BD Must Uitgeverij L Uitgeverij L Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 29 april:

Vooruitblik Dark Dragon Books
Boek Mijn Vriend Spider-Man
Bastien Vivès heeft een nieuw one-shot


Updates van 26 april:

Strip2000 en Gorilla stoppen ermee
Uitdoofscenario voor Marvel-vertalingen
Pirates of the Caribbean, de strip

Updates van 22 april:

Sleenovia weldra in de winkel
Vooruitblik Fax uit Sarajevo
Plannen voor Urbanus-musical
Enquête over lees- en koopgedrag

Updates van 15 april:

Klassiekers van Mœbius bij Sherpa
Vooruitblik Babbel & Boef
Hanabi Publishers weldra van start
Vooruitblik Bloem van de Wereld

Updates van 8 april:

Vooruitblik Asterix en de Race door de Laars
Vooruitblik Daedalus
Aangevulde herdruk van De Terugkeer van de Wespendief

Updates van 5 april:

Caroline Baldwin keert dit jaar terug

Updates van 1 april:

Vooruitblik Libertalia
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2017: aprilmei • juni • juliaugustusseptemberoktober • november • december
2018: januari • februari • maart
 
Vooruitblik Dark Dragon Books
29/04
TOP
De Eenhoornridder
De Eenhoornridder De Eenhoornridder De Eenhoornridder De Eenhoornridder
Dark Dragon Books voegt nog wat titels toe op de planning van juli en die stellen we graag aan je voor, al zeker het sterke one-shot De Eenhoornridder door Guillermo González Escalada en Stéphane Piatzszek.
Tijdens de slag bij Crécy in 1346, aan de vooravond van de Honderdjarige Oorlog, biedt ridder Juan de la Heredia zijn paard aan de Franse koning aan om hem uit zijn benarde positie te helpen. De ridder wordt omsingeld door de Engelsen, hij trekt zijn harnas uit om onbelemmerd te kunnen bewegen en zijn woede de vrije loop te geven. Zijn moordlust houdt hem in leven, maar hij wordt doorboord door een zwaard. Terwijl het leven uit hem vloeit, ontdekt hij dat hij gespietst is door de hoorn van een eenhoorn. 's Morgens leeft hij nog steeds en jaagt hij op het mythische dier om te weten waarom hij niet mocht sterven.


Op de Barricades! 1
Op de Barricades! 2
Voor een nieuwe reeks van Wilfrid Lupano (Alim de Leerlooier, Krasse Knarren, Het Rechte Pad, De Engelsman die niet van Vuurwapens Houdt) zitten we op de eerste rij. In de conceptreeks Op de Barricades! schrijft hij afgeronde verhalen per album die worden getekend door verschillende tekenaars. Deel 1 is het werk van Xavier Fourquemin (De Legende van het Wisselkind, De Wezentrein), deel 2 door Anthony Jean (De Eenhoorn). Het derde en laatste deel is getekend door Lucy Mazel. Elk album gaat over een andere vrouw die mee op de barricades stond tijdens de onlusten in de Commune van het negentiende-eeuwse Parijs. Over dezelfde gebeurtenissen, die slechts een drietal maanden duurden in de winter van 1870 en 1871, maakte Jacques Tardi het vierdelige De Stem van het Volk. Elk album is dus afzonderlijk te lezen, maar het hoofdpersonage van het ene album is een nevenpersonage in de andere. Op historisch vlak leidde de sterkte van de vrouwen naar de eerste officiële feministische beweging op Frans grondgebied.


Star Wars: De Laatste Vlucht van de Harbinger 1
Star Wars: De Laatste Vlucht van de Harbinger 2
Elke maand albums van Star Wars, zo ook in juli met het tweeluik De Laatste Vlucht van de Harbinger dat zich afspeelt tussen A New Hope en The Empire Strikes Back. We maken kennis met een elitegroep van zeven uiterst effectieve Imperial Stormtroopers die het de Rebellen knap lastig maken. Deze verhaallijn sluit aan bij de hoofdreeks en eindigt met een climax die in de volgende cyclus overgaat.


Assassin's Creed: Zonsondergang 1
Assassin's Creed: Zonsondergang 2
Zonsondergang is de volgende complete cyclus in de reeks Assassin's Creed. We volgen Charlotte die een middel zoekt om de Assassin's te helpen de plannen van de Tempeliers te dwarsbomen. Diep uit het geheugen van haar Inca-voorouder moet een woord opgerakeld worden om hen te redden.


Wraithborn Redux 1
Wraithborn Redux 2
Wraithborn Redux 3
Wraithborn Redux is een oudere creatie van Joe Benitez, de maker van de steampunkthriller Lady Mechanika. De oorspronkelijke serie uit 2005-2007 gaat over een normaal, verlegen meisje dat op een dag bovennatuurlijke krachten krijgt. De tweede hoofdrolspeler is een jong, trotse krijger die zijn krachten aan haar verloor. Samen binden ze de strijd aan met demonische wezens om de mensheid van het slavendom te behoeden. Het enige wapen waarmee ze dat kunnen doen, is de Wraithborn die bewaard wordt door een geheim krijgersgenootschap.

De Avonturen van Lila, Lea en LeeDe Avonturen van Lila, Lea en Lee: Drie Sterren Cupcakes is een meisjesverhaal dat is neergepend door Maxe L'Hermentier, die voor tekenaar Looky fantasybewerkingen maakte van Belle en het Beest en Sneeuwwitje. Lea is de leidster van het groepje en is ene extraverte fashionista die ervan droomt haar eigen modelijn te creëren. Lee experimenteert graag. Ze ontwikkelt de eerste biologische make-up. En Lila is het meest verlegen vriendinnetje. Ze is een echte geek en is goed op de hoogte van de laatste gadgets. En ze kookt ook graag. In dit eerste album moet ze stage lopen in een prestigieus restaurant waar ze de rottigste karweitjes moet opknappen en moet luisteren naar een weinig begripvolle chefkok. Gelukkig kan ze rekenen op haar wil, creativiteit en haar vriendinnen om van haar stage een succes te maken.


Boek Mijn Vriend Spider-Man
29/04
TOP
Mijn Vriend Spider-ManHet lot van Spider-Man hing in het Nederlandstalig taalgebied al een tijdje aan een zijden draad, maar deze zomer wordt de comicvertaling van The Superior Spider-Man toch stopgezet. Stripjournalist Michael Minneboo was geen fan van de verhaallijn waarin Doc Ock in de huid kroop van zijn vijand. Minneboo is al dertig jaar een ontzettend grote fan van Spider-Man en schreef er een boek over. Mijn Vriend Spider-Man verschijnt eind mei bij Uitgeverij SubQ. Een dikke maand later komt de nieuwste Spider-Man-film Homecoming in de zalen.

"Dit boek is een onderzoek naar wat het betekent om fan te zijn. Naast zijn persoonlijke verslag gaat Minneboo in gesprek met filosoof Ad Verbrugge, rouwdeskundige Daan Westerink, mediawetenschapper Dan Hassler-Forest, fancultuurexpert Linda Duits en stripmaker Steven de Rie. Aan bod komen kwesties als: Hoe word je een fan? Waarom hebben we in Nederland geen superhelden? Welke levenslessen kunnen we leren van de Spider-Man-verhalen en hoe bieden ze troost? En waarom moest Spider-Man scheiden?

Mijn Vriend Spider-Man biedt een persoonlijke en luchtige kijk in de wereld van de fan en een blik achter de schermen bij uitgeverij Marvel. De biografie van Peter Parker en een overzicht van de beste Spider-Man-verhalen ontbreken uiteraard niet.

Michael Minneboo (1977) is freelance journalist. Hij geeft lezingen over superhelden en wordt regelmatig gevraagd als stripexpert voor onder andere radioprogramma's. Zijn artikelen over strips en populaire cultuur verschenen in onder andere de VPRO Gids, Nieuwe Revu, Het Parool, Stripgids, Eppo Stripblad en Schokkend Nieuws. Hij is winnaar van de Persprijs Brussel 2015 en blogt al meer dan tien jaar op michaelminneboo.nl."


Bastien Vivès heeft een nieuw one-shot
29/04
TOP
Une SœurDe laatste jaren was Bastien Vivès vooral actief voor de mangareeks Last Man (in vertaling helaas stopgezet) waar ondertussen al een tekenfilmserie en een game uit voortvloeide. Deze week verschijnt bij Casterman eindelijk weer een nieuw one-shot van zijn hand waarin hij opnieuw de intimistische toer opgaat. Hij krijgt er nu al goede kritieken voor. En wees gerust: de vertaling van Une Sœur is gepland voor dit najaar.

Tijdens een ritje naar hun vakantiebestemming vernemen Antoine, zijn broer en hun ouders dat Sylvie, een vriendin van de familie, haar baby verloor. Om haar te troosten nodigt het gezin Sylvie en haar dochter Hélène uit om hen te komen bezoekden op hun vakantieplek. Hélène is 16 jaar, Antoine 13 en tussen die twee groeit een vriendschap. Ze is ook nog knap en provoceert graag. Hélène zal Antoine een en ander leren, temeer op seksueel vlak — waarbij het best expliciet wordt. Antoine blijft haar niettemin zien als de grote zus die hij graag had gehad. Maar hoe moet het verder na het einde van de vakantie?


Strip2000 en Gorilla stoppen ermee
26/04
TOP
Strip2000
Afgelopen maandag 24 april werden de bij Strip2000 publicerende auteurs en de pers ingelicht over het stopzetten van alle activiteiten van de uitgeverij. Daarmee valt een regelmatig publicerende uitgeverij weg en krijgen Vlaamse en Nederlandse tekenaars een opdoffer te verwerken door het verdwijnen van een mogelijkheid om in album te verschijnen.

Strip2000 was vooral gespecialiseerd in het uitgeven van komische albums met cartoons, strookjesstrips, gags, kortverhalen en/of langere avonturen die in diverse (strip)tijdschriften en kranten stonden. We grabbelen gauw Snippers, Dating for Geeks, Eugène, Hara Kiwi, Trix en Swamp Thing bij elkaar als voorbeelden. Ook min of meer oudere stripreeksen (zoals Biebel, Plunk!, Biep & Zwiep, Tom Carbon, Jump, Zusje) raakten opnieuw gepubliceerd in een nieuw jasje. Voorts kregen nieuwe talenten als Wilbert van der Steen (Ayak+Por) en Kristof Berte (Lise op Monstereiland) een mooie introductie in het striplandschap. Op den duur werd Strip2000 de koploper van de humoristische strip in het Nederlandstalig taalgebied en lokten ook de opvallende stands op stripbeurzen aandacht van geïnteresseerden terwijl het nieuwe manieren en samenwerkingen zocht om strips aan een ander publiek dan het traditionele strippubliek te kunnen slijten. Maar de nodige bestsellers om een bedrijf te blijven runnen bleven te vaak uit.

Met het label Gorilla breidde Strip2000-oprichter Peter van der Heijden in 2015 het fonds uit door met de Zwitserse uitgeverij Paquet in zee te gaan. De voorbije jaren verschenen een zeventigtal albums bij Gorilla en raakten er ook enkele strips van Vlamingen en Nederlanders in het Frans vertaald. Bij Gorilla verschenen in relatief korte tijd complete reeksen of cyclussen en nieuwe reeksen volgden afgeronde reeksen op. Ook 'moeilijker' werk met one-shots en tweeluiken van Tony Sandoval kreeg bij Gorilla een plaatsje. Eind 2016 stokte de productie en ook aan dit avontuur komt definitief een einde. We moeten nu hopen dat het vervolg op reeksen als Futura, Gung Ho, Kroniek der Onsterfelijken, McQueen, Nora Stalle, De Grote Rivier en De Vleugels van de Aap door een andere uitgeverij wordt opgepikt. Ook bij Strip2000 stroomden vertalingen door van Franstalige reeksen als Kale Kop, Tamara en Louca die beter pasten bij het komische fonds.

Op 23 september 2015 overleed heel plots en veel te vroeg de pas vader geworden Peter van der Heijden. Zijn echtgenote Carolien en medewerker Kurt Morissens kozen voor het voortzetten van Peters nalatenschap, maar de timing in een steeds evoluerende stripmarkt was ongunstig. Het stopzetten van Strip2000 zal overigens geen invloed hebben op partner Syndikaat die alleen doorgaat als uitgever van de eigen titels.

Hieronder kan je het officiële persbericht lezen:

Het stopt voor Strip2000
"De Nederlandse stripuitgeverij Strip2000 heeft besloten al zijn activiteiten stop te zetten. De uitgeverij, die in 2011 werd gestart door Peter van der Heijden, maakte indruk met eigenzinnige en verrassende keuzes. Na het plostelinge overlijden van Peter eind 2015 werd de uitgeverij voortgezet door Carolien van der Heijden en Kurt Morissens. Zij wilden de droom van Peter waarmaken door de uitgeverij nog grootser te maken en het uitgebreide fonds uiteindelijk een warm onderdak te geven in een groter geheel.

'De timing voor de drie sympathieke overnamekandidaten bleek niet goed te zijn. Omdat het lichamelijk en emotioneel te zwaar werd om Strip2000 te dragen zonder de gepassioneerde energie van Peter hebben we met heel veel pijn in ons hart besloten om alle activiteiten stop te zetten', aldus Kurt Morissens, creatief directeur van Strip2000.

Peter van der Heijden richtte in 2011 de stripuitgeverij op. De Eindhovenaar besloot volop in te zetten op een humorfonds. Een gat in de markt en het fonds breidde snel uit. Daarnaast werden prestigieuze projecten binnengehaald zoals het Op Missie-project met de Nederlandse Veteranenstichting. Opvallend waren de verrassende acties en evenementen die de uitgeverij organiseerde. Zo werden er VIP-avonden georganiseerd op het hoofdkwartier van Strip2000, werd er een heuse schatzoektocht georganiseerd en relativeerde de uitgeverij zichzelf door een fotostrip te maken over hun dagelijkse bezigheden."


Uitdoofscenario voor Marvel-vertalingen
26/04
TOP
Marvel
In 2015 verkreeg Standaard Uitgeverij de rechten om in het Nederlands superheldencomics van Marvel te vertalen. Maandelijks (uitgezonderd in langere vakantieperiodes) wisselden acht verschillende reeksen ekaar af, zijnde All New X-Men, Captain America, Guardians of the Galaxy, Iron Man, Thor - God of Thunder, The Superior Spider-Man, Uncanny Avengers en Wolverine. De volgende maanden lopen de reeksen nog door tot september waarin alle verhaallijnen zijn afgerond. Het is tegelijk een uitdoofscenario voor de Marvel-vertalingen. Standaard Uitgeverij stopt er namelijk mee. Ondertussen schiet er van Marvel NOW!, de zoveelste relaunch met nieuwe nummers 1 bij het Amerikaanse Marvel, waar Standaard Uitgeverij de huidige verhaallijnen uit plukte, niets meer over en zijn ze over de plas al een paar jaar alweer een relaunch verder.

Tot 2007 gaf Juniorpress, van oudsher de comicvertaler in ons taalgebied, superheldenstrips uit in het Nederlands voor het de rechten verloor aan Z-Press. Maar ook zij konden het tijd van teruglopende verkoopcijfers niet keren terwijl Z-Press ook nog eens moest opboksen tegen de grotere beschikbaarheid van de oorspronkelijke comics. In 2009 stopte ook Z-Press met het vertalen van Marvel-comics.


Pirates of the Caribbean, de strip
26/04
TOP
Pirates of the Caribbean
Dark Dragon Books voegt nog een titel toe aan het programma van juni: de stripversie van Pirates of the Caribbean 5: Dead Men Tell No Tales die vanaf 24 mei 2017 in de zalen loopt.
De auteurs zijn Joe Flood en Chris Schweizer.

De inhoud van de film past in een softcoveralbum van 64 pagina's en dit is de samenvatting: "Kapitein Jack Sparrow wordt achternagezeten door een oude vijand, Capitán Salazar, die samen met zijn bemanning van spookpiraten is ontsnapt uit de Bermudadriehoek en vastbesloten is om elke piraat op zee te doden. Jack probeert de Drietand van Poseidon te bemachtigen, een krachtig artefact dat de bezitter de volledige controle over de zeeën verleent. Hij wil de drietand gebruiken om Salazar te verslaan.


Sleenovia weldra in de winkel
22/04
TOP
Sleenovia
In oktober kondigden we de verschijning van het speciale album Sleenovia aan dat bij Bonte ging verschijnen. Eind deze maand is het zover en start de verkoop van het album. Uitgever Peter Bonte heeft ontzettend veel tijd gespendeerd aan het restaureren van de oude publicatie van het Nero-verhaal dat niet door Marc Sleen was getekend, maar wel door Wirel (Willy Vandersteen, maar eigenlijk Studio Vandersteen, en Karel Verschuere) op scenario van Gaston Durnez. De gewone softcovereditie (oplage: 800 exemplaren) telt 48 pagina's in zwart-wit met het volledige verhaal en zes informatieve pagina's van Yves Kerremans van de Stichting Marc Sleen. Het formaat is hetzelfde als de albums van Standaard Uitgeverij. Deze editie kost 9,99 euro.

Sleenovia
De hardcover op een groter formaat (zoals de overige Sleen-uitgaven van Bonte) kost wat meer, 29,99 euro, maar die versie telt niet minder dan 124 pagina's! Bovenop de inhoud van de softcovereditie staan er namelijk tientallen pagina's met àlle illustraties van een wedstrijd en artikels in die Het Nieuwsblad in 1965 publiceerde als promotie voor de overstap van Nero naar hun krant. Veel van die illustraties zijn van de hand van Pil of zijn anoniem werk, want Marc Sleen mocht in die periode zijn eigen stripfiguren niet tekenen wegens een juridische strijd tussen twee kranten. Elf pagina's zijn in kleur. Dit alles is nooit eerder in album verschenen en ook hier is grondig te werk gegaan om alles te restaureren voor een onberispelijke, kostbare uitgave. De oplage van deze versie bedraagt 500 exemplaren. De coverillustratie van beide eidties is getekend door Dirk Stallaert.

Sleenovia

Sleenovia


Vooruitblik Fax uit Sarajevo
22/04
TOP
Fax uit SarajevoJe kent vast wel de Hermann-klassieker Sarajevo-Tango uit 1995, nummer 145 in onze Grenzeloze Top 500 van 2012. Dit album kwam tot stand door de faxen die Hermanns internationale agent en manager Ervin Rustemagic naar hem stuurde toen hij anderhalf jaar lang in het door burgeroorlog verscheurde Joegoslavië in Sarajevo woonde en met zijn familie tussen het bommengeweld moest overleven. Zijn berichten via fax kwamen niet overeen met het beeld dat wij op tv en in de geschreven pers te zien en te lezen kregen. Zijn faxen bereikten Hermann via een satteliet en een Nederlandse boot op de Noordzee. Ervins moeder werd op de drempel van het bejaardentehuis neergeschoten waar ze met andere oudjes woonde. Alle bejaarden werden er afgemaakt. Twee dagen later vernielden Servische tanks het huis en de kantoren van Ervin. Er gingen meer dan veertienduizend originelen in vlammen op, werk van onder meer André Franquin, Maurice Tillieux, Hermann, Martin Lodewijk, Hal Foster, Alex Raymond, Charles M. Schulz, Mort Walker, Al Williamson, Bud Sagendorf en vele anderen.

Rustemagic stuurde zijn faxen ook naar andere tekenaars die hij vertegenwoordigde, naar Joe Kubert (Yossel, Batman, Punisher, Tarzan,...) bijvoorbeeld. Kubert ging daar op een biografische manier mee aan de slag om de graphic novel Fax from Sarajevo te maken die in 1996 in de VS verscheen. 21 jaar later verschijnt eindelijk de vertaling bij Prestige, een onderdeel van het Sloveense Strip Art Features waar Rustemagic de oprichter van is. Onder zijn vleugels raakten trouwens ook de filmrechten van de comicreeks Men in Black verkocht.

Fax uit Sarajevo telt 208 pagina's en verschijnt eind mei als hardcover.


Plannen voor Urbanus-musical
22/04
TOP
Urbanus"Dit wordt de onnozelste musical van deze eeuw en de volgende", grapte acteur en regisseur Stany Crets in Het Laatste Nieuws. De plannen zijn concreet, de cast en verdere invulling nog niet, maar wat wel vast staat, is dat Crets zijn schouders zet onder een musical — of eerder "toneel met liekes" zoals hij het liever noemt — naar de stripreeks Urbanus. Behalve de hoofdfiguren, inclusief de vlieg Amedee en de hond Nabuko-Donosor, is er ook plaats voor de Hittentitten, Miss Pussy "en vele andere rare kwieten" op het podium.

De pas in 2019 geplande Urbanus-musical is een van de projecten van het nieuwe entertainmentproductiehuis Deep Bridge dat vooreerst de rockmusical The Rocky Horror Picture Show nieuw leven inblaast.


Enquête over lees- en koopgedrag
22/04
TOP
Enquête
In opdracht van Standaard Uitgeverij en Ballon Media, de partners die het onlineplatform Yieha! runnen en de krachten bundelden om Com!cs Station in Antwerpen uit de grond te stampen, is er een enquête gelanceerd die moet peilen naar het lees- en koopgedrag van striplezers. We geven je hieronder de informatie.

"Er is van alles aan de hand in stripland. Good vibes! En we zijn op zoek naar jouw mening. Wil je ons helpen om nog betere strips en services te bieden? Schenk ons dan enkele minuutjes van je tijd om te antwoorden op deze vragen. Wie voor 15 mei de enquête volledig invult, maakt kans op een mooi strippakket"


Klassiekers van Mœbius bij Sherpa
15/04
TOP
Mœbius
In juni lanceert Sherpa de eerste twee heruitgaven van klassieke albums van Mœbius, het alter ego van Jean Giraud, de nogal legendarische tekenaar van Blueberry. Later dit jaar komen er nog twee albums bij. Alle albums verschijnen op groot formaat in een oplage van 399 exemplaren. Er verschijnt ook telkens een luxe-editie op slechts 65 exemplaren met een alternatieve cover en een genummerde prent erbij.

Superieure heruitgaven van Hoe Is de Mens? (een bundeling van zes kortverhalen) en het tekstloze De Ogen van de Kat, waarin Mœbius uiterst gedetailleerd te werk gaat zoals de gravuretekenaars uit de negentiende eeuw, bijten de spits af. Het later te verschijnen De Man van Ciguri (het vervolg van Majoor Fataals De Hermetische Garage) en de kortverhalenbundel Arzach waarvan Oog & Blik het comebackalbum Arzak uitgaf, moeten dit najaar verschijnen. Sherpa belooft bovendien om alle klassieke albums van het uitzonderlijke talent opnieuw uit te brengen. Ondertussen legt de uitgeverij zich nog steeds toe op groot uitgevoerde albums van Blueberry.

We willen ook nog even meegeven dat Sherpa vooralsnog doorgaat met het uitgeven van hun eigen reeks opnieuw vertaalde heruitgaven van Ravian met extra dossiers en kortverhalen. Deze reeks zal dus broederlijk naast de integrale edities van Dargaud blijven bestaan.


Vooruitblik Babbel & Boef
15/04
TOP
Babbel & Boef
Dark Dragon Books publiceert deze maand nog de eerste twee zeer sympathieke hardcoverboekjes van De Avonturen van Babbel & Boef. Er zijn nog vier andere albums van 32 pagina's gepland. Babbel is een eekhoorntje en Boef een ontdeugend hondje. Samen trekken ze de wijde natuur in, van de boerderij of het bos tot de jungle en zelfs de prehistorie. Spelenderwijs stellen ze dieren uit die biotopen voor. Op het einde van elk verhaaltje vind je steekkaarten over die dieren.

Dit is het gezamenlijke werk van Federico Bertolucci (die er een bijzonder kleurrijke stijl op nahoudt) en Fréderic Brrémaud die je hopelijk al kent van de tekstloze stripreeks Love met per album een ander dier als hoofdpersonage. Dark Dragon Books zal de strips van Love trouwens opnieuw uitgeven als softcoverabums.


Babbel & Boef
Babbel & Boef
Babbel & Boef
Babbel & Boef
Babbel & Boef
Babbel & Boef


Hanabi Publishers weldra van start
15/04
TOP
RunRun
Wilde Haren
De ambities van Syndikaat-uitgever Marc de Lobie om manga's van Nederlandse en Vlaamse auteurs uit te geven via de nieuwe uitgeverij Hanabi Publishers hebben we je al uitgelegd. In juni worden die ambities concreet met de publicatie van de eerste twee albums RunRun en Wilde Haren. Alle albums zijn one-shots op het formaat 17 x 24 centimeter, ofwel in zwart-wit of kleur, in uiteenlopende genres. Het plan is om vier albums per jaar uit te geven. Bij succes bouwt de uitgever het graag uit "tot een imperium".

RunRun: A Sukeban Story (52 pagina's in kleur) is het Engelstalige werk van Johan Neefjes en voert het misdadige meisje Hitomi, een sukeban, op. "Na een kleine pauze in de vrouwengevangenis mag ze eindelijk de buitenwereld weer onveilig maken met haar twee vriendinnen. Het eerste puntje op haar lijst? Een flink glas sake. Het tweede? Wraak nemen op de yakuzaleider die haar vriendin verminkte. Wat volgt is een waanzinnige achtervolging door de straten van Tokio, vol rivaliserende meidenbendes en heerlijke vergelding op de macho gangsterwereld. Een explosie van humor en girl — of liever sukeban — power!"

RunRun
RunRun
RunRun

Elsje Bakker is de auteur van Wilde Haren (48 pagina's in zwart-wit). "Eindeloos tobben en dan tóch weer afgeleid worden: Julie weet er alles van. Na haar ontslag als kapper wil ze voor zichzelf beginnen, maar heeft moeite de juiste focus te vinden. Haar hoofd loopt over met wilde ideeën. Hoe deze chaos aan te pakken? Vanaf de zijlijn kijken vriend Marko en Julies vriendinnen met groeiende zorg toe. Niet iedereen lijkt geknipt voor succes!"


Vooruitblik Bloem van de Wereld
15/04
TOP
Bloem van de Nieuwe Wereld
In de laatste week van april verschijnt het one-shot Bloem van de Nieuwe Wereld bij Prestige. De Spaanse auteurs gaan al enkele decennia mee en hebben ons vertrouwen al langer gewonnen. Tekenaar Alfonso Font kennen we van onder meer Gevangene van de Sterren, Héloïse van Montfort en Jon Rohner terwijl we scenarist Sánchez Abulí eeuwig dankbaar blijven voor het schrijven van een van onze favoriete reeksen aller tijden: Torpedo. Uitgeverij HUM! bereidt momenteel een vijfdelige integrale uitgave van die misdaadreeks voor.

Maar nu terug naar het historisch gesitueerde Bloem van de Nieuwe Wereld. "In 1541 reizen de Spaanse Isabel de Maluenda en haar man Juan naar de Nieuwe Wereld, in de voetsporen van de expeditie van Pedro de Valdivia naar Nueva Extremadura, en verder naar het zuiden, het land Chili in. Nadat ze is aangevallen door de Mapuche stam, wordt Isabel gevangen genomen door stamhoofd Huagale, die haar tot zijn nieuwe vrouw wil nemen. Na een mislukte ontsnappingspoging in het gevaarlijke oerwoud, wordt Isabel gered door een Spaanse soldaat en meegenomen naar de kleine maar voortvarende stad Villarrica. Haar nieuwe leven wordt echter al snel bedreigd door de terugkeer van Huagale, die wordt verslagen en zelf gevangen gezet. De wraak van de Mapuche is keihard, en zelfs de plaatselijke monnik kan geen vrede brengen. In een laatste wanhopige poging levert Isabel Huagale uit aan zijn stam, om hem voor het oog van al zijn mannen in de rug te schieten, waarop zij de jungle weer in vluchten. Isabel is eindelijk vrij, maar de verraderlijke jungle eist haar leven op aan de oever van de rivier, waar haar ziel wegstroomt als de bloem die ze in haar handen hield aan het begin en het einde van haar reis."


Vooruitblik Asterix en de Race door de Laars
08/04
TOP
Asterix 37
Asterix 37Op de kinderboekenbeurs van het Italiaanse Bologna werden de titel en wat meer over het op 19 oktober te verschijnen Asterix 37: Asterix en de Race door de Laars prijsgegeven. Dat Obelix hierin een nadrukkelijke rol zal vertolken, maakte de uitgeverij al eerder bekend met een speciale introductiepagina.

Asterix 37

Na het vorige thuisverhaal eist de traditie dat het befaamde stripduo nu opnieuw de hort opgaat. Deze keer is Italië de bestemming hoewel Italië toen nog geen natie was. Net zoals Gallië bestond het door Rome onderworpen schiereiland uit diverse volkeren die op hun zelfstandigheid stonden. Julius Caesar wil daar een einde aan maken en al die regio's onder Romeins bestuur plaatsen. En net zoals in Gallië is het leven in de Romeinse garnizoenen in die regio's geen makkie. Asterix moet ook Obelix duidelijk maken dat er niet alleen Romeinen zijn in Italië.

Asterix 37
Asterix en Obelix liepen al vaker rond in Rome, maar de streek rond die antieke wereldstad vormt dus een groter decor. Volgens de nieuwe scenarist Jean-Yves Ferri werden er nog nooit zoveel nieuwe personages opgevoerd als in dit album. Er worden dan ook heel wat streken aangedaan tijdens hun reis van het noorden naar het zuiden van de laars. De eerste druk van het album, dat in twintig talen verschijnt, kent een voorzichtige oplage van meer dan 4 miljoen exemplaren. Het vorige kende een eerste oplage van 5 miljoen exemplaren.

Behalve een nieuw album vieren we in 2017 ook dat de oorspronkelijke tekenaar Albert Uderzo (wiens familie afkomstig is van Venetië) negentig jaar wordt terwijl het veertig jaar is geleden dat René Goscinny overleed.


Vooruitblik Daedalus
08/04
TOP
Napoleon
Daedalus start in mei met de nieuwe collectie Zij Schreven Geschiedenis waarvan in het Frans al twintig albums verschenen. Het concept is heel eenvoudig: het levensverhaal van een belangrijke persoon uit de wereldgeschiedenis met per album een extra dossier. Het zijn allen one-shots behalve de bio van Napoleon waarvoor drie albums nodig zijn en Lodewijk XIV wiens verhaal in in een tweeluik wordt verteld. Daedalus houdt zich niet aan de Franse volgorde met onder meer albums over Karel de Grote, Filips de Schone, Gengis Khan, Saladin, Jeanne d'Arc, Elizabeth I, Mao Zedong, John F. Kennedy, Lenin, Luther en anderen. Zoals bij andere conceptreeksen wisselen albums van bekendere auteurs af met het werk van minder bekende tekenaars en schrijvers, maar tot nu toe zagen we geen ondingen passeren. De albums verschijnen in zowel gelimiteerde hardcover als softcover.

Daedalus geeft de aftrap met het one-shot Vercingetorix door Fred Vignaux (De Roep van de Legenden, Sneeuw - De Oorsprong) op scenario van Didier Convard, Éric Adam en historicus Stéphane Bourdin. "Vercingetorix, de eerste mythische held in de Franse geschiedenis, is eerst een jonge Arverner die de militaire discipline bij het machtige, Romeinse leger leerde. Terug bij zijn stam en ondanks de terughoudendheid van de edelen, gebruikt hij zijn tactisch talent en zijn welsprekendheid om de volkeren van Gallië te verenigen en de Romeinse invaller terug te dringen. Fier, dapper, gedisciplineerd en vindingrijk wordt Vercingetorix voor die beroemde legioenen een van hun meest vreselijke tegenstanders. Maar steeds wordt hij geconfronteerd met een nog geduchter strateeg: Julius Caesar."

De trilogie over Napoleon Bonaparte wordt verteld door Fabrizio Fiorentino en Noël Simsolo (Pornhollywood). "Hoe kon een kleine, militaire Corsicaan Napoleon de 1ste, heerser der Fransen van 1804 tot 1815, worden? Dit ambitieuze kind van het Ancien regime, eerst generaal, dan consul en keizer, werd opgevoed in de Republiek en was een snelle hervormer, de stichter van de moderne staat én een militair genie die een tijdlang de Europese monarchieën beheerste. Dit eerste deel draait rond de periode 1793-1798 en verhaalt de opkomst van de jonge generaal Bonaparte en zijn eerste militaire campagnes, van de inname van Toulon tot de campagne van Italië en zijn terugkeer naar Egypte." Deze reeks zullen we dus nog terugzien in dit overzicht.


De Vier van Baker Street 1
De Vier van Baker Street 2
Op De Vier van Baker Street, over vier straatkinderen die op de bescherming van de beroemde detective Sherlock Holmes kunnen rekenen maar voor wie ze ook als spion werken, aasden meerdere uitgeverijen. Naar verluidt koopt Daedalus dezer dagen nogal veel rechten op waardoor hun concullega's nog weleens zullen knarsetanden. Van de Franse reeks verschenen al zeven albums en het laatst verschenen deel kon opnieuw op veel lof rekenen. Tekenaar David Etien werkt momenteel aan het vervolg van de prequelspin-off van Régis Loisels Op Zoek naar de Tijdvogel wat zijn marktwaarde nog zal verhogen. Ook scenarist Jean-Blaise Djian is een vertrouweling van Régis Loisel, want ze schrijven samen De Grote Dode.
De samenvatting: "Billy, Charlie en Black Tom zijn onafscheidelijk. En terecht: in het Londense East End kan je onmogelijk in je eentje overleven. Het loopt er vol met valse bedelaars, echte pooiers en doortrapte schurken! Gelukkig kunnen de drie vrienden rekenen op de bescherming van een zekere Sherlock Holmes, voor wie ze soms als straatspion werken... Maar wanneer de verloofde van Black Tom voor hun neus wordt ontvoerd, moeten onze helden de lessen van hun mentor zo snel mogelijk toepassen om haar gezond en wel terug te vinden... door een beroep te doen op de diensten van een vierde rover, met wel heel speciale vaardigheden. Maak plaats voor de 'Vier van Baker Street', de jongste groep detectives uit het Victoriaanse tijdperk!"


Zombies 4
Zombies Nechronologies 2
Dubbel zombieplezier met de verschijning van Zombies 4 (de start van de tweede cyclus) en de spin-off Zombies Nechronologies 2.

Zombies 4: "Dertig jaar zijn er gepasseerd sinds het uitbreken van het virus. De Verenigde Staten zijn verwoest, leeg en stil, en worden bevolkt door een handvol overlevers. Hoewel het grote deel van de zombies verdwenen zijn, hebben de pelgrims van de nieuwe wereld moeite om de maatschappij terug op te bouwen."

Zombies Nechronologies 2: "Stockholm, enkele maanden na het uitbreken van het virus. De winter en de zombies hebben de stad veranderd in een ijzige woestijn. Slechts een handvol overlevenden hebben hun weg naar een schuilplaats. Ironisch genoeg werkten ze voor de uitbraak van het virus samen aan een videogame over... zombies!"


Bloedkoninginnen: Eleonora 4
De Onthoofde Arenden 22
Een van onze favoriete historische reeksen is Eleonora - De Zwarte Legende in de overkoepelende reeks Bloedkoninginnen. Het is ook de langste reeks met vijf geplande delen waarvan in juni deel 4 verschijnt. "1150. Na de rampzalige tweede kruistocht onderneemt Eleonora een wanhopige poging om haar huwelijk met Koning Lodewijk VII te redden. De koning heeft de handen vol met Godfried Plantagenet en zijn zoon Hendrik, de nieuwe hertog van Normandië, en beslist andermaal om Eleonora niet meer te betrekken bij de politieke
besluitvorming. De koningin voelt zich in de steek gelaten, gekwetst en vernederd en zint op een scheiding... Het spel van de onverwachte allianties biedt haar een onvermoede uitweg en misschien wel de allermooiste beloning... De oorlog om de Engelse troon is begonnen!"

Deel 22 van De Onthoofde Arenden kon je al lezen in de elfde bundeling waarvan we deze bespreking publiceerden.


Elfen 11
7 Wonderen 6
Van de succesreeks Elfen verschijnt deel 11 (elf dus!) met Kyoko Duarte en Jean-Lus Istin aan het roer. "Kastennroc is een legendarische en onneembare vesting. Blauwe Elfen en Yren proberen er een hinderlaag te spannen voor Lah’saa, de Zwarte Elf, die aan het hoofd van een honderdduizendkoppig ghoulleger de Landen van Arran wil veroveren. Het Elfenleger kan rekenen op het Blauwe Krystal en een van de indrukwekkendste strijders van Arran: Redwin de dwerg. De oorlog zet Kastennroc in vuur en vlam en niemand weet wie zal overwinnen."

Van die andere conceptserie De 7 Wonderen verschijnt het voorlaatste deel. Deel 6 slingert ons terug naar het jaar 350 voor Christus en handelt over het mausoleum van Halicarnassus. "Verscheurd door het verdriet van haar echtgenoot, Mausollus, laat Artemisia de meest indrukwekkende graftombe optrekken die ooit werd gebouwd. Maar wanneer de as van de betreurde koning door een mysterieuze roversbende wordt gestolen, ziet de koningin zich genoodzaakt een beroep te doen op twee mensen uit haar hofhouding en stuurt de edele Callista en generaal Pigres, haar geliefde op een levensgevaarlijke missie."


Carthago Adventures 3
Thomas Silane 9
Elk album van Carthago Adventures en ondertussen ook de hoofdreeks Carthago is getekend door een andere tekenaar, in dit geval door twee: Alexis Sentenac en Brice Cossu die beiden werkten voor de reeks De Orde van de Drakenridders. Christophe Bec krijgt voor dit album d ehulp van Alcante (Complot, Ars Magna, Jason Brice, Rani). "London Donovan keert terug naar Kotik Creek, een kleine stad in het Noordpoolgebied waar hij opgroeide. Hij wordt verwelkomd als een deserteur, maar Donovan red het leven van de gemeenschap wanneer de boten worden aangevallen door een angstaanjagende zeemonster, de aipaloovik. Donovan heeft geen andere keuze dan deel te nemen aan de jacht op het dier uit de diepte."

Een van de betere avonturenreeksen van Daedalus is Thomas Silane die alweer toe is aan het negende album. "Na de Argentijnse confrontatie met het machtige FutureGen, dat verantwoordelijk is voor de dood van talloze boeren, wordt Thomas Silane het doelwit van enkele huurmoordenaars. Hij overleeft de aanslag en ontdekt al gauw dat een Engels bedrijf, gespecialiseerd in veiligheidsopdrachten in Zuid-Amerika, achter de moordpoging zit. Het onderzoek krijgt een nieuwe wending als Silane achterhaalt dat er een farmaceutisch testcentrum bestaat dat voor rekening van FutureGen experimenten op mensen uitvoert. Het onderzoek draait uit op een erg riskante onderneming voor Thomas Silane."


Ulysses 1781 2
Yin en de Draak 1
Het tweeluik van het fantasyverhaal Ulysses 1781 (naar het oud-Griekse Odysseus van Homeros) komt tot een zinderend slot. "1781, Yorktown. De Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog is net afgelopen. Kapitein Ulysses McHendricks en zijn bemanning — die tot de overwinnaars behoren — maken zich op voor hun terugkeer naar huis. Onderweg worden ze door een onverhoedse aanval van de Irokezen overrompeld en gedwongen om de Wichita-vallei in te rijden, waarop een sinistere vloek rust. Voor Ulysses is het simpel: er bestaat geen vervloeking die niet kan worden opgeheven met een geslepen sabel of kruit en lood. Maar de kapitein heeft ongelijk... Een gigantische indiaan met op zijn borst een getatoeëerd oog decimeert zijn bemanning en neemt zijn zoon Mack gevangen."

Yin en de Draak wordt een trilogie geschikt voor jong en oud. Voor de Chinese tekenaar Yao Xu (die werkzaam is als tekenfilmmaker en voor een gameontwikkelaar) is het zijn eerste strip voor onze contreien. Dat doet hij op scenario van Richard Marazano. "Shanghai 1937. Yin verbergt zich, zonder toelating van de oude Li, haar grootvader, in het vissersbootje wanneer hij uitvaart. Midden in de nacht vangt de oude man een vreemd en krachtig dier in zijn netten. Yin luistert naar haar hart en bevrijdt haar grootvader voor het zware dier hem meesleurt! Uit de zee rijst onder hun verschrikte ogen plots een vreselijk en oeroud monster op, dat een indrukwekkend en prachtig goudgeel licht uitstraalt. Maar Yin is een schalks en schrander meisje dat nergens bang voor is... zelfs niet voor een gouden draak!"


lady Spitfire 4
lady Spitfire 4
Met deel 4 wordt een punt gezet achter de luchtvaartreeks Lady Spitfire. "1942. De troepen van generaal Rommel, de Woestijnvos, hebben bij elk gevecht de overhand en rukken op in Egypte. Laure is piloot bij de Royal Air Force en nog slechts de schaduw van zichzelf sinds de dood van haar geliefde Spirit. Als de geallieerden ernstig bedreigd worden, kan ze echter niet meer terug... Zal ze haar angsten overwinnen en opnieuw Lady Spitfire worden?"

Van dezelfde tekenaar als Lady Spitfire is er ook Wunderwaffen 7. "In de strijd tegen Engelse en Franse zelfmoordpiloten hebben enkele Wunderwaffen en de Focke Wulf 190 van Murnau de handen meer dan vol met de verdediging van de basis in Neuschwabenland. Tot overmaat van ramp ontdekken twee heethoofden van de aanvalsmacht de geheime boorinstallatie die naar het metalen Ding onder het ijs leidt, waardoor een onvermoede doos van Pandora opengaat."
 


Aangevulde herdruk van De Terugkeer van de Wespendief
08/04
TOP
De Terugkeer van de WespendiefNa haar doorbraak, de vertaling in vijf talen, de verfilming en de vele loftuitingen verhuist Aimée de Jongh haar gekoesterde one-shot De Terugkeer van de Wespendief naar Scratch Books nadat Oog & Blik | De Bezige Bij de handddoek in de ring gooide als stripuitgever.

Op 25 april verschinjt een heruitgave van het album. Speciaal voor deze editie is het boek uitgebreid met acht pagina's nooit eerder gepubliceerde schetsen en een nawoord van Aimée.

Een volgend project is een samenwerking met Zidrou voor uitgeverij Blloan. Aimée maakt ook deel uit van The Wolfpack, een denktank van Standaard Uitgeverij om nieuwe spin-offreeksen van oude reeksen van Willy Vandersteen te ontwikkelen. Ze maakte zelf een concepttekening van Nummer 17, een personage uit Robert en Bertrand.


Caroline Baldwin keert dit jaar terug
05/04
TOP
Caroline Baldwin
In 2012 namen we kortstondig afscheid van Caroline Baldwin na zestien delen die sinds 1999 verschenen. Tekenaar André Taymans wierp zich daarna op het tweeluik De Hand van Pagnboche en stapte tegelijk over van Casterman naar de Zwitserse uitgeverij Paquet waar heruitgaven verschenen van ouder werk. Dit jaar keert de met hiv besmette heldin terug met een gloednieuw avontuur waar Taymans volop mee bezig is. De titel van deel 17 luidt Narco Tango en het speelt zich af in de Canadese stad Montreal. Paquet start in mei ook een integrale editie van de reeks in vier delen met extra's. Aangezien dit een Franstalige aangelegenheid is, valt nog af te wachten bij welke uitgeverij de reeks Caroline Baldwin voortaan in vertaling zal verschijnen.

Caroline Baldwin


Vooruitblik Libertalia
01/04
TOP
Libertalia 1
Het in juni bij Casterman te verschijnen eerste deel van de nieuwe reeks Libertalia hebben we nog niet kunnen presenteren. Bij dezen.

Libertalia wordt een nieuwe titel in het piratengenre dat de laatste jaren aan populariteit won. Het is de eerste vertaalde strip van de in Duitsland geboren Italiaanse tekenaar Paolo Grella. Scenarist Rudi Miel kennen we nog van De Oneven Orde. Co-scenarist Fabienne Pigière is dokter in geschiedenis, kunst en archeologie. Ze werkt ook als onderzoekster voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en doceert aan de universiteit van Leuven. Ze publiceerde in onder meer National Geographic. Haar expertise kwam van pas voor een verhaal over Libertalia, de vermoedelijke onafhankelijke staat die eind zeventiende eeuw door piraten werd gesticht op het eiland Madagaskar. Het was een utopische vrijstaat die tot de piratenmythologie behoort en hoogstwaarschijnlijk niet eens bestond. De eerste bronnen kwamen voor in een boek van kapitein Charles Johnson, een pseudoniem van de Engelse schrijver Daniel Defoe, de bedenker van Robinson Crusoe.
Anyway, de stripreeks speelt zich dus af in Libertalia en daar wordt gevochten op leven en dood. Een Franse edelman en een Italiaanse priester die uit zijn ambt werd gezet, spelen de hoofdrollen.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel