Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 16 februari:
Uitgeverij L in april en mei
Elfen, dwergen, orks en goblins krijgen gezelschap van magiërs
Complete reeks Betty & Dodge
Luitingh Sijthoff start romancollectie over superhelden
Nieuw sf-project door auteurs van Orbital

Updates van 10 februari:

160 pagina's tellend one-shot door Juanjo Guarnido en Alain Ayroles
Het voorjaar van Uitgeverij HUM!
Game of Thrones-ster in verfilming Hermann-strip
Gung Ho 4 op komst

Updates van 5 februari:

Voorlaatste album De Werelden van Thorgal: De Jonge Jaren
Tweede hommagealbum met kortverhalen van Agent 327
Nieuwe western door Michel Rouge
Coverontwerp Blake en Mortimer: De Vallei der Onsterfelijken 2
Het Reigersnest derde one-shot van Michaël Olbrechts
Fatima swipet erop los in S1ngle 16
Atalante 11 een van de beloftes van Silvester
De Ridder verhuist naar Oogachtend
Steven de Rie leert je striptekenen
Cover van het laatste album van De Psy
Annie Awards voor Hilda en Spider-Man

Updates van 2 februari:

Robbedoes-sprokkels voor de komende jaren
Aimée de Jongh tekent Vrije Vlucht-album
Frans Buissink (75) overleden
Interviewboek over Urbanus
Fake News voor Sarah Spits
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2018: maart • april • mei • juni • juliaugustusseptember • oktober • november • december
2019: januari • februari
 
Uitgeverij L in april en mei
16/02
TOP
Was Getekend... Eric Heuvel!
Uitgeverij L is in april en mei weer paraat met hun eerste titels van 2019. Niet alleen Martin Lodewijk krijgt een hommagealbum (zie verder), maar ook Eric Heuvel wordt in de bloemetjes gezet, want hij zit dertig jaar in het stripvak. In het tachtig pagina's tellende hardcoveralbum Was Getekend... Eric Heuvel! Het boek biedt een uitgebreid overzicht van zijn werk met veel onbekend beeldmateriaal en grote illustraties. Op Facebook deelt hij de laatste tijd af en toe dergelijke illustraties van lang geleden.


Badlands
Safehaven
Twee gloednieuwe titels zijn Badlands en Safehaven. De fantasywestern Badlands is het werk van Piotr Kowalski (Dracula - De Ondode, De Lincoln Branch en een sliert comics) en Eric Corbeyran die bekend genoeg is zodat we geen reeksen van hem hoeven op te sommen. "Aan het eind van de negentiende eeuw doorkruist Perla het woestijngebied in het zuiden van de Verenigde Staten aan het hoofd van een groepje avonturiers. Haar doel: in de voetsporen treden van haar voorouder, de alchemist Hernan Ruiz-Tenguillo, die vroeger door hetzelfde gebied trok in gezelschap van conquistadores. Want de onzichtbare wereld die haar grootvader twee eeuwen geleden heeft beschreven is niet verdwenen! Hij is verborgen door de indianen om te voorkomen dat de blanken de krachten die erbij horen in handen zouden krijgen. Met haar revolver en magische formules bij de hand, denkt Perla dit universum weer naar boven te halen. Het bevindt zich voorbij de laatste grens, die van de realiteit..."

Safehaven genoot een voorpublicatie in Eppo. Het verhaal van Fred de Heij verschijnt enkel in hardcover. "Het avontuurlijke duo Isa Locus en Paul Stark kennen we al uit De Kaart dat in 2016 verscheen. Daarin brachten Isa en Paul in opdracht een opgeknapte boot naar een ver gelegen vakantie eiland terwijl ze door maffiabazen en ander gespuis werden achtervolgd. In hun nieuwe avontuur stranden Isa en Paul met hun boot in een haven waar ze een paar dagen moeten blijven omdat er aan de boot gewerkt moet worden. Isa gaat de stad in en leert bij toeval de doortastende privédetective Julia Shutt kennen die het bedrijf Safehaven onderzoekt. Isa besluit om Julia een handje te helpen en dan volgen er achtervolgingen, ontploffingen en shoot-outs, kortom zoals Fred het zo mooi omschrijft: 'een gedoe van jewelste.'"


Agent 327: Hulde aan de Jarige
Agent 327 integraal 3
Zoals we eerder aankondigden, verschijnt dit jaar een tweede hommagealbum van Agent 327 met kortverhalen door zeventien auteurs, deze keer naar aanleiding van Martin Lodewijks tachtigste verjaardag. Tevens verschijnt ook de derde integrale van de komische spionagereeks met de verhalen die tussen 1977 en 1980 werden gepubliceerd met extra dossier. In deze integrale reeks zullen acht delen verschijnen.


Storm 31 dossiereditie
Roodhaar 5
Van die andere bekende Nederlandse reeks Storm verschijnt de luxueuze dossieredite van deel 31, Het Gesticht van Krijs. De formule is gekend: je krijgt een blik achter de schermen van het album, geïllustreerd met veel onbekend artwork in een altijd mooi verzorgde lay-out.

Roodhaar beleeft een nieuw avontuur: "Roodhaar, Kiley en de Kapitein zijn op de terugreis naar hun thuisland Krill. Daarbij moeten ze door een vallei die bewoont wordt door de reuzen van het gebroken rif. Al snel komen ze oog in oog met deze enorme creaturen te staan, maar dan blijkt dat zij wel de minste van hun problemen zijn. "


Sangre 2
Ythaq 15
Van scenarist Christophe Arleston zijn maar liefst vier albums te verwachten. Twee ervan zijn getekend oor Adrien Floch. Vooreerst is er het vervolg van de geweldig goed gestarte fantasyreeks Sangre (lees hier onze bespreking van deel 1), maar ook deel 15 van de sprankelende sf-reeks Ythaq.

Sangre deel 2: "De kindertijd van Sangre komt ten einde op het moment dat de duistere piraten
haar familie afslachten en haar moeder ontvoeren. Sinds dat trauma stottert ze. Tien jaar later spoort ze de criminelen een voor een op. Fesolggio is daar een van. Maar hij is ook een van de grootste schilders van Tarasque, een wereld waar de mensen samenwonen met levensgevaarlijke wezens die gevoelig zijn voor kunst. Alleen een volmaakt kunstwerk kan voorkomen dat je aan stukken wordt gescheurd..."

Ythaq deel 15: "Graniet, Narvarth en Danaëlle zitten vast op de planeet Kluit. Gelukkig hebben schepen van de Federatie daar een basis gevestigd. Het is van het hoogste belang dat ze die bereiken. Met Narvarth buiten bewustzijn en Danaëlle buiten dienst zal Graniet haar twee bewusteloze vrienden moeten verbergen in de over de monorail rijdende trein, de Imperator Express, waar ze zich heeft aangemeld als hostess. Maar ze weet niet dat ze in de gaten wordt gehouden door iemand die geïnteresseerd is in de technologische wapens die ze in het geheim bij zich heeft..."


Lanfeust Odyssey 10
Trollen van Troy 23
In april nemen we voorlopig afscheid van Lanfeust Odyssey. Arleston werkt al een paar jaar aan een nieuwe fantasycollectie voor de Franse uitgeverij Bamboo terwijl Didier Tarquin met U.C.C. Dolores zijn eigen sf-reeks start. Tarquin sluit een terugkeer van Lanfeust allerminst uit, maar het zal minstens twee jaar duren voor er weer een nieuw album mogelijk wordt. Arleston gaf al aan dat nieuwe Lanfeust-verhalen voortaan kortere cyclussen zouden zijn met meer humor. De inhoud van Lanfeust Odyssey deel 10: "Dit is de laatste confrontatie tussen Lanfeust en Lylth, het vampierachtige wezen dat zich heeft ontpopt tot miljoenen gevleugelde banshees. Alle continenten worden geteisterd, Eckmül is belegerd. In het zomerverblijf van de goden van Dead Life 3Darshan heeft Lanfeust moeite om hulp te vinden. De god Lanfeust, een karikaturale versie van hemzelf, blijft hem maar tegenwerken. Uiteindelijk komt Lanfeust erachter dat hij maar één kans heeft om Lylth te verslaan en de wereld van Troy te redden: hij moet het tegen het Lylth-monster opnemen in het centrum van de wereld. Helaas schijnt niemand te weten waar het centrum van de wereld zich nou precies bevindt..."

In Ruw Talent! gunt Arleston de parodieën die Jean-Louis Mourier schilderde op wereldberoemde schilderijen, maar dan met zijn trollen in de hoofdrol, een plaatsje. "Khalif Hopeïdemerfeil regeert over de stad Hogdad, het juweel van Delpont, een sieraad van moderne architectuur, helemaal van steen en paarlemoer. Om de stad het allure te geven die het verdient, organiseert de kalief een tentoonstelling en een schilderwedstrijd waarvan de eerste prijs de hand van prinses Petypoy is. Zij koos als thema: 'Een trol schilderen', maar trollen willen niet geschilderd worden..."

Ook de zombietrilogie Dead Life loopt ten einde in een extra dik album van 68 pagina's. "De overlevenden zetten een laatste wanhopige expeditie op touw om de kelk terug te vinden die het water in het gebied heeft besmet."


Dating for Geeks 9
Elsje 7
Dating for Geeks deel 9: "Dating. Je ontkomt er niet aan, als vrijgezel op zoek naar je +1. Maar wat als de vrouw wiens aandacht je wilt het te druk heeft met haar collectie vintage My Little Pony's? Of als de man met wie je je leven wilt delen, zijn leven liever doorbrengt in een Online Roleplaying Game? Dating for Geeks is een strip voor iedereen die nog op zoek is naar een ander om mee te Netflixen en chillen, iedereen die al iemand gevonden heeft om samen een IP-adres mee te delen en iedereen er vrede mee heeft dat je nooit je charismacheck haalt en gedoemd bent alleen te blijven."

Elsje deel 7: "Elsje heeft natuurtalent! Ze moet alleen nog ontdekken waarin dan precies.
GaitJan en hondje Puppie kunnen de rebelse Elsje maar net aan. Soms moet ze met handschoenen worden aangepakt, maar ze is gelukkig ook best aaibaar."


Douwe Dabbert 16
Suus & Sas 15
De Dame in de Lijst is alweer deel 16 in de reeks opgesmukte heruitgaven van Douwe Dabbert. Enkel in de hardcoverversie zit een dossier waarin Thom Roep terugblikt op specifieke elementen uit de reeks en het album in kwestie in het bijzonder. Het verhaal: "Op een van zijn zwerftochten komt Douwe Dabbert tegen zijn zin in het bezit van een oud schilderij. De dame in het doek komt steeds tot leven en wil dat Douwe haar terugbrengt naar het toverkasteel van Socratof, waar ze thuishoort. Echter ze wil gerestaureerd worden en Douwe Dabbert moet hiervoor met haar een hachelijke reis ondernemen."

Suus & Sas deel 15: "De bekende tweeling uit het weekblad Tina beleeft weer de gekste avonturen. Zo loopt Sas letterlijk een bassist tegen het lijf, treden de zusters op in Circus Top, blazen ze bellen op Ibiza en regelt Sas een date op het voetbalveld! Al jaren zijn de belevenissen van Suus en Sas voor veel meisjes (en ouders) een feest van herkenning."

(Bron: Uitgeverij L / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Elfen, dwergen, orks en goblins krijgen gezelschap van magiërs
16/02
TOP
Magiërs 1
In het uitgestrekte land van Arran, het speelveld van collectiedirecteur Jean-Luc Istin en een kransje weerkerende tekenaars en scenaristen, is nog plaats voor een nieuwe reeks rond fantasyfiguren. Na de reeksen Elfen, Dwergen en Orks & Goblins vervoegt de Franse reeks Mages (Magiërs) hetzelfde universum. Als vanouds geeft Istin de aftrap met een eerste deel, getekend door Kyko Duarte die ook voor de reeks Elfen tekent. In tegenstelling tot voornoemde reeksen zal Magiërs uit vier in plaats van vijf hoofdfiguren bestaan die om de vier albums een avontuur beleven.

Extra werk voor Daedalus dus, maar wat is de stand van zaken van de vertalingen tegenover de Franse reeksen? Hieronder vind je het overzichtje, er is nog werk aan de winkel.
Elfen: 16 vertaalde delen op 23 Franse albums
Dwergen: 7 vertaalde delen op 13 Franse albums
Orks & Goblins: 2 vertaalde delen op 5 Franse albums
(Bron: Jean-Luc Istin / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Complete reeks Betty & Dodge
16/02
TOP
Betty & Dodge 1
Betty & Dodge 2
Betty & Dodge 3
Betty & Dodge 4
Betty & Dodge 5
Betty & Dodge 6
Betty & Dodge 7
Betty & Dodge 8
Komende week publiceert BD Must de complete reeks Betty & Dodge van Thomas Du Caju, Jean-Claude Van Rijckegem en Pat Van Beirs in het Nederlands in acht hardcoveralbums met tekens acht bonuspagina's. Voor de delen 1 tot 6, die tussen 2008 en 2012 al eens bij Standaard Uitgeverij verschenen, tekende Thomas Du Caju gloednieuwe covers. De delen 7 en 8 gaf BD Must in 2013 en 2014 enkel in een luxe-editie uit en worden nu ook beschikbaar als reguliere edities.

BD Must biedt een pakket aan met alle acht HC's tegen 159 euro. De albums zullen ook afzonderlijk te koop zijn. Voor de delen 1 tot 6 betaal je dan 19,95 euro per album, voor de delen 7 en 8 betaal je weliswaar 29,95 euro per album.
(Bron: BD Must / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Luitingh Sijthoff start romancollectie over superhelden
16/02
TOP
Black Panther
Civil War
De literaire uitgever Luitingh Sijthoff start binnenkort met een romanreeks over superhelden uit het Marvel-universum. Black Panther (288 pagina's, 17,50 euro) en Civil War (386 pagina's, 17,50 euro) bijten de spits af.

De romans zijn geschreven door respectievelijk Jesse J. Holland (die meerdere boeken schreef over de slavernij en de geschiedenis van Afro-Amerikanen) en Stuart Moore (die met Stan Lee werkte aan de boekenreeks The Zodiac Legacy over nieuwe tienersuperhelden). Beide romans zijn een nieuwe beleving van de films Black Panther en Captain America: Civil War. Die twee films brachten samen wereldwijd meer dan 2,5 miljard euro op.
(Bron: Lijtingh Sijthoff / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuw sf-project door auteurs van Orbital
16/02
TOP
Serge Pellé + Sylvain Runberg
Scenarist Sylvain Runberg heeft het scenario van een groot, geheim one-shot afgewerkt naar het werk van een "wereldberoemde sf-schrijver". Voor de tekeningen kan hij rekenen op Serge Pellé, met wie hij al de reeks Orbital maakt (deel 8 verschijnt dit jaar nog). Voor de rest rept hij met geen woord over de inhoud, welk boek hij verstript of bij welke uitgever het zal verschijnen Het is pas te verwachten in 2020 of 2021. Hierboven vind je alvast een concepttekening van tekenaar Pellé.

Runberg bewerkte ook al de wereldberoemde romanreeks Millennium voor een stripreeks. Daarna mocht hij zijn eigen verhaal met dezelfde personages uitwerken voor de reeks Millennium Saga.
(Bron: Sylvain Runberg / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


160 pagina's tellend one-shot door Juanjo Guarnido en Alain Ayroles
10/02
TOP
Les Indes Fourbes
Les Indes Fourbes
Les Indes Fourbes
Ja, hoe zit dat eigenlijk met een nieuw album van Blacksad, het eerste deel van een tweeluik? Ha nee, eerst een ander project hebben we gezegd. Juanjo Guarnido werkt al enkele jaren aan een one-shot op scenario van Alain Ayroles (van het zeer geestige Sabels en Galjoenen, Garulfo en de vampierstrilogie D). Moet je die tekeningen eens zien!

Goed nieuws, dat one-shot met de Franse titel Les Indes Fourbes verschijnt dit najaar bij Delcourt. Oorspronkelijk zou het honderd pagina's tellen. Na vele uitwisselingen tussen de auteurs wordt het uiteindelijk een strip van dik 160 pagina's.

Het verhaal vertelt de lotgevallen van een schelm aan het begin van de zeventiende eeuw in Latijns-Amerika en het is het zelfgeschreven vervolg van de roman El Buscón die de Spaanse edelman, politicus en schrijver Francisco de Quevedo rond 1604 schreef. In de satirische roman heeft oplichter Don Pablos twee doelen: een deugdelijk leven leiden en een caballero (gentleman) worden. Hij faalt jammerlijk in beide.

Het historisch kader dat Guarnido met flegma en veel details heeft aangepakt, wordt ruimschoots verlucht met de kenschetsende komische vertelling van Ayroles. Delcourt vertaalt weliswaar zelf geen strips, dus moeten we uitkijken naar een vertaaluitgever die dit zal uitgeven. Wie wint deze vermoedelijke biedingsoorlog om de rechten?
(Bron: Delcourt / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Les Indes Fourbes
Les Indes Fourbes


Het voorjaar van Uitgeverij HUM!
10/02
TOP
Philemon 16
In maart en mei geeft Uitgeverij HUM! in totaal zeven albums uit. Samen maakt dat een straf voorjaar.

Vooreerst starten we met Philemon 16: Die Verduivelde Schilder. Met deze reeks begon het allemaal voor de uitgeverij. Met dit album ronden ze de reeks af die dan eindelijk volledig in het Nederlands te verkrijgen is. Daarmee nemen we nog geen afscheid van auteur Fred, want Uitgeverij HUM! heeft nog vertalingen van andere albums van hem in petto.
De inhoud van Die Verduivelde Schilder: "Als je niet kunt tekenen, kun je misschien je ziel bij de duivel inruilen tegen schildertalent. Dan kun je zo levendig schilderen dat het verschil tussen schilderij en werkelijkheid verdwijnt. Philemon raakt verzeild in een schilderstuk waarin dit het geval lijkt te zijn. Voor de oplossing moet hij onderhandelen met de duivel in hoogsteigen persoon."


Tex Willer 6
Tex Willer Classics 11
Een andere vaste gangmaker bij Uitgeverij HUM! is Tex Willer. In de kleurenreeks verschijnt deel 6, Gerechtigheid in Corpus Christi, door Corrado Mastantuono en Mauro Boselli. deze laatste is ook de scenarist van Tex Willer Classics 11: De Pioniers, getekend door Andrea Venturi. Tex Willer Classics vinden we zowat de western met de beste prijs-kwaliteitverhouding: véél pagina's die lekker vlot weglezen tegen een voor dat aanbod schappelijke prijs.


Torpedo integraal 4
Torpedo integraal 5
Niet alleen van Philemon, maar ook van de ijzersterke, cynische huurmoordenaarsreeks Torpedo 1936 nemen we afscheid. In maart en juni verschijnen de delen 4 en 5 van de integrale reeks. Deze verhalen verschijnen voor het eerst in het Nederlands. Daarnaast komen er nog wel nieuwe albums van Torpedo 1972, getekend door Eduardo Risso. Naar verluidt vond Risso het scenario voor het volgende album zodanig gortig dat hij scenarist Enrique Sánchez Abulí verzocht wat te dimmen. Of het tot een consensus is gekomen, valt nog af te wachten. Anno nu is Torpedo weliswaar een behoorlijk foute reeks... om van te smullen dus.


Tyler Cross 3
Gilles Durance 2
Intussen staat Tyler Cross te trappelen om het stokje van duistere misdaadreeks van Torpedo over te nemen. Na de eerste twee delen die bij Dargaud verschenen, komt in eenzelfde uitvoering deel 3 bij Uitgeverij HUM! uit. Miami vormt nu het zonnige decor.

Ook in Gilles Durance 2: Catalina in Zwaar Weer toeven we in warmere streken, hoewel het net zo min om een toeristisch uitstapje gaat. Dit verhaal speelt zich af rond het eiland Mururoa waar Tanguy en Laverdure ook nog een avontuur hebben beleefd: Bestemming Stille Zuidzee en Gevaar op Mururoa, gebundeld in de vijfde integrale bij Arboris. In Gilles Durance wordt een vette knipoog gegeven naar dat tweeluik, maar het standpunt van de helden uit beide reeksen op de kernproeven die er plaatsvronden is bijna tegengesteld aan elkaar. Indertijd was er veel kritiek op het verhaal van Tanguy en Laverdure omdat ze als gezagsgetrouwe piloten voor de Franse luchtmacht nadrukkelijk de mening van de Franse regering verdedigden. Gilles is daarentegen een vrije piloot voor commerciële vluchten. Hij houdt er een andere mening op na als hij er bij toeval achter komt wat de uitwerking van de proeven op de lokale bevolking is.
De inhoud: "In een tropisch paradijs een beetje de veiligheid in de gaten houden? Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Zeker als in dat paradijs kernproeven worden genomen en de radioactieve waardes het toegestane niveau overschrijden. Voeg daar een dosis vijanden en intrige bij en dan hebben Durance & zijn crew ineens de handen vol."

(Bron: Uitgeverij HUM! / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Game of Thrones-ster in verfilming Hermann-strip
10/02
TOP
Een Nacht met Volle Maan
Onder de titel The Owners wordt het one-shot Een Nacht met Volle Maan van Hermann en Yves H. verfilmd. Game of Thrones-ster Maisie Williams (Arya Stark in de succesvolle tv-reeks) speelt daarin de hoofdrol als het personage Mary.

De thriller wordt in de vroege jaren 1990 gesitueerd in een regie van de Franse regisseur Julius Berg (van de Netflix-serie La Fôret) naar zijn eigen screenplay in samenwerking met Matthieu Gompel. Het wordt een Britse film met opnames die in de lente in Kent, bij Londen, beginnen in een afgelegen Victoriaans landhuis. In dat landelijke Engeland worden enkele jongeren door een sociopaat aangespoord om een diefstal te plegen in het huis van een oudere, lokale dokter en zijn vrouw. Het oude echtpaar komt vroeger thuis dan verwacht en hoewel de indringers gemaskerd zijn, herkent de dokter een van hen en probeert hij hem tot rede te brengen. Williams speelt de vriendin van een van de indringers die zich verzet tegen het plan dat in een kat-en-muisspel en een bloedbad ontaardt. Williams' personage moet zich zien te redden uit de nachtmerrie.

Deze verfilming is al de derde adaptatie van het werk van de Belgische tekenaar Hermann. Eerder al liep tussen 2002 en 2004 de Amerikaanse tv-reeks Jeremiah and Kurdy naar de stripreeks Jeremiah. In 2005 regisseerde Vlaming Dominique Deruddere het one-shot De Bloedbruiloft voor een Duitse verfilming.
(Bron: Variety.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Gung Ho 4 op komst
10/02
TOP
Gung Ho 4
Silvester geeft dit jaar nog Gung Ho deel 4 uit als gewone hardcover en als hardcover/luxe met extra pagina's en andere cover (zie hieronder). Dit zijn alvast de covers van de Franse versies die eind deze maand zullen verschijnen. Volgend jaar wordt deel 5 verwacht, het laatste deel van de steengoede post-apocalyptische jongerenreeks.

In deel 4 gaan de jongeren uit de beveiligde kolonie tegen de Rippers op zoek naar Archer die werd verbannen na een vermeende verkrachting. Zijn jongere broer Zack gelooft niet in de schuld van zijn broer. De volwassenen hebben zich verzet tegen de zoektocht die niet zonder risico's is en vol verrassingen zit. Nu heerst er verwarring bij de volwassenen. Ze moeten de jongeren terugvinden om het evenwicht in de kolonie te bewaren. Maar is het al niet te laat?
(Bron: Delcourt / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Gung Ho 4


Voorlaatste album De Werelden van Thorgal: De Jonge Jaren
05/02
TOP
De Werelden van Thorgal: De Jonge Jaren 7
Op 3 april verschijnt De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren 7: De Blauwe Tand. Het was een tijdje onduidelijk of Grzegorz Rosinski de covers verder zou schilderen. In dit geval niet dus, want bovenstaande cover is het werk van Roman Surzhenko. Volgens onze info uit november zal deze spin-off ophouden na deel 8. Eind dit jaar komt een nieuw album in de hoofdreeks uit, het eerste door Fred Vignaux en Yann.

De inhoud van De Blauwe Tand: "Aaricia wordt opgevist door een Arabisch schip en heeft geen keuze: ze moet naar het Land van de Denen... waar de bemanning hoopt de verschrikkelijke Harald met de blauwe tand aan te treffen. Gandalf besluit manschappen te sturen om zijn dochter te zoeken. Zij worden vergezeld door Thorgal. Het wordt allesbehalve een plezierreisje. Verraad, schipbreuk, gevangenschap... Thorgal heeft al zijn kracht en zijn gewiekstheid nodig om zijn geliefde terug te vinden."
(Bron: Van Ditmar / Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tweede hommagealbum met kortverhalen van Agent 327
05/02
TOP
Agent 327
In 2017 vierde Agent 327 zijn vijftigste verjaardag. Zeventien tekenaars en scenaristen werden toen aan elkaar gekoppeld voor hommagekortverhalen die eerst in Eppo en daarna in album verschenen. Dit jaar, meer bepaald in maart, verschijnt er terug zo'n album, deze keer voor de tachtigste verjaardag van Martin Lodewijk. Aan het tweede album werkten de volgende auteurs mee: Romano Molenaar, Bruno de Roover, Daan Jippes, Hanco Kolk, Rob Derks, Douwe Steinoord, Paul Teng, Eric Hercules, Willy Linthout, Pieter Hogenbirk, Kees de Boer, Gerard Leever, Hajo de Reijger, Peter van Leersum, Robert van der Kroft, Thom Roep en Dick Matena. Het album verschijnt in softcover en hardcover. Alle kortverhalen verschenen vorig jaar in Eppo, behalve dat van Dick Matena dat binnenkort in Eppo verschijnt.
(Bron: Uitgeverij L / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe western door Michel Rouge
05/02
TOP
Gunfighter
Gunfighter
Gunfighter
In mei verschijnt alvast in het Frans het eerste deel van het westertweeluik Gunfighter bij Glénat. Of het wordt vertaald is niet aan de orde, de vraag is eerder wanneer. Gunfighter is getekend door Michel Rouge die met Comanche en Marshal Blueberry al tweemaal een western van een andere tekenaar overnam. Nu hoeft hij niet vergeleken te worden met zijn voorgangers. Christophe Bec (Carthago, Duisternis, Prometheus) is er de scenarist van. De inkleuring wordt verzorgd door Michels zoon Corentin, als tekenaar bekend van Rio, Milan K., Juárez en een album van XIII Mystery.

Het verhaal start op de prairies van Arizona waar longhorns (koeien met ver uitstekende hoorns) ruimte nodig hebben, maar waar de eerste prikkeldraad, bijgenaamd "de duivelsdraad", wordt gespannen. Die prikkeldraad doet de conflicten tussen twee families van landeigenaars oplaaien. In een storm ontdekt een groep ranchers het zo goed als levenloze lichaam van een man die zijn colt stevig vasthoudt. Wie is die mysterieuze gunfighter?
(Bron: Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Coverontwerp Blake en Mortimer: De Vallei der Onsterfelijken 2
05/02
TOP
Blake en Mortimer
Van de stad naar de jungle. Dit is een coverstudie voor deel 2 van het Blake en Mortimer-tweeluik door Peter van Dongen, Teun Berserik en Yves Sente, eind dit jaar te verschijnen als album. Berserik mocht de cover van deel 1 tekenen, nu is het van Dongens beurt.
(Bron: Centaurclub.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het Reigersnest derde one-shot van Michaël Olbrechts
05/02
TOP
Het Reigersnest
We waren op slag... nu ja, "verliefd" klinkt meteen zo sentimenteel... op slag verkikkerd op de strips van Michaël Olbrechts. Na De Allerlaatste Tijger (2014) en Vierenveertig na Ronny (2016) staat in april Olbrechts volgende one-shot bij Oogachtend gepland: Het Reigersnest.

De inhoud: "De ietwat naïeve Arend — "Kalkoentje" voor zijn collega's — wordt na problemen op kantoor tijdelijk op non-actief gezet. Een verblijf bij familie op het platteland moet de nodige rust brengen. Daar ontmoet hij de inspirerende Anton, die in zijn eentje een enorm landgoed beheert, en raakt hij stilaan gemotiveerd om zijn leven weer in handen te nemen. Maar zal hem dat lukken? Of blijft hij op zijn fysieke grenzen botsen? En zullen zijn dromen hem ooit met rust laten?"
(Bron: Oogachtend / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Fatima swipet erop los in S1ngle 16
05/02
TOP
S1ngle 16
Op 21 maart staat de zestiende S1ngle gepland bij uitgeverij De Harmonie. De inhoud van Swipe: "Fatima heeft een tinderdate met statisticus Dirk. Met behulp van spreadsheets en cirkeldiagrammen weet hij haar ervan te overtuigen dat ze de perfecte match zijn. Cijfers en percentages liegen tenslotte niet. De laatste twijfel bij Fatima verdwijnt als Dirk voor hen een appartement mét inloopkast weet te vinden. En als hij ook nog de perfecte minnaar blijkt te zijn, is Fatima in de zevende hemel. Dan leest Dirk echter dat relaties die gebaseerd zijn op data en algoritmes niet werken en maakt het uit. Fatima’s hart is gebroken. Dat schreeuwt om wraak, vinden haar beste vriendinnen Stella en Nienke. En Stella weet hoe."
(Bron: De Harmonie / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Atalante 11 een van de beloftes van Silvester
05/02
TOP
Atalante 11
Onlangs deelde uitgeverij Silvester nevenstaande afbeelding met een preview van wat we in 2019 zoal mogen verwachten. Een van deze titels is Atalante deel 11 en daar hebben we alvast onderstaande informatie over.

Het Franse album verschijnt eind april bij Soleil. Daarin is Atalante ontgoocheld in de Amazones en besluit ze terug te keren naar het land uit haar kindertijd. Maar de weg is lang en er moet een zee overgestoken worden. Voor de oversteek moet ze geld betalen. Gelukkig zijn er in Troje spelen waar ze zich kan meten met atleten en waar ze de nodige centen kan vergaren.
(Bron: Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Ridder verhuist naar Oogachtend
05/02
TOP
De Ridder 2
Na één album verhuist De Ridder van Frodo De Decker van uitgeverij. Deel 2 verschijnt begin maart bij Oogachtend, deel 1 verscheen bij Syndikaat. Die verhuis heeft geen invloed op de inhoud van de geestige stripjes die je ook tweewekelijks kan lezen in Eppo.
(Bron: Oogachtend / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Steven de Rie leert je striptekenen
05/02
TOP
S1ngle 16
Of er werkelijk 1001 trucs in staan zoals de cover belooft, moeten we nog zien, maar in elk geval verschijnt in april bij Lannoo een boek met tips om een échte striptekenaar te worden: van het tekenen van verschillende gezichten, lichamen over decors tot tekstballonnen, lettertypes, geluiden en zoveel meer. Steven de Rie is de samensteller. Hij is de inkter van de reeks Urbanus, maar hij heeft ook eigen strips getekend en hij toert al jarenlang langs scholen met een workshop om kinderen de basis van het striptekenen bij te brengen. Het boek telt 160 pagina's, verschijnt als hardcover en zal 17,99 euro kosten.
(Bron: Lannoo / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Cover van het laatste album van De Psy
05/02
TOP
Atalante 11
Hierboven zie je de Franse cover van De Psy deel 22 waarmee Bédu en Raoul Cauvin na vijfentwintig jaar een punt zetten achter de reeks over de psychiater en zijn patiënten. De zielenknijper gaat zoals eerder gemeld met pensioen, Bédu daarentegen nog lang niet, want hij werkt al een paar jaar aan een gloednieuwe, duistere fantasyreeks. Lees hier meer info. De Psy deel 22 wordt voor de zomer in het Nederlands verwacht.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Annie Awards voor Hilda en Spider-Man
05/02
TOP
Hilda
De tekenfilmserie Hilda, naar de gelijknamige stripserie van Luke Pearson die in vertaling verschijnt bij Scratch Books, is in Hollywood bekroond met drie Annie Awards. De Amerikaanse Annie Awards worden sinds 1972 jaarlijks uitgereikt aan de beste animatiefilms en -series. Hilda won in alle categorieën waarvoor het genomineerd was: beste tekenfilmserie voor kinderen, beste personage en beste scenario. Hilda is te bekijken op Netflix. Een tweede seizoen wordt in 2020 verwacht.

Spider-Man

De goed onthaalde, lange animatiefilm Spider-Man: Into the Spider-verse was de topwinnaar van de avond met zeven prijzen: beste animatiefilm, regie, scenario, personageanimatie, personagedesign, productiedesign en montage.
(Bron: 9emart.fr / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Robbedoes-sprokkels voor de komende jaren
02/02
TOP
Robbedoes: Hoop in Bange Dagen 1
Van het op 6 februari te verschijnen Robbedoes-album door Émile Bravo (deel 1 van een vierdelige minireeks) komt ook een luxeversie bij Dupuis, gedistribueerd door Stribbel Strips, dus voornamelijk voor stripspeciaalzaken. Oplage: 150 exemplaren, linnen kaft, genummerde en gesigneerde ex libris, prijs: 59,95 euro. Sommige winkels zullen de voorwaarde stellen dat je je inschrijft voor alle vier luxes die van de reeks zullen verschijnen. De vier albums verschijnen in 2019 en 2020. Reserveren kan in een deelnemende winkel (zolang de voorraad strekt).

En we hebben nog wat meer Robbedoes-nieuws. De volgende nieuwtjes zijn aanvullingen, verbeteringen of weerleggingen van eerder aangekondigde projecten. Onze bronnen zijn gespecialiseerde Robbedoes-sites met nauw contact met uitgeverij Dupuis en eigen info uit de eerste hand. Niettemin blijft het meeste van onderstaande info onder zeer groot voorbehoud, want er verandert om de zoveel tijd wel wat in het Robbedoes-universum.

Spirou in Berlin• Zowel de Robbedoezen door de Vlamingen Charel Cambré en Marc Legendre, Nederlander Hanco Kolk en de Duitser Flix zouden alsnog een Franse vertaling krijgen. In het geval van Robbedoes Special gaat het volgens een Franse website om een test om te zien of deel 1 voldoende verkoopt voordat de rest volgt. Geen van deze albums zouden verschijnen in de gekende nevencollectie Robbedoes door... maar wel als aparte albums. Robbedoes in Berlijn (door Flix) is het meest concreet aangekondigd als Franse vertaling voor 2021. Daardoor wordt misschien ook een Nederlandse vertaling mogelijk. De Duitse versie moest snel na de release herdrukt worden.

• De spin-off over de jongere graaf van Rommelgem wordt in april vertaald. Dit was bedoeld als een one-shot, maar het zullen drie delen worden. Deel 1 is sowieso een afgerond verhaal op scenario van BéKa. Tekenaar David Etien heeft die vervolgen weliswaar nog niet ingepland, want zijn werk voor De Vier van Baker Street en Op Zoek naar de Tijdvogel krijgt voorrang.

• Komende week start de nieuwe, vierdelige cyclus Hoop in Bange Dagen door Émile Bravo, een minireeks buiten de reeks Robbedoes door... Wacht eens, vier? Bovenop het al verschenen album Het Dagboek van een Fantast en de vierdelige reeks is er sprake van nog een extra album om alles af te ronden. Dat zesde album van Bravo volgt niet meteen na de minireeks die er dit jaar en volgend jaar wordt doorgejaagd. Je zal wat langer moeten wachten. Dupuis zet in het Frans de komende jaren voornamelijk in op deze minireeks en Supergroom. In het Nederlands blijft de reeks Robbedoes Special verder lopen.

Supergroom• In het vernieuwde weekblad Spirou loopt momenteel Supergroom, je-weet-wel, de superheldenversie van Robbedoes die de reguliere Robbedoes van Yoann en Fabien Vehlmann on hold plaatste. Van Supergroom zal de volgende drie jaar jaarlijks een album verschijnen. Een terugkeer van de klassieke Robbedoes hangt af van de verkoopcijfers van Supergroom en andere projecten.

• De eerstvolgende Robbedoes door... wordt die van Christian Durieux die we recent nog hebben voorgesteld. Eerst zal de minireeks van Bravo worden afgerond voor dat album verschijnt, dus niet voor 2021.

• Alle andere one-shots in de reeks Robbedoes door... waarover we af en toe hebben gecommuniceerd, kennen geen enkele concrete datum van verschijning. Een van die albums is van de hand van Marc Hardy en Zidrou.

• Een Robbedoes door Olivier Grenson en Jean Dufaux lijkt momenteel dode letter.

• Het album door Dany en Yann stuit op onenigheid tussen de auteurs en ligt al langer stil. Geen van beide auteurs geeft toe op de verdere ontwikkeling van het verhaal. Dany wil de uitgever de knoop laten doorhakken, maar dit blijft aanslepen.

• Tot de speculatie, fake news, wishful thinking of gestrande projecten horen Robbedoezen door Fabrice Parme (die er al een had getekend op scenario van Lewis Trondheim), Tébo en IJzerlijm door Jean-Marc Krings.

• Naast de Vlaamse, Nederlandse en Duitse Robbedoes was er ook sprake van een Spaanse Robbedoes, maar er loopt geen enkel project door een Spaanse auteur.

• Net zo goed een vals gerucht is een spin-offreeks omtrent Wiebeling.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Aimée de Jongh tekent Vrije Vlucht-album
02/02
TOP
Aimée De Jongh
Eind vorig jaar verwelkomde de auteurscollectie Vrije Vlucht van Dupuis de ingekleurde integrale van Rampokan van Nederlander Peter van Dongen. Op 6 februari verschijnt in dezelfde collectie het album Portret van een Zuipschuit van Vlaming Olivier Schrauwen. En Dupuis gaf groen licht voor nog een album van een album door een auteur uit de Lage Landen. De Nederlandse Aimée de Jongh mag namelijk ook een Vrije Vlucht tekenen. Daarover vertelde ze het volgende op Facebook: "Een echte jeugddroom, zowel voor mij als voor Ingrid Chabbert, de scenariste van dit verhaal, die ik vorig jaar ontmoette op het Fête de la BD in Brussel. Ingrid schreef het aangrijpende verhaal over een vrouw die zichzelf een bijzonder cadeau geeft op haar zestigste verjaardag: weggaan, en een zoektocht beginnen naar wie ze eigenlijk is. Ik was meteen verkocht. Ik zal hier de komende jaren aan werken tegelijk met het Dust Bowl-boek. De verschijningsdatum volgt nog. Supertrots!!!"

Het geciteerde Dust Bowl-boek speelt zich af tijdens de Grote Depressie in de jaren 1930 in de Verenigde Staten. Thematisch gaat het over de moeizame relatie tussen armoede, journalistiek en fotografie. De hoofdrolspeler is een fotograaf die door de Amerikaanse regering wordt ingehuurd om documentatie in de vorm van foto's te verzamelen van arme landbouwersfamilies in Oklahoma. Als hij kinderen van honger ziet sterven door zijn lens begint hij zich af te vragen of hij zijn taak wel tot het einde kan uitvoeren.

In september verschijnt haar graphic novel Taxi over verschillende taxiritten die ze in diverse buitenlandse steden aflegde. Het wordt uitgeveven door Scratch Books en tegelijk ook in het Engels bij het Canadese Conundrum Press.
(Bron: Aimée de Jongh / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Frans Buissink (75) overleden
02/02
TOP
Frans Buissink
Op 28 januari overleed Frans Buissink. De in Alkmaar geboren scenarist, kunstschilder en zoveel meer werd 75 jaar. Tot zijn plotse dood was hij een bladenmaker pur sang in de functie van redacteur, eindredacteur, vertaler hoofdredacteur, columnist voor bladen als Sjors, Tina, Bobo, Pep, Donald Duck, Libelle en diverse natuurtijdschriften die hij ook zelf oprichtte.

In de jaren 1970 bekleedde hij een prominente rol bij stripuitgeverij Oberon en schreef hij strips voor Sjors en Sjimmie (toen door Jan Steeman getekend) en Brammetje Bram van Eddy Ryssack. Hij schreef ook voor Jan Van Haasteren, Thé Tjong Khing en Gerry Voortman.

De Complete Brammetje Bram 1
De Complete Brammetje Bram 2

In november 2018 verscheen bij Arboris deel 2 van de integrale reeks Brammetje Bram. Het achtergronddossier besta
at uit een uitgebreid interview met Buissink die geen blad voor de mond nam. In zijn ruime terugblik liet Buissink het niet na om toenmalige werkgevers, bazen of collega's te kijk te zetten. Dat leverde een andere blik op het reilen en zeilen achter de schermen van diverse stripbladen op.
(Bron : eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be / © foto: Landschap Noord-Holland)


Interviewboek over Urbanus
02/02
TOP
Urbanus
Op 11 februari verschijnt het boek Urbanus: Van Amedee tot Zulma. Dit is een 160 pagina's tellende uitgave waarin auteur Tom Wouters, die onder meer voor Stripgids schrijft, de heren Willy Linthout en Urbanus laat vertellen over de vijfendertig jaar samenwerking aan hun stripreeks Urbanus. Volgens de info gaat het om bijzonder openhartige gesprekken die een unieke blik bieden in de coulissen van deze dwarse, populaire Vlaamse stripreeks. Beide makers vertellen ook over de andere strips die ze maakten, van Jaren van de Olifant tot Plankgas en Plastronneke. De paperbackuitgave kost 19,99 euro.
(Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Fake News voor Sarah Spits
02/02
TOP
Sarah Spits
Sarah Spits
Fake News wordt de titel van Sarah Spits comebackalbum dat in het Frans bij Mosquito zal verschijnen. Dan hopen we op een vertaling bij vzw Arcadia die dit jaar het Kattenplaneet-tweeluik van Dokter Zwitser, die ook al een comeback maakte, afrondt. Marc Wasterlain heeft alle 46 pagina's in potlood getekend. Nu wachten hem de correcties, het letteren, het inkten, alles uitgommen en kleurindicaties voorbereiden voor zijn inkleurder. De cover, illustraties voor de titelpagina en voor de schutbladen volgen ook nog.
(Bron: Marc Wasterlain / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Sarah Spits
Sarah Spits
Sarah Spits


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips