Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 28 september:
Tweemaal Blueberry in december
Toekomstprojecten voor Jean-Pierre Gibrat
Laatste Fake Vintage Book Covers met gratis Life-magazine
Ekhö - De Spiegelwereld 9 in Afrika
Aldebaran-cyclus Overlevenden integraal
Kennes Uitgeverij vanaf 2020 meer actief in het Nederlands
Dokus wordt animatieserie
Voorbereidingen voor tekenfilmreeks The Kong Crew
Postzegels De Smurfen winnen prijs
Stripgerelateerd museum van George Lucas in Los Angeles en een toekomstig stripmuseum in Parijs


Updates van 21 september:

Wolf integraal bij Bonte
Nieuwe Rik Ringers uitgesteld naar begin 2020
Jim Curious beleeft een nieuw 3D-avontuur


Updates van 18 september:

Supergroom bepaalt toekomst van Robbedoes
Arboris in november en december
Vierde Robbedoes door Olivier Schwartz en Yann
Erven Vandersteen niet opgezet met Suster en Wiebke
Robin Hoed in 2020 bij Arcadia
Een nieuwe De Prins van de Nacht
Marcial Toledano en Sylvain Runberg werken aan sf-reeks
Laatste deel Een Nacht in Rome
Gunfighter als tweeluik, misschien drie albums
Vertaling Stern stopgezet
Censuur in Chinese editie van De Toren

Updates van 14 september:

Wauter Mannaert wint Willy Vandersteenprijs
Plannen voor integrales van Jeremiah, Jerome K. Jerome Bloks, Bob Morane en Rik Ringers
Binnenkort bij INdruk
Charles Jarry (76) overleden
Catalogus Mau & Merho bij Bonte
Mattéo 5 in november in het Frans
Pauze na De Vleugels van de Aap 3
Laatste deel Azimut

Updates van 11 september:

Jommeke-remake door Steven Dupré
Ballon Comics, Casterman en Glénat in november en december
André Franquins Slowburn bij Blloan
Allerlei Blake en Mortimer-uitvoeringen in november en december
Dargaud in november en december
Dupuis in november en december
Le Lombard in november en december
Lucky Luke door Mawil
Yves Swolfs' Legende door nieuwe auteurs
Beatrice, een stripdebuut bij Oogachtend
Voorsmaakje Robbedoes bij de Sovjets
StripKiosk nummer 3 en een oproep voor De Familie Snoek
Zwitserse galerie sluit deuren na klacht van Moulinsart

Updates van 7 september:

Daedalus in november en december
De Blauwbloezen 63 in november
Moulinsart protesteert tegen Kuifje-raket op affichebeeld
Cassandra Darke, Posy Simmonds' nieuwste one-shot
Hubs nieuwe reeks
Westernone-shot door Paul Gastine en Jérôme Félix
Speciale Pilote-uitgaven van Tanguy en Laverdure en Roodbaard
Standbeeld Slemper
Artbook Jean Roba


Updates van 4 september:
Robbedoes bij de Sovjets
Orbital 8, een pakket en een luxe-integrale in oktober
Het najaar van Uitgeverij HUM! en voorsmaakjes van 2020
De waarheid in De Kleine Robbe 18
De Kinderen van de Wind loopt verder bij Daedalus
Daedalus lanceert nieuwe westernreeks Het Venijn
Lonesome 2 dit najaar
De Vier van Baker Street gaat verder
Artbook Ladies van Philippe Berthet
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2019: augustus • september • oktober • november • december
2020: januari • februari • maart • april • mei • juni • juli
 
Tweemaal Blueberry in december
28/09
TOP
Blueberry integraal 9
Het was nog even wachten op de cover van de laatste Blueberry-integrale die op 11 december in het Nederlands verschijnt. Daarin staan de twee Mister Blueberry-delen OK Corral en Dust. Die bundel met achtergronddosier zou dan een mager beestje zijn, maar ook het 64 pagina's tellende album Apachen wordt hieraan toegevoegd. Eigenlijk is dat een bewerking van de Mister Blueberry-cyclus, de delen 24 tot 28, waarin alleen de verhaallijn over Blueberry's ontmoeting met indianenleider Geronimo behouden blijft. Jean Giraud voerde her en der aanpassingen uit of maakte aanvullingen om de scènes naadloos met elkaar te verbinden.

Luitenant Blueberry 1
En er komt zoals eerder aangekondigd nog een tweede Blueberry-titel in december: Een Avontuur van Luitenant Blueberry deel 1, de start van een tweeluik door Christophe Blain en Joann Sfar. Het album van 64 pagina's verschijnt in zowel softcover als hardcover.

Geen idee met welke verwachtingen je deze strip tegemoet ziet. Joann Sfar dekte zich alvast in door te zeggen dat deze nieuwe avonturen in geen geval een kopie worden van de vorige. Hij voegde er ook nog aan toe dat hij samen met Blain nog Jean Giraud heeft ontmoet die zelf wenste dat Blain en Sfar de reeks zouden overnemen.

Dit tweeluik moet je echter in de eerste plaats opvatten als een soort Blueberry door... zoals al het geval is bij reeksen als Robbedoes en Kwabbernoot, Ravian en, dichter bij ons, Suske en Wiske. De inhoud: "Tijdens een patrouille in de omgeving van een indianenreservaat, is Blueberry getuige van de moord op twee stamvrouwen door drie blanke jongeren. Hij wil een nieuwe indianenoorlog tot elke prijs vermijden, en gaat op zoek naar de clan. De twee slachtoffers zijn niemand minder dan de vrouw en de dochter van de oorlogszuchtige krijger Amertume. Hij krijgt steun van de woeligste leden van de groep. Zal de strijdbijl begraven blijven? In het fort brengt Blueberry verslag uit bij zijn commandant, een harde en taaie man, wiens vrouw onze held niet onberoerd laat..."

(Bron: Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Toekomstprojecten voor Jean-Pierre Gibrat
28/09
TOP
Mattéo
We hebben je recent de komst van Mattéo deel 5 aangekondigd die in november al in het Frans verschijnt. We kunnen inmiddels bevestigen dat dit het voorlaatste deel van de reeks wordt.

Sinds deel 1 volgen we de anarchist Mattéo die overal in Europa revoluties en (burger)oorlogen meemaakt. In deel 5 woedt de Spaanse burgeroorlog nog, het speelt zich af in september 1936 tot januari 1937. Het laatste deel van de reeks maakt een sprongetje naar mei 1940 in de periode dat Frankrijk bezet wordt door de nazi's. Welke weg kiest Mattéo? Het antwoord krijg je in 2021, belooft Jean-Pierre Gibrat.

Gibrat is in 2021 67 jaar. Hij heeft nu al een contract op zak voor een vervolg van het tweeluik Elke Raaf Pikt waarvan beide delen in 2023 en 2025 moeten verschijnen bij Dupuis. Daarin wil Gibrat iets vertellen over Indochina toen Frankrijk er als kolonisator nog grotendeels de plak zwaaide. In het nieuwe tweeluik krijgt de gedeporteerde François de keuze als straf voor een reeks diefstallen: drie jaar dwangarbeid of het leger ingaan en naar Indochina gestuurd worden. Die deal werd vaak voorgesteld aan kleine delinquenten en ook François gaat daarop in. Jeanne zal hem volgen. Uit Elke Raaf Pikt kennen we intussen de verhoudingen: zij is een militante communiste en hij moet ze bestrijden. Bovendien kan François het niet laten om zich in te laten met zaakjes zoals opiumsmokkel. Gibrat werpt ookde hamvraag op: maakt François deel uit van de desastreuze landing van parachutisten in het Franse legerkamp van Diên Biên Phu voordat de Vietminh in mei 1954 een aanval lanceerde en victorie kraaide? Op de koop toe is het de bedoeling dat Gibrat zowel Het Uitstel, Mattéo en Elke Raaf Pikt aan elkaar verbindt. In het eerste tweeluik van Elke Raaf Pikt was er al een passerelle met Het Uitstel, want Jeanne en Cécile (uit Het Uitstel) zijn zussen.

Verkoopt dat eigenlijk een beetje? Jazeker! Van Elke Raaf Pikt werden er 76.000 albums van beide delen verkocht. Van Mattéo deel 1 zijn inmiddels 120.000 albums in het Frans verkocht, van deel 2 90.000 (de eerste druk bedroeg 52-54.000 exemplaren) en van deel 3 net geen 80.000. Deel 4 is gedrukt in een oplage van 46-47.000 exemplaren. Ook Gibrats werk ontsnapt dus niet aan de bij iedereen dalende verkoopcijfers. Samen met zijn speciaal voor verkoopveilingen gemaakte schilderijen (die tegen tienduizenden euro per stuk worden verkocht) en de verkoop van zijn originelen kan hij het zich permitteren om bijvoorbeeld twee jaar en één maand aan Mattéo deel 5 te werken. Dat ligt wel anders voor andere tekenaars. Gibrat: "Een auteur die minder dan 20.000 of 30.000 strips verkoopt, kan niet langer dan vijf dagen aan één pagina werken. Dat maakt de productie van rechtstreeks in kleur geschilderde albums met aquarel zeldzamer. Daar profiteer ik van. Net door die schaarsheid is mijn aquarelwerk een meerwaarde. Maar deze situatie (van lagere oplages die minder opbrengen, red.) dwingt klassieke of semi-klassieke auteurs noodgedwongen naar een graphic novelachtige tekenstijl."

Die laatste omschrijving bedoelt Gibrat niet als een compliment. Het is sowieso een dilemma voor tekenaars: lever je kwaliteit af dat misschien niet beloond wordt met een voldoende verkoop waarbij de extra inspanningen onvoldoende opbrengen? Of moet een striptekenaar meer en meer een beroep doen op trucjes als bewerkte foto's als achtergronden en minder uitgewerkte tekeningen om daar nog een beetje van te kunnen leven?

(Bron: Casemate / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Laatste Fake Vintage Book Covers met gratis Life-magazine
28/09
TOP
Fake Vintage Book Covers 5
LifeEen bericht over Kristof Spaey met onder meer een gratis uitgave.
"Vanaf volgende week kan je in je favoriete stripspeciaalzaak terecht voor een gratis exemplaar van Life-magazine. Dit tijdschrift is een persiflage op een lifestylemagazine uit de jaren 1950. Naast de geschiedenis van de Amerikaanse pulp-paperbacks geeft het ook een blik achter de schermen bij Belgisch striptekenaar Kristof Spaey. Zijn Fake Vintage Book Covers bevatten de gekende ingrediënten van een pulpcover: een bloedmooie vrouw, een tot de verbeelding sprekende titel en een sensationeel tekstje. Hij kruidt deze met humor, serveert ze op een bedje van slimme verwijzingen naar popcultuur en zet u zijn eigen interpretatie van dit recept voor.

Van deze Fake Vintage Book Covers verschijnt volgende week eveneens het vijfde en laatste artbook. One Last Time bevat, zoals zijn voorgangers, meer dan honderdvijftig covers en illustraties in een luxueus vormgeven hardcoveralbum. Voor de financiering van dit laatste album rondde Kristof in juni een van de meest succesvolle stripgerelateerde crowdfundingcampagnes in Vlaanderen af. Hij haalde meer dan 11.000 euro op via Kickstarter bij sympathisanten van over de hele wereld.

Het gratis tijdschrift telt vierentwintig kleurenpagina's, is opgemaakt in drie talen (Nederlands, Frans en Engels) en staat boordevol exclusief materiaal.

Fake Vintage Book Covers 5: One Last Time van Kristof Spaey verschijnt op woensdag 2 oktober bij KSbooks. De verdeling van de albums en de magazines is in handen van Pinceel."

(Bron: Kristof Spaey / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Life


Ekhö - De Spiegelwereld 9 in Afrika
28/09
TOP
Ekhö 9
Ekhö - De Spiegelwereld deel 8 ligt nog maar pas in het Nederlands in de winkel of we kunnen alweer uitkijken naar deel 9. Dat verschijnt in het Frans in november. Daarin betreden Fourmille en Yuri voor het eerst het Afrikaanse continent.

Overal ter wereld sterven Preshaunen van schaamte nadat ze plotsklaps hun haren verloren. Het gemeenschappelijke punt van de slachtoffers is dat ze allen verbleven in Abidjan (Ivoorkust). Yuri en Fourmille vliegen naar Afrika waar ze ook de moord op de beroemde vertelster Niele uit Ivoorkust moeten oplossen. Zij werd vermoord omdat ze te veel wist over een mysterieuze plant die het haar van de Preshaunen deed uitvallen.

(Bron: Soleil / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Aldebaran-cyclus Overlevenden integraal
28/09
TOP
Overlevenden
Overlevenden
Overlevenden
Overlevenden
Overlevenden
Overlevenden
Intussen zit Leo met Terug naar Aldebaran al aan de vijfde cyclus van De Werelden van Aldebaran na Aldebaran (vijf delen), Betelgeuze (vijf delen), Antares (zes delen) en Overlevenden (vijf delen). Voor wie de reeks enkel in een integrale uitvoering volgt, is er goed nieuws: Overlevenden verschijnt half november als Franse integrale. De Nederlandstalige versie verschijnt pas volgend jaar, we weten nog niet wanneer precies.
(Bron: Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kennes Uitgeverij vanaf 2020 meer actief in het Nederlands
28/09
TOP
KennesVolgend jaar krijgen we er een ambitieuze speler bij in het Nederlands met meteen een twintigtal vertalingen op het programma. Kennes Uitgeverij is op 13 september 2019 officieel opgericht als Nederlandstalige versie van Kennes Editions. Vanaf 2020 zal Kennes simultaan strips in het Frans en Nederlands uitbrengen zoals in de vroegere tijden van Dupuis, Le Lombard en Dargaud. Het Franstalige aanbod blijft wel groter dan het Nederlands.

Zaakvoerder en uitgever Dimitri Kennes runde tussen 2001 en 2006 uitgeverij Dupuis als CEO. Hij richtte in 2014 zijn eigen uitgeverij op die behalve strips ook jeugdromans uitgeeft in het Frans, met een grote poot in het Canadese Québec. Sporadisch kwam er weleens wat uit in het Nederlands. Bolle van Steven Dupré was een laatste wapenfeit. Eerder gaf het ook een Rode Duivels-strip uit van tekenaar Stédo die het erg goed deed in de Vlaamse verkooplijsten na het WK in Rusland. Ook de satirische strip Bad Bartje, over een kleuterversie van politicus Bart De Wever, de meidenstrip Het Lastige Leven van Léa Olivier (die momenteel wordt verfilmd), Mini Cats en nog wat dingetjes kregen een vertaling. Aan de distributie, of de communicatie ervan, schort nog wel wat. Nu gaat Kennes in zee met distributeur Dillibel.

Intussen heeft Kennes zo'n vijfhonderd strips en boeken uitgegeven. Tot eind december zijn er nog eens zeventig titels gepland. Kennes breidt momenteel uit door het eigen fonds te verbreden met gloednieuwe reeksen en door het opkopen van kleinere uitgeverijen. Een van die aankopen betreft Joker, de Waalse tegenhanger van Uitgeverij De Boemerang met de Franse versies van Rooie Oortjes en The Champions, maar ook de integrale reeks van Roze Bottel die Saga Uitgaven in het Nederlands uitbracht. Kennes zal niet langer vertaalrechten verkopen aan andere uitgeverijen, maar in de plaats zelf vertalingen verzorgen. De uitgeverij heeft ook het voornemen om veel meer in te zetten op strips "made in Belgium". Er zijn al verschillende projecten in voorbereiding. Een tip voor meelezende stripmakers: presenteer je eigen projecten eens aan Kennes.

(Bron: Kennes / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dokus wordt animatieserie
28/09
TOP
Dokus
Na vierentwintig strips en twee films, met een derde in voorbereiding, komt er van de spiekende leerling Dokus ook een 3D-geanimeerde tekenfilmreeks. De eerste beelden werden vorige week gepresenteerd op het Cartoon Forum in Toulouse. Cross River Productions produceert de animatieserie in nauwe samenwerking met Godi en Zidrou, de auteurs van de stripreeks.

Een eerste seizoen bestaat uit tweeënvijftig afleveringen van elf minuten. Er is nog geen datum voor een eerste uitzending. Via deze link kan je een hoop trailers van toekomstige tekenfilmprojecten bekijken, Dokus start op 12’30".

(Bron: 9emeArt.fr / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorbereidingen voor tekenfilmreeks The Kong Crew
28/09
TOP
The Kong Crew 1
Dark Dragon Books koos voor de strips van september voor een nieuwe drukker, maar die leverde het drukwerk later dan gepland. De albums van september zullen nu pas in de tweede week van oktober aan de winkels worden bezorgd, samen met de nieuwe albums van oktober. Daardoor zullen er ineens een veertigtal nieuwe strips van Dark Dragon Books in oktober verschijnen, net in de week na de vierentwintig nieuwe strips van Ballon Media.

The Kong Crew deel 1 is een van die uitgestelde titels van Dark Dragon Books. Die nieuwe pulpstrip van Eric Hérenguel (Zilveren Maan boven Providence, Ulysses 1781) verschijnt niet allen in het Frans en Nederlands, maar ook in het Engels. Meer zelfs: in de strip wordt een tekenfilm aangekondigd en daar wordt momenteel effectief aan gewerkt. Het project zit nog maar in de voorbereidingsfase met het vastleggen van het design en het uitwerken van de synopsis. Dat tekenfilmavontuur zou alvast moeten resulteren in een eerste seizoen van twaalf afleveringen. Het project wordt vervolgens voorgesteld aan coproducenten als Netflix en Amazon Prime die vragende partijen zijn voor tekenfilmreeksen. Dit betekent allerminst dat de serie wordt gemaakt, maar de plannen zijn er dus wel.

Nog even de korte inhoud van de strip: "Wat als Kong de strijd had gewonnen? Het is 1947, veertien jaar nadat Kong de overwinning behaalde. Manhattan is geëvacueerd en verklaard tot verboden zone. Op de naleving van deze regels wordt toezicht gehouden door 'The Kong Crew'. Dit zijn de avonturen van dit elitekorps!"

(Bron: Casemate / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Postzegels De Smurfen winnen prijs
28/09
TOP
De Smurfen
Bovenstaand postzegelvel om de zestigste verjaardag van De Smurfen te vieren, werd vorig jaar uitgegeven door de Belgische post. Het won recent "The Award for Best Youth Stamp of the European Union".
(Bron: IMPS / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Stripgerelateerd museum van George Lucas in Los Angeles en een toekomstig stripmuseum in Parijs
28/09
TOP
Mœbius
Er zijn twee nieuwe stripmusea in voorbereiding. De ene in Parijs, de andere in Los Angeles. Laatstgenoemde is een initiatief van de wereldberoemde regisseur George Lucas en heet het Lucas Museum of Narrative Art, een museum over vertelkunst waarbij strips een onderdeel vormen. Het museum wordt momenteel nog gebouwd. Daarin komt een deel van Lucas' eigen stripcollectie terecht. En daar horen originelen van Jean Giraud / Mœbius ook bij. Bezoek alvast online het museum via lucasmuseum.org.

De Parijse galerie Daniel Maghen is een tijdje geleden verhuisd naar een grotere locatie dicht bij het Louvre. De galerie verkoopt originelen, organiseert verkooptentoonstellingen (momenteel van Mazel en Gos), veilingen en het geeft zelf ook strips en artboeken uit. Een geliefde reeks is de biographie en images met vuistdikke boeken over auteurs als Tibet, Peyo, Maurice Tillieux, André Juillard, Cosey en anderen. Maghen wordt ook wel genoemd in de zaak-Jacobs waarbij gestolen originelen van Blake en Mortimer werden verkocht. Een volgend project wordt een stripmuseum in Parijs. In Frankrijk bestaan al stripmusea, maar nog niet in de hoofdstad. Maghen beschikt momenteel over een fonds van tientallen miljoen euro's via zijn klanten. Het voorstel vond echter geen gading bij de burgemeester van Parijs en de Franse Minister van Cultuur. Nu opteert Maghen voor een privépartner die zich aan het avontuur wil wagen.

(Bron: dBD / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Wolf integraal bij Bonte
21/09
TOP
Wolf
"Long time no see" schreef Steven Dupré afgelopen week op Facebook bij een fragment van wat een coverillustratie is voor deel 1 van een complete heruitgave van zijn debuutreeks Wolf. De reeks verschijnt als integrale bij uitgeverij Bonte. Meer details over de precieze uitvoering, de bonuspagina's en de planning voor de te verschijnen integrales geven we je later nog door, maar het is nog zeker niet voor meteen. Er zouden alleszins vier bundelingen van verschijnen met nieuwe covers en op gewoon albumformaat, niet op verkleind formaat. Op de eerste twee delen na zijn de verhalen nooit ingekleurd. Dat zal nu ook niet het geval zijn. Alle verhalen worden dus in zwart-wit in de integrales opgenomen. Voor een deel worden Stevens originelen opnieuw ingescand.

Wolf
Wolf

Wolf liep vanaf 1987 als krantenstrip, eerst in Het Laatste Nieuws en daarna in Het Volk op scenario van Anch (Rudi Rombauts). In zes jaar tijd verschenen twintig verhalen in de krant. In 1990 gaf Farao, een latere imprint van Talent, de eerste twee verhalen in kleurenalbums uit. In 2003 startte Bee Dee met een volledige (her)uitgave in zwart-wit op klein formaat en in een beperkte oplage. Bee Dee kon tot 2009 de eerste zeventien delen uitgeven voor de uitgeverij ten onder ging. Met een nieuwe cover voor een heruitgave van het moeilijke deel 17 en vervolgens de verdere uitgave van de delen 18 tot 20 voltooide Saga Uitgaven de complete reeks. Deze albums verschenen in een beperkte oplage en veel delen zijn uitverkocht of moeilijk te vinden. De nieuwe uitgave van Bonte biedt een nieuwe kans om (opnieuw) kennis te maken met Duprés Vikingreeks.

Wolf
Wolf

Op 11 december verschijnt een ander, gloednieuw album van Steven Dupré. Hij bewerkt het Jommeke-verhaal Paradijseiland voor een remake in de reeks Jomme (zie ons eerder bericht). Deel 1 van deze spin-off werd getekend door Griffo. Vorig jaar mocht Dupré met Boemerang nog een hommagealbum van Suske en Wiske tekenen op scenario van Conz.

(Bron: Steven Dupré / Bonte / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe Rik Ringers uitgesteld naar begin 2020
21/09
TOP
Rik Ringers
Met deze tekening, en een knipoog naar twee andere stripreeksen, laat tekenaar Simon Van Liemt weten dat de inkleuring van De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers deel 4 achter de rug is. De Franse release is pas voor januari gepland. Eerst zou het november worden, maar november en december staan al compleet volgepland met andere bestsellers. Le Lombard vond het raadzaam nog wat titels achter de hand te houden voor begin 2020.
(Bron: Simon Van Liemt / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jim Curious beleeft een nieuw 3D-avontuur
21/09
TOP
Jim Curious 2
Jim CuriousIn 2014 verscheen bij Bries het album Jim Curious: Reis naar de Diepten van de Oceaan door Matthias Picard. Dat tekstloze album diende je te lezen met een van de meegeleverde 3D-brilletjes zodat de wereld in de strip ruimtelijker werd. Dat album raakte internationaal uitgegeven.

Komende week is Jim terug in het nieuwe avontuur Tocht door de Jungle waarin de avonturier een broeierige en moeilijk doordringbare jungle intrekt. Een wonderlijke wereld openbaart zich.

Het album is opnieuw een uitgave van Bries en je krijgt er gewoon weer twee 3D-brilletjes bij. Het album is voor jong en oud en zo kunnen kinderen eventueel met je meekijken. Het album in hardcover zal 20 euro kosten.

(Bron: Bries / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Supergroom bepaalt toekomst van Robbedoes
18/09
TOP
Supergroom
De toekomst van de stripreeks Robbedoes en Kwabbernoot krijgt om de zoveel tijd een andere invulling met nieuwe of veranderde plannen. Er is nu weer nieuws.

Alweer een tijd geleden lieten we je weten dat de hoofdreeks on hold staat en dat Yoann en Fabien Vehlmann in de plaats Supergroom lanceren om een jeugdiger publiek aan te spreken. In Supergroom treedt Robbedoes op als een superheld. Het eerste deel van Supergroom verschijnt volgend jaar en daarin zal op enkele pagina's de hoofdreeks voorgesteld worden aan dat nieuwe doelpubliek.

De komst van Supergroom houdt consequenties in volgens de laatste berichten bij monde van scenarist Vehlmann. Als Supergroom goed marcheert, stoppen Yoann en Vehlmann met de hoofdreeks na het nog te verschijnen deel 56. Daarna zou de reeks aan andere auteurs worden toevertrouwd. Als Supergroom daarentegen onvoldoende van de grond raakt, keert het auteursduo terug naar de hoofdreeks en verandert er dus niets voor de hoofdreeks behalve de nu al lange pauze na deel 55 uit 2016. En dat deel 56 is niet voor 2021 of 2022 te verwachten.

Er was ook een gerucht dat de hoofdreeks zou verdwijnen ten voordele van de nevenreeks Robbedoes door... Dat gerucht klopte, maar Dupuis heeft dat idee inmiddels laten varen. De hoofdreeks gaat sowieso verder, door wie dan ook, maar het lijkt op dit moment een tweede keuze voor Yoann en Vehlmann.

(Bron: Les Amis de Spirou / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Arboris in november en december
18/09
TOP
De Complete Guus Slim 6
Het programma van Arboris voor de maanden november en december bestaat uit vijf titels. De afgebeelde covers zijn voorlopige versies.

Vooreerst nemen we definitief afscheid van Guus Slim in het zesde en laatste deel van De Complete Guus Slim. In Speuren naar Spoken staan de lange verhalen De Spoken, Een Luizige Langspeler en Tussen Wal en Schip gebundeld. Deze verhalen zijn getekend door Gos (De Katamarom) en geschreven door Maurice Tillieux. Daarnaast zijn er ook vijf kortverhalen en geïllustreerde leesverhalen opgenomen waarvan er enkele nog nooit in het Nederlands zijn verschenen. Een deel van deze bonusverhalen is ook nog getekend door Tillieux. Het begeleidende achtergronddossier wijkt af van het Franse dossier omdat Arboris zich extra inspant door rekening te houden met de geschiedenis van de stripreeks in het Nederlands.


De Complete Mac Coy 2
Monet
Die extra inspanningen levert Arboris ook voor De Complete Mac Coy. In het Frans zitten geen achtergronddossiers bij de integrale uitvoering van deze westernreeks. Exclusief voor de Nederlandstalige reeks stelt Arvoris zelf een dossier samen. De verhalen zijn ook opnieuw vertaald en geletterd. Het eerste deel viel bij ons wel in de smaak, zie onze bespreking. In deel 2 worden terug drie verhalen gebundeld, zijnde de reguliere delen 4, 5 en 6, De Kane Sisters, Comanchero's en De Witte Dood. De Complete Mac Coy zal zeven delen tellen.

Het 72 pagina's tellende one-shot Monet - Een Regenboog boven Giverny wordt het vierde album in de kersverse Collectie XL die onlangs werd geopend met het sterke Brand in Moskou. Op scenario van Jean-François Miniac schildert Fabrice Le Hénanff (herinner je zijn ijzersterke Wannsee) het levensverhaal van de bekende kunstschilder en impressionistische pionier Claude Monet.


Code Kimono 1
Sonata 1
Arboris staat op luchtvaartgebied sterk met Tanguy en Laverdure, de integrale reeks van de oudere verhalen en de "Classic"-spin-off. Met Code Kimono voegt het een nieuwe, langlopende luchtvaartreeks toe aan het firmament. Deze reeks van Francis Nicole en Jean-Yves Brouard (Allan Mac Bride) startte in 1988 in het weekblad Kuifje voor het de latere reeksnaam Code Kimono kreeg. Onder die titel loopt de stripreeks sinds 2001 bij uitgeverij JYB Aventures die werd opgericht door Brouard. Dit jaar verscheen in het Frans deel 20. Brouard is een grote fan van Jean-Michel Charlier en naar zijn voorbeeld werkt hij zijn verhalen uit. In het eerste album zijn de drie kortverhalen gebundeld die aan de basis van de stripreeks stonden. "Kimono is de code, de roepnaam, van de 11e Franse vloot en de hoofdpersonen van de in deze reeks beschreven avonturen zijn de marinepiloten die hun basis aanvankelijk op het vliegdekschip Clémenceau hadden, en later op de grond op vliegbasis Landivisieau. Veel van de in de strip vertelde avonturen zijn ook werkelijk gebeurd en door de auteur in zijn strip verwerkt!"

Ook Sonata is een nieuwe reeks, in dit geval de vertaling van een sciencefictioncomic van de Amerikaanse uitgeverij Image door tekenaars Brian Haberlin (Witchblade, Spawn) en Geirrod van Dyke (The Marked, Witchblade, Spawn) op scenario van David Hine (vaak actief voor het Britse stripblad 2000 AD en de Amerikaanse uitgeverijen Marvel en DC) en Haberlin. De eerte cyclus zal drie delen tellen die in softcover en hardcover verschijnen.
Het verhaal: "Perdita, zo hebben de kolonisten deze planeet genoemd. Twee volkeren zoeken hier naar een nieuw thuis, de vreedzame Ran en het krijgersvolk de Tavans, die over de nieuwste technologische snufjes beschikken. De vrijwel onbewoonde lijkende planeet blijkt echter ook de woonplaats van de Slapende Reuzen, een mysterieus volk waar niemand nog iets van weet. Sonata is nog jong, maar is toch al een van de beste thermasauruspiloten van het Ranvolk. Ze slaat de wijze raad van de ouderen nogal eens in de wind, wat soms slecht uitpakt maar haar onbesuisde optreden tijdens een conflict met het Tavanvolk zal er toe leiden dat er een grote doorbraak komt in de moeizame verhoudingen!"

(Bron: Arboris / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vierde Robbedoes door Olivier Schwartz en Yann
18/09
TOP
Robbedoes door
Robbedoes door
Robbedoes door
Robin Hoed
De afgelopen tien jaar publiceerde Olivier Schwartz in het Nederlands drie albums van Robbedoes, eentje van Atom Agency, het album Gringos Locos, dat door weerwerk van de erfgenamen van Jijé (en in hun zog de erfgenamen van Morris en André Franquin) geen gepland vervolg kreeg, en een kortverhaal voor het hommagealbum van De Blauwbloezen. Van de detectivereeks Atom Agency (naar het voorbeeld van Guus Slim) willen Schwartz en scenarist Yann hun eigen langlopende reeks maken. Ze werken nu aan deel 2, maar na dat album maken ze toch weer een uitstapje naar Robbedoes voor een vierde avontuur van hun hand. Dat is niet vroeger te verwachten dan 2021 of 2022.
(Bron: Olivier Schwartz / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Erven Vandersteen niet opgezet met Suster en Wiebke
18/09
TOP
Suster en Wiebke 2Na één week verkoop komt Tom Boudens De Ware Wereld van Suster en Wiebke deel 2 op plaats 10 binnen in de verkooptop-10 van best verkochte strips in Vlaanderen. Het staat zelfs op plaats 23 in de algemene boekentop-100. De oplage van de eerste druk is niet toereikend, inmiddels is een tweede druk onderweg.

Maar wat vinden de erfgenamen van Willy Vandersteen hiervan? In deze podcast van Stripjournaal kan je Vandersteens dochter Helena horen: "Wij zijn daar niet gelukkig mee. (...) Wij wensen niet dat er nog een derde komt. (...) De auteursrechten zijn geschonden, want er is met de uitgeverij ook niet overlegd, allemaal onder het mom van parodie. Ik vind het teren op de naam van Suske en Wiske. Ik vind het niet kunnen met een kinderreeks. (...) Als die man blijft doorgaan, gaan we dat toch een halt toeroepen."

Er volgt volgens haar een gesprek met Tom Bouden. Als er nog een derde album komt, zal er overgegaan worden tot hardere middelen. Verder wil ze er niet veel op reageren omdat ze hem geen extra publiciteit wil geven.

Ook Tom Bouden werd voor dezelfde podcast geïnterviewd. Hij kent als geen ander wat wel en niet mag als parodie.

(Bron: Stripjournaal / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Robin Hoed in 2020 bij Arcadia
18/09
TOP
Robin Hoed Robin Hoed Robin Hoed Robin Hoed
Robin Hoed Robin Hoed Robin Hoed Robin Hoed
Robin Hoed Robin Hoed Robin Hoed Robin Hoed
Robin Hoed Robin Hoed Robin Hoed Robin Hoed
Robin Hoed Robin Hoed Robin Hoed Robin Hoed
Volgend jaar verschijnt een nieuw album van Robin Hoed door Turk en Bob De Groot bij vzw Arcadia in hun collectie Arcadia Archief. Het album zal geen nieuwe gags bevatten, want Turk stopte ermee in 1998. In 2007 en 2008 verschenen nog wel twee albums, getekend door De Smurfen-tekenaar Miguel Díaz, maar die werden niet vertaald. Het gaat net zo min om een vertaling van die twee albums. Nee, dat nieuwe album bundelt nooit eerder in album verschenen gags uit het weekblad Kuifje. De originelen ervan zijn inmiddels gescand voor een albumuitgave in zwart-wit. Dit wordt een exclusieve productie door Arcadia. Het album bestaat namelijk niet in het Frans.

Voor de nostalgici zie je hierboven een twintigtal covers van het weekblad Kuifje met Robin Hoed erop.

(Bron: vzw Arcadia / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Een nieuwe De Prins van de Nacht
18/09
TOP
De Prins van de Nacht 9
Onlangs toonden we je de cover van een nog in het Frans te verschijnen album van Legende waarvoor Yves Swolfs enkel de cover heeft getekend. De reeks wordt voortgezet door Stéphane Collignon en Ange. Hieronder staat ander nieuws over de reeksen van Swolfs opgesomd.

Eind dit jaar in het Frans, dit jaar niet meer in het Nederlands, verschijnt De Prins van de Nacht deel 9. De tekeningen zijn sinds het vorige album het werk van Thimothée Montaigne. Deel 9 is het slot van een tweeluik. Swolfs heeft nog korte inhouden voor de volgende twee delen, maar er is nog niets beslist over dat vervolg.

Op 8 november verschijnt van Swolfs' hand Lonesome deel 2. Het plan is nog steeds om daar een vierdelige reeks van te maken. Hij werkt nu aan het scenario van deel 3. Daarin trekt de held naar New York. Swolfs verzamelt momenteel een hoop documentatie over het negentiende-eeuwse New York. Hij stuit inmiddels op het probleem dat hij daar niet altijd voldoende beeldmateriaal over vindt.

Over een nieuwe Durango, getekend door Iko, valt voorlopig niets te melden.

(Bron: Glénat / BDgest.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Marcial Toledano en Sylvain Runberg werken aan sf-reeks
18/09
TOP
Tebori
Tebori
Tebori
Saga Uitgaven gaf dit jaar de complete reeks Tebori uit, een trilogie over de yakuza, een motorbende, de FBI en tattoos. Nu dit achter de rug ligt voor de Spaanse tekenaar Marcial Toledano richt hij zich op zijn nieuwste project, en dat is een sciencefictionreeks op scenario van Sylvain Runberg voor uitgeverij Glénat.

Runberg heeft met Orbital al een vrij succesvolle sf-reeks op zijn palmares. De vertaling van deel 8 wordt dit jaar nog bij Microbe verwacht, samen met een luxe-integrale van de eerste vier delen en een verzamelbox met de complete reeks in softcover waarvoor de eerste delen worden herdrukt.

(Bron: Marcial Toledano / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Laatste deel Een Nacht in Rome
18/09
TOP
Een Nacht in Rome
Een Nacht in Rome
Een Nacht in Rome
Jim laat weten dat hij van het vierde en tegelijk laatste deel van Een Nacht in Rome aan pagina 100 van de 108 zit. Daarna wachten hem nog twee maanden correcties en de inkleuring. De Franse release is gepland voor april. De vertaling bij Saga Uitgaven moet nog ingepland worden.

Eerstvolgend verschijnt van Jims hand (scenario en de tekeningen van de personages) de vertaling van deel 1 van het tweeluik Detox. De hardcover verschijnt in oktober bij Saga Uitgaven, de softcover is voor later.

(Bron: Jim / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Gunfighter als tweeluik, misschien drie albums
18/09
TOP
Gunfighter 1
Gunfighter 1
Gunfighter 1
Gunfighter 1
Gunfighter 1
Gunfighter 1
Binnenkort, op 2 oktober al, verschijnt Gunfighter deel 1, een nieuwe western van Michel Rouge (Comanche, Marshal Blueberry) en Christophe Bec (Death Mountains, Carthago, Duisternis). Kort na de release wordt het album al herdrukt in het Frans.

Het verhaal wordt verteld in een tweeluik. Een vervolg in een derde album is mogelijk, "maar laten we eerst deel 2 afwerken", zegt Bec in een interview. "Michel Rouge neemt zijn tijd om zijn pagina's te tekenen, een uitzonderlijke keuze in een periode waarin je de noodzaak aanvoelt om soms (te) snel je werk af te maken."

Oordeel zelf of het lonend is dat Rouge er zijn tijd voor neemt aan de hand van bovenstaande Franstalige previewpagina's.

(Bron: ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vertaling Stern stopgezet
18/09
TOP
Stern
Stern
Stern
Doodzonde. Na twee vertaalde delen gaat Dargaud niet verder met de westernreeks Stern in het Nederlands. Deel 3 verscheen in januari 2019 in het Frans. Hoewel de western een populair genre is bij stripliefhebbers waren er blijkbaar onvoldoende liefhebbers voor het midner conventionale Stern. De (ondergewaardeerde) reeks over een doodgraver kwam niet lang na het eerste deel van Undertaker uit terwijl het zeker geen kopie is. De gebroeders Julien en Frédéric Maffré waren er trouwens al langer mee bezig voor er sprake was van Undertaker.

De een zijn dood is de ander zijn brood. Dat geldt ook voor in vertaling stopgezette stripreeksen. Stern kan misschien nog opgepikt worden door een andere vertaaluitgeverij die zich tevreden kan stellen met lagere oplages.

(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Censuur in Chinese editie van De Toren
18/09
TOP
De Toren
Het De Duistere Steden-album De Toren kwam dit jaar in het Chinees uit. De Chinese uitgeverij ging daarbij creatief om met prenten om toch maar zo weinig mogelijk een blote kont te tonen. Links: de oorspronkelijke versie, rechts: het Chinese retoucheerwerk.
(Bron en foto's: Benoît Peeters / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Wauter Mannaert wint Willy Vandersteenprijs
14/09
TOP
Willy Vandersteenprijs
Yasmina & de Aardappeleters
Wauter Mannaert
Wauter Mannaert heeft gisteren, op vrijdag 13 september, de openingsdag van het Brussels Stripfeest, de Willy Vandersteenprijs gewonnen voor het beste, van oorsprong Nederlandstalige album van het afgelopen jaar. Die prijs won hij voor Yasmina & de Aardappeleters waarvan volgend jaar een tweede deel is gepland. Wilbert van der Steen, de laureaat van 2018 voor het album Zon, maakte speciaal voor Mannaert een originele tekening met de figuren uit de reeks Suske en Wiske die hij verwerkte in zijn versie van de coverillustratie van Yasmina & de Aardappeleters. Daarnaast ontving Mannaert 5.000 euro van Sabam for Culture.

Uit het persbericht:
"De Willy Vandersteenprijs bekroont het beste Nederlandstalige album van het voorbije jaar en is een initiatief van Stripgids en auteursvereniging Sabam. De jury koos uit meer dan tweehonderd strips unaniem Yasmina en de Aardappeleters van Wauter Mannaert (1978), uitgegeven bij Dargaud in samenwerking met Ballon Media. Mannaert krijgt 5.000 euro, geschonken door Sabam for Culture, en een opdrachttekening van de vorige winnaar, Wilbert van der Steen. De prijs werd vrijdagavond 13 september uitgereikt op het Stripfeest.

Yasmina en de Aardappeleters vertelt het verhaal van de elfjarige Yasmina, die samen met haar papa samenwoont in een klein appartementje in de stad. Vader verdient niet veel en geld voor eten is er niet. Gelukkig is Yasmina een vindingrijke foodie. Ze plukt kruiden in het wild en krijgt elke dag verse groenten toegestopt van haar vrienden van de volkstuintjes of ze 'leent' het van de excentrieke bovenbuurvrouw. Met dat alles tovert ze elke avond een vijfsterrenmaaltijd op tafel. Tot de volkstuinen plaats moeten maken voor een experimenteel aardappelveld.

Een strip over patatten maken, je moet het maar doen
'Je moet het maar doen, een strip over patatten maken', was een opmerking die aansloeg tijdens de jurering. Vooral het hoofdpersonage Yasmina werd gesmaakt door de jury. Yasmina is fris, actiebereid, hartverwarmend, dynamisch en komisch. Dat geestelijke vader Wauter Mannaert koos voor een hoofdpersonage met een andere roots, zonder dat het opvalt of dat de aandacht er speciaal naar toegetrokken wordt, juicht de jury toe.
Stripauteur Wauter Mannaert tekent dit avontuur in een heel eigen stijl en ritme, die aanspreken bij een groot publiek. Tegelijkertijd schuwt hij het spelen met zijn lay-out niet. Het verhaal speelt zich af in een herkenbare wereld — wat een troef is voor deze strip —, is grafisch sterk en ook maatschappelijk relevant. Mannaert brengt met Yasmina en de Aardappeleters een verhaal in de geest van Willy Vandersteens beste vertellingen. Hij is er in geslaagd een oud format op een nieuwe manier tot het lezerspubliek te brengen. Pluim ook voor de uitgever: het boek is erg mooi uitgegeven.

Een nieuw hartverwarmend personage is geboren!
Met Yasmina en de Aardappeleters bekroont de jury een actievol verhaal met op de achtergrond een sociaal en maatschappelijk relevant thema dat een eigentijds personage introduceert in de stripwereld. Een nieuw hartverwarmend en innemend personage is geboren. Leve Yasmina! De jury hoopt dus stiekem dat Yasmina en de Aardappeleters een langlopende reeks wordt.
De jury stond ook voor de loodzware taak om uit meer dan tweehonderd Nederlandstalige titels een laureaat te kiezen. Van kinderstrip tot en met de graphic novel en de experimentele strip, van grote uitgeverij tot de kleintjes. En niet te vergeten, de eigen beheer-uitgaves. De jury prijst dan ook het enthousiasme en de doorzettingskracht van al deze mensen om zoveel mooie Nederlandstalige stripparels in de winkelrekken te krijgen."

De Willy Vandersteenprijs is een initiatief van Stripgids in samenwerking met Sabam for Culture en de erven Vandersteen. De jury bestond dit jaar uit:
• (niet-stemgerechtigd) voorzitter Helena Vandersteen
Merho (geestelijke vader van de Kiekeboes)
Geert Briers (Boek.be)
Robin Vinck (Stripjournaal)
Delphine Frantzen (stripauteur)
Caroline van der Lee (voorzitter Stichting AAstrips)


De Laatste FaraoGisteren werden ook de Atomiumprijzen uitgereikt die met het Brussels Stripfeest zijn verbonden. Een Avontuur van Blake en Mortimer: De Laatste Farao, van François Schuiten, Jaco Van Dormael en Thomas Gunzig, won de hoofdprijs, de Atomiumprijs van Brussel, voor het beste album van het jaar.

De andere Atomiumprijzen gingen allemaal naar niet-vertaalde albums:
• Prix Première du Roman Graphique: Malaterre (door Pierre-Henry Gomont bij Dargaud).
• Prix Fédération Wallonie-Bruxelles en bande dessinée: David Vandermeulen.
• Prix Le Soir de la BD de reportage: Ali Aarrass (door Manu Scordia bij Vide-Cocagne).
• Prix Cognito de la BD historique: HMS Beagle, aux origines de Darwin (door Fabien Grolleaux en Jérémie Royer bij Dargaud). Dit album verschijnt later in vertaling bij Soul Food Comics.
Prix Atomium de la BD citoyenne: Le Fils de l'Ursari (door Xavier-Laurent Petit, Cyrille Pomès en Isabelle Merlet bij Rue de Sèvres).
 Prix Raymond Leblanc de la jeune création: Victor Pellet voor La Promotion.
(Bron: Ballon Media / ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Plannen voor integrales van Jeremiah, Jerome K. Jerome Bloks, Bob Morane en Rik Ringers
14/09
TOP
integrales
De uitgeversgroep Ballon Media heeft voor volgend jaar plannen om integrale reeksen te starten van Jeremiah, Jerome K. Jerome Bloks, Bob Morane en Rik Ringers. Maar eerst polsen ze de interesse bij stripwinkeliers om de knoop te helpen doorhakken. Als jij nu ook je eventuele interesse laat blijken bij jouw stripwinkel, gaat dat beslissingsproces misschien vlotter.

Van Jeremiah zijn in het Frans inmiddels acht integrales verschenen bij Dupuis met nieuwe covers waarin de delen 1 tot 32 zijn gebundeld. Nieuwe integrales volgen later. Deel 9 zal de delen 33 tot 36 bevatten, dit najaar verschijnt het losse deel 37. Deze integrales bevatten geen dossiers. In het Frans zijn er al integrales uitverkocht.

De Franse integrale reeks van Jerome K. Jerome Bloks telt op heden nog maar drie delen met een portfolio van (onuitgegeven) illustraties als bonus in de eerste twee delen en een geïllustreerd, lang interview met Alain Dodier in de derde integrale. Per integrale zijn drie delen uit de albumreeks gebundeld. We krijgen zelf af en toe de vraag of Jerome K. Jerome Bloks wordt herdrukt omdat niet alle delen meer te vinden zijn. Die herdrukken komen er vooralsnog niet, in de plaats komt dus deze integrale editie, tenminste als de vraag voldoende groot is.

Van Bob Morane is Le Lombard enkele jaren geleden opnieuw begonnen. Die reeks zit momenteel op twaalf delen, te beginnen met de albums door Dino Attanasio (deel 1-2) en Gérald Forton (deel 3-5) en vervolgens William Vance (deel 6-9) en diens schoonbroer Coria (9-12). Deel 13 verschijnt in oktober. Daarna zouden nog vier bundels moeten verschijnen met de resterende verhalen van de hoofdreeks die bij Le Lombard verschenen, inclusief de twee laatste, nooit in het Nederlands uitgegeven verhalen van Coria. Elke integrale bevat een dossier van vier tot twaalf pagina's. Volgend jaar is Bob Morane aan zijn tweede reboot toe. Eerst verschenen er twee albums van De Nieuwe Avonturen van Bob Morane bij Le Lombard met een modernere aanpak voor de verhalen, tot ongenoegen van bedenker Henri Vernes. Volgend jaar beleeft de reeks een nieuwe comeback met retroverhalen.

In het Frans is Rik Ringers inmiddels compleet na twintig integrale delen. Verschillende losse albums in het Nederlands zijn totaal uitverkocht met hogere prijzen als gevolg. Deze integrales bevatten geen dossiers.

(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Binnenkort bij INdruk
14/09
TOP
Châteaux Bordeaux 9
Het project Bleiberg 2Over enkele weken verschijnen Châteaux Bordeaux deel 9 (voorlaatste deel) en Het Project Bleiberg deel 2 (voorlaatste deel van de trilogie) bij INdruk.

Op 18 oktober geeft INdruk ook weer een album uit van Pinanti United door Charel Cambré waarvan 1 euro per verkocht album naar het goede doel gaat. Deze keer is dat de Jan Vertonghen Foundation die zich inzet voor zieke kinderen. In het album zal een extra katern staan over deze stichting, samen met speciaal voor dit katern getekende illustraties van Charel Cambré. Dankzij het vorige album werd er 4.200 euro binnengehaald voor vzw Bring a Smile. We komen hier nog op terug zodra er beeldmateriaal is.

(Bron: INdruk / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Charles Jarry (76) overleden
14/09
TOP
Charles Jarry
Op 5 september overleed de in Brussel geboren tekenaar Charles Jarry aan de gevolgen van een aanslepende ziekte. Hij werd 76 jaar. Zijn bekendste reeks was Knokkers zonder Grenzen, voortgezet als Costa.

Charles Jarry
Jarry startte zijn carrière als reclametekenaar. In 1967 publiceerde hij zijn eerste kortverhaal in het weekblad Kuifje. In de twaalf jaar daarna tekende hij een paar tiental biografieën van historische figuren als kortverhaal. Voor hetzelfde blad creëerde hij de reeks Elodie d'Avray waarvan drie verhaaltjes verschenen.

In 1980 vervoegde hij de gelederen van het weekblad Robbedoes om de sociaal bewogen reeks Boy te lanceren, later omgedoopt in Knokkers zonder Grenzen, waarin de helden opkomen voor verdrukten in de Derde Wereld, in Afrika en Zuid-Amerika. Daarvan verschenen in de jaren 1980 vier albums bij Dupuis. De reeks liep tot 1987 en verhuisde daarna naar Le Lombard waar de reeks voortging als Costa.

Charles Jarry
Charles Jarry
Charles Jarry

Daarnaast tekende hij in opdracht reclamestrips zoals 100 Karaat voor een Schijndood in 1975 en De Grote Overwinningen van de Energie in 1981. In 1992 richtte hij zijn eigen uitgeverijtje op, Synopsis, waar hij Costa voortzette tot het jaar erop. In totaal verschenen van Costa zes albums en een special met de eerste drie verhalen in het Nederlands.

Onder het pseudoniem Shannon tekende hij één album van Simon Arkahne voor Le Lombard. In 1997 mat hij zich het pseudoniem Vinicus aan om erotische strips te tekenen.

Een van zijn laatste strips was in 2008 een album over RSC Anderlecht om het honderdjarig bestaan van de voetbalclub te vieren. De lelijk lijkende koppen van historische voetbalfiguren werden toen fel bekritiseerd in sommige media. Hij verdedigde zich toen dat hij weinig beeldmateriaal ter beschikking kreeg, soms zelfs slecht gefaxte foto's.

L'Etoile du Sud 1L'Etoile du Sud 1In 2009 lanceerde hij nog de nieuwe reeks L'Etoile du Sud, die geen vertaling kreeg. Er verscheen slechts één album van. Het werd zijn laatste wapenfeit op stripgebied.

Op sportief gebied liet hij ook van zich horen. Hij werd drie keer Belgisch kampioen op de 400 meter sprinten.

(Bron: Lambiek Comiclopedia / BD-Best.com / © foto: Jean Jacques Procureur)


Catalogus Mau & Merho bij Bonte
14/09
TOP
Mau & Merho
Mau & Merho
Mau & Merho
Mau & Merho
Dit weekend start de eerder aangekondigde expo Mau & Merho waarbij origineel werk en publicaties van Bob Mau en Merho bij elkaar getoond worden. De catalogus van deze expo raakt niet tijdig klaar voor de expo en zal pas volgende maand in of via stripwinkels te koop zijn. Het is een softcoveralbum van 48 pagina's, te koop tegen 10 euro, en uitgegeven door Bonte die zelf al heel wat van Bob Mau heeft uitgegeven. Hier vind je trouwens een complete albumlijst.

Het staat vol goed geschreven, overzichtelijke artikelen over Mau en Merho met veel (uniek) beeldmateriaal, niet alleen uit hun stripverhalen, maar ook losse illustraties en foto's. Van beide reeksen Kari Lente en de Kiekeboes zijn ook alle covers van de reeksen afgebeeld.

Voor de fans van Mau en/of Merho is dit een ab-so-lu-te must. Contacteer je favoriete stripspeciaalzaak voor een exemplaar. De distributie verloopt in Vlaanderen via Pinceel.

(Bron: Bonte / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Mattéo 5 in november in het Frans
14/09
TOP
Mattéo 5Mattéo deel 5 verschijnt op 20 november in het Frans. De vertaling zal niet meer voor dit jaar zijn bij Daedalus. Van deze reeks zouden eerst vier delen verschijnen, maar Jean-Pierre Gibrat had duidelijk meer te vertellen dan gepland. In 2017 luidde het nog dat hij na het afronden van Mattéo de personages uit Elke Raaf Pikt zou hernemen voor een nieuw verhaal.
(Bron: Futuropolis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Pauze na De Vleugels van de Aap 3
14/09
TOP
De Vleugels van de Aap 3
Eind september verschijnt De Vleugels van de Aap deel 3 in het Frans. De eerste twee delen zijn (her)uitgegeven door Dark Dragon Books nadat Gorilla het eerste deel in het Nederlands uitgaf. Deze stripreeks met vermenselijkte dieren is het werk van Étienne Willem.

Bij Saga Uitgaven staat de vertaling van deel 2 gepland van Willems nieuwste reeks Het Meisje van de Wereldexpo en voor Drakoo, een fantasy-imprint onder de hoede van Christophe Arleston voor de Franse uitgeverij Bamboo, werkt hij aan een gloednieuwe trilogie. De Vleugels van de Aap zal daardoor een tijdje on hold staan. Bovendien is de verkoop van deze reeks niet super, maar van een stopzetting wil Étienne Willem vooralsnog niet weten.

(Bron: Étienne Willem / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Laatste deel Azimut
14/09
TOP
Azimut 5
Over een maandje verschijnt het laatste album van Azimut in het Frans. Deze reeks van Jean-Baptiste Andreae en Wilfrid Lupano (bekend van Krasse Knarren) verschijnt in het Nederlands bij Daedalus, maar op de vertaling van dit ultieme album zullen we nog wat moeten wachten.
(Bron: Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jommeke-remake door Steven Dupré
11/09
TOP
Legende 7
Het Jomme-album van Griffo vorig jaar was geen eenmalig experiment. Op 11 december verschijnt een nieuwe remake van een Jommeke-klassieker, nu door Steven Dupré. Onder de blijvende reeksnaam Jomme bewerkt Dupré, bekend van onder meer Kaamelott, Sarah en Robin, Wolf, Midgard en De Roofdierenclub, Jef Nys’ onverwoestbare Paradijseiland.

In een eerste korte reactie aan onze redactie liet Dupré weten: "Het is inderdaad een leuk project, al had ik er nooit aan gedacht dat ik dat ooit nog zou doen. Voor Suske en Wiske ook niet, trouwens. Maar kijk..."

Jomme
Vorig jaar tekende hij op scenario van Conz al een hommagealbum van Suske en Wiske, nu dus Jommeke in zijn eentje. Hij is nog niet volledig klaar met het tekenen van chimpansees op een eiland. Net zoals Griffo geeft hij zijn eigen toets aan Jomme(ke) en maakt een persoonlijke, frisse en hedendaagse versie van het iconische album dat hij mag bewerken.

(Bron: Ballon Comics / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ballon Comics, Casterman en Glénat in november en december
11/09
TOP
Generatie Asterix
Een tweede Jomme-album (zie artikel hierboven) is niet het enige dat Ballon Comics in de laatste maanden van 2019 uitbrengt. Op 11 december verschijnt Generatie Asterix dat eind augustus in het Frans verscheen. Daarin brengen zestig Franse en internationale auteurs een hommage aan de zestigjarige stripreeks van Albert Uderzo en René Goscinny. In het Nederands krijgen we niet identiek dezelfde inhoud. Op de infolijsten zien we al dat het om een album van 48 pagina's gaat, dus een gereduceerde vorm. Er zullen volgens plan ook een paar namen uit Vlaanderen en Nederland in de plaats komen. Ook in Duitsland verschijnt dit album met een gewijzigde inhoud. De Nederlandstalige hommage verschijnt in twee uitvoeringen: softcover en hardcover.

Naast Steven Duprés versie van Paradijseiland verschijnt er ook een 'gewone' Jommeke, deel 297 alweer, door Philippe Delzenne. De inhoud van Speelgoed Overboord: "Sinterklaas is met zijn boot vol speelgoed onderweg naar België, wanneer hij in een zware storm terechtkomt en een deel van zijn lading kwijtspeelt. Wat een ramp! De kinderen van Zonnedorp zullen dit jaar dus niets krijgen van Sinterklaas... Of toch? Sinterklaas roept de hulp in van zijn goede vriend Jan Haring. Samen met zijn scheepmaats Jommeke en Filiberke trekt die eropuit om de vermiste container op te sporen. Waar zou al dat speelgoed toch kunnen zijn?"


Sisters 14
Corto Maltese 15
In Frankrijk is Sisters een ontzettend groot succes met inmiddels een tekenfilmserie die eveneens in onze contreien wordt uitgezonden. De Franse oplage van deel 14 bedraagt 150.000 exemplaren. 't Is maar dat je het weet. De inhoud van dat album: "Zo'n kleine zus is toch alleen maar last. Bij Sisters is het niet anders, maar als je zusje voorstelt je te masseren, zou je bijna beginnen twijfelen. Twee handen op één buik, maar soms evengoed water en vuur, en dat levert zoals gewoonlijk een album op vol spetterende gags."

We gaan over naar uitgeverij Casterman. Corto Maltese deel 15 hebben we al aangekondigd. Het brengt ons terug naar de gebeurtenissen in Hugo Pratts Corto Maltese-klassieker De Ballade van de Zilte Zee. "Corto en Raspoetin keren terug naar de zuidelijke zeeën! Tasmanië, herfst 1912. Corto en Raspoetin bevrijden een jongeman, Calaboose, die op een verlaten eiland gevangenzit. Ze nemen hem mee over de Indische oceaan naar Borneo, waar ze de sultan van Sarawak ontmoeten. Die Britse potentaat overziet de exploitatie van hevea door de inboorlingen. Deze natuurlijke rijkdom is onmisbaar voor het Britse rijk en de opstand die dreigt bij de Dayaks bedreigt dus de belangen van de kroon. Corto moet optreden als bemiddelaar en neemt een jonge verlamde onder zijn hoede: Ratu 'de sirene'. Al snel wordt Calaboose verliefd op haar. Corto en zijn vrienden vertrekken naar de Stille Oceaan en het eiland Escondida, waar ze de opdrachtgever voor hun missie treffen, de mysterieuze Monnik. Hij heeft een duidelijk plan voor de toekomst van de tortelduifjes... Een nieuw avontuur dat ruikt naar de Stille Oceaan, een verderzetting van het eerste mythische deel van de reeks, De Ballade van de Zilte Zee."

Ook de jonge Gallo-Romein Alex is weer paraat in deel 38, De Helvetii, door Marc Jailloux en Mathieu Bréda. "Alex moet bij de Helvetiërs het volk voor de Romeinse zaak winnen. Het wordt geen plezierreisje voor de zendeling van Caesar. Alex wordt op zijn missie bijgestaan door nieuwe gezellen: de jonge Lucius, zoon van een vriend van Caesar, en Audania. Zij moeten hem helpen vrede te brengen in de regio waar eerder de Gallische oorlog was ontstaan. Oude wrok en spoken uit het verleden duiken weer op en de nieuwe verbonden komen onder druk te staan."

Enkele weken na dit album verschijnt een De Reizen van Alex met educatieve info en paginagrote illustraties over de Helvetiërs. "De reis van Alex gaat verder, en hij ontdekt Helvetia uit de Oudheid. Aan de hand van foto's, tekeningen en teksten van specialisten, maken we kennis met het gebied dat we nu kennen als Zwitserland. Alex vertrekt vanuit de verschillende volkeren die er leefden en de beroemde veldslagen die er plaatsvonden. Hij ontdekt de plaatsen die hun rol speelden in de geschiedenis van die streek. Wist je trouwens dat Julius Caesar er een kolonie stichtte?"

Super MickeyBij Glénat verschijnt het eerder aangekondigde, woordloze Super Mickey van Vlaming Pieter De Poortere (Boerke). "Paniek in de zoo! Wie gaat er schuil onder het kostuum van Super-Goofy? Voor Mickey en zijn vrienden blijft het een mysterie! De aandachtige lezer weet al dat het niemand minder is dan Goofy die de superheldencape draagt. Dankzij magische pindanoten heeft hij superkrachten gekregen! Deze superheld zet boeven achter slot en grendel, redt katten uit een boom en haalt een passagiersschip uit woelig water. Op een dag is hij snipverkouden en niest hij zo hard dat hij in volle vlucht al zijn magische pindanoten kwijtraakt! De noten belanden midden in de zoo waar ze worden opgesmikkeld door de dieren, die de zoo en de hele stad op stelten zetten, tot groot jolijt van Boris Boef en zijn bende. Zij profiteren van de afwezigheid van Super-Goofy. Gelukkig waakt Mickey, die geen seconde twijfelt en de heldenplunje aantrekt zodat er weer orde heerst in de stad! Pieter De Poortere, de auteur die naam maakte met Boerke, vertelt een hilarisch avontuur van Mickey! Hij maakt in dit album geen gebruik van zijn trashy humor, maar houdt wel vast aan woordeloze gags en zijn onnavolgbare visuele humor in dit album dat groot en klein aan het lachen zal brengen."

Ook nog bij Glénat zal het wat uitgestelde Laowai deel 3 (het slot van de trilogie) verschijnen en Lacrima Christi deel 5. De inhoud daarvan luidt als volgt: "En uit de tranen van Christus rijst de Duivel op... Professor Milonsky liet het leven tijdens zijn zoektocht naar het ontbrekende stuk van de codicil van Biondi. Jean Nomane zet zijn onderzoek verder vanuit zijn bed. Volstaan de middelen van de Wachters van het bloed en de goede wil van zijn vrienden om de sinistere plannen te verijdelen achter de bevrijding van de Lacrima Christi? De tijd tikt..."

(Bron: Ballon Comics / Casterman / Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


André Franquins Slowburn bij Blloan
11/09
TOP
Slowburn
Bij Blloan verschijnt Cyril Bonins uitgestelde one-shot De Man die niet Bestond op 8 november. Diezelfde dag komt er ook een heel bijzondere uitgave van een kortverhaaltje van André Franquin en Marcel Gotlib uit. "Slowburn is een gag in 'quatre-mains', gemaakt door Franquin en Gotlib voor Fluide Glacial nummer 9 uit februari 1977. Hij bestond uit drie pagina's. Het uitgangspunt was eenvoudig: Franquin tekende twee katten, in zwart-wit, in een aantal (compromitterende) poses. Gotlib verzon bij die platen tekstballonnetjes en ging aan de slag met het materiaal dat hij had. Hij kantelde de tekeningen, retoucheerde hier en daar iets en maakte zo een gag in zestig vakjes... terwijl Franquin er maar twintig had getekend! In deze uitgave zie je de volledige gag, aangevuld met twee originele platen van Franquin en een achtergronddossier. Op die manier krijg je een inkijk in de totstandkoming van de gag, de werkwijze van de auteurs en hun bedoeling." Dat korte verhaaltje met alle extra's wordt nu opengebroken naar een albumpje in hardcover van 56 pagina's tegen 12,95 euro (13,30 euro voor Nederland).
(Bron: Blloan / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Allerlei Blake en Mortimer-uitvoeringen in november en december
11/09
TOP
Blake en Mortimer 26
Op 22 november verschijnt Blake en Mortimer 26: De Vallei der Onsterfelijken 2: De Duizendste Arm van de Mekong, het slot van het tweeluik door Peter van Dongen, Teun Berserik en Yves Sente. Dat album verschijnt in vier uitvoeringen, en nu goed opletten.
• Uiteraard is er de gewone softcoveruitvoering die 56 pagina's telt, zie cover hieronder. Prijs: 9,95 euro (10,25 euro voor Nederland).
• Van dit album verschijnt net zoals van deel 25 een bibliofiele uitgave met een andere cover en extra tussenpagina's. Dit album telt 72 pagina's, prijs 34,95 euro (35,95 euro voor Nederland). Zie de grote cover hierboven.
• Daarnaast is er de traditionele luxe met ex libris met linnen kaft. prijs: 55 euro (56,60 euro voor Nederland).
• Tot slot is deel 26 ook opgenomen in een integrale uitvoering van de twee bibliofiele uitgaven van deel 25 en 26. Op die manier wordt de uitverkochte, bibliofiele uitgave van deel 25 heruitgegeven met deel 26 erbij. Deze integrale telt 144 pagina's en zal 59,95 euro kosten (61,65 euro voor Nederland). Daar hebben we nog geen cover van. Deze bibliofiele integrale verschijnt op 11 december.


Blake en Mortimer 26
Blake en Mortimer: De Laatste Farao
Voor wie al dat verzamelaars- en speculantengedoe gestolen kan worden, hebben we nog waar het werkelijk om te doen is. Behalve de tekeningen, waarvoor het Nederlandse duo veel lof ontving in eigen land en daarbuiten, is er nog de inhoud van het verhaal: "De wereld haalt opgelucht adem. Een escadrille van Zwaardvisjagers heeft het keizerlijk paleis van dictator Basam Damdu in Lhassa verwoest. Het einde van de Derde Wereldoorlog wordt gevierd. Maar in het naburige China strijden de communisten van Mao tegen de nationalisten van Chiang Kai-Shek om de heerschappij. Als twee honden vechten om een been... In Yunnan, in Zuid-China bereidt de wrede krijgsheer generaal Xi-Li op zijn beurt een machtsovername voor. Een belangrijk manuscript uit het oudste Chinese keizerrijk kan hem daarbij helpen. Bovendien krijgt Xi-Li de hulp van kolonel Olrik, die aan het bombardement ontsnapte. Omwille van de bedreigingen in de regio wordt kapitein Francis Blake gevraagd om de verdediging van de Britse kolonie Hongkong te organiseren, terwijl professor Mortimer in Londen een merkwaardig archeologisch artefact bestudeert uit... China."

Ook van De Laatste Farao, het sterk van Edgar P. Jacobs afwijkende verhaal van François Schuiten, Jaco Van Dormael en Thomas Gunzig komt er een bibliofiele uitgave, en wel op 11 december. Deze eveneens gelimiteerde editie heeft een andere cover en telt 104 pagina's. Het verhaal is hierin in zwart-wit opgenomen met bijkomend schetsdossier. Prijs: 39,95 euro (41,10 euro voor Nederland).

(Bron: Blake en Mortimer / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dargaud in november en december
11/09
TOP
De Schorpioen 12
De Schorpioen is op 11 december terug van even weggeweest met deel 12, ineens het laatste deel van de cyclus door Enrico Marini en Stephen Desberg. Intussen weet je al dat de reeks in tweevoud voortgaat. Ten eerste door tekenaar Luigi Critone aan boord te nemen die de hoofdreeks zal voortzetten op scenario van Desberg met kortere cyclussen van telkens twee albums. Wanneer het hem uitkomt naast zijn andere projecten voegt Marini daar zelf nieuwe albums met complete verhalen aan toe. Maar nu eerst nog deel 12, met de titel De Goddeloze Augur, 64 pagina's dik: "Nelio Trebaldi, de Schorpioen, de verschillende families... iedereen wil maar al te graag het geheim van het fortuin van de Trebaldi's ontdekken. Op zoek naar antwoorden trekt de Schorpioen in het gezelschap van de huzaar en zijn vermeende zoon Charles-Henri naar het kasteel Tarquinio, voorouderlijke woonplaats van de steenrijke familie. Maar het onderzoek loopt niet zoals voorzien: het verhaal en de waarzeggerskunst van de familie heeft de aandacht getrokken van de Klaverridder, de moordenaar van de Trebaldi’s. Hij ontvoert Charles-Henri en stelt een ruil voor aan de Schorpioen: in ruil voor het leven van het kind, zal hij de poorten van het kasteel voor hem openen. Ook bij de negen families loopt de situatie uit de hand. Ursus Latal wil niets liever dan de dood van zijn vader wreken, die vermoord werd door een Delamorley. Zijn waanzin zal pas ophouden als recht geschied is. De langverwachte antwoorden liggen voor het grijpen..."


Undertaker 5
Luitenant Blueberry
Westernliefhebbers komen ten zeerste aan hun trekken met drie albums. Undertaker deel 5 is er een van. "Een diligence wordt brutaal overvallen door de Apaches van Salvaje. Ze tonen geen genade en slachten de blanken af die zich op hun grondgebied hebben gewaagd. Een van de aanvallers is echter een witte Indiaan... De jongeman heette vroeger Caleb en werd gekidnapt en gefolterd door de Indianen, die hem opleidden tot een van hun beste krijgers. Op die manier straften zij zijn moeder, Joséphine Barclay, eigenares van de gelijknamige onderneming, die ervoor had gepleit de spoorlijn door het grondgebied van de Apachen te laten lopen. Wanneer ze verneemt dat de witte Indiaan gedood zou zijn bij de overval van de koets, wil Mevrouw Barclay graag het lichaam van haar zoon bergen. Ze draagt sheriff Sid Beauchamp op de geknipte man te vinden voor deze missie. De keuze is snel gemaakt... als je op zoek moet naar een lijk, roep je de hulp in van Jonas Crow!"

Daarnaast is er de laatste integrale van Blueberry met daarin de twee Mister Blueberry-delen OK Corral en Dust. Duie bundel met achtergronddosier zou een mager beestje zijn, maar ook het 64 pagina's tellende album Apachen wordt hieraan toegevoegd. Eigenlijk is dat een bewerking van de Mister Blueberry-cyclus, de delen 24 tot 28, waarin alleen de verhaallijn over Blueberry's ontmoeting met indianenleider Geronimo behouden blijft. Jean Giraud voerde her en der aanpassingen uit of maakte aanvullingen om de scènes naadloos met elkaar te verbinden.

Je mag je ook verwachten aan een comeback van Blueberry door Christophe Blain en Joann Sfar met deel 1 van het tweeluik Luitenant Blueberry. Dit tweeluik moet je opvatten als een soort Blueberry door... zoals al het geval was bij reeksen als Robbedoes en Kwabbernoot, Ravian en, dichter bij ons, Suske en Wiske. Luitenant Blueberry deel 1 telt 64 pagina's en komt uit in softcover en hardcover. De inhoud: "Tijdens een patrouille in de omgeving van een indianenreservaat, is Blueberry getuige van de moord op twee stamvrouwen door drie blanke jongeren. Hij wil een nieuwe indianenoorlog tot elke prijs vermijden, en gaat op zoek naar de clan. De twee slachtoffers zijn niemand minder dan de vrouw en de dochter van de oorlogszuchtige krijger Amertume. Hij krijgt steun van de woeligste leden van de groep. Zal de strijdbijl begraven blijven? In het fort brengt Blueberry verslag uit bij zijn commandant, een harde en taaie man, wiens vrouw onze held niet onberoerd laat..."


Aristophania 2
XIII 26
Aristophania kende een voorttreffelijke start (lees onze bespreking van deel 1 nog maar eens). In deel 2 van het vierluik presnteren Joël Parnotte en Xavier Dorison je het volgende: "Basile, Victor en Calixte hebben hun moeder eindelijk teruggevonden, maar haar toestand is zorgwekkend. De verbannen Koning nam haar Azuur af en wikkelde haar in Calamyrh, een krachtige stof die ervoor zorgt dat haar lichaam geen energie kan opnemen. Maar de toestand van Adèle is niet de enige bekommernis van Aristophania: de kracht van de Calamyrhs verontrust het koninkrijk Azuur. Met zo’n krachtig wapen kan de verbannen Koning moeiteloos de oorlog winnen. Die kracht moet dus vernietigd worden en alleen de Aurorabron kan zijn plannen dwarsbomen en de moeder van de kinderen redden. Aristophania weet het wel zeker: een van hen kan die bron vinden. Maar van de koningin van Azuur krijgt ze maar zeven dagen om het mirakel te verwezenlijken..."

Het speciale XIII deel 25 is nog maar pas verschenen of daar komt deel 26 er al aan. "Jason Mac Lane is een bestuurder van de Mayflower-stichting geworden. Om de leden en Janet Sheridan-Fitzsimmons, het hoofd van de stichting, te bewijzen dat hij het meent, moet hij een schietproef doorstaan: hij moet een doel raken dat zich op 2.132 meter bevindt! Waarom die test? Moet hij iemand neerschieten? Kan hij tegenover de Stichting zijn geloofwaardigheid behouden op het beslissende moment, zonder een moordenaar te worden? Hij moet tijd zien te winnen, want de Stichting plaatst traag maar zeker haar pionnen om de macht te grijpen in de Verenigde Staten. De leiding van de Stichting weet dat ze de hand moeten leggen op de historische documenten die hun misdrijven bewijzen... en die nog steeds in handen zijn van XIII."

(Bron: Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dupuis in november en december
11/09
TOP
Alleen integraal 1
Omdat het najaar van Ballon Media bulkt van de bestsellers en vervolgen op bekende reeksen, is er weinig ruimte voor minder gloednieuwe reeksen of integrales. Bij Dupuis verschijnt wel een integrale van de eerste cyclus van Alleen, de eerste vijf delen van de succesreeks van Bruno Gazzotti en Fabien Vehlmann. Diezelfde cyclus werd inmiddels verfilmd in Frankrijk, maar het werd een commerciële flop. Deze integrale verschijnt in softcover zoals De Oorlog van de Lulu's al bij Casterman verscheen en telt 264 pagina's waarvoor je 29,95 euro betaalt (30,80 euro voor Nederland).

We hebben ook nog goed nieuws om je al naar volgend jaar te laten uitkijken: Dupuis heeft plannen voor integrales van zowel Jeremiah en Jerome K. Jerome Bloks... Ze zijn welkom, want we krijgen daar zelf af en toe vraag naar.


Largo Winch 22
Buck Danny 57
Scharlaken Zeilen is het slot van het tweeluik van scenarist Éric Giacometti die het stokje overnam van Jean Van Hamme. Van dit album verschijnt ook een luxe-editie op groot formaat die 104 pagina's telt. Op de cover is het nog wachten, hier is alvast de inhoud: "Largo Winch en de effectenmakelaarster, Mary Stricker, hebben geen toegang meer tot JONAS, de supercomputer die de beurscrash in Chicago veroorzaakte. Eindigt hun onderzoek hier, in de bloedhete serverruimte? En wat dan met de diefstal van de tien onderdelen van Groep W? Pope, de meedogenloze tegenstander met methodes die lijken op die van Igor Maliakov, heeft ze gestolen om ze aan een Russische oligarch te schenken die het op Largo Winch gemunt heeft. Hij vraagt om losgeld voor deze papieren, een eis die de jonge directeur niet naast zich kan neerleggen. Maar kan hij wel onderhandelen als hij bedreigd wordt door zijn vijanden? Largo gaat toch op hun verzoek in en vliegt naar Sint-Petersburg. Aan de andere kant van de wereld dringen de FBI en de SEC de hoofdzetel van Groep W binnen om de krach te onderzoeken. Mary Stricker blijft — bij gebrek aan bewijs — hun hoofdverdachte."

Lady X zwaait de plak (en terreur) in Buck Danny deel 57: "In het vervolg op Vostok Antwoordt Niet Meer volgen Buck, Tumb en Sonny het spoor van Lady X en het virus naar Vuurland, met het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle. Maar de zone die ze moeten verkennen is zo groot dat hun taak onmogelijk lijkt. Ze krijgen hulp uit een onverwachte hoek en ontdekken zo een ongelooflijke geheime basis. Voor onze helden kan deze verdoemde plek helaas even goed hun graf worden..."


Robbedoes: Hoop in Bange Dagen 2
Guust
Het vierluik Robbedoes: Hoop in Bange Dagen zal tegen eind volgend jaar compleet zijn. Deel 2 verschijnt in november en telt alweer 92 pagina's. "Op het einde van het eerste deel van Hoop in Bange Dagen zien we hoe Kwabbernoot op de trein naar Duitsland stapt. Vallen zijn artikels zo in de smaak bij de Duitsgezinde redactie van Le Soir dat hij een promotie krijgt? Slaagt Robbedoes erin het gekke plan uit zijn hoofd te praten? De Tweede Wereldoorlog is in volle gang, en ook onze twee vrienden ontsnappen niet aan de harde realiteit. Robbedoes houdt vast aan zijn ijzersterke principes, maar er moet brood op de plank komen, en hoe moet hij zijn huur betalen? Bovendien blijft Kassandra steeds maar door zijn hoofd spoken... In een wereld waar goed en kwaad in elkaar overvloeien, proberen onze vrienden het rechte pad te kiezen. Door zichzelf te blijven spelen ze een aanzienlijke rol in de strijd en worden ze voor velen ook letterlijk hoop in bange dagen."

Van Guust verschijnt een tiende Best Of-album met een selectie thematische gags waarin Guust Flater reclame voert, of daartoe een poging onderneemt. Het album is aangevuld met gags die André Franquin (en Jidéhem) tekenden om werkelijk reclame te maken voor diverse producten. Deze soms minder bekende gags of zelfs onuitgegveven platen worden voor het eerst verzameld in één album, aangevuld met diverse commentaren om inzicht te krijgen in het reclamewerk van de auteurs in die tijd.


De Blauwbloezen 63
Jerome K. Jerome Bloks 27
Raoul Cauvins voorlaatste De Blauwbloezen-verhaal brengt Blutch en Chesterfield in het heetst van de strijd. "Wanneer generaal Grant bijstand vraagt aan generaal Alexander stuurt die laatste hem Blutch en Chesterfield. Het 22ste cavalerieregiment is na een nieuwe aanval van kapitein Stark toe aan herstel, en de generaal houdt niet van werkloze soldaten. Eenmaal ter plaatse, treffen de twee soldaten een belegering die blijft aanslepen. Twee eenheden proberen de stad Petersburg in te nemen, die wordt verdedigd door de Zuidelijken. Twee eenheden die elkaar haten, de ene bestaat uit blanken en wordt geleid door een alcoholist, de andere uit zwarten, die zeer tegen hun zin onder het bevel van een blanke staan. Een uitzichtloze situatie. Tot een jonge luitenantkolonel aankomt met een wild idee: een tunnel graven vanuit een oude mijn om de vijandelijke linies van onderuit te laten ontploffen. Blutch en Chesterfield grijpen de spade en de houweel vast en beginnen aan hun graafwerk…"

In december staat het dikste album van Jerome K. Jerome Bloks tot nu toe gepland, maar liefst 72 pagina's puur detectiveplezier. "Jerome heeft bijna spijt dat hij is ingestapt in de sportwagen van vader Arthur, wanneer die met open dak over de westelijke autostrade scheurt. Arthur vertelt hem dat een makker uit het kleine seminarie, vader Étienne, hem heeft aangeraden aan een zekere barones: Mevrouw Barbier de Conches. Ze zijn nauwelijks aangekomen in haar kasteel wanneer ze hun de video toont die ze de dag ervoor had ontvangen. Daarop is haar zoon, Gaëtan, geboeid aan iemand die om losgeld vraagt… Maar de autoritaire zeventigjarige is ervan overtuigd dat het opgezet spel is en vraagt dus aan Jerome om deze zogenaamde ontvoering te onderzoeken."


S.O.S. Geluk 2
De Zoon van de Beer
In 104 pagina's ronden Griffo en Stephen Desberg het tweede seizoen van S.O.S. Geluk af. In een futuristische vooruitblik waarschuwde Jean Van Hamme nog voor de gevaren van linkse signatuur, in seizoen 2 ziet het er niet goed uit als rechts aan de macht komt. "Wat blijft er over van onze individuele vrijheid, meer dan dertig jaar na de nachtmerrie die Orwell ons beloofde in 1984? Welk belang dienen regeringen als ze een norm opleggen om eenieders geluk te regelen? Griffo en Desberg tonen hoe hun personages omgaan met de dwingende wetten die zogenaamd dienen om het algemene welzijn te verzekeren, het welzijn dat norm geworden is. Aan de hand van zes levens schilderen de auteurs zes onrechten, zes gevechten, zes sprankjes hoop, met een steeds scherpere, steeds killere intensiteit. Toegang tot zorg, discriminatie op basis van ras, werkgelegenheid en deugd als drukmiddel, het vervalsen van de geschiedenis, de almacht van het huwelijk en de rol van de man... Desberg ontleedt een veelheid aan onderwerpen om de ergste grillen naar voren te brengen. Hij stelt zich luidop vragen bij de onrechtvaardige maar alomtegenwoordige wetten die het individuele streven, de individuele ambitie onderdrukken."

Geen nieuw deel van Op Weg naar Compostella van Jean-Claude Servais, wel een one-shot in de collectie Vrije Vlucht. De Zoon van de Beer is 72 pagina's dik. "Wanneer keizer Karel III de Dikke zijn vrouw Richarde in 880 verstoot, keert ze na een visioen terug naar de Elzas, haar geboortestreek. Op de plek waar een berin in de aarde woelt om haar jong te begraven, moet zij een abdij stichten. Een paar jaar later rijst de abdij van Andlau daar op, voor eeuwig verbonden aan dat dier, de koning van het woud. Heel wat jaren later, in 1760, midden in de vallei van Munster, viert een dorp feest. De jonge zoon van de belangrijkste boer uit de regio laat het hart van Eva en Maria niet onberoerd. De tweeling vindt hem leuk. Maar zijn vader heeft er geen goed oog in en verbiedt zijn zoon nog met hen om te gaan. Maar verboden zijn er om overtreden te worden, en als je 18 bent, denk je nog niet aan de toekomst. Als er een beer opduikt in de vallei, proberen de jagers het beest op te sporen. Maar Eva wil het beest als eerste zien, want zij kent de legende van Andlau en wil het gigantische dier in het echt zien. Maria is minder kalm, maar volgt haar toch. Onder het lover en in de bergen raakt het lot van deze mensen en dieren verbonden. In een beeldende en poëtische tekenstijl vertelt Servais een Elzassische legende. Een tragisch en subliem verhaal dat je laat stilstaan bij de geheimen die deze prachtige streken nog bevatten."


Jeremiah 37
Lady S. 14
Het Beest is de titel van Jeremiah deel 37. "Jeremiah en Kurdy zijn in een godvergeten oord beland, tussen de weiden waar schapen grazen. Ze willen alleen maar iets drinken en, als het even kan, wat geld winnen bij het pokeren. Maar de landbouwgronden zijn niet meer dan braakliggende grond die nauwelijks door herders wordt bezocht. Woeste en wilde dieren teisteren de kuddes en vallen de mensen al een tijdje aan. Virna, een jonge herderin die het niet zo nauw neemt met de wet, brengt Jeremiah en zijn gezel naar de ranch van haar familie. Het tweetal is van plan er maar een nacht te blijven, maar raakt betrokken bij een oorlog om de gronden. Een deel van de bevolking wil zijn gronden verkopen aan een rijke edelman uit de streek, terwijl andere boeren hun kuddes willen laten grazen. Maar de wolven laten hun geen keuze. Als de mist komt opzetten, roeit een gigantisch beest de schapen en hun bewakers uit. Door Virna’s mooie ogen besluit Jeremiah partij te kiezen en te strijden in een oorlog die bij voorbaat verloren lijkt."

Code Vampiir is het veertiende avontuur van Lady S., geschreven en getekend door Philippe Aymond. "Met de almacht van het internet tegenwoordig, zorgen duizenden kilometers kabel onder de zee ervoor dat al die data van het ene continent naar het andere beweegt. Deze kabels worden ook door de grootmachten gebruikt om in het geheim te communiceren. De ingenieurs van de NAVO experimenteren met een drone die zich kan vastmaken aan de kabels en de informatie kan opnemen. Zijn codenaam is 'Vampiir'. Maar tijdens de lancering van het prototype nabij de Estse kust, ontsnapt het toestel aan de controle van de operatoren en verdwijnt het op mysterieuze wijze in de Oostzee. De NAVO vermoedt dat het om kaping gaat. De Russische geheime diensten worden verdacht, maar de drone lijkt ook hun ontglipt te zijn… Shania Rivkas, alias Lady S, reist naar Tallinn, haar geboortestad en gaat op bezoek bij haar tante Ivana, die ze dood waande. Tegen wil en dank belandt ze midden in een geheime oorlog tussen de NAVO en Rusland om de controle van de revolutionaire onderzeese drone. Een oorlog waarvan zij weleens het slachtoffer zou kunnen worden."


FC Barcelona 1
Standard 1
In november wordt Sportcollectie boven de doopvont gehouden met ineens drie eerste delen van trilogieën over de bekende voetbalclubs Arsenal, FC Barcelona en Standard. De albums verschijnen in softcover en hardcover.

Arsenal: "Meer dan een voetbalstrip. Een spannend verhaal met Arsenal FC als roemrijk decor. Avonturen waar werkelijkheid en fictie in elkaar overvloeien, rond de Engelse voetbalclub Arsenal. Andrew neemt Nathan, de negenjarige zoon van zijn nieuwe vriendin, mee naar een wedstrijd van Arsenal, de club van zijn hart. Het is de eerste keer dat Nathan een voetbalstadion binnenstapt. Hij is in de wolken, maar weet niet wat hij moet denken van zijn nieuwe stiefvader. De clubliefde van Andrew zorgt ervoor dat het ijs al snel breekt en dat Andrew en Nathan naar elkaar toegroeien. Samen met het tweetal beleven we twintig jaar Arsenal, twintig jaar met de legendarische Arsène Wenger aan het roer. Hij stapt af van het traditionele Engelse 'kick and rush' en kiest resoluut voor een dominante spelstijl, met veel balbezit: The Game We Love, een spelstijl die de club roem en titels oplevert."

FC Barcelona: "Barça: meer dan voetbal alleen, de echte waarden in het leven, in en rond de mythische Catalaanse club. Avonturen waarin werkelijkheid en fictie in elkaar overvloeien, rond voetbalclub Barcelona. Quim, een kind uit Vilanova, en Manu, een Kameroener uit Douala, zijn twee jongens van twaalf jaar die voor een jeugdploeg spelen bij ‘la Masia’, de voetbalacademie van FC Barcelona. Een verhaal over vriendschap tussen twee erg verschillende kinderen, die door voetbal worden verenigd. Een jaar volgen we hen en leven we mee met de beproevingen die ze op hun weg tegenkomen: Quim heeft scoliose en Manu heeft heimwee naar zijn familie in Kameroen — alleen zijn vader is meegereisd naar Barcelona. We zien hoe de waarden van 'la Masia' (respect, bescheidenheid, hard werk, samenwerken) de jongeren helpen om volwassen beslissingen te nemen."

Standard: "De voetbalstrip in samenwerking met Standard Luik! Avonturen waarin werkelijkheid en fictie in elkaar overvloeien, rond voetbalclub Standard. Julie geeft leiding aan gehandicapte arbeiders in de onderneming waarvoor ze werkt. De zaken lopen niet goed en er doen geruchten de ronde over een sluiting. Behalve haar eigen baan staan ook de banen van de gehandicapte mannen en vrouwen op het spel. Ze besluiten allemaal onbetaalde overuren te werken, maar volstaat dat om het bedrijf te redden? Julies vader is een grote Standardfan. Hij overtuigt zijn dochter om met hem en zijn supporterskliek een wedstrijd bij te wonen om haar gedachten wat te verzetten. Julie lijkt op haar moeder en heeft niets met voetbal of met Standard. Ze vindt het eerder grappig dat haar vader zo’n fanatiek supporter is. Omdat Standard ook de passie is van Olivier, een jongen waarmee ze samenwerkt, gaat ze toch mee. Van bij de eerste wedstrijd is ze verkocht! De sfeer, het feest, de gezangen en het dansen... en dat negentig minuten lang! Vanaf dat moment stelt ze alles in het werk om ervoor te zorgen dat Olivier een match kan bijwonen, en zelfs een abonnement krijgt voor de rest van het seizoen. Als hij wordt ontslagen, kan hij zich toch uitleven bij de wedstrijden!"


Huisdiergeheimen 2
Minions 4
In het komische segment naar animatiefilms vinden we Huisdierengeheimen deel 2 en Minions deel 4 terug, beide geschreven door Lapuss'.

Over Huisdierengeheimen deel 2: "Wat zou jij doen als je het huis of het appartement een hele dag helemaal voor jezelf had? En wat als je een kat, hond, hamster of konijn bent? Zodra hun baasjes gaan werken, hebben zij immers alle ruimte voor zich, en kunnen ze genieten van hun dag. Tijd voor avonturen en voor feest. Af en toe halen ze ook kattenkwaad uit… maar ze zijn zo schattig dat we hun alles vergeven! Pompon waant zich een superkonijn. Daisy, een nieuwkomer, roept de hulp van Superpompon in. Max heeft wat stress sinds de komst van de baby. Hij moet op bezoek bij een speciale dierenarts om daarna stage te lopen aan de zijde van Rooster, een hond die voor niets bang is. Gidget gaat les volgen bij Chloé om een echte kattin te worden. En Pops, de oude basset, heeft een ‘ongehoorzaamheidsschool’ geopend voor alle puppy’s uit de wijk. Geen tijd om je te vervelen dus! Ze zijn al wereldberoemd dankzij de eerste film Huisdiergeheimen (The Secret Life of Pets) van Universal Pictures en Illumination Entertainment, dus je kent ze vast al... Hier zijn Max, Duke, Mel, Gidget, Pompon, Chloé, Ozone en de anderen. Volg hun avonturen in gags van een of twee pagina's."

Minions deel 4: "De Minions zijn er weer! Ze blijven beginnende boosdoeners dienen, zo goed als ze kunnen (heel slecht dus) en ze doorkruisen de wereld op zoek naar de best mogelijke werkgever (een die blijft leven dus). Ze reizen van New York naar Peru, langs Spanje en Schotland. De lokale bevolking maakt al snel kennis met hun grenzeloze vindingrijkheid. Of ze nu melk moeten halen, gevogelte slachten, een vuur doven, een ijsje maken of een lekkere paella bereiden... de Minions kunnen alles aan, maar ze doen zelden wat hun meester wil… Een nieuw avontuur van deze schattige en hilarische wezentjes, die voor het eerst opdoken in Despicable Me, maar nadien ook al een eigen film maakten. Grappige beproevingen voor de hele familie."

Game Over 18Game Over verhuist van Ballon Comics naar Dupuis. Ook Kid Paddle is terug bij deze uitgeverij. Rechtenkwesties en zo. In het Frans zaten beide reeksen bij Glénat nadat ze eerst bij Dupuis gelanceerd werden. Van Game Over verschijnt deel 18. "Eenvoudiger wordt een videogame niet: een kleine held met twee linkerhanden, een domme prinses, hysterisch en bijna even onhandig als haar redder, en dan een bende Blorks, de ene nog lelijker, wreder en gemener dan de andere. Zij hebben maar een doel in hun leven: voorkomen dat de held de prinses bevrijdt. En als ze die zo nu en dan kunnen afslachten, gaan ze zich niet inhouden. Hun samenspel leidt naar het onvermijdelijke 'Game Over' waarop elke gag uitmondt. Op dat ritme serveert Midam een symfonie aan woordeloze en meedogenloze gags die steeds hun doel treffen."
 
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Le Lombard in november en december
11/09
TOP
The Regiment 3
De vorige albums van The Regiment - Het Verhaal van de SAS zijn al een paar keer herdrukt. Goeie zaak, want deel 3 komt eraan. "Om het hoofd te kunnen bieden aan de verpletterende superioriteit van het Afrikakorps van Rommel, vatten enkele officieren het idee op een klein regiment hypergetrainde manschappen op te richten, uitsluitend gericht op de strijd achter vijandige linies. Na hun training en wat verkenningsmissies, begint de SAS met hun eerste raids op Duitse vliegvelden."


De Nieuwe Avonturen van Bruno Brazil 1
De Nieuwe Avonturen van Yakari 2
Le Lombard heeft er een handje van weg om oude reeksen te reanimeren en er "De Nieuwe Avonturen van" voor te plaatsen. Na Clifton, het inmiddels gestopte Bob Morane (die wel een een nieuwe start krijgt bij Soleil) en Rik Ringers is Bruno Brazil aan de beurt, nu het werk van Philippe Aymond (Lady S.) en Laurent-Frédéric Bollée. Black Program is het eerste deel van een tweeluik dat verder gaat waar William Vance en Greg de reeks hebben gestopt. Daarna zien we nog wel. "Bruno Brazil en zijn kaaimancommando hebben met succes de gevaarlijkste missies volbracht. Maar de laatste missie is misgelopen en meerdere leden van zijn team zijn gedood of zwaar verminkt. Een paar maanden later is Brazil nog niet helemaal bekomen van de tragedie. Maar er duikt een nieuwe dreiging op. Een ongrijpbare misdadiger vermoordt alle oude vijanden van het commando. Deze nieuwe tegenstander bereidt een grootse operatie voor, gelinkt aan de verovering van de ruimte. De overlevenden van het kaaimancommando hebben geen tijd meer om te treuren of hun wonden te likken... Ze moeten opnieuw samenkomen."

De Nieuwe Avonturen van Yakari is eigenlijk een foefje voor de Nederlandstalige uitgaven, want de reeks van Derib en Job werd na deel 35 gestopt in vertaling. Bij het Franse deel 40 nam scenarist Joris Chamblain de taak van Job over waarop Le Lombard de reeks weer opnieuw begon uit te geven na dat gat onder de nieuwe reeksnaam De Nieuwe Avonturen van Yakari. Het Franse deel 41 is De Nieuwe Avonturen van Yakari deel 2. En dat album vertelt het volgende: "Het is winter. Yakari en zijn dorpsgenoten moeten hun kamp opbreken en naar het zuiden trekken. Maar onderweg loert een mustang kwaadwillig naar hen. Wat verwijt hij de jonge papoose en Kleine Donder? En waarom wil hij hun kwaad doen? Onze twee vrienden zullen elkaar meer dan ooit moeten helpen om de bedreiging af te wenden... Gelukkig waakt de Geest van de paarden over hen."


Thorgal 37
Thorgal 37 luxe
Thorgal begint aan een nieuw hoofdstuk in handen van Grzegorz Rosinski's opvolger Fred Vignaux en Yann. Hun eerste verhaal in de hoofdreeks: "Thorgal heeft zijn familie eindelijk teruggevonden. Maar voor hij in vrede met hen kan samenleven, moet hij nog een spook uit zijn verleden verslaan: Shaïgan, de beruchte piraat die hij was geworden toen hij aan geheugenverlies leed. Thorgal vertrekt richting het eiland van Skrellingar. Op die verlaten en ontoegankelijke plek moet hij een bizarre cultus het hoofd bieden, die zijn aanhangers tot zelfmoord dwingt." Behalve een softcover en hardcover verschijnt er ook een luxe van 72 pagina's waarvoor Vignaux de cover heeft geschilderd in tegenstelling tot de cover van het reguliere album dat Rosinski nog heeft geschilderd.


Lonesome 2
Dan Cooper integraal 6
Hier nogmaals de cover van Lonesome 2: De Ruffians. We hebben vandaag ook nieuws over een andere reeks van Yves Swolfs, Legende. Over Lonesome: "In een afgelegen streek in Kansas zaait de sekte van de sinistere Markham terreur. Tot er op een dag een naamloze ruiter in de regio aankomt. Van de besneeuwde prairies van het westen tot de duistere steegjes van New York… zijn wraaktocht leidt naar een danteske confrontatie, op de grens tussen het bovennatuurlijke en de gruwel."

Van de klassieke luchtvaartreeks Dan Cooper zullen twaalf integrales verschijnen. Op 8 november staat deel 6 gepland met de avonturen De "Black Jets", S.O.S. in de Ruimte, Dan Cooper in Noorwegen en De Verdwenen Piloten, meer bepaald de delen 15, 16, 17 en 18 in de reguliere albumreeks.

(Bron: Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Lucky Luke door Mawil
11/09
TOP
Lucky Luke
In 2016 vierde Lucky Luke zijn zeventigste verjaardag en dat leidde naar twee zeer uiteenlopende hommagealbums: Matthieu Bonhommes De Moordenaar van Lucky Luke en Guillaume Bouzards Jolly Jumper Antwoordt Niet Meer. Enkel in het Duits volgde nog een album door Mawil wiens werk we dankzij uitgeverij Soul Food Comics intussen leerden kennen met het album Kinderland over zijn jeugd in Oost-Duitsland toen de Berlijnse Muur er nog stond. Zijn Lucky Luke-parodie is ook al verschenen in het Engels en in december volgt de Nederlandstalige versie onder de werktitel Het Stalen Ros.

De voorstelling: "'Wat... een... verdraaid... stom... ding!' De 1st Columbia San Francisco Bicycle Race is voor Albert Overman de ideale gelegenheid om de hele natie omver te blazen met zijn revolutionair design. Wanneer een concurrent twee bandieten inhuurt om hem te dwarsbomen, moet Lucky Luke alweer voor reddende engel spelen. De lonesome cowboy ruilt zijn stijgbeugels voor een keer in voor pedalen en zet op het zadel van Overmans uitvinding koers naar het westen. Staat hij op tijd aan de start, of wordt de moderne tijd brutaal een halt toegeroepen door meedogenloze bandieten, koppige boerenpummels en voorzichtige Apaches? En wat denkt Jolly Jumper over het stalen ros van zijn cowboy?"
 
(Bron: Lucky Comics / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Yves Swolfs' Legende door nieuwe auteurs
11/09
TOP
Legende 7
In 2013 verscheen deel 6 in de middeleeuwse reeks Legende van Yves Swolfs. Hij heeft meermaals beweerd dat hij nog niet was uitverteld, maar hij had daarnaast vele andere plannen voor de voortzetting van Durango, de prequel- en sequelcyclus van De Prins van de Nacht en de nieuwe reeks Lonesome. Maar kijk, half november verschijnt uit het niets deel 7 van Legende. De reeks wordt echter niet langer door Swolfs gemaakt, op de cover na dan. Het koppel achter het pseudoniem Ange (De Orde van de Drakenridders, Verloren Paradijs) is voortaan de scenarist terwijl de tekeningen nu het werk zijn van Stéphane Collignon (Achtste Continent, Lex, De Orde van de Drakenridders).

In het nieuwe verhaal heeft Tristan alles achtergelaten: zijn grondgebied, titel, geliefden, familie, vrienden, bondgenoten en vijanden. Hij is naar het Hoge Noorden vertrokken om voortaan te vechten voor zijn bestaan. Meer info over verdere plannen rond de reeks moeten we nog even afwachten.

(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Beatrice, een stripdebuut bij Oogachtend
11/09
TOP
Beatrice
Beatrice
Beatrice
Beatrice
Beatrice
Eind oktober te verwachten bij Oogachtend: Beatrice, het woordloze stripdebuut van de in 1968 geboren, Vlaamse tekenaar Joris Mertens. Zijn album is 112 pagina's dik en bverschijnt in hardcover tegen de prijs van 24 euro.

Het verhaal is een nostalgisch avontuur in Parijs. Beatrice vindt een rode damestas en dat opent een heel nieuwe wereld voor haar.

In het dagelijks leven is Joris Mertens een freelance visual storttelling designer voor Belgische en Europese films. Bezoek zeker eens zijn website.

(Bron: Oogachtend / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorsmaakje Robbedoes bij de Sovjets
11/09
TOP
Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
Het eerder aangekondigde Robbedoes-verhaal bij de Sovjets, door Fabrice Terrin en Fred Neidhardt, start volgende week in Spirou. Hierboven vind je de eerste pagina's.
(Bron: Spirou / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


StripKiosk nummer 3 en een oproep voor De Familie Snoek
11/09
TOP
StripKiosk 3
In oktober verschijnt StripKiosk nummer 3 dat een eerste jaargang voor abonnees afsluit. De hoofdonderwerpen op een rijtje: afdrukplaatjes uit het weekblad Kuifje, De Kleine Krant (het personeelsblad van de Standaard-groep), honderd jaar Pom, Suske en Wiske in Duitsland, Blake en Mortimer, De Zwarte Rotsen en Zig et Puce, de eerste Europese stripreeks met tekstballonnen door Alain Saint-Ogan.

Het stripinfoblad lanceerde ook een oproep voor een heruitgave van gags van De Familie Snoek die tussen 1969en 1972 in het weekblad TV Ekspres verschenen. Een voorbeeld vind je hieronder. Mocht je daar knipsels van hebben en die willen uitlenen om er goede scans van te laten maken voor toekomstige albums, kan je de redactie van StripKiosk contacteren.

(Bron: 't Vlaams Stripcentrum / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)Zwitserse galerie sluit deuren na klacht van Moulinsart
11/09
TOP
Atak
Atak
Atak
Atak
Atak
AtakDe Zwitserse galerie RichterBuxtorf opende op 5 september een expo over de Duitse kunstenaar ATAK (Georg Barber) als onderdeel van BDFil OFF, waaronder nevenactiviteiten gegroepeerd zijn van het stripfestival BDFil in Lausanne. De expo liep welgeteld één dag omdat Moulinsart, de rechthebbenden op het werk van Hergé, verzet aantekende.

ATAK liet zich voor een deel van zijn geëxposeerde schilderijen inspireren op Kuifje, onder meer met "herinterpretaties" van de bekende Kuifje-albumcovers. Je kan erover discussiëren of ATAK het begrip "hommage" niet te ver dreef. In ieder geval had de galerie geen middelen om er een advocaat op te zetten waarop het de deuren prompt sloot en een niet mis te verstane boodschap in grote letters op het raam aanbracht.

Op haar site argumenteert de galerie dat "er geen twijfel over bestaat dat de artiest uit Berlijn enkel de kleine journalist en zijn witte hond citeert en dat het gaat om een recht gebaseerd op artistieke vrijheid."

De expo was gepland tot 29 september. ATAKs werken waren eerder en vaker te zien op diverse expo's in Europa. Hij werkt ook met Mickey Mouse. ATAKs koestert al langer de wens om zijn hommages in een boek gebundeld te zien, maar geen enkele van zijn uitgevers, in Duitsland of België, waagt zich daaraan uit vrees voor Moulinsart. Elk schilderij blijft dus een uniek stuk zonder verdere reproducties.

Deze tussenkomst van Moulinsart volgde daags na de raketkwestie op de affiche van Emmanuel Lepage voor het Belgisch Stripcentrum. De afbeeldingen van ATAKs schilderijen die je hierboven ziet, komen van een vroegere expo die tussen 5 en 27 april in het Franse Noisel liep in het kader van het Pulp Festival de la Ferme du Buisson.

(Bron: ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Daedalus in november en december
07/09
TOP
Bloedkoninginnen
Bloedkoninginnen
Bloedkoninginnen
Bloedkoninginnen
Van Daedalus' kwartaal 4 hebben we oktober al eerder voorgesteld. Hieronder overlopen we de maanden november en december. Kinderen van de Wind deel 8 en Het Venijn deel 1 kondigden we vorige week in afzonderlijke updates voor.

Vanaf oktober komt er weer schot in de collectie Bloedkoninginnen. Onder die verzamelnaam verschijnen minireeksen over befaamde historische koninginnen. De albums lezen geenszins als brave geschiedenislesjes, maar wel als spannende intriges met politiek gekonkelfoes, afrekeningen, vetes, bloedvergieten, oorlogen en amoureuze escapades met powerladies als spilfiguren. Hieronder vind je een overzicht van de albums die nog dit jaar zijn te verwachten. In het Frans breidt de collectie af en toe uit met nieuwe portretten van historische figuren. Daar geven we je ook een overzicht van.
• oktober: Eleonora, de Zwarte Legende deel 5 (voorlaatste deel) door Carlos Gomez + Arnaud Delalande en Simona Mogavino
• november: Fredegonde, De Bloeddorstige deel 2 (laatste deel) door Alessia de Vincenzi + Virginie Greiner
• december: Eleonora, de Zwarte Legende deel 6 (laatste deel)
• december: Cleopatra, Koningin des Doods (deel 1 van tweeluik) door Joël Mouclier + Thierry Gloris

Bloedkoninginnen
Bloedkoninginnen
Bloedkoninginnen
Bloedkoninginnen
Bloedkoninginnen
Bloedkoninginnen
Bloedkoninginnen
 
Al verschenen in het Frans, nog niet in het Nederlands:
Cleopatra deel 2 (laatste deel)
Tseu-Hi deel 2 (laatste deel)
Johanna van Bourgondië deel 1+2 (nog verdere delen te verwachten) door Michel Suro + France Richemond
Catharina de' Medici deel 1+2 (nog verdere delen te verwachten) door dezelfde auteurs van Eleonora
Constance van Antiochië deel 1 (nog verdere delen te verwachten) door Gabriele Parma + Jean-Pierre Pécau
Les Trois Julia deel 1 (nog verdere delen te verwachten) door Antonio Sarchione + Luca Blengino over de Romeinse Julia Maesa en haar twee dochters Julia Soaemias en Julia Mamaea, en dan had Julia Maesa nog een jongere zus Julia Domna


Een Leven 1
Een Leven 2
Een nieuwigheid is de vierdelige reeks Een Leven , door Guillaume Martinez (De Wereld van Lucie, William Panama, Bellary's Vloek) en Christian Perrissin (Roodbaard, Kaap Hoorn, El Niño), waarvan de eerste twee delen in november uitkomen. Het hoofdpersonage Winston Smith is een fictief figuur. De auteurs vertellen zijn biografie en laten hem talrijke memorabele ontmoetingen hebben.
Deel 1: "Juni 1984. Een taxi brengt Anna Laurens naar Grand Tetras, een hotel in Saint-Véran, Haut-Quéras. De hoteleigenaar stuurde een brief van een van zijn bewoners, Winston Smith, naar haar moeder. Hij verdween een paar weken geleden op 80jarige leeftijd in de bergen. Hij woonde al jaren in het hotel, en had de eigenaar een brief voor Anna’s moeder gegeven. Maar het is 4 jaar geleden dat Anna’s moeder stierf, dus ze kwam in haar plaats, geïntrigeerd door de boodschap van een man die ze niet kent en die zegt dat hij haar moeder goed kende in het verleden. In kamer van Winston Smith ontdekte ze een koffer met vele souvenirs en foto's. En een manuscript, getiteld Een Leven. Winston Smith’s dagboek is geschreven voor haar moeder. Een manuscript dat al zijn vragen zou moeten beantwoorden en dat begint in 1916, aan het Lands Priors College in Engeland."
Deel 2: "Wie was Winston Smith, de man die de moeder van Anna aanschreef? Deze Engelse schrijver en verslaggever, geboren in 1903 en overleden in 1984, zal de 20e eeuw doorkruisen en belangrijke ontmoetingen maken met onder andere Aldous Huxley en George Orwell. In dit tweede deel blijven we ontdekken wie Winston Smith als tiener was. Een student aan de prestigieuze en zeer chique universiteit van Eton."


Elfen 20
Dwergen 10
De wereld van Arran wordt uitgebreid met Elfen deel 20, Dwergen deel 10 en Orcs & Goblins deel 4.

Elfen deel 20: "Gaw'yn en Dyfeline vluchtten nog steeds naar Akrähyng, de stad waar draken worden opgevoed. Beiden zijn het slachtoffer van hun demonen. Gaw'yn moet absoluut de bloem van Thnen krijgen, de enige remedie om zijn bloedige impulsen tegen te gaan. Nu ze ver van de citadel van de Zwarte Elfen verwijderd zijn, denken ze te zijn ontsnapt aan hun moordenaars. Vastbesloten om een eerlijk inkomen te verdienen, gaan ze aan de slag bij de drakenboerderijen. Maar ze kunnen hun lot niet ontlopen."

Dwergen deel 10: "Krijgsheer Abokar is oud en ziek, hij is nog maar een schim van de krijger die hij vroeger was. Zijn lichaam verzwakt en zijn geest wankelt. Maar het laatste hoofdstuk van zijn leven moet hij nog schrijven, om zo de poort naar de legende open te beuken."


Orcs & Goblins 4
Wunderwaffen 10
Orcs & Goblins deel 4: "Sa'ar woont al zijn hele leven in het hart van de mangrove. Wanneer een Orkenheer zijn hele clan in slavernij dompelt, ontdekt de goblin de realiteit van een wereld waarin alleen de sterksten overleven. Hij zweert een eed: hij zal de plaats innemen van de meester van de Stad der Halfbloeden, een allegaartje van dieven, moordenaars en bastaards… Zelfs al moet hij daarvoor de smerigste van allemaal worden!"

Wunderwaffennacht is de titel van deel 10 in de reeks Wunderwaffen. "Terwijl de Amerikabomber met Murnau aan de stuurknuppel en de Bezoeker aan boord een gevaarlijke vlucht naar Duitsland aanvat, beslist Himmler de komst van de Amerikaanse superstraaljager te beantwoorden met een ongeziene machtsontplooiing. Drie prototypes van Wunderwaffen worden tijdens operatie Wunderwaffennacht gelijktijdig ingezet in Australië, voor de kust van New York en op het oostfront. Maar de Super-U-Boot, de raketbom met piloot aan boord en de gigantische tank moeten eerst een andere vijand het hoofd bieden: de interne intriges van het Reich."


Moeder met Kind
Valois 2
In december verschijnt Moeder en Kind, het nieuwste one-shot van Christian Lax. Dat wordt een album van 144 pagina's, "een geëngageerd verhaal, over hen die lijden onder geweld, ellende en oorlog en die onze kusten proberen te bereiken in de hoop op een beter leven. Alou, een jonge Malinese honingjager, heeft een wilde bijenkorf gevonden in een baobab. Tot de tanden gewapende jihadisten rijden op hem af in een 4x4 en brengen de boom tot ontploffing. Tussen het puin vindt Alou een beeld van een zwangere vrouw, zo goed als intact. Op verzoek van zijn vader trekt hij naar Dogongebied om het te tonen aan de wijze van het dorp, de hogon, die door iedereen gewaardeerd wordt om zijn eruditie. De oude man herkent het beeldje meteen. Ze is volgens hem het werk van de meester van Tintam, waarvan al een eerste Moeder met Kind in het Louvre staat, in het Pavillon des Sessions. De oude man vermoedt dat het beeld, in deze tijd van barbarij, veiliger is bij haar zus in het Louvre dan in Mali. En Alou krijgt van de hogon, natuurlijk, de dringende missie de Moeder met Kind naar Parijs te brengen. Om zijn doel te bereiken, moet de jongeman heel wat risico’s nemen; een migrant tussen migranten, een jongen tussen broers en zussen die zijn lot delen, door woestijnen en over zeeën."

Van de historische reeks Valois verschijnt deel 2. "In de Renaissance, toen Napels het centrum van de wereld werd, probeerden twee mannen hun stempel te drukken op het politieke spel. Maar in deze wereld waar staten worden ontmanteld en pausen omvergeworpen, is het pad geplaveid met bloed. Op de vestingmuren van een vesting vechten Henri Guivre de Tersac en Blasco de Vilallonga in een duel met elkaar. Blasco krijgt eindelijk de overhand en speelt met zijn sidekick. Dit gevecht is een voorproefje van degenen die komen."


Abdroïden 5
Het narrenschip 7
Androïden deel 5 is de start van het tweede seizoen van de sf-reeks. Elk album is een compleet verhaal door telkens andere auteurs dat niets te maken heeft met andere albums in de reeks, behalve dat het over androïden gaat. Deel 5 is het werk van Stéphane Louis (Tessa - Intergalactische Agente, Khaal). "In een uiterst vijandige wereld waar het leven een voortdurende strijd is, wordt een androïde geobsedeerd door een idee dat ze nooit kan ervaren: de dood. Hoe kunnen we weten dat we leven, dat we een ziel hebben, zoals de verdwenen menselijke voorgangers, als we niet kunnen sterven? Wat als wat de mens een uniek wezen maakte, zijn sterfelijkheid was? Synn de androïde is hiervan overtuigd en ze zal er alles aan doen om te doen wat haar lichaam weigert te doen: sterven. En daarvoor heeft Synn de android een plan: mens worden."

Terminus (deel 7) was oorspronkeijk het laatste deel van de reeks Het Narrenschip. In 2017 maakte Turf met de reeks een comeback in het Frans. Binnenkort verschijnt deel 10. Eerst dus nog even wachten op de andere vertalingen.


Prometheus 16
Olympus Mons 3
Prometheus en Olympus Mons zijn twee reeksen van Stefano Raffaele en Christophe Bec. Van beide reeksen komen nieuwe delen uit.

Prometheus deel 16: "Op aarde organiseerden de overlevenden zich na de genocide van de mensheid door buitenaardse wezens. De sluier wordt opgelicht en de onthullingen zijn angstaanjagend. Tim Scott, ontvoerd door buitenaardse wezens, onderging een operatie om nanotechnologieën in zijn netvlies te implanteren. Hij verscheen in 1838 opnieuw aan de Engelse kust van Torquay om op zijn beurt Teki Turan dezelfde behandeling te geven. In Syracuse wordt ook een jonge man ontvoerd en geopereerd. Het lijkt erop dat het echte doel van buitenaardse wezens niet is wat wij denken."

Olympus Mons deel 3: "Wat was het echte doel van Operatie Mainbrace? Zal men de anomalie van de Barentszee ingaan? Zullen de onderzoekers hierdoor een apocalyps teweegbrengen? Artefacten worden onthuld, maar het mysterie wordt groter. Zowel op Mars als op aarde proberen teams van specialisten het mysterie van deze onderling verbonden anomalieën te ontrafelen. Aaron Goodwin, het medium, probeert de wereld te waarschuwen om het vreemde onderwaterschip niet te betreden. De toekomst van de planeet staat op het spel. Zijn woorden worden bevestigd door andere media, maar het team Ocean Pathfinder negeert het advies. Ze gaan verder met hun onderzoek."


Sherlock Holmes
Sherlock Holmes
De collectie 1800 wordt uitgebreid met twee Sherlock Holmes-titels. De Kronieken van Moriarty deel 2 sluit het tweeluik af. "Sinds zijn terugkeer uit de wereld van de oude goden is James Moriarty gewijd aan het vernietigen van de kopieën van de Necronomicon. Samen met Meredith Rutherford en Noble Odd reist hij van het ene continent naar het andere. Zijn reis leidde hem naar New York en Josua Sline, een verzamelaar die de laatste twee vervloekte boeken bezat en ze niet graag leek op te geven. Maar wat vertegenwoordigt Sline in vergelijking met de leraar en zijn beheersing van de occulte wetenschappen? Zeker van zijn macht valt Moriarty zijn prooi aan, zonder te zien dat er andere krachten spelen."

Van de zesdelige reeks Sherlock Holmes Society is deel 2 in november te verwachten. "Vastbesloten om de criminelen achter de affaire in Keelodge’s te ontmaskeren, zet Sherlock, terug in Londen, zijn onderzoek voort. Aangezien zijn broer Mycroft hem van de zaak heeft afgezet, heeft hij weinig bewijs om het onderzoek vooruit te helpen. Het onderzoek neemt echter een beslissende wending wanneer de rechercheur geconfronteerd wordt met een zekere Edward Hyde, een weerzinwekkend mannetje, dat met de dood wordt bedreigd door degenen die het dorp hebben veroordeeld."

(Bron: Daedalus / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Blauwbloezen 63 in november
07/09
TOP
De Blauwbloezen 63
De Slag van de Krater, deel 63 van De Blauwbloezen, verschijnt op 22 november in het Nederlands. Zoals ondertussen bekend is dit het voorlaatste album van scenarist Raoul Cauvin. Aanstaande woensdag krijg je de korte inhoud in een algemeen overzicht van eind dit jaar te verschijnen strips van Dupuis.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Blauwbloezen 63
De Blauwbloezen 63
De Blauwbloezen 63


Moulinsart protesteert tegen Kuifje-raket op affichebeeld
07/09
TOP
Belgisch Stripcentrum
De Blauwbloezen 63Moulinsart slaat weer toe! Op 5 en 6 oktober viert het Belgisch Stripcentrum haar dertigste verjaardag. Omdat er ook een nieuwe expo aankomt over Emmanuel Lepage werd aan hem gevraagd om een illustratie te maken voor de affiche van het verjaardagsweekend. Op zijn schilderij brengt hij een hommage aan onder meer Hugo Pratt, Mœbius, Peyo, Frank Pé, Edgar P. Jacobs, Jean-Claude Mézières en Hergé met de beroemde raket uit het tweeluik Raket naar de Maan en Mannen op de Maan. De aanwezigheid van die raket beviel Moulinsart niet. Zij beheren de rechten op het werk van Hergé. Ze gingen over tot een dreiging tot (juridische) vervolging, liet Lepage op zijn Instagramaccount weten. Het Belgisch Stripcentrum trok de affiche in die net naar de drukker zou vertrekken voor een verdere verspreiding. Inmiddels paste Lepage het affichebeeld aan, nu zonder raket. Maar let eens op de rood-witte ruiten op de boot.

Nog dit weetje: toen er in de jaren 1980 sprake was van een museum rond Kuifje en Hergé in Brussel, vond Hergé dat er beter een museum zou komen om alle Belgische tekenaars te eren. Uit dat idee rees het Belgisch Stripcentrum.

(Bron: Emmanuel Lepage / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Cassandra Darke, Posy Simmonds' nieuwste one-shot
07/09
TOP
Cassandra DarkeEind oktober verschijnt Posy Simmonds’ nieuwste strip bij De Harmonie. Simmonds is gekend van Gemma Bovery en Tamara Drewe, beide verfilmd met Gemma Arterton in de hoofdrol. Haar nieuwste worp heet Cassandra Darke en is 96 pagina's dik in softcover.

"Cassandra Darke is een egocentrische Londense kunsthandelaar. Ze heeft het voor elkaar gekregen de reputatie van een galerie op West End te bezoedelen, zich een veroordeling voor fraude op de hals te halen en de complete inhoud van haar bankrekeningen aan advocaten op te maken. Hierdoor is ze verstoten uit de betere sociale kringen, maar dat kan haar niet zoveel schelen, en fraude vindt Cassandra als misdaad niet bijzonder spannend, aangezien er niet eens geweld, een wapen of een lijk aan te pas komt. Maar in de kelder heeft haar jonge ex-huurder Nicki een verrassing achtergelaten die hint naar op zijn minst geweld en waarschijnlijk ook een lijk."

(Bron: De Harmonie / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Hubs nieuwe reeks
07/09
TOP
Le Serpent et la Lance 1
In november verschijnt alvast in het Frans (een vertaling is nog niet aangekondigd) deel 1 van een nieuwe stripreeks door Hub, de auteur van Okko en de co-scenarst van Aslak. Le Serpent et la Lance (De Slang en de Speer) verschijnt in het Frans bij Delcourt. Okko speelde zich nog af in een fantasyversie van Japan, voor zijn nieuwe reeks verlegt Hub de actie naar Zuid-Amerika. Deel 1 telt maar liefst 184 pagina's.

De pitch: Sinds enkele maanden ontdekken sommige boeren gemummificeerde lijken van jonge vrouwen die brutaal vermoord werden. De modus operandi lijkt steeds dezelfde te zijn.

(Bron: xxx / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Le Serpent et la Lance 1


Westernone-shot door Paul Gastine en Jérôme Félix
07/09
TOP
Tot de Laatste
Tot de Laatste
Tot de Laatste
Tot de Laatste
Eind oktober verschijnt bij Bamboo in het Frans de western Jusqu'au Dernier (Tot de Laatste). Saga Uitgaven zal dit one-shot volgend jaar in het Nederlands uitgeven. Het album is van Paul Gastine en Jérôme Félix die al samen de vierdelige reeks De Erfenis van de Duivel hebben gemaakt. Hun volgende project is een ander westernone-shot, want ze hebben de smaak van kruit, stof en zand te pakken.

In Tot de Laatste loopt het tijdperk van de cowboys op zijn einde. Treinen vervoeren nu het vee naar de slachthuizen van Chicago. In het gezelschap van Benett, een twintigjarige simpele jongen, heeft de al wat oudere cowboy Russell beslist om de sporen aan zijn laarzen op te bergen en landbouwer te worden in Montana. Onderweg houden ze halt in Sundance. 's Morgens is Benett dood. De burgemeester denkt liever aan een ongeluk dan aan de mogelijkheid dat er een moordenaar onder zijn burgers is en hij verjaagt Rusell uit de stad. Maar de voormalige cowboy komt terug aan het hoofd van een bende outlaws om de waarheid over de dood van Benett te achterhalen.

(Bron: Bamboo / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Speciale Pilote-uitgaven van Tanguy en Laverdure en Roodbaard
07/09
TOP
Pilote
Pilote
In oktober is het zestig jaar geleden dat het Franse stripweekblad Pilote boven de doopvont werd gehouden en al snel zware concurrentie betekende voor de Belgische weekbladen Robbedoes en Kuifje die ook in Frankrijk werden uitgegeven. Uit de beginperiode van Pilote dateren onder meer Asterix, Tanguy en Laverdure en Roodbaard. Rond zestig jaar Asterix zijn al heel wat andere uitgaven verschenen en nog te verwachten. Van Tanguy en Laverdure (in het begin eveneens getekend door Albert Uderzo) en Roodbaard komen eind oktober twee bijzondere, Franstalige uitgaven uit bij Dargaud.

Van Tanguy en Laverdure, door Uderzo en Jean-Michel Charlier, verschijnt een facsimilé van het tweeluik De Vliegschool van Meknès (De Verloren Raket en Eerherstel voor een Lafaard) met daarin alle 84 pagina's zoals ze in Pilote verschenen.

Ook van Roodbaard, door Victor Hubinon en Charlier, wordt het allereerste avontuur van 62 pagina's uit Pilote op een gelijkaardige manier heruitgegeven.

Beide albums in hardcover met linnen rug zullen 24,99 euro kosten.

(Bron: Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Standbeeld Slemper
07/09
TOP
Op donderdagavond 6 september werd een standbeeld van Jacques Sandrons personages Slemper en mevrouw Sans-Gêne uit de reeks Slemper en Slof ingehuldigd op een rondpunt in de Waalse gemeente Tamines, provincie Namen.

Het beeld was al eerder gepland, maar Sandron kon het niet meer verwezenlijkt zien omdat hij eerder dit jaar stierf. Vorig jaar plaatste Tamines al een ander standbeeld op een rondpunt, toen van Blutch en Chesterfield uit De Blauwbloezen. Sandron was toen bij de plechtigheid. Bij het inhuldigen van het beeld van Slemper en Sans-Gêne tekenden Willy Lambil, Raoul Cauvin (de scenarist van Slemper en Slof) en de familie van Sandron present. De kostprijs van 46.600 euro wordt volledig opgehoest door de gemeente.

(Bron: Belga / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Artbook Jean Roba
07/09
TOP
L'Art de Roba
Afgelopen week is bij Dupuis een nieuwe "relook"-uitgave van Bollie & Bilie gestart. In het Frans verscheen in dezelfde week L'Avis de Chien (zie cover hiernaast), een verzameling columns van Billie uit het weekblad Spirou die ook in Robbedoes verschenen (zie deze aankondiging uit mei). Op 4 oktober verschijnt Boule & Bill, l'Art de Roba bij Dargaud, een Franstalig artbook met vele illustraties van Jean Roba, de auteur van Bollie en Billie die dit jaar hun zestigste verjaardag vieren. Het boek bevat vele reproducties van originele platen, aquarellen en materiaal uit het weekblad Robbedoes/Spirou. Voor een deel staan er ook commentaren van Roba bij. Het koppel Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault verzorgt voor dit artbook een dossier over het parcours van een van de grootste auteurs van de Franco-Belgische strip. Het boek van 240 pagina's zal 39 euro kosten.
(Bron: Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Robbedoes bij de Sovjets
04/09
TOP
Robbedoes
In 2007 verscheen Het Graf van de Rommelgems in de reeks Robbedoes door... Scenarist Yann heeft daarna nog meer Robbedoes-verhalen geschreven. Fabrice Tarrin krijgt als tekenaar een herkansing, want in 2020 staat een tweede Robbedoes door... van zijn hand gepland. Hij tekende de albumversie van de animatiefilm Asterix en het Geheim van de Toverdrank en de eerste albums van de jeugdreeks Violine tekende. Het scenario wordt verzorgd door Fred Neidhardt die Het Graf van de Rommelgems van een kleurtje voorzag. Neidhardt is zelf de auteur van enkele niet vertaalde parodiealbums van Robbedoes en Kwabbernoot, Spouri et Fantaziz, met twee straatjongeren in de hoofdrol.

Hun verhaal start weldra in Spirou en speelt zich af in de jaren 1950 met wat knipogen naar James Bond. De graaf van Rommelgem wordt ontvoerd door de Sovjets. Robbedoes en Kwabbernoot trekken naar Rusland om hem terug te halen.

Op vraag van Neidhardt paste Tarrin zijn tekenstijl aan. Hij baseerde zich vooral op Pas Op, Kwabbernoot! en werkte ook meer aan zijn decors. Scènes in de goelag met een honderdtal personages leggen de lat hoog. Hij is in 2015 begonnen aan het album dat wellicht 56 pagina's dik wordt.

(Bron: Spirou / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Orbital 8, een pakket en een luxe-integrale in oktober
04/09
TOP
Orbital 8
De sf-reeks Orbital van Serge Pellé en Sylvain Runberg (Heroveringen, Millennium) is tot nu toe het grootste verkoopsucces van de nog jonge uitgeverij Microbe die de reeks voortzette nadat Dupuis er in vertaling mee stopte. Er zijn verschillende (her)uitgaven op komst.

Ten eerste verschijnt eind oktober het gloednieuwe deel 8, Contacten, dat het vierde tweeluik afsluit en eindigt met een dramatische cliffhanger. De inhoud: "Caleb, Mezoke en Dernid begrijpen eindelijk de boodschap van hun nevronomenruimtschip Angus. Angus’ soortgenoten pleegden geen zelfmoord terwijl ze bij hun implosie enkele steden van de Confederatie vernietigden. Ze zijn zelf het slachtoffer van onbekende, moordzuchtige entiteiten die hen één na één uitroeien. De schepen kwamen in de buurt van overbevolkte metropolen en bedreigden miljoenen levens: een dodelijk ultimatum om de Confederale bestuurders te dwingen de steden te hulp te komen. Orbital gelast zijn afvallige agenten om de entiteiten op te sporen op de thuisplaneet van de nevronomen en hen uit te schakelen. Maar is dat wel mogelijk?" Het album verschijnt ook weer in een gelimiteerde hardcover (300 exemplaren) en softcover.

Orbital integraal 1


Voorts komt er een eerste integrale van de delen 1 tot 4 met zestien pagina's bonusmateriaal. Deze integrale verschijnt enkel als luxe-editie in een oplage van slechts 199 exemplaren met halfband linnen rug, genummerde ex libris, vier artprints, leeslint en een nieuwe cover. De prijs voor dit alles: 99,95 euro. Bestel dit nu al bij je favoriete stripwinkel als je je van een exemplaar verzekerd wilt zien.

Ten slotte blijft de vraag naar de albums in softcover groot genoeg om de uitverkochte albums te kunnen herdrukken. Daarmee mikt Microbe vooral op lezers die Orbital nog niet kennen. Die herdrukken zullen samen met de softcover van deel 8 aangeboden worden in een pakket met gratis verzamelbox tegen 69,95 euro. Deze softcovers zullen in eerste instantie niet los te koop zijn, behalve natuurlijk het nieuwe deel 8. Deze verzamelbox is enkel beschikbaar bij deze softcovers, er komt geen box voor de albums in hardcover.

(Bron: Microbe / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het najaar van Uitgeverij HUM! en voorsmaakjes van 2020
04/09
TOP
Tex Willer Classics 12
We ontvingen het najaarsprograma van Uitgeverij HUM! dat we hier graag met je delen. Via de rubriek Te Verschijnen kan je een pdf van de najaarsbrochure downloaden.

Het lekker dikke Tex Willer Classics 12: Eigen Rechter (226 pagina's in zwart-wit) is getekend door Alfonso Font wiens werk al enkele decennialang wordt vertaad in het Nederland. Je kent 'm misschien van De Bannelingen van de Aarde, Gevangene van de Sterren, Héloïse van Montfort, Jon Rohner of Taxi. Mauro Boselli is een oudgediende als scenarist van Tex Willer. Zijn verhaal: "De jonge Mitch infiltreert in een bende killers die handelt in wapens. Hij wil zich wreken voor de koelbloedige moord op zijn ouders. Maar hij heeft geen idee wat hij zich op de hals haalt..."


Tex Willer Classics 12
Tex Willer Classics 12
Ook in de gewone albumreeks in kleur is een nieuw album te verwachten, deel 7 intussen. In Cinnamon Wells, door Chuck Dixon en Mario Alberti, kan je je aan het volgende verwachten: "Het slaperige stadje Cinnamon Wells krijgt onverwacht bezoek van overvallers die hard toeslaan. Het zijn gehaaide schurken, want ze hebben zich verzekerd van een vluchtroute die het de haastig samengestelde posse knap lastig maakt: dwars door een verzengende woestijn. Dat schrikt de meeste achtervolgers af, maar niet allemaal. Ook voor Tex Willer blijkt een positieve ontknoping echter verre van zeker."

De nieuwe detectivereeks Kitty Beaufort, met een grote invloed van Guus Slim, hebben we al meermaals aangekondigd. Het eerste album met kortere verhalen verschijnt binnenkort in softcover. Dit is de inhoud: "1959: De tengere, pas afgestudeerde politie-inspecteur met het korte haar en de scherpe blik kiest er voor aan de slag te gaan in de provincie waar ze vandaan komt. Ze krijgt te maken met de boeven, spionnen en moordenaars die je in zo’n middelgrote provinciestad kunt verwachten. Daarbij werkt ze onder toezicht van inspecteur Pluimvé, een zelfingenomen collega die haar wel even zal laten zien wat het echte werk inhoudt."


Tex Willer Classics 12
Kraken integraal
In Charley's Oorlog deel 5 "keert soldaat Charley Bourne in 1917 na herstel van zijn verwondingen terug naar het front bij het Belgische Ieper dat al sinds 1914 is omsingeld door de Duitsers. Die komen er niet in... maar de Engelsen kunnen er niet uit. Beide kanten graven zich hardnekkig vast in een volledig verwoeste omgeving."

Een vooruitblikje naar 2020. Nu Torpedo 1936 compleet is in vijf integrales — onze danbkbaarheid is groot — waagt Uitgeverij HUM! zich aan een andere integrale van het werk van tekenaar Jordi Bernet. Volgend jaar verschijnt de complete sf-reeks met horrorelementen Kraken in een bundeling in zwart-wit. Dat doet de uitgeverij op hetzelfde formaat en uitvoering als Torpedo 1936. Deze reeks werd geschreven door Antonio Segura en voert politieagent Dante op die in de riolen van een akelige toekomst de orde probeert te handhaven. Twee van de vijf albums vol kortverhalen werden in 1989 en 1990 vertaald door Sherpa.


Maan Kanaal
Philemon
Uitgeverij HUM! heeft zijn naam te danken aan een weerkerende uitspraak in Philemon van Fred. Van deze auteur komen twee vertalingen. Maan Kanaal is een one-shot: "Kijkcijfers! Reclamegelden! Daar draait het om bij Mijn Kanaal. Plotseling komt er de klad in als de kijkbuiskijkers ineens gratis programma's krijgen van... de maan. Die draait immers al wat miljoenen jaartjes mee, en wie veel reist kan veel verhalen. Dat levert de netmanager van Mijn Kanaal natuurlijk heel wat hoofdbrekens op."

Was Philemon niet compleet na de laatste vertalingen van de reeks? Toch niet, er waren nog twee ontbrekende, kortere verhalen, Blurb! en Het Water dat Spriiing! Doet,
dat in 2020 zal verschijnen. 
(Bron: Uitgeverij HUM! / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De waarheid in De Kleine Robbe 18
04/09
TOP
De Kleine Robbe 18
In De Kleine Robbe deel 18 onthult Robbe alles! Het album belooft Robbes versie van de waarheid. Wat die waarheid dan wel is, moeten we afwachten tot november wanneer het album verschijnt.

De Kleine Robbe maakte onlangs met een kortverhaal van zes pagina's zijn herintrede in het weekblad Spirou na een jaartje afwezigheid. Dat verhaal zal traditiegetrouw de gags in het nieuwe album openen. In dat kortverhaal gaat het over de waarheid over de turnlessen.

Scenarist Tome had het zeer moeilijk na het overlijden van Stéphane De Becker alias Stuf, in 2015. Stuf was de inkleurder van de reeks. Ze kenden elkaar van hun studentenjaren en samen met Janry vormden Tome, Stuf en later ook Dan Verlinden een studio die aan de reeksen Robbedoes en Kwabbernoot, De Kleine Robbe en Soda werkten. Het is een verklaring voor de lange pauze voor De Kleine Robbe en ook Soda. Volgens een interview was Tome in shock. Sinds enkele maanden herneemt hij stilaan zijn schrijversactiviteiten. Ook Soda is intussen veel verder gevorderd.

(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

De Kleine Robbe


De Kinderen van de Wind loopt verder bij Daedalus
04/09
TOP
Kinderen van de Wind 8
Nadat François Bourgeon vorig jaar een nieuw hoofdstuk aansneed over Isa's kleindochter Zabo in een laatste cyclus in twee delen van De Kinderen van de Wind bleef het stil over een eventuele vertaling. Het album verscheen bij Delcourt dat zelf geen albums in het Nederlands uitbrengt. De complete reeks is in zowel het Frans als Nederlands van de ene naar de andere uitgeverij gegaan wat het nog wat complexer maakt. Maar kijk, Daedalus vervolgt de reeks in december.

Het nieuwe album telt 88 pagina's en kent de volgende inhoud: "Parijs, 16 februari 1885. Jules Vallès wordt begraven, slechts vijf jaar na de amnestie van de communards en de terugkeer van de ballingen. Zabo is er, in het midden van de enorme menigte. Na haar twintig jaar eerder in Louisiana te hebben verlaten, staat ze nu bekend als Clara. Als ze ziet dat een jong meisje, net aangekomen uit haar geboorteland Bretagne, misbruikt wordt, reageert Zabo."

(Bron: Daedalus / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Daedalus lanceert nieuwe westernreeks Het Venijn
04/09
TOP
Het venijn 1
In november lanceert Daedalus de vijfdelige western Het Venijn in vertaling. Deze reeks is het werk van Laurent Astier, de tekenaar van de gangsterstrip Zo Maak Je Fortuin in Juni 1940. Het eerste album verschijnt in hardcover en in december ook in softcover.

Emily komt met de trein aan in het mijnstadje Silver Creek, Colorado. Ze wil niet zoals haar moeder eindigen die zich prostitueerde in New Orleans. Omdat de man met wie ze zou trouwen niet opdaagt, zit ze zonder woonst en centen. De eigenaar van de saloon heeft een idee, maar is dat de enige optie? Bovendien heeft Emily enkele geheimen. Zo staat er bijvoorbeeld een prijs op haar hoofd en zit het detectiveagentschap Pinkerton haar op de hielen.

(Bron: Daedalus / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Lonesome 2 dit najaar
04/09
TOP
Lonesome 2
Lonesome 2
Dit wordt de definitieve cover van Lonesome deel 2, later dit jaar te verschijnen bij Le Lombard. In het Frans zal er ook een gelimiteerde editie in zwart-wit verschijnen.
(Bron: Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Vier van Baker Street gaat verder
04/09
TOP
De Vier van Baker Street
In augustus verscheen de hardcover van De Vier van Baker Street deel 6 bij Daedalus (lees hier onze bespreking). De softcover kan je deze maand verwachten. Het Franse deel 8 verschijnt in oktober. Het origineel van de cover zie je op de foto hierboven. Intussen is tekenaar David Etien al begonnen aan deel 9.

Daarnaast is Etien ook de tekenaar van de Robbedoes-spin-off Rommelgem en de nieuwe tekenaar van Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht. Etien is klaar met het inktwerk van deel 6 van de fantasyreeks op scenario van Régis Loisel en Serge Le Tendre. Nu moet de inkleuring nog uitgevoerd worden. Het album wordt eind januari 2020 in het Frans verwacht. De vertaling zou kort daarop moeten volgen.

(Bron: David Etien / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Artbook Ladies van Philippe Berthet
04/09
TOP
Ladies
Voor de liefhebbers van het werk van Philippe Berthet (Pin-Up) is er in november het Franstalige artbook Ladies dat bij Champaka verschijnt via uitgeverij Dupuis. In deze hardcover van 120 pagina's staat het eenvoudig vol vrouwen. Deze tekeningen waren eerder dit jaar te koop op een verkooptentoonstelling van galerie Champaka in Brussel.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips