Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 26 augustus:

Vooruitblik Saga Uitgaven
Michel Plessix, Alfonso Azpiri en Alain Berbérian overleden
Vooruitblik De Blauwbloezen 61
Kleine daling voor stripverkoop in Vlaanderen in eerste halfjaar van 2017
Vooruitblik De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor 7
Vooruitblik Uitgeverij SubQ
Vooruitblik Papa Zoglu
Begin 2018 bij Sherpa
Vooruitblik Brabant Strip Magazine 211
Volgend weekend Brussels Stripfeest

Updates van 19 augustus:

Voorsmaakje Robbedoes door Marc Hardy en een Franse integrale van Arkel
Vooruitblik Doomsday 3
Nieuwe westernreeks van Yves Swolfs start in 2018
S1ngle in het Gronings
De Dood van Stalin weldra in de cinema
Stripspeciaalzaak Koeritza sluit de deuren

Updates van 12 augustus:

De Miekes openen spin-off van Jommeke
Eppo start voorpubicatie van Rhonda 3
Vanaf september gaat Don Lawrence Collection over in Uitgeverij L
Vooruitblik Zeep van Maarten Vande Wiele
Nieuwe spin-off van Samoerai en de laatste albums van Thomas Silane en Ik Ben Kathaar

Updates van 5 augustus:

Vooruitblik INdruk
Vooruitblik Sherpa
Artist's Editions Amoras
Jean-Louis Tripp openbaart liederlijk seksleven in autobiografische reeks
Kid Paddles eerste bioscoopavontuur in voorbereiding
Belgische regisseur verfilmt Japanse Captain Harlock
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2017: augustusseptemberoktober • november • december
2018: januari • februari • maart • april • mei • juni • juli
 
Vooruitblik Saga Uitgaven
26/08
TOP
Jim-kalender
Jim meldde afgelopen week op Facebook dat hij vier maanden voorsprong heeft op zijn planning en inmiddels klaar is met de tekeningen van Een Nacht in Rome 3, de start van een tweede tweeluik van zijn grote doorbraak bij ene volwassen publiek. De volgende twee-drie maanden schaaft hij de dialogen bij, herwerkt tekeningen, houdt toezicht op de inkleuring, ontwerpt de cover en het kan naar de drukker. Dat album is dit jaar dus niet meer te verwachten. In 2018 zal je kunnen aftellen op een heuse Jim-kalender en die krijg je van oktober tot december gratis bij elk album van Saga Uitgaven. Er staan veertien exclusief voor deze kalender gemaakte illustraties in. Ze zijn bij een Franse uitgeverij inmiddels ook gerecupereerd voor een peperdure portfolio (199 euro) die in november verschijnt.


De Erectie 1
De Erectie 2
Dit jaar verschijnt bij Saga Uitgaven nog wel Jims jongste tweeluik De Erectie, getekend door Lounis Chabane voor wie Jim al het tweeluik Helena schreef. De albums verschijnen, jawel, in een keiharde hardcover en in slappe kaft. De softcovers verschijnen in januari en februari 2018. Het tweeluik speelt zich bijna volledig af in het appartement van een stel, enkele dagen voor Kerstmis. Voor de verjaardag van zijn vriendin Lea slikt Florent een viagrapil, maar door allerlei komische en dramatische toestanden valt dat in de verkeerde aarde en ook de timing is allerminst geslaagd nadat het koppeltje dat ze hebben uitgenodigd heeft aangekondigd dat het gaat scheiden. Florent en Lea maken ruzie terwijl Florent niet van zijn erectie afraakt. Dit is een verhaal over vergissingen, ontboezemingen en schrik om ouder te worden.


Chick Bill integraal 1
Voyeur integraal 1
  In oktober verschijnt een integrale van De Lach van de Clown. Deze trilogie van Laurent Hirn en Luc Brunschwig (die samen De Macht der Onschuldigen maakten) verscheen niet eerder in het Nederlands en was al eerder aangekondigd. Door een drukfout werd de release uitgesteld.

Daarbovenop start Saga Uitgaven met twee nieuwe integrale reeksen. Ten eerste kunnen we (opnieuw) kennismaken met Tibets komische western Chick Bill die tussen 1953 en 2010 liep. In het Frans telt deze integrale reeks maar liefst twintig bundels en een deel 0 met de allereerste verhalen toen de personages nog dieren waren. Het tempo zal redelijk hoog worden met meerdere integrales per jaar zodat de reeks snel uitgegeven raakt, chronologisch en compleet, inclusief de laatste, nooit eerder vertaalde verhalen en de kortverhalen, de zogeheten Kidordinneries. De uitgeverij reserveert het deel 0 voor een latere datum. In de eerste integrale staan de verhalen Kid Ordinn Komt in Opstand, De Zonderlinge Casy Moto en het door René Goscinny geschreven De Goudmijn van Dog Bull. Per integrale staat ook een kort dossier over telkens een ander thema uit de carrière en het œuvre van Tibet.

De titel Voyeur, met de ondertitel Erotische Kortverhalen uit Playboy, zal als iets nieuws in de oren klinken, maar eigenlijk betreft dit een eerste integrale bundeling van Horacio Altuna's Opwindende Gebeurtenissen. Voor deze integrale reeks, die ook in het Spaans en Frans verschijnt, zijn de originele platen opnieuw ingescand, vertaald en geletterd. Het album bundelt 24 komische en altijd erotische kortverhalen en een twintigtal pagina's nooit eerder gepubliceerde "indiscrete schetsen" op honderdtwintig pagina's. De Playboy-strips van Altuna bleken in meerdere landen van publicatie (onder meer in de Spaanse en Nederlandse editie) de meest gewaardeerde rubriek... na de Playmate van de maand weliswaar. In de Verenigde Staten was men bij de uitgeverij ook heel enthousiast over Altuna's werk, maar de tekeningen waren te expliciet om ze in de Amerikaanse editie van Playboy te mogen publiceren.


De Minimensjes integraal 3
Roze Bottel integraal 2
De derde integrale van De Minimensjes bundelt zes kortverhalen waarvan er vier in de albums De Kleine Kluizenaar (deel 22) en Mosquito 417 (deel 15) verschenen. De andere twee (waaronder een buitenbeentje op scenario van Raoul Cauvin) verschijnen voor het eerst in album. Verder vullen de lange verhalen De Waterratten (deel 4), Het Oog van de Cycloop (deel 5) en Het Spookschip (deel 6), allen op scenario van Hao alias Pierre Serons leermeester Mittéï, en een dossier de 232 pagina's tellende integrale aan. Deze uitgave bundelt de jaren 1973 tot 1975 in strikt chronologische volgorde. Seron is een van de helaas vele overleden stripmakers die van 2017 een gitzwart jaar maken.

Nog alive and kicking is tekenaar Dany, die steeds meerdere projecten heeft lopen (een one-shot van Robbedoes op scenario van Yann is er een van) en tegelijk met volle teugen van het leven geniet. Van zijn komische, maatschappijkritische sprookjesserie Roze Bottel, een van de vele topreeksen van scenarist Greg, verschijnt de tweede integrale met de delen 4, 5 en 6, meerbepaald de verhalen Het Karveel van Heb-ik-jou-daar, De Lange Reis naar het Ongerijmde en Een Vogel Vloog Verloren, twee kortverhalen en een dossier.


De Honden van Pripyat 1
Stille Woorden 1
Aurélien Ducoudray, de schrijver van Moeder Rusland, strikte Christophe Alliel, de getalenteerde tekenaar van het geestige Spynest die bij Daedalus verscheen, voor de nieuwe reeks De Honden van Pripyat. "26 april 1986: een reeks explosies verwoest de nucleaire centrale van Tchernobyl en besmet alles in een straal van meer dan 200 kilometer. Na de evacuatie van de dichtstbijzijnde dorpen worden groepen jagers ingezet om besmette huis- en wilde dieren, die vrij rondlopen in de spookdorpen, neer te schieten. Voor dertig roebel per neergeschoten dier is een ploeg bereid de zone te betreden. Ze kruisen het pad van bijzondere personen, verloren zielen op de bestraalde heide."

Stille Woorden is heel wat luchtiger van toon en heeft de opkomst van de Franse filmwereld als setting en opnames voor een erotische film die voor clandestiene vertoningen is bedoeld. "Omdat hij zich ongeliefd voelt in zijn familie verlaat Célestin het platteland om naar de hoofdstad te trekken waar hij zijn kinderdroom hoopt te realiseren: films maken! Maar als onbeduidende notarisklerk, zonder referenties of kennis, blijkt dat een lastig project te zijn. Ondanks de tips van zijn vriend Anatole Fortevoix, een voormalige kermisomroeper en nu directeur van een bioscoop, die hem op het hart drukt terug naar het notariaat van zijn vader te gaan, vindt Célestin een plaatsje als assistent-decorateur in een filmstudio. De leerling-regisseur krijgt door onverwachte ontmoetingen in burleske omstandigheden een eerste kans. Hij is vastbesloten zijn droom te realiseren, via een omweg..."


De Meesters van White Plain 1
De Dominee 1
In juni verscheen bij Saga Uitgaven het one-shot Liefde en Haat over de vriendschap tussen een blank en een zwart jongetje eind jaren 1920 en hoe hun relatie en omgeving evolueerden in de jaren daarna. In het tweeluik De Meesters van White Plain gaan we wat verder terug in de tijd, een aantal jaar voor en tot het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog. Van liefde of vriendschap is er geen sprake. "1837, Henri Berthier, eigenaar van de White Plain-plantage en lid van de Democratische partij in Louisiana, staat op het punt vader te worden. Terwijl zijn vrouw Sally het kind baart, weerklinkt een schot. Elf jaar later is Charles, het kind dat die avond werd geboren, de perfecte vertegenwoordiger van zijn klasse: een arrogante kwajongen met een superioriteitsgevoel, vooral tegenover slaven. Zijn bloed kookt wanneer hij achter de hechte band komt tussen zijn moeder en Mozes, een jonge zwarte die even oud is als hijzelf." Straf werk van de nu nog onbekende heren Antoine Giner-Belmonte en Edouard Chevais-Deighton die zich volgens ons beter een vlotter bekkend pseudoniem aanmeten.

De western De Dominee, eveneens een tweeluik, was een paar jaar geleden al eens aangekondigd, maar deze keer is het concreet. "1885. Premiejager Angus Whitecross is een ware legende van het wilde westen. Waarom keert deze meedogenloze en gekwelde moordenaar dan plots terug naar het stadje in Nevada waar hij het levenslicht zag? Waarom drijft wraak deze moordenaar die beter gekend is onder de naam 'de dominee”'?..."


De Macht der Onschuldigen - Cyclus 2 2
Dag en Heidi 1
Luc Brunschwig maakte onlangs bekend dat de tweede cyclus van De Macht der Onschuldigen, die zich zes maanden na de gebeurtenissen in de eerste cyclus afspeelt, geen zes delen zal tellen, maar vijf. Dat vijfde deel wordt wel extra lang. Maar zover zitten we dus nog niet. In deel 2 gaat de strijd om de macht enerzijds en het bewijzen van Joshua Logans onschuld anderzijds onverdroten voort.

Bij Saga Uitgaven verschenen al luxes en een gloednieuw verhaal van Dag en Heidi, nu wordt het tijd voor een heruitgave van de reeks in softcovervorm. Het Rode Licht (het tiende verhaal in de reeks dat in 1972 in Zonnestraal werd voorgepubliceerd) verscheen in 2008 al eens als deel 44 in de Collectie Fenix. Vanaf volgend jaar wordt ook Jeff Broeckx andere jeugdserie Sloeber heruitgegeven.


Boes integraal 5

Garfield Compleet 5

Tot slot verschijnt van de twee dierenreeksen Boes en Garfield het vijfde deel van de integrale reeksen.Michel Plessix, Alfonso Azpiri en Alain Berbérian overleden
26/08
TOP
Michel Plessix
Michel PlessixHet vermaledijde jaar 2017 blijft stripmakers vellen. Op 21 augustus overleed de Bretoense tekenaar Michel Plessix aan een hartaanval. Hij werd op 10 november 1959 geboren in Saint-Malo en werd 57 jaar. We kennen hem vooral van zijn wondermooie stripbewerling van Kennethe Grahames klassieke kinderboek De Wind in de Wilgen. Begin augustus verscheen Waar de Mieren Heen Gaan, zijn laatste album, in vertaling bij Casterman.

Plessix startte eerst een opleiding geneeskunde voor hij overschakelde op een studierichting plastische kunsten. Hij ging in de leer bij Jean-Claude Fournier die dankzij zijn albums van Robbedoes en Kwabbernoot de bekendste Bretoense tekenaar werd en als voorbeeld voor tekenaars in de dop gold. Fournier ontving heel wat jonge tekenaars bij hem thuis en leerde hen de knepen van het vak. Plessix publiceerde zijn eerste strips tussen 1982 en 1985 in het Bretoense tijdschrift Frilouz in samenwerking met Jean-Luc Hiettre, een andere Bretoen die Fournier regelmatig bezocht. Lucien Souny gaf van Mark Jones, een parodie op het detectivegenre, een album uit in 1987.

In dezelfde periode publiceerde hij her en der losse kortverhalen die hij ook zelf schreef. In 1987 luidde zijn ontmoeting met scenarist Dieter (Didier Teste) zijn ware debuut als striptekenaar in bij de Franse uitgeverij Milan. Ze maken de kinderserie Ed en Benjamin voor Mikado en daarna Diabolo. Een langer verhaal leidde in 1988 naar het album La Déesse aux Yeux de Jade. In een realistischer tekenstijl maken ze vanaf 1989 voor de dan nog jonge uitgeverij Delcourt Julien Boisvert. In het Nederlands wordt het door Blitz vertaald als Patje van het Groenewoud. Tussen 1990 en 1996 verschenen de vier delen in vertaling. Bovenop de lovende kritieken en enkele erkenningen, ontvangen ze ook een prijs voor het beste jeugdalbum in Angoulême. De passie om te reizen zat al besloten in deze reeks.

Mark Jones
La Déesse aux Yeux de Jade
Mark Jones

Met zijn oude vriend Emmanuel Lepage (die Michel Plessix nog kende van zijn leerperiode bij Jean-Claude Fournier) verbleef Plessix een tijdje in Marokko. In een plaatselijk boekenwinkeltje (het enige in de stad Essaouira) vond Plessix er toevallig een Engelse editie van het boek De Wind in de Wilgen. Het gaf de doorslag om aan de adaptatie te beginnen waar hij al een tijdje op broedde. Samen met Lepage werkten ze in een Marokkaanse bistro elk aan hun albums. Het boek hielp ook Lepage om uit een impasse te geraken voor het album waar hij aan werkte... Muchacho. Plessix verzorgde nu zowel het scenario, de tekeningen en de aquarelinkleuring voor zijn bewerking. Hij refereerde in deze reeks vaak naar de schilderkunst. Standaard Uitgeverij vertaalde de complete vierdelige reeks in 2003 en 2004. De vertaling van De Wind in de Woestijn, de volgende cyclus, waarbij Plessix vrijer omsprong met andere intriges uit de roman van Kenneth Grahame, staakte Standaard Uitgeverij na drie van de vijf delen. In 2013 sloot hij de reeks af. Delcourt publiceert in november 2017 een Franstalige integrale van deze cyclus.

De Wind in de Wilgen
De Wind in de Woestijn
La Famille Passiflore

Waar de Mieren Heen GaanOok zijn volgende publicatie raakt niet meer vertaald. Voor Loïc Jouannigot — alweer een Bretoen! — schrijft hij de delen 3 en 4 van de dierenstripreeks La Famille Passiflore naar de kinderboeken van Geneviève Huriet. Deze albums verschenen in het Frans bij Dargaud waarvoor Plessix in 1997 en 1998 ook al twee albums had geschreven voor Forell & Fils, getekend door Bruno Bazile. Op scenario van Frank Lde Gall tekent hij nog het one-shot Waar de Mieren Heen Gaan dat in 2016 in het Frans en onlangs in vertaling verscheen.

Zijn jongste project waar hij aan werkte was À L'Ombre des Saules, een nieuw hoofdstuk na De Wind in de Woestijn.

Als we de vele getuigenissen en anekdotes van zijn collega's lezen, bleek Plessix een sympathieke, hartelijke man geweest te zijn. Hij genoot ervan zijn publiek te laten lachen.
(Bron: Henri Filippini — BDZoom.com, 22 augustus 2017)


LornaAlfonso Azpiri
Michel Plessix was helaas niet de enige tekenaar die de jongste tijd overleed. Op 18 augustus namen we afscheid van de in 1947 in Madrid geboren Alfonso Azpiri. Zijn vroege werk, waarin horror, seks en naakt vaak voorkwam, vond gretig aftrek in Italië. Hij voerde veelvuldig rondborstige vrouwen op die te maken krijgen met weerwolven, mummies, vampiers, het monster van Frankenstein en ander fraais. Zijn werk verscheen in onder meer Heavy Metal en Penthouse Comix. Een weerkerend personage in sf-verhalen was Lorna waarvan in 1983 en 1999 twee albums in vertaling verschenen bij Dendros en opvolger Arboris. In 1993 en 2000 publiceerde Arboris ook nog de one-shots Spiegelingen en Wet Dreams.


Alain Berbérian
Een dag na Plessis, op 22 augustus, overleed Alain Berbérian, de broer van striptekenaar Charles Berbérian (Meneer Johan). Beide broers werden geboren in Libanon en verhuisden naar Frankrijk waar Alain een carrière uitbouwde als filmregisseur en filmscenarist. Nadat hij afleveringen inblikte van tv-series van het komisch ensemble Les Nuls maakte hij van hun eerste bioscoopavontuur een ware kaskraker in Frankrijk. Daarna volgden films als Paparazzi, Six-Pack en Le Boulet (een buddy movie met Benoît Poelvoorde). In 2004 volgde L'Enquête Corse en nu zijn we waar we moeten zijn om zijn overlijden in onze striprubriek op te nemen, want deze film was een bewerking naar de komische detectivereeks Jack Palmer van René Pétillon met Christian Clavier (Asterix in twee verfimingen) en Jean Reno in de hoofdrollen. Berbérians laatste film in 2007 was de film te veel. Zijn bewerking van Robert Louis Stevensons roman Schateiland was een flop bij pers en publiek. De film nekte zijn carrière in de filmwereld. Hij stierf na een aanslepende ziekte in Parijs op 63-jarige leeftijd.


Vooruitblik De Blauwbloezen 61
26/08
TOP
De Blauwbloezen 61
Op 15 november verschijnt De Blauwbloezen 61 bij Dupuis en daarin komt opnieuw een historisch figuur voor wiens verhaal door de komische bril van Willy Lambil en Raoul Cauvin wordt aangedikt. Volgens Franse info zou die "vreemde soldaat Franklin" in werkelijkheid een vrouw zijn, meebepaald Sarah Emma Edmonds. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog vocht de in Canada geboren vrouw bij de Noordelijken. Ze vermomde zich als man en nam de naam Franklin Thompson aan. Dat verkleden als man deed ze wel vaker. Haar verhaal werd opgetekend in de bestseller Nurse, Soldier and Spy. Check op Wikipedia haar korte, maar interessante biografie.


Kleine daling voor stripverkoop in Vlaanderen in eerste halfjaar van 2017
26/08
TOP
De Kiekeboes 148Boek.be analyseerde cijfermatig het eerste halfjaar van 2017 en stelde een lichte omzetgroei van 0,3% vast voor de algemene boekenverkoop in Vlaanderen. Non-fictie (met name kook- en gezonheidsboeken) zorgt met een groei van 7% voor stabiliteit, maar fictie en strips kennen beiden een omzetdaling van ongeveer 6,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Qua omzet zijn strips zelfs de grootste daler met 6,8%.

Ondanks de grote omzetdaling voor strips blijft het verlies van aantal verkochte exemplaren (de afzet) beperkt tot 0,3%. Juni was een zeer zwakke maand na een heropleving in de drie maanden daarvoor. Vooral Suske en Wiske en F.C. De Kampioenen trekken nog mee de kar door 4,3% meer te verkopen. Strips maken in aantal verkochte boeken in deze periode 14,3% uit van de totale boekenmarkt in Vlaanderen. In aantal euro is dat 7,3%.

De Kiekeboes 148: Nepwerk is niet alleen de best verkochte strip uit deze periode, het torent ook helemaal boven alle andere boeken. Eens te meer blijft De Kiekeboes de grootste bestseller van de Vlaamse boekenmarkt. Het album laat de drie kookboeken van Nooit Meer Diëten door Sandra Bekkari, Het Meisje in de Trein en Suske en Wiske 338 achter zich. De algemene top-20 ziet er als volgt uit.

TOP-20 ALGEMENE BOEKENVERKOOP
01
De Kiekeboes 148: Nepwerk (Merho)
02
Nooit Meer Diëten 3 (Sandra Bekkari)
03
Nooit Meer Diëten (Sandra Bekkari)
04
Nooit Meer Diëten 2 (Sandra Bekkari)
05
Het Meisje in de Trein (Paula Hawkins)
06
Suske en Wiske 338: De Heldenmaker (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
07
De Laatste Roos van de Zomer (Santa Montefiore)
08
Suske en Wiske 339: De Planeetvreter (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
09
Zondagochtend Breekt aan (Nicci French)
10
Fanny K. 1: Moordgriet (Jean-Marc Krings + Toni Coppers)
11
In het Water (Paula Hawkins)
12
Jommeke 284: De Redding van Doris Dada (Philippe Delzenne)
13
F.C. De Kampioenen 93: Supermarkske Is Weer Proper (Hec Leemans)
14
Het Smelt (Lize Spit)
15
Menopower (Martine Prenen)
16
Jommeke 285: In de Klauwen van Pretulia (Philippe Delzenne)
17
Blankenbergse Blues (Pieter Aspe)
18
F.C. De Kampioenen 94: De Tandartsassistente (Hec Leemans)
19
Wil (Jeroen Olyslaegers)
20
Bijna Echt gebeurd (Liane Moriarty)

Geen nieuw Amoras-effect dus voor De Kronieken van Amoras, maar die andere spin-off van een bekende reeks, Fanny K., doet het behoorlijk. Hieronder vind je de striptop-20.

TOP-20 STRIPVERKOOP

01
De Kiekeboes 148: Nepwerk (Merho)
02
Suske en Wiske 338: De Heldenmaker (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
03
Suske en Wiske 339: De Planeetvreter (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
04
Fanny K. 1: Moordgriet (Jean-Marc Krings + Toni Coppers)
05
Jommeke 284: De Redding van Doris Dada (Philippe Delzenne)
06
F.C. De Kampioenen 93: Supermarkske Is Weer Proper (Hec Leemans)
07
Jommeke 285: In de Klauwen van Pretulia (Philippe Delzenne)
08
F.C. De Kampioenen 94: De Tandartsassistente (Hec Leemans)
09
De Kronieken van Amoras 1: Gestrand (Charel Cambré + Marc Legendre)
10
De Rode Ridder 253: Het Eindeloze Eiland (Fabio Bono + Marc Legendre)
11
Suske en Wiske 337: Game of Drones (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
12
Jommeke 286: Missie Middelkerke (Gerd Van Loock)
13
F.C. De Kampioenen 92: De Pakjesoorlog (Hec Leemans)
14
Vertongen & Co 18: De Spoken van de Doedelzak (Wim Swerts / Vanas + François Corteggiani / Hec Leemans)
15
De Rode Ridder 254: De Vuurproef (Fabio Bono + Marc Legendre)
16
De Kiekeboes 147: Geborken Zwart (Merho)
17
Vertongen & Co 19: De Schaduw van Fantomark (Wim Swerts / Vanas + François Corteggiani / Hec Leemans)
18
De Werelden van Thorgal - Wolvin 7: Nidhogg (Roman Surzhenko + Yann)
19
De Avonturen van Kuifje: Kuifje in het Land van de Sovjets (Hergé)
20
De Avonturen van Urbanus 172: Miss Slons (Willy Linthout + Urbanus / Willy Linthout)


Vooruitblik De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor 7
26/08
TOP
De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor 7
We hadden je al verteld dat Fred Vignaux (De Roep van de Legenden, Sneeuw - De Oorsprong, Vercingetorix) de nieuwe tekenaar is van de Thorgal-spin-off over Kriss van Valnor. Zijn eerste album verschijnt op 15 november. Sinds het vorige deel schrijven Xavier Dorison (die ook al de hoofdreeks overnam van Yves Sente) en Mathieu Mariolle de verhalen. Deel 7 heet De Tijdberg en hierboven staat de cover van Grzegorz Rosinski. Je ziet inderdaad twee keer Kriss van Valnor, de huidige en de jeugdige versie.


Vooruitblik Uitgeverij SubQ
26/08
TOP
Fietsmod
Wills Kracht
In september en oktober verschijnen twee autobiografisch geïnspireerde graphic novels bij Uitgeverij SubQ.

Fietsmod van Tobi Dahmen presenteert de uitgeverij als volgt: "Mods, skinheads, de Britse subculturen bereiken ook het kleine stadje Wesel, waar Tobi opgroeit. Tobi wil graag bij de mods horen. Hij gaat hippe kleding dragen en naar ska en soul luisteren. De beweging zal hem nooit meer loslaten. In de subcultuur stappen gaat hem makkelijk af, maar hij realiseert niet dat zijn keuze ook weleens heftige, onverwachte consequenties zou kunnen hebben. Fietsmod is een autobiografisch verhaal over opgroeien in een kleine stad en de 'mod'-subcultuur van de jaren 1960. Het geeft een indringend beeld van jeugdculturen en de gevaren van op het erkeerde pad komen. Het is een boek over liefde voor muziek, over opgroeien in de kleine stad en over vriendschap."

Het naar alle waarschijnlijkheid aangrijpende Wills Kracht is het persoonlijke relaas van Willem Ritstier (de vaste scenarist van veel strips van Minck Oosterveer en de laatste jaren van Claire DeWitt, Ward en Roel Dijkstra) over zijn echtgenote Will die aan borstkanker overleed. "In dit boek tekent Willem Ritstier het proces in hun gezin: de vragen die komen, de angsten, de behandelingen en het einde. Tijdens haar reis van vijf jaar door de medische wereld werd duidelijk dat kanker nog altijd een relatief onbekend terrein is in die wereld. Soms voelde het of er maar wat werd gegokt en als er iets aansloeg werd dat gezien als een overwinning. Helaas is dat niet altijd het geval, zo ook niet bij de vrouw van Willem. Willem Ritstier werkte zeven jaar aan dit boek. Het is ondanks alles geen somber verhaal geworden, ook door de grafische en kleurrijke stijl." Wat die grafische aanpak betreft, is de stijl eenvoudig gehouden en ontbreken de gezichten van de personages. Het is een handigheidje om de lezer zelf een invulling aan de personages te kunnen geven.


Vooruitblik Papa Zoglu
26/08
TOP
Papa ZogluIn de tweede helft van september publiceert Bries het volgende one-shot van Simon Spruyt (De Bamburgers, De Furox, SGF, Junker). Voluit luidt de titel Papa Zoglu: De Wonderbaarlijke Reizen van de Koeienprins oftewel Bloei en Verval van de Stad Gniezno en samenvattend gaat het absurde verhaal over: "Er was eens een kleine, besnorde jongen, Zoglu genaamd, die opgevoed werd door een oud wijf. Wanneer Zoglu zeven jaar oud is en het oude wijf onthult dat zijn biologische moeder een koe is, gaat Zoglu naar haar op zoek. Tijdens zijn queeste kruist Zoglu het pad van twee homoseksuele ridders van de Teutoonse Orde en een trio vrouwonvriendelijke houthakkers, dat van een vrouwe die haar kuisheidsgordel liever kwijt dan rijk is nadat haar eega verdween, en dat van een albino schoorsteenveger. Hun leven zou nadien niet meer hetzelfde zijn."
Het album in kleur verschijnt in hardcover en telt 96 pagina's. Het zal je 22 euro kosten.


Begin 2018 bij Sherpa
26/08
TOP
Blueberry: Gebroken Neus
Afdwalingen
In het voorwoord van de najaarsbrochure van Sherpa (download 'm hier als pdf) excuseren uitgevers Mat Schifferstein en Peter Kuipers zich voor de duurdere uitvoeringen en late verschijningen van de albums die bij de kwaliteitsuitgeverij verschijnen. Dit jaar moeten nog heel wat mooie albums verschijnen, maar nu springen we even vooruit naar begin 2018. Dan zou namelijk een nieuw album op groot formaat van Blueberry moeten verschijnen zoals al met de delen 11-12, 13-14, 15 en 16-17 is gebeurd. Deze keer is deel 18, Gebroken Neus, aan de beurt. Het eigenlijke verhaal telt 48 pagina's in zwart-wit, maar de Sherpa-uitvoering op groot formaat is dubbel zo dik. Er zal namelijk een uitgebreid en rijk geïllustreerd dossier over Blueberry en zijn makers in komen, in kleur bovendien. Van de Mister Blueberry-cyclus zijn in 2018 de delen 3 en 4 gepland en in 2019 het afsluitende deel Dust, tevens het allerlaatste verhaal in de reeks.

Ook voor begin 2018 staat Afdwalingen gepland. Net zoals het album Reizigers tekent Andreas op scenario van een kransje scenaristen een kortverhaal. Voor ieder verhaal verandert hij zijn tekenstijl wat. De scenario's worden geleverd door Dieter, Mazan, Isabelle Cochet, Jean-Luc Cornette, Hyuna en Achim Raven.

Tot slot blikt Sherpa nog vooruit naar april 2018. Dan zou een heruitgave van het nogal legendarische one-shot Iris moeten verschijnen, een stilistisch meesterwerk met psychedelische kleuren van Thé Tjo-Khing en Lo Hartog van Banda, de auteurs van onder meer Arman & Ilva. In het verhaal valt een jonge popartieste ten prooi aan een manipulatieve mediamagnaat. Rond 2005 koesterde Hanco Kolk nog het plan om een remake te maken.

Iris


Vooruitblik Brabant Strip Magazine 211
26/08
TOP
Brabant Strip magazine 211
Paper 34
Tijl, Lamme en de Zeerovers
In september ontvangen de leden van Brabant Strip Magazine nummer 211 in de bus, samen met P@per 34 (met een cover van Jeroen Janssen) en het gratis vakantiealbum Tijl, Lamme en de Zeerovers van Gray, bekend van Rikske en Fikske. Over diezelfde Gray staat een artikel in Brabant Strip Magazine, evenals een lang interview met Didier Tarquin (de tekenaar van Lanfeust van Troy), een interview met Jan Bosschaert over zijn te verschijnen one-shot over Damiaan en een ander op scenario van Zidrou, artikels over de "Veusselse Vertellers" Yaack en Wégé, het undergroundcollectief Ercola (waar Griffo nog deel van uitmaakte) en onbekend werk van Edgar P. Jacobs, Jacques Laudy en Marc Sleen.


Volgend weekend Brussels Stripfeest
26/08
TOP
Stripfeest
Volgend weekend, van 1 tot 3 september organiseert de stad Brussel voor de achtste keer het Stripfeest. Deze keer is het in het Warandepark en Bozar te doen. De zestigjarige Guust Flater is de blikvanger van deze editie. Een nieuwe ballon naar zijn beeltenis zal voortaan deel uitmaken van de Balloon's Day Parade met opblaasbare stripfiguren die op zondag 3 september op het Paleizenplein start. Op 2 september zijn de bezoekers van Zaal M gewaarschuwd, want daar vindt een concert plaats met de verwoestende Flaterfoon. Muzicus Max Vandervorst, gespecialiseerd in onmogelijke muziekinstrumenten, brengt een opvoering op een echte Flaterfoon. Op stand C7 kan je de Bob De Moor-club treffen, en zo zijn er nog meer bezienswaardigheden, evenementen en kansen op ontmoetingen met tientallen signerende tekenaars.

Alle praktische info en het volledige programma vind je op deze site verzameld.


Flaterfoon


Voorsmaakje Robbedoes door Marc Hardy en een Franse integrale van Arkel
19/08
TOP
Robbedoes
Dinsdag 15 augustus vierde Marc Hardy zijn vijfenzestigste verjaardag. Op zijn Facebookpagina deelde hij daarom vijfenzestig illustraties, scans van originele platen van oud en te verschijnen werk. En zo zagen we plots bovenstaande plaat uit zijn te verschijnen Robbedoes-one-shot op scenario van Zidrou passeren. Meer uitleg stond er niet bij, behalve dat het album in 2018 zal verschijnen. Dat jaar viert het personage zijn tachtigste verjaardag.

Hardy werkt al enkele jaren aan het album. Hij was niet tevreden over zijn eerste zeventien platen en verbrandde die vervolgens op een barbecuestel voordat hij helemaal opnieuw begon. Het werk van een jaar ging verloren. Andere oudere info sommen we hier nogmaals op. Onder de titel Soumaya, een Arabische term voor we weten nog niet wat, speelt het verhaal zich op aangeven van Hardy gedeeltelijk af in het Verre Oosten. Het zal zeker geen klassiek avonturenverhaal worden of een klassieke Robbedoes-strip. Het wordt een hard en realistisch verhaal. Zidrou vergeleek het met de Batman-strips van Frank Miller die zijn eigen visie op de personages en het universum waarin ze bestaan uitwerkte. Eenzelfde aanpak streeft Zidrou na. "Soumaya vertelt het eerste liefdesavontuur van Robbedoes. Zoals dat hoort voor een zichzelf respecterende piccolo begon het allemaal in de lift. Het is ook een denkoefening over de status van 'held'."


Arkel
 Hardy had ook nog ander nieuws te melden. Over een maand of drie verschijnt een dikke integrale van het door Stephen Desberg geschreven Arkel in het Frans bij Editions Black & White. Daarin zullen alle vijf verhalen staan die in het Nederlands bij Arcadia verschenen, aangevuld met een zestigtal pagina's onuitgegeven kortverhalen en een zestigtal grotendeels onuitgegeven illustraties. Een must voor elke Arkel-liefhebber dus, ook al verschijnt het enkel in het Frans.


Vooruitblik Doomsday 3
19/08
TOP
Doomsday 3
Doomsday 1 van Mario Boon en voormalig P-magazine-medewerker LeON verscheen bij Dark Dragon Books, deel 2 en een heruitgave van deel 1 verscheen bij de ondertussen opgedoekte stripafdeling van Mediageuzen en deel 3 verschijnt bij alweer een andere uitgever. In september publiceert Saga Uitgaven het derde en laatste deel van de post-apocalyptische thriller. Een vervolg is altijd mogelijk. Aansluitend bij het verhaal zal je acht bonuspagina's vinden met een kleine making-off.

De samenvatting van deel 3, met de titel 0 00 00: "Het is het jaar 0. De Russische sekte heeft de wereld veroverd. Op een paar kleine verzetshaarden na en een héél grote: het radioactief gevrijwaarde Australië dat dan ook in de tegenaanval gaat. Met de moed der wanhoop. En net op dat moment bevindt ons gezelschap zich daar. Wordt hun laatste tussenstop richting Alaska ook ineens hun allerlaatste stop? Komt ons gezelschap op tijd weg en met wie? Want eigenlijk zitten ze met te veel op de boot."


Nieuwe westernreeks van Yves Swolfs start in 2018
19/08
TOP
Lonesome
Nadat Yves Swolfs het tekenwerk van zijn reeksen Durango en De Prins van de Nacht heeft overgelaten aan respectievelijk Iko (die Thierry Girod opvolgde) en Thimothée Montaigne (die het vervolg van de prequelcyclus zal tekenen) legde hij zich toe op de creatie van een gloednieuwe westernreeks die minder traditioneel zal zijn dan Durango. Hierboven vind je alvast een voorsmaakje in potlood. Hij verzorgt zowel de tekeningen als het scenario. De nieuwe reeks zal Lonesome heten en het eerste deel is al in het Frans aangekondigd bij Le Lombard voor januari 2018.


S1ngle in het Gronings
19/08
TOP
S1ngle
Ter gelegenheid van de viering van het 345-jarige Gronings Ontzet (in 1672 doorstond de stad Groningen een rampzalig beleg door de troepen van de bisschop van Münster) geeft Stripwinkel Akim een eenmalige editie van S1ngle uit in het Gronings. Het album op liggend formaat wordt op 28 augustus voorgesteld. Laank Leve Martini Toren bevat naast een selectie eerder gepubliceerde stroken ook speciaal voor deze speciale uitgave gemaakte stroken, allen in het Gronings. Het S1ngle-album zal 9,95 euro kosten.

Bij de gelegenheidsuitgeverij verschenen al drie andere albums in het Gronings van Elsje, De Rechter en Sigmund, allen vertaald door Jan Glas. Hij is een Groninger in hart en nieren en pubiceerde zelf al een aantal dichtbundels in zijn dialect en vertalingen van gedichten van Rainer Maria Rilke en Paul van Ostaijen.


De Dood van Stalin weldra in de cinema
19/08
TOP
The Death of Stalin
In oktober 2016 bundelde Dargaud het in het Frans als tweeluik verschenen De Dood van Stalin van Thierry Robin (Koblenz, Chinees Rood) en Fabien Nury (Er Was Eens, Silas Corey, Tyler Cross). Precies een jaar later, in oktober 2017, zal een groter publiek kennis kunnen maken met het verhaal, want dan wordt de Engels-Franse verfilming The Death of Stalin gereleased. De Schotse regisseur Armando Iannucci regisseerde voordien de film In the Loop en de Britse tv-reeks The Thick of It voor BBC, maar je kent wellicht zeker de tv-reeks Veep, een politieke satire die hij voor HBO creëerde. Ook The Death of Stalin, waarin een strijd om de macht losbarst na het overlijden van de Russische dictator Jozef Stalin, vatte hij op als een komedie. Voor de cast verzamelde Iannucci het acteertalent van onder meer Steve Buscemi, Michael Palin en Jeffrey Tambor.


Stripspeciaalzaak Koeritza sluit de deuren
19/08
TOP
KoeritzaAalst telt twee stripspeciaalzaken: Hermelijn en Koeritza (die in 2014 werd overgenomen door zaakvoerder Koenraad Velleman). Vanaf 1 oktober verdwijnt Koeritza helaas. Tot dan verleent de winkel 10% korting op alle nieuwe strips en geldt er een actie van 2+1 gratis op alle tweedehandsstrips. Andere afprijzingen worden in de winkel zelf aangekondigd. De klantenkaarten zijn volgens de website nog te gebruiken tot 1 september 2017.


De Miekes openen spin-off van Jommeke
12/08
TOP
De Miekes
De MiekesEerder dit jaar raakte bekend dat Ballon Comics broedde op een spin-off van Jommeke. Heel binnenkort al, op 6 september, verschijnt een eerste album met Annemieke en Rozemieke als hoofdpersonages in het album Zonnedorp op z'n Kop. In dit album zijn Jommeke en Filiberke nergens te bespeuren. De auteur is Philippe Delzenne die al veel langer een van de tekenaars van de hoofdreeks Jommeke is. Dit eerste spin-offalbum opent een nieuwe reeks met per album een ander nevenpersonage uit de reeks als hoofdpersonage. Naar het voorbeeld van XIII Mystery in feite.

Hieronder vind je verdere informatie uit het persbericht. Aansluitend staat een oproep voor wie in de huid van de Miekes wil kruipen.

Girlpower!
De tweeling Annemieke en Rozemieke duikt voor het eerst op in het tweede album uit de Jommeke-reeks, De Zingende Aap. Ze lijken als twee druppels water op elkaar en net als Jommeke en Filiberke hebben ze een huisdier, de aap Choco. Hun kledij en legendarische blonde paardenstaarten met rode strik behoren al jarenlang tot het collectieve geheugen van miljoenen Vlamingen. Waar de Miekes in het begin soms niet mee konden op avontuur omdat ze bijvoorbeeld aan de grote schoonmaak moesten werken, zijn ze gaandeweg geëvolueerd naar een sterk en ondernemend meisjesduo dat 'haar' mannetje kan staan. De hoogste tijd dus om deze girlpower te eren met een eigen album.

Nieuw in Zonnedorp: het personagealbum
Er waait de laatste jaren een innovatieve wind doorheen het Vlaamse striplandschap. De Miekes past perfect in de vele grote en kleinere stappen waarmee Ballon Media bouwt aan de toekomst van de Vlaamse en Belgische strip. CEO Alexis Dragonetti: "De leefwereld van Jommeke wordt bevolkt door nogal wat interessante personages die best wel eens alleen in de spotlights mogen staan. Zo kwamen we tot dit voor Vlaanderen relatief nieuwe concept van het 'personagealbum'. De ambitie is niet om een langlopende nieuwe reeks in de markt te zetten, maar wel om een reeks interessante en immens populaire personages uit Zonnedorp hun eigen avontuur te geven. Niet meer maar ook niet minder."

De Miekes

Zonnedorp op z'n Kop: het verhaal
Flip is een geluksvogel. Nu Jommeke en Filberke op reis zijn, mag hij op pad met de Miekes. Ze verzeilen bij professor Gobelijn maar die geeft niet thuis. Vreemd. Ze gaan op verkenning door zijn huis en in de kelder stuiten ze op een eigenaardig wezentje. Het lijkt op het 'kopvoetertje' waarin de professor zich ooit per abuis veranderde. Zijn experiment zette toen heel Zonnedorp in rep en roer. De dorpsbewoners vrezen een even grote knoeiboel en willen het misbaksel laten onderzoeken door professor Helleborus. Maar de Miekes vertrouwen die schurk voor geen haar. Helaas weet hij het wezen toch te bemachtigen. Tijd om de mouwen op te stropen! De hulp inroepen van Jommeke? Geen denken aan: de Miekes staan heus wel zelf hun mannetje!

De Miekes

De auteur: Philippe Delzenne
Philippe Delzenne tekende al tientallen Jommeke-avonturen. Een verhaal maken zonder Jommeke was op zijn minst een uitdaging: "Het was heel... apart", zegt Philippe. "Maar wel enorm leuk en uitdagend om te maken! Ik ben het zo gewoon om met de alomtegenwoordigheid van Jommeke in mijn achterhoofd te zitten dat zijn afwezigheid dikwijls als een ontbrekend puzzelstukje aanvoelde. Aanvankelijk moest ik dus mijn draai nog wat vinden, omdat Jommeke geen deel mocht uitmaken van het verhaal. De Miekes vormen op zich al een straf duo. De verbondenheid tussen de zusjes is enorm. Ze hebben elk hun eigen karakter, hoewel ze er hetzelfde uitzien. Ik denk dat veel meisjes zich in de Miekes herkennen."


De Miekes


OPROEP: MIEKES GEZOCHT
Naar aanleiding van de release van De Miekes gaat Ballon Media op zoek naar avontuurlijke tweelingen en/of meisjesduo's.
Zijn jullie, net als Annemieke en Rozemieke, onafscheidelijk, jong van geest en avontuurlijk?
Schrijf je dan in voor de MIEKES GEZOCHT-actie op www.demiekes.be.
De uitgeverij zoekt vrouwelijke duo's — tweelingen, maar ook zussen of vriendinnen — van alle leeftijden en regio's, om samen een eerbetoon te brengen aan alle avontuurlijke en ondernemende Miekes in Vlaanderen. Stuur een fotovia de website en laat je gegevens achter. De uitgeverij zal je verder contacteren voor een stripvriendelijke belevenis. En er zijn prijzen te winnen! Van een survivaldag voor stoere Miekes of een workshop cupcakes bakken over een wellnessbezoek tot bezoekjes aan Planckendael, Technopolis, een bioscoop, het Planetarium.


Eppo start voorpubicatie van Rhonda 3
12/08
TOP
Rhonda
Vanaf volgende week publiceert het stripblad Eppo de voorpubicatie van Rhonda 3: Route 66 van Hans van Oudenaarden. Het is het laatste deel van deze flamboyant en zwierig getekende reeks die zich in de fifties situeert. Er komt een einde aan alle mysteries en Rhonda ontdekt wie ze nu eigenlijk is.

De kwaiteiten van Rhonda vielen ook buitenlandse uitgevers op. BD Must gaf de voorgaande albums in het Frans uit en wierf daarvoor fondsen via het crowdfundingplatform Sandawe.com waarbij intekenaars heel mooie cadeaus ontvingen volgens hun inleg. Deel 1 raakte al herdrukt en deel 2 haalde 278% van het benodigde bedrag. Ook het Duitse stripblad Zack pikte Rhonda op voor een vertaling.


Vanaf september gaat Don Lawrence Collection over in Uitgeverij L
12/08
TOP
Storm 21
Storm 27
Vorig jaar nam Don Lawrence Collection, de uitgever van onder meer Storm, Elsje, Douwe Dabbert, January Jones en het stripblad Eppo, Uitgeverij L over. Zo konden populaire reeksen als Ythaq, Ekhö, Agent 327, Lanfeust van Troy en Trollen van Troy aan het fonds toegevoegd worden. Vanaf september smelt Don Lawrence Collection samen met Uitgeverij L en verschijnen alle reeksen voortaan onder de naam van Uitgeverij L. Volgens uitgever Rob Van Bavel kunnen de reeksen daardoor op de beste manier gepromoot worden. "Waar mogelijk passen we de vormgeving aan (voornamelijk de backcovers van de DLC-boeken). Roel Dijkstra en Elsje op Texel waren de eerste reeksen in de overgang. Vanaf 1 september geldt dat voor alle titels."

Ook Storm verschijnt dus voortaan onder de uitgeversnaam Uitgeverij L. Herdrukken van Storm 21: De Genesis-formule en Storm 27: De Wisselwachter, beiden met nieuwe covers, zijn de eerste albums van de bekende sf-reeks die bij Uitgeverij L zullen verschijnen. In oktober komt daar het gloednieuwe album Storm 30: De Beul van Torkien nog bij.


Vooruitblik Zeep van Maarten Vande Wiele
12/08
TOP
Zeep 1
Half september geeft Oogachtend het eerste deel van Zeep uit, de nieuwe reeks van Maarten Vande Wiele (I Love Paris, ABBA Zoekt Frida). Maarten vertelde dat er zeker twee delen van zullen verschijnen. En omdat Zeep een persiflage is op een soap, met per album een grote cliffhanger, kan de reeks in principe verder gaan na het eerste tweeluik dat wel een afgerond geheel vormt. Deel 1 telt 160 pagina's op het formaat 16 x 23 centimeter.

"Het is 1986 en in New York City is de jacht naar geld, succes en geluk geopend. Maar dat kan de jonge secretaresse Barbra Roberts gestolen worden. Barbra droomt van een prins, net zoals in haar geliefde soap opera's. Ze valt als een blok voor de rijke Kenneth Castelson, en als Kenneth haar ten huwelijk vraagt, lijken al haar dromen uit te komen. Maar wat is er gebeurd met de ex van Kenneth? De ravissante Rachella Kabuki verdween tien jaar geleden en haar lichaam werd nooit gevonden. Is Kenneth ooit over Rachella heen geraakt? Waarom spreekt Kenneth nooit over haar? Werd Rachella misschien vermoord? Dagelijks voelt Barbra de schim van het verleden in hun relatie rondwaren..."


Nieuwe spin-off van Samoerai en de laatste albums van Thomas Silane en Ik Ben Kathaar
12/08
TOP
Samoerai Origines 1
Na tien delen van Samoerai en inmiddels twee albums van de spin-off Samoerai Legenden, met een van de drie Zusters uit de hoofdreeks, start in september in het Frans de nieuwe spin-offreeks Samurai Origines. Deze reeks handelt over de jeugd van de latere samoerai Takeo waarin we vernemen waarom hij uit het klooster werd gezet waar hij opgroeide. Omdat hij vanaf dan op zichzelf is aangewezen, stelt hij zijn hoop in een nieuwe meester die hem moet opleiden, maar de weg is lang en vol gevaren.

Jean-François Di Giorgio blijft de scenarist van zijn Samoerai-wereldje. Voor de tekeningen trok hij Vax aan voor wie hij al Senseï schreef. Van Senseï moet nog het laatste album van de trilogie verschijnen. Vax is ook de tekenaar van enkele albums van De Orde van de Drakenridders en de voortijdig stopgezette actiethriller Reign.

Zowel Samoerai als Senseï verschijnt bij Daedalus.
Bij deze uitgeverij verschenen in de voorbije maanden Thomas Silane 9 en Ik Ben Kathaar 6. Van de thriller Thomas Silane verscheen onlangs het laatste deel 10 in het Frans. Het laatste album (deel 7) van Ik Ben Kathaar verschijnt in het Frans in augustus.

Thomas Silane 10
Ik Ben Kathaar 7


Vooruitblik INdruk
05/08
TOP
In Vino Veritas 1
In september en oktober is uitgeverij INdruk weer helemaal terug van even weggeweest. In de rubriek Te Verschijnen staan nu zes albums voor die maanden aangekondigd. Godenschemering 5 was al eens aangekondigd. De rest stellen we hier aan je voor.

Châteaux Bordeaux 7Van de wijnreeks Châteaux Bordeaux verschijnt deel 7. Het was al langer bekend dat de reeks na tien delen is uitverteld. Door het grote Franse succes verschenen de laatste jaren tal van andere reeksen over wijn of zelfs over cognac (zie de trilogie Cognac die nu bij Silvester verschijnt). De meesten ervan zij geschreven door scenarist Eric Corbeyran. Voor de nieuwe familiesaga In Vino Veritas verlegt hij het decor van de Franse wijnstreken naar het Italiaanse Toscane. Dit tweeluik is getekend door de Italiaan Luca Malisan en is al sinds 2014 afgerond in het Frans bij Glénat.

In In Vino Veritas maken we kennis met broer en zus Lionello en Tessa Tomasini. Ze zijn allebei wijnmakers. De tegenstellingen konden niet groter zijn. Terwijl Lionello een echte zakenman is die rentabiliteit en massaproductie verkiest, gaat Tessa regelrecht voor ambachtelijkheid en bioproducten. De tegenstellingen zijn zodanig groot dat ze al jarenlang geen woord met elkaar hebben uitgewisseld. Maar Ortensia, hun grootmoeder die hen opvoedde, liet in haar testament een clausule opnemen: ze kunnen enkel de olijfgaard, waarin broer en zus opgroeiden, erven als ze erin slagen een gezamenlijke cuvée uit te brengen. Als opstapje voor deze nieuwe, veelbelovende reeks duiken enkele personages uit Châteaux Bordeaux in In Vino Veritas voor.


Tiago Solan 1
Katamarom 43
Tiago Solan is een nieuwe reeks van Fabio Pezzi en Nathalie Sergeef van wie hun DownUnder bij INdruk en voorloper Medusa verscheen. Het Franse deel 2 verschijnt in september. Tiago Solan is een geopolitieke thriller met een held die uit het juiste hout is gesneden. Tiago is een eliteschutter, een veteraan, die als huursoldaat wordt ingehuurd door de verleidelijke en opvliegende Ophelia Conti. Deze rijke en jonge Italiaanse weduwe vertrouwt hem een gevaarlijke missie toe: een losgeld van enkele miljoenen euro terug in handen krijgen. Dat losgeld werd betaald aan terroristen die zich in de Libische woestijn ophouden. Het ware doel van Tiago is wraak op de moordenaars van Ophelia's man.

Van De Katamarom verschijnt de vertaling van deel 43 waarin Khena verliefd wordt op een meisje van zijn leeftijd. Dat meisje komt uit de ruimte en in haar zog komen ook belagers. Deze stripreeks verscheen voor het eerst bij Dupuis in 1973. In 2005 nam Glénat de reeks over vanaf deel 35. Terwijl de Franstalige reeks verder liep, hield de vertaling ermee op na deel 41. Sinds deel 42 neemt INdruk de vertaling op zich. Met deel 43 zijn alle albums vertaald. Gos en zijn zoon Walt zijn trouwens nog niet uitverteld.

Ook Caroline Baldwin veranderde van uitgever. Na zestien delen verhuisde de reeks in het Frans van Casterman naar Paquet die deze zomer alle voorgaande albums in vier mooie integrales uitgeeft in afwachting van het nieuwe deel 17, Narco Tango. INdruk geeft de vertaling van deel 17 in oktober uit. Narco Tango speelt zich af in de Canadese stad Montreal waar een nieuwe drug slachtoffers maakt bij verslaafden en prostituées. Onderzoekster Caroline volgt het spoor van een zekere Juan Zalamea.

Caroline Baldwin 17


Vooruitblik Sherpa
05/08
TOP
Het 9e Eiland
Volgende week verschijnen bij Sherpa drie versies van Mœbius' Wat Is het Heelal toch Klein (een heruitgave van Is Mens Lekker?). Naast de reguliere editie in hardcover op 400 exemplaren (39,95 euro) verschijnt ook een luxeversie met alternatieve cover met linnen rug en ex-libris op slechts 65 genummerde exemplaren (65 euro). Alleen bij de uitgeverij is bovendien een ultra limited edition van 35 exemplaren verkrijgbaar met goudopdruk en een luxe leporello-ex-libris (110 euro). Mœbius' De Ogen van de Kat verschijnt dit najaar eveneens in deze drie versies. Arzach en De Man van Ciguri verschuiven naar het voorjaar van 2018. De al langer aangekondigde integrale van Comanche: Red Dust (met daarin de eerste twee reguliere delen Red Dust en Wanhoop en Dood op de Prairie en twee kortverhalen) zal volgens Sherpa naar alle verwachting in oktober verschijnen. De voorbereidingen duurden langer dan verwacht. De heruitgaven van de eerste twee albums van Jonathan Cartland in november. Deze reeks zal in zwart-wituitvoering in hardcover verschijnen met een beknopt dossier erbij.

Volgende maand verschijnt een nieuw album van Marcel Ruijters, het 208 pagina's tellende one-shot Het 9e Eiland. "Stripschapprijswinnaar Marcel Ruijters (1966) is vooral bekend van zijn middeleeuwse verhalen, maar in Het 9e Eiland keert hij terug naar zijn wortels: de undergroundstijl die hij in zijn Dr Molotow-strips hanteerde. Het 9e Eiland is in eerste instantie een aburdistische en humoristische avonturenstrip die zich afspeelt op een tropisch eiland, waar de gestrande hoofdpersoon zich te buiten gaat aan seks en kannibalisme. Maar onder dit gruwelsprookje valt een tweede vertelling te lezen, waarin de auteur het fenomeen 'stripverhaal' analyseert en becommentarieert. Deze dubbele bodem, die Ruijters van begin tot eind volhoudt, maakt het lezen van Het 9e Eiland tot een bijzonder amusante ervaring voor stripliefhebbers!"


Ravian 9
Ravian 10
Ravian en Laureline 9 (met extra kortverhaal) en 10 (met extra dossier) vormen samen een tweeluik. "Terwijl Laureline rondspeurt in het melkwegstelsel Cassiopeia, onderzoekt Ravian op aarde een aantal geheimzinnige fenomenen. Uiteindelijk blijken alle naspeuringen op hetzelfde punt uit te komen." Beide albums verschijnen in oktober als nieuwe heruitgaven in hardcover, toevallig dezelfde maand waarin de vierde Ravian-integrale die Dargaud uitkomt. Vanaf dan loopt Dargaud voor op Sherpa bij het heruitgeven van de reeks.

Volgende week zou ook de negende integrale van Roodbaard moeten verschijnen. In december staat de tiende integrale gepland met daarin de reguliere albums 25, 26 en 27 met de (aangepaste) titels Piraten in Indische Wateren (het laatste van Jean-Michel Charlier die werd opgevolgd door Jean Ollivier), De Bruid van de Grootmogol en De Vrijbuiter van de 'De Genadeloze'. Na deze integrale moeten er nog twee volgen met respectievelijk de reguliere delen 28, 29, 30 (integrale 11) door Christian Gaty en Jean Ollivier en 31, 32, 33, 34 (integrale 12) door Marc Bourgne en Christian Perrissin. De spin-off De Jonge Jaren van Roodbaard (vijf delen door Daniel Redondo en Christian Perrissin) zal daarna ook nog verschijnen in één of twee integrales.

Roodbaard integraal 10


Artist's Editions Amoras
05/08
TOP
In september geeft Het Gebroken Zwaard een artist's edition op groot formaat met linnen rug uit van Amoras 2: Jérusalem. Vorig jaar gaf het ook al zo'n luxe met reproducties van alle originele platen, schetsen en ontwerpen van Amoras 1: Suske uit en daarvoor nog een artist's edition van De Rode Ridder: De Laatste Droom. Deze luxes waren alleen te koop op de stripbeurs van Sint-Pauwels die Het Gebroken Zwaard mee organiseert. Maar in september zullen beide luxes van Amoras ook verkrijgbaar zijn via stripspeciaalzaken. De oplage bedraagt tweehonderd genummerde exemplaren die te koop zijn tegen 140 euro.

Amoras 2


Jean-Louis Tripp openbaart liederlijk seksleven in autobiografische reeks
05/08
TOP
Extases 1Op 6 september verschijnt in het Frans het eerste deel van de vierdelige reeks Extases bij Casterman. In deze reeks verstript Jean-Louis Tripp, bekend van Magasin Général, op autobiografische wijze zijn seksuele avonturen en avontuurtjes. Hij heeft blijkbaar veel te vertellen, want deel 1 telt 268 pagina's en stopt bij zijn twintigste. Deel 2 gaat verder tot zijn veertigste, deel 3 stopt bij zijn 57ste en deel 4 zal over zijn huidige, monogame seksleven gaan met zijn echtgenote Aude Mermilliod, zelf ook een striptekenares die ondertussen het plan heeft opgevat om een gelijkaardig album te maken over hun seksleven, maar dan gezien door haar ogen.

Tripp schuwt geen taboes. Hij vertelt openlijk over zijn eerste kus over homoseksuele experimenten tot swingen en orgies. Ook in de tekeningen toont hij organen, openingen en ingangen zoals ze zijn. Het eerste album verschijnt in zwart-wit. Er is vooralsnog geen vertaling aangekondigd.
(Bron: Klervi Le Cozic — Casemate 106H, augustus 2017)


Kid Paddles eerste bioscoopavontuur in voorbereiding
05/08
TOP
Kid Paddle
Na ondertussen 14 albums, waarvan er miljoenen verkocht raakten, de spin-off Game Over die in december aan deel 16 toe is, een paar buitenreeksalbums, games en een tekenfilmserie van 104 afleveringen die in een twintigtal landen liep, is Kid Paddle aan een volgend hoofdstuk toe. De makers van de Franse tv-serie Soda (niets te maken met de stripreeks), zijnde Kev Adams, David Soussan en Jean-Luc Cano, willen Kid Paddle naar het zilveren scherm brengen voor zijn eerste bioscoopavontuur. De heren werken momenteel aan het scenario en de dialogen. Het Luxemburgse Bidibul Productions, die ook al twee Franstalige films co-produceerde van Bollie en Billie, zit mee achter het project en werkt hiervoor samen met Superprod en My Family.

In de film neemt Kid Paddle het tegen een Canadees meisje op in een competitie van een nieuw virtual reality-spel te winnen. De jongen die zo zelfverzekerd was, moet in zijn tegenstandster zijn meerdere erkennen. Ze is beter, sneller, efficiënter en ze haalt ook nog betere punten. Kid kan niet tegen haar winnen. Ook op school verliest hij zijn populariteit. Maar aan opgeven denkt hij niet.


Belgische regisseur verfilmt Japanse Captain Harlock
05/08
TOP
Captain Harlock
De laatste tijd is er veel nieuws over Belgische regisseurs en acteurs (Koen De Bouw in de tv-reeks The Last Tycoon van Amazon bijvoorbeeld) die in het buitenland actief zijn. Ken je ook Olivier Van Hoofstadt, de regisseur van onder meer de film Dikkenek? Hij zal een live action-bewerking regisseren van de ruimtepiraat Captain Harlock die sinds 1977 opduikt in manga's, animeseries en (3D-geanimeerde) films. In het Frans is hij gekend als Albator (Club Dorothée, iemand?). Het wordt geen Japanse productie, maar een Europese. Scenarist Luc Brunschwig (de schrijver van stripreeksen als De Macht der Onschuldigen, Urban, de reboot van Bob Morane en het laatst verschenen album van XIII Mystery) pent het filmscript neer. De release is pas voor 2020 voorzien.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel