Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 24 december:

Vooruitblik Silvester
Een menselijker Blake en Mortimer voor André Juillard en Yves Sente

Updates van 17 december:

Vooruitblik Ythaq 14
Vooruitblik De Complete Attila en Elno

Updates van 14 december:

Vooruitblik Arcadia vzw
Bédu werkt aan een nieuwe fantasyreeks
Een nieuwe stripspeciaalzaak in Haarlem

Updates van 10 december:

Peter van Straten overleden
Vooruitblik Scratch Books

Updates van 7 december:

Jean Van Hamme werkt aan humanitair one-shot
Marcel Gotlib overleden
Willem Ritstier wint Stripschapprijs 2017 + nominaties albums van het jaar
Herdruk Boerke-album De Zoon van
Nieuwe manga-uitgeverij Hanabi Publishers start in 2017
Franse artist's edition van Jeremiah 1

Updates van 3 december:

Blake en Mortimer in 2017, 2018, 2019...
Vooruitblik Bries
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2016: december
2017: januarifebruarimaartaprilmei • juni • juliaugustusseptemberoktober • november
 
Vooruitblik Silvester
24/12
TOP
Broadway 1
Silvester presenteert het eerste kwartaal van 2017. De inhoud ervan sommen we hier ook op, zonder de titels die we al eens hebben aangekondigd.

Een mooi getekend en boeiend vertelde nieuwigheid is het tweeluik Broadway waarvan deel 1 in maart verschijnt. Dit is het werk van Djief van wie bij Arboris het eerste deel van White Crows verscheen, maar het slot ervan nog niet. Hij is ook de tekenaar van de knappe fantasyreeks Godenschemering. In Broadway neemt hij ons mee naar het jaar 1929 in New York, naar die ene beroemde laan Broadway.
"Broadway, de straat die nooit slaapt, levend op het ritme van de music-hall en de speak easies, gedrenkt in walmen van clandestiene alcohol. De neonlichten trekken nachtvlinders aan van allerlei slag: schrijvers, gangsters, danseressen, beroemdheden en rijkelui... Allemaal kruisen ze elkaars pad, op zoek naar die ene droom die ze allen najagen. Chapman's Paradise heeft de deuren gesloten: na Walters dood hebben Lenny en George Chapman de leiding van de zaak overgenomen, maar de zelfmoord van hun oudste broer werpt zijn blijvende schaduw over het etablissement. De showmeisjes verlaten de club, en beide broers hebben nog niet veel horecaervaring. Lenny en George proberen van de nood een deugd te maken, en stellen een nieuwe ploeg samen die van hun cabaret opnieuw een van de toonaangevende plekken op Broadway moet maken."


Er Was Eens... De Mens 1
Het Masker van Fudo 1
Wat een nostalgische verrassing! Er Was Eens... De Mens is een gloednieuw striphoofdstuk naar de ongelofelijk succesvolle, Franse tekenfilmreeks waarvan de 26 afleveringen van 26 minuten uit 1978 nog regelmatig op tv komen. Jean Barbaud en Mint proppen de inhoud op scenario van Jean-Charles Gaudin (De Boeken van de Zieners, De Feul, Marlysa) in een vierdelige reeks met alle gekende hoofdpersonages: meester Maestro, Pieter, Pieternel, Dikkie, Pietertje en de Naarling. Dit is een modernere stripuitvoering dan de veertigdelige stripreeks die ooit in het Frans vercheen. De oorspronkelijke tekenfilmreeks gaf aanleiding tot zes andere gelijkaardige seizoenen waarin dezelfde personages wetenschappelijk en instructief, maar ook entertainend omgingen met de ruimtevaart, het leven, Amerika, uitvinders, ontdekkingsreizigers en de aarde. De verantwoordelijke voor al deze reeksen is Albert Barillé die ook beertje Colargol vertrouwd maakte met kinderen die nu een zekere leeftijd kennen. De Er Was Eens...-tekenfilmseries werden uitgezonden in maar liefst honderd twintiglanden.

Na het vierluik De Scharlaken Wolken en Izuna lanceert Saverio Tenuta de nieuwe vierdelige reeks Het Masker van Fudo in hetzelfde universum. "Shinnosuke, afkomstig uit de allerlaagste sociale klasse van de middeleeuwse Japanse maatschappij, groeit op bij een moeder die hem niet moet en een zusje dat hij probeert te beschermen. Verborgen achter het houten masker, dat hij vond in een verlaten tempel, durft hij in opstand te komen tegen het onrecht dat hem overkomt. Maar het masker blijkt over een bijzondere kracht te beschikken..."


Donjon Monsters 7
Donjon Ochtendgloren -84
Bij de verschijning van de vorige Donjon-albums beloofde Silvester ons een snelle komst van bijkomende albums in de diverse spin-offreeksen. En ja, hoor, in februari vullen Donjon Monsters 7 (getekend door Blutch) en de prequel Donjon Ochtendgloren -84 (getekend door Christophe Blain) de reeksen aan. Nu nog het verlieslatende Kobijn erdoor jagen en we hoeven daar niet meer vervelend over te doen.

Donjon Monsters 7: "Marvin (de toekomstige verdediger van de Donjon) is nog een kind wanneer hij met z'n moeder in de stad aankomt. Ze zijn weinig bekend met de lokale gebruiken en nogal snel aangebrand. Hun neiging om iedereen te verslinden die het woord tot hen richt, loopt dan ook al snel in de gaten. Voornamelijk politieagenten zijn het slachtoffer. Daarom belanden ze in de gevangenis en worden ze terdoodveroordeeld. De autoriteiten willen de moeder van Marvin 'buigzaam' maken door al haar botten te breken, maar Hyacint (de toekomstige wachter van de Donjon) stelt ze voor om voor hen te gaan werken, in ruil voor gratie. En zo komen ze in een voor hen onbekende wereld, midden in een smerige intrige..."

Donjon Ochtendgloren -84: "Hyacint van Banjeren, overdag de nobele graaf en 's nachts de rechtshandhaver, is ook een ontrouwe echtgenoot. En een erbarmelijke minnaar, die in staat is zijn geliefde in de steek te laten wanneer ze hem het hardst nodig heeft. Wanneer zijn vrouw Elise sterft, is Hyacint nog maar een schaduw van zichzelf. Maar Alexandra wil hem opnieuw veroveren. Zo zeer zelfs, dat ze haar toevlucht neemt tot het moordenaarsgilde..."


Enola 1
Enola 2
Silvester denkt ook aan de kleintjes. Het mocht wel wat opschieten met Amulet, maar in de plaats lanceert Silvester de nieuwe stripreeks Enola & De Fantastische Fabeldieren van Lucile Thibaudier en Joris Chamblain (die bijdroeg aan de kortverhalenbundel van De Blauwbloezen). Ook Enola is een fantasyreeks met een meisje in de hoofdrol, een dierenarts die voor een natuurhistorisch museum werkt en overal ter wereld fabeldieren behandeld.


De Orde van de Drakenridders 16
Operatie Overlord 3
Af en toe verschijnt er nog eens een album in de langlopende reeks De Orde van de Drakenridders. Brice Cossu heeft daar al een aantal delen van getekend. In januari verschijnt deel 16 dat ook van zijn hand is. "Wanneer ze bijna worden afgemaakt door een draak, worden twee ridders gered door de tussenkomst van dorpelingen, die door ze te helpen de oude voorspellingen volgen. Een gigantisch standbeeld wordt gevonden: dat van 'de godin', een matriarchale, vrouwelijke en machtige godheid. In een wereld waar de priesters van Haman de wet stellen, is de verleiding groot voor de Orde van de Drakenridders om de godin te steunen en een nieuwe macht op te leggen..."

In De Batterij van Merville volgen we deze keer een Canadees tijdens Operatie Overlord, zeg maar de landing in Normandië. "1944, Bulford Camp, Engeland. Adrien Bellefontaine, Canadees vrijwilliger en in zijn vrije tijd kunstenaar, tekent portretten van zijn strijdmakkers tijdens hun training voor operatie Overlord. Op het Engelse platteland bevindt zich een getrouwe reconstructie van de batterij van Merville, een belangrijk strategisch doelwit. Deze Duitse geschutspost, gericht op Sword Beach, moet tot elke prijs onschadelijk worden gemaakt. Ook al heeft hij er zelf niet voor gekozen, de jonge Canadees zal deel uitmaken van deze aanval."


Acriborea 4
Arctica 8
In het sf-genre verschijnt Acriborea 4, het voorlaatste deel van de reeks waardoor de zekerheid vergroot is dat Silvester de reeks compleet zal vertalen. "De Nominoss hebben de beschermende ring rond de tweede golf migranten doorbroken. Twaalf miljoen kolonisten hebben geen enkele bescherming meer! De oorlog op Acriborea nadert het kookpunt, en op Hope hebben de Phasmiden de wapens opgenomen. Dat ziet er slecht uit voor de mensen. De Phasmiden zijn immers speciale krijgerinsecten die tot de efficiëntste in hun soort horen. Desondanks heerst er hoop vanwege de bijzondere eigenschappen van kolonel Palliger en zijn onzekeren..."

De vertaling van Arctica 8 volgt vrij snel na het Franse album dat in november verscheen. "Om hun tegenstanders te dwarsbomen en om te proberen de door de buitenaardsen achtergelaten belangrijke boodschap eindelijk te ontcijferen, zijn onze vier helden, die nog steeds op de vlucht zijn, tot alles bereid... Gevangen in een detentiekamp in Siberië, weten Dakota, Lulha, Mismy en Bill te ontsnappen. Ze vluchten vervolgens een verboden gebied in, dat besmet is als gevolg van de explosie van een kerncentrale. Voor hen zijn de problemen nog maar net begonnen. De president van de Verenigde Staten wil absoluut kennis maken met Lulha. En deze ontmoeting zal niet zonder gevolgen voor de mensheid blijven..."
Van scenarist Daniel Pecqueur verschijnt volgend jaar ook nog deel 12 in de reeks XIII Mystery, getekend door Philippe Buchet (Konvooi), over Alan Smith, de zoon van Abe en Sally Smith.


Arctica 8
Empire 4
Van Bojan Kovacevic, de tekenaar van Arctica, verschijnt ook het afgeronde verhaal Apocalyps in Texas in de conceptserie UUR U. Dit is het negende album in de reeks. "Oktober 1962. De raketcrisis in Cuba leidt tot een nucleaire oorlog, die zorgt voor de vernietiging van de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten verscheurd achterlaat. Vier jaar later besluiten Groot-Brittannië en Frankrijk, de laatste twee nog bestaande kernmachten, in te grijpen teneinde de territoriale integriteit van de voormalige VS te verzekeren tegen de bedreiging uit Mexico, waar nog steeds de bittere smaak van de Alamo is achtergebleven."

Tien jaar na de trilogie Empire starten Igor Kordey en Jean-Pierre Pécau (die ook UUR U schrijft) met een nieuwe cyclus van de steampunkstrip."1820. De Mutator slaat toe, telkens weer, van Istanbul tot Caïro... Saint Elme en Nodier, de twee beste spionnen uit het Franse Rijk, keren terug voor een nieuwe explosieve missie! In Istanbul werd een aanslag tegen Napoleon beraamd. De geheimzinnige Mutator, die de gedaante van eender wie kan aannemen, wist door te dringen tot in de entourage van de Franse keizer. Saint Elme en Nodier worden naar Egypte geroepen: beide agenten moeten dringend de identiteit van dit duivelse personage achterhalen, voor het te laat is. Maar Nodier komt voor een verrassing te staan..."


De Zielenvreter 3
Zeven Ruiters 3
In het genre "reeksen die beginnen met een Z" is het slotakkoord van De Zielenvreter en Zeven Ruiters in zicht.

De Zielenvreter 3: "Rampspoed bij het Schaduwmeer: de horde harige duivels hebben de Poort verwoest. Door het verlies van deze laatste bescherming van de dorpsbewoners, hebben Ovidius en de zijnen geen andere keuze dan af te dalen in het binnenste van de klif om het Ding, dat in de schaduw op de loer ligt, voor eens en voor altijd te vernietigen. Hulp bij hun zoektocht bestaat uit: een oud manuscript, een nogal gekke Keltische krijger en zijn twee vrienden uit de magische wereld. Maar zal deze dubieuze alliantie volstaan om de Gruwel te verslaan?"

Zeven Ruiters 3: "Na over bergen en door landen te zijn getrokken, verbazen de ruiters zich over de vernietiging van het koninkrijk na 250 jaar van vrede. Kolonel-Majoor Silve van Pikkendorff en zijn mannen vervolgen koste wat het kost de route op weg naar de brug van Sépharée en blijven daarmee trouw aan de laatste woorden van de erfgraaf: “Het is geen vlucht, het is een grote expeditie, zoals in de tijd van de grote ontdekkingen."


De Nachtuil 1
De Nachtuil 2
De Nachtuil 3
Romain Hugaults kunstwerkjes blijven zieltjes winnen, daarom verschijnen er ook softcovers van oudere reeksen. De complete trilogie De Nachtuil, de eerste samenwerking tussen Hugault en Yann, is in februari beschikbaar in softcover.


The Walking Dead 9 The Walking Dead 10 The Walking Dead 11 The Walking Dead 12
Sinds afgelopen week liggen de hardcovers van Walking Dead 22 en 23 in de winkel. De lezers die de stripreeks pas na de komst van de populaire tv-serie hebben leren kennen en de strips liever in softcover kopen, kunnen al uitkijken naar januari want dan verschijnt The Walking Dead (met lidwoord, juist) deel 9, 10, 11 en 12. De covers zijn niet eerder gebruikt voor de hardcovers.


Een menselijker Blake en Mortimer voor André Juillard en Yves Sente
24/12
TOP
Blake en MortimerWat zeiden we ook alweer in een vorige update van Blake en Mortimer, dat het onlangs verschenen deel 24 het laatste zou zijn van André Juillard? Dat klopt niet. Hij is te gechecht aan de personages. Hun nieuwste album komt trouwens binnen op plaats 4 in de verkooptop 10 en staat al een paar weken op nummer 1 in de Franse lijst geparkeerd.

Juillard zal zich, na hun one-shot Mezek, eerstvolgend concentreren op een nieuw one-shot op scenario van Yann voor hij opnieuw zal samenwerken met Yves Sente voor een nieuw album van het Britse speurdersduo. Maar beide heren willen wel een nieuwe weg inslaan door het mythische van de personages meer en meer te doorprikken. In Het Testament van William S. deden ze dat al door pertinent te laten uitschijnen dat Mortimer een dochter heeft. Juilllard stelt duidelijk: "Volgens mij moeten we verder dat pad bewandelen. Er zijn zeker auteursteams nodig die de basis blijven volgen, maar ik heb zin om nieuwe pistes uit te zoeken en onze personages nog menselijker te maken. Dat geldt voor Blake en Mortimer, maar vergeet ook niet Olrik die in mijn ogen nog altijd wacht op zijn grote rol!"
Yves Sente voegt eraan toe dat net dat laatste idee het onderwerp is van hun volgende samenwerking.
(Bron: Charles-Louis Detournay — ActuaBD.com, 22 december 2016)


Vooruitblik Ythaq 14
17/12
TOP
Ythaq 14
In 2016 nam Don Lawrence Collection collega Uitgeverij L over. Dat verandert niets aan wat je van Uitgeverij L gewoon bent, ook het logo blijft behouden en je nieuwe aankopen zullen niet ineens groter of kleiner zijn. Het verandert wel iets voor het stripblad Eppo van Don Lawrence Collection want ze krijgen er een aantrekkelijke catalogus bij om uit te selecteren. Zo start in het laatste Eppo-nummer van 2016 het veertiende avontuur van de sf-serie Ythaq van Adrien Floch en Christophe Arleston. De Eppo-lezers die de reeks nog niet kennen, krijgen in het nummer een korte introductie van de reeks. Het album is uiteraard volgend jaar te verwachten.


Vooruitblik De Complete Attila en Elno
17/12
TOP
Attila 1 Attila 2 Attila 3 Attila 4
AttilaWe kregen inzage in de plannen en voornemens van Arboris om in 2017 met nieuwe integrale reeksen te beginnen. Twee ervan zijn al concreet en kunnen we hier communiceren. De uitgeverij voegt er tegelijk aan toe dat de frequentie van de andere reeksen die al als integrales verschijnen redelijk moet blijven terwijl het nog een aantal aangekondigde titels uit vroegere jaren heeft in te halen. Sabels en Galjoenen bijvoorbeeld is zo'n reeks die volgens hun website "in productie" is.

Maar goed, in het tweede kwartaal van 2017 staat de integrale van Attila gepland. Dit was in 1967 de tweede reeks van Derib (na Arnold van Caeneghem) van wie de hand van zijn toenmalige leermeester Peyo nog enorm goed was te merken. In 1967 was het een van de weinige nieuwe reeksen die konden verrassen in een weekblad vol gevestigde waarden. De andere nieuwkomers waren Jean-Claude Fourniers Bizu en De Mini-Mensjes die sinds dit jaar De Minimensjes heet in de nieuwe integrale reeks van Saga Uitgaven.

Attila is een hond in een mensenwereld, maar niet zomaar een hond. Hij kan spreken... en spioneren, een soort James Hond dus die voor de Zwitserse geheime dienst werkt. De scenario's werden verzorgd door Maurice Rosy van wie Arboris al verhalen van Baard en Kale bundelt. Vanaf deel 3 werden de scenario's meegeschreven door Maurice Kornblum die mee aan de basis stond van Paul Delièges Jaap. Van Attila verschenen vier vervolgverhalen en twee kortverhalen in Robbedoes die allen in de Franse integrale uit 2010 verschenen, vervolledigd met een als vanouds lijvig achtergronddossier. Een oud scenario van Rosy werd pas in 1987 opgepikt om alsnog getekend te worden, maar dat gebeurde door Didgé. Dat ultieme verhaal stond niet in de Franse integrale (maar verscheen wel als een afzonderlijk album in datzelfde jaar bij liefhebbersuitgeverij La Vache Qui Médite) en verwachten we net zo min in De Complete Attila die bij Arboris zal verschijnen. Dupuis gaf de vervolgverhalen tussen 1969 en 1974 uit in vier albums en nog eens in 1986 en 1987 in de collectie Jeugzonden waarin oud werk van succesauteurs werd uitgegeven.


Elno 1
Elno 2
Elno 3
Ook nog als integrale te verwachten in 2017 (in kwartaal 3 of 4) is één enkele bundeling met alle verhalen van Elno door Nederlander Jan Vervoort. Inderdaad, een eigen productie van Arboris en zo komen er normaal gezien nog.

Elno, de avonturenserie met een sterke klare lijn, verscheen in Eppo Wordt Vervolgd en opvolger Sjors en Sjimmie Stripblad. Er verschenen drie verhalen van in 1987 tot 1991, in album uitgegeven door achtereenvolgens Oberon (deel 1 als softcover, 1988), Big Balloon (deel 2 als softcover, 1989) en Bee Dee (deel 3 als hardcover, 2008).


Vooruitblik Arcadia vzw
14/12
TOP
Dokter Zwitser
Elmer en Ik
De Libellenpatroelje
Arcadia vzwIn 2017 zal het twintig jaar geleden zijn dat Arcadia vzw met zijn eerste strips op de proppen kwam. Daar zullen ook wij bij stilstaan met een grote wedstrijd. De collectie Arcadia Archief zal dan ook meer dan veertig albums bevatten en in plaats van vier zullen er volgend jaar vijf albums verschijnen.

De titel Terugkeer naar de Kattenplaneet belooft precies wat er in het nieuwste verhaal van Dokter Zwitser gebeurt. Het Franse album verscheen dit jaar bij Mosquito, volgend jaar dus al de vertaling. Het album verschijnt een kleine dertig jaar na het tweeluik Kattenplaneet en De Reus die Vragen Stelde. Het was ook alweer vijftien jaar geleden dat Marc Wasterlain zijn laatste album van Dokter Zwitser publiceerde (de vertaling verscheen pas in 2011 bij Arcadia). Hoewel de meeste lezers het ontroerende en dramatische Verse Nootjes als beste album van de reeks beschouwen, kiest Wasterlain resoluut voor het Kattenplaneet-tweeluik als favoriete verhaal. Het basisidee gebruikte hij ook voor Jo & Bert. Geen wonder dat hij de planeet opnieuw bezocht voor de comeback van de reeks. Dokter Zwitser startte bij Dupuis als albumreeks die er ook drie integrales in het Frans van publiceerde. De vijf verhalen die Wasterlain bij Casterman publiceerde, bundelde Mosquito in 2013 in een vierde en laatste integrale. Bij dezelfde uitgeverij verschijnt de jongste jaren de jeugdreeks Les Pixels van de hand van Wasterlain.

Elmer en Ik: De Regels van het Spel is het slot van het tweeluik door André Benn van wie Arcadia vzw ooit begon met het (her)uitgeven van de reeks Mick Mac Adam.
Lees hier een bespreking van deel 1.

Requiem voor een Pimpf is het laatste deel van de politieke satire De Libellenpatroelje van Marc Hardy en Yann. In de jaren 1980 was er nog sprake van een vierde album, maar ondertussen hadden de auteurs al zodanig veel heilige huisjes omver gestoten dat het tijd werd voor iets anders.


Melisande
De Sliert
In 2008 verscheen Melisande 16 en daarmee was het afgelopen voor de gagreeks over het 119-jarige heksje van Clarke. In het Frans verscheen dit jaar deel 24 wat de vertaalachterstand behoorlijk aanzienlijk maakt. Arcadia kiest er nochtans niet voor om mooi aan te sluiten en vertaalt eerstvolgend gewoon deel 21, Het Tovertoernooi. Dat album is een verdere evolutie in de reeks want het is eigenlijk een lang verhaal dat weliswaar is onderverdeeld in gags en kortverhalen die naadloos op elkaar aansluiten. De jongste albums zijn zelfs gewoon vervolgverhalen met dramatische wendingen.

Tot slot verschijnt in 2017 het tweede en laatste album van De Sliert door Jean-Marc Krings en Zidrou waarin ze de kinderen naar Japan sturen waar de tweeling Atchi en Atcha vandaan komt. Onder Jean Roba's vleugels was de Sliert al een stelletje globetrotters. Krings publiceert volgend jaar ook het eerste deel van Fanny K., een opmerkelijke spin-off van De Kiekeboes met een iets oudere Fanny in de hoofdrol. De verhalen worden geschreven door misdaadauteur Toni Coppers.


Bédu werkt aan een nieuwe fantasyreeks
14/12
TOP
HugoMaandag laatstleden stelden we de laatste zeven reeksen voor in ons overzicht van 77 reeksen uit het weekblad Kuifje. Volgende week laten we zeventig extra reeksen de revue passeren, maar dan met beknopte info.

De voorbije maanden namen we graag alle bedankingen en complimenten in ontvangst voor deze trip down memory lane. Maar oud is niet vergeten en de actualiteit speelt ook nog mee. Zo liet Bédu, de auteur van De Psy, maar niet in het minst ook van de midddeleeuwse fantasyserie Hugo en Clifton, onlangs weten dat hij aan een gloednieuwe reeks werkt die vanaf 2018 zou moeten verschijnen. Hij is er recent mee begonnen.

Voor deze nieuwe reeks keert hij terug naar een middeleeuwse setting, maar brutaler van toon en minder humoristisch dan Hugo. Het wordt fantasy met draken en het is bedoeld voor (jong)volwassenen. Normaal gezien zal het in Spirou in voorpublicatie verschijnen, maar we zullen moeten wachten tot 2018. Van dan af wil Bédu De Psy en zijn eigen nieuwe reeks met elkaar afwisselen hoewel de perfectionist naar eigen zeggen tien tot elf maanden aan een album van De Psy werkt.

In mei verscheen er nog een Franstalige integrale van de reeks Hugo bij Le Lombard van 304 pagina's. Behalve de vijf albums staan er ook onuitgegeven kortverhalen in en een uitgebreid achtergronddossier. Het is een van de mooiste integrales die dit jaar verschenen. Er wordt ook een vertaling voorbereid... in Polen waar Hugo altijd een geliefde reeks was.
(Bron: Christian Missia Dio — ActuaBD.com, 5 september 2016)


Een nieuwe stripspeciaalzaak in Haarlem
14/12
TOP
Jopo de Pojo
Stripwinkel Silvester in Haarlem is niet meer. Voortaan kunnen plaatselijke en verder wonende stripliefhebbers in de nieuwe stripspeciaalzaak Jopo de Pojo terecht. Haarlemmer Mark Marijnen nam de zaak in de Kleine Houtstraat 11a over en gaf het een nieuwe naam naar het strippersonage van Joost Swarte die speciaal voor hem het logo tekende.

Jopo de Pojo doet vanaf 2017 mee als deelnemende winkel van onze website. Volgend jaar breiden we zelf uit met een gloednieuwe website en de mogelijkheid om signeersessies, expo's en andere activiteiten van deelnemende stripspeciaalzaken te communiceren. Jopo de Pojo wil alvast maandelijks iets organiseren, van signeersessies tot lezingen. Op donderdagavond 15 december komt Ben Westervoorde langs om zijn stripbiografie over volkszanger André Hazes te signeren. Zaterdag 17 december signeren Joost Swarte, Gerben Valkema, Joost Pollmann, Erik Varekamp, Mick Peet en debutant Aart Taminiau.


Peter van Straaten overleden
10/12
TOP
Peter van StraatenNadat Vlaming Marc Sleen en Fransman Marcel Gotlib ons de jongste tijd ontvielen, neemt nu ook Nederland afscheid van een groots tekenaar. Cartoonist Peter van Straaten is niet meer. Hij overleed op 8 december op 81-jarige leeftijd. Hij publiceerde in talloze kranten en weekbladen in Nederland en Vlaanderen en publiceerde een haast eindeloze reeks cartoonbundels, scheurkalenders, thematische boekjes en ook strips. Op zijn officiële website www.petervanstraaten.nl stond onderstaand in memoriam.

"Zijn werk is geliefd en veelomvattend: van politieke prenten, cartoons en strips, éénakters, erotische tekeningen tot vele bundels met proza. Een groot deel van zijn leven tekende Peter van Straaten voor Het Parool (van 1958 -2012), later ook wekelijks voor de Volkskrant en een geïllustreerde column in NRC Handelsblad.

Van Straatens laatste tekening verscheen dinsdag 2 augustus 2016 in de Volkskrant ("Daar lag Engeland"). Op 27 september jongstleden ontving Peter van Straaten voor de vijfde maal de Inktspotprijs, de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar.

Peter van StraatenDe carrière van Peter van Straaten beslaat meer dan een halve eeuw waarin hij duizenden tekeningen maakte voor landelijke - en regionale dagbladen, weekbladen en boeken alsook theater- en filmaffiches. Zijn werk is vele malen in boekvorm verschenen en jaarlijks, sinds 1994 tot heden, werden zijn tekeningen gebundeld in Peter's Zeurkalender.

Na het gymnasium in zijn geboortestad Arnhem studeerde Van Straaten aan de Kunstnijverheidsschool, de huidige Rietveld Academie in Amsterdam. Zijn loopbaan begon als reportagetekenaar bij Het Parool, waarin later de geliefde strip Vader & Zoon is verschenen. De strip verscheen zevenduizend keer in Het Parool. Van 1988 tot 2012 publiceerde van Straaten in dezelfde krant elke dag een cartoon onder de titel Het Dagelijks Leven. Van 1969 tot 2014 verscheen elke week een politieke prent in Vrij Nederland. Hiermee won van Straaten vier keer de Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het jaar en recent voor de vijfde maal met zijn Volkskrant-tekening: "Ik ben geen vluchteling, ik woon al twintig jaar naast u."

Als schrijver publiceerde van Straaten vanaf 1968 het feuilleton Agnes over een alleenstaande moeder en haar opgroeiende zoon (gebundeld in twaalf boeken), brieven en columns samen met Eelke de Jong en Rijk de Gooyer, een kinderboek (Een Jongen en zijn Boom, 1998) en ook een aantal toneelstukken waaronder Een Lichte Lunch (1987).

Zijn omvangrijke œuvre is vele malen bekroond. In 2006 ontving hij de Gouden Ganzenveer en in 2010 werd hem de Jacobus van Looy-prijs toegekend, een prijs voor dubbeltalenten. In 2011 ontving van Straaten een eredoctoraat aan de Rijksuniversiteit Leiden vanwege de wijze waarop zijn cartoons het menselijk gedrag inzichtelijk maken. Zijn erepromotor, hoogleraar klinische psychologie, Willem van der Does gebruikt al jaren de cartoons van Peter in colleges en in zijn boeken Zo Ben Ik Nu Eenmaal! en Dat Moet Mij Weer Gebeuren.

Hij laat een œuvre van tientallen publicaties en duizenden tekeningen na. Peter van Straaten was getrouwd met kunstenares Els Timmerman."


Vooruitblik Scratch Books
10/12
TOP
Familieziek
Scratch Books maakte voor het eerst een voorjaarsbrochure die je via de rubriek Te Verschijnen kan downloaden. Een aantal titels werd al voorgesteld. Dit is een aanvulling.

Voor Familieziek is nog geen datum van verschijning doorgegeven, maar de verstripping van Peter van Dongen naar een roman van Adriaan van Dis is wel in voorbereiding. Hierboven zie je work in progress. Familieziek is "een ontroerend verhaal over de overlevingskracht van een zoon die opgroeit in een gezin dat getekend is door de oorlog in Indië." Voor van Dongen is het een van de twee volgende grote projecten. Over zijn Blake en Mortimer-tweeluik hadden we het onlangs nog.


Vluchten
New Yorkers Collected
Vluchten van Guy Delisle (de auteur van reisverhalen als Pyongyang, Shenzen, Jeruzalem) parkeerde maandenlang in de hoogste regionen van de Franse boekenverkoop. Het is dan ook een boeiend relaas over een ontvoerde dokter naar het waargebeurde verhaal van Christophe André in 1997 tijdens zijn eerste missie in de Kaukasus. "Zijn leven wordt op zijn kop gezet als hij midden in de nacht van zijn bed wordt gelicht, geblinddoekt en in een auto gezet door een groep onbekende mannen. Hij wordt opgesloten in een kamer met alleen een matras, waar
hij wordt vastgeketend aan de verwarming. Hij kan niet communiceren met zijn kidnappers en heeft geen idee of hij zijn gijzeling zal overleven."

New Yorkers Collected is een uitgebreid, compleet overzichtswerk van Joost Swartes bijdragen aan het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift The New Yorker. In 1995 debuteerde hij in het blad, sindsdien maakte hij er vijftig ilustraties, acht covers en meer dan honderd andere bijdragen voor. het boek is aangevuld met veel ongepubliceerd materiaal, schetsen en commentaren. Swarte bestiert ook de redactie van het Engelstalige stripmagazine Scratches waarvan in 2017 een tweede nummer verschijnt met bijdragen van Vlaamse, Nederlandse en internationale auteurs met enige faam.


Hilda 5
Iedereen op Claudia
Van Hilda verschijnt het vijfde deel, Hilda en het Woud van Steen: "Hilda woont met haar moeder in de grote stad Trolberg, in een omgeving waar trollen, elfen en geesten heel gewoon zijn. Via de 'tussenruimte' in hun huis, waar de magische wezens wonen, komen Hilda en haar moeder terecht in een mysterieus, donker woud. Trollenland! Kunnen ze weer veilig thuiskomen? En zijn die trollen wel zo gevaarlijk als ze lijken?"

Na zijn one-shot Fucking Hell publiceert Sam Peeters met Iedereen op Claudia een nieuw one-shot, deze keer een pak dikker: 208 pagina's alsjeblieft. "Claudia is het mooiste meisje van de klas. Sexy, slim, lief, grappig. En onbereikbaar. Vanaf het eerste moment dat hij haar zag, is de naamloze hoofdpersoon van Iedereen op Claudia stapelverliefd op haar. Ze kruipt onder zijn huid, nestelt zich in zijn brein, zijn hart. Maar hoewel hun liefde duidelijk voorbestemd is, komen ze steeds toch nét niet bij elkaar. In zijn herkenbare beeldtaal vertelt Sam Peeters vrijwel zonder woorden een liefdesgeschiedenis die draait om de vraag: is de liefde voorbestemd, of hebben we haar toch zelf in de hand?


Chlorophy integraal 3
Jan Kordaat integraal 3
heizn van H tot Z 5
Scratch Books denkt ook aan patrimoniumbeheer. In de derde en laatste integrale van Chlorophyl worden alle resterende verhalen van Raymond Macherot gebundeld: de lange verhalen De Wraak van Anthraciet, Chlorophyl Waagt een Gokje, De Drie Nozems en Chloro Leidt de Aanval, het korte Chlorophyl en de Leugentoeter, aangevuld met andere kortverhalen en een uitgebreid achtergronddossier. Alle verhalen zijn opnieuw geletterd volgens de oorspronkelijke vertaling in het weekblad Kuifje. Chlorophyl is uiteraard een van de 77 reeksen die onze selectie van reeksen uit het weekblad Kuifje haalde.

Ook de derde van zes geplande integrales van Jan Kordaat komt er in 2017 aan. Daarin staan de verhalen Jan Kordaat bij de Vat-Fehn-Ling (de complete versie, geschreven door Yvan Delporte), Het Geheim van de Donkerburcht, De Super Gamma-straal en De Bevrijding van Prof. Stagmus, allen geschreven door Jean-Michel Charlier. Een van de bonussen is het onuitgegeven scenario van De Bevrijding van Prof. Stagmus voor het werd gecensureerd door de Franse censuurcommissie. De tekeningen zijn van Eddy Paape. De tweede integrale verscheen in november, lees hier een bespreking.

Ook van Nederlandse bodem wordt er gebundeld. In Heinz van H tot Z sluit Z, het vijfde deel, de integrale reeks met ingekleurde strookjes af.


Jean Van Hamme werkt aan humanitair one-shot
07/12
TOP
Kivu
De laatst verschenen strip waarin Jean Van Hammes naam als scenarist prijkt, is Christophe Simons adaptatie van zijn Corentin-novelle De Drie Parels van Sa-Skya. Bij die samenwerking zou het niet blijven want beide heren verklaarden dat ze aan een nieuw, hedendaags one-shot zouden werken.

Dat one-shot gaat over dokter-gynaecoloog Denis Mukwege en is gebaseerd op het boek L'Homme qui Répare les Femmes van de Belgische journaliste Colette Braeckman. Daar bestaat ook een documentaire van die verboden is in Congo. Dokter Mukwege behandelt al jarenlang vrouwen die verkracht en vooral verminkt zijn aan hun geslachtsorganen in zijn ziekenhuis in Panzi, in het Congolese Zuid-Kivu. Christophe Simon tekent het verhaal voor uitgeverij Le Lombard.

De tekenaar ontmoette hoogstpersoonlijk dokter Mukwege en hield zich een week op in Panzi bij een Belgisch medisch team onder leiding van dokter Guy-Bernard Cadière. Elke middag deelde hij de tafel met dokter Mukwege. Simon ontmoette de vrouwen, zag hun lijden en verdriet, maar ook hun moed en hun grote waardigheid. "De reis heeft me voor het leven getekend en ik bedankt Jean om mij te vragen om dat fantastische scenario te tekenen dat perfect aanleunt bij de realiteit van daar, hoewel hij een meer gevestigde tekenaar had kunnen vragen", vertelt hij aan ActuaBD.com. Hij heeft al een tiental pagina's getekend.

Kivu

Jean Van Hamme heeft zijn productie als stripscenarist danig teruggeschroefd en is half op pensioen gegaan. "Half" omdat hij nog wel blijft schrijven, maar voortaan op zijn eigen tempo en niet alleen strips. Behalve bovenstaand album, hebben we ook nog het dertiende en laatste album van XIII Mystery te goed dat getekend wordt door Olivier Grenson. En hij werkt aan een tweede theaterstuk. Een eerste theaterstuk wordt momenteel door een producer bewerkt.
(Bron: Nicolas Anspach — ActuaBD.com, 5 december 2016)


Marcel Gotlib overleden
07/12
TOP
Marcel Gotlib
Op 4 december overleed Marcel Gottlieb, beter bekend als Gotlib. Hij bereikte de respectabele leeftijd van 82 jaar en dat respect kreeg hij ook in overvloed tijdens zijn leven. Hij was een groot humorist die met vaak gedurfde onderwerpen de paadjes van het toelaatbare verkende, maar dat altijd met talent voor tekst én tekening deed. Hij was tevens een van de oprichters van het satirische stripblad Fluide Glacial waarin André Franquins Zwartkijken triomfeerde. Fluide Glacial raakte enkele maanden geleden verkocht aan uitgeverij Bamboo, maar het blad verkocht Gotlib in de jaren 1990 al aan uitgeverij Flammarion.

Marcel Gotlibs ouders waren geëmigreerde, Joodse Hongaren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verstopten zijn ouders hem. Zijn vader werd gedeporteerd naar Buchenwald en kwam niet meer terug uit het concentratiekamp. Gotlib woonde in Parijs waar hij kunstschool volgde en les kreeg van striptekenaar Georges Pichard (Paulette). Hij begon in 1954 zijn carrière als letteraar voor het agentschap Édi-Monde en tekende illustraties voor kleurboeken. Voor het agentschap Opera Mundi kon hij zijn eerste strips tekenen die in het Franse Le Journal de Mickey gepubliceerd werden. In 1959 startte zijn werkelijke carrière als illustrator voor heel wat kinderboeken onder gezamenlijke pseudoniemen met zijn toekomstige echtgenote Claudie als Mar-Got, Garmo of Marclau. In de jaren 1960 tekende hij heel wat stripseries, vooral voor het magazine Vaillant. In een ervan introduceerde hij na verloop van tijd een hond die deed denken aan Tex Avery's melancholische hond Droopy. Die hond, Gai-Luron (Lobbes) sloeg aan waardoor hij na twee jaar een eigen stripserie kreeg. In 1971 stond hij het personage af aan zijn assitent Henri Dufranne, maar in 1986 kwam hij zelf weer met een comeback met een versie voor volwassenen in Fluide Flacial.

Lobbes
Waanzin Waanzuit

Ook nog in de jaren 1960 tekende hij voor het weekblad Pilote. In samenwerking met René Goscinny werkte hij aan Les Dingodossiers die hij later zelf schreef en liet overgaan in de weetjesrubriek La Rubrique-à-Brac, vertaald als Wa
anzin Waanzuit, waarin hij een loopje nam met historische en fictieve figuren of bekende films door de parodiemolen haalde. In die strips kwam vaak een lieveheersbeestje voor op de achtergrond dat zo'n beetje zijn handelsmerk werd. In 1994 werd het insect de ster in een eigen tekenfilmreeksje. Voor andere tekenaars van Pilote (Loro, Alexis, Claire Brétécher, Jean Giraud, Jacques Lob, Nikita Mandryka) schreef hij tal van korte verhalen en gags. Van de Franse, patriottische superheld Superdupont verschijnen met mondjesmaat nog steeds albums en een bewerking schopte de chauvinistische reeks het zelfs tot theaterstuk. In 2015 voegde François Boucq op co-scenario van Gotlib een achtste album toe aan de reeks over de met baret getooide held die een niet minder van superkrachten behepte baby krijgt.

Superdupont
Hamster Joviaal

In 1972, enkele jaren na de breuk van de oude generatie (vertegenwoordigd door hoofdredacteur Goscinny) en de nieuwe generatie stripmakers in mei 1968, trok Gotlib mee aan de kar van uitgezwermde tekenaars die eigen blaadjes oprichtten. Samen met Mandryka en Brétécher lanceerde hij L'Écho des Savanes waarin een meer provocatieve koers werd gevaren. Er werd gelachen met religie, seks en scatologie. Ook Gotlib 'bezondigde' zich aan dikwijls obscene thema's. Dat deed hij ook in het blad Rock and Folk in de serie Hamster Joviaal over een scoutsleider en zijn acolieten waarin seks (ook van pedofiele aard) een weerkerend onderwerp is. In 1975 verliet hij het blad en stampte Fluide Glacial uit de grond met Alexis en zijn jeugdvriend Jacques Diament. Daarin kregen potloodventer Koos Voos (of Vunzige Va in de laatste vertaling) en Rhaa Lovely een plaatsje. Yendor waagde zich in de jaren 1980 aan een Nederlandstalige editie van Fluide Glacial met het blaadje Rhaa Lovely. Daar verschenen achttien nummers van. Yendor, Arboris en vele jaren later Glad IJs gaven de meeste van Gotlibs strips (opnieuw) uit in het Nederlands terwijl Dargaud en Fluide Glacial zowat al zijn albums in de laatste jaren bundelden en aanvulden met onuitgegeven materiaal. Hij kreeg ook diverse prijzen en overzichtstentoonstellingen. In 1975 werd hij ridder in de Franse orde van de kunst en letteren, daarna in het erelegioen. In 1991 kreeg hij de grote prijs van Angoulême, in 2007 de Belgische Sint-Michielsprijs voor zijn œuvre.

Rhaa Lovely
Rhaa Lovely

Gotlib schreef ook voor de film- en televisiewereld en perste een paar autobiografische boeken uit zijn scherpe pen.
(Bron: www.lambiek.net)


Willem Ritstier wint Stripschapprijs 2017
+ nominaties albums van het jaar
07/12
TOP
Willem RitstierOp 4 en 5 maart vinden de jaarlijkse De Stripdagen plaats, deze keer in De Broodfabriek in Rijswijk. Het evenement wordt georganiseerd door Het Stripschap en kent ook jaarlijks Strispchapprijzen toe. De œuvreprijs gaat naar scenarist Willem Ritstier, de P. Hans Frankfurtherprijs, voor een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze inzet of heeft ingezet voor de strip in Nederland, is weggelegd voor letteraar Frits Jonker en er zijn nog nominaties voor de albumprijzen die pas in maart worden toegekend. De Bulletje en Boonestaak Schaal 2017, voor een stripmaker die aan de wieg van het Nederlandse beeldverhaal heeft gestaan, wordt later toegekend.


Stripschapprijs 2017
Willem Ritstier is de scenarist wiens werk jarenlang voornamelijk was verbonden aan tekenaar Minck Oosterveer met wie hij Claudia Brücken, Rick Rolluik, Zodiak, Nicky Saxx, Jack Pott, Ronson Inc., Trunk en een eerste album van de Storm-spin-off De Kronieken van de Buitenring maakte. Na Oosterveers spijtige dood bewees en bewijst Ritstier pertinent dat hij van alle markten thuis is en zich in allerlei genres uit de slag trekt.

Vooral in het komische genre laat Ritstier zich niet onbetuigd met reeksen als Soeperman en Stanley terwijl hij zelf cartoons en strookjesstrips maakt. Nieuwere reeksen zijn de avonturenhriller Ward, getekend door Marissa Delbressine, en de horrorwestern Claire DeWitt die hij schrijft voor Fred de Heij. In Eppo loopt momenteel een gloednieuw verhaal van voetballer Roel Dijkstra, opnieuw in het leven geroepen door tekenaar Roelof Wijtsma. Ritstier maakt ook nog kans op een albumprijs, zie verder.

De commissie voor de Stripschapprijzen 2017, onder leiding van Cok Jouvenaar (redacteur en vormgever van StripNieuws en medewerker van Zone 5300 en De Boekenkrant) bestond dit jaar uit:
Gerard Leever, winnaar van de Stripschapprijs 2006
Wout Jut, recensent van Eppo en een eigen blog
Richard Kennepohl, uitbater van stripspeciaalzaak Yendor
Jos Beekman, redacteur en tekstschrijver van Donald Duck
Michel van Merriënboer, medewerker van Stripschrift


Albumnominaties
De commissie berraadde zich ook over de nominaties voor de albumprijzen en kwam met de onderstaande lijstjes voor de dag.

In the Pines - 5 Murder Ballads De Tuin van Daubigny De Man van Nu Dating for Geeks 4 Spotters
Album van het Jaar
In the Pines - 5 Murder Ballads (Erik Kriek)
De Tuin van Daubigny (Luc Cromheecke + Bruno De Roover)
De Man van Nu (Hanco Kolk en Kim Duchateau)
Dating for Geeks 4: A New Hope (Kenny Rubenis)
Spotters (Michiel van de Pol)


Elsje Maakt Geschiedenis Anders 3 Suske en Wiske 333    
  Jeugdalbum van het Jaar
Elsje Maakt Geschiedenis (Gerben Valkema + Eric Hercules)
Anders 3: Eén Tweeling (Erwin Suvaal + Willem Ritstier)
Suske en Wiske 333: De Bibberende Bosch (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
De winnaar van het Jeugdalbum van het Jaar wordt gekozen door jeugd uit de regio.


P. Hans Frankfurtherprijs
"Een goede lettering moet je niet zien. Pas als je gaat kijken, zie je de schoonheid." Het zijn woorden van Frits Jonker, de laatste handletteraar van Nederland. Hij wint de P. Hans Frankurtherprijs die doorgaans wordt toegekend aan iemand uit de stripproductiesector.

Eind jaren 1980 werkte hij mee aan het stripmaandblad Wordt Vervolgd waarvoor hij zich inzette als redacteur, vormgever en letteraar. Tegenwoordig is hij actief voor Zone 5300, Xtra, Sherpa en Scratch Books. Zijn letteringen kan je ook lezen in de tekstballonnen van Claire, Willems Wereld, In the Pines en Milan Hulsings adaptatie van Harry Mulisch' De Aanslag.


Herdruk Boerke-album De Zoon van
07/12
TOP
De Zoon van
Het Boerke-album De Zoon van, waarin Boerke zich profileert als zoon van Adolf Hitler en met Waar is Adolf?-zoekprenten, verscheen in 2010 bij Oog & Blik | De Bezige Bij. Het album is al een tijdje uitverkocht en de uitgeverscollaboratie is verdampt. Maar half december verschijnt een herdruk bij Nanuq (die ook al Boerke 8 uitgaf), de uitgeverij die Pieter De Poortere zelf oprichtte in samenwerking met zijn productiehuis De Hofleveranciers.

Om die lancering enige luister bij te zetten, verschijnt deze week bij Knack een Boerke Box met de vier losse albums die na de Boerke Bijbel verschenen. Het gaat om de albums Boerke in Hollywood, Prins Boerke, Boerke in Space en De Zoon van. In Focus Knack loopt ondertussen een nieuwe thematische reeks Boerke-gags rond kunstwerken. Het album is pas in september 2017 te verwachten.

In juni 2017 verschijnt bij Glénat trouwens ook het album Dickie Kids met een selectie Boerke-gags zonder seks of zelfmoord. Op onze opmerking dat dit wel een dun boekje zou opleveren, antwoordde De Poortere: "Ik was hun selectie aan het checken en effectief, elke plaat waar seks of zelfmoord in stond was weg. Ze wilden eerst ook nog de grappen met dierenmishandeling weglaten, maar die heb ik toch kunnen behouden, anders bleef er helemaal niks over..."


Nieuwe manga-uitgeverij Hanabi Publishers start in 2017
07/12
TOP
HanabiIn 2017 krijgen we er al minstens twee uitgeverijen bij. Microbe start in januari met Vasten 1 en Moederland 1 (zie deze voorstelling), ten vroegste in juni exploreert het gloednieuwe Hanabi Publishers nogmaals de mogelijkheid om manga's in het Nederlands uit te geven. Het gaat niet om het vertalen van bestaande Japanse strips, maar om de productie van manga's door Nederlandse en Vlaamse tekenaars.

Hanabi Publishers is een samenwerking tussen de uitgeverijen Syndikaat en Roderick Leeuwenhart. We laten Marc de Lobie, uitgever van Syndikaat, het graag zelf uitleggen: "
Hanabi is het Japans voor vuurwerk en dat is we willen doen: nieuw talent lanceren met veel lawaai! De uitgeverij en de eerste albums zullen worden gepresenteerd op de Animecon in het World Forum in Den Haag. Dit jaarlijks evenement trekt jaarlijks 7.500 bezoekers en is een podium voor Japanse popcultuur in Nederland. Dit deel van de stripcultuur wordt vaak los gezien van de Europese stripcultuur; wij willen juist de overeenkomsten accentueren en een overlap creëren. De manga zal worden gepromoot op de mangabeurzen en de andere stripfestivals te lande."

We gaan er ook vanuit dat de strips via distributie in stripwinkels te koop zullen zijn. Mangaconventies en andere beurzen voor geeks (en dat bedoelen we geenszins pejoratief) zijn serieus in opmars en daar wil Hanabi Publishers uiteraard graag een graantje van meepikken.


Franse artist's edition van Jeremiah 1
07/12
TOP
Jeremiah
Jeremiah
Jeremiah
Jeremiah
Hermann is hot hot hot. Volgende week verschijnt bij Dupuis De Veerman, een nieuw one-shot in de collectie Vrije Vlucht. In januari volgen een Franse monografie, een grote overzichtstentoonstelling in Angoulême, een Franse heruitgave van Comanche, een tweede luxebundeling bij Sherpa en integrales van De Torens van Schemerwoude bij Saga Uitgaven. Nadat de oplage daarvan al werd verhoogd na het grote aantal voorbestellingen door winkeliers is het al zo ver gekomen dat die volledige oplage nu al is uitverkocht. In voorbestelling benadrukken we, dat betekent dat na de eerste distributie naar de stripspeciaalzaken er niet meer bijbesteld kan worden.

Speciaal voor alle Hermann-liefhebbers signaleren we ook een speciale uitgave van de Franse uitgeverij Les Éditions Black & White, gespecialiseerd in luxes. In januari voegt het bovenop de stapel Hermann-literatuur een artist's edition van het allereerste Jeremiah-album, De Nacht van de Roofvogels. Alle originele platen zijn opnieuw ingescand en gedrukt op waar formaat, alsof je die zelf in handen houdt. Rond het album hoort een plooikaft met een illustratie die opnieuw is ingekleurd door Fraymond, de oorspronkelijke inkleurder van de reeks. Uiteraard hoort er een achtergronddossier bij met foto's, heel wat illustraties en zelfs een onuitgegeven kortverhaal van twee pagina's met Kurdy. De albums worden gesigneerd door Hermann en Fraymond. De uitgeverij heeft het over het eerste deel van een reeks.

Jeremiah
Jeremiah
Jeremiah
Jeremiah


Blake en Mortimer in 2017, 2018, 2019...
03/12
TOP
Blake en Mortimer dBD
L'Héritage Jacobs
Wij moeten nog wachten tot 14 december, maar in het Frans is het vierentwintigste album van Blake en Mortimer sinds kort een feit. Ondanks lauwe recensies stootte het album meteen door naar plaats 1 in de algemene boekentop 200 in Frankrijk. De oplage van deel 23 bedroeg nog een half miljoen exemplaren in het Frans en veertigduizend exemplaren in het Nederlands. Ondertussen zijn er ook een aantal speciale uitgaven verschenen die met Blake en Mortimer te maken hebben.

Het Franse stripinformatiemagazine dBD gaf een special uit over het verleden, heden en de toekomst van de reeks met terugblikken, getuigenissen, interviews, artikels, dossiers en voorsmaakjes met uitleg van volgende te verschijnen albums, bijvoorbeeld het tweeluik door de Nederlanders Peter van Dongen en Teun Berserik op scenario van Yves Sente. Op 20 januari verschijnt deze special ook in een hardcoveruitvoering.

Het 224 pagina's tekende boek L'Héritage Jacobs buigt zich nadrukkelijk over het voortzetten van de reeks na de dood van Edgar P. Jacobs. De samenstellers Jean-Luc Cambier en Éric Verhoest interviewden alle betrokkenen van verschenen en nog te verschijnen albums, inclusief de in september overleden Ted Benoît. Via interviews en analyses wordt uitvoerig geschetst hoe het maken van zo'n album in de voetsporen van Jacobs precies verloopt. Het boek staat barstensvol vaak niet eerder gepubliceerde potloodschetsen, reproducties van originelen, coverstudies en illustraties.

Beide publicaties blijken tegelijk een interessante samenvatting te geven van wat we in de komende jaren mogen verwachten. Hieronder vind je een nieuw overzicht van al die projecten.


De verzwegen dochter van Philip Mortimer
Eerst nog een weetje over Blake en Mortimer 24: Het Testament van William S. Herinner je je nog het personage Sarah Summertown uit deel 16, De Sarcofagen van het 6e Continent, een archeologe en de jeugdliefde van professor Philip Mortimer? Wel, haar dochter Elizabeth speelt naast Mortimer mee in deel 24 en staat zelfs op de cover. Voluit heet ze Elizabeth McKenzie naar haar adoptievader. André Juillard en Yves Sente wilden laten uitschijnen dat zij de werkelijke dochter van Mortimer is, maar de uitgever stelde zijn veto tegen het onderwerp. Enkel oplettende lezers (je bent bij dezen gewaarschuwd) zouden dit gegeven nu kunnen opmerken. En ondanks eerdere berichten over potentieel nieuwe verhalen van Juillard en Sente zou het nu een uitgemaakte zaak zijn dat Het Testament van William S. het afscheidsalbum is van Juillard als tekenaar van de reeks.


Blake en Mortimer dBD
Blake en Mortimer dBD
Peter van Dongen en Teun Berserik + Yves Sente
Geen nood, voor de komende jaren staan er genoeg nieuwe albums op stapel. Yves Sente werkt aan een tweeluik met de Franse titel Menace sur Hong-Kong, voorzien voor 2018 of 2019, dat getekend wordt door Peter van Dongen en Teun Berserik. Voor bovenstaande proefplaat in potlood en inkt uit het eerste deel, met de titel La Vallées des Immortels, tekende Berserik de wagens en van Dongen de rest. Klik erop voor een grotere weergave.


Blake en Mortimer dBD
Blake en Mortimer dBD
Antoine Aubin + Jean-Luc Fromental en José Luis Bocquet
Perfectionist Antoine Aubin heeft scenarist Jean Dufaux van zich afgeschud en werkt aan het album Huit Heures à Berlin. Na hun album De Septimus-Golf wilde Aubin niet meer samenwerken met Dufaux omdat de tekenaar vond dat Dufaux er te veel zijn eigen stempel op wilde drukken in plaats van de geplogenheden van de reeks te volgen. Dat laatste is dan weer de aanpak van Aubin, hij adoreert de albums van Jacobs. Zijn volgende ode aan Jacobs zou in 2017 moeten verschijnen, maar Aubin is gekend voor het worstelen met zijn deadlines zodat die release van volgend jaar nu al in twijfel wordt getrokken. Dit is het eerste verhaal van de scenaristen Jean-Luc Fromental en José Luis Bocquet (ze schreven samen De Avonturen van Hergé) die het in de jaren 1960 situeren. Het is een ver vervolg op Jacobs' Het Geheim van de Zwaardvis met Berlijn als decor.


Étienne Schréder en Christian Cailleaux + Jean Dufaux
Jean Dufaux is ondanks de breuk met Aubin niet afgeschreven als Blake en Mortimer-scenarist. Zijn geplande vervolg op De Septimus-Golf zal getekend worden door Étienne Schréder en Christian Cailleaux. Schréder, een voormalige clochard (!), trad al vaak op als 'brandweerman' voor de reeks door mee te helpen als inkter, decortekenaar of een andere vorm van assistentie. Lees er hier meer over. Cailleaux is een nieuwe naam in de jongste overzichten. In de collectie Vrije Vlucht publiceerde hij Het Molitorzwembad en de niet-vertaalde albums Les Longues Traversées en Prévert, Inventeur.


François Schuiten + Thomas Gunzig
Een apart hoofdstuk is een hommagealbum waar we het al enkele keren over hadden. François Schuiten (De Duistere Steden) werkt op scenario van roman- en filmschrijver Thomas Gunzig (hij schreef samen met regisseur Jaco Van Dormael de film Le Tout Nouveau Testament) aan een geheel eigen interpretatie van de reeks. Hun verhaal speelt zich voornamelijk af in en rond het Justitiepaleis van Brussel. Hun album zou in 2017 moeten verschijnen.
(Bron: Philippe Tomblaine — BDzoom.com, 24 november 2016)


Vooruitblik Bries
03/12
TOP
Bij Bries is zopas het one-shot Over God z'n Broer en Andere Fijne Vleeswaren verschenen. Op 8 december staat er nog een album bij het Antwerpse uitgeverijtje op stapel. Wolven is het debuutalbum van Ward Zwart en Enzo Smits en is naar eigen zeggen voor liefhebbers van Snickers, Marsmannen, James Dean, Smiley potatoes, Tekken 1 en Dawson's Creek. de korte inhoud verduidelijkt misschien wat meer: "Zomer in Hazenberg. De dagen vloeien langzaam in elkaar over. De jonge skateboarder Kip lijkt na een klap op zijn hoofd zijn grip op de realiteit te verliezen. Max, Olli en Jim gaan tijdens een verschroeiende hittegolf op zoek naar een mysterieus wezen dat in de bossen zwerft. De zelfverklaarde einzelgänger Chip gaat, na lang aandringen van Lilly, mee naar een huisfeest. Maar hier heeft hij zoals verwacht al heel snel spijt van... En dan is er nog Gijsbrecht. Niemand weet echt wat hij juist doet."

Nog tot 23 december loopt in The Bries Space (Steneburg 15, 2140 Borgerhout) een expo met vrij werk van Ward Zwart terwijl Enzo Smits er zijn kortfilm It Won't Be Long Now vertoont. Deze kortfilm was ook te zien in het Canvas-programma 4x7.

De Zwerver

Ook in 2017 zullen er enkele debuutalbums bij Bries verschijnen, maar ook van iets bekendere auteurs. In februari publiceert Maarten De Saeger zijn nieuwste one-shot De Zwerver (we zijn nog altijd onder de indruk van Mijn Begrafenis) waarvan je hierboven een fragment ziet staan, in maart, april of mei volgt Simon Spruyt met Papa Zoglu (een nevenpersonage uit De Furox) waarvan hieronder een plaat staat afgebeeld, Brecht Vandenbroucke waagt zich aan zijn eerste lange verhaal (dit is een ander album van 'm) en het collectief Lamelos viert hun twintigjarig bestaan in juni of later met een "spectactulair verzaelalbum".

Papa Zoglu


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips