Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 28 november:
Daedalus in kwartaal 1

Jommeke op ballet
Sarah Spits komt terug
Veiling geïllustreerde kerstballen voor De Warmste Week
Het vervolg in de zaak Jacobs
Psikopat houdt ermee op

Updates van 24 november:

Standaard Uitgeverij in het voorjaar van 2019
Matsuoka in het voorjaar van 2019
Catawiki-veiling ten voordele van Strips4Life en De Warmste Week
Dennis Spaans debuteert bij Syndikaat
De winnaars van De Plastieken Plunk


Updates van 21 november:

De integrales van Ballon Media in kwartaal 1 van 2019
Ballon Comics in kwartaal 1
Blloan in kwartaal 1
Casterman in kwartaal 1
Dargaud in kwartaal 1
Dupuis in kwartaal 1
Glénat in kwartaal 1
Le Lombard in kwartaal 1
Prequeltekenfilmserie over Idefix in 2020
Brecht Evens en Typex genomineerd voor categorie beste album in Angoulême

Updates van 17 november:

Comiclegende Stan Lee (95) overleden
Saga Uitgaven in januari en februari
Silvester in december
Nieuwe K3-strip rolt eraan
Het slot van Manara's Caravaggio-tweeluik

Charel Cambré en Marc Legendre verkopen Verse Vis

Nieuwe stripbewerking van Alleen op de Wereld

De trailer van Battle Angel Alita-verfilming

Nieuw stripwerk verwacht van Akira-auteur Katsuhiro Otomo


Updates van 10 november:

Nog twee albums van De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren en nieuwe ideeën voor Thorgal
Jean-Marc Krings en Zidrou maken derde Suske en Wiske-hommagealbum
Nieuw stripmaandblad Strip
Stripinformatieblad StripKiosk zoekt nog abonnees voor definitieve lancering
Dark Dragon Books vertaalt Strange Fruit
Eerste stap naar nieuwe Jommeke-film is gezet
Raadpleeg de Graphic Novels voor de Leeslijst als pdf
Tekenfilmreeks en een nieuw album van Kid Lucky in 2019
Belgische dj Kid Noize wordt stripheld
Nederlandse btw-verhoging nadelig voor strips
Parijse openbare vervoersmaatschappij verbiedt affiche van Krasse Knarren

Updates van 3 november:

Malemort integraal bij Dark Dragon Books
Corto Maltese naar de cinema
Work in progress: de comeback van Bruno Brazil
André Hazes' Zweet
Slot van Stomp in 2019
Gokken op grote schaal in Macao
Caroline Baldwin in een nieuw avontuur op leven en dood
Het verhaal van de Robbedoes-spin-off Rommelgem
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2018: november • december
2019: januari • februari • maart • april • mei • juni • juli • augustus • september • oktober
 
Daedalus in kwartaal 1
28/11
TOP
Meta-Baron 5
In 2019 zal Daedalus een hoop langverwachte vervolgen en eindes uitbrengen naast de vervolgen van lopende reeksen, het lanceren van nieuwe reeksen en nog voldoende extra verrassingen. Kwartaal 1 houdt al veel van dat alles in.

Vooreerst verhuist Meta-Baron van Dark Dragon Books naar Daedalus op voorstel van de Franse uitgeverij Les Humanoïdes Associés. Daedalus start gewoon met het derde tweeluik door Valentin Sécher op scenario van Jerry Frissen en Alejandro Jodorowsky. Deel 5, Rina, de Meta-Wachter, verschijnt in januari in hardcover. De softcover volgt een maand later. "De Meta-Baron was een van de meest angstaanjagende krijgers die het universum ooit gekend heeft. Helemaal alleen bracht hij het Rijk op de knieën. Sindsdien heeft hij twijfels. Wat voor zin heeft een leven vol dood en verderf? Hij gaat op zoek naar zij eigen menselijkheid. Maar dit maakt hem kwetsbaar voor nieuwe tegenstanders. Maar de Meta-bewaaksters kruisen zijn pad, en die zijn in hun wereld de evenknie van de Meta-baronnen."


The Lost Fleet
Bloodborne 1
Al meteen een gloednieuw avontuur zijn Daedalus' eerste stapjes als comicvertaler. Op comicformaat en tegen een introductieprijs van 6,95 euro voor albums van 72 pagina's verschijnen in maart twee titels die oorspronkelijk bij Titan Books verschenen. Dat is trouwens de Engelse uitgever van Marvano's De Eeuwige Oorlog.

The Lost Fleet: Corsair is een tweeluik van Jack Campbell (het pseudoniem van John G. Hemry), de schrijver van de militaire sf-romanreeks Lost Fleet, die zelf deze spin-off in stripvorm schrijft. Het tekenwerk wordt verzorgd door Andre Siregar en inkter Bambang Irawan. "De eeuwenlange oorlog tussen twee ruimte-imperiums, de Alliantie en de Syndics, is geëindigd, maar Captain Michael Geary, neef van de legendarische Alliantiecommandant John 'Black Jack' Geary is nog steeds een gevangene. Samen met de voormalige vijand Destina Aragon probeert hij wanhopig te ontsnappen uit de klauwen van een tirannieke regering. Kan hij haar helpen haar rebellie te laten slagen en zo de legende nakomen om zijn familienaam te kleuren — of zal hij sterven terwijl hij probeert?" Deel 2 verschijnt in april.

Een andere comictitel, tevens verwijzend naar een bekende game, is Bloodborne - De Dood van de Slaap, ook al een tweeluik dat in april wordt voltooid. De held is de Hunter uit de slashergame Bloodborne. "Ontwaken in een stad geteisterd door een afschuwelijke epidemie — waar gruwelijke beesten door de schaduwen sluipen en de straten doordrenkt zijn met het bloed van de verdoemden — begint een naamloze jager aan een gevaarlijke zoektocht op zoek naar Paleblood... de enige ontsnapping uit de eindeloze Night of the Hunt!" De regie van de oorspronkelijke game lag in handen van Hidetaka Miyazaki van wie Dark Dragon Books al ander werk naar zijn games uitgaf: Dark Souls.


Uchronie(s): New Delhi 3
Uchronie(s): New Moscow 3
Kijk eens, van de trilogieën New Delhi en New Moscow in de reeks Uchronie(s) verschijnen de laatste delen. Bovendien voegt Daedalus daar in april het alles afsluitende epiloogalbum aan toe. In deze reeks krijgen we telkens een alternatief toekomstbeeld van New York in een parallelle wereld te zien. Zwarte materie en de door de werelden reizende held Zack Kosinski zijn bindmiddels tussen alle trilogieën.

New Delhi deel 3: "Na de manipulaties van Kundan worden de yogi's Dhaval en Abha regelmatig opgesloten en gedrogeerd om elke mogelijkheid van 'dimensionale' ontsnapping te voorkomen. Lakshmi daarentegen trad uit haar comatueuze lichaam en ontmoette de vrouw uit haar dromen, een gevangene in... New Beijing. Ze neemt afsheid van haar fysieke lichaam en slaagt er zo in om door de muren van de gevangenis te zweven."

New Moscow deel 3: "Feodossia en Zack Kosinski zitten gevangen in de totalitaire megalopolis van New Beijing. Professor Paskévitch en zijn jonge leerling, Yakov, blijven werken aan de zwarte fusie. Maar de oneindige mogelijkheden van deze buitengewone materie zijn ook van belang voor andere gewetenloze individuen. Aan de ene kant de maffia, die probeert om Paskévitch te ontvoeren. En ook keizerin Katherine III, die haar gevangenissen wil ontruimen door veel 'vrijwilligers' van gevangenen door de parallelle realiteiten te sturen."


Horacio van Alba 3
Drie Wensen 3
Horacio van Alba startte in 2011 bij 12bis die zowel in het Frans als Nederlands strips publiceerde. Dat avontuur duurde maar enkele jaren en een deel van het fonds verhuisde naar Daedalus die verdere vervolgen uitbracht, zo ook deel 2 van de geweldig knap getekende reeks. Nu volgt het afsluitende album van de epische serie in een alternatieve istaliaanse renaissance eindelijk in het Nederlands. "Na het overlijden van senator Rembrandt en Condottiere verzamelde Horacio de rest van de strijdkrachten van de oude academies onder één vlag. Want de Rode Kardinaal, die op het punt staat gekozen te worden tot Paus, verwacht geen spoor van de Republiek, die Horacio probeert te redden, achter te laten. Om zijn verzet te leiden, heeft de prinsduellist geen andere keus dan zich terug te trekken in het fort van Castel Maggiore, in handen van de Vrouwe van de Doorn. Ingesloten tussen de troepen van Rome op de vlakte en de Franse vloot van admiraal Brissac op zee, zal Horacio ongetwijfeld zijn ultieme strijd leveren."

Ook de sprookjesachtige fantasyreeks Drie Wensen komt tot een einde met deel 3. "Jeruzalem. Twaalfde eeuw na Christus. In volle periode van de kruistochten sterft een man
en... verrijst. De Kabyl, zo was zijn naam. Hij was een Haschaschin, een moordenaar. Nu is hij een djinn geworden. Een geest opgesloten in een olielamp. Als hij niet tot het einde der tijden de gevangene van die lamp wil blijven, zal hij drie opdrachten moeten uitvoeren. Drie mogelijkheden om zijn nieuwe krachten, en vooral hun limieten, te ontdekken. Drie avonturen die zich afspelen in de mysterieuze wereld van Duizend en één nacht. Drie doelen die zijn nieuwe meester hem gaat stellen. Drie wensen..."


Kendo - De Weg van het zwaard 2
Valois 1
Op het slot van de trilogie Kendo - De Weg naar het Zwaard wachten de Fransen zelf nog. In ieder geval haalt Daedalus in met de vertaling van deel 2. Scenarist Mathieu Mariolle kennen we intussen als scenarist van de laatste albums van de Thorgal-spin-off over Kriss van Valnor. "Wie zich op de Weg van het Zwaard begeeft, kan ervoor kiezen om te vernietigen of om te scheppen. Maar er bestaat nog een derde weg: die van de gevangenschap. Je kunt een gevangene worden van je eigen geluk, verstrikt raken in de netten van een geisha of je geest laten vertroebelen door al je zorgen. Je kunt nu gaan en hopen dat je ooit gelukkig word. Of je kunt mij volgen. Maar weet dat je nooit, maar dan ook nooit echt gelukkig zult worden. Want als je mij volgt, zal je bloed zien vloeien en een ziel die met bloed wordt bevlekt, zal nooit het ware geluk kennen." Bij de eerste druk hoort een katern met schetsen.

Valois is een historisch tweeluik over het roemrijke, adellijke geslacht door Jaime Calderón (De Wegen van de Heer) en Thierry Gloris (Aspis) die al samen de steengoede reeks Bloedkoninginnen: Isabelle maken. "1494, de Renaissance. Gans Europa houdt de ogen gericht op Italië, waar ooit de wieg stond van een verloren cultuur. Het schiereiland is welvarend. De stadstaten hebben zoveel rijkdom vergaard, dat ze wedijveren met hun buren. Frankrijk is nog aan het bekomen van de Honderdjarige Oorlog, maar ervaart een drang om uit te breiden. De jonge monarch, Karel VIII, is dronken van ambitie. Hij droomt van een nieuwe Kruistocht, om het graf van Christus te bevrijden van de heidenen. Alleen loopt de weg naar Jeruzalem dwars door Napels. De pauselijke macht heeft nood aan energieke en moedige strijders. Henri Guivre de Tersac en zijn kompaan, Blasco de Vilallonga, bieden hun diensten aan. In voor- en tegenspoed."


Eternum 1
Androîden 4
Een andere nieuwigheid is het sf-drieluik Eternum. Alleen al aan de coverillustratie (met verticale stuwing) kan je afleiden dat Christophe Bec hierachter zit. De tekeningen zijn van de hand van Jaouen Salaün met wie Bec al deel 1 van Carthago Adventures heeft gemaakt. "2297. De mens heeft het grootste deel van ons Melkwegstelsel binnengevallen en gekoloniseerd. Aan de rand van de Melkweg ontdekt een team van geologen een mysterieuze sarcofaag begraven in de ondergrond van een dorre planeet. Op aarde spotten astronomen van een Zuid-Amerikaans observatorium een mysterieuze kosmische straal die uit de Magelhaense wolk verschijnt, een kleine Melkweg die om de onze draait. Kort daarna breekt de maanbasis alle contact met de aarde. Een team van wetenschappers en soldaten wordt ter plaatse gestuurd en ontdekken een apocalyptische tafereel. Mannen en vrouwen hebben elkaar uitgemoord."

Deel 4 van Androïden sluit een eerste seizoen van complete verhalen over androïden af. Jean-Charles Gaudin (Marlysa, Angor, Dead Life, De Feul) is hier de scenarist van. "Los Angeles - 2037. Mijn naam is Kielko, ik ben de huishoudelijke android van Morgan, een familie vol leven en gecodificeerd 'Belangrijk persoon'. Ik ben al meer dan een jaar bij hen... De woorden emotie en gevoel zijn alleen waardevol voor u, mensen. Voor mij zijn dit slechts woorden, algoritmen die mijn acties en reacties bepalen. Al geruime tijd ervaar ik een aantal nano-technologische storingen die niet in een van mijn initialisatieparameters voorkomen. Ik weet dat Grady's gedrag afwijkend is. Het is mijn plicht om te zwijgen. Ik moet hem vergezellen naar plaatsen die niet worden aanbevolen. Maar in de nasleep daarvan is er deze rode vloeistof die je bloed noemt. Een element dat me fascineert tot in het obsessieve."


Kleine Overwinningen
Moeder Amerika 2
Om de zoveel tijd verrast Daedalus met one-shots, graphic novels eigenlijk, met een pakkend verhaal. Het honderdzestig pagina's tellende Kleine Overwinningen is van Canadese makelij. Yvon Roy vertelt hierin over zijn leven met een autistische zoon. "Hoe kan je aan je zoontje vertellen dat hij de geweldigste is van alle kleine jongens, ondanks de vreselijke diagnose die inslaat als een bom: autisme, psychomotorische problemen, sociale onaangepastheid... Het is het gevecht van een vader om, ondanks hun scheiding, samen met zijn vrouw een aangekondigde nederlaag om te zetten in geweldige kleine overwinningen. Yvon Roy brengt een prachtige en heldere getuigenis en richt zich tot alle ouders, voor wie de grootste uitdaging is onvoorwaardelijk lief te hebben, hoe je kind ook in elkaar zit."

Moeder Amerika is een tweede cyclus na Moeder Oorlog, hoewel het niet echt een vervolg op die meeslepende oorlogsreeks is. Moeder Amerika speelt zich af in Mexico en de Verenigde Staten in de jaren 1920. Deel 2: "In dit tweede deel, en in het revolutionaire Mexico, is de winter van de loopgraven eindelijk verdwenen en is de lente in volle bloei. Een bron van woede en bloed, maar ook van hoop. Julien, Max en Tina. Een nieuw trio voor een nieuw epos! Deze nieuwe vierdelige saga, die de jaren 1920 verkent, eerst in Mexico en daarna in de Verenigde Staten, is in zekere zin niet het vervolg, maar de stralende uitbreiding van Moeder Oorlog."


Orakel 7
De Meester-Inquisiteurs 6
De conceptreeks Orakel loopt nog een tijdje door. Hier is alvast deel 7: "Het zijn twee broers, geboren in een wereld in puin waar zelfs de goden uitgeput worden en bijna uitsterven. Twee broers die elkaars tegenstelling zijn: de één sterk en dom en machteloos in het aangezicht van de tegenspoed; de andere daarentegen droomt alleen van vergeten kennis, van reizen en herovering. Voor het welzijn van de mens gaat de laatste zo ver dat hij een oud pact verloochent door Zeus en zijn vrouw, de machtige Hera, te tarten."

In deel 6 van De Meester-Inquisiteurs worden alle verhaallijnen van de voorgaande delen afgehandeld in een grootse finale. Daarmee is de reeks nog niet ten einde, het is gewoon het slot van de eerste cyclus. "De Chaos, de oorlog die de hemel van Oscitanië gedurende duizend jaar rood heeft doen kleuren, neemt een einde. Daar waar de gevechten de misdaad bedekte, komen deze tijdens de vrede beetje bij beetje aan de oppervlakte. Moorden, afpersingen, diefstal, zedenmisdrijven, ontucht, commerciële conflicten zien nu het daglicht. Om de wet te laten eerbiedigen en om de misdaad te bestrijden, hebben de Wijzen, architecten van de vrede, een orde in het leven geroepen: De Meester-Inquisiteurs."


Elfen 17
Brocéliande 3
Elfen ontbreekt niet op het appel. De Boselfen zijn weer aanwezig in deel 17. "Ilaw is een rebelse en gewelddadige jonge Boself. Sinds zijn zevende zwerft hij in het gezelschap van zijn oom over de zeeën van Arran. Hij is zijn kinderjaren helemaal vergeten... tot hij erachter komt waarom zijn ouders hem verlieten."

In de zevendelige reeks Brocéliande verschijnt deel 3, een afgerond verhaal, ditmaal door het duo Djief (Broadway - Een Straat in Amerika, Dangerous Liaisons - Hoe het Begon) en veelschrijver Nicolas Jarry. "Vertrouw de bedelaars van de tuin der monniken niet. Als ze je pad kruisen, willen ze je naar duistere ondergrondse plekken sturen op zoek naar een verborgen schat die ze al eeuwenlang najagen! Voor Ronan de kleine vechtersbaas, de struise Mabik, Marie de rijkeluisdochter, de schuwe Ewenn en de jonge Kiloe begint het avontuur."


Medici's 2
Roma 4
Deel 1 van de vijfdelige, historische reeks Medici's viel in goede aarde. Deel 2 focust op telg Lorenzo van het vermaarde geslacht. "Het begin van zijn regeerperiode kan je best te jong, trots en oorlogszuchtig noemen. Deze jaren worden gekenmerkt door bloed en leiden tot een open oorlog tegen de paus. Wanneer hij begrijpt dat hij het risico loopt Florence te vernietigen, stelt Lorenzo alles in het werk om uit een onontwarbare situatie te geraken. Hij realiseert zich dan dat hij sluw moet zijn en net als zijn grootvader Cosimo moet handelen om zijn doelen te bereiken."

Roma deel 4 is het voorlaatste deel van de reeks die nog werd bedacht door Gilles Chaillet voor hij stierf. "Jaar 37. Caligula, de gekke keizer, regeert over Rome met moord, verkrachting en terreur. Hij wordt bezeten door visioenen gestuurd door het Palladium. Verbijsterd door het idool, ontdekt hij de jonge vestaalse Aquilina waarin hij zijn overleden zus Drusilla herkent, op wie hij nog steeds hopeloos verliefd is. Caligula verzinkt in paranoia. Ker, de godin opgesloten in het Palladium wil profiteren van de waanzin van de keizer om te ontsnappen aan haar gevangenis, en daarna de goden en de mannen wreken. Enkel de oude vestaalse Laena kan zich verzetten tegen het Palladium en Caligula, en zo de vloek opheffen."


De Vier van Baker Street 5
Porsche 1
Sinds vorig jaar zijn er al vier van de zeven in het Frans verschenen delen van De Vier van Baker Street vertaald. In januari verschijnt deel 5, het tweede verhaal dat zich afspeelt na de dood van Sherlock Holmes voor wie de straatkinderen actief waren. "Voor Billy, de speurneus, Charlie, het meisje gekleed als jongen, en Tom, de inbreker (zonder hun kat Watson te vergeten!), begint een nieuw leven — een leven zonder hun mentor Sherlock Holmes, die tragisch verdween in de watervallen van Reichenbach samen met zijn gezworen vijand, professor Moriarty... Maar een onverwachte ontmoeting stort onze helden al snel in een nieuw avontuur vol actie, gevaren en onvoorziene wendingen: een mysterieuze ontvoeringszaak waarin de voormalige handlangers van de duivelse Moriarty een hand hebben. Een van hen is Kolonel Moran, die met zijn eigen ogen heeft gezien wat er zich in Reichenbach echt had afgespeeld, en de ambitieuze Desmond Keene, die vast van plan is de nieuwe Napoleon van de Misdaad te worden…

De Grote Overwinningen - Porsche
is een nieuwe minireeks binnen de collectie Plankgas over uiteraard het merk Porsche. "Porsche wordt in 1931 opgericht door Ferdinand Porsche, een briljant ingenieur. Na de oorlog breidt zijn zoon, Ferry, Porsche uit tot het merk dat al zestig jaar lang het meest voorkomt in de autosport op en racecircuit en in de rally. Competitie vormt de kern van zijn DNA. De Porsche-geschiedenis bulkt van het succes, van het type 64, de eerste wagen ontworpen voor de wedstrijd Berlijn-Rome in 1939 tot de 911 T die de rally van Monte-Carlo wint in 1968. Maar voor de komst van de mythische 911 en de ontwikkeling van Porsche die daarop volgt, zijn er soms onbekende modellen en tussenstappen! Dit eerste deel vertelt het verhaal van zeven emblematische modellen van het merk uit Stuttgart doorheen zeven mythische wedstrijden."

De Onthoofde Arenden 25En tot slot is er deel 25 van De Onthoofde Arenden. Dit verhaal zit ook in de dertiende bundeling die op 14 december verschijnt. "Zomer 1270... De jonge Sigwald van Crozenc ging bij de Tempeliers om met de koning in het Heilig Land te gaan vechten. Hij heeft zijn geloften nog niet afgelegd. Zijn moeder overtuigde hem ervan een jaar aan de zijde van de priester-ridders door te brengen in de hoop dat hij door de walgelijke oorlog voorgoed het idee zou opgeven bij de orde te gaan. Sigwald heeft het inderdaad moeilijk zoveel bloedbaden te aanvaarden in naam van god en de koning! Op het domein van Crozenc zijn de gevolgen van deze verre oorlog vreselijk: boodschappers van de koning eisen tienduizend zilverlingen van Hugo om de kruistocht te financieren en dreigen de landerijen in beslag te nemen."

(Bron: Daedalus / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Jommeke op ballet
28/11
TOP
Jommeke
Hanne DecoutereOp 13 februari maakt VRT-nieuwslezeres Hanne Decoutere haar meisjesdroom waar en danst ze als prima ballerina met Ballet Vlaanderen. Haar voorprogramma (geselecteerd uit 132 ingeschreven dansgroepen) en danspartner werden gekozen na een reeks wedstrijden. Dit wordt nog allemaal uitgezonden in de Canvas-reeks Dans met Hanne dat begin volgend jaar van start gaat. En wie herkenden wij op de coverillustratie van Jommeke 293: Balletkoorts dat op 6 februari verschijnt? Jawel, Hanne.

In dat door Gerd Van Loock geschreven en getekende album trekt ook Jommeke voor de honderdste verjaardag van de balletschool van Zonnedorp een danspak en balletschoenen aan. Stephanie Lauwers van uitgeverij Ballon Media gaf aan De Standaard wat uitleg: "Zo willen we het stereotiepe genderpatroon van ballet helpen te doorbreken. Ballet is leuk en staat open voor meisjes én jongens. Het is niet vreemd en kinderen moeten daar ook niet om gepest worden. Kinderen blijven inspireren door vrij uitzonderlijke onderwerpen naar voren te brengen, is een rol die we graag aan Jommeke geven. Jommeke is een redelijk traditionele familiestrip, maar over de jaren heeft die een evolutie doorgemaakt. Het is de bedoeling om dit soort dingen te blijven doen.”
(Bron: De Standaard / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Sarah Spits komt terug
28/11
TOP
Sarah Spits
Met bovenstaande afbeelding — die niet noodzakelijk uit het nieuwe verhaal komt — maakt de entourage rond Marc Wasterlain duidelijk dat de tekenaar een nieuw avontuur van Sarah Spits voorbereidt.

Het is al van 2005 geleden dat het laatste avontuur (deel 20) van de rosse journaliste verscheen, in vertaling gebeurde dat trouwens pas in 2014 bij uitgeverij Arcadia, want Dupuis had de reeks na deel 19 stopgezet. Wasterlain liet zijn andere reeks Dokter Zwitser na een lange afwezigheid ook een comeback beleven in een nieuw tweeluik op de Kattenplaneet. Het slot daarvan moet nog in vertaling verschijnen.
(Bron: Marc Wasterlain / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Veiling geïllustreerde kerstballen voor De Warmste Week
28/11
TOP
   
Niet alleen Dave Van Heerswyngels zet zich met stripitems in voor een goed doel die is geselecteerd voor De Warmste Week (zie onze update van afgelopen zaterdag), ook Rebecca Lal en haar collega-nagelstylisten van het Brugse Passion for Nails hebben een actie bedacht om geld in het laadje te brengen voor hun goede doel, CVS-contactgroep. Zij lieten verschillende striptekenaars en cartoonisten unieke kerstballen illustreren die worden geveild via 2dehands.be. Daar kan je bieden op kerstballen met tekeningen van Steve Van Bael, Thomas Du Caju, Patrick Van Oppen, Ersel, Leroy Soesman, Ingrid De Vuyst, Staf Sunaert, Alain Poncelet, O-Sekoer, Geinz, AAaRGh, Kaat Van der Marliere en Yves Beaumont.
(Bron: Passion for Nails / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Het vervolg in de zaak Jacobs
28/11
TOP
Blake en Mortimer
Hoe is het intussen in de zaak Jacobs met meer dan tweehonderd ontvreemde en doorverkochte originelen van Blake en Mortimer? Ingewikkeld!

De Parijse galeriehouder Daniel Maghen (die ervan werd verdacht onrechtmatig originelen te hebben doorverkocht) gaat in het verweer om vermeende valse geruchten tegen te gaan. Maghen verklaart zelf een slachtoffer te zijn van de oplichting. Hij beweert te goeder trouw de originelen verhandeld te hebben en die op legale wijze verworven te hebben. Het verkopen ervan gebeurde op transparante wijze, officieel en legaal. In tegenstelling tot wat verschillende artikels in de Belgische pers over de zaak schrijven, en die vervolgens berichten op social media en forums losweekten, is Daniel Maghen niet verhoord of voor een rechter gesleept. Hij besluit dat hij geen enkele onwettige handeling heeft uitgevoerd en hoopt op een serene afhandeling van de zaak en het stoppen van alle laster. Over het in beslag nemen van een tiental originele platen die zouden verkocht worden, had hij het niet. De Parijse galeriehouder Eric Leroy is ook genoemd als verhandelaar van originelen.

Philippe Biermé, de voormalige zaakvoerder van Fondation Jacobs en de hoofdschuldige in de hele zaak voor "het leegroven van de kluizen" is aangeklaagd voor misbruik van vertrouwen en witwaspraktijken. In de Franse krant Le Parisien zegt hij dat er geen onderzoek tegen hem loopt, dat hem niets te verwijten valt en dat hij een vrij man is.

Er komt een extra Franse onderzoeksrechter om het onderzoek van zowel het Franse als het Belgische gerecht te coördineren. Volgens een Zwitsers weekblad richt een internationale rogatoire commissie zich op twee in Zwitserland gedomicilieerde verzamelaars die bij de zaak betrokken zouden zijn.

Jacobs' aangenomen kleindochter Viviane Quittelier liet intussen weten dat ze tot het einde zal vechten als herinnering aan haar grootvader. Een testament uit 1986, twee maanden voor Jacobs' dood, onthield haar van de erfenis op haar grootvaders werk. In de plaats werd zijn 'geadopteerde zoon' bevoordeeld die de sleutels in handen kreeg van de grote brandkast met de originelen. Die man is... Philippe Biermé. Het testament deed een vorige versie teniet, alleen had Edgar P. Jacobs dat nieuwe testament ondertekend met een omgekeerde P. Na Jacobs' dood in 1987 werd Vivianes vader (Jacobs' schoonzoon) weliswaar zelf genoemd als plunderaar van de nalatenschap. Op dat moment bevond het merendeel van de originelen (zo'n zevenhonderd stukken) zich al in de kluis. Viviane weerlegde in 2017 al elke beschuldiging tegenover haar vader op haar eigen blog en schuift de schuld oor naar Biermés halfbroer Guy Imperiali die verantwoordelijk zou zijn voor de diefstal in het huis.

Bovenaan dit artikel zie je een originele pagina uit Het Gele Teken die in 2015 nog werd verkocht op een veiling van Christie's tegen 205.000 euro. In die orde moet de waarde van veel versluisde originelen gezien worden.
(Bron: ToutenBD.com / BDZoom.com / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Psikopat houdt ermee op
28/11
TOP
Psikopat
Psikopat
Psikopat
Psikopat
Psikopat, het Franse stripblad met satirische strips, houdt het na meer dan vijfendertig jaar voor bekeken. In de beginjaren kon het rekenen op bijdragen van Kamagurka, Willem, Georges Wolinski, Daniel Goossens, Edika, Christian Binet en anderen. Na wat formulewijzigingen vonden ook auteurs als Lewis Trondheim, Jean-Christophe Menu en zelfs Robert Crumb en Gilbert Shelton hun weg naar het blad met dikwijls 'foute humor'. Twee kinderen van oprichter Paul Carali namen het vervolgens over.

In het blad stonden geen advertenties. De financiering gebeurde dus strikt dankzij de verkoop in kiosken en via abonnement. Niet alleen een dalende verkoop, maar ook de monotonie van het werk en een ecologisch argument om op maandelijkse basis hopen bedrukt papier doorheen het land te rijden en daarna de onverkochte exemplaren weer op te halen en die te vernietigen staat de milieubewuste redactrice Mélaka minder en minder aan. Er zullen nog twee nummers verschijnen voor het licht definitief uitgaat.
(Bron: 9emeArt.fr / ToutenBD.com / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Standaard Uitgeverij in het voorjaar van 2019
24/11
TOP
De Kiekeboes
Het voorjaar van 2019 van Standaard Uitgeverij kan je via de rubriek Te Verschijnen raadplegen bij het titeloverzicht of je kan daar ook de voorjaarsfolder downloaden als pdf. Hieronder overlopen we het aanbod eveneens voor je.

Nog altijd een grote bestseller is de reeks De Kiekeboes. In deel 152 is de familie in Limburg terug te vinden. Daarnaast verschijnt ook een thematische bundeling.

De Kiekeboes 152: Niet van Gisteren: "Na een bezoek aan C-Mine in Genk botsen Fanny en Jens op een mijnwerker. De man is gewond aan zijn voorhoofd en vraagt een lift naar zijn huis in de tuinwijk. Hij vergeet zijn gouden zakhorloge op de achterbank van de auto. Als Fanny en Jens terugkeren met het horloge, blijkt de man niet op dat adres te wonen. Is hij dezelfde man die ze herkennen op een oude zwart-witfoto in de gang? Een verre neef die lang geleden verdween tijdens de grote mijnstaking in Zwartberg. Maar hoe kan het dat hij er nog precies hetzelfde uitziet als op de oude foto?"
De Kiekeboes in 't Stad: "In 1984 zette de Antwerpse Snorrenclub de Kiekeboes in de bloemetjes: Marcel Kiekeboe werd uitgeroepen tot 'Snor van het jaar'. Een exclusieve eretitel waar menig snordrager hem nog altijd om benijdt. En ook Merho, de geestelijke vader van Marcel Kiekeboe, toonde zich gevleid. Om de onderscheiding te vieren stuurde hij zijn personages meteen naar de stad waarin hij zelf is opgegroeid, Antwerpen, in een album dat — hoe kon het anders? — De Snor van Kiekeboe heette. Het werd een klassieker uit de reeks. Meer dan dertig jaar later belandden Fanny, Konstantinopel, Charlotte en Marcel opnieuw in de Scheldestad, voor het verhaal Wie A Zegt. In dit extra dikke album worden die twee Antwerpse verhalen voor het eerst gebundeld, aangevuld met een reeks prachtige, nog nooit gepubliceerde potloodtekeningen die Merho maakte van de Kiekeboes bij verschillende bekende Antwerpse locaties."


Nachtwacht
Nachtwacht is een nieuwe reeks van Steve Van Bael (Figaro, Baba Yega) en Peter Van Gucht (Suske en Wiske) naar de bij de jeugd populaire tv-reeks van Studio 100 over een elf, een vampier en een weerwolf. De eerste bioscoopfilm komt uit op 19 december, in februari en juni verschijnen de eerste twee albums.

Nachtwacht 1: De Absorbant: "Wanneer Keelin een toverspreuk ontdekt waarmee het portaal naar de onderwereld kan afgesloten worden, twijfelt de Nachtwacht om dat ook daadwerkelijk te doen. Enerzijds zou dat de veiligheid van Schemermeer ten goede komen, maar anderzijds blijft de vraag waarom de toverspreuk nooit eerder werd gebruikt. Vega besluit eerst de Raad der Wijzen te raadplegen. Maar daar denkt Wilko dan weer anders over. Hij heeft ruzie met Vlad en wil niet langer met hem samenwerken. Daarom besluit hij op eigen houtje de onderwereld af te sluiten zodat de Nachtwacht overbodig wordt."
Nachtwacht 2: De Zwarte Tempeest: "Wanneer overal bliksemschade wordt gesignaleerd in de buurt van Schemermeer gaat de Nachtwacht op onderzoek uit. Ze ontdekken dat de bliksemdemon Electri ontsnapt is uit de onderwereld. Maar de woeste demon laat zich niet zo gemakkelijk terugsturen door de Nachtwacht. Hij wordt beschermd door een oeroude kracht... de liefde."


K3
Afgelopen week publiceerde Standaard Uitgeverij Roller Disco, deel 1 van de nieuwste stripreeks over K3. In mei komt deel 2 uit.

De Avonturen van K3 2: Prinses Poppy: "K3 krijgt bezoek van Sir Silly Billy, een gezant van het koningshuis van Prullaria. Koning Monty en Lady Pepperpot zijn in paniek, want gisteren werd hun dierbare Prinses Poppy ontvoerd door een bende pestkoppen. K3 gaat op onderzoek en ontdekt al gauw dat de zaken helemaal anders in elkaar zitten dan iedereen denkt!"


Suske en Wiske
Volgend voorjaar staan twee albums van Suske en Wiske en vier opnieuw ingekleurde en opnieuw geletterde albums van Suske en Wiske Classics gepland. De vier Classics-albums worden opnieuw gebundeld in een integrale met acht achtergrondpagina's. Deze keer gaat het om de — onverkorte! — blauwe reeks-verhalen Het Spaanse Spook en De Tartaarse Helm en ook De Koddige Kater en De Schone Slaper. Op 5 december verschijnen trouwens de verhalen De Vliegende Aap, Lambiorix, De Windmakers en Het Hondenparadijs. Deze keer zijn de indertijd door Studio Vandersteen hertekende versies niet gebruikt, maar wel de oorspronkelijke verhalen van Willy Vandersteen.

Suske en Wiske 347: Lambik Plastiek: "Wanneer onze vrienden een aangespoelde walvis die na het eten van plastic zwerfafval doodziek is redden, besluiten Lambik en professor Barabas een oplossing te vinden voor de plasticsoep in onze oceanen. Maar dat komt ter ore van Polly Ettileen, een plasticfabrikante die er een ongezonde liefde voor het materiaal op nahoudt. Zij kaapt de uitvinding van de prof en past deze zodanig aan dat ze er de hele wereld mee in plastic kan veranderen. Gelukkig komen Suske en Wiske achter de snode plannen van Polly en ze zetten alles op alles om haar te stoppen. Wat volgt is een race tegen de klok vol verrassende wendingen. Kunnen onze vrienden plastic Polly stoppen?"
Suske en Wiske 348: De Wrede Wensput: "Lambik blijkt op een dag plots bijzonder veel geluk te hebben. Hij ontmoet een mooie vrouw, wint de loterij en krijgt zomaar een nieuwe auto. Maar tegelijk ondervindt Sidonia net veel ongeluk. Ze verliest haar geld, wordt ernstig ziek en moet tot overmaat van ramp afscheid nemen van de kinderen wanneer plots blijkt dat de adoptiepapieren voor Suske en Wiske niet in orde zijn. Suske en Wiske ontdekken echter de bron van het geluk van Lambik, diep verscholen in een afgelegen woud. Een oeroude wensput met een vreselijk geheim..."


Suske en Wiske
Na het driedelige De Zaak Krimson is Gardavu! een compleet verhaal in de reeks De Kronieken van Amoras. De titel maakt al duidelijk dat Charel Cambré en Marc Legendre iets te vertellen hebben over de Zwarte Madam.

De Kronieken van Amoras 4: Gardavu!: "De Zwarte Madam is terug en deze keer wil ze au sérieux genomen worden. Met haar theatershow doet ze mensen griezelen en gruwen, maar dat levert niet het verhoopte succes. Ondertussen vindt Theofiel Boemerang een afgedankte robot bij het grofvuil en vanaf dan gaan de poppen aan het dansen. Sidonia belandt in de gevangenis, de shoarmazaak waar Suske en Wiske een broodje eten vliegt de lucht in en Jerom en Lambik moeten alles uit de kast halen om een ontvoering te voorkomen. Maar de grote finale zal zich in het theater afspelen. Daar wacht de Zwarte Madam die zich wil wreken om alle onrecht dat haar is aangedaan."


De Rode Ridder
De stripreeks De Rode Ridder viert in 2019 zijn zestigste verjaardag. In de hoofdreeks door Fabio Bono en Marc Legendre komt oude bekende Galaxa terug... of lijkt dat maar zo? Vanaf februari zal er om de twee maanden een integrale verschijnen met per deel zes chronologisch verschenen verhalen van Willy Vandersteen en zijn studiomedewerkers Karel Verschuere, Eduard De Rop en Frank Sels voor de reeks definitief in goede handen kwam van Karel Biddeloo. Bij elke integrale hoort een achtergronddossier van zestien pagina's dat stilstaat bij verschillende facetten van de stripreeks, de auteurs, de middeleeuwse context en opmerkelijke feiten. De strips zelf zijn in donkerblauw uitgevoerd zoals de oorspronkelijke albums, de dossiers zijn in kleur. Bij elke integrale in hardcover (prijs: 34,99 euro) hoort een ex libris van Fabio Bono. Wie de luxeversies koopt, krijgt daar een extra ex libris van Claus Scholz bovenop. Deze luxes zullen enkel te koop zijn in stripspeciaalzaken en een enkele winkelketen.

De Rode Ridder 261: Het Bloedkleed: "Johan en Allis ontmoeten Khoja, een rijke tapijthandelaar die zijn zaakjes goed op orde lijkt te hebben. Maar de man heeft een opdracht aangenomen die hem de kop kan kosten. De schout bestelde een duur wandkleed om zijn bezoekers te verbluffen, maar het tapijt zal nooit op tijd af zijn. Een wanhopige Khoja en zijn zoon beramen een vreselijk plan waarbij ook Allis betrokken raakt."
De Rode Ridder 262: De Laatste Waarschuwing: "Johan beloofde Merlijn het Kwaad van Camelot weg te houden, maar hij twijfelt of hij wel op alles bedacht is. 's Nachts verschijnt iemand die hem waarschuwt voor een groot gevaar. Johan begrijpt niet waarover het gaat, maar hij wil er alles aan doen om het onheil af te wenden. Maar wat als blijkt dat hij zelf de bedreiging vormt...?"


F.C. De Kampioenen
F.C. De Kampioenen heeft inmiddels de kaap van de honderd albums gerond, maar de auteurs zitten niet stil.

F.C. De Kampioenen 102: Bibi Carmen: "Carmen heeft dankzij Paulien de mogelijkheden van het internet ontdekt. Op een dag krijgt ze een mail uit het Zuid-Afrikaanse staatje Oekandana. Een notaris laat weten dat ze een huis heeft geërfd van een grootoom, die jaren in dat land heeft verbleven, maar inmiddels is overleden. Carmen is zijn enige erfgename, ook al wist ze niets af van het bestaan van haar grootoom. De Kampioenen vinden het allemaal maar vreemd, maar Carmen wil natuurlijk niet naar goede raad luisteren. Ze vertrekt met Xavier halsoverkop naar Afrika, om haar huis in bezit te nemen."
F.C. De Kampioenen 103: De Kampioentjes en de Kroonprins: "Paulien vindt op zolder nog wat oude filmpjes van de Kampioenen, uit de tijd dat die nog tieners waren. Ze besluit om ernaar te kijken met haar papa, Mark Vertongen. Wanneer het filmverhaal start, ontdekken ze het avontuur van de jonge Kampioenen, die op een trektocht met de scouts een afgelegen kasteel ontdekken met een enorm park eromheen. Ze vinden daar een triestig jongetje, dat in zijn eentje aan het voetballen is. De jongen, Amadeo, is de kroonprins van het ministaatje Bulderburg, waar hij ooit koning zal moeten worden. Hij droomt echter van een carrière als voetballer..."
F.C. De Kampioenen: De Love-Special: Bundeling van de drie liefdesverhalen Xavier Gaat Vreemd, Fernand Gaat Trouwen, De Tandartsassistente en tal van spelletjes.
F.C. De Kampioenen Omnibus 11: Paulientje Presenteert: Bundeling van de delen 51 tot 55, zijnde de verhalen Baby Vertongen, De Nies van de Neus, Don Padre Padrone, De Rally van Tante Eulalie en Paulientje op de Dool.


Vertongen & Co
Van de spin-off Vertongen & Co verschijnen twee nieuwe albums.

F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 26: Formule H2O Bis: "Een geheimzinnige spion houdt oma Boma in de gaten terwijl ze aan het winkelen is. Al snel blijkt dat hij werkt in opdracht van Ivan Korsakov, de afschuwelijke dictator van Matrakstan, die het plan heeft opgevat om de formule van professor Potferblomm in handen te krijgen. Oma Boma wordt echter onder de neus van de Matrakstanese spion ontvoerd door enkele Arabieren. Paulien is getuige van het voorval en kan tijdig haar papa, Mark Vertongen, inschakelen om de achtervolging in te zetten... Intussen speelt inspecteur Porei een gevaarlijk spelletje met enkele geheimagenten van de Staatsveiligheid."
F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 27: Kapitein Mark: "De familie Vertongen erft een boot van een onbekende oom, de vergeten broer van pa Vertongen die men sinds lang verloren waande. Maar wanneer Mark en Paulien op onderzoek gaan, blijkt er met de boot en de vreemde bemanning van alles aan de hand te zijn..."


De Buurtpolitie
Het fenomeen De Buurtpolitie breidt uit met twee nieuwe albums.

De Buurtpolitie - Echte Verhalen 4: Het Gangsterparadijs: "De buurtpolitie gaat op teambuilding naar Rome. In het hotel waar ze verblijven loopt een man rond die als twee druppels water op de commissaris lijkt. Hij handelt er louche zaakjes af met een crimineel netwerk. Kort daarna wordt de commissaris door de politie ingerekend."
De Buurtpolitie - Echte Verhalen 5: Een Slag in het Water: "Er woedt een vreselijke najaarsstorm. In een mum van tijd staat het halve dorp blank. Tijdens de evacuaties botsen de agenten van de buurtpolitie op een verlaten schuur die een groot geheim verbergt. Wil iemand het drinkwater vergiftigen?"


Urbanus
Twee nieuwe albums van Urbanus, een omnibus, een heuse tekenfilm op 27 februari en een speciale uitgave terwijl Urbanus zeventig jaar wordt en Willy Linthout vijfenzestig kaarsjes mag uitblazen. En vergeet binnenkort niet naar de grote Urbanus-expo in het Belgisch Stripcentrum te gaan!

De Avonturen van Urbanus 182: Het Billenknijpertje: "Jef Patat vindt een mysterieuze doos aan 'zijn' brug. De doos blijkt vol slakken te zitten dus opent hij een restaurant, echter zonder veel succes... De slakken belanden in de Vortebeek, maar dan loopt het mis. Ondertussen stort Eufrazie zich vol overgave op haar cursus kantklossen. Na een ongelukje moet Urbanus haar plaats innemen bij de cursus. En dat loopt niet zo vlot..."
De Avonturen van Urbanus 183: Urbanov Protski: "Het gaat goed met Tollembeek, ze hebben zelfs hun eigen luchtvaartmaatschappij: Tollembeek Airlines! Alleen vliegen ze enkel op Rusland omdat dat het goedkoopste is. Het duurt dan ook niet lang of Tollembeek wordt overspoeld door Russische toeristen. Ondertussen sleurt Urbanus juffrouw Pussy mee in een riskant liefdesavontuur met dramatische gevolgen... Als Urbanus zijn nieuwe leraar verdenkt van banden met de Russische Geheime Dienst, besluit hij om er als een volleerde James Bond tegenaan te gaan!"
Urbanus: Een Strip met Pit: "Al vijfendertig jaar lang trakteert Urbanus ons op vieze en vuile moppen en waanzinnige avonturen. Tijd dus om deze stripheld ook eens in de bloemetjes te zetten. Voor Urbanus' verjaardag draagt Tom Wouters een héél boek aan hem op, waarin we meer te weten komen over de ontstaansgeschiedenis en de toekomst van de strip, aangevuld met prachtig documentatiemateriaal."
Urbanus Omnibus 8 bundelt de delen 36 tot 40, dus de verhalen Aroffnogneu, Dertig Varkensstreken, Urbanio en Oktaviëtte, Leute voor de Meute en De Riolen van Tollembeek.


Mieleke Melleke Mol
In de reeks Mieleke Melleke Mol verschijnt deel 28, De Apenwinkel: "Tante Tulp krijgt bezoek van haar huisbaas. Hij wil een winkel openen in haar huis, dus moeten onze vriendjes een nieuw huisje zoeken. Gelukkig heeft de huisbaas nog ergens een klein kasteel te huur waar Tante Tulp, Mieleke, Melleke en Mol snel kunnen intrekken. In het oude huis wordt een apenwinkel geopend. Ja, je leest het goed: een winkel waar er aapjes worden verkocht. Dat brengt natuurlijk als snel narigheid met zich mee..."


De Smurfen
De Smurfen nemen al vroeg op het jaar een zomervakantie, want in mei beleven ze zomerse avonturen in het jaarlijkse Zomervakantieboek waarin (kort)verhalen, gags en spelletjes zijn opgenomen.

De Beste Moppen van Lolsmurf is wat de titel belooft: een boek vol moppen van Lolsmurf.

(Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Matsuoka in het voorjaar van 2019
24/11
TOP
Astrid IJskoud 3
Astrid IJskoud 3
In december verschijnen de delen 2 van Astrid IJskoud en de integrale reeks Nero - De Stallaert Jaren. Intussen zijn ook al de delen 3 aangekondigd voor 3 april 2019. Sorry voor de slechte afbeeldingen met de witte strepen hierboven, we hebben voorlopig geen andere.

In de derde Nero-integrale staan de verhalen De Prinses van Wataboeng, IJskoud Geblaas, De Muurloper en Het Spook uit de Zandstraat gebundeld met heel wat bonuspagina's.

De korte inhoud van Astrid IJskoud 3: Hoe Je een Kind van de Jungle Wordt: "Astrid IJskoud heeft alles om gelukkig te zijn want haar ouders zijn rijk. Schatrijk. Ze woont in een huis, zeg maar gerust een paleis, dat boven New York uittorent. Alleen: ze verveelt zich stierlijk en voelt zich eenzaam. Daarom trekt Astrid van zodra ze maar kan op avontuur. Ze wil de wereld ontdekken — en haar gouvernante en de butler van de familie proberen te voorkomen dat dat niet uit de hand loopt. Overal maakt ze vrienden — al loopt dat niet altijd van een leien dakje."
(Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Catawiki-veiling ten voordele van Strips4Life en De Warmste Week
24/11
TOP
Strips4Life
Net zoals vorig jaar, en deze keer met opmerkelijk meer items, verzamelde Dave Van Heerswynghels een pak originelen en speciaal gemaakte originele tekeningen die worden geveild voor het goede doel. Dave is de coach van van het jeugdrolstoelbasketteam Lions uit Zedelgem. Om op maat gemaakte sportrolstoelen te kunnen bekostigen, zijn centen nodig. Op veilingsite Catawiki is sinds gisteren de online veiling gestart waarbij jij kan meebieden op nogal wat interessante items. De veiling loopt uitzonderlijk twee weken lang, tot 10 december. Dit goede doel maakt ook deel uit van de actie De Warmste Week van Studio Brussel. Klik hier om verder te surfen naar de Catawiki-veiling.
(Bron: Dave Van Heerswynghels / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Dennis Spaans debuteert bij Syndikaat
24/11
TOP
Ray Penna Mysteries 1
We volgen tekenaar Dennis Spaans al een tijdje via social media. Wat hij laat zien is heel knap, mooi verzorgd werk, beslist een aanrader voor liefhebbers van de klassieke komische Franco-Belgische school uit de betere weekbladdagen van Robbedoes of Kuifje. Bij Syndikaat verschijnt in maart 2019 zijn debuutalbum Moord in Jungle Bay, deel 1 van de nieuwe reeks Ray Penna Mysteries.
De korte inhoud: "11 maart 1981. Ray Penna, een jonge surfer uit Cornwall viert zijn vakantie in Sri Lanka. Zon, zee en prachtige golven. Wat kan er misgaan? Al vrij snel ontdekt Ray dat er dat er van alles mis is. Wanneer een dode man wordt gevonden op het strand gaat Ray samen met zijn vrienden op onderzoek uit. Ze duiken in het verleden en vinden een bijzonder verhaal over liefde, bedrog en verborgen verdriet."
(Bron: Syndikaat / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


De winnaars van De Plastieken Plunk
24/11
TOP
Octopussy
Vorige week zaterdag, op 17 november, werd de jaarlijkse De Plastieken Plunk uitgereikt aan het beste kortverhaal dat werd ingezonden om deel te nemen aan de wedstrijd. De jury (stripjournalist Joost Pollman, cartoonist Lectrr en kunstenares Tine Guns) koos voor Maarten Vande Wieles James Bond-persiflage Octopussy. De auteur krijgt daardoor 250 euro en een door Luc Cromheecke geboetseerd beeldje van zijn stripfiguurtje Plunk, de mascotte van de kortverhalenwedstrijd. Het verhaal zal ook in Stripgids nummer 5 gepubliceerd worden dat in het voorjaar van 2019 staat gepland
.
Speeltijd
 Daarnaast was er ook nog een jaarlijkse publieksprijs waarbij de internetgemeenschap mocht kiezen op zijn of haar favoriet. De meeste stemmen gingen naar het tekstloze Speeltijd van Lien Vanstiphout. De oorspronkelijke geldprijs van 50 euro trok Stripspeciaalzaak.be op naar 150 euro.

De winnende verhalen en alle andere genomineerde inzendingen kan je online lezen via www.plastiekenplunk.be.
(Bron: De Plastieken Plunk / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


De integrales van Ballon Media in kwartaal 1 van 2019
21/11
TOP
Buck Danny
In kwartaal 1 verschijnen acht integrales bij de uitgeverijen die onder dak zitten bij Ballon Media. Een van de bekendste titels, en ook wel een grote onderneming door de grote omvang van de stripreeks, is Buck Danny. Vergeet die oude integrales die Dupuis tussen 1983 en 2006 uitgaf. Sinds 2010 begon Dupuis in het Frans met een veel grondiger uitgewerkte integrale reeks met forse achtergronddossiers van tientallen pagina's door Patrick Gaumer, de journalist die ook al de monografie van Grzegorz Rosinski schreef en momenteel gelijkaardige boeken over William Vance, André Juillard en Jacques Martin voorbereidt. Nu Tanguy en Laverdure een succes bleek als integrale reeks bij Arboris, mag Buck Danny vanaf 6 februari zijn supprematie eens tonen in het luchtvaartgenre.
De Franse reeks zit sinds augustus aan deel 13 met de reguliere delen uit de periode 1993 tot 1999. Zo ver zitten we in het Nederlands nog lang niet. Deel 1 bevat de jaren 1946 tot 1948 waarin Buck actief is tijdens de Tweede Wereldoorlog. De twee verhalen De Jappen Vallen aan en De Geheimen van Midway worden voorafgegaan door het oorlogsverhaal De ondergang van de Bismarck, de eerste samenwerking tussen Victor Hubinon en Jean-Michel Charlier. Met hun reeks Buck Danny bereikten ze eenzame hoogten.
De stripreeks is nog steeds een hoogvlieger. Op 12 december verschijnt Buck Danny deel 56 door Gil Formosa en Frédéric Zumbiehl, het eerste deel van een trilogie. Als we het goed hebben uitgerekend zal dat album in Buck Danny integraal 15 moeten verschijnen. Vanaf deel 2 worden namelijk vier albums per integrale gebundeld. Deel 1 wordt de dunste integrale.


De Havik integraal
Isabelle Avondrood integraal 1
De complete eerste cyclus van De Havik, die tussen 1994 en 2005 in zes delen bij Dupuis verscheen, geeft de uitgeverij in januari uit als een integrale van 288 pagina's. Geen extra's dus. In 2019 zou ook een gloednieuw album moeten verschijnen. Dat is dan deel 10. Patrice Pellerin trekt meer en meer tijd uit per album. Sinds deel 7, de start van de tweede cyclus, loopt de reeks in vertaling bij Silvester omdat Pellerin Dupuis inruilde voor de Franse uitgeverij Soleil.

Casterman acht de tijd rijp om de klassieke reeks Isabelle Avondrood van Jacques Tardi in een integraal jasje te gieten, weliswaar zonder extra's. Op 16 januari komt een eerste bundeling van de eerste drie delen uit. Daarna verschijnen nog eens twee integrales met de delen 4-5-6 en 7-8-9. En we hebben nieuws, want eind 2019 verschijnt er ook nog een gloednieuw deel 10 dat niet in de integrales wordt opgenomen... tenminste als Tardi het effectief afrondt, want in een recent interview gaf hij te kennen dat hij er wel aan is begonnen, maar hij vraagt zich tegelijk af of hij het ook zal afwerken. Ook met de Eerste Wereldoorlog is hij klaar. Het derde deel van Ik, René Tardi, Krijgsgevangene in Stalag IIB verschijnt op 12 december en sluit de stripbewerking van zijn vaders getuigenissen over de Eerste Wereldoorlog af. Buiten het twijfelgeval Isabelle Avondrood heeft Tardi niet echt nieuwe projecten op stapel staan. Er zijn wel ideeën om nog romans te bewerken.


Antares integraal
natasja integraal 2
Net zoals Aldebaran en Betelgeuze verschijnt de derde cyclus van De Werelden van Aldebaran in een integrale. Deze cyclus telde één album meer dan de voorgaande cyclussen. Samen met onuitgegeven bonusmateriaal levert dat een integrale van 312 pagina's op. Nog eens het verhaal: "Kim keert terug naar de aarde om op adem te komen. Maar als leidster van de groep van de Mantrisse is ze er nu een beroemdheid. Ze wordt geen moment rust gegund en wordt benaderd door een mysterieuze organisatie die de planeet Antares wil koloniseren. Een groepje verkenners is vooruitgestuurd om te kijken of de planeet leefbaar is voor de toekomstige kolonisten. Maar dan grijpen er vreemde en verontrustende fenomenen plaats. De top van de organisatie rekent op Kim en haar ervaring op Aldebaran en Betelgeuze." Intussen loopt de vierde cyclus Terug naar Aldebaran.

In de tweede integrale van Natasja zijn de reguliere albums Een Troon uit de Lucht, Kaapvlucht en De Dertiende Apostel opgenomen. Kaapvlucht bestaat uit drie kortere verhalen, De Avondster en Vlucht voor Vingervluggen zijn de twee andere. In deze periode kon François Walthéry rekenen op scenario's van Maurice Tillieux, Mittéï, Gos en een zekere Lemasque, een eenmalig pseudoniem van Jacques Stoquart. Deze integrale verschijnt samen met het gloednieuwe deel 23, In het Spoor van de Blauwe Sperwer, het vervolg op De Blauwe Sperwer naar een verhaal van Sirius. Een samenvattingetje: "De dynamische en ondernemende Natasja is een vat vol tegenstrijdigheden... én verrassingen voor haar entourage. In deze tweede integrale bundeling van haar avonturen wordt ze gedwongen om een vlucht om te leiden door snoodaards die een miniatuurbom in haar lichaam hebben gestopt. Vervolgens wordt ze uit staatsbelang opgevorderd als gezelschapsdame van een Afrikaanse vorst die omringd wordt door louche raadgevers. En ze springt tenslotte in het heldere water voor de kust van Turkije om het graf van apostel Mathias terug te vinden. Keer op keer weet de sexy luchtstewardess zich te redden ook krijgt ze het daarbij soms kwaad. Op die momenten is ze een vrouw zoals alle anderen, met haar zwakheden en emoties. Want ook al toont ze zich vaak als een onverschrokken heldin, Natasja blijft in de eerste plaats een diepmenselijk personage."
O ja, door schade aan de rug van de luxe van deel 1 is de verschijning ervan uitgesteld. Ook van deel 2 zal een luxe-uitvoering verschijnen.


De Brokkenmakers integraal 5
Dan Cooper integraal 4
Steven Sterk integraal 5De Brokkenmakers is alweer toe aan de vijfde van zeven geplande integrales met daarin de reguliere delen 13, 14 en 15. "In deze vijfde integrale moeten Al en Brock een konvooi tientonners escorteren voor ze op hun eigen onnavolgbare wijze vrachtwagenvervoer en ijshockey door elkaar halen. Het zorgt voor toestanden die alleen maar denkbaar zijn in de wereld van de twee grootste brokkenpiloten van de Negende Kunst. Deze integrale omvat de titels Kidnapping in Flash-back, Het Vervloekte Konvooi en Achtervolgingsmatch."

De vierde van twaalf geplande integrales van Dan Cooper bundelt de reguliere albums 3 Kosmonauten, Spook 3 Antwoordt Niet Meer en Luchtacrobaten.

De vijfde integrale van Steven Sterk wordt ineens de laatste. Behalve de oudere delen 12 en 13 staat ook het laatst verschenen verhaal 14 erin. Dat album uit 2015 door Pascal Garray en Thierry Culliford verscheen echter niet in het Nederlands en verscheen toen in het zog van de Franse verfilming (een flop) van het allereerste Steven Sterk-verhaal De Rode Taxi's. Enkel voor de vijfde integrale wordt het album dus alsnog vertaald.
(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Ballon Comics in kwartaal 1
21/11
TOP
Sisters 13
De cover van Jommeke 293: Balletkoorts hebben we nog niet, maar op een ontwerpschets zagen we Jommeke als balletdanser gravin Elodie van Stiepelteen met één hand torsen. In dit verhaal van Gerd Van Loock gaat Jommeke namelijk op balletschool. "De balletschool van Zonnedorp bestaat honderd jaar en geeft een jubileumvoorstelling: Het Zwanenmeer van Tsjaikovski. Maar de prima ballerina danst als een kip zonder kop en de Miekes moeten op zoek naar een goede vervangster. De gravin van Stiepelteen, die wel wat connecties heeft in de balletwereld, regelt dat in een handomdraai. Nu nog een prins die de prima ballerina op het podium kan begeleiden. Wie anders dan Jommeke kan de ballerina's uit de nood helpen!"

Sisters deel 13 doet weer goed mee in de Franse verkooplijsten. Op de vertaling moeten we wachten tot 6 maart. Je kan de zusjes trouwens ook in geanimeerde vorm bekijken op Ketnet. "Marine heeft een nieuwe bevlieging. Ze wil zichzelf zwaar op de proef stellen en om haar kansen te verhogen speurt ze naar een klavertjevier. Wendy ziet haar kansen dan weer somber in. Ze is ervan overtuigd dat Maxence haar links laat liggen en haar beste vriendin Sammie verkiest boven haar. Daar heeft ze flink de pest in. Het maakt haar bijna juist zo woedend als wanneer haar zusje haar dagboek steelt. Kortom, weer weinig kans tot verveling bij de Sisters!"


BFF's 7
Game Over 17
Ook nog van scenarist Christophe Cazenove verwachten we deel 7 van de meidenreeks BFF's. "Alle hens aan dek bij de BFF's, want een van hen dreigt averij op te lopen! De punten van Muriëlle dreigen naar de bodem te zinken. Een totale ramp, voor alle vakken. Gelukkig is vriendschap geen loos woord voor de BFF's!"

En van Game Over, de tekstloze spin-off van Kid Paddle, komt deel 17 eraan.
(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Blloan in kwartaal 1
21/11
TOP
De Delicatesse
Het drieluik Amorostasia is nog niet afgelopen, deel 2 verscheen vrij recent, maar dat belet Blloan niet om er een nog niet vertaalde titel van Cyril Bonin tussen te gooien, of veeleer zachtjes neer te leggen. De Delicatesse is een verstripping van de roman van David Foenkinos uit 2009 waarvan al een miljoen exemplaren werden verkocht in Frankrijk. De roman raakte ook vertaald in het Nederlands, Foenkinos won er een aantal literaire prijzen mee en het raakte in 2011 verfilmd met Audrey Tautou (Amélie Poulain) in de hoofdrol. Het verhaal, vertelt op 96 pagina's: "Nathalie en François zijn een dolgelukkig jong koppel. Het leven lacht hen toe. Tot François omkomt in een ongeluk... Het verdriet van de knappe weduwe snijdt diep en treft haar als een ongeneeslijke ziekte. De onverwachte dood van haar man lijkt haar liefde voor altijd te hebben verzegeld. Nathalie sluit zich af van de wereld en is blind voor de aandacht van mannen. Maar de chemie van de liefde is fabelachtig en uiteindelijk onweerstaanbaar. Nathalie en haar sullige collega Markus beleven een hevige romance, eerst nog verstijfd uit angst om voor elkaar te vallen, tot ze zich helemaal aan elkaar overgeven."

Keizerin Charlotte 1Het was wikken en wegen voor de uitvoering van Matthieu Bonhommes nieuwste reeks, de trilogie Keizerin Charlotte, over het tragische leven van de Belgische prinses Charlotte, en het is uiteindelijk een hardcover geworden die bij Blloan en niet bij Dargaud onderdak vindt.
Het album op scenario van Fabien Nury viel in de smaak bij Franse critici en het publiek. Het is ook genomineerd voor de prijs van het beste album op het stripfestival van Angoulême. "Charlotte van België, de dochter van koning Leopold I, wordt uitgehuwelijkt aan aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk, de jongste broer van keizer Franz Jozef. Ondanks de pracht en praal wordt het al snel duidelijk dat het geen gelukkig huwelijk wordt. Het jonge koppel wordt het slachtoffer van de rivaliteit tussen de vreselijke Habsburgers en de uitgekookte keizer Napoleon III. Bovendien toont Maximiliaan zich niet opgewassen tegen de omstandigheden. Op zowat alle fronten schiet hij tekort. Door haar vijanden recht in de ogen te kijken kan Charlotte zich losrukken van het levenslot dat voor haar is uitgetekend..."
(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Casterman in kwartaal 1
21/11
TOP
Een Stukje Spinazietaart 1
De Nieuwe Avonturen van Snoesje 2
In februari komt het al vaak aangekondigde eerste deel van de nieuwe Alex-spin-off De Jonge Jaren van Alex uit waarin we de oorspronkelijke familie van Alex leren kennen. Achterin het album zal een historisch dossier staan, want scenarist Marc Bourgne ging niet over één nacht ijs om zijn verhaal over de jonge Galliër te schrijven. Hier heb je ook de synopsis: "In 58 voor Christus, net voor de Gallische oorlog, wordt het leven van Alex, de zoon van Astorix, overhoop gegooid. Na een zorgeloze kindertijd heeft hij nu de leeftijd bereikt waarop een Galliër zijn opvoeding moet voltooien. Hij moet binnenkort zijn vader, het dappere stamhoofd, zijn moeder en zijn grote zus Alexia achterlaten. Maar zijn uitgestippelde levensplan krijgt een onverwachte wending door een machtsstrijd: de verraders Alderic en Ansila smeden een complot tegen Astorix en het hele gezin van Alex zit in de val. Alex gaat in Gallië strijden voor het leven van zijn familie!"

Een Lekker Stukje Spinazietaart is een nieuwe koische reeks op scenario van Philippe Pelaez van wie deze week het laatste deel van de trilogie Oliver & Peter bij Dark Dragon Books verschijnt. De tekeningen zijn van Javier Casado die een hoog Mooie Zomers-gehalte hebben. De kroostrijke moeder Marie-Madeleine Madac-Miremont leeft van de verkoop van haar spinazietaarten, maar dat brengt niet veel op. Op een dag krijgt ze uit Jemen een pakje met kruiden. Zodra ze die heeft geproefd, begrijpt ze welk voordeel ze daaruit kan halen. Het gaat meer bepaald om Khat, een Afrikaanse drug met euforische effecten. Het pakje werd echter per vergissing bij haar geleverd, maar daar malen zij en haar klanten niet om. Hun humeur kan niet meer stuk...

Netch en François Corteggiani (de co-scenarist van de Vlaamse stripreeks Vertongen & Co, tevens de scenarist van onder meer De Jonge Jaren van Blueberry) krijgen een tweede kans voor een nieuw avontuur van Snoesje, de dierenstripreeks van Raymond Macherot. Met een verhaal over een vampier lijkt het duo aansluiting te zoeken met de latere Snoesje-verhalen die alsmaar grimmiger en luguberder werden.

(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Dargaud in kwartaal 1
21/11
TOP
Yasmina en de Aardapeleters
Je moet er eens op letten hoeveel albums van Vlaamse auteurs we kunnen aankondigen voor kwartaal 1 die bovendien ook vertaald worden in het Frans. Het 144 pagina's dikke Yasmina en de Aardappeleters van Wauter Mannaert (Ondergronds, Weegee, El Mesías) is er alvast eentje om naar uit te kijken. Het is het eerste album dat Wauter ook zelf schrijft en hij presenteert een smakelijk verhaal over een elfjarige foodie die het opneemt tegen een voedingsreus. "De elfjarige Yasmina woont samen met haar papa in een klein appartementje in de stad. Met zijn baantje in de frituur verdient papa maar net genoeg om de huur en de rekeningen te betalen. Geld voor eten is er niet. Gelukkig is Yasmina een vindingrijke foodie. Ze plukt kruiden in het wild en krijgt elke dag verse groenten toegestopt van haar vrienden van de volkstuintjes. Komt ze nog iets te kort? Dan 'leent' ze het wel van de excentrieke bovenbuurvrouw. Met dat alles tovert ze elke avond een vijfsterrenmaaltijd op tafel. Maar dan moeten de volkstuinen plaatsmaken voor een experimenteel aardappelveld. De man achter het project wil een monopolie op de voedingsmarkt met zijn producten op basis van aardappelen. Daarvoor ontwikkelde hij een nieuw soort aardappel die de mensen gek maakt... Voor Yasmina is dit slecht nieuws. Zonder verse groenten wordt het elke dag moeilijker om eten op tafel te krijgen. Er zit maar een ding op: het probleem met wortel en al uitroeien. "


Aristophania 1
Shi 3
Aristophania is een nieuwe reeks vol magie en mysterie door Joël Parnotte en Xavier Dorison na hun one-shot De Wapenmeester. Door de cover mag je gerust denken aan Mary Poppins, het verhaal is alleen wat minder sprookjesachtig. "Marseille, 1899. Arbeider Clément woont in een bescheiden optrekje met zijn vrouw Adèle en hun drie kinderen, Basile, Victor en Calixte. Een Jan Modaal, en toch lijkt Clément wat te verbergen hebben... Als hij in het gezelschap van gravin Aristophania Bolt wordt aangevallen door de kolos Barboza schiet hij er, na een gewelddadig gevecht, het leven bij in. Aristophania spoort zijn vrouw aan om weg te vluchten met de kinderen, ver weg van Marseille en het dreigende gevaar. Ze vertrouwt Basile, de oudste van de drie kinderen, een dobbelsteen toe waarmee hij haar kan oproepen ingeval van nood. Gennevilliers, negen jaar later. Adèle en Basile werken nu in een fabriek terwijl Victor en
Calixte nog school lopen. Het zijn harde tijden. Er broeit een revolutie onder de arbeiders. Dan belandt Adèle op totaal onrechtvaardige wijze in de gevangenis. De kinderen zijn op zichzelf aangewezen en hebben al snel door dat ze worden opgespoord. De wanhoop nabij gebruikt Basile de dobbelsteen die Aristophania hem jaren geleden gaf. En ja hoor, prompt verschijnt de oude dame! Ze stelt voor hen mee te nemen naar haar kasteel tot hun moeder weer vrijkomt."

Shi blijft een wauw-reeks. Het voorlaatste deel van het vierluik door José Homs en Zidrou staat in februari gepland. "Januari 1852. De foto's uit het bordeel zijn in de handen van nieuwe eigenaars gevallen en die deinzen er niet voor terug om de betrokken burgervaders te bedreigen. Ze persen hen grote sommen geld af die bestemd zijn voor 'nobele' doeleinden. Jennifer zou het leven hebben gelaten in de brand die ze zelf heeft aangestookt. Maar niets daarvan: eens de wraak is ontketend, kan niemand haar stoppen. Geen genade! Dat hebben Jay en Kita al langer begrepen. Zij zijn niet bang om hun handen vuil te maken. Ze zaaien een spoor van lijken onder al wie het ongeluk had hun weg te kruisen. Hun signatuur? Het Japanse teken Shi, dat symbool staat voor hun haat jegens de maatschappij. Volgens de legende breekt het rijk van de demonenkoning aan zodra de vier demonen weer samen zijn. En dat moment komt dichterbij. In afwachting is iedereen doodsbang om ook maar iets verkeerds te doen..."


De Klaagzang van de Verloren Gewesten: De Heksen 2
Arthus Triviam 4
Paul Teng maakt zich stilaan op voor een vierde cyclus in de reeks De Klaagzang van de Verloren Gewesten over de jongere jaren van Sioban, maar Béatrice Tillier is nog niet klaar met haar cyclus De Heksen. Daarvan verschijnt in februari deel 2, Inferno. "De heksen komen in opstand: ze willen niet dat Brynia, een van hen, de koningin helpt om haar zoon Elgar tot nieuwe koning te kronen. Zij zijn overtuigd dat Vivien, het bastaardkind van de koning, door Inferno Flamina is uitverkoren om de troon te bestijgen. Uit woede doodt Sanctus Brynia maar haar zus beslist om haar te wreken. Ze broedt op een vreselijk plan en wil een legendarisch monster wekken. De gedachte alleen al jaagt iedereen de stuipen op het lijf. Koningin Jamaniël volgt de orders van de heks en begeeft zich naar vrouwe Ceylan, de enige vrouw die een kind heeft gehad met het duistere monster. Ze ontfutselt haar de plaats waar het wezen begraven ligt. Maar vrouwe Ceylan is niet van plan om de koningin haar gang te laten gaan en samen met haar dochter Oriane doen ze er alles aan om haar voor te zijn..."

Het Onzichtbare Leger is het slot van het tweede tweeluik van de occulte thriller Arthus Trivium. "Nostradamus' zoon en volgelingen zijn verdeeld. In het atelier van de schilder Caron zoeken Angelique en Angulus naar een spoor van de verdwenen Gabrielle. Angelique laat zich in trance brengen en krijgt een visioen. Daarin ziet ze dat het meisje werd aangetrokken door een groep vrijgevochten vrouwen. Aan de andere kant bieden Arthus en Cesar het hoofd aan de vrouwen van Cucuron. Onder leiding van de heks Melisande willen die hun dochters wreken die verkracht en vermoord zijn door de mannen van dorp. Niets kan de emancipatie van de vrouw nog stuiten. De vrouwen vormen front met maar één doel: de macht terugeisen die hen is afgenomen! De mannen zetten zich maar beter schrap want het onzichtbare leger rukt op. En Arthus lijkt er zich persoonlijk mee te gaan moeien..."


Kananga 3
De Vliegenier 3
Sylvain Vallée en Fabien Nury sluiten de wrede trilogie Katanga af die onprettige herinneringen aan ons koloniaal verleden oprakelt.

Bollie & Billie 36Ook De Wet van de Woestijn is een compleet verhaal in de reeks De Vliegenier, een spin-off van Tramp met het nevenpersonage Josef nu als hoofdpersonage. "Josef droomt er nog altijd van om piloot te worden. Hij heeft een baantje beet bij de luchtpost die op dat moment nog in haar kinderschoenen staat. Net zoals beroemde vliegeniers als Antoine de Saint-Exupéry en Jean Mermoz onderneemt hij hachelijke vliegmissies. Zo steekt hij de Middellandse Zee over naar Noord-Afrika voor een avontuur dat hem op het lijf is geschreven."

Bollie & Billie viert volgend jaar zijn zestigste verjaardag. Laurent Verron, de opvolger van schepper Jean Roba, probeerde het jochie Bollie, zijn entourage en hun leefwereld weer een beetje hipper te maken met moderne gadgets en door Bollie bijvoorbeeld coole sneakers te laten dragen. Op dat elan gaat de derde tekenaar van de reeks, Jean Bastide (ook een getalenteerde inkleurder, bijvoorbeeld van het hierboven vermelde Katanga), gewoon verder in zijn derde album. Sinds deel 34 vormt hij een auteursduo met scenarist Christophe Cazenove.
Op de kinderzenders Ketnet en Zapp loopt een recentere tekenfilmserie.
(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Dupuis in kwartaal 1
21/11
TOP
Robbedoes door Emile Bravo 2 - 1
Eindelijk, op 6 februari start een vierdelig verhaal van Robbedoes door Émile Bravo (Het Dagboek van een Fantast) dat in totaal 330 pagina's lang zal zijn. Deel 1 telt alvast 88 pagina's en is al genomineerd voor de prijs van het beste album op het stripfestival van Angoulême. De vier delen spelen zich af tijdens de oorlogsjaren en zullen in twee jaar tijd gepubliceerd worden. "Januari 1940. De winter houdt Brussel in zijn greep. Terwijl iedereen bang de oorlog afwacht, neemt Kwabbernoot dienst bij het Belgische leger. In het fort van Eben-Emael staat hij te popelen om de wapens te grijpen. Hij twijfelt er geen seconde aan dat het Franse en Britse leger de Duitsers zullen verpletteren... Robbedoes is op dat moment nog altijd groom en probeert het hoofd koel te houden. Hij ontmoet Felix, een Joodse schilder wiens werk de
nazi's als 'ontaard' beschouwen, en zijn vrouw Felka. Ze openen Robbedoes' ogen voor de 'Joodse kwestie' en de complexiteit van de internationale toestand. En dan breekt de oorlog uit. Kwabbernoot zoekt het heldendom in de frontlijn terwijl Robbedoes de situatie op het thuisfront probeert te doorgronden. Hij zoekt diepmenselijke personages op en probeert zich nuttig te maken zonder zijn waarden te verloochenen."


Deathfix
Portret van een Zuipschuit
Tijdens het WK Voetbal van afgelopen zomer liep de webcomic Deathfix door Nix (De Buurtpolitie) en zijn assistent Benus over matchfixing in de Russische voetbalwereld. Nix heeft alvast de actualiteit mee, want de voorbije maanden kwam het ene na het andere schandaal in de voetbalsector uit. Het album telt 152 pagina's! "Gus is de toptrainer van Sporting Club Moskou. Als geen ander weet hij zijn spelers te motiveren om zichzelf te overtreffen. De voorbereidingen voor de wereldbeker lopen als een trein: Gus maakt zich op voor een heuse zegetocht. Maar helaas voor hem en zijn sportieve vrienden is het WK geen ponykamp. Trainers die het op een akkoordje gooien, spelers die afgedreigd worden: naast de grasmat wordt het spel keihard gespeeld. Zeker als er instructies van het allerhoogste niveau komen, is het moeilijk om nee te zeggen. Gus heeft geen keuze: als hij zijn job — én zijn tanden — wil houden, moet ook hij zich plooien naar de wetten van het voetbal."

Enkel Griffo en Marvano gingen Olivier Schrauwen als Vlamingen voor met albums in de prestigieuze auteurscollectie Vrije Vlucht. Nu vrijdag verschijnt trouwens voor het eerst een album van een nederlander in de collectie: Peter van Dongen, met een ingekleurde versie van het gebundelde tweeluik Rampokan. Voor het 176 pagina's tellende Portret van een Zuipschuit gaat Schrauwen, de auteur van de internationaal opgemerkte albums My Boy, De Man die zijn Baard Liet Groeien en Arsène Schrauwen, in zee met Florent Ruppert en Jérôme Mulot (De Grote Odalisk). Hun eigenzinnige piratenverhaal: "Guy is een piraat. Een échte piraat welteverstaan: zonder geweten, zonder normbesef, zonder ballen. Hij is een obscuur bemanningslid, een onverbeterlijke leugenaar, een zuipschuit, een dief en een luiwammes. Kortom, Guy heeft niets, maar dan ook niets te maken met de gemiddelde piraat zoals we die kennen uit de boeken en de films. Hij is authentiek galgenaas, geen ersatz zeerover zoals die in onze cultuur zo vaak wordt opgevoerd. Tussen de schermutselingen, zeeslagen en braspartijen door doet Guy je zijn verhaal. Hoe hij achter de vrouwen aanzit, hoe hij je onder tafel drinkt, hoe hij zijn tegenstanders bij de keel grijpt. Waar blijft de rum?!"


Atom Agency 1
Kid Noize 1
Atom Agency hebben we al een paar keer aangekondigd. Het is een nieuwe detectivereeks van Olivier Schwartz en Yann naar het rechtstreekse voorbeeld van Guus Slim. De heren willen er een langlopende reeks van maken. Ze verwierven als duo bekendheid dankzij drie opgemerkte albums van Robbedoes hebben gemaakt en het album Gringos Locos. Atom Agency zal in het Nederlands enkel in een hardcoveruitvoering verschijnen. De samenvatting van Atom Agency deel 1: "Cannes, augustus 1949. De Cadillac die de rijkste imam ter wereld en zijn echtgenote, de Begum, naar de luchthaven van Nice vervoert, wordt op klaarlichte dag klemgereden. Op enkele minuten voltrekt zich de spectaculairste hold-up uit de naoorlogse geschiedenis: mevrouw Aga Khan wordt een handtasje lichter gemaakt. De inhoud? Onder meer een diamant van 22 karaat... De totale buit? Meer dan tweehonderd miljoen francs aan juwelen... en wat extra's in cash! In Parijs ziet de jonge Atom Vercorian in de overval de uitgelezen kans om zijn agentschap van privédetectives op de kaart te zetten. Hij is de zoon van een politiecommissaris en droomt al lang van een carrière als privédetective. Terwijl het politieonderzoek van zijn vader aanmoddert, krijgt Atom het beruchte Armeense netwerk aan de praat! Met de hulp van de beenharde Mimi en Jojo, een catchlegende van wie het verleden wel eens gelinkt zou kunnen zijn aan dat van de Begum, spoort de speurder in spe de overvallers op. De oude verzetsmakkers van zijn vader zetten hem daarbij op het goede pad..." Volgens de info is de overval in het verhaal gebaseerd op een waargebeurde, ophefmakende overval uit de jaren 1950 die ook een inspiratiebron was voor het Kuifje-album De Juwelen van Bianca Castafiore.

Ook Kid Noize, met en op co-scenario van de Belgische dj Kid Noize hebben we al voorgesteld. We hernemen hierbij de info. In februari is Kid Noize, die al twee keer ene set op Tomorrowland speelde, de ster van een eerste stripalbum dat hij samen met Kid Toussant (Magic 7, Het Konvooi, Holly Ann, Snooze) schreef. De tekenaar is Otocto. In dezelfde periode komt Kid Noizes tweede plaat uit. Naar verluidt ligt de strip in de lijn van films uit de eighties en nineties, genre Ghostbusters en Back to the Future en revivaldingen als Stranger Things en Ready Player One. Zulke referenties scheppen hoge verwachtingen. In de strip deelt Kid de hoofdrol met Sam die na het overlijden van zijn moeder en een verhuis een moeilijke periode doorspartelt. De plotse ontmoeting met een man met een apenhoofd ana het stuur van een Mustang uit 1977 zal zijn leven op zijn kop zetten. Wie is die mysterieuze figuur die zijn graffiti tagt met "Kid Noize"? Hij komt uit een andere dimensie en is een pakjesbezorger. Het pakje voor Sam bevat de sleutel tot zijn toekomst... Maar is Kid Noize een vriend of een vijand? Om dat te achterhalen, zal Sam de doos moeten openmaken.


Natasja 23
Millennium Saga 3
In het Spoor van de Blauwe Sperwer is het vervolg van Natasja deel 22 met Natasja's oma in de hoofdrol. "Natasja verdiept zich verder in het avontuurlijke dagboek van haar oma — die al even sexy was — en de grootvader van Walter. Aan boord van De Blauwe Sperwer zetten onze helden koers naar Jane. De piraat Blackmoon heeft haar broer gedood om in het bezit te komen van een begeerde schatkaart. Natasja en Walter verzeilen op het Polynesische eiland Tuatupuri waar ook Lee Kong vertoeft, een kompaan van de boeven. Maar dat weet Natasja niet..."

Met deel 3 wordt Millennium Saga afgerond. Dit verhaal dokterde Sylvain Runberg zelf uit voor de stripreeks en het staat los van de boeken van Stieg Larsson en zijn opvolger David Lagercrantz. "Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander zitten de kidnappers van Plague, Trinity en Bob the Dog op de hielen. De 'white power'-extremisten van Sparta willen de servers van de Zweedse inlichtingendienst kraken. Als de drie hackers hen daarbij niet helpen, wacht hen een gewisse dood. Alles wijst in de richting van Mark Borrow, auteur van een bestseller over de superioriteit van de man en politiek actief in de radicale extreemrechtse beweging. Tijdens een van zijn workshops gijzelen Mikael en Lisbeth hem om te weten te komen waar zijn kompanen de hackers vasthouden. De situatie loopt uit de hand tot Lisbeth en Mikael onverhoopt de hulp krijgen van een oude kennis..."


De Muziekdoos 1
team rafale 3
De Muziekdoos wordt een nieuwe jeugdreeks met een scheut magie door de in België wonende Congolese debutant Gijé en schrijfster Carbone (het pseudoniem van Bénédicte Carboneill), een onderwijzeres en schooldirectrice die al haar pluimen verdiende als kinderboekenschrijfster en zich nu aan stripverhalen waagt. "Nola wordt acht en krijgt van haar papa een sneeuwbol met muziek cadeau. Ze is dolblij met de bol, die nog van haar pas overleden mama is geweest. Maar binnenin zit Andrea opgesloten, een piepklein meisje dat haar hulp inroept. Nola wordt zelf ook klein, kruipt in de doos en ontdekt er een wonderbaarlijke wereld... Maar de tijd dringt: Mathilda, de mama van Andrea en haar broer Igor, is heel ziek... Wat is haar overkomen? Is ze vergiftigd? Zou er iets in het drinkwater zitten? Hun vrees wordt al snel bewaarheid. De kinderen ontfermen zich eerst over Mathilda en maken dan jacht op de gewetenloze vervuiler. Ze moeten snel zijn, vóór Nola weer naar haar eigen leven en wereld wordt teruggeroepen. Tenzij het allemaal maar een droom is... Of toch niet?"

Ook deel 2 van de luchtvaartreeks Team Rafale was een verkoopsucces. Deel 3 laat niet lang op zich wachten. In januari komt het verhaal Operatie Nexus One uit. "Een Franse militaire satelliet met een ultrageheime kwantumprocessor — codenaam Nexus One — stort neer in de streek van Hindoekoesj, een bergketen op de grens tussen Afghanistan, Kasjmier en China. De luchtmachteenheid die in Kirgistan is gestationeerd schiet in actie. De processor moet koste wat het kost teruggevonden of vernietigd worden voor iemand anders hem bemachtigd. Dat zou een ramp zijn voor de toekomst van de Franse militaire luchtvaart. Helaas vinden leden van de taliban het wrak van de satelliet. De Fransen onderscheppen een bericht waaruit blijkt dat ze het willen verkopen aan Anatoli Gurchev, een van de grootste wapenhandelaars van de wereld. En die wil er alles aan doen opdat de deal doorgaat. Het wordt een race tegen de tijd voor Tom Nolane, Jessica Nate en hun strijdmakkers..." Tekenaar Eric Loutte neemt vanaf deel 14 de reeks Alfa over.
(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Glénat in kwartaal 1
21/11
TOP
Giacomo C. 17
Terug naar Venetië deel 2 is plots niet meer het slot van een tweeluik waarvan deel 1 eerder dit jaar verscheen, maar gewoon het vervolg van een cyclus. Er zijn dus nog meer avonturen van de verleider te verwachten. Hij werkt nu als agent voor de Cuaranta Criminale en dat betekent zoveel als verraad voor zijn oude metgezellen. Maar schijn bedriegt...

Van De Grote Dode verschijnt met deel 8 het laatste deel. Nu kan Vincent Mallié zich weer toeleggen op de prequelcyslus van Op Zoek naar de Tijdvogel. De samenvatting van het album, dat tachtig pagina's telt: "Om te ontsnappen aan hun aanvallers kunnen Pauline en Gaëlle niet anders dan hun toevlucht te nemen in de Kleine Wereld met de hulp van de bijentranen. Daar tikt de tijd veel trager weg. Ze ontmoeten er Somber, de zoon van Erwan en de hermafrodiete priesteres. Gaëlle smelt voor het jongetje en neemt hem per ongeluk mee naar de echte wereld. Daar zijn intussen meerdere weken verstreken en lopen de spanningen tussen Erwan en Blanche hoog op. De ramp heeft zich verder verspreid, de epidemieën volgen elkaar op en de mensheid lijkt het niet lang meer te rekken. Nu ze op hetzelfde niveau zitten kunnen Blanche en Somber elkaar eindelijk weer opzoeken... Maar wat zijn de gevolgen?"


De Prins van de Nacht 8
Samber 8
De prequelcyclus over het verleden van vampier Kergan in de reeks De Prins van de Nacht vervolgt en eindigt in deel 8 en is getekend door Thimothée Montaigne (Het Vijfde Evangelie, Het Derde Testament - Julius). "Kergan zwerft al achthonderd jaar door de steppen en wouden van Centraal-Europa. Eeuwen van nachtelijke jachtpartijen, samen met zijn opwekster Arkanea, hebben hem de kracht en ervaring opgeleverd van een oude vampier... In 1013 houden de twee halt in Kiev waar de heer Vladimir de plak zwaait. De stad vormt het decor waarin Kergan besluit om voortaan zijn eigen instinct te volgen en zich te bevrijden van Arkanea. Nu is het aan hem om zijn tanden in de loop van de geschiedenis te zetten..." Jaren geleden opperde Yves Swolfs nog het idee voor een sequelcyclus in de nabije toekomst waarin Kergan andermaal terugblikt op zijn leven, maar hij vindt er vooralsnog geen tekenaar voor.

Samber deel 8 is het voorlaatste deel van het familie-epos van Bernard Yslaire. Meer info over de inhoud is niet bekend.


De Grote Zeeslagen 5
caravaggio 2
Christian Gine vervoegt de reeks De Grote Zeeslagen als tekenaar en Jean-Yves Delitte krijgt hulp van scenarist Roger Seiter (Fog, H.M.S. - His Majesty's Ship, Lefranc) voor hun verhaal over de zeeslag bij Stamford Bridge. "Begin 1066 sterft Eduard de Belijder, de koning van Engeland. Hij heeft geen rechtstreekse opvolger. Zijn schoonbroer Harold II Godwinson wordt aangesteld als nieuwe koning. Maar dat druist in tegen eerder gemaakte afspraken, vindt de Noorse koning Harald III die de troon opeist. Hij gaat aan land in Engeland aan het hoofd van een leger van tienduizend man. Toch is hij niet de enige die zijn zinnen op de Engelse kroon heeft gezet. In Normandië wil Willem de Bastaard, die dan nog niet de naam van Willem de Veroveraar draagt, net hetzelfde. Wat volgt is bekend: op twee weken tijd moet het Saksische
leger van Harold II Godwinson maar liefst twee veldslagen uitvechten én nog eens enkele honderden kilometers te voet overbruggen. De eerste confrontatie met het Vikingleger — de slag van Stamford Bridge — levert een klinkende overwinning op. Maar bij de slag van Hastings worden de zegezekere Saksen afgestraft voor hun arrogantie. Zo komt de troon in handen van Willem de Veroveraar."

Onlangs hebben we nog het slot van Milo Manara's tweeluik Caravaggio aangekondigd. Hier is de korte inhoud: "Na zijn fatale confrontatie met Ranuccio is Caravaggio verbannen uit Rome. Hij zoekt toevlucht bij een gezelschap van acrobaten. De schilder herstelt van zijn verwondingen en haalt de banden aan met de mooie en onstuimige Ipazia. Zij wordt zijn nieuwe muze. Als hun karavaan halthoudt in Napels, beseft Caravaggio dat hij intussen beroemd én gezocht is in heel Italië. De vertrouwelingen van Ranuccio zinnen op wraak en ook de opdrachtgevers van nooit voltooide werken willen zijn huid. Kortom, de schilder heeft niet alleen bewonderaars. Hij wisselt vlotjes van penseel en degen. Door toe te treden tot de ridderorde van Malta hoopt hij — dankzij een vrijgeleide van de paus — naar Rome te kunnen terugkeren. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot..."

Lou! 8Lou! deel 8 werd aangekondigd als het laatste deel, maar in feite gaat het om het slotalbum van een eerste seizoen. Deel 8, met de (werk)titel Op naar Nieuwe Avonturen, is tegelijk de voorbode voor een nieuwe cyclus. Doorheen de reeks zagen we Lou opgroeien tot de tiener die ze intussen is geworden. "Sinds haar ontmoeting met Tristan in het allereerste album is er heel wat veranderd voor Lou. Van een verlegen schoolmeisje is ze uitgegroeid tot een mondige tienermeid. De tijd is nu aangebroken om zichzelf écht te leren kennen. En hoe kan dat beter dan door helemaal alleen de wijde wereld in te trekken? Tijd voor een solotrip waarin Lou het avontuur van haar leven beleeft maar ook moeilijke keuzes moet maken."

(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Le Lombard in kwartaal 1
21/11
TOP
Kinderen in het verzet 4
We hebben al vaak de loftrompet geschald over de spannende en zeer goed vertelde jeugdreeks Kinderen van het Verzet van Benoît Ers en Vincent Dugomier, tevens de auteurs van De Duivels van Alexia. Dat doen we hier — TOETERETOETOETOET — nog eens en we zijn dan ook blij om deel 4 te kunnen aankondigen. "Met de vernietiging van de koperfabriek hebben François, Lisa en Eusèbe hun slag thuisgehaald voor de LYNX, hun verzetsgroep. Maar tijd om op hun lauweren te rusten is er niet. Nu hun contactpersoon bij het verzet is gesneuveld, moeten ze het netwerk dat hij had opgezet redden en verder uitbouwen. Het transport van een radiozender is daarbij van levensbelang. Met de zender kunnen ze met Londen communiceren!"


Jakob Kayne 1
Duke 3
Rani 7Jakob Kayne is een nieuwe fantasyreeks door Mateo Guerrero (de tekenaar van Gloria Victis) en Sylvain Runberg (Orbital, Millennium, Heroveringen) over een man met een eigenaardige, maar ook wle handige eigenschap. Elk album van het drieluik is een afgerond hoofdstuk met een compleet verhaal. Deel 1: "Jakob en zijn broer Simon zijn de laatste overlevenden van het volk van de Hippocraten. Jakob is een vechter met een bijzondere gave die tegelijk ook een vloek is: niemand kan zich zijn gezicht herinneren. Op die manier kan zich overal binnenwerken. Simon is de erfgenaam van de kennis van de allergrootste genezers. De krijger en de mirakeldokter vormen samen een veelgevraagd duo huurlingen. Dan krijgen ze de opdracht om de zieke dochter van een rijke handelaar te genezen. Maar die zit vast op Isabella, een belegerde stad."

Voor Hermann is deel 3 van de westernreeks Duke alweer oud nieuws. Hij is nu bezig met een nieuw verhaal van Jeremiah. Op 6 februari verschijnt dus een nieuwe Duke, opnieuw in softcover en hardcover.


Het leven van Rani is er een van hoogte- en laagtepunten. De opmars in deel 7, het voorlaatste deel van de reeks, houdt een veelbelovend hoogtepunt in, want het album krijgt de titel Koningin mee.

(Bron: Ballon Media / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Prequeltekenfilmserie over Idefix in 2020
21/11
TOP
Idefix
Terwijl in december een nieuwe animatiefilm van Asterix in de zalen komt, staat momenteel een tweeënvijftigdelige animatiereeks over Idefix in de steigers. Elke aflevering zal elf minuten duren. Idefix' avonturen zijn gesitueerd in de periode voor hij Asterix en Obelix leerde kennen. Het gaat dus om een prequelserie met het door de Romeinen bezette Lutetia (Parijs) als decor. En voor het eerst zal Idefix ook spreken, want rond hem is een grotere cast gecreëerd met drie andere honden (waaronder een bulldog) en een straatkat.

Met deze reeks wordt gemikt op een jeugdig publiek dat niet noodzakelijk vertrouwd hoeft te zijn met de stripreeks Asterix. De reeks wordt pas in 2020 uitgezonden op de Franse tv en daarna wellicht ook in andere landen.
(Bron: 9emeArt.fr / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Brecht Evens en Typex genomineerd voor categorie beste album in Angoulême
21/11
TOP
Het Amusement
Andy
De Franse edities van Het Amusement door Vlaming Brecht Evens en Andy door Nederlander Typex en maken deel uit van de selectie van vijfenveertig albums die eind januari kans maken op de prijs van het beste album op het stripfestival van Angoulême. As je wil weten tegen welke albums Evens en Typex het moeten opnemen, klik je verder naar de website van het stripfestival om de complete selectie te kunnen bekijken.
(Bron www.BDAngoulême.com / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Comiclegende Stan Lee (95) overleden
17/11
TOP
Stan Lee
Stan Lee no more. Wellicht de grootste comiclegende en (mede)bedenker van menig wereldberoemde superheld voor met name Marvel, overleed maandagmorgen 12 november op 95-jarige leeftijd. Enkele van de vele reeksen op zijn lange palmares zijn Spider-Man, Fantastic Four, X-Men, Hulk, Daredevil, Dr. Strange, Iron Man, Ant-Man, Thor, Black Panther,... De filmfranchises naar zijn werk brachten miljarden dollars op. In de meeste van die films dook hij op in een cameo. Opnames voor films die nog moeten uitkomen, waren al opgenomen zodat hij nog vaak op het witte doek te zien zal zijn.

Zo goed als elk medium stond stil bij het overlijden van 'Stan the Man'. Die info zullen we hier niet herkauwen. We voegen er enkel nog aan toe dat het stripblad Eppo een nummer voorbereidt met bijdragen van heel wat tekenaars die hulde brengen aan Stan Lee.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Saga Uitgaven in januari en februari
17/11
TOP
Sarah & Robin integraal
Sarah & Robin integraal
Sarah & Robin integraal
Sarah & Robin integraal
Sarah & Robin integraal
Van Saga Uitgaven zijn afgelopen week de laatste albums van 2018 verschenen. De uitgeverij is vanaf januari 2019 uiteraard terug paraat met nieuwe albums. Hier is het overzicht van januari en februari.

Terwijl Steven Dupré momenteel hartjes en likes wint met het door hem getekende Suske en Wiske-album Boemerang staat een volgende klepper van hem in de steigers. In februari verschijnt namelijk de integrale van de vijfdelige jeugdreeks Sarah & Robin over het imaginaire jongetje Robin die enkel door het meisje Sarah zichtbaar is. Samen beleven ze mooie en ook spannende avonturen. De integrale telt 288 pagina's met een dossier van maar liefst 48 pagina's. De strips en het dossier zijn volledig in kleur. Prijs: 34,95 euro. In januari verschijnt de integrale al als een luxe met linnen rug en ex libris. Prijs: 59,95 euro.
De hoofdstukken in het dossier focussen op Stevens vroegste carrière, zijn jaren in het Suske en Wiske Weekblad, waarin Sarah & Robin werd voorgepubliceerd, per album achtergrond en anekdotes over details, opvallende feiten, de evolutie van de reeks en heel wat extra's met getuigenissen van vroegere weekbladmedewerkers en nooit eerder gepubliceerd materiaal, onder andere unieke voorstudies, de eerste proefplaten en een compleet stripverhaal voor de geboorte van een van Stevens kinderen dat in een zeer beperkte oplage aan zijn eigen familie en vrienden werd geschonken.
Het dossier is van de hand van Peter D'Herdt, een medewerker van Stripspeciaalzaak.be, die ook de dossiers bij elkaar schreef van de twee integrales van De Torens van Schemerwoude die bij Saga Uitgaven verschenen.


Roze Bottel integraal 4
Cigalon
Een andere integrale is Roze Bottel deel 4 en hiermee wordt de reeks ook afgerond. In deze laatste bundel staan de reguliere albums 7 Wegen naar Droomland (met zeven kortverhalen), De Oceaan zonder Oppervlak en het vele jaren na de dood van scenarist Greg afgewerkte Het Raadsel van Moejejoh-moeras. Nog vier niet eerder in album en zelfs niet eerder in vertaling verschenen kortverhalen en gags en een achtergronddossier vullen de integrale aan.

In de reeks verstrippingen van Marcel Pagnol staat de bewerking van de film Cigalon op het menu. Tekenaar Éric Hübsch tekende voordien al het tweeluik Topaze. Het hoofdpersonage daaruit komt ook in een bijrolletje voor in het komische one-shot Cigalon. Pagnol baseerde zich voor de opvliegende chef-kok op een echte chef-kok met eenzelfde standpunt, weliswaar sterk overdreven voor een hogere humoristische impact. "Chef-kok Cigalon heeft zodanig veel achting voor zijn werk en zodanig weinig waardering voor een cliënteel dat hij als te min beschouwt voor zijn kunst dat hij enkel voor zichzelf voor het fornuis staat! Ondanks de reputatie van zijn gerechten gaat het slecht met het restaurant. Wanneer zijn voormalige wasvrouw, de vriendelijke mevrouw Toffi uit Marseille, haar eigen restaurant opent, recht over dat van Cigalon, met de slogan 'Hier bedienen wij de klanten' is de grote kok gepikeerd en vat hij dat als een uitdaging op! De oorlog tussen Cigalon en zijn nieuwe concurrent is verklaard. En deze keer is de norse kok vastbesloten iedereen te verwelkomen, zelfs het grootste uitschot van het laagste allooi."


De Ballade van Magdalena 1
De Ballade van Magdalena 2
Christophe Dubois is de auteur van het avontuurlijke tweeluik De Ballade van Magdalena. "Op haar weg op het spoor van haar verdwenen vader ontmoet Léonie De Sars midden in de Indische Oceaan kapitein Lukian Bruckner en zijn nichtje Magdalena. Alles in haar schreeuwt haar toe zo snel mogelijk weg te lopen van de grote mensenhater die even meedogenloos is als de oceaan. Alleen is dit afschuwelijk figuur de laatste man die haar vader levend heeft gezien. Léonie heeft dus geen andere keuze dan samen te werken met Lukian, zijn stomme nicht en de geheimen die ze delen."


De Meesters van White Plain 2
Liefdesmonument 2
De Macht der Onschuldigen cyclus 2: Hier Is de Hel 4Verlossingen is het slot van het tweeluik De Meesters van White Plain, een meeslepend familie-epos met bloedige vergeldingen, heel wat verrassende wendingen en een atypische broedertwist tegen de achtergrond van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Ook het tweeluik Liefdesmonument wordt afgerond met deel 2 van het tweeluik. Soldaat Camille keert terug naar huis om er te treuren voor zijn overleden vrouw, maar zijn voormalige schoonouders zien hem liever gaan dan komen. Ze houden hem verantwoordelijk voor de dood van hun dochter en ze zijn vastbesloten hem te laten boeten voor de misdaad die hij volgens hen heeft begaan...

2 Visies voor 1 Land is het voorlaatste deel van de tweede cyclus van De Macht der Onschuldigen. Het afsluitende deel 5 verschijnt volgend jaar in vertaling en zal extra dik zijn.


Ambulance 13 7
Ambulance 13 8
De inhoud van de vierde integrale van Ambulance 13 (lees hier een bespreking) wordt ook nog verwacht als twee softcoveralbums. Daarna verschijnt nog één afsluitende album dat niet veel later in vertaling zal verschijnen.


Dag en Heidi 6
Dag en Heidi 7
Het gloednieuwe Dag en Heidi deel 30 is door een misdruk uitgesteld naar januari. De delen 6 en 7, heruitgaven van eerder verschenen albums, volgen in februari en maart.
(Bron: Saga Uitgaven / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Silvester in december
17/11
TOP
Silvester
Het herziene en aangevulde programma van de maanden nobember en december van Silvester kan je via de rubriek Te Verschijnen downloaden als pdf. De albums van november verschijnen binnenkort al. Hieronder vind je die van december. In december komt trouwens ook een tweede verzamelmap uit voor A3-kunstdrukken die je een jaar lang bij 23 verschillende hardcoveralbums kan krijgen.


Roze Bottel integraal 4
Roze Bottel integraal 4
Uiteraard wordt Angel Wings deel 5 van Romain Hugault en Yann een verkooptopper. Het verhaal zal ook beschikbaar zijn in een luxe-uitvoering met andere cover, een prent en een display van een vliegtuig. Oplage: 444 exemplaren, prijs: 29,95 euro. In de Franse versie van deze luxe staat trouwens een extra scène die niet in de gewone versie komt omdat het een naaktscène betreft. Even afwachten of deze pagina ook in de Nederlandstalige luxe stata opgenomen. Hugault is inmiddels begonnen aan deel 6, het slot van de tweede cyclus. Een derde cyclus staat ook al op het programma.
De inhoud van deel 5: "De kruiser die Angela McCloud en Betty Nutton vervoerde naar het eiland Tinian, waar die laatste een voorstelling moest geven, is getroffen door twee 'bakas', de gevreesde vliegende bommen, bestuurd door Japanse kamikazepiloten. De actrice, volledig door het dolle heen, wordt naar Hawaii gerepatrieerd en Angela, die blij is dat ze niet langer voor oppas moet spelen, aanvaardt maar wat graag de rol van 'Joséphine', pilote van een Mustang met opblaasbare reddingsboot, om te patrouilleren voor de kust van Iwo Jima, op zoek naar in zee rondzwalpende piloten."


Walking Dead 26
Walking Dead 27
Walking Dead wordt uitgebreid met twee nieuwe, dikke delen.
Deel 23, Roep om Actie: "De Fluisteraars hebben keihard toegeslagen. Hun leider Alpha heeft een grens getrokken met het bloed van de inwoners van Alexandria, Hilltop en de andere gemeenschappen. Niemand voelt zich nog veilig en Rick weet dat hij nu in actie moet komen. Maar angst doet gekke dingen met een mens. Zo kan het dat, terwijl Rick zijn plan smeedt, uit onverwachte hoek een heel ander gevaar opdoemt."
Deel 24, De Fluisteraarsoorlog: "De oorlog tegen de Fluisteraars barst in alle hevigheid los. Aan beide kanten zijn doden gevallen en de strijdende partijen liggen op ramkoers. Maar waar Rick de inwoners van de gemeenschappen nog tot een echt leger moet smeden, hebben de Fluisteraars hun troefkaart al achter de hand. Ze hebben de controle over een wandelende natuurkracht: een reusachtige horde levende doden. Wie houdt die tegen?"


Wollodrïn 10
De Orde van de Drakenridders 22
We nemen met deel 10 afscheid van de uitstekende reeks Wollodrïn. De auteurs hebben weliswaar al andere plannen voor een nieuwe samenwerking. "Een elf, een dwerg, een orc, een draak en een mensenkind... Vijf helden, vijf bijzondere krachten... vijf gevangenen. Opgesloten door de tovenaars van Termüdd in de diepste krochten van Marmaëkard, waar ze oog in oog komen te staan met degene die hen achtervolgde, en die hoopt hun de bijzondere krachten die ze hebben geërfd te ontfutselen. Hij is de laatste der Akkräns, een volk dat door de dwergen werd uitgemoord in de slag der twee overwinningen, en als stichter van de orde der tovenaars wil hij een einde maken aan hun bestaan. Maar... Er wacht onze helden nog een allerlaatste reis, de gevaarlijkste van allemaal, die ieders lot voorgoed zal bezegelen..."

Nog meer fantasy is er in De Orde van de Drakenridders deel 22 door tekenares Alexe en Ange. "De draken brengen de chaos, waarvoor de maagden immuun zijn. Zo is de Orde van de
Drakenridders ontstaan. In De noordelijke poort, het fort dat de grens van het rijk beschermt tegen de koude gebieden, wordt de macht gedeeld door twee Drakenridders, een enige commandant en enkele verbannen soldaten, die heldhaftig met beperkte middelen proberen de steeds groter wordende golven monsters, schepsels van de Veill, tegen te houden."


Hélène BOucher
De Verborgen Geschiedenis 34
Hélène Boucher: De Vallende Ster is een compleet verhaal, gebaseerd op de carrière van de Franse luchtvaartheldin. "Hélène Boucher (23 mei 1908 - 30 november 1934) was een jonge vrouw met een passie voor luchtvaart, een vergeten heldin die tijdens haar blitzcarrière een stempel drukte op haar tijd. In enkele jaren scheerde ze in zowat alle luchtvaartdisciplines de hoogste toppen: luchtaanvallen, luchtacrobatie, hoogte- en snelheidsrecords,..."

De Verborgen Geschiedenis deel 34 is het vervolg op deel 33 en dat was het begin van een prequelcyclus. "Na zijn inwijding in het Himalayagebergte keert Jezus van Nazareth terug naar Palestina om zijn lotsbestemming te vervullen. Meester Erlin denkt dat hij zijn messias heeft gevonden, wanneer hij merkt dat de nederige timmerman geleidelijk aan zijn invloed ontsnapt om zijn eigen pad te volgen... Wat heeft Erlin uiteindelijk geschapen? Een witte messias of een zwarte messias?"


Zeven 16
't Moer 3
Zeven Broeders is deel 16 in de 21-delige conceptreeks met complete verhalen per album. Scenarist Didier Convard, zelf een logebroeder, pende het verhaal neer. Tekenaar Hervé Boivin werkte al mee aan de conceptreeks WW2.2 - Een Andere Tweede Wereldoorlog die bij Dark Dragon Books verscheen."Hun verzetsnetwerk werd in 1943 gedecimeerd. De mannen die er deel van uitmaakten, allemaal vrijmetselaars, vertrouwden blindelings op elkaar. Ze kunnen zich niet voorstellen dat een verrader hen zou verkopen aan de Duitsers. Acht jaar later verzamelen de overlevenden van de loge zich om eindelijk de waarheid te ontdekken..."

't Moer
deel 3 is de laatste bundeling van getekende columns uit een regionale editie in 's-Hertogenbosch van de Nederlandse krant Brabants Dagblad.
(Bron: Silvester / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe K3-strip rolt eraan
17/11
TOP
K3 1
Deel 1 van de nieuwe stripreeks van K3, nu getekend door Dirk Stallaert (Nino, Nero, Mieleke Melleke Mol) en geschreven door Bruno De Roover (Café Cowala, J.ROM, Jylland), verschijnt volgende woensdag bij Standaard Uitgeverij.

Het verhaal: "Alles loopt op wieltjes in de Roller Disco van K3... totdat een vreemde snuiter de meisjes een bezoekje brengt. Hij wil de Roller Disco sluiten, maar dat laten Marthe, Klaasje en Hanne niet zomaar gebeuren. In een spannende race tegen de tijd zetten zij alles op alles om de Roller Disco te redden."

(Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Het slot van Manara's Caravaggio-tweeluik
17/11
TOP
Caravaggio 2
Caravaggio 2
Caravaggio 2
Het al eerder aangekondigde slot van Milo Manara's tweeluik Caravaggio, over de Italiaanse schilder, verschijnt op 6 februari in het Nederlands bij uitgeverij Glénat. Dit is de Franse cover met een paar previewpagina's.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Charel Cambré en Marc Legendre verkopen Verse Vis
17/11
TOP
Verse Vis
Verse Vis
Marc Legendre en Charel Cambré, de auteurs van Amoras en Robbedoes Special, openden afgelopen week de Facebookpagina Heden Verse Vis met 'autobiografische' stripstrookjes en cartoons. We vroegen Marc meer uitleg:
"We zitten soms echt met de handen in het haar, moeten op onze tanden bijten en eens flink slikken om dan weer verder te doen. Volgens mij verschillen we daarin trouwens niet veel van de meeste mensen. Het zijn gevoelens die iedereen kent. In elk geval mailden Charel en ik vaak naar mekaar dat we daar iets moesten mee doen, niet onze frustraties opkroppen, maar ze in een stripje verwerken. Maar dat komt er dus nooit van, want er is altijd iets belangrijkers te doen.
Een paar dagen geleden zaten we weer te foeteren en toen mailde Charel 'dat het er nu maar eens moest van komen'.Zo gezegd, zo gedaan. Charel noemt het zelf: 'humor van twee onnozel kinderen'. Hij ziet het zo: 'Wij zijn als Lambik en Jerom die na hun uren treintjes bouwen om hun frustraties weg te werken (zie het Suske en Wiske-album Het Sprekende Testament).'
We starten met strookjes, een aantal per week. Later kan het meer worden, plaatgags, kortverhalen... Taferelen uit het leven van een striptekenaar en een scenarist gegrepen. We hebben beiden goeie herinneringen aan Arme Lampil van Willy Lambil en Raoul Cauvin, dus denk niet dat we het gevoel hebben dat we hiermee het warme water uitvinden.
Het plan is om er zeker een boekje van te maken als we voldoende materiaal hebben. Maar we hebben het nergens gepresenteerd, we zijn er gisteren gewoon aan begonnen."
Like of volg de pagina om van volgende visleveringen verzekerd te zijn.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe stripbewerking van Alleen op de Wereld
17/11
TOP
Remi
Rémi sans FamilleHector Malots emotionele jeugdroman Remi: Alleen op de Wereld is al heel wat keren bewerkt voor film, tv en strip. Dit laatste door onder meer door Douwe Dabbert-tekenaar Piet Wijn in Donald Duck en door Bart Proost bij Saga Uitgaven. In december wordt een nieuwe verfilming in het Frans gereleased met Daniel Auteuil als de oude, rondreizende artiest Vitalis in de hoofdrol. Van die film komt ook een stripbewerking die in januari in het Nederlands bij Dark Dragon Books zal verschijnen in hardcover. Het duo Éric Stalner en Cédric Simon (die samen de sf-reeks Exile maken) is verantwoordelijk voor de strip van 56 pagina's.
(Bron: Dark Dragon Books / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


De trailer van Battle Angel Alita-verfilming
17/11
TOP
Battle Angel Alita
Met producer James Cameron, regisseur Robert Rodriguez, Christopher Waltz, Jennifer Connelly, Michelle Rodriguez in de cast en een spectaculaire mangareeks als bron zou de verfilming van Battle Angel Alita kunnen knallen. Hier is de trailer. De film wordt in onze contreien verwacht op 14 februari. De negendelige reeks is tussen 2007 en 2009 vertaald door Glénat. In ons besprekingsarchief vind je enkele besprekingen.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuw stripwerk verwacht van Akira-auteur Katsuhiro Otomo
17/11
TOP
Akira
In de jaren 1980 introduceerde de Belgische uitgever van de Belgische tak van Glénat, Paul Herman, de mangareeks Akira in het Frans en vervolgens in Europa wat de start betekende voor een overrompeling van Japanse strips die ontzettend grote delen van de stripmarkt innamen (tot meer dan 50% van de totale stripverkoop toe). Alleen Vlaanderen en Nederland boden verzet. Manga's braken hier amper door ondanks verdienstelijke pogingen van met name Kana.

Katsuhiro Otomo, de auteur van het razende cyberpunkepos Akira, kent in Japan een nagenoeg goddelijke status als animeregisseur en mangatekenaar. Zijn laatste manga dateert echter van 2002. In een recent interview gaf hij te kennen dat hij aan een nog geheim project werkt. Het betreft een gloednieuwe stripreeks.

Rond Akira, die in 1988 ook als animefilm op de wereld werd losgelaten, bestaan trouwens al vele jaren opeenvolgende projecten voor een live action film. Onder meer George Miller, Christopher Nolan, Justin Lee, Jordan Peele en vele vele andere regisseurs, producers en acteurs werden weleens genoemd in deze context. Sinds 2017 is Taika Waititi, de regisseur van Thor: Ragnarok, aan boord om er een filmtweeluik van te maken.
(Bron: 9emArt.fr / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Nog twee albums van De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren en nieuwe ideeën voor Thorgal
10/11
TOP
Thorgal
Inmiddels zijn de Thorgal-spin-offreeksen over Kriss van Valnor en Wolvin ten einde. De uitgever van Le Lombard zei in een interview dat hij hiermee woord houdt door er geen oneindig lopende reeksen van te maken. Ook voor de reeks over de jongere jaren van Thorgal wenkt het einde. Roman Surzhenko en Yann mogen nog twee albums maken.

Exit Surzhenko? Als het van Grzegorz Rosinski afhangt niet, want hij zou de Russische tekenaar graag af en toe een one-shot laten tekenen. Rosinski is het idee van (dikkere) one-shots zelf ook meer genegen dan langere series. Zijn uitgever volgt hem daarin en verklaarde dat er over een paar jaar sprake zal zijn van one-shots van Thorgal door diverse auteurs met sterke onderwerpen op meer pagina’s, niet noodzakelijk op een jaarlijks ritme of volgens een vastomlijnd concept.

Rosinski weet nog niet of hij de covers blijft schilderen van de reeks Thorgal, waarvan opnieuw jaarlijks een album verschijnt, want hij vindt de nerveuze stijl van zijn opvolger Frédéric Vignaux geslaagd. Zelf heeft hij nog het voorstel om de complete reeks opnieuw uit te geven met per album acht extra pagina’s, zijnde vier dubbelpagina’s met geschilderde illustraties (zoals in zijn one-shot Western) om meer sfeer te scheppen en rustpauzes in te lassen.

In elk geval blijft Rosinski zich om Thorgal bekommeren, naar eigen zeggen "tot ik in mijn broek pis van ouderdom of tot mijn entourage me minzaam zegt dat het tijd is om ermee te stoppen".

Door de spin-offcollectie De Werelden van Thorgal te stoppen, schrapt Le Lombard wel een goedlopende stripeeks. Hieronder vind je de Franse oplagecijfers van Thorgal en de drie nevenreeksen.
Thorgal: 15 miljoen verkochte albums (400.000 per jaar). Verkochte oplage deel 35 uit november 2016: 120.000 exemplaren. Gedrukte oplage van deel 36: 150.000 exemplaren.
Kriss van Valnor: 650.000 verkochte exemplaren. Verkochte oplage deel 7 uit november 2017: 55.000 exemplaren. Gedrukte oplage deel 8: 65.000 exemplaren.
Wolvin: 550.000 verkochte exemplaren. Verkochte oplage deel 6 uit april 2017: 48.000 exemplaren. Gedrukte oplage deel 7: 68.000 exemplaren.
De Jonge Jaren: 400.000 verkochte exemplaren. Verkochte oplage deel 5 uit oktober 2017: 44.000 exemplaren. Gedrukte oplage deel 6: 60.000 exemplaren.
(Bron: Casemate 119 / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Jean-Marc Krings en Zidrou maken derde Suske en Wiske-hommagealbum
10/11
TOP
Suske en Wiske
Het tweede hommagealbum van Suske en Wiske is nog niet koud of daar is al nieuws over een derde album. Jean-Marc Krings bevestigde namelijk op zijn Facebookpagina wat we al zagen aankomen. Hij is de tekenaar van het volgende Suske en Wiske-album in de hommagecollectie waarvoor Gerben Valkema en Yann eerder Cromimi maakten. Steven Dupré en Conz publiceerden eerder deze week nog Boemerang in die collectie. De scenarist van Krings' album is Zidrou met wie hij al twee comebackalbums van De Sliert (een oude reeks van Jean Roba, de tekenaar van Bollie en Billie) heeft geproduceerd. Zidrou is daarnaast gekend voor een eigen sliert strips.

Van Krings moeten we nog het slot van de cyclus Fanny K. krijgen. Na wat uitstel is het inmiddels gepland voor half december. In tegenstelling tot een ouder bericht loopt de reeks alsnog verder, maar voortaan met afgeronde verhalen per album. Er zou toch al groen licht zijn voor drie bijkomende albums op scenario van Toni Coppers.
(Bron: Jean-Marc Krings / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuw stripmaandblad Strip
10/11
TOP
Strip 1
Binnenkort is een gloednieuw stripmaandblad te koop via stripspeciaalzaken, boekwinkels en een sliert andere verkooppunten. De titel van het nieuwe maandblad is niet moeilijk te onthouden: simpelweg Strip. Elk nummer van 84 pagina's kost slechts 5,90 euro. Het blad wordt uitgegeven door M-Press van de Bosnische uitgever Ivo Milicevic die al jarenlang ervaring heeft met stripbladen in diverse landen. Zijn contacten strekken zich uit over de hele wereld. De aanvullende redactie is Vlaams-Nederlands. De distributie in Vlaanderen en Nederland gebeurt door Van Ditmar en Betapress voor de losse verkoop.

In dat eerste nummer staan de eerste hoofdstukken van de binnenkort te verschijnen albums van Blake en Mortimer, Thorgal, De Blauwbloezen, Robbedoes Special, Michel Vaillant, De Witte Indiaan en twee gagplaten van Charel Cambrés Filip & Mathilde en Pinanti. De keuze voor deze vervolgverhalen is wat ongelukkig door de late timing van de lancering van het maandblad, maar de uitgever wil hiermee duidelijk te kennen geven welke kanonnen je in dit magazine mag verwachten. En hier blijft het niet bij.

De eigen productie 3 Grimmige Meiden (een fantasystrip met een dikke knipoog naar sprookjesfiguren) is iets nieuws en ook op dat gebied zal het maandblad gaandeweg uitbreiden met andere nieuwe reeksen... trouwens ook met nieuwe projecten van Vlaamse en Nederlandse auteurs waarvoor alle opties nog open liggen.

Een interview, in dit eerste nummer met ComicWatch-uitgever en scenarist Sytse Algera, en een nieuwsrubriek in samenwerking met Stripspeciaalzaak.be vullen de acht redactionele pagina's.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Stripinformatieblad StripKiosk zoekt nog abonnees voor definitieve lancering
10/11
TOP
StripKiosk 0
Een tijdje geleden kondigden we StripKiosk aan, eigenlijk een soort voortzetting van Brabant Strip Magazine met enkele voormalige medewerkers van het stripinfoblad en andere medewerkers. De inhoudelijke focus ligt voortaan op strips uit de periode 1920-1980. Het blad wordt uitgegeven door 't Vlaams Stripcentrum die in september een nulnummer presenteerde. Marc de Lint en Peter Van Hooydonck, de hoofdredacteuren van StripKiosk, stellen het volledige proefnummer nu via onze site ter beschikking als pdf. Klik hier om het nummer te downloaden.

Momenteel kan StripKiosk vanaf volgend jaar nog niet verschijnen, want daarvoor zijn minstens tweehonderdvijftig betalende abonnees nodig. Naar eigen zeggen zijn ze goed op weg om dat te halen. Als jij je verzekerd wil zien van een eerste jaargang van drie nummers en je financiële steentje wil bijdrage door abonnee te worden en het blad gelanceerd te zien, kijk dan op pagina 2 van de pdf wat je moet doen. De inhoud van het proefnummer en het voorwoord geven je een idee van wat je van StripKiosk mag verwachten.
(Bron: Marc de Lint / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Dark Dragon Books vertaalt Strange Fruit
10/11
TOP
Strange Fruit
Strange Fruit
Strange Fruit
Tel al maar af naar maart, want dan geeft Dark Dragon Books Strange Fruit uit. Deze miniserie van J.G. Jones (Before Watchmen, Wanted, Wonder Woman: De Hiketeia, Final Crisis) en Mark Waid (die voor Nederlander Minck Oosterveer nog The Unknown heeft geschreven) verscheen in 2015 in het Engels.

Het verhaal speelt zich af in een dorpje in de Amerikaanse staat Mississippi. Bij de grote overstroming van 1927 treden rivieren buiten hun oevers, breken de dijken en raken ook sociale en raciale spanningen verhit. Op een hoogtepunt, waarbij Ku Klux Klan-plunjes worden aangetrokken, stort een ruimtetuigje neer en stapt een superman het verhaal binnen die de inwoners van het dorpje komt helpen... een zwarte superman.

Strange Fruit, naar het liedje van Billie Holiday, een zwarte zangeres, weekte in de Verenigde Staten wat controverse los, onder meer omdat net twee blanken een warrig verhaal vertellen over racisme. Het had zijn hevige voor- en tegenstanders. Wie Strange Fruit nog niet kon lezen omdat het niet vertaald werd, zal zich in maart dus zelf een mening kunnen vormen.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Eerste stap naar nieuwe Jommeke-film is gezet
10/11
TOP
Jommeke
Dit jaar werd de reeks Jommeke in China gelanceerd waar de eerste sliert albums al uitverkocht raakte. In een compleet ander project bezoekt Jommeke zelf China. Voor een live action-film is onlangs 15.000 euro scenariosteun vrijgemaakt van het Audiovisueel Fonds. In de film bezoeken Jommeke en zijn vriendjes China om daar een plaag te bestrijden. De plaag is van het soort waarin Jef Nys grossierde, genre Kinderen Baas of De Luchtzwemmers.

Jef Nys maakte in 1968 zelf al de film De Schat van de Zeerover waarvoor hij zowat alle werk uitvoerde. Jommeke werd toen vertolkt door zijn zoon, Jef Nys sprak zelf de stem van Flip in. De voorbije decennia was er af en toe sprake van nieuwe (teken)filmavonturen. Een van die projecten was voor een reeks in samenwerking met Studio 100.
(Bron: Het Nieuwsblad / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Raadpleeg de Graphic Novels voor de Leeslijst als pdf
10/11
TOP
Graphic Novels voor de Leeslijst
Als Nederlandse Stripmaker des Vaderlands zet Margreet de Heer zich ten volle in om strips in eigen land meer te laten waarderen, ook via het onderwijs. Haar plan om strips ook een plaatsje te geven op de literatuurlijst met geadviseerde romans voor het middelbaar onderwijs resulteerde in de gids voor docenten Graphic Novels voor de Leeslijst. Het gaat meer bepaald om een mooie, uitgebreide selectie graphic novels uit Nederland en Vlaanderen met een introductie op wat graphic novels zijn en onder meer welke thema's docenten aan de hand van de uitgekozen strips kunnen behandelen met hun leerlingen.

Via deze website
kan je de gids zelf ook gewoon gratis lezen als pdf. Volgens de info komt er ook nog een gedeelte van de oplage in stripspeciaalzaken terecht waar ze gratis te verkrijgen zullen zijn. Is dat niet top?
(Bron: Margreet de Heer / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Tekenfilmreeks en een nieuw album van Kid Lucky in 2019
10/11
TOP
Kid Lucky
Eind volgend jaar moet een tekenfilmserie van Kid Lucky klaar zijn. Van zijn volwassen versie Lucky Luke en zelfs over de Daltons bestaan al meerdere tekenfilmreeksen. Tegen dan verschijnt ook weer een album door Achdé, voor de verandering eens een lang verhaal in plaats van gags. Van Achdé en scenarist Jul, die al een goede beurt maakte met Het Beloofde Land, verschijnt op 12 december deel 8 in de reeks De Nieuwe Avonturen van Lucky Luke oftewel deel 80 in de reeks Lucky Luke.
(Bron: BDZoom.com / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Belgische dj Kid Noize wordt stripheld
10/11
TOP
Kid Noize 1
Kid NoizeKid Noize
Striplezers zijn hippe vogels en drummen op Tomorrowland natuurlijk allemaal samen om te staan springen op de weide van De Schorre. Kid Noize, de Belgische dj met de apensmoel, speelde daar al twee keer een set. En in februari is hij de ster van een eerste stripalbum dat hij samen met Kid Toussant (Magic 7, Het Konvooi, Holly Ann, Snooze) schreef. De tekenaar is Otocto en het verschijnt bij Dupuis. In dezelfde periode komt Kid Noizes tweede plaat uit.

Naar verluidt ligt de strip in de lijn van films uit de eighties en nineties, genre Ghostbusters en Back to the Future en revivaldingen als Stranger Things en Ready Player One. Zulke referenties scheppen hoge verwachtingen. In de strip deelt Kid de hoofdrol met Sam die na het overlijden van zijn moeder en een verhuis een moeilijke periode doorspartelt. De plotse ontmoeting met een man met een apenhoofd ana het stuur van een Mustang uit 1977 zal zijn leven op zijn kop zetten. Wie is die mysterieuze figuur die zijn graffiti tagt met "Kid Noize"? Hij komt uit een andere dimensie en is een pakjesbezorger. Het pakje voor Sam bevat de sleutel tot zijn toekomst... Maar is Kid Noize een vriend of een vijand? Om dat te achterhalen, zal Sam de doos moeten openmaken.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)

Kid Noize

Kid Noize

Kid Noize


Nederlandse btw-verhoging nadelig voor strips
10/11
TOP
btwVanaf 1 januari 2019 stijgt het btw-tarief in Nederland van 6% naar 9%. In België blijft het 6%. Die btw geldt ook voor strips. De gevolgen voor stripkopers laten zich raden, en het wordt ingewikkeld. Sommige uitgevers zullen twee verschillende prijzen hanteren voor België en Nederland (waarbij Nederlanders telkens meer moeten betalen). Andere uitgevers voeren een algemene prijsstijging door voor zowel de verkoop in Nederland als België. Er zijn er die hun huidige verkoopprijzen aanhouden en bijgevolg een verlies in Nederland incasseren. Nog anderen weten nog niet wat ze gaan doen. De Nederlandse btw-verhoging geldt voor zowel de verkoop in winkels, via webshops, waar dan ook.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Parijse openbare vervoersmaatschappij verbiedt affiche van Krasse Knarren
10/11
TOP
Sigaar
De reclameafdeling van de Parijse openbare vervoersmaatschappij verbood een affiche met de cover van Krasse Knarren deel 5 omdat een van de personages een sigaar in de mond heeft. Die sigaar is weliswaar niet aangestoken en maakt deel uit van een vermomming. Scenarist Wilfrid Lupano reageerde verbolgen en merkte op dat filmaffiches met geweren op blijkbaar geen probleem zijn.

Dit belooft nog voor de reclamecampagne van Blake en Mortimer. Op die cover rookt professor Mortimer gewoon zijn pijp. Andere tijden weliswaar, het verhaal is gesitueerd in de jaren 1940. Lucky Luke is niettemin al langer tot zijn verstand gekomen met zijn onafscheidelijke grasspriet tussen de lippen.
(Bron: 9emeArt.fr / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Malemort integraal bij Dark Dragon Books
03/11
TOP
Malemort integraal 1
De aankondigingen voor 2019 beginnen langzaam aan door te sijpelen. Uit het aanbod van Dark Dragon Books voor kwartaal 1 pikken we alvast de integrales van Malemort om nu al voor te stellen. In februari verschijnt de complete reeks in twee integrales in hardcover tegen de prijs van 29,95 euro. Een voordeelpakket met beide delen zal 49,95 euro kosten.

Malemort is een oudere fantasyreeks van Eric Stalner waarvan tussen 1999 en 2003 vijf delen verschenen bij Talent in de collectie Millennium. Het is een van de vele in vertaling onvoltooide reeksen nadat de uitgeverij failliet ging, hoewel de eerste vijf delen wel een afgeronde cyclus vormen. Deel 6, het laatste deel en eigenlijk een op zichzelf staand flashbackverhaal, is nooit in het Nederlands verschenen. Dat euvel maakt Dark Dragon Books goed. Er hoort ook een dossier bij.

Een voorstelling: "In het hart van het bos van Hautes-Pierres, in Katharen-gebied, vecht de mooie, blonde Anthea, dertig jaar na de Albigenzische Kruistochten voor vrijheid en tegen willekeur. Opgejaagd door de haat van Aymond de Montgarac kiest graaf Colbus de Malemort voor de schaduwen. Vervloekt door God en de mens heeft hij geen plek meer onder de levenden. De mooie Anthea is verliefd op de graaf en kiest ervoor om Colbus te volgen, die zowel een kwaadaadrig wezen als vampier is."
(Bron: Dark Dragon Books / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)

Malemort integraal 2


Corto Maltese naar de cinema
03/11
TOP
Corto Maltese
Hij komt, hij komt... Hugo Pratts avonturier Corto Maltese komt groots naar het zilveren scherm door regisseur Christophe Gans (Le Pacte des Loups, Crying Freeman, Silent Hill) met de Britse acteur Tom Hughes (uit de tv-serie Victoria) in de hoofdrol. De Zwitser James Thiérrée (een kleinzoon van Charlie Chaplin!) speelt Raspoetin. Milla Jovovich (Resident Evil, The Fifth Element), Michelle Yeoh (Star Trek: Discovery, James Bond: Tomorrow Never Dies, Crouching Tiger, Hidden Dragon) en Mark Dacascos zijn te zien in nevenrollen. De opnames starten in januari in Europa en China.

De plot: Corto wordt ingehuurd door een Chinese groep revolutionairen dat een gewapende trein van de Russische tsaar Nicolaas II wil kapen. De trein vervoert goud van Sint-Petersburg naar Vladivostok. De producers zien het groots met een eerste film die de weg opent naar een franchise met meerdere films zoals Indiana Jones, Sherlock Holmes of Pirates of the Caribbean. Het paaien van het Chinese publiek is een van de middelen om dat doel te bereiken.

In 2002 was Corto Maltese al te zien in een animatiefilm. Datzelfde jaar liet de Franse betaalzender Canal+ vier strips bewerken naar een animatiereeks. De Canadese tekenaar en tekenfilmmaker Guy Delisle had het over deze productie in zijn strip Pyongyang. Hij superviseerde dat animatiewerk in Noord-Korea.
(Bron: Variety, AlloCiné / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Work in progress: de comeback van Bruno Brazil
03/11
TOP
Bruno Brazil
Work in progress van tekenaar Philippe Aymond (Lady S., Highlands) voor een eerder aangekondigd gloednieuw avontuur van de actiethriller Bruno Brazil op scenario van Laurent-Frédéric Bollée (Deadline, Laowai, De Pijl van Nemrod, XIII Mystery). Het eerste deel van een tweeluik verschijnt volgend jaar bij Le Lombard.

Bruno Brazil, een reeks van William Vance en Greg, liep tussen 1967 en 1977 in het weekblad Kuifje. De nieuwe auteurs Aymond en Bollée werkten al eerder samen aan de in vertaling onvoltooide reeks ApocalypseMania. Het idee komt van de auteurs zelf. In 2016 stelden ze het voor aan uitgeverij Le Lombard die toehapte en ook Vance gaf toen groen licht. Hij apprecieerde Bollées verhaal over Billy Stockton voor de reeks XIII Mystery uitermate. Aymonds eerste tekeningen ontroerden Vance bovendien. De werkelijke verschijning kan de in mei 2018 overleden Vance helaas niet meer meemaken.
(Bron: Philippe Aymond, Le Lombard / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


André Hazes' Zweet
03/11
TOP
Hazes 2
Eind november verschijnt bij Silvester deel 2 van de biografische trilogie over Nederlands grootste volkszanger André Hazes. Na deel 1, Bloed, luidt de titel van deel 2 Zweet met daarin de jaren 1977 tot 1990. Deel 3, Tranen, hebben we daarna nog te goed. Auteurs Ben Westervoorde en Jan-Willem de Vries kozen die titels niet zomaar, weet je wel.
(Bron: Silvester / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Slot van Stomp in 2019
03/11
TOP
Stomp
Eric Maltaite is klaar met de tekeningen van Stomp deel 3 dat volgend jaar pas verschijnt. In het Frans is al een integrale in zwart-wit aangekondigd van de complete trilogie. Die verschijnt eind januari, nog voor het slot van de trilogie in kleur. In deze reeks buigen de zoon van Baard en Kale-tekenaar Will en Erics jeugdvriend Stéphane Colman zich over de voorgeschiedenis van de enigmatische schurk uit Baard en Kale.
(Bron: Eric Maltaite / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Gokken op grote schaal in Macao
03/11
TOP
Macao
In februari geeft Dark Dragon Books een gebundelde editie van het in het Frans als tweeluik verschenen Macao uit. Deze thriller van Philippe Thirault (De Helse Meute, O'Boys, Terug naar Belzagor) en Willy Duraffourg, getekend door Federico Nardo (Jonge Wolven, De Grote Zeeslagen), speelt zich af in Macao, de voormalige Portugese kolonie in China. Daar wordt 24/7 gegokt op zeer grote schaal in immense complexen die een rijk cliënteel dromen, luxe en zonden bieden. Een journalist uit Hongkong wordt door de steenrijke eigenaar van zo'n megacasino gevraagd om zijn memoires op te tekenen. De zakenman staat ook nog eens aan het hoofd van de machtigste triade (de lokale maffia) en hij heeft politieke ambities. Een opgesmukte biografie vol deugden zou dus van pas komen, maar laat de journalist zich zomaar voor de kar spannen? De casino-eigenaar heeft anders wel een boeiend leven achter de rug.
(Bron: Dark Dragon Books / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Caroline Baldwin in een nieuw avontuur op leven en dood
03/11
TOP
Caroline Baldwin 18
Recent stelden we André Taymans' nieuwe project Eden aan je voor. Daar kan hij zijn tanden ten volle in zetten nu zijn werk voor Caroline Baldwin deel 18 is afgewerkt. Het album verschijnt op 14 november in het Frans bij Paquet. Voor de vertaling is INdruk sinds deel 17 verantwoordelijk, maar deel 18 is nog niet concreet aangekondigd in vertaling. Het zal alleszins dit jaar niet meer in het Nederlands uitkomen.

In Half-Blood heeft Carolines werkgever Martin Wilson in New York een speciale opdracht in petto. Hij wil dat Caroline zijn zoon Jeremy terugvindt nadat hij na een ruzie met geweld het huis verliet en naar Bangkok reisde. Sindsdien gaf Jeremy geen teken van leven meer. Voor Martin is het zelf een kwestie op leven en dood, want als hij niet snel een beenmergtransplantatie krijgt, sterft hij binnen een halfjaar. Alleen Jeremy kan zijn leven redden. Caroline onderneemt vervolgens een gevaarlijke zoektocht vol valstrikken waaruit niemand ongeschonden raakt...
(Bron: André Taymans / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Het verhaal van de Robbedoes-spin-off Rommelgem
03/11
TOP
Rommelgem
Van de eerder aangekondigde trilogie over de jongere graaf van Rommelgem, door David Etien en BéKa, is ondertussen bovenstaande definitieve cover prijsgegeven. Het eerste album verschijnt begin volgend jaar in het Frans bij Dupuis. Op een mogelijke vertaling zullen we iets langer moeten wachten.

Er is ook meer info over het verhaal. Het begint in 1938 in Berlijn waar Duitse ingenieurs aan Adolf Hitler de Enigma-codeermachine presenteren. Twee jaar later valt Duitsland België en Frankrijk binnen. In zijn kasteel ontvangt de graaf van Rommelgem een vreemde, gecodeerde boodschap. De graaf komt snel achter de oplossing. De boodschap komt van zijn oude vriend Black die hem verzoekt naar Londen te komen voor een zeer belangrijke missie. Terwijl het kasteel wordt opgevorderd door de nazi's, lukt het de graaf om te ontsnappen en het Kanaal over te steken. In Londen leidt een nieuwe boodschap hem naar het dorpje Bletchley waar hij met de hulp van pfofessor Black, Alan Turing en de Schotse juffrouw Mac Kenzie de Enigma-machine probeert te doorgronden. De uitdaging vergt het uiterste van de intellectuele vaardigheden van de graaf, maar hij ontmoet ook Winston Churchill, hij raakt verliefd (niet op Churchill uiteraard) en hij zal de loop van de oorlog grondig veranderen.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips