Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 27 februari:

Sequel op Alejandro Jodorowsky's film El Topo wordt striptweeluik
André Franquins Robbedoes en Kwabbernoot dit jaar opnieuw compleet als integrale reeks


Updates van 26 februari:

Vooruitblik Rio 1
Het jaar van Frank Pé


Updates van 25 februari:

Fanny Vlamynck: "Nee. Er komt geen nieuw Kuifje-avontuur"... Toch wel
Jim start met Een Nacht in Rome 3
Uitgevers dreigen met een boycot van Angoulême 2017. Stripmakersvakbond wijst ook op de kwetsbare situatie van auteurs

Updates van 22 februari:

De Rode Ridder gezicht van jaarlijkse stickeractie Rode Kruis-Vlaanderen
Sciencefictionintegrale van Serge Clerc

Updates van 19 februari:

Roodbaard-integrales aangevuld met spin-off De Jonge Jaren van Roodbaard
Vooruitblik Lady Mechanika

Updates van 18 februari:

Enrico Marini's voorstudies van het project Noir
Pornhollywood integraal
50 jaar Agent 327, 70 jaar Blake en Mortimer en Corentin, 75 jaar Tom Poes in 2016
Murena 2 in het Latijn

Updates van 17 februari:

Fog 1 tot 4 als integrale
Rotterdam door de ogen van een Franse striptekenaar

Updates van 15 februari:

Samber zet laatste cyclus in

Updates van 13 februari:

Vooruitblik De Vliegenier, een spin-off van Tramp
Vooruitblik Alex 35

Updates van 12 februari:

Murena 10 krijgt kleur
Een veertienjarig zeilmeisje en veertigers bij Don Lawrence Collection
Vooruitblik Hara Kiwi 11,5

Updates van 11 februari:
Vooruitblik Sherpa

Updates van 10 februari:
Vooruitblik Gorilla
In voorbereiding: Theodoor Cleysters 13
Work in progress-album van Michel Vaillant in beperkte oplage
Chris Ware transformeert coverillustratie van The New Yorker in tekenfilm

Updates van 8 februari:
Vooruitblik Franka 23
Brusselse schepen verlangt stripmuren van vrouwelijke auteurs

Updates van 6 februari:
Vooruitblik Elsje Maakt Geschiedenis
Vooruitblik Soul Food Comics
Steven Dupré, Willy Linthout, Aimée de Jongh en Ben Gijsemans in het Frans, Serge Baeken in het Japans

Updates van 5 februari:
Tweede Asterix-animatiefilm van Alexandre Astier krijgt groen licht

Updates van 4 februari:
Prometheus 13 luidt tweede cyclus in
Tex Willer-album door Giulio De Vita
Zwitserse uitgever Pierre Paquet over Suske en Wiske en Amoras

Updates van 3 februari:
Uitgeverij Personalia lanceert StripGlossy
Alain Queireix neemt Alfa-spin-off over
Vierde verzamelbox van Kari Lente bij Bonte
Acht stripmakers bekroond als nieuwe Chevalier des Arts et des Lettres, maar vier vrouwen weigeren de titel

Updates van 2 februari:
Vooruitblik Robbedoes door... 9
Het derde en laatste Afrika-one-shot van Raphaël Beuchot en Zidrou

Updates van 1 februari:
De albumprijzen van Angoulême
Jan Kordaat integraal deel 2
en Franse integrales van 421 en Hugo
+ het patrimoniumbeheer van het koppel Pissavy-Yvernault
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2016: februarimaartaprilmeijunijuli • augustus • september • oktober • november • december
2017: januari
 
Sequel op Alejandro Jodorowsky's film
El Topo wordt striptweeluik
27/02
TOP
Les Fils d'El Topo 1
Les Fils d'El Topo 1
Behalve een eigenzinnig stripscenarist is de Chileen Alejandro Jodorowsky ook een filmmaker met een bijzonder markant parcours. In 2007 publiceerde het mannenmaandblad Ché een top 10 van regisseurs met een vijs los als het gaat om megalomanie, veeleisendheid en doodgewoon niet normaal zijn. Op een maximumscore van vijf losse vijzen haalde Jodorowsky als enige het maximum waarmee hij Werner Herzog, William Friedkin, Erich von Stroheim, D.W. Griffith, Lars von Trier, Sam Peckinpah, Abel Ferrara, James Cameron en Larry Clark achter zich liet.

Die reputatie heeft Jodo vooral te danken aan de film El Topo (1971), een socio-metafysische western over een killer die van zijn meester de opdracht krijgt vier grootmeesters in de woestijn te vermoorden, waarin hij zelf de hoofdrol vertolkte. Geen enkele Mexicaanse acteur was namelijk bereid om zich aan de haren te laten trekken, zijn hoofd te laten scheren of zich aan de baard te laten trekken. Wij citeren ook nog: "El Topo begint bijvoorbeeld met een plas bloed, een gespietst kind, honderd verkrachte bruiden en opgehangen bruidegommen. Personages bloeden vogels, kersen en groen bloed. Jodorowsky bond een man zonder benen en een man zonder amen aan elkaar en noemde het resultaat John Wayne. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met 'psychomagie', een kruising tussen psychotherapie en magie. Hij is er de uitvinder van. Een vrouw die er problemen mee had om geld te verdienen met haar kunst raadde hij aan om zeven stukken goud in haar vagina te stoppen tijdens het schilderen. Een vrouw die drie dagen voor het begin van haar regels altijd in slaap viel, moest een zelfportret maken met haar menstruatiebloed. Aan de andere kant is Jodorowsky ook de enige filmproducent ter wereld die zijn actrices contractueel garandeert dat ze niet met hem naar bed zullen moeten."
Bij de eerste screening van een andere film, Fando & Lis (uit 1968, een vrije bewerking van een theaterstuk van Fernando Arrabal over twee kibbelende geliefden op zoek naar de magische stad Tar), braken er rellen uit op het Acapulco Film Festival. Jodorowsky moest voor een woedende menigte vluchten naar zijn limousine. De film werd prompt verbannen uit Mexicaanse bioscopen.

El Topo lag via een omweg aan de basis van een ander fenomeen, te danken aan John Lennon. Lennon projecteerde begin jaren 1970 op een avond rond 22.00 uur in een cinemazaaltje in New York zijn kortfilmpjes die hij maakte met Yoko Ono. In de zaal waren veel mensen uit de culturele elite, rocksterren en recensenten aanwezig. Rond middernacht zat de projectie erop. Daarna vroeg Lennon het publiek om nog te blijven en naar iets uitzonderlijks te kijken. Mocht de film het publiek niet aanstaan, dan stond het hen vrij om recht te staan en de zaal te verlaten. Vervolgens liet hij hen de film El Topo zien. Het voltallig publiek bleef zitten en het werd een cultsucces. Maand na maand werd de film steeds na middernacht vertoond. Jodo herinnerde zich wolken van marihuana die in de zaal rondhingen. De bezoekers waren ervan overtuigd dat ze zich in een roes moesten bevinden om de film te kunnen smaken. Na enkele maanden cultsucces merkten ook recensenten de film op. Al snel waren twee kampen te onderscheiden: zij die de film een meesterwerk vonden en zij die anti-Jodorowsky waren. Vooral het ongepolijste karakter met een exploitatie van geweld voor de kick, een overdaad misogynie en een voyeuristisch-ongezonde hoeveelheid lesbische seks werden niet gesmaakt door dat kamp. Hoe dan ook was het de eerste keer dat er in de Verenigde Staten films na middernacht werden vertoond. Daarmee ruimde het de baan voor het genre van de zogenoemde Midnight Movies. Night of the Living Dead van George A. Romero, Pink Flamingos van John Waters, Eraserheads van David Lynch en vele anderen zouden via deze mogelijkheid hun (cult)publiek veroveren.

Jodo is ook de man wiens voornemen om Dune te verfilmen op zich al een boeiende documentaire opleverde. Het bracht hem tevens in contact met Jean Giraud alias Mœbius aan wie hij vroeg hem te assisteren voor het design van de film. Mœbius tekende zo'n drieduizend tekeningen voor het storyboard. Deze geaborteerde samenwerking leidde indirect naar een productie die wel werkelijkheid werd: De Incal, terwijl de scenarist van Dune het wachten op groen licht beu was en dan maar voor Ridley Scott de film Alien schreef waarvoor Mœbius onder meer de ruimtepakken ontwierp.

Les Fils d'El Topo 1Deze lange inleiding geven we zomaar om de sequel van El Topo aan te kondigen. Omdat Jodo het geld niet vond om dat als film te lanceren, werd het een strip, een tweeluik waarvan deel 1 in het Nederlands in september of oktober bij Glénat verschijnt. De tekenaar is José Ladrönn met wie Jodo de reeks Final Incal maakte.

In die sequel met de Franse reeksnaam Les Fils d'El Topo presenteert Jodo de zonen van de bandiet El Topo die hij bij twee verschillende vrouwen verwekte. De twee albums krijgen de veelzeggende titels Cain en Abel mee. Cain heeft gezworen dat hij zijn vader zal doden. Omdat hij zijn wraak niet kan voltooien, keert hij zich tegen zijn halfbroer. Al wie vervolgens in hun buurt komt, is collateral damage.


André Franquins Robbedoes en Kwabbernoot dit jaar opnieuw compleet als integrale reeks
27/02
TOP
Robbedoes en Kwabbernoot integraal 1-11
Op woensdag 2 maart verschijnen de eerste twee integrales met alle verhalen van Robbedoes en Kwabbernoot door André Franquin. Dupuis kondigde aan dat alle elf integrales in 2016 zullen verschijnen. De delen 3 en 4 volgen in mei. We geven hieronder nog eens de info over deze reeks.

De integrales zijn eigenlijk dubbelalbums met achtergrondpagina's door het koppel Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault. Zij zijn tegenwoordig de grootste referenties als het om Robbedoes gaat. Op de bonuspagina's staan vaak in album onuitgegeven illustraties. De info overloopt de geschiedenis van de reeks in Franquins handen en bijkomende info per verhaal. Deze reeks is een welgekomen heruitgave want lang niet alle albums zijn nog beschikbaar bij Dupuis en zijn al vele jaren niet herdrukt. De uitgeverij kan ook profiteren van de opgefriste herinkleuring die voor de Franse uitgaven gebeurde en ook de slordige lettering van weleer is aangepakt.

Dit is dus géén vertaling van de reguliere integrales van Robbedoes en Kwabbernoot, die ook de verhalen van Franquins voorgangers en opvolgers bundelt. Het gaat in feite om een Nederlandse versie van een integrale reeks die je in 2013 via de Waalse krant Le Soir bij elkaar kon verzamelen. Gaandeweg is de reguliere, Franse integrale reeks van lay-out veranderd met nog meer achtergrondpagina's per bundel. Om die reden worden de verhalen van Franquin in een van de volgende jaren voor een zoveelste keer opnieuw gebundeld in dat nieuwe jasje. Voor Dupuis is de herziene lay-out de maatstaf voor alle huidige integrales die het uitgeeft. In vertaling zien we de reflectie ervan al terug in de door Arboris in het Nederlands op de markt gebrachte integrales van Guus Slim en De Beverpatroelje.

Tot slot geven we je nog een inhoudstafel van de elf te verschijnen albums, gebaseerd op de Franse reeks die we hier bij de hand hebben.
Deel 1: Er Is een Tovenaar in Rommelgem + Robbedoes en de Erfgenamen + 10 achtergrondpagina's
Deel 2: De Roof van de Marsupilami + De Hoorn van de Neushoorn + 8 achtergrondpagina's
Deel 3: De Dictator en de Paddenstoel + Pas Op, Kwabbernoot! + 8 achtergrondpagina's
Deel 4: Het Schuilhol van het Zeemonster + Het Masker der Stilte + 8 achtergrondpagina's
Deel 5: De Gorilla Heeft het Gedaan + Een Rustige Vakantie + Het Nest van de Marsupilami's + Boeven op de Kermis + 10 achtergrondpagina's
Deel 6: De Bezoeker uit de Oertijd + De Graaf Is Verstrooid + De Gevangene van Boeddha + 9 achtergrondpagina's
Deel 7: "Z" van Zwendel + De Schaduw van "Z" + 8 achtergrondpagina's
Deel 8: QRN op Bretzelburg + Hommeles in Rommelgem + 8 achtergrondpagina's. Dit deel is trouwens een gemiste kans want het gaat om de ingekorte versie van QRN op Bretzelburg (lees er hier meer over).
Deel 9: De Tank + Robbedoes en het Geprefabriceerde Huis + De Erfenis + Radar de Robot + Robbedoes en de Plannen van de Robot + Robbedoes, Bokser + 9 achtergrondpagina's
Deel 10: Robbedoes te Paard + Robbedoes bij de Pygmeeën + De Zwarte Hoeden + Mysterie aan de Grens + De Super Quick + Robbedoes en de Sifon + Robbedoes en de Telegeleide Rolschaatsen + De Kreeft + Robbedoes en de Bobbelmannen + 13 achtergrondpagina's
Deel 11: Tembo Taboe + De Miniatuurtjes + Bravo Brothers + De Marsupilami Zet de Stad op Stelten + Laat de Roodborstjes met Rust + Kerstmis voor een Herrieschopper + vijf gags met de Marsupilami + 25 achtergrondpagina's


Vooruitblik Rio 1
26/02
TOP
Rio 1
Terwijl zijn vader Michel Rouge aan de nieuwe western Gunfighter werkt op scenario van Christophe Bec voegt Corentin Rouge een nieuwe thriller toe aan zijn palmares na de goed onthaalde reeks Milan K. en het straffe one-shot Juárez. Rio moet een vierdelige reeks worden die vanaf juni in vertaling verschijnt bij Glénat, meerbepaald in softcover.

Louise Garcia schreef het scenario. Zij woonde zelf in Rio de Janeiro waar dit jaar de Olympische Spelen worden georganiseerd. Ze ging naar school op een Frans lyceum in Rio, studeerde kunst aan de universiteit en ging werken voor Braziliaanse, culturele instanties voor ze zich vestigde in Frankrijk.

Uitgeverij Glénat vindt dat Rio in dezelfde lijn ligt als de film Cidade de Deus. Sleep er ook maar de in vertaling helaas stopgezette serie Cuervos bij. De favela's in Rio vormen eveneens het decor voor de nieuwe stripreeks. In een van de grootste sloppenwijken zijn de twee hoofdpersonages Rubeus en zijn zusje Nina geboren. Ze zijn aan zichzelf overgeleverd wanneer hun moeder wordt vermoord door Jonas, een corrupte flik met wie hun moeder het aanlegde en voor wie ze als klikspaan fungeerde. De twee kinderen worden opgevangen door Bakar die hen introduceert in een straatbende. Er lijkt een lot van armoede en geweld voor hen weggelegd, maar er is een alternatief: geadopteerd worden door een welstellend gezin. Rubeus doet er alles aan om voor zijn zusje te zorgen en ondertussen een uitweg uit de favela's te zoeken en kennis te maken met de rijkere bourgeoisie.

Later dit jaar verschijnt van Corentin Rouge ook nog het door Fred Duval geschrveen XIII Mystery-album over Calvin Wax.

Rio 1


Het jaar van Frank Pé
26/02
TOP
Ragebol integraal 1
Het wordt een belangrijk jaar voor Frank Pé. Dit najaar verschijnt zijn Robbedoes-one-shot op scenario van Zidrou en twee Franse integrales van Ragebol. Uitgeverij Toth publiceerde in januari deel 2 van zijn driedelige hommage aan Winsor McCay's Little Nemo (de albums verschijnen voorlopig enkel in luxe in het Frans) en van 22 maart tot 8 mei loopt er een grote overzichtsexpo van zijn werk in het Belgisch Stripcentrum.

Die eerste integrale van Ragebol (Franse verschijning in september of oktober, deel 2 zou volgen in november) groepeert onnoemelijk veel extra's: maar liefst zeventig in album onuitgegeven strippagina's. Het gaat om kortverhalen en de natuurrubriek in stripvorm die in Robbedoes verscheen. Hieronder staat een voorbeeld. De meeste van die rubriekpagina's verschenen in 1993 wel in een Frans album bij Le Cycliste waarvoor Frank er een aantal hertekende. Dat deed hij ook voor een jongerenbijlage van Le Soir. Bij al die extra's staan de twee lange verhalen De Droom van de Walvis en De Beeldhouwers van het Licht. In de tweede integrale staan alle resterende verhalen. De hierboven afgebeelde cover is een voorlopige versie.

Ragebol


Fanny Vlamynck: "Nee. Er komt geen nieuw Kuifje-avontuur"... Toch wel
25/02
TOP
KuifjeIn Humo 3938 van 23 februari staat een interview met Fanny Vlamynck, de weduwe van Hergé, dat tevoren in Paris Match stond. Daarin wordt gevraagd naar een mogelijk nieuw avontuur van Kuifje. Fanny Vlamynck is er geen voorstander van. Wij citeren: "Nee. Er komt geen nieuw avontuur. (...) Er zijn er veel die een nieuw album zouden willen maken, en een aantal van hen zouden het vast zeer goed doen. Maar ik vind dat je het œuvre moet respecteren. En Hergé zou het ook niet gewild hebben. (...) Het was zijn œuvre. Hij zou nooit gewild hebben dat anderen er verder aan zouden bouwen. Laat de keizer wat de keizer toekomt. (...) Een œuvre behoort zijn schepper toe, dat gooi je niet te grabbel. Het is zó persoonlijk. Het zou niet hetzelfde zijn."

Af en toe gaat ze redelijk de spirituele, zelfs fatalistische toer op. Op de vraag dat Hergé toch wist dat zijn œuvre ooit publiek domein zou worden, antwoordt ze: "Zo is het leven. Ik zal het in ieder geval niet meer meemaken. En tegen dan zal de samenleving mogeljk zo veranderd zijn dat Kuifje de jeugd niet meer aanspreekt. Dat kun je niet voorspellen. God weet wat er allemaal kan gebeuren. Misschien ontploft de wereld wel!" (...) Ofwel wordt hij vergeten, ofwel niet."

Bij de uitgang van het Hergé-museum in Louvain-la-Neuve kruiste de interviewer nog even het pad van Nick Rodwell die over een mogelijk nieuw avontuur van Kuifje een ander geluid laat luiden: "Dat is duidelijk, hè. We moeten iets doen vóór het œuvre publiek domein wordt." Zoals eerder gemeld wordt er dus wel degelijk gedacht aan een nieuw avontuur. De rechten op het personage vervallen in 2053. Dan is Kuifje publiek domein.


Jim start met Een Nacht in Rome 3
25/02
TOP
Een Nacht in Rome 3
Net nu er deze week bij Saga Uitgaven een interviewboek met Jim over de making of van Een Nacht in Rome is verschenen, viel ons oog op de updates op Jims blog. Doorgaans is daar de ene na de andere pin-uptekening van Marie uit zijn doorbraakstrip te zien die hij in opdracht van fans of voor zijn eigen plezier tekent. Recent toonde hij echter prenten met Raphaël uit diezelfde strip, of meerbepaald uit deel 3 waar Jim zachtjes aan mee is begonnen.

Het is geen geheim dat Marie en Raphaël elkaar in dat nieuwe tweeluik opnieuw zullen zien nadat ze dat al deden in het eerste tweeluik waarin ze als jonge geliefden de belofte maakten om twintig jaar later af te spreken in Rome, no matter what. Die no matter had zo zijn gevolgen.

Een Nacht in Rome 3


Uitgevers dreigen met een boycot van Angoulême 2017. Stripmakersvakbond wijst ook op de kwetsbare situatie van auteurs
25/02
TOP
Bij de vorige editie van het stripfestival van Angoulême liep er zodanig veel verkeerd dat uitgeverijen er schoon genoeg van hebben. 41 kleine en grote uitgeverijen* schaarden zich achter een gemeenschappelijke oproep om het festival te redden door de werking, de structuur, het beleid, de strategie en de ambities radicaal te hervormen, of anders wordt er gedreigd met een boycot voor de editie van 2017. Als pijnpunten werden onder meer de afwezigheid van vrouwelijke auteurs op de nominatielijst van de Grote Prijs genoemd, het misprijzen van auteurs en uitgevers door de organisatie, het teruggelopen aantal bezoekers, de transparantie van de Angoulêmeselectie voor de albumprijzen, een rampzalig verlopen slotceremonie (waarbij er voor de grap eerst valse prijzen werden uitgereikt), het gehele imagoverlies van de prijzentoekenning ten overstaan van de internationale pers. De verzamelde uitgevers eisten een ontmoeting met de minister van cultuur en de aanstelling van een bemiddelaar.

Het ministerie van cultuur gaf al gevolg aan de oproep. Binnen een tiental dagen wordt een delegatie verwacht op het ministerie.

De uitgeverijen zijn allen lid van twee verschillende vakbonden: het Syndicat National de l'Édition en het Syndicat des Éditeurs Alternatifs. De vakbond van Franse stripauters, het SnacBD (met zo'n vierhonderd leden), heeft zich afgelopen woensdag ook uitgesproken over de hervorming van het festival, maar betreurt het dat ze niet zijn geraadpleegd door de uitgeverijen voor het persbericht werd verspreid. Het SnacBD preciseert: "Deze hervorming moet uit noodzaak gebeuren met medewerking van de auteurs en hun vertegenwoordigers zonder wie wij het als onwettig beschouwen. Bovendien verlangen wij dat de zorgen (van de uitgevers) zich meer richten op de kwetsbare situatie en de algemene verarming van auteurs." Het auteurssyndicaat herinnert iedereen er ook aan dat er zonder auteurs geen uitgevers zijn en geen festivals.

*Het gaat om de volgende uitgeverijen: Casterman, Dargaud, Delcourt, Denoël, Fluide Glacial, Futuropolis, Gallimard, Glénat, Jungle, Le Lombard, Panini, Rue de Sèvres, Sarbacane, Soleil, Urban, Vents d’ouest, Anathème, Arbitraire, L’Association, Çà et Là, La Cafetière, La Cerise, La 5ème Couche, Cornélius, Editions 2024, Frémok, Ici Même, Ion, L’Egouttoir, L’Employé du Moi, L’Oeuf, Le Lézard Noir, Les Requins Marteaux, Les Rêveurs, Misma, Pré Carré, Radio As Paper, Super Loto, Vide Cocagne, Même Pas Mal, The Hoochie Coochie.
(Bron: ToutenBD.com)


De Rode Ridder gezicht van jaarlijkse stickeractie Rode Kruis-Vlaanderen
22/02
TOP
De Rode Ridder Rode Kruis
Al vele jaren kiest het Rode Kruis-Vlaanderen voor bekende stripfiguren als gezicht voor stickers die je tegen amper 5 euro kan kopen om de lokale afdelingen van de ngo te steunen. Dit jaar viel de keuze op De Rode Ridder. Het wordt de eerste officiële publicatie van Fabio Bono's versie die vanaf het in mei te verschijnen deel 250, De Uitverkorene, de reeks zal tekenen op scenario van Marc Legendre. De stickers zijn te koop vanaf 28 april tot 12 mei. De zowat 13.500 vrijwilligers die de stickers zullen verkopen, staan meestal bij supermarkten, in winkelstraten of elders in je buurt.

Waarom De Rode Ridder? Uit het persbericht van het Rode Kruis citeren we:
"Zeg nu zelf: de RODE Ridder en het RODE Kruis, als dat geen perfecte match is? En behalve het kleurrijke adjectief zijn er nog overeenkomsten:
• Beiden hebben dezelfde queeste: anderen helpen.
• Lijdzaam toezien bij onrecht is aan geen van beiden besteed.
• De Rode Ridder is het archetype van een helpende hand, een held en in die rol is hij ook de iconische Rode Kruis-vrijwilliger: helpen waar nodig en mensen tonen tot wat zij zelf in staat zijn, als hen de weg gewezen wordt.
Kortom: Het Rode Kruis en De Rode Ridder, samen ten strijde, samen te hulp!"

De sticker bovenaan dit artikel kan je sterk uitvergroot in detail bekijken als je op de afbeelding klikt. Los hiervan liet Fabio Bono ook nog onderstaande illustratie circuleren.

De Rode Ridder


Sciencefictionintegrale van Serge Clerc
22/02
TOP
Serge Clerc
Serge Clerc
De Franse tekenaar Serge Clerc is een van de atoomstijlepigonen die die in één adem genoemd mag worden met Yves Chaland, Ever Meulen, Joost Swarte en Daniel Torres. Weinig van zijn albums zijn vertaald. Yendor publiceerde in 1981 Achter de Sterren. In hetzelfde jaar verscheen Sam Bronx en de Robots als nummer 3 in de Buldog-collectie van Paul Rijperman (later overgenomen door Loempia). In 1988 bundelde Dendros (een voorloper van Arboris) kortverhalen over bekende rockfiguren in Legendes van de Rock 'n Roll in de Titanic-reeks. En dat is het zowat.

Uiteraard produceerde Serge Clerc in het Frans een dozijn albums, kortverhalen en illustraties voor tal van strip- (Métal Hurlant) en muziekbladen (Rock & Folk, NME, Melody Maker) voor binnen- en buitenland. Een van de vele platenhoezen die hij illustreerde, is Joe Jacksons Big World.

Sinds de jaren 1980 kwamen er meerdere artboeken die zijn werk bundelden. In 2011 maakte hij voor Dupuis een hele reeks interpretaties van Robbedoes voor de uitgebreide portfolio Spirou vers la Modernité. Het was ook lang genoemd als tekenaar van een Robbedoes-verhaal. In september 2016 verschijnt bij Dupuis een nieuwe uitgave. Hij noemt het zelf een integrale van al zijn sciencefictionwerk met al zijn sf-strips en heel wat illustraties waarvan je er hierbij een paar ziet afgebeeld.

Serge Clerc


Roodbaard-integrales aangevuld met spin-off De Jonge Jaren van Roodbaard
19/02
TOP
Uit de nieuwsbrief van uitgeverij Sherpa haalden we het goede nieuws dat de integrale reeks van Roodbaard, waar de uitgeverij in 2013 met veel enthousiasme aan begon, ook werkelijk integraal zal zijn. De reeks is een succes, ook in Frankrijk. Na de bundels van de hoofdreeks zal daarom ook de vijfdelige spin-off De Jonge Jaren van Roodbaard mee in de integrale reeks opgenomen worden. Tijd voor een overzicht dachten we zo.


De reeds gebundelde verhalen
Integrale 1 = losse delen 1, 2, 18 (Victor Hubinon + Jean-Michel Charlier)
Integrale 2 = losse delen 3, 4, 17 (Victor Hubinon / Eddy Paape + Jean-Michel Charlier)
Integrale 3 = losse delen 5, 6, 7 (Victor Hubinon + Jean-Michel Charlier)
Integrale 4 = losse delen 8, 9, 10 (Victor Hubinon + Jean-Michel Charlier)
Integrale 5 = losse delen 11, 12, 13 + kortverhaal Het Goud van de San Cristóbal (Victor Hubinon / Jijé + Jean-Michel Charlier)
Integrale 6 = losse delen 14, 15, 16 + kortverhaal De Cobra (Victor Hubinon + Jean-Michel Charlier)

Roodbaard Roodbaard Roodbaard Roodbaard
Roodbaard Roodbaard Roodbaard Roodbaard
Roodbaard Roodbaard Roodbaard Roodbaard
Roodbaard Roodbaard Roodbaard Roodbaard
Roodbaard Roodbaard Roodbaard Roodbaard
Roodbaard Roodbaard Roodbaard Roodbaard


Te verschijnen in 2016
Integrale 7 = losse delen 21, 24 (Patrice Pellerin + Jean-Michel Charlier)
Integrale 8 = losse delen 19, 19bis (Jijé / Lorg + Jean-Michel Charlier)

Roodbaard Roodbaard Roodbaard Omdat de twee verhalen van Patrice Pellerin op zichzelf staan, worden ze in één bundel samengebracht en voorzien van een zeer uitgebreid dossier van liefst vijftig pagina's.
Roodbaard Roodbaard Roodbaard Vervolg van het verhaal De Helleschuit (integrale 6) met de enige verhalen die grotendeels zijn getekend door Jijé en zijn zoon Lorg. Eveneens uitgebreid met een groot dossier.


Nog te bundelen verhalen
Vanaf integrale 9 zullen er telkens drie losse delen per bundel opgenomen worden. Dan komen we tot de volgende onderverdeling.


Integrale 9 = losse delen 20, 22, 23
(Jijé / Christian Gaty
+ Jean-Michel Charlier)
Roodbaard Roodbaard Roodbaard
Integrale 10 = losse delen 25, 26, 27
(Christian Gaty
+ Jean-Michel Charlier / Jean Ollivier)
Roodbaard Roodbaard Roodbaard
Integrale 11 = losse delen 28, 29, 30
(Christian Gaty
+ Jean Ollivier)

Integrale 12 = losse delen 31, 32, 33, 34
(Christian Perrissin
+ Marc Bourgne)
De delen 33 en 34 vormen een tweeluik en zijn de laatste van de reeks.
Roodbaard Roodbaard Roodbaard
Roodbaard Roodbaard Roodbaard Roodbaard


Extra integrale
De spin-off De Jonge Jaren van Roodbaard (Daniel Redondo + Christian Perrissin) telt vijf delen.
Het is aannemelijk dat deze in één enkele bundel verschijnen. Maar dit is op dit moment nog niet aangekondigd.

De Jonge Jaren van Roodbaard De Jonge Jaren van Roodbaard De Jonge Jaren van Roodbaard De Jonge Jaren van Roodbaard De Jonge Jaren van Roodbaard


Vooruitblik Lady Mechanika
19/02
TOP
Lady Mechanika
Bij Dark Dragon Books staat heel wat te verschijnen, maar er kan nog altijd bij. Een gloednieuwe toevoeging is Lady Mechanika, een eigen creatie van de Amerikaanse comictekenaar Joe Benitez uit 2010, in de VS uitgegeven door Aspen MLT. Op zijn palmares staan ook The Darkness, The Magdalena, Weapon Zero, Wraithborn, Titans en de crossovers Ballistic/Wolverine, Witchblade/Elektra en Silver Surfer/Weapon Zero. Dark Dragon Books geeft de eerste verhaallijn uit in drie delen. De eerste twee verschijnen in juli als softcover, deel 3 verwachten we in oktober. Elk album is 56 pagina's dik en bevat heel veel bonusmateriaal.

KatoLady Mechanika is een pure steampunkstrip, een genre waarin de geschiedenis een nieuwe wending krijgt en gewoonlijk een mix is van het negentiende-eeuwse Victoriaanse tijdperk met meer geavanceerde technologie waarbij stoomenergie van tel is. Het hoofdpersonage overleefde als enige de horrorexperimenten van een gekke geleerde, maar haar ledematen zijn nu van metaal. Omdat ze ook nog eens worstelt met haar geheugen en zich haar vroegere leven niet kan herinneren, noch hoe ze door de geleerde gevangen genomen werd, bouwt ze een nieuw leven op als privédetective. Met haar unieke eigenschappen lost ze zaken op die de poltie niet kon of wilde behandelen. Die zijn dikwijls van wetenschappelijke of bovennatuurlijke aard. Ondertussen blijft ze zoeken naar antwoorden over haar eigen verleden.

Nog dit, de looks van Lady Mechanika zijn geïnspireerd op de Britse Kate Lambert (zie foto) die onder haar alias Kato actief is als model (ook voor erotische foto's), modeontwerpster en als icoon van de steampunkgemeenschap die vaak te zien is op toepasselijke conventies en aanverwante festivals. Momenteel werkt ze zelf ook aan een eigen strip.


Enrico Marini's voorstudies
van het project Noir
18/02
TOP
Noir
Noir
Noir
Enrico Marini is klaar met de tekeningen van De Adelaars van Rome 5, nu wacht hem de volledige inkleuring van het album (zie dit vroegere bericht). Ondertussen voert de tekenaar discussies met Stephen Desberg over de laatste delen van De Schorpioen, maar hij maakt ook al voorstudies van zijn volgende soloproject dat eerstvolgend na De Adelaars van Rome 5 zal verschijnen, maar waar nog geen concrete aankondiging van bestaat.

Onder de werktitel Noir postte een Franse uitgeefassistente van Dargaud op Twitter enkele van deze voorstudies. Je ziet ze hierboven en -onder staan. Als we op deze tekeningen mogen afgaan, heten de twee afgebeelde twee personages Slick en Caprice.

Noir


Pornhollywood integraal
18/02
TOP
Pornhollywood 1
Pornhollywood 2
Enkele Nederlandstalige uitgevers slaan soms een stapje over en brengen ineens een integrale editie uit van een strip die in het Frans in twee of meer delen verscheen. Daedalus publiceert deze week bijvoorbeeld de softcovereditie van het gebundelde tweeluik Loki nadat het al volgens eenzelfde concept Mjöllnir en Erik de Rode publiceerde. Volgende maand verschijnt bij Dargaud de western Regenwolf, door de nieuwe tekenaar van Corto Maltese Rubén Pellejero en de alom bekende Jean Dufaux, dat in het Frans dus ook als tweeluik verscheen.

Een nieuwe aankondiging, met augustus als voorlopige maand van verschijnen is het gebundelde tweeluik Pornhollywood dat bij Glénat zal verschijnen. In het Frans verscheen deel 1 in januari, het afsluitende deel is voor maart. Het onderwerp? Pornofilms in de jaren 1930 met lookalikes van bekende filmsterren, drugs, de maffia en racisme in Hollywood. De in 1944 geboren Fransman Noël Simsolo beweert dat hij niets heeft uitgevonden om Pornhollywood te schrijven. Hij speelde zelf mee in meer dan zestig films (géén porno), hij doet dat nog altijd zelfs, en regisseerde een twintigtal kortfilms en documentaires. Hij is in Frankrijk een bekende filmhistoricus die heel wat essays over films en romans schreef. Hij brengt de bij Paramount uit de gratie gevallen regisseur Jim Jewsky ten tonele die besluit om in een ander soort cinema te stappen: porno. Met lookalikes van sterren als Mae West en Gary Cooper flirt hij met een filmgenre dat omringd is met het ergste soort individuen: maffiosi, pooiers, omgekochte flikken en corrupte politici. Door films te draaien voor de gevaarlijkste man onder hen, peetvader Baldoni, komt Jim terecht in een gevaarlijke, neerwaartse spiraal. Hij zal ontdekken dat in Hollywood elke film een wapen kan zijn. In het tweede deel is er ook nog plaats voor het opkomende nazisme en trekt zijn relatie met de zwarte Jenny, terwijl hij ook nog eens een Jood is, de aandacht van de Ku Klux Klan.

Het jaar van actie is 1934, de Drooglegging en de Hays Code (filmcensuur) traden in voege en er bestond inderdaad een circuit van pornofilms met lookalikes waarvan de scènes in de echte fims werden gemonteerd voor de Zuid-Amerikaanse markt en voor bordelen. Dat gebeurde volgens Simsolo met medewerking van de filmstudio's. Figuren als Marlene Dietrich, Josef von Sternberg en Erich von Stroheim duiken ook op in de strip. Tekenaar Dominique Hé (Bankgeheimen) vertaalde het allemaal in beelden. Mocht het eerste tweeluik een succes worden, dan volgt er een tweede.
(Bron: Richard Watt — Casemate 88, januari 2016)


50 jaar Agent 327, 70 jaar Blake en Mortimer en Corentin, 75 jaar Tom Poes in 2016
18/02
TOP
Blake en Mortimer
The Making Of Agent 327Er ging al veel aandacht naar de zeventigste verjaardag van Lucky Luke dit jaar, maar een van de bekendste stripduo's mag dit jaar in hun favoriete restaurant Centaur Club ook zeventig kaarsjes uitblazen. Op 26 september 1946 verscheen namelijk het eerste nummer van het weekblad Kuifje met daarin het allereerste avontuur van Blake en Mortimer. We komen hier later op terug. Ook met Paul Cuveliers Corentin maakten we zeventig jaar geleden kennis dankzij het eerste Kuifje-nummer. In juni verschijnt bij Le Lombard een nieuw album van Corentin door Christophe Simon naar een verhaal van Jean Van Hamme.

Dichter bij huis zullen onze noorderburen op 16 maart vast stilstaan bij de vijfenzeventigste verjaardag van Marten Toonders Tom Poes. Van Agent 327, nog zo'n Nederlandse glorie, verschijnt volgende week (ten laatste de week erop) het al aangekondigde jubileumboek The Making Of: 50 Jaar Agent 327 bij Uitgeverij L. Behalve het allereerste en het tot dusver laatst verschenen album De Daddy Vinci Code (dat meermaals werd herdrukt) bevat deze uitgave vele niet eerder gepubliceerd materiaal en is er aandacht voor het beroepsbestaan van Agent 327en diens schepper Martin Lodewijk. Over zowel Tom Poes als Agent 327 kan je op De Nieuwe Stripdagen in Rijswijk op 27 en 28 februari een expo bezoeken.


Murena 2 in het Latijn
18/02
TOP
Murena 2 Latijn
Murena 2In 2013 verscheen een Latijnse vertaling van het eerste deel van Murena. Drie jaar later, dit jaar dus, en wel op 10 juni 2016, verschijnt bij de Franse tak van uitgeverij Dargaud een Latijnse vertaling van deel 2, Zand en Bloed, met een aangepaste cover (vergelijk die met de reguliere cover hiernaast). Voor de vertaling staan Cathy Rousset en Claude Aziza opnieuw in. De eerste werkt voor de universiteit van Bordeaux, de tweede voor de universiteit van La Sorbonne. Bij deel 1 zat een extra didactisch dossier over de context van de serie, het rijk van keizer Claudius en Nero.


Fog 1 tot 4 als integrale
17/02
TOP
FogDit jaar mogen we ons weer op heel wat integrales verlekkeren. Het gaat niet alleen om bundels van oudere reeksen, maar ook om ineens gebundelde uitgaven van strips die in het Frans eerst als afzonderlijke delen verschenen. Vandaag pikken we een aankondiging uit de eerste categorie, morgen een uit de tweede.

Snel over naar Fog. In augustus (altijd onder voorbehoud) verschijnt bij Casterman een eerste integrale van de reeks waar tussen 2002 en 2007 acht delen van verschenen. De eerste vier albums (in feite de eerste tweeluiken) worden samen gebundeld in deze eerste integrale.

De detectivethriller Fog dropt ons zoals weinig andere stripreeksen het de auteurs Cyril Bonin en Roger Seiter voordeden in het Victoriaanse Engeland. In het eerste tweeluik is een bloeddorstige tovenaar-plunderaar aan het werk. De Engelse politie weet er geen raad mee en tast volledig in het duister, de gruweldaden blijven onopgelost. Nog erger zelfs: er komen er nog steeds bij. Niemand lijkt nog veilig te zijn: prostituees, officiers en andere respectabele burgers… Iedereen beeft voor Vigajön, die schijnbaar in het wilde weg, zonder patroon, moordt. Maar dan doen inspecteurs Graves en Launceston een ontdekking. Eindelijk een spoor of weer vals alarm?

Over de reeks schreven we in onze bespreking van deel 7 ook nog: "Cyril Bonin en Roger Seiter schetsten het einde van het negentiende-eeuwse Londen zoals we dat het liefste hebben: grauw, mistig, regenachtig en het beklemmende gevoel dat Jack the Ripper elk moment uit een duister portaal tevoorschijn kan springen."


Rotterdam door de ogen
van een Franse striptekenaar
17/02
TOP
Rotterdam
Op 9 maart verschijnt bij de Franse uitgeverij Delcourt het one-shot Rotterdam, un Séjour à Fleur d'Eau. De tekenaar hiervan is Emmanuel Lemaire. Hij ging na vier maanden zijn vriendin achterna die om economische redenen een job moest aanvaarden in de Nederlandse havenstad. Daar gaat ze acht maanden werken voor een raffinaderij. Op het einde van haar taak zal ze vervangen worden door Indische ingenieurs die minder kosten. De ene immigrant wordt dus opgevolgd door de andere. Maar ondertussen zit Emmanuel dus ook in Rotterdam waar hij rondfietst, ontzettend veel fietst zelfs, en de stad in ontwikkeling analyseert. Over de inkomsthall van het Centraal Station merkt het koppel op: "Deze hall is immens!" 'Nochtans is het niet te zien op Google Street View. Rotterdam gaat sneller dan Google". "We zitten in de toekomst". Hij heeft het ook nog over de platte horizon, de haven, fietsen, carnaval, tulpen, woonboten,...

De aanpak is een beetje te vergelijken met de reisverhalen van Guy Delisle, voornamelijk de albums waarin hij zijn vrouw volgde die voor Artsen Zonder Grenzen als projectleidster actief was in verschillende landen, in Birma en Jeruzalem bijvoorbeeld.

Hier is geen vertaling van aangekondigd. Maar als een uitgever er brood mocht inzien om bij een niet onaardig nichepubliek te scoren (de Rotterdammers), dan weet hij wat te doen. Voorsmaakjes vind je hieronder. Klik erop voor een grotere afbeelding.

Rotterdam
Rotterdam


Samber zet laatste cyclus in
15/02
TOP
Samber
Bernard Yslaire kent wat van de liefde, of weet dat toch over te brengen via memorabele koppeltjes. In onze kersverse Koppeltjestop staat zijn Frommeltje en Viola op nummer 2 (in de puntentelling op zéér dichte afstand van Thorgal en Aaricia) en Bernard Samber en Julie op nummer 4. Hoe staat het eigenlijk met het vervolg op de reeks Samber? Hieronder lees je het antwoord.

De backcover van het recent verschenen album van De Oorlog van de Sambers: Maxime & Constance (lees hier de bespreking) maakt duidelijk hoeveel albums er van de Samber-stamboom nog zijn te verwachten. Uiteraard het slot van de trilogie over Maxime en Constance, maar ook nog drie albums van de hoofdserie Samber. Inmiddels is Samber 7 aangekondigd bij Glénat, in het Frans verschijnt het in mei. De vertaling is voorzien voor september. Het telt 72 pagina's, weer wat meer dan het vorige album. Dit album is het eerste deel van de allerlaatste cyclus.

Deel 7 speelt zich af in juni 1854. Bernard-Marie Samber groeit op bij zijn tante in de Bastide terwijl Judith in een weeshuis in Parijs verblijft. Hij ondergaat de strenge opvoeding van zijn tante en loopt gebukt onder het gewicht van de familiale erfenis. Zij houdt zich op met straatkinderen, boefjes en vechtersbaasjes. Na het drama dat hun ouders overkwam, groeien de tweelingkinderen gescheiden van elkaar op. Maar het lot brengt hen weer samen want ze worden beiden getroffen door de vervloeking van hun familie. Bernard werd waanzinnig verliefd op Julie, hoe reageren hun kinderen op elkaar?

Bij de start van het De Oorlog van de Sambers-concept was het nog de bedoeling dat er een vierde cyclus over Bernard Sambers voorouders zou verschijnen, eentje met een zekere Aam en Yev in de hoofdrol, gesitueerd in de prehistorie! Die cyclus zou zelfs een aansluiting vinden bij Yslaires andere reeksen De Hemel boven Brussel en Eva's Gesternte. Uit informatie die we in 2014 oppikten, bleek dat Yslaire dit prehistorisch idee nog zou verwerken in de hoofdreeks.


Vooruitblik De Vliegenier,
een spin-off van Tramp
13/02
TOP
Vliegenier 1
Vliegenier 1In mei start in het Frans de reeks L'Aviateur. De vertaling van het eerste album, De Vlucht, verschijnt volgens voorlopige planning in augustus onder de reeksnaam De Vliegenier bij Dargaud. Welke van de hierbij afgebeelde cover het zal worden, is volgens co-scenarist Erik Arnoux nog niet beslist. Het onderstaande weten we al wel.

Vooreerst is De Vliegenier een spin-off van Tramp met een van de nevenpersonages uit die maritieme reeks nu als hoofdpersonage in een luchtvaartserie. Deel 1 is een afgerond verhaal van 64 pagina's met Afrika in 1917 als decor.

De reeks moet vijf delen tellen, afhankelijk van de ontvangst bij het publiek. Arnoux (gekend van Sofaletta, Celadon Run en het recentere, geweldige Sara Lone) schrijft deze nieuwe serie samen met Jean-Charles Kraehn, de scenarist van Tramp. Arnoux volgde vanaf deel 14 en tot deel 18 Kraehn op als schrijver van de middeleeuwse serie De Onthoofde Arenden. Chrys Millien (Witness4) is de tekenaar van De Vliegenier. Voor het storyboard kreeg hij hulp van Arnoux.


Vooruitblik Alex 35
13/02
TOP
Alex 35
AlexHet was al van 2012 geleden dat Marco Venanzi een Alex-album publiceerde. Deel 31, De Schaduw van Sarapis, was niet zijn eerste bijdrage aan de reeks. Twee jaar tevoren schreef en tekende hij ook deel 29, Het Testament van Caesar (2010), toen het eerste album dat verscheen na het overlijden van Jacques Martin. Van Venanzi staat dit jaar een derde Alex-album, L'Or de Saturne (Het Goud van Saturnus), op stapel. Het wordt deel 35 in de reeks. Hierbovenvind je een voorsmaakje uit het album.

L'Or de Saturne is tevens het eerste album in de reeks dat geschreven is door Pierre Valmour (Lois). Hij situeert het verhaal chronologisch tussen de albums De Verloren Legioenen (deel 6) en De Laatste Verovering (deel 32). We vinden er Garofula weer in terug, de agent van Pompeius en Julius Caesar voor deze laatste de Rubicon overstak in De Laatste Verovering. Caesar heeft zijn kamp laten opslaan in de Alpen en stuurt Alex naar Rome om Cicero te ontmoeten die zijn zaak moet bepleiten. Maar Cicero kan niet kiezen tussen de twee kemphanen. Zij hebben allebei nood aan geld om hun legionairs en huurlingen te betalen voor het tot een treffen komt.
(Bron: Stephane Jacquet — Alix Mag', 25 augustus 2014)


Murena 10 krijgt kleur
12/02
TOP
Murena 10
Theo Caneschi (De Lemen Troon, De Verschrikkelijke Paus) geeft op Facebook mondjesmaat voorsmaakjes vrij van zijn eerste album in de reeks Murena. Hij werd de uitverkoren tekenaar die het onvergetelijke werk van de in 2014 overleden tekenaar Philippe Delaby mocht overnemen. Met deze nu nog tekstloze platen krijg je al een idee hoe het er in kleur zal uitzien. Deel 10 wordt pas eind 2017 verwacht. Vorderingen aan het album kan je hier volgen.

Murena 10

Murena 10


Een veertienjarig zeilmeisje en veertigers
bij Don Lawrence Collection
12/02
TOP
Alleen rond de Wereld
Op de valreep voegde Don Lawrence Collection nog twee extra titels toe aan de worp nieuwe strips die begin maart zal verschijnen.

Het kleinood Alleen rond de Wereld, uitgegeven op liggend formaat, is een korter verhaal van Eric Heuvel en Rob van Bavel dat in 2010 in drie nummers van het wederopgestane Eppo verscheen. Zij voeren het jonge meisje Yin op dat op haar eentje de zeeën bevaart. Yin is een Nederlands meisje, maar heeft een Indonesische moeder en een Nederlandse vader. In het album meert ze aan in Algiers waar verelende dingen gebeuren.
Van Bavel heeft ooit enigszins ontkend dat hij zich hiervoor zou hebben geïnspireerd op het wereldberoemd geworden 'zeilmeisje' Laura Dekker die op haar veertiende alleen rond de wereld wilde zeilen, maar de overeenkomst is toch duidelijk. Alleen rond de Wereld had een avonturenreeks moeten worden, maar January Jones en Eric Heuvels educatieve strips haalden de bovenhand op zijn prioriteitenlijstje.
De strip is nog niet verschenen en we zien het al opduiken in Japan! Check deze verkoopsite maar eens...

Veertigers

Ook nog te verschijnen is het gagalbum Veertigers van Jeroen Steehouwer en Frans Hasselaar. Het onderwerp zijn veertigers, tiens, meerbepaald drie collega's die voor het manneblad Libideau werken en nogal verschillende karakters hebben en manieren hoe ze omgaan met hun leeftijd. Het zal bij dit ene album blijven want uit een opiniepeiling van het stripblad Eppo, waarin de gags van Veertigers verschenen, bleek dat het deelnemende publiek (onder wie normaal gezien zelf heel wat veertigers) de strip maar matig apprecieerden. De auteurs hielden de eer aan zichzelf en stopten met de reeks. Don Lawrence Collection is nog wel zo patent om de gags in album uit te geven.


Vooruitblik Hara Kiwi 11,5
12/02
TOP
Hara Kiwi 11,5
In maart verschijnt een special van Hara Kiwi met het volgnummer 11,5 en de titel The Dork Side. Voor deze compilatie selecteerde Lectrr cartoons waar met name Star Wars-geeks voor zullen warm lopen.


Vooruitblik Sherpa
11/02
TOP
Blueberry: Vogelvrij & Angel Face
Vandaag is Sherpa aan de beurt in de rubriek Te Verschijnen. Je kan er ook een pdf downloaden met een overzicht van Sherpa's jaarprogramma met opvallend veel westerns. Behalve de eerder aangekondigde Comanche-bundeling Het Brandmerk van Dobbs met daarin de albums 3, 4 en 5 en een derde Blueberry-bundel op groot formaat met de verhalen Vogelvrij en Angel Face (waarmee de cyclus De Schat van de Confederalen wordt afgesloten) start Sherpa ook met een heruitgave op groot formaat van de westernreeks Jonathan Cartland onder de verkorte reeksnaam Cartland. Van Blueberry verschijnen ook nog de eerste twee delen van een andere reeks heruitgaven: de Mister Blueberry-cyclus op groot formaat, hardcover en in zwart-wit zonder extra's.


Cartland 1
Cartland 2

Van Jonathan Cartland verschenen tussen 1976 en 1995 tien albums. In ons westernoverzicht schreven we de volgende tekst als introductie: "Jonathan Cartland is een trapper die na de verschrikkelijke dood van zijn indiaanse vrouw onvrijwillig het avontuurlijke pad opgaat. Hij komt er niet altijd ongeschonden uit. Dankzij de visie van Laurence Harlé, een van de weinige vrouwen die zich in het genre vastbeten, wijkt Jonathan Cartland af van klassieke westernavonturen. Jean-Michel Charlier zei ooit in een interview dat hij wilde dat Michel Blanc-Dumont de reeks Blueberry tekende, mocht hij Jean Giraud nooit ontmoet hebben." Charlier heeft niet meer meegemaakt dat Blanc-Dumont toch nog Blueberry zou tekenen, zijnde de spin-off De Jonge Jaren van Blueberry vanaf deel 10. In maart verschijnt zijn elfde album in die reeks.
Cartland
verschijnt op groot formaat met in elk album een extra dossier. De oplage per hardcover is beperkt tot vijfhonderd exemplaren. Sherpa publiceert de albums in een andere volgorde dan de oorspronkelijke reeks, maar dat is een goede zet want nu pas verschijnen ze ook chronologisch.


Arman & Ilva 3
Student Tijloos

Arman & Ilva 3: Camilla vult het gat in de reeks heruitgaven van de wondermooie sf-reeks. Nu zijn de eerste vijftien verhalen opnieuw verkrijgbaar in de beste reproductie ooit. "Arman en Ilva brengen een bezoek aan Ilva's zus, die op de 'groene' planeet woont. Bij aankomst blijkt de nederzetting verlaten en moeten onze helden zich in het oerwoud wagen. Om welke reden zijn de kolonisten gevlucht?"
Het achtergronddossier met unieke foto's over Thé Tjong-Khings eerste jaren in Nederland is aangevuld met een voorwoord van Eppo-redacteur, stripscenarist en stripjournalist Ger Apeldoorn.

Tussendoor gaf en geeft Sherpa ook ander werk van Khing opnieuw uit. In juni volgt Student Tijloos: Het Spiegeldoolhof met achtergronddossier. "Erop uitgestuurd door zijn wat mysterieuze moeder ontdekt Student Tijloos tijdens zijn architectuurstudie een geheimzinnig huis, bestaande uit drie qua stijl onverenigbare gedeelten. In elk daarvan lijkt een jonge vrouw te wonen."


Ravian en Laureline 4
Ravian en Laureline 5

Westerns, maar ook sciencefiction zijn een geliefd genre bij Sherpa. In de reeks heruitgaven van Ravian en Laureline zijn we aan de delen 4 en 5 toe. De luxe-edities met linnen rug, een piezografie van de coverillustraties en een derde, door Jean-Claude Mézières gesigneerde prent, zijn enkel als set te verkrijgen. Deel 4, Welkom op Alflolol, verscheen in eerste druk bij Dargaud onder de titel Het Verloren Volk en is aangevuld met het kortverhaal De Asteroïde Tsirillitis. Deel 5, De Vogels van de Meester, bevat het extra kortverhaal De Rampplaneet.
Een tweetal weken geleden is regisseur Luc Besson begonnen aan de opnames van Ravian en Laureline (meerbepaald het verhaal Het Keizerrijk der 1000 Planeten). De film komt volgend jaar uit in de cinema.


In juni en december staan de delen 7 en 8 van de integrale reeks van Roodbaard gepland. Vanaf nu wordt het wat complex want na het overlijden van Jijé kwamen er plots twee verschillende verhaallijnen die Jean-Michel Charlier schreef, de ene voor Patrice Pellerin, de andere door Christian Gaty die de overleden Jijé opvolgde. In deel 7 staan de twee verhalen van Pellerin opgenomen. Zijn medewerking aan de piratenreeks leidde uiteindelijk naar zijn eigen reeks De Havik waarvan het eerste deel in feite een herwerking was van een Roodbaard-verhaal waar hij op zijn eentje al aan was begonnen na de dood van Charlier. In de achtste integrale staat Het Hellevuur (het vervolg op het in deel 6 gebundelde De Helleschuit) en Het Eiland van de Verdwenen Schepen die door Jijé en zijn zoon Laurent Gillain alias Lorg zijn getekend. In deel 9 zullen dan de eerste albums van Gaty staan die de reeks tot deel 30 tekende op scenario van Charlier en daarna Jean Ollivier. We zijn de komende jaren nog wel even zoet met deze integrale reeks.


Half Blood
Half Blood

Van Ibrahim R. Ineke verscheen vorig jaar een eerste Engelstalige strip bij Sherpa. Dit jaar komen er twee nieuwe albums bij: Half Blood en Big Black Book, een bundeling van divers werk.

Suite Française: Storm in Juni is een verstripping van een roman van de Joods-Russische schrijfster Irène Némirovsky die een kort leven kende (1903-1942). Emmanuel Moynot heeft al vervaring met het verstrippen van romans, zie Nestor Burma. Het boek en de strip doen "rechtstreeks verslag van de uittocht in juni 1940 toen stromen Parijzenaren de stad verlieten, op de vlucht voor het oprukkende Duitse leger. Het lot van allerlei Franse families, van de voornaamste tot de armste, raakte met elkaar verwenen. In een directe stijl worden de ontelbare kleine en grote lafheden en het broze saamhorigheidsgevoel van een volk op de vlucht beschreven."


Aâma 4Verder verschijnt ook nog de derde en laatste integrale van Simon van de Rivier met daarin de vier laatste albums die Alain Riondet schreef voor Claude Auclair.

Aâma 4
is een extra dik slotalbum van 104 pagina's dat een punt zet achter de eigenzinnige sf-reeks van Frederik Peeters.

Het Noorderlicht - Het Gouden Kompas naar de befaamde romantrilogie van Philip Pullman is toe aan zijn derde deel.

En tot slot, dit najaar, de laatste twee albums van Andreas' Capricornus met de delen 19, Terminus, en 20, Meester.


Vooruitblik Gorilla
10/02
TOP
Big Bill Is Dood
In Te Verschijnen is de maand maart toegevoegd bij Gorilla. Een blikvanger is alvast de cover van het tachtig pagina's tellende one-shot Big Bill Is Dood, getekend door Argentijn Walther Taborda. Het was in 2005 zijn debuutstrip op de Franstalige markt bij de Zwitserse uitgeverij Paquet. Sindsdien werkte hij samen met onder meer Régis Hautière voor Tucker, over een klein luchtvaartcircus, en de urban thriller Ghetto Poursuite. Wander Antunes is de scenarist van Big Bill Is Dood en hem kennen we nog van het Vrije Vlucht-album Hard Times. Voor beide one-shots koos hij voor de minder fraaie kanten van de Verenigde Staten in de vorige eeuw.

Het verhaal: "Aan de voeten van hun overleden broer gaan Jim en Buck de vijanden van Big Bill af. Wie zou zijn wraakgevoelens omgezet hebben in executie? Verraden echtgenoten, verlaten geliefden, louche pokerspelers, oude vrienden en nieuwe vijanden... Allemaal droomden ze ervan hem af te maken. En wat moest gebeuren, gebeurde... Iemand vermoordde hem. Maar wie heeft Big Bill vermoord?" Toevallig verscheen van Hermann onlangs het one-shot Old Pa Anderson met gelijkaardige, racistische thema's.


Dode Hoek 1
Misty Mission 1

Rond strips met motors, wagens en vliegtuigen heeft Paquet heuse stripcollecties gecreëerd. Gorilla heeft ze er maar uit te plukken. Dode Hoek 1: De Hayabusa-bende bijvoorbeeld is er voor de motorfans, maar liefhebbers van goeie (politie)thrillers mogen ook meelezen. Van tekenaar Laurent Astier verscheen vorig jaar nog het prima one-shot Zo Maak Je Fortuin in Juni 1940. Xavier Bétaucourt schreef voor hem eveneens een misdaadverhaal waarin een gemaskerde motorbende juwelierszaken overvalt. In de hoofdrollen: een ex-gevangene die onterecht van een moord wordt beschuldigd omdat hij zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats tijdens een overval bevond en ook nog eens op eenzelfde motor rijdt als de Hayabusa-bende, een meisje wiens broer (een stuntrijder) de dood vond tijdens de overval en een flik die het op een akkoordje moet gooien met de twee voornoemde figuren om schot in de zaak te krijgen.

Misty Mission 1: Op Aarde als in de Hemel van Michel Kœniguer verscheen vorige maand pas. Hij schreef tevoren het tweeluik Eightball Hunter. Voor Misty Mission zit hij alleen achter de stuurknuppel voor een meeslepend verhaal waarin vliegtuigen, helikopters, Vietnam en een familiedrama de dienst uitmaken. "1967, Nicholas Beaulieu en Joshuah Lacour zijn twee jeugdvrienden, in de county Danville in Alabama. Nochtans hebben ze niets met elkaar gemeen. Beaulieu is de zoon van een grootindustrieel die over de county heerst. Lacour is de zoon van een van zijn arbeiders die besluit een klacht in te dienen omdat hij invalide raakte door een beroepsziekte die hij opdeed in het bedrijf van de Beaulieus. Nick Beaulieu trouwt net voordat hij in de Air Force wordt aangesteld als piloot op de basis van Phu Cat. Twee maanden na Nick komt Josh terecht in de 1st Cavalry Division in Camp Radcliff nabij An Khê. Ieder beleeft op zijn manier de wreedheid van deze oorlog. Op de grond is het een hel, in de jungle met patrouilles in de dorpen. In de lucht is het niet veel rustiger. Het lot van de twee mannen lijkt alsnog meer met elkaar verwant te zijn."


Onzichtbare Echo's 1, tot slot, is het eerste deel van een tweeluik door Tony Sandoval en Grazia La Padula. Dat wordt dan de tweede vertaling van een album van Sandoval want met Het Lijk en de Bank scoorde hij alvast hoog bij ons. Ook Onzichtbare Echo's belooft een treffer te zijn: "Terneergeslagen vanwege de dood van zijn geliefde zakt Baltus weg in een diepe depressie die hem langs de rand van de afgrond doet scheren. Omdat hij geen uitweg ziet uit zijn wanhoop, besluit hij Nederland te verlaten. Op een eilandje bij Sicilië vindt hij innerlijke vrede. Maar op een dag komt een journaliste zijn rust verstoren. Wat is dat voor gave die hij zou hebben, waardoor men hem een tijdje geleden heeft opgemerkt? De innerlijke vrede komt weer aan de kook!"

Onzichtbare Echo's 1


In voorbereiding: Theodoor Cleysters 13
10/02
TOP
Theodoor Cleysters 13
Theodoor Cleysters 1
Theodoor Cleysters 2
Theodoor Cleysters 3
Theodoor Cleysters cahier 1Wanneer verscheen het vorige album van Theodoor Cleysters ook alweer? Ons besprekingsarchief is daar duidelijk over: lang geleden, in maart 2005 meerbepaald. Wel, we hebben goed nieuws. Deel 13 staat in de steigers en verschijnt in september... 2017! Hierboven zie je een zeer voorbarig coverontwerp waarop toch al de titel staat: Cocos Nucifera Island.

Dat ontwerp geeft ook al aan dat er een nieuwe coverlay-out wordt doorgevoerd. In het Frans wordt de hele reeks opnieuw uitgegeven (in feite "geherpositioneerd") met nieuwe covers én op groter formaat (237 x 310 mm). In mei belanden alvast de eerste drie delen opnieuw in de winkelrekken met een Franstalig aanbod.

Diezelfde maand verschijnt ook een eerste van vier cahiers naar het voorbeeld van de De Havik-dossiers die bij Silvester verschenen als voorbode voor de nieuwe albums. In de Theodoor Cleysters-cahiers wordt dus geleidelijk aan het dertiende avontuur van de kapitein voorgepubliceerd met twaalf pagina's in zwart-wit per cahier, aangevuld met voorstudies, schetsen, potloodversies en thematische achtergronddossiers. Dupuis maakt er collector's items van in een oplage van telkens 2.200 exemplaren. De vier cahiers moeten in mei en oktober 2016 verschijnen en in maart en mei 2017, enkel in het Frans.

Hieronder vind je een voorsmaakje in potlood van plaat 8.
(Bron: http://flgbd.weebly.com/flg-bd-blog)
Theodoor Cleysters 13


Work in progress-album van Michel Vaillant
in beperkte oplage
10/02
TOP
Michel Vaillant
Michel Vaillant
Michel Vaillant
Eind vorig jaar rondde Michel Vaillant 4 een eerste cyclus af waar het nieuwe auteursteam na Jean Graton met veel enthousiasme een eclatant succes van maakten. In afwachting van deel 5 gunnen tekenaar Marc Bourgne, decortekenaar Benjamin Benéteau, scenarist Denis Lapière en ideeënleverancier Philippe Graton (de zoon van) je een blik achter de schermen met een speciaal work in progress-album van dat vijfde deel.

Je krijgt een blikje op het volledige creatieve proces vanaf de potloodversies van de platen met geïnkte en ingekleurde eindresultaten. De reproducties van al deze platen is een momentopname met pas begonnen, half afgewerkte en zo goed als voltooide pagina's. De oplage is gelimiteerd op 1.500 exemplaren en kost 25 euro. Dit eenmalige album van 56 pagina's verschijnt op 15 april enkel in het Frans bij Dupuis.


Chris Ware transformeert coverillustratie
van The New Yorker in tekenfilm
10/02
TOP
The New Yorker - Chris Ware
Chris Ware (bekend van de klassieker Jimmy Corrigan) leverde al vele malen een coverillustratie voor het magazine The New Yorker dat sinds het eerste nummer in 1925 een beroep doet op illustrators uit de VS en het buitenland, onder wie ook de Belgen Ever Meulen en Jan Van Der Veken en Nederlander Joost Swarte.

Van Wares cover van 7 december 2015 bestaat ook een geanimeerde versie met de titel Mirror. De animatie gebeurde in samenwerking met John Kuramoto en maakt gebruik van een geluidsfragment uit het radioprogramma This American Life van Hanna Rosin waarin ze het over haar dochter heeft. Bekijk het complete filmpje hieronder. The Washington Post vroeg zich af of deze animatie in deze tablettijden een invloed betekent op de toekomst van magazinecovers. Het is niet de eerste keer dat Ware en Kuramoto zich baseren op het radioprogramma om er een animatie van te maken, zie ook The Cameraman, hier en hier.Vooruitblik Franka 23
08/02
TOP
Franka 23
Franka 23
Op de website www.franka.nl zijn de covers van de softcover- en hardcoveruitvoering terug te vinden van het eind februari te verschijnen Franka 23: Geheim 1948. Auteur Henk Kuijpers had voldoende verhaalstof voor een tweeluik. Van het vervolg, Operatie Roofmoord, is al de helft in potlood getekend.

Franka belandt in Geheim 1948 onder meer in Gran Canaria waar ze naziplannen uit 1940 ontdekt van vliegtuigjes die gaten in de romp van een groter vliegtuig konden boren. Het verhaal van Egon Kratz, de ingenieur van dit speciale project, is verweven met Franka's zoektocht.


Brusselse schepen verlangt stripmuren
van vrouwelijke auteurs
08/02
TOP
Op wellicht geen enkele andere plaats ter wereld zijn strips zo met het DNA verbonden met een stad als in Brussel. Sla gelijk welke straat in en er is een grote kans dat je in de buurt bent van een van het vijftigtal stripmuren van bekende striphelden. Jaarlijks komen er tot drie nieuwe stripmuren bij op het parcours. Een grote afwezige tot nu toe zijn de Smurfen, maar daar zou verandering in komen.

Ans PersoonsAns Persoons, de Brusselse schepen (sp.a) van Nederlandstalige aangelegenheden, Wijkcontracten en Participatie, was ook in Angoulême om er de rijke traditie voor de negende kunst via nota bene het strimuurparcours te promoten. Ze merkte echter op dat alle fresco's tot nu toe het werk zijn van mannelijke stripauteurs, erger zelfs: op drie stripmuren na (Natasja, Yoko Tsuno en Tiny uit de bekende kinderboekenreeks van Marcel Marlier) zijn alle helden op de muren mannelijk. Een opsomming die niet klopt want in werkelijkheid zijn er meer geportretteerde, vrouwelijke hoofdpersonages (Caroline Baldwin, Isabel, Wiske, Duifje Vleugelslag, madam Pheip, Fanny en Charlotte). Persoons: "Het was nooit een bewuste keuze, maar het toont wel aan waarop mannen systematisch de voorkeur krijgen zonder dat ooit in vraag te stellen". (...) "Vrouwelijke personages dienen over het algemeen om het stereotype te voeden van de voluptueuze vrouw die de dappere held vergezelt".

Stripmuur Natasja

Ingegeven door de polemiek van het stripfestival van Angoulême, waarbij geen enkele vrouwelijke stripmaker op de eerste nominatielijst voor de Grand Prix stond, kondigde ze aan dat ze zal voorstellen om "jaarlijks minstens één tekening van een vrouwelijke auteur te gebruiken". Ze snijdt al bij voorbaat de pas af van criticasters met de opmerking: "Dit zal ongetwijfeld negatieve reacties losweken van het soort 'de kwaliteit van het parcours zal eronder lijden', 'er zijn niet genoeg vrouwelijke stripauteurs', enzovoort. Dat zijn klassieke argumenten terwijl er sprake is van quota's voor de gemeenteraad of op verkiezingslijsten". (...) "Het is tijd dat er plaats geruimd wordt voor een nieuwe generatie auteurs die zich meer laten kenmerken door een stijl dan door een personage". Ze noemde vooreerst Judith Vanistendael, Ilah en Dominique Goblet als tekenares voor volgende stripmuren. Van Judith Vanistendael bestaat sinds 2009 nochtans al een stripmuur aan het Sint-Joostplein in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node.
(Bron: La Dernière Heure, 6 februari 2016)


Vooruitblik Elsje Maakt Geschiedenis
06/02
TOP
Elsje Maakt Geschiedenis
Eind februari, in Vlaanderen wellicht begin maart, publiceert Don Lawrence Collection de dikke bundel Elsje Maakt Geschiedenis. Daarin staat een uitgebreide selectie van de beste strookjes met Elsje in de geschiedenis. Gerben Valkema en Eric Hercules hebben hun stripheldin in vorige uitgaven vaak in een historisch tijdperk neergezet om haar daar een reeks grappen te laten beleven, bijvoorbeeld in de oertijd, de antieke oudheid bij de Romeinen, de middeleeuwen,...

Gisteren, vrijdag 5 februari, stond Elsje trouwens tien jaar in de krant. Gerben Valkema kondigde op zijn Facebookpagina aan dat er dit jaar heel veel leuks te verwachten is.


Vooruitblik Soul Food Comics
06/02
TOP
Ontaard Verklaard
Teleurstellen Vergt Lef
Na het door de pers in het algemeen goed onthaalde Supercrash geeft Soul Food Comics binnen enkele weken een tweede one-shot uit. Terwijl Supercrash het nog had over de oorzaak en kwalijke gevolgen van de beurscrisissen is ook het thema van Ontaard Verklaard brandend actueel: seksueel geweld tegen vrouwen.

"In deze graphic memoir blikt de Engelse kunstenares Una terug op haar eigen leven als opgroeiende jonge vrouw in de jaren 1970. Ze verhaalt rauw en moedig over hoe het kon gebeuren dat ze van de ene dag op de andere kind-af was en een slet werd genoemd. Schaamte en angst storten haar in een depressie. Una onderzoekt wanneer een vrouw een slet is; wanneer gedraagt ze zich goed en wanneer fout? Familie, vrienden en hulpverleners stonden erbij en keken ernaar. De auteur onderzoekt hoe dat kon gebeuren en of dat in deze tijd opnieuw zou kunnen. Daarbij zijn naakte feiten en grafische metaforen haar trefzekere wapens. Het verhaal krijgt nog meer diepte doordat het zich afspeelt in de tijd van de Yorkshire Ripper, de seriemoordenaar die Una's omgeving jarenlang terroriseert en vrouwen van lichte zeden aanvalt."

Teleurstellen Vergt Lef heeft de ondertitel Opgroeien in Turkije en is het autobiografische werk van Özge Samanci. "De jonge Özge is dol op de zee en fantaseert over een avontuurlijk leven, terwijl haar ouders van haar een gedegen en voorspelbare carrière eisen. Haar vader wil niets liever dan dat ze, net als haar zus, ingenieur wordt. Özge probeert met vallen en opstaan haar eigen stem te vinden, hetgeen extra wordt bemoeilijkt door de conflicten tussen seculiere en fundamentalistische stromingen en de militaire spanningen in Turkije. Zou ze — net als Jacques Cousteau — diepzeeduiker kunnen worden? Of actrice? Zou ze het iedereen naar de zin kunnen maken, inclusief zichzelf? Een echt coming-of-age-verhaal dus, herkenbaar voor iedereen die zich niet in een hokje wil laten stoppen." Te verschijnen in april.


Steven Dupré, Willy Linthout, Aimée de Jongh en Ben Gijsemans in het Frans,
Serge Baeken in het Japans
06/02
TOP
dBD100
Het honderdste nummer van het Franse stripinformatieblad dBD, waar er maandelijks gemiddeld vijfduizend exemplaren van worden verkocht, toont aan dat 2016 goed is begonnen voor Franse vertalingen van Nederlandstalige stripmakers. De verschillende recensenten schreven vol lof over De Roofdierenclub 1 van Steven Dupré en Valérie Mangin, dat pas op 16 maart bij Casterman in het Nederlands verschijnt, De Jaren van de Olifant van Willy Linthout (vertaald door Presque Une), De Terugkeer van de Wespendief van Aimée de Jongh (vertaald door Dargaud) en Hubert van Ben Gijsemans (Dargaud). Klik op de besprekingen om ze in het groot te kunnen lezen.

Bravo, maar geen van hen schopt het (letterlijk) zo ver als Serge Baeken. Van zijn kattenstrip Sugar verschijnt deze maand een Japanse editie bij Asuka Shinsha. Kijk hier maar eens.

Sugar


Tweede Asterix-animatiefilm
van Alexandre Astier krijgt groen licht
05/02
TOP
Asterix
Astérix 2, onder deze voorlopige titel is de Franse filmmaatschappij Mikros Image al aan de slag gegaan om een tweede computergeanimeerde film van Asterix uit de startblokken te krijgen na de verfiming van De Romeinse Lusthof die in 2014 uitkwam. Die film lokte alleen al in Frankrijk bijna drie miljoen bezoekers. Ter vergelijking: de best bezochte Asterix-film in Frankrijk was de tweede live actionprent Missie Cleopatra met veertien miljoen bezoekers.

Scenarist Alexandre Astier (in Frankrijk zeer bekend door zijn tv-reeks Kaamelott) pende het script van De Romeinse Lusthof neer en duldde Louis Clichy naast zich op het zitje van de regisseursstoel. In 2014 vertelde Astier in een interview dat, mocht hij een tweede Asterix-film schrijven, hij graag zelf een verhaal zou bedenken, dus niet gebaseerd op een bestaand album.

Astier werkt ondertussen ook aan een al langer aangekondigde film van Kaamelott, een parodie op koning Arthur, die het vervolg zou moeten zijn van het zesde en laatste seizoen van de tv-reeks. Tussen 2005 en 2009 werden er 459 afleveringen gemaakt. In de eerste seizoenen duurde een aflevering amper drie en een halve minuut, in seizoen zes duurden ze veertig minuten. Er kwam ook een stripversie met gloednieuwe verhalen. Daar waren oorspronkelijk drie albums van gepland, uiteindelijk tekende Vlaming Steven Dupré tussen 2006 en 2013 zeven albums. Het achtste, met de titel Het Hol van de Basilisk, kondigde uitgeverij Casterman in 2015 aan, maar het raakte herhaaldelijk uitgesteld omdat Astier doorgaans te veel hooi op zijn vork neemt en bepaalde projecten versloft, bijvoorbeeld het vervolg van het scenario om aan Steven Dupré te geven. In het nieuwste nummer van BM Mag (hier te downloaden als pdf) zegt Dupré erover: "Kaamelott 8 vordert nog steeds extreem traag, maar ook daar gloort er hoop aan de horizon. Mogelijk ook nog in 2016."

Die "ook" slaat op een andere reeks van Dupré die momenteel enkel in het Frans verschijnt. Het gaat om de jeugdreeks L'Incroyable Histoire de Benoit-Olivier op scenario van Alcante naar een Canadese boekenreeks van Daniel Brouillette. In het Frans verschijnen de albums bij Kennes Éditions. Dupré werkt momenteel aan het derde deel en verkondigt dat de drie delen in de loop van 2016 ook in het Nederlands zouden verschijnen. Hoofdpersonage Benoit-Olivier is de oudste, grootste en ook domste leerling van de school. Hij is een lastpost voor de altijd slechtgehumeurde mevrouw Béliveau die aan het zesde jaar lesgeeft. Maar hij brengt zijn vriendjes ook aan het lachen. Hij is verliefd op de mooie Maxim. In deel 1 nadert zijn verjaardag op 22 december en zijn ouders hebben beslist om zijn verjaardag en Kerstmis op dezelfde dag te vieren. Dan verwacht hij ook wel een groot cadeau, liefst een hondje.


L'Incroyable Histoire de Benoit-Olivier 1
L'Incroyable Histoire de Benoit-Olivier 2


Prometheus 13 luidt tweede cyclus in
04/02
TOP
Prometheus 13
Bij Daedalus staat de vertaling van Prometheus 9 gepland. In het Frans verscheen een paar weken geleden deel 13. Het is de langst lopende serie van scenarist Christophe Bec.

In deel 13 keert Bec terug naar wat er voor de apocalyps gebeurde waarbij aliens de Aarde als een soort laboratorium beschouwen sinds het ontstaan ervan. Bec toetst in dit album bekende historische personages en historische feiten aan de aanwezigheid van aliens door de eeuwen heen. Zo hebben een man uit het Cromagnontijdperk, een Romeinse legionair, conquistadores van de Spaanse veroveraar Fransisco Pizarro, Sovjet-astronauten en anderen in contact met aliens. In de middeleeuwen lukte het om er een te dissecteren. Het album is een buitenbeentje met kortverhalen want het sluit tegelijk de eerste cyclus af als het een volgende cyclus inleidt.

Voor de tekeningen staan meerdere tekenaars in. Behave hoofdtekenaar Stefano Raffaele zijn dat Emmanuel Roudier (Neanderthaler, De Strijd om het Vuur), Stéphane Servain (Holly Ann), Laurent Gnoni, Thierry Démarez (Alex Senator, De Laatste Trojaan, Marie der Draken), Mario Alberti (Cutting Edge), Elia Bonetti en Ronan Toulhoat (Block 109, De Koning van de Ribauds) terwijl Denis Bajram (Universal War One en Two) de cover voor zijn rekening nam.

Van de stripreeks is er vorig jaar een optie genomen op de rechten voor een internationaal geproduceerde televisiereeks.


Tex Willer-album door Giulio De Vita
04/02
TOP
Tex Willer door Paolo Eleuteri Serpieri
Dit voorjaar geeft Uitgeverij HUM! met Rangers over de Grens! de aftrap van een nieuwe reeks rond ranger Tex Willer met albums in kleur en een reguliere lengte. Voor deze albums worden bekende Italiaanse tekenaars uitgenodigd om een afgerond verhaal te maken.

Mario Alberti (van wie Uitgeverij L eind vorig jaar Cutting Edge lanceerde) is de tekenaar van het eerste vertaalde album. Paolo Eleuteri Serpieri (zie afbeelding), de bekende tekenaar van het betere billen- en borstenwerk in Druuna (die dit jaar door Dark Dragon Books wordt geherlanceerd), heeft ook al zijn album getekend. Deel 3 wordt het werk van Angelo Stano, een bij ons onbekende tekenaar van wie Silvester al albums van Dylan Dog vertaalde.

Uitgever Erik van Helvoort vernam twee dagen geleden in Milaan dat Giulio De Vita deel 4 zal tekenen. De Vita kwam dankzij zijn Thorgal-spin-off over Kriss van Valnor binnen in menig Vlaams en Nederlands huishouden. In Italië zal zijn album in september verschijnen. Marco Santucci (Mandragora, Witte Termiet) is ook al gevraagd.


Zwitserse uitgever Pierre Paquet
over Suske en Wiske en Amoras
04/02
TOP
Amphoria 1
Amphoria 2
Amphoria 3
ActuaBD.com publiceerde gisteren een interview met Pierre Paquet, de Zwitserse uitgever van uitgeverij Paquet waar Strip2000 regelmatig gaat shoppen voor stripreeksen die onder het label Gorilla worden vertaald. Paquet is ook de uitgever van Amphoria, de Franse vertaling van Amoras. Volgens uitgever Paquet kent de reeks Suske en Wiske een goede bekendheid in zijn thuisland. In zijn jeugd vond hij de albums overal. Hij had enkele jaren geleden het idee voor een reeks hommages aan Suske en Wiske door bekende tekenaars en scenaristen (zie verder). Toen hij met dat idee aanklopte bij Standaard Uitgeverij reageerde men daar eerst achterdochtig want Amoras was toen nog een top secret project. In feite kwam hij vooreerst langs om Suske en Wiske opnieuw uit te geven in een gebundelde patrimoniumreeks.

Ondertussen vertaalde Paquet de eerste drie albums van Amphoria. Die albums zullen geherlanceerd worden en aangevuld met de drie resterende albums om een editoriale vergissing te kunnen rechtzetten. Op de covers staat namelijk in het klein bovenaan de reeksnaam Bob et Bobette (de Franse naam van Suske en Wiske) vermeld en dat bleek een negatief gevolg te hebben op de potentiële verkoop in Frankrijk. Hoewel de reeks goed onthaald werd in Franstalig België, was dat helemaal niet het geval in Frankrijk waar Suske en Wiske nooit potten heeft gebroken. Vandaag wordt het als een oubollige reeks gezien door stripverkopers. Paquet over de vooroordelen: "Toen ik aan een Franse boekhandelaar vroeg of hij Amoras had gelezen, antwoordde hij nee want het was een remake van Suske en Wiske. Maar wanneer ik de reeks presenteerde zonder te verduidelijken dat het om een Suske en Wiske ging, zeiden ze me dat het een superstrip is!" De toevoeging van Suske en Wiske op de cover betekende een rem op de verkoop in Frankrijk. Paquet stelt het zelfs zo dat Franse boekwinkels de vertalingen boycotten of ze niet op een goede plaats in de winkel plaatsen. Paquet wil zich wel inzetten om daar verandering in te brengen want er is werk aan de winkel. De uitgeverij is aan het herstructeren waarbij ook een plaatsje voor Suske en Wiske is voorzien.

Zijn hierboven vermelde hommageproject werd een hele tijd geleden een beetje voorbarig de wereld ingestuurd. Het was de bedoeling dat stripmakers uit Wallonië en Frankrijk "eigentijdse en eigenzinnige intrepretaties" zullen brengen van Suske en Wiske. Bij de geciteerde auteurs stonden de tekenaars Jean-Marc Krings + Zidrou, André Taymans en de scenaristen Yann en Jean David Morvan (met een project door een mangatekenaar). Ook dit project kwam on hold te staan door de herstructurering en uitbreiding van de uitgeverij. Suske en Wiske moet nog ondergebracht worden in een Belgische structuur met een nieuwe distributeur: MDS, die hier al verantwoordelijk is voor de distributie van strips van Ballon Media (Dargaud, Dupuis, Le Lombard,...).
(Bron: Christian Missia Dio — ActuaBD.com, 4 februari 2016)


Uitgeverij Personalia lanceert StripGlossy
03/02
TOP
StripGlossy
In Eppo 3 van 4 februari (Vlaamss abonnees krijgen het stripblad vroeger in de brievenbus) viel te lezen dat uitgeverij Personalia in juni een nieuw stripblad lanceert, een heuse glossy: StripGlossy! Het zal vanaf dan elk kwartaal verschijnen met telkens honderddertig pagina's barstensvol strips van Daan Jippes, Dick Matena, Martin Lodewijk, Jan van Haasteren, Eric Heuvel, Gerben Valkema, Maarten Gerritsen, Fred de Heij, Kim Duchateau en vele anderen uit Nederland en het buitenland. Zij maken nieuwe, speciaal voor dit glossy gemaakte strips. Verder zullen er ook exclusieve fotoreportages en interviews in te vinden zijn.

Volgens de formule zal er in elk nummer één tekenaar op de voorgrond komen te staan. Hij wordt uitgebreid geïnterviewd en tekent de cover. Nummer 1 zal gewijd zijn aan Daan Jippes die een nieuw kortverhaal van Havank heeft gemaakt en die ook een aantal gaststrips uit binnen- en buitenland mag uitzoeken.

Op 27 en 28 februari is er een nulnummer van 36 pagina's te verkrijgen op De Nieuwe Stripdagen in Rijswijk. Van Fred de Heij is al geweten dat hij een verhaal van twaalf pagina's maakte met nieuwe avonturen van een oude held uit het in 1975 gestopte stripweekblad Pep. Personalia heeft ervaring met het uitgeven van glossy's want eerder gaf het met heel veel succes de Bommelglossy en een glossy over Jan Kruis uit. De verzorgde lay-out en het uitgebreide aanbod van strips en achtergrondartikels in deze glossy's waren van zeer hoog niveau.

StripGlossy zal 8,95 euro per nummer kosten. Abonnees krijgen exclusieve strips en gadgets aangeboden die enkel voor abonnees te verkrijgen zijn.
(Bron: Ger Apeldoorn — Eppo 3, 4 februari 2016 // Uitgeverij Personalia)


Alain Queireix neemt Alfa-spin-off over
03/02
TOP
Alfa - Eerste Wapenfeiten 3In april 2010 verscheen deel 1 van Alfa - Eerste Wapenfeiten, een spin-off van de succesvolle spionagethriller Alfa. Dan duurde het tot december 2015 voor het vervolg verscheen. Belachelijk lang, bovendien bediende tekenaar Eric Loutte zich van heel wat foto's om er zijn decors mee op te bouwen.

Op het volgende album zal je geen vijf jaar moeten wachten want normaal gezien verschijnt in augustus al deel 3 in vertaling (eind mei alvast in het Frans). Er is namelijk een editoriale ingreep gebeurd. Alain Queireix is de nieuwe tekenaar. Je kent hem wellicht van Miss Oktober of zijn bijdragen aan de reeksen Empire USA en I.R.$. - All Watcher. Een oudere reeks van zijn hand is Celadon Run.


Uitgeverij Le Lombard meldt dat er voortaan minstens één album per jaar van de spin-off zal verschijnen. In deel 3, de start van een nieuwe cyclus, stuurt scenarist Emmanuel Herzet de jongere Dwight Delano Tyler alias Alfa naar de Amerikaanse Midwest waar geweld en racisme welig tieren.

Nu rest er nog het probleem van de hoofdreeks. In 2013 verscheen deel 12, het eerste album dat werd getekend door Chris Lamquet sinds Iouri Jigounov zich ging toeleggen op de reeks XIII. Er bleek een haar in de boter te zitten tussen Lamquet en Jigounov, die nog wel de verhalen bleef schrijven. In interviews kloeg hij over de traagheid van Lamquet. De release van deel 13 bleef maar uitgesteld worden. Het zou nu toch nog dit jaar moeten verschijnen... onder voorbehoud!


Vierde verzamelbox van Kari Lente bij Bonte
03/02
TOP
Kari Lente verzamelbox 4
In maart zou de vierde verzamelbox van Kari Lente klaar moeten zijn bij Bonte. Het is normaal gezien ook de laatste box met verhalen die de uitgeverij mag uitgeven. De resterende verhalen neemt Brabant Strip voor haar rekening. Dat zijn trouwens nog maar vijf krantenverhalen die nooit eerder in album verschenen en dan bestaan er van alle Kari Lentes één of meerdere albumversies. Dit jaar staan er in de Collectie Fenix twee albums gepland.

Even recapituleren. Bonte hanteert een eigen nummering van de verhalen die het zelf uitgeeft. De delen 1 tot 20 zijn heruitgaven van de albums die Standaard Uitgeverij uitgaf en die in twee verzamelalbums met elk tien albums pasten. Het gaat om de chronologische verhalen 15 tot 34.
Vervolgens begon Bonte de veertig jaar geleden bij Born uitgegeven verhalen te reproduceren. De Nederlandse uitgeverij Born bundelde in zeven delen 22 Kari Lentes onder de reeksnaam Klarinet & Co en met een vernederlandste tekst. De kwaliteit van het drukwerk was ondermaats omdat de uitgeverij gebruikmaakte van fotokopieën van de originele platen. De albums van Bonte zijn nieuwe uitgaven op basis van de originelen met de oorspronkelijke Vlaamse tekst en met nieuwe covers met kleurenillustraties van Dirk Nuyts. De eerste elf Born-verhalen gaf Bonte al uit in een verzamelbox met de nieuwe vervolgnummers 21 tot 31 (de oorspronkelijke verhalen 35 tot 45). De verzamelbox die in maart moet verschijnen, bevat de laatste elf verhalen met de nummers 32 tot 42 (de oorspronkelijke verhalen 46 tot 56).
In deze box zit ook het album De Grote Juwelenroof dat Bonte al twee keer uitgaf, in 2007 en 2008. In een extra verzamelbox 0 konden de tevoren los verschenen heruitgaven van de Knorr-albums gestopt worden... Als je het allemaal niet begrijpt, raadpleeg dan deze albumlijst om het eens rustig uit te zoeken.

De nieuwe box met elf albums is te koop tegen 99,95 euro. De oplage bedraagt driehonderd exemplaren.

Kari Lente verzamelbox 4
Kari Lente 32
Kari Lente 33
Kari Lente 34
Kari Lente 35
Kari Lente 36
Kari Lente 37
Kari Lente 38
Kari Lente 39
Kari Lente 40
Kari Lente 41
Kari Lente 42


Acht stripmakers bekroond
als nieuwe Chevalier des Arts et des Lettres,
maar vier vrouwen weigeren de titel
03/02
TOP
Chevaliers des Arts et des LettresDe Franse minister van Cultuur Fleur Pellerin kende op 28 januari acht stripmakers de titel toe van Chevalier des Arts et des Lettres, een culturele onderscheiding om personen die een verdienste leverden op het gebied van kunst en literatuur (ook strips!) te bekronen. Menig Belgische stripauteur is in deze orde opgenomen: Hermann, Jean Dufaux, Philippe Geluck, Jean Roba, Bernard Yslaire, Griffo,... Dit jaar was het de beurt aan Julie Maroh (Blauw Is een Mooie Kleur, verfilmd als La Vie d'Adèle, winnaar van de Gouden Palm in Cannes), Chloé Cruchaudet (Mauvaus Genre), Aurélie Neyret, Tanxxx, Marguerite Abouet (Aya uit Yopuogon), Christophe Blain (Isaac de Piraat, het verfilmde Quai d'Orsay), Mathieu Sapin en Riad Sattouf (De Arabier van de Toekomst) terwijl uitgever Jacques Glénat opklom in de orde, hij is nu officier. Dat geeft een som van vijf vrouwelijke Chevaliers op acht, Angoulême kan er een lesje uit leren.

De vijf maakten allen deel uit van een collectief dat zich tegen het seksisme keerde van de stripfestivalorganisatie van Angoulème. Ze riepen mee op tot een boycot van de verkiezing van de Grand Prix omdat er geen enkele vrouwelijke genomineerde was. Blain en Sattouf stonden op de longlist, maar gaven te kennen dat hun namen van de nominatielijst moesten geschrapt worden als teken van protest.

Tanxxx, Maroh, Neyret en Cruchaudet keren zich nu ook tegen de Franse staat en de omschrijving van Pellerin dat ze een symbool zijn van de geëngageerde strip. Ze weigeren de titel van Chevalier en de bijhorende medaille (waar ze trouwens zelf 100 euro voor moeten ophoesten). Tannxxx hield het op een "Chevalier, mijn gat", dat de staat en de minister mogen creperen en ander fraais. Maroh fulmineerde op haar blog dat ze amper dertig jaar is, nog niet klaar is met zich te 'engageren' en dat ze vooral niet het 'symbool' is van iets. De dames willen zich niet voor de politieke kar laten spannen of zich als instrument van het politieke bestel laten gebruiken. Ze beschuldigen Fleur Pellerin ervan om politiek munt te slaan uit de polemiek van het stripfestival. In hun discours, dat ze uiten op socal media of blogs, verwijzen ze ook naar het feit dat amper één op twee auteurs niet van zijn of haar werk kan leven en dat de helft van de vrouwelijke auteurs amper rondkomt of zelfs onder de armoedegrens leeft. Er wordt verzocht om in de eerste plaats het statuut van tekenaars te verbeteren met een dialoog en concrete maatregelen.

Riad Sattouf reageerde dat hij de titel met plezier aanvaardt. Hij is de staat erkentelijk omdat hij als kind van geëmigreerde Syriërs alle steun kreeg. "Dankzij deze steun doe ik vandaag wat ik wil doen: strips schrijven en tekenen, en belastingen betalen zodat anderen ook van deze broze steun kunnen blijven genieten."


Vooruitblik Robbedoes door... 9
02/02
TOP
Robbedoes door... 9
Behalve alle Robbedoes-verhalen van André Franquin in elf dubbelalbums (waarvan de eerste twee inmiddels zijn uitgesteld) verschijnen er dit jaar nog drie andere albums van Robbedoes en Kwabbernoot. In april volgt deel 55 in de reguliere reeks met de titel De Marsupilami Is Woest. In dit vijfde album van Yoann en Fabien Vehlmann maakt de Marsupilami zijn grote comeback. Dit najaar is het one-shot L'Okapi Blanc (op een expo in het Belgisch Stripcentrum ook Het Licht van Borneo genoemd) van Frank Pé en Zidrou te verwachten als tiende album in de nevencollectie Robbedoes door... Nog eerder, in juni, staat deel 9 gepland. De Franse titel hiervan luidt Fantasio se Marie (eigen vertaling: Kwabbernoot Gaat Trouwen). De auteur van dit one-shot is Benoît Feroumont. Bovenstaande cover is een voorlopige ontwerpversie. En begin 2017 zou dan weer het derde album van Olivier Schwartz en Yann moeten verschijnen, het vervolg op De Luipaardvrouw. Schwartz is al voor twee derde klaar met het inkten van de 62 stripplaten.

In vertaling kwam het cv van de in de tekenfilmbusiness grootgebrachte Feroumont (hij werkte mee aan onder meer Les Triplettes de Belleville en Brendan: Het Geheim van Kells) niet verder dan het Vrije Vlucht-kleinood Ivan Ivanka en het eerste deel van het nochtans zeer leuke Wondertown. Dupuis vertaalde nooit het vervolg op scenario van huidig Robbedoes-scenarist Fabien Vehlmann. Momenteel maakt hij voor het weekblad Spirou de komische reeks Le Royaume waar al zes albums van bestaan.

In Feroumonts verhaal heeft Kwabbernoot zijn grote vriend Robbedoes iets belangrijks te vertellen: hij gaat trouwen! Daardoor zal hij veel minder beschikbaar zijn om op avontuur te trekken in de vier uithoeken van de wereld. De gelukkige is Clothilde Gallantine, de dochter van de beroemde uitgeefster van modemagazines. Kwabbernoot wil haar dolgraag aan zijn maatje voorstellen. In het kantoor van mevrouw Gallantine wordt een duur halssnoer gestolen onder de neus van Robbedoes en Kwabbernoot die dan maar de achtervolging inzetten op de dievegge. Maar Kwabbernoot is te verliefd om haar te vatten. Wanneer IJzerlijm het heuglijke nieuws van Kwabbernoots verloving verneemt, vereert ze Robbedoes met een bezoekje. Zij wil wel Kwabbernoot vervangen. Met zo'n hippe, intelligente, initiatief nemende medewerkster aan zijn zijde ontdekt Robbedoes dat een vrouw een multigetalenteerd schepsel is. Het onderzoek naar de mysterieuze dievegge vordert snel... maar er komen ook oude en pijnlijke herinneringen bij Robbedoes naar boven.

Feroumont dropt Robbedoes duidelijk in een door sterke vrouwen bevolkte wereld: een autoriteit in de modewereld, een rijke erfgename die verloofd is met Kwabbernoot, ook nog een oude dame die tijdens de oorlog bestolen werd, een dievegge die in volle vlucht bevalt, begeerlijke topmodellen... en zelfs zijn eigen moeder! In juni (onder voorbehoud) lees je het allemaal in het album. Dupuis omschrijft het album als een burlesk, komisch politieverhaal vol verrassende wendingen, humor en emoties.


Het derde en laatste Afrika-one-shot van Raphaël Beuchot en Zidrou
02/02
TOP
Marie-LéontineMet Marie-Léontine sluiten Raphaël Beuchot en Zidrou hun Afrikaanse trilogie af. Tevoren maakten ze de fel gesmaakte one-shots De Verhalenverteller en De Platenspeler. Onderling hebben de verhalen niets met elkaar te maken, behalve dat ze zich in Afrika afspelen. Marie-Léontine verschijnt in augustus in vertaling bij Le Lombard. Zoals steeds zijn dergelijke aankondigingen onder voorbehoud in deze rubriek.

Zidrou behandelt deze keer een delicaat, Afrikaans taboe: vrouwenbesnijdenis, waar nog elk jaar drie miljoen vrouwen in Afrika mee geconfronteerd worden. Verwacht je maar aan een aangrijpende getuigenis. Bovendien gooit Zidrou er ook nog het thema van Chinese emigratie naar Afrikaanse landen aan toe.


De albumprijzen van Angoulême
01/02
TOP
HierDe editie van 2015 van het stripfestival van Angoulême zal altijd in één adem genoemd worden met de commotie over de nominaties en de inderhaast aangepaste manier van stemmen om de deur ineens wagenwijd te openen voor alle mogelijke kandidaten Wij onthouden vooral dat Hermann eindelijk de Grote Prijs heeft gewonnen, ongeacht alle gepalaver. Nu zijn ook de albumprijzen uitgereikt, en zelfs dat ging niet zonder slag of stoot.

Presentator en komiek Richard Gaitet reikte op de ceremonie voor de grap eerst een aantal valse prijzen uit. Dat hadden niet veel personen door. Een uitgeefster verliet in tranen de zaal nadat ze door had dat een album dat ze had uitgegeven en zogezegd had gewonnen toch geen prijs won. Voor de uitgever van de reeks Saga was er al meer kwaad geschied. Via Twitter werd het goede nieuws verspreid dat het de prijs voor de beste reeks had gewonnen. Dat was ook niet waar. professionals uit het uitgeverwezen konden er niet mee lachen, eisten excuses en daags nadien sloeg Gaitet mea culpa.

Maar kom, het draait om de werkelijke albumprijzen, zie hieronder het palmares.

Beste album: Hier door Richard McGuire. Dit one-shot verscheen in oktober 2015 in vertaling bij Oog & Blik | De Bezige Bij, lees hier onze bespreking.

Speciale prijs van de jury: Carnet de Santé Foireuse waarin Pozla in meer dan driehonderd pagina's vertelt over zijn strijd tegen de ziekte van Crohn.

Beste serie: Ms Marvel 1, de eerste islamitische superheldin, door Gwendolyn Willow Wilson en Adrian Alphona.

Revelatie: Une Étoile Tranquille - Portrait Sentimental de Primo Levi door Pietro Scarnera die van schrijver Primo Levi (een overlevende van Auschwitz wiens dood in 1987 discussie gaf over de vraag of zijn val van de trap een ongeluk was of indien hij er zelf voor koos) een beklijvend portret maakte.

Carnet de Santé Foireuse
Ms Marvel 1
Une Étoile Tranquille - Portrait Sentimental de Primo Levi

Patrimonium:
De integrale van Vater und Sohn - Père et Fils door E.O. Plauen en Erich Ohser. Deze hoofdzakelijk tekstloze gagstrip verscheen tussen 1934 tot 1937 en gaat over het dagelijks leven van een vader en zijn zoon (niet te verwarrenmet Marc Sleens De Avonturen van een Vader en Zijn Zoon). Omdat de serie zeer populair was, probeerden verschillende politieke partijen zich de reeks toe te eigen als promotie voor hun eigen ideeëngoed, zo ook de nazi's. Net daar verzette Plauen zich tegen. Hij besloot daarom in 1937 met de reeks te stoppen. In 1944 werd Plauen gearresteerd nadat een buurman hem aangaf omdat de stripmaker zich negatief uitliet over de nazi's (zijn atelier was nog maar pas gebombardeerd). Aan de vooravond van zijn proces dat wellicht naar een terdoodveroordeling zou geleid hebben, pleegde hij zelfmoord in zijn cel.

Prijs van het publiek (Cultura): Voor deze prijs stemden ongeveer twintigduizend personen. Cher Pays de Notre Enfance - Enquête sur les Années de Plomb de la Ve République door Étienne Davodeau en Benoît Collombat kwam uit de bus als winnaar. Dit is een reportage in stripvorm over een golf van moorden op Franse magistraten en journalisten in de jaren 1970. Op een manier waarop Davodeau zelf een hoofdrolspler was in De Onwetenden, gaat hij samen met Collombat getuigen van toen ondervragen en in archieven zoeken om een beeld van de Franse democratie in een woelig tijdperk van aanslagen te schetsen.

Beste polar: Tungstène door Marcello Quintanilha. Langs een Braziliaans strand komen verschillende verhaallijnen samen op een en dezelfde dag: Keira wil Richard verlaten omdat hij haar bedriegt, maar ze heeft geen geld en eigenlijk houdt ze nog heel veel van hem, Richard is een te zelfzekere flik, Ney is een voormalig militair die een beetje dom is en soms heel erg zenuwachtig en Caju is een kleine drugsdealer.

Vater und Sohn - Père et Fils
Cher Pays de Notre Enfance - Enquête sur les Années de Plomb de la Ve République
Tungstène

Le Grand Méchant Renard
Beste jeugdstrip: Le Grand Méchant Renard door Benjamin Renner oftewel een nieuwe, komische visie op de vos Reinaert uit de middeleeuwse literatuur. De vos wil een predator worden met een nieuwe strategie: eieren stelen, de kuikens zelf grootbrengen en ze pas dan opvreten. Maar hij ontwikkelt in de plaats moederlijke instincten. Renner kon zijn prijs niet komen ophalen omdat hij werkt aan een tekenfilmversie van zijn strip. Zijn vorige tekenfilm, Ernest & Célestine, was in 2014 genomineerd voor een oscar.

Beste alternatieve strip: Laurence 666, een fanzine met een atypische opbouw waar ondertussen vijf nummers van bestaan op elk vijfhonderd exemplaren. De redactie van uitgeverij Mauvaise Foi schrijft de grote lijnen van een scenario uit en verknipt het dan om het door tientallen nieuwe talenten te laten interpreteren zoals zij het willen.

Laurence 666 (Bron: Didier Pasamonik (L’Agence BD) — ActuaBD.com, 31 januari 2016 / ToutenBD.com, 30 januari 2016)


Jan Kordaat integraal deel 2
en Franse integrales van 421 en Hugo
+ het patrimoniumbeheer van het koppel Pissavy-Yvernault
01/02
TOP
Jan Kordaat Integraal 2
421 Integraal 1
Hugo Integraal
In het Frans is het vat met integrales nog lang niet geledigd. Van een ervan zijn we al zeker dat de vertaling eraan komt. Jan Kordaat vond eind vorig jaar namelijk onderdak bij Scratch Books. In de tweede integrale zijn de eerste verhalen van Eddy Paape opgenomen op scenario van Jean Doisy en Yvan Delporte, samen goed voor 199 strippagina's die verschenen tussen 1946 en 1950 en die tot nu toe onuitgegeven zijn in album. Het gaat om de verhalen Jan Kordaat en de Gestolen Rubens, De Loterij, De Duivelrots en Tegen Cor Aasgier. Het verhaal Jan Kordaat bij de Vat-Fenh-Ling (uit 1950-1951) verscheen in 1987 wel als Jan Kordaat 15 in de collectie Dupuis 'Klassiek', maar niet volledig. De resterende platen 42 tot 59 verschenen enkel in het weekblad Robbedoes. Deel 2 van de Franse integrale verschijnt op 17 juni bij Dupuis.

Op 8 april staat de eerste Franse integrale van de komische spionagethriller 421 gepland. Van deze reeks verschenen tien albums, de een al wat moeilijker te vinden dan de ander, en deel 0 in de collectie Debuut. 421 was de debuutreeks van de twee jeugdvrienden Eric Maltaite en Stephen Desberg. Na enkele verhalen sloeg de reeks een ernstiger toon aan en evolueerde ook de tekenstijl naar het semirealisme. Van Maltaite verschijnt in mei deel 2 van de trilogie Stomp.

Bédu (het pseudoniem van Bernard Dumont) kennen we al jaren van niets anders dan zijn gagreeks De Psy (deel 21 verschijnt in juni) op scenario van Raoul Cauvin. Hij begon in 1972 als assitent van Berck voor de reeks Sammy en kon vanaf 1975 bij het weekblad Kuifje de komische reeksen Wakkie de Wasbeer, Proffie en Ali Bamba publiceren met toen al onberispelijk tekenwerk. In de jaren 1980 volgden Clifton, die hij met succes overnam van Turk, en zijn eigen reeks Hugo waarvan vijf albums verschenen. Van de sympathieke, middeleeuwse reeks Hugo verschijnt in mei een Franse integrale bij Le Lombard met daarin alle verhalen en een achtergronddossier van 30 pagina's door Patrck Gaumer (de schrijver van deze monografie over Grzegorz Rosinski) met medewerking van Bédu.


Het patrimoniumbeheer van Bertrand en Christelle Pissavy-Yvernault voor nog meer integrales
Zowel Dupuis als Le Lombard hebben een patrimonium met aanzien. Bij Dupuis verricht vooral het koppel Bertrand en Christelle Pissavy-Yvernault titanenwerk om bij elke integrale een lijvig achtergronddossier bij elkaar te zoeken en te schrijven. Met Dupuis discussiëren de twee momenteel over de heruitgave van alle door André Franquin gemaakte Robbedoes-verhalen met nieuwe achtergronddossiers. De discusie gaat over de reproductie van de strippagina's: als facsimilé uit het weekblad Robbedoes, met de vernieuwde inkleuring uit de jaren 1980 of integendeel zoals de becommentarieerde albums die de laatste jaren verschenen met een nieuwe inkleuring door Frédéric Jannin? Tegelijk moeten de verhalen van José Munuera en Jean David Morvan enerzijds en de verhalen van Yoann en Fabien Vehlmann anderzijds nog in de huidige reeks integrales verschijnen nu het gebundelde werk van Tome en Janry compleet is. Er is nog geen verdere planning voor elk van deze integrales.

Het koppel werkt momenteel ook aan de heruitgave van alle Baard en Kale-integrales met nog meer documentatie waarin nieuwe vondsten zijn opgenomen voor de gloednieuwe achtergronddossiers. Niet alleen worden de verhalen nu wèl chronologich opgenomen (in tegenstelling tot de thematische selecties die nu bij Arboris in vertaling verschijnen), maar ook de vroegste en andere ontbrekende verhalen van bijvoorbeeld Fernand Dineur, worden mee opgenomen.

Daarnaast begeleidt het koppel de achtergronddossiers van De Mini-Mensjes sinds deel 7, Bizu (van Jean-Claude Fournier) en Ragebol. Van deze laatste verschijnt dit najaar een integrale met maar liefst zeventig bonuspagina's! Ragebol was namelijk eerst het gezicht van een als strip gepresenteerde rubriek over de natuur in het weekblad Robbedoes. Bovendien bestaan er een paar kortverhalen die nooit in de albumreeks zijn gebundeld. Voorts staan er heel wat illustraties en ontwerpen voor ex-librissen in. De integrale verschijnt samen met het Robbedoes-one-shot van Frank Pé en Zidrou met de Franse titel L'Okapi Blanc.

De laatste decennia verschenen meerdere integrale reeksen van Lucky Luke, maar telkens zonder de achtergronddossiers die de reeks verdient. Dit hadden we al aangekondigd en deze herfst is het van dat in het Frans, dan wordt eindelijk de aftrap gegeven van de ultieme editie, met dossiers van het koppel Pissavy-Yvernault. Nog meer? Het tweeluik Tarawa, het Bloedige Atol, door Victor Hubinon en Jean-Michel Charlier, is de voorloper van Buck Danny. Daar komt in het Frans een nieuwe integrale van met zowel de oorspronkelijke versie in zwart-wit als de remake uit de jaren 1970 in kleur.
(Bron: Philippe Tombelaine — BDZoom.com, 26 januari 2016)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel