Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 1 augustus:
Jean Van Hamme schrijft spin-off van Largo Winch voor tekenaar Philippe Berthet
Spin-off van Jones uit XIII door Olivier TaDuc en Yann
Diverse Blake en Mortimers
Aanvulling op Strip Sticker Catalogus
Ythaq 17 sluit cyclus af
Wild West gaat verder met tweede tweeluik
Vervolg van Berlijn Wordt Ons Graf
Hommage Juan Giménez
Complete tv-reeks De Smurfen komt op dvd
Yakari-tekenfilm vanaf 12 augustus in de bioscoop
Remake De Blauwbloezen-game
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2019: september • oktober • november • december
2020: januari • februari • maart • april • mei • juni • juliaugustus
 
Jean Van Hamme schrijft spin-off van Largo Winch voor tekenaar Philippe Berthet
01/08
TOP
Largo Winch
Het Blake en Mortimer-verhaal voor Peter van Dongen en Teun Berserik had zijn laatste stripverhaal moeten worden, maar Jean Van Hamme kan het schrijven blijkbaar niet laten. Hij werkt dezer dagen de laatste hand aan een trilogie over de voorouders van Nerio Winch, de adoptievader van Largo Winch. Daarin vertelt Van Hamme over het vergaren van het fortuin van de familie Winczlav tot de adoptie van Largo door Nerio Winch. Philippe Berthet tekent deze trilogie die in 2021 start en waarvan er jaarlijks een album van 56 pagina's moet verschijnen.

De Franse titel luidt La Fortune des Wincszlav (Het Fortuin van de Wincszlavs). De trilogie start als een western, evolueert verder naar luchtvaartavonturen tijdens de Eerste Wereldoorlog en resulteert in een familiesaga waarbij we even moeten denken aan Van Hammes De Meesters van de Gerst. Hieronder staat meer info over de inhoud van de drie delen en daar past een spoiler alert bij.

In de eerste Franstalige roman die hij van Largo Winch schreef (in 1977 verschenen bij Mercure en sindsdien een paar keer herdrukt, ook met een coverillustratie van Dany) laat Van Hamme Largo's adoptievader Nerio Winch al terugblikken op het verhaal van het verwerven van het familiefortuin. Het begint allemaal bij Vanko Winczlav die uit Montenegro emigreert naar de Verenigde Staten en zich in 1845 met zijn vrouw, een Bulgaars naaistertje, en zijn twee zonen in New York vestigt. Hij richt een postorderbedrijfje op dat een relatief succes kent. Zijn zonen zijn avontuurlijker. Sandor wordt levend begraven door de Sioux-indianen die opgejut zijn door hun recente overwinning op de 7de cavaleriebrigade van generaal Custer bij Little Bighorn. Zijn broer Milan probeerde verschillende beroepen uit te oefenen en trouwt met een danseres/hoertje die even snel met haar pistool schiet als Calamity Jane.

De overlevende broer Milan krijgt zelf twee kinderen. En over hen gaat het in deel 2. Thomas is een brutale en koppige schoft die altijd het tegendeel doet van wat men hem aanraadt. Dat leidt hem paradoxaal genoeg naar zijn glorie en fortuin tijdens de beurskrach van 1929. Zijn zus Betty heeft een heel ander lot dan wat Van Hamme in de roman beschrijft. Nu is ze gepassioneerd door luchtvaart en neemt ze deel aan de Eerste Wereldoorlog en de verdediging van Frankrijk. Ze is daarbij niet ingedeeld in een Frans eskader. Ze baant zich met succes een weg door het firmament en krijgt zelfs te maken met de Rode Baron, de Duitse luchtvaartheld.

In deel 3 volgt Van Hamme de lotgevallen van de familie tot de adoptie van de jonge Largo door Nerio Winch. Largo komt er enkel in voor als een tweejarige baby op het einde van deel 3. Van Hamme amuseert er zich ontzettend mee. "Ik ben op een leeftijd gekomen (81 jaar) dat vooral dat van tel is", legt hij uit. Het houdt voor hem ook een nieuwe oefening in om 75 jaar familiegeschiedenis in een rechtlijnig, samenhangend verhaal te vertellen. Hij heeft voor zichzelf uitgesloten dat hij zijn lezers zal opzadelen met om de haverklap een "enkele jaren later".
 

Berthet heeft al een dertigtal pagina's van deel 1 getekend dat 56 pagina's zal tellen. Het kostte hem veel tijd om eraan te beginnen omdat er veel documentatie nodig is over verschillende tijdperken, landen en kledij. Van Hamme is inmiddels klaar met het schrijven van deel 1 en 2. Het eerste album van de trilogie zal in de loop van 2021 verschijnen. Het voorstel kwam van José-Louis Bocquet, uitgever bij Dupuis en trouwens ook een nieuwe scenarist van Blake en Mortimer.

(Bron: Casemate
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Spin-off van Jones uit XIII door Olivier TaDuc en Yann
01/08
TOP
Jones
Jean Van Hamme (zie het bericht hierboven en hieronder) heeft het voorstel voor een spin-off rond de jongere Jones uit zijn eigen reeks XIII goedgekeurd. Yann is de scenarist van deze spin-off. Hij schreef al over de jongere Jones in het door Éric Henninot getekende album Little Jones in de reeks XIII Mystery. Dat smaakte naar meer en die kans grijpt hij samen met tekenaar Olivier TaDuc (bekend van de western Chinaman). TaDuc tekende eveneens een album in de reeks XIII Mystery, meer bepaald over Jonathan Fly. Jean Van Hamme vindt dat Yann met succes over de jeugd van Thorgal vertelt en ziet het potentieel in van een reeks over Jones, gesitueerd in de jaren 1970.

Jones
Jones

De illustraties van Jones, die we in dit bericht laten zien, zijn concepttekeningen van Félix Meynet die uiteindelijk dus niet de reeks zal tekenen. Hij tekent op scenario van Yann nog wel verder de reeks Savage.
(Bron: Casemate
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Diverse Blake en Mortimers
01/08
TOP
Blake en Mortimer bibliofiel
Hierboven en hiernaast zie je twee afwijkende coverillustraties voor speciale (Franse) edities van het dit jaar te verschijnen Blake en Mortimer-album door Christian Cailleaux, Étienne Schréder en Jean Dufaux. De cover hierboven is voor de gelimiteerde bibliofiele uitgave.

Bmake en Mortimer
We kunnen je ook nog eens een voorsmaakje laten zien van Blake en Mortimer door Antoine Aubin op scenario van José-Louis Bocquet en Jean-Luc Fromental. Dat verhaal met de titel Huit Heures à Berlin zou eind 2021 moeten verschijnen als Aubin het tijdig af krijgt. In de nieuwste Casemate staat toch al dat De Laatste Zwaardvis in 2021 zal verschijnen. Dat is het album door Peter van Dongen, Teun Berserik en Jean Van Hamme.

Bmake en Mortimer
Over De Laatste Zwaardvis gesproken. Hierboven staat een van de laatste potloodpagina's die Peter van Dongen voor de Blake en Mortimer op scenario van Jean Van Hamme heeft getekend. De volgende stap is het inkten. Net zoals bij het tweeluik De Vallei der Onsterfelijken tekenen van Dongen en Teun Berserik elk de helft van de pagina's.

Jean Van Hamme amuseerde zich bij het schrijven van zijn Blake en Mortimer. Hij lacht nog steeds bij de gedachte dat hij Mortimer en Olrik heeft laten samenwerken om te kunnen ontsnappen. Van Hamme beweert ook enkele lang geheim gehouden dingetjes over Blake en Mortimer te onthullen. De scenarist verklaart dat dit laatste Blake en Mortimer-verhaal van zijn hand ook zijn beste is.
(Bron: Centaur Club / Yves Schlirf / Peter van Dongen / Casemate
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Aanvulling op Strip Sticker Catalogus
01/08
TOP
Strip Sticker Catalogus
Precies een jaar na de eerste editie van Sascha Van Laekens Strip Sticker Catalogus publiceert uitgeverij Bonte op 19 september een tweede uitgave met aanvullingen. In de eerste editie van 340 pagina's stonden meer dan zevenduizend afbeeldingen van stickers met bekende en minder bekende stripfiguren en met bijkomende uitleg en prijsindicaties. In de aangevulde editie van 124 pagina's staan meer dan tweeduizend extra stickers. Sylvain Polfliet (Brian Howell) tekende een variant op de eerste coverillustratie. De aanvullingscatalogus zal 29,95 euro kosten.
(Bron: Bonte
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ythaq 17 sluit cyclus af
01/08
TOP
Ythaq 17
Van de sf-reeks Ythaq, door Adrien Floch en Christophe Arleston, hebben we afgelopen zondag nog deel 16 aangekondigd dat in oktober bij Uitgeverij L verschijnt. Een maandje vroeger komt in het Frans deel 17 uit, en dat is het einde van de cyclus. Arleston deelde deze voorlopige coveropmaak van deel 17.

Daarnaast maken Floch en Arleston ook nog de fantasyreeks Sangre waarvan inmiddels twee delen zijn verschenen.
Die reeks pikken ze eerstvolgend weer op voor deel 3.
(Bron: Christophe Arleston
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Wild West gaat verder met tweede tweeluik
01/08
TOP
Wild West 2
Dit is de coverillustratie met een door Jacques Lamontagne geschilderd portret van westernlegende Wild Bill Hickok voor Wild West deel 2. Lamontagne en scenarist Thiery Gloris vertellen in deze strips over de jongere jaren van Calamity Jane. Wild West was eerst aangekondigd als een tweeluik, maar na deze eerste cyclus van twee delen volgt er een bijkomend tweeluik, liet de tekenaar ons weten.
(Bron: Jacques Lamontagne
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vervolg van Berlijn Wordt Ons Graf
01/08
TOP
Berlijn Wordt Ons Graf 2
In augustus verschijnt alvast in het Frans het vervolg van de trilogie Berlijn Wordt Ons Graf door Michel Kœniguer (Misty Mission, Bomb Road). Dark Dragon Books publiceerde in november 2019 het eerste deel in vertaling.

In dit minireeksje voert Kœniguer ons mee naar het Berlijn van april en mei 1945, wanneer de Duitse hoofdstad van het Reich tot een ruïne is herleid. We volgen een groepje Franse soldaten die in de Duitse Charlemagnedivisie meevechten en de laatste bolwerken verdedigen tegen de Russische opmars. De resterende soldaten hopen het zo lang mogelijk uit te zingen tot de Amerikanen komen aan wie ze zich liever overgeven dan aan de Russen. Hun vijand uit het oosten heeft namelijk bloedwraak geroken na de jarenlange ontberingen van de Tweede Wereldoorlog.

(Bron: Paquet
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Hommage Juan Giménez
01/08
TOP
Juan Giménez
Segmenten 1
Segmenten 2
Op 2 april overleed Juan Giménez aan het coronavirus. We hebben toen gemeld dat hij het virus opliep in Sitgès, Spanje, waar hij vele jaren woonde. Medio maart werd hij opgenomen in het ziekenhuis van Mendoza (Argentinië) waar hij ook overleed. Hij was een van de eerste striptekenaars die het slachtoffer werd van het virus. Bovenstaande hommage is van Valentin Sécher, die voor de reeks Meta-Baron, een spin-off van De Metabaronnen, meerdere albums heeft getekend. Het schilderij is bedoeld voor een expo die op diverse locaties in Spanje te zien zal zijn.

Dark Dragon Books
vertaalt in september de eerste twee delen van de sf-trilogie Segmenten, getekend door Giménez op scenario van Richard Malka (De Orde van Cicero). Deze reeks zal in softcover verschijnen.

(Bron: Valentin Sécher
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Complete tv-reeks De Smurfen komt op dvd
01/08
TOP
De Smurfen
De Smurfen
De SmurfenSony Pictures Home Entertainment Benelux heeft de rechten verworven op alle tekenfilmafleveringen van De Smurfen voor België en Nederland. De komende jaren zullen alle negen seizoenen in negen dvd-boxen verschijnen. Dat is goed voor 42 dvd-schijfjes met 242 afleveringen en meer dan honderd uur kijkplezier. Het oorspronkelijke 4:3-beeldformaat is voor de omzetting naar dvd wel geforceerd omgezet naar het 16:9-breedbeeldformaat zodat er beeldverlies is.

De eerste twee seizoenen zijn sinds eind juni verkrijgbaar in of via diverse verkoopkanalen. Ook de langspeeltekenfilm De Fluit met 6 Smurfen, waarin Peyo's andere stripfiguren Johan en Pirrewiet de Smurfen ontmoeten, is inmiddels opnieuw op dvd verkrijgbaar. In tegenstelling tot de tv-reeks van De Smurfen, die tussen 1982 en 1990 door Hanna-Barbara werd geproduceerd en die van Peyo een multimiljonair hebben gemaakt, is De Fluit met 6 Smurfen een Belgische productie uit 1976.

Eind 2021 wordt een gloednieuwe tv-reeks gelanceerd met 3D-animatie.

(Bron: IMPS
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

De Smurfen
De Smurfen
De Smurfen
De Smurfen
De Smurfen
De Smurfen
De Smurfen


Yakari-tekenfilm vanaf 12 augustus in de bioscoop
01/08
TOP
Yakari
Vanaf 12 augustus loopt de tekenfilm Yakari: Het Grote Avontuur in de Belgische bioscopen. De Franse kritieken die we lazen, zijn bemoedigend voor de productie van regisseur Xavier Giacometti. Sinds 2005 hielp hij het leeuwendeel van de tekenfilmserie van Yakari inblikken. Er bestaan inmiddels 156 afleveringen. En nu is het tijd voor een heuse internationale langspeeltekenfilm met het verhaal van de ontmoeting tussen het Sioux-indiaantje Yakari, die met dieren kan praten, en Zilveren Bliksem, het paard dat zijn beste vriend zal worden. Samen beleven ze de grootste avonturen op de prairie.

De tekenfilm naar de stripreeks van Derib en Job heeft ook een Vlaamse stemmencast. Op YouTube vind je de trailer.

(Bron: Cineart.be
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Remake De Blauwbloezen-game
01/08
TOP
De Blauwbloezen
Eind jaren 1980 bestond er al een nu voorhistorisch videospel van De Blauwbloezen, geproduceerd door Infogrames voor Amiga en NES. In 2012 kwam daar een update van en op 27 oktober stelt Appeal Studios in opdracht van Microids (die ook nieuwe games van De Smurfen, XIII en Kuifje uitbrengt) de meest moderne versie voor, geschikt voor Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, PC en Mac.

Het game is een strategie- en actiespel waarbij je als speler of met meerdere spelers forten en spoorwegen moet verdedigen om voorraden aan te vullen en versterkingen vanuit Europa moet leiden.

(Bron: 9emart.fr
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips