Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 30 november:

Charley's Oorlog verhuist naar Uitgeverij HUM!


Updates van 26 november:

Storm 2.0
Engelse heruitgave De Eeuwige Oorlog als comicreeks
Agent 327 door vijftien stripmakers
Vooruitblik Arboris
Vooruitblik Dark Dragon Books


Updates van 23 november:

Franse integrales in 2017
Ravian door Mathieu Lauffray en Wilfrid Lupano
Miljoenenopbrengst op Franse stripveilingen met nieuw veilingrecord voor Kuifje

Updates van 19 november:

Beide scenaristen van Bob Morane-reboot ontslagen
Vooruitblik De Hemel boven het Louvre
Vooruitblik Over God z'n Broer en Andere Fijne Vleeswaren

Updates van 16 november:

Fanny K., de spin-off van De Kiekeboes
Vooruitblik Standaard Uitgeverij
Vooruitblik Daedalus

Updates van 14 november:

Vooruitblik Saga Uitgaven
Vooruitblik Sherpa
Hermanns affiche voor Angoulême en een monografie
Integrale van Tarawa komt niet van de grond, Tanguy en Laverdure "Classic" wel
De dochter van Zwendel
Robbedoes en Kwabbernoot, de cast
Elsje wint Willy Vandersteenprijs
Top 5 best verkochte strips op de Boekenbeurs
Fanny Rodwell krijgt ereteken van Ridder in de Leopoldsorde


Updates van 9 november:

Nieuwe stripuitgeverij Microbe
Stripgids naar twee nummers per jaar en een nieuwe website met betaalmuur


Updates van 8 november:

Marc Sleen overleden

Updates van 2 november:

The Wolfpack verbreedt vanaf 2017 de catalogus van Standaard Uitgeverij 
Vooruitblik Robbedoes door... 11
Vooruitblik Het Rijk 1
Veerle Hildebrandt wint eerste YIEHA Young Talent Award
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2016: november • december
2017: januarifebruarimaartaprilmei • juni • juliaugustusseptemberoktober
 
Charley's Oorlog verhuist naar
Uitgeverij HUM!
30/11
TOP
Charley's Oorlog 3
De aandacht voor de herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog zijn wat geluwd na het startjaar 2014, maar er is nog wat onvoltooid werk op stripgebied. In 2014 en 2015 gaf Just Publishers twee delen uit van Charley's Oorlog, de Britse stripreeks van Joe Colquhoun en Pat Mills die tussen 1979 en 1985 in wekelijks afleveringen in het Engelse jongerentijdschrift Battle Picture Weekly verscheen. Just Publishers is geen stripuitgeverij en liet de vertaling en lettering over aan Uitgeverij HUM!, bekend van Philemon en Tex Willer. Afgelopen zomer kwam Just Publishers met de witte vlag uit de loopgraven en gaf het de verdere vertaling van de reeks op. Niet getreurd, Uitgeverij HUM! nam zelf contact op met de rechthebbenden in het Verenigd Koninkrijk waardoor het nu de vertaling van deel 3 en 4 kan aankondigen.

Deel 3 is gepland voor maart 2017, deel 4 verschijnt wellicht eind 2017, maar dat hangt nog af van andere publicaties van Uitgeverij HUM!. Aan het formaat verandert er niets, aan de oplage en de prijs wel. De oplage wordt teruggeschroefd. Meestal gaat dat dan gepaard met een hogere prijs, maar Uitgeverij HUM! presteert het omgekeerde, de prijs zakt namelijk van 24,95 euro naar 19,95 euro. De eerste twee delen zijn nog beperkt voorradig in stripwinkels, maar ze zijn ook nog leverbaar via Uitgeverij HUM!.


Storm 2.0
26/11
TOP
Storm
Op zijn Facebookpagina kondigde tekenaar Romano Molenaar met bovenstaande afbeelding de terugkomst van Storm aan. Het verhaal krijgt de titel De Beul van Torkien mee.

Het was alweer een tijdje geleden dat Storm in Eppo stond en als album verscheen. Ondertussen kwamen er al drie albums uit van de spin-off De Kronieken van Roodhaar, zonder inkleurder Jorg de Vos. Met hem zijn er besprekingen gaande over andere projecten. De Beul van Torkien wordt door iemand anders ingekleurd, maar bij uitgeverij Don Lawrence Collection houden ze de lippen stijf op elkaar. Naar eigen zeggen houden ze de spanning er nog even in en volgt er binnenkort meer nieuws. In elk geval wordt het nieuwe album alvast omschreven als een Storm 2.0.


Engelse heruitgave De Eeuwige Oorlog als comicreeks
26/11
TOP
Forever War 1
De filmrechten van Joe Haldemans legendarische sf-roman The Forever War én Marvano's onverwoestbare stripadaptatie De Eeuwige Oorlog zijn nog steeds in het bezit van regisseur en filmproducer Ridley Scott van wie in mei 2017 de nieuwe Alien-film Covenant in de zalen komt. De wervende en ultrakorte boodschap van die film belooft heel wat huivermomenten: "run".

Na een hele reeks vertalingen in voornamelijk Europa start het Britse Titan Books in februari een nieuwe Engelstalige comicreeks van De Eeuwige Oorlog. Van het eerste comicdeel verschijnen ineens vijf versies met verschillende covers: eentje met artwork van Marvano himself, de andere met variantcovers van Steve Kurth, Marc Laming, Nick Percival en Adam Gorham. Het eerste deeltje telt 32 pagina's en zal 3,99 pond kosten. In 1988 verscheen al eens een Engelse vertaling als trilogie bij het Amerikaanse NBM.Agent 327 door vijftien stripmakers
26/11
TOP
Agent X
Nu Martin Lodewijks Agent 327 dankzij de overname van Uitgeverij L voortaan in de catalogus zit van Don Lawrence Collection zijn de mogelijkheden groter geworden. In het afgelopen week verschenen nummer van Eppo werd een project bekendgemaakt waar de redactie al zo'n twee jaar op broedt: kortverhalen van Agent 327 door vijftien verschillende tekenaars en scenaristen. Vanaf het eerste nummer in 2017 publiceert Eppo maandelijks een kortverhaal onder de werktitel Agent X. Er zullen elf kortverhalen verschijnen met eind 2017 een album als bekroning voor het gezamenlijk werk. De deelnemende auteurs zijn Henk Kuijpers, Gerben Valkema, Eric Heuvel, Fred de Heij, Danker Jan Oreel, Kim Duchateau, Kees de Boer, Mars Gremmen, René Uilenbroek, Willem Ritstier, Frans Hasselaar, Robbert Damen, Remco Polman, Wilfred Ottenheijm, Michiel Offerman en Ruud Straatman. Van vijf van hen staat hierboven een portret van hun versie van Agent 327. Herken jij hen tekenstijlen?


Vooruitblik Arboris
26/11
TOP
Piet Heyn 1
Exacte aankondigingen voor Arboris zijn altijd met een korreltje zout te nemen, maar daarom laten we het niet na om nieuwe titels te blijven opnemen in de rubriek Te Verschijnen. Het album Tanguy en Laverdure "Classic" kondigden we al eerder aan. Een overzichtje van de rest lees je hieronder.

Piet Heyn is een nieuwe stripreeks van John Heijink die voor Arboris al de vijfdelige sf-reeks Kapitein Kreiss maakte. "Piet Heyn, een van de bekendste onverschrokken Nederlandse zeehelden, gaat op aanvraag van de stadhouder van Venetië, Paolo Sarpi, samen met drieduizend soldaten en matrozen de republiek Venetië helpen beschermen tegen een aanval van het koninkrijk Sicilië. Er wordt afgesproken dat de soldij na de strijd door de Nederlandse vloot kan worden opgehaald op het eiland Poveglia. De gewiekste stadhouder is echter helemaal niet van plan de soldij te betalen en daardoor raakt Piet Heyn met z'n manschappen verstrikt in een spannend avontuur, met het middeleeuwse Venetië als decor..."


De Complete Guus Slim 4
De Complete Jerry Spring 2
Van De Complete Guus Slim verscheen onlangs deel 3 van zes geplande bundels. Lees hier een bespreking. In deel 4, met de titel Guus Slim, Studie in Blikschade, worden de losse albums 9 (Drie Vingers) en 10 (De Scooterchinees), gebundeld, aangevuld met de kortere verhalen Oorlog in Hemdje en Warm en Koud die in de reguliere albums 11 en 12 werden uitgegeven.

In de tweede De Complete Jerry Spring staan de losse albums Wapensmokkel, Indianen op het Oorlogspad en Het Pad naar het Hoge Noorden, zijnde de delen 4 tot 6, weliswaar in zwart-wit, maar wel met een achtergronddossier met kleurenreproducties van covers, illustraties en dergelijke meer. Het Pad naar het Hoge Noorden is geschreven door René Goscinny die het luidens het achtergronddossier in de eerste integrale geen prettige samenwerking met Jijé vond.


De Huurling - De definitieve Editie 5
Zuster Fidelma 2
In juli was het een blij weerzien met De Huurling, mooier gedrukt dan ooit, met geoptimaliseerde, opnieuw vertaalde en geletterde heruitgaven van de eerste twee delen. Deel 3 en 4 zijn nog dit jaar te verwachten, in maart staat deel 5, Het Waterfort, gepland. Elk album is voorzien van een interessant, extra dossier met unieke illustraties en commentaren van Vicente Segrelles die een veertiende deel voorbereidt om de reeks heruitgaven mee aan te vullen.

Over het eerste deel van Zuster Fidelma, de stripversie van de romans van Peter Tremane, schreven we deze bespreking. In Een Lijkwade voor een Aartsbisschop gaat het moordonderzoek van zuster Fidelma van Kildare verder.


Vooruitblik Dark Dragon Books
26/11
TOP
Vikings
Aankondigingen van Dark Dragon Books gebeuren telkens per halfjaar. Zowat de helft van de albums die in het eerste halfjaar van 2017 zullen verschijnen, zijn Star Wars-titels, en die zijn er voor jong en oud. In de aankondigingspdf staat een overzichtelijk lijstje van alle reeds uitgegeven en komende reeksen en waar ze zijn te situeren in de grote verhaallijnen van het sf-epos. Voor we hier zelf alle nieuwe Star Wars-titels opsommen, stellen we eerst de vele andere nieuwigheden aan je voor. Het verschijningstempo ligt hoog, maar vervolgen laten daardoor niet zo lang op zich wachten en vaak gaat het om miniseries. De tekstloze dierenreeks Love krijgt bovendien een herkansing in softcover, te beginnen met de albums De Tijger en De Dinosaurus.

Om te beginnen is er het bloederige en nogal weergaloos getekende one-shot Vikings: Opstand dat thuishoort tussen seizoen 3 en 4 van de bekende tv-serie. "De verhaallijn focust zich op de terugkomst van Lagertha, Ragnar en de zijnen vanuit Frankrijk na een wel heel bloedige strijd. Deze drijft Floki tot waanzin. Deze strijd zorgt er ook voor dat Ragnar humaner wordt. Maar hoewel hij thuiskomt met een overwinning op zak, moet hij zonder veel autoriteit over zijn ex-vrouw en huidige vrouw toezien hoe zij elkaar het leven zuur maken. Het boek heet echter niet voor niets Opstand. Deze begint zich af te tekenen wanneer de slaveneigenaren hun slaven met extreem geweld behandelen. Dat staat haaks op de samenleving die Ragnar voor ogen had. Hoe zal koning Ragnar reageren als hij zijn eigen huishouden niet eens onder controle heeft?"


Vertigo
Onliners
Warcraft
Ook Vertigo is ene one-shot, geschreven door Nathalie Sergeef (Juárez, DownUnder). het is een keiharde actiethriller die zich afspeelt in Venezuela. "Een jonge Venezolaanse advocaat wordt teruggesleurd naar zijn gewelddadige verleden naar aanleiding van een moord in Guatemala City. In de brute en wrede wereld van de Mara's, Latijns-Amerikaanse bendes, vermorzelen geweld, lijden, criminaliteit en mensenlevens. Ze worden herdacht op de getatoeëerde lichamen van de levenden. De dood is de enige mogelijke uitweg. Hoewel hij geïnitieerd is en geleerd heeft om de Mara Salvador op te volgen, weet Samuel Santos op de leeftijd van dertien jaar te ontsnappen. Een paar jaar later blijkt dat hij hiervoor een prijs moet betalen die nog hoger is dan zijn leven. Caracas, het heden. De plaats van de verlossing. Samuel krijgt de unieke kans om een deel van zichzelf, die veertien jaar geleden van hem was afgenomen terug te krijgen. Zal hij eindelijk zijn toekomst over de tatoeages van zijn verleden heen kunnen schrijven?"

Onliners is een tekstloos experiment van Frans Mensink om je te bekoren met zijn erotische tekeningen en die als een sluitend verhaal te presenteren. Zijn dank gaat uit naar Lucia en Heidi, twee modellen die de strip mogelijk hebben gemaakt. Gaat dat zien!

Warcraft is de officiële prequel op de big budgetfilm naar het bekende game. "Lees hoe de drie grootste kampioenen van Azeroth hun eerste broederschap vormden. Dit fantastische, epische avontuur vindt enkele tientallen jaren voor de periode in de film plaats. De jonge koppige Llane, Lothar, en Medivh nemen deel aan een missie die hen zal smeden tot helden... het type helden dat Azeroth in duistere tijden nodig heeft."


Hedge Fund 1 Hedge Fund 2
Hedge Fund 3
Na het piratentweeluik Het Testament van Kapitein Crown koos het auteursduo Patrick Hénaff en Tristan Roulot voor een compleet ander project, het werd de financiële thriller Hedge Fund, een trilogie. "Dit scenario is gebaseerd op echte gebeurtenissen en brieven waarin het koude en meedogenloze cynisme van de financiële wereld pijnlijk duidelijk wordt. Philippe Sabbah, een van de co-schrijvers, kent deze omgeving heel goed, waarmee hij scherpte en geloofwaardigheid aan dit project toevoegt. De top van de financiële wereld is verwikkeld in een meedogenloze samenzwering. Hedge Fund omvat de kronieken van de opkomst van Frank Carvale, verzekeringsmakelaar. Hij is de rijzende ster naar de hoogste niveaus van de internationale financiën. Van Hong Kong tot New York is hij de nieuwe, gouden jongen. Maar hij wordt onbewust geleid door een machiavellistische mentor die op zoek is naar wraak. Zo zal Frank een belangrijke rol in de geplande ondergang van de wereldeconomie moeten spelen."


Isabellae 5
De Wereld van Het Kristallen Zwaard: Zwarte Zorya 3
WW2.2 7
We nemen afscheid van vier reeksen. Van Night of the Living Dead 3, naar de bekende horrorfilm van Georges A. Romero, zijn we de cover vergeten te verwreken, maar die hoort er dus ook bij.

Isaballea rondt de tweede cyclus af met deel 5. "De strijd om de Ieren te bevrijden van het Anglo-Normandische juk is naar de achtergrond geschoven door een nieuwe, veel angstaanjagendere bedreiging. Tegenover hen zijn niet de Normandiërs verschenen, maar honderden monsters, rechtstreeks uit de aarde: Fomóiri-goden, die de eerste bewoners van het smaragdgroene eiland waren. Met het bloed van Isabellae hebben de druïden de god Bres en deze duistere goden weer tot leven gebracht. De jonge samoerai die dit hulpeloos heeft moeten aanzien, wil terug naar haar bondgenoten en de Kelten om ze te waarschuwen. Maar Isabellae wordt al snel door deze monsters, die sterker zijn dan mensen, gevangengenomen en in een moeilijk parket gebracht. De Kelten zullen moeten kiezen: slaven van de Normandiërs, vazallen van de goden of... vrije mensen."

De Wereld van Het Kristallen Zwaard: Zwarte Zorya 3 sluit af met het volgend everhaal: "Zwarte Zorya, heerseres van het land Sulfur, is op het eiland Laishi veroordeeld tot hechtenis in de plaatselijke strafinrichting. Kolob, een grote, bonkige krijger, neemt hier geen genoegen mee en drinkt een brouwsel, met als doel de vrouwelijke dictator terug te brengen naar huis. Hij gaat op zoek naar Zwarte Zorya en vindt haar tijdens een koetsrit, maar ze worden beiden door Aneith gevangengenomen. Zal het hen lukken om tijdig te ontsnappen? En wat is de rol van Kolob in dit alles?"

In het laatste deel van WW2.2 komt de atoombom ter sprake. "Zomer 1944. Peenemünde. Na de mislukte invasiepoging van Groot-Brittannië en de val van Keulen lijken de geallieerden de strijd te hebben gewonnen. Maar kanselier Himmler heeft zijn hoop gevestigd op het nieuwe wapen dat in het grootste geheim wordt gecreëerd door Duitse wetenschappers. Zijn vijanden weten ervan en daarom droppen ze een klein groepje soldaten met parachutes in het hart van het Reich, met de opdracht die 'splijtingsbom' te vinden en zo mogelijk onschadelijk te maken. Want die bom zou de loop van de oorlog weleens helemaal kunnen veranderen."


Lady Mechanika: Het Tablet van het Lot 1
Lady Mechanika: Het Tablet van het Lot 2
Lady Mechanika: Het Tablet van het Lot 3
Lady Mechanika: Het Tablet van het Lot is een tweede cyclus rond Joe Benitez' steampunkheldin. "Als er een jonge vriend onverwacht op haar stoep staat, is dat de start van een nieuw avontuur dat Lady Mechanika dwars door allerlei delen van Europa en Afrika voert. Ze moet op zoek naar het Tablet van het Lot, een oud Soemerisch artefact waarin de 'Kennis van de Goden' en de 'Geheimen van het universum' zouden staan. Er zijn echter meerdere partijen die achter het artefact aanzitten in deze reis vol archeologie en mythologie, mystiek en alchemie, Rozenkruizers en geheime genootschappen. Wat volgt is een Dan Brown meets
Indiana Jones-verhaal en dat allemaal gemengd met echte wetenschappelijke en historische elementen."


Warship Jolly Roger 1
Warship Jolly Roger 2
Warship Jolly Roger 3
Warship Jolly Roger wordt een vierluik waarvan de eerste drie delen in het eerste halfjaar verschijnen. Het is een sf-serie van scenarist Sylvain Runberg die op dat gebied bedreven is dankzij het helaas in vertaling gestopte Orbital, maar ook van zich liet spreken door Heroveringen en zijn adaptatie van Millennium waar hij nu eigen scenario's voor mag uitdokteren. "In een verre toekomst tussen de sterren heeft de mensheid planeten door het hele sterrenstelsel gekoloniseerd. Voormalig confederatie commandant Jon T. Munro zit een levenslange straf uit voor een oorlogsmisdaad die hij gedwongen moest uitvoeren. De politici die werkelijk verantwoordelijk zijn, ontspringen de dans en gaan vrolijk verder met hun eigen criminele agenda. Tijdens de onlusten van een gevangenisuitbraak weet Jon te ontsnappen. Hij ziet kans om een bemanning samen te stellen uit het zooitje ongeregeld dat met hem ontsnapte. Ze hebben maar één doel en dat is wraakzuchtige gerechtigheid! De eerste stap van deze piraten is het terugstelen van het oorlogsschip waar Munro ooit het bevel over voerde, het zeer geavanceerde schip dat ze de 'Jolly Roger' noemen."


Arelate 4
Arelate 5
Het leerzame Arelate 4 en 5 vormen samen een cyclus. "Vaar mee op de schuit van Neiko over de Rhône vanaf Arles. Op harde wijze leert hij over de rivier te navigeren naar Lugdunum, de stad van beloften en de stad van zijn vriend Vitalis. Vitalis heeft zijn nieuwe carrière als gladiator bekroond met zijn eerste overwinning in het amfitheater. Maar Neiko heeft belangrijker zaken met zijn vriend te bespreken. Hij wil het mysterie van de moord op zijn vriend en mentor Atticus ontrafelen."


Chica Vampiro 1
Chica Vampiro 2
Chica Vampiro is een stripserie voor de jeugd naar de tv-reeks van Nickelodeon. "Daisy is een vampier en het is dan ook niet gemakkelijk om een sterveling lief te hebben! Want hoe moet ze hem zoenen zonder bang te zijn dat ze hem per ongeluk bijt? De beste vriendin van Daisy, Lucia heeft er een truc op verzonnen. Ze heeft een drankje gemaakt met magische krachten... Maar pas op voor de bijwerkingen! In het tweede verhaal wordt Daisy ontvoerd door Mirko, de beroemdste rockzanger in de wereld van de vampieren! Hij wil niets liever dan trouwen met Daisy, maar die is niet van plan dit te laten gebeuren! Zij zal bij de Raad van vampiers haar zaak moeten verdedigen, om iedereen ervan te overtuigen dat de vampierswereld nog veel van de stervelingen kan leren."


In Galop 1
In Galop 2
Binnenkort verschijnt Celestine en de Paarden 5 waarna er ruimte komt voor een andere paardenreeks. Nochtans verscheen In Galop al eens als Galop bij Uitgeverij De Boemerang. Tussen 2008 en 2010 verschenen daar vijf delen.


De Kampioenen van Albion 1
De Kampioenen van Albion 2
Bij Dark Dragon Books verschijnen nogal wat dierenreeksen. Een nieuwe serie, met als uitgangspunt de middeleeuwse periode van historische figuren als Richard Leeuwenhart en Jan zonder Land, wordt De Kampioenen van Albion waarvan vier delen zullen verschijnen. "26 maart 1199. Net terug van een kruistocht belegert de dappere koning Richard Leeuwenhart met zijn troepen het kasteel Chalus Chabrol. Hij heeft net van zijn moeder, koningin Eleonora van Aquitanië een missie van het grootste belang toevertrouwd gekregen. Hij zal zijn beste ridders, de kampioenen van Albion, een mysterieuze kist naar Frankrijk laten terugbrengen, De inhoud kan ervoor zorgen dat de jongste zoon van Jan zonder Land van Normandië de troon kan opeisen. Dat is ondenkbaar. De jonge Robin, waardig erfgenaam van Lord Waltheof, besluit om toe te treden tot de kampioenen van Albion en hij bewijst aan iedereen zijn waarde door zijn hulp bij deze tocht. Zijn pad is echter geplaveid met hindernissen en problemen."


Meta-Baron 3
Meta-Baron 4
Van Meta-Baron zullen vier tweeluiken verschijnen waarvoor Valentin Sécher en Niko Henrichon ekaar afwisselen. Het tweede tweeluik wordt volgend jaar een feit, getekend door Henrichon. "De Techno-orde staat aan de rand van de afgrond: de Epyfiet, de interstellaire brandstof die onmisbaar is voor hun oppermacht, raakt op. In het diepste geheim krijgt de ambitieuze kardinaal Techno-Orne-8 de opdracht om dit tekort dringend aan te vullen. Om meer Epyfiet te kunnen opsporen duikt hij in de geschiedenis van de voorouders van de Meta-Baron en ontdekt dat de sleutel tot de oplossing van dit probleem bij de Meta-strijder ligt. Maar die is, ver van de intriges van de bekende werelden, van plan om zijn vleselijke genoegens te botvieren en zich te wijden aan doodsangst."


Solo: Kannibalen Kronieken I
Solo: Kannibalen Kronieken II
Na de post-apocalyptische dierentrilogie Solo worden in twee albums diverse kortverhalen gebundeld onder de noemer Kannibalen Kronieken. Elk van de kortverhalen is het werk van een andere tekenaar, goeie collega's van bedenker Oscar Martín. De stijlen zijn even divers als hun aanpak om hun verhaal in het wereldje van de rat Solo te plaatsen.


Tessa - Intergalactische Agente 6
Tessa - Intergalactische Agente 7
In december verschijnt Tessa - Intergalactische Agente 6, het begin van een tweeluik dat in maart wordt afgerond en meteen een punt zet achter de enthousiast vertelde en getekende sf-reeks. "Is Tessa op haar achterhoofd gevallen of is ze het slachtoffer van een vreemd en onbekend virus? De waarheid wordt onthuld in dit laatste deel van de saga waarin de maskers eindelijk vallen! Grhamm, Nitaar, Djébrill, Ari, de Olympische goden, Nubuk, het Pluriconsulaat, ze keren allemaal terug. En terwijl vrienden van weleer felle tegenstanders worden, staat Tessa voor het eerst oog in oog met de meedogenloze Siderische moordenaar... Zal zij erin slagen om af te rekenen met degene die al duizenden jaren bezig is om de rangen van de Intergalactische Agenten uit te dunnen?"


Yuna 1
Yuna 1
De trilogie Yuna kan fantastisch artwork voorleggen van Ma Yi van wie toevallig afgelopen week deel 10 in de conceptreeks Elfen verscheen. De scenarist is Jacques Lamontagne (De Druïden) die met het volgende verhaal uitpakt: "Drie druïden: Hermeland, Bertalame en Samzun, steken de vijandelijke linies van het koninkrijk Korentin over om naar Kercoreff te gaan. De zestienjarige Yuna Riwanon, dochter van de grote druïde Argann, zou volgens de profetie de 'Gekozene' zijn. Zij zou de drie koninkrijken herenigen en de veroveraar Heer Kaour terugdringen. Yuna kan niet geloven dat zij het gereedschap zou zijn van de profetie en met tegenzin sluit ze zich aan bij het gezelschap van de drie druïden. Kaour is zich echter bewust van deze geheime delegatie en de komst van deze zogenaamd Gekozene. Hij weet dat het een schijnvertoning is omdat hij zelf deze bedreiging jaren geleden al geëlimineerd heeft. Maar misschien kan zelfs de komst van deze valse Gekozene de drie rijken aanmoedigen om zich opnieuw te verbinden. Kaour besluit om alles te doen om de delegatie te laten verdwijnen."


Assassin's Creed: Vuurproef 1
Assassin's Creed: Vuurproef 2
Dark Dragon Books pikt de draad weer op van de Assassin's Creed-strips, niet te verwarren met de Franse stripreeks die in vertaling bij Ballon Comics verschijnt. In het tweeluik Vuurproef maken we kennis met een nieuweling. "Charlotte de la Cruz is hoog opgeleid maar werkt onder haar niveau. Ze verspilt haar tijd met het napluizen van samenzweringscomplotten van de duistere kant van het internet. Als er een echt complot haar leven binnenkomt denderen, wordt ze meegevoerd naar de wereld van de Assassins, een eeuwenoude, duistere organisatie van huurmoordenaars. Zij gebruiken de gestolen Animus technologie om herinneringen van hun voorouders te beleven alsof ze er zelf bij waren. Charlotte draagt een geheim in haar bloed. De genetische herinneringen aan een voorouder die in Salem was ten tijde van de heksenjacht. Zijn naam was Tom Stoddard en wat hij heeft moeten aanschouwen, heeft gevolgen voor de mensen in deze tijd. Terwijl Charlotte als Assassin wordt getraind, onderzoekt ze het verleden van haar voorouder. Zal ze op tijd de vaardigheden bezitten die noodzakelijk zijn voordat de Tempeliers haar voor eeuwig het zwijgen opleggen?"


Leren Lezen met Star Wars: Rey en BB-8
Leren Lezen met Star Wars: De Strijd van Finn
Leren Lezen met Star Wars: Han & Chewie Keren Terug
Het jonge grut kan nu ook gewonnen worden voor Star Wars. Met drie leesboekjes op verschillende leesniveaus maken de kleintjes kennis met verschillende personages uit The Force Awakens: Rey en BB-8, Finn, Han Solo en Chewbacca.


Star Wars: Darth Vader: Schaduw en Geheimen 3
Star Wars: Darth Vader: Tegenslag 1
Star Wars: Darth Vader: Tegenslag 2
In de Star Wars-subreeks Darth Vader komt de trilogie Schaduw en Geheimen tot een einde. Die wordt gevolgd door de tweeluiken Tegenslag en De Shu-Torun Oorlog. Tegenslag: "Als Darth Vader tegenover de volledige rebellenvloot komt te staan, eindigt zijn vlucht in een crash op een nabijgelegen planeet. Zullen de rebellen deze kans benutten om een einde te maken aan één van hun grootste vijanden? Of zullen ze terugdeinzen indien de volledige macht van de Force op hen wordt losgelaten? De Sith Lord mag dan wel gecrasht zijn, maar hij is nog lang niet overwonnen! In dit verhaal komen alle favoriete personages voorbij, zowel oude als nieuwe, zowel helden als schurken: Luke, Darth Vader, Leia, Aphra, Han, Threepio, Artoo, Triple-Zero en BeeTee-One! Allemaal verschijnen ze in de nagelbijtend spannende Wookieestrijd van Chewbacca tegen Black Krrsantan! ROOOARRGH UR ROO!"


Star Wars: Darth Vader: De Shu-Torun Oorlog 1
Star Wars: Darth Vader: De Shu-Torun Oorlog 2
Star Wars: Jedi Academie
De Shu-Torun Oorlog: "Darth Vader heeft er een concurrent bij, de cybergenetisch gemanipuleerde cyborgspecialist, Cyclo. De opdracht van de keizer is om naar de planeet Shu-Torun te gaan omdat de bevolking er in opstand is gekomen. Aangezien de planeet rijk is aan de waardevolle grondstof ore, moet Darth Vader er het keizerlijke gezag doen gelden. Nadat hij de heersende familie heeft omgebracht en de jongste dochter als koningin heeft aangesteld, belooft Darth Vader de ergste vergelding als de planeet de keizerlijke wetten niet volgt. Kort daarop laat een van Cylo's agenten, de cyborggeneraal Karbin, Darth Vader in een val lopen. Daar staat hij dan, tegenover een rebellenvloot, zonder ondersteuning. Darth Vader overleeft het, maar zijn geheime bondgenote dokter Aphra wordt wel gevangen genomen."

Jedi Academie is een nieuw cartoonalbum van Jeffrey Brown met een guitige dagboekvariant van Luke Skywalker die over zijn schoolperiode op de Jedi Academie vertelt. Van Brown verschenen al vier cartoonboekjes met Darth Vader en zijn kroost in de hoofdrol.


Star Wars: Poe Dameron 1
Star Wars: Poe Dameron 2
Star Wars: Rebels 4
Het tweeluik over Han Solo was al eens aangekondigd. Ook van het nieuwe personage Poe Dameron staat een tweeluik in de steigers. "Dertig jaar geleden is het kwaadaardige Keizerrijk verslagen. maar de Eerste Orde begint zich te roeren. Om het tij te keren, stelt generaal Leia Organa een militaire macht samen om in het geheim de nieuwe Republiek omver te werpen. Poe Dameron, voormalig piloot voor de republiek, is de beste piloot in het universum. Nu is hij echter een verzetsstrijder, persoonlijk door generaal Leia Organa van het verzet uitgekozen om een black squadron te leiden op een vitale en uitermate geheime misse. Hij moet op zoek naar Lor San Tekka. Die weet misschien waar Luke Skywalker verblijft. Met de hulp van zijn droide BB-8 en een squadron van X-wing-piloten, vertrekt Poe naar een historisch belangrijke plaats waar Lor San Tekka het laatst gesignaleerd is. Een planeet waarvan bekend is dat de inwoners een enorm ei aanbidden. Ondertussen moet Poe snel alle bedreigingen van de Republiek afslaan om het verzet een kans te bieden, ongeacht de dodelijke gevaren."

De jeugdserie Rebels is vooral voor de jeugd die de animatieserie al kent. In elk album staan een drietal kortverhalen. "Garazeb 'Zeb' Orrelios en de droide Chopper vergezellen de jonge Ezra Bridger aan boord van de Ghost, hun ruimteschip waarmee zij de ruimte doorkruisen. Deze leden van de opstand zullen al hun moed en vastberadenheid aan moeten spreken om de kwade krachten van het Keizerrijk te bestrijden, om te beginnen met de verschrikkelijke Inquisiteur."


Star Wars: Rebellengevangenis 1
Star Wars: Rebellengevangenis 2
Star Wars Filmspecial: Episode VII: The Force Awakens
Rebellengevangenis is een afgerond tweeluik dat volgt op de trilogie Confrontatie op Smokkelaarsmaan. "Rebellenhelden Luke Skywalker, prinses Leia en Han Solo hadden een zeer angstaanjagende confrontatie met Darth Vader op Smokkelaarsmaan en het er ternauwernood levend vanaf gebracht. Maar ze hebben wel de geheime bondgenoot, de droide en wapenspecialist, Dr. Aphra gevangen genomen en meegenomen aan boord van de Millennium Falcon. Op weg naar de gevangenisbasis blijkt dat zij niet de enigen zijn die deze speciale gast willen hebben. In haar missie om het universum te bevrijden van de keizer gaat prinses Leia een samenwerking aan met smokkelaar, Sana Starros, terwijl Luke en Han samen op pad gaan voor een geheime missie van de Rebellen."

We hebben ook nog enkele voor een jonger publiek bedoelde filmspecials te goed waaronder de stripversie van The Force Awakens.


Star Wars Remastered: Episode I
Star Wars Remastered: Episode II
Star Wars: Rogue One: Het Officiële Filmboek
Na de remastered stripboeken van de Episodes IV, V en VI komen nu ook oudere stripversies van de Episodes I, II en III in een Nederlandstalige versie uit.

Wie ondertussen nagelbijtend aftelt naar de film Star Wars: Rogue One, een spin-off van de bekende filmreeks, kan dat net zo goed doen naar het officiële filmboek waarin interviews, concept art, foto's, artikels, posters en heel wat achtergrondinformatie staat gebundeld. Van The Force Awakens komt in december ook een filmboek, maar dit is een met foto's uit de film geïllustreerd leesverhaal.


Franse integrales in 2017
23/11
TOP
Tif et Tondu INT1
Af en toe proberen we vooruit te blikken naar wat er op de Franse markt aan het gebeuren is op integralegebied. Ondertussen heb je al zelf gemerkt dat ook in het Nederlands vaker werk wordt gemaakt van gebundelde strips met — liefst — uitgebreide achtergronddossiers, hetzij in vertaling hetzij met eigen producties. 2017 belooft alvast een boeiend integralejaar te worden, zowel in het Frans als in het Nederlands. Hier zijn al wat Franse aankondigingen.

UIteraard lopen in het Frans ook integrales door van Blueberry, Roodbaard, De Beverpatroelje, Tanguy en Laverdure, De Minimensjes, Sophie en Jan Kordaat (waarvan zes integrales zullen verschijnen) die al werden opgepikt voor een vertaling. Bij Arboris verschijnt De Complete Baard en Kale met thematisch gebundelde verhalen, dus niet chronologisch en eigenlijk ook niet compleet (lees hier waarom). Toen Arboris aan de vertaalde versie begon, was er in het Frans al sprake van een compleet nieuwe editie van de reeks die deze keer wel chronologisch de verhalen zou bundelen. Voor die nieuwe reeks neemt het stel Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault de honneurs waar om de achtergronddossiers samen te stellen. Toch slaan ze opnieuw de verhalen van bedenker Fernand Dineur over om opnieuw te beginnen met die van Will. Hun argument is dat die verhalen van Dineur zeer oubollig zijn en te weinig zou verkopen, maar ze laten wel uitschijnen dat er mogelijk een integraal deel 0 komt met daarin alle verhalen van Dineur. Van Will ontbreken we in de lopende integrale reeks de verhalen De Stad der Robijnen, Koenraad Vlamoog Komt terug, Baard en Kale in Midden-Amerika (dat in het weekblad Robbedoes onder de titel San Salvador verscheen), Het Spook der Duinen, Villa Zonder Zorg, De Schat van Alarik (aanvankelijk aangekondigd als De Schat van Beersel!) en Oscar en Zijn Geheimen. Deze verhalen verschenen allen in de periode 1949-1954 en dat is nu net de samenstelling van de eerste nieuwe integrale van Baard en Kale. Vooralsnog geen Dineur dus, maar wel van Marcel Denis wiens verhalen Baard en Kale in Hollywood en Schiet niet op het Zeepaardje in één integrale zullen verschijnen.


Jan Kordaat INT3
Jojo INT1

Ook nog bij Dupuis komt in mei de eerste van vier geplande integrales uit van Jojo, het charmante reeksje van de overleden André Geerts. In de eerste integrale staan de eerste vier albums, maar ook een veertigtal pagina's met nooit eerder gebundelde gags en kortverhalen uit de beginperiode. Dat maakt samen al gauw dik driehonderd pagina's leesplezier.

Over de derde integrale van Jan Kordaat (waarvan de vertalingen bij Scratch Books verschijnen) kunnen we nog vertellen dat daarin de volgende verhalen staan: Jan Kordaat bij de Vat-Fehn-Ling (de complete versie, geschreven door Yvan Delporte), Het Geheim van de Donkerburcht, De Super Gamma-straal en De Bevrijding van Prof. Stagmus, allen geschreven door Jean-Michel Charlier. Een van de bonussen is het onuitgegeven scenario van De Bevrijding van Prof. Stagmus voor het werd gecensureerd door de Franse censuurcommissie.

Bij Dupuis verschenen al twee integrals van Jean-Claude Fourniers Bizu. Daar komt een derde deel bij met de vier laatste verhalen. Van Fournier en Zidrou komt ook een integrale van de gagreeks De Kannibrallen. Daar zullen twee bundels van verschijnen. In 2017 is het vijftig jaar geleden dat Fournier voor Dupuis begon te werken. Hij was een van de auteurs van Robbedoes en Kwabbernoot.

Van Ragebol verschijnt de tweede en laatste integrale. Van Frank Pé wordt ook een reguliere (en betaalbare) integrale verwacht van Little Nemo die voordien in twee luxe-uitgaven verschenen.

Zopas is een eerste integrale verschenen van Lucky Luke, eindelijk met een deftig achtergronddossier. In 2017 verschijnt al zeker een tweede bundel. Er zullen er tien verschijnen bij Dupuis. Van een andere westernreeks verschijnt eveneens een Franse integrale: het minder gekende Jessie Jane van Mazel.

Van De Smurfen en Johan en Pirrewiet bestaan al integrales, in 2017 is Peyo's andere creatie Steven Sterk aan de beurt. In april, augustus en november verschijnen drie integrales met alle abums bij Le Lombard. De achtergronddossiers komen van Patrick Gaumer.

Niffle gaat in 2017 voor een andere aanpak. In plaats van kleinere uitgaven in zwart-wit (zoals Félix, Largo Winch, XIII, Jeremiah, Robbedoes en Kwabbernoot van André Franquin, Clifton,...) zoals in het verleden, ziet de uitgeverij het in 2017 groter met dikke integrales op groot formaat met het artwork nog steeds in zwart-wit. De grootste kanonnen worden ineens in stelling gebracht want in januari al verschijnen twee integrales van Comanche door Hermann en Greg met per integrale vijf albums, de kortverhalen en als bijlage een reproductie uit het weekblad Kuifje. In juni en september verschijnen twee gelijkaardige integrales van Thorgal met in bundel 1 de delen 1 tot 6 en in bundel 2 de albums 8 tot 13. Waar deel 7 is gebleven, weten we ook niet.

Nog niet concreet aangekondigd, maar wel een reeks die in een van de komende jaren als integrale verschijnt, is Jess Long. Ook Ouwe Niek en Zwartbaard staat op het verlanglijstje, maar eerst moeten er een pak andere integrales afgelopen zijn. Bovendien zou er naar verluidt verzet zijn bij de erfgenamen van Marcel Remacle.
(Bron: Gilles Ratier — BDZoom.com, 15 november 2016)


Ravian door Mathieu Lauffray en Wilfrid Lupano
23/11
TOP
Ravian
Ravian
Ravian
In 2017 komt een verfilming van Ravian in de cinema. Dat is ondertussen al voldonde gecommuniceerd. Sherpa publiceert al een tijdje de albums in een nieuw hardcoverjasje met extra's terwijl Dargaud volgend jaar in het Nederlands start met een integrale reeks. Dat zal op basis zijn van de nieuwe Franse edities die dezer maanden in sneltempo verschijnen.

Recent verscheen ook een nieuwe editie van Les Habitants du Ciel, een atlas over het universum van Ravian en Laureline met een encyclopedisch overzicht van aliens en volkeren uit de reeks, aangevuld met artikels en losse strippagina's. Deze nieuwe editie telt dertig extra pagina's (wat het totaal op 96 brengt) met heel wat nieuwe illustraties van Jean-Claude Mézières en teksten van Pierre Christin. Ook Mathieu Lauffray (Long John Silver) leverde een bijdrage met bovenstaand schilderij. En er is meer... Hij werkt namelijk aan een one-shot van Ravian op scenario van Wilfrid Lupano (Krasse Knarren, Het Rechte Pad). Het is in het Frans gepland voor september 2017 en het volgt in de collectie Valérian Vu par waarin Marnu Larcenet in 2011 een eerste album publiceerde. Het is tot nu toe ook het enige. Het zag er dus niet naar uit dat Ravian door een soort kopie zou worden van Robbedoes door met one-shots door diverse auteurs.


Miljoenenopbrengst op Franse stripveilingen met nieuw veilingrecord voor Kuifje
23/11
TOP
Mannen op de Maan
Mannen op de Maan
Afgelopen weekend werden twee notoire stripveilingen georganiseerd door Artcurial en Christie's. Bij Artcurial werd het meest uitgekeken naar het bedrag dat een originele plaat uit het Kuifje-verhaal Mannen op de Maan zou opbrengen. De geschatte waarde lag tussen 700.000 en 900.000 euro. Uiteindelijk werd het een nieuw veilingrecord voor één enkele originele plaat door tegen 1,55 miljoen euro van eigenaar te wisselen. Uit het hele abum zijn er maar vier originele platen in het bezit van particulieren. De nieuwe eigenaar is een "Europese verzamelaar". Of hij daarmee werkelijk waar voor zijn geld krijgt, daar twijfelt Kuifje-kenner Popo Kabaka serieus aan. Lees zijn mening maar eens in dit blogbericht.

Een zeldzame collectie van twintig wenskaarten van Hergé ging weg tegen ook maar liefst 1,5 miljoen euro. Het setje met de originele tekeningen uit begin jaren 1940 wordt beschouwd als een eerste vorm van merchandising. De veiling bracht in totaal 4,45 miljoen euro op.

Tintin et le Thermo-ZéroOok bij Christie's werd diezelfde dag een originele plaat uit Mannen op de Maan verkocht. Omdat Kuifje noch een ander belangrijk personage op de plaat voorkomt (het gaat om de landing van de raket op de aarde) ging die plaat weg tegen 'slechts' 602.500 euro. De geschatte waarde was 350.000 tot 400.000 euro. Bij hetzelfde gereputeerde veilinghuis raakte een potloodversie van een plaat uit Tintin et le Thermo-Zéro (een onafgewerkt project) verkocht tegen 230.500 euro. Van dat verhaal bestaan acht pagina's in potlood die Hergé begin jaren 1950 maakte na het meesterwerk Kuifje in Tibet. Zes ervan zijn het eigendom van het Hergé-museum, een ander schonk Hergé aan zijn medewerker Bob De Moor en nog een ander gaf hij aan tekenaar Tibet. Die laatste plaat werd nu verkocht.

Op dezelfde stripvieling werd ook het werk van andere tekenaars aangeboden, bijvoorbeeld van Jean-Pierre Gibrat die speciaal voor deze veiling zeventien schilderijen maakte. Zestien ervan raakten verkocht. De duurste ging weg tegen 62.500 euro. Matthieu Bonhommes cover voor De Moordenaar van Lucky Luke ging weg tegen 30.000 euro. Een plaat uitThorgal 5: De Schaduwen Voorbij raakte verkocht tegen 52.500 euro. De veiling bracht 3,21 miljoen euro op.

Jean-Pierre Gibrat (Bron: AFP)


Beide scenaristen van Bob Morane-reboot ontslagen
19/11
TOP
Bob Morane 1
Bob Morane 2
Aanstaande woensdag is De Nieuwe Avonturen van Bob Morane 2 een feit. Het is het slot van het verhaal dat in 2015 met deel 1 begon. De reboot was meer dan geslaagd te noemen. Toen Felicisimo Coria, een assistent en schoonbroer van William Vance, de reeks nog tekende, was de verkochte oplage gezakt naar een bedroevende en voor het Frans zinloze 1.500 exemplaren. In het Nederlands was de reeks al langer stopgezet. Van deel 1 van de reboot gingen er al zo'n 24.000 exemplaren over de toonbank. Dikke duim voor Dimitri Armand en de scenaristen Aurélien Ducoudray en Luc Brunschwig die de reeks overnamen. Maar Henri Vernes, de 98-jarige (!) bedenker van het personage, stak niet onder stoelen of banken dat de aanpak van de scenaristen hem niet zinde.

Uitgeverij Le Lombard kwam nochtans zijn goedkeuring vragen en legde hem de bedoelingen uit van de verdere toekomst van de stripreeks waar hij zich in kon vinden. Niettemin spaarde hij zijn kritiek niet: "Ik was eerst blij dat er eindelijk iets werd beslist om de serie te herlanceren want het was al te lang geleden dat er iets voor werd gedaan. Jammer dat het niet goed is gedaan. (...) Ze hebben de personages compleet veranderd. Het is onmogelijk dat de mooie Miss Ylang-Ylang die afschuwelijk geklede, kleine hippie is geworden. Wat het scenario betreft, is het geschreven door personen die niet weten hoe ze moeten schrijven. Ik kan de scènes waarin er niets gebeurt niet tellen. De scène waarin men het heeft over de valse, elektronische arm neemt vier pagina's in beslag, enkele prenten hadden wel volstaan. Compleet onnodig! En ik heb het dan nog niet over het feit dat ik datzelfde idee vijftig jaar geleden had in deel 2 van De Gele Schaduw."

Het kwam tot een openlijke klaagzang op Facebook van vooral scenarist Ducoudray over Vernes en zijn manier van handelen. Op 11 november had Brunschwig nieuws: "Uitgeverij Le Lombard besliste om een einde te maken aan de samenwerking met Luc Brunschwig en Aurélien Ducoudray. Motief: matig scenario van deel 2, de toekomst van het personage en het commerciële potentieel van de serie staan op de helling. De lezers hadden gelijk. Er werd niet naar hen geluisterd. De reeks zal vervolgen met een ander schrijversteam." Daarop gaf hij te kennen dat er niet verder meer over gediscusieerd zou worden.

Op haar beurt reageerde Le Lombard op het in de openbaarheid gooien van een bericht. Daarin komt naar boven dat de scenaristen zich onwillig opstelden om zelfs maar te luisteren naar de vragen en opmerkingen die de uitgeverij de heren wilde voorleggen. Ondanks het succes van deel 1 drukte de uitgeverij de hoop uit dat het gezamenlijk werk is gebaseerd op een vertrouwensrelatie en wederzijds respect. "Ondanks onze herhaaldelijke inspanningen in meer dan twee jaar was het onmogelijk om zo'n relatie op te bouwen."

De twee albums vormen een afgerond verhaal. Le Lombard voegde er nog aan toe dat de reeks verdergaat in 2018, nog steeds met Dimitri Armand als tekenaar. Het zal een rechtstreeks vervolg zijn op de huidige albums.


Vooruitblik De Hemel boven het Louvre
19/11
TOP
De Hemel boven het Louvre
Sinds Stichting Zet.El IJstijd vertaalde, koesterden we de hoop dat de uitgeverij ook het album van Bernard Hislaire alias Bernar(d) Yslaire zou oppikken. Eveneens in opdracht van het Franse Louvremuseum maakte Yslaire in samenwerking met Jean-Claude Carrière (die de scenario's neerpende van de films Belle de Jour, The Unbearable Lightness of Being en Cyrano de Bergerac) een album dat in het Frans en Engels uitgegeven raakte. In januari 2017 volgt de Nederlandstalige versie die 21,95 euro zal kosten. Enkele jaren geleden hebben we dit album al voorgesteld in onze rubriek Klare Taal. Daar kan je nog steeds terecht voor de inhoud van dit bijzondere album.

De precieze verschijningsdatum is 11 januauri 2017 en die datum valt samen met de zestigste verjaardag van Yslaire. Toevallig verschijnt volgende woensdag deel 7 van zijn dramatische familie-epos Samber bij Glénat terwijl Saga Uitgaven een jaartje geleden de integrale uitgaf van Frommeltje en Viola en daardoor het vierde, voorheen nooit vertaalde verhaal aan Nederlandstaligen kon aanbieden.


Vooruitblik Over God z'n Broer en Andere Fijne Vleeswaren
19/11
TOP
Over God z'n Broer en Andere Fijne Vleeswaren
Door het formaat, de afwerking en de lage oplage (490 genummerde exemplaren) zou het one-shot Over God z'n broer en Andere Fijne Vleeswaren te duur uitvallen voor uitgeverij Bries. Daarom werd er in het voorjaar van 2016 een crowdfundingcampagne opgestart. Tekenaar (en kok) Jan Truyens wist daarmee voldoende centen te vergaren en op 1 december ligt het hardcoverboek met 72 pagina's (waarvoor je 30 euro zal moeten neertellen) effectief in de winkel.

Een beetje meer introductie: "Wanneer de oude Anton sterft, komt hij in het hiernamaals daarnamaals terecht. Hij moet er eerst een volgnummer trekken om zich te laten registreren. Maar het ticketje dat Anton trok, brengt heel wat teweeg. Gelukkig schieten Gods broer Guido, Devodius de manvogel en Marcel het zeteldier Anton te hulp. Het verhaal is soms absurd (riep daar iemand "Kafka"?), dan weer spannend, humoristisch, of teder. Over God z'n broer en Andere Fijne Vleeswaren is volledig in kleur getekend, geschilderd, geplakt en in elkaar geknutseld in verschillende technieken en stijlen.
Jan Truyens werkte met potlood, waterverf, acrylverf, inkt, kleurpotloden, verfstiften, vetkrijt, plakaatverf, collage of foto's. Soms gebruikte hij alleen potlood, andere keren alleen inkt, maar dikwijls alle materialen en technieken door elkaar. Voor een scène in de strip bouwde hij zelfs een maquette: daar nam hij foto's van en tekende nadien op deze foto's."


Fanny K., de spin-off van De Kiekeboes
16/11
TOP
Fanny K.
Toen we je begin november The Wolfpack voorstelden, de door Johan De Smedt aangestuurde denktank bij Standaard Uitgeverij om de bestaande catalogus uit te breiden met spin-offs van bekende reeksen, lieten we al uitschijnen dat er nog meer te verwachten viel. Een van die titels is Fanny K., een spin-off van De Kiekeboes die in april 2017 wordt gelanceerd en het werk is van de Franstalige Brusselaar Jean-Marc Krings en de Limburgse thrillerauteur Toni Coppers. Merho noemt hen "twee geestelijke pluspapa's".

Het idee bestond al voor er sprake was van The Wolfpack. Merho hierover: "Bij aanvang hebben Toni en ik lange gesprekken gevoerd over de invulling. Dat werd verder overlegd met Johan en daarmee is Toni aan de slag gegaan. Wat resulteerde in een schitterende plot. Johan coördineerde en ging op zoek naar een geschikte tekenaar. Hij kwam uit bij Jean-Marc, die meteen enthousiast was. En wij ook. Van dan af heb ik er mijn handen grotendeels af gehouden."

Fanny K.

Moord
Fanny K. is gepland als een trilogie met Moordgriet als eerste album. Daarin zien we een iets oudere Fanny Kiekeboe terug. Ze is het huis uit en naar de stad (Antwerpen) verhuisd waar ze samenhokt met haar beste vriendinnen Alanis en Tomboy. Haar vroegere vriendje Jens woont in hetzelfde gebouw. Hij is zo'n beetje actief als detective. Ook Fanny heeft werk gevonden als styliste bij een modeagentschap. De korte inhoud van het eerste verhaal geeft alleen het volgende prijs: "Fanny komt erachter dat een goede vriendin en fotomodel in Genève op een vreselijke manier is vermoord en ze zweert de dader te vinden. Haar moed en doorzettingsvermogen zijn groot maar de tegenstander is zeer geraffineerd en niet aan zijn proefstuk toe."

Fanny K. is in de eerste plaats een (detective)thriller met een moordonderzoek. Een bijkomend thema, maar niet sturend voor de plot, is partnergeweld. Fanny heeft namelijk een nieuwe vriend en ze wordt door hem geslagen. Waarom ze dan niet gewoon van zich afbijt, zoals we haar kennen, of hem kordaat de deur wijst, is voer voor psychologen. Humo schonk deze week toevallig ook nog aandacht aan partnergeweld.

Fanny K.


De scenarist: Toni Coppers
Voor Toni Coppers is het een introductie in de stripwereld. Hij is bekend van de Liese Meerhout-misdaadreeks, waar Merho een fan van is. De schrijver begon ermee in 2008 met het boek Niets Is Ooit. Ondertussen bestaan er elf boeken en de tv-reeks Coppers die vtm begin 2016 uitzond met Hilde De Baerdemaker in de hoofdrol. Drie boeken in de reeks zijn bekroond met de Hercule Poirotprijs (de officiële en de publieksprijs), voor zijn eerste boek was hij ook genomineerd terwijl nog eens twee andere Liese Meerhout-romans genomineerd raakten voor de Diamanten Kogel, een andere literaire prijs voor misdaadschrijvers.

We vroegen Coppers om een reactie nu hij eindelijk met het nieuws naar buiten kan komen:
"Ik was vereerd toen Merho me vroeg of ik het wou doen. We zijn al jaren fan van elkaars werk. Hij en zijn echtgenote zijn verslingerd aan de Liese Meerhout-thrillers, bij mij en mijn gezin — met drie opgroeiende jongeren — horen de albums van De Kiekeboes al jaren bij wijze van spreken tot het meubilair. Het is de populairste stripreeks van Vlaanderen en Fanny is by far de populairste Kiekeboe. Ze is een heus rolmodel, en daar waren we ons bij de ontwikkeling van Fanny K. ook zeer van bewust. Dat is een van de redenen waarom we er actuele thema's in hebben gestopt. Ik heb als misdaadauteur de verhalen natuurlijk spannend en avontuurlijk proberen maken en ik denk dat ik daar in geslaagd ben. Voeg daar het schitterende tekenwerk van Jean-Marc Krings aan toe en het wordt een absolute topreeks, daar ben ik rotsvast van overtuigd!"


De tekenaar: Jean-Marc Krings

In stripmiddens is Jean-Marc Krings bekend omwille van zijn respect voor de traditionele Franco-Belgische school met grote voorbeelden als André Franquin, Peyo en Jean Roba. Hij leerde het vak als assistent voor Dupa (Dommel) en als decortekenaar voor Walli (Chlorophyl, Ton en Tineke). Hij werkt in eenzelfde beweeglijke tekenstijl met heel veel souplesse. Hij stopt zijn platen doorgaans trouwens vol knipoogjes naar stripklassiekers.

Violine De Sliert WAUW! Agence Quanta
In 2007 liet hij zich een eerste keer opmerken door vanaf deel 3 de lopende reeks Violine (verschenen bij Dupuis) van tekenaar Fabrice Tarrin over te nemen. Het zesde en laatste deel raakte nooit vertaald. Met Zidrou forceerde hij een comeback van Roba's De Sliert waarvan in 2011 en 2012 twee Franse albums bij Dargaud verschenen. Arcadia vzw vertaalde dit jaar het eerste deel, het tweede volgt nog. Naar eigen zeggen is er ook een vertaaluitgever gevonden voor het door hemzelf geschreven Agence Quanta waarvan in 2014 twee delen verschenen, maar daar is nog geen concrete aankondiging van opgedoken. Bij Strip2000 verscheen vorig jaar het album WAUW!, ook weer op scenario van Zidrou, wat voor Standaard Uitgeverij de aanleiding gaf om Krings te vragen om Fanny K. te tekenen.

Jacky Ickx 1La Dernière Tanga FlorioEr was ook sprake van een one-shot van Suske en Wiske op scenario van Zidrou waar al proefplaten van bestaan, zie hieronder. Dit project met Suske en Wiske-albums door Franstalige tekenaars en scenaristen is in principe niet afgevoerd, maar het is geen prioriteit voor zowel de Zwitserse uitgeverij en initiatiefnemer Paquet als Standaard Uitgeverij. Van Krings' hand verschijnt deze maand nog het eerste deel van de biografische strip Jacky Ickx, over de Belgische F1-piloot, in de collectie Plankgas van Daedalus. Het is het eerste deel van een tweeluik. In het Franse equivalent van de autosportcollectie publiceerde hij eveneens op scenario van Vincent Dugomier het one-shot La Dernière Tanga Florio. Knappe grieten, snelle wagens en nostalgie lijken daardoor een constante in zijn œuvre.

Suske en Wiske door Jean-Marc Krings

We vroegen ook aan Krings een reactie:
"Iets meer dan een jaar geleden contacteerde Johan De Smedt van Standaard Uitgeverij me om een samenwerking voor te stellen. Dat gebeurde net na de verschijning van mijn album WAUW! dat in vertaling verscheen bij Strip2000. Omdat ik al een tijdje de hoop koesterde om te kunnen werken voor een Nederlandse of Vlaamse uitgever was dit project welgekomen!

Johan stelde de spin-off voor die gebaseerd is op De Kiekeboes met Fanny als vedette, een semirealistische serie op scenario van de succesvolle thrillerauteur Toni Coppers. Dat alles met de goedkeuring en de onvoorwaardelijke steun van Merho.

Dus werk ik al maandenlang in het geheim aan het eerste deel van Fanny K. Ik zit nu aan plaat 36 van de 46. De inkleuring gebeurt door een heel toegewijd duo: Mirabelle en Alexandre Amouriq.

Ik werk met enorm veel plezier aan het eerste gedeelte van de avonturen van Fanny K., dat kan je je wel voorstellen. Ook al zijn we ver verwijderd van het wereldje van de hoofdserie De Kiekeboes! Met de toestemming van Merho en de uitgevers hebben Toni en ik een spannend universum rond Fanny ontwikkeld.

Merho geeft me regelmatig commentaren op mijn platen, die ik hem elke keer laat zien. En ik werk in nauw overleg samen met Toni aan het scenario. Kortom, alles verloopt prachtig!

Ik wil ook nog zeggen dat ik kan rekenen op de grote professionaliteit van Johan De Smedt en zijn team die me allen goed omringen en me met raad bijstaan. Ik wens hen bij dezen te bedanken: jullie zijn fantastisch, gasten!

Het eerste deel is het startschot van een heel goed opgebouwde thriller die in drie delen wordt verteld. Er is natuurlijk de intentie om het avontuur daarna te vervolgen, maar dat is een ander verhaal."

Fanny K.

De schepper: Merho
Uit het persbericht citeren we ook nog de reactie van Merho, zonder wie de spin-off natuurlijk niet mogelijk was:
"In 1977 startten de avonturen van De Kiekeboes in de krant. Al vlug werd duidelijk dat Fanny de vedette zou worden. Een mooi, jong, vrijgevochten meisje, dat was nieuw in de Vlaamse strip. Ze had haar eigen mening en ging wel eens half of helemaal uit de kleren. Dat paste gewoon in de tijdsgeest. In tegenstelling tot de andere Vlaamse series, die in de katholieke pers verschenen, werden De Kiekeboes gepubliceerd in het liberale Het Laatste Nieuws. Daar kon net iets meer. En daar maakte ik dankbaar gebruik van. Fanny had regelmatig een ander vriendje onder het motto: 'Ik kies zelf de mannen die mij kiezen'. En eens in de jaren 1990 was het normaal dat ze met haar vriendjes naar bed ging.

De natte droom van het Vlaamse beeldverhaal wordt ze wel eens genoemd. Mannen zijn dol op Fanny en meisjes, zowel jonge als minder jonge, zien haar als een rolmodel. Al heel vroeg gingen er stemmen op voor een spin-off rond Fanny. Daar voelde ik niet veel voor. Waarom haar isoleren uit haar vaste biotoop? Bovendien had ik er geen tijd voor.

Ondertussen groeide de cast. Fanny kreeg een beste vriendin: Alanis. Een beetje bazig, jaloers en in de vaste overtuiging om bekend te worden. Daarna kwam de mooie mulat Tomboy erbij. Destijds niet helemaal naar de zin van mijn uitgever, vanwege haar beroep: prostituee. Fanny komt er toevallig achter, heeft het er aanvankelijk moeilijk mee, maar houdt haar mond. Het tweetal deelt een geheim. Met haar vrouwelijke intuïtie voelt Alanis dat ze ergens buiten gehouden wordt. Ze heeft een hekel aan Tomboy die in haar optiek Fanny helemaal voor zich inpalmt. De gespannen verhoudingen tussen de drie meiden maakt hun relatie interessant voor een verhalenmaker.

Twee jaar geleden kwam Standaard Uitgeverij met een goed uitgebouwd plan voor een spin-off. Rond Fanny en haar vriendinnen. Maar niet gewoon de Fanny uit de reguliere reeks. Nee, we maken de drie meisjes enkele jaren ouder, ze zijn het huis uit en staan aan het begin van hun professionele leven. Dit leek me wel wat. En het was niet de bedoeling dat ik dit zelf zou maken. Want er moest een afstand zijn met de reguliere reeks. Dus startte de zoektocht naar een geschikte tekenaar en scenarist. De scenarist was vrij vlug gevonden in mijn vriend misdaadauteur, Toni Coppers. Winnaar van de Hercule Poirotprijs 2014 en al twee jaar op rij ook winnaar van de publieksprijs. Zijn succesvolle boeken rond commissaris Liese Meerhout lagen aan de basis van de tv-serie Coppers. We kennen mekaar al een hele tijd en zijn fan van mekaars werk. Toni schrijft slimme plots en schitterende dialogen. Dus vroegen we hem voor dit project, waarop hij volmondig ja zei.

Maar nu nog een tekenaar vinden. Fanny is zo'n icoon geworden, dat het niet makkelijk is om haar in handen te geven van een andere stripmaker. Na enig zoekwerk kwamen we uit bij Jean-Marc Krings. Populair in de Franstalige stripwereld en bekend van onder andere Violine, Agence Quanta en De Sliert van Roba. Een gepassioneerd tekenaar met enorm veel metier. Ik was meteen verkocht.

Ik heb de naam een controlefreak te zijn. Maar niet voor dit project. Ik heb het volste vertrouwen in het schitterende scenario van Toni, door Jean-Marc meesterlijk in beeld gebracht. En zo heeft Fanny er in één klap twee geestelijke pluspapa's bij. Samen met de rest van de Kiekeboes duim ik dan ook voor FANNY K."


Vooruitblik Standaard Uitgeverij
16/11
TOP
De Kiekeboes
Behalve Fanny K. (zie het bericht hierboven) heeft Standaard Uitgeverij nog wel meer in petto volgend jaar. In 2017 vieren we de veertigste verjaardag van de reeks De Kiekeboes. Ook Urbanus, F.C. De Kampioenen en Nero hebben wat te vieren. Hoe en met wat dat precies zal gebeuren, is nu nog niet aan de orde. Rond Suske en Wiske bestaan verregaande plannen en er komt een "supercoole refresh" van Junior Suske en Wiske. Dit is een vooruitblik van het voorjaar.

Vanaf 15 februari viert Standaard Uitgeverij de reeks De Kiekeboes met acties, stunts en uiteraard nieuwe albums. Er komt alvast een special met het thema zon, zee en strand met daarin de verhalen De DT-Fout, Alle Eendjes en Tot op de Bodem. De korte inhoud van deel 148, Nepwerk, is: "Een ingebeelde hartziekte van Moemoe. Een gokverslaafde hartspecialist met een revolutionaire 3D-printer. Fanny en Alanis kibbelend op de tennisbaan. Nopel als ballenjongen. Tennisfraude. Een dolverliefde Van de Kasseien die in zee gaat met een louche zakenman. Namaak sportkledij. En Marcel die de brokken mag lijmen. Kortom Nepwerk..."


Amoras - De Kronieken
Amoras - De Kronieken 1: Gestrand had in november moeten verschijnen, maar de release werd uitgesteld naar maart. je mag je aan het volgende verwachten: "Wat als Suske en Wiske uit elkaar gehaald worden en op een onbekende plek in tijd en ruimte gedropt worden? Dat
was het uitgangspunt van de zesdelige saga Amoras. Het lijkt een vreemde vraag, maar het leverde wel een van de meest succesvolle stripprojecten van de laatste jaren op. En het universum van Suske en Wiske roept nog veel meer vragen op. Vragen die op hun beurt weer aanleiding kunnen geven tot nieuwe avonturen onder de noemer Amoras - De Kronieken: korte cycli van een aantal albums die verder spinnen op de wereld van Suske en Wiske, en die van Amoras. Een van die vragen is: Hoe kennen Lambik en Krimson elkaar? In het album Het Rijmende Paard is Lambik de enige die Krimson kent als slechterik — hebben die twee een verleden samen? Is Krimson altijd al een kwaadaardige psychopaat geweest, of heeft het leven hem in die richting geduwd? Of heeft Lambik er iets mee te maken?"


Suske en Wiske
Suske en Wiske 338 betekent het einde van een lange, lange editoriale periode. Vanaf deel 339, dat in mei verschijnt, komt er een belangrijke verandering. De uitgeverij legt het als volgt uit: "Alle grote helden trekken zich nu en dan wel eens terug om de batterijen op te laden. Voor Suske en Wiske hebben we dat ook gedaan. Vanaf midden mei brengt SU nieuwe avonturen in een aangepaste vorm. Zoals steeds, voor jong en oud en voor iedereen die van strips houdt."

Tegelijk wordt er aan patrimoniumbeheer gedaan door oude verhalen van Willy Vandersteen in een gloednieuw jasje te stoppen. De collectienaam Classics staat nog niet helemaal vast, maar dit is toch al een verklaring: "Wat als Willy Vandersteen met de teletijdmachine naar 2017 zou zijn geflitst? Hoe zou hij vandaag zijn meest legendarische verhalen uitgeven? Je leest, ziet en beleeft het in onze nieuwe reeks Classics." De verhalen Het Geheim van de Gladiatoren, De Duistere Diamant, De Schat van Beersel en De Groene Splinter zijn de eerste die de Classics-behandeling krijgen.

Je krijgt ook de inhoud van Suske en Wiske 338: De Heldenmaker: "Onze vrienden ontwaken een voor een in hetzelfde oude kasteel. Iedereen blijkt een opdracht te hebben gekregen van een geheimzinnige onbekende. Uit de verhalen die ze vertellen, blijkt al snel dat ze allemaal lelijk bij de neus werden genomen op een doortrapte manier. Bovendien zit Wiske opgesloten in een kerker waar haar een zekere dood wacht. Ze kan enkel gered worden als onze vrienden het raadsel dat in hun verhalen vervat zit, kunnen oplossen. Zo ontstaat een bizarre race tegen de tijd waarin ze als nooit tevoren op de proef worden gesteld."


Van De Rode Ridder verschijnen in februari en mei twee nieuwe albums. Johan en zijn beschermelinge Allis zijn nog niet in Camelot.

De Rode Ridder 253: Het Eindeloze Eiland: "Op weg naar Camelot stranden Johan en Allis op een van de rotsen van de Hellemond. Wanneer ze op verkenningstocht gaan, doen ze een akelige ontdekking. Maar is wat ze zien echt of worden hun angstdromen werkelijkheid op deze verdoemde plek? Ze krijgen de tijd niet om het uit te zoeken, want Malfrat de Wrange heeft de dood van Allis gezworen en zit hen op de hielen. En deze keer heeft hij hulp van hellemonsters."

De Rode Ridder 254: De Vuurproef: "De Rode Ridder heeft gezworen dat hij Allis, de uitverkorene, naar Camelot brengt. In een van hun stopplaatsen horen ze over de Vuurproef, een behendigheidsspel waarmee een klein fortuin te winnen is. Dat is een buitenkans, want ze hebben geen duit meer. Johan heeft geen keus en schrijft zich in. Maar is de Vuurproef wel een spel en wordt het eerlijk gespeeld? Meer dan één deelnemer belandt in de vlammenzee en dan is het Johans beurt om te springen..."


Urbanus
In het voorjaar verschijnen maar liefst drie nieuwe albums van Urbanus en ook nog eens de zesde omnibus met de delen 26 tot 30.

De Avonturen van Urbanus 172: Miss Slons: "De nieuwe Eufrazie slaagt er voor de zoveelste keer in de jaarlijkse verkiezing tot Miss Slons te winnen. Netteke is stikjaloers en biedt zich aan als kuisvrouw bij de familie Urbanus. Maar ze is er eigenlijk op uit om hen te vermoorden. De Urbanussen weten haar moordpoging te overleven. Uiteindelijk komt Netteke in de gevangenis terecht, waar René en Modest haar verkopen aan het slachthuis."

De Avonturen van Urbanus 173: Amedee Stopt Ermee: "Met een toverdrankje kan Amedee alles tot leven wekken. Hij heeft het drankje van de rommelmarkter van Sprookjesland. In het verhaal komen de grappigste dingen tot leven en worden er heel wat geheimen onthuld... Ze vinden zelfs een Romeinse ruïne onder het huis van de familie Urbanus."

De Avonturen van Urbanus 174: Jezuf van Nazareth: "Onder het huis van Urbanus, in de Romeinse ruïnes vinden ze een kruis waar iemand al tweeduizend jaar aan hangt. Ze verwarren hem met Jezus van Nazareth omdat de man ook wat kleine mirakels kan verrichten. Zo kan hij een friet omtoveren in een groot, gigantisch pak frieten..."


Mieleke Melleke Mol
Van Mieleke Melleke Mol verschijnen deel 24 en 25. Dat laatste wordt een specialleke, zoals ook de titel luidt, want er wordt nog in het midden gelaten of het wel een strip wordt.

Deel 24 heeft de titel Foppertje Fop: "Het is al sinds grootmoederstijd een gewoonte dat mensen op 1 april grapjes uithalen met elkaar. Dat vinden Mieleke, Melleke en Mol natuurlijk superplezant. Ze staan te popelen om iedereen te foppen en beet te nemen, want op Foppertjesdag mag dat, zonder dat je daarvoor wordt gestraft. Maar onze drie rakkertjes kunnen zich natuurlijk niet inhouden en het loopt toch al snel mis met de grapjes die ze uithalen. Wat gebeurt er toch allemaal? Zijn Mieleke, Melleke en Mol te ver gegaan met hun gefopper!?"


F.C. De Kampioenen
2017 wordt een productief jaar voor F.C. De Kampioenen en de spin-off Vertongen & Co. In het voorjaar verschijnt er elke maand wel een album, special of omnibus en niet minder dan veertig herdrukken in april. Een overzicht:

F.C. De Kampioenen 93: Supermarkske Is Weer Proper: "Mark Vertongen wordt op een ochtend wakker en blijkt in één nacht veranderd te zijn in SUPERMARKSKE. Intussen is iedereen in de ban van STOPMICROB, een product dat alle microben doodt. Alle Kampioenen gebruiken het en ze geloven dat ze daardoor in een gezondere omgeving zullen leven. Ze beginnen zelfs te spreken in reclameslogans. Wanneer een reclamemaker Supermarkske opmerkt, komt hij op het idee hem te gebruiken in de reclamecampagne voor STOPMICROB."

F.C. De Kampioenen 94: De Tandartsassistente: "Mark moet van Bieke eindelijk een nieuwe baan zoeken. Zijn werk bij Radio Hallo brengt niet genoeg op en het gezin heeft het moeilijk. Mark stuit op een advertentie voor een 'tandartsassistente'. Daar zou hij uitermate geschikt voor zijn, denkt hij, gezien zijn opleiding in de geneeskunde. Maar de tandarts wijst hem prompt de deur. Hij werkt enkel met vrouwelijke assistenten. Mark zit in zak en as, want Bieke dringt aan. Hij besluit opnieuw zijn kans te wagen, maar dit keer verkleed als vrouw. De tandarts is in de wolken als hij de blonde verschijning ziet."

F.C. De Kampioenen: De Maffia-Special bundelt de verhalen Mijn Gedacht!, Don Padre Padrone en De Kampioenen in Rio. De negende omnibus wordt gepresenteerd door Pol en bevat de albums 41 tot 45.

Ook van Vertongen & Co verschijnt een omnibus met daarin de delen 6 tot 10. Daarbovenop verschijnen er nog eens vier albums.

Vertongen & Co 18: De Spoken van de Doedelzak: "Mark vindt een vreemde doedelzak tussen de rommel van Fernand. Hij probeert erop te spelen, maar er komt enkel stof uit de klankbuizen. Oma Boma komt aanzetten met goed nieuws: iedereen mag mee naar Schotland. Blijkbaar heeft Porei Schotse voorouders en via een lange omweg erft hij nu een vervallen herberg op de oevers van Loch Eliott. Wanneer onze vrienden na een lange reis de herberg bereiken, worden ze gewaarschuwd dat het er spookt. Welk avontuur staat hen te wachten?"

Vertongen & Co 19: De Schaduw van Fantomark: "Mark snuffelt tussen de oude boeken van Fernand. Eén boek interesseert hem bijzonder: De avonturen van Fantomark, een gemaskerde wreker van voor de Eerste Wereldoorlog. Wanneer Mark tegen het boekenrek leunt, stort het gevaarte in en raakt hij bedolven onder de boeken. Als hij terug wakker wordt, ontdekt Mark dat hij ineens Fantomark is en leeft in de Belle Epoque..."

Vertongen & Co 20: De Rally van Monte-Cacao: "Oma Boma besluit deel te nemen aan de rally van Monte-Cacao, een klein prinsdom aan de Middellandse Zee. Wanneer de rally begint, blijken Mark en Oma Boma het mikpunt te zijn van een reeks verdachte gebeurtenissen, die eindigen in een wilde achtervolging..."


De Smurfen
In augustus 2017 komt een nieuwe film van De Smurfen uit. Hij wijkt af van de vorige want het is een volledig geanimeerde versie met de titel The Lost Village. Daarin gebruiken Smurfin, Brilsmurf, Klungelsmurf en Potige Smurf een mysterieuze kaart om een spannende tocht door het Verboden Bos te ondernemen. In het bos wonen vele magische wezens. Het leidt naar de ontdekking van het grootste geheim in de Smurfengeschiedenis, maar daar mag Gargamel niet achterkomen.

Over dat geheim lichtten de erfgenamen van Peyo de voorbije jaren al een tipje van de sluier. Er komen namelijk een heel pak nieuwe personages bij: Meisjessmurfen! In maart kan je er al mee kennismaken want dan verschijnt een speciaal Smurfen-album, Het Dorp achter de Muur, met vijf kortverhalen van elk acht pagina's met de Smurfen en de Meisjessmurfen in de hoofdrollen. Het is een spin-off van de animatiefilm.
Nero
Tot slot is er het zesde deel in de negendelige reeks Nero: De Premières met het verhaal De Blauwe Toekan waarin krachtpatser Jan Spier voor het eerst opduikt. Ook dit album verschijnt postuum na de dood van Marc Sleen op 7 november laatstleden. Lees er hier meer over.


Vooruitblik Daedalus
16/11
TOP
Alice Matheson 1
Alice Matheson 2Alice Matheson is een nieuwe conceptreeks bij Daedalus die uit de koker komt van Jean-Luc Istin. De (eerste) cyclus zal zes delen tellen met per album een andere tekenaar. In het Frans zijn de eerste vijf delen al uit. Voor deel 4 en 5 riep Istin de hulp in van Stéphane Betbeder (Bunker, Deep, Orakel) als co-scenarist. Daedalus brengt de albums kort na elkaar uit in softcover. Het hoofdpersonage is een seriemoordenaar, maar dat is oké want het is in haar buurt toch vergeven van de zombies...

"De sexy en briljante verpleegster Alice Matheson had misschien wel chirurg kunnen zijn in St. Mary in Londen. Ze heeft alle capaciteiten: het IQ, de stalen zenuwen,... Maar die job zou haar onnodig blootstellen. Alice is namelijk een engel des doods: een koele en berekende psychopaat die terminale patiënten uit het ziekenhuis vermoordt. Ze leidt een dubbel leven, dat plots gecompliceerder lijkt te worden wanneer een van haar slachtoffers na een dodelijke injectie toch terug opstaat. Londen blijkt het epicentrum in de nieuwe epidemie: de lopende doden! Zelfs voor een seriemoordenaar is dit alles wat storend."


De Onthoofde Arenden 21
Aquablue 15
Van De Onthoofde Arenden verschijnt dit jaar nog de hardcoverbundeling van de delen 21 en 22. In januari verschijnt deel 21 als softcover. "Het einde van de winter 1262... Twintig mijl van Crozenc valt het kasteel van Noirlac in handen van een verrader en wordt belegerd door het koninklijke vazallenleger. Alle verbindingswegen in de buurt zijn afgesloten. Wanneer hij probeert bij zijn zoon Sigwald te raken, die Al Mansour nazit, wordt Hugo aangehouden door de soldaten van de koning. Hij moet al zijn kennis van bij de Arabieren boven halen om hem uit deze benarde situatie te helpen."

Gan Eden zet de Standard-Island-cyclus van de sf-reeks Aquablue verder. "De Standard-Island, de eerste van een reeks luxecruiseschepen die de toeristen naar de maagdelijke lagunes en blauwe waters van Aquablue moeten voeren, valt in handen van een lokale terroristenbende. Die dreigen ermee alle voor deze maidentrip uitgenodigde vips om te brengen indien hun eisen niet worden ingewilligd. Nao en Carlo doen al het mogelijke om de slachtoffers te bevrijden. Maar onder de aardbewoners die zich gevestigd hebben op Aquablue doet deze gijzelingsactie vragen rijzen over hun verdere relaties met de oorspronkelijke bewoners, relaties die de jongste tijd toch al onder behoorlijke druk kwamen te staan... Op aarde stelt Maurice Dupré een onderzoek in naar het doen en laten van de mysterieuze rederij die de Standard-Island van stapel deed lopen."


Heiligdom Genese 1
Heiligdom Genese 2
Tussen 2004 en 2010 gaf Arboris de vertalingen uit van Heiligdom, een donkere trilogie van Christophe Bec en Xavier Dorison. In januari en februari geeft Daedalus het tweeluik Heiligdom Genese uit dat aan de trilogie voorafgaat. Bec treedt nu op als co-scenarist met Philippe Thirault (De Droom van Jeruzalem, O'Boys) aan zijn zijde. Stefano Raffaele tekende de twee albums. Hij tekende op scenario van Bec al de trilogieën Pandemonium en Sarah en werkt mee aan de reeks Prometheus.
De inhoud van de prequel: "Syrië, de Ras-Shamra-woestijn, 1934. Toevallig wordt er een ingang van een enorme ondergrondse tempel ontdekt. Een archeologisch team onder leiding van professor Delorme komt ter plaatse om onderzoek te doen. Maar het project wekt de interesse van de nazi's, die een detachement ter plaatse sturen om met geweld de site over te nemen. Ze dwingen de onderzoekers om Moth, een boze godheid, te wekken om zo het ultieme wapen te bouwen."


De 7 Wonderen 5
Man van het Jaar 7
In De 7 Wonderen 5: De Piramide van Cheops keren we terug naar het jaar 2565 voor Christus. De plaats; Gizeh. "Zijn bijnaam is de zwarte schrijver... Kemet werkt al jaren aan het hof van farao Horo Medjedu tot hij plots wordt ontboden in Gizeh waar hem een delicate missie wordt toevertrouwd. Hij moet de moordenaar zien te ontmaskeren die de architecten van de Grote Piramide, het grafmonument voor de farao, een voor een en op rituele wijze heeft uitgeschakeld. Maar hoe dichter hij bij de moordenaar komt, hoe meer hij te weten komt over de ware bedoelingen van de ontwerpers van de piramide."

Man van het Jaar 7: 1894 doet een belangrijke affaire uit de Franse geschiedenis uit de doeken en meer bepaald wie de schuld had aan de zaak. "In Frankrijk groeit het antisemitisme, de financiële schandalen rijgen zich aaneen en na de smadelijke nederlaag van 1870 weerklinkt de roep om wraak. Esterházy, die voor de Duitsers spioneert, weet niet dat er op de Duitse ambassade een poetshulp rondloopt die systematisch de inhoud van de papiermanden van de Duitse officieren doorspeelt naar de Franse Geheime Dienst. Zo ook'‘het bordereau' geschreven door Esterházy. Maar Esterházy zal nooit worden veroordeeld. De Generale Staf van het leger zal iemand anders doen boeten: Alfred Dreyfus, een Jood..." Het verhaal is bedacht door Fred Duval van wie onlangs XIII Mystery 10 verscheen. De tekenaar van dienst is Florent Calvez (De Wonderbaarlijke Avonturen van Nelson Lobster).


Sensei 2
het narrenschip 5
Senseï begon eerder dit jaar heel straf met dit album. Een jaartje later, in februari 2017, verschijnt het vervolg: "Prinses Yukio vindt de liefde in de armen van een jonge, maar ietwat gefrustreerde jongeman. Tegen alle voorschriften in, wil zij zich losrukken uit haar bevoorrechte positie en de toekomst die men voor haar heeft uitgetekend. Maar gaandeweg zal zij merken hoe moeilijk het is om aan haar lot te ontsnappen. Dit is het verhaal van een jong meisje, van goede afkomst, dat langzaam aan transformeert in een meedogenloze samoerai."

De vertaling van Het Narrenschip schiet goed op. In februari verschijnt deel 5 van de zevendelige cyclus. Het eerste deel van de nieuwe cyclus moet nog in het Frans verschijnen. Turf is ermee bezig.


Over het tweeluik Ulysses 1781 hebben we het al een paar keer gehad. Het was het nieuwste project van tekenaar Éric Hérenguel (Krän, Legenden van Troy: Saffraannacht, Zilveren Maan boven Providence) en het zag er allemaal imposant uit. Maar wie ging het vertalen? Daedalus dus! Xavier Dorison (Undertaker en de nieuwe scenarist van Thorgal) bewerkte voor hem een deel van James Joyce' roman Ulysses of correcter Homerus' Odyssee en verplaatst het naar een andere eeuw. "1781, Yorktown. De Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog is net afgelopen. Na de overwinning maakt kapitein Ulysses McHendricks zich klaar om met zijn zoon Mack en zijn bemanning naar huis terug te keren. Die terugkeer wordt plots erg dringend als hij verneemt dat zijn thuisstad New Itakee door de Britten bezet wordt gehouden. Ulysses en zijn manschappen zullen dwars door een Amerika moeten trekken — een fantastisch Amerika waar kompassen het noorden bijster zijn en landkaarten alle nut verloren hebben — een wereld tussen realiteit en mysterie."

Ulysses 1781 1


Vooruitblik Saga Uitgaven
14/11
TOP
De Adoptie 1
In januari en februari legt Saga Uitgaven weer een sterk programma voor met een verscheidenheid aan nieuwe strips en integrales van oudere reeksen.

Arno Monin en Zidrou werkten na het one-shot Merci weer samen voor De Adoptie, een tweeluik waarvan in februari deel 1, Qinaya, verschijnt, enkel in hardcover. De cover is heel sterk en het verhaal is tegelijk vrolijk en charmant als hartverscheurend, typisch het slappe koord waar Zidrou graag op danst (en er af en toe eens afdondert, maar niet in dit geval). Het verhaal: "Wanneer Qinaya, een Peruaans weeskind van vier jaar, door een Franse familie wordt geadopteerd, zet dat het leven van iedereen op zijn kop. De ouders proberen Qinaya het drama dat ze heeft meegemaakt te doen vergeten. Lynette ontpopt zich als een taarten bakkend moedertje en de vrienden van het koppel raken langzaam aan gewoon aan het kindje dat zich aanpast aan haar nieuwe leven. Maar voor Gabriël ligt het veel moeilijker: hij moet leren om een grootvader te worden terwijl hij nooit de tijd heeft genomen om een vader te zijn. Na de eerste afstandelijke contacten vinden Gabriël en Qinaya beetje bij beetje toenadering, iets wat zelfs de oude knorpot nooit had verwacht."


De Torens van Schemerwoude integraal I
De Torens van Schemerwoude integraal II
Het snelle verkoopsucces van Sherpa's integrale van Comanche noopte Saga Uitgaven tot een grotere oplage van de twee integrales die het in januari uitgeeft van de middeleeuwse reeks De Torens van Schemerwoude, eveneens een klassieker van Hermann. Het gaat om twee bundels met de eerste tien delen van het epos die samen een lange cyclus "waarin ridder Aymar van Schemerwoude zich de queeste heeft opgelegd om zijn domein te heroveren. Deze beslissing leidt hem via belangrijke omwegen op een lange reis, in en buiten Europa, naar onder meer Palestina. Hij krijgt heel wat te verduren, maar hij bouwt ook hechte vriendschappen op en beleeft enkele mooie romances. En steeds is er die drang naar avontuur."

De Minimensjes integraal 2De eigenlijke strips zijn in zwart-wit opgenomen en opnieuw geletterd met aangepaste en verbeterde teksten. Grimbergen (uit Eloise van Grimbergen) is bijvoorbeeld hersteld in Montgri want dat is een bestaande locatie. "In twee uitvoerige achtergronddossiers in kleur wordt het parcours van Aymar én Hermann analytisch uit de doeken gedaan. Nooit eerder is er zoveel informatie over de reeks samengebracht. Een covergalerij en een portfolio zijn de kersen op de taart die van deze integrales de ultieme editie van De Torens van Schemerwoude maken."

Ook de eerste integrale van De Minimensjes is een succes. De eerste druk is stilaan uitverkocht en in februari komt de tweede bundel eraan met daarin alle kortverhalen en lange verhalen die Pierre Seron tussen 1970 en 1973 publiceerde, hetzij op zijn eentje, hetzij op scenario van Mittéï voor wie Seron ooit meehielp aan de gagreeks Ton en Tineke.

In deze tweede bundel vind je de oude albums Droompoeder, Minimensjes in Brontoxico en Soldaten uit het Verleden terug, aangevuld met de kortere verhalen Nieuw Ellendam, Paasdwergen in Rotswijk, In de Klauwen van de Roofvogel, De Oude Holle Boom, Een Minihandje Helpen en 40° in de Schaduw. Ze worden in chronologische volgorde gebundeld en werdne niet altijd uitgegeven in de oude albums. En ook deze bundel is weer voorzien van een informatief achtergronddossier met unieke documenten, feiten en anekdotes.


Succubus 5
Washita 1
Na een lange pauze van de vertalingen van Succubus mag je je in de eerste maanden van 2017 verwachten aan de delen 5 en 6 van de soft-erotische reeks met historische achtergrond. Deel 5 speelt zich af in de zestiende eeuw in Midden-Amerika. "Nieuw-Spanje, 1574. De rechtbank van de inquisitie is al drie jaar lang in Mexico gevestigd, verbrandt voor het eerst slachtoffers in het openbaar en gaat over tot de eerste boekverbrandingen. Niet ver daarvandaan, in een dure woning, vertrouwt een jonge indiaanse aan Doña Inés een antiek manuscript toe dat aan haar volk toebehoort: de Codex Veneficiis, het toverboek. De jungle van Yucatán, 1519. Azteekse krijgers dringen het Mayagebied binnen om gevangenen te maken die ze kunnen offeren aan hun bloeddorstige goden. Het vredige bestaan van Nayeli wordt onherroepelijk op stelten gezet terwijl een van de ongelofelijkste pagina’s uit de geschiedenis van de succubi wordt opengeslagen!"

Met de vijfdelige reeks Washita neemt Saga Uitgaven een (berekend) risico want de expressieve tekenstijl zal misschien niet iedereen bevallen. Wie zich wel aan het verhaal overlevert, maakt kennis met een boeiend indiaans epos met een ernstige bedreiging en wat magie. Er zal maandelijks een nieuw album verschijnen, alleen in hardcover. "Sinds geruime tijd lijkt het wild, dat de jagers van een indianenstam in het oosten meebrengen, besmet. De vreemde ziekte verspreidt zich en dat maakt de stam ongerust. De bekwame jager en dappere krijger Equani besluit naar het westen te trekken om de oorzaak van het kwaad te achterhalen. Maar Equani wil er ook de mysterieuze Washita ontmoeten die in zijn dromen spookt. Dat dreigt echter de woede van de geesten op te wekken en in de stam komt er ook tegenstand."


De Soldaat en de Negerin
De Triomf van m'n Vader
Deze maand verschijnt het one-shot De Post- en Liefdebezorger van het duo Sébastien Morice en Didier Quella-Guyot. Saga Uitgaven gelooft daar zo sterk in dat het niet wacht op de reacties van het publiek om ook al hun andere one-shot De Soldaat en de Negerin (naar een verhaal van Guy de Maupassant) aan te kondigen. In januari verschijnt dat dikke one-shot enkel in hardcover. "Eind negentiende eeuw heeft vader Boitelle zich neergelegd bij een leven tussen het afval en rijdt hij met zijn kar naar al het vuile werk dat men aan hem toevertrouwt. Tijdens een bezoek aan het huis van meester Auballe blijft hij staan voor een beeldje van een 'negerin' dat in hem herinneringen oproept. Op aandringen van zijn gastheer vertelt hij over zijn jeugd als soldaat in Le Havre waar hij droomde bij de exotische vogels en de schepen die naar verre landen afscheepten. Hij heeft het vooral ook over zijn verliefdheid op de mooie Norène, een jonge, Afrikaanse serveerster in het Café des Colonies. Hoewel de jonge soldaat van dan af aan een immense passie beleeft, stuit hij ook op het platvloerse racisme en op de weerstand van zijn ouders die haar voor een huwelijk naar hun zin 'te zwart' vinden."

Marcel Pagnol is bij onze zuiderburen een van de meest geliefde roman- en toneelschrijvers die zijn Provençaalse achtergrond niet verloochende. Hij regisseerde ook 21 films terwijl andere regisserus ook zijn œuvre naar het zilveren scherm, de televisie of het toneel vertaalden. De bekendste films naar zijn werk zijn Jean de la Florette en de sequel Manon des Sources. De Triomf van m'n Vader is autobiografisch en beschrijft hoe Pagnol de zomervakanties in de garrigue als jongetje beleefde. Zijn vader en diens schoonbroer gaan regelmatig met elkaar in de clinch omwille van hun tegengestelde opvattingen over maatschappij, politiek en andere thema's waarover je kan redetwisten. Marcels wat monkelende standpunt over zijn vader verandert plotseling in trots als hij iets unieks presteert wat zelfs zijn schoonbroer niet is gelukt.

Tekenaar Morgann Tanco (lees zijn tweeluik Het Rechte Pad dat bij Silvester verscheen) kweet zich uitstekend van zijn taak op scenario van Pagnol-specialist Serge Scotto en Éric Stoffel (van wie Saga Uitgaven al de zeer spannende actiereeks Oekaze uitgaf) om van De Triomf van m'n Vader een mooi album te maken. Het is een eerste vertaling van de collectie die de Franse uitgeverij Bamboo is gestart. Er zijn nog meer titels te verwachten, one-shots en tweeluiken.


Ambulance 13 5
Ambulance 13 6
Deze maand verschijnt de derde integrale van een tweeluik van Ambulance 13 waarin de delen 5 en 6 zijn gebundeld. De afzonderlijke softcoverdelen verschijnen in februari. Vanaf deel 5 worden de verhalen voortaan zonder Patrick Cothias als co-scenarist geschreven.


Vooruitblik Sherpa
14/11
TOP
Valerian
Ravian 6
Ravian 7
Ravian 8
Volgend jaar start Dargaud met een integrale editie van de reeks Ravian en Laureline. De aanleiding moet je niet ver zoeken, in juli 2017 komt namelijk een eerste verfilming in de zalen. Luc Besson is de regisseur. Recent werden bovenstaande teaserposter en trailer op de wereld losgelaten. De verwachtingen zijn nu al hoog gespannen. Ondertussen loopt bij Sherpa de reeks heruitgaven met dossiers of extra kortverhalen gewoon door. In het eerste kwartaal van 2017 verschijnen de delen 6, 7 en 8. In maart zijn ze ook als luxepakket te verkrijgen. De luxes zijn niet afzonderlijk te verkrijgen.


Arman & Ilva 16EloiseArman & Ilva 16 en Eloise zijn respectievelijk oud en nieuw werk van Nederlandse stripmakers. De Kolonisten is het laatste verhaal van de atypische sf-reeks van Thé Tjong-Khing en Lo Hartog van Banda. In het extra dossier staat een interview met de in 2006 overleden scenarist. Eloise is het derde album van Ibrahim R. Ineke bij Sherpa. Eloise is een meisje dat verhuist. Haar belevenissen in een nieuwe omgeving zijn behalve spannend ook heel ongrijpbaar.


Capricornus 19
Capricornus 20
In januari nemen we afscheid van de reeks Capricornus van Andreas met de delen 19 en 20 warain hij zelfs speelt met de grenzen van het beeldverhaal. In 2017 is het twintig jaar geleden dat hij met de reeks begon.


In januari verschijnen de eerste twee al aangekondigde delen van de westernreeks Cartland in een nieuwe uitvoering op groot formaat met achtergronddossier. Van Comanche, die bekendere western van Hermann en Greg, geeft Sherpa diezelfde maand een integrale uit met de eerste verhalen nadat het in augustus een groot uitgevoerde integrale van de albums 3, 4 en 5 uitgaf. In de integrale Red Dust staan de delen 1 en 2 opgenomen, aangevuld met twee kortverhalen. Bekijk de inhoud van de vier te verwachten integrales anders ook eens in dit handig overzicht. Ook deze Comanche-integrale is gelimiteerd tot 666 exemplaren. De luxeversie met linnen rug en gesigneerde prent is beperkt tot 199 exemplaren. In maart begint trouwens Dust, een gloednieuwe westernreeks van Hermann, ditmaal op scenario van Yves H.

Comanche integraal 1


Hermanns affiche voor Angoulême
en een monografie
14/11
TOP
Angoulême Hermann
In de komende maanden verschijnen bij Dupuis, Le Lombard, Saga Uitgaven en Sherpa heel wat strips en integrales van Hermanns werk. Eind januari wordt hij uitgebreid in het zonnetje gezet op de vierenveertigste editie van het stripfestival van Angoulême waar hij zijn presidentschap moet waarmaken. Ondertussen is de affiche klaar, je ziet 'm hierboven. Je herkent Jeremiah op de achtergrond. Op de voorgrond referen details naar andere van zijn reesen. De overzichtsexpo wordt de grootste ooit die is georganiseerd rond zijn werk. Twee van de thema's die aan bod komen zijn mensen en natuur. Er zullen ook platen in avant-première worden getoond.

Voor wie het Frans machtig is, onthoudt best ook al de 240 tellende monografie die Philippe Tomblaine over Hermann heeft voorbereid. Het verschijnt in januari bij PLG en neemt La Véritable Histoire de Spirou als voorbeeld voor de aanpak: een mix van getuigenissen uit het heden en verleden, een thematische en chronologische analyse van Hermanns complete œuvre, dat alles rijkelijk voorzien van foto's uit archieven, illustraties en platen. Dit wordt wellicht het meest uitgebreide boek over de tekenaar die ons onder meer Bernard Prince, Jugurtha, Comanche, Jeremiah, De Torens van Schemerwoude, Hé Nick en tal van one-shots schonk.

Hermann monografie


Integrale van Tarawa komt niet van de grond, Tanguy en Laverdure "Classic" wel
14/11
TOP
Tanguy en Laverdure "Classic"
In februari hebben we je meegedeeld dat Bertrand en Christelle Pissavy-Yvernault voor Dupuis voorbereidingen troffen voor een nieuwe integrale van Tarawa, het Bloedige Atol (een voorloper van Buck Danny door Victor Hubinon en Jean-Michel Charlier) met een uitgebreid dossier en de verschillende versies van het verhaal. In april volgde het bericht dat Arboris de vertaling voor zijn rekening neemt. Maar er is een kink in de kabel gekomen waardoor de Franse uitgave aanvankelijk was uitgesteld naar het eerste kwartaal van 2017. Op de boekenbeurs van Frankfurt kwam er meer verduidelijking. Er zijn te veel erfgenamen die moeten meebeslissen over de rechten en daar is ruzie van gekomen. Zoals de situatie nu evolueerde, is het uitstel helaas afstel geworden.

Over een andere luchtvaartreeks is er wel goed nieuws. Van Tanguy en Laverdure verschijnt bovenop de integrale reeks en de vertalingen van de latere albums ook de spin-off Tanguy en Laverdure "Classic" in vertaling. Dat gebeurt in maart 2017.

De spin-off volgt het voorbeeld van Buck Danny "Classic" met de helden die avonturen beleven in het verleden terwijl de hoofdreeks zich in het heden afspeelt. Voor Tanguy en Laverdure "Classic" wordt er ineens uitgepakt. Tekenaar Matthieu Durand (van de niet-vertaalde reeksen Jack Blues, Team Rafale en Rafale Leader) en scenarist Patrice Buendia (Thomas Silane) bewerkten namelijk een origineel verhaal van Jean-Michel Charlier, de bedenker van zowel Buck Danny als Tanguy en Laverdure. De Bedreigde Mirage F1 is namelijk gebaseerd op Charlers roman L'Avion qui Tuait ses Pilotes die in 1971 bij Hachette verscheen. Jijé en zijn assistent Daniel Chauvin verzorgden er illustraties voor. Charliers schreef slechts één roman met de Franse piloten Tanguy en Laverdure. De stripversie verschijnt als tweeluik.

In dat verhaal fungeren Tanguy en Laverdure als testpiloten voor de Mirage F1 op de basis van Istres. Buitenlandse piloten (onder wie een Italiaan en een Duitser) testen eveneens het vliegtuigtype. Door een dramatisch en verdacht incident stort een Mirage neer, maar wie is de verantwoordelijke? Hoewel het om een onuitgegeven verhaal ging, recupereerde Charlier ongestoord elementen uit de albums Speciale Opdracht van Tanguy en Laverdure, Prototype FX-13 van Buck Danny en Duel in de Wolken van Dan Cooper waar Charlier óók scenario's voor schreef.


De dochter van Zwendel
14/11
TOP
Zwendel
Zwendel
Onlangs kondigden we een one-shot van Jose Luis Munuera aan voor de nevenreeks Robbedoes door... In maart 2017 start de voorpublicatie van het album in het weekblad Spirou. Het wordt zoals gezegd veeleer een verhaal over Zwendel dan over Robbedoes en Kwabbernoot en volgens de karige info zullen we kennismaken met de dochter van Zwendel. In een scène zien we hoe hij met zijn dochter kibbelt en een jongeman in haar bed betrapt.

2017 wordt een druk Robbedoes-jaar want het ziet ernaar uit dat bovenop het one-shot van Munuera en het vervolg van De Luipaardvrouw door Olivier Schwartz en Yann ook nog het verhaal van Dany en Yann en het vervolg van Robbedoes, het Dagboek van 'n Fantast door Émile Bravo (een album van ongeveer tweehonderdvijftig pagina's) zullen verschijnen. Dat zijn al vier albums en dan komen daar ook nog een album van Yoann en Fabien Vehlmann en een geplande bundeling van kortverhalen die ze voor Spirou maakten bij.

Andere auteurs die (opnieuw) one-shots maken of zullen maken, zijn onder meer Hanco Kolk, Tebo, Marc Hardy en Zidrou, Fabrice Tarrin en Fred Neidhardt, Fabrice Parme en Christian Durieux. Christopher Longé schreef zeven kortverhalen die door even veel illustratoren die voor Pixar werken, zouden getekend worden. Ook Jean Dufaux en Christophe Arleston buigen en bogen zich over het personage. Arlestons verhaal was bedoeld voor Didier Conrad, maar hij heeft het nu te druk met Asterix. Frank Pé sluit niet uit dat er een vervolg komt op zijn recent verschenen album Het Licht van Borneo. Een futuristisch project van Fabrice Lebeault en Denis-Pierre Filippi is afgevoerd.


Robbedoes en Kwabbernoot, de cast
14/11
TOP
Robbedoes en Kwabbernoot
De opnames voor de Franse film naar de gagreeks De Kleine Robbe zijn gestart. In oktober 2017 is de film te verwachten in de cinema. In juli hadden we het ook nog aarzelend over een geplande film van Robbedoes en Kwabbernoot. De Franse filmmaker, acteur en komiek Ramzy Bédia (hij gaf Averell Dalton gestalte in de Franse film Les Dalton) verklaarde toen dat hij de rol van een slechterik zal vertolken in een film van Robbedoes en Kwabbernoot. Wiebeling, Zwendel of nog iemand anders? Daar hebben we nog het raden naar. Maar volgens CloneWeb zijn er ook al acteurs gekozen voor de rollen van de hoofdpersonages. Thomas Solivéres (Intouchables) zou Robbedoes vertolken en Alex Lutz zijn beste vriend Kwabbernoot. De regie ligt in handen van Alexandre Coffre die er een groot avontuur van wil maken met opnames in onder meer Marokko. De film komt er pas in 2018.


Elsje wint Willy Vandersteenprijs
14/11
TOP
Elsje
De strookjesstrip- en gagreeks Elsje van Gerben Valkema en Eric Hercules viert dit jaar haar tiende verjaardag. Op de voorbije Boekenbeurs kregen de auteurs een extra bekroning want ze wonnen met het speciale album Elsje Maakt Geschiedenis de Willy Vandersteenprijs, een initiatief van Stripgids, die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste Nederlandstalige album.


Uit het juryrapport
"De jury stond dit jaar voor een zeer moeilijke klus. Er zijn in de loop van 2016 immers zeer veel goeie albums verschenen. De 'shortlist' voor de jurering was dan ook eerder een 'longlist' te noemen. Daarnaast was de lijst ook zeer divers: ingetogen graphic novels, uitbundige familiestrips, albums uit reeksen en op zichzelf staande meesterwerken. Het was niet evident om uit deze overvloed het 'meest opzienbarende' album te selecteren.

En toch komt dan tijdens de jurering steeds weer dezelfde naam naar voren. Van een dame, een meisje eerder. Elsje. Op zichzelf al een opzienbarend figuur.

Elsje is een typisch voorbeeld van de klassieke familiestrip: toegankelijk, grappig, fris en helder getekend. De reeks Elsje toont aan dat de familiestrip allerminst met uitsterven is bedreigd. Elsje heeft geen marketingcampagne of multimediale crossovers nodig. Ze doet het the old-skool way: door publicatie in kranten en tijdschriften verovert ze haar terrein.

Tekenaar Gerben Valkema vindt aansluiting bij de Franco-Belgische stijl. Goede verhoudingen, een arsenaal aan gezichtsuitdrukking, de vlotte fysiek doet zelfs denken aan grootmeester Franquin. De scenario's van Eric Hercules zijn bijzonder grappig, spontaan en verfrissend. Hij maakte van Elsje een knuffelbaar en ook prikkelbaar meisje waarvan je wel moet houden.

Het winnende album van de Willy Vandersteenprijs 2016 is Elsje Maakt Geschiedenis van Eric Hercules en Gerben Valkema. De jury hoopt dat door de Willy Vandersteenprijs Elsje ook letterlijk over de grens gaat en de Vlaamse harten weet te veroveren. Vlaanderen, maak je borst maar nat: hier komt Elsje!

In de finale stemronde lagen vier titels ter tafel, en de jury houdt eraan ook de drie andere albums te vermelden: De Man van Nu van Hanco Kolk en Kim Duchateau, In the Pines van Eric Kriek en De Tuin van Daubigny van Luc Cromheecke en Bruno De Roover. De scenaristen en tekenaars van elk van deze albums hebben met overtuiging en succes hun eigen grenzen verlegd. Deze albums tonen aan dat het genre 'graphic novel' springlevend is en dat lezers nog mooie dingen mogen verwachten.

De jury bestond dit jaar uit (niet-stemgerechtigd) voorzitter Helena Vandersteen, bibliotheekmeedewerker Lieve Scheers, de tekenaars Steven De Rie en Luc Morjaeu, stripwinkeluitbaatster Ineke Horst en Stripgids-medewerker Roel Daenen."


Een reactie van Gerben Valkema
We vroegen een reactie aan Gerben Valkema na het winnen van de prijs.

"'Dit had ons campagneteam niet verwacht! 9 november gaat wereldwijd de geschiedenis in als een bijzondere dag', aldus Elsje.

Eric en ik zijn allebei compleet overdonderd zijn door het winnen van de Willy Vandersteenprijs! Dat we zomaar een Vlaams-Nederlandse prijs in België krijgen uitgereikt, het stripland bij uitstek, is een enorme eer. En dat de prijs de naam draagt van de man die ons door zijn strips honderden, nee, duizenden uren heeft weten te vermaken, dat is de kers op de taart. We zijn ontzettend blij en vereerd met de prijs, en we hopen met de jury mee dat Elsje hierdoor de harten van Belgische striplezers zal veroveren.

P.S.: Als we het Elsje zelf zouden vragen, zou ze de prijs vooral heel logisch vinden. Ze is immers officieel in België geboren, in Destelbergen bij Gent, ze voelt het als een geboorterecht (ondankbaar wicht)!


De prijs
Behalve de eer om op het lijstje met eerdere winnaars te prijken, krijgen Valkema en Hercules ook vijfduizend euro die ze zelf maar moeten zien te verdelen. Charel Cambré, de vorige winnar van de prijs, schonk zoals de traditie het wil een originele tekening van hun heldin aan el van beide auteurs. Hij maakte er een volwassen Elsje van.

Elsje door Charel Cambré
Elsje door Charel Cambré


Top 5 best verkochte strips op de Boekenbeurs
14/11
TOP
De tachtigste Boekenbeurs sluit af met honderdvijftigduizend bezoekers. Ondanks de kritiek van stripmakers over het gebrek aan (media-)aandacht voor strips was de Strip Battle (waarbij Vlaamse tekenaars het opnamen tegen Nederlandse — de Vlamingen wonnen) een van de best bezochte evenementen. Er volgde ook nog een ijstje met best verkochte boeken, onderverdeeld in de categorieën kinder- en jeugdboeken (met De Wereld in 80 Dagen als nummer 1), literaire fictie (Het Smelt als best verkochte roman), non-fictie vrije tijd (Dagelijkse Kost - Koken met Gezond Verstand als topper) en uiteraard strips.

De Kiekeboes 147 De Kiekeboes 147 F.C. De Kampioenen 91 Jommeke 282 De Kiekeboes 147

De top 5 met best verkochte strips op de Boekenbeurs bestaat uit de volgende titels:
1) De Kiekeboes 147: Gebroken Zwart (Merho)
2) Jommeke 283: De Notenkraker (Philippe Delzenne)
3) F.C. De Kampioenen 91: De Malle Mascotte (Hec Leemans)
4) Jommeke 282: School op Stelten (Philippe Delzenne / Gerd Van Loock)
5) De Moordenaar van Lucky Luke (Matthieu Bonhomme)


Fanny Rodwell krijgt ereteken van Ridder in de Leopoldsorde
14/11
TOP
LeopoldsordeOp 4 november kreeg Fanny Vlaeminck, de weduwe van Hergé die na haar tweede huwelijk met Nick Rodwell diens familienaam overnam, uit handen van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken Didier Reynders de decoratie van Ridder in de Leopoldsorde.

Fanny Rodwell is de universele erfgename van Hergés œuvre. In 1983 stichtte ze de Fondation Hergé (nu Studios Hergé) om Hergés werk te inventariseren, te beschermen en te vereeuwigen door midel van boeken, tentoonstellingen en evenementen over heel de wereld. Grotendeels met privémiddelen bekostigde ze ook het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve.

De Leopoldsorde is de belangrijkste en hoogste Belgische onderscheiding die in 1832 werd ingesteld door Leopold I als orde van verdienste en dynastieke orde. De Riddertitel is de laagste rang in die orde. Ook de onlangs overleden Marc Sleen was Ridder in de Leopoldsorde. Andere Ridders uit de culturele, politieke, entertainende, economische en zelfs culinaire wereld zijn onder meer Johan Ballegeer, Tony Bell, Nand Buyl, Elio Di Rupo, James Ensor, Guido Gezelle, Peter Goossens, Kathy Lindekens, Willy Naessens, Bobbejaan Schoepen, Will Tura, Geert Van Hecke en Eddy Wally.


Nieuwe stripuitgeverij Microbe
09/11
TOP
Het Eiland
MicrobeVanaf 2017 verwelkomen we de nieuwe stripuitgeverij Microbe van oprichter en zaakvoerder Christophe Casier uit West-Vlaanderen. De voorbije maanden verwierf hij rechten van strips die (alsnog) een vertaling verdienen. De eerste titels verschijnen vanaf begin 2017 met een maandelijks ritme van twee albums. De eerste albums kunnen we bij dezen al voorstellen.

Vooreerst zou het dikke one-shot Het Eiland (te verschijnen in hardcover) van de Italiaanse auteur Lorenzo Palloni je weleens aangenaam kunnen verrassen. In een nabije toekomst woedt er een wereldwijd conflict. Een groep gevangenen (mannen, vrouwen en kinderen) ontsnapt tijdens een transport en vestigt zich op een eilandje waar het een minidemocratie sticht. Het wordt een gesloten gemeenschap waar de oorlog niet langer doordringt. Op een dag bereikt een gewonde, zwarte soldaat hun dorpje en dat zet alle afspraken en regels op het spel. De soldaat verbergt trouwens iets. De eilandbewoners vallen uiteen in twee kampen: zij die de soldaat willen doden om de gemeenschap tegen andere mogelijke indringers te beschermen en zij die de soldaat in hun midden willen opnemen.


Buffalo Runner
Buffalo Runner
Het westernone-shot Buffalo Runner van Tiburce Oger (die vertrouwd is met het genre door zijn Het Pad van de Schimmen) is geen onbekende voor ons. We bespraken het namelijk al in de rubriek Klare Taal.

Oger vertelt daarin de geschiedenis van Edmund Fisher, een buffalo runner oftewel bizonjager. Van dat soort jagers waren er in het Wilde Westen zo'n duizenden. Prooien genoeg want zelfs voor de sport werden er bizons neergelegd alsof er geen einde aan kwam. Behalve een deel van de op twintig miljoen geschatte bizons die er rondliepen, werd er ook al eens een indiaan neergeknald. Het zijn de pioniersjaren en niemand kon toen nog bevroeden dat er tegen de stroom immigranten geen stoppen mogelijk was. Edmund, kortweg Ed, was slechts een van de eerste die de oorspronkelijke bewoners zou verdrijven. Ed vertelt zijn eigen geschiedenis aan een jonge vrouw wiens leven hij redde. Ze zou net door een Mexicaanse desperado en een indiaan worden verkracht terwijl haar ondersteboven opgehangen vader moest toekijken. Haar broertje overleefde het niet. Haar vader uiteindelijk ook niet. Ed knalt de desperado's neer en brengt haar in veiligheid. Het is slechts een oponthoud voor een verwachte tegenaanval van de bende waar beide schurken toe hoorden. Terwijl hij zijn eigen kogels fabriceert, vertelt de op leeftijd zijnde redder in nood zijn verhaal aan de zwijgzame vrouw die wraak (een onmisbaar element in talloze westernverhalen) heeft gezworen. Eds leven gaat samen met de ontwikkelingen in het Wilde Westen, zo participeert hij aan de Amerikaanse Burgeroorlog, maar het gaat ook over liefdes en verlies, over vriendschap en verraad, over brutaliteiten en afrekeningen.

De verhaalstructuur is typisch voor het soort biografieën van legenden in een historisch tijdskader. Ideaal om losse scènes op elkaar te doen volgen met de verteller als enige overgang. De kracht van die scènes én de laatste twist tillen het niveau van dit one-shot boven dat van vele andere westernverhalen. En het is fantastisch getekend bovendien. Microbe brengt het album uit in twee verschillende hardcoveruitvoeringen met elk een andere cover.


Moederland 1
Moederland 2
Moederland is van oorsprong een tweeluik uit de collectie Aire Libre (de Franse versie van Vrije Vlucht) van Dupuis. Net in de periode toen het eerste album in 2007 verscheen, begon Dupuis minder en minder te vertalen. Tekenaar Frédéric Blier was een leerling van Christian Lax (De Teenloze Adelaar, Vinkenbrood, De Kraai) bij wie hij een cursus striptekenen volgde. Het leidde naar een vruchtbare samenwerking waarbij Blier voor zijn debuut een overtuigende indruk maakte. Lax bedacht voor hem een verhaal met als hoofdthema Afrikaanse stamleden die worden ingelijfd om voor de koloniale bezetter te gaan vechten in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vechten dus voor een maatschappij die hen knecht. De Afrikanen hopen dat hun meesters als dank voor hun inzet meer tolerantie zullen opbrengen en misschien zelfs een kans bieden op een tijdperk van vrijheid. Maar daar zal hoofdrolspeler Ousmane Dioum nog lelijk van opkijken. Ook het lot van zijn Franse strijdmakker Jean Gadoix hangt aan een zijden draadje.

Vasten 1Als voorlopig laatste aankondiging is er de trilogie Vasten die in zowel hardcover als softcover zal verschijnen. De Italiaanse tekenaar Paolo Mottura is gepokt en gemazeld bij Disney waarvoor hij honderden stripverhalen tekende van Mickey Mouse en verwante series. In 1998 won hij zelfs een gouden Mickey voor het beste Disney-verhaal. Van dan af realiseert hij steeds meer eigen werk, schilderijen waarmee hij ook al prijzen wint. In 2004 verscheen het eerste deel van de trilogie Vasten op scenario van Christophe Bec die er een modern sprookje van maakte. Het duo laat in een overvolle herberg twee eenzamen aan dezelfde tafel plaatsnemen. De ene is een burgermannetje, de ander een corpulente braverik. Samen zullen ze een tragikomische road trip beleven.


Stripgids naar twee nummers per jaar
en een nieuwe website met betaalmuur
09/11
TOP
StripgidsJan Smet en Toon Horsten nemen afscheid van Stripgids. Beide heren waren hoofdredacteur van het stripinformatiemagazine. Jan Smet deed dat 42 jaar geleden al voor de eerste versie van Stripgids (een voortzetting van CISO-magazine) die het tot 1985 uitzong. Er verschenen 32 nummers. In 2006 werd Stripgids opnieuw gelanceerd met een nieuwe formule, een strakker verschijningsritme onder leiding van de nieuwe hoofdredacteur Toon Horsten. Ondertussen zijn er 46 nummers verschenen. Op het laatst kwamen er vier nummers per jaar uit. Op het laatst? Jawel, de subsidies zouden teruggedrongen worden en er moest een oplossing komen om het oudste Vlaamse stripblad niet verloren te laten gaan. Gisteren werd in onderstaand persbericht de nieuwe koers van het blad en de te vernieuwen website uitgelegd.

"Stripgids, het oudste stripblad van Vlaanderen, wordt voortaan geleid door een zeskoppige redactieraad. Die bestaat zowel uit kunstenaars als journalisten en bladenmakers, die samen de inhoud van Stripgids zullen bepalen. Ze hebben allemaal een grote professionele expertise in de strip en in de journalistiek. Het gaat concreet om:
Nix, pseudoniem van Marnix Verduyn, schepper van Kinky & Cosy. Onder meer animatiefilmmaker, tentoonstellingsbouwer en laureaat in Angoulême.
Simon Spruyt, bekend van onder meer De Bamburgers (met Fritz van den Heuvel) en De Furox, en winnaar van de Willy Vandersteenprijs (2014, voor Junker).
Marc Legendre, begon zijn carrière als hoofdredacteur van Kuifje, maakte de succesvolle gagreeks Biebel en de Suske en Wiske-spin-off Amoras (met Charel Cambré). Daarnaast schrijft hij scenario's voor De Rode Ridder. In 2013 ontving hij de Bronzen Adhemar, de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip, in 2015 won hij met Charel Cambré de Willy Vandersteenprijs (voor Amoras).
Judith Vanistendael, auteur, illustratrice en docente aan de Luca School of Arts Brussel. Ze publiceerde onder meer De Maagd en de Neger, Toen David Zijn Stem Verloor en Mikel (met Mark Bellido).
https://judithvanistendael.wordpress.com.
Karl van den Broeck, journalist (hoofdredacteur Apache, ex-chef cultuur De Morgen, ex-hoofdredacteur Knack, oprichter vzw Strip Turnhout) en auteur (onder andere van Waarom Ik de Indianen Wil Redden).
Roel Daenen, hoofdredacteur Faro, tijdschrift over cultureel erfgoed bij het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Hij wordt ook de (freelance) coördinator van Stripgids.

Vanaf 2017 zal Stripgids bestaan uit twee grote onderdelen, een digitaal luik én een papieren versie. Het eerste is de volledig herwerkte en responsive (i.e. leesbaar op alle schermen, klein en groot) website www.stripgids.org. Het model dat Stripgids voor deze website wil hanteren, is vergelijkbaar met dat van Knack, De Correspondent en Apache.be. Met andere woorden: het (strip)nieuws en een aantal kortere strips of gags zijn gratis, maar langere artikels, interviews en essays alsook de strips zelf steken achter een paywall.

Het tweede onderdeel van het nieuwe Stripgids blijft uiteraard het papieren tijdschrift. Het blad verschijnt halfjaarlijks. Dit herneemt de allerbeste artikels, publicaties, foto's, essays, colums, gags, enzovoort. De lancering van elke editie gebeurt met een feestelijk event. Het eerstvolgende nummer van Stripgids, meteen in de nieuwe stijl, verschijnt begin 2017.

Stripgids kende sinds het ontstaan 42 jaar geleden twee hoofdredacteurs: Jan Smet en Toon Horsten, die afgelopen zomer aangaf zich op andere journalistieke en literaire projecten te willen toeleggen. Momenteel werkt hij aan een non-fictieproject dat eind 2017 moet verschijnen."


Marc Sleen overleden
08/11
TOP
Marc Sleen
Ridder Marcel Honoré Nestor Neels is niet meer. De man die onder zijn bekende pseudoniem Marc Sleen honderden albums produceerde, overleed op 6 november. Volgens de familie is hij "vredevol en waardig ingeslapen" in zijn thuisplats Hoeilaart. Hij bereikte de meer dan respectabele leeftijd van 93 jaar. Op 30 december had hij er nog een jaartje bij kunnen tellen. Maar hij was door een probleem met de nieren al in januari ten dode opgeschreven. Hij zei toen tegen zijn vriendin Catharina Kochyt dat "hij nog even zou blijven." Hij was klaar voor zijn afscheid. Negen intensieve maanden later was het zover.


Wafelenbak en postuum hommagealbum
De uitvaartplechtigheid gebeurt aanstaande zaterdag op de middag in de Sint-Clemenskerk in Hoeilaart. Omdat er veel volk wordt verwacht, zullen er buiten de kerk grote schermen opgesteld worden. Daarna komt hij op de begraafplaats Campo Santo in Gent te liggen. Burgemeester Tim Vandenput riep de burgers van Hoeilaart inmiddels op om zaterdag mee te helpen aan een grootse wafelenbak in GC Felix Sohie. De gemeente zorgt voor het deeg, aan de inwoners en verenigingen zijn wafelijzers gevraagd. Ook Standaard Uitgeverij wuift op de Boekenbeurs, waarvan momenteel de tachtigste editie plaatsvindt, de zelfverklarde nestor van de striptekenaars op gepaste wijze uit op vrijdag 11 november met eveneens een wafelenbak.

Zilveren Tranen
Ondertussen is er een speciale hardcovereditie van Zilveren Tranen uitgegeven, het laatste Nero-verhaal met Sleens biografie, een voorwoord van Katharina en een hele reeks getuigenissen en illustraties. Het was Sleens wens om dit hommagealbum postuum te laten verschijnen. Gelukkig werd hij tijdens zijn leven ook vaak geëerd, gehuldigd en in het zonnetje gezet met tal van boeken, speciale uitgaves en verjaardagshommages. Binnenkort verschijnt de derde integrale met daarin de verhalen Kouwe Kwibus, Arthur de Vetvogel, De Wallabieten en De Gouden Kabouter. Bij Bonte stond ook al een heruitgave van het speciale overgangsverhaal Sleenovia gepland. Lees hier alle uitleg.

Nero integraal 3
Sleenovia

Voor een uitgebreide terugblik op zijn carrière en een omkadering van zijn bekendste reeks Nero verwijzen we je door naar ons oude project omtrent 60 jaar Nero. Daarin komt Sleens veelzijdigheid aan bod. Hieronder ruimen we plaats voor eerbetonen en persberichten.


Henk De Muyt: "Je wordt niet vergeten."
Henk De Muyt is een Sleen-specialist die voor onze website de grootste omkadering deed voor 60 jaar Nero. Hij was er ook bij om dit uitgebreide interview (op het einde van de pdf) met Sleen af te leggen.

"Marc Sleen is niet meer. Even voor de middag werd het nieuws wereldkundig gemaakt. Marc Sleen is thuis in Hoeilaart vredevol en waardig ingeslapen na een boeiend en boordevol leven waarin hij met zijn kunstenaarsziel en creativiteit generaties heeft verrijkt. Het nieuws over de dood van een 93-jarige striptekenaar kan je bezwaarlijk volkomen onverwacht noemen. En toch voelt het vreemd aan. De leegte na het besef dat Sleen voorgoed weg is.

Nero 50Mijn eerste kennismaking met Nero dateert van midden jaren 1970. Als kleine snaak vergaapte ik me aan de Jinkaboems, fantastische wezens op een onbekend eiland in de Stille Zuidzee. Ik reisde mee op de rug van de blauwe walvis en leerde Gregorius Van Watervliet kennen. Op straat keek ik argwanend uit of de fel bebaarde Grote Clo niet om het hoekje stond met een knuppel. Het stralend zomerweer schreef ik toe aan Jan-Pieter Astronaut die ergens rondliep met open parapluutje. En jawel, gravend in mijn vroegste herinneringen proef ik zelfs nu nog de worstjes en de ijsjes van de ijskreemverkoper op de Noordpool.

Korte tijd nadien ontdekte ik de Nero-verhalen waarmee mijn ouders opgroeiden: De Blauwe Toekan, Moea-Papoea, De Bronnen van Sing-Song-Li, Pol de Pijpegeest, De Zoon van Nero, Het Zevende Spuitje,... Heel even was het wennen aan de oudere tekenstijl en aan het ontbreken van kleur. Maar lang duurde dit niet. Gewapend met mijn karige zakgeld en overmeesterd door een verwoede verzameldrang ging ik op jacht naar Nero-strips. De verhalen van Sleen zouden me nooit meer loslaten. Een zee aan citaten en beelden staat gebeiteld in mijn geheugen. Allerlei merkwaardige, kleurrijke strippersonages zijn deel gaan uitmaken van mijn leven en werden vertrouwde bekenden.

Later opende het ruime universum van de strip zich voor mij: het leidde tot het verkennen van de Franco-Belgische stripverhalen uit de weekbladen Robbedoes, Kuifje en Pilote, de non-conformistische en experimentele stripverhalen uit Métal Hurlant, Charlie, Tante Leny Presenteert en Wordt Vervolgd, de vooroorlogse Amerikaanse Sunday Pages, de introspectieve graphic novels, en de verfrissende nonsens uit het atelier van L'Association tot de bekendste kleppers binnen de comics en manga. De hele reutemeteut.

En toch bleef het werk van Sleen al die tijd mijn favoriete stek. Het is zoals gebrand zijn om op reis te gaan en de wereld te kunnen verkennen, maar uiteindelijk dolgraag terug te kunnen keren naar je vertrouwde en geliefde thuis.

Ik had de eer en het genoegen Marc Sleen enkele keren te kunnen ontmoeten en ik was er bij tijdens de opening van het Marc Sleen Museum in aanwezigheid van Ridder Marc Sleen, arm in arm met de toenmalige koning Albert II. Het grote idool van mij werd toegankelijk, meer dan het jonge striplezertje in mij ooit had durven verhopen.

Sinds gisteren is Marc Sleen niet meer. Wat rest is de onmetelijke stapel strips. Strips vol vaart en actie met op elke pagina wel iets om mee te gniffelen of hartelijk mee te lachen. Strips badend in een volkse sfeer met een pittig taalgebruik. Strips waarin kolder en absurditeit de bovenhand halen op avontuur en heldendaden. Strips waarin de personages de lezer verrassen door hun onvoorspelbaarheid. Wat ook blijft is de herinnering aan een warme, gulle en innemende man.

Het ga je goed, Marc. Je wordt niet vergeten."


Persbericht Standaard Uitgeverij
"Het is met enorme droefheid dat wij het overlijden van Marc Sleen, alias Marcel Neels, hebben vernomen. Marc Sleen is gisteren, 6 november bij hem thuis in Hoeilaart overleden. In december zou hij 94 worden. Met het heengaan van Marc verliest België een groot stripauteur.

Marc Sleen

Marc Sleen werd als Marcel Honoré Nestor Neels geboren in Gentbrugge op 30 december 1922. Hij kwam uit een gegoede familie, maar kende een bewogen jeugd. Marc volgde een tekenopleiding aan het Sint-Lucasinstituut in Gent. In 1944 kwam hij in dienst bij de krant De Standaard als politieke karikaturist. Na een tijdje begon hij te experimenteren met het stripverhaal. Zijn eerste strip was de stopcomic De Avonturen van Neus. Maar Sleens bekendste creatie is vanzelfsprekend De Avonturen van Nero en Co. Toen Sleen in 1947 met de reeks startte in De Nieuwe Gids heette het hoofdpersonage Van Zwam. Nero kwam al voor in het eerste verhaal, Het Geheim van Matsuoka, maar had maar een kleine rol. Na acht verhalen nam Nero de fakkel over van Van Zwam en sindsdien produceerde Sleen al meer dan tweehonderd Nero-verhalen. Het tweehonderdste verhaal De Blauwe Broertjes verscheen op 5 mei 1999. Sleen staat erom bekend dat hij in Nero een enorme hoeveelheid originele personages heeft gecreëerd. De hoofdpersonages getuigen van Sleens buitengewone fantasie en mensenkennis.

In 1997 werd Marc Sleen door koning Albert II tot Ridder benoemd. In 2002, besloot Marc Sleen, nu hij tachtig was een punt te zetten achter de reeks. Het laatste album was Zilveren Tranen. Officieel wenste Marc Sleen niet dat iemand anders de reeks zou verderzetten. In totaal zijn er 217 albums van Nero verschenen. In datzelfde jaar ontving hij uit handen van het Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde de StripVos, een prijs voor personen of instellingen die met hun activiteiten van grote betekenis zijn of zijn geweest voor de Vlaamse stripwereld. In 2005 werd Marc Sleen genomineerd als een van de 111 kansmakers op de titel De Grootste Belg in de Vlaamse versie van de wedstrijd. Hij eindigde op nummer 48.

De Stichting Marc Sleen en Standaard Uitgeverij betuigen hun oprechte medeleven aan zijn lieve vrouw Catharina, aan zijn familie en naasten. Zoals Marc Sleen zelf het uitdrukkelijk wenste, brengt Standaard Uitgeverij een speciaal hommagealbum uit, Zilveren Tranen, dat naast de strip uit 2003 heel wat persoonlijke getuigenissen en illustraties bevat, door Marc en zijn onmiddellijke entourage zelf samengesteld.

Marc Sleen

Jeroen Overstijns
, CEO WPG Uitgevers België: 'Met het overlijden van Marc Sleen is een fundament onder de Vlaamse strip weggeslagen. Hij maakte niet zomaar Nero, niet zomaar De Lustige Kapoentjes. Samen met Willy Vandersteen heeft Marc iets gecreëerd dat onze Vlaamse cultuur richting gegeven heeft. Hij heeft een stempel gedrukt op onze kunst maar meer nog op onze fantasie en op onze humor. Natuurlijk leeft zijn erfenis verder in zijn vele opvolgers. Zij erven van hem de onmiskenbare moppentrommel, het talent om personages te creëren die we zelf willen zijn, en het vermogen om verhalen te vertellen die ons overal naartoe leiden, als ze maar eindigen met wafelenbak. Standaard Uitgeverij en WPG Uitgevers eren de man wiens erfenis we, kapoentjes zijnde, voor altijd zullen koesteren en verder uitdragen.”

Vrijdag 11 november organiseert Standaard Uitgeverij als afsluiter van de Boekenbeurs een extra eerbetoon aan Marc Sleen met een wafelenbak, volledig in de traditie van Nero. Vanaf 16.00 uur, Antwerp Expo, Hal 4, bij de strips van Standaard Uitgeverij."


Willy Linthout, Hec Leemans, Merho en Marc Legendre: "Hij was de enige echte vedette die het Vlaamse beeldverhaal ooit gekend heeft."
We vroegen enkele stripmakers die bij Standaard Uitgeverij publiceren om een reactie. Dirk Stallaert, de rechterhand van Sleen tussen 1992 en 2003, kon voorlopig geen woord op papier krijgen.

Willy Linthout, de auteur van Urbanus, reageerde als volgt: "Sleen was mijn grote voorbeeld... Hij was de laatste levende legende... En nu is er enkel nog de tweede generatie striptekenaars... Het is onze beurt... Slik!"

Hec Leemans (F.C. De Kampioenen, Bakelandt) vat zijn band met Sleen samen als: "Ik heb het genoegen gehad Marc Sleen bijna veertig jaar lang persoonlijk te kennen. Hij was een grote sinjeur en een nobele mens, met een groot hart."

Merho (De Kiekeboes) dist enkele anekdotes op en vat daarmee een uitgesproken kantje van Marc Sleens persoonlijkheid samen: "Op de begrafenis van Willy Vandersteen had hij, voor aanvang van de kerkdienst, een geanimeerd gesprek met de ceremoniemeester. Met veel gebaren. Hij wees mensen ongevraagd een plaats aan en sommigen begeleidde hij er zelfs naartoe. Hij had duidelijk de leiding. Naast mij zat Eddy Ryssack (ondertussen ook wijlen) die me droogweg toefluisterde: 'Wist jij dat Marc Sleen een broer was van Vandersteen?'
We zaten samen in de jury van de Stripgidsprijs. Op zeker moment werd Marc kwaad omdat er geen meerderheid was voor zijn kandidaat. Hij vond dat we hem als oudste van het gezelschap moesten volgen in zijn keuze. Hec Leemans, een goeie vriend, zei plots: 'Marc, je moet niet zo zelfingenomen zijn.' Sleen werd even stil en toen antwoordde hij: 'Zelfingenomen? Ben ik zelfingenomen? Nee, ik ben helemaal niet zelfingenomen... En daarbij, ik vind dat ik het mag zijn!'
De laatste keer dat ik Marc Sleen in levende lijve zag, was twee jaar geleden tijdens de inhuldiging van zijn stripmuur in Antwerpen. In het midden van die gevel stond er een inkomdeur met daarboven een raam. En die moesten vrij blijven. Zodoende werd het een muur bestaande uit twee afzonderlijke panelen. Tussen het feestgedruis door ging ik Marc even goeiedag zeggen. Belangstellend vroeg hij of ik ook een stripmuur had in Antwerpen. Ja, antwoordde ik met enige trots. Waarop hij op zijn typische Sleen-manier repliceerde: 'Eentje maar? Wel, ik heb er twee!!!'
Zoals Marc Sleen maken ze ze niet meer. Hij was de enige echte vedette die het Vlaamse beeldverhaal ooit gekend heeft. Ik zal hem missen."

Nero

Tot slot schept Marc Legendre (scenarist De Rode Ridder) een beeld van Marc Sleens scherpzinnigheid en stoutmoedigheid: "Terwijl ik voor het Suske en Wiske Weekblad werkte, bezocht Marc Sleen op een goeie dag de kantoren van Standaard Uitgeverij. Natuurlijk ging iedereen hem groeten. Een van de aanwezigen vond het nodig om m'neer Sleen wat extra stroop om de mond te smeren en zei dat hij zo ontzettend genoten had van het Nero-album dat pas verschenen was.
— 'Ik meen dat ik hier in huis een van uw grootste fans ben', zei hij. 'Als er een nieuwe Nero verschijnt, lees ik hem meteen.'
— 'En je vindt hem goed?' vroeg Sleen.
— 'Een van de beste!' antwoordde de man.
— 'Dat valt me reuze mee', zei Sleen. 'Want ik had wat schrik voor de scène in Afrika. Dat men zou zeggen: daar heb je Sleen weer met zijn olifanten.'
— 'Maar nee, integendeel!' riep de aanbidder uit. 'Die scène met de olifant is juist ongelooflijk grappig.'
Daarop keek Sleen de man enkele tellen doordringend aan en sprak toen met luide stem:
— 'Vreemd, er komt geen olifant in dat verhaal voor.'"


Brussels minister Guy Vanhengel: "Hij maakte met stripfiguur Nero de Brusselaar heel herkenbaar."
"'Na het recente overlijden van Toots Thielemans zijn we opnieuw een groot icoon kwijt. Met het overlijden van Marc Sleen verliezen we weer een uitzonderlijk man die veel voor het imago van ons land, voor de stripwereld in Brussel en in ons land in het bijzonder, en daarbuiten, betekende', zo reageert minister van het Brussels Gewest Guy Vanhengel bij het overlijden van Ridder Marc Sleen.

'Ridder Sleen tekende strips voor iedereen, voor jong en oud. Tijdloos en voor alle generaties. Een dubbele bodem met spitsvondige, verdoken en soms zelfs een beetje stoute verwijzingen naar de politiek, zijn bijzonder 'eigen' aan de Nero-reeksen. Maar ook zijn andere tekenprestaties waren erg populair: De Lustige Kapoentjes, Piet Fluwijn en Bolleke.

Zoals vele Belgen groeide ik ook op met strips. Als kind kreeg ik mijn eerste Nero-verhaal in handen, ik las ze natuurlijk op het niveau van het vertelselke, de kolder, de sympathieke en zeer uiteenlopende figuren. Als kleine ket groeide ik op met de volkse, keisympathieke figuren die Marc Sleen tekende, als volwassen stripliefhebber ontdekte ik er heel andere snoepjes in, dan de traditionele wafelenbak waarmee Sleen zijn Nero-albums eindigde. Als volwassene zag ik er ook politieke karikaturen in, ontdekte gebeurtenissen uit het Belgiekske of uit de grote wereld die zijdelings mee het verhaal volume gaven.

Marc Sleen en Guy Vanhengel
Erfgoed in goede handen
We zijn Ridder Marc heel dankbaar dat hij ons deze pareltjes van de negende kunst heeft nagelaten en dat we hem vanuit ons beleid altijd hebben ondersteund. Hij was een belangrijk uithangbord voor de promotie van de strip in het Brussels Gewest. Ik verwijs daarbij naar de Stichting Marc Sleen waar we inmiddels, behalve de permanente collectie, tal van tijdelijke tentoonstellingen opgezet hebben. Het erfgoed van Sleen mag niet verloren gaan. Het was dan ook een heuglijke dag toen in 2008 Sleen aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn volledig archief van tienduizenden stukken schonk. Een echte schat. De Stichting beheert het archief én museum. Zo verzekerde Marc Sleen de toekomst en de behuizing van zijn geesteskinderen in de Zandstraat. Amper een jaar nadien ging het museum echt open, in aanwezigheid van onze koning. Mede hierdoor raakte Brussel steeds meer bekend als hoofdstad van het Beeldverhaal. En wij zijn trots met zijn bijdrage aan deze uitstraling van Brussel.

Veelzijdig man
Sleen was een veelzijdig man: reporter, documentairemaker, Afrikakenner, sportverslaggever, sportillustrator, en natuurlijk striptekenaar. Nog in juni jongstleden mochten wij in het museum aan de Zandstraat de tentoonstelling Nero & Co Sport openen. Opnieuw mochten we ondervinden hoe veelzijdig de tekenaar Sleen was. Ridder Marc, die er toen helaas al niet meer bij kon zijn, loste de verwachtingen van zijn supporters weer in. Wie dacht dat het nà Nero in Space, Nero aan tafel, Nero-rock en vooral nà Nero-tica, onmogelijk was om zichzelf weer te overtreffen, laat staan nog een nieuwe invalshoek te vinden, 'eh bien' die vergiste zich! Het 'verzameld werk' van Marc Sleen bleek nog altijd zoals een kaartspel dat ge steeds weer kunt 'her-steken'.

Nero, de antiheld, de Brusselse 'ket'
Voor mij blijft vooral Nero als Brusselaar een heel bijzondere figuur, de antiheld bij uitstek, met wie een Brusselse 'ket' zich kan identificeren. Net als met al de andere figuren die een voor de Brusselaar herkenbare wereld bevolken. De wereld van 'je suis chemin' als letterlijke vertaling van 'en waailie weg', de wereld van 'Als het hier nog lang zal duren, zal het hier rap gedaan zijn'.

'Grote klasse!', zo besluit minister Guy Vanhengel."

Nero


In de pers
Marc Sleen had een perskaart en was altijd graag gezien door journalisten. Sleen was een van hen. Online pakten alle kranten uit met meerdere artikels waarvan De Standaard, vele jaren Sleens thuisbasis, de kroon spant met een sliert artikels over Sleen en zijn œuvre. De papieren krant pakt vandaag ook nog eens uit met een extra bijlage. Wat de andere kranten te bieden hebben, zie je hieronder in vogelvlucht. Als je alles wil lezen, zal je je naar de krantenwinkel moeten reppen.
 
Het Belang van Limburg
Het Belang van Limburg

© foto's: Stichting Marc Sleen, WPG / Standaard Uitgeverij, Raymond Lagae


The Wolfpack verbreedt vanaf 2017
de catalogus van Standaard Uitgeverij
02/11
TOP
Red Rider 1
In 2016 vierde Merho zijn 68ste verjaardag, Hec Leemans zijn 66ste en Willy Linthout zijn 63ste terwijl de reeks Suske en Wiske (71 jaartjes ondertussen) worstelt met de eigen coolheidsfactor en een quasi stilgevallen verkoop van de oudere albums. De auteurs zijn nog niet uitgezongen en de reeksen De Kiekeboes, F.C. De Kampioenen, de spin-off Vertongen & Co, Urbanus, Suske en Wiske en De Rode Ridder tellen nog big time mee — een blik op de verkoopsoverzichten zegt genoeg — maar nadenken over de toekomst is een must. Zeker omdat Merho vanaf volgend jaar naar een ritme van drie naar twee jaarlijkse strips (vroeger vier) van De Kiekeboes overschakelt. Daartegenover staat een extra album van F.C. De Kampioenen (vijf in plaats van vier), naar aanleiding van de derde film, en ook nog de vier albums van Vertongen & Co.


De Rode Ridder 252

Springplank naar de toekomst
2017 wordt voor Standaard Uitgeverij het jaar van de diversifiëring, de verbreding, de vernieuwing, kortom de springplank naar de toekomst. Voor De Rode Ridder, waarvan de verkochte oplage onrustwekkend was gezakt, is al ingegrepen. Het nieuwe team Fabio Bono en Marc Legendre koos op aangeven van de uitgeverij de klassieke, middeleeuwse reeks van Willy Vandersteen voor een moderne, rauwe aanpak die vooralsnog wordt beloond met een hogere verkoop. In december verschijnt deel 252, De Hellemond, . Voor een andere grote reeks staat er ook een belangrijke verandering op til. Maar laten we het liever hebben over spin-offs en minireeksen.

Amoras
J.ROM – Force of Gold

In 2013 lanceerden Charel Cambré en Marc Legendre het zesdelige Amoras en verrasten daarmee vriend en vijand. Hoewel traditionalisten en tegenstanders beweerden dat Willy Vandersteen zich in zijn graf zou omdraaien en er andere, gelijkaardige kreten als heiligschennis te horen vielen, raakten er volgens de uitgeverij in de afgelopen drie jaar niettemin zo’n 650.000 exemplaren verkocht. Uit eigen ondervindingen konden we meermaals waarnemen dat jongeren en ook ouderen dankzij Amoras weer strips zijn beginnen lezen en dat is goud waard. Het grote succes zette de deur open naar meerdere projecten waarvan J.ROM – Force of Gold in 2014 het eerst een concreet feit werd. Die reeks van Romano Molenaar en Bruno De Roover sloeg minder goed aan, maar in deze tijden tekent elke uitgeverij meteen voor een verkochte oplage van 20.000 exemplaren per album. Desondanks verschijnt deze maand het vijfde en laatste deel. De verantwoordelijken willen eerst iets anders doen.

Nummer 17

Nieuwe beleving voor Willy Vandersteens erfgoed

Het erfgoed van Vandersteen biedt nu twee kansen. Zijn eigen (studio)productie is het onderwerp van verregaande heruitgaveplannen waar nog veel verzamelplezier aan te beleven zal zijn en het ligt ook op tafel van The Wolfpack, een negenkoppige denktank die onder leiding van Johan De Smedt, creative and concept developer bij Standaard Uitgeverij, vier keer per jaar samenkomt. The Wolfpack gooit balletjes op, lanceert ideeën en bespreekt die in alle beslotenheid. Tussen project en concrete uitvoering ligt een lange weg van trial and error, schetsen, proefplaten door diverse (internationale) tekenaars, het zoeken naar scenaristen die niet noodzakelijk uit het stripmilieu of uit ons taalgebied moeten komen, toch weer afvoeren of er integendeel kordaat mee doorgaan.

The Wolfpack bedenkt dus zelf concepten, mogelijke spin-offs en minireeksen en zoekt op eigen houtje geschikte auteurs om dat verder te ontwikkelen, het te evalueren en eventueel bij te sturen, een andere richting op te gaan of ermee op te houden. Een project met Bessy en een ander met agent Nummer 17 (zie afbeelding hierboven) uit de reeks Robert en Bertrand zijn twee projecten die on hold staan. Een ander met de twee vagebonden Robert en Bertrand gaat wel door, maar daar is nog geen precieze timing voor, noch een uitgewerkt scenario. Maar er zijn al wel proefplaten zoals de onderstaande.

Robert en Bertrand

Red Rider embleemHet eerder aangekondigde Red Rider vloeide niet voort uit The Wolfpack want dat werd daarvóór nog geconcipieerd. De lancering had deze maand moeten gebeuren, maar is uitgesteld naar het najaar van 2017 zodat de drie delen van de trilogie zo kort mogelijk op elkaar kunnen volgen. Het eerste deel is al af. De tekenaar is Steven Dhondt alias Stedho en wie de scenarist is, zal voor een volgende update zijn. Maar dat nieuw samengestelde duo presenteert de tofste elementen uit de langlopende reeks (Camelot, de ronde tafel, Bahaal, Galaxa,...) in een volslagen nieuwe beleving. De coverillustratie staat helemaal bovenaan dit artikel.

Het eerste deel van een nieuwe en in de eerste plaats àndere cyclus van Amoras is eveneens uitgesteld naar volgend jaar, meerbepaald maart. Lees hier de oude info met extra uitleg van Marc Legendre. Nieuwsgierige en ongeduldige lezers zullen minder lang moeten wachten op het vervolg.

Dat zijn dus al minstens twee nieuwe reeksen in 2017. Komt er nog? Jazeker, eentje die weleens hard kan inslaan bij meer dan alleen striplezers door een maatschappelijk relevant thema dat de auteurs aansnijden. Maar ook dit verdient een volgende update.


The Wolfpack
Tot slot stellen we je graag de negen leden van The Wolfpack voor. Het gaat om zes Vlamingen en drie Nederlanders.
Johan De Smedt: de initiatiefnemer en storyrunner. Hij brengt iedereen bij elkaar, zet hen aan het denken en duwt ze over grenzen waarvan men dacht dat het niet mocht. Hij laat zich tevens niet onbetuigd om mee verhalen te bedenken.
Bruno De Roover: de scenarist van J.ROM en auteur van Café Cowala. In een verder verleden was hij werkzaam bij Studio 100 en sinds 2003 voor Studio Vandersteen (eerst als tekenaar, later als medewerker van het scenarioteam).
Steven Degryse alias Lectrr: alom gekend cartoonist met diverse publicaties in buitenlandse tijdschriften (Verenigd Koninkrijk, de VS, Duitsland, Hongarije, Zweden, Turkije,…), tegenwoordig huiscartoonist van De Standaard. Zijn cartoonbundelreeks Hara Kiwi verschijnt bij Strip2000, vroeger bij Silvester.
Steven Dhondt alias Stedho: als voormalig leerling van kinderboekenauteur Marc de Bel was hij een uitverkoren tekenaar om diverse van zijn verhalen te verstrippen op scenario van Ivan Adriaenssen. Hij publiceerde het one-shot Ooievarken en participeerde aan de kortverhalenbundels Brussels in Shorts.
Tom Metdepenningen: studeerde animatie en is zo'n beetje een allrounder als het om tekst, beeld, animatie en illustratie gaat. Hij werkt mee aan de oprichting van het stripthemapark Com!cs Station in Antwerpen. Tom verzorgde ook inkleuringen voor Charel Cambré, Steven Dupré, Steve Van Bael, Marc Verhaegen en anderen. Hij heeft binnen The Wolfpack de bijnaam WikiTom omdat hij zoveel over de figuren van Vandersteen weet.
Romano Molenaar: de Nederlandse tekenaar van J.ROM, Storm en de spin-off De Kronieken van Storm: Roodhaar. Hij was ook actief voor de game-industrie en heeft een comicverleden als freelancetekenaar voor Batman, X-Men Unlimited, Tomb Raider en andere.
Gerben Valkema: Nederlands toptalent dat als geen ander in de stijl van André Franquin werkt en bij uitbreiding de klassieke Franco-Belgische stripschool van Marcinelle beheerst. Dit jaar vierde zijn gag- en strookjesstripreeks Elsje haar tiende verjaardag. Tot 2007 werkte hij voor Studio Jan Kruis mee aan de gags van Jan, Jans en de Kinderen. Zowel Gerben als Romano tekenden een Suske en Wiske-verhaal op scenario van een Nederlandse celebrity voor het goede doel SOS Kinderdorpen. Met zijn beste vriend en kompaan Michiel van de Vijver richtte hij in 2012 Plan A Uitgevers op om strips voor kinderen te maken, de striplezers van morgen. Ze wonnen er al een prijs voor ook.
Aimée de Jongh: het aanstormende Nederlandse strip- en animatietalent voor wie het inmiddels zo fenomenaal voor de wind gaat dat haar werk inmiddels wordt vertaald en verfilmd. Dan hebben we het over haar one-shot De Terugkeer van de Wespendief. Ook met haar kortverhaal van De Blauwbloezen in het later deze maand te verschijnen hommagealbum staat ze 'gewoon' tussen de groten als Jose Luis Munuera, Denis Bodart, Denis Lapière, Olivier Schwartz, Clarke, Erik Maltaite, Blutch en anderen. Voor de Nederlandstalige markt mocht ze de cover tekenen. In de Nederlandse Metro staat haar strookjesstrip Snippers en ze werkt momenteel aan een project op scenario van Zidrou.
Vincent Bal: als regisseur van films als Man van Staal, Minoes, Brabançonne en de tekenfilmreeks Kika en Bob is hij de ogenschijnlijk vreemde eend in de bijt, maar met zijn derde kortfilm The Bloody Olive bewerkte hij in 1996 al een strip van de Franse stripauteur Lewis Trondheim (Donjon). In de vroege jaren 1990 maakte Vincent Bal een gagstrip over de Vlaamse muziekgroep The Dinky Toys voor het weekblad Joepie. In 1994 verscheen er een album van bij uitgeverij Tempo.


Vooruitblik Robbedoes door... 11
02/11
TOP
Robbedoes door... 11
Het album Robbedoes door... 11, het vervolg van de trilogie door Oivier Schwartz en Yann, hebben we al enkele keren aangekondigd en voorgesteld, zoals vorige maand nog. Nu is er de (Franstalige) cover. Het album verschijnt in februari bij Dupuis. In het Frans gebeurt dat al in januari. Zoals bij de voorgaande delen het geval was, komt er ook een Brusselse editie in een kleinere oplage en met een andere cover (zie onderaan dit bericht) met een wel héél vette knipoog naar Kuifje in Afrika. In de vorige Brusselse versies stond achteraan een verklarende woordenlijst.

Het is inmiddels ook al zeker dat het volgende one-shot van Robbedoes en Kwabbernoot het werk is van Jose Luis Munuera. De voorpublicatie in Spirou gebeurt al in het eerste kwartaal van 2017. Munuera vertelde ons hoogstepersoonlijk dat het strikt genomen geen Robbedoes-verhaal is, maar wel een verhaal over Zwendel.

Robbedoes door... 11


Vooruitblik Het Rijk 1
02/11
TOP
Het Rijk 1
Onlangs stelden we de dierenstrip Het Rijk 1 aan je voor, maar dan zonder al te veel info. Het eerste deel verschijnt in februari bij Le Lombard en is het werk van Olivier G. Boiscommun en Sylvain Runberg. Voorlopig zijn er twee albums van gepland. Dit is de aangepaste, korte inhoud: Een tijger, een luipaardwijfje, een bok. Een trio huurlingen, verenigd door een tijdloos devies: eendracht maakt macht. Vooral dan als je moet overleven in een wereld die nooit eerder
zo gevaarlijk is geweest. Het rijk van de mensheid is voorbij en op de smeulende ruïnes is een heerschappij van geweld ontstaan."


Veerle Hildebrandt wint eerste YIEHA Young Talent Award
02/11
TOP
Joyride
Persbericht: "De YIEHA Young Talent Award, die het digitale stripplatform lanceerde naar aanleiding van zijn eerste verjaardag, heeft zijn eerste winnaar: de 35-jarige Veerle Hildebrandt uit Mechelen. Zowel bij de vakjury als in de publieksvoting kwam Joyride er als winnaar uit. Veerle ontving vandaag op de Boekenbeurs van YIEHA een cheque van 2.500 euro. Zodra Joyride is afgewerkt zal het uiteraard ook verschijnen bij YIEHA.

Joyride

YIEHA organiseerde de Young Talent Award om een van zijn grote troeven naar voor te schuiven. Jo Nachtergaele: 'Bij YIEHA vind je strips die je nergens anders kan lezen; dat kunnen klassiekers zijn die je in geen enkele winkel nog kan vinden, of nieuw en onbekend werk dat simpelweg nog nooit gepubliceerd raakte”. De wedstrijd was van bij de eerste editie een schot in de roos:
• 35 inzendingen (wat meteen bewijst dat er heel wat jong striptalent hunkert naar een platform) waaruit een shortlist van 20 werd gepuurd
• 21.500 bezoekers op de landingspagina’s om kennis te maken met de 20 onbekende stripauteurs
• Meer dan 4.500 mensen die hun stem uitbrachten Ook bij de vakjury, die bestond uit gevestigde waarden, experts en bekende fans (Merho, Nix, Jan Bosschaert, Martin Lodewijk, Alexis Dragonetti, Johan De Smedt, Pieter De Schauwer, Eline De Munck en Bart Peeters) horen we heel wat lofbetuigingen. Stripauteur Merho: 'Met veel toewijding, maar nog meer plezier heb ik me verdiept in het werk van al deze jonge mensen. Het is super dat een platform als YIEHA ervoor kan zorgen dat ook nieuw werk — digitaal dan — tot bij de stripliefhebbers kan geraken'.

Yieha Young Talent Award
Vandaag, woensdag 2 november, kreeg Veerle Hildebrandt haar cheque overhandigd door Alexis Dragonetti, CEO van Ballon Media, en Jeroen Overstijns, CEO van WPG Uitgevers België. Dit gebeurde tijdens een event rond innovatie in strips op de Boekenbeurs. YIEHA is een gezamenlijk initiatief van de twee grootste stripuitgevers, WPG/Standaard Uitgeverij en Ballon Media. Het platform staat open voor alle uitgevers.

Joyride start met de verhuis van een jong meisje naar Nigeria. Haar wereld bestaat uit school, uitstapjes naar de zee en de pony die ze van haar ouders kreeg. De grimmige politieke realiteit gaat volledig aan haar voorbij, tot op een dag de realiteit de droom inhaalt.

Joyride refereert naar de gelijknamige song van Roxette uit 1991 en de tijd waarin het verhaal begint. Het is een verwijzing naar het plezier van het rijden met haar pony Apollo en een acht jaar lange trip die eindigt met een doorprikte ballon van verlangens. Veerle Hildebrandt: 'Yieha! Deze wedstrijd was een uitgelezen kans. Ik ben super gemotiveerd om het album af te werken en ik kijk er naar uit dat iedereen er mee kan kennismaken!' Wie de eerste pagina's van Joyride of een van de andere inzendingen nog wil lezen kan dat tot eind deze week op YIEHA in de categorie Promo's."


Griffo herlanceert Giacomo C.
en start Dickens & Dickens
29/10
TOP
Giacomo C.
Giacomo C.
Drie concrete projecten van Griffo bestaan uit een nieuwe cyclus van S.O.S. Geluk, nu met Stephen Desberg als scenarist, de comeback van Giacomo C. na het laatste album uit 2006 en de nieuwe reeks Dickens & Dickens. Voor deze laatste werkt Griffo samen met een scenarist met wie hij dat nog niet had gedaan: Rodolphe.

De comeback van Giacomo C. kondigden we vorig jaar al aan. Jean Dufaux is ook opnieuw aan boord. Griffo had het volgende te vertellen over de terugkeer van de schelm: "Toen ik me na tien jaar terug onderdompelde in het achttiende-eeuwse Venetïe was het of ik na een lange reis mijn oude vriend Giacomo terug ontmoette! Vreemd genoeg kwam mijn held ook net terug na een lang asiel in Corfu, terug in zijn geliefde stad. Na slechts enkele passen op de kade gezet te hebben, wordt hij al geconfronteerd met een gefrusteerde hoorndrager wiens vrouw destijds niet aan Giacomo's charme heeft kunnen weerstaan en wat hem zijn eerste duel oplevert. Een ernstiger tegenstander is echter de plaatsvervanger van de gevreesde en door Giacomo aan de degen geregen San Vere, hoofd van de politie van de Serenissime namelijk Enzo Mazeo, zijn opvolger die gezworen heeft zijn zwager te wreken. Giacomo is echter goed voorbereid naar zijn geboortestad teruggekeerd. Hij heeft met enkele kornuiten een plan opgezet om een vermeende spion in de raad van tien (het hoogste gerecht) te ontmaskeren. Hij heeft namelijk een document dat zou bewijzen dat de verdachte voor sultan Mahmud I zou werken. Enkel Giacomo C kan deze spion ontmaskeren door zijn connecties, wat hem ten opzichte van Enzo Mazeo — tot zijn grote frustatie natuurlijk — onaantastbaar maakt. Deze onderneming loopt niet van een leien dakje. De handlangers van Giacomo, Don Antonio Pocchini, een rijke onderwereldfiguur, een Turkse kompaan Ali en een jonge vrouw Malizia. Om de zaak nog gecompliceerder te maken blijkt er een soort verbond te bestaan tussen deze vier handlangers."


Dickens & Dickens 1
Dickens & Dickens 1
Het eerste deel van Dickens & Dickens is in het Frans al aangekondigd voor 18 januari 2017 bij Vents d'Ouest, een label van Glénat. Griffo introduceert het als volgt: "Londen 1852. Charles Dickens, Englands vermaardste schrijver wordt gelauwerd in de hoogste en laagste regionen van het Victoriaanse British Empire. De auteur van onder andere Oliver Twist, Nicolas Nickelby, Bleak House en A Christmas Carol doet zijn inspiratie op tijdens zijn lange nachtelijke wandelingen door de straten en stegen van Londen. Zijn dagelijkse routine wordt verbroken als hij merkt dat er een mysterieus individu hem overal lijkt te volgen. Het houdt hem uit zijn concentratie. Als het hem te veel wordt, besluit hij het detectivebureau Wyatt & Jones in te schakelen om de man te ontmaskeren. Deze onderneming eindigt op dramatische wijze: de twee detectives worden op bijzonder gruwelijke wijze vermoord teruggevonden in een verlaten steeg. Op een nacht brengt het onvermijdelijke noodlot Charles Dickens oog in oog met zijn achtervolger. Tot zijn grote verbazing blijkt de man zijn fysisch evenbeeld te zijn, maar dan zonder het gerafineerde van de schrijver. De dubbelganger blijkt een onderwerldfiguur te zijn die het geweld niet schuwt en zich in de kringen van prostitutie, opiumdealers en gokkers begeeft. Zijn naam is Charlie. Dickens is geïntrigeerd door dit personnage en als hij hem beter leert kennen, blijkt dat ze tijdens hun prille jeugd een gelijkaardige ervaring hebben beleefd. Een soort ontdubbeling. Hun persoonlijkheden vervoegen elkaar of beter gezegd, het zijn de twee kanten van eenzelfde persoonlijkheid. Voor onze beroemde schrijver het beseft, wordt hij in Charlies wereld gezogen met alle gevolgen van dien..."


Eduardo Risso tekent Torpedo
29/10
TOP
Torpedo
Onlangs vertelden we je dat Uitgeverij HUM! vanaf volgend jaar de complete reeks Torpedo in vijf hardcoverbundelingen zal uitgeven. Er zou ook nog ander nieuws volgen en dat is afgelopen week bekend geraakt. In 2017 komt er namelijk een compleet nieuw, lang verhaal in kleur. Enrique Sánchez Abulí is opnieuw van de partij als scenarist, maar voor de tekeningen staat de Argentijn Eduardo Risso garant in plaats van Jordi Bernet die toch ook al 72 jaar is. In vertaling kennen we Risso door de reeksen 100 Bullets, Broeder Lono, Cain, Fulu, Video Inferno en bijdrages aan Before Watchmen. Klik hier voor ons interview met de tekenaar.


Steve Dillon en Benoît Gillain overleden
29/10
TOP
Preacher
Op 22 oktober overleed de Britse comictekenaar Steve Dillon op 54-jarige leeftijd. Al op zijn zestiende debuteerde hij in het eerste nummer van Hulk Weekly voor Marvel UK. Later stapte hij over naar de reeks Nick Fury en tekende hij heel wat voor de Britse stripbladen 2000 AD en Warrior met bijdrages aan de reeksen Judge Dredd, Marvelman, Rogue Trooper, ABC Warriors terwijl hij ook participeerde aan het Doctor Who-magazine. Met een partner startte hij in 1988 een comicmagazine om jong talent en undergroundartiesten een podium te bieden. Tegelijk kwam het op voor nieuwe muziekgroepjes als The Senseless Things en Blur.
Met scenarist Garth Ennis begon een langdurige en vruchtbare samenwerking aan de reeken Hellblazer en Preacher waarvan bij RW Uitgeverij onlangs een vierde Deluxe-bundeling verscheen. De stripreeks hield er in 2000 mee op, maar dit jaar startte een ondertussen goed onthaalde tv-reeks naar de comics. Verder staan ook nog comics van The Punisher, Ultimate X-Men, Wolverine: Origins en andere op zijn actief.


Bonux-Boy
Bonux-Boy
 Het overlijden van Benoît Gillain raakte afgelopen week pas bekend, maar hij verliet ons al op 12 oktober. De man werd geboren op 30 augustus 1938 en hij was een zoon van Joseph Gillain alias Jijé. Over die laatste getuigde hij recent nog aan journalist Gilles Ratier voor de samenstelling van het achtergronddossier van de volgende integrale van Tanguy en Laverdure. Benoît stopte vroeg met school en hielp zijn vader met het inkten van Blondie en Blinkie. Vlakken die door Jijé met kruisjes gemarkeerd waren, moest de vijftienjarige knaap opvullen met inkt. Hij hielp ook met het letteren van de strips en het bepalen van kleuraanduidingen op de achterkant van de originelen als indicaties voor de inkleurders.
In Robbedoes publiceerde hij zijn eerste, eigen strips. Voor een voorloper van het weekblad Télérama creëerde hij Bouby waarvoor René Goscinny enkele gags schreef. Voor Procter & Gamble schiep hij Bonux-Boy, een commercieel stripfiguurtje, waarvan in 1960 en 1961 achttien publicitaire stripmagazines verschenen. Ook Jijé, Jean Roba, Will, Peyo, René Follet, Jean Giraud, Maurice Rosy, François Craenhals en Jidéhem maakten strips voor dit blad waarvan Benoît de artistiek dircteur was. Na een ander gelijkaardig magazine voor het benzinemerk Total (met medewerking van Jean-Claude Mézières) gaf hij het maken en begeleiden van strips op en gooide zich met succes op de reclamewereld.
In 2012 hield hij samen met zijn broers en Isabelle Franquin, de erfgename van Franquin, de publicatie tegen van Gringos Locos van Olivier Schwartz en Yann dat over de reis naar Mexico en de VS van Jijés gezin, Franquin en Morris ging. Benoît heeft die reis ook meegemaakt. De erfgenamen konden zich niet vinden in het beeld dat de auteurs van hun vaders schiepen. Na enkele maanden verscheen het abum alsnog, maar met een bijlage erbij als recht van antwoord. Op zeven pagina's stond een interview met Benoît over Jijé.


De cast van De Kleine Robbe-film
29/10
TOP
De Kleine Robbe
Op de bovenstaande, door Dupuis vrijgegeven foto ontdek je de hoofdrolspelers in de Franse film die in oktober 2017 pas naar de gagreeks De Kleine Robbe in de cinema komt. Robbe wordt gespeeld door Sacha Pinault, zijn opa door de Franse acteur Pierre Richard (Le Grand Blond avec une Chaussure Noire) en zijn moeder door de Belgische actrice Natacha Regnier. De regie ligt in handen van Nicolas Barry van wie het pas zijn derde langspeelfilm wordt na Les Enfants de Timpelbach en Au Bonheur des Ogres. Sacha haalde het van honderden kandidaten na een intense zoektocht naar een geschikte acteur in heel Frankrijk.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips