Uitgeverij L Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 24 juni:

Enrico Marini maakt Batman-tweeluik
Een standbeeld, een stripmuur en een Straalvogel


Updates van 17 juni:

Vooruitblik Daedalus

Updates van 10 juni:

Vooruitblik Silvester
Vooruitblik Corto Maltese 14

Updates van 7 juni:

Druuna en de westernverhalen van Serpieri
Mieleke Melleke Mol 25 met medewerking van Jan Bosschaert
Glénat bereidt hommagecollectie van Conan voor

Updates van 3 juni:

Vooruitblik Claus' laatste Rode Ridder-trilogie
Vooruitblik Scratch Books
Vooruitblik Dark Dragon Books
Bouncer 10 wordt dubbeldik
Bloedkoninginnen breidt uit met Cleopatra

Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2017: juni • juliaugustusseptemberoktober • november • december
2018: januari • februari • maart • april • mei
 
Enrico Marini maakt Batman-tweeluik
24/06
TOP
Batman
Op vervolgdelen van De Adelaars van Rome en De Schorpioen zullen we nog wat extra moeten wachten, want Enrico Marini kreeg de toestemming en het persoonlijk genoegen om een favoriete stripheld van hem onder handen te nemen. Dargaud en DC Entertainment kondigden de verschijning van een Batman-tweeluik aan, geschreven en getekend door Marini. Deel 1 verschijnt in november, het vervolg wordt verwacht in de lente van 2018.

"Ik ben enorm trots deel te mogen uitmaken van dit fantastische project", verklaart Enrico Marini. "Batman is mijn absolute superheld, al sinds mijn kindertijd. Het is een enorme eer om met Batmans universum aan de slag te mogen gaan en er mijn eigen ideeën aan toe te voegen." Ook Jim Lee, uitgever bij DC Entertainment en zelf een comiclegende, is verheugd met het project. Volgens de beschikbare info gaat het om een strip voor de Europese markt, dus niet meteen een Engelse vertaling voor het land van herkomst van de superheld. Maar dat kan nog komen.

De alliantie tussen Dargaud en DC komt er niet zomaar. De Franse tak van Dargaud geeft onder het label Urban Comics vertalingen uit van DC-comics. Comicvertalingen zitten al enkele jaren in de lift in Frankrijk in een voor de rest stagnerende markt. En dat Marini een fan is van Batman weten oplettende lezers van De Aasgieren ook door de decors en kledij van de hoofdpersonages.

Batman


Een standbeeld, een stripmuur en een Straalvogel
24/06
TOP
Agent 212
Agent 212
De voorbije paar weken werd er een standbeeld, een stripmuur en een Straalvogel onthuld. Op 12 juni onthulden Daniël Kox, de tekenaar van Agent 212, en beeldhouwer Matthias De Wolf in "stripgemeente" Middelkerke een nieuw standbeeld in het al uitgebreide parcours stripstandbeelden. Agent 212 regelt er nu het verkeer voor gocarts op het Rauschenbergplein.


Straalvogel

Jommeke 286 Op 19 juni profileerde Middelkerke zich andermaal als stripminnende locatie door van de Straalvogel uit de Jommeke-klassieker De Straalvogel, deel 10 in de reeks, een kunstwerk en speeltuig te laten maken die in het Normandpark is geland. Het kunstenaarsduo Alessandro Tardioli en Luc Cauwenberghs maakte een levensgroot model van de Straalvogel dat volledig bestaat uit gerecycleerd materiaal. Afgelopen week verscheen ook het album Missie Middelkerke als 286ste deel in de reeks Jommeke, uiteraard met de Straalvogel in een nieuwe glansrol. Gerd Van Loock maakte dit nieuwe verhaal.

Beeldhouwer Luc Cauwenberghs is een ervaren rot op dit gebied. Hij kreeg zo'n 35 jaar geleden van Hergé de opdracht om grote beelden van Kuifje te maken. Hergés rechterhand Bob De Moor volgde het project op. Voor de Straalvogel ging hij samen met Tardioli op zoek in recyclageparken om bruikbare onderdelen te verzamelen.

Sinds 22 juni kan je in de bibliotheken van Middelkerke een exclusieve Jommeke-bladwijzer afhalen. Er is ook een twintig kilometer lange fiets- en wandelroute die langs alle locaties uit Missie Middelkerke loopt. Onderweg moet je letters noteren waarmee je een woord kan vormen en dat geeft je een kans op een stripgeschenk. De route is te koop tegen slechts 1 euro in de toerismebalies van Middelkerke en Westende. Daar is ook een stripvakantieboek met spelletjes te koop tegen dezelfde prijs. En later dit jaar komt er een derde stripmuur met Nero aan het Middelkerkse politiekantoor.


Stripmuur Joost Swarte

Dat brengt ons naar een kersverse stripmuur van Joost Swarte die gisteren, vrijdag 23 juni, in Antwerpen werd ingehuldigd. Op de muur van 300 vierkante meter aan de Brouwersvliet zijn deugden en ondeugden verzameld in een strak gestileerde vorm en met een knipoog van Swarte.


Vooruitblik Daedalus
17/06
TOP
Androiden 1
Het derde kwartaal van Daedalus staat aangekondigd in de rubriek Te Verschijnen en die zijn ook te downloaden als pdf. De inhoud ervan stellen we hieronder ook aan je voor, aangevuld met onze eigen kennis.

Androïden is een nieuwe conceptreeks waarvan vier Franse delen verschenen. Zoals de meeste conceptreeksen is elk album een afgerond verhaal dat telkens is geschreven en getekend door andere stripmakers. Meestal komen ze bij uitgeverij Soleil (die Androïden in het Frans uitgaf) uit hetzelfde auteursbestand. En ja hoor, collectiedirecteur Jean-Luc Istin kickstart andermaal reeks. Deel 1 is getekend door de Spanjaard Jesús Hervás. "In 2545 wordt de mensheid getroffen door onvruchtbaarheid. In de laatste vijfhonderd jaar is er geen enkele mens nog zwanger geworden. Indien Microcorp de 'blauwe pil' niet uitgevonden had, was de Aarde al lang onbewoond. De blauwe pil betekent immers geen ziektes meer, niet meer ouder worden... Anna Hopkins restaureert oude meesterwerken uit de schilderkunst. De laatste tijd voelt ze zich echter vaak misselijk. Ze brengt een bezoek, en die brengt haar een opmerkelijke mededeling: Anna is zwanger..."

Deel 2, met de verschrikkelijke en wellicht voorlopige titel Gelukkig Hij die als Odysseus is het werk van GeyseR (Omnopolis) en die andere conceptveelschrijver Olivier Peru. "In de 25ste eeuw is de ISS 'zuurstof' het eerste ruimteschip dat de deep space gaat verkennen met een grote kolonie mensen aan boord, inclusief kinderen. De crewleden wisselen een cryoslaap af met periodes aan het roer van het schip, bijgestaan door androiden. Na enkele rustige eeuwen wordt het schip getroffen door een asteroïdenzwerm. Het schip wordt zwaar beschadigd, en slechts twee personen overleven de ramp: de androïde AC7+ en Odysseus, een pasgeboren baby. Samen zetten ze terug koers naar Aarde, een trip van enkele eeuwen..."


Sherlock Holmes Society 1
Sherlock Holmes & de Tijdreizigers 1
De collectie 1800 wordt nog eens uitgebreid met twee extra cyclussen rond Sherlock Holmes. Sherlock Holmes Society wordt het achtste Sherlock-album in de collectie. "Juli 1894. Van 1891 tot 1894 heeft Sherlock Holmes een verborgen leven geleid. Slechts enkelen wisten dat hij de val in de watervallen van Reichenbach overleefd had. Zelfs dokter Watson niet. Na zijn vorige avonturen stapt hij terug uit de schaduw en herbegint zijn carrière als consulting detective. Hij werkt aan de zijde van Scotland Yard om een copycat van Jack de Ripper te stoppen, als zijn broer Mycroft om zijn hulp komt vragen. Keelodge, een kustdorp is geïsoleerd. Niemand kan het dorp verlaten. Mycroft legt uit dat de inwoners allemaal in bloeddorstige kannibalen zijn getransformeerd. Zo begint het donkerste onderzoek dat Holmes ooit heeft geleid…"

De korte inhoud van Sherlock Holmes & De Tijdreizigers: "Januari 1894. Eén jaar en zes maanden nadat hij James Moriarty en Taher Emara overwon, ondervindt Holmes nog altijd de nawerking van deze zaak. Hij is moe en leidt een teruggetrokken leven in zijn schamele boekhandel ergens in het hartje van Londen. Dit rustig voortkabbelende leventje bevalt hem uitstekend, maar dan komt koningin Victoria roet in het eten gooien. Zij wil hem bij haar in dienst. Want Aaron McBride, een licht gestoorde wetenschapper, komt na twintig jaar opnieuw boven water en alles lijkt erop te wijzen dat hij een aanslag in de hoofdstad voorbereidt. Hiermee vangt voor Holmes een schokkend onderzoek aan, een onderzoek dat zijn kijk op de werkelijkheid drastisch zal veranderen..."


Djenghis Khan
Karel de Grote
Ook de nagelnieuwe collectie Zij Schreven Geschiedenis (lees hier een bespreking van het eerste album Vercingetorix) krijgt er twee albums bij met historische portretten van Djenghis Khan en Karel de Grote. Meerbepaald de manier waarop of de orzaak waarom ze een rol van betekenis speelden in de wereldgeschiedenis wordt in deze portretten uit de doeken gedaan. Er worden fictieve toegiftes gedaan om de albums op een leesbare manier entertainment te laten verschaffen.

De samenvatting van Djenghis Khan is als volgt: "Toen Djenghis Khan in 1227 stierf, had hij met zijn ruiters de machtigste rijken van zijn tijd op de knieën gedwongen — van China over het hele
Midden-Oosten tot aan de grenzen van Europa. Hij was niet alleen de vader van de Mongoolse natie en een van de belangrijkste politieke leiders van de middeleeuwen, maar ook een geducht krijgsheer: zijn naam werd niet voor niets synoniem met bloedige veroveringen en absolute macht. Maar de meeste mensen kennen zijn echte levensverhaal niet... hoe het was toen hij nog gewoon Temüjin heette."

Het album over Karel de Grote is getekend door Gwendal Lemercier die fantastische bijdrages leverde aan Durandal, Elfen, Godenschemering en Orakel. "Na het overlijden in 768 van Pepijn de Korte, de eerste Karolingische koning, werd Karel de Grote koning van de Franken. Vanuit zijn positie als erfgenaam van een belangrijk landsheer slaagde hij erin om de machtigste heerser van Europa te worden en tijdens deze fenomenale opgang een nieuw politiek systeem uit de grond te stampen. Hij was een overtuigd christen en zou heel zijn leven lang één groot doel nastreven — dat hij naar buiten toe als een uitsluitend religieus streven voorstelde: de christelijke maatschappij overal zo sterk mogelijk bevorderen, met alle militaire en culturele middelen die hem ter beschikking stonden. Hij schoof zichzelf naar voren als beschermer van de pauselijke waardigheid. Deze charismatisch veroveraar en doorwinterde machtspoliticus wist zich te omringen met de grote intellectuelen van zijn tijd. Hij was incarnatie van een uniek tijdvak in de Europese geschiedenis, met als hoogtepunt zijn kroning tot keizer in Rome, op 25 december 800."


U-Boot 3
Azimut 3
Voor wie dacht dat Daedalus zijn series niet afmaakt, zijn er de vervolgen van U-Boot en Azimut. Het Franse U-Boot 4 is het Nederlandstalige deel 3 want de eerste twee delen verschenen als een integrale bij 12bis waarvan Daedalus het vertaalde fonds overnam. Nonkel Harry is tevens het laatste album van de reeks van Jean-Yves Delitte. "Mei 1951. In het nog onontgonnen, woeste binnenland van Amazonië treffen een groep cartografen het verroeste karkas van een onderzeeër uit de tweede wereldoorlog aan. Een Duitse U-boot. Wat gebeurde er precies met de opvarenden die in maart 1945 brutaal aan hun eind kwamen, ergens in het midden van de Atlantische Oceaan? Venetië, juni 2059. Meer dan een eeuw later worden een prof en zijn student vermoord. Dan, in september, is er een mysterieuze ontploffing, ergens op de hoogste verdiepingen van een building waarbij een dode valt. Wat is het verband tussen deze feiten? Een welbepaald groep wil op gevaar van hun leven de strijd aanbinden om dit raadsel op te lossen. Maar een andere groep is al even vastbesloten dit alles in de doofpot te stoppen. Het ergste moet nog komen... De ontraadseling kan niet anders dan bloederig zijn..."

Van het heerlijk gekke Azimut verschijnt deel 3 van de vijfdelige reeks. "De mooie Shena Nigana, ook wel gekend als Manie Ganza, bijgenaamd Crookie, heeft een verschrikkelijke misstap begaan. Zij heeft al haar (gestolen) Kronen bij de Tijdsbank belegd in ruil voor de eeuwige jeugd. Een reden voor de jaloerse koningin Etherea, haar moeder, om Crookie uit de wereld helpen, net op het moment dat zowat alle koninkrijken der aarde op voet van oorlog staan. Iedereen bereidt zich op een reuzeslachting voor, tot groot jolijt van Baron Chagrijn... En ver weg van het aanstormende strijdgeweld, aan boord van de Lapsus, werkt professor Aristide Savonette verder aan zijn gewaagde levenswerk: het ontrafelen van de geheimen van de tijd, die ongenaakbare vijand die door geen enkele oorlog kan worden verslagen."


Elfen 12
Man van het Jaar 9
Elfen 12 is het derde album in de reeks van Gianluca Maconi en Nicolas Jarry met opnieuw een verhaal over de Boselfen. "Ora, een jonge elf die bij orken opgroeide, krijgt een opleiding tot strijder en wil bewijzen dat ze haar clan waardig is. Daarom beslist ze om wraak te nemen op de moordenares van haar vader: Eliseii, de Koningin van de Boselfen. Haar ombrengen zou echter het definitieve einde van de Boselfen betekenen, want overal vallen mensen ten prooi aan de monsters die zich vanuit het noorden verspreiden."

Man van het Jaar
9 voert de man op die in 1848 het Communistisch Manifest uitgaf. En dat blijkt een oude bekende uit De Piraten van Barataria te zijn! "1848. Europa is in de greep van de democratische gedachte. In Londen werkt een jonge filosoof, Karl Marx, aan de redactie van het Communistisch Manifest. Maar hoe krijg je dat in hemelsnaam gepubliceerd? Dan daagt er een volkomen onbekende op die voorstelt de drukker te betalen. Hij zegt dat hij uit Amerika komt, dat hij Jean Lafitte heet en dat hij een vrijbuiter is... Jean Lafitte is een Franse kaper/vrijbuiter die waarschijnlijk rond 1780 in Bayonne geboren werd. Waar en wanneer hij stierf, is niet bekend. In het begin van de negentiende eeuw richt hij, in de monding van de Mississippi, de anarchistische commune van Barataria op. In 1815 neemt hij deel aan de verdediging van New Orleans, later sticht hij Galveston in Texas waarna hij spoorloos verdwijnt."


Goblins 2
24 Uren van Le Mans
De Wegen van de Heer 4: 1492 - Eden is het laatste deel van de zeer sterk getekende, realistisch reeks. "De strijd tussen de voorvechters van de verlichting en de verdedigers van het Oude Continent, nog geheel en al in de greep van het obscurantisme, stuwt het mensdom naar een nieuwe, onbekende wereld. De Vinlandkaart van Erik De Rode, zo'n dikke vijf eeuwen geleden koning der Vikingen, valt op miraculeuze wijze in handen van een onverschrokken zeevaarder gekend onder de naam Christoffel Columbus. Hij is het die uiteindelijk de poort naar de Nieuwe Wereld zal opengooien. Maar wat precies zal hij daar ontdekken? Wat ligt er aan de overkant van de mistige oceaan? Het zo fel verhoopte Eden? Of een nieuwe twistappel?"

De 24 Uur van Le Mans wordt dit weekend gereden. Ook een wagen van Michel Vaillant neemt deel aan de uithoudingsrace. In augustus focust het album 24 Uren van Le Mans in de collectie Plankgas op de periode 1964-1967 waarin Ferrari en Ford duelleerden. "In 1963 wil Ford, de emblematische, Amerikaanse constructeur, zijn imago veranderen en een nieuw soort klant veroveren, jonger en dynamisch. Er wordt dus besloten zich in de autosport te gooien, waar de Europese constructeurs hun adelbrieven behaalden, en daar Ferrari op eigen terrein uit te dagen! Voor de editie 1964 van de 24 Uren van Le Mans buigen de beste ingenieurs zich over een ongezien model: de GT 40. De snelle, maar weinig betrouwbare Fords moeten jammer genoeg al snel baan ruimen voor de beruchte Ferrari 275P's. Maar de Amerikanen hebben hun laatste woord nog niet gehad en komen de volgende jaren terug! Van 1964 tot 1967 dagen de twee constructeurs mekaar onophoudelijk uit en hun duel geeft de wedren van Le Mans een van zijn meest mythische perioden!"


Deepwater Prison 3
Prometheus 11
Van scenarist Christophe Bec verschijnt het slot van de machtige trilogie Deepwater Prison en het vervolg van de langlopende reeks Prometheus, die aan deel 11 toe is. Beide albums zijn getekend door Stefano Raffaele.

Toen de Waalse uitgeverij Rue de Sèvres in 2013 startte, kon het meteen uitpakken met de in het Franstalig gebied grote naam Zep. Hij liet Titeuf even staan en maakte het veelgeprezen one-shot Mannen onder Elkaar, zijn eerste echte strip voor volwassenen over de voormalige leden van een rockgroep die elkaar jaren later terugzien. Daedalus geeft het als een hardcoveralbum uit in oktober. "Nadat ze elkaar jaren uit het oog verloren hebben nadat hun oude rockband gesplit is, beslissen een aantal oude vrienden een reünie te houden. Ze zoeken elkaar op en halen verhalen op uit de oude doos. Sommige van deze verhalen halen diepe wonden open uit een lang vervlogen tijd... Zep, die zelf in rockbands speelt/speelde, brengt op
een levendige manier het verhaal van een rockband die op het moment van een potentiële doorbraak uiteenvalt, en de gevolgen van die mislukking die jaren later nog nazinderen."

Mannen onder Elkaar


Vooruitblik Silvester
10/06
TOP
Silvester
Pin-Up Wings
Pin-Up Wings
We hebben hieronder de zomeraanbieding van Silvester voor je opgesomd. Het titeloverzicht vind je ook in Te Verschijnen.

Silvester zet ook de kunstdrukkenactie verder. Nog tot eind dit jaar krijg je bij je striphandelaar gratis een mooie prent op A3-formaat met de coverillustraties van nieuwe albums die dit jaar bij Silvester verschijnen. Die prenten krijg je uiteraard enkel als je het desbetreffende album koopt. De prenten zijn beperkt verkrijgbaar, enkel bij de eerste uitzet van de albums in de winkels. Deze zomer komen er weer negen bij. Eind juli voorziet de uitgeverij ook een verzamelmap met insteekhoezen waarin je alle prenten kan opbergen.

Een ander hebbeding is gereserveerd voor de fans van Romain Hugault, pin-ups, vliegtuigen, stickers of een beetje van dat alles. In juli komen er twee stickersets met elk tien "lekkere pin-ups en vliegtuigen". Elke stickerset kost je 9,95 euro.


Merlijn - De Profeet 1
Merlijn - De Profeet 1
Silvester heeft al redelijk wat reeksen in de catalogus die rond figuren van koning Arthur draaien: Arthur - Een Keltisch Epos, Prins Valiant en Merlijn bijvoorbeeld. Van Merlijn verscheen al de spin-off Merlijn - Queeste naar het Zwaard en het was altijd de bedoeling dat er nog drie bijkomende Merlijn-reeksen zouden komen. Merlijn - Cyclus van de Pendragon (over Arthurs regeerperiode) en Merlijn - Cyclus van de Graal (over Arthurs einde) hebben we nog te goed, maar in juli start alvast de vijfdelige reeks Merlijn - De Profeet (over koning Arthurs geboorte), het directe vervolg op Merlijn - Queeste naar het Zwaard. Er verschijnen twee delen tegelijk. Topscenarist Jean-Luc Istin blijft de scenarist. De tekeningen zijn van de hand van Pierre-Denis Goux (Dwergen, De Meester-Inquisiteurs, Mjöllnir).
"Jaren gingen voorbij sinds de oorlog om Avalon. Na de dood van opperkoning Constantijn erft zijn zoon de troon. Die wordt overdonderd door staatszaken en is erg kwetsbaar. De Picten en de Saksen profiteren ervan om de Bretonse dorpen te plunderen en te verbranden. Bedwyr, een jongen van een jaar of tien, is machteloos getuige van een Saksische aanval op zijn dorp. Hun leider, Hengist, hakt zijn hand af en laat hem achter met zijn pijn. Bedwyr heeft het aan Merlijn te danken dat hij deze beproeving overleeft. Een Merlijn die leeft als een heremiet, diep in het woud..."


De Avonturen van Betsy 1
Aslak 5
Het zit in de familie. Na De Autoreportages van Margot krijgt ook haar nicht Betsy een eigen reeks. Het scenario is opnieuw van Olivier Marin, de tekeningen zijn van Jérôme Phalippou die in dezelfde tekenstijl werkt als Emilio Van der Zuiden en Callixte. "Betsy is een nieuwsgierige en onbevreesde jonge vrouw. Voor haar is er, uitgedaagd door haar nicht, niets leuker dan zich halsoverkop te storten op het achterhalen van de geschiedenis van een auto, waar een merkwaardig geheim aan lijkt te kleven. Het gaat om een Bugatti Atalante, die haar vader, een garagehouder, gevonden heeft toen hij, op verzoek van een industrieel en verzamelaar uit de streek, op zoek ging naar antieke auto's. Deze auto lijkt echter de bezitters ervan in grote gevaren te brengen."

Het Dodenverblijf is het vijfde en tevens voorlaatste album van de fantasyreeks Aslak. "De bemanningen van de Aslak en de Markvard staan oog in oog met de reuzin Hel in haar immense ijspaleis. Ze zullen een epische strijd moeten leveren en sommigen zullen hun leven moeten opofferen, zodat de anderen hun weg kunnen vervolgen. Zij moeten de schurk Skeggy terugvinden, die de poort van het Walhalla heeft weten te openen met behulp van het kostbare boek... Ligt de weg naar huis nu voor iedereen open?"Orion 1
Sterrenwaas 1
Orion is een sf-tweeluik op scenario van Eric Corbeyran naar het werk van de Franse sf-schrijfster Julia Verlanger (1929-1985) naar wier werk Dark Dragon Books al het dubbeldikke Retroworld uitgaf. "'Kasteloos!' Het oordeel valt op het moment dat het gloeiende ijzer een brandmerk zet op de arm van Kolhen. In plaats van zijn krijgerstatoeage draagt de jongeman nu het kruis van de paria's, de 'kastelozen', zoals ze op de planeet Orion-XB 12557 heten. Kolhen is vastbesloten om zijn onschuld te bewijzen en wraak te nemen op degenen die hem in de val hebben gelokt. Hij weet te ontsnappen en ontmoet op zijn zoektocht een myserieuze vrouw met gouden haar, die over vreemde, krachtige wapens beschikt. Ze vertelt hem dat ze afkomstig is van een verre planeet: de aarde." Het slot van het tweeluik verschijnt eind juni.

De sf-reeks Sterrenwaas tapt uit een gans ander vaatje. Hervé Bourhis en Rudy Spiessert parodiëren Star Wars en maken er een middeleeuwse ridderreeks van. "Lang geleden, in een landstreek heel heel ver hiervandaan... vermoordde Heer Salvador, die naar de donkere zijde van de Fors was overgelopen, alle Jadenridders. Hij houdt prinses Leica gevangen om haar de plannen van Zwartburcht te ontfutselen. Zij draagt Ravi Ravi, bijgenaamd R2, op een boodschap door te geven aan een zekere Suzy-Wan de cenobiet: 'Je bent mijn enige hoop, Suzy-Wan. Bevrijd me en luister naar dit lied.'" De reeks telt ondertussen vier Franstalige albums waarvan begin dit jaar een nieuw album verscheen.


Donjon Monsters 8
Donjon Ochtendgloren -83
Afgelopen week schreef Silvester stripwinkels aan met wat mededelingen. Het liet ook weten dat ze dit najaar nog een paar delen van Kobijn tussen de andere te verschijnen strips proberen te stoppen. We weten al langer dat die reeks van Lewis Trondheim verlieslatend is voor de uitgeverij waardoor het geen prioriteit is om nieuwe delen uit te brengen. Maar dat betekent niet dat de laatste albums niet zouden verschijnen. De kaarten moeten gewoon goed liggen.
Wèl een conrete aankondiging zijn Donjon Monsters 8, getekend door de vorig jaar overleden Carlos Nine, en het laatste deel van Donjon Ochtendgloren, getekend door Christophe Gaultier, die in september verschijnen.

Donjon Monsters 8: Hartzeer: "Alexandra, lid van de Broederschap van Moordenaars, wordt door een krant in Antipolis gevraagd om haar levensverhaal te vertellen. Dat doet ze maar al te graag. Van haar jonge jaren in een religieuze familie tot aan haar ontdekking van onrecht en haar eerste 'contract', onthult Alexandra een parcours van bloed, seks en razernij. Maar ook heel veel informatie over de Donjon..."

Donjon Ochtendgloren -83: Zonder Geluid: "De oude Arahoe, de vader van Hyacint, voelt zich stijf en stram en moet er niet aan denken in bed te sterven. Hij heeft het voortdurend over heroïsche tijden en zijn vrienden die hij hoopt terug te zien. Dus hij neemt zijn trouwe strijdros en gaat op pad. Dit tegen de wil van Alexandra. Zij maakt zich zorgen over hem en gaat met hem mee op deze dolle rit. Intussen maken in de ruïnes van Antipolis Comor en een handvol heren zich op om weer de macht te grijpen."


Izuna 3
Het Masker van Fudo 2
Van Saverio Tenuta verschijnt het vervolg van het door hem geschreven Izuna en het door hem getekende en geschreven Het Masker van Fudo. Beide horen thuis in het universum van zijn eerdere Legende van de Scharlaken Wolken.

Izuna 3 is de start van de tweede cyclus die ook in twee delen zal verschijnen. "Vele jaren zijn verstreken sinds Aki een zwarte Izuna werd. Door de duisternis op te sluiten in haar eigen lichaam kon ze verhinderen dat de duivelse Daigon de hele wereld onderwierp. Dankzij haar offer kon een kleine mensengemeenschap blijven samenleven met de goddelijke Izuna. Maar door de opname van de jonge wees Daisuke wordt de vallei der Izuna, die nu nog onder haar bescherming staat, bedreigd door gevaar.

Het eerste deel van het vierdelige Het Masker van Fudo verscheen in maart (lees hier onze bespreking). Het vervolg is voor augustus. "In het middeleeuwse Japan vindt de arme jongen Shinnosuke een vreemd houten masker. Dat geeft hem de kracht om zijn familie te verdedigen, maar ook meer dan dat... Twee donkere spleten op de plaats van de ogen en de lippen verhullen het bleke, zachte gelaat van Nobu Fudo. Het zijn de onheilspellende trekken van het houten masker dat hij draagt sinds zijn jeugd, toen hij nog Shinnosuke heette… Hij was een arme jongen met een vurig karakter, die ervan droomde een machtige samoerai te worden. Het geweld tegen zijn zusje voedde zijn woede en zijn strijdlust. Totdat..."


Goblins 2
Er Was Eens... Het Leven 1
Het eerste gagalbum van Goblins beviel ons uitermate, check het hier maar eens in onze bespreking. In deel 2 meer van hetzelfde en er komen nog albums.

Na Er Was Eens... De Mens komt Er Was Eens... Het Leven, met dezelfde geestige aanpak zoals de tekenfilmserie, waarin we meer te weten komen over het menselijk lichaam. "Een reis naar het allerkleinste, binnen in een menselijk lichaam! Ga samen met Maestro, Pieter, Pieternel en hun vrienden de strijd aan tegen virussen en bacteriën om het lichaam gezond te houden. Ontdek met onze helden hoe het hart werkt dat, door tijdens een mensenleven zo'n drie miljard keer te kloppen, het bloed door bijna 100.000 kilometer bloedvaten voortduwt!"


Hemel in Strijd 3
De Legendariërs 9
Van Hemel in Strijd zijn de eerste twee delen tegelijk verschenen (lees hier onze bespreking). Het vervolg van de vierdelige reeks vliegt ons in juli tegemoet. "Juni 1941. De Britten, bijgestaan door de vrije Franse strijdkrachten van generaal de Gaulle, vallen Libanon en Syrië aan, Franse
mandaatgebieden onder het bewind van Pétain. In de hemel trekken de Dewoitines, getooid met de Vichy-kleuren, ten strijde tegen Hurricanes en Tomahawks: blauw-wit-rode Franse kokardes tegen rood-wit-blauwe Engelse."


De Legendariërs blijft verschijnen als softcoverreeks. Deel 9 verschijnt in september. "Anathos, een boosaardige god, is van plan te reïncarneren. Voor zijn vleselijke omhulsel heeft hij een Legendariër uitgekozen. Een van de vijf helden is er dus voor bestemd Anathos te worden... Om de god te dwarsbomen moeten onze vrienden de Alystory in handen zien te krijgen, een heilig boek. Maar door dat boek te stelen, worden ze de meest gezochte criminelen ter wereld."


De Orde van de Drakenridders 19
De Verborgen Geschiedenis 31
In de algemene verkooptop-100 zien we deze week ineens De Orde van de Drakenridders 18 op plaats 100 opduiken. Dat is een hele prestatie voor een hardcoveralbum, want enkel de verkoop in winkelketens en supermarkten wordt in die lijst van Boek.be bijgehouden. Silvester smeedt het ijzer terwijl het heet is en presenteret voor augustus deel 19, getekend door Patrick Boutin-Gagné. Het verhaal grijpt terug naar de gebeurtenissen in deel 2. "Akanah en Eleanor, nu jonge Drakenridders, zijn nog steeds even onuitstaanbaar. Ze houden van alcohol, feesten, geld, losbandigheden, vriendschap en kunnen mannelijk gezelschap best waarderen. Voor zover het kan tenminste, want ze moeten maagd blijven. Na een bijzonder schandelijk incident besluit de Tweede van de Orde van de Drakenridders streng te zijn en stuurt de twee heldinnen op pad met een moeilijke opdracht, en met mogelijk een tragisch einde. Zullen Akanah en Eleanor eindelijk de betekenis van zelfverloochening en opoffering begrijpen?"

Van De Verborgen Geschiedenis verschijnt deel 31, het voorlaatste album. Daarna gaat de reeks verder met afgeronde verhalen per album. In Ground Zero gaat het over: "11 september 2001: er zijn vijf vliegtuigen gekaapt door terroristen — niet vier, zoals iedereen denkt te weten. Die vijfde heeft de opdracht om de Air Force One, het presidentieel toestel van de VS, in de lucht te doorboren en zo de Amerikaanse regering te onthoofden. De vicepresident lijkt deel uit te maken van het complot. Als hij eenmaal aan de macht gekomen is, heeft hij alle gelegenheid om een Derde Wereldoorlog te beginnen. De Zwarte Monniken hebben de vicepresident een plan daarvoor ingefluisterd, want het is hun laatste kans op het voltooien van hun missie."


De Engelsman die niet van Vuurwapens Houdt 4
Cognac 2
Van De Engelsman die niet van Vuurwapens Houdt verschijnt het vierde en laatste deel. Van scenarist Wilfrid Lupano verschijnt later dit jaar ook het vierde album van de geliefde reeks Krasse Knarren. "Amerika rond 1900. Het Congres wordt gedomineerd door miljonairs. Zij staan op het punt de Dawes-wet aan te nemen. Die wet maakt de plundering van duizenden hectaren grond van de indianen mogelijk. Tegelijkertijd helpt de jonge NRA, opgericht om het wapenbezit te stimuleren, het Congres met het voorbereiden van wetten die alleen het belang van de NRA dienen: meer wapens! Terwijl in de banken steeds vaker het getik van een nieuwe machine te horen is, lopen onze helden tegen een meedogenloos heen-en-weergedoe aan. Het spel kan nog alle kanten op gaan!"

Cognac viel bij ons goed in de smaak, lees het maar eens na in onze bespreking. In september en oktober verschijnen de hardcover en softcover van deel 2 van de trilogie. "Wanneer Anna in Charente is om een reportage te maken over cognac, verneemt ze dat een van haar jeugdvriendinnen bij een liefdesdrama om het leven is gekomen. Maar volgens haar had het meer te maken met een mislukte inbraak, uitgevoerd door mensen die de waarde kennen van cognac van voor de fylloxera-bacterie. Dus verzint ze een list om de ware moordenaars te ontmaskeren..."


Wonderball 4
Uur U 10
Van Wonderball, door Colin Wilson op scenario van Fred Duval en Jean-Pierre Pécau, verschijnt deel 4, De Fotograaf. "Wonder probeert te achterhalen wat er met hem is gebeurd in zijn kindertijd. Zijn zoektocht wordt steeds intenser. Eén man schijnt een sleuteltol te spelen in het geheim van Wonders jeugd: de ongrijpbare Alan Smithee. De band tussen deze legendarische filmerfotograaf en de Alpha's, moorddadige vechtmachines, wordt steeds duidelijker. Dankzij de aanwijzingen van het Spook weet Wonder uiteindelijk Smithee te arresteren voor een uitgebreid verhoor..."

Colin Wilson is ook de tekenaar van het tiende album van de conceptreeks Uur U die door Duval en Pécau wordt geschreven. "1947. Aan de vooravond van zijn kandidaatstelling als president, stuurt Joe Kennedy zijn zoons op weg om een lading drank op te halen uit Nouvelle-Orleans, sinds de Amerikaanse onafhankelijkheid de Franse hoofdstad en de thuishaven voor alle smokkelaars van het land. Maar doordat de maffia, een sheriff en een beroemde actrice erbij betrokken raken, zou deze trip van de twee broers weleens hun laatste kunnen zijn..."


Operatie Overlord 5
De Verdwaalde Kapitein 2
Deel 5 van het zesdelige Operatie Overlord heeft het strategische punt Pointe du Hoc als inzet. "Juni 1944, Port Weymouth, Engeland, enkele uren voor D-day. Majoor Lytle van het tweede rangers-bataillon wordt uit zijn functie ontheven. Hij weigert de aanval te leiden op de Pointe du Hoc, een hoogst strategische maar erg moeilijk inneembare positie tussen Utah Beach en Omaha Beach... Dit deel van de reeks vertelt de inname van de Pointe du Hoc: een operatie met een hoge dodentol voor een karig resultaat. Al noemden de overlevenden hun missie succesvol, de plaats blijft vooral een oord van herinnering aan de ontelbare opgeofferde mensenlevens."

De Verdwaalde Kapitein 2 sluit het tweeluik af. "Winter 1765, aan de oevers van de Mississippi. De overgave van Fort de Chartres, als teken van de volledige overdracht van al het land van koning Lodewijk XV aan de Engelsen, is slechts een kwestie van tijd. Het is Saint-Ange, de laatste Franse kapitein ter plaatse, die de overdracht moet regelen. Maar dat verloopt niet bepaald probleemloos, aangezien niet alle indianen het eens zijn met de voorwaarden van deze 'vrede'."


Prins Valiant 17
Prins Valiant 18
Prins Valiant 28Tien jaar geleden (!) kregen klanten van stripwinkels de kans om zich in te tekenen op de luxereeks van Prins Valiant. Het kostte Silvester uiteindelijk zoveel jaar om de reeks op groter formaat met telkens twee jaargangen per album af te ronden. In het laatste kwartaal van dit jaar komen namelijk de laatste twee delen van de klassieker van Hal Foster uit. In het laatste dubbelalbum 18 staat jaargang 1971 en een lijvig dossier.

Ondertussen loopt de reeks op regulier formaat, met telkens één jaargang per album, ook nog verder. In augustus staat deel 28 van de 35 voorziene albums op het programma. "De machtige graag Brecey van Bretagne heeft altijd alles gehad wat zijn hart begeerde. Na het zien van Aleta's schoonheid weet hij het zeker: zij wordt van hem! Tijdens een toernooi doet hij er dan ook alles aan om zich van prins Valiant en zijn zoon Arn te ontdoen..."


Vooruitblik Corto Maltese 14
10/06
TOP
Corto Maltese 14
Equatoria is de titel van Corto Maltese 14, het tweede album van het Spaanse duo Rubèn Pellejero en Juan Díaz Canales die de reeks van Hugo Pratt overnam. Dit jaar is het trouwens vijftig jaar geleden dat de reeks voor het eerst verscheen. Le Figaro onthulde er de cover van. Het album verschijnt op 27 september in het Frans en over de inhoud is nog niet veel bekend behalve dat het verhaal zich in Afrika afspeelt en dat er ivoorhandel aan te pas komt. De cover toont een strijdvaardige en gewapende Corto.

Op een nieuwe Blacksad blijft het nog even wachten, maar het scenario van Canales is klaar. In principe begint Juanjo Guarnido later dit jaar met het tekenen. Het nieuwe verhaal wordt een tweeluik. Eerder dan een nieuw album zal in 2018 een Blacksad-game verschijnen. Het wordt een point-and-click-avontuur, geproduceerd door het Spaanse Pendulo (Runaway, Yesterday) en het Franse Ys Interactive in opdracht van Microïds. De game komt zeker uit voor pc en misschien op console.

Blacksad


Druuna en de westernverhalen van Serpieri
07/06
TOP
Westernverhalen
Dark Dragon Books is klaar met de rest van het jaarprogramma. De uitgeverij speelde ons weer wat extra titels door die we weliswaar nog moeten toevoegen in de rubriek Te Verschijnen. Twee albums van Paolo Eleuteri Serpieri lichten we er nu al uit.

Hierboven zie je een ontwerpcover voor een nieuwe collectie bundelingen met oude, gerestaureerde en opgefriste westernverhalen die Serpieri in zijn vroegere carrière tekende. Zijn voorlopig laatst verschenen album was trouwens weer een western. Als gastauteur mocht hij namelijk een album van Tex Willer maken. Lees hier de bespreking. In de westerncollectie zullen drie dikke integrales verschijnen met daarin alle westernverhalen van Serpieri.

De eerste bundel verschijnt samen met het voorlopig laatste dubbelalbum van Druuna in een voordeelpakket met genummerde art print. In de vierde Druuna-integrale worden de verhalen De Vergeten Planeet en Kloon gebundeld. Serpieri beloofde dat er nog een allerlaatste, afsluitende verhaal komt van zijn erotische sf-reeks, maar zolang dat nog niet tastbaar is op papier blijft het afwachten.

Druuna integraal 4


Mieleke Melleke Mol 25 met medewerking van Jan Bosschaert
07/06
TOP
Mieleke Melleke Mol 25
Op 14 juni verschijnt bij Standaard Uitgeverij het vijfentwintigste album van Mieleke Melleke Mol. Dat zou een speciaal album worden, en inderdaad: op de cover zien we de naam van Jan Bosschaert staan. Hij maakte een reeks illustraties voor een bizar sprookje dat in de strip is opgenomen. Hieronder zie je twee fragmenten waar de tekst nog op moest komen. Klik erop voor een grotere weergave.

Mieleke Melleke Mol 25
Mieleke Melleke Mol 25

De kort inhoud van het album: "Hoera! Het is feest! Mieleke Melleke Mol vieren hun vijfentwintigste album.TATERATIE! Nieuwsgierig als ze zijn, ontdekken ze een heel groot geheim. Om dat op te lossen, vliegen ze stiekem met de molikopter naar de planeet Blafturnus. Wie ze daar ontmoete,n vinden ze echt fantastisch. Tussendoor vertelt Oma Tulp een geheimzinnig sprookje over 'De Drie Uiltjes'. Maar het sprookje blijkt ook een beetje echt gebeurd te zijn. Mieleke, Melleke en Mol zijn niet snel bang, maar deze keer gebeuren er toch wel rare dingen."


Glénat bereidt hommagecollectie van Conan voor
07/06
TOP
Conan
De voorbije jaren wist Glénat in het Frans een nieuw publiek, dat anders geen of minder Disney-strips leest, aan te boren door bekende stripmakers een eigen album met Disney-figuren te laten maken. Régis Loisel, Cosey, Nicolas Keramidas + Lewis Trondheim en Tebo maakten heel geslaagde album die ook nog eens opdoken in de Franse verkooplijsten. Het succes gaf aanleiding tot nog meer albums die in voorbereiding zijn terwijl er ook in de Verenigde Staten interesse kwam om Amerikaanse tekenaars een eigen Disney-album te laten maken. Er is vooralsnog geen initiatief genomen voor een Nederlandse vertaling.

Met hetzelfde idee in het achterhoofd bereidt Glénat een gelijkaardige collectie voor die in 2018 start, maar dan met een compleet tegengestelde figuur als onderwerp: Conan de barbaar. Verschillende teams maken elk een adaptatie van een van de oorspronkelijke Conan-romans van Robert E. Howard. De meeste tekenaars zijn er in 2016 mee begonnen zodat ze elk op hun eigen tempo kunnen werken aan een album dat in 2018 moet verschijnen. Het gaat om one-shots van 64 pagina's.

Er raakten al vijf speciaal gevormde Conan-teams bekend:
Anthony Jean + Mathieu Gabella
Didier Cassegrain (tekeningen) en Olivier Vatine (storyboard) + Régis Hautière
Etienne Le Roux + Luc Brunschwig
Pierre Alary + Jean David Morvan
Ronan Toulhouat + Vincent Brugeas
Ook Robin Recht, Thimothée Montaigne en Virginie Augustin werden in deze Conan-context genoemd.

Cassegrain, Vatine en Hautière hebben Rode Spijkers aangepakt, een verhaal dat al eens op legendarische wijze werd verstript door Barry Windsor-Smith en Roy Thomas, de man die ervoor zorgde dat Conan als stripreeks verscheen. Sherpa gaf het in 2007 nog eens uit in een luxeversie.


Vooruitblik Claus' laatste Rode Ridder-trilogie
03/06
TOP
De Rode Ridder: Trilogie
Nadat het voor Claus D. Scholz een uitgemaakte zaak was dat hij met pensioen zou gaan, bleef hij nog wel trouw op post tot zijn definitieve opvolger gekozen was en de toekomst van de reeks De Rode Ridder verzekerd was. Vanaf deel 250 was die overname een feit. Maar met deel 247, De Klauw, was hij aan een trilogie begonnen waarvan de vervolgdelen als afwisseling met verhalen van Peter Van Gucht (die de delen 248 en 249 voor hem schreef) zouden moeten verschijnen. Die afronding werd hem niet gegund.

Speciaal voor Stribbel Strips, distributeur van de strips van Saga Uitgaven en zelf ook een gelegenheidsuitgever (bijvoorbeeld van de eerste integrale van de nieuwe reeks Suske en Wiske Classics of de luxes van Dag en Heidi) tekende Claus alsnog de vervolgverhalen De Zwarte Drietand en Inferno, maar die waren samen met De Klauw enkel te koop in een luxetrilogie op groot formaat op slechts tweehonderd exemplaren. Bij de eerste negentig exemplaren werd onder verzegelde omslag een originele plaat uit een van de drie verhalen verkocht.

Die luxe raakte snel uitverkocht, en er kwam gemor van fans en lezers die de trilogie ook wilden lezen. Voor hen allen is er goed nieuws, want in september verschijnt de complete trilogie in een betaalbare softcoveruitvoering op een grotere oplage. De bundel zal te koop zijn tegen 15,95 euro. Een budget voor een inkleurder was er nog steeds niet, de trilogie verschijnt dus net als de luxe in zwart-wit. Opgepast: de verspreiding blijft beperkt tot stripspeciaalzaken. Mis deze uitgave dus geen tweede keer.

Via Catawiki loopt sinds kort trouwens een veiling van originelen uit De Rode Ridder 248, 249 en bovenvermelde trilogie. Al zijn Rode Ridder-verhalen zullen trouwens in luxetrilogieën met originele plaat verschijnen. De eerste veiling wordt op 10 juni afgesloten.


Vooruitblik Scratch Books
03/06
TOP
Chris Ware: Monografie
Scratch Books heeft het komende najaar in een overzicht gegoten. De albums die we nog niet hadden aangekondigd, stellen we in dit bericht voor.

Vooreerst is er een 280 pagina's tellende monografie van Chris Ware, de man die zich onsterfelijk maakte met Jimmy Corrigan en de Acme Novelty Library, maar ook talloze illustraties en covers maakte voor tijdschriften als The New Yorker, The New York Times en The Guardian. "Met foto's, schetsen, schilderijen, beeldhouwwerken, droedels, en nooit eerder gepubliceerd werk uit zijn vroege jeugd biedt Monografie een prachtig overzicht van het werk van de beste stripkunstenaar van dit moment." Makkelijk lezen wordt het niet, want het formaat is groter dan een A3, op 33 x 45,7 cm. De fans zullen ongever 60 euro moeten neertellen.


De Loterij
Familieziek
Een verrassende naam is Miles Hyman die voor de opgdoekte collectie Kaliber van Casterman de misdaadthrillers Bloednacht en De Zwarte Dahlia verstripte. Nu heeft hij The Lottery, een novelle van Shirley Jackson, bewerkt. Het verhaal verscheen oorspronkelijk in 1948 in The New Yorker. Het einde van dat verhaal over een jaarlijks ritueel in een Amerikaans dorpje shockeerde menig lezer. Abonnementen werden opgezegd en een hele zomer lang kreeg de redactie hate mail over zich heen. Toch groeide het kortverhaal uit tot een van de beroemdste in de Amerikaanse literaire geschiedenis. Het verhaal mocht echter niet verschijnen in Zuid-Afrika. Hymans keuze voor dit verhaal komt er niet zomaar want Shirley Jackson was zijn grootmoeder.

Ook een verstripping is Familieziek van Peter van Dongen (bekend van Rampokan en hij bereidt een tweeluik voor van Blake en Mortimer) naar de roman van Adriaan van Dis. "Onder de dreiging van de Koude Oorlog bereidt een vader zijn zoon voor op een grimmige toekomst. De vader, beschadigd door een vorige oorlog, trekt de jongen steeds meer mee in zijn fantasiewereld. Het boek vertelt het verhaal van een gezin uit Nederlands-Indië dat probeert te aarden in Nederland, hun nieuwe thuisland. Het is ook een portret van een vader-zoonrelatie die gekleurd wordt door trauma's en angst, en een portret van een zoon die te midden van dit alles langzaam zijn eigen weg zoekt."


De Grote Boze Vos
Octopus
Benjamin Renner is de bekroonde regisseur van de animatiefilm Ernest en Célestine (2012). Dit jaar bracht hij ook Grand Méchant Renard et Autres Contes uit die bestaat uit drie geanimeerde kortfilms. Een ervan is gebaseerd op zijn eigen strip De Grote Boze Vos die in 2015 verscheen. In Frankrijk raakten er 65.000 exemplaren verkocht. In november kunnen we het dikke komische album ook in vertaling lezen. "Elke dag neemt de Grote Boze Vos zich voor: vandaag vang ik zo'n malse kip! Maar de kippen zijn niet onder de indruk van zo'n schriel vosje en jagen hem de ren uit. Dan bedenkt hij een nieuwe strategie: als hij een nest eieren steelt en die uitbroedt, kan hij straks een heleboel kippen eten! Maar dan ontdekt hij hoe lastig het is om een kuikentje op te eten als het 'mama' tegen je zegt... De Grote Boze Vos wordt bevolkt door onder meer een gestoord konijn, een luie hond, een varkentje met een moestuin en een kip met een opvliegend karakter."

Komende week al verschijnt Mark Hendriks' nieuwste one-shot Octopus. "Een klein dorpje in Korea. Twee toeristen dwalen rond, op zoek naar authentieke ervaringen. Een clubje oude dames gaat wandelen. Een oude man zit onder een boom te drinken, hopend dat zijn vrouw er niet achter zal komen. Een vrouw runt overdag een toeristenwinkeltje en speelt 's avonds computerspelletjes met haar neefje. Maar ze heeft geen zin om te wachten op klanten en gaat liever vissen in een natuurreservaat. Daar, als ze zonder zuurstof met haar speer op vissen jaagt, ontdekt ze een octopus die kan praten. En wat hij zegt, vindt ze even irritant als intrigerend. In Octopus raken parallelle verhaallijnen langzaam in elkaar verstrikt als de tentakels van een octopus. In zijn prachtige, vrije tekenstijl vertelt Mark Hendriks een zonderling
verhaal waarin traditie en de moderne tijd elkaar raken en waarin niets is wat het lijkt."

Beide albums van Culottées circuleren al maandenlang in de Franse verkooptop. Scratch Books geeft het onder de titel Stoere Vrouwen ook een kans in het Nederlands. In deel 1 bundelt Pénélope Bagieu vijftien minibiografieën van stoere vrouwen uit de wereldgeschiedenis. "Wat hebben een Afrikaanse prinses, een Hollywoodster, een ontdekkingsreizigster, een Chinese keizerin, drie revolutionaire zusjes en een vuurtorenwachtster met elkaar gemeen? Het zijn allemaal vrouwen die zich zich door niets of niemand lieten tegenhouden bij het bereiken van hun doelen. Stoere vrouwen vertelt de verhalen van vijftien onafhankelijke vrouwen met lef die hun eigen gang gingen — tegen alle gebruiken en verwachtingen in."

Van Scratches, een uitzonderlijk mooi uitgegeven striptijdschrift onder redactie van Joost Swarte, staat een tweede nummer in de steigers. Swarte verzamelt opnieuw het werk van internationale stripkunstenaars en talent van eigen bodem.

Monster verschijnt binnenkort. Het is een eenmalig tijdschrift in gelimiteerde oplage met bijdragen van Anne Stalinski, Merel Barends, Dace Sietina, Jeroen Funke, René Windig, Peter de Wit, Eliane Gerrits, Lae Schäfer en Tommy A. onder leiding van Wasco.

Van diezelfde Wasco is Het Werk in voorbereiding, een jaar gevat in strips op Wasco's geheel eigenzinnige wijze. Het boek zal effectief 365 strips bevatten.


Scratches 2
Monster
Het Werk


Vooruitblik Dark Dragon Books
03/06
TOP
Wika 1
Wika 2Dark Dragon Books speelde ons weer enkele titels door die het zal uitgeven. Vooreerst is er de fantasyreeks Wika, weelderig getekend door Olivier Ledroit met Thomas Day als coscenarist. Na Requiem - De Vampierridder en zijn bijdrage aan de reeks Kronieken van de Zwarte Maanpaste Ledroit zijn tekenstijl aan voor een lieflijker presentatie dan zijn traditionele blood and gore. Er wordt dan ook nadrukkelijk gemikt op een groter publiek want Wika is fantasy, avontuur en ook het hippe genre steampunk.
Wika is de dochter van het feeënkoppel Claymore en Titania. Prins Oberon kan het nog steeds niet verkroppen dat hij zijn geliefde Titania verloor aan Claymore en valt het kasteel aan waar de feeën wonen. Wika wordt toevertrouwd aan een landbouwersgezin nadat haar vleugels werden afgeknipt om haar afkomst te verhullen. Dertien jaar later trekt Wika naar de hoofdstad waar Oberon regeert. Ze ontmoet er de jonge Bran, een dief die haar alle geheimen van de stad vertelt. Beetje bij beetje ontwikkelt Wika haar feeënkrachten en dat trekt de aandacht van Oberon.
Er zijn vier delen van Wika gepland, twee ervan zijn al verschenen in het Frans. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Pat Mills het zou schrijven, maar uit tijdsgebrek moest hij afhaken. De albums verschijnen in soft- en hardcover.


Steam Noir 1
Steam Noir 2
Steam Noir 1
Een pure steampunkserie wordt Steam Noir van Duitse makelij. Deze reeks werd in het Duits voltooid na vier delen en is gebaseerd op het rollenspel Opus Anima. We hebben geprobeerd een korte inhoud te schrijven, maar we verstehen er niets van.


Pirates of the Caribbean
Pirates of the Caribbean
Pirates of the Caribbean
Pirates of the Caribbean
Pirates of the Caribbean
Pirates of the Caribbean
We hadden al eerder aangekondigd dat Dark Dragon Books de stripversie van de nieuwste Pirates of the Caribbean-film Salazar's Revenge zal uitgeven. Wel, ook de eerste vier films zijn ooit verstript en zullen in dezelfde reeks (opnieuw) vertaald worden. Daarbovenop verschijnt ook de spin-off De Avonturen van de Pirates of the Caribbean waarin de hoofdpersonages avonturen beleven die zich tussen de verschillende films afspelen. Zo'n beetje als al die Star Wars-reeksen waar Dark Dragon Books er maandelijks van uitgeeft, bijvoorbeeld deze kersverse Poe Dameron.


Bouncer 10 wordt dubbeldik
03/06
TOP
François Boucq
Hierboven zie je François Boucq aan het werk met het inkten van Bouncer 10. Het album zou in november moeten verschijnen en is volgens de tekenaar minstens negentig pagina's dik. Het kunnen er nog meer worden, want hij heeft nog niet alle door Alejandro Jodorowsky geschreven scène skunnen verwerken.

Boucq tekent zich dit najaar extra in de kijker, want na enkele jaren verschijnt er weer een album van De Janitor (op scenario van Yves Sente) in oktober. Diezelfde maand verschijnt trouwens ook de vierde integrale van Bouncer.


Bloedkoninginnen breidt uit met Cleopatra
03/06
TOP
Cleopatra
Deze maand publiceert Daedalus deel 4 in de reeks Eleonora - De Zwarte Legende in de overkoepelende reeks Bloedkoninginnen. De Franse reeks bij Delcourt telt vijf delen. Ondertussen daagt er al een nieuwe Bloedkoninginnen-reeks aan de einder, want in augustus verschijnt in het Frans het eerste deel van Cleopatra, getekend door Joël Mouclier en geschreven door Marie en Thierry Gloris. Mouclier is de tekenaar van de ninetiesreeksjes Draken en Semio, Thierry Gloris schreef onder meer die andere Bloedkoninginnen-reeks Isabelle - De Wolvin van Frankrijk, Codex Angélicus, NSA en Aspis, Detectives van het Ongewone. De Egyptische koningin Cleopatra hoeven we allicht niet voor te stellen.

In de reeks Bloedkoninginnen worden diverse historische vorstinnen geportretteerd. Tseu-Hi - De Drakenvrouw en Fredegonde - De Bloeddorstige zijn nog twee andere reeksen


Robbedoes-universum breidt uit naar zeven reeksen
31/05
TOP
Robbedoes Special 1
Robbedoes Special 1
Robbedoes SpecialAfgelopen maandag stelde uitgeverij Ballon Media de gloednieuwe reeks Robbedoes Special voor in kapel Elzenveld in hartje Antwerpen. Bekijk hier onze fotoreportage. Voor het eerst in 79 jaar mocht een Vlaams team het uithangbord van uitgeverij Dupuis onder handen nemen en dat is uitzonderlijk. Het voorstel voor de strip kwam van Charel Cambré en Marc Legendre die na het afronden van de reeks Amoras en voor het starten van De Kronieken van Amoras de stoute schoenen aantrokken om de Nederlandstalige poot van Dupuis een mail te sturen. CEO Alexis Dragonetti reageerde meteen enthousiast. Hij gaf het duo na amper een halve minuut groen licht. Ook bij de Franstalige tak van Dupuis was er geen bezwaar, zolang de Marsupilami, Guust Flater en zijn entourage niet gebruikt werden. Dat het verhaal zich gedeeltelijk in Zuid-Frankrijk afspeelt, gaf weliswaar aanleiding tot een discussie of het territorium van de Vlaamse Robbedoes niet moest afgebakend worden tot de hele wereld behàlve Frankrijk, maar uiteindelijk konden Cambré en Legendre hun gang gaan. Een onmiddellijke Franse vertaling is weliswaar nog niet aan de orde.

Voor beide auteurs is het een droom die uitkomt. Ze hebben André Franquin heel hoog zitten, maar ze trappen niet in de val er een kopie of hommage van te maken. Het blijft de tekenstijl van Cambré met de opdracht aan mede-inkter Wim Swerts goed te kijken naar de dynamische lijnvoering van Jose Luis Munuera (die de albums 47 tot 50 tekende). Het dolkomische achtervolgingsverhaal is pretentieloos en tijdloos gesitueerd in een sixtiessfeer waarin bakelieten telefoons rinkelen, kinderen nog spelen in een cowboypakje of een pet met ventieltje op hun kruin dragen en het Zuid-Franse decor herinneringen oproept aan familiereizen uit onze jeugd. Het eerste album ligt sinds vandaag in de winkel. Hier kan je al een bespreking lezen. Het contract bestaat uit een reeks van drie albums en daar hoeft het voor alle betrokken partijen niet bij te blijven. Deel 2 verschijnt in december, deel 3 in het voorjaar van 2018, telkens als softcover (6,95 euro) en als luxe (49,95 euro) met andere cover, gesigneerde ex-libris en een making-offkatern van acht pagina's.

Robbedoes Special
Ballon Media ziet het alvast groots om Robbedoes Special te lanceren en in feite tegelijk het personage Robbedoes te herlanceren. De uitgeverij trok een budget van meer dan 200.000 euro uit om een nationale printcampagne in dagbladen en tijdschriften te financieren. Het verhaal loopt sinds maandag in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. In Humo van deze week staat een publireportage van drie pagina's met verschillende interviews en een extra voorstelling van de personages. Ook in winkels zal je er niet naast kunnen kijken. En dan zijn er nog de digitale campagnes via social media, een signeertournee in specifieke winkels in Vlaanderen en Nederland en op 21 juni in Comics Station in Antwerpen, een puzzelgame via het mobiele spelletjesplatform OJOO, aanwezigheid op de evenementen Pennenzakkenrock, het Brusselse Stripfeest en de Antwerpse Boekenbeurs. Via www.ballonmedia.com/robbedoeswedstrijd maak je tot 30 juni zelfs kans om een reis naar Zuid-Frankrijk te winnen.

Hoewel elk nieuw album van de hoofdreeks Robbedoes en Kwabbernoot en Robbedoes door... nog wel opduiken in de verkooptop-100 in Vlaanderen, met af en toe even een notering in de top-10, is de bekendheid van het personage en de stripreeks in onze regio tanend. En dan moet je als uitgever durven ingrijpen. In Vlaanderen en Nederland zijn we van populaire reeksen gewoon dat er meerdere albums per jaar verschijnen. Kinderen kennen het personage hoogstens van de tekenfilmserie of van de spin-off De Kleine Robbe. De inbreng van Cambré en Legendre kan helpen om de regelmaat te verhogen, zelfs te verdubbelen, en Robbedoes wat populairder te maken. Maar ook de Franstaligen zitten niet stil. Er wordt als vanouds gewerkt aan nieuwe albums in de hoofdreeks en de nevenreeks Robbedoes door..., in juni verschijnt het eerste deel van een spin-off over Zwendel (de vertaling verschijnt later) en er komt een extra Robbedoes-reeks die Yoann en Fabien Vehlmann, de huidige auteurs van Robbedoes en Kwabbernoot, zullen afwisselen met de hoofdreeks. Met het sporadisch verschijnende De Kleine Robbe en de reeks Marsupilami (een spin-off met Franquins mythische springbeest dat hij voor de reeks Robbedoes en Kwabbernoot creëerde) erbij bestaat het Robbedoes-universum binnenkort uit zeven verschillende reeksen, speciale en eenmalige albums en integrales uitgezonderd. Dat vraagt om een vernieuwd overzicht met aanvullingen...


Twee hoofdreeksen
Het nieuwe Robbedoes Special hebben we nu al wel uitgelegd. Ook de hoofdreeks loopt gewoon door. Het contract met Yoann en Vehlmann was al langer verlengd tot tenminste maart 2021. Zoals gewoonlijk verwees ook het einde van deel 55 naar het volgende album. Daarin vinden we onze helden terug in Hollywood. Ze zijn uitgenodigd op de opnames van een film die zich in de jaren 1940 afspeelt. We zien er de actrice uit deel 52, De Schaduwzijde van Z, in terug, maar ook nazi's die de laatste jaren wel vaker opduiken in verschillende Robbedoes-verhalen). Als Robbedoes Special na deel 3 blijft bestaan, zullen er vanaf 2018 dus twee hoofdreeksen lopen waarbij er in principe jaarlijks twee Robbedoes Specials en één Robbedoes en Kwabbernoot of Supergroom (zie verder) zullen verschijnen. Robbedoes en Kwabbernoot 56 verschijnt in 2018.


Robbedoes door...
De nevenreeks met afwijkende, maar wel nog te verkopen interpretaties van Robbedoes door gastauteurs breidt verder uit en er komen almaar nieuwe namen bij terwijl eerdere auteurs opnieuw een album maken.

Dat is bijvoorbeeld het geval voor Émile Bravo (Het Dagboek van een Fantast) die inmiddels met het inkten is begonnen van zijn turf van 350 pagina's. Bravo wilde er enkel werk van maken als hij een goed idee had, en dat vond hij naar eigen zeggen. Het centrale thema wordt de Holocaust. Ook de cruciale rol van Jean Doisy, de eerste hoofdredacteur van het weekblad Robbedoes en de uitvinder van Kwabbernoot, bij het redden van Belgische Joden zal aan bod komen. Dat vervolg zal zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog tijdens de Bezetting. In het begin zal Kwabbernoot naar het front trekken en voor de rest zal in het album vooral een bange Robbedoes de verschrikkingen van de oorlog meemaken om hem daaruitvolgend de moed te geven die hem vandaag zo kenschetst. Bravo ziet de Robbedoes van vandaag als een overlever, maar hoe doorstond hij de oorlog? Hoe werd hij de avonturier en de mensenvriend? In het eerste deel ontdekte hij de horror van het nazisme, in het vervolg zal hij nog meer moeten reageren. Dat Bravo zijn eerste one-shot maakte, heeft-ie te danken aan Fabrice Tarrin (die Het Graf van de Rommelgems tekende). Tarrin vertelde 'm over het concept van de nevenreeks en vroeg Bravo een scenario voor hem te schrijven. Omdat Tarrin het verhaal wilde situeren in de jaren 1960 — zodat het min of meer kon aansluiten op QRN op Bretzelburg — haakte Bravo af die liever over Robbedoes' jeugd wilde vertellen. In zijn plaats kwam Yann die een verhaal voor Tarrin schreef en vervolgens eveneens hoog scoorde met Piccolo in Veldgroen waar twee vervolgalbums uit voortvloeiden. Bravo's album verschijnt in 2019.

In het eerste boek van La Véritable Histoire de Spirou, een lijvig naslagwerk over de geschiedenis van het strippersonage Robbedoes, maakte het schrijverskoppel Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault bekend dat Robbedoes gebaseerd is op een piccolo die dodelijk verongelukte aan boord van het cruiseschip waarop hij werkte en dat tussen de Franse havenstad Le Havre en New York voer. Yves Sente las deze anekdote ook en wilde in zijn verhaal nagaan wie die jongen was en hoe hij stierf. Hij verzon een triestig en een beetje een hard verhaal waarin ook een lief ogend meisje meespeelt. Met dat als Ptirou getitelde verhaal wil hij bewijzen dat hij meer kan dan andermans reeksen (Blake en Mortimer, XIII, Thorgal) voortzetten. Tekenaar Laurent Verron (Bollie en Billie, Govert Suurbier) is de uitverkoren tekenaar van het 'echte' verhaal achter de persoon die Rob-Vel inspiratie bood voor de creatie van de jeugdheld Robbedoes. Er was eerst sprake dat het verhaal zou verschijnen als een afzonderlijk album of zelfs in de collectie Vrije Vlucht (wat nooit werd bevestigd), maar het zal nu toch verschijnen in de nevencollectie. Het album verschijnt in december in vertaling.

Zidrou schreef al mee aan het Robbedoes-one-shot van Frank Pé (Het Licht van Borneo). Dat doet hij ook voor Marc Hardy (G. Raf Zerk, Arkel). Onder de titel Soumaya, een Arabische term voor we weten nog niet wat, speelt het verhaal zich op aangeven van Hardy gedeeltelijk af in het Verre Oosten. Het zal zeker geen klassiek avonturenverhaal worden of een klassieke Robbedoes-strip. Het wordt een hard en realistisch verhaal. Zidrou vergeleek het met de Batman-strips van Frank Miller die zijn eigen visie op de personages en het universum waarin ze bestaan uitwerkte. Eenzelfde aanpak streeft Zidrou na. "Soumaya vertelt het eerste liefdesavontuur van Robbedoes. Zoals dat hoort voor een zichzelf respecterende piccolo begon het allemaal in de lift. Het is ook een denkoefening over de status van 'held'." Hardy was niet tevreden over wat hij al had gemaakt en verbrandde zeventien pagina's op zijn barbecuestel alvorens te herbeginnen. De tekenstijl van die mislukte pagina's lag in de lijn van Vuur, de al na één album afgevoerde reeks op scenario van Tome. Het kostte Hardy een jaar om de juiste grafische klik te maken.

Als Bravo en Olivier Schwartz meerdere albums mogen tekenen, dan Fabrice Tarrin ook. We liepen niet hoog op met Yanns scenario voor het one-shot Het Graf van de Rommelgems, maar voor Tarrins tweede Robbedoes-album is Fred Neidhardt de schrijver. In 2004 werkte het duo al samen aan de jeugdreeks Nestor et Polux (getekend door Olivier Grojnowski) dat in Pif Gadget verscheen. Neidhardt kleurde samen met zijn vrouw Het Graf van de Rommelgems in. In 2010 en 2011 tekende Neidhardt de Robbedoes-parodie Les Aventures de Spouri et Fantaziz met Kwabbernoot als migrant voor enkele bijlages van het weekblad Spirou. De meningen van de lezers waren zeer verdeeld. Zijn naar verluidt zeer grappige Robbedoes-verhaal brengt de held terug naar Rusland (zie ook Robbedoes in Moskou).

Ook Fabrice Parme (de tekenaar van het door Lewis Trondheim geschreven Robbedoes-verhaal Paniek op de Atlantische Oceaan) komt terug. Deze keer schrijft hij zelf het scenario.

Robbedoes door... Dany + Yann

Yann
is voor meerdere tekenaars actief. Voor Dany (Rooie Oortjes, Roze Bottel en Duifje Vleugelslag) schreef hij een verhaal waar de tekenaar met de duizend verschillende projecten momenteel toch prioriteit aan lijkt te geven. Volgens de karige info, van Dany zelf, gaat het verhaal de richting uit van de fantasy. Het heeft de Franse titel La Gorgone Bleue.

Christian Durieux (Eerlijke Lui, Oscar, Mobilis) is ook al een tijd bezig met een verhaal. Zijn Robbedoes-album is gepland voor 2018. Hij had er het volgende over te vertellen: "We vinden er Kwabbernoot in terug als groom. Robbedoes en Kwabbernoot zijn dus zo'n beetje Laurel en Hardy als groom en dat vind ik heel prettig. Het verhaal ontwikkelt zich binnenskamers in een afgelegen hotel, het Pacific Hotel, dat normaal gezien de titel van het album wordt. Door het binnenskamers te houden, kan ik spanning en een zekere theatraliteit opbouwen die ik graag opvoer. Het is een project dat ik al vijfentwintig jaar in het achterhoofd heb en dat ik heb aangepast voor de personages Robbedoes en Kwabbernoot. Nu kan ik het me niet meer voorstellen zonder hen."

Robbedoes door... David Etien
Robbedoes door... David EtienDavid Etien
postte op zijn Facebook-pagina boven- en nevenstaande plaatjes met nazi's (daar zijn ze weer!) die naar Rommelgem rijden. De scenarist is nog niet bekend. Etien is de tekenaar van het volgende prequelalbum van Op Zoek naar de Tijdvogel waarvan het tekenwerk is afgerond, nu rest nog het inkleuren. Daedalus start in juli met de vertaling van zijn De Vier van Baker Street.

Sinds Didier Conrad de tekenaar is van Asterix was het na verloop van tijd duidelijk dat hij een door Christophe Arleston geschreven verhaal dan toch niet zou tekenen hoewel Conrad er al aan was begonnen. Arleston keurde naar verluidt de eerste pagina af omdat het te veel Franquin was. Hij zag het meer als Hugo Pratt (Corto Maltese). Het decor van het verhaal is Venetië. Uitgeverij Dupuis stelde Arleston andere tekenaars voor, maar hij had zelf een naam in het achterhoofd. De keuze zou al gemaakt zijn.

Uit dezelfde entourage van Tehem (Pas Op, Robbedoes!) komt Tebo, de tekenaar van komische strips als Captain Biceps en een vorig jaar verschenen, Franstalig album van Mickey Mouse voor uitgeverij Glénat.

La Théorie des Dominos (De Dominotheorie) wordt een speciaal album op scenario van de in Engeland geboren en in Marseille wonende Christopher Longé (tekenaar van Op Kamers). Hij schreef zeven kortverhalen van elk acht pagina's over een bepaalde zaak uit het standpunt van telkens een ander personage, zijnde IJzerlijm, Kwabbernoot, Zwendel, de graaf van Rommelgem, Wiebeling, Robbedoes en Spip. Het extra bijzondere is dat elk kortverhaal wordt getekend door een verschillende illustrator die verbonden is aan de Amerikaanse animatiefilmstudio Pixar. Bill Presing zou het verhaal over IJzerlijm tekenen. Drie andere tekenaars zijn alvast Ted Mathot, Ronnie del Carmen en Pascal Campion.

Jean Dufaux wil zich meer en meer toeleggen op korte reeksen of one-shots. Volgens een interview van vorig jaar denkt hij na over hoe hij zijn Robbedoes-verhaal zal aanpakken en welke thema's hij wil behandelen, wat nog geen garantie is op een concreet album.

Robbedoes door Hanco Kolk

Cambré en Legendre hebben Nederlander Hanco Kolk (S1ngle, Gilles de Geus, De Man van Nu) de pas afgesneden om als eerste een album van Robbedoes te maken dat uit ons taalgebied voortkomt. Zijn verhaal zal zich voor een belangrijk deel in Rotterdam afspelen en heeft de titel Het IJzeren Gordijn. Extra nieuws: zijn album verschijnt eind oktober, ook in luxe-uitvoering.

Robbedoes door Chris Evenhuis + Kid Toussaint
Robbedoes door Chris Evenhuis + Kid Toussaint

Nog een andere Nederlander had een album van Robbedoes kunnen maken, maar een summier voorstel van Chris Evenhuis (Snooze, Notorious Circus) en scenarist Kid Toussaint (Holly Ann, Magic 7) over een kloon van Robbedoes gaat niet door (zie afbeelding linksboven). Toussaint werd zelf gevraagd door Dupuis om een voorstel uit te werken. Van hem werden ook Robbedoes-projecten geweigerd met Paul Renaud (Red Sonja en covertekenaar voor heel wat comicreeksen), zie prent rechtsboven, en de Spaanse comictekenaar David Lafuente, die werkte aan onder meer X-Men, Ultimate Comics: Spider-Man en Batman Eternal, zie hieronder. De lijst met ondertussen geweigerde of voorgestelde projecten die niet doorgaan is trouwens veel langer dan dit.

Robbedoes door David Lafuente + Kid Toussaint
Robbedoes door David Lafuente + Kid Toussaint


Spin-off
De Kleine Robbe en Marsupilami lopen al heel wat jaartjes. In het najaar staat een Frans album van De Kleine Robbe gepland, maar dat wordt een album met interviews naar aanleiding van de Franse verfilming met een selectie van oudere gags. Dit album wordt niet vertaald. Van Marsupilami is onlangs deel 30 verschenen.
In juni komt er een andere spin-off bij, de vertaling is pas voor 2018. Het betreft een spin-off over Zwendel en zijn zestienjarige dochter Zandra. Jose Luis Munuera, die op scenario van Jean David Morvan Robbedoes en Kwabbernoot deel 47 tot 50 tekende, is hier de auteur van. Zwendel toont zich als een overbeschermende vader die tijdens een ruzie met zijn dochter per ongeluk een laserstraal op een stad afvuurt. Zandra's door Zwendel getergde vriendje moet ondertussen zien te ontsnappen aan Zwendels killer robots. Een politicus komt zich ook nog eens op de geniale uitvinder wreken omdat Zwendel hem de verkoop van de Zwendelstraal weigerde. De Zwendelbasis wordt aangevallen door soldaten. Een origineverhaal hoort er ook nog bij, want we willen toch weten waar Zandra vandaan komt? Die waarheid over haar oorsprong had zij weliswaar liever niet willen weten...

Zwendel 1


Superheld
Les CaptainzEen nieuwe reeks wordt Supergroom, een voortzetting van een kortverhaal dat Yoann en Vehlmann in 2015 voor het weekblad Spirou maakten. Dat verhaal viel zodanig in de smaak van de lezers en de uitgever dat er een reeks in de steigers staat waarin Robbedoes als superheld optreedt. Door deze serie zou er nog maar eens om de twee jaar een album verschijnen van Robbedoes en Kwabbernoot, want Yoann zou een album van de gewone Robbedoes en Kwabbernoot jaarlijks afwisselen met een album van Supergroom.
Yoann pastte zijn stijl wat aan naar het voorbeeld van de Britse tekenaar Jaimie Hewlett (Tank Girl, Gorillaz) en dat is niet toevallig. Yoann en Hewlett publiceerden beiden voor het eerst in het magazine Deadline in de jaren 1990. Yoann voelde zich toen een verwante geest met Hewlett. Ook Yoanns eerste Robbedoes-album, Versteende Reuzen, was nog geënt op die stijl.
Vorige week verscheen van Yoanns hand het Franstalige album Les CaptainZ bij Le Lombard op scenario van Olivier Texier. Het is eveneens een superheldenpastiche die Yoann eigenlijk al was begonnen voor hij aan Robbedoes en Kwabbernoot begon.

Supergroom

En meer...
We hadden eerder ook al een kortverhalenbundel aangekondigd die in de hoofdreeks zou verschijnen, maar uit een gesprek met Yoann op het festival van Angoulême in januari 2017 bleek dat die kortverhalen als deel 5 als een buitenreeksalbum zullen verschijnen. Enkel de eerste twee albums raakten ooit vertaald. Het gaat om losse verhalen die Yoann en Vehlmann de afgelopen tien jaar voor Spirou maakten, aangevuld met een exclusief voor het album gemaakt kortverhaal. Volgens een oudere Franse planning verschijnt dat album in oktober.


Stripgids weldra terug als betalend tijdschrift
31/05
TOP
Stripgids
Na het opnieuw opstarten van het stripinfomagazine door het wegvallen van subsidies en de overstap van voormalig hoofdredacteur Toon Horsten naar Standaard Uitgeverij, waar hij sinds februari uitgever is, maakt Stripgids op 15 juni een doorstart. Het eerste nieuwe nummer telt 132 pagina's (waarvan er 32 zijn ingepalmd door Nix, een lid van de redactie), maar het is niet langer gratis te verkrijgen. Voor het eerste nummer, gedrukt op mooi papier en uitgegeven als een boek, geldt een introductieprijs van 9,99 euro. Er hoort ook een door Nix gesigneerde ex-libris bij. Vanaf het tweede nummer stijgt de prijs naar 14,99 euro. In elk nummer wordt een dertigtal pagina's gewijd aan een gastauteur, in het eerste nummer dus Nix, en zal er telkens exclusief werk bijgevoegd worden. De verspreiding wordt ook breder en het verschijnt slechts twee keer per jaar. Ondertussen wordt de website wel nog aangepast naar een nieuw dragend medium over strips.

De inhoud van het eerste nieuwe nummer wordt als volgt samengevat:
"Stripgids is hét blad voor de stripliefhebber, al sinds 1974. Vanaf dit nummer brengt het elke zes maand een onweerstaanbare mix van voorpublicaties, essays, kortverhalen, recensies en interviews. Stripkenners roemen het blad omwille van de diepgang en de kwaliteit van de bijdragen. Zij die daarentegen slechts sporadisch een strip in handen houden, worden bekoord door de waaier aan onderwerpen, de variatie in stijlen en de mix tussen bekend en onbekend werk. Stripgids is, zoals zijn naam suggereert, een betrouwbare strip doorheen de wondere wereld van het beeldverhaal.

De redactie wordt bemand door vooraanstaande stripmakers als Judith Vanistendael, Simon Spruyt, Marc Legendre en Nix, naast journalisten Karl Van den Broeck (Apache.be, voorheen De Morgen en Knack) en Roel Daenen (Bruzz).

In dit eerste nummer: nieuw werk van Nathalie Carpentier, Jeroen Janssen, Kim, Simon Spruyt, Judith Vanistendael, Aniss El Hamouri, Charlotte Dumortier, Jente Vanloven, Wilbert Van der Steen, Lukas Verstraete, Gabri Molist, Dieter VDO, enzovoort. En boeiende interviews en essays met en over onder andere Otto-Jan Ham, Johan De Smedt, Comics Station, censuur, digitale strips, erfgoed, Red Rider en nog véél meer."


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel