Moses Rose 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
Moses Rose 1
KLIK
voor andere strips van
Patrice Ordas

KLIK

voor andere strips van
Patrick Cothias
MOSES ROSE 1
De Ballade van Fort Alamo

Christelle Galland + Patrice Ordas / Patrick Cothias
Arboris | 48 p. | € 7,95 (SC) • € 17,95 (HC)
Snelle start
De slag om de Alamo in 1836 is meermaals verfilmd en over illustere historische figuren als kolonist Davy Crockett en kolonel Jim Bowie, die in het fort verbleven, zijn talloze verhalen verspreid. Vijfduizend Mexicaanse soldaten belegerden en bestormden het fort in Texas dat toen nog onderdeel was van Mexico voor het een tijd lang de onafhankelijke repubiek Texas werd. Alle Texanen in het fort kwamen om. Allemaal, behalve één: Louis 'Moses' Rose, een Fransman die nog in het leger van Napoleon heeft gevochten. Wie zijn verhaal niet kent, beschouwt 'm als een deserteur. Om het tegendeel te bewijzen, werkt hij samen met sheriff Millsaps die bij de Alamo een kostbare eigendomsakte van een mijn van zijn aldaar overleden broer wil terugvinden. De reis naar het fort verloopt dwars door Cajungebied, waar hun schip al meteen overvallen wordt, en door het gebied van de Comanches die op oorlogspad zijn. Maar de twee krijgen het gezelschap van mevrouw Cloud, de rijkste courtisane van Crescent City, waar de sheriff vandaan komt? Zij is een taaie tante die aardig met een mes overweg kan en ze brengt een halfnaakte squaw mee. Ze worden achtervolgd door een stelletje Sicilianen die nog een appeltje te schillen hebben met Louis Rose.

Moses Rose is een nieuwe westernreeks van het scenaristenduo Patrice Ordas en Patrick Cothias dat onder meer Ambulance 13, Hindenburg, Het Oog van de Dobermanns en S.O.S. Lusitania heeft geschreven. Nu gaan ze met Christelle Galland in zee. Zij is de vriendin van Morgann Tanco wiens Marcel Pagnol-verstrippingen De Triomf van m'n Vader en Het Kasteel van m'n een aardig scoren bij Saga Uitgaven. Tanco verzorgde de inkleuring van dit album. Het is ene troef, want aan het realisme van Galland schort af en toe wel wat. Maar dat euvel blijft beperkt tot de personages. In de decors blinkt Galland uit. En ook haar zwartcontrasten past ze verstandig toe. Kijk naar pagina 35 en bewonder de onderste twee stroken.

Het verhaal schiet snel uit de startblokken en lijdt even onder een teveel aan personages die niet allemaal goed worden geïntroduceerd. De pagina's die we al zagen van het in maart 2016 in het Frans verschenen deel 2 scheppen meer duidelijkheid met nog meer actie. Er zullen drie delen verschijnen die Arboris snel na elkaar zal publiceren. Zo beloven ze toch op de backcover.
DAVID STEENHUYSE --- september 2017