Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 3 december:

Blake en Mortimer in 2017, 2018, 2019...
Vooruitblik Bries

Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2016: januari • februarimaartaprilmeijunijuli • augustus • september • oktober • november • december
 
Blake en Mortimer in 2017, 2018, 2019...
03/12
TOP
Blake en Mortimer dBD
L'Héritage Jacobs
Wij moeten nog wachten tot 14 december, maar in het Frans is het vierentwintigste album van Blake en Mortimer sinds kort een feit. Ondanks lauwe recensies stootte het album meteen door naar plaats 1 in de algemene boekentop 200 in Frankrijk. De oplage van deel 23 bedroeg nog een half miljoen exemplaren in het Frans en veertigduizend exemplaren in het Nederlands. Ondertussen zijn er ook een aantal speciale uitgaven verschenen die met Blake en Mortimer te maken hebben.

Het Franse stripinformatiemagazine dBD gaf een special uit over het verleden, heden en de toekomst van de reeks met terugblikken, getuigenissen, interviews, artikels, dossiers en voorsmaakjes met uitleg van volgende te verschijnen albums, bijvoorbeeld het tweeluik door de Nederlanders Peter van Dongen en Teun Berserik op scenario van Yves Sente. Op 20 januari verschijnt deze special ook in een hardcoveruitvoering.

Het 224 pagina's tekende boek L'Héritage Jacobs buigt zich nadrukkelijk over het voortzetten van de reeks na de dood van Edgar P. Jacobs. De samenstellers Jean-Luc Cambier en Éric Verhoest interviewden alle betrokkenen van verschenen en nog te verschijnen albums, inclusief de in september overleden Ted Benoît. Via interviews en analyses wordt uitvoerig geschetst hoe het maken van zo'n album in de voetsporen van Jacobs precies verloopt. Het boek staat barstensvol vaak niet eerder gepubliceerde potloodschetsen, reproducties van originelen, coverstudies en illustraties.

Beide publicaties blijken tegelijk een interessante samenvatting te geven van wat we in de komende jaren mogen verwachten. Hieronder vind je een nieuw overzicht van al die projecten.


De verzwegen dochter van Philip Mortimer
Eerst nog een weetje over Blake en Mortimer 24: Het Testament van William S. Herinner je je nog het personage Sarah Summertown uit deel 16, De Sarcofagen van het 6e Continent, een archeologe en de jeugdliefde van professor Philip Mortimer? Wel, haar dochter Elizabeth speelt naast Mortimer mee in deel 24 en staat zelfs op de cover. Voluit heet ze Elizabeth McKenzie naar haar adoptievader. André Juillard en Yves Sente wilden laten uitschijnen dat zij de werkelijke dochter van Mortimer is, maar de uitgever stelde zijn veto tegen het onderwerp. Enkel oplettende lezers (je bent bij dezen gewaarschuwd) zouden dit gegeven nu kunnen opmerken. En ondanks eerdere berichten over potentieel nieuwe verhalen van Juillard en Sente zou het nu een uitgemaakte zaak zijn dat Het Testament van William S. het afscheidsalbum is van Juillard als tekenaar van de reeks.


Blake en Mortimer dBD
Blake en Mortimer dBD
Peter van Dongen en Teun Berserik + Yves Sente
Geen nood, voor de komende jaren staan er genoeg nieuwe albums op stapel. Yves Sente werkt aan een tweeluik met de Franse titel Menace sur Hong-Kong, voorzien voor 2018 of 2019, dat getekend wordt door Peter van Dongen en Teun Berserik. Voor bovenstaande proefplaat in potlood en inkt uit het eerste deel, met de titel La Vallées des Immortels, tekende Berserik de wagens en van Dongen de rest. Klik erop voor een grotere weergave.


Blake en Mortimer dBD
Blake en Mortimer dBD
Antoine Aubin + Jean-Luc Fromental en José Luis Bocquet
Perfectionist Antoine Aubin heeft scenarist Jean Dufaux van zich afgeschud en werkt aan het album Huit Heures à Berlin. Na hun album De Septimus-Golf wilde Aubin niet meer samenwerken met Dufaux omdat de tekenaar vond dat Dufaux er te veel zijn eigen stempel op wilde drukken in plaats van de geplogenheden van de reeks te volgen. Dat laatste is dan weer de aanpak van Aubin, hij adoreert de albums van Jacobs. Zijn volgende ode aan Jacobs zou in 2017 moeten verschijnen, maar Aubin is gekend voor het worstelen met zijn deadlines zodat die release van volgend jaar nu al in twijfel wordt getrokken. Dit is het eerste verhaal van de scenaristen Jean-Luc Fromental en José Luis Bocquet (ze schreven samen De Avonturen van Hergé) die het in de jaren 1960 situeren. Het is een ver vervolg op Jacobs' Het Geheim van de Zwaardvis met Berlijn als decor.


Étienne Schréder en Christian Cailleaux + Jean Dufaux
Jean Dufaux is ondanks de breuk met Aubin niet afgeschreven als Blake en Mortimer-scenarist. Zijn geplande vervolg op De Septimus-Golf zal getekend worden door Étienne Schréder en Christian Cailleaux. Schréder, een voormalige clochard (!), trad al vaak op als 'brandweerman' voor de reeks door mee te helpen als inkter, decortekenaar of een andere vorm van assistentie. Lees er hier meer over. Cailleaux is een nieuwe naam in de jongste overzichten. In de collectie Vrije Vlucht publiceerde hij Het Molitorzwembad en de niet-vertaalde albums Les Longues Traversées en Prévert, Inventeur.


François Schuiten + Thomas Gunzig
Een apart hoofdstuk is een hommagealbum waar we het al enkele keren over hadden. François Schuiten (De Duistere Steden) werkt op scenario van roman- en filmschrijver Thomas Gunzig (hij schreef samen met regisseur Jaco Van Dormael de film Le Tout Nouveau Testament) aan een geheel eigen interpretatie van de reeks. Hun verhaal speelt zich voornamelijk af in en rond het Justitiepaleis van Brussel. Hun album zou in 2017 moeten verschijnen.
(Bron: Philippe Tomblaine — BDzoom.com, 24 november 2016)


Vooruitblik Bries
03/12
TOP
Bij Bries is zopas het one-shot Over God z'n Broer en Andere Fijne Vleeswaren verschenen. Op 8 december staat er nog een album bij het Antwerpse uitgeverijtje op stapel. Wolven is het debuutalbum van Ward Zwart en Enzo Smits en is naar eigen zeggen voor liefhebbers van Snickers, Marsmannen, James Dean, Smiley potatoes, Tekken 1 en Dawson's Creek. de korte inhoud verduidelijkt misschien wat meer: "Zomer in Hazenberg. De dagen vloeien langzaam in elkaar over. De jonge skateboarder Kip lijkt na een klap op zijn hoofd zijn grip op de realiteit te verliezen. Max, Olli en Jim gaan tijdens een verschroeiende hittegolf op zoek naar een mysterieus wezen dat in de bossen zwerft. De zelfverklaarde einzelgänger Chip gaat, na lang aandringen van Lilly, mee naar een huisfeest. Maar hier heeft hij zoals verwacht al heel snel spijt van... En dan is er nog Gijsbrecht. Niemand weet echt wat hij juist doet."

Nog tot 23 december loopt in The Bries Space (Steneburg 15, 2140 Borgerhout) een expo met vrij werk van Ward Zwart terwijl Enzo Smits er zijn kortfilm It Won't Be Long Now vertoont. Deze kortfilm was ook te zien in het Canvas-programma 4x7.

De Zwerver

Ook in 2017 zullen er enkele debuutalbums bij Bries verschijnen, maar ook van iets bekendere auteurs. In februari publiceert Maarten De Saeger zijn nieuwste one-shot De Zwerver (we zijn nog altijd onder de indruk van Mijn Begrafenis) waarvan je hierboven een fragment ziet staan, in maart, april of mei volgt Simon Spruyt met Papa Zoglu (een nevenpersonage uit De Furox) waarvan hieronder een plaat staat afgebeeld, Brecht Vandenbroucke waagt zich aan zijn eerste lange verhaal (dit is een ander album van 'm) en het collectief Lamelos viert hun twintigjarig bestaan in juni of later met een "spectactulair verzaelalbum".

Papa Zoglu


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet