak leerden.
(Bron: Henri Filippini / Gilles Ratier — BDZoom.com, 6 juli 2016)


Verfilming Alleen in 2017
08/07
TOP
Alleen
Eind februari zijn de opnames gestart van de verfilming van Alleen, de mysterieuze thriller van Bruno Gazzotti en Fabien Vehlmann. De film covert de eerste cyclus van vijf delen. Afhankelijk van het succes kunnen er dus meer films volgen. In februari 2017 is de release voorzien. Hierboven zie je alvast een shot uit de film. Voor regisseur David Moreau wordt dit zijn vierde prent na Ils, The Eye en 20 Ans d'Écart. Naar eigen zeggen liet hij zich voor Alleen beïnvloeden door films als Back to the Future, E.T. - The Extra Terrestrial en The Goonies en dat zijn mooie referenties.

De van origine Congolese acteur en stand-upkomiek Stéphane Bak vertolkt Dodji. Hij speelde mee in de Frans-Duits-Belgische film Elle van Paul Verhoeven die eerder dit jaar uitkwam. Sofia Lesaffre geeft Leila gestalte. Kim Lochhart, Jean-Stan du Pac en Thomas Doret vervolledigen de hoofdcast.

Alleen


Vooruitblik Daedalus
02/07
TOP
De Zang van de Vampiers 16
In de rubriek Te Verschijnen hebben we bij Daedalus weer correcte maanden van verschijning kunnen plaatsen bij eerder aangekondigde albums. Tegelijk zijn de maanden september en oktober aangevuld waarvan je ook een pdf kan downloaden. Uit die nieuwe maanden pikken we deze voorstellingen.

Ten eerste haalt Daedalus de achterstand in van De Zang van de Vampiers door deel 16 te publiceren. Het Franse deel 17, het voorlaatste van de reeks, verscheen in maart 2016. "Na de ontdekking van Weltmans manier om de steriliteit van de vampiers te verhelpen, besluit Debrah haar geluk te beproeven. Terwijl de foetus onder zware bewaking opgroeit in het lichaam van haar moeder, groeien de spanningen binnen het team. Het lijkt erop dat er een verrader onder hen is... Maar wie is hij, en wat zijn zijn ware bedoelingen?"


De Eeuw der Schimmen 6
Carmen McCallum 10
Travis 10
Van dezelfde scenarist Eric Corbeyran verschijnt het laatste deel van de Vampiers-prequel De Eeuw der Schimmen. "1751. Enkele decennia voor de Franse Revolutie waait er een nieuwe wind door Europa. Een zucht naar vrijheid en vooruitgang... Maar door de ontdekking van een vreemde meteoriet aan de andere kant van de wereld laaien, midden in de eeuw van de verlichting, de aloude tegenstellingen weer op. In opdracht van kardinaal d'Orcières zitten Cylinia en Abeau de Roquebrune baron d'Holbach, een verlicht filosoof en humanist, op de hielen. Zij verdenken hem ervan de ongrijpbare Sandor G. Weltman te zijn. In de nasleep van deze achtervolging barst er een hevige strijd los om het bezit van die steen met zijn mysterieuze krachten."

Carmen McCallum en Travis spelen zich in hetzelfde sciencefictionuniversum af en worden allebei geschreven door Fred Duval, van wie dit najaar een one-shot verschijnt van XIII Mystery, getekend door Corentin Rouge. Voor de rest hebben beide reeksen niets met elkaar te maken. In oktober
Carmen McCallum 10: "2056, Corsica. Een orkaan van kracht 4 stevent recht op het eiland van de schoonheid af, zwaar getroffen door de klimaatverandering. Alle alarmbellen gaan rinkelen. Alleen tegen de bulderende elementen haast Carmen zich hals over kop naar het pand van De Cambre, de man achter het schandaal in de Lyonse wateren... De huurling moet waakzaam zijn!"
Travis 10: "Na geplaagd te zijn door alcoholisme, begint Travis zich terug te herpakken... Vlad is Haussen op het spoor, de man die verantwoordelijk is voor de verontreiniging van de waterreinigingsstations van de maan. Haussen heeft Pacman ontvoerd, en bereidt een grote operatie voor... Alle middelen zijn goed om hem te elimineren, zelfs de hulp inroepen van de gevreesde killer, Miss Thundercat."

Beide reeksen lopen nog steeds in het Frans. Van Carmen McCallum zijn al vijftien Franse albums verschenen, van Travis elf. Tussen 2006 en 2009 liep er van Carmen McCallum ook de spin-off Code McCallum, getekend door Didier Cassegrain terwijl van Travis het spin-offalbum Travis Karmatronics (2005) verscheen, getekend door Fred Blanchard, over het personage Pacman. En dan waren er ook nog twee albums van de spin-off Carmen+Travis in 2003 en 2005 met kortverhalen over de hoofd- en nevenpersonages door diverse auteurs.


Netflix verfilmt Hilda en Death Note
02/07
TOP
HildaHet streaming- en on demand-kanaal Netflix zit op een berg geld en blijft nieuwe projecten lanceren. Zo zijn voor 2018 een dozijn afleveringen aangekondigd van een tekenfilmserie van Hilda naar de stripreeks van Luke Pearson. De vertalingen verschijnen bij Scratch Books waar al vier albums zijn verschenen. Silvergate (Octonauts, Peter Rabbit) en Mercury FilmWorks (The Lion Guard) staan in voor de productie.

Netflix heeft ook zijn schouders gezet onder een verfilming van de mangareeks Death Note die in 2017 in de zalen moet komen. In de cast vinden we onder meer Keith Stanfield (Short Term 12), Margaret Qualley (The Leftovers), Nat Wolff (Paper Towns), Paul Nakauchi (Star Wars: The Clone Wars, Call Of Duty) en Shea Whigham (Boardwalk Empire) terug.
(Bron: 9emeArt.fr, 30 juni en 2 juli)


Benoît Feroumont herneemt held(in) uit Ivan Ivanka
02/07
TOP
Ivan-IvankaNu Benoît Feroumonts Robbedoes-one-shot Kwabbernoot Gaat Trouwen is verschenen, is het tijd voor de vraag wat de strip- en tekenfilmmaker eerstvolgend aanpakt. Terwijl Robbedoes nog weelderig omringd werd door vrouwen behandelt Feroumont in een nieuwe kortfilm die hij realiseert de vriendschap tussen twee mannen. Voor zijn volgende strip herneemt hij zijn held(in) uit het Vrije Vlucht-buitenbeentje Ivan Ivanka waarin hij een man letterlijk liet omtoveren naar een vrouw.
(Bron: Charles-Louis Detournay — ActuaBD.com, 27 juni 2016)


Voorsmaakjes De Blauwbloezen-special
02/07
TOP
De BlauwbloezenEnkele weken geleden kondigden we een special van De Blauwbloezen aan die dit najaar zal verschijnen naar aanleiding van het zestigste album van de reeks. Ook de Nederlandse Aimée de Jongh is gevraagd om een kortverhaal te tekenen dat voorafgaand aan de verschijning van het album in het weekblad Spirou zal verschijnen. Voor de Nederlandstalige editie van het album mag ze bovendien de cover tekenen waarvan je hiernaast een fragment ziet staan. Dupuis publiceerde ondertussen onderstaande voorsmaakjes van andere deelnemende auteurs op de eigen blog. Je vindt ze ook hieronder.

Aimée de Jongh
De Blauwbloezen

Baba + Lapuss'
De Blauwbloezen

Denis Bodart + Thierry Gloris
De Blauwbloezen
De Blauwbloezen

Clarke
De Blauwbloezen

Renaud Collin
De Blauwbloezen

Dutto
De Blauwbloezen

Olivier Frasier + Joris Chamblain
De Blauwbloezen

Denis Goulet + Sti
De Blauwbloezen

Eric Maltaite + Zidrou
De Blauwbloezen

Jose Luis Munuera
De Blauwbloezen

Pau + Denis Lapière
De Blauwbloezen

Olivier Schwartz
De Blauwbloezen


Na India Dreams en Africa Dreams volgt China Dreams
28/06
TOP
In september verschijnt bij Casterman het slotalbum van de reeks Africa Dreams door Frédéric Bihel en het scenaristenkoppel Jean-François en Maryse Charles. Later dit jaar verschijnt van het Charles-echtpaar ook nog het laatste deel van de reeks India Dreams. Daar wachten we toch al een jaar of twee op. Alvast in het Frans hoort er een artbook bij.

Voor Africa Dreams was het eerst de bedoeling dat een Afrikaanse tekenaar de reeks zou tekenen die het echtpaar op een stripfestival in Antwerpen ontmoette. Na enkele platen had die tekenaar geen zin meer om de rest te tekenen waardoor het project tien jaar lang in de schuif bleef liggen. Jean-François Charles wilde het niet zelf tekenen. "Er stond me één detail tegen om me zelf op die serie te gooien... er komen geen vrouwen in voor", verklaarde hij lachend in een recent interview. Op een Frans stripfestival raakte hij bevriend met Bihel en hij zag het wel zitten om de reeks te tekenen.

India Dreams kwam eerder toevallig tot stand. Het Charles-koppel maakt vele verre reizen. Een reis naar Egypte leidde naar Fox, hetzelfde ging op voor India Dreams. De twee kwamen net terug van een reis door Indië en ze beslisten meteen om er een stripreeks over te maken. Sinds 2002 verschenen acht albums, dit jaar verschijnt dus het slot.

En dan is er nog de trilogie War and Dreams dat begon na de aankoop van een huis aan de Opaalkust in de Noord-Franse regio Nord-Pas-de-Calais. Vlak in de buurt van hun tuin ontdekten ze een bunker met de inscriptie "Erwin 1942". Meer heeft het koppel niet nodig om een saga rond te bedenken.

En wat nu na het afronden van al die Dreams-reeksen? Een volgende dan maar...
Jean-François: "We zijn een project aan het uitwerken over China, een land dat ons ook fascineert. Het wordt een saga die ik zelf zal tekenen. Hoogstwaarschijnlijk krijgt het de titel China Dreams..."
Maryse: "Hetzal zich afspelen aan het begin van de Culturele Revolutie met een flashback naar de jaren 1909, 1910 op het einde van het Chinese keizerrijk..."
Jean-François: "Het wordt een beetje het China van Pearl Buck, een Amerikaanse schrijfster... Het China van de jaren 1920 want ik moet toegeven dat het huidige China me nauwelijks aanspreekt."
Maryse: "Maar het is nog te vroeg om er meer over te vertellen... We zijn het nog aan het opbouwen."
(Bron: Francis Degré — Quatrième de Couv' 18, juni 2016)


Tot slot vind je hieronder een overzicht van de verschillende Dreams-reeksen.

India Dreams
Acht delen verschenen tussen 2002 en 2014. Deel 9 verschijnt dit najaar.
In 2005 verscheen een verzamelbox voor de eerste vijf delen.

India Dreams India Dreams India Dreams India Dreams
India Dreams India Dreams India Dreams India Dreams


Africa Dreams
Drie delen verschenen tussen 2010 en 2013. Deel 4 verschijnt in september.

Africa Dreams Africa Dreams Africa Dreams Africa Dreams


War and Dreams
Drie delen verschenen tussen 2007 en 2009. Enkel in het Frans verscheen een special met illustraties, schetsen en toegevoegde teksten met fictieve getuigenissen van de hoofdpersonages die een studente in het heden verzamelt.

War and Dreams War and Dreams War and Dreams War and Dreams


Vooruitblik XIII Mystery 10
28/06
TOP
XIII Mystery 10
Vandaag moesten we wel uitpakken met bovenstaande cover van XIII Mystery 10: Calvin Wax dat het werk is van Corentin Rouge en Fred Duval. Niet alleen publiceren we vandaag een bespreking van XIII 24 (het laatste deel van de cyclus), we laten tekenaar Corentin Rouge ook zijn recente album Rio 1 becommentariëren (een topalbum waarvan je hier de bespreking kan lezen) en bovendien ronden we de reeks 13 x XIII af met Jean Van Hammes commentaar op het album XIII 13: The XIII Mystery dat de bijbel vormde voor de spin-offreeks XIII Mystery.

Fred Duval is de scenarist van onder meer Hauteville House, Nico, Travis, UUR U en het nieuwe Wonderball. Hij bedacht een afgerond verhaal over de nummer II van het complot waar XIII een uitvoerende kracht van was. In de hoofdreeks XIII was Calvin Wax de vicepresident en minister van defensie onder Joseph Galbrain en probeerde met generaal Standwell en kolonel McCall een staatsgreep te plegen. Hij had het voornemen om zonder Wally Sheridan een dictatuur te installeren nadat hij een derde wereldoorlog had ontketend. XIII en Jones konden hem in een hinderlaag lokken waarop hij zelfmoord pleegde voor de militaire politie hem bij de lurven kon grijpen. Hij kwam voor in de albums SPADS en Rood Alarm, deel 4 en 5.

Na XIII Mystery 10 volgen nog de volgende albums in de komende paar jaar:
• Deel 11 over Jonathan Fly door Olivier TaDuc + Luc Brunschwig in 2017.
• Deel 12 over Alan Smith, de zoon van Abe en Sally Smith, door Philippe Buchet + Daniel Pecqueur in 2017.
• Deel 13 over Judith Warner en Jessica door Olivier Grenson + Jean Van Hamme in 2018.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet