Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 29 juli:

Nieuwe pilotenstrips van Yann
Voorsmaakjes XIII Mystery 12
Stripmuseum Rotterdam sluit de deuren na faillissement
La Planète Bleue met illustraties van striptekenaars


Updates van 22 juli:

Vooruitblik Saga Uitgaven
Robbedoes-updates
De laatste stroken van Snippers en Beestjes in Metro

Updates van 19 juli:

Hommagealbum Guust Flater door tientallen Vlaamse en Nederlandse stripmakers
Aimée de Jongh stopt met Snippers, Uitgeverij L neemt albumreeks over
Vooruitblik Deze Mokkel...
Nog meer voorsmaakjes van Enrico Marini's Batman: The Dark Prince Charming

Updates van 15 juli:

Vooruitblik Le Lombard
Vooruitblik Dupuis
Vooruitblik Lucky Comics

Updates van 14 juli:

Vooruitblik Casterman
Vooruitblik Blloan
Vooruitblik Ballon Comics
Vooruitblik Prestige
Vooruitblik Virus 2

Updates van 13 juli:

Vooruitblik Glénat
Vooruitblik Dargaud
Hommagealbum Nero door Kim Duchateau
Nederland zoekt Stripmaker des Vaderlands

Updates van 10 juli:

Vooruitblik Syndikaat
Hoog bezoek op begrafenis van Jean-Pierre Vaillant in het laatste deel van de cyclus
Voorsmaakjes Murena 10
Tekenfilmserie Sisters

Updates van 1 juli:

Nog één album van De Schorpioen door Enrico Marini
Vooruitblik Angel Wings 4
Vooruitblik Suske en Wiske 340
Eventjes een nieuwe tekenaar voor Junior Suske en Wiske
Laatste deel van Mattéo
René Follet illustreert 36ste BIFFF-affiche
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2017: juliaugustusseptemberoktober • november • december
2018: januari • februari • maart • april • mei • juni
 
Nieuwe pilotenstrips van Yann
29/07
TOP
Double 7
In zijn jeugd bouwde Yann met overgave modelvliegtuigjes. Ondertussen heeft hij zijn luchtvaartpassie al in redelijk wat strips kunnen etaleren, vooral in zijn samenwerking met Romain Hugault. Er was nochtans een tijd dat al zijn projecten voor luchtvaartreeksen geweigerd werden, een voorstel om de reeks Buck Danny over te nemen incluis. terwijl de verschijning van Angel Wings 4 het meest imminent is, kijken we al even vooruit naar andere luchtvaart- en pilotenstrips die hij voor verschillende tekenaars heeft geschreven.

Double 7 is de Franse titel van een one-shot dat hij schreef voor André Juillard met wie hij al het one-shot Mezek maakte. Fragmentjes uit die strip, met kleurindicaties, vind je hierboven en hieronder. Juillard laat hier even Blake en Mortimer voor wachten. De tekenaar zit net over de helft van de zestig platen die hij moet tekenen. Het verhaal speelt zich af tijdens de Spaanse burgeroorlog en had over fotograaf Robert Capa moeten gaan, maar daar verschenen de laatste tijd een paar andere strips van. Bovendien was Juillard het idee om met dat personage te werken niet genegen. Yann schreef in de plaats een ander verhaal met een andere visie op de burgeroorlog. Hij volgt enerzijds piloten van het Italiaanse jachtvliegtuig Macchi en anderzijds piloten die met het voormalige Sovjet-jachtvliegtuigmodel Polikarpov, een dubbeldekker, vliegen.

Een ander project is voor Alain Henriet bedoeld na het laatste album van hun reeks Berentand dat in 2019 zal verschijnen. Hun nieuwe reeks voert de zwarte pilote Bessie Coleman op. De befaamde maffioso Al Capone heeft haar nog als pilote werk verschaft. Verwacht je dus maar aan een reeks tijdens de Drooglegging met bootleggers, tweedekkers en decors uit de jaren 1920. Yann rekent op een reeks van minstens drie albums en als het een succes wordt kunnen het er misschien zes worden. "Niet meer", beloofde hij, want ook hij staat niet langer achter eindeloze reeksen zoals ze vroeger werden gemaakt. Het eerste verhaal wordt eind 2018 voorgepubliceerd in Spirou.

Een compleet ander project is een prehistorisch verhaal voor tekenaar Jérôme Lereculey (Arthur - Een Keltisch Epos, Wollodrïn) voor uitgeverij Dupuis. Het hoofdpersonage is een schaars geklede heldin die het de tekenaar moeilijk maakt om te zorgen voor een kuise versie die in het stripweekblad Spirou kan verschijnen.

En na de gezondheidsprobleempjes van Félix Meynet is de tekenaar er weer helemaal bovenop. Na een lange periode waarin hij een halfjaar over het tekenen van vijf pagina's deed, is Meynet driftig het slotalbum van Savage aan het tekenen. Momenteel is de situatie omgedraaid en heeft Yann achterstand op Meynet. Als het zo doorgaat, kan de scenarist hem nog met een ander project plezieren.
(Bron: Jean-Pierre Fuéri — Casemate 105, juli 2017)


Double 7


Voorsmaakjes XIII Mystery 12
29/07
TOP
XIII Mystery 12
In 2018 verschijnen de laatste twee delen van de reeks XIII Mystery. Over het laatste album van Olivier Grenson en Jean Van Hamme vertelt de tekenaar meer in dit interview. Op Twitter vonden we extra voorsmaakjes van het voorlaatste album dat het werk is van Philippe Buchet (Konvooi) en Daniel Pecqueur (Golden City) over wellicht het meest afwezige personage in de reeks XIII: Alan, de zoon van Abe en Sally Smith uit XIII deel 1. De inkleuring van het album is ondertussen begonnen. Klik op de afbeeldingen voor grotere versies.

Nog een nieuwsje: in het Frans verschijnt in oktober de complete reeks XIII opnieuw als een geremasterde editie. Alle tekeningen zijn scherper, de inkleuring is opgefrist, het formaat van de albums is hetzelfde, maar de afgedrukte platen zijn groter. Nieuws over een nieuwe cyclus van de hoofdreeks, al of niet opnieuw door Iouri Jigounov en/of Yves Sente, is nog altijd niet bekend.

XIII Mystery 12
XIII Mystery 12
XIII Mystery 12


Stripmuseum Rotterdam sluit de deuren na faillissement
29/07
TOP
Stripmuseum Rotterdam
In september 2016 opende Stichting Strips! de deuren van een nieuw stripmuseum in Rotterdam. Na nog geen jaar is het verhaal al uit. Volgens de officiële website kon een deel van de opstartkosten niet op korte termijn terugbetaald worden en wilden de betrokken partijen niet tot een oplossing komen. Het probleem stond een verdere groei en een uitweg naar een zelfstandig voortbestaan in de weg. Ondertussen is er een curator aangesteld die de mogelijkheden van een eventuele doorstart bekijkt. Rotterdammer Robert van der Kroft (Sjors en Sjimmie, Claire) heeft zich al bereid verklaard mee te willen werken aan een voortbestaan van het museum dat ook een eigen stripwinkel en een restaurant huisvestte.
Een artikel over het faillissement kan je hier lezen.


La Planète Bleue met illustraties van striptekenaars
29/07
TOP
La Planète Bleue
Onlangs verscheen bij de Franse uitgeverij Georg het 440 pagina's tellende en 1,7 kilo wegende boek La Planète Bleue van Yves Blanc. Deze journalist en radiopresentator presenteerde sinds 1995 het radioprogramma La Planète Bleue voor het Zwitserse Couleur 3. Het wekelijkse, experimentele programma met inoverende muziek en nieuwsberichten die over de toekomst van ecologie, opzoekingen, muziek, menselijk gedrag, nieuwe technologie, politiek, enzovoort gaan, is in juni voor het laatst uitgezonden. Sinds 2009 is het programma via iTunes ook als podcast te beluisteren. Het is zelfs een van de meest beluisterde podcasts ter wereld. Uit het programma vloeiden negen cd's voor, waarvan de hoesjes en de boekjes geïllustreerd zijn door striptekenaars, en nu dus ook een boek.

Het boek bundelt heel wat artikels en een honderdtal (onuitgegeven) tekeningen, schilderijen en potloodschetsen die een kransje internationale namen voor de cd's van La Planète Bleue hebben gemaakt. Marvano (die het boekje en de hoes van de vierde cd heeft geïllustreerd) wees ons op het bestaan van dit boek. Hij deelt de pagina's met roemruchte vakbroeders als Enki Bilal, Mœbius, Léo, Reno, Cosey, Caza, Nicolas Malfin en anderen.

La Planète Bleue, het boek, verschijnt in Frankrijk, België en Canada.

La Planète Bleue
La Planète Bleue
La Planète Bleue


Vooruitblik Saga Uitgaven
22/07
TOP
De Adoptie 2
In september publiceert Saga Uitgaven het slot van het tweeluik De Adoptie dat meer dan één lezer wist te bekoren. Deel 1 wordt namelijk herdrukt. Beide delen verschijnen enkel in hardcover. Ook deel 2 is weer goed voor een lach en een traan. "Qinaya is terug naar huis. Haar adoptieouders zijn gearresteerd voor ontvoering. Het meisje is door de sociale dienst teruggestuurd naar haar geboorteland Peru. Na anderhalf jaar zoeken, reist Gabriël, haar Franse 'opa', naar Lima om haar terug te vinden. Maar de oude knorpot loopt de ene na de andere ontgoocheling op. Want de afgelopen achttien maanden is het meisje veranderd, ze is groter geworden... en ze is haar verblijf in Frankrijk vergeten. Ze is haar 'achachi', haar opa, vergeten..."


Sam integraal 2
Kramikske integraal 2
In de tweede Sam-integrale worden de albums De Kikkerpoel, Circus Campioni, Naar Pruttelaar en Hazera gebundeld. In De Kikkerpoel trekken Jan Bosschaert en Marc Legendre naar Bretagne voor een sinister verhaal met heel wat verwijzingen naar het werk van de schrijver Guy de Maupassant. Beide heren vinden het album nog steeds hun beste Sam-verhaal. Het op vele punten op persoonlijke feiten gebaseerde Hazera vinden ze dan weer het mooiste verhaal van de sociaal bewogen Sam. En hoe zit het met de romantiek nadat de sympathieke krullenbol Maxime leerde kennen? Voor het achtergronddossier leverden de auteurs commentaar bij alle verhalen. Coverstudies, schetsen, een portfolio met illustraties en andere zelden tot nooit eerder gepubliceerde tekeningen vullen de veertig bonuspagina's aan. Hierna verschijnt nog één integrale.

Ook van het bakkersgastje Kramikske verschijnt een tweede integrale met daarin de delen 6 tot 10 in zwart-wit, zijnde de verhalen Jo de Lahiti, De Edele Lookworst, De Kastarrally, De Spelen van Semoel en Punch en Judy, aangevuld met het kortverhaal Niet Blozen voor Bloso. In het achtergronddossier in kleur wordt de carrière van Jean-Pol verder uitgespit en er staat een hoofdstuk in over Jean-Pols andere grotere reeks Annie en Peter. Heel wat uniek beeldmateriaal dikt het achtergronddossier van 36 pagina's aan. Van deze integrale reeks zullen vijf delen verschijnen.De Terugkeer
Jazz
De Terugkeer van Bruno Duhamel is een in Frankrijk ondertussen veelgeprezen one-shot dat 96 pagina's telt. Duhamel baseerde het verhaal op werkelijke initiatieven van een kunstenaar, maar zijn verhaal is grotendeels fictief zodat hij niet in de val kon trappen om een brave biografie te maken. "Na een prestigieuze, internationale carrière is kunstenaar Cristóbal terug op zijn geboorte-eiland. Maar het eiland is ten prooi gevallen aan projectontwikkelaars die vastbesloten zijn het eiland om te vormen tot een ideale vakantiebestemming. Cristóbal wil zijn verloren, vulkanisch eiland in het midden van de oceaan behouden en hij zet zijn reputatie in om als verzet een ongebruikelijk project te starten: hij wil van het eiland een kunstwerk maken. Maar is de kunstenaar werkelijk de meester van zijn creatie? Voor inspecteur Ramirez wordt dat de hamvraag wanneer Cristóbal dood wordt teruggevonden na een vreemd auto-ongeluk."

Jazz is na Kabeljauwtje het tweede one-shot van tekenaar A. Dan naar het werk van Marcel Pagnol. Deze keer gaat het om een verstripping van een van Pagnols toneelstukken. Serge Scotto en Éric Stoffel staan als vanouds in voor de bewerking. "Op zijn zesenvijftigste voltooit Blaise een grondige studie over een onuitgegeven tekst die hij toeschrijft aan Plato en hij staat op het punt een leerstoel aan de Sorbonne te krijgen. De onthulling van een rivaal over de onjuistheid van zijn beweringen keldert zijn verwachtingen. Nadat hij meer dan dertig jaar aan de kennis wijdde, zonder een seconde aan zichzelf te denken, verandert Blaise op slag. Als gevolg van de ontmoeting met de geest van de jongeman die hij vroeger was, besluit de verwarde Blaise zijn jeugd te beleven op een leeftijd waarop het te laat is."
Ondertussen beent Saga Uitgaven de oorspronkelijke Pagnol-collectie van de Franse uitgeverij Bamboo aardig bij. Eind mei verscheen in het Frans de verstripping van Pagnols Le Schpountz, een komische film uit 1938 waarin Fernandel een glansrol speelde. Efix tekende dit album. Jean de Florette, naar de roman én de film, verschijnt in oktober in het Frans en is getekend door Alexandre Tefenkgi (Stille Helden, Waar Zijn de Mooie Dagen?). En op de Facebookpagina van de uiterst begaafde tekenaar Morgann Tanco zagen we al een fragment van een cover passeren die bij het derde deel van Pagnols vierdelige autobiografische jeugdjaren past. De eerste twee romans zijn al verstript als De Triomf van m'n Vader en Het Kasteel van m'n Moeder.


Boes integraal 4
Garfield box
Van de dierenstripreeks Boes verschijnt de vierde integrale. Deze dubbeldikke uitgave wordt later nog ontdubbeld in de softcoveralbums 7 en 8.

De Roestige RidderIn september verschijnt ook een op honderd exemplaren gelimiteerde luxebox van Garfield met daarin de eerste vijf delen van Garfield Compleet, zijnde de jaren 1978 tot 1988. Opgepast, het gaat om luxe-uitvoeringen van de bestaande albums met introductiedossiers, maar nu met linnen rug en zilveren opdruk. Het extra speciale is dat er bij de box vijf door Jim Davis gesigneerde ex-librissen horen. En die zie je niet vaak! 

De Roestige Ridder is het albumdebuut van de Nederlandse stripmaker Arjen Vriezekolk. Zijn tekenstijl is heel soepel met veel beweging en alle gags zijn tekstloos. "Roze olifanten en vijf grote oranje poezen, tenminste... Dat denkt de Roestige Ridder nog steeds! Soms vertederend, vaak hilarisch en af en toe gewoonweg melig of melancholisch. Het eerste album van De Roestige Ridder laat je schaterlachen of soms mijmeren over een kindertijd die al lang achter je zou kunnen liggen. Zonder tekst, want een beeld zegt meer dan duizend woorden. De Roestige Ridder van Arjen Vriezekolk is losjes gebaseerd op het hilarische boek van Ina de Vries."


Robbedoes-updates
22/07
TOP
Robbedoes door... 12
Eind mei presenteerden we een op dat moment compleet overzicht van alle reeksen, spin-offs, speciale uitgaven en uitbreidingen van het Robbedoes-universum. We telden maar liefst zeven afzonderlijke reeksen. En het begint ons ondertussen te duizelen door alle extra updates waardoor we nog even rap wat extra berichtjes melden.

Een ouder plan om à la XIII Mystery reeksen of albums op te zetten rond nevenersonages als IJzerlijm, Spip, de graaf van Rommelgem en andere nevenpersonages is naar verluidt nog steeds niet afgevoerd, maar daar zijn nog geen verdere concrete aankondigingen over te melden.

Vanaf het in oktober te verschijnen deel 12 zal de nevenreeks Robbedoes door... afwijken van de Franse reeks, want Hanco Kolks album Tulpen uit Istanboel (waarvan je hierboven de coverillustratie ziet staan van de luxe-uitvoering) staat nog niet op stapel voor een Franse vertaling. In de plaats verschijnt in december in het Frans het album van Laurent Verron en Yves Sente (zie fragment hieronder) over de verongelukte piccolo die Rob-Vel, de schepper van Robbedoes, als voorbeeld nam voor zijn eigen held.

Robbedoes door Laurent Verron + Yves Sente
Les Folles Aventures de SpirouLes Folles Aventures de Spirou, dat in het Frans op 6 oktober verschijnt, bundelt kortverhalen van Yoann en Fabien Vehlmann die ze de laatste tien jaar voor Spirou maakten, maar nog niet in album verschenen. De cover zie je hiernaast staan. Navraag leerde ons dat er nog niet meteen vertaalplannen zijn voor dit album. Robbedoes Special van Charel Cambré en Marc Legendre, een reeks die niet in het Frans verschijnt, heeft namelijk een hogere prioriteit. Om diezelfde reden wordt ook een mogelijke vertaling van José Luis Munuera's spin-off over Zwendel en zijn dochter uitgesteld. Het eerste album van Zorglub verscheen recent in het Frans.

Over David Etiens toekomstige Robbedoes-album wisten we je onlangs nog te vertellen dat het zich in het door nazi's bezette Rommelgem afspeelt, maar in dat verhaal komen Robbedoes noch Kwabbernoot voor. Etien is de nieuwe tekenaar van Op Zoek naar de Tijdvogel.

Dany zit momenteel halfweg zijn one-shot dat Yann voor hem heeft geschreven. Van de 62 platen heeft hij er al dertig getekend. Aan dit tempo duurt het nog een jaar of vijf voor het album werkelijk verschijnt, gaf Yann hoopvol/bedenkelijk (schrap wat niet past) mee.

Tot slot verklapte Olivier Grenson, van wie recent het laatste deel van Niklos Koda verscheen, aan onze medewerker Wouter Porteman in première dat hij ook is gevraagd om een Robbedoes te tekenen. De scenarist wordt zijn maatje Jean Dufaux. Eerlijk is eerlijk, Grenson was niet de eerste keuze. Van Dufaux was al eerder geweten dat hij een Robbedoes zou schrijven, maar zijn verhaal was bedoeld voor Sylvain Vallée. De tekenaar van onder meer Er Was Eens zit tot over zijn oren in het werk en moest het aanbod afslaan. Meer info kan je lezen in dit lange, maar boeiende interview met Grenson dat sinds vandaag online staat.


De laatste stroken van Snippers en Beestjes in Metro
22/07
TOP
Snippers / Beestjes
Op donderdag 20 juli verschenen de laatste stroken van Aimée de Jonghs Snippers en Schwantz' Beestjes in de Nederlandse Metro. Aimée maakt er een emotioneel afscheid van en dankt een sliert personen en de lezers. Zij koos er zelf voor met de reeks te stoppen. De strookjesstripreeks Beestjes werd daarentegen door de redactie van Metro stopgezet. In zijn laatste strook is zijn (grote) boodschap ook niet mis te verstaan.

Uitgeverij L publiceert nog twee laatste albums van Snippers, deel 9 verschijnt in oktober. Of Beestjes wordt voortgezet in een ander dagblad of tijdschrift valt nog af te wachten. Nieuwe albums zullen nog wel verschijnen bij Syndikaat. In november is deel 8 aan de beurt. Beid ereeksen verschenen voorheen bij Strip2000.


Hommagealbum Guust Flater door tientallen Vlaamse en Nederlandse stripmakers
19/07
TOP
Guust
In februari vierde Guust Fater zijn zestigste verjaardag. André Franquin publiceerde in juni 1991 de laatste gag van Guust, de Belgische stripmaker overleed in 1997 aan een hartaanval overleed. Maar zijn creatie is nog lang niet vergeten. De laatste jaren zijn er nog nooit zoveel nieuwe uitvoeringen, heruitgaven en speciale edities van Guust verschenen. Ook over stripmaker Franquin en zijn œuvre verschijnen jaarlijks nieuwe Franstalige boeken. Franquin is bij een grote schare fans en onder zijn collega's nog steeds een hooggewaardeerde tekenaar.

Op 15 november brengen tientallen Vlaamse en Nederlandse stripmakers hulde aan de jarige Guust in het unieke album Gefeliciflaterd! dat bij Dupuis verschijnt in softcover (7,95 euro met een cover van Gerben Valkema, zie hierboven) en hardcover (14,95 euro met een cover van Milan Hulsing, zie hieronder). Het album telt 56 pagina's. Dit album is specifiek voor de Nederlandstalige markt gemaakt. In het Frans verschijnt eveneens een hommagealbum dat in oktober zal verschijnen en 128 pagina's dik is. Dit Franse album zal niet in vertaling verschijnen.

Guust

Hieronder vind je een voorlopige lijst met deelnemende auteurs, stripmakers en een paar kinderboekenillustrators:

Serge Baeken
Mark Borgions
Jan Bosschaert
Ken Broeders
Randall C.
Charel Cambré
Carll Cneut
Conz
Luc Cromheecke
Floor de Goede
Michiel de Jong
Aimée de Jongh
Pieter De Poortere
Peter De Wit
Steven Dhondt
Thomas Du Caju
Kim Duchateau
Steven Dupré
Floris
Jonas Geirnaert
Griffo
Eric Heuvel
Pieter Hogenbirk & Herman Roozen
Milan Hulsing
Ilah
Daan Jippes
Hanco Kolk
Lectrr
Hec Leemans
Gerard Leever
Marc Legendre
Willy Linthout
Wauter Mannaert
Merho
Nix
Romano Molenaar
Kenny Rubenis
Wim Swerts
Urbanus
Gerben Valkema
Robert van der Kroft
Wilbert van der Steen
Maarten Vande Wiele
Jean-Marc van Tol
Michael Vincent

Diverse tekenaars postten de laatste tijd op Facebook fragmentjes uit hun bijdrage aan het album en hielden verder de lippen stijf op elkaar om de bedoeling van die voorsmaakjes niet te verklappen. Vanaf vandaag kunnen ze dat eindelijk wel doen. In een persbericht verzamelde Dupuis onderstaande uitspraken van Urbanus, Lectrr, Merho en Jan Bosschaert.

Merho: "Ik ben niet alleen fan van Guust Flater, maar van alles wat Franquin gemaakt heeft. Het was een privilege hiervoor gevraagd te worden. Het is slapstick op een manier zoals alleen de grote komieken uit the golden age of comedy dat konden. Er kunnen nooit genoeg hommages aan het genie Franquin gebracht worden."

Guust door Merho Guust door Lectrr

Lectrr: "Franquin was een absolute grootmeester op het vlak van humor. De ingebakken slapstickhumor is universeel. Of je nu in India uitglijdt over een banaan of in Lapland: altijd zal er wel ergens iemand in een deuk liggen. De wereld van Guust Flater is een schitterende speeltuin is waar geen énkele tekenaar nee tegen kan zeggen. Ik dus ook niet. Ik zou het mezelf nooit vergeven. Als kind, tiener en twintiger verslond ik de albums en als dertiger heb ik besloten mijn meerdere te erkennen in Franquin, in te zien dat hij de lat zo hoog legde dat ik er allicht nooit aan zal kunnen."

Guust door Jan BosschaertJan Bosschaert: "Guust is mijn favoriete stripfiguur, en Franquin mijn favoriete tekenaar sinds ik hem op 14- of 15-jarige leeftijd ontdekte via een vriend van m'n zus. Hij had me meegenomen naar een boekenbeurs in Brussel en kocht me een strip van de (voor mij nog onbekende) Guust, die ik door Franquin liet signeren. Onderweg met de trein naar huis rolde ik bijna van mijn stoel van het lachen. Sindsdien is Guust een 'trouwe vriend' gebleven. Guust en ik zijn van hetzelfde gezegende jaar 1957, dus ook voor mij was dit een hele eer."

Urbanus: "Ik heb altijd graag de Guust Flater-flaters gelezen. Als een gag op zich eens niet zo grappig was, dan maakte Franquin dat meer dan goed door zijn karikaturale tekenstijl. Daarom vond ik het een eer om een 'parodietje' te maken voor dit album. De strips van Guust Flater hebben me aangewakkerd om ook iets met humor te doen, dat is zeker."

Verder zijn er ook losse fragmenten van Randall C. en Kim Duchateau vrijgegeven. En Jonas Geirnaert tekende uitzonderlijk nog eens een gag van Kabouter Wesley.


Guust door Randall C.
Guust door Kim Duchaetau
Guust door Jonas Geirnaert


Zoals hierboven vermeld, verschijnt er dus ook een Franstalig hommagealbum waarvoor Marc Delaf (Mooie Navels) de cover tekende. In dit 128 pagina's tellende album (24 euro, er verschijnt volgens andere bronnen ook een editie van 64 pagina's, 12 euro) verschijnen de speciale Guust-gags die wekelijks in Spirou verschijnen. Ze zijn het werk van heel wat toptekenaars. Ook in onze contreien minder bekende of totaal onbekende tekenaars mochten hun steentje bijdragen.

Galerie des Gaffes
En Direct de la Rédaction

De Franse Guust-productie krijgt er nog een extra titel bij. In de speciale uitgave En Direct de la Rédaction (32 euro) worden alle geïllustreerde artikels gepubliceerd die in zowel Robbedoes als Spirou verschenen. Deze artikels over flaters van Guust werden zogezegd geschreven door Kwabbernoot, maar in werkelijkheid nam toenmalig hoofdredacteur Yvan Delporte de honneurs waar. De meeste geïllustreerde artikels verschenen in het album Heet van de Flater, maar in latere herdrukken van de reeks verdwenen ze. In de nieuwe chronologische reeks, die in augustus van start gaat, staan ze opnieuw verspreid over meerdere albums die aangevuld worden met latere artikels die nooit in album verschenen. De Franse bundeling van deze artikels verzamelt daarbovenop facsimilés van Franquins originele illustraties die hij voor deze artikels tekende.

Franquin-liefhebbers zijn gewaarschuwd, want er komt nog veel meer aan in het Frans. Fluide Glacial bereidt een nieuwe luxe-integrale van Zwartkijken voor die 130 euro zal kosten. De al vaak aangekondigde en weer uitgestelde bundelingen met Franquins illustraties voor de hoofdingen van het weekblad Robbedoes, Les Bandeaux Titres de Franquin (46 euro), en een gloednieuwe, geüpdatete heruitgave van Numa Sadouls ontzettend uitgebreide interviewboek Et Franquin Créa Lagaffe (meer dan tweehonderd rijkelijk geïllustreerde pagina's) zijn nog steeds concrete projecten. Er zou ook nog een bundeling met korte Marsupilami-verhalen (20 euro) komen en een luxe-editie van Pas Op, Kwabbernoot! (120 euro) met reproducties van de originelen die in de luxereeks van Marsu Productions past. Op 20 oktober geeft het netwerk Canal BD een facsimilé uit van het allereerste Guust-album op liggend formaat. De oplage van deze collector's edition is beperkt tot 1.999 exemplaren in een verzamelbox. Het zal 25 euro kosten, maar het zal heel snel uitverkocht raken.

Gaston 0


Aimée de Jongh stopt met Snippers, Uitgeverij L neemt albumreeks over
19/07
TOP
Snippers
Aimée de Jongh studeerde onlangs af aan de prestigieuze tekenfilmschool Gobelins in Frankrijk waar ze een summer school volgde. Ze had daags nadien ook slecht nieuws te melden, want morgen, donderdag 20 juli, verschijnt de allerlaatste strook van Snippers in de Nederlandse editie van Metro. In tegenstelling tot Beestjes, waar de Metro-redactie de stekker uittrok wegens bezuinigingen, kiest Aimée zelf om te stoppen met haar serie.

In januari 2012 stond Snippers voor het eerst in Metro. Wekelijks verschenen vijf afleveringen in de krant. In de voorbije jaren kreeg Aimée de ene na het andere aantrekkelijke aanbod voor tekenfilm- en stripopdrachten. Een kers op de taart was de verfilming van haar graphic novel De Terugkeer van de Wespendief. In die richting gaat ze verder.

Op haar site gaf ze de volgende uitleg: "In het najaar van 2011 belde Ruben Eg van dagblad Metro me met de vraag of ik interesse had om een strip te maken. Vijf dagen per week. Carte blanche. Hoewel ik nog nauwelijks ervaring had in het humoristische genre, begon ik met het schetsen van een semi-autobiografische strip, waarin mijn alter ego Aimée samen met het fictieve personage Stef de sleur van alledag te lijf ging. De strip noemde ik Snippers, omdat het kleine stukjes uit het dagelijks leven van de personages betrof. Metro was enthousiast. In januari 2012 verscheen de eerste aflevering in de krant.
Flashforward naar 2017: Snippers is inmiddels een vaste waarde in Metro, en verschijnt al 5,5 jaar lang, vijf dagen per week. De strip heeft een enorme fanbasis opgebouwd en wordt elke dag door meer dan één miljoen lezers gevolgd. De personages in de strip zijn door de jaren heen hetzelfde gebleven. Maar ik ben veranderd.
De afgelopen maanden werd het steeds lastiger om de grappen voor Snippers op papier te krijgen. Soms duurde het drie uur om een grap te verzinnen. Ik bleef maar schetsen, schrijven, krassen, en vooral staren naar het papier, net zo lang tot ik een goede grap had. En dan moest ik er nog vier.
Een andere factor in mijn beslissing is De Terugkeer van de Wespendief, de graphic novel uit 2014 die een internationaal succes bleek, met zelfs een verfilming tot gevolg. Ik denk nog vaak terug aan het plezier dat ik had tijdens het maken van dit grote, serieuze stripproject. Sinds het boek zijn er ook verschillende uitgeverijen die een nieuwe graphic novel van mij willen uitgeven, en ik realiseer me dat dit een hele bijzondere positie is. Daarom heb ik besloten om me voorlopig te richten op het maken van graphic novels. Gewoon omdat dit het moment is om het te doen.
Snippers was voor mij een belangrijke serie, die mijn carrière als striptekenaar een enorme boost heeft gegeven. Ik heb de strips altijd met veel plezier gemaakt. Maar de koek is op. Het is tijd voor een nieuw avontuur."


Snippers 9
Dating for Geeks 7
Suus & Sas 12
Gisteren, de dag na Aimées aankondiging dat ze stopt met Snippers, verstuurde Uitgeverij L een persbericht om te melden dat het in oktober nieuwe albums uitgeeft van Snippers, Dating for Geeks en Suus & Sas na het verdwijnen van Strip2000. Van Snippers gaat het om deel 9. Daarna verschijnt nog één album.

Uit het persbericht uit uitgever Rob van Bavel zijn blijdschap en enthousiasme over de overstap van Aimée de Jong, Kenny Rubenis (Dating for Geeks) en Gerard Leever (Suus & Sas): "Sinds de overname van Uitgeverij L door Don Lawrence Collection in 2016 bouwen we aan het fonds dat de beste titels uit het binnen- en buitenland wil vertegenwoordigen. Deze titels zijn voor ons een enorme aanwinst." De prijs van de softcoveralbums blijft ongewijzigd: 8,95 euro.

Ook uitgeverij Syndikaat redde al een aantal door Nederlanders geproduceerde reeksen uit het faillissement van Strip2000. Op vertaalde vervolgen van reeksen uit het fonds van Gorilla, een imprint van Strip2000, is het nog wachten. In tegenstelling tot wat we eerder beweerden dat met name Gung Ho al onder dak zou zijn bij een andere uitgever, zijn de rechten op alle reeksen van de Zwitserse uitgever Paquet momenteel geblokkeerd. Gorilla vertaalde grotendeels reeksen die bij deze uitgeverij verschijnen.


Vooruitblik Deze Mokkel...
19/07
TOP
Deze Mokkel...
Wie tot voor enkele jaren geleden in de West-Vlaamse stad Roeselare kwam, merkte vast weleens het bronzen standbeeld Sierlijkheid van Irenée Duriez op dat een centrale plaats op de Grote Markt van Roeselare had gekregen. Verleden tijd, want dat beeld (een vrouwelijk naakt) werd een paar jaar geleden stilletjes verhuisd naar een parkje aan de stadsrand. Over de fictieve aanleiding voor de verhuis maakten het stripcollectief Striptic en dichteres Maud Vanhauwaert de strip Deze Mokkel... dat deze week bij Uitgeverij Bibliodroom verschijnt. De distributie in Vlaanderen verloopt via Pinceel.

Het kenniscentrum ARhus in Roeselare zocht een manier om poëzie naar een breder publiek te brengen. De keuze viel op een strip zonder dat het om verstripte gedichten zou gaan, maar om een harmonieus samenspel van taal en beeld. Maud Vanhauwaert debuteerde in 2011 met de poëziebundel Ik ben Mogelijk. Een jaar later won ze het wereldkampioenschap Poetry Slam en in 2014 het Leids Cabaret Festival. Sinds januari toert ze rond met haar eerste avondvullende solovoorstelling Het Is de Moeite. Ze treedt op in binnen- en buitenland, van Polen tot Slovenië, van Mexico tot Zuid-Afrtika, van opera tot schapenstal.

Striptic bestaat uit de drie stripmakers Steven Selschotter, Jimmy Hostens en Phavin Verly die tegelijk Cultureel Ambassadeurs zijn van de stad Roeselare. Over hun album, waarin elk van hun specifieke tekenstijlen een plaatsje kregen, plukken we volgende uitleg uit het persbericht: "Het werd zoeken en aftasten, schrijven en schrappen, tekenen en gommen, overleggen en weerleggen. Na anderhalf jaar ligt het resultaat er: Deze Mokkel Stapt van haar Sokkel..., geïnspireerd door wat zich voordeed met een bronzen beeld — een vrouwelijk naakt — van Irenée Duriez, Sierlijkheid genaamd. Het opvallende kunstwerk verhuisde stilzwijgend van een centrale plaats op de Grote Markt van Roeselare naar een parkje aan de stadsrand. Net als mensen onderweg in een stad zoekt het beeld niet alleen zichzelf, maar evenzeer een juiste plaats. Er is een duidelijke link met thema's als ruimtelijke ordening, immigratie, vergrijzing, mobiliteit,... Onderwerpen die al vaker voorwerp van gesprek waren in kenniscentrum ARhus. Neen, hier herbergt men niet allen de ontroerende kennis in de vorm van boeken en multimedia, men gaat er ook op zoek naar (ont)roerende kennis door interactie en dialoog. Het resultaat is merkwaardig: op een doordeweekse gedichtendag midden in de zomer verschijnt met veel sier deze graphic poetry."

Het album telt 72 pagina's en kost 9,95 euro. Het formaat van 17 op 23 centimeter is wat kleiner dan een regulier album.


Nog meer voorsmaakjes van Enrico Marini's Batman: The Dark Prince Charming
19/07
TOP
Batman door Enrico Marini
Batman: The Dark Prince Charming wordt de Amerikaanse titel van het Batman-tweeluik dat Enrico Marini aan het maken is. De Amerikanen krijgen de première op 1 november, de Franse vertaling volgt op 3 november. Wij moeten wachten tot 15 november om deel 1 van het tweeluik in het Nederlands te lezen. Het vervolg verschijnt in de lente van 2018.

Batman voert in het verhaal andermaal strijd tegen zijn grootste nemesis The Joker. Bruce Wayne alias Batman onderzoekt de kidnapping van een vreemd, jong meisje door The Joker. Beiden hebben een specifieke band met het kind waardoor het een persoonlijke zaak wordt. Batman moet diep in de onderwereld van Gotham duiken en een race tegen de klok ondernemen om uit te zoeken waar het meisje zich bevindt.

DC Comics, bij wie de Amerikaanse editie verschijnt, gaf enkele bijkomende illustraties vrij (zie hieronder) met onder meer de Batcave en Catwoman op haar motor. DC promoot Marini's flamboyante tekenstijl en zijn filmische vertelling en stelt The Dark Prince Charming voor als een nieuwe visie op Gotham.

Batman door Enrico Marini
Batman door Enrico Marini
Batman door Enrico Marini
Batman door Enrico Marini
Batman door Enrico Marini
Batman door Enrico Marini


Vooruitblik Le Lombard
15/07
TOP
De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren 5
Thorgal-fans opgelet! In oktober en december verschijnen drie Thorgal-publicaties door drie verschillende tekenaars. Een ervan is een gloednieuwe naam. Nadat Roman Surzhenko een album inviel voor De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor omdat Giulio De Vita ermee ophield na vijf delen is er een nieuwe tekenaar gekozen om deze spin-off voort te zetten. De keuze viel op Frédéric Vignaux, de tekenaar van het bij Dark Dragon Books verschenen fantasytweeluik De Roep van de Legenden, de prequelspin-off Sneeuw - De Oorsprong (waarvan het slot van het tweeluik in oktober bij Glénat verschijnt) en het onlangs verschenen, historische one-shot Vercingetorix in Daedalus' nieuwe collectie Zij Schreven Geschiedenis. De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor 7: De Tijdberg verschijnt in december en is opnieuw geschreven door het duo Xavier Dorison en Mathieu Mariolle. Daarna moet er nog één album verschijnen voor deze spin-off met die andere spin-off Wolvin en de hoofdreeks Thorgal samenvloeien.

Over een slot van de Thorgal-spin-off De Jonge Jaren is nog niets meegedeeld. In oktober verschijnt deel 5, Slive. "Thorgal kan zich maar moeilijk neerleggen bij de dood van Hierulf-de-denker. Wie beschermt de Vikingen van het noorden dan tegen de waanzin van Gandalf-de-gek, hun bloeddorstige koning? Thorgal trekt eropuit om Hierulf op te sporen en kruist het pad van een klein maar dapper jongetje. De jonge jaren van Thorgal vertelt de coming-of-age van Thorgal. Welke avonturen beleefde hij tussen zijn vijftiende en twintigste levensjaar? Hoe groeide de jonge snaak uit het album Aaricia op tot de jongeman die aan het begin van De ijskoningin door zijn schoonvader aan een rots werd vastgeketend?"

De derde Thorgal-uitgave is een artbook van Grzegorz Rosinski die 208 pagina's zal tellen. De prijs voor die hardcoveruitgave is schappelijk: 29,95 euro.


Gloria Victis 4
Maxentius 3
Murena, Alex en Alex Senator zijn niet de enige Romeinse reeksen waarvan in het vierde kwartaal nieuwe albums verschijnen. Ook van de regelmatig verschijnende reeksen Gloria Victis en Maxentius verwachten we nieuwe delen. Alleen van Gloria Victis 4 ontvingen we een korte inhoud: "De schaduw van Nemesis volgt Aelio op zijn rit naar het noorden. Ver weg van zijn geboorteland moet hij de gevaarlijkste koers van zijn leven rijden. Alleen zo kan hij zijn naam zuiveren en weer alle eer aandoen. En natuurlijk wraak nemen…"


Vasco 27
Het Rijk 2
De Brokkenmakers integraal 2De nalatenschap van Gilles Chaillet leeft nog steeds voort in reeksen als Roma, waarvan hij het idee leverde, en Vasco. Voor deze laatste reeks met heel veel historische elementen heeft hij een heleboel synopissen en korte inhouden nagelaten waar scenarist Luc Révillon een keuze uit kan maken. Het verhaal van deel 25, I Pittori, gaat als volgt: "Vasco is terug in Italië. Zijn oom geeft hem een bijzondere opdracht: hij moet bij een grote schilder over de aankoop van een van zijn doeken onderhandelen. Maar dan wordt de schilder vermoord. Vasco komt in het middelpunt van de verdenkingen te staan in een onderzoek vol verrassende wendingen."

Van scenarist Sylvain Runberg geeft uitgeverij Microbe vanaf augustus de sf-reeks Orbital opnieuw uit en vervolgt de reeks ook in vertaling. Het nieuwe deel 8 verschijnt in 2018. Tegen dan ben je er dus weer helemaal mee. Over andere projecten van Runberg hebben we het binnenkort. In november verschijnt het slot van het tweeluik Het Rijk, een andere reeks die hij schrijft. Het valt nu nog af te wachten of er nieuwe cyclussen verschijnen, want dat is wel de bedoeling van Olivier Boiscommun en Runberg.

Ballon Media publiceert relatief weinig integrales in het vierde kwartaal, maar er zijn behoorlijk wat andere albums die een evenement zullen zijn en die hordes stripliefhebbers naar de stripwinkel moeten doen rennen. Van De Brokkenmakers, waarvan zeven integrales zullen verschijnen, komt in oktober de tweede integrale uit met daarin de delen 4 tot 6, zijnde de titels De Brokkenmakers tegen... De Brokkenmakers, De Helse Corrida en Ups en Downs in San Fransisco.


Vooruitblik Dupuis
15/07
TOP
Largo Winch
Van Dupuis hebben we nog niet alle covers en korte inhouden ontvangen. Daar kunnen we later dus nog op terugkomen, zeker op Largo Winch 21: Morning Star dat het eerste album is van de nieuwe scenarist Eric Giacometti.
In het vierde kwartaal verschijnt traditiegetrouw ook een nieuw album van De Blauwbloezen, deel 61 alweer.
Van Belén Ortega (naar verluidt een bloedmooie tekenares, we geven het maar mee) en Sylvain Runberg verschijnt deel 2 van de trilogie Millennium Saga met de titel De Nieuwe Spartanen.
Nog een coverloze aankondiging is het eerste deel van twee geplande S.O.S. Geluk-albums. Stephen Desberg nam het scenario over van Jean Van Hamme, maar Griffo biedt het nodige houvast. Hun eerste deel is 180 pagina's dik en presenteert ene nieuwe reeks persobages in sociale, maatschappelijke, politieke en andere visionaire situaties die in het volgende album allemaal met elkaar te maken blijken te hebben zoals in de oorspronkelijke trilogie ook het geval was.
Sinds deel 10 schrijft Philippe Aymond met veel geestdrift zijn eigen verhalen voor Lady S. Deel 13 kreeg de titel De Judaskus. Het zal wel over verraad gaan.


De Praagse Coup
Yoko Tsuno integraal 2
Eveneens in de collectie Vrije Vlucht verschijnt de sfeervolle thriller De Praagse Coup door Miles Hyman en Jean-Luc Fromental. Van Hyman verschijnt in oktober ook de novelleverstripping De Loterij bij Scratch Books. We kennen de tekenaar nog van de misdaadverstrippingen Bloednacht (naar de roman van Jim Thompson, bewerkt door Matz) en De Zwarte Dahlia (naar de roman van James Ellroy, bewerkt door Matz en filmregisseur David Fincher die eigenlijk verfilmplannen koesterde met Tom Cruise voor Brian De Palma aan de haal ging met het filmproject). Fromental heeft onder meer het biografische De Avonturen van Hergé geschreven en werkt momenteel met co-scenarist Jose-Luis Bocquet aan een album van Blake en Mortimer voor tekenaar Antoine Aubin. Komaan, nu de inhoud van De Praagse Coup: "1948, Wenen. Het is de koudste zomer sinds de oorlog. De Engelse schrijver Graham Greene komt aan in de verwoeste Oostenrijkse hoofdstad die bezet wordt door de vier geallieerde grootmachten. Hij komt er ideeën opdoen voor zijn nieuwe filmThe Third Man. Maar in de schaduw van het puin waren nog de halfdode geesten rond van een oorlog die nog niet goed is uitgedoofd en nu al als 'koud' wordt bestempeld. In het spoor van een van de grootste romanschrijvers van de twintigste eeuw ontspint zich een donker verhaal van leugens, verraad, schokkende verbonden en verraadde geheimen. Scenarist Jean-Luc Fromental exploreert de grijze zones in de biografie van een auteur die graag zelf een loopje nam met de waarheid. De sfeer van Greenes literaire escapade slaat om en het spionageverhaal haalt de werkelijkheid in... Een donkere menselijke komedie die de gereputeerde illustrator Miles Hyman treffend in beeld brengt."

Onlangs hoorden we de opmerking dat de gehekelde keuze om Yoko Tsuno thematisch te bundelen toch nog het voordeel heeft om die "vervelende Vinea-verhalen" over te kunnen slaan. Dan moet die kerel zeker de tweede integrale aanschaffen, want daarin staan drie avonturen die zich op de Aarde afspelen, meerbepaald in Duitsland. Deze integrale bundelt de albums Het Helse Orgel, De Grens van het Leven en De Bliksem van Wodan. De eerste twee worden vaak genoemd als twee van de beste verhalen in de reeks. "Duitsland is een plaatje: van de pittoreske dorpjes en kastelen in de Rijnvallei tot de glooiende wijngaarden langs de Moezel. Maar niet ver van hun oevers spelen mensen met vuur... met dodelijke gevolgen. Een orgel waarvan de duivelse tonen je gek maken, een machine die bliksem omzet in een vernietigingswapen of een vampier die 's nachts de tanden zet in de mooie Ingrid... Achter de bekoorlijke Duitse landschappen schuilen donkere mysteries en gevaren!"


De Avonturen van Buck Danny 2/2: Blackbirds
Little England 2
Luchtvaartstrips zitten sinds enkele jaren serieus in de lift. Buck Danny is met stip de reeks die de liefde voor het genre bij tal van stripliefhebbers aanwakkerde. Nadat de bejaarde tekenaar Francis Bergèse het eerste deel van een onafgewerkt verhaal van Jean-Michel Charlier, bewerkt door Frédéric Zumbiehl en Patrice Buendia, tot een goed einde bracht, neemt André Le Bras het vervolg van het tweeluik Blackbirds voor zijn rekening.

Ook in Little England van Thomas Du Caju en Jean-Claude Van Rijckeghem komen vliegtuigen voor, maar hier krijgen we toch wat meer de indruk dat er meer aandacht is voor de personages. Deel 1 viel heel goed in de smaak. De hardcoveruitvoering met een andere coverillustratie raakte snel uitverkocht. Deel 2, De Koningscobra, is het slot van het tweeluik, maar hopelijk niet het einde van de reeks.


Harmony 3
Magic 7 4
Harmony en Magic 7 houden de eer van Dupuis als uitgever van goede jeugdstrips hoog. Van beide reeksen verschijnen nieuwe albums.

Harmony 3: "Harmony is vastberaden: ze moet en zal haar vrienden Payne en Eden bevrijden uit het trainingskamp waaruit zij zich wist te redden. Niemand zal haar tegenhouden. Ook niet haar bewaarengel William Torres, Nita genoemd door de oude medicijnvrouw. Intussen neemt de geheime militaire organisatie de wapens op om hinderlijke elementen uit te schakelen. Ze hebben het ook op William gemunt. Maar dan vallen ook in hun kamp plots onverklaarbare doden... Wie zit daar achter?"

Magic 7 4: "Leo stort zich op de bibliotheek van zijn vader. Zo komt hij meer te weten over de zeven oorspronkelijke magiërs. En de waarheid blijkt ver van de legende te liggen! Zo leest Leo dat er acht en geen zeven magiërs waren, en dat een van hen de anderen heeft verraden. Hij ontdekt ook dat de magie overgaat naar de eerste erfgenaam... en dat de andere kinderen van een magiër onverbiddelijk sterven! Maar vooral: het Beest is volledig bedacht door de magiërs om helden te lijken in de ogen van de mensen en zo hun vertrouwen te winnen." Deze reeks over zeven kinderen met magische superkrachten zal tien delen tellen. Deel 4 is getekend door acht tekenaars. Het album bevat namelijk kortverhalen met flashbacks door diverse Europese en Amerikaanse gasttekenaars (Chris Evenhuis, José Maria Beroy, Clarke, Jheremy Raapack, Denis Bodart, Benoît Ers en Kenny Ruiz) terwijl de verhaallijn doorloopt. Ook voor deel 7 en deel 10 reserveert scenarist Kid Toussaint een paar verrassingen. Vanaf deel 5 nemen Kenny Ruiz en inkleurder Noiry de tekeningen van Giuseppe Quattrocchi en Rosa La Barbera over. En er is nog nieuws, want de rechten op de reeks zijn verkocht aan een tekenfilmstudio die van Magic 7 graag een tekenfilmserie willen maken. Er wordt momenteel gewerkt aan een pilootaflevering. Over andere projecten van Kid Toussaint hebben we het binnenkort.


Op Weg naar Compostella 4
Jerome K. Jerome Bloks 26
De weg naar Compostella is nog niet volledig afgelegd in Op Weg naar Compostella. Jean-Claude Servais moet na de tussenstop in Bretagne in deel 4 nog drie albums tekenen.

Gouwe ouwe Jerome K. Jerome Bloks, een van de weinige langlopende reeksen waarvan de kwaliteit na zoveel albums gehandhaafd blijft, is in november aan deel 26, Het Mes in de Boom, toe.


Guust Chronologisch 5
Guust Chronologisch 6
Guust Chronologisch 7
Guust Chronologisch 8
Tot eind dit jaar verschijnen maar liefst acht gloednieuwe edities van Guust, allen in hardcover met een ex-libris, chronologisch, nieuwe covers, een opgefriste inkleuring met een scherpere weergave van André Franquins en Jidéhems lijntekeningen en een nieuwe lettering. Een geremasterde editie trouwens. Wij hebben de complete Franse versie al en die is echt indrukwekkend. Onder "chronologisch" wordt ook verstaan dat zelfs de reclamegags, illustraties en de geïllustreerde artikels uit Robbedoes mee opgenomen worden. Die laatste werden overgeslagen in de laatste softcoverheruitgaven en stonden oorspronkelijk in het album Heet van de Redactie. In deel 21 van de nieuwe hardcoverreeks staan bijkomende geïllustreerde artikels die nog nooit eerder in album verschenen. Dit is werkelijk de ultieme Guust-reeks.

We vieren dit jaar nog steeds dat Guust in februari zestig jaar werd. Over een uniek hommagealbum kunen we komende week meer vertellen. Je zal verrast zijn.

Robbedoes door... 12Over verrassingen gesproken. Het Robbedoes-album Tulpen uit Istanboel (en niet langer de werktitel Het IJzeren Gordijn) door Nederlander Hanco Kolk verschijnt in oktober nog voor de Franse vertaling. In het Frans komen er tot eind dit jaar nog andere Robbedoes-albums die we in een recenter artikel hebben opgesomd. Die lijst met Robbedoes-projecten kunnen we alweer aanvullen en aanpassen, maar dat gaan we nu niet doen. Je krijgt al wel de inhoud van Hanco Kolks 64 pagina's tellende album: "1960, Rotterdam. Aan de vooravond van de eerste floriade vraagt de graaf van Rommelgem Robbedoes en Kwabbernoot naar Rotterdam af te zakken. Hij heeft een mysterieuze boodschap ontvangen van professor Petrow die wil overlopen van Rusland naar het Westen. De geleerde houdt zicht schuil in hotel Topaz in Istanboel. Maar hoe geraak je tijdens de Koude Oorlog in hemelsnaam onopgemerkt van Istanboel naar Rotterdam terwijl iedereen, van MI 5 tot de KGB, jacht op je maakt? Naar aanleiding van de eerste floriade zal ingenieur en tulpenaficionado Lucas Trappist de historische tocht van de eerste tulpenbol van Istanboel naar Rotterdam opnieuw doen. Per postkoets, helemaal zoals de reis 400 jaar eerder verliep. Robbedoes, Kwabbernoot en de Russische geleerde rijden mee. Het begin van een turbulent avontuur, want in een postkoets zit altijd een verrader!" Van Kolks album verschijnt ook een luxeversie die 80 pagina's dik is. Deze luxe zal 49,95 euro kosten.

Die dubbele uitvoering in softcover en een luxeversie in hardcover is ook weer het geval voor het tweede album van Robbedoes Special door Charel Cambré en Marc Legendre. Het verschijnt in de feestmaand december en dat komt goed uit, want in het album wordt Kerstmis gevioerd. De auteurs geven ons de optredens van Wiebeling en IJzerlijm cadeau. De titel van het verhaal is Het Plan van Wiebeling. "Kwabbernoots neef, de gluiperige Wiebeling, komt per toeval in het bezit van een grote partij diamanten. De kostbare steentjes zijn gekend bij de politie en moeten op een of andere manier de grens over gesmokkeld worden. Ondertussen knutselt de graaf van Rommelgem een tuig in mekaar waarmee hij het leegvissen van de zeeën wil aanpakken. IJzerlijm mag mee om verslag van de proefvaart te doen. En Robbedoes en Kwabbernoot? Die hebben een vakantiehuisje aan zee gehuurd om er kerst te vieren en aan een jaaroverzicht voor het blad te werken. Maar daar komt natuurlijk niks van terecht." Op zijn Facebookpagina deelde Cambré onderstaande plaat in potlood. Deel 1 werd geïnkt door Wim Swerts, samen met Vanas de tekenaar van Vertongen & Co.

Robbedoes Special 2


Vooruitblik Lucky Comics
15/07
TOP
Alles van Lucky Luke door Morris & Goscinny verzamelbox
Vorig jaar bood het weekblad Knack een verzamelbox aan met daarin twee dikke softcoverbundels met alle Lucky Luke-albums door Morris en René Goscinny. De restanten van deze verzamelbox zijn in december ook in de winkel verkrijgbaar tegen de prijs van 109 euro. De uitvoering is wat kleiner dan een regulier album en het gaat om de oude vertalingen en letteringen. Sinds vorig jaar zijn Dupuis en Lucky Comics namelijk gestart met een complete heruitgave van de albumreeks met een nieuwe coverlay-out en nieuw geletterde vertalingen. De verzamelbox bevat dus enkel de verhalen die geschreven zijn door René Goscinny en dat zijn er 41 op een totaal van 73 albums die Morris heeft getekend.

In december komt een vierde album uit van Kid Lucky door Achdé. Daar schrijft hij zelf de scenario's voor. Uit een gesprek die we enkele jaren geleden met de tekenaar hadden, leerden we dat hij de ambitie heeft om zelf een verhaal te schrijven van Lucky Luke, maar hij blijft maar gekoppeld worden aan Franse romanschrijvers en komieken. Met veel succes trouwens.


Vooruitblik Casterman
14/07
TOP
Alex Senator 6
Casterman plant een dubbele Alex-verschijning in het vierde kwartaal met Alex 36: De Eed van de Gladiator en de spin-off Alex Senator 6: De Dodenberg. Op het Alex-album van Marc Jailloux (zijn vierde) en Mathieu Bréda (zijn derde) moeten we later terugkomen. Het begint alleszins in Pompeï. De inhoud van Alex Senator 6 is de volgdende: "Kephren wordt nog altijd bespeeld door Livia, de echtgenote maar nu ook politieke rivale van Augustus. Ze leidt Alex en Enak naar de oase van Zeus-Amon, in het midden van de Egyptische woestijn. Volgens de priesters van Pessinonte vindt hij daar het kostbare beeld van de godin Cybele dat hij zo graag in handen wil krijgen. Het beeld levert hem niet alleen de absolute macht op, hij herwint er ook zijn mannelijkheid mee. Maar de heilige plek wakkert ook de hebzucht van anderen aan. Zo hebben ook de door de Romeinen onder de voet gelopen Siwa-krijgers hun zinnen gezet op de oase en haar rijkdommen."


Lefranc 28
Tristan 16
Ook van Lefranc en Tristan, twee andere reeksen die Jacques Martin heeft bedacht, verschijnen nieuwe albums. In Het principe van Heisenberg vinden we reporter Lefranc terug in het Franse departement Aveyron. Werner Heisenberg was een Duitse natuurkundige en een van de grondleggers van de kwantummechanica, maar de synopsis verraadt eerder een moordonderzoek waarbij Lefrancs vriend inspecteur Renard aan de dood ontsnapte.

Nederlander Paul Teng tekent voor de tweede keer een album van Tristan. Deel 16, De Pest, is ook weer geschreven door Jean-Luc Cornette en Jerry Frissen (de scnearist van Meta-Baron). Jean Pleyers, de oorspronkelijke tekenaar van Tristan, bereidt trouwens ook weer een nieuw album voor.


Ik & Jij
Corto Maltese 14
Behalve een integrale van de tweede cyclus in september komt er in december ook een gloednieuw deel van Airborne 44. Verloren Generatie (deel 7) speelt zich af in Berlijn.

Over Corto Maltese 14: Equatoria hadden we het vorige maand al. Het is het tweede album van het Spaanse duo Rubèn Pellejero en Juan Díaz Canales die de reeks van Hugo Pratt overnam. Dit jaar is het trouwens vijftig jaar geleden dat de reeks voor het eerst verscheen. We vinden Corto terug in Afrika en er komt ivoorhandel aan te pas. Van dit album verschijnt ook een luxe in zwart-wit met ex-libris en veertig extra pagina's. Deze luxe zal 199 euro kosten.


De orde 2
Nestor Burma 12
Orlandu is de titel van het vervolg van de vierdelige reeks De Orde door Luc Jacamon (De Killer) en Benjamin Legrand (die een paar verhalen schreef voor Jacques Tardi) dat in het eerste deel moeizaam uit de startblokken schoot door te trouw te willen zijn aan de oorspronkelijke roman van Tim Willocks. De vele saaie tekstblokken waren een dooddoener. Meer naar het einde toe herpakte het album zich. Benieuwd hoe het verder gaat. "Tannhauser, Carla, Bors en Amparo slaagden erin Malta te bereiken met de laatste boot die door de blokkade kon breken. Maar nu zitten ze in de val: de grote Turkse armada ontscheepte haar troepen op het eiland en de eerste schermutselingen woeden volop. De ridders van de Orde trekken zich terug in hun vestigen. Met man en macht verdedigen ze hun voorposten zoals het Sint-Elmofort. Ze moeten zo lang mogelijk standhouden maar de aanvallen en vuurregens zijn steeds moeilijker af te slaan. Midden in die hel zet Mathias zich schrap om zijn driedubbele opdracht tot een goed einde te brengen: het Turkse front infiltreren, mee met Bors vechten, maar vooral de zoon van Carla terugvinden en hun ontsnapping plannen."

Ook Nestor Burma is een romanverstripping. In zijn elfde avontuur (en dat is dus album 12, want 120, Rue de la Gare was een tweeluik) vinden we de privédetective voor een keer niet terug in een Parijs arrondissement, maar in het zonnige Cannes. Een klant van hem pleegde er zelfmoord, maar daar hangt een luchtje aan. Die klant speelde met valse biljetten in casino's in Monaco. In het gezelschap van voormalige medewerkers van zijn detectivebureau Fiat Lux reist Burma naar de Côte d'Azur waar hij een onderzoek voert, tot grote wanhoop van de lokale commissaris Pellegrini. Het verhaal van Emmanuel Moynot is gebaseerd op Léo Malets derde Nestor Burma-roman en is gesitueerd in 1946, het eerste jaar van het filmfestival van Cannes en toevallig ook het geboortejaar van Jacques Tardi, de eerste tekenaar van Nestor Burma.


Zus
Magasin Général integraal 2
William Adams, Samoerai 2Eind augustus verschijnt het tiende deel van de mangareeks Last Man waar Bastien Vivès aan meewerkt. Deze reeks hield er vroegtijdig mee op in vertaling. Zijn one-shots raken nog wel vertaald. In het Frans verscheen zijn meest recente strip Une Sœur en dat leverde heel wat persbelangstelling en lovende kritieken op. De vertaling is voor oktober onder de titel Zus. "Zoals elk jaar brengt de dertienjarige Antoine de zomervakantie door op het strand. Hij is verlegen en wat op zichzelf. Tekenen en met zijn broertje spelen is wat hij het liefste doet. Maar de komst van Hélène, de dochter van vrienden van zijn ouders, haalt zijn wereld ondersteboven. Ze is vijftien, mooi, avontuurlijk en zelfzeker. En ze lijkt een boontje voor hem te hebben. Een zomer lang ontluikt de puberteit met zijn eerste stommiteiten, zijn eerste liefde."

In de tweede integrale van Magasin Général worden de albums 4 tot 6 gebundeld.

Het eerste deel van het op ware feiten gebaseerde William Adams, Samoerai (rond het jaar 1600 was William Adams de eerste Engelsman op Japanse bodem) verscheen in april. Een halfjaar later ligt het vervolg in de winkel. "Nu hij de taal spreekt en zich de Japanse zeden en gewoonten helemaal eigen heeft gemaakt, gaat William Adams een cruciale rol spelen in de machtsovername door shogun Tokugawa. Zijn bonkige karakter van zeeman ruimt plaats voor dat van een subtiel strateeg. Maar hoe meer de tijd verstrijkt, hoe meer hij ook verscheurd geraakt door heimwee naar zijn vaderland. Door geduldig te luisteren en de juiste overwegingen te maken, haalt Adam het beste uit de bijzondere relatie die hij onderhoudt met degene die zijn leven in handen heeft: Tokugawa."


Vooruitblik Blloan
14/07
TOP
De wezentrein 8
In oktober moeten we met deel 8 definitief afscheid nemen van De Wezentrein. "Op het einde van de jaren 1920 wordt Lisa met algemene goedkeuring verkozen tot burgemeester van Cowpoke Canyon. Tot grote wanhoop van kleine Joey laat ze zich het hof maken door de knappe Lee die het weeshuis komt bouwen. Maar Lee ziet in Lisa zijn gedroomde vrouwtje-aan-de-haard. Dat is uiteraard buiten Lisa zelf gerekend! Zeventig jaar later is de oude Joey op weg naar Connemara. Hij zal er de kleine Louisa ontmoeten. De schrandere Aileen houdt hem gezelschap. Hij weet nog altijd niet goed wat van haar te denken." Van tekenaar Xavier Fourquemin staat deze maand bij Dark Dragon Books de vertaling van zijn album in de reeks Op de Barricades gepland. Het is op scenario van Wilfrid Lupano, dat kan niet mis zijn.


Ik & Jij
Bouncer Cyclus 4
Ik & Jij is de tweede samenwerking tussen Johan De Moor en Gilles Dal na hun gesmaakte one-shot Verkild Hart. "Wat is de liefde? Kan je vandaag nog als koppel door het bestaan gaan? Wie gelooft nog in een leven met z’n tweeën? Johan De Moor en Gilles Dal geven hun briljante kijk op die universele vragen."

Met de vierde cyclus van Bouncer, het gebundelde tweeluik To Hell en And Back, zijn voorlopig alle albums als integrale verschenen. François Boucq werkt momenteel aan een gloednieuw verhaal op scenario van Alejandro Jodorowsky.


Vooruitblik Ballon Comics
14/07
TOP
Filip & Mathilde 2
Volgende week wijdt Story een reportage aan tekenaar Charel Cambré van wie in het weekblad de gagstrip Filip & Mathilde verschijnt. Van deze voortzetting van Filip van België, op zich een voortzetting van Albert & Co., verschijnt in oktober een tweede album.


Dance Academy 10
Sisters 12
Het was al een tijdje geleden en de auteurs hebben ondertussen de gelijkaardige reeks De Hartendiefjes gelanceerd, maar in november verschijnt alsnog een nieuw album van Dance Academy, het tiende alweer.

Van Sisters is vorige week een tekenfilmserie gestart op de Waalse tv. Wij houden het op de albums waarvan in oktober vier herdrukken verschijnen die het nieuwe deel 12 in december voorafgaan.


Diep^in de Zee 4
Insecten 4
Diep in de Zee en Insecten vertellen op een komische en didactische manier over respectievelijk zeedieren en insecten, dat is niet moeilijk te achterhalen. Van beide reeksen verschijnt deel 4.

Diep in de Zee 4: "Wist je dat er zeven soorten zeeschildpadden bestaan? Dat dolfijnen net als mensen een zeer sterke band met elkaar hebben? Dat sommige schelpdieren net als termieten hout eten? En dat de Spaanse danseres een naaktslak is uit de Indische Oceaan? Tuurlijk... tenminste àls je diep in de zee woont. Doe je dat niet, houd dan je duikbril en snorkel klaar en ontdek de wondere onderwaterwereld in deze grappige strip."

Insecten 4: "Hoe houd je de verschillende insectenfamilies uit elkaar? Wist je dat sommige rupsen doen alsof ze een slang zijn om hun hachje te redden? En dat er vogels zijn die zich voordoen als rupsen? En de pandamier, ken je die? Of de gemaskerde roofwants? Ze zijn stuk voor stuk van de partij in dit nieuwe album waarin je een hoop leert over al die zes-potige diertjes."


Game Over 16
Wielergek! 12
Van de reeks Game Over zijn wereldwijd al zo'n 1,5 miljoen exemplaren verkocht. In december kunnen er nog zo'n honderdduizend bijkomen, want dan verschijnt deel 16.

In Wielergek! 12 is het gevaar op seksistische grappen groot, want er komen vrouwen meerijden op de fiets. "Zwakke schakels bij de Carbon Club? Niets van! Iedere renner heeft zo zijn eigen specialiteit bij de vrolijke wielerclub. Van de groene tot de gele trui: ook in deze kleurrijke dertiende etappe stellen ze het geduld van de coach danig op de proef. Zeker nu de vrouwen in de kopgroep zitten. Eens te meer kloppen ze de mannen... met een gepoederde neuslengte!"

Van Assassin's Creed Conspiracies verschijnt deel 2 en ook Jommeke is in kwartaal 4 van de partij in deel 287, Het Kistje van Sir Pimpeldon, maar het blijft niet bij dat ene album. Het was al bekend dat er een "volwassen spin-off" van Jommeke zou komen. Daar komen we op het juiste moment uiteraard op terug.


Vooruitblik Prestige
14/07
TOP
Byron P.D.
Murdervale
Zoals de laatste maanden wel vaker het geval is, kondigt Prestige via distributeur Van Ditmar relatief kort voor verschijnen nieuwe titels aan.

Byron P.D.: Het Portret is een one-shot van 48 pagina's door de Argentijnse kinderboekenillustrator en striptekenaar Rodrigo Luján en Alberto Moreno. "Londen, 1880. In een vreemd antiekwinkeltje kopen advocaat Denton Wingham en zijn vrouw Katrina een vrouwenportret. Door de geheimzinnige gebeurtenissen die volgen, raakt onze held bij de zaak betrokken: Ian Byron, psychisch detective en lid van de duistere orde der Wachters. Het schilderij blijkt een zestiende-eeuwse vloek te herbergen van een heks, terdoodveroordeeld door een voorouder van Denton. Tegelijk waart in Londen ook een machtige demon, Azidahaka, rond. Beide zaken blijken met elkaar in verband te staan. Eén dader is verantwoordelijk, maar wie? Zolang Byron daar niet achter is, loopt het echtpaar Wingham groot gevaar. De tijd dringt, als Byron tegenover zijn grootste vijand tot nu toe komt te staan."

Met het werk van Vicente Cifuentes maakten we onlangs nog kennis. Hij is de tekenaar van de H.G. Wells-verstripping De Oorlog der Werelden, maar hij tekent ook mee aan comicreeksen zoals Superman. Het one-shot Murdervale (48 pagina's) schreef en tekende hij zelf. "De relatie van Victor en Sara staat onder druk. Daarbij helpt het niet dat hij door zijn stressvolle baan bijna nooit thuis is. Als Victor instort tijdens een ruzie met Sara, is dat een wake-up call. De huisarts adviseert rust, dus gaat het stel op een broodnodige vakantie. Een autorit zonder doel voor ogen. Onderweg horen ze over een dorp dat zo afgelegen ligt dat het niet eens op de kaart staat: Murdervale. Het is er inderdaad rustig, misschien wel te rustig. Is Murdervale wel wat het is? Victor krijgt hallucinaties van de medicijnen die hij slikt. Of hangt dit samen met de vloek die een oude vrouw ooit over het dorp uitsprak? Door hun dagelijkse hel te ontvluchten, lijken Victor en Sara in een veel ergere hel te zijn beland. Ze moeten nu niet strijden voor hun relatie, maar voor hun leven."


Vooruitblik Virus 2
14/07
TOP
Virus 2
Afgelopen weekend lukte het Patrick Cornelis op de valreep om via Sandawe.com het vervolg op zijn occulte zombiereeks Virus gefinancierd te krijgen. Op zich is dat een hele prestatie. Deel 2, Highborn, verschijnt in oktober en zal zestien pagina's meer tellen dan het eerste deel. De prijs blijft ongewijzigd op 17,50 euro. Er komt ook een hardcoverversie met een extra katern van zestien pagina's met personagebeschrijvingen, illustraties en geschrapte pagina's. Deze versie kost je 25 euro. De hardcover van deel 1 was enkel voor een specifieke actie bedoeld. Net zoals deel 1 verschijnt Virus 2 tegelijk in het Nederlands, Frans en Engels. Lees hier een bespreking van deel 1.


Vooruitblik Glénat
13/07
TOP
Giacomo C. 16
Dit jaar verschijnen er drie albums van Griffo. Twee ervan verschijnen bij Glénat. Met Giacomo C. is het een zeer blij weerzien na elf jaar afwezigheid. Jean Dufaux en Griffo brengen de schelm terug naar Venetië. Die comeback hadden we in 2015 al aangekondigd. Griffo had toen het volgende te vertellen: "Toen ik me na tien jaar terug onderdompelde in het achttiende-eeuwse Venetië was het of ik na een lange reis mijn oude vriend Giacomo terug ontmoette! Vreemd genoeg kwam mijn held ook net terug na een lang asiel in Corfu, terug in zijn geliefde stad. Na slechts enkele passen op de kade gezet te hebben, wordt hij al geconfronteerd met een gefrusteerde hoorndrager wiens vrouw destijds niet aan Giacomo's charme heeft kunnen weerstaan en wat hem zijn eerste duel oplevert. Een ernstiger tegenstander is echter de plaatsvervanger van de gevreesde en door Giacomo aan de degen geregen San Vere, hoofd van de politie van de Serenissime namelijk Enzo Mazeo, zijn opvolger die gezworen heeft zijn zwager te wreken. Giacomo is echter goed voorbereid naar zijn geboortestad teruggekeerd. Hij heeft met enkele kornuiten een plan opgezet om een vermeende spion in de raad van tien (het hoogste gerecht) te ontmaskeren. Hij heeft namelijk een document dat zou bewijzen dat de verdachte voor sultan Mahmud I zou werken. Enkel Giacomo C kan deze spion ontmaskeren door zijn connecties, wat hem ten opzichte van Enzo Mazeo — tot zijn grote frustatie natuurlijk — onaantastbaar maakt. Deze onderneming loopt niet van een leien dakje. De handlangers van Giacomo, Don Antonio Pocchini, een rijke onderwereldfiguur, een Turkse kompaan Ali en een jonge vrouw Malizia. Om de zaak nog gecompliceerder te maken blijkt er een soort verbond te bestaan tussen deze vier handlangers."

Dickens & DickensEen nieuw project was Dickens & Dickens op scenario van Rodolphe. In het Frans verschijnt het tweeluik in afzonderlijke albums. In het Nederlands verschijnt het als een gebundelde uitgave. "Londen, 1852. Charles Dickens begint stilaan een grote naam te worden in Engeland. De schrijver houdt ervan om 's nachts alleen door de straten van Londen te dwalen op zoek naar inspiratie. Maar sinds enkele weken wordt hij op zijn nachtelijke tochtjes gevolgd door een geheimzinnig en ongrijpbaar silhouet. Het maakt hem gek! Als hij er eindelijk in slaagt de man bij de kraag te vatten, blijkt die als twee druppels water op hem te lijken. Hij ziet eruit als zijn kwaadaardige evenbeeld... En erger: de man kent gebeurtenissen uit de jeugd van Dickens waarvan hij dacht dat niemand ze kende. Wie is dit onheilspellend heerschap en wat wil hij van hem? Rodolphe en Griffo duiken in het Victoriaanse Engeland en de donkere krochten waar de schrijver van Oliver Twist en David Copperfield zo tuk op was. Een donker en fantastisch verhaal, geïnspireerd op de mythe van de Doppelgänger. Duik mee in het literaire universum van Dickens en ontdek de man achter de geniale schrijfsels."


De Grote Zeeslagen 3
De Piraten van Barataria integraal 3
Onlangs schreef Jean-Yves Delitte een open brief die geadresseerd was aan de uitgever van Casterman. Voor zijn reeks Het Bloed van Lafaards, waarvan deel 4 in augustus verschijnt, kreeg hij nog complimenten van de uitgever, maar daags nadien kreeg hij de boodschap dat de reeks wordt stopgezet. Daar was Delitte niet blij mee. Maar de tekenaar die zich specialiseerde in maritieme verhalen heeft ondertussen al een grootser project te water gelaten. Van zijn nieuwste reeks De Grote Zeeslagen verschijnen in augustus het al aangekondigde deel 2 (getekend door Denis Béchu over de zeeslag van Trafalgar) en in oktober deel 3 over de slag van Jutland. Dat derde album tekent hij zelf. "31 mei 1916. Na meer dan twee jaar wachten en verschillende gemiste kansen dwingt de Engelse Royal Navy — aangevoerd door de vice-admiraals John Jellicoe en David Beatty — de Duitsers tot een grote confrontatie op zee. Plaats van het duel? De Noordzee voor de kust van het Deense Jutland. De overwinning van de Engelsen is dan wel duidelijk, ze smaakt bijzonder wrang. Om hun slagkruisers snel en wendbaar te maken, verlichten de Engelsen immers hun bepantsering. Dat blijkt een dramatisch keuze voor de schepen van de Royal Navy waarvan het ruim volgestouwd zit met cordiet, een nieuwe springstof met een ongeziene kracht. Voor de HMS Invincible en twee andere kruisers wordt het fataal. Eén salvo Duitse obussen is genoeg om het vuur aan de lont te steken en de Engelse oorlogsschepen in lichterlaaie te zetten. Meer dan drieduizend mannen laten het leven. Jutland was de laatste grote confrontatie op zee van de Eerste Wereldoorlog. Ondanks de grote verliezen onderstreepten de Engelsen met de slag hun hegemonie over de wereldzeeën. De Duitsers ontsnapten aan een drama en besloten daarop wijselijk om het gros van hun vloot voor anker te laten liggen."

Ook in de derde integrale van De Piraten van Barataria kiezen we het ruime zeesop. In deze bundel staan de albums 8 en 9 die samen een cyclus vormen over de slag van New Orleans. Napoleons stiefdochter Artémis overtuigt de eigenwijze broers Lafitte ten strijde te trekken tegen de Engelsen. Marc Bourgne schrijft momenteel het scenario van deel 11, het voorlaatste album van de reeks, over de ontsnapping van Napoleon van het eiland Sint-Helena. Daarnaast blijft hij Michel Vaillant tekenen en hij bereidt een western voor over Sitting Bull, getekend door Didier Pagot (Pandora Box, TransGenesis).


Lacrima Christi 2
Shadow Banking 4
Het eerste deel van Lacrima Christi verscheen in april in vertaling. De vertaling van deel 2 is voor oktober. "De chaos op JFK is niet te overzien. De gifaanval op de luchthaven van New York eiste honderden levens en ontelbare mensen wachten nog op verzorging. De hele wereld kan live meevolgen hoe de nooddiensten af en aan rijden. Benciveni kon zich geen betere demonstratie inbeelden van de gruwelijke efficiëntie van de Lacrima Christi. Rechtzetter Jean Nomane en zijn team zijn de wanhoop nabij. De Apocalyps was nooit zo dichtbij… Maar dan doen de agenten een gigantische ontdekking in de testamentbrief van Biancofuri, de maker van het virus. Er bestaat misschien een tegengif dat de alchemist met zich meenam naar de bodem van de zee!"

Shadow Banking 4 is het voorlaatste deel van de reeks die de fictieve oorsprong van de financiële crisis uit 2008 blootlegt. In dit deel zijn Maureen en Mathieu na hun onfortuinlijke avonturen in Griekenland vastberaden het schandaal uit te brengen. De wereld moet weten dat er een georganiseerde, globale, financiële crisis aankomt. Maar tegen welke prijs? Hun speurtocht kostte nu al het leven aan naasten? Bovendien worden ze op de hielen gezeten door de politie én huurmoordenaars van hun tegenstanders.


Sneeuw - De Oorsprong 2
Titeuf 14
De uitstekende Sneeuw-prequelcyclus De Oorsprong eindigt met deel 2. "Chantefable is de enige overlevende van een aanval van scheurbuik. Hij wordt wakker in een kleine chalet in een idyllische vallei vol bloemen. Eden heet het plekje dat wonderwel lijkt gespaard van de ijstijd die heel Europa heeft verwoest. Hij wordt er opgevangen door Yahvé, de heer des huizes. Alles lijkt peis en vree maar al snel merkt hij enkele vreemde en onrustwekkende details op in de dagelijkse gang van zaken. Overtuigd dat Eden een verschrikkelijk geheim verbergt, spoort een van de Twaalf hem aan te vluchten naar het fort van Northmann om hem in te lichten over zijn vermoedens."

Na een album waarin Titeuf als jongvolwassene was te zien, maakt Zep van de overmatig gekuifde Titeuf weer een jochie die met vele vragen zijn omgeving beschouwt. Nu loopt hij wel helemaal verloren in een betoging tegen nucleair afval tussen mensen die zelf lopen te stinken. Hij heeft de indruk dat je vandaag over alles ene mening moet hebben, maar het valt niet mee de juiste keuze te maken in een wereld die almaar ingewikkelder wordt. Gelukkig zijn er nog zijn vrienden en internetfilmpjes die alles uitleggen.


Mickey Mouse door Régis Loisel
Mickey Mouse door Tebo
De Grote Dode 7
Jawel! Glénat vertaalt alsnog de Mickey Mouse-hommagealbums die de voorbije jaren met heel veel succes in het Frans verschenen. Het Franse Glénat bezit de vertaalrechten op de strips van Disney en kreeg de uitzonderlijke toestemming om afwijkende albums te laten maken door diverse auteurs. Zo mochten Régis Loisel, Tebo, Cosey en Nicolas Keramidas op scenario van Lewis Trondheim elk een album maken. Het succes viel zelfs de Amerikanen op die volgens de Franse uitgever zelf een collectie hommages door Amerikaanse tekenaars aan het uitwerken zijn. Ook in het Frans zullen er meer albums verschijnen. Cosey wil een verhaal maken over Minnie Mouse, Tebo wil er nog een over de jeugd van Mickey maken als rechtstreeks vervolg op zijn eerste strip en Loisel twijfelt nog of hij een tweede album zal maken, maar dan met Donald Duck in een hoofdrol. In elk geval mag je je verwachten aan spetterend plezierige albums die we al vaak hebben voorgesteld. Cosey won begin dit jaar trouwens de grote prijs van de stad Angoulême voor zijn œuvre terwijl Tebo (die een Robbedoes-one-shot als project heeft) de jeugdprijs won voor zijn Mickey Mouse-album.

Van Loisel verschijnen dit najaar vier albums als tekenaar of als scenarist: Mickey Mouse, het vervolg van Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht (zie overzicht hieronder), de tweede integrale van Magasin Général en De Grote Dode 7. Deze laatste is het voorlaatste album en het bevat veel onthullingen.


Vooruitblik Dargaud
13/07
TOP
Ravian door Mathieu Lauffray en Wilfrid Lupano
Enkele van de bestsellers voor de eindejaarsperiode worden Undertaker 4: De Schaduw van Hippocrates, Murena 10: Het Banket en Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht 5, het eerste album dat is getekend door David Etien. Daedalus start deze maand met de vertaling van zijn reeks De Vier van Baker Street op scenario van Olivier Legrand en Jean-Blaise Djian. Hoogstwaarschijnlijk dankzij Djians werk aan De Grote Dode en zijn contact met Régis Loisel mocht Etien het tekenwerk van Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht van Vincent Mallié overnemen zodat De Grote Dode kon vervolgen zonder het lange oponthoud tussen de albums. David Etien werkt overigens aan een album van Robbedoes waarin nazi's voorkomen die Rommelgem binnenrijden. Het bijzondere aan zijn Robbedoes-album is dat noch Robbedoes noch Kwabbernoot erin meespelen. Ook over Enrico Marini's Batman-tweeluik hadden we het al. De aankondiging is nu helemaal concreet: op 15 november ligt het eerste deel in softcover in de winkel. Op scenario van Marini en Stephen Desberg ligt dit najaar ook het vierde en laatste deel van Ster van de Woestijn in de winkel. Op al deze albums komen we uiteraard later nog terug.

't Is bijna zover, volgende week wordt de eerste Ravian-film gereleased onder de titel Valerian and the City of a Thousand Planets. Regisseur en producer Luc Besson heeft er goede hoop op dat het een eclatant succes zal zijn, want hij heeft al het scenario van de tweede film geschreven en hij begint weldra aan het scenario van de derde. Hij wil er een heuse filmreeks van maken en Star Wars het nakijken geven. En zou er iets in de lucht hangen? De dag nadat Besson een verfilming van Ravian aankondigde, raakten alle in het Engels beschikbare albums in de Verenigde Staten uitverkocht. Na eerdere vertalingen in onder meer het Chinees, Russisch en Braziliaans wordt er onderhandeld over een Japanse vertaling.

De integrales van Ravian lopen ondertussen gewoon door. Eind oktober verschijnt deel 4 met deze keer vier verhalen, de delen 9 tot 12. En ook het hommagealbum van Mathieu Lauffray (Long John Silver) en Wilfrid Lupano (Krasse Knarren) wordt in december vertaald! Pierre Christin was zodanig opgetogen over hun werk dat hij er al opvolgers in ziet voor de hoofdreeks. Het is hen alleszins gegund nog meer albums te maken. Maar aan opgeven denken Christin en Jean-Claude Mézières zelf nog niet. Er komt een tweede album met kortverhalen die passen tussen oudere albums. Christin heeft ze vier jaar geleden al geschreven, maar Mézières moet nog twintig pagina's tekenen en het album is de eerste twee jaar nog niet als album te verwachten. In de laatste twee kortverhalen zijn Ravian en Laureline weer als kinderen te zien zoals op het einde van De TijdOpener.
Ravian integraal 4
Blueberry integraal 5

In augustus verschijnt de vierde Blueberry-integrale. Als deel 5 niet ook wordt uitgesteld, mogen we die bundel van de albums Chihuahua Pearl, De Man die $ 500.000 Dollar Waard Was en Ballade voor een Doodskist in december verwachte
n.


Krasse Knarren 4
De Janitor 5
Nog zo'n auteur van wie dit najaar meerdere strips verschijnen, is Wilfrid Lupano. De Sprinkhaan wordt het vierde album van de prettig gestoorde 'bejaardenreeks' Krasse Knarren. Bij de Franse presidents- en parlementsverkiezingen doken personages uit de reeks her en der in het straatbeeld van steden op om campagne te voeren voor de Parti Socialiste.

François Boucq werkt momenteel aan een volgend album van Bouncer en we beginnen ons af te vragen of Yves Sente al nadenkt over een volgende cyclus van XIII. Eind dit jaar verschijnt in het Frans zijn Robbedoes-one-shot, getekend door Laurent Verron. Op een nieuwe Blake en Mortimer van zijn hand is het nog wat wachten, want André Juillard werkt eerstvolgend aan een luchtvaartstrip op scenario van Yann. Maar kom, De Janitor is alvast terug met deel 5, Satans Proefbuis. "Vince is een janitor. Hij maakt deel uit van een occulte cel van de inlichtingendienst van het Vaticaan. Hij is de Nieuwe Tempel op het spoor, een machtige organisatie die probeert te infiltreren in de curie. Het spoor leidt naar Cozumel, een eiland in de Caribische zee voor de kust van Mexico. Daar liggen de laboratoria van de Nieuwe Tempel verscholen. Onderzoekers zetten er de mensonterende experimenten voort die Mengele tijdens de oorlog begon: proeven met klonen, reproductie en conditionering in de baarmoeder... Het eiland Cozumel is de setting voor een bewogen episode die nieuw licht werpt op het mysterieuze verleden van Vince en op hoe zijn familieleden betrokken raakten bij de intrige."Ridder Brayard
Shi 1
Ook Zidrou manifesteert zich dit najaar tot een veelschrijver. Alleen al bij Dargaud verschijnen twee albums, het one-shot Ridder Brayard door Francis Porcel en de nieuwe reeks Shi door José Homs. Bij Saga Uitgaven staat dit najaar het slot van het tweeluik De Adoptie gepland. In het Frans staat een tweede album van Clifton gepland.

Ridder Brayard
: "Heer Brayard is op terugweg na een kruistocht. Hij krijgt het gezelschap van een jonge monnik: Rignomer. Op hun reis kruisen ze het pad van een jongedame, prinses Hadiyatallah. Die is weten te ontsnappen aan haar ontvoerders. Brayard twijfelt geen seconde. Hij beslist om het meisje te escorteren naar het oosten en persoonlijk aan haar vader af te leveren... in ruil voor losgeld. Hij sleurt Rignomer mee in de onderneming. Het is de start van een onwaarschijnlijk avontuur..."

Shi is al een oud project dat Homs (Millennium, Angelus, Red Sonja) en Zidrou, die beiden in Spanje wonen, van plan waren te maken tot de adaptatie van Millennium ertussen kwam. Homs nam op aanraden van Zidrou het lucratieve Millennium voor, maar hij tekende niet alle albums. Homs heeft uiteindelijk drie van de zes albums getekend, Shi is namelijk op maat geschreven voor Homs. De eerste cyclus is begroot op vier albums, bestaande uit twee tweeluiken, en Zidrou laat er geen twijfel over bestaan dat Shi een langer lopende reeks mag worden. Er moet jaarlijks een nieuw album verschijnen. "Londen, 1851. De Engelse burgerij rept zich naar Crystal Palace, een indrukwekkend gebouw dat is opgetrokken voor de allereerste Wereldtentoonstelling. In een ruimte die aan Japan is gewijd, zijn kolonel Winterfield en zijn familie getuige van een triest schouwspel: een Japans meisje heeft een dode zuigeling in de armen. Om te vermijden dat het voorval een smet zou werpen op het gebeuren, wordt de jonge moeder hardhandig afgevoerd en het lijkje weggemoffeld. Jennifer, de dochter van de kolonel, is ontdaan en besluit de jonge Japanse op te sporen om haar waardig afscheid te laten nemen van haar kind. De twee jonge vrouwen bundelen hun krachten en ondernemen samen een kruistocht tegen het Britse rijk om de misdaad en een duivels complot op te helderen. In het heden maakt het proces tegen Lionel Warrington, ceo van een wapenfabriek, veel ophef in Engeland. Hij wordt vrijgesproken van de verantwoordelijkheid die hij zou dragen voor het misbruik van de intelligente antipersoonsmijnen die zijn bedrijf produceert. Dan volgt een aanslag op zijn familie. Ze wordt opgeëist door een criminele organisatie die haar wandaad ondertekent met het Japanse teken voor de dood: SHI."


Amazonia 2
Amazonia 2
Trent integraal 2
Trent integraal 3
Hoewel er dit najaar meerdere strips van Griffo, Loisel, Zidrou, Lupano en nog wat anderen verschijnen, is er één auteur die hen allen overtroeft: Léo. De komende maanden mogen we ons verwachten aan de door hem geschreven albums De Laatste Grens 4, Mermaid Project 4 en Amazonia 2 terwijl de complete reeks Trent in drie integrales verschijnt.

Mermaid Project 4: "Romane en El Malik leiden het onderzoek naar de gevaarlijke genetische experimenten van Algapower in Brazilië. Ze beseffen dat het consortium agenten heeft laten infiltreren bij de politie en wellicht ook in de regering. Het net sluit zich… tot Romane bruusk een halt wordt toegeroepen: haar nicht is zonet gekidnapt! Mermaid Project speelt zich af in een nabije toekomst waarin genetische manipulatie, klimaatverandering en politieke omwentelingen de internationale machtsverhoudingen helemaal op hun kop hebben gezet."

Amazonia 2: "1949. In het Amazonewoud is een wezen gespot met onrustwekkende krachten. MI6 stuurt Kathy Austin ter plaatse om haar licht op te steken. De Engelse consul van Manaus heeft de hand weten te leggen op foto’s die op het lijk van een fotograaf zijn gevonden. Daarop staat het silhouet van een immens wezen dat weinig menselijks lijkt te hebben. Gaat het opnieuw om buitenaards leven?"


Trent was de eerste samenwerking van Léo en Rodolphe (Léo's co-scenarist van Kenya, Namibia, Amazonia en Centaurus). De achtdelige reeks verscheen tussen 1991 en 2000. Speciaal voor de derde bundel keerden de auteurs nog eens terug naar Canada voor een geïllustreerd leesverhaal als aanvulling voor de gebundelde delen 7 en 8.


Arthus Trivium 3
De expedtie 3
In februari 2016 lanceerde Dargaud de reeks Arthus Trivium. De vaart zit erin, want in november verschijnt deel 3. Esoterie en horrorelementen voeren de boventoon.

Minder vlot gaat het met de reeks De Expeditie. Deel 2 verscheen in 2014, het vervolg van de vierdelige reeks komt er alsnog aan in november.


De Kat van de Rabbijn 6
Tramp 11
Na het verdwijnen van Oog & Blik schoven diverse series door naar andere uitgeverijen, vooreerst Scratch Books, maar ook Dargaud bijt zijn tanden in lekkere brokjes die eerder waren aangekondigd bij Oog & Blik (Manu Larcenets Het Verslag van Brodeck) of waarvan vroegere delen al bij Oog & Blik verschenen, met name Joann Sfars De Kat van de Rabbijn. Het Franse deel 6 v dateert van augustus 2015, maar de vertaling komt er dus eindelijk aan. "De kat is de wanhoop nabij: zijn baasje Zlabya is zwanger… Wat nu? Zal ze nog oog hebben voor hem? Heeft hij nog recht op een aai? Mag hij haar nog zien wanneer hij wil? Wat is zijn plaats? Zou hij niet beter vertrekken en een nieuw baasje zoeken? Joann Sfar keert met zichtbaar plezier terug naar het universum van De kat van de rabbijn en tekent voor een betoverend verhaal vol liefde en tederheid."

Van de Tramp-spin-off De Vliegenier zijn al twee albums verschenen die het goed deden, want ze doken allebei op in de Vlaamse verkooptop-100. Nu keert Tramp terug. Het goede nieuws is dat Tramp 11 dit jaar nog verschijnt bij Dargaud. Het slechte nieuws is dat het album het laatste van de hand van Patrick Jusseaume zal zijn. Door zware, aanhoudende gezondheidsproblemen — die het hem lastig maakten om deel 10 (uit 2012!) tot een goed einde te brengen — moest hij na 31 platen de handdoek in de ring gooien. De rest van het album is getekend door scenarist Jean-Charles Kraehn. Ook de volgende delen zal Kraehn voor zijn rekening nemen. Jusseaume stopt daarom niet met tekenen, hij gooit zich ondertussen op een project waar hij niets over wil vertellen, behalve dat het meer met de luchtvaart heeft te maken. Tramp 11 is een afgerond verhaal en ook de volgende albums zullen telkens afgeronde verhalen bieden. Kraehn is het als lezer zelf beu om te moeten wahcten op een vervolg van een album en dat wil hij zijn eigen lezers niet langer aandoen. In Casemate zei hij daarover: "De mentaliteit is veranderd. Ik ben nochtans opgevoed met strips uit tijdschriften, eerst Kuifje daarna Pilote. Geduld uitoefenen om het vervolg van het verhaal te kennen, vond ik niet erg. Vandaag zijn we minder geduldig. Een verhaal in één album verplicht me om bondiger te zijn. Het heeft mijn manier van schrijven wat veranderd. Het is ook een manier om te evolueren..."
De korte inhoud van het album: "Yann Calec vaart met zijn vrachtschip langs de kusten van Oost-Afrika. Daar loopt het averij op in een woeste storm. Als Yann de schade gaat opmeten, stuit hij in het ruim van zijn eigen schip op kisten vol wapens. Onder zijn neus hebben wapensmokkelaar blijkbaar een handeltje opgezet, met de hulp van iemand van zijn bemanning en een onrustwekkende passagier. Hij besluit om de kisten op een eiland te verbergen voor hij aanmeert in Djibouti. Maar de smokkelbende kidnapt zijn dochter en chanteert hem. Yann kan niet anders dan hulp zoeken, ook al moet hij daarvoor een hoge prijs betalen..."


Emma en Charlotte 2
Nerd Vader
De formulestrip Emma en Charlotte kon ons met het eerste deel wel bekoren. Het vervolg: "Charlotte slaagde voor het toelatingsexamen en zit nu op de befaamde dansschool van de Opera van Parijs. Emma droomt intussen om in het hiphopgroepje te geraken van Jake, met wie ze als kind bevriend was. Toch loopt het pad van de zusjes niet over rozen. De rivaliteit en jaloezie tussen de leerlingen van de dansschool nemen zo’n wending dat Charlotte er de brui aan wil geven... Emma droomt op haar beurt om erbij te horen maar haar verliefdheid dreigt alles te verknallen..."

Nerd Vader is een gagalbum van Sébastien "Seb" Piquet over het dagelijks leven van een Star Wars-nerd, een veertiger met een jonge dochter die hij de spelletjes wil laten spelen waarmee hij als kind zelf graag speelde.


Hommagealbum Nero door Kim Duchateau
13/07
TOP
Nero
Al jarenlang maken oude glorieën een comeback, hetzij door nieuwe auteurs, hetzij onder het mom van hommagealbums. Het nieuws van de week is dat Kim Duchateau (Esther Verkest) een hommagealbum van Nero maakt naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de stripheld dit jaar. Sinds gisteren, woensdag 12 juli, loopt de voorpublicatie van zijn verhaal De Zeven Vloeken tweeëntwintig weken lang in Knack. In het nummer van gisteren schreef Walter Pauli een zeer goed artikel over de oude en de nieuwe Nero en gaf hij oorzaken over de vergetelheid waarin de stripreeks van Marc Sleen gesukkeld was.

Sleen verklaarde enkele jaren geleden nog in Knack dat hij ontstemd en kwaad was dat Nero niet meer te vinden was in de (kranten)winkel. Hij begreep niet dat er van een stripreeks nieuwe albums moeten blijven verschijnen om niet vergeten te raken. Kim is een grote fan van de reeks en heeft vijfentwintig jaar geleden nog samen met Tom Bouden gesolliciteerd bij Marc Sleen om de reeks over te nemen. Maar in dat jaar koos Sleen voor Dirk Stallaert.

De Zeven Vloeken verschijnt dit najaar in album en is een co-productie van Standaard Uitgeverij, Stichting Marc Sleen en Knack. In het verhaal komen zowat alle gekende figuren voor, inclusief de booswichten Ricardo en Matsuoka. Politieke verwijzingen naar bijvoorbeeld Donald Trump zijn eveneens aan de orde.

Uit het persbericht:
"Voor het eerst in bijna vijftien jaar beleeft stripheld Nero een nieuw lang avontuur. Op woensdag 12 juli start het weekblad Knack met de feuilletonpublicatie van De Zeven Vloeken. Het nieuwe Nero-verhaal wordt geschreven en getekend door cartoonist en stripauteur Kim Duchateau (bekend van onder meer Esther Verkest), en verschijnt dit najaar in albumvorm — precies één jaar na de dood van Nero's geestelijke vader Marc Sleen. Het markeert ook de zeventigste verjaardag van de reeks, die op 2 oktober 1947 in de krant De Nieuwe Gids begon te verschijnen.

Voor Kim Duchateau, die opgroeide met het absurde universum van Marc Sleen, gaat hiermee een lang gekoesterde droom in vervulling. Tot zijn grote blijdschap kreeg hij van de Stichting Marc Sleen en van Catharina Kochuyt, de weduwe van de tekenaar, carte blanche om zich voor dit hommagealbum de wereld van Nero eigen te maken. Kim Duchateau tekent in zijn eigen stijl, maar gooit zich helemaal in het universum van Sleen en Nero. Het nieuwe avontuur begint bijvoorbeeld waar een verhaal van Nero hoort te beginnen: bij Nero thuis op de bank." 


Nederland zoekt Stripmaker des Vaderlands
13/07
TOP
Stripmaker des Vaderlands
In oktober 2016 won het initiatief voor een Nederlandse Stripmaker des Vaderlands de Stripcultuurbeurs, een geldprijs van 4.000 euro voor innovatieve projecten rond strips. Inmiddels zijn vier stripmakers genomineerd die kans maken op de titel: Robert van der Kroft, Pieter Hogenbirk, Maaike Hartjes en Margreet de Heer.

Stripmaker des Vaderlands
Uit het persbericht:
"Na een Dichter en een Denker des Vaderlands komt er nu ook een Stripmaker des Vaderlands. 'Hij of zij moet een ambassadeur worden voor het beeldverhaal en het medium strip in de volle breedte laten zien', zegt Caroline van der Lee, voorzitter van de stichting die de Stripmaker des Vaderlands heeft opgezet. 'Daar hoort ook bij dat er projecten en activiteiten ontwikkeld worden die de strip op de kaart zetten. En de Stripmaker des Vaderlands kan bij een gebeurtenis van nationaal belang een visie op de actualiteit in stripvorm geven.'

De komende maanden laten de vier genomineerden zichzelf zien om uiteindelijk de felbegeerde titel van Stripmaker des Vaderlands in de wacht te slepen. Het publiek beslist daarover mee, stemmen kan tot 30 september op www.stripmakerdesvaderlands.nl. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het Stripfestival Breda op zaterdag 14 oktober.

Stripcultuurbeurs
Het initiatief voor de Stripmaker des Vaderlands heeft in oktober vorig jaar de Stripcultuurbeurs gewonnen. Om te zorgen dat het niet bij een eenmalige actie blijft, maar dat het een blijvende functie wordt, is er een stichting opgericht om de Stripmaker des Vaderlands te ondersteunen. Met het initiatief voor de Stripmaker des Vaderlands moet benadrukt worden welke belangrijke rol de strip in de cultuur en het dagelijks leven inneemt. 'Het is de kunstvorm die de meeste invloed heeft op de andere kunsten, maar ook als communicatievorm is de strip heel belangrijk', aldus van der Lee. Je komt strips bijvoorbeeld tegen in film (animatie), beeldende kunst, muziek en natuurlijk boeken.

De kandidaten
Maaike Hartjes maakt indruk met een compleet eigen stijl: piepkleine tekeningen verpakt in autobiografische vertellingen. Maaike veroverde snel een plek in de stripwereld met Maaikes Dagboekje en won vorig jaar de Stripschapprijs.

Margreet de Heer is vooral bekend van haar In Beeld-reeks (Filosofie in Beeld, Religie in Beeld, Liefde in Beeld). Daarmee maakt ze op een kleurrijke manier complexe onderwerpen toegankelijk. Ze maakt deze reeks samen met haar man Yiri. Haar langstlopende strip is Mijntje voor het blad Zij aan Zij.

Pieter Hogenbirk bedenkt voor de stripstrijd van het Parool de strookstrip rond Rembrandt en wordt derde. Met Freek de Jonge maakt hij De Pagina Monologen. Voor Eppo pakt hij uit met tekenwerk van Tim Tijdloos, De Bandini's, De Ruyter en recent Van Oranje. Andere bekendere strips zijn Jaap & Joopie en Steffie & Flint.

Robert van der Kroft begon zijn carrière in bladen als Donald Duck en Pep, en kreeg samen met Jan van Die en Wilbert Plijnaar als de WiRoJa's grote bekendheid met hun versie van Sjors en Sjimmie. De strip was ongekend populair, zo populair dat er zelfs een stripblad naar werd vernoemd. Eind jaren 1980 bedacht het trio Claire voor het damesmagazine Flair. Robert van der Kroft was een van de grondleggers van De Vrije Balloen en van het blad Zone 5300.

Meer informatie over de genomineerden en een filmpje waarin ze zich presenteren is te vinden op www.stripmakerdesvaderlands.nl."


Vooruitblik Syndikaat
10/07
TOP
Beestjes
Na het verdwijnen van Strip2000 en de imprint Gorilla rees de vraag welke uitgever bepaalde reeksen zou overnemen. Toch al één zekerheid: Gung Ho (waarvan recent deel 3 in het Frans verscheen) is overgenomen door een andere uitgeverij. En dankzij het vroegere verbond tussen Strip2000 en Syndikaat zijn er ook al een aantal humoristische reeksen gered. Zo verschijnt in november Beestjes 8: Vinex. Helaas meldde auteur Schwantz met bovenstaande illustratie op 10 juli dat de Nederlandse editie van de krant Metro na hun zomerstop niet langer de strookjesstrip zal publiceren. "Bezuinigingen" heet dat dan. Maar er kunnen dus nog wel wat albums verschijnen.

Ook van Swamp Thing (deel 9 in december) en Timo (deel 5 in oktober) verschijnen nieuwe albums bij Syndikaat. Van de cartoonbundelreeks Evert Kwok verschijnen in oktober een herdruk van deel 4 en het nieuwe deel 7.

Evert Kwok 7
Swamp Thing 9
Timo 5


Hoog bezoek op begrafenis van Jean-Pierre Vaillant in het laatste deel van de cyclus
10/07
TOP
Michel Vaillant
In Michel Vaillant 5 stierf Michels broer Jean-Pierre nadat hij in deel 4 in een ravijn was gereden. Die dood stond al van bij het begin van het tweede seizoen gepland. Het eerste seizoen was het werk van Michels geestelijke vader Jean Graton en studiomedewekers. Van zijn albums raakten meer dan twintig miljoen exemplaren verkocht, maar de verkoop daalde naar 25.000-30.000 voor het laatste deel 70. Sinds zijn zoon Philippe Graton de touwtjes voorgoed in handen nam en Denis Lapière mee aan boord nam als scenarist voor het zogeheten tweede seizoen, voortaan getekend door Marc Bourgne en decor- en wagentekenaar Benjamin Benéteau, steeg de verkoop weer naar een oplage van 30.000 tot 40.000 exemplaren per album. Volgens Graton is de gemiddelde verkoop van een Frans album trouwens minder dan 5.000 exemplaren.

Jean Graton had wat bedenkingen bij de dood van Jean-Pierre, maar hij liet zijn zoon ook weten dat hij zijn verzoek om hem te verrassen had ingewilligd. Lezers toonden minder begrip en beledigden de auteurs tot op het punt dat Philippe twijfelde aan zijn beslissing om Jean-Pierre effectief te laten sterven. Op een van de eerste platen van Michel Vaillant 6: Rebellion, dat begin september in vertaling verschijnt, is er geen twijfel meer mogelijk: Jean-Pierre Vaillant wordt begraven. Op de begrafenis is er hoog bezoek. Van links naar rechts op de prent hierboven zijn de volgende fictieve en reële personen te herkennen: Jacky Ickx (voormalig F1-kampioen), mevrouw Douléac-Vaillant, Benjamin Vaillant, Carlos Ghosn (huidig ceo van Renault en Nissan), Jean-Michel Vaillant, Alain Menu (WTCC-piloot die in 2012 in Portimâo met een Chevrolet in de kleuren van Vaillant won), Agnes Vaillant, Louis Latour (de vader van Françoise), Elisabeth Vaillant, Henri Vaillant, Albert II van Monaco, Françoise Vaillant, Pierre Van Vliet (F1-commentator van de Franse zender TF1 en een fan van de stripreeks), Michel Vaillant, Steve Warson, Patrick Vaillant, Julie Wood (waar Marc Bourgne ooit nieuwe verhalen van wilde maken), Sebastien Vettel (viervoudig F1-wereldkampioen), Lewis Hamilton (drievoudig F1-wereldkampioen), Gabriele Spangenberg, haar vader (die te zien was in de klassieker De Ridders van Königsfeld) en Yves Douléac.

Michel Vaillant 6Over de dood van Jean-Pierre had Philippe nog het volgende te zeggen: "Ik wilde de clan-Vaillant in het nauw drijven en de epische toets van de eerste albums terugbrengen toen vader Henri, ingenieur Jean-Pierre en piloot Michel de Amerikanen uitdaagden door zelf prachtige wagens te produceren en races te winnen. Vandaag leiden ze een leven van grote industriëlen. Françoise, de pientere en brutale journliste, is een burgervrouwtje geworden ten dienste van haar man Michel die meer en meer te zien is met stropdas. Wie zou nog voor hen beven of zich voor hen interesseren? Ze moesten alles verliezen. Ik heb me teruggetrokken in een afgelegen appartement en ik heb de synopsis van de eerste cyclus van zes albums geschreven. Die komt nu tot een einde. De Vaillants hebben hun tegenslagen gekend en zullen moeten terugkrabbelen."

Het te verschijnen zesde album is dus het laatste deel van de cyclus, maar het album eindigt met een belangrijke cliffhanger waarbij de ene in een lastig parket verzeilt en de andere wraak zweert. Wordt vervolgd dus.
(Bron: Jean-Pierre Fuéri — Casemate 105, juli 2017)


Voorsmaakjes Murena 10
10/07
TOP
Murena
Het einde is in zicht voor tekenaar Theo Caneschi. Als opvolger van Philippe Delaby kreeg hij de zware taak het vervolg van de reeks Murena te verzekeren. In december staat Murena 10 gepland. Het album moet een van de evenementen van de eindejaarsperiode worden. Theo kopieerde allerminst de tekenstijl van Delaby, want daarmee zou hij toch maar op zijn muil vallen. Met bovenstaand voorsmaakje geeft hij inkleurder Pieri Lorenzo veel krediet. Lorenzo werkt rechtstreeks met aquarel op de geïnkte platen van zijn Italiaanse landgenoot Theo. Hij kleurt ook albums in van onder meer De Lemen Troon (Theo's andere historische reeks), De Engelsman die niet van Vuurwapens Houdt, Carthago Adventures en Samoerai. Hieronder zie je een extra fragment.Tekenfilmserie Sisters
10/07
TOP
Sisters
Sinds 3 juli is de tekenfilmserie van Sisters op de Waalse publieke zender RTBF te zien. Eind dit jaar zenden de kanalen van het Franse M6 de 52-delige reeks met afleveringen van elk elf minuten ook uit. Het is nu nog wachten op een uitzending op een nederlandstalige tv-zender. De productie gebeurde door de Parijse studio SAMKA Productions. Het gaat om een eerste seizoen naar de populaire stripreeks van William en Christophe Cazenove.

Tekenaar William baseerde zich voor de sympathieke zusjes Wendy en Marine op zijn eigen dochters. In maart verscheen deel 11 in vertaling bij Ballon Comics. In Frankrijk is het een van de best verkochte jeugdreeksen, ook in de Vlaamse verkooptop-100 zien we elk nieuw album opduiken.


Nog één album van De Schorpioen door Enrico Marini
01/07
TOP
De Schorpioen
Onlangs raakte bekend dat er een Batman-tweeluik van de hand van Enrico Marini komt. Daarnaast werkt hij verder aan zijn eigen reeks De Adelaars van Rome en zijn detectiveproject Polar. Lukt het hem nog om De Schorpioen te tekenen, waarvan in 2014 het laatste deel verscheen? Jazeker, in 2019 moet het volgende album verschijnen. Maar het wordt ook zijn laatste.

De Schorpioen 12 zal de cyclus van de negen families afsluiten. Zowel Marini als scenarist Stephen Desberg weten best dat een nieuw album om de vier of vijf jaar niet wenselijk is voor een succesreeks terwijl langere cyclussen volgens Desberg niet meer van deze tijd zijn. Daarom zoeken beide heren momenteel een nieuwe tekenaar waardoor er vanaf 2019 weer jaarlijks een nieuw album van De Schorpioen kan verschijnen. Marini zal nog wel het werk van de nieuwe tekenaar superviseren.

Voor Ster van de Woestijn, een andere gezamenlijke reeks, lukte het hen ook om met een nieuwe tekenaar in zee te gaan. Hugues Labiano publiceerde vorig jaar het eerste deel van een nieuw tweeluik dat zich vóór de gebeurtenissen in de cyclus van Marini en Desberg afspeelt.


Vooruitblik Angel Wings 4
01/07
TOP
Angel Wings 4
Tekenaar Romain Hugault postte onlangs bovenstaande cover van Angel Wings 4 dat in oktober in het Frans verschijnt. In de nieuwe cyclus sturen Hugault en Yann hun heldin Angela McCloud naar de atolls van de Stille Oceaan om de capitulatie van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog te helpen bespoedigen. Verwacht je maar aan sea, sex, sun en luchtgevechten bij de vleet! De reeks verschijnt in vertaling bij Silvester.


Vooruitblik Suske en Wiske 340
01/07
TOP
Suske en Wiske 340
Eerst kwam er op zaterdag 24 juni een bericht in Het Nieuwsblad over "de eerste blote borsten" in de reeks Suske en Wiske wat "twintig jaar geleden nog compleet ondenkbaar" zou zijn. Die uitleg kwam van de persdienst van Standaard Uitgeverij. Een volledig fout bericht, want precies twintig jaar geleden kregen lezers van Het Nieuwsblad in de voorpublicatie van De Mompelende Mummie en het vervolg De Vogels der Goden niet alleen redelijk wat blote borsten te zien, maar nog veel meer penissen in peniskokers. Het verhaal speelt zich af in Indonesië en Nieuw-Guinea waar onze vrienden in het oerwoud met een stam koppensnellers te maken krijgen.

Het bloteborstenbericht ging over een scène in Mami Wata, deel 340 in de reeks Suske en Wiske, dat nu woensdag 5 juli in album verschijnt. Een zeemeermin met blote borsten, gebaseerd op een Afrikaans mythisch wezen, trok de aandacht van de ene, de overmatig dikke lippen van de zwarte visser op dezelfde pagina liet anderen dan weer reageren. Er werd de makers een stereotiepe voorstelling van een Afrikaanse man aangewreven die niet meer van deze tijd is en die herinnert aan racistische afbeeldingen uit ons koloniaal verleden. Dalilla Hermans, redactrice bij Charlie Magazine, bond de kat de bel aan en vond dat de zwarte man als een halve aap werd afgebeeld. Maar ze nam het sportief op en lanceerde de hashtag #nomoremonkeybusiness waarin ze creatievelingen uitnodigde om op betere manieren een zwarte man af te beelden. Hier kan je heel wat resultaten zien.

De dikkelippenkwestie lokte op zijn beurt een heleboel tegenreacties uit waarin onder meer werd gewezen dat het "maar om een karikatuur gaat" met overdreven uiterlijke kenmerken. Op diverse kanalen ging het echter van kwaad naar erger en rezen er alsnog racistische uitlatingen waarbij politieke correctheid in verschillende geledingen een veeg uit de pan kreeg. Standaard Uitgeverij sloeg ondertussen een mea culpa en excuseerde zich voor de onbedoelde heisa. De uitgeverij maakte ook duidelijk dat er allerhande andere zwarte nevenpersonages in het verhaal voorkomen, die de krantenlezers nog niet te zien kregen, en die zien er normaler uit. Lees ook dit bericht.

Nu we de vergelijking kunnen maken, valt ons inziens de stripmakers hoogstens te verwijten dat ze vooreerst een kwalitatief zeer slechte tekening hebben gemaakt die om uiteenlopende, afhankelijk van het standpunt begrijpelijke redenen niet in goede aarde viel.

Suske en Wiske 340


Eventjes een nieuwe tekenaar voor Junior Suske en Wiske
01/07
TOP
Junior Suske en Wiske
Het onlangs verschenen nummer 118 van Versus, het ledenblad van De Fameuze Fanclub over de wereld van Suske en Wiske, schreef een artikel over een nieuw verhaal van Junior Suske en Wiske. In september en november verschijnen namelijk twee spelletjesboekjes met elk een hoofdstuk van een stripverhaal voor wie nieuwe schoenen koopt van het merk Woeffies van winkelketen Bristol (het vroegere Shoe Discount). Nederlander Maarten Gerritsen (Jan, Jans en de Kinderen, Donald Duck, lid van Studio Noodweer) is de tekenaar van dit nieuwe verhaaltje op scenario van Peter Van Gucht.

Het betreft een eenmalige, commerciële publicatie. Vooralsnog zijn er geen concrete plannen om de stripreeks Junior Suske en Wiske voort te zetten na het pensioen van Jeff Broeckx.


Laatste deel van Mattéo
01/07
TOP
Mattéo 4
Tussen 2009 en 2014 verschenen de eerste drie delen van Mattéo, de historisch gesitueerde reeks van Jean-Pierre Gibrat. De avonturen van anarchist Mattéo zijn weldra uitverteld, want in oktober verschijnt het vierde en laatste deel in het Frans. De vertaling verschijnt bij Daedalus. Het album speelt zich af in augustus en september 1936, net na het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog.

Aan boord van de boot van zijn vader vluchten Mattéo en zijn twee vrienden Amélie en Robert weg van Collioure en de politie. De boot is volgeladen met wapens die ze vonden bij een extreemrechtse klootzak. Ze varen naar Barcelona waar de wapens van Italiaanse makelij hen verdacht maken bij de republikeinen. Ze kunnen snel hun onschuld bewijzen en het trio willen hun goede wil tonen door mee te vechten. Tegen wie? Dat is makkelijk. Maar met wie? De socialisten, communisten, anarchisten? Nu wordt het moeilijker. De wegen van Robert de communist en Mattéo de anarchist scheiden zich. Robert gaat zijn eigen weg terwijl Mattéo en Amélie samen de aanval inzetten op Alcetria, persoonlijk uitgezocht door Mattéo. Waarom precies dat dorpje?


René Follet illustreert 36ste BIFFF-affiche
01/07
TOP
BIFFF
We zijn er nog nooit zo vroeg bij geweest, zeker omdat de 35ste editie van het BIFFF (het Brussels International Fantastic Film Festival) sinds een paar maanden achter de rug is. Maar hier is-ie dus al: de affiche van de 36ste editie die van 3 tot 15 april 2018 doorgaat. Zoals de traditie het al 36 jaar wil, neemt een striptekenaar de afficheillustratie voor zijn rekening. Deze keer neemt de 86-jarige Réne Follet de honneurs waar. Ook hij maakt enkel gebruik van de kleuren zwart en rood. De affiche van BIFFF 2017 werd getekend door Didier Tarquin, de tekenaar van Lanfeust van Troy.
© foto: www.bd-best.be


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel