Blueberry 18 / De Wereld van Gir
DUBBELALBUM
Blueberry 18 / De Wereld van Gir
KLIK
voor andere strips van
Jean Giraud


KLIK
voor andere strips van
Jean-Michel Charlier
BLUEBERRY: GEBROKEN NEUS / DE WERELD VAN GIR
Jean Giraud + Jean-Michel Charlier
Sherpa | 144 p. | € 49,95 (HC)
Bonus van formaat
In augustus verscheen bij Dargaud de zesde integrale van Blueberry waarin ook Gebroken Neus staat opgenomen. De nieuwste Blueberry-uitgave van Sherpa heeft dan nog dezelfde cover als die integrale. Het verhaal is de start van de cyclus waarin Blueberry op de vlucht is voor zowat alle premiejagers van het land nadat er een prijs op zijn hoofd is gezet. Hij duikt onder bij de Navajo's waar hij zich de naam Tsi-Na-Pah, oftewel Gebroken Neus, aanmeet. De tekenstijl verschilt weer van de vorige delen door nog meer details. De maniëristische gravureaanpak van zijn Mœbius-strips zet Jean Giraud hier door. Hij stopte er naar eigen zeggen op tijd mee voor hij helemaal de richting van de gravure zou opgaan in de daaropvolgende delen. Geniet er dus maar ten volle van, en dankzij dit grotere formaat in het zuiverste zwart-wit kan je Girauds tekeningen nog het best bewonderen. Vooral de tekstloze scène met de aanval van de roofvogel is ijzersterk.

Aansluitend op het verhaal vind je een covergalerij in kleur en een vergelijking tussen de oorspronkelijke, soms psychedelische inkleuring en de uiteindelijke versie in album. Gelukkig maar dat Giraud van mening veranderde en voor een betere versie ijverde. Twee introductiepagina's uit Wham!, waarin Blueberry enkele jaren liep, en extra prenten maken er een knappe bonus van... tot je dit dubbelalbum omdraait en er nog een bonus van formaat volgt: De Wereld van Gir.

De oorspronkelijke, Franse versie van De Wereld van Gir dateert in het Frans uit 1986. Sherpa gaf er zelf een bijzonder mooie vormgeving aan — dikke pluim voor lay-outer Rudy Vrooman — waarbij de grote afbeeldingen vaak voor zichzelf spreken. Net zo min als er op Gebroken Neus een uitgebreide albumanalyse volgt, is De Wereld van Gir een keurige biografie met een uitgebreid en compleet overzicht van Girauds carrière, verre van. Het is wél een overtuigend samenraapsel van interviews (nota bene met Jean-Michel Charlier), artikels, analyses en hommages van Alejandro Jodorowsky, Colin Wilson, Michel Rouge en Jijé. Sommige teksten zijn wat hoogdravend à la française, Jodorowsky zat wellicht aan de paddenstoelen terwijl hij zijn tekst schreef — al zit het vol fantastische beschrijvingen — terwijl Jijé zijn kritiek op zijn voormalige leerling Giraud niet spaart. Een langer hoofdstuk is gewijd aan Girauds filmactiviteiten. In een afsluitend interview met Charlier gaat het over de verschillende pogingen om Blueberry op het zilveren doek te krijgen. Je staat versteld van het bedrog dat hij beschrijft en hoe weinig Amerikaanse filmproducenten of een Sergio Leone te vertrouwen waren. Zelfs in interviews is Charlier een gedreven verteller en hang je aan zijn lippen.

De Wereld van Gir moet je vooral lezen als een eerbetoon aan Gir(aud)s onwaarschijnlijke, unieke, onnavolgbare talent. Soms mag dat eens benadrukt worden via andere middelen dan enkel je eigen ogen.
DAVID STEENHUYSE --- september 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: