Daedalus Dark Dragon Books Don Lawrence Collection Saga Uitgaven Silvester  
 
StripFacts

Toegevoegd op 4 juli:
•  Vooruitblik De Blauwbloezen 59
•  Een offensief voor Alleen 9
•  Tweede cyclus Sherman door Magda en Stephen Desberg
•  Nieuwe techniek voor Barracuda
•  En ook nog...
- Nieuwe spin-offcyclus van De Geheime Driehoek
- Largo Winch 20-20-20
- Musuem De Kat in Brussel
- De Laatste Wayne Shelton door Jean Van Hamme

Updates in juli:
•  Uitgevers van INdruk nemen Medusa-fonds over
•  Vooruitblik Sherpa
•  Voorsmaakje De Janitor 5
•  vzw Arcadia vertaalt comebackalbums van De Sliert
•  Krasse Knarren wordt een film
•  By the way, over De Piraten van Barataria...
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2014:
augustus • septemberoktobernovemberdecember
2015: januarifebruarimaartaprilmeijunijuli
 
Vooruitblik De Blauwbloezen 59
04/07
TOP
De Blauwbloezen 59
In oktober, elk jaar opnieuw, verschijnt er telkens een album van De Blauwbloezen. De reeks van Willy Lambil en Raoul Cauvin blijft een bestseller, ondanks een algemeen krimpende verkoop die ook opgaat voor deze reeks. Hierboven vind je een coverproject van deel 59 met de titel Les Quatre Évangélistes (De Vier Evangelisten) met sergeant Chesterfield — niet voor het eerst — in priesterhabijt. De vier evangelisten of apostels waarvan sprake zijn geen metgezellen die Chesterfield en Blutch krijgen opgesolferd, het zijn de namen die de toenmalige, Noordelijke generaal Ulysses Grant aan vier kanonnen gaf: Marcus, Lucas, Johannes en Matteüs. Ook Kakkerlak doet weer mee.

De Blauwbloezen 59
Het scenario van deel 60 was ook al geschreven door Raoul Cauvin. De scenarist liet de keuze aan Willy Lambil om een van de twee verhalen voor te nemen op het andere. Naar eigen zeggen kostte het nieuwe verhaal Lambil heel wat zwarte inkt voor de in zwart habijt gehulde Chesterfield. Tegenwoordig heeft hij het voornemen om na deel 59 nog minstens één De Blauwbloezen-album te tekenen. Hij werd in mei ten slotte 79 jaar!

Wat gebeurt er met De Blauwbloezen als een van beide auteurs besluit ermee te stoppen. "... of plots sterft", voegde Lambil er in een interview aan toe. Het is contractueel vastgelegd dat de resterende auteur de reeks kan en mag verderzetten. Maar Lambil blijft daar nuchter onder en voorziet toch een definitief einde van de reeks in plaats van een voortzetting: "Alleen is het maar de vraag of iemand van ons twee dat ook effectief zou doen. Ikzelf zie me niet met een andere scenarist verdergaan. Ik vermoed van Cauvin hetzelfde." Of uitgeverij Dupuis dezelfde mening is toegedaan, is natuurlijk de vraag. Met alle herdrukken en vertalingen erbij staat de teller van de reeks immers op momenteel 20.400.000 verkochte exemplaren. Van elk nieuw album worden ineens 200.000 exemplaren gedrukt waarvan 40.000 in het Nederlands (cijfers uit 2013).


Een offensief voor Alleen 9
04/07
TOP
Alleen 9
In december 2013 verscheen Alleen 8. Het vervolg laat sindsdien op zich wachten, maar kijk, het offensief is ingezet. Op 16 oktober (Franse release) verschijnt deel 9 dat de tweede cyclus afsluit. De Franse voorpublicatie start begin september in Spirou. De jongens en meisjes van het groepje dat we zo goed hebben leren kennen (met alle verrassingen en onthullingen van dien) worden van elkaar gescheiden, en dat zou extra spanning moeten opleveren dan nu al het geval is.


Tweede cyclus Sherman door Magda en Stephen Desberg
04/07
TOP
Sherman
Sherman
In een interview voor vzw Arcadia, naar aanleiding van de verschijning van het vijfde verhaal van Maria en Giel in september, liet tekenares Magda (Charly) in haar kaarten kijken. Op scenario van Stephen Desberg werkt ze aan een vervolg van de maffiareeks Sherman, oorspronkelijk getekend door Griffo. Het verhaal speelt zich twintig jaar na de feiten af en hierboven zie je haar work in progress voor twee platen uit het verhaal die we op haar blog vonden. Voorlopig gaat het om een cyclus van twee albums.


Nieuwe techniek voor Barracuda
04/07
TOP
Barracuda 6
In augustus verschijnt Barracuda 5: Kannibalen en voor ons is dat al oud nieuws in deze rubriek. Met bovenstaande, slechte scan van een plaat uit deel 6 kunnen we alvast vertellen dat tekenaar Jérémy Pétiqueux van techniek verandert door zijn tekeningen voortaan rechtstreeks in kleur te schilderen. Grzegorz Rosinski, Hermann, Enrico Marini en zijn leermeester Philippe Delaby gingen hem, elk op hun manier, voor.

Over Delaby gesproken. Zijn eerste, 'langlopende' reeks was De Poolster. Deel 4 van wat een achtdelige reeks moest worden, is nooit afgewerkt geraakt. De achttien platen die Delaby hiervan tekende werden wel in een Franse integrale luxe opgenomen die in 2014 op amper honderd exemplaren verscheen. In een nawoord liet scenarist Luc Dellisse optekenen dat hij graag de serie weer zou opnemen. Ook Delaby's weduwe zou het voorstel genegen zijn. De bal ligt in het kamp van Le Lombard, de uitgever van de drie albums van De Poolster. Dat dit vervolg er zou komen, zou ons ten zeerste verbazen. Delaby haakte af omdat de kwaliteit van het scenario van kwaad naar erger ging. Ook Le Lombard moest uiteindelijk toegeven dat deel 4 te slecht was om er nog verder energie aan te verspillen.


En ook nog...
04/07
TOP
Lacrima Christi 1NIEUWE SPIN-OFFCYCLUS VAN DE GEHEIME DRIEHOEK. Wie dacht dat het met het onlangs verschenen laatste deel van de cyclus Hertz was afgelopen met het verder uitdiepen van de reeks De Geheime Driehoek, dacht verkeerd. In oktober start alvast in het Frans een gloednieuwe spin-off bij Glénat, opnieuw geschreven door Didier Convard met Denis Falque als enige tekenaar. In Lacrima Christi volgen we Rechtzetter Jean Nomane, die als eliteagent voor het Trimviraat de opdracht krijgt om naar Pyonyang, in Noord-Korea te reizen. Daar heeft een lokale despoot in het allergrootste geheim een laboratorium gebouwd dat er de Lacrima Christi (Tranen van Christus) kan maken, een poëtische naam voor de ergste soort pest dat de mensheid ooit heeft gekend. Eeuwen tevoren heeft de beroemde alchimist Biancufuori deze pest ontwikkeld. De Wachter van het Bloed Bencivenni ontdekte het elf maanden geleden. Sindsdien deinsde hij er niet voor terug om zijn opdrachtgevers te verraden en dit verschrikkelijke wapen aan de meest biedende te verkopen.

LARGO WINCH 20-20-20. Via Twitter liet uitgeverij Dupuis weten dat het volgende album van Largo Winch, deel 20 in de reeks, op 20 november (Franse release) verschijnt. Het album heeft de titel 20 Seconden. Al goed dat het album niet in 2020 verschijnt. Jean Van Hamme liet al een paar keer uitschijnen dat dit zijn voorlaatste, misschien zelfs zijn laatste Largo Winch-tweeluik wordt.

MUSEUM DE KAT IN BRUSSEL. In januari berichtten we nog dat er tot op parlementair niveau werd gepleit voor een Brussels museum van De Kat, het beroemde personage van Philippe Geluck, in plaats van het stukje patrimonium naar een Zuid-Franse locatie te zien gaan. Geluck koos alsnog voor Brussel. Hij was bereid om de kosten voor de inrichting van het museum en een personeelsbestand van dertig fulltimes op zich te nemen zolang het binnen de drie jaar werkelijkheid kan worden. Het Brussels gewest komt nu met een investering van 4,5 miljoen euro. Volgens de Waalse zakenkrant L'Echo is het gebouw 1930, dat al vijftien jaar leegstaat, op het Koningsplein uitgekozen. De opening is voor 2019 verwacht.

DE LAATSTE WAYNE SHELTON DOOR JEAN VAN HAMME. Christian Denayer werkt momenteel aan het dertiende album van Wayne Shelton dat tevens het laatste verhaal is van Jean Van Hamme. Hieronder zie je een voorsmaakje. Wie de reeks daarna zal schrijven, weten we nog niet.
Wayne Shelton 13
 Uitgevers van INdruk
nemen Medusa-fonds over
01/07
TOP
Medusa
Op 16 februari overleed onverwachts Eddy Crauwels, de uitgever van Medusa. Het was dan al maanden stil rond de uitgeverij. Nieuwe albums bleven uit, vertalers kregen geen nieuw werk toegestopt. Na het overlijden volgde het faillissement van de zaak. Ondertussen was Claudia Boden, zaakvoerster van Stripwinkel Alex, al met haar partner uit Medusa gestapt. Ze richtten uitgeverij INdruk op. Stripreeks Apostata van Ken Broeders verhuisde mee. INdruk pikte ook nog de in vertaling stopgezette reeksen De Katamarom en Tony Corso op. Sinds gisteren, 30 juni, zijn Claudia en Alex de nieuwe eigenaars van het fonds van Medusa.

Naar eigen zeggen wilde het echtpaar een tweede Talent-debacle vermijden met een hoop onafgewerkte reeksen, noch was het een goede zaak om de voorraad van Medusa over te laten aan één of meerdere opkopers met dumppraktijken op een al onstabiele markt als gevolg. En verder: "Het is nu onze bedoeling om gespreid in de tijd zoveel mogelijk reeksen uit het fonds verder af te werken. Hopelijk kunnen we na een lange periode van onzekerheid rond de titels van Medusa hiervoor alsnog het vertrouwen van de consument terugwinnen. De eerstvolgende weken zullen nu echter gevuld zijn met het organiseren van een stocktelling en stockverhuis, meetings met Franse uitgevers om contracten te herbekijken, enzovoort." Meer nieuws over het heroppikken van de titels mag je in de toekomst zeker op onze pagina's verwachten.

Hieronder vind je de bijgewerkte statusupdate van alle uitgaven van Medusa:
 Apostata: deel 5 verschenen bij Medusa, daarna verhuisde de reeks naar INdruk. Broeders werkt inmiddels aan deel 7.
Bowen: beide in het Frans verschenen delen vertaald.
Châteaux Bordeaux: vier van de vijf in het Frans verschenen delen vertaald. De makers willen er een tiendelige reeks van maken. Deel 6 verschijnt in september.
Devil May Cry: one-shot vertaald.
Down Under: twee van de drie in het Frans verschenen delen vertaald. Deel 3 is het laatste deel.
De Feul: complete trilogie vertaald.
Frank Lincoln: complete zesdelige reeks vertaald.
Godenschemering: vijf van de negen in het Frans verschenen delen vertaald, inclusief deel 0.
De Helse Meute: vierdelige reeks compleet.
Highlands: eerste deel van tweeluik vertaald.
Ik, Draak: twee delen vertaald. In het Frans verscheen deze reeks bij Le Lombard waar het voortijdig werd stopgezet. Glénat gaf in januari 2015 een integrale uit van de complete trilogie waarvan de losse albums wel allemaal in het Spaans en Duits verschenen.
Juárez: one-shot vertaald.
Kaap Hoorn: compleet vierluik vertaald.
De Keuken van de Duivel: drie van de vier in het Frans verschenen delen vertaald. Deel 4 is het laatste deel.
Land van de Vampiers: eerste deel van drie in het Frans verschenen delen vertaald.
Lijst 66: complete vijfdelige reeks vertaald.
De Madonna van Pellini: compleet tweeluik vertaald.
Milan K.: eerste complete cyclus in drie delen vertaald. Er zijn plannen voor een tweede cyclus.
Millennium: drie van de zes in het Frans verschenen delen vertaald. Het is al de tweede keer dat deze serie is stopgezet nadat deel 1 eerst bij Arboris verscheen. In het Frans is recent deel 6 verschenen met een nieuwe tekenaar. Het is het eerste deel van een nieuwe cyclus.
Nakara: beide in het Frans verschenen delen vertaald. Serie nog niet compleet in het Frans.
Het Pelikaan Protocol: twee van de vier in het Frans verschenen delen. Serie compleet in het Frans.
Phoenix: eerste deel van de trilogie vertaald.
Piratenvlag: complete trilogie vertaald.
Re-Mind: alle drie tweeluiken vertaald.
Reign: alle drie delen vertaald. De reeks werd in het Frans voortijdig stopgezet. Er waren vier delen gepland.
Saria: beide in het Frans verschenen delen vertaald. Tekenaar Riccardo Federici werkt nog steeds aan deel 3.
Simon de Samaritaan: compleet tweeluik vertaald. In het Frans verscheen nog een derde deel met een andere reeksnaam (Le Samaritan), maar deze werd voortijdig stopgezet.
Tatanka: drie van de vijf in het Frans verschenen delen vertaald. Serie compleet in het Frans.
Het Territorium: drie van de zes in het Frans verschenen delen vertaald. Serie compleet in het Frans. Deze serie verscheen al eens bij Talent, maar werd na één deel stopgezet..
Victor Sackville: Medusa gaf de laatste delen 21, 22 en 23 uit die niet meer door Le Lombard werden vertaald.
De Vierde Kracht: drie van de vier in het Frans verschenen delen vertaald. Serie compleet in het Frans.
Ys, de Legende: twee van de drie in het Frans verschenen delen vertaald. Serie loopt nog in het Frans.
 


Vooruitblik Sherpa
01/07
TOP
Simon van de Rivier 1De recentste nieuwsbrief van Sherpa verschafte ons een interessante vooruitblik op het najaarsprogramma, inclusief verschuivingen van eerder aangekondigde titels, maar dat laatste hoort er ondertussen bij. Beelden van covers hebben we nog niet, maar wat dacht je van onderstaande greep?

Begin dit jaar somden we een heleboel te verwachten integrales op. Sherpa houdt woord en plant dit najaar een eerste van twee integrales van Simon van de Rivier, de post-apocalyptische reeks van Claude Auclair. In die eerste integrale staat ineens het ontbrekende De Ballade van Roodhaar opgenomen, het werkelijke eerste verhaal van de reeks dat enkel in een Auclair-special van uitgeverij Wonderland in album verscheen. Ook De Stam der Ruiters en De Slaven staan in dezelfde bundel. Als de tweede integrale de volgende verhalen (de delen 3 tot 5) bevat, dan blijven we nog steeds verstoken van de tweede cyclus (de delen 6 tot 9) die werden geschreven door Alain Rondet. De eerste bundel van 184 pagina's zal 34,95 euro kosten en kent een oplage van zevenhonderd exemplaren.

Comanche 3
Comanche 3
Comanche 3
In 2007 verscheen bij Saga Uitgaven een luxebundel van het Comanche-tweeluik De Wolven van Wyoming en De Hemel Is Rood boven Laramie. Daar worden tegenwoordig aardig wat euro's voor neergeteld. Op eenzelfde groot formaat als de Blueberry-albums publiceert Sherpa een nieuwe editie van dit complete tweeluik en vult het aan met Nacht over de Woestijn. Ook de ontbrekende pagina's uit De Hemel Is Rood boven Laramie (die enkel in Kuifje, maar ook in de luxe van Saga Uitgaven verschenen) zullen in deze uitgave staan. Drie Comanche-albums in één klap, samen zo'n beetje het beste dat er ooit op westerngebied is verschenen, Hermann en Greg op eenzame hoogte, 160 pagina's, in een oplage van zevenhonderd exemplaren tegen 65 euro. Is er iets dat nog sneller verkocht kan raken? Welja, de luxe-editie van deze uitgave, op slechts 99 exemplaren met gesigneerde prent en linnen rug tegen een correcte prijs van 99 euro.

Voor oudgediende Edmond Baudoin reserveert Sherpa een heruitgave van de one-shots Het Portret, De Eerste Reis en Opa in één enkele bundel. Als extra verhaal staat het nog niet eerder vertaalde Een Robijn op je Lippen erbij. Dat zijn 192 pagina's tegen de aantrekkelijke prijs van 24,95 euro.


Voorsmaakje De Janitor 5
01/07
TOP
De Janitor
Met bovenstaande foto van een originele plaat liet de uitgever van Dargaud weten dat tekenaar François Boucq momenteel aan een nieuw verhaal werkt van De Janitor op scenario van Yves Sente. Het vorige album dateert van 2011. Het te verschijnen vijfde deel zou de reeks moeten afsluiten. Hier kan je besprekingen van alle verschenen albums lezen.


vzw Arcadia vertaalt comebackalbums
van De Sliert
01/07
TOP
De Sliert 1
De Sliert 2
De ene comeback is duidelijk de andere niet. Elk nieuw detail over een nieuw album van Corto Maltese vindt zijn weg naar de ernstige pers (toch in het Frans). De recente comeback van Rik Ringers en de dubbele terugkeer van Buck Danny kan rekenen op een mooie ontvangst en van de reboot van Bob Morane kunnen we inmiddels aankondigen dat de vertaling in november staat gepland. Het nieuwe album van Steven Sterk kon daarentegen op minder interesse rekenen. Zo verging het ook de overname van Jean Roba's jeugdreeks De Sliert door Jean-Marc Krings en Zidrou.

In 2011 en 2012 verschenen er bij Dargaud twee nieuwe albums in het Frans. Een vertaling kwam er niet, in het Frans was het na die twee afgeronde verhalen alweer een stopgezet project van Krings na Violine en Agence Quanta. Bij Strip2000 verschijnt deze week het eerste deel van zijn nieuwste reeks Wauw! op scenario van, jawel, Zidrou. Op zijn Facebookpagina sprak Krings nu een beetje voor zijn beurt want hij liet weten dat vzw Arcadia De Sliert zal vertalen. Dat zal zeker niet dit jaar gebeuren want het jaarprogramma van vzw Arcadia is al rond.

De oorspronkelijke reeks, die startte in 1962 en nog steeds een schoolvoorbeeld is van de Franco-Belgische strip, werd geschreven door achtereenvolgens Vicq, over wie we in mei een schrijnend Weetje v/d Week presenteerden, daarna Yvan Delporte, toch weer Vicq en tot slot Maurice Tillieux. Voor de tekeningen kreeg Roba hulp van Jidéhem.

De serie werd oorspronkelijk bedacht door André Franquin, inclusief de zwarte trompettist Dizzy naar Dizzy Gillespie. Dat gebeurde in 1957 voor de toen ook debuterende tekenaar Jo-El Azara die aan Franquin raad kwam vragen. Franquins idee voor een kortverhaal van vier pagina's werd uitgewerkt door Marcel Denis. Het verscheen in 1958 in het weekblad Robbedoes. Vijf jaar later maakte Roba er wat anders van. Van zijn hand verschenen zes albums. Meer zat er niet in want het populaire Bollie en Billie nam al zijn beschikbare tijd in beslag. Een onafgewerkt verhaal van Roba met decors van Will ligt nog steeds ergens stof te vergaren. Ook Raoul Cauvin heeft een niet-gepubliceerd avontuur van De Sliert in de schuif van Roba achtergelaten.


Krasse Knarren wordt een film
01/07
TOP
Krasse-Knarren-1Krasse-Knarren-2Vorige maand hadden we het hier nog over de verfilming van Manu Larcenets De Dagelijkse Worsteling die op 15 juli aanstaande zijn Franse première beleeft. Voor een release van een verfilming van Krasse Knarren is het nog te vroeg, maar het gaat wel die richting op. Het is scenarist Wilfrid Lupano (tevens de schrijver van Alim de Leerlooier, De Engelsman die niet van Vuurwapens Houdt en Azimut) zelf die momenteel het filmscript schrijft. Meer details over de regisseur of casting zijn er nog niet. Klik op nevenstaande covers voor de besprekingen van de eerste twee delen. Dan weet je ineens weer waar die 'bejaardenserie' over gaat.

In het Frans is het door Paul Cauuet getekende Krasse Knarren een weergaloos verkoopsucces. Van deze compleet nieuwe serie gingen er al tienduizenden exemplaren over de toonbank. Ook over de Nederlandstalige verkoop is Dargaud tevreden. Deel 3 wordt in het Frans in november verwacht. Met deel 4 is de serie afgelopen. Dan hebben alle personages om de beurt het zeel naar zich toe kunnen trekken om de hoofdrol te spelen.
(Bron: ToutenBD.com, 30 juni 2015)


By the way, over De Piraten van Barataria...
01/07
TOP
De Piraten van Barataria 1 De Piraten van Barataria 2 De Piraten van Barataria 3 De Piraten van Barataria 4
 In april lieten we je weten dat er een mogelijke integrale komt van de eerste vier delen van De Piraten van Barataria waarvan de eerste drie albums hopeloos zijn uitverkocht. Een voorwaarde voor uitgeverij Glénat was wel dat er genoeg voorbestellingen kwamen om geen risico te hoeven nemen. Het cijfer werd gehaald! Maar de bundel zal niet in augustus verschijnen, zoals eerst gepland. De gebundelde heruitgave is doorgeschoven naar het voorjaar. Het Franse deel 1 is trouwens al vier keer herdrukt.

De eerste albums vertelden nog het verhaal van de historische kaper Jean Lafitte, maar gaandeweg namen de vrouwen in de reeks kordaat het roer over, enerzijds de bloedmooie Artémis Delambre (een bastaardkind van Napoleon Bonaparte) en anderzijds de kinky Inga Schot uit Pruisen. Het in april verschenen achtste deel opende de derde cyclus. We keren in deze cyclus terug naar New Orleans waar de stad belegerd wordt door de Engelsen om die van de Amerikanen af te nemen. Dat gebeurde in 1812. Tijdens die oorlog droeg de Franse piraat Jean Lafitte zijn steentje bij door textiel, medicijnen en voedsel te smokkelen en twee Britse schepen tot zinken te brengen. Hij werd later uitgeroepen tot held van New Orleans en stichtte ten zuiden van de stad, op een aantal eilanden, het koninkrijk Barataria. In de strip is te zien hoe ook Artémis de Lafittes helpt.

De derde cyclus (deel 8 en 9) is een tweeluik. Ook van cyclus 4 zullen er volgens Franck Bonnet en Marc Bourgne twee delen verschijnen.


Vooruitblik Blloan
27/06
TOP
Kinky & Cosy: Compilatie 1
België GestriptBehalve een tweede selectie op gewoon albumformaat verschijnt er van Kinky & Cosy ook een compilatiealbum van 296 pagina's in hardcover tegen 24,95 euro. Zo'n bundeling verscheen ook al in het Frans.

Het komt er dan toch eindelijk van nadat het een paar keer werd doorgeschoven. Het boek België Gestript van Geert De Weyer pretendeert "het ultieme naslagwerk over de Belgische strip" te zijn. Begin oktober kan je je ervan vergewissen of de 1 miljoen lettertekens, de 1.350 illustraties en de thematische opdelingen en analyses, allen uitgesmeerd over 352 pagina's, waar zijn. Dit boek verschijnt ook in Franse vertaling.
"Voor het eerst in de geschiedenis verschijnt er een omvangrijk en luxueus referentiewerk dat de geschiedenis van de Belgische strip tot onderwerp heeft. België was decennialang de bakermat en de draaischijf van het Europese beeldverhaal. België: één land met twee stripculturen. Er verschenen al veel werken over vooral de Franstalige stripcultuur in België maar België gestript is het eerste naslagwerk dat de beide regio's naar elkaar wil toebrengen en ze tegelijk ook in het juiste perspectief plaatsen. De strip is een van de belangrijkste exportproducten van ons land en uitgeverijen als Casterman, Le Lombard, Dargaud, Dupuis en Standaard Uitgeverij zijn niet alleen monumenten met een rijke uitgeefgeschiedenis maar ook springlevende bedrijven die strips uitbrengen die tot ver buiten de eigen taalgrenzen scoren.
De auteur schetst niet alleen op een boeiende wijze de geschiedenis van de strip maar besteedt in dertien hoofdstukken zeer veel aandacht aan uiteenlopende thema's zoals de wisselwerking tussen het Belgisch beeldverhaal en de maatschappij waarin dat verhaal floreerde. Naast de positie van de vrouw in de strip is er uitgebreid aandacht voor de positie van bijvoorbeeld de Joden, zwarten en holebi's. Wat was en is de rol van de censuur? Is er voor de politiek een rol weggelegd in het Belgische beeldverhaal? Welke genres kunnen we onderscheiden? Hoe functioneert reclame in strips en hoe staat het met de aanwezigheid van
de strip in het straatbeeld en op de internationale veilingen?"


Vooruitblik Casterman
27/06
TOP
De Cambridge Five 1
Na het tweeluik De Kozakken van Hitler lanceren Olivier Neuray en Valérie Lemaire de trilogie De Cambridge Five. Het beruchte verhaal is gebaseerd op dat van vijf Britse spionnen die spioneerden voor de toenmalige Sovjet-Unie. "Begin 1980. Youri verblijft voor enkele dagen op het Aston Manor-landgoed en ziet er een paar van de hoofdrolspelers uit De Kozakken van Hitler terug. Youri weet dat hij ernstig ziek is en binnenkort zal sterven. Ondanks zijn belofte aan Edward om Nicolas de ware toedracht rond de uitlevering van de Kozakken van Hitler aan de Russen voor altijd te verzwijgen, wil hij het verhaal toch opbiechten aan Nicolas' nakomelingen John en Kolia zodat zij tenminste de waarheid kennen. Op voorwaarde dat ze niets aan Nicolas en Macha doorvertellen, geeft hij hen één aanknopingspunt: de naam Anthony Blunt. Kolia en John gaan op zoek naar dit laatste nog in leven zijnde lid van de Vijf van Cambridge. Het boekje dat hij opendoet legt heel wat spionagebanden bloot." Dit album zal je ook in een voordeelpakket kunnen kopen met deel 1 van De Kozakken van Hitler.

De Rest van de Wereld 1
Schoonheid - Variaties op de Atlantic 12
Het overlevingsverhaal De Rest van de Wereld, dat Jean-Christophe Chauzy (Rood Is Mijn Kleur, Van Nature Uit) in twee delen zal vertellen, wist al heel wat lovende kritieken in het Frans los te weken. "De laatste avond van de zomervakantie. Een vrouw van voorbij de 40, onlangs gedumpt voor een ander jonger exemplaar en nu alleenstaande moeder van twee tieners, ruimt de chalet op. Morgen gaat het leven weer zijn gewone gangetje... maar dan zonder haar partner. En daar heeft ze het moeilijk mee. Haar sombere gedachtegang wordt echter onderbroken door een verschrikkelijk onweer dat plots losbarst, gevolgd door een aardbeving. De vrouw die dacht dat haar leven verwoest was, staat op het punt te ontdekken wat echte
verwoesting is... Overal zijn huizen ingestort, de wegen zijn onberijdbaar en heel wat dorpelingen overleefden de aardbeving niet. De hulpdiensten vliegen wel over het rampgebied, maar ze stoppen niet om de gewonden te verzorgen. Het wordt een strijd op leven en dood en als ze haar kinderen wil beschermen en de bewoondewereld wil bereiken, zal ze moeten vertrouwen op haar instinct. Alleen zo kunnen ze overleven. Maar al snel blijkt dat ongewone omstandigheden een mens tot het uiterste kunnen drijven. En daardoor doet hij dingen die anders nooit bij hem zouden opkomen..."

Schoonheid - Variaties op de Atlantic 12 verschijnt naar aanleiding van de officiële opening van het treinmuseum Train World dat op 23 september zijn deuren opent bij het station van Schaarbeek. Treinliefhebber François Schuiten ontwierp de inrichting. Hij stelde ook een 48 pagina's tellend hardcoveralbum samen met een overzicht en selectie van talrijke studies, tekeningen en schetsen die hij van de stoomlocomotief 12 maakte, de hoofdrolspeler in het one-shot Schoonheid.

Hergé, Kuifje en de Treinen
De Oorlog van de Lulu's 3
Oorlogsvrouwen 3
Niet alleen Schuitens kunsten staan ter beschikking van het treinmusuem Train World. Ook Hergé, Kuifje en de Treinen vult het concept thematisch aan met een hardcoverpublicatie van tachtg pagina's waarin de aanwezigheid van treinen in de reeks Kuifje wordt geanalyseerd.

Oorlog en Liefde, De Oorlog van de Lulu's, Oorlogsvrouwen bij Casterman en Liefde in Oorlogstijd bij Glénat. Kan het wat minder? Natuurlijk niet, anders zouden we ons goed vertelde strips laten ontzeggen. Zoals in deel 3 van De Oorlog van de Lulu's bijvoorbeeld, waarin er alweer een jaar voorbij is: "1916. Op die leeftijd is een jaar lang... heel lang. De vijf weeskinderen zijn op zichzelf aangewezen om te overleven in een wereld in oorlog. Tot nu toe slaagden ze erin zich te verbergen voor het spook van de oorlog, maar toch haalt de harde werkelijkheid hen in wanneer hun vriend Hans doodgeschoten wordt. Ze vluchten dieper het woud in en ontdekken een hut... De Lulu's maken kennis met de
bewoner: een oude klompenmaker, Gustave, die half houthakker half kluizenaar werd. Hij biedt hen onderdak en geeft hen de raad verder te trekken naar Guise. In de stad ontdekken ze een nieuwe wereld waarin ze samen zullen moeten zien te overleven."

In het derde en voorlaatste album van Oorlogsvrouwen vertellen Régis Hautière, Francis Laboutique en Emmanuelle Pollack het levensverhaal van Berty Albrecht, een Franse verzetsstrijdster die tegelijk emancipatie hoog in het vaandel voerde.


Vooruitblik Dargaud
27/06
TOP
De Mooie Zomers 1
De Nar
Topscenarist Zidrou, van wie zopas een Rik Ringers-album verscheen barstensvol knipoogjes naar de oude verhalen van Tibet en André-Paul Duchâteau, hernieuwt de samenwerkingen met Jordi Lafebre (Lydie, La Mondaine) en Francis Porcel (Folies Bergère).
Wie al van Krasse Knarren hield, zal het wellicht ook hebben voor het nieuwe Mooie Zomers. "Weet je nog? Je werd in de auto gepropt (kinderen, de hond, papa, mama, de koeltas,...), je ging op weg met miljoenen bedevaartgangers, in juli of augustus, allemaal aanhangers van de god van de file, honderden kilometers in een plakkerige hitte (geen airconditioning!)... en dat noemden ze dan vakantie! Papa zat natuurlijk achter het stuur. Ook al had mama haar rijbewijs, het was de taak van het hoofd van het gezin, de uitgeputte herder, om de blatende kudde naar het beloofde land te brengen. Doet er niet toe waar, als het er maar mooi weer was. Soms zette de hoeder met zijn almachtige rechterhand de radio aan. Dat jaar waren de zomerhits Rien qu'une larme dans tes yeux, Et surtout ne m'oublie pas, Vado via en La maladie d'amour. Over La maladie d'amour gesproken... Mama Madeleine, Mado voor de intimi, lijdt daar sinds een paar maanden aan. Ze heeft er schoon genoeg van om schoenen te verkopen aan anonieme sokken vol gaten. Ze heeft er genoeg van te wachten tot haar man, striptekenaar, eindelijk een beetje doorbreekt. Mado wil een ander leven! Want de kilometers trekken voorbij en er is geen ontkomen aan de vervloekte rammelkast die haar leven is! Na vruchteloze ruzies en nog veel pijnlijker stiltes, besluit het echtpaar te scheiden. Maar niet meteen. Na de zomer pas. Dan kunnen de kinderen genieten van een laatste vakantie samen. Vakanties zijn toch de mooiste momenten uit het leven van een gezin? Je weet wel, die vakanties waarin je in een auto wordt gepropt en honderden kilometers rijdt in een plakkerige hitte... In Mooie Zomers van Jordi Lafebre en Zidrou kom je Norman Rockwell en Frank Capra tegen. Mooie Zomers, waarin de auteurs ons — vrolijk springend van 1973 naar 1968 en van 1963 naar 1976 — deelgenoot maken van doldwaze situaties, kleine problemen en groot verdriet. Onvergetelijke momenten van het gezin Faldérault. Klim in hun rode Renault 4 Estérel en zet koers naar het zuiden voor een heerlijk fris bad."

Voor Porcel bedacht Zidrou het eigenzinnige sprookje De Nar met een middeleeuwse setting en inspiratie puttend uit Beaty and the Beast. Verhaal: "Een jongen die zo lelijk is dat hij 'Fluim' wordt genoemd, groeit op in de kerkers van een kasteel. Hij staat onder bescherming van de plaatselijke folteraar. Wat kan hij hopen meer te zijn dan de nar die hartstochtelijk verliefd is op de mooie Livia, de dochter van de graaf? Door een ironisch wonder, waarvan Zidrou het geheim kent, is dit mismaakte wezen in staat om vrouwen door een kus tot leven te wekken... Maar wie wil zijn kus beantwoorden?"

De Bank 3
Stern 1
De historische familiesaga De Bank, met accenten op de financiële geschiedenis, begint aan de tweede generatie in de periode 1857-1871. Voor dit tweeluik neemt Malo Kerfriden (KGB) het van Julien Maffre over. Maffre legde zich namelijk toe op het soloproject Stern, maar daarover straks meer. In De Bank 3 duurt de oorlog tussen de leden van de familie Saint-Hubert voort. "Het gaat nu om de afstammelingen van hen die de hoofdrol speelden in de eerste twee delen van de serie. De historische achtergrond is spannender dan ooit, want we zijn nu in het Tweede Keizerrijk, met de reconstructie van Parijs door prefect Hausmann en uiteraard de enorme financiële risico's die gepaard gaan met deze immense vastgoedoperatie..."

Stern dan. Dat moet een serie worden met per album een afgerond verhaal. Over een doodgraver... Wat, nog een na de overdonderende doortocht van Undertaker? Welja, en bovendien eveneens in het westerngenre en er zijn nog meer gelijkenissen. Deel 1, De Doodbidder, de Zwerver en de Moordenaar kent de volgende verhaalsamenvatting: "Kansas 1880. Elijah Stern, de plaatselijke doodbidder, leidt een rustig en eenzaam bestaan tot hem wordt gevraagd een lijkschouwing te verrichten op een man die dood is aangetroffen in een bordeel. Hij werpt zich op als politiearts en ontdekt dat er geen sprake is van een natuurlijke dood. Tegen zijn wil raakt hij betrokken bij een echt onderzoek. Maar Stern weet niet dat de oplossing van deze zaak te vinden is in zijn eigen verleden."

Ondertussen weten we ook dat de derde cyclus van De Klaagzang van de Verloren Gewesten door Béatrice Tillier en Jean Dufaux op 4 november in vertaling start. Hieronder zie je kersverse voorsmaakjes.

De Klaazang van de Verloren Gewesten
 


Vooruitblik Dupuis
27/06
TOP
De Campbells 3
Met veel jolijt zijn we de toch wel regelmatig verschijnende, bruisende piratenreeks De Campbells van José-Luis Munuera tegemoet. In deze zwierige avonturenreeks, die is opgebouwd uit kortverhalen per album, wisselen komische noten zich af met actie en dramatische wendingen. Het past allemaal in een overkoepelend verhaal waarin het verleden van de zich op een eiland met zijn twee dochters teruggetrokken papa Campbell nog te vaak opduikt om een ongestoord leven te kunnen leiden. "Geregeld wordt hij geconfronteerd met het
verleden, en dan duikt ook de pijnlijke herinnering op aan het verlies van zijn beminde echtgenote. Meteen na haar dood vluchtte hij met de meisjes naar het eiland Bakalaoo, maar zijn vijanden zijn hem niet vergeten. Campbell wordt ontvoerd door Turco, een kennis uit dat vorige leven, en kwijnt nu weg in een donkere kerker. Hij kan uiteraard niet vermoeden dat Itaca en Genova hemel en aarde bewegen om hun papa terug te vinden. Piratendochters laten hun
vader immers niet in de steek. Voor de lezer worden er in dit deel een paar belangrijke geheimen ontsluierd. Eindelijk wordt duidelijk wie de gevreesde piraat Morgan is, we komen alles te weten over de krachtverhouding tussen de Franse en de Engelse regering, en als toetje mogen de fans getuige zijn van een ontroerend weerzien tussen Carapepino en zijn moeder."

Guust oblong verzamelbox
In oktober 2009 verschenen chronologisch herschikte en opnieuw ingekleurde heruitgaven van de eerste zeventien Guust-albums. Deze maand en in oktober september de laatste albums 18 (zie deze bespreking) en 19. De oorspronkelijke vijf eerste albums op oblongformaat werden in 2013 heruitgegeven in hardcoveruitvoering (zie deze kennismaking). Voor net die albums heeft Dupuis een mooie verzamelbox ontworpen. Die zal je leeg kunnen kopen (tegen 10,15 euro) als je de vijf losse albums al hebt, of gevuld met alle vijf boekjes (tegen 64,95 euro).

Mooie Navels 7
De Durvers
Vier Jaargetijden
In Mooie Navels 7: Haast Volmaakt Geluk zetten Marc Delaf en Maryse Dubuc weer een tandje bij. "Voor Vicky kan het leven niet mooier zijn. Eindelijk zien haar ouders hààr liever dan haar grote zus, de onuitstaanbare Rebecca. Vicky gaat ook uit met James, een knappe jongeman die de wereld aan zijn voeten heeft. Zijn briljante carrière lijkt nu al niet meer stuk te kunnen. En als kers op de taart is er straks de zomerbarbecue. Daar kan ze al haar geluk breed uitsmeren en zullen alle buren zien hoe gelukkig ze is. Jenny's geluk is dubbel. Eén keer met John-Frank en zijn goddelijke abs, de andere keer met de tedere, toegewijde, romantische, schattige Hugo. Ook Karin gaat helemaal op in haar passie, al heeft die niks met jongens te maken. Haar groep heeft net een contract getekend met een grote producer. Het komt er nu alleen nog op aan om ook Albin enthousiast te maken. Hij is de leider van de band maar gaat na de tragische gebeurtenissen van vorige zomer (zie album 6) door een heel donkere periode.
Het leven is hard en geluk is broos. Vooral als je jezelf voor de gek houdt. Gelukkig is er altijd nog de vriendschap."

Mooie Navels is ook opgenomen in het compilatiealbum De Durvers, met verder ook nog verhalen van De Campbells en Alleen. Als goedkoper geprijsd kennismakingsalbum hopen we dat het een veel groter publiek aanboort om het te overtuigen van de kracht van elk van de gebundelde series. Eenzelfde soort compilatiealbum verschijnt bij Ballon Comics. In OMG! - Ongelooflijk Maffe Grieten staan zo'n honderdveertig gags van Dance Academy, Kathy's Kat en Sisters.

Het langverwachte nieuwe one-shot van Cyril Pedrosa (Drie Schimmen, Portugal) verschijnt niet bij Silvester, maar gewoon in de collectie Vrije Vlucht. Zijn nieuwste one-shot Vier Jaargetijden is maar liefst 336 pagina's dik en is opgebouwd rond de vier seizoenen. Elk seizoen krijgt een eigen grafische stijl, een aparte stem en een nieuwe kleur." Ook het verhaal is vierledig: "In een prachtig verhaal dat is opgedeeld in een vierluik — voor vier seizoenen en vier hoofdpersonages die door tijd en ruimte heen op zoek gaan naar hun lot — brengt hij een verslag over plaatsen en persoonlijke gevechten die voor deze mensen belangrijk zijn geweest. Het zijn hoofdzakelijk figuren zonder bindingen die door hun eenzaamheid nu en dan met elkaar in contact komen, en voor wie het isolement een vangnet is dat ze beschermt voor de mysteries van het leven..."


Vooruitblik Glénat
27/06
TOP
Liefde in Oorlogstijd 3
Met Liefde in Oorlogstijd 3: Geel Berlijn ronden Olivier Mangin en Jack Manini hun begeesterende trilogie af. Liefde, oorlo, kunst en het vrije denken stonden centraal en het bracht de twee protagonisten tegenover elkaar. Op de cover is dat zelfs extreem te noemen. "13 juli 1945. De geallieerde troepen trekken door de ruïnes van Berlijn, waar het puin nog smeult. In het Amerikaanse kamp maakt Walter deel uit van de MFAA (Monuments, Fine Arts, and Archives program) ook wel de 'Monuments Men' genoemd. Hij moet uitzoeken welke kunstwerken in de hoofdstad na alle bombardementen bewaard zijn gebleven, en redden wat er te redden valt. In 1940 heeft Hitler zowat heel Europa laten plunderen. Met de geroofde kunst wilde hij een museum laten bouwen ter ere van zichzelf. Ergens onder het puin liggen werken van Picasso, Vermeer, Van Eyck, Lautrec en andere groten... Ook de Russen zijn op schattenjacht en hebben er een team op uitgestuurd. Wat Walter nog niet weet, is dat zijn ex Natalia de leiding van de groep heeft die in opdracht van Stalin op zoek is naar de Westerse kunst."

Black Crow 6
Titeuf 13
Walhalla 2
Recent nog U-Boot 2, in augustus Het Bloed van Lafaards 2, in september gevolgd door Black Crow 6... Jean-Yves Delitte tekent overduidelijk nijverig verder. In deel 6 gaat hij met zijn bemanning op zoek naar de legendarische stad Eldorado, meerbepaald de schat van de jezuïeten aldaar: "Na de gevaren in open zee, worden de mannen nu geconfronteerd met de Amazonerivier en de risico's in de Zuid-Amerikaanse jungle. In deze groene hel zijn al heel wat mensen aan hun einde gekomen door ziekten, aanvallen van roofdieren of door onderlinge gevechten."

In een nieuw album van Titeuf, waarvan het toch alweer een tijd is geleden, katapulteert Zep zijn gekuifde hoofdpersonage de adolescentie in. Een groeischeut, acné, lichte baard- en snorgroei, je herkent er het ietwat domme knd niet meer in. Word Toch Eindelijk Volwassen, Titeuf? is een lang verhaal waarin Titeuf de volgende kwesties krijgt voorgeschoteld: "Het leven van Titeuf is een rollercoaster. Vroeger kreeg hij altijd klappen als hij probeerde een meisje te versieren. En nu... kan hij ineens kiezen tussen twéé kandidates die hem wel zien zitten, Nadia en Ramatou. Je zou er toch gek van worden. Of... kun je misschien ook twee halftime vriendinnetjes hebben? De vader van François heeft tenslotte ook twee halftime baantjes. Hm, is dat een kinderachtige vraag? Want hij is nu tenslotte geen kind meer en het wordt tijd om zich volwassen te gedragen. En een tandje bij te steken. Hij wordt een jongeman. Dan veranderen er dingen. Dan mag je meisjes op de mond kussen. Er wordt zelfs verteld dat je lichaam gaat veranderen... een beetje zoals bij de Hulk, waarschijnlijk. Maar als je volwassen wordt, heb je daar dan een knop voor die je aan of uit kunt zetten? Of gebeurt het zomaar ineens? Zou er een manier zijn waarmee je het proces kunt versnellen? Bestaan er misschien pilletjes voor? De beroemd-ruchtste knul uit de stripwereld is terug. In dit vervolgverhaal — waarin opgroeiende kinderen het centrale thema vormen — beleeft Titeuf situaties die én
hilarisch zijn, en uit het leven gegrepen. Een album dat bewijst dat Zep continu op zoek gaat naar vernieuwing én ook spijkers met koppen blijft slaan."

Ook het vervolg van de komische Vikingenstrip Walhalla had wat eerder mogen komen. Nochtans verscheen deel 1 in 2013. Ondertussen was er toch tijd zat om van deel 2 werk te maken? Och wel, in Het Onverenigd Koninkrijk gaan Marc Lechuga en Nicolas Pothier op hetzelfde elan verder. "Vanhahr de wijze, Ongür en Rüdolf zijn nog steeds op zoek naar een nieuw 'gastland' waar de bewoners van Rvarh een onbedreigd onderkomen kunnen vinden. Als het even kan in een zuiderse omgeving waar het zonnetje lekker schijnt. Na een hevige storm worden onze drie helden van de rest gescheiden en belanden ze aan de Engelse kust. Terwijl Richard Leeuwenhart in het Heilige Land is gaan kijken of het gras daar groener is, wordt in Engeland gekibbeld over de monarchie. Het kamp van Robin van Loxley en zijn kompanen, koningsgezind in hart en nieren, staan tegenover prins John, die een nieuw soort republiek wil uitroepen waarvan lady Marianne het symbool zal worden. En dan komt een groepje Vikings roet in het eten gooien. Vikings, waarvan iedereen daar denkt dat het om Franse spionnen gaat. Want weten die Engelsen veel..."


Vooruitblik Le Lombard
27/06
TOP
De Advocaat 1
Met De Advocaat krijgt de collectie Derde Stroming er een nieuwe reeks bij. Frank Giroud (Levenslijnen, De Tien Geboden) en coscenarist en Laurent Galandon (De Wilde Vlucht, Voor een Beetje Geluk) inspireerden zich op het leven van de Franse strafpleiter Jacques Vergès. Het gaat niet om kruimeldiefstal... "Leopold Sully-Darmon is een van de meest gerenommeerde advocaten aan de balie van Parijs. In zijn volgende zaak moet hij een vrouw verdedigen die officier was in het leger van Saddam Hoessein en die beschuldigd wordt van martelpraktijken op gevangenen die vandaag weer vrij zijn en in Frankrijk wonen. Is de vrouw schuldig of onschuldig? Die vraag zal Sully-Darmon zich pas stellen nadat hij met veel bevlogenheid de vrijspraak van zijn cliënte heeft bekomen. Want misschien heeft de briljante advocaat zich wel laten manipuleren."

Alfa 13
Alfa - Eerste Wapenfeiten 2
Met Alfa 13 wordt de eerste cyclus van seizoen 2 afgerond. "Alfa wordt door de CIA beschuldigd van verraad en is op de vlucht. Maar hoe kun je je onschuld bewijzen als alle geheim agenten van het land achter je aan zitten? En... misschien moet eerst een andere vraag beantwoord worden: is Alfa wel zo onschuldig als hij zelf beweert?" Dit album verschijnt op 7 oktober. Het is nog maar de vraag of het Eric Loutte en Emmanuel Herzet lukt om ook Alfa - Eerste Wapenfeiten 2 te publiceren. Deel 1 dateert van 2010.

Cassio 9
Golden Dogs 4
Miss Oktober 4
Zwanenzang 2
Afscheid nemen we van de reeksen Cassio (deel 9), Golden Dogs en Miss Oktober (deel 4) en het tweeluik Zwanenzang.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet