Toegevoegd op 25 april:
•  Dossier Manhattan, een animatieproject van Agent 327

Updates in april:
•  Documentaire over Martin Lodewijk
•  Voorsmaakjes comebackalbums Corentin en Clifton
•  Vooruitblik De Arabier van de Toekomst 2
•  Vooruitblik Love 4
•  Vooruitblik Gorilla
•  Vooruitblik Strip2000
•  Vooruitblik Syndikaat
•  Voorwaardelijke herdruk De Piraten van Barataria
•  Heinz deel N en Z
•  Star Wars in het kwadraat
•  Nieuwe herdruk voor Watchmen
•  De memoires van Jean Van Hamme
•  Vooruitblik Standaard Uitgeverij
•  Space Reich, een volgende spin-off van Wunderwaffen
•  Peter Van Gucht schrijft De Rode Ridder
•  Asterix 36: De Papyrus van Caesar
•  Er is leven voor Thorgal na Rosinski's dood
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2014:
meijunijuli • augustus • septemberoktobernovemberdecember
2015: januarifebruarimaartapril
 
Dossier Manhattan, een animatieproject van Agent 327
25/04
TOP

In 2009 riep het kleine animatiestudio Blender de hulp in van Martin Lodewijk om als schrijver mee te werken aan een animatieproject met de titel Durian. Hij schreef diverse verhalen en kwam met de naam Sintel op de proppen. De ambities van de verhalen waren te groot voor het kleine team waarop beide partijen in goede verstandhouding uit elkaar gingen. Blender maakte van Sintel vervolgens een heel andere kortfilm.

In 2014 was er wat tijd op overschot en kwam bovenstaande character study met Agent 327 uit de bus, als hommage aan Martin Lodewijk. Het was vooreerst een test om een 2D-personage in 3D te zien animeren. Ondertussen is dit testje uitgegroeid naar een volwaardig animatieproject.

De Volkskrant maakte op 24 april bekend dat Blender en filmproducent Fu Works aan een lange animatiefilm werken met de titel Dossier Manhattan. Fu Works begeeft zich voor het eerst op het gebied van animatiefilms, maar met kaskrakers als Zwartboek, Alles Is Liefde en Oorlogswinter komt het als producent meer dan beslagen op het ijs. Voor Martin Lodewijk komt er naar eigen zeggen een droom uit om Agent 327 verfilmd te zien. Dossier Manhattan zou in 2017 in de cinema te zien moeten zijn.


Documentaire over Martin Lodewijk
22/04
TOP
Morgen, donderdag 23 april, zendt het programma Het Uur van de Wolf van NTR (op NPO 2) om 23.00 uur de documentaire Martin Lodewijk en de Laatste Pagina uit. Regisseur Koert Davidse rekende voor deze docu op financiering via crowdfunding waar hij makkelijk in slaagde. De docu schetst een beeld van Martin Lodewijk, de stripmaker, met de moeizame making of van het recent verschenen Agent 327 dossier 20: De Daddy Vinci Code als leidraad.

Op deze pagina vind je een inleiding op de documentaire. Uitzending gemist? Bekijk het hier integraal!


Voorsmaakjes comebackalbums
Corentin en Clifton
22/04
TOP
Christophe Simon, de voormalige tekenaar van Alex, Orion en van Sparta (waarvan het slotdeel later dit jaar in vertaling verschijnt), werkt momenteel aan zijn Corentin-album dat in november 2015 bij Le Lombard zal verschijnen, toch al zeker in het Frans. Uit eerdere updates heb je vast nog wel onthouden dat het verhaal is gebaseerd op het leesverhaal De Drie Parels van Sa-Skyia van Jean Van Hamme dat in Kuifje Pocket 11 uit 1973 verscheen. Een eerste plaat deelde Simon met zijn Facebookvriendjes. Ook ActuaBD.com kon een overtuigend fragment tonen.

In 1983 waagden Magda, Vink, Crisse, Michel Pierret, Christian Gine, Gilles Chaillet, Didier Convard, Michel Weyland en Ferry zich al eens aan een bewerking van zestien pagina's. Klik hier voor meer uitleg. Je kan er ook het complete kortverhaal downloaden. Simons Corentin-album is een afgerond verhaal. Het is niet de bedoeling dat er een nieuwe reeks van komt. Al weet je maar nooit.

Een andere gecommuniceerde terugkeer was Clifton door Turk (een van de oorspronkelijke tekenaars) en comebackkoning Zidrou, die de laatste jaren gloednieuwe verhalen schreef van Chlorophyl, De Sliert en Rik Ringers. Hiernaast zie je een plaat uit het komende Clifton-verhaal dat in 2016 moet verschijnen.
(Bron: Didier Pasamonik (L’Agence BD) — ActuaBD.com, 16 april 2015)


Vooruitblik De Arabier van de Toekomst 2
22/04
TOP
In maart verscheen de vertaling van Riad Sattoufs De Arabier van de Toekomst waarvan in Frankrijk al zo'n 170.000 exemplaren raakten verkocht. De Geus, een debutant op de stripmarkt, maar al langer actief als literair uitgever, hoeft niet lang te wachten op het vervolg van de luchtige vertelling over Sattoufs jeugd in achtereenvolgens Frankrijk en het Midden-Oosten, meerbepaald in Libië en Syrië. Op 11 juni 2015 verschijnt namelijk deel 2 met daarin de jaren 1984-1985.

Pas in een later deel zou de scheiding van zijn ouders aan bod moeten komen. Hij was toen twaalf jaar. Deel 2 behandelen zijn zevende en achtste levensjaar.


Vooruitblik Love 4
18/04
TOP
Op hun Facebookpagina's pakten Federico Bertolucci en Fréderic Brrémaud afgelopen week uit met bovenstaand voorsmaakje op Love 4. Na een vos, een tijger en een leeuw mogen we ons in deel 4 blijkbaar verwachten aan een dinosaurus. De Franse verschijning is gepland tegen Kerstmis 2015. "Frans" is veel gezegd want het gaat als vanouds om een tekstloos album. Dark Dragon Books is verantwoordelijk voor de Nederlandse publicatie en distributie. Het eerste deel kende een plots succes zodat het uitverkocht raakte en gelukkig een herdruk kreeg.


Vooruitblik Gorilla
18/04
TOP
De maanden juli, augustus en september zijn aangevuld bij Gorilla in de rubriek Te Verschijnen. Een voorstelling van nieuwe reeksen of cyclussen krijg je hieronder geserveerd.

Vooreerst is er Narcisse 1: Memoires van de Andere Wereld door Chanouga. "Narcisse is vastbesloten om zeeman te worden en ziet zijn droom uitkomen. Hij vertrekt voor een reis van twee jaar die echter eindigt door een schipbreuk. Narcisse moet nu zien te overleven in een onbekend land bevolkt door kannibalen." Dit verhaal is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Narcisse Pelletier die maar liefst zeventien jaar bij de "wilden" in het uiterste noorden van Australië overleefde. Zijn complete verhaal wordt in drie delen verteld.

Hellship door Jared Muralt is een afgerond verhaal met het volgende verhaal: "De Tweede Wereldoorlog loopt op zijn einde maar in de Stille Zuidzee woedt ze nog steeds. Kapitein Edward Baxtor moet met zijn squadron nog een laatste missie voltooien: het vinden en vernietigen van een konvooi Japanse boten. Een dag die van hem een held kan maken of de donkerste dag van zijn leven kan worden." De Franse versie van dit album hoort thuis in de Franse luchtvaartcollectie Cockpit van uitgeverij Paquet. Andere reeksen in deze collectie zijn Angel Wings en eigenlijk alle andere luchtvaartreeksen van Romain Hugault (Boven de Wolken, Edelweiss, De Laatste Vlucht en De Nachtuil), Hemel in Puin en het ook al door Gorilla uitgegeven Nora Stalle. Deel 1 van deze laatste is trouwens uitverkocht bij Gorilla.

Ook nieuw is het historisch gesitueerde en komisch vertelde De Reis van de Vaders door David Ratte. In het Frans is deze reeks inmiddels compleet met drie verschenen delen en een spin-off van even veel albums. "Op een ochtend in Galileo ziet een oude Joodse visser vol verbijstering hoe zijn zoons alles in het werk stellen om een zekere Jezus van Nazareth te volgen. Hij besluit om alles te doen om zijn kroost te vinden en ze terug te brengen. Al snel vergezellen andere vaders hem op deze tocht." De eerste cyclus vertelt over de vaders van Jezus' latere apostelen. De andere driedelige cyclus werpt ons een duizendvijfhonderdtal jaar voordien in de tijd en schuift voorouders van Jonas naar voor. Dat waren niet allen Joden. Een van hen, een zekere Yona, was een Egyptenaar die aan de oever van de Nijl woonde. Hij is rijk, arrogant en leidt een gelukkig leven aan het hof van de farao... tot op een dag een zekere Mozes de boel op stelten komt zetten. In deze cyclus behandelt David Ratte de tien bijbelse plagen van Egypte en de exodus.


Vooruitblik Strip2000
18/04
TOP
Ook bij Strip2000 staat kwartaal 3 online in Te Verschijnen. Enkele nieuwigheden zijn de volgende.

WAW! is uitzonderlijk een vertaling van een Franse strip die in het humorfonds van de uitgeverij is ondergebracht. Jean-Marc Krings (Violine) en Zidrou — hij weer! — zijn hier de auteurs van. Ze forceerden samen een comeback van Jean Roba's De Sliert die na twee Franse delen stopte bij Dargaud. Voor Krings lijkt het moeilijk om werkelijk door te breken want hij wisselt het ene project met het andere af en ziet elk van die projecten in het water vallen of na een paar delen stopgezet wrden. Hij gaf al een paar keer aan dat hij het stripwereldje beu is en vaarwel zou zeggen. Afwachten wat WAW! geeft. Aan een mooie carrosserie zal het alleszins niet ontbreken. De vlezige carrosserie op bovenstaande cover hoort toe aan Ella. "Ella leeft in een razend tempo en is geboren voor het avontuur. Dat is natuurlijk normaal voor een stuntvrouw. In hoeverre is de spannende achtervolging in de Côte d'Azur van deze stuntvrouw en haar ex-man, een huurmoordenaar, dat ook?"

Biep & Zwiep is een nieuwe herlancering van een Vlaamse komische reeks na Biebel en Jump. De gags van deze komische heksjes, die familie zouden kunnen zijn van de heksen uit de reeks Jommeke, verschenen eerder in de Jommekeskrant en in de vakantieboeken van Jommeke. Er voldgen ook vijf albums bij De Stripuitgeverij. Luc Morjaeu, die verantwoordelijk is voor de tekeningen en het scenario, tekende heel wat komische albums of werkte mee aan bekende reeksen als Jommeke en De Kiekeboes voordat hij finaal doorbrak als hoofdtekenaar van Suske en Wiske.

Bruno de Roover twijfelde over een derde gagbundeling van Café Cowala want de voorraad (geslaagde) grappen die hij voor P-Magazine maakte, is niet onuitputtelijk. Ingegeven door het succes van de eerste delen is die twijfel allicht gaan varen want in september komt er een derde deel.

Met De Sprookjes van Prins Kat waagt Tommy A zich aan een vrije en vooral komische bewerking van de sprookjes van de gebroeders Grimm. "Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Kat van Katatonië is op weg om een prinses te redden. Trouwen met haar is zijn beloning als het hem lukt om haar te bevrijden. Maar de prins wil vooral weten hoe het haar gelukt is de game Super-Omega-Power-Animals-Adventures uit te spelen."


Vooruitblik Syndikaat
18/04
TOP
Over het stripdebuut van Rik Wielheesen bij Syndikaat hadden we het al een keer. Gecharmeerd door de mooie tekeningen nodigden we scenarist Marc de Lobie uit om ons op regelmatige basis een making of van het album voor te schotelen via de rubriek De Commentator. Omdat de auteurs nog geen keuze hebben gemaakt over hoe de inkleuring er moet uitzien, bleven we van nieuws verstoken. Maar er komt een nieuwe update aan. Sterker zelfs, het hele album komt eraan, in hardcover en in kleur dus.

Alex en het Feest van Jeroen Bosch is eveneens een stripdebuut, in dit geval van Evi Nijs. Met zijn grote broer bezoekt Alex een museum. Hij werk van Jeroen Bosch fascineert hem en hij raakt erin verstrikt.

Een laatste debuut is van Daniel Arruda Massa die met Zombie Hipsters (dàt moest er eens van komen!) twee trendy fenomenen combineert. Zijn strookjesstrips bestaan uit getekende figuurtjes op een fotoachtergrond. Hieronder vind je een voorbeeld. "Zombie Hipsters draait om Zombies en hun dagelijkse hippe problemen. Hoe moet je in vredesnaam app-en zonder armen en wat doe je als vegatarische zombie? Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van het apocalyptische Arnhem: de eerste humoristische zombiefotostrip van eigen bodem. Mis 'm niet!"Voorwaardelijke herdruk
De Piraten van Barataria
15/04
TOP
Sinds vandaag ligt De Piraten van Barataria 8 in de winkel. Zij die te laat de reeks van Franck Bonnet en Marc Bourgne een kans van gaven, visten over het algemeen naast het net want de eerste drie delen zijn momenteel hopeloos uitverkocht of je dient er heel wat meer voor te betalen. In augustus zou Glénat echter een integrale editie van de eerste cyclus publiceren tegen 45 euro. "Zou", voorwaardelijke wijs, want Glénat kan enkel het risico voor deze uitgave nemen als er voldoende voorbestellingen komen van stripspeciaalzaken. Reeksen die in hardcover verschijnen, moeten het nu eenmaal stellen met een beduidend minder aantal kopers dan voor softcoveralbums. Als jij, als Barataria-loze geïnteresseerde — het is een verdomd goeie serie! —, dus aan je favoriete stripwinkelier aangeeft dat je deze integrale wenst, dan komt deze uitgave er uiteindelijk misschien ook van. Het Franse deel 1 is trouwens al vier keer herdrukt.

De eerste albums vertelden nog het verhaal van de historische kaper Jean Lafitte, maar gaandeweg namen de vrouwen in de reeks kordaat het roer over, enerzijds de bloedmooie Artémis Delambre (een bastaardkind van Napoleon Bonaparte) en anderzijds de kinky Inga Schot uit Pruisen. Deel 8 opent de derde cyclus. We keren terug naar New Orleans waar de stad belegerd wordt door de Engelsen om die van de Amerikanen af te nemen. Dat gebeurde in 1812. Tijdens die oorlog droeg de Franse piraat Jean Lafitte zijn steentje bij door textiel, medicijnen en voedsel te smokkelen en twee Britse schepen tot zinken te brengen. Hij werd later uitgeroepen tot held van New Orleans en stichtte ten zuiden van de stad, op een aantal eilanden, het koninkrijk Barataria. In de strip is te zien hoe ook Artémis de Lafittes helpt. De derde cyclus is een tweeluik... evenals de vierde cyclus die al gepland is. Cyclus 4 zal de reeks afsluiten.


Heinz deel N en Z
15/04
TOP
Tussen 2009 en 2012 verschenen drie bundels van de integrale reeks Heinz: Van H tot Z bij Oog & Blik | De Bezige Bij. Daarna bleef het stil. Het vele werk om de originele stroken te bewerken en in te kleuren en de tientallen pagina's met verklarende achtergrondweetjes bij elkaar te vergaren, verklaarden al het gat van drie jaar tussen de delen 2 en 3. Scratch Books verzekerde ons inmiddels dat de reeks wordt voortgezet. Begin 2016 wordt het vierde deel, met de letter N op de cover, verwacht.

Van hetzelfde auteursduo René Windig en Eddie de Jong diept Scratch Books ook nog de gagreeks Rockin' Belly (deze herfst) en Ouwe Troep (2016) op voor nieuwe edities. De eerste drukken van beide albums vind je tegenwoordig alleen aan antiquarische prijzen. Ouwe Troep dateert van 1980 en bundelt onder meer parodieën op Dick Bos, Donald Duck en Oom Wim. Rockin' Belly verscheen in 1986 in album. Een van de personages is een visventer met een grumpy kat. En die kat schopte het dus tot een eigen reeks: Heinz!


Star Wars in het kwadraat
08/04
TOP
Dark Dragon Books is goed bezig met de reeks Star Wars. De eerste delen zijn momenteel al voor de tweede keer uitverkocht. De albums zijn ondertussen de best verkochte van de Nederlandse uitgeverij. Deze vertalingen worden een reeks van tien delen. In november wil de uitgeverij overschakelen op vertalingen van de nieuwste Marvel-reeks door John Cassaday en Jason Aaron terwijl ook de aangekondigde spin-offreeksen over Darth Vader en Prinses Leia in vertaling zijn te verwachten. Iets compleet anders zijn de geestige Star Wars-cartoonboekjes van Jeffrey Brown die in september, oktober en november gepland zijn.

De vervolgserie van John Cassaday en Jason Aaron zal zich opnieuw afspelen tussen de films Star Wars en The Empire Strikes Back, het meest voor de hand liggende window om de avonturen uit te breiden. De hoofdpersonages Luke Skywalker, Leia en Han Solo nemen het in deze nieuwe reeks op tegen Darth Vaders keizerlijke troepen. Het begint nadat de gekende rebellen een wapenfabriek infiltreren met het doel die te vernietigen. Wanneer Darth Vader zijn opwachting maakt, veranderen de plannen. Luke wil hem per se bekampen, hij is nog steeds in de veronderstelling dat Darth Vader zijn vader vermoordde.De nieuwe Darth Vader-serie wordt ook al een vervolgserie, in dit geval door Salvador Larroca en Kieron Gillen, waarin we andere gebeurtenissen vanuit het standpunt van de opperschurk meebeleven. Prinses Leia is dan weer een vijfdelige miniserie door Terry Dodson en Mark Waid. Van Dodson gaf Dark Dragon Books het zeer mooie Dromen uit, in vertaling ken je 'm misschien ook van het door RW Uitgeverij uitgegeven Harley Quinn. Mark Waid schreef onder meer The Unknown voor Minck Oosterveer. Uiteraard speelt de prinses van Alderaan hierin de hoofdrol, gesitueerd na de verwoesting van haar thuisplaneet en de gevolgen daarvan. Er wordt gespeculeerd dat deze miniserie de voorbode is voor meer kortlopende spin-offseries over andere hoofd- en eventueel nevenpersonages.In de Verenigde Staten zijn Star Wars, Star Wars: Darth Vader en Star Wars: Princess Leia in respectievelijk januari, februari en maart van start gegaan. Die eerste met een weergaloos verkoopsucces.

En op de valreep kwamen we ook nog te weten dat Disney (de eigenaar van Marvel) stripversies zal uitgeven van de bestaande films, maar dan in een moderne versie, bedoeld voor jongeren. Ook deze reeks zal Dark Dragon Books vertalen. Hieronder vind je al de cover van Star Wars IV: A New Hope en een voorsmaakje.

Nieuwe herdruk voor Watchmen
08/04
TOP
In januari publiceerde RW Uitgeverij met Nite Owl het achtste en laatste album in de reeks Before Watchmen. En nu? terug naar de basis dan maar!

Eind maart kondigde RW Uitgeverij met veel enthousiasme op de eigen site een nieuwe herdruk aan van Dave Gibbons' en Allan Moores oorspronkelijke Watchmen. De uitvoering wordt hetzelfde formaat als de reeks Before Watchmen, dus groter dan je Watchmen ooit in het Nederlands gelezen zal hebben. Over de precieze extra's is nog geen uitsluitsel, maar dàt er inkomen, staat buiten kijf. Met een beetje geluk wordt het zelfs een Deluxe Edition zoals de fraaie edities van Justice, All-Star Superman, Superman for Tomorrow of Batman: De Lange Halloween. Watchmen hoort beslist thuis in zo'n lijstje. Te verwachten rond het jaareinde of begin volgend jaar.

Na de zesdelige albumreeks van Baldakijn Boeken in 1989 en de heruitgave van De Vliegende Hollander in 2009 zal het de derde druk zijn. Van de editie van De Vliegende Hollander raakten naar verluidt dik vijfduizend exemplaren verkocht.


De memoires van Jean Van Hamme
08/04
TOP
In juni start in het Belgisch Stripcentrum een overzichtsexpo over scenarist Jean Van Hamme die aansluit bij de sublieme expo De Wereld van Thorgal die er sinds kort loopt. Niet geheel toevallig publiceert de Franse uitgeverij Bamboo (hofleverancier van Saga Uitgaven) op 27 mei het boek Mémoires d'Écriture. Daarin keert de nog steeds belangrijkste Belgische stripscenarist op zijn schrijfcarrière terug en antwoordt hij op vragen als wat hem ertoe bracht van zijn pen te leven... door de grote bibliotheek van zijn vader, zo blijkt. Zijn vader, de held.

Het gekartonneerde kleinood zal een honderdtal pagina's tellen tegen de prijs van 15 euro. De tekst is verlucht met documenten uit zijn persoonlijk archief en met illustraties van onder meer Grzegorz Rosinski, William Vance en zelfs Jean Giraud.


Vooruitblik Standaard Uitgeverij
04/04
TOP
In de rubriek Te Verschijnen is het programma voor deze zomer en najaar bij Standaard Uitgeverij toegevoegd. Bijhorende covers ontbreken nog. In de aankondigingsfolder staan enkel algemene afbeeldingen per reeks. Bovenstaande illustratie voor de cover van De Kiekeboes 143: De Truken van Defhoor is eeb uitzondering. We beginnen dan ook bij deze reeks.

Ook dit jaar houdt Merho het ritme van twee nieuwe albums aan. Deze maand verschijnt alvast Tot op de Bodem. En toch komen er vier Kiekeboes-albums uit. De Halloween-special Knoflookgeur en Maneschijn bundelt in oktober de drie vampiersverhalen Het Witte Bloed, De Kus van Mona en Mona, de Musical en heeft een cover met glow-in-the-dark-effect terwijl het in december te verschijnen De Kiekeboes 144: Losse Flodders geen lang avonturenverhaal is, maar een gagalbum. In feite is dit slechts het tweede in de reeks na Kiekeboeket dat vorig jaar een remake kende.

De Kiekeboes 143 verschijnt in augustus en kent de volgende inhoud: "Marcel Kiekeboe laat zich weer eens meesleuren in een van de dwaze plannen van zijn baas, Firmin Van de Kasseien. Tijdens een kettingbotsing bij dichte mist loopt het echter mis: de twee verdwijnen spoorloos. Nopel is verslaafd aan een nieuw smartphonespel en Charlotte wordt er gek van. Toch zal zijn verslaving hem van pas komen wanneer ze ontdekken wat er met Marcel gebeurd is."


Dit jaar vieren we de zeventigste verjaardag van Suske en Wiske. Stripjournalist Geert De Weyer werd gevraagd om een boek over de geschiedenis van de stripreeks te schrijven. Uiteraard horen er vele beelden en foto's bij. Suske en Wiske 70 Jaar verschijnt op 2 december, telt 240 pagina's en zal 69,99 euro kosten. Het is dan ook een hardcover. Bovenstaande mock-up is een voorlopige cover.

Op 7 mei wordt trouwens de aftrap gegeven voor een uitgebreid feestjaar met heel wat evenementen: een zomertoer, expo's, wandel- en zoektochten, een nieuwe musical naar De Circusbaron (dit najaar in Nederland, vanaf 2016 in Vlaanderen) en een verjaardagsfeest waarvan de locatie nu nog geheim is.

In oktober verschijnt er een best of-album. Uit een lijst van zeventig titels komen er vijf verhalen uit de bus. Eén titel wordt gekozen door Studio Vandersteen, een ander door Standaard Uitgeverij, een derde door de erven Vandersteen, een vierde door De Fameuze Fanclub en een laatste door jou, tenminste als je lid bent van de Facebook-pagina van Suske en Wiske.

Uiteraard verschijnen er ook nog twee albums. Suske en Wiske 331: Sooi en Sientje: "Er duiken twee nieuwe buurkinderen op in de wijk van Suske en Wiske. Het lijkt erop alsof ze er twee leuke vriendjes bij hebben, maar al gauw zijn Sooi en Sientje niet meer weg te slaan bij onze helden. Samen met hun vreemde pleegvader vormen ze zelf een avontuurlijk gezin en eisen ze langzamerhand alle aandacht op. Suske en Wiske worden gedwongen een bijrolletje te spelen in hun eigen avonturen. Maar zijn die Sooi en Sientje wel zo nieuw? Door het ingrijpen van een mysterieuze dame achterhalen Suske en Wiske de waarheid over het duo."

Suske en Wiske 332: Het Verloren Verleden: "Een nieuwe uitvinding van Barabas kan computers rechtstreeks op het menselijk brein aansluiten via bluetooth. Een machtige industrieel wil de uitvinding van Barabas en laat Snoeffel en Gaffel het brein van Barabas downloaden op een usb-stick. Barabas blijft achter als een hulpeloze kleuter. Intussen sluit Lambik zijn 'geweldig intellect' aan op het internet en daardoor loopt alles mis: de wereldvrede wordt bedreigd! Kunnen Suske en Wiske Barabas op tijd normaal krijgen om een nieuwe wereldoorlog te verhinderen?"

Van de Suske en Wiske-spin-offs Amoras en J.Rom verschijnen dit najaar (respectievelijk in november en september) de laatste delen.

Amoras 6: Barabas
: "Een reusachtige wolk vulkaanas bedreigt het leven op aarde en Amoras staat op het punt om voor eeuwig in de kolkende golven te verdwijnen. Wiske en Jérusalem nemen het op tegen Krimson en diens onbetrouwbare butler Achiel. Lambik zoekt z'n weg nar huis, niet vermoedend dat die 'thuis' er heel anders uitziet dan hij denkt. Jerom wordt in een kunstmatige coma gehouden en zal z'n rol van deus ex machina niet kunnen vervullen. Suske is vastberaden en zet door: hij moet en zal Wiske redden. Maar dan moet hij terug in de tijd, terug naar Amoras, terug naar Jérusalem. Wat wacht onze vrienden aan het eind van deze helse rollercoaster: het noodlot of de overwinning?

J.Rom - Force of Gold 3: Verblind: "J.Rom en Abaddon werden gearresteerd en opgesloten in Attica II Prison, een zwaarbewaakte gevangenis in de ruimte. Maar daarmee is de dreiging nog niet voorbij. Abaddon is vastberaden zijn wraak te voltooien en de wereld te blijven teisteren met aanslagen, harder en dodelijker dan ooit. FORCE likt zijn wonden na de aanval van Yulls. En Pi is verdwenen. J.Rom moet Abaddon stoppen. Maar kan hij dat alleen?"

Over De Rode Ridder en nieuwe scenarist Peter Van Gucht hadden we het eerder deze week al. In december verschijnt een eerste van twee door hem geschreven albums. Maar eerst, in september, is er nog het door Claus D. Scholz geschreven en getekende De Rode Ridder 247: De Klauw: "Terwijl Merlijn afscheid neemt en naar Cornwall terugkeert, verkiest de Rode Ridder nog wat langer in de Languedoc te vertoeven. Johan wordt er echter geconfronteerd met het schrikbewind van graaf Lagriffe. De graaf werkt samen met de inquisitie om de laatste Katharen op te sporen en terecht te stellen om zichzelf te verrijken. Bij de terdoodveroordeeling van twee soldaten, wier lot Johan niet onverschillig laat, ontdekt hij in de menigte drie oude bekenden: de Furiën. Zij hebben als taak de Klauw te bemachtigen die alle onheil brengt en laat die nu net in het bezit zijn van de graaf."

Het door Peter Van Gucht geschreven De Rode Ridder 248: De Drakar des Doods gaat over: "Er zijn weer Vikings gesignaleerd die dit keer ongezien brutaal te werk gaan. De Rode Ridder onderneemt daarom in opdracht van de koning een militaire inspectieronde langs de leengebieden aan de kust. Daarbij ontmoet hij een oude strijdmakker, ridder Bernard, die als beloning voor zijn heldhaftigheid een leen in het bezit kreeg. Maar als blijkt dat deze nagelaten heeft zijn kustlijn te verdedigen en bovendien de bevolking uitzuigt om zijn luxeleventje te bekostigen, bekoelt hun vriendschap snel. Wanneer dan het onvermijdeljke gebeurt en de Vikings voet aan wal zetten, geruggesteund door een vreseljk wapen, lijkt een ramp onafwendbaar. Tot Johan hulp krijgt uit onverwachte hoek."

Behalve de vijf favoriete verhalen van de Lolsmurf die in november in een omnibus worden gebundeld is er in augustus ook nog De Smurfen 34: De Smurfenheld: "De Smurfen vinden op zolder een heel oud boek waarin de avonturen staan beschreven van een Smurf die naar de verre Drakenberg trok. Toen hij zich ging baden in het rode water van een bron, werd hij een soort Supersmurf: hij had geen angst meer of pijn, en ook geen slaap. Drie Smurfen die het beu zijn om altijd bespot te worden, gaan op zoek naar de bron... Ze willen ook superhelden zijn!"

In oktober krijgt Nabuko Donosor uit de reeks Urbanus zijn eigen special met drie toepasselijke verhalen. Verder zijn er ook nog:

Urbanus 165: De Muzikale Rits: "Urbanus wordt het slachtoffer van zijn eigen nieuwsgierigheid: wanneer hij per ongeluk een experimenteel goedje van Amedee opdrinkt, zet hij een onomkeerbaar verjongingsproces in gang. Hij zal elke dag een jaar jonger worden, tot hij uiteindelijk verdwijnt in het niets. Hoe gaat hij de laatste twaalf dagen van zijn leven opvullen?"

Urbanus 166: Als Hulppietje: "Urbanus heeft het zoveelste plannetje bedacht om nonkel Fillemon zijn geld af te troggelen en deze keer lukt het hem nog ook! De familie Urbanus eet elke dag kreeft en kaviaar die ze speciaal laten overvliegen uit Rusland! Maar Urbanus verveelt zich. En hij lust niet zo graag kreeft. Is rijkdom dan toch niet zo geweldig?. En dan ziet hij een advertentie voor zijn droomjob in de krant."

Een omnibus met de verhalen 31 tot 35, gepresenteerd door Pascale, en een Filmsterrenspecial doen ons eraan herinneren dat Vlaanderen op woensdag 28 oktober de première beleeft van de tweede F.C. De Kampioenen-film, geregisseerd door Jan Verheyen. Hec Leemans schreef mee aan het verhaal. Hij maakt ook nog de volgende twee albums die in september en december verschenen terwijl er van de spin-off Vertongen & Co ook nog eens twee albums op stapel staan.

F.C. De Kampioenen 86: De Lotto-Kampioen: "Carmen is niet gelukkig met het schamele pensioentje van Xavier. En poetsen bij Boma brengt ook geen fortuinen op. Xavier is de klaagzang van Carmen beu en besluit in zijn wanhoop zijn kans te wagen op de lotto. En hij heeft geluk: hij wint een aanzienlijke som. Xavier besluit wijselijk zijn lottowinst geheim te houden. Maar Carmen komt er al snel achter en laat het geld rollen. Nieuwe handtas, nieuwe schoenen, nieuwe kleedjes. de Kampioenen hebben natuurlijk al snel door dat dit alles niet betaald kan worden van Xaviers pensioentje. Iedereen heeft geld geroken."

F.C. De Kampioenen 87: De Geniale Djinn: "Fernand verkoopt aan meneer Boma een ouderwetse olielamp, als sierstuk voor op zijn bureau. Wanneer Boma de lamp oppoetst, blijkt er iets raars mee aan de hand. Er verschijnt een djinn die voor meneer Boma drie wensen zal vervullen. Wanneer hij Pol en Xavier erbij haalt, wil de djinn niet meer verschijnen. Boma heeft al snel door dat de djinn enkel en alleen voor hem tevoorschijn komt."

Vertongen & Co 12: De Heer van Castelroc: "Oma Boma is lid geworden van een historische vereniging die op een groot domein een reconstructie verwezenlijkt van een middeleeuwse burcht, geheel volgens de technieken uit die tijd. Alle deelnemers leven op het domein op middeleeuwse wijze, ver van het moderne comfort. Het bouwsel is bijna klaar. Oma Boma moet een harnas naar het kasteel brengen voor een steekspel dat wordt georganiseerd om geld in het laatje te brengen voor de vereniging. Ze gaat op weg met Mark en Paulien die natuurlijk geboeid zijn door het opzet. Wanneer ze het domein betreden, vallen ze in handen van een bende opstandelingen onder leiding van Robijn Goed. Deze vakbondsleider heeft zich met zijn ontevreden arbeiders terggetrokken in de bossen en belaagt nu het kasteel, om zijn eisen kracht bij te zetten."

Vertongen & Co 13: Mark en de Zygomatiekers: "Terwijl Bieke weg is voor haar werk moeten Mark en Paulien een boodschap doen. Ze gaan wasgoed afhalen in de droogkuis. Dat is een eind weg, maar Mark besluit dat een flinke wandeling beiden goed zal doen. Hij is echter de eerste die er de brui aan geeft. Zijn conditie is duidelijk niet meer wat ze geweest is. Hij besluit een taxi te nemen. Tevallig komt er een aan. Mark en Paulien houden hem staande. Ze stappen in. Maar er blijkt iets aan de hand te zijn met de taxi. Die verandert in een ruimtetuig dat onze vrienden meeneemt naar een andere planeet. Daar vallen ze van de ene verbazing in de andere. In de eerste plaats omwille van de Zygomatiekers die constant lijden aan lachstuipen. Behalve de leider van de Zygomatiekers. Die lacht nooit."

Twee albums van Mieleke Melleke Mol en een tweede integrale van Nero met de delen 59 tot 62 en anekdotes uit de tijd van toen (het jaar 1967) vervolledigen in principe de zomer en het najaar van 2015.


Space Reich, een volgende spin-off van Wunderwaffen
04/04
TOP
De reeks Wunderwaffen, een uchronie over de nazi's en hun doorgedreven luchtvaartuitvindingen, is een succes. De hardcoveruitgaven raakten zoals gewoonlijk bij Daedalus snel uitverkocht, maar ook de softcoveruitgaven vlogen als zoete broodjes over de toonbank. De delen 1 en 2 zijn uitverkocht, maar worden weldra herdrukt. In mei verschijnt deel 3 in vertaling terwijl de Franse reeks al aan deel 6. Vanaf deel 8 wil scenarist Richard D. Nolane naar een eindpunt gaan, maar hij erkent dat een verhaal hem wel eens laat meeslepen en bedoelde wendingen doet uitstellen. D-day bijvoorbeeld wilde hij al in deel 3 verwerken als Disaster Day, maar dat gebeurde pas in deel 6.

Ondertussen is er ook de spin-off Zeppelin's War die deze maand in vertaling start. Daedalus wacht de verkoopresultaten van deze af om eventueel nog een andere spin-off op de planning te zetten. Die spin-off, Space Reich, lanceerde Soleil afgelopen januari in het Frans. Ook Space Reich is een uchronie en speelt zich af in 1945. Op het einde van 1943 hebben de Duitsers de USSR verslagen waardoor het Reich zich nu uitstrekt van de Atlantische Oceaan tot Vladivostok. In de zomer van 1945 wil de Verenigde Staten, de grootste macht van de vrije wereld, maar steeds geïsoleerder, het eigen blazoen opsmukken en daagt het Reich uit door een raket in de ruimte te sturen. Twee tegenstanders van formaat bemoeilijken de competitie. Werner von Braun, wiens raketten Moskou vernietigden, droomt al langer van de kosmos en Adolf Hitler heeft een hekel aan de Amerikanen en wil deze strijd niet verliezen. Er start een nietsontziende wedren met het van de pot gerukte idee om op een dag niets minder dan een Duitse basis op de maan te installeren... Een idee dat in de B-film Iron Sky trouwens is verwezenlijkt.


Peter Van Gucht schrijft De Rode Ridder
02/04
TOP
Deze week belandde het nieuwe nummer van Versus, een uitgave van De Fameuze Fanclub (het fanclubblad van Suske en Wiske), in de bus. Volgend nieuwsberichtje trok onze, en nu ook jouw aandacht: "Peter Van Gucht (de scenarist van Suske en Wiske) is gevraagd om twee scenario's te schrijven voor De Rode Ridder. Het gaat om verhalen voor de albums 248 en 249. Peter: 'Het eerste scenario is inmiddels goedgekeurd. Ik mag niet te veel vertellen behalve dat er Vikings in voorkomen en dat de ridderlijkheid van bepaalde personen op de proef gesteld zal worden. Het wordt een echt Rode Ridder-verhaal waar het zwaard geregeld wordt bovengehaald om het met bloed te bezoedelen. Een heel andere manier van schrijven. Intrige is belangrijk, maar de nadruk ligt nog veel meer op de actie dan bij Suske en Wiske.'"

In mei verschijnt De Rode Ridder 246: Dodendans, getekend en geschreven door Claus D. Scholz. Marc Legendre blijft volgens onze informatie ook verhalen schrijven. Een andere toekomstige verandering betreft een tekenaarswissel, maar daar kunnen we het later nog over hebben. Huidig Rode Ridder-tekenaar Claus viert dit jaar zijn 66ste verjaardag.

De door Marc Legendre gereanimeerde jeugdboekenreeks is na twee delen trouwens geruisloos stopgezet. Beide boeken verschenen in 2013 bij uitgeverij Manteau. Nog een weetje: Randy Gallegos liet zich door uitgeverij Don Lawrence Collection opmerken dankzij de coverillustraties voor deze boeken. Hij werd gevraagd om proeftekeningen te maken voor de Storm-spin-off over Roodhaar. Een personagestudie is terug te vinden in de recent verschenen dossieruitgave van het uiteindelijk door Romano Molenaar getekende album.


Asterix 36: De Papyrus van Caesar
02/04
TOP
Aandacht! Aandacht! De titel van Asterix 36 luidt De Papyrus van Caesar. Dat werd met enige bombarie onthuld op de jeugdboekenbeurs van Bologne op 31 maart laatstleden. Het is het tweede album van Didier Conrad en Jean-Yves Ferri en zal op 22 oktober 2015 verschijnen. Na het reisverhaal in Asterix bij de Picten eist de traditie dat Gallië nu het decor vormt. Zelfs dat deelde de uitgeverij in een officieel perscommuniqué mee. De rest van de informatie is even karig als nietsonthullend: een achterbakse gluiperd als nieuw personage, de toverdrank die van pas komt om Romeinen in elkaar te slaan, maar ook: een onderwerp dat kenmerkend is voor onze hedendaagse samenleving. Wat? Die papyrus als symbool voor sociale media en achterliggende spionage? Van het vorige album raakten 5,4 miljoen exemplaren verkocht in 24 talen en dialecten.Er is leven voor Thorgal na Rosinski's dood
02/04
TOP
Op de vernissage van de expo De Wereld van Thorgal (bekijk hier de fotoreportage) verklaarde Grzegorz Rosinski aan het persagentschap AFP dat de reeks Thorgal ook na zijn dood mag blijven verschijnen. De inmiddels 73-jarige tekenaar preciseerde het als volgt: "Ik wil Thorgal vooral niet laten schieten, maar we zijn hier niet eeuwig. Mijn droom bestaat uit het uitnodigen van een maximum aantal personen, voor nu of na mij. Er zijn artiesten die veel sterker zijn dan ik." Hij wilde vervolgens geen namen noemen van potentiële overnemers, gesteld dat die al gekozen zijn.

De oorspronkelijke scenarist Jean Van Hamme verkocht zelf nog zijn rechten op het personage voor een bedrag dat gelijk stond aan zeven jaar auteursrechten, zonder audiovisuele rechten en merchandising. Yves Sente schreef vervolgens vijf albums en startte de spin-off De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor. Xavier Dorison schrijft de volgende albums van deze reeksen. Deze week verscheen nog het derde deel van een andere spin-off, De Jonge Jaren, door Roman Surzhenko en Yann. Een bespreking van dat album lees je hier.


Integrales van Blacksad
en De Legende van het Wisselkind
31/03
TOP
Morgen, 1 april (echt waar), verschijnen er mooie integrale edities van de trilogie Zoo en het tweeluik Het Uitstel bij Dupuis. In mei geeft Casterman een integrale uit van de trilogie Dracula en herdrukt Dargaud de prachtige bundels van Op Zoek naar de Tijdvogel en Over de Grenzen van de Tijd (met nieuwe cover en extra katern). In juni komen er integrales van Marvano's Grand Prix bij Dargaud en — halleluja! — Het Derde Testament bij Glénat. Dat vat zo'n beetje de productie van integrales bij de uitgeverijen van Ballon Media samen.

Ondertussen wordt er al gewerkt aan de planning voor de tweede helft van het jaar. Over André Franquins Ton en Tineke en Peyo's Johan en Pirrewiet (die er zeker zullen komen) hadden we het al. De Fotograaf verhuist van juni naar oktober. Komen er nu ook bij: een vuistdikke, driehonderd pagina's tellende integrale van Blacksad bij Dargaud. De bundel van alle vijf verschenen albums komt eraan met 24 extra pagina's met schetsen, aquarelvoorstudies en onuitgegeven tekeningen, tenminste als we de Franse editie als voorbeeld nemen. Voor de integrale van De Legende van het Wisselkind bundelt Le Lombard de complete vijfdelige reeks in één enkele hardcoveruitgave, samen goed voor 292 pagina's leesplezier. De verkoopprijs is ons nog niet bekend. De Legende van het Wisselkind staat voorlopig gepland voor september, Blacksad voor oktober. Beide datums zijn onder voorbehoud.Oorlog en Liefde breidt uit
31/03
TOP
Wie Oorlog en Liefde en Jean-Michel Beuriot en Philippe Richelle trouw volgt, weet dat de reeks in 1939 begon in Duitsland en dat elk nieuw album een verder sprongetje in de tijd maakt. Zes albums zijn er ondertussen verschenen bij Casterman, met een behoorlijk succes overigens. Deel 6 start in de zomer van 1943 en heeft voornamelijk het Oostfront als plaats van (uitzichtloze) actie. Tekenaar Beuriot liet aan onze medewerker Wouter Porteman weten dat de reeks uiteindelijk tien delen zal tellen. Het verhaal zal samen met het einde van de Tweede Wereldoorlog samenvallen.


Geplande bundeling van André Franquins Robbedoeshoofdingen
28/03
TOP
In februari serveerden we je nog een overzicht van te verwachten publicaties van en over Robbedoes en André Franquin. We hebben toen tussendoor vermeld dat er zelfs nóg meer valt uit te geven want Franquin leverde voor de hoofding van Robbedoes jarenlang illustraties die strips uit het weekblad op een grappige manier in de kijker plaatsten. Hiernaast zie je er enkele. Zo tekende hij er honderden.

De Franse hoofdingen zijn inmiddels allemaal ingescand (op basis van de mooist mogelijke exemplaren) en worden nu gerestaureerd. De kleuren worden opgefrist en eventuele slijtagesporen worden bijgewerkt. Het is de bedoeling dat ze allemaal in alweer een mooie uitgave zullen verschijnen. Een eerste bundeling wordt eind 2015 verwacht. Er zijn vier delen voorzien.


Elfen en dwergen
28/03
TOP
Als er één uitgever geen gras laat groeien over bewezen successen dan is het wel het Franse Soleil. De vijfdelige cyclus Elfen (lees hier een bespreking van het recent verschenen deel 4) werd uitgebreid naar een tweede cyclus van vijf delen waarin een vervolg werd gebreid aan de verhalen over de boselfen, zwarte elfen, halfelfen en dies meer uit de eerste cyclus. Elk van die albums was een afgerond verhaal die dus een vervolgje kreeg in een ander album uit de tweede cyclus. En raad eens? Vanaf augustus volgt er een derde cyclus... Elfen wordt dus al zeker een vijftiendelige reeks. Daedalus start met deel 6 alvast de tweede cyclus in juni (hardcover) en augustus (softcover) want ook in vertaling is het een succes.

In juni krijgt de reeks Elfen er in hetzelfde universum een broertje bij: Nains (Dwergen) wordt een gelijkaardig concept, maar nu dus over verschillende dwergenrassen. Deel 1 is het werk van Pierre-Denis Goux (die de nog niet-vertaalde Merlijn-prequelcyclus Merlin le Prophète tekende) en Nicolas Jarry (Elfen 2, De Lemen Troon, De Koningssmeden, Godenschemering,...). Iets zegt ons dat er daarna nog ruimte is voor cyclussen over reuzen of orcs of andere fantasywezens.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet