Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 28 oktober:

Patrick Jusseaume overleden
Heruitgave allereerste Guust-album
Marc Sleens atelier gereconstrueerd in museum
Animatiereeks Suske en Wiske Junior weldra op tv
Trailer Franse Robbedoes en Kwabbernoot-film

Updates van 25 oktober:

Prequel van De Lemen Troon op komst
RW Uitgeverij laat weer van zich horen
Eric Corbeyran gooit zich in de koffiewereld
Artbook Will bij Daniel Maghen

Updates van 21 oktober:

De eerste beelden van Kriss van Valnor door nieuwe tekenaar Fred Vignaux
Stripgids 2 weldra in de winkel
Meer dan de helft van de Franse stripkopers is een vrouw

Updates van 18 oktober:

Miljoenenopbrengst voor Asterix-covers

Updates van 14 oktober:

Microbe in januari tot april 2018
Kapitein Ansjovis meert in januari aan bij Syndikaat
Volgend jaar ook een Duitse Robbedoes en ander Robbedoes-nieuws
Een einde voor Lanfeust Odyssey
Sint-Michielsprijzen met œuvreprijs voor Philippe Berthet
Margreet de Heer is Nederlandse Stripmaker des Vaderlands

Updates van 11 oktober:

De persmap van Asterix 37
Limited edition hardcovercollectie van Largo Winch bij Humo

Updates van 7 oktober:

Download The Winch Magazine en wat vindt Jean Van Hamme van Largo Winch 21?
De waarheid over het liegen in Münchhausen en Freud
Ook Eugène vindt nieuw onderdak
Na de tv-reeks en de film volgt een strip van De Buurtpolitie
Ralph Meyer tekent albumhoes van Franse rocker Eddy Mitchell

Updates van 4 oktober:

Voorsmaakje Kinderen van de Wind 8
Deel 3 van Marcel Pagnols verstripte jeugdherinneringen op komst
Valois, nieuwe historische reeks door Jaime Calderón en Thierry Gloris
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2017: oktober • november • december
2018: januari • februari • maart • april • mei • juni • juli augustus september
 
Patrick Jusseaume overleden
28/10
TOP
Tramp
Patrick JusseaumeEnkele weken geleden verscheen Tramp 11 bij Dargaud. Door een aanslepende ziekte kon Patrick Jusseaume het album niet meer zelf afwerken waarop scenarist Jean-Charles Kraehn het verdere tekenwerk op zich nam. Ook deel 10 moest Jusseaume gedeeltelijk overlaten. Tramp 11 dook als vanouds op in de algemene boekentop-100 in Vlaanderen, ook in Frankrijk hoort het bij de beter verkopende reeksen. Zijn ziekte heeft hem nu geveld. Op woensdagmorgen 25 oktober overleed de tekenaar. Vandaag, zaterdag 28 oktober, zou hij 66 jaar geworden zijn. Hij laat een vrouw en dochter na.

Patrick Jusseaume werd geboren in 1951 in Abidjan (Ivoorkust). Na zijn studies Schone Kunsten in Rouen gaf hij jarenlang tekenles. Zijn eerste strippagina's publiceerde hij in 1982 bij uitgever ID Program, maar in 1985 volgde zijn professionele stripdebuurt in het striptijdschrift Vécu van Glénat dat gespecialiseerd was in historische stripverhalen. Voor Glénat ontwikkelde hij op scenario Daniel Bardet de reeks Het Huis Kwant dat in vertaling bij Blitz verscheen. In het Frans verscheen nog een zevende album door een andere tekenaar, maar die nieuwe cyclus werd na één album stopgezet. In 1990 illustreerde hij literaire klassiekers voor het tijdschrift Je Bouquine. Zijn doorbraak had hij te danken aan de maritieme thriller Tramp die in 1993 bij Dargaud uitvoer op scenario van Jean-Charles Kraehn. Hij werkte 24 jaar lang aan de reeks, maar permitteerde zich diverse uitstapjes als illustrator en andere opdrachten.
© foto: Rita Scaglia / Dargaud (2002)


Heruitgave allereerste Guust-album
28/10
TOP
Guust
Dupuis vergat schromelijk deze titel aan te kondigen, want de uitlevering aan winkels is al begonnen. Bij dezen: van het allereerste albumpje van Guust Flater verschijnt een facsimile-editie op 444 exemplaren tegen de prijs van 34,95 euro. Het oblongalbum hoort in een hoesje.

De oorspronkelijke versie verscheen in 1960. Het was een onooglijk albumpje, niet groter dan een stripstrook, gedrukt op restanten papier en enkel in het Frans met niets meer dan de titel Gaston. Veel boekhandelaars dachten dat het om een presentje van de uitgeverij ging en deelden het gratis uit. De oplage bedroeg volgens de Matla-catalogus vermoedelijk 350 exemplaren. Vandaag is het een peperduur collector's item. De Nederlandse, voormalige stripspeciaalzaakeigenaar Hans Matla gaf dit albumpje in 1980 voor het eerst in het Nederlands uit ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Stripantiquariaat Panda. De oplage bedroeg slechts 500 exemplaren als geschenk voor vaste klanten en relaties.


Marc Sleens atelier gereconstrueerd in museum
28/10
TOP
Marc Sleen
Afgelopen donderdag 26 oktober mochten de pers en genodigden een kijkje nemen in de kelder van het Marc Sleen Museum in Brussel (recht over het Belgisch Stripcentrum) om zich in de werkkamer van Marc Sleen te wanen. Zijn bureau, documentatie tot zelfs de uitgesneden citaten die hij op zijn kasten kleefde, zijn met de grootste zorg vanuit zijn woning in Hoeilaart overgebracht in een minutieus herbouwde kamer. Het resultaat is verbluffend. Deze permanente ruimte is nu ook voor het publiek te bezichtigen. Het is een bezoekje zeker waard. Hieronder vind je het persbericht, ons uitgebreide fotoverslag volgt nog.

"Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Nero heeft de Stichting Marc Sleen het atelier van wijlen Ridder Marc Sleen gereconstrueerd. Zijn mythische werkkamer, waarin hij ontelbare verhalen van Nero bedacht en tekende, krijgt nu zijn vaste plaats in de kelderverdieping van het Marc Sleen Museum. Alle objecten en documentatieboeken bevinden zich op net dezelfde plaats als toen het atelier nog in het huis van Marc Sleen in Hoeilaart stond. Zo lijkt het precies alsof de grootmeester er elk moment kan binnenstappen en zijn plaats achter zijn tekentafel weer zal innemen.

In zijn atelier bracht Marc Sleen dagelijks twaalf uur door, meestal ook op zaterdag en zondag. Hij werkte decennialang niet alleen aan zijn Nero-verhalen, maar ook aan — op een bepaald moment — niet minder dan negen reeksen tegelijkertijd. Zijn atelier keek uit op het Zoniënwoud en de juiste lichtinval waren de ideale omstandigheden om te creëren. Hier omringde hij zich met voorwerpen die van zijn passies getuigden: de vele reizen (vooral Afrika met 35 safari's), de dieren (in het bijzonder vogels), de natuur, boeken, kunst en nog zo veel meer.

In zijn atelier verzamelde hij een indrukwekkende documentatie, die een onuitputtelijke inspiratiebron was voor onder andere de 217 Nero-verhalen. Ook de voorwerpen die hem omringden, waren een verzameling van sfeervolle, anekdotische herinneringen of knipoogjes naar zijn oeuvre, die zijn atelier zo warm en gezellig maakten."


Animatiereeks Suske en Wiske Junior weldra op tv
28/10
TOP
Junior Suske en Wiske
Hier kan je de allereerste beelden bekijken van de Suske en Wiske Junior-animatiereeks die vanaf 6 november op Ketnet, Ketnet.be en in de Ketnet Jr.-app loopt. En wie op maandag 30 en dinsdag 31 oktober naar het stripfigurenthemapark Comics Station Antwerp afreist, kan daar in primeur de eerste vier afeveringen zien. De eerste honderd bezoekers krijgen op de koop toe een gratis Suske en Wiske-fluovest. Alle kinderen kunnen ter plaatse deelnemen aan een grote zoektocht naar slechteriken (pas op voor Krimson!). Ook de jongste leden van de familie Vandersteen komen een kijkje nemen.


Trailer Franse Robbedoes en Kwabbernoot-film
28/10
TOP
Spirou et Fantasio
Op 21 februari 2018, in het jaar waarin Robbedoes zijn tachtigste verjaardag viert, wordt de Franse Robbedoes en Kabbernoot-film van regisseur Alexandre Coffre gereleased. Over de cast en andere details hadden we het al. Hierboven vind je nu de affiche en hieronder de trailer.Prequel van De Lemen Troon op komst
25/10
TOP
De Lemen Troon
Nu Theo Caneschi deel 10 van Murena heeft afgewerkt, is het wachten op de slotalbums van De Verschrikkelijke Paus (zijn eerstvolgende project) en De Lemen Troon. Maar tekenaar Tommasi Bennati en scenariste France Richemond zullen Theo op snelheid pakken, want voordat De Lemen Troon 7 verschijnt, zal er al een prequelreeks gestart zijn. La Couronne de Verre (De Glazen Kroon) vertelt over de jeugd van Tanneguy en koning Karel VI, de hoofdrolspelers van de historisch verantwoorde reeks De Lemen Troon. Theo superviseert het werk van zijn Italiaanse landgenoot Bennati die er al in 2016 aan begon. Deel 1 moet nog aangekondigd worden door de Franse uitgeverij Delcourt. De vertaling van De Lemen Troon verschijnt bij Silvester.


RW Uitgeverij laat weer van zich horen
25/10
TOP
Preacher
Sandman
Dark Knight
Na een zeer onregelmatig publicatieritme, een maandenlange stilte en heel veel onduidelijkheid was het even afwachten of RW Uitgeverij nog nieuwe vertalingen van comics zou uitbrengen. Vanaf het begin kampte de uitgeverij trouwens al met heel veel uitstelgedrag. Met onderstaand persbericht sust de Nederlandstalige poot van de Italiaanse uitgeverij de gerezen vragen naar hun voortbestaan, maar lanceert men tegelijk vragen over wat er met de lopende reeksen uit de The New52-reboot zal gebeuren. Het antwoord: ze weten het zelf nog niet.

Batman
Batman: All Star
Batman: Europa

In elk geval worden er enkele reeksen van het Amerikaanse Vertigo-label wel nog opgepikt, zijnde Fables, Preacher en Sandman. Het speerpunt voor de voortzetting van RW Uitgeverij wordt de nieuwste reboot van de superheldenseries van DC Comics, Rebirth. Volgens de aankondigingen die al doorsijpelden, maar die voor ons nog niet concreet genoeg zijn om ze op te nemen in onze rubriek Te Verschijnen, gaat het om de Rebirth-reeksen Batman en Batman All Star, Justice League, Aquaman, Superman en Wonder Woman, aangevuld met gebundelde minireeksen van Batman zoals Dark Knight: A True Batman Story van Eduardo Risso en Paul Dini en Batman: Europa.

Superman
Justice League
Wonder Woman
 
Het persbericht:

HERBOREN: Een nieuw begin
"Het is enige tijd stil geweest rondom RW Uitgeverij. Die stilte riep vragen op bij de winkeliers en distributeurs, maar vooral bij de lezers van onze boeken. We zijn nu op een punt aangekomen dat we de stilte kunnen doorbreken en verscheidene antwoorden kunnen geven.
Ten eerste: RW Uitgeverij gaat er niet mee stoppen. Begrijpelijkerwijs deed het gerucht de ronde dat er geen nieuwe uitgaven meer zullen verschijnen, maar dat is pertinent niet waar.
Ten tweede: RW Uitgeverij is met recht herboren. Na diverse interne reorganisaties op redactioneel vlak in de afgelopen jaren is nu een solide fundament gesmeed voor een duurzaam vervolg van de uitgaven van RW in Noord-Europa (Nederland/Vlaanderen, Denemarken en Finland). Daarnaast is DC zelf meer betrokken bij het uitgavebeleid, wat ons direct bij het derde punt brengt.
In het nieuwe publicatieprogramma staan de superheldenseries van DC's Rebirth centraal. Via distributeurs zijn recent al enkele titels aangekondigd en meer details zullen in de komende periode worden bekendgemaakt. Daarnaast zullen nieuwe delen verschijnen van de Vertigo-series Fables, Sandman en Preacher.
De uitgeverij zal zich focussen op voornoemde titels, maar neemt in overweging — met overeenstemming met de licentieverstrekker — de mogelijkheden om onderbroken series voort te zetten. Niets is momenteel vastgelegd.
Tot slot: als deel van het team RW zijn wij zeer verheugd dat we weer aan de slag kunnen. Nieuwe titels worden inmiddels vertaald, er wordt gewerkt aan een nieuwe website en weten in de nieuwe manager Fabrizio Savorani een stabiele factor waardoor de contacten tussen alle betrokken partijen zijn aangescherpt. De informatievoorziening naar de markt zal worden geoptimaliseerd, door middel van de website en social media, zodat altijd duidelijk zal zijn welke uitgaven al zijn verschenen, welke nog gaan verschijnen en wanneer dat gebeurt.
Ontdek de wereld van RW Uitgeverij!"


Eric Corbeyran gooit zich in de koffiewereld
25/10
TOP
Noir Café
Na reeksen over wijn (Châteaux Bordeaux, In Vino veritas en nog een sliert niet-vertaalde reeksen), cognac (Cognac) en een te verschijnen project dat zich in de gastronomische wereld afspeelt, schenkt scenarist Eric Corbeyran zich een bakje troost in. Hij neemt er namelijk nog een reeks bij over koffie. Eind november verschijnt bij de Franse uitgeverij Delcourt deel 1 van de nieuwe reeks Noir Café, getekend door Luc Brahy (Climax, Cognac, Insiders Genesis).

In deze reeks ontdekken we de geheimen van het zwarte goedje en minder frisse praktijken van de koffiemarkt waarbij economische en sociale belangen op het spel staan. De thriller neemt ons mee naar de vier hoeken van de wereld. In deel 1 vormt Colombia het decor.


Artbook Will bij Daniel Maghen
25/10
TOP
MiragesDe voorbije jaren bracht de Parijse galeriehouder en occasioneel stripuitgever Daniel Maghen diverse, bloedmooie biografieën uit van bekende tekenaars waarin paginagrote afbeeldingen primeren op de tekst. Door de honderden illustraties zijn deze boeken meer een artbook dan een uitgebreide biografie, maar dat deert allerminst. Met veel plezier sloegen we de honderden pagina's dikke boeken over André Juillard, Laurent Vicomte, Cosey, Maurice Tillieux en Tibet in. Op 9 november voegt Daniel Maghen aan dit rijtje een gelijkaardig boek over Will, bekend van Baard en Kale en Isabel, toe. Aan de hand van vele reproducties van originelen passeert Wills complete carrière. Het boek met de titel Mirages telt 350 pagina's en zal 59 euro kosten.


De eerste beelden van Kriss van Valnor door nieuwe tekenaar Fred Vignaux
21/10
TOP
De Werelden van Thorgal: Kriss van Valnor 7
Op 25 oktober verschijnt er weer een stapel nieuwe strips bij Ballon Media met onder meer deel 5 van de Thorgal-spin-off De Jonge Jaren. Op 15 november verschijnt nog een Thorgal-spin-offalbum: De Tijdberg is deel 7 in de reeks over Kriss van Valnor. Na de eerste vijf delen door Giulio De Vita (die wilde stoppen op een hoogtepunt) en invaller Roman Surzhenko tekent Fred Vignaux (Sneeuw - De Oorsprong, Vercingetorix, De Roep van de Legenden) voortaan deze serie. Sinds deel 6 schrijven Xavier Dorison en Mathieu Mariolle de reeks. De cover is als vanouds van Grzegorz Rosinski.

Op de Franse site van Le Lombard staat een voorsmaakje te lezen. De pagina's kan je ook bekijken door op onderstaande afbeeldingen te klikken. Deel 7 is volgens het schema op de laatste pagina van de verschillende Thorgal-albums het voorlaatste album voor de reeks samenvloeit met de hoofdreeks en de parallelreeks over Wolvin. In De Tijdberg is het enige doel van Kriss haar zoon Aniel terug te vinden die aan de andere kant van de wereld gevangen zit. Om hem sneller te bereiken, is ze zelfs bereid via de mysterieuze Tijdberg te gaan, maar deze kortst mogelijke weg houdt opofferingen en gevaren in. Ondertussen gaat Jolan een duel aan met Magnus. Wie het pleit wint en overleeft, erft het koninkrijk van zijn rivaal.

De Werelden van Thorgal: Kriss van Valnor 7 De Werelden van Thorgal: Kriss van Valnor 7 De Werelden van Thorgal: Kriss van Valnor 7 De Werelden van Thorgal: Kriss van Valnor 7 De Werelden van Thorgal: Kriss van Valnor 7


Stripgids 2 weldra in de winkel
21/10
TOP
Stripgids 2
Binnenkort verschijnt het tweede nummer van Stripgids in de huidige vorm. Na het kennismakingsnummer tegen 9,90 euro stijgt de prijs naar 14,99 euro en dat voor 132 pagina's. De cover is deze keer minder alternatief en is het werk van Dirk Stallaert. Het tweede nummer besteedt onder meer aandacht aan Pieter De Poortere, Tobias Schalken, Phaedra Derhore, Marc Legendre, Pieter Fannes, Frederick Van den Stock, Ilah, Marcel Ruijters, Dirk Stallaert, Randall Casaer en Merho.

Het vorige nummer bevatte ook een uitgebreid dossier over Nix, een van de vaste redactieleden. In nummer 2 worden 36 pagina's gewijd aan een ander vast redactielid, Judith Vanistendael.


Meer dan de helft van de Franse stripkopers is een vrouw
21/10
TOP
Wonder Woman
Het internationale onderzoekbureau GfK peilde in opdracht van het Franse Syndicat national de l'édition naar het strippubliek door een representatief aantal van vijftienduizend personen te bevragen van tien jaar tot hoogbejaard: wie leest strips, wie koopt ze? Enkele bevindingen:
• Eerst en vooral ging het marktaandeel van strips in het Franse uitgeeflandschap de laatste tien jaar met 20% omhoog en klom het op tot het derde meest gelezen segment na algemene literatuur en kinderboeken. De sector wordt gezond genoemd.
• Volgens het onderzoek koopt 8,4 miljoen Fransen (zijnde 15,5% van de bevolking) jaarlijks gemiddeld drie strips, comics en/of manga's. Dat zijn er vierhonderdduizend meer dan het jaar ervoor. Slechts 2% koopt digitale strips. Volgens een ander onderzoek blijkt het strippubliek het meest de boekhandels van het wegkwijnen te redden. 18,2% van de kopers zit in de leeftijdscategorie 10-17 jaar.
• De gemiddelde Franse striplezer is 41 jaar, is hoger opgeleid (49%) en dan nu de verrassing: 53% van de stripkopers is een vrouw... Maar 54% van wat ze kopen is weliswaar bedoeld om cadeau te geven. Of ze die strips nu werkelijk lezen of niet, ze schragen aanzienlijk de Franse stripmarkt.
• Als het verder wordt uitgesplitst, kopen 1,8 van die 8,4 miljoen Fransen manga's en 0,9 miljoen vertaalde comics door respectievelijk 54% vrouwen en 60% mannen. De gemiddelde manga- of comiclezer is 34 jaar. Ook mangalezers geven de helft van hun aankopen weg, in tegenstelling tot Franse comiclezers die hun aankopen meer voor zichzelf houden, want slechts 37% van hun aankopen geven ze aan anderen cadeau. Het aandeel comics is de laatste tien jaar wel explosief gestegen met 275%.


Miljoenenopbrengst voor Asterix-covers
18/10
TOP
Asterix
In 2016 overleed de Franse filmmaker en notoir stripliefhebber Pierre Tchernia, een zeer goede vriend van Albert Uderzo en René Goscinny met wie hij vaak samenwerkte. Uit zijn privéverzameling zijn afgelopen vrijdag heel wat strips en originelen geveild. De twee topstukken waren de originele covers van Asterix en de Ronde van Gallië en Asterix en het IJzeren Schild. Ze werden geschat op ten hoogste 200.000 euro. Ze gingen weg voor respectievelijk... 1.449.000 euro en 1.197.000 euro. Nu belanden ze in handen van twee anonieme verzamelaars die dus elk een cover kochten. Uderzo's werk hoort nu bij de top-3 van de andere topauteurs Hergé en André Franquin. De veiling bracht in totaal 3 miljoen euro op. Morgen maken we ook kennis met een miljoenenaantal, want dan verschijnt het gloednieuwe Asterix-album in een gezamenlijke, Europese oplage van 5 miljoen exemplaren.

Tot slot nog dit weetje. Nadat Uderzo de originele cover van De Ronde van Gallië met persoonlijke boodschap had geschonken aan Tchernia was er een dringende herdruk van het album nodig waarvoor het originele materiaal gebruikt moest worden. Uderzo was te gegêneerd om zijn originele cover aan Tchernia terug te vragen en gaf zijn broer Marcel de opdracht de cover exact na te tekenen. Deze kopie bevindt zich in de kluis met Uderzo's andere originelen. Het werkelijke origineel is geveild.

Asterix


Microbe in januari tot april 2018
14/10
TOP
Damocles
Na een bewuste afwezigheid in november en december werkt Microbe al aan de eerste titels die het in 2018 zal uitgeven. De maanden januari tot april zijn nog onder voorbehoud, maar de volgende titels staan alvast gepland.

Vooreerst voltooit Microbe de thriller Damocles, van Alain Henriet (Golden Cup, Berentand) en Joël Callède (High Security, De Lokroep van de Roots, XIII Mystery) waarvan Dupuis deel 1 en 2 publiceerde. Microbe gooit de delen 3 en 4 in een hardcoverbundeling. De cover hierboven is van de recent verschenen Franse integrale waarin een lang interview en ander bonusmateriaal staat, maar welke cover de bundeling van de laatste twee delen krijgt, is nog niet bekend. Een voorstellig: "Machtige zakenmannen of politieke beroemdheden hebben nood aan de diensten van elitelijfwachten die aan hun fortuin voldoen, want niets is zoveel waard als hun veiligheid. Hun succes wekt inderdaad veel afgunst en hebzucht op. Om zich die onmetelijke rijkdommen eigen te maken, deinzen sommigen er niet voor terug om geweld in zijn ergste soort te gebruiken. De agenten van Damocles bestrijden deze vorm van afpersing, tot elke prijs, zelfs tegen hun eigen leven."


Sarah 1
Sarah 2
Sarah 3
Under
Na de sf-reeks Orbital en het bovenvermelde Damocles heeft Microbe de smaak van het afronden te pakken, want in april geeft de uitgeverij het laatste deel van de horrortrilogie Sarah uit. Na de eerste twee delen verhuisde de reeks in het Frans van Dupuis (die de albums in 2008 en 2010 in de collectie Spotlight uitgaf) naar Les Humanoïdes Associés en dat gaf problemen voor een verdere vertaling, want Les Humanoïdes Associés vertaalt zelf geen strips naar het Nederlands. Behalve het afsluitende deel 3 gaf de Franse uitgeverij in 2013 ook de eerste twee delen opnieuw uit met andere covers. Microbe geeft die albums ook opnieuw uit in een gelimiteerd hardcoverpakket voor wie de reeks nog niet kent. Deel 3 verschijnt met diezelfde nieuwe coverlay-out in vertaling. Lees hier een bespreking van de eerste twee albums.

Van hetzelfde duo Stefanno Raffaele en Christophe Bec (van wie Daedalus afgelopen week het slotalbum van Deepwater Prison uitgaf) publiceert Microbe ook het tweeluik Under in een gebundelde editie. Deze futuristische thriller heeft het kaliber van een stevige B-film en is verwant met talloze horrorfilms met angstaanjagende creaturen.
De korte inhoud: "De hel van Wilson Jericho is werkelijkheid: de riolen van Megalopol waarin hij als officier van de Sewer Police elke dag afdaalt om de goede werking van de onderbuik van de gigantische stad te verzekeren. Nu wordt hij gevraagd als gids voor Sandra Yeatman. De jonge wetenschapster wil de legendes over cryptozoölogische dieren in de riolen nagaan en bewijzen. Jericho is een beetje verbaasd, maar nog meer als ze een invasie van gemuteerde spinnen ontdekken die het speciale ecosysteem dreigen te verstoren... zolang ze tenminste beneden willen blijven!"


Parallel 1
Parallel 2
We blijven in het sf-genre met Parallel door Laval NG (een van de tekenaars van Het Land van Langvergeten) en Philippe Pelaez die via het crowdfundingplatform Sandawe.com alvast twee albums wisten te financieren. De Franse databank BD Gest' raadt Orbital, Androïdes (dat sinds kort in het Nederlands verschijnt bij Daedalus) en Universal War One aan voor wie Parallel graag las. Dat zijn geen kwaaie referenties. Parallel verschijnt in zowel hard- als softcover.
Het verhaal: "In 2082 landt het mijnwerkersruimteschip Hybris op een vijandige planeet met een ijskoud klimaat en bevolkt door agressieve wezens. Commandant Sylan Kassidy is voortdurend in contact met de Aarde en de president van de Verenigde Staten. Hij en zijn bemanning komen er tot hun grote vrees achter dat ze gevangen zitten in een parallel universum op een vreselijke versie van de Aarde en dat de monsters die hen aanvallen... hun eigen dubbelgangers zijn."


Catamount 1
Catamount 2
Sciencefiction is een populair genre onder striplezers, maar daarom houdt nog niet iedereen daarvan. Geen nood, westerns zijn nóg populairder en ook in dat genre heeft Microbe wat in petto. Naar de roman van de Franse schrijver Albert Bonneau schrijft en tekent Benjamin Blasco-Martinez de reeks Catamount waarvan de eerste twee delen enkel in hardcover zullen verschijnen.
Even voorstellen: "Tijdens de verovering van het Wilde Westen krijgt de familie Osborne er een nieuwe telg bij. De baby is de enige overlevende van een karavaan die werd uitgeroeid door de Cheyennes. Het kind krijgt de naam Catamount. Jaren later is Catamount een uitmuntende ruiter en schutter dankzij de opleiding van de oude trapper Slungel Pad... Maar zijn lot wordt door elkaar geschud wanneer hij Black Possum tegenkomt. Hij is het Cheyenne-opperhoofd dat verantwoordelijk is voor de afslachting van zijn ouders."


De Naakte Lulu 1
De Naakte Lulu 2
De Naakte Lulu integraalVoor de meerwaardezoekers wordt het likkebaarden met De Naakte Lulu door Étienne Davodeau die in 2015 een van de beste albums van het jaar maakte: De Onwetenden. De Stroman, De Val en De Vrienden van Saltiel zijn oudere strips van hem. Deel 1 werd in 2009 overladen met prijzen waaronder een Prix Essentiel in Angoulême en een Sint-Michielsprijs. In 2013 regisseerde Sólveig Anspach de verfilming van deze strip. Microbe geeft beide albums uit in hardcover, maar eerst verschijnt het verhaal als een integrale.
Maak kennis met Lulu: "Het was niet gepland, het kwam vanzelf. Ze gunde zich enkele vrije dagen, in haar eentje, aan de kust om ten volle en zonder schuldgevoel van een unieke vakantie te genieten. Ze is bijna verrast door haar eigen lef en ontmoet vreemde mensen die net als zij ook in die uithoek verblijven. De geïmproviseerde, spannende, opgewekte, gevaarlijke en wrede ervaring maakt van Lulu een andere vrouw..."


Kapitein Ansjovis meert in januari aan bij Syndikaat
14/10
TOP
Kapitein Ansjovis 1
Kapitein Ansjovis 1
Al een aantal jaar is Floris De Smedt naast Luc Cromheecke en Ben De Wever een vaste waarde in het weekblad Spirou als een van de weinige Vlaamse auteurs die in het Franstalige stripweekblad publiceren. Dat doet hij met de dolkomische avonturen van Kapitein Ansjovis. Die zullen we weldra eindelijk in het Nederlands kunnen lezen dankzij Syndikaat die in januari twee albums uitgeeft, Kielhalen voor Gevorderden en Over een Andere Boeg. Beide albums verschijnen in softcover.


Volgend jaar ook een Duitse Robbedoes en ander Robbedoes-nieuws
14/10
TOP
Robbedoes
Na de hoofdreeks Robbedoes en Kwabbernoot, de nevenreeks met one-shots Robbedoes door..., de spin-off Marsupilami, de nog niet vertaalde spin-off Zorglub (over Zwendel en zijn dochter), een superheldenparodie die in de steigers staat, een tros buitenreeksalbums (waarvan in het Frans zopas een album met kortverhalen door Yoann en Fabien Vehlmann verscheen), de Vlaamse reeks Robbedoes Special en in november een eerste album van Nederlandse makelij door Hanco Kolk waarvan net zo min een Franse versie is gepland... — even ademhalen — komt in april 2018 een enkel voor de Duitse markt gemaakt one-shot van Robebdoes uit.

Robbedoes en Kwabbernoot is ook in Duitsland een reeks die al jaren meegaat. Behalve vertalingen van Franstalige albums worden ook Duitse integrales gemaakt met dossiers die door eigen experten zijn geschreven. Omdat het personage in april 2018 tachtig jaar wordt, kwam er een akkoord tussen Dupuis en de Duitse uitgeverij Carlsen voor een eenmalig one-shot. De auteur is Flix (van wie we onlangs de vertaling aankondigden van Münchhausen en Freud bij Soul Food Comics) die een verhaal voorbereidt over Robbedoes in Berlijn voor de Berlijnse Muur viel. Zyklo op de muur aan de overkant van de muur verwijst trouwens naar Zyklotrop (de Duitse naam voor Zwendel) en niet naar het verdelgingsgas Zyklon B dat in de concentratiekampen werd gebruikt. Niettemin wordt het Duitse album een grimmig verhaal. Er is nog geen Franse laat staan een Nederlands evertaling van aangekondigd.

In de marge van deze aankondiging viel ook te lezen dat in oktober 2018 het vervolg van Émile Bravo's Het Dagboek van een Fantast zal verschijnen. Tot nu hield Bravo vol dat het een album van 250 pagina's zou worden, maar volgens de laatste info wordt het gewoon een minireeks van vier albums.


Robbedoes-scenario uit 1940 alsnog getekend
Nog Robbedoes-nieuws? Jazeker. Het stel Bertrand en Christelle Pissavy-Yvernault doet al jaren aan patrimoniumbeheer bij Dupuis door ondertussen tientallen dossiers van integrale reeksen te verzorgen. Ze schrijven ook dikke boeken bij elkaar over medewerkers van het weekblad Robbedoes en ze zijn met name bekend van hun Franstalige vorserswerk voor de complete geschiedenis van Robbedoes waarvan al twee boeken zijn verschenen. Tijdens hun opzoekingswerk stuitten ze op een scenario uit 1940, geschreven door Jean Doisy, de eerste hoofdredacteur van het weekblad Robbedoes en de werkelijke uitvinder van het personage Kwabbernoot. Dat scenario werd nooit getekend en dateert van voor het verhaal Robbedoes als Vliegenier door Jijé (in 2010 werd het heruitgeven in dit album). Volgens de twee onderzoekers komt daarin het eerste echte optreden van Kwabbernoot voor, toen nog met bruin haar. Het verhaal is ondertussen volledig getekend door een nog geheim gehouden tekenaar. Alleen de cover en diverse andere illustraties moeten nog afgewerkt worden. De geplande uitgave is eind 2018.


Een einde voor Lanfeust Odyssey
14/10
TOP
Lanfeust odyssey 9
In november komt deel 9 van Lanfeust Odyssey in het Frans uit. Een nieuwe oorlog met Lilth moet voorkomen worden voor ze opnieuw tot krachten komt. Lanfeust wil zijn metgezellen verzamelen en Lilth zo snel mogelijk terugvinden, maar de godin is dichterbij dan hij denkt. het verhaal zal weer meer evolueren naar een queesteverhaal zoals in de oorspronkelijke cyclus Lanfeust van Troy, maar ondertussen raakte ook bekend dat Didier Tarquin en Christophe Arleston de cyclus zullen afronden na deel 11.

Tarquin is tussendoor al actief voor een nieuwe reeks die hij zelf schrijft en van Arleston verschijnen nog altijd enkele andere reeksen waarvan Trollen van Troy de bekendste blijft. Beide heren kunnen dus best een pauze inlassen voor Lanfeust tot ze weer zin hebben in een nieuwe cyclus van de populaire fantasyreeks.

Een van de nieuwe reeksen van Arleston is Sangre waarvan deel 1 sinds vorige week in voorpublicatie in Eppo verschijnt. In het Frans bestaan sinds 4 oktober al twee albums en naar verluidt slaan die nog meer aan dan Ythaq, die andere reeks van Adrien Floch en Arleston. Sangre zullen we in een volgende update nog eens voorstellen.


Sangre 1
Sangre 2


Sint-Michielsprijzen met œuvreprijs voor Philippe Berthet
14/10
TOP
Winter 1709 2
Shi 1
De Adoptie 2
Dad 3
Mickey Mouse
Het Wijfje
Gisterenavond, 13 oktober, werden de Sint-Michielsprijzen in Brussel uitgereikt. Het zijn de oudste Europese stripprijzen. Philippe Berthet kreeg de grootste eer toebedeeld met een bekroning voor het geheel van zijn œuvre.
De jury vond het door Nathalie Sergeef geschreven deel 2 van Hyver 1709 het beste scenario. De vertaling van deel 1 verschijnt in december bij Daedalus onder de reeksnaam Winter 1709, getekend door Philippe Xavier.
José Homs
van het sinds kort ook in vertaling bejubelde en langzaam uitverkocht rakende deel 1 van Shi werd bekroond als beste tekenaar.
Het beste album was volgens de jury De Adoptie 2 (net als Shi ook al een verhaal van Zidrou) waarvan de vertaling onlangs bij Saga Uitgaven verscheen.
Een prijs voor de toekomst ging naar Gontran Toussaint voor zijn album Reporter 1.
In de categorie humor/jeugd won Nob met deel 3 van Dad.
De persprijs ging naar Régis Loisel voor zijn Mickey Mouse-strip die binnenkort in vertaling verschijnt bij Glénat.
Nog een aparte categorie is de beste Nederlandstalige auteur en dat was dit jaar Nele Sys voor haar album Het Wijfje.


Margreet de Heer is Nederlandse Stripmaker des Vaderlands
14/10
TOP
Margreet de Heer
Na een perscampagne en verkiezing viel Margreet de Heer afgelopen week als eerste Nederlandse Stripmaker des Vaderlands uit de bus. Alle info vind je in onderstaand persbericht. Daaronder vind je een campagnestrip van de Margreet de Heer.

Margreet de HeerMargreet de Heer


De persmap van Asterix 37
11/10
TOP
Asterix 37
Afgelopen maandag werd de cover van Asterix 37: Asterix en de Race door de Laars onthuld. Het gloednieuwe album verschijnt op 19 oktober in een totale oplage van vijf miljoen exemplaren. 210.000 exemplaren zijn bestemd voor de Nederlandstalige markt. Tegelijk verschijnt een 128 pagina's tellende luxe-editie in een oplage van duizend exemplaren met als bonus alle pagina's in potlood en een making-offkatern.

We zouden hier nog een lang artikel kunnen schrijven over de inhoud van het album met een fragment erbij en een voorstelling van een belangrijk nevenpersonage, een gemaskerde schurk, maar daar zijn we nu te lui voor. Liever verwijzen we je — enkele en alleen voor jou — door naar de pdf van de uitgebreide persmap met artikels, cijfers, een dubbelinterview met Didier Conrad en Jean-Yves Ferri, fragmenten, potloodschetsen, ontwerpen en extra info. Klik op de onderstaande afbeelding of hier om deze persmap te downloaden. Graag gedaan!

Asterix


Limited edition hardcovercollectie van Largo Winch bij Humo
11/10
TOP
Largo Winch
We zijn hier nog eens met nieuws over Largo Winch. Vanaf 24 oktober kan je bij het weekblad Humo twintig weken lang wekelijks een album van Largo Winch kopen tegen een meerprijs van amper 5,90 euro. Het gaat om limited edition hardcovers. De uitvoering is kleiner dan de reguliere stripreeks. Bij het eerste album krijg je er een gratis verzamelbox bovenop. Het nieuwe deel 21 maakt geen deel uit van deze collectie.

De voorbije jaren liepen bij Humo gelijkaardige acties met Kuifje, Guust en Asterix, maar ook met integrales in softcover op kleiner formaat van XIII en Thorgal en vertaalde comics van Marvel.


Download The Winch Magazine en wat vindt Jean Van Hamme van Largo Winch 21?
07/10
TOP
The Winch Magazine
Sinds gisteren, vrijdag 6 oktober, is het nieuwste album van Largo Winch — deel 21, Morning Star — verkrijgbaar. Van Dupuis kregen we de toestemming om het persdossier aan onze lezers aan te bieden als pdf. Dat dossier wordt gepresenteerd als The Winch Magazine en bevat interviews met Philippe Francq en de nieuwe scenarist Éric Giacometti en artikels over de held en de reeks. Klik op de afbeelding hierboven om The Winch Magazine te downloaden. Dit magazine komt niet in de handel.

Largo Winch 21In het Frans verschijnen ook nog andere versies van het album. Sinds gisteren kunnen Franstalige lezers kiezen voor een iets dikker album met een extra katern van twaalf pagina's tegen 15,95 euro. Op 1 december verschijnt bovendien een Franse editie met alle platen in kleur en nog eens alle platen in potlood die Francq van commentaar heeft voorzien. Dit album telt maar liefst 146 pagina's en zal 24,95 euro kosten. In beide talen is nog een luxe-editie op groot formaat te verwachten in december.

Goed om te weten is dat het nieuwe auteursteam aan het vorige tweeluik de twee delen Morning Star en Scharlaken Zeilen (deel 22) toevoegt. Vooral Francq had een onvoldaan gevoel over het laatste verhaal van Jean Van Hamme terwijl Giacometti enkele elementen uit deel 19 en 20 gebruikt om er een nieuwe twist aan te geven. Voor de rest toetsen ze Largo Winch' rechtschapenheid aan de realiteit van moderne, financieel-economische tijden en technologieën en tegenbewegingen als andersglobalisten. Toch is het leven van Largo Winch als vanouds weer in gevaar en pakken zich donkere wolken samen boven de Winch Group. Tegelijk keren de auteurs terug naar de roots van de stripreeks, zelfs met Nerio Winch als een aanwezig personage. "Meer Zuckerberg, minder Bond" vond medewerker Wouter Porteman in zijn bespreking.

Maar wat vindt Jean Van Hamme eigenlijk van het nieuwe album? Paris Match vroeg het hem:
Van Hamme: "Ik heb het album twee keer gelezen. En ik heb niet alles begrepen: de verbanden, de volgorde... Ik hoop dat ik de kans krijg om de scenarist te ontmoeten en erover te discussiëren. Want een van de grootste uitdagingen van een stripverhaal is het overbrengen van informatie. Het moet voldoende expliciet zijn voor zowel de hoofdrolspelers in het verhaal als de lezer..."

Paris Match vroeg ook waarom hij met de reeks stopte die volgens scrhijver en stripscenarist José-Louis Bocquet zijn meest persoonlijke stripreeks is.
Van Hamme: "Ik weet niet of dit mijn meest persoonlijke strip is. Voor zijn avonturen kwam mijn ervaring bij Philips van pas, want daar leerde ik de structuur van een multinational kennen. En ik beschik nog altijd over de morele rechten op de reeks. Largo moet politiek, filosofisch en religieus gezien aseksueel blijven. Dat hebben ze goed begrepen. Ik vraag maar één iets: dat de serie schitterend wordt voortgezet. Het zou jammer zijn dat het uitgemolken wordt, zoals bij sommige andere reeksen..."

En zijn er ook zaken die hem uiteindelijk niet bevallen?
Van Hamme: "Ik vind het bijvoorbeeld jammer dat de kleine Chinese, die alle vriendinnen van Largo inpikt, niet meespeelt. En dat Simon, de clown van de bende, niet grappig is. Maar wat vooral niet werkt, is die grote commotie op de beurs die de Winch Group ondermijnt. Ik zie niet in waarom Winch daarbij betrokken wordt, want hij heeft er altijd op toegezien dat zijn bedrijven niet beursgenoteerd zijn om te vermijden dat hij zou gemanipuleerd worden door de aandeelhouders! De tekeningen van Philippe zijn, zoals steeds, super..."
(Bron: François Lestavel — Paris Match, 6 oktober 2017)


De waarheid over het liegen in Münchhausen en Freud
07/10
TOP
Mûnchhausen en Freud
Soul Food Comics plant op 14 november de publicatie van Münchhausen en Freud door de Duitse stripmakers Bernd Kissel en Flix. Het is de eerste vertaling van hun werk. In eigen land is Flix een van de best verkopende auteurs. Dit one-shot van 192 pagina's is het eerste album van Soul Food Comics dat volledig fictief is met een klassiek te noemen tekenstijl. De uitgeverij beschouwt het daarom als een titel voor een breder publiek, voor jong en oud, en onomwonden als een ideaal cadeau... de feestdagen naderen stilletjes aan, weet je wel.

We hebben nu al een preview voor je en dit is de korte inhoud: "Londen 1939. Midden in de nacht landt een verwarde, oude man met een zelfgebouwde luchtballon op het dak van Buckingham Palace. Hij praat Duits en beweert van de maan te komen. Is het een spion? Heeft hij zijn verstand verloren? Of vertelt hij de waarheid? In dat laatste geval beschikt hij misschien over kennis die van cruciaal belang kan zijn voor de Britse luchtmacht. Gelukkig is er iemand die de waarheid kan achterhalen: de in Londen in ballingschap levende dokter Sigmund Freud. Met veel charme en zwier weten Flix en Kissel de avonturen van de Baron van Münchhausen te bewerken tot een moderne, grappige en aandoenlijke vertelling."


Ook Eugène vindt nieuw onderdak
07/10
TOP
Eugène 9
Enkele komische reeksen uit het fonds van het failliete Strip2000 zijn al onder dak bij Syndikaat, de voormalige partner van Strip2000 voor enkele specifieke reeksen. Jan Dirk Barrevelds Eugène verschijnt voortaan bij Syndikaat. Het is al de derde uitgeverij na Silvester (deel 1 tot 5) en Strip2000 (deel 6 tot 8) die de albums van Eugène uitgeeft. In december verschijnt deel 9 met de titel Eugène en Die Dikke.

Sybdikaat had ook nog de volgende info voor ons: "Sidekick zijn is een vak. Altijd in de schaduw staan. Altijd op de tweede plaats komen. Altijd de klappen opvangen. De nog steeds naamloze dikke vriend van Eugène heeft het ermee gehad en besluit voor zichzelf te beginnen. Maar al snel komt hij erachter dat de hoofdrol spelen ook een vak is... Of de hoofdrollen in Eugène en Die Dikke nu zijn weggelegd voor Eugène, zijn kameraad, zijn neefje, een kat, een hond, een paar aliens of een hoop vogels, het is altijd de worsteling van een tekenaar met de wereld om hem heen die centraal staat. Jan Dirk Barreveld is gespecialiseerd in het maken van korte grappen in de vorm van strips en cartoons. Zijn bekendste creatie is ongetwijfeld Eugène, een strip die begon in Metro, maar inmiddels al jaar en dag een vaste waarde is in Veronica Magazine en Eppo Stripblad. Naast Eugène schrijft Jan Dirk de strip Kind aan Huis en is hij een van de tekenaars van de sinistere verhalenreeks Amorfati."


Na de tv-reeks en de film volgt een strip van De Buurtpolitie
07/10
TOP
De Buurtpolitie
Op 30 november publiceert Standaard Uitgeverij een onverwachtse, nieuwe titel. Van De Buurtpolitie verschijnt nu ook een stripreeks. De scripted reality tv-reeks met het ondermaatse acteerwerk is al langer een succes op vtm en daar vloeide ook al een bioscoopfilm uit voort. Nix, bekend van Kinky & Cosy, schrijft en tekent de nieuwe stripreeks met alle figuren uit de tv-reeks en hij maakt er een humoristische versie van.

"Het populairste korps van Vlaanderen wordt met een hele reeks mysterieuze gevallen geconfronteerd. Het hele dorp staat in rep en roer, niemand lijkt te weten wat er aan de hand is. Een zak zand is zomaar uit de lucht komen vallen. Of komt hij van een bouwwerf? Een hele hoop wasgoed dat te drogen hing, blijkt spoorloos verdwenen. En hoe zit dat met die roze olifant die de pastoor beweert gezien te hebben? Heeft hij te diep in zijn kelk gekeken? De agenten van de Buurtpolitie trekken op onderzoek uit. Aan de commissaris om dat allemaal in goede banen te leiden. Als dat maar goed komt!"


Ralph Meyer tekent albumhoes van Franse rocker Eddy Mitchell
07/10
TOP
Eddy Mitchell
Vorige maand somden we nog de cast op van de Franse verfilming van Krasse Knarren waarvan de opnames afgelopen zomer zijn gestart. De vijfenzeventigjarige Franse rocker, zanger, acteur en notoir stripliefhebber Eddy Mitchell vertolkt een van de hoofdrollen. In 1968 liet hij Jean Giraud de platenhoes van zijn album 7 Colts pour Schmoll illustreren (zie hiernaast). Er hoorde ook een stripje bij. Bijna vijftig jaar later mocht Ralph Meyer (Undertaker), een andere westerntekenbaar, opnieuw een albumhoes voor hem tekenen. Hij tekende Eddy Mitchell als waard van een saloon waar hij andere zangers en zangeressen bedient. De plaat bestaat namelijk uit duetten met de geportretteerde artiesten, onder meer Johnny Hallyday, Julien Clerc, Jacques Dutronc, Laurent Gerra (precies, een van de scenaristen van Lucky Luke) en de Belg Arno. Dit album wordt op 10 november uitgebracht. In 2018 volgt een tweede volume.


Voorsmaakje Kinderen van de Wind 8
04/10
TOP
Kinderen van de Wind 8
Kinderen van de Wind 8
Kinderen van de Wind 8
Kinderen van de Wind 8
Kinderen van de Wind 8
Vorige maand konden we je nog vertellen dat er volgend jaar een nieuw album verschijnt van François Bourgeons historische reeks Kinderen van de Wind. Voorafgaand aan deel 1 van een tweeluik — tevens de laatste twee delen in de reeks — publiceert de Franse uitgeverij Delcourt elk trimester een krant in zwart-wit met telkens een hoofdstuk uit het nieuwe verhaal, aangevuld met interviews en artikels. Het eerste krantje verschijnt op 2 november. Hierboven kan je enkele pagina's bekijken. Klik erop voor een grotere afbeeding.


Deel 3 van Marcel Pagnols verstripte jeugdherinneringen op komst
04/10
TOP
Le Temps des Secrets
Jean de Florette
Naar verluidt is de restvoorraad van De Triomf van m'n Vader en Het Kasteel van m'n Moeder zodanig geslonken dat ze weldra zijn uitverkocht bij Saga Uitgaven. De fantastische tekeningen van Morgann Tanco (ook bekend van Het Rechte Pad) en de nostalgische jeugdherinneringen van de Franse roman- en toneelschrijver en filmmaker Marcel Pagnol zitten daar natuurlijk voor iets tussen. Beide albums zijn stripversies van Pagnols autobiografische romans over zijn vakanties in de Provence als kind. Van het derde boek Le Temps des Secretsverschijnt in november bij de Franse uitgeverij Bamboo de stripversie. Nu wachten Tanco en de scenaristen Serge Scotto en Éric Stoffel nog de verstripping van de laatste roman.

De vertaling bij Saga Uitgaven is nog niet voor meteen gepland. Eerst komt er nog een andere Pagnol-verstripping in vertaling uit. In het eerste trimester van 2018 volgt namelijk het eerste deel van Jean de Florette dat in 1986 werd verfilmd met Gérard Depardieu als de gebochelde landbouwer in spe die moderne landbouwtechnieken wil toepassen, maar stiekem wordt gedwarsboomd door een rijke herenboer, vertolkt door Yves Montand. De Franse versie van het album verschijnt vandaag bij Bamboo en is getekend door Alexandre Tefenkgi (Stille Helden, Waar Zijn de Mooie Dagen?).


Valois, nieuwe historische reeks door Jaime Calderón en Thierry Gloris
04/10
TOP
Valois
Onlangs verscheen bij Daedalus het vierde en laatste deel van de reeks De Wegen van de Heer. Ondertussen is tekenaar Jaime Calderón bijna klaar met het eerste deel van de nieuwe historische reeks Valois. Thierry Gloris, met wie Calderón al Bloedkoninginnen: Isabelle - De Wolvin van Frankrijk maakte, is de scenarst van Valois. Deel 1 verschijnt in januari bij de Franse uitgeverij Delcourt. De reeks Valois zal de geschiedenis van de familiedynastie Valois vertellen die eeuwenlang vele koningen voortbracht.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel