Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 30 mei:

Julio Ribera (91) overleden
Atom Agency, de nieuwe reeks van Olivier Schwartz en Yann
Pieter De Poortere maakt Mickey-album

Updates van 26 mei:

Kwartaal 3 van Dark Dragon Books
Star Wars-invasie bij Dark Dragon Books
Boerke knipoogt naar kunst

Updates van 23 mei:

Twee Napoleon-trilogieën bij Microbe en extra gevechten in Castan
Aloma bij Prestige

Updates van 18 mei:

Marvel belandt bij Dark Dragon Books
Shi 3 in het najaar
Afscheid van Sprinkhaan

Updates van 15 mei:

William Vance (82) overleden

Updates van 12 mei:

André Taymans bewerkt oud filmscript voor Caroline Baldwin 18
Het Duistere Masker bij Syndikaat

Updates van 9 mei:

Jean-Yves Delitte pakt Blackbeard aan
De reeks na De Piraten van Barataria

Updates van 5 mei:

Silvester in mei en juni
Jacques Stoquart (87) overleden
Coverstudies XIII Mystery 13 en de eerste platen
Heruitgave Peyo's allereerste Smurfenverhalen
Solliciteren bij Christophe Arleston

Updates van 2 mei:

François Schuitens Blake en Mortimer opent een hommagecollectie
Opnames tv-programma Rijker dan je Denkt? in Belgisch Stripcentrum
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2018: mei • juni • juliaugustusseptember • oktober • november • december
2019: januari • februari • maart • april
 
Julio Ribera (91) overleden
30/05
TOP
Julio Ribera
Axel Moonshine
Zondagmorgen 27 mei overleed Julio Ribera, de op 20 maart 1927 in Barcelona geboren Spaanse tekenaar van onder andere (en vooral) Axel Moonshine, een knappe sf-reeks op scenario van Christian Godard. Hij werd 91 jaar.

Onder het regime van dictator Franco vluchtte Ribera in 1954 naar Frankrijk waar hij meer dan een halve eeuw deel uitmaakte van de verdere evolutie van de strip. In Spanje was hij al begonnen als striptekenaar, in Frankrijk publiceerde hij zijn eerste strip, een western, in Zorro. Axel Moonshine verscheen vanaf 1975 in diverse landen, vanaf 1979 ook bij ons. In het Nederlands is de reeks weliswaar chaotisch uitgegeven door vier uitgeverijen. een ervan was zijn eigen uitgeverij tot die in 1991 weer de deuren moest sluiten door gebrek aan een uitgebreide commecriële catalogus. Na deel 32 werd de reeks stopgezet door de Franse uitgeverij. Ribera schreef daarna een driedelige autobiografie over zijn jeugd in Spanje. Hij zou ook nog een laatste afsluitende deel van Axel Moonshine hebben getekend, maar Ribera en Godard vond geen andere uitgever meer bereid het uit te geven. Ze overwogen nog een publicatie via internet als download, maar ook die plannen doofden uit. Op de site van Godard staat dat album nog steeds aangegeven als "te verschijnen".

Het Land van de Glomen Het Grote Genot Het Grote Schandaal Dracurella

Behalve Axel Moonshine maakte het duo ook de fantasyreeks Het Land van de Glomen waarvan de laatste twee delen van de vierdelige reeks nooit vertaald raakten, het erotische tweeluik Het Grote Genot en de detectivereeks Het Grote Schandaal waarvan deel 4 niet vertaald raakte. Een vroegere reeks schreef Ribera zelf: Dracurella, met ook weer een laatste onvertaald album als hiaat.


Atom Agency, de nieuwe reeks van Olivier Schwartz en Yann
30/05
TOP
Typhoon
Dit najaar laten Olivier Schwarz en Yann weer van zich spreken. Niet met een nieuw verhaal van hun intrepretatie van Robbedoes en Kwabbernoot, maar met de nogal op Guus Slim geïnspireerde nieuwe reeks Atom Agency.

Atom Agency start in augustus 1949 en heeft drie detectives in de hoofdrol. Atom is de zoon van een Armeniër die tradities hoog in het vaandel voert en die commissaris is van een belangrijk politiekantoor in Parijs. Atom is zelf de stichter van een detectivebureau. Hij wordt bijgestaan door de dynamische Mireile (Mimi) en de indrukwekkende Joseph Villain, een voormalig bokser. Om geld in het laatje te krijgen, onderzoekt Atom een juwelendiefstal van La Bégum, de vrouw van de rijke Aga Khan. Volgens de eerste bronnen lardeert Yann zijn verhaal als vanouds met historische elementen, nostalgie en humor, hopelijk niet weer op een manier dat het onleesbaar wordt voor lezers die geen boodchap hebben aan een stortvloed onduidelijke knipogen.


Pieter De Poortere maakt Mickey-album
30/05
TOP
Van Pieter De Poortere hebben we nog maar net zijn nieuwste album van Boerke aangekondigd of we kunnen het al over een volgend project hebben. Volgens een interview in De Standaard maakt hij namelijk voor Glénat een hommagestrip van Mickey Mouse voor de Franse collectie die al enkele jaren loopt. Europese auteurs maken voor deze collectie in hun eigen stijl en met eigen scenario's eenmalige verhalen. De Poortere in De Standaard: "Je krijgt wel de vrijheid om je eigen ding te doen. Dat is net de opzet van het project. Ik ben wel drie keer opnieuw moeten beginnen omdat Disney opmerkingen had bij het scenario. Maar nu ik afgewerkte tekeningen begin af te leveren, hebben ze me persoonlijk laten weten dat ze zeer gelukkig zijn met mijn werk. En daar word ik dan weer gelukkig van."

Uit de hommagecollectie zijn al drie verhalen vertaald: Zombokoffie door Régis Loisel, De Jeugd van Mickey door Tebo en sinds vandaag ligt De Verloren Oceaan door Silvio Camboni en Denis-Pierre Filippi in de winkel. In het Frans bestaan ook nog Une Mystérieuse Mélodie (over de ontmoeting tussen Mickey en Minnie Mouse) door Cosey, Mickey Maltese (een parodie op Corto Maltese) door Giorgio Cavazzano, Sandro Zemolin en Bruno Enna en Mickey's Craziest Adventures door Nicolas Keramidas en Lewis Trondheim. Van dit laatste duo verscheen vorige week nog een gelijkaardig pulpalbum over Donald Duck. Cosey, Loisel en Tebo zouden trouwens nog graag nieuwe albums maken voor deze collectie. Camboni en Filippi hebben zelfs al groen licht gekregen voor een tweede album.

Mickey Cosey
Mickey
Mickey
Donald


Kwartaal 3 van Dark Dragon Books
26/05
TOP
Typhoon
Uit het zeer productieve derde kwartaal van Dark Dragon Books hebben we vorige week al de Marvel-comics Deadpool Kills the Universe (waravan ook op slechts honderd exemplaren gelimiteerde hardcoveredities verschijnen met alternatieve covers en art-prints) en Marvel Heroes voorgesteld. Hieronder en in dit aparte Star Wars-overzicht stellen we de rest van het programma van juli tot september voor.

We beginnen in de lucht met het gebundelde tweeluik Typhoon van Christophe Gibelin. Ken je hem nog? Van De Lichten van de Amalou, Vleugels van Lood, Vuurboot en Schaduwland? Typhoon is een geromantiseerd verhaal over een Belgische RAF-piloot die in 1943 de gewaagde stunt onderneemt om het hoofdkwartier van de Gestapo in Brussel onder vuur te nemen.
"Het is 1943, middenin de Tweede Wereldoorlog. Een Belgische piloot in dienst van de RAF vliegt, zonder opdracht, naar hartje Brussel om daar het hoofdkwartier van de Gestapo te bestoken. Volgens onbevestigde bronnen vinden de Duitsers tussen de slachtoffers iemand in uniform die niet tot de naziorganisatie behoort, maar die lid is van het verzet. Zijn identificatie leidt tot de ontmanteling van een verzetsnetwerk en de dood van Belgische patriotten. Dit grotendeels geromantiseerde verhaal vormt de basis van Typhoon. In de oorlog zochten talloze jonge mensen hun heil in Engeland om van daar de strijd voort te zetten. De Engelse RAF werd een luchtmacht met piloten uit een groot aantal verschillende landen. Het album Typhoon staat model voor de lotgevallen van al die vluchtende strijders in vreemde dienst, die er het beste van proberen te maken. Een bijzondere rol is weggelegd voor de Typhoon."


U.47 1
U.47 2
Behalve met luchtvaartreeksen peilt Dark Dragon Books of er ook interesse bestaat in duikbootreeksen. Het experiment begint met U.47 die sinds 2011 in het Frans loopt en al elf albums beslaat, alle het werk van Gerardo Balsa en Mark Jennison. De Franse edities verschijnen bij Zéphyr (inmiddels ingelijfd door Dupuis) die de initiatiefnemer is van heel wat luchtvaartreeksen zoals Team Rafale, het volgende week bij Dupuis te verschijnen De Tweekoppige Adelaar, Little England van het Vlaamse duo Thomas Du Caju en Jean-Claude Van Rijckeghem, Team Rafale, De Rode Baron en de Buck Danny-spin-off Buck Danny "Classic".

De voorstelling van U.47: "Beleef het avontuur mee van een beroemde onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog, het best bewaarde geheim van het Derde Rijk. Door zijn laatste patrouille te overleven, slaagt de U-47 erin om het noodlot te verslaan. De Duitse Admiraliteit besluit het schip in dienst te stellen van een eenheid speciale strijdkrachten voor acties te land en ter zee om zich van de overwinning op de Atlantische Oceaan te verzekeren."
Deel 1,De Stier van Scapa Flow: "Oktober 1939 . Kapitein Günther Prien en zijn bemanning
van de U-47 worden een legende door met succes de Engelse basis in Scapa Flow binnen te sluipen en het slagschip HMS Royal Oak tot zinken te brengen."
Deel 2, De Overlevende: "Acht patrouilles later is de U-47 een gevreesde Grijze Wolf aan het hoofd van een Wolfsroedel van drie duikboten, op jacht naar een konvooi. Commandant Walters en zijn Britse destroyer gunt ze geen eenvoudig succes. Zijn zoon was op de Royal Oak, hij zint op vergelding. Prien en Walters staan tegenover elkaar in een koppig gevecht met explosieve strijdmiddelen. Wie maakt als eerste de fatale fout die de ander de overwinning schenkt?"


De Venetiaanse
De Krijgers van God 3
  De Veteniaanse is een gebundeld tweeluik van Laurent Gnoni en Patrice Ordas (Ambulance 13, Hindenburg, Moses Rose, Het Oog van de Dobermanns, S.O.S. Lusitania). "1499: Het grootse, rijke Venetië aan het einde van de vijftiende eeuw. Al twee eeuwen lang zijn doges staatshoofden van de republiek Venetië. De huidige doge heeft duidelijk een zwakke plek: de liefde voor zijn nicht, Constanza. Hij overlaadt haar met geschenken, terwijl zij op haar beurt op geraffineerde wijze charme en schoonheid in de strijd gooit om alles van haar oom gedaan te krijgen. Voor de laatste keer wil de Doge zijn nichtje het gigantische jaarlijkse lentefestival aanbieden. Een mooie gelegenheid voor de gevreesde bandiet Lorenzo om het mooiste juweel van Venetië te stelen... Constanza zelf."

Een kleine eeuw later is De Krijgers van God gesitueerd. De reeks is in juli toe aan het derde deel. "1562.Na de dood van haar zoon Frans II en de toetreding tot de troon van Karel IX wordt regentes Catherina de Medici de belangrijkste persoon in het land. Omdat ze de spanningen tussen katholieken en Hugenoten wil verlichten, is ze voorstander van een beleid van burgerlijke tolerantie. Ze gaat zelfs zo ver om de protestanten buiten de steden vrijheid van godsdienst toe te staan. Maar hertog de Guise, de sterke en charismatische leider van katholieke belangen, is het daar niet mee eens. Op weg naar de koningin-moeder in Parijs, komt zijn reisgezelschap door het dorp Wassy in de Champagnestreek waar ze een illegale bijeenkomst van protestanten aantreffen. De spanningen tussen de twee kampen komen tot een uitbarsting..."


Emilio van der Zuiden
Etienne Willem
Dark Dragon Books lanceert de nieuwe collectie Artbook Collection met meteen twee mooie namen die nog mooiere tekeningen kunnen voorleggen. Beide albums zijn tachtig pagina's dik.

In het artbook van Emilio van der Zuiden (van wie bij Dark Dragon Books de Agatha Christie-verstripping De Geheime Tegenstander verscheen) zal je ook Margot uit De Autreportages van Margot aantreffen. Die reeks verschijnt bij Silvester. Een vijfde deel is voor binnenkort, weliswaar getekend door Callixte. Het artbook bundelt een selectie van vijftien jaar illustraties waarin vooral knappe wagens en vrouwen voorkomen, voor elk wat wils.

Het andere artbook bundelt losse illustraties, pin-ups, voorstudies, aanzetjes voor projecten en ander fraais van Etienne Willem, bekend van De Vleugels van de Aap en Het Zwaard van Ardenois.


The Beatles Story
Jong Verzet 1
The Beatles Story is een bij elkaar geplakte en gephotoshopte strip met de geschiedenis van The Beatles, van de stad Liverpool en de beginjaren in Hamburg tot het nummer Let It Be. De voorpublicatie.

In Jong Verzet zingen ze een toontje lager. Deze reeks sluit aan bij recentere reeksen als Kinderen van het Verzet en De Oorlog van de Lulu's waarin we kinderen in het verzet zien tijdens de Eerste of Tweede Wereldoorlog. "1940 - Frankrijk is bezet. In een Normandisch dorp leert de bevolking samen te leven met de vijand, terwijl ze ondertussen het verzet op poten zetten. Gaston en zijn drie jonge vrienden zijn vastbesloten om hun land te verdedigen, ondanks hun jonge leeftijd. Tijdens een door de nazi's georganiseerde receptie luistert Gaston een belangrijk gesprek af: Hitlers soldaten plannen het transport van een verzameling roofkunst. Een mooie kans voor de vier jonge verzetshelden." Tekenaar Nicolas Otéro kennen we nog van AmeriKKKa dat bij Saga Uitgaven verscheen. De tekenstijl is nu helemaal anders.


A Game of Thrones
Game of Crowns 1
Alle twaalf hardcoveralbums van A Game of Thrones, een verstripping van het oorspronkelijke boek van George R.R. Martin waar het eerste seizoen van de tv-reeks uit is gepuurd, wordt in juli verkrijgbaar als verzamelbox.

Je mag je in juli ook verwachten aan de parodie Game of Crowns door Baba (Commando Kerstman) en Lapuss' (Katten, Katten en nog eens Katten). "Een meedogenloze oorlog woedt tussen de zeven stamhoofden die over de zeven koninkrijken regeren. Hun uiteindelijke doel: de zeven kronen grijpen om over beide continenten te heersen. Tot zover klinkt alles nog bekend... Jon Schreeuw, Pythion, Grodo en prinses Danerkiss rekenen op hun legers van draken, ridders of zombies om hun favoriete hobby te beoefenen: Elkaar de hersens inbeuken!"


Billy Stuart 1
Billy Stuart 2
Voor de jeugd is er het wasbeertje Billy Stuart, qua aanpak te vergelijken met Geronimo Stiton.
Deel 1, De Dapperlingen: "Billy Stuart is een jonge wasbeer die ervan droomt in de voetsporen te treden van zijn opa Giel, een dappere avonturier. In zijn gezelschap bedwingt hij de meest woeste rivieren, beklimt hij bergen met de steilste toppen en trotseert hij de grootste gevaren. Op een dag ontvangt Billy een brief van Giel. Hij schrijft dat hij een manier heeft gevonden om in de tijd te reizen en nodigt Billy uit om afscheid te nemen voordat hij aan de grote tijdreis begint. Billy is verbijsterd. Hoe kan zijn opa nou een manier hebben ontdekt om in de tijd te reizen?"
Deel 2, In het Hol van de Minotaurus: "In het spoor van zijn opa Giel, vinden we Billy Stuart en zijn vrienden terug als gevangenen in een andere tijd en een andere plaats. Nadat ze door een donker bos zijn gereisd, waar ze zijn ontsnapt aan de dodelijke kaken van een krokodil, vallen ze in handen van verkenner soldaten. De Dapperlingen worden naar de haven gebracht en aan boord van een schip gezet. De grote, zwarte zeilen worden gehesen en ze worden naar het ruim van het vaartuig gebracht als galeislaven. Onder bedreiging van de zweep worden Billy en zijn vrienden gedwongen om te roeien. Maar waar gaat die reis heen? Op het schip gonzen de geruchten. Een paar maanden daarvoor werd een groepje Atheners afgezet in de haven van het
eiland Kreta en sindsdien doen vreemde de berichten de ronde in het land. Over een monster en menselijke offers..."


De Sage van Atlas & Axis 3
My Little Pony
Het heeft een tijd geduurd, maar in september verschijnen dan toch nog de afsluitende delen 3 en 4 van de dierenstrip De Sage van Atlas & Axis van de Spaanse auteurs Pau. "Ze zoeken wraak voor de verwoesting van hun dorp door de verschrikkelijke Noorhonden. Ze zoeken de missende schakel in de evolutie van honden. En nu raken onze twee helden ineens in een oorlog verwikkeld, terwijl ze op zoek zijn naar het Magische Bot van Khimera, de sleutel van de legende rond de Bak des Overvloeds. Redden ze het vege hondenlijf en vinden ze antwoorden op alle raadsels? Samen met een grote roedel tot de tanden gewapende honden is het tweetal over zee op weg naar het kasteel van de Makas. Het was niet hun eigen keuze, maar ze moeten het er maar mee doen. Overleven is het enige dat telt. Zo krijgen ze te maken met Volk, een wolf met nogal duistere bedoelingen."

Hier zie, leesvoer voor My Little Pony-fetisjisten. Die goedaardige, vliegende pony's zijn sinds de jaren 1980 bekend als speelgoedpoppen en zijn intussen drie animatiereeksen en een tekenfilm ver waar ook volwassenen aan verslingerd raakten. Ze verenigden zich sinds 2010 in een grote liefhebbersgemeenschap die zichzelf brony's noemen. Zelfs speelgoedbedrijf Hasbro had de impact op volwassenen en het groeiende fenomeen niet verwacht na de tekenfilmserie My Little Pony: Friendship Is Magic.
Vriendschap Is Betoverend is een album van 48 pagina's in softcover, bedoeld voor lezertjes van zes tot twaalf jaar. "Tijd voor weer een onvergetelijk avontuur in Equestria met al je favoriete Pony's en een splinternieuwe verhaallijn! Wanneer een lang onzichtbare vijand het gevaar dicht bij huis brengt en de Pony-wereld onderdompelt in duisternis, zullen de Pony's nieuwe uitdagingen aan moeten gaan en oude angsten moeten overwinnen. Dat wil je niet missen!"


Angor
Conan
Legendes van Conan
Lady Mechanika
Meta-Baron
Op de Barricades!
Lezers die geduld uitoefenden, kunnen complete reeksen of cyclussen kopen als collector's pack met een sleeve errond. Het gaat om de vijfdelige fantasyreeks Angor, de eerste cyclus van Conan (deel 1-2-3), het complete Legendes van Conan (deel 1-2-3), het tweeluik De Wezen van West Abbey en het afgeronde verhaal La Dama de la Muerte van de in fantasymiddens snel populair geworden steampunkreeks Lady Mechanika, de eerste twee tweeluiken van Meta-Baron, alle drie delen van Op de Barricades! en ook nog de complete trilogie Sparta.


Judge Dredd 1
Judge Dredd 2
Na de Apocalyps
Kindsoldaat 1
Kindsoldaat 2
Kindsoldaat 3
De Vleugels van de Aap 1
De Vleugels van de Aap 1
De Vleugels van de Aap 2
Van eerder verschenen albums in hardcover zijn ook softcoveruitvoeringen te verwachten. Ze waren niet eerder aangekondigd. Sommige van die hardcovers zijn immers al uitverkocht door een keuze voor lagere oplages. Judge Dredd: De Geschiedenis van de Gerechtigheid wordt opgesplitst in twee softcoveralbums. Verder volgen ook de one-shots Na de Apocalyps en De Luchtvaarder, de trilogie Kindsoldaat en de eerste twee delen van De Vleugels van de Aap.


Star Wars-invasie bij Dark Dragon Books
26/05
TOP
Star Wars
De komende maanden verschijnen bij Dark Dragon Books heel wat Star Wars-titels die we in dit overzicht voor je hebben verzameld.

Met veel plezier stellen we oud werk voor in een nieuw jasje. Star Wars Legends: Thrawn Trilogie is de verstripping van drie legendarische Star Wars-romans van Timothy Zahn uit 1991 tot 1993. Het verhaal speelt zich vijf jaar na Return of the Jedi af. In 1995 goten tekenaars Olivier Vatine (Aquablue, Niourk, Cixi van Troy) en Fred Blanchard het eerste boek in een minireeks op scenario van Mike Baron. Later werd het opgepikt voor de langere Thrawn Trilogy en aangevuld met verstrippingen van de twee andere boeken verhalen met onder meer Terry Dodson (Dromen, Red Skin, Batman: Harley Quinn, Prinses Leia) als tekenaar. Dark Dragon Books geeft komend kwartaal alvast de eerste twee delen van de trilogie uit in softcover en hardcover. Deel 1, Erfgenaam van het Rijk, is een klepper van 144 pagina's, deel 2, De Macht van de Duistere Kant, is 152 pagina's dik. De Thrawn-trilogie werd in 2014 officieel als niet-canon beschouwd.

Erfgenaam van het Rijk: "In de jaren tussen de films door zijn er allerlei boeken en strips verschenen met de verdere avonturen van Luke Skywalker, prinses Leia, Han Solo en de andere personages uit de Star Wars-saga. Maar voor mensen die alleen bekend zijn met de gebeurtenissen uit de films en die zich altijd hebben afgevraagd wat er verder is gebeurd, is Star Wars Thrawn een goede plek om te beginnen. De tirannie is ten einde gekomen, maar wat komt daar voor in de plaats? Vijf jaar na Return of the Jedi zijn Leia en Han getrouwd. De zware taak van het formeren van de regering van de Nieuwe Republiek ligt op hun schouders. Luke Skywalker is ondertussen de eerste in een hopelijk nieuwe generatie Jedi-ridders. Maar duizenden lichtjaren verderop heeft de laatste Dark Lord van de keizer, grootadmiraal Thrawn, het bevel overgenomen over wat nog rest van de keizerlijke vloot. Thrawn heeft twee belangrijkeontdekkingen gedaan, wat de ondergang van de Nieuwe Republiek van de Rebellenalliantie zou kunnen betekenen — twee ontdekkingen die allebei de achternaam Solo hebben!"

Star WarsDe Macht van de Duistere Kant: "De Nieuwe Republiek wankelt nog steeds onder de aanvallen van de Dark Lord, grootadmiraal Thrawn, en worstelen de drie rebellenhelden Leia Organa, Han Solo en Luke Skywalker ieder met hun eigen uitdagingen... Terwijl Han Solo een leger smokkelaars probeert te rekruteren voor de Nieuwe Republiek, reist prinses Leia met C-3PO en Chewbacca naar de planeet Honoghr. De lokale bevolking, de Noghri, wordt al jaren als privécommando's uitgebuit door grootadmiraal Thrawn en de rebellenleider hoopt ze ervan te kunnen overtuigen zich af te keren van de Dark Lord en zich aan te sluiten bij de Nieuwe Republiek. Thrawn is ondertussen op zoek naar de verloren gewaande Katana-vloot. Maar de door hem gerekruteerde afvallige Jedi-meester C'Baoth slaat helemaal door en besluit dat alleen hij de werkelijke erfgenaam van het Keizerrijk is. Met gebruik van de Force roept hij Luke Skywalker op. Luke reageert op de oproep en gaat op de planeet Jomark in training bij de krankzinnige, megalomane Jedi-meester. Zal Luke erin slagen overeind te blijven in de strijd tegen de duistere kant?"


Star Wars
Star Wars
De As van Jedha is de achtste cyclus van de doorlopende Star Wars-reeks die je per drie delen (de eerste twee cyclussen) of twee delen (alle albums daarna) kan lezen. "De Rebellenalliantie richt zijn aandacht weer op de verwoeste planeet Jedha! Ooit was dit een belangrijke plek voor de Jedi, maar nadat de Death Star de Heilige Stad in de as heeft gelegd, bestaat Jedha alleen nog uit ruïnes. Scenarist Kieron Gillen en tekenaar Salvador Larroca brengen Luke, Leia, Han en de rest terug naar dit tragische slachtoffer van de razernij van het Keizerrijk! Het Galactische Keizerrijk is teruggekeerd naar Jedha in de hoop dat de aanval van de Death Star nog kyberkristallen heeft gespaard waarmee ze hun wapens kunnen opladen. Rebellenleiders prinses Leia en Luke Skywalker voeren ondertussen samen met smokkelaar Han Solo een missie aan, om een nieuwe basis voor hun operatie te vinden. Zodra ze aankomen op Jedha sluiten de rebellen zich aan bij Chulco Gi en voormalige rebel Ubin, bewoners van de zo goed als verwoeste planeet. Maar wanneer Ubin en Chulco de helden van de Opstand naar de overlevende leden van Saw Gerrera's militia brengen, wacht hen een niet zo warm welkom..."


Star Wars
Star Wars
Het complete Mace Windu speelt zich net na Episode II: Attack of the Clones af. "Al meer dan duizend generaties zijn de Jedi de vredesbewaarders van de Galaxy. Maar nu, aan het begin van de Clone-oorlogen, hebben ze een nieuwe rol: generaals in het leger van de Republiek. Mace Windu, een van de grootste strijders van de Jedi, leidt een kleine eenheid van Jedi in de strijd. Hij moet vrede sluiten met zijn nieuwe rol of zichzelf verliezen in het geweld rondom hen! Het is een oorlogstijd! Het Separatistische plan om een enorm robotleger op Geonosis te bouwen wordt onderbroken wanneer de Republiek een leger van Clone Troopers activeert in geheime opdracht van een oude Jedi-meester, jaren geleden. Om dit nieuwe gigantische leger van de Republiek aan te voeren, zijn de Jedi-meesters 'bevorderd' tot legergeneraals. Jedi-meester Mace Windu vecht aan de frontlinie van de strijd op Geonose, om de Republiek aan een overwinning te helpen. Maar dat gaat niet zonder het verlies van vele Jedi-strijders. Terwijl de Clone-oorlogen voortwoeden, hebben Mace Windu en zijn medestrijders grote problemen met hun nieuwe rol als strijders voor de Republiek in plaats van vredesbewaarders van de sterrenstelsels."


Star Wars
Star Wars
Van oudere Star Wars-titels komen collector's packs uit. Het gaat om twee pakketten van de eerste twee filmtrilogieën (de Filmspecials van het Italiaanse team voor jongeren), een pakket met de twee cyclussen De Geheime Oorlog van Yoda en De Krijsende Citadel (vier softcovers) en de komische Jedi Academie-trilogie van Jeffrey Brown.


Star Wars
Star Wars
Star Wars
Star WarsDe Ewoks Helpen Mee, Gevecht om de Death Star en Solo: Dit Is de Bemanning zijn drie nieuwe leesboekjes voor jonge lezertjes.

Star Wars Avonturen: Helden van het Heelal is voor een wat oudere jeugd. "Reis naar een sterrenstelsel hier ver, heel ver vandaan met dit eerste deel van een compleet nieuwe serie met afwisselende personages, én makers! De verhalen omvatten de hele Star Wars geschiedenis en lopen uiteen van de gebeurtenissen van voor Episode I: The Phantom Menace helemaal tot aan Episode VIII: The Last Jedi. Belangrijke en minder belangrijke personages, oud en nieuw, nemen je mee op nieuw terrein binnen de wereld van Star Wars, en vertellen enthousiaste verhalen die de enormiteit van de strijd tussen goed en kwaad duidelijk zullen maken voor een nieuwe generatie fans. Dankzij de mix van oude en nieuwe personages zal Star Wars Avonturen Jedi van alle leeftijden aanspreken, zowel meesters als padawans!"


Boerke knipoogt naar kunst
26/05
TOP
Boerke
Boerke
Boerke
Binnenkort verschijnt Boerke Kijkt Kunst bij Nanuq met 54 knipogen naar wereldbekende kunstwerken. Tot 3 juni kan je in Galerij Année in Haarlem terecht voor een expo met originelen, prints en bewerkte schilderijen. Van Boerke is intussen ook een animatieserie in ontwikkeling.

De voorstelling van Boerke Kijkt Kunst: "Boerke heeft het oog van een kunstenaar! Het staat op zijn nachtkastje, op sterk water, naast het oor van Van Gogh. In Boerke Kijkt Kunst laat onze eeuwige loser nu ook zijn artistieke kant spreken. Hij opent een pot gitzwarte verf en neemt de grote werken uit de kunstgeschiedenis onder handen in zijn typische hilarische stijl: cynisch, grof én ongenuanceerd. Kortom, zoals kunst moet zijn."


Twee Napoleon-trilogieën bij Microbe en extra gevechten in Castan
23/05
TOP
La Bataille 1
La Bataille 2
La Bataille 3
Wat Microbe het volgende najaar brengt, staat nog niet helemaal vast, maar we mogen ons alvast verwachten aan de start van twee historische trilogieën over veldslagen die Napoleon Bonaparte voerde. Beide reeksen van de Spaanse tekenaar Iván Gil en de Franse scenarist Frédéric Richaud (De Schilderleraar, Levenslijnen) naar de prijswinnende romans van Patrick Rambaud verschijnen in softcover en een gelimiteerde hardcoveruitvoering. De Franse edities kwamen tussen 2012 en 2018 bij Dupuis uit.

Ten eerste is er La Bataille (De Slag) over de slag bij het Oostenrijkse Aspern-Eßling van 21 en 22 mei 1809 waar de troepen van Napoleon de Donau probeerden over te steken na het innemen van Wenen. De Fransen raakten slaags met het Oostenrijkse leger dat de Fransen probeerde tegen te houden. De veldslag duurde twee dagen en liep uit op een nederlaag voor de Fransen in de ogen van de Oostenrijkers, maar de Fransen stonden een maand later weer aan de Donau waar ze de Oostenrijkers versloegen in de Slag bij Wagram. Het speciale aan de roman uit 1997 is dat het idee en de notities voor het boek oorspronkelijk van de Franse schrijver Honoré de Balzac kwamen op basis van oogetuigenverslagen. De strip volgt de volledige veldslag en de beslissingen van de dienstdoende officieren.


Bérézina 1
Bérézina 2
Bérézina 3
De trilogie Bérézina volgde een paar jaar na het afronden van La Bataille en gaat over een hoofdstukje in de Russische campagne van Napoleon, meerbepaald de veldslag van 26 tot 29 november 1812 aan de Wit-Russische rivier de Berezina tijdens de terugtrekking van Napoleon uit Rusland. De Grande Armée was al verslagen en vermoeid en viel aan de Berezina in de val. Maar Napoleon gaf zich niet zomaar gewonnen. Het verhaal wordt verteld aan de hand van uiteenlopende standpunten, van soldaten over kroniekschrijvers tot de keizer zelf.


Castan 1
Castan 2
Castan 3
Nu we toch bezig zijn met het aankondigen van strips die bij Microbe zullen verschijnen, blikken we al vooruit naar begin 2019 wanneer Castan zal verschijnen. De gebroeders Raphaël en Alexandre Morellon maken momenteel het vierde en laatste album. De Franse reeks verschijnt bij Des Bulles dans l'Océan, een uitgeverij op het Franse eiland La Réunion.

Castan is gesitueerd in de zeventiende eeuw. Op de Indische Oceaan, in de Golf van Bengalen, wordt de Franse matroos Castan de Roscoff gedwongen dienst te nemen in het leger van de Indische koning Rajhan Orccha. Castan is nog maar een jongen, maar hij zal keuzes moeten maken die zijn eigen lot en dat van het hele koninkrijk zullen bepalen.


Aloma bij Prestige
23/05
TOP
Aloma
Prestige kondigt slechts kort voor de eigenlijke releases te verschijnen albums aan. Vandaar dat we vaak achterlopen met informatie over die titels. De nieuwste aankondiging betreft Aloma: De Schat van de Onversaagde van de Spaanse auter Alfonso Font (Taxi, Gevangene van de Sterren, Héloïse van Montfort) van wie Prestige de laatste jaren wel meer albums uitgeeft. Aloma is 56 pagina's dik en verschijnt in hardcover.

De korte inhoud: "Aloma woont en werkt in Barcelona, met haar oom Cyrus die antiquair is en kunstwerken restaureert. In zijn atelier en werkplaats bewaart hij de laatste resten van een oud galjoen, de Temerario (De Onversaagde). Hierin is, zoals een bende gangsters vermoedt, nog steeds een deel van de schat die zij eens vervoerde, achtergebleven. Dit vermoeden brengt onze hoofdrolspelers in doorlopend levensgevaar! Aloma en Cyrus roepen de hulp in van privédetective Gerald Quer, om de schat te vinden... Als zij bestaat. Een spoor brengt Gerald naar Panama, waar Aloma van plan is een schilderij van Vermeer te verkopen aan een miljonair. Gerald reist met haar mee, Aloma ervan verdenkend dat zij een duister geheim verbergt. Maar op het eiland San Jose, waar De Onversaagde ooit voor anker lag, wacht hen een tweevoudige dodelijke dreiging..."


Marvel belandt bij Dark Dragon Books
18/05
TOP
Marvels
Marvels
Marvels
Marvels
Marvels
Nadat JuniorPress en vervolgens ZPress de vertaalrechten verloren van Marvel-comics bleef het even stil tot Standaard Uitgeverij met acht verschillende reeksen uitpakte uit het Marvel NOW!-universum. Maar comicvertalingen in onze regio bleken niet langer een goed huwelijk te zijn. Standaard Uitgeverij trok de stekker uit dat comicavontuur, maar was nog wel zo fideel om alle verhaallijnen netjes af te ronden. Op zich was de verkochte oplage nog behoorlijk, maar niet naar de normen van een grotere uitgeverij als Standaard Uitgeverij.

Dark Dragon Books trekt lessen uit het verleden en start in juli met gloednieuwe Marvel-vertalingen. Verwacht geen voortzettingen van titels die elders verschenen. Ook crossovers en uitgebreide, langlopende verhalen die voor verwarring bij lezers zorgen, gaat de Nederlandse uitgeverij uit de weg. De focus ligt op vertalingen van afgeronde verhalen van helden die actueel en bekend zijn dankzij tv-series en films. Bovendien geeft Dark Dragon Books de albums uit op een standaard Europees formaat, groter dan de oorspronkelijke comics dus. Vergelijk de uitvoering en de frequentie (je zal nooit lang moeten wachten om het volledige verhaal in opeenvolgende albums te kunnen lezen) met de Star Wars-albums die al bij Dark Dragon Books verschijnen, trouwens ook in licentie van Marvel.

Deadpool
Deadpool
De eerste titel wordt Deadpool Kills the Marvel Universe door Dalibor Talajic en Cullen Bunn uit 2011 dat als tweeluik zal verschijnen. In september volgen deel 1 en 2 van het vierdelige Marvels, getekend door rastalent Alex Ross (zie ook Justice) en scenarist Kurt Busiek, een oude bekende van Dark Dragon Books, want hij schreef onder meer Conan. Deze minireeks dateert van 1994.

Dit jaar zullen er acht Marvel-albums verschijnen, goed voor drie complete verhalen en behapbaar voor geïnteresseerden. Een eerste titel in 2019 is de vierdelige minireeks Wolverine: Old Man Logan door Steve McNiven en Mark Millar die zich afspeelt in een alternatieve toekomst waarin superschurken de superhelden hebben verslagen. Deze versie van Wolverine raakte snel geliefd onder fans.


Shi 3 in het najaar
18/05
TOP
Shi 3
Hierboven zie je de cover van Shi 3, een reeks van José Homs en Zidrou die veel complimenten vergaart. Het is het voorlaatste deel en de Franse release is in oktober bij Dargaud. Als ook de vertaling die maand verschijnt, dan zijn de drie delen in precies één jaar tijd verschenen.


Afscheid van Sprinkhaan
18/05
TOP
Sprinkhaan
Tussen 1993 en 1996 publiceerde Jean-Charles Kraehn (Tramp, De Onthoofde Arenden, Gil Saint-André) bij Glénat het knap vertelde, vierdelige Sprinkhaan. Sprinkhaan is de bijnaam van Rémi die op zijn tiende zag hoe zijn moeder werd verkracht door drie mannen. Daarna walgde ze zo van mannen dat ze haar eigen zoon ook niet meer kon uitstaan. Gechoqueerd door wat hij zag en uit angst om ook zo te worden als elke man die "zijn pik achterna loopt" besloot hij vanaf die dag niet langer te groeien. Negen jaar later is Rémi's moeder de zuiplap van het dorp en wordt hij gepest door de kinderen van het Bretoense kustdorpje, maar ze zijn als de dood voor zijn angstaanjagende blik. Enkel de mooie en nu eveneens negentienjarige Toinette neemt het voor hem op. Zijn moeder verkoopt hem aan een circusdirecteur. Hij vlucht, maakt kennis met een rat met wie hij kan communiceren en kan vervolgens door zijn gedachten mensen laten sterven. Ondertussen ontwikkelt hij voor Toinette lustgevoelens. Of is het toch liefde?

Na het afgeronde vierluik werkte Kraehn vele jaren aan een comeback van Sprinkhaan dat pas in 2008 uitkwam. Het verhaal situeert zich tussen deel 3 en 4 en verschaft antwoorden over Sprinkhaans lotgevallen in Amerika waarheen hij emgireerde. Volgende week, na nog eens tien jaar wachten, verschijnt bij Glénat het slot van dat laatste tweeluik. Reken niet op een vertaling bij Glénat, want deel 5 besloot de uitgeverij ook al niet te vertalen.


William Vance (82) overleden
15/05
TOP
William Vance
Maandag 14 mei verloor de Europese stripwereld een grote naam. William Vance, het pseudoniem van William Van Cutsem, op 8 september 1935 geboren in Anderlecht, stierf aan de gevolgen van Parkinson waar hij al langer aan leed. Hij overleed nabij Santander in Spanje waar hij al sinds 1979 woonde.

Vance was de tekenaar van een van de best verkochte Europese stripreeksen, de thriller XIII op scenario van Jean Van Hamme. Op zijn rijkgevulde palmares staan ook tientallen kortverhalen en illustraties voor Kuifje, de maritieme reeksen Howard Flynn en Bruce J. Hawker, de actiereeks Bruno Brazil, de middeleeuwse reeksen Ramiro en Roderik, de western Ringo en de sciencefictionstrip XHG-C3. Hij hielp Bob Morane als stripreeks elf jaar lang naar grotere hoogten en hij tekende de eerste twee delen van de driedelige Blueberry-spin-off Marshal Blueberry. Na het afronden van de verhaallijnen in XIII hield Van Hamme het voor bekeken, maar Vance wou ermee doorgaan. Na enkele platen van de nieuwe start op scenario van Yves Sente moest hij het tekenen in 2010 voorgoed opgeven. De Rus Iouri Jigounov nam de reeks vervolgens over als tekenaar.


Inleiding tot een œuvre
In 1962 startte Vances stripcarrière via een omweg in de reclame in het weekblad Kuifje met talloze illustraties en een zestigtal waargebeurde kortverhalen, Kuifjes antwoord op de toen succesvolle reeks Oom Wim uit Robbedoes. In 1963 mocht hij zich al aan langere verhalen wagen voor de reeks Howard Flynn op scenario van Yves Duval. Het eerste album werd uitgebracht in twaalf landen. "Verhalen over de Britse marine doen het altijd goed", verklaarde Vance in Stripschrift 351 van juli 2003. Tijdens zijn werk aan Howard Flynn stelde Vance de western Ringo voor aan Kuifje. Na twee avonturen op scenario van Jacques Acar zette hij de reeks in 1978 verder met André-Paul Duchâteau.

Voor de grote doorbraak voor het grote publiek zorgde Greg die onder het pseudoniem Louis Albert in 1967 de spionagereeks Bruno Brazil verzon. In 1977 was het de bedoeling dat Van Hamme de reeks als scenarist zou opvolgen, hij had zelfs een bijna compleet verhaal geschreven, De Rode Ketting, maar het lot besliste er anders over. Van Hamme wou andere paden bewandelen. In 1984 kwam hij met XIII op de proppen.

In 1967 vroeg het vrouwenweekblad Het Rijk der Vrouw hem Bob Morane over te nemen van Gérald Forton op scenario van Henri Vernes, tevens de schepper van de avonturenromans van de held. De samenwerking duurde achttien albums en elf jaar. Coria, Vance' schoonbroer, nam de reeks over tot de stopzetting ervan. Voor hetzelfde weekblad zette Vance de middeleeuwse reeksen Roderik (op scenario van Lucien Meys in 1972) en Ramiro (scenario van Jacques Stoquart in 1974) op.

Vance tekende regelmatig aan verschillende reeksen die elkaar afwisselden en opvolgden. In zijn meest productieve periode tekende hij twee-drie albums per jaar. In 1976 ontwierp hij zelf de maritieme reeks Bruce J. Hawker, zijn favoriete strip. Het succes van XIII stond het voltooien van een laatste album altijd in de weg. Onlangs kwam ter sprake dat er aan een eventuele comeback van Bruce J. Hawker wordt gedacht. Een eerste nieuw tweeluik van Bruno Brazil, door Philippe Aymond en Laurent-Frédéric Bollée, start in 2019.

William Vance

Waardering en kritiek
Vooral Vance' realistische tekenwerk wordt ruim gewaardeerd. Zijn zin voor documentatie hield 'm niet tegen om bijvoorbeeld — en wij overdrijven niet! — de uurregeling van een bus in Minnesota of het type van gebruikte helm bij de 82ste luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger te achterhalen. In Valstrikken en Liefdesbeetjes uit 2004 zei hij daarover: "Het grootste werk is zoveel mogelijk actuele documentatie verzamelen. Geen mensen laten springen met parachutes van vijftien jaar geleden. Onder de achthonderdduizend lezers van XIII zitten overmijdelijk kenners". De oplage van de laatste XIII-albums hield stand op een half miljoen exemplaren per album tot aan en de jaren na zijn afscheid van de reeks. De laatste tien jaar zakte die oplage net zo goed als zowat alle andere stripreeksen.

Hoewel een meester in het neerzetten van realistische decors en een specialist in het tekenen van storm, felle regenbuien en ander noodweer wordt hem weleens verweten dat er minder variatie zit in de hoofden die hij tekent. Op het kapsel en wat geprononceerde gelaatstrekken na zijn de gezichten van alle hoofdfiguren uit zijn reeksen perfect inwisselbaar. En zijn vrouwtjes lijken ook wel gegoten uit eenzelfde mal. Bovendien ontbreekt het de personages aan een minimum aan expressiviteit en emotie. De gezichten zijn vaak in vooraanzicht of zijaanzicht getekend, zelden op een andere manier.

StripschriftNiettemin kreeg Vance alle verdiende aandacht, niet in het minst door zijn publiek voor wie hij zich naar eigen zeggen keihard uitsloofde. In 2005 kreeg hij in Turnhout de Bronzen Adhemar wat hem een bronzen beeldje en 12.500 euro opleverde. Geert De Weyer publiceerde toen een interviewboek waarin de complete carrière van Vance de revue passeerde. Het boek verscheen als een Stripschrift-special in hardcover. De laatste jaren werkte Patrick Gaumer, de schrijver van de monografie over Grzegorz Rosinski, aan een dik overzichtsboek en monografie van Vance waarvoor hij een paar keer afzakte naar Spanje. Door Vance' ziekte werd het project meermaals on hold gezet. In 2009 kreeg hij het ereburgerschap van de stad Brussel. Onze fotograaf Raymond Lagae was er toen als enige Vlaamse pers bij en kwam met deze reportage terug.

XIII blijft op de markt aanwezig. Het is zijn grootste succes met vele vertalingen, de succesvolle spin-off XIII Mystery en diverse adaptaties als games en een dubbele tv-serie. Vance' oudere productie raakte gebundeld in diverse integrales. In de reeks Alles van W. Vance (met zijn kortverhalen, illustraties, alle verhalen van Howard Flynn, Roderik, Ringo en Ramiro) ontbrak helaas de vertaling van de laatste twee bundels met verhalen van Ramiro. Bij Saga Uitgaven volgden integrales van Bruno Brazil en Bruce J. Hawker. Bij Dargaud wordt nog een integrale verwacht van Marshal Blueberry. Zijn albums van Bob Morane zijn enkel in het Frans gebundeld.


Links
Stripspeciaalzaak.be heeft regelmatig aandacht gehad voor Vance en zijn werk. Hieronder lijsten we diverse artikels voor je op waarin je veel meer kan opsteken.
BelgenTop nummer 3: XIII 1 (2005)
BelgenTop nummer 20: XIII 3 (2005)
Interview + fotoreportage van vernissage (2007)
Fotoreportage ereburgerschap (2009)
ReeksTop-50 nummer 3: XIII (2015)
Schurken- & Feeksentop nummer 15: De Mangoest (2016)
13 x XIII (2016)
70 jaar Kuifje-weekblad: Howard Flynn (2016)
70 jaar Kuifje-weekblad: Bruno Brazil (2016)
70 jaar Kuifje-weekblad: Bob Morane (2016)
70 jaar Kuifje-weekblad: Bruce J. Hawker (2016)
Weetje v/d Week 50: Alles van William Vance?
Weetje v/d Week 141: Largo Winch passeert XIII voor parfumreclame
Weetje v/d Week 152: William Vance + Jean Van Hamme = Bruno Brazil Largo Winch Cobra XIII!
Weetje v/d Week 172: I... Comme Icare en XIII
Weetje v/d Week 204: Twee ongebruikte verhaalpistes uit XIII
Weetje v/d Week 263: Een njet voor Stephen Desberg als scenarist van XIII


André Taymans bewerkt oud filmscript voor Caroline Baldwin 18
12/05
TOP
Caroline Baldwin
Op André Taymans' tekentafel lag bovenstaande illustratie voor de cover van Caroline Baldwin 18: Half-blood dat in het Frans in november verschijnt. Voor dat album bewerkt hij een oude versie van het filmscript waaraan hij meewerkte voor wat een film van Caroline Baldwin moest opleveren. Die film kwam er vooralsnog niet, op een videoclip voor een liedje van de Belgische groep Feel the Noïzz na.

Sinds deel 17 verschijnt de reeks bij de Zwitserse uitgeverij Paquet en in vertaling bij INdruk. Taymans schreef en tekende onlangs ook een album van Pol waarvan de oude verhalen en nieuwe albums door gastauteurs bij Silvester zullen verschijnen.


Het Duistere Masker bij Syndikaat
12/05
TOP
Het Duistere Masker
In september staat een nieuw album van Daniel Arruda Massa gepland bij Syndikaat. Bij de Nederlandse uitgeverij verschenen al het aangrijpende one-shot Spoedgeval en het komische Zombie Hipsters van zijn hand. De korte inhoud: "Als in een rustig en vredig dorpje een paar kinderen verdwijnen, denkt iedereen in eerste instantie dat ze zijn weggelopen. Maar als Philip, de beste vriend van Vera verdwijnt, gaat ze op onderzoek uit."

In september verschijnt ook het vijfde deel van Jodocus de Barbaar door Marq van Broekhoven.


Jean-Yves Delitte pakt Blackbeard aan
09/05
TOP
Blackbeard
Met bovenstaande aankondiging liet Jean-Yves Delitte, een specialist in maritieme stripreeksen, weten dat er een strip aankomt over Zwartbaard, oftewel de historische Engelse piraat Blackbeard. Hij stierf officieel in 1718, Delitte laat uitschijnen dat hij met zijn verhaal een ander licht op het einde van de wrede kapitein laat schijnen.

Zwartbaard bood menig auteur inspiratie. Robert Louis Stevenson verwees naar hem in zijn klassiek roman Schateiland. Jean-Michel Charlier had Zwartbaard in het achterhoofd om zijn piraat Roodbaard te creëren. Zijn schat was de inzet in het Jommeke-verhaal Het Probleem van Jeff Klaxon. Marcel Remacle maakte er een schertsfiguur van in Ouwe Niek en Zwartbaard. In de mangaserie One Piece is hij een van de schurken van dienst. En ook in tv-reeksen als Black Sails en een hele reeks films, waaronder Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, duikt hij op.

Intussen gaat Delitte gewoon door met de reeks De Grote Zeeslagen waarvan in vertaling onlangs deel 5 verscheen. De volgende zeeslagen — waaronder een Nederlandse locatie — staan ook op stapel: Salamis (480 voor Christus), Actium (31 voor Christus), Stamford Bridge (1066), Grevelingen (1558), La Hougue (1692), Texel (1673), Tsushima (1905), een album over de onderzeeboot U9 (1915) en Midway (1942). In het Nederlands staan we al twee albums achter. Het Franse uitgeeftempo ligt hoger en als Delitte zijn wenslijstje verder kan afkruisen, moet de reeks meer dan twintig delen opleveren.De reeks na De Piraten van Barataria
09/05
TOP
De Piraten van Barataria
Dit najaar publiceren Franck Bonnet en Marc Bourgne het twaalfde en laatste deel van hun piratenreeks De Piraten van Barataria. En wat daarna? Opnieuw op zee, zo blijkt. USS Constitution, met andere personages en een andere setting, wordt een trilogie die Bonnet zelf zal schrijven. Deze reeks van 3 keer 56 pagina's zal opnieuw bij Glénat verschijnen.

De USS Constitution is een legendarisch fregat met drie masten dat in 1797 te water werd gelaten. De toenmalige president van de Verenigde Staten, George Washington, noemde het naar de Grondwet van de VS (de US Constitution). Het was een van de eerste zes fregatten van de United States Navy, een oorlogsschip dus. Het werd onder meer ingezet in de Eerste Barbarijse Oorlog (1801-1805) en in de oorlog van 1812 tegen Groot-Brittannië. Het schip bestaat nog steeds en ligt aangemeerd in Charlestown. Benieuwd wat Bonnet ervan zal maken voor zijn verhaal en welke historische hoofdstukken hij zal aansnijden.


Silvester in mei en juni
05/05
TOP
Prins Valiant
Misty Mission box
UUR U box
Zeven box
Silvester is zowat de enige uitgeverij die nog verzamelboxen uitbrengt. De komende twee maanden komen er vier uit. Die van Prins Valiant, om alle 35 jaargangen (uitgegeven in achttien delen) op groot formaat in op te bergen, is dan nog een driedelige verzamelbox met per box zes op te bergen delen. De laatste twee delen verschenen afgelopen week. Op klein formaat met één jaargang per album moeten nog vijf delen uitkomen.
Van de trilogie Misty Mission, de delen 9 tot 12 en het tweede seizoen van Zeven (de delen 8 tot 14) verschijnen eveneens verzamelboxen. Wie de losse albums al kocht en een lege verzamelbox wil hebben, krijgt er als vanouds een gratis prent bij.

Albums die we een vorige keer al voorstelden en die uitgesteld raakten (Kobijn, nu te verschijnen in juni) of waarvan de softcover verschijnt na de eerder aangekondigde hardcovers vermelden we hieronder niet nog eens.


Misty Mission 3
Aéropostale 2
Misty Mission wordt dus afgerond na drie delen. Dat slotalbum verschijnt deze maand. "Zomer 1968. Terwijl Nick op de luchtmachtbasis England in Louisiana verblijft, ontloopt hij zijn familiale verantwoordelijkheden en raakt hij er maar niet uit of zijn vader een held of een smeerlap is. Josh Lacour lijkt zich op te houden in de illegaliteit, hoewel hij duidelijk in Vietnam aanwezig is. Maar in plaats van in rook te zijn opgegaan, werd hij een getrainde soldaat die zich vervoegde
bij de MACV/SOG, clandestiene eenheden die over de Vietnamese grenzen opereren, in Laos of Cambodja. Hij is al lang niet meer de onbeduidende mecanicien die in zijn caravan in Damville woonde."

In 2015 verscheen het eerste deel van de reeks Aéropostale met per album een afgerond verhaal over een legendarische piloot. Na Henri Guillaumet in deel 1 serveren Patrick A. Dumas en Christophe Bec ons in deel 2 een verhaal over Jean Mermoz. "12 mei 1930. Jean Mermoz vertrekt uit Saint-Louis in Senegal en probeert de Zuid-Atlantische Oceaan over te vliegen aan boord van het Laté 28-vliegtuig 'Comte de La Vaulx'. Hij beseft nog niet dat hij een van de ergste beproevingen uit zijn grootse carrière als piloot het hoofd moet bieden: een 'doldrum'! Veel zeevaarders zijn doodsbang voor die enorme massa zwarte wolken die de hele
oceaan bedekken. In de vochtige en drukkende hitte van die storm denkt Mermoz terug aan een andere tragische belevenis waarin hij bijna stierf door de hitte: zijn gevangenschap in de Zuid-Marokkaanse woestijn door de Moren. Overgeleverd aan de genade van de onderdrukten in de Sahara moet hij al zijn krachten inzetten en vechten om te overleven."

De Autoreportages van Margot 5Luchtvaartreeksen blijven populair, maar ook voor strips over voertuigen (zolang een wagen op de cover goed in beeld is!) blijft een grote belangstelling bestaan. Voor die fans, en al wie gewoon van een goed detectiveverhaal houdt, is er deel 5 van De Autoreportages van Margot. Via een bij haar ouders op zolder gevonden trapauto van een Kever-model gaat de moedige journaliste Margot op onderzoek naar Duitsland, meerbepaald naar de hoofdzetel van Volkswagen, waar ze niet alleen op het spoor komt van de oorsprong van de mythische Kever, maar ook op een ongelofelijk familiegeheim stuit.


Atalante 10
De Orde van de Drakenridders 21
Atalante is toe aan het tiende deel. "Atalante heeft zich bij de Amazones en hun koningin Hyppolyte aangesloten. Maar tijdens de toernooien ter ere van de vorstin, vallen Sargon en zijn troepen de stad aan en vangen een deel van de Amazones. Atalante en Herakles besluiten om het kamp van de indringers te infiltreren om hen te redden... Zal dat voor de koningin genoeg zijn om de halfgod Herakles zijn fouten uit het verleden te vergeven?"

De Orde van de Drakenridders deel 21 is een speciaal album, want het is een verzameling van zes kortverhalen, getekend door Ronan Toulhoat (Ira Dei, De Koning van de Ribauds), Stefano Martino (Orakel), Emmanuel Roudier (Neanderthaler, De Strijd om het Vuur), Alexis Sentenac (De Orde van de Drakenridders, Carthago Adventures), Thibaud De Rochebrune (Michelangelo) en Stéphane Collignon (Het Achtste Continent, Lex). De achterstand met de Franse reeks is al aardig geminderd. Nog vier albums en we staan op gelijke voet. Het bindmiddel van deel 21 is een bijl... "Wie zal Ishtar, het mythische, drakendodende wapen in handen krijgen?! Dit is het verhaal van een bijl die in handen van de grootste helden was. Het verhaal volgt geen figuren, maar een wapen, een strijdbijl: de bijl van Ishtar, gesmeed uit metaal dat vervormd werd door de Veill van een draak... Een mythisch wapen, een van de drie eerste van de Orde van de Drakenridders, een lemmet dat door mens en dier klieft. Maar zal het verhaal over de daden van de ridders die het hanteerden, volstaan om de nieuwe dragers de nodige moed te geven?"


Merlijn - De Profeet 5
Hauteville House 14
We nemen afscheid van Merlijn - De Profeet, de steengoede spin-off van Merlijn. Van die hoofdreeks verschijnt in het Frans alweer een vervolg. "De relatie van Uther Pendragon en Solenn Ap Maelweg zaaien twijfel in het hoofd van de jonge koning. Vortigern is meer dan ooit vastberaden dat hij Uther wil vernietigen, uit liefde voor Ronween. Maar Diarr, zijn trouwe raadgever meldt hem dat het leger van Uther sterker is dan voorzien. Uther is er inderdaad in geslaagd de grote Bretoense leiders aan zijn zijde te krijgen! In plaats van te wachten tot de vijand naar hem komt, verkiest de oude wolf zelf het initiatief te nemen met een verrassingsaanval. Merlijn heeft intussen nog slechts één gedachte, Solenne Ap Maelweg doden en Ahes terugvinden."

De 37ste Parallel is het slotalbum van de derde cyclus van de steampunkreeks Hauteville House. "Op zoek naar de trapper Davy Crockett, de bewaker van een idool dat toegang geeft tot de Orde van de Obsidiaan, exploreren Gavroche, Zelda en hun bondgenoten het Zuid-Amerikaanse continent en de befaamde 37ste parallel. Dit gebied, dat zich uitstrekt van de Chileense kust tot Patagonië, doet zijn reputatie eer aan: wild, ontoegankelijk en gevaarlijk..."


Marshal Bass 2
De Verborgen Geschiedenis 33
Van de vierdelige, hondsbrutale western Marshal Bass verschijnt deel 2. "Bij zijn tweede opdracht staat onze held oog in oog met een moorddadige familie: een nieuw, wild avontuur met gemummificeerde baby's, barre voettochten door de woestijn en natuurlijk tal van geweersalvo's! Het leven in het wilde westen is meedogenloos, en moord is er dagelijkse kost. Ook Marshal Bass staat oog in oog met de dood, wanneer hij een seriemoordenaar op het spoor is. Maar wat aanvankelijk een vrij eenvoudige klus leek, dreigt dramatisch af te lopen. Want het valt niet mee als je verliefd wordt op de dochter van de moordenaars..."

Van dezelfde tekenaar Igor Kordey beginnen we met deel 33 aan een laatste cyclus in drie delen die teruggrijpt naar het begin van de reeks De Verborgen Geschiedenis. "De vier Magistraten zijn terug om het verloop van de wereld te veranderen. En voor boek 33 gaan we terug naar het jaar 0: de verborgen geschiedenis van Christus! In de laatste jaren van het bewind van Herodes trokken de wijzen te voet naar het dorpje Nazareth in Palestina. Ze zochten een kind dat net geboren was, en beschermd moest worden tegen de soldaten van Herodes. Die hadden bevel gekregen om het te doden. De drie wijzen, die magistraten werden genoemd, volgden het plan van Erlin, de magistraat van de penningen..."


Wollodrïn 9
Zeven 15
De Laatste Helden is de titel van het laatste tweeluik van de fantasyreeks Wollodrïn. In juni verschijnt het eerste deel van het tweeluik. "Na de aanval op de herberg door de tovenaars van Termüdd wist Hazngar de orc zijn kind in veiligheid te brengen, dankzij zijn trouwe medestander
Ebrinh en vooral de dwerg Jokkï, die hem hielp om ongemerkt uit Marmaëkard te ontsnappen... De stad die ook het doel vormt van onze vier hoofdpersonages, de elf Haffanen, de dwerg Tridïk, de orc Wïnhbor en Wffnïr, de laatste der draken, die hun krachten hebben gebundeld met een gezamenlijk doel voor ogen. De vreselijke tovenaars zitten de vluchtelingen op de hielen, en de lotsbestemming van onze personages valt samen in een dramatische ontknoping..."

Wollodrïn kwam voort uit de conceptreeks Zeven en daarvan verschijnt het eerste deel van het derde en laatste seizoen. Scenarist Wilfrid Lupano (Krasse Knarren, Alim de Leerlooier) mag het seizoen in schoonheid openen met een komisch verhaal over zeven dwergen... zeven bekende dwergen. "Zeven dwergen zorgen voor entertainment aan het hof van de koning. Voor het verjaardagsfeestje van Sneeuwwitje, de lieve dochter van de monarch, zetten ze hun beste beentje voor! Ze zijn echter iets te enthousiast en trappen op de zere tenen van de koningin. Foute boel. Ondanks protest van de koning worden de dwergen verbannen… Het begin van een zeer lange, zeer trage afdaling naar de hel..."


UUR U 12
Pol 1
De reeks UUR U maakt in vertaling vreemde bokkensprongen. Het Nederlandse deel 12, Het Stepperijk, getekend door R.M. Guéra (De Haas van Mars, de comcireeks Scalped) is eigenlijk een vertaling van het Franse deel 22. De Franse reeks telt trouwens al 33 delen, nog goed dat elk album een afgerond verhaal is. Deel 12: "1242: een groter gevaar heeft Europa nooit gekend: de vreselijke horden van Dzjengis Khan. De Westerse legers maken zich op voor een laatste slag die de toekomst van het Europese continent zal bezegelen. Twee broers, een ridder en een monnik, besluiten de binnendringende vijand tegemoet te gaan in de hoop de loop van de geschiedenis te keren."

De aankondiging van Pol bezorgde ons de grootste WTF?-reactie. Silvester wil in chronologische volgorde alle verhalen van het beertje Pol en zijn vriendjes Pel, Pingo en de Admiraal uitgeven in hardcover. Bij het eerste album, de klassieker Pol Bouwt een Schip, krijg je zelfs een kunstdrukprent op A3-formaat. Pol is het werk van het Deense echtpaar Carla en Vilhelm Hansen en velen zijn opgegroeid met deze kinderstrip. De Deense reeks bestaat uit 37 albums waarvan het eerste in 1952 uitkwam. De vertaalde reeks telt 33 albums en twee buitenreeksgevalletjes. De laatste paar jaar volgden nieuwe verhalen door andere auteurs. In juli verschijnt zelfs een Franstalig album dat getekend is door André Taymans (Caroline Baldwin).


Jacques Stoquart (87) overleden
05/05
TOP
Jacques StoquartOp 2 mei overleed de Belgische scenarist Jacques Stoquart. Hij werd geboren op 4 april 1931 in Frameries in de Borinage. Behalve het bereiken van een respectabele leeftijd bouwde hij ook een respectabele carrière uit waarin hij stripverhalen schreef voor William Vance, MiTacq, René Follet, François Walthéry en anderen.

Na zijn artistieke studies kon hij in de reclamewereld terecht waar hij aan de bak kwam als redacteur. Hij schreef scenario's van onder meer Ramiro voor Vance, Stany Derval voor MiTacq, Ivan Zoerin, Steven Severijn, Edmund Bell, Jan Kordaat en De Ilias voor Follet en Wen voor Éric in de collectie Verhalen en Legenden van Le Lombard. Onder het pseudoniem Lemasque schreef hij mee aan het album Kaapvlucht in de reeks Natasja dat uit drie kortere verhalen bestaat.


Coverstudies XIII Mystery 13 en de eerste platen
05/05
TOP
Judith Warner
Judith Warner
Judith Warner
Onlangs toonden we je een paar personagestudies en schetsen van Olivier Grenson voor het dertiende en laatste album in de reeks XIII Mystery. In werkelijkheid zit Grenson al veel verder, getuige bovenstaande coverstudies (zoals de traditie het wil is de cover geschilderd) en onderstaande platen. De inkleuring van het album is dus al begonnen. Het album over Judith Warner op scenario van Jean Van Hamme staat dit najaar gepland bij Dargaud.

Judith Warner Judith Warner


Heruitgave Peyo's allereerste Smurfenverhalen
05/05
TOP
De Smurfen
De Smurfen
De Smurfen
De Smurfen
De Smurfen
De Smurfen
Vorige week zijn bij Dupuis Franse heruitgaven verschenen van de zes microboekjes van De Smurfen die Peyo op scenario van Yvan Delporte tekende voor het weekblad Spirou. Slechts drie ervan verschenen ook in Robbedoes. Dat waren de allereerste eigen verhalen van de Smurfen nadat ze een opgemerkte intrede maakten in het Johan en Pirrewiet-verhaal De Fluit met 6 Smurfen. De zes verhalen zaten als een middenblad in een nummer van het weekblad en moesten lezers zelf tot een boekje vouwen. Dupuis gaf de zes verhalen opnieuw uit in hardcover op een iets groter formaat dan de oorspronkelijke boekjes. Ze kosten 5,90 euro per stuk.

Uit striphistorisch oogpunt zijn ze van groot belang, want het zijn de eerste en ook enige verhalen die Peyo zelf tekende. Daarna werden ze hertekend of aangepast voor reguliere albumuitgaven door de studio die hij rond zich vormde. Het verhaal De Zwarte Smurfen staat in het Nederlands opgenomen in de eerste integrale van De Smurfen die Standaard Uitgeverij onlangs publiceerde.


Solliciteren bij Christophe Arleston
05/05
TOP
Een tijdje geleden vertelden we je dat scenarist Christophe Arleston (Lanfeust en Trollen van Troy, Ekhö, Ythaq,...) voor de Franse uitgeverij Bamboo aan een nieuwe sf- en fantasycollectie werkt waarvoor hij de betrokken auteurs van minireeksen zal begeleiden. Naar eigen zeggen bestaat zijn rol erin om de ambetanterik uit te hangen. Heb je zelf een stripproject, dan kan je hem gewoon contacteren (je dossier zal wel in het Frans moeten) via edito@drakoo.fr. Hij beweert alles te lezen en feedback te geven.

Let wel op, in een recente Franse discussie onder gevestigde auteurs, kwam ook aan bod dat de meeste weigeringen voor nieuwe stripprojecten komen door een zwak samengesteld dossier met bijvoorbeeld slechts een korte synopsis en enkele uitgewerkte prenten of een paar proefplaten. Die worden bij uitgevers bijna systematisch afgewezen. De concurrentie blijft immers groot.


François Schuitens Blake en Mortimer opent een hommagecollectie
02/05
TOP
Blake en Mortimer
Hierboven zie je slechts een glimp van de schetsen die François Schuiten maakte voor zijn hommageverhaal van Blake en Mortimer op scenario van screenwriter Thomas Gunzig en regisseur Jaco Van Dormael. Dat album van meer dan tachtig pagina's is voorlopig gepland om medio 2019 te verschijnen. Intussen is ook bekend dat al aan grote namen uit de stripwereld (en daarbuiten!) is gevraagd om eveneens een hommageverhaal van Blake en Mortimer te maken naar het voorbeeld van de reeks Robbedoes door...

Schuiten en Blake en Mortimer was een verbond dat al langer sluimerde. Na het overlijden van Edgar P. Jacobs, de schepper van het Britse speurdersduo, kreeg Schuiten indertijd ook de vraag voorgeschoteld om het vervolg van De 3 Formules van Professor Sato te tekenen, een ondankbare klus die Bob De Moor uiteindelijk op zich nam. Na de dood van René Sterne hielp Schuitend diens weduwe Chantal De Spiegeleer uit de nood om Blake en Mortimer 19: De Vloek van de Dertig Zilverlingen 1 te voltooien. Sterne stierf tijdens het maken van dat album. Voor het hommmageverhaal schrijft Schuiten mee het scenario.

Het is niet de bedoeling dat hij in de stijl van Jacobs werkt zoals andere tekenaars die gevraagd zijn een album voor de reguliere reeks te maken. Aanvankelijk zou hij samen met Benoît Peeters, zijn vaste kompaan voor De Duistere Steden, een verhaal maken, maar dat project belandde in de koelkast. Dat verhaal was gesitueerd in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van Gunzig en Van Dormael is hedendaagser met een futuristisch tintje. Ze willen zien hoe Blake en Mortimer zouden reageren op de wereld van vandaag. Het Brusselse Justitiepaleis speelt een rol van betekenis. Olrik speelt er niet in mee, maar er zouden wel enkele scènes in de Egyptische piramide uit het tweede verhaal van Jacobs afspelen. En er duikt ook eventjes een Atlantic 12-trein op als knipoog naar Schuitens one-shot Schoonheid.

Voor de inkleuring doet Schuiten een beroep op Laurent Durieux. Die man, een Belg, kent een grote bekendheid in de Verenigde Staten waar zijn affiches naar bestaande films gretig aftrek vinden en telkens in een mum van tijd zijn uitverkocht. Bekijk maar eens zijn portfolio op www.laurentdurieux.com. Ook regisseurs als Steven Spielberg en Francis Ford Coppola zijn fan van zijn werk. Enkele jaren geleden wijdde Strip Turnhout een grote overzichtsexpo aan zijn werk. Schuiten en Durieux werkten al eerder samen aan een gezamenlijke tentoonstelling. Voor de laatste pagina van Parijs Zien... gaven ze een gezamenlijke visie op een futuristisch Londen.

Durieux kon al oefenen met zijn inkleuring voor een seriegrafie die in 2017 uitkwam voor een bibliofiele uitgave van Blake en Mortimer 13 door Ted Benoît en Jean Van Hamme. De cover van dat album voorzag Durieux van een nieuwe inkelruing zoals je hieronder kan zien. Durieux zal geen gewoonte maken om strips in te kleuren. Met zijn illustraties verdient hij beduidend meer dan met het zijn inkleuring van Schuitens Blake en Mortimer. De uitzondering voor Schuiten doet hij uit bewondering voor zowel Schuiten als Jacobs. Die laatste behoort zelfs tot zijn DNA. Naar eigen zeggen stond hij op zijn benen te trillen toen hij slechts vluchtig het storyboard van Schuitens Blake en Mortimer-verhaal te zien kreeg. Volgens hem wordt het een geweldig album.

Blake en Mortimer

Hoewel de stripwereld af en toe aan Durieux' mouwen trekt, ziet Durieux het het niet zitten om zelf een stripverhaal te tekenen. Marvel vroeg hem weleens om twee covers te maken voor een comic naar aanleiding van de release van de film Iron Man. Enerzijds vond hij het voorgestelde bedrag van 400 dollar per cover en 50 dollar voor de potloodtekening te laag (waarop Marvel prompt het dubbele bood) en anderzijds door zijn geringe affiniteit voor het Marvel-universum vond hij het niet moeilijk om nee te zeggen. Over het tekenen van strips heeft hij een duidelijke mening: "Als je vandaag een carrière in de stripwereld wil beginnen, moet je er zo vlug mogelijk bij zijn, en indien mogelijk nog bij papa en mama wonen. Al heel jong heel goed zijn en hopen dat het succes komt voor je het ouderlijke huis verlaat. Anders veroordeel je je tot een onmogelijk leven. Mocht ik voor de stripwereld gekozen hebben, denk ik dat ik geen gezin zou hebben. De meerderheid van de tekenaars die dit beroep uitoefent wordt er armer op. Daar moet je een masochist voor zijn! Ik heb dus geen enkele spijt. Ik werk in de filmwereld. Veel mensen vertrouwen me. Ik maak dingen die me volledig bevallen. Ik praat vaak met andere illustratoren. Ze benijden me."
(Bron: Sonia Déchamps — Casemate 114, mei 2018)


Opnames tv-programma Rijker dan je Denkt? in Belgisch Stripcentrum
02/05
TOP
Rijker dan je Denkt?
Aanstaande weekend, op zaterdag 5 en zondag 6 mei, kan je waardevolle spullen (dus niet alleen strips) gratis laten taxeren in het Belgisch Stripcentrum. Die locatie is door het tv-programma Rijker dan je Denkt? uitgekozen als schattingsdagen voor opnames voor een latere uitzending op vtm. Alle praktische info vind je hier. Je kan van de gelegenheid gebruikmaken om een rondleiding te krijgen. Op tv loopt ook een reclamespotje.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel