BD Must Uitgeverij L Uitgeverij L Saga Uitgaven  
 
Kalender

Op deze pagina lichten we je graag in over of lopende tentoonstellingen, maar ook over interessante niet-commerciële initiatieven die te maken hebben met strips.

Spring verder naar:
Tekenbattle Boerke vs Duchateau met William Boeva als scheidsrechter
Suske en Wiske Fandag
Stricplub Muntpunt
Expo Kattenkwaad - 35 jaar Urbanus
Expo Van Idee tot Boek - 10 jaar Syndikaat
Expo De Nieuwe Vlaamse Strip
Expo Zidrou, een scenarist en zijn slaven handlangers

Contacteer ons gerust als jij iets kenbaar wil maken!
Opgepast: wij maken geen reclame voor stripfestivals en -beurzen.

 
Tekenbattle Boerke vs Duchateau met William Boeva als scheidsrechter op 26 maart 2018
01/03
TOP
Tekenbattle

Surf naar www.despil.be voor alle uitlegSuske en Wiske Fandag op 8 april 2018
01/03
TOP
Suske en Wiske Fandag

Surf naar www.fameuzefanclub.nl voor alle uitlegStripclub Muntpunt tot 20 maart 2018
23/12
TOP
Stripclub
"Muntpunt is de grootste Nederlandstalige bibliotheek van Brussel. Sinds 19 december is Muntpunt van start gegaan met het project Stripclub Muntpunt, in samenwerking met het Belgisch Stripcentrum, Grafixx, Cultures Maison, Pulp deLuxe, Stroke, De Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde, Stripgids, UniversCiné, Super-Structure en Muntpunt Grand Café.
 
Met dit project willen we (voornamelijk) de recente Belgische alternatieve volwassenenstrip in de kijker plaatsen. Het project loopt tot 20 maart.
 
Naast verschillende selecties van stripboeken (en een selectie van films gebaseerd op strips), worden er ook een aantal activiteiten in deze periode georganiseerd. Zo krijgen vijf striptekenaars van Pulp deLuxe de kans om een blanco plekje van de bibliotheek onder handen te nemen, komt Judith Vanistendael een boekenrondleiding geven en is er tijdens ons slotfeest een tweedehandsstripmarkt, waarvoor we particulieren uitnodigen om hun overtollige strips te komen verkopen. Het volledige overzicht van de reeds aangekondigde activiteiten (er zullen er nog gaandeweg bij komen) kan je hier vinden."

Surf naar www.muntpunt.be/stripclub
voor het volledige programma en alle praktische gegevensExpo Kattenkwaad - 35 jaar Urbanus
tot 31 maart 2018
02/11
TOP
Kattenkwaad
"Vanaf 16 december 2017 loopt in het Nationaal Museum van de Speelkaart een tentoonstelling rond de komische strip Urbanus. Aanleiding is de 35ste verjaardag van de reeks die gevierd wordt met de uitgave van het kaartspel Kattenkwaad.

Al 35 jaar verzinnen tekenaar en auteur Willy Linthout en komiek Urbanus samen de meest waanzinnige avonturen rond stripheld Urbanus. Zoals bekend is Urbanus een beetje een stoute strip, je vindt er geen vermanende vinger en dialectwoorden zijn schering en inslag. De hoofdfiguur wordt afgebeeld in een korte, veel te brede broek met bretellen. De verhalen spelen zich af in Tollembeek, de woonplaats van de échte Urbanus. Samen met vader Cesar, moeder Eufrazie, de tweedelige hond Nabuko Donosor, de bromvlieg Amedee, de schatrijke nonkel Fillemon en de andere inwoners van het dorp komt Urbanus in onwaarschijnlijke situaties terecht.

Doorheen de jaren evolueerde de figuur tot een leeftijdloos personage. Ondanks de baard en de korte broek is Urbanus zowel fabrieksdirecteur, bankier als scholier. In het najaar verscheen het 176ste album De Zweetvoetmannen, die de reputatie van de strip alle eer aandoet.

De expo Kattenkwaad in het Speelkaartenmuseum toont het gezin, het huis, de school, het café en de hemel van Urbanus met originele tekeningen, albums, objecten en levensgrote figuren. Een blikvanger is een authentieke plaat van het allereerste album, Het Fritkotmysterie. Ook de tekenkamer van Willy Linthout krijgt een plaats in de tentoonstelling.

Het gelijknamige kaartspel dat speciaal voor het jubileum uitgebracht wordt, is gedrukt in Turnhout door Cartamundi. Het is een spel voor jong en oud, zolang je maar een steekje los hebt. Vliegen meppen, andere spelers plagen en windjes laten: het kan allemaal. In het spel komen de negen geboden van kattenkwaad aan bod. Ze zijn natuurlijk allemaal even educatief verantwoord, wat dacht u?

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zaterdag 16 december 2017 om 15 uur in het Nationaal Museum van de Speelkaart. Willy Linthout en Urbanus zullen beiden aanwezig zijn. De toegang is gratis die namiddag, en iedereen is welkom mits inschrijving (museum.speelkaart@turnhout.be of 014 41 56 21).

De expo is een organisatie van Archief & Musea Turnhout in samenwerking met Standaard Uitgeverij."

Praktisch
Expo van 16 december 2017 tot 31 maart 2018
Openingsuren: dinsdag tot vrijdag 10 tot 17 uur / zaterdag en zondag: 11 tot 17 uur
Gesloten op 24 en 25 december 2017, 1 en 2 januari 2018
Toegang: 5 euro — kortingstarief: 3 euro — jonger dan 18 jaar: gratis
Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout,
www.speelkaartenmuseum.beExpo Van Idee tot Boek - 10 jaar Syndikaat
tot 18 maart 2018
02/11
TOP
Syndikaat
"Uitgeverij Syndikaat, de uitgeverij van veelbelovend, eigenwijs en origineel talent, bestaat tien jaar. In de expositie in het Nederlands Stripmuseum tonen tal van striptekenaars uit de Syndikaatstal het beste van hun werk. Er hangen originele pagina's, er is een albumoverzicht van wat er de afgelopen jaren is verschenen bij de uitgeverij en er is een speciaal gedeelte gewijd aan een interactief verhaal. Ook leer je wat een uitgeverij doet en hoe uitgeven nu eigenlijk werkt."

Praktisch
Surf naar www.stripmuseum.nlExpo De Nieuwe Vlaamse Strip tot 3 juni 2018
23/09
TOP
Virus 2
"Geboren in een regio getekend door het aanzienlijke succes van de familiestrip laat deze generatie stripauteurs zich eerder inspireren door de dikwijls verre horizonten dan door de lokale productie. De artistieke diversiteit weerhoudt hen er echter niet van om een gemeenschappelijke ambitie na te streven: de wereld van het stripverhaal veroveren door waargebeurde verhalen te vertellen! Als namen onthouden we onder andere Judith Vanistendael, Brecht Evens, Nix, Pieter De Poortere en Simon Spruyt. Vertaald in meerdere talen worden deze Vlaamse auteurs in België en in het buitenland vooral geroemd om hun artistieke kwaliteiten en hun taalvaardigheid. Dit mooie succesverhaal werd vooral mogelijk gemaakt door de oprichting van een adviescommissie Strips binnen het Vlaams Fonds voor de Letteren in 2002. Door beurzen toe te kennen en concrete steun te verlenen bij de vertaling en de internationale promotie heeft deze adviescommissie een belangrijke bijlage geleverd tot het ontstaan van een nieuwe en bijzonder talentrijke en creatieve generatie stripauteurs. Deze van talent uitpuilende Belgische Nederlandstalige auteurs verdienen zonder twijfel de aandacht die deze komende tentoonstelling van het Stripmuseum aan hen zal besteden."

Curators: Tine Anthoni en Mélanie Andrieu
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap

Belgisch Stripcentrum
Zandstraat 20 - 1000 Brussel (België)
Alle dagen open van 10 tot 18 uur.
Tel: +32 (0)2 219 19 80 - www.stripmuseum.be - visit@stripmuseum.be

Download ook het persdossier als pdf


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips