Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 29 oktober:

Griffo herlanceert Giacomo C. en start Dickens & Dickens
Eduardo Risso tekent Torpedo
Steve Dillon en Benoît Gillain overleden
De cast van De Kleine Robbe-film


Updates van 22 oktober:

Thorgal wordt tv-reeks
Vooruitblik Sleenovia
Vooruitblik Ballon Comics & Blloan
Vooruitblik Casterman
Vooruitblik Dargaud
Vooruitblik Dupuis
Vooruitblik Glénat
Vooruitblik Le Lombard
Exclusief pakket Romain Hugault nóg exclusiever

Updates van 19 oktober:

José Luis Munuera maakt Robbedoes-one-shot
Vooruitblik Kuifje in het Land van de Sovjets
dBD-special over Blake en Mortimer
Beslis mee over de YIEHA Young Talent Award

Updates van 15 oktober:

Vooruitblik Daedalus
Investeer mee in Frank Pés eigen zoo

Updates van 12 oktober:

Torpedo knalt weer dankzij Uitgeverij HUM!
60 jaar Guust Flater in 2017 en een expo vanaf december in het Centre Pompidou
Pierre Tchernia overleden

Updates van 8 oktober:

Onenigheid tussen Enrico Marini en Stephen Desberg leidt mogelijk naar twéé De Schorpioen-reeksen
Lanfeust Odyssey loopt op zijn einde
Twee concurrerende doodgravers
Vooruitblik Bollie & Billie 34
Lire-special over Lucky Luke, een kookboek en een hotel
Spin-offje van Krasse Knarren

Updates van 5 oktober:

Vooruitblik Filip & Mathilde 1
Franse najaarsintegrales
Nog een speciale uitgave van Djinn in het Frans

Updates van 1 oktober:

Ted Benoit overleden
Roel Dijkstra voetbalt weer
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2016: oktober • november • december
2017: januarifebruarimaartapril mei • juni • juliaugustusseptember
 
Griffo herlanceert Giacomo C.
en start Dickens & Dickens
29/10
TOP
Giacomo C.
Giacomo C.
Drie concrete projecten van Griffo bestaan uit een nieuwe cyclus van S.O.S. Geluk, nu met Stephen Desberg als scenarist, de comeback van Giacomo C. na het laatste album uit 2006 en de nieuwe reeks Dickens & Dickens. Voor deze laatste werkt Griffo samen met een scenarist met wie hij dat nog niet had gedaan: Rodolphe.

De comeback van Giacomo C. kondigden we vorig jaar al aan. Jean Dufaux is ook opnieuw aan boord. Griffo had het volgende te vertellen over de terugkeer van de schelm: "Toen ik me na tien jaar terug onderdompelde in het achttiende-eeuwse Venetïe was het of ik na een lange reis mijn oude vriend Giacomo terug ontmoette! Vreemd genoeg kwam mijn held ook net terug na een lang asiel in Corfu, terug in zijn geliefde stad. Na slechts enkele passen op de kade gezet te hebben, wordt hij al geconfronteerd met een gefrusteerde hoorndrager wiens vrouw destijds niet aan Giacomo's charme heeft kunnen weerstaan en wat hem zijn eerste duel oplevert. Een ernstiger tegenstander is echter de plaatsvervanger van de gevreesde en door Giacomo aan de degen geregen San Vere, hoofd van de politie van de Serenissime namelijk Enzo Mazeo, zijn opvolger die gezworen heeft zijn zwager te wreken. Giacomo is echter goed voorbereid naar zijn geboortestad teruggekeerd. Hij heeft met enkele kornuiten een plan opgezet om een vermeende spion in de raad van tien (het hoogste gerecht) te ontmaskeren. Hij heeft namelijk een document dat zou bewijzen dat de verdachte voor sultan Mahmud I zou werken. Enkel Giacomo C kan deze spion ontmaskeren door zijn connecties, wat hem ten opzichte van Enzo Mazeo — tot zijn grote frustatie natuurlijk — onaantastbaar maakt. Deze onderneming loopt niet van een leien dakje. De handlangers van Giacomo, Don Antonio Pocchini, een rijke onderwereldfiguur, een Turkse kompaan Ali en een jonge vrouw Malizia. Om de zaak nog gecompliceerder te maken blijkt er een soort verbond te bestaan tussen deze vier handlangers."


Dickens & Dickens 1
Dickens & Dickens 1
Het eerste deel van Dickens & Dickens is in het Frans al aangekondigd voor 18 januari 2017 bij Vents d'Ouest, een label van Glénat. Griffo introduceert het als volgt: "Londen 1852. Charles Dickens, Englands vermaardste schrijver wordt gelauwerd in de hoogste en laagste regionen van het Victoriaanse British Empire. De auteur van onder andere Oliver Twist, Nicolas Nickelby, Bleak House en A Christmas Carol doet zijn inspiratie op tijdens zijn lange nachtelijke wandelingen door de straten en stegen van Londen. Zijn dagelijkse routine wordt verbroken als hij merkt dat er een mysterieus individu hem overal lijkt te volgen. Het houdt hem uit zijn concentratie. Als het hem te veel wordt, besluit hij het detectivebureau Wyatt & Jones in te schakelen om de man te ontmaskeren. Deze onderneming eindigt op dramatische wijze: de twee detectives worden op bijzonder gruwelijke wijze vermoord teruggevonden in een verlaten steeg. Op een nacht brengt het onvermijdelijke noodlot Charles Dickens oog in oog met zijn achtervolger. Tot zijn grote verbazing blijkt de man zijn fysisch evenbeeld te zijn, maar dan zonder het gerafineerde van de schrijver. De dubbelganger blijkt een onderwerldfiguur te zijn die het geweld niet schuwt en zich in de kringen van prostitutie, opiumdealers en gokkers begeeft. Zijn naam is Charlie. Dickens is geïntrigeerd door dit personnage en als hij hem beter leert kennen, blijkt dat ze tijdens hun prille jeugd een gelijkaardige ervaring hebben beleefd. Een soort ontdubbeling. Hun persoonlijkheden vervoegen elkaar of beter gezegd, het zijn de twee kanten van eenzelfde persoonlijkheid. Voor onze beroemde schrijver het beseft, wordt hij in Charlies wereld gezogen met alle gevolgen van dien..."


Eduardo Risso tekent Torpedo
29/10
TOP
Torpedo
Onlangs vertelden we je dat Uitgeverij HUM! vanaf volgend jaar de complete reeks Torpedo in vijf hardcoverbundelingen zal uitgeven. Er zou ook nog ander nieuws volgen en dat is afgelopen week bekend geraakt. In 2017 komt er namelijk een compleet nieuw, lang verhaal in kleur. Enrique Sánchez Abulí is opnieuw van de partij als scenarist, maar voor de tekeningen staat de Argentijn Eduardo Risso garant in plaats van Jordi Bernet die toch ook al 72 jaar is. In vertaling kennen we Risso door de reeksen 100 Bullets, Broeder Lono, Cain, Fulu, Video Inferno en bijdrages aan Before Watchmen. Klik hier voor ons interview met de tekenaar.


Steve Dillon en Benoît Gillain overleden
29/10
TOP
Preacher
Op 22 oktober overleed de Britse comictekenaar Steve Dillon op 54-jarige leeftijd. Al op zijn zestiende debuteerde hij in het eerste nummer van Hulk Weekly voor Marvel UK. Later stapte hij over naar de reeks Nick Fury en tekende hij heel wat voor de Britse stripbladen 2000 AD en Warrior met bijdrages aan de reeksen Judge Dredd, Marvelman, Rogue Trooper, ABC Warriors terwijl hij ook participeerde aan het Doctor Who-magazine. Met een partner startte hij in 1988 een comicmagazine om jong talent en undergroundartiesten een podium te bieden. Tegelijk kwam het op voor nieuwe muziekgroepjes als The Senseless Things en Blur.
Met scenarist Garth Ennis begon een langdurige en vruchtbare samenwerking aan de reeken Hellblazer en Preacher waarvan bij RW Uitgeverij onlangs een vierde Deluxe-bundeling verscheen. De stripreeks hield er in 2000 mee op, maar dit jaar startte een ondertussen goed onthaalde tv-reeks naar de comics. Verder staan ook nog comics van The Punisher, Ultimate X-Men, Wolverine: Origins en andere op zijn actief.


Bonux-Boy
Bonux-Boy
 Het overlijden van Benoît Gillain raakte afgelopen week pas bekend, maar hij verliet ons al op 12 oktober. De man werd geboren op 30 augustus 1938 en hij was een zoon van Joseph Gillain alias Jijé. Over die laatste getuigde hij recent nog aan journalist Gilles Ratier voor de samenstelling van het achtergronddossier van de volgende integrale van Tanguy en Laverdure. Benoît stopte vroeg met school en hielp zijn vader met het inkten van Blondie en Blinkie. Vlakken die door Jijé met kruisjes gemarkeerd waren, moest de vijftienjarige knaap opvullen met inkt. Hij hielp ook met het letteren van de strips en het bepalen van kleuraanduidingen op de achterkant van de originelen als indicaties voor de inkleurders.
In Robbedoes publiceerde hij zijn eerste, eigen strips. Voor een voorloper van het weekblad Télérama creëerde hij Bouby waarvoor René Goscinny enkele gags schreef. Voor Procter & Gamble schiep hij Bonux-Boy, een commercieel stripfiguurtje, waarvan in 1960 en 1961 achttien publicitaire stripmagazines verschenen. Ook Jijé, Jean Roba, Will, Peyo, René Follet, Jean Giraud, Maurice Rosy, François Craenhals en Jidéhem maakten strips voor dit blad waarvan Benoît de artistiek dircteur was. Na een ander gelijkaardig magazine voor het benzinemerk Total (met medewerking van Jean-Claude Mézières) gaf hij het maken en begeleiden van strips op en gooide zich met succes op de reclamewereld.
In 2012 hield hij samen met zijn broers en Isabelle Franquin, de erfgename van Franquin, de publicatie tegen van Gringos Locos van Olivier Schwartz en Yann dat over de reis naar Mexico en de VS van Jijés gezin, Franquin en Morris ging. Benoît heeft die reis ook meegemaakt. De erfgenamen konden zich niet vinden in het beeld dat de auteurs van hun vaders schiepen. Na enkele maanden verscheen het abum alsnog, maar met een bijlage erbij als recht van antwoord. Op zeven pagina's stond een interview met Benoît over Jijé.


De cast van De Kleine Robbe-film
29/10
TOP
De Kleine Robbe
Op de bovenstaande, door Dupuis vrijgegeven foto ontdek je de hoofdrolspelers in de Franse film die in oktober 2017 pas naar de gagreeks De Kleine Robbe in de cinema komt. Robbe wordt gespeeld door Sacha Pinault, zijn opa door de Franse acteur Pierre Richard (Le Grand Blond avec une Chaussure Noire) en zijn moeder door de Belgische actrice Natacha Regnier. De regie ligt in handen van Nicolas Barry van wie het pas zijn derde langspeelfilm wordt na Les Enfants de Timpelbach en Au Bonheur des Ogres. Sacha haalde het van honderden kandidaten na een intense zoektocht naar een geschikte acteur in heel Frankrijk.


Thorgal wordt tv-reeks
22/10
TOP
Thorgal
Gisteren pakte The Hollywood Reporter uit met het exclusieve nieuws dat Florian Henckel von Donnersmarck alle voorbereidingen treft voor een verfilming van Thorgal. Het ziet ernaar uit dat het een tv-reeks wordt waarvoor gemakshalve Game of Thrones en Vikings als referentievoorbeelden worden genoemd.

Florian Henckel von Donnersmarck is de Duitse regisseur van Das Leben der Anderen waarvoor hij in 2007 een oscar won voor beste buitenlandse film. Hij bracht ook Angelina Jolie en Johnny Depp samen in de film The Tourist. Hij werkt nu samen met Pergamon Films die zo'n beetje alle belangrijke Duitse tv-producties van de laatste tien jaar op zijn conto heeft staan, inclusief de internationaal gelauwerde minireeks Unsere Mütter, Unsere Väter. Als tiener woonde Florian in Brussel waar hij verzot raakte op de stripreeks. Hij probeerde met zijn businesspartner Jan Mojto al tien jaar lang de filmrechten op de reeks te verkrijgen. Nu kreeg hij eindelijk het vertrouwen van de Rosinski's, Jean Van Hamme en van uitgeverij Le Lombard.

Hij is niet de eerste die zijn tanden in Thorgal wilde zetten, maar deze keer liggen de kaarten precies heel wat beter. De samenwerkingsstructuur van beide heren bestaat uit het werven van fondsen bij diverse Europese tv-netwerken om aan een substantieel budget te komen dat zich kan meten met Amerikaanse producties. Met veertien miljoen verkochte strips in achttien talen is er al een zekerheid voor de afzet en bekendheid van onze Viking.
(Bron: Scott Roxborough — The Hollywood Reporter, 20 oktober 2016)


Vooruitblik Sleenovia
22/10
TOP
Sleenovia
In 2014 uitte een "diep gekwetste" Marc Sleen nog zijn ongenoegen dat zijn reeks Nero niet meer de aandacht kreeg die het volgens hem verdiende. Het was toen al twaalf jaar geleden dat zijn laatste album Zilveren Tranen verscheen en Nero was ondertussen niet meer te vinden in de meeste winkels. Wie schrijft, die blijft, luidt het in de literaire wereld, maar dat gaat ook op voor stripmakers. Volgens Sleen wees Standaard Uitgeverij er hem op dat er beter een nieuw album zou komen om Nero weer in winkels te krijgen.

"Het ligt aan de commercialisering. Als de lezer Nero niet meer in de winkel vindt, zal hij Nero niet kopen en dus niet meer lezen. Zo simpel is het", vatte hij samen. Naar een nieuw album kon de uitgeverij fluiten, Sleen vond dat hij genoeg albums had getekend. Die moesten maar opnieuw in de winkels komen, maar het is geen geheim dat Nero niet meer goed verkoopt. Er werd wel geopperd om het enige album dat nooit opnieuw is verschenen klaar te stomen voor een nieuwe uitgave. Het enige album dat niet eens is getekend door Sleen overigens, maar wel door Wirel alias Willy Vandersteen en Karel Verschuere, maar eigenlijk door Studio Vandersteen werd gemaakt. Dat verhaal verscheen in 1965 in een woelige periode waarin de kranten De Standaard en Het Volk elkaar voor de rechter daagden omdat ze allebei wilden dat Sleen voor hen zou tekenen. Sleen wilde namelijk overstappen naar De Standaard waarin Vandersteen al sterk stond. Zolang er geen uitspraak viel, mocht Nero niet in de krant verschijnen, maar daar verzonnen Sleen en Vandersteen iets op: ze zetten Nero een kap over zijn hoofd zodat hij onherkenbaar was en alsnog een avontuur kon beleven. Gaston Durnez schreef het scenario.

In februari of maart geeft Bonte dit atypische verhaal zelf uit in een softcoveralbum (9,99 euro) met een cover van Dirk Stallaert. De hardcovereditie (29,99 euro) zal vermoedelijk honderdtwintig pagina's dik zijn en bevat behalve het complete verhaal in zwart-wit ook een achtergronddossier van Yves Kerremans met alle afbeeldingen en promotiepagina's van een Nero-wedstrijd (met illustraties van Pil) die in die periode in de krant liep. Enkele pagina's zijn in kleur. Het formaat van de SC zal je naast je gewone albums van Standaard Uitgeverij kunnen zetten want dat wordt hetzelfde formaat. De HC is uitgevoerd op hetzelfde grotere formaat als de andere boeken van Marc Sleen die Bonte al uitgaf.


Vooruitblik Ballon Comics & Blloan
22/10
TOP
Bff's 3
Jommeke 284
Sisters 11
De jeugd domineert bij Ballon Comics en Blloan. Bff's 3: "Jessica heeft veel BFF's. Zelfs te veel! Misschien wordt het tijd om een selectie te maken en enkel haar echte vriendinnen te behouden. Maar hoe weet je wie je beste vriendinnen zijn? Is dat het meisje waarmee je altijd overeenkomt? Of juist degene die je eerlijk zegt waar het op staat? Degene die haar smartphone aan je uitleent? Of degene die al je oproepen beantwoordt, zelfs 's nachts? Het wordt nog moeilijker als er nieuwe vriendinnen bijkomen. Jessica ziet maar een manier om in haar opdracht te slagen: hulp vragen aan haar vriendinnen!"

Jommeke 284: De Redding van Doris Dada: "Op een dag besluit Flip een oude bekende op te zoeken. Toen hij nog in Afrika woonde, lang voor hij bij Jommeke terechtkwam, maakte hij kennis met Rob Globetrotter en Doris, zijn leuke dadavogel. Maar wanneer hij ze terugvindt, blijken ze in gevaar te zijn. Een trofeejager heeft het gemunt op Doris om haar toe te voegen aan zijn verzameling bedreigde dieren. Maar Jommeke en zijn vrienden hebben wel voor heter vuren gestaan. Al is de trofeejager wel érg sluw..."

In Sisters 11 staat een boom centraal. "Toen Wendy twee was, plantte ze samen met haar vader een jonge struik in de tuin. Deze struik is doorheen de jaren de bevoorrechte getuige geweest van het dagelijkse leven van onze sisters: dynamisch, springerig, soms luidruchtig maar altijd vol zusterliefde."

De Wezentrein 7Van De Wezentrein verschijnen twee uitgaven. Ten eerste is er deel 7, het begin van het laatste tweeluik. Maar Blloan bundelt ook al het eerste tweeluik in een integrale. De inhoud van deel 7: "Eind jaren 1920, Cowpoke Canyon. De vrouwen van de wezentrein nemen het heft in eigen handen. De jonge Lisa verzet zich tegen de werkgevers van de stad omdat zij de weeskinderen verbieden naar de avondschool te gaan. De weduwe Goswell heeft beslist dat Coleman, haar verloofde, de volgende burgemeester van de stad zal worden. Maar Coleman is een laffe vrouwenhater die niets van politiek kent. Hij is totaal onbekwaam en slaagt er niet in de problemen van de stad aan te pakken. Voor de weduwe wordt het teveel en ze stemt in met het advies van Lisa: het is aan de vrouwen om de zaken in handen te nemen. Zeventig jaar later kwijnt Joey weg van eenzaamheid na het overlijden van Lisa. Zijn enige verbinding met de buitenwereld is de radio. Het is via die weg dat hij de jonge Louisa leert kennen. Zij leeft afgelegen, op een Iers eiland..."


Vooruitblik Casterman
22/10
TOP
De Orde 1
Universal War Two 3
Bij Casterman was ons oog al eerder gevallen op De Orde, de nieuwe reeks van Luc Jacamon (De Killer), waarvan het eerste deel afgelopen woensdag in het Frans verscheen. De vertaling verschijnt in februari (hardcover) en maart (softcover). Op scenario van Benjamin Legrand verstript Jacamon een roman van Tim Willocks in vier delen. De inhoud van het eerste album: "1565. De oorlog tussen het Ottomaanse Rijk en de christelijke koninkrijken van Europa woedt ononderbroken, onder andere op de Middellandse Zee. En zoals dat gaat bij oorlogen ontspinnen zich ook (en vooral) achter de schermen allerlei intriges om macht, invloed en rijkdom... Op Malta bereiden de Hospitaalridders van de Orde van Sint-Jan — kortweg 'De Orde' — zich voor op een nakende invasie door Süleyman de Grote en zijn 45.000 'leeuwen van de islam'. De Orde beschikt in haar forten aan de haven, Borgo, en in de hoofdstad Valletta samen over nauwelijks 6.000 soldaten om de aanval af te slaan. Maar één man kan De Orde helpen om aan een onvermijdelijk bloedbad te ontkomen: Mattias Tannhauser, huurling, wapenhandelaar en ex-janitsaar in het leger van Sultan Süleyman..."

Van Universal War Two verschijnt het derde deel. "Het zonnestelsel en het idyllische Canaän worden aangevallen door een nieuwe, gevaarlijke vijand. Wat overblijft van de mensheid, slaat door een wormgat op de vlucht. Alleen het jonge meisje Thea gelooft nog dat deze beschaving gesticht door Kalish kan overleven... Maar om dat te verwezenlijken zal ze, samen met haar vriend Malik en Kalish zelf, de grootste geheimen van het heelal moeten ontsluieren."


Vooruitblik Dargaud
22/10
TOP
Ravian integraal 1
Wat krijgen we nu? Terwijl Sherpa alle albums van de reeks Ravian en Laureline opnieuw aan het uitgeven is in een nieuwe vertaling met achtergrondpagina's erbij start Dargaud in februari doodleuk met een integrale editie van dezelfde sf-reeks. Sherpa baseerde zich nota bene op dezelfde achtergrondpagina's als de eerste uitvoering van de Franse integraes. De nakende verfilming door Luc Besson heeft hier wel mee te maken want de Franse tak van Dargaud herlanceerde recent de zevendelige integrale reeks met een nieuwe cover en nieuwe achtergrondpagina's waarin er meer aandacht gaat naar de verfilming. In het Nederlands zullen die zeven integrales vanaf volgend jaar dus ook beginnen verschijnen. De prijs per bundel is 24,95 euro en daar zitten telkens drie albums in.

Van Motorcity is nog geen cover beschikbaar. Het is het vierde album van Philippe Berthet in de collectie Zwartlijn die enkel voor hem werd gecreëerd. Na het tweeluik Perico van Régis Hautière en het one-shot Zwijgen Als Vermoord van Zidrou mocht Sylvain Runberg deze keer de honneurs als verhaalleverancier waarnemen. De scenarist koos zijn tweede thuisland Zweden als locatie. "Lisa Forsberg gaat in dienst bij de politie van haar geboortestad Linköping. Samen met Erik werkt ze aan haar eerste zaak: de verdwijning van Anton Wiger, met wie zij vroeger op school heeft gezeten. Het onderzoek begint met iedereen in de stad te ondervragen die de laatste tijd contact heeft gehad met Anton. Maar het is ook een gelegenheid voor Lisa om weer kennis te maken met de wereld van haar jonge jaren. Die van de 'raggare', liefhebbers van rock-'n-roll, tatoeages en oude Amerikaanse auto's, die een keer per jaar samenkomen op het Motorcity-festival. Waar is Anton Wiger? Is hem iets ergs overkomen, zoals zijn ouders denken? Of is hij even op stap, zoals zijn vriendin denkt? Maar één ding is zeker: hij zou nooit vrijwillig een editie van Motorcity overslaan..."


Bollie en Billie 37
De Laatste Tempelier seizoen 2 1
Undertaker 3
Bollie & Billie 34: Billie Apporteert als de Beste! is zoals eerder meegedeeld het eerste album van Jean Bastide en Christophe Cazenove die Laurent Verron opvolgen.

Stripliefhebber Raymond Khoury bewerkte zijn eigen succesroman De Laatste Tempelier (waarvan ook een tv-reeks bestaat) naar een vierdelige stripreeks, getekend door Miguel Lalor (die nu met Stephen Desberg het niet-vertaalde Le Rédempteur tekent). Ook het vervolg op het boek wordt verstript, getekend door Bruno Rocco. Dat gebeurt in twee delen waarvan het slot in januari verschijnt. "In deze spannende tweede cyclus draait alles om de zoektocht naar oude geschriften. In 1203 slaagden enkele tempeliers erin om geheimzinnige documenten uit het belegerde Constantinopel te smokkelen. De documenten zouden zeer gevoelige informatie bevatten. Zo gevoelig dat ze zelfs de fundamenten van onze huidige Westerse maatschappij onderuit zouden kunnen halen, als ze in verkeerde handen vallen. FBI-agent Reilly vreest dat er een link is met recente, terroristische aanvallen... Een bijzonder spannende ontknoping!"

Het album waar misschien het meest naar uitgekeken wordt, is Undertaker 3. In februari is het zover. "In het derde deel van Undertaker is Jonas Crow, de teruggetrokken doordgraver uit het Wilde Westen, niet langer alleen. Hij krijgt gezelschap van Lin en Rose, een knappe Engelse. Kunnen zij voor een vleugje zachtheid zorgen in zijn harde bestaan? Niet lang, zoveel is zeker! Een oude kolonel waarschuwt hem dat 'de Oger van Sutter Camp' gesignaleerd is. Zijn troebel verleden uit de Burgeroorlog speelt weer op en Jonas begint met zijn 'bende' aan een klopjacht, op de man en op zijn eigen demonen uit het verleden..."


Vooruitblik Dupuis
22/10
TOP
Guust box
Toen Humo eerder dit jaar een verzamelactie aankondigde waarbij je elke week een hardcoveralbum van Guust bij het weekblad kon kopen, waren we dolenthousiast. We hadden de Franse versie al in huis en roemden de kwaliteiten over de uitvoering: grote hardcovers, linnen rug, interessante achtergrondpagina's en heel wat illustraties van André Franquin die in portfoliopagina's zijn gepresenteerd, bovendien allemaal mooi gelay-out. In werkelijkheid kregen we het deksel op de neus want het ging om kleinere hardcovers en niets van al het bovenvermelde. Het laatste album paste niet eens in het kartonnen omhulsel dat voor verzamelbox moest doorgaan. Maar goedkoop waren de albums wel, ze kostten zelfs minder dan de gewone softcovers! Wie de actie heeft gemist, krijgt in maart een herkansing want dan zijn ze ook gewoon in de stripwinkel verkrijgbaar tegen 95 euro voor alle negentien delen.

De naam Franquin blijven we ook associëren met Robbedoes en Kwabbernoot. In februari verschijnt een nieuw album van die reeks, 't is te zeggen in de nevencollectie Robbedoes door... Deel 11 is het werk van Olivier Schwartz en Yann en is het slot van hun trilogie die zich tijdens en net na de Tweede Wereldoorlog afspeelt. Een cover is er nog niet, maar hieronder vind je toch al de eerste plaat in zwart-wit.
"Brussel, 1946. De hoofdstad kreunt onder een meedogenloze hittegolf en de naweeën van de oorlog. Over de daken vlucht een luipaardvrouw, achternagezeten door twee sinistere robots die eruitzien als reuzenpygmeeën. De vrouw glipt het Moustic Hotel binnen via een dakvenster, recht in de kamer van kolonel Van Praag, een opvliegende oudkolonist. Ze wordt gered uit de handen van de driftkikker door een haast onherkenbare Robbedoes, die aan de drank is geraakt nadat zijn liefde voor Audrey onmogelijk blijkt te zijn. Voor de piccolo werkt de ontmoeting met de luipaardvrouw als een soort elektroschoktherapie. Het is het startschot voor een spannend (semi-)Afrikaans avontuur waarin gezocht wordt naar het verdwenen beeldje van een Afrikaanse stam."
Buck Danny buitenreeks 1
De Rode Baron 2
Bovenop de reeks Buck Danny en de spin-off Buck Danny "Classic" komt er in maart een eerste buitenreeksalbum uit. Het album De Blackbirds (met een cool vliegtuigtype) is in feite een voltooiing van De Zwarte Vogels, een oud verhaal van Buck Danny-medebedenker Jean-Michel Charlier. Bij zijn overlijden in 1989 waren er zestien afgewerkte pagina's die Francis Bergèse had getekend. 28 jaar later verschijnt het complete album alsnog. Fréderic Zumbiehl en Fréderic Marniquet hebben Charliers verhaal afgewerkt en ook Bergèse werd na een lange onderhandelingsfase bereid gevonden om het te tekenen. Het is het eerste deel van een tweeluik met de volgende inhoud: "Buck, Sonny en Tumbler worden gedeporteerd naar de luchtmachtbasis van Kadena in Japan om levensgevaarlijke spionagemissies uit te voeren op het noordoostelijke deel van de Sovjet-Unie. Ze vliegen met het spionagevliegtuig U2, dat net zoals het beroemde verkenningsvliegtuig Blackbird vliegt aan een hypersonische snelheid van mach 3. Maar de Russen bedachten een geheim wapen dat de loop van de geschiedenis kan veranderen..." In 2017 is het zeventig jaar geleden dat Buck Danny voor het eerst op papier vloog.

Van die andere luchtvaartreeks De Rode Baron verschijnt het tweede deel van de trilogie. De reeks is al internationaal opgepikt. Op vakantie in Barcelona zagen we de Brugse Halletoren op de cover van deel 1 namelijk ook als een Spaanse vertaling liggen in een van de vele, vele stripwinkels in de Catalaanse stad.


Dad 3
Magic 7 3
Dad is ongetwijfeld een van de beste nieuwe gagstrips van het moment. In deel 3 meer van hetzelfde: "Dad, de werkloze acteur en fulltime vader, accepteert met tegenzin de nieuwe vrouwelijke aanwezig in zijn appartement. Hij heeft meer dan zijn handen vol aan de grillen van zijn oudste dochter Pandora, de jongens die zijn tienerdochter Oona het hof maken, het speelgoed van Roxanne dat overal verspreid ligt en de uitstapjes naar de speeltuin met zijn jongste dochter, Babette. Als dan ook nog de moeder van zijn tweede dochter voor een paar dagen komt logeren, kan dat weleens teveel worden voor Dad. Zeker omdat de flamboyante actrice Rose niet van de rustigste is... Maar ondanks alle verhalen van de volwassenen, één ding is zeker: bij Dad thuis is er altijd tijd voor een lach, een crisis, een maaltijd, een schooluitstapje, vriendinnen en liefjes."

Dupuis lanceerde Magic 7 door de eerste twee delen aan een aantrekkelijke, lagere prijs te lanceren. "In deel 3 heeft Leo maar één doel voor ogen: de zevende magiër vinden! Dankzij Alice, de helderziende, weet Leo dat hij op zoek is naar iemand die hij ooit al ontmoet heeft en die waarschijnlijk hetzelfde teken draagt als Leo en de andere vijf magiërs. Sterker nog, volgens de voorspelling van Alice zal een van hen de tovenaar volgende woensdag ontmoeten. Het is een race tegen de klok wanneer de stad geteisterd wordt door een afschuwelijk gigantisch beest dat de stad en alles in zijn weg vernietigd... En de Magic 7 kunnen niets doen tenzij ze voltallig zijn."


Vooruitblik Glénat
22/10
TOP
De Schakelaar integraal 1
Kijk eens aan. Het Franse Glénat gaf de voorbije jaren heel wat verhalen van Milo Manara uit in mooie integrales. Die verschijnen vanaf volgend jaar ook in het Nederlands. Er wordt begonnen met het erotische De Schakelaar waar trouwens ook — we hebben ons erin verdiept — een tekenfilm en een film van bestaat. "Milo Manara is de koning van de erotiek. Zijn tekenwerk is adembenemend en ondertussen wereldberoemd. Hij wordt gezien als een van de auteurs die de strip verhief tot de negende kunst. De Schakelaar is een van zijn meest iconische erotische reeksen. De vier delen worden nu in twee integrales gebundeld. Claudia is een knappe, jonge vrouw. Helaas is ze frigide. Het woord seks alleen al laat haar rillen van afschuw. Dokter Fez plant, zonder dat Claudia het weet, een piepklein ontvangertje in haar hoofd. Eén klik met de schakelaar en Claudia verandert in een sensuele vamp. Vanaf dat moment is de arme Claudia in zijn macht. Op de meest onverwachte ogenblikken schakelt de wellustige dokter het zendertje in waardoor de verbaasde Claudia steeds weer super opgewonden wordt."

Glénat is er ook al vlug met de tweede en laatste integrale van De Meesters van de Gerst met daarin de delen 5 tot 7 en het 'gouden' album De Steenforts dat lange tijd moeilijk te vinden was. Lees hier een bespreking van de eerste integrale.


Grootse Romans Gestript
Shadow Banking 3
Bij De Morgen liep een verzamelactie waarbij je negen verstripte romanklassiekers kon kopen. In januari zijn ze ook in stripwinkels te koop. Het gaat om adaptaties van Reis om de Wereld in 80 Dagen, Jungle Book, Oliver Twist, De Klokkenluider van de Notre Dame, Schateiland, Don Quijote de la Mancha, De Odyssee, Madame Bovary en Robinson Crusoë.

Shadow Banking 3 blijft de achtergrond van de financiële crisis uit 2008 verder uit de doeken doen, maar dan als een meeslepende financiële thriller met fictieve hoofdpersonages die ons deze keer leiden naar Griekenand. Van de reeks zijn vijf delen voorzien.


Vooruitblik Le Lombard
22/10
TOP
Duke 1
Er verschijnen veel albums van Hermann in de komende maanden. Daar hebben we het al genoeg over gehad. Zijn nieuwe westernreeks Duke start in maart bij Le Lombard. Het album op scenario van Yves H. verschijnt in zowel softcover als hardcover. Op bovenstaande illustratie moet nog de reeksnaam en de titel (Modder en Bloed) van het eerste deel komen. En dit is de korte inhoud: "Duke Finch is hulpsheriff. Samen met zijn baas, de (omkoopbare) marshall Sharp, zit hij een misdadiger op de hielen: McCaulky. Die heeft, in opdracht van de mijneigenaar, Mr Mullins, de vrouw en het kind van een mijnwerker vermoord die goud zou hebben gestolen. Maar ook de andere mijnwerkers hebben het gemunt op McCaulky, die zich verschanst heeft in een bordeel. Als de beschuldigde mijnwerker, stomdronken en gek van verdriet, zelfmoord pleegt, is het hek helemaal van de dam..."


De Nieuwe Avonturen van Clifton 1
Sisco 10
Na De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers en De Nieuwe Avonturen van Bob Morane probeert Le Lombard in het Nederlands hetzelfde trucje toe te passen door het comebackalbum van Turk en Zidrou (dat in het Frans gewoon deel 22 was) als De Nieuwe Avonturen van Clifton te lanceren. Dan doen we maar alsof de nooit vertaalde delen 20 en 21, allebei getekend door Michel Rodrigue, niet bestaan. Maar er is misschien een lichtpuntje. We vernamen dat er interesse is voor de Nederlandstalige uitgave van de integrale reeks die Le Lombard in 2011 in zes delen uitgaf. Daarin stonden alle toen 21 albums opgenomen, telkens met een achtergronddossier. Helaas negeerde de uitgeverij heel wat oude kortverhalen uit bijvoorbeeld Super Kuifje.
Nu goed, het nieuwe verhaal Spookrijders onder Invloed kreeg in het Frans goeie kritieken, dus we kunnen ons wellicht aan meer albums van het nieuwe duo verwachten. Turk tekende de reeks tussen 1969 en 1983 op scenario van Bob de Groot. Deze laatste liet inmiddels ook Turks andere reeks Leonardo over aan Zidrou. Het nieuwe Clifton-verhaal: "Schande in het Verenigd Koninkrijk! Om een mysterieuze reden beginnen meer en meer automobilisten rechts te rijden in het verkeer, net zoals de vulgaire Fransen! Uiteraard leidt dat tot ongelukken op de baan. Is er een complot? Enkel Kolonel Clifton is in staat het raadsel op te lossen. De grote terugkeer van de meest Britse detective uit de stripwereld!"

Met Sisco 10: Maori Blues wordt het vijfde vijfluik afgerond.


Het Rijk 1
Van Het Rijk 1 is er nog geen cover beschikbaar, maar op het internet circuleren al heel wat overtuigende prenten en platen en zelfs filmpjes (zie hieronder) waarin je Olivier G. Boiscommun ziet schilderen met aquarel. Het is een dierenreeks die toch zeker grafisch de vergelijking met Blacksad met geheven hoofd kan doorstaan. Sylvain Runberg bedacht het volgende verhaal: "Een leeuw, een jachtluipaard, een bok. Een trio huursoldaten dat verbonden is door een universele waarheid: Eendracht maakt macht. Zeker wanneer de wereld waarin ze moeten overleven nog nooit zo gevaarlijk geweest is. Ze leven namelijk in een tijdperk waarin er van de mensheid enkel maar ruïnes en natuurrampen overblijven." Er zijn voorlopig twee delen gepland.Exclusief pakket Romain Hugault nóg exclusiever
22/10
TOP
Romain Hugault
Eind november zouden twee verschillende pakketten verschijnen met albums en speciale goodies van Romain Hugault naar aanleiding van Angel Wings 3. Silvester meldde ons dat het gewone verzamelaarspakket vervalt en het exclusief pakket nóg wat exclusiever wordt. Dit pakket bevat het hardcoveralbum Angel Wings 3, het hardcoveralbum Pin-Up Wings 4, een door Romain Hugault gesigneerde ex-libris met een zonnebadende Angela McCloud en als kers op de taart een reeks van vier displays met Angela in diverse stadia van ontbinding, euh, ontkleding. Het geheel kost je 49,95 euro. Bestel het bij je stripspeciaalzaak want we vermoeden dat het snel zal uitgeput raken.


José Luis Munuera maakt Robbedoes-one-shot
19/10
TOP
Zwendel
Vier albums lang, tussen 2004 en 2008, kregen José Luis Munuera en Jean David Morvan de kans om de reeks Robbedoes en Kwabbernoot de eenentwintigste eeuw binnen te loodsen. Dat deden ze met een flinke injectie sf-technologie, heel veel actie en een dynamiek die nog het meest tegen manga's aanleunde. Maar het avontuur mocht niet blijven duren. Vooral Morvan kreeg heel veel kritiek te slikken. Munuera krijgt momenteel een herkansing. Hij werkt namelijk aan een one-shot van Robbedoes en Kwabbernoot rond het personage Zwendel. Daar vertelt hij enkel het volgende over: "Ik schep er veel plezier in om die slechterik te laten evolueren".

Munuera tekende na zijn Robbedoes-doortocht een fel gesmaakt one-shot (Het Teken van de Maan) en een tweeluik (Fraternity), voor een meer volwassen publiek tot hij in 2014 het zelfgeschreven De Campbells lanceerde, een flamboyante jeugdreeks die in Spirou debuteerde. Dat maakte hij als afwissseling met de duistere sprookjesreeks Betoveringen op scenario van Jean Dufaux. De Campbells loopt op zijn einde, er moet nog één album verschijnen, dus er is ruimte voor nieuwe projecten. Bij Dark Dragon Books verscheen vorige week nog de vertaling van het laatste album van de kolderstrip Walter de Wolf. In november verschijnt een kortverhaal van De Blauwbloezen in het speciale hommagealbum dat tegelijk met deel 60 verschijnt.


Vooruitblik Kuifje in het Land van de Sovjets
19/10
TOP
Kuifje in het Land van de Sovjets
In januari verschijnt een ingekleurde versie van het allereerste Kuifje-verhaal Kuifje in het Land van de Sovjets. Dat nieuws kondigden we vorige maand al aan. Inmiddels is ook de cover prijsgegeven. Het gedrocht zie je hierboven afgebeeld. En daar hoort de nodige uitleg bij die je in onderstaand persbericht kan lezen.

"Ter gelegenheid van de opening van de Frankfurter Buchmesse hebben uitgeverij Casterman en Moulinsart besloten de cover van de ingekleurde versie van Kuifje in het Land van de Sovjets te onthullen.
De uitgevers hebben gekozen voor een beeld dat symbolisch is voor de actie uit dit allereerste verhaal van de reeks. Het personage rijdt in een open auto en wordt achternagezeten door een vliegtuig. Het was in deze tekening dat Hergé voor het eerst de iconische kuif van onze held vormgaf.
Deze dynamische tekening, de lijnvoering en de stilering ervan zetten al meteen de toon van de stijl die later zo herkenbaar zal zijn in de avonturen van Kuifje.
Kuifje in het Land van de SovjetsHergés allereerste verhaal dat hij tekende toen hij eenentwintig was — is het enige album van de jonge held dat nooit werd ingekleurd. Deze nieuwe versie laat de tekeningen dan ook helemaal openbloeien."


dBD-special over Blake en Mortimer
19/10
TOP
dBD HS18
Dankzij abonnementen op de Franse stripbladen Casemate en dBD kunnen we je regelmatig gloeiend heet stripnieuws brengen want hoewel beide bladen slechts maandelijks op papier verschijnen, staan er primeurtjes in te lezen die daarna pas op het internet circuleren. dBD brengt af en toe ook specials uit, laatst nog over het polargenre met een cover van Enrico Marini (lees er hier meer over). In november wijdt het een compleet buitenreeksnummer aan de reeks Blake en Mortimer waarvan in december een nieuw album van André Juillard en Yves Sente verschijnt.

De redactie schreef een heleboel artikels en dossiers bij elkaar over een van de best verkopende stripseries in Europa en strikte tekenaars, scenaristen en uitgevers voor een reeks interviews. dBD belooft ook onuitgegeven tekeningen, schetsen en hommages van andere tekenaars te publiceren. Ook het Nederlandse tekenteam Peter Van Dongen en Teun Berserik, dat op scenario van Sente aan een tweeluik werkt, krijgt de nodige aandacht. Bovenstaande cover is nog een proefcover.


Beslis mee over de YIEHA Young Talent Award
19/10
TOP
Yieha
YIEHA, het digitale platform van Standaard Uitgeverij en uitgeversgroep Ballon Media, lanceerde enkele maanden geleden een wedstrijd voor jong en nieuw talent. Een uitgebreide vakjury buigt zich momenteel over de longlist van twintig deelnemers, maar ook jij kan meestemmen. Surf naar www.yieha.be/youngtalentaward. Hieronder vind je het persbericht.

Nieuw talent krijgt kansen op publicatie
"Dat er in de Lage Landen enorm veel striptalent huist, is wereldwijd bekend en erkend. Onze grote striphelden verkochten miljoenen exemplaren in alle continenten, hun makers zijn iconen! Heel wat van die Belgische en Nederlandse grote namen vind je op het digitale strip-platform YIEHA. Maar met YIEHA gaan we ook op zoek naar nieuwe namen, nieuw striptalent. Daarom creëerden we in samenwerking met het Belgisch Stripcentrum de YIEHA YOUNG TALENT AWARD. Enkel werk dat nooit eerder werd gepubliceerd komt in aanmerking.
Jo Nachtergaele
van YIEHA: 'YIEHA bestaat intussen één jaar en steeds meer stripliefhebbers ontdekken de fun van het digitale lezen. Om onze eerste verjaardag te vieren wilden we de nadruk leggen op een van onze grote troeven: op YIEHA vind je strips die je nergens anders kan lezen; dat kunnen klassiekers zijn die je in geen enkele winkel nog kan vinden, of nieuw en onbekend werk dat simpelweg nog nooit gepubliceerd raakte'.
De YIEHA Young Talent Award werd kort voor de zomer gelanceerd en gaat nu zijn finale fase in. De winnaar krijgt een digitale publicatie en een prijs van 2.500euro.

Gevestigde waarden kiezen nieuwe namen
De afgelopen maanden kreeg YIEHA tientallen inzendingen van gepassioneerde maar onbekende stripmakers die hun kans willen wagen. Een twintigtal daarvan haalden de shortlist. Die shortlist wordt nu voorgelegd aan een vakjury, met een groot hart voor strips: Merho, Nix, Jan Bosschaert, Martin Lodewijk, Alexis Dragonetti, Johan De Smedt, Pieter De Schauwer, Eline De Munck en Bart Peeters.

Alle stripliefhebbers stemmen mee!
Het oordeel van de vakjury telt slechts voor 50%. De andere 50% ligt in handen van de Vlaamse en Nederlandse stripliefhebbers die hun stem uitbrengen op www.yieha.be/youngtalentaward.
Pieter De Schauwer van YIEHA: 'Wie van strips houdt zal met genoegen onze twintig inzendingen ontdekken, stuk voor stuk verfrissend en kwalitatief. Bovendien krijgt iedereen die zijn of haar stem uitbrengt een gratis digitale strip cadeau, te kiezen uit onze YIEHA-catalogus van meer dan 1.500 albums'.
Stemmen kan tot 24 oktober 2016. De winnaar wordt bekend gemaakt in de week voor de boekenbeurs."


Vooruitblik Daedalus
15/10
TOP
USA über Alles 1
Wunderwaffen 6
Het was nog wachten op aankondigingen van Daedalus om stevig gewapend het eindejaarsoffensief aan te vallen. Niet veel verrassingen, wel veel vervolgen van lopende reeksen en een paar nieuwigheden in het zog van reeksen die de uitgeverij uit Limburg al publiceert. In december is er ook de elfde bundeling van De Onthoofde Arenden met daarin de delen 21 en 22 die in het voorjaar van 2017 als twee afzonderlijke softcoveralbums verschijnen.

Dan hebben we het met name over USA über Alles, de start van een trilogie naar het voorbeeld van Wunderwaffen waarvan deel 6 verschijnt. Beide reeksen zijn door Maza getekend, het nieuwe USA über Alles, eveneens een uchronie met de luchtvaartwedloop tijdens en net na de Tweede Wereldoorlog, is van de hand van Jean-Pierre Pécau. Ook deze reeks verschijnt eerst in een gelimiteerde hardcover voor er een softcover verschijnt in de maand erna.
"De Anglo-Amerikaanse strijdkrachten hebben een vredesbestand gesloten met de Duitsers na een complot tegen Hitler, maar aan het Oostfront woedt de strijd verder. Met de steun van Amerika binden de Duitsers de strijd aan met de troepen van Stalin die weigert de wapens neer te leggen. In Frankrijk, dat onder Amerikaans protectoraat staat, lijkt men de oorlog zo snel mogelijk te willen vergeten, ook al staat het land op het punt opnieuw te worden onderworpen. Ditmaal door de Amerikanen welteverstaan... Frankrijk, 1947. Nicolas Charlier, een van Frankrijks beste piloten verschijnt terug op het toneel nadat hij kon ontsnappen uit een bolwerk van de sovjets. Zijn vroegere werkgever, de vliegtuigbouwer Marcel Dassault, wil hem betrekken bij de ontwikkeling van een nieuw type Amerikaanse bommenwerper, die in het grootste geheim wordt gebouwd."

Wunderwaffen 6: Het Antarcticaspectrum heeft de volgende inhoud: "1946, na de verrassende mislukking van de landing op 6 juni 1944 richten de speciale vliegtuigen van de nazi's een ware slachting aan onder de geallieerde luchtmacht. In een meedogenloze race tegen de tijd brengen de Cargo-U-Boote het Wunderwaffensquadron van Murnau naar de basis van Neuschwabenland, terwijl er een aanval door de Engels-Franse marineluchtvaart dreigt. Tezelfdertijd wordt het mysterie van het metalen ding onder het Antarctische ijs alleen maar groter. De interesse van de Ahnenerbe is gewekt, net zoals die van Himmler in hoogsteigen
persoon."


Moeder Oorlog 5
14-18 5
Moeder Oorlog: Kronieken hadden we al eens aangekondigd, maar de effectieve verschijning ervan liet op zich wachten. Nu is er de nieuwe aankondiging als deel 5 en als sluitstuk van de vierdelige reeks. "Dit laatste deel is geen voortzetting van het verhaal, maar een uiteenzetting van de waargebeurde verhalen die Moeder Oorlog hebben gevormd. Kris en Maël brengen in dit boek hulde aan al degene die gestreden hebben in de Eerste Wereldoorlog, en in de eerste plaats aan degene die literaire of visuele sporen daarvan nagelaten hebben. In dit boek kom je erachter wie Charles Péguy, Louis Barthas en Vera Brittain waren... Uit de meer dan driehonderdvijftig waargebeurde verhalen die Kris inspireerden voor Moeder Oorlog, selecteerde hij er zeven, die weergegeven worden door verschillende tekenaars, onder wie Maël, Vincent Bailly, Hardoc en Damien Cuvillier."

Ook 14-18 speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog. Met deel 5 zitten we op de helft van de reeks. We waren laatst nog vol lof over deel 4. We zijn inmiddels opgeschoten tot februari 1916 en dat is geen achertje. "Februari 1916 brengt het begin van de Slag bij Verdun, een van de dodelijkste van de Groote Oorlog. Een stortvloed van granaten stort neer op onze helden. Ze zullen niet meer allemaal rechtstaan."


Frontlinies 3
Jacky Ickx 1
Van de Eerste naar de Tweede Wereldoorlog want daar komt deel 3 van Frontlinies er al aan. Elk verhaal is een afgerond verhaal (zie ook deze bespreking van deel en 2) dat zich telkens in een andere periode en op een andere plaats afspeelt. Deel 3 situeren Bane en Jean-Pierre Pécau in de herfst van 1941 in de Libische woestijn. "De Engelsen leveren al maanden slag met de Italianen in Libië, maar alles dreigt te kantelen met de komst van het Afrikakorps. Yates, die deel uitmaakt van de Long Range Desert Group, de beruchte woestijnschorpioenen, is belast met de vernietiging van de Duitse vliegvelden. Als hij terugkeert van zo'n operatie, krijgt hij orders om de colonne van Leclerc te vervoegen. Toevallig loopt hij bij de Vrije Fransen Milou tegen het lijf. De twee eenheden krijgen de opdracht om een Italiaans HK aan te vallen."

Tekenaar Jean-Marc Krings heeft diverse hete ijzers in het vuur zitten. Over een ervan zal de hele Vlaamse pers het nog hebben. Maar we stellen vooreerst het tweeluik Jacky Ickx aan je voor in de collectie Plankgas. Op scenario van Vincent Dugomier maakt hij een autobiografische strip van de beste Belgische Formule 1-piloot. "Als zoon van een sportjournalist en broer van de jongste vliegtuigpiloot ter wereld, laat Jacky Ickx al snel blijken dat hij benzine door zijn aderen heeft stromen. Op zijn zestiende neemt hij al deel aan autoraces en laat hij al talent zien dat hem in de toekomst op elk type circuit onoverwinnelijk zal maken. Vanaf 1967 treedt hij aan in de F1 waar hij op de Nürburgring zelfs betere tijden laat optekenen dan de F1, ondanks het feit dat zijn wagen minder vermogen heeft. Enkele jaren later zal hij zich in de mythische 24 uren van Le Mans definitief de legende in rijden." Dugomier is niet de bekendste scenarist, maar hij is toch al sinds eind jaren 1980 actief voor diverse tekenaars. In 1992 hielp hij zelfs Peyo voor het eerste Steven Sterk-verhaal Overval op het Witte Doek na de zeven albums bij Dupuis. Andere reeksen zijn Muriël en Schroefje, een album van Marsupilami en De Duivels van Alexia.


Elfen 10
Dwergen 3
Ook de conceptreeksen Elfen en Dwergen zetten hun opmars verder. In het Frans hebben de reeksen respectievelijk al de delen 15 en 5 bereikt.

Elfen 10: "Gaw'yn woont niet langer in de citadel van Slurce, de plek waar hij opgeleid werd om zoals elke Zwarte Elf een meedogenloze killer te worden. Zijn eerste opdracht is het uitmoorden van de familie Su Glemantes die de troon in de stad Scarande zal erven. Gaw'yn slaagt erin om als leermeester aan de slag te gaan bij het gezin en bedenkt een ingenieuze valstrik om zich van hen te ontdoen. Nochtans zal alles niet volgens plan verlopen. De aanwezigheid van de bevallige Dyfeline brengt hem immers sterker in de war dan hij zich had kunnen voorstellen. Die gevoelens zijn in tegenspraak met zijn aard. Is hij echt zo zwart als hij dacht?"

Dwergen 3: "Een gouden kubus, beschreven met geheime tekens, is opgedolven uit de ingewanden van een verstevigde vesting in het zuiden. Het artefact, daterend uit een ver verleden, trekt in hoge mate de aandacht van de meesters van de Orde van de Tempel, die terstond een groep mensen verzamelen om ter plaatse de zaak te onderzoeken. Maar het kwaad laat zich al gelden door de meest donkere kanten van de dwergen bloot te leggen."


Samoerai 10
De Horla
In Samoerai 10 neemt Takeo het meisje Ririko onder zijn vleugels. Sinds haar ouders werden geëxecuteerd, doet ze mee aan talloze toernooien om zich verder te bekwamen in het zwaardvechten. Onze samoerai beslist om haar te helpen en haar verder op te leiden. Ondertussen pakt hij er ook nog het onderzoek bij naar de moord op een rijke handelaar en de verdwijning van een beeldje met een grote waarde. Dat alles terwijl een mysterieuze en dichterlijke moordenaar zijn uur afwacht. Vanaf dit tiende deel krijgt tekenaar Frédéric Genêt de hulp van Cristina Mormille voor de tekeningen. Deze tekenares gaf hij zelf al een duwtje in de rug door haar de spin-off Samoerai Legenden toe te vertrouwen. Je kent haar misschien ook van het westerntweeluik Western Valley, ook al op scenario van Jean-François Di Giorgio.

Tot slot is er De Horla, een verstripping van de roman van Guy de Maupassant door Guillaume Sorel (Hotel Particulier, Typhaon, De Laatste Dagen van Stefan Zweig). Het is een prachtig geschilderd one-shot van 64 pagina's. "De verteller leidt een rustig leven in zijn huis aan de rand van de Seine wanneer er vreemde dingen beginnen te gebeuren. Iemand drinkt aan de waterkruik op zijn nachtkastje, objecten verdwijnen of breken, een bloem wordt opgepikt door een onzichtbare hand... Beetje bij beetje ontdekt de verteller met zekerheid dat er een bovennatuurlijk wezen in het huis rondwaart. Erger nog: het wezen, de Horla genoemd, heeft hem in zijn macht... De Horla of de man, een van beide moet wijken. De Horla is een van de fantasierijke verhalen geschreven door de Maupassant aan het einde van zijn leven, toen hij afgedwaald was in zijn waanzin. Het verhaal werkt de lezer op de zenuwen, en gaat in op hedendaagse thema's als angsten en depressie."


Investeer mee in Frank Pés eigen zoo
15/10
TOP
Animalium
Nu zijn Robbedoes-one-shot is afgelopen (de vertaling verschijnt in november) en hij nog even tijd heeft voor hij met Zidrou een comeback lanceert van een klassieke, bekende reeks (meer details zijn er helaas niet) investeert Frank Pé weer tijd in zijn oude droom: een eigen, moderne dierentuin met extra aandacht voor de tekenkunst. Via het crowdfundingplatform Ulule kan je nu ook zelf bijdragen aan de oprichting van Franks grootse wens, L'Animalium, dat in Andenne nabij Namen, moet komen.

Er is 28.000 euro nodig voor de uitwerking van Frans businessplan en op het moment van schrijven is er al 19% aan fondsen verworven. Voor 5 euro ontvang je een bedankinkje, maar de return en de exlusiviteit loopt aardig op naarmate je meer euro's over hebt. Voor 40 euro krijg je bijvoorbeeld al een gesigneerde poster, voor 50 euro een niet in de handel te verkrijgen boek over de genese van het project, genummerd en gesigneerd door Frank Pé. 120 euro kan je al niet meer investeren want bovenop al het vorige krijg je ook een originele tekening. Voor 1.000 euro krijg je een origineel dierenfresco van 1 x 1,2 meter (oplage: amper vijf exemplaren). Voor 2.500 euro — en hier houdt het wel op — ontvangen twee investeerders een uniek schilderij van 2,4 x 1,2 meter.

Animalium

Mocht dit project meer opbrengen dan het minimumbdrag, zijn er ook al bijkomende plannen om Frank nog meer te steunen. Voor 60.000 euro kan hij zich omringen met de beste experts, alle kosten dekken, een extra boek maken en grotere investeerders aantrekken.


Torpedo knalt weer dankzij Uitgeverij HUM!
12/10
TOP
Torpedo
In 2011 bespraken we voor onze rubriek Klare Taal de integrale van Torpedo, een van onze all time favourites, die in het Frans bij Vents d'Ouest verscheen. Van deze reeks van het Spaanse duo Jordi Bernet en Enrique Sanchez Abuli verschenen in 1986 en 1987 twee albums bij Dendros in de collectie Titanic naar het stripmaandblad waarin Torpedo 1936 (zoals de reeks eigenlijk voluit heet) werd voorgepubliceerd. Nu is Uitgeverij HUM! (bekend van Philemon, Beeldschoon en straks ook Mooi Duister) op het heuglijke idee gekomen om Torpedo te herlanceren en meteen ook integraal uit te geven in vijf kloeke hardcovers. In die integrales zullen de meer dan zeshonderd pagina's van de zwartgallige reeks gebundeld worden, in zwart-wit, telkens aangevuld met een dossier en extra artwork tegen 19,95 euro per album. Volgens de voorlopige planning zullen de eerste twee integrales in 2017 verschenen, de eerste in het voorjaar.

Daar blijft het dan nog niet bij, want samen met de eerste integrale zal Uitgeverij HUM! ook een dubbeldikke Tex Willer Classics publiceren die is getekend door Bernet. Uitgeverij HUM! maakte ons vervolgens ook nog nieuwsgierig naar een mededeling van de makers van Torpedo die later dit jaar bekend wordt gemaakt. Een comeback? Een film? Een nieuwe reeks? We hebben er voorlopig het raden naar.

Torpedo


60 jaar Guust Flater in 2017 en een expo vanaf december in het Centre Pompidou
12/10
TOP
GastonIn februari 2017 wordt Guust Flater zestig jaar. Het weekblad Spirou bereidt zich daar nu al op voor door aan te kondigen dat er volgend jaar in elk nummer een hommage zal verschijnen. Wekelijks zal een andere tekenaar een gag van Guust tekenen. Er komt ook een kalender en een speciaal Guust-nummer. Toevallig verscheen in het jongste nummer van het Nederlandse StripGlossy ook een hommage aan Guust, getekend door Kim Duchateau.

Een aanloopje naar de verjaardag wordt vanaf 7 december genomen in het Centre Pompidou in Parijs waar tot 10 april 2017 een grote expo over Guust te bezoeken zal zijn. In december verschijnt bij Dupuis de Franstalige catalogus die bij de expo hoort. Dat wordt een uitgave van 192 pagina's tegen 30 euro met een blikje achter de schermen van het werk van André Franquin met heel veel reproducties van hoge kwaliteit, documenten en foto's uit archieven en originele tekeningen die telkens voorzien zijn van citaten uit interviews en commentaren.

In Parijs loopt momenteel een andere grote expo over een Belgisch stripmonument. Nog tot 15 januari besteedt het Grand Palais uitgebreid aandacht aan Hergé. Het is de grootste tentoonstelling ooit over Hergé.


Pierre Tchernia overleden
12/10
TOP
Pierre TcherniaOp 8 oktober overleed de Franse tv- en filmmaker Pierre Tcherniakowski alias Pierre Tchernia alias "Monsieur Cinéma" op 88-jarige leeftijd. De kans dat je weet hoe hij eruit ziet, is immens groot. Hij werd namelijk diverse keren gekarikaturiseerd in de reeks Asterix van zijn goede vrienden Albert Uderzo en René Goscinny met wie hij ook samenwerkte voor de tekenfilms van Asterix en Lucky Luke.

In 1949 werkte hij mee aan het allereerste Franse televisiejournaal. Vervolgens presenteerde en produceerde hij diverse tv-programma's waaronder L'Ami Public Numéro Un met fragmenten uit Disney-producties. In 1966 won hij een Gouden Roos op het festival van Montreux voor een komische documentaire als hommage aan de gebroeders Lumière (de mede-uitvinders van de film). Tchernia schreef het scenario samen met Jean Marsan en René Goscinny. Van 1967 tot 1980 presenteerde hij het filmprogramma Monsieur Cinéma nadat hij een eerste tv-kwis over cinema had gelanceerd. Verder becommentarieerde hij jarenlang het Eurovisiesongfestival voor de Franse tv en presenteerde meerdere keren de ceremonie-uitrekiking van het filmfestival van Cannes. In 2008 was hij het laatst te zien op tv.

Zijn filmcarrière als sczenarist, acteur, regisseur en producent startte in 1961 als scenarist voor de film La Belle Américaine met onder meer Louis de Funès in de cast. In 1972 schreef hij met Goscinny zijn eerste eigen film, de zwarte komedie Le Viager, die een kassucces werd. Voor de tekenfilms van Asterix was hij de verteller en hij hielp mee aan de regie. Zijn stem leende hij ook aan hoorspelen van Disney. Zijn relatie met de Amerikaanse studio was zodanig groot dat hij in 1979 in naam van Disney een ere-Mickey mocht uitreiken aan Hergé voor diens complete œuvre, een prijs die sinds 1967 niet meer was uitgereikt.

Tchernia werd verscheidene keren opgenomen in de hoogste Franse, culturele ordes. Van 1992 tot 2011 klom hij achtereenvolgens op van Chevalier over officer tot Commandeur in de orde van het Légion d'Honneur.


Onenigheid tussen Enrico Marini en Stephen Desberg leidt mogelijk naar twéé De Schorpioen-reeksen
08/10
TOP
De Schorpioen
Gisteren verscheen een raar berichtje op de Facebookpagina van Enrico Marini dat kort daarna weer verdween. Het ging om een mededeling over De Schorpioen, meerbepaald over de samenwerking tussen de tekenaar en scenarist Stephen Desberg die op springen staat. "Door meningsverschillen over het scenario hebben Desberg en ik beslist om onze samenwerking voor de reeks De Schorpioen te stoppen. De volgende Schorpioen wordt waarschijnlijk het laatste album dat we samen maken. In de toekomst vertellen we elk afzonderlijk avonturen over onze held met respect voor zijn wereldje. Het gaat om een 'gedeelde voogdij' van ons mooie 'kind'."

Zoals wij het begrijpen zou Marini zijn eigen verhalen van De Schorpioen vertellen en Stephen Desberg de zijne, logischerwijze met een andere tekenaar. Dat laatste komt niet helemaal uit de lucht vallen want er waren de voorbije jaren al wel meer gesprekken over mogelijke cyclussen en spin-offs met andere tekenaars. Toen was er ook al sprake van het einde van de hoofdreeks, maar in januari 2016 bleek dat hun mening over wat dat einde zou inhouden van elkaar afweek. Marini zinde op een dramatisch einde à la Shakespeare, zonder happy end. Desberg zag het anders, aldus Marini: "Goed, we proberen niet iedereen te vermoorden, maar voor mij is de Schorpioen een tragisch personage. Zijn vrijheid kent een prijs die hij zal betalen. De goedhartige Desberg zou nog in staat zijn hem een vrouw en een bende kinderen te geven! Het spijt me, maar dat wordt niet het geval. Leg al maar heel wat zakdoekjes klaar voor De Adelaars van Rome, maar houd ook enkele dozen achter de hand voor De Schorpioen."

Het is niet de eerste keer dat Marini onenigheid krijgt met een scenarist. Ook met Jean Dufaux rees er een probleem over hun reeks Aasgieren. Het leidde naar een ruzie wat een mogelijk vervolg van de reeks voorgoed uitsloot.

dBD HS 17In december verschijnt van Marini's hand het voorlaatste deel van De Adelaars van Rome waarin er heel wat bloed vergoten wordt. Er is ook nog de tweede cyclus van de western Ster van de Woestijn die Marini en Desberg samen schrijven voor tekenaar Hugues Labiano. In november verschijnt deel 3, het eerste deel van het tweede tweeluik, bij Dargaud.

Ondertussen werkt Marini verder aan een gloednieuw, eigen project: Polar, een detectivestrip met heel wat glamour als compensatie voor zijn Romeinse slachtpartijen. Hieronder vind je een illustratie. Een andere siert de cover van een speciaal nummer van het Franse infomagazine dBD met het polargenre als hoofdonderwerp. De inhoud bestaat uit interviews met en artikels over Philippe Berthet, Alain Dodier, Darwyn Cooke, Maurice Tillieux, Sylvain Runberg, Emmanuel Moynot, Naoki Urasawa, David Chauvel, Olivier Berlion en anderen. Heel wat andere auteurs (onder wie Jean Van Hamme, Rodolphe, Zidrou, Fabien Vehlmann, Tome,...) gaven antwoorden op wat voor hen een polar is. Een interessant overzicht van honderd polarklassiekers, een artikel over pulpblaadjes en nog wat extra's maken het nummer helemaal af.

Polar 2


Lanfeust Odyssey loopt op zijn einde
08/10
TOP
Lanfeust Odyssey 8
In november verschijnt Lanfeust Odyssey 8 alvast in het Frans bij Soleil. Uit het vorige album herinneren we ons nog dat Lanfeust bijna het laatste loodje legde door Lylth, die het gemunt heeft op de vernietiging van Troy. Lanfeust wordt gered door Cixi, maar Lylth rukt op aan het hoofd van een gigantische armada terwijl ze Troy blijft vernielen. Lanfeust zal haar opnieuw moeten confronteren. Hij krijgt hulp van huurlinge Tseu-Hi. Zij beloofde te waken over de Magohamoth, de bron van alle magie op de planeet Troy. Ondertussen biedt Cixi het hoofd aan Lanfeusts vier vrouwen.

Deel 8 luidt het einde in van de reeks Lanfeust Odyssey. Volgens de laatste berichten stopt de reeks na deel 10. In een interview gaf tekenaar Didier Tarquin te kennen dat hij al werkt aan een nieuw project om zijn toekomst na de reeks te verzekeren. Dat wordt een reeks die hij zelf zal tekenen en schrijven. Een contract is al getekend met Glénat en hij is klaar voor wat hij zelf "het tweede gedeelte van mijn carrière" noemt.

Over de verdere toekomst van Lanfeust in eventueel weer een nieuwe cyclus na Lanfeust van Troy, Lanfeust van de Sterren en Lanfeust Odyssey is er nog geen concreet nieuws. Wel de volgende situatie: "Er komt hoogstwaarschijnlijk nog wel een Lanfeust, maar hoe? Onder welke vorm? Daar praten we openlijk over met Arleston, die vraag is terecht. Ik heb zin om de weg open te leggen naar mogelijkheden met andere uitgevers, andere scenaristen. Of het over avonturenverhalen gaat of meer intimistisch? Dat is superbelangrijk voor me. Ik kan niet eeuwig Lanfeust maken... voor Lanfeust! Als ik plezier wil krijgen om er weer mee te werken, moet ik er plezier in krijgen om te vertrekken. Je waardeert je thuis het meest als je terugkomt na een reis!"


Twee concurrerende doodgravers
08/10
TOP
Undertaker 3
In februari 2015 verschen met veel bombarie en vervolgens met héél veel succes het eerste deel van Undertaker, in december 2015 gevolg door deel 2. Daartussenin publiceerden Julien en Frédéric Maffre het eerste deel van Stern bij dezelfde uitgeverij Dargaud, óók een reeks over een doodgraver in het Wilde Westen. Een jammerlijk toeval dat de makers van Stern noopte naar een verontschuldigend voorwoordje. Nochtans hebben beide reeksen weinig tot niets met elkaar te maken.

Maar de nieuwe albums zullen elkaar blijven achtervolgen. Onder het nodige voorbehoud verschijnt op 1 februari 2017 Undertaker 3 in vertaling. De datum voor het vervolg van Stern staat nog niet vast, maar die komt er toch ook al aan.

Stern 2


Vooruitblik Bollie & Billie 34
08/10
TOP
Bollie & BillieIn januari (onder voorbehoud) verschijnt de vertaling van Bollie & Billie 37. In het Nederlands is er een afwijkende nummering nadat Dupuis alle albums waar zij de rechten over hebben in het Frans heruitgaf in chronologische volgorde waardoor het de dikkere albums van 64 pagina's kon uitsmeren over enkele albums meer. In het Nederlands is het volgende album bijgevolg deel 34 in de reeks.

Belangrijker is dat dit het eerste album wordt van een compleet nieuw auteursteam. Jean Bastide is zoals eerder aangekondigd de nieuwe tekenaar van de gagreeks. Dat is een verrassende carrièreswitch want Bastide kennen we eigenlijk van de Samber-spin-off De Oorlog van de Sambers: Hugo & Iris, het tweeluik Notre Dame en zijn medewerking aan de fantasyromanverstripping Elric.
Christophe Cazenove zal voortaan de gags bedenken over het rosse jongetje en de cocker spaniël.

Cazenove heeft al een rits gagreeksen op zijn naam staan en houdt daarbij de vinger aan de pols van wat er leeft bij kinderen en jongeren. Denk maar aan Bff's, Kathy's Kat en niet in het minst aan de meidenstrip Sisters. In Diep in de Zee en Insecten gaat hij meer didactisch te werk.

Bastide en Cazenove volgen Laurent Verron op, de voormalige assistent van Bollie en Billie-bedenker Jean Roba. Na Roba's dood nam Verron de reeks over. Hij tekende zeven albums. Nu is het tijd voor iets anders. Momenteel legt hij zich toe op diverse projecten. Een ervan is het 'ware' verhaal van de jongen op wie de Franse tekenaar Rob-Vel zijn held Robbedoes baseerde. Yves Sente (XIII, Thorgal, Blake en Mortimer) schreef het verhaal.


Lire-special over Lucky Luke, een kookboek en een hotel
08/10
TOP
Lire
Lire
Na een gesmaakt nummer over André Franquin dit jaar (dat voor een keer ook vertaald werd), en in de voorbije jaren ook over Hergé, Kuifje, René Goscinny, Asterix, Corto Maltese en nog wat belangrijke reeksen en hun auteurs verschijnt op 13 oktober een nieuw speciaal nummer over een stripklassieker: Lucky Luke. Het nummer van 124 pagina's kost 7,99 euro. Er komt ook een hardcovereditie die besteld kan worden in boekwinkels en stripspeciaalzaken (ook in onze taalcontreien) met een andere cover die 11,90 euro kost. Die versie verschijnt op 4 november.

De inhoud van het nummer is niet mis: artikels over Morris en René Goscinny uiteraard en meer dan twintig pagina's met schetsen, zeldzame en onuitgegeven tekeningen. Het gaat om onder meer kortverhalen die in speciale nummers van het weekblad Robbedoes en Sprint verschenen of voor specifiieke doeleinden werden gemaakt (zoals deze strip voor een Franse film) zonder dat ze achteraf in album verschenen. In een overzicht werd ook het Nederlandse Lucky Lukestripinfomagazine Stripschrift genoemd dat in 1979 twee pagina's van het kortverhaal Paradise Gulch publiceerde. Ook de wederzijdse parodie van Morris en Jean Giraud die zich aan elkaars reeksen Lucky Luke en Blueberry vergrijpen, staat erin en verder de ongecensureerde pagina's met de dood van de Daltons in Vogelvrij (die later werden hertekend voor de albumuitgave), de drie pagina's van Lucky Luke contre Lucky Luke, die Morris al had gemaakt voor hij stierf, en een preview met de eerste vijf pagina's van Achdés in november te verschijnen abum op scenario van Jul.

In oktober verschijnt bij het Franse Editions Prisma ook nog een door de Daltons goedgekeurd kookboek van Lucky Luke. Daar staan meer dan vijftig toepasselijke recepten in. Het boek met goudopdruk op de cover wil ons doen geloven dat Lukes favoriete maaltijd aardappelen met spek is, maar op het menu staan ook tortilla's, citroentaart, cactussalade en snoepjes, allen met verwijzingen naar de verhalen van Lucky Luke. Een bijlage van zestien pagina's handelt over de making-of van de stripreeks. Dit boek kost 24,95 euro.

Tot slot kunnen we je ook nog nieuwsgierig maken naar vrijdag 14 oktober. Ballon Media stuurde naar de pers een hoefijzer met een uitnodiging om die dag naar het Crowne Plaza-hotel in Antwerpen af te zakken. Daar wordt een extra beurshal geopend tijdens de Antwerpse Boekenbeurs die op wandelafstand van de eigenlijk Boekenbeurs te bezoeken is. Een maand lang staat het hotel in het teken van de cowboy en daar zal niemand naast kunnen kijken. Meer details volgen.

Lucky Luke


Spin-offje van Krasse Knarren
08/10
TOP
Le Loup en SlipNee, dit jaar is er geen vierde deel meer te verwachten van Krasse Knarren, maar Dargaud publiceert in november in het Frans (er zijn geen vertaalplannen) wel het one-shotje Le Loup en Slip. Dit is een soort spin-off met daarin het verstripte poppenkastspel van Sophie en haar grootmoeder dat in Krasse Knarren deel 3 ter sprake kwam. Het scenario is van de hand van Wilfrid Lupano, maar het is jeugdboekenillustratrice Mayana Itoïz die de tekeningen en inkleuring voor haar rekening neemt in plaats van Paul Cauuet.

Het verhaaltje gaat over een wolf die het hele bos terroriseert. Iedereen leeft in angst om tussen de kaken van de wolf te verdwijnen. Tot op een dag de wolf in het bos opduikt, onherkenbaar. Hij jaagt de bosbewoners geen angst meer aan. Maar hoe kunnen ze leven zonder angst als de angst hun enige motor was?

Het gevalletje telt 36 pagina's en zal 9,99 euro kosten.


Vooruitblik Filip & Mathilde 1
05/10
TOP
Filip & Mathilde 1
Bij de titels die in november moeten verschijnen, voegt Ballon Comics nog snel het eerste deel van de gagreeks Filip & Mathilde van Charel Cambré toe. Dit is in feite geen nieuwe reeks, maar gewoon een nieuw album van de gagreeks die Cambré al jarenlang voor het weekblad Story maakt. Filip & Mathilde is de opvolger van Filip van België waarvan twee albums bij Strip2000 verschenen. Verdere albums van deze gagreeks zullen bijgevolg niet langer bij Strip2000 verschijnen. Vóór de echte Filip koning werd, verschenen er zes albums over zijn vader (de reeks Albert & Co) bij Glénat (deel 1-5) en Ballon Comics (deel 6) en de bundel De Dikke Albert bij Strip2000.

In november had trouwens ook het eerste deel moeten verschijnen van De Kronieken van Amoras, een nieuw hoofdstuk na de zesdelige reeks Amoras die hij op scenario van Marc Legendre tekent. Door een aanhoudend drukke periode is er met Standaard Uitgeverij afgesproken om dat eerste nieuwe album pas in 2017 te lanceren.


Franse najaarsintegrales
05/10
TOP
Verzamelaars van Franse integrales zullen dit najaar heel wat centjes moeten neertellen. We hebben twaalf verschillende uitgaven geselecteerd die in de komende maanden bij diverse uitgeverijen te verwachten zijn. Sommige zijn om ter dikst. We gaan er voorlopig vanuit dat ze niet in het Nederlands zullen verschijnen, op Blueberry en Tanguy en Laverdure na dan. Over enkele reeksen hadden we het al.


421
Blacksad
Blueberry
Een van de reeksen met aanslepende plannen om eindelijk als integrale uit te brengen, is de spionagereeks 421 van Eric Maltaite (Stomp) en Stephen Desberg die aanvankelijk begon als een parodie op James Bond, maar na verloop van tijd evolueerde naar een harde, realistische actiereeks. De eerste integrale bundelt de verhalen Het Wrak en de Miljoenen (verschenen in de collectie Debuut) en de delen 1 en 2, Koude Oorlog en Groetjes uit de 7de Hemel, aangevuld met twee kortverhalen. Deze integrale reeks wordt behandeld met het ondertussen gekende en geroemde aanzien waar Dupuis in excelleert. 200 pagina's, 20,50 euro, te verschijnen op 10 november bij Dupuis.

Vóór Juanjo Guarnido aan het tekenen van Blacksad begint, schildert hij heel wat voorstudies in aquarel om de juiste kleuren en sfeer te vinden. Die vonden al hun weg naar de bonuspagina's van luxes en integrales, onlangs ook nog in dit album. Over die voorbereidende aquarellen gaat het in veelvoud in L'Histoire des Aquarelles. 152 pagina's, 29,99 euro, te verschijnen op 18 november bij Dargaud.

We gooien er ook Blueberry tussen. In het Nederlands verschijnt de derde integrale 3 in december. Die maand ligt ook de vijfde Franse bundeling in de winkel met daarin de verhalen Vogelvrij Verklaard, Angel Face, Gebroken Neus en De Lange Mars. 216 pagina's, 29,99 euro, te verschijnen op 2 december bij Dargaud.


Chroniques Absurdes
Heer der Dolende Zielen
Lucky Luke
Tussen 1988 en 1993 gaf Arboris drie albums uit van Kronieken van de Onlogica door de Spaanse tekenaar Miguelanxo Prado. Dupuis gaf ze in 2004 en 2005 opnieuw uit met andere covers in de collectie Expresso, maar dat deed het enkel in het Frans. Alle kortverhalen met een absurde, grimmige, melancholische en altijd grappige inslag verschijnen nogmaals in één enkele integrale in de collectie Aire Libre (de Franse versie van Vrije Vlucht). 160 pagina's, 28 euro, te verschijnen op 2 december bij Dupuis.

Van Heer der Dolende Zielen, een prima, historisch gesitueerde reeks van Matthieu Bonhomme en Fabien Vehlmann, is het laatste deel nooit vertaald. Het steekt dan nogmaals dat er een Franse integrale komt van alle vijf albums. 280 pagina's, 39 euro, te verschijnen op 18 november bij Dargaud.

Van Lucky Luke verschenen in zowel het Frans als het Nederlands al heel wat integrale reeksen, maar tot nu toe geen enkele met grondige achtergronddossiers. De Franse samenstellers Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault kwamen ook terecht in Nederland waar Morris exclusief voor de weekbladen Pep en Eppo diverse covers tekende. Lees er hier meer over. De samenstellers hebben heel wat energie gestoken om het dossier te maken. Onuitgegeven documenten vullen de pagina's aan. Maar natuurlijk horen er ook strips in, en voor de eerste integrale worden dat de chronologisch in Robbedoes verschenen Arizona 1880, Dick Diggers Goudmijn, Lucky Luke en zijn Paard Jolly Jumper (twee gags), De Dubbelganger van Lucky Luke, Rodeo, Desperado-City, De Goldrush naar Buffalo Kreek en Lucky Luke tegen Caesar Sigaret. 216 pagina's, 24 euro, te verschijnen op 18 november bij Dupuis.


Murena
Okko
Pin-Up
Philippe Delaby is dood. lang leve Philippe Delaby! In afwachting van een gloednieuw album door Théo Caneschi verschijnen nog eens alle negen albums van Delaby en Jean Dufaux in één enkele integrale tegen ongeveer 0,086 euro per pagina! 464 pagina's, 40 euro, te verschijnen op 2 december bij Dargaud.

Okko is afgelopen. Tijd voor een integrale, de dikste in dit overzicht met alle tien delen in één enkele luxeband. 568 pagina's, 125 euro, te verschijnen op 23 november bij Delcourt.

Op een iets kleiner formaat van 202 x 263 millimeter verschijnt ook de complete reeks Pin-Up (tien delen) van Philippe Berthet en Yann in een integrale, toch iets prettiger geprijsd voor zoveel pagina's. 496 pagina's, 39,50 euro, te verschijnen op 18 november bij Dargaud.


Science-Fiction
Siegfried
Siegfried
Vorige week moesten we afscheid nemen van Ted Benoît. Tot dezelfde klare lijn-stroming hoort Serge Clerc. De integrale Science-Fiction bundelt al zijn sf-strips die hij in de jaren 1970 en 1980 maakte voor Métal Hurlant. Ook exclusief artwork voor de Nederlandse markt (de cover van Achter de Sterren bijvoorbeeld, uitgegeven door Yendor) maakt deel uit van het dossier dat is samengesteld door Stan Barets. 384 pagina's, 45 euro, te verschijnen op 10 november bij Dupuis.

Tussen 2007 en 2012 verstripte Alex Alice in drie imposante delen het Siegfried-verhaal uit de opera Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner. Daar komt nu een integrale van, aangevuld met heel wat onuitgegeven zaken. 264 pagina's, 29,99 euro, te verschijnen op 25 november bij Dargaud.

Arboris presteert het om vrij snel na de Franse edities een nieuwe integrale uit te brengen in De Complete Tanguy en Laverdure. Welaan, het Franse deel 6 komt eraan met daarin het tweeluik Luitenant Boemboem en Strijd in de Woestijn, aangevuld met drie kortverhalen, allen het werk van Jijé en Jean-Michel Charlier. 196 pagina's, 19,99 euro, te verschijnen op 10 november bij Dargaud.

Over Jijé en Charlier gesproken, in november verschijnt bij Sherpa de achtste integrale van Roodbaard met hun verhalen Het Helevuur en Het Eiland van de Verdwenen Schepen.

Science-Fiction


Nog een speciale uitgave van Djinn in het Frans
05/10
TOP
Le Cœur de Djinn Vorige maand hadden we het over een paar speciale, Franse uitgaven van Djinn op waaronder alle dertien albums in een heuse 'tempelkoffer' die te koop zal zijn tegen 219 euro. Op 25 november komt daar nog een extra speciale uitgave bij. In Le Cœur de Djinn blikt tekenares en inkleurster Ana Miralles terug op de Indische cyclus. Uiteraard horen daar ontzettend veel illustraties bij zoals dat al gebeurde in Notes sur Africa uit 2012 over de Afrikaanse cyclus. Het album kost 11,99 euro en telt 48 pagina's.


Ted Benoit overleden
01/10
TOP
Ted BenoitDargaud meldde gisteren, 30 september, het spijtige heengaan van Ted Benoit, de tekenaar die we vooral zullen herinneren voor zijn albums De Zaak Francis Blake (1996) en Bericht uit het Verleden (2001) van Blake en Mortimer die hij op scenario van Jean Van Hamme maakte. Daarmee zette hij de reeks van Edgar P. Jacobs weer op de rails en begon de reeks aan aanhang te winnen. In die mate zelfs dat er dankzij de nieuwe albums nooit eerder zoveel oude albums van Blake en Mortimer verkocht raakten. De reeks is tegenwoordig een van de best verkochte in Europa.

Thierry "Ted" Benoit werd op 25 juli 1947 geboren in Frankrijk. Hij volgde een filmopleiding en kon in 1971 aan de bak komen als assistent-regisseur voor televisie. Het magazine Actuel publiceerde zijn eerst stripverhalen. Het was underground met het werk van Robert Crumb als inspiratiebron. In 1975 vervoegde hij de rangen van L'Écho des Savanes waaruit het one-shot Ziekenhuis voortvloeide, in 1980 in het Nederlands gepubliceerd bij Yendor. In 1979 won het prompt de prijs voor het beste scenario in Angoulême.

Ziekenhuis
Ray Banana
Ray Banana

Sinds de jaren 1980 volgde hij de nieuwe klare lijn die toen in opmars kwam dankzij het werk van striptekenaars en illustratoren als Yves Chaland, Joost Swarte, Ever Meulen, Daniel Torres en andere epigonen van de heldere tekenstijl. Het was concreet door Nederlander Joost Swarte dat hij radicaal van tekenstijl veranderde. Dat was te merken aan zijn eerste verhalen voor Métal Hurlant en een eerste probeersel met een personage waar hij later, voor het maandblad Wordt Vervolgd, een stripheld van maakte: Ray Banana. Het figuurtje met de grote vetkuif kwam voor in drie verhalen waarvan Morfeu Electro en Lichtstad vertaald raakten bij Casterman. De inkleuring van Lichtstad werd in 1984 verzorgd door Studios Hergé. In 2014 verscheen een laatste album van zijn hand, La Philosophie dans la Piscine, het derde met Ray Banana. Voor Piere Nedjar schreef hij het scenario van De Man van Nergens met de ondertitel De Memoires van Thelma Ritter, met de huishoudster van Ray Banana als hoofdpersonage.

De Man van Nergens
Blake en Mortimer
Blake en Mortimer

Na de twee albums van Blake en Mortimer besliste hij in 2002 met de serie te stoppen. Het tekenen kostte hem enorm veel tijd. Ondertussen was er al aflossing van de wacht. André Juillard tekende het eerstvolgende album na De Zaak Francis Blake. In 2009 doken nochtans documenten uit 2006 op die een derde verhaal van zijn hand hadden moeten opleveren. Hij had al een cover in potlood getekend met de titel Résurrection en er zelf de synopsis van geschreven. Het had zich moeten afspelen net na Het Geheim van de Zwaardvis met Olrik opnieuw als een van de hoofdpersonages. Hij wilde daarmee de serie voortzetten als scenarist, niet als tekenaar, tenzij de uitgeverij wenste dat hij het toch zelf zou tekenen. Maar Dargaud hield de boot af en keurde het verhaalvoorstel af.
© foto: Rita Scaglia

Blake en Mortimer


Roel Dijkstra voetbalt weer
01/10
TOP
Roel Dijkstra
In het volgende nummer van Eppo, dat over twee weken verschijnt, maakt voetballer Roel Dijkstra zijn comeback in het verhaal Thuisfront. De door Jan Steeman en Andries Brandt gecreëerde stripreeks liep van 1977 tot 1995 en dat leverde 21 albums op. Steeman en Brandt maakten samen de eerste tien albums.

Roel Dijkstra

De comebackplannen dateren al van 2009 toen Eppo weer begon te verschijnen, maar de zoektocht naar nieuwe, geschikte auteurs was minder evident op de transfermarkt. Uiteindelijk viel de keuze op Roelof Wijtsma en Willem Ritstier. De tekenaar kennen we van de historisch educatieve stripreeksen Arin en het Volk van de Hunebedbouwers en Ivo en de Vikingszoon en het one-shot Doolhof van Eeden. Scenarist Ritstier heeft al heel wat op zijn palmares, vaak getekend door Minck Oosterveer (Nicky Saxx, Jack Pott, Ronson Inc., Storm - De Kronieken van de Buitenring, Trunk, Claudia Brücken). Voor Eppo schrijft hij ook Ward en het inmiddels verdwenen Soeperman.

Het nieuwe auteursteam laat Roel weer voetballen op het thuisfront bij zijn oude club FC Leidrecht in plaats van het internationale voetbalveld. De reden voor die transfer wordt opgehelderd in het eerste nieuwe verhaal. Het heeft alleszins te maken met vrienden uit Roels verleden die onder druk worden gezet.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips