Lucky Luke
Wat?
Nieuwe delen
Wie?
Achdé + Jul
Huh?

Uit het tiental scenaristen dat gevraagd werd om een verhaal te schrijven van Asterix als opvolger voor Albert Uderzo viel uiteindelijk Jean-Yves Ferri uit de bus. Anne Goscinny, de dochter van de oorspronkelijke scenarist René Goscinny, was daarentegen het meest te vinden voor het voorstel van Jul, het pseudoniem van de Franse stripmaker en cartoonist Julien Berjeaut. Wat niet lukte met Asterix, flikt Jul nu wel voor Lucky Luke, die andere reuzepopulaire serie die Goscinny mee hielp groot maken. In november 2016, het jaar waarin we de zeventigste verjaardag van de lonesome cowboy vieren, verschijnt een eerste album van zijn hand, nog steeds getekend door Achdé.
Van Jul is nog geen enkel album vertaald. In het Frans leverde hij met Silex and the City een komische reeks af over een prehistorische familie die geconfronteerd wordt met situaties die refereren naar hedendaagse toestanden. Behalve een succes als albumreeks met ondertussen zes verschenen albums is het ook nog eens een tekenfilmserie van momenteel drie tv-seizoenen. In 2013 was het in Frankrijk meest bekeken tekenfilmserie met zo'n 1,3 miljoen kijkers. Hij tekende voor het satirische stripblad Fluide Glacial en hij is een overlevende medewerker van het blad Charlie Hebdo. Nog voor tal van andere tijdschriften en kranten is hij actief als cartoonist en striptekenaar. In 2012 kreeg hij in Frankrijk de hoogste culturele bekroning als Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Ridder in de Orde van de Kunst en de Letteren).
Eerder was meegedeeld dat Jacques Pessis en Laurent Gerra opnieuw een Lucky Luke-verhaal zouden schrijven dat in 2016 moest verschijnen. Omdat Achdé ondertussen gewaag maakte van een mogelijke spin-off van Lucky Luke over de vier bandieten die hem altijd van het toneel wegspelen, zou er misschien een stoelendans aan de orde zijn.
En nog wat. Achdé tekende vroeger CRS=Détresse, een niet-vertaalde gagserie over de Franse oproerpolitie, op scenario van Raoul Cauvin. Achdé vroeg al herhaaldelijk aan Cauvin om een verhaal van Lucky Luke voor hem te schrijven, maar de scenarist denkt er niet aan. Hij heeft zeer slechte herinneringen aan de kortstondige overname van Robbedoes en Kwabbernoot.
We mogen dan wel een klein taalgebied zijn, toch zijn de Lage Landen een belangrijk wingewest voor de stripverkoop. Dat blijkt ook uit een verslag van stripjournalist Didier Pasamonik die dezer dagen de Frankfurt Buchmesse bezoekt, de grootste boekenbeurs ter wereld. Voor Catherine Loiselet, de verantwoordelijke voor de buitenlandse rechten van uitgeverij Bamboo, staan Vlaanderen en Nederland voorop in de rij met partners om albums te laten vertalen. Dat gebeurt voornamelijk door Saga Uitgaven en Ballon Comics. Ook in de Verenigde Staten beweegt er een en ander want een Amerikaanse ditie van Sisters blijkt er aan te slaan.
Ook grote kannonnen als Asterix, De Smurfen en Lucky Luke ontbreken niet op de Buchmesse. In november 2015 verschijnt alvast in het Frans een derde album met gags van Kid Lucky bij Lucky Comics. Voor 99 euro kan je begin december een speciale, Franse luxe-editie van het album Phil IJzerdraad kopen. Het unieke zit 'm niet zozeer in de luxueus uitgevoerde uitgave op groot formaat, maar wel in de reproductie van het oorspronkelijk door Morris voorziene einde waarin Lucky Luke zijn tegenstander Phil IJzerdraad dood schiet. Dit einde werd geweigerd door de uitgeverij die wreed inzat met de Franse censuurcommissie die de verkoop van stripverhalen aan banden kon leggen. Morris hertekende dan maar het einde waarin Phil aan zijn arm verwond wordt waardoor hij nooit meer een wapen ter hand zal kunnen nnemen.
Maar 2016 wordt pas echt het jaar van Lucky Luke. De komische western van Morris viert zijn zeventigste verjaardag en er verschijnt in november 2016 uiteraard een nieuw album van Achdé, voor het eerst geschreven door Jul die het in allerlaatste instantie moest afleggen tegen Jean-Yves Ferri als scenarist voor Asterix. Van de reeks zijn er wereldwijd al 300 miljoen exemplaren verkocht in 29 talen. Vanaf januari start het feestjaar in Brussel, Parijs en Angoulême, te beginnen met een rondreizende expo met hondertwintig originele platen van Morris en de publicatie van L'Art de Morris, een artbook over de in Kortrijk geboren auteur van de eenzame cowboy. In juni 2016 start een nieuw tekenfilmseizoen op de Franse zender M6 en de Frans-Duitse cultuurzender Arte heeft een documentaire in petto.

Nog meer Lucky Luke? In het Frans komt er een gelimiteerde 70 jaar-special terwijl Dupuis eindelijk werk maakt van een volwaardige integrale reeks waarin enkel zij keihard uitblinken: met weelderig geïllustreerde achtergronddossiers en een superieure drukkwaliteit. Helemaal te gek zijn de geplande hommagealbums waarvan al twee titels zijn gekend: L'Homme Qui A Tué Lucky Luke (De Man die Lucky Luke Doodde) door Mathieu Bonhomme (Esteban, Texas Cowboys, Heer der Dolende Zielen) en een ander door Guillaume Bouzard die bij het satirische Fluide Glacial en het weekblad Spirou actief is. De albums verschijnen respectievelijk in april en juni 2016.


Nieuws sinds november 2015