Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 16 december:

Het voorjaar van Standaard Uitgeverij
Arcadia vzw in 2018
Bouncer 10 én 11 knallen in 2018
Stripveiling voor de Warmste Week
Franse weekbladversie Blake en Mortimer: Het Geheim van de Piramide

Updates van 13 december:

Uitgeverij HUM! in 2018
Afrika Korps volgt De Hel van het Oostfront op
1 miljoen Krasse Knarren

Updates van 9 december:

Xavier Dorison schrijft niet langer Thorgal
Twee projecten voor François Miville-Deschênes en Sylvain Runberg

Updates van 6 december:

Volgend jaar Suske en Wiske-hommagealbum door Steven Dupré en Conz
Yves Swolfs' nieuwe western Lonesome

Updates van 2 december:

Nieuwe tekenaar voor Insiders
De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 3 in 2018
Angoulême 2018
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2017: januarifebruarimaartaprilmei • juni • juliaugustusseptemberoktober • november • december
 
Het voorjaar van Standaard Uitgeverij
16/12
TOP
De Kiekeboes
Standaard Uitgeverij zal volgend jaar een paar keer met een kater ontwaken, denken we. Er zijn namelijk enkele te organiseren feestjes. Zo komt van De Kiekeboes deel 150 uit... of gaat het eigenlijk om deel 0? De titel van het album luidt K4 en het wordt weer een metaverhaal waarmee Merho zich grenzeloos kan amuseren zoals Album 26 of Afgelast Wegens Ziekte.
"Officieel begint de reeks met album 1, De Wollebollen. Nu blijkt dat er daarvoor al een verhaal bestond: De Vloek van Mac B. Met personages die dicht tegen de Kiekeboes aanleunen maar het net nog niet helemaal zijn. De tekeningen gingen helaas verloren voor er sprake was van publicatie. Aan de hand van teruggevonden schetsen en een synopsis probeert de huidige cast het verhaal te reconstrueren. En dan begint er van alles mis te lopen..."

Van De Kiekeboes verschijnt ook nog een gebundelde verjaardagseditie van het tweeluik Kiekeboe in Carré en De Schat van Mata Hari onder de titel Plankenkoorts in Amsterdam. Het is in april 2018 veertig jaar geleden dat "het langste Kiekeboes-verhaal ooit" verscheen. De nieuwe uitgave is een gerestaureerde en opnieuw ingekleurde versie, aangevuld met een dossier van Ronald Grossey (de schrijver van onder meer het heel interessante boek over Studio Vandersteen en de biografie van Bob De Moor) over de ontstaansgeschiedenis van de strip.

Van de spin-off Fanny K. verschijnt het uitgestelde deel 2, Morpheus, op 10 januari.


F.C. De Kampioenen
Dezer dagen zal de wellicht laatste bioscoopfilm van F.C. De Kampioenen heel wat volk naar de cinema lokken. Volgend najaar zal het honderdste album van F.C. De Kampioenen niet onopgemerkt verschijnen. Op 4 april wordt een WK-special verwacht met spelletjes en de verhalen 't Is Niet Waar, Hé?, Het Seksschandaal en De Huilende Hooligan. En er zijn ook nog:
F.C. De Kampioenen 98: Boma Burgemeester: "Er zijn verkiezingen op komst. Plots schrapt burgemeester Freddy Van Overloop de subsidie van de Kampioenen, terwijl hij die van De Schellekens verdubbelt. Dat maakt Boma zo razend dat hij besluit deel te nemen aan de verkiezingen met het doel burgemeester te worden. Er ontstaat een heftige kiesstrijd tussen de aanhangers van Freddy en die van Boma. Tijdens het plakken van de verkiezingsaffiches ontaardt de rivaliteit in echte straatgevechten. Ciske en Maurice zijn in tweestrijd, want Maurice moet vanwege zijn werk als gemeenteambtenaar de affiches van de burgemeester aanplakken. Ciske verscheurt die weer onmiddellijk. Bieke vindt dat het genoeg is geweest en organiseert een televisiedebat tussen de kemphanen. Maar ook dat loopt verkeerd af. En intussen is Ciske ontvoerd. Door wie? En vinden Mark en Paulien hem terug?"
F.C. De Kampioenen 99: De Nieuwe Kolonel: "Boma heeft hevige ruzie met Carmen en besluit haar te vervangen door een kuisrobot. Het nieuwste Japanse snufje. Carmen zit nu zonder werk, maar dankzij Xavier raakt ze aan een baan als poetsvrouw in de kazerne. Kolonel Van de Sijpe krijgt vanuit Brussel te horen dat zijn kazerne zal worden doorgelicht. Allerlei experten strijken neer en finaal produceert het doorlichtingsbureau een rapport, waaruit blijkt dat er heel wat moet veranderen. Een computer in Brussel berekent wie voor welke baan is geschikt. En wat blijkt: volgens ingewikkelde computerberekeningen zou Carmen Waterslaeghers het meest geschikt zijn als kolonel. Van de Sijpe wordt gedegradeerd. Carmen als kolonel, dat ziet Xavier, die als gepensioneerde nog een paar dagen per week komt bijklussen, helemaal niet zitten. Intussen richt de kuisrobot van Boma de grootste rampen aan. Boma roept Markske en Maurice te hulp. Die proberen het ding onder controle te krijgen. Maar de robot komt in opstand..."


Vertongen & Co
De F.C. De Kampioenen-spin-off Vertongen & Co speelt al langer mee bij de grote jongens. In de derde omnibus worden de delen 10 tot 15 gebundeld, de verhalen Avontuur onder Nul, De Heer van Castelroc, De Zygomatiekers, Mark van de Jungle en De Terugkeer van het Beest. Nieuwe albums zijn:
Vertongen en Co 22: Het Huis van de Beer: "Paulien en Mark vertrekken op vakantie naar een chalet in de bergen, waarvan Oma Boma de eigenares is. Door de ongure weersomstandigheden komen ze zonder proviand te zitten. Ze dalen de berg af naar een naburig dorp om inkopen te doen. Daar blijken ze echter niet welkom te zijn. Ze worden verjaagd door de bevolking, die geen vreemde pottenkijkers duldt. Een oude voorspelling van een onheilsprofeet leeft nog steeds in de geesten van de inwoners. Wat is er aan de hand met het miraculeuze water van de fontein in het dorp? En wie is de vreemde beer die in de bergen rondzwerft en het huis van Mark en Paulien in de gaten houdt?"
Vertongen en Co 23: Porei tegen Porei: "Mark en Paulien zijn getuige van een gewelddadige overval op de juweliersafdeling van een supermarkt. Gelukkig is Inspecteur Porei snel ter plaatse om orde op zaken te stellen, maar dan blijkt iedereen hem als dader aan te duiden! Kunnen Markske en Paulien, met de hulp van Oma Boma, de waarheid achterhalen?"


Urbanus 177
Ook bij Urbanus valt er wat te vieren met volgend jaar een grote expo in het Belgisch Stripcentrum. Momenteel kan je trouwens al in het Speelkaartenmuseum van Turnhout terecht voor de Urbanus-expo Kattenkwaad.
Op 10 januari verschijnt een eerste nieuw album. De inhoud en dat van deel 178 vind je hieronder.
Urbanus 177: De Levende Blokjes: "Juffrouw Pussy daagt de klas van Urbanus uit om het meest bloeiende bedrijf uit de grond te stampen. Met een prachtige hoofdprijs als inzet. Met welke lumineuze ideeën komen Dikke Herman, Botswana, Urbanus en de anderen op de proppen? Zal Prosper het halen met zijn groots project? Of misschien Pinnekeshaar, de efficiëntie zelve? En hoe zit het met Urbanus? Gaat het hem voor de wind? Of loopt het toch allemaal niet bepaald op rolletjes? En hoe zit het nu precies met die levende blokjes? Niet alles is wat het lijkt. En maar goed ook."
Urbanus 178: De Vrolijke Paastragedie: "Urbanus en zijn klasgenoten besluiten de paasklokken gevangen te nemen om extra veel chocolade te hebben dit jaar. De klokken zelf worden voor veel geld verkocht aan een bronssmelterij. Na een tijdje kan de familie Urbanus geen chocolade meer zien, dus neemt nonkel Fillemon de rest van de voorraad over. Hij begint een chocoladefabriek met zijn nieuwste lief. Maar zij is (natuurlijk) helemaal niet zo lief als hij denkt: ze mengt een dodelijk gif onder de chocolade met de bedoeling alle kinderen te vermoorden (achteraf blijkt dat ze dit doet uit wraak omdat kinderen haar muzikale carrière — per ongeluk — verknald hebben). Gelukkig ontdekt Urbanus haar snode plannen op tijd en vermijdt hij de catastrofe."
• In de zevende omnibus staan de delen 31 tot 35, meerbepaald de verhalen De Zes Turven, Urbanus Maakt Reclame, Het Oeuvre van Hors d'Oeuvre, De Vliegende Goudrenet en De Geforceerde Urbanus.


De Smurfen
In een eerder bericht kondigden we al aan dat Standaard Uitgeverij de integrale reeks van De Smurfen zal vertalen. Van de vier geplande integrales verschijnen op 7 februari en 4 april de delen 1 en 2. Deze reeks beperkt zich tot de dertien albums die bij Dupuis verschenen en waarbij Peyo, de schepper van de blauwe dwergjes, nog het meest betrokken was. In de achtergronddossiers van Hugues Dayez, die een geweldige, Franstalige biografie van Peyo schreef, komt de ontstaansgeschiedenis en de verdere evolutie van de stripreeks uiteraard uitgebreid aan bod met vaak onuitgegeven archiefmateriaal.


Van de volgende albums zijn nog geen coverontwerpen of toepasselijk beeldmateriaal. We bundelen de korte inhouden per reeks.

Suske en Wiske 343: SOS Snowbell: "Op een mooie dag vliegt er een gans tegen het keukenvenster van Sidonia. Het blijkt haar neef John te zijn! Hij smeekt zijn vrienden met hem mee te gaan naar zijn dorp in Alaska. Het toverboek van zijn lieftallig vrouwtje Snowbell is na vele jaren opnieuw actief geworden en heeft Snowbell in zijn macht: ze wordt gedwongen de mensen in hun dorp om te toveren in dieren. Suske en Wiske en hun vrienden vertrekken meteen naar Alaska om Snowbell uit de klauwen van het toverboek te redden en de betoveringen ongedaan te maken. Maar dan zijn ze verplicht het te vernietigen en dat blijkt een onmogelijke taak..."
Suske en Wiske 344: BRBS 2.0: "Barabas heeft een nieuwe computer uitgevonden die alle andere digitale apparatuur overbodig maakt. Een persoonlijke assistent in de vorm van een zwevende bol. De opdracht van dit apparaat is simpel: maak de mens gelukkig! Helaas betekent geluk niet voor iedereen hetzelfde en hangt het af van heel wat onverwachte factoren. Het gaat dan ook snel fout. Als de zwevende bollen vinden dat de mens verkeerde keuzes maakt voor zijn geluksgevoel, nemen ze de controle over. Suske en Wiske besluiten de bollen uit te schakelen, maar krijgen een onverwachte tegenstander…"
Oude Meesters met Suske en Wiske 1: De Raap van Rubens: "In 2018 herleeft de Gouden Eeuw in Antwerpen. Een heel jaar lang baadt de stad in de sfeer van de barok, en wordt met tal van evenementen en tentoonstellingen teruggekeerd naar de bloeiende Antwerpse kunstscene van vierhonderd jaar geleden. Rubens was de grootste Antwerpse kunstenaar van zijn tijd, en wordt uiteraard ook de spilfiguur tijdens het barokjaar. Speciaal voor de gelegenheid verschijnt een nieuwe editie van het klassieke Suske en Wiske-verhaal De Raap van Rubens, met een dossier over de kunstenaar van de hand van schrijfster en kunsthistorica Leen Huet."
• In de reeks opnieuw ingekleurde en geletterde herdrukken van Suske en Wiske Classics zullen er in 2018 acht albums verschijnen, onderverdeeld per vier albums die ook weer in een integrale met acht achtergrondagina's worden gebundeld. De eerste golf, de delen 13 tot 16, komt uit op 13 juni. Het gaat om de verhalen Prinses Zagemeel, De Stalen Bloempot, De Bokkenrijders en De Apenkermis.
• Ook nog op 13 juni verschijnt het slot van de cyclus De Zaak Krimson in De Kronieken van Amoras. "Professor Barabas begrijpt niet waarom hij in de herinneringen van Lambik opduikt en keert terug naar het verleden om de waarheid te achterhalen. Hij neemt zich voor om enkel toeschouwer te zijn zodat hij de loop van de geschiedenis niet verandert, maar door pech gaat het vreselijk mis. In paniek neemt Barabas een verkeerde beslissing met tragische gevolgen."


Van De Rode Ridder nemen we afscheid van de huidige cyclus waarvan recent het voorlaatste deel uitkwam. Vanaf deel 258 bevatten de albums weer een afgerond verhaal per album. Zou Allis daar nog deel van uitmaken?
De Rode Ridder 257: De Onmogelijke Opdracht: "De Rode Ridder nadert Camelot waar hij de Uitverkorene aan Merlijn zal overdragen. De weg is evenwel niet zonder gevaren, voortdurende waakzaamheid blijft geboden en dat vermoeit Johan. Lancelot en Mordred komen hun goede vriend te hulp. Maar dat draait anders uit dan voorzien. Door hun tussenkomst geraakt Johan pas echt in de problemen."
De Rode Ridder 258: De Hellehond: "Bahaal de Hellevorst is niet zinnens om de Rode Ridder met rust te laten en stuurt een oude getrouwe achter hem aan. Merlijn staat machteloos, maar Johan kan rekenen op steun uit onverwachte hoek. Al is het niet zeker dat zijn geheimzinnige bondgenoot opgewassen zal zijn tegen de ontketende krachten."


De Buurtpolitie 1 voert al twee weken de algemene boekentop-100 aan. In februari belandt de tweede bioscoopfim in de zalen. Nix heeft nog wat werk voor de boeg om zijn tweede stripalbum op 9 mei te laten verschijnen. In het najaar is ook deel 3 gepland. 


Arcadia vzw in 2018
16/12
TOP
De Duivels van Alexia
Benjamin
Melisande
In afwachting van Striplink, het jaarlijkse overzichtskrantje met interviews en aankondigingen voor het jaar 2018, loste Arcadia vzw al bovenstaande covers voor drie van de vier volgend jaar te verschijnen albums.

Met De Duivels van Alexia: Het Bloed van de Engel pikt de liefhebbersuitgeverij alweer een door Dupuis in vertaling stopgezette reeks op. Het is het vijfde deel in de zevendelige reeks van Benoît Ers en Vincent Dugomier, die dit jaar het prachtig vertelde Kinderen in het Verzet lanceerden. Alexia is een jonge exorciste en heks in de dop die voor het Centrum voor Research naar Paranormaliteit en Satanisme werkt. Alexia trekt weleens op onderzoek uit (in een later te vertalen album leidt haar weg zelfs naar Zeeland in Nederland), maar ook in het Centrum wemelt het van de mysteries.

Loon naar Werk is een nieuw album met vroeger in het weekblad Kuifje gepubliceerde gags en kortverhalen van Benjamin, de interim die de uitdrukking "twaalf stielen, dertien ongelukken" levendig verbeeldt.

Manevrouwtje is de vertaling van Melisande 22, hoewel de reeks in vertaling stopte bij deel 16. Arcadia startte de nieuwe reeks vertalingen dit jaar met deel 21, het eerste door Clarke zowel getekend als geschreven album over het sympathieke heksje. Daarna zijn er nog zeven niet-vertaalde albums.

Van Slemper en Slof: Memoires van een Huzaar is nog geen cover beschikbaar. Ook dit album komt eraan in 2018. Het bundelt niet eerder in album uitgegeven kortverhalen uit de vroegste periode van de reeks van Jacques Sandron en Raoul Cauvin.


Bouncer 10 én 11 knallen in 2018
16/12
TOP
Bouncer 10
Zet je schrap voor het volgende tweeluik van Bouncer waarvan de albums alvast in het Frans kort na elkaar zullen verschijnen bij Glénat in januari en maart 2018. In de delen 10 en 11 denkt Bouncer zijn dagen rustig te kunnen doorbrengen nadat hij zich ontdeed van Ugly John, maar hij zal nog leren dat de wet van het Wilde Westen genadeloos is. In Barro City werd de horlogemaker aangevallen en zijn dochter Gretel gruwelijk verminkt. Waarom ondergingen een man zonder noemenswaardigheden en een onschuldig wicht dergelijke horror? Bouncer zet de achtervolging op de daders in. Hij komt op het spoor van een vervloekte schat in het midden van de Sonorawoestijn in Mexico. Rond die plek hangen duistere legendes die zo verschrikkelijk zijn dat zelfs de indianen er zich niet durven wagen. Bouncer vindt dat hij de hel toch al heeft meegemaakt, maar hij ontdekt dat de hel meerdere gezichten heeft.

Dit tweeluik wordt voor het eerst gemaakt zonder de inbreng van Alejandro Jodorowsky als scenarist. Hij had het te druk met nieuwe strip- en filmprojecten.


Stripveiling voor de Warmste Week
16/12
TOP
Music for Life
Haast je! Tot 21 december kan je bieden op verschillende luxes en originele tekeningen van onder meer Philippe Delzenne (Jommeke), Merho (De Kiekeboes), Patrick Van Oppen (De Vries), Peter van Gucht (Suske en Wiske), Gerben Valkema (Suske en Wiske: Cromimi, Elsje) Lectrr (cartoonist en scenarist van Red Rider), Mario Boon (Doomsday), Conz (De Tweede Kus) en nog een aantal anderen op 2dehands.be. Een originele cover van Jommeke en een tekening van één op twee meter die Patrick Cornelis (Virus) tijdens een concert van Channel Zero maakte, zijn op zich al heel origineel. De groepsleden hebben die tekening bovendien gesigneerd. En er is nog meer op komst.

De opbrengst is voor de aankoop van nieuwe sportrolstoelen voor Dienstenaanhuis Lions Zedelgem die per stuk oplopen tot 3.500 à 5.000 euro. Stripliefhebber Davy Van Heerswynghels, tevens trainer-coach van het rolstoelbasketbalteam, dook in zijn eigen collectie en schreef tekenaars aan terwijl de actie onder de noemer Strips4Life ook werd geselecteerd voor de Warmste Week die vanaf aanstaande maandag start. Een hoog bod is meer dan welkom, andere tekeningen leveren kan nog steeds.


Franse weekbladversie Blake en Mortimer: Het Geheim van de Piramide
16/12
TOP
Blake en Mortimer
In het Nederlands is nog maar één, in een luxejasje uitgegeven weekbladversie van Blake en Mortimer verschenen. Dat was naturlijk Het Gele Teken in 2016. In het Frans raakten al meer avonturen van Blake en Mortimer uitgegeven in de versie zoals ze oorspronkelijk in het weekblad Tintin (en ook in Kuifje dus) verschenen. Voor latere albumuitgaven werden deze verhalen opnieuw ingekleurd. In februari staat een volgend album gepland met de weekbladversie van Het Geheim van de Piramide. We geven het maar mee voor de Blake en Mortimer-liefhebbers.


Uitgeverij HUM! in 2018
13/12
TOP
Torpedo 1972 1
Torpedo 1936 integraal 2
Torpedo 1936 integraal 3
Uitgeverij HUM! (een naam die is ontleend aan een vaak voorkomende uitspraak in de reeks Philemon) is sinds dit jaar vijf jaar bezig. De laatste jaren groeide de jaarproductie. In 2018 zetten ze nog een tandje bij en brengen ze vijftien albums uit. Dat is naar eigen zeggen ook hun maximum. Hieronder vind je hun jaarprogramma.

In 2017 was het alvast een blij weerzien of een eerste kennismaking met Torpedo 1936 van Jordi Bernet en Enrique Sánchez Abulí die Uitgeverij HUM! als een integrale reeks herlanceerde. Van de vijf voorziene integrales komen volgend jaar de delen 2 en 3 uit. Daarin staan voor het eerst kortverhalen die niet eerder in vertaling verschenen.

Op de koop toe publiceert Uitgeverij HUM! in softcover en in kleur de comeback van de huurmoordenaar die zich 36 jaar na de oorspronkelijke reeks afspeelt. Torpedo 1972 is nog steeds geschreven door Spanjaard Abulí, maar Argentijn Eduardo Risso (100 Bullets, Before Watchmen) nam het tekenwerk over. Hoe is het intussen met Lucca Torelli? Volgens de cover duldt hij nog altijd zijn hulpje Rascal in zijn buurt. Het scenario voor deel 2 is al geschreven, maar uitgeverij Panini, die ook in Spanje actief is, moet nog groen licht geven. De reeks en het nieuwe album zijn hoegenaamd niet vrouwvriendelijk en door de huidige #metoo-discussies heeft Risso daar toch zijn scenarist op gewezen.


Philemon 13 (C)
Philemon 14 (E)
Van Philemon komen volgend jaar twee albums uit, de delen 13 en 14 die in je kast ook de letters "C" en "E" van "Atlantische Oceaan" vormen. Daarna moet er nog één album verschijnen en de reeks is compleet (her)uitgegeven.


Magic Palace Hotel
satania 1
Ook nog van Philemon-auteur Fred verschijnt al in januari het one-shot Cythera de Tovenaarsleerlinge, maar dat hadden we al aangekondigd. Magic Palace Hotel is een ander one-shot van Fred dat van de vergetelheid wordt gered. "Een raamvertelling met de ongebreidelde fantasie die Fred zo kenmerkt. Een zakenreiziger boekt een kamer in een hotel maar kan zijn kamernummer 37.212.417 niet vinden. Korte samenvatting: you can check out any time you like, but you can never leave..."

Behalve Fred is ook Kerascoët een huismerk geworden. Na de trilogie Beeldschoon en het one-shot Mooi Duister is het tweeluik Satania te verwachten, opnieuw op scenario van Fabien Vehlmann. Beide albums zullen met een maand verschil in de winkels liggen. "Satania lijkt op een avonturenverhaal à la Jules Verne (Reis naar het Middelpunt der Aarde). Maar bij Kerascoët is niets zoals het lijkt. Naarmate de groep onderzoekers in steeds moeilijkere omstandigheden verzeild raakt, verandert het besef van werkelijkheid en fictie. Het is namelijk de vraag waar ze terecht zijn gekomen. Zo diep onder de grond, dat noemden ze vroeger... de hel."


Tex Willer Classics 9
Tex Willer Classics 10
Tex Willer 4
Tex Willer 5
Van Tex Willer komen opnieuw twee Classics (de dikke one-shots in zwart-wit) en twee reguliere albums (48 pagina's in kleur) uit.
Goran Parlov en oudgediende Claudio Nizzi maakten De Uiterste Grens, Enrique Breccia en Titi Faracci werkten samen aan Captain Jack. Breccia kennen we nog van De Wachters.
Painted Desert, deel 4 in de reguliere reeks, is het werk van Angelo Stano die de eveneens in Italië verschijnende reeks Dylan Dog even inruilde voor Tex Willer. Bij Silvester zijn indertijd nog wat albums van hem vertaald. Het duo Stefano Andreucci en Mauro Boselli bundelde de krachten voor De Wreker. Italiaanse tekenaars worden wel vaker opgepikt voor Franse conceptreeksen omdat ze zich aardig uit de slag trekken in realistisch getekende strips en doorgaans snel kunnen tekenen. Zo werd Andreucci gevraagd om het eerste deel van de conceptreeks De 7 Wonderen te tekenen.


Charley's Oorlog 4
Kapitein Dick Tator
Het Verhaal van Blauw is een vierde bundeling van Charley's War over de lotgevallen van een jonge soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Kapitein Dick Tator is een speciaal geval. Het is gemaakt door Ben Kamphuis, een van de verantwoordelijken van Uitgeverij HUM!. Hij vertelt hierin over zijn dienstplicht in de jaren 1980, net op een kantelpunt in de geschiedenis van de twintigste eeuw: de laatste jaren van de Koude Oorlog, de laatste jaren van de dienstplicht, de laatste jaren zonder computers. Een omvangrijk dossier vervolledigt de strip die vooral oud-dienstplichtigen zal interesseren. De verhalen verschenen al in het vakbondsblad van de Nederlandse Vereniging van Dienstplichtige Militairen (VVDM) en worden gebundeld uitgegeven als een print on demand voor de Nederlandse defensie en bibliotheken. Begin 2018 zullen ook stripspeciaalzaken en hun klanten het album kunnen reserveren voor een eenmalige verspreiding.

Gilles Durance 1Uitgeverij HUM! vliegt vanaf volgend jaar mee in het eskader uitgeverijen die luchtvaartreeksen publiceren. Gilles Durance is het werk van Callixte die we nog kennen van De Autoreportages van Margot en Eightball Hunter. In het Frans bestaan al drie delen en Callixte werkt aan een vierde album. "Het eerste avontuur, De Witte Bommenwerper, geeft een geromantiseerde versie van een markant stukje geschiedenis: de levering (en inzet) van een oude B-26-bommenwerper via Frankrijk naar het opstandige Biafra. Vol met authentieke verwijzingen, die soms nauwelijks te geloven zijn, maar wel echt gebeurd — zoals een stuk touw tussen de piloot van de bommenwerper en de bovenarm van de boordschutter. Eén ruk aan het touw = schieten, twee rukken = ophouden met schieten (de schutter zelf had geen zicht naar buiten). De bommen werden in elkaar geknutseld door een lokale vuurwerkexpert en handmatig (!) naar buiten gegooid, ongeveer zoals in de Eerste Wereldoorlog. De sfeer van het verhaal doet een beetje denken aan de latere avonturen van Tanguy en Laverdure (de delen 20-25) toen zij door de luchtmacht ontslagen waren en min of meer verplicht voor de Franse geheime dienst gingen werken."


Afrika Korps volgt De Hel van het Oostfront op
13/12
TOP
Afrika Korps
Tussen 2013 en 2016 vertaalde Silvester de vierdelige reeks De Hel van het Oostfront van Olivier Speltens. Die reeks kende heel wat succes en er volgden herdrukken. Speltens werkt intussen aan een nieuwe reeks waarvoor hij het decor van het ijskoude Oostfront verlegt naar het bloedhete Noord-Afrika tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgend jaar verschijnt het eerste deel van de geplande trilogie Afrika Korps. Het Afrikakorps was de legereenheid van de befaamde, sluwe Duitse luitenant-generaal en latere veldmaarschalk Erwin Rommel die in Noord-Afrika opereerde en waar hij het de Engelsen knap lastig maakte.


1 miljoen Krasse Knarren
13/12
TOP
Krasse Knarren
Krasse Knarren 4 ligt sinds vorige week in de winkel. In het Frans is het een waar verkoopkanon. Met bovenstaande afbeelding bedankte uitgeverij Dargaud de lezers, want de kaap van 1 miljoen verkochte exemplaren van de reeks is gerond. Tekenaar Paul Cauuet en scenarist Wilfrid Lupano denken nog niet aan stoppen. Volgend jaar wordt een filmversie gereleased. Je leest er hier meer over.


Xavier Dorison schrijft niet langer Thorgal
09/12
TOP
Thorgal
In dit vandaag gepubliceerde interview van Wouter Porteman met Yann, van wie afgelopen week Suske en Wiske: Cromimi uitkwam, liet de scenarist zich ontvallen dat Xavier Dorison niet langer Thorgal schrijft.

Dorison was de vervanger van Yves Sente die van de reeks en de spin-offreeks over Kriss van Valnor werd gehaald omdat zijn koers voor beide reeksen, die nog moeten samenvloeien, Grzegorz Rosinski niet langer zinde. Dorison kreeg de taak om Bagh Dadh, waar Thorgal heen reisde op zoek naar zijn zoon Aniël, zo snel mogelijk weer te verlaten. Een aantal nevenpersonages ging in deel 35 voor de bijl en de reis naar huis werd weer ingezet.

Volgens Yann is het al een tijdje geleden dat Dorison niet meer met Thorgal is verbonden. Onze vragen bij betrokkenen blijven tot op heden onbeantwoord. Het is nu wachten op nadere uitleg en wie de hoofdreeks en de spin-off De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor (waar in principe nog één deel van moest verschijnen) overneemt.

Dorison was enkele jaren geleden al in de running om een bedoelde spin-off over het nevenpersonage Boomvoet (uit De Boogschutters) te schrijven, maar het aantal geplande spin-offreeksen raakte gereduceerd tot die over Kriss, Wolvin en Thorgals jeugd. Dorison werkte zijn scenario vervolgens om naar het tweeluik Asgard, getekend door Ralph Meyer. En die samenwerking leidde dan weer naar de western Undertaker die snel uitgroeide tot een fenomeen. Dorison blijft vooralsnog een superactieve scenarist. In 2018 start bij Dargaud de reeks Aristophania Bold, getekend door Joël Parnotte. Het duo maakte al samen het one-shot De Wapenmeester. Hieronder vind je een plaatje van dat project en enkele personagestudies.


Aristophania Bold
Aristophania Bold
Aristophania Bold
Aristophania Bold


Twee projecten voor François Miville-Deschênes en Sylvain Runberg
09/12
TOP
Zaroff
Zaroff
Op zijn Facebookpagina deelt tekenaar François Miville-Deschênes (Millennium, Heroveringen) al een tijdje de vorderingen aan zijn werk voor Zaroff, een nieuw project met scenarist Sylvain Runberg. Het verhaal over graaf Zaroff is gebaseerd op het romanpersonage van Richard Cornell (1893-1949) uit The Most Dangerous Game (1924). Die roman raakte in 1932 verfilmd met Joel McCrea, Robert Armstrong en Fay Wray (de scream queen uit de allereerste King Kong-film). In dat verhaal overleeft een beroemde schrijver en jager op groot wild als enige een schipbreuk en belandt hij op een afgelegen eiland dat het eigendom is van de Russische graaf Zaroff, ook een jager. Hij laat zich omringen met andere schiobreukelingen van vroegere schepen die zonken. Zaroff is het jagen op dieren beu en heeft een nieuwe prooi voor ogen: mensen! Het one-shot zal tachtig pagina's tellen en hij is inmiddels begonnen aan de inkleuring met aquarel. Het album zal verschijnen bij Le Lombard.

Daarnaast heeft het duo Miville-Descênes en Runberg nog een ander project voor Le Lombard dat zich afspeelt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Daarnaast sluit de tekenaar niet uit dat er nog een cyclus van Heroveringen kan verteld worden.

Zaroff
Zaroff


Volgend jaar Suske en Wiske-hommagealbum door Steven Dupré en Conz
06/12
TOP
Sinds vandaag ligt het hommagealbum van Suske en Wiske door Nederlander Gerben Valkema en de Franse, in Brussel wonende scenarist Yann in de winkel. Van deze laatste legt medewerker Wouter Porteman vandaag een interview af dat binnenkort online te lezen zal zijn. Het album moeten we zelf nog lezen, maar we kunnen intussen al vooruitblikken naar volgend jaar waarin een tweede hommagealbum verschijnt. Dat album wordt getekend door Steven Dupré (Sarah & Robin, Coma, Wolf, De Roofdierenclub, Midgard). Conz (Toen Ik Nog Baas van de Wereld Was, De Tweede Kus) staat in voor het scenario. Een Vlaams duo dus. Het enige wat Conz al wilde verlappen is dat het verhaal "met een sciencefictionsausje is overgoten".

Van Steven Dupré vonden we onderstaand hommagestripje terug in Suske en Wiske Weekblad 14 van 1995, het jaar waarin de vijftigste verjaardag van Suske en Wiske werd gevierd. We kunnen je ook nog meegeven dat zijn reeks Sarah & Robin volgend jaar als een integrale bij Saga Uitgaven uitkomt, maar daar zullen we het later gedetailleerder over hebben.

Sarah & Robin


Yves Swolfs' nieuwe western Lonesome
06/12
TOP
Insiders
LonesomeWe hebben je al enkele keren verteld dat Yves Swolfs (Durango, Legende, De Prins van de Nacht) aan de nieuwe western Lonesome werkt. Het eerste deel verschijnt in het Frans samen met deel 2 van Hermanns western Duke in januari. Op de vertaling van Lonesome moeten we nog wachten tot mei 2018. Het verschijnt bij Le Lombard. In het Frans is sinds begin november al een editie in zwart-wit een feit met acht bonuspagina's (zie cover hiernaast). Deze gelimiteerde editie is inmiddels uitverkocht bij de uitgever.

Lonesome speelt zich af in Kansas, januari 1861, enkele maanden voor het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog. Predikant Markham en zijn bende fanatici zaaien terreur langs de grens met buurstaat Missouri. Een naamloze ruiter achtervolgt hen. Lonesome is een wraakverhaal, een thema waar Swolfs' Durango al gretig garen uit spint. Daar komt nog een zoektocht naar een identiteit en een bovennatuurlijk element bij. Het decor van Lonesome is niet alleen de Midwest, maar het strekt zich ook uit tot steegjes in New York.


Nieuwe tekenaar voor Insiders
02/12
TOP
Insiders
In 2014 kwam deel 10 van de reeks Insiders uit die ook in het Nederlands een vaste waarde was in verkooplijsten. Recent doorbrak scenarist Jean-Claude Bartoll het stilzwijgen over een nieuw album en maakte via onderstaande plaat en bovenstaande coverillustratie kenbaar dat er in mei 2018 een nieuw album wordt verwacht met de titel Death Penalty. Renaud Garreta is niet langer de tekenaar. Hij startte in 2013 zijn eigen uitgeverij Dust Editions om zijn eigen reeks Warm Up, die zich afspeelt in het motormilieu, uit te geven. Van de zes voorziene delen zijn al twee albums verschenen. De nieuwe tekenaar Munch (over wie we verder niets weten) neemt het van Garreta over.

Het is niet de eerste keer dat Bartoll met een andere tekenaar in zee gaat voor Insiders. Voor Luc Brahy schreef hij de spin-off Insiders Genesis over het verleden van hoofdpersonage Najah Cruz. De vier albums kwamen tussen 2012 en 2015 uit. In het nieuwe album Death Penalty brengt de scenarist zijn heldin weer in het brandpunt van de actualiteit met terrorisme als thema.

Insiders


De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 3 in 2018
02/12
TOP
Rik Ringers
Exact een jaar geleden lag De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 2 in de winkels om de goede indruk na deel 1 te overtreffen. Tekenaar Simon Van Liemt meldde zijn Facebookvolgers onlangs dat hij net klaar is met pagina 40 van het derde, door Zidrou geschreven verhaal. Hij moet er nog veertien tekenen. De Franse release is gepland in mei 2018.


Angoulême 2018
02/12
TOP
Cosey
De 45ste editie van het stripfestival van Angoulême nadert stilaan. In 2018 is Cosey als winnaar van de Grand Prix de eregenodigde. Een van de grootste expo's wordt aan zijn werk gewijd. Op bovenstaande affiche verenigde hij zijn belangrijkste albums en reeksen. De mangatekenaars Hiro Mashima en Naoki Urasawa zijn twee andere eregenodigden.

Angoulême is ook een van de stopplaatsen van Les Phares du Nord. Onder die noemer nemen delegaties Vlaamse en Nederlandse stripmakers, wiens albums zijn vertaald, overal in Frankrijk deel aan panelgesprekken, discussies en presentaties van hun werk. Specifiek voor Angouême doen ze dat met "een boekhandel/café waar Nederlandstalige auteurs en de vertalingen van hun boeken het internationale publiek warm moeten maken voor grafisch verteltalent uit de Lage Landen". Vogens het persbericht gaat het om zowel strips van Suske en Wiske over Joost Swarte tot Olivier Schrauwen. De delegatie voor Angoulême bestaat uit Aimée de Jongh, Brecht Evens, Enzo Smits, Erik Kriek, Herr Seele, Simon Spruyt en Ward Zwart. Dit initiatief komt van het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds die vaak vertalingen in het buitenland mogelijk maken met subsidies.

Inmiddels is ook de longlist met alle albums bekend die kans maken op de prijs van beste album van het jaar. Tussen alle in het Frans verschenen en vertaalde, veelal alternatieve albums komen slechts twee albums voor die al in het Nederlands uitkwamen: Een Zus van Bastien Vivès en voorwaar Jerome K. Jerome Bloks 26 van Alain Dodier. In 2010 won de detectivereeks al eens de prijs voor de beste serie op hetzelfde festival. De jury staat deze keer onder leiding van Guillaume Bouzard die met de Lucky Luke-parodie Jolly Jumper Antwoordt niet Meer een van de grappigste strips van dit jaar maakte.

Op de website van het festival vind je alle info over het programma, de albumnominaties en meer. Surf naar www.bdangouleme.com.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel