Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 31 maart:

Johan als Irak-veteraan en motorrijder in de Rode Ridder-spin-off Red Rider
Charel Cambré en Marc Legendre keren terug naar Amoras
Hermann en Yves H. lanceren nieuwe westernreeks Duke
Vooruitblik Het Verslag van Brodeck door Manu Larcenet
Vooruitblik Boerke in Space

Updates van 29 maart:

Vooruitblik INdruk

Updates van 26 maart:

Voorsmaakje van Luc Bessons Ravian en Laureline-verfilming
Vooruitblik Savage 2
Erratumblad voor Redemption 1

Updates van 25 maart:

Overzicht volgende Robbedoes-projecten

Updates van 23 maart:

Jérémy Pétiqueux en Alejandro Jodorwsky werken aan historische stripreeks
EXTRA UPDATE: De Kiekeboes in 't Antwaarps


Updates van 22 maart:

Vooruitblik Uitgeverij L
De Kiekeboes in 't Antwaarps
Vooruitblik Strip2000
Vooruitblik Het Slapende Woud

Updates van 19 maart:

Knack-special over André Franquin in de winkel
Vooruitblik Gorilla

Updates van 16 maart:

Dossier opkomst en ondergang van het Suske en Wiske-weekblad in Stripgids 45

Updates van 15 maart:

Overzicht volgende Blake en Mortimer-projecten
Vooruitblik Star Wars Remastered
Orks en kobolden vervoegen de elfen en dwergen

Updates van 12 maart:

Durango 17 is klaar
Vooruitblik Silvester
Vooruitblik Apache Junction 2
Frederik Peeters maakt een western

Updates van 10 maart:

Vooruitblik Boes: integraal 1
De volgende verhalen van Agent 327

Updates van 8 maart:

Vooruitblik Ekhö - De Spiegelwereld 5
Turf werkt aan twee nieuwe albums van
Het Narrenschip


Updates van 4 maart:

Dertigjarige Cédric op postzegel
Franse zanger Renaud verkoopt Kuifje-originelen

Updates van 2 maart:

Tanguy en Laverdure "Classic" start met een verhaal van Jean-Michel Charlier
Na Heroveringen volgt een dik one-shot door François Miville-Deschênes en Sylvain Runberg

Updates van 1 maart:

Sherpa gaat voor een complete integrale van Hermanns Comanche
Vooruitblik Dark Dragon Books
De Aanslag en De Ontdekkers albums van het jaar volgens Het Stripschap
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2016: maartaprilmeijunijuli • augustus • september • oktober • november • december
2017: januarifebruari
 
Johan als Irak-veteraan en motorrijder
in de Rode Ridder-spin-off Red Rider
31/03
TOP
Red Rider
Op 9 november verschijnt in softcover en normaal gezien ook hardcover het eerste deel van de nieuwe reeks Red Rider bij Standaard Uitgeverij. Het album is getiteld Rode Ridder en Celeste. Juist, dit is een spin-off van De Rode Ridder met het hoofdpersonage... als motorrijder! De held is niet noodzakelijk Johan met die naam, maar gemakshalve houden we het daar voorlopig bij. We publiceren dit met opzet niet op 1 april of je zou ons niet willen geloven.

In de najaarsbrochure van de uitgeverij wordt net als met de nieuwe koers voor De Rode Ridder door Fabio Bono en Marc Legendre weinig informatie verstrekt. Uit betrouwbare bron vernamen we dat Stedho, het pseudoniem van Steven Dhondt, hier de tekenaar van is. Hij is bekend van heel wat verstrippingen van kinderboekenauteur Marc de Bel, het one-shot Ooievarken en bijdragen aan Brussels in Shorts. De vraag is nog wie het verhaal bedacht... en op welke motor de moderne versie van 'Johan' zich voortbeweegt: een Harley, een BMW of misschien een Japanner? Rode Ridder en Celeste is trouwens niet de titel die het eerste album zal meekrijgen want die moet nog definitief worden bedacht. Het album zal ook meer dan de her en der gecommuniceerde 32 pagina's tellen.

In onderstaande afbeelding kan je op de achtergrond in het midden van het pentakel het hoofddeksel van Bahaal ontwaren. Het motorwiel, zwaard en draak is voor interpretatie vatbaar. Wij houden het voor de rest op wat er concreet te lezen valt: "Twee onsterfelijke magiërs, ouder dan de tijd zelf. Tegenpolen in een eindeloze confrontatie. De ene, gedoemd in plaats van gezegend. Krankzinnig geworden. een versplinterde ziel. De andere, een multimiljonair, een zakenman. Meedogenloos, gewetenloos en glad.Het vuur in de tijdloze oorlog tussen de machtige opponenten laait vandaag opnieuw op. Harder, brutaler, gemener, rauwer en genadelozer dan ooit tevoren. Een Irak-veteraan vindt een verborgen Camelot en sluit zich aan bij de ridders van de Ronde Tafel. Het begin van een gevecht tegen een nietsontziende magiër, een gevecht om de wereld en de mensheid te beschermen tegen de totale vernietiging."

Red Rider

Jowan de RodeVoor Stedho is De Rode Ridder bekend terrein. Na de dood van Karel Biddeloo in 2004 was er sprake van een spin-off met een jongere Johan in de hoofdrol, aanvankelijk op scenario van Tom Bouden. De verhalen zouden op zichzelf staan, maar toch hier en daar een verwijzing naar de gewone reeks bevatten. De visie van Stedho (die het meer in de fantasyrichting zocht) en Bouden (die in de lijn van de klassieke verhalen wilde werken) liep uiteen en Stedho ging er alleen mee verder. Het scenario voor een eerste trilogie was al helemaal af en Standaard Uitgeverij stond postitief tegenover het voorstel. Maar de uitgeefster die alles had opgestart, werd vervangen en het project strandde uiteindelijk compleet. Stedho werkte nog wel een kortverhaal uit met de titel Jowan de Rode, zie ook onze eigen De Rode Ridder Story waar je het kortverhaal kan lezen op pagina 138 en 139.

Red Knight 1In 1990 waagde de uitgeverij zich een eerste keer aan een spin-off met Red Knight, een samenwerking tussen Marvano en Ronald Grossey. Het strandde echter na één album. Vlaanderen was nog niet klaar voor een Frank Miller-achtige reboot met een meer volwassen toon. Rond 2000 waren er opnieuw plannen om Red Knight te heropstarten met Minck Oosterveer als tekenaar. Dik tien jaar later was er nog altijd geen beslissing genomen over een mogelijke uitgave en kozen Oosterveer en Grossey voor andere projecten. In 2011 kwam Oosterveer op vijftigjarige leeftijd om het leven... door een motorongeluk. Hij stierf zelf in het zadel van zijn ijzeren ros.

Voorlopig kijken we eerst uit naar De Rode Ridder 250: De Uitverkorene door Fabio Bono en Marc Legendre, nog zo'n grote verandering dus. Ondertussen zijn de delen 251 en 252 aangekondigd voor september en december. De korte inhouden vind je hieronder.
De Rode Ridder 251: De Gevangene: "Allis, de uitverkorene die Johan naar Camelot moet brengen, werd door Malfrat de Wrange gevangengenomen. De roverhoofdman gebruikt haar om de Rode Ridder onder de duim te houden. Bij zijn plundertochten kan Malfrat een ridder van de Ronde Tafel immers goed gebruiken als vrijgeleide voor zijn verschrikkelijke daden. Het valt Johan zwaar om niet tussenbeide te komen wanneer dorpelingen worden mishandeld, maar hij kan niets ondernemen omdat hij daardoor Allis' leven in gevaar zou kunnen brengen. Tot het hem op een dag toch te veel wordt en hij alles op alles zet om de wrede schurken uit te schakelen. Malfrat en de Rode Ridder voeren een verbeten strijd, maar als ze de torenkamer bereiken waar het meisje opgesloten zit, blijkt die leeg te zijn. Heeft Johan gefaald?"
De Rode Ridder 252: De Hellemond: "Johan vindt een visser bereid om hem en Allis naar Zilverbergen te varen, maar hij wil dat ze de kortste weg nemen. Die gaat via de Hellemond, een plaats die elke zeevaarder met gezond verstand mijdt als de pest. Johan heeft Merlijn de Tovenaar evenwel beloofd om Allis onverwijld naar Camelot te brengen, ze hebben dus geen keuze. Maar de Hellemond verbergt meer geheimen dan ze konden vermoeden. De Rode Ridder moet het opnemen tegen ontketende natuurkrachten, tegen zichtbare en onzichtbare vijanden. Zou het kunnen dat Bahaal de Helleheer erbij betrokken is?"

Aanstaande zaterdag presenteren we ons tweede deel in de interviewreeks van Martin Hofman over De Rode Ridder. Dan laten we Marc Legendre aan het woord. Deel 1, een interview met Peter Van Gucht, kan je hier lezen.


Charel Cambré en Marc Legendre
keren terug naar Amoras
31/03
TOP
Amoras: De Kronieken
"SU, Standaard Uitgeverij, leeft en dat mag geweten zijn! Enkele jaren geleden deden we het Nederlandstalige striplandschap al daveren op zijn grondvesten met de creatie van Amoras en J.ROM. Vorig najaar begonnen we met het uitgeven van Marvel-comics in het Nederlands. En dat is nog maar het begin. Want wij zijn een fonds met goesting, met pit.
De grootste stripuitgeverij van Vlaanderen en Nederland? Ja! Maar dat betekent niet dat we op onze lauweren blijven rusten. SU is DURF. We kleuren al eens buiten de lijntjes. Of nee, weet je wat? We gommen die lijntjes gewoon weg.
In de zomer en het najaar van 2016 willen we u opnieuw van uw sokken blazen en dat hopen we de komende jaren te kunnen blijven doen."

Bovenstaand fragment komt uit het voorwoord van de zomer- en najaarsbrochure van Standaard Uitgeverij die je via de rubriek Te Verschijnen kan downloaden. Over een van die pittige projecten kan je in het bericht hierboven, over de Rode Ridder-spin-off Red Rider, meer lezen. Met Amoras: De Kronieken keren Charel Cambré en Marc Legendre op 5 oktober terug met een nieuwe vertelling in het zog van hun zesdelige succesreeks Amoras (waar in april een integrale uitgave van verschijnt). Op heel wat verkoopsites staat de reeks aangekondigd als Kronieken Amoras met Gestrand als titel van het eerste nieuwe album. De reeksnaam is nog onder voorbehoud en Gestrand is al helemaal niet de juiste titel, maar het beest moet voorlopig een naam hebben om over te communiceren.

Maar is Amoras: De Kronieken nu eigenlijk een vervolg dat de auteurs pertinent nooit zouden maken? We vroegen het aan medebedenker Marc Legendre, die de volgende uitleg gaf.

"Wij (Charel en ik) hebben daar altijd eerlijk over gecommuniceerd. Na de zes delen van Amoras was het gedaan. Je kunt je misschien voorstellen hoeveel en welke reacties wij daar op kregen? Er waren lezers die dat een heldhaftige en bewonderenswaardige beslissing vonden, anderen noemden ons domme kloten en nog andere geloofden er geen snars van. Maar, hoe ongeloofwaardig ook, zelfs voor WPG (het bedrijf waar Standaard Uitgeverij toe behoort, red.) was het verhaal uit. Wel wilden ze 'meer' van ons en mochten we dus met voorstellen komen. Dat was leuk om te horen.

Ontelbare keren hebben Charel en ik samen gezeten om het over 'wat na Amoras' te hebben. De uitnodiging van WPG om nog iets voor hen te maken, namen wij dankbaar aan. Immers, in tegenstelling tot wat sommigen denken, zijn wij niet 'binnen'. Suske en Wiske zijn niet van ons, andere mensen verdienen daar (terecht) meer aan. Dus kunnen Charel en ik niet op onze luie krent gaan zitten en moeten we zorgen dat we aan het werk blijven. Ontelbare projecten hebben we aan WPG voorgelegd. Nooit heeft iemand gezegd 'dat gaan wij niet doen' dus elke keer gingen wij enthousiast aan het schrijven en tekenen. Maar toen we met de uitwerking bezig waren, beslisten we na een poosje altijd zelf om ermee te stoppen. Waarom? Geen idee want er zaten goeie dingen bij.

Maar uiteindelijk werd het toch niet helemaal wat we wilden, denk ik. Hoe dat komt? In 2012 zijn we aan Amoras begonnen en sindsdien maken zowel de personages als het decor deel uit van ons leven. Wij staan daar elke dag mee op en we gaan ermee slapen. Ongewild kruipt dat onder je huid, maar het duurde even voor we dat beseften en wilden toegeven. Zo kregen we op de lange duur door dat we niet klaar waren met Amoras. Na heel veel maanden begonnen Charel en ik te praten over 'wat als'. 'Wat als we toch verder deden?' Een bevrijdende gedachte, verhalen genoeg, heel veel zin en veel fans zouden blij zijn. Heel veel fans, niet iedereen.

Dwaas wellicht, maar meteen voelde het ook aan als verraad als we een vervolg op Amoras zouden maken. Hadden we niet gezegd dat het gedaan was na deel 6? Wat moesten we daarmee? We werden onze eigen bitterste en gemeenste criticaster. Tot we onszelf helemaal vastgereden hadden, want die gemene uithalen zouden natuurlijk ook volgen als we iets totaal anders deden, beseften we.

Als er één ding is dat Amoras ons bijgebracht heeft, dan is het wel dat het onmogelijk is om voor iedereen goed te doen. De ene vindt het einde van de reeks schitterend, voor een ander kon de ontgoocheling niet groter zijn. De ene vindt de tekeningen afschuwelijk, een ander lijst ze in en hangt ze tegen de muur. Dus wat we ook beslisten, er zouden altijd blije, trieste en verontwaardigde mensen zijn. Het is verdomd lastig om je door geen van alle te laten beïnvloeden, maar we hebben besloten om het toch te proberen. Want Charel en ik hebben echt ontzettend veel zin om door te gaan met de personages waar we heel erg van houden en die we ondertussen een beetje als de onze zijn gaan beschouwen. En WPG zei natuurlijk niet nee toen we met ons voorstel kwamen. Integendeel.

Opnieuw zijn we er met de hele ploeg in gevlogen en buigt het ganse WPG-team zich een tweede keer over de wereld van Amoras. Hun onstuimige geestdrift knalt door ramen en deuren en is tot op El Hierro voelbaar. Wordt het een echt vervolg? Nee. Het is in elk geval geen zevende deel waarin alles toch anders blijkt te zijn.

Wat het dan wel is? Daar zijn we mee bezig, er wordt koortsachtig aan gewerkt en we hopen oprecht dat iedereen er blij mee zal zijn. Al weten we nu al dat zoiets onmogelijk is. Tant pis. Dan doen we het maar voor onszelf."


Hermann en Yves H. lanceren nieuwe westernreeks Duke
31/03
TOP
Duke
Met een welverdiende Grand Prix van Angoulême op zak rust de aan tekenen verslaafde Hermann nog lang niet op zijn lauweren. Zijn jongste one-shot Old Pa Anderson is nog maar pas verschenen of hij is al klaar met zijn volgende: Le Passeur dat later dit jaar in de collectie Vrije Vlucht van Dupuis verschijnt. Begin 2017 volgt bij Le Lombard meteen een nieuw album, het eerste deel van een gloednieuwe westernreeks zelfs: Duke, op scenario van Yves H.

Hierboven zie je een eerste voorsmaakje. Het speelt zich af in Colorado in een fictief mijnstadje in het jaar 1866, maar het avontuur verlegt zich vervolgens naar andere streken om richting het zuidwesten te gaan. Er is nog niet bepaald in hoeveel delen de reeks zal verschijnen. We weten al wel dat elk album 56 pagina's zal bedragen. Duke verstoort daardoor de jaarlijkse productie van Jeremiah. Hermann begint pas te werken aan Jeremiah 35 wanneer Duke 1 is afgewerkt.

Dat zijn allemaal nieuwe albums. Verschillende uitgeverijen brengen zijn ouder werk ondertussen meer en meer in diverse uitvoeringen uit. Sherpa start dit jaar een integrale reeks gebundelde heruitgaven van zijn Comanche-verhalen op groot formaat met bonuspagina's, bij Saga Uitgaven wordt gewerkt aan De Toren van Schemerwoude (de eerste tien delen in twee integrales) en bij Dupuis staat eind dit jaar een integrale gepland van het Vrije Vlucht-tweeluik De Duivel der Zeven Zeeën.


Vooruitblik Het Verslag van Brodeck door Manu Larcenet
31/03
TOP
Het Verslag van Brodeck 1In juni verschijnt het slot van het Franse tweeluik Le Rapport de Brodeck bij Dargaud. Oog & Blik vertaalt het eerste deel in september als Het Verslag van Brodeck. Dit was het nieuwste project van Manu Larcenet na de vierdelige reeksen De Dagelijkse Worsteling en Blast.

Het tweeluik is een bewerking van de roman van Philippe Claudel waarin de slechtheid van de mens nogal krachtig door Larcenet in duistere zwart-wittekeningen wordt weergegeven. De vertaling van Claudels roman verscheen in 2008 ook al in vertaling bij Oog & Blik. Claudel is tevens de schrijver van het boek Grijze Zielen (over een uitgekiende kindermoord), dat hem op het internationale tonele plaatste, Zonder Mij en Rivier van Vergetelheid.

De samenvatting volgens Oog & Blik: "Brodeck heeft er niet om gevraagd. Hij is door zijn dorpsgenoten uitgekozen om een verslag te schrijven over de Anderer, een vreemdeling die enkele maanden eerder in het dorp kwam wonen. Details zijn niet nodig, de feiten zijn genoeg. Zolang maar duidelijk wordt dat de dood van de vreemdeling onvermjdelijk was. Brodeck ontdekt al snel meer dan hij ooit kwijt zal kunnen in het verslag. Hij besluit naast het officiële verslag een persoonlijk document bij te houden. Al schrijvende wordt hij herinnerd aan zijn deportatie naar het kamp waar hij al zijn waardigheid verloor, en komt hij erachter wat zijn vrouw is aangedaan tijdens zijn afwezigheid."


Vooruitblik Boerke in Space
31/03
TOP
Boerke
Na vier albums bij Bries, twee bij Oog & Blik | De Bezige Bij en één album en een integrale bij Blloan verschijnt het achtste Boerke-album bij alweer een andere uitgeverij. Pieter de Poortere kiest voor Nanuq, een voortvloeisel uit De Hofleveranciers dat zo'n beetje van alles doet wat met media te maken heeft, van animatie, radio, tv tot comedyboekingen en -management. Volgens de officiële economische activiteiten doet De Hofleveranciers promotie en organisate van uitvoerende kunstevenementen. Nanuq is de uitgeefpoot van het bedrijf "waar artiesten al hun uitgeefactiviteiten in de ruime zin onder brengen". Intern werken de artiesten aan elkaars productie, bijvoorbeeld aan het animatieproject van Boerke.

Boerke in Space, in feite deel 8 in de reeks, verschijnt deze week en wordt als volgt voorgesteld: "De ruimterace houdt de mens al jaren bezig. De oneindigheid van het heelal doorkruisen, op zoek naar het antwoord op de eeuwige vraag: is er buitenaards leven? En nog belangrijker: zal het een ontmoeting met Boerke overleven? Want ook in andere sterrenstelsels geldt het interplanetair principe: waar Boerke komt, zullen catastrofes volgen. Zet je schrap om in Boerke in Space tegen lichtsnelheid te lachen met ruimteoorlogen, depressieve astronauten, pornograancirkels en andere onverklaarbaar hilarische fenomenen. En maak je misschien ook maar klaar voor een nieuwe (B)oerknal."


Vooruitblik INdruk
29/03
TOP
Het Meisje van Paname 1
Het Meisje van Paname 2
Vorige week verschenen met enerzijds het vervolg van de trilogie Phœnix en anderzijds het slot van DownUnder twee nieuwe titels bij INdruk, de doorstart van uitgeverij Medusa. De volgende albums zijn in juni te verwachten. Met deel 4 van Juan Giménez' De Vierde Kracht wordt nogmaals een reeks afgerond. De vertaling van het tweeluik La Fille de Paname staat ook in juni gepland.

Het Meisje van Paname verscheen in 2011 en 2014 in de collectie Signé, de Franstalige versie van de collectie Getekend. Le Lombard zag er zelf geen brood in het werk van Kas en Laurent Galandon te laten vertalen. INdruk nu wel. Voor Kas was het tweeluik het eerstvolgende project na de reeks Halloween Blues. Galandon kennen we van strips die vooral bij Saga Uitgaven verschenen: De Wilde Vlucht, Voor een Beetje Geluk, Het Vervloekte Kind, Tahya El-Dajzaïr, Bloemenschrift, De Onschuldige Schuldigen en ook de thriller De Advocaat in de collectie Derde Stroming bij Le Lombard.

Het Meisje van Paname is een realistische stripvertelling over de legendarische Française Amélie Elie, bijgenaamd Casque d'Or. De jonge vrouw wil geen wasvrouw worden en wil zich zeker niet doodwerken zoals haar ouders. Maar in haar milieu in Parijs zijn er weinig andere alternatieven voor een mooie jonge vrouw dan de straat. Is er ook voor haar een droomprins weggelegd?

Een volgend project van tekenaar Kas is een one-shot dat zich tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) afspeelt. Het verhaal met de titel Les Sans-Visage vertelt over huursoldaten die zich aan de meest biedende verkopen. Ze vechten al zo lang dat ze niet meer weten voor wie en waarom. Het scenario komt van Pierre Dubois wiens laatst verschenen strip het westernone-shot Sykes was.

Waarschijnlijk volgende maand kunnen we je nog meer titels van INdruk voorstellen die dit najaar zullen verschijnen.


Voorsmaakje van Luc Bessons
Ravian en Laureline-verfilming
26/03
TOP
Valerian and the City of a Thousand Planets
In de week waarin de delen 4 en 5 van Sherpa's heruitgave van de reeks Ravian en Laureline verschijnen, gaven regisseur en filmproducer Luc Besson (die op de foto hierboven in het midden staat) en vervolgens het Amerikaanse Entertainment Weekly beelden vrij van de op stapel staande verfilming van de sf-reeks van Jean-Claude Mézières en Pierre Christin. Je vindt ze hier ook.

Valerian and the City of a Thousand Planets

Valerian and the City of a Thousand PlanetsMet een budget van 197 miljoen euro wordt Valerian and the City of a Thousand Planets (naar de strip Het Keizerrijk der Duizend Planeten) de duurste Franse filmproductie. Op nummer 2 staat ook al een stripverfilming: Asterix en de Olympische Spelen (78 miljoen euro) terwijl Bessons eigen film The Fifth Element (waarvoor Mézières meewerkte als designer) op nummer 3 staat met een budget van 75 miljoen euro. Voor Valerian casht Besson 850.000 euro als scriptschrijver, 2,2 miljoen euro als regisseur, 2,2 miljoen auteursrechten en 7 miljoen euro als producer (samen met zijn vrouw Virginie Silla). De helft van het complete budget voor alle personeel gaat naar Besson. Dane DeHaan en Cara Delevingne vertolken de hoofdrollen terwijl Clive Owen, Rihanna, Ethan Hawke, John Goodman (enkel als stemacteur), Rutger Hauer en Herbie Hancock bijrollen spelen.

Valerian and the City of a Thousand Planets
De opnames gebeuren in het Engels in Frankrijk, Hongarije en Nieuw-Zeeland (voornamelijk voor de special effects en post-productie). Besson vroeg een belastingvoordeel aan de Franse staat met het argument dat de film gedeeltelijk in Frankrijk wordt gerealiseerd. Besson staat zelf aan de weg van de wet die dit belastingvoordeel toekent. Nochtans komt hij niet aan de helft van het budget dat in Frankrijk wordt gespendeerd. Toch kreeg hij in februari 2016 de bevestiging dat de film als een Franse prductie wordt beschouwd.

Valerian and the City of a Thousand Planets

Besson speelde al jaren met het idee om Ravian en Laureline te verfilmen. Op zijn tiende las hij voor het eerst de stripreeks, Laureline was zijn eerste crush en op zijn dertiende schreef hij al een eigen verhaal van Ravian en Laureline. In 2009 was zijn filmscript klaar, maar bij het zien van de technisch grensverleggende film Avatar vertrok hij van nul. Besson werd door James Cameron op de set van Avatar uitgenodigd zodat hij inzage kreeg op het maken van die film. Voor een productie als Valerian, waarin amper een dozijn menselijke personages meespelen (al de rest zijn aliens), was dat een leerzame periode. Valerian zal zo'n 2.400 shots met special effects bevatten terwijl het voor The Fifth Element amper 200 waren.

De opnames startten op 5 januari 2016. Ondertussen is hij halfweg de productie van 98 voorziene dagen en is hij zelfs twee dagen voor op het schema. De première is voorzien op 21 juli 2017.
(Bron: Joe McGovern — Entertainment Weekly, 25 maart 2016)


Vooruitblik Savage 2
26/03
TOP
Savage 2
In oktober 2013 verscheen het eerste album van Savage, de nieuwe reeks van Félix Meynet en Yann (die al samen Karaat maken) die een trilogie moet worden. De verschijning van deel 2 werd al een paar keer aangekondigd in het Frans, onder andere voor mei 2015. De nieuwste aankondiging in het Frans, nu met cover en een paar voorsmaakjes, is voor mei 2016... onder voorbehoud.

Savage 2


Erratumblad voor Redemption 1
26/03
TOP
Redemption 1
In het pas verschenen album van Redemption 1 is een pagina met de Franse tekst afgedrukt. Op vraag van Dark Dragon Books delen we het onderstaande mee.

"Ondanks de zorgvuldigheid waarmee wij onze boeken maken, is pagina 40 van Redemption 1 niet uit het Frans vertaald. Er is nu een controle ingebouwd om dit in de toekomst te voorkomen. We gaan het oplossen met een erratumblad dat we gaan in de boeken gaan steken. De erratumbladen leveren we zelf af bij alle winkels. Zo kunnen de boeken in de winkels blijven liggen. Lezers kunnen de pagina ook hier online vinden. Onze excuses voor het ongemak."

De Nederlandstalige pagina kan je ook downloaden als je op de bovenstaande afbeelding klikt.


Overzicht volgende Robbedoes-projecten
25/03
TOP
Robbedoes en Kwabbernoot 55
De jongste weken volgde het nieuws over volgende albums en projecten van Robbedoes en Kwabbernoot elkaar op. Tijd om ons weer eens aan een update te wagen.


Robbedoes 55
Allereerst mogen we ons binnen een paar weken verheugen op de comeback van de Marsupilami in de reeks. Hierboven zie je een fragment uit het Franse album dat recent is verschenen. Alleen in dat Franse album staan acht extra pagina's over alle optredens van het door André Franquin bedachte diertje in de reeks. De specifieke eigenschappen (en eigenaardigheden) worden tevens opgesomd. Yoann en Fabien Vehlmann voegen daar in hun album geen nieuwe eigenschap aan toe. Ze vonden het al welletjes. In dit album komen we te weten waarom de springere sidekick zo lang niet heeft meegespeeld. Ook Wiebeling, allerlei Zwendelapparatuur en zelfs Pruimpit, Krasser en meneer Demesmaeker uit de reeks Guust duiken (even) op.

Het was de bedoeling van Vehlmann om de Marsupilami in twee opeenvolgende albums te laten meespelen, maar daar stak Marsu Productions een stokje voor. Deze uitgeverij is wel overgekocht door Dupuis, maar voor de rest blijft het onafhankelijk van Dupuis en blijft het dus de rechten beheren over het personage. Marsu maakte duidelijk dat de comeback een eenmalige kwestie is. De rechthebbenden (in casu de erfgenamen) willen dat het merk Marsupilami niet zomaar te grabbel mag gegooid worden in Robbedoes en Kwabbernoot. Vehlmann heeft zijn scenario moeten aanpassen.


Robbedoes 56 en 57
Dat er al gesproken wordt over volgende albums van Yoann en Vehlmann bevestigt dat ze aan boord blijven als auteurs van Robbedoes en Kwabbernoot. Dupuis is tevreden en verlengde hun contract met nog eens vijf jaar. Tot tenminste maart 2021 zijn zij de auteurs van de reeks. Zoals gewoonlijk verwijst ook het einde van deel 55 al naar het volgende album. Daarin vinden we onze helden terug in Hollywood. Ze zijn uitgenodigd op de opnames van een film die zich in de jaren 1940 afspeelt. We zien er de actrice uit deel 52, De Schaduwzijde van Z, in terug, maar ook nazi's. Volgens Yoann zal dat pas deel 57 in de reeks zijn, te verschijnen in 2017, want deel 56 zal een verzameling kortverhalen zijn die al in het weekblad Spirou verschenen en nog moeten verschijnen. Dat album zou er eind dit jaar van moeten komen, maar dat is nog niet bevestigd door de uitgeverij.


One-shots in 2016
Robbedoes door... 9
Dit jaar verschijnen er ook twee one-shots in de reeks Robbedoes door... In juni verschijnt dus deel 9 door Benoît Feroumont waarvan je hier een eerste coverversie ziet en meer uitleg over de auteur en het verhaal kan lezen.

Robbedoes door... 10
Robbedoes door... 10
Robbedoes door... 10
Robbedoes door... 10
Robbedoes door... 10
Robbedoes door... 10
Robbedoes door... 10
Robbedoes door... 10Ook nog in 2016, in vertaling in november, verschijnt Robbedoes door... 10, een album van Frank Pé (Zoo, Ragebol) en Zidrou met de Franse titel L'Okapi Blanc (over de Nederlandstalige titel is nog niets beslist). Hiervan zijn al heel wat voorsmaakjes te vinden. We hebben ze hierbij verzameld. Van Frank Pé loopt momenteel een overzichtsexpo in het Belgisch Stripcentrum waar je originele platen uit het verhaal ook van nabij kan bekijken.

Frank had een eerste versie van het verhaal geschreven, maar hij vond het niet voldoende uitgewerkt. Met Dupuis, die zijn project interessant vond, hebben ze een scenarist gezocht en de keuze viel dus op Zidrou. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Tome het verhaal zou schrijven. Het contract werd na veel onderhandelen (en die vielen niet mee) getekend met Dupuis. Frank werkt momenteel aan het laatste dozijn pagina's van het album dat 82 pagina's dik zal zijn. De inkleuring voert hij niet zelf uit, dat zal digitaal gebeuren. Hij moet ook nog een reeks schilderijen maken die op sommige platen gemonteerd zullen worden want behalve de hoofdfiguren, dierentemmer Noé, de graaf van Rommelgem, de steenrijke, maar op de weg levensgevaarlijke emir Ibn-Mah-Zoet uit Een Rustige Vakantie en uiteraard heel veel dieren is er ook sprake van magische schilderkunst. Het gaat om moderne schilderwerken. Die worden anoniem gestuurd naar een Brusselse kunstgalerij. Niemand weet waar ze vandaan komen, maar iedereen die ze te zien krijgt, raakt erdoor gefascineerd. Niemand begrijpt het fenomeen. Dat is het eerste mysterie. Een ander mysterie zijn paddenstoelen die de planeet overwoekeren en de graaf van Rommelgem die ter hulp wordt geroepen. De paddenstoelen hebben geen sporen, geen mogelijkheid om zich voort te planten, en toch overwoekeren ze alles. Robbedoes en Noé hebben een belangrijk aandeel in het oplossen van beide mysteries.

Het verhaal speelt zich trouwens af in een nabije toekomst waarin Robbedoes iets ouder is en een bril moet dragen. Hij draagt zijn hoofdrol een beetje over aan een jongen. Frank hierover: "Dat is helemaal nieuw voor hem, hij is een beetje links, hij heeft nooit kinderen gekregen en nochtans is de jonge generatie er en dringt zich op. En Robbedoes begint zich daarin te berusten." Op de koop toe is er een mooi meisje dat zijn hoofd een beetje op hol brengt.


One-shots in 2017
In 2017 presenteren Olivier Schwartz en Yann het slot van hun trilogie na de albums Piccolo in Veldgroen en De Luipaardvrouw. Zoals de climax in De Luipaardvrouw al aangaf, speelt het verhaal zich af op Afrikaanse bodem, in de voormalige Belgische kolonie Congo. In de reeks Robbedoes en Kwabbernoot vormde Afrika meermaals het decor voor een avontuur. Schwartz moest heel wat documentatie opsnorren en voorstudies tekenen voor onder meer een grote prent met een uraniummijn, een villa in de stijl van architect Frank Lloyd Wright, zware machines uit de jaren 1950 en de robotgorilla's die al in De Luipaardvrouw opdoken. Ook nazivrouw Ursula Chickengrüber, met wie Kwabbernoot het bed deelde, doet weer mee.

Eind 2017, wellicht begin 2018 (wanneer Robbedoes zijn tachtigste verjaardag viert) staat een nieuw album van Émile Bravo (Het Dagboek van een Fantast) gepland. Als het van Bravo afhangt, wordt dat een turf van ongeveer driehonderd pagina's (in een vorige update waren het er nog maar tweehonderdvijftig). Dupuis daarentegen wil het liever in drie albums uitgeven. Bravo wilde er enkel werk van maken als hij een goed idee had, en dat vond hij naar eigen zeggen. Hij trok zich terug in de Pyreneeën om er verder aan te werken. Dat vervolg zal zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog tijdens de Bezetting. In het begin zal Kwabbernoot naar het front trekken en voor de rest zal in het album vooral een bange Robbedoes de verschrikkingen van de oorlog meemaken om hem daaruitvolgend de moed te geven die hem vandaag zo kenschetst. Bravo ziet de Robbedoes van vandaag als een overlever, maar hoe doorstond hij de oorlog? Hoe werd hij de avonturier en de mensenvriend? In het eerste deel ontdekte hij de horror van het nazisme, in het vervolg zal hij nog meer moeten reageren. Dat Bravo zijn eerste one-shot maakte, heeft-ie te danken aan Fabrice Tarrin (die Het Graf van de Rommelgems tekende). Tarrin vertelde 'm over het concept van de nevenreeks en vroeg Bravo een scenario voor hem te schrijven. Omdat Tarrin het verhaal wilde situeren in de jaren 1960 — zodat het min of meer kon aansluiten op QRN op Bretzelburg — haakte Bravo af die liever over Robbedoes' jeugd wilde vertellen. In zijn plaats kwam Yann die een verhaal voor Tarrin schreef en vervolgens eveneens hoog scoorde met het one-shot Piccolo in Veldgroen.

Robbedoes door... Marc Hardy
Naarmate we verder in de toekomst kijken, wordt de informatie meer en meer onder voorbehoud. Een zekerheid is alvast een ander verhaal van Zidrou, nu voor Marc Hardy, dat in 2017 of 2018 zal verschijnen. Onder de titel Soumaya, een Arabische term voor we weten nog niet wat, speelt het verhaal zich op aangeven van Hardy gedeeltelijk af in het Verre Oosten. Het zal zekere geen klassiek avonturenverhaal worden of een klassieke Robbedoes-strip. Het wordt een hard en realistisch verhaal. Zidrou vergeleek het met de Batman-strips van Frank Miller die zijn eigen visie op de personages en het universum waarin ze bestaan uitwerkte. Eenzelfde aanpak streeft Zidrou na. "Soumaya vertelt het eerste liefdesavontuur van Robbedoes. Zoals dat hoort voor een zichzelf respecterende piccolo begon het allemaal in de lift. Het is ook een denkoefening over de status van 'held'." Hardy was niet tevreden over wat hij al had gemaakt en verbrandde zeventien pagina's op zijn barbecuestel alvorens te herbeginnen. De tekenstijl van die mislukte pagina's lag in de lijn van Vuur, de al na één album afgevoerde reeks op scenario van Tome. Het kostte Hardy een jaar om de juiste grafische klik te maken.


Recidiverende auteurs
Als Bravo en Schwartz meerdere albums mogen tekenen in de reeks Robbedoes door... dan Fabrice Tarrin ook. We liepen niet hoog op met Yanns scenario voor het one-shot Het Graf van de Rommelgems, maar voor Tarrins tweede Robbedoes-album is Fred Neidhardt de schrijver. In 2004 werkte het duo al samen aan de jeugdreeks Nestor et Polux (getekend door Olivier Grojnowski) dat in Pif Gadget verscheen. Neidhardt kleurde samen met zijn vrouw Het Graf van de Rommelgems in. In 2010 en 2011 tekende hij de Robbedoes-parodie Les Aventures de Spouri et Fantaziz met Kwabbernoot als migrant voor enkele bijlages van het weekblad Spirou. De meningen van de lezers waren zeer verdeeld. Zijn naar verluidt zeer grappige Robbedoes-verhaal brengt de held terug naar Rusland (zie ook Robbedoes in Moskou).

Robbedoes door... Fabrice Parme
Ook Fabrice Parme (de tekenaar van het door Lewis Trondheim geschreven Robbedoes-verhaal Paniek op de Atlantische Oceaan) komt terug. Deze keer schrijft hij zelf het scenario. Bovenstaande illustratie van een fake cover voor een verzamelalbum heeft niet noodzakelijk iets te maken met zijn verhaal (al zouden we daar niets op tegen hebben).

Yann is voor meerdere tekenaars actief. Voor Dany (Rooie Oortjes, Roze Bottel en Duifje Vleugelslag) schreef hij een verhaal waar de tekenaar met de duizend verschillende projecten momenteel toch prioriteit aan lijkt te geven. Volgens de karige info, van Dany zelf, gaat het verhaal de richting uit van de fantasy.


Andere projecten
Sinds Didier Conrad de tekenaar is van Asterix was het na verloop van tijd duidelijk dat hij een door Christophe Arleston geschreven verhaal dan toch niet zou tekenen hoewel Conrad er al aan was begonnen. Arleston keurde naar verluidt de eerste pagina af omdat het te veel Franquin was. Hij wilde het meer als Hugo Pratt. Het decor van het verhaal is Venetië, maar het Robbedoes-project van Conrad en Arleston gaat definitief niet door. Uitgeverij Dupuis stelde andere tekenaars voor aan Arleston, maar hij had zelf een naam in het achterhoofd. De keuze zou al gemaakt zijn.

In het eerste boek van La Véritable Histoire de Spirou, een lijvig naslagwerk over de geschiedenis van het strippersonage Robbedoes, maakte het schrijverskoppel Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault bekend dat Robbedoes gebaseerd is op een piccolo die dodelijk verongelukte aan boord van het cruiseschip waarop hij werkte en dat tussen de Franse havenstad Le Havre en New York voer. Yves Sente las deze anekdote ook en wilde in zijn verhaal nagaan wie die jongen was en hoe hij stierf. Hij verzon een triestig en een beetje een hard verhaal waarin ook een lief ogend meisje meespeelt. Met dat voorlopig als Ptirou getitelde verhaal wil hij bewijzen dat hij meer kan dan andermans reeksen (Blake en Mortimer, XIII, Thorgal) voortzetten. Tekenaar Laurent Verron (Bollie en Billie, Govert Suurbier) is de uitverkoren tekenaar van het 'echte' verhaal achter de persoon die Rob-Vel inspiratie bood voor de creatie van de jeugdheld Robbedoes. Ook dit verhaal verschijnt in de nevencollectie.

Op scenario van Denis-Pierre Filippi (met wie Fabrice Lebeault het Vrije Vlucht-tweeluik De Boeman maakte) werpt Lebeault zich op het verhaal Fondation Z. Dat Zwendel erin meedoet, is wel duidelijk, maar over de rest van het verhaal of de intenties van de auteurs is niets geweten.

Robbedoes door... TeboEen nieuwe naam is die van Tebo, de tekenaar van komische strips als Captain Biceps en een dit jaar te verschijnen album van Mickey Mouse voor uitgeverij Glénat. Op zijn site staat het silhouet van Robbedoes voor een rubriek die pas in september wordt geopend waardoor er wordt aangenomen dat hij ook een one-shot zal tekenen. Zijn stijl ligt meer in de lijn van zijn maatje Tehem die op scenario van Makyo en Toldac het Robbedoes-verhaal Pas Op, Robbedoes! maakte.

La Théorie des Dominos (De Dominotheorie) wordt een speciaal album op scenario van de in Engeland geboren en in Marseille wonende Christopher Longé (tekenaar van Op Kamers). Hij schreef zeven kortverhalen van elk acht pagina's over een bepaalde zaak uit het standpunt van telkens een ander personage, zijnde IJzerlijm, Kwabbernoot, Zwendel, de graaf van Rommelgem, Wiebeling, Robbedoes en Spip. Het extra bijzondere is dat elk kortverhaal wordt getekend door een verschillende illustrator die verbonden is aan de Amerikaanse animatiefilmstudio Pixar. Bill Presing zou het verhaal over IJzerlijm tekenen. Drie andere tekenaars zijn alvast Ted Mathot, Ronnie del Carmen en Pascal Campion.

Een andere naam die we tevoren nog niet hadden vermeld, is die van Christian Durieux (Eerlijke Lui, Oscar, Mobilis) van wie zelfs 2018 naar voor wordt geschoven voor de verschijning van zijn album. Deze info komt van Franse striplezers die af en toe tekenaars aanspreken en dergelijke namen weten toe te voegen in Robbedoes-overzichten zoals deze. De betrouwbaarheid van de bron is daarom nog niet gewaarborgd.

En dan is er nog iets superspeciaals waar het koppel Pissavy-Yvernault mee te maken heeft. Zij beweren een oud en verloren gewaand scenario te hebben teruggevonden. Dat scenario zou nu uitgetekend worden door een hedendaage tekenaar. Het koppel heeft het over een missing link in de geschiedenis van de personages Robbedoes en Kwabbernoot en dat zal een compleet album opleveren dat noch in de hoofdreeks noch in de nevenreeks wordt uitgegeven, maar wel in 2017 wordt gereleased. Allemaal onder voorbehoud, vergeet het niet.


Jérémy Pétiqueux en Alejandro Jodorwsky werken aan historische stripreeks
23/03
TOP
FCH
In december stelden we twee nieuwe projecten voor van Jérémy Pétiqueux waar hij inmiddels aan is begonnen. Voor hem zit het werk aan Barracuda er toch grotendeels op. Het zesde en laatste deel (zie cover onderaan dit bericht) verschijnt in november in vertaling bij Dargaud. Voor dezelfde uitgeverij schrijft hij het one-shot Layla, Conte des Marais Écarlates (vrij vertaald: Layla, Sprookje van het Scharlaken Moeras) voor de nogal getalenteerde tekenaar Mika. Hij kondigde ook aan dat Alejandro Jodorowsky zijn nieuwe scenarist is voor een compleet ander project. Jérémy blijft karig met het verstrekken van informatie. Bovenstaande promotietekening loste hij al wel op zijn blog. Voorlopig noemt hij het FCH, te verschijnen bij Glénat.

De historische reeks speelt zich af tijdens een van de Franse revoluties in de negentiende eeuw. Op de achtergrond zien we de Bastille. Het citaat laat uitschijnen dat de hoofdrolspelers te zoeken zijn aan het Franse hof met een kind dat "de koning van de wereld wordt... hij zal het lot van de mensheid veranderen." Dat kind kan rekenen op een beschermheer die we ook op de illustratie zien.

Jodorowsky kennen we voornamelijk van epische sf-reeksen met straffe vondsten, maar in een meer realistische setting laat hij zich ook opvallend gelden. Denk maar aan de western Bouncer of de historisch gesitueerde reeksen Borgia en De Verschrikkelijke Paus.

Barracuda 6


Vooruitblik Uitgeverij L
22/03
TOP
Ruimtevaart
RuimtevaartUitgeverij L publiceert deze zomer het slotdeel van de reeks Cutting Edge, Ekhö - De Spiegelwereld 5, een sliert heruitgaven van Trollen van Troy en ook nog eens een nieuw deel (zie verder), maar de speciaalste uitgave zal toch De ATH Jaren: Ruimtevaart van Martin Lodewijk zijn.

In een integrale editie van 352 pagina's wordt Martin Lodewijks volledige, tiendelige sf-reeks Ruimtevaart in zwart-wit gebundeld, inclusief een achtergronddossier van 32 pagina's in kleur. Hij startte deze weinig bekende reeks in 1957 als amper achttienjarige knaap voor handelsuitgeverij ATH. Tien deeltjes verschenen in korte tijd na mekaar en de kwaliteit van het realistische tekenwerk was al hoog te noemen. Dat vond ook Dick Matena die in het voorwoord van het jongste Making of-album van Agent 327 nogal lyrisch schreef over Ruimtevaart en over het prille talent van Lodewijk. Ook nog voor ATH tekende en schreef Lodewijk in 1958 zes strips van Arent Brandt, na vier delen herdoopt in Captain Kidd, een piratenreeks.

De presentatie van de gebundelde Ruimtevaart-uitgave, dat er op veler verzoek van de fans komt, gebeurt op 26 augustus in Strips!, het nieuwe stripmuseum in Rotterdam. De hardcoverintegrale zal 34,95 euro kosten. Ter vergelijking: in 2014 ging de complete reeks nog voor 600 euro van de hand op een veiling van Catawiki.


Trollen van Troy 21
Trollen van Troy 3
Trollen van Troy 4
Trollen van Troy 5
Trollen van Troy 6
Trollen van Troy 7
Trollen van Troy 8
Dit jaar maakt Uitgeverij L korte metten met de heruitgaven van Trollen van Troy. Het geeft van april tot oktober de delen 3 tot 8 opnieuw uit in softcover en hardcover. Deze albums verschijnen voor het eerst bij Uitgeverij L. Met deze zes heruitgaven is de reeks weer compleet.

Tussendoor, in juli, verschijnt ook een gloednieuw album, deel 21 in de reeks. Het Goud van de Trollen steunt op het eenvoudige idee dat er in de streek waar de trollen huizen een goudader wordt ontdekt. Het duurt niet lang voor dat nieuws bekend raakt, maar wie wil zich wagen in het trollengebied om een zekere rijkdom op te delven?

Trollen van Troy 21


De Kiekeboes in 't Antwaarps
22/03
TOP
De Kiekeboes
Vorige week is De Kiekeboes 145: Wie A Zegt verschenen. Het verhaal speelt zich integraal in Antwerpen af en stond natuurlijk in de regionale krant Gazet van Antwerpen. Die krant geeft aanstaande zaterdag 27 maart een speciale editie uit van het album, in het Antwerps vertaald door stand-upkomiek en metalzanger Alex Agnew. Dat album is voor 3 euro extra te koop bij de krant of gratis voor abonnees.

EXTRA UPDATE: Er was die dag ook voorzien dat Merho hoofdredacteur zou zijn van Gazet van Antwerpen voor een krant in De Kiekeboes-stijl met extra illustraties. Door de dramatische gebeurtenissen in Brussel op 22 maart is dat plan van de baan geschoven.

De Kiekeboes Alex Agnew


Vooruitblik Strip2000
22/03
TOP
Tamara 9
Lap! In het vorige week bij Strip2000 verschenen Tamara 8 was het nog grote liefde tussen het meisje en Diego. In het in juni te verschijnen deel 9 is het al uit. Tamara betrapte haar vriendje naakt in de armen van Anaïs. Terwijl Diego zijn onschuld probeert te bewijzen (hij is er namelijk ingeluisd), probeert Tamara hem te vergeten. Een komische strip met een lach en een traan zoals alleen Zidrou ze uit zijn mouw kan schudden. Dat geldt ook voor...


Kale Kop 2
Louca 2
... Kale Kop waar in mei het tweede deel van verschijnt. In De Krokodillenbende vertelt het aan leukemie lijdende meisje Zita aan Mevrouw De Dood over beroepsverteller Mama Kigali. Zij vertelt een spannende en ook dramatische, Afrikaanse legende. Wie ziek is en de staart van een krokodil aanraakt, zou meteen genezen. Zita hecht er geloof aan: "Jullie vinden misschien dat ik dat krokodillenverhaal met de wonderbaarlijke staart beter niet kan geloven. Maar waarom niet? Ik heb toch ook alle behandelingen die de dokters me al die jaren hebben voorgesteld geloofd? En kijk eens waar ik nu zit?" Ze krijgt haar vriendjes en vriendinnetjes van de kinderafdeling van het ziekenhuis, waar ze al negen jaar verblijft, zo ver om 's nachts op stap te gaan en naar een reptielenshow in de buurt te trekken. Voor je het weet, krijg je van Kale Kop weer een krop in de keel.

In het vervolg van Louca wordt de spanning nog meer opgedreven. De beginnende voetballer wordt opgesteld in de belangrijkste match van het jaar, de laatste wedstrijd van het seizoen om uit te maken of de schoolploeg degradeert of niet, en belangrijker nog: of het ploegje mag blijven bestaan. Met een briljante coach aan zijn zijde, zou het een makkie moeten zijn voor Louca, maar die coach is wel een geest die enkel Louca kan zien. Bovendien kan Nathan, die geest, enkel op Louca's school aanwezig zijn en laat die match nu net op verplaatsing zijn! De tegenstand is ook niet van de poes. Hun sterspeler blijkt een nauwe band te hebben met Julie, het klasgenootje van Louca op wie hij zo tuk is. Hun coach is dan weer een oude bekende van de trainer van Louca's schoolploeg. En dat is nog niet alles... Wendingen alom die afstevenen op een climax die je zal doen vloeken omdat je het vervolg onmiddellijk zal willen lezen.


Kale Kop 2
Tenniskids 1
We blijven nog even in de sportsfeer want Strip2000 legt twee nieuwe sportstrips op de penaltystip. Klaar om te scoren? Vlaming D'Auwe (bekend van beroepenstrips over de politie, waar hij zelf bij werkt, en Rooie Oortjes) lanceert FC Schwalbe, een voetbalstrip over een amateurploegje.

In Tenniskids wordt er gespeeld met andere ballen. "Tennis spelen lijkt makkelijk als je op tv naar kampioenen kijkt die aces, smashes en passings slaan... Maar als je zelf een racket neemt, is het een ander verhaal om alle technieken te beheersen en de bal niet in het net te slaan! Rafaël, Julien, Dimitri, Clement, Clara en Ophelie zullen het zelf ondervinden. Maar ook hun leraar Greg heeft nog veel werk om van deze spelers in de dop competitiebeesten en winmachines te maken. Met een stevig racket in de hand is niets onmogelijk voor deze tenniskids!"


Swamp Thing 8
Beestjes 5
Gagstrips met dieren, daar lusten Floris Oudshoorn en Schwantz wel pap van. Van hen verschijnen respectievelijk Swamp Thing 8 en Beestjes 5, de ene met voornamelijk outdoorgrappen, de andere vooral in een gedomesticeerde situatie. Swamp Thing krijgt in de nieuwste gagbundel te maken met collectepinguïns, slecht wegdek, de Axolotl, de Pedoboot, borstverkleiningen, wildzeikers, Zeikwilders, zebrapaden, glasbakken, Stripdagen, kinderwensen, hersenverwekende commerciële kutmuziek, Aliens, enge meesters en last but not least een zoektocht naar zijn ware zelf met een verrassende uitkomst! In Beestjes 5 mag je je onder andere verwachten aan Sinterklazen, rokende gordijnen en verdoemde karaokes.


Tony Rabbit 1
Café Cowala 1
Nog een dierenstrip, in tweevoud zelfs, is Tony Rabbit van Sti (Het Godvrrgeten Eiland, Ze Jacky Touch, Michel, de Trouwe Hond), een album met twee covers. Aan de ene kant lees je gags van de jonge Tony en zijn vrienden, aan de andere kant duik je in de leefwereld van Ronan Rabbit, Tony's vader. De onderwerpen lopen uiteen (en versmelten!) over gamen, bommetjes, remsporen, blogs, vergaderingen en familie.

Ook in Café Cowala zijn dieren welkom aan de toog van het café van Bruno De Roover (de scenarist van J.Rom - Force of Gold dat weldra aan cyclus 2 begint). Deel 1 verscheen in 2013 bij Ballon Comics waarop de reeks verhuisde naar Strip2000. Dat eerste album wordt nu herdrukt in een bescheiden oplage.

Andere dierenstrips (momenteel nog zonder cover) zijn Prins Kat 2 van Tommy A. en Timo 5 van Alex Turk. Andere heruitgaven zijn Lectrrs Hara Kiwi 1 en 2, Luc Morjaeus Biep & Zwiep 3 en Charel Cambrés Jump 13. Met Snippers 7 erbij zit Strip2000 vooralsnog goed tot juni. In samenwerking met Syndikaat verschijnen er ook nog andere albums.


Vooruitblik Het Slapende Woud
22/03
TOP
Het Slapende Woud
Over het in juni bij Dargaud te verschijnen one-shot Het Slapende Woud hadden we het al eens, maar er was toen heel weinig informatie beschikbaar. Pierre Boisserie schreef zijn scenario ongeveer in 2006 voor Nicolas Bara met wie hij al eens samenwerkte voor het niet-vertaalde Le Chant des Malpas dat Bara toen vijf jaar werk kostte. Twee jaar later omschreef Boisserie de tekenaar als een vreemde snuiter die zijn tijd neemt om een strip te tekenen. Effectief, tien jaar nadat Boisserie Het Slapende Woud schreef, komt het eindelijk als album uit. Van wat we al hebben gezien, zou het wel eens het wachten waard kunnen zijn.

Het verhaal: "Diep verscholen in een bos ligt een kinderziekenhuis waar raadselachtige dingen gebeuren. Elke nacht om middernacht gaan de patiëntjes in trance, alsof ze bezeten zijn. Casimir Dupré en Artémis D'Harcourt, twee agenten gespecialiseerd in het paranormale, worden door het Openbaar Ministerie van Geheime Zaken afgevaardigd om te onderzoeken wat er aan de hand is. Hun speurtocht naar de onrustwekkende gebeurtenissen leidt hen naar een plek diep in het uitgestrekte woud waar zich eeuwen geleden een vreselijke tragedie zou hebben afgespeeld..."


Knack-special over André Franquin
in de winkel
19/03
TOP
Knack-special Franquin
In januari kondigden we aan dat Knack een special voorbereidt over André Franquin en dat verschijnt eerder dan verwacht want het ligt sinds afgelopen week in winkels met een krantenaanbod. Er komt later ook nog een hardcovereditie in beperkte oplage.

Deze special is vooreerst de Nederlandstalige versie van een gelijkaardige uitgave die begin 2015 bij het Waalse tijdschrift Le Vif/L'Express verscheen. Tegelijk bracht de Franse tegenhanger Lire dezelfde special uit met weliswaar een aangepaste cover en een ander voorwoord door de Franse hoofdredacteur. Er verscheen ook een hardcovereditie. Het vond allen gretig aftrek en er kwam zelfs een herdruk met aanvullingen. Beide bladen worden uitgegeven door het West-Vlaamse Roularta, tevens de uitgever van Knack. Dat weekblad publiceerde zelf al specials over Kuifje en Suske en Wiske.

In de 120 pagina's tellende special staan heel wat lezenswaardige analyses van Franquin en zijn werk, ontzettend veel (ook minder gekende) illustraties, ontbrekende platen uit het Robbedoes-verhaal QRN op Bretzelburg (helaas niet allemaal), het miniboekje Roeltje en de Elaoin dat je zelf moet uitknippen en vouwen, interviews met de man himself en met anderen en artikels over humor, Hergé, dieren, gags, psychologie, erfgenamen, stijl en kortere artikels en nieuwsberichten. Niet te missen voor Franquin-liefhebbers! Speciaal voor de Knack-special werden ook Luc Cromheecke en Charel Cambré geïnterviewd. Zij mochten ook hun visie op Franquin geven. Een artikeltje is ook aangepast waardoor verwijzingen van Jan Bosschaert en Erik Meynen naar Guust Flater niet onopgemerkt voorbijgaan. Het voorwoord is van Gert Meesters. Kortom, een heel interessante en ook nog prachtig vormgegeven productie!


Vooruitblik Gorilla
19/03
TOP
In de Geest van Gaudí
Gorilla is weer klaar voor het tweede kwartaal. Een heel mooi album dat in april verschijnt, is het 120 pagina's dikke one-shot In de Geest van Gaudí door het Spaanse duo Jesús Alonso Iglesias en El Torres. Zij koppelen de zoektocht naar een seriemoordenaar aan de bouwwerken van Antoni Gaudí want die seriemoordenaar gebruikt zowel de locaties als de symboliek achter Gaudí's werken om met een specifieke reden aan het moorden te slaan. Inspecteur Jaime Tondu, een knappe en ook kale kop, houdt er vreemde theorieën op na, maar een eenvoudige kassierster geeft hem eigenlijk gelijk. Zij overleefde ternauwernood een aanrijding op de plaats waar Gaudí ooit zelf door een tram werd aangereden. Sindsdien beweert ze de geest van Gaudí te hebben ontmoet. Een keer dit album is verschenen, zal je hoogstwaarschijnlijk zin krijgen in een citytrip naar Barcelona. Neem dan dit album mee want een mooiere stadsgids vind je niet. En toch blijft het in de eerste plaats een meeslepende detectivethriller.


Mauro Caldi 7
Een Avontuur van Jacques Gipar 1
Met deel 7, De Oude Dame, nemen we afscheid van de reeks Mauro Caldi. Dit album verscheen vele jaren nadat de eerste zes delen opnieuw werden uitgegeven door de Zwitserse uitgeverij Paquet. "Net als elk jaar gaat Gigi, de mentor en beste vriend van Mauro Caldi, een paar dagen weg om een oude dame te bezoeken. Na een anonieme brief waarin staat dat Gigi iets voor hem verbergt, besluit Mauro hem te volgen. Wie is toch die oude dame over wie hij nooit iets vertelt? En waarom al die geheimzinnigheid?"

Maar voor wie van de fities, oude wagens en een misdaadverhaal houdt, is er opvolging voor Mauro Caldi met de nieuwe reeks De Avonturen van Jacques Gipar waarvan de tekenstijl van Jean-Luc Delvaux heel erg refereert naar Maurice Tillieux' Guus Slim. "1953. Op de Nationale 7 valt een bende misdadigers pinardiers aan, tankwagens die wijn aan de hoofdstad leveren. Gestolen vrachtwagens, overvallen chauffeurs, alle middelen zijn goed om de kostbare vracht te bemachtigen. Op de terugweg naar Parijs stuit Jacques Gipar op een chauffeur die net ontsnapte aan de bende. Jacques is geïntrigeerd door deze overvallen, hij trekt op onderzoek uit voor Frankrijk Onderzoekt, zijn krant. Hij kamt de hele regio uit, van de Rhônevallei tot de magazijnen van Bercy, om er meer van te weten te komen."


Nocturno
Betty Blues
  Meerwaardezoekers komen aan hun trekken met Tony Sandoval van wie Gorilla al Het Lijk en de Bank en zopas Onzichtbare Echo's 1 uitgaf. Nocturno is een nieuw one-shot van zijn hand. "Seck laat zijn vader die al tien jaar dood is zijn leven leiden. Hij gehoorzaamt hem. Karen droomt van gigantische monsters die uit de golven springen, maar houdt zich staande voor haar en Seck. Maar Seck is kwetsbaar en geleidelijk aan komen alle elementen samen die hem in het hart van de duisternis storten."

Muziek en strips, het blijft een gearrangeerd huwelijk, maar af en toe bewijzen bijzondere albums dat de passie van de auteur voor het onderwerp ook een impact heeft op de lezer. Zo is er de dierenstrip Betty Blues van Renaud Dillies, de tekenaar van Abeltje en Dromen & Muizenissen, dat een aantal prijzen won waaronder een albumprijs in Angoulême. "Rice is jazztrompettist en een eend. Maar Rice heeft de blues sinds zijn geliefde Betty vertrok. Hij heeft een hart dat bloedt als een song van Billie Holiday."


De Reis van de Vaders 4
De Reis van de Vaders - De Exodus volgens Yona 2
David Ratte start met De Reis van de Vaders 4 een tweede cyclus. "Jeruzalem, het jaar 33 van onze jaartelling... Barabbas, staatsvijand nummer 1 is gearresteerd op verdenking van ontvoering en moord op een Romeinse functionaris. Hoe hard hij ook roept onschuldig te zijn, hij weet dat hij de sigaar is."

Twee maanden later ligt ook het vervolg op de spin-off De Exodus van Yona in de winkel. "1500 en een beetje voor Christus... Sinds Mozes in de buurt is, gaat alles mis! De ene plaag na de andere overvalt het arme Egypte. Yona, de rijke raadgever van de farao, kan zijn ogen niet geloven. Hoe kan de eerste wereldmacht zich zo op de kop laat zitten door die ellendige Jood, die alleen maar zijn stok als wapen heeft? Maar er hangt Yona nog een gevaar boven het hoofd. Een veel groter gevaar dan alle plagen van Egypte bij elkaar. En dat gevaar heet Libi."


Oude Bokken & Groene Blaadjes 2 Van Oude Bokken & Groene Blaadjes door Etienne Willem, de auteur van Het Zwaard van Ardenois, verschijnt het slot van het tweeluik. Hierna verscheen nog een derde deel, een afgerond verhaal. Deel 2: "Herfst 1935, Arbuckle bevindt zich in Schotland. Officieel is hij met vakantie, maar eigenlijk probeert hij zijn ex-vrouw Mildred te spreken, om de moorden op Johnstone en Alcorn, beter bekend als de Zwarte Vlek-zaak, op te helderen. Maar Mildred zit achter de muren van de psychiatrische kliniek in Greenhengh, waar ze de leiding over heeft en waar een nieuwe bedreiging aan het uitgroeien is, een bedreiging waarvan de oorsprong ver van de Highlands ligt."

Van André Taymans' De Hand van Pangboche 2 is nog geen cover beschikbaar, maar dat album komt er dus ook, en wel in juni. Voor een introductie verwijzen we je naar onze bespreking van deel 1.


Dossier opkomst en ondergang van het Suske en Wiske-weekblad in Stripgids 45
16/03
TOP
Stripgids-45
Stripgids-45In het lentenummer van Stripgids is er aandacht voor Daniel Clowes, Eric Heuvel, Hermann, 70 jaar Lucky Luke, swastika's, de Suske en Wiske Fanclub, de klare lijn en nog veel meer, maar redacteur Ronald Grossey schiet toch de hoofdvogel af met een vijftien pagina's tellend dossier over de opkomst en ondergang van het Suske en Wiske-weekblad. Grossey is goed geplaatst want hij was zelf een van de hoofdredacteurs van het stripweekblad uit de nineties. Hij schreef ook uitvoerig gedocumenterde boeken over Studio Vandersteen en Bob De Moor.

In het dossier stelt hij de verschillende medewerkers voor en achter de schermen voor en vertelt over de (technische) moeilijkheden, over het zoeken naar nieuw talent en het aankopen van de juiste strips bij buitenlandse uitgeverijen, over de samenwerkingen, over ongelofelijk veel. Het barst van de anekdotes. Bijvoorbeeld over de Batman-special waarvoor Marvano een coverillustratie tekende die door DC Comics moest gevalideerd worden. De Amerikaanse uitgeveij was zo tevreden dat het een cheque naar Marvano stuurde om de rechten af te kopen. Omdat de naam DC Comics op de cheque stond vermeld, heeft een opgetogen Marvano de cheque nooit geïnd.

Maar dat het mooie liedge niet kon blijven duren, was ook een feit. Het blad hield in 2003 op te bestaan. Ronald Grossey sluit zijn dossier af door de schamele vermelding van het weekblad in Geert De Weyers boek België Gestript te citeren: "Dat blad, dat toch vooral een catalogus van de eigen uitgaven was en ophgehangen werd aan hun populairste personages." Niets van, in de tien jaar dat Suske en Wiske Weekblad bestond, raakten er ets meer dan honderd verschillende stripreeksen in gepubliceerd, lang niet allemaal van Standaard Uitgeverij. Van veel reeksen verscheen nooit een Nederlandstalig album. Vertalingen werden soms enkel voor het weekblad gemaakt, bijvoorbeeld van Olivier Schwartz' Inspecteur Bayard. Bovendien werden meer dan veertig stripreeksen special voor het blad gemaakt. Onder andere van Minck Oosterveer terwijl Steven Dupré er Sarah en Robin in kwijt kon en voor Charel Cambré was het zelfs een eerste stap naar de grotere faam.

Stripgids 45 is gratis te verkrijgen in Vlaamse stripspeciaalzaken en bibliotheken. De cover is deze keer van Ever Meulen.


Overzicht volgende Blake en Mortimer-projecten
15/03
TOP
Blake en Mortimer 24`
Nieuws over volgende verhalen van Blake en Mortimer blijft elkaar opvolgen. Tijd om eens een tussenstand van de volgende projecten op te maken. Dit jaar viern we trouwens de zeventigste verjaardag van de nog steeds enorm goed verkopende stripreeks.


2016
Het meest concreet is Le Testament de William S., het volgende album van André Juillard en Yves Sente dat eind 2016 gepland staat en deel 24 in de reeks wordt. Die S. staat uiteraard voor Shakespeare. Olrik is ook weer van de partij. Het zal zich volgens oudere info eind jaren 1950 afspelen in Engeland en Italië met een archeologische én literaire inslag waarbij het privéleven van Mortimer weer wat meer aan bod komt. Hij krijgt namelijk bezoek van zijn jeugdliefde Sarah Summertown (herlees Het Heiligdom van Gondwana) wier studie van een historische tekst het verhaal op gang trekt.

Blake en Mortimer 24`


2017
Bij het verschijnen van Jean Dufaux' De Septimus-Golf liet de scenarist in interviews uitschijnen dat hij graag een trilogie zou schrijven waarin hij het verleden van Olrik wenste uit te spitten. Naar eigen zeggen kent Dufaux Olriks hele verleden. Hij kent zijn ware naam, zijn familie, zijn levensloop, zijn relatie met zijn zus, nicht, broers, ouders, zijn problemen,... In een recenter interview van 8 maart heeft hij het echter over een tweeluik waarvan hij dit jaar nog het vervolg en slot van De Septimus-Golf wil schrijven met de inspiratieloze werktitel De Septimus-Golf 2. Dat album zal hoogstwaarschijnlijk niet worden getekend door Antoine Aubin, die eventjes kenbaar maakte geen Blake en Mortimer meer te willen tekenen. Van Aubin staat in 2017 een Blake en Mortimer-album gepland op scenario van Blake en Mortimer-nieuwkomers Jean-Luc Fromental en José-Louis Bocquet. Op basis van de beschikbare informatie wil dit zeggen dat Dufaux het eventjes moet doen zonder aan hem gekoppelde tekenaar. Fromental en Bocquet schreven samen al De Avonturen van Hergé en het door Franz getekende one-shot Kaliber 38. Bocquets schrijfkunst waarderen we ook door De P.I. van Hollywood en Kiki van Montparnasse.


2018?
Theo van den Boogaard is out of the picture, maar de twee Nederlanders Peter Van Dongen en Teun Berserik vormen een derde ploeg tekenaars zodat er elk jaar een album kan verschijnen. Ook zij werken aan een tweeluik, in hun geval op scenario van Yves Sente.


Hommagealbums vanaf 2017
En dan is er ook nog dit afwijkende project. Thomas Gunzig, de scenarist van de Belgische film Le Tout Nouveau Testament (met Benoît Poelvoorde als God die een klootzak blijkt te zijn) schrijft samen met de regisseur van die film, Jaco Van Dormael, eveneens een avontuur van Blake en Mortimer. De tekenaar? François Schuiten, fameus bekend van De Duistere Steden. Dit project kadert in een eerder vermelde wens van uitgever Yves Schlirf om een soort hommagealbums uit te brengen in de lijn van de nevencollectie van Robbedoes en Kwabbernoot. Daarbij wordt dan aan grote namen in (en buiten!) de stripwereld gevraagd om hun visie op Blake en Mortimer uit te werken, zolang het voldoende afstand neemt van de hoofdserie.

Thomas Gunzig is een Belgische schrijver wiens jeugd zwaar werd getekend door dislexie. Hij haalde toch zijn licentiaat politieke wetenschappen. In 1993 debuteerde hij als romanschrijver met ondertussen een klein twintigtal boeken op zijn conto. Hij is tevens professor literatuur, hij schrijft theaterstukken, columns voor radio, televisie en kranten en zelfs liedjes. In 2008 daagde de schrijver (bruine band karate) zijn uitgever (rode band taekwondo) uit tot een gevecht op de Boekenbeurs van Brussel om de rechten op een van zijn boeken te recupereren. Hij won de tweekamp. Als zijn verhaal de futuristische toer opgaat, dan is hem dat met de paplepel ingegeven want zijn vader is een kosmoloog die voor een essay een belangrijke prijs won. De medeauteurs van dat essay waren Robert Brout en Nobelprijswinnaar François Englert.

Het contract met Schuiten is in juni 2015 getekend. Het album is in 2017 gepland. Helemaal out of the blue komt hij niet. Voor Blake en Mortimer 19: De Vloek van de Dertig Zilverlingen 1 steunde Schuiten al Chantal De Spiegeleer die na de plotse dood van haar man René Sterne het album afwerkte. Hij was naar verluidt ook gevraagd om deel 2 van De 3 Formules van Professor Sato te tekenen, een opdracht die Bob De Moor uiteindelijk naar best vermogen uitvoerde.


Jaco Van Dormael
(Toto le Héros, Mr. Nobody) is behoorlijk stripminded. Over zijn vruchteloze processie om een andere stripreeks van formaat op het zilveren scherm te krijgen, schreven we hier al een artikel.


Speciale uitgaven
Tussen al deze nieuwe verhalen door is er ook nog aandacht voor de oude strips. In het Frans verschijnen er regelmatig integrales van tweeluiken en trilogieën van de albums van Edgar P. Jacobs, facsimilé-edities van de verhalen zoals ze in Kuifje verschenen met de oorspronkelijke inkleuring of laatst nog een reproductie van zijn complete storyboardversie voor het tweeluik De 3 Formules van Professor Sato. Allen ontzettend knappe uitgaven die een Nederlandstalige editie verdienen. Zoals we je al meermaals hebben verteld, volgt er dit jaar zo'n facsimilé-editie van vooreerst Het Gele Teken. In het Frans komt dit jaar ook een integrale uit met daarin vermoedelijk alle Blake en Mortimer-verhalen van Jacobs. Hieronder zie je een coverproject.

Blake en Mortimer integraal


Parodie
Op een vierde deel van de parodiereeks De Avonturen van Philip en Francis zal je opnieuw enkele jaren moeten wachten. Deel 3 verscheen in oktober 2014.


Biografische strip over Edgar P. Jacobs
Het volgende bericht, dat we al eens bekend maakten, gooien we hier ook nog eens bij. Romanschrijver en occasioneel stripscenarist François Rivière (Victor Sackville, De P.I. van Hollywood) schreef mee aan biografieën over Hergé en Edgar P. Jacobs. In de jaren 1970 ontmoette hij Jacobs diverse malen wat in 2000 leidde naar een boek. Momenteel werkt Rivière met tekenaar Philippe Wurm (De Rochesters) aan een graphic novel over het leven en het werk van Jacobs. Viel er dan nog iets toe te voegen aan de biografische strip Het Jacobs-Teken? In elk geval is Wurm vertrouwd met Jacobs' geesteskinderen Blake en Mortimer. Hij deed met Jean Dufaux als potentiële scenarist ooit een gooi als kandidaattekenaar voor de reeks. Uiteindelijk mocht Dufaux jaren later wel zijn Blake en Mortimer-droom uitvoeren.


Vooruitblik Star Wars Remastered
15/03
TOP
Star Wars Remastered Filmboek: Episode IV
Bij Dark Dragon Books staan momenteel 17 verschillende Star Wars-titels aangekondigd, hetzij vervolgen en eindes op lopende reeksen, hetzij recent toegevoegde minireeksen zoals Obi-Wan & Anakin in twee delen en de one-shots C-3PO en Chewbacca. De jongste aankondiging zijn de Remastered Filmboeken van de trilogie Episode IV tot VI die in juni, september en december zullen verschijnen.

Het gaat om de oorspronkelijke comics die indertijd bij de release van de sf-films verschenen. De inkleuring is opnieuw gedaan en gemoderniseerd, dus geremastered. Het realistische tekenwerk van Howard Chaykin en de in 2010 overleden comicveteraan Al Williamson blijft na al die decennia overeind. Roy Thomas (bekend van Conan, Red Sonja en het eerste deel van de Storm-spin-off Roodhaar) bewerkte Episode IV, de in 1998 gestorven Archie Goodwin wierp zich op de daaropvolgende episodes. Hieronder kan je de oude en nieuwe inkeuring met elkaar vergelijken.

Star Wars Remastered Filmboek: Episode IV

Dark Dragon Books maakt van de drie te verschijnen albums liefhebbersuitgaven van op groot formaat in een beperkjte oplage tegen 24,95 euro per deel. Dat is een zeer schappelijke prijs want het gaat om albums van respectievelijk 120, 144 en 112 pagina's!


Orks en kobolden vervoegen de elfen en dwergen
15/03
TOP
Elfen 13
Dwergen 3
In april verschijnt bij Soleil het dertiende deel van de reeks Elfen in het Frans. Het in februari verschenen derde deel van het spin-offbroertje Dwergen stond zelfs eventjes in de Franse verkooptop 10. Beide reeksen zijn in vertaling bij Daedalus eveneens een succes. Een volgende uitbreiding van het universum viel te voorspellen.

Collectiedirecteur Jean-Luc Istin kondigde in een interview aan dat er momenteel wordt gewerkt aan een nieuwe reeks over "groene konten", een verzamelnaam voor een spin-off over twee andere fantasyvolkeren: orks en kobolden. "Het is heel opwindend om te werken met deze personages die een slechte reputatie hebben, een weinig bloemrijk taalgebruik hanteren en voor niets bang zijn", voegde hij er nog aan toe.


Durango 17 is klaar
12/03
TOP
Durango
DurangoHet is zo ver, zonder verder verwijl verschijnt in juni bij Soleil het nieuwste album van Durango in het Frans. Deel 17 is het eerste album dat de Italiaanse tekenaar Giuseppe Ricciardi alias Iko tekent op scenario van Yves Swolfs. Thierry Girod, de vorige tekenaar, wilde zich namelijk op eigen projecten toeleggen. De reeks verschijnt in vertaling bij Arboris en is volgens een gesprekje dat we met de uitgever eens hadden hun best verkochte reeks.

Iko's overname is al enkele jaren bekend, maar hij is niet van de snelste tekenaars. Daartegenover staat zijn zorg voor detail zoals je op de bovenstaande, eerste plaat van zijn Durango-album kan zien. Het album is een afgerond verhaal waarin actie, een meisje (zie afbeelding hiernaast) dat uit een lastig parket geholpen moet worden en slechteriken die een lesje moeten leren opnieuw de ingrediënten van dienst zijn. Iko's volgende strip is het vijfde en meteen ook laatste deel van de fantasyreeks Duisternis, op scenario van Christophe Bec.

Dat het westerngenre sinds het eclatante succes van Undertaker weer helemaal in is, bewijzen nog twee andere nieuwsberichten vandaag. Scroll maar verder op deze pagina.
(Bron: Agence BD)


Vooruitblik Silvester
12/03
TOP
Outcast Boek 1
Outcast 1
Outcast 2
De laatste tijd leek Silvester minder uit te brengen dan in voorgaande jaren. Toch rondde het in het afgelopen jaar een tiental reeksen af, laatst nog Okko. Dat biedt ruimte voor vers bloed. Sinds kort heeft Silvester met Dark Dragon Books het gezamenlijke distributieplatform Darsil Media opgericht met de bedoeling meer in supermarkten aanwezig te zijn. Omdat hardcovers niet 'super' verkopen in supermarkten, zal je eraan moeten wennen dat Silvester voortaan veel meer in softcover zal uitgeven, maar nog wel de liefhebbers van hardcovers bedient met kleine oplages in harde kaft van titels die het ook in softcover uitgeeft, voornamelijk van de nieuwe reeksen voor alle duidelijkheid. Op = op is een waarschuwing die meer en meer zal opgaan en al langer van kracht is met bijvoorbeeld de hardcovers van Daedalus en Saga Uitgaven. Uit de nieuwste kwartaalaanbieding van Silvester (download hier de pdf) onthouden we onderstaande aankondigingen.

Vooreerst is er Outcast, een gloednieuwe reeks van scenarist Robert Kirkman wiens Walking Dead een aanhoudend succes is, zowel als comicreeks en als tv-reeks. Ook van Outcast bestaat al een tv-serie die weldra op Fox te zien is. Paul Azaceta is de tekenaar van de stripreeks (in kleur!) met de volgende korte inhoud: "Kyle Barnes wordt achtervolgd door zijn traumatische verleden. Zijn ervaring met bezetenheid heeft ervoor gezorgd dat hij als een kluizenaar leeft en vrienden en familie zo ver mogelijk bij zich vandaan houdt. Wanneer oude bekende pastoor Anderson zijn hulp inschakelt bij een nieuwe duiveluitdrijving gaat Kyle de confrontatie aan met zijn verleden, maar is hij wel voorbereid op de angstaanjagende antwoorden die hij dan krijgt?" Deel 1 telt 88 pagina's, deel 2 64. Deze albums verschijnen enkel in softcover tegen respectievelijk 9,95 euro en 8,95 euro. Silvester voorziet ook een hardcoverbundeling op een kleine oplage met beide softcoverdelen erin (zie de grote cover bovenaan dit overzicht) tegen 29,95 euro. Voor dat geld kan je eigenlijk drie softcovers kopen.


Zeven Ruiters 1
Centaurus 2

Moving on. Zeven Ruiters
is een driedelige stripbewerking van Jacques Terpant (Piraten) van een roman van Jean Raspail. Deel 1: "De stad, ooit welvarend en stralend, is bijna verlaten... Zonder enige aanleiding maakt een vreemde waanzin zich meester van alle kinderen, alsof ze bezeten zijn door woede... Ze verlaten het land, dat daardoor in verval raakt. Om deze dodelijke betovering te verbreken, om erachter te komen waar het leven naartoe is verdwenen, verlaten zeven ruiters de stad in opdracht van de erfgraaf... Zo begint een van de vreemdste reizen."

Het vijfdelige Centaurus, geschreven door Léo, is in juni aan deel 2 toe: "De naar de planeet Vera gestuurde expeditieleden vallen van de ene verrassing in de andere (en niet altijd erg prettige!), terwijl men op het moederschip de indringers probeert op te sporen en te begrijpen wat hun geheimzinnige aanwezigheid te betekenen heeft."


Wonderball 1
Wonderball 2

Wonderball
is nog een nieuwe reeks. Het scenaristenduo Jean-Pierre Pécau (De Verborgen Geschiedenis) en Fred Duval schrijven samen de conceptreeks UUR U en brachten het eerste deel van De Man van het Jaar tot een heel goed einde. De tekenaar is Colin Wilson, jou wel bekend van — kies maar — De Jonge Jaren van Blueberry, Headshot, XIII Mystery of Tex Willer. Maak kennis met het hoofdpersonage dankzij deze omschrijving: "Inspecteur Spadaccini is een van de beste politiemensen van de Amerikaanse westkust, maar hij zit vol haat. Hij heeft de pest aan hippies, junks, journalisten, zijn ex-vrouw, zijn collega's en zijn superieuren. Daarentegen is hij gewoon gek op wonderballen, de snoepjes waar jochies dol op zijn. Daarom is zijn bijnaam onder de smerissen van San Francisco ook Wonderball." In de zesdelige stripreeks passeren er ook flashbacks naar het verleden zoals de inhoud van deel 2 ons leert: "San Francisco, 1983. Vanaf een dak schiet een massamoordenaar binnen negen seconden negen mensen dood. Spadaccini, krijgt opdracht de slachting te onderzoeken. De snelheid van de schutter doet Spadaccini denken aan een ander opmerkelijk dossier uit zijn carrière: de moord op John F. Kennedy. Dit is aanleiding tot een zoektocht in het verleden, in het gekke, giftige San Francisco van de jaren 1960 en 1970."


Het Rechte Pad 1
De Verborgen Geschiedenis 28

Met Krasse Knarren heeft scenarist Wilfrid Lupano zijn grootste hit te pakken. Maar wij kennen hem al langer van de heerlijk absurdistische fantasyreeks Azimut, de komische western De Engelsman die niet van Vuurwapens Houdt en het goed begonnen Alim de Leerlooier. Met het tweeluik Het Rechte Pad begeeft hij zich in de periode tussen de twee Wereldoorlogen: "Frankrijk, in een landbouwschool waar nogal wat belhamels bijeenzitten, beleven vier weesjongens de laatste zorgeloze momenten van hun jeugd. Het werk op het land kan hen maar matig bekoren, en ze dromen ervan piloot te worden, of te trouwen met Jeanne, de mooie dochter van mijnheer de graaf. Hun balsturige gedrag zal hen echter op heel andere wegen leiden." Op het slot zal je niet lang moeten wachten want dat staat deze zomer gepland.

Sinds februari 2015 is er geen album meer verschenen van De Verborgen Geschiedenis, de langst lopende serie bij Silvester. Daar komt in mei verandering in met deel 28, De Stad van Duizend Zuilen. "In de periode van 1993 tot 1995 zijn de fantomen van Tsjernobyl nog steeds niet tot rust gekomen. Erlin moet zich uiteindelijk gewonnen geven: zijn broer Dyo zal zijn gewelddadige instelling blijven voeden zolang de sarcofaag van die vervloekte kerncentrale niet wordt vergrendeld. Op haar beurt blijft Reka streven naar de wereldhegemonie in de drugshandel. En FBI-agent O'Neill onthult een waarheid die de geschiedenis van de komende twintig jaar kan veranderen." De reeks is in het Frans al afgelopen na deel 32. Nog even.


UUR U 8
De Orde van de Drakenridders 15

Een achtste album van de uchroniereeks UUR U gaat uit van de dood van generaal Charles de Gaulle tijdens de revolutie van Mei '68. "Naar aanleiding van de verdachte dood is Frankrijk permanent in een burgeroorlog verwikkeld. Acht jaar later is Parijs een gekwelde stad geworden, een wetteloos gebied met botsingen tussen rivaliserende partijen. In deze chaos landen nieuwe VN-troepen, vergezeld van een oorlogsfotograaf, wiens aanwezigheid tot ver buiten de kaders van een reportage reikt." De tekeningen zijn van Damien, voor wie Jean-Pierre Pécau Major Arcanum schreef.

Van De Orde van de Drakenridders verscheen in november 2015 deel 21 in het Frans. Silvester pikt met deel 15 de draad weer op in mei. Al goed dat elk album een afgerond verhaal is, telkens door een andere tekenaar, maar wel allemaal geschreven door Ange. De Vijand is getekend door Patrick Boutin-Gagné en heeft de volgende inhoud: "Wanneer ze de draak gaat bestrijden, wordt ridder Saraï ontvoerd en in een harem gegooid. Voor haar is het Beest niet langer de Vijand. De Vijand is haar cipier en ze gebruikt al haar tactisch talent om vrij te raken... In Messara doet de Matriarch alles om ze vrij te krijgen. Maar voor haar is de Vijand meer politiek en veel intiemer. De tegenstander (de Draak) kan vele vormen aannemen."


Edelweiss 1
Edelweiss 2

Donjon Monsters 6
, De Havik 9, Drakenbloed 9 en Walking Dead (waarvan na een zeer lange afwezigheid toch deel 21 in het verschiet ligt, samen met vier nieuwe softcoveralbums) gaan we niet opnieuw presenteren want dat deden we al eens. Edelweiss, de trilogie van Romain Hugault en Yann, ken je vast en zeker. Wie het evenwel in hardcover links liet liggen, krijgt een herkansing in softcover want de eerste twee delen verschijnen in mei, het slot van de trilogie is voor deze zomer. Van Hugault en Yann verschijnt dit jaar deel 3 van Angel Wings. Dat is niet het einde van de reeks want de heren willen ermee doorgaan in een tweede cyclus.


Oktoknopie 7
De Legendariërs 5

Aan kinderen wordt ook gedacht bij Silvester. Van Oktoknopie verschijnt een zevende album met gags. In mei toont Silvester aan dat het de fantasyreeks De Legendariërs niet heeft afgevoerd. Met de vertaling van deel 5 (dat enkel in softcover verschijnt) is er wel nog werk aan de winkel om de achterstand met de Franse reeks in te halen. Daar zitten ze aan deel 18. Van de spin-off Origines zijn er al vier delen. Daar vertaalde Silvester er al eentje van.


Vooruitblik Apache Junction 2
12/03
TOP
Apache Junction 2
In 2011 verscheen het eerste deel van Apache Junction bij Silvester. Daarna bleef het stil hoewel Nederlander Peter Nuyten grootsere plannen had met zijn westernreeks. Deel 2 verscheen recent bij het Duitse Splitter Verlag, zo'n beetje de grootste Duitse vertaaluitgever die tal van reeksen van Franse en Waalse uitgeverijen uitbrengt en ook op de kar is gesprongen van de integrale trend. Dankzij Splitter is Apache Junction niet alleen verkrijgbaar in Duitsland, maar ook in Oostenrijk en Zwitserland. Eind dit jaar worden de eerste twee delen verwacht in Spanje en vijf Zuid-Amerikaanse landen waaronder Mexico en Argentinië. Een Nederlandse editie staat pas in het derde kwartaal van 2016 gepland, maar het zal niet bij Silvester verschijnen. Volgens Peter Nuyten zal die nieuwe uitgever daar op het juiste moment mee uitpakken. Over een Franse vertaling wordt nog onderhandeld.

Peter Nuyten presenteerde de reeks als volgt: "Rond 1870 heeft de Verenigde Staten haar programma om alle indianenstammen in reservaten onder te brengen opgeschaald, dit om nog sneller nieuw vrijgekomen woongebied te creëren voor de settlers. Toch zijn er genoeg stammen die hier fel weerstand tegen bieden, waaronder ook de Apachen onder leiding van de legendarische Chiricahua-leider Cochise. Na diens dood wil de regio tussen Arizona en Mexico niet tot rust komen. In 1874 weet de Chiricahua-Apache Zwarte Wolf uit het reservaat van San Carlos te ontsnappen en het lijkt erop dat hij de strijd tegen de kolonisten voort wil zetten en daarmee opnieuw grote angst onder de lokale bevolking zaaien. Koerier en halfbloed-Apache Roy Clinton wordt daarom onmiddelijk van Fort Apache naar Fort Bowie gestuurd om het commando daar te waarschuwen dat de regio opnieuw groot gevaar loopt. Maar de ervaren scout en soldaat ontdekt op zijn weg een onbekende dode man en hij raakt in een hinderlaag van de Apaches. Hij overleeft de overval, maar is zwaargewond. Na een moeizame reis weet hij een boerderij te bereiken, zich niet realiserend dat voor hem vanaf dat moment het avontuur pas echt begint. Want uitgerekend hier woont de familie van de dode man en de vrouw weet over geheime wapenleveranties aan Zwarte Wolf. Met die wetenschap raakt Roy Clinton plotseling van het ene moment in het andere in een kruisvuur tussen de Apachen en zijn kameraden en moet hij noodgedwongen beslissen aan welke kant hij eigenlijk staat als de wedloop naar een geheime bergplaats van de wapens begint."


Frederik Peeters maakt een western
12/03
TOP
Een Beeld van een Jongen
Kijk eens aan, die Undertaker bewoog inderdaad heel wat striptekenaars tot het maken van een eigen western zoals Ralph Meyer en Xavier Dorison in ons interview vertelden. Frederik Peeters, gekend van de sf-reeksen Lupus (voortijdig afgebroken na één vertaald deel bij Bee Dee) en Aâma (waarvan nog één deel moet verschijnen bij Sherpa), maar ook van het memorabele one-shot Blauwe Pillen en de gebundelde futuristische reeks Koma, heeft een westernone-shot gemaakt. Het verschijnt in juni in vertaling bij Casterman onder de titel Een Beeld van een Jongen.

Het verhaal van de in Laos geboren schrijfster Loo Hui Phang (Een Tweede Huid) speelt zich af in het Wilde Westen, in Texas, 1872. Oscar Forrest is een fotograaf die landschappen in het Westen op de gevoelige plaat legt in opdracht van geoloog Stingley. Tussen Oscar en Milton, het jonge manusje-van-alles, groeit een "ambigue relatie". Een zwarte en een indiaan die niet kan spreken, houden zich op in de nabijheid van de expeditie. Stingley stuurt de fotograaf op missie naar een vijandige omgeving, het laatste verzetsbastion van de gevaarlijke Comanches. Aan die verre grens vervaagt de overgang van beschaving naar wreedheid. En de natuur heeft ook nog zijn zegje om verontrustende geheimen bloot te leggen... Verwacht je niet aan een klassieke western, want dat interesseert de makers niet. We zagen namelijk al fragmenten passeren met ectoplasma's.


Een Beeld van een Jongen Een Beeld van een Jongen Een Beeld van een Jongen


Vooruitblik Boes: integraal 1
10/03
TOP
Boes: integraal 1
Al eens voorgesteld, maar nu met beeldmateriaal. Dan onthoud je het beter, weten we uit ondervinding. In juni verschijnt bij Saga Uitgaven een eerste integrale van Boes met ingekleurde strookjesstrips. Het hardcoveralbum telt 96 pagina's en zal 29,99 euro kosten.

Boes is een Nederlandse creatie van Wil Raymakers en Thijs Wilms uit 1980. Met hun woordloze strookjesstrips over de os op klompen die een boerderij runt, verwierven ze internationale faam. Er verschenen van 1981 tot 2011 24 albums op diverse formaten (waaronder drie albums met langere verhalen) en bij diverse uitgeverijen. In 1987 en 1988 werd een Japanse tekenfilmserie van de dierenreeks gemaakt. In 2011 probeerde het Italiaanse Nona Arte Boes te herlanceren als albumreeks, maar het kwam niet verder dan de eerste twee delen voor de uitgeverij ophield te bestaan en vervelde naar RW Uitgeverij.

Boes: integraal 1


De volgende verhalen van Agent 327
10/03
TOP
Agent 327
Dit jaar vieren we de vijftigste verjaardag van Agent 327. Uitgeverij L deed dit met deze making of-uitgave. Op de laatste pagina's geeft Martin Lodewijk inzage op volgende verhalen. Het meest concreet is De Affaire B.I.P.S. waar hij momenteel aan werkt. Volgens Lodewijk gaat het over "de business van Olga Lawina, over haar beveiligingsfirma. Waarbij Agent 327 stevig zal moeten inspringen en waarin Olga te maken krijgt met concurrerende tegenstanders... tegenstandsters, moet ik zeggen. Ook komt er dan een en ander over het verleden van Olga boven water, maar dat zijn we allemaal nog aan het uitzoeken in de archieven." Met die archieven bedoelt hij de vorige albums: "dingen die je in het ene dossier vindt, leiden vaak naar een ander en het is maar de vraag of je dat mag inzien."

Nog zo'n samenhang zal voortvloeien uit dossier 19, De Vlucht van Vroeger, waarin Agent 327 in zijn eigen verleden spit. In een album met de werktitels Het Gesloten Boek of Het Open Boek zou Agent 327 zijn eigen vader ontmoeten. Martin Lodewijk zal daarin uitleggen waarom zijn agent al die tijd geen jaar ouder is geworden. Dat de Chef en Willemse sinds 1947 (waarin De Vlucht van Vroeger zich grotendeels afspeelt) tot ruwweg 1960 wel ouder zijn geworden en daarna niet krijgt een passende uitleg. Dat geldt eveneens voor de personages Dritta Reich en Wu Manchu die je ook in Lodewijks andere reeks January Jones terugvindt. Andere zaken die in De Vlucht van Vroeger verborgen zijn gebleven, komen in het verhaal De Berlijnse Driehoek in de openbaarheid.

Agent 327Aan Het Oranje Complot werkte Martin Lodewijk ook al. Op een gegeven moment schoof hij De Daddy Vinci Code opzij om aan Het Oranje Complot verder te werken. De verschijning van dat album werd zelfs aangekondigd in 2008 (en daarna nog enkele keren) met een voorlopige cover. Hieronder staat ook een fragment. Lodewijk: "Dat gaat over de politieke toestand op de grens van de zeventende en achttiende eeuw, tijdens het ontstaan van het koninkrijk, zullen we maar zeggen." De korte inhoud uit 2008 luidt als volgt: "Een ruim twee eeuwen geleden zoek geraakte brief van stadhouderlijke hand dreigt de Oranje-familie van nu ernstig in diskrediet te brengen. De Chef is in alle staten. Het is aan Agent 327 en Olga om het allerergste te voorkomen en de brief te pakken te krijgen. Er is echter een probleem: de brief ligt op de bodem van de Noordzee, verborgen in de ingewanden van het linieschip de Delft. Een speurtocht in heden en verleden moet het document boven water brengen om te verhinderen dat ons vaderland met man en muis in vreemde handen valt."

Agent 327

En het kan niet op! "Daarnaast is er nog een verhaal dat Peter de Smet altijd graag gemaakt wilde zien, eigenlijk vanaf het moment dat ik hem het idee vertelde. Over de mislukte staatsgreep in 1947, waarover we de laatste tijd nogal wat aanwijzingen hebben gekregen in de pers. Agent 327 kan dat allemaal goed uitleggen en toelichten, de betrokkenheid van Viktor Baarn en anderen. Dit verhaal zal in ieder geval een aantal zaken in de verhalen van Agent 327 verduidelijken." Viktor Baarn is wellicht het grootste geheim van de Nederlandse geheime dienst in de stripreeks. In werkelijkheid was Victor Baarn de schuilnaam van prins Bernhard bij de Lockheed-affaire waarbij de prins smeergeld zou gekregen hebben van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed voor de aankoop van vliegtuigen door de Nederlandse luchtmacht.


Vooruitblik Ekhö - De Spiegelwereld 5
08/03
TOP
Ekhö - De Spiegelwereld 5
In februari en december 2015 verschenen bij Uitgeverij L twee delen van Ekhö - De Spiegelwereld. Als de uitgeverij de Franse albums verder op de voet blijft volgen, dan zien we in 2016 ook twee albums tegemoet. Deel 5 loopt namelijk momenteel in voorpublicatie in het Franse stripmaandblad Lanfeust Mag. Het album verschijnt begin juni in het Frans. Deel 6 zou in het Frans ook dit jaar nog verschijnen.

Ekhö - De Spiegelwereld 5

Deze keer speelt het verhaal zich af in een alternatieve spiegelwereldversie van Rome. Behalve een religieuze connotatie zijn er ook knipoogjes te ontdekken naar bijvoorbeeld Anita Ekbergs gepootjebaad in de Trevifontein uit Federico Fellini's filmklassieker La Dolce Vita van .

Ekhö - De Spiegelwereld 5

Omdat scenarist Christophe Arleston van zijn lezers veel vragen krijgt over de Preshaunen, de ambtenaardiertjes die op tijd en stond een kopje thee moeten drinken, geeft hij in deel 5 eindelijk antwoorden. Vanaf dan legt hij zich weer meer toe op het verder verkennen van de Spiegelwereld. Er zijn nog plenty wereldsteden te bezoeken na New York, Parijs, Hollywood, Barcelona en Rome... Amsterdam bijvoorbeeld.

Ekhö - De Spiegelwereld 5


Turf werkt aan twee nieuwe albums van
Het Narrenschip
08/03
TOP
Het Narrenschip
Het Narrenschip 1Het Narrenschip 2In december 2015 is Daedalus herbegonnen met het uitgeven van de reeks Het Narrenschip met de bedoeling de reeks deze keer wel volledig uit te geven. Talent stopte er namelijk na drie delen mee. De Franse reeks telt zeven albums. Het laatste verscheen in 2009. Daarna maakte Turf het tweeluik Magasin Sexuel (over een meisje met een bestelwagentje vol seksspeeltjes waarmee ze op dorpsmarkten gaat staan, dik tegen de zin van een burgemeester) en het tweeluik Le Voyage Improbable (over een vuurtoren die door een gasontploffing in de ruimte schiet waar het gevaarte met een kluit aarde aan de voet verder reist met twee wetenschappers, een schurk, drie studenten en de vuurtorenwachter aan boord). In februari verscheen daar het laatste deel van.

Zijn volgende project? Verrassend genoeg is dat opnieuw Het Narrenschip. Turf werkt momenteel aan twee nieuwe albums. Ver is hij nog niet opgeschoten want van deel 1 zijn er amper tien platen getekend. Daedalus geeft volgende zomer nieuwe albums uit van Het Narrenschip. Wanneer Turf klaar is met zijn eerste nieuwe album kan Daedalus normaal gezien naadloos aansluiten een keer het de eerste zeven albums hefet uitgegeven. Hierboven zie je alvast een plaat uit dat nieuwe verhaal.


Dertigjarige Cédric op postzegel
04/03
TOP
Cédric
Cédric 30Cédric, het jochie van Laudec en Raoul Cauvin, viert dit jaar zijn dertigste verjaardag, meerbepaald op 23 december 2016. In mei verschijnt ook zijn dertigste album. De Belgische post vond deze verjaardag een ideale aanleiding om Cédric op zijn skateboard op een postzegel te vereeuwigen. De postzegel hoort in de collectie Jeugdfilatelie die een decennialange traditie kent om Belgische stripfiguren centraal te plaatsen.

De uitgiftedatum is 14 maart aanstaande. De postzegels zijn ook te koop op vellen met vijf postzegels en een extra illustratie waarop hij een selfie neemt en waarvan er welgeteld 25.985 zijn gedrukt.


Franse zanger Renaud verkoopt
Kuifje-originelen
04/03
TOP
Kuifje: De Scepter van Ottokar
De Franse singer-songwriter, schrijver en acteur Renaud is een heel grote stripliefhebber. François Wathéry is een van zijn vrienden. Op 30 april organiseert het veilinghuis Artcurial in Parijs een verkoop van een deel van zijn collectie. Het topstuk zijn twee originele platen van Hergé, de twee laatste platen van de oorspronkelijke versie van De Scepter van Ottokar uit 1939. Hij kocht het indertijd voor meer dan 150.000 euro, stripexpert Éric Leroy, van Artcurial schat de veilingwaarde op 600.000 tot 800.000 euro. Ter vergelijking: in mei 2016 haalden de originele platen voor de blauwe schutbladen van de Kuifje-albums een recordbedrag van 2,6 miljoen euro.

Plaatsgebrek noopte Renaud tot de verkoop. Hij schept ook meer plezier in het zoeken en kopen van zeldzame zaken, maar een keer ze zijn gekocht en gelezen "vergaren ze stof en sterven ze zachtjes". Nu wil hij er andere verzamelaars ene plezier me doen.. tegen klinkend evaluta uiteraard. Veel van zijn verzameling stelde hij samen door te struinen in Belgische stripwinkels. Als fan van tekenaar Etienne Le Rallic kwam hij in contact met diens weduwe. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog tekende Hergé bij Le Rallic thuis. Als dank kreeg Le Rallic blijkbaar originelen. De weduwe verkocht de platen uit De Scepter van Ottokar eind jaren 1980 aan Renaud voor iets meer dan 150.000 euro, zijn duurste aankoop ooit. Op de twee platen staan vooral de Jansens.

In de te veilen collectie zit trouwens nog een originele plaat van Hergé, meerbepaald een gag van Quick en Flupke uit 1937(met Flupke die leert boksen) die een geschatte waarde bezit van 80.000 tot 120.000 euro. Andere originelen en eerste drukken vervolledigen het aanbod.


Tanguy en Laverdure "Classic" start met
een verhaal van Jean-Michel Charlier
02/03
TOP
Tanguy en Laverdure "Classic"
Nadat Dupuis in zee ging met het uitgeverijtje Zéphyr (gespecialiseerd in luchtvaartstrips) van uitgever, scenarist en luchtvaartfotograaf Alexandre Paringaux (als piloot heeft hij zelfs een hoogterecord op zijn naam) volgt dargaud hetzelfde pad. Want na Buck Danny "Classic" is er nu werk gemaakt van Tanguy en Laverdure "Classic". In april verschijnt het eerste album in het Frans.

De "Classic"-verhalen spelen zich in het verleden af, in de hoogtijdagen van beide reeksen, maar ook in historische periodes waarin de vijand nog grootmachten waren. In mei verschijnt van Buck Danny de derde "Classic" in vertaling bij Dupuis. We moeten toegeven dat we deze albums van Jean-Michel Arroyo en Frédéric Zumbiehl liever lezen dan de hoofdreeks die eveneens opnieuw werd opgepkt door nieuwe auteurs.

Tanguy en Laverdure romanVoor Tanguy en Laverdure "Classic" kan er ineens ook uitgepakt worden. Tekenaar Matthieu Durand (van de niet-vertaalde reeksen Jack Blues, Team Rafale en Rafale Leader) bewerkte namelijk een origineel verhaal van Jean-Michel Charlier, de bedenker van zowel Buck Danny als Tanguy en Laverdure. Menace sur Mirage F1 is namelijk gebaseerd op Charlers roman L'Avion qui Tuait ses Pilotes die in 1971 bij Hachette verscheen. Jijé en zijn assistent Daniel Chauvin verzorgden er illustraties voor. Charliers schreef slechts één roman met de Franse piloten Tanguy en Laverdure.

In dat verhaal fungeren Tanguy en Laverdure als testpiloten voor de Mirage F1 op de basis van Istres. Buitenlandse piloten (onder wie een Italiaan en een Duitser) testen eveneens het vliegtuigtype. Door een dramatisch en verdacht incident stort een Mirage neer, maar wie is de verantwoordelijke? Hoewel het om een onuitgegeven stripverhaal ging, recupereerde Charlier ongestoord elementen uit de albums Speciale Opdracht van Tanguy en Laverdure, Prototype FX-13 van Buck Danny en Duel in de Wolken van Dan Cooper waar Charlier óók scenario's voor schreef.

Nieuwe albums van Tanguy en Laverdure en de oude albums als integrale bundels verschijnen sinds een paar jaar bij Arboris. Het valt trouwens op hoe Charliers werk nog altijd aanwezig is, nu meer dan heel wat jaren geleden. Arboris ontfermt zich ook nog over diens De Beverpatroelje, Dupuis herdrukt om de haverklap albums van Buck Danny (voor wanneer die integrales?), Dargaud is vorig jaar begonnen met de integrale reeks van Blueberry (deel 2 volgt in juni in vertaling) en Roodbaard maakt grote sier bij Sherpa. Nu Scratch Books begonnen is aan de integrale reeks van Jan Kordaat zal het hoe dan ook de verhalen van Eddy Paape en Charlier moeten uitgeven.


Na Heroveringen volgt een dik one-shot door François Miville-Deschênes en Sylvain Runberg
02/03
TOP
Heroveringen 4
Dit jaar verschijnt het laatste deel van het vierluik Heroveringen door François Miville-Deschênes en Sylvain Runberg. De titel is La Mort d'un Roi (De Dood van een Koning) en hierboven vind je de coverillustratie. In dat slotalbum staat Thusia voor de keuze: ofwel gaat ze door met het uitvoeren van het plan dat haar familie bedacht ofwel probeert ze de Horde van de Levenden te redden.

De samenwerking beviel beide auteurs ten zeerste. Dat vraagt dus om meer. Niet met een volgende cyclus van Heroveringen, want die serie komt echt tot een einde, maar met een one-shot dat eveneens bij Le Lombard zal verschijnen. Het verhaal speelt zich af tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De helden die ze opvoeren zijn Afro-Amerikaanse soldaten die meevechten voor de Noordelijken, maar daarom nog niet aanvaard worden door de andere militairen. Racisme als thema dus, en een pak realistischer dan de fantasyreeks Heroveringen. Het one-shot zal heel veel pagina's tellen dat niet voor 2018 is te verwachten.


Sherpa gaat voor een complete integrale
van Hermanns Comanche
01/03
TOP
Comanche
Saga Uitgaven gaf tussen 2007 en 2011 alle Comanche-verhalen van Hermann en Greg uit in vijf luxebundels met per bundel twee Comanche-verhalen in zwart-wit. Bij de delen 1, 3, 4 en 5 zat ook een achtergronddossier. Deel 2 bevatte geen dossier, maar wel de extra pagina's van De Hemel Is Rood boven Laramie die tevoren enkel in het weekblad Kuifje verschenen en nooit in album. Deze integrale reeks is al lang uitverkocht. Hieronder zie je de covers.


ComancheIn april wilde Sherpa de Comanche-delen 3, 4 en 5 bundelen, meerbepaald De Wolven van Wyoming, De Hemel Is Rood boven Laramie (inclusief ontbrekende pagina's) en Nacht over de Woestijn. De verhalen zijn opnieuw vertaald en geletterd, uitgegeven op groot formaat (zoals hun Blueberry-uitgaven), en in kleur bovendien. Deze bundel heeft de titel Het Brandmerk van Dobbs. De respons na deze aankond
iging was dermate groot dat Sherpa onlangs besliste om àlle Comanche-verhalen van Hermann en Greg in een nieuwe integrale reeks uit te geven. Er wordt hoe dan ook begonnen met het al aangekondigde Het Brandmerk van Dobbs, de overige verhalen volgen later. Eind 2016, begin 2017 staat een bundel gepland met daarin de eerste twee Comanche-verhalen. Deze reeks zal vier integrales tellen.

Op basis van de info die Sherpa ons verstrekte geven we hieronder een compleet overzicht van de inhoud die je per integrale mag verwachten.


Comanche integraal bij Sherpa

INTEGRALE 1
• losse delen 1, 2
• kortverhalen
De Gevangene
en Herinner je, Kentucky (= Red Dust Helpt een Handje)
omvangrijk dossier

Comanche Comanche Verschijnt eind 2016
of begin 2017.
INTEGRALE 2
• losse delen 3, 4, 5
omvangrijk dossier

Verschijnt in april, ook als gelimiteerde luxe-editie.

Comanche Comanche Comanche
INTEGRALE 3
• losse delen 6, 7, 8
Comanche Comanche Comanche
INTEGRALE 4
• losse delen 9, 10
• kortverhaal Palomino
omvangrijk dossier
Comanche Comanche  


De andere Comanches
We willen ook nog even andere bestaande Comanche-publicaties opsommen. Voor de dossiers in de Sherpa-bundelingen gebruikt de uitgeverij de tekst uit de twee in Le Lombard verschenen Franse integrales, aangevuld met info over Hermanns jeugd. Deze integrales verschenen in 2004 en 2005 op groot formaat met per integrale vijf Comanche-verhalen.

Comanche
Comanche


In 1983 en 1988 had Le Lombard de tien verhalen al eens gebundeld in drie Franse integrales. In de eerste twee delen stonden elk vier Comanche-verhalen en dossiers, in de derde slechts twee, aangevuld met zes kortverhalen.


Comanche Comanche Comanche  


In 1995 deed Le Lombard dat nog eens opnieuw met drie bundels onder de titel The Whole Story die in een verzamelcassette hoorden met per integrale in deel 1 en 2 weer vier verhalen en in de derde niet alleen kortverhalen van Comanche, maar ook heel wat andere westernverhalen van Hermann.

Comanche Comanche Comanche Comanche


We zouden bijna vergeten dat Comanche nog niet was afgelopen nadat Hermann de reeks voor bekeken hield en voortaan zijn eigen verhalen wilde schrijven. Dat leidde naar Jeremiah en De Torens van Schemerwoude, ook niet mis. Michel Rouge nam het van Hermann over en breidde de reeks uit met nog eens vijf albums. Na de dood van Greg schreef Rodolphe met deel 15 het laatste album. De delen 11 tot 15 verschenen tussen 1990 en 2002. Niet bij Le Lombard, wel bij Dargaud. Deze verhalen zijn nog nooit gebundeld, ook niet in het Frans.

Comanche Comanche Comanche Comanche Comanche


ComancheComancheTussendoor verscheen er in 1991 een luxe bij Gibraltar met daarin drie kortverhalen (Red Dust Helpt een Handje, De Gevangene en De Palomino) die in Kuifje Pocket en Super Kuifje verschenen en met drie kleurenillustraties. Deze luxe verscheen op slechts honderd exemplaren en 26 auteursexemplaren.
SAF gaf in 1998 het album De Gevangene uit met daarin dezelfde inhoud en de extra kortverhalen Gebrek aan Respect en Huwelijksgeluk. Sherpa zal zo compleet mogelijk zijn om alle materiaal te bundelen.


Vooruitblik Dark Dragon Books
01/03
TOP
Star wars: Obi-Wan & Anakin
Druuna integraal 1
We hebben enkele aanvullingen bij Dark Dragon Books geplaatst in de rubriek Te Verschijnen. Een eerste is een nieuwe Star Wars-spin-off over Obi-Wan en Anakin Skywalker die in april verschijnt. Obi-Wan & Anakin speelt zich drie jaar na de film The Phantom Menace af. De tekenaar is Marco Checchetto van wie we enorm onder de indruk waren door zijn werk aan het inmiddels afgeronde Shattered Empire. Obi-Wan & Anakin startte in de Verenigde Staten als vijfdelige miniserie in januari 2016 en zal ten einde lopen in mei. Scenarist Charles Soule heeft ook de miniserie Lando geschreven die dit jaar in vertaling bij Dark Dragon Books verschijnt. De start van deze reeks in vertaling vervangt het one-shot C-3PO dat in de VS vertraging heeft opgelopen.

In maart komt Druuna 0: Anima uit, een tekstloos prequelverhaal dat de voorbode is voor een complete heruitgave van de reeks Druuna in vier dubbelalbums. Daarna volgt er nog een vijfde album met alleen maar schetsen, illustraties en heel veel nieuw materiaal van Paolo Eleuteri Serpieri. Ondertussen werkt Serpieri aan een vervolg op de reeks, in feite deel 9 volgens de oorspronkelijke nummering. Dark Dragon Books publiceert samen met deel 0 ook het eerste dubbelalbum met daarin de verhalen Morbus Gravis en Delta. Dat wordt een 160 pagina's dikke bundel met uitgebreid dossier. Wie zich intekent voor deel 0 en deel 1 krijgt er — alleen op voorintekening bij stripspeciaalzaken — een genummerde artprint bij. Zie onderstaande promo.

Druuna


De Aanslag en De Ontdekkers
albums van het jaar volgens Het Stripschap
01/03
TOP
De Aanslag
De Ontdekkers 1
De Ontdekkers 2
Afgelopen weekend organiseerde Het Stripschap in Rijswijk de eerste editie van De Nieuwe Stripdagen. "Nieuw" omdat het om een nieuwe locatie en invulling ging namelijk. De Stripschapprijs voor Maaike Hartjes, de P. Hans Frankfurtherprijs voor uitgeverij Strip2000 en de Bulletje en Boonestaak Schaal voor uitgeverij VanderHout & Co waren al bekend, er volgden nog twee albumprijzen om twee albums van Nederlandse of Vlaamse makelij te bekronen.

De prijs voor het album van het jaar ging naar Milan Hulsings bewerking van Harry Mulisch' roman De Aanslag. Lees hier een bespreking van het album. De Aanslag haalde het van Mark Hendriks' Tibet, Esther Verkest 13, Verkild Hart en Amoras 6. Een zeskoppige jury hakte de knoop door.

Voor het jeugdalbum van het jaar kozen basisschoolleerlingen uit Rijswijk uit de genomineerde Suske en Wiske 331, Mieleke Melleke Mol deel 16 tot 19 en De Ontdekkers 1 en 2. De gebundelde kortverhalen in de twee albums van Nederlander Mars Gremmens De Ontdekkers haalden het van de Vlaame albums. Hij maakte deze strip voor het tijdschrift National Geographic Junior.


Sequel op Alejandro Jodorowsky's film
El Topo wordt striptweeluik
27/02
TOP
Les Fils d'El Topo 1
Les Fils d'El Topo 1
Behalve een eigenzinnig stripscenarist is de Chileen Alejandro Jodorowsky ook een filmmaker met een bijzonder markant parcours. In 2007 publiceerde het mannenmaandblad Ché een top 10 van regisseurs met een vijs los als het gaat om megalomanie, veeleisendheid en doodgewoon niet normaal zijn. Op een maximumscore van vijf losse vijzen haalde Jodorowsky als enige het maximum waarmee hij Werner Herzog, William Friedkin, Erich von Stroheim, D.W. Griffith, Lars von Trier, Sam Peckinpah, Abel Ferrara, James Cameron en Larry Clark achter zich liet.

Die reputatie heeft Jodo vooral te danken aan de film El Topo (1971), een socio-metafysische western over een killer die van zijn meester de opdracht krijgt vier grootmeesters in de woestijn te vermoorden, waarin hij zelf de hoofdrol vertolkte. Geen enkele Mexicaanse acteur was namelijk bereid om zich aan de haren te laten trekken, zijn hoofd te laten scheren of zich aan de baard te laten trekken. Wij citeren ook nog: "El Topo begint bijvoorbeeld met een plas bloed, een gespietst kind, honderd verkrachte bruiden en opgehangen bruidegommen. Personages bloeden vogels, kersen en groen bloed. Jodorowsky bond een man zonder benen en een man zonder amen aan elkaar en noemde het resultaat John Wayne. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met 'psychomagie', een kruising tussen psychotherapie en magie. Hij is er de uitvinder van. Een vrouw die er problemen mee had om geld te verdienen met haar kunst raadde hij aan om zeven stukken goud in haar vagina te stoppen tijdens het schilderen. Een vrouw die drie dagen voor het begin van haar regels altijd in slaap viel, moest een zelfportret maken met haar menstruatiebloed. Aan de andere kant is Jodorowsky ook de enige filmproducent ter wereld die zijn actrices contractueel garandeert dat ze niet met hem naar bed zullen moeten."
Bij de eerste screening van een andere film, Fando & Lis (uit 1968, een vrije bewerking van een theaterstuk van Fernando Arrabal over twee kibbelende geliefden op zoek naar de magische stad Tar), braken er rellen uit op het Acapulco Film Festival. Jodorowsky moest voor een woedende menigte vluchten naar zijn limousine. De film werd prompt verbannen uit Mexicaanse bioscopen.

El Topo lag via een omweg aan de basis van een ander fenomeen, te danken aan John Lennon. Lennon projecteerde begin jaren 1970 op een avond rond 22.00 uur in een cinemazaaltje in New York zijn kortfilmpjes die hij maakte met Yoko Ono. In de zaal waren veel mensen uit de culturele elite, rocksterren en recensenten aanwezig. Rond middernacht zat de projectie erop. Daarna vroeg Lennon het publiek om nog te blijven en naar iets uitzonderlijks te kijken. Mocht de film het publiek niet aanstaan, dan stond het hen vrij om recht te staan en de zaal te verlaten. Vervolgens liet hij hen de film El Topo zien. Het voltallig publiek bleef zitten en het werd een cultsucces. Maand na maand werd de film steeds na middernacht vertoond. Jodo herinnerde zich wolken van marihuana die in de zaal rondhingen. De bezoekers waren ervan overtuigd dat ze zich in een roes moesten bevinden om de film te kunnen smaken. Na enkele maanden cultsucces merkten ook recensenten de film op. Al snel waren twee kampen te onderscheiden: zij die de film een meesterwerk vonden en zij die anti-Jodorowsky waren. Vooral het ongepolijste karakter met een exploitatie van geweld voor de kick, een overdaad misogynie en een voyeuristisch-ongezonde hoeveelheid lesbische seks werden niet gesmaakt door dat kamp. Hoe dan ook was het de eerste keer dat er in de Verenigde Staten films na middernacht werden vertoond. Daarmee ruimde het de baan voor het genre van de zogenoemde Midnight Movies. Night of the Living Dead van George A. Romero, Pink Flamingos van John Waters, Eraserheads van David Lynch en vele anderen zouden via deze mogelijkheid hun (cult)publiek veroveren.

Jodo is ook de man wiens voornemen om Dune te verfilmen op zich al een boeiende documentaire opleverde. Het bracht hem tevens in contact met Jean Giraud alias Mœbius aan wie hij vroeg hem te assisteren voor het design van de film. Mœbius tekende zo'n drieduizend tekeningen voor het storyboard. Deze geaborteerde samenwerking leidde indirect naar een productie die wel werkelijkheid werd: De Incal, terwijl de scenarist van Dune het wachten op groen licht beu was en dan maar voor Ridley Scott de film Alien schreef waarvoor Mœbius onder meer de ruimtepakken ontwierp.

Les Fils d'El Topo 1Deze lange inleiding geven we zomaar om de sequel van El Topo aan te kondigen. Omdat Jodo het geld niet vond om dat als film te lanceren, werd het een strip, een tweeluik waarvan deel 1 in het Nederlands in september of oktober bij Glénat verschijnt. De tekenaar is José Ladrönn met wie Jodo de reeks Final Incal maakte.

In die sequel met de Franse reeksnaam Les Fils d'El Topo presenteert Jodo de zonen van de bandiet El Topo die hij bij twee verschillende vrouwen verwekte. De twee albums krijgen de veelzeggende titels Cain en Abel mee. Cain heeft gezworen dat hij zijn vader zal doden. Omdat hij zijn wraak niet kan voltooien, keert hij zich tegen zijn halfbroer. Al wie vervolgens in hun buurt komt, is collateral damage.


André Franquins Robbedoes en Kwabbernoot dit jaar opnieuw compleet als integrale reeks
27/02
TOP
Robbedoes en Kwabbernoot integraal 1-11
Op woensdag 2 maart verschijnen de eerste twee integrales met alle verhalen van Robbedoes en Kwabbernoot door André Franquin. Dupuis kondigde aan dat alle elf integrales in 2016 zullen verschijnen. De delen 3 en 4 volgen in mei. We geven hieronder nog eens de info over deze reeks.

De integrales zijn eigenlijk dubbelalbums met achtergrondpagina's door het koppel Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault. Zij zijn tegenwoordig de grootste referenties als het om Robbedoes gaat. Op de bonuspagina's staan vaak in album onuitgegeven illustraties. De info overloopt de geschiedenis van de reeks in Franquins handen en bijkomende info per verhaal. Deze reeks is een welgekomen heruitgave want lang niet alle albums zijn nog beschikbaar bij Dupuis en zijn al vele jaren niet herdrukt. De uitgeverij kan ook profiteren van de opgefriste herinkleuring die voor de Franse uitgaven gebeurde en ook de slordige lettering van weleer is aangepakt.

Dit is dus géén vertaling van de reguliere integrales van Robbedoes en Kwabbernoot, die ook de verhalen van Franquins voorgangers en opvolgers bundelt. Het gaat in feite om een Nederlandse versie van een integrale reeks die je in 2013 via de Waalse krant Le Soir bij elkaar kon verzamelen. Gaandeweg is de reguliere, Franse integrale reeks van lay-out veranderd met nog meer achtergrondpagina's per bundel. Om die reden worden de verhalen van Franquin in een van de volgende jaren voor een zoveelste keer opnieuw gebundeld in dat nieuwe jasje. Voor Dupuis is de herziene lay-out de maatstaf voor alle huidige integrales die het uitgeeft. In vertaling zien we de reflectie ervan al terug in de door Arboris in het Nederlands op de markt gebrachte integrales van Guus Slim en De Beverpatroelje.

Tot slot geven we je nog een inhoudstafel van de elf te verschijnen albums, gebaseerd op de Franse reeks die we hier bij de hand hebben.
Deel 1: Er Is een Tovenaar in Rommelgem + Robbedoes en de Erfgenamen + 10 achtergrondpagina's
Deel 2: De Roof van de Marsupilami + De Hoorn van de Neushoorn + 8 achtergrondpagina's
Deel 3: De Dictator en de Paddenstoel + Pas Op, Kwabbernoot! + 8 achtergrondpagina's
Deel 4: Het Schuilhol van het Zeemonster + Het Masker der Stilte + 8 achtergrondpagina's
Deel 5: De Gorilla Heeft het Gedaan + Een Rustige Vakantie + Het Nest van de Marsupilami's + Boeven op de Kermis + 10 achtergrondpagina's
Deel 6: De Bezoeker uit de Oertijd + De Graaf Is Verstrooid + De Gevangene van Boeddha + 9 achtergrondpagina's
Deel 7: "Z" van Zwendel + De Schaduw van "Z" + 8 achtergrondpagina's
Deel 8: QRN op Bretzelburg + Hommeles in Rommelgem + 8 achtergrondpagina's. Dit deel is trouwens een gemiste kans want het gaat om de ingekorte versie van QRN op Bretzelburg (lees er hier meer over).
Deel 9: De Tank + Robbedoes en het Geprefabriceerde Huis + De Erfenis + Radar de Robot + Robbedoes en de Plannen van de Robot + Robbedoes, Bokser + 9 achtergrondpagina's
Deel 10: Robbedoes te Paard + Robbedoes bij de Pygmeeën + De Zwarte Hoeden + Mysterie aan de Grens + De Super Quick + Robbedoes en de Sifon + Robbedoes en de Telegeleide Rolschaatsen + De Kreeft + Robbedoes en de Bobbelmannen + 13 achtergrondpagina's
Deel 11: Tembo Taboe + De Miniatuurtjes + Bravo Brothers + De Marsupilami Zet de Stad op Stelten + Laat de Roodborstjes met Rust + Kerstmis voor een Herrieschopper + vijf gags met de Marsupilami + 25 achtergrondpagina's


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel