Snoesje
Wat?
Integraal
Wie?
Raymond Macherot
Huh?

Bij de Waalse uitgeverij Flouzemaker verschijnen al enkele jaren gloednieuwe albums van Snoesje in het Frans, getekend door André Taymans naar het voorbeeld van de overleden bedenker Raymond Macherot. Het laatste album, Traquenard à Saint-Florentin, was het eerste album geschreven door François Corteggiani die voortaan de verhalen zal schrijven. Snoesje was de langlopende reeks die Macherot voor het weekblad Robbedoes maakte nadat hij eerder met de dierenstrip Chlorophyl furore maakte bij het concurrerende blad Kuifje. Voor Kuifje creëerde hij trouwens ook Clifton.
Nu heeft de uitgever het plan opgevat om in 2011 met een integrale reeks te starten met daarin chronologisch alle verhalen van Snoesje.
Macherot tekende alles bij elkaar meer dan achthonderd Snoesje-pagina's bij elkaar, genoeg voor twintig albums. Dupuis gaf er slechts elf van uit. Vooral kortverhalen voor speciale vakantie- en feestnummers van het weekblad Robbedoes, de latere vervolgverhalen en zo tussendoor nog verhalen van minder lange tot een albumvullende lengte verschenen nooit in album. Elk album in de integrale reeks bundelt drie lange verhalen met mintens één onuitgegeven item. De inkleuring wordt opnieuw gedaan door Laurence Croix. Het plan is om acht integrale bundels uit te geven.
Taymans
heeft voor eind 2010 alvast weer een album in petto. Het album verenigt diverse kerstverhalen van Macherot met een langer verhaal van Taymans als bindmiddel, iets wat ook al gebeurde voor een heruitgave van Snoesje en het Kleine Circus.
Bovendien zijn er ook vage plannen om van Snoesje een nevenserie op te zetten met afgeronde verhalen door gastauteurs naar het voorbeeld van de nevenreeks van Robbedoes en Kwabbernoot. Probeer je eens een Snoesje voor te stellen door de tekenaar van Blacksad? Een mooie gedachte toch? Maar dit is nu wat hooggegrepen wishful thinking van ons.

Momenteel zijn er al twee Franstalige integrale bundels verschenen van Clifton bij Le Lombard. De eerste bevat alle verhalen van Raymond Macherot, de bedenker van de serie. Sinds 2009 is de uitgever bezig met een volledige herinkleuring van zijn andere reeks Chlorophyl met het oog op een integrale reeks van deze sublieme dierenstripreeks. Dat het al zolang aansleept, komt naar eigen zeggen omdat ze het goed willen doen. Eind dit jaar of begin 2012 is een eerste bundel te verwachten. Ondertussen is nog een andere integrale, chronologische uitgave van een Macherot-reeks concreet te noemen. Eind dit jaar verschijnt een eerste van vijf geplande integrale bundels van Snoesje, de dierenstripreeks die Macherot bij Dupuis publiceerde tot de uitgeverij ermee ophield en enkele verhalen zelfs niet meer in album uitgaf. De laatste jaren verschenen gloednieuwe verhalen bij de kleine Waalse uitgever Flouzemaker, getekend door André Taymans. De integrales verschijnen vreemd genoeg bij geen van de twee voornoemde uitgeverijen, maar wel bij Casterman (in samenwerking met Flouzemaker), tevens de uitgever van Taymans' Caroline Baldwin. Ook nog eind 2011 verschijnt het kerstalbum L'Étrange Noël de Monsieur Flouzemaker, een nieuw album van Taymans. Hieronder zie je de nog niet ingekleurde covers van de eerste drie bundels die — naar wij aannemen — niet in het Nederlands zijn te verwachten.


Nieuws sinds april 2011