Michel Vaillant seizoen 2 7
Michel Vaillant seizoen 2 7
KLIK
voor andere strips van
Benjamin Benéteau

KLIK

voor andere strips van
Denis Lapière

KLIK

voor andere strips van
Philippe Graton
MICHEL VAILLANT seizoen 2 7
Macau

Benjamin Benéteau + Denis Lapière / Philippe Graton
Graton | 56 p. | € 7,95 (SC) • € 15,95 (HC)
Overeind
Jarenlang was Jean-Pierre Vaillant een onmisbare factor in de stripreeks rond zijn autoracende broer Michel. Jean-Pierre was de man die ervoor zorgde dat zijn broer en de rest van het team steeds over de beste wagens beschikte, ongeacht of het nu Formule 1-wagens waren of auto's die gebruikt werden voor andere races. Na deel 5 van het nieuwe seizoen wisten we al dat we in de toekomst niet meer moeten rekenen op de technische hoogstandjes die ontsproten uit het brein van Jean-Pierre. Michels broer werd vermoord en aan het eind van het zesde album, Rebellion, bleek de enige verdachte Michel zelf te zijn. Macau opent dan ook met een gevangenisscène waarin de beroemde autoracer al van bij zijn aankomst problemen krijgt met enkele medegedetineerden. Gelukkig is zijn verblijf in de gevangenis van korte duur en kan hij zich opnieuw concentreren op de racestal van Vaillant en het onderzoek naar de dood van zijn broer.

Rode draad in dit verhaal is de grote prijs Formule 3 in Macau. Daar krijgen we de ontknoping van een verhaal dat in het eerste deel van dit seizoen begon. Of hiermee de tegenstanders van Vaillant uitgespeeld zijn, zal de toekomst uitwijzen, maar met Macau eindigt alvast een cyclus waarin toch openingen zitten voor de toekomst. Want hoe spelen de politieke ambities van Steve Warson een verdere rol? De verwijzingen naar Warson spelen niet direct een prominente rol in het verhaal van de afgelopen zeven albums, maar kunnen in de nabije toekomst weleens een belangrijke rol spelen vanaf het volgende album.

Denis Lapière en Philippe Graton hebben in de vorige albums al bewezen dat ze straffe scenario's kunnen uitdokteren voor het geesteskind van Philipps vader Jean Graton. Ook Marc Bourgne (de personages) en Benjamin Benéteau (de decors en de racewagens) wisten Michel Vaillant een moderne tint mee te geven. Bleef de oude Graton ver weg van te veel amoureuze toestanden, dan komt er in de nieuwe reeks al eens een vleugje erotiek aan te pas. Toch blijft de autosport steeds een belangrijk deel uitmaken van de albums en dat is ook in deze Macao het geval.

Wat wel vrij vlug opvalt, is het vertrek van Marc Bourgne. Benéteau moet nu alles in zijn uppie doen en dat merk je al in de openingsscènes. De Michel Vaillant die de gevangenis ingaat, lijkt plots een aantal jaren jonger geworden ten opzichte van de eerdere albums. Op zich is daar niets mis mee, maar het komt wel raar over als je de eerdere albums ter hand neemt.

Van één ding mogen we zeker zijn: ook na dit album blijft de reeks overeind en blijf je als lezer verlangen naar meer. Jammer dat je telkens weer een jaar moet wachten voor er een volgend albums in de winkels ligt. Tot in 2019, Michel!
PETER ROTTHIER --- november 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: