Daedalus Dark Dragon Books Don Lawrence Collection Saga Uitgaven Silvester  
 
StripFacts

Toegevoegd op 1 augustus:
Extra scenarist voor Kriss van Valnor-spin-off
Historische inspiratie voor Asterix 36
Coverproject voor XIII 24
Marie en Raphaël komen terug
Vooruitblik Tristan 15
Vooruitblik Airborne 44 6


Updates in augustus:
Extra scenarist voor Kriss van Valnor-spin-off
Historische inspiratie voor Asterix 36
Coverproject voor XIII 24
Marie en Raphaël komen terug
Vooruitblik Tristan 15
Vooruitblik Airborne 44 6
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2014:
 septemberoktobernovemberdecember
2015: januarifebruarimaartaprilmeijunijuli • augustus
 
Extra scenarist voor Kriss van Valnor-spin-off
01/08
TOP
Kriss van Valnor
Volgens de site www.thorgal.com verschijnt in november het nieuwe album van De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor. Dat Roman Surzhenko, die de spin-offs Wolvin en De Jonge Jaren al voor zijn rekening neemt, ook nog eens deze serie vervolgt, wisten we al. Giulio De Vita wilde namelijk stoppen op een hoogtepunt en zich voortaan met eigen projecten bezighouden. Het was ook het laatste album dat Yves Sente mocht schrijven. Sente wordt voor zowel de hoofdreeks Thorgal als voor Kriss van Valnor vervangen door Xavier Dorison, maar — en dit is dus het nieuws — voor de spin-off over Kriss krijgt hij hulp van Mathieu Mariolle.

Mariolle schreef ondertussen heel wat stripverhalen, maar bitter weinig ervan raakten vertaald. Met De Hand van de Duivel begeeft hij zich in het maffia- en filmmilieu. Kendo - De Weg van het Zwaard en Sjanghai maakte hij samen met tekenaar Yann Tisseron.

In het vervolg op Rode Raheborg vecht Kriss na de veldslag tussen de Vikingen uit het noorden en de troepen van Magnus als altijd voor haar overleven, maar nu ook voor haar koninkrijk en voor haar verloren zoon Aniël. Volgens Gauthier Van Meerbeeck, uitgeefdirecteur van Le Lombard, is het een heel sterk en angstaanjagend verhaal dat hij vergelijkt met Alinoë, deel 8 in de reeks Thorgal. Dat belooft!

Van Meerbeeck verwees ook nog naar nevenpersonages als Boomvoet, de Sleutelbewaarster en Galathorn rond wie mogelijke spin-offreeksen mogelijk waren, maar de uitgeverij wilde geen wildgroei aan nevenreeksen. Een voorstel van Xavier Dorison over Boomvoet werkte hij achteraf om naar het tweeluik Asgard, getekend door Ralph Meyer met wie hij later de verkooptopper Undertaker maakte. Uiteindelijk kwam Dorison toch nog door de grote poort binnen als hoofdscenarist voor Thorgal en Kriss van Valnor.


Historische inspiratie voor Asterix 36
01/08
TOP
Asterix 36
Thorgal en Asterix, de nummers 1 en 2 in onze ReeksTop 50. En toevallig hebben we nieuws over beide reeksen. Over Thorgal kan je in het bericht hierboven meer lezen. Over Asterix 36: De Papyrus van Caesar loste Albert Uderzo nog dat het verhaal zich niet alleen in Gallië, maar ook in Rome zal afspelen. Drie nieuwe personages zullen opduiken in het ons zo bekende dorpje. Een ervan is een Romeinse slechterik die volgens Ferri onvergetelijk zal zijn, de twee anderen zijn Galliërs. En dan misschien het belangrijkste voor meelezende geschiedenisleraars: De Papyrus van Asterix is geïnspireerd op Julius Caesars Commentarii de Bello Gallico (Commentaren over de Gallische Oorlog), zijn gebundelde verslagen over zijn verovering van Gallië tussen ongeveer 58 en 50 voor Christus. De eerste zeven van de acht 'boeken' (in feite papyrusrollen) schreef Caesar in de derde persoon over zichzelf, inclusief historische verdraaiingen ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Voor elk oorlogsjaar was er één boek. Het achtste en laatste boek werd geschreven door een van zijn officieren.

De Papyrus van Caear is de titel van deel 36. Van alle andere vertalingen geeft enkel de Engelse titel, Asterix and the Missing Scroll, nog wat meer prijs over wat we eventueel kunnen verwachten... Een vermiste papyrusrol van Caesar die in het dorpje van de Galliërs belandt? Wat ons meteen doet vermoeden dat het minder om de inhoud van de papyrusrollen is te doen dan wel om de rollen zelf.

Caesars commentaren kwamen al eens aan bod in de reeks, weet je nog? Met één bepaalde uitspraak konden de Galliërs in het dorp van Asterix écht niet lachen. Dat leidde naar een bezoek bij de Belgen... Het gaat om onderstaand fragment met het bewuste citaat dat we nog eventjes hebben benadrukt:
"Heel Gallia is verdeeld in drie delen. In een daarvan wonen de Belgae, de Aquitani in een ander en in het derde diegenen die in hun eigen taal Celtae genoemd worden en in de onze Galli. Allen verschillen onderling in taal, instellingen en wetten. De Galliërs worden door de rivier de Garunna van de Aquitaniërs en door de Matrona en de Sequana van de Belgae gescheiden. De Belgae zijn de dappersten van allemaal, omdat ze het verst verwijderd zijn van de cultuur en de beschaving van de provincia en er slechts zeer zelden kooplui dingen komen brengen die bijdragen tot de verwekelijking van hun geesten, en omdat ze vlak bij de Germanen leven, die over de Rijn wonen en met wie ze voortdurend oorlog voeren. Om die reden overtreffen ook de Helvetiërs de overige Galliërs in moed, omdat ze bijna dagelijks strijd voeren met de Germanen. Ze weren hen ofwel van hun eigen grondgebied, of voeren zelf oorlog op het grondgebied van de Germanen."

Asterix 36: De Papyrus van Caesar, door Didier Conrad en Jean-Yves Ferri, verschijnt op 22 oktober. De Franse oplage bedraagt 1,8 miljoen exemplaren. Dat zijn samen heel wat opleggers van vrachtwagens die tegelijk de baan opmoeten voor de distributie naar de winkels. Van het vorige album raakten er wereldwijd vijf miljoen exemplaren verkocht.


Coverproject voor XIII 24
01/08
TOP
XIII 24
De release van XIII 24 nadert, nog een maand of vijf. Bij uitgever Yves Schlirf kwam bovenstaand covervoorstel van Iouri Jigounov binnen waardoor we ineens weten dat de titel L'Héritage de Jason Mac Lane (De Erfenis van Jason Mac Lane) luidt. Jigounov heeft ook nog een stuk van een vliegdekschip over te kalkeren. Het nieuwe personage, kapitein Jo Spark, mag mee op de cover staan. Over haar wisten we onlangs nog te vertellen dat ze minder makkelijk valt te verleiden dan kolonel Jones. Nu ja, dat valt nog te bezien.


Marie en Raphaël komen terug
01/08
TOP
De Beaux Moments
Op zijn blog heeft Jim (Een Nacht in Rome) onlangs kenbaar gemaakt dat hij de laatste hand aan de tekeningen en inkleuring legde van zijn volgende solostrip De Beaux Moments. Hij werkte anderhalf jaar aan de 94 strippagina's, als album later dit jaar in het Frans te verwachten bij Bamboo en in vertaling durven we nu al zeggen dat het bij Saga Uitgaven zal verschijnen. Jim is toch wat ongerust over de ontvangst van het publiek na het tweeluik Een Nacht in Rome waarmee hij furore maakte. Vooral omdat De Beaux Moments een bundeling van kortverhalen is van elk vier tot twaalf pagina's. Jim praat hierin over het leven, de dood, de liefde, foto's op smartphones, kerstcadeaus, te oude vrouwen in te luxueuze hotels in Venetië, een buur die piano speelt terwijl je de liefde bedrijft,... Elk kortverhaal heeft één hoofdpersoon waar Jim meestal als derde persoon over vertelt. Twee van die personen zijn oude bekenden: Marie en Raphaël uit Een Nacht in Rome. Ze spelen elk een hoofdrol in twee afzonderlijke kortverhalen. Had je hieronder trouwens Marie in een scène uit De Beaux Moments herkend?

De Beaux Moments
Een Nacht in Rome was de grote doorbraakstrip van Jim. Na het tweeluik ging hij wel, dan weer geen vervolg maken, tussendoor ook nog een filmversie, maar nu is er toch beslist dat zijn eerstvolgende strip die hij zelf ook tekent alsnog een nieuw tweeluik van Een Nacht in Rome zal worden. Goed voor zijn marktwaarde. Originele tekeningen, die hij in veelvoud maakt van Marie (zie voorbeeld hieronder) voor nogal wat fans, kostten vroeger 200 euro, tegenwoordig bedraagt de marktprijs 2.000 euro!

Een Nacht in Rome


Vooruitblik Tristan 15
01/08
TOP
Tristan 15
Nieuwe albums van Alex Senator, Alex en Lefranc moeten er dit najaar komen. Maar wij kijken het meest uit naar een nieuw album van een andere reeks van Jacques Martin: Tristan 15: De IJzeren Poort, te meer omdat het is getekend door Nederlander Paul Teng (De Oneven Orde, Shane, De Telescoop, Jan van Scorel, Libertair Intermezzo, Delgadito). Hierboven zie je alvast de coverillustratie, onderaan dit artikel een fragment. De voorpublicatie loopt momenteel in Eppo.

We vroegen de tekenaar vorig jaar het verhaal eens voor te stellen: "Het verhaal gaat over een Ottomaanse legertroep die in de omgeving van Sibiu, een stad in Hongarije met een Duitse bevolking, een groot kostbaar kruisbeeld buit maakt, maar door barre winterse omstandigheden vast komt te zitten. Tristan moet zijn gevangen genomen vriend uit hun handen redden, terwijl hij het eveneens aan de stok krijgt met de Heer van Sibiu."

Het scenario is van Jean-Luc Cornette en Jerry Frissen. Frissen schrijft momenteel enkele nieuwe tweeluiken van De Metabaronnen voor Valentin Sécher (Khaal - Kronieken van een Galactische Keizer) en Niko Henrichon (Noach). Cornette schreef strips als Central Park, De Glimlach van Mao, In het Midden van Nowhere en Morro Bay. Voor de scenaristen is het hun tweede Tristan-album na het vorige album, Dracula. Paul Teng debuteert in deze middeleeuwse reeks.

Tristan 15


Vooruitblik Airborne 44 6
01/08
TOP
Airborne 44 6
In juni 2014 verscheen het eerste deel van het derde tweeluik van Philippe Jarbinets Airborne 44. Lees hier nog maar eens onze bespreking. In december dit jaar staat het vervolg en slot gepland, toch al in het Frans.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet