Toegevoegd op 2 april:
•  Peter Van Gucht schrijft De Rode Ridder
•  Asterix 36: De Papyrus van Caesar
•  Er is leven voor Thorgal na Rosinski's dood

Updates in april:
•  Integrales van Blacksad en De Legende van het Wisselkind
•  Oorlog en Liefde breidt uit
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2014:
meijunijuli • augustus • septemberoktobernovemberdecember
2015: januarifebruarimaartapril
 
Peter Van Gucht schrijft De Rode Ridder
02/04
TOP
Deze week belandde het nieuwe nummer van Versus, een uitgave van De Fameuze Fanclub (het fanclubblad van Suske en Wiske), in de bus. Volgend nieuwsberichtje trok onze, en nu ook jouw aandacht: "Peter Van Gucht (de scenarist van Suske en Wiske) is gevraagd om twee scenario's te schrijven voor De Rode Ridder. Het gaat om verhalen voor de albums 248 en 249. Peter: 'Het eerste scenario is inmiddels goedgekeurd. Ik mag niet te veel vertellen behalve dat er Vikings in voorkomen en dat de ridderlijkheid van bepaalde personen op de proef gesteld zal worden. Het wordt een echt Rode Ridder-verhaal waar het zwaard geregeld wordt bovengehaald om het met bloed te bezoedelen. Een heel andere manier van schrijven. Intrige is belangrijk, maar de nadruk ligt nog veel meer op de actie dan bij Suske en Wiske.'"

In mei verschijnt De Rode Ridder 246: Dodendans, getekend en geschreven door Claus D. Scholz. Marc Legendre blijft volgens onze informatie ook verhalen schrijven. Een andere toekomstige verandering betreft een tekenaarswissel, maar daar kunnen we het later nog over hebben. Huidig Rode Ridder-tekenaar Claus viert dit jaar zijn 66ste verjaardag.

De door Marc Legendre gereanimeerde jeugdboekenreeks is na twee delen trouwens geruisloos stopgezet. Beide boeken verschenen in 2013 bij uitgeverij Manteau. Nog een weetje: Randy Gallegos liet zich door uitgeverij Don Lawrence Collection opmerken dankzij de coverillustraties voor deze boeken. Hij werd gevraagd om proeftekeningen te maken voor de Storm-spin-off over Roodhaar. Een personagestudie is terug te vinden in de recent verschenen dossieruitgave van het uiteindelijk door Romano Molenaar getekende album.


Asterix 36: De Papyrus van Caesar
02/04
TOP
Aandacht! Aandacht! De titel van Asterix 36 luidt De Papyrus van Caesar. Dat werd met enige bombarie onthuld op de jeugdboekenbeurs van Bologne op 31 maart laatstleden. Het is het tweede album van Didier Conrad en Jean-Yves Ferri en zal op 22 oktober 2015 verschijnen. Na het reisverhaal in Asterix bij de Picten eist de traditie dat Gallië nu het decor vormt. Zelfs dat deelde de uitgeverij in een officieel perscommuniqué mee. De rest van de informatie is even karig als nietsonthullend: een achterbakse gluiperd als nieuw personage, de toverdrank die van pas komt om Romeinen in elkaar te slaan, maar ook: een onderwerp dat kenmerkend is voor onze hedendaagse samenleving. Wat? Die papyrus als symbool voor sociale media en achterliggende spionage? Van het vorige album raakten 5,4 miljoen exemplaren verkocht in 24 talen en dialecten.Er is leven voor Thorgal na Rosinski's dood
02/04
TOP
Op de vernissage van de expo De Wereld van Thorgal (bekijk hier de fotoreportage) verklaarde Grzegorz Rosinski aan het persagentschap AFP dat de reeks Thorgal ook na zijn dood mag blijven verschijnen. De inmiddels 73-jarige tekenaar preciseerde het als volgt: "Ik wil Thorgal vooral niet laten schieten, maar we zijn hier niet eeuwig. Mijn droom bestaat uit het uitnodigen van een maximum aantal personen, voor nu of na mij. Er zijn artiesten die veel sterker zijn dan ik." Hij wilde vervolgens geen namen noemen van potentiële overnemers, gesteld dat die al gekozen zijn.

De oorspronkelijke scenarist Jean Van Hamme verkocht zelf nog zijn rechten op het personage voor een bedrag dat gelijk stond aan zeven jaar auteursrechten, zonder audiovisuele rechten en merchandising. Yves Sente schreef vervolgens vijf albums en startte de spin-off De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor. Xavier Dorison schrijft de volgende albums van deze reeksen. Deze week verscheen nog het derde deel van een andere spin-off, De Jonge Jaren, door Roman Surzhenko en Yann. Een bespreking van dat album lees je hier.


Integrales van Blacksad
en De Legende van het Wisselkind
31/03
TOP
Morgen, 1 april (echt waar), verschijnen er mooie integrale edities van de trilogie Zoo en het tweeluik Het Uitstel bij Dupuis. In mei geeft Casterman een integrale uit van de trilogie Dracula en herdrukt Dargaud de prachtige bundels van Op Zoek naar de Tijdvogel en Over de Grenzen van de Tijd (met nieuwe cover en extra katern). In juni komen er integrales van Marvano's Grand Prix bij Dargaud en — halleluja! — Het Derde Testament bij Glénat. Dat vat zo'n beetje de productie van integrales bij de uitgeverijen van Ballon Media samen.

Ondertussen wordt er al gewerkt aan de planning voor de tweede helft van het jaar. Over André Franquins Ton en Tineke en Peyo's Johan en Pirrewiet (die er zeker zullen komen) hadden we het al. De Fotograaf verhuist van juni naar oktober. Komen er nu ook bij: een vuistdikke, driehonderd pagina's tellende integrale van Blacksad bij Dargaud. De bundel van alle vijf verschenen albums komt eraan met 24 extra pagina's met schetsen, aquarelvoorstudies en onuitgegeven tekeningen, tenminste als we de Franse editie als voorbeeld nemen. Voor de integrale van De Legende van het Wisselkind bundelt Le Lombard de complete vijfdelige reeks in één enkele hardcoveruitgave, samen goed voor 292 pagina's leesplezier. De verkoopprijs is ons nog niet bekend. De Legende van het Wisselkind staat voorlopig gepland voor september, Blacksad voor oktober. Beide datums zijn onder voorbehoud.Oorlog en Liefde breidt uit
31/03
TOP
Wie Oorlog en Liefde en Jean-Michel Beuriot en Philippe Richelle trouw volgt, weet dat de reeks in 1939 begon in Duitsland en dat elk nieuw album een verder sprongetje in de tijd maakt. Zes albums zijn er ondertussen verschenen bij Casterman, met een behoorlijk succes overigens. Deel 6 start in de zomer van 1943 en heeft voornamelijk het Oostfront als plaats van (uitzichtloze) actie. Tekenaar Beuriot liet aan onze medewerker Wouter Porteman weten dat de reeks uiteindelijk tien delen zal tellen. Het verhaal zal samen met het einde van de Tweede Wereldoorlog samenvallen.


Geplande bundeling van André Franquins Robbedoeshoofdingen
28/03
TOP
In februari serveerden we je nog een overzicht van te verwachten publicaties van en over Robbedoes en André Franquin. We hebben toen tussendoor vermeld dat er zelfs nóg meer valt uit te geven want Franquin leverde voor de hoofding van Robbedoes jarenlang illustraties die strips uit het weekblad op een grappige manier in de kijker plaatsten. Hiernaast zie je er enkele. Zo tekende hij er honderden.

De Franse hoofdingen zijn inmiddels allemaal ingescand (op basis van de mooist mogelijke exemplaren) en worden nu gerestaureerd. De kleuren worden opgefrist en eventuele slijtagesporen worden bijgewerkt. Het is de bedoeling dat ze allemaal in alweer een mooie uitgave zullen verschijnen. Een eerste bundeling wordt eind 2015 verwacht. Er zijn vier delen voorzien.


Elfen en dwergen
28/03
TOP
Als er één uitgever geen gras laat groeien over bewezen successen dan is het wel het Franse Soleil. De vijfdelige cyclus Elfen (lees hier een bespreking van het recent verschenen deel 4) werd uitgebreid naar een tweede cyclus van vijf delen waarin een vervolg werd gebreid aan de verhalen over de boselfen, zwarte elfen, halfelfen en dies meer uit de eerste cyclus. Elk van die albums was een afgerond verhaal die dus een vervolgje kreeg in een ander album uit de tweede cyclus. En raad eens? Vanaf augustus volgt er een derde cyclus... Elfen wordt dus al zeker een vijftiendelige reeks. Daedalus start met deel 6 alvast de tweede cyclus in juni (hardcover) en augustus (softcover) want ook in vertaling is het een succes.

In juni krijgt de reeks Elfen er in hetzelfde universum een broertje bij: Nains (Dwergen) wordt een gelijkaardig concept, maar nu dus over verschillende dwergenrassen. Deel 1 is het werk van Pierre-Denis Goux (die de nog niet-vertaalde Merlijn-prequelcyclus Merlin le Prophète tekende) en Nicolas Jarry (Elfen 2, De Lemen Troon, De Koningssmeden, Godenschemering,...). Iets zegt ons dat er daarna nog ruimte is voor cyclussen over reuzen of orcs of andere fantasywezens.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet