Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 11 december:
Covertriptiek voor integrale reeks van Gilles de Geus
Unieke luxe van F.C. De Kampioenen ten voordele van De Warmste Week
Extases 2 in 2020

Updates van 10 december:

Sherpa bundelt Peter de Wits komische westernstrips

Updates van 8 december:

Kwartaal 1 bij Daedalus
Theodoor Cleysters 14 in 2020

Updates van 5 december:

De plannen van het stripblad Eppo in 2020
Locke & Key op Netflix in februari 2020
Luxereeks XIII stopgezet na 25 delen

Updates van 4 december:

Saga Uitgaven in januari en februari

Updates van 3 december:

De Wijsheid van Mythes bij Daedalus
Stephen Desberg kiest voor andere aanpak
De verdere plannen van Yves Sente voor Blake en Mortimer
Howard Cruse (75) overleden
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2019: januari • februari • maart • april • mei • juni • juli • augustus • september • oktober • november • december
 
Covertriptiek voor integrale reeks van Gilles de Geus
11/12
TOP
Stampede!
Dankzij Hanco Kolk kunnen we je bovenstaand triptiek tonen. Het zijn de drie ingekleurde coverillustraties voor de integralen van Gilles de Geus die in 2020 (deel 1 en 2) en 2021 zullen verschijnen. De integralen zullen 34,99 euro kosten. Daarnaast kan je je desgewenst bij je stripspeciaalzaak intekenen op de luxe-edities met linnen rug en gesigneerde ex libris tegen 70 euro per deel.

Matsuoka, een imprint van Standaard Uitgeverij, brengt de integrale reeks uit. Deel 1 verschijnt op 1 april 2020 en zal 256 pagina's tellen. Behalve de complete reeks met kortverhalen en lange verhalen, staan er ook niet eerder in album verschenen kortverhalen, gags en illustraties in. Ronald Grossey verzorgt de rijkelijk geïllustreerde achtergronddossiers. Hanco Kolk hierover: "Heel mooi, en grondig gedocumenteerd. Sommige dingen wist ik zelf niet eens meer." Hij schreef onder meer al een boek over Studio Vandersteen en de biografie van Bob De Moor.
(Bron: Hanco Kolk
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Unieke luxe van F.C. De Kampioenen ten voordele van De Warmste Week
11/12
TOP
F.C. De Kampioenen
Dankzij de bijdragen van stripliefhebbers haalde Dave Van Heerswynghels vorige vrijdag 15.395 euro bij elkaar via een Catawiki-veiling van originele tekeningen voor twee goede doelen die deel uitmaakten van De Warmste Week van Studio Brussel. Dat is meer dan vorig jaar.

Ook stripspeciaalzaak en gelegenheidsuitgever Adhemar doet zijn duit in het zakje voor De Warmste Week met de verkoop van een unieke luxe van F.C. De Kampioenen. Van het recent verschenen album Patatten en Saucissen is een editie te koop op het formaat 24,5 x 32,5 centimeter in een oplage van slechts 150 exemplaren. Het album bevat op 64 pagina's alle scenarioschetsen en de (soms deels geïnkte) potloodpagina's van Hec Leemans. Zo zie je een blik achter de schermen van hoe een verhaal van F.C. De Kampioenen in de eerste fases tot stand komt. Hec Leemans schreef ook een voorwoord en signeerde een bijgevoegde, genummerde ex libris. De luxe kost 75 euro plus 10 euro verzendkosten, afhalen in de winkel is ook mogelijk. Bestellen kan via de webshop van Adhemar (maximum drie exemplaren per klant).

Klik op onderstaande afbeeldingen voor een grotere impressie van deze grandioze luxe.
(Bron: Adhemar
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

F.C. De Kampioenen
F.C. De Kampioenen
F.C. De Kampioenen
F.C. De Kampioenen
F.C. De Kampioenen
F.C. De Kampioenen


Extases 2 in 2020
11/12
TOP
Extases 2
Extases deel 1 zal wellicht een van de strips van het jaar zijn. JeanLouis Tripp (Magasin Général) beschrijft en tekent hierin zijn liederlijke seks- en liefdesleven uit zijn jeugd tot nu in drie of vier delen. En bijkbaar helpt het in Frankrijk al bij relatietherapieën, lees het nog maar eens na in dit interview van Wouter Porteman.

Deel 1 verscheen dit jaar in vertaling bij Sherpa. Het Franse deel 2 staat in maart 2020 bij Casterman gepland. De cover, compleet anders dan van deel 1, zie je hierboven. De titel Les Montagnes Russes is een omschrijving voor een achtbaan, maar bij Tripp zal het wel op iets seksueels slaan...
(Bron: JeanLouis Tripp
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Sherpa bundelt Peter de Wits komische westernstrips
10/12
TOP
Stampede!
Stampede!
De Cowboys
Sherpa bereidt voor april 2020 een weelderige bundeling voor met de komische westernstrips van Peter de Wit. Daarin zal je gags en strookjes terugvinden van Stampede! (ook bekend als De Cowboys) en Kleine Hihahoeha die verschenen in Eppo, Nieuws van de Dag en SjoSji. Deze uitgave zal 208 pagina's tellen met achtergronddossier en een voorwoord van Willy Linthout, de auteur van Urbanus. De gewone hardcovereditie zal 29,95 euro kosten. Daarnaast verschijnt een ultra limited luxe-editie op amper 35 exemplaren met gesigneerde prent(en) en die zal 75 euro kosten. Na navraag hoe compleet deze uitgave zal worden, blijkt dat slechts een klein aantal minder sterke grappen uit de latere reeksen niet opgenomen worden. Geen complete integraal dus, wel een bundeling om de ondertitel Het Beste uit het Wilde Westen te verantwoorden.

Stampede! is de bekendste gagreeks in de geplande bundeling. Toen Peter de Wit zich eind jaren 1970 met een nieuwe strip aanmeldde bij de redactie van Eppo was dat met een strookjesstripreeks over de Egyptische koningin Cleopatra en haar entourage, naar het voorbeeld van de Amerikaanse krantenstrips waarmee hij was opgegroeid: De Tovenaar van Fop en Tumbleweeds (eventjes vertaald als Jippie). Frits Van der Heide en Martin Lodewijk, de toenmalige kopmannen van Eppo, loodsten Peter naar een gagreeks over cowboys die in Eppo nummer 4 van 1979 van start ging.

Tegenwoordig is Peter de Wit uiteraard bekend van zijn psychiater Sigmund. Als scenarist levert hij ideeën aan Hanco Kolk voor S1ngle. En van hun beider hand start in 2020 een integrale uitvoering van Gilles de Geus bij Matsuoka, een imprint van Standaard Uitgeverij. De eerste integraal verschijnt eveneens in april 2020.
(Bron: Sherpa
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 1 bij Daedalus
08/12
TOP
De 5 Rijken 1
De 5 Rijken 2
De 5 Rijken 3
Ook van Daedalus kunnen we inmiddels het eerste kwartaal van 2020 presenteren. De details per titel vind je terug in onze rubriek Te Verschijnen. Over de inhoud per album en bijkomende informatie over de makers, kan je in onderstaand overzicht meer lezen.

Op 21 februari start Daedalus met de ambitieus opgezette fantasyreeks De 5 Rijken in hardcover (februari) en softcover (maart). Later in 2020 verschijnen ook nog de delen 2 en 3. "Ambitieus" als in een reeks van maar liefst dertig albums, verdeeld over vijf cyclussen van elk zes albums met drie te verschijnen albums per jaar. De personages zijn antropomorfe dieren. Een lezer omschreef het al als "Backsad meets Game of Thrones".
Scenarist en conceptdirecteur David Chauvel werkt hier l twee jaar aan met een heel team. Chauvel schreef het scenario samen met Lewelyn en Andoryss. Didier Poli is verantwoordelijk voor het design. Jérôme Lereculey werkt samen met Lucyd aan de tekeningen en de inkting. En dan zijn er nog de Griek Dimitri Martinos voor de inkleuring en enkele anderen voor de verdere opmaak en afwerking.
De inhoud van deel 1, Uit Volle Kracht: "Het is geen geheim dat de oude koning Cyrus, de held van de Slag bij Drakhenor, stervende is. Zijn neef Hirus, een brutale en ambitieuze jonge tijger, en de aangewezen opvolger van de koning, droomt ervan zijn wet op te leggen aan de rest van de 5 rijken. Maar zoals altijd bij de katten is niets eenvoudig, en de troon is het voorwerp van alle lusten... Intussen observeren de naburige koninkrijken de situatie, klaar om zich bij de minste fout op Angleon te storten..."


Eldorado
Winter 1709 integraal
Al meteen een dikke klepper wordt Eldorado, een album van 176 pagina's door Damien Cuvillier (De Rode Schoenen, De Oorlog van de Lulu's - Het Verhaal van Luigi) en Hélène Ferrairini dat ons terugbrengt naar begin twintigste eeuw. "In een haven in de Verenigde Staten wordt Marcello, een jonge arbeider, ontslagen door de staalfabriek waar hij werkt. Hij belandt ongewild op een boot naar Eldorado. Ergens in Latijns-Amerika staan duizenden mannen klaar om een kanaal aan te leggen, door het hart van het regenwoud. Marcello heeft schulden en gaat als arbeider aan de slag op dit gigantische bouwterrein, in de hoop op een dag voldoende geld te hebben voor de terugvaart. Om niet in waanzin weg te zinken, schrijft hij liefdesbrieven aan Louisa, zijn geliefde, die achterbleef in de Verenigde Staten. Zijn brieven worden onderschept door Barbara Hogen, de vrouw van een van de ingenieurs van het bouwproject. Barbara verveelt zich en de brieven geven wat kleur aan de somberheid van haar dagen. De bouw vreet elke dag wat meer aan de arbeiders en aan het woud, in een koortsachtig tempo. Beetje bij beetje vervaagt het gelaat van Louisa uit Marcello’s gedachten… terwijl Barbara niet meer zonder de gestolen briefwisseling kan."

Het tweeluik Winter 1709, door Philippe Xavier (Tango) en Nathalie Sergeef, krijgt een herkansing als integrale editie. Hier is nog eens de inhoud: "Terwijl Lodewijk XIV zijn laatste oorlog voert, wordt Frankrijk getroffen door de koudste winter in tijden. De vrieskou doodt, de hongersnood maakt zijn eerste slachtoffers. Het graan waarmee de ganse bevolking en het leger moeten worden gevoed, wordt steeds schaarser en duurder dan goud. De avonturier Loys Rohan bindt in de barre koude de strijd aan met tal van vijanden, in een race tegen de klok om te verhinderen dat een konvooi met graan voor het Koninkrijk in de handen van de vijand zou vallen. Een haast onmogelijke missie, die het lot van miljoenen levens zal bepalen..."


Air America 1
De Verschrikkelijke Paus 4
Het tweeluik Air America verscheen in het Frans bij Zéphyr, een uitgeverij gespecialiseerd in luchtvaartstrips. De scenaristen Patrice Buendia ("Classic" Tanguy en Laverdure, Buck Danny: Backbirds, Thomas Silane) en Wallace hebben samen ook al De Tweekoppige Adelaar geschreven. "Midden in de Vietnamoorlog verliet Peter Hopper, moe van het bombarderen van de burgerbevolking, de Amerikaanse luchtmacht, in tegenstelling tot Bob Janssen, die trouw wilde blijven aan zijn verplichtingen. Peter, die als expat in Laos leeft, verlamd met schulden, wordt gedwongen om onofficieel te werken voor de CIA... Wat Bob betreft, hij ontdekte de verdachte dood van een winkelier dankzij twee journalisten die hij op zijn basis moest 'vergezellen'. Ze gaan dan alle drie een onderzoek aan dat hen overstijgt."

Theo Caneschi, de huidige tekenaar van Murena, moest nog de reeksen De Lemen Troon en De Verschrikkelijke Paus afronden voor hij een hoger ritme kan hanteren voor verdere delen van Murena. De Verschrikkelijke Paus mag hij al van zijn to do-lijstje afstrepen. De vertaling komt in maart uit. " Rome, 21 februari 1513. Nadat hij is ontsnapt aan de afzetting waarmee zijn vijanden hem tijdens het conclaaf van Pisa bedreigden, en nadat hij de heilige macht van het Vaticaan heeft hersteld, pleegt Julius II, de oorlogspaus, de mecenaspaus, de heilige paus, zelfmoord. Machiavelli, zijn enige echte vriend, geeft zich nog een laatste keer aan Madame Imperia, koningin van de prostituees, en vertelt haar de laatste listen van Giuliano Della Rovere, de verschrikkelijke paus."


De Meester-Chocolatier 1
De Kathedraal vand e Afgrond 1
De Meester-chocolatier past in het genre van Château Bordeaux, Cognac, Café Noir en andere reeksen over alcohol of drank. Eric Corbeyran is de schrijver van dat alles. Voor de trilogie De Meester-chocolatier mag hij zich buigen over de chocolade-industrie. Waar anders zou het gesitueerd dan in België, Brussel. Tekenaar Chetville kennen we nog van Sienna en Sam Lawry. "Alex Carret is een echte chocoladekunstenaar met een passie voor smaken. Met de hulp van zijn jeugdvriendin Clémence, de ambitieuze Benjamin en de handige Manon gaat hij eindelijk zijn professionele en persoonlijke dromen waarmaken en met innoverende ideeën een frisse wind door het conservatieve chocolademetier jagen."

Het Kathedraal van de Afgrond is een zoveelste nieuwe fantasyreeks van scenarist Jean-Luc Istin, getekend door Sébastien Grenier. "Een wereld gescheiden door een scheur, de grens, twee grote voorouderlijke rijken en drie gekken die ervan dromen om ze samen te brengen door een grote kathedraal te bouwen! Sinead was tien jaar oud toen ze werd opgenomen door Simon, een Tempelier. Hij leerde hem de profetie van de afgrond: hoe de goden, moe van de oorlogen tussen het Noorden en het Zuiden, besloten om een gigantische kloof tussen hen te creëren. De voorspelling zegt dat op een dag een kathedraal de twee rijken met elkaar zal verbinden en dat de Messias zal komen. Als volwassene zocht Sinead een evangelie met betrekking tot profetie. Tegelijkertijd sloot de architect Pier de La Vita zich aan bij de stad Anselme om een geschil te beslechten. Een zeer gevaarlijke reis begint, want ook deze is verbonden met de profetie."


Aspis 6
Androïden 6
Nog niet zo lang geleden kwam er terug schot in de zaak voor de fantasy-detectivereeks Aspis met de vertaling van deel 5. Het slot van het tweeluik, met tekeningen van Emmanuel Despujol die de tekenpen van Jacques Lamontagne overnam, verschijnt in januari. Scenarist Thierry Gloris bedacht dit verhaal: " Opera Garnier vormt een veilige haven voor diva's met oversized ego's en hun steenrijke opdrachtgevers. Maar terwijl op de scène de hartstocht wordt verzinnebeeld, dient het doksaal als schouwtoneel voor de duistere praktijken van een obscuur crimineel die zich daar schuil houdt. Wie verbergt zich achter het masker van Mephistopheles? Is het de kostuumontwerper? De directeur? Of die fantasierijke journalist Gaston Leroux, een individu dat Flora en Hugo iets te vaak tegen het lijf lopen tijdens hun onderzoek? Al hun pogingen om de demon te elimineren, draaien op niets uit. Op wie kunnen ze rekenen om hen te helpen? Het spook van Flora’s pas overleden moeder, of de avant-garde (en licht onstabiele) wetenschap van professor Letendre?"

Androïden deel 6 is het tweede deel van het tweede seizoen, maar elk album is toch een compleet verhaal door telkens andere auteurs, in dit geval Erion Campanella Ardisha en Christophe Bec. " Om te anticiperen op een invasie op aarde, wordt er een oorlog uitgevochten op een verre planeet. De Mantas die de mensheid bedreigen hebben de macht om de menselijke troepen te vernietigen door ze te bestrijden met een leger van androïden. De hogere klasse, 'Wander', is uitgerust met een verhoogde kunstmatige intelligentie. Robots ervaren geen stress, angst, kou, vermoeidheid en komen nooit in opstand. In de gevechtszone lijken twee eenheden echter uit de hand te lopen. Hoe ondenkbaar het ook is, het zijn deserteurs!"


Carthago 7
Samoerai Origine 2
Leviathan is de titel van Carthago deel 8. "Lou Melville is volwassen geworden. Twaalf jaar zijn verstreken sinds zij en haar moeder met miljardair Feiersinger de ruïnes van een oude onderwaterstad ontdekten. Nu staat ze aan het hoofd van een wetenschappelijke expeditie die onderzoek doet naar de megalodons. De jonge vrouw heeft de smaak voor avontuur en ontdekking nog niet verloren. De verzamelaar Feiersinger heeft zijn toekomst goed voorbereid, en maakt van Lou zijn erfgename. Maar Lou is nog steeds niet op de hoogte van haar eigen afkomst."

Onlangs werden we nog verwend met een dubbele Samoerai-portie. In februari verschijnt het vervolg op Samoerai Origine, over Takeo's jeugd, getekend door Vax, op scenario van Jean-François Di Giorgio. " Die zomer traint Takeo om samoerai te worden door zich dood te vervelen. Gelukkig komt Yukio, een mooie en mysterieuze zwaardvechtster, aan op het eiland. Tussen de twee werd een buitengewone vriendschap geboren. Maar een vreemdeling wekte vrijwillig een kracht op die het koninkrijk zou kunnen vegen: een Tsuhiganô. Takeo en Yukio, die smoorverliefd zijn, hebben nu hun handen vol."


Brocéliande 6
Elfen 21
Het Dal zonder Terugkeer is het zesde en voorlaatste deel in de fantasyreeks Brocéliande - Woud van het Kleine Volkje. "Alle dorpen van Paimpont tot Tréhorenteuc nemen deel aan een wedstrijdje soule. Om Fanchin te verslaan, de grote onoverwonnen kampioen, sluit een jongeman een pact met een heks. Hij neemt de soule mee naar het Dal zonder terugkeer, een plek waar duizenden verdoemde zielen opgesloten zitten. Ongewild zet hij zo de doorgang open tussen de wereld van de levenden en die van de doden. Alleen bovennatuurlijke wezens zijn in staat hem weer te sluiten. Maar waar schuilen de wezens die een catastrofe kunnen verhinderen, in een wereld waar de Mens alles heeft ingenomen?"

Uit de wereld van Arran zijn er nieuwe vertellingen te lezen in Elfen deel 21, Dwergen deel 11 en Orks & Goblins deel 5.

Elfen deel 21: " Lanawyn beloofde Lah'saa om een manier te vinden om de Zwarte Elfen Lea'yn en Feda’yn in Rode Elfen te veranderen. Terwijl de band tussen haar en het blauwe kristal steeds zwakker lijkt te worden, moeten zij en haar bondgenoten duizend omzwervingen maken om de Rode Dynastie nieuw leven in te blazen. Maar in de schaduw hebben tegenstanders hun krachten gebundeld en de Zwarte Compagnie ingehuurd om te voorkomen dat ze hun doel zouden bereiken."


Dwergen 11
Orks & Goblins 5
Dwergen deel 11: "'Wat ook de omstandigheden zijn die je naar het legioen duwen, je zult ze het hoofd moeten bieden als een echte behaarde... Groeien doe je niet door beproevingen te ontvluchten, Torun, maar door ze te doorstaan.' Het was niet het antwoord waar ik op hoopte, maar de woorden van kapitein Fey raakten me even diep als een rune het staal raakt waarin hij wordt gegrift. Ik voelde me nog altijd even ellendig, ongelukkig en verward, maar ik begreep dat het een noodzakelijk kwaad was, een beproevende stap naar de behaarde die ik zou worden... En ik zou al snel ontdekken dat ik niet de enige was die door het duister dwaalde."

Orks & Goblins deel 5: "De Schurk is een orklin, een bastaardwezen, halfork, halfgoblin. Hij is ’n moordenaar en een weergaloze dief, een van de beste huurlingen van de Grijze compagnie. Helaas voor hem, is hij het slachtoffer van een hinderlijke vloek: brute pech. De Schurk trekt tegenslag aan als geen ander. Niet verwonderlijk dat hij wakker wordt in een stad vol kadavers, de lijken van zijn wapenbroeders, die nochtans enkel een eenvoudige escortemissie uitvoerden. Iemand moet boeten voor deze slachting! De orklin heeft niet alleen pech, maar ook een rotkarakter."


De Meester-Inquisiteurs 8
Yin en de Draak 3
Van De Meester-Inquisiteus verschijnt deel 8. "De inquisitie, verzwakt sinds het verraad van de keizerin, ging door met haar mutatie... Voor het eerst zou een niet-magiër het onderzoek voor de orde uitvoeren. Priesters werden afgeslacht in het klooster van Kandvost. Synillia, een niet-magiër die tot meester-inquisiteur is verheven, vertrekt om het onderzoek te voeren. Aangezien ze geen macht heeft, compenseert ze dit gebrek met haar intelligentie en haar zwaardvechtkunst. Ze kan ook rekenen op Eldeween, de elf met wie ze een efficiënt duo vormt. Effectief, het zal efficiënt moeten zijn tegenover de moordenaar, die macht lijkt te hebben. Hij wachtte enkel tot Synillia en Eldeween aankwamen om een dodelijke zoektocht te beginnen."

Met Onze Vluchtende Draken rondt Daedalus de mooi vertelde jeugdserie Yin en de Draak aan. "De storm, die Yin en haar vrienden zo vreesden, barst los: Xi Qong, de grote zwarte draak van het einde der tijden valt het mensenrijk aan. Het Japanse leger slaat op de vlucht en niets lijkt de vernielzucht van de verschrikkelijke draak te kunnen stoppen. Maar Yin en haar vrienden geven de moed nog niet op en willen strijden voor hun leven en voor hun wereld. Maar om Xi Qong te kunnen overwinnen, moeten ze op zoek naar bondgenoten die hun in de strijd kunnen bijstaan... want de strijd tegen de grote zwarte draak van het einde der tijden wordt een verschrikkelijke beproeving."


De Meester-Inquisiteurs 8
O ja, nog dit. Recent kondigden we de nieuwe collectie De Wijsheid van Mythes aan (lees hier alle uitleg). Om deze collectie te lanceren, geeft Daedalus het eerste album gewoon gratis weg bij aankoop van deel 2 in hardcover (in maart) of in softcover (in april). Dat gratis album heet Daedalus en Icarus. daedalus geeft dus een Daedalus cadeau.
(Bron: Daedalus
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Theodoor Cleysters 14 in 2020
08/12
TOP
Theodoor Cleysters
Het was zo'n dertien jaar wachten tot Frank Le Gall Theodoor Cleysters liet terugkeren in deel 13, De Laatste Reis van de Amok, verschenen in 2018. Een nieuw avontuur is voor 2020. Het album met de titel Aro Satoe wordt in het Frans eerst voorgepubliceerd in vier cahiers in zwart-wit met extra's. Het eerste cahier verschijnt op 14 februari. Twintig pagina's ervan zijn het eerste deel van de strip, de resterende pagina's verschaffen je een blik achter de schermen.

In dit vervolgalbum zijn de bemanningsleden van de Amok gevangengenomen in Singapore waar ze de doodstraf riskeren. Theodoor kon vluchten naar het eiland van de mooie Aro Satoe. De Engelsen kunnen elk moment op het eiland aankomen om hem in de boeien te slaan voor piraterij. Theodoor wil zijn onfortuinlijke bemanning gaan helpen, maar Aro Satoe steekt daar een stokje voor en stuurt hem door de doolhoven van het eiland.

(Bron: Dupuis
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De plannen van het stripblad Eppo in 2020
05/12
TOP
Eppo
Het stripblad Eppo liet weten dat het vanaf nummer 26 van dit jaar de strip Heden Verse Vis van Charel Cambré en Marc Legendre zal plaatsen. Het auteursduo zet zichzelf en de stripwereld in hun hemd via scherpe gags, strookjesstrips en cartoons die met een grote regelmaat op een eigen Facebookpagina worden geplaatst. Na dit bericht kwam een extra mail waarin Eppo de voorpublicatieplannen voor 2020 ontvouwt. Dat delen we hieronder met je.

"2019 loopt nu echt op zijn einde. Een keihard feit dat we meteen verzachten met groot (en vooral geweldig) nieuws over de toekomst. Welke strips mag je verwachten in jouw lijfblad in 2020? We sommen het hier even voor je op. Franka maakt haar heroptreden met een nieuw avontuur Gratis Goud. Uiteraard schotelen we jullie ook het tweede deel van Ken Broeders' Driftwereld voor.

We hadden je al in 2019 Nevada van Colin Wilson beloofd en die is er niet gekomen. Maar van uitstel komt geen afstel dus ook deze strip mag je verwachten in Eppo! Een terugkeer van jewelste in 2020 wordt die van Bert — bekend van de 40 Hours-strip — in de strip... 24 Hours. Dat lees je goed. Ook benieuwd wat de makers Dick Heins en Eric Hercules nu weer uit hun mouw hebben geschud? Wij ook!

Een totaal andere strip wordt dan weer Jenny Pine, een westernstrip van Fred de Heij en Willem Ritstier en Fred heeft ook laten weten dat na Jenny een nieuw deel van Haas zal verschijnen. Opnieuw geschreven door Rob van Bavel en dit belooft het hardste deel uit de reeks te worden. 2020 wordt dus sowieso een knaljaar!"

Ken Broeders toonde met onderstaande foto alvast dat hij klaar is met deel 2 van Driftwereld. Dit schilderij is de coverillustratie van deel 2.

Driftwereld
(Bron: Eppo
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Locke & Key op Netflix in februari 2020
05/12
TOP
Locke & Key
Als de tv-reeks even goed wordt als de comicreeks, is de Netflix-lancering van Locke & Key op 7 februari 2020 iets om naar uit te kijken. Het eerste seizoen bestaat ui ttien afleveringen.

Mocht je Locke & Key nog niet kennen, kan je terecht bij deze oude bespreking die je een grote introductie biedt.

(Bron: Netflix
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Luxereeks XIII stopgezet na 25 delen
05/12
TOP
XIII 25Na vijfentwintig delen is Dargaud gestopt met de luxeversies van XIII. Van het recent verschenen deel 26 komt dus geen luxe meer. Dat beantwoordt meteen vragen van enkele van onze lezers.

De verkoop was al langer gezakt en deze luxes bestaan niet in het Frans. Iouri Jigounov tekende nog wel exclusief voor deze luxereeks ex librissen. Van dat extra karweitje is hij nu af.

De reeks blijft natuurlijk wel verschijnen in softcover en hardcover. Onlangs verscheen deel 26, het eerste deel van een tweeluik.

(Bron: Ballon Media
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Saga Uitgaven in januari en februari
04/12
TOP
Tot de Laatste
Tot de LaatsteWe kunnen nogmaals een nieuwe western presenteren. Het in februari bij Saga Uitgaven te verschijnen Tot de Laatste is een one-shot van Paul Gastine en Jérôme Félix, die samen al de vierdelige reeks De Erfenis van de Duivel tot een goed einde brachten. Het album verkoopt momenteel geweldig in het Frans en er staat inmiddels een herdruk op stapel. De auteurs krijgen niet alleen lof en complimenten in de Franstalige pers en van lezers, maar ook collega's van Gastine steken hun bewondering niet onder stoelen of banken.

Saga Uitgaven heeft beslist om het album in zowel hardcover (zie cover hierboven) en softcover (zie cover hiernaast) uit te brengen, te beginnen met de hardcover die een lagere oplage én hogere prijs zal kennen dan andere hardcovers die de uitgeverij uitbrengt met de reden dat er later dus ook nog een softcover komt. Félix denkt trouwens al aan een tweede westernone-shot voor Gastine. Volgens een interview zou hij een personage uit de epiloog van Tot de Laatste gebruiken voor dat nieuwe verhaal.

Het album telt 72 pagina's en dit is de inhoud: "Het tijdperk van de cowboys loopt op zijn einde. Binnenkort voeren treinen de koeien naar de slachthuizen van Chicago. In het gezelschap van Bennett, een simpele jongen van twintig jaar, heeft Russell beslist om zijn sporen op te bergen om landbouwer te worden in Montana. Onderweg houden ze halt in Sundance. 's Ochtends vroeg wordt Bennett dood aangetroffen. De burgemeester denkt liever aan een ongeluk dan aan de mogelijkheid dat er zich een moordenaar onder zijn medeburgers bevindt. Hij stuurt Russell weg uit zijn stad. Maar de oude cowboy komt terug aan het hoofd van een bende outlaws om de waarheid over Bennetts dood op te eisen..."


Mijn Vader, de Dronkaard
Nieuw Contact
Stéphane Louis (Tessa, Androïden, Liefde en Haat) put uit eigen familie-ervaringen om een melodramatisch portret te schetsen van een alcholverslaafde man die een grote beslissing maakt. "Lucien Basset is een alcoholicus. In het laatste stadium. Waarin men alles drinkt wat men in handen krijgt. Zelfs ether. De rest van zijn bestaan is weggespoeld. Zijn vrouw heeft hem verlaten voor een leven bij iemand die niet drinkt. Hij heeft ook al jaren niets vernomen over zijn zoon. Nochtans, op een avond, terwijl hij aan de toog van een café in Saint-Denis zit, beslist hij dat het deze keer menens is! Hij zal stoppen met zuipen. Want hij heeft iets belangrijks te doen! Een vluchtig beeld in het nieuws op tv doet hem beseffen dat hij iemand moet opzoeken. Om diens leven te redden!"

Bruno Duhamel, de auteur van de goed onthaalde one-shots De Terugkeer en Nooit, neemt in Nieuw Contact sociale media op de korrel en welke verregaande impact die kunnen hebben. "Doug woont alleen in de Highlands. Hij verjaagt de eenzaamheid met zijn camera en deelt zijn foto’s op TwisTer. Nu ja, "deelt"... Omdat het leven in Castle Loch niet spectaculair te noemen is, raakt het publiek het dagelijkse leven van Doug snel beu. En Doug begint te twijfelen. Aan zichzelf en zijn foto’s. En hij deelt niets meer. Maar wanneer hij een afgrijselijk, doorzichtig monster fotografeert, heeft Doug slechts één reflex: terugkeren naar TwisTer en erover opscheppen. Hij beseft niet dat hij op het punt staat een ongekend experiment te ontketenen."


Kamp Poetin 1
40 Olifanten 3
Van Anlor en Aurélien Ducoudray, het auteursduo van Moeder Rusland en Te Mooi om Waar te Zijn, komt deel 1 van Kamp Poetin. "Elke zomer komen kinderen uit heel Rusland op vakantie naar Kamp Poetin. Op het programma staat samenleven in een groep, militaire activiteiten, openluchtervaring en training om echte verdedigers te worden van het grote Rusland tegen haar vijanden aan alle kanten: Europeanen, Tsjetsjenen, Oekraïners, maar vooral de legers van Daesh. Voor Katjoesja, een jong, ietwat geheimzinnig meisje, is het haar tweede vakantie in het kamp. Ze rekent erop alle wedstrijdproeven te winnen zodat ze Vladimir Poetin persoonlijk mag ontmoeten."

Met het complete verhaal Dorothy, de Gaatjesmaakster vervolgen Virginie Augustin en Kid Toussaint hun 40 Olifanten over een vrouwelijke roversbende uit Londen. "De Olifanten hebben hun mannelijke rivalen verslagen. Maar deze bendeoorlog heeft veel gekost. Om er weer bovenop te komen, kennen de vrouwen maar één middel: de misdaad. De wijk Elephant & Castle wordt weer een dodelijk oord voor wie er zich waagt. De politie moet een snelle en radicale oplossing vinden, vooral nu een opeenvolgende reeks weerzinwekkende moorden op nonnen pers en publiek beroert. Het antwoord op de vrouwenbende uit South London? Een compleet vrouwelijke politie-eenheid."


Chick Bill integraal 8
De Minimensjes integraal 9
Van Chick Bill verschijnt de achtste integraal en van De Minimensjes zijn we toe an deel 9.

In de 260 pagina's tellende Chick Bill-integraal staan maar liefst zes komische westernavonturen gebundeld, meer bepaald De Gier van Wood City, De Waterkoorts, het tweeluik Cowboys tegen Musketiers en Het Teken van de Graaf, Grapjassen Werden Gapjassen… en de Sheriff Keek Toe en Het Raadselachtige Tibet. Het dossier somt anekdotes en herinneringen op van de grapjas in Tibet.

De Minimensjes integraal 9 bundelt de jaren 1992 tot 1995 waarin Pierre Seron de avonturen Zuurkool-Melba, Baby Tango, Tchakakahn en Melting-pot maakte. Daarin zet hij de codes van het klassieke stripverhaal weer op losse schroeven waarbij hij ook even stoeit met games. Uitreraard hoort er een behoorlijk achtergronddossier bij met onder meer getuigenissen van bevriende piloten.


Het Petanquespel
Boes 17
Het Petanquespel is een breder uitgesmeerde versie van een hoofdstukje uit Tijd voor Geheimen. Een spannend duel in de Provence, getekend door Éric Hübsch die ook al de verstrippingen van Topaze en Cigalon voor zijn rekening nam. "Terwijl hij zijn vakantie doorbrengt in zijn geliefde heuvels, woont de jonge Marcel een petanquetoernooi bij waar zijn vader Joseph en zijn oom Jules aan deelnemen. Het is voor de toekomstige academicus een uitgelezen kans om alle poespas en de verbeelding bij deze Provençaalse sport te observeren. Het zit vol symboliek, traditie en eer (zelfs oneer voor de verliezers die te weten komen wat 'Fanny kussen' betekent). Een petanquespel dat, met de pen van Pagnol, de vorm aanneemt van een waar duel in de zon waarbij komedie, drama en suspense elkaar afwisselen."

De inhoud van het softcoveralbum Boes deel 17 verscheen eerder in de negende integrale.


Dag en Heidi 10
Dag en Heidi 11
En van Jeff Broeckx' Dag en Heidi verschijnen twee heruitgaven van De Kristallen Waterval en De Toverster met nieuwe covers. Ze worden heruitgegeven als de delen 10 en 11.
(Bron: Saga Uitgaven
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Wijsheid van Mythes bij Daedalus
03/12
TOP
De Wijsheid van Mythes
De Wijsheid van Mythes
De Wijsheid van Mythes
De Wijsheid van Mythes
Daedalus lanceert in maart 2020 de nieuwe collectie De Wijsheid van Mythes die in softcover en hardcover zal verschijnen. De Franse reeks verschijnt sinds 2016 bij Glénat onder de hoede van filosoof Luc Ferry die de dertig belangrijkste Griekse mythes als stripverhaal wil (her)introduceren, verteld als one-shots of minireeksen van twee tot vier albums. Achter dat plan schuilt het idee dat onze kennis over deze mythes vaak gebrekkig is door vele fouten in allerlei boeken en naslagwerken. De verhalen zijn ervoor gemaakt dat ze door volwassenen kunnen gelezen worden om hun kinderen de mythes te laten begrijpen. Achterin elk album wordt in een extra katern van acht pagina's de behandelde mythe uitgediept.

Alle verhalen worden geschreven door Clotilde Bruneau met per verhaal een andere tekenaar onder leiding van artistiek directeur Didier Poli. Frédéric Vignaux, de huidige tekenaar van Thorgal, zorgt voor harmonie door alle covers te schilderen. In het Frans onthaalt pers en publiek de reeks erg goed. Intussen zijn er in het Frans al meer dan twintig albums verschenen over onder meer Jason, Hercules, Perseus, Antigone, Midas, Orpheus, Gilgamesh en langere verhalen die De Ilias en De Odyssee samenvatten. In maart verschijnen twee albums in vertaling, in april en mei gevolgd door twee andere. Daedalus volgt niet de Franse volgorde.

Een overzicht van de eerste titels die Daedalus uitgeeft:

• 1. Daedalus en Icarus (getekend door Giulia Pellegrini)
"Minos, de kersverse koning van Kreta, geeft de geniale Daedalus het bevel een labyrint te bouwen om er de Minotauros op te sluiten. Het is Pasiphaë, zijn eigen vrouw, die het beest het leven schonk. Wat later eist de Kretenzische heerser, na zijn overwinning tegen Aigeus, de koning van Athene, dat de Grieken regelmatig jongelingen opofferen om het monster te voederen. Wanneer Minos te weten komt dat Daedalus hem verraden heeft — door zijn dochter Ariadne te laten vluchten met Theseus – laat hij de architect opsluiten in zijn eigen creatie, in het gezelschap van zijn zoon, Icarus. Vader en zoon zijn veroordeeld om totterdood rond te dwalen in de ingewikkeldste gevangenis die ooit werd gebouwd."

• 2. De Ilias 1: De Twistappel (getekend door Pierre Taranzano)
"Het Griekse leger slaat zijn tenten op bij de oninneembare stad Troje. De verschrikkelijke oorlog duurt al tien jaar… Voor Menelaos, koning van Sparta, is het een kwestie van eer omdat zijn vrouw, de beeldschone Helena, ontvoerd is door Paris, een Trojaanse prins. Agamemnon, Menelaos’ broer, heeft zo zijn voorwendsel om de mythische stad te veroveren en zijn rijk uit te breiden. Achilleus, de moedigste strijder, ziet zijn kans om een legende te worden. Maar deze mensen, hoe machtig ze ook zijn, weten niet dat ze slechts pionnen zijn. En Troje vormt het toneel van een dodelijk spel schaak waar alleen de god oden als overwinnaars uit de strijd zullen komen."

• 3. Iason en het Gulden Vlies 1: Eerste Wapenfeiten (getekend door Alexandre Jubran)
"Het Gulden Vlies is de gouden schapenvacht van de god Chrysomallos. Deze behoorde eigenlijk toe aan de gouden ram die de kinderen van koning Athamas, Phrixus en Helle, wegvoerde, om hen te redden uit de handen van Athamas en zijn nieuwe vrouw, Ino. Op hun vlucht keek Helle, juist toen ze over de Hellespont vlogen, naar beneden en stortte in zee. Phrixus bereikte alleen zijn doel, offerde de ram en hing de gouden vacht op. Dit gulden vlies was later het doel van een queeste ondernomen door Jason en de Argonauten. Jason had hiertoe opdracht gekregen van zijn oom Pelias, aan wie voorspeld was dat hij door toedoen van Jason zou sterven. Het vlies was in het bezit van koning Aietes van Colchis, die Jason, om het vlies te verkrijgen, drie opdrachten gaf:
- span de Colchische stieren in en ploeg hiermee een veld om
- plant drakentanden en versla het leger dat uit deze drakentanden groeit (dat deed Jason door een grote steen in hun midden te gooien)
- versla de altijd wakende draak die het vlies bewaakt

• 4. Theseus en de Minotaurus (getekend door Mauro De Luca)

"Minos, de kersverse koning van Kreta, geeft de geniale Daedalus het bevel een labyrint te bouwen om er de Minotauros op te sluiten. Het is Pasiphaë, zijn eigen vrouw, die het beest het leven schonk. Wat later eist de Kretenzische heerser, na zijn overwinning tegen Aigeus, de koning van Athene, dat de Grieken regelmatig jongelingen opofferen om het monster te voederen. Wanneer Minos te weten komt dat Daedalus hem verraden heeft — door zijn dochter Ariadne te laten vluchten met Theseus — laat hij de architect opsluiten in zijn eigen creatie, in het gezelschap van zijn zoon, Icarus. Vader en zoon zijn veroordeeld om totterdood rond te dwalen in de ingewikkeldste gevangenis die ooit werd gebouwd."
(Bron: Daedalus
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Stephen Desberg kiest voor andere aanpak
03/12
TOP
Le Lion de Judah
Scenarist Stephen Desberg heeft beslist om geen nieuwe thrillerreeksen meer te starten. Behalve voor I.R.$. en verdere avonturen van De Schorpioen voor de nieuwe tekenaar Luigi Critone wil hij af van de beperkingen van een klassiek stripverhaal van achtenveertig pagina's en heeft hij het schrijven van scenario's voor one-shots en minireeksen radicaal veranderd. De thema's die hij daarin uitwerkt, zullen de lezers meer moeten raken en ze komen meer voort uit eigen ervaringen of die van zijn familie.

In januari verschijnt alvast deel 1 van de trilogie Le Lion du Judah bij Dargaud in het Frans (een vertaling is nog niet aangekondigd). Tekenaar Hugues Labiano werkte al eerder samen met Desberg voor de tweede cyclus van De Ster van de Woestijn, de reeks Black Op en het tweeluik Mister George. Hun nieuwe project speelt zich af op Afrikaanse bodem in de jaren 1920. Hoofdpersonage Wallace is een aristocratische koloniaal die voor het Britse rijk de koloniale activiteiten mee in stand houdt. Hij zal zich daarvan (noodgedwongen) bevrijden door zijn contacten met Afrikaanse en Aziatische volkeren die zijn visie op de wereld veranderen. Het zal hem nog leiden naar de befaamde Zijderoute, maar intussen wordt hij door het Britse leger wel gevangengenomen voor een moord die in vreemde omstandigheden werd begaan.

Desberg en Labiano jongleren met referenties als de films Out of Africa, de gevangenisfilm The Hill (met Sean Connery), de stripreeks Corto Maltese en romans van Joseph Kessel en Blaise Cendrars. Voor de relatie tussen Wallace en de zwarte Naïsha put Desberg uit eigen ervaringen, want op een van zijn vele reizen naar Afrika sinds 1983 (wat hem van pas kwam voor de stripreeks Jimmy Van Doren) ontmoette hij zijn latere echtgenote. Na de drie geplande delen (deel 2 verschijnt eind 2020) wordt er een punt gezet achter de cyclus. Het is nog niet uitgemaakt of er daarna een vervolg komt. Dat hangt af van de lezers.


Les Anges d'Auschwitz
Les Anges d'Auschwitz
Een compleet andere strip is een van die one-shots die Desberg voortaan meer wil schrijven. In februari verschijnt bij de Zwitserse uitgeverij Paquet het tachtig pagina's tellende album Les Anges d'Auschwitz, getekend door Emilio Van der Zuiden, die je vast nog wel kent van De Autoreportages van Margot. Een bezoek aan het befaamde concentratiekamp bracht Desberg danig van zijn stuk en hij schreef daarna een verhaal.

Ook nog met Emilio Van der Zuiden bereidt hij momenteel een ander one-shot van tachtig pagina's voor over de belevenissen van zijn eigen moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Parijs. Bij de Bevrijding ontmoette ze zijn vader, een Amerikaanse soldaat, en dat zorgde voor wat opschudding in de familie. Desberg heeft trouwens lang een dubbele nationaliteit gehad. Hij was een Amerikaanse Belg (of een Belgische Amerikaan). Nu is hij een Belg.

(Bron: Casemate
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De verdere plannen van Yves Sente voor Blake en Mortimer
03/12
TOP
Volgende zomer is André Juillard klaar met het vervolg en slot van het laatste tweeluik van De 7 Levens van de Sperwer. Over zijn andere plannen hebben we het recent nog gehad. Een nieuwe Blake en Mortimer van zijn hand is nog niet concreet gepland, maar zijn vaste Blake en Mortimer-scenarist Yves Sente gaat daar wel van uit.

Op verzoek van Juillard spelen die verhalen zich grotendeels af op Britse bodem. Dat zal ook bij hun volgende gezamenlijke verhalen het geval zijn. Sentes verhalen op meer exotische locaties, zoals nu in het tweeluik De Vallei der Onsterfelijken, zullen door Peter van Dongen en Teun Berserik (na hun verhaal met Jean Van Hamme) getekend worden, want ja, het Nederlandse duo blijft volgens Sente aan boord als twee van de vaste tekenaars van de stripreeks. Tijdens een gesprek met hun uitgever vroeg men aan Berserik trouwens hoe oud hij al was. Er volgde snel een berekening dat hij nog voldoende tijd heeft om acht Blake en Mortimers te tekenen.

VoronovSente heeft momenteel een drietal ideeën voor nieuwe verhalen. Hij vraagt zich ook af wat er verder is gebeurd met de sinistere, Russische professor Voronov uit Het Voronov-complot, deel 14 in de reeks uit 2000 en toen het eerste verhaal van Juillard. Rond hem plant hij ook nog een verhaal.

Over Olrik, en diens eeuwige terugkeer in de reeks, wou Sente ook nog het volgende zeggen: "Jacobs wou hem zelf kwijt. Maar na De Valstrik, zonder Olrik, kreeg hij zodanig veel klachten dat Olrik snel weer terugkwam. Jacobs heeft altijd schrik gehad om zijn publiek te verliezen. Ik begrijp ook het standpunt van de uitgever voor wie een Blake en Mortimer zonder Olrik geen echte Blake en Mortimer is."

(Bron: Casemate
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Howard Cruse (75) overleden
03/12
TOP
 
Howard Cruse
Op 26 november overleed de Amerikaanse stripmaker Howard Cruse op vijfenzeventigjarige leeftijd aan kanker.

In de jaren 1970 liet hij zich, na bijna een decennium werkzaam te zijn geweest achter de schermen van de televisiewereld, in de undergroundscene opmerken met het surreële Barefootz over een goed gemanierde, goed geklede jongen met enorme voeten waardoor hij blootsvoets liep. Een nevenpersonage daarin was een homo.

Cruse was al tijdens de jaren 1970 open over zijn eigen homoseksualiteit, maar pas in de jaren 1980 kwam hij daar ook via zijn werk afgemeten voor uit. Hij richtte in 1980 Gay Comix op en hij publiceerde vanaf 1985 de stripreeks Wendel die openlijk allerlei homo-onderwerpen aansneed. Hij vertelde in een mix van humor en woede over homorechtendemonstraties, gay bashing, beroemdheden die in de kast blijven, homorelaties, aids,... Een groter publiek leerde hem in 1995 kennen dankzij de graphic novel Stuck Rubber Baby dat meermaals werd herdrukt door DC Comics en het label Vertigo.

Stuck Rubber BabyIn Stuck Rubber Baby vertelt Cruse het fictieve verhaal van de jongeman Toland Polk die in de jaren 1960 gaat werken bij een benzinestation na een verkeersongeluk waarbij zijn ouders omkwamen. Hij worstelt met zijn homoseksualiteit in het racistische en homofobe zuiden van de VS. De zwarte gemeenschap aanvaardt zijn homoseksualiteit beter dan zijn eigen, blanke gemeenschap. Hij probeert van zijn homoseksualiteit te genezen door aan te pappen met een folkzangeres met wie hij een kind krijgt en dat ze afstaan voor adoptie. Na een bomaanslag op een zwart gemeenschapscentrum, de lynchpartij van een homovriend en andere gebeurtenissen, wordt hij een activist.

Zijn website kan je hier bezoeken.

(Bron: Newsarama
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips