Toegevoegd op 19 juli:
•  Vooruitblikken Don Lawrence Collection
•  Vooruitblikken Strip2000
•  Vooruitblikken RW Uitgeverij
•  Jommeke door de ogen van...
•  DirkJan naar Frankrijk als Jean-Norbert
•  Vooruitblik Sabels en Galjoenen 11
•  Little Tulip, de derde samenwerking tussen François Boucq en Jerome Charyn
•  Alles van Albert Uderzo, deel 2

Updates in juli:
•  Ook Buck Danny Classic wordt vertaald
•  Terug van weggeweest: Harry Dickson
•  Vooruitblik De Glazen Degens 4
•  Casting voor verfilming De Dagelijkse Worsteling
•  Gezamenlijk one-shot van Hanco Kolk en Kim Duchateau
•  Twee nieuwe projecten voor Steven Dupré
•  Vooruitblik Alfa 13
•  Vooruitblik Drakenbloed 8
•  Rodolphes projecten
•  Vertraging voor tweede Silas Corey-tweeluik en andere projecten van Fabien Nury
•  Cyclus over Blueberry's moeder in voorbereiding
•  Nog meer wijnreeksen van Eric Corbeyran
•  Eerste Belgische postzegel met augmented reality door François Schuiten
•  En ook nog...
- Extra kortverhaal van Betoveringen enkel online te lezen
- Vooruitblik Black Crow Vertelt 3
- Vooruitblik De Grote Dode 4
- Nieuwe reeks van Éric Stalner
- Nieuwe animatieserie van Bollie en Billie
- Stijlvol one-shot vn Antonio Lapone
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2013: augustusseptemberoktobernovemberdecember
2014: januari • februarimaartaprilmeijunijuli
 
Vooruitblikken Don Lawrence Collection
19/07
TOP
In oktober en november geeft Don Lawrence Collection tien titels uit en die zijn voor elk wat wils. Voor een volledig overzicht verwijzen we je naar de rubriek Te Verschijnen.

Over de Storm-spin-off over Roodhaar hadden we het al overvloedig. Hierboven vind je de cover van het eerste album van Romano Molenaar en Roy Thomas. De verhaalsamenvatting willen we je ook niet onthouden: "In een barbaarse nederzetting in de Diepe Wereld groeit Roodhaar op als de dochter van het stamhoofd Kiley. Ze kan zich meten met de mannelijke krijgers van de Krills en kan niet wachten tot ze de proeven van bekwaamheid mag afleggen op haar negentiende verjaardag. Zover komt het niet als de nederzetting wordt overvallen door soldaten die op zoek zijn naar de erfgenaam van de koning van Rhagus en alle vrouwen van Krill ontvoeren naar hun eigen stad. Maar Roodhaar laat zich niet zomaar gevangennemen."

Het Nederlandse tijdschrift AutoWeek stopte na twee verhalen met de voorpublicatie van de reeks Carbeau door Eric Heuvel (De Ontdeking, January Jones,...) en autojournalist Noël Ummels. Het eerste verhaal verscheen als album bij Don Lawrence Collection, nu volgt deel 2 als album nadat het ook in Eppo werd voorgepubliceerd. Het derde verhaal is speciaal voor Eppo gemaakt. In deel 2 neemt Berli de Carbeau deel aan een rally voor de rijken der aarde, die leidt van Kabul naar Moskou. "De deelnemers worden van meet af aan geteisterd door sabotageacties, maar dat is niets vergeleken bij het onheil dat ze nog te wachten staat. De rally is het doelwit van rebellen en daarom zet de Russische geheime dienst de achtervolging in. Er staat veel op het spel: als de redding te laat komt, gaan er koppen rollen — letterlijk en figuurlijk. Berli en haar vriend Logan doen er alles aan om een bloedbad te voorkomen."

Met Elsje 8 doen Gerben Valkema en Eric Hercules weer een gooi naar het record van de langste albumtitel. In Het Kan Maar Zo Zijn dat Er Hier Sprake Is van een Nieuwe Soort geeft Elsje een eigenwijze draai aan drones, zombies en transgenders en vinden we haar terug in de oertijd, op de olympische spelen en het WK.

Floris van Dendermonde (die van Aalst mogen ook meelezen) staat al geruime tijd in Eppo. De komische reeks over een ridder die met draken en prinsessen in de weer is, begon met halve paginagags en werkte zich inmiddels op tot een regelmatige verschijning met kortverhalen. Nu is er voldoende materiaal voor een eerste album. De tekenstijl en de humor van Remco Polman zijn wat schatplichtig aan DirkJan van Mark Retera, die het voorwoord schreef. Niet eigenaardig want sinds 2003 werkt Polman mee aan DirkJan als tekenaar en als scenarist. Hij is ook een van de twee coregisseurs van de korte animatiefilm DirkJan Heerst!.

In Haas 5: Dodenlijst (lelijk geschilderde koppen op de cover, zeg!) wordt een missie van de verzetsgroep Haas verraden en dat zet de onderlinge verhoudingen op scherp. "Wie dit op zijn geweten heeft is niet bekend. Er zijn vijf verdachten en de meedogenloze verzetsman Donkersloot zet ze allemaal op een dodenlijst. Alleen de leider van de groep, pastoor Doornbosch beter bekend onder zijn schuilnaam Haas, verbiedt hem de lijst af te werken. Dan vallen de eerste doden en rest Haas niets anders dan de jacht te openen op Donkersloot."

Met De Partners 18: Albino neemt tekenaar Carry Brugman afscheid van de actieserie die als een van de weinige reeksen van eigen bodem uit de oude Eppo werd gevist voor een comeback in de nieuwe Eppo. Achter het pseudoniem Dick Richards schuilt Dick Matena. Zijn verhaal: "Als de hele wereld bevolkt zou worden door één ras, zou dat dan het einde betekenen van rassenhaat en daaruit voortkomende oorlogen? Volgens de briljante geleerde Dr. Malanchy wel! In een laboratorium diep in de jungle van Afrika, dat zich bevindt in een replica van Hell House, een opvoedingsgesticht dat ooit in New York stond en waarin Malanchy als jongen enkele jaren door bracht, tracht hij als bezeten één ras te creëren, gebaseerd op de albino die hij zelf is, spierwit van haar en huid met rode ogen, een pigmentafwijking waaronder hij in zijn jeugd gruwelijk leed, maar die hij nu als ideaal ziet. Zijn lugubere experimenten brengen De Partners naar het donkere continent, waar ze moeten proberen de waanzinnig geworden wetenschapper onschadelijk te maken. Zullen Danny en de Gravin hier in slagen?"

De nog jonge avonturenreeks Ward snijdt een tweede hoofdstuk aan met Het Labyrint. "De familie Kessel vaart samen met Ward een dichte mist in en wanneer deze is opgelost doemt er in de verte een kust op, die zo steil blijkt te zijn dat het bijna onmogelijk is om aan land te gaan. Wanneer ze uiteindelijk een smalle doorgang vinden worden ze aangevallen door een zwerm insecten. De oudste zoon wordt door zo'n insect gestoken en dan gaat het mis. Hij wordt heel agressief en na een kort gevecht met Ward springt hij in de rivier en gaat er vandoor. Dan volgt een zoektocht vol levensbedreigende gevaren, maar uiteindelijk vinden ze Tom terug in… het labyrint. En dan is er nog die onverwachte verrassing."
 


Vooruitblikken Strip2000
19/07
TOP
We waren al goed mee met de aankondigingen van Strip2000 voor het vierde kwartaal. In Te Verschijnen zal je als nieuwigheid vooral covers zien staan. Toch een nieuwe titel is het eerste gagalbum van Filip van België, de opvolger van Charel Cambrés Albert & Co. Dus niet langer een uitgave van Ballon Comics. Strip2000 geeft van Cambré al de volledige reeks Jump opnieuw uit.

We moeten ook nog wat kwijt over Op Missie: 10 Veteranen 10 Verhalen. Voor deze verhalenbundel van 56 pagina's maakten tien tekenaars een kortverhaal om de getuigenis van even veel Nederlandse veteranen uit te beelden. "Het eerste verhaal begint in augustus 1944 in Normandië, het laatste verhaal speelt zich af in april 2010 vijfhonderd mijl voor de kust van Somalië. Dit album is een eerbetoon aan het werk en de inzet van de veteranen." Per verhaal is er een cover gemaakt van een van de tekenaars en die zijn Jan Cleijne, Erik de Graaf, Aimée de Jongh, Jeroen Funke, Eric Heuvel, Erik Kriek, Anne Staal, Michiel van de Pol, Wilbert van der Steen en Robert van Raffe.Het gaat dus om één en dezelfde strip in tien verschillende uitvoeringen met telkens een variantcover. De verhalen situeren zich in Afghanistan, Angola, Indonesië, Irak, Korea, Kosovo, Libanon, Nederland, Nieuw-Guinea en Somalië.


Vooruitblikken RW Uitgeverij
19/07
TOP
Het vierde kwartaal van RW Uitgeverij staat overvol (het volledig overzicht vind je in Te Verschijnen) terwijl het nog niet eens alle eerdere aankondigingen heeft gepubliceerd. Het ziet er niet naar uit dat de volledige planning dit jaar wordt afgewerkt, maar van uitstel komt geen afstel verzekerde de uitgeverij ons. De lopende reeksen 100 Bullets en Transmetropolitan bijvoorbeeld vervolgen onverstoord. Met Transmetropolitan 11 (een bundeling van kortverhalen) komt de reeks dit jaar nog ten einde.

Vooral de Batman-liefhebbers komen aan hun trekken. Met De Lange Halloween en Zwarte Spiegel plukt het afgeronde miniseries van het bovenste schap van DC Comics. Beter zelfs, de vertaalde versie van The Long Halloween betreft een superieure Deluxe-uitgave zoals het adembenemende Justice. Deze grote hardcoveruitvoering zou Amerikaanse Batman-fanaten zelfs jaloers krijgen.

Batman: Year Two lijkt de lijn te volgen van Frank Millers Batman-mijlpaal Year One en dateert al van 1990. De vierdelige miniserie werd later aangevuld met een afgerond verhaal die nu als bundel wordt vertaald. In deze nog prille avonturen van Batman als bewaker van het recht neemt hij het op tegen Gothams eerste slechterik: The Reaper.

Batman Incorporated is een van de ondertussen vele Batman-reeksen onder de paraplu van The New 52, de grootscheepse operatie waarbij alle superheldenreeksen van DC Comics in 2011 gewoon opnieuw begonnen. In deze verhaallijn denkt men dat Batman dood is terwijl hij gewoon in het nabije verleden zat. Na zijn terugkeer in het heden schakelt hij een tandje hoger voor het bestrijden van de misdaad. Hij rekruteert, traint en beveelt een groep van helden die enkel aan Batman verantwoording schuldig zijn. De aanloop en het vervolg van Batman Incorporated — kortweg Batman Inc. — ligt wat ingewikkelder.

Na het succes van Batman: The Long Halloween mochten Tim Sale en Jeph Loeb een miniserie maken over die andere grote held van DC. Terwijl The Long Halloween bepaalde feestdagen als belangrijk thema hadden, waren de seizoenen het bindmiddel in Superman For All Seasons. De vierdelige miniserie is een coming of age-verhaal waarin Sale en Loeb vertellen hoe een simpele plattelandsjongen naar 's werelds grootste superheld evolueert doorheen vier seizoenen tijdens Supermans adolescentie. Verder verschaft het ook wat meer diepgang op de nevenpersonages Lana Lang, Lex Luthor, Lois Lane en Clark Kents ouders. Het boek bevat vele grote en panoramische tekeningen en etaleert een grote invloed van de Amerikaanse schilder Norman Rockwell.

Superman: The Last God of Krypton grijpt terug naar de periode waarin Supermans thuisplaneet Krypton nog een primitieve planeet was. Rao voerde ten oorlog tegen Cythonna, de IJsgodin. Zij verloor en werd opgesloten in een andere dimensie. Wanneer ze véél later eindelijk kan ontsnappen, zint ze op wraak, maar de planeet Krypton bestaat niet meer. Kryptons laatste overlevende moet er dan maar aan geloven. Het blijkt dan nog dat Superman, alias Kal-El, een rechtstreekse afstammeling is van Rao!

Behalve het vervolg van de Deluxe-uitvoering van Neil Gaimans Sandman zijn er ook nog bewerkingen van twee romans van de beroemde schrijver en scenarist.

The Books of Magic is een vierdelige reeks waarin een jongen voorbestemd is om 's werelds grootste tovenaar te worden. Hij wordt in de wereld van de magie geïntroduceerd door de Trenchcoat Brigade (de Phantom Stranger, Doctor Occult, Mister E en John Constantine). Alleen is er nog onduidelijkheid over zijn onbesliste lot. Zullen zijn krachten het goede of het kwade dienen? Er waren lange tijd plannen voor een verfilming, enkele jaren voordat het eerste Harry Potter-boek werd gepubliceerd. De wereldberoemde reeks over de tovenaarsleerling kent trouwens heel wat gelijkenissen met Gaimans boek.

Neverwhere bestaat als roman, comic, toneelstuk en radiohoorspel, maar het begon allemaal als een Britse tv-reeks. BBC Two zond de afleveringen uit in 1996. Het decor is London Below, een magisch rijk dat naast het vertrouwde Londen bestaat en dat als London Above wordt aangeduid. In London Below lopen allerlei fantasiewezens rond: monsters, middeleeuwse personages, maar ook gewone mensen die wonderlijke dingen overkomen. Gaimans romanbewerking werd vertaald als Niemandsland.

Tot slot zijn er nog twee heel uiteenlopende uitgaven te verwachten. Van Frank Miller bundelt RW Uitgeverij zijn complete minireeks Ronin die hij in 1983 en 1984 maakte. In New York in de nabije toekomst wordt een ronin (een samoerai zonder meester) gereïncarneerd en dan gaan de poppen aan het dansen. Voor de tekenstijl en de manier van vertellen vond Miller inspiratie bij manga's en ook bij Franse strips waar hij toen bezeten van was.

Na een bundeling met parodieën over maffiafilms en -tv-reeksen bundelt Mad About Comic Strips de beste satires op populaire, Amerikaanse krantenstripreeksen zoals Peanuts en Prins Valiant. Voor deze uitgave konden de samenstellers uit vijftig jaar Mad-geschiedenis plukken.


Jommeke door de ogen van...
19/07
TOP
Vorige maand hadden we het al over Jommeke 272: De Boemerang van Kirimbir dat in oktober met vier verschillende covers verschijnt. Naast de reguliere uitgave geven ook kinderboekenillustrators Carll Cneut en Mark Borgions en striptekenaar Merho (De Kiekeboes) hun visie op Jommeke voor hun eigen coverversie van het album. Deze drie versies verschijnen in beperkte oplage. Carll Cneuts werk is vertaald in meer dan 35 landen. Mark Borgions is de bedenker en uitvoerder van de populaire Heerlijke Hoorspelen. De covers kunnen we nog niet tonen, maar de portretten voor de hoofding van de albums al wel. In volgorde zie je de versie van Jef Nys, Carll Cneut, Mark Borgions en Merho.


DirkJan naar Frankrijk als Jean-Norbert
19/07
TOP
De Zwitserse uitgeverij Paquet richt steeds vaker de ogen naar de Nederlandstalige markt. Eerder berichtten we al over de Franse vertalingen van Amoras, te verschijnen bundelingen van Willy Vandersteens betere Suske en Wiske-verhalen en de vertaling van de nieuwste albums. Maar er was ook het nieuws over een eigen productie van Suske en Wiske-albums door Waalse en Franse stripmakers. Onder Paquets nieuwe humorlabel Kramiek gaf de uitgeverij ondertussen Het Godvrrgeten Eiland van Luc Cromheecke en Sti uit. Die reeks zit in het Nederlands onder dak bij Strip2000. Begin 2014 gingen beide uitgeverijen een samenwerking aan waardoor Paquet strips van Strip2000 in het Frans zal vertalen. Eerstvolgend is dat Mark Retera's DirkJan die de Fransen zullen leren kennen als Jean-Norbert. DirkJan is nochtans géén Strip2000-reeks, de uitgeverij treedt hier op als agent.

Later volgen vertalingen van Snippers (Aimée de Jongh), Biebel (Marc Legendre), Uuterwaerdt (Daniel van den Broek), Jump (Charel Cambré), De Avonturen van Pim, Pam & Pluis en De Vloek van Bangebroek (Gleever), Timo (Alex Turk), Eugène (Jan Dirk Barreveld), Victor & Vishnu (Jeroen Funke) en een nieuwe poging voor Cromheeckes Plunk! nadat Dupuis het al eens in het Frans en Nederlands probeerde.

De samenwerking is een wisselwerking want Strip2000 verbindt er zich toe om reeksen van Paquet te vertalen in het Nederlands. De uitgeverij die alleen maar humorstrips uitgeeft, zal het aanbod uitbreiden met een heus avonturenfonds en er zijn ook plannen voor strips met meisjes en vrouwen als doelpubliek.

Bovenstaand initiatief om Nederlandstalige strips in het Frans uit te brengen, zijn allerminst een alleenstaand geval. In augustus geeft Casterman de Franse vertaling uit van Maarten Vande Wieles Monsieur Bermutier. Het piepjonge Franse uitgeverijtje Éditions du Singe lanceerde in juni dan weer de collectie Atomic Stream met de vertaling van Painted Desert 1 door Lode Devroe en de helaas overleden Pieter van Oudheudsden.


Vooruitblik Sabels en Galjoenen 11
19/07
TOP
Nog niet aangekondigd in het Nederlands, maar al wel langer verwacht in het Frans is Sabels en Galjoenen 11... Hoezo, de reeks was toch gedaan na tien delen? Klopt, daarna werkten Jean-Luc Masbou en Alain Ayroles aan een tweeluik over de voorgeschiedenis van het konijn Eusebio. Om het de lezers niet te lastig te maken (en om tegelijk te teren op de naamsbekendheid en het succes van de reeks) achtte uitgeverij Delcourt het raadzamer om het album het volgnummer 11 te geven. Hierboven staat alvast de coverillustratie. Het album verschijnt later dit jaar in het Frans. Van Arboris hebben we nog de delen 9, 10 en dus ook deel 11 te goed.


Little Tulip, de derde samenwerking tussen François Boucq en Jerome Charyn
19/07
TOP
30 en 34 jaar na de publicatie van hun vorige, respectievelijke samenwerkingen De Vrouw van de Tovenaar en Duivelsmond — twee onvervalste stripklassiekers — verschijnt er opnieuw een strip van de Franse tekenaar François Boucq en de Amerikaanse schrijver Jerome Charyn. In het Frans gebeurt dat in november 2014 in de collectie Signé (Getekend) die dit jaar zijn twintigste verjaardag viert.

Little Tulip vertelt over de Russische Pavel die op zijn zevende, kort na de Tweede Wereldoorlog, met zijn ouders in een Russische werkkamp (de goelag) werd opgesloten. Daar, in die hel, moest hij het op zijn eentje zien te rooien. Het leven werd er geregeld door bendes met geweld als middel. Hij krijgt er een opleiding van een meestertatoeëerder. Dankzij zijn verworven talent krijgt hij bescherming van Kiril "de Walvis", de wreedste pestkop. Maar een bondgenootschap met de duivel kent zo zijn prijs... Het verhaal begint echter in New York in 1970 waar Pavel de politie helpt om robotfoto's samen te stellen.


Alles van Albert Uderzo, deel 2
19/07
TOP
In 2012 verscheen in het Frans het eerste deel van een integrale reeks die alle, maar dan ook werkelijk àlle strips uit de carrière van Albert Uderzo bundelt, Asterix en Hoempa Pa uitgezonderd. Samenstellers Philippe Cauvin en Alain Duchêne diepten uit talloze archieven weinig bekende tot geheel onbekende strips, illustraties en cartoons op om ze te kunnen bundelen in een zevendelige integrale reeks. Deel 1 was de weergave van de jaren 1941 tot 1951 op 436 pagina's met strips in alle soorten stijlen met toelichting. Deel 2 verschijnt in oktober en behelst de jaren 1951 tot 1953.


Ook Buck Danny Classic wordt vertaald
12/07
TOP
Het had heel wat voeten in de aarde voordat Buck Danny weer van de grond kon komen. Uiteindelijk zagen we in december 2013 een nieuw album van de Amerikaanse piloot verschijnen terwijl zijn oudere avonturen regelmatig worden herdrukt bij Dupuis. Winis en Frédéric Zumbiehl plaatsten Buck temidden de actualiteit in Basran, nabij Afghanistan.

Niet veel later verscheen enkel in het Frans het eerste deel van Buck Danny Classic, eveneens geschreven door Zumbiehl, in dit geval met Jean-Michel Arroyo als tekenaar. Dat album verscheen in februari 2014 bij Zéphyr, gespecialiseerd in luchtvaartstrips, met toelating van de erfgenamen van de oorspronkelijke auteurs, Victor Hubinon en Jean-Michel Charlier. Inmiddels is het uitgeverijtje overgenomen door Dupuis. Duel sur Mig Alley, het tweede album en tevens het slot van het eerste tweeluik, verschijnt later dit jaar in november het Frans. Diezelfde maand vertaalt de Nederlandstalige poot van Dupuis deel 1. Buck Danny Classic kreeg in het Frans betere kritieken dan de officiële comeback van de held. Het is de bedoeling dat Buck Danny en Buck Danny Classic elkaar jaarlijks afwisselen met een nieuw album.

De Classic-reeks is gesitueerd in het verleden waarbij de auteurs Buck Danny in situaties brengen tijdens markante historische gebeurtenissen. Voor een grotere dosis spanning is nu eenmaal een groter conflict nodig. En die vinden Arroyo en Zumbiehl in de Tweede Wereldoorlog, zowel in Europa als in de Stille Oceaan, of tijdens de jaren 1950 (met de ontwikkeling van de straaljagers) of tijdens de sombere jaren van de Koude Oorlog of tijdens de oorlog in Korea zoals het eerste tweeluik.

In Sabre sur la Corée (een Nederlandse titel is er nog niet) testen Buck, Sonny en Tumb de laatste versie van het E-type van de Sabre op de luchtmachtbasis Edwards. Ze bevinden zich in Korea om de testvluchten in werkelijke gevechtssituaties uit te voeren door ze in te zetten tegen de Mig 15's van de communisten. Jozef Stalin kreeg via spionage lucht van de verbeteringen aan het vliegtuig en wil zijn overwicht in de lucht behouden door een eskader van zijn beste piloten tegen de Amerikanen in te zetten. De Russische kolonel Korsakoff is een kei in achtervolgingen en wil zich nog een keer in de lucht bewijzen terwijl hij een politieke carrière ambieert. Hoe anders kan hij roem verwerven door de beste Amerikaanse piloot te verslaan: Buck Danny! Dankzij zijn netwerk van spionnen en saboteurs kan hij Buck in een verschrikkelijke val lokken.


Jean-Michel Charliers zoon Philippe verlangde van Arroyo en Zumbiehl om hun eerste verhaal in Korea af te laten spelen. Oorspronkelijk was het uitgekozen tijdperk de Tweede Wereldoorlog. Jean-Michel Charlier hield in het begin altijd een vinger aan de pols van de actualiteit. Na Buck Danny's d
eelname aan de Tweede Wereldoorlog leek het de auteurs logisch om de oorlogsactie te verplaatsen naar Korea. Toen actueel, maar toch iets te realistisch om er de brave kindertjes mee te vermaken. Een Franse censuurcommissie, die een oordeel velde over strips die voor de jeugd waren bestemd, sloeg deel 11, In Korea, en deel 12, De Onbemande Vliegtuigen, in de ban. Beide albums mochten tien jaar lang niet in Frankrijk worden verkocht. Charlier leed veel onder dit verbod. Onder andere hierdoor schreef hij geen verhaal over de oorlog in Vietnam en vond hij fictieve landen uit voor daaropvolgende verhalen. Nu goed, het belette de lezers niet om Hubinon en/of Charlier regelmatig te verwijten voor hun zogezegde verheerlijking van het Amerikaanse leger, voor een rechtse houding of zelfs voor racisten. Hubinon was trouwens een anarchist.


Terug van weggeweest: Harry Dickson
12/07
TOP
 
Na tien jaar afwezigheid forceert uitgeverij Art & B.D. een terugkeer van de stripreeks Harry Dickson, "de Amerikaanse Sherlock Holmes", in de versie van Pascal J. Zanon en Christian Vanderhaeghe. Deel 9, De Wachters van de Diepte, wordt begin september in vertaling verwacht. Het vervolg, De Wachters van de Duivel, zal niet lang op zich laten wachten want dat staat in januari 2015 gepland.

Van de eerste acht albums raakten achthonderdduizend exemplaren verkocht in vijf talen. In het nieuwe tweeluik staat een hallucinerende achtervolging centraal die Harry Dickson en Tom Wills uit het hart van het Britse rijk plukt en naar de ijzige toppen van het Andesgebergte brengt. Vervolgens moeten ze zich door de Amazonejungle banen en rondlopen in de steegjes van Praag. De eindbestemming lijkt een geheime nazilocatie, het Duitse SS-kasteel van Wewelsburg.


Vooruitblik De Glazen Degens 4
12/07
TOP
 
In november 2014 verschijnt het vierde en laatste album van de reeks De Glazen Degens in het Frans bij Les Humanoïdes Associés. Deze prachtig geschilderde reeks van het vrouwenduo Laura Zuccheri en Sylviane Corgiat verschijnt in vertaling bij Daedalus. Besprekingen van de eerste drie delen kan je lezen door op nevenstaande covers te klikken.


Casting voor verfilming
De Dagelijkse Worsteling
12/07
TOP
Op 10 juli gingen audities van start voor de casting van de verfilming van Manu Larcenets vierluik De Dagelijkse Worsteling. De hoofdrolspelers waren al gekozen, de bijrollen nog niet. Medio augustus starten de opnames in het Franse Lorient en Concarneau. De regie is toevertrouwd aan Laurent Tuel. Nicolas Duvauchelle, Maud Wyler en André Wilms (hierboven te zien van links naar rechts) vertolken de hoofdrollen. Voor de extra casting worden vooral amateurs gezocht die gestalte kunnen geven aan havenarbeiders, fabrieksarbeiders, tooghangers en tutti quanti. Karakterkoppen dus.


Gezamenlijk one-shot van Hanco Kolk
en Kim Duchateau
05/07
TOP
The Man of the Moment, onder deze Engelse titel werd het gezamenlijk stripproject van Nederlander Hanco Kolk en Vlaming Kim Duchateau voorgesteld op het stripfestival van Angoulême eerder dit jaar om een Franse uitgever mee aan boord te trekken. Een uitgever voor ons taalgebied is er al, Blloan gaat met deze unieke samenwerking lopen. Na vele jaren van voorzichtig aankondigen komt het er dan eindelijk van... in 2015.

Voor dit 148 pagina's tellende one-shot tekenen Kolk en Duchateau elk hun personages op de pagina's. Daar heeft Duchateau al ervaring mee na de De Rode Ridder-parodie Herman, de Lichtrode Ridder die hij met Tom Bouden maakte. In de wereld die zij voorstellen leven mensen aan twee verschillende snelheden door elkaar.

Een zakenreis brengt de aan een rolstoel gekluisterde Sylvia Marx naar het dorpje Sag Harbor. In haar hotelkamer gebeurt iets verschrikkelijks dat haar leven voor altijd verandert. Van het ene moment op het andere is haar kamer een totale chaos. De wielen van haar rolstoel zijn gesmolten terwijl haar haren en kleren door elkaar zijn. Bovendien spuwt haar printer de ene na de andere pagina uit. Het is een brief voor haar. Rafaël Falstaff is er de schrijver van. Zijn soort leeft aan een tempo dat een ziljoen keer sneller leeft dan de mensen. Zij kunnen hen niet zien, maar ze leven tussen de mensen. En voor Rafaëls soort zien de mensen eruit als stilstaande, levende figuren. Beide soorten zijn een gevaar voor elkaar. Dat belet Rafaël niet om gehecht te raken aan de vrouw in zijn kamer, Sylvia. Die gehechtheid wordt een obsessie. Hij neemt ontslag en gaat in het hotel werken om bij haar te kunnen zijn. Maar dan gebeurt er iets met Sylvia waardoor ze nog maar twee seconden te leven heeft...

De 'trage wereld' is in kleur uitgewerkt door Hanco Kolk. De 'snelle mensen' van Kim Duchateau lopen erin rond in zwart-wit. Beide realiteiten zullen dus makkelijk te onderscheiden zijn. Enkele nog niet in kleur afgewerkte voorbeelden sieren dit artikel.

Kim Duchateau legde vorige week trouwens de laatste hand aan zijn kortverhaal voor de tweede kortverhalenbundel Brussels in Shorts dat dit najaar bij Oogachtend zal verschijnen. Steven Dhondt, Michaël Olbrechts en Delphine Frantzen zijn enkele andere van de tien tekenaars die een bijdrage aan het boek leveren. Een bespreking van deel 1 lees je hier.


Twee nieuwe projecten voor Steven Dupré
05/07
TOP
Weer geen nieuw album van Midgard dit jaar, maar de naar Spanje verhuisde Steven Dupré zit allerminst stil. Midgard ligt eventjes stil door drie andere stripprojecten die elk voor de helft zijn afgewerkt. Een nieuw album van het in Frankrijk nog steeds populaire Kaamelott is er een van, alleen komen nieuwe pagina's van Alexandre Astiers scenario slechts sporadisch binnen.

Ook nog voor uitgeverij Casterman werkt Dupré op scenario van Valérie Mangin (Alex Senator, De Gesel Gods, De Laatste Trojaan) aan het tweeluik Le Club waarvan je hierboven twee platen ziet. Klik erop voor een grotere weergave. Le Club is gesitueerd in Londen in het Victoriaanse tijdperk van de negentiende eeuw. Jack en Polly zijn de twee jonge helden van het gotisch getinte verhaal met zwarte humor.

Voor de nieuwe uitgeverij Kennes Éditions (die zich eerder dit jaar in het nieuws werkte met de gagserie Bad Bartje over Bart De Wever) komt er een drie- of vierdelige bewerking van de Canadese jeugdromanreeks Bine door Daniël Brouillette die ondertussen 233 romans heeft geschreven! Op de Franse markt is Bine omgedoopt naar Benoît-Olivier. Scenarist Alcante bewerkte de roman voor een jeugstripreeks met de titel L'Incroyable Histoire de Benoît-Olivier. Alcante schreef voor Dupré al een album van de conceptserie Pandora Box en Interpol.

Het eerste album wordt in november verwacht. Kennes vertaalt niet zelf albums, dat wordt dus afwachten of er een andere uitgeverij geïnteresseerd is in de vertaling ervan. Voor hen, en ook voor jou, is er deze kennismaking. Benoît-Olivier is de oudste, grootste en ook domste leerling van de school. Hij is een lastpost voor de altijd slechtgehumeurde mevrouw Béliveau die aan het zesde jaar lesgeeft. Gelukkig voor beide partijen nadert de vakantie. Van zijn ouders verwacht hij een langverwacht cadeau terwijl de mooie Maxim eindelijk toestemt om met hem uit te gaan. Dat zou van hem de gelukkigste adolescent moeten maken. Uit de verhaalsamenvatting van de tweede roman leiden we af dat Benoît-Olivier tegen zijn wil naar zijn grootouders wordt gestuurd nadat zijn ouders beslisten om te scheiden.

Wie nog steeds met warme gevoelens terugdenkt aan Duprés Sarah en Robin, mag zich aan eenzelfde semikarikaturale tekenstijl verwachten. Het eerste album begint trouwens op zijn Sams (van Jan Bosschaert en Marc Legendre) met een avontuurlijke droomscène. Klik op onderstaande plaat voor een exclusieve preview van vijf pagina's als pdf.Vooruitblik Alfa 13
05/07
TOP
Het najaar van 2014 wordt er weer eentje voor de annalen met nieuwe delen van de ene bestseller na de andere. Vooral in het actie- en thrillergenre eisen de uitgevers je aandacht op. Largo Winch, XIII, Blake en Mortimer en zelfs Soda zijn alvast de zekerheden. Ook Alfa is weer van de partij met deel 13 dat in november te verwachten is. Hierboven zie je de coverillustratie en de voorafgaande ontwerpen waarop de titel Le Syndrome de Maracamba is geplaatst. Op scenario van Iouri Jigounov, die zichzelf in deze periode concurrentie aan zal doen met het nieuwe XIII-verhaal De Wampanoag Pijl, kwijt Chris Lamquet zich weer met verve van zijn taak. Zie ook een voorsmaakje onderaan dit bericht.

Er zit trouwens nog altijd schot in de Alfa-spin-off Eerste Wapenfeiten door Éric Loutte en Emmanuel Herzet waaran deel 2 al sinds 2012 wordt aangekondigd. Het is ook het slot van een eerste tweeluik waarin Tyler ten prooi valt aan onmacht en onrechtvaardigheid. In het tweede tweeluik neemt Tyler de touwtjes weer in handen en is op wraak belust na de dood van een vriend. Zijn wraak leidt 'm naar de CIA want een van zijn doelwitten wordt beschermd door de Amerikaanse intelligentiedienst. Scenarist Herzet vergelijkt zijn aanpak voor die volgende verhalen met de tv-serie The Shield.Vooruitblik Drakenbloed 8
05/07
TOP
In augustus verschijnt alweer deel 8 van de zeer succesvolle piratenfantasyreeks Drakenbloed in het Frans. De vertaling is later te verwachten bij Silvester. Hierboven zie je de coverillustratie.

Hannibal Meriadec is gebonden aan een belofte die hij aan de elf Elween maakte. Die belofte leidt hem naar de Nieuwe Wereld, naar de Caraïben, om de elfen ter hulp te schieten. Zij zijn het slachtoffer van Portugese en Spaanse priesters. Er dreigt een heuse oorlog... Hieronder vind je een voorsmaakje van enkele pagina's in potlood.
Rodolphes projecten
05/07
TOP
Rodolphe is bijzonder actief momenteel, niet alleen als stripscenarist, maar ook als romanschrijver. Uit zijn vele projecten selecteren we de zaken die het meest kans maken op een vertaling. Een overzicht:
• In 2015 verschijnt het eerste deel van Centaures, een vijfdelige reeks die hij opnieuw met Léo schrijft. Samen zijn ze al verantwoordelijk voor de reeksen Kenya en Namibia. Centaures wordt een heuse space opera, in al zijn bombast vertrouwd terrein voor Zoran Janjetov (Ogregod, De Technovaders, De Jeugd van John Difool) die Centaures tekent. De reeks verschijnt bij Delcourt.
• Ook nog in 2015 schrijft Rodolphe voor Michel Faure (De Schilderleraar, Samsara, Het Land van Langvergeten) het tweeluik Le Baron Fou dat bij Glénat verschijnt.
• Tot slot werkt Rodolphe ook weer met tekenaar Louis Alloing die de biografische strip Het Jacobs-Teken over Blake en Mortimer-bedenker Edgar P. Jacobs maakten. Dat album was ook in vertaling een groot verkoopsucces en was snel uitverkocht na wat juridisch gedoe over de cover waardoor het album uit de verkoop dreigde te raken. Hun nieuwe reeks Sax, waarvan je hierboven een prent ziet staan, is genoemd naar hun hoofdrolspeler Robert Sax. Deel 1 verschijnt in januari 2015 bij Delcourt. Het politie- annex spionageverhaal speelt zich af in Brussel in 1957 met onder meer de vreemde uitvinding Nucleon 58.
(Bron: Mickael du Gouret — Auracan.com, juni 2014)
 


Vertraging voor tweede Silas Corey-tweeluik en andere projecten van Fabien Nury
05/07
TOP
Het eerste tweeluik van Silas Corey was een voltreffer. Zodoende kreeg het duo Pierre Alary en Fabien Nury groen licht voor een tweede tweeluik. De start ervan was voorzien voor maart of april laatstleden, maar Alary had nog een ander katje te geselen: een walvis... Hij werkte ettelijke jaren aan het 124 pagina's dikke one-shot Moby Dick. Olivier Jouvray (Lincoln) bewerkte de romanklassieker van Herman Melville voor de stripversie. Het album verscheen in maart bij de Franse uitgeverij Soleil. Pas in 2015 komt Silas Corey terug met de volgende pitch: "Wat gebeurde er werkelijk in november 1918 in Duitsland?"

We lappen hier ineens een tweede project van Fabien Nury bij. In oktober verschijnt bij Dargaud in het Frans het one-shot Fils du Soleil van Eric Henninot (Carthago, XIII Mystery 3: Little Jones), een door Fabien Nury — hij weer! — bewerkte versie van A Son of the Sun, een roman van de Amerikaanse schrijver Jack London (1876-1916) uit 1912. Henninot paste zijn realistische tekenstijl wat aan door vooreerst op groter formaat te werken. Dat verleende hem meer vrijheid. Hij stak hiervoor heel wat op dankzij zijn medewerkng aan het vierde en laatste deel van De Profeet (Prophet) van Mathieu Lauffray dat in vertaling bij Uitgeverij L zal verschijnen. Het verhaal van Fils du Soleil speelt zich af in de Stille Zuidzee, begin twintigste eeuw. De hoofdrolspeler is een rijke koprahandelaar. Kopra is gedroogd vruchtvlees van kokosnoten. Het oorspronkelijke boek bestaat uit acht kortverhalen waarin hoofdrolspeler David Grief te maken krijgt met avonturiers, schurken, oplichters, piraten en kannibalen.

Fabien Nury ken je wellicht ook als scenarist van de maffiareeks Er Was Eens die Standaard Uitgeverij na vier vertaalde delen achteloos stopzette. De Franse reeks bestaat uit zes delen. Inmiddels werken tekenaar Sylvain Vallée (van wie recent XIII Mystery 7 verscheen) en Nury aan een gloednieuw project. Dat moet een somber verhaal worden over huurlingen in de Congolese provincie Katanga tijdens de jaren 1960.Tussen 1960 en 1963 was Katanga een onafhankelijke staat terwijl de premier van Congo, Patrice Lumumba, er in 1961 werd vermoord.


Cyclus over Blueberry's moeder
in voorbereiding
05/07
TOP
De verschijning van De Jonge Jaren van Blueberry 21 blijft maar uitgesteld worden. Volgens een laatste update van scenarist François Corteggiani is het pas in de lente van 2015 te verwachten! Het album is een afgerond verhaal met de Franse titel Le Convoi des Bannis. De cyclus van vier delen, die hij daarna met tekenaar Colin Wilson aansnijdt, brengt Blueberry terug naar Louisiana. In deze cyclus komen we meer te weten over Blueberry's moeder die een mulatdochter blijkt te zijn van de Franse piraat Jean Lafitte. Franck Bonnet en Marc Bourgne maken dezer dagen de succesvolle reeks De Piraten van Barataria met Jean Lafitte als een van de hoofdrolspelers.


Nog meer wijnreeksen van Eric Corbeyran
05/07
TOP
Met de wijnreeksen Châteaux Bordeaux en het (nog) niet vertaalde In Vino Veritas is scenarist Eric Corbeyran niet aan zijn proefstuk toe. In oktober komen er bij Glénat alvast twee nieuwe reeksen bij in het Frans. In elk van deze reeksen zijn opvallende neven- en hoofdrollen weggelegd voor vrouwen.

Bodegas is getekend door Spanjaard Francisco Ruizgé (Luxley, De Orde van de Drakenridders deel 9). In deze reeks krijgt een volslagen onbekend Spaans wijntje van een klein wijnhuis tijdens een proeverij het maximum van de punten. De pers zit erachteraan, maar komt niet achter het geheim van de wijn. De eigenaar zwijgt in alle talen. Een jonge journalist is vastbesloten het mysterie te achterhalen. Bodegas wordt een tweeluik.

In Le Sang de la Vigne, getekend door Sandro, krijgt een bekende œnoloog op zijn vijftigste verjaardag een telefoontje van zijn jeugdvriend, tegenwoordig de eigenaar van een prestigieus wijndomein. Hij zit in de penarie. Vier van zijn vaten zijn besmet met een bacterie. De œenoloog doet een beroep op een jonge en briljante onderzoeker. Al snel komen ze tot de conclusie dat het wijnchâteau het slachtoffer is van een misdaad. Deze reeks concentreert zich op het speurdersduo en speelt zich bijgevolg niet af op telkens hetzelfde wijndomein. Elk album wordt een afgerond verhaal. Le Sang de la Vigne is gebaseerd op een Frans-Belgische tv-reeks die in 2011 en 2012 werd uitgezonden, ook op één.


Eerste Belgische postzegel met augmented reality door François Schuiten
05/07
TOP
Op 6 oktober geniet François Schuiten de eer om de eerste Belgische postzegel met augmented reality op zijn naam te zetten. Met het album Schoonheid pionierde hij al op dit gebied. Als je de schutbladen voor een webcam hield, kon je op het scherm een trein zien rijden. Treinen vormen ook het thema van de nieuwe postzegel. En ook hier kan je een trein door een landschap zien rijden als je het postzegelvel door een smartphone of tablet laat scannen. Het decor wisselt het strand met de bergen en de Ardennen af. Studenten aan de hogeschool Albert Jacquard ontwikkelden het procedé.En ook nog...
05/07
TOP
EXTRA KORTVERHAAL VAN BETOVERINGEN ENKEL ONLINE TE LEZEN. In afwachting van de Franse release van Betoveringen 3, eind augustus te verschijnen bij Dargaud, biedt de uitgeverij een onuitgegeven kortverhaal aan dat je enkel online kan lezen. Dat verhaal van dertien pagina's, bovenstaande cover incluis, kan je hier lezen. José Luis Munuera en Jean Dufaux maakten het exclusief voor de Franse website van Dargaud.

VOORUITBLIK BLACK CROW VERTELT 3.
Voor het derde one-shot in de reeks Black Crow Vertelt, een spin-off van Black Crow, behandelt Jean-Yves Delitte het wereldberoemde verhaal van de Bounty. In 1789 brak er muiterij uit op het Britse fregat. Een deel van de bemanning verzette zich tegen de tirannieke kapitein William Bligh en wilde liever terugvaren naar Tahiti waar ze diverse geneugten leerden kennen. Het verhaal van de muiterij kende heel wat adaptaties in boeken, strips en films, onder meer met Clark Gable (1935), Marlon Brando en Richard Harris (1962) en Mel Gibson en Anthony Hopkins (1984). Het album verschijnt in oktober in het Frans.


VOORUITBLIK DE GROTE DODE 4. Ook nog in oktober (Franse release) verschijnt De Grote Dode 4 waarin Pauline en Gaëlle het door een aardbeving verwoeste Parijs verlaten om terug naar Bretagne te keren. Ook daar sloeg de ramp toe en op nog veel andere plaatsen ook. Ondertussen achterhaalt Blanche meer en meer welke band Erwan met de andere wereld heeft. Na dit album legt tekenaar Vincent Mallié zich eerstvolgend toe op deel 5 in plaats van te alterneren met de prequelcyclus van Op Zoek naar de Tijdvogel. Hij verklaarde dat hij niet wist of hij daarna nog wel zin heeft om verder te tekenen aan de Tijdvogel. Régis Loisel en Serge Le Tendre kozen voor alle zekerheid eieren voor hun geld en zijn sinds ongeveer begin 2014 op zoek gegaan naar een nieuwe tekenaar.

NIEUWE REEKS VAN ÉRIC STALNER. Daedalus heeft ons nog het laatste deel te goed van Ze Waren met Tien terwijl andere reeksen van Éric Stalner gewoon doorlopen. Deel 2 van de trilogie Vito bijvoorbeeld verschijnt eind augustus in het Frans bij Glénat. Twee maanden later verschijnt bij dezelfde uitgever een nieuwe reeks van zijn hand, opnieuw in het Frans. Un Long Silence is een historisch gesitueerd verhaal. In 1892 ziet de jonge Will Campbell op Ellis Island, de wachtkamer van immigranten om de Verenigde Staten binnen te mogen, hoe zijn moeder voor zijn ogen sterft tijdens een aanval. De jongen is getekend door dit dramatische verlies en kruipt in zijn schulp. Hij zegt geen woord meer. Daardoor wordt hij per ongeluk in een tehuis voor doofstommen geplaatst. Tien jaar later staat Will op eigen benen en is vastbesloten om de ware omstandigheden van zijn moeders dood te achterhalen. Tijdens zijn tocht komt hij herhaaldelijk terecht bij de New Yorkse maffia en een cabaret met freaks. Hij ontdekt dat de mensen tegen hem héél erg loslippig zijn in de veronderstelling dat hij toch doof is. Will weet van dit voordeel een zodanige troef te maken dat hij voor een special soort superheld doorgaat.

NIEUWE ANIMATIESERIE VAN BOLLIE EN BILLIE. In samenwerking met France Télévisions startten Dargaud en Belvision de productie van een nieuwe animatieserie van Bollie en Billie. Het gaat om 52 afleveringen van elk twaalf minuten. Het wordt een mix van 2D en 3D vanuit het standpunt van de hond Billie. Philippe Vidal is de regisseur. In november verschijnt deel 35 van de stripreeks die sinds de dood van Jean Roba de verantwoordelijkheid is van zijn voormalige assistent Laurent Verron. In 2013 kwam een Franse bioscoopfilm uit van het Belgische stripduo. In de jaren 1960 liep er al eens een rudimentair getekende animatieserie op tv. Medio jaren 2000 kwam daar een andere reeks bij.

STIJLVOL ONE-SHOT VAN ANTONIO LAPONE. De Italiaanse tekenaar Antonio Lapone is een aanhanger van de atoomstijl waar Yves Chaland, Serge Clerc en anderen in excelleerden. Geen van zijn slechts weinige strips raakten vertaald. Bonte bracht van hem in 2011 wel het gelimiteerde Club Colonial uit, maar dat is meer een verzameling illustraties met wat tekst als bindmiddel. Met Adam Clarks begeeft Lapone zich in oktober (Franse release en alweer bij Glénat) opnieuw op het strippad. Het is een one-shot van 64 pagina's op scenario van Régis Hautière (Perico, Boven de Wolken). In hun eenentwintigste-eeuwse decor woedt de Koude Oorlog nog steeds en is de verovering van de planeet Mars ingezet. Tijdens een mondain feest, waar alle groten der aarde hun opwachting maken, komt de raadselachtige Adam Clarks zijn ware gelaat tonen. Terwijl hij de machthebbers paait en mooie vrouwen versiert, verliest hij zijn ware doel niet uit het oog: de Long Star, een robijn van onschatbare waarde die er tentoongesteld wordt. 's Nachts steelt Adam de robijn, maar hij komt er niet zomaar mee weg. Iemand heeft hem gezien. Hij wordt bovendien het doelwit van zowel de KGB als de CIA.TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
Compleet