Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 29 augustus:

Grzegorz Rosinski stopt met Thorgal
Voorsmaakje K3-strip door Dirk Stallaert en Bruno De Roover
Nieuwe reeks voor Jérôme Lereculey en David Chauvel na Wollodrïn
Soda-tekenaar Dan Verlinden werkt aan nieuwe reeks

Updates van 25 augustus:

Microbe haalt Layla binnen
Uitgeverij HUM! schenkt gratis Tex Willer-album
Silvester in september en oktober
80 jaar Baard en Kale
Ambulance 13 weldra afgelopen
Franse top-10 oplages van bestsellers die dit najaar verschijnen

Updates van 22 augustus:

Mooie Navels evolueert naar einde van de reeks
De inhoud van Blake en Mortimer 25
Najaarsprogramma Matsuoka
Thomas Du Caju en Jean-Claude Van Rijckeghem werken aan nieuw tweeluik
HBO geeft groen licht voor tv-serie Watchmen
Roger Leloup halfweg Yoko Tsuno 29
Voorsmaakje Philippe Xaviers Irina en Jessica uit XIII - Het Onderzoek 2
Laatste deel van Duisternis komt eraan
Glénat lanceert Franse collectie over de geschiedenis van de wijn
Blacksad, de game


Updates van 18 augustus:

Nieuwe teams voor Tristan
Nog wat wachten op Blacksad
't Vlaams Stripcentrum gaat verder met Collectie Fenix
Viermaal Patrick Cornelis
Stripmuur De Kiekeboes in Middelkerke
Integrale voor de tandem Tardi-Manchette
Een vervolg op Altijd Ergens Oorlog
Voorlaatste deel De Arabier van de Toekomst
Heinz-tekenfilm eind 2018 in de zalen
Collector's box voor Guust-tekenfilmserie
Mausart, Gradimir Smudja's versie van Mozart
AANVULLING: de verklaring van Marvano voor zijn afscheid uit het stripvak

Updates van 11 augustus:

Bonneville 2, Marvano's laatste strip
Kortere cyclussen van XIII vanaf 2019
Dirk Stallaert tekent K3, Steve Van Bael tekent Nachtwacht
Thorgal 36 en Kriss van Valnor 8 komen eraan
Een nieuwe De Klaagzang van de Verloren Gewesten begin 2019
Largo Winch als encyclopedie
Een ruraal liefdesverhaal door Pascal Rabaté

Updates van 8 augustus:

Nieuwe tekenaar voor Asterix (voor een eenmalige uitgave)
Een historische hond in De Blauwbloezen 62
Pieter Aspe en Marec starten stripreeks
Wat na Enrico Marini's Batman-tweeluik?
Paul Panter 2 verschijnt in december
Natasja integraal ook als luxe-editie
 
Updates van 4 augustus:

Stripspeciaalzaak.be eindelijk op Facebook
Brecht Evens wenst je Het Amusement
13 kortverhalen in Tom Boudens Kroepie & Boelie Boemboem
Hoempa Pa integraal
Jeremiah en Kurdy verliezen hun motors in Jeremiah 36

Updates van 1 augustus:

Dick Matena verstript Simon Carmiggelts cursiefjes
Slot van Zwarte Zorya komt eraan
Biografie in beelden van Peyo bij Daniel Maghen
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2018: augustusseptember • oktober • november • december
2019: januari • februari • maart • april • mei • juni • juli
 
Grzegorz Rosinski stopt met Thorgal
29/08
TOP
Thorgal 36
Thorgal 36 Thorgal 36
Grzegorz Rosinski stopt met Thorgal. Dat was gisteren het stripnieuws van de dag, ook op onze Facebookpagina waar het tot nu toe het meest gelezen bericht is. Deel 36, dat op 23 november verschijnt, wordt zijn laatste Thorgal-album. Dat maakte de tekenaar bekend bij het voorstellen van de cover van Thorgal 36: Aniël waarin alle verhaallijnen van Thorgal en de spin-offs over Wolvin en Kriss van Valnor samenvloeien.

Zo verlaarde hij zijn beslissing aan Le Point Pop: "Thorgal is afgelopen voor mij, tenminste de reeks. Ik was recent heel ziek, en in zulke gevallen is er altijd tijd om na te denken over je leven en je carrière — dat is het positieve aspect aan de ziekte. Het was een moeilijk te nemen beslissing, maar ik wou me niet gooien op een langdurig project waarvan ik niet zeker ben dat ik het kan voltooien. Zoveel vrienden stierven aan hun tekentafel, zonder hun album af te kunnen werken. Ik teken nu al meer dan veertig jaar Thorgal en ik ben al ouder dan 77 jaar, wat de uiterste leeftijdsgrens is voor het lezen van stripverhalen volgens het weekblad Kuifje! Al die cijfers zijn een beetje duizelingwekkend voor mij. Maar ook al stop ik met het tekenen van Thorgal, stop ik nog niet met tekenen op zich. Dat blijft mijn grootste passie. Ik voelde me gewoon een beetje een slaaf van dezelfde stijl, ook al liet ik de tekenstijl van Thorgal evolueren na het vertrek van Jean Van Hamme. Ik wou meer ruimte voor opzoekingen, uitvindingen, experimenten."

Rosinski twijfelde al eens om met Thorgal te stoppen toen Van Hamme er als scenarist mee ophield. "Dat was misschien het goede moment om ermee op te houden. Maar ik ben een vat vol tegenstrijdigheden en ik ben een onlogisch wezen. Ik heb misschien het publiek ontgoocheld door niet te stoppen in 2007. Maar de waarheid is dat ik me bevrijd voelde. Ik kon Thorgal maken zoals ik het bedoelde. Op dat moment begon ik te schilderen en kon ik de reeks op grafisch - en scenariogebied laten evolueren."

Rosinski's definitieve afscheid van Thorgal stelt hij weliswaar nog even uit op andere gebieden. "Ik heb nog wat zin om me met hem te amuseren, ook al weet ik nog niet onder welke vorm. Wat al zeker is, is dat het in één of meerdere boeken zal gebeuren."

Rosinski's opvolger

Rosinski stopt dan wel met de stripreeks Thorgal, maar de reeks zal gewoon doorgaan met een andere tekenaar. Dat wil Rosinski zelf naar het voorbeeld van Asterix of Alex terwijl hij nog zo lang mogelijk de reeks van nabij zal volgen. Er waren veel kandidaten om het penseel van Rosinski over te nemen. De eerste keus was Kas. Volgens Gert Bussens en Tom Vermeeren, die Kas interviewden voor een volgend nummer van Stripschrift, vroegen Rosinski en uitgeverij Le Lombard herhaaldelijk aan Kas om Thorgal over te nemen. Dat heeft Kas al eerder gedaan voor Rosinski's andere reeks Hans. Maar deze keer bleef Rosinski's oorspronkelijke landgenoot steevast weigeren. Uiteindelijk viel de keuze op Fred Vignaux als opvolger voor Thorgal. Als opvolger van Giulio De Vita tekende hij de laatste twee delen van Kriss van Valnor. Zijn laatste Kriss-album verschijnt op 31 oktober. Rosinski ziet niet alleen stilistisch een overeenkomst, hij vindt Vignaux ook een goede garantie voor het behoud van de geest van de reeks: een ethische familiesaga.

Yann is de scenarist van Thorgal 36: Aniël nadat hij het stokje overnam van Xavier Dorison die het zelf al had overgenomen van Yves Sente en voorheen Jean Van Hamme. Yanns eerste album voor de hoofdreeks is meteen ook het laatste van Rosinski. Normaal gezien blijft Yann de reeks verder schrijven naast de scenario's die hij levert voor de spin-off De Jonge Jaren, getekend door Roman Surzhenko.

Rosinski tekende eenenveertig jaar lang de reeks die hij in 1977 samen met Jean Van Hamme schiep. Jaarlijks worden er van de reeks vierhonderdduizend exemplaren verkocht in diverse talen. In totaal staat de teller op zo'n vijftien miljoen verkochte exemplaren. Er zijn ook nog steeds plannen voor een televisiereeks.
(Bron: Romain Brethes — Le Point.fr, 28 augustus 2018)


Voorsmaakje K3-strip door Dirk Stallaert en Bruno De Roover
29/08
TOP
K3
Hierboven zie je een voorsmaakje van het K3-stripverhaal Roller Disco dat op 21 november bij Standaard Uitgeverij verschijnt. Tekenaar Dirk Stallaert kennen we van Nino, Nero (waarvan op 5 december een tweede integrale met zijn Nero-verhalen verschijnt bij Matsuoka), Mieleke Melleke Mol en voormalige assistentie voor Kramikske, De Kiekeboes en Suske en Wiske. Scenarist Bruno De Roover is meer dan vertrouwd met K3 en Studio 100, want hij werkte tussen 2000 en 2012 voor de tekenstudio van Studio 100. Hij tapte uit een gans ander vaatje voor de gagreeks Café Cowala en het door Romano Molenaar (Storm) getekende J.ROM - Force of Gold, een moderne superheldenversie van Jerom naar de vroegere spin-off van Studio Vandersteen.

K3: Roller Disco zal 32 pagina's tellen en 6,50 euro kosten. Het doelpubliek is zeven tot tien jaar. In september start op VTM Kids en NPO Zappelin het tv-programma K3 Roller Disco, dit najaar volgt ook nog het tv-programma De Tafel van K3 (NPO Zappelin) en vanaf 2019 loopt een nieuwe spektakelshow in Vlaanderen en Nederland.


Nieuwe reeks voor Jérôme Lereculey en David Chauvel na Wollodrïn
29/08
TOP
Wollodrïn 10
Deze week komt bij Silvester Wollodrïn deel 9 uit. Het slot van het tweeluik en tevens het allerlaatste album van de geweldig goede fantasyreeks van Jérôme Lereculey en David Chauvel verschijnt in oktober in het Frans. Die cover tonen we je hierboven ook al. De vertaling is voorzien voor de feestdagen. Nog even aftellen dus.

Het auteursduo werkt inmiddels aan een nieuwe reeks die zich in een compleet andere wereld afspeelt.


Soda-tekenaar Dan Verlinden werkt aan nieuwe reeks
29/08
TOP
Silo
Silo
Komt er nog een nieuwe Soda, meerbepaald het vervolg op deel 13 dat het eerste deel van een tweeluik is en al van 2014 dateert? (zucht) Volgens de laatste berichten zit tekenaar Dan Verlinden amper aan een derde van het verhaal. De trage voortgang is te wijten aan het tempo van scenarist Tome die slechts mondjesmaat nieuwe pagina's levert.

Gelukkig voor Dan zit hij niet om werk en bijgevolg inkomsten verlegen. Hij is assistent van Janry voor de stripreeks De Kleine Robbe en daarnaast werkt hij aan een gloednieuwe reeks. Het enige dat we daarvan weten is dat het zich afspeelt in een stad onder de aarde en dat het vrouwelijke hoofdpersonage zichzelf Silo noemt. Over de scenarist, een planning voor de verschijning en andere concrete gegevens is het wachten tot die worden prijsgegeven.


Microbe haalt Layla binnen
25/08
TOP
Layla
Layla
Layla
Layla
Recent raakte bekend dat Ballon Media de vertaling van Layla, een one-shot van nieuwkomer Mika Souillard en Jérémy Petiqueux (Barracuda, De Ridders van Heliopolis) dat in het Frans bij Dargaud op stapel staat, van de planning heeft gehaald. Beide stripmakers en hun volgers op Facebook reageerden verrast en ontgoocheld. Scenarist Jérémy kreeg de verklaring dat hun strip niet past in de huidige markt. Geen nood, de vraag was sowieso niet of het zou vertaald worden, maar door wie. Inmiddels is de kogel door de kerk: Microbe mag het doen. De uitgeverij geeft het 96 pagina's tellende complete verhaal in november in hardcover uit.

Layla is dark fantasy over de jongen Grenoye, bijgenaamd de Kikker, die bij zijn moeder woont in Nosgrey, ooit de luisterrijke hoofdstad van het koninkrijk van Flyne Yord. Nu is de stad in verval. Zijn vader liet hen in de steek en zijn moeder kwijnt weg van verdriet. De jongeman heeft één doel voor ogen dat intussen een obsessie is geworden. Hij wil Layla terugvinden, een mysterieuze, beeldschone vrouw die hij ooit per toeval ontmoette in het Scharlaken Moeras. Maar Grenoye is niet de enige die betoverd is door de mysterieuze vrouw. Niemand minder dan koning Ragnar Falx is bezeten van Layla... en van de rode edelsteen die ze om de hals draagt. Moord, verraad, oorlog en ander onheil volgt zich op. Hoeveel beproevingen zijn er nodig voor het mysterie rond Layla wordt onthuld?


Uitgeverij HUM! schenkt gratis Tex Willer-album
25/08
TOP
Tex Willer
De Italiaanse westernreeks Tex Willer knalt dit jaar zeventig kaarsjes van de verjaardagstaart (zie ook dit artikel). Sinds 2014 staat Tex er ook weer in het Nederlands dankzij Uitgeverij HUM! die intussen dikke, zeer degelijke zwart-witverhalen afwisselt met albums van 48 pagina's in kleur door bekendere tekenaars. Ter ere van Tex' verjardag schenkt Uitgeverij HUM! in de loop van september een speciaal, gratis album weg via stripspeciaalzaken in Vlaanderen en Nederland. Ook voor stripwinkels is dit gratis, zij hoeven namelijk geen bijdrage te betalen zoals weleens het geval was met andere gratis albums voor hun klanten. De winkels mogen zelf beslissen of je het zomaar krijgt of liever bij aankoop van een album van Tex Willer. De oplage is weliswaar niet oneindig.

Het speciale album is Rio Quemado door Maurizo Dotti en oudgediende Mauro Boselli. Het is een kortverhaal van 32 pagina's dat in 2015 gratis als pocketboekje werd weggegeven op de stripbeurs van het Zwitserse Lugano. Het kleinood verscheen toen in een relatief beperkte oplage en is nu een gezocht album bij Italiaanse verzamelaars. Later verscheen een ingekleurde versie met een epiloog van veertien extra pagina's. Uitgeverij HUM! koos voor de versie van 32 pagina's, maar wel in kleur, bovendien op A4-formaat.

In september zal op onze website een grote wedstrijd lopen in samenwerking met Uitgeverij HUM!


Silvester in september en oktober
25/08
TOP
Café Noir 1
Het programma van Silvester voor de maanden september en oktober is bekend. Check de rubriek Te Verschijnen. We overlopen het hier ook voor je.

Na reeksen over wijn (Châteaux Bordeaux, In Vino Veritas en nog een sliert niet-vertaalde reeksen), cognac (Cognac) en een spin-off van Châteaux Bordeaux die zich in de gastronomische wereld afspeelt, schenkt scenarist Eric Corbeyran zich een bakje troost in. Hij neemt er namelijk nog een reeks bij over koffie. Café Noir wordt een trilogie, getekend door Luc Brahy (Climax, Cognac, Insiders Genesis). In deze reeks ontdekken we de geheimen van het zwarte goedje en minder frisse praktijken van de koffiemarkt waarbij economische en maatschappelijke belangen op het spel staan. De thriller neemt ons mee naar de vier hoeken van de wereld. In deel 1 vormt Colombia het decor. De inhoud: "Albana Laroche is in dienst genomen door het bedrijf Ethic Café met de opdracht nieuwe mixen te maken voor een veeleisende klantenkring. Alles verloopt prima tot een dinertje met een wat te vrijpostige Colombiaanse opzichter... Ondertussen verloochent haar baas hun inzet voor een eerlijke handel doordat hij in het geheim de beurs manipuleert om betere prijzen van zijn leveranciers te kunnen krijgen."


Edelweiss
De Nachtuil
Operatie Overlord
In september zullen drie pakketten verschijnen met de complete trilogieën Edelweiss en De Nachtuil en de eerste drie delen van Operatie Overlord. Rond de drie softcoverstrips zit telkens een luxewrap van 29 x 45 centimeter. De verkoopprijs per pakket is 24,95 euro.


Centaurus 4
Aéropostale -Legendarische Piloten 3
Centaurus 4: Het Angstaanjagande Land, tevens het voorlaatste deel van de sf-reeks, hadden we al eens aangekondigd in een overzicht van te verschijnen strips van Leo. Dit is de inhoud: "Aan boord van het schip blijven de ordediensten onderzoek doen naar de moorden die recentelijk zijn gepleegd. Dat wordt hen niet gemakkelijk gemaakt in de schadelijke atmosfeer, waarin steeds minder zuurstof aanwezig lijkt te zijn. Ondertussen is de expeditie geland op een planeet, die niet de planeet Vera is, maar op dat moment hebben ze een andere prioriteit: June terugvinden zonder wie hun veiligheid in het gedrang komt."

Aéropostale - Legendarische Piloten deel 2 is nog maar pas verschenen of daar komt deel 3 al aan, deze keer over piloot Paul Vachet. "De jonge Paul Vachet bleef het herhalen; hij wil piloot worden! Pas op zijn achttiende stemt zijn moeder ermee in dat hij het leger in gaat. Het is 1915 en de Grote Oorlog woedt. De vastberaden Paul krijgt zijn militair pilootbrevet eindelijk in handen. Voor zijn gevaarlijke missies boven Duitsland krijgt hij het prestigieuze Oorlogskruis. Maar zijn gezondheid gaat erop achteruit en hij moet meteen het leger verlaten. Na enkele jaren in het burgerleven gaat hij werken voor het beroemde Latécoèere — het toekomstige Aéropostale — en al snel vliegt hij langs de Spaanse trejacten die een uitzonderlijk gevaarlijke reputatie hebben. Daarna stuurt men hem naar Zuid-Amerika om nieuwe luchtvaarttrajecten uit te bouwen. Maar de carrière van Paul Vachet barst van de talloze en spectacuaire ongelukken."


Detectives 3
Drakenbloed 12
Deel 3 van de geweldige, zevendelige reeks Detectives zien we ongeduldig tegemoet. Elk album is een compleet verhaal. "Ernest Patisson wordt uitgenodigd op een afgelegen landgoed op een Schots eiland. De heer van het huis zou graag de mening van de detective hebben over een gluiperige geest die zijn vrouw lijkt te achtervolgen. Patisson beantwoordt de vreemde uitnodiging met plezier. Als eeuwig sceptische rebel kan hij niet wachten het mysterie op te lossen. Maar afgezonderd op het eiland, waar deuren uit zichzelf dichtslaan en geschreeuw echoot in de nacht, is het moelijk om het hoofd koel te houden..."

Drakenbloed 12: Een Andere Weg sluit de tweede cyclus van de piratenfantasyreeks af. Een derde cyclus is al gepland. Dat avontuur over kapitein Hannibal Meriadec zal je kunnen lezen zonder de voorgaande te hoeven lezen. "Achternagezeten door de Spaanse troepen staan Hannibal, zijn intrigerende dochter en heel zijn bemanning voor de poorten van de gouden stad. Maar elke schat heeft zijn bewaker... Hannibal en zijn mannen dringen het heiligdom binnen, maar laten zich al gauw inhalen door de Spaanse troepen onder leiding van de geduchte kapitein Vasquez. Vasquez denkt dat Hannibal er enkel is om zijn dorst naar rijkdommen te lessen, maar beseft niet dat deze maar één doel heeft: het overleven van de elfen garanderen. In het midden van een stad, verborgen in het hartje van de Venezolaanse jungle bereidt het ultieme gevecht van de kapitein met de houten poot zich voor. En niemand zal er ongedeerd uit komen!"


Nils 1
Donjon Monsters 9
Voorsmaakjes van de trilogie Nils zien er veelbelovend en geweldig uit. Silvester promoot het als een "sprankelende ecologische saga die zich situeert tussen de Noordse mythologie en de werken van Miyazaki." De inhoud: "Volgens oude legendes bestaat er een tweede wereld voorbij de materiële. Een schimmenrijk bevolkt door schitterende wezens zonder wie onze wereld niet kan bestaan. Toen de eens zo vruchtbare noordelijke gebieden veranderden in dorre woestijnen, lagen deze legendes bijgevolg opnieuw op de lippen en werden de ogen weerom naar boven gericht, naar de oude goden... Samen met zijn vader probeert Nils, een jongen in de bloei van zijn jeugd, het mysterie op te helderen. Zo ontmoet hij de lichtgevende wezens, de zielen van de natuur, die hem naar een naburig koninrijk leiden, een technologisch ver geavanceerd imperium. Die zoektocht zal zijn leven overhoophalen... Geheugen en herinnering, de balans tussen de wereld van de levenden en de doden, een meeslepend verhaal dat intrigeert door de metafysische en existentiële vragen die een opgroeiende jongeman zich stelt."

En daar is Donjon Monsters deel 9, De Bewoners van de Diepten, getekend door Killoffer, een vriendje van Joann Sfar en Lewis Trondheim die samen het scenario uitwerkten. "Zwemeline, de jonge dochter van de priester Batisk, die niet weet wat ze aan moet trekken naar het bal van de Grote Vloed, weet wel zeker dat de Grote Khan heeft besloten om alle leden van haar familie uit de weg te ruimen. Ze wordt ontvoerd door monsters met tentakels, maar redt zichzelf door de identiteit van een soldaat aan te nemen... En dat betekent het begin van een avontuur vol strijd." Hierna nog drie albums en de reeks is compleet...

Drie? Is dat ook niet het aantal albums dat we nog te goed hebben van Kobijn? Klopt. Sinds de laatste keer dat we de verschijning van deze resterende albums in de reeks aankondigden, was het aantal vooruitbestellingen nog steeds niet om naar huis te schrijven. Het is al meermaals bewezen (zie ook de stopzetting van Ralph Azham of het eerdere stopzetten van Donjon tot Silvester de reeks overnam) dat het aantal liefhebers van het werk van Lewis Trondheim aan de geringe kant is. Kobijn was en is een verlieslatende reeks. Maar liever dan deze stop te zetten, wijkt Silvester niet van het voornemen om de albums werkelijk uit te geven. Wetende dat een uitgeverij elke verlieslatende reeks moet weten te compenseren met minstens twee winstgevende reeksen blijft de prioriteit van Silvester bij het bolwerken van winstgevende reeksen. Daarom blijft Kobijn vooralsnog uitgesteld worden. Uitgesteld, niet afgesteld, verzekerde de uitgeverij ons. We zullen het weer maar eens geloven.


Wonderball 5
De Bijbel - Exodus 2
De fantastische politiethriller Wonderball houdt ermee op in oktober (hardcover met prent) en november (softcover). Deel 5 is het slotalbum van de reeks van Colin Wilson, Fred Duval en Jean-Pierre Pécau. "De laatste aanvaring van Wonder met zijn schepper stelt hem voor een cruciale keuze. De krachtige onthullingen van het Collegium Occulta vloeren hem. Hij wordt veroordeeld. Wonder begrijpt dat hij geen kant meer op kan en wendt zich nog een laatste keer tot het geheimzinnige Spook. Gaat Spadaccini nu eindelijk de antwoorden krijgen waar hij al een eewigheid naar verlangt? Of vernietigt hij alles om daarmee toch naar zijn ware natuur te luisteren?"

Ook het tweeluik Exodus, naar het Oude Testament-verhaal uit de bijbel, wordt voltooid. "Mozes heeft Egypte de tien plagen laten bezorgen. Hij heeft het Joodse volk van onder het juk van de farao kunnen bevrijden. Nu leidt Mozes de zijnen naar het Beloofde Land. Dit tweede deel van Exodus verhaalt chronologisch de sleutelhoofdstukken in deze periode: de aankomst bij de berg Sinaï; het overhandigen van de stenen tafelen met de tien geboden en de veertig jaar durende omzwervingen in de woestijn."


Marshal Bass 3
HetWilde Westen 2
Prins Valiant 31Hupla! De western Marshal Bass slaat blijkbaar aan, want in plaats van drie geplande delen breidt de reeks over de zwarte marshal uit naar zes delen. Deel 3, Zijn Naam Is Niemand: "Marshal Bass heeft de ergste schurken van het Wilde Westen bestreden, maar nu is hij een moeilijkere prooi op het spoor. Hij is op zoek naar zijn eigen dochter en degene die haar heeft ontvoerd: een indiaan die sterk op hem lijkt. Op de boerderij van River Bass zorgt zijn vrouw Betsheba voor de talrijke kinderen. Don Heraclio Vega, een rijke Mexicaanse grondbezitter, profiteert van de afwezigheid van Bass om haar het hof te maken, maar zij heeft andere dingen aan haar hoofd."

Van die andere western, Het Wilde Westen, blijft het aantal albums beperkt tot vier delen. Deze reeks is al compleet in het Frans. "De kleine groep rebellen, geleid door de vrouw van de kolonel, trekt naar het westen. Op zoek naar de 'Schedel', de plek waar de veelbesproken schat van de Zuidelijken zou liggen. Lopeman achtervolgt ze, samen met zijn beruchte IJzeren Brigade, een troep soldaten die indianen uitmoordt. Aangekomen in Silver Creek, een in onbruik geraakte en vervloekte mijn, horen onze vrienden van een briljante vervalser het goed bewaarde geheim van de schat..."

Van Prins Valiant is de reeks met dubbele jaargangen compleet, nu de enkele jaargangen op een regulier formaat nog. Deel 31 van 35 verschijnt in oktober. "In dit deel kampt prins Valiant met een onwillige troonopvolger en sluit hij zich aan bij een groep rondtrekkende jongleurs waarvan acteur Reynolde een waardig vervanger van de prins blijkt."


Pol en de Vulkaan
Te Paard! 4
Eerder kondigden we al aan dat Silvester de reeks Pol van het Deense Hansen-echtpaar opnieuw uit zal geven in hardcoveralbums. Daarnaast maken andere auteurs gloednieuwe verhalen als eenmalige bijdrage aan de reeks. Ook André Taymans (Caroline Baldwin) heeft inmiddels een album getekend, maar eerst geeft Silvester — in softcover — het album Pol en de Vulkaan uit door Thierry Capezzone en Per Sanderhage. "Een losse plank en een kromgeslagen spijker. Een tonnetje peper dat breekt. Het lijken misschien onbeduidende probleempjes, maar voor Pol en zij vrienden vormen ze het begin van nieuwe en fantastische avonturen die hen naar een onbekende haven leiden waar veel genieds wordt en waar zich diep in een vulkaan een stad zonder licht bevindt."

Een andere reeks met dieren is Te Paard! waarvan deel 4, Hoef Vind Je Het?, verschijnt. "Het is feest op de manege: er staan shows, spelletjes, animaties en gasten op het programma! Onze helden in de wei zijn uitgedost als showauto's, maar met inder paardenkracht. Het terrein staat vol met etenskraampjes en Cookie zal ontdekken dat er heel wat smaken onder de zon zijn... en hij is van plan ze allemaal te proberen. Het zal nog moeilijk worden voor zijn ruiter om de teugels in handen te houden."


Enola 3
Er Was Eens... Het Leven 2
De eerste delen van Enola & de Fantastische Fabeldieren bevielen ons ten zeerste. Herlees maar eens deze bespreking. Na een waterspuwer en een eenhoorn krijgt Enola, de dierenarts van fabeldieren, in deel 3 te maken met een kraken die vissers terroriseert en de masten van hun schepen verwoest. "Kapitein Sikkepit gaat naar hem op zoek omdat hij aast op de beloning voor degene die afrekent met de reuzeninktvis. Ebola duikt het warer in om de kraken te genezen. Zal dat haar lukken voordat de vreselijke Sikkepit hem iets aandoet?"

In deel 2 van het vierdelige Er Was Eens... Het Leven reizen Maestro en zijn vrienden naar de hersenen om daar te ontdekken hoe ze werken. Je steekt er dus wat vanop.


De Legendariërs 11
Super Kaka 2
Op eigen tempo geeft Silvester de jongerenfantasyreeks De Legendariërs uit die inmiddels deel 11 bereikt. "Anathos, de kwaadaardige god die door zijn medegoden is verbannen, is weer in Alysia verschenen. Hij is geïncarneerd in het lichaam van Danaël, de leider van de Legendariërs. Dit monster wil het gehele menselijke ras uitroeien. Er vallen vele honderdduizenden slachtffers... Onder zijn bevel staan vier generaals. Die zouden bestaan uit de levenloze lichamen van de Legendariërs. Ze worden de Infernauten genoemd!"

Van het verassend geestige Super Kaka staat deel 2 gepland. "De wereld van Luca bestaat niet alleen uit dromen. Hugo is verdwenen en de Aarde wordt voortdurend aangevallen door een monsterlijke slang: Apoffis. Gelukkig waken de Kinderen van Seth, een groep van superhelden, en zij slaan de aanvallen af. Tijdens de Dreamball-wedstrijd van de Imagi-school, op het einde van het jaar, duikt Hugo eindelijk weer op..."


80 jaar Baard en Kale
25/08
TOP
Stomp 3
Stomp 3
Stomp 3
Naast Robbedoes en Superman vieren ook Baard en Kale dit jaar hun tachtigste verjaardag. Dat gaat met nogal wat uiteenlopende uitgaven gepaard. Een overzichtje.

Wat eerst een tweeluik had moeten worden, is inmiddels een trilogie. Het laatste album van Stomp wordt momenteel ingekleurd en gecorrigeerd. Onder voorbehoud verschijnt het album van meer dan honderd pagina's eind dit jaar, maar begin volgend jaar zal realistischer zijn. In deze spin-off doen Eric Maltaite (de zoon van de vroegere Baard en Kale-tekenaar Will) en Stéphane Colman (scenarist van Marsupilami en de tekenaar van Billy the Cat) de voorgeschiedenis én de ware identiteit van de meesterschurk met de ridderhelm uit Baard en Kale uit de doeken.


Baard en Kale
Baard en Kale
Momenteel maken Blutch en zijn broer Robber een gloednieuw verhaal van Baard en Kale. Het verschijnt in het Frans eerst in zwart-wit in drie "cahiers" (oplage: 2.600 exemplaren) met als extra's een geïllustreerd feuilleton en vele schetsen uit de schetsboeken van Blutch. In mei verscheen het eerste cahier, in oktober komt het tweede cahier uit.


Baard en Kale
Baard en Kale
Baard en KaleBij Arboris loopt de integrale reeks van Baard en Kale die in het Frans bij Dupuis verscheen. De eerste twee delen zijn uitverkocht en staan gepland als herdruk. Dit jaar zou deel 6 ook nog moeten volgen. In het Frans is deze al wat oudere integrale reeks afgelopen na dertien delen. Dupuis begon in januari met een gloednieuwe integrale reeks met veel uitgebreidere dossiers, maar ook met verhalen die nog niet gebundeld raakten. In plaats van thematische bundelingen gaat het nu trouwens om een chronologische heruitgave van de reeks, vanaf de vroegste periode van Will sinds 1949. In september staat deel 2 van deze vernieuwde reeks gepland. De verhalen van Wills voorloper en de bedenker van Baard en Kale, Fernand Dineur, worden later pas gebundeld. Arboris liet al weten dat deze verhalen gerecupereerd zullen worden voor extra delen in hun vertaalde reeks.

Een compleet overzicht van alle Baard en Kale-verhalen die ooit zijn gemaakt, kan je hier terugvinden.


Ambulance 13 weldra afgelopen
25/08
TOP
Ambulance 13 7
Ambulance 13 8
Ambulance 13 integraal 4Op 10 september verschijnt de vierde integrale ( = deel 7+8) van Ambulance 13 bij Saga Uitgaven. De losse delen 7 en 8 verschijnen begin 2019 in softcover. De covers van de integrale staat hier naast afgebeeld, de softcoverdelen zie je hierboven.

De voormalige loopgravenchirurg en zelf aan het gezicht verminkt geraakte, ietwat rebelse Bouteloup raakt in deze cyclus betrokken bij een bloederig beleg in Macedonië en op de terugweg naar het Franse front, waar hij opnieuw slaags raakt met de Duitsers, komt een Duitse onderzeeboot de aard van het ziekenhuisschip controleren.

Hierna komt nog één cyclus die slechts één deel zal tellen. Dat negende album (ben je nog mee?) is al aangekondigd in het Frans. De cover zie je hieronder. Daarin komt het einde van de Eerste Wereldoorlog aan bod. Bouteloup staat een laatste, levensgevaarlijke missie te wachten. Hij is zelf vragende partij voor de zelfmoordmissie.

Ambulance 13


Franse top-10 oplages van bestsellers die dit najaar verschijnen
25/08
TOP
Blake en Mortimer 25
Lucky Luke 80
Lou! 8
Dit jaar is er geen internationale miljoenenoplage van een nieuwe Asterix die alle andere bestsellers steevast vernedert. Niettemin wordt er als vanouds stevig ingezet op een najaar met ronkende titels. De top-10 van grootste oplages (Franse cijfers!) van albums die dit najaar verschijnen, vind je hieronder.
1. Blake en Mortimer 25: 420.000 exemplaren
2. Lucky Luke 80: 400.000 exemplaren
3. Lou! 8: 270.000 exemplaren
4a. De Arabier van de Toekomst 4: 250.000 exemplaren
4b. Krasse Knarren 5: 250.000 exemplaren
6. De Legendariërs 21: 200.000 exemplaren
7. Mooie Navels 8: 160.000 exemplaren
8a. Kinderen van de Wind 8: 150.000 exemplaren
8b. Le Chat Pète le Feu (De Kat van Philippe Geluck): 150.000 exemplaren
8c. Sisters 13: 150.000 exemplaren


Mooie Navels evolueert naar einde van de reeks
22/08
TOP
Mooie Navels 8
In december verschijnt de vertaling van Mooie Navels deel 8. De meiden Vicky en Jenny moeten nog wat meer nijd en jaloezie verbijten door de rijzende populariteit en het muzikale succes van hun voormalige pispaal Karin.

De Canadese auteurs Marc Delaf en Maryse Dubuc hebben hier langer aan gewerkt dan anders omdat dit deel al de voorbode is voor het einde van de reeks. Er moest nu al nagedacht worden over wat zich in deel 9 en 10 zal afspelen. Deel 10 wordt namelijk het laatste deel van de nochtans zeer populaire stripreeks waarvan inmiddels ook een animatiefilm wordt voorbereid. De auteurs kunnen zich daarnaast wel nog toeleggen op de spin-off Eerste Pesterijen waarvan deel 2 in 2019 verschijnt. In 2017 stond de teller van de reeks Mooie Navels nog op 1,7 miljoen verkochte exemplaren in diverse talen. De Facebookpagina over de reeks wordt door bijna vierhonderdduizend mensen gevolgd.


De inhoud van Blake en Mortimer 25
22/08
TOP
Blake en Mortimer 25
Blake en Mortimer 25: De Vallei van de Onsterfelijken moet nog verschijnen (op 23 november in het Nederlands pas) en het is nu al de best verkochte strip op een internationaal bekende verkoopsite. Het zal wellicht ook een van de best verkochte strips worden door Nederlandse tekenaars. Voor dit eerste deel van een tweeluik bundelden Peter van Dongen (Rampokan, Familieziek) en Teun Berserik de krachten als tekenaars.

Het verhaal van Yves Sente begint waar Edgar P. Jacobs' Het Geheim van de Zwaardvis eindigde, na het einde van de Derde (!) Wereldoorlog dus. Francis Blake is gevraagd de verdediging van de Britse kolonie Hongkong te organiseren tegen een Chinese nationalist die de keizerlijke macht ambieert. Professor Philip Mortimer interesseert zich voor een Chinese archeologische vondst die aanleiding geeft tot hebzucht. Kolonel Olrik, de voormalige raadgever van de verslagen keizer-dictator Basam Damdu, werkt nu voor generaal Xi-Li en is op wraak belust. Olrik is machiavellistischer dan ooit.

Mortimers nieuwste uitvinding, de Skylantern, buit het sciencefictiongehalte van de reeks weer uit. Volgens het promopraatje zijn ook de geliefde ingrediënten avontuur en het exotische weer rijkelijk aanwezig.

In het Frans verschijnen meerdere edities van deze strip, waaronder eentje in een beperkte oplage met onderstaande coverillustratie, weliswaar met een nog andere inkleuring.

Blake en Mortimer 25


Najaarsprogramma Matsuoka
22/08
TOP
Nero - De Stallaert Jaren 2
Astrid IJskoud 2
Mamette 2
Het najaarsprogramma van Matsuoka (een imprint van Standaard Uitgeverij) telt drie titels die alle in december verschijnen. Zowel Nero - De Stallaert Jaren, Astrid IJskoud en Mamette zijn tweede delen met afgeronde verhalen of gags.

De tweede integrale met Dirk Stallaerts Nero-verhalen bundelt deze keer vier verhalen, namelijk Doe de Petoe, De Kolokieten, De Hond van Pavlov en De Duivelsklauw, zijnde de delen 126 tot 130. De integrale is opnieuw aangevuld met een achtergronddossier waarvoor ook Stallaert herinneringen ophaalt aan de gebundelde verhalen. Deze reeks zal tien delen tellen.

De hoofdpersonages van Astrid IJskoud en Mamette konden niet verder uit elkaar liggen: een meisje en een bejaarde vrouw, hoewel deze laatste jong van hart is.


Thomas Du Caju en Jean-Claude Van Rijckeghem werken aan nieuw tweeluik
22/08
TOP
Thomas Du Caju
Na het goed onthaalde, afgeronde tweeluik Little England werken Thomas Du Caju en Jean-Claude Van Rijckeghem (je kent 'm misschien ook door de film Aanrijding in Moscou die hij heeft geschreven) aan een volledig ander tweeluik, een oorlogsstrip met nieuwe personages, dat zich afspeelt in Leningrad. Het verschijnt volgend jaar bij Zéphyr, een imprint van Dupuis waarbij ook luchtvaartreeksen als Buck Danny "Classic", De Tweekoppige Adelaar, Team Rafale en De Rode Baron verschijnen, alle vertaald door Dupuis.

Een daaropvolgend project voor het auteursduo is eventueel een vervolg op Little England, liet Thomas ons weten.

Thomas Du Caju


HBO geeft groen licht voor tv-serie Watchmen
22/08
TOP
Watchmen
't Is nu officieel: HBO geeft groen licht voor een tv-serie naar Watchmen, de revolutionaire comicreeks van Dave Gibbons en Alan Moore uit de jaren 1980. Het wordt geen trouwe bewerking van het bronmateriaal noch een langer uitgesponnen versie van Zack Snyders film uit 2009, ook geen reboot, remake of sequel, maar volgens showrunner Damon Lindelof (The Leftovers) een "remix", een "Nieuwe Testament-versie van het Oude Testament" door met nieuwe verhalen en nieuwe personages voort te gaan en rekening te houden met het canon van de oorspronkelijke stripreeks.

Voor de cast van de pilot zijn de volgende namen aangetrokken: Regina King, Jeremy Irons, Don Johnson, Tim Blake Nelson, Louis Gossett Jr., Yahya Abdul-Mateen II, Adelaide Clemens, Andrew Howard, Tom Mison, Frances Fisher, Jacob Ming-Trent, Sara Vickers, Dylan Schombing, Lily Rose Smith en Adelynn Spoon.


Roger Leloup halfweg Yoko Tsuno 29
22/08
TOP
Yoko Tsuno 29
Yoko Tsuno 29
Yoko Tsuno 29
Yoko Tsuno 29
Yoko Tsuno 29
Yoko Tsuno 29
Roger Leloup werkt naarstig aan Yoko Tsuno deel 29 dat de Franse titel L'Ange et le Faucon (De Engel en de Valk) krijgt. Er wordt blijkbaar nogal wat gereden en gevlogen. Het verhaal speelt zich af in meerdere tijdperken. In juni laatstleden was Leloup halfweg. Het album wordt volgend jaar verwacht.


Voorsmaakje Philippe Xaviers Irina en Jessica uit XIII - Het Onderzoek 2
22/08
TOP
XIII
Over het dit najaar te verschijnen vervolg van XIII 13: Het Onderzoek hebben we het al meermaals gehad (hier bijvoorbeeld de vorige keer). Inmiddels kunnen we je ook een voorsmaakje tonen van een van de kortverhaaltjes uit dat album, in dit geval met de twee huurmoordenaressen Irina Svetlanova en Jessica Martin in de hoofdrol. Alle kortverhalen en illustraties zijn getekend door Philippe Xavier. Jean Van Hamme leverde de teksten en scenario's voor het overzichtsboek met nevenpersonages, intriges en te onthouden elementen uit de delen 14 tot 19 van de reeks XIII.


Laatste deel van Duisternis komt eraan
22/08
TOP
Duisternis
Met de overname van Yves Swolfs' westernreeks Durango — voorheen getekend door Swolfs himself en daarna Thierry Girod — had de Italiaanse tekenaar Iko zijn handen vol. Er restte hem nog wel de voltooiing van de fantasyreeks Duisternis op scenario van Christophe Bec. Deze laatste is al vijf jaar klaar met zijn scenario, nu is ook Iko klaar. Het album verschijnt dit jaar nog in het Frans bij Soleil. De vertaling bij Daedalus is dan ten vroegste te verwachten in 2019.


Glénat lanceert Franse collectie over de geschiedenis van de wijn
22/08
TOP
Vinifera
Vinifera
Vinifera
Sinds het Franse succes van Châteaux Bordeaux (bij ons vertaald door INdruk, het laatste Franse deel verschijnt in september) geeft de oorspronkelijke uitgeverij Glénat de ene na de andere stripreeks over wijn uit, alle geschreven door Eric Corbeyran. Met de nieuwe collectie Vinifera zien Corbeyran en Glénat het groot, want daarin wordt de geschiedenis van de wijn en wijngaarden uit de doeken gedaan in losstaande albums die zich telkens in een ander tijdperk afspelen, van het oude Pompeï in het jaar 79 tot recentere eeuwen.

Elk album wordt getekend door een andere tekenaar, te beginnen met Lucien Rollin, Alexis Robin, Brice Goepfert en Jean-Jacques Dzialowski. De eerste vier titels verschijnen dit najaar vanaf eind augustus. Of er vertaalplannen zijn of indien deze collectie nog moet worden opgepikt door een vertaaluitgeverij moeten we nog even afwachten... bij een goeie fles wijn welteverstaan.


Blacksad, de game
22/08
TOP
Net zoals er een nieuwe strip van Blacksad in de maak is (zie ons eerder bericht) en er ook plannen zijn voor een verfilming, zal nog eerder dan de stripfiguur op papier of in de cinema een game met het personage het licht zien. In 2019 kan je met de privédetective spelen in de Nintendo Switch-game Blacksad: Under the Skin. De Franse producent Microïds lanceerde recent bovenstaande teasertrailer.


Nieuwe teams voor Tristan
18/08
TOP
Tristan 17
Deze maand is het precies veertig jaar geleden dat Tristan (toen nog Xan genoemd) voor het eerst in het weekblad Kuifje avonturen beleefde. Inmiddels telt de reeks van Jacques Martin samen met Alex en Lefranc nog steeds mee in de verkooplijsten. Dit najaar verschijnt er een album van Tristan. Deel 17 is opnieuw getekend door de oorspronkelijke tekenaar Jean Pleyers op scenario van nieuwkomer Néjib, een Tunesiër (echte naam Néjib Belhadj Kacem) die tegenwoordig artistiek directeur bij uitgeverij Casterman is. Hij heeft zelf enkele niet-vertaalde strips op zijn palmares waarvan Stupor Mundi enkele nominaties en prijzen bij elkaar scharrelde. Hij is ook de auteur van een strip over de muzikale beginjaren van David Bowie.

Op bovenstaande coverillustratie (de titel is inmiddels veranderd naar Le Procès de Gilles de Rais = Het Proces Gilles de Rais) is Gilles de Rais te herkennen. Deze historische edelman — en eventjes de rijkste man van Europa — moest zich in 1440 effectief voor het gerechtshof verantwoorden voor 49 wandaden waarvoor hij werd beschuldigd: van duivelse praktijken over sodomie tot een reeks kindermoorden. Hij kreeg de bijnaam Blauwbaard en Jacques Martin maakte er een vast nevenpersonage van naast Tristan, hoewel zijn rol na verloop van tijd uitdoofde. Dit album verschijnt alleen in het Frans ook in een luxe-editie in zwart-wit met een extra katern om even stil te staan bij de veertigste verjaardag van de reeks.

TristanOndertussen werkt Nederlander Paul Teng aan een daaropvolgend album van Tristan dat volgend jaar verschijnt. Ook hier vervoegt een nieuwkomer de gelederen als scenarist, al is ze al wel vertrouwd met het universum van Jacques Martin dankzij haar werk voor Alex Senator. We bedoelen natuurlijk Valérie Mangin. Toen ze gevraagd werd voor de schrijfopdracht, stelde ze als voorwaarde dat het verhaal zich in haar thuisplaats Bayeux mocht afspelen. En dat mocht.


Alex, Jacques Martin en Lefranc
Over een nieuwe Alex door ook alweer andere auteurs (Giorgio Albertini + David B.) en de start van de spin-off over Alex' jeugd hadden we het al meermaals, zie ook dit bericht. Van 14 september 2018 tot 6 januari 2019 loopt in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis de expo De Kunst van Jacques Martin naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van Alex. Zie ook deze pagina voor alle praktische info. De catalogus die bij deze expo hoort, zal nog in vertaling verschijnen. In 2019 verschijnt trouwens een monografie over Jacques Martin door Patrick Gaumer, de journalist die ook al een vertaalde monografie over Grzegorz Rosinski schreef en van wie nog monografiën over William Vance en André Juillard zijn te verwachten.

In mei verscheen Lefranc 29: De Chaostheorie door Régric en Roger Seiter. Deel 30 verschijnt in 2019 en is het werk van Christophe Alvès en François Corteggiani. De titel van hun verhaal luidt Nom de Code Lune Rouge (Codenaam Rode Maan) en daarin gaat het over de ruimtevaart. Een fragment van dat album zie je hieronder.

Lefranc 30


Nog wat wachten op Blacksad
18/08
TOP
Blacksad
Jeroen Van Hoorebeke is een naar San Francisco uitgeweken Belg waar hij als character designer meewerkt aan diverse games. Voor de fun zette hij Blacksad om naar een 3D-voorstelling die je hierboven als een geanimeer filmpje kan zien. Check hier andere beelden van zijn Blacksad
.
Op een nieuw album van Blacksad is het nog wachten tot de tweede helft van 2019. En zelfs dat is nog onder voorbehoud. Dat volgende verhaal is het eerste deel van een tweeluik waarin John Blacksad na zijn vele omzwervingen in de vorige albums vooreerst terugkeert naar New York. Het wordt opnieuw een detective noirstrip. Toch blijft Blacksad zijn geluk najagen. We weten al dat Natalia zijn grote liefde was tot Alma Mayer in deel 3 haar opwachting maakte. Scenarist Juan Díaz Canales vertelde enkele jaren geleden dat zij vroeg of laat terug in het leven van de zwarte kater komt. We weten sinds deel 5 ook dat Blacksad een zus heeft met een echtgenoot en kind, dat hij verschrikkelijke situaties meemaakte in Europa (door de Tweede Wereldoorlog?) en dat zijn vader nog leeft, maar niets meer van zich laat horen. Een aantal van deze gegevens wordt uitgewerkt in het tweeluik.


't Vlaams Stripcentrum gaat verder met Collectie Fenix
18/08
TOP
Collectie Fenix
Collectie Fenix
Eerder dit jaar stopte Brabant Strip vzw ermee en haalde bijgevolg de stekker uit het almaar onregelmatiger verschijnende stripinformatieblad Brabant Strip Magazine en de winstgevende Collectie Fenix. In die collectie verschenen niet eerder in album verschenen verhalen of gags van voornamelijk Vlaamse striptekenaars zoals Willy Vandersteen, Marc Sleen, Bob De Moor, Rik Clément, Bob Mau en anderen.

Omdat er nog veel plannen waren voor nieuwe albums in de collectie en omdat sommige reeksen nog niet voltooid waren om compleetheid na te streven, nam een andere vzw, 't Vlaams Stripcentrum, het initiatief om Collectie Fenix voort te zetten. Enkele voormalige medewerkers van Brabant Strip, onder wie Etienne Hauwaerts die zelf een stripuitgeverij runt, zetten voortaan hun activiteiten verder en daar ga jij als lezer/verzamelaar geen verschil in merken. De volgende albums zullen er namelijk precies hetzelfde uitzien als de vorige, op hetzelfde formaat en papier. Ook de winkelprijs van 10 euro blijft hetzelfde. Er blijft ook een intekenprijs bestaan van 8 euro, maar nu verloopt dat via 't Vlaams Stripcentrum waar intekenaars lid van moeten worden. In alle andere stripspeciaalzaken zullen de albums uiteraard als vanouds te verkrijgen of te bestellen zijn.

Dit jaar nog verschijnen twee albums in oktober, de nummers 132 en 133. De Bende van Black-C is een verhaal van Hurey dat in 1964 in Ons Volkske verscheen. De Vermiste Spion is een van de resterende verhalen van Dees Dubbel en Cesar dat nog niet in album verscheen. In 2019 zal de collectie met minstens vier albums uitgebreid worden. Van drie ervan kan je hieronder al covers zien. Het gaat om De Ontdekkingsreizigers! van Gray en twee albums van Rik Clément: De Vliegende Fles van Dees Dubbel en Cesar en Het Verloren Testament van De Musketiers. Zelfs voor het honderdvijftigste album in de Collectie Fenix zijn al concrete plannen.

Naast dit alles heeft 't Vlaams Stripcentrum nog andere plannen, maar daar zullen we over een paar maanden op terugkomen.


Viermaal Patrick Cornelis
18/08
TOP
Virus 3
De Huivering 1
Verbonden Zielen
Mortinfernum
In september en oktober verschijnen maar liefst vier albums van de Vlaamse tekenaar Patrick Cornelis die in 2016 debuteerde met de occulte zombiereeks Virus. Virus is inmiddels aan zijn derde deel toe. Op hetzelfde formaat verschijnt ook de bundel De Huivering met vijf horrorkortverhalen waarvan er vier zijn geschreven door Tom Thys.

Iets helemaal nieuw is de fantasystrip Verbonden Zielen, op scenario van Olivier Vachey, waarin twee voormalige huurlingen het opnemen tegen een sterke tegenstander om het voortbestaan van het eiland waarop ze allemaal leven. Die tegenstander riep enkele kwalijke plagen uit over het eiland. De zus van een krijgster werd door zo'n plaag getroffen en zij vervoegt de twee krijgers op hun gevaarlijke pad. Voor de inkleuring kreeg Patrick hulp van onze landgenoot Shirow Di Rosso. En het ziet er allemaal overtuigend uit.

Nummertje vier is Mortinfernum die Patrick in samenwerking met de Waalse tekenaar Alain Poncelet maakte. In feite is het meer een artbook met verschillende hoofdstukken waarin ook korte stripverhalen een plaats kregen.

Al deze uitgaven worden voortaan verdeeld door Microbe.


Stripmuur De Kiekeboes in Middelkerke
18/08
TOP
De Kiekeboes
Sinds kort is de kustgemeente Westende (Middelkerke) een stripmuur rijker. Op een particuliere gevel langs een populaire wandel- en fietsroute prijkt in de Duinenlaan nummer 58 voortaan de familie Kiekeboe. De "rare" vorm die uit het blikje van Marcel Kiekeboe ontsnapt, is een knipoog van Merho naar het kunstwerk Olnetop van Nick Ervinck dat in de buurt van de stripmuur te zien is. Hetzelfde kunstwerk duikt ook op in het Jommeke-album Missie Middelkerke. De ernstig verloederde stripmuur van De Kiekeboes in Brussel aan het verkommerde Amerikaans Theater krijgt trouwens een nieuwe bestemming.

Eind september huldigt Middelkerke een nieuwe gevel in met Suske en Wiske naar een ontwerp van Luc Morjaeu. Eerder al zette de kustgemeente in op een hele sliert beeldhouwwerken van allerhande stripfiguren, fiets- en wandelroutes, een echte versie van Jommekes Straalvogel, het gekende stripfestival dat er jaarlijks doorgaat en muurgevels van Hanco Kolks Robbedoes en Kwabbernoot, Nero en Lucky Luke.
© foto: Raymond Lagae


Integrale voor de tandem Tardi-Manchette
18/08
TOP
Manchette - Tardi integraal
De liefhebbers van Jacques Tardi (Isabelle Avondrood, Nestor Burma, Loopgravenoorlog) worden dit najaar dubbel verwend. Ten eerste is deel 3 van de verstripte dagboeken van zijn vader, die als Frans soldaat krijgsgevangene was in Duitsland, op komst bij Casterman.

En in een keiharde hardcover van 360 pagina's worden zijn verstrippingen van Jean-Patrick Manchettes misdaadromans gebundeld door Scratch Books. In die bundel staan de verhalen Griffu, Kleine West Coast Blues, De Sluipschutter en Gek op Moorden. Een paar ervan zijn al een tijd uitverkocht. Als bonus staan voorheen ongepubliceerde pagina's van Fatale en Nada in de integrale, een bewerking die Tardi nooit heeft afgewerkt.

O ja, de integrale verschijnt in een regulier formaat van 22 x 29 centimeter en niet op een geeforceerd graphic novelformaat. Deze integrale zal 29,90 euro kosten.


Een vervolg op Altijd Ergens Oorlog
18/08
TOP
Altijd Ergens Oorlog 2
In het West-Vlaamse Roeselare zijn ze nog lang niet klaar met de herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog. Begin oktober verschijnt deel 2 van Altijd Ergens Oorlog waarvan deel 1 in 2017 verscheen. Deel 2 strip verschijnt niet toevallig op dat moment, want op 14 oktober 1918 werd Roeselare bevrijd. Hoofrolspeelster Marie is een fictief personage, maar de oorlogsellende die ze moest doorstaan is gebaseerd op historische feiten. Tekenaar Jimmy Hostens, afkomstig van Roeselare: "Het dagboek van Marie gaat verder, maar wordt steeds grimmiger".

Na amper één week was de eerste druk van deel 1, dat vooreerst in Roeselare goed werd ontvangen, uitverkocht. Het werd snel herdrukt. Onze bespreking van deel 1 kan je hier nog eens lezen.


Voorlaatste deel De Arabier van de Toekomst
18/08
TOP
De Arabier van de Toekomst
In november verwachten we bij uitgeverij De Geus de vertaling van De Arabier van de Toekomst deel 4. Het is Riad Sattoufs voorlaatste terugblik op zijn kindertijd in Libië en Syrië. Hij is de zoon van een Franse moeder en een Syrische vader die de perfecte Arabier wil zijn en zijn gezin meesleept naar het Midden-Oosten. In deel 4 is Riad tien jaar. Overal probeert de jongen te aarden, maar waar hoort hij werkelijk thuis?

Van de eerste drie delen zijn al meer dan één miljoen exemplaren verkocht in twintig talen. Het is verkrijgbaar in onder meer het Frans en Nederlands, Duits, Engels, Braziliaans, Koreaans, Fins, Noors, Zweeds, Spaans en Catalaans, Italiaans, Pools, Kroatisch, Grieks, Russisch, Sloveens en ook in de VS.


Heinz-tekenfilm eind 2018 in de zalen
18/08
TOP
In mei verscheen nog de vijfde en laatste integrale met àlle Heinz-stroken in kleur. Heinz' liedje is nog niet uitgezongen, want eind 2018 is hij in de bioscoop te zien in een heuse animatiefilm. Het is een Nederlands-Belgische co-productie.

De officiële uitleg, ook hier te lezen: "Heinz gaat problemen liefst uit de weg. Hij is bepaald geen actieheld. Maar als zijn zoontje Kleine Bever wordt ontvoerd, komt hij uit zijn luie stoel. Van het een komt het ander en uiteindelijk redt Heinz, met forse tegenzin en meer geluk dan wijsheid, de hele wereld van de ondergang.

De lange animatiefilm HEINZ is gebaseerd op de bekende prettig-gestoorde gag-strips over de nukkige kater Heinz, van tekenaars René Windig en Eddie de Jong. Heinz blijft Heinz, maar in de film raakt hij tegen wil en dank verzeild in een clusterfuck van formaat voor gevorderden. Scenarist en regisseur Piet Kroon heeft veel bekende figuren en elementen uit de strips verwerkt in het script. Boskabouters, huis-aan-huis-verkopers, boze heksen: je kunt het zo gek niet bedenken of Heinz en zijn vrienden hebben ermee te stellen. Het meest nog met Zak, een grootheidswaanzinnige superklojo, waar Heinz in een ontknoping die zijn weerga niet kent de ultieme strijd mee aanbindt.

HEINZ is niet voor kleine kinderen. Het wordt een onvergelijkbare animatiefilm voor iedereen die houdt van humor met een staart. KOMT DAT ZIEN! Eind 2018 in de bioscoop. Ruim voor die tijd vertoont Heinz zich uitgebreid op de sociale media. Check him out op Facebook, Twitter en Instagram!"


Collector's box voor Guust-tekenfilmserie
18/08
TOP
Guust
Voer voor verzamelaars. Op 2 november verschijnt bij Dupuis en alleen in het Frans een gelimiteerde box van Guust Flater met daarin een beeldje van Guust (11x18cm in hars), alle achtenzeventig afleveringen van een tekenfilmreeks van enkele jaren geleden op zes dvd's (samen goed voor negen uur) en het speciale album Le Gaston Animé (344 pagina's) met daarin alle gags van Franquin die als basis dienden voor de tekenfilms. Prijs: 149,99 euro.Mausart, Gradimir Smudja's versie van Mozart
18/08
TOP
Mausart
Van de Servische striptekenaar/schilder Gradimir Smudja gaf uitgeverij Silvester al heel wat strips uit, van Het Kunstbordeel en Vincent en Van Gogh tot zijn laatste productie Op Tijdreis door de Schilderkunst. Zijn volgende strip heet Mausart — naar Mozart — met dieren in de hoofdrol. Eind september verschijnt het album in het Frans bij Delcourt. Het is bestemd voor de jeugd, op scenario van Thierry Joor.

Mausart woont in de piano van de wolf Salieri, de officiële componist van het hof. Wanneer de koning en koningin uit de piano van een afwezige Salieri een door Mausart gespeelde melodie horen, vraagt de koning Salieri met eenzelfde muziek op te treden tijdens de verjaardag van de koningin. Om de schijn op te houden, dwingt Salieri het muisje in zijn plaats te spelen zonder zich te laten opmerken.


Bonneville 2, Marvano's laatste strip
11/08
TOP
Bonneville 2
Bonneville 2
Bonneville 2
Bonneville 2
Hierboven zie je de volledige coverillustratie en drie previewpagina's van Bonneville 2: 1968. Klik erop voor een grotere weergave. Het album verschijnt op 3 oktober bij Dargaud. Daarna zit het erop. Niet alleen voor het tweeluik over het verbreken van snelheidsrecords met op de achtergrond belangrijke wendingen in de geschiedenis, maar ook voor Marvano zelf. De auteur bevestigde ons recent nogmaals zijn beslissing om het tekenen en schrijven van strips voor bekeken te houden. Een verklaring voor deze beslissing vind je onderaan dit artikel.

De vijfenzestigjarige auteur kan terugkijken op een imposante carrière met sf-hoogvliegers als De Eeuwige Oorlog, Een Nieuw Begin en Dallas Barr. Daarna groef hij met overgave in de naoorlogse geschiedenis van de vorige eeuw in Berlijn, Grand Prix en De Joodse Brigade om uiteindelijk met Bonneville (lees hier een bespreking van deel 1) zijn fascinatie voor de racesport en zijn kijk op historische gebeurtenissen te combineren.

Met een grote regelmaat wordt Marvano's werk vertaald, gebundeld en gepubliceerd in albums of stripbladen in het buitenland, van de Verenigde Staten tot voormalige Oostbloklanden toe. Hij is al vele jaren een van de meest vertaalde Vlaamse stripauteurs. Dat wordt weleens vergeten. Enkele jaren geleden kreeg hij nog het aanbod om eventueel het vervolg — met de Franse titel Par Horus, Demeure — op Jean Dufaux's Blake en Mortimer-verhaal De Septimus Golf te tekenen. Hij was ook betrokken bij een spin-offproject rond een bekende stripheld dat hij zou tekenen en schrijven. In beide gevallen ging het project niet door, de spin-off omwille van een veel te lage vergoeding.

In juli kreeg hij nog de eer om de cover te illustreren van FORMULE 1 Special: Het Reizende Wereldcircus. Het is de eerste getekende cover van een uitgave van het gespecialiseerde magazine FORMULE 1 in bijna een kwarteeuw. In de Spa Special van hetzelfde magazine staat volgende week een interview met Marvano door Noël Ummels over zijn liefde voor de wagensport. Marvano leverde voor dat nummer ook illustraties voor een zelf geschreven artikel over de Grand Prix van België in 1968, de voorlaatste race op het oude circuit waar de toen vijftienjarige Marvano aanwezig was.
Aanvulling 18 augustus: de verklaring van Marvano
We waren je eigenlijk nog een uitleg verschuldigd over het waarom van Marvano's afscheid. Die onverbloemde verklaring, waarbij de stripmaker allerminst een blad voor de mond neemt, kan je hieronder lezen. Het sluit her en der aan bij een almaar groeiende onmin bij vooral Franse tekenaars en scenaristen over nogal wat pijnpunten bij uitgeverijen (lage vergoedingen en auteursrechten, gebrek aan respect), de overheid (verhoogde sociale lasten die een nog grotere druk leggen op hun professionele bestaan), stripfestivals (gewenste vergoedingen om te signeren), enzovoort. In open brieven, berichten op sociale media en vergaderingen uiten velen een wens of opperen het idee zich sterker te verenigen om tal van problemen in het stripmilieu aan te kaarten en er oplossingen voor aan te reiken.

Marvano: "Wat ik beu ben, is de heersende mentaliteit in de uitgeverswereld. Iedereen lijkt het perfect normaal te vinden dat in die wereld iedereen goed zijn brood kan verdienen, behalve de auteurs (abstractie gemaakt van een handvol bestsellers).

Dat is zeer frappant in de stripuitgeverswereld, maar het is een algemeen fenomeen in de uitgeverswereld at large. Zie in dat verband bijvoorbeeld Philip Pullman en Harlan Ellison. Uitgevers weigeren botweg de auteurs een eerlijk, redelijk deel van de koek te geven.

Ze worden daarin aangemoedigd door het feit dat er dozijnen nitwits staan aan te schuiven die desnoods geld zouden willen bijleggen om toch maar uitgegeven te worden. Of die onder de prijs kunnen werken omdat ze gesubsidieerd worden. De amateurs hebben de boel naar de kloten geholpen voor de professionals.

Plus: ik heb er altijd alleen voorgestaan. Er was hier nooit een tweede salaris om op terug te vallen, zoals in veruit de meeste gevallen. Neem de kostwinnende partner (meestal de echtgenote) weg, en opeens zal 80% of meer van de 'stripauteurs' spoorloos verdwijnen. Dan is in één moeite ook de overproductie opgelost."


Kortere cyclussen van XIII vanaf 2019
11/08
TOP
XIII
Eind dit jaar loopt de reeks XIII Mystery ten einde. Dargaud zou wel graag een vervolg willen met albums over andere nevenpersonages uit de reeks XIII, maar Jean Van Hamme verzet zich daar vooralsnog tegen. Hij is zelf de scenarist van het laatste deel en superviseerde de scenario's van de twaalf andere scenaristen. Vaak dienden ze hun huiswerk opnieuw te doen en andere scenaristen vielen, zoals Stephen Desberg, naast de boot.

Volgend jaar komt alleszins wel de hoofdreeks XIII terug met deel 25. Hierboven zie je een van de platen uit het nieuwe verhaal door tekenaar Iouri Jigounov en scenarist Yves Sente. Deze laatste kiest voortaan voor kortere cyclussen van telkens maximum twee of drie albums waarbij je dus niet jarenlang moet wachten tot je het einde kan lezen.


Dirk Stallaert tekent K3, Steve Van Bael tekent Nachtwacht
11/08
TOP
K3Tussen 1999 en 2010 zijn er negentien strips verschenen van K3, twee ervan door Charel Cambré. In november is er bij Standaard Uitgeverij een gloednieuw album te verwachten met de nieuwe K3'tjes en met Jacques Vermeire als nevenpersonage. De tekenaar van het album K3 Roller Disco is Dirk Stallaert (Nino, Nero, Mieleke Melleke Mol). Onder deze titel wordt ook een tv-reeks voor VTM voorbereid. De scenarist van de nieuwe strips is Bruno de Roover. Hij heeft nog als tekenaar gewerkt voor Studio 100 en maakte later zelf de gagreeks Café Cowala terwijl hij voor Luc Cromheecke het one-shot De Tuin van Daubigny schreef en voor Romano Molenaar de reeks J.Rom - Force of Gold.

Daar blijft het niet bij met stripreeksen uit de stal van Studio 100. Ook van de tv-reeks Nachtwacht staat een stripreeks op stapel die in februari 2019 start. Sinds 2015 liepen al drie seizoenen, over een bovennatuurlijk trio (een vampier, een weerwolf en een elf) met magische krachten, op de Vlaamse jeugdzender Ketnet. De auteurs van deze gloednieuwe stripreeks zijn Steve Van Bael (Figaro, Baba Yega) en Peter van Gucht (scenarist van Suske en Wiske).

Nachtwacht
De voorbije jaren duiken dergelijke initiatieven naar tv-reeksen of bekende fenomenen weer op. De Buurtpolitie (door Nix) en Baba Yega kregen ook al een stripbewerking. Van Baba Yega blijft het weliswaar bij één album. Deze reeks is stopgezet hoewel de uitgeverij en Steve Van Bael die graag hadden voortgezet.


Thorgal 36 en Kriss van Valnor 8 komen eraan
11/08
TOP
Kriss van Valnor
Daags na ons vorig bericht over Thorgal werd bovenstaande cover van De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor deel 8 onthuld. We hebben daarom onderstaand artikel aangepast en uitgebreid.

Op 23 november ligt in zowel het Nederlands als het Frans Thorgal 36: Aniël in de winkel. In dat album komen de verhaallijnen van Thorgal en de spin-offs over Kriss van Valnor en Wolvin samen. Wolvin is inmiddels ten einde gekomen. Van Kriss van Valnor moet nog het laatste deel verschijnen, en wel op 31 oktober in het Nederlands. Logisch, want de gebeurtenissen daarin hebben een rechtstreeks gevolg voor Thorgal deel 36. Jolan en Magnus leveren in dat laatste album van Kriss en onder het oog van een soort rechter een ultieme strijd in een mysterieuze arena voor de toekomst van Jolans rijk. Xavier Dorison stond zijn schrijverstaak voor deze reeks af aan Mathieu Mariolle. Voor Fred Vignaux, de opvolger van Giulio De Vita, is dit album het tweede en al meteen het laatste in De Werelden van Thorgal... tenzij er nog andere plannen komen.

Hieronder: fragmenten uit Kriss van Valnor 8 met de Franse titel Le Maître de Justice.

Kriss van Valnor 8

Kriss van Valnor 8

Dorison was ook de scenarist van Thorgal deel 35 en zelfs van deel 36, maar er rees een dispuut over het scenario. Dorison wou onder meer Aniël laten sterven, maar dat zagen vader en zoon Rosinski niet zitten. Rosinski wou bovendien de vliegende boot uit het album Het Land van Qâ, dat als vervoersmiddel zou worden ingezet om Thorgal en zijn stervende zoon terug bij Aaricia, Wolvin, Jolan en Kriss te krijgen, niet opnieuw tekenen. Hun wegen gingen daarom uit elkaar waarop Yann gevraagd werd de verhaallijnen aan elkaar te knopen. In verschillende interviews, ook het onze, liet Yann weten dat hij het aanbod had afgeslagen omdat hij geen final cut verzekerd kreeg. Die info raakte achterhaald, want uiteindelijk schreef hij toch Thorgal deel 36, zijn eerste in de hoofdreeks. Zijn spin-off over de jonge jaren van Thorgal loopt ook nog door. In elk geval wordt het gezin van Thorgal Aegirsson in deel 36 herenigd, maar in welke omstandigheden?

Thorgal integraal 3Op 31 augustus staat ook nog de derde integrale van Thorgal in de collectie Niffle gepland. In
die integrales op groot formaat staan de Thorgal-avonturen in zwart-wit zonder extra's. Deel 3 bundelt de verhalen Aaricia, De Meester van de Bergen, De Wolvin en De Sleutelbewaarster. Deze integrale reeks verschijnt enkel in het Frans.Een nieuwe De Klaagzang van de Verloren Gewesten begin 2019
11/08
TOP
De Klaagzang van de Verloren Gewesten
De Klaagzang van de Verloren Gewesten
De Klaagzang van de Verloren Gewesten
De Klaagzang van de Verloren Gewesten
't Zit 'm in de details bij Béatrice Tillier. Ze werkt naarstig verder aan deel 2 in de cyclus De Heksen van De Klaagzang van de Verloren Gewesten, de derde cyclus na die van Grzegorz Rosinski en Philippe Delaby (wiens laatste album door Jérémy Petiqueux werd voltooid). Het vervolg van de cyclus De Heksen, geschreven door Jean Dufaux, verschijnt in het Frans in januari 2019.


Largo Winch als encyclopedie
11/08
TOP
Largo Winch
Wie alles wil weten over Largo Winch (en een mondje Frans begrijpt) zal vanaf 5 oktober een geïllustreerde encyclopedie kunnen raadplegen die uitgeverij Huginn & Muninn in het Frans uitgeeft. Het boek van 208 pagina's bevat schetsen, voorstudies, heel wat illustraties, exclusieve interviews en volgens de info worden alle geheimen van de serie in dit boek onthuld.


Een ruraal liefdesverhaal door Pascal Rabaté
11/08
TOP
Didier
Didier, la 5e Roue du Tracteur (Didier, het Vijfde Wiel aan de Tractor) is nog niet aangekondigd voor een vertaling. Het verschijnt eind augustus bij Futuropolis en is nieuw werk van Pascal Rabaté (Ibicus, Een Tweede Jeugd, Leve de Branding!), nu als scenarist voor François Ravard.

We maken kennis met de vijfenveertigjarige Bretoense Didier die met zijn zus Soazig in een boerderijtje woont. De grote fan van de Tour de France is heel ongelukkig, hij heeft nog nooit de grote liefde gekend. Bij zijn maat Régis, een boer die failliet ging en wiens eigendommen worden verkocht, gaat hij een oogstmachine kopen. Didier komt thuis zonder materiaal, maar wel met Régis. Soazig is furieus, maar de vonk slaat over tussen Soazig en Régis. Didier schrijft zich daarna in op een datingsite. Daar vindt hij al snel een geïnteresseerde.... nadat Soazig en Régis de info op Didiers profiel hebben aangepast... Liefde op de boerenbuiten.

Hier kan je een preview lezen, uiteraard in het Frans.


Nieuwe tekenaar voor Asterix
(voor een eenmalige uitgave)
08/08
TOP
Asterix door Fabrice Tarrin
Een nieuwe tekenaar voor Asterix!... Nu ja, voor een geïllustreerde versie van de volgende Asterix-animatiefilm dan toch. Vanaf 5 december draait de 3D-geanimeerde film Het Geheim van de Toverdrank in de cinema. Het is een nieuw verhaal waarin druïde Panoramix samen met Asterix en Obelix op zoek gaat naar een andere druïde die een mogelijke vervanger kan zijn, mocht Panoramix niet meer in staat zijn de geheime toverdrank te maken. Scenarist Alexandre Astier (Kaamelott) en regisseur Louis Clichy waren ook al verantwoordelijk voor de vorige animatiefilm Asterix en de Romeinse Lusthof.

Van deze film zal ook een geïllustreerd leesverhaal verschijnen met illustraties van Fabrice Tarrin. Zijn tekenstijl is verwant met die van Didier Conrad, de huidige tekenaar van Asterix. We kennen Tarrin van de jeugdreeks Violine en Het Graf van de Rommelgems, een avontuur van Robbedoes en Kwabbernoot. Voor het weekblad Spirou illustreerde hij jarenlang een rubriek over de geschiedenis van het weekblad. Hij was ook de tekenaar van een afgevoerde kortverhalenreeks over een jongere Kwabbernoot. Dat Asterix min of meer in zijn vingers zit, bewees hij al meermaals met zijn hommagetekeningen waarvan je er hieronder enkele ziet staan.

Door deze eenmalige uitgave verschuift de eerder geplande luxeversie op groot formaat van een ouder Asterix-verhaal naar januari 2019.


Asterix door Fabrice Tarrin
Asterix door Fabrice Tarrin
Asterix door Fabrice Tarrin
Asterix door Fabrice Tarrin
Asterix door Fabrice Tarrin


Een historische hond in De Blauwbloezen 62
08/08
TOP
De Blauwbloezen 62
Een vaste afspraak in het najaar is een jaarlijks album van De Blauwbloezen. De reeks is nog steeds een groot succes. In het Frans gaan er telkens meer dan 150.000 exemplaren over de toonbank. In een interview werd de 82-jarige Willy Lambil gevraagd naar het geheim van het succes en hij antwoordde met een boutade: "Ik weet niet hoelang het nog zal duren, maar het zal geen tien jaar meer zijn".

De Blauwbloezen 62

In deel 62, Sallie, adopteren de Noordelijken een hond die de naam Sallie krijgt. Blutch en zijn paard Arabesk zijn dol op de nieuwe mascotte van het leger. Raoul Cauvin baseerde zich voor zijn verhaal op de echte Sallie die een ontroerende voetnoot is in de Amerikaanse Burgeroorlog.

De Blauwbloezen 62

In 1861 vond een jonge infanteriesoldaat een pup van nauwelijks enkele weken jong die de mascotte van het 11de infanterieregiment van Pennsylvanië werd. Ze nam deel aan het reveil, de trainingen en parades en rende mee wanneer de soldaten ten aanval trokken. Ze was erbij in Hoke’s Run, Hatcher’s Run, Bull Run, Antietam, Fredericksburg, Chancellorsville, Gettysburg. Bij die laatste, vreselijk bloedige slag bleef ze liggen bij de gesneuvelde en gewonde soldaten van haar regiment tot overlevenden van het regiment haar drie dagen later terugvonden in een erbarmelijke toestand, nog steeds wakend bij de anderen. Op 6 februari 1865 kreeg ze tijdens een veldslag een kogel in de kop. Terwijl de strijd in alle hevigheid verder ging, begroeven de mannen van het 11de regiment haar ter plekke te midden het strijdgewoel. Vandaag waakt Sallie nog steeds bij het standbeeld ter ere van het 11de regiment in Gettysburg.De Blauwbloezen 62

De Blauwbloezen 62


Pieter Aspe en Marec starten stripreeks
08/08
TOP
Dossier van de Duivel
In 2017 sloegen cartoonist Marec en schrijver Pieter Aspe de handen in elkaar voor het one-shot Afscheid van een Muze als herinnering aan Aspes overleden vrouw Bernadette. Het album verschene bij Uitgeverij Van Halewyck. Beide heren waren al langer met elkaar bevriend en hun samenwerking krijgt een vervolg bij Aspes gloednieuwe eigen uitgeverij Aspe NV. Op 1 december verschijnt namelijk Dossier van de Duivel, het eerste deel in een stripreeks waarvan jaarlijks minstens één nieuw album zal verschijnen onder de reeksnaam Marec & Aspe. Net zoals in Afscheid van een Muze wisselen Aspes proza en Marecs illustraties en stripfragmenten elkaar af.

Dossier van de Duivel, dat ongeveer tachtig pagina's dik zal zijn, speelt zich af in Brugge en Parijs eind negentiende eeuw. Marec documenteerde zich minutieus om de locaties in beeld te brengen. Het verhaal is gebaseerd op feiten een verband blootleggen tussen satanische missen en historische figuren als pastoor Ludovicus Van Haecke, Berthe de Courrière, corurtisane en minnares van de Franse schrijver Remy de Gourmont, en schrijver Joris-Karl Huysmans.

Dossier van de Duivel
Dossier van de Duivel

Over Aspe gesproken. Eveneens in 2017 publiceerde hij De Butlerknop, het veertigste en toen laatste misdaadverhaal rond commissaris Van In. Op 15 september komt bij Aspe NV toch weer een nieuwe roman uit over Van In, maar niets is nog hetzelfde. "Commissaris Van In blijft de protagonist, maar zijn situatie is totaal anders. Pieter Van In is met pensioen, zit duidelijk niet lekker in zijn vel en van Hannelore Martens, de kinderen en Guido versavel is geen spoor. Van In Episode I is de start van een nieuwe reeks die tien boeken zal omvatten. Wie de tien boeken verzamelt, zal aan het einde van de reeks de lange rode draad door het verhaal kunnen ontwarren."


Wat na Enrico Marini's Batman-tweeluik?
08/08
TOP
Batman - The Dark prince Charming 1
Recent verscheen het slot van Enrico Marini's Batman-tweeluik The Dark Prince Charming. De hardcoverversie met andere cover en extra's verschijnt later dit jaar. In de VS is deel 1 al herdrukt met een afwijkende cover (zie cover hierboven).

En nu? Uit een Franstalig interview: "Mocht ik op een dag weer Batman tekenen, wil ik er in elk geval geen lang verhaal van maken, ongeacht het onderwerp. Ik zou nog graag twee of drie albums maken van De Adelaars van Rome, ik heb meer en meer moeite om De Schorpioen te tekenen. Tegenwoordig ben ik meer een man van de one-shots. Zestig pagina's is niet voldoende, maar iets langer, honderd of honderdtwintig pagina's bevalt me meer."

Volgens oudere info tekent Marini nog één laatste album van De Schorpioen en daarna vervolgt de reeks in een nieuwe cyclus met een andere tekenaar. Marini had nog het voornemen om zelf one-shots rond De Schorpioen te tekenen én te schrijven, maar hij heeft ook nog een detective-one-shot met de werktitel Polar als project.


Paul Panter 2 verschijnt in december
08/08
TOP
Paul Panter 2
Vorige week verscheen een dossieruitgave van Paul Panter, een oude held van Maurice Tillieux die een overgangetje vormde tussen zijn vaker bekendere detectivereeksen Felix en Guus Slim. Lees hier een bespreking. In het dossier staan ook de originele platen (met Nederlandstalige lettering) van een tweede verhaal, maar door het stopzetten van Sprint, waarin Paul Panter in voorpublicatie verscheen, bleef het verhaal onafgewerkt.

Sinds vorig jaar hebben we al meermaals aangekondigd dat François Walthéry (Natasja) en Jean-Luc Delvaux (Jacques Gipar) dat verhaal zouden voortzetten. Walthéry superviseert het werk van Delvaux. Étienne Borgers (Natasja, Nora Stalle) schreef het scenario. Het resultaat van hun werk verschijnt op 12 december in het Nederlands bij Dupuis.


Natasja integraal ook als luxe-editie
08/08
TOP
Natasja integraal 1Enkele weken geleden kondigden we bij Dupuis de start van de integrale reeks Natasja aan. Deel 1 verschijnt op 3 oktober. We kunnen hier nog aan toevoegen dat er ook een luxe-editie van verschijnt in een oplage van 125 exemplaren met linnen rug en een door François Walthéry gesigneerde ex-libris erbij. De prijs is nog niet vastgelegd, maar het zal rond de 75 euro kosten.

De Franse integrale reeks telt vijf delen met uitgebreide achtergronddossiers en bundelt de losse delen 1 tot 16. De reguliere reeks zit weliswaar al aan deel 22, in februari 2019 wordt deel 23 verwacht. Dat is het vervolg op De Blauwe Sperwer naar een verhaal van Sirius. In het Frans zijn er nog geen nieuwe integrales aangekondigd die Dupuis vervolgens zal kunnen vertalen.

Hieronder vind je de overige covers van de nog te verschijnen integrales.


Natasja integraal 2
Natasja integraal 3
Natasja integraal 4
Natasja integraal 5


Stripspeciaalzaak.be eindelijk op Facebook
04/08
TOP
Facebook
Sinds 1 augustus hebben we onze Facebookpagina geactiveerd. Als je zoekt op "Stripspeciaalzaak.be" en de pagina liket of volgt, zal je daar dagelijks nieuws, aankondigingen of andere berichten aantreffen. Ook signeersessies of expo's in deelnemende stripspeciaalzaken zullen we daar voortaan communiceren. Er zullen trouwens berichten volgen die niet altijd doorstoten naar de website terwijl we ander actueel nieuws uitbreiden voor onze website en van extra informatie voorzien.

We zien dit als een aanvullend kanaal, maar nog het meest als een rustige aanloop naar onze gloednieuwe website die we in september lanceren en waar we ook dagelijks updates zullen presenteren. Al die tijd waarin we hebben versloft om op sociale media aanwezig te zijn, deels door een technisch hopeloos verouderde website, hebben geleid naar een beter uitgebouwd, modern platform met diverse zoekmogelijkheden voor onze aanhoudende informatieverstrekking. Ook op Instagram zal je ons weldra terugvinden.


Brecht Evens wenst je Het Amusement
04/08
TOP
Het Amusement
In het nieuwste nummer van het Franse stripinfoblad Casemate staan al een recensies van Les Rigoles, de nog te verschijnen strip van Brecht Evens die op 26 september in het Nederlands bij uitgeverij Oogachtend verschijnt als Het Amusement. Er volgt ook nog een Engelse vertaling als The City of Belgium.

Casemate noemt de strip "hypnotisch" (dat rijmt op "psychotisch"). Op 336 pagina's krijg je het volgende geserveerd: "Eén nacht, drie mensen. Klaploper Jona heeft alles ingepakt. Hij trekt in bij zijn vriendin in Berlijn, morgenochtend komt de verhuisfirma. Maar zijn afscheidsnacht loopt uit de hand. De fragiele Victoria geniet van een rustig etentje met haar zus, haar ex, en diens nieuwe lief. Een gezellige avond ontspoort in een frenetieke nacht vol Xanax en discotheekkeuzestress. Het leven van ex-fuifbeest 'Baron Samedi' Rodolphe zit in een stevige dip. Een vluchtige ontmoeting katapulteert hem in het spectaculaire tegendeel van een depressie. In deze pulserende stadsmozaïek kruisen ze mekaar, in restaurant, taxi en discotheek, één zwoele zomernacht lang."


13 kortverhalen in Tom Boudens Kroepie & Boelie Boemboem
04/08
TOP
Kroepie & Boelie Boemboem
Arf Arf wordt het vierde album van Kroepie & Boelie Boemboem, Tom Boudens reeks over twee reservestripfiguren met zodanig veel knipogen naar andere strips dat je er scheel van kijkt. Het album verschijnt in september bij Bonte.

Arf Arf bundelt dertien kortverhalen die Tom Bouden, de assistent van Hec Leemans voor F.C. De Kampioenen, de voorbije jaren heeft gemaakt. Behalve speciaal voor dit album gemaakte verhalen met Kroepie en Boelie bevat het ook andere verhalen. Tom somde het als voor ons op: "De meeste verhalen hebben met elkaar gemeen dat ze een licht parodiërend karakter hebben. Zo staat er een pulpheldpersiflage in dat eerder in P@per verscheen, een langer verhaal rond mijn versie van De Lustige Kapoentjes, een parodie op Kuifje, twee verhalen rond Popeye die ik een paar jaar geleden maakte met de bedoeling die aan te bieden aan de Amerikaanse uitgever die toen nieuwe Popeye-comics publiceerde, maar er helaas net mee ophield toen mijn verhaaltjes klaar waren. Eén verhaal daarvan is overigens op tekst van Ger Apeldoorn. En de Kroepie en Boelie-verhalen zijn onder meer iets rond Sjors en Sjimmie en iets Robbedoes en Kwabbernoot-achtig, gebaseerd op een scenario voor een niet uitgevoerd project dat ik voor Dirk Stallaert had bedacht, aangevuld met stripjes die over typische stripdingen gaan."


Hoempa Pa integraal
04/08
TOP
Hoempa Pa
Hoempa Pa
Hoempa Pa, een reeks over een gespierde indiaan en een Franse koloniaal die als bemiddelaar optreedt, was een van de eerste samenwerkingen tussen Albert Uderzo en René Goscinny. Het geldt nu als een rechtstreekse voorloper van Asterix. Het idee werkten de auteurs aanvankelijk uit als krantenstrip voor de Amerikaanse markt, maar zowel daar als bij uitgeverij Dupuis, de uitgever van het weekblad Robbedoes, vonden ze geen publicatie. Bij het weekblad Kuifje, dat toen net op zoek was naar meer komische reeksen, konden ze wel terecht. Daar liep de reeks tussen 1958 en 1962 en dat leverde vijf verhalen van elk dertig pagina's op die meermaals werden uitgegeven in diverse uitvoeringen. Lees er hier meer over.

In 1979 bundelde Le Lombard alle verhalen in De Complete Avonturen van Hoempa Pa. Zeven jaar geleden gaf Uderzo's eigen uitgeverij Les Éditions Albert René een nieuwe integrale uit in het Frans, deze keer met achtergronddossier. Diezelfde integrale, weliswaar met een andere cover, zal dit najaar in het Nederlands verschijnen bij Le Lombard.

Van het duo Uderzo en Goscinny zijn de voorbije jaren in het Frans ook nog Jehan Pistolet (Johan Pikbroek), Benjamin et Benjamine en Luc Junior gebundeld. Sinds 2012 storten Philippe Cauvin en Alain Duchêne zich op Uderzo's volledige carrière om chronologisch alle illustraties, cartoons, strips (behalve Asterix) en diverse meer vanaf zijn kindertijd te bundelen. Intussen zijn er al drie vuistdikke boeken verschenen.


Jehan Pistolet
benjamin et benjamine
Luc Junior
uderzo integraal 1
Uderzo integraal 2
Uderzo integraal 3


Jeremiah en Kurdy verliezen hun motors in Jeremiah 36
04/08
TOP
Eppo 15

In Eppo nummer 15 startte de voorpublicatie van Jeremiah 36: Shit, Verdomme! dat later dit jaar bij Dupuis verschijnt.

In dat nieuwste verhaal konden Jeremiah en Kurdy als enigen ontsnappen aan een brand in een hotel waar ze verbleven, maar hun motors zijn tot as en schroot herleid. Op de koop toe zit een militie hun op de hielen. Om een gevangenisstraf te ontlopen, betreden ze een zwaar bewaakt privédomein. Wat of wie wordt daar verborgen?
Jeremiah 36


Dick Matena verstript Simon Carmiggelts cursiefjes
01/08
TOP
Kronkels
Naast zijn vele strips in uiteenlopende stijlen en genres is Dick Matena ook gekend van zijn bewerkingen van literaire werken zoals Gerard Reves De Avonden, Jan Wolkers' Kort Amerikaans of Willem Elsschots Kaas. Op 20 november publiceert De Arbeiderspers een andere bewerking waarin Matena de integrale tekst gebruikt van een Nederlandse schrijver. Dan verschijnt Kronkels, stripversies van Simon Carmiggelts cursiefjes die hij tussen 1946 en 1982 dagelijks voor de Nederlandse krant Het Parool schreef onder het pseudoniem Kronkel. Carmiggelt genoot ene grote populariteit dankzij deze cursiefjes waarvan jaarlijks selecties in boekvorm verschenen en waarmee hij ook op tv kwam om dergelijk komisch proza voor te dragen.

Voor Kronkels bewerkte Matena een vijftigtal cursiefjes die in een 224 pagina's tellende paperbackuitgave gebundeld worden. De tekenstijl varieert per verhaaltje: bij slapstickachtige vertellingen uit Carmiggelts jonge jaren kiest Matena voor een karikaturale tekenstijl, voor Carmiggelts melancholische kroegverhalen opteert hij voor een realistische stijl.


Slot van Zwarte Zorya komt eraan
01/08
TOP
Zwarte Zorya
In mei 2016 publiceerde Dark Dragon Books de vertaling van de eerste twee delen van Zwarte Zorya, de spin-off van Het Kristallen Zwaard (een fantasyreeks door Crisse en Jacky Goupil) die zich na deze vijfdelige cyclus afspeelt. De Italiaanse tekenaar Fabio Lai en Sylvia Douyé zijn de auteurs van de spin-off. Op het slot van de spin-off wachten we nu al een paar jaar, maar in september is het alvast zover in het Frans. Daarna is het aan Dark Dragon Books om de vertaling te laten aansluiten.

Zwarte Zorya is eigenlijk een grafisch buitenbeentje voor Fabio Lai wiens gewoonlijke tekenstijl tot het komische genre hoort. Zijn nieuwste taak ligt meer in dat genre, want hij is al een dik jaar de assistent van Marc Delaf, de tekenaar van Mooie Navels. Meerbepaald voor de spin-off Mooie Navels - Eerste Pesterijen is Lai actief om Delafs potloodtekeningen op te schonen en alles in inkt te zetten. Voor de decors wordt Pascal Copron ingeschakeld. Dankzij deze hulp kan Delaf verder opschieten met Mooie Navels deel 8.

Mooie Navels


Biografie in beelden van Peyo bij Daniel Maghen
01/08
TOP
Une Vie à SchtroumpferOnder de titel Une Vieà Schtroumpfer verschijnt in oktober een "biografie in beelden" van Peyo bij Daniel Maghen. Bij deze Parijse galerij en uitgeverij kwamen de voorbije jaren gelijkaardige boeken uit over Will, André Juillard, Maurice Tillieux, Cosey en Tibet. Het concept van deze collectie bestaat uit een reproductie van honderden originelen van covers en platen uit Peyo's albums, aangevuld met zeldaam beeldmateriaal en citaten uit interviews en artikels die samen een biografie opleveren. Schrijver en samensteller Vincent Odin blikt terug op Peyo's parcours als tekenaar: van zijn jeugdjaren over zijn carrière bij het weekblad Robbedoes, de oprichting en evolutie van zijn eigen studio tot zijn bijdrage aan de tekenfilmwereld.

De uitvoering van Daniel Maghens boeken is altijd tot in de puntjes verzorgd met verschillende luxueuze papiersoorten. Ook al kan je geen letter Frans begrijpen, is het nog de moeite, zeker voor de prijs van 59 euro voor een boek van 336 pagina's.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips