Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 25 februari:

Vooruitblik De Kronieken van Amoras 1
Asterix is favoriete stripreeks van de Fransen


Updates van 22 februari:

Vooruitblik Silvester
Aldebaran als filmtrilogie?
De Kiekeboes op stickerreeks van het Rode Kruis-Vlaanderen

Updates van 18 februari:

Vooruitblik Blloan
Vooruitblik Casterman
Vooruitblik Dargaud
Vooruitblik Dupuis
Vooruitblik Glénat
Vooruitblik Le Lombard
Vooruitblik Lucky Comics en Marsu Productions

Updates van 15 februari:

Vooruitblik Daedalus
40 jaar De Kiekeboes
Jirô Taniguchi overleden
Vooruitblik De Smurfen en het Verloren Dorp
Vooruitblik Ekhö - De Spiegelwereld 6
Belgische regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah blikken pilot van Scalped in

Updates van 11 februari:

Vooruitblik Yoko Tsuno 28 en Yoko Tsuno integraal
Vooruitblik Arboris
Vooruitblik Don Lawrence Collection
Vooruitblik Oogachtend
Vooruitblik Uitgeverij L
Vooruitblik De Arabier van de Toekomst 3
Vaillante-team doet mee aan Le Mans en er komt een tv-reeks, een documentaire, helmen, wagens,...

Updates van 4 februari:

Guust: de ultieme verzamelbox en een film in 2018
Stripsector sterkste daler in 2016 in de algemene boekenverkoop in Vlaanderen

Updates van 1 februari:

Het palmares van Angoulême
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2017: februarimaartaprilmei • juni • juliaugustusseptemberoktober • november • december
2018: januari
 
Vooruitblik De Kronieken van Amoras 1
25/02
TOP
De Kronieken van Mars 1
Het is niet de eerste keer dat we het over De Kronieken van Amoras hebben, maar met een cover erbij onthoud je het wellicht beter. Voortaan staan de namen van Marc Legendre en Charel Cambré broederlijk naast die van Willy Vandersteen op de cover. Zonder die laatste geen Suske en Wiske, zonder die andere twee geen Amoras, zonder Amoras geen De Kronieken van Amoras. Onder die reeksnaam zullen er de volgende jaren korte cyclussen verschijnen van twee of drie albums met een uitbreiding en interpretatie van vergeten of nooit verklaarde feiten uit de reeks Suske en Wiske. De Zaak Krimson opent deze spin-off op 15 maart met een cyclus die drie delen zal tellen. Marc Legendre en Charel Cambré hebben er het volgende over te vertellen.

Marc Legendre: "Van toen ik als snotaap Het Rijmende Paard las, vroeg ik mij af hoe het kan dat Lambik in dat album de enige is die Krimson kent. Was er iets gebeurd, deelden die twee een verleden?  Toen Charel en ik klaar waren met Amoras en we ons afvroegen 'what's next?', kwam die scène uit Het Rijmende Paard dan ook snel op tafel. En het was meteen duidelijk, niet alles is verteld."

Charel Cambré: "Nog niet alles is verteld en getekend. Dit gevoel overheerste toen Marc en ik wat afstand namen van Amoras. We gingen op zoek naar nieuwe uitdagingen en projecten, maar steeds kwamen we terug op hetzelfde punt, Amoras. Net nu ik me goed begon te voelen bij de tekenstijl (deze week toch erg af van mijn andere werk), zouden we ermee ophouden? Niet dus, gelukkig waren we niet de enigen die hier zo over dachten. Maak jullie klaar voor een rollercoaster waar je niet zomaar van kan afstappen!"
(Bron: Standaard Uitgeverij)


Asterix is favoriete stripreeks van de Fransen
25/02
TOP
AsterixVolgens de Franse enquête Les Français et la bande dessinée, die in januari 2017 werd uitgevoerd door het onderzoekbureau BVA, is Asterix de favoriete held bij onze chauvinistische zuiderburen. Kuifje volgt de besnorde Galliër meteen op de voet.

Uit de enquête onthielden we ook nog de volgende zaken.
• 6 op 10 Fransen verklaart van strips te houden.
• Het grootste aantal daarvan zijn mannen tussen 18 en 34 jaar van een hogere sociale klasse.
• Nochtans lezen ze gemiddeld amper zes strips per jaar.
• Franco-Belgische strips (86%) genieten de voorkeur boven manga's (4%) en comics (3%).
• De populairste reeks is Asterix (50%), gevolgd door Kuifje (44%) en Guust Flater (22%).
• Bij 65-plussers is Kuifje de populairste stripheld.
• Het favoriete Kuifje-album is Kuifje in Tibet, daarna De Zonnetempel en De Blauwe Lotus.
Hergé is de bekendste striptekenaar bij 83% van de ondervraagde Fransen. De Belgische tekenaar wordt gevolgd door Albert Uderzo (78%) en René Goscinny (74%).
• De bekendste mangareeks is Dragon Ball (49%) bij gelijk welke leeftijd en bij beide geslachten. Daarna komen Death Note (23%) en Naruto (17%).
• Onder comiclezers gaat de voorkeur naar Batman (25%), Superman en Spider-Man (elk 25%).
• Op de vraag in wiens huid van een stripheld lezers het liefst zouden kruipen, antwoordden de mannen voornamelijk Superman (25%) en de vrouwen Wonder Woman (51%).
• Papieren strips blijven de hoofdmoot vormen van de manier waarop de Fransen strips lezen. Slechts één op tien Fransen heeft al eens geëxperimenteerd met het lezen van een digitale strip. Dat gebeurde in hoofdzaak door jongeren en inwoners van de regio Île-de-France waarvan Parijs de hoofdstad is.


Vooruitblik Silvester
22/02
TOP
Cognac 1
Het actuele ritme van Silvester bevalt ons. Zowat alle aangekondigde titels verschijnen tegenwoordig op tijd, de vervolgen volgen elkaar op, series en cyclussen eindigen netjes en kijk, stopgezet gewaande reeksen lopen toch weer door. Kwartaal 2 biedt zo'n beetje van alles wat.

In het zog van de in Frankrijk succesvolle reeks Châteaux Bordeaux volgden nog meer reeksen rond wijn. Ook rond dat ander roemrijk, geestvrijk vocht cognac bedacht Eric Corbeyran een thriller die in het Frans inmiddels compleet is na drie delen. En let maar op, want ondertussen is er al sprake van een thriller in het gastronomische milieu.
Cognac verschijnt in hardcover (met ex-libris bij de eerste uitzet van het album) en in softcover. "Sommige cognacs zijn van onschatbare waarde, en echte kenners die in staat zijn om te profiteren van deze nichemarkt zijn zeldzaam. Een zegen voor de onderzoeker voor wie dat talent het voornaamste spoor is... Anna-Fanély Simon, journaliste en fotografe met voornamelijk ervaring in oorlogsgebieden, neemt voor National Geographic een opdracht aan voor een reportage over cognac. Ze is zelf geboren in dat gebied en hoopt haar jeugdvriendin Alice er weer te vinden. Maar zij blijkt verdwenen te zijn, en als de journaliste meer over de verdwijning te weten komt, zorgt een aantal details ervoor dat ze gaat twijfelen aan het officiële verhaal."


Centaurus 3
Acriborea 5
Over een (mogelijke) verfilming van de eerste cyclus van Léo's Aldebaran kan je in het bericht hieronder meer lezen. Maar hier hebben we het over deel 3 van de sf-reeks Centaurus waarvoor hij samen met Rodolphe het scenario schrijft voor Zoran Janjetov. "Het verkenningsteam dat op de planeet Vera geland is, staat opeens tegenover Mont Saint-Michel. Exact nagebouwd, maar totaal verlaten. Ze vinden er zowel aards geld als sneeuwbollen voor toeristen. De mysteries rond deze planeet worden vreemder en vreemder en de gevaren steeds groter..."

Acriborea, de vorige reeks van de huidige tekenaar van Drakenbloed (zie hieronder), nadert zijn slot. Onlangs verscheen deel 4, in april verschijnt het laatste deel. "Alles blijkt lang van tevoren te zijn gepland. Kolonel Palliger ontdekt dat de Thauma eropuit zijn om de kolonisten te vermoorden, terwijl ze eigenlijk worden geacht de bondgenoten van de kolonisten te zijn in die verduivelde oorlog... De kolonel schakelt daarop de ARCA-richtlijn in, maar is het ergste daarmee afgewend? Slagen Palliger en de jonge piloot Jasper Niemeyer erin om de ondergang van de mensheid te voorkomen?"


Drakenbloed 11
Atalante - De Legende 8
Na het sf-hoofdstukje snijden we het fantasygenre aan. Te beginnen met Drakenbloed 11. "Commandant Vasquez en tovenaar Accursio Medicis van de Orde van de As zoeken hardnekkig naar de gouden stad. Hannibal Meriadec en zijn troepen achtervolgen hen maar worden in een hinderlaag gelokt op de Orinoco-rivier. Hij dankt zijn redding enkel aan de tussenkomst van zijn dochter Lilith, die een leger doden oproept tegen de Spaanse soldaten. Deze onverwachte hulp is echter niet voldoende om Hannibals vrienden gerust te stellen. Zij verwachten dat, vroeg of laat, het meisje een aanslag pleegt op het leven van haar vader."

In Atalante - De Legende 8 gaat de zoektocht naar het Gulden Vlies door. "Na het verlaten van de onderwereld worden Atalante en haar metgezellen verwelkomd door koning Aietes en zijn mooie dochter Medea, die Jason niet onverschillig laat. Toch is het een heel andere schat die onze helden begeren: het legendarische Gulden Vlies! De Argonauten zullen echter vele beproevingen moeten doorstaan vóór het bereiken van het doel van hun zoektocht, waaronder de verschrikkelijke stieren van Colchis!"


De Orde van de Drakenridders 17
De Orde van de Drakenridders 18
Van tekenaar Vax verscheen recent het tweede seel van Senseï bij Daedalus (lees hier de bespreking). Zijn kwaliteiten roemden we al in een eerdere bespreking van een album van De Orde van de Drakenridders. Daarvan tekende hij ook de delen 17 en 18 die voor het eerst in de reeks een tweeluik vormen. "Het zijn er duizenden... Sarden, stammen, krijgers, barbaren die zich op het rijk storten. Omringd door vijanden aan het hof staat de keizerin er alleen voor. In het kleine stadje Arsalam, op de grens met de wegen naar het westen en de Gesloten Zee, houden de Drakenridders stand. Ze bieden weerstand, al jaren lang, steeds opnieuw, tegen wilde horden. Zonder versterkingen, zonder bevoorrading. Hun vijanden zijn niet langer draken, maar mensen. En de wanhoop... en de twijfel..."
 

De Verdwaalde Kapitein 1
Hauteville House 12
Van Jacques Terpant verschijnt deze week het laatste deel van de romanbewerking Zeven Ruiters. Zijn jongste project De Verdwaalde Kapitein (een tweeluik) is ook bij Silvester terechtgekomen. "1763. Naar aanleiding van het verdrag dat de Zevenjarige Oorlog beëindigde, draagt de koning van Frankrijk Amerika aan de Engelsen over. Maar in tegenstelling tot wat Voltaire dacht, gaat het niet om een paar hectares sneeuwlandschap, maar om het equivalent
van het hedendaagse Canada en een twintigtal staten van de Verenigde Staten. Terwijl de weinige Franse soldaten hun bezittingen voor de roodjassen achterlaten, komen de indianen in opstand.Aangevoerd door Chief Pontiac nemen ze de vestingwerken van de Fransen over. Bij Fort de Chartres, aan de oevers van de Mississippi, zal de enige Franse kapitein die nog op zijn post is, het allerlaatste fort moeten overdragen aan de Engelsen. Maar hoe kunnen ze hun indiaanse bondgenoten, met wie ze hebben geleefd en soms zelfs getrouwd zijn, in de steek laten? Hoe kunnen ze gehoorzamen aan de bevelen van de koning zonder hen te verraden? Hoe kunnen ze hen helpen zonder zichzelf te verliezen? Maar wat wil de koning nou eigenlijk echt?"

Hauteville House zit in het Frans al aan deel 14. In juni verschijnt alvast de vertaling van deel 12. "1865. Zelda en Gavroche zijn gerekruteerd door het Noord-Amerikaanse verzet dat is opgericht door de man die de oorlog heeft verloren, maar zich klaarmaakt om de strijd opnieuw aan te gaan: Abraham Lincoln. De staten van het Zuiden worden ervan verdacht een verbond
te hebben gesloten met 'de wezens uit de diepten', een intelligentie uit het binnenste van de Aarde. Het onderzoek begint met dit uitzonderlijke en dreigende pact."


Hemel in Strijd 1
Hemel in Strijd 2
De Laatste VluchtNu de luchtvaartreeks Hemel in Puin is afgelopen, geeft Silvester het vierdelige Hemel in Strijd van dezelfde makers uit. In april volgen de eerste twee delen. "Op 10 mei 1940 begint de Blitzkrieg boven Frankrijk. Etienne de Tournemire is een jonge luitenant die net is toegetreden tot het Rode Duivels-escadrille. Tegen alle verwachtingen wisten de Duitse tanks zich een weg te banen door de ondoordringbaar gewaande Ardennen. De Panzerdivisies zetten hun bliksemaanval verder met steun vanuit de lucht, en dreigen bij Sedan de Maas te overschrijden. Dat wordt de beslissende slag: als de Duitsers Sedan innemen, valt heel Frankrijk in hun handen!"

Een andere luchtvaartstrip, De Laatste Vlucht, verschijnt nu ook in softcover. Dit is het debuutalbum van Romain Hugault wiens carrière sindsdien een, welja, hoge vlucht nam. "1943-1945: De twintigste eeuw beleeft zijn donkerste uren. Terwijl de aarde schudt van de bommen, is de hemel het toneel van verbeten gevechten. Hoog in de lucht, boven de wolken, draaien de vliegtuigen om elkaar heen, binden mannen de strijd aan en kruist het lot hun vlucht. Vier piloten van verschillende etniciteiten stijgen op om hun missie tot een goed einde te brengen." Later dit jaar verschijnt nog deel 4 van Angel Wings, Hugaults jongste stripreeks op scenario van Yann.


Zeven 11
Zeven 12
Ook de conceptserie Zeven wordt weer opgepikt. De delen 11 en 12 komen eraan in juni. De Franse reeks is al toe aan deel 19, maar de vertalingen wijken nu af van die Franse reeks want de Nederlandstalige delen 11 en 12 zijn eigenlijk de vertalingen van de Franse delen 13 en 14.

Zeven 11: Zeven Detectives: "Londen, 1920. Een reeks gruwelijke moorden teistert de stad. Met elk nieuw slachtoffer vindt de Scotland Yard niet ver van het lichaam een lijst met zeven namen: de namen van de zeven grootste en beroemdste detectives ter wereld, die worden uitgenodigd om zich met het onderzoek bezig te houden... door de moordenaar zelf. Ondanks de door iedereen gedeelde scepsis over de dreigementen van de misdadiger stemmen zij in de macabere uitdaging aan te nemen."

Zeven 12: Zeven Pistoleros: "Texas, 1899. Zeven scherpschutters, ware levende legendes, genieten van hun rust in de buurt van de Mexicaanse grens. Helaas voor hen, besluiten vanuit de oostkust 's lands grootste industriëlen een prijs op hun hoofd te zetten. Hun strategie: alle bandieten en desperado's die de streek telt, tegen de zeven pistoleros op te zetten, zodat ze elkaar afslachten."


Broadway 2
Cosa Nostra 14
Broadway - Een Straat in Amerika 2 is het slot van het tweeluik waarvan deel 1 in maart verschijnt. "Chapman's Paradise is een puinhoop: een waardeloze impresario, een podium dat ineenstort in het midden van een voorstelling... de danseressen zitten zonder werk en de broers Chapman zitten in zak en as. Maar de lichten van Broadway doven nooit. Ze moeten alleen een nieuw, spectaculair idee vinden, en liefst van al ook nog wat geld. Misschien door het familiebedrijf te verkopen...?"

Silvester pikt de op historische feiten gebaseerde maffiareeks Cosa Nostra weer op. Deel 14 van de achttiendelige reeks is tevens het slot van het tweeluik Murder Inc. "Het leven lacht Kid Twist en zijn vrienden toe. Deze criminele bende, die door de journalisten al gauw 'Murder Inc.' wordt genoemd, oefent een ongekende terreur uit in de centrum van Brooklyn. Maar de overlast die de leden veroorzaken strekt zich verder uit dan dit betrekkelijk kleine gebied: in de vier windstreken van het land worden moorden gepleegd. Toch is hun laatste uur geslagen..."


De Verborgen Geschiedenis 30
Operatie Overlord 4
De Verborgen Geschiedenis zit aan deel 30 van de 32 voorziene delen. "Het is aan de vooravond van 11 september 2011. De zwarte monniken willen de bestaande wereldorde op zijn kop zetten. Daartoe hebben ze een aantal moorddadige aanslagen gepland, die op Amerikaanse bodem moeten worden uitgevoerd. Erlin is daarvan op de hoogte. Sterker nog, hij weet op welke datums die aanslagen plaatsvinden. Daarom is het voor hem des te Prins Valiant 27onbegrijpelijker dat er bij de Amerikaanse veiligheidsdiensten niemand op die dreiging reageert..."

Operatie Overlord 4 volgt deze keer een Franse eenheid tijdens de slag van Normandië. "Engeland, 1944. Sergeant Clague filmt de voorbereidingen van operatie Overlord. Bij de strijdkrachten is er ook een Frans commando, onder leiding van een zekere Kieffer. Hun taak: Ouistreham schoonvegen, zich bij de 6de Airborne voegen aan de brug over de Orne, en oprukken naar Amfreville. Een zware opdracht, waarbij grote verliezen worden verwacht. Ze moeten hun doelen bereiken en innemen... of ter plaatse sterven."

Prins Valiant hebben we onlangs nog opgenomen in ons Valentijnsoverzicht. In april verschijnt deel 27 oftewel jaargang 1963. " In dit deel staat Noord-Wales op het randje van oorlog. Cidric, de nieuwe koning van het noorden, wil zijn koninkrijk uitbreiden. Koning Arthur stuurt Sir Kay naar Wales om omringende steden te beschermen tegen het geweld van de tiran."


Er Was Eens... De Mens 2
Te Paard! 2
De Legendariërs 8
Deel 2 van de jeugdreeks Er Was Eens... De Mens behandelt de beschavingen van Mesopotamië en Egypte. Te Paard! 2 is er voor de paardenliefhebbers. Ook nog voor de jeugd is er De Legendariërs 8: "Na de aanval van Gruizel op de Legendariërs, komen ze bij bewustzijn als gevangenen in het hart van de stad van de Jaguarians. Gruizel zelf is uitgedost met een vreemd halssieraad en hij heeft een nieuwe naam: Prins Anoth. De vorst van de Jaguarians vertrouwt hem toe dat hij zijn broer is en vertelt hem de geschiedenis van zijn volk. Intussen balanceert Shimy op de rand van leven en dood. Alysia wordt nog steeds bedreigd met totale vernietiging…"


The Walking Dead 13
The Walking Dead 14
The Walking Dead 15
The Walking Dead 16
Sinds kort loopt het nieuwste seizoen van The Walking Dead op Fox. In juni sluit de softcoverreeks aan met de delen 13 tot 16.


Aldebaran als filmtrilogie?
22/02
TOP
Aldebaran
In de jaren 1990 publiceerde Léo de vijfdelige reeks Aldebaran die ondertussen een onbetwiste klassieker is in het genre. De reeks gaf aanleiding tot vervolgcycli en spin-offs. De Franse acteur en regisseur van Afrikaanse afkomst Emanuel Buriez zag er al langer brood in om Aldebaran naar het zilveren scherm te vertalen. Hij wachtte tot mei 2016 om op het filmfestival van Cannes aan te kondigen dat hij de volledige cyclus in een Franse filmtrilogie zou gieten. Hij zou alle films in één keer opnemen met een relatief bescheiden budget van 15 tot 17 miljoen euro. Ter vergelijking: het budget van Luc Bessons Ravian-film bedraagt een kleine 200 miljoen euro.

Vreemd genoeg was Dargaud toen niet op de hoogte van dit voornemen om Aldebaran te verfilmen en weerlegde het in een recht van antwoord op een artikel dat er onderhandelingen liepen over de filmrechten. Daarom beschouwde de uitgeverij Buriez' plannen als een "illegaal" filmproject met "een gebrek aan respect voor het intellectuele eigendom van de auteur en zijn uitgever.". Maar de plooien werden (min of meer) gladgestreken zodat Buriez zijn voornemen kon doorzetten. Hij verklaarde in vier maanden tijd alle drie films op te nemen op vijftien verschillende locaties (onder meer in Duinkerke) met vijfduizend figuranten en een honderdtal acteurs en actrices. De eerste film wordt in mei 2017 verwacht en krijgt de titel Cataclysm mee. De sequels Gathering en Mantrisse volgen in 2018 en 2019 en duren elk twee uur.

Julie Mazabard

De cast verzamelde Buriez via traditionele en online castingen wat een bonte verzameling aan amateurs opleverde. Kim keller wordt vertolkt door het achttienjarige model Julie Mazabrard (zie foto hierboven). Muzikant, zanger en componist Francis Lalanne geeft gestalte aan Meneer Pad. Emily Thouy is de wereldkampioene karate en speelt in de derde film de leidster van de Amazones. De "Franse Spider-Man" Alain Robert, die overal ter wereld rotsen en gebouwen beklimt, zien we ook ergens terug. De fysiek nogal vreemd uitziende tweeling Igor en Grichka Bogdanoff debuteert als acteurs door twee wetenschappers te vertolken. Dat ligt in het verlengde van hun eigen wetenschappelijke achtergrond en hun activiteiten op de Franse tv om kijkers meer uit te leggen over de kosmos en wetenschappen.

Alles wat we bij elkaar konden sprokkelen — van Facebook over Wikipedia en websites over films tot IMDB — bevat allemaal dezelfde karige informatie. Tot nu toe is er nog geen enkel beeld of trailer van de eerste film prijsgegeven tenzij een filmpje over een voorbereidende stunt. Is dit een realistisch project of het werk van een fantast die op zijn eentje al die websites met dezelfde info voedt? In mei weten we het. Hieronder vind je alvast foto's van de cast.

Aldebaran

Aldebaran


De Kiekeboes op stickerreeks van het Rode Kruis-Vlaanderen
22/02
TOP
Aldebaran
Vorig jaar prijkte Fabio Bono's gloednieuwe versie van De Rode Ridder op de jaarlijkse stickerreeks van het Rode Kruis-Vlaanderen. Dit jaar valt die eer de populairste stripfamilie van Vlaanderen, De Kiekeboes, te beurt.Twintig jaar geleden stonden De Kiekeboes ook al eens op deze verzamelobjecten voor het goede doel.

Uit het persbericht:
"Op de tekening snellen Marcel en Charlotte Kiekeboe als vrijwilligers ter hulp. Zoon Konstantinopel heeft een bloedzakje bij. Dochter Fanny reanimeert een strandganger die onwel werd, waarop zowat alle andere badgasten al dan niet 'opzettelijk' in zwijm vallen. 'Ik vond het belangrijk dat de typische Kiekeboehumor ook op sticker tot zijn recht komt', licht Kiekeboes-tekenaar Merho toe, 'De Kiekeboes zou De Kiekeboes niet zijn zonder die 'knipoog’.

De Rode Kruissticker kan je van donderdag 27 april tot en met donderdag 11 mei kopen bij een van de 14.000 Rode Kruisvrijwilligers van de 249 lokale afdelingen in Vlaanderen. De kostprijs is nog steeds 5 euro en die gaat integraal naar de werking van de lokale afdelingen. Het is dankzij deze financiële steun dat zij in staat zijn om te helpen helpen. Denk daarbij aan de massale hulp bij de aanslagen van 22 maart 2016. Het materiaal dat daar gebruikt werd, de ambulances, de brancards, het medisch materiaal, enzovoort kon daar enkel zijn omdat de Vlaming daar in het verleden ook had in geïnvesteerd. Gelukkig maar."

De oplage van deze stickers bedraagt een forse zeshonderdduizend exemplaren.


Vooruitblik Blloan
18/02
TOP
Had Meneer Nog Iets Gewenst?
Verstild Leven
François Boucq is sinds kort begonnen aan een nieuw album van Bouncer. Bij Blloan verschijnt ondertussen een integrale van de derde cyclus.

Ook nog bij Blloan verschijnt het one-shot Had Meneer Nog iets Gewenst?, getekend door Virginie Augustin (Alim de Leerlooier, Legenden van Troy: Reis naar de Schaduw, Whaligoe) op scenario van Hubert (Beeldschoon). "Het Verenigd Koninkrijk tijdens het Victoriaans tijdperk... Lisbeth, een discreet dienstmeisje, gaat werken voor Edward, een verwaande, zelfingenomen, provocerende en blasé edelman. Hij is het gewend om zijn entourage te imponeren met grootse verhalen over al zijn escapades. Maar de jonge dandy ontdekt snel dat hij zijn nieuwste dienstmeisje niet zo makkelijk ontzag inboezemt. Ze blijft onverstoorbaar rustig bij al zijn grillen en beantwoordt zijn irritant gedrag hooguit met wat meewarige blikken vol compassie. Tussen de twee, die uit totaal verschillende werelden komen, groeit een merkwaardige verstandhouding die intenser wordt naarmate hun verbale pingpongspel intenser wordt. Ondanks de strikte regels in het huis, wordt Lisbeth Edwards vertrouwelinge. De rest van het personeel ziet het met lede ogen aan en de jaloezie groeit..." De uitgeverij omschrijft dit album ook nog als "een verhaal dat very British is en het midden houdt tussen de romans van Oscar Wilde en de sfeer uit Downton Abbey."

Verstild Leven is de derde samenwerking van Oriol Hernández en Zidrou na de one-shots Het Vel van de Beer en Drie Vruchten. Hun derde album is weer iets compleets anders. "Drama in het modernistische Barcelona van de negentiende eeuw onder het penseel van een Catalaanse schilder. Barcelona, 1899. Beide schilders, Joaquín Mir en zijn vriend Vidal Balaguer vertoeven vaak in het beroemde caférestaurant Els Quatre Gats. Hoewel Balaguer zwaar in de schulden zit, weigert hij het portret van Mar, zijn liefde die enkele maanden geleden spoorloos verdwenen is, te verkopen. Zijn gedrag wekt argwaan op bij een politieinspecteur, vooral wanneer een lijk verdwijnt, waarvan hij ook een portret maakte."


Vooruitblik Casterman
18/02
TOP
India Dreams 9
We hebben er lang op moeten wachten, maar deel 9 van India Dreams krijgen we dan toch nog in vertaling. Het Charles-echtpaar heeft inmiddels plannen voor een volgende Dreams-reeks die zich in China zal afspelen aan het begin van de Culturele Revolutie en dus tegelijk aan het einde van het Chinese keizerrijk. Maar dus eerst India Dreams 9: "Wat India schenkt aan wie haar zoekt. India, eind negentiende eeuw. Inspecteur Pimlicott heeft het spoor teruggevonden van miss Percy Law, de verdachte van een gruwelijke moord die twee jaar eerder in Londen is gepleegd. Luitenant MacOliffe gebruikt zijn verlof om in de Tharwoestijn op zoek te gaan naar zijn wapenbroeder kapitein Redfield, die na de aanval op fort Nawadar spoorloos is verdwenen. Terwijl de moesson zwaar huishoudt in de streek rond Calcutta, gaat professor Sybellius op reis om zich onder te dompelen in het heilige India. Zo volgt ieder zijn lot, gadegeslagen door de oude aap. En ieder komt op zijn bestemming aan in dit laatste album van de tweede cyclus van India Dreams."
In het Frans verschijnt er nog een deel 10, maar dat is eigenlijk een artbook met veel teksten en illustraties. Dit album wordt niet vertaald.


William Adams - Samoerai 1
NSA 2
Het verhaal van William Adams - Samoerai is thematisch verwant met Martin Scorseses nieuwste film Silence. Sla er de korte inhoud maar op na: "William Adams, een zeventiende-eeuwse zeeman, lijdt schipbreuk voor de kust van Japan en wordt onmiddellijk gevangengezet. De lokale overheden zijn hem bijzonder vijandig gezind en omdat hij het anglicaanse geloof aanhangt, eisen de jezuïeten zijn hoofd... Hij dankt zijn leven enkel en alleen aan generaal Tokugawa, die in zijn vaardigheden als navigator een belangrijke militaire troef ziet. Tijdens de gevechten en tussen de politieke manoeuvres in, en ondanks het wantrouwen en hun verschillende waarden, groeit tussen de beide mannen een ambigue vriendschap. Dit tegennatuurlijke verbond zal het politieke landschap van Japan voor altijd veranderen wanneer Tokugawa shogun wordt en Adams de enige samoerai met blauwe ogen..."

NSA 2 is het slot van het tweeluik. "Apollo, die het syndroom van Asperger heeft en in staat is grote hoeveelheden informatie te analyseren, wordt door de NSA gebruikt als een soort orakel. In trance doet hij allerlei voorspellingen die vaak nogal duister zijn maar desalniettemin strategisch van groot belang. Als zijn moeder overlijdt, slaat hij op hol en produceert een reeks onbegrijpelijke cijfers. Zijn zus Oz, een doortastende politieagente, neemt hem onder haar hoede. De toestand wordt hachelijk als een groepje moordenaars Apollo wil vermoorden. Wie zit hierachter? Weten ze de aanslagen te overleven en het complot te ontmaskeren dat in de NSA zelf lijkt te zijn uitgebroed? De achtervolging kan beginnen..."

Savage 2Félix Meynet moest het tekenen even voor gezien houden zodat zijn fysieke ongemakken konden helen. Savage 2 is nochtans al geruime tijd klaar, maar Casterman wachtte liever tot deel 3 ook was opgeschoten zodat de laatste twee delen van de trilogie beiden dit jaar kunnen verschijnen. "Sommigen vechten om roem te vergaren, anderen om hun wraak te stillen. 1864. Mexico is bezet door een Frans expeditieleger. Napoleon III steunt daar zijn marionet Maximiliaan die het alleen in de directe omgeving van zijn paleis Chapultepec voor het zeggen heeft. Onderluitenant Savage, die dienst heeft genomen in het vreemdelingenlegioen, zet zijn wraakexpeditie voort en is meer dan ooit van plan markies De Trazegnies te vermoorden. Het lot helpt een handje mee: hij kruist het pad van de prinses van Salm-Salm die haar echtgenoot probeert te bevrijden uit de handen van Mexicanen. Napoleon III en Maximiliaan willen het land in hun greep krijgen door generaal Bazaine tijdens diens huwelijk te benoemen tot maarschalk van Frankrijk! De maarschalksstaf is echter in het bezit van Savage en Salm-Salm, en ze zijn vastbesloten hier munt uit te slaan."


Vooruitblik Dargaud
18/02
TOP
XIII Mystery 11
XIII Mystery stevent af op het laatste deel want na deel 11, Jonathan Fly, door Olivier TaDuc en Luc Brunschwig, hebben we enkel nog de albums van Philippe Buchet + Daniel Pecqueur (over Alan Smith) en Olivier Grenson + Jean Van Hamme (over Judith Warner en Jessica Martin) tegoed. Deel 11 gaat dus over Jonathan Mac Lane alias Jason Fly, meerbepaald over het leven en de laatste dagen van de communistische journalist vóór die vermaledijde nacht op 3 augustus en zijn relatie met het kind dat hij opvoedde.


Emma en Charlotte 1
Mooie Zomers 3
Emma en Charlotte belooft een boeiend portret te worden van twee zussen, vernieuwend in beeld gebracht door Lena Sayaphoum. "Emma en Charlotte zijn zussen met dezelfde droom: samen naar de befaamde École de danse de l’Opéra van Parijs gaan en sterballerina's worden. Charlotte slaagt met vlag en wimpel voor het toelatingsexamen. Emma niet... en haar wereld stort in elkaar. Maar misschien ligt haar roeping elders... Haar vader moedigt haar aan haar eigen weg te volgen, maar haar moeder wil niet dat ze het dansen opgeeft. Voor Charlotte is een danscarrière zonder haar zus ondenkbaar. Emma ontdekt echter nieuwe gevoelens en mogelijkheden dankzij de hiphop..."

Voor het derde album van Mooie Zomers springen we naar de vakantie van 1962 en meer weten we er ook niet van.


Missie Osirak
De Vliegenier 2
Missie Osirak is een gebundeld tweeluik op scenario van Jean-Claude Bartoll wiens Insiders zijn belangrijkste wapenfeit blijft. "Juni 1981, de Israëlische luchtmacht vernietigt tijdens een spectaculaire aanval de enige kerncentrale uit de Arabische wereld, enkele kilometers van Bagdad. De missie van acht F-16 jachtbommenwerpers? Voorkomen dat Saddam Hoessein bezit krijgt over kernwapens waarmee hij Israël definitief van de kaart wil vegen. Achter de schermen van deze grote geopolitieke crisis zwermde het van valse listen van verschillende geheime diensten, crisisvergaderingen en uitzonderlijke gevechtspiloten die in het grootste geheim een luchtaanval voorbereidden, die door de moderne militaire luchtmacht nog steeds beschouwd wordt als een modelvoorbeeld van een preventieve aanval."

In De Vliegenier 2 leest Yann Calec verder in het dagboek van Tanguy. In deel 2 vertelt Tanguy over de aankomst van zijn moeder in Parijs nadat ze Afrika in de jaren 1920 moesten ontvluchten. Tanguy krijgt de bijnaam De Mof omwille van de nationaliteit van zijn vader. Hij moet als arbeider gaan werken om te kunnen leven. Hij droomt ervan om weer te kunnen vliegen, maar zonder geld en door zijn afkomst lijkt die droom onbereikbaar.


Blueberry: Integrale Editie 4
Ravian integraal2
De vierde integrale van Blueberry bundelt zomaar eventjes Generaal Geelkop en het tweeluik De Mijn van Prosit en Het Spook van de Goudmijn, drie van de beste verhalen in de reeks.

Bij Sherpa zijn afgelopen week de delen 6 en 7 verschenen van Ravian. De integrale reeks die bij Dargaud verschijnt, beent in de tweede integrale bij tot deel 5.


Het Verslag Brodeck 1
Mermaid Project 3
Het Verslag van Brodeck was al een keer aangekondigd door Oog & Blik | De Bezige Bij, maar een verschijning bleef maar uitgesteld worden en uiteindelijk ging het niet meer door. Dargaud pikt het nu zelf op voor een vertaling. Dit eerste deel van een tweeluik won al een paar Franse albumprijzen, maar van Manu Larcenet verwachten we ook net minder na zijn vorige meesterwerken De Dagelijke Worsteling en Blast. Het tweeluik is een verstripping van de roman van Philippe Claudel.
"Het verhaal speelt zich af in een afgelegen bergdorpje aan de Frans-Duitse grens, in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Hoofdpersonage Brodeck krijgt de opdracht om uit te zoeken waarom 'de Anderer', een zonderlinge figuur die nog maar sinds enkele weken in het dorp was komen wonen, op een dag door de bewoners is vermoord. Uiteraard verwachten ze dat Brodeck in zijn officieel verslag een aantal waarheden verdoezelt. Maar stiekem schrijft hij zijn eigen, persoonlijke relaas over de feiten."

Kort na de lancering van Mermaid Project is deel 3 al in zicht. "Pennac, een politieagente uit Parijs, heeft verontrustende activiteiten ontdekt bij Algapower, het bedrijf waar haar broer werkt. Dit bedrijf houdt zich bezig met het manipuleren van het menselijke genoom en mengt het met dat van dolfijnen. Het doel is een nieuw ras te creëren voor uitsluitend economisch gewin... Een van de 'proefkonijnen', de dolfijn Delph, heeft zich opgeofferd om Pennac te helpen. Zij reist van Parijs, via New York en Canada, naar Rio de Janeiro, voor een zaak die gruwelijke aspecten blijkt te hebben."

Van scenarist Léo staat ook het vijfde deel van Overlevenden gepland. Over Aldebaran, de cyclus waarmee het allemaal begon, hebben we volgende week meer nieuws. De inhoud van Overlevenden 5: "De groep van overlevenden is door tragische gebeurtenissen of door onvoorziene tijdsprongen op een verre planeet verspreid. Manon en Alex zijn erin geslaagd te overleven in deze vijandige wereld, zonder te weten of ze de rest van de groep kunnen terugvinden... of wanneer! Maar de komst van de Mantrisse en de buitenaardse Sven geeft ze hoop om voor eens en altijd deze planeet vol gevaar te kunnen verlaten. Sven, de partner van Kim, doet opzienbarende onthullingen."


Vooruitblik Dupuis
18/02
TOP
Berentand 5
De Führer heeft een bescheiden missie: een atoombom droppen op New York. Hoe gaat dat verder? Lees het weldra in Berentand 5.


Little England 1
Little England 1
Thomas Du Caju en Jean-Claude Van Rijckeghem bundelen na Betty & Dodge opnieuw de krachten voor de nieuwe reeks Little England waarvan het eerste deel in soft- en hardcoverversie verschijnt. "November 1941. Little England is een wijk in het stadje Moulmein in Birma, een verre kolonie van het Britse Rijk. Jonathan is zestien en zoon van een commandant. Hij loopt school in de buurt van de luchtmachtbasis, maar hij kent ook het 'echte' Birma, het land van pagoden, van de eindeloze jungle en het land van zijn moeder, die de nicht zou zijn van de laatste Birmaanse koning. Wanneer Jonathan de Amerikaanse piloot Archie rondleidt in de stad komt het duo ook in de Blue Moon, de nachtclub waar militairen, zeelui en playboys elkaar treffen. Archie vraagt Jonathan om de Birmaanse zangeres Ruby een boodschap te bezorgen. In ruil krijgt de jongen een luchtdoop. Maar wanneer Jonathan haar kamer binnensluipt, raakt hij helemaal in de ban van de knappoe zangeres."


Aria 38
Mooie Navels Flashback 1
In Aria 38 snijdt Michel Weyland een ernstig maatschappelijk onderwerp aan: mishandelde vrouwen.

Was het vroeger allemaal beter? Toch niet voor Karin, het voormalige pispaaltje van Vicky en Jenny, de drie hoofdpersonages in de veel geprezen reeks Mooie Navels. In de zeven verschenen albums zagen we alle personages evolueren, voornamelijk Karin. In de nieuwe spin-offreeks Mooie Navels Flashback keren we terug naar de periode waarin Karin nog niet verkeerde met Dan en waarin ze zonder morren het huiswerk van haar 'beste vriendinnen' maakte. Dit album zal de verdere evolutie in de hoofdreeks niet verstoren, want een achtste album zit ook al in de pijplijn.

Het Vrije Vlucht-album Hibakusha verleidt ons alvast met een sensuele cover. Olivier Cinna en Thilde Barboni presenteren een fictief verhaal in een historische periode: Japan op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het onderwerp? Een moeizame relatie tussen een mysterieuze Japanse en een Duitse vertaler.

Hibakusha


Vooruitblik Glénat
18/02
TOP
De Ridders van Heliopolis 1
De Ridders van Heliopolis (reeksnaam onder voorbehoud) is de aangekondigde nieuwe reeks van Jérémy Petiqueux (Barracuda) en de legendarische scenarist Alejandro Jodorowsky. Hun verhaal speelt zich af op het eind evan de achttiende eeuw. In een klooster in het noorden van Spanje zitten de Ridders van Heliopolis, een verbond van onsterfelijke alchemisten die zich van de wereld hebben afgesloten. De opleiding van leerling Zeventien is bijna achter de rug zodat hij tot de orde kan toetreden. Maar zijn meester Fulcanelli onthult aan de andere Ridders het verschrikkelijke geheim van zijn afkomst: Zeventien is in werkelijkheid het geheime kind van Lodewijk XVI en Marie-Antoinette, de werkelijke koning Lodewijk XVII. Zeventien heeft nu de keuze: eist hij de troon op of blijft hij in de schaduw en blijft hij trouw aan de alchemistenorde? De auteurs haken hiermee mooi in op de mythevorming rond Lodewijk XVII die op zijn tiende in een cel stierf, maar die volgens anderen toch verder leefde. Velen beweerden sindsdien de echte Lodewijk te zijn of een van zijn nazaten. Het gaf tegelijk aanleiding tot vele fictiewerken. Petiqueux en Jodorowsky voegen er nog een aan toe.


Lacrima Christi 1
De Oorlog van de Sambers: Maxime & Constance 3
Lacrima Christi is de nieuwste loot aan de boom die geworteld is in de reeks De Geheime Driehoek. André Juillard levert er nog steeds de coverillustraties voor, maar de tekeningen van het binnenwerk zijn het werk van Denis Falque. "Jean Nomane is de 'Rechtzetter'. Hij is een agent van het Triumviraat. Een van de besten... Nomane, een echte killer, wordt naar Pyongyang gestuurd, in Noord-Korea. De megalomane dictator Cho Ihn Kyang heeft er een geheim laboratorium laten bouwen dat de Lacrima Christi kan ontleden. Maar achter de poëtische naam ‘Tranen van Christus’ gaat de gruwelijkste pest schuil die de planeet ooit heeft gekend. Het virus werd eeuwen voordien ontwikkeld door de alchemist Biancofuori. De wachter van het bloed Bencivenni deed die ontdekking elf maanden voordien in Haïfa. En hij aarzelde geen moment om zijn opdrachtgevers te belazeren en het 'wapen' te verkopen aan de meestbiedende."

De Oorlog van de Sambers: Maxime & Constance 3 sluit de cyclus af. Er zijn geen andere trilogieën over de voorouders van het Samber-geslacht gepland.


De Grote Zeeslagen 1
De Piraten van Barataria Cyclus 2
De Grote Zeeslagen is een nieuwe zeevaartachtige reeks die wordt geopend door Jean-Yves Delitte. Van de eerste drie albums in deze reeks, tekent hij er zelf twee van (deel 1, Chesapeake, en deel 3, Jutland) en het andere schrijft hij voor Denis Béchu (deel 2, Trafalgar). En daar blijft het niet bij, want hij werkt ook nog aan andere albums in de reeks. Hij krijgt ook nog de hulp van de tekenaars Christian Gine en Federico Nardo en scenarist Roger Seiter en meer. Het eerste album focust op de zeeslag van Chesapeake uit 1781. Andere zeeslagen worden Stamford Bridge (1066), Lépante (1571), Trafalgar (1805), Hampton Roads (1862), Tsushima (1905) en Jutland (1916).
De inhoud van het eerste deel: "Einde achttiende eeuw. De Britse kolonies op Amerikaans grondgebied zijn de bemoeienissen van de Britse kroon en de steeds duurdere belastingen grondig beu. Ze snakken naar vrijheid. Frankrijk heeft intussen besloten om in het conflict de kant te kiezen van de opstandelingen. Admiraal De Grace, die aan het hoofd staat van een indrukwekkende vloot en is uitgestuurd om de Britten in de Antillen het vuur aan de schenen te leggen, krijgt nu de opdracht om het leger van George Washington en het Franse contingent van de graaf van Rochambeau te helpen in hun strijd tegen de Britse troepen op Amerikaans grondgebied. De Britse generaal Cornwallis wordt in Yorktown met zijn soldaten nagenoeg volledig ingesloten. Het lijkt een makkelijke overwinning te zullen worden, voor zover de Britten geen versterking krijgen over zee. De partij die de slag in de baai van Chesapeake wint, zal een aanzienlijke bijdrage leveren aan de nederlaag van een van de twee protagonisten. Maar wie zal het onderspit delven: de Britten of de Amerikaans-Franse coalitie? Ook al kan de slag bij Chesapeake geen smadelijke nederlaag genoemd worden voor de Royal Navy, toch was het een mijlpaal in de oorlog van de Britse kolonies die de Amerikaanse onafhankelijkheid inluidde."

We blijven op zee. De integrale van de tweede cyclus van De Piraten van Barataria bundelt de delen 5 tot 8 oftewel de Oosterse cyclus. Maar er komt ook een tiende deel uit. "Op zee blijft het zelden lang rustig... April 1818, de Golf van Mexico! Artémis en Dominique You genieten aan boord van de ‘Abeille’, het schip dat ze na de slag bij New Orleans hebben gekocht. Op zee ontmoeten ze de Franse generaal Charles Lallemand en hun oude vriend Roustam, die een Franse kolonie wil beginnen in Texas. Ze adviseren de twee om naar Galveston te trekken waar Jean Lafitte de leiding voert over een marinebasis. Het is een gedroomd aanbod, want eigenlijk heeft de vertrouweling van Napoleon heel andere bedoelingen. Nu Bonaparte in Waterloo verslagen werd, wil hij — met de steun van Artémis en de piraat van Barataria — een expeditie naar Sint-Helena opzetten om de keizer te bevrijden."

Rio 2Deel 2 van de vierdelige reeks Rio maakt een sprongetje van tien jaar. Na hun adoptie leven Rubeus en Nina in luxeomstandigheden, maar in tegenstelling tot zijn zus kan Rubeus niet wennen aan zijn nieuwe eliteleven. Zijn oude straatvrienden werken nu in opdracht van een favelaleider, een zekere Mozar. Terwijl de spanningen hoog oplopen tussen rivaliserende drugshandelaars en corrupte flikken wordt Nina ontvoerd op een feestje dat haar adoptievader organiseert. De politie verdenkt vrij snel Mozar, maar Rubeus besluit het zelf uit te zoeken en gaat terug naar de favela waar hij opgroeide.
 


Vooruitblik Le Lombard
18/02
TOP
Steven Sterk: De Integrale 1
Na de vier integrales die bij Dupuis verschenen, komt er bij Le Lombard nog een eerder aangekondigde vijfde integrale met de resterende verhalen van Johan en Pirrewiet die na de dood van bedenker Peyo werden gemaakt. De middeleeuwse reeks wordt ineens afgelost met een integrale reeks van een andere creatie van Peyo: Steven Sterk, het jongetje met een ongelofelijke kracht... behalve als hij verkouden is. Deze integrale reeks zal in vijf delen verschijnen. In de eerste integrale staan de verhalen De Rode Taxi's (waarvan in 2014 een slecht onthaalde filmversie verscheen), Mevrouw Adolphine en De Twaalf Werken van Steven Sterk waar François Walthéry veel assistentiewerk voor leverde. Uiteraard hoort er ook een uitgebreid achtergronddossier bij.


De Werelden van Thorgal - Wolvin 7
Monet
In het zevende Wolvin-album wordt er aangestuurd op de grote hereniging van het ganse gezin die in Thorgal 36 zal gebeuren. Aan Casemate vertrouwde scenarist Yann in een extra dossier toe dat hij in die spin-offreeks over Wolvin nog een derde zoon van Thorgal zal introduceren na Jolan en Aniël. Op de vraag waarom antwoordde hij: "Waarom niet? In de mythologie kweekten goden overal kinderen. Net zoals in het echte leven overigens." Hij maakte tevens duidelijk dat de spin-offreeksen nog verder kunnen lopen na de reünie, eraan toevoegend dat alles nog mogelijk is.
De inhoud van deel 7: "Wolvin trekt naar de tussenwereld in de hoop dat de slang Nidhogg, die door Odin werd verbannen, haar zal helpen om de zwarte Alfen te verjagen die de werelden in chaos willen storten. Maar Nidhogg weigert. Ook hij kijkt benieuwd uit naar die chaos. Wolvin is nog maar net bij Nidhogg vertrokken wanneer ze, met de hulp van de Alfen van het licht, in de handen terechtkomt van de zwarte Alfen. Die leveren het meisje uit aan haar aartsvijand Azzalepstön. Zal Wolvin samen met haar bondgenoten Tjahzi, Vigrid en Yasmina een eeuwigdurende oorlog kunnen vermijden?"

De voorbije jaren verscheen al een stapel stripbiografieën van kunstenaars. De volgende op de lijst is Claude Monet. "Van het Salon des Refusés tot de grote impressionistische beweging, van jonge straatarme kunstenaar tot schilderende bourgeois, van echtgenoot tot minnaar... Het leven van Claude Monet kende vele facetten. Hij was de man die voorging in de beweging die in de 19de eeuw leidde tot een nieuwe visie op de schilderkunst. Uiteindelijk bleef Monet maar één zoektocht trouw: die naar het absolute licht dat zijn werk naar een ander niveau zou tillen... Salva Rubio en Ricard Efa vertellen in deze meesterlijke graphic novel het wel en wee van een levensloop die Monet rijk zou maken, maar waarvoor hij ook een zware prijs zou betalen."


Alfa - Eerste Wapenfeiten 4
Niklos 15
Terwijl Chris Lamquet ons geduld danig op de proef stelt door Alfa 13 te blijven uitstellen en zo de toekomst van de reeks om zeep aan het helpen is, gaat de spin-off Alfa - Eerste Wapenfeiten naarstig verder. Voortaan moet er jaarlijks een nieuw album verschijnen nu Alain Quereix de tekeningen heeft overgenomen van Eric Loutte (die ook al een gat van enkele jaren sloeg tussen de eerste twee delen) sinds deel 3.

Voor de reeks Niklos Koda zit het er op. In de vorige albums nam zijn dochter de bovenhand, maar in het laatste album, deel 15, moet Niklos in de diepste krochten van de zwarte magie duiken om zijn dochter te redden en een ultieme confrontatie aan te gaan.


Vooruitblik Lucky Comics en Marsu Productions
18/02
TOP
Jolly Jumper ne Réponds plus
Marsupilami 30
Na de heel goed onthaalde en tot bestseller uitgegroeide Lucky Luke-hommage De Moordenaar van Lucky Luke door Matthieu Bonhomme, tapt Guillaume Bouzard van een compleet ander vaatje in zijn hommagealbum. Hij gaat resoluut voor de humor, de kolder en de situatiehumor. Jack Dalton (of William, want wie houdt die twee middenste broers eigenlijk uit elkaar?) houdt een hongerstaking in de gevangenis. De hulp van Lucky Luke wordt ingeroepen. Maar hij heeft zelf een probleem, een ernstige zaak: Jolly Jumper heeft nukken, hij is koppig en hij antwoordt niet meer. Lucky Luke probeert wanhopig de dialoog met zijn trouwe rijdier te herstellen.

En ineens rondt de reeks Marsupilami de kaap van de dertig albums. "De Chahuta's, een indianenstam die leeft in het hart van de Palombiaanse jungle, wordt uitgedaagd door de Koejonees, die het voorzien hebben op het territorium van de Chahuta’s. Die worden door hun vijanden uitgedaagd tot 'ungeveg'. De winnende partij krijgt het gebied dat al eeuwenlang in het bezit is van de Chahuta's. Ook de Marsupilami’s maken zich klaar om te vertrekken, maar zij hebben een heel andere reden. Ze hebben namelijk een afspraak met een paar soortgenoten, want er is iets te vieren..."


Vooruitblik Daedalus
15/02
TOP
Roma 1
In de maanden maart en april pakt Daedalus uit met de start van de reeks Roma naar een van de laatste ideeën die de in 2011 overleden Gilles Chaillet heeft nagelaten. Elk album is een one-shot met als rode draad een vreemd standbeeld dat de eeuwigheid van de stad Rome symboliseert. De albums verschijnen zowel in softcover als gelimiteerde hardcover.
De reeks vertelt aan de hand van dit standbeeld (een mooie vrouw met een doek rond de ogen) en twee twistende families niet minder dan de geschiedenis van Rome, te beginnen bij Troje, door de eeuwen heen. Alles bij elkaar grofweg een periode die vierduizend jaar omspant. Historische figuren als Aeneas, Hannibal, Julius Caesar, Caligula, paus Urbanus VIII, de in Gent geboren Karel V, de Bernini's, Mussolini, cineast Fellini en nogal wat anderen zullen de revue passeren. De invasie van de barbaren, de val van Rome, de jaren 1970 met de comeback van het extreemrechtse gedachtegoed, zijn verdere achtergrondverhalen. Chaillet voorzag ook de apocalyps in 2030.
Chantal Chaillet, de weduwe van Gilles, liet de verhalen uitwerken door de scenaristen Didier Convard, Éric Adam en Pierre Boisserie. De tekenaars van deze albums zijn Régis Penet Luca Erbetta, Annabel Blusseau en Christian Gine. Ook Philippe Adamov en Patrick Jusseaume werden in oudere berichten genoemd. De tekenaars wisselen elkaar af om elk halfjaar een nieuw album te kunnen publiceren. In het Frans zitten ze sinds deze maand aan deel 5.
De samenvatting van deel 1, De Vloek: "1250 voor Christus. In het door de Grieken belegerde Troje delen hogepriester Aquilon en generaal Leonidas een vreselijk geheim, een erfzonde die de val van hun hoogmoedige stad zal bespoedigen... Uit de as van Troje zal een door de goden zowel beschermde als vervloekte stad ontstaan: Rome! Een onsterfelijke stad. Een eeuwige verdoemenis."
Deel 2, De Overwinning of de Dood: "217 voor Christus. Rome is uitgegroeid tot een van de machtigste staten aan de Middellandse Zee. Alleen Carthago staat zijn hegemonie nog in de weg. De Carthaagse generaal Hannibal leidt zijn troepen naar Italië, waar hij de Romeinse legioenen een indrukwekkende reeks nederlagen toebrengt. Zijn leger belaagt zelfs de stad! De vloek die in het Palladium schuilgaat, is alleen de families Furius en Leo bekend, maar zullen zij erin slagen om zowel de woede van de goden als die van de mens het hoofd te bieden?"


Deepwater Prison 1
Deepwater Prison 2
Van Stefano Raffaele en Christophe Bec zal in korte termijn de complete trilogie Deepwater Prison verschijnen. In maart en april verschijnen alvast de eerste twee delen van de futuristische thriller. "2027. De misdaad en de corruptie vieren hoogtij in de Verenigde Staten. Alle gevangenissen zijn overbevolkt. De Amerikaanse regering heeft een nieuw gevangenismodel
ontwikkeld. De gevaarlijkste criminelen worden gevangen gehouden in een complex in een kloof op de bodem van de oceaan, in de buurt van Bermuda. Op een diepte van 900 meter is ontsnappen geen optie!"


Prometheus 10
Complot 4
Ik Ben een Kathaar 6
Ook nog van Raffaelo en Bec verschijnt deel 10 van Prometheus. Er loopt inmiddels een project voor een tv-reeks naar deze stripreeks.

Met Complot 4: Het Drama van de Titanic verschijnt het laatste deel van de conceptreeks met per album een ander historisch feit dat vanuit een fictief standpunt wordt belicht en ook een opgeheldering krijgt. "14 april 1912. De Titanic raakt een ijsberg en zinkt. 1.500 opvarenden ontsnappen niet aan de verdrinkingsdood. Een zware tol, die verschillende factoren als oorzaak had: de ongunstige meteorologische omstandigheden, de opgevoerde snelheid van het passagiersschip en een bijzonder klein aantal reddingssloepen."

Ook de reeks Ik Ben een Kathaar komt tot een einde. Deel 6, Het Kleine Labyrinth: "In het begin van 1311 zorgt de komst van een nieuwe inquisiteur voor onrust bij de Katharen. Arnaud Gui is meedogenloos en eist 'verlossing' voor alle ketters. Hij stopt voor niets om zijn doel te bereiken, het grote heiligdom van de Katharen, een plek die bewaakt wordt door 'de orde van het grote en het kleine labyrinth'."


14-18 6
Frontlinies 4
Man van het Jaar 8
Deel 5 van de oorlogsreeks 14-18 bereikt ondertussen het vermaledijde jaar 1916, de slag aan de Somme. "In juli 1916 vindt de slag aan de Somme plaats, een poging van de geallieerden om zich te onttrekken uit Verdun. Maar de nieuwe artillerie zorgt voor zware verliezen, ondanks de hulp van nieuwe aanvalswapens. In deze dagelijkse hel hangt het leven van onze vrienden aan een zijden draadje."

Het vierde deel van Frontlinies speelt zich af op Kreta in mei 1941: "Operatie Merkur. De Duitse parachutisten vallen Kreta aan. Na een woelige passage bij zijn familie in Berlijn maakt Klein zich op om voor zijn leven te vechten. In Kreta maakt Yates deel uit van het Australische expeditiekorps, het laatste dat het eiland verlaat. Zonder het te beseffen kruisen hun wegen. Klein ontsnapt ternauwernood aan gevangenschap, Yates aan de vernietiging van zijn eenheid."

Behalve de nieuwe reeks Roma speelt ook het achtste deel van Man van het Jaar zich in de eeuwige stad af. "Legionair Quintus Falco is ene oudstrijder van de oorlog tegen de Galliërs. Quintus volgde Julius Caesar in al zijn veldtochten en heeft van dichtbij meegemaakt hoe de man het toppunt van zijn macht bereikte. Als Caesars persoonlijke lijfwacht wijkt Quintus zelden van zijn zijde... maar waarom heeft Caesar hem die ochtend verboden hem naar de senaat te vergezellen terwijl het toch gonsde van de geruchten over een op til staande aanslag op Caesars leven? Quintus stelt alles in het werk en haalt de onderste steen boven om de hoofdschuldige te vinden, degene die Caesar de doodsteek gaf. Quintus wil wraak."


Alice Matheson 3Metronom' 4De nieuwe reeks Alice Matheson verschijnt in een hoog tempo. Deel 3 komt er ook al aan.

En het duurde eventjes, maar daar is dan toch het vervolg van de knap getekende sf-reeks Metronom'. "Lynn en Floréal zijn eindelijk terug op aarde. Ze worden gedwongen om Eugene Warnier op te sporen, een beroemde bioloog die ondergedoken leeft. Om hen te dwingen worden ze ingespoten met hetzelfde gif dat de man van Lynn fataal werd. Ze hebben 5 dagen voor het gif actief wordt..." Deel 4 is het voorlaatste deel van de reeks.


40 jaar De Kiekeboes
15/02
TOP
De Kiekeboes
40 jaar De KiekeboesExact vandaag, 15 februari, is het veertig jaar geleden dat De Kiekeboes voor het eerst in de krant Het Laatste Nieuws verscheen. Sinds vandaag zijn we 148 albums verder, want zopas verscheen De Kiekeboes 148: Nepwerk. Kijk ook al maar uit naar de volgende datums:

Op zaterdag 18 februari werkt Merho mee aan een De Kiekeboes-editie van Gazet van Antwerpen waarin De Kiekeboes al jaren wordt voorgepubliceerd. Merho illustreert letterlijk het nieuws met tekeningen met de Kiekeboe-familie. Bij deze krant hoort ook een setje van vier wenskaarten.

Op 29 maart snijdt Merho een reuzeverjaardagstaart aan in Comics Station, het dan gloednieuwe themapark in het Centraal Station van Antwerpen rond stripfiguren van Standaard Uitgeverij en Ballon Media.

In juli en augustus loopt in De Haan een expo over De Kiekeboes. Dankzij een grote wedstrijd kunnen fans verjaardagscadeaus winnen.

Uiteraard verschijnt er ook nog een deel 149 dit jaar en ook het eerste deel van de spin-off Fanny K. door Jean-Marc Krings en misdaadauteur Toni Coppers.

Ook wij staan uitgebreid stil bij het feestjaar. Vanaf zaterdag zal je veertig weken lang elke week een artikel kunnen lezen over De Kiekeboes. Het onderwerp van het eerste artikel is bollen en ballen.


Jirô Taniguchi overleden
15/02
TOP
Jirô Taniguchi
Afgelopen zaterdag, nadat onze weekendupdates al lang online stonden, deelde Benoît Mouchart, uitgever van Casterman, mee dat de Japanse stripmaker Jirô Taniguchi is overleden. Hij had kanker en stierf op 69-jarige leeftijd.

Casterman gaf heel wat van zijn albums uit die een gezamenlijke, Franse verkoop kenden van meer dan één miljoen exemplaren. Een uitstapje bij Dargaud, voor wat het vierluik Mijn Jaar op scenario van Jean David Morvan moest worden, werd integendeel een flop wat hem demotiveerde om nog verder te gaan met een van zijn eerste producties in kleur. Ook in het Nederlands kwam enkele jaren lang de ene vertaling na de andere uit.

In 1995 pas begon hij de vruchten te plukken van zijn dan al lang aanslepende carrière dankzij de Franse vertaling van De Wandelende Man, die in het Nederlands pas in 2012 werd vertaald. Dit album betekende het grote keerpunt en hij ging op hetzelfde elan verder met contemplatieve verhalen waarin emotie, rust en stiltes je door vaak heftige drama's of originele intriges loodsen.

Taniguchi werd zo'n beetje beschouwd als de meest Europese mangaka. Hij werkte soms exclusief voor de Franse markt, waar hij op handen werd gedragen, en hij publiceerde onder meer de manga Icare op scenario van Mœbius. Meerdere van zijn strips kenden een verder leven als film of theaterstuk terwijl hij zelf ook romans van veelal Japanse auteurs verstripte. In 2010 verfilmde Sam Gabarski het tweeluik Herinneringen onder de oorspronkelijke Franse titel Quartier Lointain. In de film kwamen illustraties van Frank Pé voor. Voor die strip werd Taniguchi in 2013 bekroond op het festival van Angoulême voor het beste scenario. Hij won trouwens meerdere prijzen op het festival. In 2015 kwam hij er ook een expo over zijn werk openen. Op de signeersessie werd hij omgeven door een menigte die een handtekening van hem wilde. In 2011 werd hij als ridder gedecoreerd in de Franse Ordre des Arts et des Lettres, de hoogste culturele bekroning.

Onze redactie is altijd een fan geweest van zijn strips en we sloegen geen enkel album over om te bespreken. In het Nederlands leverde dat een productie op van dertien vertaalde strips. je vindt ze terug in ons besprekingsarchief.


Vooruitblik De Smurfen en het Verloren Dorp
15/02
TOP
De Smurfen en het Verloren Dorp
Eind maart komt de nieuwe Smurfen-film in de zalen, deze keer een 3D-geanimeerde film waarin we kennismaken met een stam Meisjessmurfen. Diezelfde maand publiceert Standaard Uitgeverij de strip De Smurfen en het Verloren Dorp. Dit is geen verstripping van de film, maar wel een bundeling van vijf kortverhalen van elk acht pagina's met de Meisjessmurfen in een gedeelde hoofdrol met de andere Smurfen.
"Smurfin, Brilsmurf, Potige Smurf en alle andere Smurfen hebben heel wat te leren over hun nieuwe vriendjes, de Meisjessmurfen, die in Het Verboden Bos leven. Wat doen ze de hele dag? Wat eten ze? En zullen ze wel opschieten met elkaar?"


Vooruitblik Ekhö - De Spiegelwereld 6
15/02
TOP
Ekhö - De Spiegelwereld 6
Om de zoveel maanden kunnen we vooruitblikken naar een volgend album van Ekhö - De Spiegelwereld. Deel 6, Deep South, speelt zich af in de muziekwereld en verschijnt in het Frans in april. De vertaling is nog niet aangekondigd, maar die komt nog wel bij Uitgeverij L. Het decor is het zuiden van de Verenigde Staten en New Orleans, althans in de alternatieve fantasyversie ervan.

Alessandro Barbucci en Christophe Arleston presenteren een verhaal over de latinarockster Soledad op tournee. Religieuzen onder leiding van de strenge tv-dominee Fox volgen haar tot in New Orleans. Volgens de schetsen die Barbucci al toonde, krijgt het album een westernsausje met Fourmille Gratule in zowel cowboy- als indianenoutfits.

Fans van de reeks mogen zich voortaan verheugen op een verhoogd ritme want er is afgesproken dat er van Ekhö - De Spiegelwereld twee albums per jaar blijven verschijnen. De Franse verkoop is dan ook uitstekend te noemen. Per album worden er net geen vijftigduizend exemplaren verkocht. Arleston hoopt toch nog over die magische grens te raken.


Belgische regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah blikken pilot van Scalped in
15/02
TOP
De Smurfen en het Verloren DorpNa hun straffe films Image en Black lonkte Hollywood al snel voor de Belgische filmmakers Adil El Arbi en Bilall Fallah. Hen wacht de taak om de Beverly Hills Cop-franchise van Eddie Murphy nieuw leven in te blazen met een vierde film. Maar ondertussen kregen ze ook de regie toevertrouwd van de pilootaflevering van Scalped naar de gelijknamige comicreeks van R.M. Guéra en Jason Aaron.

Aan de pers gaven ze de volgende, enthousiaste verklaring: "Het is een fantastisch verhaal gebaseerd op een van de coolste comics die we ooit gelezen hebben. Wat zo uniek is, is dat het over Native Americans gaat in de hedendaagse tijd, iets dat zo goed als nooit belicht geweest is in Amerikaanse cinema en televisie. Niet alleen het volk, maar ook de cultuur heeft ons altijd heel hard geboeid en we zijn dan ook vereerd om de eerste serie te mogen maken met een hoofdzakelijk Native American cast."


Een introductie op de comicreeks Scalped kan je lezenin onze rubriek Klare Taal.
(Bron: De Standaard, 13 februari 2017)


Vooruitblik Yoko Tsuno 28 en Yoko Tsuno integraal
11/02
TOP
Yoko Tsuno 28
Dubbel goed nieuws voor de fans van Yoko Tsuno en voor wie de reeks nog niet kent, wordt een drempel geslecht. Eerst en vooral verschijnt in augustus een nieuw album van Yoko Tsuno. In deel 28 leert Yoko een zekere Isolde kennen, een aantrekkelijk jong meisje dat van de Kelten afstamt. Ze droomt ervan een prinses te worden. Yoko wil haar helpen Isoldes droom waar te maken. Maar in haar voornemen krijgt ze te maken met vreemde monniken, een draak, een godin en een gevaarlijk sujet die denkt dat hij over krachten beschikt die tot de legendne behoren. Ook het verhaal over de Vineanen gaat verder en leidt al een vervolg in naar deel 29, maar dat deel wordt samen met deel 30 een "Russisch" tweeluik met een ecologisch thema zonder Vineanen.


Yoko Tsuno integraal 1
Yoko Tsuno integraal 2
Yoko Tsuno integraal 3
Yoko Tsuno integraal 4
Yoko Tsuno integraal 5
Yoko Tsuno integraal 6
Yoko Tsuno integraal 7
Yoko Tsuno integraal 8
Yoko Tsuno integraal 9
Eind januari gaf Dupuis de negende integrale uit in het Frans. En we hebben goed nieuws, want deze integrale reeks zal ook in vertaling verschijnen. Dit jaar nog zouden de eerste twee bundels een feit moeten zijn. De reeks wordt al een tijdje niet meer herdrukt en sommige albums zijn al moeilijker te vinden.

De verhalen in deze integrale reeks worden net als de Baard en Kale-integrales bij Arboris niet chronologisch gebundeld, maar wel thematisch. En in elk album staat natuurlijk een achtergronddossier met schetsen, zeldzame documenten niet eerder gepubliceerde tekeningen en zelfs weggelaten scènes. Hieronder vind je een overzicht van de albums die per integrale gebundeld worden:
• Integrale 1: deel 1-3-6 (van de aarde naar Vinea)
• Integrale 2: deel 2-7-14 (Duitse avonturen)
• Integrale 3: deel 11-17-20 (tijdreizen)
• Integrale 4: deel 8-10-13 (Vinea in gevaar)
• Integrale 5: deel 16-22-23 (Chinese avonturen)
• Integrale 6: deel 4-18-21 (robots van hier en elders)
• Integrale 7: deel 9-12-19 (duistere complotten)
• Integrale 8: deel 5-15-24 (de aarde bedreigd)
• Integrale 9: deel 25-26-27 (geheimen en vervloekingen)


Vooruitblik Arboris
11/02
TOP
Piet Heyn 1
Als aanvulling op eerdere vooruitblikken van Arboris hebben we nog info over nieuwe aankondigingen.
In maart ruilt John Heijink zijn sf-serie Kapitein Kreiss na vijf delen in voor de historische strip Piet Heyn (1577-1629) over een van de bekendste Nederlandse zeehelden. Heijink serveert Piet Heyn in het eerste album Poveglia het volgende avontuur: "Piet Heyn gaat op aanvraag van de stadhouder van Venetië, Paolo Sarpi, samen met drieduizend soldaten en matrozen de republiek Venetië helpen beschermen tegen een aanval van het koninkrijk Sicilië. Er wordt afgesproken dat de soldij na de strijd door de Nederlandse vloot kan  worden opgehaald op het eiland Poveglia. De gewiekste stadhouder is echter helemaal niet van plan de soldij te betalen en daardoor raakt Piet Heyn met z'n manschappen verstrikt in een spannend avontuur, met het middeleeuwse Venetië als decor..."
Hier vind je ook een artikel over de strip. Het album wordt trouwens op zaterdag 18 februari officieel voorgesteld in Museum Strips! in Rotterdam.


Auguria 1
Auguria 2
Nadat Peter Nuytens western Apache Canyon van Silvester naar Arboris verhuisde, volgt nu ook de Romeinse, historische strip Auguria dezelfde weg. De reeks vertelt over de Bataafse opstand in Germanië in 69 na Christus. In maart publiceert Arboris deel 1 (met nieuwe cover) én het nieuwe deel 2 in een gelimiteerde hardcoveruitvoering. De softcovers volgen in juni. Deel 1 is volledig herzien (er stonden inderdaad heel wat schrijffouten in en de tekst las heel stroef) en er is een dossier aan toegevoegd. Het album zal nu tachtig pagina's tellen. "In dit tweede deel volgen we de hoofdpersonen naar Brittannië, waar de Romeinen — geholpen door een groot contingent Bataafse legionairs — een verwoede strijd voeren tegen de vanuit het noorden aanvallende inheemse stammen." Deel 3 is al in voorbereiding.


Moses Rose 1
Willems Wereld 18
Moses Rose is een nieuwe westernreeks van het scenaristenduo Patrice Ordas en Patrick Cothias dat onder meer al Ambulance 13, Hindenburg, Het Oog van de Dobermanns en S.O.S. Lusitania heeft geschreven. Nu gaan ze met Christelle Galland in zee. De veelbelovende titel van het eerste deel is De Ballade van Fort Alamo. Moses Rose wordt een trilogie waarvan de albums snel na elkaar zullen verschijnen. Louis 'Moses' Rose is de enige overlevende van de slachting bij Fort Alamo, maar wordt er juist daardoor van beschuldigd een deserteur te zijn! Om te bewijzen dat die beschuldiging onterecht is, moet hij samenwerken met sheriff Millsaps die in de ruïnes van het fort verloren gegaan goud en documenten wil terugvinden. Voor het groepje betekent dat een reis van negenhonderd kilometer dwars door gebied waarin de Comanches op het oorlogspad zijn..."

En tot slot is er nog het achttiende deel van de gagreeks Willems Wereld.


Vooruitblik Don Lawrence Collection
11/02
TOP
Roel Dijkstra 1
Over de comeback van de voetbalreeks Roel Dijkstra door het nieuw samengestelde duo Roelof Wijtsma en Willem Ritstier (de winnaar van de Stripschapprijs 2017) hadden we het al uitvoerig. In maart verschijnt het eerste nieuwe album in softcover en hardcover. De cover is nu ook bekend.


De Vries 4
De Kaart
"Journalist John de Vries belandt achter tralies nadat in het vorige verhaal een jongeman de dood vond door zijn ondoordacht handelen. Eenmaal in de gevangenis is De Vries zijn leven niet zeker en besluit hij mee te doen aan een uitbraak waardoor hij opnieuw in een levensgevaarlijke situatie belandt." Opgesloten is het vierde en laatste album van de reeks.

In Eppo verschijnt het one-shot De Kaart van Fred de Heij die voor hetzelfde blad de stripreeks De Haas maakt. In maart komt De Kaart uit als album. "De avontuurlijk aangelegde Isa vaart samen met Paul Stark een boot naar een ver gelegen eiland. Eenmaal op zee zien ze na een aantal weken een bootje dobberen met daarin een jonge vrouw. Volgens de wetten van de zee redden ze de schipbreukeling, maar daarmee beginnen ook de problemen, want er zitten een aantal schurken achter haar aan, die maar één ding willen: de kaart."


Guardian 3
Liberty Meadows 4
Guardian is in Ophelia aan haar eerste lange verhaal toe. "Guardian onderzoekt de verdwijning van een jong meisje dat op Wittelbay Manor is gaan werken. Al snel komt ze achter het mysterie, maar daardoor belandt ze door een val door een schilderij in een vijandige spiegelwereld."

En het gaat snel voor de strookjesstripbundelingen van Liberty Meadows. Tussen maart 2016 en maart 2017 zullen er vier delen verschenen zijn.


Douwe Dabbert 3
Douwe Dabbert 12
In maart verschijnen er ineens twee heruitgaven van oude Douwe Dabbert-albums. Alleen in de hardcovers zijn er achtergrondpagina's opgenomen, geschreven door Thom Roep.
In Het Flodderwerk van Pief "verdwaalt hij in een moeras, waar het niet pluis is. Daar vindt hij een kasteel van een magiër, wiens zoontje onhandige pogingen doet het tovervak onder de knie te krijgen. Als zijn vader weg wordt geroepen, wordt Douwe zijn oppas en samen maken ze door oneigenlijk gebruik van toverboeken een chaos van het kasteel. Maar gelukkig weten ze het gevaar nog juist op tijd te keren."
De Laatste Plager bundelt wtee kortere avonturen. "In het eerste verhaal krijgt Douwe het aan de stok met een 'plager' die allerlei streken uithaalt. Een oude bekende lijkt meer te weten... In het tweede verhaal beleeft Douwe een avontuur met de Kerstman die hem meeneemt op zijn ronde."


Vooruitblik Oogachtend
11/02
TOP
Cordelia Verschoont Zich
Esther Verkest 14
In april is het een blij weerzien met Cordelia. Sinds 2012 is er geen nieuw album meer verschenen. Door besparingen verdween Ilahs geesteskindje uit de krant De Morgen waarin ze bijna zestien jaar lang haar meningen mocht verkondigen. Na een uitstapje bij De Tijd kon Ilah toch weer aan de slag in De Morgen en dat leidt nu naar een gloednieuwe bundeling van niet eerdre verschenen gags. Voortaan verschijnt Cordelia wel op een groter formaat. Het nieuwe album Cordelia Verschoont Zich telt 64 pagina's.

Ook voor Kim Duchateaus Esther Verkest hing haar lot aan een zijden draadje. P-Magazine verdween als weekblad en er was eventjes geen voorpublicatiemogelijkheid voor Esther Verkest, behalve in het stripblad Eppo. Maar kijk, P-Magazine maakte een doorstart als maandblad. Duchateau bedacht nieuwe, aanvullende grappen voor Eppo en ze dook zelfs in Playboy op. Maar begin februari keerde het tij opnieuw. Van P-Magazine verscheen het laatste nummer. Ondertussen kon Kim wel aan de slag voor diverse andere (internet)publicaties. Nu goed, even de adem inhouden, we kijken nu gewoon eerst uit naar het nieuwe album Heelhuids in de Hel.


Vooruitblik Uitgeverij L
11/02
TOP
Moréa 7
In mei komt Uitgeverij L met de nieuwe lichting strips. Afwisseling van de macht is er in Moréa 7, want tekenaar Laurent Libessart nam sinds deel 6 het tekenwerk over van Thierry Labrosse terwijl Dominique Latil op zijn eentje het scenario klaarstoomt vanaf deel 7. In dat album, De Toorn der Engelen, zit alles echt tegen voor Moréa van de Draken! "Haar mentor Terkio is verdwenen en doodverklaard en zelf wordt ze door tegenstanders in de eigen gelederen op non-actief gesteld. En juist nu de vijand oppermachtig is door een virus, dat alle Draken kan doden."


Clockwerx 1
Clockwerx 2
Van het tweeluik Clockwerx verschijnen beide delen op hetzelfde moment. Lekker makkelijk. Van tekenaar Jean-Baptiste Hostache lazen we al goede strips zoals Sneeuw - Het Begin en Krijgsheren. Het verhaal: "Londen, 1897. Matt Thurow, een voormalige agent van Scotland Yard, ontdekt een geheime oorlog tussen de machtige organisatie Golden Shell en een groepje huurlingen met reusachtige robotten: de Clockworx. De inzet van deze strijd? Een nieuwe energiebron en de controle ervan die het evenwicht in de wereld ernstig kunnen verstoren."


Lanfeust Odyssey 8
Trollen van Troy 22
Uitgeverij L is nog altijd hofleverancier van de strips van Arleston. De reeks Lanfeust Odyssey zal normaal gezien eindigen bij deel 10 voor Didier Tarquin en Arleston nieuwe mogelijkheden in een concrete, nieuwe cyclus gieten. Terug naar de ruimte om de verloren jaren van Cixi te vertellen is alvast een genoemd project. Maar zover zijn we nog niet. In deel 8, Tseu-Hi de Bewaakster, "keert de opnieuw door Cixi tot leven gebrachte Lanfeust naar Troy terug waar hij zich herenigt met zijn vier echtgenoten en zijn trouwe metgezel Hebus. Geholpen door Tseu-Hi, een nicht en evenbeeld van Cixi, en de Wijzen van Eckmül gaat Lanfeust opnieuw de confrontatie aan met Lylth."

Trollen van Troy 22: De Trollenschool is opnieuw ene verhaal met Waha als kind. "De kleine Waha is geadopteerd door trollen en moet nu naar de trollenschool. Vandaag staat een schooluitje op het programma. Maar er ligt een gevaarlijke jager op de loer, die het gemunt heeft op trollentanden en die trolletjes lijken hem een gemakkelijke prooi... Maar is dat wel zo?"

Over Ythaq 14 haden we het ook al. Het verhaal verschijnt momenteel in voorpublicatie in Eppo en komt in april uit in album.


Vooruitblik De Arabier van de Toekomst 3
11/02
TOP
De Arabier van de Toekomst 3
De Arabier van de Toekomst is sinds het eerste album niet meer weg te denken uit de Franse verkooptop-200. Gelukkig houdt De Geus het vol om de reeks in vertaling te blijven uitbrengen. In april verschijnt deel 3 dat de jaren 1985 tot 1987 uit Riad Sattoufs kindertijd samenvat. "De moeder van Riad houdt het niet meer uit in het kleine Syrische dorpje waar de familie Sattouf naartoe verhuisd is. Ze wil terug naar Frankrijk. Riads vader zal moeten kiezen tussen de wensen van zijn vrouw en de verwachtingen van zijn familie."


Vaillante-team doet mee aan Le Mans en er komt een tv-reeks, een documentaire, helmen, wagens,...
11/02
TOP
Michel Vaillant 6
Het team onder leiding van Marc Bourgne en Denis Lapière en de zoon van Jean Graton heeft sinds de doorstart van Michel Vaillant de autosportreeks weer compleet op de kaart gezet. In juni verschijnt deel 6 dat begint met een drama in de familie, maar er moet ook weer geracet worden, en wel in de 24 Uur van Le Mans. Michel doet mee aan de race terwijl het Zwitserse gerecht een moordonderzoek voert naar... Michel Vaillant!

Maar ook buiten de papieren piste schiet er van alles uit de startblokken. Op 17 en 18 juni doen twee Vaillante-Rebellion LMP2's mee aan de werkelijke 24 Uur van Le Mans. De wagen zullen in de typische Vaillante-kleuren rijden. In de ene wagen, met het nummer 13 (als verwijzing naar het legendarische Michel Vaillant-album Nr. 13 aan de Start), rijden Mathias Beche en Nelson Piquet Jr. In de andere wagen, met nummer 31, klinken de familienamen ons bekend in de oren, want in die wagen zitten Nicolas Prost (de oudste zoon van de Franse kampioen Alain Prost) en Bruno Senna (de neef van de verongelukte kampioen Ayrton Senna) vooraan. In eke wagen zit er ook nog een derde piloot. Het Zwitserse team Rebellion, in samenwerking met uitgeverij Graton en de firma Motul, doen ook mee in het wereldkampioenschap Endurance FIA WEC.

En hier blijft het niet bij. Graton gaat een samenwrerking aan met TF1 Licenses voor de vertegenwoordiging van de rechten op de bekende racepiloot en de promotie van het personage, de reeks en de merken. Concreet volgt er een commerciële lijn van vier Veldt-helmen in de kleuren van de belangrijkste personages en een gelimiteerde serie van tweeduizend Vaillante-wagens bij een nog te bepalen autoconstructeur. Ook nog op het programma staan een televisiereeks en een documentaire film.
(Bron: ToutenBD.com, 3 en 9 februari 2017)


Guust: de ultieme verzamelbox
en een film in 2018
04/02
TOP
Guust box
In maart verschijnt bij Dupuis een verzamelbox met alle gags van Guust Flater in negentien hardcoveralbums op kleiner formaat en zonder extra's. Het zijn de restanten van de verzamelactie die vorig jaar bij Humo liep. Die uitgave is klein bier in vergelijking met wat er in april verschijnt in een gelimiteerde oplage van 'amper' vijfduizend exemplaren. Sorry, het is in het Frans te doen, maar we weten dat er onder onze lezers heel wat fans van André Franquin zijn die dit ook willen weten en graag op de hoogte blijven van dit soort unieke uitgaven.

In een verzamelbox die eruit ziet als een postpakket zitten 22 albums op normaal formaat. Tussen de albums zitten acht verfrommelde contracten van Demesmaeker die zogezegd teruggevonden zijn onder stapels dossiers. Een andere extra zijn reproducties van 21 illustraties die Franquin ooit voor verzamelaars tekende en signeerde, nog eentje is gesigneerd door Guust Flater himself. Alle gags zijn chronologisch gebundeld en elk album bevat nooit eerder gepubliceerde illustraties. De gags die Franquin voor promotionele doeleinden maakte (Fou du Bus, Philips, Sabena) staan er helaas niet in, maar andere die in vorige (integrale) heruitgaven zijn overgeslaan dan weer wel.

Enkele jaren geleden werden alle gags al eens opnieuw ingekleurd en ook in het Nederlands opnieuw uitgegeven, maar voor deze uitgave zijn de oorspronkelijke films (waarop mettertijd een laagje kwam die de reproducties vager maakten) geremasterd voor een nog zuiverder en gedetailleerder eindresultaat. De oplage van deze box bedraagt vijfduizend exemplaren en je betaalt er de lieve som van 299 euro voor. In 2015 gaf Dupuis al eens een box uit met daarin dikke bundels met alle gags (met de fout dat er enkele gags vergeten raakten die achteraf in een dossiertje werden nagestuurd). De oplage daarvan bedroeg drieduizend exemplaren die in enkele weken tijd uitverkocht raakten.

Guust box


Guust Paris Match
Guust viert eind deze maand zijn zestigste verjaardag en daar zullen we nog een heel jaar aan herinnerd worden. Op 9 februari geeft het Franse weekblad Paris Match een verjaardagsspecial uit met de geschiedenis van Guust van A tot Z op bijna honderd pagina's. Anekdotes, verhalen van achter de schermen en uiteraard heel wat illustraties vatten de inhoud samen.


Guust film
Nog meer Guust-nieuws? Jawel! In maart starten de opnames voor een nieuwe Franse Guust-film. "Nieuw" omdat er in 1981 al eens een niet erg geslaagde film uitkwam waar André Franquin niet graag mee geconfronteerd werd. De release is pas voorzien voor april 2018 en de regie ligt in handen van Pierre-François Martin-Laval die ook al verfilmingen van de gagreeksen Dokus de Leerling en Les Profs (ooit kortstondig vertaald als Beroep: Leraar) tot een goed einde bracht. Hij schreef bovendien mee aan het verhaal en speelt zelf de rol van Guusts waakhond Pruimpit. De productie is een samenwerking tussen de Franse bioscoopketen en filmdistributeur UGC, de Franse commerciële zender TF1 en het Belgische productiebedrijf Belvision.

In de hoofdrol vinden we de snaak Théo Fernandez terug. Guusts vriendinnetje Jannie wordt vertolkt door de in Ierland (waar rosse meisjes vaker voorkomen) geboren Alison Wheeler. De overige rollen worden ingevuld door Arnaud Ducret (agent Vondelaar) en Jérôme Commandeur (Demesmaeker). Franquin & Compagnie maakte de boven- en onderstaande afbeeldingen die de acteurs naast hun personages plaatsen.


Jannie

Pruimpit

Vondelaar
Demesmaeker


Stripsector sterkste daler in 2016 in de algemene boekenverkoop in Vlaanderen
04/02
TOP
Na een jarenlange goednieuwsshow over stijgende omzetcijfers van het stripsegment in de algemene boekenverkoop in Vlaanderen, toont 2016 plots een daling aan van 4,9%, hoewel er in 2016 nooit eerder zoveel nieuwe strips verschenen (sla er dit rapport maar op na). In een algemeen licht dalende markt was de stripmarkt zelfs de grootste daler. In vorige jaren waren strips soms de enige stijger en krikten ze het algemene cijfer op naar een positief percentage. 2015 was qua verkoop nog een recordjaar met bijna 3 miljoen verkochte strips in Vlaanderen.

In 2016 is de algemene boekensector lichtjes gedaald met 0,7% in omzet (opbrengst in euro) en 2,2% in afzet (aantal verkochte exemplaren). In de algemene boekentop-20 staan zes strips vertegenwoordigd wat in vorige jaren ook wel beter was. 14% van elk verkocht boek is een strip. Kinderboeken (waarbij ook Harry Potter wordt gerekend) zijn 25,1%, non-fictie vrije tijd (met name kookboeken die als vanouds heel goed verkopen) 17% en fictie 24,2%. Hieronder vind je de algemene boekentop-20. De helft ervan is geschreven door een vrouw.

TOP 20 BEST VERKOCHTE BOEKEN ALGEMEEN
01
Puur Pascale (Pascale Naessens)
02
Het Smelt (Lize Spit)
03
Dagelijkse Kost: Koken met Gezond Verstand (Jeroen Meus)
04
De Kiekeboes 145: Wie A Zegt (Merho)
05
Harry Potter en het Vervloekte Kind 1-2 (J.K. Rowling)
06
De Druivelaar 2017
07
De Kiekeboes 147: Gebroken Zwart (Merho)
08
De Kiekeboes 146: Alibaberg (Merho)
09
Harry Potter and the Cursed Child (J.K. Rowling)
10
Import (Pieter Aspe)
11
Het Geheim van mijn Man (Liane Moriarty)
12
Gij Nu (Griet Op de Beeck)
13
Nooit Meer Diëten (Sandra Bekkari)
14
Het Meisje in de Trein (Paula Hawkins)
15
F.C. De Kampioenen 89: Paniek in de Pussycat (Hec Leemans)
16
Nooit Meer Diëten 2 (Sandra Bekkari)
17
F.C. De Kampioenen 90: De Kampioentjes Maken het Bont (Hec Leemans)
18
F.C. De Kampioenen 91: De Malle Mascotte (Hec Leemans)
19
Als de Rododendron Bloeit (Santa Montefiore)
20
De Bekeerlinge (Stefan Hertmans)


De Kikeeboes 145De kookboeken van Pascale Naessens, Jeroen Meus en Sandra Bekkari zijn ondertussen al lang niet meer weg te denken uit de hoogste regionen van de verkooplijsten. De Kiekeboes 145 staat op plaats 4 in de algemene top-20 en voert derhalve de striplijst aan die voor de rest bestaat uit de bestsellers van Standaard Uitgeverij met als enige andere concurrent Jommeke. De voorgaande boerenjaren voor de stripmarkt is mee te verklaren door de instant bestseller Amoras. In 2016 verschenen daar geen nieuwe albums van, behalve een duurdere en niet goed geslaagde integrale uitgave en een making-off-album waar niet elke Amoras-lezer in geïnteresseerd is. In 2017 verwachten we weer een stijging, want Amoras start met een nieuwe cyclus terwijl de De Kiekeboes-spin-off Fanny K. volgens ons door het dak zal gaan. Van De Kiekeboes verschijnen daarentegen twee in plaats van drie albums. Van F.C. De Kampioenen zal dit jaar weer een extra album verschijnen naar aanleiding van de derde film. De striptop-20 staat hieronder.

TOP 20 BEST VERKOCHTE STRIPS
01
De Kiekeboes 145: Wie A Zegt (Merho)
02
De Kiekeboes 147: Gebroken Zwart (Merho)
03
De Kiekeboes 146: Alibaberg (Merho)
04
F.C. De Kampioenen 89: Paniek in de Pussycat (Hec Leemans)
05
F.C. De Kampioenen 90: De Kampioentjes Maken het Bont (Hec Leemans)
06
F.C. De Kampioenen 91: De Malle Mascotte (Hec Leemans)
07
Suske en Wiske 333: De Bibberende Bosch (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
08
Suske en Wiske 336: Het Omgekeerde Land (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
09
Suske en Wiske 335: Het Lederen Monster (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
10
Jommeke 282: School op Stelten (Philippe Delzenne / Gerd Van Loock)
11
Suske en Wiske 334: Expeditie Robikson / Taxi Tata (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
12
Jommeke 283: De Notenkraker (Philippe Delzenne)
13
Jommeke 281: Bollywood in Bellewaerde (Philippe Delzenne)
14
Jommeke 280: De Vogelvriend (Philippe Delzenne)
15
De Rode Ridder 250: De Uitverkorene (Fabio Bono + Marc Legendre)
16
Jommeke 279: Fifi de Speurneus (Gerd Van Loock + Edwin Wouters)
17
De Kiekeboes 144: Losse Flodders (Merho)
18
F.C. De Kampioenen 92: De Pakjesoorlog (Hec Leemans)
19
Suske en Wiske 337: Game of Drones (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
20
Vertongen & Co 14: Mark van de Jungle (Wim Swerts / Vanas + François Corteggiani / Hec Leemans)


Nog een weetje. Het aantal opgemeten ISBN's (de barcodes op de achterkant van elke uitgave) voor strips was vorig jaar 16.490. Dat moet je zo interpreteren: het gaat om 16.490 verschillende titels, nieuwe en oude strips dus en herdrukken. Dat is een stijging van 13%.

Het marktaandeel van de onlineverkoop in 2016 is gestegen tot 17,2%. Een kleine 83% boeken wordt dus nog steeds verkocht in winkels die je in het straatbeeld ziet. We benadrukken hierbij wel dat Boek.be en het onderzoekbureau GfK, die de kassaverkoop van aangesloten boekenwinkels, supermatkten, winkelketens, krantenwinkels en andere opneemt voor dit soort rapporten, maar de verkoop van geen enkele stripspeciaalzaak is meegeteld.

E-books maken 4% uit van de totale verkoop en dat is eveneens een kleine stijging. Nederland kent trouwens een algemene stijging van 5,1% na ook al een mooie stijging van vorig jaar. Nederland is in Europa zelfs de beste leerling van de klas als het op het kopen van boeken gaat.
(Bron: Boek.be / GfK — 3 februari 2017)
Europa


Het palmares van Angoulême
01/02
TOP
Paysage après la Bataille
In onze update van 28 januari somden we al enkele prijzen op die in Angoulême aan albums en auteurs werden uitgereikt. We onthouden vooral dat Cosey de grote prijs heeft gewonnen en volgend jaar de functie overneemt van Hermann die zich dit jaar met verve en zichtbaar genoegen als een internationale ambassadeur van het stripverhaal gedroeg. Hieronder vind je de rest van het palmares. Er is praktisch niets van vertaald. Doorgaans wordt het album dat de prijs voor het beste album won wat later opgepikt voor een vertaling, maar een concrete aankondiging is dit niet.

De Fauve d'or, de prijs van het beste album, ging naar het nagenoeg tekstloze Paysage après la Bataille van de twee Belgische auteurs Philippe de Pierpont en Eric Lambé (uitgeverij Actes Sud BD / FRMK). De synopsis: op een sombere nacht gaat een jonge vrouw naar een camping waar ze verschilende bewoners en hun vreemde gewoonten leert kennen.


Ce qu'il Faut de Terre à l'Homme
Chiisakobé
Mauvaises Filles
De prijs van de jury ging naar Martin Veyrons Ce Qu'il Faut de Terre à l'Homme (Dargaud) over de ijdelheid van de mens. Dit album is een bewerking van een novelle van Leo Tolstoï.

Beste serie werd de mangareeks Chiisakobé waarvan in 2016 het vierde en laatste deel verscheen bij Le Lézard Noir. Minetarô Mochizuki bewerkte hiervoor een roman van Shûgorô Yamamoto die het verhaal vertelt van een jonge timmerman die zijn ouders verloor en ook het bedrijf van zijn vader in een brand. Hij belooft het bedrijf opnieuw te bouwen.

Mauvaises Filles (Cornélius) van Ancco werd bekroond als beste revelatie. Ancco vertelt hierin over haar eigen, moeilijke adolescentie in Zuid-Korea eind jaren 1990 waar geweld leek deel uit te maken van het dagdagelijkse.


Le Club des Divorcés 2
L'Homme qui tua Lucky Luke
L'Été Diabolik
In de jaren 1970 maakte Kazuo Kamimura de reeks Le Club des Divorcés. Manga-uitgever Kana zag de Franse uitgave ervan bekroond met de prijs voor het patrimonium. Het hoofdpersonage is een jonge, gescheiden barvrouw bij wie diverse vaste klanten, allen gescheiden vrouwen, tot 's avonds laat hun zorgen en hun schande komen wegdrinken.

De publieksprijs ging naar De Moordenaar van Lucky Luke, het prima one-shot van Matthieu Bonhomme als hommage aan de reeks Lucky Luke.

We hebben nog altijd geen idee waarom enkel de polar een aparte categorie is met een eigen prijs en alle andere genres niet. In elk geval mogen Alexandre Clérisse en Thierry Smolderen (de derde Belgische auteur die op deze festivaleditie is bekroond) de prijs voor de beste polar delen voor hun werk aan L'Été Diabolik, een one-shot dat bij Dargaud verscheen. Het kleurrijke album barst van de knipogen en referenties naar de populaire cultuur (en naar de Italiaanse pulpstripreeks Diabolik in het bijzonder) en is in de eerste plaats een spionageverhaal met een nostalgische situering in de zomer van 1967. De vijftienjarige Antoine krijgt op twee dagen tijd heel wat te verwerken, mede door toedoen van een geheimagent, een dramatisch ongeluk, de verdwijning van zijn vader en een verward meisje.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips